Рашидов прехвърли на комисия отговорността за защитения статут на "Двойната къща"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/29/2962647_rashidov_prehvurli_na_komisiia_otgovornostta_za/?ref=rss


Бившият министър на културата в правителството на Бойко Борисов Вежди Рашидов отрече да е разрешавал събарянето на "Двойната къща" в София и прехвърли към Националния институт за паметниците на културата отговорността за премахването на статута на паметник на културата на сградата.

"Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард Васил Левски в София. Не познавам нейния собственик", заяви Рашидов в писмо, цитирано от "24 часа". Той...

Турската армия прехвърля военна техника в база до сирийската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6197137

Турската армия прехвърля военна техника
в база до сирийската границаТурската армия прехвърля бронирани коли и други военни превозни средства в база, намираща се близо до сирийската граница, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Предислоцирането се извършва на фона на увеличаването на напрежението с подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски бойци, отбелязва агенцията.

Инвестират 1,5 милиона евро в Перперикон в следващите 2 години

http://www.cross.bg/godini-posetitelski-tzentur-1541633.html

/КРОСС/ Близо един милион и половина лева ще бъдат инвестирани в Перперикон през следващите две години, съобщава БНР. Средствата са от Програмата за европейско териториално сътрудничество между България и Гърция. В проекта е заложено изграждането на посетителски център в началото на археологически комплекс. Проектът е разработен заедно със съседната гръцка община Мароня -Сапес, общата стойност е за един милион и половина евро. Основната част са за посетителския център. Неговото строителство беше замразено преди седем години. Сега той ще бъде довършен с европейски средства. Професор Николай Овчаров коментира новината: „Всеки уважаващ себе си обект трябва да има такъв посетителски център.Така че до две години, живот и здраве ние също ще имаме посетителски център с музейна експозиция към него". В центъра ще има и лаборатории за научни изследвания и реставрация на откритите артефакти. Предвидено е пълно заснемане с лазер на целия археологически комплекс и създаването на 3Д модел на древния град.  

Централен варненски район без ток утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=350027

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 30 април ще бъде прекъснато електрозахранването в централен варненски район, научи Moreto.net. От 8 до 17 часа ще бъде прекъснато електрозахранването в карето - ул.

Eвропа: Обединена Ирландия би мога да стане пълноправен член на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6197045

Eвропа: Обединена Ирландия би мога да стане пълноправен член на ЕСЕвропейските лидери обещаха в събота, ако чрез референдум Република Ирландия бъде обединена с Северна Ирландия, която в момента е част от Обединеното кралство, да приемат новата обединена страна в Европейския съюз, предава агенция Reuters. На срещата, на която бяха одобрени основните принципи, по които Брюксел ще преговаря с Лондон по Брекзит,

Македония или ЕС

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/29/2962649_makedoniia_ili_es/?ref=rss


Без ЕС България би била една малко по-голяма Македония. Това вече на всички е ясно. Колективното просветление си пролича по начина, по който всички български политици започнаха да говорят еднозначно про-европейски по темата. Дори НС излезе с консенсусна декларация:

"Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония. В рамките на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз България ще работи за ускоряване на...

Ансамбълът ни грабна златен медал на Световната купа в Баку

http://offnews.bg/news/n_1/n_654278.html

Българският ансамбъл по художествена гимнастика грабна златен медал на Световната купа в Баку. Симона Дянкова, Теодора Александрова, Елена Бинева, Лаура Тратс и Мадлен Радуканова получиха оценка 18,200 за изпълнението си с три топки и две въжета и така с общ сбор от 36,550 спечелиха злато в многобоя. Втори в крайното класиране останаха италианките с 35.500, а трети са домакините от Азербайджан с 34.700. Преди това Невяна Владинова спечели бронзов медал в многобоя. Владинова се нареди на четвърто място вчера след изиграването на съчетанията с топка (17,100) и обръч (16,700). Днес получи оценка 17,700 за представянето си с бухалки и 16,900 за композицията с лента.

74.5 % от извършителите на грабежи произхождат от нормални семейства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6189198

74.5 % от извършителите на грабежи произхождат от нормални семейства„НАСИЛИЕТО. Психологически анализ от местопрестъплението” е дело на доц. д-р Неделчо Стойчев. Авторът е дългогодишен криминален псохолог, участвал лично в разкриването на редица тежки убийства, отвличания и сексуални престъпления. Доц. Стойчев доказва, че психологичният анализ на престъплението е в основата на изготвянето на психологичен профил на

С авиошоу във Варна отбелязаха 100 г. военноморска авиация (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_654276.html

С авиошоу беше отбелязана 100-годишнината на военноморската авиация.  Гъстата мъгла отложи старта с два часа. Авиодемонстрациите бяха изпълнени от трите бойни хеликоптера Пантер към вертолетната авиобаза "Чайка". Целта на шоуто беше да демонстрира летателната способност на машините и на пилотите, както и възможностите за оказване на помощ в критични ситуации. За тази цел водолази се спуснаха в морето за изваждане на бедстващ от водата. Военните показаха и спасяване на бедстващ моряк от борда на кораб. Симулирана беше и терористична тревога. Обстрелвани командоси освободиха плавателен съд, пленен от терористи. Началото на военноморската ни авиация е поставено в годините на Първата световна война с германски хидроплани. По време на Втората световна война се бори активно със съветските подводници в Черно море. В наши дни военноморската авиация се използва за търсене и спасяване на бедстващи в морето. Сред гостите на днешната церемония на авиобаза „Чайка” беше и министърът на отбраната Стефан Янев.  „Хората, които са част от Българската военноморска авиация, работят в интерес на отбраната и Българските военноморски сили, оказват помощ на бедстващи хора на море, това са хората, на които могат да разчитат всички варненци, всички любители на морето и най-вече Военноморските сили“, заяви Янев. Контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили също поздрави морските авиатори за 100-годишнината и изтъкна, че те винаги са били и ще бъдат елитен род сили от Военноморските сили.

Белгийският премиер: Великобритания ще се опита да разедини Европа

http://www.cross.bg/velikobritaniya-mishel-bryuksel-1541630.html

/КРОСС/ Великобритания ще се опита да постави капан на Европейския съюз и да разедини страните-членки на Общността. За това предупреди белгийският министър-прдседател Шарл Мишел, след като в Брюксел беше приета стратегията за бъдещите преговори с Лондон за Брекзит. „Безплатен Брекзит не е възможен", обяви Мишел пред „Файненшъл Таймс". „Може би британското правителство ще направи всичко възможно, за да раздели 27-те страни и това е капан, който трябва да избегнем", коментира Мишел. И наистина Великобритания ще трябва доста да поработи за излизането си от Европа. По предварителни информации Брюксел ще настоява Лондон да плати поне 60 милиарда евро за излизането си.    

Радев: Очакваме трудни преговори по финансовите въпроси с Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6197117

Радев: Очакваме трудни преговори по финансовите въпроси с ЛондонПрезидентът Румен Радев определи като може би най-тежката част в бъдещите преговори за напускането на ЕС от Великобритания финансовата част на отношенията с Лондон, предава БТА. Той коментира темата след участието си в извънредния Европейски съвет пред български журналисти в Брюксел. Днес беше важен ден,

До 2 години Перперикон ще има посетителски център

https://www.actualno.com/society/do-2-godini-perperikon-shte-ima-posetitelski-centyr-news_608743.html

До две години Перперикон ще има посетителски център. Това обяви проф. Николай Овчаров пред БНР. Строежът бъде довършен, след като в него ще бъдат вложени 1,5 млн. лева. Парите идват по програмата за Европейско сътрудничество. Той е разработен заедно с гръцката община Мароня - Сапес. "Всеки уважаващ себе си обект трябва да има такъв център", категоричен бе Овчаров. В сградата ще бъдат изложени откритите при разкопките предмети, както и 3D модел на Перперикон.

Евролидерите единодушно приеха обща стратегия за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=350033

Лидерите на Европейския съюз единодушно приеха стратегия за Брекзит. Това стана на специална Среща на върха в Брюксел, показваща единомислие преди двугодишните трудни преговори с Великобритания, съобщава Агенция "Франс прес".

Разстреляха трима по време на футболен мач в Мексико

http://offnews.bg/news/n_1/n_654277.html

Жестока трагедия разтърси мексиканския футбол. Трима души бяха убити, а други двама ранени, след като бяха простреляни по време на футболен мач в Акапулко. Инцидентът станал по време на игра. Убийците нахлули на стадиона и преследвали жертвите по пистата, където произвели изстрелите. Мачът бил прекъснат, тъй като шокът от случилото се бил твърде голям. От полицията засега нямат официална версия за мотивите, но се предполага, че убийствата имат връзка с войните между наркокартелите. Акапулко е част от щата Гереро, един от най-бедните в Мексико, където свързаното с дрога насилие е често срещано явление.

Кметът на Харманли поведе рокерско шествие

//dariknews.bg/regioni/haskovo/kmetyt-na-harmanli-povede-rokersko-shestvie-2020574

Атрактивно рокерско шествие затвори за около два часа днес изходът от Харманли към Любимец. Шествието поведе кметът на Харманли Мария Киркова, като пътник в триколка с развято национално знаме. Мотоциклетното шоу, в което се включиха над 100, бе част от програмата за празника на Харманли. Шествието

Наводнения в Словакия, Чехия и Полша, има загинал

https://vesti.bg/sviat/evropa/navodneniia-v-slovakiia-chehiia-i-polsha-ima-zaginal-6068558

Обилните валежи в съседни райони в Чехия и Полша се съчетаха с топенето на снега в планините

Ново злато за ансамбъла ни

http://www.cross.bg/mnogoboya-vuzheta-topki-1541632.html

/КРОСС/ Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечелиха в многобоя на Световната купа в Баку. След като вчера поведоха в състезанието след съчетанието с пет обръча с оценка от 18,350, днес момичетата на Весела Димитрова заслужиха 18,200 за изпълнението си три топки и две въжета. Така спечелиха златото с общ сбор 36,550. За ансамбъла това е трето златно отличие от световни купи тази година. През миналата седмица в Ташкент Симона Дянкова, Теодора Александрова, Елена Бинева, Лаура Тратс и Мадлен Радуканов получиха най-висока оценка за съчетанието си с топки и въжета, а в Пезаро станаха първи отново в многобоя. Утре (30 април) момичетата на Весела Димитрова ще участват във финалите на отделните уреди.    

Военни от САЩ започнаха да патрулират по турско-сирийската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6197080

Военни от САЩ започнаха да патрулират по турско-сирийската граница Американски сили започнаха да патрулират по турско-сирийската граница, за да предотвратяват сблъсъци между турски войници и кюрдски бойци, пише американският вестник The Wall Street Journal, цитиран Патот Фокус. Враждата между турците и кюрдите може да подкопае борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Ансамбълът по художествена гимнастика триумфира в многобоя в Баку

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962644_ansambulut_po_hudojestvena_gimnastika_triumfira_v/?ref=rss


Ансамбълът по художествена гимнастика спечели още един златен медал. Момичетата на треньора Весела Димитрова триумфираха в многобоя от Световната купа в Баку.

Симона Дянкова, Теодора Александрова, Елена Бинева, Лаура Траатс и Мадлен Радуканова получиха оценка 18,200 за изпълнението си с три топки и две въжета и така с общ сбор от 36,550 спечелиха златните медали.

В петък гимнастичките получиха 18,350 за съчетанието си с пет обръча.

Иван Костов: Най-големият риск за България остава Русия

http://www.mediapool.bg/ivan-kostov-nai-golemiyat-risk-za-bulgaria-ostava-rusiya-news263265.html

Най-големият риск за България на този етап остава разрастването на влиянието на Русия у нас. Това стана ясно от думите на бившия премиер и лидер на ДСБ и настоящ председател на Центъра за анализи и управление на риска Иван Костов. В събота пред “Дарик” той даде пример с това, че по време на предизборната кампания "БСП се обяви в пряка защита на руските интереси". Костов отбеляза, че именно този ход на социалистите най-вероятно е отблъснал избирателите и те са загубили вота. "За съжаление този риск се случва, дори никой нищо друго да не прави, т.е. ако няма противодействие", добави Костов и посочи, че държави като Великобритания и Чехия взимат мерки и се защитават от пропагандната война. Той Костов коментира ситуацията в съседна Македония и 100-те дни на президента на САЩ Доналд Тръмп. "Територията на Македония се превърна в поле, в което се сблъскват две тенденции. Едната – на НАТО, е да се демократизират страните по образец на либералната демокрация, така както се счита че ще бъдат готови да влязат в ЕС. А другата е да бъдат държани като пример за крайно неуспешната европейкска политика първо на разширение, а после – на интеграция, което Русия твърди", посочи той. По думите му Москва стои зад партията на доскоро управлявалия Георги Иванов. Попитан дали двуезична Македония е заплаха за България, Иван Костов отговори с въпрос - "защо". Той посочи, че подобни твърдения трябва да ъдат анализирани със сериозни аргументи. "Велика Албания е мит. Не може да се прекрояват така граници. Това са спекули, това е руската пропаганда. Тя прониква през някои български анализатори, които остават верни на Кремъл", добави той. Според него обаче ще бъде преждевременно, ако по време на председателството на Съвета на ЕС България повдигне въпроса за членството на Македония в ЕС. Той припомни, че София е направила големи жертви и компромиси във външнополитически план при влизането си в НАТО и ЕС, за да може да се присъедини към тях, без да внася своите външнополитически проблеми. "Ако някой си мисли, че Западните Балкани ще влязат в ЕС и НАТО със своите нерешени външнополитически проблеми, това няма да се случи", смята той. По отношение на първите 100 дни от управлението на Тръмп той заяви, че екипът му се движи в правилна посока. Според Костов този период е бил на адаптация към реалностите на новата власт и посочи разликите между говореното в предизборната му кампания и реално свършеното след това. Той е на мнение, че се гради енверен образ на новата администрация в САЩ, отново резултат от пропаганда. Бившият премиер коментира и ситуацията със съдена Турция. Представителство на мюсюлманските общества в Европа - това, според  него , е стратегическата цел на турският президент Реджеп Ердоган. Според Костов Европа все още не е разбрала каква е основата цел на Ердоган. "Дори им отправи послание да създадат собствени партии, което се чу в Холандия и предизвика конфликти. Той иска да направи ДПС-та във всички страни", посочи той. "Ако Европа избере политическото безчестие и страха пред истинския сблъсък и конфликт, за да не допусне това, което ще се превърне Турция, тя първо ще понесе безчестието и след това ще има и конфликта, защото този човек няма да се спре", допълни Костов.

Наводнения в Централна Европа, един човек е загинал в Словакия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6197022

Наводнения в Централна Европа, един човек е загинал в СловакияУлици и сутерени в части от Словакия, Чехия и Полша бяха наводнени този уикенд. Един човек загина, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Двама души във високопроходим автомобил са паднали в река в село Оходница в Северна Словакия според местни медии. И двамата са се измъкнали от колата, но течението ги е отнесло.

Хиляди се събраха на протест в Москва

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/hiliadi-se-sybraha-na-protest-v-moskva-238501/

Протестиращите са подготвили писма до президента, с които го призовават да не се кандидатира за президент догодина

Шок! ЦСКА-София дръпна 2:0 на "Левски" за 6 минути (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6197023

ЦСКА-София поведе при гостуването си на "Левски" с 2:0 само в рамките на първите 6 минути и положи основите на победа в мача от Първа професионална лига на стадион "Васил Левски". Във втората минута защитата на "сините" сбърка колективно и топката стигна до Каранга на самата аунлиния. Вратарят Митрев се хвърли да го покрие,

Треньорът на "червените": Трябваше да вкараме още

http://clubz.bg/53389-trenoryt_na_chervenite_trqbvashe_da_vkarame_oshte

ЦСКА-София най-после записа голяма победа този сезон. 3:0 срещу "Левски" е първият успех на "червените" срещу отбор, който е по-напред в класирането.

Тимът на Стамен Белчев до момента нямаше успех срещу "Лудогорец" и "сините", факт, покрай който тръгнаха слухове за уволнение на старши треньора Стамен Белчев.

"Доволен съм, постигнахме тази победа с колективни действия. Знаехме слабите места на нашия противник, започна Белчев пред "Диема". - Реализирахме си положенията. Трябваше да вкараме още голове на "Левски". Имахме положения не само през второто полувреме при 3:0, но и в първото. Все пак и от този резултат съм доволен. Радвам се, това е много добър резултат за нас."

"Отново поведохме, както и в предишния мач срещу "Левски", но щеше да е глупаво да се спънем в един и същи камък. Във фаза защита и във владеенето на топката има какво да се желае, но определено съм доволен от целия отбор."

Той добави, че не се вълнува от слуховете за смяна:

"Не ме интересуват спекулациите, отборът в по-голяма част от мачовете играе добре. Да, нямаме нужните резултати, особено в дербитата. Индивидуални грешки ни попречиха в определени двубои, но няма как да не се правят грешки. Изравнихме се с "Левски", но има доста мачове до края на първенството. Надявам се да покажем постоянство, да реализираме положенията си. Отборът на ЦСКА няма право да си избира определени мачове. Това имах предвид като казах, че ни предстои поредният двубой. Трябва във всеки един сблъсък да даваме максималното, за да радваме феновете, които не спират да ни подкрепят."

След мача стана ясно, че от хвърлени камъни от сектор "А" (там седяха само левскари) и от частици от бомбички са пострадали трима помощници на Белчев - Стефан Генов, Кирил Динчев и кондиционният треньор. Те обаче бяха на крака и в добро настроение на излизане от "Васил Левски".

Кирил Десподов, който стана играч на мача заради втория гол и головия пас за третия, обясни, че в 4 мача срещу "Левски" има 4 гола. Предишните три са с екипа на "Литекс".

На другия полюс бе настроението в "Левски". Старши треньорът Николай Митов и спортният директор Даниел Боримиров обясниха, че до 31 май играчите трябва да ги убедят, че имат място на "Герена". А днешният мач не е бил сред положителните.

"Резултатът говори достатъчно, каза Митов. - Започнахме с два гола от съблекалнята, а в такива случаи мачът става съвсем друг. Явно не си бяхме взели поука от предишния двубой. Топката е в нас и грешим елементарно - така станаха головете и заради това загубихме. Нямаме право да започваме по такъв начин - опитни футболисти да грешат така. Не мога да проумея… Треньорът носи отговорността, то е ясно, но въпросите за моето бъдеще не са към мен, а към ръководството на клуба. Потърсих изненада със схемата на игра."

"Не може да си футболист на Левски и да не показваш самочувствие. Вратарят Николай Кръстев отпадна, защото има вирус, повръщаще, затова пази Божидар Митрев. Не коментирам персонално представянето на футболистите."

"Ще преследваме победи до края и на всеки един съм казал, че до 31 май трябва да ми покаже, че заслужава да е в Левски. Феновете не заслужават това, което показахме днес”, завърши треньорът на "Левски".

 

Мащабно учение на НАТО ще се състои през юни в България, Гърция и Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6197012

Мащабно учение на НАТО ще се състои през юни в България, Гърция и РумънияНай-мащабните учения на НАТО тази година Noble Jump (NOJP 17) ще се състоят през юни на територията на Гърция, България и Румъния, съобщи министерството на националната отбрана на Румъния, цитирано от ТАСС и БТА. Целта на маневрите е да се демонстрира, че силите на алианса са в състояние в най-кратки срокове да бъдат дислоцирани в потенциална

Зрелищно шоу във Варна по случай 100 години Военноморска авиация

http://www.cross.bg/aviatziya-beshe-moreto-1541631.html

/КРОСС/ Жители и гости на Варна станаха свидетели на зрелищно авиошоу над морето във повод стогодишнината от създаването на Българската военноморска авиация. Хиляди се събраха н Централния плаж и макар че гъстата мъгла отложи старта с два часа, очакването на зрителите беше възнаградено със страхотни авиодемонстрации, предаде БТВ. Те бяха изпълнени от трите бойни хеликоптера Пантер към вертолетната авиобаза "Чайка". Атрактивни фигури от висшия пилотаж предизвикаха овациите на публиката. Целта на шоуто беше да демонстрира летателната способност на машините и на пилотите, както и възможностите за оказване на помощ в критични ситуации. Водолази се спуснаха в морето за изваждане на бедстващ от водата. Друга акция беше по спасяване на бедстващ моряк от борда на кораб. Морските авиатори са елитен род на Военноморските сили, припомнят от военното ръководство. Симулирана беше и терористична тревога. Обстрелвани командоси освободиха плавателен съд, пленен от терористи. Началото на военноморската ни авиация е поставено в годините на Първата световна война с германски хидроплани. По време на Втората световна война се бори активно със съветските подводници в Черно море. В наши дни военноморската авиация се използва за търсене и спасяване на бедстващи в морето. Сред гостите на днешната церемония на авиобаза „Чайка" беше и министърът на отбраната Стефан Янев

Reuters: ЕС смята да продължи антируските санкции

http://pogled.info/svetoven/Reuters-es-smyata-da-prodalzhi-antiruskite-sanktsii.85254

/Поглед.инфо/ На предстоящата среща на лидерите на ЕС през юни ще бъде обсъдено продължаването на икономическите санкции срещу Русия, които изтичат на 31 юли. Това съобщи агенция Reuters в петък (27 април) по повод наближаващото мероприятие, предаде ТАСС.

Валидираха пощенска марка във Военноморския музей във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350034

Специално изработената пощенска марка ве ладирина днес във Военноморския музей на Варна по случай 100 години на българската морска авиация, научи Moreto.net. Освен това бе открита изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии".

Свлачище уби най-малко 20 души в Киргизстан, 24 души са изчезнали

http://offnews.bg/news/n_1/n_654275.html

Най-малко 20 души са загинали и поне 24 са безследно изчезнали, след като днес свличане на земна маса затрупа къщи в село в Киргизстан, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Сред изчезналите има 9 деца.  11 къщи в южното планинско село Аю са покрити с четири метра кал. В спасителните операции са се включили над 150 души.  Франс прес цитира говорителка на министерството на извънредните ситуации, според която деветте деца са сред жертвите. Причина за свлачището са проливните дъждове, посочва Ройтерс. Точният брой на хората, засегнати от бедствието, все още не е известен. Президентът Алмазбек Атамбаев обяви случилото се за трагедия и заяви, че неотдавна селяните са били предупредени за опасността от свлачища. Той изрази съжаление, че те не са се вслушали в съветите да напуснат. 30 април е обявен за ден на национален траур. 

Люлеят деца в чипровски килими

https://www.24chasa.bg/region/article/6196996

Люлеят деца в чипровски килими
Тъкачки люляха деца по случай празника на Чипровския килим в събота. Атракцията обединява две местни традиции - връзване на пролетните люлки за Младенци, Цветница, Великден и Гергьовден и люлеенето на момичетата след дотъкаването на килима. Конструкциите са монтирани в двора на Историческия музей, а идеята на кмета Пламен Петков е да популяризира

Злато за гимнастичките ни в многобоя на Световната купа в Баку

https://www.24chasa.bg/sport/article/6197018

Злато за гимнастичките ни в многобоя на Световната купа в БакуАнсамбълът по художествена гимнастика грабна златото в многобоя на Световната купа в Баку, информира Нова телевизия. Преди това Невяна Владинова спечели бронзов медал от многобоя на Световната купа в Баку, Азербайджан. Грацията ни завърши на 3-ото място с общ резултат 68.400 след рускините Арина Аверина (71.250) и Александра Солдатова (70.800).

Русия се размина със САЩ и ЕС в тълкуванието си за македонската криза

http://www.mediapool.bg/rusiya-se-razmina-sas-sasht-i-es-v-talkuvanieto-si-za-makedonskata-kriza-news263264.html

"Дълбоко сме загрижени от последните събития в Република Македония. На 27 април изгубилата парламентарните избори опозиция фактически извърши опит за насилствено завземане на властта в страната, като по собствена инициатива избра председател на парламента с груби нарушения на установените процедури." Това гласи официална позиция на руското външно министерство по повод размириците от четвъртък вечер в Скопие. Позицията на Русия е коренно различна от оценките, давани от САЩ и Европейския съюз за ситуацията в Македония. В официалния документ се говори, че " във възникналото сбиване с участие на демонстранти, излезли срещу "самозванците", има пострадали". В позицията никъде не се взема предвид факта, че полицията в Македония на практика не попречи на местните националисти да нахлуят в сградата на парламента, където те вандалстваха и биха народни представители. Тълпата бе очевидно от привърженици на партията ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който заедно със симпатизиращият му президент Георге Иванов не позволяват на Македония да излезе от тежка политическа криза вече две години. И двамата настояват за нови избори, след като партията, спечелила с минимална преднина изборите, не получи подкрепа на мнозинството депутати. След размириците от вечерта на четвъртък срещу петък позицията на ЕС и САЩ е, че изборът на първия в историята на републиката етнически албанец за председател на парламента, който бе и формалния повод за протеста, е напълно законен. Западните държави съобщиха, че те ще работят с него и призоваха да се следват демократичните процедури. Русия обаче оказа се не споделя тези нагласи. Нещо повече Москва говори за чуждо вмешателство в македонската политика. "Официални представители на Евросъюза и посланиците на редица европейски държави и САЩ незабавно приветстваха "новия председател" на парламента, който впрочем, е бивш полеви командир от проалбанската Народна освободителна армия. Такава мълниеносна координирана акция, несъмнено, се явява свидетелство на това, че случващото се е било планирано с негласното знание на "външните куратори" на македонската опозиция", се казва в декларацията, прочетена от Алексей Зайцев. След това Москва повтаря, че "това потвърждава тезата, че главна причина за сегашната вътрешнополитическа криза в Република Македония е най-груба намеса във вътрешните работи на тази страна. Налице е безцеремонна манипулация на волеизявлението на гражданите с цел да бъде отстранено от власт законното правителство". В момента страната се управлява от служебен кабинет. В текста Русия намесва име и събитие от съвсем друга страна - освобождаването от френски съд на косовския албанец Рамуш Харадинай (един от партизанските лидери от конфликта с армията на Слободан Милошевич в края на 90-те години, който сега Сърбия иска да ѝ бъде предаден чрез Интерпол) - за да обяви, че имало явна подкрепа на Запада за великоалбанските стремежи в района. "По-нататъшното развитие на събитията по този сценарий, опитите да се промени страната на основата на т.нар. Тиранска платформа, заплашват с още по-голям ръст на напрежението и преминаване на ситуация в конфликт, включително на междуетническа основа." Накрая, Москва посочва, че адекватно решение можело да се намери единствето чрез "вътрешномакедонски диалог в рамките на конституционно-правното поле". В действителност, партията на Груевски не позволява избраният през декември парламент да заработи нормално, а президентът Иванов отказа да изпълни основния закон и да предаде мандат за правителство на лидера на опозицията Зоран Заев.    

Седмица преди Гергьовден: Внос от Румъния подбива цената на българските агнета

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sedmica-predi-gergiovden-vnos-ot-rumyniia-podbiva-cenata-na-bylgarskite-agneta-2020573

Ниските изкупни цени и вносът на агнета, основно от Румъния, са сред основните проблеми, с които се сблъскват овцевъдите в страната. Няма и достатъчно работна ръка, оплакват се животновъди пред БН

Във Варна отбелязаха 100-годишнината на военноморската авиация в България (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6197014

Във Варна отбелязаха 100-годишнината на военноморската авиация в България (Снимки)„Хората, които са част от Българската военноморска авиация работят в интерес на отбраната и Българските военноморски сили, оказват помощ на бедстващи хора на море, това са хората, на които могат да разчитат всички варненци, всички любители на морето и най-вече Военноморските сили“, това каза днес, 29 април,

Турция нанесе нови удари в Ирак

http://www.cross.bg/irak-ydari-nanese-1541629.html

/КРОСС/ Турция нанесе нови въздушни удари в Северен Ирак. Те отново бяха насочени срещу Кюрдската работническа партия (ПКК). Вследствие на тях, според турската армия, 14 членове на ПКК са били ликвидирани, предава „Ройтерс". „Шестима терористи са ликвидирани в граничната област Синат-Хафтан, а други осем в Адияман в два отделни удара", пише в официално заявление на турската армия. Преди по-малко от седмица Турция нанесе още въздушни удари в Ирак и в Сирия, вследствие на които обаче загинаха и съюзници на САЩ в региона. Преди по-малко от седмица Турция нанесе още въздушни удари в Ирак и в Сирия, вследствие на които обаче загинаха и съюзници на САЩ в региона.        

Могерини: Сигурността на ЕС няма да пострада след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6197008

Могерини: Сигурността на ЕС няма да пострада след Брекзит

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да окаже съществено влияние върху външната политика и сигурността на блока, заяви върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини в Брюксел, предава БГНЕС. "Ние ще обсъдим темата за бъдещето на партньорството с Обединеното кралство във втората фаза на преговорите,

Военният министър: Дано в Македония разумът да надделее

https://www.actualno.com/politics/voennijat-ministyr-dano-v-makedonija-razumyt-da-naddelee-news_608739.html

Мисля, че в тази посока всичко е казано, ситуацията в момента е такава, каквато е. Нашите оценки и анализи са, че по скоро ще се търси политическо решение на ситуацията, която е в Македония и разбира се ние силно се надяваме на това, защото това е правилното решение според нас.

Македония или ЕС?

http://clubz.bg/53388-makedoniq_ili_es

Снимки Веселин Боришев

Без ЕС България би била една малко по-голяма Македония. Това вече на всички е ясно. Колективното просветление си пролича по начина, по който всички български политици започнаха да говорят еднозначно про-европейски по темата. Дори НС излезе с консенсусна декларация:

„Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония. В рамките на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.”

Няма Евразийски съюз, няма чифте патриотизъм, няма нов консерватизъм. Няма борба със Сорос, политическата коректност, либерализма и Ангела Меркел. Няма тиради за „слабия” ЕС и „всесилния” Путин. Няма го даже българското „Тръмп общество” с някой мъдър туит по темата. 

Вместо цялата тази интелектуална шлака Народното събрание всъщност стигна по свой, независим път до истината: ЕС е гаранцията за мира в Европа. Без ЕС нещата бързо ще ескалират до конфликти, като първите пушки по традиция ще са при нас на Балканите, а не в Гибралтар или Лотарингия. Но тези „тенденции” неизбежно ще стигнат и до Гибралтар.

Двата пътя напред 

„Европа на отечествата” е Европа като една голяма Македония. Европа на Фарадж, Льо Пен и Орбан бързо ще се „македонизира”. В тази Европа колкото по-патриоти са едните, толкова повече „предатели” и „врагове” ще са другите. И с  вътрешните, и с външните врагове, разбира се, е нужна „твърдост”. Първо тази твърдост е вербална и се изразява в „счупването на оковите” на политическата коректност. Което означава, че става позволено да наричаш опонентите си както си искаш, а най-вече да ги клеймиш като нечовеци (хумано-иди, соросо-иди) и най-вече като хомосексуалисти. След добиването на тази интелектуална широта на погледа вече могат да се задействат и агитки, качулки, доброволни отряди, динковци и пр., които да добавят мускул към вербалната реалност. Полита камък и удря някого, „народът” влиза в парламента и пребива опозицията. Следващата стъпка е пукването на някоя пушка.

Насилието, разбира се, е стъпаловиден процес. Той минава през очерняне и гонения на неудобните, затваряне на организации и университети, уволнения на държавни служители и най-накрая – арести. Унгария стигна до опит за затваряне на университети (което все пак няма да се случи, докато страната е в ЕС). Турция измина целия гореописан път и е на ръба на сериозен вътрешен конфликт. Македония е някъде по средата.

Европа на ЕС е единствената алтернатива на всичко това. Четирите свободи, правата на хората, демокрацията, конституционализмът и правовата държава за мнозина „фундаментални” мислители бяха станали „клишета” и „изпразнени от смисъл” понятия. Е, сега тези мислители могат да си отдъхнат – „клишетата” са единственото смислено нещо, което може да гарантира мира.

Истинските клишета, пропагандата и Карл Попър 

Въпросните интелектуалци обявиха за белег на особена „дълбочина” на анализа си всяко едно от следните твърдения или негови деривати:

  • ЕС е слаб и нефункциониращ;

  • ЕС е беззащитен пред тероризма;

  • Либерализмът на ЕС води до ислямизация;

  • ЕС ще падне жертва на миграцията;

  • Държавите ще са по-добре, ако поемат по свой собствен, „суверенен” път, отколкото ако останат в ЕС;

  • ЕС уронва националните идентичности;

  • ЕС е безполезен и даже вреден.  

Тези твърдения ще ги намерите тиражирани в огромни мащаби с картинки, новини и факти, които уж ги „потвърждават”. Бежанци изнасилват европейки, ислямисти едва ли не ще спечелят изборите навсякъде. Лидерите на Европа са до един слабохарактерни и с особени сексуални предпочитания и пр. Към тази фалшива „фактология” вече са се пристрастили големи сектори от социалните мрежи и традиционните медии не само у нас.

Според Карл Попър най-важният белег на научното познание е, че то отхвърля, опровергава (falsify) грешните теории чрез емпирични факти. Казусът с Македония е едно такова научно опровержение на теорията за безполезността и вредата от ЕС. Както и нашата парламентарна декларация показва, ЕС е най-доброто и най-полезното, с което разполагаме, за да гарантираме мира и сигурността в региона.  

Доколко сме македонизирани? 

България засега удържа на най-вредните тенденции, идващи от държави, поели по „суверенен” път. За разлика от Русия у нас има опозиция. За разлика от Турция срещу опозицията у нас няма масови репресии и управляващите не се борят да се окопаят вечно във властта. За разлика от Македония протестите не са се окървавявали по такъв грозен и опасен начин, нито пък сме стигнали до подобна степен на етнизация на конфликтите.

Въпреки тези очевидни разлики, за съжаление има и много прилики между нашата страна и тези, които вече са се отклонили от пътя на свободата и демокрацията:

  • Токсичен медиен език и многотиражен оборот на всички фалшиви тези, посочени по-горе[i];

  • Разделение на „патриоти” и „предатели” – разделение, което се етнизира от определени партии;

  • Залитане, дори и от страна на основни партии, в антиевропейска посока: управляващите „патриоти”, но и БСП, и ГЕРБ са правили такива изказвания, които в Западна Европа биха ги класифицирали еднозначно като “крайно десни”. Особено по темата с бежанците;

  • Корумпиран политически елит, който би предпочел да ескалира даден конфликт, отколкото да се оттегли и да стане потенциален обект на разследване.

Последният белег е може би най-тревожен. Путин се уплаши от масовите протести през 2012 г. срещу себе си и възвърна „доверието на народа”, анексирайки Крим и разпалвайки войната в Украйна. През 2013 г. протестите за един парк в Истанбул станаха символ на съпротивата срещу корумпирания и автократичен режим на Ердоган.  За да се спаси, той раздуха „войната” с Гюлен, която ескалира до абортирания пуч и масовите репресии след него. Груевски също предпочете етнизирането на конфликта пред сдаването на властта на опозицията на фона на сериозни обвинения в неговата корумпираност.

България, слава Богу, все още не е загубила способността си да предава властта на опозицията по демократичен път и това е ключовото, което ни отличава от съседните ни казуси. Но желанието да се поставиш над закона съществува и у нас, то намира израз в широкия надпартиен консенсус да се запази на всяка цена формално безконтролната, но политически напълно договоряема (на тайни и явни срещи) прокуратура (и съдебна власт по общо). Власт, чиито „таргет” групи са винаги внимателно подбрани, за да не разместят статуквото срещу интереса на най-влиятелните играчи.

Макар и порочен, този модел е все пак по-добър от прякото насилие в автокрациите, които се създават покрай нас. Проблемът с българския модел обаче е, че е далеч от правовата държава. И най-вече: този модел е неустойчив и може да се взриви по всяко време от мощен скандал. С дружни усилия в момента се гаси пожара в ЦУМ, който има всички белези на системно, преобръщащо нещата събитие. Дали „договорките” ще удържат предстои да видим – май по-скоро да. Но гаранции за бъдещето няма. 

Крехкостта на свободата 

Македония днес ни напомня, че демокрацията, свободата, мира и всички други ЕС „клишета” не са някаква природна даденост, а нещо, което сме постигнали за последните 27 години. И нещо, което лесно можем да загубим. Алтернативата е много ясна и без да гледаме Македония, а само собствената си история:

(1879-1944 г.) – поредица от тежки войни със съседите с някои териториални придобивки и две национални катастрофи; автокрация през по-голямата част от времето;

(1944-1989 г.) – несуверенна, тоталитарна държава, сателит на СССР, подготвяща се за ядрен Армагедон и в крайна сметка оказала се икономически несъстоятелна.

Днес ние имаме друга, далеч по-добра перспектива, но не трябва да забравяме основната гаранция за нея – ЕС. И да се държим като отговорен член на тази организация, а не като андрешковци, които постоянно се чудят как да изклинчат от правилата: понякога от добро сърце и алтруизъм, но много по-често водени от други, материални и корупционни подбуди.

Андрешковщината, а не географията ни оставя в периферията на ЕС. Което е все пак по-добре, отколкото липсата на членство, както македонските събития ясно показват.

...

Текстът е от портал "Култура"

Д-р Калоян Методиев: Пълен мандат на ГЕРБ и ОП звучи много оптимистично

http://www.cross.bg/metodiev-mandat-gerb-1541627.html

/КРОСС/ Заявката на ГЕРБ и Обединени патриоти, че ще изкарат пълен мандат ми звучи много оптимистично с оглед на динамизиращата се политическа ситуация. Това каза пред „Фокус" д-р Калоян Методиев, политолог и университетски преподавател. По думите му към днешна дата никой не знае дали това е възможно да се случи. „Виждате, че правителството още не гласувано, а вече е подложено на атаки. Има сериозна извънпарламентарна опозиция, не като формации, а като гласоподаватели. В момента цяла Европа се променя. Четири години при такава конфигурация е много време и ми се струва, че няма да може да се изкара пълен мандат", каза още д-р Методиев. Според него освен подкрепата на патриотите, ГЕРБ ще получат такава и от партията на Веселин Марешки - „Воля". „Принципната партия „Воля" ще подкрепя всяка власт в името на България, националния интерес или някакво друго помпозно клише. На тях това им е последния мандат и ще крепят всеки кабинет, за да го има парламента. Въпреки че личните бизнес-партии са трудни за политически анализ, защото първостепенното при тях не е политическото", заяви д-р Методиев. Политологът коментира и това, че имената на бъдещите министри продължават да са тема „табу", като до момента из медиите са се извъртели три списъка. „Борисов каза, че имената са в главата му

Габриела и Стефани Стоеви се класираха за финала на европейското в Дания

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962638_gabriela_i_stefani_stoevi_se_klasiraha_za_finala_na/?ref=rss


Габриела и Стефани Стоеви се класираха за финала на европейското първенство по бадминтон, което се провежда в Дания.

На полуфинала българките победиха англичанките Лаурен Смит и Сара Уокър с 21:15, 21:15 за 38 минути.

Сестри Стоеви ще спорят за златото с представителките на домакините Камила Ритер и Кристина Педерсен, които се справиха с рускините Анастасия Червякова и Олга Морозова с 21:10 и 21:13 за 43 минути.

Преди това...

Белгия: Лондон може да опита да разруши единството на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6197005

Белгия: Лондон може да опита да разруши единството на ЕСШарл Мишел, министър-председателят на Белгия предупреди, че Великобритания може да опита да постави капан на 27-те страни-членки на Европейския съюз, за да ги разедини, пише британският вестник Financial Times цитиран от Фокус. „Безплатен Брекзит не е възможен“, добави той. „Може би британското правителство ще направи всичко възможно,

Ноам Чомски: Съединените щати са машината за разрушаване

http://pogled.info/svetoven/noam-chomski-saedinenite-shtati-sa-mashinata-za-razrushavane.85251

/Поглед.инфо/ Докато американският президент Доналд Тръмп се готви да отбележи 100 дни от встъпването си в длъжност, някои журналисти предпочитат да си поговорят със световноизвестния лингвист и дисидент Ноам Чомски. В една от енорийските църкви в Кеймбридж, Масачузетс, Ейми Гудман започва разговор за изменението на климата, ядрените оръжия, Северна Корея, Иран, войната в Сирия и заканата от страна на САЩ да преследва основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж. Репортерката започва интервюто с коментарите, че Републиканската партия е най-опасната организация на света.

Патриарх Неофит освещава катедралния храм в Ловеч

http://pogled.info/bulgarski/patriarh-neofit-osveshtava-katedralniya-hram-v-lovech.85252

/Поглед.инфо/ На 30 април ще се състои тържественото освещаване на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Ловеч.

Русия е готова да предложи черепа на Хитлер за експертиза

http://pogled.info/svetoven/rusiya-e-gotova-da-predlozhi-cherepa-na-hitler-za-ekspertiza.85253

/Поглед.инфо/ Държавният архив на Руската федерация е готов да предостави черепа на Хитлер за експертизи, за да се докаже автентичността му, съобщи директорът на архива Лариса Рогова в събота (28 април), цитирана от ТАСС.

Стотици варненци гледаха авиошоуто за 100 години военноморска авиация (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=350013

Стотици варненци се събраха на Централния плаж, за да видят авиошоуто за 100 години на военната морска авиация в България, предаде репортер на Moreto.net. Хеликоптери "Пантера" на Военноморските сили показаха атрактивни фигури във въздуха.

Трима пострадали и 14 задържани при Вечното дерби

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/trima-postradali-i-14-zadyrzhani-pri-vechnoto-derbi-2020571

Без сериозни нарушения на обществения ред премина футболният двубой между отборите на "Левски" и на ЦСКА, съобщиха от пресцентъра на МВР. СДВР е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред и безопасността на движението в столицата във връзка с мача на национал

Велислава Кръстева поздрави боксьора Йосиф Панов за победата му в "Арена Армеец"

//dariknews.bg/regioni/pleven/velislava-krysteva-pozdravi-boksiora-iosif-panov-za-pobedata-mu-v-arena-armeec-2020572

Народният представител Велислава Кръстева поздрави плевенския боксьор Йосиф Панов с победата му в боксовата галавечер в зала “Арена Армеец”. Панов, който е възпитаник на плевенското спортно училище спечели убедителна победа в изцяло българския боксов дуел срещу Борислав Занков от София в подгряваща

Елен Колева първа поздрави майка си с деня на балета (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6196989

Елен Колева първа поздрави майка си с деня на балета (Снимки)
Елен Колева първа поздрави майка си с деня на балета. Педагожката Ина Колева припомня, че за международен ден на балета през 1982 година на сесия на ЮНЕСКО е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан Жорж Новер. Той остава в историята на балета като най- големият реформатор на класическия танц.

Белгийският премиер предупреди, че Лондон може да опита да разруши единството на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=350030

Шарл Мишел, министър-председателят на Белгия предупреди, че Великобритания може да опита да постави капан на 27-те страни-членки на Европейския съюз, за да ги разедини, пише британският вестник Financial Times. „Безплатен Брекзит не е възможен“, добави той.

Хиляди на протест срещу Путин в Русия, десетки са арестувани

http://offnews.bg/news/n_1/n_654273.html

Хиляди привърженици на опозицията се събраха на протест срещу президента Владимир Путин в Москва въпреки забраната на демонстрацията, съобщи ДПА, цитирана БТА.  Проявата се проведе при засилено полицейско присъствие.  Протестиращите се наредиха на опашка до офиса на президентската администрация, за да внесат писма до Путин, в които го призовават да не се кандидатира за президент на изборите догодина. Около 30 души са арестувани в Санкт Петербург. Десетки са арестувани при подобни протести и в други големи градове в Русия, съобщиха организаторите на протеста от правозащитната организация "Отворена Русия".  Руският президент Владимир Путин все още не е обявил официално дали ще се кандидатира за нов мандат догодина. Самият той неведнъж е казвал, че все още е рано да каже дали планира да се кандидатира за изборите. Мнозина обаче очакват това да се случи. 

Близки и приятели изпратиха актьора Мирослав Косев в последния му път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196985

Близки и приятели изпратиха актьора Мирослав Косев в последния му пътС аплодисменти семейството, близки, колеги и приятели изпратиха актьора Мирослав Косев в последния му път. Траурната церемония се състоя в Православния храм "Св. Георги" в София, предава БТА. Актьорът почина на 63-годишна възраст след тежко боледуване. Огромно сърце, слънце, изключително фин в отношението си към колегите, към хората,

Президентът и вицепрезидентът се включват в честванията на Априлското въстание

http://www.cross.bg/chasa-slychaii-prezidentut-1541628.html

/КРОСС/ Президентът и вицепрезидентът ще се включат в честванията по случай 141-годшнината от Априлското въстание. Те ще посетят два от ключовите града по време на въстанието. Президентът Румен Радев ще участва в тържествената програма в Панагюрище. Тържествена проверка-заря по случай 141 години от Априлската епопея е с начало 20.30 часа на 1 май на площад „20 априли". От 20.40 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово, след което ще се проведе вечерна проверка в памет на падналите за свободата на България. Вицепрезидентът Илияна Йотова пък ще бъде гост на мястото на пукването на първата пушка - Копривщица. От 10:45 часа на 1 май тя ще участва в тържествената програма, която освен по повод 141 години от Априлското въстание, е и по случай празника на града. От 11:00 часа вицепрезидентът ще поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков, а от 11:30 часа ще произнесе тържествено слово на площад „20 априли".  

Хиляди излязоха в Москва, какво поискаха от Путин

https://vesti.bg/sviat/hiliadi-izliazoha-v-moskva-kakvo-poiskaha-ot-putin-6068556

Организаторите от правозащитната организация "Отворена Русия" казаха, че десетки хора са арестувани при протестите днес

З00 ученици рецитират на 3 сцени в Добрич за България

https://www.24chasa.bg/region/article/6196982

З00 ученици рецитират на 3 сцени в Добрич за България
Първият рецитал-конкурс „За да я има България“ се провежда днес в Добрич. Той е организиран от община Добрич и драматичен театър „Йордан Йовков“. В него участват 301 деца и ученици от общините Добрич, Добричка, Тервел, Балчик, Каварна и Крушари. Поради големия интерес, той се провежда на три сцени – зала „Добрич“,

Американското посолство у нас закри сметките си в ПИБ

http://www.mediapool.bg/amerikanskoto-posolstvo-u-nas-zakri-smetkite-si-v-pib-news263263.html

Сметките на посолството на САЩ в София във FIBANK са закрити. Новата обслужваща банка е ДСК. Това става ясно от официалната страница с визова информация, на която са публикувани платежни ордери за сумите, които кандидатите за американска виза трябва да внесат ако плащат по банков път, съобщи в събота сайта “Биволъ”. От години сметките на американското посолство бяха в МКБ Юнионбанк. След като Първа инвестиционна банка придоби МКБ, сметките автоматично се преместиха в брендираната вече като FIBANK финансова институция. Но тази ситуация явно вече не устройва американците. В петък стана ясно, че "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) обяви, че е наела "Ситигруп" (Citigroup), за да я консултира относно стратегическите опции на банката, които включват и възможността за привличане на нови инвеститори и акционери. В кратко съобщение на финансовата институция до Българската фондова борса банката посочва, че "Ситигруп" трябва да й помогне в избора между няколко опции за развитието й. В резултат на новината акциите на банката поскъпнаха с 10.2% до 5.95 лв., което оформя към момента пазарна капитализация близо 655 млн. лв. Финансовите резултати на ПИБ показват, че коефициентът на основната капиталова адекватност (CET 1 capital ratio) е бил от 12% през 2016-а година, докато общата капиталова адекватност е била в размер на 15 на сто. Общият размер на активите на ПИБ пък възлизат на 8.85 млрд. лв. "Първа инвестиционна банка" бе обект на държавна помощ в средата на 2014 г., когато седмица след затварянето на КТБ пред клоновете на ПИБ се извиха опашки и за ден банката трябваше да изплати над 800 млн. лв. и да затвори преди края на работния ден. Банката получи 1.2 млрд. лв. от бюджета след одобрение на Брюксел, за да осигури ликвидността си, но върна сумата през май 2016 г. Връщането на държавна помощ стана по график и план за преструктуриране, одобрени от Европейската комисия. 300 млн. лв. от сумата бяха възстановени още през ноември 2014 г. До изплащането на помощта банката под контрола на външен надзорник и имаше редица ограничения над дейността се, сред които придобивания, обратни изкупувания, дивиденти, плащания по хибридни инструменти, използването на агресивни търговски практики и рекламиране на държавната помощ, които биха могли да изкривят пазара.

Скандалът “Цацаров-Гергов-Дончев” застигна и сина на Маргарита Попова

http://www.mediapool.bg/skandalat-tsatsarov-gergov-donchev-zastigna-i-sina-na-margarita-popova-news263262.html

Синът на Маргарита Попова – прокурор Николай Попов, е бил разкомандирован от Софийската градска прокуратура (СГП) на 21 април. Заповедта, с която Попов се връща като зам.-районен прокурор на София, влиза в сила на 24 април – понеделник, съобщи в събота сайта “Съдебни репортажи”. Понижаването на Николай Попов съвпада с избухването на скандала със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров със собственика на “Овергаз”, издател на вестник “Сега” и председател на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев, осъществена с посредничеството на Георги Гергов. Мналата сряда в медиите бе разпространено видео, в което Дончев разказва, че главният прокурор го е заплашвал, заради несъщестуващата му близост до партия “Да, България” и телевизия BiT, и изразил негодувание заради карикатурите на Христо Комарницки в “Сега”. Ден по-късно Цацаров отрече твърденията на Дончев, заяви, че собственикът на “Овергаз” е търсил съдействие от него. “В пълен синхрон медиите, близки до Делян Пеевски, започнаха да публикуват материали срещу Дончев. Миналия четвъртък в “Блиц” се появи анонимен материал, озаглавен “Заговорът на Сашо Дончев срещу Цацаров е разкрит! Босът на “Овергаз” искал да пробута Маргарита Попова за главен прокурор!”, припомня сайтът “Съдебни репортажи”. В текста на “Блиц” се твърди, че “заговорът” цели отстраняването на Сотир Цацаров от поста и заменянето му с “послушна и удобна за кръга “Капитал” марионетка”. “Сашо Дончев си има и фаворитка за ключовия пост в лицето на Маргарита Попова. Бившата вицепрезидентка бе назначена за зам.-председател на Българската стопанска камера, в която председател на Управителния съвет е босът на “Овергаз” Сашо Дончев”, твърди агенцията. Според информация на “Съдебни репортажи” на следващия ден Попов е разкомандирован от СГП. Потърсен за коментар прокурор Попов отказва да разговаря по темата. Градският прокурор на София Емилия Русинова, която бе фаворит за поста и бе горещо подкрепена от главния прокурор Сотир Цацаров, категорично отказа да разговаря по телефона, отбелязва изданието. Николай Попов е назначен за районен прокурор през февруари 2010 г., по това време майка му Маргарита Попова е правосъден министър в правителството на ГЕРБ. На 13 юли 2013 г. (Попова вече е вицепрезидент) с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) прокурор Попов е назначен за зам.-районен прокурор на София. Проверка на “Съдебни репортажи” в протоколите от заседанията на ВСС показва, че от 4 януари до 26 август миналата година Попов е бил “в платен годишен отпуск и творчески отпуск”. По неофициална информация той е бил на обучение в Англия. Командирован е в СГП от януари тази година. Критериите, по които се случва това остават неясни. Специализираният сайт припомня и друг подобен случай от 2014 г., когато между Цацаров и тогавашната представляваща съдебния съвет Соня Найденова назрява напрежение. В една от дискусиите в съвета Найденова заявява, че си пожелава да не получава повече специално отношение към семейството си. Главният прокурор веднага ѝ реагира с думите: "Нямам намерение да се занимавам с глупости, да посягам на служебната кариера на вашия съпруг, който е началник на отдел и работи добре". По това време съпругът на Найденова - Веселин Найденов е началник отдел във Върховната административна прокуратура. "Нямам намерение да освобождавам съпруга Ви от началник отдел заради противоречие с Вас", допълва Цацаров. Половин година по-късно Найденова заявява, че мнозинството в съвета я наказва заради различното й мнение. "Пожелах си нещо, което виждам, че не се случва. Благодаря ви, че все пак бяхте открити. Приемам го като определено мнение, като санкции за различното мнение", иронично отбелязва тя. Репликата й бе посрещната с пълно мълчание от Цацаров, а същия ден "Правен свят" съобщи, че две седмици преди конкретното заседание със заповед на главния прокурор съпругът на Найденова е бил освободен от ръководния пост във ВАП и работи като редови прокурор.

С каква музика се надъхва Джошуа за Кличко?

http://offnews.bg/news/n_1/n_654274.html

Британският профибоксьор Антъни Джошуа е на прага на най-голямата вечер кариерата си на ринга на стадион “Уембли” срещу големия украинец Владимир Кличко. Битката ще се състои на легендарния стадион, който е едва на двадесетина километра от Уотфорд, откъдето е родом местната звезда. В дните преди срещата му с украинския ветеран Джошуа се сдоби с уникален подарък, пише Спортал. Британецът е рекламно лице на хитовите слушалки Beats by Dre и получи персонализиран чифт, който е изработен от 24-каратово злато и е направен изцяло по негов вкус. Цветовете, в които са изпипани слушалките са златисто и черно, на горната им част е бродирана думата “мъдрост”, а от лявата и от дясната им страна стои точно копие на татуировката на африканския континент, която Джошуа има на едното си рамо в чест на произхода на родителите си, които са от Нигерия. 27-годишният Антъни разкри и музиката, чрез която се е надъхвал по време на подготовката си за мача с Влад. Очаквано в плейлиста фигурират парчета на британските звезди Stormzy и Giggs, като първият дори пя при излизането на Джошуа на ринга в двубоя му с Дилиан Уайт в лондонската “О2 Арина”. Ето и какво кънти в слушалките на Ей Джей: Jay Z & Kanye West - Who Gon Stop Me Jay-Z ft. Justin Timberlake - Holy Grail The Proclaimers - 500 Miles Adele - Hometown Glory (High Contrast Remix) Rob Dougan - Clubbed to Death (Matrix Remix) Survivor - Eye Of The Tiger Oxide & Neutrino - Bound 4 Da Reload Tchami ft. Kaleem Taylor - Promesses Shy FX - Original Nuttah 50 Cent - If I Can't Dr. Dre - Still D.R.E. Stormzy - Shut up Giggs - Тalking The Hardest Nas ft. Puff Daddy - Hate Me Now

Самолет кацна аварийно във Флорида (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196973

Самолет кацна аварийно във Флорида (ВИДЕО)
Пилот на малък самолет кацна аварийно във Флорида, след като е имал проблем с едното колело, предаде „Ройтерс”, цитирана от Нова телевизия. Самолетът е пътувал от Белиз, но по средата на полета едното колело паднало. Кацнал е аварийно на международното летище „Сарасота-Брейдънтън”, като преди това е трябвало да кръжи, докато не изгори горивото си.

ПЕС за Брекзит: Гражданите на Европа са на първо място!

http://www.cross.bg/velikobritaniya-ministur-predsedatel-brekzit-1541626.html

/КРОСС/ Лидерите от Партията на европейските социалисти постигнаха обща позиция да изведат защитата на правата на гражданите на ЕС и Великобритания като приоритет по време на преговорите за Брекзит. Левите премиери и президенти се срещнаха, за да съгласуват обща позиция относно преговорните насоки по Брекзит, както и по други предизвикателства, пред които ЕС се изправя, като подготовка за предстоящия по-късно днес Европейски съвет в Брюксел. Те застанаха зад позицията, че на първо място следва да се защитят правата на 3-те милиона граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, както и на повечето от милион британци, установили се в държави от ЕС. Президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви: „По време на преговорите за Брекзит, нашият основен дълг е да останем обединени и да работим за постигане на споразумение за защита на интересите на европейците, в това число и на българските граждани, които в момента работят и учат във Великобритания". Лидерите от ПЕС ще настояват за подход на две фази, като на първия етап да се постигне договорка за правата на гражданите и финансовите ангажименти на двете страни, а едва след това да се пристъпи към уреждане на бъдещите взаимоотношения с Великобритания. Те трябва бъдат основани не само на търговско сътрудничество, но също така насочени към ключови области като външната политика и борбата срещу тероризма

1503-ма гецовлии си избират кмет

//dariknews.bg/regioni/razgrad/1503-ma-gecovlii-si-izbirat-kmet-2020569

1503-ма избиратели от село Гецово си избират кмет утре, 30 април. Предсрочният вот се налага след прекратяване на пълномощията на предишния кмет Пламен Пантилеев, тъй като той получи условна присъда заради шофиране с 2,07 промила алкохол в кръвта.
Четирима са кандидатите за поста: Мария Иван

Щъркел хулиган вилнее в германско село (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shtyrkel-huligan-vilnee-v-germansko-selo-video-2020570

Щъркелът Рони се върна в германското село Гламбек за тазгодишния размножителен период - за ужас на жителите, които го намират за най-лошата птица в околността, предаде ДПА. Миналата година с вандализма си Рони стана новинарска сензация в цяла Герма

Хиляди се събраха на протест в Москва срещу Владимир Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196969

Хиляди се събраха на протест в Москва срещу Владимир ПутинХиляди привърженици на опозицията се събраха на протест срещу президента Владимир Путин в Москва днес въпреки, че проявата бе забранена, предаде ДПА, цитирана от БТА. При засилено полицейско присъствие протестиращите се наредиха на опашка до офиса на президентската администрация, за да внесат писма до Путин,

Слънчево време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=350026

През нощта ще бъде предимно облачно, валежи ще има главно в Западна и Северна България и на места ще са придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен западен вятър. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Над Черноморието бъде предимно слънчево.

Костов: Увеличаване на руското влияние у нас е сред най-големите рискове за България

http://offnews.bg/news/n_1/n_654272.html

Най-големите рискове за България остават, например остава рискът от разрастване на влиянието на Русия в България. Това заяви бившият премиер и настоящ председател на Центъра за анализи и управление на риска Иван Костов пред Дарик. Той даде пример с предизборната кампания, като посочи, че БСП се е обявила в пряка защита на руските интереси, което вероятно е отблъснало избиратели. "За съжаление, този риск се случва, дори никой нищо друго да не прави", добави Костов. Той подчерта, че редица държави, сред които Великобритания и Чехия, вземат мерки, за да се защитят от пропагандната война. По повод кризата в Македония Костов в страната се сблъскват две тенденции. "Едната е на НАТО - да се демократизират страните по образец на либералната демокрация, така както се счита че ще бъдат готови да влязат в ЕС. А другата е да бъдат държани като пример за крайно неуспешната европейска политика първо на разширение, а после – на интеграция, което Русия твърди", посочи той. На въпроса дали двуезична Македония е заплаха за България експремиерът посочи, че подобни твърдения трябва да бъдат анализирани със сериозни аргументи. "Велика Албания е мит. Не може да се прекрояват така граници. Това са спекули, това е руската пропаганда. Тя прониква през някои български анализатори, които остават верни на Кремъл", подчерта той. Костов е категоричен, че ще бъде преждевременно, ако по време на председателството на Съвета на ЕС България повдигне въпроса за членството на Македония в ЕС. Той посочи, че София е направила големи жертви и компромиси при влизането си в НАТО и ЕС, за да може да се присъедини към тях, без да внася своите външнополитически проблеми. По думите му Западните Балкани няма да влязат в ЕС и НАТО с нерешени външнополитичеки проблеми.  По отношение на първите 100 дни от управлението на американския президент Доналд Тръмп той заяви, че екипът му се движи в правилна посока. Костов е категоричен, че този период е бил на адаптация към реалностите на новата власт и посочи разликите между говореното в предизборната му кампания и реално свършеното след това. По думите му се гради неверен образ на новата администрация на САЩ.

Скандалът "Цацаров-Дончев-Гергов" стигна до сина на Маргарита Попова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/29/2962607_skandalut_cacarov-donchev-gergov_stigna_do_sina_na/?ref=rss


Синът на вицепрезидента в периода 2012-2017 г. Маргарита Попова - прокурор Николай Попов, е бил разкомандирован от Софийската градска прокуратура (СГП) на 21 април. Заповедта, с която Попов се връща като зам.-районен прокурор на София, е вляза в сила този понеделник, съобщи сайтът "Съдебни репортажи", позовавайки се на свои източници в прокуратурата.

Понижаването на Николай Попов съвпада с разгара на скандала след срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и...

Япония: Изстрелването на ракета от Северна Корея е сериозна заплаха за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196966

Япония: Изстрелването на ракета от Северна Корея е сериозна заплаха за насРешението на Северна Корея да извърши опит с балистична ракета е сериозна заплаха за Япония. Това заяви днес в Лондон японският премиер Шиндзо Абе, който призова САЩ и Китай да поддържат натиска върху Пхенян, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Въпреки силните предупреждения на международната общност Северна Корея днес изстреля балистична ракета.

Берлускони в болница, след като падна на главата си

http://www.cross.bg/berlyskoni-bolnitza-glavata-1541625.html

/КРОСС/ Бившият италиански премиер Силвио Берлускони беше настанен за кратко в болница след падане, съобщава „Франс прес". 80-годишният Берлускони се е подхлъзнал, получил е нараняване и е бил хоспитализиран. Инцидентът е станал в ресторант в италианското село Портофино, като бившият министър-председател е паднал на главата си. През миналата година Борлускони пристоя повече от седмица в болница, след като се наложи да претърпи сърдечта операция.    

Деси Цонева поддържа фигура, като не яде сладко и картофи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6195894

Деси Цонева  поддържа  фигура, като не яде сладко и картофи Деси Цонева не е само харизматична водеща, но и страхотен готвач. Това ще си проличи още по-ясно, когато стартира предаването си “Вечеря с Деси”. Освен водеща журналистката ще бъде и продуцент. Но майсторството идва с опита. Цонева готви от дълго време. Започнала още докато била студентка в Италия.

Македония или ЕС?

http://www.mediapool.bg/makedoniya-ili-es-news263261.html

Без ЕС България би била една малко по-голяма Македония. Това вече на всички е ясно. Колективното просветление си пролича по начина, по който всички български политици започнаха да говорят еднозначно про-европейски по темата. Дори НС излезе с консенсусна декларация:   "Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония. В рамките на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа.” Няма Евразийски съюз, няма чифте патриотизъм, няма нов консерватизъм. Няма борба със Сорос, политическата коректност, либерализма и Ангела Меркел. Няма тиради за "слабия” ЕС и "всесилния” Путин. Няма го даже българското "Тръмп общество” с някой мъдър туит по темата.  Вместо цялата тази интелектуална шлака Народното събрание всъщност стигна по свой, независим път до истината: ЕС е гаранцията за мира в Европа. Без ЕС нещата бързо ще ескалират до конфликти, като първите пушки по традиция ще са при нас на Балканите, а не в Гибралтар или Лотарингия. Но тези "тенденции” неизбежно ще стигнат и до Гибралтар. Двата пътя напред "Европа на отечествата” е Европа като една голяма Македония. Европа на Фарадж, Льо Пен и Орбан бързо ще се "македонизира”. В тази Европа колкото по-патриоти са едните, толкова повече "предатели” и "врагове” ще са другите. И с  вътрешните, и с външните врагове, разбира се, е нужна "твърдост”. Първо тази твърдост е вербална и се изразява в "счупването на оковите” на политическата коректност. Което означава, че става позволено да наричаш опонентите си както си искаш, а най-вече да ги клеймиш като нечовеци (хумано-иди, соросо-иди) и най-вече като хомосексуалисти. След добиването на тази интелектуална широта на погледа вече могат да се задействат и агитки, качулки, доброволни отряди, динковци и пр., които да добавят мускул към вербалната реалност. Полита камък и удря някого, "народът” влиза в парламента и пребива опозицията. Следващата стъпка е пукването на някоя пушка.   Насилието, разбира се, е стъпаловиден процес. Той минава през очерняне и гонения на неудобните, затваряне на организации и университети, уволнения на държавни служители и най-накрая – арести. Унгария стигна до опит за затваряне на университети (което все пак няма да се случи, докато страната е в ЕС). Турция измина целия гореописан път и е на ръба на сериозен вътрешен конфликт. Македония е някъде по средата.   Европа на ЕС е единствената алтернатива на всичко това. Четирите свободи, правата на хората, демокрацията, конституционализмът и правовата държава за мнозина "фундаментални” мислители бяха станали "клишета” и "изпразнени от смисъл” понятия. Е, сега тези мислители могат да си отдъхнат – "клишетата” са единственото смислено нещо, което може да гарантира мира. Истинските клишета, пропагандата и Карл Попър  Въпросните интелектуалци обявиха за белег на особена "дълбочина” на анализа си всяко едно от следните твърдения или негови деривати: ЕС е слаб и нефункциониращ; ЕС е беззащитен пред тероризма; Либерализмът на ЕС води до ислямизация; ЕС ще падне жертва на миграцията; Държавите ще са по-добре, ако поемат по свой собствен, "суверенен” път, отколкото ако останат в ЕС; ЕС уронва националните идентичности; ЕС е безполезен и даже вреден.   Тези твърдения ще ги намерите тиражирани в огромни мащаби с картинки, новини и факти, които уж ги "потвърждават”. Бежанци изнасилват европейки, ислямисти едва ли не ще спечелят изборите навсякъде. Лидерите на Европа са до един слабохарактерни и с особени сексуални предпочитания и пр. Към тази фалшива "фактология” вече са се пристрастили големи сектори от социалните мрежи и традиционните медии не само у нас.   Според Карл Попър най-важният белег на научното познание е, че то отхвърля, опровергава (falsify) грешните теории чрез емпирични факти. Казусът с Македония е едно такова научно опровержение на теорията за безполезността и вредата от ЕС. Както и нашата парламентарна декларация показва, ЕС е най-доброто и най-полезното, с което разполагаме, за да гарантираме мира и сигурността в региона.   Доколко сме македонизирани? България засега удържа на най-вредните тенденции, идващи от държави, поели по "суверенен” път. За разлика от Русия у нас има опозиция. За разлика от Турция срещу опозицията у нас няма масови репресии и управляващите не се борят да се окопаят вечно във властта. За разлика от Македония протестите не са се окървавявали по такъв грозен и опасен начин, нито пък сме стигнали до подобна степен на етнизация на конфликтите. Въпреки тези очевидни разлики, за съжаление има и много прилики между нашата страна и тези, които вече са се отклонили от пътя на свободата и демокрацията: Токсичен медиен език и многотиражен оборот на всички фалшиви тези, посочени по-горе; Разделение на "патриоти” и "предатели” – разделение, което се етнизира от определени партии; Залитане, дори и от страна на основни партии, в антиевропейска посока: управляващите "патриоти”, но и БСП, и ГЕРБ са правили такива изказвания, които в Западна Европа биха ги класифицирали еднозначно като “крайно десни”. Особено по темата с бежанците; Корумпиран политически елит, който би предпочел да ескалира даден конфликт, отколкото да се оттегли и да стане потенциален обект на разследване. Последният белег е може би най-тревожен. Путин се уплаши от масовите протести през 2012 г. срещу себе си и възвърна "доверието на народа”, анексирайки Крим и разпалвайки войната в Украйна. През 2013 г. протестите за един парк в Истанбул станаха символ на съпротивата срещу корумпирания и автократичен режим на Ердоган.  За да се спаси, той раздуха "войната” с Гюлен, която ескалира до абортирания пуч и масовите репресии след него. Груевски също предпочете етнизирането на конфликта пред сдаването на властта на опозицията на фона на сериозни обвинения в неговата корумпираност. България, слава Богу, все още не е загубила способността си да предава властта на опозицията по демократичен път и това е ключовото, което ни отличава от съседните ни казуси. Но желанието да се поставиш над закона съществува и у нас, то намира израз в широкия надпартиен консенсус да се запази на всяка цена формално безконтролната, но политически напълно договоряема (на тайни и явни срещи) прокуратура (и съдебна власт по общо). Власт, чиито "таргет” групи са винаги внимателно подбрани, за да не разместят статуквото срещу интереса на най-влиятелните играчи. Макар и порочен, този модел е все пак по-добър от прякото насилие в автокрациите, които се създават покрай нас. Проблемът с българския модел обаче е, че е далеч от правовата държава. И най-вече: този модел е неустойчив и може да се взриви по всяко време от мощен скандал. С дружни усилия в момента се гаси пожара в ЦУМ, който има всички белези на системно, преобръщащо нещата събитие. Дали "договорките” ще удържат предстои да видим – май по-скоро да. Но гаранции за бъдещето няма.  Крехкостта на свободата  Македония днес ни напомня, че демокрацията, свободата, мира и всички други ЕС "клишета” не са някаква природна даденост, а нещо, което сме постигнали за последните 27 години. И нещо, което лесно можем да загубим. Алтернативата е много ясна и без да гледаме Македония, а само собствената си история: (1879-1944 г.) – поредица от тежки войни със съседите с някои териториални придобивки и две национални катастрофи; автокрация през по-голямата част от времето; (1944-1989 г.) – несуверенна, тоталитарна държава, сателит на СССР, подготвяща се за ядрен Армагедон и в крайна сметка оказала се икономически несъстоятелна. Днес ние имаме друга, далеч по-добра перспектива, но не трябва да забравяме основната гаранция за нея – ЕС. И да се държим като отговорен член на тази организация, а не като андрешковци, които постоянно се чудят как да изклинчат от правилата: понякога от добро сърце и алтруизъм, но много по-често водени от други, материални и корупционни подбуди. Андрешковщината, а не географията ни оставя в периферията на ЕС. Което е все пак по-добре, отколкото липсата на членство, както македонските събития ясно показват. *Текстът е публикуван в портал "Култура".   

Откриха изчезнало 5-годишно дете в Търговище, разследват случая

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196960

Откриха изчезнало 5-годишно дете в Търговище, разследват случаяОбразувано е досъдебно производство заради изчезнало снощи дете в Търговище. Петгодишното момиче бе открито след акция на полицията, противопожарната служба и десетки граждани, съобщиха от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище. Сигналът за изгубило се в централната градска част момиче е подаден снощи около 21.35 часа на тел. 112 от майка му.

Себастиан Фетел ще стартира първи в Гран при на Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962614_sebastian_fetel_shte_startira_purvi_v_gran_pri_na/?ref=rss


Пилотът на "Ферари" Себастиан Фетел ще стартира от полпозишън в Гран при на Русия. Германецът беше най-бърз в третия етап на квалификацията с време 1:33,194. На второ място остана съотборникът му Кими Райконен, а трети и четвърти се наредиха състезателите на "Мерсецес" Валтери Ботас и Люис Хамилтън.

"Ферари" спечелите първите две места в Русия за първи път от 2008 г., а Фетел постигна рекорд с най-бърза обиколка на тази писта.

Лидерите на ЕС приеха обща стратегия за Brexit

https://www.actualno.com/europe/liderite-na-es-prieha-obshta-strategija-za-brexit-news_608733.html

Лидерите на 27-те членки на Европейския съюз приеха обща стратегия за действие по въпросите на Брекзит в Брюксел. „Документът, приет с единодушие, е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Великобритания с ЕС“, посочи председателят на Европейския

Иван Костов: За България остава рискът от разрастване на влиянието на Русия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/29/2962606_ivan_kostov_za_bulgariia_ostava_riskut_ot_razrastvane/?ref=rss


"Най-големите рискове за България за съжаление остват, например остава рискът от разрастване на влиянието на Русия в България", заяви бившият премиер, сега председател на Центъра за анализи и управление на риска Иван Костов в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Той даде пример с това, че по време на предизборната кампания "БСП се обяви в пряка защита на руските интереси", като посочи, че това може би е отблъснало избиратели.

"За...

Катастрофа блокира трафика на входа на Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6196945

Катастрофа блокира трафика на входа на БургасВерижна катастрофа блокира трафика на входа на Бургас / в посока от София/, преди кръговото. Инцидентът е станал около 15 ч.,  няма сериозно пострадали хора.      Въпреки това на мястото са били изпратени две линейки. Причините за пътното произшествие се изясняват. Сред ударените коли са опел и хонда, като по-сериозно е пострадало немското возило.

Доналд Туск: 27-те страни от ЕС трябва да останат обединени на преговорите за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=350022

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова страните членки да запазят единни позиции по време на специалната среща на високо равнище в Брюксел, посветена на Брекзит, посочвайки, че това също би помогнало и на Великобритания при постигането на споразумението, предаде AFP.

Фенове на „Левски” уцелиха помощник треньор, той се свлече на земята (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/fenove-na-levski-uceliha-pomoshtnik-trenior-toj-se-svleche-na-zemiata-video-2020568

Помощник треньорът на ЦСКА Стефан Генов бе уцелен с предмет след третия гол за „червените“ във вратата на „Левски” в 52-та минута. Попадението реализира Фернандо Каранга, съобщи

"Айриш сън": Ирландската армия купувала имоти в България, за да избегне данъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196946

"Айриш сън": Ирландската армия купувала имоти в България, за да избегне данъциИрландската републиканска армия (ИРА) избягвала данъци, като купувала ваканционни къщи в чужбина, включително в България. Сега терористичната група и други данъчни измамници имат шест дни да се издължат или са изправени пред ограничителни мерки, пише днес в. "Айриш сън", цитиран от БТА. Смята се, че висшите ешелони на ИРА са инвестирали и изгубили

Военният министър: Никой няма интерес от етническо напрежение в Македония

http://www.cross.bg/interes-yanev-ministur-1541624.html

/КРОСС/ България се надява да се намери политическо решение на конфликта в Македония. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев. Той присъства на празника за 100-годишнината на военноморската авиация. "Никой няма интерес от етническо напрежение, от сцени, на които бяхме свидетели преди две вечери в македонския парламент. Надяваме се, разумът да надделее", заяви вицепремиерът Стефан Янев.Той изрази очакванията си спорещите страни да седнат на масата да се разберат по начин, който е в интерес на всички македонски граждани. Относно ситуацията в Турция Янев каза, че след референдума в Турция, може да се каже, че ситуацията е различна. Той бе категоричен, че процесите, които се случват там, са вътрешни за държавата. "Има различни оценки, че някои от действията са в противоречие с добрия тон на практиките в демократичните държави. Но да оставим този шум да премине и да се прецени, какво ще се случи в следващите дни. За нас от първостепенна важност са добросъседските отношения и тези събития да не влияят на нашата сигурност за страната", каза Янев. "Няма състезание между отделните видове въоръжени сили, относно придобиването на нова техника", категоричен е служебния военен министър. Според него проектите за многоцелевите патрулни кораби за ВМС и за изтребителите вървят паралелно.

Румен Радев поиска ЕС да помири македонците

http://clubz.bg/53387-rumen_radev_poiska_es_da_pomiri_makedoncite

България иска Европейският съюз да се намеси, за да се възстанови политическият диалог в Македония, каза днес президентът Румен Радев в Брюксел.

Той съобщи, че е обсъдил кризата в югозападната ни съседка с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Очаквам, че нашето виждане, че ЕС трябва да помогне, за да се установи диалогът между политическите партии в Македония, между институциите, тук да бъде подкрепено", каза Радев.

ЕС в лицето на Могерини и на еврокомисаря по преговорите за разширяване Йоханес Хаан посредничи с променлив успех за решаване на хроничните политически кризи в Македония още от началото им преди три години.

Ал Пачино отпразнува 77-мия си рожден ден с двойно по-младата си приятелка (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6196919

Ал Пачино отпразнува 77-мия си рожден ден с двойно по-младата си приятелка (Снимки)Американският актьор Ал Пачино отпразнува 77-ия си рожден ден в компанията на 38-годишната си приятелка на почивка в Мексико, съобщи Лента, цитиран от БТА. Избраницата на звездата е аржентинската актриса Лусила Сола. Двамата неколкократно се разделяха от 2011 г., но отново са възобновили отношенията си.

Русия обвини битите депутати, че правели преврат в Македония (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962593_rusiia_obvini_bitite_deputati_che_praveli_prevrat_v/?ref=rss


"Дълбоко сме загрижени от последните събития в Република Македония. На 27 април изгубилата парламентарните избори опозиция фактически извърши опит за насилствено завземане на властта в страната, като по собствена инициатива избра председател на парламента с груби нарушения на установените процедури."

Това се казва в официалната позиция на руското външно министерство по повод бурните събития от четвъртък вечер в Скопие. Трактовката им е диаметрално противоположна...

ЦСКА разби "Левски" класически (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53386-cska_razbi_levski_klasicheski_snimki

ЦСКА-София срази с класическото 3:0 "Левски" в мач от Първа лига, игран пред малко повече от 10 хиляди зрители на стадион "Васил Левски". "Червените" доминираха и напълно заслужено спечелиха убедително, а след почивката можеха и да разгромят своя съперник.

Началото на мача бе изцяло в “червено” и беляза крайния изход. Във 2-ата минута грешка в “синята” защита доведе до попадение на Арсенио Нунеш, като голът бе изработен от Густаво Кулма.

В 6-ата се стигна до аналогична ситуация, при която Кирил Десподов удвои. В радостта той съблече фланелката си и показа тениска с надпис “Защо винаги аз”. Младият нападател явно има предвид попаденията си във вратата на “сините” с екипа на “Литекс”.

До края на полувремето “Левски” имаше инициативата и повече владееше топката, но не успяваше да застраши вратата на символичните гости, които бяха добре групирани в своята половина.

Второто полувреме започна по сходен начин - ЦСКА вкара гол. Малко след като се разсея дима от бомбички и димки от сектор “Г”, Фернандо Каранга с глава оползотвори хубаво центриране на Кирил Десподов от свободен удар - 3:0.

Явно при ликуването след гола Стефан Генов, помощник-треньор на ЦСКА, е бил ударен с предмет от сектор “А”. Трябваше да му бъде оказвана медицинска помощ от линейката на стадиона. Той остана на пейката.

“Левски” отново тръгна в настъпление и дори на моменти го правеше доста хазартно, но “червените” не успяха да се възползват при контрите си. Същевременно натискът на "сините" рядко водеше до напрежение пред вратата на "армейците". Те атакуваха еднообразно и сякаш е вярваха в обрат.

В края на срещате играчи на двата отбора си спретнаха меле с бутане и удари край страничната линия. Червени картони получиха Роман Прохазка (Левски) и Кристиян Малинов (ЦСКА).

Очаквайте подробности и отзиви.

Жена е с опасност за живота след тежка катастрофа на магистрала „Тракия“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196951

Жена е с опасност за живота след тежка катастрофа на магистрала „Тракия“Тежка катастрофа е станала на автомагистрала „Тракия“, в района на 101 км, в посока Пловдив, съобщи за „Фокус“ – Пазарджик говорителят на ОДМВР – Пазарджик Мирослав Стоянов. „Сигнал за инцидента е подаден около 12.30 часа. Незабавно към мястото са насочени екипи на пътна полиция, пожарната и линейки.

Невяна Владинова спечели бронзов медал в многобоя в Баку

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962610_neviana_vladinova_specheli_bronzov_medal_v_mnogoboia_v/?ref=rss


Невяна Владинова спечели бронзов медал от многобоя на Световната купа в Баку.

Гимнастичката завърши на третото място с общ резултат 68.400 след рускините Арина Аверина (71.250) и Александра Солдатова (70.800).

Владинова получи най-високата оценка на бухалки - 17.700, и 16.900 на съчетанието на лента.

Другата българка Боряна Калейн завърши на деветото място с обща оценка 62.300. Тя получи 16.000 на лента и 15.150 на...

Юнкер: Сумата от 60 милиарда евро е предпазлива оценка за задълженията на Великобритания към ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196936

Юнкер: Сумата от 60 милиарда евро е предпазлива оценка за задълженията на Великобритания към ЕСПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес в Брюксел, че ЕС не е представил на Великобритания точна сума за финансовите й задължения към блока, тъй като засега има само "предпазлива предварителна оценка", възлизаща на до 60 милиарда евро (65, 4 милиарда долара), съобщи ДПА. Няма искане за 60 милиарда евро, подчерта той.

Европейският съюз прие стратегията за Брекзит

http://www.cross.bg/velikobritaniya-izlizaneto-brekzit-1541623.html

/КРОСС/ Лидерите на страните-членки на Европейския съюз единодушно приеха обща стратегия за действие по въпросите за излизането на Великобритания от Общността. Това стана днес след среща на най-високо равнище на всички държави от Съюза, с изключение на самата Великобритания. „Насоките са приети единодушно. Планът на 27-те страни членки относно преговорите по Брекзит е готов. Документът е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в профила си в Туитър. В срещата от българска страна участва и президентът Румен Радев. Въпросният документ представя основните насоки, върху които трябва да се съсредоточат разговорите с британското правителство през следващите две години. Самите преговори ще започнат след парламентарните избори във Великобритания, които са на 8 юни. „Днешния ден е посветен само водещите насоки в процедурата по разделениет", обясни още преди срещата германският канцлер Ангела Меркел. „Чак след това ще говорим за бъдещето и свързаните въпроси с правата на гражданите и финансовите въпроси. „Политическото послание към Лондон е, че не британците, а Евросъюзът ще диктува условията по тяхното оттегляне от общите договори, които ни обвързват вече 44 години. Нуждаем се от солидни гаранции за всички граждани и техните семейства, които ще бъдат засегнати от Брекзит", каза Доналд Туск

Европейският съюз прие единодушно стратегията за Брекзит

http://www.cross.bg/velikobritaniya-izlizaneto-edinodyshno-1541623.html

/КРОСС/ Лидерите на страните-членки на Европейския съюз единодушно приеха обща стратегия за действие по въпросите за излизането на Великобритания от Общността. Това стана днес след среща на най-високо равнище на всички държави от Съюза, с изключение на самата Великобритания. „Насоките са приети единодушно. Планът на 27-те страни членки относно преговорите по Брекзит е готов. Документът е безпрецедентна демонстрация на единство преди раздялата на Лондон с ЕС", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в профила си в Туитър. В срещата от българска страна участва и президентът Румен Радев. Въпросният документ представя основните насоки, върху които трябва да се съсредоточат разговорите с британското правителство през следващите две години. Самите преговори ще започнат след парламентарните избори във Великобритания, които са на 8 юни. „Днешния ден е посветен само водещите насоки в процедурата по разделениет", обясни още преди срещата германският канцлер Ангела Меркел. „Чак след това ще говорим за бъдещето и свързаните въпроси с правата на гражданите и финансовите въпроси. „Политическото послание към Лондон е, че не британците, а Евросъюзът ще диктува условията по тяхното оттегляне от общите договори, които ни обвързват вече 44 години. Нуждаем се от солидни гаранции за всички граждани и техните семейства, които ще бъдат засегнати от Брекзит", каза Доналд Туск

Макрон отказа акредитация на руски медии, които обвини в пускане на фалшиви новини

http://offnews.bg/news/n_1/n_654271.html

Предизборният екип на центриста Еманюел Макрон отказа акредитация на прокремълските руски медии Russia Today и Sputnik, след като ги обвини в разпространяване на фалшиви новини.  Информацията беше потвърдена от говорител на екипа на Макрон, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Заявленията за акредитация на двете руски медии, финансирани от Кремъл, са отхвърлени, защото "те са част от механизъм, предназначен да ни навреди", каза говорителят пред АФП. Още през февруари двете руски медии бяха обвинени от екипа на Макрон, че разпространяват фалшива информация. Информационната агенция Sputnik и телевизията Russia Today, създадени от Кремъл за аудитория в чужбина, предават на няколко езика и всяка от тях има информационен сайт на френски. Решението на екипа на Макрон предизвика остри критики от страна на Москва. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече решението скандално. Главната редакторка на двете медии Маргарита Симонян заяви: "Всички необходими документи бяха изпратени предварително от руските медии. Имайки предвид, че други чужди медии не са срещнали никакви пречки, ние смятаме тази забрана за умишлена и открита дискриминация срещу руски медии от кандидат за президент на държава, която винаги е отстоявала свободата на словото. Ето как свободата на словото си отива по неелегантен начин в страна, която хвали свободите дори повече от сиренето камамбер и бри".

Трус беше регистриран в Източна Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196915

Трус беше регистриран в Източна ГерманияВ Източна Германия беше регистрирано слабо земетресение с магнитуд от 3 по Рихтер. Това е необичаен случай за геологично стабилната страна, уточняват БТА и ДПА. Трусът е бил в 03.00 часа местно време (01.00 часа по Гринуич) между градовете Лайпциг и Хале, уточнява говорител на Германския център за геоложки науки в Потсдам.

Радев: ЕС трябва да помогне за възстановяването на диалога в Македония

//dariknews.bg/novini/sviat/radev-es-triabva-da-pomogne-za-vyzstanoviavaneto-na-dialoga-v-makedoniia-2020566

Президентът Румен Радев е разговарял днес с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод Македония.

Кристиан Керн: Присъединяването на Турция към ЕС е нереалистично

http://pogled.info/svetoven/kristian-kern-prisaedinyavaneto-na-turtsiya-kam-es-e-nerealistichno.85246

/Поглед.инфо/ Присъединяването на Турция към Европейския съюз е нереалистично, твърди австрийският канцлер Кристиан Керн. Преди днешната среща на върха в Брюксел той заяви, че такъв напредък не може да се очаква на този етап, тъй като развитието на събитията в южната ни съседка са от голямо значение за блока.

Франция призова Пхенян да се откаже от ядрената си програма

http://pogled.info/svetoven/frantsiya-prizova-phenyan-da-se-otkazhe-ot-yadrenata-si-programa.85247

/Поглед.инфо/ Френското външно министерство разпространи изявление, в което призовава КНДР да се откаже от ядрената си програма, съобщи говорителят на ведомството Ромен Надал.

Македонска прокуратура разследва участниците в размириците край парламента

http://pogled.info/svetoven/balkani/makedonska-prokuratura-razsledva-uchastnitsite-v-razmiritsite-krai-parlamenta.85248

/Поглед.инфо/ Македонската прокуратура съобщи, че е в постоянна връзка с Министерството на вътрешните работи за идентификация на участниците в безредиците край парламента в Скопие.

Дръзко поругаване на морала в политиката

http://pogled.info/bulgarski/drazko-porugavane-na-morala-v-politikata.85249

/Поглед.инфо/ „ Да се заклеват един друг /ГЕРБ и Обединените патриоти! /, че няма да си подават оставката преди изтичането на пълния мандат на правителството – е, това е нечувано предизвикателство към същината на политиката, дръзко поругаване на морала в политиката. Тия хора ни казват, че дори краят на света да настъпи, те няма да пуснат Кокала. Що за нахалство е това, ща за варварско насилие над здравия разум! Ще стоим четири години, дори държавата да бъде закрита, дори да не изпълним нищо от обещанията си – това ни казват Патриотите, а Бойко покорно се съгласява с тях“ / К.Кеворкян/

Чавдар Найденов: Да се изкажа и аз по военно-технически въпроси

http://pogled.info/svetoven/chavdar-naidenov-da-se-izkazha-i-az-po-voenno-tehnicheski-vaprosi.85250

/Поглед.инфо/ Да се изкажа и аз по военно-технически въпроси. Не че ги разбирам, но виждам, че на специалисти се плаща, за да не разбират някои неща.

Срам, легенда на ЦСКА нападнат от свои

http://offnews.bg/news/n_1/n_654270.html

Привърженици на "червените", отиващи на мача Левски - ЦСКА-София, са нападнали дългогодишния тартор на сектор "Г" Иво Цветков, познат като Главата. Самият запалянко потвърди пред наш репортер информацията. Екшънът е станал на спирката на Орлов мост. Той е разпознал единия от агресорите. "Чаках автобус номер 204 в посока хотел "Плиска", за да отида на работа. Пристигна и тръгнах да се качвам. От него слязоха десетина привърженици с фланелки на "Енимълс" и ЦСКА. Единия от тях ми каза нещо от сорта: "Добре че те пазят, иначе си мъртъв", разказа Главата. "Аз не отговорих и се качих. Този същият обаче насъска останалите. Качиха се две момчета от едната врата, две от другите. Нападнаха ме, не се правя на жертва, имам  само сцепена устна. Срамът обаче е голям. На това място аз нямам загубена битка от 1988 година, като сме имали десетки сблъсъци с левскарите. И доживях да ми скачат хора, с които съм бил в един сектор. С тях или техните бащи", каза софиянецът . Иво е със 74 процента инвалидност, той едва оживява преди 4 години след здравословен инцидент. Спира да ходи на мачове през 2014 година. Подчертава, че не подкрепя нито ЦСКА-София, нито ЦСКА 1948. За него ЦСКА е умрял на 9 септември миналата година. Отказва да припознае отбора на Гриша Ганчев. Главата е разпознал единия от нападателите, вярва, че и другите ще бъдат разпознати по близките камери на спирката. Благодари на обикновените хора от автобуса, които са скочили да го защитят.  Чул се е веднага с тартор на агитката, която подкрепя проекта на Гриша Ганчев. По думите му е срещнал разбиране. "Аз имам приятели и в двата лагера. Но ако има проблеми, знаем си телефоните, нека се разбираме по този начин. Не разбирате ли, че разделението идва от друго място, друг ни насъсква един срещу друг. Изживях най-срамния ден в живота си", завърши Иво, чийто баща  Вальо Голямото ухо е един от основателите на сектор "Г" още през 60-те години. 

ЕС прие насоките за преговорите с Великобритания за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196942

ЕС прие насоките за преговорите с Великобритания за БрекзитЛидерите на 27-те страни в ЕС приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Брекзит, съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предава БТА. "Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27 страни за преговорите за Брекзит е готов", гласи туитът на Туск,

Художничка показва "Добри пожелания" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350008

„Добри пожелания" е името на изложбата, която художничката Елена Стоева ще покаже на варненската публика от 3 май до 2 юни в галерия Le Papillon, научи Moreto.net. Приказният й реализъм, пищните й натюрморти с пейзажни елементи, реални истории с интелигентно закодиран подтекст, с философски поглед и често с изящен хумор отправен към живота, се следят от много нейни почитатели не само в пределите на България.

МВР: Трафикът по основните пътни артерии и автомагистрали е нормален

https://www.actualno.com/society/mvr-trafikyt-po-osnovnite-pytni-arterii-i-avtomagistrali-e-normalen-news_608724.html

Към момента трафикът по основните пътни артерии и автомагистрали е нормален. Осигурено е оптимално полицейско присъствие, засилен е контролът по основните пътища на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пътните полицаи ще следят основно за превишена скорост, употреба

Пиронкова зарадва феновете си с нови снимки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6196896

Пиронкова зарадва феновете си с нови снимкиНай-добрата ни българска тенисистка Цветана Пиронкова впечатли своите последователи в инстаграм с нова серия красиви снимки. На последния си пост пловдивчанката е с елегантна червена рокля, а като описание към снимката е написала : "Единственото спокойствие, което човек намира на върха на планината, е това, което сам носи в себе си".

За минута лидерите на ЕС одобриха насоките за преговорите за Брекзит

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/04/29/2962609_za_minuta_liderite_na_es_odobriha_nasokite_za/?ref=rss


Лидерите на страните членки на Европейския съюз приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Брекзит, съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27 страни за преговорите за Брекзит е готов", написа той в микроблог мрежата. Guidelines adopted unanimously. EU27 firm and fair political mandate for the #Brexit talks is ready. #EUCO

— Donald...

ЕС с три категорични условия за Брекзит

https://vesti.bg/sviat/evropa/es-s-tri-kategorichni-usloviia-za-brekzit-6068555

ЕС все още не е представил на Великобритания точна сума за финансовите й задължения към съюза, тъй като засега има само "предпазлива предварителна оценка" за 60 милиарда евро

Трима души загинаха при срутване на строеж на джамия в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196900

Трима души загинаха при срутване на строеж на джамия в ТурцияТрима души загинаха днес при срутване на строеж на джамия в турския черноморски окръг Самсун, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА. Инцидентът стана около 12 часа в град Атакум. Според първоначалните данни най-малко шестима души са били затрупани при срутването. Спасителни екипи са успели да извадят трима ранени.

Един стадион, обграден от мрежи за сушене на риба

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962602_edin_stadion_obgraden_ot_mreji_za_sushene_na_riba/?ref=rss


Може да е малък. Може и да няма трибуни. Но стадионът в Хенингсгар, разположен на едно от най-красивите места, може би е най-приключенското място за футбол.

Тихото, малко селце Хеннигсгар се намира в северната част на Норвегия и е част от Лофотенските острови – архипелаг в Норвежко море. Населението му е 500 души, които обаче разполагат с идиличен малък стадион.

Основното препитание на хората там е риболовът на треска. Температурите в Хенингсгар...

Ивайло Калфин: В Македония виждаме едно етническо противопоставяне, което тлее от години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196924

Ивайло Калфин: В Македония виждаме едно етническо противопоставяне, което тлее от годиниИвайло Калфин – бивш министър на труда и социалната политика, както и бивш външен министър за кризата в Македония и какви трябва да са приоритетите в социалната политика на страната ни. Вижте повече за неговото гостуване в сутрешния блок на ТВ Европа „Европа сутрин”. - Г-н Калфин, да започнем от горещата ситуация в Македония,

Лидерите на страните в ЕС приеха насоките за преговорите за Брекзит

http://offnews.bg/news/n_1/n_654269.html

Лидерите на 27-те страни в ЕС приеха единодушно насоките за преговори с Великобритания за Брекзит, съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес и БТА. "Насоките са приети единодушно. Твърдият и справедлив мандат за ЕС с 27 страни за преговорите за Брекзит е готов", посочи Туск, който председателства извънредното заседание на европейските лидери днес в Брюксел, в отсъствието на британската министър-председателката Тереза Мей. Насоките предвиждат етапен подход, при който ще се изисква достатъчен напредък по основните спорни въпроси като правата на гражданите и финансовият проблем, преди да започнат преговорите за търговско споразумение. Насоките определят като приоритети уреждането на проблемите, отнасящи се до правата на гражданите и постигането на финансово споразумение с Великобритания. В тях се подчертава, че не бива да се допуска "твърда" граница между Ирландия, която е член на ЕС, и Северна Ирландия, която е провинция на Великобритания.

Виктор Орбан е приел исканията на ЕС за университета на Сорос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196930

Виктор Орбан е приел исканията на ЕС за университета на СоросЕвропейската народна партия съобщи, че унгарският министър-председател Виктор Орбан е поел ангажимент да приеме исканията на ЕС относно спорния закон за образованието, приет в страната, информира Фокус. Орбан бе привикан на среща с високопоставени представители на ЕПП, в която неговата управляваща партия ФИДЕС е член, за да обсъдят закона,

Александър Вучич покани Ердоган да посети Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196895

Александър Вучич покани Ердоган да посети СърбияОтношенията с Турция са от изключително значение за нас, заяви премиерът и новоизбран президент на Сърбия Александър Вучич и добави, че Сърбия иска да бъде добър партньор на Анкара. В интервю за сръбската държавна телевизия РТС Вучич каза, че е поканил президента Ердоган да посети Сърбия. "Той е единственият чуждестранен лидер,

Невяна Владинова взе медал от Световната купа в Баку

http://www.cross.bg/kypa-vladinova-nevyana-1541622.html

/КРОСС/ Невяна Владинова спечели бронзов медал в многобоя от Световната купа по художествена гимнастика в Баку, Азербайджан. Българката беше четвърта след изиграването на съчетанията с топка (17,100) и обръч (16,700) вчера. Днес, класиралата се на седмо място на олимпийските игри в Рио де Жанейро гимнастичка обаче получи оценка 17,700 за представянето си с бухалки и 16,900 за композицията с лента, което беше достатъчно да се изкачи до третото място. Така тя се класира и за всички финали на отделните уреди, които ще са утре (30 април). Другата българка - Боряна Калейн е девета в крайното класиране. Златото отиде при рускинята Дина Аверина. Нейната сънародничка Александра Солдатова е втора в класирането.  

Костов: Ердоган иска представителство на мюсюлманските общества в Европа

https://www.actualno.com/politics/kostov-erdogan-iska-predstavitelstvo-na-musulmanskite-obshtestva-v-evropa-news_608723.html

Представителство на мюсюлманските общества в Европа - това, според Иван Костов, е стратегическата цел на турският президент Реджеп Ердоган. Според Костов Европа все още не е разбрала каква е основата цел на Ердоган. "Дори им отправи послание да създадат собствени партии, к

Бронз за Владинова на Световната купа, чакаме злато от ансамбъла

http://offnews.bg/news/n_1/n_654268.html

Пореден успех за българската художествена гимнастика! Невяна Владинова спечели бронзов медал в многобоя от Световната купа в Баку, Азербайджан. Нашето очарователно момиче се нареди четвърто вчера след изиграването на съчетанията с топка (17,100) и обръч (16,700). Днес  получи оценка 17,700 за представянето си с бухалки и 16,900 за композицията с лента. Така тя се класира за всички финали на отделните уреди, които ще са утре. Другата българка - Боряна Калейн е девета в крайното класиране. Иначе златото взе рускинята Дина Аверина. Нейната сънародничка Александра Солдатова е втора в класирането. По-късно днес ансамблите трябва да изиграят своите съчетания с топки и въжета, за да определят победителя в многобоя. Вчера  момичетата на Весела Димитрова получиха най-висока оценка за композицията с пет обръча.

Въпреки подготвяния протест започна събарянето на "Двойната къща" в София

http://www.mediapool.bg/vapreki-podgotvyaniya-protest-zapochna-sabaryaneto-na-dvoinata-kashta-v-sofiya-news263259.html

Въпреки репортажите за подготвяното събаряне, институциите не предприеха никакви стъпки и рано в събота багер започна да разрушава знаковата “Двойна къща” в центъра на София. Това се случва в първия от трите почивни дни и изпреварва подготвената за тази вечер жива верига за защита на къщата, съобщава бТВ. Около обяд разрушаването беше временно спряно от полицейска проверка. Доскоро къщата беше паметник на културата. На 11 ноември 2016 г. обаче, между двата тура на президентските избори, с подпис на тогавашният министър на културата Вежди Рашидов е отменен защитеният ѝ статут, затова разрушаването вече е възможно. Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров – Киро Японеца. Досега той не е можел да предприеме никакви действия заради статута на паметник на културата. Преди дни той каза, цитиран от бТВ, че планът му е да изгради подземен паркинг на мястото на сградата. Днес не беше открит за коментар. След съобщението за събарянето днес Рашидов изпрати писмо, в което обяви, че „не е разрешавал бутане на никаква сграда“. “Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард “Васил Левски“ в София. Не познавам нейния собственик. Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише. Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата“, се казва в писмото.

Наводнения сполетяха Централна Европа, един човек загина

//dariknews.bg/novini/sviat/navodneniia-spoletiaha-centralna-evropa-edin-chovek-zagina-2020565

Един човек загина след катастрофа в Словакия, вследствие от тежките наводнения в страната. Инцидентът е станал в село Оходница в северната част на страната. Още един човек е ранен, но без опасност за живота.
Двамата пътници са били с високопроходим автомобил, но при

Иван Костов: Европа все още не е разбрала каква е основата цел на Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=350029

Представителство на мюсюлманските общества в Европа - това, според Иван Костов, е стратегическата цел на турският президент Реджеп Ердоган. Според Костов Европа все още не е разбрала каква е основата цел на Ердоган. "Дори им отправи послание да създадат собствени партии, което се чу в Холандия и предизвика конфликти.

Кристиан Керн: Приемането на Турция в ЕС е нереалистично

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196887

Кристиан Керн: Приемането на Турция в ЕС е нереалистичноПриемането на Турция в ЕС е нереалистично, заяви днес австрийският канцлер Кристиан Керн при пристигането си на извънредната среща на върха на Европейския съюз, посветена на Брекзита, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Не вярваме, че приемането на Турция в ЕС е реалистичен вариант, каза Керн, като добави,

Орбан клекна пред Европа

http://www.cross.bg/orban-yngariya-izpulni-1541621.html

/КРОСС/ Унгарският премиер Виктор Орбан беше заплашен, че неговата партия „Фидес" може да бъде изключена от Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента. Предупреждението отправи лидерът на ЕНП Манфред Вебер, а причината е оказваният натиск от Орбан срещу спонсорираните от чужбина университети в Унгария. Орбан дори беше привикан на среща на партята, по време на която обаче е обещал на колегите си да изпълни исканията на Еврокомисията. До нея се стигна, след като Еврокомисията започна наказателна процедура заради закона за висшето образование в Унгария и подготвя други, относно намеренията за ограничаване неправителствените организцации, финансирани от Джордж Сорос. След откровен разговор унгарският министър-председател е уверил ръковоството на ЕНП, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да изпълни изискванията на ЕК, обяви Жозеф Дол, който преди това също размаха пръст на Орбан и обяви, че „няма да бъде толерирано незачитането на основни човешки права и върховенството на закона в Унгария". Орбан се задължава да спазва акдемичната свобода и автономност на финансирания от Джордж Сорос Централноевропейски университет в Будапеща, който стана повод и за скандала. Според ЕНП той трябва да остане отворен и ултиматумите срещу него да спрат. Сред присъствалите на срещата бяха германският канцлер Ангела Меркел и председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер, на Съвета Доналд Туск и на Европарламента - Антонио Таяни

Д-р Галинка Павлова: Договорихме да бъде увеличен бюджета за болнична помощ със 165 милиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196918

Д-р Галинка Павлова: Договорихме да бъде увеличен бюджета за болнична помощ със 165 милиона- Кажете ни защо искате актуализация на бюджета по малко от два месеца след сключването на националния рамков договор? - Да това е така, но бюджета нека да уточня за зрителите, всъщност това е годишен бюджет. Той се черпи още от януари, от началото на годината. С рамковия договор, който подписахме, който стартира от 1 април,

Лидерите от ПЕС с твърда позиция срещу насилието в Македония

http://pogled.info/svetoven/pes/liderite-ot-pes-s-tvarda-pozitsiya-sreshtu-nasilieto-v-makedoniya.85241

/Поглед.инфо/ Дължим признание на президента Оланд. Без него Еврозоната нямаше да запази целостта си, заяви Станишев в Брюксел

ПЕС за Брекзит: Гражданите на Европа са на първо място!

http://pogled.info/svetoven/pes/pes-za-brekzit-grazhdanite-na-evropa-sa-na-parvo-myasto.85242

/Поглед.инфо/ Лидерите от Партията на европейските социалисти постигнаха обща позиция да изведат защитата на правата на гражданите на ЕС и Великобритания като приоритет по време на преговорите за Брекзит.

Лидерите на ЕС приеха обща стратегия за Брекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/liderite-na-es-prieha-obshta-strategiya-za-brekzit.85243

/Поглед.инфо/ Лидерите на 27-те членки на Европейския съюз приеха обща стратегия за действие по въпросите на Брекзит в Брюксел.

Стратегията на ЕС за Брекзит допуска провал на преговорите

http://pogled.info/svetoven/evropa/strategiyata-na-es-za-brekzit-dopuska-proval-na-pregovorite.85244

/Поглед.инфо/ Приетата преди минути стратегия за действие на ЕС по въпросите на Брекзит допуска сценарий, при който преговорите ще се провалят. Същевременно се посочва, че няма да се толерират лични преговори между Лондон и отделни европейски страни.

ЕС: Чуждите граждани във Великобритания да получават разрешителни

http://pogled.info/svetoven/evropa/es-chuzhdite-grazhdani-vav-velikobritaniya-da-poluchavat-razreshitelni.85245

/Поглед.инфо/ Гражданите на страни от ЕС, пребиваващи в Обединеното кралство, трябва да имат начин за получаване на разрешително за пребиваване след Брекзит. Това е разписано в приетата днес в Брюксел стратегия на еврообщността по въпросите, касаещи излизането на Лондон от блока.

Футбол НА ЖИВО: Левски срещу ЦСКА

https://www.actualno.com/bgfootball/futbol-na-jivo-levski-sreshtu-cska-news_608716.html

Спорът за второто място в българската Първа лига не утихва и в събота Левски и ЦСКА ще се опитат да направят решаваща крачка към сребърните медали в директен сблъсък помежду си. Двата отбора излизат един срещу друг за трети път през настоящия сезон на стадион "Васил Левски

Берлинското летище "Тегел" възобнови работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6196881

Берлинското летище "Тегел" възобнови работаБерлинското летище "Тегел" отново заработи след кратко прекъсване, причинено от подозрителен куфар, съобщи ТАСС, като се позовава на съобщение в Туитър на пресслужбата на летището. "Полетите са възобновени. Възможни са нарушения в разписанието", се казва в съобщението. Полицията установи, че забравеният куфар не представлява никаква опасност.

Официално: Кобрата няма да играе нито срещу Кличко, нито срещу Джошуа

https://www.actualno.com/moresport/oficialno-kobrata-njama-da-igrae-nito-sreshtu-klichko-nito-sreshtu-djoshua-news_608722.html

Кубрат Пулев не попада в сметките на нито един от двамата опоненти в мегашоуто тази вечер - Владимир Кличко и Антъни Джошуа. Както е известно, целта на българина е световната титла на Международната боксова федерация (IBF). В договора между украинеца и британеца обаче има кла

Новият президент на Албания е най-големият опонент на премиера

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/29/2962310_noviiat_prezident_na_albaniia_e_nai-golemiiat_oponent/?ref=rss


Албанската Социалистическа партия използва мнозинството си в парламента, за да бъде избран президент на страната. Опозицията остана разделена и продължава двумесечния си бойкот на заседанията.

Новият президент е Илир Мета, който два пъти е бил премиер на Албания, след което се отцепи от социалистите, основа собствена партия и през последните 8 години е своеобразен брокер между двете основни партии в страната.

Опозиционната Демократическа партия и...

Световните медии: Реферът трябваше да дисквалифицира Кубрат Пулев

https://www.actualno.com/moresport/svetovnite-medii-referyt-trjabvashe-da-diskvalificira-kubrat-pulev-news_608721.html

Анализаторът на известният сайт за бокс boxingnews24.com - Джим Дауър, изсипа порция от критики към мача между Кубрат Пулев и Кевин Джонсън. Според него той е бил "грозен, пълен с нарушения". Според Дауър реферът на двубоя е трябвало да дисквалифицира българина заради множество нарушения срещу съперника. Какви точно са нарушенията и защо искат дисквалификация четете в Sportlive.bg!

"Тотнъм" ще изгради "единствен по рода си" нов стадион

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/29/2962597_totnum_shte_izgradi_edinstven_po_roda_si_nov_stadion/?ref=rss


"Тотнъм" потвърди, че ще играе домакинските си мачове във Висшата лига на "Уембли" през следващия сезон. Клубът ще започне работа по новия си стадион, който ще бъде с капацитет 61 000 места, и ще се намира до "Уайт харт лейн".

"Шпорите" играха мачовете си от Шампионската лига и Лига Европа през този сезон на "Уембли", като от четири двубоя спечелиха един.

"Това е изключително вълнуващ момент от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване