В ръководството на БСП няма да се чува различно мнение от това на Нинова, смята Красимир Янков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/16/2971799_v_rukovodstvoto_na_bsp_niama_da_se_chuva_razlichno/?ref=rss


"За съжаление, общото усещане е, че няма да се чува различното мнение от това на Корнелия Нинова в Изпълнителното бюро", каза днес по Би Ти Ви Красимир Янков, който е един от отстранените през уикенда членове на ръководния орган на БСП. Той смята, че зад този ход стоят лични мотиви на председателя на партията.

"Едностранно е отношението, аз нямам личен конфликт с Корнелия Нинова", обясни Янков.
Според него вероятно Нинова смята, че като...

Спират водата в някои части на София днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224201

Спират водата в някои части на София днес"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 16 май 2017 г. (вторник). Това съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Велбъжд“ кв. „Васил Левски“ се налага спиране на водоподаването от 9.

Американските топ концерни надбягват европейските с обиколки

http://www.investor.bg/evropa/334/a/amerikanskite-top-koncerni-nadbiagvat-evropeiskite-s-obikolki-239339/

Печалбата на Apple за 2016 г. е равна на тази на петте европейски корпорации с най-големи печалби, взети заедно

3 км колона от тирове на ГКПП "Дунав мост-Видин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224194

3 км колона от тирове на ГКПП "Дунав мост-Видин"3 км е колоната от товарни автомобили на изход на ГКПП „Дунав мост-Видин“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове е към 06.00 ч. На българо-румънската граница трафикът е интензивен. На ГКПП „Дунав мост-Русе“ има 1 км колона от товарни автомобили на

Няма да повярвате на колко години е тази майка (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/curious/njama-da-povjarvate-na-kolko-godini-e-tazi-majka-snimki-news_611452.html

Тази жена определено е открила тайната на младостта. Гледайки Лиу Йелин никога не бихте предположили на колко години е. Всъщност красивата китайка е на 49 и има син, който е 22-годишен. Заради младоликия й външен вид често я бъркат за негово гадже. "Хората се шокират от моята в

Ден 13 на новата власт - първи протест - в защита на Черноморието

http://clubz.bg/53941-den_13_na_novata_vlast_pyrvi_protest_v_zashtita_na_chernomorieto

Снимка Да спасим Карадере

Точно на 13-ия ден от клетвата на кабинета "Борисов 3" и...  първият протест пред Народното събрание ще е факт тази вечер. Темата е природозащитна. А поводът символично може да се нарече "вирусът #Иска Строи". По-конкретно - протестът е заради експресни законови промени, внесени от новото мнозинство на "Обединените патриоти" и ГЕРБ, с които се иска удължаване с 3 години на срока за строежи в земеделски земи по Черноморието.

 
Това бе третият поред законопроект, внесен в парламента и първият законодателен акт на коалиционната власт на ГЕРБ и патриотите. Миналата седмица новосформираната парламентарна комисия по земеделие обсъди поправките, удължаващи сроковете за строеж и се очаква тази седмица те да влязат в пленарната зала - по спешност. От БСП нарекоха законопроекта "лобистки", докато вносителите твърдят, че бил в полза на дребните местни собственици на земи по Черноморското крайбрежие.
 
 
Протестната сбирка е обявена за 18,30 ч пред парламента под мотото "Черноморието отново под заплаха! Протест!"

Ето какво казват организаторите във фейсбук:

"Новото Народно събрание, по-конкретно "Обединените патриоти" и ГЕРБ, планират да гласуват промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които се удължава с 3 години срокът, в който могат да се застрояват земеделски земи с променено предназначение.

Тези промени ще са пагубни за значителен брой територии около Черноморието, които все още са останали диви и незасегнати от мащабното строителство там. Знаете, че презастрояването на Черноморието през последните три десетилетия стана възможно заради нарушения на множество закони.

Връщането на предназначението на земеделските земи, които не са застроени, беше възможност да се възстанови справедливостта. Трябваше да чакаме 6 години, за да влезе то в сила. Денят дойде - 23 май 2017 година. Десет дни преди това депутатите се опитват отново да бетонират нарушаването на закона."

Връщането на промяната на предназначението на земите няма да ощети дребните собственици. Мнозина от тях успяха да оползотворят земите си. Виждате го в селата и градовете по Черноморието, които се разрастнаха последните 10 години. Не са ощетени и собствениците на малки и семейни къщи и хотели – такива се построиха много последните години. 

Промяната в закона застрашава единствено онези, които с плановете си нарушават изискванията за опазване на околната среда. Тези, чиито грандомански проекти за строеж пострадаха от кризата. Тези, които направиха заменките, взеха земите в Натура и ги превърнаха в урбанизирани. Това са инвеститорите в Камчийски празници, Шабла, Тюленово, Корал, Карадере, Иракли, Синеморец. Тези, които от години са над закона.
 

Призивът е да се завърши "битката за запазване на Черноморието!", а исканията на протеста - на първо място законопроектът за промяна за Закона за опазване на земеделските земи да бъде незабавно оттеглен. .

Недоволните искат още Министерството на земеделието и храните да публикува справка за всички имоти, които ще възстановят земеделското си предназначение при влизане в сила на гласувания закон на 27 май.

Трето - МЗХ да уведоми общините, на чиято територия се намират тези имоти и да ги предупреди, че за тях не могат да издават разрешителни за строеж, преди да се извърши нова промяна на предназначението. И последно - екоминистерството и регионалните му инспекторати а бъдат уведомени за загубата на валидност на решенията за промяна на предназначението на земеделските земи с променен статут, за да не се реализират незапочнали инвестиционни намерения. 

Адв. Милен Христов: Малко хора знаят че ако полетът ти закъснява, можеш да вземеш до 600 евро обезщетение

http://www.moreto.net/novini.php?n=351278

Много пътища водят и тръгват от Варна. Летището често е отправна точка за най-вълнуващите приключения, съдбоносни лични срещи, зареждащи бизнес пътувания. От Варна тръгва пътят и на една малка, но иновативна и технологично ориентирана фирма, която предоставя услуга в полза на всички пътуващи със самолет.

А сега накъде за Антонио Конте и "Челси"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/16/2971532_a_sega_nakude_za_antonio_konte_i_chelsi/?ref=rss


Антонио Конте направи бляскава дебютен сезон начело на "Челси". Италианският специалист спечели титлата във Висшата лига и ще играе финал за ФА къп. Той заяви, че това са първите стъпки към много по-големи успехи. Въпросът е как ще продължи оттук нататък.

През последните дни се появиха спекулации в италианската преса, че "Интер" иска да привлече Конте и го изкушава с оферта от 250 хиляди паунда седмично. Един от основните доводи за връщането му в...

16 май е Денят на свобода от правителството през 2017-а

http://www.cross.bg/godina-svoboda-raboteshtite-1543005.html

/КРОСС/ От днес спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. У нас символично я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day. През настоящата 2017 г. работим повече дни, за да си платим дължимото към държавата. В България изследването се прави от Института за пазарна икономика. През тази година денят е 16-ти май, десет дни повече, отколкото през 2016 година. Само преди 4 години последният ден, в който българите работехме за държавата беше 20 април. През 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове. През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. След 2009 г. на практика липсват каквито и да е добри новини по отношение на данъчното облагане - за намаление на данъци. Напротив, данъчната тежест постепенно нараства - както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело. Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи

Израелска компания откри нова версия на вируса WannaCry

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224173

Израелска компания откри нова версия на
вируса WannaCryИзраелската компания за информационни технологии "Чек пойнт софтуеър текнолъджис" е открила нов вариант на вируса "Уонакрай", с чиято помощ неизвестни хакери извършиха кибератака в 150 страни по света, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "За последните няколко часа станахме свидетели на нападения със скорост една атака в секунда",

Боно от U2 забрани на Тръмп да стъпва на концертите му

http://offnews.bg/news/n_1/n_655645.html

Боно забрани на американския президент Доналд Тръмп да стъпва на концертите на групата му U2 в САЩ. Ирландският певец коментира в интервю пред вестник "Айриш Мирър", че няма против присъствието на поддръжниците на републиканеца, но не желае Тръмп въобще да стъпва на изявите на U2, пише БГНЕС. Причината за гнева на музиканта всъщност е решението на държавния глава да спре изцяло финансирането за борба със СПИН. "Хората, които гласуваха за Тръмп, са добре дошли, но той не е", категоричен е Боно, който от вече почти 20 години концентрира хуманитарната си дейност върху страните от третия свят в Африка и борбата с ХИВ.

Първото класиране за първокласниците в Стара Загора ще бъде обявено на 2 юни

https://www.actualno.com/starazagora/pyrvoto-klasirane-za-pyrvoklasnicite-v-stara-zagora-shte-byde-objaveno-na-2-uni-news_611485.html

Първото класиране за първокласниците в Стара Загора ще бъде обявено на 2 юни. От 5 юни класираните деца могат да се записват в училището, в което са приети. Крайната дата на записване е 8 юни, след което ще бъде обявено и второто класиране. На 15 май успешно стартира електронн

Елена Поптодорова: ЕС почти изпусна Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224187

Елена Поптодорова: ЕС почти изпусна Западните БалканиЕлена Поптодорова взе отношение в студиото на Би Ти Ви за новото управление на България и предстоящото европредседателство "Тепърва ще се види. В моята област - дипломация и сигурност, трябва да вършат още "домашни" работи. Някои от хората дори не ги познавам. Трябва да покажат концепцията си за решаващите месеци, които предстоят.

Моите баби

http://offnews.bg/news/n_1/n_655656.html

Автор: Елица, Mamma-made Спомените от двете ми баби са детски – фрагменти от слънчеви сутрини със закуска от мекици, филийки със сирене, печени на печка с дърва, домашно сладко; игри с юрдечета, пиленца, зайчета; игри в хладни стаи с прашни ракли, пълни със съкровища; ядене на слънчеви домати, домашно кисело мляко и сирене; чекмеджета, пълни с кълбета прежда, куки, платове и парцалки. Двете ми баби бяха различни една от друга, дори така ги и наричахме – „градската“ и „селската“. В същото време – всяка една е вплела толкова черти от характера си в мен, че понякога се чудя кое от…

Последно публично обсъждане за ремонта по "Дондуков"

http://offnews.bg/news/n_1/n_655644.html

Последно публично обсъждане за ремонта на столичния булевард "Дондуков" ще се проведе днес в сградата на НАГ. Дискусията е за настилката, вариантите са паваж, асфалт или комбинирана.  Проектът предвижда улеснено движение за пешеходци и трамваи и силно затруднено за автомобилите. Предложението е за асфалт по платната, паваж на трамвайните линии и велоалея от южната страна на булеварда.  "На базата на много анализи стигнахме до извода, че велоалея по павета не става", каза зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев на предишното обсъждане с експерти, непревителствени организации и граждани. Районният кмет Цолов пък обяви, че е изцяло против да има велоалея на "Дондуков" защото тя ще пречи да се зареждат магазините, както и при евентуални ремонти в домовете на живеещите там. Според него, както и според част от присъстващите в залата велоалеята трябва да мине по "Московска". От Велоеволюция предложиха помощта си на общината.  Докато текат ремонтите по "Дондуков", кръстовищата му с булевардите "Васил Левски" и "Георги Раковски" няма да бъде затваряни, но движението на автомобили ще бъде ограничено чрез стестения. След това по "Дондуков" ще има само по едно автомобилно платно в посока, ще се паркира само в северната част, а десният завой на кръстовището с "Георги Раковски" ще бъде забранен. 

Камбуров почерпи първия си треньор в Пловдив за рекорда

http://offnews.bg/news/n_1/n_655641.html

Страхотна е Мартин Камбуров, жалко, но българският футбол тотално избледнява точно от лисата на подобни фигури и на терена, а и извън него. Асът на Локо Пловдив би головия рекорд на Христо Бонев от 185 гола в елита. Марто не забрави в тоя момент своя откривател за големия футбол, пиша "Марица". Той покани на вечеря в елитен ресторант първия си треньор в Пловдив Йордан Андреев. Даката, както е известен считания за папа на детско-юношеския футбол, отново даде ценни съвети на своя възпитаник, а също така и на треньора на юношите на черно-белите Димитър Палазов. През юни миналата година, когато Камбуров вдигна купон за петия си голмайсторски приз Даката го посъветва да изкара още един сезон и да прекратява кариерата си, за да не стане за смях. Сега 94-годишният специалист бе променил мнението си. "Първо трябва да задминеш Чико и тогава си свободен да приключваш с кариерата", нареди Даката на своя ученик. Мартин Камбуров към момента има 186 гола в "А" група и е на 8 попадения зад легендата на Ботев Динко Дерменджиев.  Самият Чико прогнозира, че постижението му ще бъде надминато от Мартин и джентълменски му пожела успех.

Янков: Нинова няма да изкара 4 години начело на БСП

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-yankov-1543006.html

/КРОСС/ "Един ръководител трябва да обединява, а не да разделя", коментира пред бТВ бившият организационен секретар на "БСП за България" Красимир Янков, който беше отстранен от Изпълнителното бюро на пленум през уикенда. Според него ръководството на партията няма да изкара пълни 4 години на чело, нито Корнелия Нинова като лидер на левицата. „Мотивите й са лични", обясни за отстраняването си той. "Това беше един разговор между мен и Корнелия Нинова, все пак някакви аргументи трябва да изложи пред мен. Само лични причини - аз зная и тя знае. Едностранно е отношението, аз нямам личен конфликт с Корнелия Нинова", обясни Янков. Според него вероятно Нинова смята, че като отстранява някои от разпознаваемите членове на „червеното" ръководство се освобождава от зависимости. Депутатът посочи, че преди година я е подкрепил, защото и сам като кандидат за председател е настоявал за промяна вътре в БСП. Какъв е резултатът? „За съжаление, общото усещане е, че няма да се чува различното мнение от това на Корнелия Нинова в Изпълнителното бюро". По темата „ЦУМ-гейт", Янков беше категоричен: „Не мисля, че БСП трябва да се превръща в трибунал". По думите му при изключването на Георги Гергов от ръководството не е бил изказан нито един „аргумент срещу социалиста Георги Гергов".    

Двама загинаха при тежка катастрофа край Петрич

http://offnews.bg/news/n_1/n_655643.html

Двама души са загинали при тежка катастрофа при входа на Петрич, съобщиха от местната полиция, цитирани от "Фокус". Инцидентът е станал вчера около 21.30 часа. Два леки автомобила са се сблъскали челно на третокласен път 108 Сандански - Петрич при входа на Петрич, при което са загинали двама души. При катастрофата има пострадал още един човек, който е настанен с болнично заведение. Над два часа пътят е бил затворен и движението се е осъществявало по обходен маршрут.

Къде застава България по пътя на китайските пари в Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kyde-zastava-bylgariia-po-pytia-na-kitaiskite-pari-v-evropa-239422/

Пекин събра световни лидери на дискусии за проекти в различни сфери - транспорт, енергетика, информационни технологии, на които български представител липсваше

Хилари Клинтън прави движение за съпротива срещу Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/16/2971787_hilari_klintun_pravi_dvijenie_za_suprotiva_sreshtu/?ref=rss


Неуспелият кандидат за президент на Демократическата партия на САЩ Хилари Клинтън обяви вчера, че планира да създаде ново движение, кръстено "Заедно напред", което ще пропагандира политическа ангажираност и съпротива срещу действията на американския президент Доналд Тръмп, предадоха "Франс прес" и ДПА, цитирани от БТА. Изявлението е първи сигнал за връщането на Клинтън на политическата сцена, след като през ноември загуби президентските избори срещу Доналд Тръмп.

Пиян шофьор остана без кола при рутинна проверка

//dariknews.bg/regioni/vraca/piian-shofior-ostana-bez-kola-pri-rutinna-proverka-2023769

Във Вършец, на ул. "Зелени дел", снощи около 21,45 ч. дежурен автопатрул спира за проверка лек автомобил "Фолксваген голф" с монтанска регистрация, управляван от В.П./56 г./ от Вършец. При последвалата проверка на документите на автомобила и водача е установено, че шофьорът лъха на алкохол. На мяст

Инвеститори вече изкупуват терените в Индустриална зона Българово

//dariknews.bg/regioni/burgas/investitori-veche-izkupuvat-terenite-v-industrialna-zona-bylgarovo-2023773

Интересът към новата Индустриална зона - Българово е голям и половината терени в нея са изкупени от инвеститори, които скоро ще стартират изграждане на своите предприятия. Затова Община Бургас строи със собствени средства път между самия град и най-близкия парцел - този на италианската компания

Отново дрогиран шофьор в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/otnovo-drogiran-shofior-v-sliven-2023770

Бързо производство е образувано срещу 24- годишен мъж от Сливен за притежаване на наркотични вещества.

На 15 май на бул.“Стефан Караджа“  по време на проверка на лек автомобил, водачът доброволно предал самозалепващо пликче, съдържащо бяло кристалообразно вещество.

Сле

 Лек автомобил „Волво“ горя през изминалата нощ в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/lek-avtomobil-volvo-goria-prez-izminalata-nosht-v-kiustendil-2023772

 Лек автомобил „Волво“ горя през изминалата нощ в Кюстендил. Изгорели са двигателен отсек, капак и стъкла. Огънят е засегнал и наблизо паркиран автомобил „Форд“ – изгорели са задна броня, заден капак и стъкла . Причините за възникването на пожара се изясняват от РУ Кюстендил.

Екипи н

КАТ с препоръки за предотвратяване на инциденти по време на баловете

//dariknews.bg/regioni/dobrich/kat-s-preporyki-za-predotvratiavane-na-incidenti-po-vreme-na-balovete-2023774

От „Пътна полиция“ припомниха основните препоръки за предотвратяване на инциденти по време на абитуриентските балове. Видеокамери ще документират, както досега, поведението на абитуриентите и на техните близки, които ги возят, предупреждават от КАТ.
 
По време на празничните дни на ме

Весела Лечева изслуша проблемите на кметове и граждани в община Павликени

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/vesela-lecheva-izslusha-problemite-na-kmetove-i-grazhdani-v-obshtina-pavlikeni-2023775

Поредица от приемни в десетте общини започват народните представители от „БСП за България“. Първата от тях проведе Весела Лечева в Павликени. Тя участва в Деня на кмета в Общината, където изслуша проблемите на всички кметове на населени места, след което се срещна и с граждани.

Състо

Почти всички провадийци, взели участие на референдума, казаха "да" на възстановяването на баните

//dariknews.bg/regioni/varna/pochti-vsichki-provadijci-vzeli-uchastie-na-referenduma-kazaha-da-na-vyzstanoviavaneto-na-banite-2023777

97 процента от всички, които са се включили в местния референдум в Провадия, са подкрепили идеята да бъдат възстановени минералните солни бани в града, както и хирургичното и родилно отделение на общинската болница. Избирателната активност обаче е била около 20 на сто - крайно недостатъчна, за да с

Синът на Осама бин Ладен призова за атаки срещу САЩ и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224186

Синът на Осама бин Ладен призова за атаки срещу САЩ и РусияСинът на Осама бин Ладен - Хамза, призова последователите на "Ал Кайда" да нанесат удари срещу "евреи, американци, западняци и дори руснаци", с които да отмъстят за смъртта на баща му, съобщава БГНЕС. "Ако можете да използвате огнестрелно оръжие, чудесно; ако не - има много други опции", казва 20-годишното момче в 10-минутен аудиозапис,

На 16 май са родени

http://www.cross.bg/na-maii-sa-rodeni-1543004.html

/КРОСС/ Григор Димитров, тенисист Албена Ставрева, актриса Борислав Белазелков, бивш председател на Съюза на съдиите Дани Милев, музикант Проф. Димитър Джеров, хирург - ортопед Ерол, вокалист на "Уикеда" Ивелин Николов, бивш депутат, бивш главен редактор на в. "Дума" Станислав Яневски, актьор Инж. Стефан Чайков, бивш изп. директор на агенция "Пътна инфраструктура"  

Бедните общини отново са спонсор на МВР

https://www.actualno.com/society/bednite-obshtini-otnovo-sa-sponsor-na-mvr-news_611486.html

Министерството на вътрешните работи (МВР) не спира да получава дарения, независимо че бюджетът му бе увеличен за поредна година и тази година ще харчи 1.23 млрд. лв. Това издава Регистърът на сключените договори и получените дарения от МВР за периода от 1 януари до 31 март 2017 г.

Да печатаме евро, но и да го харчим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6223875

Да печатаме евро, но и да го харчимТочно преди 4 години на банкнотата от 5 евро за първи път се появи надписът, изписан не само на латиница, но и на кирилица. Сега печатницата на БНБ вече има акредитация да отпечатва евробанкноти. Да печатаме европейските пари е хубава новина, но това е едната страна на медала. Другата, още по-привлекателната, е да можем да ги харчим.

Преглед на печата - 16 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351321

Позиции. "Сега": Министър Цачева и вицепремиерът Захариева се разминават в оценките си за ВСС Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира пред български журналисти в Брюксел, че дълбок конфликт във Висшия съдебен съвет (ВСС) за съжаление има отдавна.

До днес работим за държавата - направихме по 261 млн. лв. на ден

https://vesti.bg/bulgaria/do-dnes-rabotim-za-dyrzhavata-napravihme-po-261-mln.-lv.-na-den-6069154

Заложените приходи в бюджета са в рамките на 35 440 млн. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове

Мощната кибератака може да идва от Северна Корея

http://offnews.bg/news/n_1/n_655642.html

Вирусът WannaCry, който причини мащабна кибератака по целия свят, може да е свързан със Северна Корея, пишат световните агенции. Според компаниите "Симантек" и "Касперски", част от кода на предишните версии на опасния софтуер са се появявали и в програми, използвани и от групата Лазарус - това е севернокорейска хакерска организация. И двете компании обаче смятат, че е твърде рано да се твърди, че Северна Корея стои зад глобалната атака. Междувременно германската Федерална служба за информационна сигурност предупреди, че очаква да се появят нови варианти на вируса. Вчера ръководителите на агенциите за киберсигурност на Австрия, Германия, Швейцария и Люксембург се срещнаха в германския град Бон, за да обсъдят международната координация за защита срещу подобни нападения.

12 загинаха при катастрофа между автобус и камион в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224175

12 загинаха при катастрофа между автобус и камион в Китай12 души загинаха при сблъсък между камион и автобус в източната част на Китай, предаде РИА Новости, цитирана от БТА. Аварията се е случила в понеделник вечерта на път в град Интан в провинцията Цзянси. Ранени са 30 души. Повече от 300 лекари оказват помощ на пострадалите. Полицията е задържала шофьора на камиона. Води се разследване.

Федерер обяви изненадващо, че пропуска "Ролан Гарос"

http://offnews.bg/news/n_1/n_655639.html

Лоша новина за естетите в тениса. Роджър Федерер няма да участва на "Ролан Гарос". Той обяви сам новината чрез социалните медии. Маестрото иска да се подготви по-добре за сезона на трева, а след това да бъде на линия и за турнирите на твърди кортове в Северна Америка. Рекордьорът по титли от Големия шлем и шампион в Париж през 2009-а тази написа на официалния си сайт текст със заглавие "Роджър пропуска "Ролан Гарос", уточнява Тенис24. "С моя екип днес решихме, че да играя само на едно състезание на клей не е в мой интерес за плановете ми до края на сезона. Ще ми липсват феновете в Париж, които винаги са ме подкрепяли безрезервно и се надявам де се видим догодина", написа Роджър. Мениджърът му Тони Годсик потвърди, че клиентът му няма да играе във втория за годината турнир от Шлема, който започва на 28 май. Новината е изненада и за спонсора на швейцареца Nike, който представи екипи му за Париж. За последно Федерер игра на 2 април на финала в Маями, когато победи убедително Рафаел Надал с 6:3, 6:4.

Мария Габриел на интервю за еврокомисар пред Юнкер днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_655640.html

Българската номинация за еврокомисар Мария Габриел ще бъде изслушана от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер днес. Това е процедура, преди да бъде назначена като еврокомисар в ЕК. Габриел ще бъде на интервю, в което трябва да защити желанието си да поеме поста и трябва да се аргументира с какво може да е полезна на общността. Очаква се днес Юнкер да й предложи и ресора, за който Габриел ще отговаря. Вероятно това ще бъде "Дигитализация". България няма еврокомисар вече няколко месеца, след като досегашният ни представител Кристалина Георгиева напусна поста и започна работа в Световната банка.

Юнкер ще оценява днес номинацията на Мария Габриел за еврокомисар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/16/2971574_junker_shte_oceniava_dnes_nominaciiata_na_mariia/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме днес номинираната за български еврокомисар Мария Габриел. Срещата им ще се проведе в 10:00 часа в Страсбург.

Това съобщи на пресконференция говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Засега еврокомисарите няма да обсъждат въпроса какви отговорности ще бъдат възложени на Габриел. Той повтори, че решението по този въпрос е изцяло в ръцете на председателя Юнкер.

Тръмп споделил с Лавров секретна информация за ИДИЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_655638.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е споделил класифицирана информация относно "Ислямска държава" на руския външен министър Сергей Лавров. Информация е била подадена от партньор на САЩ, който не е дал разрешение тя да бъде споделяна с Русия, пише "Уошингтън Поуст", позовавайки се на свои източници. Тръмп и Лавров проведоха първа среща миналата седмица в Белия дом, откъде отрекоха американският президент да е споделял подобна информация. Висши членове на Републиканската пария обаче поискаха обяснения от Тръмп, други пък го защитиха. Президентът на САЩ има право да споделя напълно секретна информация, се казва в публикуваното тази вечер съвместно изявление на влиятелните републикански лидери Линдзи Греъм и сенаторът Джон Маккейн, председател на комисията по въоръжените сили на американския Сенат, предаде ТАСС. Трима представители на Белия дом, които присъстваха на срещата, опровергаха публикацията на в. "Вашингтон таймс", отбелязва Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, съветникът на Белия дом по националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър заявиха, че Тръмп не е разкривал източници на разузнавателна информация или методи за получаването й, нито военни операции, които да не са публично достояние. Заместник-съветникът за националната сигурност Дайна Пауъл също заяви, че съобщението на в. "Вашингтон пост" е невярно. "Президентът обсъди само общите заплахи, пред които са изправени двете страни", добави тя.

Къде, какво в страната днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1543002.html

/КРОСС/ Пазарджик.Държавният глава Румен Радев ще посети Велинград и Батак. Във Велинград президентът ще гостува на децата и младежите от Центъра за настаняване от семеен тип. По-късно той ще се срещне с кмета Костадин Коев и неговия екип в сградата на Община Велинград. В Батак президентът Румен Радев ще отдаде почит и ще поднесе венци пред храм-костницата „Св. Неделя", а след това ще участва в тържествената заря-проверка по повод 141-ата годишнина от Априлската епопея. ***София.От 9.00 часа в София Хотел Балкан ще се състои шестата годишна конференция на Капитал, посветена на водния сектор и свързаните с него процеси и бизнес модели. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, представители на бизнеса, индустриални потребители на вода, управители на ВиК, строителни и инженерни компании ще представят и дискутират последните тенденции от бранша. ***София.От 10.00 часа в сградата на Френския институт в София ще бъде представено второ издание на конкурса „ЕКООБЩИНА". Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще участва в официалното откриване. ***София.От 10.30 часа в залата на 7 етаж в МОН министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще представи основните приоритети на своя екип и новите заместник-министри. ***София.От 13

"Удивителното около нас": Ето как да избягаш на тъщата и жената (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/udivitelnoto-okolo-nas-eto-kak-da-izbjagash-na-tyshtata-i-jenata-video-news_611378.html

Дават ли ти – вземай. Гонят ли те – бягай. Тази стара българска мъдрост е претворена по крайно любопитен и иновативен начин от поредния Facebook ентусиаст. В своето видео, което можете да видите по-долу, „изобретателят“ споделя, че откритието му може да се ползва за ус

Боно от "Ю Ту" забрани достъпа на Тръмп до концертите си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6224158

Боно от "Ю Ту" забрани достъпа на Тръмп до концертите сиБоно наложи пълна забрана на американския президент Доналд Тръмп да стъпва на концертите на бандата му U2 в САЩ. Пред в. "Айриш Мирър" ирландският рокаджия сподели, че няма против присъствието на поддръжниците на републиканеца, но не желае Тръмп да пристъпва въобще в близост до него или изявите на U2, предава БГНЕС.

Изобретателят Кирил Малеев: Иноваторите се стремят да променят статуквото, а това не е удобно за властимащите

http://www.barometar.net/88608/

Инж.Кирил Малеев е на 65 г., завършил е ВМЕИ-Варна, по професия е електроинженер, работил е като главен енергетик на Домостроителен комбинат-Варна, зам.директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, директор на Арт клуб „Сезам“, вещо лице – експерт в съда. От 25 години Кирил Малеев изработва медицински инструменти, апарати за хирурзи, ортопеди, неврохирурзи, които дарява на болници […]

Радарите за превишена скорост днес - 16 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=351254

Служители на КАТ ще следят днес - 16 май и в нощта срещу 17 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. ул."Девня" - магазин "Филбо" - изход 08:10ч.

Двама професори в Пловдив арестувани за подкупи

http://clubz.bg/53940-dvama_profesori_v_plovdiv_arestuvani_za_podkupi

Снимка БГНЕС

Двама професори от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив са били задържани вчера заради искане на пари от студенти за изпити, съобщи Нова тв.

Те са арестувани след разследване на „Господари на ефира”. В предаването бил получен сигнал от потърпевши студенти. Арестът станал при съвместна акция на Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив, съобщи Нова телевизия.

Единият задържан е проф. д-р инж. Симеон Василев - ръководител катедра "Техническа механика и машинознание". Той е и председател на Съюза на учените в Пловдив.

Вторият арестуван е проф. д-р инж. Николай Банков, който оглавява катедра "Електротехника и електроника".

Двамата искали от свои студенти по 300 лева, за да им пишат по-висока оценка на предстоящи изпити. Задържани са и посредниците за предаването на парите. Разпитват се свидетели.

От прокуратурата обявиха, че ще разпространят повече информация по случая по-късно днес.

За два дни са задържани наркотици за над 2 милиона лева

https://www.actualno.com/crime/za-dva-dni-sa-zadyrjani-narkotici-za-nad-2-miliona-leva-news_611487.html

Наркотици за 2.3 млн. лева са задържани само за два дни, съобщиха в Хасково директорът на агенция „Митници" Георги Костов и главният секретар на МВР Младен Маринов. Едната пратка от 17 килограма хероин е заловена вчера,на ГКПП "Капитан Андреево". Задържан е приносителят й,

Двама загинаха при тежка катастрофа край Петрич, мъж се бори за живота си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224171

Двама загинаха при тежка катастрофа край Петрич, мъж се бори за живота сиДвама души загинаха, а един е в критично състояние вследствие на тежка катастрофа, станала на пътя Сандански-Петрич в понеделник вечер, съобщава БГНЕС. Пътният инцидент възникнал на права отсечка. Два автомобила се ударили челно. В резултат на жестокия сблъсък на място загинали водачите на колите - 33-годишният Д.Т. от с. Старчево и Р. Я.

Остават два дни за записване за Маратона на приятелството в Плевен

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/16/2971268_ostavat_dva_dni_za_zapisvane_za_maratona_na/?ref=rss


Два дни остават до крайния срок за онлайн записване за Маратона на приятелството в Плевен. Събитието, чиито популярност и участници се увеличават всеки сезон, ще се проведе на 21 май за четвърта година.

Участниците ще могат да се впуснат в традиционната дистанция (42.2 км), полумаратон (21.1 км), щафета (2х10 км) и безплатен градски крос (3 км). И тази година ще има детски маратон, чиято цел е привличане на вниманието на подрастващите към здравословния начин на...

Времето днес: Дъжд, гръмотевици и слънце

http://offnews.bg/news/n_1/n_655637.html

Атмосферното налягане е по-високо от средното за май и ще се задържи почти без промяна. Днес облачността ще е променлива, значителна над Югозападна България и в следобедните часове. На места, главно в западните райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 20° и 25°, в София около 21° - това е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.  Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 18 - 20°, температурата на морската вода 16°-18°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините облачността ще е променлива, след обяд - предимно значителна. В масовите в западните райони ще превали, на места и прегърми. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра - около 7°.

С хиляди левове по европрограми чистим въздуха в Пловдив, Асеновград и Враца

https://www.actualno.com/plovdiv/s-hiljadi-levove-po-evroprogrami-chistim-vyzduha-v-plovdiv-asenovgrad-i-vraca-news_611481.html

Със средства по Оперативна програма "Околна среда" ще се подобрява качеството на въздуха в Пловдив, Асеновград и Враца. Това съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Екоминистърът Нено Димов сложи подписа си под първите три договора за безвъзмездно фина

На 16 май ...

http://www.cross.bg/stava-purvata-vruh-1543001.html

/КРОСС/ 1204 г. - Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя.1527 г. - Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново става република.1717 г. - Волтер е арестуван и е затворен в Бастилията заради сатиричните си стихове.1770 г. - 14-годишната Мария-Антоанета се омъжва за 15-годишният Луи-Август, който по-късно става крал на Франция.1804 г. - Наполеон се провъзгласява за император на Франция.1818 г. - Основан е град Нова Фрибурго, Бразилия.1836 г. - Едгар Алън По се оженва официално за 13-годишната си братовчедка Вирджиния.1888 г. - Открит е астероидът Паулина.1901 г. - Състои се първият мач на националния отбор на Уругвай срещу Аржентина в Монтевидео.1912 г. - Подписан е таен отбранителен Българо-гръцки договор.1915 г. - Първа световна война: Антантата връчва първа нота на България, като и предлага да нападне Турция и да завземе Източна Тракия.1920 г. - Жана д'Арк е канонизирана от Католическата църква в Базилика Свети Петър в Рим от папа Бенедикт XV.1929 г. - В Холивуд (Калифорния) е проведена първата церемония по връчване на „Наградите на Академията".1946 г. - Северен Лас Вегас получава статут на град.1960 г. - В Малибу (Калифорния), Теодор Майман демонстрира първия лазер.1966 г. - Китайската комунистическа партия стартира Културната революция в страната.1969 г. - Съветската космическа сонда Венера 5 каца на Венера.1975 г. - Японката Джунко Табей става първата жена изкачила връх Еверест1996 г

Д-р Ангел Кунчев: Нужен е около месец за изследванията на водата в Хасково

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224169

Д-р Ангел Кунчев: Нужен е около месец за изследванията на водата в ХасковоЗа съжаление, технологията на изследване на радионуклеиди е такава, че изисква доста време. За някои изследвания е необходим повече от месец, д-р Ангел Кунчев в сутрешения блок на БНТ. Остава препоръката водата да се използва само за хигиенни нужди. Кладенците, които показаха такива завишения на уран, са изключени от мрежата.

Най-важното от Варна във вчерашния 15 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351283

Правят филиал на варненска градина в сградата на закрития дом „Другарче“ Сградата на закрития в края на 2016-та Дом за деца, лишени от родителски грижи „Другарче“ ще бъде превърната във филиал на детска градина „Д-р Петър Берон“. В зданието предстои да се разположат 4 групи с деца от 3 до 7 години.

Маккейн: Тръмп има право да споделя разузнавателна информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224149

Маккейн: Тръмп има право да споделя разузнавателна информацияПрезидентът на САЩ има право да споделя напълно секретна информация, се казва в публикуваното тази вечер съвместно изявление на влиятелните републикански лидери Линдзи Греъм и сенаторът Джон Маккейн, председател на комисията по въоръжените сили на американския Сенат, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Разбира се,

Видео: Да си татуираш гласа на любим човек

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/05/16/2971678_video_da_si_tatuirash_glasa_na_ljubim_chovek/?ref=rss


Татуировка с името или образа на любим човек не е нестандартна. Но с гласа му?

Благодарение на новите технологии това вече е възможно.

Базираният в Лос Анджелис татуист Нейт Сигард е изобретил приложение, което може да произнесе изрисувана на кожата звукова вълна или да направи дизайн на татуировка по аудио файл.

Името му е Skin Motion и то ще бъде на пазара през юни. Сигард казва, че повечето хора, които се интересуват от...

Блъснато е 5-годишно момиченце в Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9ofItKCaN80/

Лек автомобил с марка “Ауди 80 ” блъсна 5-годишно дете в Каблешково. Пострадалото момиченце е получило сътресение на мозъка, но за щастие опасност за живота му няма, информират от ОДМВР Бургас.

На 15.05.т.г. около 13.20 ч. на ул. „Черно море” в Каблешково, в района на входа на пункт за изкупуване на черни и цветни метали, лек автомобил „Ауди 80”, с бургаска регистрация, управляван от 40- годишния Е.Н. от с. Белодол, общ. Поморие, поради движение с несъобразено скорост блъска неправилно пресичащото пътното платно дете – пешеходка – Н.С., 5- годишна от Каблешково. Момиченцето със сътресение на мозъка, без опасност за живота, е настанено за лечение в УМБАЛ – Бургас

МВР - Ямбол предприема мерки за сигурността по баловете

//dariknews.bg/regioni/sliven/mvr-iambol-predpriema-merki-za-sigurnostta-po-balovete-2023746

Превантивни и контролни мерки за осигуряване на обществения ред и безпрепятственото протичане на абитуриентски балове, съпътстващите ги тържества и с честването на 24 май предприема ОДМВР Ямбол. Създадена е организация за максимално и ефективно използване на полицейските сили в Районните управления

Иво Стефанов: В Gong.bg всеки може да намери всичко актуално за спорта от различни гледни точки

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ivo-stefanov-v-gong.bg-vseki-mozhe-da-nameri-vsichko-aktualno-za-sporta-ot-razlichni-gledni-tochki-2023748

Дойде ред да ви представим Иво Стефанов. Той е в екипа на Gong.bg от първия ден на създаването на сайта, а преди това е бил част от радио „Гонг“ и Дарик Радио. Иво отговаря за специалните проекти на Gong, свързани с всички топ с

Ученици представят "Единственият" в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/uchenici-predstaviat-edinstveniiat-v-dupnica-2023749

Ученици от ПГ „Христо Ботев“ в Дупница ще представят днес спектакъл „Единственият“. Актьори са ученици от 9- ти до 12- ти клас на гимназията, участници в проекта „Твоят час“, а подготовката им е отнела 6 месеца.

Пиесата е написана от Георги Якимов от

СУ „Христо Ботев” Нова Загора спечели общинското състезание „Млад огнеборец”

//dariknews.bg/regioni/sliven/su-hristo-botev-nova-zagora-specheli-obshtinskoto-systezanie-mlad-ogneborec-2023750

За поредна година състезателните умения на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” предизвикаха интереса на граждани и гости на Нова Загора. Инициатори на ежегодното състезание са Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”  Нова Загора и Община Нова Загора. То беше откри

Освещават параклиса "Св. Георги Победоносец" до стадион Осогово на 20 май

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/osveshtavat-paraklisa-sv.-georgi-pobedonosec-do-stadion-osogovo-na-20-maj-2023751

Параклисът “Св. Георги Победоносец” ще бъде осветен на 20 май, от 12 часа. Той е построен в памет на Георги Аспарухов- Гунди, Никола Котков и всички изтъкнати спортисти  и спортни деятели от гр. Кюстендил. Ктитори на храма са Дима и Велизар Стоилови, информира осно

Красимир Богданов направи изнесена приемна за проектите с европейско финансиране

//dariknews.bg/regioni/vraca/krasimir-bogdanov-napravi-iznesena-priemna-za-proektite-s-evropejsko-finansirane-2023755

Народният представител от „Обединени патриоти“ за Врачанско Красимир Богданов проведе приемен ден в община Криводол, посветен на програмите и проектите с европейско финансиране. Желаещите получиха безплатна консултация от експерта по темата Мая Антова-Червеняшка, как могат да кандидатстват по проек

Какво време ни очаква в следващите дни и на 24 май?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-ni-ochakva-v-sledvashtite-dni-i-na-24-maj-2023752

Днес и от части утре, предимно в следобедните часове ще превали и прегърми в Западна и Северозападна България, това сочи средносрочната прогноза за времето, представена в "Дарик Ка

17-годишен триумфира в конния спорт в Божурище

https://www.24chasa.bg/sport/article/6224104

17-годишен триумфира в конния спорт
в БожурищеМного успешно представяне записа тинейджърът Венцислав Изов във втория кръг на лигата по прескачане на препятствия “Ген. Крум Лекарски” в Божурище. Младокът и неговият кон Езоп триумфираха в категорията при мъжете и жените, след като не допуснаха нито една грешка. 17-годишният представител на клуб “Опицвет” се справи не само с конкуренцията на

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zashto-zhivo-1543003.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Обхват на хакерската атака. Има ли опасност за институциите и големите компании - интернет специалистът Димитър Ганчев Тема: На живо от Хасково. В търсене на причините за наличието на уран във водата - говори главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев Тема: Труд, пенсии и социална справедливост - гост Хасан Адемов от ДПС Тема: Рискове и механизми за увеличение на доходите - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова Тема: Правата и бащите. Как се преодолява синдромът на родителското отчуждаване - в студиото Карло Луканов от фондация „Бащи за отговорно родителство" и психологът Йордан Тодоров БТВ, "Тази сутрин" Тема: Отново насилие в училище. Какво е състоянието на момчето, пребито от съучениците си? Тема: Защо Корнелия Нинова отстрани Красимир Янков от ръководството на левицата? Тема: Защо месеци наред проблемът с виетнамските общежития остава неразрешен? На живо: В какви условия живеят ромите там? Тема: Ще се справим ли с председателството на Европейския съюз? Какви предизвикателства стоят пред българската дипломация? Гост Елена Поптодорова Тема: Как метростанция „Младост 3" стана частна собственост след реституция и какви доказателства представиха собствениците? Тема: Колко са жертвите на световната хакерска атака? Как да спасим личните си данни? Тема: Мизерни условия и стара екипировка

Днес ще се проведе последното обществено обсъждане за ремонта на бул. "Дондуков"

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/05/16/2971460_dnes_shte_se_provede_poslednoto_obshtestveno_obsujdane/?ref=rss


Днес от 17:30 в сградата на направление 'Архитектура и градоустроство" към Столичната община ще се проведе последното обществено обсъждане за ремонта на булевард "Княз Александър Дондуков". Ремонтът ще започне от юни, като предстои Столичната община да обяви каква настилка ще бъде положена - павирана, изцяло с асфалт или комбинирана.

На предишното обществено обсъждане в края на април беше представен проектът за булеварда. Той предвижда движението на...

Днес се очакват валежи, придружени с гръмотевици

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6224160

Днес се очакват валежи, придружени с гръмотевициАтмосферното налягане е по-високо от средното за май и ще се задържи почти без промяна. Днес облачността ще е променлива, значителна над Югозападна България и в следобедните часове. На места, главно в западните райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

"МИНИ Кънтримен" вече и хибрид

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/05/16/2971533_mini_kuntrimen_veche_i_hibrid/?ref=rss


Мощност от 224 конски сили и среден разход от 2.1 л/100 км. Това предлага хибридната версия на "МИНИ Кънтримен".

Моделът използва трицилиндров бензинов двигател и синхронен електромотор. Колата се рекламира като идеална за хората, които често пътуват из града.

Със своите 42 километра пробег само на ток "МИНИ Купър S E Кънтримен" осигурява всекидневно придвижване без вредни емисии от дома до работното място и обратно.

Пътна обстановка в страната - 16 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351318

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325+000 до км 359+000 – почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.

Захариева ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-shte-se-sreshtne-s-generalnija-sekretar-na-nato-jens-stoltenberg-news_611478.html

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще срещне днес, 16 май, с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Главната квартира на Организацията в Брюксел. Те ще обсъдят актуални аспекти на сътрудничеството на България с Алианса, включително подготовката на Срещата на държавните и правителствени ръководители на НАТО, която ще се състои на 25 май т.г. в Брюксел.

Двама загинаха при самолетна катастрофа в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224147

Двама загинаха при самолетна катастрофа в САЩРеактивен самолет "Лиърджет 35", опитващ се да кацне на малко летище близо до Ню Йорк се разби снощи на по-малко от 500 м от пистата сред малки складове и индустриални сгради, при катастрофата загинаха двамата пътници и избухна пожар, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Запис от охранителна камера на близък магазин показва момента на

На места, главно в западните райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279667_+%D0%9D%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8%2C+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0

 Атмосферното налягане е по-високо от средното за май и ще се задържи почти без промяна. Днес облачността ще е променлива, значителна над Югозападна България и в следобедните часове. На места, главно в западните райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 20° и 25°, в София около 21°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Христо Христов. 
Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 18 - 20°, температурата на морската вода 16°-18°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.
В планините облачността ще е променлива, след обяд - предимно значителна. В масовите в западните райони ще превали, на места и прегърми. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра - около 7°.

Сянката на кюрдите ще помрачи срещата на Тръмп и Ердоган

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/16/2971629_siankata_na_kjurdite_shte_pomrachi_sreshtata_na_trump/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отива във Вашингтон, разгневен от решението на САЩ да въоръжи кюрдските Отряди за народна защита в Сирия.

Анкара е ключов партньор на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава". Според нея Отрядите за народна защита (YPG) са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК). ПКК, която се бори за независимост на югоизточните региони на Турция, е обявена от местните власти, Европейския съюз и Вашингтон за терористична...

111-те дни на Тръмп: Нов Уотъргейт ?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/05/16/2971255_111-te_dni_na_trump_nov_uoturgeit/?ref=rss


Установеният стандарт едно ново управление да бъде оценявано на 100-ния си ден може да се проследи назад в историята до 100-те дни на Наполеон. Всъщност става дума за 111 дни през 1815 година, в които от заточеник на остров Елба Наполеон влиза в Париж като император, отваря няколко фронта, накрая губи битката при Ватерло и бива заточен на Света Елена. Ако този път може да бъде извървян за 111 дни, заслужава си да се мисли за сериозна оценка след такъв период.

Но това...

Washington Post тръби: Тръмп разкрил на Лавров много секретна информация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279666_Washington+Post+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B1%D0%B8%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D1%

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разкрил "много секретна" информация на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, по време на срещата им в Белия дом, съобщава Washington Post, позовавайки се на неназовани американски чиновници. Според информацията на американското издание, по този начин Тръмп е поставил под заплаха важен източник на информация за "Ислямска държава". Washington Post уточнява, че предадените на руския дипломат данни са били получени от американска страна от един от своите партньори, който не е давал разрешение за това САЩ да сподели тази информация с Русия.  "Тръмп е разкрил повече информация пред руския посланик, отколкото сме споделили с нашите съюзници", е казал източникът на изданието. Washington Post коментира, че на срещата изглеждало сякаш американския президент се хвали със своите знания за непосредствените заплахи, произлизащи от "Ислямска държава" и цитира думи на Тръмп на срещата: "Аз получавам отлични разузнавателни данни. Имам хора, които ми дават отлична разузнавателна информация всеки ден". Междувременно говорителят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Пол Райън, поиска пълно обяснение от администрацията на Тръмп относно информацията за предаването на Сергей Лавров на "секретна информация", съобщи представителят на говорителя Даг Андрес, цитиран от life.ru.


Превод и редакция: БЛИЦ

 
 

Св. преподобни Теодор Освещени

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobni-teodor-osveshteni-news_611492.html

Теодор, наричан още Освещен, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан, бил един от любимите ученици на Пахомий Велики. От ранни години той горял от любов към Бога и четиринадесетгодишен дошъл в Тавена при преподобни Пахомий, желаейки да служи на Господа. Вели

Има нещо хубаво в Тръмп - Европа се опомни

http://clubz.bg/53939-ima_neshto_hubavo_v_trymp_evropa_se_opomni

Тръмп - не Дали, а Кога?

Опасен. По-опасен. Най-опасен. Тръмп.

Всякакви хора са влизали в Белия дом. Но такова идиотско чудо не е било!

Мисля си понякога - има нещо хубаво в това, че този клоун, популист, аматьор и безхаберник стана президент на САЩ. Защото това накара Европа да се опомни или поне да започне да си дава сметка колко опасен е станал масовият, ирационален, първосигнален и късоглед избирател. 

Този примитивен избирател чрез даденото му от демокрацията право да има същия глас като разумния, мислещия, интелигентния, отговорния избирател, може с гласа си да съсипе демокрацията.

Моята теза е, че причините за раждането на примитивния, антидемократичен избирател, който може по демократичен път да унищожи демокрацията не са само социално-икономически. Те се дължат и на ерозията на ценностите; на принизяването на човека у човека; на натикването му в един разгонен и разголен свят, взрял се в пъпа си и малко по-надолу; на оскверняването на всичко свято и стойностно; на заливането му с пошлост, маскирана като култура и с безвкусица, опакована със свобода на творчеството; на масовата чалгизация и масираното поощряване на долни вкусове чрез насилие и зло. 

Тази обезценностяваща агресия върху съзнанието не може да не роди примитивност, ниски потребности и низки въжделения; не може да не изроди огромни маси хора до нелепи същества, за които няма нищо по-ценно и по-свято от живуркането ден за ден, от елементарното войаорство и от гледането на живота като на шоу, т.е. схващането за себе си като за публика, а не като граждани. 
Западът (Европа и САЩ) - както казва мой разтревожен приятел, - трябва да си даде сметка колко близо е до пропастта, след като бълвочи от типа на "50 нюанса сиво" са най-продаваните му книги. 

Измама е да се мисли, че има някакви омаскарани вкусове на лично, групово и общностно ниво - там, долу, а също така има и някакви демократични принципи, стойности, норми и стандарти - там горе. Всичко е свързано и едното влияе на другото. Едното дърпа надолу другото.

Знам, че тръгнах от Тръмп, а кой знае докъде стигнах. Но поне аз и може би само аз виждам пряка връзка между опримитяването на човека и ордите, нарастващите орди примитивни избиратели, избиращи примитивни тръмпоиди.

Коментарът е от профила на Николай Слатински във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Православен календар за 16 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6224144

Православен календар за 16 майПреподобни Теодор Освещени. Св. преп. отци, избити в манастира "Свети Сава" Теодор, наричан Освещени, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан, бил един от любимите ученици на Пахомий Велики. Великият подвижник го приел в Тавена, като видял в него, въпреки младостта му истинско призвание към монашески живот.

Кибератаката с WannaCry може да е дело на Северна Корея

http://clubz.bg/53938-kiberatakata_s_wannacry_moje_da_e_delo_na_severna_koreq

Експерти по киберсигурността са открили доказателства за възможна връзка между Северна корея и вируса WannaCry, поразил над 300 000 компютъра по света, предаде Ройтерс.

В България вече има засегнати компютри в София и Варна, съобщи пред бТВ тази сутрин експертът по кибер сигурност Ясен Танев. 

Междувременно изследовател от южнокорейската лаборатория "Хаури" заяви днес, че проучванията на екипа му съвпадат с тези на Symantec и Kaspersky, според които някои кодове от по-стара версия на WannaCry ги имало в програми, използвани от групировката Lazarus. Тя е идентифицирана като хакерска група, действаща с подкрепата на Северна Корея.

От Symantec и Kaspersky обаче предупреждават, че все още е рано да се каже дали Пхенян е замесен в кибератаките. Тези атаки са част от най-бързо разпространяващите се операции по изнудване. WannaCry блокира файлове и иска откуп за разблокирането им.

Друга компания за киберсигурност - FireEye, също разследва атаките. Оттам обаче са предпазливи по отношение на връзката с КНДР.

"Приликите, които наблюдаваме между свързания с тази група софтуер и WannaCry, не са достатъчно уникални, за да сме сигурни, че са направлявани от едно и също място", каза изследователят от FireEye Джон Милър.

Анонимни американски и европейски представители на службите за сигурност заявиха пред Ройтерс, че е твърде рано да се каже кой може да стои зад атаките. Те обаче не изключват това да е режимът на Ким Чен Ун.

Хакерите от Lazarus, командвани от Северна Корея, са по-алчни за печалба от другите. Те са обвинявани за кражбата на 81 милиона долара от Централната банка на Бангладеш. САЩ ги обвиняват в атаката срещу филмовата компания Sony Pictures през 2014.

В Южна Корея върви разследване, но засега в Сеул не могат да потвърдят, че източникът на заразата е Пхенян.

Бил Гейтс съветва към какви кариери да се насочат младите

https://vesti.bg/tehnologii/bil-gejts-syvetva-kym-kakvi-karieri-da-se-nasochat-mladite-6069152

Автоматизацията и изкуствения интелект ще променят икономиката и младежите трябва отсега да се подготвят за това

Експерт: Със сигурност скоро ще има нова кибератака, която ще е направена по-умно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6224151

Експерт: Със сигурност скоро ще има нова кибератака, която ще е направена по-умноДупка в сигурността, намерена от американската системо от национална сигурност преди 3 години е причината за световната кибератака, коментира експертът Димитър Ганчев в сутрешния блок на БНТ. Много организации категорично забраняват ъпгрейдите, именно заради такива атаки. В конкретния случай, престъплението не може да се нарече даже атака, а вирус,

Патриотите продължават да налагат спорни персони за зам.-министри

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279665_%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%

 Новото коалиционно управление продължава със серията от спорни назначения в министерствата. Вчера премиерът Бойко Борисов одобри четирима нови зам.-министри, всички номинации на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на вицепремиера Валери Симеонов, но предложени от съответните министри. Срещу двама от тях има сериозни възражения от работодателски и браншови организации.

Едно от най-оспорваните назначения е на бившия шеф на НЕК Красимир Първанов. Шест години след като бе уволнен, отново при управлението на Борисов, той вече е заместник-министър на енергетиката. В лаконично съобщение от Министерския съвет не съобщиха повече подробности за назначението. Още преди три дни обаче работодателски организации се обявиха против назначението му в отворено писмо до премиера.

През 2011 г. Красимир Първанов се раздели с поста си като шеф на НЕК след скандал. Тогава стана ясно, че като преговарящ по случая "Белене" е подписал договор, който задължава България до 2 месеца да приеме цена и да продължи работата по Втора атомна. На практика този подпис обезсмисля другото подписано споразумение - за тогавашния мораториум по проекта, за да може България да получи от руската страна отговори на всички неясни въпроси и тогава евентуално да поднови и преговорите за цената.

По-късно България се отказа от проекта, а руската страна заведе дело за поръчаното, но неплатено оборудване за АЕЦ. В резултат НЕК бе осъдена от международния арбитраж и в края на миналата година България плати от излишъка в бюджета 1.2 млрд. лв.

През 2011 г. Красимир Първанов се "прочу" и с друго. Неговият син - 22-годишният по това време Петър Първанов, бе инвеститор в слънчева централа и участва в две енергийни фирми. От НЕК отрекоха да имат каквито и да било отношения с дружествата.

"Не може да останем безучастни към назначаване на човек с лоша репутация и коментирани зависимости в енергийните среди. Нещо повече, г-н Първанов бе уволнен по време на вашето първо правителство за превишаване на правомощия и подписване на ангажименти по строителството на АЕЦ "Белене", заявиха през почивните дни част от работодателските организации.

Освен Първанов премиерът Бойко Борисов назначи и зам.-министри на здравеопазването - Светлана Йорданова, и на регионалното развитие - Павел Тенев. От 2015 г. Йорданова е секретар на Националния съвет по наркотични вещества към ведомството. Тенев работи като ръководител на проекти в различни фирми в сферата на строителството.

В транспорта като зам.-министър влезе Ангел Попов, който "заемал е ръководни длъжности в различни фирми, чиято дейност е свързана с транспорт и логистика", съобщиха от правителството. Последва незабавна реакция от една от браншовите организации. В отворено писмо на Националното сдружение на българските превозвачи до премиера и ресорния министър се казва, че в организацията има множество сигнали от клиенти на фирма - собственост на Попов, които били ощетени.



КАДРУВАНЕ

Кадрови промени в държавните фирми все пак ще има, макар че икономическият министър Емил Караниколов се зарече, че бързи смени няма да се правят. Военнопромишленият комплекс върви добре, но трябва да се модернизира. Трябва да подготвим нови кадри и да модернизираме това производство, да има иновации, обяви той пред bTV. "Няма да има чистка в администрацията, в дружествата, докато не бъде приет закон за ясни критерии за назначаване", заяви той, без да даде подробности какво точно би съдържал подобен нов нормативен акт.


segabg.com

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=351295

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 16 май ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето пълният списък: - от 09:00 ч.

Кралски провал за крал Артур

http://clubz.bg/53937-kralski_proval_za_kral_artur

„Крал Артур: Легенда за меча“, изглежда, ще се превърне в първия боксофис провал на лятото – преди отпускарският сезон дори да е започнал. Новият филм на Гай Ричи претърпя изключително слаб премиерен уикенд и в САЩ, и по света.

За първите си три дни епосът с участието на Чарли Хънам и Джъд Лоу е натрупал общи приходи от билети от едва 43,8 милиона долара – сума значително под бюджета на продукцията от 175 милиона. Това според „Холивуд рипортър“ може да се тълкува като 100-милиона загуба за студиото „Уорнър брос“.

В Щатите „Крал Артур“ е събрал 14,79 млн. долара от билети от прожекциите си в 3702 кина. Тези цифри са достатъчни едва за третото място в боксофис класацията за уикенда. Водач в американския топ 10 остава „Пазители на галактиката 2“, а втората позиция е за друга премиера – комедията „Ох, на мама“ с Ейми Шумър. Нейният бюджет е 42 млн. долара, т.е. над четири пъти по-нисък от сумата, похарчена от Гай Ричи.

„Крал Артур“ страда и в международен план. Макар да е на първо място в 29 държави (сред които Русия и Тайланд, все още няма данни за България), филмът печели общо едва 29,1 млн. долара от 51 пазара. А премиерата в Китай, считан за все по-важен за Холивуд, стига до едва третото място и само 6,05 млн. долара приход.

 

 

"Площад Славейков"

Св. преподобни Теодор Освещени

http://www.cross.bg/pahomiii-prepodobni-teodor-1543000.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Теодор Освещени, ученик на преподобни Пахомий Велики Теодор, наричан още Освещен, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан, бил един от любимите ученици на Пахомий Велики. От ранни години той горял от любов към Бога и четиринадесетгодишен дошъл в Тавена при преподобни Пахомий, желаейки да служи на Господа. Великият подвижник го приел, като видял в него истински призвание към монашески живот. И момъкът, укрепен от Божията благодат, с радост понасял всякакви трудове и всякакви лишения и от ден на ден преуспявал по пътя на светостта. По-късно - след смъртта на свети Пахомий - Теодор станал игумен на Тавена и другите му обители. Той умрял около 360 година.  

Робърт Дик: Социални тарифи за ток не са ефективна помощ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6223887

Робърт Дик: Социални тарифи за ток не са ефективна помощРеформите в енергетиката може да са успешни, ако има диалог и прозрачност, казва главният изпълнителен директор на “EVN България” и съпредседател на Националната енергийна камара Още акценти Належащо е и изготвянето на национална енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. Всички участвахме в спасяването на енергийната система Заинтересовани сме

Прогноза за времето - 16 май (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-16-maj-vtornik-news_611489.html

Днес облачността ще е променлива, значителна в следобедните часове и над югозападната половина от страната. На места, главно в западните райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минимални температури м

Как Кипър успява да привлече богати руснаци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279664_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%9A%D0%B8%D0%BF%D1%8A%D1%80+%D1%83%D1%81%D0%BF%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B

 В Лимасол, градче на южния бряг на остров Кипър, табелите по магазините на кирилица май вече са повече, отколкото са тези на гръцки. Новото яхтено пристанище е пълно с яхти с различни руски означения. Точно на една пряка от сградата на радиостанцията Руская Волна ресторантите сервират пелмени и водка, пише Bloomberg.

За Лимасол спокойно може да се каже, че се превръща в Москва на Средиземно море, която процъфтява, защото привлича все повече руснаци и парите им. От доста време островът е привлекателна точка за руските пари заради славата му на офшорен център. Сега вече обаче Никозия има и по-изискан начин да привлича руски пари – с програмата за инвестиции срещу разрешително за пребиваване, посочва информационната агенция.

Вълната от руснаци, които се насочват към Кипър, започна още през 2013 г., когато местното правителство обяви въпросната програма, известна и като „златна виза“, за да измъкне страната от банковия колапс и последващата тежка криза.

Чужденци от трети страни може да станат граждани на Кипър за по-малко от шест месеца, ако инвестират поне 2 млн. евро имот или 2,5 млн. евро в правителствен дълг или бизнес

 

Откакто стартира програмата Никозия е раздала над 2 хил. паспорта, съобщи наскоро финансовият министър на страната Харис Георгиадис. Около половината от тях са отишли при руснаци, показват данни на консултантската компания PricewaterhouseCoopers и на други компании, които насочват свои клиенти, за да преминат през процедурата.

Само през миналата година по тази схема Кипър е привлякъл над 4 млрд. евро инвестиции. Това е еквивалентно на почти една четвърт от годишния БВП на острова, отбелязва информационната агенция.

Един от „новите кипърци“ споделя пред информационната агенция как е успял да се включи в програмата, но при условие за пълна анонимност. Първо, още преди няколко години той е прехвърлил всичките си активи от Русия в офшорна компания, регистрирана в Холандия. След това си е купил два имота на Кипър на обща стойност 5 млн. евро, за да получи гражданство. Избрал е страната, защото процедурата е най-лека в сравнение с подобните програми в Малта и други държави.

Богатите по света имат доста опции за инвестиции срещу паспорти и разрешителни за пребиваване – от карибските държави до държави от ЕС като Кипър, Малта, Португалия и т.н. Консултантите обаче са категорични, че кипърската програма е най-олекотена и администрацията – най-бърза. Членството на страната в ЕС също е привлекателно за голяма част от инвеститорите.

Кипърският паспорт позволява на притежателите му да пътуват свободно до 147 държави по света, включително Великобритания и Япония. За сравнение, с руския паспорт се пътува свободно до 105 държави.

„Продажбата“ на гражданство в ЕС обаче повдига сериозни опасения сред антикорупционните активисти, според които спорната практика отваря врати за „мръсни“ пари.

През 2014 г. Европейският парламент (ЕПприе необвързваща резолюция, с която декларира, че гражданството в ЕС не трябва да се превръща в търгуем актив. По време на дебата евродепутати подчертаха, че „всеки богат гангстер от Китай или Русия“ ще може да получи европейски паспорт и банкова сметка.

В случая на Кипър има някои признаци, че това може да се окаже вярно. Кипърското гражданство например позволява на руснаците да намалят данъците си и ги улеснява при трансферите на пари, защото банките ги разглеждат като граждани на страната, а не като потенциално подозрителни чужденци.

Някои руснаци подсилват това впечатление, като създават цели инвестиционни фондове и наемат местен персонал, с което имитират физическо присъствие на острова. Информацията агенцията е получила от американска счетоводителка, която от 6 месеца живее на острова и работи за поне дузина подобни фонда.

Правителството на Кипър обаче определя програмата като огромен успех заради ефекта, който има върху икономиката. Инвестициите в имоти по програмата подкрепиха пазара като цяло и укрепиха фундаментите му.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Откриват летните занимални

//dariknews.bg/regioni/burgas/otkrivat-letnite-zanimalni-2023738

Летни занимални ще бъдат разкрити в 8 бургаски училища. Това обяви зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева. Тя е провела среща с директорите на всички учебни заведения, които имат паралелки от 1 до 4 клас и подробно ги е запознала с концепцията и необходимостта от нейното прилаган

Гости от Сент Уан посетиха Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/gosti-ot-sent-uan-posetiha-ruse-2023741

Среща между членове на Комитета за побратимяване от Сент Уан, Франция и представители на Общинска администрация Русе /заместник-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров и общинския съветник и председател на лекоатлетически клуб „Дунав“ Евгени Игнатов/ се проведе в зала „Свети Георги“ на Община Р

Двама млади мъже загинаха при челен удар край Петрич

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/dvama-mladi-myzhe-zaginaha-pri-chelen-udar-kraj-petrich-2023740

Двама млади мъже загинаха при тежка катастрофа край Петрич.

Инцидентът е станал снощи около 21.10 часа. Лек автомобил "Ауди“ с 32-годишен водач от петричкото село Старчево, движейки се в посока от Сандански към южни град, навлиза в лентата за насрещно движение, блъска се челно в движ

Читалище и депутат набират книги за селски библиотеки

//dariknews.bg/regioni/pleven/chitalishte-i-deputat-nabirat-knigi-za-selski-biblioteki-2023742

Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.” и народният представител от Ловеч Милко Недялков обявяват набиране на книги за читалищните библиотеки в общината, съобщи секретарят на културната институция Пепа Стаменова. Идеята е на Недялков и датира още от времето, когато беше общински съветник и се обсъжд

Част от Сливен без топла вода заради авария

//dariknews.bg/regioni/sliven/chast-ot-sliven-bez-topla-voda-zaradi-avariia-2023743

Поради авария в топлопреносната мрежа ще бъде прекъснато топлоподаването от 10.00 ч. днес, вторник до 12.00 ч. на 17.05.2017 ч. в следните квартали кв. "Сини Камъни", кв. "Българка", кв. "Дружба" и кв. "Младост", съобщиха от „Топлофикация” Сливен.
 

Дубай планира нов курорт за 1,7 млрд. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279663_%D0%94%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B9+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%82+%D0%B7%D0%B0+1%2C7+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%

 Дубай планира строежа на туристически курорт за 6,3 млрд. дирхама (1,71 млрд. долара) върху два изкуствено създадени острова, които ще построи от двете страни на най-популярния си хотел Бурж ал-Араб, съобщава Ройтерс.

Това е последната част от плана на емирството, с който цели да привлича 20 млн. посетители годишно до 2020 г., когато Дубай ще бъде домакин на световното изложение.

На площ от 4 млн. кв.м Marsa Al Arab ще бъде изграден върху два острова – единият, посветен на забавления и семеeн туризъм, а другият ще включва луксозни вили и частно пристанище, съобщи държавната информационна агенция WAM в понеделник.

Дубай вече е един от най-посещаваните градове в света, макар че хотелите му, търговските центрове и държавната авиолиния Emirates понасят вреди от силния щатски долар, който направи емирството по-скъпо за много чуждестранни посетители. Обединените арабски емирства са обвързали дирхама си към курса на долара.

Около 4,6 млн. туристи са посетили Дубай през първото тримесечие, което е с 11% повече спрямо същия период на миналата година, сочат данни на дубайската туристическа агенция.

Marsa Al Arab ще включва 140 вили, яхтено пристанище и воден парк, както и театър с капацитет от 1700 места за домакинството на Cirque du Soleil, съобщава местната медия. Работата по проекта ще започне през юни и ще приключи в края на 2020 г., казва WAM.

Агенцията не уточнява как ще бъде финансиран проектът.

Marsa Al Arab ще увеличи плажовете по бреговата линия на емирството с 2,2 км, съобщава агенцията.

Най-известният изкуствен остров на Дубай Palm Jumeriah е дом на няколко хотела, вили и апартаменти. Други острови, които емирството планира обаче, или са в застой, или проектът им е намален след дълговата криза от 2009 г.


По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

САЩ твърди, че Башар Асад прави затвори-крематориуми

https://www.actualno.com/asia/sasht-tvyrdi-che-bashar-asad-pravi-zatvori-krematoriumi-news_611500.html

САЩ отправи обвинение към Сирия, че изгражда затвори под формата на крематориуми, в които унищожава останките на убитите затворници. Предупреждавайки Москва да не затваря очите си пред престъпленията на Башар Асад, Държавният департамент на САЩ публикува сателитни снимк

Днес настъпва данъчната свобода от правителството

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/16/2970180_dnes_nastupva_danuchnata_svoboda_ot_pravitelstvoto/?ref=rss


Днес е денят на данъчната свобода от правителството за българите. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. По света тази дата се нарича Tax Freedom Day, а в България по инициатива на Института за пазарна икономика - Ден на свобода от правителството.

През настоящата година се работи по-дълго от обичайното, за да се платят данъците.

По изчисления на института през 2017 г....

Тръмп издал свръхсекретна информация на Русия

https://vesti.bg/sviat/trymp-izdal-svryhsekretna-informaciia-na-rusiia-6069153

Подробностите за "Ислямска държава", събрани от американско разузнаване вътре в групировката, били тайна дори за US правителството. Белият дом отрича

Експерти искат преглед на законодателството за архитектурните паметници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279662_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%

 Необходимо е да се направи преглед на законодателството, което регламентира сградите паметници на културата, както и на самите сгради, които са със статут на паметници. Това коментират експерти от строителния и имотния бранш пред БТА.

Само това ще покаже доколко нормативните изисквания действително опазват архитектурните паметници или предоставят „вратички“ те да бъдат събаряни.

Необходима е преоценка на сградния фонд, попаднал в графата "паметник на културата", посочва почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

По думите му Институтът за паметници на културата трябва да мисли по-гъвкаво и напредничаво и да не бави проекти с години, така че да се получи съчетаване между фасадата на старата сграда и вътрешната й модерна функция.

Той подчертава, че точно това би спасило тютюневите складове предвид и чуждият опит с такива сгради.

Сградите-паметници на културата са предимно в централната част на града и имат своята стойност, друг е въпросът доколко собствениците на такива имоти имат възможност да ги поддържат, отбеляза друг проблем Глосов. Грубо звучи, но по-логично е, когато не може да се поддържа един имот, той да се продаде и собственикът да се премести в жилище, за което ще му е по силите да се грижи, каза той. Държавата не може да поддържа частния фонд, а и не бива, категоричен е той.

Друг проблем в "тристранния диалог" са действащите и влезли в сила регулационни планове или неприложената регулация, посочи още Светослав Глосов. Това означава, че има изготвен и влязъл в сила регулационен план, постигнато е съгласие на собствениците на такива имоти с този план, минали са всички процедури, но планът не е приложен и имотите за инфраструктура и обществена функция не са отчуждени, обясни той.

Това не позволява развитието на градски райони с перспектива за растеж и разширяване съобразно инвестиционния интерес към тях. Най-добре този проблем се вижда в южните райони на столицата, където е насочен в момента както предприемаческият интерес, така и този на хората, които искат да живеят там.

Той подчертава, че София има потенциал за развитие на север, но това може да се случи след изчерпване на строителните възможностите в сегашните атрактивни райони.

Подобна позиция изказва и Ирена Перфанова, председател на Управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти“. Ако се помисли за създаване на нова бизнессреда например в посока северната дъга на София, ще има по-сериозно пренасочване на интереси за инвестиране нататък, смята тя.

Що се отнася до сградите паметници на културата, Перфанова коментира, че тайната на успешния тристранен разговор между собственици, местна власт и инвеститори е предварителното планиране, наличието на концепции от градското управление, които да са база за бъдещото строителство. Българите не са свикнали с това общината и държавата да им налагат стриктни изисквания на кое място какво може да се прави, подчерта тя.

В Западна Европа тези неща се знаят предварително и независимо от това дали някой има частен терен, или земята е общинска, общината определя много от детайлите за бъдещото строителство и извън определените с общ устройствен план параметри - визията на сградите, стил архитектура, цветове и ансамблово звучене със заобикалящата среда.

Според нея е нужно да се направи преглед на нормативните изисквания доколко те действително опазват архитектурните паметници или предоставят "вратички" те да бъдат събаряни. Ако собственикът не може да инвестира в обновяването на сгради-паметници на културата, може да се помисли за създаването на политики в тази посока, както например е в Германия, където в зони с висока концентрация на подобни сгради ясно е разписано през колко време те се нуждаят от реновиране, как да изглеждат и в какви цветове да бъдат.

От друга страна собствениците на сгради, които са направили вложение в обновяването им, не се стимулират от държавата. Това, макар и минимално спрямо вложената от тях инвестиция, може да стане под формата да намаляване на данък "сгради", а не както е сега данъчната оценка да се повишава, коментира експертът.

За да се преодолее дисбалансът в строителството в големите градове, е необходима държавна политика и условия на развитието не само на атрактивните райони, където вече се развиват големи проекти, но и към по-слабо застъпените жилищни райони, коментира Перфанова.

За проектите за небостъргачи Светослав Глосов посочи, че не се притеснява от появата на трайна тенденция да се строят такива сгради, защото проектите са скъпи за реализация. Ирена Перфанова допълва, че столицата е земетръсна зона, а и има и конкретни изисквания за отстоянията при строителство.

По статията работи: Миглена Иванова

Спират водата на три места в София днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_655636.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството.  Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Велбъжд“ в кв. „Васил Левски“ се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 18:00 часа по ул. „Велбъжд“ от ул. „Рилска обител“ до ул. „Селимица“ Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Баба Тонка“ в кв. „Васил Левски“ ще е причина за спиране на водоподаването от 9.00 до 17:00 часа на по ул. „Баба Тонка“ от ул. „Дунавски лебед“ до ул. „Константин Фотинов“ Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Кирил Божиков“ в жк. „Христо Смирненски“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18:00 часа по ул. „Кирил Божиков“ от ул. „Марко Бочар“ до ул. „Слатинска“

Путин: Първоизточникът на кибератаката са спецслужбите на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279661_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B

 Първичният източник на глобалната кибератака на 12 май са специалните служби на САЩ, каза руският президент Владимир Путин по време на разговор с журналисти на форума "Един пояс, един път", който се провежда в Пекин.

 

Той уточни, че ръководството на Microsoft е съобщило кой е източникът на атаките, засегнали компютри в 150 държави по света. "Русия няма абсолютно нищо общо", категоричен е руският държавен глава, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Путин посочи пред журналистите в китайската столица, че преди години Москва е предложила сътрудничество на САЩ в областта на киберсигурността, но това предложение е било отклонено. Предишната администрация в Белия дом е посочила, че ще преразгледа предложението, но до там така и не се е стигнало.

За него обаче проблемът е сериозен и изисква мерки на политическо ниво, както и разработване на система за защита от подобни атаки.

"Това е най-доброто отражение на реалността по този въпрос и по този проблем, който се заключава в това, че винаги се търсят виновните там, където те не са", каза още руският президент в коментар на публикации в британски медии, сочещи "ръката на Кремъл" в тази кибератака.

Путин обясни още, че е имало атаки и срещу руски учреждения - банки, системата на здравеопазването и т.н, но без съществени щети.

По статията работи: Деляна Петкова

Любим виц на Албена Михова от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6223664

Любим виц на Албена Михова от фейсбук Любим виц на Албена Михова от фейсбук - Как да свалиш момиче в София с две думи? - Имам

16 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=351251

Събития 1204 г. – Балдуин IX Фландърски е коронован за първи император на Латинската империя. 1527 г. – Флорентинците изгонват Медичите от Флоренция и градът отново става република. 1717 г. – Волтер е арестуван и е затворен в Бастилията заради сатиричните си стихове.

Израелската информационна компания „Чек Пойнт“ е открила нова версия на вируса „WannaCry“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279660_%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9E%D0%A

  Израелската компания „Чек Пойнт“ е открила нова версия на вируса „WannaCry“, с чиято помощ неизвестни извършители по-рано извършиха кибератаки в 150 страни по света, предаде ТАСС.
„През последните няколко часа станахме свидетели на нападения със скорост една атака в секунда“, пише в официално заявление на компанията. 
За глобалната хакерска атака срещу компютри от десетки страни по света стана известно миналия петък. Хакери заразиха компютри с вирус, искащ превод на пари, за да отблокира файловете на машините. 

Превод и редакция: Виктор Турмаков

В Холандия все още няма правителство заради миграцията

https://www.actualno.com/europe/v-holandija-vse-oshte-njama-pravitelstvo-zaradi-migracijata-news_611498.html

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Холандия стигнаха задънена улица по темата за мигрантите. Това заяви Едит Схиперс - посредник в преговорите между партиите, изразили съгласие за влизане в коалиция. Консултациите продължават вече почти два месеца, като у

Всичко върви по план. По техния план.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279659_%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD.+%D0%9F%D0%BE+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD.


В началото на декември т.г. изтича 7-годишният мандат на председателя на Върховния административен съд (ВАС). Теоретично следващият председател може да бъде избран както от сегашния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто мандат изтича в началото на октомври, така и от следващия. В нормална ситуация, при утвърдена демокрация с върховенство на закона и ефективно разделение на властите този въпрос не би представлявал особен интерес. Но не и в България. Защото тук зад него се крият големи залози, а решението му е част от процес, който далеч надхвърля рамките на една рутинна процедура.

Разбира се, в този процес няма нищо ново и оригинално. Но понеже е маскиран с мощна кампания от лъжи, клевети и персонални атаки, осъществявана от безбройните кафяви „медии“, е добре, изчистен от всякакви условности и подробности, да се показва отново и отново, за да не остане незабелязан.

 

След години на турбуленции

Политико-икономическият консорциум, превърнал съдебната власт в инструмент за прокарване на своите интереси, успешно преживя последните две-три години на турбуленции и натиск за реформи. И излезе от този период с минимални щети - наложилите се леки тактически отстъпления на законодателния фронт и допуснатите поради недоглеждане грешки на кадровия фронт (най-вече с председателя на Върховния касационен съд и предложения от него председател на Софийския градски съд).

На хоризонта обаче се задаваха нови изпитания. За да бъдат съхранени основните лостове за въздействие, е необходимо моделът да бъде постоянно консолидиран и възпроизвеждан. В това отношение 2017-та е решаваща - година на избори.

Тя започна повече от отлично - в политически план бе постигнат възможно най-добрият вариант за процеса на възпроизводство. В парламента влязоха само „правилни“ партии, отдадени изцяло на имитацията на съдебна реформа. Както и досега, те няма да вдигат излишен шум. И когато му дойде времето, лесно ще се споразумеят по следващите стъпки.

Време за възпроизводство на модела

Изборът на нов Висш съдебен съвет е пръв по време и по важност - овладяването на т.нар. правителство на съдебната власт е от ключово значение за нейното „правилно“ управление. Целта е ясна - трябва да се осигури колкото може по-голямо мнозинство (по възможност квалифицирано, както досега) от хора, които без излишни задръжки да изпълняват съответните поръчки. Затова критерият за подбор е точно обратен на записаното в Конституцията - "юристи с високи професионални и морални качества".

Но заради споменатите тактически законодателни отстъпления изпълнението на тази цел ще е по-трудно от друг път. По отношение на парламентарната квота проблеми не се очакват - както стана дума, „правилните“ партии лесно ще излъчат „правилни“ хора. Никакъв проблем няма да има и с прокурорско-следователската професионална квота - там хватката на главния прокурор е желязна. По-сложно е положението със съдийската квота. Но и по нея в последните месеци се работи усилено, за да бъдат издигнати, а после и подкрепени „подходящи“ кандидати - тук се залага на тънката струна на местния патриотизъм чрез т.нар. „регионално представителство във ВСС“: налагане и обединяване около обща кандидатура във всеки съдебен район. Можем да сме сигурни, че за успеха на тази схема ще бъде направено и невъзможното. И все пак - изненади не са изключени, а са възможни и грешки.

Последната задача на чугуненото мнозинство

Точно заради това изборът на следващия председател на ВАС в никакъв случай не бива да се оставя за следващия ВСС. Става дума за ръководителя на ключова съдебна институция, която би трябвало да защитава закона, обществения интерес, гражданите и бизнеса от своеволията на властта, като контролира всички нейни актове във всички области на живота - избори, обществени поръчки, назначения, уволнения, конкуренция, данъци, разрешителни... На всичко отгоре като един от т.нар. „трима големи“ в съдебната система, които по право са членове на ВСС, този ръководител трябва да е част и от търсеното в Съвета мнозинство. Заради всичко това неговият избор е толкова важен, че нищо не бива да бъде оставяно на случайността.

А такава опасност със сегашния състав на ВСС няма. Мнозинството в него е абсолютно гарантирано, чугунено непробиваемо и високо специализирано в подобни избори. „Профилът“ на търсения човек е напълно ясен - просто трябва да се възпроизведе копие на днешния председател. А и най-вероятно човекът вече е намерен. Остава този ВСС да изпълни последната си задача. И така да увенчае един много „успешен“ от гледна точка на политико-икономическия консорциум мандат. „Успешен“ не само заради безпринципните си назначения, наказателните си акции и умелото покриване на всевъзможни скандали и афери. А и защото с безогледната си арогантност успя да създаде в съдебната система атмосфера на отвращение и пълна безнадеждност, които правят възпроизвеждането на модела още по-лесно.

Тъй че - спокойно, в съдебната система всичко върви по план.

 

 

 

  •  

Патерицата на „Дай, България“ си изгони лидера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279658_%D0%9F%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%94%D0%B0%D0%B9%2C+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%E2%80%9C+%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0

 Полуанонимната партия ДЕОС, която се яви патерица на „Дай, България“ изключи шефа си Виктор Лилов. Покъртителната за обществения живот в България новина в същност е интересна, заради комичните мотиви за изгонването. Оказа се, че Лилов е претендирал за „избираемо място“ в кандидатските листи на партията на последния парламентарен вот. ДЕОС се яви самостоятелно на последните местни избори в София, на които получи мощната подкрепа от 2630 гласа или 0,6% от вота. На парламентарния вот, пък тъй като правните експерти на „Дай, България“ не успяха да си оправят документите навреме и не получиха регистрация, ги използваха като патерица, заедно със „Зелените“, за да регистрират обща коалиция носеща името на агнешката формация. На практика олигарха Иво Прокопиев осигури на концесия съдебните регистрации на двете формации, управлявани от негови приближени, за да може Христо Иванов да се яви на вота и съответно да го загуби с гръм и трясък. Комичното самочувствие на ДЕОС бе достойно отразено в социалните мрежи, където най-популярният коментар за изключването на Лилов бе: „Двамата души в партията изгониха третия“.

Прогноза за времето - 16 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351269

По Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 18 - 20°, температурата на морската вода 16°-18°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Днес облачността ще е променлива, значителна в следобедните часове и над югозападната половина от страната.

Уран във водата на още 5 села около Димитровград

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279657_%D0%A3%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%89%D0%B5+5+%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D

 В още пет села от община Димитровград са открити превишени стойности на съдържание на естествен уран във водата, съобщи в Хасково главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Със заповед на РЗИ Хасково за Скобелево, Крум, Ябълково, Сталево и Бодрово ще се ограничи ползването на вода за пиене и готвене, до изчисляване на индикативната доза. Още в събота това беше направено и за село Върбица.

Кметът на община Димитровград Иво Димов вече предприема мерки за осигуряване на питейна вода на населението от посочените населени места.

Водата, в изключените от системата на водоподаване в Хасково 14 кладенеца, ще бъде източена. От тях ще се вземат нови допълнителни проби, за да се направят нови изследвания и да се установи могат ли да се ползват тези водоизточници. Това стана ясно след изнесено заседание в Хасково на времената парламентарна комисия за радиоктивността на питейната вода в България.

„Интелигентни” велосипеди за гостите на ваканционно селище "Албена"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/inteligentni-velosipedi-za-gostite-na-vakancionno-selishte-albena-2023734

На нов, алтернативен начин на транспорт ще се радват гостите на ваканционно селище "Албена".  Комплексът оборудва част от своите хотели с електрически велосипеди, като по този начин продължава своята политика към опазване на околната среда, заяви ръководителят на спортния отдел във

Търси се изпълнител на проекта за Аязмото

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/tyrsi-se-izpylnitel-na-proekta-za-aiazmoto-2023595

Община Стара Загора обяви открита процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта за обновление на парк „М. М. Кусев“ (Аязмото). Строителните и монтажни работи ще бъдат извършени в рамките на проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора“ по Опер

СКЛА „Евър” организира лекоатлетически турнир „Ден на спринта-плюс”

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/skla-evyr-organizira-lekoatleticheski-turnir-den-na-sprinta-plius-2023737

Турнирът „Ден на спринта-плюс” ще се проведе на 21.05 2017 год. в гр. Варна - зала „ Локомотив „. 
Организатор е СКЛА „ ЕВЪР „ със съдействието на Община Варна.
Цел на Турнира – популяризиране на Леката атлетика в гр. Варна
Възрастови групи и дисциплини :
1. Деца родени

Старозагорските паркове и градини в подготовка за лятото

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/starozagorskite-parkove-i-gradini-v-podgotovka-za-liatoto-2023602

В очакване на горещите дни от годината всички водни съоръжения на територията на паркове и градини в Стара Загора вече разпръскват свежест и хлад.В експлоатация са  въведени фонтаните в градинка „Пингвините“, „Жабките“ в парк „М.М. Кусев“, в парк „Артилерийски“, парк „Зеления клин“, по протежението

Дефектирал кабел на тролей притесни граждани

//dariknews.bg/regioni/vraca/defektiral-kabel-na-trolej-pritesni-grazhdani-2023736

Лека авария е станала тази сутрин около 7,30 ч. на тролей в района на Стария пазар във Враца. По думите на управителя на „Тролейбусен транспорт“ Николай Вълков се е запалил кабел на токоснемателен прът. Заради появилия се дим обаче бдителни граждани са повикали и пожарен автомобил, но нужда от него

Сексуалното насилие все повече се използва като терористична тактика

//dariknews.bg/novini/sviat/seksualnoto-nasilie-vse-poveche-se-izpolzva-kato-teroristichna-taktika-2023735

Сексуалното насилие все по-често се използва като тактика на тероризъм в Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия, Нигерия и Мали. Това заяви на дебати в Съвета за сигурност на

Арестуваха професори от университет в Пловдив, искали пари за оценка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/arestuvaha-profesori-ot-universitet-v-plovdiv-iskali-pari-za-ocenka-2023730

Двама професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив бяха арестувани след разследване на „Господари на ефира”, съобщава

Велинград на бунт срещу добив на волфрам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279656_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%B

 

Кметът е загрижен, че мината ще замърси водата на града

 

Добив на волфрам от находище на 16 км от Велинград може да замърси питейните и минералните води и да сложи кръст на спа туризма в града, пише в. "Телеграф".

Хората от Велинград, подкрепени от кмета, хотелиери и ресторантьори, както и от различни неправителствени организации и инициативни комитети, са твърдо против проекта, разработван от концесионера „Ресурс 1” – фирма, свързана с КЦМ-Пловдив. Гражданското общество се е организирало и е направило подписка срещу добива на волфрам. До този момент са събрани 11 800 подписа срещу отваряне на мината край село Кръстава. Хората все още си спомнят за замърсяването в следствие на рудодобива в Родопите, за малформациите на деца в селата.

Междувременно казусът се разглежда от Върховния административен съд.

На 18 май ще има заседание на 7-членен състав на ВАС, който ще се произнася по решенията на предходни инстанции. С тях е отхвърлено решението на директора на РИОС-Пазарджик да се спре докладът по ОВОС, докато не се изяснят всички въпроси около концесията – за влиянието върху човешкото здраве и природата.

Административният съд в Пазарджик обаче е сметнал, че директорът на РИОСВ не е заинтересована страна по казуса, решението е потвърдено и от тричленка и петчленка на ВАС.

Има опасност от добива на волфрам да се замърсят водите на Велинград – и питейните, и минералните.

Това коментира пред „Телеграф“ кметът на града д-р Костадин Коев. Колкото и да се съвременни технологиите, те оставят отпечатък върху почвите и водите, добави той.

 

Кметът на града д-р Костадин Коев
Кметът на града д-р Костадин Коев

 

Концесията е предоставена още през 2009 г. от правителството на Сергей Станишев и оттогава насам текат различни административни процедури тя да се задейства. Един от най-важните проблеми е, че през терена на концесията минава събирателна деривация Бистрица. Тя е построена в края на 40-те години на 20-и в. и захранва 60% от водата на Велинград, 15% от водата на Ракитово и язовир „Батак”. Точно там са четирите най-главни водовземания на Велинград. Това означава, че над 75% от концесионната площ е пряко ангажирана с питейната вода на град, който живее от водата и заради нея, коментира адвокат Марин Божков, който е обществен наблюдател на казуса и председател на Сдружение „Програма за достъп до правосъдие”.

Сондажите са на метри от бетонните корита с водата на Велинград. Няма никакъв начин дъждовете да не вкарат в тях всички токсични вещества. Пречиствателната станция няма да се справи с толкова тежки метали. Така водата ще бъде негодна за пиене десетилетия след прекратяване на концесионната дейност.

Това ще бъде пагубно за Велинград и за целия район. В хотелите и ресторантите в града са заети и хора от околните населени места като Ракитово. Ако туризмът във Велинград загине, те остават без работа. Без поминък може да останат и много хора от селата около волфрамовата мина, които сега са заети в селското стопанство. „В Родопите имаме прекрасни условия за биоземеделие, биоживотновъдство, това е и най-богатата на билки планина. Добивът на волфрам ще повлияе отрицателно на качеството на селскостопанските продукти“, смята кметът д-р Коев.

Туризмът и биоземеделието са нашата силна страна, наш приоритет, допълва той като изтъква, че туристическата база във Велинград е 3500 легла, а градът има 76 минерални извора с различен химичен състав и температура на водата.

Още по-опасно е, че наред с волфрама може да се извличат от земните ядра и частици уран.

Тогава ще се стигне до екологична катастрофа, която ще има последици за години напред.

Транспортната схема също е голям проблем. На практика пътят към магистрала „Тракия” през Белово ще бъде задръстен от минаващи десетки камиони в час, което ще доведе до разбиване на настилката и вторично прахово замърсяване в района. Тези прахови частици ще попаднат и в реките и съответно ще замърсят водата и в други населени места.

 

Адв. Марин Божков
Адв. Марин Божков

 

В община Велинград обмислят организиране на местен референдум или търсене на политическо решение за мораториум върху добива на метали не само до Велинград, но и в Западните Родопи като цяло.

Документи изчезват мистериозно

Мистериозно са изчезнали от Басейнова дирекция-Пловдив всички документи за санитарно-охранителните зони на града. Тъй като те са били изцяло на хартия, да изчезне папка не е трудно. Така градът се оказва внезапно месец преди учредяване на концесията не само без вододайни зони, но ги няма и сервитутните права на събирателната деривация, които са собственост на НЕК, коментира адв. Марин Божков.

Същевременно в доклада по ОВОС на концесионера има доста любопитни неща. Твърди се, че в концесионната площ няма питейни води и събирателни деривации. А това е гигантско съоръжение, което представлява огромен бетонен тунел, през който водата преминава. В доклада по ОВОС няма и една дума за това, че волфрамът е вреден, все едно спокойно можем да си мием зъбите с него. Актът, с който РИОСВ-Пазарджик спира процедурата за разглеждане на доклада до изясняване на тези обстоятелства и до произнасяне на Басейнова дирекция за това да се учредят санитарно-охранителни зони, е бил обжалван от фирмата концесионер „Ресурс 1”.

Родните милионери държат средно по 2,3 млн. лв. в сметките си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279655_%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+2%2C3+%D0%BC%D0%BB%D0%BD

 

Близо 10% ръст на броя на кредитите до хилядарка

Родните милионери държат в сметките си средно по около 2,3 млн. лв., показват изчисления на „Монитор“ на база данни на Българската народна банка (БНБ) за март 2017 г. Богатите българи с милиони у нас са 762, а броят им се е увеличил с 83 за една година. Общата сума, която те държат на влог е 1,796 млрд. лв. Това прави средно по 2,358 млн. лв. на човек.

В сравнение с края на декември обаче броят на българите с влогове над 1 млн. лв. не се е увеличил. За сметка на това притежаваната сума е намаляла с 6,4 млн. лв.

В същото време депозантите с до 1000 лева са 6,5 млн. Общо те притежават в банките 953 млн. лв. Така се оказва, че най-крупните вложители, макар и само 762 души у нас,

 

имат с 843 млн. лв. повече от всички българи

 

с влогове до 1000 лв.

Данните показват, че най-голям ръст в депозитите има в диапазона от 10 хил. до 20 хил. лв. В края на март миналата година сънародниците ни, които са имали в сметките си подобни суми са били над 480 хил., а в края на третия месец на 2017 г. броят им е вече над 507 хил. и притежават 7,049 млрд. лв.Така на годишна база се отчита ръст от близо 27 хил., или 5,6%.

Статистиката на БНБ сочи още, че броят на кредитите за над 1 млн. лв., взети от физически лица, е 230. Изтеглената сума е почти 372 млн. лв. Броят им спрямо предходните 3 месеца се увеличава със 153, а в сравнение с 2016 г. броят им се е увеличил едва с 49.

Извън „кредитните“ милионери според статистиката на централната банка теглим най-много заеми до 1000 лв. Общият брой на тези кредити е почти 1,4 млн., а общата им сума – 478 млн. лв. Броят им се увеличава с 9% на годишна база.

На второ място се нареждат заемите от 1000 до 2500 лв. - 370 хил. броя. 261 хил. пък са кредитите от 2500 до 5000 лв.

При фирмите се оказва, че те също най-често са търсели кредити до 1000 лв. Общия брой на търговците, които има да връщат суми до хилядарка е

 

48 хил. за общата сума от близо 8 млн. лв.

 

Към края на март фирмите са получили финансиране от трезорите за общо 30,9 млрд. лв., разпределени в 146 хил. заема. На годишна база броят им расте с 7 на сто.

Изтеглените кредити за над 1 млн. лв. възлизат на над 22,3 млрд. лв., като се регистрира увеличение от 2,2% в сравнение с първите три месеца на миналата година. Броят им е 4 697.

За разлика от най-големите фирмени заеми при влоговете на компаниите над 1 млн. лв. от БНБ отчитат увеличение с 10,7% в рамките на една година. Те са нараснали с 267 до общо 2765. Сумата, която притежават търговците на тези влогове е общо 10,3 млрд. лв.

 

Тръмп може и да е разкрил секретна информация на Русия

https://www.actualno.com/america/trymp-moje-i-da-e-razkril-sekretna-informacija-na-rusija-news_611496.html

Американският президент Доналд Тръмп е разкрил свръхсекретна информация на руския външен министър Сергей Лавров и на посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк по време на посещението им в Белия дом миналата седмица. Това твърдение публикува авторитетният вестник The Wasington Post,

Гръцките хотелиери вдигнаха цените с 10%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279654_%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+10%25

 Гръцките хотелиери вдигнаха с 10% цените на нощувките в началото на сезона, пише сръбският сайт blic.rs. Макар голяма част от резервациите да са направени още миналата година, гърците са направили добра оценка на нарастващата популярност на плажовете си и са увеличили цените, обяснява изданието.

Гръцкият сайт star.gr обаче уточнява, че въпреки вдигането на ДДС за хотели и заведения от 13 на 24% търговците няма да прехвърлят тежестта върху клиентите си. Освен това тази година лятото в южната ни съседка се очаква да бъде рекордно по брой туристи. Миналата година страната е била посетена от 27,5 млн., докато това лято се очаква броят им да скочи на 30 млн., или с 10 на сто повече. Най-много посетители в южната ни съседка се очаква да пристигнат от Германия, Австрия, Франция и Обединеното кралство, съобщава австрийската медия Die Presse. За миналата година Гърция е отчела 13 млрд. евро приходи от туризъм, като се очаква в идващите месеци сумата да нарасне значително.

Както „Монитор“ писа, според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов очакванията са 1,1 млн. повече чужденци да дойдат това лято у нас на почивка. Основно те предпочитат големите курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, както и туристическите населени места Созопол, Приморско и Поморие.

Най-често те отсядат в хотели на първа линия и в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. Значително увеличение се очаква на туристите от Германия, която в момента е основен пазар. Прогнозите са германските гости у нас да минат 800 хил. Повече туристи ще пристигнат и от Централна и Източна Европа като Чехия, Словакия, Унгария. Освен това се предвижда и около 180 хил. французи да дойдат на посещение в страната. Според експертите повечето гости от Франция се дължат на нискотарифните авиокомпании, които летят до България.

Боно забрани на Тръмп да идва на концертите му

https://www.actualno.com/showbusiness/bono-zabrani-na-trymp-da-idva-na-koncertite-mu-news_611494.html

Популярната в цял свят музикална икона Боно наложи пълна забрана на американския президент Доналд Тръмп да стъпва на концертите на бандата му U2 в САЩ, предаде БГНЕС. Пред в. "Айриш Мирър" ирландският рокаджия сподели, че няма против присъствието на поддръжниците на републи

Столичното парно откраднало 1,8 млрд. лв. от абонатите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279653_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE+1%2C8+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BE%D1%

 

Всяка сметка е била надписана със 70 лв.

За 5 години „Топлофикация-София” е откраднала 1,8 млрд. лв. от абонатите, като всеки от тях е платил в повече от потребеното по около 70 лв. Това алармират от Федерацията на потребителите в България.

От неправителствената организация цитират справка от извършена проверка по преписка от 2007 г. на Софийската градска прокуратура (СГП). В нея пише, че в периода януари 2002 - януари 2007 г. е установена изчислителна счетоводна разлика за над 1,862 млрд. лв., която неправомерно е отразена във фактурите на потребителите и не съответства на реално доставените количества топлоенергия за отопление и битова гореща вода.

В становищата и изводите от проверката на СГП се споменава и за липсващо по документи количество природен газ на „Топлофикация София” в размер на 929,838 млн. куб. м на стойност над 234,5 млн. лв. без ДДС.

Провалени преговори оставиха Холандия без правителство

http://clubz.bg/53936-provaleni_pregovori_ostaviha_holandiq_bez_pravitelstvo

Марк Рюте. Снимка ЕПА/БГНЕС

Преговорите за съставяне на центристко коалиционно правителство в Холандия се провалиха заради несъгласие по имиграционната политика, предаде Ройтерс.

Разговорите се водеха между Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте и три по-малки партии. НПСД взе най-много гласове на изборите през март, чиито главни теми бяха имиграцията и отношенията с ЕС.

 
Партията на Рюте и Християндемократическият призив (ХДП) преговаряха с "Демократи 66" (Д66) и "Зелени-леви" (ЗЛ).

"Не се получи, - заяви надзираващата преговорите Едит Схиперс. - Преговорите между партиите приключиха и няма да доведат до нов кабинет."

Сега НПСД на Рюте трябва да проучва алтернативни варианти.

Възможна е по-консервативна коалиция, която да включва НПСД, ХДП, Д66 и социално консервативния Християнски съюз (ХС). Така може да бъде постигнато минимално мнозинство в парламента. Най-вероятно това ще е първата изпробвана възможност.

Провалът на преговорите вероятно ще отложи съставянето на ново правителство с месеци, добавя Ройтерс.

Изборите в Холандия бяха първият вот в Европа, след като през юни 2016 г. британците гласуваха за излизането на страната им от ЕС. По тази причина в Ниската земя се очакваше сериозен успех на евроскептика популист Геерт Вилдерс, който иска и Холандия да напусне Съюза.

Да ти се доплаче

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279652_%D0%94%D0%B0+%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B5

 Плаче ми се (WannaCry). Така бе наречен кибервирусът, поразил в края на миналата седмица над 200 хиляди компютри в 150 страни. Първа изпищя Англия, където той удари много болници и десетки пациенти трябваше да бъдат свалени от операционните маси. На Лондон се падна и честта пръв да обяви виновника за сполетялата го напаст. Не бяха минали и часове и британските медии посочиха руските хакери.
След тях ревнаха отвъд океана. Там и на яве им се присънва кошмарът с дългата ръка на Москва. Сигналът беше даден и медийното войнство бе готово за нови подвизи. Но не можа да натисне спусъка. Кибератаката бързо придоби характер на пандемия и експерти от цял свят единодушно посочиха Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ за източник на заразата.
Стана ясно още, че опасният вирус е плод на създаденото от АНС оръжие за хакерска атака, за което е използван дефект в програмата на "Майкрософт". Като се има предвид виртуозното умение на американците от всичко да правят пари, и в тази афера намирисва на чудовищна рекламна акция. "Майкрософт" тутакси обеща, че вече има готовност да предложи актуализирана програма за защита. С други думи, купувайте и пълнете касата на компанията, която ден и нощ мисли и работи за клиента. Как да не заплачеш от умиление.
А можеше да си спестим сълзите. Преди повече от пет години - много преди президентските изборите в САЩ и "руската намеса" в тях, Москва предложи да се свика международен форум, на който да се определят общи правила на поведение в кибер пространството и съвместни действия срещу нарушителите. Западът не реагира. През март т.г. руският външен министър Лавров внесе в ООН официален документ за свикване на такъв форум. В него категорично се настоява хакерството да бъде обявено за наказуемо и забранено от международното право действие. Реакция все още няма. И скоро няма да има. Защото във Вашингтон отдавна смятат интернет пространството за бойно поле, което те контролират и над десет години в Пентагона действат специални кибер войски, където служат хакери с пагони.
Напоследък все по-изразителни стават симптомите за разпространението на не по-малко опасен вирус, поразяващ софтуера в главите на политическия елит. Потресаващ тези дни бе гафът на една от водещите във Fox News. Опитната Джули Рогински започна предаването си с доста дълго встъпление на руски език. Когато се усети, беше късно - зрителите бяха в шок. Без капка колебание, преминавайки на английски, тя напълно сериозно обясни, че по този начин е искала да покаже, че е готова за "нахлуването на руснаците" и че знае езика на врага. Към това я подтикнало "руското дело" на Доналд Тръмп и уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми при визитата на Лавров. Това според нея са "доказателства" за намесата на Русия във вътрешните работи на САЩ. Вирусът явно се беше загнездил дълбоко в главата й.
За необратимите поражения говори и паниката, която всяха снимките на руския фоторепортер от срещата на Тръмп с Лавров. Президентът бе обвинен в престъпно нехайство, защото кореспондентът е можел да внесе с фотоапарата си в Белия дом какво ли не. Можел дори незабелязано да постави скрити камери и подслушвателни устройства. Горката Америка! Как тук да не изпаднеш в ужас, как да не заплачеш?
Америка обаче не е вчерашна. Тя знае как да отвърне на руските коварни планове. На 3 май Конгресът прие законодателен акт за допълнително финансиране на дейността по гарантиране на националната сигурност. Предстои Сенатът да го одобри и президентът да го подпише. Специално внимание се обръща на "всестранната борба" с Русия. В документа се говори за създаването на комитет, който да противостои на "тайното влияние на Русия върху обществеността и правителствата на други държави".
Логиката е проста: подобно право за намеса в чужди страни със създаването на НПО, извършването на преврати или най-често с открита военна агресия, имат само САЩ. Това е определено още в началото на XIX век от Доктрината Монро. Създадена тогава като ръководство за външната политика в Латинска Америка, днес нейното действие се разпространява върху целия свят. Не изостава и Европа. Преди пет години - много преди "анексията" на Крим, германското електронно издание German-foreign-policy писа, че ЕС е учредил фонд за скрита подкрепа на опозиционните (разбирай неугодните) сили в съседните на съюза страни. Такава цел преследва създаденият по еталон на американските правозащитни организации Европейски фонд за демокрация. България е сред неговите основатели и на цялата си немотия всяка година внася луди пари. Миналата година правителството дари 100 хиляди евро.
Вчера "Файненшъл таймс" съобщи, че Еврокомисията през юни ще представи проект за създаване на Европейски фонд за отбрана. Предвижда се всяка година той да се захранва с около 500 млн. евро. Както се казва, честито! И да плачеш, и да не плачеш, вирусът си върши работата. Мозъкът се размеква, бойният дух укрепва.
 


На 16 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6223661

На 16 май рожден ден иматГригор Димитров, тенисист Албена Ставрева, актриса Борислав Белазелков, бивш председател на Съюза на съдиите Дани Милев, музикант Проф. Димитър Джеров, хирург ортопед Ерол, вокалист на “Уикеда” Ивелин Николов, бивш депутат, бивш главен редактор на в. “Дума” Станислав Яневски, актьор Инж. Стефан Чайков, бивш изп.

Няма да има никакви реформи

http://pogled.info/bulgarski/nyama-da-ima-nikakvi-reformi.85837

/Поглед.инфо/ Убеден съм, че няма да има никакви реформи, в това число и в социалната сфера няма да бъдат извършени в рамките на т. нар. стабилност, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов в ефира на БНТ. Според него това е така, понеже управляващата коалиция иска стабилност, т.е. четиригодишен мандат.

Един век американска намеса в Европа

http://pogled.info/svetoven/edin-vek-amerikanska-namesa-v-evropa.85838

/Поглед.инфо/ Залети от американската културна и икономическа вълна, от американски филми - някои от които дори хубави; от американски книги - много от които хубави; не си даваме сметка колко скорошно е от историческа гледна точка американското присъствие, а още по-кратка - активната американска намеса в европейските дела.

Матурите ще се проведат на модули, за да се ограничи преписването

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/16/2971178_maturite_shte_se_provedat_na_moduli_za_da_se_ogranichi/?ref=rss


За първи път на редовна сесия държавните зрелостни изпити ще се проведат на модули, за да се ограничат още повече възможностите за преписване. Мярката бе тествана по време на септемврийската сесия през м.г., когато на зрелостниците също така бе забранено да влизат с мобилни телефони и други устройства, както и със собствени химикалки на изпитите.

Задължителната матура по български език и литература, на която на 19 май ще се явят 52 553 абитуриенти, ще бъде разделена на...

Искането на ГЕРБ за мажоритарен вот е демагогия и популизъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279651_%D0%98%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%

 Филип Попов е роден във Видин. Завършва ГПЧЕ "Йордан Радичков", а след това и юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Член на Националния съвет на БСП. Народен представител от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Секретар на ПГ на "БСП за България".
Владее английски език. Женен. Има дъщеря.


"Избирателите ще бъдат задължени да гласуват за този, който ще оказва влияние върху свободната им воля чрез плащане, натиск, репресия. Това ще е край и крах изобщо на политическата система в България."

- Г-н Попов, БСП се обяви категорично за смесена избирателна система. Какви са нейните предимства?
- Да, БСП има последователна позиция по този въпрос. Тя беше потвърдена и с решение на Националния съвет на партията на заседанието в неделя. Той възложи на ИБ на БСП и на ръководството на ПГ на "БСП за България" да изготви и внесе за разглеждане на съвместно заседание законопроект за смесена избирателна система. Припомням позицията на съвета от миналата година, където е записано, че БСП подкрепя въвеждането на смесена избирателна система с мажоритарен елемент. В решението социалистите призовават държавните институции, научните и обществените организации и специалистите да се включат в обсъждането и изработването на проект за нови изборни правила, свързани с предложението. То беше изпълнено и ПГ на "БСП Лява България" тогава внесе в 43-то Народно събрание декларация, с която потърсихме подкрепа от други парламентарни групи, но тя беше  отхвърлена.
Ние чухме и разбрахме волята на тези български граждани, които подкрепиха референдума, и тя е за повече мажоритарност в нашата избирателна система. Същевременно тази воля беше НС да обсъди този въпрос, а не да го претвори в законодателство така, както е поставен.
- През миналата седмица ГЕРБ внесоха в парламента промени в Изборния кодекс, с които се предлага народните представители да бъдат избирани при "пълен мажоритарен вот в два тура". Предвижда се страната да бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района. Какви опасности за политическата система крие предложението? 
 - Управляващите внасят този законопроект за втори път. Категорично заявявам, че той е плод на демагогия и на популизъм. Доказателство за моето твърдение е и лекотата, с която предлагат измененията по такава важна тема, каквато е изборното законодателство. Ако предложенията на ГЕРБ бъдат гласувани в пленарната зала и станат закон, последиците ще бъдат много тежки за политическата система и изобщо за развитието на България. Абсолютно мнозинство, залегнало в предложението, на практика означава изборите да не могат да се проведат така, както следва да бъдат.
Втора опасност, която крие законопроектът на ГЕРБ, е тези мажоритарно избрани народни представители, когато евентуално станат част от състава на изпълнителната власт и влязат в правителството, станат министри, зам.-министри, в техните избирателни райони да се проведат отново частични избори. Това обаче не означава автоматично, че управляващото мнозинство ще запази тази си форма и след тези частични избори. Това означава да се влезе в една непрекъсната спирала от избори.
Оставяме настрана финансовото изражение на този въпрос. Това ще струва доста скъпо на българския данъкоплатец, от една страна, а от втора, тази спирала ще въведе България и политическата система в едно много тежко състояние. Освен това в Народното събрание няма да може да се формира едно стабилно мнозинство, което да води до стабилно развитие на съответните политики на което и да било управление.
Това е голяма заплаха за политическата система в страната. Сред мотивите да се въведе мажоритарна избирателна система е хората да са познавали народните представители, за които са гласували. Такава система има във Франция, не същата, разбира се, но отново мажоритарна. Там обаче се оказва, че едва около 35% от гражданите познават на практика народните си представители. Това доказва, че доводът на управляващите в тази насока е абсолютно несъстоятелен.
- Какви ще са основните параметри на зоконопроекта на БСП за смесена избирателна система?
- БСП ще подготви свой законопроект за промени в изборните правила за смесена избирателна система, или т. нар. 50:50. Това означава, че 50 народни представители ще бъдат избрани мажоритарно и 50 по пропорционалната система. Подобен е моделът в Германия. Разбира се, между нашата и тяхната избирателна система има голяма разлика. Тя се състои основно в това, че броят на народните представители в Бундестага, или парламента на Германия, е плаващ и варира. Той не е закован както в нашата Конституция, според която броят на депутатите е 240.
- Каква е позицията на левицата по отношение на размера на партийната субсидия? От ГЕРБ предлагат тя да бъде премахната на 100 процента.
- БСП също счита, че тя следва да бъде намалена, но следва да има един баланс и тя да не бъде премахната напълно. Знаете, че субсидията беше въведена като държавна помощ за парламентарно представените партии. Целта е да се откъснат политическите формации от външни влияния, за да могат те да имат едно самостоятелно съществуване и да защитават идеите и политиките съгласно устава им и съгласно вижданията им. Затова ние от БСП сме категорични, че парите следва да бъдат намалени, но не трябва субсидията да бъде напълно премахната, както предлагат от ГЕРБ.
- Трябва ли българите да бъдат задължавани да упражняват правото си на глас. Какво е становището на БСП за задължителното гласуване?
 - Гласуването е право, не е задължение. Няма задължение, което да е такова, ако не е скрепено със съответната санкция. Това означава, че българите трябва да бъдат глобявани, ако не отидат да гласуват, ако искаме да има същинско задължително гласуване.
Съчетавайки трите въпроса в едно - задължително гласуване, премахване на субсидиите на партиите и мажоритарната избирателна система значи, че българите ще бъдат задължени да гласуват за този, който има подкрепата на т. нар. местни феодали, защото с около 4-5 хил. гласа ще може да стане народен представител.
Избирателите ще бъдат задължени да гласуват за този човек, който най-вероятно по някакъв начин ще оказва влияние върху тяхната свободна воля чрез плащане, чрез натиск, чрез репресия и чрез рекет. Това ще е край и крах изобщо на политическата система в България.
- Ще търсите ли подкрепа сред останалите партии в парламента без ГЕРБ, които засега са уклончиви в своите позиции по отношение на въвеждането на мажоритарния вот?
- Доколкото знам от патриотите, тяхното становище е да се запази настоящата избирателна система, която е пропорционална, разбира се, и преференцията, което е мажоритарният елемент в тази система. Позицията на "Воля" и на ДПС все още не е съвсем ясна.
Разбира се, че ще търсим подкрепа, и съм оптимист, ще я получим в парламента. Това ще стане, след като изготвим и внесем нашия законопроект. Той ще бъде предложен за обществено обсъждане. В момента все още работим по промените в изборните правила.


Извадиха 6-килограмов тумор от корема на пациентка

//dariknews.bg/regioni/varna/izvadiha-6-kilogramov-tumor-ot-korema-na-pacientka-2023725

6-килограмов тумор откриха и извадиха от корема на 70-годишна жена специалистите от Онкоболницата във Варна. Пациентката е постъпила с оплаквания от кървене от стомашно-чревния тракт след престой в болница в Добрич, където й е поставена диагноза ерозивен гастрит. Компютърната томография, направена

На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/na-17-maj-otbeliazvame-svetovniia-den-za-borba-s-hipertoniiata-2023105

На 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Артериалната хипертония се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като

Вместо цветя за 24 май, деца дават парите на онкоболно момченце

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/vmesto-cvetia-za-24-maj-deca-davat-parite-na-onkobolno-momchence-2023727

Вместо да подарят букети на учителките си за 24 май, учениците от ОУ „Петко Р. Славейков“ в Пещера ще дарят парите за цветя на онкоболно момченце. Благородната идея дошла от 2А клас с ръководител Елена Арнаудова, като примера им ще последват и други паралелки.

Инициаторите призовават в

Представят книгата "Те загинаха за Добруджа" в "Двореца" в Балчик

//dariknews.bg/regioni/dobrich/predstaviat-knigata-te-zaginaha-za-dobrudzha-v-dvoreca-v-balchik-2023728

Книгата „Те загинаха за Добруджа” ще бъде представена от 17 часа в Каменната зала на „Двореца” в Балчик. В изданието е събран дългогодишният усърден труд на двамата автори-историци Петър Бойчев и Радослав Симеонов, съответно от музеите в Тутракан и Добрич. Това са местата, където се намират двете н

От 1 юни електронните търгове на ЮЗДП ще се следят в реално време

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/ot-1-iuni-elektronnite-tyrgove-na-iuzdp-shte-se-slediat-v-realno-vreme-2023729

От 1 юни всеки заинтересован ще може да наблюдава в реално време провеждането на електронните търгове за дървесина. Това е една от промените в платформата за електронна продажба на дървесина, която Югозападното държавно предприятие предприема след среща с представители на дърводобивни и дървопрераб

Хилари Клинтън създава собствена политическа организация

//dariknews.bg/novini/sviat/hilari-klintyn-syzdava-sobstvena-politicheska-organizaciia-2023726

Неуспялата кандидатка на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън обяви, че планира да създаде ново движение, кръстено "Заедно напред", което ще пропагандира политическа ангажираност и съпротива срещу действията на американския президент Д

Вътрешното усещане на Нено Димов - не живеем в мутренска държава

http://clubz.bg/53935-vytreshnoto_useshtane_na_neno_dimov_ne_jiveem_v_mutrenska_dyrjava

ПОЛИТИКА нено димовcr

"Нека разделим нещата. Едното е научно изследване. А сега действам от съвсем друга страна. Като министър ще стоя зад ангажиментите, които България е поела като член на ЕС и други международни организации", заяви днес пред Нова тв министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Така той отговори на въпрос на водещите, които му припомниха собствените му думи отпреди няколко дни, че няма глобално затопляне.

Водещите припомниха на Димов негови думи и от 2013 г., когато е заявил, че в България има мутренско управление и че който не знае телефона на Бойко Борисов, не може да е предприемач.

"При всички положения човек трябва да премине през един период. Ако трябва да се върнем, всички анализатори показаха, че кабинетът "Борисов-1" има едно лице, "Борисов-2" - второ, а сега "Борисов-3" - трето", каза Димов.

"Да", отговори той на уточняващия въпрос дали вижда развитие.

Димов не съжалява за нещо, което някога си е мислил.

Попитан дали можем да сме сигурни, че не живеем днес в мутренска държава, в която се използват репресивни мерки за отнемане на бизнес, министърът заяви:

"Вътрешното ми усещане е - да, не живеем."

И допълни:

"Аз самият съм предприемач и не знаех телефона на Бойко Борисов."

Колкото до факта, че е започнал някога политическата си кариера при Иван Костов, преминал е през партията на Меглена Кунева, а сега е министър при Бойко Борисов, предложен за поста от "Обединените партриоти", Нено Димов изтъкна, че всички споменати партии до 2000 г. са били част от ОДС. И по тази причина неговият път не е излизане от политическото пространство.

По време на разговора стана дума и за ресора на Нено Димов, най-вече за застрояването край морето.

"Липсват териториални устройствени планове край морето и не знаем какво става. От десетилетия никой не иска да има такива и се блокират. Нещата трябва да бъда регламентирани", смята министърът.

Той увери, че с новия закон се полагат грижи за собствениците. Дали ще се строи или не, зависи от устройствените планове.

"Време е местната власт да вземе нещата в свои ръце. Когато няма ясен регламент, има корупция", обобщи Нено Димов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване