Цачева върна на работа уволнения за уседналостта Талев

http://offnews.bg/news/n_1/n_655834.html

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отмени заповед на служебния министър Мария Павлова и възстанови Любомир Талев на длъжност директор на дирекция „Съвет по законодателство“. През април, след скандала с проектозакона за уседналост при всички избори, Талев беше освободен от длъжност в изпитателния едногодишен срок на основание чл.12 от Закона за държавния служител. Решението е взето след преразглеждане на работата на служителя по негова молба, съобщават от пресцентъра на Министерство на правосъдието. Проектозаконът за уседналост при всички избори бе публикуван в началото на април на интернет страницата на министерството и предизвика силни обществени реакции. В проекта не бяха посочени авторите. Служебният министър на правосъдието Мария Павлова уволни шефа на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев, който - според министъра - умишлено е злепоставил институцията, публикувайки проекта без съгласуване и в неокончателен вид. Талев обаче твърди, че секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева и нейни съветници са автори на законопроекта, той е съгласуван с Павлова и в голяма степен е дошъл готов от президентството.

Унгария: Резолюцията на ЕП е „нова атака на мрежата на Джордж Сорос”

http://www.cross.bg/yngariya-soros-organ-1543208.html

/КРОСС/ Външният министър на Унгария отхвърли резолюцията на Европейския парламент, която осъжда държавата, заявявайки, че действията на законодателния орган граничат с "нова атака на мрежата на Джордж Сорос срещу Унгария", съобщава Ройтерс. По-рано днес законодателният орган осъди "сериозното влошаване" на ситуацията с върховенството на закона и основните права в централноевропейската държава. "Европейските институции не са способни да приемат факта, че...правителството на Унгария продължава да прилага политика за миграцията, която специално има за цел гарантиране на сигурността на Унгария", се казва в съобщение на министър Петер Сиярто. Премиерът Виктор Орбан отдавна критикува граждански организации, финансирани от родения в Унгария Сорос, обвинявайки го, че иска да залее страната с мигранти.  

Съпругата на продуцента Марк Ронсън подаде документи за развод

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6227712

Съпругата на продуцента Марк Ронсън подаде документи за разводЖозефин дьо ла Бом, съпругата на продуцента Марк Ронсън, подаде документи за развод след петгодишен брак, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Актрисата се позовава в документите на непреодолими различия и посочва като дата на раздялата им 21 април. Тя иска да получи съпружеска издръжка. Двамата сключиха брак през 2011 г.

Уволниха шефа на Агенцията по вписванията по искане на Цачева

http://offnews.bg/news/n_1/n_655833.html

Изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Елена Маркова е била освободена от длъжност по искане на правосъдния министър Цецка Цачева, съобщи БГНЕС, позовавайки се на информация от Министерския съвет.  Рокадата е била съгласувана с премиера Бойко Борисов. Маркова е уволнена след цялостна ревизия, при която били констатирани редица нарушения в Агенцията през последните две години.  Проверката е стартирала по времето на служебния кабинет.  Елена Маркова беше назначена за шеф на Агенцията по вписванията през март 2015 г. от квотата на Реформаторския блок. Преди това тя беше зам.-ръководител на Агенцията. Маркова беше назначена за шеф, след като бившият правосъден министър Христо Иванов уволни тогавашния ръководител Венцислав Спиридонов заради открити нарушения в Агенцията, сред които и среднощни вписвания.  До назначаването на титуляр управляващ Агенцията по вписвания ще е досегашният зам.-директор Стефания Матарова-Динова. 

Трафикът по ремонтиращия се Аспарухов мост се улеснява

http://www.mediapool.bg/trafikat-po-remontirashtiya-se-asparuhov-most-se-ulesnyava-news264009.html

Трафикът по Аспаруховия мост, при извършващите се в момента ремонтни дейности, ще става в по две ленти за движение в двете посоки. Досега движението за Бургас се осъществяваше в една лента, а за Варна в три. Промяната се прави с цел улесняване на шофьорите, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". В момента се изпълнява вторият от общо четири етапа в предвидените ремонтни работи. Шофьорите вече преминават по ремонтираните в първия етап ленти, а ще бъдат затворени неремонтираните. На съоръжение 2 ще бъде ограничен трафикът по двете десни ленти, а движението ще преминава по изпреварващата активна лента. На съоръжение 4 ще бъде ограничен трафикът по изпреварващата активна лента, а превозните средства ще се насочват по ремонтираната дясната активна лента в посока Бургас. По време на втория етап ще има още една лента на движение в посока Бургас в платното за Варна и по този начин на моста ще има по две ленти в двете посоки на движение.  При третия и четвъртия етап ще бъде затворено платното в посока Бургас, а движението ще се осъществява двупосочно в платното за Варна. Между 6:30 часа и 10 часа и 16:30 часа и 20 часа ще се спира преминаването на тежкотоварните камиони над 10 тона. Целта е автомобилите да пътуват по-безопасно в натоварените часове. За улеснение на трафика, идващ от магистрала "Черно море", преди Аспаруховия мост ще бъде стеснен участъкът преди изхода от квартал "Аспарухово". При необходимост дясната лента на моста в посока Варна ще се обособи само за автобуси на градския транспорт и коли със специален режим на движение. Автобусната спирка за квартал "Аспарухово" временно ще се премести в съседното платно, а за посока Варна остава без промяна. Скоростта на движение за всички превозни средства при ремонтните дейности е до 40 км/ч. Пътната агенция препоръчва на шофьорите да предвидят повече време за пътуване, поради по-бавното придвижване при извършването на строителните работи и временната организация на движение. Шофьорите, преминаващи транзитно през Варна, може да използват алтернативен маршрут от ул. "Девня" във Варна през селата Езерово и Страшимирово - Девня - Разделна – Белослав и излизат на магистрала "Черно море".

Пчели парализираха движението в центъра на Лондон (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/pcheli-paraliziraha-dvijenieto-v-centyra-na-london-video-news_611894.html

Огромен пчелен рояк блокира движението на транспорта в най-натоварения час по лондонската улица „Гринич”. От разпространен в YouTube запис се вижда как пчелите летят над оживеното пътно платно. Някои минувачи се спират, за да разберат какво се случва, други се опитват да се спасят от жилещите насекоми, допълва БГНЕС. Местните медии отбелязват, че пчелите са били отклонени чак привечер. Пчеларят Фил Кларксън донесъл мобилен кошер и пчелите се насочили като по команда към него.

Скрито-покрито: показват бельото на българката в изложба

http://offnews.bg/news/n_1/n_655835.html

На 18 май - Международния ден на музеите, се открива изложбата „Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX в.“. Експозицията проследява влиянието на Европа върху развитието на една от най-деликатните зони от облеклото на българката – долната дреха. За пръв път ще бъдат показани любопитни и провокативни експонати, разкриващи тенденциите в развитието на бельото – от единствената долна дреха в националната традиция - ризата, през гащите тип кюлоти, дамските корсети и корсажи. Изложбата дава отговор на въпроса защо предпочитаме да използваме думичката бельо, а не гащи. Изложените експонати са от колекциите на НИМ „Градско облекло“, „Традиционно облекло“ и „Мебели“ и се датират от първите десетилетия на XX в. Експозицията „Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX в.“ проследява как се появява бельото във вида, в който го познаваме и днес. Това става едва в началото на ХХ век, когато в България навлиза европейската мода и българките започват да следват световните тенденции. Още в последното десетилетие на XIX век било прието два пъти в годината – пролет и есен, заможните българки да пътуват до Париж или Виена, за да подновят своя гардероб. От модните ателиета освен горните дрехи (за всеки ден и за официални случаи), те си купуват също и бельо: гащи с дълги крачоли, ризи, фусти, комбинезони, комбинезон-гащи, нощници, матинета. Това специфично „поклонничество“ се допълва от изписвани по каталози дрехи дотолкова, че в началото на XX век вносът им формирал 30 % от общия внос на родната ни икономика.

Осъдиха трафикант, помогнал на пакистански тийнейджър да мине границата

https://www.24chasa.bg/region/article/6227703

Осъдиха трафикант, помогнал на пакистански тийнейджър да мине границатаВрачанският районен съд одобри споразумение, постигнато между прокурор и подсъдимия Цветан Денчев от видинското с. Ружинци за извършено от него престъпление. Вечерта на 29 октомври м. г., на път Е-79 към Монтана, с цел да набави за себе си имотна облага Денчев противозаконно подпомогнал пакистански гражданин, ненавършил 16-годишна възраст,

Евродепутатите приветстват единството за Брекзит и искат реформи в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227700

Евродепутатите приветстват единството за Брекзит и искат реформи в ЕСЕвродепутатите приветстваха единството на 27-те държави членки и институциите на ЕС по въпроса за напускането на Великобритания. Те също така призоваха за реформиране на ЕС в полза на всички граждани, съобщи пресслужбата на ЕП, цитирана от БТА. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи на евродепутатите насоките за преговорите

Цачева върна набедения заради скандала с вота в чужбина Любомир Талев

http://www.mediapool.bg/tsacheva-varna-nabedeniya-zaradi-skandala-s-vota-v-chuzhbina-lyubomir-talev-news264008.html

Министърът на правосъдието Цецка Цачева върна на поста уволнения шеф на Съвета по законодателство Любомир Талев, който бе уволнен от служебната правосъдна министърка Мария Павлова след избухналия скандал с предложението да се забрани на българите в чужбина да гласуват. Решението за отмяна на заповедта е взето след преразглеждане на работата на служителя по негова молба, съобщават от Министерството на правосъдието в сряда. Скандалът избухна на 4 април, когато министерството публикува Законопроект за промяна в Закона за българското гражданство, с който се променя и Изборният кодекс. В него фигурираше противоконституционното предложение за въвеждане на задължителна 3-месечна уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори. То на практика буквално би елиминирало от изборите повечето българи, които живеят в чужбина. Първоначално Министерството на правосъдието обяви, че за всичко е виновен шефът на Съвета по законодателство в министерството Любомир Талев, Обяснението бе, че той е включил уседналостта в закона през главата на министър Мария Павлова. Талев моментално бе освободен. Той обаче се разприказва и обясни, че става дума за идея, спусната директно от президента Румен Радев. По думите му текстовете за уседналостта били написани лично от президентския секретар по правните въпроси Емилия Друмева – бивш конституционен съдия. Всичко било договорено на среща на "Дондуков 2" с участието на Румен Радев, Друмева и правосъдния министър Мария Павлова. Идеята била да се елиминира влиянието на гласовете от Турция и по-специално на тези, подадени за ДОСТ. Заради тези близо 20 000 гласа президентът бил готов да се забрани на един милион българи да гласуват. Любомир Талев през цялото време казваше, че публикуваният законопроект е съгласуван с министър Мария Павлова и нейния екип. По-късно Румен Радев призна с половин уста, че уседналостта наистина е негова идея. Той не отрече, че служебната министърка е била наясно с желанието му. Засега само Мария Павлова упорства, че всичко това е направено без нейно съгласие. Реабилитирането на Талев от страна на Цачева обаче не попречи на ръководеното от нея министерство да покрие покри всички документи, които имат отношение към злополучния законопроект. Ведомството отказа да предостави на Mediapool документацията, която би доказала или опровергала твърденията, че служебният министър Мария Павлова или нейните заместници са съгласували публикувания проектозакон. Отказът да се даде информация е изпратен на 9 май, четири дни след встъпването в длъжност на новия правосъден министър Цецка Цачева. От нейния екип обявиха, че тя няма нищо общо с отказа да се предоставят данните, както и че отговорът е оформен от предходното ръководство. Уволнена е шефката на Агенцията по вписванията   В един ден Цецка Цачева върна Любомир Талев, но пък уволни изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Елена Маркова, съобщи БГНЕС. Освобождаването на Маркова е станало по искане на министъра на правосъдието Цецка Цачева, което е било съгласувано от министър-председателя Бойко Борисов.   Уволнението на Маркова е станало заради извършена цялостна ревизия, която е констатирала редица нарушения в Агенцията по вписвания през последните две години. Проверката е започнала при управлението на служебния кабинет.   Елена Маркова бе назначена за ръководител на Агенцията по вписвания през март 2015 г. от квотата на Реформаторския блок.

Цачева върна уволнения заради скандала с вота в чужбина Любомир Талев

http://www.mediapool.bg/tsacheva-varna-uvolneniya-zaradi-skandala-s-vota-v-chuzhbina-lyubomir-talev-news264008.html

Министърът на правосъдието Цецка Цачева върна на поста уволнения шеф на Съвета по законодателство Любомир Талев, който бе уволнен от служебната правосъдна министърка Мария Павлова след избухналия скандал с предложението да се забрани на българите в чужбина да гласуват. Решението за отмяна на заповедта е взето след преразглеждане на работата на служителя по негова молба, съобщават от Министерството на правосъдието в сряда. Скандалът избухна на 4 април, когато министерството публикува Законопроект за промяна в Закона за българското гражданство, с който се променя и Изборният кодекс. В него фигурираше противоконституционното предложение за въвеждане на задължителна 3-месечна уседналост за гласуване на парламентарни и президентски избори. То на практика буквално би елиминирало от изборите повечето българи, които живеят в чужбина. Първоначално Министерството на правосъдието обяви, че за всичко е виновен шефът на Съвета по законодателство в министерството Любомир Талев, Обяснението бе, че той е включил уседналостта в закона през главата на министър Мария Павлова. Талев моментално бе освободен. Той обаче се разприказва и обясни, че става дума за идея, спусната директно от президента Румен Радев. По думите му текстовете за уседналостта били написани лично от президентския секретар по правните въпроси Емилия Друмева – бивш конституционен съдия. Всичко било договорено на среща на "Дондуков 2" с участието на Румен Радев, Друмева и правосъдния министър Мария Павлова. Идеята била да се елиминира влиянието на гласовете от Турция и по-специално на тези, подадени за ДОСТ. Заради тези близо 20 000 гласа президентът бил готов да се забрани на един милион българи да гласуват. Любомир Талев през цялото време казваше, че публикуваният законопроект е съгласуван с министър Мария Павлова и нейния екип. По-късно Румен Радев призна с половин уста, че уседналостта наистина е негова идея. Той не отрече, че служебната министърка е била наясно с желанието му. Засега само Мария Павлова упорства, че всичко това е направено без нейно съгласие. Реабилитирането на Талев от страна на Цачева обаче не попречи на ръководеното от нея министерство да покрие покри всички документи, които имат отношение към злополучния законопроект. Ведомството отказа да предостави на Mediapool документацията, която би доказала или опровергала твърденията, че служебният министър Мария Павлова или нейните заместници са съгласували публикувания проектозакон. Отказът да се даде информация е изпратен на 9 май, четири дни след встъпването в длъжност на новия правосъден министър Цецка Цачева. От нейния екип обявиха, че тя няма нищо общо с отказа да се предоставят данните, както и че отговорът е оформен от предходното ръководство.

Красимир Каракачанов е определен за председател на две комисии към Министерския съвет

http://www.moreto.net/novini.php?n=351461

Вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов бе определен днес за председател на Националната комисия за борба с трафика на хора и на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

The New York Times: Китай не иска да обвини Северна Корея за кибератаката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227697

The New York Times: Китай не иска да обвини Северна Корея за кибератакатаСеверна Корея извършва изпитания с ядрени оръжия на около 100 км от границата с Китай, пише вестник The New York Times, цитиран от "Фокус". Пхенян изстреля ракета часове преди речта на китайския президент Си Дзинпин в неделя: един ход, който според анализаторите е дипломатически шамар. В миналото Северна Корея много пъти е засрамвала Китай с

Шеф в ДАИ става зам.-кмет по културата на Пловдив

http://www.mediapool.bg/shef-v-dai-stava-zam-kmet-po-kulturata-na-plovdiv-news264007.html

Сегашният заместник-директор на ДАИ-Пловдив Александър Държиков е предложен за заместник-кмет по културата на Пловдив от кмета Иван Тотев, съобщи в четвъртък местният сайт "Под тепето". Тотев обяви изненадващото си решение пред медиите по време на посещение на Гребната база в града. Назначаването на нов човек за позицията се налага, защото титулярът Амелия Гешева бе назначена за заместник-министър на културата. Александър Държиков беше заместник – кмет по транспорта и сигурността на Пловдив по време на предишния мандат на Иван Тотев. Изключително интересен е и начинът, по който Иван Тотев е стигнал до идеята за назначаването на Държиков. В отговор на журналистически въпрос той каза, че в сряда в 7 часа седнали с Държиков в заведение, където кметът решил да му предложи да се върне в общината, но не като транспортен експерт, а като зам.-кмет по културата. Невярващ на ушите си репортер задал въпроса: "Вие кой искате да стане зам.-кмет по културата?!" В отговор Иван Тотев разиграл сценка, обръщайки се към стоящия до него кмет на район "Западен" и го попитал: "(Димитър) Колев, ти искаш ли да станеш?". Колев му казал, че не иска. Тогава Тотев обяснил, че преди това длъжността е била предложена на Рая Маринова от Общински институт "Старинен Пловдив", но тя е отказала, защото не се чувствала достатъчно опитна. Така кметът е стигнал до извода, че експерт по транспорта е достатъчно "опитен" за ресор "култура". "Той е наясно с културните събития в града, тъй като организацията на всички събития минаваше през неговия ресор. Държиков е добър администратор, познава работата на хората и може да намира общото между всички тях. Смятам, че няма по-подходяща кандидатура от него за зам.-кмет по култура, още повече, че той е равно отдалечен от тези среди и няма да има засегнати“, каза кметът. Когато е отговарял за сигурността в кметството, Държиков е издавал всички разрешителни за провеждане на културните събития в града. Това обаче не означава, че е участвал в организацията им от гледна точка на тяхната културна стойност. Малко по-късно Александър Държиков обяви, че с 25-годишния си административен опит ще се справи на новия пост. "Познавам цялата структура на общината и мисля, че няма да имам проблеми с бързото навлизане в работата. Ще разчитам много на помощта на самата Амелия Гешева, на зам.-кмета Стефан Стоянов и на кмета Иван Тотев, а "Пловдив 2019“ ще бъде основният ми приоритет“, каза Държиков пред "Дарик". Той допълни, че длъжността заместник – кмет по култура не изисква човек да е бил задължително оперен певец или художник. Очаква се Държиков да встъпи в длъжност още идната седмица. В четвъртък той е подал уведомление до централата на ДАИ в София, че напуска поста на зам.-директор на пловдивската структура. Александър Държиков членува в ГЕРБ от основаването на партията, припомня "Под тепето". През 2007 г. влезе в Общинския съвет и до края на мандата на градски парламент бе лидер на групата на ГЕРБ. Когато Иван Тотев спечели първия си кметски мандат, Александър Държиков бе назначен за заместник по транспорт, обществен ред и сигурност. В четвъртък кметът Иван Тотев съобщи още, че напуска Управителния съвет на фондация "Пловдив 2019“, където беше председател. На негово място там ще бъде предложен именно Александър Държиков. Решението трябва да мине през гласуване на сесия на Общински съвет идната седмица.

Меркел: Лондон трябва да плати, ако ограничи имиграцията от ЕС

http://www.cross.bg/merkel-ogranichi-podcherta-1543207.html

/КРОСС/ След Брекзит Великобритания ще трябва да плати цена, ако ограничи свободното движение на граждани на ЕС. Това предупреди германският канцлер Ангела Меркел на събитие на търговски профсъюзни организации в Берлин, цитирана от Ройтерс. "Ако британското правителство прекрати свободното движение на хора, това ще има цена", подчерта тя. "Това не е злонамерено", подчерта канцлерът. "Но аз не могат да имам всички добри страни и след това да кажа, че ще има горна граница от 100 000 или 200 000 граждани на ЕС, няма повече, или само учени, но, моля ви, никой друг. Това няма да проработи", закани се тя. При такъв сценарий останалите 27 страни членки ще трябва да помислят какви допълнителни мерки да приемат, за да компенсират, добави Меркел. Британски медии съобщаваха, че правителството на премиера Тереза Мей възнамерява да ограничи имиграцията от държави членки към Острова.  

„Дунав“ спечели срещу „Черно море“ прекия сблъсък за Лига Европа

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/dunav-specheli-sreshtu-cherno-more-prekiia-sblysyk-za-liga-evropa-2024225

Дунав се наложи с 2:1 над Черно море в мача от 33-ия кръг на Първа лига (първа шестица). С победата "драконите" направиха сериозна крачка към Лига Европа. Ако Лудогорец триумфира с Купата на България, то русенци ще играят в баражите срещу седмия в класирането за участие в европейския турнир. Будино

БК "Черно море Одесос" със сребро от турнира за купата на БФБ

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/bk-cherno-more-odesos-sys-srebro-ot-turnira-za-kupata-na-bfb-2024226

Славия триумфира с Купата на БФБ за девойки. На финала столичният тим се наложи над домакина на турнира Черно море Одесос с 81-63. Трети остана Балкан, който спечели малкия финал срещу Рилски спортист по-рано днес.
 
Първите минути на мача бяха равностойни, но след това Славия направи

Британецът, спрял WannaCry, получи 10 000 долара и безплатна пица за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227678

Британецът, спрял WannaCry, получи 10 000 долара и безплатна пица за годинаМаркъс Хъчинс, който спря разпространението на изключително опасния компютърен вирус WannaCry получи $10 000 от bug-bounty на компанията Hacker One и безплатна пица за една година от веригата ресторанти JustEat, предава kaldata.com Британецът твърди, че случайно е спрял WannaCry. Той забелязал, че преди да започне криптирането на потребителските

Ускорява се строежът на тунел "Железница"

http://www.mediapool.bg/uskoryava-se-stroezhat-na-tunel-zheleznitsa-news264006.html

 Правителството ще ускори строежа на тунел "Железница", който е част от магистрала "Струма". За целта обществената поръчка за 250 млн. лв. ще бъде разделена на три обособени позиции. По този начин изграждането му ще отнеме около три години, вместо първоначално предвидените четири. Това стана ясно от обясненията на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред БНР. Най-голямата строителна поръчка в пътния сектор беше прекратена от служебния кабинет, след като изчезнаха документи на един от участниците в него. Със случая се зае прокуратурата, но до този момент няма информация разследването да е приключило. По случая обвиняем е членът на комисията Стефан Гайтанджиев, в чийто дом бяха намерени част от документацията. Поръчката за "Железница" се дели на три Обществената поръчка за изграждането на тунел "Железница" ще бъде разделена на три обособени позиции. Първата ще бъде за пътното платно до тунела, втората – за самия тунел, а третата ще обхваща съоръженията и пътните платна след него, каза Нанков.  По този начин ще се строи едновременно и по-бързо от повече фирми при съкратени срокове, тъй като трябва да се изпълнят ангажиментите в рамките на 2-3 години от сключването на договора, добави той. Целта е съкращаване на срока за изпълнение поне с 400 дни, уточни Нанков. При прекратената поръчка срокът за изграждане на съоръжението беше 1400 дни. Оценката за въздействие върху околната среда за участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле е готова. Подготвя се техническа експертиза към нея и към оценката за съответствие, каза регионалният министър. Той допълни, че в началото на юни двата документа се очаква да бъдат внесени в Министерството на околната среда и водите, а строителните дейности да започнат в началото на 2019 г. В рамките на настоящия програмен период ще успеем да приключим най-тежкия участък от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, обеща Николай Нанков. Удължава се срокът за оферти за тол системата Срокът за подаване на оферти за избор на изпълнител за тол системата ще бъде удължен, каза още регионалният министър. Той уточни, че целта е до края на годината да има избран изпълнител. Търгът беше пуснат още през април 2016 г., но все още не може да се стигне до подаване на оферти, заради непрекъснатото му обжалване. Преди дни вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов заяви, че търгът за тол системата се проваля от няколко фирми, които били свързани с едно лице, което има "мащабно, нечистоплътно присъствие в енергийния бизнес". Симеонов не съобщи името, но обеща да го направи скоро. Структурните промени в пътната агенция Предвидените структурни промени в Агенция "Пътна инфраструктура" са с цел по-голяма прозрачност при провеждането на обществените поръчки и по-добра работа в оперативен план на звената в агенцията, каза Николай Нанков. Планираните промени предвиждат обособяване на дирекция "Пътна безопасност" в АПИ, за да има по-добър контрол на състоянието на съоръженията. Със същата цел – повишен контрол на изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, към дирекция "Жилищна политика" в регионалното министерство ще бъде създаден специален отдел. Нанков съобщи, че на 10 май е изпратил указателно писмо до кметовете за включване на представители от сдруженията на собствениците за осъществяване на контролен мониторинг на изпълнените дейности. Там, където има лошо изпълнение, фирмите ще трябва да отстранят дефектите за собствена сметка, каза регионалният министър.

Наградиха ученици шампиони за Деня на спорта във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351471

Шампиони от общинските „Ученически игри“ бяха наградени днес по случай Деня на спорта в Юнашкия салон, научи Moreto.net. Отборът по баскетбол на Първа езикова гимназия, с ръководител Дочко Думанов, получиха сребърна монета „Варна – Европейска младежка столица“, а директорът на училището – почетен плакет.

Новото френско правителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_655832.html

Новият френски кабинет е факт и той е далеч от идеята за търсене на компромиси с опонента на президента Еманюел Макрон - неговата съперничка на президентските избори Марин льо Пен. Коментатори определят правителството като носещо силно проевропейско послание – такова, каквото държавният глава отстояваше по време на кампанията си и затвърди в речта си, която произнесе в навечерието на победата. Живо свидетелство на твърденията, че слуховете за смъртта на Европейския съюз се оказаха силно преувеличени, макар според някои анализатори в него да има представители, изразяващи съмнение към европейския проект. „Съмнение обаче не означава, че са против него”, поясняват те. Обявяването му закъсня с един ден, а този факт бе обяснен с един официален мотив – да се направи щателна проверка за данъчните задължения на новите лица, за да не се стига до случая Жером Каюзак – бивш министър на бюджета в правителството на Франсоа Оланд, осъден за недекларирани сметки в швейцарска банка. Зад това обяснение обаче негласно се добавят обикновените пазарлъци по време на преговорите за съставяне на кабинет, а проблемите идват и от факта, че движението на новия френски президент „Напред” е нещо съвсем ново в политическото пространство. Десният елемент обаче е заложен в самата структура на новия кабинет и той се базира на структурни съкращения. Министрите са 15 - с двама по-малко, отколкото в предишното правителство. Това обаче не означава, че сред новите министри няма представители на левицата. Такъв е случаят с бившия министър на отбраната Жан Ив льо Дриан, който катапултира на друго поприще – на министър на външните работи и европейските въпроси. Съчетаването на двата ресора показва недвусмислено обвързаността между външната политика на Франция и европейските ценности. Самият льо Дриан отлично познава досиетата на страни, в които Франция е извършвала военни операции като Сирия и Ирак и се предполага, че ще пренесе знанията и опита си на Ке Д’Орсе като първи дипломат. Ръководният пост в армията пък попада в ръцете на нежния пол – на евродепутата от групата на демократите и либералите в Европа Силви Гулар, а самото министерство дори променя името си – вече ще се нарича не „министерство на отбраната”, а „министерство на армията”. Думи, свидетелстващи за по-голяма яснота и може би категоричност от това, което се очаква да бъде силовото ведомство. На министъра на вътрешните работи и бивш кмет на Лион Жерар Колон предстои тежката задача за организирането и провеждането на парламентарните избори след месец – сериозно предизвикателство, като се има предвид, че 1/3 от настоящите депутати отказват да се кандидатират поради неясната политическа ситуация. През юни предстоят интересни времена за Франция, която се оказва в ситуация, твърде различна от досегашните с ясно изразено дясно и ляво пространство. Тук се очертават три основни опонента – движението „Напред” на президента Макрон, създадено една година преди президентските избори, Националния фронт на Марин льо Пен и „Непокорната Франция” на крайно левия Жан-Люк Меланшон. Никой засега не е в състояние да каже как ще завърши тази битка. И трите страни ясно заявиха, че ще използват резултатите от президентския вот за активизиране на своя електорат на парламентарните избори. Залогът за Макрон засега остава да намери кандидатите си.

САЩ освободи от затвора информатора на Асандж

http://offnews.bg/news/n_1/n_655827.html

Челси Манинг бе освободена от затвора днес, предава "Индипендънт". Манинг излежа 7 от общо 35-те години, на които беше осъдена, за предаване на класифицирана правителствена информация на "Уикилийкс", сайтът на Джулиан Асандж. Трансескуалния информатор на основателя на "Уикилийкс", която преди да разкрие сексуалността си се казваше Брадли, беше осъдена през 2013 година на 35 години затвор. Бившият президент на САЩ Барак Обама намали присъдата и след изказване на Асандж, че е съгласен да бъде екстрадиран в САЩ, само при условие, че Манинг бъде помилвана.  В последните близо 5 години Асандж живее в посолството на Еквадор в Лондон. Манинг получи 35-годишната си присъда за предаване на над 700 000 документа - военни и политически, свързани с американските операции в Ирак. На 13 януари Асанндж обяви, че би се съгласил да отиде в САЩ, ако президентът Барак Обама гарантира помилването на Манинг.

Американски конгресмен призова за импийчмънт на Доналд Тръмп

http://pogled.info/svetoven/amerika/amerikanski-kongresmen-prizova-za-impiichmant-na-donald-tramp.85881

/Поглед.инфо/ Конгресменът от Камарата на представителите Ед Грийн призова да започне процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп.

Тръмп: С нито един политик не са постъпвали по-нечестно

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-s-nito-edin-politik-ne-sa-postapvali-po-nechestno.85882

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп отприщи разочарованието си от нарастващите политически проблеми, заявявайки, че нито един президент на САЩ не е бил третиран "по-несправедливо" от него.

Радев: България ще продължи да се вслушва в гласа на сънародниците ни в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227655

Радев: България ще продължи да се вслушва в гласа на сънародниците ни в УкрайнаБългария се гордее със своята многобройна общност в Украйна, която съумя да съхрани връзката си с родината силна и жизнена. Полагаме всички усилия да пазим техните права и да ги подкрепяме. Това заяви днес държавният глава Румен Радев на работна среща с депутата от Върховната рада на Украйна Антон Киссе,

Румен Радев: Каузата на тракийските дружества заслужава подкрепата на българската държава

http://www.cross.bg/suyuza-podkrepata-radev-1543205.html

/КРОСС/ Справедливата кауза за съхраняване на спомена за трагичните събития от 1913 г. и почитане на паметта на загиналите ни сънародници в Тракия заслужава подкрепата на българската държава. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков" 2 с ръководството на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ). Държавният глава оцени високо патриотичната дейност на Съюза у нас и за приобщаването на българските общности в чужбина и потвърди подкрепата на президентската институция за работата на Организацията. По време на срещата бяха обсъдени широк кръг теми, като статута на българските църковни и културни паметници в Република Турция и извършването на религиозни обреди. Представителите на Съюза призоваха за активизиране на дейността на Смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция. Държавният глава приветства следвания от Съюза подход за удовлетворяване на имуществените претенции на тракийските бежанци - „цивилизован подход, който изключва омразата и се стреми към трайно решение, базирано на международното право". Обща беше оценката, че развитието на отношения на добросъседство и взаимно уважение с Република Турция е пътят за активизиране на двустранния диалог и за постигането на справедливо решение

Кралев към спортистите: Когато приключим с реформите, ще се поздравим с още повече успехи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/17/2972922_kralev_kum_sportistite_kogato_prikljuchim_s_reformite/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поздрави спортистите и треньорите по случай Деня на българския спорт. В обръщението си той посочи, че те са хората, направили най-много за "издигането на авторитета на нацията" по света и добави, че след като завършат започнатите реформи, успехите ще бъдат повече.

"Днес отдаваме почит и уважение към всички Вас - българските спортисти, треньори и хора, отдали живота си на спорта и прославили името на страната...

Жена е загинала при катастрофа на пътя между Якоруда и село Дагоново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227643

Жена е загинала при катастрофа на пътя между Якоруда и село ДагоновоЖена е загинала при катастрофа пътя между Якоруда и село Дагоново, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Благоевград, цитирани от "Фокус". Около 17:10 часа днес е получен сигнал за пътнотранспортно произшествие, при което по пътя между град Якоруда и село Дагоново, 33-годишна жена от село Горно Краище, община Белица,

Фестивалът "In the Palace" завладява Варна с поредица от кино събития

http://offnews.bg/news/n_1/n_655831.html

Десетки заглавия, последните отличени късометражни филми в Европа и специална обучителна програма в седмицата от 28.05 до 04.06.2017 ни очакват на фестивала за късометражно кино "In the Palace" . 13 поредни години "In the Palace International Short Film Festival" посреща в двореца на Балчик млади филмови творци, професионалисти и любители на седмото изкуство от страната и света, като им дава платформа за изява и отваря пред тях нови възможности за развитие. Тазгодишното 14-то издание на фестивала ще бъде още по-атрактивно и достъпно, като за тази цел се провежда на четири етапа – в София, Велико Търново, Варна и Балчик, с допълнителни акценти в програмата. След изключителния успех на първите двe части на комплексната и амбициозна инициатива, между 28.05 и 4.06.2017 г. морската столица Варна ще се превърне в притегателен център за стотици творци и фенове на късометражните филми като част от инициативата Европейска младежка столица – Варна 2017. Наред с прожекциите на селектираните творби, избрани от над 3 000 заявки от цял свят, събитието е обогатено с редица интригуващи изненади и акценти. Без аналог е начинанието на "In the Palace", благодарение на което от 24.05.2017 г. във варненските училища с изучаване на чужди езици стартират Обучителните филмови ателиета. В приятелска атмосфера международният екип на фестивала ще обсъжда с младежите общозначими теми на испански, италиански, португалски и английски език, ще ги запознае отблизо с късометражния филм като изключително подходяща форма на изразяване, а паралелно с това ще развие техните практически знания и умения. Прожекциите в морската столица ще се състоят в зала 4 на Фестивален и конгресен център-Варна от 28.05. до 04.06.2017. Специалната изненада за всички ценители на късометражните филми са блоковете с продукции, номинирани за най-престижните отличия на нашия континент – Европейски филмови награди. Блоковете под надслов European Nights ще се прожектират в зала Европа от 02.06. до 04.06.2017 г. За първи път у нас публиката ще има възможност да се запознае с най-високите постижения в съвременното европейско късометражно кино. Официалната церемония по награждаването на избраните от публиката филми в София, Велико Търново и Варна ще се състои в Двореца в Балчик навръх Джулай морнинг, когато ще е и големият финал и обявяването на най-добрите късометражни игрални, документални, анимационни и експериментални филми в селекцията. Билети за конкурсната програма във Варна от 28.05. до 04.06. са достъпни на цени от 6 лв. на касата на Фестивален и конгресен център.

Евродепутатите приветстват единството за Брекзит, искат реформи в ЕС

http://www.cross.bg/velikobritaniya-edinstvoto-chlenki-1543204.html

/КРОСС/ Евродепутатите приветстваха единството на 27-те държави членки и институциите на ЕС относно напускането на Обединеното кралство. Те също така призоваха за реформиране на ЕС в полза на всички граждани. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи на евродепутатите насоките за преговорите относно Брекзит, които бяха одобрени от държавите членки по време на срещата на върха на 29 април. Той приветства близостта им с „червените линии", изложени от Европейския парламент. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер посочи, че подробният мандат за водене на преговори ще бъде представен за одобрение на Европейския съвет на 22 май. Повечето евродепутати изразиха съгласие с преговарящия Мишел Барние относно важността на запазване на единството между институциите на ЕС и 27-те държави членки, които са решени да действат заедно за постигане на балансирано споразумение с Обединеното кралство

Фермери купуват земя без самоучастие

http://www.dnes.bg/stranata/2017/05/17/fermeri-kupuvat-zemia-bez-samouchastie.341388

"Агрион Финанс" представи кредитни продукти без лимит и кратки срокове за кандидатстване и одобрение на БАТА АГРО

Каракачанов изтегля Доклада за състоянието на отбраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227625

Каракачанов изтегля Доклада за състоянието на отбранатаМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов има идеята да предложи да се изтегли Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България през 2016 г., предава БГНЕС Според Каракачанов, докладът, внесен от служебното правителство, е бил грешка „с някои от формулировките”. „Нямаме право като хора,

Дневен хороскоп за 18 май

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-18-maj-news_611890.html

Овен Тишината обича щастието. Днес по-често си припомняйте тази максима преди да разгласите на целия свят колко точно и как сте щастливи. Дискретността също е добродетел. Телец През този ден не рискувайте да смесвате личните отношения с професионалните. Не споделяйте мом

"Ислямска държава" поставя бомби в Мосул

http://www.cross.bg/grad-stariya-grada-1543203.html

/КРОСС/ Джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава") разполагат бомби до входните врати на жилищата в Мосул, за да попречат на жителите на иракския град да избягат, съобщава Ройтерс. Вчера беше съобщено, че иракските сили са близо до превземането на града в продължаващата вече седми месец операция. Блокирани в малък район на града, екстремистите използват няколкостотин хиляди цивилни като човешки щитове. Терористите все още контролират Стария град, където е невъзможно използването на тежка бойна техника заради тесните улици. Според военни командири иракското правителство иска да обяви победа преди свещения месец Рамазан, който се очаква да започне на 27 май, макар че има джобове на съпротива в Стария град. Генерал-лейтенант Абдул Гани ал Асади заяви пред държавната телевизия, че елитният му отряд напредва към западния бряг на река Тигър и пълната обсада на Стария град. По думите му терористите са разположили 30 коли бомби през последните два дни. В квартал "Сиха", според Асади, "Ислямска държава" е завързала цивилни и ги използва като човешки щитове при придвижването си. Асади каза, че цивилните са освобождавани щом терористите се укрият. 10 000 души са напуснали града само във вторник, а от началото на кампанията през октомври близо 700 000 са избягали.  

Внимание! На тези места има много бактерии!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6222624

Внимание! На тези места има много бактерии!Чистим с прахосмукачка, мием пода, бършем прах, изхвърляме редовно боклука и мислим, че сме защитили дома си от бактерии. Истината е, че знаем къде се спотайват, но рядко се сещаме да почистим точно там. А работа вършат простички неща като белина, спирт, оцет. ДИСТАНЦИОННОТО ЗА ТЕЛЕВИЗОРА Всички у дома го държат, често без да са измили ръцете си.

Ат. Тасев: Либерализацията маха тежестите по договорите с американските ТЕЦ-ове

http://www.investor.bg/energetika/472/a/at-tasev-liberalizaciiata-maha-tejestite-po-dogovorite-s-amerikanskite-tec-ove-239541/

Прекратяване на договорите с тези инвеститори няма да доведе до нищо и е лош сигнал за инвеститорите, смята експертът

Деца полицаи получиха дипломи

https://www.24chasa.bg/region/article/6227626

Деца полицаи получиха дипломи25 ученици от 3-ти и 4-ти клас на Второ ОУ „Христо Смирненски” Берковица получиха дипломи и отличителни знаци за успешно завършено 2-годишно обучение по превантивната програма на МВР „Детско полицейско управление”. Дипломирането бе отбелязано в сградата на училището в присъствието на гости, преподаватели и родители.

Бойко Борисов: Човешко е по време на командировки да се правят шеги

http://clubz.bg/54029-bojko_borisov_choveshko_e_po_vreme_na_komandirovki_da_se_pravqt_shegi

ПОЛИТИКА бойко борисов(19)

"От всичките зам.-министри на "Обединените патриоти" Тенев беше най-добрият и най-подготвеният. Истински съжалявам, че това се случва заради подобна глупост от негова страна. Това е удар за семейството и кариерата му “.

Така коментира премиерът Бойко Борисов скандала със снимката на зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, на която той козирува с хитлеристки поздрав в Музея на Мадам Тюсо в Париж. 

При пристигането си на третия пролетен бал на КРИБ Борисов благодари на Тенев, че си е подал оставката и заяви, че това е "достойна постъпка".

"Можеше още в първия миг да се извинят, да кажат: "Случило се е, грешка на всеки, в музей, било е 2009 г., сега сме 2017-а. Убеден съм, че и вие като сте били командировки някъде сте се шегували и сте правили такива неща. Човешко е!", отбеляза премиерът. 

По думите му тези, които искат оставката на Валери Симеонов, е трябвало да поискат оставката и на Корнелия Нинова. 

"Къде бяха тези призиви, когато тя потупа по рамото Крум Зарков при неговата шега, че бил с ченгета да измъчва моя или нечий друг дядо. Ние си замълчахме тогава, но по телевизията те се шегуваха по брутален начин със съдбите на хората и продължават да се хилят. Разликата е, че Зарков още е депутат, а зам.-министърът със снимката вече не е зам.-министър", изригна Борисов.

"Не съм чул какво е казал Валери Симеонов, намерете го той да го изясни", коментира премиерът изказването на лидера на НСФБ, че сигурно и той имал майтапчийски снимки от Бухенвалд. 

Радев: Каузата на тракийските дружества заслужава подкрепата на държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227621

Радев: Каузата на тракийските дружества заслужава подкрепата на държаватаСправедливата кауза за съхраняване на спомена за трагичните събития от 1913 г. и почитане на паметта на загиналите ни сънародници в Тракия заслужава подкрепата на българската държава. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с ръководството на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ).

Психолог: Агресията е нещо човешко, но трябва да я управляваме

http://www.moreto.net/novini.php?n=351423

Агресията е нещо човешко и нормално, от което не трябва да се срамуваме, но трябва да признаем, че е част от нас и да го управляваме. Това коментира кризисният психолог Младен Владимиров в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Той работи с децата в столичното 38 ОУ „Васил Априлов“, след като преди дни седмокласник удари главата на петокласник в радиатор заради спор, започнал във „Фейсбук“.

16 иракчани са заловени от български и румънски граничари

http://www.cross.bg/bili-zadurzhani-detza-1543202.html

/КРОСС/ Шестнадесет иракски граждани са задържани при съвместна акция на българските и румънските граничари при опит за нелегално преминаване на границата. Сред тях има и деца, предава БНР. При акцията на Граничното полицейско управление и на Районното управление на полицията в Генерал Тошево, заедно с румънските гранични власти, са били задържани десетима мъже, четири жени и две малолетни деца. Те са били заловени в пшенична нива в покрайнините на румънското село Дарабани. В личните им вещи са били открити български регистрационни карти на чужденци. По случаите са образувани бързи полицейски производства.  

Борисов с първи коментар за оставката на Павел Тенев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-s-pyrvi-komentar-za-ostavkata-na-pavel-tenev-2024224

Два дни след като беше назначен за заместник-министър на регионалното развитие, Павел Тенев подаде оставка. Причината - разпространена стара снимка от личния му профил във Фейсбук, на която позира с нацистки поздрав в Музея на восъчните фигури в Париж

Властта е сериозно нещо и с него шега не бива

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/05/17/2972525_vlastta_e_seriozno_neshto_i_s_nego_shega_ne_biva/?ref=rss


Бойко Борисов си мисли, че коалиционните му партньори ще направят още някоя и друга беля, докато се нарадват на новите постове и като ги погълне работата, ще мирясат. Жестока заблуда! Много жестока заблуда...

Те още не са започнали, засега само приказват на нивото на собствения си акъл. И го правят в характерния за цялостното им поведение през годините стил, както викат в Перник - така си ма'ат.

А после ще стане една, дето не е за гледане -...

Жени управляват американския разрушител "Оскар Остин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227614

Жени управляват американския разрушител "Оскар Остин"Жени управляват един от основните кораби на американския военноморски флот – разрушителя "Оскар Остин". Разрушителят е въоръжен за всякакви бойни действия - 96 крилати ракети "Томахоук", седем оръдия за цели в морето и въздуха, картечници, два тройни торпедни апарата, два хеликоптера "Сийхоук". Всичко това се управлява от жени, съобщава bTV.

България оспорва иск на ЕК за необявена защитена буферна зона

http://www.mediapool.bg/bulgaria-osporva-isk-na-ek-za-neobyavena-zashtitena-buferna-zona-news264005.html

Българското правителство ще пледира, че е недопустим искът на Европейската комисия срещу страната ни, с който е заведено дело пред Съда на Европейския съюз заради това, че на буферната зона "Рила" не е осигурен статут на специална защитена територия. Такава позиция бе одобрена на правителственото заседание в сряда. Претенцията на Брюксел към страната ни е, че не спазва директивата за защита на дивите животни, тъй като не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици съгласно Директивата, тъй като не е класифицирала орнитологично важното място "Рила” като специална защитена зона в неговата цялост. Българската страна обаче твърденията на ЕК за неоснователни и недоказани и обяснява, че Комисията не е взела предвид данни за видовете птици, изпратени от България през 2014 г., които са от значение за решаването на спора, тъй като осигуряват информация за орнитологичната стойност на Рила. България настоява, че държавите членки нямат задължение да класифицират орнитологично важните места като специални защитени зони, а да класифицират като такава зона най-подходящите по брой и площ територии. Казусът е 2007 г., откогато се отлага приемането на защитени зони от Рила в европейската мрежа НАТУРА 2000. Списъкът на защитените зони с техния териториален обхват, предложен от екоминистерството, е приет от Министерския съвет през 2007 г. За да отговори на наказателната процедура, започнала година по-късно, през 2011 г. България допълва списъка с нова защитена зона "Рилски манастир" за опазване на дивите птици. Така 72% от територията на орнитологично важно място (ОВМ) е включена в границите на защитените зони, припомня онлайн изданието "Дневник". ЕК обаче продължава да настоява цялата територия на орнитологично важното място да бъде определена като защитена, но през годините страната ни защитава позиция за "достатъчност на екологичната мрежа". В защитените зони по "Натура 2000" строителство и други стопански дейности не са забранени, но има изисквания за по-голяма прозрачност и по-строг контрол на дейностите в тези територии. "Причината за необявяването са няколко едри заменки на олигарси, които не желаят да бъдат осветявани и влияят на всяко правителство досега", коментира одобрената правителствена позиция Стефан Аврамов от Българска фондация "Биоразнообразие", който от години се занимава с опазването на редки видове птици и възстановяването им в страната. "Има събрани достатъчно категорични научни доказателства за находища на приоритетни за ЕС съюз видове птици, бозайници и риби и за териториите, които трябва да бъдат обявени за защитени зони. В събирането на тази информация са участвали както неправителствени организации, така и всички компетентни институти на БАН, а данните са актуални с днешна дата, не са остарели", коментира Аврамов, цитиран от "Дневник". Според него МОСВ знае това, но в момента категорично лъже, за да забави за пореден път обявяването на тази зона. Той припомня, че през 2007 г. на няколко пъти правителството на Сергей Станишев категорично отказа да я обяви въпреки направените детайлни проучвания по няколко проекта, потвърдени на два пъти и от специален одит от страна на няколко института на БАН. Аврамов коментира още, че "Натура 2000" изисква пълна прозрачност на решенията за управлението на тези територии, а това не харесват заменкаджиите. Така за съжаление България ще бъде осъдена по две процедури – едната за зоната за птиците, а другата за зоната за местообитанията. Втората процедура е на малко по- ранен етап, но и тя ще ни застигне в скоро време. Но глобите ще ги плаща данъкоплатецът, а не министрите на четирите редовни правителства.

Полша предпочита да бъде наказана от ЕС пред това да приеме бежанци

http://www.mediapool.bg/polsha-predpochita-da-bade-nakazana-ot-es-pred-tova-da-prieme-bezhantsi-news264004.html

Правителството на Полша е готово да понесе наказание от Европейския съюз заради отказа си да приеме бежанци, но никога няма да склони на процедура по преселване на мигранти на територията на страната, заяви министърът на вътрешните работи Мариуш Блашчак, цитиран от ТАСС и от БТА. "Помним какво стана в Западна Европа, помним атентатите. Помним, че всичко започна с относително малобройни мюсюлмански групи, които сега станаха многобройни", каза Блашчак в интервю за полското държавно радио. Така той коментира вчерашното изказване на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос на заседание на Европейския парламент в Страсбург. Аврамопулос предупреди, че Европейската комисия ще започне процедура срещу Полша и Унгария, ако те до края на юни не изпълнят задълженията си по приемане и настаняване на бежанци в съответствие с договорените от страните на ЕС квоти. Тази процедура може да доведе до съдебно производство срещу страните и налагане на глоба. Блашчак посочи, че принудителното преселване на бежанци само ще влоши нещата, защото трафикантите на хора ще разширят криминалните си дейности, а това ще изложи на риск живота и здравето на хората, опитващи се да стигнат до Европа. Когато встъпи в длъжност през 2015 г., полското правителство отмени решението на предишния кабинет, съгласно което страната се ангажира да приеме около 10 000 бежанци, припомня Асошиейтед прес.

Мишел Барние: Няма точни числа колко ще струва Брекзитът

http://www.mediapool.bg/mishel-barnie-nyama-tochni-chisla-kolko-shte-struva-brekzitat-news264003.html

Засега няма точни числа колко ще струва излизането на Великобритания от Европейския съюз. Тази сума може да бъде изчислена единствено когато и двете страни постигнат споразумение за методологията, по която тя да бъде калкулирана, и разполагат с точната дата на Брекзита. Това заяви главният преговарящ на ЕС за излизането на Великобритания от съюза Мишел Барние, цитиран от Ройтерс. "Точните числа ще зависят от методологията, която приемем, и самата дата, на която Великобритания ще излезе. Не съм аз този, който ще определи сумата", каза Барние пред Европейския парламент в Страсбург. Той заяви също, че няма намерение да стига до сценарий Великобритания да напусне съюза през 2019 г. без постигнато споразумение за условията, при които да стане това. Барние изрази надежда правителството в Лондон да съдейства активно по въпроса.

Радарите за превишена скорост утре - 18 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=351465

Служители на пътната полиция ще следят утре - 18 май и в нощта срещу 19 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - улица "Девня" - магазин "Филбо"-изход 08:10ч.

В казарми на германската армия бяха открити нацистки символи

http://www.mediapool.bg/v-kazarmi-na-germanskata-armiya-byaha-otkriti-natsistki-simvoli-news264002.html

Четиредесет и един предмета с нацистка символика са били открити при претърсвания на казарми на германската армия. Повод за тях стана разследване заради разкрития, че служещ във Франция офицер от Бундесвера планирал терористичен атентат от крайнодесни подбуди, предаде ДПА. Източници от германското министерство на отбраната заявиха, че сред предметите, например, са монети и окачени по стените опознавателни знаци на въоръжените сили на нацистка Германия, Вермахта. Според обявени по-рано този месец разкрития Франко А., офицер от германската армия, изпратен на служба във Франция, планирал терористичен атентат с целта отговорността да бъде приписана на несъществуващ бежанец с фиктивна самоличност, която била създадена от него. Това предизвика дискусия за наличието на десен екстремизъм в германските въоръжени сили. Нацистки военни символи били намерени в най-малко два обекта на Бундесвера, включително в казармите във френския град Илкирш, където Франко А. Служел.

Павел Тенев: Съжалявам, че от една снимка се преекспонираха нещата (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227590

Павел Тенев: Съжалявам, че от една снимка се преекспонираха нещата (Видео)Искам да ви информирам, че подадох оставка като зам.-министър. Смятам, че създаденото напрежение не работи добре за правителството и помолих да бъда освободен от длъжност. Това каза пред журналисти Павел Тенев, който подаде оставка като зам.-министър на регионалното развитие след скандал заради снимка, на която той използва нацистки поздрав.

Двама загинали при взрив във фабрика за барут в Полша

http://www.mediapool.bg/dvama-zaginali-pri-vzriv-vav-fabrika-za-barut-v-polsha-news264001.html

Двама човека загинаха при мощен взрив във фабрика за барут в Югозападна Полша, предадоха осведомителните агенции. "Потвърждаваме смъртта на двама души", каза представителка на полицията. По-рано беше съобщено, че спасители са намерили неразпознати човешки останки. Според спасителните служби при взрива са пострадали 17 човека, четирима от които са приети в болница. Състоянието на ранените не е тежко и няма опасност за живота им. Взривът е станал около 10 ч. (11 ч. българско време). В резултат на експлозията се е срутила едноетажната сграда на фабриката. Разчистването на развалините продължава.

Челси Манинг бе освободена от затвора

http://www.mediapool.bg/chelsi-maning-be-osvobodena-ot-zatvora-news264000.html

Редник Челси Манинг - американската транссексуална военнослужеща, осъдена на 35 години затвор за издаване на класифицирани правителствени документи на организацията "Уикилийкс" - бе освободена от военен затвор в щата Канзас, след като излежа седем години от присъдата си, съобщи Би Би Си в сряда.   Говорител на въоръжените сили на САЩ потвърди за британската телевизия, че Манинг е излязла от затвора. Останалата част от присъдата й бе опростена през януари от тогавашния президент Барак Обама.   "Тя е готова най-сетне да живее като жена, каквато е", каза по-рано адвокатката на Манинг Нанси Холандър в ефира на Би Би Си.   29-годишната бивша военна анализаторка по рождение е мъж и се казваше Брадли.   Ден след като бе осъдена на 35 години затвор през 2013 г. по 20 обвинения, включително в шпионаж, Манинг каза, че още от детството си се чувства жена и иска да се казва Челси.

Wall Street реагира на скандалите във Вашингтон с резки спадове*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-reagira-na-skandalite-vyv-vashington-s-rezki-spadove-239571/

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с над 200 пункта, като Goldman Sachs натежава най-много

Концерт на Симфоническия оркестър на Мариинския театър

http://www.cross.bg/bulgariya-mariinskiya-teatur-1543201.html

/КРОСС/ На 22 май т.г. по случай откриването на „Софийските музикални седмици" в Зала България (ул. „Аксаков" №1) ще изнесе концерт Симфоническият оркестър на Мариинския театър (гр. Санкт Петербург) начело със световно прочутия диригент Валери Гергиев. Мероприятието се провежда под патроната на Президента на Република България Румен Радев. В програмата, която ще започне от 19.30 ч., са включени произведения на С.Прокофиев, К.Дебюси, И.Стравински и П.Чайковски.  

"Газпром" е увеличил добива с 30% за първите две седмици на месец май

http://econ.bg/Новини/-Газпром-е-увеличил-добива-с-30-за-първите-две-седмици-на-месец-май_l.a_i.742770_at.1.html

„Газпром“ е увеличил добива на природен газ за времето от 1 до 15 май с около 30% - до 17,53 млрд. куб м, става ясно от данните на концерна. Добивът...

Заместник-министърът с фашисткия поздрав подаде оставка

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/17/2972975_zamestnik-ministurut_s_fashistkiia_pozdrav_podade/?ref=rss


Заместник-министърът на регионалното развитие Павел Тенев, чиято снимка с фашистки поздрав предизвика скандал, подаде оставката си. Смятам, че създаденото напрежение не работи добре за правителството и помолих да бъда освободен от длъжност, каза Тенев на брифинг в Министерския съвет, който беше обявен само 20 минути по-рано.

"Така стеклите се обстоятелства са много неприятни. Съжалявам, че от една снимка се преекспонираха нещата, и най-правилното решение, което...

Чешкият финансов министър предложи кандидатура за свой приемник

http://www.mediapool.bg/cheshkiyat-finansov-ministar-predlozhi-kandidatura-za-svoi-priemnik-news263999.html

Чешкият министър на финансите Андрей Бабиш предложи бившия изпълнителен директор в "Майкрософт" Иван Пилни за свой приемник, предаде Ройтерс. Решението има за цел да сложи край на политическите спорове, които разтърсиха управляващата левоцентристка коалиция броени месеци преди парламентарните избори. Бабиш изрази надежда премиерът Бохуслав Соботка да назначи Пилни, понастоящем председател на икономическата комисия в долната камара на чешкия парламент, което би сложило край на раздора между партията на финансовия министър "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) и социалдемократите на министър-председателя. Соботка бе отправил искане към Бабиш да напусне кабинета поради появили се въпроси около негови данъчни операции в миналото. Финансовият министър отрече да е вършил нещо нередно и отказа да напусне поста си, но в крайна сметка се съгласи да го направи, при условие че неговата партия избере кой да бъде приемникът му. Пилни, 72-годишен представител на АНО, е бивш директор на чешкия филиал на "Майкрософт". "Смятам, че Иван Пилни ще бъде добър министър", заяви Бабиш пред репортери. "Преди всичко искаме да сложим край на цялата тази разиграла се история. За мен тя е неразбираема, при положение че можехме да влезем в историята като най-успешното правителство." Скандалът разтърси трипартийната управляваща коалиция, която дойде на власт през 2014 г. и се смяташе за най-стабилното правителство за последните поне 15 години. Времето, откакто то е на власт, е белязано от голям стопански растеж и рекордно ниска безработица, което помогна на управляващите за пръв път от две десетилетия да постигнат балансиран бюджет, отбелязва Ройтерс. Предвид изборите през октомври Бабиш окачестви скандала като политически маневри на Соботка, чиито социалдемократи изостават значително от АНО в социологическите проучвания. Соботка написа в Туитър, че ще се срещне с Пилни и ще обяви решението си по-късно. Той отхвърли веднъж номинация на АНО за нов финансов министър, тази на заместник-министъра на отбраната Ана Шилерова, заявявайки, че тя е твърде близка до Бабиш.

20% намаление за билетите за "Цирк дю Солей" в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_655828.html

На 26, 27 и 28 май у нас ще видим представлението "Варейкай" на световноизвестния "Цирк дю Солей". Специално за представлението от 13:30 часа на 28 май организаторите от С.М.Е обявиха 20% намаление на билетите в ценовите категории от 70, 80 и 100 лв., които вече ще бъдат на цени 56, 64 и 80 лв. от днес. Билетите са вече в продажба и могат да бъдат закупени от касите на Тикетпро и Ивентим, както и на www.ticketpro.bg и www.eventim.bg. "Варейкай" е един от най-грандиозните спектакли на "Цирк дю Солей". Той пресъздава мита за Икар, с пищни костюми, оригинална музика на живо, главозамайващ декор и спираща дъха акробатика. Трупата е омагьосала над 10 милиона зрители в 130 града в 23 държави.

Икономиката на Русия расте бавно

https://news.bg/economics/ikonomikata-na-rusiya-raste-bavno.html

Министерството на финансите обаче предрича до 2% увеличение за годината

България ще се присъедини към конвенцията за предотвратяване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби

http://www.moreto.net/novini.php?n=351462

Правителството одобри на днешното си заседание присъединяването на страната ни към Многостранната конвенцията за прилагане на мерки, свързани с данъчните спогодби, за предотвратяване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби, чието официално подписване ще се състои в Париж на 7 юни.

Експерти: В ход е нова по-мащабна кибератака

http://www.mediapool.bg/eksperti-v-hod-e-nova-po-mashtabna-kiberataka-news263998.html

В ход е нова хакерска атака от голям мащаб, която може да е засегнала стотици хиляди компютри по света, предаде Франс прес, като се позова на експерти по киберсигурността. След нападението с вируса изнудвач Уонакрай (WannaCry) в петък, експертите от американската фирма за киберсигурност Прууфпойнт (Proofpoint) са открили нова кибератака, наподобяваща тази на Уонакрай. Те са нарекли вируса, който я причинява, Адилкуз (Adylkuzz). Той се възползва от уязвимост в операционната система Уиндоус (Windows) на Майкрософт (Microsoft), която компанията твърди, че е коригирала, каза Никола Годие, експерт по киберсигурността в Прууфпойнт. "Все още не знаем мащабите на щетите, но стотици хиляди компютри може да са били заразени", заяви Робърт Холмс, вицепрезидент на американската фирма за киберсигурност. Той определи новата атака като много по-мащабна от тази с Уонакрай. Вирусът Адилкуз прониква в компютрите по същия начин като Уонакрай. И той се възползва от същия дефект в Уиндоус, за да се разпространява. Заразените компютри започват да работят по-бавно. Те превеждат без знанието на своите потребители суми, еквивалентни на няколко хиляди долара, до криптирани адреси. Преводите са осъществявани в криптовалутата Монеро, която е подобна на биткойн.

Италия прие закон срещу тормоза в интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227577

Италия прие закон срещу тормоза в интернетИталианските депутати приеха единодушно и окончателно днес закон срещу тормоза в интернет, който дава възможност тормозени непълнолетни да изискат до четири дни насоченото срещу тях съдържание да бъди изтрито от мрежата, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Новата мярка прави незаконна всяка форма на натиск, агресия, изнудване, оскърбление,

Безплатен престой в Доха при комбинирано пътуване с "Катар Еруейз"

http://www.mediapool.bg/bezplaten-prestoi-v-doha-pri-kombinirano-patuvane-s-katar-erueiz-news263997.html

Безплатна нощувка и втора на половин цена в Доха предлага авиокомпанията "Катар Еруейз" на пътуващите от България до екзотични дестинации, ако комбинират две пътувания в едно, съобщи превозвачът в сряда. Посещението в катарската столица Доха може да стане на отиване до крайната дестинация или на връщане от нея, като пасажерите ще могат да избират между едни от най-луксозните хотели като "Четирите сезона" (The Four Seasons), "Мариот" (Marriott Marquis), "Радисън Блу" (Radisson Blu) и други. Отделно от това, до 22 май билет за пътуване бизнес класа по някои от дестинации на авиокомпанията може да бъде закупен с до 50% намаление. С промоцията може да се стигне до Банкок за 2280 лв, до Бали – за 2997 лв, до Краби – за 3039 лв и още над 150 дестинации в цял свят.

Столична община раздаде двойно по-големи стипендии на ученици с успехи в спорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227574

Столична община раздаде двойно по-големи стипендии на ученици с успехи в спортаПо повод Деня на Българския спорт днес в сградата на Столичното кметство се състоя традиционната Церемония за връчване на стипендии на ученици за високи постижения в областта на спорта. Осигурените от Столична община стипендии имат за цел да отличат ученици, извоювали призови места на световни, европейски и балкански първенства от всички

Вижте журито на фестивала в Кан (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6227507

Вижте журито на фестивала в Кан (галерия) На официална пресконференция бе представено журито на 70-ото издание на фестивала в Кан. След това звездите позираха за снимки пред журналистите.                                                                                                                                                                                                       

Борисов прие оставката на заместник-министър Тенев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227558

Борисов прие оставката на заместник-министър ТеневПремиерът Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев оставка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Мотивът на Тенев е създалото се напрежение около негово действие преди близо 10 години, което той не желае да се пренася върху работата на правителството.

"София Спортува" на 3 и 4 юни в Борисовата градина

https://vesti.bg/lyubopitno/sofiia-sportuva-na-3-i-4-iuni-v-borisovata-gradina-6069259

В рамките на уикенд, Борисовата градина ще се превърне в най-голямата спортна арена в столицата

Наднорменото тегло води до проблеми със зъбите

//dariknews.bg/novini/sviat/nadnormenoto-teglo-vodi-do-problemi-sys-zybite-2024221

Американски лекари доказаха, че наднорменото тегло води до развитие на заболявания в устната кухина, в това число и на зъбите, съобщи Лента.

Полет от София за Лондон отклонен заради буйстващ пътник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/polet-ot-sofiia-za-london-otklonen-zaradi-bujstvasht-pytnik-2024222

Редовен полет на ирландската нискотарифна авиокомпания "Райънеър" от София за Лондон беше отклонен за австрийския град Линц заради буйстващ пътник, предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорител на компанията

Франция има правителство от почти целия политически спектър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/17/2972982_franciia_ima_pravitelstvo_ot_pochti_celiia/?ref=rss


Президентът на Франция спази обещанието си да попълни новото правителство с представители на различни части от политическия спектър в опит да преодолее разделението между левица и десница. В същото време традиционните партии, които и без това са в много тежко състояние, се опасяват, че Еманюел Макрон "краде" техни кадри, за да ги отслаби още повече и да подсили проекта си за собствена партия приде парламентарните избори на 11-18 юни.

Кой стана министър

Учредяват Регионален академичен център на БАН и във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351480

Регионален академичен център на Българската академия на науките предстои да бъде учреден до дни във Варна. Той ще бъде създаден в петък - 19 май, в Зала „Варна" на Общината, научи Moreto.net. Такива звена функционират вече в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Казанлък, Монтана, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора и Шумен.

Oставка в кабинета заради нацистки поздрав

https://vesti.bg/bulgaria/politika/ostavka-v-kabineta-zaradi-nacistki-pozdrav-6069258

Вицепремиерът Валери Симеонов защити Тенев и правото на "шегаджийски снимки" в концетрационни лагери.

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в афганистанската държавна телевизия

http://www.cross.bg/televiziya-durzhavna-grypirovka-1543200.html

/КРОСС/ Терористичната групировка „Ислямска държава" е поела отговорност за самоубийственото нападение в афганистанската държавна телевизия, при което шестима души загинаха, а други 24 бяха ранени, предава Reuters. „Членовете на „Ислямска държава" в момента извършват нападение в сградата на държавна телевизия в град Джелалабад", отбелязаха от информационна агенция „Амак", свързана с терористичната групировка. Припомняме, че по-рано днес екстремисти нахлуха в национална телевизия и радиостанция в източния афганистански град Джалалабад. Журналисти останаха заклещени в сградата.  

Зам.-министър подаде оставка заради нацистки поздрав

https://vesti.bg/bulgaria/politika/zam.-ministyr-podade-ostavka-zaradi-nacistki-pozdrav-6069258

Вицепремиерът Валери Симеонов защити Тенев и правото на "шегаджийски снимки" в концетрационни лагери.

Улесняват трафика по Аспаруховия мост

https://www.actualno.com/varna/ulesnjavat-trafika-po-asparuhovija-most-news_611873.html

За улеснение на трафика по Аспаруховия мост, при извършващите се в момента ремонтни дейности, се обособяват две ленти за движение в двете посоки. Досега движението за Бургас се осъществяваше в една лента, а за Варна в три. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфра

България ще си сътрудничи с ЕБВР за проекти, финансирани чрез европейските фондове

http://econ.bg/Новини/България-ще-си-сътрудничи-с-ЕБВР-за-проекти-финансирани-чрез-европейските-фондове_l.a_i.742769_at.1.html

Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство между правителството на България и Европейската банка за възстановяване и развитие...

Изложбата „Българските чехи” е голямото събитие в Нощта на музеите

http://offnews.bg/news/n_1/n_655825.html

След изключителния успех на документалната фотоизложба „Българските чехи” в Народната библиотека в Прага, където беше показана в началото на тази година, 26-те табла от експозицията от вчера са експонирани в изложбената зала на Държавна агенция „Архиви” (София, ул. „Московска” 5). Те ще останат там до 2 юни и ще могат да бъдат видени и в Нощта на музеите тази събота. Различното в премиерата на изложбата в България е, че редом с платната са експонирани и оригиналите на документите и портретите, които са предоставени от архивохранилищата на Централния държавен архив и държавните архиви в София, Пловдив, Сливен, Шумен, Варна и Благоевград, както и в Научния архив на БАН и Националната художествена галерия. „Експозицията е израз на благодарност към невероятните хора, включили се в изграждането и укрепването на България след Освобождението, отбеляза и посланикът на Чехия у нас Душан Щраух. Вяра Пипева - съпруга на Богдан Пипев Прошек, пра-правнук на Георги (Иржи) Прошек , огласи новината, че в София ще бъде изграден паметник на двамата братя на мястото на несъществуващата вече бирена фабрика „Прошек”. На събитието присъстваха още посланикът на Словакия Мариан Якубоци, проф. Николай Овчаров, представители на изпълнителната власт, академичната общност, на Пощенска банка (с чиято помощ е реализирана изложбата), журналисти и други. Премиерата бе отбелязана и с чаша чешко пиво.

Цветан Цветанов: Каквото и решение да вземе парламентът, управляващата коалиция е стабилна

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/05/17/2972966_cvetan_cvetanov_kakvoto_i_reshenie_da_vzeme/?ref=rss


"Каквото и решение да вземе парламентът, управляващата коалиция е стабилна."

Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира оттеглянето на текстовете за строежите по морето по-рано днес.

ГЕРБ и "Обединените патриоти" обявиха, че ще оттеглят подписите си от законопроекта, с който се улеснява застрояването по Черноморието. Поводът за решението по думите на Цветанов са политически спекулации, а не протестите срещу...

Съдът изненадващо отказа да задържи похитители на ученик в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227490

Съдът изненадващо отказа да задържи похитители на ученик в БургасОкръжният съд в Бургас изненадващо отказа да задържи двама мъже, обвинени в отвличане и жесток побой над 16-годишен младеж от квартал Банево. 22-годишният Жельо Т. и 30-годишният Йордан Я. бяха докарани с белезници в Съдебната палата днес следобед, тъй като са с прокурорска мярка за задържане, за срок от 72 часа, която изтича утре.

Възрастната жена от Бургас разказа подробности за нападението

https://www.actualno.com/crime/vyzrastnata-jena-ot-burgas-razkaza-podrobnosti-za-napadenieto-news_611882.html

72-годишната Виолета, която беше нападната от 26-годишният Живко Кючуков в Бургас  споделя, че се връщала от личния лекар, откъдето е взела рецептата за лекарства за болния си съпруг и отишла до спирката, за да чака автобуса. Седнала на двойна седалка, а близо до нея седяло м

Цачева върна уволнения за уседналостта служител

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/17/2972959_cacheva_vurna_uvolneniia_za_usednalostta_slujitel/?ref=rss


Министърът на правосъдието Цецка Цачева отмени заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова и възстанови Любомир Талев на длъжност директор на дирекция "Съвет по законодателство", съобщиха от ведомството. Той беше освободен, след като за обществено обсъждане беше публикуван проект, който предвиждаше три месеца уседналост за всички избори.

Тогава министерството отрече да е автор на текстовете, а обвини Талев, че по собствена инициатива е включил...

Депутат от БСП и дипломати пиха вода със сол за Палестина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227522

Депутат от БСП и дипломати пиха вода със сол за ПалестинаДепутатът от БСП Славчо Велков, посланици и дипломати от няколко страни, акредитирани в България пиха вода със сол в палестинското посолство в София в знак на солидарност с гладната стачка на палестинските политически затворници в Израел. Бдението, наречено “Сол и вода” бе организирано от посланика на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух заради

Десни, центристи и социалисти влизат в новото френско правителство

http://www.mediapool.bg/desni-tsentristi-i-sotsialisti-vlizat-v-novoto-frensko-pravitelstvo-news263996.html

Десни, центристи и социалисти влизат в новото френско правителство на премиера Едуар Филип, назначен в понеделник от президента Еманюел Макрон, който встъпи в длъжност в неделя, предаде Франс прес.   Този състав на кабинета отговаря на обещанието на Макрон да преодолее разделението между ляво и дясно в страната.   Премиерът Филип е от консервативната партия "Републиканците".   Министърът на отбраната в досегашното социалистическо правителство Жан-Ив льо Дриан оглави министерството на външните работи. Той е близък приятел на предишния френски президент, социалиста Франсоа Оланд.   За министър на отбраната бе назначена центристката Силви Гулар, депутат в Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).   Вътрешен министър става социалистът Жерар Коломб, кмет на Лион. Коломб бе един от първите социалисти, подкрепили кандидатурата на Макрон за президент.   Новият министър на икономиката в кабинета на Едуар Филип е Брюно льо Мер. Той говори немски, проевропейски настроен е и е от дясната партия "Републиканците".   Центристът Франсоа Байру, лидер на партия Демократично движение става министър на правосъдието.   Много популярният природозащитник Никола Юло е назначен за министър за "екологичния и солидарен преход".   В новото френско правителство има общо 18 министри.

БСП е против орязването на бюджета на МВР

http://www.cross.bg/byudzheta-sredstvata-protiv-1543199.html

/КРОСС/ От БСП се обявиха против намерението на правителството да намали с 300 млн. лева бюджета на МВР за следващата година, предава БНР. Депутатът Красимир Янков предупреди: "Ако управляващите продължат с хаоса в МВР, със сигурност средствата няма да са достатъчно. Те са и неправилно разпределени. Напрежението между служителите е и заради дисбаланса във възнагражденията. След като се предлага намаляване на бюджета, явно не предвиждат попълване на този недокомплект от 6 500 свободен щата. Явно и обещанието за 1000 нови полицаи се забавя или се забравя. Няма да има реформа в МВР. Просто ще бъдат намалени средствата, което ще се отрази на мотивацията на българският полицай.  

Експерти: В ход е нова кибератака, по-мащабна от тази с WannaCry

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227491

Експерти: В ход е нова кибератака, по-мащабна от тази с WannaCryНова хакерска атака от голям мащаб е в ход. Тя може да е засегнала стотици хиляди компютри по света, предаде Франс прес, като се позова на експерти по киберсигурността. След нападението с вируса изнудвач WannaCry в петък, експертите от американската фирма за киберсигурност Proofpoint са открили нова кибератака, наподобяваща тази на WannaCry,

101 доклада на АДФИ са изпратени на прокуратурата през 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=351457

Министерският съвет прие днес Отчет за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2016 година. Извършените през 2016 г. финансови инспекции и проверки по реда на Закона за обществените поръчки са 664. Констатирани са причинени вреди на организации и лица в размер на 8 411 214 лв.

Цветанов: Идеята за оттегляне на промените за земеделските земи е съвместна с патриотите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227187

Цветанов: Идеята за оттегляне на промените за земеделските земи е съвместна с патриотитеТова каза шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за bTV. Припомняме, че по-рано днес ГЕРБ оттегли спорните промени в закона за земеделските земи, предизвикали протести пред парламента. "Няма да допуснем поредното презастрояване и замърсяване на земите по Черноморието", каза Цветанов. Той обясни, че решението е взето след консултации с групата на

Шарапова: Никакви думи или действия няма да ме спрат да постигна мечтите си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/17/2972932_sharapova_nikakvi_dumi_ili_deistviia_niama_da_me_sprat/?ref=rss


Руската тенисистка Мария Шарапова заяви, че нищо не може да я спре по пътя към сбъдването на мечтите й. Думите й идват по-малко от ден след решението да не бъде допусната до "Ролан Гарос".

"Ако това е нужно, за да извървя отново пътя нагоре, то аз съм напълно готова да го посрещна, всеки ден. Никакви думи, игри или действия никога не могат да ме спрат да постигна собствените си мечти. А аз имам много", написа Шарапова в "Туитър".

Европарламентът реши да се провери дали Унгария е заплаха за принципите на ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/17/2972845_evroparlamentut_reshi_da_se_proveri_dali_ungariia_e/?ref=rss


Евродепутатите призоваха Съюзът да започне наказателна процедура срещу Унгария, заради влошаването на демокрацията и върховенството на закона. Будапеща определи позицията на евродепутатите като "атака от мрежата на Джордж Сорос".

В резолюция, гласувана днес, Европарламентът поиска спорните закони за неправителствените организации и лицата, търсещи убежище, да бъдат отменени или оттеглени и средствата от европейските фондове да бъдат поставени под...

Британската банка Лойдс отново в частни ръце

http://econ.bg/Новини/Британската-банка-Лойдс-отново-в-частни-ръце_l.a_i.742768_at.1.html

Британската банка „Лойдс“ (Lloyds), която беше спасена от правителството в Лонодн по време на финансовата криза, отново е изцяло в частни ръце. ...

Цачева отмени заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова и възстанови Любомир Талев

http://www.cross.bg/pravosudieto-talev-tzacheva-1543198.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева отмени заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова и възстанови Любомир Талев на длъжност директор на дирекция „Съвет по законодателство". Същият беше освободен от длъжност в изпитателния едногодишен срок на основание чл.12 от Закона за държавния служител. Решението за отмяна на заповедта е взето след преразглеждане на работата на служителя по негова молба.  

Съдия мъмри обвинени в отвличане и побой над дете, но ги пуска да си ходят

http://offnews.bg/news/n_1/n_655823.html

Дълга и назидателна лекция на двама задържани изнесе бургаският окръжен съдия Събчо Събев. Магистратът сериозно порица мъжете, арестувани с обвинения за отвличане и побой на дете, но въпреки това не им наложи никаква мярка за неотклонение и ги пусна да си ходят. Според обвинителния акт, задържаните Жельо Тончев и Йордан Янчев, са отвлекли непълнолетно момче в бургаския кв. „Банево“. Те са се опитали да накарат детето да признае, че е откраднало дебитната карта на един от тях и са искали да я върне. То е удряно, душено чрез въже и са му отправяни заплахи за убийство. Самото въже не е намерено. Според адвокатите на обвиняемите има противоречия в думите на свидетелите. Травмите по детето били охлузване на лицето, наранена ушна мида и нараняване по шията. Това, според юристите, е в противоречие с думите на някои от свидетелите, че има нанесен „зверски побой“. Съдията изнесе дълга назидателна лекция на задържаните, посочвайки, че момчето е било само на 16 години, а, ако искат да се правят на мъже, да се пробвали с Кубрат Пулев. Въпреки това, той не наложи никаква мярка за неотклонение на двамата мъже. Прокуратурата ще протестира решението на Окръжния съд.

Издъхна още една жертва на катастрофата в Петричко, близките обвиняват лекарите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227469

Издъхна още една жертва на катастрофата в Петричко, близките обвиняват лекаритеПочина Димитър Славчев, който бе тежко ранен при катастрофа преди два дни на пътя Сандански-Петрич. Славчев и издъхнал в реанимацията на петричката болница. Тежкият пътен инцидент взе още две жертви, които умряха на място, а Димитър с часове се бори за живота си, но безуспешно. Зловещи писъци огласиха болницата преди минути, съобщава struma.com.

Цачева върна Любомир Талев, уволнен заради закона за уседналостта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227473

Цачева върна Любомир Талев, уволнен заради закона за уседналосттаМинистърът на правосъдието Цецка Цачева отмени заповед на служебния министър на правосъдието Мария Павлова и върна Любомир Талев като директор на дирекция „Съвет по законодателство“, съобщиха от ведомството. Талев бе уволнен от Павлова през април заради скандал със законопроект, който на практика забраняваше на българите в чужбина на гласуват на

Мария Габриел: Облекченият визов режим ЕС-Украйна е в полза преди всичко на гражданите

http://www.cross.bg/rezhim-grazhdanite-liberalizirane-1543197.html

/КРОСС/ На тържествена церемония в Европейския парламент днес беше подписано официално споразумението за либерализиране на визовия режим на ЕС с Украйна. С този акт се слага финал на дългия процес, успешно завършен от докладчика по въпроса Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата. „Днешният ден е силно послание към гражданите - и украинските, и европейските. Когато говорим за либерализиране на визов режим, не трябва да забравяме, че става дума за свободите на гражданите и техния живот. Всъщност премахването на визите е забележителен инструмент, който позволява по-тесни контакти между хората, задълбочаване на културния обмен, насърчаване на туризма и на предприемачеството", коментира Мария Габриел. Тя добави още, че процесът за либерализиране на визовия режим беше много ефективен инструмент за осъществяване на амбициозни реформи в Украйна в областта на сигурността, правосъдието и основните свободи. Украйна е приоритетна страна партньор на ЕС в рамките на Европейската политика за съседство и либерализирането на визовия режим е още една стъпка в подкрепа на общата политика за по-безопасно, стабилно и проспериращо Източно съседство в интерес на сигурността на гражданите

Кокала посочи Гонзо като виновник за състоянието на Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_655824.html

Последният треньор направил Левски шампион - Емил Велев - Кокала, посочи основният проблем, който според него е дал началото на срива на "сините".  "Във всички отбори има напрежение, дори в махалата, когато играеш за бира и кебапчета. Всичко, което ми беше заложено в договора (б.а. - говори за престоя му на "Герена") се изпълни. В това отношение нямам проблеми с тогавашното ръководство. Много бързо обаче искаха да се разделят с мен, за да докарат световнонеизвестният Ратко Достанич заедно с Георги Иванов - Гонзо. Именно те съсипаха отбора. Нямам нищо против него. Сега се справя много добре в Черно море. Мъжко момче е, амбициозен, предава на футболистите това, което им е нужно като агресия и концентрация. За мен обаче Гонзо неправилно и погрешно се правеше на спортен директор. Няма заложбите да бъде такъв, но като треньор е доста успешен", категоричен бе Кокала пред Блиц.

Подробности за улеснения трафик по Аспаруховия мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=351484

За улеснение на трафика по Аспаруховия мост, при извършващите се в момента ремонтни дейности, се обособяват две ленти за движение в двете посоки. Досега движението за Бургас се осъществяваше в една лента, а за Варна в три, съобщиха от АПИ за Moreto.

Кратките периоди на аритмия са толкова опасни, колкото и дългите, предупреждава кардиолог

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/17/2972938_kratkite_periodi_na_aritmiia_sa_tolkova_opasni_kolkoto/?ref=rss


Кампания за безплатно измерване на кръвното налягане и проверка за предсърдно мъждене привлече стотици хора на специални пунктове в 11 града в страната днес. Поводът е Световният ден на хипертонията, а организатор е Дружеството на кардиолозите в България. "Дневник" разговаря с председателя на дружеството проф. Арман Постаджиян за хипертонията, предсърдното мъждене и как човек сам да се ориентира има ли проблем.

Хипертония и превенция

Нова кибератака, по-мащабна от WannaCry

http://www.cross.bg/wannacry-hilyadi-kompyutri-1543196.html

/КРОСС/ В ход е нова хакерска атака от голям мащаб, която може да е засегнала стотици хиляди компютри по света, предаде Франс прес. След нападението с вируса изнудвач WannaCry в петък, експертите от американската фирма за киберсигурност Proofpoint са открили нова кибератака, наподобяваща тази на WannaCry. Те са нарекли вируса, който я причинява, Adylkuzz. Той се възползва от уязвимост в операционната система Windows на Microsoft, която компанията твърди, че е коригирала, каза Никола Годие, експерт по киберсигурността в Proofpoint. "Все още не знаем мащабите на щетите, но стотици хиляди компютри може да са били заразени", заяви Робърт Холмс, вицепрезидент на американската фирма за киберсигурност. Той определи новата атака като много по-мащабна от тази с WannaCry. Вирусът Adylkuzz прониква в компютрите по същия начин като WannaCry. И той се възползва от същия дефект в Windows, за да се разпространява. Заразените компютри започват да работят по-бавно. Те превеждат без знанието на своите потребители суми, еквивалентни на няколко хиляди долара, до криптирани адреси. Преводите са осъществявани в криптовалутата Монеро, която е подобна на биткойн.  

Бельото на българката през годините - обект на нова изложба в Националния исторически музей

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/17/2972830_belyoto_na_bulgarkata_prez_godinite_-_obekt_na_nova/?ref=rss


Историята на бельото на българската жена през годините ще бъде показана в изложбата "Скрито-покрито. Бельото на българката в началото на XX в.", която ще бъде открита в Националния исторически музей на 18 май – Международния ден на музеите.

Експозицията разглежда традиционното облекло на българката в началото на миналия век, като са изложени модели на женски ризи, кюлоти, корсети, корсажи, фусти, нощници и едни от първите гащи, използвани от българките.

Зам.-министърът с нацисткия поздрав подаде оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_655822.html

Зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка, след като негова снимка как отправя нацистки поздрав пред восъчна фигура на офицер от хитлеристка Германия се завъртя в мрежата. Тенев бе назначен на поста си на 15 май, само два дни по-късно снимката от Фейсбука му, който бе изтрит днес, му коства министерското място. Оставката на Тенев бе обявена на извънреден брифинг на Министерски съвет този следобед. Напускането на поста си Тенев обяви сам пред журналисти, като допълни, че кадърът е трябвало да се разглежда в "подигравателен стил".  Тенев бе назначен от квотата на Обединени патриоти, а днес съпредседателят на партията Валери Симеонов коментира снимката, като неговите думи също предизвикаха обществен отзвук: "Несериозни работи. Нямам Facebook, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости". 

Мина "Бабино" е затворена окончателно

http://econ.bg/Новини/Мина-Бабино-е-затворена-окончателно_l.a_i.742767_at.1.html

Най-голямата мина на Балканите - “Бабино“, при мини “Бобов дол“ е затворена окончателно, казаха от инспекцията по труда в Кюстендил. До 1 юни е...

Нацистки поздрав коства главата на зам.-министър

http://www.moreto.net/novini.php?n=351483

Зам.-министърът на регионалното развитие от квотата на „Обединени патриоти” Павел Тенев подаде оставка. Това е станало след разговор с вицепремиера и съпредседател на националистическото обединение Валери Симеонов и премиера Бойко Борисов.

"Левски" обяви, че обслужва дълговете си и няма сигнал от БФС за проблем с лиценза

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/17/2972784_levski_obiavi_che_obslujva_dulgovete_si_i_niama_signal/?ref=rss


"Левски" обслужва задълженията си и до този момент не е получавал информация от Българския футболен съюз (БФС) за проблем с лиценза за следващия сезон. Това обяви финансовия директор на клуба Красимир Иванов пред "Дневник".

"Не знам за проблеми с лиценза, не сме получавали такава кореспонденция от БФС. Ние сме внесли във футболния съюз цялата информация, която се изисква от нас. Чакаме да приключат процедурите по разглеждане и да обявят решението...

Минимализъм на 28 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6227117

Минимализъм на 28 кв. мМалък офис в историческия център на Мадрид е превърнат от студио Beriot, Bernardini Arquitectos в минилофт с жилищна площ от 28 кв. м. Екипът е имал на разположение място, в което таванът е с височина 3,5 м, а прозорецът е един. Но разделянето на две на помещението не е било функционално и затова е взето решение за обособяването на второ ниво с

ЕК: Финансова санкция за "Газпром" все още е възможна

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-finansova-sankciia-za-gazprom-vse-oshte-e-vyzmojna-239564/

Развитието на делото срещу компанията за злоупотреба с господстващо положение зависи изцяло от пазарния тест

Заличават думата „инвалид“. Депутат смята, че е обидна

http://offnews.bg/news/n_1/n_655805.html

Думата „инвалид“ трябва да бъде премахната от българския език и да не се употребява като синоним на човек с увреждане. И аз съм предприел необходимите процедури това да се случи.  Това обяви пред OFFNews новият депутат и параолимпиец номер 1 на България Михаил Христов от БСП, който бе сред малкото депутати, които излязоха на протеста на хората с увреждания. „Не харесвам тази дума и никой не я харесва. Тя е обидна. Какво означава тя – невалиден, недействителен. Ние хората с увреждания не сме недействителни и невалидни. Ние сме истински“, коментира още Иво Христов. Той добави, че е предприел необходимите действия и е започнал процедура по премахване на думата „инвалид“, като е внесъл вече документи за промяна в необходимите закони. По думите на Христов никъде по цял свят не се използва такава дума за хората с увреждания. Христов коментира също, че иска да бъдат променени и други процедури, свързани с инвалидите. Като например при посещение в ТЕЛК да не карат хората с увреждания да си махат протезите, за да покажат че са протези“. Това е абсурдно, то е ясно, че са протези“, коментира Христов.

Ненчо Балабанов и Коцето Калки в паметна надпревара

https://vesti.bg/lyubopitno/nencho-balabanov-i-koceto-kalki-v-pametna-nadprevara-6069244

Абсолютен прецедент в историята на най-родолюбивото предаване ще видят зрителите този петък

Агент на ДС оглави пресцентъра на военното министерство

http://offnews.bg/news/n_1/n_655818.html

Кадър на бившата дирекция "Държавна сигурност" при МВР оглави пресцентъра на Министерството на отбраната. Александър Урумов, който ръководеше пресцентъра на БНБ по времето на фалита на КТБ, е вербуван в края на 1988 година. Той е сътрудничил на управление 03-05-03 в качеството си на агент с псевдоним Абел. Урумов е обявяван в решения на комисията по досиета три пъти досега – при проверката на кандидати за евродепутати и народни представители и на БНБ. Снет е от отчет през 1990 година.  От 1991 година е директор на дирекция в Министерството на отбраната, а по-късно и ръководител на пресцентъра на БНБ.

Има нов вирус, имитиращ WannaCry

https://www.actualno.com/america/ima-nov-virus-imitirasht-wannacry-news_611862.html

Компютърни специалисти са открили нов вирус Adylkuzz, който използва същите слаби места на Windows, както и WannaCry, за заразяване на компютри, съобщи испанският в. „Мундо”. По информация на изданието откриването на Adylkuzz е много по-трудно. Целта на вируса е кражба на виртуална

Каракачанов цензурира лошата оценка за армията, за да не се плашат хората

http://www.mediapool.bg/karakachanov-tsenzurira-loshata-otsenka-za-armiyata-za-da-ne-se-plashat-horata-news263995.html

Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че има намерение да изтегли доклада за състоянието на армията през миналата година, който разкри една от най-лошо пазените тайни в държавата: "армията вече само частично може да изпълнява задачите си". Той се обяви категорично против подобни констатации, но в същото време отказа да отговори дали ги смята за неверни. "Истината всички я знаем, не е необходимо да плашим обществото. Не трябва да се съмняваме в нашата армия въпреки всички трудности, които съществуват. Съществуват много трудности, но аз лично не бих използвал точно тези думи", каза Каракачанов, който в сряда представи екипа си пред парламентарната военна комисия. Докладът за състоянието на армията бе приет от служебното правителство на Огнян Герджиков и трябва да мине и през пленарна зала, където депутатите имат възможността да го отхвърлят, ако не са съгласни с него. "Докладът ще се преработи. Не за да се заглаждат проблемите, а за да има повече препоръки за решаването им", обясни Каракачанов. Докладът има за цел да представи пред обществото реалното състояние на армията и да даде отчет за изпълнението на задачите и постигнатите цели. "Не търся никакъв мотив за политическа конфронтация със служебното правителство ни най-малко, но смятам, че този доклад по начина, по който беше представен, създаде повече шум и излишни опасения в обществото”, обясни Каракачанов. Намерението му бе подкрепено и от депутата от ГЕРБ и вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, който коментира пред журналисти, че не трябва да се демотивира армията. Според доклада армията може да изпълнява задълженията си частично заради "липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав". Докладът за състоянието на въоръжените сили признава, че незаетите щатни бройки за военни вече са 20% и проблемът продължава да се задълбочава. Тази годна МО обяви конкурси за над 600 войници, но според първоначалната информация не са се явили достатъчно кандидати. Основната причина е ниското заплащане – редниците започват с 609 лева, но засега няма планирани средства за увеличението им. Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се съгласи с доклада и го определи като "безпристрастен".

Пътна реорганизация облекчава трафика по Аспарухов мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=351482

Започна реорганизацията на движението по Аспарухов мост. Очаква се по този начин да бъде улеснено преминаването по моста по време на ремонта. Премахнати са преградните съоръжения и се поставят новите пътни знаци в преходния участък на моста, след бензиностанцията в посока Аспарухово.

Десни, леви и центристи в новия френски кабинет

http://offnews.bg/news/n_1/n_655830.html

Десни, леви и центристи влизат в новото френско правителство на премиера Едуар Филип, който беше назначен вчера от президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Министърът на отбраната в досегашното социалистическо правителство Жан-Ив льо Дриан оглави министерството на външните работи. Льо Дриан е близък приятел на предишния френски президент, социалиста Франсоа Оланд. За министър на отбраната бе назначена центристката Силви Гулар, депутат в Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Вътрешен министър става социалистът Жерар Коломб, кмет на Лион. Коломб бе един от първите социалисти, подкрепили кандидатурата на Макрон за президент. Новият министър на икономиката в кабинета на Едуар Филип е Брюно льо Мер. Той е от дясната партия "Републиканците" и е проевропейски настроен. Самият Едуар Филип също е от консервативната партия "Републиканците".  Центристът Франсоа Байру, лидер на партия Демократично движение, става министър на правосъдието.  Популярният природозащитник Никола Юло е назначен за министър за "екологичния и солидарен преход". В новото френско правителство влизат общо 18 министри, а съставът му отговаря на обещанието на президента Макрон да преодолее разделението между ляво и дясно в страната.

Кралев се включи в гребно състезание по повод Деня на българския спорт 17 май

https://www.24chasa.bg/sport/article/6227204

Кралев се включи в гребно състезание по повод Деня на българския спорт 17 майМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев се включи в състезание с новите лодки „Дракон“ на гребния канал в Пловдив, което се проведе по повод 17 май – Ден на българския спорт. Отборът, в който участва Кралев, включващ кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, неговия заместник Георги Титюков, районни кметове,

Макрон обяви състава на новия кабинет на Франция

http://www.cross.bg/ministur-frantziya-naznachen-1543195.html

/КРОСС/ Елисейският дворец разкри новия състав на правителството на Франция, съобщават Ройтерс и ТАСС. Генералният директор на президентството Алекси Колер обяви имената на министрите. По-рано тази седмица президентът Еманюел Макрон назначи за премиер 46-годишния Едуар Филип от партията на "Републиканците". Жан-Ив льо Дриан, военният министър от кабинета на бившия държавен глава Франсоа Оланд от 2012 до 2017 г., заема креслото на министър на външните работи. Той е един от най-популярните министри. Дриан надзирава изпълнението на френските военни операции в Мали, Централноафриканската република, Ирак и Сирия. Социалистът и кмет на Лион Жерар Коломб е назначен за министър на вътрешните работи на Франция. 69-годишният е кмет на Лион от 2001 г. Той е първият голям социалист, решил да подкрепи Макрон в президентската надпревара. На поста министър на отбраната е назначен евродепутатът и центрист Силви Гулар. 59-годишната е проевропейски центристки политик. Тя е работила във външното министерство на Франция като член на екипа, който е договорил условията след обединението на Германия през 1989-1990 г. Също е работила като политически съветник на италианския политик Романо Проди по време на мандата му като председател на Европейската комисия от 2001 до 2004 г. Член на Европейския парламент от 2009 г. За френски министър на икономиката е назначен консервативният депутат Брюно льо Мер. Льо Мер е член на партията на "Републиканците"

Основателят на художествената гимнастика в Асеновград бе избрана за почетен гражданин

https://www.actualno.com/asenovgrad/osnovateljat-na-hudojestvenata-gimnastika-v-asenovgrad-be-izbrana-za-pocheten-grajdanin-news_611867.html

Със званието „Почетен гражданин“ на Асеновград и тази година са отличени двама достойни асеновградчани. С титлата официално ще бъде удостоена Виолета Стамболийска. Посмъртно със званието ще бъде отличен маестро Димитър Вълчев. Виолета Стамболийска е родена през 1943

Как Лондон и Берлин създадоха новия ислямски джихад

https://vesti.bg/sviat/kak-london-i-berlin-syzdadoha-noviia-isliamski-dzhihad-6069255

Причините за всичко, ставащо сега в Близкия изток и Европа, се крият в сделка, направена преди век, в която алчността и националистическите амбиции надделяват над здравия разум

Ще се реши ли проблемът със замърсяването на водата в Хасково с новите кладенци?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-se-reshi-li-problemyt-sys-zamyrsiavaneto-na-vodata-v-haskovo-s-novite-kladenci-2024218

Новите кладенци, за които се отпуснаха 2 милиона, за да решат проблема със замърсяването на водата в Хасково, не са дългосрочно решение на проблема. Това стана ясно от думи на председателя на Българската асоциация по подземни води

Репортерът на Дарик Виктория Ниновска с приз "Скритото добро"

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/reporteryt-na-darik-viktoriia-ninovska-s-priz-skritoto-dobro-2024220

Дарик радио получи наградата на Столична община "Скритото добро" 2016.
 
Призът в категория "Радио" получи общинският репортер на медията Виктория Ниновска.
 
Благотворителната инициатива е под патронажа на заместник-кме

80-годишен мореплавател се завърна у нас след 2 години околосветско пътешествие (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/80-godishen-moreplavatel-se-zavyrna-u-nas-sled-2-godini-okolosvetsko-pyteshestvie-video-2024219

Мореплавателят д-р Васил Куртев се завърна във Варна с яхтата си "Одесос" след околосветско пътешествие, започнало на 5 август 2015 година. За това време 80-годишният морски вълк е преплавал 26 000 морски мили.

Каракачанов ще изтегля доклада за армията, за да не плаши обществото

http://pogled.info/bulgarski/karakachanov-shte-izteglya-doklada-za-armiyata-za-da-ne-plashi-obshtestvoto.85880

/Поглед.инфо/ Истината всички я знаем, не е необходимо да плашим обществото. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на БГНЕС. Каракачанов заяви, че има идеята да предложи да се изтегли Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България през 2016 г.

Ким Чен-ун - прекалено дебел и болен

http://www.moreto.net/novini.php?n=351478

Темата за здравето на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун отново излезе на дневен ред, след като се появи информация, че има опасност проблемите му да го свалят от пиедестала. 33-годишният лидер, който реално няма мандат начело на КНДР, тежи над 130 килограма при височина 1,7 метра.

Зам.-председателят на СОС от "Атака" стана областен управител на София

http://www.mediapool.bg/zam-predsedatelyat-na-sos-ot-ataka-stana-oblasten-upravitel-na-sofiya-news263994.html

Строителният предприемач, бивш депутат и настоящ зам.-председател на Столичния общински съвет от партия "Атака" Николай Пехливанов е назначен за областен управител на София. Решението е на Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба. Миналата седмица лидерът на "Атака" Волен Сидеров анонсира, че двама бивши негови депутати ще станат областни управители на София и София област. Пехливанов беше депутат от "Атака" в 41-ото Народно събрание. В края на първия мандат на премиера Бойко Борисов той беше последният народен представител, който напусна групата на Сидеров в парламента и тя престана да съществува. "В момента имаме една разпаднала се "Атака”, която вече се е изчерпала. Волен Сидеров направи всичко възможно това да се случи и само той ще е виновен за краха на партията", коментира Пехливанов пред април 2012 г. По думите му тогава "чашата преляла" с решението на Сидеров да подкрепи вота на недоверие към правителството, поискан от БСП заради спрения проект "Белене". Като депутат Пехливанов внесе кандидатурата на Ясен Тодоров за член на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е един от съдебните кадровици, яростно атакуващи реформаторски настроеното малцинство във ВСС. През 2011 г. Пехливанов се включи в надпреварата за кмет на София, но остана четвърти с 2.77 на сто от гласовете на избирателите. За него гласуваха 12 864 столичани. Николай Пехливанов е строителен инженер от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Работил е в Районната дирекция на националния строителен контрол в Бургас. Напуска и започва да строи ваканционни имоти по Южното Черноморие, предимно около Созопол и Поморие. По-късно разширява бизнеса си в планинските курорти и в София. Една от сделките му, която привлече медийно внимание, е покупка за над 2 млн. лв. на къща в центъра на столицата от издателката Ирена Кръства, която е майка на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване