ЕС заплаши Полша и Унгария за бежанците

http://www.cross.bg/tpyabva-polsha-yngariya-1543128.html

/КРОСС/ Европейската комисия даде на Полша и Унгария срок до юни да започнат да приемат квотите от имигранти от Италия и Гърция. В противен случай двете държави в Централна Европа рискуват да им бъдат наложени санкции. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия, цитирано от news.bg. Eвpoпeйcĸият cъд щe oбcъди зaĸoннocттa нa eмигpaнтcĸитe ĸвoти. Πpиcъдaтa тpябвa дa бъдe издaдeнa дo ĸpaя нa гoдинaтa. Eĸcпepтитe cмятaт, чe cъдът нaй-вepoятнo щe peши в пoлзa нa ЕК. Toгaвa Унгapия и Πoлшa щe тpябвa дa ce пpидъpжaт ĸъм peшeниeтo. Aĸo нe гo нaпpaвят, щe ce cблъcĸaт c пocлeдcтвиятa, и финaнcoви, и пoлитичecĸи.    

Бисер Петков: Не съм оптимист относно размера на минималната заплата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226030

Бисер Петков: Не съм оптимист относно размера на минималната заплатаНовото ръководство на Министерството на труда и социалната политика проведе срещи със синдикалните и работодателските организации. Акцентът бе поставен върху готовността на двете страни заедно с държавата да постигнат споразумение относно размера на минималната работна заплата. Това заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер

Безплатно измерват кръвното на варненци по повод днешния Международен ден на хипертонията

http://www.moreto.net/novini.php?n=351417

С безплатно мерене на кръвно и консултации във Варна ще бъде отбелязан Международния ден на хипертонията, научи Moreto.net. Днес - 17 май, от от 10 до 16 часа, на входа на Морската градина всеки желаещ ще може да измери кръвното си или да получи консултация.

Без сближаване на позициите между Тръмп и Ердоган

http://www.cross.bg/erdogan-trump-tyrtziya-1543127.html

/КРОСС/ Президентите на съединените щати и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган си обещаха да намалят напрежението между двете съюзни държави. Проблем остава американската подкрепа за сирийските кюрди, които се бият срещу "Ислямска държава", но са врагове на властта в Анкара, предава БНТ. Срещата между Доналд Тръмп и Реджеп Тайп Ердоагн беше приятелска и двамата сипеха похвали и мили думи един към друг. Чуха се думи като "скъп приятел", "силен съюзник", "исторически обрат в отношенията", "непобедим съюз". Но това бяха думите на повърхността, иначе от изказванията и на Тръмп, и на Ердоган пролича, че няма сближаване на позициите между тях, особено по отношение на борбата с тероризма. Още преди да се качи на самолета за Вашингтон Ердоган е цитиран да казва: "Или сме стратегически партньори и вземаме решенията заедно, или всеки тръгва по своя път". Кой е най-трънливият проблем между двамата? Най-трънливият проблем между двамата е стратегията за борба с "Ислямска държава" в Сирия. Само седмица преди посещението на Ердоган във Вашингтон Белият дом обяви, че ще продължи да финансира кюрдските сили за защита на народа в Северна Сирия. А за Турция те са част от организацията ПКК, организацията на кюрските сепаратисти, които организират серия от атентати в Турция. В изказванията на двамата не пролича сближаване в тази позиция

Родители на деца с увреждания на пореден протест

http://offnews.bg/news/n_1/n_655745.html

Родители на деца с увреждания ще протестират днес за пети път срещу политиката на държавата за лицата в неравностойно положение.  Недоволството им е под мотото „Живот и след 18 г. чрез гарантиране на лична помощ за деца с увреждания”. Шествието ще тръгне от Народното събрание, ще мине през сградата на Министерския съвет и ще се върне пред парламента. Сред исканията на протестиращите е и да се направи електронен регистър на хората с увреждания. Родителите настояват децата им да получават лична помощ според потребностите и след 18 години.  Лекарите от столичните ТЕЛК комисии подкрепят исканията на майките и предлагат промени в наредбата за медицинска експертиза – завишаване на процента за намалена работоспособност на някои тежки заболявания, както и разширяване на списъка от заболявания, за които се дава пожизнен ТЕЛК, информира бТВ. 

Шампионът Мъри загуби тежко на старта в Рим и задълбочи колебанията си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/17/2972381_shampionut_muri_zagubi_tejko_na_starta_v_rim_i/?ref=rss


Шампионът Анди Мъри беше детрониран още в първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Водачът в световната ранглиста, който преди два дни стана на 30 години, допусна тежка загуба с 2:6, 4:6 от представителя на домакините Фабио Фонини.

За шотландеца това беше пореден слаб резултат. Преди седмица той отпадна рано и в Мадрид, където загуби от щастливия губещ в квалификациите Борна Чорич.

За разлика от Мъри вторият в схемата Новак...

Японската принцеса Мако ще се омъжи за свой състудент

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6226006

Японската принцеса Мако ще се омъжи 
за свой състудентПървата внучка на японския император Акихито - принцеса Мако се сгодява за бившия си състудент Кей Комуро, съобщи БТА. Планира се годежът да бъде обявен официално, когато бъде завършена необходимата подготовка, посочи на пресконференция представител на управлението по въпросите на императорския двор.

Пълна парализа в Гърция заради всеобща стачка

http://www.cross.bg/gurtziya-merki-pravitelstvoto-1543126.html

/КРОСС/ 48-часова стачка започват болничните лекари в Гърция срещи новите мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната. Те се включват към стачката на журналисти и служители на фериботите, които започнаха вчера. Гърция спря днес, няма достъп до островите нито по въздух, нито по море, предава БНР. За 4 часа стачкуват авиодиспечерите, това означава, че има отменени много полети. В Атина метрото ще се движи с почасово прекъсване. Градският транспорт също не се движи. Пълен хаос е по пътищата. Лекарите ще приемат само по спешност. Затворени остават магазини и аптеки. Мерките трябва да бъдат приети, защото за Гърция няма друг път, но социалното недоволство е много силно. Лекарите обвиняват правителството, че новите мерки не само ще доведат до орязване на пенсиите, но и до уволнения и съкращения в здравната система. Стачката в болниците съвпада с общата стачка на двете най-представителни синдикални централи в страната. Тридневните протести стават в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с новите мерки за икономии. В рамките на предварителното споразумение, постигнато с кредиторите в началото на месеца правителството прие да плати над 3 милиарда евро, като събере тези средства от съкращения на пенсии и от данъци. Законопроектът трябва да бъде гласуван утре, а окончателното споразумение по тези мерки трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22-ри май.    

И най-много алкохол пият в...

https://www.actualno.com/curious/i-naj-mnogo-alkohol-pijat-v-news_611705.html

Литва е на първо място в света по употреба на алкохол. Това заяви представител на Световната здравна организация. Служителят на СЗО Гауден Галеа е заявил за Sputnik Литва, че по последни данни в страната е регистрирано рекордно потребление на алкохол, съобщи БГНЕС. По данни на

САЩ може да забранят лаптопи и таблети и в салоните на самолетите от Европа

http://www.mediapool.bg/sasht-mozhe-da-zabranyat-laptopi-i-tableti-i-v-salonite-na-samoletite-ot-evropa-news263964.html

Официални представители на САЩ и европейски държави ще обсъдят планове за разширяване на обхвата на американската забрана за внасяне на лаптопи и таблети в пътническите салони на самолети, пътуващи към САЩ, предаде Асошиейтед прес. Идеята е тази забрана да обхване и полети от Европа - нещо, което ще предизвика логистичен хаос в най-натоварения въздушен коридор в света. Близо 65 милиона души годишно пътуват между Европа и Северна Америка. Над 400 полета всекидневно свързват двата континента. Много от тези пасажери пътуват по работа и разчитат на електронните си устройства, за да работят по време на полет. Авиопревозвачи казват, че е само въпрос на време забраната да бъде въведена, но това породи тревога сред представители на Европейския съюз, които искат да научат повече за евентуални нови заплахи, както и за смущенията, до които ще доведе този ход. Не е ясно и доколко е безопасно да се държат в багажното отделение толкова много електроники с леснозапалими литиеви батерии. Експерти казват, че е по-лесно да се активира бомба в пътническия салон и че е нужна по-малка взривна сила да се свали самолет, отколкото ако експлозивът се намира в багажното. Освен това чекираният багаж преминава през по-щателни проверки, отколкото ръчният. През март САЩ въведоха такава забрана за около 50 полета дневно от 10 града, предимно в Близкия изток. Тя бе тежък удар за близкоизточните авиолинии. Най-голямата авиокомпания в региона "Емирейтс" се оплака от голям спад в печалбите заради намалялото търсене на билети за САЩ и разходите по предоставяне на лаптопи по време на полет за някои пътници. Великобритания последва примера на САЩ и въведе забрана за внасяне на лаптопи и таблети на полетите от Турция, Ливан, Йордания, Египет, Тунис и Саудитска Арабия. Американската забрана важи за полетите от Аман, Кувейт, Кайро, Истанбул, Джеда, Рияд, Казабланка, Доха, Дубай и Абу Даби. Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул заяви, че също обмисля да наложи такава мярка, но отказа да назове причината. "Като премиер, защитаващ нашата национална сигурност и интерес, трябва да бъда предпазлив и дискретен по въпросите в областта на националната сигурност. Моята работа не е да правя спекулативни коментари по медиите", каза Търнбул. Австралия "ще работи в тясно сътрудничество с партньорите си по света" по безопасността на въздухоплаването. Забраната за лаптопи и подобна електронна техника в пътническите салони на самолетите за САЩ вероятно ще бъде разширена до други страни, предаде междувременно Ройтерс, като се позова на представител на американското министерство на вътрешната сигурност. Той заяви, че вероятно забраната ще дасегне и самолети, идващи отвъд близкоизточния регион, както и идващи от Европа.

САЩ ще разширят забраната за лаптопи в самолета

http://www.mediapool.bg/sasht-shte-razshiryat-zabranata-za-laptopi-v-samoleta-news263964.html

Забраната за лаптопи и подобна електронна техника в пътническите салони на самолетите за САЩ вероятно ще бъде разширена до други страни, съобщи Ройтерс.   Представител на американското министерство на вътрешната сигурност каза, че вероятно забраната ще обхване и самолети, идващи от Европа.   Подобна забрана САЩ въведоха в края на март по отношение на самолети, идващи от 10 големи летища в Йордания, Египет, Турция, Саудитска Арабия, Мароко, Катар и ОАЕ.   Причината беше опасение, че в самолетите може да бъдат внесени бомби, скрити преносими компютри и други по-големи електронни устройства.

Стачка блокира Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_655746.html

Стачка ще блокира Гърция. Синдикатите протестират заради новите фискални съкращения. Фериботът ще остане затворен за два дена, шофьорите в Атина ще спират работа от 11 ч. предиобед до 16 ч. днес. В четвъртък и петък те няма да работят от 9 до 21 ч. Няма да има връзка между островите за 48 часа, защото докерите също ще стачкуват. Журналистите също планират стачка, така че няма да има и вестници. Стачката ще засегне и обществените болници, като и откритите пазари.

Родители на деца с увреждания излизат на протест

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-detza-zabolyavaniya-1543125.html

/КРОСС/ Родители на деца с увреждания излизат на протест днес. Той е под мотото „Живот и след 18 г. чрез гарантиране на лична помощ за деца с увреждания". Това е петият пореден протест срещу действащата социална политика за лицата в неравностойно положение, съобщава бТВ. За пореден родителите ще поискат от държавата бюджет за лична помощ според потребностите на човека с увреждане, както и изготвянето на регистър на лицата с увреждания по заболявания. Лекарите от столичните ТЕЛК комисии подкрепят исканията на майките и предлагат промени в наредбата за медицинска експертиза - завишаване на процента за намалена работоспособност на някои тежки заболявания, както и разширяване на списъка от заболявания, за които се дава пожизнен ТЕЛК.    

Спортът в ефир на 17 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_655744.html

Наситена е днешната програма в ефира на телевизиите. Зрителите ще гледат два мача от родната Първа лига, а гвоздеят е финалът за Купата на Италия между Ювентус и Лацио от 22 часа. 12:00ч. Тенис турнир за жени в Рим - F+/Sport+ HD 13:00ч. Тенис турнир за мъже в Рим - Mtel sport 1 14:00ч. Колоездене,обиколка на Италия - Eurosport 1 17:30ч. Черно море - Дунав - Диема спорт 2 18:00ч. Баскетбол, Лукойл Академик - Рилски спортист - БНТ HD 19:30ч. Спартак (Москва) - Терек - Мtel sport 2 20:00ч. ЦСКА - Локомотив (Пловдив) - Диема спорт 2 21:45ч. Саутхемптън - Манчестър Юнайтед - Диема спорт  22:00ч. Купа на Италия, Ювентус - Лацио - RING 22:00ч. Монако - Сент Етиен - Нова спорт

Медийният регулатор иска възрастово означаване с "точки" на цялата телевизионна програма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/17/2972378_mediiniiat_regulator_iska_vuzrastovo_oznachavane_s/?ref=rss


Предвижда се въвеждането на т.нар. възрастово означаване с "точки" с цел защита на детската аудитория от неподходящо съдържание. Промяната е заложена в актуализирания вариант на Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, разработен от Съвета за електронни медии (СЕМ). Това съобщи в интервю за БТА членът на медийния регулатор Мария Стоянова.

С 24-часово закъснение днес Макрон обявява кабинета си

http://offnews.bg/news/n_1/n_655743.html

С 24-часово закъснение днес в 16 ч. българско време новият френски президент Еманюел Макрон ще обяви своя първи кабинет. Съставът на правителството трябваше да бъде обявен вчера, но държавният глава го е отложил, за да се направи проверка за конфликт на интереси за всички министри. "Съгласно поетите ангажименти да внесе морал в обществения живот", Макрон "поиска време за проверка на финансовото състояние" на хората, които ще бъдат в правителството, както и за потенциални "конфликти на интереси", посочи в комюнике президентството, цитирано от Франс прес и БТА. Френският президент Еманюел Макрон назначи вчера представителя на умерената десница Едуар Филип за премиер и му възложи да състави кабинет. Първото заседание на новото правителство ще се състои в четвъртък сутринта.

Средиземноморските пазари са "гладни" за франчайз

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/sredizemnomorskite-pazari-sa-gladni-za-franchaiz-238528/

Използването на утвърдени международни брандове, доказани успешни бизнес модели и сравнително ниски инвестиции са в основата на бизнес сектора

Нов електробус тръгва по улиците на София

http://www.cross.bg/trugva-elektrobys-ylitzite-1543124.html

/КРОСС/ Нов електробус тръгва по улиците на София. Той ще бъде пуснат тестово в движение по линия 314. Електробусът е произведен в Чехия разполага с 46 седящи места. По данни на производителя може да измине над 160 километра с едно зареждане на батериите. Автобусът ще бъде представен в 12 часа на площад „Св. Александър Невски".  

САЩ иска ясни позиции за КНДР, ще говори с Ким Чен Ун, ако спре ядрените опити

https://www.actualno.com/asia/sasht-iska-jasni-pozicii-za-kndr-shte-govori-s-kim-chen-un-ako-spre-jadrenite-opiti-news_611713.html

САЩ и Китай готвят нова резолюция на ООН за евентуални допълнителни санкции срещу Северна Корея и нейните забранени ядрената и ракетната програма. Това обяви във Ники Хейли - представителка на САЩ в ООН, предаде БГНЕС Хейли съобщи още пред журналисти по повод на спешното з

Гърция под блокада, започва 24-часова всеобща стачка

http://www.moreto.net/novini.php?n=351414

Двайсет и четири часова стачка започва в Гърция в знак на протест срещу мерките за строги икономии на правителството. В протестите ще участват два големи профсъюза на държавните служители. „Правителството си затваря очите за разрушителните за гръцкото общество последици от споразумението с международните кредитори (Третият меморандум), което беше подписано и реализирано с религиозен фанатизъм”, се казва в заявлението на Общата конфедерация на труда.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти в центъра на Атина

http://www.mediapool.bg/gratskata-politsiya-izpolzva-salzotvoren-gaz-sreshtu-demonstranti-v-tsentara-na-atina-news263963.html

Гръцката полиция стреля със сълзотворен газ срещу демонстранти в центъра на Атина, предадe БТА в сряда. Хиляди гърци излязоха днес по улиците на Атина, за да протестират срещу новите мерки за икономии, внесени от правителството за обсъждане в парламента, съобщават гръцките медии. Центърът на гръцката столица бе блокиран от протестни митинги с участие на работещи и пенсионери от държавния и частния сектор, които са в рамките на 24-часовата стачка, обявена от двата синдиката. Наред с това мина и шествие към парламента, организирано от синдиката ПАМЕ, близък до Комунистическата партия. Новите мерки за икономии предвиждат 13-о поред орязване на пенсии от 2010 г. насам и намаляване на прага на необлагаемия доход, отбелязва Ройтерс. Безработицата в Гърция е един на всеки четирима, а сред младите хора достига 48 процента, посочва агенцията. Пенсионери, учители, лекари, адвокати и други спряха работа в рамките на стачката. Най-малко 14 000 души участваха в уличните протестни шествия, съобщава Ройтерс. Демонстрантите носеха плакати с надписи като "Не" на икономиите, "да" на облекчаването на дълга" и "Върнете ни правата, които откраднахте от нас". За утре двата синдиката планират нов протестен митинг на площад Синтагма в центъра на Атина, когато в парламента депутатите трябва да гласуват внесения от правителството законопроект с новите мерки за икономии на стойност 4,9 млрд. евро.

Гърция е блокирана от обща национална стачка

http://www.mediapool.bg/gartsiya-e-blokirana-ot-obshta-natsionalna-stachka-news263963.html

48-часова стачка започват болничните лекари в Гърция срещи новите мерки за икономии, договорени от правителството с кредиторите на страната, съобщи БНТ.   Те се включват към стачката на журналисти и служители на фериботите, които започнаха вчера. Гърция спря днес, няма достъп до островите нито по въздух, нито по море.   За 4 часа стачкуват авиодиспечерите, това означава, че има отменени много полети.   Градският транспорт също не се движи. Пълен хаос е по пътищата. Лекарите ще приемат само по спешност.   Мерките трябва да бъдат приети, защото за Гърция няма друг път, но социалното недоволство е много силно.    Лекарите обвиняват правителството, че новите мерки не само ще доведат до орязване на пенсиите, но и до уволнения и съкращения в здравната система. Стачката в болниците съвпада с общата стачка на двете най-представителни синдикални централи в страната. Тридневните протести стават в момент, когато в парламента текат дебати по законопроекта с новите мерки за икономии.   В рамките на предварителното споразумение, постигнато с кредиторите в началото на месеца правителството прие да плати над 3 милиарда евро, като събере тези средства от съкращения на пенсии и от данъци.   Законопроектът трябва да бъде гласуван утре, а окончателното споразумение по тези мерки трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22-ри май.

Мъж се опита да нахлуе в Белия дом

http://www.mediapool.bg/mazh-se-opita-da-nahlue-v-beliya-dom-news263962.html

Достъпът до Белия дом бе блокиран, след като неидентифицирано засега лице се опита да проникне на територията му, съобщи Ройтерс. Някой е искал да прескочи стойката за велосипеди, която се използва като бариера до северната ограда на президентската резиденция.   Тази информацията е публикувана на официалния акаунт на Сикрет сървис, службата, която охранява президента, в Туитър.   Посочва се, че заподозреният е бил задържан.   Вчера сигурността около Белия дом бе затегната във връзка с посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и заради събралите се протестиращи против него.   Ердоган си тръгна преди районът да бъде затворен поради инцидента до оградата.

„Нощта на музеите” в Поморие на 20 май

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XK7E2yzz540/

muzej2-1На 20 май (събота), за четвърта поредна година, Исторически музей – Поморие и Музей на солта се включват активно в европейската  инициатива „Нощ на музеите”. Двата музейни обекта са подготвили за своите гости богата културна програма.

На вниманието на посетителите на ИМ-Поморие ще бъдат представени нови предмети от бита на населението от Поморийския край, както и тъкани и носии. Любителите на археологията ще могат да видят ценни златни и сребърни артефакти от Античността и Средновековието.

Музей на солта ще представи интересна документална изложба.

Заповядайте!

Децата и младежите в Европа са все по-затлъстели

http://www.cross.bg/zatlustyavaneto-evropa-sred-1543123.html

/КРОСС/ Един на всеки трима юноши в Европа е с наднормено тегло или затлъстяване. Това показва ново изследване, цитирано от ДПА. Липсата на физическа активност, лошите хранителни навици и някои икономически фактори, са виновниците за увеличаването на затлъстяването. Това показва доклад, разпространен от европейската служба на Световната здравна организация (СЗО) в Копенхаген. В 16 от 27 изследвани държави между 2002 и 2014 г., разпространението на затлъстяването се е увеличило, особено в Източна Европа, сочи изследването. Изключенията са сред 13-годишните момчета в Норвегия и 11-годишните момичета в Испания. Здравословните проблеми, свързани със затлъстяването, включват увеличен риск от развиване на диабет тип 2, хипертония и сърдечни заболявания. Липсата на физически упражнения и заседналият начин на живот - основно седене и гледане на телевизия или игри, сърфиране в интернет или извършване на друга дейност на компютър - заедно представляват вторите най-често срещани занимания сред младежите, което представлява 60% от времето им в будно състояние. Друга констатация в изследването е, че младите хора в Европа често консумират големи количества бърза храна и подсладени със захар напитки, както и че прекарват по-малко време в хранене със семейна храна в сравнение с предишните поколения. Повечето млади хора нямат да преодолеят затлъстяването с течение на възрастта: около четирима на всеки петима затлъстели младежи, ще продължат да имат проблеми с теглото и като възрастни

Учени разработиха механизъм за "говорещи" вестници и "пеещи" знамена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6225990

Учени разработиха механизъм 
за "говорещи" вестници и "пеещи" знаменаУчени от Мичиганския университет създадоха гъвкава и плоска материя, която може да изработва звук, съобщава БТА. Откритието може да даде тласък за направата в бъдеще на "говорещи" вестници и на "пеещи" флагове.  По думите на ръководителя на екипа Нелсън Сепулведа в страниците могат да бъдат вградени микрофони или високоговорители,

Акценти в печата

http://www.cross.bg/pishe-godini-zamestnik-ministur-1543134.html

/КРОСС/ Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска край на реституцията на земеделски земи в София, пише "Труд" на първа страница. Днес тя ще разговаря по темата с министъра на земеделието Румен Порожанов. "24 часа" уточнява, че връщането на земеделски земи в столичните квартали продължава вече 20 години. "Стандарт" съобщава, живеем с 427 лева на месец. Изданието цитира статистически данни, като добавя, че парите в семейния бюджет са нараснали с 3,5 на сто за една година. "Сега" пише: "Валери Симеонов оправда заместник-министър за снимка с нацистки поздрав" и коментира, че скандалът с назначенията на патриотите се разраства. Посоченият от тях регионален заместник-министър Павел Тенев се е снимал, отправяйки нацистки поздрав, пред статуя на Адолф Хитлер. Снимката беше разпространена във Фейсбук, а номинираният за поста я изтри от профила си. "Скандални назначения заляха кабинета", гласи водещото заглавие на вестник "Дума. Юристи недоумяват как министърът на икономиката Емил Караниколов е станал магистър на 21 години. Изданието пише още, че срещу патриотите има недоволство по повод назначението на Ангел Попов, както и срещу човека на НФСБ в здравното ведомство - Светлана Йорданова - организатор на конкурса "Жена на годината".  

Плановете на "Нефтохимик" за силен волейболен отбор включват разумно харчене

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/17/2972339_planovete_na_neftohimik_za_silen_voleibolen_otbor/?ref=rss


Волейболният шампион "Нефтохимик" има планове за изграждане на силен отбор, но те се ограничават в рамките на разумно харчене. Това заяви спортният директор на ОСК "Лукойл" Сашо Везенков пред "Дневник".

Той потвърди, че са водени разговори с либерото на националния отбор Теодор Салпаров. Преди два дни състезателят каза, че е поканен да стане играещ спортен директор.

Везенков обясни, че финансирането ще е...

Кристал и диаманти в Кан

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/17/2972376_kristal_i_diamanti_v_kan/?ref=rss


Юбилейният 70-ти международен кинофестивал в Кан, който започва тази вечер подготвя луксозна изненада, която ще зарадва бъдещия й носител или носителка. Добре познатият от 1998 година насам престижен приз,
представляващ деликатна палмова клонка от чисто злато върху подложка от кристал, тази година е обогатен с допълнително инкрустирани диаманти. Така, красивото произведение на изкуството се превръща в едно от най-скъпите бижута, връчвани от международен филмов фестивал, а марката...

Велинград се тревожи за водата си заради потенциален добив на волфрам

https://www.actualno.com/pazardjik/velingrad-se-trevoji-za-vodata-si-zaradi-potencialen-dobiv-na-volfram-news_611708.html

Опасенията от евентуален добив на волфрам в близост до Велинград растат, тъй като в концесионната територия на пловдивската фирма "Ресурс 1" има запечатана преди 30 години уранова мина. Заради това има предположения, че при добив на волфрам на повърхността и в питейната вода

Разследват младежи със съмнителни мотоциклети. Изгоря автомобил във Фролош

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/razsledvat-mladezhi-sys-symnitelni-motocikleti.-izgoria-avtomobil-vyv-frolosh-2024037

Две бързи полицейски производства са започнати в РУ Дупница срещу водачи на мотоциклети, които не са били регистрирани по предвидения в закона ред. Младежите са от Дупница и са на възраст 26 и 28 години, информират от полицията.

Четири пожара са гасили екипи на РСПБЗН в Кюстендилско

Възпитаник на НУИ"Панайот Пипков" със специална награда от "Заблеяло ми агънце"

//dariknews.bg/regioni/pleven/vyzpitanik-na-nuipanajot-pipkov-sys-specialna-nagrada-ot-zableialo-mi-agynce-2024038

2000 изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство и словесния фолклор участваха в конкурса „Заблеяло ми агънце“, който се проведе на две сцени край Петропавловския манастир. Наградите бяха връчени официално в последния ден на събора на овцевъдите 14 май.
За първи път

Моторист и велосипедист се удариха и са в болница

//dariknews.bg/regioni/vraca/motorist-i-velosipedist-se-udariha-i-sa-v-bolnica-2024039

В  20:30 ч. снощи във Враца е станала катастрофа между  мотопед „Пежо” и велосипед. Мотопедът бил без регистрационна табела (с поставени неистински регистрационен номер) управляван от П.П./43г./ - неправоспособен водач. На велосипеда бил 48-годишният /Ж.О./ Водачи, които са от Враца, са получили ко

Без кучета на плажа в Несебър

//dariknews.bg/regioni/burgas/bez-kucheta-na-plazha-v-nesebyr-2024040

Строга забрана за разхождането на домашни любимци е въведена на Южния плаж в Несебър. От фирмата-наемател обясниха, че трябва да преустановят незабавно достъпа на кучета, тъй като са длъжни да спазват и прилагат ограниченията, съгласно клаузите в подписания договор за стопанисване на ивицата.

Принцеса Мако напуска императорското семейство, става "обикновена японка"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/princesa-mako-napuska-imperatorskoto-semejstvo-stava-obiknovena-iaponka-2024041

Първата внучка на японския император Акихито - принцеса Мако се сгодява за бившия си състудент Кей Комуро, информираха Асошиейтед прес и ТАСС.

Какво успяхме да съберем? Вижте в Етнографския на 20 май

//dariknews.bg/regioni/burgas/kakvo-uspiahme-da-syberem-vizhte-v-etnografskiia-na-20-maj-2024043

В 10:30 ч. на 18 май в Етнографската експозиция ще бъдат открити изложбите „Моят предмет в музея: Българските бежанци в нашата памет” и „Разрушение и съзидание – архитектурното творчество на Колю Фичето”. С тях Бургаският музей ще отбележи 40 години Международен ден на музеите. Датата 18 май е избр

Побой между петима завърши зле за един от тях

//dariknews.bg/regioni/vraca/poboj-mezhdu-petima-zavyrshi-zle-za-edin-ot-tiah-2024042

В 02.05 ч. във вторник в полицейското управление в Мездра е получен сигнал за скандал между няколко души в с. Царевец. Полицейски патрул е посетил мястото и установил, че става дума за скандал и последвал побой. В него участвали петима, като най-тежко пострадал е 33-годишен мъж от село Царевец. Той

ГЕРБ се отказа от спорния закон за земеделските земи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerb-se-otkaza-ot-sporniia-zakon-za-zemedelskite-zemi-2024030

ГЕРБ оттегля подкрепата си за промените в закона за земеделските земи, които от миналата седмица насам предизвикаха както остри политически реакции, така и протести на сдружения и организации. Решението на парламентарната група съобщи на брифинг в Народното събрание председателят н

Отложиха делото срещу жената, поръчала смъртта на близките си

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otlozhiha-deloto-sreshtu-zhenata-porychala-smyrtta-na-blizkite-si-2024031

Окръжен съд – Пловдив отложи делото срещу 67-годишна Иванка Ройдова от село Брани поле, обвинена в опит за отвличането и убийството на своя брат и на петима негови близки. Заседанието беше отложено за 29 май поради заболяване на подсъдимата и отсъс

ЕС и САЩ обсъждат днес могат ли да се пренасят лаптопи в ръчния багаж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/17/2972260_es_i_sasht_obsujdat_dnes_mogat_li_da_se_prenasiat/?ref=rss


Служители на Европейския съюз и САЩ ще обсъдят днес желанието на Вашингтон да забрани преноса на лаптопи и таблети в ръчния багаж на самолетите, идващи от някои държави, пише агенция "Ройтерс".

През март САЩ обявиха, че ще забранят на пътниците, идващи от десет летища по света, да качват на борда електронни устройства, по-големи от смартфони. Мотивът им бе опасността от внасяне на бомби, прикрити като такива устройства.

Сред засегнатите са...

Спецполицай се застреля в дома си

http://www.cross.bg/spetzpolitzaii-se-zastrelya-v-doma-si-1543122.html

/КРОСС/ Полицай от БМБ /Групата за борба с масовите безредици/ се е застрелял в дома си в Бургас, съобщава Труд. Полицаят е бил намерен от съпругата си в една от стаите на семейното им жилище. До него било оръжието му. Наскоро 46-годишният мъж получил инсулт и вероятно се е притеснявал, че няма да може да се възстанови. Колегите му са потресени от случилото се.  

Австрия забранява бурките и разпространяването на Корана

http://www.cross.bg/avstriya-byrkite-korana-1543121.html

/КРОСС/ Австрия забранява облеклото, напълно покриващо лицето на жените като бурките, с нов закон, приет от парламента късно снощи, предаде ДПА. Разпоредбата е част от по-широк интеграционен закон, работата по който продължи въпреки нестабилността в управляващата коалиция напоследък, заради която бяха обявени предсрочни парламентарни избори през октомври.От октомври носенето на обществени места на облекло, което напълно скрива лицето на жените, ще се наказва с глоба от 150 евро. Все още не се знае колко хора ще бъдат засегнати от мярката, която бе критикувана както от крайнодесните, така и от крайнолевите, понякога - защото не е достатъчно строга. Други части на новото законодателство забраняват разпространяването на Корана и изискват всички мигранти в Австрия да преминат "интеграционна година", през която ще изучават немски език и етични правила. Тази разпоредба е насочена към бежанци и кандидати за убежище, за които се преценява, че имат добър шанс да останат в Австрия. От кандидатите за бежански статут ще се очаква също така да полагат безплатно общественополезен труд. Всеки, който откаже, ще загуби предоставяните му помощи. Предложението има за цел да приспособи мигрантите към австрийския трудов пазар.  

Пуснаха порно на основната жп гара във Вашингтон

http://offnews.bg/news/n_1/n_655742.html

Порнографски видеозаписи бяха излъчени на информационното табло на централната жп гара във Вашингтон - Union Station, съобщи Washington Post. Пътник заснел видеото и разказал, че то е било излъчено в час пик, към 17:30, в понеделник и е продължило около 3 минути. Ръководството на гарата проверява дали не е била извършена хакерска атака. Видео от инцидента беше публикувано в социална мрежа, след което - изтрито. Гарата се намира на няколко минути пеша от Конгреса на САЩ.

Австрия забранява бурките и разпространяването на Корана

http://www.mediapool.bg/avstriya-zabranyava-burkite-i-razprostranyavaneto-na-korana-news263961.html

Австрия забранява облеклото, напълно покриващо лицето на жените като бурките, с нов закон, приет от парламента късно вечерта във вторник, съобщи ДПА.   Разпоредбата е част от по-широк интеграционен закон, работата по който продължи въпреки нестабилността в управляващата коалиция напоследък, заради която бяха обявени предсрочни парламентарни избори през октомври.   От октомври носенето на обществени места на облекло, което напълно скрива лицето на жените, ще се наказва с глоба от 150 евро.   Все още не се знае колко хора ще бъдат засегнати от мярката, която бе критикувана както от крайнодесните, така и от крайнолевите, понякога - защото не е достатъчно строга.   Други части на новото законодателство забраняват разпространяването на Корана и изискват всички мигранти в Австрия да преминат "интеграционна година", през която ще изучават немски език и етични правила. Тази разпоредба е насочена към бежанци и кандидати за убежище, за които се преценява, че имат добър шанс да останат в Австрия.    От кандидатите за бежански статут ще се очаква също така да полагат безплатно общественополезен труд. Всеки, който откаже, ще загуби предоставяните му помощи. Предложението има за цел да приспособи мигрантите към австрийския трудов пазар.

Обучение на учителите и медиация между учениците - гръцките идеи за справяне с агресията

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/17/2972303_obuchenie_na_uchitelite_i_mediaciia_mejdu_uchenicite_-/?ref=rss


Агресията в училищата не е български проблем, а повсеместен. С това се бори и южната ни съседка Гърция. За идеи за справяне с проблема "Дневник" попита заместника на гръцкия омбудсман Йоргос Москос, който е гост на Мая Манолова за тридневна конференция на обществените защитници от 17 европейски държави. Те обсъждат стратегията за задължително сексуално и здравно обучение в учебните програми като мярка срещу сексуалното насилие и ранната бременност и аборти при младите момичета.

Мъж брутално рита възрастна жена на спирка в Бургас (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/crime/myj-brutalno-rita-vyzrastna-jena-na-spirka-v-burgas-video-news_611719.html

Брутално нападение над жена беше заснето на автобусна спирка в Бургас. Тя се казва Виолета и е на 72 години, като случаят е от 9-ти май. Охранителна камера е записала как млад мъж със здраво телосложение рита силно в гръб възрастна жена и тя пада на тротоара. Кадрите разпрос

Родителите на пребития ученик от 38-о училище: Не може камерите да не работят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226010

Родителите на пребития ученик от 38-о училище: Не може камерите да не работят"Искаме да знаем, че след този инцидент, който е крайно неприятен, нашите деца ще могат да продължат да ходят на училище спокойни, а ние също да бъдем спокойни за тяхното физическо и психическо здраве", заяви бащата на пострадалия ученик от 5 клас в 38 ОУ "Васил Априлов" в София пред БНТ. "Не може да имаш камери в коридора, които да не работят",

Четирима кандидати за шеф на ФБР се явяват на интервю днес

http://www.cross.bg/pravosudnoto-garsiya-maiikul-1543120.html

/КРОСС/ Високопоставени членове на президентската администрация ще интервюират четиримата кандидати за поста директор на ФБР. Сред потенциалните наследници са изпълняващият понастоящем длъжността Андрю МакКейб, Алис Фишър - бившият ръководител наказателното подразделение на правосъдното министерство, Майкъл Гарсия - държавен апелативен съд в Ню Йорк и Джон Корнин - републикански сенатор от Тексас, предава БГНЕС. Според официалната информация те ще бъдат детайлно разпитани от главния прокурор Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенщайн. Един от тях ще бъде назначен за срок от 10 години, ако не бъде уволнен преждевременно от президента. Назначаването му ще трябва да бъде одобрено и от Сената. Уволнението на Коми постави МакКейб в най-деликатната ситуация. В четвъртък той разказа на разузнавателния комитет на Сената, че неговият бивш шеф се е радвал на широка подкрепа във ФБР, противоречейки пряко на президента. Освен това той оспори твърдението на Белия дом, че руското разследване е с "нисък приоритет". Той дори изтъкна, че разследването ще продължи "усилено и ще бъде доведено до край". Кои са останалите? 50-годишната Алис Фишър е партньор в "Лейтъм и Уоткинс" и е считана за една от най-влиятелните жени адвокати във Вашингтон. По време на управлението на Джордж В. Буш, тя ръководи наказателното подразделение на правосъдното министерство. Ако бъде избрана, тя ще се превърне в първата жена директор на Бюрото. Майкъл Гарсия Гарсия, на 56 г

Превозвачи против зам.-министър от патриотите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226012

Превозвачи против зам.-министър от патриотитеПревозвачите се обявиха против назначението на Ангел Попов за зам.-министър на транспорта. Той бе назначен от премиера Бойко Борисов по предложение на съпредседателя на "Обединени патриоти" и вицепремиер Валери Симеонов. Попов бе представен като голям транспортен предприемач и браншовик, а не е такъв, обясни по Нова телевизия Красимир Лалов, зам.

Преглед на печата - 17 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351413

"24 часа": Фандъкова спира реституцията в София Cпиpaнe нa pecтитyциятa нa бивши зeмeдeлcĸи зeми в ĸвapтaлитe нa Coфия иcĸa cтoличният ĸмeт Йopдaнĸa Фaндъĸoвa. Πpичинaтa e пopeдният cлyчaй нa възcтaнoвeнa зeмя в "Mлaдocт 3" близo дo мeтpocтaнциятa.

Гърция отново е блокирана от масови протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/6226005

Гърция отново е блокирана от масови протестиВтори ден Гърция е парализирана от обща стачка в различни сектори на обществения транспорт и услугите. Протестите са срещу очакваното въвеждане на нови мерки за икономии, поискани от международните кредитори на Атина, съобщи БНР. До полунощ корабите остават в пристанищата. Протестират служители в градския транспорт и железопътния превоз.

Самолет изчезна над Бермудския триъгълник

https://www.actualno.com/america/samolet-izchezna-nad-bermudskija-triygylnik-news_611707.html

Малък самолет MU-2B с четирима души на борда изчезна от екраните на радарите по пътя от Пуерто Рико за Флорида, предаде Ройтерс, като се позова на бреговата охрана на САЩ. В самолета са пътували жители на Ню Йорк с деца на 10 и 4 години, съобщи БГНЕС. Самолетът е излетял от Пуерто

Тръмп искал шефът на ФБР да не разследва руските връзки на съветника му Флин

http://www.mediapool.bg/tramp-iskal-shefat-na-fbr-da-ne-razsledva-ruskite-vrazki-na-savetnika-mu-flin-news263960.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от бившия директор на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу бившия съветник на държавния глава по национална сигурност  Майкъл Флин за негови руски връзки, съобщи в. ”Ню Йорк таймс“.   Според изданието Тръмп е отправил искането си на среща в Овалния кабинет през февруари. Вестникът се позовава на служебна бележка, която Коми е написал малко след разговора.   Флин подаде оставка през февруари, след като стана ясно, че е обсъждал американските санкции срещу Русия с руския посланик във Вашингтон преди Тръмп да встъпи в длъжност и е подвел президента Майк Пенс за разговора. Миналата седмица Тръмп изненадващо уволни шефа на ФБР, което предизвика подозрения, че се опитва да покрие разследването за намесата на Москва в президентските избори.   Според изданието на срещата в Овалния кабинет президентът отбелязал, че Флин трябва да бъде оставен и че е добър човек, при което Коми се съгласил с втората част на изречението – че Флин е добър човек.   Белият дом опроверга информацията на "Ню Йорк таймс“ и отбеляза, че подобна служебна бележка не е точно представяне на разговора.    ”Президентът никога не е искал от Коми или от когото и да е друг да прекратява каквито и да било разследвания, включително такова, свързано с генерал Флин“, се подчертава в изявление на президентската администрация.   Пресслужбата посочва, че Тръмп многократно е изразявал мнението си, че генерал Флин е почтен човек, който е служил и защитавал страната.   На срещата в Овалния кабинет президентът бил отбелязал, че Флин трябва да бъде оставен и че е добър човек, при което Коми се съгласил с втората част на изречението – че Флин е добър човек.   Според сътрудник на Коми, който е видял служебната бележка обаче, подробностите по документа, описани от вестника, са верни, допълва Ройтерс.   След информацията за служебната бележка на Коми подтикна членове на Конгреса да подновят призивите си за независимо разследване на евентуалните връзки на предизборната кампания на Тръмп с Русия, както и бившият шеф на ФБР да се яви на изслушване пред законодателите.   Републиканецът Джейсън Чафец, председател на комисията за надзор в долната камара на Конгреса на САЩ, поиска от ФБР до 24 май да предостави цялата налична документация, свързана с всички контакти между Тръмп и Коми.   Миналата седмица Тръмп уволни Коми, който бе начело на разследването за възможна намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.   Президентът Тръмп предизвика спирала от кризи за четирите месеца откакто е в Белия дом. Той е сериозно критикуван и за това, че е споделил класифицирана информация с руския външен министър Сергей Лавров и отношенията му с разузнавателните служби стават все по-обтегнати.

Тръмп искал шефът на ФБР да прекрати разследването за руските връзки на съветника му Флин

http://www.mediapool.bg/tramp-iskal-shefat-na-fbr-da-prekrati-razsledvaneto-za-ruskite-vrazki-na-savetnika-mu-flin-news263960.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от бившия директор на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу бившия съветник на държавния глава по национална сигурност  Майкъл Флин за негови руски връзки, съобщи в. ”Ню Йорк таймс“.   Според изданието Тръмп е отправил искането си на среща в Овалния кабинет през февруари. Вестникът се позовава на служебна бележка, която Коми е написал малко след разговора.   Флин подаде оставка през февруари, след като стана ясно, че е обсъждал американските санкции срещу Русия с руския посланик във Вашингтон преди Тръмп да встъпи в длъжност и е подвел президента Майк Пенс за разговора. Миналата седмица Тръмп изненадващо уволни шефа на ФБР, което предизвика подозрения, че се опитва да покрие разследването за намесата на Москва в президентските избори.   Според изданието на срещата в Овалния кабинет президентът отбелязал, че Флин трябва да бъде оставен и че е добър човек, при което Коми се съгласил с втората част на изречението – че Флин е добър човек.   Белият дом опроверга информацията на "Ню Йорк таймс“ и отбеляза, че подобна служебна бележка не е точно представяне на разговора.    ”Президентът никога не е искал от Коми или от когото и да е друг да прекратява каквито и да било разследвания, включително такова, свързано с генерал Флин“, се подчертава в изявление на президентската администрация.   Пресслужбата посочва, че Тръмп многократно е изразявал мнението си, че генерал Флин е почтен човек, който е служил и защитавал страната.   На срещата в Овалния кабинет президентът бил отбелязал, че Флин трябва да бъде оставен и че е добър човек, при което Коми се съгласил с втората част на изречението – че Флин е добър човек.   Според сътрудник на Коми, който е видял служебната бележка обаче, подробностите по документа, описани от вестника, са верни, допълва Ройтерс.   Същевременно републиканецът Джейсън Чафец, председател на комисията за надзор в долната камара на Конгреса на САЩ, поиска от ФБР до 24 май да предостави цялата налична документация, свързана с всички контакти между Тръмп и Коми.   Миналата седмица Тръмп уволни Коми, който бе начело на разследването за възможна намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.   След информацията за служебната бележка на Коми подтикна членове на Конгреса да подновят призивите си за независимо разследване на евентуалните връзки на предизборната кампания на Тръмп с Русия, както и бившият шеф на ФБР да се яви на изслушване пред законодателите.   Чък Счумър, лидерът на Демократите в Сената, призова Републиканската партия, която подкрепи Тръмп на президентските избори миналата година, да се присъедини към исканията им за пълно изясняване на случая.   Президентът Тръмп предизвика спирала от кризи за четирите месеца откакто е в Белия дом. Той е сериозно критикуван и затова, че е споделил класифицирана информация с руския външен министър Сергей Лавров и отношенията му с разузнавателните служби стават все по-обтегнати.

Отиваш в "Бухенвалд" и си правиш майтапчийски снимки ли?

http://clubz.bg/53992-otivash_v_buhenvald_i_si_pravish_majtapchijski_snimki_li

Едва сега видях отговора на вицепремиера Валери Симеонов за това, че от тяхната патриотична квота за заместник-министър в Министерството на регионалното развитие бе назначен човек, сниман да прави нацистки поздрав в музей.

Отговорът е потресаващ. Ще подмина дребното заяждане с мен, защото то само издава липсата на реална позиция. Друго е по-гадното - в опита да оправдае "хитлериста" в редиците си Симеонов се впуска в спомен за свое младежко посещение в "Бухенвалд".

"Кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там", казва той. 

Моля? 

Отиваш в "Бухенвалд" и си правиш майтапчийски снимки ли? Що за човек трябва да си, за да направиш нещо подобно. И не е ли гавра с паметта на всички убити и изпепелени подобен циничен акт? Значи Павел Тенев и Валери Симеонов са партньори в престъплението.

Човек, който си прави майтапчийски снимки в "Бухенвалд", няма място в правителството, а какво да говорим да бъде и вицепремиер на страната.

Отказът на Симеонов да оттегли своя кадър и да го натика в миша дупка е политическо съучастничество в мракобесието. Съжалявам за тежките думи, но оттук нататък, когато някой ми заговори за декомунизация, ще му кажа, че леко се е объркал.

Май трябва да започнем с денацификацията първо, а?

...

Коментарът е от фейсбук профила на депутата от БСП Александър Симов.

 

В Австрия забраняват носенето на бурки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/17/2972374_v_avstriia_zabraniavat_noseneto_na_burki/?ref=rss


С нов закон Австрия забранява облекло, напълно покриващо лицето на жените, съобщава БТА. Работата по законопроекта продължава, въпреки нестабилността в управляващата коалиция напоследък, заради която вчера бяха обявени предсрочни парламентарни избори на 15 октомври тази година.

От октомври носенето на обществени места на бурки ще се наказва с глоба от 150 евро. Мярката бе критикувана както от крайнодесните, така и от крайнолевите в парламента, като те поискаха глобата да...

Кампания за измерване на кръвното и преглед за предсърдно мъждене ще има в 11 града днес

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/17/2972257_kampaniia_za_izmervane_na_kruvnoto_i_pregled_za/?ref=rss


В 11 града в страната днес специалисти ще измерват безплатно кръвното налягане на желаещите с апарати, индикиращи и предсърдно мъждене. Кампанията е на Дружеството на кардиолозите в България с подкрепата на Български червен кръст, Българска лига по хипертония, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и 4Бьорингер Ингелхайм България" по повод Международния ден на хипертонията - 17 май.

На ключови места в избраните градове студенти по медицина и...

Насилието в училище - тема и за външното оценяване на четвъртокласниците

http://offnews.bg/news/n_1/n_655734.html

Въпрос за насилието в училище е включен в теста за външно оценяване на четвъртокласниците по предмета човекът и обществото, което се проведе вчера. 14-ият въпрос от теста гласи: "Кое от задълженията си е нарушил ученик, който нарочно е блъснал първокласник и му е счупил очилата?". Дадени са три варианта за отговор: А) да уважава другите и да не прилага насилие над тях; Б) да не отсъства от учебните часове без уважителна причина; В) да не носи предмети, които застрашават живота на други ученици. Насилието е все по-често обсъждана тема в контекста на училищата заради инцидентите, добили публичност през последните седмици. То е във фокуса на вниманието на ръководния екип на Министерството на образованието, който планира мерки за преодоляването на проблема. Тестът, в който има въпроси по история и география, засяга и темата за безопасността. 15-ият въпрос е: Безопасното пресичане на улица се извършва по: А) пешеходни пътеки и/или на светофар; Б) най-късото разстояние на пътното платно, без да се спираме и оглеждаме; В) пътното платно, тичешком между движещите се автомобили. 16-ият пък гласи: Най-безопасното поведение при възникване на гръмотевична буря е да: А) застанеш до метална ограда; Б) излeзеш около воден басейн; В) останеш в сграда със затворени прозорци и врати.

Сблъсъци и ранени край турска резиденция във Вашингтон (видео)

http://www.cross.bg/tyrskiya-erdogan-rezidentziyata-1543119.html

/КРОСС/ Ожесточени сблъсъци избухнаха между противници и привърженици на турските власти край резиденцията на турския посланик във Вашингтон Сердар Кълъч, предадва БГНЕС. Според данни на властите са пострадали 10 души. Та са в болница, двама са сериозно ранени. Протестната акция е по повод на визитата на турския президент Реджеп Ердоган в столицата на САЩ. Във вторник се състояха първите разговори между Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп в Белия дом. Посолството на Турция е сравнително близо, но не е свързано с резиденцията на посланика, която е в район с множество други дипломатически сгради. video:https://www.youtube.com/watch?v=V98Bdv2YtaA  

Следващия път, в който посегнете към "медиите" на Пеевски, ставате съучастник

http://clubz.bg/53991-sledvashtiq_pyt_v_kojto_posegnete_kym_mediite_na_peevski_stavate_syuchastnik

Кафявите медии на Пеевски, които отиграват схемите на ДПС, на Борисов, а понякога дори и на БСП, са всъщност превъплъщение на чумата. Те са съвременна душевна чума.

Тези "медии" профанизираха и оскотиха дотолкова публичната комуникация и обществения процес, че за голяма част от хората у нас истината и лъжата, принципното и безпринципното, доброто и злото, всъщност вече нямат никакво значение. Твърде много хора вече безчувствено живеят в ежедневното банално зло, в размиването на всякакви граници на ценности, в тоталното израждане на живота в България, при което черното е бяло, правилата на играта всъщност са всичките възможни форми на безскрупулно нарушаване на всякакво човешко разбиране за добро и зло... Така бавно и неусетно се преврънахме в прокълнато общество на тържествуващото банално зло.

Стигнахме дотам последните принципни, смислени и достойни хора в публичния живот, последните защитиници на запазването на някаква законност в съдебната система да бъдат обругавани ежедневно с всякакви неистинни твърдения, да бъдат подложени на целенасочен стремеж за морално и психологическо унищожаване като личности. Да бъдат дехуманизирани, да бъда сравнявани с хлебарки... От хора, които имат ценностно съдържание по-малко от това на фекален парцал!

Всеки, който се докосва до 'медиите' на Пеевски с каквато и да е цел, по каквато и да е причина, дори за три минути медийно внимание, за един 'адверториал', рекламна статийка, всеки, който пише, чете, споделя отровата на тези 'медии', е съучастник и проводник на тази тотална човешка деградация. Но рано или късно видовден ще дойде...

P.S. Впрочем, дехуманизацията на опонента винаги е била прелюдия към физическата разправа с него. Между другото "хлебарки" хуту милициите и тяхното радио наричат тутсите в дните на ескалацията на напрежение и омраза, която отключва геноцида в Руанда... Така че следващия път, когато посегнете към някои от Пеевските кенефи, се замислете на кого и на какво ставате съучастник...

---

Бел. ред: Авторът е адвокат от Софийската адвокатска колегия. Статусът му е по повод заглавие в "Блиц". Препечатваме го от фейсбук профила на Христев с незначителни корекции. Заглавието и подзаглавито са на Клуб Z.

И Австрия забрани пълното забулване на лицето на жените

https://www.24chasa.bg/novini/article/6225999

И Австрия забрани пълното забулване на лицето на женитеПарламентът на Австрия прие нов закон за забрана на облеклото, напълно покриващо лицето на жените като бурките, предаде БНР. Разпоредбата е част от по­-широк интеграционен закон в страната. Други части от него предвиждат още едногодишно обучение по немски език и етични правила за всички мигранти в Австрия.

Радарите за превишена скорост днес - 17 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=351403

Служители на КАТ ще следят днес - 17 май и в нощта срещу 18 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. - Южен пътен възел - вход 07:50ч.-08:50ч. - Бизнес парк, бензиностанция "Петрол" - посока Варна 08:40ч.

Президентът на САЩ застрашил живота на внедрен в ”Ислямска държава” шпионин

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-sasht-zastrashil-zhivota-na-vnedren-v-islyamska-darzhava-shpionin-news263959.html

Животът на шпионин, внедрен от Израел в редиците на групировката "Ислямска държава", е бил поставен в опасност, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разкрил секретна информация на срещата си с руски топ дипломати миналата седмица, съобщи американската телевизия Ей Би Си.    Шпионинът предоставил информация за заговор на ИД да свали пътнически самолет, отправил се към САЩ, чрез бомба, скрита в лаптоп. Според представители на американските власти е възможно подобно устройство да премине незабелязано проверките на летищата, отбелязва телевизията, цитирана от БТА.   Информацията е била оценена като достатъчно надеждна, за да започне да се обмисля забрана за внасяне на лаптопи в пътническия салон на всички полети от Европа за САЩ.    Деликатните разузнавателни данни са били споделени със САЩ, при условие че източникът остане засекретен.   През 2015 г. ИД пое отговорността за взривяването на руски пътнически самолет с над 200 души на борда над Синайския полуостров, твърдейки, че бомбата е била скрита в кутия от безалкохолна напитка. Според съветника по национална сигурност към Белия дом генерал Макмастър това оправдава споделянето на информацията с руските дипломати.    "И така, това бе контекстът на разговора, в който бе напълно уместно да се сподели заплахата, станала основа за общи действия и координация", посочи генералът, цитиран от Ей Би Си.

Тръмп е застрашил живота на внедрен в ”Ислямска държава” шпионин

http://www.mediapool.bg/tramp-e-zastrashil-zhivota-na-vnedren-v-islyamska-darzhava-shpionin-news263959.html

Животът на шпионин, внедрен от Израел в редиците на групировката "Ислямска държава", е бил поставен в опасност, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разкрил секретна информация на срещата си с руски топ дипломати миналата седмица, съобщи американската телевизия Ей Би Си.    Шпионинът предоставил информация за заговор на ИД да свали пътнически самолет, отправил се към САЩ, чрез бомба, скрита в лаптоп. Според представители на американските власти е възможно подобно устройство да премине незабелязано проверките на летищата, отбелязва телевизията, цитирана от БТА.   Информацията е била оценена като достатъчно надеждна, за да започне да се обмисля забрана за внасяне на лаптопи в пътническия салон на всички полети от Европа за САЩ.    Деликатните разузнавателни данни са били споделени със САЩ, при условие че източникът остане засекретен.   През 2015 г. ИД пое отговорността за взривяването на руски пътнически самолет с над 200 души на борда над Синайския полуостров, твърдейки, че бомбата е била скрита в кутия от безалкохолна напитка. Според съветника по национална сигурност към Белия дом генерал Макмастър това оправдава споделянето на информацията с руските дипломати.    "И така, това бе контекстът на разговора, в който бе напълно уместно да се сподели заплахата, станала основа за общи действия и координация", посочи генералът, цитиран от Ей Би Си.

Краткотрайни превалявания и гръмотевици се очакват днес

http://www.cross.bg/znachitelna-metra-silen-1543118.html

/КРОСС/ Над по-голямата част от страната облачността днес ще е предимно значителна. На места ще има краткотрайни превалявания, в западните райони временно интензивни, придружени с гръмотевици. Ще се усили вятърът от североизток до умерен, в източните райони и временно силен и с него ще прониква хладен въздух. Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за май. Над Черноморието ще има по-често значителна облачност, почти без валежи. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 19-20°. Температурата на морската вода е 16-17°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. Над планините облачността ще е значителна. На много места ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици, над 2600 метра ще превали сняг. Ще духа силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра - около 5°.    

Ердоган към Тръмп: Кюрдите не може да са съюзник в борбата срещу ИД

http://www.mediapool.bg/erdogan-kam-tramp-kyurdite-ne-mozhe-da-sa-sayuznik-v-borbata-sreshtu-id-news263958.html

Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган заявиха, че са готови заедно да се борят срещу терористичната заплаха, но продължават да имат различия за изхода от кризата в Сирия. Двамата се срещнаха за пръв път в Белия дом, като основна тема на разговорите бяха мерките срещу ”Ислямска държава”.   Турският президент засегна темата за Кюрдските сили за защита на народа и каза, че американското използване на тези сили в региона противоречи на договорката и никога няма да бъде прието от Турция, съобщи Ройтерс.   Турция гледа на кюрдите в Сирия, като на свързани с ПКК, а САЩ смятат сирийските кюрди за най-добрия си боен партньор в Северна Сирия, отбелязва АП.   Миналия месец турските военни бомбардираха кюрдските сили в Сирия и Ирак, като в един от случаите американските сили бяха само на 10 километра по нататък.    Правителството на Ердоган каза, че може да атакува кюрдските бойци в Сирия отново.   След срещата с Ердоган, в изявлението си пред журналисти, Тръмп не говори директно за решението на САЩ да въоръжат сирийските кюрди, но подчерта, че САЩ и Турция имат съвместен ангажимент да сложат край на сирийския конфликт, отбелязва АП.   По време на срещата е било  обсъдено и искането на Ердоган да бъде екстрадиран живеещия в изгнание турски проповедник Фетхуллах Гюлен.    Ердоган го обвинява в организирането на неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г, но Вашингтон отказва да го предаде на Турция.   Ердоган заяви, че е повдигнал въпроса пред Тръмп, но не е известно да има промяна в позицията на САЩ.   "Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха", каза Тръмп.   Той каза, че американо-турските отношения ще останат несломими в борбата срещу ”Ислямска държава” в Сирия и Ирак.   Тръмп каза, че САЩ поддържат Турция в борбата с тероризма, в това число и с ИД.   "Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки, като ИД и ПКК, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място", каза той.   Американският президент каза, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено на турската страна в най-кратки срокове.   "Военно оборудване бе поискано от президента на Турция и ние ясно дадохме да се разбере, че то ще бъде доставено в най-кратки срокове", заяви Тръмп.   Тръмп заяви, че иска да привлече колкото се може повече страни в оказването на помощ в борбата с тероризма, предаде Ройтерс.   След срещата турският президент пък каза, че е важно за стабилността и мира Турция да има добри отношения със САЩ, предаде Ройтерс. Той каза, че се надява на бъдещи консултации и сътрудничество със САЩ, поставящи нова основа на двустранните отношения.   Ердоган заяви, че двамата с Тръмп са се договорили да работят заедно в областта на икономиката и търговията.    Той каза, че победата на Тръмп на изборите е довела до нова надежда за Близкия изток, предаде Ройтерс.    

Бизнесдама от Ню Йорк на борда на изчезналия самолет

https://vesti.bg/sviat/biznesdama-ot-niu-iork-na-borda-na-izcheznaliia-samolet-6069210

В самолета е пътувала собственичка на компания от Ню Йорк с двете си деца - на 4 и на 10 години

Рожденици на 17 май

http://www.cross.bg/bivsh-dimitur-direktor-1543117.html

/КРОСС/ О.з. ген. Атанас Атанасов, бивш депутат, бивш директор на НСС Венелин Праматаров, журналист Димитър Стоянов, бивш евродепутат, председател на НДП Елена Пампулова, бивша тенисистка Лили Игнатова, треньорка, многократна световна и европейска шампионка по художествена гимнастика Лиляна Попова, журналистка, бивш генерален директор на БНР и БНТ Румен Леонидов, поет, преводач, публицист и издател Димитър Караненов, хотелиер  

Вижте в кои части на столицата спират водата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6225994

Вижте в кои части на столицата спират водата днес
"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщават от дружеството. Във връзка с извършване на тест на ПСПВ "Бистрица" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 14.00 ч. в района на бул. "Околовръстен път" от пътя за лифта "Симеоново" до бул. "България"; "Сити клиник", бензиностанция "Шел",

Хакери пуснаха порно на информационно табло на жп гара във Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6225977

Хакери пуснаха порно на информационно табло на жп гара във ВашингтонХакери са проникнали в информационно табло на централната жп гара на Вашингтон - "Юниън стейшън", и са пуснали по него видеозаписи с порнографско съдържание, предае БТА. Инцидентът, продължил само няколко минути, е станал във вечерния пиков час в понеделник. Информационното табло е било монтирано скоро, допълва телевизионният канал.

Европа поиска от Facebook повече сигурност за хората

https://vesti.bg/tehnologii/evropa-poiska-ot-facebook-poveche-sigurnost-za-horata-6069209

Властите в Холандия и Франция не са доволни от това как компанията събира и пази лични данни

Предстоящо в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1543114.html

/КРОСС/ ***София.От 14.00 часа на „Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще проведе среща с ръководството на Съюза на тракийските дружества в България. ***София.От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София.От 10.00 часа ще е проведе заседание на Министерски съвет. ***София.От 09.30 часа в Интер Експо Център ще стартира медицинското изложение Булмедика/Булдентал. ***София.От 09.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Емил М., Лазарин Л., Едуард П., Марин Д. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 09.30 часа 25 състав на СГС ще гледа делото срещу Петко Еленков (обвинен, че като охранител е убил 16-годишно момче - чл.115-118 НК). ***София.От 09.45 часа в хотел „Новотел" ще се състои финансов форум „Финансиране на бизнеса", който се провежда под мотото: „Решения за успешно финансиране на бизнеса". ***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Латин М., Владислав А. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.В 10.00 часа в сградата на БТПП ще започне Българо-полският бизнес форум с В2В. ***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Илчо И., Станко Ж. и др. за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-izlizat-1543116.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Кога пенсиите и заплатите в България ще достигнат средните нива за Европа, питаме министъра на труда и социалната политика Бисер Петков Тема: Как да спрем насилието в училище и възможно ли е да се решат натрупаните проблеми в образователната система? Гост - председателят на комисията по образование в парламента Милена Дамянова Тема: Родители на деца с увреждания излизат на протест - какви са исканията им? Тема: Как да подкрепим младите хора в неравностойно положение и да се включим в инициативата „Подкрепи една мечта"? Тема: На живо от специалния пратеник на БНТ в САЩ: какво се разбраха Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган на срещата в Белия дом? Тема: Кои храни да избягваме, за да имаме здраво сърце? Отговорът от топкардиолога доц. Сотир Марчев Тема: Кои са вандалите, които обстрелват за пореден ден автобусите от градския транспорт на Пловдив? БТВ, "Тази сутрин" Тема: Ексклузивно: Ще продължи ли футболната си кариера Димитър Бербатов и кога ще дойде сър Алекс Фъргюсън в София? Тема: Започна сезонът на матурите

Европарламентът ще призове днес Брюксел да оцени положението в Унгария

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/17/2972237_evroparlamentut_shte_prizove_dnes_brjuksel_da_oceni/?ref=rss


Европейският парламент ще гласува днес резолюция, в която призовава Европейската комисия да "извърши обстойна оценка на положението в Унгария", а Будапеща - да участва в диалог с Брюксел.

Проектотекстът е изработен по повод закона за образованието в Унгария, насочен срещу Централноевропейския университет, открит от милиардера Джордж Сорос.

На дебата на предишната пленарна сесия на Европарламента комисарят Франс Тимерманс и премиерът Виктор...

Най-важното от Варна във вчерашния 16 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351388

Искат паметник на Гарибалди във Варна Във Варна да има и паметник на Джузепе Гарибалди. Това предложиха жители на морската столица, дошли в Икономическия университет в града, за да се срещнат с Анита Гарибалди – пра пра внучката на италианския революционер, предаде репортер на Moreto.

Иракчанин е осъден на 11 години затвор за изнасилване на две студентки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6225986

Иракчанин е осъден на 11 години затвор за изнасилване на две студентки32-годишен кандидат за убежище от Ирак бе осъден днес в Германия на 11 години затвор за изнасилване на две китайски студентки, съобщи БТА. ДНК проби, взети от жертвите, доказват вината на мъжа, който също така е направил самопризнания, каза съдията по делото. Подсъдимият е завлякъл в храсти жертвите си, на 22 и 28 години,

40 са загиналите в протестите във Венецуела от началото на април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6225987

40 са загиналите в протестите във Венецуела от началото на април17-годишен младеж почина от раните си днес във Венецуела, след като бе улучен от куршум вчера при протест срещу президента социалист Николас Мадуро. С неговата смърт загиналите в антиправителствените протести станаха 40, съобщи прокуратурата, цитирана от Франс прес. Младежът се е намирал недалеч от протеста, когато изведнъж се появила група хора,

Хората с увреждания организират пети национален протест пред парламента

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/17/2972276_horata_s_uvrejdaniia_organizirat_peti_nacionalen/?ref=rss


Над 1000 души са заявили във "Фейсбук", че ще отидат на Петия национален протест на хората с увреждания пред Народното събрание, който започва в 11 ч. днес. Колко ще се съберат на протеста е друга сметка, но в последните две години действително се проведоха четири такива многолюдни демонстрации на недоволството на хората с увреждания и близките им от условията и социалните услуги, които държавата им осигурява.

Протестите започнаха през 2015 г. с искане на...

Подготвя се документален филм за Доналд Тръмп (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6225979

Подготвя се документален филм за Доналд Тръмп (Видео)Американският режисьор Майкъл Мур работи по документален филм за Доналд Тръмп, от който по думите му президентът има защо да се тревожи, предаде БТА. Продуцентите Харви и Боб Уейнстийн обявиха, че са си осигурили световните права за филма, който Мур е озаглавил "Фаренхайт 11/9". Името идва от деня (ранните часове на деня след изборите - 9 ноември),

Много облаци, дъжд в западната част от страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_655733.html

Много облаци ще има днес в западната част от страната, ще вали за кратко, очакват се и гръмотевици, според прогнозата на НИМХ.  Вятърът ще се усили, а с него ще дойде и по-хладен въздух. Максималните температури ще бъдат между 18 и 23 градуса.  По морето също ще е облачно, но без валежи. Термометрите ще се качат до 20 градуса. В планините ще гърми, по върховете градусите няма да надминават 12°, на 2000 метра – около 5°.  В четвъртък синоптиците обещават повече слънце. 

Жената, осиновила 12 деца с различен цвят на кожата

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/zhenata-osinovila-12-deca-s-razlichen-cviat-na-kozhata-6069178

Дръзката жена, която скандализира и разчупва представите за жените в началото на XX век

Първо обикни хората, после...

http://www.cross.bg/purvo-posle-horata-1543086.html

/КРОСС/ "Първо обикни хората, после задавай въпроси. И тогава ще видиш, че светлината, с която си огрял останалите, се е върнала при теб стократно...!" Кент Нербърн

Триатлон събира любители край Правец в средата на август

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/17/2972329_triatlon_subira_ljubiteli_krai_pravec_v_sredata_na/?ref=rss


Ако обичате да плувате, да карате колело, да бягате и имате състезателен дух, то най-новото събитие, организирано от клуб "Бегач", вероятно е за вас. На 13 август край Правец ще се проведе триатлон за любители.

Участниците в "Правец ТРИ" могат да избират два варианта за състезанието - "олимпийска" и спринтова дисциплина. Първата включва 1.5 км плуване, 40 км колоездене и 10 км бягане. В по-краткия вариант всичко е наполовина.

След протест: ГЕРБ оттегли закона за строежите по Черноморието

http://clubz.bg/53990-sled_protest_gerb_ottegli_zakona_za_stroejite_po_chernomorieto

Депутатите от ГЕРБ оттеглят спорните промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които се искаше удължаване на срока за застрояване на такива земи с променено предназначение с 3 години. Това бе първият законопроект, внесен от депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ в 44-ия парламент и дни наред представители на мнозинството обясняваха, че целта е да се защитят "дребни собственици" на земи, които заради икономическата криза не могли да започнат да строят в земите си досега. 

Законопроектът мина през комисията по земеделие в парламента без възражения от депутати от мнозинството, но предизвика първия протест срещу новата власт - на 13-ия й ден. 

Шефът на депутатите от голямата управляваща партия Цветан Цветанов обяви днес, че ГЕРБ "няма да допуснат поредното презастрояване и замърсяване на земите по Черноморието". От думите му обаче се разбра друга причина - че решението за оттегляне на законопроекта, дошло след консултации с патриотите, които били "основен вносител", е заради "политически спекулации" с текстовете. От партията на Бойко Борисов се оправдаха, че именно ГЕРБ през 2011 г. сложили 6-годишния срок за започването на строежи, който изтича сега.

Бившата министърка на земеделието, сега шефка на ресорната парламентарна комисия Десислава Танева каза, че дори проектът да беше приет, той не давал разрешение за строеж върху дюни, а и разрешителните за строеж в земеделски земи със сменено предназначение били 217 от 1817 имота, в които е можело да се строи. Тя отчете като грешка липсата на предварително обсъждане със заинтересованите страни на внесените и вече оттеглени предложения.

Очаквайте подробности.

22 май – Международен ден на биологичното разнообразие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pofxjNomD70/

   

17522612_1259447437466619_7980296795677140081_n22 май е обявен от Организацията на обединените нации (ООН) за Международен ден на биологичното разнообразие с цел повишаване на информираността за проблемите и заплахите към биоразнообразието и за осигуряване на подкрепа за неговото опазване и съхранение. Празникът се чества от 1993 г., когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие.

Разнообразието на дивите видове и екосистемите, в които те участват, представлява важна основа за много аспекти на туризма. Признаването на голямото икономическо значение за развитието на туризма на атрактивните пейзажи и богатството на биологичното разнообразие обуславя политическите и икономическите аспекти на тяхното съхраняване. Много въпроси, които се разглеждат в рамките на Конвенцията за биологичното разнообразие, засягат пряко туристическия сектор. А добре управляван, секторът може да допринесе значително за намаляване на заплахите за биологичното разнообразие, за поддържане или увеличаване на ключови популации от диви животни и растения, включително чрез приходите от туризъм.

Туристическият сектор може да помогне за постигането на много от 20- те цели на Аичи за биологичното разнообразие. По някои от тях, това означава осигуряване на по-добър контрол и управление, за да се намалят вредите върху биологичното разнообразие от туризма. Целите ще бъдат постигнати по-лесно, ако секторът поеме по-голям ангажимент за повишаване осведомеността за значимостта на биологичното разнообразие,  за ролята на защитените територии, за възстановяване на местообитанията, ангажиране на широката общественост и мобилизиране на ресурсите. Друго важно измерение е по-доброто интегриране на биологичното разнообразие и устойчивото развитие в политиките за развитие и бизнес модели, които включват туризъм.

Отбелязването на Международния ден на биологичното разнообразие по темата на 2017 г. дава възможност да се повиши осведомеността и да се засилят действията към важния принос на устойчив туризъм, както за икономическия растеж, така и за опазването и устойчивото ползване на биологичното разнообразие. Темата предоставя възможности за осъществяване на текущи инициативи, като например създаването на Програма за устойчив туризъм от 10- годишната рамка на Програмите за устойчиво потребление, промотиране на модели и насърчаване на насоките за развитие на биологичното разнообразие и на туризма.

РИОСВ-Бургас кани всички детски градини и училища, общини, туристически информационни центрове, екоклубове и природолюбители от региона, да организират подходящи инициативи за отбелязване на Международния ден на биологичното разнообразие – 22 май. Идеята е през предстоящия туристически сезон, да се научим да пазим природата чиста!
Вашите идеи и екоинициативи с текст и снимки ще очакваме да споделите до 31.05. на е-поща: riosvbs_pr@abv.bg или  в нашата Фейсбук страница. При желание Вашите инициативи ще бъдат отразени в доклада на България на страницата на Конвенцията за биологичното разнообразие. Най-активните участници ще получат грамоти от Регионалната екоинспекция.

На 17 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6225486

На 17 май рожден ден иматО.з. ген. Атанас Атанасов, бивш директор на НСС Венелин Праматаров, журналист Димитър Стоянов, бивш евродепутат, председател на НДП Елена Пампулова, бивша тенисистка Лиляна Попова, журналистка, бивш генерален директор на БНР и БНТ Румен Леонидов, поет, преводач, публицист и издател Димитър Караненов,

Православен календар за 17 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6225970

Православен календар за 17 майСв. Ап. Андроник. Св. мчк Николай Софийски. Събор на св. Баташки мъченици Свети Андроник бил един от 70-­те Христови апостоли. Станал eпископ на Панония и проповядвал божието слово. Той приел мъченическа смърт и мощите му, също както и мощите на света Юния, по­-късно били намерени в гр. Евгения (Византия). Мъченически загиналите през 1876 г.

Пролетен концерт на Хора на учителките

//dariknews.bg/regioni/dobrich/proleten-koncert-na-hora-na-uchitelkite-2024020

Хорът на учителките - Добрич ще изнесе пролетен концерт под наслов „От сцената - на сцена“. Началото е в 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Тематичният концерт ще включва песни и арии от музикално-сценични жанрове  - опера, оперета, мюзикъл, рок-опера. В н

Шофьор блъсна дете с велосипед и го прати в болница

//dariknews.bg/regioni/vraca/shofior-blysna-dete-s-velosiped-i-go-prati-v-bolnica-2024018

Катастрофа е станала в 18,45 ч. във вторник на кръстовището на улиците "Неофит Бозвели" и "Ангел Кънчев" в Монтана.  Лек автомобил "Сузуки Балено" ударил 11-годишен велосипедист. Колата е с монтанска регистрация, а зад волана й бил 35-годишен мъж от града. В резултат на катастрофата на детето е при

Мотоциклетист без книжка засякоха в Кубрат

//dariknews.bg/regioni/razgrad/motocikletist-bez-knizhka-zasiakoha-v-kubrat-2024017

Мотоциклетист без книжка засякоха в Кубрат – съобщават от ОДМВР-Разград.
Мотоциклет „Киуей Ки“ е спрян за проверка на 15 май по улица „Цар Борис“ в Кубрат. Двуколесното превозно средство било управлявано от 23-годишния М.М. от Глоджево, който не притежава СУМПС. Нарушението на водача без кни

БК "Черно море Тича" научава днес съперника за малкия финал

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/bk-cherno-more-ticha-nauchava-dnes-sypernika-za-malkiia-final-2024023

Тази вечер баскетболният "Черно море Тича" ще научи съперника си за малкия финал в НБЛ. В 18:00 часа предстои да се изиграе петият мач от полуфиналната серия между "Лукойл Академик" и "Рилски спортист". Дотук двата тима се поздравиха с по 2 победи. "Лукойл" спечели едното си домакинство с 95-80 и е

Младеж от Цар Калоян пробва да се самоубие с белина

//dariknews.bg/regioni/razgrad/mladezh-ot-car-kaloian-probva-da-se-samoubie-s-belina-2024022

Младеж от Цар Калоян опита да се самоубие с белина.
От ОДМВР-Разград съобщават, че сигнал за мъж в безпомощно състояние, лежащ пред входа на „Водоснабдяване“ в Разград, е получен около 19.10 часа на 16 май. На място е установен 28-годишният С.С. от Цар Калоян, който е откаран в МБАЛ-Разград.

Младеж изхвърли дрогата при полицейска проверка

//dariknews.bg/regioni/vraca/mladezh-izhvyrli-drogata-pri-policejska-proverka-2024024

Снощи около 23,20 ч. служители на група „Охрана на обществения ред” от Монтана установили на ул. "Калето" в района на крепостта в града спрял лек автомобил "Опел Астра". Колата е с монтанска регистрация, собственост на Е.Н., но управлявана от сина му К. Е. /20 г./. При проверката полицаите намерили

Задържаните за подкуп преподаватели ще бъдат уволнени (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhanite-za-podkup-prepodavateli-shte-bydat-uvolneni-video-2024019

Задържаните за подкуп преподаватели от на Университета по хранителни технологии в Пловдив ще бъдат дисциплинарно уволнени. Това съобщи пред

Днес в Страсбург подписват документа за безвизово пътуване на украинците в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6225967

Днес в Страсбург подписват документа за безвизово пътуване на украинците в ЕСВъв френския град Страсбург ще бъде проведена церемония по подписването на законодателното решения за въвеждане в Европейския съюз на безвизов режим за краткосрочни пътувания на граждани на Украйна в страни от Шенгенската зона, съобщава агенция РИА Новости, цитирана от Фокус. Документът ще подпишат председателят на Европейския парламент Антонио

24 са неохраняемите плажове в Област Варна

https://www.actualno.com/varna/24-sa-neohranjaemite-plajove-v-oblast-varna-news_611697.html

24 са неохраняемите плажове на територията на Варненска област. Това каза Стоян Пасев, областен управител на Варна, във връзка с готовността на Варна и региона за летния туристически сезон. „Подали сме информация, на шест от посещаемите плажове, които останаха неохраняе

Пътна обстановка в страната - 17 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351408

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: до 15.06.2017 г. от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325 до км 359 се извършва почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки.

Тръмп лично поискал от шефа на ФБР да спре разследването за руската връзка

http://clubz.bg/53989-trymp_lichno_poiskal_ot_shefa_na_fbr_da_spre_razsledvaneto_za_ruskata_vryzka

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал ФБР да прекрати разследването на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин и призовал бившия шеф на Бюрото Джеймс Коми вместо да това да разследва журналисти за изтичане на информация. Това твърдят сътрудници на Коми, които твърдят, че са виждали лични записки, които той нахвърлял след разговора си с президента. Това съобщава вестник „Вашингтон пост“.

Според записките след среща на Коми и Тръмп през февруари, президентът поставил въпроса за разследването на Флин от контраразузнаването и призовал Коми да го прекрати след оставката на съветника по национална сигурност.

Разговорът между Тръмп и Коми се е състоял след заседание по националната сигурност. Президентът поискал да говорят насаме и другите напуснали стаята, твърдят сътрудниците на Коми. Те са поискали от „Вашингтон пост“ да останат анонимни, защото нямат право да разкриват вътрешни разговори.

"Надявам се да можеш да го оставиш“, казал Тръмп.

Записките от срещата били две страници и много подробни, твърдят сътрудниците.

Този случай повдига отново въпроса дали Тръмп е нарушил някои правни норми като е притискал ФБР да прекрати разследването, коментира изданието.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Днес на повечето места ще е облачно и ще превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6225969

Днес на повечето места ще е облачно и ще превалиДнес над по-голямата част от страната облачността ще е предимно значителна. На места ще има краткотрайни превалявания, в западните райони временно интензивни, придружени с гръмотевици. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), цитира "Фокус".

Без вода по част от "Цар Борис 3", "Черни връх" и в Малинова долина

http://offnews.bg/news/n_1/n_655732.html

"Софийска вода" ще прекъсне временно водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството.  Заради извършване на тест на ПСПВ „Бистрица“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на бул. „Околовръстен път“ от пътя за лифт „Симеоново“ до бул. „България“; „Сити клиник“, бензиностанция „Шел“,база на „Волф“, комплекс „Царско село“; ж.к. „Малинова долина“; кв. „Витоша“, комплекси „Макси“, „Преслав“, „Градина“; кв. „Витоша“ карето между ул. „Йордан Радичков“, ул. „Борис Арсов“, ул. „Милко Борисов“, ул. „Станчо Ваклински“; бул. „Черни връх“ от №91 до №151; кв. „Мирчо Драганов“, ул. „Ген. Иван Колев“; кв. „Манастирски ливади изток“- по ул. „Луи Айер“ от ул. „Шарл Шампо“ до бул. „Околовръстен път“, ул. „Йордан Бакалов Стубел“; вилна зона „Киноцентър“ III част, ул. „Градина“ №23 , Езиково училище „ЕСПА“. Подмяна на спирателни кранове на ул. „Феликс“ в „Овча купел“ налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21:00 часа на бул. „Президент Линкъл“, ул. „Централна“, ул. „Антонин Колар“, ул. „Херман Майер“, ул. „Иван Хаджийски“, ул. „Феникс“, ул. „Промишлена“, бл.13, 13А, 15, 18, 20, 17, 17А, 19, 19А, 41А, 41Б, 40, 42, 39А, 39Б, 45, 44, 21, 22, 23, 24, 25, 27, 28, 26, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35. Реконструкция на уличен водопровод на бул. „Цар Борис III“ в „Княжево“ налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21:00 часа по бул. „Цар Борис III“ от ул. „Звездица“ до ул. „Райска градина“, ул. „Преслав“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 518 в кв. „Христо Ботев“ се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17:00 часа на ул. „Георги Спасов“, ул. 511, ул.510.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Коста Лулчев“ в „Гео Милев“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18:00 часа на  ул. „Коста Лулчев“; бл. 63 висока зона.

На тази дата в историята

http://www.cross.bg/data-surbiya-osnovan-1543085.html

/КРОСС/ 1395 г. - Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко.1498 г. - Корабите на Васко да Гама достигат до Индия.1555 г. - В София мюсюлмански фанатици убиват с камъни Никола Мартинов (свети Николай Софийски Нови), решил да се върне към християнската вяра.1694 г. - Основан е окръг Бърлингтън в щата Ню Джърси, САЩ.1723 г. - Основан е град Перм в Русия.1777 г. - Официално е утвърден Гербът на Сърбия от императрица Мария Тереза.1792 г. - Създадена е Нюйоркската фондова борса.1846 г. - Саксофонът е патентован от Адолф Сакс.1890 г. - Състои се премиерата на операта „Селска чест" на Пиетро Маскани в театър Констанци в Рим.1907 г. - Тодор Паница и Екатерина Измерлиева се венчават.1913 г. - В Лондон е подписан мирен договор между държавите от Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) и Османската империя, с който се слага край на Балканската война (1912 - 1913).1930 г. - Френският министър на външните работи Аристид Бриан се обръща с призив за създаване на Европейски федерален съюз.1956 г. - Народна република България е приета за член на ЮНЕСКО.1980 г. - Започва Вътрешният конфликт в Перу, който официално продължава и до днес.1990 г. - Общото събрание на Световната здравна организация (СЗО) премахва хомосексуалността от списъка с психиатрични заболявания.1991 г. - Официалната рождена дата на интернет. Тим Бърнърс-Лий представя продукта си в научна комисия в Европейския център за ядрени изследвания (CERN)

Демократите обвиняват Тръмп за възпрепятстване на правосъдието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6225961

Демократите обвиняват Тръмп за възпрепятстване на правосъдиетоАмериканският президент Доналд Тръмп може да е възпрепятствал правосъдието, заявиха от Демократическата партия в Съединените американски щати, предава The Telegraph, цитиран от Фокус. Изявлението дойде, след като се появи информация, че Тръмп може да е призовал уволнения директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми да прекрати

На един микрон от Макрон

http://offnews.bg/news/n_1/n_655760.html

Автор: Янка Петкова Курдоманова изключи телевизора обнадеждена. Току-що беше изгледала инаугурацията на френския президент Еманюел Макрон. Видя как по червената пътека енергично премина възрастната му съпруга (нейна връстничка) и си помисли: „А можеше да съм аз…“ Спомените я отнесоха в далечната 70 и някоя, когато беше млада учителка и класна на едни осмокласници. Никой от тях не стана президент, а бяха обещаващи децата, но все пак това не е Франция. Не че нямаме възрастни жени готови да бъдат Първа дама, засукани пенсионерки колкото щеш, но кой ще пусне един младок в президентството? Тази декоративна институция е запазена за генерали напоследък.…

Скулптура на Бранкузи продадена за 57,3 млн. долара

http://clubz.bg/53988-skulptura_na_brankuzi_prodadena_za_573_mln_dolara

Творба на Константин Брънкуш (на румънски Constantin_Brâncuşi) бе продадена за рекордните за скулптора 57,4 милиона долара на търг на „Кристис“ в Ню Йорк. „Заспалата муза“, която изобразява легнала женска глава, висока 26 сантиметра, е излята през 1913 г. Аукционът протече при сериозен интерес с наддаване от най-малко петима души (на живо и по телефона), продължило 9 минути, предава „Ню Йорк Таймс“.

Търгът откри пролетната сесия в Ню Йорк, като на него бяха продадени 78% от 55-те предложени лота – за общата сума от 289,2 милиона долара.

„Заспалата муза“ е нов рекорд за Бранкузи (1876 – 1957), чиито работи по принцип рядко излизат на пазара. Очакваше се произведението, предложено от неназован парижки колекционер, да се продаде на цена между 25 и 35 млн. долара.

Рекордът за най-скъпо продадена скулптура е на Алберто Джакомети. Неговата „Сочещият човек“ (1947) бе купена на търг на „Кристис“ през май 2015 г. за 141,3 милиона долара.

Женската глава е една от шестте бронзови версии на скулптурата, направена от румънския художник първо от бял мрамор в Париж през 1909-10 г. Каменната версия в момента се намира в Музея Хиршхорн във Вашингтон.

Втората най-скъпо продадена работа на търга в Ню Йорк бе картината „Седнала жена, синя рокля“ на Пикасо (1939) – за 45 милиона долара, при очаквани най-малко 35. Платното бе предложено от гръцкия колекционер и финансист Димитри Мавроматис, който го купи на търг на „Кристис“ през 2011-а за 29 млн.

„Седнала жена, синя рокля“, Пабло Пикасо (1939)

"Площад Славейков"

Крадци вилнеят из столичния квартал "Симеоново", 4 къщи са ограбени за седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6225957

Крадци вилнеят из столичния квартал "Симеоново", 4 къщи са ограбени за седмицаОбирджии с акробатични умения, получили името „Бандата на нинджите”, тероризират жителите на столичния квартал „Симеоново”, съобщи Би Ти Ви. В рамките на една седмица са разбити и ограбени четири къщи. Според жителите на „Симеоново” крадецът е един и същи с този, заснет при обир в кв. „Лозенец”, за който съобщихме през изминалата седмица.

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=351402

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 17 май ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Димитър Радев: Банковата система вече не е пречка, а двигател за влизането ни в еврозоната

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6225611

Димитър Радев: Банковата система вече не е пречка, а двигател за влизането ни  в еврозонатаОткакто аз съм управител на БНБ, не е имало опити за политическа намеса, казва управителят на централната банка И още акценти   Ще печатаме евро - това е престиж и икономически изгоди за нас Вече имаме пълен набор от инструменти за оздравяване на банки Перспективата е за увеличаване на лихвените нива,

Тръмп опитал да спре разследване на ФБР срещу бивш свой съветник?

https://www.actualno.com/america/trymp-opital-da-spre-razsledvane-na-fbr-sreshtu-bivsh-svoj-syvetnik-news_611718.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от бившия директор на ФБР Джеймс Коми да спре федералното разследване на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин. Това твърди вестник The New York Times, позовавайки се на дописка на самия Коми след среща с Тръмп през февруар

Събор на св. Баташки мъченици

http://www.cross.bg/muchenitzi-zhivota-svetite-1542999.html

/КРОСС/ На 16 и 17 май Българската православна църква почита паметта на светите Баташки мъченици. По време на Априлското въстание през 1876 г. след двуседмична неравна битка с многохилядна турска армия загиват пет хиляди души от шестхилядното население на Батак. Градът е изгорен до основи. Две хиляди души, събрани в църквата "Св. Неделя", в продължение на три денонощия защитават своята чест и вяра и всички загиват след опожаряването й. През пролетта на 2011 г. Баташките мъченици са канонизирани за светци от Българската православна църква. На 16 май в Батак с литийно шествие от старинния храм "Св. Неделя" иконата на светите Баташки мъченици бе пренесена до площад „Освобождение", където Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична вечерня. На 17 май от 8.30 ч. в старинния храм „Св. Неделя", където се съхраняват светите мощи на мъчениците, бе отслужена света Литургия, както и от 9.30 ч. на площад „Освобождение" бе отслужена съборна света Литургия от архиереи на БПЦ и духовници от Пловдивска епархия. В памет на Баташките мъченици нека си припомним едни думи от синодалното послание по повод тяхната канонизация преди четири години: „Истина е, че ужасите и поруганията, които Баташките и Новоселските мъченици са били принудени да претърпят, за да завършат живота си като християни, могат да се сравнят единствено със зверствата, вършени в последния етап от гоненията срещу Църквата в Римската империя

Прогноза за времето - 17 май (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-17-maj-srjada-news_611699.html

 Минимални температури между 9° и 14°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане малко по-високо от средното за май. Днес облачността ще е значителна, над западната половина от страната купеста и купесто-дъждовна и на места ще има краткотрайни превалявания

Гърция влиза в поредна дълга стачка

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-vliza-v-poredna-dylga-stachka-news_611712.html

24-часова стачка започва в Гърция в знак на протест срещу мерките за строги икономии на правителството. В протестите ще участват два големи профсъюза на държавните служители, предаде БГНЕС. "Правителството си затваря очите за разрушителните за гръцкото общество последици

17 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=351400

Събития 1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555 г. – В София мюсюлмански фанатици убиват с камъни Никола Мартинов (свети Николай Софийски Нови), решил да се върне към християнската вяра.

Пръскат срещу кърлежи и комари в Казанлък

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/pryskat-sreshtu-kyrlezhi-i-komari-v-kazanlyk-2023946

На 18 и 19 май Община Казанлък предприема пролетно профилактично третиране на тревни площи срещу кърлежи /дезакаризация/ на територията на паркове и детски площадки. Обработката на площите ще се извършва след 21:00 часа, съобразно климатичните условия.

Третираните зони ще бъдат обозн

Абитуриенти на бал на 1000 км. от дома

//dariknews.bg/regioni/razgrad/abiturienti-na-bal-na-1000-km.-ot-doma-2024003

Остров Корфу е най-отдалеченото място, където зрелостници от Разградско ще празнуват своя абитуриентски бал - това става ясно от справка, предоставена от Регионалното управление по образование.
Сезонът на баловете в Лудогорието започва на 23 май. Тогава в ресторант „Папараци“ ще празнуват за

Приключва успешно проект НОЩ

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/prikliuchva-uspeshno-proekt-nosht-2024004

С приключването на тази учебна година привършват и дейностите по проекта на Клуб „Отворено общество” Стара Загора за Неформално Образование по Щастие, изпълняван по програма „Дъга“. Оптимистичният резултат - да се зареди с нова, положителна енергия стандартното българско училище, е постигнат.

Правят изнесени щандове във Врачанско за финансирането по европейски програми

//dariknews.bg/regioni/vraca/praviat-izneseni-shtandove-vyv-vrachansko-za-finansiraneto-po-evropejski-programi-2024006

Екипът на Областния информационен център - Враца продължава със серията от информационни срещи на открито. С мобилен щанд в началото на седмицата граждани на двете общини Бяла Слатина и Борован имаха възможността да се информират за актуални възможности, които предоставят оперативните програми. Щан

"Бързи, смели, сръчни" за момичета и момчета ІІ клас утре на стадион "Осогово"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/byrzi-smeli-srychni-za-momicheta-i-momcheta-klas-utre-na-stadion-osogovo-2024007

 Общинско състезание "Бързи, смели, сръчни" за момичета и момчета ІІ клас ще се проведе на 18 май - четвъртък, от 10:30 часа на стадион "Осогово".
  За участие са се записали седем отбора от училищата на гр. Кюстендил.
 

Международна делегация посети училището в село Веселиново

//dariknews.bg/regioni/sliven/mezhdunarodna-delegaciia-poseti-uchilishteto-v-selo-veselinovo-2024005

По стара българска традиция, с домашно приготвена погача, пресен мед и китка здравец в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село  Веселиново бяха посрещнати гости от Турция, Румъния, Италия и Испания.

Международната делегация беше в община „Тунджа“ по проект: ”Мост между културите: метод н

Пускат топлата вода предсрочно на хиляди столичани

http://offnews.bg/news/n_1/n_655727.html

"Топлофикация София" възстанови предсрочно топлата вода на стотици хиляди столичани. Плановият студен душ за клииентите на ТЕЦ Изток трябваше да приключи на 19 май.  Топла вода обаче вече имат в Дружба 1 и 2, Полигона, Слатина, Гео Милев, Изток, Изгрев, Младост 1А, Младост 2 и 3, както и Дианабад, съобщиха от дружеството. Промишлен район „гара Искър”, „Младост“ 1 и 4, „Дървеница”, ”Мусагеница”, „Витоша”, Студентски град”, „Изток”; „Лозенец”, „Яворов” /висока част/, Подуене център, „Редута, Академия МВР, ВТУ „Т. Каблешков”, м. „Къро”, НРТЦ, ЗИТ, БАН- ХМС; кв. „Цариградски комплекс”; резиденции. Възстановяването на топлоподаването към кварталите от топлорайон „София Изток” ще продължи в следващите дни до пълното нормализиране на параметрите По-дълго обаче ще продължат ремонтите в част от квартал "Младост 3". Заради реконструкция на топлопроводи няколко блока ще останат без топла вода до средата на юни. Блокове с по-дълъг срок на ремонтите: № 324, 324А и 325 А вх.1,2,3,4;  № 303 вх. А-Б, 305 вх. А-Б, 307 вх. А-З, 308 вх. А-В, вх. 309 вх. А-В, 310 вх. А-Г, 313 вх. А-Г, 314 вх. А-Г, 316 вх. А-Б, 317 вх. А-Ж, 318 вх. А-Ж, 319 вх. А-Д, 320 вх. А-В, 321 вх. А-Д, 321-А вх. А, 321-Б вх. А, 144 СОУ „Народни будители”, 81 СОУ „Виктор Юго”, ОДЗ „Пролет”.  ТЕЦ „София” ще спре работа от 7 до 16 юни и без топла вода ще останат клиентите в централна градска част в района на ул. „История Славянобългарска”, бул. „Данаил Николаев”, ул. „Проф. Милко Бичев”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Фритьоф Нансен”, бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Прага”, бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Ген. Тотлебен”, ул. „Йоаким Кърчовски”, ул. „Дамян Груев”, района на „Руски паметник”, Зона Б - 5, Зона Б -17, Зона Б-18, Зона Б-19, ул. „Опълченска”, бул. „Княгиня Мария Луиза”, района на Сточна гара, ж.к „Банишора”, ж.к „Света Троица” и ж.к „Фондови жилища”.

Парламентът отпусна по 700 лв. пожизнени пенсии на дейци на културата

http://clubz.bg/53986-parlamentyt_otpusna_po_700_lv_pojizneni_pensii_na_dejci_na_kulturata

Татяна Лолова чете „Тереза Батиста“ от Жоржи Амаду

Народното събрание прие решение, с което се отпускат пожизнени пенсии на видни български дейци на културата. Наградените за особени заслуги към държавата и нацията са 15 души. 

За изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата ще бъдат наградени: Кеазим Исинов, проф. Стоян Дуков, Донка Антонова, Кирил Георгиев, Татяна Лолова,Стефка Евстатиева, Славчо Бакалов, Никола Инджов, Михаил Белчев, Миглена Караламбова, Йорданка Кузманова, проф. Евгения Малеева, Димитър Димитров, Димитър Симеонов и Андрей Андреев. Съгласно проекторешението те ще получават пожизнено 700 лв. месечно.

Единственият, който се изказа по време на дебата, бе депутатът от БСП Алескандър Симов. Той заяви, че БСП ще подкрепи предложението, но подкрепата за културата не трябва да бъде инцидентна. Симов изтъкна, че трябва да се подкрепят не само дейци, които са оставили своята диря в културата, а и млади творци.

Прогноза за времето - 17 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351401

Над Черноморието ще има по-често значителна облачност, почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 19-20°. Температурата на морската вода е 16-17°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Пълнени чушки запечени с кашкавал

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6225082

Пълнени чушки запечени с кашкавалВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Срещата между Тръмп и Ердоган премина в помпозен приятелски дух

https://www.actualno.com/america/sreshtata-mejdu-trymp-i-erdogan-premina-v-pompozen-prijatelski-duh-news_611710.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се радва да се срещне с турския лидер Реджеп Ердоган по време на първото си официално пътуване като президент извън САЩ. Това съобщи пресслужбата на Белия дом след разговорите на двамата президенти. Същевременно Ердоган обяви отношеният

BMW M5 (E60): M като Мюнхен, 5 като 507 к.с.

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/bmw-m5-e60-m-kato-miunhen-5-kato-507-k.s-6069194

Едно натискане на бутона “М” и сякаш адът се отваря под краката ви – мощността на 507 “коня” взривява всички сетива.

9 храни с мазнини, които са подходящи за диета

https://vesti.bg/zdravoslovno/hranene/9-hrani-s-maznini-koito-sa-podhodiashti-za-dieta-6069176

Ако в момента спазвате по-стриктен хранителен режим за редуциране на теглото, това ще ви бъде полезно

9 храни с мазнини, които да подходящи за диета

https://vesti.bg/zdravoslovno/hranene/9-hrani-s-maznini-koito-da-podhodiashti-za-dieta-6069176

Ако в момента спазвате по-стриктен хранителен режим за редуциране на теглото, това ще ви бъде полезно

9 храни с мазнини, които да подходящи за диета

https://vesti.bg/9-hrani-s-maznini-koito-da-podhodiashti-za-dieta-6069176

Ако в момента спазвате по-стриктен хранителен режим за редуциране на теглото, това ще ви бъде полезно

Изнесените приемни на „ВиК” Сливен продължават

//dariknews.bg/regioni/sliven/iznesenite-priemni-na-vik-sliven-prodylzhavat-2023994

Изнесена приемна за новозагорските села с водни проблеми организира  „В и К“ – Сливен в четвъртък, 18 май. Тя ще бъде отворена в Клуба на пенсионера в село Радево от 12 до 15 часа. Предназначена е за жителите на селата Радево, Еленово и Сокол от община Нова Загора. В този ден ръководството на „В и

И Добрич участва в Петия национален протест на родители и близки на хора с увреждания

//dariknews.bg/regioni/dobrich/i-dobrich-uchastva-v-petiia-nacionalen-protest-na-roditeli-i-blizki-na-hora-s-uvrezhdaniia-2023996

Протест на родители и близки на деца и хора с увреждания ще се проведе днес и в Добрич. Недоволните ще се съберат в 11.00 часа пред сградата на Община Добрич. 

Техният митинг е част от Петия националния протест, който е организиран пред Народното събрание в София. За пореден път близ

Христо Пенов отвя конкуренцията във втория кръг на писта Пауталия

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/hristo-penov-otvia-konkurenciiata-vyv-vtoriia-kryg-na-pista-pautaliia-2023998

Кюстендилският картинг пилот Христо Пенов бе над всички в клас Ротакс Джуниър по време на втория кръг от Републиканския шампионат, проведен на писта “Пауталия”. Пенов спечели първо пол позишън, а след това и 4- те манша, проведени в съботния и неделен дни.
П

Отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/otbeliazvame-svetovniia-den-za-borba-s-hipertoniiata-2023105

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Артериалната хипертония се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Честотата й нараства с възрастта, като се по

Хасково отбелязва Деня на спорта

//dariknews.bg/regioni/haskovo/haskovo-otbeliazva-denia-na-sporta-2023995

Множество прояви в деня на спорта 17 май организира община Хасково. В 14 часа започва състезание по стрийтбол пред зала „ Дружба“ . В него могат да участват момичета и момчета до 12 години и смесени отбори до 14 години. Ще има състезание за стрелба от далечно разстояние и последователно вкарване на

Мерят безплатно кръвното налягане на варненци на входа на Морската

//dariknews.bg/regioni/varna/meriat-bezplatno-kryvnoto-naliagane-na-varnenci-na-vhoda-na-morskata-2023997

Всяка година на 17 май отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Артериалната хипертония (АХ) се счита за „съвременна епидемия“, тъй като се установява при 4 от 10 възрастни над 25-годишна възраст и се определя като глобален рисков фактор за смърт и нетрудоспособност. Ч

Красив пешеходен мост, на който да полегнеш (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/krasiv-peshehoden-most-na-kojto-da-polegnesh-snimki-2023999

Красивият пешеходен мост е разположен в турския град Измир, пише сайтът Inhabitat.com

Gorgeous Bostanlı Bridge doubles as public park, design

Днес облачно, но топло

//dariknews.bg/regioni/shumen/dnes-oblachno-no-toplo-2023980

Днес над по-голямата част от страната облачността ще е предимно значителна. На места ще има краткотрайни превалявания, в западните райони временно интензивни, придружени с гръмотевици.

Ще се усили вятърът от североизток до умерен, в източните райони и временно силен и с него ще прони

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване