Отпада изискването чуждите работници в туризма да доказват образование и опит

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/otpada-iziskvaneto-chujdite-rabotnici-v-turizma-da-dokazvat-obrazovanie-i-opit-239538/

Работодателите, които искат да наемат чужденци, няма да доказват пред службите по заетостта, че преди това са търсили работници от България

Никол Шерцингер се целува с друг мъж (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6226676

Никол Шерцингер се целува с друг мъж (видео)Певицата Никол Шерцингер даде повод за нови спекулации около евентуалната й раздяла с Григор Димитров. Оказа се, че в неделя американската звезда е купонясвала сред мъжка компания в холивудски клуб. Половинката на Гришо е била заснета докато се забавлява заедно с певеца Парсън Джеймс. Колегата на Никол изненадващо е пуснал видео в социалните

Трудната борба с енергийната бедност

http://www.investor.bg/energetika/472/a/trudnata-borba-s-energiinata-bednost-239535/

Мерките за енергийно уязвими потребители през цената на тока са несъвместими със свободния пазар, смятат експерти

Катастрофа с един загинал и двама ранени в Германия при навлизане в насрещното платно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226608

Катастрофа с един загинал и двама ранени в Германия при навлизане в насрещното платноДвете коли са се сблъскали на автомагистралата, като движещият се в неправилното платно шофьор е ранен тежко. Водачът на другия автомобил е починал, а неговият спътник е откаран в болница със сериозни наранявания. Причината за катастрофата, станала в Офенбах, Германия, е шофьор, движещ се в насрещното платно, съобщава spiegel.de.

Смарт обувки изключват мобилните връзки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226724

Смарт обувки изключват мобилните връзкиЗа да сте сигурни, че романтичната вечеря с любимата няма да бъде смущавана от досадни обаждания, фирма предлага на мъжете смарт обувки, които изключват всички мобилни връзки наоколо, съобщава в. "Метро", цитиран от БТА. Според производителите това са първите в света обувки, осигуряващи "дигитална дезинтоксикация" и стимулиращи общуването и

Отказаха покана на Шарапова за "Ролан Гарос"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6226727

Отказаха покана на Шарапова за "Ролан Гарос"Мария Шарапова няма да получи уалд карт за откритото по тенис на Франция. Така бившата №1 в световната ранглиста не може да играе на "Ролан Гарос" нито в квалификациите, нито в основната схема. Решението на френската федерация и лично на президента Бернар Гидичели е заради 15-месечното наказание, което бившата приятелка на Григор Димитров изтърпя

Зам.-министърът с хитлеристкия поздрав подаде оставка

http://clubz.bg/54022-zam_ministyryt_s_hitleristkiq_pozdrav_podade_ostavka

Зам.-министърът на регионалнто развитие Павел Тенев е подал оставка.

Тенев бе лична номинация на Валери Симеонов от "патриотите", а 2 дни след назначението му се появиха снимки как козирува с хитлеристки поздрав.

Кадърът е от музей в Париж.

По повод това Симеонов дозабърка кашата, като каза как лично имал "майтапчийски" снимки от "Бухенвалд".

Известно е, че Тенев е взел своето решение след разговор с премиера Бойко Борисов. По повода има извънреден брифинг в Министерския съвет от 17 ч.

"Смятам че създаденото напрежение не работи добре за правителстгвото и помолих да бъда освободен от длъжност", каза Тенев.

Той нарече "така стеклите се обстоятелства" много неприятни, но нещата се били преекспонирали.

За сметка на това бил щастлив, че не са подложили на съмнение професионалните му качества.

"Да, може би това не беше правилно, но беше повече в подигравателен стил. Въобще не споделям тази философия", каза още Тенев.

Той обърна внимание, че става въпрос за личен профил и сигурно имало 1000 снимки, от които 999 са със семейството му.

Той призна, че решението било 100 процента лично, но се е срещал с ръководството на министерския съвет.

"В момента се създава едно изкуствено напрежение, не е е моментът в момента това напрежение да се пренесе към правителството."

Държавата осигури безлимитно финансиране за инвитро процедури

http://www.moreto.net/novini.php?n=351450

Държавата прие безлимитно финансиране на необходимия брой инвитро процедури. Това стана ясно на заседание на Министерски съвет. Колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените, посочи премиерът Бойко Борисов след заседанието.

Индексите на БФБ-София потъват в сряда

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-потъват-в-сряда_l.a_i.742727_at.1.html

Почти всичките борсови измерители на родния капиталов пазар се намират на червена територия в сряда. Индексът а "сините чипове" на БФБ-София SOFIX се...

Транспортният спец Александър Държиков става зам.-кмет по културата в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6226590

Транспортният спец Александър Държиков става зам.-кмет по културата в ПловдивСвири на китара и пее, обича театър и концерти Александър Държиков се завръща като заместник-кмет в пловдивската община, но този път ще ръководи не транспорта, а културата и туризма. Това обяви градоначалникът Иван Тотев. Мястото се оваканти миналата седмица, когато титулярът Амелия Гешева беше назначена за зам.-министър на културата.

Държавата ще финансира неограничен брой ин витро процедури

http://www.mediapool.bg/darzhavata-shte-finansira-neogranichen-broi-in-vitro-protseduri-news263979.html

Държавата осигурява безлимитен ресурс за ин витро процедури и занапред държавният Фонд за асистирана репродукция ще финансира неограничен брой опити за зачеване, а не както досега – до три на двойка. Това обяви премиерът Бойко Борисов след правителственото заседание в сряда. “Тъй като не само в предизборната кампания - бяхме поели ангажимент още от предишните кабинети, в днешното заседание сме приели доклад на правителството, който безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой ин витро процедури, колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно и щади съответно и жените“, съобщи Борисов. “Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко 3-4-5-6 (процедури да се направят), колкото преценят и поемат ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото чух многократно, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но трябваше не само да се осигурят парите, но и съответният инструмент това да се случи“, заяви Борисов. През миналата година Фондът за асистирана репродукция е получил 12 млн. лева бюджет за ин витро процедури. Фондът досега финансираше до три процеури и плаща до 5000 лева за всяка. Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че вече не се залага фиксирана сума по това перо. “Министерският съвет прие изменение в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова колкото е необходим за ин витро процедури. Няма номинално фиксирана сума“, посочи Горанов. Той коментира, че с промяната на постановлението на практика се гарантира такъв ресурс, какъвто медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите изискват, като тази постановка ще важи и през 2018 година. "С фондация "Искам бебе" от години работим заедно и по създаването на фонда за ин витро и по разширяването на нормативната база, свързана с осигуряване на държавната помощ за родителите, които не могат да заченат по естествен път“, каза Горанов. Специалистът по ин витро Д-р Георги Стаменов заяви, че са създадени условия фондът да заработи още по-бързо и двойките, подали документи, ще бъдат одобрявани в рамките на пет-шест месеца. “Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност”, заяви той. Фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора с онкологични заболявания. “Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването понякога губят репродуктивните си възможности“, отбеляза специалистът. Мария Янева, председател на Фондация “Искам бебе“, приветства решението на кабинета и посочи, че то е изцяло в подкрепа на пациентите и допринася за решаването на демографския проблем.

Загубата от Рома промени плановете на Ювентус

http://offnews.bg/news/n_1/n_655784.html

В Ювентус са планирали тържества за спечелването на шестата поредна титла в Италия, но загубата от Рома с 1:3 е принудила ръководството да ги отмени. При равенство или успех над "вълците" в 36-ия кръг, "Старата госпожа" щеше да си гарантира трофея, но това не се случи. Според плановете на 21 май в Торино е трябвало да има празник с много музика, а отборът на дефилира с открит автобус. Всичко това е отложено за началото на юни или след финала в Шампионската лига. На 3 юни в Кардиф "бианконерите" се изправят срещу настоящия носител на трофея Реал Мадрид. Тази вечер пък Ювентус излиза във финала за Купата на Италия срещу Лацио, като при успех може да съхрани жива мечтата си за требъл.

Броят на ранените при експлозията в завод за барут в Полша достигна до 17 души (обновена)

http://www.cross.bg/dyshi-eksploziyata-razvalinite-1543170.html

/КРОСС/ Общо 17 души са пострадали при експлозията, която в сряда разтърси завод за барут в областта Долна Силезия, Югозападна Полша, предава РИА Новости. „В резултат на взрива са пострадали 17 души, 15 от тях са се обърнали към медиците, четирима са хоспитализирани и един вече е изписан от болница“, поясни представител на службите в рамките на брифинг.Двама души все още остават под развалините на завода, който е напълно унищожен след експлозията. „Не ги считаме за загинали и продължаваме издирването им“, увери говорителят.  Инцидентът е станал около 10.00 ч. местно време (11.00 българско). Животът на пострадалите е извън опасност. Двама служители от фабриката са в неизвестност. Спасителите предполагат, че може да са затрупани под развалините. На мястото работят шест противопожарни екипа. Няма опасност от нови експлозии.    

Районна прокуратура Петрич предаде на съд бивш секретар на община Петрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6226712

Районна прокуратура Петрич предаде на съд бивш секретар на община ПетричПо обвинителен акт на Районна прокуратура Петрич започва съдебно дело срещу Туфчо Сандъкчиев. Обвиняемият Сандъкчиев от 2004 г. е заемал различни длъжности в Община Петрич, а от 2015 г. бил назначен за Секретар на община Петрич. В общинска администрация Петрич работил и Н.М. като старши експерт в дирекция „Социални дейности и вероизповедания“.

Милионерите в света са спокойни за своите инвестиции въпреки рисковете

http://www.investor.bg/novini/346/a/milionerite-v-sveta-sa-spokoini-za-svoite-investicii-vypreki-riskovete-239539/

Около 82% от анкетираните казват, че в момента се намираме в един от най-непредсказуемите периоди в историята

Станишев скастри Валери Симеонов за коментар за нацизма

http://offnews.bg/news/n_1/n_655788.html

Лидерът на партията на европейските социалисти Сергей Станишев порица изказването на Валери Симеонов по повод неуместното поведение на зам. министър от квотата на Обединените патриоти . Според Станишев е недопустимо вицепремиер да коментира нацизма по този начин. „С изумление прочетох неуместния коментар на българския вицепремиер Валери Симеонов в противоречие с европейските и общочовешките ценности. Нашето политическо семейство счита за абсолютно недопустими подобни изявления, накърняващи човешкото достойнство и поругаващи паметта на жертвите на нацизма. Посланието на тези паметници е да помним, за да не забравяме тези ужасни събития. Подобни действия са твърде опасни сега, когато Европа и света са изправени пред предизвикателствата на екстремизма, национализма и тероризма. Хора, които се отнасят така към тази мрачна част от историята на човечеството, нямат място в управлението на модерна европейска България", пише лидерът на ПЕС. Думите му идват след като вестник "СЕГА" публикува коментара на Валери Симеонов по повод снимка на зам. министъра на регионалното развитие Павел Тенев, отправящ нацистки поздрав пред восъчната фигура на офицер от хитлеристка Германия. Снимката е правена преди 8 години. По този повод Симеонов казва пред вестника:  "Несериозни работи. Нямам "Фейсбук", не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости. Не вярвам да паднете до нивото на Симов". При съставянето на новия кабинет в България Партията на европейските социалисти изрази притеснението си от включването на Обединените патриоти в управлението. „Днес това притеснение се оказа още по-валидно. В момент, в който цяла Европа казва „не" на национализма - както в Австрия, Холандия и на президентските избори във Франция, у нас коалиционните партньори на ГЕРБ получиха ключови ресори като икономическа и демографска политика, енергетика, здравеопазване, отбрана, вътрешни работи и сигурността на държавата. Силно съм изненадан, че ЕНП прие тяхното участие в правителството и даде подкрепа за управленската програма. Очаквам от премиера Борисов и партия ГЕРБ ясно да се разграничат от поведението на коалиционните си партньори. В противен случай страната ни ще изпадне в сранната ситуация на предстоящ Председател на Съвета на ЕС, обявяващ се срещу неговите ценности", казва Станишев.

Президентът на Македония днес връчи мандат на Зоран Заев (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226647

Президентът на Македония днес връчи мандат на Зоран Заев (обновена)Президентът на Република Македония Георге Иванов днес връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев, съобщи МИА. Мандатът за формиране на правителство бе даден след като бяха отстранени пречките и осигурени гаранциите, за които настояваше държавният глава,

Македонският президент даде на Заев мандат за правителство

http://www.mediapool.bg/makedonskiyat-prezident-dade-na-zaev-mandat-za-pravitelstvo-news263978.html

Македонският президент Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев. Мандатът за формиране на правителство бе даден след като бяха отстранени пречките и осигурени гаранциите, за които настояваше държавният глава, за запазване на унитарния характер на държавата и спазване на конституцията, съобщава агенция МИА. "Пречките за съставяне на правителство са отстранени. Днес пристъпваме към изпълнение на член от конституцията за определяне на мандат за съставяне на правителство“, заяви държавният глава. Зоран Заев благодари и посочи, че са отстранени двете пречки за получаване на мандат, т.е. председателят на парламента Талат Джафери е изпратил писмо до президента Иванов за формиране на парламентарно мнозинство, а той - като мандатоносител, е изпратил изявление под формата на гаранция. Според местните медии Заев е дал гаранции, че така наречената "албанска платформа", която предвиждаше признаването на албанския за втори официален език в страната, няма да е основа на новото правителство. "В името на формирането на парламентарно мнозинство първо гарантираме защита на унитарния характер, суверенитета, териториалната цялост, независимостта, мултиетническия характер, защитата на конституционния ред и на държавните интереси и подобряване на живота на всички граждани, независимо от тяхната религиозна, етническа или езикова принадлежност, зачитане на основните демократични принципи и върховенство на закона, без да се поставя Македония в състояние на подчиненост. Нито един документ, платформа, акт, декларация, противоречащи на предходните алинеи, не могат да бъдат условие за формиране на правителството на Македония“, се казва в официалното изявление на Заев. Досега държавният глава отказваше да връчи мандата именно с аргумента, че подкрепата на Заев за "албанската платформа" застрашава неделимостта на балканската държава. Очаква се Заев да се опита да формира правителство с партиите на етническите албанци Демократически съюз за интеграция (ДСИ), Албански алианс и Беса. Взетият от Заев мандат е резултат от парламентарните избори, проведени на 11 декември миналата година, на които неговата партия спечели 49 депутатски места. Два мандата повече получи ВМРО-ДПМНЕ, но нейният лидер Никола Груевски, който пръв получи мандат за съставяне на правителство, не успя да си осигури парламентарно мнозинство. Новото парламентарно мнозинство е съставено от СДСМ и три албански партии - ДСИ, Албанския алианс и Беса – и разполага с 67 депупатски гласа. Преговорите за съставяне на новото правителство започват сега, тъй че все още не е ясно дали партията Беса ще бъде част от него, независимо че тя даде подкрепата си за Заев като мандатоносител. Заев има 20 дни, за да представи пред Събранието (парламента на Македония – бел. ред.) програма и състав на правителството. Македония бе месеци наред в политическа криза, която ескалира до насилие след като за пръв път в историята на страната бе избран етнически албанец за председател на парламента. Миналия месец привържениците на ВМРО – ДПМНЕ нахлуха в парламента и биха депутати от социалдемократите и ДСИ.

Спешна евакуация на 300 мигранти заради пожари в бежански центрове в Швеция

http://www.cross.bg/pozhara-hyltsfred-bili-1543169.html

/КРОСС/ Шведската полиция каза, че разследва три пожара в бежански центрове, при които може да става дума за палеж, предава ТАСС. Органите на реда заявиха, че над 300 кандидати за убежище са били евакуирани заради пожари през изминалата нощ в сгради, използвани за настаняване на мигранти във Векшьо, Хултсфред и Борбю в Южна Швеция. Има информация, че при пожара в Хултсфред са пострадали петима души. Полицията предполага, че трите пожара може да са били предизвикани умишлено. Не се съобщава за арести.    

Младеж опита да се самоубие с белина в Разградско

https://www.24chasa.bg/region/article/6226707

Младеж опита да се самоубие с белина в Разградско28-годишен младеж от село Цар Калоян е опитал да се самоубие с белина. Сигналът е подаден около 19:10 часа вчера в ОДМВР-Разград, че млад мъж е в безпомощно състояние, лежал пред входа на „Водоснабдяване“ в Разград, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград. Мъжът изпил около 300 милилитра белина, откаран е в МБАЛ-Разград.

Борсата за ток ще преговаря за пазарно обединение с Румъния

http://www.mediapool.bg/borsata-za-tok-shte-pregovarya-za-pazarno-obedinenie-s-rumaniya-news263977.html

Българската борса за търговия с електроенергия планира да започне в началото на 2018 г. преговори за пазарно обединение с Румъния, след като такова вече е постигнато с Македония. Това съобщи изпълнителният директор на борсовия оператор Константин Константинов по време на конференция, посветена на либерализацията на електроенергийния пазар в България регионален и европейски контекст. Това ще е част от бъдещата интеграция на българския борсов пазар на ток с европейския общ електроенергиен пазар, чието обединяване стана на зони. Северната ни съседка в момента е част от такава зона, към която може да се присъедини и държавата ни. Това обаче ще стане възможно след като у нас заработи и платформата за почасова търговия на електроенергия в рамките на същия ден. Очаква се т.нар. интрадей търговия да стартира в тестови режим в края на септември-началото на октомври 2017 г. В края на февруари беше сключен договор със скандинавския борсов оператор "Нордпул", който координира българската търговия за внедряване на платформата за сделки с ток в рамките на деня. Към момента всичко с внедряването й върви по план, заяви Константинов в сряда. При това положение реалната интрадей търговия ще започне в началото на 2018 г., което ще е основа и за преговори за включването на страната ни в общата пазарна европейска зона с Румъния. Това ще първата крачка за обединяване на българския пазар на ток с тези на съседните ни държави. Според плановете на "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ) пълното пазарно обединение за сегмента "ден напред“ с всички съседни страни би трябвало да е факт през първото тримесечие на 2019 г., а за сегмента "в рамките на деня“ - през второто тримесечие на същата година. Както в предишния ден на конференцията, отново бе засегнат въпросът с налаганите такси върху износа на електроенергия. Във вторник Янез Копач, директор на секретариата на Енергийната общност, Виена, разкритикува налагането на тази такса, а председателят на енергийния регулатор Иван Иванов му отвърна, че тя ще отпадне при обединението на енергийните пазари. Ден по-късно Константин Константинов също коментира, че налаганите такси за износ и внос на ток са несъвместими с логиката на обща регионална или европейска търговия. Шефът на българската борса за ток съобщи още, че от старта на търговията през януари 2016 г. на платформата "ден напред" досега са сключени сделки за 3,75 млн. мегаватчаса електрическа енергия при средна цена от 36.32 евро/МВтч. На платформата за двустранни договори, която заработи през октомври 2016 г., се реализира енергия със срок на доставка средата на 2018 г., със средногодишна мощност над 300 MВ, което се доближава до търгуваното в сегмента "ден напред“. Имаме 51 пазарни участници от 13 страни, като 95% от тях са активни всеки ден, посочи още Константинов. В отговор на въпрос от Диана Чобанова от "ЕВН Трейдинг" защо на борсата липсват продукти за пикова енергия, Константинов посочи, че БНЕБ прави всичко възможно да убеди производителите, че борсата е мястото и начина за продукцията. Всичко обаче зависи от това доколко производителите са в състояние да гарантират предлагането на такъв продукт, допълни той, цитиран от изданието publics.bg.

Протестиращи майки: Децата ни са важни, колкото магистралите

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/protestirashti-majki-decata-ni-sa-vazhni-kolkoto-magistralite-6069242

Да се направи нещо, което трябваше отдавна да стане - електронен регистър на хората с увреждания, защото в момента нито се знае колко са, нито какви са специфичните им нужди, каза една от майките

Черно море срещу Дунав в битка за четвъртото място

http://www.moreto.net/novini.php?n=351421

Варненският Черно море приеме днес Дунав Русе в битка за четвъртото място в първата шестица от І Професионална лига. Срещата е от 17.30 на стадиона в Каварна, а главен съдия на двубоя шуменеца Станислав Тодоров с помощници Мартин Димитров и Станимир Илков.

Контрабандни златни накити за над 80 000 лева са задържани на ГКПП "Лесово"

https://www.24chasa.bg/region/article/6226607

Контрабандни златни накити за над 80 000 лева са задържани на ГКПП "Лесово"1283 грама златни накити на стойност над 80 000 лева задържаха митническите служители на МП Лесово, съобщават от агенция митници. Контрабандните накити са открити при проверка на товарен автомобил, с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Шофьорът на автомобила, турски гражданин заявил, че не пренася ценности и валута за деклариране.

Изложба разказва за Джузепе Гарибалди във Варна

http://www.cross.bg/garibaldi-italiya-zaradi-1543168.html

/КРОСС/ Правнучката на Джузепе Гарибалди - Анита, пристигна във Варна, като донесе със себе си лични вещи на прочутия революционер, генерал и обединител на Италия. Те са изложени в Музея на Възраждането в града, съобщава bTV. Смятан за един от „бащите на отечеството" на Италия, още приживе Гарибалди се превръща в легенда заради участието му в революции и битки за свобода на два континента. „И днес той вълнува младите заради своите ценности за свобода, справедливост, любов към хората. Той е мечтаел за обединена и силна Европа", каза Анита Гарибалди. Един от най-ценните експонати в изложбата е личният флаг на Гарибалди, който той е носел винаги със себе си. Може да се види и боен флаг на Кралство Сардиния, използван в прочутия Поход на хилядата, с който революционерът освобождава Южна Италия през 1860 г. По знамето и до ден-днешен личат следите от куршуми от кръв. Идеите на Гарибалди вдъхновяват много български революционери. Той е имал емоционално приятелство с капитан Петко Войвода, който получава званието си именно от него. В изложбата са показани също легендарните червени ризи, които гарибалдийците са носели като униформа, както и много други вещи на бойци от отрядите му.  

ON! Fest пристига с нови предизвикателства за трета поредна година

https://www.actualno.com/art/on-fest-pristiga-s-novi-predizvikatelstva-za-treta-poredna-godina-news_611810.html

Главозамайващи, спиращи дъха скокове върху терени по целия свят, умопомрачаващи предизвикателства, безупречно изпълнени движения, преодоляващи гравитацията, дисциплинирана смелост - това са Storror (Сторър) - една от най-прогресивните паркур групи в света, за които покривите

Джошуа е изпратил молба да запази пояса на IBF, без да се боксира с Пулев

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/17/2972695_djoshua_e_izpratil_molba_da_zapazi_poiasa_na_ibf_bez/?ref=rss


Световният шампион в тежка категория Антъни Джошуа е изпратил молба да задържи пояса на Международната боксова федерация (IBF), без да се боксира срещу задължителния претендент на IBF Кубрат Пулев. 27-годишният англичанин иска да бъде направено изключение, за да запази титлата за евентуален реванш срещу Владимир Кличко.

От Международната боксова федерация заявиха, че очакват отговора на българския боксьор и представляващата го компания "Зауерланд", след което ще...

Новият областен управител на Кърджали покани общинските кметове на кафе, за да чуе проблемите им

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/noviiat-oblasten-upravitel-na-kyrdzhali-pokani-obshtinskite-kmetove-na-kafe-za-da-chue-problemite-im-2024186

Новият областен управител на Кърджали Никола Чанев покани общинските кметове на кафе, за да чуе проблемите им, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Затруднения достъп до здравно обслужване в отдалечените райони, финансирането на пострадали при бедствия обекти от Комисията за

Двама човека загинаха при взрив във фабрика в Полша

//dariknews.bg/novini/sviat/dvama-choveka-zaginaha-pri-vzriv-vyv-fabrika-v-polsha-2024188

Двама човека загинаха при мощен взрив във фабрика за барут в Югозападна Полша, предаде ТАСС, като се позова на полицията.

"Потвърждаваме смъртта на двама души", каза нейна представителка.

По-рано беше

Стотици граждани провериха кръвното си налягане в Световния ден за борба с хипертонията

//dariknews.bg/regioni/pleven/stotici-grazhdani-proveriha-kryvnoto-si-naliagane-v-svetovniia-den-za-borba-s-hipertoniiata-2024190

Над 250 човека си измериха кръвното налягане в трите пункта, които бяха поставени в Плевен в Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.
В два от тях, разположени пред сградата на Община Плевен и на входа на парк „Кайлъка“ то се измерваше по стандартен начин, а в пункта пред ДКТ“Иван Рад

Медицинска сестра и акушерка от Враца получиха престижни награди

//dariknews.bg/regioni/vraca/medicinska-sestra-i-akusherka-ot-vraca-poluchiha-prestizhni-nagradi-2024189

Професионалистите по здравни грижи от МБАЛ „Хр. Ботев” – Враца Камелия Цветанова и Даниела Генова получиха престижни отличия. Наградите им бяха връчени по време на тържествена церемония на съсловната организация по повод 12 май – професионалния им празник и Международен ден на сестринството.

Иван Гочев – Областен управител на Добрич?

//dariknews.bg/regioni/dobrich/ivan-gochev-oblasten-upravitel-na-dobrich-2024191

Добруджанският агробизнесмен Иван Гочев е сред спряганите кандидатури за поста областен управител на Добрич, научи Дарик от свои източници.
Очакваше се след  днешното заседание на Министерския съвет Добрич да има нов губернатор. Такъв обаче не беше назначен. Най-вероятно това ще се случи идн

Равносметка: 59 чернодробни трансплантации за 10 години във ВМА

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ravnosmetka-59-chernodrobni-transplantacii-za-10-godini-vyv-vma-2024187

59 чернодробни трансплантации са извършени във Военномедицинската академия за последните десет години, съобщи началникът на лечебното заведение доц. Венцислав Мутафчийски днес, когато болницата отбеляза 10-годишнината от извършването на първата трансплантация на черен дроб.

Времето на 18 май: Валежите спират, облачността намалява

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vremeto-na-18-maj-valezhite-spirat-oblachnostta-namaliava-2024185

През нощта все още ще превалява на места главно в Западна и Централна България. До сутринта валежите ще спрат, а облачността от северозапад ще се разкъсва и намалява. Утре намалението на облачността ще продължи и в повечето райони ще се установи слънчево вр

ИДИЛ пое отговорност за нападението на сградата на афганистанската телевизия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226662

ИДИЛ пое отговорност за нападението на сградата на афганистанската телевизияОрганизацията "Ислямска държава" обяви, че нейни бойци са атакували сградата на афганистанската държавна телевизия в източния град Джалалабад, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Близката до ИД новинарска агенция Амак съобщи, че бойци на групировката са все още в сградата на телевизията. Джалалабад е столица на афганистанската провинция Нангархар,

Отпада лимитът на инвитро процедурите, финансирани с пари от държавата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/otpada-limityt-na-invitro-procedurite-finansirani-s-pari-ot-dyrjavata-239540/

Фондът ще финансира и замразяване на яйцеклетки и ембриони при жени с онкологични заболявания, но засега бюджетът му остава същия

Отпада лимита на инвитро процедурите, финансирани със средства от държавния фонд

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/otpada-limita-na-invitro-procedurite-finansirani-sys-sredstva-ot-dyrjavniia-fond-239540/

фондът ще финансира и замразяване на яйцеклетки и ембриони при жени с онкологични заболявания, но засега бюджетът му остава същия

Италиански клошар наследи богата леля и стана милионер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6226700

Италиански клошар наследи богата леля и стана милионерОт 13 г. италианецът Джани ди Роко е без дом и живее на улицата в Рапало, до Генуа. Тези дни обаче той наследи богата леля от родния си град Терамо, в област Абруцо, така че ще се прости с живота си на бездомник. Според в. "Стампа" починалата неотдавна леля на Джани оставила богато наследство от много апартаменти, терени и пари.

Италиански клошар наследи богата леля и стана милионер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226700

Италиански клошар наследи богата леля и стана милионерОт 13 г. италианецът Джани ди Роко е без дом и живее на улицата в Рапало, до Генуа. Тези дни обаче той наследи богата леля от родния си град Терамо, в област Абруцо, така че ще се прости с живота си на бездомник. Според в. "Стампа" починалата неотдавна леля на Джани оставила богато наследство от много апартаменти, терени и пари.

Уроци по морал в Русия, или за опасната политизирана младеж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/17/2972683_uroci_po_moral_v_rusiia_ili_za_opasnata_politizirana/?ref=rss


Влязъл в клас, Сергей Чайковски очаквал поредния урок по история. Учителят обаче решил вместо това да изнесе лекция "срещу екстремизма", в която да заклейми убежденията на младия опозиционер.

"Фашист", "лакей на англосаксонците", "предател" - учителят не подбирал думи, нападайки 18-годишния ученик, щом научил за участието му в протест срещу корупцията на 26 март в сибирския град Томск, организиран от привърженици на Алексей Навални...

Щангист се кръсти на Ислямиадата (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_655787.html

Гаф на камерунски щангист видяха зрителите на Игрите на ислямската солидарност в Баку, Азербайджан. Доналд Киемех явно е забравил, че се намира на Ислямиадата и след успешен опит с щангата се прекръстил по християнски на подиума. Той вдигнал 136 кг, което му отредило шестото място в крайното класиране в категория до 85 кг. На игрите участват представители на 57 страни, които членуват в спортната федерация за ислямска солидарност. Състезанието продължава до 22 май.

Изложбата „Българските чехи” е голямото събитие в Нощта на музеите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6226658

Изложбата „Българските чехи” е голямото събитие в Нощта на музеитеВ София ще бъде изграден паметник на братя Прошек на мястото на тяхната бирена фабрика След изключителния успех на документалната фотоизложба „Българските чехи” в Народната библиотека в Прага, където беше показана в началото на тази година, двайсет и шестте табла от експозицията от вчера са експонирани в изложбената зала на Държавна агенция

Горанов: Последната прогноза за икономически растеж е около 3%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226661

Горанов: Последната прогноза за икономически растеж е около 3%В новата 3-годишна бюджетна прогноза запазваме консервативна фискална политика като предпоставка за устойчиво развитие и икономически растеж. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов, предаде репортер „Фокус“. „Днес приехме и 3-годишната бюджетна прогноза,

Депутатите отпуснаха по 700 лв. месечно на 15 дейци на културата

http://www.moreto.net/novini.php?n=351436

Парламентът реши да бъдат отпуснати държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията на 15 дейци на културата. Сумата е пожизнена и е в размер на 700 лв. месечно. Тя се дава за цялостния принос в областта на културата на Татяна Лолова, Йорданка Кузманова, Михаил Белчев, Кеазим Исинов, проф.

Шеметно пътешествие до Щутгарт и обратно с Mercedes-Benz C 43 AMG

https://www.actualno.com/motoring/shemetno-pyteshestvie-do-shtutgart-i-obratno-s-mercedes-benz-c-43-amg-news_611807.html

Един прекрасен разказ на фотографа Деян Йорданов за пътешествието му до Щутгарт и обратно с невероятния автомобил Mercedes-Benz C 43 AMG. 11 май 201720.03.2017 г., 3 ч. сутринта – Верният ми смартфон бодро оповести, че е време да ставам. Все пак ме чака полет, после още един, а накрая и „кр

Край на кризата в Македония, Иванов даде мандата

https://vesti.bg/sviat/balkani/kraj-na-krizata-v-makedoniia-ivanov-dade-mandata-6069243

Председателят на парламента Талат Джефери е изпратил писмо до държавния глава, в което му съобщава, че има формирано парламентарно мнозинство

Прочути солисти в "Риголето" на 19 и 20 май в Софийската опера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6226659

Прочути солисти в "Риголето" на 19 и 20 май в Софийската операГостуват Карлос Алмагер (Мексико), Рамона Тулумани и Адриан Джема (Албания) Придобилите популярност на сцената на Софийската опера световен баритон Карлос Алмагер, талантливото сопрано Рамона Тулумани и дебютиращият в София тенор Адриан Джема участват в спектаклите на „Риголето“ от Верди на 19 и 20 май.

Президентът на Македония връчи на Зоран Заев мандат за съставяне на правителство

http://www.cross.bg/zaev-makedoniya-zoran-1543166.html

/КРОСС/ Държавният глава на Македония Георги Иванов връчи мандат за съставяне на ново правителство на председателя на Социалдемократическия съюз Зоран Заев, заявявайки, че са преодолени всички пречки, които до този момент са възпрепятствали това да се случи, предава скопският телевизионен канал „Телма", цитирано от "Фокус". Заев пристигна в резиденцията „Водно" по обед, където отбеляза, че президентът е получил изисканите от него гаранции под формата на изявление, в което лидерът на социалдемократите се ангажира със запазването на унитарността, суверенитета и териториалната цялост на Македония. Съгласно Конституцията на Република Македония, в срок до 20 дни от датата на възлагане на мандата, Зоран Заев трябва да представи пред парламента програмата за управление и състава на правителството.    

Денят на патриота: Заместник-министърът с нацисткия поздрав подаде оставка

http://www.mediapool.bg/denyat-na-patriota-zamestnik-ministarat-s-natsistkiya-pozdrav-podade-ostavka-news263976.html

Заместник-министърът на регионалното развитие от квотата на "Обединени патриоти” Павел Тенев подаде оставка. Това е станало след разговор с вицепремиера и съпредседател на националистическото обединение Валери Симеонов и премиера Бойко Борисов. "Искам да ви информирам, че подадох оставка като заместник-министър. Смятам, че създаденото напрежение не работи добре за правителството и помолих да бъда освободен от длъжност", каза той на извънреден брифинг в Министерския съвет. Тенев постави правителството в сложна ситуация, след като се появи негова снимка от посещение в музей на восъчните фигури отпреди 9 г. На нея се вижда как Тенев позира с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Кадърът е от личния му профил, но няколко часа след неговото назначение профилът бе изтрит. Въпреки това снимката скоростно се разпространи в социалната мрежа и предизвика гневни реакции, както и призиви към премиера Бойко Борисов да уволни Тенев. Той бе назначен на поста от квотата на партия НФСБ, чийто лидер Валери Симеонов е вицепремиер. С изключение на обран коментар на финансовия министър Владислав Горанов от ГЕРБ запазиха мълчание по скандалния случай, който възмути не само опозицията, но и граждани и неправителствени организации у нас и в чужбина. Валери Симеонов пък опита да омаловажи случая, но реално го раздуха още повече. Потърсен за коментар от в. "Сега", той великодушно оправдава протежето си. "Несериозни работи. Нямам Фейсбук, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия?", коментира той пред "Сега". Малко по-късно сам телефонирал и допълнил, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд". "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село", заявил Валери Симеонов. Междувременно лидерът на ПЕС Сергей Станишев също коментира казуса. "С изумление прочетох неуместния коментар на българския вицепремиер Валери Симеонов в противоречие с европейските и общочовешките ценности. Нашето политическо семейство счита за абсолютно недопустими подобни изявления, накърняващи човешкото достойнство и поругаващи паметта на жертвите на нацизма. Посланието на тези паметници е да помним, за да не забравяме тези ужасни събития. Подобни действия са твърде опасни сега, когато Европа и света са изправени пред предизвикателствата на екстремизма, национализма и тероризма. Хора, които се отнасят така към тази мрачна част от историята на човечеството, нямат място в управлението на модерна европейска България", казва той в свое становище, разпространено в прессъобщение. Българските евродепутати от групата на ПЕС пък поискаха оставката на заместник-министър Тенев, но незнайно защо не отправят подобно искане, заради изказването на Симеонов. "Оценяваме поведението на българския вицепремиер Валери Симеонов като недопустимо и излагащо страната ни. Настояваме за поднасяне на извинение от негова страна, както и за незабавно отстраняване на Павел Тенев от позицията заместник-министър", се посочва с прессъобщението.

"Приказки за цялото семейство" от школата на приказкотерапията

http://offnews.bg/news/n_1/n_655782.html

Името на Диана Петрова не е непознато на почитателите на добрата литература - тя е автор на три романа и две книги с приказки и създател на сайта „Подари ми приказка“. От няколко дни на пазара е и третата ѝ книга – „Приказки за цялото семейство“ (изд. "Софтпрес"). Диана Петрова пише приказки за съвременни деца и модерни родители, някои от тях в школата на приказкотерапията. Двете ѝ книги с приказки „Двойната планета“ (книга за осиновени и техните осиновители) и „Мъдри приказки“ включват истории, които се четат както с голямо удоволствие от читатели във всички възрасти, така и с терапевтични цели в няколко организации, сред които Асоциация за осиновени и осиновители, Институт по позитивна психотерапия, Фондация С-Ивенна, Център за приобщаващо образование и др. „Мъдри приказки за деца и родители“ излиза за първи път през 2011 – първата книга за приказкотерапия, създадена от български автор. Фотограф: Георги Петров Новата книга на Диана Петрова излиза в навечерието на Международния ден на детето 1-ви юни. „Приказки за цялото семейство“ е не просто колекция от вълшебни истории, тя е книга за малките вълшебства в живота на всеки от нас. За истинските приятелства и обичта на родителите, за раждането и загубата на любим човек, за съхранените копнежи и дори за игрите – и с топка, и с таблет. Също както и в „Мъдри приказки“, историите в „Приказки за цялото семейство“ са създадени с много любов и разбиране по най-добрите практики в школата на приказкотерапията. Приказкотерапията е специфична школа на библиотерапията. Тя използва система от разказвачески похвати и четене, чрез която подтиква децата към растеж и размисъл, за да се справят с ежедневните предизвикателства, и помага на родителите в отглеждането и възпитанието на деца през XXI век. С приказките си Диана Петрова атакува директно тези проблеми. Потенциалът на приказкотерапията не остава незабелязан от добрите педагози в България – Диана Петрова е един от най-често канените за срещи с деца автори на издателство „Софтпрес“. При тези срещи тя не просто чете вече написани приказки, а обсъжда техния смисъл с децата, вслушва се в идеите и тълкуванията им, помага им сами да започнат да създават вълшебни истории, разкази и приказки. Изкусното перо на Диана Петрова пренася ежедневните въпроси в приказното царство и ги превръща в житейски уроци без нравоучения. За децата тези приказки са огледало, в което откриват себе си и опознават околния свят. За родителите са кладенец, от който черпят, когато имат нужда от подкрепа в най-голямото приключение – да отгледат човек.

Денят на патриота: хайл-поздрав и "майтапчийски" снимки от "Бухенвалд"

http://www.mediapool.bg/denyat-na-patriota-hail-pozdrav-i-maitapchiyski-snimki-ot-buhenvald-news263976.html

"Майтапчийска" прегръдка с Хитлер е новият хит на "Обединените патриоти", които от две седмици управляват държавата заедно с ГЕРБ. Преди ден във Фейсбук бе публикувана стара снимка на заместник-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който се е тагнал в нацистки поздрав. Снимката е от 2008 година . На нея се вижда как Тенев позира с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Кадърът е от личния му профил, но няколко часа след назначението профилът бе изтрит. Въпреки това снимката скоростно се разпространи в социалната мрежа и предизвика гневни реакции, както и призиви към премиера Бойко Борисов да уволни Тенев, който бе назначен на поста от квотата на партия НФСБ, чийто лидер Валери Симеонов е вицепремиер. "Прясно назначеният зам.-министър се оказа обикновен нацист. Тази снимка ясно демонстрира това. Единственото решение е моментално уволнение", написа във Фейсбук депутатът от БСП Александър Симов. "И само не ми обяснявайте, че фотото било шеговито. Как така се шегуваш, като правиш този жест? Зад този жест стоят реки от кръв, расови прочиствания, пещите на "Треблинка" и "Освиенцим", геноцидът, холокостът и животите на милиони, които загинаха, за да освободят земята от кафявата чума. И сега някакво си кариеристче си позволява да демонстрира подобно нещо", продължава депутатът. "Потресаващото е, че на черната дъска стои текст от 10 февруари 1943 г., най-черния период на нацизма. Този мизансцен е невероятен по своята наглост. Трябва да си или кретен, или нацист, за да участваш в него, т.е. и в двата случая не ставаш за министър", коментира Леа Коен. Потърсен за коментар от в. "Сега", вицепремиерът Валери Симеонов великодушно оправдава протежето си. "Несериозни работи. Нямам Фейсбук, не съм видял снимка, не мога да коментирам. Нацистки ли е поздравът наистина? На база на кое да го оттеглим - че е хитлерист или член на нацистка партия? Глупости. Не вярвам да паднете до нивото на Симов" - коментира той пред "Сега". Малко по-късно сам телефонирал и допълнил, че през 70-те години на миналия век като студент го били завели в лагера "Бухенвалд". "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село", заявил Валери Симеонов. От в. "Сега" са потърсили и позицията на премиера Бойко Борисов, но той засега не реагира. Темата в сряда доста оскъдно коментира министърът на финансите Владислав Горанов, който не квалифицира поведението на Тенев, но обясни, че публичните фигури трябва да внимават за поведението си. Горанов не каза нито дума по адрес на "шегаджийските" евентуални снимки на Валери Симеонов.

МИХАИЛ: Шарапова няма да участва в "Ролан Гарос"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6226626

МИХАИЛ: Шарапова няма да участва в "Ролан Гарос" Руската тенисистка Мария Шарапова не беше поканена за участие в турнира "Ролан Гарос", съобщи "Спортал". 30 - годишната състезателка няма да играе нито в квалификационния кръг, нито пък е поставена в основната схема на турнира в Париж. Причината за решението на френската федерация по тенис е точковият актив на Шарапова, който е недостатъчен,

"Спомените им и след това" - пърформънс, книга и фантазия

http://offnews.bg/news/n_1/n_655770.html

Дългоочакваната премиера на книгата "Спомените им и след това" (изд. "Лексикон") ще бъде на 20 май (събота) в столичния бар "Петък" от 19 часа. Премиерата ще започне с пърформънс по идея на режисьора Марий Росен с актьорите Ана Вълчанова, Елена Телбис, Лилия Гелева, Боряна Пенева, Милко Йовчев. "Спомените им и след това" е концептуален проект от младите за младите и носи отговорите, които всеки младеж и девойка търсят.  Книгата, която разказва за живота на чуждите и собствените спомени, е събрала в себе си текстовете на младия режисьор от НАТФИЗ Димитрис Георгиев. Идеята му е вдъхновена от илюстрациите на художничката Александра Георгиева. Книгата е обагрена и със спомените на Галин Стоев, Стефан Икога, Калоян Праматаров, Илиян Любомиров, Иван Димитров, Ясен Василев, Мартин Колев, Димитър Николов, Мариан Бозуков, Марий Росен, Маргита Гошева, Гергана Тодева, Радослав Чичев и Стефан Иванов. От утре, 18.05., можете да намерите книгата "Спомените им и след това" в книжарниците. Какво се крие в спомените? Те ли търсят теб, или ти търсиш тях? Кой участва в спомените - лица от миналото или хора от настоящото? Една прелюдия към свят, лутащ се между реалност и фантазия. Илюстрациите на младата художничка Александра Георгиева и еклектичните текстове на режисьора Димитрис Георгиев ще ви накарат да изживеете най-интимните си моменти и да се докоснете до юношеските въжделения и скритите чувства на илюстрациите, които търсят своите спомени. А след това ще сте готови да тръгнете по обратния път - за да видите как спомените на някои от най-популярните ни поети, актьори, режисьори и писатели са намерили своите черно - бели изображения и застават пред вас - с истории, които крият неизказаното, затворено в съзнанието. Проектът е достигнал до 18 хиляди души посредством социалните мрежи. "Очертава се да бъде едно от най-чаканите арт събития в столицата, което да открие официално настъпването на летния сезон", разкриха авторите на концептуалния проект. В тяхна подкрепа книгата е привлякла 14 от най-популярните арт имена у нас. Първата част е писана от младия режисьор Димитрис Георгиев. Неговите текстове следват налагащата се тенденция в модерното изкуство - еклектично писане с елементи на различни жанрове - поезия, сюрреалистични фантазии, импресии. Тези "спомени" представляват мислите на един юноша с богата душевност, който върви сам по пътя в опознаването на емоциите си. Важно е да се отбележи, че това не са негови конкретни спомени - това са спомени на илюстрациите, вдъхновени от лични преживявания на автора. Втората част е компилация на известни имена в българското изкуство, които са подарили по една своя творба, писана специално за книгата. По нея Александра е направила и илюстрациите. А ето и кои са те: Галин Стоев е българският режисьор, оглавил Националният театър в Тулуза само преди месец. От години живее и твори във Франция, където неговият "Тартюф" в "Комеди франсез" бе определен като събитие в културния свят от най-претенциозните критици в родината на Молиер. Казват, че странностите отиват на режисьора Марий Росен повече от любимия му пуловер. Сред иновацията и експериментиката в работата си по пърформанси и постановки, в душата му неизменно остава достатъчно място за музиката и поезията, които карат и мракът да свети. Стефан Иванов е поетът зад псевдонима Сив Анов, който през 2003 година издава "4 секунди Лилаво". Декада по-късно той е сред най-забележителните имена в българската съвременна литература, като се изявява във всички сфери на качественото писане. Стефан Икога е лошото момче в лиричното писане. Скандални комбинации от думи, които предизвикат противоречиви чувства и силни емоции го карат да се определя като лесен за мразене и същевременно любимец на публиката. "Поет на портрет" е най-точното описание за младия драматург и писател Иван Димитров . Верен на класиката и лиричните комбинации, пиесите му носят награда след награда, а стихосбирките му остават висока летва в съвременното творчество. Ясен Василев е момчето, което за две години си направи колекция от литературни награди - цели 22 броя и Голямата награда на публиката на фестивала "София: Поетики". Ярък представител на съвременното изкуство у нас - поет, писател, драматург по призвание и авантюрист, и откривател на интересни места и хора по рождение. Мартин Колев е от хората, с които пътувате по страниците на книгите му. Истински приключенец в думите и авантюрист в стила, той е от майсторите разказвачи на кратки истории с неочакван край. Калоян Праматаров - археологът с усет за поезия и ритъм, чиято душа търсим някъде в латвийската култура, езическата митология и народния фолклор. Едно от ненатрапващите се имена в съвременната българска литература и носител на редица литературни награди. Илиян Любомиров - палавото дете на съвременната българска поезия и мисионер за разпространението на книжнината сред младите. "Спомените им и след това" нямаше е същата без характерния му и силно въздействащ еротичен замах с писалката, оставящ вкус на младост и лято. Името на Димитър Николов е сред най-споменаваните на българската театрална сцена напоследък. Макар с шеметна главна роля в постановката на Мариус Куркински "Синята птица", младият актьор все още не мечтае за слава, но пък продължава да пише стихове и да върви към мечтата си да изиграе нещо по Шекспир. Един артист, за който безрезервната любов е в центъра на света - Мариан Бозуков , който продължава в търсенето на друг смисъл. Буди се нощем, не може да диша и хваща химикала, за да заключи най-съкровените си сънища в думи. Доскоро наричаха Маргита Гошева бутикова актриса от елитната селекция на "Сфумато", но след филмите "Урок" и "Слава" се превърна в едно от най-популярните филмови лица напоследък. Носителка на признания и награди от Анже (Франция) и Вилнюс (Литва) и събрала ласкавите отзиви от изданията "Ню Йорк Таймс" и "Холивуд рипортър", Маргита разказва по свой начин за "Спомените им и след това". Режисьорът Гергана Тодева , позната като арт бунтарката в гилдията и безкомпромисен оратор, остава един от най-забележителните артисти на новото време. С характерен сложен словоред и многопластови внушения са изпълнени и текстовете ѝ, които пише в сюблимни моменти. Един от тях може да откриете само в тази книга. Известен е като един от най-фините и деликатни млади поети у нас. Текстовете на Радослав Чичев носят привкус на сумрак и видения, които съпровождат човека в битието му. Философията му за екзистенциалните теми отвежда до нови заключения за любовта, света, радостта и съществуването.

ЕНЕРГО-ПРО приема клиенти в изнесени офиси в 11 населени места на Русенска област

http://www.cross.bg/energo-pro-ofisi-godina-1543165.html

/КРОСС/ В края на април ЕНЕРГО-ПРО за трета поредна година стартира провеждането на кампания за изнесени офиси в малки населени места на територията на Североизточна България. Първите приемни през тази година се проведоха в областите Добрич и Силистра и приключиха при голяма активност от страна на жителите в района. Специалисти на компанията обслужиха стотици клиенти в 19 села и градове в двете области. През следващата седмица ЕНЕРГО-ПРО продължава кампанията за организиране на изнесени офиси в област Русе. В периода 22-26 май екипи на дружеството ще посрещат в приемните жители от 11 населени места в областта. Посетителите ще могат да се възползват от услуги на ЕНЕРГО-ПРО, без да се налага да пътуват до дунавския град. Най-често клиентите посещават изнесените офиси, за да стартират процедура по смяна титуляра на партидата, да се консултират за процеса по присъединяване на нов обект към електроразпределителната мрежа и други. За да бъде ефективна срещата със специалистите на дружеството, е необходимо клиентите да предоставят документ за самоличност и документ, удостоверяващ собствеността върху имота, за който се отнася съответната услуга. Посещавайки мобилния офис, всички клиенти ще могат да актуализират данните си за кореспонденция с ЕНЕРГО-ПРО, което ще разшири възможностите им за комуникация с компанията. Графикът на изнесените офиси за периода 22-26.05.2017 година е публикуван на интернет страницата на ЕНЕРГО-ПРО на адрес: https://www.energo-pro.bg/bg/Izneseni-ofisi

НДК открива ново пространство за култура на мястото на бивш нощен клуб

http://offnews.bg/news/n_1/n_655776.html

НДК открива още едно ново арт-пространство. То ще се казва „42“ и ще обогати палитрата от нови места, които Дворецът създаде през последните две години. Зала „42“ е продължение на политиката и новата визия за развитие на НДК, заради които се появиха любимите вече на всички Литературен клуб „Перото“, Театър Азарян, ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс и изцяло обновеното кино „Люмиер Лидл“. Залата е мултифункционална, с капацитет до 350 човека и с уникална мини-сцена. Тя е подходяща за широк спектър от културни събития – концерти, изложби, литературни четения, пърформанси, акции, както и за лекции и обучения. Мястото съчетава нетрадиционна атмосфера и модулно обзавеждане, което позволява различни импровизации в реорганизиране на пространството за всякакви формати. Зала 42 има външен вход, който се намира от страната на едно от знаковите места за срещи в София – пилоните откъм бул. „Витоша” (на мястото на клуб "Рубаят"). „За образования и четящ човек „42” е един от отговорите на въпроса „за живота, вселената и всичко останало“. Нарекохме новата си зала „42”, защото не виждаме смисъл в съществуването без култура и изкуство”, казва изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

Новият брой на "Идеален дом"

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6226620

Новият брой на "Идеален дом"Приятели, новият ни брой е на пазара. От него ще научите какви жилища се търсят, защо има "за" и "против" затворените комплекси и небостъргачите, дали скоро ще има зелени покриви на сгради в страната. Отговорите са в темата "TREND: Идеалният дом на бъдещето". Фоторепортаж разкрива каква бе атмосферата на церемонията,

Борисов Трети: два плюса, един минус и коренът на злото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279680_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%3A+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D1%8E%D1%81%D0%B0%2C+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%81+%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D1%

 Анализ от Александър Андреев:

Спор няма: всеобщо е облекчението, че България ще се управлява от премиер с непоколебима европейска ориентация. Борисов многократно е доказвал, че добре знае колко важно е членството на страната му в ЕС (а и в НАТО), защото от Брюксел към София текат не само много пари, но също така сигурност, стабилност и легитимация за самия Борисов и за ГЕРБ.

Защо Борисов е важен

За онези, които задават тона в ЕС, България през последните години се изкачи доста нагоре в дневния ред: заради бежанците и общата граница с Турция; заради Русия, енергетиката и санкциите; заради растящата нестабилност в съседното постюгославско пространство; пък и заради сътресенията в самия ЕС (Гърция, мигрантските квоти, Брекзита, популизма, антидемократичните тенденции в Унгария и Полша), които принуждават мнозинството в Европейския съвет да пипа с кадифени ръкавици всеки убеден съюзник, какъвто е Борисов.

Освен това, като член на ЕНП, Борисовата партия играе важна поддържаща роля сред европейските консерватори. Не само защото влива гласовете си в парламентарното им мнозинство, без да предявява някакви специфични национални претенции (за разлика от други), но и защото обещава да остане на власт през целия си мандат и не залита толкова очебийно към популизъм и национализъм. А в момента не само за ЕНП, но и за мнозинството в ЕС тъкмо „стабилност” и „предвидимост” са любимите политически параметри.

Александър Андреев

Александър Андреев

Само да не бяха „патриотите”… Когато разговорът стигне до тях, дори най-големите Борисови доброжелатели в Брюксел се запъват в търсенето на по-безобидна формулировка. Младшият коалиционен партньор в българското правителство е като червен плащ не само за европейските социалисти, зелени и либерали - дори авторитетни политици от ЕНП не крият огорчението си, че Борисов е бил принуден да ги инсталира във властта и по този начин да ги легитимира на международната политическа сцена. Истериите на Волен Сидеров, расистко-грубиянските изказвания на Валери Симеонов, миналото и съмнителната геополитическа ориентация на Красимир Каракачанов - всичко това европейските медии оцениха като най-важна коментарна тема след избора на правителството в София. Изводът „България залита надясно”, който направиха неколцина наблюдатели, звучи пресилено, още повече, че българският ляво-десен компас работи съвсем различно от европейския. Далеч по-убедителна е прогнозата на други, очевидно по-добри познавачи на случващото се в страната: че Борисов ще успее да обезличи „патриотите”, които са опиянени от министерските кресла и бързо се отказаха от почти всичките си политически претенции.

Две думи

Най-важната политическа претенция, която Брюксел с пълно основание отправя към София - и за която става дума във всички отзиви за новото правителствo, се съдържа в две думи, чиято злоупотреба в България вече доста ги е похабила: съдебна реформа. Факторите в ЕС понякога може и да не разбират една или друга българска „специфика”, друг път може и да си затварят очите за дребните хитрини на Борисов, но за нравите, които царят в българското правосъдие, те знаят от добре по-добре. И правилно виждат в тях корена на всички български беди: корупцията, деморализацията, цинизмът и шуробаджанащината, разхищаването на европейски пари, пречките пред местния и чуждестранен бизнес, а като резултат от всичко това - лошото материално положение на мнозинството българи. Никой не знае обаче дали Борисов е в състояние да разсече Гордиевия възел на съдебната реформа, за да тръгне страната му най-сетне нагоре. И дали изобщо има свободна ръка, с която да грабне меча.

Протестират оправдателна присъда на дядо за убийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226637

Протестират оправдателна присъда на дядо за убийство Върховният касационен съд уважи протеста на Апелативна прокуратура - София срещу оправдателната присъда на Велко Велиев, обвинен в умишлено убийство. Според решението на Окръжният съд в Монтана 81- годишният дядо е бил признат за невинен, като по-късно оправдателната присъда била потвърдена от Софийския апелативен съд.

Безработицата в Обединеното кралство е на 42-годишно дъно

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-Обединеното-кралство-е-на-42-годишно-дъно_l.a_i.742723_at.1.html

Нивото на безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през първото тримесечие до близо 42-годишно дъно от 4,6%, но растежът на заплатите...

Решението на "Ролан Гарос" за Шарапова - принципна позиция или двоен стандарт

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/17/2972520_reshenieto_na_rolan_garos_za_sharapova_-_principna/?ref=rss


Носителката на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова не получи възможност да участва в "Ролан Гарос", а решението на организаторите предизвика много коментари. Френската федерация по тенис изтъкна принципите на чистия спорт като мотив за решението си. В същото време обаче показа двоен стандарт, след като даде "уайлд кард" на завърнал се след наказание за нелегални залози местен състезател.

Констан Лестиен, чието най-добро класиране в световната...

Стартира „Младежка доброволческа служба” 2017 във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351443

Община Варна стартира кампания за набиране на младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд в местни неправителствени организации и институции в следните сфери: екология; изкуство; култура; опазване на историческото наследство; спорт и туризъм; медийно обслужване; социални дейности и др.

Гьоков към родители на деца с увреждания: За 7 години ГЕРБ не направиха нищо за вас

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-bulgariya-bsp-1543164.html

/КРОСС/ "БСП за България" ще търси законодателни решения за проблемите на хората с увреждания /КРОСС/ „Искаме да ви помогнем, защото знаем в какво трудно положение се намирате". С тези думи народният представител от „БСП за България" Георги Гьоков се обърна към протестиращите родители на деца с увреждания пред Народното събрание. Протестиращите поставиха въпросите за личните асистенти, както и поискаха нормален живот за децата си и след навършване на 18 години. „Това е 5-ти пореден протест за последните 8 години - 7 от тях управляват ГЕРБ и нищо не се е променило", подчерта народният представител. „Разбираме, че хора с еднакви увреждания имат различни потребности. Поемам ангажимент да запозная парламентарната група на „БСП за България" с поставените проблеми и да потърсим законодателни решения", допълни Гьоков. На протеста присъства и параолимпиецът и народен представител от „БСП за България" Михаил Христов. Пред него протестиращите споделиха, че има ратифицирана от ЕС, на 23.12.2010 година, Конвенция на организацията на ООН за правата на хората с увреждания , но тя не се спазва и прилага във вътрешното законодателство.    

Как собственикът на "Догансарай" взе плажа на... "летния сарай" в Росенец

http://clubz.bg/54021-kak_sobstvenikyt_na_dogansaraj_vze_plaja_na_letniq_saraj_v_rosenec

Резиденцията в Росенец. Снимка Биволъ

Фирмата, построила т.нар. "морски сарай" край Росенец, Бургас, който се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е новият наемател на плажа "Росенец-Север". Това става ясно от заповед на министърката на туризма Николина Ангелкова от 16 май, публикувана в сайта на ведомството. Че именно "Хермес Солар" ООД е компанията зад прословутия имот, разкри сайтът "Биволъ" след началото на строежа през лятото на 2014 г. Имението бе завършено миналата година.

370-метровата брегова линия и плажна ивица "Росенец-Север" с площ от 9 226 кв. метра се отдават под наем срещу сумата от 48 000 лв. годишна цена на "Хермес солар". Компанията, която преди 2014 г. е била собственост на секретарката на покойния административен секретар на Доган - Ахмед Емин, "печели" търга с тайно наддаване за плажа на втора стъпка - след като класираната на първо място фирма се отказва, става ясно от заповедта на Ангелкова.

От документа не се разбира какви са причините "Томи-Ар" ЕООД да не пожелае да управлява плажа тази година - отказът е бил депозиран писмено в Министерството на туризма два дни, след като печели търга и е издадена заповед и за това. Справка показва, че и в предишни години именно тази компания е печелила търговете и е оперирала на плажа. Така е било до миналото лято.

От фирмата казаха пред "Клуб Z", че няма да коментират мотивите си да се откажат от спечеления търг и препратиха въпросите ни към Министерството на туризма.

От документа, подписан от Ангелова, се разбира, че след като на 2 май тази година служебният министър със своя заповед определя "Томи - Ар" за победител в тайното наддаване сред 5 фирми участнички, компанията не внася наемната цена, което се смята за отказ от сключване на договор. Предложената сума е била 50 060 лв. с ДДС годишно, а задължението на фирмата - да предлага ползване на чадър и шезлог на плажуващите на цена до 7 лв. за всяка плажна мебел. 

С новата заповед, ако бъде подписан договор с "Хермес солар", чадър и шезлог на плажа "Росенец-север" ще струват до 10 лв. за всяко от съоръженията - това е била ценовата оферта на класиралата се втора на наддаването фирма, обявена за печеливша сега.

Самата история на "Хермес солар", която иначе произвежда соларни панели, е любопитна. Компанията е учредена в началото на 2011 г. в София и сред акционерите е Хайрие Хаджийска. Това е дамата, която е работила с Ахмед Емин до самоубийството му през 2008 г. Компанията има кредити от КТБ. Според публикация от края на 2014 г. в блога "Финансови смислици" на Мирослав Иванов задълженията на компанията към банката са били погасени със заем от Първа инвестиционна банка. 
Строежът на т.нар. морски сарай започва през 2014 г., а малко преди това в собствеността на "Хермес Солар" настъпват промени - трима от акционерите, в това число и Хаджийска, заедно с брат си, вече не са част от компанията, а и досега управител и мажоритарен акционер е Снежана Карова. Тя е дъщеря на Kарамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин (2011 - 2015 г.) и ръководител на местната структура на ДПС. В компанията остава един от предишните й акционери - руският гражданин Георгий Серопян.

АДФИ откри нарушения в 40% от обществените поръчки

http://clubz.bg/54020-adfi_otkri_narusheniq_v_40_ot_obshtestvenite_porychki

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е проверила обществени поръчки на обща стойност 843 млн. лв., и при 782 от тях са констатирани нарушения, съобщиха от правителствената пресслужба. Това е близо 40% от общия брой на инспектираните процедури за 2016 г. 

При 341 поръчки са установени нарушения, които водят до неспазване на принципите на Закона за обществени поръчки (ЗОП) за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

При 30 обществени поръчки е установено, че възложителите са поставили условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите.

При 15 случая са сключени анекси към договори за обществени поръчки, с които са изменяни цени, срокове за изпълнение, без да са били налице законови основания за това и др. 

При 441 или при 22% от проверените обществени поръчки са констатирани нарушения, които имат процедурен характер – неспазване на срокове, неизпращане на информация за публикуване, пропуски при определяне, внасяне и освобождаване на гаранции за участие и за изпълнение на поръчки и други.

Извършените през 2016 г. финансови инспекции и проверки по реда на Закона за обществените поръчки са 664. Констатирани са причинени вреди на организации и лица в размер на 8,4 млн. лв., от които по време на инспекциите са предотвратени и възстановени 1,09 млн. лв.

За установените вреди са съставени 28 акта срещу 24 длъжностни лица и са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда.

Финансовите инспектори са установили 286 случая на възложени обществени поръчки за 58,8 млн. лв., при които не са проведени съответните законови процедури или не са събрани оферти чрез публикуване на покани за избор на изпълнител при наличие на всички основания за това.

Тези случаи представляват най-тежкото нарушение в областта на обществените поръчки.

На органите на прокуратурата са изпратени 101 доклада от извършени финансови инспекции и проверки.

Горанов: Пазарът на труда позволява повишение на минималната работна заплата

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/goranov-pazaryt-na-truda-pozvoliava-povishenie-na-minimalnata-rabotna-zaplata-239534/

Част от демографските проблеми и проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната, твърди финансовият министър

Расте затлъстяването сред децата и тийнейджърите в Европа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6226628

Расте затлъстяването сред децата и тийнейджърите в ЕвропаЗатлъстяването сред децата и тийнейджърите продължава да нараства в редица части на Европа, като се смята, че един на трима тийнейджъри е с наднормено тегло или затлъстял, сочат резултатите от изследване, цитирани от ДПА. Недостатъчната физическа активност и лошите хранителни навици, както и икономически фактори, са виновни за това нарастване,

Най-горещите хореографи идват у нас

https://vesti.bg/lyubopitno/kultura/naj-goreshtite-horeografi-idvat-u-nas-6069237

Верена Билингер и Себастиан Шулц ще участват в Международния фестивал „Антистатик“

Тръмп искал бившият шеф на ФБР да спре разследване за руските връзки на Флин

http://offnews.bg/news/n_1/n_655783.html

Американският президент Доналд Тръмп е поискал от бившия вече директор на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу Майкъл Флин, който бе съветник на държавния глава по националната сигурност, съобщи "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.  Според изданието Тръмп е отправил искането си на среща в Овалния кабинет през февруари. Вестникът се позовава на служебна бележка, която Коми е написал малко след разговора. Майкъл Флин подаде оставка ден след срещата на 14 февруари заради контактите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. От Белия дом побързаха да опровергаят написаното.  "Президентът никога не е искал от Коми или от когото и да е друг да прекратява каквито и да било разследвания, включително такова, свързано с генерал Флин", се подчертава в изявление на президентската администрация. Пресслужбата посочва, че Тръмп многократно е изразявал мнението си, че генерал Флин е почтен човек, който е служил и защитавал страната. Според сътрудник на Коми, който е видял служебната бележка обаче, подробностите по документа, описани от вестника, са верни, допълва Ройтерс. Коми беше уволнен изненадващо миналата седмица. Малко преди това той споделил пред конгресмени, че се нуждае от повече ресурси за разследването за намесата на Русия на изборите в САЩ. Самият Коми изразил мнение, че причина за уволнението е отказът му да засвидетелства безусловна лоялност към президента Доналд Тръмп. Според Коми той не се ползва с доброто отношение на Тръмп след обяд в Белия дом през януари - една седмица след встъпването в длъжност на Тръмп. По време на обяда президентът няколко пъти го попитал дали ще потвърди своята лоялност към него, на което Коми отговарял, че Тръмп може да разчита само на неговата честност. Малко след уволнението на Коми Тръмп го предупреди в Туитър да не прави разкрития пред медиите.  "Джеймс Коми по-добре да се надява, че няма записи на нашите разговори, преди да започне да прави разкрития пред медиите", написа Тръмп.

50% обезщетение за работещи майки на деца над 6 месеца

http://www.cross.bg/petkov-biser-tryda-1543162.html

/КРОСС/ Родителите, които се върнат на работа след шестия месец от раждането на детето си, ще получават 50% от отпуснатото им обезщетение. Това каза на брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предава БНТ. „От дневния ред на днешното заседание на МС, както вече е известно, беше приета Наредбата за изменение и допълнение за работното време, почивките и отпуските, с която на практика се провеждат в действие промените в Кодекса на труда и Кодекса за социалното осигуряване, които бяха извършени в края на миналата година и които влизат в сила от 1 юни т.г. Става дума за новите видове отпуски, които се регламентират и възможността за получаване на новия вид обезщетение от родителите, които съответно ще се върнат на работа след шестия месец след раждането на детето, но ще имат възможност да получават 50% от размера на обезщетението, което им е отпуснато", обясни Петков. По думите му наредбата включва прецизиране на механизма за сумирано изчисляване на работното време. На въпрос как ще се отрази на тристранния диалог напрежението между работодателите и синдикатите заради разминаванията по минималната работна заплата, Бисер Петков отговори, че ръководството на Министерството на труда и социалната политика е провело срещи с двата синдиката и с представителите на петте работодателски организации по широк кръг от теми, свързани с приоритетите на социалната сфера, политиките по доходите и социалния диалог

КЗП: „Внимавайте с разновидностите на туристическите пакети All Inclusive”

http://www.moreto.net/novini.php?n=351448

При резервирането на летните почивки хората да не се изкушават от нереалистични оферти и да бъдат внимателни по отношение на туристическите пакети, чиито наименования включват термина All Inclusive. Върху това акцентира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Директно” по телевизия BG On Air, предаде Moreto.

Обновяват кухненския блок и санитарните възли във великотърновска детска градина

https://www.24chasa.bg/region/article/6226597

Обновяват кухненския блок и санитарните възли във великотърновска детска градинаКухненският блок и санитарните възли в целодневна детска градина „Здравец” във Велико Търново ще бъдат основно обновени през летния сезон. Ремонтните дейности са планувани за второто полугодие на 2017 г., подменени ще бъдат също водоснабдителните и канализационните съоръжения в тези помещения. Засегнатата мазилка по фасадата на сградата също ще

Служебният енергиен министър се връща начело на "Булгаргаз"

http://www.mediapool.bg/sluzhebniyat-energien-ministar-se-vrashta-nachelo-na-bulgargaz-news263975.html

Доскорошният служебен министър на енергетиката Николай Павлов се връща начело на държавния газов доставчик "Булгаргаз", реши съветът на директорите на компанията майка на дружеството "Български енергиен холдинг". Така след три месеца и половина служба, чиято цел явно е била "топлене" на мястото", Стоян Янчев е сменен и постът отново е даден на Павлов. 31-годишният Янчев бе назначен в "Булгаргаз" на 31 януари. Преди това той беше съдружник в благоевградската фирма "Ай-Кепитъл". Сега Павлов отново поема ръководството на газовото дружество, пред което стоят редица изпитания като предоговарянето на условията за доставка на руски природен газ след окончателното решение на Европейската комисия по антимонополното дело, заведено срещу руския концерн за злоупотреба с господстващо положение в България и още седем държави членки на Евросъюза. Промените в "Булгаргаз" ще влизат в сила след вписване на решенията на управата на държавния енергиен холдинг в Търговския регистър към Агенцията по вписвания.

Амбулантен търговец продавал и незаконен тютюн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226615

Амбулантен търговец продавал и незаконен тютюн11 640 къса цигари и 10.7 кг нарязан тютюн без бандерол са иззети при проверка на частен имот в Лом. Това съобщиха от ОД на МВР - Монтана. На 16- ти май т.г. след сигнал в РУ – Лом за притежание на акцизни стоки без бандерол е извършена специализирана проверка от служители на група „Противодействие на икономическа полиция“,

МАЕ: Запасите от петрол към края на 2017 г. може да не спаднат до очакваното ниво

http://econ.bg/Новини/МАЕ-Запасите-от-петрол-към-края-на-2017-г-може-да-не-спаднат-до-очакваното-ниво_l.a_i.742722_at.1.html

Продължаването на срока на споразумението, сключено в края на 2016 година между водещите страни производителки на петрол може да е недостатъчно за...

Путин се похвали със значителен ръст в стокооборота с Италия

http://www.cross.bg/italiya-pytin-tazi-1543163.html

/КРОСС/ Стокооборотът между Русия и Италия е нараснал на 28% през януари и февруари тази година. Това съобщи президентът на РФ Владимир Путин, цитиран от Russia today. "За съжаление, наблюдавахме лек спад на оборота. Но веднага след като станахте премиер, търговията започва да расте. В първите два месеца на тази година тя е плюс 28%", каза Путин в разговори с Паоло Джентилиони. Руският лидер заяви, че двете страни са поддържали интензивни контакти на политическо ниво, съобщава РИА Новости. "Руската федерация и Италия ще развиват сътрудничество в областта на енергетиката", съобщи още Путин. „Засегнахме обещаващите области на сътрудничество, включително в енергийния сектор", подчерта Путин, напомняйки, че Русия осигурява 43 % от потребностите от газ на Италия. „Съгласихме се и занапред да развиваме ефективно сътрудничество в тази сфера", допълни руският лидер. По време на срещата министър-председателят на Италия Паоло Джентилиони оцени руско-италианските отношения като успешни, дори отлични.      

Вижте дъщеричката на Ицко Финци и Лиза Боева

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vizhte-dyshterichkata-na-icko-finci-i-liza-boeva-6069235

Лиза Боева публикува снимка в социалните мрежи, където отново събра десетки поздравления за щастливото събитие

Путин се похвали със значителен ръст в стокооборота с Италия

http://www.cross.bg/italiya-pytin-godina-1543163.html

/КРОСС/ Стокооборотът между Русия и Италия е нараснал на 28% през януари и февруари тази година. Това съобщи президентът на РФ Владимир Путин, цитиран от Russia today. "За съжаление, наблюдавахме лек спад на оборота. Но веднага след като станахте премиер, търговията започва да расте. В първите два месеца на тази година тя е плюс 28%", каза Путин в разговори с Паоло Джентилиони. Руският лидер заяви, че двете страни са поддържали интензивни контакти на политическо ниво, съобщава РИА Новости. По време на срещата министър-председателят на Италия Паоло Джентилиони оцени руско-италианските отношения като успешни, дори отлични.  

Лиза Боева показа дъщеричката на Ицко Финци

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/liza-boeva-pokaza-dyshterichkata-na-icko-finci-6069235

Лиза Боева публикува снимка в социалните мрежи, където отново събра десетки поздравления за щастливото събитие

Събарят 45 незаконни къщи в Столипиново

http://www.cross.bg/nezakonni-stolipinovo-postroiiki-1543160.html

/КРОСС/ Акция по премахването на 45 незаконни гаражи и павилиони започна в пловдивския квартал "Столипиново". Тя ще продължи повече от седмица, a днес протече изключително спокойно, предава БНТ. Някои от хората сами бяха вдигнали незаконните си постройки, след като са получили предупреждения за планираното събаряне. Други ще трябва да платят разходите по премахването, направени от Общината. Повечето от планираните за премахване постройки в квартала са незаконни още от момента на тяхното изграждане. Те са поставени без никакви разрешителни и изобщо не подлежат на узаконяване. За други не е плащан общински наем продължително време и затова от местното кметство прибягват до крайната мярка. Днешната акция беше подсигурена от масирано полицейско присъствие, но до напрежение не се стигна.    

Къща за развод - всеки отплава с половината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6223076

Къща за развод - всеки отплава с половинатаХоландското архитектурно студио OBA разработи с дизайнера Омар Кбири концепция за дом, който в буквалния смисъл се разделя на две при евентуален развод. Ако все пак съпрузите не желаят да се разделят окончателно, някой може да реши да се усамоти за размисъл, като се прегради или отплава с половината от жилището.

Напрежение и девет пострадали при сбиване пред посолството на Турция в САЩ

http://www.cross.bg/naprezhenie-i-devet-postradali-pri-sbivane-pred-posolstvoto-na-tyrtziya-v-sasht-1543161.html

/КРОСС/ Най-малко деветима души бяха ранени, двама от които - тежко, в сблъсък между привърженици и противници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган пред турското посолство във Вашингтон. Двама души са били арестувани, като единият е обвинен за нападение на полицай, предава bTV. Сблъсъците избухнаха снощи само няколко часа след срещата на Ердоган с американския му колега Доналд Тръмп. Полицията реагира и спря движението, а на мястото на инцидента пристигнаха линейки и пожарни коли. Засега не е ясно коя от групите е започнала свадата.    

Петков: Ако родител се върне на работа след 6-ия месец от раждането на детето, ще получава 50% от отпуснатото обезщетение

https://www.actualno.com/society/petkov-ako-roditel-se-vyrne-na-rabota-sled-6-ija-mesec-ot-rajdaneto-na-deteto-shte-poluchava-50-ot-otpusnatoto-obezshtetenie-news_611800.html

Родителите, които се върнат на работа след шестия месец от раждането на детето си, ще получават 50% от отпуснатото им обезщетение. Това каза на брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. „От дневния ред на днешното заседание на МС, както вече е изв

Задържаха над 5 тона платове на "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/region/article/6226598

Задържаха над 5 тона платове на "Капитан Андреево"На граничния пункт с Турция "Капитан Андреево" са били задържани 204 рула плат с тегло 5422 килограма, съобщиха от Агенция "Митници". Текстилът е бил транспортиран в товарен автомобил с българска регистрация от Турция, а превозното средство е било отклонено за щателна проверка по метода "анализ на риска".

Телефонен измамник отива на съд

//dariknews.bg/regioni/sliven/telefonen-izmamnik-otiva-na-syd-2024002

 По искане на Районна прокуратура – Елхово съдът задържа под стража Лазар Х. на 38 години Елхово.

Той е обвинен за това, че на 06 февруари 2017година  около 11.30 часа  е  възбудил и поддържал  заблуждение  у  Ангелина А., че е служител   на МВР,  участващ в операция  по залавяне   н

Започва петдневна обиколка с електрически велосипеди

//dariknews.bg/regioni/vraca/zapochva-petdnevna-obikolka-s-elektricheski-velosipedi-2024174

Днес от площад „Бдинци“ във Видин бе даден стартът на петдневна обиколка с електрически велосипеди. В нея участват 40 журналисти и туроператори от България и Румъния. Те бяха приветствани от заместник-кмета на Община Видин Венци Пасков. „Поздравявам Ви от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков

Нови работни места в община Болярово

//dariknews.bg/regioni/sliven/novi-rabotni-mesta-v-obshtina-boliarovo-2024172

Пет работни места осигурява община Болярово по Регионалната програма за заетост и обучение за 2017.

Назначените безработни ще бъдат общи работници, като трудовата им заетост ще е в рамките на шест месеца, на пълен работен ден – осем часа, а трудовото им възнаграждание ще е минималнат

Путин: В САЩ се развива политическа шизофрения

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-v-sasht-se-razviva-politicheska-shizofreniia-2024173

Русия е готова да предостави стенограмата от разговора междуТръмп и Лавров

Хванаха трима наркодилъри от ул."Ружа" в Добрич

//dariknews.bg/regioni/dobrich/hvanaha-trima-narkodilyri-ot-ul.ruzha-v-dobrich-2024176

Трима добричлии са задържани с полицейска мярка за срок от 24 часа за наркоразпространение, съобщават от полицията. Това са Д.А. (38 г.), С.К. (42 г.) и С.М. (18 г.). Те са разкрити при проверка вчера следобед в микробус "Мерцедес" в района на ул. „Ружа”. В колата е намерена металн

Николай Пехливанов е новият областен управител на Софийска област

//dariknews.bg/regioni/sofiia/nikolaj-pehlivanov-e-noviiat-oblasten-upravitel-na-sofijska-oblast-2024175

Правителството назначи Николай Пехливанов за областен управител на област София и освободи досега заемалата длъжността Диана Тонова,.

Обла

„Благуните“ тази вечер са в Бургас

//dariknews.bg/regioni/burgas/blagunite-tazi-vecher-sa-v-burgas-2024177

Симпатичните герои от първия български куклен сериал “Благуните“, които всяка вечер в продължение на два сезона пожелаваха “Лека нощ” на децата от телевизионният екран ще гостуват за пръв път в Бургас в спектакъла „Още един прекрасен ден“. Той започва в 18.00 часа на сцената на Културния дом на неф

Международен форум за младите хора и четенето ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351441

Международен форум на тема "Младите хора, четенето и библиотеките" ще се проведе на 18 и 19 май във Варна, научи Moreto.net. Темите, които ще се обсъждат са младите хора и четенето, като предпоставка за творчество и активна гражданска позиция, инициативите на различните културни институти за привличане на младата аудитория, библиотеката, като пространство за споделяне на знания и добри практики, съвременните методи за комуникация в библиотеките.

ООН внесе предложение за изготвяне на нова конституция на Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226573

ООН внесе предложение за изготвяне на нова конституция на СирияПосредникът на ООН връчи на представителите на сирийското правителство и опозицията предложение за изготвяне на нова конституция - една от големите теми от дневния ред в преговорите, които бяха подновени вчера в Женева, предаде БТА. Делегацията на режима начело със сирийския посланик в ООН Башар ал Джафари и представителите на Висшия комитет по

Шестима души са пострадали при експлозия в завод за барут в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226592

Шестима души са пострадали при експлозия в завод за барут в ПолшаСилна експлозия разтърси завод за барут в югозападната част на Полша, предава информационната агенция TACC, цитирана от "Фокус". По данни на местните медии инцидентът се е случил около 10 часа (местно време) в сряда. Съгласно предварителната информация в резултат на взрива са пострадали шестима души.

Младежът, ритнал жена в Бургас, влиза в психиатрия

http://offnews.bg/news/n_1/n_655785.html

Младежът, който ритна жестоко в гръб възрастна жена на спирка в Бургас, е настанен в Центъра за психично здраве - Бургас. От полицията в града уточняват, че по случая е образувано досъдебно производство, но предстои да бъде изяснено дали младежът е вменяем и дали може да бъде привлечен към наказателна отговорност. Разследването е образувано на 9 май. Тогава към 15.20 часа на автобусна спирка в ж.к. „Изгрев“ в областния град на 72-годишна жителка на града е била нанесена средна телесна повреда. След сигнала незабавно са предприети действия за издирване на извършителя. Установено е, че това е 26-годишен жител от Бургас. Установено е, че той е наранил жената по хулигански подбуди. Назначена му е съдебно-психиатрична експертиза, тъй като има данни, че мъжът страда от психическо заболяване.  Назначена е съдебно-медицинска експертиза на пострадалата. От мястото на инцидента са иззети камери, записали инцидента, и е назначена техническа експертиза. По случая са разпитани множество свидетели – очевидци. Работата по случая продължава. От случая беше разпространено видео , от което се вижда, че свидетелите не смеят да спрат мъжа, който след първия ритник се отдалечава. Той после се връща, отново се отдалечава и се връща с паве, но не го хвърля. Качва се на автобус и чак тогава свидетели се обаждат на тел. 112 и разказват какво се е случило. Оттам пращат екипи на Спешна помощ и полицията. Жената е откарана в болница, тя е със счупен крак. Предстои ѝ операция, при която ще ѝ поставят импланти.

Горанов запазва консерватизъм в бюджета

http://econ.bg/Новини/Горанов-запазва-консерватизъм-в-бюджета_l.a_i.742721_at.1.html

В новата 3-годишна бюджетна прогноза запазваме консервативна фискална политика като предпоставка за устойчиво развитие и икономически...

Македонският президент даде на Заев мандат за правителство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/17/2972661_makedonskiiat_prezident_dade_na_zaev_mandat_za/?ref=rss


Македонският президент Георге Иванов връчи на лидера на социалдемократите Зоран Заев мандат за съставяне на правителство, съобщава държавнага агенция МИА. Новината дойде, след като Иванов отказваше да даде мандата в продължение на месеци, а напрежението в Скопие ескалира след избора на етнически албанец за председател на парламента.

Според източници от президентството, цитирани от електронното издания МКД, казват, че според Иванов Заев вече е дал гаранции, че така...

Ципрас е обсъдил гръцкия дълг в телефонен разговор с Меркел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226589

Ципрас е обсъдил гръцкия дълг в телефонен разговор с МеркелВ навечерието на гласуването на новите мерки за икономии, правителственият лидер на Атина Алексис Ципрас е провел телефонен разговор с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, в рамките на който двамата лидери са обсъдили гръцкия дълг, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус".

Заместник министър на регионалното развитие е сниман в нацистки поздрав

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/17/2972603_zamestnik_ministur_na_regionalnoto_razvitie_e_sniman_v/?ref=rss


Заместник-министърът на регионалното развитие Павел Тенев се e снимал преди 9 години, позирайки в нацистки поздрав с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Кадърът е от личния му профил във фейсбук, но няколко часа след назначението профилът бе изтрит, съобщи "Сега". Тенев е от квотата а "Обединени патриоти", предложен е от НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов.

"Прясно назначеният зам.-министър се оказа...

Триста мигранти бяха евакуирани от пожари в бежански центрове в Швеция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226559

Триста мигранти бяха евакуирани 
от пожари в бежански центрове в ШвецияШведската полиция заяви, че разследва три пожара в бежански центрове, при които може да става дума за палеж, съобщи БТА. Органите на реда заявиха, че над 300 кандидати за убежище са били евакуирани заради пожари през изминалата нощ в сгради, използвани за настаняване на мигранти във Векшьо, Хултсфред и Борбю в Южна Швеция.

Бисер Петков: 26 хил. деца с увреждания получават семейна помощ тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226548

Бисер Петков: 26 хил. деца с увреждания получават семейна помощ тази годинаДецата, които получават семейната помощ по Закона за семейните помощи за деца са около 26 000 и за тази година в бюджета сумата, която е предвидена за изплащане, превишава 160 млн. лв. Това разясни на брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщи Фокус. Той посочи, че е готов да проведе среща с представители на

Политици и генерали работят за отстраняването на Тръмп

http://clubz.bg/54018-politici_i_generali_rabotqt_za_otstranqvaneto_na_trymp

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че е подал строго секретна разузнавателна информация на руския външен министър Сергей Лавров по време на среща миналата седмица в Белия дом. Поредният скандал около Тръмп, доверил на Москва секрети, получени от израелското разузнаване, стана повод в САЩ да се заговори дори за отстраняването му от влас. По този повод експертът по САЩ проф. Кристиан Хаке дава интервю за интернет изданието на германското сп. “Фокус”, което предлагаме на вниманието ви.

- Господин Хаке, Тръмп има ли право да подава секретна информация?

- По принцип той може да прави, каквото поиска, тъй като е президент на Съединените американски щати. Въпросът е какви ще са последиците? Точно затова сега иде реч – какво точно е споделил. Той вече потвърди, че е имало нещо, но все още не е ясно какво точно е било. Ако е така, както го оповести “Вашингтон пост”, то аз го смятам за изключително проблематично за САЩ и техните съюзници.

- Какви международни последици съзирате?

- Подобно подаване на информация застрашава тайните служби на съюзници, преди всичко, когато те достигат до една държава, като Русия, която при определени обстоятелства преследва протворечиви интереси в Сирия. Информацията е била добита от центъра на “Даеш” (“Ислямска държава”). Сега джихадистите усилено ще издирват информатора.

- Как си обяснявате хода на Тръмп?

- Той се смята за невинен, като че ли е споделил информация на партньор в битката срещу “Даеш”, с когото са на един фронт. Може ли да е толкова наивен? Да. Но би могло и да е маневра за отклоняване на вниманието от аферата с ФБР.

- Какви последици за Тръмп ще има издаването на секретна разузнавателна информация, ако това се докаже?

- Тайните служби вече се въздържат да му подават информация и ще става все по-лошо. Този човек етично и политически не може да бъде обуздан, а в международен мащаб вече не го приемат сериозно. При  едно световно положение, каквото то е днес, това е крайно опасно.

- Преброени ли са дните му?

- Да, но според мен в близко бъдеще няма вероятност да започне процедура по отстраняването му от власт. Дори ако това се гласува в Конгреса, ще се провали в Сената, където се изисква мнозинство от две трети. Би трябвало да се случи нещо в редиците на републиканците – ключови фигури, стреляни зайци, които досега са мълчали и са смятали, че на Тръмп му трябва време, тайно ще подготвят план за отстраняването му.

- Това звучи, като че ли се подготвя преврат?

- Никога не бива да се казва никога, тъй като този човек направи САЩ в страната и света за посмешище. Никога досега в историята на САЩ не е имало военен преврат. Но има друг път – 25-ата поправка в конституцията. Ако президентът физически или психически е негоден да управлява и ако това го установят вицепрезидентът и правителството, тогава президент ще стане Майк Пенс (вицепрезидентът – б. р.). Няма да ме учуди, ако политици и военни работят точно в тази посока.

- Как оценявате първите седмици от президентството на Тръмп?

- През изминалите 100 дни не виждам способност да се поучи. Той е непредвидим и откъдето и да го погледнеш – фукльо. В Белия дом цари хаос, Тръмп става все по-самотен. Той съвсем не е глупав, но разсъждава по свой начин, тъй като е длеч от политиката. В историята на САЩ подобно нещо не е било. Президентът е най-големият риск за сигурността на САЩ.

- Кой би могъл да се превърне в най-големия враг на Тръмп?

- Пресата. Има отговорни сътрудници в Белия дом, които си сътрудничат с журналистите. Четвъртата власт, медиите, в САЩ се захранват с информация, както навремето при аферата “Уотъргейт”. Къртица подава важна информация и това е сламката, за която се хващаме.

- Няма ли Тръмп да се первърне сам в най-големия си враг?

- Естествено, че при детската си нагласа сам може да стигне до положение да каже, че сам се отказва от властта. Той усеща, че не владее положението. Той е и остава мултимилиардер и като такъв можеше да се изхвърля. Но не се справя като президент на най-голямата демокрация в света, конфронтиран с разделение на властите, достойнство и морал. Той усеща, че системата работи срещу него. В проблем може да се превърне и неговата, и на семейството му икономическа обвързаност. Че чужди делегации отсядат единствено в хотела “Тръмп” във Вашингтон – такава обвързаност всъщност е нещо немислимо.

- Значи примката около врата на президента би могла да се затегне?

- Ако стане ясно, че неговите фирми използват преки контакти на президента. Това вече е така при неговата дъщеря. Тя е служителка в Белия дом и като такава най-вероятно има огромни икономически предимства, примерно права за продажби в Китай. Ако се съберат достатъчно доказателства, семейство Тръмп няма да може да остане в Белия дом.

Вижда ли се краят на кризата в Македония?

http://www.euinside.eu/bg/blog/is-crisis-in-macedonia-coming-to-an-end

Най-после една добра новина от Западните Балкани, разтърсвани в последните месеци от постоянно покачване на напрежението, подновено дрънкане на оръжие, готовност за нови междуетнически конфликти и, разбира се, от услужливата роля на Русия. Македонският президент Георги Иванов най-сетне връчи ман ...

Кремъл отговори на скандала около срещата Тръмп-Лавров

http://www.cross.bg/lavrov-informatziya-trump-1543159.html

/КРОСС/ "Всеки контакт с американския президент е ценен и важен, но руската страна никога не е коментирала същността на преговорите", заяви помощникът на руския президент Юрий Ушаков, предава ТАСС. Той коментира журналистически въпрос за това колко важна е била за Москва информацията, която президентът на САЩ Доналд Тръмп е съобщил по време на среща с руския външен министър Сергей Лавров. От Белия дом са заявили на срещата, че са ангажирани с "обща заплаха" за авиобезопасността, пред която са изправени и Вашингтон, и Москва. Американските медии публикуваха информация, че по време на двустранната среща преди няколко дни Тръмп е разкрил пред Лавров информация за подготвяна терористична атака на борда на пътнически самолет. Оповестяването на тази информация може да застраши живота на израелски агент, внедрен в редиците на бунтовниците, според NBC News. Самият Тръмп каза, че има пълното право да споделя данни с Москва и нарече срещата с Лавров "забележителна".    

Опасните кърлежи завземат нови територии у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=351437

Разширяване на ареала на инфекциите с опасния кърлежов енцефалит у нас отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести. В страната има няколко случая, главно в Северна България, обясни пред „Труд“ директорът на звеното проф.

Скандалната реституция на метростанция в София стигна до Прокуратурата

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/skandalnata-restituciia-na-metrostanciia-v-sofiia-stigna-do-prokuraturata-239530/

Трябва да се прекрати възстановяването на земеделски земи в софийските квартали, коментира кметът Йорданка Фандъкова

Хиляди благодарни на ген. Тонев го изпратиха (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226543

Хиляди благодарни на ген. Тонев го изпратиха (Снимки)Над 200 души се поклониха пред тленните на бившия началник на ВМА ген. проф. Стоян Тонев в столичната църква "Света Неделя". Поклонението приключва в момента. На опашката бяха съпрузите Николай и Евгения Баневи, депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, журналистката Светла Петрова, имаше много негови колеги от ВМА и от дерматологичното съсловие като проф.

Европа плаши да спре да споделя информация със САЩ

https://vesti.bg/sviat/evropa-plashi-da-spre-da-spodelia-informaciia-sys-sasht-6069234

Според информации в медиите Тръмп застраашил живота на израелски шпионин, като споделил с Лавров разузнавателна информация

Възрастна жена от Велико Търново е дала 5100 лева и 7 грама злато на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226553

Възрастна жена от Велико Търново е дала 5100 лева и 7 грама злато на телефонни измамнициЖена на 70 години от Велико Търново е дала 5100 лева и седем грама злато на телефонни измамници за да "съдейства на полицията за задържане на престъпна група", съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в областния град, цитирани от БТА. Жената е хвърлила през прозореца всичките си спестени средства, след инструкции от мним полицаи.

Европа предупреди Тръмп за Русия и секретните данни

https://vesti.bg/sviat/evropa-predupredi-trymp-za-rusiia-i-sekretnite-danni-6069234

Според информации в медиите Тръмп застраашил живота на израелски шпионин, като споделил с Лавров разузнавателна информация

Тийнейджър сглоби най-лекия спътник

http://www.cross.bg/sharyk-zemyata-korpys-1543158.html

/КРОСС/ Индийски младеж построи спътник, който претендира да е най-лекият досега. 18-годишният ученик Рифат Шарук участвал в състезание на НАСА и затова неговото изобретение ще полети с една от мисиите на американската космическа агенция в края на юни тази година. Спътникът има единсвената цел да тества издръжливостта на своя корпус, отпечатан с 3D-принтер. "Машинката е снабдена с миникомпютър, който ще измерва скоростта, ускорението и магнитосферата на Земята", разказва Шарук. Скромното си тегло спътникът дължи на карбоновия си корпус, изработен по специална технология. В орбита около Земята устройството ще гравитира 4 часа, ще е активно и ще предава информация в продължение на 12 минути. Носи името "KalamSat" на покойния вече учен и бивш президент на Индия Абдул Калам. Източник: Нова ТВ

В САЩ се развива политическа шизофрения

http://pogled.info/svetoven/putin-gotov-da-predostavi-zapis-na-razgovora-tramp-lavrov.85878

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да предостави запис на разговора между руският външен министър Сергей Лавров и президента на САЩ Доналд Тръмп, обвинен, че е споделил класифицирана информация.

Част от "Люлин" 5 без топла вода за 2 месеца, част от "Надежда" 3 - за месец

http://offnews.bg/news/n_1/n_655780.html

Част от столичния квартал "Люлин" 5 остава без топла вода за близо два месеца, а част от "Надежда" 3 и "Младост" 3 - за месец, като причината е подмяна на участъци от топлопреносната мрежа, съобщи "Топлофикация-София".  В "Люлин" 5 бл. 512, 533, 541 вх. Е,Ж,З,И,К ще бъдат без топла вода между 11 май и 5 юли.  В бл. 522, 513, 541, вх. А,Б,В,Г,Д в същия квартал ще бъдат без топла вода от 11 май до 4 юни.  Спиране на топлата вода има и в ж.к. "Люлин" 3 бл. 306, 307, като тук то ще продължи от 11 май до 25 май.  В ж.к. "Надежда" 3 бл. 306, 307 ще са без топла вода от 11 май до 31 май, а в бл. 303, 304 и 305 спирането на топлата вода ще продължи от 11 май до 11 юни.  В "Младост" 3 топлата вода ще бъде спряна в бл. 324, 324А и 325А вх. 1, 2, 3, 4 - за периода от 9 май до 3 юни.  Спиране на топлата вода ще има и на ул. "Владайска" - в района на хотел "Шипка", като в района ще са без топла вода от 11 май до 6 юни. 

Служебният министър на енергетиката се връща като шеф на „Булгаргаз“

http://clubz.bg/54017-slujebniqt_ministyr_na_energetikata_se_vryshta_kato_shef_na_%E2%80%9Ebulgargaz%E2%80%9C

Доскорошният служебен министър на енергетиката Николай Павлов се връща като изпълнителен директор на „Булгаргаз“. Това реши съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Павлов заема мястото на Стоян Янчев, който бе назначен от кабинета „Герджиков“ на 31 януари. 

Николай Павлов пое управлението на „Булгаргаз“ в началото на 2016 г. За няма и година на поста той стабилизира и изведе на печалба продъненото държавно дружество.

През 2016 г. нетната печалба на „Булгаргаз” е 36,2 млн. лв. спрямо 22,6 млн. лв. загуба предходната година. Под ръководството на Николай Павлов дълговете се стопиха почти тройно до около 80 млн. лв. 

Сега бившият енергиен министър отново поема ръководството на газовото дружество. Пред компанията предстои тежката задача да участва в предоговарянето на условията за доставки на руски газ, след като Европейската комисия излезе с окончателно решение по делото за злоупотреба с господстващо положение на „Газпром“ в България и още седем европейски държави. 

Дъщеря и приятеля й са заподозрени в убийство на майка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226471

Дъщеря и приятеля й са заподозрени в убийство на майка14-годишно момиче от Долна Саксония и 15-годишният й приятел са заподозрени в убийството на 39-годишната майка, съобщава bild.de. В ранните часове на понеделника полицаите са открили безжизненото тяло, върху което е имало множество пробождания. Пристигналата линейка е констатирала смъртта. Според патолог причината за смъртта са прободните рани.

Постоянен арест за пияния шофьор, убил велосипедист в Плевенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226555

Постоянен арест за пияния шофьор, убил велосипедист в ПлевенскоПо искане на Окръжната прокуратура в Плевен съдът взе постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на мъжа, който при управление на автомобил е причинил смъртта на 19-годишен велосипедист при плевенското село Обнова, съобщиха от прокуратурата. Ренат К. е привлечен в качеството му на обвиняем.

Росен Петров: Слави ми беше като брат

https://www.actualno.com/showbusiness/rosen-petrov-slavi-mi-beshe-kato-brat-news_611789.html

В една много откровена изповед Росен Петров говори за разделите си със Слави, Бареков, Любо Нейков и Евтим Милошев. В интервю Разкрива дали вече е готов да стане баща и как върви връзката му с Карина. Той се надява със Слави Трифонов да не са прекъснали окончателно отношения

Бдителни патрули осуетиха кражба на гориво от камиони в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226367

Бдителни патрули осуетиха кражба 
на гориво от камиони в ТърновоСлед бързи и адекватни дйствия великотърновски полицаи предотвратиха кражба на дизелово гориво от резервоара на товарен автомобил, съобщи МВР. Вчера в 02,35 ч. при обход по ул. «Дълга лъка» в областния град униформени служители забелязали в близост до паркиран товарен автомобил с румънска регистрация, мъж със съмнително поведение.

Заловиха младежа, ритнал възрастна жена на спирка в Бургас (обновена)

http://www.cross.bg/byrgas-zhena-mladezha-1543157.html

/КРОСС/ Mладежът, ритнал брутално 72-годишна жена на автобусна спирка в Бургас, е 26- годишният Живко Кючуков и е криминално проявен, съобщи NOVA. Той е направил пълни самопризнания пред полицията. Престъплението е заснето от охранителна камера. От записа се вижда, че възрастната жена с нищо не е предизвикала действията на младежа. След ритника при падането си на тротоара тя е получила тежко счупване на таза и в момента е в бургаска болница. Нападателят не е задържан, защото има регистрация за психично заболяване. Той е настанен за лечение в Центъра за психично здраве в Бургас. Назначена е съдебно-психиатрична експертиза, която да установи състоянието му и дали той може да бъде привлечен към наказателна отговорност. По неофициална информация диагнозата му е шизофрения. Случаят се наблюдава от Районната прокуратура в Бургас. Започнало досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда по хулигански подбуди. Ще бъде направена техническа експертиза на камерите, записали инцидента и са разпитани очевидци на нападението. video:https://www.youtube.com/watch?v=c95SHmZ45fA  

Заловиха младежа, ритнал възрастна жена на спирка в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-zhena-ekspertiza-1543157.html

/КРОСС/ Mладежът, ритнал брутално 72-годишна жена на автобусна спирка в Бургас, е на 26 години и е криминално проявен, съобщи NOVA. Той е направил пълни самопризнания пред полицията. Престъплението е заснето от охранителна камера. От записа се вижда, че възрастната жена с нищо не е предизвикала действията на младежа. След ритника при падането си на тротоара тя е получила тежко счупване на таза и в момента е в бургаска болница. Нападателят не е задържан, защото има регистрация за психично заболяване. Той е настанен за лечение в Центъра за психично здраве в Бургас. Назначена е съдебно-психиатрична експертиза, която да установи състоянието му и дали той може да бъде привлечен към наказателна отговорност. По неофициална информация диагнозата му е шизофрения. Случаят се наблюдава от Районната прокуратура в Бургас. Започнало досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда по хулигански подбуди. Ще бъде направена техническа експертиза на камерите, записали инцидента и са разпитани очевидци на нападението.    

Байко Байков: Туристическият интерес на българите към Сърбия трайно расте

http://econ.bg/Новини/Байко-Байков-Туристическият-интерес-на-българите-към-Сърбия-трайно-расте_l.a_i.742720_at.1.html

Интересът на българските туристи към Сърбия нараства устойчиво през последните години. Почти пет години наблюдаваме този процес.  Той е...

Мъж е задържан в психиатрична клиника, след като нападна пенсионерка на спирка в Бургас

http://www.mediapool.bg/mazh-e-zadarzhan-v-psihiatrichna-klinika-sled-kato-napadna-pensionerka-na-spirka-v-burgas-news263974.html

26-годишен мъж беше задържан в психиатрична клиника в Бургас, след като на 9 май нападна 72-годишна жена на спирка в града, съобщиха от МВР. Кадри от охранителна камера, заснела нападението, се появиха в социалните мрежи и предизвикаха масово възмущение от факта, че никой на спирката дори не се опитва да защити пенсионерката. На видеото се вижда как младият мъж се приближава в гръб до потърпевшата и й нанася ритник в гърба. Малко след това се връща, за да й каже нещо и след това отново излиза от кадър. Задържаният е нанесъл средна телесна повреда на жената – тя е със счупен крак. На нападателя е назначена съдебно-психиатрична експертиза, тъй като има данни, че е психично болен, уточняват още от МВР. Ако това се потвърди нападателят ще бъде освободен от наказателна отговорност.

Президентът на Южна Корея: Има голяма вероятност от военен сблъсък със Северна Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=351446

Новоизбраният президент на Южна Корея Мун Дже-ин предупреди в сряда, че съществува „голяма вероятност“ от избухването на въоръжен конфликт със северната съседка на страната заради ядрените амбиции на режима в Пхенян, предава AFP. „Живеем в реалност, в която има голяма вероятност от военен сблъсък“ по протежение на оспорваната морска граница край западното крайбрежие на Корейския полуостров или по укрепената сухоземна граница, която разделя двете държави, подчерта Мун по време на посещение в Министерството на отбраната в Сеул.

Как остаряха красавиците от "Спасители на плажа"

https://vesti.bg/lyubopitno/kak-ostariaha-krasavicite-ot-spasiteli-na-plazha-6069226

За 25 години и истинската революция, която направи сериалът, как изглеждат сега горещите момичета и момчета

Боби Михайлов ще развива женския футбол

http://offnews.bg/news/n_1/n_655781.html

Българският футболен съюз си поставя за цел да увеличи двойно броя на жените, практикуващи футбол, до 2020 г. Президентът на БФС и член на Изпълнителния комитет на УЕФА Борислав Михайлов обяви тази важна точка от стратегията на федерацията в деня, в който стартира кампанията на УЕФА Together #WePlayStrong в подкрепа на женския футбол. Кампанията ще върви в цяла Европа и е подкрепена от паневропейско изследване за ролята на футболната игра върху увереността на жените и особено на момичетата в тийнейджърска възраст. “За Българския футболен съюз е много важно поне да стартира процес, който да дава повече възможности на момичетата от всички възрасти да играят футбол”, сподели президентът Борислав Михайлов. В България кампанията на УЕФА ще бъде върви заедно с българския слоган “Хайде да ритаме!”, който обединява всички Grassroots-активности на федерацията. “България е домакин на финалите на Европейското първенство за девойки до 17 г. през 2019 г. В новия стратегически план на БФС за развитието на футбола, който се изготвя в момента, се предвижда да дадем тласък на женския клон от играта и по-специално да приобщим колкото се може повече момичета към футболната страст. Това е важно, както заради популярността на нашия спорт като цяло, така и заради социалния ефект, който футболът упражнява върху психическото и физическото здраве на хората”, подчерта още Михайлов. “Играйте футбол за удоволствие и, най-вече, за да сте здрави”, завърши президентът на БФС и призова: “Хайде да ритаме!”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване