Никол Шерцингер отвръща на удара, ще пее на Хамилтън

http://offnews.bg/news/n_1/n_654848.html

Половинката на Григор Димитров - Никол Шерцингер е получила покана да изнесе концерт по време на състезанието от Формула 1 за Гран При на Азербайджан. 38-годишната хубавица ще се качи на сцената след съботната квалификация на пистата в Баку, освен нея, участие ще вземат Марая Кери и Black Eyed Peas, които ще забавляват почитателите на скоростната надпревара. Това автоматично означава, че тя ще се озове в близък контакт с бившия си годеник Люис Хамилтън. Небеизвестен факт е, че до преди няколко години Никол бе отдала сърцето си на пилота на Мерцедес. Известно време след раздялата им пък пламна любовта с първата ракета на българския тенис. Припомняме, че преди няколко дни Григор Димитров бе уловен в сладки приказки с бившата си половинка Мария Шарапова. Това се случи на благотворителен турнир в Мадрид. По време на един мачовете Гришо бе застанал до руската красавица и двамата разговаряха повече от приятелски. Бившите гаджета направо сияеха от щастие.  Гран При на Азербайджан ще се проведе от 23 до 25 юни, само четири дни преди 39-ия рожден ден на ослепителната Никол.

Унгария oспорва в Съда на ЕС задължителните квоти за мигранти

http://www.mediapool.bg/ungariya-osporva-v-sada-na-es-zadalzhitelnite-kvoti-za-migranti-news263536.html

Унгария е подала в Съда на ЕС искане да се отмени решението на вътрешните министри на Евросъюза от 2015 г. за задължителни квоти за разпределяне на бежанци. Това посочва министърът на правосъдието на Унгария Ласло Трочани в интервю за австрийския "Пресе".   По думите на Трочани, цитиран от ТАСС, делото ще започне да се гледа на 10 май. Будапеща оспорва решението, прието с мнозинство на среща на вътрешните министри на страните от ЕС през септември 2015 г. за разпределянето на над 100 000 мигранти, временно настанени в Гърция и Италия, според квоти във вътрешността на ЕС.   Унгария е изложила в 10 аргумента позицията си защо според нея това решение е противозаконно, допълва Трочани.   Той поясни, че ако страната му изгуби делото, то ще приеме това решение.   Европейската гранична служба Фронтекс трябва да има правомощия да извършва депортиране на нелегални мигранти в цяла Европа, посочва още в интервюто си за "Пресе" унгарският министър на правосъдието.   Според него основният проблем на миграционната политика на ЕС е съществуващата практика на разселване на мигранти според квоти, определени от Еврокомисията, и неефективните мерки по депортирането на нелегални мигранти..

Издирват изчезнал младеж в родопско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208539

Издирват изчезнал младеж в родопско селоСтотици хора издирват повече от денонощие 20- годишният Ивелин Узунов от смолянското село Смилян. Момчето е било забелязано последно вчера сутринта, след което няма и следа от него, предаде Дарик. "Последно е говорил с баща си по телефона, след което няма и следа от него“, коментира кметът на селото Чавдар Червенков.

Как "патриотите" измамиха избирателите си

https://www.actualno.com/viewpoint/kak-patriotite-izmamiha-izbiratelite-si-news_609920.html

Волен Сидеров става на крака в залата на Народното събрание и пее Химна на Европа - Деветата симфония на Лудвиг ван Бетховен. Малко преди това е гласувал за избирането на пропазарно правителство с изрична евроатлантическа ориентация, под чиято програма няколко дни по-рано

Кръстовище в Чикаго ще носи името на Алеко Константинов

http://offnews.bg/news/n_1/n_654846.html

Къстовище в Чикаго ще носи името на великия Алеко Константинов, съобщи Би Ай Ти. Този месец се навършват 120 години от смъртта на българския писател и общественик, автор на пътеписа "До Чикаго и назад". В американския мегаполис по този повод се организират няколко културни събития и тържества. Тържествената церемония по именуването ще се състои утре пред входа на първия български център в Чикаго. Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев покани всички, които имат възможност да присъстват на събитието. А на 13-ти май от два следобед в библиотеката на Чикагския университет ще се проведе възпоменателно тържество. На него ще бъдат представени живота и делото на Алеко Константинов, както и 30-минутен документален филм за Щастливеца. 

Борисов: Ще направим всичко възможно за статуса на военните

http://www.cross.bg/borisov-voennite-pozdravi-1542204.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов поздрави военните за празника им. След присъствието си на парада в центъра на София, Борисов се обърна към тях от социалната мрежа фейсбук. „Честит празник на всички храбри българи, на славната ни армия, на всички смели момчета и момичета, които пазят небето ни, морето, границите ни". Така Борисов отправи поздрави през социалните мрежи. „Ще направим всичко възможно да живеят, да се готвят - да имат по-добър социален статус", обеща Борисов.  

ГЕРБ внася законопроект за изцяло мажоритарна система

http://www.mediapool.bg/gerb-vnasya-zakonoproekt-za-iztsyalo-mazhoritarna-sistema-news263535.html

Първият законопроект, който ГЕРБ ще  внесе още следващата седмица в парламента, е за мажоритарната система, съобщи зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.   Според него по този начин ГЕРБ ще изпълни поетия ангажимент още в края на 43-ия парламент, както и обещанията по време на предизборната кампания.    "Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме", допълни Цветанов.    По думите му проектът предвижда въвеждане на изцяло мажоритарна система.   Като втори законопроект се предвижда законът за концесиите, който според Цветан Цветанов е изключително важен.    Предложението на "Шоуто на Слави" за 100% мажоритарна избирателна система получи внушителна подкрепа, но недостатъчна, за да задължи НС да го приеме. ГЕРБ е единствената партия, която се ангажира и в предизборната си програма с такава промяна, но тя не влезе в управленските приоритети на правителството заради съпротивата на "Обединени патриоти", коалиционен партньор на ГЕРБ. Като се има предвид, че и останалите партии са срещу чист мажоритарен вот, най-вероятно ще бъде одобрена смесена избирателна система по германски модел.   В четвъртък и петък Слави Трифонов  изпълни заканата си и дойде на индивидуален протест пред Народното събрание. Така той за пореден път настоя депутатите да предприемат конкретни действия за превръщането в закон на резултата от референдума за промяна на изборните права.

Във Франция агитират празните бюлетини да се зачитат на избори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/06/2966475_vuv_franciia_agitirat_praznite_bjuletini_da_se/?ref=rss


Президентските избори, които приключват в неделя, както и следващите месец по-късно парламентарни избори във Франция съживиха спора за това дали да не се признава официално тежестта на празните бюлетини, пуснати от недоволни избиратели.

Кампанията "Граждани на Бялата бюлетина", която се води от 6 години, се опитва да превърне символичния протест в реален фактор, с който да се съобразяват политиците.

За да победят, кандидатите за президент...

Хамилтън остава най-богатият спортист във Великобритания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6208531

Хамилтън остава най-богатият спортист във ВеликобританияТрикратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън запази лидерската си позиция като най-богатия спортист във Великобритания. Състоянието му се оценява на 131 милиона британски лири, което е с 25 милиона повече в сравнение с миналата година, предаде БГНЕС. На второ място в тази класация е нападателят на "Манчестър Юнайтед" Златан Ибрахимович,

Законопроектът за мажоритарната система ще бъде внесен следващата седмица в парламента

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/06/2966654_zakonoproektut_za_majoritarnata_sistema_shte_bude/?ref=rss


Законопроектът за мажоритарната система ще е първият, който ще бъде внесен в началото на следващата седмица в 44-то Народно събрание, обяви пред журналисти в Златоград Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Според него по този начин ГЕРБ ще изпълни поетия ангажимент в края на 43-ия парламент, както и обещанията по време на предизборната кампания. "Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме", допълни...

Венеция забрани дюнерджийниците

http://www.mediapool.bg/venetsiya-zabrani-dyunerdzhiynitsite-news263534.html

Местните власти във Венеция забраниха разкриването на нови обекти за бърза храна, включително дюнерджийници. Така те се опитват да опазят "културното наследство на града" и неговия романтичен дух, съобщи БГНЕС.   Новият закон ограничи и броя павилиони, от които може да бъде закупена пица на парче. Затова пък от управата на града обещават да бъдат създадени много райони за пикници.   "Искаме да дръпнем спирачките на всяка дейност, която не съответства с опазването и развиването на венецианското културно наследство", заяви пред ""Гардиън" Паола Мар, която отговаря за туризма в града.   Тя добави, че романтичният италиански град не възразява срещу дюнерите и бързата храна и подчерта, че няма проблем хората да ядат навън.   "Проблемът е, че туристически град като нашият е изправен през риска да загуби своята идентичност. Има местни продукти, които трябва да се опитаме да промотираме", аргументира тя забраната.

13-ти фолклорен събор Кермен 2017

//dariknews.bg/regioni/sliven/13-ti-folkloren-sybor-kermen-2017-2021896

13-тия фолклорен събор Кермен 2017 беше открит от кмета на Сливен Стефан Радев. Празникът се организира веднъж на две години от община Сливен, кметството в Кермен и местното читалище „Пробуда – 1906“.

Радев поздрави участниците, гостите и организато

Филип "Поразяващата уста"

//dariknews.bg/novini/sviat/filip-poraziavashtata-usta-2021898

Неговата популярност не може да се мери с тази на кралицата. Но със своята непохватност принц Филип често е забавлявал аудиторията - невинаги за радост на двореца. Сега той слага точка и се оттегля от обществения живот.
През юни той ще навърши 96 години. Други хора на тази възраст отдавна пр

Русия блокира най-голямата китайска социална мрежа УиЧат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208518

Русия блокира най-голямата китайска социална мрежа УиЧатКитайският интернет гигант Тенсент (Tencent) изрази "дълбоко съжаление" заради блокирането на популярното му приложение за изпращане на съобщения УиЧат (We Chat) в Русия, съобщи Франс прес. "Руските регулатори искат доставчиците на онлайн услуги да се регистрират" по специфичен начин, "но УиЧат не е интерпретирал (текстовете) по същия начин",

Австрия и Германия блокират турски референдум за смъртното наказание

http://www.cross.bg/germaniya-referendym-teritoriyata-1542203.html

/КРОСС/ Австрия и Германия няма да допуснат провеждане на турски референдум на територията си по въпроса за връщане на смъртното наказание. "Политически немислимо е, че бихме позволили подобно гласуване в Германия - на мярка, която противоречи на нашата конституция и на европейските ценности", категоричен бе говорителят на немското правителство. Той припомни, че ако дадена държава иска да организира избори в посолствата или консулствата на територията на Германия, Берлин е този, който дава одобрението за провеждането на вота. Австрийският канцлер Кристиан Керн също потвърди правителствената позиция по въпроса. „Подобен референдум не може да има на австрийска почва", подчерта Керн пред журналисти във Виена. Допускането на провеждане на подобен вот ще бъде "срещу всички наши убеждения, срещу нашите ценности". Това отхвърляне е основано на "силата на международното право", подчерта канцлерът, призовавайки и другите европейски държави да последват примера на Виена.  

Защо ни боли главата след пиене?

https://vesti.bg/lyubopitno/zashto-ni-boli-glavata-sled-piene-6068831

Първите симптоми на интоксикация с етилов алкохол са доста приятни за повечето хора, но след това започват неприятните

Родителите на пребитото в Ямбол дете искат доживотен затвор за извършителя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208522

Родителите на пребитото в Ямбол дете искат доживотен затвор за извършителяРодителите на 8-годишното момче, което беше намерено пребито и захвърлено в двора на изоставена сграда в Ямбол, искат доживотен затвор за извършителя. Севда и Бекир обаче казват, че нямат представа кой може да е причинил това на детето им. Момчето било кротко и се учело добре, а винаги, когато излизало, се обаждало на родителите си къде отива,

Унгария оспорва квотите за бежанци на ЕК в Европейския съд

http://www.moreto.net/novini.php?n=350601

Унгария е подала иск в Европейския съд за отмяна решението на вътрешните министри на страните членки на ЕС от 2015 г. за задължителни квоти за разпределение на бежанци. Това заяви министърът на правосъдието на Унгария Ласло Трочани в интервю за австрийския вестник "Пресе", предаде ТАСС.

9 неща от миналото, които започват нов живот (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_654845.html

Въпреки, че са били модерни преди 20 години, а след това отвяни от напредъка на технологиите, някои вещи си остават особено харизматични и няма лошо да бъдат изтупани от забравата на времето. Не винаги се получава, но опитът не пречи. Както се казва – модерното е добре забравеното старо. Ето защо любителите на Nokia 3310, Nintendo, телефоните с капаче, многоцветните химикалки и т.н., могат отново да ги държат в ръцете си, да се завърнат назад във времето и да си спомнят с носталгия 80- те и 90-те години на 20-ти век.

Пламен Манушев: Най-ценният капитал на нашата армия е българският войник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208503

Пламен Манушев: Най-ценният капитал на нашата армия е българският войникНай-ценният капитал на нашата армия е българският войник. Това каза пред „Фокус“ народният представител от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев. „Българският войник, българският матрос, офицер и генерал е бил най-силната страна в миналото, но смятам, че и сега е така. Българинът в историята от хиляди години, а и през последните,

Мажоритарната система и концесиите - първите законопроекти на ГЕРБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=350600

Първият законопроект, който ще бъде внесен от ГЕРБ в началото на другата седмица, ще бъде законопроектът за мажоритарната система. Това разкри пред журналисти в Златоград председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, обявиха от партията в съобщение до медиите.

Борбата за титлата не е свършила, обяви мениджърът на "Тотнъм"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/06/2966651_borbata_za_titlata_ne_e_svurshila_obiavi_menidjurut_na/?ref=rss


Мениджърът на "Тотнъм" Маурисио Почетино обяви, че неговият отбор все още има шанс да стане шампион, но посочи, че задачата пред "шпорите" е станала "трудна" след загубата с 0:1 от "Уест хем".

"Тотнъм" е на четири точки от първия "Челси", който в понеделник ще играе срещу "Мидълзбро". Сините се нуждаят от още две победи, за да си осигурят титлата.

"Борбата не е свършила....

Евакуират 50 хил души в Хановер заради бомба от Втората световна война

http://www.cross.bg/voiina-vtorata-svetovna-1542201.html

/КРОСС/ В германския град Хановер тече подготовката за една от най-мащабните евакуации в историята на Германия, съобщава изданието Das Handelsblatt. В неделя заради открита бомба от времето на Втората световна война от домовете им ще бъдат изведени около над 50 хил. души. Това е втората по мащаб подобна акция, регистрирана на територията на страната в следвоенната история. Най-голямата евакуация бе проведена през декември миналата година в Аугсбург, когато 54 хил. души трябваше да напуснат жилищата си, за да бъде обезвреден снаряд от Втората световна война.  

Откриха нитрати над нормите в местни чешми във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=350567

Нитрати над нормите са отчетени при изследване на химичните показатели в проби от местни водоизточници във Варненско. Това показва мониторинга на Регионалната здравна инспекция за април по отношение качеството на питейната вода, подавана на населението в областта, научи Moreto.

Легендата на кънтри музиката Лорета Лин е била хоспитализирана след инсулт

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6208499

Легендата на кънтри музиката Лорета Лин е била хоспитализирана след инсултЛегендата на американската кънтри музика Лорета Лин е била хоспитализирана, след като получила инсулт, предаде АП, цитира БТА. Импресариото на Лин за Сони мюзик Мария Малта потвърди, че 85-годишната изпълнителка е приета в болницата в Нашвил, след като е получила инсулт в дома си в дома си. На сайта на Лорета Лин бе съобщено,

Изящество в акварели от Георги Терзиев в Галерия “Поморие” (видео)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Z21a2UCNzuU/

Галерия “Поморие” посрещна за четвърта поредна година своя специален гост, носещ името на светеца – пловдивският художник Георги Терзиев. Изложените акварели се отличават с лиричност и нежен колорит, богато жанрово и сюжетно разнообразие.

Художникът е реализирал двадесет и пет самостоятелни изложби, като последната е била през септември 2016 г. в Български Културен Институт – Лондон.
Вижте видеото от откриването

Храмов празник в Белоградчик

//dariknews.bg/regioni/vraca/hramov-praznik-v-belogradchik-2021895

На 6 май, когато православната църква почита паметта  на Св. вмчк Георги Победоносец, храмът в Белоградчик, носещ неговото име, чества своя празник. Празничното благослужение започна с Утреня, следваха - света Литургия, Водосвет и освещаване на празничната трапеза, отслужени от Негово преосвещенств

Времето остава променливо, в Добричко - без валежи

//dariknews.bg/regioni/dobrich/vremeto-ostava-promenlivo-v-dobrichko-bez-valezhi-2021894

През нощта ще е без валежи, облачността временно ще се разкъса. Утре отново ще е значителна. Още преди обяд от запад отново ще започнат превалявания, на места с гръмотевици, които до вечерта ще обхванат почти цялата страна. Без валежи и с пов

Повече пари без по-голям дефицит - има как

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6207666

Повече пари без по-голям дефицит - има как Рецептата е по-висок икономически растеж и повече събираемост Още при приемането на поста министърът на финансите Владислав Горанов обяви цяла серия от мерки, включително по-високи очаквания за икономиката, увеличение на пенсии и учителски заплати и др. Не сме свикнали на такава активност от Министерството на финансите,

Най-големият удар по Груевски ще дойде от съюзниците, не от враговете

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/06/2966531_nai-golemiiat_udar_po_gruevski_shte_doide_ot/?ref=rss


Македония, в която политическата безизходица от две години е банално ежедневие, за една нощ влезе в световните новини, след като над хиляда души нахлуха в парламента в Скопие при избора на албанеца Талат Джафери за председател на законодателния орган и над сто души пострадаха в последвалите сблъсъци.

Не самите безредици обаче притесняват македонските политици и анализатори, а по-дълбоките пластове от кризата, които те изваждат на показ.

Петре...

Шулц призовава за забрана на евентуален турски вот за смъртното наказание

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shulc-prizovava-za-zabrana-na-eventualen-turski-vot-za-smyrtnoto-nakazanie-238917/

Не можем да позволим в Германия да гласуваме закон, който противоречи на нашите ценности и на нашата конституция, коментира лидерът на социалдемократите

Каварна чества днес празник на града

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6208497

Каварна чества днес празник на градаВладимир Ампов – Графа ще пее в Каварна за празника на града – 6 май. Концертът започва от 20.30 часа на площада в центъра на града. Празникът започва с литургия в храм „Свети Георги” от 8.30 часа. От 10.30 часа е началото на празничната програма с участието на Галина Дурмушлийска и ансамбъл „Бизоне”.

Законопроектът за мажоритарната система влиза в парламента

http://www.cross.bg/sistema-tzvetanov-predvizhda-1542199.html

/КРОСС/ Първият законопроект, който ще бъде внесен в началото на следващата седмица в 44-то Народно събрание, е този за мажоритарната система, заяви пред журналисти в Златоград председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него по този начин партията ще изпълни един от предизборните си ангажименти. "Не знам дали ще намери съответната парламентарна подкрепа, но ние сме длъжни да опитаме", допълни Цветанов. По думите му проектът предвижда въвеждане на изцяло мажоритарна система. Като втори законопроект се предвижда Законът за концесиите, който според Цветан Цветанов е изключително важен.    

Арестуваха 900 педофили при разследване за детска порнография

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208486

Арестуваха 900 педофили при разследване за детска порнографияБлизо 900 предполагаеми педофили са били арестувани или подведени под наказателна отговорност при разследване срещу уебсайт за детска порнография, съобщиха днес американски и европейски правоохранителни служби, предаде ДПА, цитира БТА. ФБР и правосъдното министерство на САЩ са започнали през 2015 г.

И легендата Йенс Леман идва за мача на Бербатов

http://offnews.bg/news/n_1/n_654844.html

Бившият капитан на националния отбор по футбол Димитър Бербатов потвърди присъствието на още една световна звезда за грандиозния си благотворителен мач в София на 14 юни. Вратарят на "непобедимия" Арсенал Йенс Леман ще пази вратата на Луиш Фиго и ще се опита да не допусне гол на Бербатов и компания. Другите потвърдени имена към момента са тези на Райън Гигс, Пол Скоулс, Гари Невил, Едвин ван дер Сар, Неманя Видич, Патрис Евра, Христо Стоичков, Стилиян Петров, Мартин Петров, Роберто Карлуш, Деко и Робер Пирес. Фиго анонсира също така присъствието на Франческо Толдо, Мичел Салгадо и Максуел. Преговаря се и с Кристиано Роналдо, но идването на португалеца е малко вероятно.

Красимир Трифонов честити Деня на храбростта и светлия празник на св. Георги Победоносец

http://www.cross.bg/trifonov-krasimir-praznik-1542198.html

/КРОСС/ „6 май е сред най-светлите и почитани празници в националния ни календар. Това е празник на непреклонния човешки дух, на воинската чест и слава, на воля за отстояване на традициите", каза лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов. В Деня на храбростта и Българската армия той присъства на освещаване на знаме на клуб „Полк. Димо Георгиев" към Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Тържественият ритуал се състоя в църквата „св. Неделя" и събра десетки бивши служители на Българската армия. Трифонов ги поздрави с професионалния празник, а на именниците пожела св. Георги Победоносец да ги закриля и да пази семействата им. „В условията на тежка геополитическа криза и несигурност за мира се надявам на повече политически разум и отговорност към България", сподели Красимир Трифонов. По думите му ситуацията у нас налага честно и открито да се кажат кои са рисковете за страната ни. Според него има външнополитическите заплахи, които изискват безпрекословно отстояване на националния суверенитет. „Но най-тежкият бич за българското общество е бедността. Тя е причината за социалната и духовна нищета, както и за демографския срив", смята лидерът на социалистите в Пловдив.

Легендата в плуването Адолф Кийфър почина на 98 години

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/06/2966649_legendata_v_pluvaneto_adolf_kiifur_pochina_na_98_godini/?ref=rss


Легендата в плуването Адолф Кийфър, който беше най-възрастният жив американски златен медалист от олимпийски игри, почина в петък на 98 години, съобщиха от международната плувна зала на славата.

Кийфър триумфира на 100 метра гръб по време на игрите в Берлин от 1936 г., когато е на 17 години и поставя рекорд, като изминава разстоянието за по-малко от минута, който се задържа 20 години.

"Той е човек, който беше прегърнал плуването и живееше с...

Да хрупаш солети и да отваряш газирано в театъра

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6208438

Да хрупаш солети и да отваряш газирано в театъраВсе някой от публиката развързва бохчата с припаси. Тези дни бях на театър. Гледах и не гледах едно смешно-тъжно представление, леко абсурдно, с герои, пътуващи наникъде. Представление, което може леко да те вкамени, да те изпрати в други състояния, да обърка част от дишането ти. Казвам тези думи, защото според мен са важни на фона на това,

Как Великобритания прибегна до измама заради Brexit?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-velikobritaniia-pribegna-do-izmama-zaradi-brexit-238916/

Предсрочните избори са една от стъпките от стратегията на Тереза Мей да прокара твърдо излизане от ЕС, което повечето британци не искат

Международен екип се опитва да установи кой е извършил химическите атаки в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208415

Международен екип се опитва да установи 
кой е извършил химическите атаки в СирияОрганизацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) съобщи, че е създаден международен екип за разследване на смъртоносните атаки с газ зарин на 4 април в сирийската провинция Идлиб, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Генералният директор на ОЗХО Ахмет Юзюмджу каза за АП, че екипът вече работи на място и се очаква по-късно днес той да

Пицата може да е и здравословна, и вредна

http://offnews.bg/news/n_1/n_654842.html

Пицата може да бъде здравословна и нездравословна едновременно. Колкото и да обичате да похапвате известната италианска храна, тя не винаги отговаря на нужното количество наситени мазнини, калории и натрий, от които се нуждае организмът ни. В зависимост от вида на тестото, количеството сирене и използваните сосове, пицата може да се класифицира от полезно ястие до хранително бедствие. Дори в здравословните пици доматеният сос доставя значително количество натрий, така че, ако следите приема на сол, трябва да ядете предпазливо. Разбира се, размерът и количеството на парчетата също са важни. Но съставките на пицата, могат значително да повлияят на нейната хранителна стойност. Колбасите и допълнителното сирене могат да повишат стойността на наситените мазнини, натрия и калориите, докато зеленчуците имат по-ниски стойности. Замразените пици могат да бъдат удобна вечеря, но те също могат да варират по отношение на съставките и хранителната стойност, особено при наличие на натриев бромат, затова е важно внимателно да се четат етикетите. Когато става дума за деца и пица, едно скорошно проучване заключи, че консумацията на пица сред юношите е свързана с по-висок дневен прием на калории, наситени мазнини и натрий. Проучването установи също, че пицата, изядена като лека закуска или от заведения за бързо хранене, има най-голямо отрицателно въздействие върху приема на калории. Ако редовно се наслаждавате на пицата, опитайте се да я правите у дома, като използвате по-здравословни съставки - например по-качествено брашно, моцарела и доматен сос без добавена сол. И не забравяйте да добавите много зеленчуци. Колкото по-цветна е вашата пица, толкова по-добре!

В неделя французите избират дали да рискуват с Льо Пен, или да се примирят с Макрон

//dariknews.bg/novini/sviat/v-nedelia-francuzite-izbirat-dali-da-riskuvat-s-lio-pen-ili-da-se-primiriat-s-makron-2021892

След предизборна кампания, като никоя друга, Франция ще има президент, като никой друг. Това ще бъде или Марин льо Пен, крайнодясна популистка, която може да промени установения след Втората световна война ред в Европа и да стане първата жена начело на Франция, или

Варна почете Гергьовден – Ден на храбростта и празник на българската армия

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/varna-pochete-gergiovden-den-na-hrabrostta-i-praznik-na-bylgarskata-armiia-2021891

Стотици варненци се включиха в честването на 6-ти май – Гергьовден - Ден на храбростта и празник на българската армия. Точно в 10,00 часа  на пл. „Св. Св. Кирил и Методий” Варненският и Великопреславски митрополит Йоан извърши водосвет и бл

Акад. д-р Иванка Денева представи книгата „Свечеряване” на Красимира Кацарска

//dariknews.bg/regioni/sliven/akad.-d-r-ivanka-deneva-predstavi-knigata-svecheriavane-na-krasimira-kacarska-2021890

Акад. д-р Иванка Денева представив Сливен  книгата „Свечеряване” на Красимира Кацарска. Кацарска е член на Съюза на българските писатели и на Висшия съвет към МОН,  дългогодишен базов преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски” и в Профилирана гимназия за чуждоезиково обучение. Тя е авто

Влак прегази мъж в Благоевград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vlak-pregazi-myzh-v-blagoevgrad-2021893

Пътнически влак София-Кулата прегази мъж в Благоевград, предаде БГНЕС.

Сигналът е подаден в 14.30 ч. Инцидентът е станал на 200 м от жп гарата в Благоевград.
 

Поне 37 са жертвите на протестите срещу Мадуро

http://offnews.bg/news/n_1/n_654840.html

Минимум 37 души са загинали по време на антиправителствените протести във Венецуела срещу режима на президента Николас Мадуро през последните дни. Ранените са повече от 700. Преди ден бе убит един от ръководителите на националната студентска организация на Венецуела в Технологическия университет на щата Ансоатеги Хуан Лопес. Той е бил застрелян от движещ се моциклет. Студентите в страната протестират срещу властта и подкрепят опозицията, за която Мадуро се е превърнал в диктатор и е съсипал икономиката на страната. Той пое властта в южноамериканската държава от Уго Чавес през 2013 г. Президентът пък упорито твърди, че протестите са организирани от чужди държави и разпореди на полицията да използва сила. Няколко митинга бяха разпръснати от полицията, която използва сълзотворен газ, най-тежки бяха сблъсъците в Централния университет на Венецуела. Проучванията на общественото мнение сочат, че управляващите социалисти ще изгубят катастрофално предстоящите избори. Те са насрочени за 2018 г., но опозицията иска гласуването да е още тази година.

Цветанов: Първият законопроект в 44-ото НС ще бъде за мажоритарната система

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208490

Цветанов: Първият законопроект в 44-ото НС ще бъде за мажоритарната системаПървият законопроект, който ще бъде внесен в началото на следващата седмица в 44-то НС, е законопроектът за мажоритарната система, каза в Златоград Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ. Според него по този начин ГЕРБ ще изпълни поетия още в края на 43-ия парламент ангажимент, както и обещанията по време на предизборната кампания.

Радев: Нека политиците се опират по-често на военната експертиза

http://www.moreto.net/novini.php?n=350595

Нека политиците се уповават по-често на военната експертиза при взимането на важни решения, призова президентът на страната и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев. "Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и независимостта на Отечеството, почитаме паметта на загиналите в мисии зад граница, изказваме уважение към нашите ветерани и хората с пагони, които с професионализъм и себеотрицания защитават родината", каза държавният глава.

Арестуваха футболист по време на мач

http://offnews.bg/news/n_1/n_654843.html

Бразилският футболист Марлон Натаниел беше арестуван по време на мач от местната втора лига. Полицията от Порту Алегре не е разполагала с домашния му адрес, тъй като той често го сменял и решили да го издебнат по време на изпълняване на професионалните му задължения. Решението на треньора да го остави резерва значително улеснило полицаите, тъй като не им се наложило да го гонят по игрището, а направо му щракнали белезниците пред очите на слисаните му съотборници. 21-годишният играч има бедна футболна визитка, но богато криминално досие за сметка на това. Той е обвинен в участие в отвличане, злоупотреба с кредитни карти и кражби на автомобили. Заплатата му в клуба е 1000 долара, което явно му се е виждало недостатъчно и затова е търсил алтернативни източници на доходи.

Борисов пожела по-висок социален статус за военните (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/politics/borisov-pojela-po-visok-socialen-status-za-voennite-video-news_609915.html

Премиерът Бойко Борисов използва Facebook, за да отправи поздрав по случай Деня на храбростта и Гергьовден. "Честит празник на всички храбри българи, на славната ни армия, на всички момчета и момичета, които пазят небето, морето, границите ни. Поклон пред техния труд, мъжество, героизъм и себеотрицание", казва във видеото премиерът. "Ще направим всичко възможно да живеят, да се готвят, да имат по-добър социален статус", отбеляза Борисов. FB_VIDEO

Тържествена смяна на караула по повод празника на БА

http://www.cross.bg/karayla-smyana-bulgarskata-1542200.html

/КРОСС/ Точно в 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента на Република България бе извършена тържествена смяна на караула по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия, предаде Агенция „Фокус". Стотици столичани и гости на града наблюдаваха гвардейците пред парадния вход на „Дондуков" 2. За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни пред двореца и сградата на Народното събрание тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа - израз на специално отношение към българската държавност.  

Меркел изтъкна важността на германско-френските отношения за ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208431

Меркел изтъкна важността на германско-френските отношения за ЕСГерманският канцлер Ангела Меркел изтъкна важността на отношенията между Берлин и Париж за ЕС преди балотажа на френските президентски избори на 7 май, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. В реч в Хамбург Меркел заяви, че Европа има нужда "да се движи напред по-бързо и по-решително в области, където общоевропейските действия носят истинска

Корнелия Нинова с поздрав за Гергьовден

http://www.cross.bg/praznik-korneliya-armiya-1542197.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи поздрав към сънародниците ни по случай днешния празник - 6 май на страницата си във Фейсбук. Ето какво написа тя: „Честит ден на храбростта и празник на Българската армия. От миналото черпим сила и мъдрост. Прекланяме се пред паметта на героите, жертвали се за свободата на Отечеството. Тяхното завещание е чест, доблест, себеотрицание. Тяхната заръка - да уважаваме и ценим българската армия. Тяхната клетва - да пазим и обичаме България. Честит празник и на всички, които носят името на Св. Георги Победоносец - бъдете здрави."  

Наказаха пожизнено гръцки тенисист за залагания

http://offnews.bg/news/n_1/n_654841.html

Гръцкият тенисист Константинос Микос бе диквалифициран доживотно заради участие в организация по залагания на уговорени мачове, съобщи "Евроспорт". По данни на независима комисия по разследване на корупцията в тениса, през 2013 година Микос платил на сънародника си Александрос Якупович за уреждане на точен резултат в отделните сетове на един от мачовете му. Микос заложил на същия мач от два различни акаунта в букмейкърски къщи. Якупович също беше изваден от тениса завинаги през 2015 година. 25-годишният Микос е доста нископоставен в световната ранглиста. Той е заемал едва 1536-о място към момента на прегрешението си.

1200 военни участваха в тържествения парад в София

https://vesti.bg/bulgaria/1200-voenni-uchastvaha-v-tyrzhestveniia-parad-v-sofiia-6068830

„Българската армия отново е призвана да бъде онзи надежден гарант за сигурността на нашия народ и за целостта на скъпото ни Отечество“, каза патриарх Неофит, който освети бойните знамена и знамената-светини

Цветанов в Златоград: Трябва да се говори повече за духовност, за да съхраним българщината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208459

Цветанов в Златоград: Трябва да се говори повече за духовност, за да съхраним българщинатаПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов бе гост за трета поредна година на празника на традиционните родопски ястия в Златоград. Празникът на златоградското хайдушко чеверме, който ще се проведе днес и утре, е част от тържествата, посветени на 240-тата годишнина от рождението на местния

Абдуллах Гюл: Турция е уморена от избори и поляризация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208417

Абдуллах Гюл: Турция е уморена от избори 
и поляризацияБившият президент на Турция Абдулах Гюл отхвърли спекулациите, че би могъл да се кандидатира на предстоящите президентски избори като съперник на сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган и призова за солидарност срещу "сериозните заплахи от вън", съобщава "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. "Турция е уморена от поляризация и избори.

Каракачанов: Ще работя за наборна военна служба

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-shte-rabotja-za-naborna-voenna-slujba-news_609914.html

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов остава привърженик на въвеждането на наборната военна служба. "В програмата за управление на правителството, което е ръководено от господин Борисов е записано: военно обучение в училищата, доброволната слъжба и

Уникален проект за отопление на сгради в австрийски град

//dariknews.bg/novini/biznes/unikalen-proekt-za-otoplenie-na-sgradi-v-avstrijski-grad-2021887

Уникален проект за отопляване на жилищни сгради за сметка на производството на бира бе представен в австрийския град Грац, в провинция Щирия.

В Кубрат пълнят дупки с ..автомобилни гуми

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-kubrat-pylniat-dupki-s-..avtomobilni-gumi-2021889

Нова пътна маркировка в Кубрат – обозначават дълбоки дупки, като ги пълнят с непотребни автомобилни гуми.
Странният пърформънс е поставен по средата на улица „Цар Иван-Асен II“ в общинския център. Дупката е побрала цели две автомобилни гуми, горната им част едва се вижда от далеч.
Дуп

Издирват изчезнал младеж в родопско село

http://www.cross.bg/nego-seloto-selo-1542196.html

/КРОСС/ Стотици хора издирват повече от денонощие 20- годишният Ивелин Узунов от смолянското село Смилян. Момчето е било забелязано последно вчера сутринта, след което няма и следа от него, съобщава Дарик. „Последно е говорил с баща си по телефона, след което няма и следа от него", коментира кметът на селото Чавдар Червенков. Според него, почти цяло село се е включило в издирването на младежа, който по последни данни е вървял към строителния магазин на баща си, но от там му се губят и следите. "Нямало е никакви индикации да изчезне, нито пък причини. По принцип той е живял дълги години в София, но след развода на родителите му се прибра в селото", коментира още Червенков. Според него, в момента ще се преглеждат камерите от видионаблюдение в селото, за да се види дали е засечен на тях. От днес в издирването се включват части и на полицията. Всеки, който има информация за момчето, нека се свърже с полицията или с кметството в Смилян.    

НАСА: Между пръстените на Сатурн няма нищо

http://www.moreto.net/novini.php?n=350588

Безпилотният космически кораб „Касини” не откри нищо в неизследваната област между пръстените на Сатурн, въпреки задълбоченото проучване, съобщиха от НАСА. Учените са изненадани да чуят, че сред емблематичните обекти на голямото небесно тяло се крие нищо.

Корнелия Нинова с поздрав за Гергьовден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208434

Корнелия Нинова с поздрав за ГергьовденЛидерът на БСП Корнелия Нинова отправи поздрав към сънародниците ни по случай днешния празник – 6 май на страницата си във Фейсбук, информираха от пресцентъра на БСП. Ето какво написа тя: „Честит ден на храбростта и празник на Българската армия. От миналото черпим сила и мъдрост. Прекланяме се пред паметта на героите,

Откъс от "Микро" на Мартин Колев

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/06/2963956_otkus_ot_mikro_na_martin_kolev/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Микро" с автор Мартин Колев, любезно предоставен от Издателство "Гранта".

Представяме ви книгата с разкази "Микро" на Мартин Колев. Неговият разказ "Черни квадрати", публикуван в "Гранта", е носител на наградата "Рашко Сугарев" за 2017 г.

Мартин Колев е роден през 1989 г. в Бургас. Победител в конкурса за камерна пиеса...

Диего Марадона: Ако феновете искат, ще стана треньор на "Наполи"

http://clubz.bg/53589-diego_maradona_ako_fenovete_iskat_shte_stana_trenor_na_napoli

Диего Марадона е готов да стане треньор на любимия си италиански отбор "Наполи", стига "тифозите" на клуба да поискат това, обяви самият той в интервю за италианското тв шоу "Амичи".

Дон Диего бе на Ботуша в последните дни. Като футболист той игра 7 години в "Наполи", а периодът е най-успешният в историята на отбора от юга. "Небесносините" станаха шампиони два пъти, по веднъж спечелиха купата на страната и купата на УЕФА.

Марадона е голмайстор №1 в историята на "Наполи" със 115 попадения.

Ликът на Диего Марадона на рекламен постер в едно от предградията на Неапол, наричано "Бронкс" по подобие на известния квартал на "Ню Йорк".

Краят обаче не бе никак щастлив - фамозният №10 трябваше да напусне заради скандали с наркотици. Въпреки това неаполитанците винаги ще обичат своя герой. Той има да решава проблем с италианските данъчни - преследват го за укрити повече от 33 милиона евро.

"Бих ли станал треньор на "Наполи"? Ако хората го искат, отговорът е да, рече един от най-великите в историята на футбола. - Първо трябва да разреша проблемите си в Италия, а след това мога да оглавя "Наполи" или да работя навсякъде другаде по света. Бих искал отбор, който да побеждава, да се мери като равен с "Ювентус", "Интер", "Милан" и "Рома". Трябва да го направим силен."

"Наполи" игра в Шампионската лига, а сега е трети в Италия. Наставник на тима е Маурицио Сари. Феновете в града обаче искат нещо повече - главна роля в "калчото".

58-годишният Диего Марадона няма особен успех като треньор. Той е ръководил 3 клубни отбора и националния тим на Аржентина. За последно тренираше "Ал Васъл" в ОАЕ - през 2012 г.

Младите французи отхвърлят статуквото в търсене на лек за пазара на труда

http://www.investor.bg/evropa/334/a/mladite-francuzi-othvyrliat-statukvoto-v-tyrsene-na-lek-za-pazara-na-truda-238789/

Повечето от избирателите на възраст между 18 и 24 г. подкрепиха кандидати извън основните политически партии в страната на първия кръг

Орбан към Борисов: Готов съм да продължим нашите общи проекти

https://www.actualno.com/politics/orban-kym-borisov-gotov-sym-da-prodyljim-nashite-obshti-proekti-news_609909.html

Унгарският премиер Виктор Орбан поздрави министър-председателя Бойко Борисов за третия му мандат начело на изпълнителната власт. „Изключително съм радостен да видя, че българският народ даде на Вас и Вашата партия – за пореден път – мандат да ръководите държавата

Етническата принадлежност на един светец и една песен

http://offnews.bg/news/n_1/n_654829.html

В оригинала си най-известната песен за големия християнски празник Гергьовден е народна песен на балканските цигани-мюсюлмани. Сърбите я смятат за българска. Вероятно причината е, че са я чували най-вече в изпълнение на хора от Скопие, където е най-голямото съсредоточие на цигани-мюсюлмани. Най-известната й версия е създадена от Горан Брегович - босненец, син на сръбкиня и хърватин, женен за мюсюлманка. В оригиналният текст на Ederlezi лирическият герой се жалва, че на този ден всички роми колят агне, а той е толкова беден, че не може да си го позволи. Текстът на Джурджевдан на Биело Дугме е друг, но най-запмнящата се фраза "A ja nisam s onom koju volim" (А аз не съм с тази, която обичам) е на сръбския поет Джордже Балашевич. Балашевич е роден в Нови Сад, столицата на Войводина, която унгарците смятат за унгарска. Певецът, който я изпява, се казва Алан Исламович - мюсюлманин от Бихач, който по чудо успява да избегне обсадата на Бихач от сърбите, продължила 3 години. В Западна Босна обаче най-жестокото етническо прочистване на мюсюлманите е извършено от хърватите, които иначе воюват със сърбите. Исламович в третият певец на Биело Дугме. Първият е хърватин от Босна, вторият е син на сърбин и хърватка. Международно известна тази песен става с филмите на Емир Костурица - син на мюсюлманин, който обаче се определя като сърбин. Това изпълнение, в което повече се чува публиката, отколкото Алан Исламович, е в Загреб, на стадион "Максимир". Там на 13 май 1990 г. на мач между Динамо (Загреб) и Цървена звезда (Белград) избухват сблъсъци на терена и по трибуните, които ще прераснат във война между Сърбия и Хърватия, която после ще прерасне във Войната в Босна, в която загиват 200 000 души. *** Свети Георги е роден в гръцки град в Турция от майка палестинка и римски войник. Държавата, в която е живял тогава, сега се казва Италия. Змея е убил в Ливан. Дал е името си на държавата Грузия. Покровител е на Англия, Етиопия и българската армия. Погребан е в Лод - град в Израел, който до 1948 г. е 100% населен с араби. *** Струва ми се, че светците и хубавите песни нямат етническа принадлежност.

Шампионът "Кливланд" поведе с 3:0 в серията срещу "Торонто"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/06/2966604_shampionut_klivland_povede_s_30_v_seriiata_sreshtu/?ref=rss


Шампионът "Кливланд кавалиърс" победи със 115:94 "Торонто раптърс" и поведе с 3:0 в плейофната серия. "Кавалерите" имаха преднина от само две точки след третата част, но след силна последна четвърт, спечелена с 36:17, са на победа от финала в Източната конференция.

Леброн Джеймс вкара 35 точки, а Кевин Лав добави 16 и овладя 13 борби. Демар Дероузън беше най-резултатен за "Торонто" с 37 точки, Йонас Валачунас реализира 19....

Най-малко 37 загинали при протестите във Венецуела (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208382

Най-малко 37 загинали при протестите във Венецуела (Снимки)По данни на венецуелската опозиция в страната са предприети масови арести сред военните чинове, предава Deutsche Welle, цитира "Фокус". Към момента се съобщава за задържането на 85 представители на Въоръжените сили на латиноамериканската държава. Армията е ключова сила в конфликтната ситуация, която разтърсва страната вече няколко месеца.

Боб чорба и военни експонати за гостите на Националния военноисторически музей

http://www.cross.bg/chorba-vuzmozhnost-interes-1542195.html

/КРОСС/ С традиционна войнишка боб чорба Националният военноисторически музей в София посреща гости за 6 май. Цял ден има вход свободен за желаещите да видят военните експонати. Събитието се радва на засилен интерес. Стотици дойдоха да видят военните самолети и танкове. Фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията е представена специално за празника. В традиционната атракция "Експонатите оживяват" тази година посетителите имат възможност да разгледат отвътре пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и отделенията за управление на самоходна минохвъргачка "Тунджа", подвижен радиовисотомер ПРВ-11 "Вершина" и ракетен комплекс 2К52 Фрог "Луна-М". Всеки, който има желание може да опита войнишката боб чорба, приготвена от истински военен готвач в полева кухня. 300 килограма боб ще бъде сварен. Истински интерес представляват машините за малчуганите. Те имат възможност да се качат на военната техника. Старец, облечен с военна униформа от Втората световна война радва най-малките, които не пропускат възможността да се снимат с него.  

Руска вечер в ОУ“Ив.С.Тургенев“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/ruska-vecher-v-ouiv.s.turgenev-2021880

Руска вечер организира вчера вокално-танцова група в ОУ“Ив.С.Тургенев“-Разград по проект „Твоят час“. Ръководител на групата е Силвия Хараланова, а събитието бе една от публичните изяви по проекта – уточняват от школската управа.
Пред своите гости децата представили някои от символите на рус

Почетоха загиналите във войните дупничани

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/pochetoha-zaginalite-vyv-vojnite-dupnichani-2021885

Десетки сведоха глава в знак на поклонение и почит пред паметта на загиналите във войните дупничани. Цветя бяха поднесени на паметната плоча на подпоручик Борис Змияров, първата жертва в Балканската война.

Панихида беше отслужена в храм „Св. Богороди

Евакуират 50 000 души в Хановер

http://clubz.bg/53588-evakuirat_50_000_dushi_v_hanover

Над 50 000 души в германския град Хановер ще бъдат евакуирани. В момента тече подготовката да бъдат изведени от домовете им, заради открита бомба от времето на Втората световна война, съобщава изданието Das Handelsblatt. 

Евакуацията ще бъде проведена в неделя. 

Това е втората по мащаб подобна акция, регистрирана на територията на страната в следвоенната история. Най-голямата евакуация бе проведена през декември миналата година в Аугсбург, когато 54 хил. души трябваше да напуснат жилищата си, за да бъде обезвреден снаряд от Втората световна война.

Гордан Яндрокович е новият председател на хърватския парламент

https://www.actualno.com/balkani/gordan-jandrokovich-e-novijat-predsedatel-na-hyrvatskija-parlament-news_609888.html

След няколко часа на бурна дискусия с мнозинството на хърватските депутати бе избран новият председател на Сабора - Парламента Гордан Яндрокович, който е член на Хърватската демократична общност /ХДО/ на премиера Андрей Пленкович. Той бе избран само няколко часа след като

Варна отбеляза Деня на храбростта и празника на българската армия (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=350564

Стотици варненци се включиха в честванията за Деня на храбростта и празника на българската армия в морската столица, които по традиция започват от площад „Св. Св. Кирил и Методий“ пред Катедралния храм, предаде репортер на Moreto.net.

Гордан Яндрокович е новият председател на хърватския парламент - подробности

https://www.actualno.com/balkani/gordan-jandrokovich-e-novijat-predsedatel-na-hyrvatskija-parlament-podrobnosti-news_609888.html

След няколко часа на бурна дискусия с мнозинството на хърватските депутати бе избран новият председател на Сабора - Парламента Гордан Яндрокович, който е член на Хърватската демократична общност /ХДО/ на премиера Андрей Пленкович. Той бе избран само няколко часа след като

100 танцьори превзеха мола в Търново за атрактивен флашмоб

https://www.24chasa.bg/region/article/6208192

100 танцьори превзеха мола в Търново
за атрактивен флашмобПовече от 100 танцьори от шест града в България се включиха във флашмоба, по случай втория рожден ден на великотърновския клуб „Зумба Un Beso”. Импровизираният танц беше направен по хореографии на инструктора по зумба в търновския клуб Борислав Иванов и беше изненада за него, както и за всички случайни минувачи,

Орбан: Радостен съм, че българският народ за пореден път даде мандат на Борисов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208399

Орбан: Радостен съм, че българският народ за пореден път даде мандат на БорисовУнгарският премиер Виктор Орбан поздрави министър-председателя Бойко Борисов за третия му мандат начело на изпълнителната власт, съобщиха от правителствената пресслужба. "Изключително съм радостен да видя, че българският народ даде на Вас и Вашата партия - за пореден път - мандат да ръководите държавата", пише Орбан в поздравителния адрес.

Сигнал: Автомобили заемат новопостроен тротоар във Варна, как да преминем с детска количка

http://www.moreto.net/novini.php?n=350593

Читател на Moreto.net сигнализира за паркиране върху новопостроен тротоар на ул."Тодор Влайков" във Варна. Той е изпратил снимки до редакционната ни поща, на които се виждат освен автомобили, спрели върху мястото за движение на пешеходци, но и такива на пътното платно до него.

Бойко Борисов: Бог да пази България

https://vesti.bg/bulgaria/politika/bojko-borisov-bog-da-pazi-bylgariia-6068829

Министър-председателят позрави във „Фейсбук“ за Гергьовден и Деня на храбростта и празник на българската армия

Натанаил Стефанов: Целта на София Тех Парк не е основно да реализира печалба

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/263/a/natanail-stefanov-celta-na-sofiia-teh-park-ne-e-osnovno-da-realizira-pechalba-238909/

Един от най-важните ни приоритети е да заработи по-активно Лабораторният комплекс, твърди членът на борда на парка

Хиляди търсиха изцерение край планински извор (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208394

Хиляди търсиха изцерение край планински извор (Снимки)Хиляди потърсиха изцерение край извор в планинската местност Дамбалъ над Момчилград, въпреки проливния дъжд. Местно поверие гласи, че в нощта на 5 срещу 6 май, когато мюсюлманите отбелязват Хъдърлез водата от чешмата, извираща от високите скали става добива вълшебна сила и лекува заекване, парези, екземи и други.

Горанов: Като видяхме чантите на Павлова, й дадохме портфейл

http://www.mediapool.bg/goranov-kato-vidyahme-chantite-na-pavlova-y-dadohme-portfeil-news263533.html

"Като видяхме чантите на г-жа Павлова, й дадохме портфейл", каза финансовият министър Владислав Горанов в петък вечерта в предаването ”Панорама” на БНТ, отговаряйки със закачка на въпрос на водещия за скъпите чанти на Павлова, които предизвикаха разпалени дискусии в социалните мрежи. В предишните две правителства на ГЕРБ Павлова бе министър на регионалното развитие и благоустройството, като до последно се смяташе, че отново ще заеме същия пост. Изненадващо обаче й беше поверено мястото на министър, отговарящ за българското председателство в ЕС.  

Над 100 ученички пострадаха при изтичане на газ в Делхи

http://www.cross.bg/ychenichki-bili-iztichane-1542194.html

/КРОСС/ Най-малко 110 ученички от училище за момичета в южната част на индийската столица днес са били настанени в болница зарази изтичане на газ, предадоха световните агенции. Всички ученички и учителите спешно са били евакуирани от сградата. По време на учебни занятия в училището, което се намира в делхийския район Туглакабад, ученичките започнали да се оплакват, че очите им са раздразнени и много от тях се затруднявали да дишат. На местопроизшествието пристигнали пожарни екипи, които организирали евакуацията. Според предварителни данни изтичането на газ е станало от газови цистерни в близост до училището.  

Франция забрани аноресични модели по подиумите

http://offnews.bg/news/n_1/n_654839.html

Във Франция влезе в сила норма, според която нездрави на вид манекени нямат право да дефилират по модните подиуми, съобщи Би Би Си. Министерството на здравеопазването заяви, че целта е да се бори с хранителните разстройства и недостъпните идеали за красота. Всеки модел трябва да има сертификат от лекар, на който да пише, че цялостното физическо здраве е добро, а индексът на телесните мазнини да отговаря на височината му. Освен това, лекарите ще вземат под внимание възрастта на манекените, както и формата на телата им. От 1-ви октомври ще бъде въведено ограничение и в обработката на снимките на моделите. Всяко едно изображение, което е било манипулирано, ще бъде ретуширано. Причината е, че на снимките манекените също изглеждат изключително слаби. Работодателите, които нарушават закона ще бъдат глобявани с до 75 000 евро и с до шест месеца затвор. "Показването на нереалистични образи на телата води до чувство на неудовлетвореност спрямо външния вид и ниско самочувствие, което може да повлияе на поведението, свързано със здравето", заяви френският министър на социалните въпроси и здравеопазването Марисол Турейн в изявление в петък. Франция не е първата страна, която въвежда закони за модели с поднормено тегло - Италия, Испания и Израел също са взели подобни мерки.

Стивън Сегал няма право да стъпва в Украйна

https://www.actualno.com/europe/stivyn-segal-njama-pravo-da-stypva-v-ukrajna-news_609879.html

Стивън Сегал, който стана известен през 90-те години на миналия век с екшън продукции като "Под обсада", бе лишен от правото да стъпва на украинска територия поне 5 години. Това стана ясно от писмо на украинските сили за сигурност, публикувано от новинарския сайт "Апостроф". Сп

69 години ЦСКА е начин на живот за много поколения

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/69-godini-cska-e-nachin-na-zhivot-za-mnogo-pokoleniia-2021879

Феновете на ЦСКА в Кюстендил отбелязаха 69- годишнина на клуба с футболен мач, между „Млади” и „Стари”. Оспорвана битка имаше по терена и двубоят завърши 8:8 в редовното време. Старата генерация обаче демонстрира по- точен мерник при дузпите и победи с 12:11.
ЦСКА е

Разследват кибератаката срещу щаба на Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208376

Разследват кибератаката срещу щаба на МакронФренският регулаторен изборен орган разследва хакерската атака срещу предизборния екип на кандидата за президент на Франция Еманюел Макрон и последвалото изтичане на документи, което според неговото политическо движение е опит в последната минута да се окаже влияние върху изхода от утрешния балотаж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Орбан закъсня с честитката до Борисов, но пиарите на МС не пропуснаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_654838.html

Чак на третия ден след избирането на Бойко Борисов за премиер за трети път правителствената пресслужба разпространи важната новина, че по случая е дошла честитка и от унгарския премиер Виктор Орбан. Към него Борисов често се обръща с фамилиарното "Викторе" и демонстрира близко приятелство, въпреки че в ЕС напоследък силният човек в Будапеща е критикуван изключително остро. Миналата седмица Орбан дори бе привикан да дава обяснения в Брюксел за антидемократични действия - отношението към мигрантите и закона за закриване на университета на Джордж Сорос в Унгария. „Изключително съм радостен да видя, че българският народ даде на Вас и Вашата партия – за пореден път – мандат да ръководите държавата“, пише Орбан в поздравителния адрес. Той отбелязва, че е отворен към сътрудничество с цел да се засилят още повече отличните унгарско-български двустранни отношения. „Готов съм да продължим нашите общи проекти, за да задълбочим нашето икономическо сътрудничество и да развием връзката между нашите нации“, добавя унгарският премиер. Виктор Орбан пожелава на министър-председателя Борисов успех в бъдещия мандат и в отговорната му работа. Изразява надежда, че ще продължи сътрудничеството по въпросите, свързани с бъдещето на Европейския съюз, особено по отношение на мигрантската криза, предвид факта, че и двете държави са положили неимоверни усилия, за да защитят Европа. „Убеден съм, че заедно, ще бъдем способни да реагираме навременно и ефективно на настоящите и бъдещи европейски и глобални предизвикателства“, отбелязва Орбан и добавя, че с нетърпение очаква да се срещне лично в близко бъдеще и да работи отново с премиера Борисов.

Радев: Не политиците рискуват живота си, а хората с пагони

https://vesti.bg/bulgaria/radev-ne-politicite-riskuvat-zhivota-si-a-horata-s-pagoni-6068828

„Дълги години се водеше безсмислен спор дали да се влага в собствените въоръжени сили и отбранителни способности“, каза президентът

Вратарят на "непобедимия" "Арсенал" Йенс Леман прие поканата на Бербатов

https://www.24chasa.bg/sport/article/6208380

Вратарят на "непобедимия" "Арсенал" Йенс Леман прие поканата на БербатовГерманецът Йенс Леман, вратар на "Арсенал" от времето, когато лондончани станаха шампиони на Англия без нито един загубен мач и си спечелиха прякора Invincibles (Непобедимите), също ще е част от благотворителния мач между отбора на Димитър Бербатов "Юнайтед Старс" и "Световните звезди" на Луиш Фиго.

Тръмп е най-често съденият президент в историята на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=350594

Срещу американският президент Доналд Тръмп е бил заведен безпрецедентно голям брой дела във федералните съдилища. Спрямо базата данни на американските съдилища срещу него са били подадени 134 иска, откакто той е встъпил в длъжност преди 100 дни, сочи проверка на американския вестник "Бостън Глоуб".

Над 30 души пострадаха при пожар в сграда в Москва

http://www.cross.bg/dyshi-pomosht-detza-1542193.html

/КРОСС/ Над 30 души са пострадали при пожар в 40-етажна жилищна сграда в югозападната част на Москва. От тях 11 са настанени в болница, предава РИА Новости. "Медицинска помощ са потърсили 31 души, сред които шест деца. От тях 11 души са настанени в болници, сред тях две деца", уточни служител на Спешна помощ.  

Ален Делон ще направи последния си филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6208369

Ален Делон ще направи последния си филмФренският актьор Ален Делон, който е на 81 години, обяви късно снощи на церемония в негова чест на Международния фестивал на полицейския филм в белгийския град Лиеж, че се готви да направи "последен филм", съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Легендарният актьор каза, че снимките се планират за есента,

Борисов поздрави армията и имениците (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208313

Борисов поздрави армията и имениците (Видео)"Честит празник на всички храбри българи, на славната ни армия, на всички момчета и момичета, които пазят небето, морето, границите ни. Поклон пред техния труд, мъжество, героизъм и себеотрицание! Ще направим всичко възможно да живеят, да се готвят, да имат по-добър социален статус. Днес е и един от най-хубавите православни празници - св. Геогри.

Патриарх Неофит освети бойните знамена

https://www.actualno.com/society/patriarh-neofit-osveti-bojnite-znamena-news_609908.html

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествения водосвет по повод Гергьовден - Денят на храбростта и Българската армия, по време на церемонията по освещаването на знамената на Българската армия. На Светейшия патриарх съслужих

Търново отбеляза Деня на храбростта

https://www.24chasa.bg/region/article/6208244

Търново отбеляза Деня на храбросттаВелико Търново почете Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. В петък вечер маршова музика и изпълнения на оркестъра към Националния военен университет „Васил Левски” огласиха централната част на старопрестолния град. Войсковата рота и курсантите нагледно показаха как в Старата столица големият български и християнски празник

Графика на деня: Експлодиращата технологична стартъп система в Африка

http://www.investor.bg/novini/261/a/grafika-na-denia-eksplodirashtata-tehnologichna-startyp-sistema-v-afrika-237195/

От гледна точка на икономическия потенциал и растеж Африка никога не е била по-важна за световната сцена

Германия няма да разреши референдум за смъртно наказание в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=350584

Германското правителство няма да допусне на своя територия провеждането на референдум за налагане на смъртно наказание в Турция, ако Анкара организира такъв. Това съобщи говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт. „В страната не може да се проведе допитване, което противоречи на основния закон и на базисни разбирания за човешките права и ценности”, коментира Зайберт.

Гвардейската униформа - история и символика

http://econ.bg/Новини/Гвардейската-униформа-история-и-символика_l.a_i.742189_at.1.html

Гвардейската униформа е най-красивата и най-пищната, вплела в себе си националната символика. Тя е своеобразна емблема на нашата държавност, защото...

Книга събира над 1000 документа за репресиите на Държавна сигурност

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/06/2966391_kniga_subira_nad_1000_dokumenta_za_represiite_na/?ref=rss


Нова книга разкрива формите на репресия, които Държавна сигурност (ДС) е упражнявала над българските индустриалци, военни, духовници, интелектуалци по време на комунистическата власт в България. В продължение на две години Вили Лилков и Христо Христов изследват документи от архивите на ДС, като резултатът е книгата "Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност". Терминът "бивши хора" е официалния начин, по който Българската комунистическа партия (БКП) нарича...

Венци и Дунавско хоро за Гергьовден в Хасково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/venci-i-dunavsko-horo-za-gergiovden-v-haskovo-2021875

С традиционния за 6 май тържествен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в Хасково беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. Слово по този повод произнесе командирът на военното формирование 52 740 подполковник Николай Александров. img wi

Над 200 индийски ученички в болница след изтичане на газ

//dariknews.bg/novini/sviat/nad-200-indijski-uchenichki-v-bolnica-sled-iztichane-na-gaz-2021876

Над 200 ученички от училище за момичета в южната част на индийската столица днес са били настанени в болница зарази изтичане на газ в Делхи, съобщиха Франс прес и ДПА, като се позоваха на данни на индийската полиция. Изтича

Млад мъж е в болница след спор с 15-годишен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mlad-myzh-e-v-bolnica-sled-spor-s-15-godishen-2021877

21-годишен мъж е в болница след спор с 15-годишен тийнейджър. Минути след 19 ч. вчера в полицията в София е получен сигнал за мъж с прободна рана в района на спирка по линията Владая-Мърчаево.
 
Младежът е откаран за оказване на спешна помощ, настанен

Военни хеликоптери и бойни самолети прелетяха над София в рамките на парада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208292

Военни хеликоптери и бойни самолети прелетяха над София в рамките на парадаВоенният парад по повод празника на Българската армия бе открит от хеликоптер Ми-17 с българския трибагреник. Заедно с него на площад "Княз Александър I" прелетяха и 2 военни хеликоптера от типа "Кугар". Машините се движеха със скорост 320 км/ч. и минаха на 150 метра над площада. Точка на парада сложиха 3 изтребителя МиГ-29 от състава на

Видео: Урина е тайната съставка в датска бира

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/06/2966477_video_urina_e_tainata_sustavka_v_datska_bira/?ref=rss


Датска пивоварна произвежда нова марка бира, за която използва ечемик, подхранван с човешка урина.

Самата бира Pisner не съдържа никаква урина, но се заиграва с идеята, защото името е смес от името на бирата pilsner и жаргонна дума за урина.

Просто от пивоварната решили да наторяват ечемика не с животински или изкуствен тор, а с 50 тона урина, събрани през 2015г. на Роскилде - най-големият музикалния фестивал в Северна Европа. Така е отгледан...

Стотици се стекоха и изпратиха Гергьовския влак на гара Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208386

Стотици се стекоха и изпратиха Гергьовския влак на гара Горна ОряховицаСтотици се стекоха и изпратиха Гергьовския влак от гара Горна Оряховица в посока Трявна. Празничнита композиция, която е първа по рода си за региона, се очаква да пристигне на крайната си гара в 11:20, където бе посрещната от учениците от училище по дърворезба и от жителите на град Трявна. В състава ѝ са включени 7 вагона ,

Радев: Българската армия е малка и тревожно неокомплектована

https://www.actualno.com/politics/radev-bylgarskata-armija-e-malka-i-trevojno-neokomplektovana-news_609905.html

Днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите и липса на достатъчно средства за ефективна военна подготовка. Това заяви държавният глава Румен Радев в реч след военния парад в София по с

"Тотнъм" се предаде в битката за титлата с 0:1 от "Уест Хем" (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6208300

И последният реален конкурент на "Челси" в битката за първото място в английската Висша лига - "Тотнъм", на практика се предаде. В петък вечерта "шпорите" паднаха 0:1 от градския съперник "Уест Хем" на Олимпийския стадион в Лондон, който сега се ползва от "чуковете". Единственото попадение реализира аржентинецът Мануел Лансини в 65-ата минута.

Руски моряци са спасили български водолаз в Северно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208304

Руски моряци са спасили български водолаз в Северно мореЕкипаж на руска шхуна са спасили български водолаз край бреговете на Шотландия, предава информационната агенция TACC, цитирана от Фокус. Българинът е намерен в района на архипелага Оркни след 11 часа и 33 минути, прекарани във водите на Северно море. Към момента 40-годишният Иван Дойчев се намира в болница в шотландският град Уик.

Мъж е ранен при спречкване в автобус във Владая

http://www.cross.bg/sprechkvane-ranen-vladaya-1542192.html

/КРОСС/ Млад мъж е бил ранен при инцидент във Владая снощи. Той е бил прободен с нож при спречкване с 15-годишен ученик в столичен автобус. По информация на bTV ученикът е бил нападнат от петима мъже. Неговата версия е, че ножът е паднал от един от нападателите и с него той е опитал да се защити. Дали е така предстои да се изясни. По случая е образувано следствено дело. Причината за спречкването все още не е ясна. Раненият мъж е на 22 години. Той е откаран в „Пирогов" без опасност за живота.  

24 секунди не достигнаха за успех на Маратона под 2 часа

http://www.cross.bg/chasa-kipchoge-beshe-1542191.html

/КРОСС/ 24 секунди! Точно толкова разделиха мисията "Маратон под 2 часа" от исторически успех. На писта "Монца" в Италия олимпийския шампион от Рио де Жанейро Елиуд Кипчоге спря хронометрите на 2:00:24 и остана на много малко от историческо спортно постижение. Събитието беше организирано от спортния гигант "Найк", а в него участваха трима от най-добрите бегачи в историята на спорта - Кипчоге, двукратният победител в Бостънския маратон Лелиса Десиса и световният рекордьор в полумаратона Зерсенай Тадесе. За тримата бяха създадени всички необходими условия, за да успеят да преминат дистанцията за по-малко от 2 часа - климат, терен, надморска височина и настилка. Най-бърз беше кениецът.  

Радев иска военните да решават за новата техника, а Каракачанов - задължителна казарма

http://www.mediapool.bg/radev-iska-voennite-da-reshavat-za-novata-tehnika-a-karakachanov---zadalzhitelna-kazarma-news263532.html

Празникът на българската армия премина под знака на бедственото й състояние, предстоящите многомилионни сделки за модернизацията й и искането на новия военен министър Красимир Каракачанов за връщане на задължителната казарма.   Традиционният военен парад в София мина с полети на старите съветски изтребители МиГ 29 и поглед към предстоящата покупка на нови тип изтребители за 1.5 млрд. лева.    Парадът бе първи за президента Румен Радев и новият военен министър Красимир Каракачанов, като и двамата призоваха за повече пари за отбрана, които да позволят по-високи заплати и купуването на ново модерно въоръжение.    Радев поиска военните да имат по-тежка дума при решаването на предстоящите скъпи сделки в отбраната, като така на практика се застъпи за купуването на шведските изтребители "Грипен", които бяха избрани от работна група в МО, а Каракачанов заложи на силно популярната сред националистите идея за връщането на наборната военна служба.   ”През последните десетилетия ролята и значението на въоръжените сили бяха системно подценявани за това днес армията е не само малка, но и некомплектована, с нисък социален статус с липса на пари за подготовка, с остаряло въоръжение”, каза президентът Румен Радев, който доскоро командваше военната авиация.   Каракачанов от своя страна посочи, че е необходимо ново въоръжение и стъпки в социалната сфера.   ”Лесно е да служиш в една войска като на нашите съюзници, в която всичко е уредено. Истинско геройство е да служиш във войска като нашата”, каза новият военен министър.   Премиерът Бойко Борисов също поздрави военните за празника, като написа във Фейсбук, че "ще направим всичко възможно момчетата и момичетата, които пазят небето, морето и границите ни, да имат по-добър социален статус".   Армията през последните години затъва в кадрови колапс, като вече близо 6000 от длъжностите са незаети. Военните вече открито се оплакват, че не могат да изпълняват задълженията си заради липсата на достатъчно хора, техника и средства.    Радев продължи натиска за изтребителите, Каракачанов – предпазлив   Президентът Румен Радев коментира и предстоящите сделки от модернизацията на армията.   ”Политическо е решението, но военното дело и технологии са сложни и трябва политиците да се опират по-често на военната експертиза. Не  ние, политиците, ще изпълняваме сложни задачи с новата техника и ще рискуваме живота си а хората с пагони”, каза Радев.   В едно от последните си заседания назначеното от президента служебно правителство одобри класирането на подадените оферти в конкурса за нов тип изтребители, а от партията на Бойко Борисов обвиниха служебния кабинет, че се опитва да предреши конкурса.   Въпреки твърденията на служебното правителството, че решението не е обвързващо, президентът Румен Радев побърза да предупреди бъдещото правителство на Бойко Борисов, че ако не потвърди избора на служебната власт за покупка на изтребители "Грипен", "ще прегази военнотехническата експертиза".   "Необходими са ресурси за водене на пълноценна военна подготовка, която да генерира реални способности, покриващи стандартите на Алианса. Необходима е висока военна експертиза и спазване на принципите на прозрачност, равнопоставеност и обективност при формулиране на изискванията, избора и договаряне на параметрите на новопридобиваната военна техника“, каза държавният глава в събота.   Новият военен министър Красимир Каракачанов от своя страна коментира, че "това е въпрос, който трябва тепърва да бъде обсъден в министерството и в парламента”.    "Да не забравяме, че освен авиация има флот, а и българска пехота. Тя последните 25 години е пренебрегвана, и се нуждае от специално внимание, отношение и финансиране, разбира се”, каза Каракачанов пред Нова телевизия.   Второто правителство на Борисов планира финансиране за купуването а нови изтребители и кораби, като сегашният кабинет се очаква да финализира сделките. Няма предвидени обаче пари за купуването на нови бронирани машини за Сухопътни войски, които вече са на път да се превърнат само в пехота.   Работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер". Този избор бе одобрен на закрито правителствено заседание миналата седмица, но медиите не получиха никаква информация, тъй като тя била класифицирана. Служебните министри отказаха да коментират официално проекта, чиято цена се очаква да стигне 1.5 млрд. лева, и вместо това контролирано бе разпространена само неофициална информация.   "Връщането на казармата е неизбежно”   Каракачанов коментира, че връщането на наборната служба е неизбежно и ще се случи. Той отново повтори, че дебатът се води и в други европейски страни.   "В програмата за управление на правителството, което е ръководено от господин Борисов е записано: военно обучение в училищата, доброволната слъжба и разработването на проекти, свързани с наборната военна служба. Аз съм нейн привърженик, защото смятам, че е необходимо българската младеж да бъде подготвена и възпитана в дух на патриотизъм и на готовност да се защитава отечеството", каза Каракачанов.   Наборната казарма беше отменена през 2007 година, като в последните години на съществуването си тя се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната.   МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба. Това доведе до абсурдната ситуация да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, тъй като определени държавни позиции в сектора за сигурност изискваха отбиване на военната служба.   МиГ-ове за парада   В парада по случай Денят на Храбростта и празник на Българската армия 6 май участваха 1200 военни, които бяха водени от изтребители МиГ 29 и вертолети Ми-17 и "Кугар".  Това бе и единствената техника, която бе показана на парада, който бе воден от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.   Гергьовден започва да се чества още със създаването на Българската армия. С указ от 9 януари 1880 г. княз Александър Батенберг постановява честването на празника. В началото празникът се отбелязва скромно с панихиди в гарнизоните. От 1931 до 1933 година празникът е честван в София на така наречения "Площад на победите" в днешния квартал "Лагера". След това церемонията се провежда на площада пред храм-паметник "Св. Александър Невски".   Като празник на Българската армия Гергьовден е честван до 1953 г. Оттогава до 1991 г. празник на армията е 23 септември - датата, на която се отбелязва началото на Септемврийското въстание от 1923 г.   След промените от 1989 година за Ден на Българската армията е обявен 23 август - началото на Шипченската епопея. Като воински празник обаче 23 август е честван само през 1991 г. и 1992 г. От януари 1993 г. с правителствен указ 6 май отново е възстановен като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Румен Радев призова политиците да се опират на военната експертиза

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/06/2966603_rumen_radev_prizova_politicite_da_se_opirat_na/?ref=rss


В речта си за Деня на храбростта и Българската армия президентът Румен Радев призова политиците да се опират повече на военната експертиза, "за да могат да защитават хората, особено в днешно време пред заплахите, пред които сме изправени".

В словото си президентът посочи, че изминалата година е била повратна в отношението към въоръжените сили заради приетите проекти за модернизация и превъоръжаване на армията. Той изтъкна, че при следването на тези ангажименти е...

С тържествен водосвет осветиха бойните знамена

http://econ.bg/Новини/С-тържествен-водосвет-осветиха-бойните-знамена_l.a_i.742188_at.1.html

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния...

Убийствата Осейдж - един от най-кървавите заговори

https://vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/ubijstvata-osejdzh-edin-ot-naj-kyrvavite-zagovori-6068826

От земите на Осейдж извира нефт, затова те са пропити с кръв. Десетки членове на племето са застреляни, намушкани, бити до смърт и взривявани, а институциите стоят безучастно

Расте броят на болните от варицела и от чревни инфекции

http://www.moreto.net/novini.php?n=350556

Все повече стават новорегистрираните пациенти с варицела, както и тези с чревни инфекции. Това показват данни на Регионалната здравна инспекция за миналата седмица съпоставени с предходния период, научи Moreto.net. Новите случаи на въздушно-капкови инфекции (без грип и ОРЗ) през отчетната седмица са 85 срещи 75 за миналия период.

Трябва да се действа устремно, решително и силно за изграждане на българска войска

http://www.cross.bg/radev-armiyata-voennite-1542190.html

/КРОСС/ "Трябва да се действа устремно, решително и силно за изграждане на българска войска." Това подчерта президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев по случай Празника на БА и Деня на храбростта. Подвизите на българската армия остават в съзнанието на народа като символ на гордост, подчерта Радев. В последните десетилетия армията ни, според него, е системно пренебрегвана. Проблемът пред армията днес е ниският социален статус на военнослужещите и тревожна недокомплектованост. Не само техниката ще реши проблемите, по мнението на президента. Необходимо е усъвършенстване на системата от нормативни документи, зави Радев. Нормативната база била морално остаряла. Президентът поиска съвременни бойни способности за армията ни. Военното дело и технологии станаха изключително сложни, посочи той. Настоя политиците при вземане на решението за новата техника да се опрат на военната техника, защото именно военните ще рискуват живота си с нея. Румен Радев поиска да се спре с тревожния отлив от военната професия и да се издигне престижът й. Знам колко трудна и рискова е вашата професия, обърна се президентът към военните. Благодари им, че въпреки трудностите отстояват каузата България.    

Кризата свали Левски от самолета

http://offnews.bg/news/n_1/n_654837.html

Футболистите и щабът на Левски ще се придвижат с автобус, а не със самолет за второто си гостуване на Черно море през този сезон. Двубоят е утре от 17,30 ч. Първото бе в последния кръг от редовния сезон на Първа професионална лига. В деня на шегата 1 април "сините" паднаха с 0:1 в Каварна. Воденият от емблематичния голмайстор на Левски - Георги Иванов-Гонзо Черно море играе домакинските си мачове там през настоящия сезон, тъй като "Тича" не получи лиценз. Преди първата среща в Каварна левскарите летяха със самолет до Варна, а след загубата се прибраха с клубния автобус. Днес те ще поемат с него в посока Черно море. След двубоя, който стартира от 17:30 часа в неделя, возилото поема обратно към столицата. Мерките явно са част от план за икономии, след като клубът отнесе големи глоби заради поведението на феновете в дербито с ЦСКА-София. За капак и част привържениците заявиха, че спират да ходят на мачовете.

Каракачанов ще връща наборната военна служба

https://vesti.bg/bulgaria/politika/karakachanov-shte-vryshta-nabornata-voenna-sluzhba-6068827

„Необходимо е българската младеж да бъде подготвена и възпитана в един дух на патриотизъм и готовност да защитава отечеството“, каза новият военен министър

Пренесоха мощите на Победоносеца в храм "Св. Св. Кирил и Методий" /галерия/

//dariknews.bg/regioni/burgas/prenesoha-moshtite-na-pobedonoseca-v-hram-sv.-sv.-kiril-i-metodij-galeriia-2021873

С лития бяха пренесени мощите на Св. Георги Победоносец от храм „Света Богородица“ до катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Шествието оглави сливенският митрополит. В него се включиха духовници от епархията, политици и миряни.
  През шпалир от военни ча

Bank of England обяви изискванията за облигациите за поемане на загуби на банките

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bank-of-england-obiavi-iziskvaniiata-za-obligaciite-za-poemane-na-zagubi-na-bankite-238915/

Кредиторите ще трябва да издадат облигациите, за да не се налага да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците при нова криза

Няма следи от взривни вещества на падналия египетски самолет в Средиземно море

http://www.cross.bg/sledi-samoleta-sredizemno-1542189.html

/КРОСС/ Няма следи от взривни вещества по жертвите от катастрофиралия пътнически самолет на EgyptAir в Средиземно море през май 2016 г. Това заяви пред Франс прес източник, близък до френското следствие. Разкритието, според източника, "затваря вратата" за теорията на Египет, че самолетът Airbus A320 е бил взривен в небето, докато е летял от Париж до Кайро. На борда на самолета имаше 66 души. EgyptAir MS804 изчезна от радарите над Средиземно море на 19 май. Самолетът катастрофира в акваторията между Крит и крайбрежието на Северен Египет. "Не е имало експлозия" на борда на самолета, защото "не са открити следи от барут", изтъкна източникът, допълвайки, че са взети проби от останките на 8 от 15-те загинали френски граждани. Египетските власти предадоха останките на роднините през януари. Според източника дългоочакваните резултати "наскоро" бяха съобщени на тримата разследващи съдии по случая в Париж. Откритията "само служат като потвърждение на теорията на френските следователи от самото начало, че това е инцидент, а не акт на терор", каза още източникът и добави, че "това определено затваря вратата за твърденията, че е свързано с тероризъм". През декември 2016 г. официалната разследваща комисия на Египет обяви, че е открила следи от експлозиви по жертвите, но френските представители отказаха да направят заключение за причината за инцидента

Не политиците, а хората с пагони рискуват живота си за България

https://www.actualno.com/cite/ne-politicite-a-horata-s-pagoni-riskuvat-jivota-si-za-bylgarija-news_609903.html

Българските политици трябва по-често да се опират на военната експертиза, когато водят важни решения. Не ние политиците ще изпълняваме сложни задачи с тази нова техника и ще рискуваме живота си, това ще правят хората с пагони.  Това каза президентът Румен Радев в изявление за 6-ти май.

Как героичната Дравска епопея оживява 72 години по-късно

http://offnews.bg/news/n_1/n_654832.html

Датата е 6 март 1945 г. и на територията на днешна Унгария българската армия е на крачка от това да запише, с цената на многобройни жертви, името си в историята. На този ден започва една от най-тежките и същевременно най-значимите битки за въоръжените ни сили, увенчали се с успех. Точно тогава хитлеристка Германия стартира последната си голяма офанзива в т.нар. операция 'Пролетно пробуждане", а Червената армия контрира с Балатонската отбранителна операция. На Първа българска армия с командващ ген-лейтенант Владимир Стойчев е поставена нелеката задачата за упорита отбрана по северния бряг на река Драва от германците. В продължение на две седмици българските военни се сражават с армията на Третия райх. С цената на много жертви българските войни не допускат вражески пробив - цели подразделения от предната българска линия са унищожени, но не отстъпват и крачка назад. Действията им неслучайно остават запомнени като Дравската епопея. От тези героични и изпълнени със смърт дни са изминали над 72 години, но наскоро далеч от Драва, край софийското село Негован, историята оживя благодарение на усилията на десетки доброволци. На 29 април клуб за военно-исторически реконструкции „Братя по оръжие“ успя да припомни с плашещ реализъм постигнатото от българска армия, чието участие във Втората световна война остава омаловажавано от мнозина наши и чужди историци. Чрез автентични униформи, моторизирана техника, оръжия, впечатляваща пиротехника и сериозна подготовка клубът пресъздаде случилото се по възможно най-точния начин, като целта на шумния спектакъл далеч не е просто развлечение. „Живеем в сложни времена, в които българската история често се пренаписва и представя тенденциозно невярно. Клуб "Братя по оръжие" си е поставил за цел да представя историческите моменти максимално правдиво и след сериозни проучвания на конкретната битка и операция“, обясняват от основания през 2015 г. клуб, който се концентрира най-вече върху Втората световна война и може да се похвали с членове със сериозен международен опит в дейността си. За целта клубът поддържа тесни контакти с все още живи ветерани от Втората световна война, защото, както казват представителите му: "Няколко думи от един очевидец "струват" много повече от тонове хартия написани от стотици неочевидци!" За да може посланието да достигне до повече хора, на базата на възстановката край Негован ще бъде създаден и филм, посветен на Дравската епопея, a с реализирането му се заема компания UVT, която засне последното събитие. Подобни начинания обаче не са никак лесни за изпълнение, както от техническа, така и от финансова гледна точка. Именно затова, за да осъществи този, както и други бъдещи проекти, компанията се нуждае от дългосрочни спонсори, които споделят същата страст за българската история. Едно е ясно - възстановката на Дравската епопея далеч няма да бъде последната такава, която заслужава вниманието на българите. “Ние сме сигурни, че освен забавлението, той ще насочи вниманието на младите хора към този исторически период и ще допринесе за съхранението на историческата памет за това важно събитие в летописа на българската армия”, категоричен е за настоящия проект изпълнителният директор на UVT Веселин Горанов.

Патриарх Неофит освети бойните знамена

http://offnews.bg/news/n_1/n_654836.html

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Днес Църквата чества паметта на св. Георги Победоносец - един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, считан за покровител на войнството. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично отслужи празничния водосвет пред Паметника на незнайния воин и благослови българските държавници и военни по случай празника. В края на молитвата на 6 май се повтаря отново три пъти "Христос Воскресе", а войниците и държавниците на площада отвърнаха в един глас "Во Истина Воскресе". На площада присъства президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев. С камбанен звън и "На многая лета" започна ритуалът по освещаването на знамената-светини. Благослов получиха многото ветерани, които са дошли на ритуала.

Президентът: Най-висшият приоритет в системата на отбраната са хората

http://www.cross.bg/sili-voenna-durzhavniyat-1542188.html

/КРОСС/ "Последните десетилетия ролята и значението на въоръжените ни сили бяха системно подценявани". Това каза президентът Румен Радев по време на военния парад в столицата по повод 6 май - Деня на храбростта и празник на.българската армия, предаде Агенция „Фокус". „Днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите и липса на достатъчно средства за ефективна военна подготовка", каза държавният глава. „Дълги години се водеше безсмислен спор дали да се влага в собствените въоръжени сили и отбранителни способности. Рязкото усложняване на геополитическата обстановка и призивът на ръководителите на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2 % от БВП за разходи за отбрана сложи точка на тази абсурдна дилема", каза президентът. „Изминалата 2016 г. беше повратна в отношението към въоръжените ни сили, когато българският парламент прие проекти за модернизация и превъоръжаване и гарантира тяхното финансиране. Придобиването на съвременно въоръжение безспорно е необходимо, но не е достатъчно условие за модернизация на армията", каза Радев. Според него трупаните с десетилетия проблеми не се изчерпват само със състоянието на техниката, а сложните процеси ще поставят на изпитание и политиците. „Парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин

Президентът: Парите на народа трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефикасен начин

http://www.cross.bg/voenna-sposobnosti-durzhavniyat-1542188.html

/КРОСС/ "Последните десетилетия ролята и значението на въоръжените ни сили бяха системно подценявани". Това каза президентът Румен Радев по време на военния парад в столицата по повод 6 май - Деня на храбростта и празник на.българската армия, предаде Агенция „Фокус". „Днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите и липса на достатъчно средства за ефективна военна подготовка", каза държавният глава. „Дълги години се водеше безсмислен спор дали да се влага в собствените въоръжени сили и отбранителни способности. Рязкото усложняване на геополитическата обстановка и призивът на ръководителите на НАТО за по-голяма ангажираност и бързо достигане на 2 % от БВП за разходи за отбрана сложи точка на тази абсурдна дилема", каза президентът. „Изминалата 2016 г. беше повратна в отношението към въоръжените ни сили, когато българският парламент прие проекти за модернизация и превъоръжаване и гарантира тяхното финансиране. Придобиването на съвременно въоръжение безспорно е необходимо, но не е достатъчно условие за модернизация на армията", каза Радев. Според него трупаните с десетилетия проблеми не се изчерпват само със състоянието на техниката, а сложните процеси ще поставят на изпитание и политиците. „Парите на българския народ трябва да бъдат превърнати в съвременни бойни способности по най-ефективен и ефикасен начин

Бурените на лъжата

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/05/06/2965027_burenite_na_lujata/?ref=rss


Дотам запуснато е общественото ни поле, та човек не знае накъде да погледне – отвред лъжи, една от друга по-големи. Че плевелите на неистината изкласяват лесно, а са и доста по-устойчиви от истината, която е нещо крехко и трябва да бъде пазена зорко, е знайно още от Библията. То е част от "проклятието на земята", за която буквално е речено на Адам: "Тръне и бодили ще ти ражда тя" (Бит. 3:18).

И все пак, прехвърлим ли сравнението в полето на политиката,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване