Въвежда се организация на движението в София заради „Спортувай в твоя град”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228445

Въвежда се организация на движението в София заради „Спортувай в твоя град”Въвежда се организация на движението за провеждане на спортно мероприятие „Спортувай в твоя град”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община, предаде “Фокус. От 18.00 часа на 19 май до 23.00 часа на 21 май се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства от страната на сектори Б, В и Г на Националния стадион „Васил Левски”.

Светлана Алексиевич опроверга новина за смъртта си

http://clubz.bg/54055-svetlana_aleksievich_oproverga_novina_za_smyrtta_si

КУЛТУРА светлана алексиевич

Светлана Алексиевич е жива – това звучи като странно начало за новина, но не и предвид съобщението за смъртта за нобеловата лауреатка, публикувано от френския културен министър Франсоаз Нисен. Самата писателка опроверга „вестта“, че е починала.

Скоро след като руски медии съобщиха за смъртта на Алексиевич, позовавайки се на френската министърка, агенция РБК публикува и опровержението. Пред изданието Алексиевич е заявила, че „се чувства добре“, като е добавила, че е научила за своята „смърт“ от журналисти.

"Площад Славейков"

Трима кандидати за концесията на Летище Пловдив

http://clubz.bg/54054-trima_kandidati_za_koncesiqta_na_letishte_plovdiv

ИКОНОМИКА летище пловдив


Трима кандидати са подали оферти за участие в конкурса за концесията на Летище Пловдив за срок от 35 години. Това са българският консорциум "Летище Пловдив", българо-швейцарското ДЗЗД „Силк роуд Пловдив Еърпорт“ и обединението между китайската „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“, съобщиха от Министерството на транспорта. 

Това не е първият опит за концесионирането на аеропорта, но процедурата бе спирана и подновявана на два пъти заради липсата на сериозен инвеститорски интерес. Сега има шанс сделката да бъде финализирана.
Изискванията на министерството са в летището да се инвестират минимум 35.2 млн. евро без ДДС за срока на концесията.

В консорциума "Летище Пловдив“ участват „Тракия икономическа зона" (ТИЗ) и транспортната фирма ПИМК. 
ПИМК е един от най-големите автомобилни превозвачи в страната и е собственост на Пенко Несторов и Илиян Филипов. През 2015 г. приходите й възлизат на 347 млн. лв. 

ТИЗ е смесено дружество между строителната "Сиенит" на Пламен Панчев и собственика на КЦМ Никола Добрев и обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив. 

В понеделник се проведе извънредно заседание на пловдивския общински съвет и предложението на кмета Иван Тотев за подкрепа на консорциума беше прието единодушно. До общината дори е била изпратена покана да се включи в проекта с 10-процентов дял, но не е имало време за регистриране на промени. 
Бизнес планът, разработен от консорциума, предвижда инвестиции за над 100 млн. лв., с които летище "Пловдив" да се модернизира и развива в две направления - карго терминал и пътнически превози. 

Вторият кандидат - „Силк роуд Пловдив Еърпорт“, е обединение между швейцарската „Принц Фом Пройсен Лимитед“ АД и българската „Пик Тед Кепитъл“. 

Представител на китайците е бившият икономически министър Асен Василев от служебния кабинет на Марин Райков. Интересът от Китай идва от „Хайнан Ерпорт Груп“, която участва съвместно с „Пловдив Ерпорт Инвест ББ“, регистрирана в Холандия.


Китайският конгломерат участва активно в мащабни сделки през последните няколко години. През есента на 2016 г. HNA Group придоби кетъринг компанията „Гейтгруп“, част от швейцарската „Суис“, за 1.5 млрд. долара. 

През лятото на 2009 г. държавата инвестира в новия пътнически терминал в Пловдив 40 млн. лв., но въпреки това в последните години летището отчита лоши финансови резултати. 
За първото полугодие на 2016 г. приходите са 1,6 млн. лв. при 2,1 млн. лв. за същия период на 2015-а. 

Преглед на икономическите теми в печата, 18 май

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-18-май_l.a_i.742787_at.1.html

"СЕZ oтcя чeтиpимa ĸaндидaти зa бългapcĸия cи бизнec" Xpиcтo Koвaчĸи и coлapнaтa "Инepĸoм" eдвa ли щe нaмepят cpeдcтвa зa гoлямaтa пoĸyпĸa....

Горанов: Отмяната на 460 лв. заплата - грешка на "Борисов" 2

https://vesti.bg/bulgaria/goranov-otmianata-na-460-lv.-zaplata-greshka-na-borisov-2-6069280

Държавата ще убеждава съда да остави увеличението на минималната заплата - от 420 да е 460 лв.

ЕС наложи глоба на „Фейсбук“ в размер на 110 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228483

ЕС наложи глоба на „Фейсбук“ в размер на 110 млн. евроЕвропейската комисия наложи глоба на американския социален медиен гигант „Фейсбук“ в размер на 110 млн. евро (120 млн. долара) за предоставяне на неточна и подвеждаща информация за придобиването на WhatsApp, предава AFP, цитирана от "Фокус". „Днешното решение изпраща ясен сигнал до компаниите, че трябва да спазват всички аспекти на правилата на ЕС

Творби на Никола Кожухаров от пет галерии събират в ХГ Стара Загора

http://www.cross.bg/galeriya-hydozhestvena-kozhyharov-1543257.html

/КРОСС/ С изложбата „Никола Кожухаров /1892-1971/" Художествена галерия Стара Загора ще отбележи 125-та годишнина от рождението на художника. Тя ще бъде открита на 22 май 2017г. от 18.00 ч. Никола Кожухаров става популярен сред четири поколения българи с картините си на митологични и исторически теми. Експозицията е съставена от 50 произведения, които маркират основните периоди в живописното му творчество, както и пристрастията му към рисунката, илюстрацията, приложната графика, сценографията и монументалната живопис. В нея са включени творби от фондовете на Художествена галерия Стара Загора, Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия Казанлък и Художествена галерия „Проф. Илия Петров", Разград.  

Красимир Конов ще изпълнява функциите на районен прокурор във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351515

Заместник-окръжният прокурор Красимир Конов ще изпълнява функциите на районен прокурор на Районната прокуратура във Варна за срок от 3 месеца, съобщиха от прокуратурата за Moreto.net. Със заповед на административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров заместник-окръжният прокурор Красимир Конов е командирован в Районната прокуратура във Варна.

Разследват "Монтана" - "Славия" за черно тото, разпитват футболисти

https://www.24chasa.bg/sport/article/6228456

Разследват "Монтана" - "Славия" за черно тото, разпитват футболистиПрокуратурата започва разследване на мача "Монтана" - "Славия" (3:4) заради съмнения за черно тото, съобщи „Меридиан Мач”. Действията са резултат от 33-страничен доклад на УЕФА. Срещата се игра на стадиона в Ловеч на 15 април и завърши 4:3 за „белите”, а при 3:3 между 62-ата и 81-ата минута са заложени огромни суми в полза на столичани,

Майкъл Флин спрял атака срещу "Даеш" заради Турция

http://clubz.bg/54053-majkyl_flin_sprql_ataka_sreshtu_daesh_zaradi_turciq

Майкъл Флин - бившият съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп, е попречил на операция срещу "Даеш" в Сирия, разкрива американското издание "Макклачи Ди Си".

Това станало седмици преди той да подаде оставка след разкрития за негови контакти с руски официални представители.

Операцията трябвало да бъде проведена в град Ракка, "столицата" на джихадистите. Тя била в рамките на сътрудничеството между американските военни и кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС), които Турция смята за терористична организация. По тази причина Анкара недоволствала от плановете.

Събитията станали още преди встъпването на Тръмп в длъжност на 20 януари. Десетина дни по-рано Сюзън Райс - съветничка по националната сигурност на тогавашния президент Барак Обама, разказала за плана на Пентагона за операция срещу Ракка с участието на ОНС. Екипът на Обама решил да се обърна към Тръмп за одобрение. Смятало се, че планът ще бъде осъществен вече при новата администрация. Майкъл Флин обаче не се поколебал на каже на Райс да отложи решението. Това означавало забавяне на акцията с няколко месеца.

Еким Алптекин наел Флин да лобира за Турция. Снимка Туитър

Позицията на съветника на Тръмп съвпадала с тази на Турция, която отдавна е против партньорството на САЩ с кюрдските отряди, отбелязва "Макклачи Ди Си".

В крайна сметка Тръмп одобрил плана за Ракка, но не по-рано от няколко седмици след уволнението на Флин.

Близо месец след оставката на Флин в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че той тайно от американското ръководство извършвал лобистка дейност в Турция, като получавал за това пари.

Още преди да бъде назначен за съветник в екипа на Тръмп, Флин бил нает от турския бизнесмена Еким Алптекин - приближен на президента Реджеп Ердоган. За лобистката си дейност Флин получил 530 000 долара. Договорът му изтекъл през ноември 2016 г.

Флин разкрил тези подробности едва в началото на 2017 г. в годишната си декларация за приходи. Тя била подадена в отдела за регистриране на чуждестранни агенти в американското Министерство на правосъдието.

Канада се готви да приеме закон, обтягащ отношенията с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228463

Канада се готви да приеме закон, обтягащ отношенията с РусияМинистърът на външните работи на Канада съобщи, че правителството подкрепя проект на закон, който да допълни и разшири разпоредбите на съществуващия закон за налагане на санкции на нарушителите на правата на човека, предаде БТА.  Пред парламента външната министърка Кристия Фрийланд каза, че новият закон ще позволи на Отава да запорира авоари и

Видео: Това ли е най-дългата котка в света

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/18/2973188_video_tova_li_e_nai-dulgata_kotka_v_sveta/?ref=rss


Омар, котка от американската порода Мейн куун, може би е най-дългата в света. От Книгата на рекордите "Гинес" са се свързали със собственичката ѝ в Австралия, след като видели в "Инстаграм" снимка на Стефи Хърст с домашния ѝ любимец.

С дължина от 120 см и тегло от 14 кг Омар може би ще победи сегашния рекордьор Лудо от Великобритания, който е дълъг 118.3 см.

"Очаквахме котаракът да достигне около 9 кг, но той премина това...

Националната мрежа за децата очаква Каракачанов да работи за справедливо детско правосъдие

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/18/2973263_nacionalnata_mreja_za_decata_ochakva_karakachanov_da/?ref=rss


Вчера правителството определи вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за председател на Централната комисия за борба с противообществените прояви на пълнолетни и малолетни. Практиката това звено да бъде оглавявано от вицепремиери от силовия сектор се запази.

Главен секретар на тази комисия, който е отговорен за практическата работа, от 1994 година, е Константин Томанов. А законът, по който се работи с деца в конфликт със закона, е от 1958 година. В края...

Национална мрежа за децата очаква Каракачанов да работи за справедливо детското правосъдие

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/18/2973263_nacionalna_mreja_za_decata_ochakva_karakachanov_da/?ref=rss


Вчера правителството определи вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за председател на Централната комисия за борба с противообществените прояви на пълнолетни и малолетни. Практиката това звено да бъде оглавявано от вицепремиери от силовия сектор се запази.

Главен секретар на тази комисия, който е отговорен за практическата работа, от 1994 година е Константин Томанов. А законът, по който се работи с деца в конфликт със закона, е от 1958 година. В края...

JFD Brokers откриха нов офис във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351481

JFD Brokers отпразнува официалното откриване на новия си офис във Варна с коктейл в петък, 12 май 2017 г. По време на това ексклузивно събитие, политици, журналисти и представители на бизнеса от страната и чужбина се срещнаха със служители на JFD от клоновете на фирмата в Европа.

Суров и методичен следовател разследва има ли руска намеса в САЩ

//dariknews.bg/novini/komentar/surov-i-metodichen-sledovatel-razsledva-ima-li-ruska-namesa-v-sasht-2024342

Суров и методичен, Робърт Мълър се ползва с голямо уважение във Вашингтон, пише Франс прес. 72-годишният бивш директор на ФБР при президентите Джордж Буш син и Барак Обама се радва на уважението и на републиканци,

Царево скочи остро на Фестивала на огъня и нестинарството

//dariknews.bg/regioni/burgas/carevo-skochi-ostro-na-festivala-na-ogynia-i-nestinarstvoto-2024343

Царево се обяви категорично против провеждането на Фестивал на огъня и нестинарството в столицата. Причината е, че общината е регистрирала като запазена своя марка „нестинари“ още преди три години и възнамерява при използавено тна тази дума да търси своите права по съдебен ред. Публикуваме текста н

Хачик Лебикян представя книгата си „Кината на Русе“

//dariknews.bg/regioni/ruse/hachik-lebikian-predstavia-knigata-si-kinata-na-ruse-2024345

Новата книга на Хачик Лебикян „Кината на Русе“ ще бъде представена от 18.00 часа в Историческия музей в Русе. В нея авторът се фокусира върху зараждането на киното във Франция и неговото начало в Русе. В изследването си Хачик Лебикян разказва, че през посочените 110 години на различни места в града

Областният управител поздрави „Лудогорец“ за шестата шампионска титла

//dariknews.bg/regioni/razgrad/oblastniiat-upravitel-pozdravi-ludogorec-za-shestata-shampionska-titla-2024347

На среща с изпълнителния директор на ПФК “Лудогорец 1945“ Ангел Петричев, Областният управител Гюнай Хюсмен поздрави клуба за шестата шампионска титла на клуба от Разград – съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.
Двамата разговаряха на Тренировъчната база „Гнездо на орли“

Незаконните обекти в Слънчев бряг са пречка за нормалния туризъм

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nezakonnite-obekti-v-slynchev-briag-sa-prechka-za-normalniia-turizym-2024349

Незаконните обекти в "Слънчев бряг" са много сериозна пречка за нормалния туризъм, както и за по-голяма доходоносност на целия бранш. Това каза пред журналисти в курорта вицепремиерът Валери Симеонов. Той обясни, че ще контролира събарянето на незаконни обекти в "Слънчев бр

Само в "24 часа": Бутат бар "Оксижен", прочул се покрай Божо Кравата, в Слънчев бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228449

Само в "24 часа": Бутат бар "Оксижен", прочул се покрай Божо Кравата, в Слънчев брягПреди минути започна събаряне на бар "Оксижен" в Слънчев бряг, станал скандално известен покрай престрелката в курорта миналото лято срещу Димитър Желязков - Очите и последвалите арести на Божидар Кузманов - Божо Кравата и хората му.  Работници от община Несебър демонтират металната конструкция на заведението,

Институционалното тяло на човека във властта е въпрос на държавата и обществото

http://www.cross.bg/tyalo-vlastta-institytzionalnoto-1543256.html

/КРОСС/ Разбира се, че трябва да се води дискусия, която да отиде отвъд нацисткия жест. Нашето съзнание е обременено от пропаганда агресия, съществена част от отиващото си (почти отишлото си) поколение на нашите родители и от моето поколение е свързало живота си с онези 45 години и затова брани символи от своя живот заради своя живот, дори тези символи да са свързани много често с личности от тоталитарна система, която е извършила и чудовищни престъпления, да вземем само Архипелага Гулаг. За мен Сталин е патология - чудовище, кръволок и тиранин и садист. Мога да намеря още много думи в този род. Но в случая намесата на символите и жестовете на съветския тоталитаризъм заедно със символите и жестовете на нацисткия тоталитаризъм само размива картината. И измества акцентите. Защо? Ще го кажа по-сложно, защото явно не умея да го кажа по-просто. Човекът във властта има две тела. Едното е неговото лично, другото е институционалното. Не, че е маловажно какво той прави, намирайки се в личното си тяло. Важно е. Но за нас в случая е важно какво той прави в институционалното си тяло. Ако иска да си е обикновен човек - да прави жестове всякакви и да търпи личния си срам, да си носи личната отговорност, че пада на такова ниво и върши безумни простотии. Но той иска - този тип иска - да ни управлява. Иска второ, институционално тяло. Ами тогава да е мислил, когато е трябвало да мисли. Защото нацисткият жест от личното му тяло се пренася в институционалното му тяло

Световен шампион се бори за живота си след катастрофа

http://offnews.bg/news/n_1/n_655870.html

Световният шампион по мотоциклетизъм Ники Хейдън е в критично състояние след катастрофа в Римини, Италия. Американецът бил ударен от кола, докато кара колело. Автомобилът прегазил Хейдън, докато кара с група приятели. Той се блъснал в стъклото, а след това е паднал на асфалта. 30-годишният шофьор е невредим. Хейдън беше прехвърлен в болницата „Маурицио Буфалини“ в Чезена, за да бъде извършена операция. Отначало спортистът се намираше в твърде лошо състояние, проблемът идваше най-вече от хематом в черепа. Лекарите обаче успяха да го оперират и сега Ники е в изкуствена кома. Очаква се той да остане в това състояние в следващите 24 часа, за да се спомогне възстановяването му. Колегите му- Дани Педроса, Кейси Стоунър, Колин Едуардс, Даниел Рикардо, Ромен Грожан и мнозина други призоваха всички да се помолят за бързото оздравяване на Ники Хейдън. Припомняме, Хлапето от Кентъки е отдавна част от Мото GP. Той стана световен шампион през 2006 година.

Нов портал обединява интересите на бизнеса и търсещите работа

http://www.cross.bg/indystriyata-rabota-vsichki-1543255.html

/КРОСС/ Нов портал, наречен Индустриална карта на България (Industria.bg), обединява в едно интересите на индустрията, образованието и търсещите работа у нас. Той беше пуснат преди едва месец, но още в началото си разполага с данни за 750 от най-големите фирми, всички професионални гимназии и всички университети, обясни Светлозар Петров, управител на фирма, която развива човешките ресурси в ефира на bTV, Целта е да се покаже индустрията. Много често се говори, че нищо не се произвежда, а всъщност има много добри, световно признати предприятия, износът расте по-бързо от брутния вътрешен продукт, посочи той. Целта ни е да се поговори за индустриална кариера, защо е добре да се работи в производството, да си технически кадър или инженер, добави Петров. На картата се вижда, че индустрията е концентрирана около София, Пловдив, Стара Загора, Казанлък, а Северна България е по-слабо развита. Проектът помага на хората, които търсят работа, но и на инвеститорите, които могат да се ориентират къде ще намерят работна ръка, обясни гостът. По-големите работодателски организации подкрепят инициативата.  

Отмяната на ДДС за дарените храни ще удвои тяхното количество

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/otmianata-na-dds-za-darenite-hrani-shte-udvoi-tiahnoto-kolichestvo-239596/

Изискванията за допълнителна маркировка увеличават разходите на дарителите, съобщи Цанка Миланова от Българска хранителна банка

За какво да внимаваме, когато избираме електроуред?

http://www.moreto.net/novini.php?n=351514

Има ли опасни електроуреди на пазара и как да ги разпознаем? Как да изберем електроуред с висока степен на енергийна ефективност, тоест с нисък разход на потребление? Как изглеждат новите енергийни етикети, които обозначават скалата на енергийна ефективност на електроуредите? Кои са най-опасните електроуреди – вече иззети от пазара? Всеки пети електроуред, проверен през миналата година, е показал едно или друго отклонение.

Полицаите във Велико Търново написаха 20 фиша за опасно возене на абитуриенти

https://www.24chasa.bg/region/article/6228419

Полицаите във Велико Търново написаха 20 фиша за опасно возене на абитуриентиДо момента само във Велико Търново са наложени повече от 20 глоби по фиш за неправилно и опасно возене в автомобилите с абитуриенти и рисково шофиране, съобщи МВР. От Пътна полиция при ОДМВР – В. Търново са категорични, че ще продължат да следят зорко за стриктното спазване на правилата за движение,

ЕС изпраща 100 наблюдатели за изборите в Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228437

ЕС изпраща 100 наблюдатели за изборите в КосовоЕвропейският съюз ще изпрати в Косово мисия за наблюдение на предсрочните парламентарни избори в най-младата балканска държава, които ще се проведат през първата половина на месец юни, пише вестник Gazeta Express, цитиран от "Фокус".  Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово, която организира вота в страната,

Японската икономика расте изненадващо силно

http://www.investor.bg/novini/130/a/iaponskata-ikonomika-raste-iznenadvashto-silno-239595/

Данните показват пето поредно тримесечие на ръст и най-бързо ускорение от първото тримесечие на 2016 г.

Ивайло Московски: Тол системата ще събира по 1 милиард годишно

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KbCAzzE3jeM/

“С въвеждането на Тол системата за електронно таксуване държавата ще събира по 1 милиард лева, след втората, третата година. В момента камионите плащат прекалено малко за транзитното си преминаване по нашите магистрали”, коментира министър Московски в ефира на БНТ.

По думите му, системата ще намали драстично трафика, задръстванията и пътнотранспортните произшествия, а за бизнеса – не е толкова важно по какъв начин ще се придвижват товарите, а каква ще бъде крайната цена за услугата.

Относно БДЖ Московски заяви, че приоритет ще бъде търсенето на баланс между пътнически и товарни превози, защото в момента пътническите получават субсидии, за сметка на това – товарните търпят оперативни загуби. При възстановяване на старото ръководство дълговете на дружеството са намалели почти наполовина. По темата за нов подвижен състав, Московски ще разчита на помощ от министъра на финансите.

По темата за АМ “Струма” и прекратената процедура по финансирането й заради изгубени документи, Московски отговори, че е необходимо да се определи крайният срок, до който може да се отлага стартирането на изграждане на дефилето преди проекта да започне да търпи загуби.

На въпросите за летищата, Московски коментира, че не е било редно да се прекратява процедурата за концесията на Летище София и каза, че вече има кандидати за Летище Пловдив. Към момента има три оферти и днес предстои да се разбере кои са кандидатите. “Издръжката на въпросното летище е милион и половина годишно и затова е важно тази концесия да бъде успешна”, коментира министърът./КРОСС/

"Любителите" на нацистки поздрави във властта не са изключение

http://offnews.bg/news/n_1/n_655872.html

"Любителите" на нацистки поздрави в патриотичните редици и на постове в администрацията не са изключение. След като се разрази скандалът със зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, наяве изплува подобен случай от 2014 година. Тогава за зам.-министър на отбраната беше предложен Иво Антонов. Кандидатурата беше предложена от Патриотичния фронт, които имаха явно несъгласие с назначаването на същия пост на Орхан Исмаилов от квотата на Реформаторския блок. Когато стана ясно, че Антонов е предложен за поста, наяве излезе негова снимка от профила му във Фейсбук, на която се вижда как той отправя нацистки поздрав. Случката се разиграва в двора на Националния военноисторически музей в София. До момента, в който стана ясно, че Антонов е предложен за поста, той беше експерт в Министерството на отбраната. В защита на назначението му за зам.-министър тогава се обявиха няколко военно-патриотични сдружения, но до назначаването му не се стигна. Въпреки че той не получи поста, в мандата на Николай Ненчев беше повишен в началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в дирекция „Социална политика” на МО. По-късно той вече е директор на Дирекция „Социална политика“.

Шантажират магистрати в Румъния с архив на спецслужбите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228421

Шантажират магистрати в Румъния с архив на спецслужбитеРумънските вестници са съсредоточили вниманието си около архива на вече несъществуващата Вътрешна служба за защита и борба с корупцията /SIPA/ към министерството на правосъдието, след като местен журналист заяви в статия, че въпросният архив е бил копиран и намекна, че е използван за шантаж на магистрати, съобщава БТА.

Кандидатстваме за още €400 млн. от ЕС за миграционната криза

http://clubz.bg/54052-kandidatstvame_za_oshte_%E2%82%AC400_mln_ot_es_za_migracionnata_kriza

Валентин Радев. Снимка БГНЕС

България иска над 400 милиона евро от бюджета на ЕС за справяне с миграционния проблем за десет години напред, съобщи днес в Брюксел вътрешният министър Валентин Радев.

Правителството очаква парите като продължение на 160 милиона за същите цели, които ЕС отдели за страната ни миналата година и срокът за чието усвояване изтича в края на тази.

Радев добави, че българските власти искат Европейската комисия да уточни свое законодателно предложение за промяна на т.нар. Дъблински регламент, който дава най-общата рамка за предоставяне на убежище в ЕС на граждани на трети страни.

Според този регламент всеки новопристигнал мигрант в ЕС трябва да получи решение на молбата си за убежище от държавата, където първо е стъпил на европейска територия. Досега това поставя под непропорционално висок натиск страните от южната граница на ЕС като Италия и Гърция. В Брюксел смятат, че другите са длъжни да проявят солидарност с тях и да поемат част от тежестта.

Предложението съдържа постоянен механизъм за преразпределяне на мигранти с право на международна закрила от държавите-членки под най-голяма миграционен натиск към останалите. Този механизъм би трябвало да замени две временни двегодишни схеми за преместване на общо 160 000 мигранти от Италия и Гърция, утвърдени от вътрешните министри на ЕС през 2015 година.

"Подкрепяме го, защото е най-близко до нашето, но не казваме ясно сега, в момента: да точно това е", каза Радев за предложението, по което вече две поредни председателства на ЕС не могат да намерят компромис между държавите-членки. "Ние сме в тежко състояние. Над нас буквално Дамоклев меч виси. Ние зависим от това какво ще се случва у съседите, в Турция. При тях има 2,5 милиона за тях - бежанци, за нас - мигранти... Ако има някаква криза изведнъж, какво правим тогава?"

Комисията предлага по-конкретно тя  да изчислява референтен коефициент на мигрантите, които всяка държава-членка може да поеме като процент от теоретичния поток. Коефициентът ще се основава на две променливи величини -  БВП и население. После той ще се сравнява с реалния дял на кандидатите за убежище, които държавите са приели. Когато за някоя от тях реалният дял стигне или надмине 1,5 пъти референтния, механизмът за солидарност ще се задейства автоматично. Държавите-членки ще могат временно (до 12 месеца) да не участват в преразпределението, но в замяна ще трябва да плащат по 250 000 евро за всеки мигрант на държавата, която го е приела вместо тях.

България, която е страна "от първа линия" също като Гърция и Италия, е заинтересована от европейски механизъм за солидарност. Властите ни обаче не са сигурни как реално предложеният би помогнал в условията на внезапна криза с масивен приток на мигранти. 

За разлика от България страни като Унгария, Чехия, Словакия са категорично против преместването на бежанци между държавите в ЕС. Те смятат, че вместо да прави механизми за споделяне на тежестта, ЕС трябва да наблегне върху контрола по външните си граници и по-стриктно да отделя истинските бежанци от икономическите мигранти, както и да постави ясни тавани на броя хора, които може са приеме отвън. Унгария и Словакия оспорват в Съда на ЕС временните схеми за преместване на мигранти.

"Ние отстояваме това да се отнасят справедливо към първата страна", каза Радев. "Справяйки се много добре с охраната на европейската граница, не бива след това да бъдем наказвани за това - да сме отговорни за всички, които са минали веднъж при нас...някак си не е справедливо", каза министърът. "Не срещаме пълно разбиране от другите държави, може би е нормално, но надяваме се в етапа и до председателството така да направим, че да убедим повечето, които не са съгласни, включително колегите от ЕНП да ни подкрепят в тази посока".

Той отклони въпрос за това как страната ни се отнася към предложеното обезщетение от 250 000 евро за неприет мигрант, които подлежи на преразпределяне. София си мери думите, когато става дума за пари, защото вече е получила 160 милиона евро помощ от бюджета на ЕС за справяне с миграционната криза и се надява на още над два пъти повече за идните десет години, посочи Радев.

"Ние искаме за десетгодишен период над 400 милиона евро още", каза той, подчертавайки, че комисията очаква от властите ни да покажат как държавата е усвоила досегашната помощ.

 

Валери Симеонов няма да подава оставка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ytDVxfx65oQ/

Вицепремиерът Валери Симеонов няма да подава оставка заради скандала с нацисткия поздрав на бившия заместник-министър Павел Тенев. Това обяви самият той в Бургас, предава Нова ТВ.

Оставката на Валери Симеонов беше поискана от някои парламентарни групи заради твърдението, че пред вестник “Сега” той се е пошегувал, че има забавни снимки от лагера “Бухенвалд”.

“Ще се случи нещо, ако моята оставка бъде поискана от моите партньори и от коалиционният ни партньор”, подчерта Симеонов.

„ Никога, по никакъв начин не съм произнасял думите, изнесени в заглавие в това издание, че съм правил майтапчийски снимки в „Бухенвалд”. Бил съм в „Бухенвалд”. Не мисля, че може да има човек, който да е бил там и да прави каквито и да е било форми на шега”, категоричен беше Симеонов и заплаши да съди изданието.

От вестник “Сега” категорично отхвърлиха твърденията на Валери Симеонов, че са публикували невярна информация. “Репортерът на “Сега” си е свършил работата съвестно и професионално. Той е провел два разговора със Симеонов. В първия Симеонов иронично-пламенно защитава зам. министъра Павел Тенев и неговата снимка с нацистки поздрав. Във втория, проведен по негова инициатива, Симеонов разказва историята от студентското си пътуване до “Бухенвалд”, коментират от изданието.

В Бургас Симеонов коментира и качествата на Павел Тенев. „Той е достоен млад човек и много добър специалист. Естествено, че една нелепа шега няма място в биографията и в профила на една от социалните мрежи на един заместник-министър. Мисля, че на всички стана ясно, че човекът е почтен и добър професионалист. Когато е бил избиран за поста за зам.-министър, не съм го избирал по профила му в социалната мрежа, а съм го избирал по неговото професионални качества, в които нямам никакво съмнение”, заяви Симеонов.

Той уточни, че Павел Тенев е напуснал предишната си работа, за да приеме поста за зам.-министър. „Съдбата на този млад човек е похабена, но той си има неговата професионална квалификация, неговата ерудиция и мисля, че ще може да се справи. Каквото зависи от мен, ще му помогна “, заяви още Валери Симеонов./КРОСС/

Идеалният ръководител прилича на подчинените си по външен вид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228429

Идеалният ръководител прилича на подчинените си по външен видНово проучване доказа, че идеалният лидер прилича на последователите или подчинените си по външен вид, предаде БТА.  Учените от университета в Ексетър и университета на Брадфорд, Великобритания, поискаха от доброволци да изберат снимки на перфектния ръководител. Резултатите показаха, че външният вид е основната причина представите на участниците

Арестуваха четирима терористи в Лондон

http://www.cross.bg/muzhe-obedinenoto-zveno-1543254.html

/КРОСС/ Британската полиция е арестувала вчера четирима мъже по подозрение за подготовка на терористични нападения в Обединеното кралство, предава Ройтерс. Лондонската полиция съобщи в изявление, че офицери от контратерористичното звено са задържали четиримата мъже, на възраст 18, 24, 25 и 27 години в домовете им в източната част на британската столица. "Тези арести бяха предварително планирани в рамките на продължаващо разследване, извършвано от контратерористичното звено и службата за вътрешно разузнаване МИ-5", се посочва в изявлението. Уточнява се, че "арестите са свързвани с дейност на територията на Обединеното кралство". Четиримата задържани са отведени за разпит в полицейски участък в Лондон.    

Предпазливостта на пазарите понижи цената на петрола

http://www.investor.bg/surovini/365/a/predpazlivostta-na-pazarite-poniji-cenata-na-petrola-239594/

Трейдърите очакват срещата на ОПЕК следващата седмица. Тогава трябва да се реши дали картелът ще удължи споразумението за свиване на петролния добив

Петролът отново поевтинява

http://econ.bg/Новини/Петролът-отново-поевтинява_l.a_i.742786_at.1.html

Цeнaтa нa пeтpoлa в чeтвъpтъĸ ce пoнижaвa в paмĸитe нa пaзapни ĸopeĸции cлeд вчepaшния coлидeн pъcт. Toй бe пpeдизвиĸaн oт дaннитe нa eнepгийнoтo...

Нов български университет – автономна либерална академична институция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6227147

Нов български университет – автономна либерална академична институцияВ динамичното ежедневие и конкурентната среда най-голямото предимство на Нов български университет е целенасоченото му ориентиране към студентите. Пътят в Университета започва с общи курсове по работа с компютър, спорт и чужд език, преминава през активности в специализирани зали, участия в майсторски класове,

Бял сърцевиден диамант беше продаден за почти 15 милиона щатски долара на търг

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6228416

Бял сърцевиден диамант беше продаден за почти 15 милиона щатски долара на търгБял диамант с форма на сърце и тегло 92 карата беше продаден за почти 15 милиона щатски долара на търг на "Кристис" в Женева, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА. Белият прозрачен камък "Легенда" е от най-високата цветова категория "D". Той е най-големият от този вид, предлаган на търг.

Крум Зарков: Вярвам на Корнелия, думата й тежи

http://www.cross.bg/korneliya-beshe-ninova-1543253.html

/КРОСС/ Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Крум Зарков в интервю за в. "Ретро" - Г-н Зарков, какво се случи на последния пленум на БСП, защо някои анализатори го определиха като кървав?- Аз дори със сравнително скромния си опит вече мога да кажа, че много често пленумите на БСП биват определяни като кървави или като нещо страшно, което ще се случи. Истината и това, с което се гордеем, е, че БСП е партия, в която хората говорят. Говорят свободно, говорят остро и понякога срещу ръководството. В това няма нещо нито ново, нито страшно, нито срамно. И този пленум, който беше подгряван в продължение на дни от различни групи хора, все пак премина в един тон и сравнително задълбочен разговор и завърши с правилните решения. - А трябваше ли и защо от Изпълнителното бюро да бъдат изведени хората, които са депутати - Ченчев, Симов, Лечева, Мирчев?- Още когато започнахме да правим листите, още когато си разпределяхме отговорностите в Бюрото като водачи на листи, говорихме и Корнелия Нинова припомни своя ангажимент от конгреса, на който беше избрана. Според този ангажимент тя обяви, че ще се опита да отвори партията за възможно най-много хора. В този ред на мисли - ще се преустанови практиката един и същи човек да заема много позиции. Затова ни попита - всеки един от нас, който ще води листа: "Ако бъдете избран за депутат, готов ли сте да напуснете Бюрото?". И всички до един отговорихме "да"

В Египет раждаемостта три пъти по-висока от тази в Китай

http://www.cross.bg/egipet-naselenieto-kontrol-1543252.html

/КРОСС/ Правителството на Египет ще въведе програма за контрол над раждаемостта, предава РИА Новости.„Правителството ще разучи програми, изследвания и закони за контрол на ръста на населението, след като броят на ежегодно раждащите се достигна 2,5 млн. души", заяви президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси. Според него „скоростта на прираста е три пъти по-висока от тази в Китай". По-рано министър-председателят на Египет Шериф Исмаил призова семействата да се ограничат до две деца. Според него един от основните проблеми пред страната е ръстът на населението при ограничение на селскостопанските земи. Преди това експертът от египетския Национален съвет по въпросите на населението Тарик Тауфик заяви, че числеността на жителите на Египет към 2030 г. може да достигне до 140 млн. души.  

Водата в още едно ловешко село не е годна за пиене

https://www.24chasa.bg/region/article/6228434

Водата в още едно ловешко село не е годна за пиенеВ още едно Ловешко село водата не е годна за пиене. Регионалната здравна инспекция е установила завишени стойности на нитрати във водата в село Йоглав, съобщи БНР. Преди седмица завишени стойности на нитрати бяха установени и в съседните села Дренов, Владиня и Дойренци. Там е въведена забрана за пиене на водата от деца под 3-­годишна възраст.

Организират Кирило-Методиеви дни във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351501

Започват Кирило-Методиевите дни в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”- Варна, научи Moreto.net. По традиция те се провеждат в периода между 11 и 24 май с цел да се привлече вниманието към личностите и делото на светите братя и да запълни със смисъл времето между датите, когато Църквата и държавата отбелязват паметта им.

Минималната заплата няма да бъде намалявана, увери Горанов

http://www.mediapool.bg/minimalnata-zaplata-nyama-da-bade-namalyavana-uveri-goranov-news264017.html

Размерът на минималната работна заплата няма да бъде намаляван, въпреки че Върховният административен съд отмени преди ден постановлението на Министерския съвет (МС), с което през януари тя бе увеличена на 460 лева. Това увери финансовият министър Владислав Горанов в четвъртък пред Нова телевизия, уточнявайки, че „минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда”. По думите му до отмяната на постановлението на предишния кабинет на Бойко Борисов се е стигнало заради формален пропуск – то не е било съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. „Това е един пропуск на кабинета „Борисов -2”. Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Росен Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Румен Радев. Това е пропуск на колегите от социалното министерство. От бързане да се реализира поетия ангажимент със Закона за държавния бюджет, се е допуснала процедурна неточност ”, обясни Горанов. Той добави, че сегашното правителство ще се опита да убеди съда, че този размер на минималната заплата трябва да остане, но ако се наложи, „ще препотвърдим това с акт на правителството, спазвайки всички процедури”.  „Още в дебатите с колегите от Обединените патриоти, имах коментар, че вероятно резервите не са достатъчни, за да може съществено да се осъвременят пенсиите, но със сигурност можем да заявим, че трябва да има реформа на експертизата на дееспособността и всичко спестено от това ще остане отново в социалната система”, каза Горанов по повод предизборния ангажимент на „патриотите“ за увеличение на пенсиите. „Ако се ограничи злоупотребата с инвалидност и с временна неработоспособност, стотици милиони ще останат свободни в социалната система за хора, които действително се нуждаят”, коментира още финансовият министър.

Отварят днес офертите за концесия за летище Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228423

Отварят днес офертите за концесия за летище ПловдивПолучените оферти за участие в откритата процедура за предоставяне на концесия за услуга на "Гражданско летище за обществено ползване Пловдив" ще бъдат отворени днес, съобщиха от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Отварянето на офертите ще е от 11.00 часа в зала 3 на министерството.

Държавата, в коята една снимка е достатъчна

https://www.actualno.com/viewpoint/dyrjavata-v-kojata-edna-snimka-e-dostatychna-news_611952.html

Поредното доказателство е случаят с Павел Тенев, посочен за зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, чиято политическа кариера приключи заради снимка от 2008 г., на която той отправя по думите му шеговит нацистки поздрав в музея на восъчните фигури "Гревен

Горанов: МРЗ е инструмент на правителството да притиска пазара на труда

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/goranov-mrz-e-instrument-na-pravitelstvoto-da-pritiska-pazara-na-truda-239593/

Решението на ВАС да отмени минималното възнаграждение е заради пропуск на кабинета „Борисов 2“, заяви финансовият министър

МОН ще издирва всяко дете да го върне в час? Моят опит като учител

http://offnews.bg/news/n_1/n_655868.html

МОН щял да "издирва" всяко дете, за да го прати в училище – чета тук след 12-часовия си работен ден на средностатистически български учител. Не знам точно как ще стане тази организация, но бих желала да споделя опит от крехкия си 8-месечен педагогически стаж. Аз съм класен ръководител на 7-ми клас и имам ученичка, която преди известно време престана да идва на училище. Мой беше ангажиментът да разбера защо и да оформя разбирането си документално. Защото инак ние т.е. училището носим отговорност какво става с детето. Момичето няма телефон и не е предоставило номер за връзка с родител. Затова след като ѝ пращах писма, гълъби, молби и послания по съседски деца и тя не се яви, отидох да я търся в дома ѝ. Беше месец януари, а температурата – около минус 15. Ученичката живее в отдалечена и трудно достъпна част на квартала. До там няма градски транспорт. Вероятно поради липса на шосе. Аз не шофирам и няма такси, което би се съгласило да ме закара до това място, назависимо от метеорологичната обстановка. Имам късмета да работя с изключително свестни и човечни хора, затова моята заместник-директорка ме закара с личния си автомобил. Намерихме момичето. То живее в къща от картон, шперплат и найлон заедно с майка си, която е тежко хронично болна. На въпроса ни защо не идва на училище момичето отговори, че причината е липсата на зимни обувки. Майката подписа декларация, че е информирана за големия брой неизвинени отсъствия на дъщеря си. В последвалата седмица след вопъл от моя страна, че детето живее в бедствено положение, колега ми донесе два чифта ботуши, които изпратих по съседско дете. Моята ученичка отново не се появи в училище, затова се наложи отново да я търся в дома ѝ. Както казах, имам късмета да работя с изключително свестни и човечни хора, затова моят директор ме закара с личния си автомобил. Намерихме момичето. Майката отсъстваше т.е. нямаше кой да ми подпише какъвто и да било документ. А това е важно за училищната документация. На въпроса защо продължава да не идва на училище, детето отговори, че ботушите, които съм изпратила, са ѝ малки. През следващите две седмици с помощта на моето семейство, приятели и колеги успях да събера няколко чифта ботуши, якета, блузи и други дрехи. Изпратих ги в чували по две дечица в 5 клас, които живеят наблизо. Беше вече около минус 10. Момичето отново не се появи в училище. Междувременно първият срок свърши и моята ученичка остана без срочни оценки поради отсъствия. Имаше изпитна сесия, за която тя трябваше да бъде инфомирана, затова помолих колега, която си тръгваше от работа, да ме закара до тях с личния си автомобил. Както вече посочих, имам късмета да работя с изключително свестни и човечни хора. Бяхме с още 3-ма колеги, които си тръгваха от работа по същото време... В училище сме свикнали да обединяваме усилията и да си помагаме – иначе няма как. Намерихме момичето. Майката отсъстваше. т.е. нямаше кой да ми подпише какъвто и да било документ. А това е важно за училищната документация. Каза, че ще дойде на училище. В началото на февруари моята ученичка дойде в училище. Разбирайки, че няма как да продължи, освен ако не се яви на изпит и успехът ѝ да бъде оформен някак, каза, че не желае и че повече няма да идва на училище. Предстои ми да оформя това документално. Разказвам всичко това – фактология е и нямаше как да бъде по-кратко и по-малко досадно – във връзка с прекрасната идея на любимата ми институция за справяне с неграмотността чрез "издирване" и "вкарване" на деца в училище. Не знам как го мислят, и на кого ще го възложат, ама дано го мислят внимателно, и го възложат правилно. Към настоящия момент българското училище, най-общо казано, и българският учител, най-конкретно казано, са натоварени с купища несвойствени им задължения. Българският учител не просто преподава. Той извършва, по съвместителство, дейности на: администратор, социален работник, служител на реда, психолог, здравен работник, служител на комисията за борба с противообществените прояви, доброволец в благотворителна организация за борба с бедността, изпълнител на проекти... И много други. Без въобще да споменавам функциите му на заместник-родител и основен възпитател. И ако имат наистина сериозно намерение да се заемат с "издирването" и "вкарването", нека предвидят включването на други институции в този процес. На министерствата на труда и социалните грижи, на правосъдието, на вътрешните работи, на здравеопазването, на младежта... ако последното все още съществува. И нека гражданите, работещи в тези институции, институционално раздвижат... институциите си. Да станат от бюрото не просто за да преместят папката в другия му край, за участие в "работна група" или "анкетна комисия"... а за да влязат в училище и да погледнат истината в очите. В някакъв следващ етап вероятно ще се наложи, на МОН, и не само на тях, да поблъскат главите си над въпроса защо деца живеят в кашони и защо родители не виждат полза от това да пратят детето си на училище. А ако задълбаят още една идея по-нататък, възможно е да си спомнят онази хубава африканска поговорка, според която възпитанието на едно дете е работа на цялото племе... Надявам се. Дано. * Авторката е учител по английски език в 58 ОУ "Сергей Румянцев", София. Доскоро работи в сферата на връзките в обществеността. Влиза в клас по програмата "Заедно в час".  Заглавието е на OFFNews.

Практически аспекти във възможности от обмен на товари и стоки между побратимения на Варна град Нинбо

http://www.barometar.net/88634/

Град Варна от години има подписан договор за сътрудничество с Нинбо, огромно китайско пристанище с население над 7 милиона. Подобна спогодба имаме и с Хамбург, германският град, който е крайната точка на съвременния Път на коприната. Явно обаче сътрудничеството с тези „побратимени градове“, не е нищо повече от размяна на любезности, делегации и сувенири. Няма […]

Емблематичен юбилей за Валя Балканска

http://www.cross.bg/valya-balkanska-rodopa-1543251.html

/КРОСС/ Емблематичен юбилей за Валя Балканска. Преди 40 години песента „Излел е Дельо хайдутин" полита в Космоса. Народната певица отбелязва и четвърт век на сцената с гайдаря Петър Янев. Всички тези поводи ще бъдат отбелязани довечера с грандиозен спектакъл на фолклорния ансамбъл "Родопа", съобщава Нова. „40 години откак лети песента. И вчера ме се обадиха, че песента вече се е върнала в совалката и ще продължава да лети. И пак мога да кажа, че не се гордея, че аз съм изпълнителката, но се гордея, че българска песен лети в Космоса", коментира певицата Валя Балканска. Години преди гласът й да се качи на борда на "Вояджър" и да полети в Космоса, той се понесъл из величествената Родопа планина. „Моята майка беше много против да дойда в града и да стана певица", разказва Валя Балканска. Въпреки това отишла в Смолян. Там бил Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа", на който станала солистка. Тази вечер ансамбълът за пореден път ще накара Валя Балканска да се почувства горда. Зала 1 на НДК ще бъде завладяна от магията на родопския фолклор със спектакъла "Невястата". Легендата разказва за родопчанка, която не приела турската вяра и обич. А за да съхрани своята религия и любов скочила от скалата. А ролята на Невястата е много повече от чест. 25 от тези 50 години на сцената плътно до нея е гайдарят Петър Янев

Темата на NOVA прави дисекция на фалшивите новини

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/temata-na-nova-pravi-disekciia-na-falshivite-novini-2024339

Кой създава фалшивите новини, кой ги споделя, кой ги чете и кой печели от това?

Близо 15% ръст при приходи от нощувки отчитат в Шуменско

//dariknews.bg/regioni/shumen/blizo-15-ryst-pri-prihodi-ot-noshtuvki-otchitat-v-shumensko-2024338

216.1 хил. лв. са достигнали приходите от нощувки в хотели, мотели и други места през март т.г. в област Шумен, сочат данните на Статистическото бюро. Това е увеличение с 14.7% в сравнение със същия месец на 2016 г.

Регистрираното увеличение в приходите на нощувки от български

В ОУ“Ив.С.Тургенев“ борят стреса с балдахин и възглавници

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-ouiv.s.turgenev-boriat-stresa-s-baldahin-i-vyzglavnici-2024337

„Анти-стрес кътове“ е името на новата инициатива, която стартира от месец май в ОУ„Ив. С. Тургенев“ – съобщават от школската управа.
Вдъхновени от посещение в испанско основно училище, с което си партнират по проекта „Еразъм+“, от учебното заведение решават да взаимстват идеята и да създадат

Почина кметът на Вълчи дол

//dariknews.bg/regioni/varna/pochina-kmetyt-na-vylchi-dol-2024340

След кратко боледуване почина кметът на община Вълчи дол  - Тошко Петров Янев.

"Спря да тупти едно голямо сърце, изцяло отдадено на хората! Господин Тошко Янев беше извор на неизчерпаем ентусиазъм, идеи и вдъхновение, човек на действията, за когото нямаше невъзможни неща, човек с гол

Валери Симеонов няма да подава оставка

//dariknews.bg/regioni/burgas/valeri-simeonov-niama-da-podava-ostavka-2024316

Няма да подам своята оставка, обяви в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов. Той е категоричен, че ще съди вестник "Сега" за публикуване на невярна информация. По негови думи срещу него и новосформираното правителство се води негативна пропаганда от вестника, кой

Съдът отмени Националната здравна карта

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-otmeni-nacionalnata-zdravna-karta-2024341

Върховният административен съд отмени Националната здравна карта, реализирана по идея на бившия здравен министър д-р Петър Москов. Документът трябваше да определи нуждата от лечебни заведения в отделните райони на страната и на базата на резултатите от него здравната каса да редуцира договорите си

50-годишен моряк се удави в Дунав

http://www.cross.bg/-godishen-dynav-moryak-1543250.html

/КРОСС/ 50-годишен моряк се удави в река Дунав. Инцидентът е станал миналата вечер, край брега на село Пиргово. „При пускането на дълбачката се е подхлъзнал или е бил повлечен от силното течение. Веднага дойдоха водолази и полиция, но тялото още не е намерено" каза за Дарик изпълнителният директор на Дунавски драгажен флот Валери Иванов. Издирването на потъналия мъж продължава.

Напусналият заради нацистки поздрав зам.-министър Тенев: В нокдаун съм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228418

Напусналият заради нацистки поздрав зам.-министър Тенев: В нокдаун съм"В нокдаун съм, не очаквах такова развитие на нещата. В повечето ми снимки има хумористичен елемент. Сега, през призмата на времето, смятам, че тази снимка е много неподходяща и не отразява моята същност", каза Тенев пред Би Ти Ви. Тенев бе номинация на Симеонов, но веднага след като бе назначен преди два дни за зам.

НЗОК е отпуснала 20% по-малко направления този месец

http://www.cross.bg/parite-pavlova-nzok-1543249.html

/КРОСС/ "Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е отпуснала този месец около 20 процента по-малко направления на личните лекари". Това съобщи заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова пред БНР. Според нея заради това намаление пациентите няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания. Д-р Павлова обвини за създалата се ситуация чиновниците в НЗОК. "Ние, подписвайки рамковия договор, сме били в ролята на наивници, че това, което сме договорили, ще бъде спазвано", изтъкна тя. По думите ѝ, практически парите, които са договорени за извънболничната помощ, не се дават. Не се давали и парите, които са договорени за болничната помощ, за изследвания.  

Военното министерство събра най-много кадри на ДС в ръководството си

http://offnews.bg/news/n_1/n_655863.html

Лидер по най-много кадри на Държавна сигурност в политическите кабинети е Министерството на отбраната.  Наред с министъра Красимир Каракачанов, кадри на бившата комунистическа структура са и началникът на кабинета Илия Налбантов и шефа на пресцентъра - Александър Урумов.  Двамата бяха представени пред депутатите в комисията по отбрана в сряда. Самият Каракачанов е агент на Шесто управление на ДС, което се е занимавало с противодействие на "идеологическите диверсии и противодържавните прояви“. Вербуван и регистриран е през 1989 година под псевдонима "Иван".  Началникът на кабинета му Илия Налбантов е полковник от резерва Илия Налбантов. Той е вербуван през 1981 година от военното контраразузнаване с псевдонима "Илиев". Снет е от оперативен отчет през 1987 година. През 2015 година той оглави политическия кабинет на военния министър Николай Ненчев, но заради миналото си в службите, той подаде оставка .  Личното му и работно дела са унищожени с протокол през 1990 г. при чистката на досиетата от БКП/ДС, уточнява сайтът desebg.com . По време агентурната си дейност той е член на БКП, младши офицер във Висшето Народно военното училище „Васил Левски” във Велико Търново. Налбантов оглавяваше Сдружение „Джордж Маршал“-България, което е от т.нар. "банка кадри"  за Министерството на отбраната.   Кадър на ДС е и Александър Урумов, който ръководеше пресцентъра на БНБ по времето на фалита на КТБ. Той е вербуван в края на 1988 година също от военното контраразузнаване под псевдонима „Абел”. Досието му е унищожено през 1990 г. при тайното прочистване на архива на ДС от БКП и Държавна сигурност. Името му  придоби популярност  в периода на фалита на КТБ. Тогава, на пресконференция в БНБ, по указания на Урумов бяха допуснати само определени медии.  Урумов вече е работил в МО като началник на пресцентъра в периода 1997-2001 г. по време на кабинета на Иван Костов. Александър Урумов е член на ЦИК за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент през 2009 г., както и член на ЦИК за произвеждане на избори за народни представители 2009 г.

Най-малко 39% от обществените поръчки през 2016 г. са с нарушения

http://econ.bg/Новини/Най-малко-39-от-обществените-поръчки-през-2016-г-са-с-нарушения_l.a_i.742785_at.1.html

39% от проверените обществени поръчки през 2016 г. са с нарушения. Това става ясно от отчета на Агенцията за държавна финансова инспекция, който...

Румен Радев: България ще продължи да се вслушва в гласа на сънародниците ни в Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351508

България се гордее със своята многобройна общност в Украйна, която съумя да съхрани връзката си с родината силна и жизнена. Полагаме всички усилия да пазим техните права и да ги подкрепяме. Това заяви държавният глава Румен Радев на работна среща с депутата от Върховната рада на Украйна Антон Киссе, съобщиха от президентството за Moreto.

Габриел: Облекченият визов режим ЕС-Украйна е в полза най-вече за гражданите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228414

Габриел: Облекченият визов режим ЕС-Украйна е в полза най-вече за гражданите На тържествена церемония в Европейския парламент вчера беше подписано официално споразумението за либерализиране на визовия режим на ЕС с Украйна. С този акт се слага финал на дългия процес, успешно завършен от докладчика по въпроса Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата,

УНИЦЕФ: Все повече деца пристигат в Европа без родителите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228371

УНИЦЕФ: Все повече деца пристигат в Европа без родителите сиВсе повече деца и младежи пристигат в Европа, прекосявайки Средиземно море на мигрантски лодки без родители или техни близки. Това става ясно от доклад на Детския фонд на обединените нации (УНИЦЕФ ), пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung, цитиран от "Фокус".  Съгласно разпространените данни в периода между началото на 2016 г.

6 души загинаха след експлозии в корабостроителница в Колумбия

https://www.actualno.com/america/6-dushi-zaginaha-sled-eksplozii-v-korabostroitelnica-v-kolumbija-news_611930.html

В Колумбия серия от експлозии в корабостроителница предизвикаха смъртта на шестима, а други 23 бяха ранени, заявиха властите. По предварителни данни жертвите бяха само четири. Според информацията избухването на взривните вещества е станало на карибското пристанище в колу

Езикът издава много за здравето ни

https://www.actualno.com/curious/ezikyt-izdava-mnogo-za-zdraveto-ni-news_611874.html

Вашият език може да каже много за здравето ви. Има цял метод, базиран върху това как изглежда езикът: неговата форма, размер и цвят. Най-добре е да проверите сутрин на естествена светлина, преди да измиете зъбите си. Цветът на покритието може да бъде повлиян от приема на храна, лекарства или пушене, затова за най-добри резултати проверете езика си един час или повече преди каквото и да е излагане. Цялата статия - четете в Iwoman.bg.

Симулантите управници

https://www.actualno.com/actualno/simulantite-upravnici-news_611843.html

Коментар на редактора Съвсем се изтърка плочата на сериала "Б.Б.". Натъкмява се някакъв спорен законопроект, някой обръща по-сериозно внимание, следват протести и ако законопроектът не е твърде важен за „нашите“, бива пращан в забвение. За неразбралите и забравилите &

Най-много самоубийства в Литва, най-малко - в Гърция и Кипър

http://offnews.bg/news/n_1/n_655866.html

Литва е страната с най-много самоубийства на 100 хил. души население в Европейския съюз, Кипър и Гърция са с най-малко, показват данни на Евростат за 2014 г., публикувани вчера. В България те са под средното за Съюза, страната ни е седма отзад напред. Смъртните случаи в ЕС през 2014 г. са били 4.9 милиона. При 58 хил. (1.2%) от тях хората сами са сложили край на живота си. 8 от всеки 10 самоубийства (77%) са извършени от мъже, а близо половината - 48%, са на хора на възраст между 40 и 65 години. В Литва самоубийствата са 32 на 100 хил. души население, по 19 - в Латвия, Унгария и Словения, 18 на 100 хил. са те в Естония. Средното за ЕС е 11 самоубийства на 100 хил. души население. Повече са те в: Белгия, Хърватия, Полша, Австрия, Финландия, Полша, Чехия, Франция, Люксембург, Дания, Германия, Швеция. 11 на 100 хил. са случаите в Холандия, Португалия, Румъния и Словакия. В България те са 10 на 100 хил. В Испания и Малта - по 8, във Великобритания - 7, в Италия са 6, в Кипър и Гърция - по 5. В числа най-много самоубийства са станали в Германия (10 300) и Франция (9 100), следвани от Полша (6 000) и Великобритания (4 500). В Италия и Испания те са съответно 4 100 и 3 900. Все пак тук трябва да се има предвид големината на страната, числеността на населението и структурата му, отбелязва Евростат.

Македонският президент: Политическата криза ще приключи с предаването на мандата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228369

Македонският президент: Политическата криза ще приключи с предаването на мандатаТиранската платформа съществуваше и гаранциите, които поисках, бяха оправдани, заяви македонският президент Георге Иванов пред телевизия Канал 5 след като вчера връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев, съобщава скопският вестник "Дневник". Македонският президент Георге Иванов призова

Монако е шампион на Франция за 8-и път (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_655867.html

Монако може да се похвали официално с великолепен сезон. Тимът спечели титлата на Франция снощи след успех 2:0 над Сент Етиен. Припомняме, отборът от Княжеството стигна и полуфинал в Шампионската лига, където отпадна от Ювентус. Новата звезда на европейския футбол Килиан Мбапе откри резултата след хубаво извеждащо подаване на Радамел Фалкао. Второто попадение беше дело на Валер Жермен в третата минута на добавеното време. Това е осмата титла за клуба. Преди последния кръг Монако е недостижими на върха. Тимът от Княжеството събра 92 точки и е на шест точки пред втория ПСЖ. Страхотен успех на клуб, чийто бюджет е в пъти по-малък от този на парижани. Доста повече пари харчат дори в Олимпик Марсилия.  Сега голямата битка на Монако е да задържи звездите Мбапе, Бакайоко и компания, около които се въртят всички европейски грандове.

Ердоган: При заплаха от СЗН в Сирия турската армия ще реагира без да пита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228368

Ердоган: При заплаха от СЗН в Сирия
турската армия ще реагира без да питаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган е предал на американския държавен глава Доналд Тръмп, че в случай на заплаха от страна на кюрдските Сили за защита на народа в Сирия, Турция ще отвърне съобразно правилата за реагиране на турската армия без да пита никого, пише в. "Хюриет". САЩ все пак "ще почукат на нашата врата във връзка със Сирия",

Пеевски, Доган и Борисов са решили да "затворят" играта на демокрация

http://clubz.bg/54051-peevski_dogan_i_borisov_sa_reshili_da_zatvorqt_igrata_na_demokraciq

Тъкмо здравите сили у нас се разправиха с "политическата коректност" и се наложи да се уволняват хора за хитлеристки поздрави, майтапчийски снимки от "Бухенвалд" и т. н.

Между другото, да отбележа нещо "невинно". Г-н Валери Симеонов системно иронизира Мустафа Карадайъ заради името му и произношението му на български. Това е поведение достойно за детска градина или за първи клас, но не за заместник министър-председател. Подобни подигравки биха били недопустими в нормални държави, но у нас все пак "политическата коректност" бе победена и кусур няма да му връзваме.

(Още при първото интервю на Симеонов след съставянето на кабинета стана ясно, че не е разбрал, че е вече заместник министър-председател. Още едно-две подобни интервюта и кабинетът ще преживее "Тръмп момент".)

Същевременно в монополизираната част от свободната българска преса всеки, който публично заяви, че не е редно главен прокурор да се среща тайно с бизнесмени или пък да ги заплашва да внимават какви партии подкрепят, чудодейно се оказва или "платен", или "хомосексуалист", или нещо друго от този порядък. Тази закономерност също е част от победата над "политическата коректност" у нас. На други места ѝ казват "безконтролно и благославяно от властта очерняне на опонентите". В Русия пък го наричат "суверенна демокрация".

Иначе новината от вчера е, че ДПС ще подкрепи мажоритарния вот. Явно Пеевски, Доган и Борисов са решили да "затворят" играта на демокрация в дългосрочен план и да търсят "стабилен" картел. Малко политически некоректно се изказах, но това е.

Удри, Бай Тръмпе!

(Това е ирония.)

Коментарът е публикуван във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

Студент се разходи на 25 метра височина над кампуса на университета си в Любляна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228346

Студент се разходи на 25 метра височина над кампуса на университета си в ЛюблянаСловенски студент свърза физиката и математиката по доста екстремен начин – той се разходи на 25 метра височина над кампуса на университета си в Любляна, предаде bTV.  Матич Ноч е един от най-добрите в страната си, които практикуват този тип ходене по въже. Историята му впечатлила преподавателите в университета и те му предложили да покаже по

Петър Курумбашев: Да не се спекулира с темата за социалните права, за да се преразпредели пазарен дял при шосейния транспорт

http://www.cross.bg/transport-yslygi-durzhavi-1543260.html

/КРОСС/ „Дали не се спекулира с темата за социалните права, за да се наложи преразпределение на пазарен дял по отношение на шосейния транспорт?" Този въпрос зададе Петър Курумбашев, член на Европейския парламент от Групата на социалистите и демократите, по време на пленарната сесия в Страсбург. В сряда вечер евродепутатите обсъждаха резолюцията на Европарламента за пакета за автомобилен транспорт. Според Курумбашев, който е заместник-член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (TRAN), съществува вероятност зад забраната за либерализация на каботажа (извършването на транспортни услуги на територията на държава членка от превозвач, чието седалище се намира в друга държава членка) да стоят мотиви като чист протекционизъм от държави членки, които не искат новите страни членки да увеличават своя пазарен дял, макар и замаскирани като мерки за защита на социалните права.Пакетът за шосейния транспорт ще бъде представен от Европейската комисия на 31 май и ще обхваща следните области: европейски винетки, международен транспорт, регламент относно периодите за шофиране и почивка, командироването на шофьори, използването на тахографи. Включването в обхвата на Директивата на въпроси във връзка с командироването на международните водачи би довело до нарастване на административната и финансовата тежест върху транспортните предприятия, намаляване ефективността и качеството на превозите, с всички очаквани негативни последици за цялата икономика на Европа

Вижте новото гадже на Тейлър Суифт

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/vizhte-novoto-gadzhe-na-tejlyr-suift-6069276

Изпълнителката на песента "Bad Blood" е обезумяла от любов по изгряващия актьор, който все още живее с родителите си

Този мъж на 45 промени тялото си само за 12 седмици

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/tozi-myzh-na-45-promeni-tialoto-si-samo-za-12-sedmici-6069248

"Повечето мъже над 45 смятат, че вече са в средната възраст и е твърде късно да се захванат със спорт, защото тялото им никога няма да изглежда като на 20-годишен. Надявам се моите резултати да вдъхновят повече хора да спортуват", казва той

Изкараха на тезгяха производствен имот във Владиславово за 2.6 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=351479

Производствен имот в Западна промишлена зона на Варна, която се намира в район „Владислав Варненчик“, предлага за продан частен съдебен изпълнител. Началната тръжна цена е 2 млн. 610 хил. лева, научи Moreto.net. Теренът, който се предлага е с площ от близо 6500 кв.

Четвъртото издание на BAAwards 2017 стартира с мотото „Raising the БАР“

http://econ.bg/Новини/Четвъртото-издание-на-BAAwards-2017-стартира-с-мотото-Raising-the-БАР-_l.a_i.742784_at.1.html

Стартира четвъртото издание на конкурса BAAwards (Наградите на БАР), който отличава най-добрите постижения в сферата на маркетинговите комуникации....

Минималната заплата няма да бъде намалена, увери Владислав Горанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/18/2973220_minimalnata_zaplata_niama_da_bude_namalena_uveri/?ref=rss


Финансовият министър Владислав Горанов обяви пред Нова телевизия, че "няма ситуация да бъде намалена минималната работна заплата". Думите му идват само ден след решението на Върховния административен съд (ВАС) да отмени постановлението на Министерския съвет, с което формално бе фиксирана минимална работна заплата от 460 лв., считано от 1 януари 2017 г.

Горанов увери, че решението ще бъде обжалвано, като пред съда ще бъдат представени всички необходими документи,...

Горанов обяви, че не е обсъждана оставката на Валери Симеонов

https://www.actualno.com/politics/goranov-objavi-che-ne-e-obsyjdana-ostavkata-na-valeri-simeonov-news_611936.html

​Нямам причина да оправдавам колегата до скоро. Политическото решение за това е неговата оставка. Няма как да се защити подобно поведение. Няма как да защитя и поведението на Валери Симеонов. Не е обсъждана оставката на Валери Симеонов. Със сигурност, колегите от Обединени

След 33 години Илиана Раева срещна млечния брат на дъщерите си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6228349

След 33 години Илиана Раева срещна млечния брат на дъщерите сиЗа интересна и вълнуваща среща по време на световната купа по художествена гимнастика в София разказа президентът на федерацията ни Илияна Раева. Ето какво написа тя във фейсбук: "Една вълнуваща среща след 33 години! Георги - млечният брат на Славея и Виолета и астрален близнак на Славея!?? На 8 юни 1984 год. родих моята първа дъщеря Славея.

Всеки трети шофьор е готов да се откаже от колата си

https://www.actualno.com/cars/vseki-treti-shofior-e-gotov-da-se-otkaje-ot-kolata-si-news_611921.html

Всеки трети собственик на автомобил е готов да се откаже от него в полза на каршеринг (съвместно ползване на автомобили от група хора) или други мобилни услуги. Изследването е на консултантската компания Capgemini, като неговите автори твърдят, че то трябва да промени стратегия

Дете хакна конференция по киберсигурност

https://vesti.bg/tehnologii/dete-hakna-konferenciia-po-kibersigurnost-6069274

Малгучанът използвал плюшено мече с Bluetooth, за да покаже рисковете на умните технологии

Ердоган: Анкара ще действа „без да пита никого“ при нападение от сирийските кюрди

http://www.cross.bg/siriiiskite-kyurdi-trump-1543248.html

/КРОСС/ В рамките на посещението си в САЩ президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е предупредил американския държавен глава Доналд Тръмп, че в случай на атака от страна на сирийските кюрди Анкара ще действа „без да пита никого", предава Reuters. „Казахме им напълно ясно: ако има какъвто и да е тип нападение от сирийските кюрди срещу Турция, ще прилагаме правилата за ангажиране, без да питаме никого", подчерта Ердоган, коментирайки срещата с Тръмп. Във вторник Тръмп прие в Овалния кабинет турския си колега Ердоган - среща, на която републиканецът имаше трудната задача да убеди събеседника си, че американското решение за въоръжаване на сирийските кюрди не е лоша идея.Анкара твърди, че кюрдските сили в Сирия са клон на „Работническата партия на Кюрдистан" (ПКК), която води война в Турция през последните четири десетилетия, и че всички оръжия, които им се дават, ще подпомогнат ПКК, която, впрочем, също е в списъка на САЩ за терористични организации. От друга страна, според американците сирийските кюрди са необходими за борбата срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава". Те са използвани за изтласкването на джихадистите от Ракка, поради което Тръмп издаде заповед за осигуряването на оръжия за тях.  

Полицията въвежда засилени мерки за сигурност заради абитуриентските балове

https://www.actualno.com/crime/policijata-vyvejda-zasileni-merki-za-sigurnost-zaradi-abiturientskite-balove-news_611931.html

Полицията въвежда засилени мерки за сигурност заради абитуриентските балове. Целта е опазването на обществения ред и осигуряване на безопасността на завършващите. По този повод засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и местата, където се събират аб

Гръцкият парламент обсъжда новите икономии

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gryckiiat-parlament-obsyjda-novite-ikonomii-239570/

Ако депутатите не приемат споразумението с кредиторите, Атина няма да може да погаси задълженията си по стари заеми

Александър Симов за Валери Симеонов: Гаврата с жертвите на нацизма е форма на нацизъм

http://www.cross.bg/simov-aleksandur-simeonov-1543247.html

/КРОСС/ "Гаврата с жертвите на нацизма и форма на нацизъм." Това каза народният представител от „БСП за България" Александър Симов по Нова телевизия за думите на Валери Симеонов . Той добави, че изявленията на вицепремиера са дори по- скандални от снимката на бившия зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев с восъчната фигура на Хитлер. „Подобно чувство за хумор,от страна на Валери Симеонов, може да задоволи само Химлер и Айхман", каза Александър Симов. Той коментира, че в опита си да защити Тенев, Валери Симеонов е разгорял още повече скандала и го е направил европейски. „Оттук насетне не мога да си представя как вицепремиерът Валери Симеонов ще посреща европейските си колеги и как ще ги забавлява по време на почивките. С ексцентричното си чувство за хумор ли? Като им показва майтапчийски снимки от Бухенвалд?", попита Симов. Народният представител добави, че съвременна Европа възникна върху пепелищата от нацизма, като една от основните й идеи е- нацизмът никога да не бъде реабилитиран. Александър Симов отбеляза,със съжаление, че нацизмът е получил нова легитимация. „При патриотите това е трайна тенденция. През 2015 година те имаха предложение за зам.-министър на отбраната, в лицето на Иво Антонов, който се беше снимал на танк с нацистки поздрав. Разбирам, че този кадър продължава да работи в Министерството на отбраната", каза Александър Симов.

Глоби за "висящи" абитуриенти, свалят номерата на пияни

http://clubz.bg/54050-globi_za_visqshti_abiturienti_svalqt_nomerata_na_piqni

700 - толкова са санкциите, наложени на абитуриенти и свързани с тях водачи през миналата година.

Това стана ясно на брифинг на столичната полиция във връзка с предстоящите тържества на зрелостниците. Числото е за цялата страна, а най-голям дял от глобите са били за т. нар. неправилен превоз на пътници, следват ги управление от неправоспособни, както и под въздействието на алкохол и малко случаи на наркотични и упойващи вещества.

Днес Росен Рапчев - шеф на националната Пътна полиция към ГДНП, специално подчерта, че от 21 януари т.г. е изменен законът и водачът носи отговорността за неслагането на колан и от страна на пътниците.

"Глобите може да са две - за водача, че не е осигурил правилно превозване на пътници - това е 50 лв.,  и 20 лв. фиш за пътника, че пречи на водача и му закрива видимостта - поясни Рапчев. - Напомням, че по изменения закон също можем да спрем от регистрация дадено МПС, ако собственикът управлява под въздействие на алкохол или наркотици, или пък е неправоспособен. За случаите, когато се управлява, но не е собственик, има санкция и на двамата и се спира МПС-то отново" допълни Рапчев.

Освен традиционните мерки, изброени днес от СДВР - охрана и регулиране на движението по най-натоварените булеварди, мобилизация на целия състав на КАТ и на всички технически средства, стана ясно още, че полицията е провела среща с директорите на училища, собствениците на заведения и на охранителните фирми, които имат отношение към тях.

124 училища ще имат балове в 34 увеселителни заведения на територията на София, каза шефът на Охранителна полиция към СДВР Боби Муеров. Специалните мерки ще продължат от 23 до 30 май, но пикът е до към 28-и. Най-много училища ще празнуват на 23-и - 10, 24-и - цели 34, на 25, 26 и 27 май, съответно - 22, 23 и 25 училища и на 28-и отново десет. През оставащите два дни са по 2-3.

Кристина Лазарова, директор "Сигурност" към столична община, пък обяви, че за пръв път ще се вземат мерки пред храм-паметника "Св. Александър Невски" да няма музики, несъответстващи на предназначението му. Затова от кметството са провели разговори дори със Синода и са помолили всичките директори да го сведат до питомците си.

На въпрос на Клуб Z как точно ще опазят ромските кючеци да не се вихрят на стълбите на храма, комисар Муеров каза, че очакват т. нар. сигнално писмо от настоятелството на храм-паметника.

Тогава СДВР ще има право да изгради нещо като буферна зона и съответните оркестри или силна апаратура да бъдзат държани на подходящо разстояние.

Половин милион сирийски бежанци в Турция имат здравни карти, финансирани от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228359

Половин милион сирийски бежанци в Турция имат здравни карти, финансирани от ЕС500 хиляди са вече сирийските бежанци в Турция, които ползват здравни карти, издавани по линия на турския Червен полумесец и финансирани от ЕС. Здравните карти дават право на притежателите им да ползват услуги в болничните заведения на Червения полумесец, каквито има във всички градове на страната, както и да теглят пари от банкоматите.

Военният комитет на НАТО препоръча алиансът да се присъедини към коалицията срещу ИД

http://www.mediapool.bg/voenniyat-komitet-na-nato-preporacha-aliansat-da-se-prisaedini-kam-koalitsiyata-sreshtu-id-news264016.html

Военният комитет на НАТО препоръча алиансът да се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който бе нарекъл НАТО "отживелица", настоява съюзниците си да дават по-голям принос в борбата срещу тероризма, отбелязват агенциите. "Сега дискутираме по това дали НАТО ще стане член на тази коалиция. Решението трябва да бъде взето на срещата на върха на алианса на 25 май в Брюксел", заяви на пресконференция след заседанието на началниците на отбраната на 28-те председателят на Военния комитет, генерал Петър Павел.  "Нашата препоръка е НАТО да стане член на тази коалиция", изтъкна генерал Павел. Той отбеляза, че началниците на отбраната са единодушни, че НАТО може и трябва да прави повече за увеличаването на способността на Ирак и други страни, борещи се срещу ИД, да могат по-добре да се защитават. Страните от НАТО не желаят алиансът да участва в активни бойни действия срещу "Ислямска държава", макар че всички са индивидуални членове на антиджихадистката коалиция, отбелязва АП.

Google интегрира обяви за работа в търсачката си

http://www.investor.bg/web/456/a/google-integrira-obiavi-za-rabota-v-tyrsachkata-si-239590/

Всеки ден в Google Photos се качват по 1,2 млрд. видеа и снимки, а в света се ползват 2 млрд. Android-а

Четирима души са задържани в Лондон по подозрения в тероризъм

http://www.mediapool.bg/chetirima-dushi-sa-zadarzhani-v-london-po-podozreniya-v-terorizam-news264015.html

Битанската полиция е арестувала четирима мъже, които са заподозрени, че подготвят терористични актове в Обединеното кралство, съобщава БТА. Служители от антитерористичното звено в Лондон са задържали четиримата в домовете им в източната част на британската столица. Те са на възраст от 18, 24, 25 и 27 години. Арестите са били планирани в рамките на разследване, водено съвместно с контраразузнаването МИ-5. От полицията уточниха, че задържаните "са свързвани с дейност на територията на Обединеното кралство". 

Финансовият министър: Трябва да има минимална работна заплата

http://www.moreto.net/novini.php?n=351506

„Трябва да има минимална работна заплата”, коментира в студиото на „Здравей, България” финансовият министър Владислав Горанов. „Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението е много възможно да напредваме с много бавни темпове.

Бивш шеф на ФБР ще разследва има ли връзка между Тръмп и Русия

//dariknews.bg/novini/sviat/bivsh-shef-na-fbr-shte-razsledva-ima-li-vryzka-mezhdu-trymp-i-rusiia-2024329

Бившият директор на ФБР Робърт Мълър прие да бъде специален прокурор на федералното разследване за евентуален таен сговор между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия и нейната намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г., предад

Уханието на казанлъшка роза ще влезе в добричкия музей

//dariknews.bg/regioni/dobrich/uhanieto-na-kazanlyshka-roza-shte-vleze-v-dobrichkiia-muzej-2024332

В Нощта на музеите, в Добрич ще бъде открита гостуваща изложба „С ухание на казанлъшка роза“. С нея в града гостува единственият по рода си в света Музей на розата в град Казанлък. Официалното откриване е в 18.00 часа на 20 май в музея в градски парк „Св. Георги“.

Закриват фестивала „Приятелство без граници”  с гала- концерт

//dariknews.bg/regioni/sliven/zakrivat-festivala-priiatelstvo-bez-granici-s-gala-koncert-2024331


С гала – концерт в зала „Сливен”, тази вечер от 18 часа, ще бъде  закрит  21-вия международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” .

В концерта участват: Танцов състав «Веселие» при Средно училище «Хаджи Мина Пашов» - Сливен, с ръководител Атанас Атанасо

Нов 80-метров сондаж решава проблема с безводието на момчилградско село

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/nov-80-metrov-sondazh-reshava-problema-s-bezvodieto-na-momchilgradsko-selo-2024334

Нов сондаж ще реши проблема с водоснабдяването на момчилградското село Пиявец, съобщиха от пресцентъра на Община Момчилград. Дебитът в използвания досега водоизточник  на населеното място намалява през 3 години, а вероятната причина за това е разместване на земните пластове при земетресение.

Не са констатирани нерегламентирани замърсявания на речните корита при извършените проверките от РИОСВ – Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/ne-sa-konstatirani-nereglamentirani-zamyrsiavaniia-na-rechnite-korita-pri-izvyrshenite-proverkite-ot-riosv-veliko-tyrnovo-2024335

Експерти на РИОСВ-Велико Търново провериха изпълнението на предписанията до кметовете на общини от Великотърновска и Габровска област за почистване на отпадъци от речните корита и прилежащите им територии. Извършени са 24 проверки на реки и дерета в 41 населени места в обхвата на РИОСВ.
Пров

Благотворително представление за спасяване на паметника на Шести артилерийски полк

//dariknews.bg/regioni/sliven/blagotvoritelno-predstavlenie-za-spasiavane-na-pametnika-na-shesti-artilerijski-polk-2024333

В продажба са билетите за благотворителното представление "Отвъд мечтаното", с което  театър "Класика" при ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" ще подкрепи кампанията за спасяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен. Всеки може да закупи билет, на цена 3 лева,  във фоайето на зала "Сливен". 

Социалисти обвиниха ГЕРБ в корупция на високо ниво в Столична община

//dariknews.bg/novini/bylgariia/socialisti-obviniha-gerb-v-korupciia-na-visoko-nivo-v-stolichna-obshtina-2024336

Социалистите в парламента обвиниха ГЕРБ в корупция на високо ниво в Столична община. "В Столичния общински съвет предстои да бъде удължен договорът за 15 от линиите на обществения транспорт в София. Сумата на година, която ще се заплаща е 18 млн. лв

Уволниха министерския служител, позирал до танк с нацистки поздрав

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uvolniha-ministerskiia-sluzhitel-poziral-do-tank-s-nacistki-pozdrav-2024325

Отново скандал с нацистки поздрав от човек в управлението-в социалните мрежи се появи снимка на Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната, който изправен до танк и отправя нацистки поздрав. Скандалът достиг

Учители плашат със стачка, ако родители подслушват работата им

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchiteli-plashat-sys-stachka-ako-roditeli-podslushvat-rabotata-im-2024328

"Ако родителите продължават да изпращат децата си с бръмбарчета в яките, чрез които да се подслушва работата на учителите, ние ще излезем за 40 дни и ще  повторим учителската стачка", каза председателят на синдиката на българските учители Янка Такева по време на церемонията "Учител

111 години от създаването си отбелязва Пристанище Варна

http://www.cross.bg/godina-stroitelstvoto-dryzhestvo-1543246.html

/КРОСС/ 111 години от създаването си отбелязва Пристанище Варна на 18 май. В началото на 1895 година е проведен търгът за строителството на варненското пристанище. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са пряко осигурени от правителството. На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян". Родната фирма е избрана след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева. На 7 февруари е сключен официално договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения - след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения. „Михайловски и Хайрабедиян" почти фалира. Следствие на това продължаването на започналия градеж се прехвърля на едно новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие. С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерни дружество за направа на Варненското пристанище", което довежда проекта до успешно завършване през 1906 година. В церемонията по откриване участва лично Kняз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда". Денят - 18 май, не е избран случайно - това е именният ден на княза. 23 военни и граждански парахода се включват в откриването

Японска принцеса се отказва от кралския си статут, за се омъжи за обикновен човек

http://offnews.bg/news/n_1/n_655861.html

Японската принцеса Мако ще се откаже от кралския си статут, като се омъжи за обикновен човек, пише Би Би Си. 25-годишната най-голяма внучка на император Акихито ще се сгоди за служителя в правна кантора Кеи Комуро, също на 25 г., когото срещнала, докато учили заедно. Снимка: ЕПА Японския кралски закон изисква принцесата да напусне кралското семейство, след като се омъжи за обикновен човек. Принцесата и Кеи се срещнали през 2012 г. в ресторанта на Международния християнски университет в Токио, където учили и двамата. Предстои публичното обявяване на решението и насрочването на сватбата, пише AP.  Годежът ще стане официален след церемониалната размяна на подаръци, пишат местни медии. Попитани за плановете си, Комуро казва: "Сега не е времето да коментирам, но бих искал да го направя в подходящото време". Подобно нещо се е случвало и преди - през 2005 г. лелята на принцеса Мако - Саяко - се омъжи за обикновен човек и стана първата японска кралска особа, която направи това.

Тръмп заплашва с изтегляне от НАТО

http://www.cross.bg/nato-trump-yvelichat-1543245.html

/КРОСС/ Президентът Доналд Тръмп е доволен, че съюзниците в НАТО са обещали да увеличат финансовия си принос, но не изключва възможността да изтегли САЩ от алианса, ако тези обещания не бъдат изпълнени, заяви пред Франс прес служител в Белия дом. "Засега президентът е доволен от това, което вижда. Той вижда, че те реагират позитивно", каза служителят преди първото посещение на Тръмп в чужбина. Той ще участва на 25 май в срещата на върха на НАТО в Брюксел. "Но ако нищо не се случи, или ако се случва твърде бавно, ще останем бдителни", каза служителят, пожелал анонимност. По-рано вчера друг служител в Белия дом заявил пред чужди журналисти, че "Тръмп няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне достатъчно бърз напредък", предадоха Франс прес и ДПА. След това обаче негови колеги побързали да внесат уточнението, че това е далечна перспектива, добавя АФП. Страните членки на НАТО поеха ангажимент през 2014 г., да увеличат разходите за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт в срок от 10 години. Освен САЩ, малко са страните които досега достигат това равнище. Тръмп насочва критиките си предимно към Германия, чиито разходи за отбрана сега са 1,2 на сто от БВП. Канцлерката Ангела Меркел обеща да увеличи инвестициите в Бундесвера, отбелязва АФП

Стойността на златото продължава да нараства

http://econ.bg/Новини/Стойността-на-златото-продължава-да-нараства_l.a_i.742783_at.1.html

Стойността на златото продължава да нараства в сряда поради опасенията на инвеститорите за осъществяването на реформите от страна на президента на...

Рим сложи Alitalia на тезгяха

https://news.bg/deals/rim-slozhi-alitalia-na-tezgyaha.html

Lufthansa, Norwegian Air и Air France-KLM нямат интерес, но спасение може да дойде от Катар

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6228328

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за "Фокус" от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). Сутрешните температури са между минус 4 и плюс 11 градуса. По билата и върховете духа силен вятър. Има преминаваща мъгла. През последното денонощие няма сигнали за инциденти.

Варненско семейство не ходи на вилата си заради частен ветрогенератор

http://www.barometar.net/88632/

Както www.barometar.net писа частен ветрогенератор тормози от години семейството на Керанка Станева. Ветрогенераторът е поставен от на покрива на вилата на техният съсед Димитър в местността „Балъм дере” и издава невъобразим шум. По молба на Станеви частна лаборатория извършва проверка и установява, че шумът от ветрогенератора превишава допустимите норми за шум вън от къщата им. […]

Украйна къса с Русия и в интернет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6227810

Украйна къса с Русия и в интернетКиев блокира най-популярните руски социални мрежи с аргумента за опасно влияние Президентът Петро Порошенко изненадващо наложи нови санкции спрямо Русия, които да блокират руски социални мрежи с хиляди украински потребители. От президентската служба в Киев увериха, че Порошенко изпълнява решение на Националния съвет за сигурност и отбрана на

Още един уволнен за нацистки снимки. С три години закъснение

http://clubz.bg/54049-oshte_edin_uvolnen_za_nacistki_snimki_s_tri_godini_zakysnenie

Цветан Цветанов.

"Днес, доколкото съм информиран, премиерът също е разпоредил да бъде уволнен служител от Министерството на отбраната, който с подобни снимки го има някъде във фейсбук пространството.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в парламента. Става въпрос за директора на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов.

"Подобни снимки, подобни изказвания няма да търпим", каза Цветанов.

 

Преди няколко години в социалната мрежа Facebook Антонов е публикувал своя снимка от Военноисторическия музей в София. На кадъра се вижда как той позира с вдигната ръка до германски танк от Втората световна война. 

След като днес снимката отново се появи публичното пространство, премиерът Бойко Борисов разпореди на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков да освободи Иво Антонов. През 2014 г. Патриотичният фронт се готвеше да предложи Иво Антонов за зам.-министър на отбраната. След като тогава се разбра за снимките, кандидатурата отпадна. Антонов обаче продължи да работи в МО и то на ръководна позиция и то по време на управлението на предишния кабинет на Бойко Борисов. Сметката показва, че от осветляването на снимката с хитлеристкия поздрав до уволнението на Антонов минаха близо три години.

Иво Антонов. Снимка Фейсбук

Цветанов се извини "на всички за неудобството, в което изпаднахме", по повод репликите на Валери Симеонов за "майтапчийските снимки" в "Бухенвалд".

"ГЕРБ няма да прави компромиси с европейските ценности", подчерта дясната ръка на Борисов. "Правителството прави много по-добри неща, а ние трябва да коментираме подобни скандали, които под една или друга форма ще се генерират или ще се провокират. Ние трябва да бъдем коректни и искрени към обществото и пред вас, медиите."

Цветанов каза още, че е разговарял вече с лидера на "Обединените патриоти":

"Той също ми каза, че подобни думи не е изричал пред журналистите, които са го написали. Не мога да бъда критерий за това какво е казал един човек, при положение че не съм присъствал. Неприятна е ситуацията."

Според в. "Сега" Валери Симеонов е казал точно думите, които са цитирали, в телефонен разговор пред техен репортер.

На въпрос дали смята, че БСП са основна движеща сила зад скандала, Цветанов отговори с "да".

Специален прокурор ще следи намесата на Русия в президентските избори в САЩ

https://www.actualno.com/america/specialen-prokuror-shte-sledi-namesata-na-rusija-v-prezidentskite-izbori-v-sasht-news_611929.html

Специален прокурор ще следи разследването за евентуална намеса на Русия в президентските избори в САЩ Робърт Мюлер обеща да изпълни своята работа в максимална степен. „Поемам тази отговорност и ще я изпълнявам в максимална степен“, цитира Мюлер Си Би Ес нюз. Назнача

Volvo ще се откаже от дизела

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/volvo-shte-se-otkazhe-ot-dizela-6069275

Причината е високата цена за привеждането им към евро стандартите за вредни емисии.

Бившият шампион в MotoGP Ники Хейдън е в тежко състояние, след като е бил блъснат от кола

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/18/2973207_bivshiiat_shampion_v_motogp_niki_heidun_e_v_tejko/?ref=rss


Бившият световен шампион в MotoGP Ники Хейдън е в тежко състояние след инцидент по време на тренировка. Той е бил блъснат от автомобил, докато е карал колело в сряда следобед.

Американският пилот е приет в болница в италианския град Чезена. Според информация на испанския "Ас" има опасност за живота му.

Този сезон Хейдън се състезава в "Ред бул Хонда" в Световния супербайк шампионат. Миналата неделя той участва в последния старт в...

111 години чества Пристанище-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351510

На 18 май Пристанище-Варна отбелязва своя 111 рожден ден, припомня Moreto.net. В началото на 1895 година е проведен търгът за строителството на варненското пристанище. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са пряко осигурени от правителството.

Обезлюдяването на българските села в цифри

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/obezliudiavaneto-na-bylgarskite-sela-v-cifri-239592/

566 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители, село Лозен се оказа с повече жители от 145 града в страната

УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАН ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+”

https://www.actualno.com/education/uspeshno-realiziran-proekt-po-programa-erazym-news_611782.html

  През месец май 2017 екипът на БРИТАНСКО-БЪЛГАРСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН и ЕЗИКОВ ЦЕНТЪР – гр. София приключи двугодишната си работа по проекта „Повишаване на качеството на преподаване на английски език на възрастни чрез въвеждане на нови информационни и комуникационн

Топла вода навсякъде и по всяко време?

https://www.actualno.com/society/topla-voda-navsjakyde-i-po-vsjako-vreme-news_611886.html

Омръзна ли ти всяка пролет и лято да оставаш без топла вода? Независимо дали причината е в ремонт или профилактика, резултатът е един и е изключително неприятен. Това често се случва за дълъг и непредвиден период от време. Друг момент, в който липсата на достъп до топла вода

Задържаха криминално проявен младеж от Бургас за побой над непълнолетно момиче

https://www.24chasa.bg/region/article/6228285

Задържаха криминално проявен младеж от Бургас за побой над непълнолетно момиче17-годишен криминално проявен младеж от Бургас е задържан за побой над момиче, съобщават от ОДМВР - Бургас, предава Фокус. Около 16.00 часа вчера в Четвърто Районно управление – Бургас е получено съобщение за инцидент, при който в района до бл. 38 в к-с „Меден Рудник“ младеж нанасял побой над момиче.

Владислав Горанов: Трябва да има минимална работна заплата

http://www.cross.bg/rabotna-zaplata-goranov-1543243.html

/КРОСС/ Трябва да има минимална работна заплата, тя е инструмент на правителството да притиска пазара на труда. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия. „Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението е много възможно да напредваме с много бавни темпове. Минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда", подчерта Горанов. Финансовият министър коментира и факта, че преди ден Върховният административен съд отмени постановлението на Министерски съвет от януари тази година, с което се определя нов размер на минимална работна заплата за 2017 г. - 460 лева. „Това е един пропуск на кабинета „Борисов -2". Тогава вече бяхме подали оставка, не знаехме колко време още ще стоим, дали ще има служебно правителство на президента Росен Плевнелиев, дали ще има служебно правителство на президента Румен Радев. Това е пропуск на колегите от социалното министерство. От бързане да се реализира поетия ангажимент със Закона за държавния бюджет, се е допуснала процедурна неточност и постановлението не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това е основанието на съда да отмени постановлението", обясни Горанов. „Националния съвет за тристранно сътрудничество обаче е консултативен орган на правителството", подчерта той

Чернокож турист бе пребит в центъра на София

http://www.mediapool.bg/chernokozh-turist-be-prebit-v-tsentara-na-sofiya-news264014.html

Нигерийски турист бе пребит посред бял ден в центъра на София, най-вероятно заради това, че е чернокож, съобщи бТВ. Финансистът от Лондон Окон Анянихи се разхождал в района на Руски паметник в столицата, когато бил нападнат от непознати „Разхождах се из града, разглеждах. Бях около Руски паметник и ме нападнаха в гръб. После един непознат ме удари наистина силно в лицето. Като дойдох на себе си очите ми бяха замъглени – не виждах добре. Виждах мъгливо, че стои там. После отново ме приближи. Питах го: Какво не е наред? Защо ме удари? Той просто продължи оттам, откъдето беше дошъл. Видях и втори човек. Не разбрах какво каза и извади малък джобен нож. Опита се да го отвори”, разказва пострадалият. След това той избягал и опитал да вземе такси до най-близката болница, но и това се оказало проблем. „Попитах шофьора може ли да ме заведе до болница, защото кървях. Дори не свали прозореца на колата. Само поклати глава отвътре. Аз продължавах да повтарям: Болница, болница. Къде има болница. Той само посочи отвътре посоката”, добави Анянихи. В крайна сметка туристът стигнал пеша до „Пирогов“, където му промили раната и му били инжекция. Оттам бил насочен към Шесто РПУ, за да подаде сигна. В полицията обаче срещнал нови трудностите, след като му се наложило да чака повече от час. „Когато отидох до полицейското управление, никой не поиска да ми помогне. Бях много разочарован. Трябваше да стоя навън час и половина”, разказа още пострадалият. От столичната полиция обяснили пред бТВ, че се наложило в районното да викат преводач, който да разпита мъжа на английски. Затова се наложило да чака. Нападателите се издирват. Ако бъдат намерени обаче, пострадалият ще трябва да дойде от Лондон в София, за да ги разпознае и да свидетелства срещу тях.

Рим иска да забрани на туристите да спират пред фонтана "Ди Треви"

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/05/18/2972475_rim_iska_da_zabrani_na_turistite_da_spirat_pred/?ref=rss


Кметът на Рим предлага да се въведе специален режим на движение покрай прочутия фонтан "Ди Треви", така че край него да не се струпват тълпи от хора и повече туристи да могат да му се насладят. Това съобщават италиански медии, цитирани от "Нюзуик".

Всеки ден тълпи туристи се струпват пред 225-годишния бароков фонтан, сгушен в страничните улички на Рим, а мнозина се заседяват там твърде дълго като люпят семки, ядат сладолед, провокират блъсканица и...

Продадоха най-скъпия парцел в света за 3 милиарда долара (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6228311

Продадоха най-скъпия парцел в света за 3 милиарда долара (Снимки)В деловия център на Хонконг бе продаден най-високо оцененият парцел в света. Местното правителство на автономната китайска провинция организира търг, който завърши на ниво $3 милиарда, предаде БГНЕС. За правото да притежават мястото се бориха 9 компании, сред които две от други части на Китай. В момента на мястото има 5-етажен паркинг.

Спорт по тв днес: 7 мача, тенис от Рим, тото, световно по хокей на лед, колоездене и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6227827

Спорт по тв днес: 7 мача, тенис от Рим, тото, световно по хокей на лед, колоездене и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Владислав Горанов: Минималната работна заплата трябва да остане 460 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228283

Владислав Горанов: Минималната работна заплата трябва да остане 460 леваПодобни снимка са скандални и това е безспорно. И комунизмът, и националсоциализмът трябва да бъдат осъждани и да не бъдат допускани отново да се проявяват на територията на Стария континент. Тук коментарът на колегите от БСП е адекватен. Вероятно се касае за нелепа шега, така или иначе нямам причина да оправдавам колегата доскоро.

Столичният общински съвет ще гледа програмата за управление на качеството на въздуха

http://econ.bg/Новини/Столичният-общински-съвет-ще-гледа-програмата-за-управление-на-качеството-на-въздуха_l.a_i.742781_at.1.html

След притеснителните данни за замърсеността на въздуха в София днес Столичният общински съвет ще гледа програмата за управление на качеството на...

Психолог за нападението в Бургас: В критични ситуации тълпата не се намесва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228298

Психолог за нападението в Бургас: В критични ситуации тълпата не се намесваСлед нападението над жена на спирка в Бургас, се появиха много въпроси относно поведението на хората в ситуации като тази. Освен необяснимото агресивно поведение на нападателят, остава въпроса и за пасивността на останалите хора на спирката. Пред БНТ психологът доц. Маргарита Бакрачева заяви, че това до голяма степен се дължи на страха да не

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване