Над 900 незаконни мигранти са изведени от България

http://www.mediapool.bg/nad-900-nezakonni-migranti-sa-izvedeni-ot-bulgaria-news263540.html

929 незаконно пребиваващи на територията на България са изведени от началото на годината, показва справка на МВР, цитирана от БГНЕС.    Половината от върнатите мигранти са от Афганистан, а други 28% от Ирак. За периода 01 януари – 04 май 2017 г., властите са установили 516 нови мигранти.  В изминалата седмица миграционният натиск е бил изключително нисък. Установени са едва 38 мигранти.   От началото на годината до 4 май на вход са задържани общо 362 граждани на трети страни, от които на зелена граница – 294 и на Гранични пунктове – 68 лица. Отчита се 79.3% намаление спрямо същия период на 2016 г., когато на вход са били задържани 1751 лица.    От началото на годината до 04.05.2017 г. на изход на държавната граница са задържани 1642 лица, от които 1511 лица на зелена граница и 131 на ГКПП.    Основният натиск е на сръбско-българската граница, където са установени 1477 лица.    В сравнение със същия период на 2016 г., когато на изход от страната са задържани 2455 граждани на трети страни, се отчита намаление с 33.1%, става ясно още от данните на вътрешното министерство. Намаленият миграционен натиск се отразява и на намалената заетост на центровете на Държавна агенция за бежанците, чийто капацитет е запълнен на 46%, а тези на Дирекция “Миграция” на МВР на 70%.

Колоездачи и бягащи мерят сили утре край Варна, записванията продължават

http://www.moreto.net/novini.php?n=350610

Утре - 7 май ще се проведе най-голямото пролетно състезание по горско бягане и колоездене, което ще се състои в горите край "Аладжа манастир". Надпреварата "Черноморски маратон - Аладжа манастир" се очертава да привлече над 200 участници от цялата страна, съобщиха организаторите от iRun.

Огромни глоби и затвор за дизайнери, които наемат кльощави манекенки

http://www.moreto.net/novini.php?n=350591

Във Франция влезе в сила закон, който ще забранява наемането на болезнено слаби модели. Сега манекенките ще трябва да предоставят на своите работодатели медицинска бележка, която да потвърждава физическото им здраве, като тя трябва задължително да включва BMI-данните им (Индексът на телесната маса е показател, който използва съотношението между височината и теглото на човек, за да изчисли съдържанието на мазнини в организма - бел.

Френска депутатка е починала на митинг на Макрон по-рано тази седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208694

Френска депутатка е починала на митинг на Макрон
по-рано тази седмицаФренска депутатка социалистка е починала в резултат на припадък на митинг на центристкия кандидат Еманюел Макрон в четвъртък, информира БТА. Петдесетгодишната Корин Ерел трябваше да произнесе реч пред 300 души на митинга в Плуизи в Северозападна Франция, в която да защити ценностите на Френската република.

Унгария оспорва в съда на ЕС квотите за разпределяне на бежанци

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ungariia-osporva-v-syda-na-es-kvotite-za-razpredeliane-na-bejanci-238923/

Мерките за депортиране на нелегални мигранти в блока са неефективни, според унгарския министър на правосъдието

Митов извади четирима титуляри от групата на "Левски" за мача с "Черно море"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/06/2966709_mitov_izvadi_chetirima_tituliari_ot_grupata_na_levski/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Николай Митов направи сериозни промени в групата за мача с "Черно море" от 31-ия кръг на Първа лига.

В разширения състав за първи път този сезон попадна защитникът Деян Иванов. Той претърпя операция в Болоня през август миналата година.

От групата отпаднаха Роман Прохазка, който е наказан за 3 мача, след като получи червен картон в дербито с ЦСКА, и Веселин Минев заради контузия, както и Сърджан Лукин,...

Япония и Китай засилват икономическото и финансовото си сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208690

Япония и Китай засилват икономическото и финансовото си сътрудничество
Япония и Китай се споразумяха да засилят сътрудничеството си в областта на икономиката и финансите, съобщи днес японският финансов министър Таро Асо, цитиран от Ройтерс и БТА. Китайският му колега Сяо Цзе, който пропусна вчерашната тристранна среща с японския и южнокорейския си колеги заради извънредна среща у дома,

На 7-ми май: Открит турнир по спортни танци и народни борби

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HoHilVbwwCE/

Открит турнир по спортни танци за купата на Община Поморие и Държавно първенство по sportni2спортни танци „Купа България”

Място на провеждане – Спортна зала на Балнеохотел – Поморие

Програма:

11:00 ч. – Начало на Турнир „Изгряващи звезди”

13:30 ч.          Открит национален турнир „Купа Поморие 2017”

18:00 ч.          Държавно първенство „Купа България”

 

11:30 ч. – Турнир по Народни борби „Гергьовден”

Място на провеждане: пред манастир „Св. Георги Победоносец”/между ОУ „Христо Ботев и РСПБЗН/

Наоми Кембъл почти била изгубила косата си

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naomi-kembyl-pochti-bila-izgubila-kosata-si-2021914

Суперманекенката Наоми Кембъл разкри, че полага специални грижи за косата си, след като дълги години е малтретирала кичурите си с необмислени екстензии, съобщава Контактмюзик.

Как любовта помири две китайски села

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-liubovta-pomiri-dve-kitajski-sela-2021915

Две селища в източната част на Китай са разделени от река, широка едва 1 метър, но съперничеството им датирало от поне три века, докато на него не сожила край любовна история, предаде Франс прес.

Ушан и Юепу в провинция Фуцзян са с общо 7500 жители. В двете селища битува странна трад

Злато и за ансамбъла ни от многобоя на Световната купа в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zlato-i-za-ansambyla-ni-ot-mnogoboia-na-svetovnata-kupa-v-sofiia-2021912

Ансамбълът на България по художествена гимнастика направи дебюта си пред родна публика по мечтан начин. Момичетата на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Теодора Александрова и Лаура Траатс спечелиха златните медали в многобоя на Световната купа в „Арена Армее

Застреляха македонски кмет

http://www.cross.bg/zastrelyaha-makedonski-kmet-1542221.html

/КРОСС/ Кметът на община Боговине, която се намира в северозападната част на Македония, Хазби Идризи е бил застрелян, съобщава БНР. Според първоначалната информация убийството е станало след разправия между градоначалника и бивш служител на общината. Нападателят е изстрелял няколко куршума по кмета, след което се е застрелял. Полицията извършва оглед на мястото на инцидента.  

Утре по Черноморието ще има променлива обачност

http://www.moreto.net/novini.php?n=350598

През нощта ще е без валежи, облачността временно ще се разкъса. По Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна над северната част, където в следобедните часове, на места ще превали. Вятърът ще е до умерен от югоизток. Максималните температури ще са 14°-19°.

Влак прегази мъж в Благоевград

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/vlak-pregazi-myzh-v-blagoevgrad-6068834

Машинистът не е видял човека, който е излязъл от малка пътечка, пресичаща жп линията

Павлова влиза в “екшъна” заради Брюксел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207639

Павлова  влиза в  “екшъна”  заради  БрюкселЗавърши “Тракия” и “Марица”, започна “Хемус” и санирането Ако има кой да се справи с подготовката на европредседателството на България и с инфарктните ситуации, това е Лиляна Павлова. Отличничката на Борисов, която строеше магистрали, успешна и в усвояването на европари по програмите, получи европредседателството.

Невяна Владинова с невероятно представяне на световната купа в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6208667

Невяна Владинова с невероятно представяне на световната купа в София (Снимки)Невяна Владинова участваше със съчетание с лента и бухалкна днес на световната купа в София. За представянето си с лента, тя получи 18 200 точки, а на бухалки получи оценка - 18 450, съобщиха от федерацията във Фейсбук. Вижте в следващите снимки как преминава Световната купа по художествена гимнастика в зала "Арена Армеец" в София.

Анкара иска 23 съдии и прокурори в ареста

http://www.cross.bg/prokyrori-sudii-otstraneni-1542220.html

/КРОСС/ Турските власти са издали заповеди за арест на 23 съдии и прокурори, които са отстранени от длъжност, предават местни медии. Посочва се, че някои ще бъдат арестувани заради "членство във въоръжена терористична организация". Те са заподозрени, че са последователи на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото правителството смята за организатор на опита за преврат през юли миналата година. Двама от съдиите били арестувани, докато работели. Заподозрените са сред 107-те съдии и прокурори, които вчера бяха отстранени от длъжност. От обявяването на извънредно положение миналото лято бяха отстранени от длъжност над 4200 съдии и прокурори и около 100 000 други държавни служители и бяха арестувани над 47 000 души.    

Райън Гигс сподели мъките си след раздялата му с Манчестър Юнайтед

http://offnews.bg/news/n_1/n_654854.html

Една от легендите на Манчестър Юнайтед Райън Гигс разкри в своята рубрика за вестник "The Telegraph", че потърсил помощта на психиатър, за да преодолее раздялата си с клуба. "Целият ми живот беше белязан от тези 28 години, в които бях част от Манчестър Юнайтед. Преди последната ми година в клуба, аз започнах да осъзнавам необходимостта да бъда подготвен за промените в живота ми след края на престоя ми в Юнайтед. Знаех, че в психологически план ще ми бъде много трудно.  Когато периодът от моя живот като играч и след това като треньор на Манчестър Юнайтед приключи миналото лято, се оказах във важен етап на промяна. Реших да посетя психиатър, за да разбера как да се справя по най-добрия начин. Животът ни във футбола започва от детството и завършва в етап, в който сме зрели хора. Когато не знаем нищо за живота извън футбола. "Институционализиран" - това е терминът, който бих използвал за периода си в Манчестър Юнайтед. Всичко започна от 14-ата ми година и продължи до 42-ата. Някои предложени идеи в срещите с психиатър ми помогнаха да се адаптирам към новия живот извън Юнайтед. Той ме посъветва да остана близо до играта и да съм постоянно зает. Затова отидох на Евро 2016 във Франция и после на футзал-турнир в Индия", сподели Гигс.

Пълен триумф за гимнастичките в София

http://clubz.bg/53594-pylen_triumf_za_gimnastichkite_v_sofiq

На връх 6 май, деня на Свети Георги победоносец, българската художествена гимнастика записа голям триумф на Световната купа в столичната зала "Арена Армеец". Грациите ни записаха две титли в многобоя - при ансамблите и в индивидуалната надпревара, където грабнаха и сребро.

Втората титла (първа по време) е дори по сладка, защото слага край на дълги години суша.

Невяна Владинова, седма на олимпиадата в Рио де Жанейро, изигра без грешка и четирите си съчетания в многобоя и взе шампионската титла. Нашето момиче получи оценки от 18,800 на обръч, 18,550 на топка, 18,450 на бухалки и 18,200 на лента и с общ сбор от 74,000 се изкачи най-високо на почетната стълбичка на родна земя.

Публиката аплодира момичетата и се наслади на високата класа на Невяна Владинова, Катрин Тасева и на много от чуждестранните гимнастички.

Съвсем очаквано Невяна Владинова демонстрира класа, сила и опит. Тя изигра съчетанията си с много настроение и желание да покаже най-доброто пред българските фенове, които и отвърнаха със знамена, плакати и силни аплодисменти.

Носителка на сребърния медал в многобоя е втората българка - Катрин Тасева. Тя записа оценки от 16,350 на обръч, 18,400 на топка, 17,400 на бухалки и 18,300 на лента за общ сбор от 70,450.

Утре Невяна ще се бори за медали във всичките 4 финала, а Катрин в три (без този на обръч ).

Невяна Владинова

Надпреварата в София е последна проверка за нашите момичета преди европейското първенство в Будапеща от 19 до 21 май и нашите две представителки се справиха блестящо, като дадоха заявка за ролята на фаворитки.

Дойде ред и на ансамбъла, който от началото на годината се представя много силно, като надмина очакванията на всички.

Момичетата на треньорката Весела Димитрова записаха резултат 18.400 на топки и въжета и по този начин събраха сбор 36.550, след като вчера получиха 18.150 т. за съчетанието си с пет обръча.

По този начин Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Теодора Александрова и Лаура Траатс оправдаха надеждите на феновете си.

На второ място при ансамблите се нареди Украйна с резултат 36.050, а бронзовите медали са за Беларус с 31.750 точки. В неделя са финалите на отделните уреди и отборно.

Над 50 хиляди души ще бъдат евакуирани в Хановер заради бомби от Втората световна война

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/06/2966707_nad_50_hiliadi_dushi_shte_budat_evakuirani_v_hanover/?ref=rss


Над 50 000 души в германския град Хановер ще бъдат евакуирани в неделя. Причината - намерени бомби от времето на Втората световна война, съобщава БТА. В събота тече подготовка хората да бъдат изведени от домовете им.

В половинмилионния град са намерени тринадесет неексплодирали бомби и снаряди от 40-те години на 20 век. Премахването им ще започне утре следобед и може да продължи до вечерта. Това е втората по мащаб подобна акция на територията на страната в следвоенната...

Франция забрани кльощавите манекенки

http://clubz.bg/53593-franciq_zabrani_kloshtavite_manekenki

Нездравословно слабите модели и манекени във Франция вече са забранени по закон. Отсега нататък моделите ще трябва да представят лекарски сертификат, удостоверяващ цялостното им физическо здраве, като се обръща особено внимание на индекса на телесна маса (ИТМ) - мярка за тегло по отношение на височината.

Министерството на здравеопазването във Франция казва, че целта на закона е битка с хранителните разстройства и недостъпните идеали за красота. От 1 октомври и редактираните цифрово снимки трябва да бъдат специално обозначени, за да няма заблуда за аудиторията, пише във френските разпоредби.

Първоначалната версия на законопроекта във Франция - страната, смятана за центъра на модата в света, предлагаше минимален ИТМ за модели. Това предизвика протести сред модните агенции във Франция. 

Спорез новия вариант на закона моделите трябва да предоставят бележка от лекар, когато кандидатстват за работа. Според окончателната версия на законопроекта личният лекар на моделите е човекът, който трябва да реши дали даден модел е твърде слаб, за да дефилира или за да се снима. 

Глобите за работодатели в модната индустрия, които нарушават закона в света на модата във Франция, е от 75 000 евро (63 500 паунда или 82 000 долара) и до шест месеца затвор.

"Излагането на младите хора на нормативни и нереалистични образи на телата води до чувство на самоопределение и лошо самочувствие, което може да повлияе на поведението, свързано със здравето", заяви френският министър на социалните въпроси и здравеопазването Марисол Турейн в изявление в петък.

Франция не е първата страна в Европа, която въвежда законодателство, свързано с наказания за експлоатация на жени с поднормено тегло в модния бизнес - Италия, Испания и Израел вече са въвели подобни правила. Анорексията засяга между 30 000 и 40 000 души във Франция, 90% от които са жени.

Защо си заслужава да се завърнеш в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_654850.html

От няколко дни студенти и завършващи ученици вече могат да кандидатстват за получаване на ментор в областта на политиката, бизнеса и финансите, благодарение на инициативата, носеща името Mentors.bg . Проектът предлага напълно безплатно на 20 младежи да установят траен делови и приятелски контакт с 20 експерти в областите, от които се вълнуват. Всеки избран да участва в проекта участник ще получи по един ментор, с който в период от една година ще има осигурен контакт за професионални съвети и развитие. Сред менторите са бивши министри, настоящи евродепутати, директори на големи компании и банки. Основатели на инициативата са студентите Димитър Стоянов (учещ финанси в университета Бокони, Италия) и Калоян Георгиев (учещ политически науки в Университет на Лондон), владеещи по три чужди езика и с професионален опит от няколко различни държави. OFFNews се свърза с Калоян Георгиев, за да разберем повече за инициативата, защо двама студенти се захващат с подобен мащабен проект, какво е бъдещето на България в лицето на младите, мързи ли ги да работят и учат, струва ли си българите зад граница да се завърнат и предстои ли ни ново Възраждане. Представете с няколко думи себе си и Mentors.bg. Аз съм Калоян, студент по международни отношения в Лондон, трета година, сега завършвам. Димитър следва финанси в университета Бокони в Милано. И двамата сме обвити в международна атмосфера, той сега е на обмен в Мексико, преди това беше на стаж в Хонг Конг, аз освен в Лондон съм стажувал и в централата на ЮНЕСКО в Париж. Приятели сме още от гимназията и от тогава съвместяваме образованието с различни извънкласни дейности, били сме стажанти в 3 министерства в София, в неправителствения сектор, а зад гърба си имаме и няколко завършени проекта със сдружение за граждански инициативи. Благодарение на всичките ни активности създадохме мрежа от контакти и сега се стремим да я направим достъпна до останалите младежи в България. Ще се съгласиш, че съществува убеждението, че някои успяват заради своите контакти и информация, недостъпни за мнозинството хора, вместо заради качествата си. Точно заради това създадохме програмата, за да покажем, че всеки, ако има желание, може да напредва. Опитът ни сочи, че когато имаш шанса да комуникираш с експерти и успели професионалисти, това те вдъхновява да се раазвиваш и начертава пътя, по който да вървиш. Затова ние доброволно предоставяме своите контакти с министри, експерти и бизнесмени, изградени с години усилия, на другите, без да се налага да минават през тежкия подбор на стажовете в различните организации. Някои хора ще погледнат името на Калфин, Ковачев, Вигенин и ще възроптаят срещу инициативата заради политическата обвързаност на тези лица. Политически обвързани ли сте и как подбрахте точно тези ментори? Дебело държа да подчертая, че проектът не е политически обвързан и никой не стои зад него освен нас двамата с Димитър. Подбрахме менторите в 3 основни категории – политика, финанси и бизнес. Тези направления са ключови за развитието на България. Както си личи, не е наблегнато на нито една партия или движение, има и леви, и десни политици. Гледали сме менторите да са преди всичко експерти: Вигенин и Ковачев специализират във външна политика, Калфин сега е съветник на европейския комисар по бюджета и човешките ресурси. Съществуват ли подобни инициативи в чужбина? Разбира се, не сме открили топлата вода. Всеки по-напредничав университет в чужбина предлага нещо подобно, но те не действат на национално ниво обаче, както в нашия случай. Университетите работят в дадено направление, например финансови ментори във финансовите специалности. Ние предлагаме широк спектър от ментори и в никакъв случай не може да става въпрос за копиране. Сами ли се финансирате? Финансирането е изцяло наше и доброволно, мисля, че това е гарант за независимостта на инициативата и че ще остане незасегната от чужди интереси. Как ще протича менторството? Започваме с публичен коктейл през септември, на който ще присъстват всички ментори и участници. Предвидили сме минимум 3 точки на контакт между менторите и младежите, на които да могат да обменят вдъхновение, опит и идеи. Тези рамки са препоръчителни, разбира се, и може да се надградят спрямо времето и желанието на участващите. Много зависи и как ще реагират един на друг ментор и студент, дали ще си допаднат. Нещо като с покемон: Калфин – избирам теб! Даваме възможност на студентите да изявяват предпочитания за ментор. С конкретните ментори също така общо ще подбираме кандидатурите, за да сме сигурни, че отношенията им ще бъдат максимално полезни. Ще се осигурява ли стаж на участниците, или ще получават само съвети и насоки от менторите? Предпочитаме да не се бъркаме веднъж, щом сме установили контакта между двете страни. Динамиката зависи изцяло от тях, това не осигурява автоматично стаж или възможност за професионално развитие, ние осигуряваме достъпа на младежите, а какво ще постигнат, вече зависи от тях самите. От наша страна ще получат сертификат, отразяващ участието им, който да покажат на бъдещите си работодатели като доказателство, че са активни и с желание за развитие. Менторството е инструмент на човешките ресурси, прилаган от сериозни компании и познат на работодателите дори в България. Ако аз съм студент или завърващ гимназия ученик без работа, с какво ще ми помогнат съветите на менторите? Не мога да си представя процеса, ако не съм ангажиран с конкретна работа, ще имам няколко въпроса и толкоз. Черпенето на експертиза от дадения ментор не се ограничава в задаване на няколко въпроса, много зависи от програмата на дадения ментор. Вдъхновението за платформата дойде от това, че когато седиш на банката в университета, ти имаш една гледна точка върху нещата, когато се сблъскаш с търсенето на работа обаче, става съвсем различно. Ако младежите задават правилните въпроси, добавената стойност от комуникацията с ментора може да бъде изключително висока. Ето конкретно, да излезем от абстрактното, студентът може да научи тайни от кухнята, как се водят преговори в международни организации, какви са най-големите предизвикателства пред финансовия сектор в България и прочие. Винаги съществува възможността студентът да направи впечатление на ментора си и да си осигури стаж. Дали съветите и разговорите с менторите ще бъдат искрени? Политиката е нещо много мръсно, бизнесът често пъти също борави с неетични прийоми, за да се развива успешно. Дали ще им кажат къде се бута подкуп, дали някой политик ще признае, че е имало натиск върху него? Подобни откровения ще направят самите ментори уязвими, няма как да си политик или безнесмен на високо равнище в България и да не си се сблъсквал с мръсотията или да не си се цапал сам. Досега в подбора на менторите сме се водели от възможността те да са неопетнени, да няма официални съмнения към тях за участие в мръсна дейност. Убеждението, че всичко на високо равнище у нас е мръсно, според мен, е малко радикално, със сигурност има успели хора, разчитащи на качества и уменя, а не на подкупи и натиск. Затова се надявам между ментор и студент отношенията да са възможно най-искрени. Съзнавам, че теорията и практиката са две различни неща, дано менторите разкрият пред младежите част от капаните, които стоят пред тях в бизнеса, политиката или банковото дело. При формални разговори това надали ще стане, затова залагаме на приятелското развитие в отношенията. След края на програмата студентите ще могат да направят своите коментари, за да можем в бъдеще да наблегнем на определени аспекти. Проектът е пилотен и в момента експериментираме до голяма степен. Защо млади момчета като вас, които учат в чужбина, стажуват, имат куп неща на главите си така или иначе, си губят времето, биха казали много души. Работа на студентите ли е да обучават други студенти? Все някой трябва да го свърши, да се помъчи и да промени негативните настроения, че младите не се развиват заради добрите си умения, а заради нещо друго. Колкото до това, защо се захванахме, мисля, че и трите страни – ментори, участници и ние като основатели – печелим. Менторите откриват таланти, които да са им полезни в тяхната дейност, студентите получават достъп до високо квалифицирани експерти, а ние печелим чисто емоционално, защото имаме възможност да оставим следа в българското общество и да изпратим сигнал към други младежки инициативи. Ако Mentors.bg е успешна инициатива, може да предизвикаме положителна вълна сред младите и обществото в България. Това е доста възрожденско отношение – млади и обучаващи се в чужбина българи да жертват време, усилия и пари, за да могат техните сънародници в България да се развиват добре. Напомня ми за Евлоги и Христо Георгиеви, но и за редица други възрожденци. Подобно сравнение ни ласкае, въпреки че сме далече от това да се отъждествяваме с възрожденците. Нашите усилия са капка в морето, но се надяваме да е достатъчна, за да предизвика вълна. Редица научни изследвания показват, че ние сме в дъното на ЕС по професионално развитие след завършване на висше образование, надяваме се подобен род инициативи да покажат механизма за преодоляване на тази негативна тенденция. Аз обаче не бих диференцирал между студенти в България и чужбина, по никакъв начин не сме нещо повече от колегите ни в България. Платформата е отворена към българското студентство като цяло, независимо зад граница или не. Нашето физическо присъствие в чужбина може би не е най-важното. Като си говорим за студенти и ученици, ми се струва, че огромна вина за собственото състояние на огромна част от младежите в България е техният мързел. Разбира се, има специалности, на които държавата и бизнесът просто не подсигуряват развитие – като физика и химия – но има редица професии и квалификации, с които е сравнително лесно да си намериш работа, но въпреки това самите кадри там са много неподготвени . Огромна част от юношите завършват училище и университет проформа, без да са подготвени за каквото и да е кариерно развитие, а след това се оплакват, че няма работа или им плащат малко. Да вземем за пример техникумите (но далеч не само), които осигуряват основни професии на обществото – положението там е трагично. И не говоря за материална база и пари, ами за самото ниво и отношение на завършващите. Една съществена част от младите у нас гледат с изключително пренебрежение на образованието и труда. Това виждане се споделя от експерти, има анализи, които показват точно това, но се срещат изключения. Според мен, не би трябвало да виним хората на по 18-19 години, че всичко зависи от тях или че са мързеливи. Най-важният фактор е средата в едно общество. Всеки от нас е натоварен с ангажимента да направи обществената среда по-благоприятна за развитието на младите. Докато ние не изпълним нашия ангажимент, не можем да насочим критиката си към младите per se. Тук е най-голямата ми радост, че инициативата изпраща сигнал. Личният пример, който менторите могат да дадат на студентите, вероятно е искрата, която да запали хъса им да вървят напред. Познавам много млади талантливи хора в областта на изкуството, предприемачеството и т.н., така че не съм съгласен с теб. Ще се радвам обаче групата на мързеливите да стане по-малка от тази на активните и да изведем обществото у нас на по-високо ниво. Говорейки за средата, няма как да не отбележа, че сред същите тези млади хора се забелязват изключително ниски политическа и обществена активност и интерес. Болшинството от тях нито гласува, нито протестира, тоест – напълно се отказва от двата лоста за демократично самоуправление и промяна в държавата и съответно на своя живот. Да, рибата се вмирисва откъм главата, ти си прав, но натискът върху хората с власт трябва да идва от всички нас. Не може да чакаш на готово да ти връчат благоприятната среда за развитие, сам трябва да си я направиш, дори да си строшиш главата. Мисля, че ще се съгласиш с мен, че почти всички успели хора, които познаваме и можем да дадем за пример, са си скъсали задника. Аз година и половина работих на три места без стотинка заплащане. Благодарен съм на родителите ми, че имаха възможността да ме издържат през това време и съм наясно, че някои не могат да си го позволят, но колко от тези, които могат, всъщност ще го направят ? Проблемът с липсата на политическа ангажирност сред младежите е ключов, политиката е навсякъде около нас и тя наистина дава най-сериозните механизми за промяна. Както виждаме, участието на младежите в избори и политическата активност са ниски. Успехът е смесица от различни фактори, естествено, че има и личен елемент освен благоприятната среда, но в крайна сметка ти си имал възможността да стажуваш безплатно, но много други нямат, а държавата е изоставила ролята си да подкрепя хората в неравностойно положение. Наред с ширещата се бедност в България те са много и ние губим таланти постоянно заради това, че нямаме институции, които да подкрепят развитието на човешкия потенциал. Аз също съм работил досега в 5-6 стажантски програми безплатно, миналата година бях в централата на ЮНЕСКО в Париж, където е политика да не ти плащат за стаж. Два месеца в Париж на собствени разноски не е лесно, но си заслужаваше. Именно това е мотивацията зад Mentors.bg - как да дадем на студентите ползите от една стажантска програма, без да се налага те да покриват разходите, за да живеят в друга държава и да работят безплатно. Искаме да намалим бремето, което идва от това да работиш безплатно. В последно време се появяват инициативи, изтъкващи успелите млади хора и особено завръщащите се от чужбина – завършили, с кариера, но все пак върнали се в България, за да я развиват. Струва ли си да изоставиш кариера и живот в чужбина, за да се върнеш тук? "Прави си кефа", често пъти чувам, "остави я тази пропаднала държава, няма бъдеще тука". Отнасям се с изключително голямо уважение към хората, които завършват в чужбина и после избират да се реализират в България. Аз също смятам да приложа наученото зад граница в родината си, защото в България имаме редкия шанс да живеем в страна, която се нуждае от усилията на всеки един от нас. Страната ни е на дъното на всички международни организации, в които членуваме, но това само значи, че хоризонтът за развитие пред нас е най-широк. Проблемът е, че през последните 27 години не сме се специализирали да сме добри в нищо, а напротив - рушим активно изграденото с десетилетия усилия. Освен това, друго е да си чужденец в развита страна, където си много малко звено в една огромна машина, дори на местните им е трудно да оставят отпечатък. Докато в България можеш да влияеш активно на процесите, които се случват, да ги предизвикваш. Потенциалът за развитие в това отношение у нас е огромен, докато в Англия, Франция и САЩ това е абсурдно да се случи. Третата причина за завръщане е чисто емоционална, разбира се. България е като Дивия запад едно време – много необработени сектори, които ти дават големи възможности. В Германия и Франция са запълнени нишите вече, а тук не са. Виждам възхищение и любопитство у англичаните спрямо България и възможностите за развитие у нас. Често ме питат дали е по-трудно отколкото при тях? Според мен, не е, защото на нас тепърва ни предстои да развием това, което те вече са направили, и за тях тази възможност не съществува. За съжаление, засега има ръст на броя на младежите, които всяка година отлитат за чужбина, дано да има и ръст на завръщащите се. Разбира се, това е дългосрочен процес, колкото повече се развие един специалист в чужбина, толкова повече ще допринесе, като се върне. Тези процеси трябва да се следят. Държавата обаче трябва да започне да полага усилия в тази насока. Щастлив съм да отбележа, че основен акцент на партиите в момента е демографската криза. Демографията не се занимава само с това колко деца се раждат, а как да управляваш човешкия потенциал в страната. Обществен натиск за такава политика също има, така че се надявам тя да не е само пожелателна. Ние, като гражданско общество, трябва да следим усилията на държавата. Може да се въведат данъчни облекчения и други подобни стимули за завръщащите се в България. Разбира се, не бива обаче да се дискриминира между млади професионалисти от България и тези от чужбина. Мислел съм си, че има толкова обезлюдени села, градове, може да се дават и имоти, обработваеми земи, заеми, за да си стъпят на краката и да започват бизнес и кариера младите у нас. Така или иначе никой нищо не прави у всичко пустее. Стратегиите са много, но е най-важно да се изпрати сигнал до българите в чужбина, че има воля за промяна. Но това ще стане с реформи в образованието и правосъдието. Те ще дадат възможност за икономически растеж, който да върне младите или да ги накара да остават у нас. Дори да му подариш къща в някое село, много трудно някой от Лондон ще иде там, защото няма къде да приложи качествата си. Тук държавата е основният фактор, бизнесът е ключов капацитет, но не единствен. Това е така, но политическата реалност у нас е друга. Видяхме през последните близо 10 години откакто Борисов е на власт, че имаше възможност за обраозвателна и съдебна реформи, които бяха провалени нарочно и целенасочено. Малкото отговорни лица в парламента просто нямаха силите да осъществят тези реформи сами, или бяха предадени. Нулев е шансът в близките години настоящите политици да направят правилните реформи. Затова младите трябва да протестират, да водят съдебни дела, да гласуват, да се борят. Политическата обстановка през последните години е сериозна тема за дискусия. Бих казал на младите, че винаги трябва да са критични към политиците и обещанията им, да гледат всичко под лупа. 27 години сме в преход вече и, според мен, краят му се вижда. В момента правим равносметка за членството ни в ЕС и тя не е добра, затова трябва да осъзнаем, че докато не се специализира България в дадена област, която да се превърне в искрата, запалила цялата обществена машина, няма да имаме успех. Управлението в последните 10 години и повече наистина не е задоволително, тепърва предстои да видим какво следва. Не случайно споменах възрожденския дух, който проявявате, защото точно това се случва – възраждане на ценностите, активността, бизнеса и мисленото, а това идва от младите хора. Ти спомена, че сме в преход все още, проф. Искра Баева казва, че преходът свърши и се провали. Не сме комунизъм вече, а сме демокрация, просто страшно корумпирана. Ако мога да продължа нейните думи, предстои ни възраждане, което да дойде от младите, но е жизнено важно да не го изпуснем и него, както е изпуснат преходът. Краят на прехода ще дойде със задоволителните резултати, според мен, той не е изгубен и ако дойде новата вълна на младите хора за духовен и материален напредък, нещата ще се подобрят. Процесът е стъпаловиден, преди 27 години установяваме демокрация и пазарна икономика, но това не значи, че всичко е приклюило и повече стъпала нагоре няма. Далеч съм от мисленето, че ще настигнем Франция и Англия, но трябва да си поставим реалистични цели. Влизането на България в ЕС беше такава, но след нея изгубихме националната си цел. В момента ни липсва национална цел, която да ни обединява. Това няма да стане само с усилията на младите, в глобализираното общество те имат различна визия от по-възрастните, но без подкрепата на цялото общество много трудно може да се постави такава цел и да се изпълни. Истина е обаче, че младите са моторът в този процес. Ти, като се връщаш насам, готов ли си да работиш за 1000 лв., или за 600 лв.? Причината на повечето хора, напускащи България, е икономическа. Заплащането на труда зависи от стойността му, в България продуктивността е ниска, затова и заплащането е ниско. Няма как на едно начално ниво да искаш повече заплащане, редно е да се докажеш, преди да предявяваш претенции. В някой момент ще се върна в България и ще започна както всички останали. С времето и стажът заплатата ти ще расте. А ако не расте – готов ли си 10 години да работиш за 1000 лв. или по-малко? Ако работата ме удовлетворява и се чувствам полезен, да, готов съм. Аз уча политика и е логично да работя в този сектор после, а работата в държавни институции и политическата сфера е с традиционно малко заплащане, ако си честен в труда си. Удовлетворението, че участваш в нещо по-голямо и важно, обаче е истински ценното, което може да компенсира ниското заплащане.

САЩ и Русия обсъдиха усилията по намаляването на насилието в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208662

САЩ и Русия обсъдиха усилията по намаляването на насилието в СирияДържавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар Рекс Тилърсън е провел телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров относно усилията насилието в Сирия да бъде намалено и да се достигне до мирно решение на гражданската война в страната, предаде Reuters, цитирана от "Фокус". „Държавният секретар очаква по-нататъшни срещи с

929 незаконни мигранти са изведени от страната от началото на годината

http://www.cross.bg/migranti-godinata-nachaloto-1542219.html

/КРОСС/ 929 незаконно пребиваващи на територията на България са изведени от началото на годината. Това показва справка на МВР за БГНЕС. Половината от върнатите мигранти са от Афганистан, а други 28% от Ирак. От 1 януари до сега властите са установили 516 нови мигранти. В изминалата седмица миграционният натиск е бил изключително нисък. Установени са едва 38 мигранти. От началото на годината до 4 май на влизане са задържани общо 362 граждани на трети страни. Броят им е със 79,3% по-малко спрямо същия период на миналата година, когато на вход са били задържани 1751 лица, сочи справка на МВР. От началото на годината на изход на държавната граница са задържани 1642 души. Основният натиск е на сръбско-българската граница. В сравнение със същия период на 2016 г. се отчита намаление с 33,1%, става ясно още от данните на вътрешното министерство. Намаленият миграционен натиск се отразява и на намалената заетост на центровете на Държавна агенция за бежанците, чийто капацитет е запълнен на 46%, а тези на Дирекция "Миграция" на МВР на 70%.  

Германия предлага Великобритания да плаща за достъп до единния европейски пазар

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/06/2966706_germaniia_predlaga_velikobritaniia_da_plashta_za/?ref=rss


Германското правителство предлага да се даде достъп на Великобритания до единния пазар на Европейския съюз (ЕС), след като си плати такса, съобщи "Ройтерс", като се позова на сп. "Фокус", което цитира доклад на министерството на финансите на Германия.

Според доклада, разглеждащ възможните разходи за Германия от Брекзит, при излизането на Великобритания от ЕС има опасност от "сериозни последици за икономиката и стабилността, за въздействие в...

Мария Гигова получи най-високото държавно отличие в областта на спорта

http://www.moreto.net/novini.php?n=350586

Министърът на спорта Красен Кралев награди Мария Гигова с почетния знак „Венец на победителя“ – най-високото държавно отличие в областта на спорта. Церемонията беше част от официалното откриване на Световната купа по художествена гимнастика „София уорлд къп” (Sofia World Cup) в зала „Арена Армеец“, на което присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, главният съдия на турнира и вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Петрова, състезатели, треньори и стотици фенове на красивия спорт.

Най-малко 31 души са загинали при катастрофа ученически автобус в Танзания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208660

Най-малко 31 души са загинали при катастрофа ученически автобус в ТанзанияНай-малко 31 души са загинали при падане на училищен автобус в дере в Танзания, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Управникът на района Карату Терезиа Махонго съобщи, че инцидентът се е случил в събота сутринта недалеч от град Аруш в северната част на страната. Според нея в автобуса са се намирали 35 души, най-вече ученици и учители.

Искаме, но нямаме желание

http://clubz.bg/53592-iskame_no_nqmame_jelanie

О, неразумни юроде, поради что се тъй вълнуваш дали изтребителят ще се казва „Грипен“ или F 16? Какво разбираш ти от бойна авиация?  Да речем, че към конструкцията е възможно да имаш предпочитание, защото един от двата изтребителя ти прилича на любимото ти самолетче от детството. Но какво познание имаш за визуална, радарна и топлинна сигнатура, по системите за разхвърляне на топлинни капани ли си експерт или пък по интегрираните системи за самозащита? Със срокове за доставка – защото и те са обект на договора за покупка – може би си имал малко повече опит, но изтребителите не ги доставят „Еконт“ или „Български пощи“, нали знаеш?

Една полза все пак виждам от това, че споделяш чувствата си към съответен изтребител. Кажи ми кой от двата ти е на сърце и ще ме улесниш да си съставя портрета ти. Ще знам дали си за референдума на Слави или против него. Ще ми е ясно дали според теб Георги Гергов или Сашо Дончев казва истината за пиенето на кафе с главния прокурор в ЦУМ. Ще си знам какво мислиш за Динко от Ямбол, за бабата, тръгнала от Турция да гласува в България, за опакованите кейове на Кристо…Ооо, ти не знаеш, че Кристо е опаковал някакви кейове, дори кой е Кристо не знаеш? Нищо. Аз знам какво щеше да мислиш за Кристо, ако знаеше, че Кристо съществува. Ти може и на колко години е съпругата на Макрон да не си чувал, но и по този въпрос мнението ти вече ми е ясно. Ти ми кажи за кой изтребител си, останалото няма нужда. Признай ми само една от своите симпатии по бойните теми в българското общество и ще си ми връчил ключа на вратата към вътрешния си свят, където на рафтове са подредени всички твои патрондаши, инструкции за водене на бой с противниковия лагер, всичките ти стереотипи и целият целият ти арсенал – от лафчетата-гранати до бомбите за  ядрени взривявания на общественото мнение.

До това положение ги опростихме нещата. Отбор „Ябълка“ и отбор „Черешка“ в детската градина. Знакът за принадлежност е един – дали ще е пришита към синята престилчица картинка на съответния плод или статус в социалната мрежа, няма значение. Важното е да се надпреварваме, наддумваме. Да се спъваме, да се ритаме, да викаме срещу другите и да се взаимно утешаваме и надъхваме със своите.

Като се замисля, не съм съвсем права – не бих познала, например, какво е отношението ти към увеличаването на минималната пенсия, това тъй неотстъпчиво уж и на сантиметър намерение на обединените патриоти  (300 лв. и нито лев по-малко преди изборите), но осъществено само със сантиметър над сегашната минимална пенсия в името на участието във властта. То е ясно, че дали пенсията е 160 или 180-200 лева, няма почти никакво значение, но дали ти мислиш, че е справедливо – това не знам. Дали изравняването на пенсиите на хора работили с хора неработили не ти прилича на обещавания някога комунизъм – нямам представа. Дали пък тази възможно най-лява мярка ти се вижда подходяща за правителство от десния спектър, изобщо не смея да гадая. И знаеш ли защо нямам мнение за твоето мнение по този въпрос? Защото ти нямаш мнение по въпроса.

Нас такива скучни неща като пенсии, доходи, здравеопазване, образование, работи или не работи съдебната система и т.н. прози не ни интересуват. Всичко това е скучно, изиска да се познават теории, да се четат справки, да се изучава чужд опит, да се установяват факти. И след целия този труд, който ние вече – както каза оня емблематичен избирател по телевизора „искаме да положим, но нямаме желание“, – се налага да се обединяваме и да оказваме натиск върху хората, от които нашите пенсии, доходи, здравеопазване, образование, съдебна система и т.н. зависят. Това е всъщност демокрацията – правото ни на този натиск и правото ни да сменим избраните да ни управляват, ако не си вършат работата.

Да, ние „искаме да е така, но нямаме желание“. Нашето желание е да продължим да се състезаваме в отборчета, да пробваме отново и отново  дали „Ябълка“ е в състояние по-цветисто да се подиграва на онези, на които симпатизира „Черешка“, и обратното. Това също е демокрация – да можеш да кажеш свободно виц, да се надсмиваш над управниците, без страх, че колегата ще напише донос в Държавна сигурност. Е, няма да го напише там, ще го напише във Фейсбук. Кажи-речи всичко, с което са били пълни доносите срещу нас в Държавна сигурност, сега се пише в социалната мрежа. Без последствията и без срама – нито от страна на пишещия, нито от страна на описания. Затова почитателите на едната марка изтребител, когато стане спор за демокрацията, казват, че тя всъщност ни е дала това – свобода на словото, всичко друго ни е отнела.

Нито едното е вярното, нито другото. Точно свободата на словото в момента у нас е отнета. Това, което ни дава социалната мрежа – слободията на бърборенето, пиянските изцепки на печално известни имена, суетливите остроумици на тема чанти и череши, голямото тщестлавно лигавене – всичко това не е свобода на словото. Значение има словото в медиите, а там свободното слово все повече го няма. И знаете ли според кого го няма? Според класацията, която ни е поставила на 109-о място, ще кажете. Тази класация не я прави машина, правят я същите хора, които правят българската журналистика. Журналистите казват какви са усещанията им за свобода на словото и според тези усещания България е класирана на 109 място. Хем честно някак си, хем странно: нямаме чувство за свобода на словото, оплакваме се на някаква класация, не правим нищо повече от това да се оплакваме, след което се позоваваме на същата класация колко сме нещастни. Ето ни отново в същия кръг: искаме, ама нямаме желание.

Що се отнася до всичко друго, което ни е отнела демокрацията, това е още по-невярно. Не ни го е отнела, просто ни казва: извоювайте си го, имате право – борете се за тези хора и за такива неща, които ще направят живота ни по-добър. Само че ние искаме демокрацията да гарантира добрия живот. Е, това е разликата на демокрацията с комунизма – тя не гарантира друго, освен това, че ще живееш както си го направиш и че, ако някой нещо ти е гарантирал, но не го е изпълнил, можеш веднага да го смениш. А ако ти го смениш отново със самия него – това е твой проблем, и на това ти дава право демокрацията.

И ето ни пред резултата от „искам, но нямам желание“. Действителността у нас няма значение, ние си я пригаждаме според това дали сме в отбор „Черешка“ или в отбор „Ябълка“. Затова и много не ни интересува каква е всъщност действителността, важното е да е горчиво весело, важното е да участваме в тази страховита веселба с усещането, че сме откъм правилната страна, защото иначе е непоносимо виновно пред децата ни и тежко съвместимо със съвестите ни.

Материалът е публикуван в РЕДУТА

Меркел призова НАТО за диалог с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-dialoga-dialog-1542218.html

/КРОСС/ НАТО не бива да прекъсва нишката на диалога с Русия. Това заяви немският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. "Мисля, че имаме нужда от двустранен подход - от една страна да покажем сила, а от друга трябва непрекъснато да демонстрираме готовност за диалог. Изберете правилния път", каза тя. "За мен беше много важно да не се скъса нишката на диалога с Русия, защото сме взели всички мерки, за да се съобразява Москва с Основополагащия акт за отношенията на алианса", посочи канцлерът. Тя каза също, че най-добрият начин за борба срещу „Ислямска държава" е създаването на коалиции.  

Водолази черпят с миди на остров Света Анастасия в неделя

https://www.24chasa.bg/region/article/6208650

Водолази черпят с миди на остров Света Анастасия в неделяБургаски водолази от клуб "Приятели на морето" ще се гмурнат на 7 май край  остров Света Анастасия,  за да почистят морското дъно. Съчетавайки полезното с приятното, те ще извадят и първата реколта миди от естествената подводна ферма край острова. Водолазите ще почерпят всички посетители на острова в неделния ден с безплатни миди.

Влак прегази мъж в Благоевград

http://offnews.bg/news/n_1/n_654859.html

Пътнически влак София-Кулата прегази мъж в Благоевград, предаде БГНЕС. Сигналът е подаден в 14.30 ч. Инцидентът е станал на 200 м от жп гарата в Благоевград. Машинистът не е видял човека, който е излязъл от малка пътечка, пресичаща жп линията. Сигналът е подаден от пътничка във влака. Блъснатият мъж е на видима възраст около 50 години. Починал е почти веднага след пристигането на спешния екип. Движението на влаковете по жп линията между Благоевград и Дупница е спряно.

"Манчестър сити" зае третото място след категорична победа над "Кристъл палас"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/06/2966704_manchestur_siti_zae_tretoto_miasto_sled_kategorichna/?ref=rss


"Манчестър сити" победи "Кристъл палас" и зае третото място във Висшата лига. Двубоят на "Етихад" завърши 5:0 с попадения на Давид Силва, Винсен Комбани, Кевин де Бройне, Рахим Стърлинг и Николас Отаменди. "Гражданите" събраха 69 точки, колкото има четвъртият "Ливърпул". "Мърсисайдци" приемат "Саутхемптън" в неделя.

Отборът на Хосеп Гуардиола прекъсна серията си от две поредни равенства – с...

Германия предлага Великобритания да си плаща за достъп до единния пазар?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-predlaga-velikobritaniia-da-si-plashta-za-dostyp-do-edinniia-pazar-238922/

Берлин изчислява, че ще внася допълнителни 4,5 млрд. евро годишно в касите на ЕС в резултат на Brexit, според доклад, публикуван от сп. Фокус

Безмилостен Сити отупа Кристъл Палас

http://offnews.bg/news/n_1/n_654858.html

Манчестър Сити победи Кристъл Палас с 5:0 в двубой от 36-ия кръг в Премиър лийг. Възпитаниците на мениджъра Пеп Гуардиола бяха безмилостни и не спираха да търсят гола до последния съдийски сигнал. "Гражданите" започнаха ударно мача и още във втората минута поведоха в резултата. Рахим Стърлинг центрира отляво, а Мартин Кели изчисти право на крака на Давид Силва, който стреля от въздуха, вкарвайки 50-ия си гол за Сити. Венсан Компани отбеляза за 2:0 в 49-ата минута. Кевин Де Бройне подаде остро по земята в наказателното поле, след което капитанът на домакините нанесе прекрасен удар, с който удвои преднината на тима от Манчестър. В 60-ата минута Кевин де Бройне направи резултата класически с техничен удар от границата на наказателното поле. В последните минути на двубоя Стърлинг и Николас Отаменди оформиха крайното 5:0. След тази победа Сити вече е на 3-о място с актив от 69 точки, колкото има и четвъртият Ливърпул, но с по-лоша голова разлика. 

Двама души са загинали при взрив в столицата на Филипините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208658

Двама души са загинали при взрив в столицата на Филипините
Двама души са загинали при взрив в столицата на Филипините Манила, предаде AFP, цитирана от "Фокус". „Взривът е избухнал в стария квартал на града „Киапо“, убивайки двама и ранявайки четирима“, заяви директорът на столичната полиция Оскар Албаялде. Взривът е причинен от тръбна бомба. Полицията не смята, че става дума за терористичен акт.

Васил Иванов: Няма такава наглост! Назначиха за областен на Смолян девера на Сарелска, уличен в далавери!

http://www.barometar.net/88511/

Правителството днес /б.р. вчера/ назначи за областен управител на Смолян ДЕВЕРА на Дарина Сарелска – шефката на „Новини и актуални предавания“ в Нова телевизия, заради чиято цензура напуснах, и която забрани на екипът ни да разследва кметове и обществени поръчки след като ГЕРБ спечелиха масово кметските места в страната. На пресконференцията със Слави Трифонов ясно […]

В отвъдморските територии на Франция вече гласуват за нов президент

http://www.cross.bg/frantziya-teritorii-frenska-1542217.html

/КРОСС/ Вторият тур на президентските избори започна за гражданите на отвъдморските територии на Франция. В 12:00 ч. парижко време отвориха секциите в Сен Пиер и Микелон. На тези острови в Атлантически океан на 20 км от Нюфаундленд, живеят около 5 хиляди души с избирателни права. Днес ще се проведе и гласуването в Гваделупа, Мартиника, Френска Гвиана и Френска Полинезия. Бюлетина ще пуснат също френските дипломати в Северна и Южна Америка. По-ранното гласуване при тях се налага поради часовата разлика. Междувременно в континентална Франция 6 май е „ден на мълчанието" и агитацията е забранена. За гласовете на французите се борят основателят на движение „Напред!" Еманюел Макрон, избран от 24,1% от гласоподавателите на първия тур, и лидерът на партия „Национален фронт" Марин льо Пен, която получи подкрепа от 21,30%. Според социологическите проучвания фаворит за нов държавен глава на Франция е Макрон, който, според прогнозите, ще спечели над 60 на сто от гласовете.    

Застреляха македонски кмет

http://www.moreto.net/novini.php?n=350609

Кметът на община Боговине, която се намира в северозападната част на Македония, Хазби Идризи е бил застрелян, съобщава БНР. Според първоначалната информация убийството е станало след разправия между градоначалника и бивш служител на общината.

Исмаил Хания е избран за водач на „Хамас“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208654

Исмаил Хания е избран за водач на „Хамас“Исмаил Хания бе избран за нов лидер на Хамас, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на политическото бюро на движението, цитирани от БТА. Хания ръководеше правителството на палестинското движение Хамас в контролираната от него ивица Газа. Той е роден през 1963 г. и наследява на поста Халед Мешаал,

Провериха сигнал за замърсяване на река Тунджа при Ямбол

//dariknews.bg/regioni/sliven/proveriha-signal-za-zamyrsiavane-na-reka-tundzha-pri-iambol-2021828

Проверка на сигнал за замърсяване на река Тунджа при Ямбол извърши екип от експерти на Басейнова дирекция ИБР-Пловдив, РИОСВ-Стара Загора и Регионалната лаборатория към ИАОС-Стара Загора, в присъствието на представители на областна администрация-Ямбол и ВиК ЕООД-Ямбол.

При направения

Убиха кмета на македонската община Боговине

//dariknews.bg/novini/sviat/ubiha-kmeta-na-makedonskata-obshtina-bogovine-2021913

Кметът на македонския град Боговине е убит след спор между него и бивш общински служител, предадоха македонските медии.
 
Очевидци информират, че извършителят и жертвата са седели на една маса в заведение до сградата на общината. Нападателят п

Злато и за грациите от ансамбъла от многобоя на Световната купа в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zlato-i-za-graciite-ot-ansambyla-ot-mnogoboia-na-svetovnata-kupa-v-sofiia-2021912

Ансамбълът на България по художествена гимнастика направи дебюта си пред родна публика по мечтан начин. Момичетата на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Теодора Александрова и Лаура Траатс спечелиха златните медали в многобоя на Световната купа в „Арена Армее

Eкатерина Захариева е женският Плевнелиев

http://pogled.info/bulgarski/Ekaterina-zaharieva-e-zhenskiyat-plevneliev.85516

/Поглед.инфо/ Eкатерина Захариева е стопроцентово олицетворение на "умните и красивите" - никакви истински познания по нищо, но, за сметка на това, огромни претенции и ужасяващо, неподплатено с нищо, високо самочувствие.

Япония и Китай засилват икономическото си сътрудничество

http://www.mediapool.bg/yaponiya-i-kitai-zasilvat-ikonomicheskoto-si-satrudnichestvo-news263539.html

Япония и Китай се споразумяха да засилят сътрудничеството си в областта на икономиката и финансите, съобщи японският финансов министър Таро Асо, цитиран от Ройтерс.   Китайският му колега Сяо Цзе, който пропусна вчерашната тристранна среща с японския и южнокорейския си колеги заради извънредна среща у дома, все пак пристигна в Япония за преговори с Асо, за да разсее спекулациите, че отсъствието му е сигнал за проблеми в дипломатическите отношения.   "Активно обменихме мнения за състоянието на икономиката и финансите в Япония и Китай и за нашето сътрудничество във финансовата сфера", каза пред репортери Асо след срещата, в която взеха участие високопоставени представители на финансовото министерство и централната банка.   "За мен бе от голямо значение, че препотвърдихме нуждата от финансово сътрудничество между двете страни и от обмяна на опит в икономическите политики", допълни той.   Двамата не са обсъдили въпроси като валутите и геополитическите рискове от севернокорейската ядрена програма на срещата, проведена в кулоарите на годишното заседание на Азиатската банка за развитие в Йокохама, отбелязва БТА.

Тропикът на Меркурий

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6207668

Тропикът на МеркурийИли как един вице може да взриви демографията В НАЧАЛОТО бе Големия взрив. След него Вселената се разширила (първоначално била само една точка) и след няколко милиарда години се родила Слънчевата система, а в нея и планетата Земя. На планетата Земя, както знаем, се намират различни държави, сред които и нашата Родина.

Варна почете Гергьовден – Ден на храбростта и празник на българската армия

http://www.barometar.net/88509/

Стотици варненци се включиха в честването на 6-ти май – Гергьовден – Ден на храбростта и празник на българската армия. Точно в 10,00 часа на пл. „Св. Св. Кирил и Методий” Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извърши водосвет и благослови бойните знамена и представителните военни части, които преминаха в тържествен марш. Сред официалните лица бяха […]

Германия предлага Великобритания да плаща такса за европейския пазар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208644

Германия предлага Великобритания
да плаща такса за европейския пазарГерманското правителство предлага да се даде достъп на Великобритания до единния пазар на Европейския съюз в замяна на такса, информира БТА, като се позова на сп. "Фокус", което цитира доклад на финансовото министерство. Според доклада, разглеждащ възможните разходи за Германия от Брекзит, при излизането на Великобритания от ЕС има опасност от

Руските хакери плашат и Германия преди изборите

https://www.actualno.com/europe/ruskite-hakeri-plashat-i-germanija-predi-izborite-news_609934.html

Генералният секретар на Социалдемократическата партия на Германия (SPD) Катарина Бърли смята, че хакерската атака срещу предизборния щаб на френския кандидат за президент Еманюел Макрон е предупредителен сигнал и за германските политици. В интервю за „Функе“ тя посо

Влак прегази мъж в Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-pregazi-liniyata-1542216.html

/КРОСС/ Пътнически влак София-Кулата прегази мъж в Благоевград, предаде БГНЕС. Сигналът е подаден в 14.30 ч. Инцидентът е станал на 200 м от жп гарата в Благоевград. Машинистът не е видял човека, който е излязъл от малка пътечка, пресичаща жп линията. Сигналът е подаден от пътничка във влака. Блъснатият мъж е на видима възраст около 50 години. Починал е почти веднага след пристигането на спешния екип. Движението на влаковете по жп линията Благоевград и Дупница е спряно.    

Каракачанов пренаписа управленската програма: Ще връща казармата

http://offnews.bg/news/n_1/n_654853.html

Новият военен министър Красимир Каракачанов обяви, че остава привърженик на наборната военна служба. Пред Нова тв той се позова на управленската програма , подписана от ГЕРБ и Обединените патриоти:  "В програмата за управление на правителството, което е ръководено от г-н Борисов, е записано: военно обучение в училищата, доброволната служба и разработване на проектите, свързани с наборната военна служба. Аз съм привърженик на наборната военна служба, поради простата причина, не си сменям убежденията, необходимо е българската младеж да бъде подготвена и възпитана в един дух на патриотизъм и на готовност да си защитава отечеството", заяви Каракачанов. В управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти не се посочва нищо за наборната служба. В раздел VII, т.5 от нея е записано единствено, че ще се работи за въвеждане на военно обучение в училище и разширяване на възможностите за доброволна военна служба. В нея не се посочва развиването на проекти, "свързани с наборната военна служба".  Каракачанов заяви, че не се притеснява от "скептици" по темата. "Аз съм от оптимистите, защото, в края на краищата, не е важно тези, които са скептични. Важни са тези, които вярват и вървят заедно с нас, за да постигнем онази българска армия, която е в сърцата и мечтите на българския народ. Една армия, която ще бъде в състояние реално да защитава териториалната цялост, суверенитета и независимостта на България", обясни пред Нова тв министърът.  За БНТ той беше дори още по-категоричен . "Връщането на наборната служба е неизбежно, защото в страни като Франция, които имат много по-голяма традиция в професионалната армия, и двамата президенти, които се явяват на балотаж, говорят за връщането на наборната военна служба", каза той и поясни, че в други държави е възстановена наборната служба, а в други - срокът ѝ е удължен. Той отново се позова на управленската програма, като обясни, че "ще се мисли за връщането на наборната военна служба". Той смята, че старите поделения не са разрушени, но са в лошо състояние. Той обясни, че няма успешна държава, която не поддържа собствени въоръжени сили и "армията не е на нивото, на което трябва да бъде".  Той заяви, че не е оптимист по отношение на нелегалната имиграция, защото смята, че ЕС все още няма изработена единна позиция. "Тя се изработва в момента, но още не е оповестена. За това смятам, че Българската армия има своята част и задължение от решаването на проблема с нелегалната имиграция и към момента на българската граница има български военнослужещи, които охраняват наред с колегите си от Гранична полиция", обясни Каракачанов.  

Спектаклите “Легенди от Аладжа манастир” започват от другия месец

http://www.moreto.net/novini.php?n=350605

Aудиовизуалния спектакъл “Легенди от Аладжа манастир” ще започнат от месец юни , това съобщиха Регионален исторически музей – Варна за Moreto.net. Представленията ще са всяка неделя от месеца от 21 часа. Желаещите да го посетят в друг ден от седмицата могат да направят предварителна заявка 3-4 дни по-рано.

С тържествен ритуал пренесоха частица от мощите на Св.Георги в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6208645

С тържествен ритуал пренесоха частица от мощите на Св.Георги в БургасС тържествен ритуал Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий, представители на бургаското духовенство и български войници пренесоха частицата от мощите на Свети Георги в Катедрален храм "Св. Св Кирил и Методий". В литийното шествие се включиха още зам.-министърът на туризма Жечо Станков,

Германия иска Великобритания да получи достъп до единния европейски пазар срещу такса

http://www.mediapool.bg/germaniya-iska-velikobritaniya-da-poluchi-dostap-do-edinniya-evropeiski-pazar-sreshtu-taksa-news263538.html

Германското правителство предлага да се даде достъп на Великобритания до единния пазар на Европейския съюз в замяна на такса, предаде Ройтерс, като се позова на сп. "Фокус", което цитира доклад на финансовото министерство.   Според доклада, разглеждащ възможните разходи за Германия от Брекзит, при излизането на Великобритания от ЕС има опасност от "сериозни последици за икономиката и стабилността, за въздействие в частност върху реалната икономика".   Служители на министерството на финансите са изчислили,че Германия ще трябва да внася допълнително по 4.5 милиарда евро на година в хазната на ЕС заради излизането на Великобритания от общността.   За да бъдат намалени тези разходи, те са предложили Великобритания да плаща такса, за да има достъп до единния пазар.   Според тях "подобен бъдещ финансов принос би трябвало да бъде използван, за да се облекчат финансовите последици от Брекзит (намаляване на разходите на ЕС или увеличаване на плащанията на другите държави членки)".   В доклада също така се посочва, че излизането на Великобритания от ЕС допълнително ще натовари германските данъчни и митнически власти, тъй като ще има нови данъчни задължения за стоките и услугите, купувани от британски компании.

На събор край София. Простичко, по селски.... (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53591-na_sybor_kraj_sofiq_prostichko_po_selski_snimki

Двадесетина години. Толкова отнело на жителите на с. Свидня със собствени средства - без европрограми и напомпани с пари "политкоректни" кметове да си построят храм.

На малко повече от половин час от столицата, точно до Своге, селото празнува събор на деня на св. Георги Победоносец.

На светията е кръстена и църквата...

... в негово име се прави и курбан от агне и малко овци за "сгъстител".

Това, разбира се е любимата част на набожните бабки, всяка от които е подготвила погача, чакаща за освещаване.

Е, добре де - не само на бабките.

Докато отец Лъчезар - наместник на цялата Годечка околия, им проповядва Евангелието, всички днес са кротки и смирени.

За цялото селце - хем толкова близо до щурата столица, хем толкова "далеч" като нрави - това е денят,  в който се събират, всеки носи по нещо, а дори старите разправии могат да почакат.

След хранителната и "благочестивата" част всички се отдават на дружна веселба, а някои - казват - и на нормалното напиване до посиняване.

Това включва хора на мегдана, забавления за децата и... тук таме по някой дружески масов побой в кръчмата.

Който, разбира се, само скрепява приятелствата. До другия Гергьовден... 

 

Карамански целуна Вежди и той стана министър

http://pogled.info/bulgarski/karamanski-tseluna-vezhdi-i-toi-stana-ministar.85513

/Поглед.инфо/ Искрени поздравления за Вежди Рашидов и оттеглянето му от министерския кабинет. Това не е за него работа! Вежди е бохем, кръчмарски герой и попиляна артистична натура.

Ние ли сме продажни малоумници или турците?

http://pogled.info/svetoven/nie-li-sme-prodazhni-maloumnitsi-ili-turtsite.85514

/Поглед.инфо/ На картата виждате газопроводите и нефтопроводите в Турция. Натрапва се логичния въпрос! Ние ли сме продажни малоумници или турците?

Корнелия Нинова се срещна с над 600 деца от клубове „Млади възрожденци”

http://www.cross.bg/korneliya-ninova-levski-1542215.html

/КРОСС/ „Нужен си ни днес, Апостоле!" казаха над шестотин деца от 150 клуба "Млади възрожденци" от цялата страна на третата им национална среща във Военна академия „Г. С. Раковски" в София, на която бе поканена и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Срещата беше посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. „Скъпи малки приятели, благодаря, че ме поканихте и прекарахме чудесни и вълнуващи минути заедно. Докато носите образа на Апостола на гърдите си и вярвате в най-светите му думи, ще я има България! Бъдете здрави и горди българчета! На вашите учители и родители и на инициаторите от Общобългарски комитет „Васил Левски" - поклон за родолюбивото възпитание!", написа в профила си във фейсбук след срещата лидерът на левицата Корнелия Нинова.  

Традициите, свързани с големия празник Гергьовден оживяха днес в ЕМО „Етър”

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/tradiciite-svyrzani-s-golemiia-praznik-gergiovden-ozhiviaha-dnes-v-emo-etyr-2021910

В мандрата на музея посетителите видяха как се приготвя масло от прясно мляко в бутало. До Часовниковата кула можеха да седнат на гергьовска люлка и да се претеглят на кантар. На чардака на Табаханата – да омесят и опитат хляб с характерната за Гергьовден обредна украса.
 
Валентина и

Сексбомба рита топката пред Попето

http://offnews.bg/news/n_1/n_654857.html

Руската сексбомба Виктория Лопирева ще даде началния удар на второто полувреме на мача между московския Спартак с Ивелин Попов в състава си и Том Томск от 27-ия кръг на Премиер лигата. Лопирева е посланик на Мондиал 2018, който ще се проведе в Русия, а преди да вдигне настроението на Попето и компания на терена, ще разведе чужди журналисти на стадион "Откритие арена". Двубоят е от изключителна важност за устремилия се към титлата Спартак. Столичният клуб има 60 точки след 26 мача, а Зенит е с 52, докато ЦСКА на Георги Миланов е с 50 пункта четири уикенда преди края на сезона. Очакванията са за безпроблемен успех на Спартак срещу последния в класирането отбор от Томск.

Най-младият министър в кабинета Николай Нанков 10 пъти е летял с делтапланер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207664

Най-младият министър в кабинета Николай Нанков 10 пъти е летял с делтапланерГотвенето също му е страст - майстор е на задушен заек, пълнен шаран със стафиди, лук и орехи и яхния от домашна кокошка Макар и доскоро да не е допускал, че на 33 г. ще поеме МРРБ, новият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е убеден, че ще се справи с нелекия ресор.

С. Кемал: Малките държави в ЕС трябва да втвърдят позициите при преговорите за Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/s-kemal-malkite-dyrjavi-v-es-triabva-da-vtvyrdiat-poziciite-pri-pregovorite-za-brexit-238921/

Не позволявайте на французи и германци да ви изнудват и не ги оставяйте да говорят от името на България, призовава евродепутатът

Плевнелиев vs. Радев: Съюзниците ни имат Ф-16, а не "Грипен"

http://offnews.bg/news/n_1/n_654856.html

Категорично съм против решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии. Това каза в предаването „Тази събота” по бТВ президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев. Според него изборът на машина трябва да бъде и на база на геополитическата ситуация в света. „Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес”, подчерта Плевнелиев. Няколко дни преди да предаде властта служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн „Сааб” със самолет „Грипен”. "Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство", коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал. „Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не „Грипен”, отбеляза Плевнелиев. Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията е приоритет. Плевнелиев пожела успех на третото правителство на Бойко Борисов.

Медиите в Испания са разединени около бъдещето на Меси в "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/06/2966702_mediite_v_ispaniia_sa_razedineni_okolo_budeshteto_na/?ref=rss


Неяснота е обвила медиите в Испания относно бъдещето на Лионел Меси в "Барселона". Настоящият договор на аржентинската звезда изтича през юни 2018 г.

Изданието "АС" твърди, че 29-годишният играч е отхвърлил първото предложение на клуба, според което годишната му заплата ще бъде над 35 млн. евро. До този развой най-вероятно се е стигнало заради новите подобрени договори на Луис Суарес и Неймар.

Според "Марка" обаче, Меси...

Кмет в Македония е убит с огнестрелно оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208635

Кмет в Македония е убит с огнестрелно оръжиеКметът на община Боговине в Северозападна Македония Хазби Идризи е починал, след като днес бил прострелян с огнестрелно оръжие, инфромира БТА. Идризи бил откаран в болница в Тетово, където починал от раните си, потвърдиха от министерството на вътрешните работи и от болницата. Екипи на полицията и прокуратурата са изпратени за оглед на

„Форбс”: Стажанти в САЩ изкарват повече от средностатистическия служител

http://www.moreto.net/novini.php?n=350602

Анализ на дългогодишния репортер Тим Уорстал по повод обявените стажантски заплати в някои от най-големите фирми в САЩ. За неравенството между служителите в САЩ слушаме постоянно, някои казват, че е по-голямото дори от времето на Робер Барон от 19 век.

Над 300 евакуирани в Гватемала заради изригващ вулкан

http://www.cross.bg/stolitzata-vylkan-gvatemala-1542214.html

/КРОСС/ Властите в Гватемала евакуираха над 300 души, чийто живот бе застрашен от изригването на т.нар. Вулкан де фуего („Вулканът на огъня"), намиращ се на близо 45 км югозападно от столицата, предаде Ройтерс. Според Националния институт по вулканология в страната „Фуего" е започнал да изхвърля гореща вулканична пепел на хиляди метри в небето. През февруари 2015 г. огромно изригване на същия вулкан принуди главното летище в столицата да затвори врати.  

Публикуваха меморандума за създаване на зони за деескалация в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208631

Публикуваха меморандума за създаване на 
зони за деескалация в СирияРуското министерство на външните работи публикува меморандума за създаване на зони за деескалация в Сирия, информира БТА. Русия, Турция и Иран - страните гаранти на примирието в Сирия - се споразумяха на 4 май в Астана за създаването на четири такива зони, припомнят агенциите. Тогава те подписаха меморандума,

Плевнелиев: Изборът на нов изтребител е геополитически

http://www.mediapool.bg/plevneliev-izborat-na-nov-iztrebitel-e-geopoliticheski-news263537.html

Категорично съм против решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии, заяви бившият президент Росен Плевнелиев.   По думите му изборът трябва да бъде направен на база на геополитическата ситуация в света.    ”Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а трябва да може да защити българския национален интерес”, посочи Плевнелиев пред бТВ.   Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал.   В едно от последните си заседания назначеното от президента служебно правителство одобри класирането на подадените оферти в конкурса за нов тип изтребители, а от партията на Бойко Борисов обвиниха служебния кабинет, че се опитва да предреши конкурса. Работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер".    ”Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защитят суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не ”Грипен”, отбеляза Плевнелиев.   Той коментира още, че българският народ обича своята армия, уповавал се е на нея в трудни моменти, а тя винаги е била на негова страна.   Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията.    По думите му политиците трябва да ясно да кажат, че армията  е приоритет.

Малко не достигна на кениец да пробяга маратон под 2 часа

http://offnews.bg/news/n_1/n_654855.html

26 секунди не достигнаха на олимпийският шампион от Рио де Жанейро 2016 Елиуд Кипчоге да стане първият човек в историята с бягане под 2 часа в маратон. 32-годишният кениец спри хронометрите на 2:00:25 часа на специалното състезание, организирано от Nike на пистата “Монца” в Италия. Постижението обаче няма да бъде признато за световен рекорд и така върховото постижение за всички времена в официалните регистри остава 2:02:57 часа на Денис Кимето. Причината постижението да остане неофициално е, че на пистата в ролята на хора, които поддържат високото темпо, влязоха на ротационен принцип 30 елитни бегачи, които освен това пазеха от вятъра състезателите, които гонеха рекорд. Еритреецът Зерсенай Тадесе и Лелила Десиса от Етипоия също участваха в състезанието, организирано от Nike, но се отказаха, след като разбраха, че бягат под времето за рекорд. В случай, че Кипчоге бе пробягал под два часа маратонската дистанция, той щеше да получи бонус от 1 милион долара. "Все пак написахме история", заяви философски кениецът. #breaking2 results --> https://t.co/QTiBPBQK1P pic.twitter.com/mbmsGP5QyZ — RunnerSpace.com (@RunnerSpace_com) May 6, 2017

Поморие празнува! (видео и снимки)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mFO98WFqQn4/

Празникът на Поморие е на 6 май, в деня на Св. вмчк Георги Победоносец (Гергьовден). Празнуваме го с надежди за по-добро. Пожелаваме си здраве, дълголетие и успехи, защото за нас, поморийци, Гергьовден винаги е бил Празник на вярата за мирни и успешни дни, за щастие и благоденствие.
Възникнал преди 25 века, неколкократно опожаряван и отново изграждан, градът е оцелял и преуспял, благодарение на трудолюбието на поморийци. Така е било, защото дедите ни са вярвали в силата на земята си, на морето и на собствените си ръце. Така и ще бъде, ако влагаме усилия да живеем по-добре и да работим за напредъка на града ни.
През 1856 г. е изграден манастирът, посветен на Свети Георги Победоносец, мъченик за християнската вяра, когото почитаме като покровител на града. Християнската символика на нашия патрон свързва името му с храбростта, с победата на доброто над злото и с плодородието. Затова нека се обрнем към нашия застъпник и се помолим Св. Георги да благослови и възнагради думите и делата ни! Нека преливат от плод лозята, нека са пълни мрежите на рибарите, да е успешен бизнесът, да посрещнем един успешен курортен сезон. Да ни спохождат много здраве, радост и успехи!
Честит празник, Поморие! Честит имен ден на Георги, Гергана, Гинка, Галя, Галин, Ганка, Ганчо!

И тази година в манастир „Свети Георги Победоносец“ беше отслужена тържествена литургия от Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий. След това официалната част от програмата продължи на откритата сцена на читалище “Светлина 1939”, където участие взеха:Общинският духов оркестър, Детският Фолклорен танцов ансамбъл „Раковина”, децата от ДГ „Веселушко“ и малките балеринки от школа „Елеганс”.

По традиция официалните гости бяха посрещнати  и представени на откритата сцена, където кметът Иван Алексиев приветства своите съграждани.

Официални гости на празника бяха Ася Пеева – народен представител, проф. д-р Севдалина Турманова – зам. областен управител на Бургас, Сабахатин Вардар – кмет на гр. Енидже, Турция, Волкан Бекир Чакър – зам.кмет на община Сюлейман паша, Турция, Мехмет Хилми Ишсевер – зам.кмет на община Сюлейман паша, Турция, Халит Ариш – директор на дирекция в община Сюлейман паша, Турция, Миклош Керекеш – кмет на град Аяк, Унгария и общински съветници, Лехел Ковач – кмет на Трансилвания – град Фаркашлака, Румъния, Георгия Бонту Токали – зам. кмет на община Волос -ресор Нео Анхиало, Никос Станьос председател на земеделците в Нео Анхиало, представители и от гр. Козани, Гърция.

След отправените приветствия на част от официалните лица програмата продължи с изпълненията на Фолклорен ансамбъл „Родопа”, Гайдарска формация „Орфикус”, Петър Янев и Валя Балканска.

Вижте видеото!

201705061113521

Иван Алексиев – кмет на община Поморие

asq peeva

Ася Пеева – народен представител

201705061122521

Волкан Бекир Чакър – зам.кмет на община Сюлейман паша, Турция

201705061122522

Сабахатин Вардар – кмет на гр. Енидже, Турция

201705061122523

Миклош Керекеш – кмет на град Аяк, Унгария

201705061122524

Лехел Ковач – кмет на Трансилвания – град Фаркашлака, Румъния

201705061122525

Георгия Бонту Токали – зам. кмет на община Волос -ресор Нео Анхиало

201705061156121

Фолклорен ансамбъл „Родопа”

201705061151383

Фолклорен ансамбъл „Родопа”

201705061303411

Петър Янев и Валя Балканска

201705061204041

201705061312521  201705061157311

201705061139361

Турското разузнаване развива дейност на територията на Босна и Херцеговина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208628

Турското разузнаване развива дейност на територията на Босна и ХерцеговинаТурското разузнаване развива активна дейност на територията на Босна и Херцеговина Службите за сигурност на Република Сръбска регистрират засилена дейност на агентите на турското разузнаване (MIT) на територията на Босна и Херцеговина, съобщава сръбското електронното издание Vesti-online, цитирано от "Фокус" Бивш високопоставен служител на

Повече от 300 деца са пострадали заради изтичане на газ в училише в Индия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/06/2966703_poveche_ot_300_deca_sa_postradali_zaradi_iztichane_na/?ref=rss


Най-малко 300 ученички от девическо училище в южната част на индийската столица Делхи днес са били приети в болници зарази изтичане на газ, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Пострадали са и девет учители.

Изтичането е станало по време на учебните занятия в училището в район Туглакабад. Ученичките започнали да се оплакват, че очите им парят и че дишат трудно. На местопроизшествието пристигнали пожарни екипи, които организирали евакуацията им.

Според...

Първа партида Ка-52 е готова за износ – чужди пилоти се обучават в Приморие

http://pogled.info/svetoven/russia/parva-partida-ka-52-e-gotova-za-iznos-chuzhdi-piloti-se-obuchavat-v-primorie.85512

/Поглед.инфо/ Авиационният завод в Приморие приключва изработката на първата версия за износ на бойния хеликоптер Ка-52 "Алигатор". Обновеният модел ще постъпи при чуждестранните клиенти през лятото на 2017 година, съобщи Rin.ru в петък (5 май).

Стотици вярващи на литийно шествие с иконата на „Св. Георги“ в Зографския манастир

http://www.cross.bg/manastir-stotitzi-zografskiya-1542213.html

/КРОСС/ Стотици вярващи присъстваха на службата и литийното шествие с чудотворната икона на „Св. Георги" в Зографския манастир. Ритуалите са посветени на патрона на българската света обител на полуостров Атон, предава "Труд". На чело на тържествената литургия е дядо Николай от Пловдивската митрополия. За празника от България бяха пристигнали официални лица и политици сред които Павел Шопов, Камен Костадинов, Йордан Цонев, д-р Любомир Спасов управител на Правителствена болница и др.  

Мигранти бяха ограбени от въоръжена група в Средиземно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208592

Мигранти бяха ограбени от въоръжена група в Средиземно мореОколо 129 мигранти, плаващи към Европа с гумена моторна лодка, бяха ограбени и от група въоръжени лица и изоставени насред морето, недалеч от бреговете на Либия, съобщи Франс прес, цитира БТА. Въоръжени мъже с моторна лодка са застигнали мигрантите, ограбили са ги и са откраднали дори мотора на техния плавателен съд.

929 нелегални мигранти изведени от страната от началото на годината

//dariknews.bg/novini/bylgariia/929-nelegalni-migranti-izvedeni-ot-stranata-ot-nachaloto-na-godinata-2021902

929 незаконно пребиваващи на територията на България чужденци са изведени от началото на годината. Това показва справка на МВР, цитирана от БГНЕС.
Половината от върнатите мигранти са от Афганистан, а други 28% от Ирак. За периода 1 януари –

Концерт и лазерно шоу за празника на Петрич

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/koncert-i-lazerno-shou-za-praznika-na-petrich-2021903

Стотици жители и гости на Петрич празнуваха на открито на градския площад снощи. Ръководството на общината посрещна официални делегации на местните власти от град Истра, Русия, град Миовени, Румъния, град Серес, Гърция и град Струмица Македония. Делегациите бяха водени от кметовете Юрий Василевич,

Гецово отново гласува утре

//dariknews.bg/regioni/razgrad/gecovo-otnovo-glasuva-utre-2021906

Балотаж на предсрочните кметски избори в Гецово ще се проведе утре, 7 май.
Право на глас в него имат 1558 човека – съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Разград Радка Башакова. Цифрата е доста по-различна от обявения преди седмица от нея брой избиратели - 1503. В протокола

Исмаил Хания - новият лидер на Хамас

//dariknews.bg/novini/sviat/ismail-haniia-noviiat-lider-na-hamas-2021904

Исмаил Хания бе избран за нов лидер на Хамас, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на политическото бюро на движението.

Хания ръководеше правителството на палестинското движение Хамас в контролираната от него ивица Газа. Той е

Невяна Владинова със злато от многобоя на Световната купа в София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/neviana-vladinova-sys-zlato-ot-mnogoboia-na-svetovnata-kupa-v-sofiia-2021907

Невяна Владинова спечели първия си златен медал от многобой. Това се случи на Световната купа по художествена гимнастика в София, съобщава Gong.bg.

Цветанов завъртя чевермето и рече: Първият законопроект на ГЕРБ - мажоритарното гласуване

http://offnews.bg/news/n_1/n_654851.html

Първият законопроект, който ще бъде внесен от ГЕРБ в началото на другата седмица, ще бъде законопроектът за мажоритарната система. Това обяви вторият човек в партията Цветан Цветанов в Златоград на днешния Гергьовден. "Това е поет ангажимент от ГЕРБ още в края на 43-тото Народно събрание. Надявам се, че предложенията ни ще срещнат парламентарна подкрепа. Длъжни сме да го направим, защото това е едно от обещанията, който поехме пред избирателите си по време на предизборната кампания. Ще направим всичко възможно да изпълним обещаното", заяви той. Цветанов обяви и че партията отново ще внесе проекта на Закона за концесиите, на който президентът Румен Радев наложи вето. "За съжаление, след наложеното вето от президента Румен Радев, парламентът трябва да извърви отново цялата процедура по внасяне, обсъждане и гласуване, която в предишното Народно събрание продължи около година и половина – с дискусии с бизнеса, с НПО, със съответните институции. Ако този законопроект не бъде одобрен от парламента, България влиза в наказателна процедура", заяви Цветанов. Той облече народна носия, препаса пищов и въртя чеверме в родопския град на Гергьовден.

Борисов обеща да направи всичко възможно да вдигне социалния статус на военните

http://www.moreto.net/novini.php?n=350608

Премиерът Бойко Борисов обеща да направи всичко възможно да вдигне социалния статус на военните. В личната си фейсбук страница министър-председателят публикува видео, в което поздравява всички българи за Гергьовден. "Честит празник на всички храбри българи, на славната ни армия, на всички момчета и момичета, които пазят небето, морето, границите ни.

Плевнелиев: Изтребителите трябва да бъдат избрани с оглед на геополитическата обстановка

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/06/2966691_plevneliev_iztrebitelite_triabva_da_budat_izbrani_s/?ref=rss


Категорично съм против решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии. Изборът трябва да се случи и с оглед геополитическата обстановка. Това мнение изрази президентът Росен Плевнелиев (2012- 2017) пред Би Ти Ви.

В едно от последните си заседания служебното правителство одобри офертата на шведската компания "СААБ" за изтребителите "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип...

Плевнелиев: Изстребителите трябва да бъдат избрани с оглед на геополитическата обстановка

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/06/2966691_plevneliev_izstrebitelite_triabva_da_budat_izbrani_s/?ref=rss


Категорично съм против решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии. Изборът трябва да се случи и с оглед геополитическата обстановка. Това мнение изрази президентът Росен Плевнелиев (2012- 2017) пред Би Ти Ви.

В едно от последните си заседания служебното правителство одобри офертата на шведската компания "СААБ" за изтребителите "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип...

Магическото мислене няма да спаси данъчните планове на Тръмп

http://www.investor.bg/sasht/337/a/magicheskoto-mislene-niama-da-spasi-danychnite-planove-na-trymp-238451/

Това, което президентът представи, не е данъчен план, а по-скоро груби принципи, около които администрацията да води преговорите си с Конгреса

България предлага за международен Денят на спасението

http://www.cross.bg/cherkezov-mezhdynaroden-spasenieto-1542212.html

/КРОСС/ Българският Ден на Спасението да бъде обявен за международен. Това ще предложат Министерството на здравеопазването, БЛС и БЧК на СЗО, Международния Червен кръст и Червения полумесец. Идеята е на д-р Тотко Найденов, който през 2005 г. получи подкрепа за инициативата 15 август да стане Ден на спасението - дата на която през 1963 г. д-р Стефан Черкезов спасява 47 души от горящ автобус и умира по-късно от тежките си изгаряния. От тогава с решение на Министерски съвет датата се официализира за отдаване на почит към медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг. С това България става единствената страна в ЕС, която почита по този начин загиналите по време на спасяване. Предстои страната ни да изготви документ, с който по официален път да предложи своя Ден на спасението за международен. На 15 август 1963 г. младият лекар на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов отива на служебно съвещание в окръжния център с разхлопан претъпкан автобус. Возилото се блъска в камион и избухва в пламъци. Д-р Черкезов, който пътува прав на стъпалата, е изхвърлен от взривната вълна навън, в канавката, оставайки невредим, но веднага, без колебание, се връща, влиза в огнения ад и започва да вади горящите хора. Косата му пламва, изгасва я с ръце и продължава да ги спасява. Облечен е в бяла найлонова риза, която се стопява по тялото му и му причинява дълбоки обширни изгаряния. Изважда навън 47 души

В Турция убиха високопоставен член на терористична организация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208562

В Турция убиха високопоставен член 
на терористична организацияТурската полиция застреля днес член на крайнолява екстремистка организация по време на акция в Истанбул, предаде ДПА, като се позова на Анадолската агенция, цитирана от БТА. Жената отказала да се предаде и открила огън по полицаите по време на операция в истанбулския квартал Кючюкчекмедже, съобщава Анадолската агенция и допълва,

Мачът между Кобрата и Джошуа е все по-близо

https://www.actualno.com/moresport/machyt-mejdu-kobrata-i-djoshua-e-vse-po-blizo-news_609929.html

Всички фенове на бокса очакват с нетърпение официалното решение на IBF за мача за световната титла на федерацията между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев, който е със статут на задължителен претендент. Въпреки че информацията не е потвърдена от ръководството, очаква се IBF да зад

На 9-ти май избирам Своето пред Чуждото

http://pogled.info/svetoven/na-9-ti-mai-izbiram-svoeto-pred-chuzhdoto.85506

/Поглед.инфо/ Денят на Европа е ден, посветен на мира и единствтото. На 9 май през 1950г. френският външен министър Робер Шуман споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз, на тази дата се празнува и Деня на Европа, сиреч Деня на основаването на Европейския съюз.

Война между САЩ и Русия: пред старта на битката /продължение/

http://pogled.info/svetoven/voina-mezhdu-sasht-i-rusiya-pred-starta-na-bitkata-prodalzhenie.85507

/Поглед.инфо/ Статистически, пред старта на битката силите на страните са почти изравнени. Американците и техните съюзници имат значително преимущество във въздуха, но това отчасти се компенсира от преимуществото на ударната мощ на сухопътните сили на руско-иранската коалиция. Освен това, руско-иранските сили се прикриват от по-съвършенна и интегрирана система на ПВО, в сравнение с американската. Изходът от сраженията, следователно, ще бъде решен главно от професионализма и доблестта на войниците и офицерите, както и от способността им максимално да използват своите преимущества и да неутрализират преимуществата на противника.

Когато спойката между народ и армия е силна, и България е силна

http://pogled.info/bulgarski/kogato-spoikata-mezhdu-narod-i-armiya-e-silna-i-balgariya-e-silna.85508

/Поглед.инфо/ "Нека този празник продължава да споява народ и армия. Защото нашата история е доказала, че когато тази спойка е силна, и България е силна. Честит празник!" Това каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в тържественото си слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Роско пак изпълзя отнякъде и призова да изберем Ф-16 за бойната авиация

http://pogled.info/bulgarski/plevneliev-pak-izpalzya-otnyakade-i-prizova-da-izberem-f-16-za-boinata-aviatsiya.85509

/Поглед.инфо/ Категорично съм против съм решението за избор на изтребител за българските Военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV президентът на България от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев, цитиран от epicenter.bg.

Forbes: Американците смятат Русия за по-опасна от СССР

http://pogled.info/svetoven/Forbes-amerikantsite-smyatat-rusiya-za-po-opasna-ot-sssr.85510

/Поглед.инфо/ Според проучване на общественото мнение повече от половината американци смятат, че днешната Русия е по-голяма заплаха от времето на Студената война, съобщи Forbes. Най-потърпевши от кибератаките са енергийната система и финансовият сектор, но пробив в работата на атомните електроцентрали също е възможен, изразиха увереност участниците в социологическото проучване, цитирано от Ино.TV в петък (5 май).

Възможно ли е политическо решение на конфликта в Сирия?

http://pogled.info/svetoven/vazmozhno-li-e-politichesko-reshenie-na-konflikta-v-siriya.85511

/Поглед.инфо/ Руският заместник-министър на отбраната генерал-лейтенант Александър Фомин заяви, че изпълнението на Меморандума за зоните на деескалация в Сирия може да помогне за прекратяването на гражданската война, съобщи РТ в петък (5 май).

Военният музей в София със свободен вход за посетители (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_654852.html

Националният военноисторически музей (НВИМ) отвори вратите си за посетители в Деня на храбростта. От 10.00 до 18.00 часа входът за посетители за постоянната и външната експозиция е свободен.  В традиционната атракция „Експонатите оживяват“ тази година посетителите имат възможност да разгледат отвътре пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и отделенията за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“, подвижен радиовисотомер ПРВ-11 „Вершина“ и ракетен комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“. Традиционно военен готвач сготви боб чорба, която можеше да бъде опитана от всеки посетител.   С Ден на отворени врати празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ –Военноморския музей и Парк-музея на бойната дружба – 1444 г. във Варна и Музея на авиацията в Крумово, където със свободен достъп за посетителите ще бъдат самолетите Су-22 и Ан-14.

Рецидивист остава в ареста след пореден грабеж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350574

Окръжен съд – Варна разгледа искане на Окръжна прокуратура за задържане под стража на Д. Д., привлечен в качеството на обвиняем за тежко умишлено престъпление – грабеж, в условията на рецидив. Мъжът ограбил кондуктор на автобус, докато се разплаща с пътниците, след което избягал с парите.

Антон Диков: Утре ще изглеждаме различно

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/anton-dikov-utre-shte-izglezhdame-razlichno-2021901

„И двата отбора започнахме срещата с голямо напрежение. Берое се отърси по-бързо от него и играчите заиграха тяхната си игра. Не успяхме да спрем контраатаките им, както и да се противопоставим в борбата под коша. Нямаше го хъса и емоцията от последните два мача“, коментира за bgbasket.com състезат

Британските консерватори си осигуриха 170 нови места в местните администрации

http://www.cross.bg/protzenta-mestnite-administratzii-1542211.html

/КРОСС/ Пет седмици преди извънредните парламентарните избори британските консерватори си осигуриха 170 нови места в местните администрации. Частичните местни избори, които се проведоха в четвъртък, бяха изпитание за правителството на Тереза Мей. Според резултатите обаче, консерваторите имат убедителна победа. Те получават мнозинство в 28 местни съвета. Лейбъристите поемат контрола само над 9. Резултатите сочат, че 38 процента от участвалите в изборите са гласували за консерваторите, 27 процента за лейбъристите, 18 процента за либералдемократите и 5 процента за националистическата партия ЮКИП.  

Унгария подаде жалба в съда срещу бежанските квоти на ЕС

https://www.actualno.com/europe/ungarija-podade-jalba-v-syda-sreshtu-bejanskite-kvoti-na-es-news_609926.html

Унгария подаде жалба пред Съда на Европейския съюз за отмяна на решението за задължителните бежански квоти. Това съобщи министърът на правосъдието Ласло Трочани в интервю пред австрийския вестник „Преса“. По неговите думи, молбата ще бъде разгледана на 10 май. Будапе

Меркел: НАТО не трябва да прекъсва диалога с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208583

Меркел: НАТО не трябва да прекъсва диалога с РусияНАТО трябва да покаже готовност за отбрана, но не и да прекъсне нишката на диалога с Русия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в седмичното си обръщение, публикувано в сайта на правителството. "Мисля, че имаме нужда от двустранен подход - от една страна да покажем сила, а от друга трябва непрекъснато да демонстрираме готовност за диалог.

Райън Гигс е посещавал психиатър, за да се справи с живота извън футбола

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/06/2966676_raiun_gigs_e_poseshtaval_psihiatur_za_da_se_spravi_s/?ref=rss


Бившият играч на "Манчестър юнайтед" Райън Гигс обяви, че е посещавал психиатър, за да се справи с живота извън футбола.

Гигс дебютира за "червените дяволи" през 1991 г. и изкара 24 сезона на "Олд Трафорд" като футболист. Той временно изпълняваше и функциите на мениджър след уволнението на Дейвид Мойс преди да се присъедини към екипа на Луис ван Гаал в началото на миналия сезон.

Той напусна клуба, след като Жозе...

Джоузеф Паркър защити титлата си в WBO

http://offnews.bg/news/n_1/n_654847.html

Новозеландецът Джоузеф Паркър направи първа успешна защита на титлата на Световната боксова организация в тежка категория срещу тоталния аутсайдер Разван Коджану (Рум). Мачът в Оуклънд не впечатли особено, но и никой не е имал големи очаквания. Двубоят беше организиран едва преди няколко седмици, след като първоначалният противник на Паркър – Хю Фюри изненадващо се оттегли от срещата. Братовчедът на Тайсън Фюри обяви, че има здравословен проблем и хвърли още едно черно петно върху боксовата фамилия. След успешната защита Паркър стана още по-примамлив потенциален противник за Антъни Джошуа и Дионтей Уайлдър, които са шампиони на другите боксови федерации. Двубоят беше във формат 12 рунда по 3 минути. След опознавателния първи рунд, Паркър започна да търси по-активно победата срещу румънеца, който стана първия представител на северната ни съседка в двубой за пояс в тежката категория. Разван Коджану определено извади късмет в края на рунда, след като сантиметри не достигнаха на Паркър да намери брадичката му с десен прав. В третия рунд румънецът продължи да играе ролята на боксова круша, като повече се защитаваше, а минута преди края беше натикан край въжетата и понесе сериозни удари по тялото преди реферът да раздели двамата боксьори. Така се стигна до четвъртия рунд. Паркър обсипа главата на Разван Коджану с удари, но нито един не беше решаващ. Новозеландецът продължи да бъде по-активният боксьор, но по-високият ръст на румънеца го затрудняваше в търсенето на нокаут, тъй като той умело си пазеше главата от попадения. В петия рунд румънецът вече се движеше трудно, докато Паркър изглеждаше доста по-свеж. Разван Коджану все пак показа зъби и вкара два удара минута преди гонга, но след това двубоят продължи в по-спокоен ритъм. Шестият рунд премина равностойно, като Разван Коджану дори в край показа повече активност, но отново беше вкаран в ъгъла с канонада от удари на Паркър. Седмият рунд също не предложи развръзка, но Паркър продължи да има предимство в картите на реферите. В осмия новозелнадецът успя да пласира ляв прав в лицето на Коджану, последван от десен. Румънецът започна да се открива, призовавайки Паркър за повече активност и я получи. От устата на Коджанушурна кръв, но това не го спря да притисне Паркър в края на рунда. В деветия рунд новозеландецът затвърди предимството си в точките, но не успя да повали Разван Коджану. В десетата част Паркър се пазеше от попадения и заложи на защитната игра, за да не рискува излишно сигурната си победа. Двамата боксьори се активизираха едва в края,като румънецът едва не изплю гумата си след попадение в лицето. Рунд номер 11 премина по подобен начин и така се стигна до заключителните три минути. Румънецът продължи да понася удари и даде знак, че не му влияят, но така и не намери решение да затрудни от своя страна Паркър, който уверено стигна до победата с единодушно съдийско решение. За финал двамата боксьори бяха подготвили зрелищна размяна на удари, която въодушеви публиката, а след мача си размениха и прегръдки. Все пак те ще продължат да работят заедно, защото Разван Коджану е спаринг партньор на Паркър. Form an orderly queue to challenge Joseph Parker pic.twitter.com/JblxOxtG0E — BoxingTipster (@AgainstTRopes) May 6, 2017

Златоград е столица на родопското чеверме

http://www.cross.bg/cheverme-zlatograd-predi-1542209.html

/КРОСС/ Два дни Златоград е столица на родопското чеверме. Днес още рано сутринта изкусни майстори завъртяха над 160 хайдушки чевермета на открито. Празникът се провежда за четвърта година и придобива все по-голяма популярност, представяйки на гостите на града приготвянето на чеверме като туристическа атракция. В специално аранжирани дворове като от преди век сръчни родопчанки показват как се приготвят традиционните златоградски гозби. Малко преди обяд чеверметата бяха пренесени на площада под съпровода на родопските гайди. Кметът на Златоград Мирослав Янчев лично поведе гайдарите. Тази година проявата е посветена на 240-годишнината от рождението на златоградския закрилник Делю хайдутин. Два дни над 100 каба гайди ще разказват за живота в планината, ще се надсвирват и ще доставят вълшебство за сетивата на всички, които тачат традициите.  

За какво да внимаваме при застраховките?

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/za-kakvo-da-vnimavame-pri-zastrahovkite-238865/

Асоциация „Активни потребители“ информира за често допускани грешки от шофьорите

Франция забрани свръх кльощавите модели

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6208577

Франция забрани свръх кльощавите моделиВъв Франция влезе в сила закон, който ще забранява наемането на болезнено слаби модели. Сега манекенките ще трябва да предоставят на своите работодатели медицинска бележка, която да потвърждава физическото им здраве, като тя трябва задължително да включва BMI ­данните им, т.е. индексът на телесната маса,

Каракачанов остава привърженик на наборната военна служба

http://www.moreto.net/novini.php?n=350603

В Деня на Българската армия новият военен министър Красимир Каракачанов потвърди, че остава привърженик на наборната служба. „В програмата за управление на правителството е записано – военно обучение в училищата, доброволната служба и разработване на проектите, свързани с наборната военна служба”, заяви Каракачанов пред NOVA.

Ален Делон казва сбогом на киното

http://clubz.bg/53590-alen_delon_kazva_sbogom_na_kinoto

Ален Делон. Снимки ЕПА/БГНЕС

Легендарната филмова звезда Ален Делон обяви, че е приел да изиграе последната си филмова роля, след която възнамерява да се оттегли окончателно от снимачната площадка.
 
На филмовия фестивал в Лиеж  той обяви, че ще сложи край на кариерата си, след като изиграе последната си роля. Тя е написана специално за него. Символът на френското кино повдигна завесата около финалния проект като издаде, че той ще изиграе мъж на своята възраст, който се влюбва в жена с близо 30 години по-млада от него. Сюжет, който много напомня филма, който през 1985 г. му донесе "Сезар" -"Нашата история" на Бертран Блие.
 
Този път в романтичната лента с нотки на трилър, режисирана от Патрис Леконт, филмова партньорка на Делон ще бъде прекрасната Жулиет Бинош.
 
Иконата на седмото изкуство добави, че първоначално възлюбена във филма е трябвало да бъде Софи Марсо, но тя вече е била ангажирана. Въпреки това обаче той не скри афинитета си към Бинош като актриса и дори сподели, че "наистина много я харесва".
 
Очаква се премиерата на последния филм на 81-годишния Делон да бъде тази есен. За него това е първа кино изява от 2008 г. насам, когато той взе участие в приключенската комедия "Астерикс на Олимпийските игри".
 

Лора Караджова иска второ дете, но не и сватба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207322

Лора Караджова иска второ дете, но не и сватбаЛора Караджова е майка от 2 години и половина, но това не я откъсва от сцената. А никак не е лесно да съчетава работата си с отглеждането на малко дете. “В нашата професия работим през нощта, а пък децата стават рано сутрин към 7,30 ч. Изтощително е, да, но тази умора е сладка”, казва певицата и се радва,

Видео: След маратонската мисия "Под 2 часа" - историческо бягане, но това не е краят

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/06/2966657_video_sled_maratonskata_misiia_pod_2_chasa_-/?ref=rss


Мисията "Под 2 часа" повдигна въпроса за предела на човешките възможности при пробягването на маратон. Тя не постигна целта си, но беляза исторически резултат.

Единият от тримата участници - олимпийският шампион Елиуд Кипчоге, пробяга разстоянието за 2.00:25 часа. Това е най-доброто регистрирано време в историята, но няма да бъде признато като световен рекорд.

"Това не е краят на опитите за слизане под 2 часа", каза кениецът. Той...

Обединените патриоти са изплатили целия си медиен пакет на телевизия "Скат"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/06/2966653_obedinenite_patrioti_sa_izplatili_celiia_si_medien/?ref=rss


Коалицията "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" е платила пълния си медиен пакет от 16 хил. лв. на телевизия "Скат". Това показва справка на Централната избирателна комисия за изплатените медийни пакети от изборите за народни представили, поискана от "Дневник". Вицеприемиър Валери Симеонов е съдружник в дружеството, на което са изплатени парите - "Скат" ООД. То е и собственик и на хотел "Козият рог" в Малко Търново, който в края на април...

Руското МВнР публикува меморандума за зони за деескалация в Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/ruskoto-mvnr-publikuva-memoranduma-za-zoni-za-deeskalaciia-v-siriia-2021899

Руското министерство на външните работи публикува меморандума за създаване на зони за деескалация в Сирия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Русия, Турция и Иран - страните гаранти на примирието в Сирия - се споразумяха на 4 май в Ас

Луковит отпразнува деня на града с литургия, курбан и колоритна фолклорна програма

//dariknews.bg/regioni/pleven/lukovit-otpraznuva-denia-na-grada-s-liturgiia-kurban-i-koloritna-folklorna-programa-2021900

На Гергьовден Луковит отбелязва празника на града и на своя храм „Св. вмч. Георги“.
По традиция и тази година тържеството започна с празнична литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Плевенски митрополит Игнатий.

Кметът на общината Иван Грънчаров поздрави жителите и

Мъж почина, след като бе блъснат от влак в Благоевград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-pochina-sled-kato-be-blysnat-ot-vlak-v-blagoevgrad-2021893

Мъж е починал, след като е бил ударен от пътнически влак в района на жп гарата в Благоевград в събота следобед. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
<

Пхенян: Няма да признаем резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

https://www.actualno.com/asia/phenjan-njama-da-priznaem-rezolucijata-na-syveta-za-sigurnost-na-oon-news_609924.html

„Пхенян никога няма да признае резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща изстрелванията на балистични ракети в Северна Корея, и ще докаже абсурдността на тези документи." Това се посочва в изявление, разпространено днес от Министерството на външните работи на

С "Ауди" RS 5 купе дебютира нов V6 мотор

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/05/06/2965316_s_audi_rs_5_kupe_debjutira_nov_v6_motor/?ref=rss


"Ауди" избра новото поколение на модела RS5 купе, за да представи най-новата си разработка при мощните, но ефективни мотори. Става дума за шестцилиндров, V-образен агрегат, с работен обем 2.9 литра, предлагащ 450 конски сили мощност и въртящ момент от 600 Нм.

Двигателят се отличава с два турбокомпресора, позиционирани централно, между двата цилиндрови реда. Въздухът се насочва към съответния турбокомпресор и към горивните камери с помощта на двуконтурна...

Над 100-годишен кантар тегли добричлии

https://www.24chasa.bg/region/article/6208550

Над 100-годишен кантар тегли добричлииЗа поредна година Регионалният исторически музей–Добрич, отбелезва празника Гергьовден с възстановка на традиционни народни обреди в Етнографската къща. Малки и големи ще могат да се полюлеят на гергьовски люлки и да се претеглят на автентичен, над 100–годишен, кантар за здраве и берекет. Групи за автентичен фолклор от Добрич ще поддържат

Дъжд и гръмотевици и в неделя

http://www.cross.bg/ymeren-grumotevitzi-mesta-1542208.html

/КРОСС/ През нощта ще е без валежи, облачността временно ще се разкъса. Утре отново ще е значителна. Още преди обяд от запад отново ще започнат превалявания, на места с гръмотевици, които до вечерта ще обхванат почти цялата страна. Без валежи и с повече слънце ще е в югоизточните райони. Ще духа слаб, в Източна България до умерен юг-югоизточен вятър. След обяд в западните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 7° и 12°, максималните предимно между 21° и 26°. Атмосферното налягане ще се понижи, ще е по-ниско от средното за месеца. Над планините ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 7°. По Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна над северната част, където в следобедните часове, на места ще превали. Вятърът ще е до умерен от югоизток. Максималните температури ще са 14°-19°.  

Венеция забрани дюнерджийниците, за да опази романтичния си дух

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208558

Венеция забрани дюнерджийниците, за да опази романтичния си духМестните власти във Венеция забраниха появата на нови обекти за бърза храна, включително дюнерджийници в опит да опазят "културното наследство на града" и неговия романтичен дух. Новият закон, който влезе в сила още вчера ограничи и броя павилиони, от които може да бъде закупена пица на парче. Затова пък от управата на града обещават да бъдат

Майка на ученик шамароса учителка в монтанско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6208553

Майка на ученик шамароса учителка в монтанско селоМайка на ученик, получил забележка, шамаросала учителката. Грозната сцена се разиграла след лют скандал с родителите на детето в основното училище "Д-р Петър Берон" в монтанското село Септемврийци, община Вълчедръм в 8 и 30 часа сутринта в петък. В класната стая нахлули майката 30- годишната Иванка Петрова и бащата Димитър Тодоров на 31 години.

Сирийските бунтовници нарушават примирието

http://www.moreto.net/novini.php?n=350606

Сирийските правителствени сили съобщават, че нападенията на бунтовниците продължават в северозападната провинция Хама, малко след постигнатото споразумение между Русия, Иран и Турция за създаване на „зони за сигурност”. Няма данни за жертви на този етап.

Унгария оспорва квотите за бежанци на ЕК в Европейския съд

http://www.cross.bg/yngariya-reshenie-trochani-1542207.html

/КРОСС/ Унгария е подала иск в Европейския съд за отмяна решението на вътрешните министри на страните членки на ЕС от 2015 г. за задължителни квоти за разпределение на бежанци. Това заяви министърът на правосъдието на Унгария Ласло Трочани в интервю за австрийския вестник "Пресе", предаде ТАСС. По думите на министъра процесът ще започне на 10 май. Будапеща оспорва приетото от мнозинството вътрешни министри на държавите членки на ЕС през септември 2015 г. решение за разпределение на повече от 100 000 мигранти, предимно намиращи се в Гърция и Италия, на квотен принцип в съюза. Изготвихме иск от 10 точки, защото смятаме, че това решение е незаконно, каза Трочани. Унгария възразява срещу факта, че разпределението на квотите трябва да се прилага от два типа държави: тези, които трябва да се облекчат от бежанци и тези, които са длъжни да приемат. Според министъра отсъства трети вариант, при който държавите не искат да приемат мигранти и допълнително да си отежняват положението. Очакваме решение по иска ни през лятото или есента, каза Трочани. Министърът добави, че ако Унгария не спечели делото, страната ще трябва да приеме решението.  

Гигантска баница и баклава станаха хита на Деня на Тервел – 6 май

https://www.24chasa.bg/region/article/6208547

Гигантска баница и баклава станаха хита
на Деня на Тервел – 6 майС богата празнична програма Тервел ще отбележи своя празник на 6 май. По традиция той започва със служба на доростолския митрополит Амвросий, като в храма ще бъде раздаден курбан за гражданите, съобщи- зам. кметът Дияна Илиева. От 9.30 часа на откритата сцена в центъра на града започва 23-то издание на общинския Празник на фолклора. От 11.

Гледайте на живо: Слави и граждани пред парламента - ден III

https://www.actualno.com/society/gledajte-na-jivo-slavi-i-grajdani-pred-parlamenta-den-iii-news_609913.html

Днес е третият ден от протестите на Слави Трифонов, хора от екипа му и граждани пред сградата на Народното събрание в защита на провелия се референдум. От 16:00 часа по вече установила се традиция екип на Actualno.com ще ви направи съпричастни с атмосферата пред парламента. Гледайт

Хор и танцов състав от Козани с концертна програма в Поморие (видео)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/f60vUaAkL3o/

На 5-ти май на откритата сцена пред читалище “Светлина 1939” Поморие се състоя празничен концерт с участието на Хора и Танцовия състав от Културно Природолюбителското Дружество Неа Харавгя – Козани и Дамски хор и Танцов състав при Българо-гръцко дружество „Анхиало”, гр. Поморие.

Вижте част от концертната програма!

 

Люис Хамилтън е най-богатият спортист във Великобритания

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/06/2966670_ljuis_hamiltun_e_nai-bogatiiat_sportist_vuv/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън беше обявен за най-богатият спортист във Великобритания. Неговото състояние е 130 млн. паунда, съобщи "Сънди таймс".

Трикратният световен шампион във Формула 1 е увеличил богатството си с повече от 25 млн. паунда през последните 12 месеца. Освен договора си с "Мерцедес", той има спонсорски споразумения с канадската корпорация Bombardier, L'Oreal и марката часовници IWC.

Хамилтън,...

Най-малко 37 загинали при протестите във Венецуела

http://www.cross.bg/protestite-sochat-madyro-1542205.html

/КРОСС/ Десетки жертви са взели протестите във Венецуела през последната седмица. Актуализираните данни сочат, че най-малко 37 души са загинали. Опозицията организира масови протести срещу президента Николас Мадуро с обвинения, че се е превърнал в диктатор и е разрушил икономиката. Повече от 700 души са били ранени. Мадуро твърди, че протестите са организирани от чужди държави и разпореди на полицията да използва сила. Проучвания на общественото мнение сочат, че управляващите социалисти биха изгубили катастрофално предстоящите избори. Едно от исканията на опозицията е, изборите, предвидени за 2018-а, да бъдат изтеглени по-рано.  

Военният парад в снимки

http://offnews.bg/news/n_1/n_654849.html

Почти 1200 военнослужещи, 3 самолета МиГ-29 и 3 вертолета – един Ми-17 и два "Кугар", от състава на Военновъздушните сили участваха във военния парад по повод 6 май - Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Командващ парада бе командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Въпреки капризите на времето хиляди софиянци и гости на столицата дойдоха на събитието на площад "Независимост". При изпълнението на Националния химн по време на парада бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

В Хановер евакуираха 50 000 души заради обезвреждане на бомби от Втората световна война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208534

В Хановер евакуираха 50 000 души заради обезвреждане на бомби от Втората световна войнаГерманските власти ще проведат този уикенд една от най-големите операции по обезвреждане на бомби след Втората световна война. За целта ще бъдат евакуирани от домовете им 50 000 жители на северозападния град Хановер, съобщи ДПА, цитира БТА. Тринадесет неексплодирали бомби и снаряди от 40-те години на 20 век ще бъдат премахнати утре от

11 БГ плажа с пет звезди за качество

http://www.moreto.net/novini.php?n=350577

11 български плажа получават 5 звезди за качество със световния сертификат „Син флаг“ за тази година. Високото отличие, което оценява ивиците за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят, ще получат „Оазис“, „Дюни“, „Созопол-Харманите”, „Поморие-Изток”, „Слънчев бряг-юг“, „Свети Влас-централен“, „Свети Влас-нов паж“, „Свети Влас-изток“, „Слънчев ден“.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване