Гергьовден е

http://www.moreto.net/novini.php?n=350572

На 6 май отбелязваме Гергьовден, може би един от най-големите български празници. Името Георги е най-често срещаното мъжко име в България, изпреварващо дори Ивановците. Празникът предвещава пристигащото лято и е свързан с новата стопанска година - за това денят е изпълнен с много обичаи свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

Инфографика: Десет факта за дробовете и мръсния въздух

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/06/2966139_infografika_deset_fakta_za_drobovete_i_mrusniia_vuzduh/?ref=rss


Темата за мръсния въздух набира скорост и това е важно, за да се вземат мерки срещу проблема възможно по-скоро. Според водещите български специалисти проф. Коста Костов (завеждащ клиниката по белодробни болести на ВМА) и проф. Тодор Попов (началник на отделението по респираторна алергия в "Александровска"), хората трябва да са наясно с потенциалните вреди от замърсяването на въздуха навън и у дома и да се стараят да създават по-добри условия за себе си и децата си. Посъветваха...

Днес е голям празник, да почерпят всички с имената...

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-e-goliam-praznik-da-pocherpiat-vsichki-s-imenata-6068701

Да почерпят всички с имената Георги, Гергана, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия и производните им

Преглед на печата - 6 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=350575

"24 часа": Гoлямa тpaгeдия! Cpeднaтa възpacт нa poдилĸитe минa 35 гoдини Cпopeд cтaтиcтиĸaтa бpoят нa жeнитe c пъpвo дeтe нa тaзи възpacт ce yвeличaвa c 15% нa гoдинa. Haй-възpacтнитe ca в Coфия, a нaй-млaди - в Cливeн, пpeдимнo poмĸи.

Радарите за превишена скорост днес - 6 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=350497

Служители на КАТ ще следят днес - 6 май и в нощта срещу 7 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.-08:50ч.

На 6 май ...

http://www.cross.bg/levski-podpisan-klyb-1542148.html

/КРОСС/ 1527 г. - Рим е ограбен от войските на Карл V.1651 г. - В Рим е отпечатана първата печатна книга на новобългарски език Абагар.1829 г. - Във Виена е регистриран първият патент за акордеон от Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо.1864 г. - Васил Левски става учител във Войнягово, Карлово.1899 г. - Айфеловата кула официално е отворена за посетители.1913 г. - Подписан е Гръцко-сръбският договор в Солун.1924 г. - Подписан е Майският маниифест на ВМРО във Виена.1931 г. - Във Венсен е открито Международното колониално изложение, посетено от 34 милиона души.1937 г. - Германският цепелин Хинденбург е обхванат от пламъци и изгаря за минути, малко преди да се приземи; загиват 36 човека.1940 г. - Джон Стайнбек получава Пулицър за своята новела Гроздовете на гнева.1946 г. - Първата Купа на Съветската армия е връчена от командването на съветските военни части в България на ПФК Левски (София).1952 г. - Създадена е Азиатската конфедерация по волейбол.1975 г. - Направена е първата копка на Националния радиотелевизионен център.1981 г. - САЩ обвинява правителството на Либия в подпомагане на международния тероризъм.1981 г. - Взето е решение бургаският футболен клуб ЖСК Локомотив (създаден 1932 г.) да се обедини със СФС Нефтохимик, като името на новия клуб е ДФС Нефтохимик.1994 г. - Кралица Елизабет II и френския президент Франсоа Митеран председателстват откриването на Тунела под Ла Манш.2001 г

САЩ искат участието на НАТО в операциите в Сирия и Ирак

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279443_+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%B2+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%

 Вашингтон иска да въвлече НАТО в операциите на оглавяваната от него международна коалиция срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), предава БГНЕС. Това е съобщило германското списание „Шпигел“, позовавайки се на източници от секретариата на алианса.
Това искане се обсъжда и в хода на подготовката на срещата на алианса на 25 май в Брюксел. По данни на списанието Германия се отнася скептично към тази инициатива, защото въвличането на НАТО може да изостри допълнително положението в региона или да усложни и без това трудния процес на регулиране на конфликта.
В момента в международната коалиция срещу тероризма в Сирия и Ирак участват отделни страни от НАТО.


segabg.com

Сл. Трифонов: Мога да вляза в НС с насилие или като избраник, или за да разгледам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279442_%D0%A1%D0%BB.+%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D0%B2+%D0%9D%D0%A1+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B5+%D0%

 И днес имаше седящ протест пред парламента на шоумена Слави Трифонов. Той настоява депутатите да предприемат конкретни действия за превръщането в закон на резултата от референдума за промяна на изборните права, съобщи bTV.
В него 2,5 млн. души се обявиха за задължителен мажоритарен избор на народни представители и намаляване на субсидията на партиите. Към момента обаче не се вижда желание от политическите сили за конкретни законови промени.
С подкрепата на небезизвестния Йоло Денев и група граждани, Трифонов заяви, че се явява като гражданин, гласувал в допитването, който иска да бъде чут от депутатите. Водещият щял да изразява гражданската си позиция онлайн и да говори за Македония в предаването си
„Може би един ден ще им го кажа в тази сграда (…) Македонците влязоха не като депутати вътре”, отбеляза той, правейки връзка с грозните сцени в парламента на западната ни съседка, където националисти и активисти на падналата от дългогодишна власт партия биха депутати.
„Човек може да влезе (в парламента) като избраник, насилствено и доброволно, да го разгледа – мога и по трите”, подчерта Слави Трифонов. Вчера той заяви, че няма намерение да става политик и че изразява само гражданска позиция.
Той за пореден път подчерта, че не е длъжен да обвързва символичната си акция със съкратеното работно време на народните избраници (които днес приключиха работа още преди 10 ч.), като обаче не планира да я прекрати и в следващите дни.
Във връзка с признанието на лидера на БСП Корнелия Нинова, че се е срещала с телевизионния водещ в кабинета на бизнесмена и „червен” функционер Георги Гергов, Слави Трифонов посочи, че са обсъждали референдума и това е била една от срещите му с политически лидери по въпроса (той не каза дали се е срещал с представител на ГЕРБ и, ако да, с кого).
„Георги Гергов е бизнесмен, когото познавам от много години и той, и неговото семейство са ми приятели”, посочи шоуменът, който не пропусна да допълни, че работата му в „Шоуто на Слави” го среща с всякакви хора и не дължи отчет за тях.
Трифонов припомни и че е канил в предаването си лидера на НФСБ Валери Симеонов. Между двамата в момента има сериозен конфликт, защото националистът е твърдо против вдъхновените от референдума законодателни промени, а в „Шоуто на Слави” беше излъчено разследване за хотел на политика на границата, където са настанявани полицаи.
Преди години обаче Симеонов се „клел”, че няма да се коалира с ГЕРБ и Бойко Борисов и освен това говорил срещу настоящия си партньор в „Обединени патриоти” Волен Сидеров.


segabg.com

Най-важното от Варна във вчерашния 5 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=350531

Отпуснаха социални помощи на 175 варненци С над 67 хил. лева гласува да бъдат подпомогнати 175 човека социалната комисия към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. Един от хората, който градската управа ще подпомогне, е варненка, която от близо 10 години е прикована на легло.

Гергьовден: разказ от Здравка Евтимова

http://offnews.bg/news/n_1/n_654792.html

Момчето седеше в края на пътеката - толкова невзрачна, че приличаше повече на изоставено поле - и гледаше реката. В Струма живееха много риби, жаби и водорасли. Всъщност пътеката я бе отъпкало то, а копривата бе много упорита и не даваше да я превръщат в път. - Какво правиш тука? – още преди думите да заглъхнат, една ръка, много яка и корава, стисна ухото на момчето. Скоро след яката ръка се появи и собственикът й. – Ей, хлапе, какво се тътриш тука? Ще се удавиш в Струма и после как да те съживя? Баща ни ще ми откъсне главата. И мама също. - Няма ли да ти е тъжно? - Защо да ми е тъжно, глупчо? - Ако се удавя. - Ако се удавиш, такъв бой ще изядеш, предупреждавам те - заяви голямото момче с толкова остър глас, като че бе изял камион строшени стъкла за вечеря. – Аз имам един брат и той няма да се удави в Струма. Ясно ли е? Магаре такова. Дребният, с коса, черна като стъпките сред копривата, които още не бяха станали истинска пътека, с черни очи, потънали в калния бряг на Струма, с тъмен пуловер и дънки, изписка : – Ох! Едва тогава здравата ръка пусна ухото, разроши косата и каза: - Я кажи защо се мъкнеш тука. - Не се мъкна тука – каза тъмният глас. – Идвам тука. - Вече пет дни, от понеделник до днеска. Даже си стъпкал копривата. - Още не съм я стъпкал както трябва и той може да се загуби. - Кой ще се загуби, бе човек? – големият, също с черна коса, с черни очи като бреговете, преди сушата да притисне Струма, отново посегна към ухото. - Казвам му, че го искам това конче. Дървеното. - На кого казваш – попита големият и забрави да опъне ухото, извито като кроасан, толкова се бе изчерпало търпението му. - Говорих с тате – каза момчето - Той каза - не може сега. Нямаме пари за глупости. - Ами нямаме. Не знаеше ли? При това кончето е нищо и половина – заяви големият. - Защо не се обади на мене, преди да тормозиш тате? Какво поръча мама – оставям брат ти Митко да се грижи за тебе. Ти къде бля по това време? – момчето не каза къде бе бляло по това време. Това очевидно ядоса брата, който сега му беше и майка. – Кончето не струва. Това е. - Струва - настоя дребният. – Големите не разбират от дървени коне. Ти си голям. Затова идвам тука да му кажа на него. Утъпквам пътека да знае къде ще го чакам. Здравата ръка плесна ситния като пакетче солети врат, дръпна дребосъка за рамото и каза много остро, като че в момента ядеше парчета стъкло от счупения прозорец на цветарския магазин: – Кого ще чакаш, бе глупчо? - Ами аз съм Георги и той е Георги – избъбри детето. Брат му не помръдна, не го прекъсна дори, отпусна ръка върху пакетчето солети, което беше всъщност врат, но много чисто обран и светещ като рекламата на цветарския магазин. Големият сам го бе подстригал с машинката. Той подстригваше и баща им, себе си дори подстригваше, преди това го правеше майка им, но тя беше в Мадрид до Димитровден. Тогава щеше да се прибере за рождения ден на големия си син и на мъжа си – и двамата родени навръх Димитровден. - Кой е той, бе? – не изтрая накрая роденият на Димитровден Димитър. Баща му също беше Димитър. Дядо му и прадядо му бяха Димитровци, но никой не помнеше точно кога бяха родени тези мъже. - Казвам на Свети Георги да ми даде кончето. Онова. От дърво. Той има имен ден също като мене. - Откъде накъде се слагаш ти до Свети Георги? - попита голямото момче с такава усмивка, която можеше да убие змия, стига змията да забележеше как овързва лицето му с ръждива тел – Знаеш ли защо му казват Свети Георги? - Защото свети и защото има кон – отвърна хлапето. - И аз искам кон. Не мога да си купя истински, затова искам кончето от дърво. -Ха ха. И се мъкнеш тука? Не можеш ли да кажеш на Свети Георги за играчката у нас? - Мога - призна хлапето. – Може даже и пред блока. Той е Георги и аз съм Георги. Нали ти един път ми каза, че Георгиевците се държат един за друг - като ръка и ръкавица? Но само като са близо до река. Тогава големият плесна дребното по врата, но много леко, като че бутваше врабче с пръст. Големият обичаше врабците и не само тях, обичаше всичко с крила, най-вече самолетите, и искаше един ден да се научи да управлява самолет. Лошото беше, че майка му чу и замина за Мадрид до Димитровден – да печели пари, за да може хлапакът да учи. Радомир нямаше училище за летци. Под небето е широко, винаги щеше да се намери някое школо, стига човек да има глава за него. - Летец е опасно – обади се баща му, който обикновено мълчеше. Работеше и като пазач, и като пекар на кифли, като мазач и специалист по плочки, когато го викнеха хората от квартала. – Аз навремето исках да стана летец. Дано ти станеш сега. - Не искам да ставам летец – обади се от ъгъла дребният и оттогава баща му го кръсти Глупчо. - Глупчо, защо утъпкваш тази пътека през дълбоката коприва? – попита братът. - Той е с кон. Видях го с очите си, нарисуван на едно квадратно дърво. - Това е икона, Глупчо. - Добре. Видях го нарисуван на една квадратна икона. Беше на кон. Как да дойде при мене с коня по асфалта? – попита малкият. - Не може да се блъска между колите, ще го смачкат. Не може да язди по линията след влака. Ще го глобят. Затова му отъпквам пътека. Братът, мощен и умен, разроши косата, черна като облак, върху главата на хлапето. После, без много приказки, го грабна под мишница и макар че дребният риташе – без да пищи, в тяхната къща никой не пищеше, не проявяваше капризи, не се глезеше, нито се лигавеше – та хлапето риташе с все сила, хвърляше ръце и лакти във всички посоки, въртеше глава, огъваше се като гущер, по-скоро като петел, преди баща им да му отреже главата със сатъра, но Димитър го отмъкна към тротоара под големите кестени, по-далече от Струма, по-далече от павилиона за вестници и сърдитата му продавачка, съвсем близо да магазина „Всичко за един лев“, в който продаваха дървения кон. Огромен, като Опел Зафира и самолет, но всъщност висок точно петнайсет сантиметра. Дървеният кон струваше 10 лева, защото никак не беше дървен, а пластмасов. Но има ли значение от какво е направен, като копитата му бяха готови да отскочат до луната, да пресекат Струма, квартала, така щото момчето да се здрависа със Свети Георги. Георгиевците се държат един за друг, нали, като копитото държи подковата - това беше казал големият брат, а той, макар и висок като Черни връх, сега беше едновременно брат и майка на Гошо и никога не лъжеше. Поне Гошо не си спомняше едрият да го е лъгал някога. Човек, роден на Димитровден не мами. Той е голям мъж и прилича на баща им. Димитър, роден преди тринайсет години, извлече дребния до магазина, който най-безочливо лъжеше, че всичко вътре струва един лев, а конят от пластмаса имаше етикет с цифрата 10, изписана на най-лично място. Чак когато влязоха в магазина, едрият остави момчето на пода, дълго рови в джоба си, измъкна два лева, свити на четири, после още два лева и те огънати по същия начин, една шепа стотинки и след като ги брои около един век, остави парите на тезгяха пред продавачката и каза: - Дайте ми онзи кон от десет лева. Кафявия. Продавачката също брои стотинките един век, сложи коня в найлоново пликче, а през това време Гошо въобще не можеше да повярва какво се случва. - Нямаме пари – прошепна той на брат си, но роденият на Димитровден въобще не му обърна внимание. Дребният се притисна до крака му, опита да погали яката ръка, която преди две минути бе опънала здраво ухото му. - Не се лигави – сряза го грамадният хлапак. - Аз не съм мама. Всъщност мама съм, но само до Димитровден. Брат съм ти. Ясно ли е? Взимай. - Защо ми го купи? – избърбори хлапето с глас превит от съмнение, тежък като плочките на тротоара. - Млъквай, Глупчо – ръката отново плесна тесния колкото пакетче солети врат. Но леко го плесна, сякаш вратът беше направен от шоколад. – Заминавай – нареди братът и напъха пликчето с пластмасовия кон в ръцете на дребния. – Чао. - Благодаря, бате. - Друм! Изчезни като муха – отряза тежко големият. Той не беше никаква майка, а брат. Момчето изведнъж си плю на петите, мина покрай ситната рекичка, която без друго се казваше Мъниш, изтича край магазина за железария – бягаше толкова бързо, сякаш бе пило самолетно гориво на закуска. Големият брат се озадачи и реши да го настигне. Обаче не го настигна. Хлапето с коса с цвят на асфалт отиде до блок 36 на улица „Несебър“, позвъни на третия звънец - отгоре надолу - на единствения вход на стария блок. Оттам се подаде друго хлапе – тънко като бъркалка за кафе, в сини панталони, розова фланелка и розова панделка в косата. Якият брат остана на мястото си в сянката на единствения кестен наблизо. Той освен че беше силен, беше любопитен и много пестелив. - Ето, Деси – каза хлапето, неговият малък брат, Глупчо. – Вземи. Деси с панделката в черната коса, взе пликчето и го отвори. Измъкна кон – грамаден, кафяв, великан, силен оттук до гарата с влаковете. - Кончето! – прошепна розовата панделка. - Ето – каза хлапето. – За тебе е – изведнъж малкият брат се обърна като пумпал, не изчака момичето от улица „Несебър“ да каже дума и хукна далече от Блок 36, към магазина за железария, или може би към моста на Струма, който беше най-сигурното място в квартала. Брат му изхвърча от сянката на кестена. Ръката му, още по-бърза отпреди, стисна ухото на дребния. - Какво правиш! Защо се излагаш така? Малкият нищо не каза. Много неочаквано, като десет лева в джоб, за който от сто дена мислиш, че е празен, ядосаната ръка се отпусна надолу и спря върху дребното рамо. - Защо? – попита големият. Малкият, който точно преди Гергьовден вече нямаше нито найлоново пликче, нито пластмасов кон, се наведе към земята. - Ами… - похвана той и гласът му се огъна като копривата, която се бе опитал да отъпка пет поредни дни.- Тя се казва Деси. Свети Георги, дето свети, няма да я чуе. Няма да разбере, че тя иска кончето. И другата корава ръка на големия Димитър падна върху рамото на хлапето. - Тя не е Георги като мене – повтори то. – Майка й е тука обаче. Не е в Мадрид - Струма сигурно бе чула и съвсем престана да тече. Всичко разбира, стига да поиска, хитра река е тя. – Нямаме пари - измънка виновно хлапето. – Ще ме накажеш ли сега? Големият не помръдна от мястото си. Мълча един век, а може би два века и отсече: - Имаме пари, Гоше. Не бой се. Имаме.

Шрамайер: "Дано Борисов не проиграе и този шанс"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279441_%D0%A8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B5%D1%80%3A+%22%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B5+%D0%B8+%D1%82%D0%BE%D0%B

 ДВ: Г-н Шрамайер, каква е оценката Ви за новото българско правителство?

Клаус Шрамайер: Този път ще се въздържа от оценки, защото на няколко пъти съм правил оптимистични прогнози за България и после съм оставал разочарован. Едно е ясно: Бойко Борисов получи трети шанс най-накрая да оправдае поне отчасти очакванията, които са му възложени. Дано не го проиграе за пореден път. Защото без истински реформи политическата стагнация в България може да продължи вечно.

Новото правителство определено не е кабинет-мечта. Най-големият му дефект е, че в него няма реформаторски сили. Но пак е по-добро от нищо, по-добро е от хаоса (виж Македония), по-добро е от правителство на БСП, камо ли пък на ДПС. Наистина, тези две политически сили в момента формално не участват във властта, но това едва ли е от значение, като имаме предвид колко оплетени са техните икономически групировки. А Бойко Борисов ще направи поне едно: ще запази западната ориентация на страната.

ДВ: Западните медии пишат за „завой надясно в България”. Мислите ли, че участието на „Обединените патриоти” в правителството наистина ще даде такъв ефект?

Шрамайер: Какво значи „завой надясно”? В България ксенофобията и враждебността към турците и мюсюлманите са широко разпространени и обясними на фона на историята. Да не говорим, че в България няма нито една сериозна лява партия. Защото БСП също е една изцяло капиталистически ориентирана партия, в която само спорадично прозвучават някакви леви слова.

ДВ: Новото правителство възнамерява да се захване и със съдебната реформа, за която Вие открай време настоявате. Очаквате ли това намерение да доведе до успех?

Шрамайер: Според мен истинска съдебна реформа няма да има, докато не бъде ограничено могъществото на главния прокурор. Необходимо е също така да бъде ограничено могъществото на олигарсите и да бъде преборена корупцията. Такова нещо обаче и под лупа не се вижда.

ДВ: В предизборната кампания непрекъснато се говореше за повишаване на заплатите и на пенсиите. Смятате ли, че това правителство ще успее да повиши доходите на хората?

Шрамайер: Като имаме предвид благоприятния икономически климат, доходите в България могат да се повишат. А това, между другото, е важен елемент за стабилността както на правителството, така и на цялата страна.

Д-р Клаус Шрамайер

Д-р Клаус Шрамайер

ДВ: На 1 януари 2018 България поема председателството на ЕС, по време на което предстоят драматичните преговори за Брекзита, а и преговори за по-нататъшното разширяване на Евросъюза. Каква роля може да играе България в тях?

Шрамайер: България трябва да си дава сметка за своето голямо значение в Югоизточна Европа и за отговорността, която носи за Балканите - и да се опитва да помага за решаването на проблемите на съседите. Защото добруването на България зависи от добруването на съседите ѝ. Нима не е възможно балканските страни да положат едно мощно общо усилие и да преодолеят старите раздори, вражди, омрази и предразсъдъци, за да могат със собствени сили да сътворят едно по-добро бъдеще? България трябва да използва шанса, който ѝ дава председателството, и да спечели останалите държави в ЕС за постигането на тази цел.

 

Издирват изчезнал младеж в Родопско село

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/izdirvat-izcheznal-mladezh-v-rodopsko-selo-2021853

Стотици хора издирват повече от денонощие 20- годишният Ивелин Узунов от смолянското село Смилян. Момчето е било забелязано последно вчера сутринта, след което няма и следа от него. „Последно е говорил с баща си по телефона, след което няма и следа от него“, комент

"Заедно на Гергьовден" за 13-и път в с. Горски извор

//dariknews.bg/regioni/haskovo/zaedno-na-gergiovden-za-13-i-pyt-v-s.-gorski-izvor-2021855

Традиционно на 6 май димитровградското село Горски извор е домакин на фолклорния празник „Заедно на Гергьовден“. Днес е 13-то му издание, като фолклорната група на селото отбелязва 60 години от създаването си.

Началото на празника бе в 8ч. с литургия и водосвет. В 9 ч. пред паметника

Чанка Коралска: Кърпим навсякъде

//dariknews.bg/regioni/burgas/chanka-koralska-kyrpim-navsiakyde-2021856

Асфалтокърпежи се извършват в целия град, съобщи зам.-кметът по строителството на Община Бургас Чанка Коралска. По думите й, екипи на местната администрация извършват огледи на централните пътни артерии, като поетапно ще се проверят и вътрешнокварталните улици.

Извършват се цялост

Част от събитията за Празника на Русе се отменят заради лошото време

//dariknews.bg/regioni/ruse/chast-ot-sybitiiata-za-praznika-na-ruse-se-otmeniat-zaradi-loshoto-vreme-2021857

Празничната програма за 6 май-Празника на Русе претърпя няколко промени. Поради лошото време се отменя празничния концерт на децата на Русе (с участието на изпълнители и състави при ОбДЦКИ – Русе), който беше предвиден за 11:00 часа пред общината. Отпада и инициативата от 16:30 ч., когато д

Димитър Иванов осми на Европейското по борба за мъже

//dariknews.bg/regioni/haskovo/dimityr-ivanov-osmi-na-evropejskoto-po-borba-za-myzhe-2021858

20-годишният състезател на димитровградският клуб по борба Димитър Иванов се класира осми в Европейското първенство за мъже и жени, което се провежда в Нови Сад, информират от клуба.  Ръководството му определя представянето на Димитър, като отлично. Той се бори в категория 61 кг при мъжете и завоюв

Любопитно за гвардейската униформа: История и символика (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/liubopitno-za-gvardejskata-uniforma-istoriia-i-simvolika-snimki-2021854

Тя е най-красивата и най-пищната, вплела в себе си националната символика. Гвардейската униформа е своеобразна емблема на нашата държавност, защото съчетава националните ни традиции и традициите от българската военна история. Гвардейците са пред президентството и п

Св. вмчк Георги Победоносец

http://www.cross.bg/georgi-diokletian-sveti-1542147.html

/КРОСС/ Житие на Св. вмчк Георги Победоносец Нечестивият цар Диоклетиан, който недостойно приел скиптъра на Римското царство, бил ревностен служител на скверните идоли. Той почитал най-много от всички магьосника Аполон, защото си мислел, че е голям предсказвач на бъдещето, но всъщност в този идол бил настанен и живеел нечистият дух, тоест дяволът. На всички, които се отнасяли до него със запитване за своето минало, той давал лъжливи отговори, или така да се каже, неговите предсказания никога не се изпълнявали. Веднъж Диоклетиан попитал Аполон за някаква работа и получил от беса такъв отговор: - Казвам ви истината - не мога вече да предсказвам бъдещето, защото тук на земята ми пречат праведните човеци, които унищожават нашата сила. Диоклетиан попитал идолопоклонническите свещеници (жреците) да му обяснят кои са тези праведници, поради които бог Аполон се отказва да дава истински пророчества. Те му отговорили, че в поднебесната земя праведни човеци са християните. Щом чул това, Диоклетиан се разгневил много на християните и пак подновил гонението против тях, което било почти престанало. По негова заповед от всички римски области се повдигнал мъчителският меч за изтребването на беззащитните християни. Тъмниците се изпразвали от прелюбодейци, разбойници и всякакъв вид престъпници, а ги препълвали с почитателите на Истинния Бог. От всички страни на Римската империя, а особено от източните, донасяли на Диоклетиан писма, изпълнени с различни клевети против християните

Лозан Панов мълчи за имотите на Черния лебед

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279440_%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BB%D0%

 

Фабриката за фалшиви новини му припява

Главата на олигархичната ламя в Темида – Лозан Панов упорито продължава да мълчи за имотите на съпругата си Бети, наречена от проваления министър и сламен лидер на „Да(й), България“ Христо Иванов – Черен лебед. В интервю за Нова ТВ Панов категорично отказа да обясни защо крие имането на жена си, като обяви, че „всички негови и на съпругата му имоти са обявени по закон“ и отказа да влиза в "този диалог, който вече преминава личностни граници" и засяга семейството му.

Всъщност семейство Панови са заобиколили законовото си задължение да декларират пред държавата шестте луксозни имота, собственост на Черния лебед. Макар да е абсолютно длъжен да обяви цялото имане на съпругата си, както и да декларира конфликт на интереси, в регистъра към Народното събрание, където се подават декларациите за обвързаности, името на Лозан Панов не фигурира. Любопитното е, че го няма нито в графата „подадени“, нито в тази за „неподадени“. Елисавета

Панова пък може да се намери само в две от декларациите,

които шефът на ВКС е подал пред Сметната палата през изминалата 2016 г., като тя буквално е спомената в тях. Панов е описал, че жена му е имала 18 800 лева доход за 2015 г. и държи 9000 евро в кеш. За недвижимото й имущество няма и думичка, макар на имотния й портфейл да може да завиди всеки, в това число дори и съпругът й. Колкото и изненадващо да е това, предвид факта, че съдия №1 притежава имане за над 1 млн. лева.

И макар да загуби дар слово по въпросите за имотите на фамилията му, Панов се оказа доста словоохотлив по други теми като това да атакува за пореден път главния прокурор Сотир Цацаров. Обиколката на скандалния шеф на Върховния касационен съд по ТВ студията, която предприе още миналата седмица очевидно има за цел единствено да подсигури медийно

пуч в Темида, чрез който менторите му олигарси да успеят да я овладеят.

Въпреки че самият Панов от близо година упорито мълчи за скандалните фотоси, на които е запечатан да гуляе с близки защитници до забегналия зад граница банкер Цветан Василев, както и разкритите му срещи с мастит столичен адвокат, от ТВ екрана шефът на ВКС се обяви за изваждане наяве на обвързаностите в Темида.

Минути след медийната изява на главата на олигархичната ламя в Темида пък интервюто му беше препечатано на дълго и широко в медиите от Фабриката за фалшиви новини на олигархията. Присъдружните на „Агнешките главички“ издания изключително безкритично и удобно ретранслираха тезите на Панов, като дори се включиха в хора на оплаквачките на босовете от кръга „Капитал“ като видяха в протеста срещу шефа на ВКС от миналата седмица закана за убийство. Тогава, преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, група младежи с маски на лицата и агнешки главички в ръце протестираха мълчаливо пред сградата на съвета. Те се обявиха против опитите на олигархията да овладее Темида, за да осигури индулгенция по делата, засягащи интересите на босовете й – двамата обвиняеми Иво Прокопиев и Цветан Василев, двамата подсъдими Гриша Ганчев и Огнян Донев и газовия барон Сашо Дончев.

Рашидов: Прокопиев искаше да сложи ръка на Червената къща

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279439_%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D

 Мощна атака от кръга „Капитал” и олигарха Иво Прокопиев е имало по адрес на вече бившия министър на културата Вежди Рашидов преди определянето на състава на настоящия кабинет. Това обяви самият скулптор пред Канал 3.

Според Рашидов обвиняемият олигарх Иво Прокопиев е искал да прибере Червената къща, която се намира в центъра на София и след като е получил категоричен отказ, е стартирал атаки срещу него. „Това са едни и същи хора, които вече седем години се упражняват на тая тема. Няма да ми простят Червената къща и предишния, и по-предишния мандат”, обясни Рашидов. Той посочи още, че в подписките, които постоянно се появяват срещу него, присъстват имена близки на Прокопиев. „Кръгът около Прокопиев искаше да подпиша договор - Националната галерия да ги обслужва и да правят галерии. Не можех да позволя държавно учреждение да се отдаде за частни интереси и след това да фалира", обясни Рашидов и допълни, че е развалил няколко сделки на кръга и затова са непрестанните атаки срещу него.

Самата Червена къща е известна люпилня за кадри за соросоидните организации, присъдружни на кръга „Капитал“. Тя се държи от НПО-то „Гъливер клиринг хауз“. Сред основателите й е една от съдружничките в „Медиапул“ Десислава Гаврилова, а в самата Червена къща като лектори се подвизават и други от основните глашатаи на кръга около Иван Костов - Евгений Дайнов и Огнян Минчев. В нея като лектор е и друг виден храненик на „Агнешките главички“ - главния редактор на „Бивол“ Атанас Чобанов. Всъщност НПО-та, свързани с магистратите, адвокатите и т.нар. експерти, протестиращи от сутрин до вечер по телевизионни студиа и онлайн издания, са лапнали през годините субсидии от над 33 млн. лв., повече от 21 млн. от които са от „Америка за България” и свързания със Сорос Институт „Отворено общество”. Кратка справка показва, че само през миналата година НПО, тясно свързано с енергийния олигарх Иво Прокопиев, се е облажило с 363 420 лв. при последната доза грантове, отпуснати от „Америка за България“ за 2016 година.

Производители ни цакат с грамажа на храните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279438_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B8+%D1%86%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%B

 

Спряха от продажба над 5 хил. пакета с ориз, сирене и кашкавал

Производителите на пакетирани храни доста често ни лъжат с грамажа на храните, са установили през миналата година от инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

От наздорното ведомство съобщиха за „Монитор“, че само през миналата година по тази причина са спрели от 5506 пакета с ориз, сирене и кашкавал са спрени от разпространение. От данните става ясно още, че 3040 продукта са конфискувани от производители и вносители през 2016 г. Проверяващите са инспектирали 16 производителя, които правят храни в опаковки – 11 на олио, 3 на ориз, захар и варива, както и други 3, които се занимават с производство на мляко, месо и шоколадови изделия. От общо проверените 46 партиди е установено, че едва 2 не отговарят на изискванията – 1 партида ориз и 1 олио. Поради тази причина те

веднага са спрени от разпространение

уточняват от ДАМТН.

Освен производители от държавната агенция са направили и обстойни проверки на 213 магазина, в които се продават предварително опаковани стоки. Оказало се, че над 530 партиди са изтеглени веднага, защото не отговарят на количеството изписано на опаковката. Други 42 пък са конфискувани, тъй като търговците са променили предварителното обявеното от производителите количество.

Така цели 2466 стоки са иззети директно от търговската мрежа. Оказало се, че оризът е храната, която най-често не отговаря на закона – 2251 пакета. На второ място се нарежда олиото – 736 бутилки. Изтеглени са и пакети с кашкавал, сирене, кофички кисело мляко, месо, прясно мляко и захар. Не са намерени обаче пакети, върху които да липсва надпис с теглото на храната.

От ДАМТН обясняват, че са

съставили 29 предписания и 8 акта

за административни нарушения. Експертите допълват, че анализът на резултатите показва трайна тенденция за намаляване на нарушенията при пакетираните храни.

„Трайна е и тенденцията при проверките да се установяват все по-малко продукти с променено от търговците съответствие на обявените от производителите количества, като такива нарушения се констатират предимно в малки търговски обекти“, категорични са от надзорното ведомство. Причината, според ДАМТН, е регулярните проверки, които се осъществяват от агенцията от 2012 г. насам. Чрез тях се осигуряват по-добра защита на потребителите и условия за лоялна конкуренция на производителите.

Освен това през миналата година е намалял и броят на сигналите във връзка с пакетажи, като са получени едва 14 сигнала.

Хороскоп за 6 май – събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279437_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+6+%D0%BC%D0%B0%D0%B9+%E2%80%93+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

 

В деня на св. Георги се включва каналът на кармичната родова памет. Той е свързан с духовната ни самостоятелност, с желанието да подновим забравени връзки, да се срещнем с роднини и по някакъв начин да открием тайни и явни източници на сила за себе си и за децата. Препоръчва се медитация над личната и семейната карма с цел изясняване на връзката ни в миналото и бъдещето. Всяка среща е от значение. Всичко започнато уж случайно ще ви заведе на точното място, при важните за вас места и хора.

 

Телец 21 април – 20 май

 

Ден с огромна сила, особено за родените в третата декада. Ще прекарате чудесно, ще изгладите отношенията с роднини и ако направите поне малко усилия, ще привлечете щастливи случайности и възможности да разрешите и най-неприятните проблеми. Може да намерите тайни и явни източници на сила и ресурси, да вземете окончателно решение по даден въпрос и да се заемете с неотложните ремонти. Добре е за благоустройствени дейности, разбира се, ако ви остане време, след като почетете празника.

 

Близнаци 21 май – 21 юни

 

Ще се разкъсвате между желания и възможности. Трудно ще намирате време за тези, които са обект на личните ви чувства и предпочитания. Родените в третата декада ще изпитват най-много затруднения и неудобства. От особено значение е да бъдете близо до важен за вас източник на сила. Срещи с неприятни за вас хора направо ще ви разболяват, но близо до тези, на които вярвате и които са доказали, че ви обичат и ценят, ще се зареждате и ще възобновявате силите си. Включва се каналът на кармичната родова памет.

 

Рак 22 юни – 21 юли

 

В деня на св. Георги всеки може да намери своето място на подкрепа, регенерация и сила. Съберете се с родата, търсете и следвайте тази линия на поведение, която ви е подкрепяла и предпазвала до момента и ще ви насочва и ръководи в бъдеще. Ако започнете да правите нещо несъзнателно, продължете в тази посока. Ден за активен отдих и действия с цел подобряване начина ви на общуване и живот. Може да направите някои ремонти и поправки или да намерите нужните ви майстори. Следващите два дни ще са тежки и рискови за вас.

 

Лъв 22 юли – 22 август

 

Енергията ви нараства, силите ви бликат като фонтан. Ще свършите добра работа и ще си починете качествено в компанията на именници и близки на сърцето ви хора. Девизът на деня е съзидание във всичките му мисъл-форми. Подновете забравените връзки и контакти, следвайте нишката на сърцето и съберете родата. Поправете, каквото има да се поправя у дома, и подредете богата трапеза. В този ден е особено благоприятно да се направи първа копка на нов дом и да се обяви годеж. Неприятностите бързо ще се забравят.

 

Дева 23 август - 22 септември

 

Ако се чудите къде да отидете, изберете посоката, към която ви води сърдечният и душевен избор. Денят се свързва с кармата на рода. Медитирайте с цел изясняване на смисъла на сегашни и бъдещи връзки. Спазвайте традициите, посетете деца и родители. Отделете време и за приятелите, които винаги са ви подкрепяли. Празникът заздравява и подновява връзките, сплотява семействата и дава полет на желанието да бъдем заедно и да се подкрепяме в тези трудни времена. Сънищата ви ще са като приказка, но няма да се сбъднат.

 

Везни 23 септември – 22 октомври

 

Гергьовден е, родата се събира на трапезата, подновяват се позабравени връзки и родът се сплотява. Ден за благоустройство на дома, за срещи с приятели и роднини, за пътувания и гостувания, които ще бъдат радост за сърцето и душата. Всеки има шанс да намери своя таен и явен източник на сила. Енергията се засилва и обновява, когато ръцете и погледите ни се срещнат. Не мислете за неприятностите от днешния ден, те бързо ще се забравят, но спомените от щастливите моменти заедно ще останат.

 

Скорпион 23 октомври - 22 ноември

 

Оставете интуицията и вътрешното ви чувство да ви водят и ще се окажете там, където е най-добре за вас, за близките и децата. В деня на св. Георги ни движи кармичната родова памет, обединява ни духът на традициите български и ни сплотява усещането за съпричастност, близост и национално единение. Този ден притежава зареждаща и обновяваща силите ни енергия. За всеки от нас има такъв източник на сила, който намираме с очите на любовта и семейната близост. Търсят се и се намират сродните души.

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

 

Тежък ден за родените в третата декада, особено ако са далече от местата на семейна и родова сила. Създаваме, поддържаме и укрепваме семейните традиции. Ако несъзнателно наберете нечий номер, не се спирайте, обадете се, срещнете се и подновете старата връзка. Лесно ще се забрави негативното от миналото и ще се заложат здрави основи на бъдещите връзки. Това е най-добрият ден за месеца, в който да се направи първа копка на новия ви дом. Децата напират да излетят от гнездото, но връзката остава здрава.

 

Козирог 22 декември – 20 януари

 

Ден с огромна възраждаща и регенерираща сила, особено за родените в третата декада. Съберете се с роднини и близки, почетете празника. Денят се свързва с фонтана от постоянно преливаща енергия, напомняща за духовната ни самостоятелност. Ден на традициите български, на родовите срещи на масата, на песните и танците, които генерират сила за здравите и изцеление за болните тялом и духом. Всички сили да се насочат към подобряване на отношенията и връзките в рода. Направете първа копка на дадено ниво.

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

 

Ден за медитация над кармата на рода. Представете си ярко и с подробности тази линия на поведение и семейни отношения, която искате да следвате. Благословен ден, в който енергията ни се усилва, когато родът се събере, когато се извие хорото, когато се тачат традициите български. Препоръчва се активен отдих, пътувания към зареждащи и целебни места, към които отдавна духът ви се е устремил. Може да получите покани и предложения, които ще променят начина ви на живот и може да ви устроят по-добре в бъдеще.

 

Риби 20 февруари – 20 март

 

Ден на труден избор, особено за родените в третата декада. Днес нищо не бива да се избира с воля и разум, а да се направи според желанията на сърцето и стремежа на духа. Идете там, където чувствате сила, обич и една особена енергия, която ви зарежда. На този светъл празник е от особено значение да се тачат традициите, да се събират родовете и да се сродяват. Чудесен ден за начало на строеж, за годеж и първа копка в определена житейска посока. Медитирайте с цел изясняване на минали и бъдещи отношения.

 

ЧРД

 

Личната ви година е тройка. Тя определя нова равнина на развитие, възможност да се внедрите в нова пазарна ниша, да намерите половинката си в бизнеса и в живота. Всяка инициатива ще ви се отплаща във времето. През 2018 г. натоварването ви ще бъде двойно, но и парите ще са повече.

Родените днес си идват си името на св. Георги Победоносец. Тези деца ще носят светлината на българщината, независимо къде ще живеят. Ще са майстори в своята област, ще имат златни ръце и каквото направят, ще носи печата на майстор в занаята.

Заченатите днес ще са тясно свързани с кармата на страната, ще получават видима и невидима подкрепа от предците и ще довършат мисията на велик представител на рода.

Сблъсъци в Северозападна Сирия малко след въвеждането на зоните за сигурност в страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279436_%D0%A1%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%BB

  Сблъсъци между сирийски правителствени сили и бунтовнически части избухнаха в северозападната провинция Хама малко след като влезе в сила споразумението за създаването на зони за деескалация (зони за сигурност) в страната, предава Reuters, позовавайки се на информация от базираната във Великобритания „Сирийска обсерватория за човешки права“ (СОЧП) и от бунтовниците.
Изтребители са обстреляли контролираното от бунтовници село Ал Залакият и неговите околности в провинция Хама, където двете страни си размениха и артилерийски залпове, заявиха от СОЧП.
Говорител на една от бунтовническите групировки в Хама потвърди, че инцидентът се е случил около полунощ.
Все още няма официален коментар от правителствената армия.

Пътна обстановка в страната - 5 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=350566

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: Област Пазарджик: Затворена за движение изпреварваща лента на АМ Тракия от км 77+700 до км 78+000 посока София при Калугерово, поради ремонт на тротоарен блок от 9:00 до 17:00 часа на 05.

Гергьовден е! (СНИМКИ)(ОБНОВЕНА)

http://clubz.bg/53585-gergovden_e_snimkiobnovena

Гергьовден е. Освен Гергана и Георги, празника на светеца отбелязват като свой и българските войници. 

Традиционно държавният глава Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия на столичния площад "Княз Александър I". Присъстват и новоизбраният за трети път министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и народни представители от 44-тия парламент.

Бившият генерал, настоящ главнокомандващ Румен Радев приема почетния строй на площада.

Малко след 10 ч президентът се обърна към войската и ги поздрави за празника.

"Завидна е прозорливостта на първите държавници от нашата нова история, които завявяат, че трябва да се действа устремно за изграждане на нова българска войска", отбеляза държавният глава. 

Според Радев войската в момента има сериозни проблеми, защото е тревожно неокомплектована, войниците имат нисък социален статус.

."Дълги години се водеше безмислен спор. Дали да се влага в собствените въоръжени сили и боеви способности", каза още държавният глава.

В 10,30 ч след химна ще започне традиционният Гергьовденски парад на Въоръжените сили, командван от командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. В 12 ч пред президентството пък ще има тържествена смяна на караула. 

Негово светейшество патриарх Неофит.

"Нека св. Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница", каза Радев на войниците.

Депутати и лидери на различни политически сили бяха на площада.

Премиерът Бойко Борисов също направи официално обръщение по повод празника.

"Честит празник на всички храбри българи, на славната ни армия, на всички момчета и момичета, които пазят небето, морето, границите ни. Поклон пред техния труд, мъжество, героизъм и себеотрицание. Ще направим всичко възможно да живеят, да се готвят, да имат по-добър социален статус. Днес е и един от най-хубавите християнски празници - св. Георги. Честито и на нашата православна църква и на всички именници, които носят това славно име. Да са ни живи и здрави и още веднъж честит празник. Бог да пази България."

В 10,30 ч започна и традиционното авиошоу на българските летци.

 

Гергьовден е! (СНИМКИ)

http://clubz.bg/53585-gergovden_e_snimki

Гергьовден е. Освен Гергана и Георги, празника на светеца отбелязват като свой и българските войници. 

Традиционно държавният глава Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия на столичния площад "Княз Александър I". Присъстват и новоизбраният за трети път министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и народни представители от 44-тия парламент.

Бившият генерал, настоящ главнокомандващ Румен Радев приема почетния строй на площада.

Малко след 10 ч президентът се обърна към войската и ги поздрави за празника.

"Завидна е прозорливостта на първите държавници от нашата нова история, които завявяат, че трябва да се действа устремно за изграждане на нова българска войска", отбеляза държавният глава. 

Според Радев войската в момента има сериозни проблеми, защото е тревожно неокомплектована, войниците имат нисък социален статус.

."Дълги години се водеше безмислен спор. Дали да се влага в собствените въоръжени сили и боеви способности", каза още държавният глава.

В 10,30 ч след химна ще започне традиционният Гергьовденски парад на Въоръжените сили, командван от командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. В 12 ч пред президентството пък ще има тържествена смяна на караула. 

Негово светейшество патриарх Неофит.

"Нека св. Георги Победоносец ви закриля и вдъхва сила на духа ви и сила на вашата десница", каза Радев на войниците.

Депутати и лидери на различни политически сили бяха на площада.

 

Протестиращите във Венецуела разрушиха паметник на Уго Чавес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279435_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B8%D1%85%D

 Участниците в нестихващите вече над един месец антиправителствени протести във Венецуела запалиха и разрушиха паметник на бившия президент на страната Уго Чавес, предава РИА Новости, позовавайки се на местно издание.
Съобщава се, че паметникът, който е бил разположен на площад в град Вия дел Росарио, е бил запален и след това се е разпаднал. В социалната мрежа „Туитър“ е качено видео от инцидента.
Според изданието, все още няма коментар на случилото се от страна на властите.

Превод и редакция: Делян Николов

Ценно дарение получи музейната сбирка в НУ"Христо Ботев"

//dariknews.bg/regioni/pleven/cenno-darenie-poluchi-muzejnata-sbirka-v-nuhristo-botev-2021850

По повод 85-годишния юбилей на НУ „Христо Ботев“, гр. Плевен и във връзка с навършването на 180 години от рождението на Апостола, от Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“ – Плевен, дариха на музейната сбирка на училището книги за Васил Левски.
Те бяха връчени от о.з. полк. Валери Димит

Минерални бани се побратими с Бююккаръщъран. Празник в Краманци

//dariknews.bg/regioni/haskovo/mineralni-bani-se-pobratimi-s-biuiukkaryshtyran.-praznik-v-kramanci-2021849

Споразумение за побратимяване подписаха общините Минерални бани и Бююккаръщъран от Република Турция. Община Бююккаръщъран е съставна част от област Къркларели. 7-членна делегация, водена от кмета на Бююрккаръщъран Лютфи Караман, пристигна за тази цел в Минерални бани. Гостите от Турция бяха посрещн

Музеят на авиацията с вход свободен за Гергьовден

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/muzeiat-na-aviaciiata-s-vhod-svoboden-za-gergiovden-2021852

Музеят на авиацията ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта 6 май с вход свободен от 9.00 до 17.00 часа за постоянната и външна експозиция.

По случай празника за посетителите ще бъде осигурен свободен достъп до самолетите Су-22 и Ан-14

Осветиха бойните знамена за празника на българската армия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osvetiha-bojnite-znamena-za-praznika-na-bylgarskata-armiia-snimki-2021851

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия беше отслужен днес по повод  Деня на храбростта и празник на армията - 6 май. Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, о

Чужди медии: "Странна коалиция в България"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279434_%D0%A7%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%3A+%22%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8

 Повечето западни медии избират едни и същи акценти в коментарите си за новото българско правителство: остра критика към „Обединените патриоти”, облекчение заради запазената евроатлантическа ориентация на България и надежди за провеждане на съдебната реформа. Публикациите като по правило започват с дълги пасажи, посветени на иначе дребния коалиционен партньор, като специално внимание се отделя на всекиго от тримата лидери. Ето какво пише по темата германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, чийто автор в началото с тънка ирония препраща към ресора на един от тези лидери:

Тримата лидери на Обединените патриоти

Тримата лидери на "Обединените патриоти"

Саркастични оценки

„Няколко изказвания на Валери Симеонов в много широк смисъл могат да бъдат причислени към демографията, за която новият вицепремиер ще отговаря. Например твърдението му, че ромските жени имали „инстинкти на улични кучки”. За ромите, този път и от двата пола, през 2014 Симеонов каза още, че били като „озверели човекоподобни”.”

След като преразказва инцидента с ударената от Симеонов възрастна жена по време на блокадата на границата, авторът продължава с втория вицепремиер от Патриотите:

„Красимир Каракачанов се прави на малко по-умерен от Симеонов, затова пък миналото му изглежда доста проблематично за поста, който заема. Той е бил агент на комунистическата ДС, а през последните години многократно прави отчетливи проруски изказвания. Правителствен пост не получава третият предводител на Патриотите Волен Сидеров - най-радикалният измежду тях, който редовно прави антисемитски изявления. Така например написа книга, в която твърди, че „банда евреи на Уолстрийт" била съсипала православието.”

Подобни саркастични до унищожителни оценки за малкия коалиционен партньор и неговите лидери можем да прочетем в редица западни издания. Например в публикация на швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг”, където четем още следното:

„Борисов сякаш не е особено щастлив от избора на коалиционен партньор, който трябваше да направи. Без сътрудничеството с Патриотите новите избори щяха да бъдат неизбежни - така бившият телохранител и пожарникар оправда преди няколко седмици решението си. По време на предишния му мандат националистите в парламента го толерираха. Сега обаче те бяха повишени в младши партньор - и щедро възнаградени за приноса си за мнозинство в парламента. (...)

По време на предизборната борба кризата с бежанците се превърна в идеална хранителна среда за дясно-националистическите партии, макар че България усеща миграционния натиск много по-слабо в сравнение с Гърция или Турция. Именно Турция, впрочем, извърши голяма услуга на Патриотите, защото с агресивното си лобиране в полза на партията ДОСТ предизвика отбранителен рефлекс.

"Популистки потпури"

Законодателната програма за следващите четири години е нещо като популистки потпури. Средната заплата в най-бедната държава от ЕС трябва да нарасне с 50 процента, а заплатите на учителите дори да бъдат удвоени. Под натиска на националистите има планове и за разрастване на полицията. Отношенията с ЕС и с НАТО не се поставят под въпрос. В същото време заради тясната икономическа обвързаност и културната близост България навярно и занапред ще запази близки връзки с Москва”, предполага авторът на „Нойе Цюрхер Цайтунг”.

За коалиционното споразумение и за евроатлантическата ориентация на новото правителство пише и „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”:

„ГЕРБ наложи в коалиционното споразумение обещанието за трайна евроатлантическа ориентация на България, макар че части от „Обединените патриоти” агитираха по време на предизборната кампания именно срещу ЕС и НАТО. Волен Сидеров например миналата година настояваше България да излезе от ЕС и от НАТО, защото иначе щяла да се превърне в бежански лагер; бъдещето ѝ било на страната на Русия.

Двамата вицепремиери от квотата на ГЕРБ принадлежат към претендиращото за модерност, отчетливо проевропейско крило на партията. Томислав Дончев, който в предишното правителство на ГЕРБ отговаряше за разпределянето на европейските пари, е смятан за принципен човек. А досегашната министърка на правосъдието Екатерина Захариева занапред ще бъде министър на външните работи и ще отговаря за съдебната реформа. Тази необичайна комбинация се обяснява със силния натиск от страна на ЕС за дълбока реформа на българската съдебна система, която се смята за изключително корумпирана и неефективна. В това отношение Захариева не успя да постигне някакви големи успехи като министър в предишното правителство. А „Обединените патриоти”, чиито лидери по различни поводи вече са влизали в конфликт със закона, определено нямат интерес от успех на съдебната реформа”, заключава „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

 

Гергьовден е

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279433_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B5

 На 6 май всяка година почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра в Източноправославната църква. По времето на император Диоклетиан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург. На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя. Православната църква чества паметта му на 23 април. Българската православна църква и народът го честват на 6 май и е официален държавен празник. На 6 май в България е и Денят на храбростта и празник на Българската армия. Той започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части от върховния главнокомандващ на Българската армия и велик магистър на ордена "За храброст". Тържеството завършва с военен парад. До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря, дотогава тя е епизодично явление. След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август - денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май е обявен за Ден на Храбростта и празник на Българската армия. /БГНЕС

 
 

Георги Любенов приготвя агнешкото с розмарин и чесън

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6207272

Георги Любенов приготвя агнешкото с розмарин и чесънСинеокият водещ на БНТ Георги Любенов, който днес празнува имен ден, получава името си като наследство. “Кръстен съм, разбира се, на дядо ми Георги”. Водещият спазва традицията за празничната трапеза. “Ще бъде преувеличено да кажа, че коля агне, а и това ми звучи доста кръвожадно, но винаги се пече агнешко у дома.

6 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=350496

Събития 1527 г. – Рим е ограбен от войските на Карл V. 1651 г. – В Рим е отпечатана първата печатна книга на новобългарски език Абагар. 1829 г. – Във Виена е регистриран първият патент за акордеон от Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо.

Повече от 600 агнета пекат днес в Паталеница

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/poveche-ot-600-agneta-pekat-dnes-v-patalenica-2021845

С повече от 600 печени агнета посреща Гергьовден пазарджишкото село Паталеница. Гергьовден е празникът, който връща в селото всички гурбетчии и изселници от градовете. Всеки от тях води гости, с които на този ден се събират над 10 000 души. Пред всяка къща може

Над 200 хайдушки чевермета ще се завъртят в Златоград

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/nad-200-hajdushki-chevermeta-shte-se-zavyrtiat-v-zlatograd-2021846

Над 200 чевермета ще се завъртят днес в  Златоград за фестивала, представящ местните традиции и родопския фолклор.Празник на златоградското чеверме се очаква да събере няколко хилиди души от цялата страна. Четвъртото издание на традиционния празник в Златоград ще се открие от 11.00 часа в централни

Осем мечи нападения за месец в Смолянско

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/osem-mechi-napadeniia-za-mesec-v-smoliansko-2021847

Общо осем са мечите нападения върху селскостопанско имущество и домашни животни в Смолянско само през април. Това става ясно от справка на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян.

По едно нападение е регистрирано в с. Загражден, в землището на Девин, както и в близко

Каракачанов се чувства добре като министър, вижда много проблеми в армията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/karakachanov-se-chuvstva-dobre-kato-ministyr-vizhda-mnogo-problemi-v-armiiata-2021848

„Чувствам се много добре като военен министър. Осъзнавам, че като свършат празниците, за които се готвим двата дни, в които съм стъпил в длъжност, влизаме в реалните проблеми на българската армия”, заяви военният министър Красимир Каракачанов пред

Числата за бебето ви

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6206920

Числата за бебето виЧестити рожби! Пазете децата си, родени през периода 6-12 май, най-вече от сезонните простудни заболявания, но не си затваряйте очите и пред първите прояви на различните видове анемии: желязонедоимъчна, мегалобластна или хемолитична, изразяващи се в бледост, отпадналост, главоболие, липса на апетит, умора и пр.

Прогноза за времето - 6 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=350528

По Черноморието днес облачността ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е до умерен. Максималните температури ще са 12°-15°. Температурата на морската вода е 14-16°.

Празничната програма днес!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cvh2BBDWz2Q/

sveti_georgi09:00 ч. – Отслужване на Света Литургия по случай празника на град Поморие – Гергьовден

Място на провеждане: Манастир “Свети Георги”, кв. Свети Георги, гр. Поморие

 

10:00 ч. – Начало на празничната програма. Музикален поздрав от Общински духов оркестър, гр. Поморие. Концерт на Детски Фолклорен танцов ансамбъл „Раковина”. Участие на Балетна школа „Елеганс”, гр. Поморие

11:00 ч. – Официално откриване на празника, приветствие от кмета на Община Поморие Иван Алексиев и официалните гости

114145754491:30 – Концерт на Фолклорен ансамбъл „Родопа”, Гайдарска формация „Орфикус”, Петър Янев и Валя Балканска

Място на провеждане: Лятна сцена на НЧ „Светлина 1939”, гр. Поморие

Порои, застудяване и градушки на Гергьовден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/06/2966375_poroi_zastudiavane_i_gradushki_na_gergyovden/?ref=rss


Обилни валежи от дъжд, нахлуване на по-студен въздух и възможност за градушки, това е прогнозата за времето за днес на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. За 18 области е обявен жълт код за интензивни валежи с количества между 15 и 20 литра на квадратен метър, а на места и до 50 литра.

Единствено в областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Бургас, Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич, не се очакват обилни дъждове. Очакват се и силни...

Манол Кившанов: Нека Св. Георги ни закриля и вдъхне смелост и увереност!

//dariknews.bg/regioni/razgrad/manol-kivshanov-neka-sv.-georgi-ni-zakrilia-i-vdyhne-smelost-i-uverenost-2021842

Областният управител на област Разград Манол Кившанов отправя своя поздрав за Гергьовден към жителите на област Разград:
„Уважаеми, военнослужещи, ветерани от войните и жители на област Разград!
В Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май, поздравявам военнослужещите,

Отменя се провеждането на крос „Свети Георги” в „Тракия”

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otmenia-se-provezhdaneto-na-kros-sveti-georgi-v-trakiia-2021843

Обявеният за днес крос "Свети Георги" в район „Тракия” няма да се проведе поради неподходящите метеорологични условия.  Датата за провеждането на инициативата на Национално движение „Спорт за всички“ – „Мама, татко и аз – баба, дядо и внуче“,  ще бъде обявена на 20.05.2017 г. на щафета „Рекорд” на

Децата в Коларци спечелиха Областното състезание на Ученическите екипи по първа помощ

//dariknews.bg/regioni/dobrich/decata-v-kolarci-specheliha-oblastnoto-systezanie-na-uchenicheskite-ekipi-po-pyrva-pomosht-2021844

ОУ „Д-р Петър Берон” село Коларци, община Тервел са победители в Областното състезание на Ученическите екипи по първа помощ (УЕПП), съобщават от БЧК. Състезанието се провежда на всеки две години в три кръга – общинско, областно и национално. Всеки екип е съставен от 4 ученици на въ

На 6 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6207293

На 6 май рожден ден иматДиана Саватева, депутат от ГЕРБ в 44-ото НС Драгомир Стойнев, депутат в 44-ото НС, бивш министър на икономиката и енергетиката Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес Д-р Иван Атанасов, началник-отделение по неврология в МБАЛ “Здраве”, Велинград Ивелин Николов, бивш депутат Милко Недялков,

Смяната в Белия дом е поучителна за всички ни

http://pogled.info/svetoven/amerika/smyanata-v-beliya-dom-e-pouchitelna-za-vsichki-ni.85502

/Поглед.инфо/ Интервю на Анна Заркова с професор Димитър Йончев - изследовател в областта на националната и международната сигурност и геополитиката

Тръмп е най-често съденият президент в историята на САЩ

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-e-nai-chesto-sadeniyat-prezident-v-istoriyata-na-sasht.85503

/Поглед.инфо/ Срещу американският президент Доналд Тръмп е бил заведен безпрецедентно голям брой дела във федералните съдилища. Спрямо базата данни на американските съдилища срещу него са били подадени 134 иска, откакто той е встъпил в длъжност преди 100 дни, сочи проверка на американския вестник "Бостън Глоуб".

Марин льо Пен упорито и гъвкаво омайва младите, разочарованите и забравените

http://pogled.info/svetoven/evropa/marin-lo-pen-uporito-i-gavkavo-omaiva-mladite-razocharovanite-i-zabravenite.85504

/Поглед.инфо/ Достигането до балотажа на изборите за президент на Франция само по себе си е постижение за Марин льо Пен – лидерката на облагородената под нейно ръководство крайнодясна партия „Национален фронт” (НФ), която баща й създава. А само преди 10 години Жан-Мари льо Пен я беше натоварил да отговаря за неговата президентска кампания.

Парите по пет от европрограмите за България са пред спиране

http://pogled.info/svetoven/evropa/parite-po-pet-ot-evroprogramite-za-balgariya-sa-pred-spirane.85505

/Поглед.инфо/ Пет от европейските оперативни програми “Иновации и конкурентоспособност”, “Наука и образование за интелигентен растеж”, “Транспорт и транспортна инфраструктура”, “Региони в растеж” и “Околна среда” са пред спиране. Това се разбира от Доклад на бившия вече служебен вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова, с който се прави преглед на работата в изминалите три месеца.

Гергьовден е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6202365

Гергьовден е„Български светци и празници” от Лилия Старева разкрива как да се докоснем до мъдростта на предците ни, да я разберем и пренесем в наши дни. Как християнските светци – исторически личности и приказни герои, създават неповторимата българска празничност? Какво се прави и какво – не, в празничния ден? Как можем да гадаем и предсказваме за брак,

Гергьовден ще бъде отбелязан с парад с 1200 военни и летателна техника

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/06/2959482_gergyovden_shte_bude_otbeliazan_s_parad_s_1200_voenni/?ref=rss


Денят на Храбростта и празник на Българската армия 6 май по традиция ще бъде отбелязан в София с военен парад. Тази година единснвената бойна техника, която ще участва в парада, ще бъде авиационната - самолети МиГ-29, вертолети Ми-17 и "Кугар". По пл. "Княз Александър I" ще преминат 1200 военнослужещи от въоръжените сили на Република България.

Официалната церемония започва в 9 часа, когато е тържественият водосвет на бойните знамена пред паметника на...

Гергьовден е, над 240 хиляди черпят за имен ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_654641.html

България празнува Гергьовден днес. Над 166 хиляди българи носят името Георги, а заедно с дамите, кръстени Гергана, броят на всички, които ще черпят днес, е над 240 хиляди, според данните на НСИ. Имен ден празнуват и Генчо, Гинка и Габриела. Името Георги означава земеделец. Според народните вярвания Свети Георги и Свети Димитър са си раздели годината по братски - за първия лятото, за втория - зимата. Всяка капка дъжд на Гергьовден носи жълтица, казва още народът ни. В ранните часове на деня се берат билки, росата е здравословна, повеляват обичаите.  На трапезата днес традицията изисква да се сложи агнешко месо и зелена салата.  Свети Георги е един от най-почитаните светци и мъченици не само у нас, но и в целия християнски свят, почитат го и мюсюлманите.  Повечето жития посочват като негово родно място Кападокия, а за място на неговата смърт се сочи град Лид в днешен Израел.  Според преданията той е римски войник и християнин. Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на император Диоклециан. Според житието му, през 303 Диоклециан издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. Счита се, че неговият съимператор Галерий е главният отговорен за това решение. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се открива като християнин и критикува решението на императора. Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. Преданието разказва, че когато го повели към тъмницата, едно от копията на войниците омекнало и се превило на две, щом се докоснало до светията. Така Георги се уверил, че Господ го защитава в отстояването на вярата му. Когато го отвели в тъмницата, го оковали разпънат на земята и сложили тежък камък върху гърдите му. На другия ден, въпреки мъчението, св. Георги останал твърд пред съда на императора. Последвали различни мъчения, на които подложили младия воин, завързали го на дървено колело и стъргали тялото му с железни остриета. Императорът, като го помислил за мъртъв, отишъл да принесе жертва в храма на Аполон, но тогава станало чудо: появил се ангел, който изцерил и освободил мъченика. Последвала заповед да хвърлят светеца в яма с негасена вар за три дни. Св. Георги влязъл сам в ямата с молитва на уста и излязъл невредим. След това чудо много хора повярвал в господ.  Св. Георги е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, заради чудото, станало близо до град Вирит, днешен Бейрут. Наблизо имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Когато пък доближавал градските стени, дъхът му отравял онези, които били наблизо и го вдишвали. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра неведнъж, но нямали успех. Така един ден те решили да помолят техния владетел за помощ, той пък от своя страна издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата си и тъй да се спасят останалите. Издавайки тази заповед той уверил хората, че когато дойде неговия ред, и той ще предаде дъщеря си на чудовището. И така всеки ден отвеждали на брега на езерото по едно от децата, докато не дошъл ред на дъщерята на управителя. Когато това станало, гражданите поискали от бащата да изпълни думата си. Той заповядал на детето си да облече най-хубавата си премяна и да отиде на брега на езерото.  Когато змеят излязъл, се появил св. Георги, яхнал бял кон, и отишъл при девойката. Попитал я защо стои там и плаче, тя му обяснила защо е там и му извикала да бяга. В този час светецът-воин препуснал към змея и го пробол с копието си. После наредил на момичето да върже змея с пояса си и да го завлече в града. Народът, като видял това, се разбягал от страх, но св. Георги им заговорил, да не се страхуват, защото Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, за да повярват в него. След тези думи светият войн отрязал с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и се покръстили. На това място по-късно била съградена голяма църква на името на Божията Майка и друга една на името на св. Георги Победоносец. Тук именно станало и друго чудо. При освещаването на този храм избликнал извор с жива вода, която лекувала много душевно и телесно болни. 

Каракачанов: Лесно е в други армии, истинско геройство е да служиш във войска като нашата

http://clubz.bg/53584-karakachanov_lesno_e_v_drugi_armii_istinsko_gerojstvo_e_da_slujish_vyv_vojska_kato_nashata

Парламент Красимир Каракачанов, Консултации Изборен кодекс 26042016 1

"Към всички бивши и настоящи български военни, офицери, сержанти, матроси и войници, искам да се обърна с едно пожелание - нека да бъдат горди ,че са български войници, нека не се притесняват от трудностите, с които се сблъскваме. Лесно е да служиш в една войска като на нашите съюзници, в която всичко е уредено. Истинско геройство е да служиш във войска като нашата."

С тези думи Красимир Каракачанов поздрави българската армия в първото си интервю като министър на отбраната в ефира на Нова телевизия.

Като първи стъпки, които ще предприеме като министър, вицепремиерът посочи закупуването на ново въоръжение и модернизация на армията, както и подобрения в социалната сфера - социални придобивки и заплащането на българските военнослужещи.

На въпрос дали е запознат с проблемите на армията, Каракачанов отбеляза, че като депутат винаги е работил в парламентарните комисии по отбрана и национална сигурност. Но призна, че е едно да контролираш министерството през комисия, друго - да си начело.

"В програмата за управление е записано - военно обучение за училищата, доброволната служба, и разработване на проектите, свързани с наборната военна служба. Необходима е българската младеж да бъде подготвена и възпитана по един патриотичен начин да защитава отечеството", отбеляза той основните приоритети на коалицията ГЕРБ-ОП.

На въпрос за скептицизма към връщането на задължителната казарма, Каракачанов отсече:

"Не са важни тези, които са скептични, а тези, които вярват и вървят с нас."

Според него в момента няма проблеми със сигурността по границата, тъй като до този момент сезонът не е бил подходящ за големи маси бежанци, а и Турция е задържала повечето, за да не "дразни Европа" във връзка с провеждането на референдума, който даде изключителни нови правомощия на Реджеп Ердоган.

На въпрос дали одобрява решението на служебното правителство да поръча 8 изтребители от Швеция, новият министър отбеляза:

"Това е въпрос, който трябва тепърва да бъде обсъден в министерството и в парламента. Да не забравяме, че освен авиация има флот, а и българска пехота. Тя последните 25 години е пренебрегвана, и се нуждае от специално внимание, отношение и финансиране, разбира се."

На финала Каракачанов отбеляза важен факт, който да не забравяме на днешния празник:

"Благодарение на българската армия се съхрани българската държава, и в момента България съществува на картата на Европа като суверенна, независима държава и член на Европейския съюз."

„Цветята и градината са нейният живот“ – категорични са съседите на Митка Стоянова

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/cvetiata-i-gradinata-sa-nejniiat-zhivot-kategorichni-sa-sysedite-na-mitka-stoianova-2021841

„Цветята и градината са нейният живот“ – категорични са съседите на Митка Стоянова, която от години поддържа цветната градина пред жилищния блок на ул. „Аврам Гачев“ № 33.

В писмо, изпратено до Община Габрово те споделят желанието си да отличат усилията и труда на 84-годишната жена за

САЩ спират кранчето на политическите НПО в чужбина

http://pogled.info/svetoven/sasht-spirat-krancheto-na-politicheskite-npo-v-chuzhbina.85501

/Поглед.инфо/ Докладът на „Америка за България“ е мракобесно полицейско мероприятие, пише в коментар за "Труд" .

Валежи придружени с гръмотевици през следващите дни

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/valezhi-pridruzheni-s-grymotevici-prez-sledvashtite-dni-2021838

За 18 области, между които Габровска, днес е обявен жълт код за интензивни валежи с количества между 15 и 20 литра на квадратен метър, а на места и до 50 литра.
 
Кодът е в сила и за ВидинМонтанаВрацаПле

“Велбъжд” има нужда от 12- тия играч и победа над “Балкан”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/velbyzhd-ima-nuzhda-ot-12-tiia-igrach-i-pobeda-nad-balkan-2021769

Кюстендилският “Велбъжд” излиза в решаващ мач за оставане в Трета Югозападна лига срещу “Балкан”- Ботевград на стадион “Осогово”, днес от 18 ч. Отборът има нужда от подкрепата на публиката, 12- тият играч, за да спечели 3 точки и п

Тръмп е най-често съденият президент в историята на САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-e-naj-chesto-sydeniiat-prezident-v-istoriiata-na-sasht-2021839

Срещу американският президент Доналд Тръмп е бил заведен безпрецедентно голям брой дела във федералните съдилища. Спрямо базата данни на американските съдилища срещу него са били подадени 134 иска, откакто той е встъпил в длъжност преди 100 дни, сочи проверка на ам

„Берое“ поведоха с 1-0 в серията на „Черно море Тича“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/beroe-povedoha-s-1-0-v-seriiata-na-cherno-more-ticha-2021840

Берое записа категорична победа като домакин на Черно море Тича в първия мач от полуфинална серия между отборите. Старозагорци разбиха съперника си със 102-68 в зала „Общинска”, където ще се проведе и мач №2, съобщава bgbasket.com. Мачът е насрочен за 7-и май (неделя). В серията се играе до три поб

Екипът на Макрон твърди, че е станал жертва на хакерска атака

//dariknews.bg/novini/sviat/ekipyt-na-makron-tvyrdi-che-e-stanal-zhertva-na-hakerska-ataka-2021837

Предизборният екип на центристкия кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон съобщи, че е станал жертва на "масирана и съгласувана хакерска атака", след като в социалните мрежи бяха публикувани вътрешни документи като имейли или счетоводни док

Жените у нас взимат повече лекарства от мъжете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhenite-u-nas-vzimat-poveche-lekarstva-ot-myzhete-2021836

Близо 40% от българите взимат редовно предписани от лекарите лекарства, показват данни от анализ на Евростат за приемането на медикаменти от гражданите на ЕС през 2014 г. Най-висок процент от българите, които вземат предписани от лекарите медикаменти, са хората на възраст н

Il Giornale/Италия/: Нелегалният превоз на мигранти се подпомага от НПО

http://pogled.info/svetoven/Il-Giornale-italiya-nelegalniyat-prevoz-na-migranti-se-podpomaga-ot-npo.85498

/Поглед.инфо/ Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex разкри връзките на неправителствени организации с контрабандистите на мигранти. Все още практически е невъзможно да се установят напълно източниците, които финансират тези операции. Според агенцията за това е нужно да се получи съгласието на дарителите. НПО-шниците твърдят, че единствената им цел е да спасяват човешки животи. Към днешна дата на италианското крайбрежие се намират 35 хиляди нелегални имигранти.

Жан-Клод Юнкер: Брекзит е трагедия

http://pogled.info/svetoven/evropa/zhan-klod-yunker-brekzit-e-tragediya.85499

/Поглед.инфо/ Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е трагедия, за която Европа също допринесе, заяви днес във Флоренция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес, Ройтерс и БТА.

Защо губят западните леви партии?

http://pogled.info/svetoven/evropa/zashto-gubyat-zapadnite-levi-partii.85500

/Поглед.инфо/ Светът е в икономическа, духовна, идейна и екзистенциална криза, чийто изход либералният политически мейнстрийм не намира и това води до излизане на повърхността на други сили, които твърдят, че имат нужните решения.

Безплатен вход на Шипка

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/bezplaten-vhod-na-shipka-2021812

Без вход ще са посещенията на Паметника на свободата на връх Шипка днес. Жестът на музейното ръководство е по повод Деня на храбростта-6 май.
Посещенията могат да са в интервала от 9 до 17 часа.

До няколко дни се очаква Експертният доклад - становище на специалистите, направил

Принц Чарлз, Тереза Мей, Мик Джагър стъпват по уникални български килими

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/princ-charlz-tereza-mej-mik-dzhagyr-stypvat-po-unikalni-bylgarski-kilimi-2021717

Извън българската политическа действителност в страната ни се случва и нещо много хубаво. Български килими стигнаха до Принц Чарс, Тони Блеър и Мик Джагър.

Как нашите килими са стигнали до дворците във Великобритания и до най-престижните сгради в Европа разказа гостът в студиото на Д

Ставате ли за руски чиновник?

http://clubz.bg/53583-stavate_li_za_ruski_chinovnik

По време на туристическо посещение в Йемен съпругата на заместник министъра на едно от руските министерства си отворила сметка в местна банка. Какви последствия произтичат от това за заместник-министъра? Кандидатът за държавна служба в Русия трябва да може да отговори и да посочи дали зам.-министъра го очаква порицание, дали уволнение, дали съпругата трябва да подаде декларация за доходите си или пък няма да му се случи нищо. Естествено, че последният отговор не е верен: съпругът зам.-министър ще бъде директно уволнен. А обяснението съвсем не е сложно – на руските държавни служители им е забранено да имат влогове зад граница и това е само една от забраните, с които кандидатите да се присъединят към тази принципно привилегирована група трябва да са наясно.

Преследваната цел е очевидна – за чиновници да бъдат подбрани най-добрите и най-компетентните. И ако не са идеални, поне да са максимално подготвени, очакват разработчиците на тестовия конспект, който определено представлява немалко предизвикателство и съществува не само в Русия, но и в редица бивши съветски републики като Казахстан или Беларус.

В началото е словото – встъпителните въпроси са предназначени да докажат владеенето на руския език и високата степен на грамотност. Кандидатите за чиновници трябва да плуват свободно в дебрите на граматиката, да се справят бляскаво с правописа и с пунктуацията. На тях се разчита не само да знаят точно къде се поставят запетайки и кавички, но и смислово да преценяват какво е уместно и какво не в служебната писмена реч, избягвайки безсмислици като „парично финансиране“ или „съвместно сътрудничество“.

Тези знания, да приемем, се придобиват в училище и в университета, но освен това от кандидатите за руските държавни чиновници се очаква и значителна степен на правна култура, особено що се отнася до конституцията и до регламентацията в сферата на държавната служба. Основният закон – както става ясно от теста – трябва да се познава повече от добре: като се започне с датата на приемане на конституцията, мине се през записаното в нея точно название на руската държава, условията за разпускане на парламента, правото един език да бъде определен за държавен наред с руския (важи за републиките в състава на федерацията), та до въпроса „До кой момент обвиняемият се смята за невинен?“. Трябва да се знае и какво не е закрепено в конституцията: дали правото на труд в условия, отговарящи на изискванията за безопасност и хигиена; дали правото на почивка; правото свободно да се разпореждаш със способностите си за труд, избирайки професия; или задължението да се трудиш. Е – вярно е последното, но за да се знае това, основният закон трябва едва ли не да е наизустен. Което важи и за друг от въпросите – каква е процедурата за определяне на председателя на Централната банка: дали го назначава президентът, дали го одобрява парламентът, дали парламентът го предлага на президента или обратното.

Тестът за достъп до държавната служба изисква и перфектни познания на законодателството, регламентиращо именно тази сфера на дейност. Като тук попада съвсем не само злополучната зам.-министърска съпруга, отворила сметка в Йемен, има и редица същностни въпроси, отнасящи се до условията, на които трябва да отговарят кандидатите за държавни служители, допустимостта за извършване на паралелни дейности, възможностите за избягване на конфликтите на интереси, правото на членство в партии и професионални съюзи. Поне в това отношение забрана няма – държавният служител може да членува в синдикат безпроблемно. Но неувереният в материята кандидат-чиновник може лесно да бъде подведен от вариантите в отговорите като например „Трябва да получи одобрение от комисията за уреждане на конфликтите на интереси“ или „Трябва да получи разрешение от представител на работодателя“.

От тази част на въпросника става ясно и какво се случва, ако ръководителят е дал неправомерна задача на своя подчинен, а той я е изпълнил – отговорност носят и двамата. Или пък – в кой точно момент постъпващият на държавна служба трябва да предостави информация за доходите си. А дали чиновникът може да получи допълнително професионално образование и извън пределите на Русия? Да, може, както се оказва, но има и отговори, съгласно които това може да се извърши само в Русия, или само в Русия и другите държави от ОНД, което не звучи съвсем невероятно.

Последно, но определено не по важност, е изискването към кандидат-чиновниците  да са достатъчно грамотни в компютърен план, което се проверява с практически задачи и примери, целящи да докажат наличието на знания и опит в областта на информационно-комуникационните технологии. Като например в този случай – къде трябва да се натисне, за да се разпечата текстът от сайта.

Недопускането на корупция и противодействието на този обществен паразит е друга сфера, в която кандидатите за чиновници в Русия трябва да са много добре подготвени и максимално неуязвими. Те трябва да познават дефиницията на понятието и източниците на по-висок корупционен риск, да знаят как се постъпва с подаръците, каква наказателна отговорност се предвижда в случаите на корупция, какво се прави при установяването на несъответствие между разходите на чиновника и неговото семейство и постъпващите доходи. Освен това трябва да могат да разрешават конкретни казуси, в които съществува подозрението за конфликт на интереси, и да знаят при какви роднински или семейни връзки е изключено подчиненото отношение между един и друг държавен служител. Необходимостта от тези познания почива на определена логика, а и отговорите на немалко от въпросите могат да се изчислят по пътя на логиката, но не и на следващия – в кой точно нормативен документ е фиксирана стойността на подаръка, получаван от държавен служител, при която той подлежи на предаване в съответния държавен орган.

 

Между 2 и 3 хиляди долара – толкова се оказва, че взимали подставени лица, за да се явят на тестовете вместо по-малко сигурните в знанията си кандидати. Поредната група измамници-благодетели е разкрита в началото на годината в Казахстан. Тя включвала 19 специалисти по законодателството, които за няколко години помогнали на 148 души да се устроят на държавна работа, без да отговарят на необходимите изисквания. „Направо е страшно да си представим къде и на каква позиция са тези хора сега“, заключават от Първи канал на казахстанската телевизия.

Льо Пен е предвидима, Макрон е бомба със закъснител

http://pogled.info/svetoven/evropa/lo-pen-e-predvidima-makron-e-bomba-sas-zakasnitel.85495

/Поглед.инфо/ Интервю на Таня Джоева с политолога Калоян Методиев за хоризонта на новата власт, българската дипломация, кризата в Македония и разделенията във френското общество

САЩ искат контрола върху пристанищата на Владивосток и Находка!

http://pogled.info/svetoven/sasht-iskat-kontrola-varhu-pristanishtata-na-vladivostok-i-nahodka.85496

/Поглед.инфо/ За да окажат натиск върху Северна Корея, американски конгресмени предлагат САЩ "да поемат контрола" върху пристанищата по целия свят, включително Владивосток и Находка! Подобна идея е чудовищна, провокативна и в случай че бъде одобрена от Сената и президента Доналд Тръмп, не означава нищо друго освен война.

Отношенията с Русия вече не се считат за грях

http://pogled.info/svetoven/otnosheniyata-s-rusiya-veche-ne-se-schitat-za-gryah.85497

/Поглед.инфо/ „Отношенията с Русия вече не се считат за грях”, огбелязва в редакционна статия финландското издание Ilta Sanomat. По време на официално посещение във Финландия на 4 май, руският външен министър Сергей Лавров се срещна с министъра на външните работи на Финландия Тимо Сойни и президент Саули Нийнистьо.

Украйна забрани на Стивън Сегал да влиза в страната за пет години

http://clubz.bg/53582-ukrajna_zabrani_na_stivyn_segal_da_vliza_v_stranata_za_pet_godini

Украинските власти забраниха на американския актьор Стивън Сегал, станал в края на 2016 г. гражданин на Руската федерация, да влиза в Украйна. Забраната важи за следващите пет години, съобщиха от украинската Службата за безопасност в отговор на въпрост от интернет-изданието "Апостроф". 

"Ръководейки се от част 1, ал. 13 от закона "За правовия статус на чужденците и хората без гражданство" и алинея 7 от закона "Основи на националната безопасност на Украйна", Службата за безопасност  взе решение за забрана на влизането в Украйна на посоченото лице за срок от 5 години", се казва в отговора на украинските спецслужби, публикуван вчера.

Преди това Стивън Сегал бе вкаран в базата данни за "престъпници" на украинския център "Миротворец". Актьорът е обвинен в поддържане на агресията на Путин в Украйна, в поддръжката на анексията на Крим, а също и в незаконно пресичане на украинската граница..

6 май - празник на Каварна и Тервел

//dariknews.bg/regioni/dobrich/6-maj-praznik-na-kavarna-i-tervel-2021831

Градовете Каварна и Тервел празнуват на Гергьовден. В морския град програмата за празничния 6 май ще започне в 8.30 часа със света литургия в храм “Свети Георги”. В 10.30 часа на площада ще има спектакъл с участието на ФТА ”Бизоне” и добруджанската народна певица Галина Дурмушлийск

Гергьовден е - почитаме един от най-големите християнски светци

//dariknews.bg/regioni/dobrich/gergiovden-e-pochitame-edin-ot-naj-golemite-hristiianski-svetci-2021832

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец, един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите преди 11 века. Свети Георги е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани.
Т

Гергьовден е!

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/gergiovden-e-2021833

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец, един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите преди 11 века. Свети Георги е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани.
Гергьовден е един от най-празнувани

Люлки, чевермета и състезания по стригане на овце за празника в Добрич и Шабла

//dariknews.bg/regioni/dobrich/liulki-chevermeta-i-systezaniia-po-strigane-na-ovce-za-praznika-v-dobrich-i-shabla-2021834

За пореден път на Гергьовден, Етнографската къща в Добрич кани на гергьовска люлка и теглене за здраве с над 100-годишния кантар. Традициите се изпълняват всяка година, в двора на историческия обект. Вратите са отворени от 8.30 до 17.30 часа. Празникът ще бъде озвучен с изпълнения

С тържествена церемония Силистра отбелязва Деня на храбростта

//dariknews.bg/regioni/dobrich/s-tyrzhestvena-ceremoniia-silistra-otbeliazva-denia-na-hrabrostta-2021835

Един от най светлите християнски празници - 6 май, Гергьовден, е Ден на храбростта и празник на Българската армия. В празничния ден, в ранните сутрешни часове, в православния храм "Св. св. първоапостоли Петър и Павел" отци от Доростолската епархия ще отслужат тържествена света литургия в чест на Св

Русия има неоспорими доказателства, че инцидентът с химическите оръжия в Сирия е провокация

http://pogled.info/svetoven/rusiya-ima-neosporimi-dokazatelstva-che-intsidentat-s-himicheskite-orazhiya-v-siriya-e-provokatsiya.85493

/Поглед.инфо/ Русия разполага с неоспорими доказателства, които показват, че събитията в Хан Шейхун са провокация. Москва ще продължи да убеждава Запада в това да промени своята позиция по този въпрос, заяви Александър Лаврентиев, ръководител на руската делегация в преговорите в Астана и специален представител на президента в Сирия.

Stratfor: Флотът на Китай заслужава похвала

http://pogled.info/svetoven/Stratfor-flotat-na-kitai-zasluzhava-pohvala.85494

/Поглед.инфо/ Прогноза: - Дори и Китай да продължи да дава приоритет на отбраната на близките морета, той ще ускори развитието на способностите на своя флот да проектира значителна сила далеч извън континентален Китай. - Въпреки че Китай вече е направил значителни стъпки в разработването на необходимите компоненти за глобално действащ военноморски флот, редица пречки ще ограничат неговите глобални морски амбиции. - Пекин ще продължи да изгражда своята морска сила през идните години, но през следващите десетилетия ще продължи да изостава от възможностите на американския флот за проектиране на сила.

Ансамбълът ни поведе след първото съчетание на световната купа в София (снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6207963

Ансамбълът ни поведе след първото съчетание на световната купа в София (снимки)Ансамбълът на България поведе в класирането след изиграването на първото съчетание от многобоя на пет обръча на Световната купа по художествена гимнастика в зала "Арена Армеец" в София, съобщи Sportal. Възпитаничките на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова,

Скандал между Меркел и Юнкер заради Брекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/skandal-mezhdu-merkel-i-yunker-zaradi-brekzit.85491

/Поглед.инфо/ Германската канцлерка Ангела Меркел е недоволна от действията на председателя Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на преговорите за Брекзит, пише списание „Шпигел“, позовавайки се на източници в канцлерството.

Унгария поиска оставката на един от ръководителите на Еврокомисията

http://pogled.info/svetoven/evropa/ungariya-poiska-ostavkata-na-edin-ot-rakovoditelite-na-evrokomisiyata.85492

/Поглед.инфо/ Унгарският министър на външните работи Петер Сийярто поиска оставката на първия зам-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, който бе обвинил унгарския премиер Виктор Орбан в антисемитизъм заради конфликта на Будапеща с милиардера Джордж Сорос.

Вицове за Гергьовден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207353

Вицове за ГергьовденНа Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно? - Трай и сипвай, че трябва да се прибера вкъщи да се боря с ламята! *** Християнин пита евреин: - Вие имате ли такива хубави религиозни празници като нашите - Коледа, Великден, Гергьовден? - Разбира се! Имаме чудесни религиозни празници - Песах, Шавуот, Ханука, Нощта на раздаване на Оскарите.

БДЖ пуска празничен туристически влак за Гергьовден

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bdzh-puska-praznichen-turisticheski-vlak-za-gergiovden-2021813

Празничен туристически Гергьовски влак тръгва от Горна Оряховица към Трявна в празничния 6 май. Така БДЖ ще отбележи един от най-тачените празници у нас, а и ще честити именния ден близо четиристотинте свои служители, които носят името Георги.
 
Само 80 са машинистите

Рекордни 36 участници се включват в тазгодишното издание на дефиле "Вино и гурме"

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/rekordni-36-uchastnici-se-vkliuchvat-v-tazgodishnoto-izdanie-na-defile-vino-i-gurme-2021767

36 участници се включват в третото издание на Дефиле „Вино и гурме“, съобщи организаторът и председател на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев. От тях 19 са винарските изби, 8 са ресторантите със съответните шеф-готвачи, 4 са производителите на храни. Участват и 4 други обекта в Стария град,

Какви са рисковете за децата в интернет?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvi-sa-riskovete-za-decata-v-internet-2021805

Родителите трябва да говорят често с децата си за опасностите в интернет. Това коментира за Дарик детския психолог Лиляна Тръпчева във връзка с разпространилата се онлайн игра "Синия кит". Психоложката посочи, че е добре да обясним на децата какви са рисковете в ин

Гергьовден – традиции и поверия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/gergiovden-tradicii-i-poveriia-video-2021773

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец, един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите преди 11 века. Свети Георги е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани.
<

Ако ви мъчи главоболие, прегледайте очите, съветва специалист

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ako-vi-mychi-glavobolie-pregledajte-ochite-syvetva-specialist-2021818

Главоболието при млади хора и деца, което липсва по време на отпуска или ваканция, обикновено се дължи на проблеми с очите като астигматизъм. Трябва да се знае обаче, че ако този дефект лесно може да бъде коригиран с помощта на очила, то заболявания като глаукомата

Хакери удариха Макрон ден преди вота

http://clubz.bg/53581-hakeri_udariha_makron_den_predi_vota

"Подложиха ни и станахме жертва на масирана и координирана хакерска атака“, обявиха от щаба на кандидат-президента Емаюел Макрон само ден преди решаващия втори тур на изборите в неделя, съобщи Би Би Си.

Оригинални документи са били откраднати и са смесени с фалшиви, за да се предизвика объркване сред хората и да се породят съмнения.

"Няма съмнение, че атаката е с цел подкопаване на доверието към Макрон в навечерието на вота", се казва още в декларацията на щаба на "В движение".

Центристът Еманюел Макрон се изправя срещу ултрадясната кандидатка на Националния фронт Марин льо Пен на 7 май. Последното проучване дава преднина на Макрон от 63 срещу 37 на сто за радикалната политичка.

Документи за предизборната кампания, счетоводни баланси и електронни писма бяха публикувани от анонимни лица в интернет платформата Pastebin минути преди полунощ в петък срещу събота, когато изтича времето за пропаганда. Днес във Франция е ден за размисъл.

Материалите са били откраднати от хакери още преди няколко седмици, разкриват от щаба на движението на Макрон. Все още не може да се каже кой точно е изпълнителят и поръчителят на атаката.

В четвъртък Еманюел Макрон заведе дело срещу Марин льо Пен за разпространяване на слухове, че имал тайна сметка на Бахамите. 

"Това са фалшиви новини и лъжи, а някои от сайтовете, които ги разпространяват са свързани с руски интереси", обяви кандидат-президентът.

Ментетата бяха светкавично разпространени от руски сайтове след изявлението на Льо Пен в дебата срещу Макрон, че се надява той да няма офшорна фирма на Бахамските острови.

В средата на февруари тази година генералният секретар на "В движение" обвини руски медии, че се стремят да направят от Макрон герой на фалшиви новини и обяви, че техният кандидат е преследван от руски хакери.

Тогава японската компания в сферата на киберсигурността Trend Micro публикува резултати от свое изследване на атака срещу щаба на Макрон с извода, че "хакери с характерни отличителни признаци на прокремълска групировка" са се опитвали да получат достъп до електронната поща на кандидат-президента. Ставаше дума за хакерската група Pawn Storm, известна с още поне пет имена. По-рано вестник "Файненшъл таймс" разкри, че точно тази група от атакуващи в киберпространството се ръководи непосредствено от Главното разузнавателно управление на Русия.

Украйна забрани на Стивън Сегал да стъпва на територията й

http://pogled.info/svetoven/ukraina-zabrani-na-stivan-segal-da-stapva-na-teritoriyata-i.85486

/Поглед.инфо/ Стивън Сегал, който стана известен през 90-те години на миналия век с екшън продукции като "Под обсада", бе лишен от правото да стъпва на украинска територия поне 5 години. Това стана ясно от писмо на украинските сили за сигурност, публикувано от новинарския сайт "Апостроф".

Новата антитерористична стратегия на САЩ ще изисква повече от съюзниците

http://pogled.info/svetoven/amerika/novata-antiteroristichna-strategiya-na-sasht-shte-iziskva-poveche-ot-sayuznitsite.85487

/Поглед.инфо/ Новата антитерористична стратегия на САЩ изисква съюзниците на Вашингтон да положат повече усилие в борбата с ислямистките групировки, докато междувременно изтъква, че тормозът никога няма да бъде напълно елиминиран. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на документ от 11 страници, видян от репотрери на агенцията. В него се допълва още, че трябва да се избягват скъпо струващи военни операции „с отворен край“.

Макрон бил станал жертва на "масивна и планирана хакерска атака"

http://pogled.info/svetoven/evropa/makron-bil-stanal-zhertva-na-masivna-i-planirana-hakerska-ataka.85488

/Поглед.инфо/ От предизборния щаб на френския кандидат-президент Еманюел Макрон съобщиха, че техни имейли и счетоводни документи са изтекли в интернет в резултат на "масивна и планирана хакерска атака". Те са били публикувани на уебстраницата на "Уикилийкс" и са с обем от близо 9GB общо.

САЩ възнамерява да продаде на Саудитска Арабия оръжия за милиарди долари

http://pogled.info/svetoven/sasht-vaznameryava-da-prodade-na-sauditska-arabiya-orazhiya-za-miliardi-dolari.85489

/Поглед.инфо/ Вашингтон работи активно по подготовката на договор със Саудитска Арабия за доставка на оръжие на стойност десетки милиарди долари. Това заяви в петък "Ройтерс" в навечерието на визитата на американския президент Доналд Тръмп в арабската страна.

Лавров обсъди с Тилърсън урегулирането на сирийския проблем

http://pogled.info/svetoven/lavrov-obsadi-s-tilarsan-ureguliraneto-na-siriiskiya-problem.85490

/Поглед.инфо/ Завеждащите външнополитическите ведомства на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Рекс Тилърсън обсъдиха в телефонен разговор как да бъде постигната деескалация на конфликта в Сирия. Това съобщи днес МвНР на Руската федерация след преговорите в казахстанската столица.

Румен Радев ще участва в честванията за 6 май

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rumen-radev-shte-uchastva-v-chestvaniiata-za-6-maj-2021807

На 6 май отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия.
 
От 9.00 ч. ще бъде отслужен водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин в София, а военният парад започва в 10.00 ч. на площад "Княз Александър I", съобщиха от

БДЖ осигурява над 14 000 допълнителни места във влаковете за почивните дни

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/bdzh-osiguriava-nad-14-000-dopylnitelni-mesta-vyv-vlakovete-za-pochivnite-dni-2021548

Над 14 400 допълнителни места във влаковете за почивните дни осигурява „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, съобщиха от компанията.
 
Основните направления, по които влаковете ще се движат с допълнителни вагони са: София – Варна – София, София – Бургас – София, София – Пловдив – София, Со

Националният военноисторически музей черпи с боб-чорба за 6 май

//dariknews.bg/regioni/sofiia/nacionalniiat-voennoistoricheski-muzej-cherpi-s-bob-chorba-za-6-maj-2021806

В Националния военноисторически музей днес е Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да разгледат отвътре определени експонати, както и да опитат войнишката боб-чорба.
 
Ще бъде представена и фотоизложба, проследяваща честванет

Прехвърлят пари от държавната субсидия за спешни ремонти на пътища

//dariknews.bg/regioni/vraca/prehvyrliat-pari-ot-dyrzhavnata-subsidiia-za-speshni-remonti-na-pytishta-2021758

180 хил.лв. са нужни на Община Лом за изкърпване на най-лошите пътни участъци от общинската пътна мрежа. Общинските съветници са взели решение парите да бъдат осигурени чрез пренасочване на част от държавната субсидия за капиталови разходи, съобщи вестник „Ломпрес“.  Според Закона за държавния бюдж

Турският тираджия, блъснал пътнически автобус край Монтана, остава в ареста (снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6207946

Турският тираджия, блъснал пътнически автобус край Монтана, остава в ареста (снимка)Окръжната прокуратура в Монтана поиска постоянна мярка "задържане под стража" за турския тираджия Серкан Чакър, който в сряда блъсна с ТИР-а си и хвърли в дере пътнически автобус край Монтана. При жестоката катастрофа загина 21- годишна студентка, а осем мъже и жени бяха настанени на лечение в болницата в Монтана, трима от тях с тежки травми.

Днес Военноисторическият музей е с вход свободен и празнична програма

http://pogled.info/bulgarski/dnes-voennoistoricheskiyat-muzei-e-s-vhod-svoboden-i-praznichna-programa.85483

/Поглед.инфо/ Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта - 6 май, с вход свободен от 10.00 до 18.00 часа за постоянната хронологична и външна експозиция. Освен нея днес ще бъде представена и специално за празника фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията.

1 200 военни ще присъстват на парада на армията

http://pogled.info/bulgarski/1-200-voenni-shte-prisastvat-na-parada-na-armiyata.85484

/Поглед.инфо/ 1 200 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България, както и самолети МиГ-29 и вертолети Ми-17 и „Кугър” ще участват днес на военния парад, с който се отбелязва Деня на Храбростта и празника на Българската армия.

Великобритания направи тайно подробен план към легализирането на електронното следене

http://pogled.info/svetoven/evropa/velikobritaniya-napravi-taino-podroben-plan-kam-legaliziraneto-na-elektronnoto-sledene.85485

/Поглед.инфо/ Британското правителство е изготвило тайно подробен план, с който да бъдат увеличени законовите правомощия на разузнавателните органи в областта на електронното следене, предава "Индипендънт". Предвидена е възможността всеки да може да бъде следен в реално време, както и забрана за пълното криптиране на информацията.

Валежи и понижаване на температурите

//dariknews.bg/regioni/shumen/valezhi-i-ponizhavane-na-temperaturite-2021798

През деня над Западна и Централна България отново ще се развива купеста облачност и ще има превалявания с гръмотевици. Преди обяд в източните райони валежите ще продължат, като след обяд постепенно ще отслабват и спират. Ще духа умерен, временно силен северозападен, а в Източна България<

Затварят улици в „Тракия“ заради лекоатлетически крос, 44 и 93 променят маршрутите си

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zatvariat-ulici-v-trakiia-zaradi-lekoatleticheski-kros-44-i-93-promeniat-marshrutite-si-2021645

Във връзка с поредния крос по инициатива на Национално движение „Спорт за всички“ – „Мама, татко и аз – баба, дядо и внуче“, ОП „Организация и контрол на транспорта“ уведомява че на 06.05.2017 г. /събота/  от 07:30 ч. до 13:00 ч. в район „Тракия“ се  затваря за движение ул. „Георги Данчов”- от кръс

Честито! Няколко пъти честито!

http://pogled.info/bulgarski/chestito-nyakolko-pati-chestito.85481

/Поглед.инфо/ 1. Честитя именния ден на всички с името Георги, които са включени в моята ФБ група.

САЩ намразиха Артеник Арабаджан за един жест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205058

САЩ намразиха Артеник Арабаджан за един жестЕдин жест накара САЩ да намразят българина Артеник Арабаджан за най-великия финал в баскетбола може би за всички времена. По ирония на съдбата една от най-големите фигури в родния спорт почина в Ню Йорк на 87-годишна възраст. От включването на спорта в програмата на олимпиадите САЩ имат 7 титли и 63 поредни победи. До 9 септември 1972 г. в Мюнхен.

Хороскоп за 6-12 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_653659.html

{"oven":"По Гергьовден – поводи за празнуване, колкото щете, а не е зле да помислите сериозно и за работа. Част от Овните вземат важни решения за професионална изява и печалби, от понеделник ще търсят по-равностойни партньорства. Не бързайте да влизайте в спорове, пък и не давайте обещания, които няма как да изпълните сега. Някои околни, даже близки ви дразнят с поведение и съвети, стегнете се и ще парирате неразумните думи без усложнения. Бъдете тактични, има риск от раздели, ако ги искате – ОК, но ако се объркате в своите емоции... ","telec":"Започващото 7-дневие е по-динамично, бъдете бдителни към тонуса си, а и не пропускайте празника на близки и познати. На такива срещи за Телците се очертават шансове за нови изяви и печалби, да ги анализират с половинката и децата, може да им подскажат полезен ход, да им помогнат. От сряда ви се ще да действате сами, всъщност проблемът е в следващите дни най-стриктно да уреждате финансови и административни въпроси. Не подценявайте грижата и за личния си бюджет, и за уреждане на сметките в екип, щом работата е бърза.","bliznaci":"Празнично 7-дневие, обаче вие ще имате и доста служебни задължения, а се откриват и нови възможности за изява и печалби. Едни Близнаци са във вихъра на флиртове, втори са доволни от кариерен напредък и ще се поразпуснат за покупки, разкрасяване. Хубаво, но да е с мярка, и вие харесвате с очи, но обичате със сърце и разум. Както търпеливо упорствате в професията, така ще укрепвате и любовна връзка, която смятате, че може да прерасне в семейна. Четвъртък е най-напрегнат и труден, но в петък усилията ви дадат добър плод.","rak":"За вас тези дни не са леки, дано си имате доверени близки, с които да обсъдите нещата, които ви притесняват, ще дадат разумен съвет поне за лични въпроси. Група Раци имат и делови грижи, от сряда работата ще тръгне по-леко. Едно, че идеите ви са навременни, второ, готови сте да упорствате и даже да виждате пропуски на колеги, и да съзнавате къде знанията ви не стигат. Не е нужно да критикувате, да се сърдите. Просто ще установите равностойни партньорства, ще ви влеят енергия за изява, а шефовете ще признаят: планът ви е ефективен.","luv":"Именни дни и други празнични поводи сега ще ви срещат с доста повече хора, вероятни са предложения за начинания, печалби. Някои Лъвове ще се хвърлят веднага в работа, но други чувстват нужда от отдих, по-бързо ще възстановят сили и ще забравят лични грижи. Що се отнася до делата ви, анализирайте офертите, до вторник следвате чужди идеи, отстъпвате, търсите покровители. Иска ви се екипът да е по-продуктивен, а не да се раздира от спорове, всеки да гледа само себе си... С такт ще наложите по-градивен тон, не щадете хитреци.","deva":"Уж куп поводи за купони, а не забравяте служебни и домакински задължения. Поне намалете критичността към близки, сега споровете лесно се изострят, а отношенията задълго ще се усложнят заради взирането ви в детайли. Част от Девите са по-пестеливи, ето това може да предизвика неодобрение у колеги, познати, роднини, да мерят по сто пъти преди да режат, за да не развалят перспективни съюзи. От вторник се нуждаете от приятелски услуги, може да идват по-бавно или да се дразните, че зависите от друг, но ви пазят от ядове.","vezni":"От Гергьовден е редно да понамалите купоните, имате нужда от тонизиране и подготовка на нови делови изяви. Доста Везни обаче са на мушката на хитреци и използвачи, които се опитват да ги въвлекат в някакви служебни интриги и планове за лесни доходи. Не се поддавайте, първо ще се чувствате употребени, от вторник до четвъртък ще залагате на самостоятелни изяви. Внимавайте те да не ви подведат да гоните кариера, която не ви подхожда или ви отклонява от партньорства и дружби, ако те ви зареждат с идеи и радост от свършеното.","scorpion":"При тези празнични поводи ви предстоят доста срещи с роднини, приятели, познати. Скорпионите имат куп грижи в работата, но до четвъртък нека дадат предимство на домашните, особено дамите трябва изцяло да се посветят на половинката, деца, внуци. Вероятно ще споделите и вашите тревоги, мнението на събеседниците ви е обективно, ако ви критикуват – има за какво, признайте. Сега трябва да запретнете ръкави за по-черна работа в службата, да изяснявате проблеми, търпеливо да градите екипа си. Усилията ви ще донесат резултати.","strelec":"Гергьовденските срещи подхранват амбиции за изява и печалби, а и конкретни оферти има. Група Стрелци мислят за друга дейност, преместване, проекти на шефове ще им открият път, ще дадат поле на професионализма и лидерските им тежнения. Не прекалявайте с купони, за да не пропилеете шанса, някои се увличат в сметки, съперници ги атакуват, правят пропуски. От сряда бъдете подчертано отстъпчиви с колеги, подчинени и клиенти, за да не се настроят срещу вас. В любовта сте неудържими, но ако сте обвързани, не наранявайте.","kozirog":"До вторник настроението ви е празнично, постъпленията и постигнатото в работата не са малки. Но Козирозите да не ги надценяват, има и поводи за противопоставяне, опонентите им са готови на разни номера. Неведнъж сте се справяли с такива интриги, сега отстъпете, съхранете енергията и идеите си, укрепете партньорствата. В сряда бъдете особено бдителни с документи, финанси, администрация, ред въпроси не са изяснени. По-далновидните ще прозрат и в пречките шанс за напредък, важно е да имат екип от верни хора.","vodolei":"Уж Гергьовден води хоро от именни дни и други празници, а вие следва да удвоите бдителността за дела и финанси. Водолеите току гледат в бъдещето, но сега да не прекаляват, защото стари опоненти се готвят да им извъртят интрига, в четвъртък може да ги подведат с информация, да ги ощетят. Други от знака ще търсят помощ от шефове, ако се налага – от заместници или чрез посредници. Колеги и съседи постепенно ще се убеждават в правотата и коректността ви, та не се престаравайте да им угаждате, нито пък да ги корите.","ribi":"Гергьовденските срещи с родата и познати ви подтикват да си отваряте очите на 4, за да не проваляте плановете си за изяви и печалби. Усещате: и в кръга ви има неискрени хора. Група Риби разчитат на покровители, с такт убеждават шефове и спонсори да подкрепят начинанията им. До вторник сте по-потайни, но и не си позволявайте да мерите себе си и другите с различни аршини. От сряда започват процеси, които ще ви накарат да бъдете много дисциплинирани и с каквото може, да помагате на най-близки, често и те доста ви изненадват..."}

След раздялата с Анджелина Джоли Брад Пит спря алкохола

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207282

След раздялата с Анджелина Джоли Брад Пит спря алкохолаМакар и на 53 години, с два развода и 6 деца зад гърба си, холивудският актьор Брад Пит все още изглежда завидно привлекателен и успява да се поддържа в добра форма. Това може да се види от фотосесия в американски национални паркове, която Пит направи за списание GQ Style. Там даде и първото си интервю след обявяването на развода си с актрисата

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване