Шофьорът, който уби момиче и рани 22 души на Тайм Скуеър, чувал гласове

http://www.cross.bg/zayavil-muzhut-politziyata-1543388.html

/КРОСС/ Мъжът, който уби 18-годишно момиче и рани 22-ма души, след като вряза колата си на тротоара на Таймс Скуеър, заявил при разпитите, че чувал гласове. 26-годишният бивш морски пехотинец вече е бил задържан два пъти за шофиране в нетрезво състояние. Кметът на Ню Йорк категорично отхвърли възможността действията му да са терористичен акт. По данни на полицията, той е бил дрогиран. Мъжът заявил, че е очаквал да загине и изразил разочарование, че полицията не е стреляла.    

Регионалният министър си търси заместник след снимката "Зиг хайл"

http://clubz.bg/54102-regionalniqt_ministyr_si_tyrsi_zamestnik_sled_snimkata_zig_hajl

Зам.-министър Николай Нанков

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков си търси заместник след оставката на Павел Тенев заради скандала със снимката с нацисткия поздрав.

"Не съм работил с колегата, за да кажа дали е ценен кадър, но гледайки автобиографията му, мисля, че беше прекрасен професионалист. Не мога да се наема да коментирам личните профили и неща. Нямам още заместник, но има голяма необходимост от такъв, защото има много работа по кадастъра и строителния контрол", изтъкна Нанков в кулоарите на парламента след петъчния парламентарен контрол.

Във връзка с абсурдното решение на Агенция „Пътна инфраструктура“ от вчера да възобнови поръчката за въвеждане на тол системата за тирове със срок 24 часа, който изтича в 17 ч. днес, Нанков заяви: 

"Основната цел е максимално бързото разглеждане на офертите и класиране. Нека да видим дали днес ще има подадени оферти. Ако няма, може да го удължим до 7 дни. Всеки ден е ценен."

Поръчката бе прекратявана и възобновявана многократно след обявяването й през април 2016 г. заради жалби на кандидати по процедурата до КЗК. При последните няколко случая причината за обжалването бяха именно кратките срокове.

В началото на януари лично президентът Румен Радев се обяви против повторното обявяване на процедурата, защото не била съгласувана, а регионалният министър в оставка Лиляна Павлова по телефона му разясни плюсовете от въвеждането на такава система. 

Според министър Нанков лобито, което иска България да не въвежда модела на тол такси и да се продължи със сегашната система на винетно облагане, търси процедурни фатки.

"Досега сме изгубили, не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, над 600 млн. лева", посочи той.

"Факт е, че тол системата ще бъде инструмент за борбата с контрабандата. Електронната система е свързана именно с системата на митниците, на НАП, на МВР. Това е един наистина справедлив и солидарен модел за заплащане", обясни регионалният министър.

В момента приходите от винетните стикери за бюджета са около 300 млн. лв., а прогнозите са, че те ще нараснат с 500 млн. лв. След въвеждането на тол таксите още в първата година.

Нинова към ГЕРБ: Не изпълнявате ангажимента си за парламентарен контрол

http://www.cross.bg/gerb-ninova-kontrol-1543387.html

/КРОСС/ "Не спечелихме изборите, но ви дадохме законодателна програма". Това каза в декларация от ПГ на „БСП за България" Корнелия Нинова, предаде „Фокус". „Парламентът не работи пълноценно, мисля че дори поставихме рекорд за най-краткото заседание, как изглежда това извън тази зала - зле", посочи тя. „Правителството няма законодателна програма, в предизборната кампания обещавахте, че сте готови да управлявате и влизате с летящ старт", коментира тя. Корнелия Нинова обясни, че от началото на работата на парламента има внесени 6 законопроекта - 4 от тях от БСП, 1 от „Воля" и 1 от ГЕРБ, както и 1 оттеглен от ГЕРБ и „Обединени патриоти". „Преди изборите - доходи и сигурност на народа, сега тези същите неща само че за управляващите", посочи лидерът на БСП. Тя обясни, че по време на парламентарния контрол ГЕРБ са задали 1 въпрос, „Обединени патриоти"- 3, а БСП- 48. „По-важното е, че министрите на Бойко Борисов са отговорили само на 5", заяви тя. „Управляващите не изпълняват и ангажимента си за парламентарен контрол", каза още Корнелия Нинова.    

Изследване показа колко време изчакват двойките, преди да правят секс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6230547

Изследване показа колко време изчакват двойките, преди да правят сексБлизо 50 % от двойките със стандартна полова ориентация изчакали от една седмица до месец, преди да се отдадат на сексуални наслади с партньорите си, предава БТА. Проучването обхвана 1000 американци и европейци в сайта за лекарски консултации "Dr.Ed.com". Около 21 % от двойките чакали близо 2 месеца, а 10 % - до половин година.

Близо 3800 седмокласници на външно оценяване по БЕЛ във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=351616

Общо 3759 седмокласници се очаква да се явят днес - 19 май на външно оценяване по БЕЛ във Варна и региона, съобщиха за Moreto.net от Регионалното управление по образованието. Изпитът на кандидатите за варненските гимназии ще започне точно в 10.

Перата се включва на живо във фейсбук от съда в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230560

Перата се включва на живо във фейсбук от съда в БургасЛовецът на бежанци Петър Низамов Перата внедри нов метод, включвайки се онлайн от колоарите в съда, минути преди да започне делото срещу него. С мобилния си телефон той се включи на живо във фейсбук, за да избегне манипулации от страна на медиите.  Всички въпроси, които му бяха зададени и отговорите,

"Фондацията" с концерт в операта

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/fondaciiata-s-koncert-v-operata-2024616

В празничния 24 май супер групата "Фондацията" и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Владимир Бошнаков ще представят съвместен концерт. Премиерата на този музикален проект се е състояла в началото на годината в Русе

 "Фондацията" ще изпълнят любими песни на

"Редки тъпанари" на Теди Москов с премиера в Русе на 24 май

//dariknews.bg/regioni/ruse/redki-typanari-na-tedi-moskov-s-premiera-v-ruse-na-24-maj-2024615

Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе ще представи на 24 май най-новата си премиера „Редки тъпанари“-криминална комедия. Спектакълът е на Теди Москов, сценичен вариант Теди Москов и Симон Шварц, сценография и костюми: Виолета Радкова, музика: Пламен Мирчев-Мирона. Участват: Мая Новоселска, Дайана М

Стопаджии обраха шофьорка - рускиня

//dariknews.bg/regioni/dobrich/stopadzhii-obraha-shofiorka-ruskinia-2024617

За извършена кражба от лек автомобил „Мерцедес” с добричка регистрация, управляван от руска гражданка, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 18 май. Установено е, че по пътя Балчик – Добрич, в района на с. Приморци, жената качила на стоп двама непознати.
 
След пристигането в

Индийският посланик влезе в час

//dariknews.bg/regioni/burgas/indijskiiat-poslanik-vleze-v-chas-2024618

Временно изпълняващият длъжността посланик на Република Индия у нас – Субхаш Наир влезе в час по геодезия в ПГСАГ „Кольо Фичето“ в Бургас. Той бе придружаван от директорите на училище в област Момбай.

"EVN България Електроразпределение" е с ново име - "Електроразпределение Юг"

//dariknews.bg/novini/biznes/evn-bylgariia-elektrorazpredelenie-e-s-novo-ime-elektrorazpredelenie-iug-2024621

„EVN България Електроразпределение“ е с ново име - „Електроразпределение Юг“. Това обяви председател на УС на EVN България Роберт Дик. Той обясни, че промяната е в изпълнение на законовите изисквания и е в подкрепа на развитието на либерализацията

Швеция прекратява разследването срещу Джулиан Асандж за изнасилване

//dariknews.bg/novini/sviat/shveciia-prekratiava-razsledvaneto-sreshtu-dzhulian-asandzh-za-iznasilvane-2024619

Шведската прокуратура заяви, че прекратява предварителното разследване на обвиненията за изнасилване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, слагайки края на седемгодишна юридическа сага, предаде Ройтерс.

Главният прокурор Мариан Ню реши да бъде прекратено предварителното разсл

Барометър: Ако изборите бяха днес, само 4 партии влизат в парламента

//dariknews.bg/novini/bylgariia/barometyr-ako-izborite-biaha-dnes-samo-4-partii-vlizat-v-parlamenta-2024620

ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция „Барометър България“, направено два месеца след последните парламентарни избори и две седмици

Цацаров от Брюксел за ЦУМ-гейт: Не се страхувам, защото не се срамувам

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-ot-bryuksel-za-tsum-geit-ne-se-strahuvam-zashtoto-ne-se-sramuvam-news264069.html

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви от Брюксел, че няма от какво да се "страхува" заради срещата в ЦУМ, защото "не се срамува" от това, което е сторил. Той е в Брюксел по покана на белгийския главен прокурор. "По т.нар. ЦУМ-гейт аз нямам какво да крия. Предпочетох да замълча, докато чуя всички, поне повечето, словесни упражнения върху моето име. А те бяха, общо взето, подредени от появата на един клип в youtube до момента, в който се стигна до обръщения до държавния глава, до писания до Европейската комисия. Окей, всеки има право на това. Но след като тия упражнения в крайна сметка продължиха достатъчно време, мисля, че е добре и аз да кажа няколко думи. Просто не защото до момента съм мълчал и съм се пазил, а защото реших, че човек трябва да подходи към всичкото това с разум, търпение и в същото време с много мисъл, съзнавайки истинските цели на тези, които, общо взето, са в центъра на този режисиран театър", каза Цацаров пред кореспондента на БНТ в белгийската столица. По думите му той не е извършил нищо забранено от закона, което да представлява "заплаха устоите на правовата държава". Именно така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов определи ЦУМ-гейт и отказа на Висшия съдебен съвет да извърши проверка по него. "Срещата не е нерегламентирана по една проста причина – у нас регламент за такива срещи няма. В същото време всичките тези, които твърдят, че срещата е нерегламентирана, не казаха и дума за това, че като такива срещи според тях са толкова грешни, дайте пък тогава да въведем механизъм, подобно на американския sunshine government act, в който всичките тези срещи станат явни. Ама не само моите – и на председателя на Върховния касационен съд, и на членовете на Висшия съдебен съвет, а защо не и на хората от изпълнителната власт. А по отношение на всички магистрати и, разбира се, срещата с адвокати", обясни Цацаров и допълни, че няма как да е тайна среща на 200 метра от Съдебната палата, на която той отива с охраната си. Главният прокурор коментира, че отишъл в ЦУМ с "изначалното съзнание, че няма да дискутира проблеми свързани с длъжността му и ще си тръгне без да се ангажира и злоупотребява с поста си". Той натърти върху факта, че другите двама участници в срещата – Сашо Дончев и Георги Гергов – не са нито проверявани от прокуратурата, нито са престъпници. Интервюто на БНТ с Цацаров беше излъчено в петък, малко преди началото на срещата между премиера Бойко Борисов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за проблемите в съдебната система. "Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите", каза Цацаров в първата си телевизионна поява след скандала ЦУМ-гейт. Той повтори тези, които вече е развивал на заседание на ВСС, и контраатакува Лозан Панов и члена на съвета Калин Калпакчиев. "Грешно е да се срещнеш в ЦУМ, но да посетиш една от най-известните адвокатски кантори не е грешно. Или един член на Висшия съдебен съвет, който пише писма, да се среща с лидер на политическа партия", каза Цацаров. Той не посочи поименно кого визира, за да не слиза до нивото на "тези хора". "Не виждам нищо нередно да се видя с хора, с които отивам с ясното съзнание, че няма да дискутирам нещо нередно. Както и направих. Не съм отишъл на тайно място, не съм отишъл да се крия, не съм отишъл по нощите. Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи? Не. Ще се откажа от лични срещи? Не. Бях с охрана от НСО, както съм денонощно с охрана от НСО“, заяви главният прокурор. и допълни, че може би и той е трябвало да пусне "един клип в Youtube", очевидно визирайки разпространения запис, на който Сашо Дончев съобщава за срещата. "Срещата не е с обвиняеми лица, каквото и да е отношението ми към Сашо Дончев, той не е обвиняем, както и Георги Гергов", каза Сотир Цацаров. Според него се е стигнало "до едно положение, в което нещата се преекспонираха". Същевременно той отказа да съобщи детайли какво са си говорили с Дончев и Гергов в ЦУМ, защото не трябвало да очакваме да разкрие "битовите подробности". Заклейми обаче поведението на критиците си. "Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите", каза Цацаров. Накрая направи заключението, че "Върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов. Прокуратура ще има и след Сотир Цацаров." ЦУМ-гейт През май мнозинството на главния прокурор във ВСС отхвърли искането за проверка на скандала, отправено от Лозан Панов и други петима членове на съвета. Кадровиците на Темида приеха безкритично твърдението на Сотир Цацаров, че той не е извършил нищо нередно, отивайки на частна среща със Сашо Дончев в офиса на бизнесмена Георги Гергов, който по това време и член на Изпълнителното бюро на БСП. Мнозинството на Цацаров пусна покрай ушите си факта, че главният прокурор всъщност се е срещал със собственици на фирми, проверявани от прокуратурата. Същевременно Сашо Дончев твърди, че Цацаров се е опитал да му упражни натиск заради критичната редакционна политика на вестник "Сега" и карикатурите на Христо Комарницки. Няколко дни след изказването на Дончев прокуратурата нахлу в енергийния регулатор, обявявайки, че проверката е свързана с "Овергаз" – компанията на Сашо Дончев. Веднага след това бе образувано дело за нарушения при строителството на автомагистрала "Марица", свързани с бившата фирма на Гергов "Пътища-Пловдив". Тези факти бяха напомнени от Лозан Панов пред ВСС, а представляващият член на съвета Димитър Узунов (известен от "Яневагейт" като "човека на Бойко във ВСС" - б.ред.) отговори, че Панов "няма свян и срам" да стои в залата до главния прокурор. Узунов обобщи, че Панов е "забил нож в гърба на главния прокурор". Той вероятно визираше факта, че мнозинството на Цацаров наложи Лозан Панов за шеф на ВКС, а сега Панов се е обърнал срещу тях. Преди малко повече от седмица Лозан Панов изпрати и писмо до президента Румен Радев с искане да се сформира комисия за проверка на ЦУМ-гейт. Държавният глава отказа, а отговорът на Цацаров бе директна заплаха за иницииране на процедура по отстраняване на Панов. Главният прокурор обвини шефа на ВКС в "неетично" поведение, а това е едно от конституционните основания за отстраняването на магистрат. Ето и целият текст на изявлението на Сотир Цацаров пред кореспондента на БНТ в Брюксел: По т.нар. ЦУМ-гейт аз нямам какво да крия. Предпочетох да замълча, докато чуя всички, поне повечето, словесни упражнения върху моето име. А те бяха, общо взето, подредени от появата на един клип в youtube до момента, в който се стигна до обръщения до държавния глава, до писания до Европейската комисия. Ок, всеки има право на това. Но след като тия упражнения в крайна сметка продължиха достатъчно време, мисля, че добре е и аз да кажа няколко думи. Просто не защото до момента съм мълчал и съм се пазил, а защото реших, че човек трябва да подходи към всичкото това с разум, търпение и в същото време с много мисъл, съзнавайки истинските цели на тези, които, общо взето, са в центъра на този режисиран театър. Добре - среща в ЦУМ, нерегламентирана, забранена среща, нарушение на закона, с което нарушение на закона главният прокурор поставя едва ли не, не едва ли не а пряко, ако цитираме едно писмо до президента на републиката, под заплаха устоите на правовата държава. Хайде да говорим сериозно и да говорим съвсем реално. Срещата не е нерегламентирана. По една проста причина дори – у нас регламент за такива срещи няма. В същото време всичките тези, които твърдят, че срещата е нерегламентирана, не казаха и дума за това, че като такива срещи според тях са толкова грешни, дайте пък тогава да въведем механизъм, подобно на американския sunshine government act, в който всичките тези срещи станат явни. Ама не само моите – и на председателя на Върховния касационен съд, и на членовете на Висшия съдебен съвет, а защо не и на хората от изпълнителната власт. А по отношение на всички магистрати и, разбира се, срещата с адвокати. Нека всичко това бъде регламентирано. В момента този, който ми казва, че такъв регламент има, очевидно лъже. Това не е оправдание, разбира се. Срещата освен всичко друго била тайна. Срещата не е тайна, срещата е в ЦУМ – на 200 метра от Съдебната палата. Защото си представете, че някои от участниците не е искал да се появи в Съдебната палата. И защото още нещо – аз не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които хора аз отивам с изначалното съзнание, че няма да дискутирам проблеми, свързани с моята длъжност, и ще си тръгна, както съм си тръгнал, без да обещавам, ангажирам, злоупотребявам с длъжността си. Така че не съм отишъл на скрито място, не съм отишъл по нощите, не съм отишъл да се крия някъде си. Отишъл съм с охраната от НСО, от която, ако трябва да съм честен, по закон нямам право дори да се откажа. Тя е постоянно с мен през целия ми ежедневен живот. Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи? Не. Ще тръгна да говоря за повече детайли от тази среща? Не. Срещнал съм се защо – защото мисля, че при такива срещи човек трябва да притежава елементарна коректност и възпитание, иначе може би и аз трябваше да пусна един клип в Youtube. Но едва ли бих го направил такава трапезна обстановка. Да кажем и още нещо – срещата не е с обвиняеми лица, не е с разследвани лица. Срещата не е с лица, които дори са обект на проверка. Нека бъдем съвсем честни в това, когато се правят упражнения върху името на главния прокурор. Защото, независимо от това дали аз имам позитивни или негативни чувства към лицето Сашо Дончев, Сашо Дончев не е обект на проверка. Сашо Дончев не е престъпник. Георги Гергов също не е престъпник. Следователно мисля, че в крайна сметка се стигна до едно положение, при което нещата се преекспонираха съвсем целенасочено. И за да завърша доводите си, нека кажа още нещо – за да се срамувам, не да разсъждавам върху укорите на този или онзи, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил. И няма да направя. Следователно всеки опит да ми се вменяват такива грехове и едва ли не престъпления, пак според прочутото писмо, е, меко казано, необоснован. Никой нямам предвид по една проста причина. Смятам, че когато човек в личния си живот се среща с хора, просто трябва да има елементарна коректност и елементарно възпитание. Не очаквайте от мен да разкрия битовите подробности на тази среща. Кой кога влязъл. Кой кога излязъл, дали твърденията на този или онзи били верни. Не защото ме е страх от нещо – по простата причина, че няма от какво да се страхувам, защото няма от какво да се срамувам. И нека задам един въпрос, той няма да е един, на тия, които, общо взето, се опитват да поддържат тоя огън ежедневно. Грешно е да се срещнеш на 200 метра от Съдебната палата в ЦУМ с Георги Гергов и Сашо Дончев. Грешно обаче не е тогава да посетиш адвокатска кантора на може би една от най-известните и най-маститите адвокатски фирми в София, това не е грешно? Грешно е аз да отида на тази среща, не е грешно член на ВСС - същият този, който пише писъмца навсякъде, да се срещне с лидер на политическа партия. Той в какво качество се среща? Едно не мога да разбера - какво е самочувствието на тези хора да мерят моя морал, а да забравят себе си. Или просто им е удобно да го направят, защото биха лъснали техните поразии. Не очаквайте от мен да затъна толкова. Няма да сляза на това ниво. Не могат хора, които се опитват да скрият собствените си грехове или да намерят завеса за собствените си страхове, да се упражняват с мен. До тяхното ниво просто няма да сляза. По същия начин ще кажа за колегата председател на ВКС - зная добре механизма на неговия избор, ценностната му система, устойчивостта на характера му и професионалните му способности. Няма да ги коментирам и няма да ги кажа по една проста причина: първо - от тук, от Брюксел, българският председател на ВКС не може да бъде коментиран или очернян; второ - върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов, прокуратура и прокурори ще има след Сотир Цацаров и не може да въвличаме институциите в личностните си конфликти, зад които стоят политически амбиции. Ако някой желае да го прави, аз в неговия тон няма да вляза, но едва ли може да очаква, че може да се упражнява върху мен.

Главният прокурор: Срещата в ЦУМ не беше тайна и не виждам нищо нередно

http://www.mediapool.bg/glavniyat-prokuror-sreshtata-v-tsum-ne-beshe-taina-i-ne-vizhdam-nishto-neredno-news264069.html

Главният прокурор Сотир Цацаров, коментира ,че срещата причинила скандала ЦУМ-гейт не е била тайна и той не вижд нищо нередно. Той отишъл на нея с "изначалното съзнание, че няма да дискутира проблеми свързани с длъжността му и ще си тръгне без да се ангажира и злоупотребява с поста си". Това заяви Цацаров пред БНТ в Брюксел в четвъртък, където беше по покана на федералния прокурор на Белгия. Интервюто с него беше излъчено в петък, малко преди началото на срещата между премиера Бойко Борисов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за проблемите в съдебната система. Срещата е по инициатива на Панов, който поиска ВСС да се занимае със срещата между Цацаров и бизнесмена и издател на в."Сега" Сашо Дончев в офиса на бизнесемена и лидер на БСП Георги Гергов в ЦУМ, но получи отказ. "Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите", каза Цацаров в първата си телевизионна поява след скандала ЦУМ-гейт. Той повтори известните си тези, които вече е развивал на заседание на ВСС и контраатакува Лозан Панов и члена на ВСС Калин Калпакчиев. "Грешно е да се срещнеш в ЦУМ, но да посетиш една от най-известните адвокатски кантори не е грешно. Или един член на Висшия съдебен съвет, който пише писма, да се среща с лидер на политическа партия", каза Цацаров. Той не посочи поименно кого визира, за да не слиза до нивото на "тези хора". Срещата в ЦУМ Цацаров обясни, че тя не е била тайна и не вижда нищо нередно. "Не виждам нищо нередно да се видя с хора, с които отивам с ясното съзнание, че няма да дискутирам нещо нередно. Както и направих. Не съм отишъл на тайно място, не съм отишъл да се крия, не съм отишъл по нощите. Някой ще ми каже, че нямам право на лични срещи? Не. Ще се откажа от лични срещи? Не. Бях с охрана от НСО, както съм денонощно с охрана от НСО“, заяви главният прокурор. Той допълни, че може би и той е трябвало да пусне "един клип в Youtube", очевидно визирайки разпространения запис, на който Сашо Дончев съобщава за срещата. .  "Срещата не е с обвиняеми лица, каквото и да е отношението ми към Сашо Дончев, той не е обвиняем, както и Георги Гергов", каза Сотир Цацаров.Според него се е стигнало "до едно положение, в което нещата се преекспонираха". Той отказа детайли какво са си говорили с Дончев и Гергов в ЦУМ, защото не трябвало да очакваме да разкрие "битовите подробности".  Заклейми обаче поведението на критиците си. "Какво е самочувствието на тези хора да съдят мен? Не могат хора, които не могат да скрият собствените си грехове, да съдят другите", каза Цацаров. Накрая направи заключението, че "Върховен съд и съдии ще има и след Лозан Панов. Прокуратура ще има и след Сотир Цацаров."

Котката, която е дълга цели 120 см (видео)

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/kotkata-koiato-e-dylga-celi-120-sm-video-6069325

Сегашният световен рекордьор е котка от Обединеното кралство с дължина 118 см.

10 незабравими мига с Крис Корнел (ВИДЕО)

http://clubz.bg/54101-10_nezabravimi_miga_s_kris_kornel_video

10 незабравими Крис Корнел момента.

Когато събира "Саундгардън" през 2010 г., когато с "Аудиослейв" свирят на козирката във "Вечерното шоу на Летерман", когато побеснял си чупи китарата...

И още: когато пее Imagine на Джон Ленън, когато изкарва дъщеря си на сцената, когато се шегува, че си е изгубил гласа...

Вижте тази компилация на Loudwire - само една от стотиците, с които потъналият в скръб рок свят отдаде почит на Корнел.

Незабравимият певец, музикант и композитор ни остави на 17 май късно през нощта след концерт в Детройт.

"Един от най-великите гласове в рока за всички времена", нарече го Дейв Мъстейн от "Мегадет".

А ето и компилацията, с  която му отдава почит сп. "Тайм".

 

Стрелецът, убил двама в София, е баща на 4 деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_655979.html

57-годишният стрелец, който вчера уби двама души в столичния квартал "Витоша", е и баща на четири деца. Строителният предприемач Драгомир Драгомиров уби на място свои съдружници и рани тежко сина на починалата Стойка Мишева. „Задържаният за двойното убийство в четвъртък в столичния квартал „Витоша” никога не е използвал личното си оръжие в разрез с правилата", каза пред Нова телевизия адвокатът на Драгомиров Ася Манджукова, която е негов защитник. Една от версиите за убийството на инвеститорите Вячеслав Коев и Стойка Мишева е спор за 100 хил. лева. „В четвъртък за много кратко успяхме да разговаряме с Драгомир. Той не беше в състояние да разговаря въобще. Той не беше на себе си, не можеше да обясни какво, защо и как се е случило. Той видимо беше в шок и не разбираше какво става”, разказа адвокат Ася Манджукова. „Доколкото разговарях с негови приятели и близки, не е имало нищо в поведението му, което да подсказва подобен развой на събитие. Драгомир е бил спокоен човек, не е сприхав, не е избухлив, няма навик да решава проблемите си по този начин", подчерта тя. "Драгомир е семеен. Има четири деца, две от които са в неговото домакинство, едното е малолетно. Става дума за човек, за когото властите са преценили, че е надежден и способен да носи оръжие. Той никога не е използвал личното си оръжие в разрез с правилата", коментира адвокат Манджукова. "До момента на привличането му като обвиняем, той не знаеше какво е направил. В един момент той ни попита как са хората, ние не му казахме, че знаем как са. Аз не съм сигурна, че той съзнава какви са последиците от това, което се е случило", коментира тя.

Такева: Подслушването на учители учи децата да бъдат доносници (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230522

Такева: Подслушването на учители учи децата да бъдат доносници (Видео)Учители заплашват с 40-дневна стачка, ако родителите продължат да използват бръмбари „Използването на бръмбарчета в джобчетата и якичките на децата в яслите и детските градини не е начин за морално възпитание. Така малчуганите се научават, че могат да бъдат доносници и утре ще предадат и майка си, и родината”.

Нова пътна карта със стодневен график ще представи Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230554

Нова пътна карта със стодневен график ще представи ЕрдоганТурският президент Реджеп Тайип Ердоган ще обяви нов план за действие на извънредния конгрес в неделя, който ще се основава на демокрация, промяна и реформи, пише днес проправителственият в. "Сабах", цитиран от БТА. На конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) президентът официално ще бъде избран за лидер на партията,

Асанж не е изнасилвач, обяви шведската прокуратура

http://clubz.bg/54100-asanj_ne_e_iznasilvach_obqvi_shvedskata_prokuratura

СВЯТ асанж

Шведската прокуратура свали обвиненията в изнасилване срещу Джулиан Асанж, основателят на "Уикилийкс".

Той беше разследван след жалба на две жени. Следственото дело продължи 7 години. Още през 2010 г. Асанж отрече напълно обвиненията. А през 2012 година се укри в посолството на Еквадор в Лондон, където и досега живее.

Ако се върне в Швеция шефът на "Уикилийкс" рискува да бъде екстрадиран в САЩ, където е обвинен за публикуването на стотици хиляди секретни документи на Пентагона и Държавния департамент. Ако излезе от амбасадата и остане в Англия заплахата е същата, защото британските власти имат искане за предаването му от следствените органи във Вашингтон.

Преди броени дни в писмо до шведското правителство властите на Еквадор обвиниха прокуратурата на скандинавското кралство в „липса на инициативност“ по делото на Джулиан Асандж. В Еквадор са убедени, че невъзможността на обвинителя да завърши разследване на предполагаемо изнасилване в Стокхолм от 2010 г. е "сериозен провал", става ясно от изпратеното писмо.

Турция: Германия е свободна да изтегли войските от „Инджирлик”

http://www.moreto.net/novini.php?n=351606

Германия може да изтегли войските си, разположени на турската въздушна база „Инджирлик”, стига да пожелае. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу добавяйки, че Берлин трябва да промени отношението си към Анкара. В интервю за телевизионния канал NTV той обяви още, че Анкара не се опитва да изнудва Берлин, като не позволява на германските депутати да имат достъп до базата, където около 250 немски войници са разположени като част от коалицията срещу терористичната групировка „Ислямската държава”.

Мотористи се събраха пред Съдебната палата, днес е делото за смъртта на техен приятел

http://offnews.bg/news/n_1/n_655974.html

Мотористи протестират пред Съдебната палата - днес е първото дело срещу таксиметровия шофьор, който през септември миналата година причини катастрофа, довела до смъртта на 29-годишния Боян Митев. На 22 септември при непозволен обратен завой на булевард "Симеоновско шосе" Боян губи живота си. Инцидентът стана около 22 часа. На мястото на произшествието за броени минути се събраха мотористи, които поставиха каските си на земята в знак на почит към загиналия младеж.   Мотористите събират подписка за обезопасяване на "Симеоновско шосе" с бетонни блокове, които да не позволяват обратни завои. До момента са събрани над 2000 подписа.

София е домакин на европейска конференция за социалното приобщаване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230525

София е домакин на европейска конференция за социалното приобщаванеНад 40 местни и регионални политици от държавите членки на ЕС, ще се срещнат в София, за да обсъдят ролята на културата като двигател за социално приобщаване, социални иновации и междукултурен диалог в европейските градове и региони, съобщава “Фокус“. Събитието се организира от Европейския комитет на регионите (КР),

Задържаният за двойното убийство в София – баща на 4 деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230507

Задържаният за двойното убийство в София – баща на 4 деца„Задържаният за двойното убийство в четвъртък в столичния квартал „Витоша” е никога не е използвал личното си оръжие в разрез с правилата". Това съобщи пред NOVA адвокатът Ася Манджукова, която е негов защитник. Преди ден 57-годишният строителен предприемач Драгомир Драгомиров уби на място инвеститорите,

Откриха доказателство за паралелна вселена

http://www.cross.bg/petno-stydenoto-vselena-1543386.html

/КРОСС/ Британски, чилийски, испански и американски астрономи откриха, че студеното петно свидетелства за пресичането на наблюдавания свят с паралелна вселена, съобщи в. "Гардиън". Така на практика те откриха и доказателство за наличието на друга Вселена. Студеното петно представлява област в съзвездието Еридан, разположено на разстояние около 3 милиарда светлинни години от Слънцето. В изследването учените опровергаха схващането, че студеното петно представлява супервойд - гигантско пусто пространство, без галактики и звезди. До изводите експертите стигнаха, след като анализираха данните от 3 хиляди галактики, разположени в района на студеното петно. "Най-вълнуващото обяснение се състои в това, че студеното петно е възникнало в резултат на стълкновение на нашата вселена с друга", каза един от авторите на труда проф. Том Шанкс.    

Ники Хейдън остава в "крайно критично" състояние

http://offnews.bg/news/n_1/n_655975.html

Бившият MotoGP шампион Ники Хейдън остава в "крайно критично" състояние, съобщиха от болницата в Чезена. Той има сериозни черепни травми след катастрофата в сряда. До него плътно е семейството. 35-годишният американец беше блъснат от кола до Римини (Италия), докато караше колелета с приятели по крайбрежието. В неделя той се състезава в поредния кръг на мотоциклетизма в Италия. Хейдън, който сега кара за Red Bull Honda, спечели шампионата на MotoGP през 2006 година. После има няколко подиума. "Младият мъж все още в интензивното отделение на болницата в Чезена. Той има сериозни и многобройни травми, като тези на главата са изключително тежки", допълниха от болницата, "Прогнозите остават неясни". Припомняме, колата отнесе директно Ники, който се удари в стъклото на автомобила. Шофьорът е невредим. От полицията още няма съобщение как точно се е стигнало до фаталния удар.

Скандал, история, блясък и големи очаквания на 70-ия Кан

http://offnews.bg/news/n_1/n_655976.html

В сряда бляскаво беше открит най-големият кинофестивал в света. Това съвпадна с обявяването на новия министър на културата на Франция Франсоаз Нисен, която вече заяви, че ще посети фестивала и ще изкачи легендарните стълби с червения килим. Изборът на селекционерите за галата на откриването беше френският филм „Призраците на Исмаел“ на Арно Деплешен, с големите звезди Марион Котийар, Шарлот Генсбур, Матийо Амалрик (който е също и режисьор). Церемонията беше водена от неостаряващата Моника Белучи.  Блясък, вечерни тоалети, смокинги, знаменитости – традицията glamour е спазена, но все пак тази година всичко е по-различно - Кан чества 70-тия си юбилей със специално внимание към историята с програмата „Кан Класик“ – 24 прожекции от Официалната селекция, които целят да се подчертае значението на културното наследство, на киното като памет. „Кан поставя престижа на най-големия фестивал в света в услуга на преоткритото кино“, декларират организаторите, като са подбрали стари филми и киношедьоври белязали историята на фестивала, с брилянтно реставрирани копия. Това са филмите, направили Кан бленуваната „земя на кинематографични открития“. Само едно заглавие ще бъде прожектирано на 35 мм лента – „Аталанта“ на Жан Виго, а шедьоври като „Ах, този джаз“, „Срещал съм и щасливи цигани“, „Фтоувеличението“, „Човекът от желязо“ са на цифрови носители и ще бъдат показани в присъствието на тези, които са ги реставрирали и, ако са живи, на тези, които са ги създали. По случай юбилея фестивалът лансира и свое интернет радио, което може да бъде слушано от сайта. И тази година не се размина без скандали в Кан - където се кръстосват гигантски интереси, винаги стават къси съединения. Седмица преди началото фестивалът излезе с комюнике по повод действията на американската платформа за онлайн-гледане Нетфликс, субсидирала два от филмите в селекцията - „Окжа“ на Бонг Джун-хо от Южна Корея и „Историята на семейство Мейровиц“ (Нови и избрани) на Ноа Баумбах от САЩ. «Нетфликс сее раздори на фестивала в Кан», писа «Льо Монд». Проблемът е, че Нетфликс не позволяват филмите им да бъдат гледани в киносалони във Франция и засега позицията им е непреклонна. А в Кан смятат, че премиерата в залите е ключова по културни, но и по икономически причини, заради финансирането на филмите, понеже от всеки билет във Франция се взема такса. Като отчита влиянието на новите технологии, тази година фестивалът отстъпва, но от 2018 всеки филм от Официалната селекция задължително трябва да бъде показан и в салоните в страната. За един фестивал трябват филми, жури, автори и звезди, медии и публика. Вече споменахме най-общо селекцията на Кан - големият конкурс за „Златната палма“ и не по-малко престижния, но все пак втори на „Особен поглед“. Сега на ход е журито, избирано прецизно сред най-изтъкнати кинематографисти, с баланс на географията, половете и кинопрофесиите. Начело на юбилейния 70-ти Кан застава „пънкарят на испанското кино“, режисьорът, който от 1982 е свързан емоционално с Кан – бил е в журито през 1992, представял е повечето си филми, има награда за режисура за „Всичко за майка ми“ ( 1999), но Кан някак не го оценил по достойнство – досега няма «Палма», а последният му филм «Хулиета» разочарова критиците - Педро Алмодовар. В новата си роля той споделя пред «Либерасион», че няма да бъде деспотичен президент, какъвто е като режисьор. Като страстен киноман съвсем естествено взе позиция и по скандала с Нетфликс: «Имам много точна дефиниция за условията, при които трябва да се гледа филм: екранът трябва да е по-голям от стола, на който седиш. От друга страна, правилата вече не са същите и Кан като място, където се защитава авторското кино, е нормално да наложи такива критерии… Ще съдим филмите по тяхното художествено качество, а не по началните надписи, макар добре да знаем кои са филмите на Нетфликс в състезанието… Този зараждащ се дебат е от ключово значение. Занимава ме много, защото засяга не само настоящето, но и близкото бъдеще на киното». Алмодовар е бляскав президент, но неговият екип е не по-малко впечатляващ. Това са Марен Аде, младата немска режисьорка, която миналата година впечатли Кан със сатиричния «Тони Ердман», който за много от критиците беше истинската «Палма»; Джесика Частейн – красива, талантлива и ефирна американска актриса – да си спомним само «Дървото на живота» на Терънс Малик; Фан Бингбинг –китайска актриса с чудовищна популярност в Азия, продуцент и изпълнител на главната роля в сериала «Императрицата на Китай» - 82 серии; Парк Чан-уук – режисьор и продуцент от Южна Корея, с рекордни боксофиси, режисьор на «Госпожицата», филмът, спечелил миналогодишната награда “Vulcain” за артистична операторска работа, считан за един от най-големите режисьори на своето време; Паоло Сорентино, познат на българската публика с «Великата красота» («Оскар») и номинирания за «Оскар» «Младост»; Уил Смит, «мъжът в черно», не е нужно да бъде представян – популярен актьор, но и певец, с две номинации за «Оскар» и две «Грами» награди, освен това ангажиран творец – семейната му фондация решава проблеми на малцинствата. Съставът на журито се допълнва от френската актриса, сценаристка, режисьорка и певица на латино песни Аньес Жауи и една изключителна фигура - Габриел Яред, композитор, написал музиката на стотина филми, който в последно време работи с канадското «дете-чудо» Ксавие Долан. Фестивалът потегли мощно след скандал, в политически «интересна» и напрегната ситуация, между избори, но с неизменния си светски блясък и дори пикантерии. Папараци и зяпачи видяха изпод роклята в «нощно синьо» на Моника Белучи дясната й гърда, открита поради нередност в тоалета… Високото и ниското тук забавно се преплитат. Доброто кино в тъмните зали чертае историята, а непосредствената реалност на червения килим отдава заслуженото на монденските нагласи. Помним, че киното е изкуство, но и гигантска индустрия. Кан е витрина на авторското кино, както и огромен, невидим за камерите пазар. Предстои да откриваме тазгодишните изненади, посоки, тенденции, новодошли. Като не забравяме, че имаме и българска следа… 

Двама униформени ранени при нападение с нож в Милано

https://vesti.bg/sviat/evropa/dvama-uniformeni-raneni-pri-napadenie-s-nozh-v-milano-6069322

По първоначални данни не става дума за терористично нападение, но полицията извършва "най-щателно разследване"

Валери Симеонов: Жертви сме на лов на вещици, да не кажа на лов на фашисти

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/19/2974063_valeri_simeonov_jertvi_sme_na_lov_na_veshtici_da_ne/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов ("Обединени патриоти") заяви, че настоява в. "Сега" да предостави аудиозапис от разговора му с репортера и заяви, че не е казвал публикуваните от изданието думи: "През 70-те години на миналия век като студент ме водиха в лагера "Бухенвалд". Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там."

"Искам да чуя аудиозаписа. Ако не го чуя, ще го изискам от съда", заяви Симеонов...

Кажете ни коя зодия сте и ще ви кажем...

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/kazhete-ni-koia-zodiia-ste-i-shte-vi-kazhem-6069308

Огнени нюанси за Овена, меки люлякови тонове за Везните и класически земни цветове за зодия Риби

Каракачанов ще оправя имиджа на армията

http://www.cross.bg/sili-vuoruzhenite-karakachanov-1543384.html

/КРОСС/ Засега без пари, но с добри намерения Веднага след първото си посещение във военно формирование - 68-а бригада „Специални сили", което по общо признание е елитно, Красимир Каракачанов реши, че трябва да оттегли внесения в парламента от служебното правителство Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г. Не е съгласен с някои оценки, особено с тази, че „българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС". Настоява и за повече препоръки в документа. Тези разсъждения министърът направи на първото заседание на комисията по отбрана, когато представи своя екип. Ще се наложи обаче да върне времето назад. Според Закона за отбраната и въоръжените сили „Министерският съвет ежегодно до 31 март внася в Народното събрание доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили, по който Народното събрание се произнася с решение". Кабинетът на Огнян Герджиков го внесе на 24 април, но има оправдание, защото в определения срок нямаше парламент. Но това е най-малкият проблем на фона на най-важните решения за армията, които закъсняват не с месеци и дни, а с години и десетилетия. От политическа гледна точка Красимир Каракачанов най-вероятно е прав

Електронните цигари не са по-безопасни от обикновените

https://www.actualno.com/health/elektronnite-cigari-ne-sa-po-bezopasni-ot-obiknovenite-news_612152.html

Последните изследвания сочат, че електронните цигари не са по-безопасни от обикновените, пише Daily Mail. Електронните цигари търсят и намират своето място сред адептите на никотина, особено на фона на търсенето на алтернатива на продуктите на горенето на тютюн, допълва БГНЕС.

Парите не купуват щастие, казват милиардерите

https://vesti.bg/tehnologii/parite-ne-kupuvat-shtastie-kazvat-miliarderite-6069320

Технологичният сектор има най-голям дял самосъздадени милиардери и те не обичат парите

Емил Радев: Рамката за релокация на бежанци не работи добре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230530

Емил Радев: Рамката за релокация на бежанци не работи добреЕвродепутатът Емил Радев заяви пред БНТ, че според него рамката за релокация на бежанци не работи добре. Еврокомисарят Аврамопулос смята, че бавим приема на бежанци. Радев е категоричен, че е нормално България да има претенции какви хора приема.  Мерките, които Европейската комисия е взела спрямо Гърция, са напълно основателни, според Радев.

7 села във варненско без вода заради авария на магистрален водопровод

http://www.moreto.net/novini.php?n=351615

7 варненски села ще са без вода за половин денонощие, а причината е авария на магистрален водопровод. Потърпевши от повредата са жителите на Синдел, Царевци, Тръстиково, Нова шипка, Дъбравино , Юнак, Житница. Водоподаването ще бъде спряно на обяд и се очаква да бъде възстановено около полунощ, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.

Гръцкият парламент прие новите мерки за икономии

http://econ.bg/Новини/Гръцкият-парламент-прие-новите-мерки-за-икономии_l.a_i.742844_at.1.html

Законопроектът, който предвижда нови съкращения на пенсиите от 2019 та г., увеличаване на данъците и ограничаване на социалните помощи, беше одобрен...

Валери Симеонов: Жертви сме на лов на вещици и лов на фашисти

http://www.cross.bg/simeonov-snimki-valeri-1543385.html

/КРОСС/ Развихрилите се скандали със снимки с нацистки поздрави в българската политика, свързани са Обединени патриоти, са лов на вещици. Така поне смята единият от съпредседателите на коалицията Валери Симеонов, като той  е категоричен, че няма намарение да се оттегля и от вицепремиерския си пост. „Няма как да подам оставка". Това каза Валери Симеонов пред „Нова телевизия", а повод за изказването му е исканата му от опозицията в лицето на БСП и ДПС оставка след скандала с нацистките поздрави на държавни служители, предложени на правителството от Патриотите, и изказване на самия Симеонов за евентуални шеговити снимки, които той самият може би си е правил в лагера „Бухенвалд" - нещо, което той категорично отрече да е изричал. „Няма как да подам оставка, защото тези партии не са гласували за моето избиране. Не виждам и основание. Все пак бих желал някой да застане пред камера и да каже защо точно искат оставката ми, какво нарушение, какво престъпление или неизпълнение на служебните задължения до момента са открити в моята работа. Не е ясно точно за какво се иска оставката ми", коментира Сименов. Той отново се закани, че ще съди в. „Сега" заради публикуваното от медията, че „кой знае какви снимки биха се появили с него от лагера „Бухенвалд"

ДЗИ, "Алианц" и "Доверие" - с престижни награди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230527

ДЗИ, "Алианц" и "Доверие" - с престижни награди
„ДЗИ-Общо застраховане” за четвърти пореден път стана "Застраховател на годината". Вече шест години най-високите постижения в застраховането се отличават чрез събитието „Застраховател на годината”, организирано от: Висшето училище по застраховане и финанси, Асоциацията на българските застрахователи,

Минималната заплата в България е 9-пъти по ниска от тази в Люксембург

http://www.mediapool.bg/minimalnata-zaplata-v-bulgaria-e-9-pati-po-niska-ot-tazi-v-lyuksemburg-news264068.html

Минималната заплата у нас е девет пъти по-ниска от най-високото минимално възнаграждение в Европейския съюз, а почасовото заплащане в страната е пет пъти по-малко от средното за ЕС. Това показват последните данни на Евростат.  Средната работна заплата у нас е 1006 лева за първото тримесечие на годината, а в една от страните членки първенци – Дания, тя е над 3000 евро.  Разликата между минималната работна заплата в България и тази, която взимат в Люксембург, е близо девет пъти - ако у нас тя е 460 лева, то в Люксембург е 1913 евро, или около 3800 лева. Във Франция, Германия, Белгия, Холандия, Великобритания и Ирландия минималното възнаграждение е около 1500 евро.  Малко по-зле от нас е заплащането в Албания и Македония.  Ако у нас средно за час труд се плаща под 5 евро, то в Дания е около 40 евро, а средно за страните от ЕС - 25 евро, показват данните на Евростат. Всеки пети в България печели по-малко от две трети от средното за страната.  Четири пети от заплатата на българина отива за сметки и оцеляване. Средно 1133 лв. са разходите за храна, вода, цигари, сметки, данъци и осигуровки, транспорт и телефон, което е повече в сравнение с година по-рано. В същото време средната заплата на българина за първото тримесечие на годината е 1006 лв. Най-много взимат в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко съобщения" - 2347 лева, а най-малко в хотелиерството и ресторантьорството - 611 лева, показват данните на НСИ. Така разликата в заплащането на върха и в дъното на класацията е близо 4 пъти. Най-добре са платени програмистите, чиято средна заплата е 2700 лева, а за начинаещите - около 1000-1300 лева.  Служителите във финансовия и застрахователния сектор получават вторите по големина заплати - средно по 1687 лева.  Най-зле платените дейности, според днните на НСИ, са заетите в селско, рибно и горско стопанство - 770 лева. Строителите получават средно по 742 лева. В администрацията взимат средно 801 лева, в сектор "Култура, спорт и развлечение" - 877 лева, а с 3 лева повече в преработващата промишленост. Има и сектор "Други дейности", където средно се разписват срещу 713 лева.  На другия полюс е администрацията в държавното управление, където статистиката отчита 1115 лева средна заплата.  В здравеопазването и социалните дейности възнаграждението е 1020 лева. На фона на тези заплати всяко българско семейство има телевизор и хладилник, но половината нямат компютри. В момента в страната има около 3 млн. домакинства, като всяко е съставено средно от около 2.4 души. Повече от половината българи имат по няколко джиесема, а всяко четвърто семейство по повече от един телевизор, показват още данните на НСИ. 

Ангел Джамбазки: Няма основания за оставка на Валери Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230518

Ангел Джамбазки: Няма основания за оставка на Валери СимеоновНе намирам основания за оставка на Валери Симеонов, очаквано е опозицията да иска оставки. Най-шумни са крайната левица и дясното, които пък са десни по професия, не по убеждения. Моето лично доверие и подкрепа са на страната на г-н Симеонов. Това заяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред БНТ.

Фандъкова спря обществените поръчки за ремонти в центъра

http://www.cross.bg/iziskvaniyata-zainteresovani-predi-1543383.html

/КРОСС/ Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" се отлага, няма да се обновяват и площадите "Гарибалди", "Славейков", пространството пред "Св. Александър Невски" и парламента. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е спряла две от обществени поръчки за ремонти в центъра на София, предава Оффнюз. Двата търга са прекратени дни, преди да изтече срокът за кандидатстване, съответно на 26 и 29 май с мотив, че трябват промени в "технически характеристики на основни материали". Това става ясно от сайта на Столична община. Според документите пропускът е установен след запитване от страна на заинтересовани за изискванията към материал за настилка. Първата поръчка бе на стойност 26,3 милиона лева, а втората - 24 милиона лева, финансирането се очакваше основно по оперативна програма "Региони и растеж" (2014-2020 г.). Ремонтът на "Графа" трябваше да започне през юни и да приключи до края на годината, преди страната ни да поеме председателството на Съвета на ЕС. Според документите в сайта на общината пропускът е установен след запитване от страна на заинтересовани за изискванията към материал за настилка.    

Варна въвежда нова система за контрол отпадъците

http://www.barometar.net/88646/

Система за измерване на камионите, извозващи отпадъци до завода за боклук, e изградeна край жп прелеза на бул. „Девня“. Мярката е с цел въвеждане на по-прецизен контрол и отчетност на битовите отпадъци, извозвани до завода в село Езерово или до депото в село Въглен. Това съобщи кметът Иван Портних по време на сесия на Общинския […]

Skoda представи Karoq

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/skoda-predstavi-karoq-6069323

Наследникът на Yeti е силно свързан с VW Tiguan и SEAT Ateca, като прилага формулата от Kodiaq в по-малък мащаб.

Делото срещу Анита Мейзер започва отначало

http://www.moreto.net/novini.php?n=351614

Делото срещу Анита Желева (Мейзер) започва отначало днес. До ситуацията се стигна след като Апелативният съд отмени 3-годишната присъда на Мейзър, а делото бе върнато за ново разглеждане от Окръжен съд Варна. Причините делото да бъде върнато за ново разглеждане на първа инстанция са допуснати съществени процесуални нарушения по наказателното дело срещу Желева.

Валери Симеонов: Няма как да подам оставка, не виждам основание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230513

Валери Симеонов: Няма как да подам оставка, не виждам основаниеНяма как да подам оставка. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика и съпредседател на коалиция „Обединени патриоти“ Валери Симеонов пред Нова телевизия. По повод исканата му от опозицията в лицето на БСП и ДПС оставка, Симеонов коментира: „Няма как да подам оставка, защото тези партии не са гласували за моето избиране.

Община Варна ще реализира зелен проект с международно участие

http://www.barometar.net/88644/

Община Варна ще кандидатства за финансиране на проект, свързан с поддържането на зелената система на града. Съгласието за участие дадоха общинските съветници на днешното си заседание. Проектът е трансграничен и ще се финансира по програма Черно море. До момента като партньори са привлечени Румъния и Турция, очаква се третият партньор да е Украйна или Молдова, […]

„Националната лотария“ е новият собственик на Телефонната палата

http://www.cross.bg/telefonnata-palata-sdelkata-1543382.html

/КРОСС/ Емблематичната сграда на Телефонната палата в София е продадена от БТК на компанията „НГ Пропърти" на хазартния бос Васил Божков. Според копие на нотариалния акт, което „Студия Трансмедия" публикува, сделката е на стойност 17,3 млн. евро и е вписана на 27 април. Търгът за Телефонната палата беше насрочен в началото на март, а продажбата бе поверена на консултантската компания „Фортън".Сградата на ул. "Гурко" има шест етажа с разгъната застроена площ от 13 400 кв.м и още 3000 кв.м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв.м. „НГ Пропърти" е собственост на компанията „Ню геймс", което е оператор на многобройните лотарийни игри под марката „Национална лотария". Дружеството е регистрирано в края на 27 март 2017 г. и е с капитал от 36 млн. лв. Точно колкото са били необходими за сделката с БТК. Това означава, че още когато търгът за Телефонната палата се е подготвял, купувачът вече е бил избран, а сделката е била с фиксирана цена, коментира Мирослав Иванов от „Студия Трансмедия". „Ню геймс" е лидер на пазара на моментните лотарийни игри, които продължават да са най-бързо растящата част от хазартния сектор в България. „Капитал" цитира данни от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) според които за 2016 г. бизнесът с билети се е увеличил с почти 30% и е за около 320 млн. лв

На 24 май в Луковит се ограничава движението по път I-3 Плевен - Коритна

//dariknews.bg/regioni/pleven/na-24-maj-v-lukovit-se-ogranichava-dvizhenieto-po-pyt-i-3-pleven-koritna-2024601

На 24 май - сряда, от 9:00 до 12:00 ч. за честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в град Луковит ще се ограничи движението на автомобили по ул. „Възраждане“, част от първокласния път I-3 Плевен - Коритна.
           
Транзитният трафик по направ

„Децата на Враца празнуват“

//dariknews.bg/regioni/vraca/decata-na-vraca-praznuvat-2024602

Стотици възпитаници на детските градини във Враца взеха участие в традиционния празник „Децата на Враца празнуват“. Събитието се проведе на открити сцени на площад „Македония“ и в парк „Дъбника“.

„Скъпи деца, бъдете здрави, щастливи и не спирайте да мечтаете. Освен наградите, които с

Превозвачи стягат протести на Кулата

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/prevozvachi-stiagat-protesti-na-kulata-2024604

Протест на два гранични пункта - ”Кулата-Промахон” и ”Дунав мост” при Русе организират водачи на тежкотоварни камиони. Поводът е дългото чакане и образуването на километрични колони от тирове през последните години.

Заместник-председателят на Съюза на българските транспортни работниц

Жители на Загражден плашат с блокада на пътя Смолян – Пловдив, чакат 56 години да им довършат пътя

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zhiteli-na-zagrazhden-plashat-s-blokada-na-pytia-smolian-plovdiv-chakat-56-godini-da-im-dovyrshat-pytia-2024603

Инициативен комитет, подкрепен от "Сдружение горди Загражденци"- с.Загражден, общ Баните заплашват с блокада на пътя Смолян-Пловдив. Причината, е че повече от 56 – години чакат да им се довърши пътя Загражден – Белица. Те организират протестното мероприятие за 4 юни от 11 ч., като блокирането на пъ

Жестокият ритуал, който унищожава филми в Кан

//dariknews.bg/novini/komentar/zhestokiiat-ritual-kojto-unishtozhava-filmi-v-kan-2024605

Кинофестивалът в Кан има своя собствена версия на жеста с вдигането или свалянето на палец, използван по времето на римските гладиатори, а именно освиркването и то може да бъде също толкова жестоко, предаде Асошиейтед прес.

В Кан един филм може да се прослави, но може и да бъде унищо

Spotify купува стартъпа за изкуствен интелект Niland

http://www.investor.bg/web/456/a/spotify-kupuva-startypa-za-izkustven-intelekt-niland-239667/

Музикалната компания направи персонализацията ключова част от своята услуга с пригодени плейлисти като Release Radar и Discovery Weekly

Лозан Панов започва разговори с парламентарните сили за съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/19/2974056_lozan_panov_zapochva_razgovori_s_parlamentarnite_sili/?ref=rss


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че започва поредица от срещи с парламентарно представените партии по въпроса за съдебната реформа. Той даде заявката преди срещата си с премиера Бойко Борисов днес, провокирана от липсата на институционални реакции след разкритието за срещата на издателя на в. "Сега" Сашо Дончев с главния прокурор Сотир Цацаров и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов.

"Срещата с премиера е част...

69-годишен мъж се е обесил на дърво в пловдивския квартал „Тракия“

https://www.24chasa.bg/region/article/6230497

69-годишен мъж се е обесил на дърво в пловдивския квартал „Тракия“69-годишен мъж се е обесил на дърво в разделителната ивица между двете платна на ул. „Шипка“ в пловдивския район „Тракия“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив говорителят на Областната дирекция на МВР - Пловдив. Сигналът е подаден на тел. 112 около 18.00 часа. Самоубийството е извършено в близост до дома на 69-годишния мъж.

САЩ изпратиха към Корейския полуостров втори самолетоносач

http://www.cross.bg/regiona-april-suvmestni-1543381.html

/КРОСС/ Военноморските сили на САЩ насочиха към Корейския полуостров самолетоносача "Роналд Рейгън". В региона вече е "Карл Винсън", припомня Си Ен Ен. Телевизията е позовава на два източника във въоръжените сили на САЩ. Във вторник самолетоносачът напусна японското пристанище Йокосука, след като завърши период на техническо обслужване и съответните тестове. С пристигането на мястото корабът ще се заеме с отработване на безопасно изстрелване и приемане на самолети от палубата си. Двата големи кораба ще участват и в съвместни учения на фона на увеличаването на напрежението в региона. "Карл Винсън"влезе в Японско море на 29 април. Той участва в започналите на 23 април съвместни учения на САЩ и Япония. Ученията би трябвало да окажат натиск върху Северна Корея, която значително засили ракетната си програма като изстреля серия балистични ракети. Последния старт бе на 14 май. Пхенян нарече изпитанието "успешно" и посочи целта му - пренасяне на "голяма тежка ядрена бойна глава".    

Не е грешка на растежа, а на глупостта

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6230035

Не е грешка на растежа, а на глупостта Някой направи опит да извини уволнения зам.-министър за снимката с нацисткия поздрав, че била грешка на растежа. Ами не, не опират нещата до растежа на Павел Тенев, а до глупостта. И че глупостта се шири, намери доказателство и в друга снимка - на новоизпечен директор във военното министерство, когото скорострелно уволниха.

БСП поиска оставката на Симеонов, ГЕРБ и ОП го защитиха

https://vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-poiska-ostavkata-na-simeonov-gerb-i-op-go-zashtitiha-6069321

Вицепремиерът разкри, че инициативата за закона за земеделските земи по морето е била негова

Симеонов: Чиновникът от МО не е уволнен

https://vesti.bg/bulgaria/politika/simeonov-chinovnikyt-ot-mo-ne-e-uvolnen-6069321

Вицепремиерът разкри, че инициативата за закона за земеделските земи по морето е била негова

Да преоткриеш Андите с влак

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/05/19/2973887_da_preotkriesh_andite_s_vlak/?ref=rss


Туристите в Перу получават изцяло нова възможност да опознаят южноамериканската страна с пускането на луксозен влак, предлагащ хотелски условия, информира ДПА.

Влакът "Белмонд Андиън експлорър" (Belmond Andean Explorer) по същество е пътуващ хотел, движещ се по най-високата в света железопътна отсечка - между град Куско и езерото Титикака.



В него има място за максимум 48 гости, които могат да отседнат в двойни...

Днес на матура по български език и литература ще се явят 52 553 абитуриенти

http://econ.bg/Новини/Днес-на-матура-по-български-език-и-литература-ще-се-явят-52-553-абитуриенти_l.a_i.742843_at.1.html

Днес е първата задължителна матура по български език и литература, на която ще се явят 52 553 зрелостници. Изпитът започва в 8.00 часа и ще бъде...

Подарък Kindle с българска книга за 24 май

https://www.actualno.com/books/podaryk-kindle-s-bylgarska-kniga-za-24-maj-news_612106.html

Традициите са си традиции, но ние живеем в 21 век, а „традиционен“ отдавна не означава „остарял“ и Кеш Кредит ще ти докаже това! В навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, компанията подарява 3 електронни четци Kindle с

Симеонов: Не познавам фашисти в България

https://vesti.bg/bulgaria/politika/simeonov-ne-poznavam-fashisti-v-bylgariia-6069321

Вицепремиерът разкри, че инициативата за закона за земеделските земи по морето е била негова

Спорт по тв днес: финал на Евро 2017 до 17 г. + още 3 мача, тенис от Рим, баскетбол, колоездене, европейско по художествена гимнастика, рали, мотоциклетизъм, хокей от NHL и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6229788

Спорт по тв днес: финал на Евро 2017 до 17 г. + още 3 мача, тенис от Рим, баскетбол, колоездене, европейско по художествена гимнастика, рали, мотоциклетизъм, хокей от NHL и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Гръцкият парламент прие мерки за строги икономии

http://www.moreto.net/novini.php?n=351612

Парламентът на Гърция прие нови мерки за строги икономии, на фона на нарастващо неодобрение сред гръцкото общество и преди заседанието на държавите от еврозоната на 22 май. Законът е нужен за завършването на втората оценка на изпълнението на изискванията на кредиторите на Гърция.

Марин льо Пен обяви кандидатурата си за парламентарните избори 

http://www.investor.bg/evropa/334/a/marin-lio-pen-obiavikandidaturata-siza-parlamentarnite-izbori-239669/

ще бъде кандидат депутат от избирателния район на град Енен-Бомон в северна Франция, в който управлява нейната партия

Работници от "Стомана" за аварията в Перник: Мислехме, че е земетресение

http://offnews.bg/news/n_1/n_655973.html

„Това беше невероятен тътен. И друг път е имало подобни взривове, но ние помислихме, че е земетресение”, разказа един от работниците в "Стомана"-Перник пред bTV . Вчера в авария в завода рани тежко двама души, единият от тях е в много тежко състояние.  Свидетел на инцидента става работникът Борислав Борисов, който е бил първа смяна и по време на аварията се е намирал в друга сграда. „Изведнъж в цеха стана много светло, после всичко потъна в прах”, разказа друг негов колега, който е бил на мястото на инцидента. „Хората се организираха много бързо, отидохме да видим какво се случва – вече бяха извадили двете момчета, бяха свалили от тях горящите дрехи, даваха им вода и чакахме линейка”, допълва той. По думите му суматоха в цеха не е имало. „В такива случаи първата помощ не е толкова адекватна като от лекар, но нямаме такова оборудване. Дрехите им падаха на парчета, гледката беше потресаваща”, допълват още работниците. „Поискахме среща с ръководството, за да получим информация от какво е тази авария и да вземем мерки. Към момента нямаме отговор”, поясни Красимир Митов, председател на Националния синдикат „Защита”. По думите му ръководството на „Стомана” – Перник е „гузно” заради аварията. Работниците се притесняват да влезнат отново в цеховете след инцидента.

Изложба разказва историята на чехите-строители на модерна България

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/19/2973958_izlojba_razkazva_istoriiata_na_chehite-stroiteli_na/?ref=rss


Документална изложба на 26 платна с оригинални снимки, писма и друг архивен материал разказва историята на чехите, спомогнали за развитието на България през XIX и началото на XX век. "Българските чехи" беше открита във вторник, в изложбената зала на Държавна агенция "Архиви", пише на сайта си агенцията, , която е инициатор на проекта заедно с Българската телеграфна агенция. Сред личностите, които са представени са Константин Иречек, Иван Мърквичка, братята Георги и Богдан...

Валери Симеонов: Подложени сме на лов на вещици, да не кажа на лов на фашисти

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-podlozheni-sme-na-lov-na-veshtitsi-da-ne-kazha-na-lov-na-fashisti-news264067.html

Вицепремиерът по икономическата и социалната политика Валери Симеонов обяви,че няма да подаде оставка и да напусне правителството. Тя му беше поискана в четвъртък от БСП, ДПС, "Воля" и граждански организации, заради обяснението му в защита на подалия оставка заради снимка с нацистки поздрав заместник-министър на регионалното развитие Павел Танев. "Няма как да подам оставка, не виждам основания. Бих желал някой да ми каже защо ми искат оставката. Реплики да съм си правил майтапчийски снимки в далечната 1979 г. просто няма. Ще съдя вестник "Сега" и настоявам да се изкара и да се пусне аудиозаписът", заяви Валери Симеонов пред Нова телевизия. Според него думите му са извадени от контекста. Симеонов обясни, че през 1979 г. е бил на стаж в бившата ГДР с голяма група студенти и казал пред вестник "Сега", че някой може да извади и с него компроментираща снимка от онези години, когато посетил концлагера "Бухенвалд". "Добре е преди да се раздават присъди и оценки да се изслуша всичко, което съм казал“, призова Симеонов. "Всеки може да използва някаква снимка. Това почва да преминава границата. Подложени сме на лов на вещици, да не кажа на лов на фашисти", каза вицепремиерът. Според него в момента има "политическо оклеветяване" срещу него в една "отвратителна кампания". Валери Симеонов отново защити подалия оставка зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев за снимката му с нацистки поздрав от музей за восъчни фигури. "Поведението на Павел Тенев е една нелепа шега, която не трябва да бъде в миналото на човек, който взима такъв висок държавен пост. Явно е, че се създава едно обществено мнение, което прехвърля негативността си върху правителството", каза Симеонов. Той коментира и появилата се в четвъртък снимка на шефа на дирекция във военното министерство Иво Антонов. Снимката е от преди 3 години и на нея Антонов се е снимал с нацистски поздрав до танк във Военно-историческия музей. Симеонов съобщи, че в момента Иво Антонов е в реанимацията на Военно-медицинска академия, след като изпаднал в прединфарктно състояние, научавайки по телефона, че е уволнен. "Иво Антонов го познавам от повече от 15 години. Той възстанови много паметници в Сърбия, Македония, Украйна. Изключително предан човек и добър професионалист, който си вършеше работата. Как пък някой не си зададе въпроса дали тази снимка не е монтаж. Може ли по снимка да бъде оклеветяван човек. В момента той е в реанимация. В едно друго шоу един палячо се облича с нацистки униформи и се върти като пумпал по сцената", каза видимо ядосан Валери  Симеонов. "Това вменяване на фашизъм в редовете на "Обединените патриоти" е отвратително", допълни лидерът на Националния фронт за спасение на България. Той заяви, че за него Холокостът е "най-зловещата страница" от историята на човечеството и сравни зверствата на нацисткия режим, с извършените от Сталин престъпления срещу собствения му народ. Валери Симеонов се извини за неудобствата, които е причинил с изказванията си на коалиционните си партньори от ВМРО и "Атака", както и на премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът не смята, че има "приятелски огън" срещу него от тяхна страна.

Вицпремиерът Валери Симеонов няма да подаде оставка

http://www.mediapool.bg/vitspremierat-valeri-simeonov-nyama-da-podade-ostavka-news264067.html

Вицепремиерът по икономическата и социалната политика Валери Симеонов обяви,че няма да подаде оставка и да напусне правителството. Тя му беше поискана в четвъртък от БСП,  ДПС, "Воля" и граждански организации, заради обяснението му в защита на подалия оставка зам.-министър на регионалното развитие Павел Танев, че и той вероятно си е правил майтапчийски снимки в концлагера "Бухенвалд". "Няма как да подам оставка, не виждам основания. Бих желал някой да ми каже защо ми искат оставката. Реплики да съм си правил майтапчийски снимки в далечната 1979 г. просто няма. Ще съдя вестник "Сега" и настоявам да се изкара и да се пусне аудиозаписът", заяви Валери Симеонов пред Нова телевизия. Според него думите му са извадени от контекста. Симеонов обясни, че през 1979 г. е бил на стаж в бившата ГДР с голяма група студенти и казал пред вестник "Сега", че някой може да извади и с него компроментираща снимка от онези години, когато посетил концлагера "Бухенвалд". "Добре е преди да се раздават присъди и оценки да се изслуша всичко, което съм казал“, призова Симеонов. "Всеки може да използва някаква снимка. Това почва да преминава границата. Подложени сме на лов на вещици, да не кажа на лов на фашисти", каза вицепремиерът. Според него в момента има "политическо оклеветяване" срещу него в една "отвратителна кампания". Валери Симеонов отново защити подалия оставка зам.-министър на регионалното развитие Павел Тенев за снимката му с нацистки поздрав от музей за восъчни фигури. "Поведението на Павел Тенев е една нелепа шега, която не трябва да бъде в миналото на човек, който взима такъв висок държавен пост. Явно е, че се създава едно обществено мнение, което прехвърля негативността си върху правителството", каза Симеонов. Той коментира и появилата се в четвъртък снимка на номинирания за зам.-министър на отбраната шеф на дирекция във военното министерство Иво Антонов. Снимката е от преди 3 години и на нея Антонов се е снимал с нацистски поздрав до танк във Военно-историческия музей. Симеонов съобщи, че в момента Иво Антонов е в реанимацията на Военно-медицинска академия, след като изпаднал в прединфарктно състояние, научавайки по телефона, че е уволнен. "Иво Антонов познавам от повече от 15 години. Той възстанови много паметници в Сърбия, Македония, Украйна. Изключително предан човек и добър професионалист, който си вършеше работата. Как пък някой не си зададе въпроса дали тази снимка не е монтаж. Може ли по снимка да бъде оклеветяван човек. В момента той е в реанимация. В едно друго шоу един палячо се облича с нацистки униформи и се върти като пумпал по сцената", каза видимо ядосан Валери  Симеонов. "Това вменяване на фашизъм в редовете на "Обединените патриоти" е отвратително", допълни лидерът на Националния фронт за спасение на България. Той заяви, че за него Холокоста е "най-зловещата страница" от историята на човечеството и сравни зверствата на нацисткия режим, с тези извършени от Сталин срещу собствения му народ. Валери Симеонов се извини за неудобствата, които е причинил с изказванията си на коалиционните си партньори от ВМРО и "Атака", както и на премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът не смята, че има "приятелски огън" срещу него от тяхна страна.

Диор и Ив Сен Лоран шият костюмите на испанския балет който ще гостува във Варна

http://www.barometar.net/88642/

Освен със страстното фламенко, съпроводено с ритъма на кастанети и жива музика от акустични китари, Испанският национален балет е известен с пищните си костюми. Върху тях работят дизайнери от световните марки като Ив Сен Лоран и Диор. Всеки костюм се изработва ръчно и отнема около три месеца. Традиционните костюми на фламенкото, например, пък вдъхновяват и […]

В главите на "Патриотите"

http://clubz.bg/54099-v_glavite_na_patriotite

Човек не се снима с изпъната в нацистки поздрав ръка, цели групи хора не може да се наричат „човекоподобни“, а в едно цивилизовано общество различията не се изясняват с „хубав бой“. Тези неща са толкова ясни, че всъщност изобщо не подлежат на обсъждане. Човечеството е препатило достатъчно, преди да стигне до извода, че някои неща просто не се правят. Защото неуважението към паметта на зловещо отнети милиони животи, незачитането на достойнството на отделни групи хора и публичните призиви за саморазправа с цели общности са първата стъпка към нещо по-лошо. Много по-лошо.

Т.нар. патриоти официално са част от коалиционното правителство. Техни представители вече са на позиции в управлението. И започнаха да „гърмят“ един по един още в първите дни. Две снимки с вдигната по хитлеристки ръка предизвикаха такова недоволство, че зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев и директорът на социалната дирекция във военното министерство Иво Антонов се видяха принудени да подадат оставка. Реакцията на обществото е добрата новина. Лошата е, че не чухме думата „извинявайте“. И че не видяхме ни най-малък знак да са осъзнали колко неприемливо е това. А щом в техните глави всичко това е нормално, обществото има обоснована причина да очаква много повече от същите тези глави.

"Трябваше да сваля снимката"

Преди девет години Павел Тенев посетил музей на восъчните фигури, където се снимал с изпъната ръка пред нацистки офицер, а след това публикувал снимката си във фейсбук. Когато това стана известно и възмути много хора, Тенев се срещна с премиера Бойко Борисов. И по време на срещата се убедил, че трябва да подаде оставка.

"Трябваше да сваля снимката. Сега разбирам, че е било важно", коментира след това Тенев. От тези думи не личи да осъзнава колко нередно е всичко това. Дори самата снимка да е била замислена като шега, разбираема единствено за Тенев, публикуването ѝ вече е изразяване на позиция. И когато тази позиция му „взе главата“ като зам.-министър, той съжали само за това, че не се е сетил да я скрие по-рано. Извинение няма.

Иво Антонов пък посетил военноисторически музей и се снимал пред германски танк „Майбах“ също с вдигната ръка. Преди години тази снимка му попречи да стане зам.-министър на отбраната, но днес патриотите решиха да го назначат за директор на дирекция във военното ведомство. И той „изгоря“ заради снимката. Но и той не сметна за необходимо да поднесе извинение. Вместо това решиха да обяснят, че случаят бил „преекспониран“, че имало кампания срещу тях, която „взема чудовищни размери“. А лидерите на т.нар. патриоти побързаха да обявят скандала за „соросоиден заговор“. Те наистина нищо не разбират.

"Лов на вещици, да не кажа лов на фашисти"

Вместо на мига да осъди и освободи героите от снимките, Валери Симеонов реши да обяснява как не бивало от една снимка да се прави такъв проблем. Вестник „Сега“ го цитира да казва, че „кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили и ние в "Бухенвалд”, но Симеонов отрече да е казвал точно това и обеща да изясни случая в съда. Каквито и да са точните думи обаче, това не променя факта, че си имаме работа с грубо омаловажаване на проблема.

„Жертви сме на лов на вещици, да не кажа лов на фашисти", оплака се в ефир Симеонов, който има богато досие по темата. Да си припомним например как дърпаше възрастна жена на границата, а след това сподели: „Тая пълничката баба, между другото, нямате представа колко нагла беше (...) и си знаеше правата." Да си припомним още как нарече ромите - „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни", а по-късно приписа на жените от този етнос „инстинкти на улични кучки".

Казано накратко: те очевидно наистина мислят така. И ако не бъдат озаптени, са способни да стигнат и по-далеч, защото в главите им навярно не съществуват границите, които повечето хора чувстват. Много се обиждат от споменаването на думата „фашизъм“, но историята учи, че когато нямаш граници в главата си, крачката от значките за обозначаване на отделен етнос до крайното решение за физическото му унищожаване е няколко години.

Да го кажем още веднъж: добрата новина в цялата тази история е реакцията на обществото и на медиите. В резултат правителството взе единственото правилно решение - да се освободи от „шегаджиите“ с изпънати ръце. А парадоксът е, че думата „извинявайте" бе изречена не от някой „патриот”, а от Цветан Цветанов от ГЕРБ. Но така се получава, когато решиш да управляваш с такива партньори - те се държат като малки деца, които не знаят за какво служи тоалетната, а на теб ти се налага да играеш памперса.

Коментарът е от "Дойче веле".

Ако не бъдат озаптени

http://clubz.bg/54099-ako_ne_bydat_ozapteni

Човек не се снима с изпъната в нацистки поздрав ръка, цели групи хора не може да се наричат „човекоподобни“, а в едно цивилизовано общество различията не се изясняват с „хубав бой“. Тези неща са толкова ясни, че всъщност изобщо не подлежат на обсъждане. Човечеството е препатило достатъчно, преди да стигне до извода, че някои неща просто не се правят. Защото неуважението към паметта на зловещо отнети милиони животи, незачитането на достойнството на отделни групи хора и публичните призиви за саморазправа с цели общности са първата стъпка към нещо по-лошо. Много по-лошо.

Т.нар. патриоти официално са част от коалиционното правителство. Техни представители вече са на позиции в управлението. И започнаха да „гърмят“ един по един още в първите дни. Две снимки с вдигната по хитлеристки ръка предизвикаха такова недоволство, че зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев и директорът на социалната дирекция във военното министерство Иво Антонов се видяха принудени да подадат оставка. Реакцията на обществото е добрата новина. Лошата е, че не чухме думата „извинявайте“. И че не видяхме ни най-малък знак да са осъзнали колко неприемливо е това. А щом в техните глави всичко това е нормално, обществото има обоснована причина да очаква много повече от същите тези глави.

"Трябваше да сваля снимката"

Преди девет години Павел Тенев посетил музей на восъчните фигури, където се снимал с изпъната ръка пред нацистки офицер, а след това публикувал снимката си във фейсбук. Когато това стана известно и възмути много хора, Тенев се срещна с премиера Бойко Борисов. И по време на срещата се убедил, че трябва да подаде оставка.

"Трябваше да сваля снимката. Сега разбирам, че е било важно", коментира след това Тенев. От тези думи не личи да осъзнава колко нередно е всичко това. Дори самата снимка да е била замислена като шега, разбираема единствено за Тенев, публикуването ѝ вече е изразяване на позиция. И когато тази позиция му „взе главата“ като зам.-министър, той съжали само за това, че не се е сетил да я скрие по-рано. Извинение няма.

Иво Антонов пък посетил военноисторически музей и се снимал пред германски танк „Майбах“ също с вдигната ръка. Преди години тази снимка му попречи да стане зам.-министър на отбраната, но днес патриотите решиха да го назначат за директор на дирекция във военното ведомство. И той „изгоря“ заради снимката. Но и той не сметна за необходимо да поднесе извинение. Вместо това решиха да обяснят, че случаят бил „преекспониран“, че имало кампания срещу тях, която „взема чудовищни размери“. А лидерите на т.нар. патриоти побързаха да обявят скандала за „соросоиден заговор“. Те наистина нищо не разбират.

"Лов на вещици, да не кажа лов на фашисти"

Вместо на мига да осъди и освободи героите от снимките, Валери Симеонов реши да обяснява как не бивало от една снимка да се прави такъв проблем. Вестник „Сега“ го цитира да казва, че „кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили и ние в "Бухенвалд”, но Симеонов отрече да е казвал точно това и обеща да изясни случая в съда. Каквито и да са точните думи обаче, това не променя факта, че си имаме работа с грубо омаловажаване на проблема.

„Жертви сме на лов на вещици, да не кажа лов на фашисти", оплака се в ефир Симеонов, който има богато досие по темата. Да си припомним например как дърпаше възрастна жена на границата, а след това сподели: „Тая пълничката баба, между другото, нямате представа колко нагла беше (...) и си знаеше правата." Да си припомним още как нарече ромите - „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни", а по-късно приписа на жените от този етнос „инстинкти на улични кучки".

Казано накратко: те очевидно наистина мислят така. И ако не бъдат озаптени, са способни да стигнат и по-далеч, защото в главите им навярно не съществуват границите, които повечето хора чувстват. Много се обиждат от споменаването на думата „фашизъм“, но историята учи, че когато нямаш граници в главата си, крачката от значките за обозначаване на отделен етнос до крайното решение за физическото му унищожаване е няколко години.

Да го кажем още веднъж: добрата новина в цялата тази история е реакцията на обществото и на медиите. В резултат правителството взе единственото правилно решение - да се освободи от „шегаджиите“ с изпънати ръце. А парадоксът е, че думата „извинявайте" бе изречена не от някой „патриот”, а от Цветан Цветанов от ГЕРБ. Но така се получава, когато решиш да управляваш с такива партньори - те се държат като малки деца, които не знаят за какво служи тоалетната, а на теб ти се налага да играеш памперса.

Коментарът е от "Дойче веле".

Проверяваме онлайн къде са най-евтините плажове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230471

Проверяваме онлайн къде са най-евтините плажовеОнлайн платформа, чрез която ще може да се проверяват цените на чадърите и шезлонгите на различните плажове разработват в министерството на туризма, съобщи в Бургас министър Николина Ангелкова. Така ще може предварително да се избере най-евтиния плаж, за да няма изненади на място, както се случваше досега.

По-важният факт е, че Борисов и Пеевски стоят в едно изречение и това ще се напомня от опозицията

https://www.actualno.com/cite/po-vajnijat-fakt-e-che-borisov-i-peevski-stojat-v-edno-izrechenie-i-tova-shte-se-napomnja-ot-opozicijata-news_612154.html

Това заяви социологът Първан Симеонов, който коментира данните, че всеки втори в държавата не вярва на кабинета "Борисов 3". Според Симеонов всеки протест ще има значение и ще успява, защото Борисов все още има мечта да стане президент и понеже вече говорим за трети мандат, т

Американското посолство поздравява българите с "Върви, народе възродени" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230490

Американското посолство поздравява българите с "Върви, народе възродени" (Видео)Специален поздрав по случай деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май, направиха дипломатите от американското посолство у нас. Посланик Ерик Рубин, заедно със служители на посолството, рецитират на български език химна „Върви, народе възродени“. Видеото е публикувано на страницата на посолството във фейсбук.

БСП: Финансовата децентрализация на общините буксува

http://offnews.bg/news/n_1/n_655972.html

Финансовата децентрализация на общините буксува, но тя трябва да се случи, заяви зам.-председателят на БСП и член на УС на Националното сдружение на общините Владимир Москов по БНТ. Той подчерта, че е действащ кмет. Според него е нужна категорична политика за общините. „Има такъв съвет към правителството и той трябва да заработи. Има капацитет и Националното сдружение. Има и достатъчно експерти. Въпрос на политическа воля е да се изчисти този проблем”, поясни социалистът и обясни защо не се случва. „Разговаряме с министри и в крайна сметка подписваме едни хубави документи, и всичко остава на хартия. Бюрокрацията трябва да се намали”, обясни Москов.  Владимир Москов посочи като най-неотложни задачи осигуряване на поддръжка на инфраструктурата, по конкретно пътната, базите на образованието и здравеопазването, подобряване на ВиК инфраструктурата в градовете и селата, както и осигуряване на достатъчно средства за издръжка на социалните заведения. „Нужни са финансови източници, за да решаваме проблемите на хората”, обясни Москов. 

Скандалът около Темер изкара бразилските социалисти от управляващата коалиция

http://www.investor.bg/drugi/338/a/skandalyt-okolo-temer-izkara-brazilskite-socialisti-ot-upravliavashtata-koaliciia-239670/

Двама предприемачи предадоха на Федералния върховен съд запис на разговор, в който Темер се е съгласил да бъде подкупен бивш председател на парламента

Битката за Тракия в ефир днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_655970.html

Кратка програма с предимно български футбол предлага ефирът днес. Най-интересен е реваншът от плейофите между Берое и Ботев, пловдивчани имат преднина от 3:0 след първата среща: 15:00 Гуанджоу - Жансу Mtel sport 2 17:30 Етър - Царско село Диема спорт 20:00 Берое - Ботев Пловдив Диема спорт 21:00 ЕП до 17 г., Испания - Англия Евроспорт 1

Лечение със стволови клетки: Безплатни консултации с топ лекар от чужбина

https://www.actualno.com/health/lechenie-sys-stvolovi-kletki-bezplatni-konsultacii-s-top-lekar-ot-chujbina-news_612160.html

Проф. д-р Ердал Карайоз, един от пионерите в прилагането на иновативни методи за лечение със стволови клетки, ще консултира безплатно пациенти в София на 30 май 2017 г. Водещият лекар от високотехнологичната болница „Лив Хоспитал“ в Турция ще гостува у нас по покана на Зд

Сняг по никое време обхвана три американски щата (видео)

http://www.cross.bg/snyag-po-nikoe-vreme-obhvana-tri-amerikanski-shtata-video-1543380.html

/КРОСС/ Въпреки наближаващото лято, сняг изненада жителите на американските щати Колорадо, Уайоминг и Монтана. Обилният снеговалеж причини сериозни затруднения в трафика по най-натоварените пътни артерии, а много полети бяха отменени. Очаква се валежите от сняг да продължат до края на седмицата. video:https://www.youtube.com/watch?v=3redgYRGI_s 

Гръцкият парламент прие оспорваните мерки за строги икономии

https://www.actualno.com/balkani/gryckijat-parlament-prie-osporvanite-merki-za-strogi-ikonomii-news_612149.html

Парламентът на Гърция гласува късно вечерта в четвъртък за въвеждане на нови мерки за строги икономии. Това става при нарастващо неодобрение сред гръцкото общество и преди заседанието на страните, които използват еврото - т. нар. "Еврогрупа" на 22 май. Законът е нужен за завъ

Успешна юбилейна учебна година отчете НУ"Христо Ботев"

//dariknews.bg/regioni/pleven/uspeshna-iubilejna-uchebna-godina-otchete-nuhristo-botev-2024595

Проведеното тази година външно оценяване на МОН за IV клас, доказва трайна тенденция в ежегодно високите постижения на учениците от НУ „Христо Ботев”, гр. Плевен. Системната учебна подготовка, развитието на различните видове интелигентност, иновативните подходи, прилагани в учебния процес, високото

Малка спретната лабораторийка за тревица

//dariknews.bg/regioni/burgas/malka-spretnata-laboratorijka-za-trevica-2024592

Криминалисти от полицейското управление в Поморие извършили внезапно претърсване в дома на криминално проявен 40- годишен жител на Поморие, на улица „Мусала“.
 
Там, в тайна стая на четвътрия етаж, открили девет канабисови растения, оставени за сушене, листа и съцветия от марихуана. С

Тънки перуки за вежди са най-новият писък на модата (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tynki-peruki-za-vezhdi-sa-naj-noviiat-pisyk-na-modata-snimki-2024596

Фирма пусна тънки перуки за вежди, които заменят рехавите косми на притежателката им, като я правят по-красива, пише в. "Метро".

"Перуките" лесно се залепват върху оригинала. По този начин "подновените" вежди добиват много добра форма и плътност. Леп

Каква е целта на всяка зодия? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kakva-e-celta-na-vsiaka-zodiia-video-2024600

Всички имаме цели и определени желания, които следваме, но дали сте се питали какво са определили звездите за вас и каква всъщност е вашата основна цел в живота.

Вижте за какво сте родени, каква е вашата цели и към какво трябва да се стремите:

Шуменският университет отбеляза патронния си празник

//dariknews.bg/regioni/shumen/shumenskiiat-universitet-otbeliaza-patronniia-si-praznik-2024597

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” отбеляза патронния си празник. Тържеството започна с поднасяне на цветя на признателност от академичната общност пред Паметника-свитък. Нека на този ден да почетем

Васил Антонов: Кога ще бъде завършена АМ„Хемус”, колко ще струва, и кой най-после ще отговори на тези въпроси?

//dariknews.bg/regioni/pleven/vasil-antonov-koga-shte-byde-zavyrshena-amhemus-kolko-shte-struva-i-koj-naj-posle-shte-otgovori-na-tezi-vyprosi-2024599

С  най-важната, както за плевенчани, така и за цяла Северна България тема стартира работата си в 44-я Парламент плевенския народен представител Васил Антонов. На днешния парламентарен контрол Антонов отправи въпрос към Министъра на регионалното развитие и благоустройството, относно стратегията на М

Тревожно е да се намалят цените на клинични пътеки, смята здравният министър

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trevozhno-e-da-se-namaliat-cenite-na-klinichni-pyteki-smiata-zdravniiat-ministyr-2024591

Министърът на здравеопазването Николай Петров изрази тревогата си от възможността да се намалят цените на клинични пътеки и медицински дейности, тъй като такава съществува в резултат на текст в Националния рамков договор за тази година.
 
Цените ще бъ

Американски дипломати поздравиха българите с „Върви, народе възродени“ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/amerikanski-diplomati-pozdraviha-bylgarite-s-vyrvi-narode-vyzrodeni-video-2024598

Посланик Ерик Рубин заедно с дипломати от американското посолство у нас поздравиха българите с предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май.

Във видео, заснето

Отново скандали и грoзни обиди в парламента

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otnovo-skandali-i-grozni-obidi-v-parlamenta-2024577

Със скандал и грозни обиди започна днешното заседание на парламента. Причината бяха политически декларации на ГЕРБ и БСП, с които двете сили си отправиха взаимни обвинения.

Гласуват новите правила за прием и класиране в детски ясли във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351613

Общинският съвет във Варна се събира днес на поредното си заседание. Една от многото точки в дневния е гласуване на новите Правила и критерии за класиране и прием в общинските целодневни детски ясли в морската столица Съгласно предложените нови правила варненчетата с ТЕЛК решения за инвалидност над 50 % вече ще бъдат приемани с предимство в яслите, припомня Moreto.

Раперски истории с Лого5: Wosh MC ни пускаше речи на Тодор Живков у тях

http://offnews.bg/news/n_1/n_655672.html

Лого5 е българско рап дуо, което вършее на родната сцена вече над десетилетие. Радостин Георгиев и Илия Григоров са на по 27 години, работят си сериозни работи и едновременно с това правят хубава музика. Разговаряхме с тях за сериозни и не чак толкова сериозни неща. Кратка автобиография, бъдещи творчески планове и колко са смешни хората.  В 9 вечерта съм пред блока на Радо от Лого5, за да взема интервю. Поводи много, рапърите ще издават скоро нов албум. Нарамил съм 6 кенчета бира и звъня, за да ми отворят. В момента, в който набирам номера, виждам, че познат силует се приближава към мен с две двулитровки бира. Перфектен тайминг, Радо е. "Илийката малко ше закъснее, ама идва", казва ми, докато се катерим по стълбите. Радо сам поиска да направим интервюто у тях, защото аз пък исках да е на удобно за Лого5 място, на което се случва "магията". За блага вест на феновете им, новият логопедски албум се пече, но за него ще си говорим по-късно. У Радо се редяха римите и се бистриха парчета, избираха се и инструменталите. Срещата ни с Лого5 е няколко дни след като рап дуото навърши 12 години. Тъпа възраст за човек - ни да пиеш бира, ни да си играеш в пясъчника. В рапърски години обаче това си е много над пълнолетието. Радо и Илия се познават още от ученици. Първо са били "райвъл" графитаджии, после са се сдушили покрай фристайлването и лек-полека са се случили нещата. С Радо сме седнали в хола, когато на вратата се звъни и влиза Илия, който си носи сладолед. "Копеле, не съм ял сладолед от сигурно 3 години", почти развълнувано казва г-н Григоров, който е разместил буквите във фамилията си, за да е по-добре познат днес само като Григовора. В началото на интервюто като за фон Радо пуска тазгодишния албум на Григовора и Гената "Фалстарт". Който го е слушал, знае колко е добър, който не е - да поправи тази грешка бързичко. Ако все още се чудите кои пък са тези Лого5, спомнете си от преди няколко години парчето "Песента" , което звучеше от всяко радио и тв канал - е, и тях ги има там, заедно с Рут Колева, Wosh MC и други познати на рап обществеността герои. Лого5- началото Радо и Илия се запознават през 2005 година, както сами описват, "покрай някакви супер странни схеми". "Правих графити и така все по-често попадахме в една компания. Но с ръка на сърце мога да кажа, че графитите са нещото, което аз не мога да правя", разказва Радо. Едно време Лого5 бяха трима - Илия, Радо и Християн. Хлапета от даскало, които са искали да си правят кефа, докато рапират, измислят бийтове или драскат "тагове" по стени. "Ние с Християн станахме нещо като крю, защото се виждахме всеки ден, бяхме в един клас в Английската, докато с Радо се засичахме само в квартала", спомня си Илия. Когато Християн си взима истински хубав микрофон, всички започват да ходят у тях, за да рапват. "Аз, Радо и Християн почнахме да си правим някакви неща, запознахме се покрай това с пичовете от Loading in Progress, които вече не съществуват, но с тях беше и Ицака, който сега е Бате Доуен от So Called Crew. Имахме една 7-минутна песен, която беше направо неслушаема", разказва ни Илия и допълва: "Имаше някакви бели гълъби, светлини и прозорци в тоя трак". Двамата логопеди са единодушни, че по онова време са искали да бъдат "яко абстрактни". След микрофона, Християн взима и барабани и нещата започват да стават сериозни. В траковете им вече се чува намесата на кавал и китари. "Тогава имахме някакъв творчески ренесанс и осъзнавахме, че става по-сериозно", казва Илия. Вселената явно чува и разбира това, защото малко след т.нар. осъзнаване е първата среща на Лого5 с Негъра от F.A.R.S, откъдето всичко тръгва бавно, но славно нагоре. "Бяхме на един концерт", започна да разказва Илия, "на който F.A.R.S подгряваха. Там се запознахме с големите от квартала, които си слушаха рап. Видяха ни, че сме малки и надъхани, а ние през цялото време бяхме: "Ехааа, тия пичове верно ли са от "Младост 3?" "Всъщност тогава почнахме да си вярваме и че всъщност няма чак толкова "Бог високо, цар далеко", казва Радо. Той никога няма забрави как тримата логопеди са стояли с Неги, а телефонът му позвънял. "С Негъра вече сме се сдушили, говорим си за рап и му звъни телефонът - "Ало, к'во става, Wosh Mc? Да, да, с мен са." Седим си тримата и не можем да повярваме, че Wosh пита за нас. Ми, аре да ходим в Уошия." Отишли на гости у Wosh, който на тераската им пускал речи на Тодор Живков, като преди това им казал: "Чакайте да ви пусна нещо много смешно". По това време вече са имали един лайф, а след срещата с Wosh MC се запознали с DJ Darkstep, който е отговорен за повечето инструментали в първия и за сега единствен албум на Лого5 "Петилетка". Най-популярния трак от него безспорно е песента, която носи името на албума. Целият албум носи една соц зарядка и стилистика, но Радо и Илия казват, че това е станало "без да искат". Но за да стигнат до "Петилетка", Лого5 преминават през някои структурни промени и спират да са трио. Следващият значим за бандата момент е създаването на лейбъла ILLmate, в който влизат F.A.R.S, Лого5 , Рут Колева, Starteras и Wosh MC. Тогава обаче не е имало социални мрежи, силата на Youtubе е била малка и целият роден ъндърграунд е минавал през форума на сайта 359. "След като направихме лейбъла, вече го нямаше това детското, а и вече бяхме тръгнали на работа. Колкото да си ъндърграунд, ти се радваш, когато хората ти се кефят", казва Радо. С него през цялото време се борихме с бирите, а Илия си ближеше сладоледа и някакви ядки без да пие. Човек лесно може да сложи в стереотип и двамата рапери - родени са през 89-та, такива като тях наричат "деца на прехода", аз бих цитирал Ъпсурт с "нормални софийски дришльовци" . Но сам останах учуден от факта, че трева например двамата изобщо не пушат, а пиенето оставят за след лайф. И наистина, представете си как би било възможно човек да рапира тия лирики, ако не е трезвен. То и трезвен е трудно. С не толкова големи крачки, след създаването на лейбъла, ходене по лайфове с по-отраканите вече рапъри, Радо и Илия започват да мъдрят албума "Петилетка". Излиза през 2010-а. "Шест месеца, след като го пуснахме, само го слушахме и му се кефихме", разказва Илия. "Мислехме си, "оф, най-накрая го направихме", спомня си Радо.  От 2010 досега логопедите нямат нов албум, но пък не се бяха покрили съвсем. 4 сезона участваха в сериала Революция Z, издадоха няколко сингъла като Казано Накратко и Контра , взеха участие и в албума на бийтбоксъра Трашър с песента "Бира за закуска" .  Радо и Илия извън рапа Казват, че след "Петилетка" ги завъртял животът - гаджета, изнасяния, нова работа, учене. Илия е завършил "Политология" в СУ, а за Сашо Томов споделя, че "не е лош.... преподавател", но икономиката не му е била много интересна. Томов е писал тройка на Илия, но той сам си признава, че не е учил. "Ако това на Илия е било отбиване на номера с ученето, не знам моето какво е", казва Радо. Той е учил в НБУ тонрежисура за кратко. "За пореден път не отивах на лекция, защото НБУ е на 27 хил. километра със 111, а нашите даваха пари за една от най-скъпите специалности, а пък аз съм без една стотинка в джоба. После си намерих работа, която напуснах, защото не ми даваха да правим турнета. Шефката ми не вярваше, че ще напусна, докато не ѝ се появих с молбата. После записах "Политология" като Илия и отидох на две лекции. Когато отивах да си платя семестъра и имаше някаква зверска опашка в СУ, една лелка ми се скара не помня за какво и аз просто се обърнах и повече не се върнах", разказа ни Радо и допълни: "Честно казано, не мисля, че някога ще имам висше, а и не мисля, че ще ми трябва някога." На сцената Радо и Илия са наистина като торнадо и фурия . Това им е силата. Дввамата се подкрепят - ако някой вземе, че се задъха, другият поема. "Може и да се задъхвам от цигарите, ама за това с Илийката още ни викат по лайфове, въпреки че имаме само един албум. Ключът към палатката е да сме бързи и адекватни, че с тия текстове е невъзможно", казва Радо. При Лого5 няма особена разлика в заряда им, когато иде реч за безплатен ивент или голям концерт в Терминала например. И двамата се раздават на макс, често слизат и рапират при публиката. Цел на разговора ни е и да чуя повече за това какво мислят логопедите за рап сцената у нас, защото всеки, който я познава, знае, че се случва някакъв ренесанс. Излизат все повече нови песни, случват се все повече събития, а гладът за това е нестихващ. В разговора намесвам и темата "Криско", на когото гледаме не толкова като на изпълнител, а феномен. "Не е лошо да пееш за задници и цици, ама поне го прави по як начин" , казва Радо. Илия пък припомня думи на рапъра Жлъч, който обяснява много добре как се е правил и май още се прави рап у нас: "Едно време рапът у нас е изглеждал все едно хората само са гледали клиповете, ама не са знаели английски. Виждат яка пичка в клип на Дре и си мислят, че песента е за нея. Нашите пичове просто не са разбрали английски." Чуждестранните изпълнители дори да говорят за яки задници, има някакъв пиниз. Според мен е крайно време хората да спрат да слушат бг рап, казва още Илийката. Двамата с Радо са познати под много имена и притежават повече от едно алтер-егота. Сони Бонанза и Гето Тунайт са само част от обръщенията, които може да ползвате, за да си говорите с тях. Сони Бонанза (Илия) ще направи лайв само срещу определена цена, защото иска да си купи кола - 10 бона за София, 30 хил. за Кърджали. 15 хилки, ако е извън страната.  Момчета, за Криско какво ще говорим? "Много сме я бистрили тая концепция и сме били яко във филма истински и неистински рап. Но няма такова нещо. Криско е няк'ъв топ, има продукция, която изглежда лачена и е такава. Знае как да ловне масите", казва Радо. Илия е на сходно мнение: "Криско си има стил и като чуеш негов трак, знаеш, че е той. Може да е чалгар, обаче е изпълнител с индивидуалност, а това е важно. Не бих хейтвал Криско. Няма смисъл. На кого му пука за твоето мнение. Все едно викаш някакви думи в пещера. Хората се филмират за морала, това ми е проблемът. Естетиката е проблем, не моралът. Клипове за 5 милиона да направят и пак може да не е як. Гледал съм и за без пари клипове по-добри. Обръщайки му внимание, го правя по-важно, отколкото необръщайки му внимание." "Лае се по грешното дърво. Обръщаме внимание на това, че пее как се друса, а не обръщаме внимание колко тъпо всъщност го пее", допълва Радо.  И тримата сме на едно мнение, че социалните мрежи са една от причините рапът да бележи възход. Радо казва, че интернет е едно от най-значимите неща, които са се случвали евър. Правим съпоставка между фейк нюз и фейк рап. Започва Радо: "Преди хората не са имали избора фейк нюз/истински новини. Пропагандата вече прозира, когато гледаш нещо наживо във фейсбук. Интернет дава възможността да видиш истината. Естествено, че го има и обратният ефект. Да си глупав и ограничен, вече е въпрос на избор. Ако ти решиш да вярваш на Бултаймс и ПИК, ти винаги ще си вярваш на тия неща. Преди са били само такива, сега можеш сам да си провериш информацията. Глупавите хора винаги ще има и не трябва да обвиняваме интернет за това". Илийката заключва: "Абе, стига бе. Пълно е с тъпаци. Това е светът, в който живеем". Илия и Радо са доста активни в социалните мрежи, вторият даже влиза често в по-нагорещени дискусии. И двамата не харесват политиците, но по-важното - на Лого5 не им пука за тях. Питам ги дали гласуват. Илия е малко недоволен: "А, ние сега ще си говорим за някакви сериозни неща. Много мразя си говоря сериозно. Гласуването е много е задоволително чувство. Чувстваш се фреш". И двамата гласуват, и двамата са непредставени в парламента. "Боли те к***. Не ми пука. Смятам, че политиката не е това, което ще спаси света", казва Илия. Какво ще го спаси тогава? "Хората ще спасят света. Като станат по-добри. Политическата система е много ретро и естрадно нещо. Човек трябва да се стреми да се самоуправлява. Братле, всеки трябва да си върши работата и да не му пука." Радо е съгласен: "С Илийката имаме определено мнения по въпроса и тоя разговор можем да го водим 3 дни и 3 нощи на Карибите. България е франкенщайнски пример за всичко, което е добро и лошо. Каквата и политика да се води у нас - лява, дясна, никаква, ти ако си читав човек, ще успееш. Няма да успеят да те дърпат чак толкова надолу, освен ако някой не тръгне да те ръга с ножа, нали..." Илия продължава: "Ще кажа нещо супер мета - братле, хората са супер смешни. Хората са мега смешни неща. Особено, когато се напъват да са сериозни. Копеле, тоя наистина го казва това и го вярва. И наистина е някакъв такъв, дето се кефи на т'ва, което казва. И това го гледам и го наблюдавам в много различни хора, в повечето некачествени хора. Напоследък го виждам и в качествените хора. И е супер смешно как някои хора се натегат. И единственият извод, който имам е, че хората са супер смешни. И те не трябва да бъдат сериозни никога." Разговорът продължава с Брекзит, една история от Кюстендил, където им е бил единственият лайф, на който са щели да ги бият и не са им платили. Допиваме и бирата. Ако се надявате в последните редове да видите нещо за новия албум, само това изкопчихме - ще се казва " Минус безкрайност" и ще излезе тия дни по Коледа. Туй то. Оставяме на Илия да завърши това интервю. - К'во, финални думи ли?

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/evro-miliona-pishe-1543378.html

/КРОСС/ "Парите бягат от България" е водещото заглавие на "Труд". За една година, вложенията са намалели с повече от 300 милиона евро. Според директора на Агенцията за инвестиции Стамен Янев предприемачите са изчаквали по време на служебното правителство. Трима са кандидатите за концесионери на летище Пловдив, информира "Стандарт". Сред подалите оферти са български превозвач и китайска компания. Срокът за концесия е 35 години. "МВР поиска още 400 милиона евро от Европейския съюз за бежанците", пише, на първа страница, вестник "Сега". Президентът Румен Радев настоял в Брюксел за отстрочка в усвояването на вече отпуснатите ни 160 милиона евро. Преди дни ресорният еврокомисар поиска от страната ни в кратък срок да изпълни ангажимента си и да приеме бежанци от лагери в Италия. "Днес ще станат ясни кандидатите за изграждане на 16 километра от магистрала "Хемус", информира "24 часа". Офертите им ще бъдат отворени в пътната агенция. "Дума" пише за проект на Министерството на образованието, представен за обществено обсъждане, според който само шест професионални гимназии ще имат статут на национални. Това, според изданието, означава, че Националната природо-математическа и тази за древни езици и култури ще загубят статута си.      

Менда Стоянова: 610 лв. става минималната заплата до 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230456

Менда Стоянова: 610 лв. става минималната заплата до 2020 г.По 10% ръст на минималната работна заплата всяка година през следващите три години, така че тя може да стигне до 610 лв. до 2020 г. - това вече е прието в програмата на правителството, каза Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, в сутрешния блок на Би Ти Ви. По думите й ако бимзнесът и синдикатите не се разберат как тя да

Протест на шофьори на тежкотоварни камиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230475

Протест на шофьори на тежкотоварни камиониПротест на два гранични пункта - "Кулата-Промахон" и "Дунав мост" при Русе организират водачи на тежкотоварни камиони. Поводът е дългото чакане и образуването на километрични колони от тирове през последните години, предаде БНТ.  От Съюза на българските транспортни работници казаха, че с протестите,

Започва строежът на нови къщи в Хитрино

http://offnews.bg/news/n_1/n_655971.html

Започва строежът на нови къщи в Хитрино, първата копка на мястото на разрушените при взрива на цистерни домове е днес.  Строежът на 10-те жилища за най-пострадалите семейства ще бъде извършен безвъзмездно от Камарата на строителите, съобщи бТВ. Строителството ще започне по обяд, очаква се на място да пристигне и премиерът Бойко Борисов. Общо 24 къщи в селото ще бъдат възстановени напълно. Текат основни ремонти и на други постройки, засегнати от взрива.

Отварят офертите за още 16 километра от АМ "Хемус"

http://www.cross.bg/vruzka-tehnicheski-turgovishte-1543377.html

/КРОСС/ В Агенция „Пътна инфраструктура" ще бъдат отворени ценовите оферти на допуснатите участници за изработването на технически проекти и строителството на 16,3 км от автомагистрала „Хемус" - участъкът между пътните възли „Белокопитово" и „Буховци" в посока Търговище. Индикативната стойност на обществената поръчка е 133 млн. лв. без ДДС. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети. Предвидено е изграждането на 6 виадукта, на пътен възел за връзка с път III-5102 Мировец - Певец, на нова връзка с път I-4 Шумен - Търговище при п. в. „Белокопитово", на мост и 11 пресичания със селскостопански пътища. Срокът за „Изготвяне на технически проект и строителство (инженеринг) на обект: АМ „Хемус", участък от км 310+940 до км 327+260" е 910 дни.    

Къде, по дяволите, са бежанците?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kyde-po-diavolite-sa-bejancite-239666/

До средата на миналата година трийсетте най-големи германски фирми, които се котират на борсата, бяха назначили едва 54 бежанци, пише FAZ

Тръмп отрече да има "сговор" между предизборния му екип и Русия

http://www.cross.bg/trump-sgovor-rysiya-1543375.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера отрече да е искал от бившия шеф на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу бившия президентски съветник по националната сигурност Майкъл Флин, съобщиха световните агенции. На пресконференция след среща с колумбийския си колега Хуан Мануел Сантос в Белия дом Тръмп отрече също съществуването на какъвто и да е сговор между самия него, предизборния му екип и Русия. Запитан от репортер дали е поискал от Коми, когото той уволни на 9 май, да прекрати разследването срещу Флин, президентът каза: "Не, не. Следващ въпрос", предаде Ройтерс. Тръмп каза, че уважава решението на министерството на правосъдието да назначи специален прокурор по разследването на евентуален таен сговор между предизборния екип на Доналд Тръмп и Русия и нейната намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г. "Аз уважавам това решение, но цялото това нещо представлява лов на вещици", отбеляза президентът, според когото това разследване разделя страната. "Повярвайте ми, няма никакъв сговор", добави той, цитиран от ДПА.    

В Кишинев честваха 180-годишнината от Васил Левски

http://www.cross.bg/levski-bulgariya-sofiya-1543376.html

/КРОСС/ Молдовската столица взе активно участие във всеобщите честванията, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. В единствения в Кишинев български теоритичен лицей "Васил Левски" бе открита изложба, посветена на легендарния българин. В откриването взе участие и посланика на Република България в държавата Петър Вълов, който за кратко стана учител, лично обяснявайки на учениците за ключовите моменти в живота националния герой на България. Изложбата е създадена през 2008 г., по идея на Софийски комитет "Васил Левски" с богатото архивно наследство, съхранявано в Държавен архив в София. Открита е първо в Националния църковен историко-археологически музей, а по-късно през годините гостува последователно на Съюза на юристите в Република България и Столична библиотека в София. През 2010 г. е представена на Четвърта национална правно-историческа научна сесия „Да бъдем равни с другите европейски народи" - събитие проведено под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и уважено от тогавашният президент на Република България - Георги Първанов. На документалните табла в хронологичен ред е очертан животът и делото на Левски. Снимковият материал разкрива спомени на негови сподвижници от София. В началото е представен родният му дом в Карлово

Владимир Москов: Там където е местната власт, там са хората

http://www.cross.bg/vlast-mestnata-moskov-1543379.html

/КРОСС/ Новият заместник председател на БСП Владимир Москов заяви, че е имало години, в които БСП е подценявала местната власт, но сега нещата се обръщат. "След 1990 година имах възможност активно да участвам и наблюдавам нещата в БСП. Винаги е имало моменти на трусове, но смятам, че винаги е надделявало принципното и колективното решение. Тези решения са взети с голямо мнозинство. Няма нужда с е поддаваме на чувства. Всички, които критикуват това, което предлага председателя, са участници в националния съвет", каза Москов и отбеляза, че е имало години, в които БСП е подценявала местната власт. "Имаше определени години, в които местната власт беше подценявана и използвана само когато има избори. Когато има избори, идваме на срещи искаме съдействието на кметовете. Само че в последните няколко години този процес се обърна. Като цяло смятам ,че в страната не достатъчно се използва капацитетът и възможностите на местната власт. Реално проблемите на хората са в градовете и селата, а там най-близката власт е местната. Сегашното ни ръководство и председателят на партията са усетили, че местната власт е разковничето, за да се подобрят някой от политиките в страната. Там където е местната власт, са хората", подчерта той

Цацаров: Срещата в ЦУМ не е нерегламентирана, защото няма регламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230466

Цацаров: Срещата в ЦУМ не е нерегламентирана, защото няма регламентТези, които написаха в писмото до президента, че срещата е нерегламентирана в ЦУМ, не казват истината. Тя не е нерегламентирана, защото в България няма регламент. Стига толкова, достатъчно се упражняваха с мен. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНТ след срещи в Брюксел. "Грешно е да се срешнеш на 200 метра от Съдебната палата с

Пиян шофьор се вряза в тълпа в Ню Йорк, полицията отрича терористичен акт

http://www.moreto.net/novini.php?n=351608

Пиян шофьор е причинил катастрофата на емблематичния „Таймс Скуеър” в Ню Йорк в четвъртък. При инцидента загина 18-годишно момиче, а 22-ма души бяха ранени. 26-годишният Ричард Рохар е бивш военен и е добре познат на полицията – има съдебно досие и е бил арестуван за шофиране в нетрезво състояние.

Проф. Горчев: Финансирането на ин витро процедурите е добре за България

http://www.cross.bg/bulgariya-gorchev-vitro-1543374.html

/КРОСС/ Финансирането на ин витро процедурите, от страна на държавата, е един много добър пробив в здравеопазването, коментира пред БНТ професор Григор Горчев. Според него, това ще да де шанс на много хора да станат родители. "Процентът на стерилни двойки в България е голям. Не само женският, но и мъжкият фактор е от значение. В България са разрешени до три опита, а сега вече се разрешава 4, което според мен е максималния брой. След четвъртия намалява сериозно шансът", обясни медикът. Според Горчев, това дава шанс и на жените с ракови заболявания, на които се налага да им бъдат намалени детеродните функции. "Много е тънка нишката. Отпадат лимитите за нещо, за друго не. Тук смисълът не е толкова финансов, колкото етичен. Защото в България има ин витро центрове, които работят доста професионално и имат между тях една донякъде лоялна конкуренция. В този случай те се самоконтролират. Но аз гледам повече като онколог, отколкото като човек занимаващ се с ин витро. Тук аспектът би могъл да се смени в друга посока, защото за жалост са много чести раковите заболявания в ранна възраст. За съжаление често идват млади жени с рак, на които трябва да се отстранят детеродните органи, ако не могат да се запазят по една или друга причина. И от тази гледна точка, се финансира замразяване на яйцеклетки и ембриони на жени с онкологични заболявания, което от етична гледна точка е добър старт и добра атестация за България", каза още проф. Горчев.    

Нападение с нож на гарата в Милано, ранен е полицай

http://www.mediapool.bg/napadenie-s-nozh-na-garata-v-milano-ranen-e-politsai-news264066.html

Мъж от северноафрикански произход рани с нож полицай и военнослужещ на главната ж.п. гара в Милано в четвъртък вечерта, предадоха агенциите. Двамата пострадали са откарани в болница, съобщи полицейски говорител. Единият е ранен в ръката, а другият - във врата. Състоянието им не е тежко. Нападателяте роден в Милано през 1996 г. Той е задържан. Бил е арестуван и по-рано за наркопрестъпления. По първоначални данни не става дума за терористично нападение, но полицията извършва "най-щателно разследване", отбеляза нейният говорител.Той уточни, че нападателят извадил кухненски нож, когато полицаят и войникът му поискали документите.

Григор Горчев: Финансирането на ин витро процедурите е добре за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230463

Григор Горчев: Финансирането на ин витро процедурите е добре за БългарияФинансирането на ин витро процедурите, от страна на държавата, е един много добър пробив в здравеопазването, каза професор Григор Горчев пред БНТ. Според него, това ще да де шанс на много хора да станат родители. "Това е един добър успех. Пробив в българското здравеопазване относно ин-витро процедурите.

Първа копка на новите къщи в Хитрино

http://www.cross.bg/hitrino-kushti-tzisterni-1543373.html

/КРОСС/ Първа копка за строежа на новите къщи на мястото на разрушените при взрива в Хитрино ще бъде направена на официална церемония от 12.00 часа. Строежът на 10-те жилища ще бъде извършен безвъзмездно от Камарата на строителите. Проектите на новите къщи са съгласувани със собствениците им, издадени са и разрешителните за строеж. На церемонията по първата копка в Хитрино е поканен и министър - председателят Бойко Борисов. 7 души загинаха, а близо 30 бяха ранени след като цистерни с пропан бутан се взривиха на гарата в центъра на шуменското село Хитрино. Сигналът за дерайлиралата влакова композиция на гарата в Хитрино бе получен на 10.12.2016 г. в 5.42 часа. При пристигане на мястото на инцидента, който е на приблизително 20 км от Шумен, дежурната смяна заварва мащабни разрушения и многобройни пожари. Повече от 50 къщи са частично или напълно разрушени. Със заповед на директора на ГДПБЗН е въведен планът за действия при извънредни ситуации, а със заповед на министър-председателя е въведен и Националният план за защита при бедствия в частите "Действия при големи катастрофи". За изпълнение на дейностите е създаден Национален щаб (НЩ), под ръководството на министър-председателя. Установено е изтичане на газ пропилен, след което започва организирането на преточването на опасните вещества от авариралите цистерни в автоцистерни на наети за целта външни специализирани фирми, както и изтеглянето на вече празните цистерни

Помощ! Вкъщи мирише лошо!

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6222841

Помощ! Вкъщи мирише лошо! Знаем, че лошата миризма в дома няма как да се елиминира, ако не премахнем източника. Той може да е боклук, немити съдове, развалена храна, мръсни плодове и зеленчуци, дори мръсни обувки и дрехи. Проблемът е особено остър през зимата, когато доста по-рядко проветряваме и е твърде възможно да стане натрупване на неприятни миризми.

Протест на шофьори на тежкотоварни автомобили

http://www.cross.bg/protest-protestite-organizirat-1543372.html

/КРОСС/ Протест на два гранични пункта - "Кулата-Промахон" и "Дунав мост" при Русе организират водачи на тежкотоварни автомобили, предава БНТ. Поводът е дългото чакане и образуването на километрични колони от ТИР-ове през последните години. От Съюза на българските транспортни работници казаха, че с протестите, които организират искат да привлекат вниманието на властите към проблема и да се вземат конкретни мерки. Предстои днес да решат дали ще има и как ще проведат протестите.  

Цацаров за ЦУМ-Гейт: Може би и аз трябваше да пусна клип

http://offnews.bg/news/n_1/n_655969.html

"Няма да слизам на нивото на тези, които създадоха ЦУМ-Гейт и да коментирам битовизми кой как влязъл на тази среща. Тя не е била тайна, а на 200 метра от Съдебната палата, не през нощта, а през деня, заедно с охраната ми от НСО. Няма да разкрия нищо, защото човек трябва да притежава елементарна коректност и възпитание. Може би и аз трябваше да пусна клип в интернет." С тези думи главният прокурор на България Сотир Цацаров коментира пред БНТ скандала ЦУМ-Гейт, завихрил се след среща на обвинител номер едно с политика Георги Гергов и бизнесмена Сашо Дончев. "След като упражненията върху моето име приключиха, може би е време и аз да кажа няколко думи. Срещата не е била тайна, нито нерегламентирана поради простата причина, че регламент за такива срещи не съществува. Дайте да създадем такъв регламент, но не само за мен, но и за другите членове на Висшия съдебен съвет или дори и за представителите на изпълнителната власт", коментира Цацаров. Той попита риторично защо се мери с двоен аршин неговите действие и тези на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. "А нормално ли е председателят на ВКС да се среща с адвокати от най-маститата кантора в София или да се среща с лидери на партии", попита Цацаров. "Познавам добре Панов и устойчивостта на характера му. Върховен съд и съдии ще има и след Панов. Прокурори ще има и след Сотир Цацаров. Не може да въвличаме институциите в лични конфликти. Ако някой желае да го прави, аз няма да влизам в неговия тон", каза още главният прокурор.

В Хитрино започва строителството на първите къщи на мястото на разрушените при взрива

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/19/2974045_v_hitrino_zapochva_stroitelstvoto_na_purvite_kushti_na/?ref=rss


Днес ще започне строителството на първите къщи в шуменското село Хитрино на мястото на разрушените домове при взрива на влаковата цистерна на 10 декември 2016 г., предаде агенция "Фокус".

Строежът на 10-те жилища ще бъде извършен безвъзмездно от Камарата на строителите. Вече са издадени разрешителните за строеж, а проектите на жилищата са съгласувани със собствениците им.

Взривът стана рано сутринта на 10 декември 2016 г., докато влаковата...

Иран избира президент

http://www.cross.bg/iran-chasa-izbori-1543371.html

/КРОСС/ В Иран се провеждат президентски избори. Настоящият държавен глава Хасан Рохани е фаворит за поста. 68-годишният е атакуван от хардлайнерите заради икономическите проблеми на страната. Основният конкурент на Рохани е твърдолинейният Ебрахим Раиси. 56-годишният заяви, че Иран не се нуждае от чуждестранна помощ и обеща да съживи ценностите от Ислямската революция през 1979 г. От надпреварата отпаднаха кметът на Техеран и вицепрезидентът. Кандидатите взаимно се нападаха по време на дебата и предизборни изказвания, излъчвани на живо по телевизията. Кампанията е най-напрегнатата в близо 40-годишната история на Ислямската република. Спорните президентските избори през 2009 г. доведоха до големи протести в Иран, където политическите демонстрации са изключителна рядкост. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи предупреди, че ще се противопостави на всеки, който се опитва да повлияе на изборния процес. Около 54 млн. души имат право на глас. Секциите са 63 500 на брой. Изборният ден започва в 8 часа местно време и ще приключи официално в 18 часа. На предишните избори обаче високата активност наложи удължаването му с няколко часа. В събота се очакват първите резултати. Ако никой от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете, ще се проведе балотаж. Източник: news.bg  

Арестуваха криминалнопроявен за притежаване на наркотици в тайна стая на жилището му

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Q0-VislwgfA/

11

На 18.05.т.г. служители от „Криминална полиция” при Районно управление – Поморие съвместно със служители от „Криминална полиция” при Първо Районно управление – Бургас извършили претърсване в дома на криминално проявения К.К., 40 годишен от Поморие, разположен на ул. „Мусала”. В стая-тайник, намираща се на четвъртия жилищен етаж, пригодена за отглеждане и сушене на канабис, са намерени и иззети девет канабисови растения в саксии с различна височина, множество отрязани стебла от растения, оставени за сушене, листа и съцветия под формата на зелена  тревна маса с общо тегло около 1 кг.

Иззето е и оборудване за отглеждане и сушене на марихуана, съобщиха от пресцентъра на полицията.

К.К. е задържан с полицейска заповед за срок от 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

22снимки: Пресцентър на ОД на МВР – Бургас

14-годишен яхна нерегистриран мотоциклет

//dariknews.bg/regioni/vraca/14-godishen-iahna-neregistriran-motociklet-2024580

Полицаи от Брусарци около 11,30 ч. в четвъртък спрели за проверка водач на мотоциклет "Симсон Ес 50", без поставена табела с регистрационен номер на определеното за това място. Проверката станала на път ІІІ-114, с посока на движение от с. Дондуково към с. Крива бара. Полицаите  установили, че водач

Народният представител Владислав Николов с редовна приемна в Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/narodniiat-predstavitel-vladislav-nikolov-s-redovna-priemna-v-pleven-2024583

Народният представител Владислав Николов ще има приемен ден в Плевен на 22 май 2017 г. - понеделник.
Той ще се срещне и разговаря с плевенчани от 9:00 часа в офиса на партията в сградата библиотека „Христо Смирненски“.

Предварителното записване се прави на място в офиса, уточн

На „Акве калиде“ вече и спорт

//dariknews.bg/regioni/burgas/na-akve-kalide-veche-i-sport-2024579

„Акве калиде“ вече предлага на своите посетители и занимания със спорт. Тази неделя възпитаниците на детски футболен клуб "Звездичка", спортен клуб "Бадминтон-Бургас" и спортен клуб за тенис на маса за ветерани, ще покажат на всички посетители интересни техники, и ще направят атрактивни демонстраци

Общински съветник заподозря кражба за 1 млн. лв.

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/obshtinski-syvetnik-zapodozria-krazhba-za-1-mln.-lv-2024586

Общинският кантар, на който ще се претеглят автомобилите за сметосъбиране преди тръгването им към завода или депото за отпадъци, вече е готов. Така ще се осъществява реален контрол върху събраните количества боклук, които се заплащат от данъкоплатците. Това обясни кметът Иван Портних

Колко време изчакват двойките, преди да правят секс?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kolko-vreme-izchakvat-dvojkite-predi-da-praviat-seks-2024585

Близо 50 % от хетересексуалните двойки изчакват от една седмица до месец, преди да се отдадат на сексуални наслади с партньорите си, съобщи сайтът Фокс Нюз, позовавайки се на проучване сред 1000 американци и европейци в сайта за лекарски консултации "Dr.Ed.com".

Шофьор наби колежка, заради катастрофа

//dariknews.bg/regioni/vraca/shofior-nabi-kolezhka-zaradi-katastrofa-2024584

Жена на 42 години от Вършец е в болница след разправия с нейн колега на пътя. Тя е настанена за лечение в здравното заведение в Монтана с диагноза „комоцио“, без опасност за живота. Побоят й бил нанесен от 43-годишен мъж от Монтана. Причината – станала катастрофа между автомобилите на двамата. Жена

Владимир Москов: Да върнем доверието на хората към БСП

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/vladimir-moskov-da-vyrnem-doverieto-na-horata-kym-bsp-2024588

Връщане на доверието на хората към БСП и реализиране на политиката, начертана от Корнелия Нинова. Това са основните задачи, които стоят пред социалистите, коментира за Дарик кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който стана част от Изпълнителното бюро на партията.

"Всичко това е свъ

Намерени са 23 млн. лева за старт на два участъка на магистрала "Хемус"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/namereni-sa-23-mln.-leva-za-start-na-dva-uchastyka-na-magistrala-hemus-2024559

Над 2 млрд. лева са необходими за довършването на автомагистрала "Хемус". Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
 
22,8 млн. лева за тази година са осигурени от януари за

Жена оставила пари под камък, подлъгана от телефонни измамници

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhena-ostavila-pari-pod-kamyk-podlygana-ot-telefonni-izmamnici-2024578

Възрастна жена от Гагово е оставила пари под камък в края на селото, подлъгана от телефонни измамници.
 

Мей и Корбин пропуснаха телевизионен дебат

http://www.cross.bg/brekzit-debata-zdraveopazvaneto-1543370.html

/КРОСС/ Британският премиер Тереза Мей бе обвинена, че се страхува да се изправи срещу политическите си опоненти. Тя не се яви на дебата с лидерите на останалите партии, който се проведе вчера вечерта и бе предаван от ITV. Няколко от участниците я обвиниха в страх, слабо лидерство и бягство от отговорност. От дебата липсваше обаче и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин. Участваха първият министър на Шотландия и лидер на шотландските националисти Никола Стърджън, лидерът на либералдемократите Тим Фарън, Пол Нътъл от ЮКИП и други. Сред основните теми в дебата бяха Брекзит, здравеопазването, образованието, здравеопазването и други. Проучванията обаче показват, че Мей и консерваторите се радват на подкрепа седмици преди предсрочния вот на 8 юни. Тереза Мей иска предсрочни избори, за да получи ясен мандат за водене на преговори за Брекзит с ЕС. Тя призна, че очаква трудни преговори за Брекзит и обвини евролидерите,че се опитват да повлияе на изборите със заплахи.    

Дете и две жени паднаха от виенско колело в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230453

Дете и две жени паднаха от виенско колело в САЩ 
Две жени и дете пострадаха при падане от виенско колело на фестивал в американския град Порт Таунсенд, щата Вашингтон, предава ТАСС, цитирана от БГНЕС. Една от кабинките се обърнала и от нея от около 9 метра височина паднали две жени - на 70 и 40 години и 6-годишно дете. Пострадалите са откарани с хеликоптер в болница в Сиатъл.

Председателят на ВКС Лозан Панов на среща с премиера

http://www.cross.bg/sudebnata-sistema-panov-1543369.html

/КРОСС/ По молба на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов днес, от 8.30 часа, в сградата на Министерския съвет той ще се срещне с министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Това съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд. Двамата ще обсъдят взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава. „Срещата с премиера е част от бъдещи срещи с всички представители на парламентарно представените формации, защото това е важно с оглед на бъдещи законодателни промени във връзка с реформата в съдебната система", обяви самият Лозан Панов, цитиран от "Фокус", преди да се срещне с Бойко Борисов. „Най-важният въпрос е как ще продължи реформата и ще има ли реформа в дълбочина на съдебната система", коментира Панов. Председателят на ВКС подчерта, че пред премиера Борисов ще повдигне и темата по казуса „ЦУМ гейт". „Тези събития са емблематични, защото показват липсата на институционална реакция и е съвсем нормално, с оглед и на доклада на ЕК и на техническата помощ, която се осъществи от европейски експерти и прокурори, това да бъде тема, която бъде в основата на дебата за реформа в дълбочина на съдебната система", заяви още председателят на ВКС

Перата пак на съд, прокуратурата не е съгласна, че е невинен

https://www.24chasa.bg/region/article/6230457

Перата пак на съд, прокуратурата не е съгласна, че е невиненПетър Низамов-Перата, който се прочу с клипа със свинските опашки, застава отново пред съда днес. Заседанието в Бургаския окръжен съд е насрочено за 9,30 ч. На 7 март т.г. районни магистрати оправдаха Перата по всички подвигнати му обвинения.  Прокуратурата поиска 2 години затвор за Низамов заради това,

Колко взима българинът и колко средният европеец

https://vesti.bg/bulgaria/kolko-vzima-bylgarinyt-i-kolko-sredniiat-evropeec-6069236

Минималната работна заплата у нас е 9 по-ниска от тази в Люксембург, а почасовото възнаграждение е 5 пъти по-малко от средното за ЕС

Председателят на ВКС Лозан Панов на среща с премиера

http://www.cross.bg/kasatzionen-bulgariya-vurhovniya-1543369.html

/КРОСС/ По молба на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов днес, от 8.30 часа, в сградата на Министерския съвет той ще се срещне с министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Това съобщиха от пресцентъра на Върховния касационен съд. Двамата ще обсъдят взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система, както и евентуални законодателни и конституционни промени, свързани с функционирането на Република България като правова държава.    

САЩ изпратиха втори самолетоносач към Корейския полуостров

https://www.actualno.com/asia/sasht-izpratiha-vtori-samoletonosach-kym-korejskija-poluostrov-news_612146.html

Военноморските сили на САЩ насочиха към Корейския полуостров самолетоносача "Роналд Рейгън" (USS Ronald Reagan). В региона вече е "Карл Винсън" (USS Carl Vinson), съобщи БГНЕС. Телевизията е позовава на два източника във въоръжените сили на САЩ. Във вторник самолетоносачът напусна японско

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване