Вътрешното усещане на Нино Димов - не живеем в мутренска държава

http://clubz.bg/53935-vytreshnoto_useshtane_na_nino_dimov_ne_jiveem_v_mutrenska_dyrjava

ПОЛИТИКА нено димовcr

"Нека разделим нещата. Едното е научно изследване. А сега действам от съвсем друга страна. Като министър ще стоя зад ангажиментите, които България е поела като член на ЕС и други международни организации", заяви днес пред Нова тв министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Така той отговори на въпрос на водещите, които му припомниха собствените му думи отпреди няколко дни, че няма глобално затопляне.

Водещите припомниха на Димов негови думи и от 2013 г., когато е заявил, че в България има мутренско управление и че който не знае телефона на Бойко Борисов, не може да е предприемач.

"При всички положения човек трябва да премине през един период. Ако трябва да се върнем, всички анализатори показаха, че кабинетът "Борисов-1" има едно лице, "Борисов-2" - второ, а сега "Борисов-3" - трето", каза Димов.

"Да", отговори той на уточняващия въпрос дали вижда развитие.

Димов не съжалява за нещо, което някога си е мислил.

Попитан дали можем да сме сигурни, че не живеем днес в мутренска държава, в която се използват репресивни мерки за отнемане на бизнес, министърът заяви:

"Вътрешното ми усещане е - да, не живеем."

И допълни:

"Аз самият съм предприемач и не знаех телефона на Бойко Борисов."

Колкото до факта, че е започнал някога политическата си кариера при Иван Костов, преминал е през партията на Меглена Кунева, а сега е министър при Бойко Борисов, предложен за поста от "Обединените партриоти", Нено Димов изтъкна, че всички споменати партии до 2000 г. са били част от ОДС. И по тази причина неговият път не е излизане от политическото пространство.

По време на разговора стана дума и за ресора на Нено Димов, най-вече за застрояването край морето.

"Липсват териториални устройствени планове край морето и не знаем какво става. От десетилетия никой не иска да има такива и се блокират. Нещата трябва да бъда регламентирани", смята министърът.

Той увери, че с новия закон се полагат грижи за собствениците. Дали ще се строи или не, зависи от устройствените планове.

"Време е местната власт да вземе нещата в свои ръце. Когато няма ясен регламент, има корупция", обобщи Нено Димов.

Красимир Каракачанов пред ТАСС: С Русия трябва да развиваме активни отношения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279650_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%A2%D0%90%D0%A1%D0%A1%3A+%D0%A1+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D

 Християнската европейска цивилизация, към която принадлежат Европа, България и Русия, преживява днес сериозни изпитания, изтъкна вицепремиерът и министър на отбраната

 
- В Деня на победата вие участвахте в церемонията по поднасянето на венци на Паметника на незнайния воин, говорихте с участниците в акцията „Безсмъртният полк“. Какво означава за България датата 9 май?
 
- 9 май е важен ден не само за България, той е важен за цяла Европа, за целия свят. Тази дата означава краят на една от най-големите войни, поставяща си за цел унищожението. Тази дата означава победа на обикновените хора, на нормалното общество над фашизма. Много е хубаво, че този ден стана едновременно и Ден на Европа. Това ни напомня, че самото съществуване на Европа е зависело от изхода на Втората световна война (1939–1945 г.) Когато говорим за 9 май, то преди всичко ние трябва да отдадем уважение към Русия, която пое основната тежест на войната, даде в името на Победата живота на милиони свои граждани и огромни материални ресурси. Но ние не трябва да забравяме и останалите държави, които допринесоха за Победата, включително и приносът на малка България, която се включи в бойните действия в края на войната и помогна за нейното по-бързо приключване. 
 
- Какво мислите за бъдещите отношение между Русия и България?
 
- Нашите връзки, отношенията между нашите страни, трябва да се развиват и разширяват. Ние сме народи, които имаме много общо в историята. Когато говорим за руско-българските отношения от историческа гледна точка, то ние не трябва да говорим само за Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.). В нашата история е имало моменти, когато ние сме се движели в различни посоки, но това не е основание днес отношенията да се влошават и ние да говорим за някаква вражда. Смятам, че отношенията между България и Русия трябва да се развиват спокойно, както между страни, които нищо не делят помежду си, но които ги свързват много неща в областта на културата, езика и историята.
 
- Това ще се случи ли?
 
- Защо не? Смятам, че пред днешния свят стоят сериозни заплахи, свързани с тероризма и радикалния ислямизъм. Мисля, че страните от ЕС, НАТО и Русия имат общи проблеми. Колкото по-бързо намерим общ език, толкова по-бързо съществуващите проблеми ще бъдат разрешени. Християнската европейска цивилизация, към която принадлежи Европа, съответно, България и Русия, преживява днес сериозни изпитания.
 
- А по какъв начин трябва да се решат тези проблеми?
 
- Проблемите могат и трябва да се решават в условията на честни и открити отношения. Когато проблемите съществуват, те трябва да се решават на масата на преговорите, а не с традиционните за Студената война методи.
 
- През следващите две-три години ще се запази ли относителното спокойствие в света?
 
- Струва ми се, че работата на новата американска администрация, промените, които настъпват в ЕС, трябва да доведат до това. Русия е част от европейската цивилизация, но като империя тя винаги е имала своите интереси на Изток, което се обяснява геополитически. Тези нейни интереси не трябва да пречат на развитието на сътрудничеството. От икономическа гледна точка Европа и Русия имат много общи интереси. Русия е един от най-големите износители на енергийни ресурси – петрол и природен газ. От друга страна, европейските държави и САЩ са най-големите инвеститори в Руската федерация. Когато интересите работят в една посока, не трябва да се търсят изкуствени политически различия.
 
- А тези различия, които съществуват днес, как могат да бъдат преодолени?
 
- Това са политически различия. Смятам, че те могат да бъдат преодолени. Разбира се, съществува ситуацията в Украйна, която поражда недоверие между Русия и Европейския съюз, Русия и НАТО, но аз винаги съм бил привърженик на решаването на проблемите с помощта на преговорите, а не със сила. Нито една страна няма да спечели от конфронтацията, особено, ако тя се задълбочава.
 
- Да поговорим за България, за новото правителство на страната, за това как се е формирало. Мнозина, както и преди са учудени от коалицията между ГЕРБ и „Обединените патриоти“.
 
- По време на преговорите за съставянето на новото българско правителство всичко бе пределно ясно и нашият диалог беше лек. Първоначално обсъдихме програмата на бъдещия кабинет, програмата за управлението на страната, заедно помислихме, какви основни въпроси трябва да решим в рамките на 4-годишния мандат. След това говорихме за схемата на обсъждане и решение на въпросите в рамките на коалиционното сътрудничество, подписахме споразумение между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ за принципите на коалиционното управление. Едва след това започнахме да обсъждаме постовете в изпълнителната власт. Когато работата е организирана по подобен начин – принципи, механизми за взимането на решения – тогава и третият въпрос за постовете се решаваше вече лесно.
 
- А въпросът за външната политика, по-конкретно, вашата и на ГЕРБ позиции по отношение на Русия са доста различни?
 
- Съгласен съм, че ГЕРБ заемат позиция различна от нашата. ГЕРБ – член на Европейската народна партия, която взема определени колективни решения. Ние не сме член на европейска политическа структура и затова сме свободни в своите маневри.
 
- Да, но сега вие влизате в управленския екип, заемате поста вицепремиер и министър на отбраната.
 
- Ние нямаме различия по двете основни неща: България е член на Европейския съюз и НАТО. Това не подлежи на никакво съмнение и ревизия. Но след това следват различни нюанси, по-конкретно, ние имаме различен поглед върху това, как трябва да изглежда и да се развива Европейският съюз. Ние смятаме, че ЕС се нуждае от реформиране. Системата на взимане на решения се нуждае от корекция, защото в днешния си вид тя напомня старите спокойни времена. Трябва да решаваме проблема с нашествието на нелегалните мигратнти, ислямския радикализъм, тероризма. Преди 10, 20, 30 години, когато се формираше идеологията на Европейския съюз в неговия днешен вид, много от тези проблеми не съществуваха. По тези въпроси нашите позиции се различават, но както се казва, ЕС е единен в своето многообразие и в това многообразие няма нищо лошо.
 
- Въпреки това каква ще бъде външната политика на България в близко бъдеще?
 
- Това не е моят ресор в правителството, но в своята програма сме записали, че България е член на ЕС и НАТО, че решенията се взимат на базата на националните интереси на държавата, без да позволяваме на никого да се намесва в нашите вътрешни работи. Има страни, които се опитват да ни се месят и деликатно, и по-твърдо, което еднозначно е незаконно и не е предвидено от нито един международен договор.
 
- А по отношение на Русия?
 
- Винаги съм казвал, че трябва да развиваме активни отношения. Активни от гледна точка на диалога. И в областта на културата, и в икономиката. Въпросите за доставката на газ отново станаха актуални. Съществуват много въпроси, по които ние трябва да говорим заедно. Аз съм откровен човек и смятам, че трябва да говорим и с руснаците, и с американците, и с останалите партньори откровено. По-добре да кажем това, което реално мислим, да защитим своето мнение и интереси, отколкото да се срамуваме да говорим откровено.
 
- В повечето български военни части се използва руска военна техника, как ще се развива сътрудничеството в тази област?
 
- Тази техника, която съществува, трябва да се поддържа в изправно състояние. Частично за това ни помагат руските партньори, част от тази работа се извършва в България. Истината обаче е, че тази техника е остаряла. Появиха се нови видове оръжия, от които се нуждае и нашата авиация, и флота, и пехота. Смятам, че техниката за флота и пехотата България сама трябва да си произвежда, но ние никога не сме произвеждали самолети и едва ли ще ги правим в бъдеще. Затова бойните кораби и бронираните машини ние можем и трябва да произвеждаме сами, едновременно решавайки проблема с превъоръжаването на армията. Това е скъпо удоволствие, но ние трябва да платим, защото положението в света е много неспокойно.
 

„Един пояс, един път“ - форум на върха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279649_%E2%80%9E%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%8F%D1%81%2C+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D1%8A%D1%82%E2%80%9C+-+%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%B0

 

Медиен брифинг на Н. Пр. Джан Хайджоу, посланик на Китай в България

 

 

Тенденции към засилване сътрудничеството Китай-България Над 1500 гости, включително повече от 850 чужденци от над 130 страни и 70 международни организации, между които 50 държавни и правителствени глави от 29 страни, 300 министри от петте континента, 370 бивши държавни и правителствени ръководители, висши представители на ООНЕС, Световната банка, МВФ и други авторитетни международни организации, шефове на големи международни корпорации, бизнесмени от различни сфери, експерти участват във Форума на върха за международно сътрудничество“Един пояс, един път“ в китайската столица Пекин (14 — 15 май). Той е посветен на забележителната инициатива на президента на КНР Си Дзинпин, свързана с историческия древен Път на коприната и идеята за изграждане на икономически пояс покрай него.

Между участниците внимание привличат имената на президента на Русия Вл. Путин, президента на Швейцария — г-жа Д.Лойтхард, министър-председателите на Унгария — В.Орбан, на Полша — г-жа Б.Шидло, на Сърбия — А.Вучич, на Гърция — А.Ципрас, на Испания — М.Рахой, на Беларус — А.Лукашенкои др. България ще бъде представяна от министъра на икономиката Е. Караниколов.

По този повод на 11 май т. г., посланикът на Китай в България Н. Пр. Джан Хайджоу организира брифинг в сградата на посолството на КНР в столицата, на който присъстваха представители на национални печатни издания, радио и телевизия.

В своето встъпително слово посланик Джан Хайджоу подчерта голямото значение на внушителния международен форум, посветен на аспектите и значението на забележителната инициатива на президента Си Дзинпин.

В духа на отварянето на Китай към света и на политиката на откритост — подчерта посланикът на КНР, — тази мащабна инициатива е отворена за всяка държава, която има желание да се присъдени към нея.

Н. Пр. Хайджоу изтъкна също, че в качеството си на инициатор на „Един пояс, един път“, КНР вече е инвестирала 40 милиарда долара във фонда „Пътят на коприната“ и на фона на големия международен интерес и че се очаква ръстът на инвестициите във фонда да достигне внушителната сума от 400 милиарда долара следващата 2018 г.

Несъмнено инициативата на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път“, лансирана преди три години предлага иновативен, демократичен, взаимноизгоден и взаимно печеливш подход към бъдещото развитие на световната икономика.

Определено, тази инициатива има историческо значение и ще създаде нови възможности за растеж на световната икономика. Реалностите показват, че от инициативата ще се възползват много държави и тя ще даде тласък за развитието на глобалната икономика като цяло.

Всички тези изключително важни аспекти на инициативата „Един пояс, един път“ ще бъдат обсъдени и анализирани на най-високо равнище в кръглата маса, под председателството на президента на КНР Си Дзинпин, която ще се проведе днес (15 май т.г.), в рамките на световния форум.

В своето експозе, Н. Пр. Хайджоу подчерта, че за Китай България е важна страна по маршрута на историческия Път на коприната. В подкрепа на тази теза е и активното участие на България във формата „16 +1“, предназначен да развива все по-широки стопански и финансови връзки между държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) — от една страна и Китай — от друга. В българското Министерство на земеделието и храните вече действа специализиран Център за агро-сътрудничество ЦИЕ-Китай, направени са първите сериозни крачки в това отношение.

В близко бъдеще — подчерта посланик Джан Хайджоу, — страната ни ще бъде посетена от китайска делегация от изтъкнати агро-специалисти, които в рамките на задълбочени срещи и дискусии ще запознаят българските си колеги и с богатите традиции на Китай в производството на най-качествени и продуктивни сортове ориз — сфера в която КНР е безспорен лидер.

Присъстващите журналисти с интерес гледаха и двата видео материала, първият посветен на древния китайски Път на коприната и инициативата за изграждане на икономически пояс покрай него и вторият — една елегантна визия за сърцето на Китай — столичният Пекин.

КАРЕ:

Древност и съвремие

Едва има някой, който не е чувал за древният търговски път минаващ хиляди километри през пустини и необятни степи, през планини, реки и морета и свързващ Китай (а оттам и цяла Югоизточна Азия) с много страни в Европа. От векове той е известен като Пътят на коприната, защото именно тази нежна и фина материя е била основната експортна стока, наред с много други редки и ценни източни продукти, високо ценени от европейските клиенти.

В наши дни, този древен маршрут оживя в инициативата Икономически пояс “Път на коприната“ и “Морски път на коприната — 21 век“, наричана за краткост “Един пояс, един път“, лансирана от президента на Китай Си Дзинпин.

Преди три години, Китайската национална комисия по развитие и реформи, Министерството на външните работи на страната и Министерството на икономиката от името на Държавния съвет съвместно обявиха “Визия и план за действие относно съвместното изграждане на Икономически пояс “Път на коприната“ и “Морски път на коприната — 21 век“, който предизвиква значителен интерес от страна на международната общност.

Вече близо 70 държави и международни организации от териториите, включени в проекта, са изразили положителни становища за участието си в “Един пояс, един път“. Български държавни и обществени институции,изразиха подчертан интерес към проекта и желание да се запознаят с възможностите за участие на страната ни в тази мащабна инициатива.

Стратегията на китайското правителство в рамките на инициативата Икономически пояс “Път на коприната“ е насочена към съхраняване на глобалната система на свободна търговия и на отворената икономическа система. Тя цели да насърчи укрепването на сътрудничеството със страните, включени в инициативата, и да допринесе за съвместното преодоляване на трудностите, съществуващи в нашето съвремие като същевременно дава възможности на хората от цялата планета заедно да планират бъдещото си развитие.От старта на инициативата „Един пояс, един път“ преди три години, международната общност продължава да следи с голям интерес развитието й, а редица страни участват активно в дейности, свързани с нейната реализация. Така например, последният доклад на известния европейски мозъчен тръст, институтът „Брюгел“ сочи, че инициативата „Един пояс, един път“ стимулира свързването между транспортната инфраструктура на Китай и Европа и намалява разходите за трансгранична търговия. Страните-членки на ЕС ще получат големи ползи от това. Намаляването на транспортните разходи оказва много важно и положително влияние върху международната търговия. Страните-членки на ЕС, особено държавите без излаз на море, ще бъдат най-големите бенефициенти от взаимните контакти в изграждането на транспортната инфраструктура при реализирането на инициативата „Един пояс, един път“.

Един пояс, един път“ преминава през Евразийския континент и достига сърцето на Европа, като обхваща жизнения икономически кръг на Източна Азия, развития европейски икономически кръг и вътрешните държави с голям потенциал за развитие.И това е само един аспект от многобройните стопански, промишлени, икономически и финансови възможности, който предлага осъществяването на глобалната инициатива „Един пояс, един път“.

Материалите подготви: Петър ГЕРАСИМОВ, отговорен редактор на изданието „Китай днес“ на в. ЗЕМЯ

National Interest: Кои са петте най-големи провала на американския спецназ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279648_National+Interest%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%BC%

 В САЩ се насажда героичен образ на спецназовците и се гордеят с успехите им, като отминават страхотните провали. Американското издание National Interest обаче изброява пет спецоперации, които са завършили с пълен провал. Рейд на атола Макин   През август 1942 г. наскоро сформираният Втори рейдерски батальон на морската пехота на САЩ започва своята първа спецоперация: американски подводници стоварват на атола Макин в Тихия океан 222 специално подбрани и обучени командоси. Тяхната мисия е да разрушат японските постройки и така да заставят японското върховно командване да се чувства уязвимо.   Нападението е неочаквано за японците, но ефектът на изненадата бързо е преодолян. Американците се опитали да отстъпят към очакващите ги подводници, но им попречили високите вълни.   Едва на следващия ден те били евакуирани. Загинали 30 американци, много били ранени.   Северна Корея: Височина 205   На 25 ноември 1950 г. американските спецназовци трябвало да овладеят и удържат под свой контрол Височина 205 край река Чхончхонган в Северна Корея. Те обаче не знаели, че в страната е въведен голям китайски контингент, който подготвял голямо контранастъпление.   Станалото не се нуждае от описване, а резултатът е оцеляването едва на 21 спецназовци от участващите 87.   Операция "Орлов нокът" или Бягството от Техеран   След завземане на американското посолство в Техеран през 1979 г. десетки дипломати били взети за заложници. Администрацията на президента Джими Картър взела решение да не започва война с Иран, а да проведе спецоперация.   Планирано било близо до посолството да се приземят вертолети с американски спецназовци, охраната на дипломатите да бъде ликвидирана, след което заложниците със самолет да бъдат изведени извън страната, преди иранските военни да реагират. Операцията била прекалено сложна и дори малка неточна стъпка можела да доведе до десетки жертви.   В деня на рейда нищо не тръгнало по плана. Първо, един от вертолетите рухнал във водата още с излитането от самолетоносача, екипажът на друг вертолет се заблудил и изгубил, останалите машини поради грешки на разузнаването се приземили край действащо шосе.   В резултат операцията била разкрита. Американците блокирали автобус с пътници и взривили преминаващ ирански бензиновоз, загинал един човек.   Операцията била преустановена. Един вертолет обаче поради грешка на екипажа се врязал в самолета-цистерна, в пожара загинали 8 члена на екипажите. Оцелелите вертолети били изоставени в пустинята и били пленени от иранската армия заедно с цялата секретна документация по операцията.   Провалът на операцията в Иран довел до поражението на Джими Картър на президентските избори през 1980 г.   Провал на операция „Избухнала ярост”   Свалянето на правителството на малката островна държава Гренада на 200 км североизточно от Венецуела (107 хил души) изглеждало като неизпълнима задача. Наистина инвазията продължила цели 3 денонощия, през които американците се сблъскали с много проблеми.   Военните не обърнали внимание на метеорологичната обстановка, в резултат четирима „морски котки” се удавили. Нападението на затвора Ричмънд Хил от въздуха било посрещнато от зенитна артилерия. Опитите за овладяване на три празни бараки завършило с разбиването на три вертолета и гибелта на още трима военнослужещи.   Позорното бягство от Могадишу   През 1993 г. САЩ навлезли в гражданската война в Сомалия под егидата на хуманитарна мисия за доставка на продоволствие на жителите на страната. После целите се разширили, но Бил Клинтън едва ли си давал сметка какво САЩ искат от тази бедна африканска страна.   През октомври 1993 г. американците започнали спецоперация в столицата Могадишу с цел да арестуват двама члена на „правителството на Сомалийския национален алианс”. Атаката била планирана по въздух и земя. Пак не потръгнало както трябва: един от двата вертолета „Блекхоук” бил свален с РПГ, участниците в наземната операция също не успели да се доберат до целта. Вторият вертолет също бил свален.   Боевете продължили до сутринта и стрували живота на 19 спецназовци. Загинали и хиляда сомалийци.   БЛИЦ обаче изразява мнение, че има още много операция, при които прочутите американски спецназовци са се проваляли с гръм и трясък. Редакцията си позволява да разкаже за извънредно любопитната първа международна изява на „червените кхмери” в Кабоджа през майските дни преди 42 г.   На 12 май 1975 г. контейнеровозът „Маягуес” (Mayagüez), плаващ през камбоджански териториални води, е спрян от патрулни катери на „червените кхмери”. Това става само месец след като кхмерите завземат властта в Камбоджа и само две седмици след края на Виетнамската война. Корабът е поставен на котва в района на остров Кох Танг, а екипажът му, подозиран в електронен шпионаж, е прехвърлен на континента.   Държавният секретар на САЩ Хенри Кисинджър научава за отвличането сутринта в 6 часа на 12 май. През първата половина на деня се води интензивно обсъждане на ситуацията, при това още в самото начало се залага на силово решаване на проблема. В същото време патрулни самолети на ВМС интензивно издирват „Маягуес” и след обед един от „Орион”-ите засича кораба на котва край крайбрежния остров Пуло Уай.   На 13 май започва формиране на спецотряд за освобождаване на екипажа от плен. Отрядът трябва да бъде прехвърлен с 8 вертолета НН-53 и 8 вертолета СН-53. За сборен пункт е определена авиобазата Утапао. При прелитането в планинска местност в Тайланд се разбива един СН-53 и загиват 23 морски пехотинци.   Планирането на операцията е затруднено от почти пълната липса на разузнавателни данни. Предполага се, че плененият екипаж се намира на Кох Танг, макар вече да е прехвърлен на континента. Американската авиация атакува всички камбоджански катери в района, за да парализира комуникациите между острова и континента.   Вечерта на 13 май американската авиация започва да патрулира в района на закотвения кораб. Цяла нощ над него кръжат тежко въоръжените АС-130 „Гъншип”, прогонвайки с огън приближили се до „Маягуес” камбоджански плавателни средства, като един патрулен катер на кхмерите е потопен.   Друг катер е потопен сутринта на 14 май от щурмови А-7 „Корсар”. Пилотът засича не голям тайландски риболовен съд, плаващ от острова към континента, и предполага, че на него се намира плененият екипаж на „Маягуес”. Така се и оказва в последствие, но в него момент американците не го знаят.   В това време „Корсари”, „Фантоми” и АС-130 продължават да кръжат над контейнеровоза. До обед още един А-7 потопява катер на кхмерите, а надвечер се отличава АС-130.   Към вечерта на 14 май ситуацията става съвършено объркана: никой не знае къде са от „Маягуес”. През нощта разузнаването долага, че те се намират на северния нос на остров Кох Танг. И веднага се задейства механизмът по освобождаване на пленниците. Ескадрения миноносец „Холт” се отправя за остров Пуло Уай със задача да освободи съда, а на отряд от морската пехота с численост около 600 души предстои да десантира с вертолети и да освободи американските моряци.   Сутринта на 15 май подразделение на морската пехота на САЩ е стоварено на безлюдния борд на „Маягуес” и го изтегля на буксир. По цели на територията на Камбоджа са нанесени авиационни удари.   Стовареният на Кох Танг десант на 15 май е посрещнат със силен огън от „червените кхмери”. Осем вертолета (пет СН-53 и три НН-53) приближават брега на две вълни: първият СН-53 се приземява безпрепятствено, но след няколко минути кхмерите го правят на решето, убивайки втория пилот и бордния механик.   Вторият СН-53 каца под огъня. Независимо от повредите, той успява да излети, но не може да достигне до Утапао и каца на континента. Другите два вертолета попадат под кръстосан огън на автомати и картечници още при приближаване на мястото на десанта. Единият СН-53 каца направо в морето, но екипажът и 20 морски пехотинци успяват да достигнат до брега. Другия СН-53 рухва в морето, обхванат от пламъци. Част от неговите десантчици са измъкнати от морето от американски ескадрен миноносец, но около 30 души загиват.   Само час след злощастния десант на остров Кох Танг, ескадреният миноносец „Робърт Л. Уилсън” прехваща тайландски рибарски траулер, на който откриват екипажа на „Маягуес” цял и невредим. Операцията по неговото спасяване е завършила, но започва спасителна операция за измъкване на десантиралите 54 морски пехотинци на Кох Танг, където боят продължава.   След час и половина НН-53 се опитва да стовари още една група от десанта. Едва при четвъртия опит екипажът на „Зеленият гигант” успява, но след като извиканият АС-130 прави в района няколко кръга в района на кацането, заливайки кхмерите с огън от оръдията си. После при излитането във вертолета попада мина от минохвъргачка, но екипажът съумява да откара повредената машина в базата в Утапао.   На Кох Танг вече се намират 109 морски пехотинци, изолирани на три отделни групи. Американците се надяват да изтласкат кхмерите от зоната за кацане и излитане на вертолетите, осигурявайки безпрепятствена евакуация. Всички разбират, че боят на Кох Танг е последният в дългата Втора Индокитайска война.   В разпореждане на американското командване остават само 5 големи транспортни вертолета - два СН-53 и три НН-53. Тези машини трябва да доставят на острова силите, които според американското командване трябва да решат изхода на боя, и да евакуират ранените. На един СН-53 куршуми пробиват горивните резервоари и той се връща, без да кацне. Сега в капана на Кох Танг вече се намират 222 морски пехотинци.   Едва след обед американското командване проумява, че изходът е не в нарастване на силите, а в спешната им евакуация. Тя започва в 14:30 часа, когато един НН-53 изтегля група обкръжени войници. Вертолетът е прикриван от почетен ескорт от А-7 „Корсар”, F-4 „Фантом” и ОV-10. Независимо че преди кацането позициите на камбоджанците основно са щурмувани, все пак при кацането НН-53 получава порция куршуми, повредили единия двигател. Въпреки това летците успяват да излетят с 54 морски пехотинци и да достигнат до авионосеца „Корал Сий”.   На всички участници в операцията е ясно, че през нощта пехотинците няма да удържат позициите си. А от всичките 16 вертолета в операцията изправни остават само 3.   Евакуацията е предшествана от С-130 „Херкулес”, който хвърля тежка бомба. В резултат от взрива се образува пусто пространство с размер на футболно игрище. Убити са много кхмери, а и моралният ефект е впечатляващ. След като се разсейва димът от бомбата, изчакващите над морето вертолети се приземяват. Техните екипажи констатират рязко намаляване на зенитния огън. От един път не се удава да евакуират всички американци. Още един рейд трите вертолета извършват на сумрак. Последният изстрел във Виетнамската война го дава АС-130 „Гъншип”.   Пряко по време на бойните действия на Кох Танг загиват 15 морски пехотинци и 3 изчезват безследно. Въпреки несполуката в бойната част на операцията и нейната безсмисленост, изходът от кризата с „Маягуес” е счетен в САЩ като успешен. Макар че боят на остров Кох Танг няма отношение към Виетнамската война, имената на всички американци, загинали в тези събития (в това число и 23-те в Тайланд), са добавени на стената на Мемориала на ветераните от Виетнамската война във Вашингтон.   Публикацията е подготвена от Ганчо Каменарски


Представляващият ВСС се яви по телевизията като "защитник на Цацаров"

http://clubz.bg/53934-predstavlqvashtiqt_vss_se_qvi_po_televiziqta_kato_zashtitnik_na_cacarov

ВСС Димитър Узунов 27012017 4

ЦУМ гейт продължава да отеква, след като членът на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев и представляващият ВСС Димитър Узунов се сблъскаха в студиото на Нова тв тази сутрин по темата. Калпакчиев защити позицията си за отстраняване на Цацаров, а Узунов бе представен като "защитник на позицията на главния прокурор".

Калпакчиев изложи аргументите, с които поиска отстраняването на главния прокурор Сотир Цацаров и проверка на участието му в срещата с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Той настоя за проверка първо от ВСС и старт на производство по отстраняване на Цацаров от правосъдния министър Цецка Цачева, а писмото му стигна и до Европейската комисия.

"Надявам се този разговор да се води с правни аргументи, не с лични нападки и компроматни войни. В текста, който съм разпространил, съм се постарал да има разумни, обективни и правни аргументи", заяви Калпакчиев.

Според Калпакчиев - без значение каква е интерпретацията на срещата в ЦУМ между бизнесмените и главния прокурор, самото й наличие поставя Сотир Цацаров в "ситуация да има основателни съмнения", че се е случило нещо нередно. Затова е нужна проверка и използване на всички инструменти на закона, за да се види дали правовата държава работи у нас, обясни той.

По думите му прокуратурата води предварителни проверки, свързани с Дончев и Гергов, дори и те да не са обекти на тези проверки в лично качество, а главният прокурор, оглавявайки централизирана структура, има право да се разпорежда с подобни проверки и след подобни срещи има съмнения за неговата безпристрастност. 

Калпакчиев настоя министърката на правосъдието Цецка Цачева да използва правомощията си по закон с искане за процедура по остраняване на главния прокурор и проверка. А ако откаже - да излезе с ясно и подробно становище какви са мотивите й за това. 

"Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси по срещата, което само по себе си е притеснително. Той оглавява централизирана структура и когато неговият авторитет е подронен от съмнения, това срива авторитета на цялата институция", каза още Калпакчиев, припомняйки реплики на Цацаров по време на пленум на ВСС, посветен на темата, че "няма да отговаря" на Лозан Панов, както и отказа му да говори пред медии по темата. 

Калпакчиев припомни, че в България вече има и съдебен прецедент за проверки на възможни зависимости в съдебната система и припомни случая "Красьо Черничкия". Въпреки че в съдържанието на разменяните между него и членове на съдебната власт съобщения не беше ясно, проверки за липса на независимост на магистрати имаше и вече е произведена съдебна практика, припомни Калпакчиев. 

Веднага след като Калпакчиев изложи аргументите си, в студиото се настани представляващият ВСС Димитър Узунов. Водещите в студиото изрично уточниха, че е имало покана към прокуратурата, но г-н Узунов се очаква да защити позицията на главния прокурор. Тоест Узунов се яви като нещо като говорител на обвинител №1, въпреки че представлява друга институция.

Първо, Узунов "заподозря", че Калин Калпакчиев не е автор на подписаното от него писмо за проверки на Цацаров.

"Аз работя от години с г-н Калпакчиев, познавам стила, той не е авторът", отсече Узунов в защитната си теза за главния прокурор.

След като сбърка името на Георги Гергов, прекръствайки го на Гергинов, Димитър Узунов се зае да оборва твърдението на Калпакчиев, че със срещата се поставя под съмнение независимостта на главния прокурор. 

От изявлението на главния прокурор плед пленума на ВСС и от думите на Гергов и Дончев – не се установява главният прокурор да се е поддал на натиск, на преки или косвени влияния, които да създадат съмнения за независимостта му. Напротив, той е казал на г-н Дончев, цитирам: “Това е частен случи и не мога да помогна по тази тема”, заяви Узунов.

Представляващият ВСС (в случая от страната на главния прокурор) обясни, че нито Сашо Дончев, нито Героги Гергов са криминално проявени лица, не са страни по дела, не са обвиняеми, не са адвокати, за да може среща с тях да влияе на независимостта на Цацаров. 

"Главният прокурор даде обяснения пред пленума на ВСС, на всички поставени въпроси отговори. ВСС със 17 гласа мнозинство отказваме да извършваме проверка. Тоест главният прокурор получи вот на доверие, колкото и това да не се харесва на Калин Калпакчиев, Лозан Панов и тези, които стоят зад тях. Проверки може да извършва инспекторатът на ВСС, но от обсега са изключени тримата големи по закон", заяви още Узунов. 

Попитан за писмото на председателя на ВАС Лозан Панов до президента Румен Радев, в което се настоява за проверка на главния прокурор, Узунов допълни:

"Президентът е разумен човек и няма да се подведе по интригата на Лозан Панов. Той няма правомощия да проверява когото и да е, още по-малко главния прокурор".

Въпреки призива за правни аргументи, Узунов продължи със защитата в следния дух:

"Изконната мечта на Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Христо Иванов и другите е отстраняване на главния прокурор и овладяване на прокуратурата, цяла партия се създаде затова... Целта е главният прокурор да е унижен и дискредитиран. Групата, която инициира това – защо не поиска проверка около посещението на Лозан Панов в една известна, мощна адвокатска кантора? А на полуприятелската прекръдка с адвоката на Цветан Василев"...

Последните два примера на Узунов са по публикации на определени медии в последните седмици.

Калпакчиев, който остана в студиото, докато Узунов говореше, отвърна ясно - нека има проверка на всички - в това число и на Лозан Панов, но подходът да е един за всички. По думите му нищо от казаното от представляващия ВСС не опровергава, че среща в ЦУМ е имало и гарантира, че нито някой от споменатите от Узунов е накарал участник в тази среща да разкаже за нея, нито някой е завел на нея Сотир Цацаров.

Той нарече примерите за срещи на Панов в кантора или с адвокат "класическа дезинформация", тъй като на въпросните кадри в определени медии се вижка как председателят на ВКС слиза от автомобил - но не и къде слиза и къде отива.

"Проверки трябва да има на всички случаи, никой от нас не се страхува от такива проверки, но фактът, че вие не искате проверка но ЦУМ-гейт, то е, защото искате да използвате това за дезинформация", завърши Калпакчиев.

Един от най-богатите руснаци заведе дело срещу "Асошиейтед Прес" за клевета

http://pogled.info/svetoven/edin-ot-nai-bogatite-rusnatsi-zavede-delo-sreshtu-asoshieited-pres-za-kleveta.85836

/Поглед.инфо/ Руският милиардер и предприемач Олег Дерипаска заведе дело срещу агенция "Асошиейтед Прес" по обвинение в клевета, съобщава ТАСС.

100 години от погрома в Босилеградско ще бъдат отбелязани в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/100-godini-ot-pogroma-v-bosilegradsko-shte-bydat-otbeliazani-v-kiustendil-2023605

100 години от погрома в Босилеградско ще бъде отбелязани в  Кюстендил днес.
Организатори са  община Кюстендил,Регионален исторически музей—Кюстендил, Граждански комитет “Западни покрайнини” и КИЦ —Босилеград .

В  16.00 ч. започва панахида в църква “Успение Богородично”, 16.30

Най-скъпите билети за PLACEBO свършиха, чужденци с голям интерес към концертите на Античния

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/naj-skypite-bileti-za-placebo-svyrshiha-chuzhdenci-s-goliam-interes-kym-koncertite-na-antichniia-2023720

Повече от месец преди гостуването в Пловдив на емблематичната британска алтернативна формация PLACEBO най-скъпите билети за шоуто на Античния театър на 3 юли вече са изкупени от верни фенове на бандата от цялата страна, съобщиха организаторите от „Тангра Мега Рок“. Буквално целият „Golden Circle

Бронз за Георги Аначков от Букурещ. Две момичета от Кюстендил на ЕП

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/bronz-za-georgi-anachkov-ot-bukuresht.-dve-momicheta-ot-kiustendil-na-ep-2023666

Борецът от клуб “Васил и Георги Илиеви”- Кюстендил, Георги Аначков спечели бронзов медал от международния турнир в Букурещ, Румъния. Той се бори в категория 54 кг при кадетите.
Част от селекцията за националния отбор- кадети беше и друг кюстендилец Д

С колко ще поскъпне водата в Пловдив?

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/s-kolko-shte-poskypne-vodata-v-plovdiv-2023721

Поскъпване на водата в областта обсъжда на открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Увеличението се очаква да е до 55% за битовите потребители. То е записано в бизнес плана на "Водоснабдяване и канализация" Пловдив за периода 2017-2021 г.
 
Като цяло повишав

Каракачанов инспектира 68 бригада в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/karakachanov-inspektira-68-brigada-v-plovdiv-2023723

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов ще посетят 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив от 11.00 часа. Министърът на отбраната ще наблюдава демонстрация на занятия от ежедневната бойна подготовка на формирования от Силите за

Без вода във вторник, 16 май

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bez-voda-vyv-vtornik-16-maj-2023724

За извършване на аварийни ремонти без вода до 17:00 ч. ще останат ул. "Индустриална" и село Жълтеш.

Ул. "Антим Първи" ще е с нарушено водоподаване.

Обсъждал ли е Тръмп разузнавателна информация с руския външен министър?

//dariknews.bg/novini/sviat/obsyzhdal-li-e-trymp-razuznavatelna-informaciia-s-ruskiia-vynshen-ministyr-2023722

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е обсъждал източници или методи за получаване на разузнавателна информация на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, заяви снощи държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън

Синът на Осама бин Ладен призова за атаки срещу САЩ

http://pogled.info/svetoven/sinat-na-osama-bin-laden-prizova-za-ataki-sreshtu-sasht.85832

/Поглед.инфо/ В 10-минутно аудио съобщение синът на Осама бин Ладен - Хамза призова последователите на "Ал Кайда" да нанесат удари срещу "евреи, американци, западняци и дори руснаци", с които да отмъстят за смъртта на баща му.

До 16 май работим за държавата, а след това лично за Бойко и компания

http://pogled.info/bulgarski/do-16-mai-rabotim-za-darzhavata-a-sled-tova-lichno-za-boiko-i-gavazite-mu.85833

/Поглед.инфо/ До 16 май ще работим, за да си платим данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят /лично за Бойко и компания :) / за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

Хилари Клинтън обяви, че създава нова политическа организация

http://pogled.info/svetoven/amerika/hilari-klintan-obyavi-che-sazdava-nova-politicheska-organizatsiya.85834

/Поглед.инфо/ Бившият кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън обяви, че създава нова политическа организация, подкрепяща инициативите, които тя самата защитаваше по време на предизборната си кампания и бореща се за създаването на "прогресивни ценности".

Прокуратурата в Бразилия ще отнеме мандата на президента Темер

http://pogled.info/svetoven/prokuraturata-v-braziliya-shte-otneme-mandata-na-prezidenta-temer.85835

/Поглед.инфо/ Прокуратурата в Бразилия в понеделник представи окончателния вариант на обвинителния акт в съдебния процес срещу президента Мишел Темер и бившия държавен глава Дилма Русеф. Според телевизионния канал "Глобо", в документа, подписан от заместник-главния прокурор Николау Дину се изисква лишаване от мандат на настоящия бразилски лидер Темер.

Иванка Баева: "Моята цел бе не да властвам, а да направя нещо полезно за хората"

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/ivanka-baeva-moiata-cel-be-ne-da-vlastvam-a-da-napravia-neshto-polezno-za-horata-2023718

Изявление адв. Иванка Баева, областен управител на Област Габрово през мандата на служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков:

"Денят, в който предадох официално на новия областен управител символът на властта искам да благодаря на всички, които преди три месеца, когато приех длъжност

С автобусна обиколка на проекти Кюстендил се включи в европейската инициатива „Европа в моя регион 2017”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/s-avtobusna-obikolka-na-proekti-kiustendil-se-vkliuchi-v-evropejskata-iniciativa-evropa-v-moia-region-2017-1633118

На 13 май 2017 г.  Областен информационен център – Кюстендил проведе посещение на проекти, реализирани с европейски средства на територията на общините Дупница, Рила и на Природен парк „Рилски манастир”.  
40 души, представители на медии, неправителствения се

Откриха нова версия на вируса WannaCry

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-nova-versiia-na-virusa-wannacry-2023719

Израелската компания за информационни технологии "Чек пойнт софтуеър текнолъджис" е открила нов вариант на вируса WannaCry (Уонакрай), с чиято помощ неизвестни хакери извършиха кибератака в 150 страни по света, предаде ТАСС.

Бомбардировките на НАТО с обеднен уран срещу Сърбия продължават да сеят смърт

http://pogled.info/svetoven/balkani/bombardirovkite-na-nato-s-obednen-uran-sreshtu-sarbiya-prodalzhavat-da-seyat-smart.85830

/Поглед.инфо/ Колектив от 26 юристи – специалсти по международно право от Сърбия, Турция, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Италия, заедно със Сръбската академия на науките, подготвят съдебен иск срещу НАТО, за да привлекат под отговорност натовските военни за използване на боеприпаси с обеднен уран по време на бомбардировките срещу Сърбия през 1999 г.

National Interest: Как Русия и Китай ще воюват със САЩ: главното е - унищожаване на спътниците им

http://pogled.info/svetoven/National-Interest-da-se-unishtozhavat-amerikanskite-spatnitsi.85831

/Поглед.инфо/ Според експертна оценка на американското разузнаване, Русия и Китай активно разработват нови видове оръжия и военна техника, които да противодействат на американското господство в космоса. Главната задача е създаването на оръжия, способни да унищожават американските космически обекти, но не чрез кинетични удари, а чрез електронни и кибернетични способи. Освен това, Русия и Китай конструират спътници, които могат да нарушават работата на другите космически системи, а при необходимост – да ги унищожават.

Променлива облачност по Черноморието, температурите се покачват

//dariknews.bg/regioni/varna/promenliva-oblachnost-po-chernomorieto-temperaturite-se-pokachvat-2023586

Променлива облачност ще преобладава по Черноморието. Ще духа слаб до умерен източен вятър.

Максималните температури ще са между 18 и 20°, за Варна около 20. Температурата на морската вода е 16°-18°. Вълнението на морето е 1-2 бала.

Натовски вицеадмирал на посещение във Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/natovski-viceadmiral-na-poseshtenie-vyv-varna-2023535

Вицеадмирал Кристофър Грейди - командващ на Шести американски флот и командващ на ударните сили на НАТО, ще бъде на посещение на Военноморските сили. Той ще бъде посрещнат с официална церемония пред щаба им.

Вицеадмирал Грейди ще се срещне с командира на българските ВМС контраадмирал

Военноморският музей отваря врати в Нощта на музеите

//dariknews.bg/regioni/varna/voennomorskiiat-muzej-otvaria-vrati-v-noshtta-na-muzeite-2023672

За поредна година Военноморският музей ще се включи в Нощта на музеите, като отвори врати за безплатни посещения на 20 май от 18.00 до 24.00 ч. за своята постоянна експозиция, както и временната изложба „Българската морска авиация в полет между две стихии“. Програмата стартира със салют от корабно

Мъж, убил куче със стрела в главата, се изправя пред Темида

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/myzh-ubil-kuche-sys-strela-v-glavata-se-izpravia-pred-temida-2023622

Мъжът, който преди две години уби куче с лък на бензиностанция в Пловдив, се изправя днес пред магистратите от Районния съд в града под тепетата.

National Interest: Русия ли ще обвинят за взлома в щаба на Макрон?

http://pogled.info/svetoven/evropa/National-Interest-rusiya-li-shte-obvinyat-za-vzloma-v-shtaba-na-makron.85827

/Поглед.инфо/ Въпреки че мнозина побързаха да обвинят Русия за предполагаема кибероперация по време на президентските избори във Франция, намериха се и такива, които призоваха към повишено внимание по въпроса, като посочиха странности в приведените доказателства.

Британски журналист: "Какво ще стане, ако Русия прави като САЩ?"

http://pogled.info/svetoven/britanski-zhurnalist-kakvo-shte-stane-ako-rusiya-pravi-kato-sasht.85828

/Поглед.инфо/ Известният британски журналист и блогър Нийл Кларк представи в своя статия светът, който познаваме и в който нормални на пръв поглед политически действия, се извършват от други страни.

Денят на победата стана официален държавен празник в Израел

http://pogled.info/svetoven/denyat-na-pobedata-stana-ofitsialen-darzhaven-praznik-v-izrael.85829

/Поглед.инфо/ Комисията по законодателството прие законопроекта на Одед Форер – депутат в Кнесета от партията "Израел наш дом". Според новоприетият закон, денят на победата над нацистите през Втората световна война следва да се чества официално на 9 май на държавно ниво и да бъде включен в регистъра на официалните празници.

Хитри начини да спестим пари за море, без да се лишаваме от нищо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6220414

Хитри начини да спестим пари за море, без да се лишаваме от нищоМесец май е и все по-често се сещаме, че е време да решим кога, къде и с какви пари ще почиваме през лятото. Ако не сте от най-организираните хора, които имат резервации от януари за септември, вероятно почивката ви ще бъде и малко по-скъпа. Как обаче за два месеца да спестим достатъчно пари, без да се лишаваме от нищо?

Тръмп разкрил свръхсекретна информация пред Лавров

http://clubz.bg/53933-trymp_razkril_svryhsekretna_informaciq_pred_lavrov

Доналд Тръмп е предал свръхсекретна информация на руския външен министър Сергей Лавров по време на срещата им в Овалния кабинет на Белия дом миналата седмица, разкрива "Вашингтон пост".

Бивши официални лица от администрацията потвърдиха пред Си Ен Ен, че наистина президентът е дал на руския дипломат и на посланика в САЩ Кисляк класифицирана информация.

Разузнавачи разказаха пред тв канала, че Тръмп не е разкрил директна информация, но е направил така, че сега Русия би могла да се добере до тайни от най-висша степен за САЩ. Думите на Тръмп са шокиращи защото подсказват как САЩ събират и получават информация, свидетелства източник на вестника, който разполага със съдържанието на разговора.

"По никое време президентът Тръмп не е дискутирал източници или методи на разузнаването, нито военни операции, които вече не са известни на широката публика", обяви съветникът по национална сигурност Маккастър. "Бях през цялото време на разговора и нищо такова (издаване на тайна информация - б. р.) не се е случвало", допълни той.

Държавният секретар Рекс Тилърсън също опроверга информацията на "Вашингтон пост".

Изданието твърди, че Тръмп е разказал детайли на Лавров и Кисляк от американското разузнаване по въпроса как терористичната групировка "Даеш" може да използва лаптоп като бомба по време на самолетен полет. Информацията е получена от партньорска шпионска служба на Щатите, която не е давала разрешение тя да се споделя с друг, особено с руските служби, пише "Вашингтон пост". Освен това тази секретна информация не е била споделена дори и с партьорските служби на Вашингтон.

"Разкритието на тези данни от Тръмп е поставило под заплаха изключително важен източник на информация за "Даеш", твърдят шпиони пред "Вашингтон пост".

Тръмп се похвалил пред Лавров и Кисляк, че разполага с огромна мрежа от разузнавачи, които всеки ден му докладват. Той обяснил какви вреди могат да нанесат при атака терористите и дори назовал името на град, който е под контрола на "Даеш", в който партньорът на САЩ действа и е открил новата заплаха. Президентът споделил още какви мерки са предприели Щатите, за да предотвратят опасността от използването на лаптопи в самолети, както и за военни операции в Ирак и Сирия, готвени от Пентагона.

Веднага след разговора администрацията на Белия дом се обърнала за помощ към ЦРУ и Агенцията по национална сигурност, за да бъдат ограничени бедите, които биха били настъпили в следствие разкритите детайли от Тръмп, съобщава "Вашингтон пост".

Новият скандал идва на фона на уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми и разследването на хора от екипа на президента за връзки с Кремъл.

Обучават как се кандидатства за финансиране на европейски екопроекти

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/obuchavat-kak-se-kandidatstva-za-finansirane-na-evropejski-ekoproekti-2023612

Обучение за кандидатстване по проекти по Програма LIFE на Европейската комисия ще се проведе днес в РИОСВ – Пловдив, съобщиха от екоинспекцията. Това е втори семинар за запознаване с възможностите, които предоставя европейската програма за финансиране на проекти, свързани с опазване на околната сре

Днес разчистваме сметките с държавата и вече работим за себе си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dnes-razchistvame-smetkite-s-dyrzhavata-i-veche-rabotim-za-sebe-si-2023697

Днес е последният ден, в който работим, за да си платим данъците към държавата, изчисляват експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ). Това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.
 
Дат

И днес облаците ще се разхождат над нас

//dariknews.bg/regioni/shumen/i-dnes-oblacite-shte-se-razhozhdat-nad-nas-2023694

Днес облачността ще е променлива, значителна в следобедните часове и над югозападната половина от страната. На места, главно в западните райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минимални температури между 9° и 14°, максимални

Заради профилактика без телевизия и радио в Пловдив днес

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zaradi-profilaktika-bez-televiziia-i-radio-v-plovdiv-dnes-2023664

Поради профилактика на съоръженията в Радио-релейна и телевизионна станция „Здравец” в местността Копривките днес от 09:00 до 17:00 ч. са възможни частични и по-дълги прекъсвания на програмите на радиостанциите и телевизиит

Пловдивчанин, убил куче със стрела в главата, се изправя пред Темида

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/plovdivchanin-ubil-kuche-sys-strela-v-glavata-se-izpravia-pred-temida-2023622

Христо Иванов, който преди две години уби куче с лък на бензиностанция в Пловдив, се изправя днес пред магистратите от Районния съд в града под тепетата. Срещу мъжа е повдигнато обвинение, че на публично място е проявил жестокост към животното, което е било маркирано и кастрирано, и е причинил смър

Приключва програмата „Работа на полицията в училищата“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/prikliuchva-programata-rabota-na-policiiata-v-uchilishtata-2023625

„Живей безопасно“ – това е мотото на състезанието-викторина, което ще се проведе от 11.00 часа в Дом на културата “Борис Христов”. Събитието бележи началото на лятната ваканция и е заключителен етап на Националната програма “Работа на полицията в училище”. Участие в него ще вземат шестокласници от

Милен Джановски отбелязва 50-я си рожден ден с изложба в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/milen-dzhanovski-otbeliazva-50-ia-si-rozhden-den-s-izlozhba-v-plovdiv-2023607

От 18:00 ч. днес в галерия Възраждане ще се открие изложба на творби смесена техника с метал върху платно на Милен Джановски. Експозицията е по случай 50 - я рожден ден на автора и ще продължи до 29.05.2017 г.

„В изобразителното си поле Милен практикува своя собствена космогония. Нео

Изложба живопис показва в галерия Аспект „художникът на маковете”

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/izlozhba-zhivopis-pokazva-v-galeriia-aspekt-hudozhnikyt-na-makovete-2023603

В разгара на пролетта своя осма самостоятелна изложба в галерия „Аспект” реди Хикмет Четинкая

Ще поскъпне ли водата в Пловдивска област?

//dariknews.bg/novini/biznes/shte-poskypne-li-vodata-v-plovdivska-oblast-2023683

Поскъпване на водата в област Пловдив с до 55% за битовите потребители обсъжда да открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Увеличението е записано в бизнес плана на "Водоснабдяване и канализация" Пловдив

Зоните за сигурност в Сирия започват да действат

http://pogled.info/svetoven/zonite-za-sigurnost-v-siriya-zapochvat-da-deistvat.85823

/Поглед.инфо/ Планът за създаване на зони за деескалация е бил централна тема на преговорите Тръмп-Лавров

Русия и Китай вървят по един път

http://pogled.info/svetoven/rusiya-i-kitai-varvyat-po-edin-pat.85824

/Поглед.инфо/ Пекин е склонен да съобрази своя мащабен геополитически проект с интересите на Русия, става ясно от проведения международен форум "Един пояс – един път"

Заливът на костите в Охридското езеро – хармония между древност и туризъм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6220372

Заливът на костите в Охридското езеро –  хармония между древност и туризъмТрябва да се видят средновековните църкви и Самуиловата крепост, както и планината Галичица, която разделя Охридското от Преспанското езеро Заливът на костите - звучи зловещо, но зад това наименование не се крие страшна история, а древно минало отпреди 5500 г. Намира се на южното крайбрежие на Охридското езеро, до полуостров Градище.

Тръмп е предал на Лавров строго секретна информация без позволение

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/16/2971748_trump_e_predal_na_lavrov_strogo_sekretna_informaciia/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предал по време на срещата си на 10 май с руския външен министър Сергей Лавров строго секретна информация за "Ислямска държава", която американците са получили от партньор с изрично условие да не се споделя с Москва.

Освен това данните, предадени на САЩ съгласно споразумение за обмяна на разузнавателна информация, са били толкова поверителни, че са били държани в тайна от съюзници и са били известни на тесен кръг хора в...

Бербатов тества лично официалните автомобили за All Stars 2017

https://www.24chasa.bg/sport/article/6224102

Бербатов тества лично официалните автомобили за All Stars 2017Димитър Бербатов ще тества лично автомобилите, с които ще бъдат превозвани из София звездите на световния футбол, пристигащи за грандиозния благотворителен мач на 14 юни. Това ще се случи на 16 май от 11 часа в шоурума „Хюндай”.  Куп големи имена ще дойдат в България за мащабното събитие на 14 юни 2017 г.

"Челси" отпразнува титлата с победа в шоу със седем гола на "Стамфорд бридж"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/16/2971740_chelsi_otpraznuva_titlata_s_pobeda_v_shou_sus_sedem/?ref=rss


С голяма част от резервите осигурилият си титлата във Висшата лига "Челси" продължи победната си серия след зрелищен успех с 4:3 над "Уотфорд" на "Стамфорд бридж". Сините записаха пети последователен успей и общо 29-и от 37 мача в шампионата.

Кръг преди края на сезона лондончани имат 90 точки и аванс от десет пред втория "Тотнъм", 17 пред третия "Ливърпул", 18 пред четвъртия "Манчестър сити", 21 пред петия...

Гришо, българите те обичаме, да си го знаеш! Честит рожден ден!

http://offnews.bg/news/n_1/n_655632.html

Преди 26 години в Хасково се ражда едно момче, което без спорта сигурно щеше да попадне в капана на отчаянието, затиснало голямата част от българската младеж. Какъв щеше да стане Григор Димитров без тениса? Треньор в клуба на баща си, който чака родителите чинно да платят месечната такса от 50 лева, за да отиде до магазина? Или поредният емигрант, атакуващ Запада пред Терминал 1,2, автогарата, гарата, Калотина, Видин? Само може да предполагаме. Но спортът затова е велик! Може да направи звезда от всяко бедно хлапе! От най-затънтеното българско градче или село. Спортът може да ни прати в небесата. Или да ни срине със земята. Както често се случва при Гришо. Той бързо отива от едната крайност в другата. Заради него скачаме, после се държим за главата. Но Григор Димитров е сред най-успелите тенисисти в света благодарение на таланта и труда. А в този спорт конкуренцията стана убийствена! Трябва да му го признаем. И да му се радваме. Няма друг българин, за когото да се пише всеки ден от Лондон до Ню Йорк. Факт! Понякога споменават кечиста Русев, друг път Кобрата. Но Гришо е всеки ден на първите страници. Само респект към това момче. Днес то празнува. Затова нито ще му броим победите, нито гаджетата, нито парите.  Гришо, българите те обичаме, да си го знаеш! Честит рожден ден!

Кейти Пери преодоля Орландо Блум, като се подстрига

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6220401

Кейти Пери преодоля Орландо Блум, като се подстригаКейти Пери е кралицата на новия тренд сред холивудските звезди, известен като Break up Haircut, т.е. драстична промяна в дължината на косата, предизвикана от раздяла. Неведнъж певицата е променяла и цвета на прическата си, след като е приключила сериозна връзка. На 31 декември 2011 г. тя получава есемес от съпруга си Ръсел Бранд,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване