Четирима са загинали при катастрофи в страната през денонощието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208294

Четирима са загинали при катастрофи
в страната през денонощиетоЧетирима са загинали при станалите 21 тежки катастрофи през изминалото денонощие в страната, съобщи МВР. Ранени са 24-ма, за живота на двама от тях има опасност. В София са регистрирани четири тежки и 184 леки пътни произшествия, при които са пострадали 10

Президентът призова политиците да се опират на военната експертиза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208279

Президентът призова политиците да се опират на военната експертизаПризозавам политиците да се опират по-често на военно-техническата ескпертиза. Това заяви президентът Румен Радев в словото си на парада по случай Гергьовден - Деня на храбростта и празник на Българската армия. "Крайното решение за придобаване на нова военна техника и модернизация е на армия винаги е политическо", каза Радев.

Радев: Нашата армия винаги е била символ на държавност и храброст

http://econ.bg/Новини/Радев-Нашата-армия-винаги-е-била-символ-на-държавност-и-храброст-_l.a_i.742187_at.1.html

Има дати в историята ни, които ни зареждат с вяра и оптимизъм и които изпълват сърцата ни с гордост. Такава е датата 6 май - Ден на храбростта и...

Видео: "Момчешка банда", съставена от момичета, провокира разбиранията за пола в Китай

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/06/2966073_video_momcheshka_banda_sustavena_ot_momicheta/?ref=rss


Групата Acrush е първата в Китай, а може би й спо света момчешка банда, съставена изцяло от момичета. Първият им сингъл излезе миналата седмица, но те вече се радват на стотици хиляди фенове, разказва "Ройтерс".

"Поколението на бащите ни още подкрепя идеята, че момичетата трябва да се обличат женствено - нещо, с което никога не съм се чувствала комфортно", споделя пред "Ройтерс" 23-годишната Мин Джунциен от Acrush. "Обичам унисекс...

Тръмп е най-често съденият президент в историята на САЩ

http://www.mediapool.bg/tramp-e-nai-chesto-sadeniyat-prezident-v-istoriyata-na-sasht-news263531.html

Срещу американският президент Доналд Тръмп е бил заведен безпрецедентно голям брой дела във федералните съдилища. Спрямо базата данни на американските съдилища срещу него са били подадени 134 иска, откакто той е встъпил в длъжност преди 100 дни, сочи проверка на американския вестник "Бостън Глоуб", цитирана от БГНЕС.   Общият брой на жалбите срещу Тръмп е близо три пъти по-голям отколкото на тримата му предшественика общо. През първата си година Барак Обама се е изправил пред 26 обвинения, Джордж В. Буш - пред 7, а Бил Клинтън - 15.   80% от всички дела срещу администрацията на Тръмп са свързани със затягането на имиграционните режим, условията за задържане в затворите и нарушаването на гражданските права и свободи, като 55 на сто от жалбите са подадени от Източното крайбрежие.   Дела са завеждали и големи градове като Сан Франциско, Ричмънд и Сиатъл, които съдят президента за опит за задържане на финансови средства.   Жена от Куинси, Масачузетс, пък е отишла в съда с твърдението, че действията на президента са я накарали да изгуби "радостта от живота си".  

Над 30 души пострадаха при пожар в 40-етажна жилищна сграда в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208272

Над 30 души пострадаха при пожар в 40-етажна жилищна сграда в МоскваНад 30 души са пострадали при пожар в 40-етажна жилищна сграда в югозападната част на Москва. От тях 11 са настанени в болница, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. "Медицинска помощ са потърсили 31 души, сред които шест деца. От тях 11 души са настанени в болници, сред тях две деца", уточни служител на Спешна помощ.

Кунева: Западните Балкани да станат тема на нашето председателство

http://offnews.bg/news/n_1/n_654835.html

България може да наложи темата за Западните Балкани като приоритет в нашето председателство, заяви пред БНТ Меглена Кунева, председател на "Движение България на гражданите" и първи еврокомисар на страната в Европейската комисия. "В момента най-важното е председателството на Съвета на Европейския съюз, дори стабилността в държавата се обяснява с това, но за да направим добро впечатление освен правителство, трябва и добра подготовка, за която се направи не малко", каза тя. Според нея е важно не един министър да познава функционирането на Съюза, а всички, ако искаме да има реални ползи за България и да убедим партньорите, че освен европейските проритети, трябва да се вложат усилия и националните ни важни теми. "Ако се справи добре, България може да се бори и за част от наследството след Брекзит. Влизането в ЕС ни даде огромни възможности, дано при председателството успеем да докажем, че България е отговорна страна и може да е лидер на процеси", допълни тя. Попитана за образованието Кунева беше категорична, че ако то е истински приоритет, трябва да получи и повече средства от държавния бюджет.

Русия твърди, че химическата атака в Сирия е провокация

http://www.moreto.net/novini.php?n=350585

Русия разполага с неопровержими доказателства, че химическата атака в сирийския град Хан Шейхун е провокация. Това заяви, цитираният от руската информационна агенция „Новости”, ръководител на руската делегация на преговорите в Астана за Сирия Александър Лаврентиев.

Деница Златева е отказала да бъде и еврокомисар

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/denica-zlateva-e-otkazala-da-byde-i-evrokomisar-238914/

Закъснението по подготовката на българското председателство на ЕС е наваксано, според вицепремиера в служебното правителство

Холандка прави шикозни дрехи от кравешка тор (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/holandka-pravi-shikozni-drehi-ot-kraveshka-tor-snimkivideo-2021872

Модните марки все по-често се обръщат към рециклирани материали, с които изработват шикозни тоалети. По тенденцията е увлечена и холандската дизайнерка Джалила Есеиди, която направи своя колекция от дрехи, изработени от кравешка тор.
 

Изследват и водата в Ракитово за уран

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/izsledvat-i-vodata-v-rakitovo-za-uran-2021871

Проби от питейна вода са дадени от „Водоснабдяване, канализация и териториален инженеринг“ (ВКТВ) в Ракитово за изследване за уран, обща алфа и бета активност, съобщават от общината в града. Анализите са поискани от управителя на дружеството инж. Ангел Паризов. Резултатите ще бъдат оповестени публи

Трикове и писателски тайни за деца от експертите на Оксфорд

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/06/2964733_trikove_i_pisatelski_taini_za_deca_ot_ekspertite_na/?ref=rss


Създаването на истории и записването им може да изглежда лесно, докато не застанеш пред празния бял лист – както физически, така и пред екрана на някое модерно устройство. Нещо повече – разказването на истории е умение, от което професиите на бъдещето се нуждаят повече от всякога.

Това е умение, което не се учи в училище – там се усвоява създаването на текст в различни формати, подчинени на куп правила, свързани с процеса на обучение и опознаване на литературата и езика....

Каракачанов: Ако не осъзнаем необходимостта от средства към Българската армия, сме изправени пред риск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208266

Каракачанов: Ако не осъзнаем необходимостта от средства към Българската армия, сме изправени пред рискАко като общество не осъзнаем необходимостта да отделим средства и уважение на Българската армия, ние сме изправени пред риск. Това каза пред „Фокус“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Българската армия е уникална, защото е една институция, която 14 века е устоявала независимостта и съществуването на България.

Младите ни математици спечелиха Балканиадата в Охрид

http://offnews.bg/news/n_1/n_654833.html

Българският отбор се представи отлично на 34-ата Балканска олимпиада по математика, която се провежда от 2 до 7 май т.г. в Охрид. Младите ни математици спечелиха 4 златни и 2 сребърни медала и заеха първо място в отборното класиране с 226 т. от 240 възможни. С максимален резултат от 40 т. са трима български ученици – Виолета Найденова (СМГ), Кирил Бангачев (СМГ) и Константин Гаров (ПМГ–Бургас). Златен медал с 39 т. заслужи и Атанас Динев (ПМГ - Бургас), а сребърни – Иван Ганев с 34 т. (Американски колеж – София) и Борислав Антов с 33 т. (СМГ) . Ръководител на отбора е ас. д-р Драгомир Драгнев, зам.-ръководител – доц. д-р Ивайло Кортезов, а наблюдател – чл.-кор. Олег Мушкаров (и тримата от ИМИ при БАН).

Джошуа: Предупредих Кличко, че ще го размажа

http://offnews.bg/news/n_1/n_654834.html

Британската звезда на професионалния бокс Антъни Джошуа разкри какво е казал на Владимир Кличко по време на мача помежду им на "Уембли" на 29 април. Става въпрос за ситуацията в шестия рунд, когато украинецът прати Джошуа в тежък нокдаун. Мачът изглеждаше свършил за местния любимец, но в следващите рундове Джошуа се възстанови и в крайна сметка спечели с технически нокаут в 11-ия рунд и така защити титлата си тежката категория на Международната боксова федерация (IBF) и добави и тази Световната боксова асоциация (WBA). "Просто му казах, че ако ме остави да изкарам рунда, ще го размажа. Можете да видите на записа, че му говорих на ринга. Когато го повалих в петия рунд, изразходвах много енергия и след това бях изморен, така че получих 10 секунди почивка щом той ме прати в нокдаун. 10 секунди са цял живот на ринга. Щом станах, знаех, че просто трябва да се защитавам. Всеки може да прави удари, но много е важно да работиш върху защитата си. Така че това му казах, че ако оцелея този рунд, ще победя", заяви Джошуа.

Първият законопроект на ГЕРБ ще е за мажоритарна система

http://clubz.bg/53587-pyrviqt_zakonoproekt_na_gerb_shte_e_za_majoritarna_sistema

Първият законопроект, който ще бъде внесен от ГЕРБ в началото на другата седмица, ще бъде законопроектът за мажоритарната система.

Това заяви пред журналисти в Златоград председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Той подчерта, че това е поет ангажимент от ГЕРБ още в края на 43-тото Народно събрание.

„Надявам се, че предложенията ни ще срещнат парламентарна подкрепа. Длъжни сме да го направим, защото това е едно от обещанията, който поехме пред избирателите си по време на предизборната кампания. Ще направим всичко възможно да изпълним обещаното“, категоричен бе Цветанов.

Това стана само ден, след като Слави Трифонов излезе да протестира пред парламента, че депутатите загърбват внушителните, макар и недостатъчни резултати от референдума.
Цветан Цветанов обясни, че вторият законопроект, внесен от ПГ на ГЕРБ, ще бъде за концесиите. Той посочи, че президентът Румен Радев е наложил вето върху него, когато е нямало действащ парламент и е било невъзможно да се изпълни конституционната процедура за повторно гласуване. Според зам.-председателя на ГЕРБ, новият парламент трябва да извърви отново цялата процедура по внасяне, обсъждане и гласуване, която в предишното Народно събрание е продължила около година и половина – с дискусии с бизнеса, с НПО, със съответните институции. Цветанов разясни още, че ако този законопроект не бъде одобрен от парламента, България влиза в наказателна процедура.
На журналистически въпрос относно състава на министерствата Цветан Цветанов отговори, че най-късно до десетина дни този процес ще приключи. „Съгласуван е между ГЕРБ и Обединени патриоти, имаме много добре работеща система, която даде резултат както за акцентите в управленската програма, така и за коалиционното споразумение. И видяхте, че и персоналният състав на правителството беше изключително добре възприет от обществото, той получи и необходимата парламентарна подкрепа“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

 “Още в сряда ще бъде направено необходимото и областните администрации да заработят в обичайния за ГЕРБ ритъм – на високи обороти, за да имаме високата ефективност, да показваме видимите резултати, които достигат до хората“, съобщи още Цветанов.

Продават костюми на Бритни Спиърс за 1 млн. долара

https://www.actualno.com/scene/prodavat-kostumi-na-britni-spiyrs-za-1-mln-dolara-news_609877.html

Колекционерка поиска в EBay 1 млн. долара за костюм от 2001 година на поп певицата Бритни Спиърс. Е, към него вървят още 6 автентични сценични тоалети на някогашната тийн звезда, която наскоро възобнови музикалната си кариера. За тях Дана Проктор гарантира, че наистина са носени

Кой колко получава в Германия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6207677

Кой колко получава  в Германия    Близо половината от населението на страната принадлежи към средната класа Напоследък често се твърди, че средната класа в Германия умира. Но цифрите казват друго: около половината от населението на страната принадлежи именно към средната класа. Ето как са разпределени доходите в Германия. Противно на разпространеното усещане средната класа

Над 100 ученички са настанени в болница в Делхи след изтичане на газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208258

Над 100 ученички са настанени в болница в Делхи след изтичане на газНай-малко 110 ученички от училище за момичета в южната част на индийската столица днес са били настанени в болница зарази изтичане на газ, съобщи индийската агенция ИАНС, цитирана от БТА. Всички ученички и учителите спешно са били евакуирани от сградата. По време на учебни занятия в училището, което се намира в делхийския район Туглакабад,

Моите съдилища са по-важни от твоите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/06/2966588_moite_sudilishta_sa_po-vajni_ot_tvoite/?ref=rss


Анализът е от Седмичният бюлетин на Института за пазарна икономика

Независимо дали ще имаме реални действия по продължаване на съдебната реформа в посока независимост на съда и отчетност на прокуратурата, за българското правосъдие предстои важен институционален въпрос, а именно преначертаване на съдебната карта на съдилищата в страната. Казано с други думи, предстои редуцирането на броя им. Ясно е, че при намаляващо население и обезлюдяване на населени места това действие...

Кой живее на лицето на Тръмп? (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_654825.html

Много мисли вероятно минават през ума ви, докато гледате Доналд Тръмп. Но едно нещо, за което вероятно не сте помислили, е колко много брадичката на президента прилича на жаба. Американски художник от Тексас на име Майк Мичъл отиде една крачка по-далеч и илюстрира забавното сравнение.  "Тръмп ни запозна с най-новия член на кабинета си - жабата, която живее на лицето му", пише Майк под снимките на президента със зеленото земноводно. За часове, снимките, публикувани в Twitter, събраха десетки хиляди харесвания и бяха споделени почти 50 000 пъти.

Хакерска атака, напрежение и скандали в Деня за размисъл във Франция

http://www.moreto.net/novini.php?n=350582

Ден за размисъл преди втория тур на ключовите за бъдещето на Франция и Европейския съюз президентски избори. В неделя, 7 май, французите ще избират между центриста Еманюел Макрон и националистката Марин Льо Пен. Очаква се избирателната активност този път да е по-ниска от преди 2 седмици.

Китай изкушава селекционера на Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_654831.html

Космическа оферта е получил селекционерът на Германия Йоаким Льов от китайската футболна федерация. Според информация на "Ас" китайците са предложили двугодишен договор на германския специалист с рекордното заплащане от 25 милиона евро на година. Предложението е коректно, защото китайците искат Льов да застане начело на националния им отбор, след като си свърши работата с Германия на световното по футбол през 2018 година в Русия. По принцип договорът на Льов с Германския футболен съюз е до 2020 година, но при негативен развой на Мондиала и двете страни може да поискат развалянето му. Негативен за стандартите на Бундестима би бил всеки сценарий, който включва отпадане преди полуфиналите. Германия е действащ световен шампион, след като спечели Мондиал 2014 в Бразилия.

Хакери разбиха и електронната поща на Макрон

http://www.investor.bg/evropa/334/a/hakeri-razbiha-i-elektronnata-poshta-na-makron-238913/

Документи на екипа от кандидатпрезидентската кампания на независимия центрист са публикувани в интернет часове преди настъпването на деня за размисъл

ЕС постепенно преминава към електромобили и хибриди

https://www.actualno.com/cars/es-postepenno-preminava-kym-elektromobili-i-hibridi-news_609894.html

За първото тримесечие нта 2017 г. на територията на страните от ЕС са продадени 213 000 нови автомобила, работещи с алтернативни горива. Това съобщава асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА), според чиято статистика продажбите на хибриди и електромобили са ск

Сериозни материални щети след пороя в село Лиляче (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208252

Сериозни материални щети след пороя в село Лиляче (Видео)Сериозни материални щети след пороя във врачанското село Лиляче. В навечерието на Гергьовден порои и градушки удариха Западна България, информира NOVA. Във Врачанско поройни дъждове наводниха мазета и приземни етажи. Пострадали са и улиците в селата, водата е отнесла части от асфалтовата настилка. Най-пострадало е село Лиляче.

60 000 зрители за 10 дни аплодираха Филип Киркоров

http://www.cross.bg/filip-kirkorov-stzenata-1542186.html

/КРОСС/ Филип Киркоров отпразнува 50 годишният си юбилей по кралски. Километър и половина опашка се извиваше ежедневно пред Кремъл през последните десет дни. Под дъжда с часове стояха не само московчани, но и хора дошли специално за концерта от различните краища на Русия. Полицейското присъствие беше внушително. Над 500 полицаи охраняваха двореца на властта и самото шоу. Желаещите да попаднат сред публиката до последния момент не губиха надежда. Съобразителни „бизнесмени" препродаваха билети , дори служебни покани. Пропуските на черно варираха от 100 до 500 евро в зависимост от местата в огромната Кремълска зала. Бусче с ликът на Филип Киркоров кръжеше около билетния център наблюдавайки ожесточения пазарлък. Пропускателния режим беше по строг от този по летищата. Прииждащата публика минаваше през три скенера, разположени на три места с допълнителна индивидуална проверка по преценка на органите на реда. Полицията беше изключително любезна с всички. Полицаите упътваха откъде е опашката, чието начало и край трудно се виждаше. В крайна сметка след изключително щателната проверка хората минаваха през централната порта на Кремъл и се отправяха към основната конгресна зала за великото шоу. В интерес на истината не е много ясно как толкова организирано и без инциденти се пропускаха 6 000 човека на куп. И въпреки проливният дъжд имаше ред и дисциплина. Във фоайето зрителите ги обслужваха огромно количество гардеробиери и упътващ персонал

Спортът в ефир на 6 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_654830.html

Богата спортна програма предлага днешния 6 май. Първенствата по футбол в Европа навлизат в решителна фаза и ни очакват много вълнуващи битки, като акцентът ще е върху битките за титлата в Италия и Испания. Любителите на колоезденето пък ще се насладят на втория етап на Обиколката на Италия. 10, 45 MotoGP, Гран при на Испания (трен.) Mtel sport 1 (пряко) 12,00 Тенис, турнир за жени в Прага F+/ Sport+ HD (пряко) 13,00 - Франция - Фарьорски острови, европейско до 17 г., пряко Евроспорт 2 14,00 Колоездене, обиколка на Италия Eurosport 1 (пряко) 14,30 - Манчестър С - Кристъл Палас, Англия, Висша лига, пряко Диема Спорт 2 14,40 Художествена гимнастика, СК в София БНТ HD (пряко) 15,55 Голф, турнир в Сейнт Олбанс  Mtel sport 2 (пряко) 16,30 - Байерн - Дармщад, Германия, Първа Бундеслига, пряко Евроспорт 2 17,00 - Шахтьор Д - Заря Луганск, Украйна, Висша лига, пряко Мтел Спорт 1 17,15 - Атлетико М - Ейбар, Испания, Примера дивисион, пряко Sport+ HD 17,30 - Нефтохимик - Локо ГО, България, Първа лига, пряко Диема Спорт 16,00 - Пари Сен Жермен - Бордо, Франция, Лига 1, пряко Нова Спорт 18,45 - Испания - Италия, европейско до 17 г., пряко Евроспорт 1 19,00 - Спартак Москва -Том Томск, Русия, Висша лига, пряко Мтел Спорт 1 19,00 - Наполи - Каляри, Италия, Серия А, пряко RING 19,30 - Барселона - Виляреал, Испания, Примера дивисион, пряко Sport+ HD 19,30 - Суонзн - Евертън, Англия, Висша лига, пряко Диема Спорт 2 19,30 - Херта - РБ Лайпциг, Германия, Първа Бундеслига, пряко Евроспорт 2 20,00 - Пирин Бл - Берое, България, Първа лига, пряко Диема Спорт 21,00 - Нанси - Монако, Франция, Лига 1, пряко Нова Спорт 21,45 - Гранада - Реал М, Испания, Примера дивисион, пряко Sport+ HD 21,45 - Ювентус -Торино, Италия, Серия А, пряко RING

Ден за размисъл преди решаващия втори тур във Франция

http://www.cross.bg/makron-frantziya-vreme-1542185.html

/КРОСС/ Ден за размисъл преди решаващия втори тур на президентските избори във Франция. Гласоподавателите ще изберат между центриста Еманюел Макрон и крайнодесния кандидат Марин льо Пен. 39-годишният Макрон, сочен за фаворит, може да се превърне в най-младия френски президент. Той води убедително пред Льо Пен след силното си представяне на единствения телевизионен дебат между двамата претенденти в сряда. Според публикуваното вчера проучване на Elabe центристът е подкрепян от 62% от французите, а Льо Пен - 38 на сто. Двамата кандидати имат диаметрално различни позиции във външната политика. Докато Макрон призовава за тясно сътрудничество с международните институции, то Марин льо Пен е твърд националист. Бъдещето на Франция в ЕС беше основното бойно поле по време на предизборната кампания, отбелязва Франс прес. Льо Пен прогнозира, че ЕС "ще умре" и обеща да организира референдум за Фрекзит. Тя също така отдавна настоява Франция да напусне еврозоната и да се върне към франка, а също така страната да напусне Шенгенската зона. Макрон, бивш икономически министър, иска да се реформира и подсили Европейският съюз. Той дори се срещна с германския канцлер Ангела Меркел по време на кампанията. Центристът подкрепя отделен бюджет за еврозоната, а също така предлага откриване на парламент и пост на финансов министър в рамките на валутния съюз. По отношение на Брекзит Макрон споделя позицията, че няма да бъде много лесно на Великобритания по време на разводните дела

Венеция забрани дюнерите

http://offnews.bg/news/n_1/n_654826.html

Местните власти във Венеция забраниха появата на нови обекти за бърза храна, включително дюнерджийници в опит да опазят "културното наследство на града" и неговия романтичен дух. Новият закон, който вече е в сила, ограничи и броя павилиони, от които може да бъде закупена пица на парче. Затова пък от управата на града обещават да бъдат създадени много райони за пикници. "Искаме да дръпнем спирачките на всяка дейност, която не съответства с опазването и развиването на венецианското културно наследство", заяви пред ""Гардиън" Паола Мар - отговорникът за туризма в града. Тя добави още, че романтичният италиански град не възразява срещу дюнерите и бързата храна и подчерта, че няма проблем хората да ядат навън. "Проблемът е, че туристически град като нашият е изправен през риска да загуби своята идентичност. Има местни продукти, които трябва да се опитаме да промотираме", аргументира тя нововъведението, съобщава БГНЕС.

Четирима загинаха при нападение в офис на управляващата партия на Мексико

https://www.actualno.com/america/chetirima-zaginaha-pri-napadenie-v-ofis-na-upravljavashtata-partija-na-meksiko-news_609885.html

Четирима човека загинаха, след като въоръжени мъже се опитаха да ограбят офис на управляващата в Мексико Институционна революционна партия (ИРП). Това съобщи ТАСС, позовавайки се на представители на властта. Според данните на мексиканската полиция нападението е било извъ

Вход свободен във Военноморския музей за днешния празник

http://www.moreto.net/novini.php?n=350570

По повод празника на Българската армия и Денят на храбростта - 6-ти май Военноморският музей във Варна ще работи с вход свободен, научи Moreto.net Освен постоянните вътрешна и външна експозиции на музея, може да бъде видяна и изложбата „Българската морска авиация в полет между две стихии", която беше тържествено открита преди дни и е посветена на 100-годишнината от създаването на военноморската ни авиация.

Румен Радев положи венец пред паметника на Незнайния воин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208237

Румен Радев положи венец пред паметника на Незнайния воинТържественото на Деня храбростта и денят на храбростта започна с водосвет на бойните знанема - светини. Церемоята се състоя на площад Свети Александър Невски пред паметника на Незнайния воин. Водосветът бе извършен в присъствието на Българския патриарх Неофит. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев - върховен главнокомандващ военните

МБАЛ "Д-р Иван Селимински" може да не подпише договори с НЗОК

//dariknews.bg/regioni/sliven/mbal-d-r-ivan-seliminski-mozhe-da-ne-podpishe-dogovori-s-nzok-2021869

МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен подкрепи декларацията на Националното сдружение на областните  многопрофилни  болници за активно лечение. Тя е приета на редовно събрание състояло се на 27 април 2017г . в Шумен.

В декларацията се казва: ” Като директори на областните многопрофилни б

Малко над 3000 са родените бебета през изминалата година

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/malko-nad-3000-sa-rodenite-bebeta-prez-izminalata-godina-2021801

През 2016 г. в област Стара Загора са регистрирани 3 049 родени деца, като от тях 3 025 са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 58 деца.
Момчета са 1 565 и са със 105 повече от момичетата. 

Най-висока е раждаемостта в общините Николаево

Кльощавите модели вън от модните подиуми във Франция

//dariknews.bg/novini/sviat/klioshtavite-modeli-vyn-ot-modnite-podiumi-vyv-franciia-2021870

Във Франция влезе в сила закон, който ще забранява наемането на болезнено слаби модели. Сега манекенките ще трябва да предоставят на своите работодатели медицинска бележка, която да потвърждава физическото им здраве, като тя трябва задължително да включва Индексът

Тръмп ще се срещне с Туск и Юнкер на 25 май в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208203

Тръмп ще се срещне с Туск и Юнкер на 25 май в БрюкселПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и този на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, когато посети Брюксел на 25 май, съобщиха двете институции, цитирани от Франс прес и БТА. "Потвърдено", каза в "Туитър" говорител на Европейския съвет. Негов колега от Еврокомисията обеща на пресконференция,

Каракачанов ще работи за наборна военна служба

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/06/2966583_karakachanov_shte_raboti_za_naborna_voenna_slujba/?ref=rss


Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов остава привърженик на въвеждането на наборната военна служба.

"В програмата за управление на правителството, което е ръководено от господин Борисов е записано: военно обучение в училищата, доброволната слъжба и разработването на проекти, свързани с наборната военна служба. Аз съм нейн привърженик, защото смятам, че е необходимо българската младеж да бъде подготвена и възпитана в дух на патриотизъм и на...

Георги Марков: Патриотите са по-мъже от реформаторите

http://offnews.bg/news/n_1/n_654822.html

Новоизбраният депутат от ГЕРБ Георги Марков обясни, че Обединени патриоти са много по-предвидим коалиционен партньор в сравнение с Реформаторския блок във второто правителство на Бойко Борисов. "И Каракачанов, и Валери Симеонов са по-мъже. При реформаторите бе лудница - един в управление, друг в опозиция. Даже лидер не можаха да си изберат", заяви Марков в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. Той повтори че патриотите се държали много по-мъжки и че с поведението си се доближавали до тезите на унгарския президент Виктор Орбан, на когото бившият конституционен съдия е голям фен. "И Бойко Борисов каза, че те са най-коректния партньор", аргументира се той. Според него сега нямало проблем с ЕС за новата управленска коалиция, тъй като Бойко Борисов бил добре приет сред европейските лидери и знаел как "да натамани работите", а и традиционните европейски партии се били "приземили малко". "Когато се правят коалиции няма как да не се правят компромиси", каза Марков. Той се обяви и за по-висока бариера за влизане в парламента от сегашните 4 процента, защото раздробеното представителство не позволявало на спечелилата изборите партия да управлява самостоятелно и трябвало да се търсят варианти за коалиции.

Няма следи от експлозиви по телата на жертвите от разбилия се самолет на EgyptAir

http://www.investor.bg/drugi/338/a/niama-sledi-ot-eksplozivi-po-telata-na-jertvite-ot-razbiliia-se-samolet-na-egyptair-238912/

Френски следователи изключват версията на Египет за взрив на бомба на борда на самолета, който се разби над Средиземно море на път от Париж за Кайро

Каракачанов: Модернизацията и подобряването на социалните условия на военните са приоритет

http://www.cross.bg/karakachanov-ministur-slyzhba-1542184.html

/КРОСС/ „Чувствам се много добре като военен министър. Осъзнавам, че като свършат празниците, за които се готвим двата дни, в които съм стъпил в длъжност, влизаме в реалните проблеми на българската армия". Това заяви пред NOVA военният министър Красимир Каракачанов. По думите му проблемите са много повече, отколкото ги е виждал като народен представител. Първото ново нещо, което трябва да се направи, според новия военен министър, е ново въоръжение, модернизация на въоръжението, да се повиши бойната готовност. „Но са необходими и стъпки в социалната сфера - заплащането, социалните придобивки", заяви Каракачанов. Той потвърди, че остава привърженик на наборната служба. „В програмата за управление на правителството е записано - военно обучение в училищата, доброволната служба и разработване на проектите, свързани с наборната военна служба", заяви Каракачанов.    

Президентът Румен Радев положи венец пред Паметника на Незнайния воин

http://www.cross.bg/bulgarskata-armiya-venetz-1542183.html

/КРОСС/ След тържествения водосвет на бойните знамена по повод 6 май - Деня на храбростта и празника на Българската армия, президентът Румен Радев положи венец пред Паметника на Незнайния воин на пл. „Свети Александър Невски" в София. Заедно с държавния глава венец положиха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на Народното събрание Димитър Главчев и началника на отбраната ген. Андрей Боцев. Точно в 10.00 часа държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Княз Александър I". Там президентът ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия. В 10.30 часа ще се проведе традиционният Гергьовски парад на Въоръжените сили.  

Ювентус ще гони шеста титла с резервите

http://offnews.bg/news/n_1/n_654823.html

Италианският хегемон Ювентус може да стане шампион за шеста поредна година. За целта тази вечер от 21,45 часа на "Ювентус Стейдиъм" "бианконерите" трябва да победят градския съперник Торино в местното дерби, известно като "Дерби дела Моле". Това е предпоследното голямо препятствие за "Старата госпожа" по пътя към поредното Скудето във витрината си. "Бианконерите" ще станат шампион днес при условие, че в същото време Рома не спечели срещата си с Милан в неделя. Следващата седмица Ювентус играе реванш в полуфиналите на Шампионската лига срещу Монако и за "бианконерите" двубоят с "монегаските" е изключително важен. В първия мач италианците си свършиха половината работа като победиха с 1:0 и сега им остава да направят и решителната крачка. Треньорът на Ювентус Масимилиано Алегри смята да даде почивка на голмайстора Гонсало Игуаин в днешното дерби. Според "Скай Италия" наставникът за пореден път през сезона смята и да прекрои схемата на игра и да заложи на 4-4-1-1. Алегри вече разкри, че Нето ще започне под рамката на мястото на Джанлуиджи Буфон. На мястото на Игуаин на върха на атаката пък се очаква да стартира Марио Манджукич. Пауло Дибала ще действа от малко по-задни позиции, а по двата фланга ще стартират Хуан Куадрадо и Стефано Стураро.

Тържествен водосвет на бойните знамена бе извършен по традиция на празника

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208231

Тържествен водосвет  на бойните знамена бе извършен по традиция на празникаТържествен водосвет бе извършен на бойните знамена и знамената светини на Българската армия по повод 6 май - Деня на Храбростта и празника на Българската армия. На събитието присъстват държавният глава Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната,

ЕС може да ни спре парите по 5 европрограми, сочи доклад

https://www.actualno.com/business/es-moje-da-ni-spre-parite-po-5-evroprogrami-sochi-doklad-news_609889.html

Пет от европейските оперативни програми “Иновации и конкурентоспособност”, “Наука и образование за интелигентен растеж”, “Транспорт и транспортна инфраструктура”, “Региони в растеж” и “Околна среда” са пред спиране. Това се разбира от Доклад н

Скандал разтърсва Словения - еднолична фирма е сключила договор с държавата за милиони евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208217

Скандал разтърсва Словения - еднолична фирма е сключила договор с държавата за милиони евроТайнственият възход на малка частна фирма, чиято печалба миналата година се е увеличила от 1500 на 300 хиляди евро, може да компрометира словенския премиер Миро Церар, ако се докаже, че тя е получила изключителните права за доставка и поставяне на ограда от бодлива тел на границата с Хърватия без спазването на предвидените процедури,

Жените у нас взимат повече лекарства от мъжете

http://www.moreto.net/novini.php?n=350583

Близо 40% от българите взимат редовно предписани от лекарите лекарства, показват данни от анализ на Евростат за приемането на медикаменти от гражданите на ЕС през 2014 г. Най-висок процент от българите, които вземат предписани от лекарите медикаменти, са хората на възраст над 75 години - близо 83 на сто от тази възрастова категория редовно употребява лекарства.

Патриарх Неофит оглави освещаването на бойните знамена и знамената светини на Българската армия

http://www.cross.bg/bulgarskata-armiya-neofit-1542182.html

/КРОСС/ Негово Светейшество българският патриарх Неофит извърши тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия по повод 6 май - Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Негово светейшество се помоли Господ да вдъхне на военнослужещите мъжество, доблест и благоразумие да изпълнят достойно своя дълг пред своите братя. Той се помоли още Бог да запази вярата в сърцата им и тяхното здраве. "Честит и благословен празник на Българската армия", каза още патриарх Неофит. Празничен камбанен звън от катедралата св. "Александър Невски" огласи освещаването на знамената.  

Владо Пенев - шеф на журито за “Златната липа”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207251

Владо Пенев - шеф на журито за “Златната липа” Владо Пенев ще раздава автографи в Стара Загора. Актьорът е шеф на журито на петия фестивал за ново европейско кино “Златната липа”, който започва на 3 юни. Ще му помагат Даниел Фицсимонс - съгражданин на Джон Ленън и автор на нашумели продукции, и Анатол Витош - от младите надежди на

Законопроектът за мажоритарната система влиза в парламента идната седмица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zakonoproektyt-za-mazhoritarnata-sistema-vliza-v-parlamenta-idnata-sedmica-2021868

Първият законопроект, който ще бъде внесен в началото на следващата седмица в 44-то Народно събрание, е този за мажоритарната система, заяви пред журналисти в Златоград председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. img wide]3

Макрон е обект на "мащабна хакерска атака"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/06/2966590_makron_e_obekt_na_mashtabna_hakerska_ataka/?ref=rss


Щабът на водещия кандидат за президент на Франция на неделния балотаж обяви, че е обект на мащабна хакерска атака, след която в интернет са разпространени голямо количество от електронната кореспонденция и документи, смесени с "фалшиви" файлове, за да бъде компрометиран Еманюел Макрон в очите на избирателите.

Съобщението бе направено минути преди полунощ, когато започнаха да текат 40 часа на информационно мълчание преди и по време на вота, който е важен не само...

Скромен парад за Гергьоден тази година

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/skromen-parad-za-gergioden-tazi-godina-238880/

Най-много средства от Министерство на отбраната ще похарчат за командировъчни на военните

Администрацията на Тръмп отново остана без министър на сухопътните сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208172

Администрацията на Тръмп отново остана без министър на сухопътните силиАдминистрацията на президента Доналд Тръмп отново остана без министър на сухопътните сили. Снощи посоченият кандидат се отказа от поста заради острата реакция на конгресмени, които порицаха неговите неуместни коментари за транссексуалните хора, мюсюлманите и испаноезичните, предаде АФП, цитира БТА. Силно консервативният сенатор от щата Тенеси Марк

След 50 години пауза, все повече къдроглави пеликани гнездят на Персин

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/06/2966306_sled_50_godini_pauza_vse_poveche_kudroglavi_pelikani/?ref=rss


Нараснал е броят на двойките къдроглави пеликани, гнездящи в колонията на остров Персин, на територията на природен парк "Персина".

Миналата година – за пръв път от над 50 години насам, на изкуствените платформи за пеликани на острова се размножаваха 7 двойки. А тази година броят им вече е между 12 - 15, твърдят експертите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекцията на парка.

Това се доказа миналата седмица по време...

НЗОК спира финансирането на болниците с дългове

http://www.cross.bg/devin-dulgove-nzok-1542181.html

/КРОСС/ Болниците, джипитата и аптеките с дългове към хазната остават без пари от Здравната каса. За проблема сигнализира Българският лекарски съюз. Болницата в Девин е сред тези, които имат дългове към приходната агенция. Затова част от парите от Касата отиват директно за покриването им, вместо в лечебното заведение. „Това създава напрежение сред персонала, напрежение и спрямо доставчици, споразумения с кредитори - не можем да бъдем коректни към доставчици, не можем да бъдем коректни и към персонала си", заяви директорът на МБАЛ Девин Радка Грозданова. На болницата разчитат за здравето си 30 000 души от три общини - Девин, Борино и Доспат. Проблемът възниква заради решение на Министерския съвет от миналата година, според което само изрядните към хазната могат да разчитат тя да ги финансира. Иначе казано, ако дружествата имат неплатени данъци или осигуровки над 30 000 лева, те се покриват директно с това, което им дължи държавата, в случая Касата и така парите не стигат до тях. „Този проблем не зависи от НЗОК, а от НАП - от март месец започна да прилага това по отношение на търговските дружества и индивидуалните практики и аптеките и поради това е този смут", обясни д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК. От Лекарския съюз алармират обаче, че изпълнението на буквата на закона рискува здравето на пациентите. Настояват да се намери друг механизъм за издължаване към данъчните

Плевнелиев не одобрява избора на "Грипен"

http://clubz.bg/53586-plevneliev_ne_odobrqva_izbora_na_gripen

 Категорично съм против съм решението за избор на изтребител за българските военновъздушни сили да бъде само на базата на технически критерии. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV предишният президент Росен Плевнелиев. 

Според него изборът  трябва да бъде и според геополитическата ситуация в света. „Трябва да закупим машини, с които армията не просто да лети, а  да може да защити българския национален интерес”, заяви Плевнелиев. 

Броени дни преди да предаде властта, служебният кабинет одобри решението за избор на нов изтребител, в което на първо място е класиран шведският концерн „Сааб” със самолет „Грипен”. 
Предстои тежко и отговорно решение на новоизбраното правителство, коментира Плевнелиев. Според него покупката на изтребител има силен геополитически сигнал. 

„Ако се случи нещо по източния фланг на НАТО, от Полша до Румъния, всички останали трябва заедно да могат да защият суверенитета и териториалната цялост на демократичния Алианс. Всеки един от тях обаче има Ф-16, а не „Грипен”, отбеляза Плевнелиев. „Ако се случи нещо по южната част на фланга на НАТО, там, където са и Турция и Гърция и всички останали до Италия – по същия начин само заедно с нашите съседи и партньори в НАТО можем да защитим българския национален интерес”, допълни той.  

Той подчерта, че държавното ръководство трябва да даде път на очакваната отдавна и вече спешна модернизация на армията. По думите му политиците трябва да ясно да покажат, че армията е приоритет. 

 

Великобритания направи крачки към легализирането на електронното следене

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-napravi-krachki-kym-legaliziraneto-na-elektronnoto-sledene-news_609880.html

Британското правителство е изготвило тайно подробен план, с който да бъдат увеличени законовите правомощия на разузнавателните органи в областта на електронното следене, предава "Индипендънт". Предвидена е възможността всеки да може да бъде следен в реално време, както и

Лестър напълни касата с пари от ШЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_654820.html

Отборът на Лестър напълни догоре касата си след дебютното си участие в Шампионската лига. Може би затова собствениците обявиха, че за трета поредна година няма да пипат цените на билетите и абонаментните карти за "Кинг Пауър Стейдиъм". "Лисиците" отсрамиха английските отбори в турнира и достигнаха до 1/4-финал, където отпаднаха от Атлетико Мадрид. Това ще им донесе 16,7 милиона паунда от наградния фонд на турнира. Шампионът на Англия ще вземе най-много пари в сравнение с всички останали участници от Премиър лийг. На второ място е Арсенал (12,2 милиона), трети е Манчестър Сити (11 милиона), а с най-малък актив си тръгва Тотнъм (3,5 милиона). Ако прибавим и парите от телевизионни права, цифрите стават доста сериозни. Приходите на Лестър набъбват до 66 милиона паунда, Арсенал е с 54 милиона, Сити с 41 милиона и Тотнъм с 35 милиона.

Макрон стана жертва на кибератака часове преди президентските избори във Франция

http://www.mediapool.bg/makron-stana-zhertva-na-kiberataka-chasove-predi-prezidentskite-izbori-vav-frantsiya-news263530.html

Предизборният екип на центристкия кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон съобщи, че е станал жертва на "масирана и съгласувана хакерска атака", след като в социалните мрежи бяха публикувани вътрешни документи като имейли или счетоводни документи на кампанията, съобщи Франс прес.   Снощи "десетки хиляди имейли, снимки и прикачени файлове с дата най-късно 24 април" (един ден след първия тур на френските президентски избори) са пуснати в интернет от анонимен потребител с никнейм EMLEAKS, заяви Уикилийкс.   Операцията е извършена в последния час от предизборната кампания, която приключи снощи в 22.00 ч. по Гринуич.    Кибератаката "очевидно има за цел демократическата дестабилизация, както вече се видя в САЩ на последните президентски избори", се казва в изявление на движението "Напред!" на Еманюел Макрон.   Откраднатите документи са вътрешни информации от предизборната кампания на Макрон като електронни писма или счетоводни документи и всичките са законни, добави движението.    "Хората, които разпространяват тези документи, добавят към тях множество фалшиви документи за сеене на съмнение и дезинформация", заяви предизборният екип на Макрон, правейки паралел с кибератаката срещу предизборния екип на кандидатката от Демократическата партия за президент на САЩ на изборите от 2016 г. Хилари Клинтън.   След разследване на тази хакерска атака американските разузнавателни служби обвиниха Русия в намеса в президентските избори в САЩ с цел помагане на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп, който бе избран за президент на 8 ноември.   Убедителна преднина за Макрон   Според последните допитвания, публикувани вчера, преди закриването на предизборната кампания, Макрон продължава да води убедително с между 61.5 и 63%от гласовете за балотажа в неделя срещу 37 до 38.5% за крайнодясната кандидатка Марин льо Пен.   Вчера кандидатът на крайната десница - Марин льо Пен заяви, че независимо от социлогическите прогнози, според нея все още е възможна изненада на балотажа.   Макрон заяви от своя страна, че не се е поддал на множеството призиви да промени опортюнистично политическите си позиции, за да привлече повече избиратели.  

Над 300 души бяха евакуирани заради изригващ вулкан в Гватемала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208166

Над 300 души бяха евакуирани заради изригващ вулкан в ГватемалаВластите в Гватемала евакуираха над 300 души, чийто живот бе застрашен от изригването на т.нар. Вулкан де фуего ("Вулканът на огъня"), намиращ се на близо 45 км югозападно от столицата, предаде Ройтерс, цитира bTV. Според Националния институт по вулканология в страната "Фуего" е започнал да изхвърля гореща вулканична пепел на хиляди метри в небето.

Продават есета за матурата за по 20 лв. в нета

http://www.moreto.net/novini.php?n=350576

Броени дни преди зрелостните изпити в сайт за онлайн търговия се върти оферта за продажба на есета за матурата по философия. Срещу 20 лв. зрелостникът може да получи една разработка и разяснения по телефона как да я използва. „Гарантирано получавате 90% от възможните точки на есето, може да го направите и на пищов и да го препишете или да го научите и работата ви ще е чиста и сигурна“, гласи офертата, пусната от Перник.

Къде бият парцалите

http://offnews.bg/news/n_1/n_654824.html

Автор: Валентина Вълчева Гергьовден е. Повод да си спомним за една местна (северозападна, в частност торлашка) знаменитост от не много близкото вече минало. Гого Герин бил от оня тип хора, з които се носели не просто истории, а цели легенди още приживе. Представете си човек, съчетал в себе си ума на Хитър Петър, демоничното чувство за хумор на чудомировия Лъжлив Съби и непукизма на хайдутин-ветеран и може да добиете някаква представа що за чудо на природата бил Гого. Природно интелигентен, макар и без възможност да се измъкне от родното си село, той бил от оня тип хора, които или обожаваш…

Новата антитерористична стратегия на САЩ ще изисква повече от съюзниците

https://www.actualno.com/america/novata-antiteroristichna-strategija-na-sasht-shte-iziskva-poveche-ot-syuznicite-news_609878.html

Новата антитерористична стратегия на САЩ изисква съюзниците на Вашингтон да положат повече усилие в борбата с ислямистките групировки, докато междувременно изтъква, че тормозът никога няма да бъде напълно елиминиран. Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на документ от 11

Напоителни системи приключва първото тримесечие със загуба от 3,2 млн. лева

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/napoitelni-sistemi-prikliuchva-pyrvoto-trimesechie-sys-zaguba-ot-32-mln-leva-238859/

Дейността на компанията е затруднена заради невъзстановени средства от минали години за поддръжка и охрана на язовири

Цените на петрола се сринаха до ноемврийските си котировки

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-сринаха-до-ноемврийските-си-котировки_l.a_i.742183_at.1.html

Цената на петрола сорт Bremt спадна на 4 май и под 47 долара за барел, което породи опасения за поредно понижение, което трудно може да бъде...

Армията празнува - вижте как (НА ЖИВО)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6207425

Армията празнува - вижте как (НА ЖИВО)Традицията да се чества Гергьовден като Ден на храбростта и празник на Българската армия има дълбоки корени. Официално празникът е учреден на 9 януари 1880 г. с Указ № 5 на княз Александър I Батенберг. Оттогава обичайната практика на обреди и ритуали, използвани от нашия народ през този ден, престава да бъде основната характеристика и съдържание

Мисия "Под 2 часа" остана на 25 секунди от целта си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/06/2966566_misiia_pod_2_chasa_ostana_na_25_sekundi_ot_celta_si/?ref=rss


Мисията за пробягване на маратон за по-малко от 2 часа завърши с неуспех, но и с исторически резултат. Олимпийският шампион Елиуд Кипчоге пробяга разстоянието за 2.00:25 часа (първоначално беше обявено 2.00:24 ч.) на пистата "Монца" в Италия.

Събитието, организирано от "Найки", имаше за цел да бъде преодоляна смятаната за непосилна граница от 2 часа. За опита бяха поканени трима от най-добрите бегачи - Кипчоге (с лично време 2.03:05 ч.), Лелиса Десиса...

Мисия "Под 2 часа" остана на 24 секунди от целта си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/06/2966566_misiia_pod_2_chasa_ostana_na_24_sekundi_ot_celta_si/?ref=rss


Мисията за пробягване на маратон за по-малко от 2 часа завърши с неуспех, но и с исторически резултат. Олимпийският шампион Елиуд Кипчоге пробяга разстоянието за 2.00:24 часа на пистата "Монца" в Италия.

Събитието, организирано от "Найки", имаше за цел да бъде преодоляна смятаната за непосилна граница от 2 часа. За опита бяха поканени трима от най-добрите бегачи - Кипчоге (с лично време 2.03:05 ч.), Лелиса Десиса (двукратен победител в Бостънския...

Доклад: ЕС може да ни спре парите по 5 оперативни програми

http://offnews.bg/news/n_1/n_654819.html

Пет от европейските оперативни програми “Иновации и конкурентоспособност”, “Наука и образование за интелигентен растеж”, “Транспорт и транспортна инфраструктура”, “Региони в растеж” и “Околна среда” са пред спиране. Това се разбира от Доклад на бившия вече служебен вицепремиер по европейските фондове Малина Крумова, с който се прави преглед на работата в изминалите три месеца, съобщава БГНЕС. Новото правителство на Бойко Борисов има два месеца, за да изпълни шест от т.нар. “предварителни условия”, които са заложени в Споразумението за партньорство. Към декември 2016 г. България не беше изпълнила 12 от общо 45 предварителни условия за получаване на европейско финансиране през програмния период 2014-2020 година. “За изпълнението на оставащите тематични условия е необходимо приемането и на няколко стратегически документа - актуализираната Национална пътна карта за научна инфраструктура; актуализираната Национална стратегия за развитие на научни изследвания, Иновационна стратегия за интелигентна специализация в срок май 2017 г. и Интегрираната транспортна стратегия в срок юни 2017 г. Очакванията са горепосочените срокове да бъдат спазени и държавата да докладва до Европейската комисия изпълнението на всички условия, както е необходимо – до 30 юни в Годишните доклади за изпълнение на програмите и до 31 август в Доклада за напредъка по Споразумението за партньорство”, посочва Крумова, която до влизането й в служебното правителство бе част от екипа на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев. От Доклада на Малина Крумова се разбира още, че изпълнението на редица от европейските програми е забавено и има потенциален риск от загуба на средства. Изпълнението на Програмата за развитие на селските райони не гарантира стриктно спазване на разпоредбите на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, става ясно от документа. “Налице е също така сериозно забавяне по отношение изпълнението на индикаторите по програмата. Съществува значителен риск от неизпълнение на междинните цели и индикаторите по рамката за изпълнение към 2018 г. Все още предстои Министерството на земеделието и храните да изготви анализ на рамката на изпълнение с конкретни цифри по приоритети, фокус области, мерки и подмерки на ПРСР и предложения за достигането на заложените цели”, пише служебният вицепремиер по европейските фондове. 30% от щатните бройки на Управляващия орган на Програмата за “Морско дело и Рибарство” продължават да не са заети, което поставя сериозни предизвикателства пред изпълненията на задачите. “Наблюдава се забавяне в изпълнението на проектите по две от приоритетните оси на програмата “Добро управление” в областта електронното управление, административната и съдебна реформи”, отбелязва Крумова. Тя отчита затруднения и по отношение финансирането на бенефициенти по ОП “Развитие на човешките ресурси”. Документът разкрива още, че заради липсата на решение – как да се доизгражда автомагистрала “Струма” в района на Кресненското дефиле вече е налице забавяне, което може да доведе до загуба на европейски средства. “Поради високата вероятност част от дейностите по Лот 3.2. да не завършат в периода на допустимост е необходимо Агенция пътна инфраструктура да планира изграждането на резервен проект”, отбелязва Малина Крумова. Тя уточнява още, че заради ограничен бюджет на Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”, за да се довърши пътя край Кресна ще са нужни допълнителни около 400 млн. евро. Тези пари ще трябва да са за сметка на бюджета. Сериозни проблеми има и при изпълнението на ОП “Региони в растеж”. През септември месец трябва да стартира “голям проект”, който е в сферата на здравната инфраструктура и ще се управлява от Министерство на здравеопазването. Финансовият ресурс е в размер на 163,5 млн. лв. Заради късно финализиране на стратегиите за устойчиво градско развитие на общините, не всички от 39-те градове, които трябваше да получат целево европейско финансиране, ще успеят да го направят. Това е наложило стартиране на обсъждане на изменение на ОПРР.

С военен парад в София отбелязаха празника на българската армия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/s-voenen-parad-v-sofiia-otbeliazaha-praznika-na-bylgarskata-armiia-snimki-2021851

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия беше отслужен днес по повод  Деня на храбростта и празник на армията - 6 май. Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, о

Екипът на Макрон стана жертва на масирана хакерска атака

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208159

Екипът на Макрон стана жертва на масирана хакерска атакаПредизборният екип на центристкия кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон съобщи, че е станал жертва на "масирана и съгласувана хакерска атака", след като в социалните мрежи бяха публикувани вътрешни документи като имейли или счетоводни документи на кампанията, предаде Франс прес, цитира БТА.

Военните ни изтребители се готвят за излитане за парада на 6 май

http://www.cross.bg/izletyat-samoletite-samoleti-1542180.html

/КРОСС/ От авиобаза "Граф Игнатиево" ще излетят бойните самолети МиГ-29 за големия военен парад днес. Подготовката на машините тече с пълна сила. Нямаме проблеми, имаме подготвен резервен самолет в случай на такива, увери пред bTV майор Людмил Вълков, инженер, отделение „Авиационна техника" Към момента всички самолети, които летят, са изправни и с ресурс, допълни той. „Надявам се метеорологичните условия в София ще позволят на хората да видят самолетите. Имаме готовност самолетите да излетят независимо от това какви са условията", каза още майор Людмил Вълков. Общият 1200 военнослужещите ще участват в парада на 6 май.  

Желязната детска логика

http://offnews.bg/news/n_1/n_654827.html

Изумително нещо е детската логика. Всеки, който се е сблъсквал с нея, ще признае, че няма по-големи мъдреци от хлапетата. Петгодишният Веско пита баща си: - Тате, ти страхлив ли си? - Не, откъде ти хрумна! - Ами защото вече си голям, а още спиш с мама. Да не те е страх да спиш самичък? ********* Майка се разхожда с петгодишната си дъщеря. Изведнъж забелязват коминочистач и хукват към него. - Здравейте, искаме да се снимаме с Вас! Дъщеря ми за пръв път вижда жив коминочистач. - Приятно ми е! Можете да се снимате с мен срещу 5 лева. –…

Администрацията на Тръмп отново остана без министър на сухопътните сили

http://www.mediapool.bg/administratsiyata-na-tramp-otnovo-ostana-bez-ministar-na-suhopatnite-sili-news263529.html

Администрацията на президента Доналд Тръмп отново остана без министър на сухопътните сили. Снощи посоченият кандидат се отказа от поста заради острата реакция на конгресмени, които порицаха неговите неуместни коментари за транссексуалните хора, мюсюлманите и испаноезичните, съобщи Франс прес. Силно консервативният сенатор от щата Тенеси Марк Грийн обяви снощи в комюнике за Ен Би Си нюз, че се оттегля, заклеймявайки "фалшивите и неоснователни" атаки срещу него. "Публичният ми живот и християнските ми ценности бяха окарикатурени", подчерта Грийн. Грийн подкрепяше проектозакон, с който да се позволи на компаниите да дискриминират гей общността в щата Тенеси и пак той направи "много обезпокоителни коментари за мюсюлманите", коментира Чък Шумър, лидер на демократите в Сената. Грийн е вторият неуспешен избор на Тръмп за поста министър на сухопътните сили на САЩ. Първият бе Винсънт Вайола, но този бизнесмен предпочете да не приеме номинацията с аргумента, че няма да може да се оттегли напълно от бизнеса си, за да изпълнява безпристрастно задълженията си като министър. 

В 18 области на страната има жълт код за силен вятър и обилни валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6208195

В 18 области на страната има жълт код за силен вятър и обилни валежиВ 18 области на страната има жълт код за силен вятър и обилни валежи. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науката (БАН). Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Жълт код има в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово,

В Аржентина бе арестувана японска монахиня, упражнявала сексуален тормоз срещу деца

https://www.actualno.com/america/v-arjentina-be-arestuvana-japonska-monahinja-uprajnjavala-seksualen-tormoz-sreshtu-deca-news_609876.html

В аржентинския град Мендоза бе арестувана японска монахиня, срещу която са повдигнати обвинения за упражняване на сексуален тормоз върху близо дузина деца, някои от които напълно глухонеми. "Невинна съм", заяви пред юридическите лица 42-годишната Косака Кумико, след като в

Поредна номинация на Тръмп пропадна

http://www.cross.bg/griiin-trump-zaradi-1542179.html

/КРОСС/ Марк Грийн, изборът на президента Тръмп за секретар на армията, обяви в изявление, че се оттегля, предаде Си Ен Ен. Още във вторник стана ясно, че номинацията на Грийн е сериозно застрашена. Номинацията на Грийн се изправи пред проблеми заради негови противоречиви изявления по въпросите на гей общността, исляма и еволюцията. Грийн, пенсиониран армейски лекарски хирург и възпитаник на Уест Пойнт, се включи в началото на април, след като първоначалният кандидат на Тръмп за позицията, милиардерът Винсънт Виола, се оттегли заради проблеми с бизнес активите си.  

Япония дава $40 млн. на Азиатската банка за развитие

http://www.cross.bg/yaponiya-banka-taro-1542178.html

/КРОСС/ Правителството на Япония ще даде 4,5 млрд. йени ($40 млн.) на Азиатската банка за развитие. Това съобщи АФП. Агенцията се позовава на финансовия министър Таро Асо. През следващите две години ние ще отпуснем $40 млн., уточни Таро Асо. Той посочи, че финансовият транш ще отиде за инфраструктурни проекти в Азия.  

Стивън Сегал - заплаха за националната сигурност на Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208153

Стивън Сегал - заплаха за националната сигурност на УкрайнаУкраинските власти забраниха на американския актьор Стивън Сегал да влиза на тяхна територия за срок от пет години и го нарекоха заплаха за националната сигурност, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от ДПА. Сегал получи руско гражданство през ноември. Той публично подкрепи анексията на Крим от Русия, отбелязва ДПА.

Какви рискове крие реформата на съдилищата?

http://www.investor.bg/analizi/85/a/kakvi-riskove-krie-reformata-na-sydilishtata-238911/

При политически повлиян Висш съдебен съвет има вероятност да бъдат закривани съдилища на политически принцип, според икономист

Ален Делон се снима в последният си филм

http://www.cross.bg/alen-film-delon-1542177.html

/КРОСС/ Това е последният ми филм. През есента спирам да снимам. Това заяви известният френски актьор Ален Делон, цитиран от агенция Белга. В момента той се снимка във филм на режисьора Патрис Леконт. Негова партньорка е Жулиет Бинош. За последен път Ален Делон се снима преди десетина години във филма "Астерикс на Олимпийските игри".  

Дете е пребито и захвърлено в изоставена сграда в Ямбол

http://www.cross.bg/izostavena-sgrada-dvora-1542176.html

/КРОСС/ 8-годишно дете беше намерено пребито и захвърлено в двора на изоставена сграда в Ямбол. То изчезнало в четвъртък и след цяла нощ издирване, вчера близките му го открили в тежко състояние. Момченцето е в болница в кома и опасност за живота. Детето учи във втори клас, според близките му е добър ученик и не е конфликтен. Прибрал от училище и отишъл да помогне на техен съсед да натовари дърва, разказва баба му. Следобед не се върнал и роднините тръгнали да го търсят. Намерили го в двора на изоставена сграда в края на града. Детето било в безсъзнание, със следи от влачене и побой. От полицията работят по случая, а отдел „Закрила на детето" започнаха проверка. Състоянето на момчето е животозастрашяващо, съобщи пред bTV д-р Валентин Вълчев от МБАЛ-Ямбол.  

Макрон е станал жертва на "масивна и планирана хакерска атака"

https://www.actualno.com/europe/makron-e-stanal-jertva-na-masivna-i-planirana-hakerska-ataka-news_609875.html

От предизборния щаб на френския кандидат-президент Еманюел Макрон съобщиха, че техни имейли и счетоводни документи са изтекли в интернет в резултат на "масивна и планирана хакерска атака". Те са били публикувани на уебстраницата на "Уикилийкс" и са с обем от близо 9GB общо. "Ц

Кристина Кръстева е лице на "Успели българи дават личен пример"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207930

Кристина Кръстева е лице на "Успели българи дават личен пример"Кристина Кръстева от "24 часа" бе избрана за лице на кампанията "Успели българи дават личен пример", която се реализира под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След като миналия месец бе поканена от ръководството и учениците на 54-о училище, на 5 май тя се срещна с учениците от 15-о СОУ "Адам Мицкевич" в "Надежда".

81-годишният Ален Делон спира да се снима в киното

http://www.moreto.net/novini.php?n=350578

Легендарната филмова звезда Ален Делон обяви, че е приел да изиграе последната си филмова роля, след която възнамерява да се оттегли окончателно от снимачната площадка. На филмовия фестивал в Лиеж секс символът на френското кино повдигна завесата около финалния проект като издаде, че ролята е била написана специално за него.

Тежки боеве избухнаха в Сирия

http://www.cross.bg/boeve-tezhki-damask-1542175.html

/КРОСС/ Тежки боеве са избухнали между бунтовници и джихадисти в Сирия на изток от столицата Дамаск, съобщи АФП. При сблъсъците са загинали най-малко 156 бойци, 67 от от които от Джаиш ал Ислам, и 13 цивилни, включително две деца. Преди година боеве между същите групировки в този район източно от Дамаск отнеха живота на повече от 500 души.  

Главната редакторка на "Вог" Ана Уинтур получи почетна титла от кралица Елизабет II

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6208149

Главната редакторка на "Вог" Ана Уинтур получи почетна титла от кралица Елизабет IIАна Уинтур, родената във Великобритания главна редакторка на американското сп. "Вог", получи титлата дейм от кралица Елизабет Втора за заслугите си в областта на модата и журналистиката, предаде Ройтерс. 67-годишната Уинтур ръководи списанието от близо 30 години. Това я поставя сред най-влиятелните гласове в света на модата.

Учудва ли се някой, че не харесват демокрацията?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279445_%D0%A3%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B9%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%

 Коментарът на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ) е по повод допитването на британския институт YouGov. Трябва да се има предвид обаче фактът, че един британски институт прави допитване за ЕС точно в момента, когато Великобритания напуска този съюз. И че допитването е проведено само в седем държави от ЕС, повечето от които (Италия, Гърция, ФранцияВеликобритания) поради финансово-икономически проблеми или заради Брекзита в момента подслоняват не особено благоприятно за ЕС обществено мнение.


Изненада ли е, че млади хора в Европа са скептично настроени към демокрацията и смятат ЕС единствено за икономически съюз по интереси? Резултатите от допитване, проведено от британски институт в няколко страни сред млади хора на възраст между 16 и 26 години, по всяка вероятност са повлияни в голяма степен от факта, че младежката безработица в Европа все още е непоносимо висока. Как един млад испанец, грък или италианец да остане с впечатлението, че политическата система в страната му функционира добре или пък че Европа е и място на общи ценности, след като той самият не усеща съществена полза за себе си?

В момента политиците от традиционните партии (с пълно основание) държат тържествени речи за либералния ред, но тези речи изобщо не променят факта, че гражданите мерят ефикасността на политиката по това дали подобрява живота им. В момента в ЕС няма консенсус по въпросите на икономиката, на миграцията и на социалната политика, в резултат от което целият Евросъюз и няколко отделни държави-членки изпаднаха в състояние на автопарализа. Ако скоро това не се промени, броят на скептиците ще продължи да расте - и то не само сред младите.

Николас Бусе, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

80 години от трагедията на "Хинденбург"

http://www.cross.bg/hindenbyrg-chasa-legla-1542174.html

/КРОСС/ Преди 80 години на тази дата при опит за кацане край Ню Йорк дирижабълът "Хинденбург" избухва в пламъци. При инцидента загиват 36 души. "Дирижабълът, който е бил наречен на името на германския президент Паул фон Хинденбург, първоначално е разполагал с 50 легла, които в началото на 1937 са увеличени на 72. Конструкторите на летателния уред са създали един луксозен летящ хотел в напълно модерен дизайн. За столовете и креслата са използвани алуминиеви профили, облечени в червена или оранжева дамаска. Масите също са били от алуминий. "Хинденбург" започва редовни пътнически полети през май 1936 г. и за 12 месеца извършва 37 рейса над Атлантическия океан. Обикновено пътуването траело два дни и половина, в зависимост от посоката на вятъра. При попътен вятър максималната скорост е достигала 150 км/ч, а най-краткото прелитане е отнело 43 часа. В западна посока - от Франкфурт на Майн до Ню Йорк - средно пътуването е отнемало 60 часа, и около 50 часа на връщане. За пътниците това означава две нощувки в кабини с двуетажни легла. Стълбата за горното легло е била изработена също от олекотен алуминий по технология, която е изпреварвала времето си.  

Дъждовен Гергьовден

http://offnews.bg/news/n_1/n_654818.html

Жълт код за силен вятър и обилни валежи е обявен в 18 области на страната. Това означава, че времето на днешния Гергьовден е потенциално опасно, припомнят метеоролозите от НИМХ на БАН. Жълтият код е за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Търговище, Русе, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, София – град, София – област, Пазарджик, Кюстендил и Перник. В тези области се очакват интензивни валежи, на места с градушки. Очаквани количества 15-20 л/кв.м, локално до 50 л/кв.м. Ще духа силен северозападен вятър със скорост 15-20 м/сек, с пориви до 24 м/сек. Ще е облачно и ще има превалявания с гръмотевици, по-съществени – в сутрешните часове. След обяд валежите постепенно ще отслабват и спират, информираха от НИМХ към БАН. Максималните температури ще са между 17° и 22°, за София – около 17°.

Турция освободи от длъжност 107 съдии и прокурори за връзки с Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208140

Турция освободи от длъжност 107 съдии и прокурори за връзки с ГюленТурските власти са освободили от длъжност 107 съдии и прокурори в рамките на чистката на предполагаеми последователи на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Турция обвинява за проваления опит за преврат през лятото на миналата година, предаде Асошиейтед прес. Турция е уволнила досега 145 хиляди държавни служители,

Гергьовден е!

http://www.cross.bg/polk-bulgarskata-pehoten-1542173.html

/КРОСС/ На този ден във всички епархии на Българската православна църква се прославя името на Св. Великомъченик Георги Победоносец. Денят 6-ти май е и Празник на Българската армия. Започва да се чества още със създаването й. На 1 януари 1880 г. с Указ № 1 княз Александър I учредява първото българско отличие - ордена "За храброст". Той е предназначен само за отличили се по време на война българи, проявили мъжество, героизъм и подвизи на бойното поле. С указ от 9 януари същата година се постановява честването на празника. На този ден Българската православна църква отслужва традиционнен водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София. Там ще бъдат осветени знамената-светини - знамето на Стиляна Параскевова. знамената на 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк, на Илинденско-Преображенското въстание и щандарта на Първи конен полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковски", военните формирования 22 320 - Божурище, 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, и 44 510 - София. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Светейшество българският патриарх Неофит. Ще бъдат поднесени цветя и венци в памет на загиналите български воини. На този ден празник имат редица градове в страната, сред които Пещера, Каварна, Русе, Поморие

САЩ възнамерява да продаде на Саудитска Арабия оръжия за милиарди долари

https://www.actualno.com/america/sasht-vyznamerjava-da-prodade-na-sauditska-arabija-oryjija-za-miliardi-dolari-news_609874.html

Вашингтон работи активно по подготовката на договор със Саудитска Арабия за доставка на оръжие на стойност десетки милиарди долари. Това заяви в петък "Ройтерс" в навечерието на визитата на американския президент Доналд Тръмп в арабската страна. Според сведенията на аген

Италия - следващият голям проблем на Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/italiia-sledvashtiiat-goliam-problem-na-evropa-238636/

Привържениците на ЕС отчаяно търсят италианския Макрон – някой, който може да предложи либерален лек за икономическите проблеми на страната

БДЖ пуска празничен туристически влак за Гергьовден

http://www.mediapool.bg/bdzh-puska-praznichen-turisticheski-vlak-za-gergyovden-news263528.html

Празничен туристически Гергьовски влак тръгва от Горна Оряховица към Трявна в празничния 6 май. Така БДЖ ще отбележи празника и ще честити именния ден близо четиристотинте свои служители, които носят името Георги. Само 80 са машинистите и помощник машинистите в родните железници, които ще имат повод да почерпят на Гергьовден. Пътуването с парния локомотив 16.27 от Горна Оряховица до Трявна е не само туристическо преживяване, то е шоу на колела. В състава на композицията ще бъде включен и вагонът на Борис ІІІ от "Корона експрес”, който ще бъде разглеждан по време на самото пътуване като музей на колела. БДЖ организира aтракционно пътуване с парен локомотив за Гергьовден Композицията ще спре в Дряново и на спирка Бачо Киро за всички, които желаят да посетят Дряновския манастир. С пристигането на гарата в Трявна, учениците от местното училище по дървообработване ще поднесат на машиниста Алберт Иванов, който е реставрирал машината 16.27, дърворезба, изобразяваща локомотива.  Пътуващите ще се включат и в шествието към града, където в продължение на три часа ще се забавляват с богатата програма по повод Гергьовден в Трявна. Парният локомотив 16.27 е произведен през 1948 г. в Австрия и днес в света се движат само два от тази серия - единият е в България, а другият е в Люксембург. 

Намушкаха млад мъж в столичен автобус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208162

Намушкаха млад мъж в столичен автобусКриминален инцидент в столичния квартал Владая. Късно снощи в автобус на градския транспорт спор между млад мъж и момче завърши с прободни рани за 22-годишния мъж, информира NOVA. Момчето, което е извадило нож, е на 15 години. След свадата то е избягало от автобуса. Очаквайте

Родени на 6 май

http://www.cross.bg/bivsh-ministur-pravitelstvoto-1542172.html

/КРОСС/ Проф. Дина Станишева, езиковед Драгомир Стойнев, депутат, бивш министър на икономиката и енергетиката Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и средния бизнес Ивелин Николов, бивш депутат Мая Новоселска, актриса Минчо Казанджиев, кмет на Ловеч Муравей Радев, бивш министър на финансите, в правителството на Иван Костов Николай Свинаров, бивш министър на отбраната, в правителството на НДСВ Георги Тодоров, бивш зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в правителството на Орешарски Милко Недялков, бивш областен управител на Ловеч Христо Радков, председател на МЕНСА - България  

Килограм череши за 279 лв. на пазара "Ситняково"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279444_%D0%9A%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+279+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%22%D0%A1%D0%B8%D1%82%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0

 Килограм череши за 279 лева се продават на столичния пазар "Ситняково", а търговците твърдят, че ароматните плодове се купуват.

 
Скъпи са, защото са пътували със самолет от Испания до Италия, откъдето пък ни ги доставиха с кола, обясни продавачка. Черешите били екологично чисти и първо бране. Поръчани били 5 кашона по 1,5 кг, съобщи Блиц.

Продавачи с гордост споделиха, че миналата седмица са продали всички закупени от тях череши, независимо от фрапантната им цена.

Срещу 100 грама за 28 лева купувачът получава пликче с 9 череши.

Жените у нас взимат повече лекарства от мъжете

http://www.mediapool.bg/zhenite-u-nas-vzimat-poveche-lekarstva-ot-mazhete-news263527.html

Близо 40% от българите взимат редовно предписани от лекарите лекарства, показват данни от анализ на Евростат за приемането на медикаменти от гражданите на ЕС през 2014 г.  Като цяло жените в България във всички възрастови категории вземат много повече лекарства, отколкото представителите на силния пол. Така например във възрастовата категория над 75 години, 85% от жените у нас вземат лекарства при 80 на сто при мъжете. Същото е положението и при най-младите - близо 10 на сто от момичетата на възраст 15-24 г. приемат лекарства при едва 3 процента от момчетата у нас на тази възраст. Непредписани от лекарите медикаменти употребяват около 40 на сто от мъжете и близо 50 на сто от жените у нас, отчита анализът, цитиран от БТА. Най-висок процент от българите, които вземат предписани от лекарите медикаменти, са хората на възраст над 75 години - близо 83 на сто от тази възрастова категория редовно употребява лекарства. В по-долния възрастов сегмент 65-74 г. хората, които редовно ползват медикаменти, са 76%. Най-малък, естествено, е делът на българите, които приемат медикаменти на възраст 15-24 г. - само 6,5 на сто. Горните тенденции могат да се обяснят и с факта, че възрастните хора се нуждаят от повече медицина и че в общото население на всяка страна има повече възрастни жени, отколкото мъже, отчита анализът на Евростат.  

Проверяват 54 язовира в Старозагорско

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/proveriavat-54-iazovira-v-starozagorsko-2021729

54 язовира на територията на Старозагорска област ще бъдат проверени тази година. Заради създалото се напрежение около качеството на питейната вода в Хасково и на други места в страната, ще бъдат проверявани и водоизточниците на питейна вода. Проверките стартират на 12 май и ще продължат до 22 юни.

Владимир Уручев - посланик на “Switch on Europe”

//dariknews.bg/regioni/vraca/vladimir-uruchev-poslanik-na-switch-on-europe-2021865

Владимир Уручев бе гост-лектор на кръгла маса в Европейския парламент, посветена на обучението по предприемачество в Европа. Домакините на инициативата от Джуниър Ачийвмънт Европа споделиха напредъка по ръководения от тях международен проект (EE-HUB) по програма COSME за създаване на паневропейска

45 години Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I”

//dariknews.bg/regioni/vraca/45-godini-profilirana-prirodo-matematicheska-gimnaziia-ekzarh-antim-i-2021867

Видинската математическа гимназия „Екзарх Антим I”   отбеляза 45-годишния си юбилей. На тържествения концерт по този повод, който се състоя в залата на Драматичния театър, почетен гост бе Цветан Асенов, заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата на Община Видин и бив

„Шегобишко на Острова на чудесата“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/shegobishko-na-ostrova-na-chudesata-2021786

На ­10 май от 19 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои премиерата на мюзикъла за деца „Шегобишко на Острова на чудесата“-спектакъл на Детско-юношеската студия за опера и балет/ДЮСОБ/“Маргаритки“ и Държавна опера-Стара Загора. Спектакълът се реализира със съдействието на Софийската о

На гърнето - за два дни

http://offnews.bg/news/n_1/n_654828.html

Ако детето ви е навършило година и половина, вероятно сте сменили над 4000 еднократни пелени. Вече с нетърпение окачвате момента, когато мъникът най-сетне ще реши да се възползва от гърнето. Ето ви една техника за „въвеждането“ на гърнето само за два дни. Как става? Има две основни мнения за това, как трябва да се осъществява прехода на детето от пелени към гърне. Според първото, водещи са родителите – те решават кога и как, без оглед на възрастта и нивото на развитие на малкото. Според второто мнение – правилният преход е възможен само при пълната физическа и емоционална готовност на детето.…

Борисов обеща да направи всичко възможно да вдигне социалния статус на военните

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-obeshta-da-napravi-vsichko-vyzmozhno-da-vdigne-socialniia-status-na-voennite-2021866

Премиерът Бойко Борисов обеща да направи всичко възможно да вдигне социалния статус на военните. В личната си фейсбук страница министър-председателят публикува видео, в което поздравява всички българи за Гергьовден. "Честит празник на всички храбри българи, на славната ни армия, на

Радев: Нека политиците се опират по-често на военната експертиза

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-neka-politicite-se-opirat-po-chesto-na-voennata-ekspertiza-2021862

Нека политиците се уповават по-често на военната експертиза при взимането на важни решения, призова президентът на страната и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев. "Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и

Евростат: Жените у нас вземат повече лекарства от мъжете

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6208136

Евростат: Жените у нас вземат повече лекарства от мъжетеБлизо 40 процента от българите вземат редовно предписани лекарства от лекарите, показват данни от анализ на Евростат за приемането на медикаменти от гражданите на ЕС през 2014 г, информира БТА. Най-висок процент от българите, които вземат предписани от лекарите медикаменти, са хората на възраст над 75 години - близо 83 на сто от тази възрастова

Жертвите от протестите срещу венецуелския президент достигнаха 37

https://www.actualno.com/america/jertvite-ot-protestite-sreshtu-venecuelskija-prezident-dostignaha-37-news_609873.html

От началото на април досега 37 човека са загинали в резултат на масовите улични акции във Венецуела срещу президента Мадуро. Това съобщи днес лидерът на опозицията Енрике Каприлес. Информацията бе потвърдена и от Главната прокуратура, която добави още, че до 4 май включител

Жълт код за дъжд и вятър в 18 области

https://vesti.bg/bulgaria/zhylt-kod-za-dyzhd-i-viatyr-v-18-oblasti-6068824

В тези области се очаква през нощта срещу събота да има интензивни валежи от дъжд, на места с градушки. Ще духа силен северозападен вятър със скорост 15-20 м/сек, с пориви до 24 м/сек

За книгата като любов и изкуство и една необикновена книжарница

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/05/06/2966373_za_knigata_kato_ljubov_i_izkustvo_i_edna_neobiknovena/?ref=rss


В хайделбергската книжарница на Büchergilde Gutenberg ходя често и с удоволствие. Знам, че там винаги ще попадна на нещо вдъхновяващо – великолепно издание на книга, тефтер с красиви илюстрации, календар, авторски картички. Още с влизането в книжарницата ми става уютно, управителят Петър Шенк почти винаги посреща с въпроса "Ще пиете ли едно кафе?". И така се случва, че покрай кафето и разговорите за книги, почти винаги се присеща да разкаже и по някоя чудна история, която после дълго...

За книгата като любов, приятелство и изкуство и една необикновена книжарница

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/05/06/2966373_za_knigata_kato_ljubov_priiatelstvo_i_izkustvo_i_edna/?ref=rss


В хайделбергската книжарница на Büchergilde Gutenberg ходя често и с удоволствие. Знам, че там винаги ще попадна на нещо вдъхновяващо – великолепно издание на книга, тефтер с красиви илюстрации, календар, авторски картички. Още с влизането в книжарницата ми става уютно, управителят Петър Шенк почти винаги посреща с въпроса "Ще пиете ли едно кафе?". И така се случва, че покрай кафето и разговорите за книги, почти винаги се присеща да разкаже и по някоя чудна история, която после дълго...

Тържествено честват Свети Георги в храм „Св. Атанасий” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350569

Варненският храм „Св. Атанасий” ще отбележи храмовия си празник днес, научи Moreto.net. Южният престол в олтара е посветен на Свети великомъченик Георги Победоносец. Той е пренесен от едноименната църква намирала се в пределите на днешните Римски терми и разрушена през 1948г.

Венеция забрани дюнерджийниците, за да опази романтичния си дух

https://www.actualno.com/europe/venecija-zabrani-dunerdjijnicite-za-da-opazi-romantichnija-si-duh-news_609872.html

Местните власти във Венеция забраниха появата на нови обекти за бърза храна, включително дюнерджийници в опит да опазят "културното наследство на града" и неговия романтичен дух. Новият закон, който влезе в сила още вчера ограничи и броя павилиони, от които може да бъде зак

В 18 области на страната e в сила жълт код за силен вятър и обилни валежи

http://www.cross.bg/valezhi--vyatur-1542169.html

/КРОСС/ В 18 области на страната е в сила жълт код за силен вятър и обилни валежи за 6 май. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науката (БАН). Жълт код ще има в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Търговище, Русе, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, София - град, София - област, Пазарджик, Кюстендил и Перник. В тези области се очаква през нощта срещу събота да има интензивни валежи от дъжд, на места с градушки. Очаквани количества 15-20 л/кв.м, локално до 50 л/кв.м. Ще духа силен северозападен вятър със скорост 15-20 м/сек, с пориви до 24 м/сек. През нощта срещу събота ще има интензивни валежи от дъжд, на места с градушки. Очаквани количества 15-20 л/кв.м, локално до 50 л/кв.м. Ще духа силен северозападен вятър със скорост 15-20 м/сек, с пориви до 24 м/сек.  

Колко са важни уменията на учителя

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6207681

Колко са важни уменията на учителя Първокласници в Бургас се сбили в час по физическо и резултатът е, че момче е с избит зъб и болки в корема. В това време учителката се занимавала с нещо друго. Често се говори напоследък как агресията в българските училища се увеличава. Причините са много. Но за да се предотврати или да се спре навреме инцидент между деца в училище, ключова,

Русия, Турция и Иран обособяват четири зони за сигурност в Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-turtsiya-i-iran-obosobyavat-chetiri-zoni-za-sigurnost-v-siriya-news263526.html

Четири зони за деескалация ще бъдат обособени в Сирия, след като Русия, Турция и Иран се договориха за това на срещата в Астана по-рано тази седмица.   Първата от четирите зони за деескалация, която е и най-голямата включва провинция Идлиб, части от провинциите Алепо, Латакия и Хама. Останалите три зони са в Северен Хомс, в района на Източна Гута, източно от Дамаск, и в провинциите Дараа и Кунейтра, покрай границата с Йордания, съобщи Ройтерс.   По дължината на зоните за сигурност се планира създаването на безопасни ивици, включващи контролно-пропускателни пунктове, контролирани от страните гаранти.   Русия и Турция са основните поддръжници на сирийския президент Башар Асад, който Западът настоява да се оттегли, за да се намери изход от гражданската война в страната.   Опозицията не приема споразумението   Основната сирийска опозиционна формация - Висшият съвет за преговорите (ВСП) обаче изрази безпокойство от споразумението между Русия, Иран и Турция, съобщи Франс прес.   ВСП изрази безпокойство от неяснотата на споразумението, което "е сключено без сирийския народ, не дава необходимите гаранции и няма механизми за проверка". Според ВСП подписаният в Астана меморандум "няма достатъчна легитимност".   ВСП предупреди, че се правят опити "да се раздели страната чрез т.нар. зони на деескалация", и отхвърли ролята на Иран като гарант на споразумението, предаде Ройтерс.   Зоните за сигурност   В събота руското министерство на външните работи публикува меморандума за създаването на зоните.   В него се посочва, че зоните ще бъдат създадени за най-малко шест месеца.   Трите страни гаранти на прекратяването на огъня в Сирия възнамеряват да завършат подготовката на картите на зоните до 4 юни, а споразумението може да бъде удължено автоматично, ако гарантите са съгласни.    Споразумението предвижда спиране на военните действия между сирийските правителствени сили и въоръжените опозиционни групи в зоните за деескалация и създаване на условия за хуманитарен достъп, медицинска помощ, връщане на разселените мирни жители по домовете им и възстановяване на повредената инфраструктура.   Страните гаранти се ангажират да предприемат всички необходими мерки за продължаване на борбата с тероризма, включително с "Ислямска държава", "Джебхат ан Нусра" и други групировки, както в зоните за деескалация, така и извън тях.

Сирийската опозиция разкритикува създаването зони на деескалация

http://www.mediapool.bg/siriyskata-opozitsiya-razkritikuva-sazdavaneto-zoni-na-deeskalatsiya-news263526.html

Основната сирийска опозиционна формация - Висшият съвет за преговорите (ВСП), изрази безпокойство от споразумението между Русия, Иран и Турция за въвеждане на зони на деескалация в Сирия, съобщи Франс прес. Съгласно подписан в четвъртък меморандум между Москва и Техеран, които подкрепят режима, и Анкара, която поддържа бунтовниците, четири обезопасени зони се въвеждат от днес в полунощ в райони на Сирия, където има бунтовници, за да може да се постигне трайно примирие. ВСП изрази безпокойство от неяснотата на споразумението, което "е сключено без сирийския народ, не дава необходимите гаранции и няма механизми за проверка". Според ВСП подписаният в Астана меморандум "няма достатъчна легитимност". ВСП предупреди, че се правят опити "да се раздели страната чрез т.нар. зони на деескалация", и отхвърли ролята на Иран като гарант на споразумението, предаде Ройтерс. Подписаният в Астана меморандум не е публикуван, поради което подробностите в него остават неясни, отбелязва Ройтерс.

Лавров и Тилърсън са обсъдили създаването зони за деескалация в Сирия

http://www.mediapool.bg/lavrov-i-tilarsan-sa-obsadili-sazdavaneto-zoni-za-deeskalatsiya-v-siriya-news263526.html

Руският министър на външните работи Сергей Лавров проведе разговори по телефона с германския си колега Зигмар Габриел и държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън.  Основна тема на дискусиите бе ситуацията в Сирия, съобщи ТАСС, като се позова на изявления на руското външно министерство.   Лавров разговаря първо с Габриел. Руският външен министър отбелязал значението на състоялата се вчера и завчера в Астана четвърта среща от процеса на укрепване на примирието в Сирия чрез създаване на зони за деескалация и на благоприятни условия за поредния кръг от междусирийските преговори под егидата на ООН в Женева.   Лавров и Габриел освен това потвърдили готовността си да работят в рамките на т. нар. нормандски формат за уреждане на конфликта в Украйна на основата на Минските споразумения.   Малко по-късно руският външен министър обсъди с американския държавен секретар създаването на зони за деескалация в Сирия в светлината на преговорите в казахстанската столица.    Лавров и Тилърсън се спрели и на някои други регионални проблеми и въпроси от двустранния дневен ред. Двамата освен това съгласували по-нататъшни руско-американски контакти.  

Благославят бойните знамена в Деня на храбростта във Варна, затварят центъра за движение на автомобили

http://www.moreto.net/novini.php?n=350568

Ритуал по водосвет и благославяне на бойните знамена ще се състои във Варна днес - май по случай Денят на храбростта и българската армия, научи Moreto.net. Празничният ден започва в 10 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий".

Истинският войник се бие...

http://www.cross.bg/onova-istinskiyat-nego-1542150.html

/КРОСС/ "Истинският войник се бие, не защото мрази онова, което е пред него, а защото обича онова, което е зад него." Гилбърт Кийт Честъртън  

Къде, какво в страната днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1542168.html

/КРОСС/ ***София.Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев и председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще вземат участие в честванията за 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия. ***София.От 09.00 часа в с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин ще започне честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия. ***София.От 09.30 часа в храм "Св. вмчк Георги" - Ротондата ще бъде отслужена празнична Архиерейска св. Литургия, която ще оглави Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний. ***София.От 10.00 часа на площад „Княз Александър I" ще започне Военният парад по случай 6 май - Деня на Храбростта и празника на Българската армия. ***София.От 10.00 часа Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта 6 май с вход свободен за постоянната хронологична и външна експозиция. ***София.От 10.30 часа в зала „Мусала" в хотел „Хилтън" ще се проведе финалният кръг на Седмото национално състезание по правопис на английски език "Spelling Bee". ***София.От 11.00 часа в градинката до храм "Св. Йоан Кръстител" председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов ще присъства на празника за Гергьовден в столичния квартал "Обеля". ***София.От 12

Спорт по тв днес: "Ювентус" играе градско дерби с "Торино", още футбол от България, Англия, Германия, Испания, Русия, Украйна, тенис, художествена гимнастика, обиколка на Италия, мотоциклетизъм

https://www.24chasa.bg/sport/article/6207385

Спорт по тв днес: "Ювентус" играе градско дерби с "Торино", още футбол от България, Англия, Германия, Испания, Русия, Украйна, тенис, художествена гимнастика, обиколка на Италия, мотоциклетизъм                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Днес ще е дъждовно, максимални температури до 22°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6208142

Днес ще е дъждовно, максимални температури до 22°Днес отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има превалявания с гръмотевици, по-съществени - в сутрешните часове. След обяд валежите постепенно ще отслабват и спират. Това съобщи за "Фокус" Мартина Цветанова, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

1200 военослужещи и 6 летателни апарата на Парада за Деня на храбростта

http://www.cross.bg/blok-predstavitelen-sili-1542170.html

/КРОСС/ До 1200 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България, 3 самолета МиГ-29 и 3 вертолета - един Ми-17 и два „Кугар", от състава на Военновъздушните сили ще се включат във военния парад в София по повод 6 май - Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Той ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I" в София. Във военния парад ще участват и Знаменен взвод на Националната гвардейска част; Гвардейски представителен духов оркестър; Представителен блок от Военна академия „Г.С.Раковски" с бойното знаме на академията; Представителен блок от Националната гвардейска част с бойното знаме на частта; Представителен блок от Националния военен университет „Васил Левски" с бойното знаме на университета; Два представителни блока от Сухопътните войски с бойните им знамена; Представителен блок от Военновъздушните сили със знамето на ВВС; Представителен блок на Военноморските сили със знамето на ВМС; Представителен блок от бригада „Специални сили" с бойното знаме на бригадата; Представителен блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите, с бойното знаме на Мобилната КИС. Във всеки блок ще маршируват по 64 военнослужещи, командир на рота, трима командири на взводове, знаменосец с двама асистенти. Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков

Безредиците във Венецуела продължават да взимат жертви

http://www.mediapool.bg/bezreditsite-vav-venetsuela-prodalzhavat-da-vzimat-zhertvi-news263525.html

20-годишен демонстрант стана 38-ата жертва на безредиците във Венецуела, продължаващи вече повече от месец, съобщи Асошиейтед прес.   Екдер Луго починал, след като бил прострелян снощи в главата в град Валенсия по време на масови протести, съпътствани от грабежи.   Различни източници съобщават за най-малко 38 смъртни случая през петте седмици на протести срещу правителството, макар че според прокуратурата броят им е 37. Ранените са около 700.   Град Валенсия бил спокоен до вчера следобед. При размириците много магазини са изгорели, а празните улици са осеяни с боклуци. Войници арестуваха десетки по обвинение, че са участвали в насилието.   Опозицията иска произвеждане на президентски избори, за да свали държавния глава Николас Мадуро.    За утре са планирани протести в столицата Каракас.   Президентът Мадуро от своя страна иска да пренапише конституцията, за да утвърди властта си и отложи провеждането на избори.   Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп следи отблизо събитията във Венецуела и смята някои от постъпките в страната за "достойни за съжаление", предаде Ройтерс, цитирайки говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс.    Тя отказа да коментира дали Съединените щати предприемат конкретни стъпки по въпроса.

Девет войници и около 40 терористи са убити при нападение на "Боко харам" в Чад

http://www.mediapool.bg/devet-voinitsi-i-okolo-40-teroristi-sa-ubiti-pri-napadenie-na-boko-haram-v-chad-news263524.html

Девет чадски войници и около 40 екстремисти от "Боко харам" бяха убити, след като радикалната ислямистка групировка нападна военна база вчера, съобщи военен източник, цитиран от ДПА. Нападението е извършено в Кайга-Киндирия в басейна на езерото Чад близо до границата с Нигерия.  Армията е отблъснала нападението. От 2009 г. най-малко 14 000 души са убиит от сунитските фундаменталисти от "Боко харам" в Нигерия, Чад, Камерун и Нигер. По данни на ООН 2,7 милиона души в региона са се изселили заради радикалните ислямисти.

6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия

http://www.moreto.net/novini.php?n=350573

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ номер 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

Актуална пътна обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6208134

Актуална пътна обстановкаВ сутрешните часове на места и в Източна, валежите ще са значителни по количество, ще има градушки. В западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, а в останалата част ще е слаб предимно от изток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, за София – около 9°.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев ще вземе участие в честванията за 6 май

http://www.cross.bg/bulgarskata-armiya-radev-1542139.html

/КРОСС/ На 6 май 2017 г. президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще вземе участие в тържествената програма за отбелязване на Деня на храбростта и празник на Българската армия. В 9.00 часа държавният глава ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин на пл. „Свети Александър Невски" в София. В 10.00 часа президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия на пл. „Княз Александър I" в столицата. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия. От 10.30 часа ще се проведе традиционният Гергьовденски парад на Въоръжените сили.    

По телевизиите днес

http://www.cross.bg/tema-parad-gergyovden-1542171.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: На живо, от военния парад и празничните церемонии за Гергьовден Тема: Три за щастие. Георги Марков за новия мандат на ГЕРБ. Тема: Ще има ли България победител на „Евровизия"? Откривателката на таланти Саня Армутлиева, пред Мариян Станков - Мон Дьо. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: 6 май, на живо: Специалното издание на БТВ по случай Гергьовден - Военният парад на Българската армия. В студиото Росен Плевнелиев и смелите сърца под пагон - Биляна Александрова и Мария Крашевска. Тема: Людмила Филипова, между астрофизиката и литуратурата. Тема: Изпълнителката на втората българска песен, която лети в космоса - Диана Дафова. Тема: Братя Чучкови, нашата следа на кинофестивалите в Кан и Трайбека. Тема: Дисколегендата Сандра, само пред Мариана Векилска.    

Василева отива в парламента

//dariknews.bg/regioni/burgas/vasileva-otiva-v-parlamenta-2021860

Галя Василава от младежката организация на ГЕРБ в Бургас става депутат. Тя влиза на мястото на Жечо Станков, който става зам.-министър на енергетика в кабината „Борисов 3“. Преди Василева в бургаската листа на партията е Семир Абумелих, но той се отказа от правото си да влезе в парламента.
<

5134 празнуват имен ден на Гергьовден в Община Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/5134-praznuvat-imen-den-na-gergiovden-v-obshtina-ruse-2021861

На 6 май – Гергьовден, в община Русе най-много са празнуващите, които носят името Георги – общо 3355 души. На този ден имен ден празнуват още: Гинка, Гина, Ганка, Георги, Гергана, Галя, Ганчо.

Гергьовден е един от най-хубавите български християнски празници, като на този д

Комисия ще оценява щетите в наводнените къщи

//dariknews.bg/regioni/vraca/komisiia-shte-oceniava-shtetite-v-navodnenite-kyshti-2021863

Със заповед на кмета Калин Каменов ще бъде сформирана общинска комисия, която ще извърши оценка на щетите за подпомагане на всички пострадали от снощния пороен дъжд в Община Враца. 20 са наводнените къщи в село Лиляче. Сигнал за наводнението в Община Враца е постъпил в 16.00 ч. Експертите от Община

Градушка удари Хасково и Димитровград  

//dariknews.bg/regioni/haskovo/gradushka-udari-haskovo-i-dimitrovgrad--2021864

Градушка с големина на грахово зърно е ударила части на Хасково и Димитровград вчера около 16.20 ч. Синоптиците в областния град обясниха, че големината на ледените късове е била около 6-7 мм. Градушката не е нанесла поражения.

Най-много дъжд вчера се е изсипал в Минерални бани – 24

Радев: Нека политиците да се опират по-често на военната експертиза

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-neka-politicite-da-se-opirat-po-chesto-na-voennata-ekspertiza-2021862

Нека политиците се уповават по-често на военната експертиза при взимането на важни решения, призова президентът на страната и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев. "Днес ние свеждаме глави пред подвига на воините, отдали живота си за свободата и

Време е заседанията и срещите на властта да станат по правило публични

http://offnews.bg/news/n_1/n_654813.html

Въпросът дали е приемливо главният прокурор да посещава частен офис с цел среща с бизнесмен не е напълно непознат за българското общество. Като че ли поведението на висшите държавни фигури се нуждае от едно по-прецизно определяне, пише адвокатът Александър Кашъмов. През последните 10-15 години имаше редица казуси, отнасящи се до прозрачността на регламентирани заседания на колективни органи на власт и дори обществени обсъждания. Първото дело по ЗДОИ, заведено от журналист в България, бе на Алексей Лазаров от в.”Капитал” срещу отказа на администрацията на кабинета Сакскобурготски да предостави съдържанието на стенограмата от първото правителствено заседание. Спечелването на това дело пред Върховния административен съд през 2002 г. даде тласък на реформата и 7 години по-късно, през 2009 г. новоизбраното първо правителство на Бойко Борисов даде заявка за прозрачност чрез създаването на практиката по публикуване на тези стенограми в интернет. Както често се случва, „царят дава, пъдарят не дава”, тъй като практиката по непрозрачност на записи от заседания продължи по отношение на комисии, работни групи и дори проведени по реда на Закона за опазване на околната среда обществени обсъждания. Практиката на съдилищата, че такива записи следва да са публични и могат да се отказват само по изключение, е категорична и последователна, но воденето на едно такова дело може да отнеме две години. Решението на проблема изисква законодателен подход. Не по-малко важен се оказва въпросът относно срещи на представители на властта по служебни въпроси. Въпросът дали записът от срещата на президента Георги Първанов с вицепремиера Симеон Дянков може да бъде публичен, породи през 2010 г. последвалото съдебно дело срещу отказ на президенството да предостави на журналиста Лъчезар Лисицов от „Десант” достъп до стенограма от срещата между президента и руския премиер Владимир Путин. След решение на АССГ през 2010 г. тази информация бе публикувана в интернет страницата на президентството. По повод отказа на Министерството на вътрешните работи да предостави на Росен Босев от в.”Капитал” информация по въпроса дали народния представител Делян Пеевски е влизал в сградата на министерството, кога и с кого се е срещал, бе постановено окончателно съдебно решение, с което министерството бе задължено да предостави искания достъп. Регламентираната публичност на записите относно такъв вид срещи също би за повишена откритост на управлението, без да се прибягва до съдебни дела за всеки един случай. Отделен пък е въпросът от какви неформални срещи е редно да се въздържат висшите държавни служители. Срещите на министър със съдия, разглеждащ конкретно дело, или присъствието му на яхта с определени хора, могат да поставят въпроса за интегритета на съответната личност. Такъв е и рискът, който поема главният прокурор, посещаващ частен офис с цел среща с бизнесмен. Поведението на висшите фигури в тези случаи също е редно да бъде съобразено с определени предварително установени стандарти.

Две чудотворни икони пази пловдивският храм “Св. Георги”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6207285

Две чудотворни  икони пази  пловдивският храм “Св. Георги”Камбаните на черквата първи възвестяват Съединението Две икони, смятани за чудотворни, привличат вярващи от цялата страна в пловдивската черква “Св. Георги Победоносец”. Едната е на св. Мина. За нея се знае, че е пренесена в България от бежанци от Одрин и е престояла известно време в едно семейство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване