Ердоган: Не можем да прекратим режима на извънредно положение в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230052

Ердоган: Не можем да прекратим режима на извънредно положение в Турция
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция не може да прекрати режима на извънредно положение преди всичко да се нормализира напълно, съобщи БТА. Извънредното положение в Турция бе въведено след опита за преврат през юли м. г. Ердоган говори днес в Истанбул на заседание на Висшия консултативен съвет на ТЮСИАД (Дружеството на

Красимир Каракачанов се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

http://www.cross.bg/nato-otbranata-sekretar-1543346.html

/КРОСС/ Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов се срещна днес, 18 май 2017 г., в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На разговора в Главната квартира на Северноатлантическия пакт присъстваха заместник-директорът на кабинета на генералния секретар Йоргенсен и директорът по отбранителна политика в дирекция „Отбранителна политика и планиране" Тимо Костер. От българска страна присъстваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, постоянният представител на България в НАТО посланик Иван Найденов, директорът на „Отбранителна политика" в Министерството на отбраната Росица Димитрова. В началото на разговора вицепремиерът Красимир Каракачанов предаде поздрави от министър-председателя Бойко Борисов и отправи покана към генералния секретар на НАТО за посещение в България през 2018 г. Той го запозна с приоритетите на българското правителство и с основните предизвикателства, пред които страната ни е изправена в областта на отбраната. Генералният секретар Йенс Столтенберг изказа благодарност за приноса на България в провежданите от НАТО мисии и операции, както и за оказваната подкрепа на страните-партньори. Той приветства усилията на българското правителство за превъоръжаване на Българската армия

Трима българи ще бъдат изправени на съд в Унгария по обвинения за смъртта на 71 мигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=351563

На 21 юни 11 души, трима от които граждани на България, ще се изправят пред съда в Унгария по обвинения за смъртта на 71 мигранти, открити в изоставен камион в Австрия през 2015 г., предава AFP. Телата на 59 мъже, осем жени и четири деца бяха в напреднало състояние на разлагане, когато бяха намерени от австрийските власти.

Кола се вряза в пешеходци в Ню Йорк, има задържан (Обновена, видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230060

Кола се вряза в пешеходци в Ню Йорк, има задържан (Обновена, видео и снимки)Автомобил се вряза в тълпа от пешеходци в Ню Йорк до площада Таймс Скуеър, съобщава РИА Новости. По непотвърдени данни има един загинал, а още 10 са ранени в резултат на инцидента. По данни на очевидци, автомобилът карал с висока скорост и се насочил към тротоара без спирачки. Очаквайте подробности!

30-годишни автобуси за най-дългите маршрути в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230033

30-годишни автобуси за най-дългите маршрути в София30-годишни автобуси ще возят софиянци по едни от най-дългите и натоварени линии след скандал между ГЕРБ и БСП в общината. Става дума за 15 линии, сред които 204 и 306. Те се обслужват от “Карат С”, но договорите изтичат. Плановете бяха те да минат към общинския превозвач с новите 30 автобуса, които кметството искаше да купи.

Взривове или кьорфишеци - Фейсбук и телевизиите!

http://pogled.info/bulgarski/vzrivove-ili-korfishetsi-feisbuk-i-televiziite.85915

/Поглед.инфо/ Отдавна трябваше да забранят на телевизионните водещи да използват някои думи, понеже го правят доста неразумно. „Взрив“, „взривяване“ със сигурност са едни от тях. Не става дума за касапници като тази в клетото Хитрино - а за кьорфишеците, които най-често се свързват с Фейсбук. Все нещо взривява Фейсбук. Някоя фолкдива или някой политически дивак се разчекне словесно или буквално – и хайде, Фейсбук бил взривен.

"Нефтохимик" взе комфортна преднина в баража за оцеляване срещу "Монтана"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/18/2973938_neftohimik_vze_komfortna_prednina_v_baraja_za/?ref=rss


"Нефтохимик" постигна убедителна победа срещу "Монтана" в първия бараж за оцеляване в Първа лига. Двубоят в Ловеч завърши 3:1. Реваншът ще се проведе в понеделник на "Лазур" в Бургас.

Победителят ще се изправи срещу победителя от другия бараж "Локомотив" (Горна Оряховица) – "Славия". Който спечели този нов бараж в два мача, се спасява, а загубилият ще играе един мач срещу третия от Втора лига за място в елита.

Заработи първата фериботна линия между Русия и Северна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230048

Заработи първата фериботна линия между Русия и Северна КореяДнес заработи първата морска фериботна връзка между Русия и Северна Корея, която има за цел да привлича китайски туристи и севернокорейски работници, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това е станало в разгара на напрежението между Пхенян и Запада. Корабът "Мангьонбон" ще изпълнява веднъж седмично двупосочен курс между

"Нефтохимик" взе комфортна преднина срещу "Монтана" в първия бараж за оцеляване

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/18/2973938_neftohimik_vze_komfortna_prednina_sreshtu_montana_v/?ref=rss


"Нефтохимик" постигна убедителна победа срещу "Монтана" в първия бараж за оцеляване в Първа лига. Двубоят в Ловеч завърши 3:1. Реваншът ще се проведе в понеделник на "Лазур" в Бургас.

Победителят ще се изправи срещу победителя от другия бараж "Локомотив" (Горна Оряховица) – "Славия". Който спечели този нов бараж в два мача, се спасява, а загубилият ще играе един мач срещу третия от Втора лига за място в елита.

Спор за 100 хил. лв. довел до убийството в столичния квартал „Витоша“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279703_%D0%A1%D0%BF%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+100+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BB+%D0%B4%D0%BE+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0

 Майка и син са простреляните тази сутрин в офис в столичния квартал „Витоша“, обявиха на извънреден брифинг в прокуратурата. Жената, която почина, е 61-годишна, синът й, който оцеля, е роден през 1982 г.

Третият прострелян, който е убит, е мъж, роден през 1979 г. Той е с българско и с чуждо гражданство. Според съседи другото му гражданство е руско.

Тримата са имали вчера среща с убиеца Драгомир. Станал е скандал, защото Драгомир имал претенции за 100 хил. лв. строително-монтажни работи, извършени на техен обект. Днес отново са се срещнали и нещата са излезли извън контрол, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

Убиецът досега не е криминално проявен и според полицията убийството не е подготвяно. Използвал е законно притежаван пистолет.

Драгомир е бил хванат близо до офиса. Изглежда, след като е стрелял, е бил много объркан. Отпътувал е с колата си, после я е оставил и е тръгнал да се връща, като са го заловили в отцепения район около местопрестъплението.

Кола се вряза в пешеходци на "Таймс скуеър" в Ню Йорк

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/18/2973946_kola_se_vriaza_v_peshehodci_na_taims_skueur_v_nju_iork/?ref=rss


Кола се е врязала с висока скорост в пешеходци на "Таймс скуеър" в Ню Йорк, съобщи агенция "Ройтерс". Съобщава се за поне един загинал.

Според свидетели колата се качила на тротоара. "Евронюз" съобщава за поне двадесет пострадали.

За момента няма яснота дали става въпрос за терористичен акт. Според местни медии по-скоро е пътен инцидент.

Районът е отцепен от полицията. "Тайм скуеър" е...

Евролибералите призоваха Борисов да развали коалицията с "Обединени патриоти"

http://www.mediapool.bg/evroliberalite-prizovaha-borisov-da-razvali-koalitsiyata-s-obedineni-patrioti-news264055.html

Групата на либералите в Европейския парламент, чиито член е ДПС, призова премиера Бойко Борисов да развали коалицията си с "Обединени патриоти" (ОП), като поставя този въпрос в контекста на българското европредседателство, което е приоритет за Борисов. ДПС настоява още отпреди да е съставено правителството в него да не участват националисти, но явно конкретният повод за позицията на АЛДЕ е скандалът със снимките на вече бивши представители на ОП във властта, които бяха оправдани от вицепремиера Валери Симеонов, позволил си на свой ред "майтапчийски" коментари за концлагера "Бухенвалд". "Бъдещето на България не бива да бъде в ръцете на крайни националисти. Много съм загрижен, тъй като участието на "Обединените патриоти" в управлението поставя под въпрос ценностите, в които страната се е врекла при присъединяването си към ЕС. Европа вече изпита какво се случва, когато ксенофобията и езикът на омразата спечелят, когато обществата се поляризират и разделят на етническа основа. Не бива да допускаме тази грешка отново", пише в позиция на председателя на ПГ на АЛДЕ Ги Верхофщадт, разпространена в четвъртък. "Министър - председателят на България Бойко Борисов, а заедно с него и семейството на ЕНП, носят отговорност за бъдещето на България, както и за успешното провеждане на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Борисов трябва са преоцени коалиционните си взаимоотношения и да покаже, че ще има нулева толерантност към крайни и националистически прояви на членове на правителство", допълва се в позицията.

Кола се вряза в пешеходци в Ню Йорк

https://www.actualno.com/america/kola-se-vrjaza-v-peshehodci-v-nu-jork-news_612123.html

В Ню Йорк лека кола на висока скорост се вряза в минувачи по тротоар на Таймс скуеър. По предварителни данни пострадали са най-малко 13 души. Според "Мирър" един от ранените е загинал от нараняванията си. Полицията отцепи района. Засега не е ясно дали се касае за пътен инцидент или терористичен акт, но според очавидци действията на шофьора са били умишлени.

Защо Лозан Панов замесва и Бойко Борисов във войната на олигархията срещу правосъдната система?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279702_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B

 Останали извън борда на правителството, извън Народното събрание дори, а по всичко изглежда - и оставащи без сериозни позиции в следващия състав на ВСС, олигархичните кръгове “Агнешките главички” и “Капитал” активираха един от последните си институционални инструменти – председателят на ВКС Лозан Панов, във войната срещу застрашаващата ги прокуратура. Панов най-безцеремонно опита да подведе президента Румен Радев и да го въвлече в колосален скандал с противоконституционното искане за създаването на нелегитимна комисия за проверка на главния прокурор. Правилно президентът Радев отхвърли жалките опити на олигархията, като прояви държавнически подход. Обикалящият по график телевизионните студиа т.нар. “съдия № 1” освен че не спира с политиканстването - нещо немислимо в правова държава: магистрат да се държи като политик, да прави политически изказвания и да политиканства на гърба на институциите, а все повече минира стабилността и конституционния ред в държавата. След като беше неглижиран от президента, кукловодите на Панов го пратиха да иска среща с премиера Бойко Борисов, нищо, че и за първокурсниците от юридическите факултети е ясно, че изпълнителната власт няма нищо общо с проблемите на съдебната. Освен всичко друго поведението на Панов е нахално. В правителството има вицепремиер по съдебната реформа – Екатерина Захариева, има и правосъден министър – Цецка Цачева. Но очевидно Панов приема себе си за нещо повече от вицепремиер и министър, та той може да говори само с министър-председателя. Борисов, разбира се, в познатия за него стил приема срещата, сигурно не за друго, а за да опитоми поредната марионетка, насъскана срещу него от изплашените олигарси – “Агнешките главички”. Двойният стандарт отново е в ход. Когато в предишния мандат на правителството всяка сряда преди заседанията на Министерския съвет премиерът, главният прокурор, министрите на финансите и на вътрешните работи, шефовете на службите, както и на данъчната и на митническата администрация обсъждаха борбата с контрабандата, това беше проблем. “Какво прави главният прокурор на оперативка в МС?”, питаха бухалките на очевидно притеснените от работата на държавата олигарси. Лозан Панов също неведнъж е опитвал да уязви обвинител № 1 за посещенията му в МС, при това на заседания на Висшия съдебен съвет. В петък обаче Панов в ранна утрин ще тропа по портата на “Дондуков” 1.   Какво ще иска Лозан Панов от Бойко Борисов ли? Може да го попита всичко:   Г-н Борисов, кой Ви прати онзи СМС, който пък Вие ми препратихте, а аз показах на журналистите, на които диктувам заглавията на дописките им за скандалите, които с Калин Калпакчиев провокираме на всяко заседание на ВСС?   Г-н Борисов, съжалявам, че толкова дълго употребявах манипулираните записи на “Двете каки” в атака срещу Вашето предишно управление и персонално срещу Вас. Даже Лаура Кьовеши, която домъкнах в София, за да Ви плаша с “румънския модел”, ми каза, че малко съм прекалил.   Г-н Борисов, Иво (разбирай Иво Прокопиев) каза, че бухалките му ще спрат да пускат манипулативни публикации срещу ГЕРБ, срещу Вас и Вашето правителство, но трябва и Вие да обявите война на главния прокурор.   Г-н Борисов, аз много искам да съм политик, но Христо Иванов натопи жена ми и казал, че е “Черен лебед”, та не можах да бъда кандидат за президент, но сега компенсирам – не спирам да политиканствам. Малко ме е страх, че от ВСС може да поискат да ме отстранят, защото май доста нарушавам освен Конституцията, законите, а и етичните норми за един магистрат.   Г-н Борисов, Иво каза, че ако не накарате Народното събрание да избере за членове на следващия ВСС ето тези имена (подава листче), доносникът на Европейската комисия в София Юри Тавание ще Ви натопи пред Брюксел.

 
Колкото и абстрактни и абсурдни да звучат хипотезите за темите, които Лозан Панов би поставил на петъчната си аудиенция при премиера, те са абсолютно възможни и със сигурност част от тях ще бъдат изложени, макар и завоалирано и витиевато. И това е така, защото само у нас Лозан Панов е възможен като председател на Върховния съд. Важното в случая е не какви са страховете на Панов, нито какви са поръчките, които са му възложени от неговите кукловоди, а реакцията на Бойко Борисов. ГЕРБ вече поеха ангажимент, че правосъдната реформа ще е приоритет, за да усети обществото възмездието на закона. Борисов трябва да е разбрал, че ефективно правосъдие у нас е немислимо, поне докато институцията ВКС се ръководи от този председател. Така че освен да опитоми поредната разбесняла се марионетка на Борисов не му остава нищо друго, освен да му покаже изхода. На Министерския съвет. Засега.
 
Ако Борисов обаче не е разбрал, че посещението на Лозан Панов при него е поредната провокация на олигархията към държавата, то жалко. После пак ще обяснява защо го е приел, както обясняваше за изпратения СМС, който именно Лозан Панов размахваше пред журналистите, упреквайки Борисов във вмешателство в работата на ВСС. Ивайло КРАЧУНОВ

 

Над 100 милиона лева не достигат в НЗОК за плащания до края на годината

http://www.cross.bg/godinata-leva-plashtaniya-1543342.html

/КРОСС/ Близо 117 млн. лева няма да достигнат на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да извърши съответните плащания до края на годината, съобщава "Дарик". Това сочат изчисленията на управителя на институцията д-р Глинка Комитов към този момент, които той представи пред парламентарната здравна комисия днес. Оказва се, че за някои дейности само за първото тримесечие от годината касата е изразходвала половината от парите си. От 147 млн. лева, предвидени за дентално здраве, например, до 31 март са били похарчени 51%.  

Заработи първа морска фериботна връзка между Русия и Северна Корея

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/18/2973945_zaraboti_purva_morska_feribotna_vruzka_mejdu_rusiia_i/?ref=rss


Първата морска фериботна връзка между Русия и Северна Корея заработи днес, като нейната основна цел е привличане на китайски туристи и севернокорейски работници, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че тя става факт в разгара на напрежение между Пхенян и Запада.

Корабът "Мангьонбон" ще изпълнява веднъж седмично двупосочен курс между град Владивосток в руския Далечен изток и севернокорейското пристанище Раджин, известно още като...

Марин Киров: Ако попитате на улицата кой е Лозан Панов, може и да чуете, че е политик от партията на Иванов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6230047

Марин Киров: Ако попитате на улицата кой е Лозан Панов, може и да чуете, че е политик от партията на ИвановИма много честни съдии и прокурори, които са демотивирани от политическите страсти на тайното общество зад шефа на ВКС. То прилича на неуспешни приватизатори на съдебната власт, казва юристът - Г-н Киров, като експерт по законодателството и съдебната реформа кажете какво се случва? - След пълния провал на Христо Иванов като министър при Екатерина

ВАС отмени здравната карта на Москов

https://www.actualno.com/healthy/vas-otmeni-zdravnata-karta-na-moskov-news_612120.html

Върховният административен съд (ВАС) отмени Националната здравна карта, реализирана по идея на бившия здравен министър д-р Петър Москов. Документът трябваше да определи нуждата от лечебни заведения в отделните райони на страната и на базата на резултатите от него здравна

Чуждестранни ученици посетиха Община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351567

Ученици от Белгия, Португалия, Финландия и Германия, съвместно с ученици от Първа Езикова гимназия посетиха Община Варна в рамките на международния проект „Живот в интелигентна среда през 2030г. - промени и предизвикателства“, научи Moreto.

Към края на годината се очаква недостигът в бюджета на НЗОК да бъде над 100 млн.лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230041

Към края на годината се очаква недостигът в бюджета на НЗОК да бъде над 100 млн.лв.Към 31 декември 2017 г. се очаква недостигът в бюджета на НЗОК да бъде 117 млн. лв., каза управителят на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ Глинка Комитов по време на заседание на парламентарната здравна комисия, на което бе изслушан за изпълнението на бюджета на Касата към 31 март, съобщи БТА.

Видео: Чехи предлагат цивилен дрон, който може да лети 9 часа

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/18/2973051_video_chehi_predlagat_civilen_dron_koito_moje_da_leti/?ref=rss


Чешка компания предлага на свободна продажба дрон, който може да работи във въздуха в продължение на 9 часа. Безпилотни апарати с такива възможности обикновено са достъпни само за армията или за правителствени агенции.
Предназначеният за граждански цели Primoco One 100 изпълни в началото на май над 9 часа полет в района на летище Водоходи северно от Прага. Според компанията Primoco това е рекорд за продължителен полет на дрон за цивилни цели, който се продава свободно.

Калоян Паргов: Спасихме 36 милиона лева за Столичния автотранспорт

http://offnews.bg/news/n_1/n_655947.html

Над 36 милиона лева приходи ще влязат в Столичния автотранспорт след отхвърлянето на доклада за удължаване на концесионния договор на фирма „Карат С“. Те ще спомогнат за закупуване на нови автобуси. Това каза лидерът на БСП – София и председател на социалистите в СОС Калоян Паргов, след сесията на Столичния общински съвет, на която предложението за удължаване с още две години на договора с „Карат С“ беше отхвърлено от съветниците. „Предложението беше обяснено с факта, че общината е в невъзможност да закупи навреме нови автобуси за Столичния автотранспорт и да гарантира осъществяването на обществения превоз. Това щеше да е поредният подарък на управляващите в Столична община към благодетелите на ГЕРБ - така, както беше направено в предизборната кампания. Всички помним как през март подариха на “Юнион Ивкони“ междуградските превози за сметка на протеста на „Карат С“ тогава. А сега имаха намерение да компенсират Миролюб Столарски като му удължат договора за още две години. Тази идея обаче беше съшита с бели конци. И най-вече – щеше да ощети Столична община. Тук обаче е важен друг въпрос – кой носи отговорност за забавените поръчки? Нима не знаеха, че през 2017 година изтича този договор, за да може навреме да направят поръчките, с които да закупят нови екологични автобуси на природен газ или метан?“, каза Паргов. Калоян Паргов поиска отговор на въпроса кой носи отговорност за липсата на компетентност на администрацията в Столична община. „Ако е кметът – да си каже, ако са я подвели – да посочи лицата и да ги накаже. Но не може администрацията в Столична община да продължава да буксува и да си играе с милиони софиянци“, каза той.

Тръмп стартира процеса по предоговаряне на НАФТА

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230029

Тръмп стартира процеса по предоговаряне на НАФТААдминистрацията на американския президент Доналд Тръмп в сряда формално уведоми Конгреса за намерението си да предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), предава AFP, цитирана от "Фокус". Разговорите с Канада и Мексико, другите страни по договора, ще започнат „не по-рано от 16 август 2017 г.

НЗОК е с прогнозен дефицит от 116 млн. лева и амбиции да го сведе до 30 млн. лева

http://www.mediapool.bg/nzok-e-s-prognozen-defitsit-ot-116-mln-leva-i-ambitsii-da-go-svede-do-30-mln-leva-news264054.html

Прогнозите към момента са, че дефицитът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към края на годината ще е 116 млн. лева, но очакванията на ръководството й са, че както и в предишни години той ще бъде минимизиран и няма да е повече от 30 млн. лева. Това стана ясно при изслушването на управителя на касата Глинка Комитов от депутатите в парламентарната здравна комисия в четвъртък. Той обясни, че по това време на годината прогнозният дефицит на касата винаги е висок и припомни, че през 2015 година прогнозният дефицит е бил 400 млн. лева, а годината е приключена с 52 млн. лева, а през 2016 година прогнозният дефицит по това време е бил 200 млн. лева, а в края е бил едва 19.5 млн. лева. Това обаче беше постигнато чрез прехвърляне на разходи за следващата година, което сега натоварва допълнително системата. Комитов очаква дефицитът и тази година да бъде минимизиран чрез по-голяма събираемост от здравни вноски, каквато е практиката от последните години и в крайна сметка да не е повече от 30 млн. лева. Той декларира, че няма да иска актуализация на бюджета, докато е управител на касата. “Аз трябва да спазя закона за бюджета на НЗОК, но ако депутатите го актуализират, няма да имам нищо против“, заяви той. Така вероятно и тази година ще бъдат прехвърлени плащания за следващата. Онкомедикаментите с най-голям преразход От представения от Комитов отчет стана ясно, че най-големият и основен преразход в бюджета на касата са онкомедикаментите, където при общ бюджет 225 млн. лева за цялата година към края на март са платени 80.6 млн. лева или 35.8% от бюджета. Това е ръст от 21.4% спрямо миналата година или 14.4 млн. лева. Комитов обясни, че се предвижда 41 млн. лева от резерва на касата да бъдат насочени именно за онкомедикаменти, с което да се осигури същият ресурс, който беше разплатен миналата година – 266 млн. лева. В болничната помощ при бюджетна рамка 1.4 млрд. лева към края на март са платени 405 млн. лева или 27.8 %, което е със 7 млн. лева или 1.8% повече спрямо същия период на миналата година. На болниците от резерва на касата ще бъдат дадени 156 млн. лева, за да достигнат плащанията към тях нивата от миналата година. Председателят на комисията Даниела Дариткова поиска обяснение от Комитов за голямото увеличение в разхода за онкомедикаменти и коментира, че картината в никакъв случай не е балансирана. Дариткова заяви, че докато болниците се оплакват от намалени бюджети, разходите за лекарства растат, а в крайна сметка медицинската дейност е най-важна. Тя го попита кой носи отговорност за това – районните каси или надзора на касата. Новите болници и дейности “изяждат“ бюджета на касата Комитов изброи три причини, заради които като цяло бюджетът на касата постоянно нараства и е в недостиг. Първата са увеличаващите се нови дейности, които НЗОК заплаща. Комитов припомни, че само допреди няколко години е имало само три линейни ускорители за модерно лъчелечение и хората са ходили да се лекуват в Турция и други страни, докато в предишното правителство на ГЕРБ са се купили нови и вече касата плаща за дейността на 27 лъчеапарата. Управителят на касата припомни, че от тази година финансира и нови две лечебни заведения – ултрамодерната болница в “Панагюрище“ “Уни Хоспитал“ и болницата “Сърце и Мозък“ в Плевен, която е част от групата на “Търговска лига“. Комитов обясни, че новите болници и дейности, които финансира, отнемат от увеличението на средствата в бюджета, и така НЗОК е принудена да разпределя същия като миналогодишния ресурс между болниците и останалите си договорни партньори. Разхищение на медикаменти в няколко болници Подуправителят на НЗОК Димитър Петров пък обясни, че има обективни и субективни причини за големия ръст в разходите за онкомедикаменти, като обективните са навлизането на нови лекарства, които касата плаща, и увеличаващата се преживяемост на пациентите. От 2015 г. насам има 27% увеличение на средствата за онкомедикаменти, отчете той. Петров заяви обаче, че касата е засякла разхищение на медикаменти в няколко лечебни заведения, които щели да бъдат оповестени в следващите две седмици. Петров намекна, че тези констатации може да бъдат дадени на прокуратурата. Именно заради разхищението на онкомедикаменти НЗОК въведе нови правила, по които да ги плаща на болниците. Комитов отчете като проблем и неразплатената надлимитна дейност към болниците, заради която Българският лекарски съюз ще заведе дело срещу НЗОК. Той посочи, че касата не разполага с финансов ресурс за покриването й. “Честно казано искам да ни осъдят, за да знам как да действаме“, заяви в изблик на емоции пред депутатите управителят на здравната каса.

Ана Олсън приготви маслени тарталети в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6229897

Ана Олсън приготви маслени тарталети в СофияКанадската сладкарка и водеща на кулинарно предаване по Food Network Ана Олсън пристигна в София преди няколко дни заедно с мъжа си - шеф Майкъл. На живо тя приготви маслени тарталети с орехи пекан - традиционна канадска рецепта, която всеки прави по различен начин, дори и с бекон. “Маслените тарталети са като баницата за българите”,

Ето какво трябва да знаем за матурата на 19 май

//dariknews.bg/novini/bylgariia/eto-kakvo-triabva-da-znaem-za-maturata-na-19-maj-2024453

Държавният зрелостен изпит по български език и литература, както и националното външно оценяване за седмокласниците по същия предмет, ще се проведат утре. Матурата за 12-токласниците започва в 08:00 ч., а изпитът за седмокласниците – в 10:00 ч. Учениците да се явят

Съдебни медици: Крис Корнел се е самоубил

//dariknews.bg/novini/sviat/sydebni-medici-kris-kornel-se-e-samoubil-2024461

Фронтменът на "Саундгардън" Крис Корнел се е самоубил, като се е обесил, предаде Ройтерс, като се позова на службата за съдебна медицина в окръг Уейн, в северния американски щат Мичиган.

Европейският парламент призова за ускоряване на пренастаняването на бежанци

http://www.cross.bg/litza-chlenki-bezhantzi-1543341.html

/КРОСС/ Европейският парламент призова страните-членки да ускорят пренастаняването на бежанци, съобщиха от законодателния орган. Парламентът настоява страните от ЕС да изпълнят задълженията си за приемане на лица, търсещи убежище, от Гърция и Италия, като с приоритет са непълнолетните лица без придружители. За момента Финландия и Малта са единствените държави, които са на път да изпълнят поставените цели.Евродепутатите осъдиха факта, че въпреки споразумението за пренастаняване на 160 000 бежанци от Гърция и Италия до септември 2017 г., до момента държавите членки са преместили едва 11% от общия им брой (18 770 души до 16 май). В резолюция, подкрепена от 398 гласа "за" срещу 134 "против", с 41 "въздържал се", парламентът призова държавите членки да изпълнят своите задължения и да дадат приоритет на преместването на деца без семейства и други уязвими лица. Евродепутатите посочиха, че до момента само едно непълнолетно лице е било преместено. Евродепутатите разкритикуваха редица държави членки за ограничаващи и дискриминационни преференции, като например преместването само на самотни майки или изключването на кандидати от определени националности като еритрейци, както и прилагане на прекалено всеобхватни проверки за сигурност.Повечето страни все още изостават от поставените им цели. Четири държави са преместили драстично малък брой лица, търсещи убежище, а други две все още не участват

Димитър Манолов: За минимална пенсия от 200 лв. минималната заплата трябва да е 800 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=351604

За да се осигури минимална пенсия от 200 лв., минималната работна заплата трябва да е 800 лв. Това каза в предаването "Лице в лице" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той обясни, че размерът на пенсията за стаж и възраст е във функция от осигурителния доход на лицето.

Преводът на детската книга е новата тема в дискусиите от поредицата в Годината на детската книга

http://offnews.bg/news/n_1/n_655946.html

Подценява ли се преводът на детска литература? Какво е нужно, за да проявят преводачите интерес към книга за деца? Защо трябва да правим разлика между приятно за четене и трудно за превеждане? Какви са критериите на издателите при избор на преводач на детска литература? Как родителите да изберат добрия превод? Отговорите на тези въпроси ще се търсят заедно в следващата дискусия от поредицата в Годината на детската книга. Тя се организира от Национален център за книгата – НДК и ще се проведе на 20 май (събота) от 16:00 часа в литературен клуб „Перото“. Дискусията ще бъде под надслов „Детска игра“ ли е преводът на детска литература” и ще се фокусира върху качеството на превода на съвременната детска литература, както и ще направи опит да формулира препоръчителни насоки за неговото развитие. Участници в дискусията ще бъдат Дария Карапеткова – преводач от италиански език, автор, литературен критик, преподавател; Ева Кънева – преводач от скандинавски езици, носител на наградата „Преводач на годината от норвежки език“; Вера Петрова – преводач и автор; Манол Пейков – издателство „Жанет-45“ и Александър Кръстев от сайта „Аз чета”. Настоящата дискусия се провежда в навечерието на Националната седмица на детската книга, която ще се проведе от 1 до 7 юни в партньорство с Националния център за книгата – НДК. В нея известни личности ще водят безплатни групи по творческо писане и четене за деца до 14-годишна възраст, а в деня на откриването – 1 юни – деца ще четат на родители любими свои произведения. Целта е форумът да подпомага децата с изявени интереси в областта на литературата, да насърчава техните заложби и да им дава възможност за изява.

Започва пълен одит на европроекти, изпълнявани от екоорганизации

http://www.mediapool.bg/zapochva-palen-odit-na-evroproekti-izpalnyavani-ot-ekoorganizatsii-news264053.html

Всички проекти, изпълнявани от природозащитни организации с европейско финансиране, ще бъдат проверени от инспектората на Министерството на околната среда и водите, съобщи екоминистърът Нено Димов в отговор на журналистически въпрос по време на посещението си в Бургас в четвъртък. Назначеният пълен одит е заради подадени сигнали, посочиха от екоминистерството, но отказаха да съобщят от кого са внесен и сигналите и срещу кои природозащитни организации са били те. Нено Димов посочи само, че сред проверяваните проекти, че е този за спешно възстановяване на видове и местообитания в Поморийското езеро. Сигнал за нередности по този проект подаде Национална асоциация българско Черноморие, според която СНЦ "Зелени Балкани", която е бенефициент по проекта, по който са платени над 650 хил. лв., е предизвикала екологична катастрофа в Поморие. Нено Димов посочи само, че не може да прави предварителни констатации. Ако в проверката инспекторатът установи нарушения, компетентните органи ще бъдат сезирани. Не е ясно кога ще се разберат резултатите от разпоредената проверка, която ще обхване десетки проекти, финансирани по Оперативната програма "Околна среда" в стария програмен период 2007-2013 г. по оста за възобновяване на биологичното разнообразие в страната. Почти всички по-големи и активни екоорганизации са били, самостоятелни или в партньорство с други дружества, бенефициенти, или изпълнителни на екопроекти, финансирани с европейски средства. Сдружение "Зелени Балкани", което е различно от СНЦ "Зелени балкани", например е участвало в проекти за възстановяване на популации на лалугера в парка "Сините камъни" и на популации на черен лешояд и царски орел, чиято обща стойност приближава 98- хил. лв. "Българското дружество за защита на птиците е работило за опазване на глухар, трипръст и белогръб кълвачи срещу 434 хил. лв., а Фондация "Биоразнообразие" е получила 515 хил. лв. за опазване на дивата коза и кафявата мечка, сочат данните от системата за усвояване на еврофондовете ИСУН. Сдружение за дивата природа "Балкани" е участвала като съизпълнител в проект за опазване на местообитания в парк "Витоша" на стойност близо 1.9 млн. лв., а Глобалният екофонд WWF е работил за подобряване на състоянието на есетрите у нас срещу 1.249 млн. лв. С различни сдружения екоорганизации са участвали и в други проекти, насочени към опазването на биологичното разнообразие у нас. Заради ясните им позиции в защита на природата и постоянно организираните от тях протести срещу спорни административни решения и опити за незаконно застрояване или презастрояване на национални паркове и Черноморието, природозащитните организации са били обект на откровени охулвания от бизнес организации и медии. Част от атаките срещу тях са именно за изпълняваните от тях екопоректи с финансиране от европейските фондове.

2500 лева заплата на районен кмет в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230030

2500 лева заплата на  районен кмет в столицата Между 2200 и 2500 лв. заплата ще получават 24-те районни кметове в София, след като на сесията в четвъртък Столичният общински съвет вдигна възнагражденията с 200 лв. Досега кметовете на най-малките райони като “Банкя”, “Панчарево”, “Студентски” и “Кремиковци” получаваха по 2000 лв. С увеличението заплатата им става 2200 лв.

Отмениха поръчки за 42 млн. лв., отлага се ремонтът на “Графа”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230025

Отмениха поръчки за 42 млн. лв., отлага се ремонтът на “Графа” Открили грешки в изискванията за материалите Основният ремонт на ул. “Граф Игнатиев” в София се отлага и вероятно няма да стартира тази година. Причината е, че Столичната община спря двете обществени поръчки за мащабния ремонт на центъра заради пропуски в документацията. Те са общо за 42 млн. лв.

Людмила Филипова: С книгите си да създаваме интересни светове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6230024

Людмила Филипова: С книгите си да създаваме  интересни световеИма книги, които са извън учебните програми, но 18-годишните четат, защото са им интересни. Те в голяма степен определят ценностите и мирогледа на поколението. Каква е картината на читателските вкусове и предпочитания на младите българи, техният избор на четива? Кои са техните модели за подражание, любимци, кое им е интересно,

Как е изглеждало бельото на българката преди 100 години

https://vesti.bg/bulgaria/kak-e-izglezhdalo-belioto-na-bylgarkata-predi-100-godini-6069172

Как се появява бельото във вида, в който го познаваме и днес и защо това става едва в началото на XX в.

Цитат на деня: Много е важно нашите коалиционни партньори да се ограничават в поведението си

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/05/18/2973934_citat_na_denia_mnogo_e_vajno_nashite_koalicionni/?ref=rss


"Много е важно нашите коалиционни партньори да се ограничават в поведението си и когато се допуснат някакви слабости да се извинят публично."

Цветан Цветанов за скандалите около "Обединени патриоти" в интервю за "Дневник", което ще бъде публикувано в петък.

Нено Димов стартира одит на зелени проекти

http://www.cross.bg/dimov-neno-vuzdyha-1543340.html

/КРОСС/ Министърът на околната среда и водите Нено Димов разпореди да се проведе пълен одит на всички проекти, провеждани от зелените организации. Проверката е назначена по депозирани сигнали в министерството.Това стана ясно по време на посещението на министъра в Бургас, където той разговаря с кмета на областния град. Димов уточни, че всъщност проверката е започнала вчера с негова заповед. Тя се извършва от Инспектората на министерството. Последният постъпил сигнал е за Поморийското езеро, съобщи пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Все пак Димов заяви, че не може да прави предварителни констатации. Ако се установи нарушение, по случая ще бъдат сезирани компетентните органи. Припомняме, че още при назначаването на министър Нено Димов природозащитни организации предупредиха, че очакват неприятни изненади най-малкото поради позицията му на невярващ в глобалното затопляне.Първият протест по време на мандата на правителството "Борисов - 3" беше организиран от зелени и еколози и беше насочен срещу предложени от ГЕРБ промени в закона за земеделските земи, които засягат и статута на земите по Черноморието. На другия ден след протеста от ГЕРБ изтеглиха законодателството. Проверката си Нено Димов е започнал в същия ден. В същото време министърът заплаши със затваряне бургаското предприятие "Кроношпан България", ако до 30 юни не спази предписаните краткосрочни мерки, свързани с чистотата на въздуха, съобщава БНТ

Тереза Мей обеща да ограничи имиграцията във Великобритания на хора от ЕС

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-obeshta-da-ogranichi-imigratsiyata-vav-velikobritaniya-na-hora-ot-es-news264052.html

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей призова британците да я подкрепят в преговорите за излизането на страната от Европейския съюз, като гласуват за нейната партия на парламентарните избори на 8 юни. Тя обеща, че в замяна ще ограничи достъпа на неевропейски мигранти до кралството, а след това ще намали и миграцията на хора от страните членки на ЕС, предаде Франс прес. "Присъединете се към мен в момент, когато се боря за Обединеното кралство", каза Мей в северния град Халифакс при представянето на програмата на Консервативната партия за изборите. В момент, когато страната потегля на "голямото пътешествие", наречено Брекзит, ръководителката на консервативното правителство настоя колко е важно да получи "чист мандат", за да постигне "възможно най-добро" споразумение на предстоящите преговори за излизане от ЕС. "Следващите пет години ще са повратни за Обединеното кралство, основополагащ момент и предизвикателство. Всеки глас за мен и за моя екип ще засили позицията ми в преговорите", каза тя в речта си. В своя манифест Мей изразява позицията, че "имиграцията трябва да бъде контролирана и намалена, защото когато върви с твърде бързи темпове и в твърде големи мащаби, е трудно да се изгради хомогенно общество", предаде ДПА. "Безконтролната имиграция оказва влияние върху хората, върху публичните услуги и понякога отнема работни места", предупреждава тя. Мей обяснява, че "наша цел е да сведем имиграцията до устойчиви нива, което значи годишна нетна имиграция от десетки, вместо от стотици хиляди, каквато наблюдавахме през последните две десетилетия". Великобритания ще изхарчи през идните 10 години 178 млрд. паунда за въоръжаване, се казва в предизборната програма на Консервативната партия. "Ние ще инвестираме 178 млрд. паунда за нови оръжия през следващото десетилетие, с което ще създадем работни места за високо квалифицирани хора из цялата страна", се казва в документа. В него Консервативната партия, която според прогнозите ще победи в предсрочните парламентарни избори на 8 юни, обещава, че Великобритания "ще играе водеща роля в НАТО и ще запази способността си да провежда операции с ударни сили, мироопазващи операции, мисии по гарантиране на сигурността и разгръщане на съвместни експедиционни сили". Наред с това консерваторите гарантират, че Обединеното кралство ще продължи да отделя за отбрана 2 процента от своя брутен вътрешен продукт, каквото е изискването на НАТО.

Радарите за превишена скорост утре - 19 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=351571

Служители на КАТ ще следят утре - 19 май и в нощта срещу 20 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - Бизнес парк, бензиностанция "Петрол"-посока Варна 08:10ч.

Шарапова е подписала договор за участие в турнира "Бирмингам класик"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/18/2973917_sharapova_e_podpisala_dogovor_za_uchastie_v_turnira/?ref=rss


Мария Шарапова е подписала договор с управителния орган на британския тенис Lawn Tennis Association (LTA) за участие в "Бирмингам класик" през следващите две години, съобщи Би Би Си. Рускинята е получила "уайлд кард" за турнира през тази година.

От LTA обявиха, че няма да плащат на Шарапова за участието й.

"Това решение не беше взето с лека ръка и най-вероятно не всеки ще се съгласи с него", каза шефът на асоциацията...

Георги Марков: Гол-голеничък, дибидюс, Бойко би БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_655940.html

Според бившия конституционен съдия и новоизбран депутат от ГЕРБ Георги Марков пропорционалната изборна система в България е довела до "политическа лудница и до псевдопарламентаризъм". "Изборите трябва да са мажоритарни, защото така поиска народът. Царят не взе толкова гласове, колкото хора гласуваха с да на референдума. От избора на Желю Желев за президент такъв вот не е имало. Резултатът е убийствено в полза на мажоритарното гласуване", каза Марков в предаването "На 4 очи" по бТВ. Депутатът нарече "лабораторни хора, които не разбират от правене на избори" политолозите, критикуващи въвеждането на изцяло мажоритарен избор. Според Марков именно заради сегашната система Борисов не можел да управлява самостоятелно, тъй като у нас имало прекалено нисък праг за влизане в парламента (4 процента) и защото партията, която вземе най-много гласове, не получавала бонус депутати, както е в Гърция. "Хората искат да видят кого избират, а не анонимни", каза той.   Марков посочи, че е вярно, че мажоритарната система облагодетелства големите партии, но даде пример как Бойко Борисов сам победил БСП. "Гол-голеничък, дибидюс, само с един Цветанов Бойко се яви на кметските избори в София и би БСП. Партия не се прави лабораторно, по кафенета или по интернет”, каза депутатът. Марков продължи и с критика към Реформаторския блок. "Те се заклаха, станаха на две нули. Пропорционалната система ще затрие парламентаризма, Цветанке", обърна се бившият конституционен съдия към водещата Цветанка Ризова. 

Утре ще е слънчево с температури до 25°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6230003

Утре ще е слънчево с температури до 25°Утре ще бъде предимно слънчево с максимални температури между 20° и 25°, в София - 22° .През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо с минимални температури между 7° и 12°, в София около 8°. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Утре ще духа слаб източен, в Източна България до умерен североизточен вятър.

Съветник Байдън: Целта на Русия е да отслаби ЕС и НАТО

https://vesti.bg/sviat/syvetnik-bajdyn-celta-na-rusiia-e-da-otslabi-es-i-nato-6069310

Руската роля на Балканите е съсредоточена най-вече върху нарушаването на европейското и трансатлантическото влияние, смята Майкъл Карпентър

Форум „Младите хора, четенето и библиотеките“ се провежда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351599

„За мен е чест да съм на част от форум, посветен на младите хора, четенето и библиотеките. Благодаря на организаторите в лицето на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, която е наш важен партньор в редица проекти, както и на Фондация „Глобални библиотеки“ за подкрепата.

Създадоха карта, която показва на живо разпространението на WannaCry

https://www.24chasa.bg/novini/article/6229966

Създадоха карта, която показва на живо разпространението на WannaCryCheck Point създаде интерактивна карта за разпространението на компютърния вирус WannaCry, информира Kaldata. С помощта на интерактивната карта на компанията Check Point може да се определи в реално време мащабът на компютърният вирус WannaCry. Тя показва ключовите статистически показатели за всяка държава.

Екатерина Захариева: Неприемливи са нацистки поздрави по какъвто и да било повод

https://www.24chasa.bg/novini/article/6229984

Екатерина Захариева: Неприемливи са нацистки поздрави по какъвто и да било повод
Няма напрежение към Обединени патриоти, по-скоро всички поздравиха Борисов. В негово лице и в политическа партия ГЕРБ виждат политиката за силна, стабилна и обединена Европа. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева, която беше в Брюксел преди 2 дни. "Неприемливи са нацистки поздрави по какъвто и да било повод", каза Захариева по повод .

15 000 лева награден фонд за „Албена Къп“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/15-000-leva-nagraden-fond-za-albena-kyp-2024452

Примамливите 15 000 лв. очакват като награден фонд участниците в двата аматьорски турнира за Албена Къп тази година, съобщиха организаторите на пресконференция днес. Надпреварите по минифутбол и тенис на маса отново ще съберат тимове и индивидуални представители от цялата страна на състезанията пре

Удостояват с грамоти 26 изявени педагози по повод 24 май

//dariknews.bg/regioni/dobrich/udostoiavat-s-gramoti-26-iziaveni-pedagozi-po-povod-24-maj-2024455

Изявени педагози и учебни заведения от Добрич ще получат е бъдат плакети и грамоти от Общината на общоградско тържество на 22 май от 18.00  часа в Огледална зала „Нели Божкова“. По традиция в навечерието на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славян

Ангел Баялцалиев свири „Локо“ Пд – „Черно море“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/angel-baialcaliev-sviri-loko-pd-cherno-more-2024454

Двубоят от 34-ия кръг на Първа професионална лига между тимовете на „Локомотив“ Пд и „Черно море“ е поверен на Ангел Баялцалиев.
Негови асистенти ще бъдат Мартин Ангелов и Николай Христов. Четвърти рефер е Николай Георгиев, а допълнителни асистент съдии ще са Валентин Станчев и Иван Пенчев.

Какво трябва да знаем за матурата на 19 май?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-triabva-da-znaem-za-maturata-na-19-maj-2024453

Държавният зрелостен изпит по български език и литература, както и националното външно оценяване за седмокласниците по същия предмет, ще се проведат утре. Матурата за 12-токласниците започва в 08:00 ч., а изпитът за седмокласниците – в 10:00 ч. Учениците да се явят

Кой е шофьорът, прегазил пешеходците на "Таймс скуеър"?

//dariknews.bg/novini/sviat/koj-e-shofioryt-pregazil-peshehodcite-na-tajms-skueyr-2024460

Шофьорът, който прегази пешеходци на площад "Таймс скуеър" в центъра на Ню Йорк, е 26-годишният Ричард Рохас, съобщи началникът на полицията в американския град Джеймс О'Нийл, цитиран от ТАСС.
 
Рохас, който бе задържан, е жител на нюйоркския райо

ВАС отмени здравната карта на Москов

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/05/18/vas-otmeni-zdravnata-karta-na-moskov.341525

Новият екип на здравното министерство ще реши дали да обжалва решението

Министърът на културата обеща прозрачност при решенията за ценни сгради

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/18/2973895_ministurut_na_kulturata_obeshta_prozrachnost_pri/?ref=rss


Новият министър на културата ще предприеме стъпки по представянето на страната на Венецианското биенале на съвременно изкуство и ще нареди заседанията на Специализирания експертен съвет към министъра на културата за ценни сгради да се предават онлайн. Това заяви самият Боил Банов в предаването "Денят започва с култура" на БНТ.. Той повтори обещанието си да не подписва никакви решения за снемане на статути на паметници на културата като министър, докато не се извършат промени в Закона...

П. Николов: Дано роудшоуто на БФБ в Лондoн не бъде просто „скучновата сбирка“

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/p-nikolov-dano-roudshouto-na-bfb-v-london-ne-byde-prosto-skuchnovata-sbirka-239650/

Финансистът от Еврофинанс не скри скептицизма си по отношение на решението на борсата да създаде нов борсов сегмент BSE International

Нападателят на възрастна жена в Бургас е с тежка шизофрения

http://www.cross.bg/byrgas-prokyratyrata-psihichno-1543339.html

/КРОСС/ Мъжът, който брутално нападна възрастна жена вчера на спирка в Бургас, е болен от шизофрения - съобщиха от прокуратурата, като се позоваха на експертиза направена преди години. От Центъра за психично здраве отказаха да потвърдят или отрекат за заболяването, защото очакват, резултатите от съдебно-психиатричната експертиза, които ще бъдат предоставени на прокуратурата в понеделник. Случаят шокира обществеността, след като въпросният мъж - Живко Кючуков нападна брутално и напълно без основание възрастна жена на спирка в Бургас. Той я изрита и я повали на земята. Заради широкия обществен отзвук от прокуратурата дадоха специален брифинг по случая, на който потвърдиха, че нападателят Живко Кючуков е бил регистриран като шизофреник. „Този млад мъж е със сериозно психическо заболяване, той е с шизофрения, като неговото освидетелстване назад във времето е установено с епикризи", обяви Йовита Григорова от Апелативна прокуратура Бургас, цитирана от БНТ. Медицинският управител на Центъра за психично здраве в Бургас се позова на лекарския етичен кодекс и заяви, че може да потвърди за заболяването, едва след като прокуратурата и съдът се запознаят с резултата от психиатричната експертиза. Заради високия обществен интерес тя ще бъде изготвена до края на седмицата

Димитър Манолов: За да бъде минималната пенсия 200 лева, минималната заплата трябва да е 800 лева

http://www.cross.bg/zaplata-pensiya-minimalna-1543338.html

/КРОСС/ За да се осигури минимална пенсия от 200 лв., минималната работна заплата трябва да е 800 лв. Това каза в предаването "Лице в лице" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той обясни, че размерът на пенсията за стаж и възраст е във функция от осигурителния доход на лицето. "Ако приемем хипотезата, че едно лице, за да получава минимална пенсия, трябва да е работило цял живот на минимална работна заплата, то размерът на тази минимална работна заплата трябва да е такъв, че от осигурителни вноски да се осигури въпросната минимална пенсия. Това е истинската логика. Ако приемем днешните съотношения пенсия - заплата, би следвало минималната работна заплата, която осигурява минимална пенсия от 200 лв., да бъде 800 лв. Това е един подход за изчисляване на минималната работна заплата".  

Поискали сме над 400 млн. евро от ЕС за охрана на външната граница за следващите 10 години

https://www.actualno.com/society/poiskali-sme-nad-400-mln-evro-ot-es-za-ohrana-na-vynshnata-granica-za-sledvashtite-10-godini-news_612115.html

България е поискала над 400 милиона евро от бюджета на ЕС за охрана на външната граница и мерки по миграцията в следващите 10 години, съобщи пред журналисти в Брюксел министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от БНР. На двустранна среща с комисаря по миграцията

Бела Хадид се разголи пред фотографите в Кан (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6229927

Бела Хадид се разголи пред фотографите в Кан (Снимки)Супермоделът Бела Хадид се разголи по червения килим на кинофестивала в Кан, съобщи БТА. На снимките от събитието във Франция бельото на Бела Хадид излезе на показ пред обективите на мнозина фотографи, преди церемонията по откриването. Тя беше придружена от баща си, строителният предприемач Мохамед Хадид.

Тереза Мей обеща да ограничи миграцията от ЕС и от останалия свят във Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=351603

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей призова днес британците да я подкрепят в преговорите за излизането на страната от Европейския съюз, като гласуват за нейната партия на парламентарните избори на 8 юни. Тя обеща, че в замяна ще ограничи достъпа на неевропейски мигранти до кралството, а след това ще намали и миграцията на хора от страните членки на ЕС, предаде Франс прес.

Кметът на Бургас на 50 г., Тони Димитрова го поздрави в Казиното

https://www.24chasa.bg/region/article/6229935

Кметът на Бургас на 50 г., Тони Димитрова го поздрави в КазинотоКметът на Бургас Димитър Николов, който днес става на 50 г., събра колеги, общински съветници, депутати, представители на културата и духовенството в Морското Казино. Предварително той уточни, че не иска подаръци, а само да вдигне наздравица и да почерпи за юбилея. Директорът на Бургаската опера Александър Текелиев изпя на рожденика "На многая

Ralph Lauren изненада анализаторите с по-добрите си финансови резултати

http://www.investor.bg/novini/346/a/ralph-lauren-iznenada-analizatorite-s-po-dobrite-si-finansovi-rezultati-239638/

Производителят на луксозни стоки е ограничил отстъпките по продуктите си и е намалил складовите си наличности, за да повиши маржовете

Цацаров премести прокурорка, предложена от него за наказание, от Варна във Видин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/18/2973823_cacarov_premesti_prokurorka_predlojena_ot_nego_za/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров е решил да "накаже" прокурорка, за която бе установено, че пие в работно време преди финала на дисциплинарното производство срещу нея. Това се разбира от съобщението на държавното обвинение, в което се казва, че със заповед на Цацаров доскорошната шефка на Районната прокуратура във Варна Цветанка Гетова е командирована като редови обвинител във Видин, след образуваните срещу нея две дисциплинарни производства.

Командироването е за...

Очакват над 116 млн. лева дефицит в Здравната каса

http://offnews.bg/news/n_1/n_655945.html

Очаква се дефицитът в Здравната каса да бъде над 116 млн. лева, дори след като е разпределен резервът.  Това обяви управителят на НЗОК Глинка Комитов по време на отчет на институцията пред парламентарната комисия по здравеопазване.  Той все пак уточни, че в годините, в които е управител на Касата, се очаква голям дефицит, който обаче в крайна сметка се оказва по-нисък. Така в края на годината реалният недостиг може да е около 30 млн. лева, подчерта Комитов.  Управителят на Касата припомни, че през 2015 г. очакваният дефицит е бил 250 млн. лева, но годината е завършила с 50 млн. лева дефицит. През миналата година път очакваният дефицит е бил 200 млн. лева, но в крайна сметка е бил 19 млн. лева.   Точно поради тази причина той очаква, че и тази година реалният дефицит може да е около 30 млн. лева, като с отстъпки от цени на лекарства и надсъбрани здравни вноски НЗОК да може да се справи с такъв дефицит.  От отчета все пак стана ясно, че Здравната каса е изразходвала половината от заложените за някои дейности средства през първото тримесечие на годината. Такъв е случаят с парите, предвидени за дентално здраве. До 31 март са изхарчени 51% от предвидените за тези дейности 147 млн. лева. 

Отворени са офертите за рехабилитацията на 48 км пътища по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

http://www.cross.bg/eood-lovech- dzzd-1543333.html

/КРОСС/ Отворени са офертите за избор на изпълнители при рехабилитацията на 48 км второкласни и третокласни пътища, които ще се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. Основно ще се ремонтират близо 9 км от път II-35 Ловеч - Троян - Кърнаре - обходния път на Ловеч, около 10 км от път III-306 Червен бряг - Чомаковци и 30 км от път IІІ-112 Дъбова махала - Монтана. Общата индикативна стойност на трите отсечки е над 35 млн. лв. без ДДС. Обществената поръчка е в 3 обособени позиции: За обособена позиция 1 - Лот 16 Път II-35 Ловеч - Троян - Кърнаре от км 37+393 до км 46+105, с обща дължина 8,712 км, област Ловеч, кандидатите са: • ОБЕДИНЕНИЕ „ТРОЯН - КЪРНАРЕ", в което участват: „АВТОМАГИСТРАЛИ - ЧЕРНО МОРЕ" АД и „ИНФРАСТРОЕЖИ" ООД; • „Пътинженерингстрой - Т" ЕАД; • ДЗЗД „ЕВРО ПЪТИЩА 2016", в което са: „Джи Пи Груп" АД и „КОНТРАТАС ИГЛЕСИАС" АД; • „АГРОМАХ" ЕООД; • Обединение „ГЕОПЪТ-1617", с участници: „Геострой" АД и „Пътстрой-92" АД; • „Регионални пътища 2017" ДЗЗД, в което са: „ПСТ Груп" ЕАД, „Пътстрой - Ловеч" ЕООД, „ОРС - Инфраструктура" ООД и „ПСТ Плевен" ЕООД; • „ТРЕЙС ГРУП ХОЛД" АД

Биячът от спирката може да отнесе до 10 г. затвор, ако се окаже вменяем

https://www.24chasa.bg/region/article/6229826

Биячът от спирката може да отнесе до 10 г. затвор, ако се окаже вменяемОт 2 г. до 10 г. очакват бияча от Бургас, счупил тазобедрена става на пенсионерка на автобусна спирка. Ако 26-годишният Живко Кючуков, който е шизофреник, се окаже вменяем, срещу него ще се води съдебен процес. Ако обаче експертите се произнесат, че лицето е невменяемо и не може да носи съдебна отговорност за деянието,

Шест бързи производства на прокуратурата за кражба на ток в Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=351549

Районната прокуратура в Девня ръководи шест бързи производства за неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа – престъпление по член 234в, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата за Moreto.net. На 17 май при специализирана полицейска операция в с.

"Манчестър юнайтед" ще излезе с децата срещу "Кристъл палас", обяви Моуриньо

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/18/2973881_manchestur_junaited_shte_izleze_s_decata_sreshtu/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо обяви, че в състава за двубоя срещу "Кристъл палас" в последния кръг от Висшата лига ще преобладават юноши.

Той отново отправи критики към Футболната асоциация (ФА) и заяви, че "ако всичко е било нормално", мачът е трябвало да се изиграе в събота, а не в неделя. Всички мачове от кръга ще се проведат на 21 май.

"Този двубой е безсмислен. Ние сме шести, а те се спасиха...

ЕС е оставен в неведение, докато Тръмп споделя секретни данни с Русия

http://www.mediapool.bg/es-e-ostaven-v-nevedenie-dokato-tramp-spodelya-sekretni-danni-s-rusiya-news264051.html

Белият дом остави Европейския съюз в неведение относно конкретните разузнавателни данни, които стоят зад плановете на САЩ да разширят забраната за ползване на лаптопи в пътнически самолети, дори и след като президентът Доналд Тръмп сподели тази информация с Русия, пише сайтът Politico. Представители на ЕК заявиха, че въпреки това сътрудничеството със САЩ във връзка със забраната продължава. Но фактът, че Тръмп е предоставил толкова чувствителна информация на Кремъл по-рано отколкото на отдавнашните европейски съюзници на САЩ, хвърля сянка върху неговото посещение в Брюксел другата седмица. Европейски представител, пожелал анонимност, е коментирал пред Politico, че комуникацията с американските власти за плановете им да разширят забраната за лаптопи в самолетите – потенциално към Европа – е "странна" и до момента специфична информация по въпроса "не съществува". Има известна изненада, че разузнавателна информация по тази тема е била споделена с руския външен министър Сергей Лавров преди да бъде споделена с министрите от всички съюзнически държави, коментира друг европейски дипломатически източник, пожелал анонимност. Високопоставени представители в Брюксел са потвърдили, че нито Тръмп, нито неговите съветници по сигурността са се обадили на председателя на Европейския съвет Донлад Туск или на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да ги брифират за секретните данни, споделени с Лавров. Тази данни очевидно сочат към конкретна заплаха от това, че терористите на "Ислямска държава" са се опитвали да направят бомба, която може да бъде скрита в лаптоп или в други персонални електронни устройства. Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и еврокомисарят по транспорта Виолета Булк са провели конферентен телефонен разговор миналия петък със секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Джон Кели, което е станало едва след като комисарите са се обърнали към Вашингтон с писмено искане за по-тесни консултации и повече информация. Ден по-рано служители на ЕС, отговарящи за авиационната сигурност, са се срещнали, за да обсъдят възможното въвеждане на забраната за превоз на лоптопи в Европа. Те стигнали до заключение, че нито ЕС, нито някоя страна членка разполага с информация, която би била нужна за въвеждане на допълнителни мерки за сигурност като тези, които разглеждат властите на САЩ за самолетни полети от европейски летища. Във вътрешен документ на ЕК се казва, че САЩ трябва "незабавно" да дадат достъп до такава разузнавателна информация. Американската забрана за лаптопи в пътнически полети вече се прилага на някои летища в Близкия Изток и Северна Африка. Възможността забраната да се въведе в Европа е предмет на разговори на високо равнище с Вашингтон, които са започнали миналата сряда в Брюксел. Според висш представител от администрацията на Тръмп, част от информацията е била класифицирана и само на достатъчно надеждни европейски съюзници са били предоставени повече подробности за конкретната заплаха, която мотивира искането за забраната на лаптопите в пътнически самолети. На срещата в Брюксел са присъствали заместници на американския вътрешен министър и временният шеф на администрацията на САЩ по сигурност на транспорта. Юнкер все още не участва в разговорите. От ЕК, заявяват, че той ще говори с президента Доналд Тръмп на 25 май.

Напрежението в Гърция продължава да расте

http://www.cross.bg/parlamenta-produlzhi-kreditorite-1543336.html

/КРОСС/ Напрежението в съседна Гърция отбеляза нов връх, съобщава БНР. Протестите са срещу споразумението с кредиторите. Опозицията критикува в остър тон управляващата Сириза и отказа да подкрепи закона. Гърците са гневни от решението на правителството на Алексис Ципрас да въведе ново затягане на коланите, за да продължи финансовата подкрепа от кредиторите. Пред парламента в Атина, в центъра на Солун и в други градове отново протестират. Социалното напрежение расте. Стачкуващи се опитаха да нахлуят в сграда на Министерството на административната реформа. Стачката в транспорта продължи и в четвъртък. Моряците, които блокираха пристанищата от вторник, удължават протестите си до събота. В парламента продължава обсъждането на мерките по новото споразумание с кредиторите. Дебатите се водят в остър тон с критика от страна на опозицията и отказ да подкрепят проектозакона за ново орязване на пенсии и заплати и по-високи данъци. „Това е убийство на нацията", коментират депутати на опозицията. От Сириза признаха, че мерките са изключително тежки, но необходими, за да продължи спасителния план към Гърция.Гневът на гърците е видим от масовите протести. Най-засегнати са пенсионерите,които и днес са на<span> демонстрациите: „Днешното правителство продължава да жертва пенсионерите и бедните гръцки семейства, както действаха и предишните правителства. Протестираме и се борим, за да спрем тази политика

Освободиха обвинен в убийство, ударил авер с чиния в главата

https://www.24chasa.bg/region/article/6229912

Освободиха обвинен в убийство, ударил авер с чиния в главатаБургаският апелативен съд измени мярката за неотклонение на Борислав Йорданов от Чирпан от „домашен арест“ в „подписка“ Йорданов е обвинен в това, че на 10 юли м.г. около 23 часа в апартамент в Бургас умишлено умъртвил Пламен Панайотов, нанасяйки му удари с юмруци и чиния в областта на главата. Преди фаталния удар двамата пили в продължение на

Готвят се още ограничения пред комбинираното производство на ток

http://www.investor.bg/energetika/472/a/gotviat-se-oshte-ogranicheniia-pred-kombiniranoto-proizvodstvo-na-tok-239643/

Промените са спешни и трябва да влязат в сила преди 1 юли, анонсира председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев

Върховният съд отмени Националната здравна карта

http://econ.bg/Новини/Върховният-съд-отмени-Националната-здравна-карта_l.a_i.742823_at.1.html

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени Националната здравна карта. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред...

Моника Белучи награби свой колега на фестивала в Кан (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/monika-beluchi-nagrabi-svoj-kolega-na-festivala-v-kan-video-news_612110.html

Моника Белучи определено е от жените, които знаят как да привличат вниманието към себе си. 52-годишната италианска актриса изненада присъстващите на откриването на кинофестивала в Кан със страстната си целувка с френския й колега Алекс Люц. Моника и 38-годишният Алекс представиха танцов номер, а на финала тя постави лицето му в ръцете си и го целуна емоционално малко преди премиерата на новия филм "Духовете на Исмаил". Снимка и видео от случката можете да видите ТУК!

Над 100 млн. лева не достигат на Касата за плащанията до края на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=351602

Близо 117 млн. лева няма да достигнат на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да извърши съответните плащания до края на годината. Това сочат изчисленията на управителя на институцията д-р Глинка Комитов към този момент, които той представи пред парламентарната здравна комисия днес.

Калоян Паргов: Спасихме 36 милиона лева за Столичния автотранспорт

http://www.cross.bg/beshe-pargov-grypata-1543335.html

/КРОСС/ На управляващите в СО им липсва компетентност и отговорност, категоричен е лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Над 36 милиона лева приходи ще влязат в Столичния автотранспорт след отхвърлянето на доклада за удължаване на концесионния договор на фирма „Карат С". Те ще спомогнат за закупуване на нови автобуси. Това каза лидерът на БСП - София и председател на социалистите в СОС Калоян Паргов, след сесията на Столичния общински съвет в четвъртък, на която предложението за удължаване с още две години на договора с „Карат С" беше отхвърлено от съветниците. „Предложението беше обяснено с факта, че общината е в невъзможност да закупи навреме нови автобуси за Столичния автотранспорт и да гарантира осъществяването на обществения превоз", обясни Калоян Паргов. - Това щеше да е поредният подарък на управляващите в Столична община към благодетелите на ГЕРБ - така, както беше направено в предизборната кампания. Всички помним как през март подариха на "Юнион Ивкони" междуградските превози за сметка на протеста на „Карат С" тогава. А сега имаха намерение да компенсират Миролюб Столарски като му удължат договора за още две години. Тази идея обаче беше съшита с бели конци. И най-вече - щеше да ощети Столична община

Защо руските генерали са на парад с униформи от времето на Сталин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/18/2972238_zashto_ruskite_generali_sa_na_parad_s_uniformi_ot/?ref=rss


"Когато видях новоизлюпения "маршал на победата" Сергей Шойгу в позлатен и обсипан с ордени параден мундир, едва не избухнах в смях, но ми попречи чувството на дълбока тъга." Това коментира в социалните Игор Стрелков (Гиркин), бившият предводител на т.нар. Донецка народна република в Украйна.

На унифорите, с която изненадващо се появиха на парада на 9 май в Москва министърът на отбраната на Русия и генерали от армията обърнаха внимание и други.

Китай забрани продажбата на кучешко месо...на фестивала на кучешкото месо

http://offnews.bg/news/n_1/n_655941.html

Победа за всички любители на кучетата по света - кучешкото месо бе забранено на известния китайски фестивал "Юлин". В дните на фестивала на кучешкото месо бе отнеман живота на хиляди четириноги. Забраната ще влезе в сила от 15 юни - една седмица преди старта на фестивала. Тя ще забрани продаването на кучешко месо в ресторанти, супермаркети и улични пазари. Нарушителите ще бъдат арестувани и глобявани със 100 000 юана или близо 15 000 долара. Много от хората мислят, че фестивалът има древни корени, но истината е, че е създаден през 2010 г., за да могат търговците на кучешко месо да правят по-големи печалби. Голяма част от кучетата, които биват убивани заради фестивала, са откраднати от собствениците си и това се вижда от коишките, които носят.  Недоволството срещу фестивала набра сила през 2015 г., когато хиляди подписаха онлайн подписка за прекратяването му. В интернет набира популярност кампания за прекратяването на китайския фестивал за ядене на кучета Юлин, предадоха световните агенции. Тогава организациите за защита на животните заснеха хиляди животни, които са изловени от улиците, за да бъдат натикани в клетки, без да им се дава вода и храна, брутално убити и изядени. По данни на HSI в Китай годишно се изяждат до 10 милиона кучета, въпреки че много местни са против този обичай.

Турски бизнесмен, който МВР върна на Ердоган въпреки решение на съда, е заплашен от доживотен затвор

https://www.actualno.com/asia/turski-biznesmen-kojto-mvr-vyrna-na-erdogan-vypreki-reshenie-na-syda-e-zaplashen-ot-dojivoten-zatvor-news_612101.html

Екстрадираният от България турски бизнесмен Абдулах Бююк ще бъде съден за връзки с проповедника Гюлен и за това, че е използвал лични данни на свои клиенти за шантаж, предаде БГНЕС. Бююк беше предаден от МВР на 10 август м.г. през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле по искане

Прогнозата за дефицит е 116 млн. лв., но може да е и 30 млн., смята управителят на здравната каса

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/18/2973883_prognozata_za_deficit_e_116_mln_lv_no_moje_da_e_i_30/?ref=rss


Прогнозираният дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса в края на 2017 г. е над 116 млн. лв., дори след разпределението на резерва, обяви управителят на касата Глинка Комитов по време на отчет пред парламентарната комисия по здравеопазването. След това обаче уточни, че всяка година откакто е ръководител (от 2015 г.), очакваният дефицит е висок и в крайна сметка се намалява. По думите му и този път може да се очаква реален недостиг от около 30 млн. лв.

Тръмп: Разследването срещу мен е най-големият лов на вещици в историята на САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_655944.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че разследването срещу него за връзки с Русия е "най-големият лов на вещици" срещу един политик в историята на САЩ.  Тръмп написа това в Туитър, след като Министерството на правосъдието назначи бившия шеф на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор на федералното разследване за евентуален таен сговор между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия и нейната намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г. "При толкова много незаконни действия в кампанията на (Хилари) Клинтън и администрацията на Обама, нито веднъж не беше назначен специален прокурор", посочи Тръмп, цитиран от ДПА и БТА. От Министерството на правосъдието обявиха, че решението е взето, за да може американският народ да има пълно доверие в резултата от разследването. Натискът над Тръмп за ролята на Русия в президентските избори се засили през последните седмици, особено след като президентът неочаквано уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше разследването.  "Ню Йорк таймс" съобщи вчера, че Тръмп е поискал от Коми да спре разследване срещу бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин, който подаде оставка през февруари заради контактите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Реже се опцията за измами със скъпия ток от оранжерии и гъбарници

http://www.mediapool.bg/rezhe-se-optsiyata-za-izmami-sas-skapiya-tok-ot-oranzherii-i-gabarnitsi-news264050.html

Поправка в Закона за енергетиката, която да затваря възможността топлоцентрали да претендират самоцелно за високи цени на произвеждания от тях ток и за задължителното му изкупуване внесоха в четвъртък в парламента народни представители от ГЕРБ. Става въпрос за сега присъстващата опция топлоелектроцентрали да претендират, че произвеждат ток по високоефективен начин, заедно с топлоенергията, използвана за отглеждане на растителна земеделска продукция. Така те получават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) преференциални цени на тока и ангажимент на "Националната електрическа компания" (НЕК) да изкупува тази електроенергия. Колкото повече такава енергия се купува от НЕК, толкова повече нараства компонентата "задължение към обществото", влизаща в цената на тока за всички крайни потребители. Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който е председател на парламентарната енергийна комисия, трябва да се запише законово, че преференциални цени на тока ще се дават на централи, отопляващи оранжерии и гъбарници, само ако им доставят минумум 70 процента от произведената топлоенергия. По думите му така ще се избегне заобикалянето на закона и злоупотребите от страна на ТЕЦ-ове, които уж произвеждат ефективно топлоенергия, но всъщност единствената им цел е да продадат скъпо тока си. По време на заседанието на парламентарната енергийна комисия в четвъртък стана ясно, че прецизирането на текста в Закона за енергетиката е заради внесено от ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свищов" заявление за определяне на преференциални цени на тока. Двете мощности бяха отрязани от задължителното изкупуване на тока им с предишни законови поправки, но сега претендират пред КЕВР, че ще отопляват парници за производство на растителна земеделска продукция. Според представителя на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов обаче това е опит за заобикаляне на забраната регулаторът да определя преференциални цени на тока от високоефективно производство, ако годишните приходи на ТЕЦ-ове от продажба по такива тарифи надвишават 35% от постъпленията им, освен ако топлинната им енергия не отива за производство на растителна земеделска продукция. За да се избегнат злоупотреби от страна на ТЕЦ "Видахим" и ТЕЦ "Свищов" се внася допълнението в законовия текст, че трябва минимум 70 процента от топлинната енергия да е за оранжерии и гъбарници, обясни Делян Добрев. Според него това прецизиране е нужно, защото ако КЕВР откаже да определи такива цени, решението може да бъде оспорвано пред съда, дори и от топлинната енергия за парниците да отиват само 1, 5 или 10 процента. Рамадан Аталай от ДПС коментира, че законовата поправка не е била в дневния ред на заседанието и това буди съмнение за някаква уговорка да се бърза, но Добрев уточни, че това се налага предвид наближаващото определяне на цената на тока за бита и малките фирми на регулирания пазар от 1 юли. По време на заседанието енергийният министър Теменужка Петкова представи своя политически екип, като бе придружена от спорния й заместник Красимир Първанов, който като шеф на НЕК подписа без разрешението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков споразумение за продължаване на работата по АЕЦ "Белене". Това му коства поста, но прибави значителна сума към вече натрупаната сметка за ядрения проект, който в началото на 2012 г. бе прекратен. Другият заместник на Петкова – Жечо Станков, който работи с нея и в предишния й мандат на енергиен министър, не дойде в парламента. Теменужка Петкова заяви пред депутатите от енергийната комисия, че приоритетите й ще са изработването на енергийна стратегия на страната и пълната либерализация на енергийния пазар. По последна информация от предшественика й – служебния министър Николай Павлов, изготвянето на енергийна стратегия е възложено на екип на БАН, който трябва да предложи решение и на въпроса какво да се прави с произведеното ядрено оборудване за АЕЦ "Белене". Част от него бе доставена в България на площадката край Белене, останалото основно оборудване ще пристигне до края на август, каза енергийният министър в четвъртък. "При похарчени 3 млрд. лв. за този проект, важна задача е да се даде отговор на въпроса какво следва оттук нататък", заяви Петкова. "Ако не обедините всички политически сили зад единна енергийна стратегия, която да включва иновации, обновяване на енергийните мощности, за да отговарят на европейските изисквания, а не да се молим на ЕК за дерогации (за новите еконорми за въглищните централи – б. ред.), както и правилно да се внедрят възобновяемите източници, мандатът ви няма да е успешен", заяви Рамадан Аталай. Петкова се съгласи с него, че бъдещата енергийна стратегия трябва да е съобразена с европейските изисквания, но и да защитава националните интереси на страната ни. По-късно пред журналисти енергийният министър обяви, че от следващата седмица започват разговори с екоминистерството относно процедурата за одобряване на отлагателен период за въвеждане на по-строгите норми за допустимо замърсяване на въздуха от българските въглищни електроцентрали. Новите изисквания, приети от Брюксел в края на април, предвиждат до 2021 г. да е повишено нивото на очистване на серен двуокис и азотен окис и въвеждане на пределна стойност за живака. Според оценки на енергийното ведомство за постигане на новите еконорми трябват 1 млрд. лв. инвестици, което ще натовари цената на тока между 27 и 35 процента.

Министърът на регионалното развитие няма да проверява Facebook-а на заместниците си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministyryt-na-regionalnoto-razvitie-niama-da-proveriava-facebook-a-na-zamestnicite-si-2024451

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков чака премиерът Бойко Борисов да му назначи трети заместник на мястото на уволнения заради нацисткия скандал Павел Тенев. Това обясни Нанков след заседание на парламентарната комиси

Гръмна капак на електропещ в "Стомана Индъстри" в Перник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/grymna-kapak-na-elektropesht-v-stomana-indystri-v-pernik-2024435

В пернишкото металургично дружество "Стомана Индъстри" е станала производствена авария около 14.30 ч., съобщиха от дружеството. Пострадали са шлосерът Иван Симеонов Стефанов и електропещарят Бойко Троянов Борисов, които веднага са транспортирани в Клиниката

Пак пуснаха търга за толсистемата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6229923

Пак пуснаха търга за толсистематаАгенция "Пътна инфраструктура" отново отвори обществената поръчка за изграждането на толсистемата. Компаниите могат да подават предложенията си до 17 ч. утре. Обществената поръчка е за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19

Цветанов разговаря с посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6229919

Цветанов разговаря с посланика на Азербайджан Наргиз ГурбановаПредседателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работа среща с посланика на Република Азербайджан в България Н. Пр. Наргиз Гурбанова. По време на разговора двамата обсъдиха стъпки за разширяване на сътрудничество, както между парламентите на двете страни,

Ръстът на икономиката на САЩ няма да достигне 3% до края на 2018 г.

http://www.investor.bg/sasht/337/a/rystyt-na-ikonomikata-na-sasht-niama-da-dostigne-3-do-kraia-na-2018-g-239648/

Ново проучване сред икономисти сочи, че вероятността инфлацията да достигне 2% до второто тримесечие на следващата година

Валери Симеонов погва и апартхотелите – ще ги облага с данък

http://offnews.bg/news/n_1/n_655938.html

Патентен данък да се налага на апартхотелите и то – още от това лято. За новия налог ще настоява вицепремиерът с икономически ресор Валери Симеонов. След като се обяви срещу безплатното къмпингуване , Симеонов се насочи и срещу собствениците на ваканционни имоти. Затова имало договорка вече с финансовия министър и с премиера, така щели да влязат „доста пари“ в бюджета. "Идеята е да се плаща данък или вид такса на всички „апартаментни хотели, апартхотели и апартаментни комплекси“, поясни Симеонов. Според него така щяла да се изчисти и конкурентната среда в този бранш. Точната сума, която ще се влее в държавната хазна, не бе сметната, но Симеонов щедро закръгли: „Ще влязат стотици милиони в бюджета, това също е ясно“, каза той. Хотелиерите настоявали годишно да се плащат по 1500 лв. на сезон, но Валери Симеонов прояви снизхождение и добави, че му се стрували „доста“. Сума от няколкостотин лева, според него, била поносима, а в страната имало около 500 000 апартамента, които постоянно сменяли своите наематели.

Евродепутати молят румънския парламент да не блокира еднополовите бракове

https://www.actualno.com/balkani/evrodeputati-moljat-rumynskija-parlament-da-ne-blokira-ednopolovite-brakove-news_612108.html

Общо 33 евродепутати изпратиха писмо до румънския парламент, с което го призовават да не позволява референдум относно бъдеща промяна в румънската конституция, с която може да бъдат забранени еднополовите бракове, пише EurActuv. Става въпрос за гражданска инициатива, която веч

Нароченият за уволнение Антонов легна в болница

http://www.cross.bg/antonov-narocheniyat-bolnitza-1543334.html

/КРОСС/ Нароченият за уволнение шеф на дирекция „Социална политика" към Министерството на отбраната Иво Антонов легна в болница, съобщават БНР и „24 часа". По-рано днес премиерът Бойко Борисов настоя Иво Антонов да бъде уволнен от поста си, а лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърди, че това ще стане. Причината е снимката на Антонов от профила му във Фейсбук, на която той позира с нацистки поздрав пред стар немски танк. Официалното му освобождаване обаче очевидно ще се забави. Антонов е приет в кардиологичното отделение на ВМА заради ускорена сърдечна дейност. Няма инфаркт, но въпреки това той ще остане в болницата за една нощ за наблюдение.

Военноморският музей се включва в европейската инициатива нощ на музеите и галериите 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=351309

За поредна година Военноморският музей ще се включи в Нощта на музеите, като отвори врати за безплатни посещения на 20 май от 18.00 до 24.00 ч. за своята постоянна експозиция, както и временната изложба „Българската морска авиация в полет между две стихии“.

Двама работници на "Стомана" - Перник, пострадаха при авария

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/18/2973870_dvama_rabotnici_na_stomana_-_pernik_postradaha_pri/?ref=rss


Двама работници пострадаха днес при авария в металургичната компания "Стомана индъстри" в Перник, съобщи БНТ.

Те са транспортирани в "Пирогов" в тежко състояние с множество изгаряния. От пресцентъра на болницата казаха за БНТ, че ранените са в реанимация и друга информация не може да бъде предоставена.

По време на работа една от пещите се е взривила и от нея се е разпръснал горящ метал.

Засега няма...

Ускорете разселването на бежанци, призова ЕП страните членки

http://www.moreto.net/novini.php?n=351600

Европейският парламент призова страните членки да ускорят пренастаняването на бежанци, съобщиха от законодателния орган. Парламентът настоява страните от ЕС да изпълнят задълженията си за приемане на лица, търсещи убежище, от Гърция и Италия, като с приоритет са непълнолетните лица без придружители.

Българската еврейска общност: Когато говорим за Холокоста, шегата е неуместна

http://offnews.bg/news/n_1/n_655933.html

Като ръководители на нашата общност и от името на нашите членове остро осъждаме изказването и неуместните коментари на ръководителя на парламентарно представена политическа партия и вицепремиер Валери Симеонов, свързани с трагедията на Холокоста. Това обявиха от Организацията на евреите в България "Шалом" и Централния израилтянски духовен съвет на извънредна среща с медиите в софийската синагога, на която присъстваха и група възрастни хора, оцелели от Холокоста. Ставаме свидетели на грозна проява на неуважение към паметта на милионите невинни жертви, умъртвени в концентрационните лагери по време на Втората световна война. Подобно поведение демонстрира ниска политическа култура и безчувствие към най–голямата трагедия в човешката история. Когато говорим за Холокоста, шегата е неуместна, заявиха представителите на българската еврейска общност. В позицията на ОЕБ "Шалом" и ЦИДС се посочва още: "Силно сме разтревожени, че това не е първият случай, в който г-н Валери Симеонов си позволява неприемливи шеги по етнически, религиозни и общочовешки въпроси. Буди съжаление и тревога, че подобни хора заемат ръководни постове в управлението на страната. Всичко това се случва в навечерието на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи и председателството на България на Европейския съюз. България е известна в целия свят със своята междуетническа и религиозна толерантност и подобни изказвания и отношение към Холокоста уронват непоправимо репутацията на страната ни и са в противоречие с европейските и общочовешки ценности. Остро осъждайки конкретния случай, ние апелираме към нетърпимост към подобни прояви на ксенофобия и нетолерантност, като призоваваме цялото общество и особено политиците и лидерите на страната, към особено внимание за действия, свързани с езика на омразата." На този етап алармираме безпокойството и тревогата на българската еврейска общност. Разбира се, че ние вече сме информирали нашите международни партньори - световните еврейски организации. Ние работим със Световния еврейски конгрес, Американския еврейски комитет и други световни еврейски организации. Те също са силно загрижени и очаквам скоро време да има реакция и от тяхна страна, заяви пред OFFNews.bg д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом". За нас наистина цел е обединението на обществото. И използването на такъв език от политици с ръководни постове в държавата е абсолютно неприемливо и неуместно, коментира още д-р Оскар.

Тереза Мей обеща да ограничи имиграцията във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6229916

Тереза Мей обеща да ограничи имиграцията 
във ВеликобританияМинистър-председателката на Великобритания Тереза Мей призова днес британците да я подкрепят в преговорите за излизането на страната от Европейския съюз, като гласуват за нейната партия на парламентарните избори на 8 юни. Тя обеща, че в замяна ще ограничи достъпа на неевропейски мигранти до кралството,

Фондовите пазари в САЩ с плах опит за възстановяване след разпродажбите в сряда*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/fondovite-pazari-v-sasht-s-plah-opit-za-vyzstanoviavane-sled-razprodajbite-v-sriada-239647/

Въпросът сега е дали заплахата от импийчмънт ще бъде достатъчна, за да промени нагласите на пазарите, посочва експерт

Моторист загина край Слънчев бряг

http://offnews.bg/news/n_1/n_655943.html

Товарен автомобил и мотоциклет са се сблъскали в близост до курорта „Слънчев бряг“. Инцидентът е станал около 16:20, по пътя за Свети Влас. Мотористът е загинал на място, уточняват от полицията. Причините за катастрофата се изясняват. Пътният трафик в района е затруднен, докато не приключи огледа на местопроизшествието.

Тръмп: Това е най-големият лов на вещици в историята на САЩ

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-tova-e-nai-golemiiat-lov-na-veshtici-v-istoriiata-na-sasht-239639/

Белият дом е бил информиран за назначаването на специален прокурор едва след подписването на заповедта

Започва строителството на нови къщи в Хитрино

https://www.24chasa.bg/region/article/6229899

Започва строителството на нови къщи в Хитрино
Започва строителството на първите 10 нови къщи в Хитрино. Девет от тях ще бъдат изградени безвъзмездно и със съдействието от Камарата на строителите в България и една със средства на политическа партия. Това съобщи кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, цитиран от БТА. Утре, от 12.00 часа, в населеното място ще се състои официална церемония по първа

Министър Нанков представи приоритетите в работата на МРРБ до 2021 г. пред парламента

http://www.cross.bg/rabotata-nankov-stranata-1543332.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи днес приоритетите в работата на министерството за настоящия четиригодишен мандат на заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание, съобщиха от пресслужбата на ведомството. В заседанието участваха също заместник-министрите Деница Николова и Малина Крумова. „През този мандат няма да правим толкова чести промени в Закона за устройство на територията, а ще се насочим към по-сериозни, които да доведат до облекчаване на процедурите в инвестиционния процес", заяви регионалният министър Пред народните представители Нанков съобщи, че акцент в работата на ведомството ще бъдат изпълнението на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 - 2020 и подготовката за следващия програмен период. Като приоритетни той определи подобряване на състоянието на съществуващата пътна инфраструктура и изграждането на нови отсечки с цел повишаване на безопасността на пътищата, каза още той. Министърът поясни, че важни са завършването на АМ „Струма", строителството на АМ „Хемус", направленията Видин - Монтана - Враца - Мездра, както и Русе - Велико Търново - тунел под връх Шипка, магистралата София - Калотина и ремонтът на старите участъци на магистралите „Тракия" и „Хемус"

3400 зрелостници се очаква да се явят на матура по БЕЛ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351596

3400 зрелостници се очаква да се явят на матура по БЕЛ във Варна на 19-ти май. 129 дванайсетокласници не са допуснати до препитването, съобщиха от Регионалното управление по образованието за Moreto.net. Изпитът ще започне точно в 08.

ВАС отмени здравната карта на Москов

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vas-otmeni-zdravnata-karta-na-moskov-239636/

Националната здравна карта бе атакувана в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването и от Сдружението на частните болници в България

Свалят цените за шезлонг и чадър на плажа

http://econ.bg/Новини/Свалят-цените-за-шезлонг-и-чадър-на-плажа_l.a_i.742820_at.1.html

Голяма част от цените за чадър и шезлонг ще бъдат намалени това лято, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас по време на среща за...

Нароченият за уволнение от МО Иво Антонов легна в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6229844

Нароченият за уволнение от МО Иво Антонов легна в болницаШефът на Дирекция "Социална политика" към Министерство на отбраната, Иво Антонов , е приет във Военномедицинска академия.  Той е настанен в Клиниката по кардиология, без съмнения за инфаркт. Открити са само отклонения в кръвните му изследвания. Тази нощ Антонов ще остане в болницата под наблюдение.  По-рано днес Антонов  бе уволнен от премиер

Рап, Крисия и заря за титлата на Лудогорец, чалгата е зачеркната

http://offnews.bg/news/n_1/n_655939.html

Лудогорец не пести пари и за празнуването на шестата последователна титла по футбол на България! Преди и след мача с ЦСКА-София в събота зрителите ще видят куп известни имена на шоубизнеса. Този път липсва чалга! С демонстративен мач между "Отбора на сърцето", съставен от певци и шоумени, и сборен тим на Лудогорец All stars започва шоуто преди шампионския двубой.  Точно в 18,00 часа Лео, Рафи, Играта, Спенс, Ваня Дзаферович, Боби Ваклинов и други ще премерят сили с бивши играчи и треньори в школата на Лудогорец. Стадионът отваря врати в 17,30 ч. Демонстративният мач ще бъде последван от изпълнения на таланти от местната музикална школа и танц на мажоретния състав от центъра за работа с деца в Разград. Непосредствено преди мача Лудогорец - ЦСКА-София в 20,00 ч. идолът Крисия ще изпълни химна на шампионите, секунди след като орлицата Фортуна е направила традиционния си полет над стадиона. След последния съдийски сигнал Румънеца и Енчев, Monty Ice cream & Петя Алекса, Лео, Играта и Спенс ще подгреят публиката за кулминацията на вечерта - награждаването на първия отбор, което се очаква да започне около 22,15 ч. В 22,30 ч. заря ще озари небето над "Лудогорец Арена", докато играчи и треньори правят шампионската обиколка с купата. След 22,45 ч. купонът продължава с концерт на Рафи и неговия балет.

Изхвърлените отличници от състезанието по математика ще бъдат класирани, увери МОН

http://offnews.bg/news/n_1/n_655934.html

Всички ученици, които имат точките, за да бъдат класирани за националния кръг на международното състезание "Европейско кенгуру", ще бъдат в списъка на имащите право на участие, увериха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката в отговор на запитване от OFFNews. Както писахме в понеделик, ученици, които са се представили отлично на областния кръг на състезанието са изключени от списъка с класираните за националния кръг просто защото са се явили при единия от тримата организатори - Съюзът на математиците в България. Тази година състезанието има трима съорганизатори - МОН, Съюзът на математиците в България и сдружение "Европейско кенгуру". МОН го организира за четвъртокласниците, останалите ученици се поделиха между сдружението и съюза. Училищата като Софийската математическа гимназия (СМГ) и Варненската математическа гимназия, например, избраха СМБ. Точно те са изхвърлени от класирането нищо, че някои от учениците са получили 100 от максимални 100 точки. Нелепата ситуация е резултат от враждата между ръководителите на съюза и на сдружението - акад. Петър Кендеров и проф. Сава Гроздев. Последният е и председател на националната комисия за състезанието, чийто състав е определен от МОН. От МОН веднага се разграничиха писмено от решението на националната комисия явилите се при Съюза на математиците да нямат право на участие в националния кръг. От ведомството изпълниха и ролята на посредник между Гроздев и Кендеров за решаването на проблема. На база разговора, проведен на 16 май, националната комисия ще изготви нов протокол, в който ще бъдат включени и учениците, получили достатъчен брой точки, увериха днес от МОН. Чакаме протокола, казаха още от МОН. Предисторията на скандала вижте ТУК .

Груевски: Заев гарантира унитарността на Македония. Ще го следим изкъсо

https://www.actualno.com/balkani/gruevski-zaev-garantira-unitarnostta-na-makedonija-shte-go-sledim-izkyso-news_612100.html

Зоран Заев беше принуден да подпише и да прочете пред всички граждани документа, че дава гаранции за унитарността на държавата, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Благодарение на сплотените усилия на гражданите, които 80 дни протестираха, на усилията на ВМРO-ДПМНЕ

Да останат преките плащания от Европа и след 2020 г. искат земеделците

https://www.24chasa.bg/region/article/6229837

Да останат преките плащания от Европа и след 2020 г. искат земеделцитеДа се запазят преките плащания от Европа и след 2020 година, това бе едно от предложенията по време на дискусия днес, на която представители на различните браншови организации от селското стопанство и на синдикатите обсъдиха в курорта Старозагорски минерални бани общата селскостопанска политика на ЕС през следващия програмен период до 2027 година.

Велико Търново и още осем общини организират събития под мотото „Културно наследство и устойчив туризъм”

https://www.24chasa.bg/region/article/6229883

Велико Търново и още осем общини организират събития под мотото „Културно наследство и устойчив туризъм”Велико Търново и още осем общини ще организират събития под мотото „Културно наследство и устойчив туризъм”. Това ще е слоганът, който ще обединява всички инициативи през годината, дело на Асоциацията на общините със селища и територии с културно-историческо наследство, съобщиха от местната управа. Работната среща на неправителствената организация

ЕК глобява "Фейсбук" със 110 млн. евро

https://vesti.bg/tehnologii/ek-globiava-fejsbuk-sys-110-mln.-evro-6069307

Франция и Холандия пък поискаха от компанията по-добър и сигурен контрол над личните данни на потребителите

Ислямска държава атакува сирийските правителствени сили

http://www.moreto.net/novini.php?n=351595

Джихадистката групировка "Ислямска държава" започна офанзива срещу правителствените сили в Централна Сирия край магистралата, свързваща столицата Дамаск със северния град Алепо, предаде Асошиейтед прес. Днешната атака идва на фона на настъпателните действия на сирийската правителствена армия срещу екстремистите в други части на страната.

Английският футбол затегна мерките срещу симулациите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/18/2973853_angliiskiiat_futbol_zategna_merkite_sreshtu_simulaciite/?ref=rss


Футболната асоциация на Англия (ФА) одобри по-строги мерки срещу симулации от следващия сезон. Играчите в английския футбол вече ще подлежат на наказания със задна дата след видеопреглед. Освен това според новите разпоредби провинилите се ще бъдат санкционирани със спиране на състезателните права за два мача.

Наказания със задна дата ще бъдат налагани в три ситуации - когато симулацията е предизвикала дузпа, когато е довела до директен червен картон за противника и когато...

Американски сенатор призова за изхвърляне на турския посланик от Вашингтон

http://www.cross.bg/vashington-poslanika-prizova-1543331.html

/КРОСС/ Американският сенатор Джон Маккейн, един от водещите гласове на Конгреса в областта на външната политика, призова за експулсиране на посланика на Турция в САЩ след възникналото насилие между протестиращи и турската охрана, предаде „Ройтерс". Сблъсъците възникнаха по време на посещението на турския президент Реджеп Ердоган във Вашингтон. "Трябва да изхвърлим посланика им от САЩ. Такъв тип неща не могат да останат без дипломатически отговор", каза Маккейн в интервю за MSNBC. Председателят на Комисията за отбрана към Сената на САЩ добави, че могат да бъдат предприети и правни действия. Както вече е известно поне деветима души бяха ранени след сблъсъците, което се състоя пред посолството на Турция във Вашингтон.

5 години на борсата: Facebook от дъното до забележителен успех

https://news.bg/business/5-godini-na-borsata-facebook-ot-danoto-do-zabelezhitelen-uspeh.html

Първоначалното предлагане бе катастрофално, но компанията се изправи и върви уверено напред

Ясна е причината за инцидента в Перник

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/iasna-e-prichinata-za-incidenta-v-pernik-6069304

По данни от предприятието е гръмнал капакът на трета пещ в електростоманодобивния цех

Обществената поръчка за изграждане на тол-системата е възобновена

http://econ.bg/Новини/Обществената-поръчка-за-изграждане-на-тол-системата-е-възобновена_l.a_i.742819_at.1.html

Възобновена е процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол-такси от...

Ердоган към Тръмп: Турция ще продължи да воюва срещу сирийските кюрдски милиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6229838

Ердоган към Тръмп: Турция ще продължи да воюва срещу сирийските кюрдски милицииТурският президент Реджеп Тайип Ердоган е казал на американския си колега Доналд Тръмп, че Турция ще продължи да воюва срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа, въпреки че те са ключов съюзник на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес, като се позовава на интервю на турския външен министър Мевлют Чавушоглу

Двама пострадаха тежко при взрив в "Стомана" - Перник

http://offnews.bg/news/n_1/n_655937.html

Двама работници пострадаха тежко, а други двама бяха леко ранени при взрив в "Стомана Индъстри" в Перник. Сигналът за аварията е подаден в 14:20 в полицията в Перник. Тежко пострадалите работници са откарани в "Пирогов".  Те са настанени в реанимацията на болницата с опасност за живота, съобщиха оттам, цитирани от "Фокус".  Единият от мъжете е със 70% изгаряния.  Взривила се е Трета електростоманодобивна пещ. За момента не е известна със сигурност причината за инцидента. Една от версиите е, че пещта е била включена по спешност, след като Първа пещ е била претоварена и е аварирала. Друга версия е, че в пещта е попаднала вода и заради високата температура се е получил взрив, съобщи bTV. 

Автономният автомобил при катастрофа: Да спаси шофьора или пешеходеца

http://www.investor.bg/analizi/262/a/avtonomniiat-avtomobil-pri-katastrofa-da-spasi-shofiora-ili-peshehodeca-239644/

Моралните и етични аспекти, свързани с новите технологии, тепърва ще влизат в дневния ред, коментираха специалисти по време на Клуб Investor.bg

МВР и прокуратурата проверяват за уреден мач от българското първенство

http://www.cross.bg/macha-slaviya-montana-1543330.html

/КРОСС/ МВР и прокуратурата проверяват получен сигнал от УЕФА, чрез БФС, по предположение за манипулирана футболна среща. Става въпрос за мача между „Монтана" и „Славия" от 15 април. Мачът завърши 3:4. Първо „Славия" поведе с 1:0, след това „Монтана" обърна с 3:1, а след това столичният тим стигна до победа с 4:3. "Започната е проверка в ГД "Национална полиция" за престъпление срещу спорта", обяви на брифинг главният секретар на МВР Младен Маринов. Предприети са действия по събиране на доказателства по случая. Маринов обясни още, че има данни, че по време на мача и след него са възникнали нарушения на обществения ред, но те не касаят сигнала. "Сигналът е за това, че резултатът от срещата е бил предварително известен и уреден, което е дало възможност някои лица да се възползват при залаганията за срещата", разясни главсекът на МВР.Не стана ясно дали са участвали футболисти или треньори. Проверката изисква сериозен ресурс, тъй като залозите стават по различни начини - в интернет или в пунктове.

Разпадат ли се проектът "Верея" и новият формат на първенството?

http://offnews.bg/news/n_1/n_655936.html

Удар след удар търпи измислената ни елитна футболна група днес. След съобщението, че УЕФА разследва мача Монтана - Славия (3:4) за залози плюс среща от второто ниво (OFFNews първи написа, че става въпрос за ЦСКА-София 2 - Царско село), проектът претърпя и финансов нокдаун. От Верея обвиха, че ще бойкотират реванша с Пирин в събота, който е част от плейофите за Лига Европа. Причината е тривиална - 5 висящи заплати на футболисти и треньори. Титулярите са отказали да играят. Иначе заралии взеха комфортно 1:1 в Благоевград. Очаква се спешна среща с клубния президент Галин Михайлов. Не е тайна, че парите идват основно от компанията на баща му "Трейс", която строи доста от пътищата в България. Припомняме, Верея беше един от отборите, които беше спуснат "отгоре" в новия формат, с който БФС толкова се гордееше. Останалите са ЦСКА-София, Нефтохимик и Локомотив Горна Оряховица, всичките те влязоха без спортни резултати. Хората на Боби Михайлов гарантираха, че новият формат означава честност, зрелища и финансов феърплей. Към момента трибуните пустеят, УЕФА ни разследва за тото на всички нива, а първи отбор е на път да се разпадне заради липса на пари. 

Възобновена е обществената поръчка за изграждането на Тол системата

http://www.cross.bg/poruchka-agentziya-infrastryktyra-1543326.html

/КРОСС/ Възобновена е процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Тол системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси. Кандидатите могат да подават оферти до 17 ч. на 19 май. Офертите ще бъдат отворени в 11 ч. на 22 май 2017 г. в сградата на Агенция „Пътна инфраструктура".    

Сериалът "Игра на тронове" е част от дело срещу заподозрени за преврата в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/18/2973729_serialut_igra_na_tronove_e_chast_ot_delo_sreshtu/?ref=rss


Американският сериал "Игра на тронове" се споменава в обвинителен акт срещу група военни офицери, заподозрени за връзки с мрежата, планирала опита за преврат в Турция през юли м.г., съобщава "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Хитовият сериал на HBO влезе в обвинителния акт срещу 136-ма военни адвокати, обвинени за връзки с организацията на духовника Фетхуллах Гюлен.

Анкара нарича поддръжниците му в Турция Фетхуллахистка...

„Змията и Дъгата“: документална история за зомбита и вуду магии

http://offnews.bg/news/n_1/n_655935.html

През април 1982 г. ентоботаникът и харвардски учен Уейд Дейвис пристига в Хаити за да проучи два документирани случая на зомбита – хора, които са се завърнали в хаитянското общество години след като официално са обявени за мъртви и погребани. Въвлечен в подземния свят на ритуали и тайнствени церемонии, Дейвис прониква в мистиката толкова надълбоко, че успява да постави зомбирането в правилния контекст на културната традиция на водун (или „вуду“). Той открива Клервюс Нарсис - човек, превърнат в зомби преди 20 години и представя процеса на зомбирането като резултат от сложно психологическо и физическо взаимодействие с жертвата. С развитието на разследването Уейд Дейвис осъзнава, че историята на вуду всъщност е историята на цяло Хаити – от африканския произход на народа през успешното движение за независимост, чак до днешно време, когато културата на водун на практика управлява селските райони на карибската държава. „Змията и Дъгата“ съчетава антропологичното изследване с едно забележително лично приключение на място, където една известна поговорка предупреждава човек никога да не посяга към отворена бутилка в непознат храм. Неслучайно книгата моментално достига култов статус веднага след излизането си и дори вдъхновява хорър легендата Уес Крейвън да направи екранизация през 1988 г., с което само затвърждава славата й. Първият български превод на мистичната история е на Диляна Георгиева, а автор на художественото оформление е Албена Лимони. Уейд Дейвис (р. 1953) завършва „Антропология и биология“ в Харвардския университет, а малко след това получава докторска степен по „Ентоботаника“. Придобива опит в областта най-вече от Харвардския ботанически музей като изследовател на растения, ентоботаник и фотограф, изследва петнайсет племенни групи от осем латиноамерикански националности, а след това се заема с работата в Хаити, която го води до написването на „Змията и Дъгата“. Родом от Британска Колумбия, Дейвис е работил като дървосекач, земемер, ловен водач и пазач на парк. Публикувал е редица научни студии и е изнасял многобройни лекции.

Руското посолство във Вашинготн вече ще се намира на улица "Немцов"

http://www.mediapool.bg/ruskoto-posolstvo-vav-vashingotn-veche-shte-se-namira-na-ulitsa-nemtsov-news264049.html

В сряда Комисията по национална сигурност и правителствени въпроси към Сената подкрепи законопроект за преименуване на улицата пред руското посолство във Вашингтон. Тя ще носи името на убития през 2015 година руски опозиционер Борис Немцов, съобщава "Еxото на Москва". Инициатор е сенатора на Флорида Марко Рубио. "Уисконсин Авеню" ще носи вече името "Борис Немцов Плаза" и ще се превърне в новото седалище на руската дипломатическа мисия в случай на окончателно одобрение от страна на Конгреса. Подобен проект вече е въведен в Камарата на представителите. След евентуалното одобрение от сенаторите и конгресмените, той ще бъде изпратен за подпис на президента на САЩ.

Променят движението във Варна и край града заради „Рали България 2017“

http://www.moreto.net/novini.php?n=351598

Организацията на движение ще бъде променена заради провеждането на „Рали България 2017“ във Варна и край града в дните 19, 20 и 21 май. Това става ясно от заповед на кмета Иван Портних, научи Moreto.net. Още от 09.00 часа в петъчния ден ще трябва да се освободи таксиметровата стоянка пред Катедралния храм, за да може да бъде изградена сцена-рампа.

Почина дългогодишният директор на Fox News

https://vesti.bg/sviat/amerika/pochina-dylgogodishniiat-direktor-na-fox-news-6069306

Роджър Ейлс ръководи една от най-големите американски телевизии до 2016, когато бе обвинен в сексуален тормоз над служителки

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване