Коалиционните преговори в Холандия се провалиха, Рюте търси нови партньори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/16/2971835_koalicionnite_pregovori_v_holandiia_se_provaliha_rjute/?ref=rss


Провалиха се преговорите в Холандия за съставяне на четирипартийна коалиция след парламентарните избори през март заради различия за миграционната политика, предадоха "Асошиейтед прес" и БТА.

Преговорите се водеха между Народната партия за свобода и демокрация на досегашния премиер Марк Рюте - която получи най-много гласове на изборите на 15 март - християндемократите, центристката партия "Демократи 66" и екологичните "Зелени леви".

Люис Хамилтън: Не съм плейбой, а робот на Формула 1

http://offnews.bg/news/n_1/n_655654.html

Прелюбпитно интервю за австралийското издание на Men’s Health даде Люис Хамилтън, трикратен победител във Формула 1. Веднага след успеха в Барселона той разкри тежката страна да си част от шоуто. "За да бъдеш пилот, трябва да се вкараш сам в шаблон. И той е адски отегчителен. Не правиш нищо друго, живееш, за да дишаш със състезанията. Не се радваш, не се усмихваш", каза Люис. "Детските ми години бяха ограбени. Нямах възможност да излизам с приятелите - винаги блях на състезание, винаги зает, винаги сериозен", добави асът на Ф1, който има в банковата сметка 185 милиона паунда, живее повече в самолетите, отколкото в своя дом и не се разделя с диамантените се обеци. Британецът е гражданин на данъчния рай Монако, беше дълго време гадже с Никол Шерцингер, а клюките го свързваха още с попдивите Риана и Рита Ора.                                      Рита Ора "Не мисля, че имам живота на плейбой. Не съм по-малко отдаден на спорта от всеки мой колега. Но те имат различен живот. Могат да си отидат у дома, без да им се налага да бъдат снимани по различни събития", завидя Люис.                                    Риана "Тренирам колкото тях. Може би повече. Но имам огромна енергия. Пътувам, изучавам музиката и модата, чета много. Искам да опитам от всичко", призна Хамилтън. И отсече, че му е рано да се пенсионира от Формула 1.

Читател: Мотористът на "Цариградско шосе" не е загинал, с фрактура на крака е

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224336

Читател: Мотористът на "Цариградско шосе" не е загинал, с фрактура на крака еЧитателят ни Петър Иванов се свърза с нас във връзка с катастрофата на "Цариградско шосе" в София в неделя. Първоначално бе съобщено, че моторист е загинал, но Иванов твърди, че е жив и е с фрактура на

Делян Добрев: Кабинетът реагира бързо на проблема с урана във водата в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224332

Делян Добрев: Кабинетът реагира бързо на проблема с урана във водата в ХасковоНародните представители от ПП ГЕРБ Делян Добрев и Евгения Ангелова участваха в заседание на Временна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите в 44-тото Народно събрание.

Юнкер предложи на Мария Габриел да поеме цифровизацията в ЕК

http://www.mediapool.bg/yunker-predlozhi-na-mariya-gabriel-da-poeme-tsifrovizatsiyata-v-ek-news263912.html

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер очаквано предложи българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел ресора за цифровата икономика и цифровото общество. Във вторник той прие Габриел в сградата на Европейския парламент, за да обсъдят ролята й в Комисията. Юнкер има изключителните правомощия да оцени кандидатите за еврокомисари, както и да прецени какви да бъдат техните отговорности. След неговата оценка кандидатите полагат изпит пред съответните комисии на Европейския парламент. Предварителните очаквания са на Мария Габриел да бъде поверен ресорът "Дигитализация". По неофициална информация се очаква по-късно днес Юнкер да съобщи оценката си от интервюто. Мария Габриел е евродепутат от 2009 година. Завършила е българска и френска филология в Пловдивския университет и магистратура по сравнителна политика и международни отношения в Докторската академия по политически науки в Бордо. България е без еврокомисар от началото на годината, когато Кристалина Георгиева напусна ЕК, за да поеме висш пост в Световната банка. Тя беше зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси и беше заместена от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който отговаряше за дигиталния пазар. България до момента е без еврокомисар, тъй като Бойко Борисов се отказа да издига кандидат в края на миналата година, докато правителството му беше в оставка, а служебният кабинет на Огнян Герджиков след известни колебания реши да остави това на следващото редовно правителство. Така България остана месеци наред без свой представител в ЕК и създаде прецедент. Брюксел официално успокои, че липсата на български еврокомисар не е проблем, но казусът повдигна отново дебата дали е необходимо всяка страна задължително да има свой представител в комисията. Миналата година Бойко Борисов коментира, че ни е нужен "еврокомисар по екология или регионално развитие", но подобно портфолио изискваше сериозно разместване в ЕК.

Юнкер прие Мария Габриел, очаква се да определи ресора й

http://www.mediapool.bg/yunker-prie-mariya-gabriel-ochakva-se-da-opredeli-resora-y-news263912.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прие във вторник българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел. ЕК разпространи кратък видеозапис, на който двамата събеседници позират за няколко секунди за протоколна снимка, но няма официална информация как е преминала срещата. Юнкер има изключителните правомощия да оцени кандидатите за еврокомисари, както и да прецени какви да бъдат техните отговорности в ЕК. След неговата оценка кандидатите полагат изпит пред съответните комисии на Европейския парламент. Предварителните очаквания са на Мария Габриел да бъде поверен ресорът "Дигитализация". По неофициална информация се очаква по-късно днес Юнкер да съобщи оценката си от интервюто. Мария Габриел е евродепутат от 2009 година. Завършила е българска и френска филология в Пловдивския университет и магистратура по сравнителна политика и международни отношения в Докторската академия по политически науки в Бордо. България е без еврокомисар от началото на годината, когато Кристалина Георгиева напусна ЕК, за да поеме висш пост в Световната банка. Тя беше зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси и беше заместена от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който отговаряше за дигиталния пазар. България до момента е без еврокомисар, тъй като Бойко Борисов се отказа да издига кандидат в края на миналата година, докато правителството му беше в оставка, а служебният кабинет на Огнян Герджиков след известни колебания реши да остави това на следващото редовно правителство. Така България остана месеци наред без свой представител в ЕК и създаде прецедент. Брюксел официално успокои, че липсата на български еврокомисар не е проблем, но казусът повдигна отново дебата дали е необходимо всяка страна задължително да има свой представител в комисията. Миналата година Бойко Борисов коментира, че ни е нужен "еврокомисар по екология или регионално развитие", но подобно портфолио изискваше сериозно разместване в ЕК.

Жан-Клод Юнкер решава за ресора на Мария Габриел

http://www.mediapool.bg/zhan-klod-yunker-reshava-za-resora-na-mariya-gabriel-news263912.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме във вторник номинираната за български еврокомисар Мария Габриел в Страсбург. Очаква се да стане ясен и ресорът на Габриел. След този разговор Юнкер ще прецени дали Мария Габриел може да бъде еврокомисар и в случай, че е удовлетворен, да определи нейните отговорности в Еврокомисията. Габриел трябва да положи изпит пред съответната комисия на Европейския парламент и, ако бъде одобрена, назначението й предстои да бъде утвърдено от Съвета на Европейския съюз. Жан-Клод Юнкер вече проведе разговор и с премиера Бойко Борисов за процеса, двамата са в постоянна връзка. Очаква се на Мария Габриел да бъде поверен ресорът "Дигитализация"

Либералната опора на Меркел за следващ мандат става все по-силна*

https://www.actualno.com/viewpoint/liberalnata-opora-na-merkel-za-sledvasht-mandat-stava-vse-po-silna-news_611413.html

Едва ли има някой, който се е интересувал от германската политика след Втората световна война и най-вече след падането на Берлинската стена, и не е бил впечатлен от ролята на Свободните демократи в германската и европейската политика. От своето създаване в края на 1948 г. до 22

Стачки отново блокират Гърция

http://econ.bg/Новини/Стачки-отново-блокират-Гърция_l.a_i.742645_at.1.html

Стачки отново блокират Гърция от днес, съобщава Би Ти Ви. Общественият транспорт в страната ще се движи с нарушен график заради протест на работещите...

Съдия е бил едновременно и адвокат... Или пък обратното

http://clubz.bg/53946-sydiq_e_bil_ednovremenno_i_advokat_ili_pyk_obratnoto

За истински световен принос на българската съдебна система стана ясно днес по време на заседанието на ВСС, изслушващ кандидат за председател на Окръжен съд - Хасково.

Кандидатката за втори мандат Миглена Тянкова трябваше да отговаря 3 часа на въпроси, касаещи освен работата й като окръжен председател, и за куп неуредици в районните съдилища, които са към Хасково.

Освен че служебната кола на предишния пердседател е навивала по 6000 км на седмица (?!), а в Свиленград тече етична проверка заради дело за камион с мигранти, върнат на фирмата собственик, днес стана ясно и нещо друго...

С протокол от 12 април общото събрание на адвокатската колегия вписва като адвокат Недялко Паталов. Експедитивността е повече от впечатляваща - Паталов е подал молба едва предния ден - на 11 април.

Има обаче и една досадна дребна подробност - че е действащ съдия в Районен съд Свиленград.

"Няма да коментирам решението на адвокатската колегия – но е трябвало да бъде вписан, след като отпаднат пречките.

До този момент обаче е нямало подадена оставка от колегата. Такава е постъпила едва на 19 април късно - някъде след 16 ч. И той дори не я е предупредил (шефката на съда, б.р.), че подва оставка, а е депозирал същата в деловодството", каза Тянкова.

Тя поясни, че след подаването на оставка съдия-адвокатът е бил изключен от разпределението на делата (има си хас!).

И тъй като пък точно съдия Паталов е този, който се яви в "Шоуто на Слави" и разказа как е преразпределено дело, касаещо камион - задържан като веществено доказателство, Тянкова обясни преразпределението със законовите срокове, но го нарече грешка.

Все пак етичната комисия към ОС Хасково провежда проверка по конкретното преразперделение по това дело.

И други интересни данни станаха ясни днес - че допреди да встъпи като председтел, в ОС Хасково исканията за СРС са били 650, а постановените разрешения... 650. Нито един отказ не е постановяван.

"Над 7 пъти са паднали исканията, а над 10 % са мотивираните откази",  обясни Тянкова днешната ситуация.

Съдийката със затруднение намери тактични думи и накрая деликатно обяви, че в съда работели „4-ма съдии от женски пол“, които непрекъснато се занимавали с това да си пишат доноси една срещу друга.

След като получи добри думи и от двата "лагера" в съдийската колегия на ВСС, Тянкова бе избрана единодушно за председател с 12:0 гласа.

Девня изпрати своите 12 абитуриенти

http://www.barometar.net/88612/

Девня изпрати своите абитуриенти с тържествена церемония и хумористична програма в двора на СУ „Васил Левски“. 12 са зрелостниците, които ритуално се простиха с родното школо, за да поемат по своя житейски път. Те са от единствената (маломерна) паралелка с профил „Технологичен – информационни технологии“. Отличник на випуска е Александра Милева, която получи специален подарък […]

Стрелба по градския транспорт в Пловдив

http://www.mediapool.bg/strelba-po-gradskiya-transport-v-plovdiv-news263911.html

След като в понеделник два чисто нови автобуса по линия 66 на градския транспорт в Пловдив отидоха за ремонт с разбити стъкла, а полицията установи, че е стреляно с прашка и метални копчета, във вторник сутринта още един автобус по същата линия бе атакуван, съобщава Сега. Очевидно и стрелбата е от едно и също място- около последната спирка на автобуса в зона А-12 на район Тракия. Там е краят на маршрута и на други линии, стопанисвани от други превозвачи. Според собственика на фирма "Автобусни превози- Пловдив", акцията е целенасочена срещу неговия бизнес.

Как едно село бе "погълнато от дъгата" (снимки)

https://vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/kak-edno-selo-be-pogylnato-ot-dygata-snimki-6069160

Според местната управа инвестицията в боядисване на сградите съвсем скоро ще се изплати, защото продажбите на сувенири и резервациите за престой са се покачили скорострелно

Видео: Григор Димитров - специалистът в чупенето на ракети

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/16/2971831_video_grigor_dimitrov_-_specialistut_v_chupeneto_na/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров изигра втори пореден мач срещу силен съперник, в който изпусна добри възможности за победа. След поражението срещу Доминик Тийм в мастърса Мадрид, където имаше пет мачбола, хасковлията допусна обрат и срещу Хуан Мартин дел Потро в Рим.

В срещата си с аржентинеца Димитров показа старо умение - да разбива ракетата си. Недоволен от едно от изпълненията си в мача, той я хвърли в земята, а след това с ръцете си довърши започнатото.

Пролетната икономическа прогноза на ЕК - оптимизъм по време на несигурност

http://www.euinside.eu/bg/news/spring-economic-forecast-european-commission-may-2017

"Несигурност" е акцентът в пролетната икономическа прогноза [на английски език] на Европейската комисия, представена миналата седмица. Темата е представена изцяло в научен аспект, очевидно с цел да се даде смислено обяснение защо икономическите прогнози все по-често се разминават с реалност ...

Вирусът Wannacry зарази и България. Потърпевши са София и Варна

http://www.cross.bg/wannacry-pari-vnimavame-1543025.html

/КРОСС/ Компютърният вирус Wannacry достигна България. На глобалната карта на заразените компютри светят две точки в София и Варна, като втората е изгаснала след няколко часа. Това според специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев значи, че устройството е изключено, съобщава bTV. Той е категоричен, че вирусът е направен за пари и се „храни" от безхаберието и липсата на дигитална култура на потребителите. Wannacry се базира на пробиви в операционната система „Уиндоус" и изтекла информация за хакване на лични компютри от Националната агенция за сигурност на САЩ. По думите на специалиста Wannacry е криптовирус и червей едновременно, защото не само, че блокира достъпа до личните ти файлове, но и търси място в мрежата ти, за да се настани и мултиплицира. Вирусът е направен за пари. Биткойните, които са валутата, в която хакерите искат да получат откупа си, са криптовалута. С този начин на плащане не се знае кой плаща и кой ги получава тези пари. „Това което предлагаме е потребителите да архивират данните си и ако ги загубят няма да плащат откупи и няма да подкрепят кибертерористите. Да архивират и онлайн и офлайн", съветва Танев. Според данните заразените компютри са 200 000 в над 100 държави. Русия води по брой инфектирани, но не по политически причини, а заради огромния брой по-стари версии на "Уиндоус" и пиратските му версии. На Балканите най-силно засегната е Румъния

Украйна блокира руските "Вконтакте", "Одноклассники" и търсачката "Яндекс"

http://clubz.bg/53945-ukrajna_blokira_ruskite_vkontakte_odnoklassniki_i_tyrsachkata_qndeks

СВЯТ петро порошенко 1404cr

С поредна доза санкции срещу руски компании украинският президент Петро Порошенко блокира популярните сайтове "Вконтакте", "Одноклассники", "Яндекс.РУ" и Mail.ru, съобщи InfoResist.

За момента сайтовете все още са достъпни в страната, защото решението на президента не е влязло в сила.

Украйна всъщност допълва променящия се често списък с физически и юридически лица, санкционирани от държавата заради връзки с режима на Путин и анексацията на Крим. Сега в него са включени двете социални мрежи, интернет порталът "Яндекс" и популярната пощенска услуга, една от най-старите в интернет.

Тези сайтове се ползват и от стотици хиляди украинци. Над 10% от 420-те милиона профила във "Вконтакте" са на украинци. "Яндекс" се посещава от руски говорещи в цяла Азия и по света, а под неговата шапка има десетки информационни сайтове.

В списъка е посочено, че доставчиците на интернет нямат право да дават достъп до сайтовете, но и че се блокират активите, търговските операции и финансите на всяка от компаниите, стояща зад тези сайтове, на територията на Украйна, както и че не трябва да се допуска изтичане на пари извън граница. 

Разбира се, всеки по-умел интернет потребител знае, че с лекота могат да се прескочат подобни забрани чрез прокси сървър, който се намира в Google за секунди. Практиката да се блокират сайтове обаче, които не са с пропагандна насоченост или контролирани поне официално от руското правителство, напомня за забраната на турския президент Ердоган срещу Уикипедия, както и опитите му да блокира YouTube и Twitter многократно.

Варненка с номинация за Учител на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=351327

Варненката Мария Петрова получи номинация в националния конкурс Учител на годината, научи Moreto.net. Петрова работи в VII СУ "Найден Геров" в морската столица и е старши учител по информатика и информационни технологии.

Нова стрелба по автобус в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-liniya-avtobysa-1543024.html

/КРОСС/ След като вчера два чисто нови автобуса по линия 66 на градския транспорт в Пловдив отидоха за ремонт с разбити стъкла, а полицията установи, че е стреляно с прашка и метални копчета, днес сутринта още един автобус по същата линия бе атакуван, предава БНТ. Очевидно и стрелбата е от едно и също място - около последната спирка на автобуса в зона А-12 на район Тракия. Там е краят на маршрута и на други линии, стопанисвани от други превозвачи. Според собственика на фирма "Автобусни превози - Пловдив", акцията е целенасочена срещу неговия бизнес.    

Член на ВСС: Цачева да отстрани Цацаров от длъжност

https://vesti.bg/bulgaria/sad/chlen-na-vss-cacheva-da-otstrani-cacarov-ot-dlyzhnost-6069162

Калпакчиев смята, че самата среща "ЦУМ-Гейт" показва зависимостта на главния прокурор

Реджеп Ердоган пристигна във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224315

Реджеп Ердоган пристигна във ВашингтонТурският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна снощи във Вашингтон, където днес ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Ердоган бе посрещнат от група хора, които развяваха турския флаг и скандираха името му на малък митинг близо до Белия дом. Събирането, в което участваха около 50 души,

Двама професори са арестувани в Пловдив

http://www.mediapool.bg/dvama-profesori-sa-arestuvani-v-plovdiv-news263910.html

Двама професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив бяха арестувани във вторник, след журналистическо разседване. Те са обвинени в корупция. Двамата искали от свои студенти пари, за да им пишат по-висока оценка на предстоящи изпити, съобщи в своя разработка “Господари на ефира”. Сигналът до тях е подаден от потърпевши. Стига се и до реално явяване на изпит и даване на подкуп с белязани банкноти, съобщи във вторник “Нова телевизия”. След съвместна акция Икономическа полиция и Окръжна прокуратура преподавателите, както и посредниците при предаването на парите, са задържани. Текат и разпити на свидетели. Според бТВ по-късно през деня се очаква изявление от прокуратурата.    Очаквайте подробности. 

Volvo и Google ще правят заедно ново поколение автомобили

https://www.actualno.com/cars/volvo-i-google-shte-pravjat-zaedno-novo-pokolenie-avtomobili-news_611511.html

Автомобилният производител Volvo Cars и IT-гигантът Google обединяват сили за създаването на нов информационен продукт. Той ще е на базата на оперицаионната система Android и до две години ще бъде внедрен в моделите на шведската компания. От Volvo са категорични, че операционната систем

България е трета по ръст в ЕС по продажби на нови автомобили

http://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2017/05/16/2971828_bulgariia_e_treta_po_rust_v_es_po_prodajbi_na_novi/?ref=rss


България е трета по ръст сред страните от ЕС по отношение на покупките на нови автомобили през първите четири месеца на годината, сочи статистиката на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА), разпространена днес. От януари до април в страната са купени 9086 нови леки коли, или точно с 20% повече от същия период на миналата година. От всички обхванати от статистиката страни само в Хърватия (25.3%) и Румъния (22.3 на сто) скокът в търсенето е по-голям.

141 години от Априлското въстание отбелязват в Батак

http://www.cross.bg/vustanie-batak-aprilskoto-1543023.html

/КРОСС/ В Батак се отбелязва 141-вата годишнина от Априлското въстание. Празничната вечерня ще започне в 18.30 часа в църквата-костница "Света Неделя", където в специална мощехранителница се пазят костите на посечените по време на Априлското въстание мъже, жени и деца, съобщава БНР. В историческия храм, по стените на който все още има следи от кръвта на батачани, се пази кладенецът, който майките са изкопали с голи ръце, за да търсят вода за децата си. Официален гост на тържествената заря-проверка тази вечер е президентът Румен Радев. Преди Батак държавният глава ще гостува на децата и младежите от центъра за настаняване от семеен тип във Велинград.  

Пак обстрелваха автобус с пътници в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6224310

Пак обстрелваха автобус с пътници в ПловдивТрети автобус е бил обстрелван тази сутрин в 6:45 на последната спирка в зона А-12 в район "Тракия" в Пловдив. Това съобщи собственикът на фирмата "Автобусни превози" Петко Ангелов. Той е категорично убеден, че атаката по новите автобуси по линия номер 66 е открита провокация. Вчера по същото време в сутрешните часове един след друг бяха

Нено Димов: Има приятни начини на застрояване по Черноморието

http://www.mediapool.bg/neno-dimov-ima-priyatni-nachini-na-zastroyavane-po-chernomorieto-news263909.html

“Не виждам защото хората със земя да не развиват търговска дейност. Има много начини на застрояване, някои от тях са приятни”. Това каза във вторник пред Нова телевизия министърът на екологията Нено Димов. Коментарът му бе по повод първият законопроект, с който се занима 44-то Народно събрание. Той удължава с още три години срокът за строителство по българското Черноморие. Това позволява на частни собственици на земи с променено предназначение по крайбрежието, но и на големи инвеститори на Камчийски пясъци, Корал, Карадере и Иракли, да реализират строителните си проекти до 2020 г. По сегашния закон срокът изтича след седмица. Димов коментира още, че че даването на право на строеж по Черноморието не означава задължително, че проектът ще бъде реализиран. По думите му с този законопроект се дава възможност на хората, които не са развили плана си за строеж, да имат още време да го реализират. Кой ще застрои крайбрежната ивица Димов каза, че не знае. Не изключи възможността изобщо да не се стига до строителство. Министърът, който в момента е от квотата на Обединените патриоти, но доскоро оглавяваше близкия до ГЕРБ “Институт за дясна политика”, допълни, че "една от спирачките за липса на развитие" по въпроса със строителството по Черноморието са териториалните устройствени планове. Според него грижата за Черноморието минава през тях, тъй като те давали правила. "С устройствените планове ще се регламентира какво може и какво не. Когато тях ги няма, може да има корупция", каза още Нено Димов. Той е противник на теорията за глобалното затопляне. Преди две години той го обяви за измама, свързана с огромни бизнес интереси. Според него човешката дейност не може да причини повишаване на температурите на планетата. Това е научен дебат, по който няма консенсус и всяка от страните има своите аргументи. Когато се занимавам с тази дейност, ще изложа аргументите си. В момента аз заемам политическа длъжност, която ще изпълнява ангажиментите, които България е поела пред ЕС. Моите лични убеждения нямат нищо общо с политиката”, заяви Димов. По думите му проблемът с фините прахови частици във въздуха е много по-сериозен от този за глобалното затопляне.  

Екоминистърът: Мислил съм, че за да си предприемач, трябва да знаеш телефона на Бойко Борисов

https://www.actualno.com/politics/ekoministyryt-mislil-sym-che-za-da-si-predpriemach-trjabva-da-znaesh-telefona-na-bojko-borisov-news_611512.html

Виждам развитие – едно беше лицето на кабинета "Борисов 1", на кабинета "Борисов 2", на кабинета "Борисов 3". Така новият министър на околната среда и водите Нено Димов коментира думите си отпреди години, че Бойко Борисов стои начело на мутренско управление и държава, която е

Юнкер ще оценява днес номинацията на Мария Габриел за еврокомисар

http://econ.bg/Новини/Юнкер-ще-оценява-днес-номинацията-на-Мария-Габриел-за-еврокомисар_l.a_i.742642_at.1.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме днес номинираната за български еврокомисар Мария Габриел. Срещата им ще се проведе в...

Турция изготви речник на тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224298

Турция изготви речник на тероризмаТурското ведомство за обществен ред и сигурност изготви речник с обем 802 страници, който е концентриран върху различни конкретни терористични групировки, предава БНТ. Речникът се отнася до термини като "агент провокатор", "промиване на мозъци", "пета колона" и "национална алармена система". В наръчника също е включена информация за

Менда Стоянова: През 2020 г. ще имаме нулев дефицит в бюджета

https://www.actualno.com/business/menda-stojanova-prez-2020-g-shte-imame-nulev-deficit-v-budjeta-news_611514.html

2020 г. ще имаме нулев дефицит - колкото приходи, толкова и разходи в бюджета. Това прогнозира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. По думите й към месец март бюджетът е на излишък от около 1 млрд. Приходите

Селскостопански животни изгоряха при пожар

//dariknews.bg/regioni/varna/selskostopanski-zhivotni-izgoriaha-pri-pozhar-2023805

Селскостопанска постройка в с. Чернево е горяла при пожар. Няма пострадали хора. Причината за инцидента, който е станал вчера, е късо съединение.

Унищожени са лека кола «Ауди», покривна конструкция, 3 тона зърно, селскостопански животни, 200 кв. м. складова постройка, дърводелски маш

Турция написа речник на тероризма

//dariknews.bg/novini/sviat/turciia-napisa-rechnik-na-terorizma-2023806

Турското ведомство за обществен ред и сигурност изготви речник с обем 802 страници, който е концентриран върху различни конкретни терористични групировки.

Речникът съдържа подробна информация за десетки организации като фетху

Съветниците решават ще ни представя ли на Световното шампионката по шах на България

//dariknews.bg/regioni/burgas/syvetnicite-reshavat-shte-ni-predstavia-li-na-svetovnoto-shampionkata-po-shah-na-bylgariia-2023807

 
Общинският съвет на Бургас да предостави финансови средства за участие на Световно първенство по шахмат за девойки в Монтевидео, Уругвай и на Европейско първенство по шахмат за девойки в Мамая, Румъния на състезателката на ШК „Бургас 64” Нургюл Салимова. Това предлагат в докладна общинскит

Строят 65 нови жилищни сгради

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/stroiat-65-novi-zhilishtni-sgradi-2023808

През първото тримесечие на 2017 г. местните администрации в област Стара Загора са издали разрешителни за строеж на 65 жилищни сгради с 321 жилища в тях и 35 647 кв. м разгъната застроена площ, както и на 147 други сгради с 42 205 кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие издадените р

Koe e най-вкусно ястие на Първия панаир на кулинарното изкуство, става ясно днес!

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/koe-e-naj-vkusno-iastie-na-pyrviia-panair-na-kulinarnoto-izkustvo-stava-iasno-dnes-2023809

Тази вечер е кулминацията на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела”, който се проведе за първи път в Пловдив. Представители на всички етнически общности и приятели на Фондация “Заедно” се събират на Гала вечеря в Дома на етносите, на която ще бъде обявен

EVN подобрява организацията при отчитане

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/evn-podobriava-organizaciiata-pri-otchitane-2023810

От началото на май 2017 г. EVN България стартира проект за подобряване на дейностите по отчитането на електроенергията за битовите и малките стопански клиенти в някои малки населени места – села, махали и малки градове в Югоизточна България, без големи областни и градски центрове.
 
В

Отличия за таланти в VII-то издание на наградите на Фондация „Шанс за децата на България“

//dariknews.bg/regioni/burgas/otlichiia-za-talanti-v-vii-to-izdanie-na-nagradite-na-fondaciia-shans-za-decata-na-bylgariia-2023811

На 19 май от 18:00 часа в Драматичен театър „Адриана Будевска“ Фондация „Шанс за децата на България“ и Бургаският център за млади таланти ще отличат най-успешните даровити деца с програмата си „Награди, стипендии и отличия“, награди ще получат и финалистите от III-та регионална олимпиада по информа

17-годишният Николай има нужда от нашата помощ

https://www.actualno.com/help/17-godishnijat-nikolaj-ima-nujda-ot-nashata-pomosht-news_611522.html

17-годишен ученик от ГПЧЕ „Никола Вапцаров” в Шумен има нужда от нашата подкрепа. Преди два месеца Николай Иванов забелязал подуване на окото, дни преди да направи изследване в ДКЦ "Св. Марина" имал следи от кървене по носа. В началото на месец април след множество изсле

Откъде идва мощният "WannaCry"

https://vesti.bg/sviat/otkyde-idva-moshtniiat-wannacry-6069156

Най-пострадала страна от кибератаката е Русия, а се смята, че хакерите са откраднали програмата от Вашингтон

„Вашингтон пост“: Доналд Тръмп издаде строго секретна информация на руснаците

http://www.moreto.net/novini.php?n=351335

Около президента на Съединените щати Доналд Тръмп се разрази нов скандал – според в. „Вашингтон пост“ държавният глава е споделил строго секретна информация за „Ислямска държава“ с руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия Сергей Кисляк по време на срещата им в Белия дом миналата седмица.

Кой спечели от кибератаката

http://www.investor.bg/web/456/a/koi-specheli-ot-kiberatakata-239429/

Книжата на компаниите за киберсигурност се изстреляха нагоре в понеделник

Кой спечели от кибер атаката

http://www.investor.bg/web/456/a/koi-specheli-ot-kiber-atakata-239429/

Книжата на компаниите за кибер сигурност се изстреляха нагоре в понеделник

Нено Димов "не вижда нищо лошо" да се строи по морето, но с правила

http://offnews.bg/news/n_1/n_655646.html

Протест на природозащитници ще има днес пред парламента срещу Законопроекта за застрояване на Черноморието, който ще бъде разглеждан утре от депутатите. Законопроектът предвижда срокът за застрояване на земеделска земя, включително и тези по морето, да бъде удължен от 6 на 9 години - тоест с още 3 години. След две седмици този срок трябваше да изтече.  Новият екоминистър Нено Димов коментира пред Нова телевизия законопроекта така: „Даването на разрешение не означава, че то ще се случи. Не виждам нищо лошо хората, които притежават имоти, да могат да извършват икономическа дейност с тях. Има много начини за застрояване, някои от тях са приятни".  Димов обаче поясни, че строителството по морето трябва да бъде регулирано с териториално устройствените планове, за да се знае къде какво е разрешено. "Тези планове се блокират от десетилетия и това не е добре за опазване на околната среда”, коментира Димов.  „Устройственият план дава правила, когато го няма се дава възможност за корупция. С този законопроект се дава възможност още три години, който не е успял да реализира досега проектите си, да има още време да го направи”, заяви министърът на околната среда. Протестиращите, които ще се съберат в 18.30 часа, настояват законопроектът да бъде оттеглен. Министър Нено Димов коментира и друга наболяла тема, а именно връсния въздух, който дишаме: „Факт е, че въздухът у нас не отговаря на съвременните норми в определени големи градове и се предприемат мерки в тази посока. Вчера подписахме с три общини финансиране по ОП „Околна среда” за разработване на планове за подобряване качеството на въздуха. Става въпрос за 355 000 лева, които се дадоха вчера. Има още 3 милиона за останалите общини, а зад тях стоят 115 милиона лева, които да реализират тези мерки до 2020 г.". 

ООН: Сексуалното насилие е терористична тактика

http://www.cross.bg/nasilie-grypirovki-taktika-1543022.html

/КРОСС/ Сексуалното насилие все по-често се използва като тактика на тероризъм страни като Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия, Нигерия и Мали. Това заяви на дебати в Съвета за сигурност на ООН заместник-генералният секретар на световната организация Амина Мохамед, предава novini.bg. Тя посочи, че терористични групировки, между които "Ислямска държава", извличат огромни финансови изгоди, като продават жени и деца в сексуално робство. Едни и същи ужаси разказват представителки на язидите, държани като сексуални робини от екстремисти на групировката, момичета, избягали от Боко Харам в Нигерия, сомалийки, освободени от групировката Аш Шабаб, и жени, които са били в ръцете на свързани с Ал Каида групировки в Северно Мали, допълни Амина Мохамед. Адама Динг, специален съветник на ООН по сексуалното насилие по време на конфликти, заяви, че сексуалното насилие е също инструмент за дехуманизация и средство за наказание и преследване. В началото на април генералният секретар на ООН Антониу Гутериш представи доклад, в който обвини въоръжени групировки, участващи в конфликта в Сирия, а също и правителствените войски в извършване на сексуално насилие като "систематична тактика на война, тероризъм и изтезания". В черния списък на страните, отговорни за прилагане на подобни нарушения на човешките права, той включи участници във въоръжени конфликти в 19 страни включително Демократична република Конго, Мали, Сомалия, Судан, Южен Судан и Централноафриканската република

Арестуваха двама професори за корупция

http://offnews.bg/news/n_1/n_655652.html

Двама преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив са били арестувани по подозрение в корупция, съобщи bTV. По непотвърдена информация става въпрос за двама професори, които искали пари от студенти за по-високи оценки. Арестът дошъл след репортаж на "Господари на ефира". Задържаните са били заловени с белязани банкноти. Очаква се по-късно днес прокуратурата да съобщи подробности по случая.

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6224251

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) за Фокус. Температурите са между 4 и 12 градуса. По високите части има преминаваща мъгла и разкъсана облачност. В следобедните часове се очаква влошаване на времето. През последното денонощие няма сигнали за инциденти.

Намериха телата на двама от пасажерите на разбилия се японки самолет

http://www.cross.bg/dvama-lr-borda-1543021.html

/КРОСС/ Спасители са открили телата на двама от общо четиримата пасажери, които са били на борда на разбилия се в Япония военен самолет LR-2, предава РИА Новости. Към настоящия момент екипите полагат усилия да установят местоположението на останалите двама души. Връзката със самолета тип LR-2 е прекъснала малко след излитането му от летището на северния остров Хокайдо в понеделник. Според японските медии на борда на машината се е намирал пациент в тежко състояние, който е трябвало да бъде транспортиран в друго болнично заведение. По-късно отломките от разбилата се машина бяха намерени в южната част на острова.    

Най-малко двама души са загинали на протест във Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224252

Най-малко двама души са загинали на протест във ВенецуелаПри ожесточени сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност във Венецуела вчера са загинали най-малко двама души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Хиляди венецуелци, протестиращи срещу управлението на президента Николас Мадуро, изнесоха сгъваеми столове и плажни чадъри на главни улици и ги блокираха в 12-часова "седяща стачка срещу

Как БНБ получи правото дa пeчaтa и eвpo

http://clubz.bg/53944-kak_bnb_poluchi_pravoto_da_pechata_i_evpo

Административно регулираните цени вредят на икономиката, обяви БНБ. Снимка БГНЕС

Бългapcĸaтa нapoднa бaнĸa вeчe щe мoжe дa пeчaтa и eвpoбaнĸнoти.

Съвместното дружество на Печатницата на БНБ и френската "Oбepтюp Фидюcиep" е получило акредитация от Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Toвa му дaвa пpaвo дa yчacтвa в тъpгoвe зa пpoизвoдcтвo нa валутата, пpoвeждaни oт Цeнтpaлнитe бaнĸи нa cтpaнитe oт eвpoзoнaтa.

БНБ започна процеса по сертификация още през 2015 г. Тогава подуправителят Калин Христов обяви, че така Бългapия щe ce пoдгoтви пo-дoбpe зa въвeждaнeтo нa eвpoтo и щe мoжe бeзпpoблeмнo дa извъpши зaмянaтa, ĸoгaтo ce cтигнe дoтaм. 

Вече са преминати необходимите процедури и съвместното дружество "Oбepтюp Фидюcиep"- София покрива специфичните параметри на ЕЦБ за сигурност и технoлогичен капацитет.

Да печатат евробанкноти имат всички Централни банки на страните от еврозоната, като ЕЦБ осъществява надзорната дейност. 

Cъвмecтнoтo дpyжecтвo между Печатницата на БНБ и френската компания, която е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за над 70 държави, бeшe cъздaдeнo пpeз нoeмвpи 2013 г. при кабинета „Орешарски“.

Финализирането на сделката първоначално бе планирано по време на парламентарната ваканция през август, което предизвика политически скандал.

Румен Петков от БСП поиска спешно изслушване на гуверньора Иван Искров и изказа подозрения, че зад привличането на чужд инвеститор се крие опит за скрита приватизация и заплаха за националната сигурност. БНБ от своя страна излезе с остра позиция, че е независима институция и указанията от която и да е държавна институция са недопустими. Прокуратурата се самосезира, но не откри данни за нарушения. 
 

Kaspersky Lab: Северна Корея стои зад глобалната хакерска атака

http://econ.bg/Новини/Kaspersky-Lab-Северна-Корея-стои-зад-глобалната-хакерска-атака_l.a_i.742641_at.1.html

Компании за киберсигурност са открили технически доказателства, които свързват Северна Корея със световната хакерска атака, която засегна повече от...

Автобусната линия до летището се разделя на две

http://www.mediapool.bg/avtobusnata-liniya-do-letishteto-se-razdelya-na-dve-news263908.html

Експериментално от вторник, в продължение на половин година, автобусна линия 84, която е освонва за летището, се разделя на две, съобщиха от Столична община. Целта е да се подобри връзката с обществен транспорт между Терминал 1 и Терминал 2 на аеропорта. Автобусите ще се движат по един и същ маршрут до спирка "Нова телевизия". След това тези от линия 84 продължават в посока летището, като преминават първоначално през Терминал 2, а след това през Терминал1. Автобусите по линия 184 в посока летището пък първо ще спират на Терминал 1, а след това през Терминал 2. Разписанията на двете линии ще са синхронизирани двупосочно в общия участък от спирка "Ул. Ген. Гурко" до спирка "Нова телевизия", като така ще се запази интервалът на сега действащата автобусна линия № 84 по общия маршрут, уточняват от общината.

Хакери изнудват "Уолт Дисни"

http://www.cross.bg/disni-pirati-film-1543020.html

/КРОСС/ Хакери изнудват "Уолт Дисни". Изпълнителният директор на компанията Боб Айгър призна, че компютърни пирати са откраднали непоказван досега филм и искат огромен откуп, за да го върнат, предава bTV. Айгър не разкри кой е откраднатият филм, но заяви, че "Дисни" отказва да изпълни исканията на изнудвачите. Според специализираното интернет издание "Дедлайн" става въпрос за новата част на сагата "Карибски пирати", който трябва да излезе на голям екран в края май. Хакерите поискали откупа в биткойни и заплашили да покажат първоначално 5 минути от филма, а после и още, ако откупът не бъде платен.  

Гришо не успя да продолее дел Потро

http://www.cross.bg/grisho-arzhentinetza-izpysna-1543019.html

/КРОСС/ Григор Димитров отпадна от турнира от серията „Мастърс" в Рим със загуба в три сета от аржентинеца Хуан Мартин дел Потро - 6:3, 2:6, 3:6. Най-добрият български тенисист изпусна мача в осмия гейм на третия сет, когато на точка за пробив на съперника (т.нар. скрит мачбол) направи двойна грешка. Ядосан, Гришо строши ракетата си в земята, след което я досчупи с ръце. Българинът остава без победа срещу аржентинеца, който е бивш номер четири в света с 19 титли, включително една от големия шлем, но след дълго отсъствие от корта заради контузия в момента се намира на 34-то място в световната ранглиста. Григор изпусна поредната възможност за завръщане в топ 10, за което имаше голям шанс, тъй като нямаше да защитава точки от миналата година на този турнир. в. Труд  

Класическа дезинформация е причината да няма проверка срещу Лозан Панов, заяви Калпакчиев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/16/2971786_klasicheska_dezinformaciia_e_prichinata_da_niama/?ref=rss


Класическа дезинформация. По този начин членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев определи нападките на представляващия органа Димитър Узунов срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за посещенията му в известна столична адвокатска кантора. Според Узунов подобна среща е толкова компрометираща, колкото тази между главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов и точно заради това трябвало да ѝ се направи проверка.

Румънските железници пускат влакове до България, Гърция и Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224246

Румънските железници пускат влакове до България, Гърция и ТурцияРумънските железници пускат директни влакове от Букурещ към Гърция, Турция и България, съобщава в. "Ромъния либера". Компанията ЧеФеРе (CFR) съобщава, че в периода 2 юни - 2 октомври 2017 г. предоставя на клиентите си възможността да пътуват директно от Букурещ до Солун, Халкалъ (Истанбул), София и обратно.

Показват бойно знаме на Гарибалди във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351324

Автентично бойно гарибалдейско знаме и серия от фотоси и репродукции, представящи историята на италианския революционер Джузепе Гарибалди ще бъдат изложени днес в Музея на Възраждането във Варна, припомня Moreto.net. Експозицията, която ще бъде открита в 17 часа и е свързана с посещението на правнучката на италианския генерал, политик и патриот в морската столица– Анита Гарибалди.

Рекорд: 61 искат да правят бившата топлоцентрала на НДК артцентър

http://offnews.bg/news/n_1/n_655651.html

61 проекта ще участват в конкурса за превръщането на бившата топлоцентрала на НДК в център за изкуства и култура. Победителят ще стане известен в края на май, съобщиха от "Архитектура и градоустройство" към Столична община.  Журирането на архитектурните проектите стартира следващия понеделник. Участниците се състезават за първа награда 15 000 лв., втора 10 000 лв. и трета 5 000 лв. Носителят на първа награда ще бъде поканен за договаряне със Столична община за изготвяне на технически и работен проект с общ хонорар 150 000 лв. Общата инвестиция е 3 000 000 лв., а площта на поземления имот - 4 895 квадратни метра.  Конкурсната зона е разположена в Южен парк - II част, зад музея “Земята и хората”. След построяването си през 1982 г. топлоцентралата на НДК е била функционираща промишлена сграда. Затова при проектирането и изпълнението на парка през 1984-86 г. тя е оградена с три изкуствени хълма и отделена от парковото пространство. От запад сградата граничи с Перловската река.  Изкуствените хълмове, както и растителността по тях и по протежението на реката, правят топлоцентралата незабележима от север, изток и запад. Едно от предизвикателствата на конкурса е да се реши по ненатрапчив начин проблемът с "невидимостта" на сградата, а решението да се съобрази с характеристиките на съществуващата градска и паркова среда.  Журито: Иван Кучина , архитект и творчески директор на Urban Transformation Program към Mikser Association, Сърбия Оливие Бастен , архитект и съосновател на l’escaut, Белгия Патрик Гигер , директор на La Lieu Unique — център за изкуство и култура, Франция Янко Апостолов , архитект и дизайн директор в Cooper Robertson, САЩ. Представител на КАБ в журито. Павлина Коева-Рачева , архитект, Великобритания. Представител на САБ в журито. Христо Станкушев , архитект и съосновател на DontDIY, представител на инициативата “Топлоцентралата — център за съвременни изкуства” Веселин Димов , театрален режисьор, представител на инициативата “Топлоцентралата — център за съвременни изкуства”. Малина Едрева , председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет. Представител на Възложителя. Мария Механджиева , старши юристконсулт в отдел “Правно-нормативно обслужване” към Направление “Архитектура и градоустройство” в Столична община.

На босия цървулите

http://www.cross.bg/rabotna-zaplata-evro-1543017.html

/КРОСС/ Национално "отговорният" бизнес у нас, в лицето на Асоциацията на индустриалния капитал, вчера нагло и за пореден път настоя за отмяна на административното определяне на минималната работна заплата т.г., минималните осигурителни прагове и добавката за стаж. И гарнира искането си със загриженост "за адекватна и реалистична политика по доходите". На това му се казва да вземеш на босия цървулите, господа. Сами давате данни, че незаетите в трудова възраст у нас от 15 до 64 г. достигат 2 900 000 души, а едва 239 000 от тях имат желание да работят. Какво спира останалите, мислите? Правилно, правилно - заплащането. Че кой ще иска да слугува на скъпите костюмари и да получава колкото да не издъхне от глад? Умряха баламите! А срещу това бизнесът ръси мантрите и заклинанията си: "аман, заман, добре сме, в Европа няма минимална работна заплата, още повече, че нашата расте неимоверно бързо и вече сме е-е-е къде по-напред от други страни". Сериозно? Вярно, че Швеция и Австрия примерно нямат минимална работна заплата, но в Австрия средната е 2555 евро. В Германия плащат закована надница от 8,5 евро на час, в Англия - 9,5 евро, в Малта - 168 евро на седмица. За 125 452 906 заети в ЕС има минимална работна заплата - с тези данни въпросните работодатели се опровергават сами. "Отговорният бизнес - за бизнес по правилата". Това мото на асоциацията краси гордо "отчета" за вчерашната конференция по доходите

Ще бъде ли разрешен добивът на волфрам във Велинград?

https://www.actualno.com/pazardjik/shte-byde-li-razreshen-dobivyt-na-volfram-vyv-velingrad-news_611493.html

11 800 души се противопоставят с името и подписа си срещу евентуален добив на волфрам на 16 километра от Велинград. Тези хора са против отваряне на мината край село Кръстава. Идейният проект за това е на „Ресурс 1” – фирма, свързана с КЦМ-Пловдив, пише в. „Телеграф”.

Хилари Клинтън прави анти-Тръмп движение

http://offnews.bg/news/n_1/n_655650.html

Неуспялата кандидатка на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън обяви, че планира да създаде ново движение "Заедно напред", което ще пропагандира политическа ангажираност и съпротива срещу действията на американския президент Доналд Тръмп, предаде БТА. Изявлението ознаменува връщането на Клинтън на политическата сцена, след като през ноември загуби президентските избори срещу Доналд Тръмп. "През последните няколко месеца размишлявах, прекарвах време със семейството си - и да, разхождах се в гората", заяви Хилари Клинтън в серия от постове в Туитър. "Повече от всякога смятам, че политическата ангажираност на гражданите е от жизненоважно значение за нашата демокрация. Изключително съм вдъхновена от всички, които започнаха да организират и водят", добави тя. "Тази година не беше това, което предвиждах, но знам за какво винаги ще се боря: една по-добросърдечна, включваща Америка с голямо сърце. Напред!", заяви Клинтън.

Откриха телата на двама от пасажерите на разбилия се японски военен самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224235

Откриха телата на двама от пасажерите на разбилия се японски военен самолет

Спасители са открили телата на двама от общо четиримата пасажери, които са били на борда на разбилия се в Япония военен самолет LR-2, предава РИА Новости, цитирана от Фокс. Към настоящия момент екипите полагат усилия да установят местоположението на останалите двама души. Връзката със самолета тип LR-2 е прекъснала малко след излитането му от

Левски - Лудогорец в ефира днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_655649.html

Българки футбол преобладава в ефира днес. Най-интересният мач е този за едната чест между Левски и Лудогорец: 17:30 Пирин – Верея Диема спорт 18:30 ЕП до 17 години: Турция – Англия Евроспорт 20:00 Левски – Лудогорец Диема спорт 21:15 ЕП до 17 години: Испания – Германия Евроспорт 21:45 Рединг – Фулъм Нова спорт 22:00 Манчестър Сити – Уест Бромич Диема спорт 2

Във Варна ще санират 3 детски градини и 7 училища

http://www.barometar.net/88610/

„Саниране на 26 жилищни блока по държавната програма се извършва в момента във Варна.“ – коментира кметът на морската столица Иван Портних. „Преди дни открихме кооперация, където санирането вече е факт – блок № 16 в жк „Чайка“. Сградата е шестетажна, с 5 входа. Поздравявам домоуправителите и техните съкооператори за активността и усилията! Хората сами […]

"Най-добрият учител, когото познавам" представя участник в състезанието за иновативни преподаватели в света

http://www.cross.bg/tanya-srebreva-tehnologii-1543018.html

/КРОСС/ Тази сряда (17 май) предаването на БНТ „Денят започва с култура" ще представи филмовия портрет на Таня Сребрева - учител по информационни технологии и помощник-директор на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров" в Първомай. Таня Сребрева е част от група от 300 учители от 100 страни, които заедно със своите ученици работят в проект на един от световните софтуерни лидери. От стотиците, заявили желание да участват в програмата, създадена да стимулира учители от цял свят, които използват технологиите, само петима са българските, които попадат в престижната селекция. Техните срещи им дават възможност да получават знания за нови технологични продукти, подпомагащи образователния процес и да участват в работни групи, които предлагат решения на общоучилищни проблеми. Поредното признание за преподавателката по информатика отваря за нейните ученици възможности да работят и се обучават с технологии и програми, които намират приложение в образованието след години. Училището, в което Таня Сребрева е помощник-директор, е едно от най-активните в прилагането на съвременните информационни технологии в обучението. "Образованието на бъдещето може да се опише с една дума - електронно" - смята Таня Сребрева, преподавател с над 25-годишен стаж, която е един от героите в кампанията на БНТ1 и Министерството на образованието и науката „Най-добрият учител, когото познавам"

Епилепсията – какво трябва да знаем

http://offnews.bg/news/n_1/n_655657.html

Консултант: д-р Екатерина Витева, дм Симптоми на епилепсията  Пристъпите са единствените видими симптоми на епилепсията. Съществуват различни видове пристъпи, а симптомите при всеки човек могат да се изявят по различен начин. Продължителността на пристъпите обикновено е от няколко секунди до няколко минути. Възможно е пациентите да останат в съзнание или да загубят съзнание, да не помнят какво е станало по време на пристъпа или дори да не знаят, че са получили пристъп. Епилептичните пристъпи, които са свързани с падане или стягане на мускулите и последващи гърчове на крайниците, са лесни за разпознаване. Но много от видовете пристъпи не включват тези…

Епилепсията – какво трябва да наем

http://offnews.bg/news/n_1/n_655655.html

Консултант: д-р Екатерина Витева, дм Симптоми на епилепсията  Пристъпите са единствените видими симптоми на епилепсията. Съществуват различни видове пристъпи, а симптомите при всеки човек могат да се изявят по различен начин. Продължителността на пристъпите обикновено е от няколко секунди до няколко минути. Възможно е пациентите да останат в съзнание или да загубят съзнание, да не помнят какво е станало по време на пристъпа или дори да не знаят, че са получили пристъп. Епилептичните пристъпи, които са свързани с падане или стягане на мускулите и последващи гърчове на крайниците, са лесни за разпознаване. Но много от видовете пристъпи не включват тези…

Те търсят не просто “по-добър живот”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6223951

Те търсят не просто “по-добър живот”За българите, които отиват в чужбина, защото у нас не достигат социални ниши По времето на тоталитаризма Лъчезар Бояджиев и Теодор Ушев щяха да бъдат определяни като “невъзвращенци”. Хора, напуснали страната и често определяни като предатели. В днешни времена Бояджиев и Ушев са отишли другаде по професионални причини - търсене на среда,

Спорт по тв днес: "Левски" - "Лудогорец" и още 5 мача, тенис от Рим, световно по хокей на лед, плейофи от NBA и NHL и колоездене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6223841

Спорт по тв днес: "Левски" - "Лудогорец" и още 5 мача, тенис от Рим, световно по хокей на лед, плейофи от NBA и NHL и колоездене                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Вирусът Wanna Cry e заразил компютри в София и Варна

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/05/16/2971813_virusut_wanna_cry_e_zarazil_kompjutri_v_sofiia_i_varna/?ref=rss


Вирусът Wanna Cry, който предизвика най-големите досега поражения в световен мащаб, вече е достигнал компютри в София и Варна, съобщи по Би Ти Ви експертът Ясен Танев. Той посъветва пострадалите да се свържат с неправителствената организация safer.bg, тъй като е важно да се разбере какво представлява заразата, стигнала до България.

Разпространението на вируса продължава, след като хакерите са направили нови версии. Ясен Танев посочи, че вирусът е ефективен, защото...

Домашни хитрини: Справяме се с лошата миризма от хладилника

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6221299

Домашни хитрини: Справяме се с лошата
миризма от хладилникаНеприятна миризма може да се появи във всеки хладилник, най-често от развалена храна или от незабeлязана замърсена повърхност. Дори и даден продукт да е добре опакован, не значи, че е в добро състояние, защото е много вероятно скоро да изтича срокът му на годност или дори това вече да е станало. Има и друг вариант - външният вид да е добър,

Днес разчистваме сметките с държавата и вече работим за себе си

http://www.moreto.net/novini.php?n=351333

Днес е последният ден, в който работим, за да си платим данъците към държавата, изчисляват експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ). Това е денят, в който гражданите спират да работят за правителството и започват да работят за себе си.

Затварят за движение част от жк „Кайлъка” до 19 май

//dariknews.bg/regioni/pleven/zatvariat-za-dvizhenie-chast-ot-zhk-kajlyka-do-19-maj-2023802

Движението на пътни превозни средства в участъка при блокове 345 и 346 в жк „Кайлъка” ще бъде преустановено до 19 май, информираха от „Инжстрой” ЕООД Плевен.

Това се налага заради възникнали допълнителни строително-монтажни работи по аварийния ремонт на уличното платно. През този пер

Пепино оцеля!

//dariknews.bg/regioni/burgas/pepino-ocelia-2023798

25-годишният Пепино е най-възрастното пони в Конна база - Бургас. Той е много социален, вози спокойно и ритмично, което го превърна в любимец на децата. Пепино оцеля като по чудо след преплитане на дебелото черво. Община Бургас благодари сърдечно на неговия спасител д-р Борислав Пенков. Според в

Старозагорка представя изследване на малгарските българи

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/starozagorka-predstavia-izsledvane-na-malgarskite-bylgari-2023801

Краеведско и родоведско проучване под надслов „Малгарските българи” е подготвила за печат старозагората Станка Битлиева.
Книгата представлява широка и цялостна картина  за живота и борбите на  българите от  Мраморноморския край на Източна Тракия, за етнографията и културата, които пренасят в

Почистват речни корита, дерета и отводнителни канали

//dariknews.bg/regioni/burgas/pochistvat-rechni-korita-dereta-i-otvodnitelni-kanali-2023799

Община Бургас продължава превантивните мерки за предотвратяване на евентуални наводнения на нейна територия. Те са част от програмата за ограничаване на последствията от природни бедствия. Почистването започна през април и ще продължи до без прекъсване до ноември месец. То обхваща коритата на ре

Театър "Класика" ще подкрепи кампанията за спасяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/teatyr-klasika-shte-podkrepi-kampaniiata-za-spasiavane-na-pametnika-na-shesti-artilerijski-polk-v-sliven-2023753

 Учениците от театър "Класика" при ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" Сливен ще представят благотворително постановката "Отвъд мечтаното" по едноименната драма на Соня Келеведжиева. Събитието ще се състои на 19 май,  от 19 часа, в зала "Сливен". Цената на билета е 3 лева.

Събраните средства ще

Северна Корея може би е свързана с глобалната кибератака

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-mozhe-bi-e-svyrzana-s-globalnata-kiberataka-2023776

Експерти от сферата на киберсигурността заявиха, че са открили потенциална връзка между Северна Корея и глобалната кибератака, която от петък насам засегна десетки хиляди организации в цял свят, предаде Франс прес.

<

Ясни са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването

//dariknews.bg/novini/bylgariia/iasni-sa-resorite-na-zamestnik-ministrite-na-zdraveopazvaneto-2023800

Ясни са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Борисов назначи зам.-министри в 5 мини

Хакери поискаха откуп за филм на Дисни

//dariknews.bg/novini/liubopitno/hakeri-poiskaha-otkup-za-film-na-disni-2023758

Хакери са получили достъп до филм на компанията "Уолт Дисни", който все още не е излязъл по екраните, и са заплашили да го пуснат в интернет, ако не получат откуп за него, съобщиха ТАСС и Франс прес, като цитират Холивуд рипортър.

Според изданието хакерите са поискал

България частично е изпълнила европейските препоръки срещу расизма

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgariia-chastichno-e-izpylnila-evropejskite-preporyki-sreshtu-rasizma-2023796

Комисията срещу расизма към Съвета на Европа представи заключенията си по изпълнението от България на препоръките, отправени в доклад от 2014 година.

Отчита се, че препоръките са били изпълнени частично от нашата страна. Посочва се, че по препоръката

Днес настъпва данъчната свобода от правителството

http://econ.bg/Новини/Днес-настъпва-данъчната-свобода-от-правителството_l.a_i.742640_at.1.html

Днес е денят на данъчната свобода от правителството за българите. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко...

Еманюел Макрон избра DS 7 Crossback за „вице”

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/emaniuel-makron-izbra-ds-7-crossback-za-vice-6069158

За церемонията си по встъпване в длъжност новият президент на Франция избра кросоувър.

Четирима души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224231

Четирима души са загинали при катастрофи през изминалото денонощие в страната

Четирима души са загинали, а двама са с опасност за живота при катастрофи през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 12 произшествия, като при тях 10 души са ранени. В София са регистрирани 188 леки и два тежки пътни инцидента. При тях двама души са пострадали.

Преглед на печат

http://www.cross.bg/vestnik-leva-zaglavie-1543016.html

/КРОСС/ Водещото заглавие на вестник "24 часа" е: "Заради по-ниското средно възнаграждение в обществения сектор депутатските заплати падат, но за кратко". Със 141 лева се намаляват възнагражденията на народните представители и стават 3069 лева. Това показват изчисления на изданието по данни на Националния статистически институт. Всекидневникът припомня, че заплатите на депутатите са равни на 3 средни възнаграждения в обществения сектор за последния месец от тримесечието. МВР пак получава дарения от САЩ, Китай и бедни общини". Полицията разчита на местните власти за гориво, ремонти и консумативи, пише на първата си страница вестник "Сега". Изданието припомня, че бюджетът на МВР беше увеличен и тази година той е 1 милиард и 230 милиона лева. Това става ясно от Регистъра на сключените договори и получените дарения от МВР. "Печатаме евро у нас", пише вестник "Стандарт". Новината, че печатницата на БНБ вече ще може да печата и евробанкноти е съобщил премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. "Обучението на юристи в хаос след наредба на Герджиков. Предстои екипът на Цецка Цачева да ревизира новите правила. С това заглавие излиза на първата си страница вестник "Труд". Всекидневникът обяснява, че според преподаватели и декани забраната на задочното обучение предизвиква съмнение дали актът е законосъобразен. Те посочват още, че наредбата на служебното правителство на проф

Евелина Александрова: Трябва да сме социално отговорни лидери във всеки аспект

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/evelina-aleksandrova-triabva-da-sme-socialno-otgovorni-lideri-vyv-vseki-aspekt-239008/

Въздействието и влиянието, които всеки един от нас има, са огромни, твърди генералният мениджър на Helion Research за България

Според екоминистъра има и приятни начини на застрояване по Черноморието

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/16/2971808_spored_ekoministura_ima_i_priiatni_nachini_na/?ref=rss


Министърът на екологията Нено Димов обяви пред Нова телевизия, че даването на право на строеж по Черноморието не означава задължително, че проектът ще бъде реализиран. Повод за коментара му стана информацията, че един от първите законопроекти, с които ще се захване парламентът е да се удължи с още три години срокът за строителство по крайбрежието. Това позволява на частни собственици на земи с променено предназначение по крайбрежието, но и на големи инвеститори на Камчийски пясъци, Корал,...

Столицата на Мексико е под тревога заради мръсния въздух

https://www.actualno.com/america/stolicata-na-meksiko-e-pod-trevoga-zaradi-mrysnija-vyzduh-news_611502.html

Мексико сити обяви първо ниво на екологична тревога, след като във въздуха бяха отчетени завишени нива на озон, достигащи 151 пункта. Решението бе взето от столичната комисия по околната среда, която прогнозира, че в следващите дни екологичната обстановка в града ще го превъ

Хилари Клинтън създава своя политическа организация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224153

Хилари Клинтън създава своя политическа 
организация
Неуспялата кандидатка на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън обяви вчера, че планира да създаде ново движение, кръстено "Заедно напред", което ще пропагандира политическа ангажираност и съпротива срещу действията на американския президент Доналд Тръмп, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

"Киното срещу властта" разказва за спрените филми на социализма

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/16/2971648_kinoto_sreshtu_vlastta_razkazva_za_sprenite_filmi_na/?ref=rss


"Киното срещу властта" - нов документален филм на режисьора Олег Ковачев поглежда към цензурата, налагана върху българското кино по време на социализма. "Докато народът е непросветен, от всички изкуства за нас най-важни са киното и цирка" - с този цитат на Ленин, познат повече в "съкратената" си форма "От всички изкуства за нас най-важно е киното", започва разказът за забранявани илите показвани еднократно български филми и техните създатели -...

Вирусът WannaCry може да е свързан със Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224228

Вирусът WannaCry може да е свързан със Северна КореяВирусът WannaCry, който причини безпрецедентна кибератака по целия свят, може да е свързан със Северна Корея. Това показва проучване на групи по киберсигурността, предава БНТ. Според компаниите "Симантек" и "Касперски", част от кода на предишните версии на опасния софтуер са се появявали и в програми,

Красимир Янков: В ръководството на БСП няма да се чува мнение различно от това на Нинова

http://www.mediapool.bg/krasimir-yankov-v-rakovodstvoto-na-bsp-nyama-da-se-chuva-mnenie-razlichno-ot-tova-na-ninova-news263907.html

“За съжаление, общото усещане е, че няма да се чува различното мнение от това на Корнелия Нинова в Изпълнителното бюро". Това каза във вторник пред бТВ Красимир Янков, който е един от отстранените в неделя членове на ръководния орган на БСП. Той смята, че зад този ход стоят лични мотиви на председателя на партията. "Едностранно е отношението, аз нямам личен конфликт с Корнелия Нинова", обясни Янков. “Мотивите й са лични. Това беше един разговор между мен и Корнелия Нинова, все пак някакви аргументи трябва да изложи пред мен, 1 година работихме заедно, минахме една кампания – президентските избори и още една – парламентарните избори. Едостранно е отношението, аз нямам личен конфликт с Корнелия Нинова”, обясни Янков. Според него вероятно Нинова смята, че като отстранява някои от разпознаваемите членове от ръководство на БСП се освобождава от зависимости. Социалистът посочи, че преди година я е подкрепил, защото и сам като кандидат за председател е настоявал за промяна вътре в БСП. “Какъв е резултатът? За съжаление, общото усещане е, че няма да се чува различното мнение от това на Корнелия Нинова в Изпълнителното бюро”, допълни Янков. В отговор на въпрос, Красимир Янков обяви, че сегашното ръководство на левицата едва ли ще изкара мандата си от четири години. Един ръководител трябва да обединява, а не да разделя", посочи бившият организационен секретар на партията Красимир Янков. Той коментира и темата ЦУМ-гейт, като защити посредника на срещата Георги Гергов, който бе изключен от ръководството на левицата. “Не мисля, че БСП трябва да се превръща в трибунал”. По думите му при изключването на Георги Гергов от ръководството не е бил изказан нито един “аргумент срещу социалиста Георги Гергов”.

Звучи малко като не ми пука какво ще стане, защото по буквата на закона всичко е наред

https://www.actualno.com/cite/zvuchi-malko-kato-ne-mi-puka-kakvo-shte-stane-zashtoto-po-bukvata-na-zakona-vsichko-e-nared-news_611513.html

Така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев се обърна към новия екоминистър Нено Димов относно готвените поредни промени в Закона за земеделските земи. Димов коментира, че не вижда нищо лошо хората, които имат имоти, да реализират чрез тях икономичес

Експериментално автобусна линия до летището в София се разделя на две

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/16/2971805_eksperimentalno_avtobusna_liniia_do_letishteto_v/?ref=rss


Експериментално от днес, в продължение на половин година, автобусна линия 84, която е освонва за летището, се разделя на две, съобщиха от Столична община. Целта е да се подобри връзката с обществен транспорт между Терминал 1 и Терминал 2 на аеропорта.

Автобусите ще се движат по един и същ маршрут до спирка "Нова телевизия". След това тези от линия 84 продължават в посока летището, като преминават първоначално през Терминал 2, а след това през Терминал1.

Мария Габриел се среща в Страсбург с Юнкер

http://www.moreto.net/novini.php?n=351336

Яснота за българския ресор в Еврокомисията. Българската номинация за еврокомисар Мария Габриел ще бъде изслушана от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Тя ще бъде на интервю, в което да покаже защо иска да поеме поста и с какво може да е полезна на общността.

Арестуваха двама професори от пловдивски университет (обновена)

http://www.cross.bg/profesori-stydenti-plovdiv-1543015.html

/КРОСС/ Двама професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив бяха арестувани след разследване на „Господари на ефира". Те са обвинени в корупция. Двамата искали от свои студенти пари, за да им пишат по-висока оценка. След съвместна акция на „Господарите", Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив, преподавателите са задържани, съобщава TrafficNews.bg Сигнал за корупцията е подаден от студенти до шоуто. От там започват проверка на сигнала, като се стига до реално преминаване на изпит и даване на исканата сума с белязани банкноти. Днес станаха ясни и имената им. Единият от арестуваните е проф. д-р инж. Симеон Василев, който е ръководител катедра "Техническа механика и машинознание". Той е и председател на Съюза на учените в Пловдив, пише "Блиц". Вторият професор е д-р инж. Николай Банков, който е ръководител катедра "Електротехника и електроника". Задържани са и посредниците за предаването на парите. Разпитват се свидетели. Очаква се първият репортаж от разследването да бъде излъчен в четвъртък.  

Арестуваха двама професори от пловдивски университет

http://www.cross.bg/arestyvaha-dvama-profesori-ot-plovdivski-yniversitet-1543015.html

/КРОСС/ Двама професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив бяха арестувани след разследване на „Господари на ефира". Те са обвинени в корупция. Двамата искали от свои студенти пари, за да им пишат по-висока оценка. След съвместна акция на „Господарите", Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив, преподавателите са задържани, съобщава TrafficNews.bg Сигнал за корупцията е подаден от студенти до шоуто. От там започват проверка на сигнала, като се стига до реално преминаване на изпит и даване на исканата сума с белязани банкноти. Задържани са и посредниците за предаването на парите. Разпитват се свидетели. Очаква се първият репортаж от разследването да бъде излъчен в четвъртък.  

Различните пениси и техните предимства

https://www.actualno.com/curious/razlichnite-penisi-i-tehnite-predimstva-news_611454.html

Да се говори за пениси може би е малко грубо, дори когато се прави по най-възпитания начин. От друга страна, има някои неща, които трябва да знаем за пенисите, за да можем да им се наслаждаваме пълноценно. Знаете ли, например, че има няколко различни типа пениси? Познаването на

Двама души загинаха в катастрофа край Петрич

http://www.cross.bg/petrich-dyshi-vhoda-1543014.html

/КРОСС/ При тежка катастрофа са загинали двеме души на входа на Петрич. Инцидентът е станал снощи около 21.30 часа. Два леки автомобила са се сблъскали челно на третокласен път 108 Сандански - Петрич на входа на югозападния град. При катастрофата има пострадал още един човек, който е настанен с болнично заведение.    

Хасан Адемов: Убеден съм, че няма да има никакви реформи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224221

Хасан Адемов: Убеден съм, че няма да има никакви реформи

Убеден съм, че няма да има никакви реформи, в това число и в социалната сфера няма да бъдат извършени в рамките на т. нар. стабилност, каза Хасан Адемов в сутрешния блок на БНТ. Според него това е така, понеже управляващата коалиция иска стабилност, т.е. 4 -годишен мандат. Истината е, че на базата на отчети на приходи и разходи може да се предвиди

Стачки блокират Гърция

http://www.mediapool.bg/stachki-blokirat-gartsiya-news263906.html

Стачки отново блокират Гърция от вторник.   Общественият транспорт в страната ще се движи с нарушен график заради протест на работещите в сектора. Той ще продължи три дни. 48-часова стачка от тази вечер започват и моряците. На котва ще останат както товарните кораби, така и фериботите. Всички гръцки пристанища ще останат блокирани две денонощия. От днес на улиците излизат и журналистите, и железничарите по решение на техния синдикат. Утре в страната е обявена национална стачка. Протестите са насочени срещу поредните нови мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната в замяна на международни заеми.

Пхенян стои зад кибератаката?

http://www.cross.bg/hakeri-phenyan-svurzani-1543013.html

/КРОСС/ Една от версиите за безпрецедентната кибератака от миналата седмица е, че зад нея стоят свързани със Северна Корея хакери. Експерти по компютърна сигурност припомнят, че зад мащабната атака срещу „Сони Пикчърс" от 2014 г. и срещу банка в Бангладеш две години по-късно стояха именно свързани с Пхенян хакери. Между използвания тогава софтуер и сегашния Уонакрай вирус са открити много сходни елементи. Повече от 150 държави бяха засегнати от глобалната кибиреатака.    

Press_Позиция на Съюза на българските автомобилисти_15.05.2017

https://pressbulgaria.com/m/SL8Y4HBN.html

Съюзът на българските автомобилисти (СБА) категорично заявява своята подкрепа за предложения от българския евродепутат Андрей Новаков проект за нова програма с наименованието O.R.E.L. Програмата цели да създаде единна информационна система, в която да се вкарват данните за всеки автомобил при преминаването му на задължителния в цял ЕС технически преглед. Така всеки потенциален купувач ще има възможност да посети сайта и да проследи неговия километраж. Предложението на г-н Новаков е крачка напред, което подкрепяме, и още през лятото на 2016г. Съюзът на българските автомобилисти насочи вниманието на обществото и депутатите към проблема с измамите при връщането на километражите. СБА дори внесе конкретни предложения за превенция и криминализиране на този тип дейност. Сред тях са: записване на данни от митническия контрол за показанията на километропоказателя при внос на автомобили в България, да се задължат застрахователите да вписват данни от показанията на километропоказателя на превозното средство при извършване на всеки оглед и при сключване на застраховка „Каско“, да се записват показанията на километропоказателя при първоначална регистрация на МПС и да фигурират в малкия талон на автомобила, както и от всеки последващ извършен годишен технически преглед на автомобила. Тези данни следва да бъдат достъпни за проверка от всички граждани. Също и при покупко-продажба на автомобил втора употреба задължително да бъде предоставена на купувача надлежно попълнена сервизна книжка на продаваното МПС. За съжаление, депутатите от предишния парламент не поеха никаква инициатива по тези идеи и да внесат конкретни текстове за разглеждане и гласуване. Новият парламент има шанс да промени тревожната ситуация на автопазара у нас, като поеме инициатива и разгледа внесените от СБА предложения. Напомняме, че през май 2018 година влиза в сила директива на Европейският парламент, която забранява дейността на фирми и физически лица, предлагащи услуги за манипулиране на реалния пробег на колите. Така че крайно време е не само за медиен дебат, но и за конкретни законови решения. Защо е важно държавата да обърне особено внимание на автотърговците нарушители и да опита да ограничи тяхната дейност? Важно е заради хората – автомобилистите, пътниците, пешеходците. Всички те са потенциални жертви, защото скриването на реалния пробег на автомобилите носи рискове и то най-вече заради това, че новият собственик няма истинска представа за техническото състояние на своя автомобил. Съюз на българските автомобилисти 15.05.2017г. Ивайло Търпанов УС на СБА Тел: 02/ 935 7914 Моб. тел: 089 555 8867 itarpanov@uab.org

Хилари Клинтън се връща на политическата сцена с движение срещу Тръмп

http://www.mediapool.bg/hilari-klintan-se-vrashta-na-politicheskata-stsena-s-dvizhenie-sreshtu-tramp-news263905.html

Неуспелият кандидат за президент на Демократическата партия на САЩ Хилари Клинтън обяви в понеделник, че планира да създаде ново движение, кръстено "Заедно напред", което ще пропагандира политическа ангажираност и съпротива срещу действията на американския президент Доналд Тръмп, предадоха "Франс прес" и ДПА, цитирани от БТА. Изявлението е първи сигнал за връщането на Клинтън на политическата сцена, след като през ноември загуби президентските избори срещу Доналд Тръмп. Тя посочва в серия от постове в "Туитър", че през последните няколко месеца е размишлявала и е прекарвала време със семейството си. "Повече от всякога смятам, че политическата ангажираност на гражданите е от жизненоважно значение за нашата демокрация. Изключително съм вдъхновена от всички, които започнаха да организират и водят", добави Клинтън. Тя не скрива, че годината не се е оказала такава, каквато е очаквала, но вече знае за какво ще се бори - "една по-добросърдечна, включваща Америка с голямо сърце. Хилъри Клинтън посочи и пет групи, които новото движение ще подкрепя: "Индивизибъл", "Калър ъф чейндж", "Имърдж Америка", "Рън фор съмтинг", и "Суинг лефт".

Федерер отказа и "Ролан Гарос" в търсене на спортно дълголетие

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/16/2971804_federer_otkaza_i_rolan_garos_v_tursene_na_sportno/?ref=rss


Рекордьорът по титли от Големия шлем в тениса Роджър Федерер ще пропусне "Ролан Гарос". Швейцарецът обяви, че целта му е да съхрани кариерата си.

Федерер игра за последно в мастърса в Маями, където спечели титлата. След това 35-годишният тенисист заяви, че пропуска всички турнири от програмата на клей до "Ролан Гарос", за да си почине. Сега обяви, че няма да играе и в Откритото първенство на Франция.

"Работих много здраво на...

Какво не знаем за експериментите с животни

https://vesti.bg/lyubopitno/kakvo-ne-znaem-za-eksperimentite-s-zhivotni-6069150

Обектите на изследване най-често са подложени на изкуствено хранене и дишане, причиняват им се рани, за да се следят процесите на регенериране, проверяват се нивата на търпимост на болката и още...

Двама професори от УХТ в Пловдив в ареста, искали по 300 лв. за изпит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224220

Двама професори от УХТ в Пловдив в ареста, искали по 300 лв. за изпит
Двама професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив са били задържани вчера заради искане на рушвети за изпити. Ректорът на вуза проф. Колю Динков потвърди информацията пред "24 часа". Арестувани са шефът на катедра Електротехника проф. Николай Банков и проф. Симеон Василев от катедрата по техническа механика и машинознание.

А ако електрическите коли се зареждат за 5 минути?

http://clubz.bg/53943-a_ako_elektricheskite_koli_se_zarejdat_za_5_minuti

Един от основните недостатъци на електромобилите след тяхната цена е свързана с енергийния капацитет - батериите все още са тежки, и са нужни много, че да изкараме няколкостотин километра. А след това зареждането им е изключително бавно в стандартната мрежа, и недостатъчно бързо дори с шампиони като моделите на Tesla, които се зареждат само за 2 часа на техните специални станции.

Израелската компания StoreDot обаче е разработила нова батерия, която се зарежда до пълния си капацитет само за 5 минути, твърдят разработчиците. И с този заряд могат да се минат средно 480 км.

Технологията се казва FlashBattery, и е базирана на специфични органични съединения и слой от наноматериали, които освен това не се нагряват дълго и издържат на високи температури. Това е недостатъка на литиево-йонните батерии, популярни в момента.

Разбира се, полирането на технологията и вкарването на продукт в масово производство със сигурно ще отнеме няколко години.

Стачка в Централния затвор заради завишени трудови норми

http://offnews.bg/news/n_1/n_655547.html

Над 60 души - работещи затворници, са участвали в стачка в Централния софийски затвор. Това съобщи за OFFNews главният секретар на Българско затворническо сдружение Валентин Иванов. Затворниците отказали да работят заради завишени норми със заповед на директора на затвора Свилен Цветанов. "Това, което знам, е че са вдигнати нормите до такава степен, че не могат да се изпълнят. Както знаете работниците се борят за т. нар. кръстче, с което намаляват присъдата си. Не се ли изпълнява нормата, няма кръстче", обясни Иванов.  Според правилата два работни дни в затвора се считат за три дни изтърпяно наказание. Новите правила обаче правили трудно покриването на нормата за производство на луксозни пликове за пазар, която е завишена над 4 пъти. Досега затворниците е трябвало да произвеждат по 100 плика на ден, сега бройката е вдигната до 440.  "Като протест срещу завишените норми, те са спрели работа", обясни Иванов, като допълни, че няма достатъчно информация по случая, тъй като трудно получава достъп до затвора. Там присъдата си излежава председателят на сдружението Джок Полфрийман , който е осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов. "Те не работят за пари, те работят за свободата си, а когато ти поставят такива условия, че колкото и да работиш, пак не получаваш свобода, какво друго остава", допълни Иванов.  Източници на OFFNews от правосъдното министерство поясниха, че случаят се проверява. Към момента било ясно, че от 70 работещи 30 човека са отказали да работят. Стандартната проверка би отнела близо седмица и засега от ведомството не се наемат да коментират дали става въпрос за стачка или има друга причина. Работният процес в затвора обаче няма да спре и местата на отказалите се от работа ще бъдат запълнени.

Синът на Осама бин Ладен призова за атаки срещу САЩ и Русия

http://www.cross.bg/osama-hamza-bashta-1543012.html

/КРОСС/ Синът на Осама бин Ладен - Хамза, призова последователите на "Ал Кайда" да нанесат удари срещу "евреи, американци, западняци и дори руснаци", с които да отмъстят за смъртта на баща му, съобщава БГНЕС. "Ако можете да използвате огнестрелно оръжие, чудесно; ако не - има много други опции", казва 20-годишното момче в 10-минутен аудиозапис, разпространен от джихадистки сайт. Според експерти пропагандното му съобщение, излъчено и от CNN, може би е доказва, че терористичната групировка е решила да върне интереса на младите хора към себе си чрез лидерството на Хамза. "Той се опитва да копира баща си, неговия тон, а също така и да имитира и повтаря съобщенията и терминологията, използвани от Осама в миналото", заяви Али Суфан - бивш агент на ФБР, който е преследвал "Ал Кайда" и е запознат с останалите подобни записи на Хамза. Според Суфан младият мъж притежава чар и завидни умения в реториката, които биха му помогнали да се превърне в истински водач на терористичната организация.    

Елтън Джон и майка му си проговориха след 9-годишна вражда

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6224208

Елтън Джон и майка му си проговориха след 9-годишна враждаЕлтън Джон разкри, че 9-годишната му вражда с майка му - Шейла Феърбрадър е приключила и двамата отново поддържат връзка, предава БГНЕС. Сдобряването е било породено от уплахата на майка му, след като е разбрала, че синът й се е е заразил с "потенциално смъртоносна" бактериална инфекция по време на концерт в Южна Америка.

Манолова иска сексуално образование в училищата

http://clubz.bg/53942-manolova_iska_seksualno_obrazovanie_v_uchilishtata

Мая Манолова. Снимка Веселин Боришев

Омбудсманът Мая Манолова поиска от новия министър на образованието Красимир Вълчев въвеждането в учебната програма на задължително сексуално образование.

Тя събра 17 свои колеги в София, за да обсъдят сексуалното образование на децата като мярка срещу насилието над тях.

Трети ден България е домакин на форума, организиран в партньорство с институцията на омбудсмана, УНИЦЕФ и ENOC - Европейската мрежа на детските омбудсмани.

Сред основните теми, обсъждани на форума, са ефективността на институциите в защита правата на децата и подобряване на достъпа им за подаване на жалби и сигнали, необходимостта от въвеждане на здравна култура и сексуално образование в училищата с цел превенция на ранни бременности и аборти, подкрепа на деца, жертви и свидетели на насилие, както и реализиране правото на децата на мнение и как институциите да се допитват до децата по теми, които ги засягат, и други.

"Високо ценя опита, който има и е създаден в ENOC - заяви Мая Манолова. - Децата са различни, но имат еднакви права. Децата са изправени пред еднакви предизвикателства, независимо къде живеят. Защитата на правата на децата е мой морален приоритет", изтъкна тя.

Според нея всяка страна има своята специфика, която определя работата на независимите институции. България преминава през сложна и трудна социална промяна на закриване на институциите за деца.

Според проучване на УНИЦЕФ децата искат сексуално образование, съобразено с възрастта им. България е на първо място по ранно начало на сексуален живот сред деца под 15 години. 29% от учениците споделят, че са имали сексуален контакт на 13 години и по-рано. Според Световната здравна организация (СЗО) децата в България имат рисково сексуално поведение.

"Само за първите 3 месеца на тази година са извършени 531 аборта на момичета под 19 години. У нас феноменът "деца раждат деца" продължава", заяви Манолова.

6031 деца са родени от малолетни и непълнолетни майки през 2016 г.

По думите на омбудсмана това не само ограбва детството им, но ги обрича на бедност и социално изключване. Манолова смята, че липсва програма за здравно и сексуално образование за децата и младите хора в България. Едва в 10% от българските училища има свободно избираем предмет сексуално образование.

1006 лева е средната заплата в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224214

1006 лева е средната заплата в България"1006 лева е средната заплата за първите три месеца на годината, 12-13 милиарда лева резерв има в държавата, а безработицата е 6,9 процента. На макрониво нещата изглеждат добре. С 10 процента са се увеличили приходите от данъците спрямо 2016-а", разкри депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова в студиото на БНТ.

Янков откри фронт срещу Нинова: Лидерът няма да изкара пълен мандат

http://offnews.bg/news/n_1/n_655647.html

В ръководството на БСП няма да се чува различно мнение, освен това на лидера Корнелия Нинова, заяви депутатът Красимир Янков, който на пленума на партията в неделя бе отстранен от Изпълнителното бюро. Бившият организационен секратар на БСП обяви още, че Нинова няма да изкара пълен мандат начело на партията, защото един лидер трябва да обединява, а не да разделя. Нямам личен конфликт с Корнелия Нинова, обясни Янков по бТВ. Според него вероятно Нинова смята, че като отстранява някои от разпознаваемите членове от ръководство на БСП се освобождава от зависимости. През уикенда освен Янков, от ИБ отпаднаха и Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов и Весела Лечева.  Според него при изключването на Георги Гергов след ЦУМ-гейт от ръководството на БСП не е бил изказан нито един "аргумент срещу социалиста Георги Гергов". 

Хакери са откраднали неизлъчван филм на "Уолт Дисни"

http://www.mediapool.bg/hakeri-sa-otkradnali-neizlachvan-film-na-uolt-disni-news263904.html

Изпълнителният директор на компанията "Уолт Дисни“ Боб Айгър призна, че компютърни пирати са откраднали непоказван досега филм и искат огромен откуп, за да го върнат, съобщава специализираното издание "Холивуд рипортър“.  Айгър не разкри кой е откраднатият филм, но подчерта, че компанията отказва да се подчини на исканията на престъпниците. Според списание "Уикли“, което се позовава на анонимни източници, "Дисни“ сътрудничи на федералната полиция. Компанията дебне за изтичане в мрежата на откраднатия филм или част от него, което би помогнало за намирането му и на крадците. Специализираният интернет сайт "Дедлайн“ твърди,без да се позовава на никого, че въпросният филм е новата част на сагата "Карибски пирати“, който трябва да излезе на голям екран на 26 май. Хакерите са поискали откупа в биткоини и са заплашили да покажат първоначално 5 минути от филма, после - 20, ако откупът не бъде платен.   

Стачка в Гърция спира фериботи и кораби днес и утре

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/16/2971803_stachka_v_gurciia_spira_feriboti_i_korabi_dnes_i_utre/?ref=rss


Фериботи и кораби няма да се движат в Гърция днес и утре, тъй като моряшкият синдикат реши да обяви 48-часова стачка в знак на протест срещу обсъжданите в момента от депутатите поредни нови мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната, в замяна на поредна порция международни заеми, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Журналистите от обществените и частните медии също излизат днес на улиците. Те ще стачкуват до утре сутринта, когато...

Захариева ще се срещне с генералния секретар на НАТО

http://www.cross.bg/nato-generalniya-zaharieva-1543011.html

/КРОСС/ Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в главната квартира на организацията в Брюксел. Двамата ще обсъдят актуални аспекти на сътрудничеството на България с Алианса, включително подготовката на срещата на държавните и правителствени ръководители на НАТО, която ще се състои на 25 май. В нея ще участва и новият американски президент Доналд Тръмп. Обсъждани ще бъдат важни теми, сред които борбата срещу тероризма, както и финансови въпроси.  

Три дни на стачки в Гърция

http://www.cross.bg/stranata-ostanat-gurtziya-1543010.html

/КРОСС/ Стачки ще блокират Гърция от днес. Общественият транспорт в страната ще се движи с нарушен график заради протест на работещите в сектора. Той ще продължи три дни. 48-часова стачка от тази вечер започват и моряците. На котва ще останат както товарните кораби, така и фериботите. Всички гръцки пристанища ще останат блокирани две денонощия. От днес на улиците излизат и журналистите, и железничарите по решение на техния синдикат. Утре в страната е обявена национална стачка. Протестите са насочени срещу поредните нови мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната в замяна на международни заеми.  

Юнкер решава става ли Мария Габриел за еврокомисар

http://www.cross.bg/gabriel-yunker-mariya-1543009.html

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме номинираната за български еврокомисар Мария Габриел в Страсбург. Очаква се да стане ясен и ресорът на Габриел. След този разговор Юнкер ще прецени дали Мария Габриел може да бъде еврокомисар и в случай, че е удовлетворен, да определи нейните отговорности в Еврокомисията. Габриел трябва да положи изпит пред съответната комисия на Европейския парламент и, ако бъде одобрена, назначението й предстои да бъде утвърдено от Съвета на Европейския съюз. Жан-Клод Юнкер вече проведе разговор и с премиера Бойко Борисов за процеса, двамата са в постоянна връзка. Очаква се на Мария Габриел да бъде поверен ресорът "Дигитализация".    

Американски вицеадмирал на посещение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351331

На посещение във Варна днес ще бъде вицеадмирал Кристофър Грейди, командващ на 6-ти американски флот и командващ на ударните сили на НАТО, научи Moreto.net. В 10.15 часа вицеадмирал Кристофър Грейди ще бъде посрещната с официална церемония пред щаба на Военноморските сили.

„Вашингтон пост“: Доналд Тръмп издаде строго секретна информация на руснаците

http://www.cross.bg/informatziya-post-vashington-1543008.html

/КРОСС/ Около президента на Съединените щати Доналд Тръмп се разрази нов скандал - според в. „Вашингтон пост" държавният глава е споделил строго секретна информация за „Ислямска държава" с руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия Сергей Кисляк по време на срещата им в Белия дом миналата седмица. Вестникът се позовава настоящи и бивши служители на американската администрация. Секретните данни били получени от партньор, който не е дал разрешение да бъдат споделени с Москва. Американският президент „разкри повече информация на руския посланик, отколкото споделяме със собствените си съюзници", заявява анонимен американски представител, цитиран от в. „Вашингтон пост". Според същия източник става дума за поверителна информация с една от най-високите степени на секретност според американската класификация. „Вашингтон пост" съобщава, че Тръмп е описал подробности за терористична заплаха, представлявана от „Ислямска държава", свързана с използването на лаптопи в самолетите. Вестникът подчертава, че е решил да не публикува тези подробности по изричната молба на американски представители. Заместник-съветникът за националната сигурност Дайна Пауъл също обяви публикацията за невярна. „Президентът обсъди само общите заплахи, пред които са изправени двете страни", заяви тя

Стачка на работещите в транспорта и в медиите от днес в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224192

Стачка на работещите в транспорта и в медиите от днес в ГърцияГърция днес ще остане без фериботи и кораби, тъй като моряшкият синдикат реши да обяви 48-часова стачка в знак на протест срещу обсъжданите в момента от депутатите поредни нови мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната в замяна на поредна порция международни заеми, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Електронната търговия и технологиите променят сериозно пазара на индустриални имоти

http://www.investor.bg/analizi/113/a/elektronnata-tyrgoviia-i-tehnologiite-promeniat-seriozno-pazara-na-industrialni-imoti-239403/

Ако електронната търговия продължи да расте със същите темпове, до 2020 г. в глобален аспект тя може да генерира 5,4 трлн. долара, според глобален консултант

Факултет "Авиационен" ще е домакин на юбилейна научна конференция

//dariknews.bg/regioni/pleven/fakultet-aviacionen-shte-e-domakin-na-iubilejna-nauchna-konferenciia-2023786

На 18 май в 10:00 часа във Факултет „Авиациионен“ в Долна Митрополия ще се състои тържественото откриване на юбилейна научна конференция с международно участие „Съвременни тенденции в авиационното обучение”.
Конференцията се провежда под патронажа на командира на Военновъздушните сили генера

Дейвид Хаселхоф: Това не са онези „Спасители на плажа“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dejvid-haselhof-tova-ne-sa-onezi-spasiteli-na-plazha-snimki-2023781

Игралната версия на култовия сериал от 90-те години „Спасители на плажа“ е забавна, но няма нищо общо с оригинала. Това заяви в интервю за Mirror Online Дейвид Хаселхоф – сърцето на поредицата, която години наред събираше милиони пред малкия екран.

Четирима преподаватели получават отличието "Неофит Рилски"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/chetirima-prepodavateli-poluchavat-otlichieto-neofit-rilski-2023784

Четирима преподаватели от област Добрич получават наградата „Неофит Рилски” на Министерството на образованието, която се връчва по повод 24 май. Заповедта на министър Красимир Вълчев за удостояването с почетното отличие е получена днес в Регионалния инспекторат, съ

Варна първа в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради

//dariknews.bg/regioni/varna/varna-pyrva-v-stranata-po-vyvedeni-v-eksploataciia-zhilishtni-sgradi-2023785

Област Варна е на първо място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради. След нея са областите Бургас - 75 сгради с 362 жилища и Пловдив - 55 сгради със 157 жилища. Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (51.7%), следват тези с три стаи (26.1%), а най-нисък е делът на жил

Видин се подготвя за първата учебна година в новооткрития филиал на Русенския университет

//dariknews.bg/regioni/vraca/vidin-se-podgotvia-za-pyrvata-uchebna-godina-v-novootkritiia-filial-na-rusenskiia-universitet-2023788

Минимум 150 студенти се очаква да започнат обучение от тази есента в новооткрития филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ във Видин, обяви кметът на Видин Огнян Ценков на специална среща, свързана с разкриването на филиала. Те ще бъдат разпределени в 6 специалности редовно обучение, степен „

Трима почерпени зад волана, рекордът - 2,91 промила в Нови пазар

//dariknews.bg/regioni/shumen/trima-pocherpeni-zad-volana-rekordyt-291-promila-v-novi-pazar-2023787

Три бързи производства са започнати срещу водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от ОД на МВР - Шумен.

Около 03:35 часа тази нощ за проверка на ул.”Цар Иван Александър” бил спрян водач на лек автомобил Рено “Меган” с шуменска р

Обраха жена в хранителен магазин

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/obraha-zhena-v-hranitelen-magazin-2023789

1800 лева са откраднати от 37-годишна жена от София. За кражбата, която и извършена в хранителен магазин в Казанлък, е задържана 35-годишна казанлъчанка.

По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.194, ал.1 от НК. 35-годишната жена е задържана за срок до 24 ч. в

Акциите на Snap Inc. поеха силно нагоре

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/akciite-na-snap-inc-poeha-silno-nagore-239426/

Книжата на концерна се оценяват 44 пъти над очакваните приходи на компанията за следващите 12 месеца

Главният архитект на София ще сложи на първо място пешеходците

https://www.actualno.com/sofia/glavnijat-arhitekt-na-sofija-shte-sloji-na-pyrvo-mjasto-peshehodcite-news_611482.html

Законови промени пречат на главния архитект на София Здравко Здравков да се справи с част от проблемите в столицата. Това съобщи самият той по време на срещата си с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Архитект Здравков бе катего

Водата в Пловдив поскъпва с до 50%?

http://www.cross.bg/voda-piteiinata-poskupva-1543007.html

/КРОСС/ Питейната вода за бита в Пловдив поскъпва с до 50%. Увеличението е заложено в проект на комисията за енергийно и водно регулиране, който ще бъде обсъден днес. Питейната вода за битовите абонати ще поскъпне различно, в зависимост от начина, по който водата достига до тях. За клиентите, които ползват помпена вода - увеличението с близо 20%. За останалите домакинства обаче се очертава поскъпване с 50 на сто. „ВиК-Пловдив" обслужва над 670 хиляди души в областта.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване