Почина фронтменът на Audioslave и Soundgarden Крис Корнел

http://www.moreto.net/novini.php?n=351531

На 52-годишна възраст е починал фронтменът на Audioslave и Soundgarden Крис Корнел. Информацията е потвърдена от представители на музиканта, като уточняват, че Корнел е починал в сряда вечерта в Детройт. Мениджърът на Корнел Брайън Бъмбери заяви, че смъртта на певеца е "ненадейна и неочаквана", а семейството на музиканта е в шок.

Една красива жена на 33

http://offnews.bg/news/n_1/n_655882.html

Най-добрата българска лекоатлетка в последните години Ивет Лалова празнува своя 33-ти рожден ден днес. Сребърната медалистка на 100 и 200 метра от Европейското първенство на открито в Амстердам през миналата година и финалистка  от Олимпийските игри в Рио де Жанейро навършва Христовата възраст. За щастие на феновете красавицата определено показва, че с времето става все по-привлекателна. А за това могат да завидят много представителки от нежния пол. В последните месеци Ивет неведнъж демонстрира сексапил извън пистата. Вече 33-годишната лекоатлетка зарадва привържениците си с горещи снимки в нейния личен профил в социалната мрежа Инстаграм. Респект пред софиянката, която не спира да ни радва с постиженията и на стадиона, и на подиума.  Честит рожден ден, Ивет!

На Балканите има над 40 български неделни училища

https://www.actualno.com/society/na-balkanite-ima-nad-40-bylgarski-nedelni-uchilishta-news_611982.html

България е там, където звучи родната ни реч. Всичките ни усилия са насочени натам да запазим българската култура и идентичност. Поддържаме и развиваме българските неделни училища. В балканските страни те вече са над 40. Това каза Наталия Михалевска, директор на дирекция &bdqu

Иниациативата на БНТ2 „Вкусът на България" срещна хотелиери и производители

http://www.cross.bg/bulgariya-bansko-regiona-1543272.html

/КРОСС/ Дискусия в Банско събра представители на туристическия бранш, земеделски производители и институции в търсене на решение как българските храни и напитки, произвеждани в региона, да бъдат предлагани в ресторантите на курортите от Югозападна България. Така БНТ 2 започна разговорите по региони от своята инициативата „Вкусът на България". Събирането на производители и хотелиери на едно място, по покана на кмета на община Банско Георги Икономов, се оказа полезно и за двете страни, тъй като те не само рядко комуникират помежду си, но и почти не се познават. Асоциацията на хотелиерите в Банско предложи към местните туристически сдружения да се присъединят и производителите на храни от съответния регион. Това значително би улеснило деловите контакти. Хотелиерите упрекнаха производителите, че не са достатъчно активни в предлагането на стоката, която произвеждат. Ресторантьорите предложиха да се създаде интернет платформа, която да информира какво се произвжда в региона, за да бъде облекчено намирането на местни доставчици за туристическите обекти. Хотелиерите от своя страна признаха, че заради пакетните условия, които се договарят месеци преди началото на активния сезон, ниската цена все още надделява над търсенето на автентичност и високо качество на храните в ресторантите

Индийци приветстваха като чудо козле, родено с едно око (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6228608

Индийци приветстваха като чудо 
козле, родено с едно око (Видео)Жители на индийско село в щата Асам вярват, че новородено козле с едно око е свещено и започнаха да му се кланят, съобщи в. "Метро", цитира БТА Ветеринарните лекари прогнозираха, че животното, родено преди седмица, ще почине след няколко дни. Засега поне, то се противопоставя на предвижданията им. Хората посещават селото да видят козлето,

Как може да бъде уволнен Тръмп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6227822

Как може да бъде уволнен ТръмпУмствено увреждане или корупция и злоупотреба с власт могат да импийчнат US президента ДВА са начините американският президент Доналд Тръмп да загуби поста си, твърди реномираното списание “Ню Йоркър”. В историята на САЩ досега един президент е подал оставка, двама са станали жертва на импийчмънт, а осем са убити.

Ивайло Московски: Концесиите са приоритет на правителството

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ivailo-moskovski-koncesiite-sa-prioritet-na-pravitelstvoto-239598/

С въвеждането на тол системата за електронно таксуване държавата ще събира по 1 млрд. лв. след няколко години, твърди транспортният министър

Чалга клип в двора на училище - проблем ли е

https://vesti.bg/bulgaria/chalga-klip-v-dvora-na-uchilishte-problem-li-e-6069282

Родители са възмутени от решението на ръководството да позволи снимките на песента, чийто припев е "Твоето яко дупе плаче за бухалка"

САЩ налагат санкции на китайци заради Иран

http://clubz.bg/54062-sasht_nalagat_sankcii_na_kitajci_zaradi_iran

Американският президент Доналд Тръмп наложи сакнции на китайци, които подкрепят програмата на Иран за балистични ракети, съобщи Ройтерс. Заедно с това той облекчи санкциите срещу Иран в съответствие с ангажиментите, поети с подписването на ядрената сделка през 2015 г.

Американското министерство на финансите обяви, че налага санкции на китайски гражданин, три китайски компании, висши ирански служители и иранска компания за подкрепа на програмата на Иран за балистични ракети.

Наложените мерки блокират всички активи на санкционираните юридически и физически лица в САЩ, а американски и чужди граждани, които си сътрудничат с тях, рискуват да бъдат вписани в черния списък на САЩ.

Говорителката на китайското министерство на външните работи заяви, че Китай спазва местните закони и регулации и стриктно съблюдава своите отговорности към международната общност.

"Китай протестира срещу сляпата употреба на едностранни санкции особено когато това накърнява интересите на трети страни. Смятам, че санкциите не помагат за изграждане на взаимно доверие и не помагат на международните усилия за решаване на проблема."

Пекин поддържа икономически и дипломатически връзки с Техеран и има ключова роля в подготовката и подписването на сделката за ограничаване на ядрената прогарама на Иран през 2015 г. 
 
САЩ потвърдиха в сряда вдигането на най-строгите санкции, наложени на Иран преди сделката от 2015 г. Според мерките, заложени в Закона за националната отбрана от 2012 г., от санкции са заплашени основните клиенти на иранските банки - нефтените компании, ако не ограничат значително количеството суров петрол, което купуват от Иран. По закон тези санкции могат да бъдат вдигани за не повече от 120 дни. 

Администрацията на Обама премахна санкциите в средата на януари, а Тръмп трябваше да реши дали да ги поднови, или да изложи сделката с Иран на риск.

Ричард Нефил, един от преговарящите с Иран, коментира отмяната на санкциите като "важна стъпка" в поддържането на сделката, но заяви, че тя все още е под заплаха  от републикански политици и членове на администрацията на Тръмп.

Марк Дубровиц, изпълнителен директор на Фондацията за защита на демокрацията и противник на ядреното споразумение с Иран, коментира, че администрацията на САЩ има непостоянен подход и временно отменя някои санкции, докато налага други.

"Посланието за чуждестранните банки и компании, които обмислят да развиват бизнес в Иран, е ясно: предприемате значителен риск, ако си имате работа с режим, все още оплетен в мрежа от разширяващи се санкции", заяви той, цитиран от Ройтерс.

Мерките, обявени от Държавния департамент на САЩ, целят демонстрирането на твърда позиция спрямо Иран, въпреки че Тръмп спазва споразумението, подписано от предшественика му Барак Обама.

В кандидатпрезидентската си кампания Тръмп открито критикува споразумението, което цели ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на вдигане на международните санкции, наричайки го "катастрофална сделка". Мерките, обявени в сряда, обаче показват, че поне за момента той го спазва.

САЩ смятат Иран за "страна, спонсор на тероризма". Според тях подкрепата на Техеран за сирийския президент Башар ал Асад, бунтовниците хути в Йемен и "Хизбула" в Ливан е допринесла за дестабилизиране на Близкия изток.

В петък ще се проведат президентските избори в Иран. Настоящият президент Хасан Рохани ще се изправи срещу консервативния кандидат Ебрахим Раиси.

Ядрената сделка, най-голямото постижение на Рохани, не успя да донесе очакваните незабавни ползи за икономиката, които той се надяваше, че ще му спечелят втори президентски мандат.

Празникът на японската култура с 20-то юбилейно издание в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6228640

Празникът на японската култура с
20-то юбилейно издание в ТърновоДвадесети празник на японската култура ще се проведе във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Проявите започват с концерт на японско-германската електро хип-хоп банда от Берлин „Моши-моши Кълектив” в аулата. Бандата ще свири и на 20 май от 12 ч.. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на лектора по японски език в търновския вуз Микико Китаока.

Валери Симеонов: Павел Тенев е почтен човек и добър професионалист

http://www.moreto.net/novini.php?n=351530

Павел Тенев е почтен човек и добър професионалист. Това каза на извънреден брифинг пред журналисти в Областна администрация - Бургас вицепремиерът Валери Симеонов, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ - Бургас. „Брифингът е по повод ескалиращата пропаганда акция срещу коалиционното управление и лично срещу мен чрез кандидатите, които сме издигнали за ръководни длъжности в министерствата.

ЕС глоби Фейсбук със 110 млн. евро заради сделката с WhatsApp

http://offnews.bg/news/n_1/n_655884.html

Антимонополният орган на ЕС глоби компанията Фейсбук със 110 млн. евро заради подадена подвеждаща информация относно сделката за придобиването на чат услугата WhatsApp от гиганта през 2014-та година, пише Ройтерс. Причина за глобата е едно уточнение на Фейсбук, направено преди покупката, че социалната мрежа не може да слее акаунтите и да ги "разпознава". Две години по-късно Марк Зукърбърг прави именно това. "Комисията откри, че противно на изявлението на Фейсбук от 2014-та, че сливането на акаунти на социалната мрежа с WhatsApp е невъзможно, то още тогава компанията е разполагала с такава технологията", пишат в изявлението си от Европейската комисия, която действа и като антимонополен орган на ЕС. От Фейсбук коментираха глобата и изявлението на ЕК, казвайки, че подвеждащата документация е била заради "техническа грешка". От Комисията потвърждават също така, че това не е имало пряко влияние върху осъществяването на сделката. ЕК можеше да глоби Фейсбук с до 1% от дохода на компанията през 2016-та, което се равнява на близо 280 млн. долара, но санкцията е по-ниска, тъй като компанията на Зукърбърг е съдействала за откриването на нарушенията.

Индия разбработва 10 нови ядрени реактора

http://www.cross.bg/indiya-voda-tezhka-1543271.html

/КРОСС/ Индия ще разработи 10 ядрени реактора с тежка вода - план, който правителството твърди, че ще създаде 33 000 работни места. Инициативата на правителството идва, след усилията на Индия да влезе в Групата на ядрените доставчиц. Клуб, който контролира ядрената търговия, съобщава индийската медия NDTV, цитирана от news.bg. Правителството планира да генерира 63 000 MW (мегават) ядрена енергия до 2032 г. и да доставя 25% от електроенергията до 2050 г. Кабинетът е одобрил плана, съобщава министърът на външните работи Пиуш Гойал след среща, председателствана от премиера Нарендра Моди. Планът за ускоряване на вътрешната програма за ядрена енергетика също отразява реакцията във връзка с колапса на Westinghouse. Провеждани са разговори с производителя на реактори в САЩ за изграждането на шест реактора AP1000 в Индия. Фирмата, собственост на японската Toshiba, подаде заявление за банкрут през март, пораждайки съмнения дали може да завърши сделката с Индия. Индия получава по-голямата част от електричеството си чрез изгаряне на въглища. Ядрената енергия осигурява само 2% от потребностите на страната. В продължение на години Индия настоява да се развиват местните технологии в ядрената енергетика. Понастоящем страната генерира 6,780 MW ядрена мощност, предтсои изграждане на капацитет за още 6,700 MW. От 22-та работещи ядрени реактора в Индия, 18 използват тежка вода, която е по-безопасна и по-ефективна технология. Повечето от съществуващите реакторите имат по-малък капацитет

Остава най-трудното по пътя към титлата, предупреди Зидан

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/18/2973222_ostava_nai-trudnoto_po_putia_kum_titlata_predupredi/?ref=rss


Треньорът на "Реал" (Мадрид) Зинедин Зидан заяви, че по пътя към титлата остава най-трудното. Белите направиха огромна стъпка в правилната посока, като победиха с 4:1 "Селта" като гост.

С успеха си мадридчани излязоха с три точки пред "Барселона" преди последните мачове за сезона. В 34-ия кръг "Реал" се нуждае от точка при гостуването си на "Малага", за да стане шампион. Каталунците посрещат "Ейбар".

Охраната на Ердоган бие протестиращи в САЩ (ВИДЕО)

http://clubz.bg/54061-ohranata_na_erdogan_bie_protestirashti_v_sasht_video

Двама души са арестувани по време на бой пред резиденцията на турския посланик във Вашингтон, предаде АФП.

Противници на турския президент Реджеп Ердоган са били бити от охраната му и негови симпатизанти. Случката станала във вторник, но видео бе разпространено едва снощи.

 

 

Протестиращите били предимно кюрди и арменци. Те недоволствали от факта, че американският президент Доналд Тръмп приема Ердоган, когото обвиняват в грубо нарушаване на човешките права.

Полицията първоначално успяла да раздели групите, но по-късно все пак избухнали сблъсъци.

Видеоматериали показват протестите и сблъсъците между групите.

"Нищо лошо не правим. Просто поздравяваме нашия президент", казва пред камера симпатизант на Ердоган.

Демонстранти от другата група пък обвиняват Ердоган за насилието. В крайна сметка полицията във Вашингтон изпрати допълнителни сили и възстанови реда.

9 души са пострадали. Те са откарани в болница.

По-късно от турското посолство в САЩ разпространиха изявление, че протестите са дело на привърженици на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

Холандският крал тайно пилотира пътнически самолети

https://vesti.bg/sviat/holandskiiat-kral-tajno-pilotira-pytnicheski-samoleti-6069286

Във въздуха Вилем-Алексаднър е съсредоточен в отговорността си за машината и пътниците и така забравя за пробелмите си на земята

Шарапова: Нищо няма да ме спре да постигна мечтите си

http://offnews.bg/news/n_1/n_655877.html

Мария Шарапова хвърли ръкавица в лицето на тенис елита, след като един от четирите най-престижни тенис турнири в света - "Ролан Гарос", ѝ отказа покана за участие в тазгодишното издание. Бившата №1 в света двукратна шампионка от "Ролан Гарос", която се завърна след изтърпяното 15-месечно наказание заради употреба на допинг, написа, че ако този отказ е необходим, за да може тя да се издигне отново, го приема напълно. "Нито думи, нито мачове или действия някога ще могат да ме спрат да постигна мечтите  си. А аз имам много (мечти)", написа 30-годишната руска тенисистка. Отказът от "уайлд кард" за турнира от Големия шлем дойде от Френската федерация по тенис във вторник вечерта. Шарапова не може да участва по друг начин, освен с покана, защото участията ѝ в турнири досега не ѝ осигуряват достатъчно точки, за да се включи в жребия. “Уайлд кард” за основната схема получиха Теса Андрианяфитримо, Фиона Феро, Миртил Гьоргес, Амандин Хесе, Ализе Лим и Клои Паке. Право на участие си спечели и 15-годишната американка Аманда Анисимова. Жребият е на 26 май, а основната фаза на турнира ще се проведе от 28 май до 11 юни. "Ако беше контузена, може би щяхме да й дадем покана, но за допинг не е същото. Турнирът "Ролан Гарос" стои много над състезателите. Разбираме интереса на медиите и спонсорите, но си имаме принципи", коментира президентът на френската федерация Барнар Гуидичели.

ЕК глоби Фейсбук със 110 млн евро заради невярна информация по сделка

http://econ.bg/Новини/ЕК-глоби-Фейсбук-със-110-млн-евро-заради-невярна-информация-по-сделка_l.a_i.742792_at.1.html

Европейската комисия глоби социалната мрежа Фейсбук със 110 милиона евро, защото е дала подвеждаща или невярна информация за закупуването на...

Двойно убийство в София

http://www.cross.bg/dragomir-ybiiistvo-nego-1543270.html

/КРОСС/ Столични криминалисти задържаха 57-годишен мъж за извършено от него тежко криминално престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Неуредени финансови отношение е основната версия за двойното убийство в офис в столичния квартал "Витоша". Това стана ясно от брифинга на прокуратурата и главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Убитите са мъж и жена - представители на фирма-инвеститор. Според първоначалните данни тя е дължала пари на фирма-изпълнител, чийто собственик е задържаният Драгомир Драгомиров, съобщава БНТ. За сега няма данни престъплението да е предварително подготвено. Причината най-вероятно е дълг за над 100 000 лева. Заподозреният Драгомир Драгомиров е задържан в кола наблизо. У него е намерен законно притежаван пистолет. Подобна версия лансира и прокурор Емилия Русинова. „Макар и за кратък срок, благодарение на усилията на МВР и СДРВ, това убийство е разкрито. В непосредствена близост до местопрестъплението е бил задържан Драгомир Драганов, за който можем да направим предположение, че е извършител на престъплението. Лицето е привлечено като обвиняем, в следващите дни предстои да бъде изправено пред съда. Не става въпрос за криминален или битов инцидент, става въпрос за финансови отношения. От събраните доказателства можем да кажем, че между лицето и убитите има граждански отношения

Двойно убийство в София

http://www.cross.bg/dragomir-zhena-dragomirov-1543270.html

/КРОСС/ Столични криминалисти задържаха 57-годишен мъж за извършено от него тежко криминално престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Неуредени финансови отношение е основната версия за двойното убийство в офис в столичния квартал "Витоша". Това стана ясно от брифинга на прокуратурата и главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. Убитите са мъж и жена - представители на фирма-инвеститор. Според първоначалните данни тя е дължала пари на фирма-изпълнител, чийто собственик е задържаният Драгомир Драгомиров, съобщава БНТ. За сега няма данни престъплението да е предварително подготвено. Причината най-вероятно е дълг за над 100 000 лева. Заподозреният Драгомир Драгомиров е задържан в кола наблизо. У него е намерен законно притежаван пистолет. Подобна версия лансира и прокурор Емилия Русинова. „Макар и за кратък срок, благодарение на усилията на МВР и СДРВ, това убийство е разкрито. В непосредствена близост до местопрестъплението е бил задържан Драгомир Драганов, за който можем да направим предположение, че е извършител на престъплението. Лицето е привлечено като обвиняем, в следващите дни предстои да бъде изправено пред съда. Не става въпрос за криминален или битов инцидент, става въпрос за финансови отношения. От събраните доказателства можем да кажем, че между лицето и убитите има граждански отношения

Двойно убийство в София

http://www.cross.bg/tezhko-raiiona-prestuplenie-1543270.html

/КРОСС/ Столични криминалисти задържаха 57-годишен мъж за извършено от него тежко криминално престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Припомняме, че днес, към 10.25 часа, беше подаден сигнал за стрелба в района на кв. „Витоша" в София. Пристигналите на място полицейски и медицински екипи са установили смъртта на двама мъже, трети бил ранен тежко и откаран в болница. Веднага стартирали огледите в района, както и заградителните действия. Минути по-късно е задържан 57-годишният Д. Д. Продължава работата по изясняване на обстоятелствата и причините за извършеното тежко престъпление. По случая е образувано досъдебно производство, а действията по него продължават под контрола на прокуратурата. По информация на "Труд", убитите са жена на 63 г. и мъж на 38 г., раненият в главата е на 35. Снимка: в. "Труд"        

Двойно убийство в София. Има задържан (обновена)

http://www.cross.bg/tezhko-prestuplenie-nego-1543270.html

/КРОСС/ Столични криминалисти задържаха 57-годишен мъж за извършено от него тежко криминално престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Припомняме, че днес, към 10.25 часа, беше подаден сигнал за стрелба в района на кв. „Витоша" в София. Пристигналите на място полицейски и медицински екипи са установили смъртта на двама мъже, трети бил ранен тежко и откаран в болница. Веднага стартирали огледите в района, както и заградителните действия. Минути по-късно е задържан 57-годишният Д. Д. Продължава работата по изясняване на обстоятелствата и причините за извършеното тежко престъпление. По случая е образувано досъдебно производство, а действията по него продължават под контрола на прокуратурата. Във връзка с това днес в 14.30 часа, в зала 2, ет. 4 на Съдебната палата административният ръководител на Софийска градска прокуратура - Емилия Русинова и главният секретар на МВР - главен комисар Младен Маринов.          

Валери Симеонов готов да подаде оставка, но ако му я поискат патриотите и ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228613

Валери Симеонов готов да подаде оставка, но ако му я поискат патриотите и ГЕРБВицепремиерът Валери Симеонов заяви готовност да си подаде оставката, но само ако му я поискат от Обединение патриоти и коалиционните партньори от ГЕРБ. "На секундата ще си я подам бед за де замисля", заяви вицепремиерът на извънреден брифинг в Бургас по случая със зам. министъра на регионалното развитие Павел Тенев.

Певецът Крис Корнел е починал на 52 години (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228597

Певецът Крис Корнел е починал на 52 години (Видео)Певецът Крис Корнел е починал на 52 години. Корнел е бил на турне, починал е в сряда в Детройт.  Смъртта му е била внезапна и неочаквана, според приближени на певеца. Жена му и семейството му били шокирани от веста. В изявлението се казва, че семейството ще работи в тясно сътрудничество с медицинския изследовател,

Гръцките младежи са най-затлъстелите в Европа

https://www.actualno.com/balkani/gryckite-mladeji-sa-naj-zatlystelite-v-evropa-news_611980.html

Според доклад, публикуван от СЗО, гръцките тийнейджъри са най-дебелите в Европа, пише Ekathimerini. „Въпреки продължаващите усилия за справяне с детското затлъстяване, едно от всеки три деца е с наднормено тегло или затлъстяло в Европа, като най-високи са равнищата в Южна Евро

The Man идва в България, за да я опознае (ВИДЕО)

http://clubz.bg/54060-man_idva_v_bylgariq_za_da_q_opoznae_video

The Man. Човека. Така Димитър Бербатов нарича Рио Фърдинанд, своя бивш съотборник от "Манчестър Юнайтед" и пореден звезден гост за шоумача на 14 юни срещу сборен отбор на Луиш Фиго на стадион "Васил Левски".

Днес Бербо разпространи видео, на което се вижда как бившият капитан на Англия и легенда на "Юнайтед" обещава, че дойде. Нещо повече - той е слушал от Митко за България и иска да я опознае дори извън футбола. Двамата видимо се забавляват.

Рио Фърдинанд се присъединява към цяло съзвездие от бивши звезди на "червените дяволи" и дори става част от защитна формация, каквато сме виждали в десетки и стотици футболни битки. На вратата е Едвин ван дер Саар, а пред него ще бъдат Гари Невил, Фърдинанд, Неманя Видич и Патрис Евра. В предни позиции пък ще видим Пол Скоулс и Райън Гигс, редом до Красимир Балъков, Христо Стоичков, Стилиян Петров, Мартин Петров...

Бербатов е отправил покана и към сър Алекс Фъргюсън.

 

 

Ето как Берба представи Рио Фърдинанд във фейсбук:

"Постоянно ми обясняваше колко е техничен и накрая си измислихме прякори Бербатиньо и Риориньо. Той със сигурност е един от най-интелигентните защитници, с които съм играл - винаги беше където трябва и четеше играта със затворени очи.

Той е сред най-успешните английски футболисти. Спечелил е цели 16 трофея. 6 пъти е шампион на Англия с „Манчестър Юнайтед“, триумфира и в Шампионската лига. Големият му потенциал се разкрива в ранните му години в „Уест Хем“ – още в първия сезон в професионалния футбол феновете го избират за №1. През 2000 г. е купен от „Лийдс“ за 18 милиона лири – британски трансферен рекорд. А преди да навърши 23 г. вече е капитан на тима.

През 2002 г. е купен от „Манчестър Юнайтед“ за над 29 милиона лири и става най-скъпият защитник в света. Прекарва 12 незабравими години на „Олд Трафорд“. Легенда, достойна да носи капитанската лента на „Манчестър Юнайтед“ и на Англия.

Рио Фърдинанд. Очакваме го в София! В моя отбор, разбира се."

Доларът изтри печалбите, натрупани след изборите в САЩ

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-iztri-pechalbite-natrupani-sled-izborite-v-sasht-239606/

В сряда станахме свидетели на най-голямата разпродажба на американски акции в рамките на един ден за последните 12 месеца

Александър Симов: БСП ще иска оставката на Валери Симеонов

http://pogled.info/bulgarski/bsp-shte-iska-ostavkata-na-valeri-simeonov.85909

/Поглед.инфо/ „Ако Симеонов твърди, че това не е истина, има форми и начини да го докаже. Той се опита да оправдае кадърът си с вдигнатата напред ръка. За мен Валери Симеонов вместо да е опитва да съди и да се оправдава, да пише оставка и да си отива на село, както той сам каза“, заяви Симов.

Цените на жилищата в Китай продължават да растат

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-jilishtata-v-kitai-prodyljavat-da-rastat-239589/

Увеличение обаче се регистрира в по-малко градове, отколкото през март. Китайските купувачи се насочват към Хонконг

Фестивалът на цацата край Варна наближава

http://www.moreto.net/novini.php?n=351526

Музика, смях, игри и много кулинарни изкушения очакват всички, които ще посетят Фестивала на Цацата в Кранево от 9 до 11 юни, припомня Moreto.net. Освен богатата музикална програма, в която участие ще вземат неповторимата Прешъс Уилсън и бандата й Eruption, фестивалната зона ще озвучат и Трамвай №5, Обратен ефект и Илия Луков.

Още 8 села в Пазарджик и Ловеч с негодна питейна вода

http://www.cross.bg/vodata-sudurzha-nitrati-1543269.html

/КРОСС/ След изследване на качеството на водата на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик е констатирано, че водата в селата Малко Белово, Мененкьово, Момина клисура, Сестримо и Габровица, в община Белово, съдържа форми на бактерията ешерихия коли. Регионалната здравна инспекция в Пазарджик е изследвала общо 24 селища в региона. Установено е и че водата в Капитан Димитриево, община Пещера, съдържа завишени стойности на нитрати, съобщи БНР. В хода на проверките са взети проби по микробиологични показатели от водата в от пет минерални водоизточници. В един от тези водоизточници, в местността Газианка край Панагюрище, се оказва, че водата съдържа отклонение по показател колиформи, съдържа бактерии. От инспекцията препоръчват жителите на тези населени места да пият бутилирана вода, докато се осъществят хигиенните мероприятия на водопроводните мрежи. Водата ще бъде анализирана допълнително след като тези хигиенни мероприятия бъдат изпълнени. Регионланата здравна инспекция в Ловеч също е установила завишени стойности на нитрати. След проверка се оказва, че водата в село Йоглав съдържа нитрати и не е годна за пиене. Минлата седмица стана ясно, че в селата Дренов, Владиня и Дойренци, които са съседни на Йоглав, водата също съдържа завишени стойности на нитрати. Там беше въведена забрана за употреба на водата от деца под 3-годишна възраст.    

Мъж от ловешко село се самоуби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228614

Мъж от ловешко село се самоубиМъж на 60 години се самоуби със самоделен револвер в сряда. Бездиханното му тяло било открито от съсед пред дома му в с. Дойренци около 18 часа. Незабавно на мястото на произшествието бил изпратен полицейски екип. При извършения оглед било установено е, че действително се касае за самоубийство, тъй като било намерено и оръжието,

Валери Симеонов се отрече от "майтапите" с Бухенвалд, не дава оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_655880.html

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви на извънреден брифинг в Бургас, че ще заведе дело срещу вестник „Сега“, заради „изопачено“ и „манипулирано“ интервю. Той бе категоричен, че не е изричал думите, сложени в заглавие на статия на медията „Кой знае какви майтапчийски снимки от "Бухенвалд" имам?!“ . Симеонов посочи, че атаката от вестника е лично срещу него, но и срещу цялото правителство. „Никога, по никакъв начин, не съм произнасял думите, които са изнесени в това издание, в заглавие, че съм правил майтапчийски снимки в Бухенвалд. Бил съм в Бухенвалд, не мисля, че има човек, който да е бил там и да прави каквито и да било форми на шега или на подигравка “, коментира Симеонов. Трудно могат да ме вкарат в какъвто и да било антисемитски сценарий, посочи вицепремиерът. Той добави, че това се използвало с политически цели, но го определи като „естествено“ и „нормално“ и че съжалявал, че давал интервюта на всеки, разчитайки на журналистическата коректност. Допълни, че не смята, че имало център на атаката срещу него и правителството. Относно възможността БСП да му поискат оставката, Валери Симеонов каза, че нищо нямало да се случи, при подобна инициатива от тяхна страна. „ Ще се случи, обаче, ако моята оставка бъде поискана от моите партньори на първо място – г-н Каракачанов или г-н Сидеров. Както и от коалиционния партньор. Защото истината е, че и България, и правителството спокойно могат да минат и без Валери Симеонов в качеството му на вицепремиер. По никакъв начин не искам да попреча на успешната реализация на това управление. България има нужда, най-накрая, да има успешно управление “, коментира той. В Бургас Валери Симеонов определи подалия си оставка като заместник – министър Павел Тенев като „достоен млад човек“ и „много добър специалист“. Посочи, че една нелепа шега нямало място във Фейсбук профила му, но пък те не са го избирали по този профил, а спрямо качествата му.

Генералното консулство на Русия проверява информацията за инцидент с руските туристи Турция

http://www.cross.bg/generalnoto-tyrtziya-konsylstvo-1543268.html

/КРОСС/ Генералното консулство на Руската федерация в турския град Анталия проверява информацията за преобръщането на минибус, превозващ руски туристи, в Югоизточна Турция, предава РИА Новости. Инцидентът се е случил в участъка между Мугла и Денизли. Към момента се съобщава за 17 или 18 пострадали. Други подробности около случилото се засега не са известни.  

Мтел с ексклузивно мобилно приложение срещу зловреден софтуер

http://www.cross.bg/kaspersky-mtel-zashtita-1543267.html

/КРОСС/ Мтел предлага ексклузивно мобилното приложение за сигурност Kaspersky Internet Security за Android. Цената на програмата за защита от вируси е 1,20 лева с ДДС на седмица, като първата седмица на ползване е напълно безплатна. Kaspersky Internet Security за Android е световноизвестно решение за киберсигурност, разработено от Kaspersky Lab, което не само предпазва устройството ви от вируси, злонамерен софтуер (malware), червеи, хакерски и фишинг (phishing) атаки и други интернет заплахи, но и предоставя ценни функционалности за поверителност и против кражба. Клиентите на Мтел могат да се абонират за иновативното решение за защита на Kaspersky Lab само с няколко кликвания в потребителския си профил в Мтел зона или чрез изпращане на текст SAFE на кратък номер 1245, откъдето се получава специален линк, чрез който може да се изтегли самото приложение. Таксуването се извършва автоматично на седмична база, като дължимата сума се включва към вашата сметка в Мтел. Kaspersky Lab е световна компания за киберсигурност, която отпразнува своята 20 годишнина през 2017 г. Специализираната експертиза на Kaspersky Lab в областта на сигурността е произвела редица решения и услуги, които защитават компании, критична инфраструктура, правителства и потребители по целия свят

На 52 почина известният музикант Крис Корнел

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/na-52-pochina-izvestniiat-muzikant-kris-kornel-6069285

Мениджърът на Корнел Брайън Бъмбери заяви, че смъртта на певеца е "ненадейна и неочаквана", а семейството на музиканта е в шок

Патриотичното шоу трябва да продължи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/05/18/2973305_patriotichnoto_shou_triabva_da_produlji/?ref=rss


Водещи български медии вчера оповестиха, че ЕНП е поискала оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Причината – опитът му да неглижира скандалната фотосесия на заместник-министъра на регионалното развитие Павел Тенев. Като в нелеп виц обаче се оказа, че "ушите на премиера Бойко Борисов били издърпани" (цитирам една от публикациите) не от Европейската народна партия, а от Единната народна партия на Мария Капон.

Бърза проверка в Google показва, че за немалко...

Охлювът с обратна спирала Джеръми отново е самотен (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6228588

Охлювът с обратна спирала Джеръми отново е самотен (Видео)Охлювът с обратна спирала Джеръми отново е самотен, защото двата партньора, които му бяха намерени, вместо да му обърнат внимание, създадоха заедно потомство, съобщи Би Би Си, цитиран от БТА. Джеръми беше прибран от биолози от Университета в Нотингам. Те се надяваха да изследват потомците му, за да видят дали ще наследят обратната посока на

ЕК налага глоба на Facebook за 110 млн. евро заради подвеждаща информация

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/ek-nalaga-globa-na-facebook-za-110-mln-evro-zaradi-podvejdashta-informaciia-239603/

Компанията не е предоставила вярна информация при покупката на приложението за съобщения WhatsApp през 2014 г.

Икономическият растеж на Япония се ускорява

http://econ.bg/Новини/Икономическият-растеж-на-Япония-се-ускорява_l.a_i.742791_at.1.html

През първите три месеца на настоящата година икономиката на Япония отбеляза най-добро темпо на растеж от година насам благодарение на по-силното...

Русенски полицаи арестуваха „джигит” от Перник, карал ТИР-а си пиян и не спрял на стоп-палка

https://www.24chasa.bg/region/article/6228607

Русенски полицаи арестуваха „джигит” от Перник, карал ТИР-а си пиян и не спрял на стоп-палкаСлед бурен екшън на главния път Русе – Велико Търново, полицаи арестуваха „джигит” от Перник, карал камион с ремарке с 2,84 промила алкохол, а на всичкото отгоре не спрял на вдигнатата му стоп-палка. 34-годишният водач е задържан за 24 часа в ареста, съобщиха от ОД на МВР –Русе. Инцидентът датира от вторник следобяд. Около 15:20 ч. на 16.

Красимир Вълчев: Цели семейства нямат дори детски книжки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228606

Красимир Вълчев: Цели семейства нямат дори детски книжки"Много е трудно да накараме децата да четат повече хора, не че те принципно не четат. Не зная дали мога да бъде по-убедителен от Георги Господинов и неговата реч колко е ценно децата да четат. Но искам и аз да ги призова. Вложеното в четене време е с най-голяма възвръщаемост в деховните богатства, които човек може да получи",

Майкъл Флин блокирал военен план срещу ИД, срещу който Анкара възразявала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228598

Майкъл Флин блокирал военен план 
срещу ИД, срещу който Анкара възразявалаНовинарска агенция съобщи, че в дните преди Доналд Тръмп да поеме поста на президент на САЩ, Майкъл Флин, тогава бъдещ съветник по националната сигурност, е блокирал военен план срещу "Ислямска държава", срещу който Турция възразявала, предаде БТА. Флин бил получил над 500 хиляди долара, за да защитава интересите на Турция.

Борисов поиска уволнението на шеф в министерство след публикация в "24 часа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228590

Борисов поиска уволнението на шеф в министерство след публикация в "24 часа"Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде уволнен шефа на дирекция "Социална политика" в министерството на отбраната Иво Антонов, за който също излязоха компрометиращи снимки с нацистки поздрав, след като се запозна с публикацията на онлайн изданието на "24 часа". През 2014 г. от Патриотичния фронт се опитаха да прокарат кандидатурата на Антонов,

Александър Симов: Симеонов няма място в този кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228602

Александър Симов: Симеонов няма място в този кабинетМного е важно Валери Симеонов да бъде отстранен от кабинета, както и всеки друг човек, който си позволи да направи шега с жертвите на нацизма. Това заяви соцдепутатът Александър Симов. Той уточни, че изразява лична позиция, а БСП ще вземе решение дали да иска оставка на Симеонов след заседание на ръководството. Сименов няма място в този кабинет.

ЕС наложи глоба на Facebook в размер на 110 млн. евро

http://www.moreto.net/novini.php?n=351516

Европейската комисия наложи глоба на американския социален медиен гигант Facebook в размер на 110 млн. евро (120 млн. долара) за предоставяне на неточна и подвеждаща информация за придобиването на WhatsApp, предава AFP. „Днешното решение изпраща ясен сигнал до компаниите, че трябва да спазват всички аспекти на правилата на ЕС за сливане, включително задължението да предоставят точна информация", заяви комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление.

Литва дава убежище на двама от "несъществуващите" чеченски хомосексуалисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_655879.html

Литва е дала убежище на двама гейове, бягащи от репресии в родната им Русия, съобщи външният министър на страната Линас Линкевичус, цитиран от ДПА и БТА. Двамата мъже са от населената предимно с мюсюлмани руска република Чечения, където местните власти са обвинени, че задържат и измъчват мъже хомосексуалисти. "Мога да потвърдя, че сме издали визи на двама чеченци, подложени на преследвания поради сексуалната им ориентация", каза Линкевичус, цитиран от Балтийската информационна служба. ООН е поискала разследване на съобщенията в руския вестник "Новая газета" миналия месец, че над 100 хомосексуални мъже са били отвлечени от властите в Чечения. Според вестника най-малко трима от тях са починали. Кремъл съобщи, че ще разследва твърденията на вестника. Подкрепяният от Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров отхвърли обвиненията. В изявления миналия месец, цитирани от агенция Интерфакс, неговият говорител Алви Каримов посочи, че "не е възможно да задържаш и репресираш онова, което просто не съществува в републиката".

Над 500 младежи от 7 града ще се включат в образователната програма "Дай старт на успеха"

http://www.cross.bg/bulgariya-programata-yspeha-1543266.html

/КРОСС/ Над 500 младежи от седем български града ще вземат участие в първото издание на образователната програма "Дай старт на успеха", която цели намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас. В тази категория са всички онези, които не продължават образованието си, не търсят работа и дори не са регистрирани в бюрата по труда. Организатори на програмата са Джуниър Ачийвмънт и Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България. След поредица съвместни проекти за създаване на по-добрa предприемаческа среда и повишаване на квалификацията на младежите, двете компании отново ще обединят усилията си за подпомагане развитието на младите хора в България. Национално изследване за подрастващите и младежите на УНИЦЕФ за България показа, че 1/5 от тях не са обхванати нито от образователната, нито от социалната и трудовата система. Това нарежда страната ни на първо място по този показател в ЕС. В най-голям риск за попадане в тази група са основно младежите в малки населени места и представителите на етническите малцинства. Данните от изследването показват, че общото между всички тях е усещането за безперспективност. Затова целта на „Дай старт на успеха" е да вдъхнови учениците за професионална реализация, така че да могат да водят пълноценен живот

Минибус с руски туристи се преобърна в Турция, около 17 души са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228556

Минибус с руски туристи се преобърна в Турция, около 17 души са ранениМинибус, превозващ туристи от Руската федерация, се е преобърнал на магистрала в Югоизточна Турция, съобщава вестник Hurriyet, предава “Фокус“. Инцидентът се е случил в участъка между Мугла и Денизли. Към момента се съобщава за около 17 пострадали. Други подробности около случилото се засега не са известни.

Царево е против провеждането на Фестивал на огъня и нестинарството в столицата

https://www.actualno.com/burgas/carevo-e-protiv-provejdaneto-na-festival-na-ogynja-i-nestinarstvoto-v-stolicata-news_611975.html

Община Царево като пазител на Нестинарския ритуал обяви категоричното си несъгласие „шоу“, свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено Нестинарство. Спазването на Нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал спазван, сл

SAP регистрира ръст във всички направления на бизнеса си в България

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/05/18/2973342_sap_registrira_rust_vuv_vsichki_napravleniia_na/?ref=rss


На специална среща с медиите днес, Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP България, представи постигнатите резултати и фокусните направления в бизнеса на компанията на местния пазар.

В началото на годината SAP откри своя нов офис в сградата на Walltopia в София Тех Парк и увеличи броя на служителите си до над 700, което показва ръста на компанията във всички направления на организацията и бизнеса в България. В основата на стратегията на компанията е платформеният...

С какъв рейтинг са стартирали трите кабинета "Борисов" (ГРАФИКА)

http://clubz.bg/54059-s_kakyv_rejting_sa_startirali_trite_kabineta_borisov_grafika

Кабинетът „Борисов 3“ започва своята работа при 32% доверие. Числото е около познатите нива от предходния мандат. Недоверието засега е на равнище от 55% и е малко по-ниско от обичайните през последните години стойности над 60%. Това дава на новия кабинет известен начален комфорт, макар и малък на фона на предишни исторически периоди.

Първият кабинет на Борисов започва през 2009 г. с много по-големи очаквания. Около месец след встъпването в длъжност - през август 2009 г., стойностите на доверие и недоверие са почти изравнени - около 40 на сто. По-сложна е ситуацията при второто правителство на Борисов, което идва на власт след краха на кабинета "Орешарски", хората са изморени и надеждите доста по-малко. Доверието е под 30%, а недоверието близо 60 на сто.

   

Данните са от Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“. Изследването е проведено между 4 и 11 май с интервюирани 819 души в цялата страна. Изследователската програма е независима от външно финансиране.

Новият парламент стартира с 24% доверие и 66% недоверие. Това са сравнително благоприятни числа – на фона на последните години. Разбира се, запазва се цялостната тенденция на подчертан негативизъм към дейността на Народното събрание. И тук по правило в началото на всяко ново управление доверието традиционно нараства, но тъй като този път липсва сериозна промяна в лицата, стойностите не показват драматични промени. Големите надежди обикновено идват и с нови лица в политиката, коментират от "Галъп интърнешънъл".

 

В началото на май 30% са оптимисти за посоката на развитие на страната, 53% са песимисти. Макар песимизмът по традиция да преобладава, като че ли през последните месеци и години има укрепване на позитивните оценки, смятат от агенцията.

Валери Симеонов обяви, че ще съди в. "Сега" заради заглавие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/18/2973358_valeri_simeonov_obiavi_che_shte_sudi_v_sega_zaradi/?ref=rss


Вицепремиерът и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов обяви, че ще съди в. "Сега" за публикуване на невярна информация. Причината е заглавието на вчерашната статия "В. Симеонов: Кой знае какви майтапчийски снимки от "Бухенвалд" имам?!". Това се разбра на извънреден брифинг, който вицепремиерът даде в Областната администрация в Бургас, предаде агенция "Фокус".

Статията е по повод снимката на вече бившия зам....

"Хари Потър" е любимата книга на 18-годишните, само Антон Дончев от българските автори е в топ 18

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228593

"Хари Потър" е любимата книга на 18-годишните, само Антон Дончев от българските автори е в топ 18"Хари Потър" е любимата книга на 18-годишните, обяви току-що главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Списъкът с 18-те книги на 18-годишните е втора част от инициативата на "24 часа" и Виваком за съставяне на списъка с незадължителна литература, която всеки един човек трябва да е прочел. Миналата година направихме класация по препоръка на

Внезапно почина музикантът Крис Корнел

http://www.mediapool.bg/vnezapno-pochina-muzikantat-kris-kornel-news264020.html

Фронтменът на легендарните групи Soundgarden и Audioslave Крис Корнел, почина внезапно в Детройт, предаде Асошиейтед прес в четвъртък. Агенцията цитира представител на музиканта, според когото смъртта му е била "внезапна и неочаквана". Корнел беше на 52-годишна възраст. Засега не се съобщават причини за смъртта му. Семейството му е пожелало разследването да бъде запазено в тайна, добавят АП и "Индипендънт". Корнел е планирал да свири на американския фестивал Rock The Range в Колумб в четвъртък, а последно се появи на сцената на 4 май заедно с колегите си от Soundgarden. Легандарната банда е основана от Корнел през 1984 г. и се разпада през 1997 г. 13 години по-късно се събра отново. Soundgarden е една от четирите култови гръндж банди заедно с Nirvana, Alice in Chains и Pearl Jam, като регистрира над 22 млн. продадени албума. През 2001 г. Корнел създава и супергрупата Audioslave, заедно с бившите членове на Rage Against The Machine Том Морело, Тим Комърфорд и Брад Уилк. Бандата се разпадна през 2007 г., за да се събере отново през януари т.г. за протестен концерт срещу встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ. Крис Корнeл е роден на 20 юли 1964 г. в Сиатъл. Освен фронтмен на Soundgarden и Audioslave, той е и създател на Temple of the Dog, която основава в почит към своя бивш съквартирант Андрю Ууд. Корнел е известен и с това, че гласът му покрива диапазон от четири октави. Той издаде и три солови албума – Euphoria Morning (1999), Carry On (2007) и Scream (2009).

Певецът Крис Корнел почина внезапно в Детройт

http://www.mediapool.bg/pevetsat-kris-kornel-pochina-vnezapno-v-detroit-news264020.html

Фронтменът на легендарните групи Soundgarden и Audioslave – Крис Корнел, почина внезапно в Детройт, предаде Асошиейтед прес в четвъртък. Агенцията цитира представител на музиканта, според когото смъртта му е била "внезапна и неочаквана". Корнел беше на 52-годишна възраст. Засега не се съобщават причини за смъртта му. Семейството му е пожелало разследването да бъде запазено в тайна, добавя АП. Корнел е планирал да свири на американския фестивал Rock The Range в Колумб в четвъртък, а последно се появи на сцената на 4 май заедно с колегите си от Soundgarden. Крис Корнeл е роден на 20 юли 1964 г. в Сиатъл. Освен фронтмен на Soundgarden и Audioslave, той е и създател на Temple of the Dog, която основава в почит към своя бивш съквартирант Андрю Ууд. Известен е и с това, че гласът му покрива диапазон от четири октави. Крис Корнел издаде и три солови албума – Euphoria Morning (1999), Carry On (2007) и Scream (2009).

Почина Крис Корнел от "Саундгардън" и "Аудиослейв"

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/05/18/2973339_pochina_kris_kornel_ot_saundgardun_i_audiosleiv/?ref=rss


Вокалистът на "Саундгардън" (Soundgarden) и "Аудиослейв" (Audioslave) Крис Корнел почина на 52 години, съобщи британският таблод "Мирър".

Агентът му нарече смъртта на Корнел "внезапна и неочаквана" и заяви, че семейството му е в шок. Все още не са известни причините.

Корнел почина часове след последния си концерт, който бе снощи в Детройт. Част от него можете да видите във видеото.

Безплатни прегледи при ендокринолог с ехография на щитовидна жлеза в УМБАЛ „Софиямед“ по случай Международната тиреоидна седмица

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6228594

Безплатни прегледи при ендокринолог с ехография на щитовидна жлеза в УМБАЛ „Софиямед“ по случай Международната тиреоидна седмицаНа 25 май отбелязваме Световния ден за борба с болестите на щитовидната жлеза. Тогава стартира и Международната тиреоидна седмица. По този повод УМБАЛ „Софиямед“ обявява безплатни консултативни прегледи от ендокринолог с ехография на щитовидна жлеза. Консултациите ще се извършват в Блок 2 на УМБАЛ „Софиямед“ (ул.

Проф. Анелия Клисарова: БАН е прозорецът към европейската и световната наука

http://www.cross.bg/klisarova-prof-prof-1543265.html

/КРОСС/ БАН е национален научен център със стратегическа, решаваща роля в процеса на изграждане на обществото на знанието. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" проф. Анелия Клисарова по време на дебатите по отчета на дейността на БАН за 2015 г. и 2016 г. По думите ѝ това общество на знанието е свързано с икономическия, социалния и културния ни живот. „Всички сме убедени, че БАН играе основна роля в това. БАН е прозорецът към европейската и световната наука", коментира проф. Клисарова. По думите ѝ БАН е решаващ фактор за запазване на националната ни идентичност и гордост. „От представените данни около 60% от бюджета на БАН се формира от собствени приходи. Това означава, че за всеки лев, който дава държавата на БАН, около 0.60-0.70 лв. придовнасят учените от БАН", заяви проф. Клисарова. Тя обясни, че от друга страна има положителна тенденция и това е връзката на БАН с бизнеса. „В момента 34% или една трета от собствените приходи на БАН са от връзки с бизнеса, индустрията, което показва и практичната насоченост на учените към създаването на така наречения научен продукт", обясни проф. Клисарова. „Кой е най-големият проблем - това е недофинансирането на системата на научни изследвания в нашата страна", каза тя и добави, че това води и до проблем със статута на българските учени. Проф

Илюзия или реалност с мравки?

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6223635

Илюзия или реалност с мравки?Мравките се славят като добре организирани и трудолюбиви насекоми, но мнозина изпитват неприязън към тях. Германската художничка Евелин Браклоу обаче е силно очарована от тях по време на една разходка в парка. Тогава вижда върху парче от счупена порцеланова чиния стройната колона от мравки, която събира миниатюрни остатъци от храна.

Ердоган: Ако сирийските кюрди нападнат, отвръщаме без да питаме никого

https://www.actualno.com/asia/erdogan-ako-sirijskite-kurdi-napadnat-otvryshtame-bez-da-pitame-nikogo-news_611974.html

По време на посещението си в САЩ президентът на Турция Ердоган е предупредил американския си колега, че в случай на нападение от страна на сирийските кюрди, Анкара ще действа „без да пита никого“. Това каза самият той пред медиите в турското посолство. „Заявихме им

Йотова: 15 млн. души по целия свят говорят и ползват български език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228531

Йотова: 15 млн. души по целия свят говорят и ползват български език"15 млн. души по целия свят говорят и ползват български език. Половината са в родината, а другите - в други държави." Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на Националния форум на българите от балканските страни „Мисия - наследство“, предаде "Фокус". „Миналото на България е нейното бъдеще,

Слабата оценка на БСП за служебния кабинет е оценка и за президента

http://pogled.info/bulgarski/slabata-otsenka-na-bsp-za-sluzhebniya-kabinet-e-otsenka-i-za-prezidenta.85907

/Поглед.инфо/ Прокламираната от соцпартията смесена изборна система не е спасение за България, казва бившият председател на социалистическата партия Михаил Миков

За Патриотите нацистките поздрави са грешки на растежа

http://pogled.info/bulgarski/za-patriotite-natsistkite-pozdravi-sa-greshki-na-rastezha.85908

/Поглед.инфо/ За нас няма проблем, скандал или драма, Валери Симеонов остава в изпълнителната власт. Това заяви пред журналисти депутатът от Обединени патриоти (ОП) Борис Ячев.

Тя цял живот е била в клетка в мазе и сега срещна света

https://vesti.bg/lyubopitno/tia-cial-zhivot-e-bila-v-kletka-v-maze-i-sega-sreshtna-sveta-6069283

"Тя не знаеше какво е слънце, не знаеше какво е трева. Беше ужасена, когато за първи път се сблъска с това", разказва Бренда Торторео - жената, която приютява мъничката Биби

Как трябва да изглежда идеалният лидер?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-triabva-da-izglezhda-idealniiat-lider-2024363

Ново проучване доказа, че идеалният лидер прилича на последователите или подчинените си по външен вид, предаде агенция ЮПИ.

Учените от университета в Ексетър и университета на Брадфорд, Великобритания, поискаха от до

Пенка Калинкова: Освобождаването на Манол Пейков е грешка, която трябва да се поправи

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/penka-kalinkova-osvobozhdavaneto-na-manol-pejkov-e-greshka-koiato-triabva-da-se-popravi-2024365

Пенка Калинкова, член на УС на фондация „Пловдив 2019“ заяви пред Дарик, че освобождаването на издателя Манол Пейков от съвета е грешка.

„Бързо и без да бъде потърсен коментар от членовете на УС на "Пловдив 2019" е освободен като член на съвета издателят и преводач Манол Пейков. Той

Лекари се борят за живота на оцелелия в стрелбата в столицата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekari-se-boriat-za-zhivota-na-oceleliia-v-strelbata-v-stolicata-2024362

35-годишен е тежкораненият мъж, който оцеля при стрелбата тази сутрин до офис в столичния кв. "Витоша".
 
Двама у

Двама убити и един тежко ранен при стрелба в София (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-ubiti-i-edin-tezhko-ranen-pri-strelba-v-sofiia-snimki-2024315

Двойно убийство в столичния квартал ,,Витоша". Сигнал за стрелба в сграда в квартала е подаден малко преди 10.30 часа.

Престъплението е извършено в офис на строителна фирма на ул. "Ради Радев".

[img wi

17-годишен преби момиче в Бургас и заплаши да го убие

http://www.mediapool.bg/17-godishen-prebi-momiche-v-burgas-i-zaplashi-da-go-ubie-news264019.html

17-годишен младеж преби и заплаши, че ще убие година по-малко момиче, съобщи Дарик радио в четвъртък. Агресивният младеж е задържан от полицията, а при проверката му униформените открили у него 40-сантиметров нож. Констатирано било, че той е пребил девойката и я е заплашил с убийство. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Първото заседание на новия състав на Надзорния съвет на НОИ ще бъде 22 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228572

Първото заседание на новия състав на Надзорния съвет на НОИ ще бъде 22 майПървото заседание на новия състав на Надзорния състав на Националния осигурителен институт ще се състои на 22 май, съобщиха от пресцентъра на НОИ. В съобщението се припомня, че с решение на Министерския съвет от вчера е променен съставът на Надзорния съвет на НОИ. За представители на държавата в ръководния орган на институцията са определени

Здравната каса отпуснала 20% по-малко направления на личните лекари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228558

Здравната каса отпуснала 20% по-малко  направления на личните лекариЗдравната каса е отпуснала през този месец около 20 процента по-­малко направления на личните лекари. Това обяви пред БНР заместник­-председателят на Българския лекарски съюз д­-р Галинка Павлова. По думите ѝ заради това намерение пациентите няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания.

Ева Майдел: Още една бариера пред българските потребители пада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228522

Ева Майдел: Още една бариера пред българските потребители пада"Спазих обещанието си пред българските потребители - от 2018-та година ще падне още една онлайн бариера пред тях. Само след няколко месеца ще ползваме абонаментите си за онлайн книги, музика, филми, спортни предавания и др., където и да пътуваме в ЕС. Това е категорична победа за потребителите.", заяви българският евродепутат Ева Майдел от

Магистратите подкрепиха новата електронна система за избор на членове на ВСС

https://www.actualno.com/society/magistratite-podkrepiha-novata-elektronna-sistema-za-izbor-na-chlenove-na-vss-news_611972.html

Магистратската общност изрази категорична позиция изборът на новия състав на Висшия съдебен съвет да е предимно чрез електронно дистанционно гласуване. Това става ясно от подадените заявления на съдии, прокурори и следователи, публикувани на сайта на ВСС. За първи път ма

Данаил Кирилов обвини Манолова за големите правомощия на частните съдебни изпълнители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/18/2973322_danail_kirilov_obvini_manolova_za_golemite/?ref=rss


Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов обяви пред Би Ти Ви, че омбудсманът Мая Манолова е позволила частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да имат толкова големи правомощия. По думите му тя е участвала в екипа, който през 2006 г. написал нов Граждански процесуален кодекс (ГПК), в който се появило т.нар. заповедно производство.

"Редно е да има доблестта да каже, че е сгрешила навремето. До 2006 г. имаше свръхзащита на длъжника, но от тази крайност...

54 екипажа пристигат във Варна за 48-ото рали „България"

http://www.moreto.net/novini.php?n=351519

За втора поредна година рали „България" ще се проведе във Варна и околностите на града. Церемониалният старт ще бъде даден утре -19 май, от 20:30 часа пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично" в центъра на морската столица, научи Moreto.

Край на институтите на прехода

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6227801

Край на институтите на преходаБезкрайната реституция на земеделска земя се превръща в мина под собствеността Крайно време е да сложим край на онези институти, свързани с прехода - така наречената приватизация, реституцията, всички тези революционни законодателства от 90-те години, които вече са изживели времето си. Добре е да се премахват, защото създават известни рискове.

Парламентът ще разгледа отчетите на БАН за 2015 и 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228561

Парламентът ще разгледа отчетите на БАН за 2015 и 2016 г.Парламентът ще разгледа Годишните отчети за дейността на Българската академия на науките /БАН/ за 2015 г. и за 2016 г. Това е единствената точка в дневния ред на депутатите за днес, предаде БТА. В началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Димитър Главчев съобщи, че вносителите на промените в Закона за опазване на

Спад на индексите и от двете страни на Атлантика

http://econ.bg/Новини/Спад-на-индексите-и-от-двете-страни-на-Атлантика_l.a_i.742789_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 17 май с понижения, пише "Блумбърг". Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,34%. Германският...

Разсадени са над 70% от предвидените за новата реколта площи с тютюн в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228499

Разсадени са над 70% от предвидените за новата реколта площи с тютюн в странатаРазсадени са над 70 на сто от предвидените за новата реколта площи с тютюн в страната, съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, предаде БТА. Благоприятните климатични условия през първата половина на май, характерни с нормална почвена и атмосферна влага и средни за сезона температури,

Трикилометрово нефтено петно замърси Дунав край Козлодуй

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228552

Трикилометрово нефтено петно замърси Дунав край КозлодуйПо сигнал на гранични полицаи регионална инспекция по околната среда и водите във Враца и басейновата дирекция за дунавския район провериха Дунав край Козлодуй за плуващо по реката нефтено петно. Екип от специалисти извършил оглед по реката , при който било установено наличието на нефтено петно с ширина около 300 м.

ДПС: Патриотите незабавно да излязат от властта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228545

ДПС: Патриотите незабавно да излязат от власттаПатриотите незабавно да излязат от властта. Това поиска зам.-шефът на ПГ на ДПС Хамид Хамид. "Ние имаме прекрасни отношения с държавата Израел и всички евреи по света, гордеем се с това, което сме направили за евреите, хвалим се постоянно. И някаква дебелашка шега вкарва държавата в неудобна позиция", обясни Хамид. Отстраняването на един зам.

Почина певецът Крис Корнел

http://offnews.bg/news/n_1/n_655876.html

Фронтменът на Audioslave и Soundgarden Крис Корнел е починал днес на 52-годишна възраст, съобщават световните агенции. Информацията е потвърдена от представители на музиканта, като уточняват, че Корнел си е отишъл от този свят в сряда вечерта в Детройт, САЩ. Мениджърът на Корнел Брайън Бъмбери заяви, че смъртта на певеца е "ненадейна и неочаквана", а семейството на музиканта е в шок. В изявлението се казва още, че причините за смъртта ще бъдат тепърва уточнявани. Крис Корнел посети България преди година. Той изнесе фантастичен концерт в Античния театър в Пловдив на 10 май 2016-та и зарадва феновете си у нас с най-доброто и най-обичаното от неговото творчество.

17-годишен преби и заплаши с убийство по-малко момиче

http://www.cross.bg/mladezh-godishen-momiche-1543263.html

/КРОСС/ 17-годишен младеж преби и заплаши, че ще убие по-малко момиче. Случаят е от Бургас, където очевидци сигнализирали органите на реда за свадата. Агресивният младеж е задържан от полицията, а при проверка униформените се натъкнали в него на 40-сантиметров нож. Констатирано било, че той е пребил девойката и я е заплашил с убийство. По случая е образувано бързо полицейско производство.  

60% от французите одобряват състава на новото правителство

http://www.cross.bg/novoto-pravitelstvo-sustava-1543264.html

/КРОСС/ Над 60 процента от французите са доволни от състава на новото правителство на Франция, показва допитване до общественото мнение, извършено от социологическата агенция Елаб, съобщава БНТ. Според анкетата 54 процента от анкетираните смятат също, че новото правителство ще работи ефикасно. Вчера новият френски премиер Едуар Филип обяви състава на кабинета си. В него има 18 министри и 4 държавни секретари, тоест общо 22 души, като 11 са мъже и 11 са жени. Днес е първото заседание на кабинета.  

Борисов: Още милиард и половина ще влязат в хазната от борбата с контрабандата (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228532

Борисов: Още милиард и половина ще влязат в хазната от борбата с контрабандата (видео)"Българското общество очаква от нас още по-добри резултати. Ще работим на максимум, изпълняваме и ще изпълним това, което сме обещали. Бopбaта c ?oнтpaбaндaтa ще продължи бeзaпeлaциoнно. В това уверих и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България по време на връчването на годишните им награди снощи".

50% от книгите, които 18-годишните избират са класика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228540

50% от книгите, които 18-годишните избират са класика"Поздравявам децата за техния избор, от който съм впечатлена. 50 % от 18-те книги са класика - това което съм чела аз, ние и родителите ни". Това сподели  Веселка Вуткова, предсатвител на "Виваком", при представяне на резултатите от съвместната инициатива "18 книги на 18-годишните" на в. "24 часа" и "Виваком".

"Кливланд" и Леброн Джеймс продължават наказателната си акция в Източната конференция

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/18/2973303_klivland_i_lebron_djeims_produljavat_nakazatelnata_si/?ref=rss


Шампионът "Кливланд кавалиърс" спечели убедителна победа със 117:104 при гостуването на "Бостън селтикс" в първия мач от финала на Източната конференция. "Кавалерите" записаха девети последователен успех и продължават без загуба от началото на плейофите в Националната баскетболна асоциация (НБА).

Леброн Джеймс направи поредното си впечатляващо представяне в директните елиминации, Кевин Лав изигра най-резултатния плейофен мач в кариерата си, а...

Борисов: Всичко е в ръцете на политическата класа на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228496

Борисов: Всичко е в ръцете на политическата класа на Македония"Сега всичко е в ръцете на политическата класа на Македония", заяви премиерът Бойко Борисов пред TV+ по повод връчения от президента на Македония Георге Иванов мандат за съставяне на правителство, на лидера на Социалдемократическия съюз Зоран Заев. "В момента, в който имат правителство ще направим двустранна среща с колегите от Македония,

Три минути срамота

http://offnews.bg/news/n_1/n_655871.html

Изгледах с широко отворени очи клипа с нападението над възрастната жена от младия мъж, за когото се твърди, че има психично разстойство. Официалното видео от инцидента, разпространено до медиите, е с продължителност 3 минути и 18 секунди. Но този текст не е за нападателя, а за хората, станали свидетели на това престъпление и техните реакции или по-скоро липсата на такива. Тези три минути, всъщност, красноречиво показват в какво страшно нещо се е превърнало нашето общество. Изгледах внимателно всеки кадър и се ужасих от това как някои хора реагират на едно престъпление, което се извършва пред очите им и как в резултат на поведението им то би могло да завърши с убийство. Първите 30 секунди преди нападението виждаме свидетелите на тази драма на спирката – няколко жени и един мъж, който стои с цигара в ръка. На преден план пред уличната камера стои млада жена с дълга коса, със слънчеви очила и закуска в ръка. Престъплението се случва на 30-ата секунда, когато психарят ритва възрастната жена в гръб и тя изхвърчава на паважа до бордюра пред пушещия мъж. През следващите седем секунди се случва следното – младата жена отскача възможно най-далеч от случващото се и продължава на наблюдава, докато си яде невъзмутимо закуската, пушещият (млад или на средна възраст – от камерата не се вижда добре) е единственият мъж наоколо и е на по-малко от два метра до падналата жена. Той не помръдва от мястото си. Гледа жертвата със същото безразличие, както дамата, дъвчеща закуската си отстрани. През тези седем секунди престъпникът отново се появява в кадър и тръгва към падналата жена. Мъжът не помръдва. Останалите жени близо до жертвата (явно в шок) не реагират, тогава към престъпника се приближава уверено една възрастна жена, натоварена с торби и той отстъпва. Всъщност, това бе единствената личност, която се опитва да защити жертвата от агресията. Престъпникът отново излиза от кадър, младата жена продължава да стои настрани и да дъвче спокойно закуската си, наблюдавайки случката, пушещият мъж продължава да пуши безучастно и обръща гръб на падналата жена, която две други жени се опитват да изправят на крака. Автобусът на пушещия идва и той спокойно се качва в него. Автобусът потегля. Минали са минута и петнадесет секунди от инцидента. Никой от свидетелите - помагачите и зяпачите още не си е извадил телефона да се обади на полицията или да снима случващото се. Девойката продължава да наблюдава жените отстрани, спокойно преживяйки закуската си. В кадър отново влиза престъпникът – и започва да размахва заплашително ръка към възрастната жена. Същата жена с торбите и белия шлифер уверено застава отново пред потърпевшата, за да я защити. Мъжът се оттегля – влиза и излиза от кадър – снове нервно на спирката, но не се доближава до жените. Минута и половина след началото на индицента идва следващият автобус и абсолютно всички от спирката се качват в него, преживящата закуската си, престъпникът и останалите жени, оставяйки наранената възрастна жена изправена сама на спирката. Още никой не се е обадил по телефона на 112! Преди да потегли автобусът, пострадалата жена се срутва на плочките – неспособна да се задържи на крака. Минали са две минути от инцидента. Автобусът отваря врати и трите жени отново слизат от него и се скупчват около лежащата на земята. Към тях дотичва и една нова жена с дете. Всички започват да помагат да вдигнат пострадалата и я слагат да седне. Новата жена вади телефона си и вероятно се обажда на полицията - 2 минути и 40 секунди след началото на инцидента. Ненормалният мъж отнова слиза от автобуса, върти се навън няколко секунди и пак се качва в него и автобусът потегля три минути след инцидента (не е известно дали някой е предупредил, че агресивен мъж се качва в автобус пълен хора). Клипът завършва със скупчените жени до жертвата. Има две шокиращи неща в това видео, освен самото престъпление – абсолютното безразличие на пушещия мъж, който не прави абсолютно никакво усилие да помогне нито на жертвата нито да предотврати психопата да нападне жената отново. Ужасяващото е, че той спокойно влиза в автобуса си, без да алармира дори хората в него (най-вече другите мъже), че има агресивен индивид на спирката, който представлява опасност за живота на жените, останали на спирката. Хората от неговия автобус така и не разбират какво се случва на спирката, когато той потегля. Необяснимо е защо всички се качват във втория автобус – в който влиза и психопатът, оставяйки пострадалата жена сама на спирката... Необяснимо е защо никой не се обажда веднага по телефона на полицията. И е ужасно необяснимо поведението на младата жена, която невъзмутимо преживя закуската си през цялото време, наблюдавайки сцената отстрани. Необяснима е нулевата им реакция. Необяснима е тяхната невъзмутимост и безразличие към това, което става пред очите им и липсата на каквато и да е човешка емоция... Това е ужасно плашещо. То е толкова страшно, колкото и самото престъпление. Линк към клипа: https://www.facebook.com/322210134547477/videos/1108673262567823/

Бела Хадид показа бельото си на червения килим в Кан (снимки)

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/bela-hadid-pokaza-belioto-si-na-cherveniia-kilim-v-kan-snimki-6069279

Кинофестивалът в Кан започна с прожекция на френската драма "Привиденията на Исмаел" с участието на две от най-известните френски актриси

Дръзки тоалети и много блясък на червения килим в Кан

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/dryzki-toaleti-i-mnogo-bliasyk-na-cherveniia-kilim-v-kan-6069279

Кинофестивалът в Кан започна с прожекция на френската драма "Привиденията на Исмаел" с участието на две от най-известните френски актриси

Илияна Йотова: 15 млн. души по света използват български език

http://www.cross.bg/iiotova-durzhavi-vitzeprezidentut-1543262.html

/КРОСС/ 15 млн. души по целия свят говорят и ползват български език. Половината са в родината, а другите - в други държави. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на Националния форум на българите от балканските страни „Мисия - наследство", предава Агенция „Фокус". „Миналото на България е нейното бъдеще, а мисията ни като българи е да заинтересоваме колкото може повече хора по света с нашата култура", посочи тя. По думите ѝ българите стоят в основата на европейската цивилизация. „През нашите земи са преминали 7 цивилизации. Всяка от тях е оставила по нещо свое", каза Йотова. „Редно е да се замисляме често какво представлява земята българска. Ние сме представители на една от трите най-могъщи държави в Европа. Създадена през 681 г. като отпечатък на съюза между славяни и прабългари", припомни вицепрезидентът. Според нея силата на българското слово и духовност се оказва по-силно от войните и робството, познати по нашите земи. „Една малка книга, написана от ръката на един монах направи нещо велико. Нямаше как да има въстания, нямаше как Европа да види съдбата на поробените славяни, ако ги нямаше първите духовни апостоли", посочи вицепрезидентът и добави, че ние сме наследници на героичните времена на будителите. „Няма значение къде живеем, ние сме едно, един народ

Как изглеждаха звездите на червения килим в Кан

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kak-izglezhdaha-zvezdite-na-cherveniia-kilim-v-kan-6069279

Кинофестивалът в Кан започна с прожекция на френската драма "Привиденията на Исмаел" с участието на две от най-известните френски актриси

Макрон се срещна с Туск и заяви, че разчита на него за реформата на ЕС

http://www.mediapool.bg/makron-se-sreshtna-s-tusk-i-zayavi-che-razchita-na-nego-za-reformata-na-es-news264018.html

Френският президент Еманюел Макрон прие в сряда вечерта на вечеря в Елисейския дворец председателя на Европейския съвет Доналд Туск и заяви, че разчита на него, за да даде още по-голям тласък на реформирането на Европейския съюз (ЕС), предаде Франс прес. "Ролята на Съвета е решаваща. Искам да заявя тук, че за мен Европейският съвет е много важен. Искам да работя с европейските институции и да дам своя принос в европейските дела", каза Макрон пред журналисти, посрещайки своя гост. "Разчитам много на президента Туск и на ръководната му роля, за да придаде още по-голяма сила на реформите и на европейската амбиция. Вие имахте куража и дързостта през тази предизборна кампания да отстоявате ценностите на Европа, ценностите, които отстоявам и аз", добави новият френският президент. "Европа има нужда от вашата енергия и въображение", заяви в отговор председателят на Европейския съвет. "Когато говоря за Европа, мисля не за институциите или за бюрокрацията, а за милионите европейци, които виждат във вашата победа знак за надежда. Надежда, че Европа е закрила и че гледа към бъдещето", добави Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Икономист: Mинималната работна заплата трябва да се определя от количеството и качеството на труда за отделните браншове

http://www.moreto.net/novini.php?n=351513

Mинималната работна заплата трябва да се определя от количеството и качеството на труда за отделните браншове. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев по повод заложеното поетапно увеличение на минималната заплата с по 50 левa в следващите 3 години.

Не ви ли е поне малко срам от тези, които ни управляват?

http://clubz.bg/54058-ne_vi_li_e_pone_malko_sram_ot_tezi_koito_ni_upravlqvat

Не е проблем, че човек прави кретенска снимка. Случва се. Проблем е, че я качва онлайн да се похвали.

Не е и чак проблем, че човек се хвали с кретенска снимка. Случва се. Проблем е, че иска да бъде зам.министър.

Не е и чак проблем, че иска да бъде зам.министър. Случва се. Проблем е, че не разбира, че не е достоен за подобен пост.

Не е и чак проблем, че не разбира, че не е достоен за подобен пост. Случва се. Проблем е, че не знае как да се извини.

Не е и чак проблем, че не знае как да се извини. Случва се. Проблем е, че се извинява на правителството. Явно това му е най-важното.

Не е и чак проблем, че се извинява на правителството. Случва се. Проблем е, че шефът му, вице-премиер, се опитва да оневини собствения си кадър с дебелашки шеги. За Бухенвалд.

Не е и чак проблем, че вице-премиер се опитва да оневини собствен кадър с дебелашки шеги. Случва се. Проблем е, че самият вице-премиер дава пример с недопустимо поведение. Като рита бабички по границата. А ние се чудим защо млади мъже ритат жени на обществени места.

Не е и чак проблем, че вице-премиер дава пример с недопустимо поведение. Случва се. Проблем е, че се опитва да се измъкне с лафове, че всички правели така.

Не е и чак проблем, че вице-премиер се опитва да се измъкне с лафове, че всички правели така. Случва се. Проблем е, че премиерът толерира подобно поведение.

Не е и чак проблем, че премиерът толерира подобно поведение. Случва се. Проблем е, че за премиера това вече е практика. Да не забравим, че сегашният министър на правосъдието, a.k.a. Грешката Цачева, през предизборната кампания повтаряше, че едно време всички сме били комунисти.

Не е и чак проблем, че за премиера това вече е практика. Случва се. Проблем е, че това е цялостният му стил на управление.

Не е и чак проблем, че това е цялостният му стил на управление. Случва се. Проблем е, че съсипва всички институции, централизира власт и постепенно ни омотава в заклинания за стабилност. Да не говорим за бюджети, обществени поръчки и подобни.

Не е и чак проблем, че съсипва всички институции, централизира власт и постепенно ни омотава в заклинания за стабилност. Случва се. Проблем е, че ни лъже, че няма друг начин на управление.

Не е и чак проблем, че ни лъже, че няма друг начин на управление. Случва се. Проблем е, че много хора му вярват, че няма друг стил на управление.

Не е и чак проблем, че много хора му вярват, че няма друг стил на управление. Случва се. Проблем е, че продължават да го преизбират.

Не е и чак проблем, че продължават да го преизбират. Случва се. Проблем е, че хората се чудят защо нещата не вървят както в другите страни.

Не е и чак проблем, че хората се чудят защо нещата не вървят както в другите страни. Случва се. Проблем е, че хората не искат да се поучат от грешките си, да вземат нещата и отговорността в ръцете си и да изберат политици, от които няма да ни е срам.

Та, с просто транзитивно правило:

Не е проблем, че човек прави кретенска снимка. Случва се. Проблем е, че хората не искат да се поучат от грешките си, да вземат нещата и отговорността в ръцете си и да изберат политици, от които няма да ни е срам.

Q.E.D.

P.S. Не ви ли е поне малко срам от тези, които ни управляват в момента?

Коментарът е от профила на Любомир Аламанов във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Доларът се намира под натиск

http://econ.bg/Новини/Доларът-се-намира-под-натиск_l.a_i.742788_at.1.html

Дoлapът ce ĸoлeбae oĸoлo шecтмeceчнo дънo cпpямo ĸoшницaтa oт 6-нe ocнoвни вaлyти ĸoнĸypeнти нa фoнa нa изocтpящaтa ce пoлитичecĸa ĸpизa в CAЩ. ...

Пламен Бейков и Божена Петрова представят „Шостакович – Послеслов“

//dariknews.bg/regioni/ruse/plamen-bejkov-i-bozhena-petrova-predstaviat-shostakovich-posleslov-2024355

Пламен Бейков – бас и Божена Петрова – пиано ще представят тази вечер камерния концерт „Шостакович – Послеслов“, който съдържа последните песни на Дмитрий Шостакович. Концертната програма беше представена на 25 ноември 2016 година в Москва в концертната зала на Музея на Ф.Шаляпин. Програмата е по

Какви правомощия има специалният прокурор в САЩ

//dariknews.bg/novini/komentar/kakvi-pravomoshtiia-ima-specialniiat-prokuror-v-sasht-2024356

В политическо-съдебните битки в САЩ твърде рядко се прибягва до специален прокурор, който е суперследовател с широки правомощия и засилена независимост, пише агенция Франс прес.

В атмосфера, отровена от подозрения за натиск от Белия дом, заместник ми

Поредна доза "Бурунданга" в театъра

//dariknews.bg/regioni/ruse/poredna-doza-burundanga-v-teatyra-2024357

През пролетта хората се опияняват затова и майската доза бурунданга ще бъде дадена тази вечер -18.05., от 19 ч., в Камерна зала "Слави Шкаров". Заповядайте да вкусите от коктейла, канят от театъра. БУРУНДАНГА от Жорди Галсеран Превод: Нева Мичева Режисьор – Ивайло Нен

Ученичка от Математическата гимназия е млад кмет за един ден в Ловеч

//dariknews.bg/regioni/pleven/uchenichka-ot-matematicheskata-gimnaziia-e-mlad-kmet-za-edin-den-v-lovech-2024360

17-годишната Ирина Валентинова, ученичка от Профилираната природо-математическа гимназия (ППМГ) в Ловеч, е млад кмет за един ден, съобщават от пресцентъра на администрацията. Останалите ръководни постове на председател на общинския съвет, зам.-кметове и секретар на общината също бяха изпълнявани от

Шоуто преди шампионския мач на Лудогорец с ЦСКА-София започва в 18,00 ч.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/shouto-predi-shampionskiia-mach-na-ludogorec-s-cska-sofiia-zapochva-v-1800-ch-2024361

С демонстративен мач между "Отбора на сърцето" и сборен тим на Лудогорец All stars започва шоуто преди шампионския двубой на "орлите" с ЦСКА-София в събота (20 май), след който футболисти и треньори ще получат купата и златните медали за шестата поредна титла. Това съобщава клубният сайт. Точно в 1

Двама убити и един тежко ранен при стрелба в столичен квартал (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-ubiti-i-edin-tezhko-ranen-pri-strelba-v-stolichen-kvartal-snimki-2024315

Двойно убийство в столичния квартал ,,Витоша". Сигнал за стрелба в сграда в квартала е подаден малко преди 10.30 часа.

Престъплението е извършено в офис на строителна фирма на ул. "Ради Радев".

[img wi

Канада подготвя закон, който може влоши отношенията с Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228486

Канада подготвя закон, който може влоши отношенията с РусияМинистърът на външните работи на Канада съобщи, че правителството подкрепя проект на закон, който да допълни и разшири разпоредбите на съществуващия закон за налагане на санкции на нарушителите на правата на човека, съобщи БТА. Пред парламента външната министърка Кристия Фрийланд каза, че новият закон ще позволи на Отава да запорира авоари и

В неделя "Акве калиде" се превръща в зона за спорт

http://www.cross.bg/sport-akve-tenis-1543261.html

/КРОСС/ Туристически комплекс "Акве калиде" предлага на своите посетители нови възможности за релакс и забавление. В комплекса вече са оформени три зони за спорт. Напълно безплатно, всички които искат да прекарат приятно свободното си време, могат да практикуват тенис на маса, футбол на малки вратички и бадминтон. Тази неделя - 21 май "Акве калиде" се превръща в атрактивна зона за спорт. Професионалистите от Детски футболен клуб "Звездичка", Спортен клуб "Бадминтон-Бургас" и Спортен клуб за тенис на маса за ветерани, ще покажат на всички посетители интересни техники, и ще направят атрактивни демонстрации на практикуваните от тях видове спорт. След това малки и големи ще могат да се включат в мини турнири срещу професионалстите, като покажат своите спортни възможност. Началният час на събитието е 10,30 часа, като последователността на представяне на различните видове спорт зависи от метеорологичните условия, тъй като за практикуването на бадминтон и тенис на маса е от голямо значение силата и посоката на вятъра.  

Над 60% от французите са доволни от състава на новото правителство на Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228502

Над 60% от французите са доволни от състава на новото правителство на ФранцияНад 60 процента от французите са доволни от състава на новото правителство на Франция, показва допитване до общественото мнение, извършено от социологическата агенция Елаб за телевизия Бе Еф Ем Те Ве, предаде БТА.  Според анкетата 54 процента от анкетираните смятат също, че новото правителство ще работи ефикасно.

Шеф на агенция в министерство също се снимал с нацистки поздрав

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228490

Шеф на агенция в министерство също се снимал с нацистки поздравСлед случая с принудения да напусне поста си заради нацистки поздрав зам.-министър Павел Тенев в социалните мрежи отново изплува снимка на подобен случай отпреди три години, съобщи Канал 3. През 2014 г. за втория кабинет на Бойко Борисов от Патриотичния фронт са опитали да прокарат за зам.-министър в министерството на отбраната Иво Антонов.

"Техномаркет" срещу "Глориент": как магазин в Сандански се оказа "златен"

http://clubz.bg/54057-tehnomarket_sreshtu_glorient_kak_magazin_v_sandanski_se_okaza_zlaten

Направо златен се оказа магазин в Сандански, принадлежал на „Техномаркет“, продаден през 2006 г. на „Глориент“ и препродаден през 2015 г. на „Технополис“.

Така излезе от оценка на вещо лице, изслушана по поредното дело от сагата между контролирания от Делян Пеевски „Техномаркет“ и дружеството с международни инвеститори „Глориент“. Конкретният процес се води в окръжния съд в Благоевград, а съдия е Петър Узунов, брат на представляващия ВСС Димитър Узунов, пише "Де факто".

Както Клуб Z е писал многократно, двете фирми водят десетки дела и контрадела - "Глориент" опитва да си събере наемите, които веригата спря да им плаща, откакто в началото на 2016 г. бе изсветлена като част то порфейла на ДПС депутата. Тактиката на "Техномаркет" пък е да оспорва покупко-продажбите от 2006 г., когато терените са станали собственост на фонда.

В този процес, заведен от „Техномаркет“, се искаше именно да се обяви за нищожна продажбата на магазина на „Глориент“ преди повече от 10 г. Адвокатите на веригата настояваха в същото дело да се прогласи нищожност и на последвалата сделка със сегашния собственик „Технополис“, но съдия Узунов отказа – „Технополис“ не е страна по договора от 2006 г., да си се съдят с тях отделно.

Нещо повече – не само в Сандански, но и в Бургас, Варна и Божурище веригата на Пеевски съди „Глориент“ за магазини, които вече са продадени на друг без никакви обструкции от наемателя им.

Колко струва земята?

На второто поред заседание по казуса „Сандански“ звездата безспорно бе вещото лице Христо Георгиев, строителен инженер, оценявал дали продажбата през 2006 г. е била по пазарни цени („Техномаркет“ претендира за  нищожност "заради нарушение на добрите нрави", позовавайки се и на продажната цена).

Самото заключение не бе изчетено в залата, но от зададените въпроси и получените отговори излизат сериозни разлики между оценките на вещото лице, Министерския съвет и цените в договора за строителство на магазина в Сандански. Той, както и други обекти, е вдигнат през 2005 г.

Така например според експерта пазарната цена на парцела през 2006 г. е била 18 лв. на кв. м, като се позовава на справки в агенции за недвижими имоти в Сандански - че квадратният метър на урегулирани поземлени имоти (УПИ) тогава вървял между 15 и 20 лв. В същото време в решение на МС от 2012 г. за отчуждаване на част от терена е определена цена от 4,18 лв. на кв. м.

След серия въпроси от адвоката на „Глориент“ Ангел Ганев, включително може ли през 2006 г. квадратният метър да е 18 лв., а през 2012 г. да е „поевтинял“ до 4,18 лв.  експертът Христо Георгиев обяви, че не се е запознавал с въпросното решение на МС, понеже било от друга година.

Не може да даде сравнителни данни за 2006 г. за продажбите от ползваните от него агенции за недвижими имоти, защото те не му разрешавали да изнася информация. Не е правил сравнения и с цените по сделки от същата година в Агенцията по вписванията, понеже „обикновено вписванията са по данъчна оценка и се изкривяват“. Не е правил отбив от цената заради „доброто местоположение на имота до Е-79“, нито е намалявал оценката с коефициент на застроеност.

А сградата?

Драстични разлики бяха налични и в оценката на сградата (въпросния магазин). Експертът е дал цена от 765 лв. на кв.м, друга приложена в делото оценка е за 590 лв. на кв. м, а по договора за строителство тя е 450 лв. на кв.м. Договорът бе представен от защитата на „Глориент“ пред съда, но ще се изчаква запознаването на „Техномаркет“ с него. Вещото лице Георгиев също не бил запознат.

За това пък експертът обяви, че колегата, дал оценка от 590 лв. на квадрат приел, че е било налице „стандартно изпълнение“. А, според него, ставало дума за „изпълнение за подобрен вид сграда“ и използвал средни стойности от списание „Строителен надзор“.

Отчел обща амортизация на сградата за една година, но други отбивки за експлоатацията й не е правил. Заключи: „Не смятам, че е трябвало да се ликвидира този актив, той е бил печеливш, но това е друга работа“ (със сигурност не е предмет на експертизата – б.р.). Адвокатите на „Техномаркет“ Гено Андреев и Цветемир Сандулов реагираха с усмивки.

Накрая се оказа, че и оценката на наемната цена за обекта е правена по „метод на вещната стойност“, изхождащ от пазарната стойност на имота. 

От името на „Глориент“ адвокат Ганев оспори експертизата, поиска тя да не се приема и да се назначи нова тройна експертиза, като на вещите лица изрично се укаже да прилагат източниците си за пазарните цени и да се запознаят със строителните документи, включително договора за строителство.

Заключението е мотивирано, контрира адвокатът на „Техномаркет“ Гено Андреев.

Съдия Петър Узунов назначи тройна експертиза и отложи делото за края на юни.

А наблюдаващите сагата „Техномаркет“-„Глориент“ си припомниха, че дотук по други дела заключенията са били еднотипни – продажбата през 2006 г. е била на пазарни цени.

Познато

В това дело, очаквано, като под индиго се повториха и искания по всички предни дела – от съдебни поръчки до прокуратурата в Монца (за иззети книжа от офиси на „Техномаркет“ през 2015 г.) през Сейшелите и Нидерландия (за справки по крайни собственици на дружества) до призоваването като свидетели на главния счетоводител на „Техномаркет“ в оставка Димитър Петрушев и бившия отговорник по продажбите Маргарита Богатинова (в очакване на които се отлагаха други дела).

Съдията Узунов, веднъж отхвърлил тези искания, отказа да преразгледа решението си.

Анкара към Берлин: Искате да си изтеглите самолетите? Довиждане

http://clubz.bg/54056-ankara_kym_berlin_iskate_da_si_izteglite_samoletite_dovijdane

Германия е свободна да напусне базата "Инджирлик", ще им кажем "Довиждане", обяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

През последните седмици отношенията между Берлин и Анкара се изостриха, след като германски депутати не бяха допуснати до натовската база. От Берлин заплашиха да изтеглят бойците си от "Инджерлик".

В интервю за тв канала NTV Чавушоглу бе категоричен:

"Анкара не се опитва да изнудва Берлин, като не разрешава на германските депутати достъп до „Инджирлик“, където са разположени около 250 военнослужещи от Бундесвера, участващи в мисиите на международната коалиция срещу близкоизточната радикална групировка „Даеш“. Ако искат да напуснат, това зависи от тях. Ние няма да ги молим. Те бяха онези, които искаха да дойдат и ние им помогнахме. Ако искат да си тръгнат, то бихме им казали „Довиждане“.

Министърката на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен обяви вчера, че германските власти търсят алтернатива на базата в Турция и най-вероятно ще преместят войниците си в Йордания. Бундестагът ще гласува в рамките на следващите две седмици дали да бъдат изтеглени самолетите от "Инджирлик".

"Надявам се турското правителство да промени мнението си през следващите дни. В противен случай парламентът няма да остави войниците ни в Турция", коментира германският външен министър Зигмунд Габриел.

За напрежението в отношенията между Берлин и Анкара допринася и масовото даване на политическо убежище в Германия на турски граждани, за които се смята, че са участвали в опита за преврат миналата година срещу Ердоган. Най-малко 400 души с турски дипломатически паспорти или с разрешителни за работа са получили покровителството на Берлин.

"Повече не може да третирате Турция както ви се иска. Приемете ни като приятели, а не се отнасяйте към нас като началници с подчинени", заявява още Чавушоглу.

Новата ни звезда в гимнастиката е майсторка на торти

http://offnews.bg/news/n_1/n_655874.html

Катрин Тасева зарадва българските фенове на художествената гимнастика със сребро от многобоя за Световната купа в София. Победи я само Невяна Владинова, с която са първи приятелки.  Да, така е. Катрин направи две уникални торти за рождения ден на Неви. Двете грации вече са в Будапеща, където в петък заедно с ансамбъл девойки започват участието си на Европейското първенство. Любопитни подробности за себе си Катрин Тасева, която спечели и няколко победи на топка за Световната купа, даде пред   beautyinsport.com . Приятелите се обръщат към красавицата по два начина: Пухинка или Котето. Самата тя иска да е малко по-търпелива. Любимите й градове с Пловдив у нас и Марбея в чужбина. Мечтае за рождения ден да получи като подарък почивка на някое екзотично място. Харесва музиката на Бионсе, гледа филми с Дуейн Джонсън - Скалата. В спорта има два големи идола - Мария Петрова и Роджър Федерер. След художествената гимнастика обича да гледа волейбол. И забележете, любимите й занимания са две: пазаруване и готвене. Какво повече може да искаме от едно момиче? Нищо.  Ергени, вие сте на ход. Статусът на Катрин във фейсбук подсказва, че е необвързана в момента.

11 любопитни факта за юбилейното издание на кинофестивала в Кан

https://www.actualno.com/cinema/11-lubopitni-fakta-za-ubilejnoto-izdanie-na-kinofestivala-v-kan-news_611878.html

За 12 дни, считано от днес, във френския град Кан ще се върти безспирно неповторимата „въртележка” на бляскави събития по време на 70-тия международен кинофестивал. Някои числа дават представа за облика на събитието. Вижте ги! 9 Това е броят на кинозвездите и режисьорит

САЩ порицаха турските власти заради боя пред резиденцията във Вашингтон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/18/2973294_sasht_poricaha_turskite_vlasti_zaradi_boia_pred/?ref=rss


САЩ порицаха турските власти заради уличния бой пред резиденцията на посланика във Вашингтон, пише агенция "Ройтерс".

Турция хвърли вината за насилието върху демонстранти, свързани с терористичната групировка Кюрска работническа партия (ПКК). Според очевидци той е бил започнат от охраната на президента Реджеп Ердоган и негови привърженици. Полицията във Вашингтон нарече случилото се "брутално нападение" върху мирни протестиращи.

Белгия няма данни за подготвян атентат покрай посещението на Тръмп в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228494

Белгия няма данни за подготвян атентат покрай посещението на Тръмп в БрюкселБелгийските специални служби не разполагат с данни за подготвян атентат следващата седмица, за когато е насрочено заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО в Брюксел, съобщи МВР. В заседанието ще участва и президентът на САЩ Доналд Тръмп, съобщава БТА. Засега Службата за оценка на заплахите - надзорникът на

Диана Йорданова: Обсъждаме промени в закона срещу некоректните работодатели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6228442

Диана Йорданова: Обсъждаме промени в закона срещу некоректните работодатели"Законодателни промени срещу некоректните работодатели ще предложи времената парламентарна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати", съобщи председателят й Диана Йорданова пред БНТ. По думите й, народните представители в комисията вече обсъждат предложенията за промени в седем закона на омбудсмана и синдикатите.

Зрелищният обрат на "Славия" срещу "Монтана" ще бъде разследван заради съмнения

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/18/2973272_zrelishtniiat_obrat_na_slaviia_sreshtu_montana_shte/?ref=rss


Победата на "Славия" с 4:3 срещу "Монтана" във втория етап на Първа лига ще бъде разследвана от прокуратурата, съобщава "Меридиан мач". Срещата е попаднала в графата "съмнителни", което е било съобщено на БФС от УЕФА с доклад от 33 страници.

Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов потвърди информацията пред "Дневник". Той заяви, че дори се радва, че това се случва.

"Ако има виновни,...

Парламентът изслушва годишните отчети за дейността на БАН

http://www.cross.bg/parlamentut-izslyshva-godishnite-otcheti-za-deiinostta-na-ban-1543259.html

/КРОСС/ Председателят на БАН представя отчетите на академията пред парламента за 2015 и 2016 г, предава БНР. Това е единствената точка в програмата за работа на Народното събрание за днес. В доклада си председателят на БАН академик Юлиан Ревалски изтъкна огромната и значима работа на българските учени, а по отношение на средствата, с които те разполагат отчете: "Субсидията е 75 милиона и нещо отгоре. Собствените приходи са 55 милиона. Това е едно съотношение 60% субсидия- 40% собствени. По-скоро искам да обърна внимание как е разпределена субсидията, която вие гласувахте за Българската академия на науките. Голямата част - около 64% отива за заплати", коментира той.  

Район в центъра на Варна остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=351517

Заради авария на водопровод абонатите в централен варненски район са без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 15 часа вода няма да имат живущите в карето между ул."Русе", ул."Преслав", ул. "Девня" и ул.

Австралийският котарак Омар е една от най-дългите котки в света (Снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6228319

Австралийският котарак Омар е една от най-дългите котки в света (Снимки и видео)Котката Омар от Мелбърн, Австралия, от породата Мейн Кун е с размери 120 см. и претендира да бъде най-дългата домашна котка в света, съобщава Би Би Си.      Омар бързо получи популярност в интернет и собственичката, Хърст, споделя, че от Световните рекорди "Гинес" се свързват с нея, за да изпрати реалните размери на котката и да кандидатства за

Бойчев: СОС прави пореден подарък на ГЕРБ с договор за милиони

http://www.cross.bg/boiichev-sofiya-gerb-1543258.html

/КРОСС/ "В СОС предстои да бъде удължен договорът за 15 от линиите на обществения транспорт в София - поредният подарък, който Столична община ще направи на ГЕРБ". Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев на брифинг в Народното събрание, предаде „Фокус". „Повод за нашата пресконференция днес е предстоящото поредно скандално решение в Столичния общински съвет (СОС). Представителите на БСП последователно във всичките години са отстоявали разбирането, че транспортът в София трябва да бъде общински. Припомням, аз и колегите, които сме работили в Общината тогава, бяхме тези, които занесоха данни в ДАНС за онзи скандал, където една група фирми договоряха разпределението на общинските линии в Столична община", каза Бойчев. По думите му благодарение на това частните конкурси са били спрени и така се е запазила собствеността на транспортните дружества в София. Той поясни, че е имало договор за 15 линии, проведен преди този скандал. „В дневния ред на днешното заседание на СОС като допълнителна точка предстои да бъде удължен този договор извън всякакво основание", коментира Бойчев. „Става въпрос за 15 от линиите на обществения транспорт на София. Сумата на година, която ще заплаща общината, за да продължи услугата, е 18 млн. лв.", заяви Бойчев

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване