Задържаха бияча Живко, осакатил пенсионерка в Бургас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231834

Задържаха бияча Живко, осакатил пенсионерка в Бургас (Видео)26-годишният Живко Кючуков от Бургас е задържан днес следобед, след като стана ясно от изготвената психиатрична експертиза, че той е бил вменяем по време на жестокия инцидент на автобусна спирка. Както "24 часа" пръв съобщи, гаменът напълно осъзнавал какво върши, категорични са психиатрите, които са го освидетелствали.

Звягинцев респектира Кан с "Нелюбов"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/19/2974591_zviagincev_respektira_kan_s_neljubov/?ref=rss


Най-новият филм на култовия руски режисьор Андрей Звягинцев "Нелюбов", показан още в първия ден на провеждащия се в момента 70-ти международен кинофестивал в Кан, получи очакваното одобрение на критиците.

След пробива на по-раннния му "Изгнание", 2007, селектиран в официалния конкурс на фестивала, масовото одобрение на "Елена", 2011 (награда на журито на паралелната програма "Особен поглед") и особено феноменалния успех на...

Кьоре: ЕЦБ трябва да отрази застоя на пазара на труда в политическите си решения

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kiore-ecb-triabva-da-otrazi-zastoia-na-pazara-na-truda-v-politicheskite-si-resheniia-239719/

Според члена на Управителния съвет на пазара на труда има скрит застой, заради който ЕЦБ не трябва да бърза с облекчаване на политиката

Посланикът на Япония в България подаде оставка

http://www.cross.bg/yamanaka-tazi-godina-1543491.html

/КРОСС/ Японското правителство прие оставката на посланика на страната в България Шиничи Яманака, пише японският всекидневник Yomiuri Shimbun. Яманака по-рано тази година беше порицан заради незаконна посредническа практика на японското Министерство на образованието за намиране на работа на пенсиониращи се чиновници. През март тази година от министерството отбелязаха, че Яманака е имал голяма отговорност като бивш заместник-министър в систематичната намеса на институцията в търсенето на работа на пенсионирани служители.  

Двама са кандидатите за шеф на Софийския районен съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/19/2974451_dvama_sa_kandidatite_za_shef_na_sofiiskiia_raionen_sud/?ref=rss


Двама са кандидатите за председател на Софийския районен съд, срокът изтече на 18 май. Новата кандидатура е на Александър Ангелов, съобщи сайтът "Де факто". Ангелов е съдия в СРС от 2011 г., като до 2016 г. е бил командирован от съда в Монтана. След като спечелва конкурс, е назначен за титуляр. Завършил е Академията на МВР, и е работил като инспектор, след което се е дипломирал по право в Югозападния университет "Неофит Рилски". Магистър е и по финанси във Великотърновския...

България иска още 400 млн. евро от ЕС за защита на границите

http://www.cross.bg/evro-bulgariya-zashtita-1543490.html

/КРОСС/ През следващите десет години България се надява да получи от Европейската комисия още 400 млн. евро за защита на външните граници от мигранти, предава Фокус. Българският министър на вътрешните работи Валентин Радев коментира, че обсъждането на въпроса за предоставяне на допълнителна финансова помощ на страната му ще започне, когато София представи подробен план за усвояване на вече отделените за тази цел от Европейския съюз 160 млн. евро. От тези средства първите 100 млн. евро България вече ги е получила, а останалите - до края на 2017 г.  

Голям златен медал за "Вила Ямбол" от Световното за вино

http://www.dnes.bg/stranata/2017/05/19/goliam-zlaten-medal-za-vila-iambol-ot-svetovnoto-za-vino.341672

Нейното Каберне Совиньон Резерва 2014 надделя над много по-скъпи конкуренти от цял свят

Фернандо Гавирия спечели четвърта етапна победа в джирото

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/19/2974583_fernando_gaviriia_specheli_chetvurta_etapna_pobeda_v/?ref=rss


Колумбиецът Фернандо Гавирия продължи пълната си доминация при спринтьорите и спечели втора поредна и общо четвърта етапна победа в стотното издание на Джиро д'Италия.

Колоездачът на "Куик степ" триумфира по впечатляващ начин в днешния 13-и етап, в който колоната трябваше да измине 167-километрова отсечка от Реджо Емилия до Тортона.

Този път 22-годишният състезател не получи добро извеждане от своя отбор и остана сам в последните 300...

BMW разширява завода си в Китай

http://www.investor.bg/novini/444/a/bmw-razshiriava-zavoda-si-v-kitai-239735/

Компанията вече ще може да произвежда по 450 хил. коли на година за китайския пазар

Каракачанов: Без наборна служба нямаше да има възгласа "Одрин падна!"

http://www.mediapool.bg/karakachanov-bez-naborna-sluzhba-nyamashe-da-ima-vazglasa-odrin-padna-news264111.html

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България. Според него това ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. "А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба", заяви Каракачанов в петък при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" в Националния военно-исторически музей. „Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо“, разви мисълта си Каракачанов. Той припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба, който не бил решен поради различия в мненията. Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. "Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия", коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба. По думите му тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване. Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса. Откакто пое поста Каракачанов се изявява основно в силно популистки теми като връщането на казармата и увеличаването на заплатите за войниците, но досега не е представил никакви конкретни анализи или разчети. ВМРО изкара идеята за казармата още по време на второто правителство на ГЕРБ, когато "Патриотичният фронт" изготви два проектозакона в тази посока, които бяха отхвърлени в парламента. Тогава военното министерство дори изготви анализ, който очаквано показа, че връщането на задължителната казарма в България може да стане много трудно. Връщането на задължителната военна служба под каквато и да е форма ще изисква значителни финансови и организационни ресурси. Освен това ще трябва да се преосмисли наново целият сектор на отбраната. Наборната казарма беше отменена през 2008 година, като в последните години на съществуването си се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната. Експозицията във военния музей разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото. Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

ЕП призова изтезанията над хомосексуалисти в Чечения да спрат

http://www.moreto.net/novini.php?n=351684

Европейският парламент призова властите в Чечения да прекратят преследванията на хомосексуални мъже и да проведат незабавно разследване. Евродепутатите са обезпокоени от произволните арести и изтезания на мъже, смятани за хомосексуални.

Препоръчваме ви: Нощ във военноисторическия музей с изложба за казармата

http://offnews.bg/news/n_1/n_656049.html

Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с нова изложба, концерт и лятно кино.  Ден преди инициативата беше открита изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“, която е посветена на наборната служба в България.  Изложбата представя историята на наборната служба от 1878 г. до 2007 г. Казарменият живот е отразен с фотографски и видео материал, част от който е предоставен от Българска национална филмотека и Военния телевизионен канал, униформи и снаряжение, типични за войниците в различните периоди. Изложбата предлага и видео и аудио материали, които проследяват дебатите „за“ и „против“ наборната служба.  Входът за изложбата ще бъде свободен на 20 май от 18.00 до 24.00 часа.  За тогава са планирани и още няколко инициативи:  18.00 – 20.00 ч. – Концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски 18.00 – 24.00 ч. – „Скритото послание на музея“: инсталация от типа „оптична илюзия“, създадена със съдействието на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС 21.30 – 23.30 ч. – Лятно кино.

Почит към жертвите на „възродителния процес“ отдава ДПС на Демир баба текке

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pochit-kym-zhertvite-na-vyzroditelniia-proces-otdava-dps-na-demir-baba-tekke-2024758

За поредна година ДПС почита жертвите на „възродителния процес“ в местността Демир баба текке край Исперих. Митинг-съборът е посветен и на годишнината от мирните протести през 1989 г.
На събитието ще присъства цялото ръководство на ДПС начело с председателя Мустафа Карадайъ, депутати и еврод

Рейсове за общинарите, които искат да подкрепят „Лудогорец“ за Купата на България

//dariknews.bg/regioni/razgrad/rejsove-za-obshtinarite-koito-iskat-da-podkrepiat-ludogorec-za-kupata-na-bylgariia-2024759

Община Разград осигурява транспорт до София за финала за Купата на България между „Лудогорец“ и „Ботев“-Пловдив. Това съобщи кметът на Разград д-р Валентин Василев. Рейсовете ще са един, два, а дай, Боже, да има желаещи и за повече – допълни той.
Поканата е към служители в община Разград, вт

Нови операционни маси в Онкодиспансера

//dariknews.bg/regioni/ruse/novi-operacionni-masi-v-onkodispansera-2024760

Днес в Комплексния онкологичен център в Русе пристигнаха две нови операционни маси. Те ще заменят старите механично-хидравлични уреди, които са на повече от 20 години. Средствата за закупуване на новите съоръжения са от бюджета на диспансера. Модерните хирургични маси са със собствени акумулатори,

Грамоти и награди за отличените в изложбата „Цветовете на етноприятелството“ и конкурса за есе

//dariknews.bg/regioni/ruse/gramoti-i-nagradi-za-otlichenite-v-izlozhbata-cvetovete-na-etnopriiatelstvoto-i-konkursa-za-ese-2024762

На 18.05 от 16 часа във фоайето на Община Русе беше открита изложба на тема „Цветовете на етноприятелството“. Изложените рисунки са на деца от 7 до 18 години, които се включиха в обявения от община Русе конкурс. Грамоти и награди получиха класиралите се на първо, второ и трето място и отличените с

Деница Златева не е имала дилема дали да остане в кабинета "Борисов 3"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/denica-zlateva-ne-e-imala-dilema-dali-da-ostane-v-kabineta-borisov-3-2024761

"Не съм имала дилема дали да остана, или не в кабинета "Борисов 3", каза заместник-председателят на БСП Деница Златева. "Имах предложение от г-н Борисов да остана, но при положение, че имаме гласувано от Националния съвет на партията да не

Кобрата ще се бие с Джошуа през ноември или март

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kobrata-shte-se-bie-s-dzhoshua-prez-noemvri-ili-mart-2024757

Кубрат Пулев ще се бие с Антъни Джошуа през ноември или през март. Това обяви ексклузивно за новините на NOVA промоутърът и мениджър на Кобрата Кале Зауерланд. Той разкри и какви са шансовете Пулев да се бие със следващия в ранглистата Карлос Такам, ако шампионскат

Военният, сгазил десетки в Ню Йорк: Чувах гласове (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231662

Военният, сгазил десетки в Ню Йорк: Чувах гласове (Обзор)18-годишна убита, 22-ма пометени Бивш военен помете с колата си пешеходци на “Таймс скуеър” в Ню Йорк в четвъртък, убивайки 18-годишно момиче и ранявайки 22-ма души. Четирима са в критично състояние. 26-годишният шофьор Ричард Рохас заяви, че чувал гласове и чакал смъртта, съобщи Ройтерс. По време на ареста се бил с юмруци с полицаите Вишневата

Започва Пролетният базар на книгата

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/05/19/2974566_zapochva_proletniiat_bazar_na_knigata/?ref=rss


На 23-ти май (вторник), в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, започва най-голямото пролетно книжно изложение у нас – Пролетният базар на книгата.

Любимото събитие и тази година ще представи повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци на три етажа в Националния дворец на културата. Официалното откриване е в 11.00 ч. в Централното фоайе на НДК.

В рамките на шестте дни на изложението, на щандовете...

Над 1100 медици напускат страната всяка година

http://www.mediapool.bg/nad-1100-meditsi-napuskat-stranata-vsyaka-godina-news264110.html

България има сериозен проблем с хаотичната и некоординирана политика срещу "изтичането на мозъци" или т.нар. управление на миграционните процеси сред завършилите висшисти. Това става ясно от публикуван в петък одит на Сметната палата, който изследва как държавата е проследила реализацията и миграцията на завършилите висше образование за периода от 1 януари 2013 г. до 31 декември 2015 г. От 1 юни 2013 г. до 12 декември 2015 г. МОН е издало апостил за 25 015 дипломи за средно образование и 65 585 дипломи за висше образование, които обичайно се ползват за продължаване на обучението или търсене на работа в чужбина. В одита на палатата се посочва още, че за шестгодишен период – от януари 2010 г. до декември 2015 г. Министерството на здравеопазването е издало удостоверение за професионална квалификация с цел работа в чужбина на 7264 медици, от които 4244 лекари и 1904 медицински сестри. "Пикът на желаещите да упражняват професията си в чужбина е през 2010 г., когато удостоверения са получили 1425 медици. В следващите години се забелязва колеблива тенденция към намаляване на броя им, за да достигне 1122 медици през 2015 г.", пише в доклада. Най-много удостоверения на медици са издадени за Великобритания, Германия, Франция, Гърция, Швейцария, Испания, Швеция, Италия, Австрия и Ирландия. През февруари от доклада за макроикономическите дисбаланси на Европейската комисия стана ясно, че лекарите, които годишно напускат България, се равняват на 90% от студентите, завършващи медицина. Освен това лекарите в България застаряват - повече от половината са над 55 години, а 30% са над 60-годишна възраст. Медиците напускат страната заради слабите възможности за кариерно израстване у нас, ниските заплати, проблемите със специализацията и т. н. Медицината остава най-търсена Въпреки проблемите в системата, медицината остава сред най-търсените и най-успешните откъм професионална реализация университетски специалности, става ясно още от одита на Сметната палата. Най-търсените професионални направления за периода 2013 – 2016 г. са медицина (47% ръст на броя студенти), военно дело (46%) и здравни грижи (32%), докато направленията с най-добра професионална реализация са военно дело (99%), фармация (95%) и медицина (95%), става ясно от одита. За същия период у нас най-много студенти се обучават в направленията икономика (52 069 души), администрация и управление (23 305 души) и педагогика (12 562), а най-малко – в теория на изкуствата (75 души), теория и управление на образованието (195) и металургия (312). За три години студентите са намалели с 6% Анализ на данните за всички 52 професионални направления в периода 2013 г. - 2016 г. показва постепенно намаление на броя на студентите в България - от 270 067 до 253 300, пише в одита. Според него това понижение от 6% е сходно с темпа на намаление на населението в страната (с 5% за периода 2010 г. - 2015 г.). "Въпреки това, тази тенденция не е идентична за всички професионални направления, като в някои случаи броят на студентите се увеличава с 47 на сто (Медицина) или намалява с 36 на сто (Теория на изкуствата)", посочват одиторите. При седем от десетте най-популярни специалности през 2013 г. се наблюдава спад в броя на записаните студенти към 2016 г. Почти идентична е статистиката и в дъното на класацията по този показател: за десетте професионални направления с най-малък брой студенти през 2013 г. намаление през 2016 г. се отчита при осем от тях. "Това показва отлив от най-масовите специалности, но същевременно не се повишава интересът към най-непопулярните професионални направления", сочи анализът на Сметната палата. Поради намаляващия в периода 2013-2016 г. брой студенти в професионални направления общо инженерство (7% спад) и филология (15% спад) тези две направления отстъпват мястото си сред десетте най-популярни за сметка на професионалните направления медицина (47% ръст) и информатика и компютърни науки (6% ръст). Увеличава се финансирането на ВУЗ-овете според качеството 12.25% или 29.79% от парите от държавния бюджет за издръжка на обучението във висшите училища у нас през 2016 г. са отпуснати според качеството, пише още в одита. През 2020 г. тенденцията трябва да се обърне и 60% от средствата трябва да се превеждат на база "качество на обучението", а 40% - на база "брой студенти" според стратегията в сектора. По време на одита Министерството на образованието е предоставило на Сметната палата два различни варианта за дела на финансиране на ВУЗ-овете според качеството на обучение през 2016 г. Според първия вариант тези пари са били в размер на 39 млн. лв. от общо 319 млн. лв., отделени от държавния бюджета за издръжка на обучението в университетите. Това прави дял от 12.25%, което е влошаване спрямо 2015 г., когато съответният дял е бил 13.25%. Според втория вариант, представен от МОН, за качество са отишли 95 млн. лв., което прави дял от 29.79%. В този случай напредъкът през 2016 г. изглежда решителен, доколкото процентът на финансиране на качеството в периода 2013 г. - 2015 г. се е движел между 5.42% и 13.25%. В доклада на палатата не се обяснява откъде идва разликата и кой от вариантите е по-подходящ в сравнителен план. "Предвид представените различни данни за 2016 г. трудно може да се определи доколко прилаганият механизъм на финансиране ще позволи постигането на заложената до 2020 г. стратегическа цел", посочва палатата. В Стратегията за висшето образование е заложено, че финансирането според качеството трябва да достигне дял от 60% през 2020 г. спрямо 40% финансиране според броя на студентите, който е преобладаващият показател за отпускане на средства за висше образование в момента. България има добра, но непозната рейтингова система на университетите Качеството на висшето образование у нас се измерва чрез т. нар. "Рейтингова система на висшите училища", която беше създадена през 2010 г. Рейтингът се прави по индикатори, които непрекъснато се обогатяват. Голяма част от тях се базират на обективна информация, събирана от административните регистри. В одита Сметната палата дава висока оценка на рейтинга, който в някои отношения е по-добър от системите за проследяване на реализацията на висшистите в други европейски държави. Индикаторите в рейтинговата система, които оценяват професионалната реализация на студентите, включват доход на завършилите, приложение на придобитото висше образование, дял на безработните висшисти, принос към осигурителната система на страната, регионална реализация, мнения на работодатели и др. Източниците на информация са почти изцяло регистрите на НОИ, което придава на данните висока степен на обективност, посочва палатата. Осреднените стойности по индикаторите "Принос към осигурителната система" и "Безработица сред завършилите" за всички 52 професионални направления за 2016 г. показват, че рейтинговата система съдържа данни за реализацията на 79% от завършилите, сочи докладът. Проблемът с рейтинговата система според Сметната палата обаче е, че тя е непопулярна, защото много малко ученици я ползват за кариерното си ориентиране. "Рейтинговата система на висшите училища е непопулярна сред анкетираните ученици в средното образование”, твърди институцията. Според нейна анкета сред 9095 ученици в 11 и 12 клас 70% от тях не са запознати със съществуването на системата. Много малка пък е частта на учениците, които са използвали системата за някакви цели – едва 13 %. "Това показва, че рейтинговата система не постига една от най-важните си цели – да подпомага най-голямата група потребители – учениците, да направят информиран избор за бъдещата си реализация”, твърдят одиторите.

Руската гвардия иска обучени специалисти за наблюдение на социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231786

Руската гвардия иска обучени специалисти за наблюдение на социалните мрежиРуската гвардия планира да подготвя специалисти за наблюдение на социалните мрежи От гвардията на Руската федерация планират подготовка във военните висши училища на специалисти за наблюдение на социалните мрежи и други сегменти на Интернет с цел борба срещу екстремизма и тероризма, предава агенция РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Уфф, тая подла опозиция и нейните ловни гонки! Садисти!

http://pogled.info/bulgarski/uff-taya-podla-opozitsiya-i-neinite-lovni-gonki-sadisti.85945

/Поглед.инфо/ Мнозинството на издънките и управлението на майтапчиите днес се разшаваха панически, за да си пазят парламентарния и министерски кеф и обявиха, че са подложени на "безпрецедентна атака".

Активистка от САЩ: Санкциите срещу Крим ще паднат до 12 месеца

http://pogled.info/svetoven/aktivistka-ot-sasht-sanktsiite-sreshtu-krim-shte-padnat-do-12-mesetsa.85946

/Поглед.инфо/ Смекчаване на санкциите срещу Крим предвижда ръководителката на американския Център за граждански инициативи Шарън Тенисън, оглавяваща делегация от САЩ, която е на посещение на полуострова.

Американски политик нарече Хилъри Клинтън "руски агент"

http://pogled.info/svetoven/amerika/amerikanski-politik-nareche-hilari-klintan-ruski-agent.85947

/Поглед.инфо/ Член на Републиканската партия от Ню Джърси Анна Литъл заподозря бившия кандидат за президентския пост на САЩ Хилъри Клинтън във "връзки с русия", съобщават РТ, цитирани от РИА "Новости" в петък (19 май).

Във Варна задържаха мъж от Кърджали, издирван на остров Крит заради наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231782

Във Варна задържаха мъж от Кърджали, издирван на остров Крит заради наркотициВарненският окръжен съд уважи днес искането на окръжната прокуратура във Варна да бъде задържан българин, издирван с европейска заповед за арест от гръцките власти на остров Крит, съобщиха от прокуратурата. 35-годишният Мирослав С. от Кърджали бил обявен за международно издирване на основание европейска заповед за арест,

Спипаха непълнолетно момче с марихуана във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351642

Задържаха непълнолетно момче във Варна с марихуана. За това съобщиха от полицията за Moreto.net. Проверката е била извършена на 16 май от 23:30 часа на ул. "Подвис". Момчето е неизвестно на органите на МВР. У него е намерено пакетче, съдържащо суха тревиста маса.

В Япония маникюрът се доближава до изкуството (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6231823

В Япония маникюрът се доближава до изкуството (Снимки)Смайли, Снежанка и седемте джуджета или любимата Ви търговска марка на върха на пръстите Ви...Японката Бритни Токио е изнесла уменията си в областта на маникюра в Холивуд, където рисува по ноктите на Ким Кардашиян и други знаменитости, информира БТА. Тази седмица тя бе сред участниците в Tokyo Nail Forum - голямото събитие в този сектор в Азия.

Tesla експлоатира работниците си

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tesla-eksploatira-rabotnicite-si-6069352

Работници в завода на компанията във Фримонт разказват за начина на работа, който води до това „хора да припадат и да си разбиват лицето в пода”.

Герой за "Славия" сигурен 99% в спасението

https://www.24chasa.bg/sport/article/6231756

Герой  за "Славия" сигурен 99% в спасениетоЗа мен всеки един гол е важен, няма значение срещу кого вкарвам. Дава ми самочувствие и възможност да се настроя за следващия съперник още по-добре. Дано в София също да победим. Дали съм сигурен, че “Славия” няма да изпадне? След първия двубой срещу “Локомотив” (Горна Оряховица) съм сигурен 99 процента.

ДГС „Цонево” залесява 117 дка нови гори

http://www.moreto.net/novini.php?n=351687

ДГС „Цонево”, което е част от Североизточно държавно предприятие, предвижда в рамките на настоящата година да бъдат залесени 117 дка нови гори. В началото на пролетта млади фиданки бяха засадени на площ от 46 дка, а останалата част от залесителните мероприятия ще бъдат извършени през есента.

Няма опит за източване на здравната каса в „Бургасмед"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231723

Няма опит за източване на здравната каса в „Бургасмед"Ръководството на „Бургасмед” не е направило опит за източване на здравната каса в нашумелия случай, заради който бе уволнен зам.-министърът на здравеопазването д-р Стоил Апостолов, бивш управител на болницата. Това съобщи БНР, като се позова на директора на регионалната здравна каса Таня Макашева. След телевизионен репортаж по оплакване на

Проверяват има ли второ качество храни в България (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231640

Проверяват има ли второ качество храни в България (Обзор)Изследват 5 групи стоки, произвеждани в страни от Западна Европа Агенцията по храните започва проверка дали в България се предлагат храни с по-ниско качество от тези в Западна Европа. Ще бъдат изследвани шоколадови продукти, безалкохолни напитки и плодови сокове, млечни и месни продукти, детски храни,

ЗД “Съгласие” купува здравния фонд на “Токуда”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231645

ЗД “Съгласие” купува 
здравния фонд на “Токуда”Застрахователното дружество “Съгласие” иска да купи “Токуда здравно застраховане”, става ясно от съобщение на сайта на Комисията за финансов надзор. Регулаторът е изпратил писмо със забележки до “Съгласие”, като срокът за произнасяне по заявлението е 27 юни 2017 г. “Токуда здравно застраховане” е учредено през 2007 г.

Шест оферти са подадени за тол системата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/19/2974570_shest_oferti_sa_podadeni_za_tol_sistemata/?ref=rss


В рамките на последните 24 часа, откакто беше възобновена обществената поръчка за изграждане на тол система, до края на работния ден днес са подадени шест оферти, съобщи пресцентърът на агенция "Пътна инфраструктура".

Не се обявяват имената на компаниите.

Поръчката е за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от
автомобилите над 3.5 тона.

Срокът за изпълнение на...

Наложиха санкция от 500 000 лв. на фирма, оперирала със средства от престъпна дейност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231651

Наложиха санкция от 500 000 лв. на фирма, оперирала със средства от престъпна дейностВ хода на наказателното производство по делото, придобило медийна известност като „Недосегаемите“, Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Административен съд София – град (АССГ), съобщиха от прокуратурата. По този начин СГП е упражнила законовата възможност да поиска от съда налагане на имуществена санкция на юридическо лице фирма - „ДКЛ 547“

Управляващите улесняват наемането на чужди граждани през летния сезон

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-ulesnyavat-naemaneto-na-chuzhdi-grazhdani-prez-letniya-sezon-news264109.html

Премахнати са всички пречки пред наемането за летния туристически сезон на граждани от трети страни, предимно Украйна и Молдова. Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов, който заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова даде пресконференция във Варна след среща с представители на контролните органи и туристическия бранш. "Конкретно е премахнато изискването за диплома, удостоверение за квалификация. Такова да бъде превеждано, съответно с апостил въобще не се изисква вече за чуждестранните граждани, които знаете, че са основно от български произход – Украйна, Молдова, донякъде Беларус и Русия. Също така е премахнато изискването за договор за наем да бъде предоставен такъв от работодателя. Изисква се само декларация да бъде предоставена, че ще бъдат осигурени необходимите условия на човека, който ще бъде назначен. Не е нужно да има публикация в средствата за масова информация за търсене на работна ръка. Договорено е с 4 министерства целият този срок - от момента на подаване на документите до получаването на виза, да е седемдневен", обясни Симеонов. Той обяви още, че ще предложи на Европейската комисия разрешението за работа у нас да се удължи от 90 дни до пет месеца.

Гавирия с четвърта етапна победа в Джирото

http://offnews.bg/news/n_1/n_656045.html

Колумбийският колоездач Фернандо Гавирия от отбора на Куик Степ спечели с бесен спринт 13-ия етап от Обиколката на Италия между Реджо Емилия и Тортона (167 км). Той регистрира четвъртата си етапна победа в своето първо състезание в Гранд Тур и затвърди репутацията си на спринтьор номер 1 в тазгодишното издание на Джирото. Колумбиецът се изстреля като куршум на финалната права и изпревари Сам Бенет и Яспер Стуйвен, за да грабне победата с време 3:47:45 часа. Четвърти остана италианецът Роберто Ферари. Холандецът Том Думулен финишира с основната група и запази розовата фланелка на лидер. Етапът премина спокойно, като развръзката настъпи във финалните 3,5 км. Италианецът Доменико Поцовиво предприе атака, но беше застигнат и погълнат от основната група.

Как Франция е щяла да се справи с победа на Льо Пен

http://clubz.bg/54131-kak_franciq_e_shtqla_da_se_spravi_s_pobeda_na_lo_pen

Властите във Франция са имали таен план за "защита на Републиката" в случай на победа на Марин льо Пен на президентските избори, пишат медии в страната.

Този план никога не е бил в писмен вид, нито е имал име. Но е съществувал.

"Това бе нещо като многостепенна ракета, - заявява анонимен висш чиновник пред списание "Обс". - Неговите философия и императиви бяха да се запази мирът, но същевременно да бъде зачетена конституцията."

Новината за плана се появила, когато проучванията показали нарастваща подкрепа за новото центристко движение на Еманюел Макрон за парламентарните избори на 11 и 18 юни. Макрон победи Льо Пен на втория тур на президентския вот на 7 май.

Проучванията показали, че партията "Републиката в движение" ще спечели 32 на сто от гласовете. Подкрепата за нея се е увеличила с 6 на сто след 7 май. Чувствително зад нея изостават дясноцентристите - с 19 процента подкрепа.

Ден след като Макрон обяви правителството си, друго проучване показа одобрение от 61% за избора му. В новия кабинет има равен брой мъже и жени от левицата, десницата и центъра, както и много нови лица в политиката.

Тези проучванията засилват шансовете на новия президент да си осигури мнозинство в парламента, което ще бъде много важно за прилагането на обещаните от него реформи. Макар че френската избирателна система от два тура прави доста трудно да се предскаже колко места ще спечели една партия.

"Обс" цитира три анонимни източника, запознати със спешния план, който щял да бъде задействан, ако Марин льо Пен влезе в Елисейския дворец. Той бил изработен от малко на брой министри, шефове на кабинети и висши чиновници.

Целта на плана била преди всичко предотвратяване на сериозни безредици и "замразяване" на политическата ситуация със свикване на извънредна парламентарна сесия и оставането на поста на отиващия си премиер Бернар Казньов, твърди списанието.

Крайнолеви протестираха срещу Марин льо Пен в париж на 24 парил - ден след първия тур, когато стана ясно, че тя отива на балотаж.

Полицията и службите за сигурност били особено притеснени от заплахата за крайно насилие най-вече от страна на крайно леви протестиращи, в случай а победа на Люо Пен. Страната щяла да бъде изправена на ръба на хаоса.

Още преди първия тур на изборите на 23 април поверителна записка, изготвена от службите за сигурност, обявила, че всички без изключение дирекции по обществената сигурност изразили своите опасения, пише в. "Паризиен".

На 21 април регионалните полицейски шефове били помолени да представят подробни планове за контролиране на тълпите и разполагането на силите, допълва "Обс". Според настоящото извънредно положение във Франция, въведено след атентатите в Париж през ноември 2015 г., на поста си били вече над 50 000 полицаи и жандармеристи и 7000 войници.

На 5 май - два дни преди втория тур, който Макрон спечели с 66 на сто срещу 34% за Льо Пен, националната дирекция за обществена сигурност предупредила в друга записка, че протестиращите са готови да използват фойерверки, бомбички и запалителни бомби.

Сериозни били и опасенията от политическа нестабилност при победа на Марин льо Пен. Макар Бернар Казньов да отрича да го е казал, френските медии съобщиха преди изборите, че той ще остане премиер поне до парламентарните избори.

Конституцията на Франция не задължава министър-председателя да подава оставка при избора на нов президент. Според член 8 държавният глава назначава премиерите, но само парламентът може да ги сваля от поста им чрез вот на недоверие.

Льо Пен би могла по принцип да задейства член 16, който дава на президента извънредни правомощия в случай на извънредна ситуация. Но без да го направи и без да разполага с парламентарно мнозинство, тя не би могла да назначи нов шеф на правителството.

Според "Обс" спешният план на властите призовавал парламентът да бъде свикан на извънредна сесия на 11 май, четири дни след втория тур. Тогава трябвало да бъде разисквана очакваната "национална криза", предизвикана от избирането на Льо Пен за президент.

В такъв случай, изправено пред безредици и след като поиска от 577-те депутати да изпълнят своята "отговорност към Републиката", правителството трябвало да поиска вот на доверие и вероятно да го спечели.

Волята на избирателите пак щяла да бъде уважена. Президентството щяло да бъде предадено от Франсоа Оланд на Марин льо Пен. Но според чиновниците правителството щяло да гарантира сигурността на държавата.

Италия ще задължи със закон родителите да ваксинират децата си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/19/2956958_italiia_shte_zadulji_sus_zakon_roditelite_da/?ref=rss


Правителството на Италия одобри в петък проектозакон, задължаващ родителите да ваксинират децата си срещу заразни болести на фона на спорове между политиците за това на какво се дължи тазгодишния бум на случаи на дребна шарка в страната.

Децата до 6-годишна възраст ще трябва да бъдат имунизирани, за да бъдат допуснати до детска градина. Родителите, които изпращат децата си на училище след тази възраст, подлежат на глоба.
Ваксинирането за дребна шарка, заушка,...

Нарушение на закона ли са "бръмбърите" в детските градини?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/narushenie-na-zakona-li-sa-brymbyrite-v-detskite-gradini-2024756

"Нагнетено е огромно напрежение в  учителските колективи. Учителят е в една „гилотина“ на огромни обществени  очаквания – от него се очаква всичко, но никой не му помага", коментира пред

Прокуратурата и ДАНС проверяват неудобен кандидат за член на ВСС заради уволнение на чистачка

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-i-dans-proveryavat-neudoben-kandidat-za-chlen-na-vss-zaradi-uvolnenie-na-chistachka-news264108.html

Служители на ДАНС са навестили кандидата за член на ВСС и бивш шеф на Софийския районен съд Методи Лалов, за да го разпитват за освобождаването на чистачка и деловодителка. Това съобщи Лалов в своя профил във Фейсбук. "Днес бях посетен в съда от двама служители на ДАНС. Да кажа, че към тях нямам забележки, държаха се възпитано и уважително. Уведомиха ме за извършвана срещу мен проверка от ДАНС по нареждане на Софийската градска прокуратура, за която нямах никаква информация до този момент. Поискаха моето становище. Изразих го устно, те слушаха, не си водеха бележки, не направиха и запис", написа Лалов и продължава с историята, която доста картинно показва с какви неща се занимават българските правоохранителни органи. Методи Лалов не е председател на съда от 1 февруари тази година. През последните шест месеца съдията предизвика доста неприятности на мнозинството в сегашния ВСС. Той подаде оставка от ръководната позиция през декември и бе инициатор на съдийския протест пред сградата на ВСС, който изкара на улицата стотици магистрати и съдебни служители срещу зависимостите в съдебната система. Конкретният повод за демонстрацията бе фактът, че от години ВСС игнорира проблемите на най-натоварения съд в страната. Лалов е сред малцината действащи магистрати, които си позволяват остро да критикуват кадровиците във ВСС. "Мнозинството членове на ВСС показаха, че са недостойни хора и не са годни да бъдат там, където са. Това нещо не бива да се повтаря никога повече", каза Лалов за мнозинството в съвета. Отговорът на ВСС бе да назначи бившия прокурор Стефан Милев за временен шеф на Софийския районен съд. Решението бе скандално, защото ВСС игнорира напълно мнението на районните съдии. Преди да стане шеф Милев имаше по-малко от една година стаж като съдия. Междувременно ВСС обяви война на съдия Методи Лалов, изпращайки сигнал срещу него до прокуратурата за проведена от него обществена поръчка с мултифункционални принтери. Нередности в поръчката бяха открити при одит на Сметната палата, която можеше и сама да сигнализира държавното обвинение, ако имаше данни за престъпление. Любопитното в случая е, че това бе първият път, в който ВСС праща одит на Сметната палата към прокуратурата. В постинга си във Фейсбук Методи Лалов написа, че когато двамата служители на ДАНС са се явили при него, той първо помислил, че идват да го проверяват за принтерите. Оказало се, че го проверяват за уволнението на чистачката. "Няколко дни по-късно (след уволнението ми), след като вече упорито се говореше по коридорите на съда, че се търсят служители, които да се оплакват от мен, две служителки - една чистачка и началника на служба "Връчване на призовки и съдебни книжа" са подали молби до Стефан Милев, че съм ги принудил да напуснат съда. Обърнете внимание, че и чистачката и ръководителката на ВПСК (службата, която се занимава с призовките – б.р.) са назначени от мен на тези длъжности", пише Лалов. Той обяснява, че е получавал множеството сигнали, че чистачката и деловодителката не се справят с работата и ги предупреждавал няколко пъти. Накрая двете служителки решават да подадат молби за напускане по взаимно съгласие. "Написани лично от тях, не в мое присъствие и подадени на регистратурата на съда. Освободих и двете. Приех го като облекчение, тъй като с оглед на несправянето им с работата нямаше да се налага да водя срещу тях дисциплинарни производства. Началникът на служба ВПСК отиде в Софийската районна прокуратура, нямам информация да се е върнала в съда. Чистачката (Стефан) Милев възстанови в Софийския районен съд, въпреки, че както колегите, така и прекият й ръководител посочиха като човек, който не се справя с иначе тежката работа в СРС", пише Лалов. Той казва, че иска да се знае за този случай, защото е кандидат за член на ВСС и е готов да отговаря на всякакви въпроси. "Така и защото съм съдия и няма да позволя на осемте от ВСС (мнозинството в Съдийската колегия - б.р.), на Милев или на всеки друг да ми търси цаката и аз да мълча. Който ме познава знае, че винаги се боря, не премълчавам и не изпадам в зависимости. В проверката по този скалъпен случай няма нищо лошо. Той прилича на друг случай - срещу Лозан Панов, отново иницииран от "великолепното" мнозинство от ВСС. За огромния скандал ЦУМ-гейт СГП мълчи, не образува проверка, бездейства. Нямало какво да се проверява", пише Методи Лалов. Той отново настоява за оставката на ВСС. "От тези от ВСС не трябва да се иска нищо освен оставка. Да, казвам го, че едвам ги понасям и не съм само аз, така че колкото по-бързо се махнат, толкова по-добре. Сега дали ще образуват друга проверка срещу мен за това, че имам мнение, както за това, че като работодател съм искал от служителите да работят? Кой друг напуснал ще намерят да се оплаче? Няма да спра да се боря срещу статуквото и няма да съм последния, а един от многото, един от ставащите все повече. Явно не разбират, че бъркат все повече. Идва времето на добрите", казва той.

Затлъстяването е на първо място сред детските заболявания във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351692

Анализът на здравословното състояние на учениците от 7 до 18-годишна възраст от град Варна за последните четири години показва, че затлъстяването е на първо място сред регистрираните заболявания (от основните профилактични прегледи).

"Фейсбук" ще излъчва на живо мачове от Мейджър лийг бейзбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/19/2974311_feisbuk_shte_izluchva_na_jivo_machove_ot_meidjur_liig/?ref=rss


Най-популярната социална мрежа в света "Фейсбук" започва да излъчва на живо мачове от бейзболната лига на САЩ и Канада. Двете страни подписаха договор за прякото предаване на общо 20 срещи през сезона в Мейджър лийг бейзбол (МЛБ).

"Фейсбук" ще предава на живо по един мач седмично в петък, като ще започне с тазвечершния сблъсък между "Синсинати редс" и "Колорадо рокис". Срещите ще бъдат достъпни само за потребителите на социалната...

Николай Хаджидончев е преизбран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231646

Николай Хаджидончев е преизбран Николай Хаджидончев е преизбран за председател на Управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФАРМА), съобщиха от организацията. На общо събрание на БГФАРМА единодушно било решено той да продължи своя мандат начело на асоциацията в следващите две години. Николай Хаджидончев има над 15-годишен опит във фармацевтичната

Каракачанов: Един ден наборната служба ще бъде възстановена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231643

Каракачанов: Един ден наборната служба ще бъде възстановенаМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви убеденост, че наборната служба ще се възстанови един ден в България. Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. "А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин.

Всичките 4 оферти за поредния участък от "Хемус" са под прогнозната стойност

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/19/2974556_vsichkite_4_oferti_za_poredniia_uchastuk_ot_hemus_sa/?ref=rss


Всичките четири ценови оферти за изграждането на поредните 16 км от автомагистрала "Хемус" са под определената от държавата индикативна стойност от 133 млн. лв. без ДДС. Това се вижда от съобщение на агенция "Пътна инфраструктура", където днес бяха отворени пликовете.

Обект на поръчката е изготвянето на технически проект и строителството на 16.3-километров участък между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци" в посока Търговище....

Бетон-помпа удари работник в Благоевград

https://www.actualno.com/crime/beton-pompa-udari-rabotnik-v-blagoevgrad-news_612327.html

35-годишен работник пострада леко при трудова злополука при изливане на бетон в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Сигналът за инцидента е подаден в 16.15 ч. днес - при изливане на бетон в основите на строеж в парка между ул. „Даме Груев” и река Бистрица.

Шефът по етиката на ВСС Ясен Тодоров заснет да излиза от офиса на Васил Божков

http://www.mediapool.bg/shefat-po-etikata-na-vss-yasen-todorov-zasnet-da-izliza-ot-ofisa-na-vasil-bozhkov-news264107.html

Председателят на Етичната комисия в Прокурорско-следователската колегия във ВСС Ясен Тодоров бе заснет да излиза от офиса на "Нове холдинг" АД на Васил Божков на столичната ул. "Московска" 43 в четвъртък, съобщи "Дневник".   След напускането на сградата, съдебният кадровик се качил в "Мерцедес" заедно с бившия зам.-председател на парламента Явор Хайтов, който също излязъл с него от офиса на Божков. На снимка се вижда как двамата разговарят пред въпросната сграда.   Тодоров влязъл в офиса с чанта, която не носел на излизане, допълва изданието. Според негови източници това не е първото посещение на члена на ВСС в офиса на "Нове холдинг".   "Нямам ли право да си говоря с приятели?Аз знам къде г-н Хайтов има кабинет и нито крия контактите си с него, нито нищо", коментира той пред "Дневник".   Тодоров отрича да е бил на среща в офиса на Божков, нито че знае къде се намира той. По думите му той се видял само с приятеля си Хайтов, чийто офис бил наблизо. Попитан къде точно се намира той, Тодоров отказа да отговори.   "Питайте го него, защото питате мен. Аз с г-н Хайтов съм се виждал, виждаме се редовно, не го крия. Ние сме приятели. Какво лошо има", добавя Тодоров след въпрос дали офисът на бившия зам.-председател на парламента се намира в сградата на "Нове холдинг".   "По наш личен повод. Нямам ли право да си говоря с приятели? Аз знам къде г-н Хайтов има кабинет и нито крия контактите си с него, нито нищо", казва още членът на ВСС, добавяйки, че макар да не познава Васил Божков, все пак го е разпитвал като следовател в миналото. По информация на "Дневник" при въпросния разпит адвокат на Божков е бил именно Хайтов.   Потърсен за коментар, Явор Хайтов потвърждава, че се познава с Тодоров. Според неговото обяснение двамата случайно се засекли на ул. "Московска" 43, откъдето членът на ВСС често минавал, защото Тодоров следва магистратура по спортна журналистика. По информация на "Дневник" в момента, когато двамата са заснети, във Факултета по журналистика и масова комуникация, който също е на ул. "Московска", не е имало нито лекции, нито упражнения по някоя от магистърските програми.   "Имах облог с него, бяхме сме разбрали да пием кафе в удобно време, за да почерпя за титлата на "сините". Но не "сините" от София, не "Левски", защото "Левски" в момента нищо не печели, а "сините" от "Стамфорд Бридж". Аз съм от "Челси", а Ясен учи още – колега ви е, във факултета по журналистика. Знам, че ходи там от време на време и се засякохме пред офиса на "Московска" и го черпих кафе, да. Аз имам кабинет там", заявява Хайтов, цитиран от "Дневник".   Ясен Тодоров е сред най-отявлените защитници на главния прокурор Сотир Цацаров, особено след избухването на скандала ЦУМ-гейт покрай срещата му с издателя на в. "Сега" Сашо Дончев в офиса на функционера на БСП Георги Гергов. Въпреки твърденията на Дончев, че по време на разговора им главният прокурор го е заплашвал, според Тодоров това е най-обикновена "среща на трима мъже".   Членът на ВСС бе част от мнозинството в съвета, което отказа да провери скандала, задоволявайки се с декларативното уверение на Цацаров, че в срещата му в ЦУМ нямало нищо нередно и срамно. Тодоров дори призова председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да си подаде оставката "по морални причини". Върховният съдия бе един от шестимата членове на съвета, подписали предложението за проверка на ЦУМ-гейт.

По-кротко с народа

http://pogled.info/bulgarski/po-krotko-s-naroda.85944

/Поглед.инфо/ Всеки дребосък вече може да говори за Народа. Българския. Размахват му пръст всякакви/никакви хора. Сега и Миролюба Бенатова. И тя го надзирава.

Каракачанов убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/19/2974558_karakachanov_ubeden_che_nabornata_slujba_shte_se/?ref=rss


Убеден съм, че наборната служба ще се възстанови един ден в България, каза вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в словото си за откриването на изложба за наборната армия във Военноисторическия музей. Като казвам един ден, не казвам от първи януари или от първи май, уточни той. Според Каракачанов задължителната военна служба ще се възстанови, защото ситуацията в света изисквала повече отбранителни способности. "В българската конституция е записано ясно, че защитата на...

Фонд „Земеделие“ преведе още 5,5 млн. лева „Агроекология и климат“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231633

Фонд „Земеделие“ преведе още 5,5 млн. лева „Агроекология и климат“Държавен фонд „Земеделие“ преведе още 5 456 505 лева по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., съобщиха от пресцентъра на фонда, цитирани от "Фокус". Подпомагане получиха 658 земеделски стопани. Новото плащане по мярката за Кампания 2016 е за кандидати с одобрени заявления по направление

Публикуваха верните отговори от матурата по български език и литература

http://www.moreto.net/novini.php?n=351698

Над 50 000 зрелостници писаха за "Албена" на Йовков на матурата по БЕЛ. Изпитът започна в 8:00 часа. Вариантът на теста беше генериран в 5.10 ч. от възможни 11 718 750 комбинации. Той се състоя от три модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника.

6 оферти и 3 жалби в търга за 200 милиона за тол системата

http://offnews.bg/news/n_1/n_656042.html

Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т., съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Обществената поръчка бе подновена вчера с рекордно кратък срок за подаване на оферти - до 17 ч. днес. Освен шестте оферти обаче в Комисията за защита на конкуренцията са постъпили и три жалби. Процедурата в антимонополното ведомство е предпоставка за ново забавяне на обществената поръчка, която все удря на камък след обявяването ѝ през април миналата година. Срокът за изграждане на тол системата за тировете и автобусите е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн.лв. без ДДС. Новата система предвижда тежките превозни средства, които рушат най-много пътната мрежа, да плащат на пропътувано разстояние. По този начин се очаква и да се увеличат приходите от транзитно преминаващите през България тирове, които в момента прекосяват страната срещу еднодневна винетка на символичната цена от 22 лева. За леките коли ще остане винетната система.

Полша е твърдо против газпромовски компромис

http://www.mediapool.bg/polsha-e-tvardo-protiv-gazpromovski-kompromis-news264106.html

Варшава продължава да има непримирима позиция срещу опитите на руската компания "Газпром" да постигне споразумение с Европейската комисия за прекратяване на заведеното срещу концерна антимонополно дело за злоупотреба с монопол в осем държави от Евросъюза, пише руското издание "Комерсант" в петък. Преди ден полската компания "Пи Джи Ен Ай Джи" (PGNiG) предложи на Европейската комисия не само да санкционира "Газпром" за нарушенията, но и да отнеме от компанията нейните газопроводи и подземни газови хранилища на територията на Европа и така да я застави да приеме отстъпки по условията на договорите си. Анализатори се съмняват, че радикалните идеи на PGNiG ще срещнат подкрепа в Брюксел, след като "Газпром" изрази готовност да поеме задължение да промени пазарното си поведение, а ЕК се съгласи да се търси компромис, пише руското издание. То припомня, че в четвъртък полската компания публикува своите предложения до Европейската комисия за действия срещу "Газпром" и коментира, че радикалните идеи, представени от шефа на PGNiG Петър Возняк, прехвърлят предела на провеждания от Европа "пазарен тест" на ангажиментите на руския концерн. Возняк бе категоричен, че "Газпром" трябва да бъде глобен заради допусканите нарушения, макар в момента Брюксел да се опитва да постигне споразумение за уреждане на проблема без глоба, на базата на поемане на доброволни ангажименти от "Газпром". Шефът на PGNiG посочи, че макар и потенциалната глоба за "Газпром" да отиде в европейския бюджет, тя ще даде основание на пострадалите от действията й клиенти да заведат искове в собствените си държави срещу руския монополист за нанасяне на щета Според полското предложение от "Газпром" трябва да се поискат още отстъпки, но не под формата на доброволен ангажимент, а като директивни указания от ЕК. "Газпром" предпочете да не коментира полската оферта, а от ЕК заявиха, че ще ги разгледат заедно с останалите становища за другите засегнати страни.

Сър Ричърд Брансън: Аз съм фен №1 на Григор Димитров!

http://offnews.bg/news/n_1/n_656044.html

Британският милиардер сър Ричард Брансън пристигна на летището в София за първата си в България лекция за поощряване на предприемчивите хора у нас. Някои от първите му думи в столицата пък бяха свързани с най-добрия ни тенисист Григор Димитров, който му гостува на личния остров в Карибско море в края на миналата година. “Aз cъм мнoгo зaпaлeн игpaч нa тeниc и тoй ми e нaй-гoлeмият фeн... пpocтeтe, aз cъм мy нaй-гoлeмият фeн”, обясни предприемачът. Припомняме, че в края на 2016 година той публикува във фейсбук профила си своя снимка с българската тенис звезда Григор Димитров. Фотосът беше от прочутата надпревара Necker Cup, която собственикът на "Върджин груп" организира от пет години насам на частния си остров Некер в Карибско море. Знаменитости от ранга на Григор Димитров се смесват с любители, които могат да си позволят цената от 115 000 долара за престоя от пет дни и шест нощи. В предишни години в турнира на Брансън са идвали и Рафаел Надал, Новак Джокович, Ана Иванович, Мартина Хингис и др.

Руската гвардия ще подготвя специалисти за наблюдение на социалните мрежи

http://www.cross.bg/spetzialisti-melikov-ysloviya-1543486.html

/КРОСС/ От гвардията на Руската федерация планират подготовка във военните висши училища на специалисти за наблюдение на социалните мрежи и други сегменти на Интернет с цел борба срещу екстремизма и тероризма, предава агенция РИА Новости. Първият заместник-директор на руската гвардия генерал-полковник Сергей Меликов заяви, че в днешно време съществува голяма заплаха от страна на деструктивни сили, които проповядват радикални възгледи и при определени условия прерастват в екстремистко и терористично направление. По думите на Меликов, вече съществуват условия за подготовка на въпросните специалисти и дори във военния институт в град Перм вече има подобни учебни групи.  

18-годишно момиче и трима младежи са ранените край Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6231612

18-годишно момиче и трима младежи са ранените край Бургас18-годишно момиче и три момчета на възраст от 19 до 21 г. са ранените в тежката катастрофа край Сарафово, по пътя Бургас-Слънчев бряг, уточниха от полицията. Младежите са транспортирани в бургаската болница, в момента им се правят изследвания. "Все още не можем да кажем с какви травми са, колегите работят",

Петък късен следобед - шест оферти за тол системата, четири валидни за нов участък от АМ "Хемус"

https://www.actualno.com/business/petyk-kysen-sledobed-shest-oferti-za-tol-sistemata-chetiri-validni-za-nov-uchastyk-ot-am-hemus-news_612323.html

Четири оферти за изграждането на следващия участък от АМ "Хемус" и шест за изграждане на тол система в България - това е равносметката от днешния 19 май, която представи АПИ по два от най-важните въпроси що се отнася до инфраструктурата в България. Относно изграждането на тол

22-годишен хакер пробил системата на митниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=351697

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви на брифинг, че 22-годишен хакер създал вирус, с помощта на който се обслужва контрабандата не само в България, но и в други държави. Специализирана прокуратура и ГДБОП провеждат мащабна операция срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки, компютърни престъпления и престъпления по служба.

Учени търсят лечение на аутизъм и шизофрения чрез въздействие върху мозъка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6231611

Учени търсят лечение на аутизъм и шизофрения чрез въздействие върху мозъкаУчените са на прага на революционни открития, които ще доведат до нови възможности за ранна диагностика и лечение на шизофрения, вродена епилепсия, умствено изоставане, каза днес проф. Антон Тончев от Медицинския университет /МУ/ във Варна при откриването на първия по рода си в света международен симпозиум,

Красавица с белег по рождение на лицето покори света на модата (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/krasavica-s-beleg-po-rozhdenie-na-liceto-pokori-sveta-na-modata-snimkivideo-2024751

Красавица с белег по рождение на лицето покори света на модата. Става дума за бразилката Мариана Мендес, която прикова вниманието на редица модни агенции. Чаровната брюнетка има тъмен белег в средната част на лицето. Разказва, че често хората го смятат за татуировк

Първа победа за шуменски кикбоксьор на Световната купа в Унгария

//dariknews.bg/regioni/shumen/pyrva-pobeda-za-shumenski-kikboksior-na-svetovnata-kupa-v-ungariia-2024753

Шуменец завоюва първа победа в започналия днес в Унгария Международния турнир за Световната купа на WAKO. В него участие взеха двама представители на СК '' Шуменска крепост '' - Виктор Иванов и Никола Николов. И за двамата това са първи срещи изв

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната остава висок

http://www.investor.bg/novini/130/a/izlishykyt-po-tekushtata-smetka-na-evrozonata-ostava-visok-239727/

На несезонно изгладена база има силен ръст заради увеличение на позитивния баланс в сферата на услугите при слабо понижение при търговията

Малта - неизвестният данъчен рай на Европа?

http://clubz.bg/54130-malta_neizvestniqt_danychen_raj_na_evropa

Британският боен кораб "Булуорк" акостира в Ла Валета, за да охранява срещата на ЕС. Снимка БГНЕС

Малта, най-малката държава в ЕС, която в момента го председателства, е малко известният данъчен рай  на Европа, твърди разследване на международен журналистически консорциум, публикувано днес в белгийския всекидневник "Соар".

Специален режим за чужди инвеститори в острова с население от малко над 430 000 души им позволява да лишават неговите граждани и тези на ЕС от 1,5 млрд. данъчни приходи годишно, твърди изданието.

Малтийското законодателство позволява на чужденци срещу 1 200 евро да регистрират дружество, на което да прехвърлят приходите си от други държави като кредити. Там, те се облагат със ставка от 5 на сто срещу 20 и 35 на сто в повечето европейски държави, пише "Соар".

Той посочва, че тази ставка е по-ниска отколкото в България, където според белгийските журналисти тя е 12,5 на сто. Ставката на плоския данък у нас е 10 на сто.

Облекченият режим се прилага спрямо 4 милиарда евро приходи декларирани от чуждестранни дружества в Малта през 2015 година и според консорциума това означава, че 1,5 милиарда евро се изплъзват всяка година не само на малтийския фиск, но и на приходните агенции в други европейски държави.

"Данъчното пиратство", както се изразява "Соар" продължава и в данъка върху добавената стойност при покупропродажбата на яхти. Колкото по-дълги са те, толкова по-нисък е той, установили разследващите журналисти. Според тях ставката му за този вид стоки в Италия е 22 на сто, а в Малта може да падне до 5,4 на сто.

Друг процъфтяващ сектор на малтийската икономика според публикацията е онлайн хазартът и казината, които носят годишни приходи от 1,2 милиарда евро или 12 на сто от БВП на острова.

Статията не представя становището на малтийските власти по въпроса.

Държавите в ЕС са суверенни в определянето на данъчните си ставки. Горна и долна граница има само за ставките на ДДС. От тях има изключение за списък от стоки, който периодично се актуализира. 

Кубрат Пулев може да се бие за световната титла в София

http://www.cross.bg/dzhoshya-kybrat-bulgariya-1543485.html

/КРОСС/ "Скоро ще стане ясно дали ще играя мач с Антъни Джошуа. В момента се водят преговори. Джошуа преговаря с Кличко за реванш. И ние настояваме да се изправя за световната титла, а не да ги чакаме тях да си играят реванши. Изпратили сме писмо до IBF (Международната боксова федерация) с искане да се играе за този пояс. Ако от IBF му отнемат титлата, а те да си играят с Кличко. До няколко седмици ще се знае. Този мач за световната тила може и да е в България", заяви Кубрат Пулев пред Sportal.bg. Той беше награден от ректора на НСА "Васил Левски" проф. Пенчо Гешев по случай 24 май.В случай, че няма мач с Антъни Джошуа, съперник може да бъде Карлос Такам. "Следващият в ранглистата е Карлос Такам, така че може и в България да се играе този мач. За мен това ще е най-голямата радост и съответно трябва да победим. Срещу кого искам да играя? Джошуа или срещу следващия в ранглистата? Аз нямам проблем да изляза срещу когото и да е. Важното е да опитаме, важното е да се борим. Аз имам много енергия, много сила и амбиция да бъда първи. Ще е голям плюс за България и за хората", добави Кубрат Пулев.  

Мисия Лондон на БФБ - без заявки за нови инвестиции... засега

http://www.investor.bg/analizi/361/a/misiia-london-na-bfb-bez-zaiavki-za-novi-investicii-zasega-239716/

Британските инвеститори са останали впечатлени от проектите за финансиране на стартиращи и малки и средни предприятия

Ангела Меркел: Brexit ще има своята цена

http://econ.bg/Новини/Ангела-Меркел-Brexit-ще-има-своята-цена_l.a_i.742892_at.1.html

Великобритания ще получи справедливо отношение от Европейския съюз, след като го напусне, но Brexit ще има своята цена. Това заяви германският...

Препоръчваме ви: Нострадамус в Античния театър

http://offnews.bg/news/n_1/n_656043.html

Преди 16 години, когато се появи студийният запис на рок операта „Нострадамус“, световната музикална критика ахна. Произведението бе окачествено като крайъгълен камък в жанра, а българският виртуозен китарист и композитор Николо Коцев вписа името си в съвременната история на световната музикална класика. Произведението, което той сътвори, за пореден път доказа една сладко-горчива истина за рода ни – като племе и организация не ни бива особено, но като индивидуалности и творци покоряваме върхове. Примерите са не един и два, а Николо ни дава поредния. Няма да ви разказвам съдържанието на операта. За нея е писано много. Знае се, че оригиналният студиен запис е осъществен с участието на звезди като Глен Хюз, Джо Лин Търнър и Алана Майлс, които всъщност са и съавтори на либретото. Изпълнява се от голям симфоничен оркестър, рок групата „Кикимора“, хор, балет и солисти. Сценичната премиера се състоя през ноември в новата спортна зала в Русе и за нея тонрежисьорът Димитър Бакалов, който е бил зад пулта, ми призна, че е останал изумен. И ми направи впечатление, че това признание идва от човек, озвучавал стотици родни и чуждестранни звезди. Тогава билетите са свършили три седмици преди спектакъла, а самото представление е било нещо невиждано. Българските изпълнители на главните роли – Александър Атанасов в ролата на Нострадамус, Звездомир Керемидчиев от група „Ахат“ в ролята на Инквизитора, Нора Караиванова и Амалия Ненова са показали не само уникални вокални качества, а и неподозирани артистични умения. С Бакалов се познаваме от 30 години и за първи път го видях така въодушевен. Затова и се обадих на Николо Коцев за един кратък разговор преди събитията. Приседнахме за малко и първото, за което го помолих бе да ми обещае, че след спектаклите ще направим пространно интервю за изкуството, живота, творчеството, вселената и всичко останало. Той се съгласи. - Готови ли сте за спектаклите? - попитах го. - Всичко е подготвено – каза ми той. - Единственото, което не зависи от нас е дъждът. - Да, наистина – съгласих се. - Все пак, нека вярваме, че Нострадамус е предрекъл хубаво време за този ден. Защото Античният театър в Пловдив е открит, но пък обстановката е уникална. - Така е – усмихна се Николо, - но все пак има известни технически неудобства при изграждането на сценографията, с които вече знаем, как ще се справим. Мъчно ми е, че не можем в пълна степен да използваме особеностите на мястото, защото сценографията ни в основна степен е мултимедийна, но пък околното пространство някак си създава настроение за пътуване във времето. - А как ще успеете да пренесете спектакъла от Пловдив в София за часове? - Е, тук вече решението е като при турнетата на големите групи. Работим с два екипа. Докато тече спектакълът в Пловдив, в Зала 1 на НДК ще се подготвя сцената за представлението на 27 май. Само тонрежисьорският екип ще се прехвърли. - Работиш с оркестъра на Русенската опера. - Работя с целия състав на операта – оркестъра, хора и балета. Това не е просто концерт на рок група със симфоничен оркестър. Тук имаме драма, балет, сценично действие. Много се радвам, че певците показаха и артистични умения, а съчетанието между сценичното действие и текста, който тече върху екрана, дава цялостна представа за историята – чумната епидемия, смъртта на краля, предсказанията на Нострадамус ... - Премиерата мина. Сега би трябвало да си по-спокоен. - Всеки спектакъл е предизвикателство. Не мога да съм спокоен. Иска ми се хората да проявят интерес, защото, без да се хваля, подобен спектакъл не се прави всеки ден. Знам, че все още има билети. - Е, знаеш, че българинът обикновено си купува билет в последния момент. Като че ли не е сигурен, дали ще доживее събитието. - Така е, но ми се иска този последен момент да е примерно седмица преди спектакъла. Да не говорим, че тук има една практика, която ме притеснява. Ден, два преди събитието започват да ми се обаждат приятели, познати, познати на познатите и да ме молят за пропуски. - Има такова нещо, но постепенно мащабите на това явление намаляват. Вярвам, че публиката ще усети особеното предизвикателство да види и чуе историята на Нострадамус, облечена в уникална музикална форма и разказана с гласа на Бен Крос и прекрасните български и чуждестранни певци сред уникалния интериор на Античния театър в Пловдив. Това ще е нещо като анонс към бъдещето на града като европейска столица на културата. - Да, така е. Много ми се иска спектакълът да влезе в програмата за 2019 г. - Пожелавам ти го. Подсещам почитателите на рока и оперното изкуство за датите на представленията – 26 май в Античния театър в Пловдив и 27 май в Зала 1 на НДК.

Делото срещу Анита Мейзер започна отначало

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231614

Делото срещу Анита Мейзер започна отначалоНов състав на Окръжен съд – Варна даде ход на наказателното дело срещу Анита Мейзер, обвинена за причиняване смъртта на съпруга си по непредпазливост и предлагане на подкуп на длъжностно лице. Делото бе върнато от Апелативен съд – Варна за ново разглеждане от друг състав на ОС заради ограничени права на частното обвинение.

Фермери ще пишат заедно българската позиция за земеделието след 2020 г.

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/fermeri-shte-pishat-zaedno-bylgarskata-poziciia-za-zemedelieto-sled-2020-g--239717/

Целта е преди края на годината да имаме изработена позиция, заяви Венцислав Върбанов от Асоциацията на земеделските производители в България

Цитат на деня: Бойко Борисов да се обясни с Пеевски, че на чужденците не можем да продаваме простотии

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/05/19/2974541_citat_na_denia_boiko_borisov_da_se_obiasni_s_peevski/?ref=rss


Няма как на чужденците да кажем: "Ние сме прости, ще ни приемете такива". Бойко Борисов има авторитет да се обясни с Пеевски, че на чужденците не можем да продаваме простотии.

Така лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева коментира тонът в медиите на Делян Пеевски по отношение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Според нея и отношението към Цацаров в тях трябва да се промени.

Дончева изрази мнение, че...

МВР задържа 2 души за кражби на луксозни автомобили

http://www.cross.bg/zadurzhani-vratza-blagoevgrad-1543484.html

/КРОСС/ Двама мъже са задържани при операция за противодействие на престъпления, свързани с моторни превозни средства, съобщават от пресцентъра на МВР. Операцията е проведена на територията на Благоевград , Враца, София и Перник В хода на предприетите действия са задържани двама жители на Враца - П.П. /30г./ и М.П /25г./. Операцията е проведена на 18 и 19 май под ръководството на Районна прокуратура - Разлог и в нея са участвали криминалисти на ГДНП, СДВР, ОДМВР- Благоевград, Враца и Перник. Извършени са претърсвания на 12 адреса, откъдето са иззети множество вещи и документи, доказващи участието на двамата мъже в извършването на 7 кражби на луксозни автомобили от територията на страната. П.П. и М.П. са задържани с полицейска заповед до 24 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.

Задържаха във Варна българин, издирван от гръцките власти

http://www.moreto.net/novini.php?n=351673

Искането на Окръжната прокуратура във Варна да бъде задържан издирван с ЕЗА българин от гръцките власти на остров Крит бе уважено днес, 19 май 2017 г., от състав на Варненския окръжен съд. 35-годишният Мирослав С. от Кърджали бил обявен за международно издирване на основание Европейска заповед за арест, издадена с решение на тричленен състав на Апелативния съд на остров Крит, Република Гърция.

Прогнозират 10 % ръст на чуждестранните туристи във Варна това лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=351695

До 10 процента ръст на чуждестранните туристи, които се очаква да посетят Варна това лято очакват от Министерството на туризма. По думите на ресорния министър Николина Ангелкова, прогнозите на миналогодишна база са, по Северното Черноморие да дойдат между 10 и 29 процента повече гости от Германия, предаде репортер на Moreto.

Меркел отново е с най-висок рейтинг сред политиците в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231608

Меркел отново е с най-висок рейтинг сред политиците в ГерманияКанцлерката Ангела Меркел отново е най-популярният политик в Германия според публикувано днес допитване, след като в последните две години рейтингът й бележеше спад главно заради политиката й на отворени врата за бежанците, съобщи БТА. Анкетата на Политбарометер за обществената телевизия Цет Де Еф показва, че Меркел има 2,

11 милиона лева за реклама е получило Министерството на туризма

http://www.cross.bg/miliona-tyrizma-godina-1543483.html

/КРОСС/ Около 11 милиона лева са средствата, предвидени за реклама през тази година. Това заяви на брифинг във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде „Фокус". Сумата е с 3 милиона лена повече, отколкото през миналата година. По думите на министъра в най-скоро време ще стартират журналистическите турове, процедурите за предложения за рекламни филми и целево промотиране по водещите пазари, които са в топ 10.    

Васил Божков купи Телефонната палата в София

http://econ.bg/Новини/Васил-Божков-купи-Телефонната-палата-в-София-_l.a_i.742891_at.1.html

Телефонната палата в София вече има нов собственик - "НГ Пропърти" ЕАД. Бизнесменът Васил Божков е член на Съвета на директорите на дружеството. ...

Хитрино да стане "кукла" обеща кметът на Борисов

http://www.mediapool.bg/hitrino-da-stane-kukla-obeshta-kmetat-na-borisov-news264105.html

"Вие сте почетен гражданин на Хитрино и сте в дома си." С тези думи кметът на общината Нуридин Исмаил посрещна премиера Бойко Борисов в селото в петък. Той обеща при възстановяването на Хитрино да следва желанието на Борисов населеното място да стане "кукла". Хитрино ще бъде модел за пример как се възстановява след бедствие, заяви Нуридин Исмаил. Вече има фронт за работа и се надявам наесен Хитрино да има друг облик, каза Борисов. Той посочи, че вярва в "доброто, градежа и просперитета на България". Премиерът даде началото на строителството на първите къщи на хората, останали без дом. На 10 декември 2016 г. рано сутринта цистерни с пропан бутан се взривиха на жп гарата в центъра на Хитрино. При взрива загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени, десетки останаха без дом. Първите 10 къщи ще бъдат построени от Камарата на строителите в България, а средствата за тях ще бъдат дарени от политическа партия, каза Борисов и предпочете да скромничи, че това е неговата ГЕРБ. За първите пет строежа разрешенията вече са издадени. До няколко дни ще бъдат издадени и на останалите, каза кметът Нуридин Исмаил. Финансирането на други 11 къщи, пострадали при взрива, ще бъде осигурено от Министерството на труда и социалната политика. Очаква се тяхното изграждане да започне най-късно през юли, каза кметът. "На практика, освен с дарения, с нищо друго не може да се помогне", заяви премиерът. Причината е, че разрушените от взрива къщи не са били застраховани. "Търсихме законов начин, но няма такъв. Но ще помогнем, ще намерим дарители и от декември досега много хора се постараха и помогнаха", каза Борисов. Чрез дарителска кампания Българският червен кръст събра над 2 млн. лв. за подпомагане на Хитрино. Част от средствата бяха изразходвани за топъл обяд и купуване на храна през зимата. "Ако имаше начин да върнем загиналите, цена няма - щяхме да я платим, но за съжаление не можем. Но поне да подпомогнем хората – това е държавата, жълтите павета не са държавата, това са местата, където владика и мюфтия застават заедно и призовават за мир, разум, трудолюбие, разбирателство, толерантност, защото в Джебел е съвсем различно днес и това не трябва да се случва", каза Борисов. Той призова присъстващите да се вслушат в думите на районния мюфтия и митрополит Йоан с оглед на сблъсъците между привърженици на ДОСТ и ДПС в Джебел. Церемонията по първата копка започна с молитва на районния мюфтия на Шумен Месут Мехмедов. Той посочи, че жителите на Хитрино са доказали, че са добри и отговорни хора и са останали сплотени в тежкото време, без да се делят по религия. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан беше редом до мюфтията и пожела успех на хората, които ще градят домовете. "Етническата толерантност у нас е единствено правилно и добро нещо. Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България", каза Борисов. Община Хитрино е кандидатствала с 12 проекта по Програмата за развитие на селските райони за възстановяване на разрушената инфраструктура, съобщи заместник-кметът Ахмед Ахмед. Проектите са за ремонт и реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа и на довеждащи водопроводи, на уличната мрежа в селото и на три четвъртокласни пътни отсечки, ремонти на училището, читалището, детската градина, кметството, младежкия дом и улично осветление. "Ако всичко е наред, предполагам в края на тази и най-късно през пролетта на 2018 г. ще започнем изпълнението им", каза Ахмед Ахмед. Бойко Борисов обеща да бъде намерен начин за подпомагане и на малкия бизнес, който също е претъпял загуби след инцидента.

Иванка Тръмп ще участва в предстоящата обиколка на баща си в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231606

Иванка Тръмп ще участва в предстоящата обиколка на баща си в чужбинаИванка Тръмп ще пътува заедно с американския президент Доналд Тръмп при предстоящите му посещения в Саудитска Арабия, Израел и Италия, съобщи висш служител на Белия дом, цитиран от Асошиейтед прес. Иванка - висш съветник на президента - ще придружава баща си в шест дни от деветдневната му обиколка, започваща днес.

Задържаха двама автокрадци от Враца, действали в цялата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231605

Задържаха двама автокрадци от Враца, действали в цялата странаДвама мъже са задържани при операция за противодействие на престъпления, свързани с моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". Операцията е проведена на територията на Благоевград , Враца, София и Перник. В хода на предприетите действия са задържани двама жители на Враца – П.П. /30г./ и М.П /25г./.

КНСБ: МРЗ няма да спре ръста на икономиката

http://www.cross.bg/evrosuyuza-sindikata-zaplata-1543482.html

/КРОСС/ От КНСБ определят като несъстоятелно твърдението на бизнеса, че наличието на минимална работна заплата е спирачка за ръста на икономиката, предава БНР. Проучванията на синдиката показват, че в страните от Евросъюза с минимално възнаграждение, доходите нарастват с по- бързи темпове от други страни в региона. Според данните на Евростат, позицията на България по производителност на труда е 45% от средното за Евросъюза ниво, а по заплати - 35 процента. От синдиката напомнят, че намаляването на бедността има пряка връзка с размера на минималната заплата. У нас 27 на сто от работниците са нископлатени.  

Непростимият грях

http://pogled.info/bulgarski/neprostimiyat-gryah.85942

/Поглед.инфо/ • Четирите задачи, които трябва да изпълни днешната преднамерена суматоха във властта: 1. Да се постави знак на равенство между нацизъм и комунизъм; 2. Да бъде разкъсана връзката между хората на социалната кауза и патриотизма; 3. Да бъде пречупен гръбнакът на всяко родолюбие; 4. Да дойдат на власт правилните хора на глобалния проект

Асанж готов за преговори с Лондон и Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/asanzh-gotov-za-pregovori-s-london-i-vashington.85943

/Поглед.инфо/ Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж е готов за диалог с властите на Великобритания, а също с американското Министерство на правосъдието.

Блъснаха пешеходец във Варна, с опасност за живота е

https://www.24chasa.bg/region/article/6231593

Блъснаха пешеходец във Варна, с опасност за живота е 
70-годишен мъж е пострадал при пътнотранспортно произшествие на ул. „Струга” във Варна. Това съобщиха от ОД на МВР – Варна, цитирани от "Фокус". Около 09.00 часа на ул. „Струга” в участъка между бул. „Цар Освободител” и бул. „Сливница” е възникнало пътно произшествие. По първоначална информация 27-годишният водач на „Фиат” по време на движението

Ричард Брансън: Най-добрите инвеститори за България са самите българи

http://www.cross.bg/bransun-strana-horata-1543481.html

/КРОСС/ Най-добрите инвеститори в една страна, са хората, които живеят в нея. Това заяви британският предприемач Ричард Брансън минути, след като пристигна на летището в София, предава БНТ. Той допълни, че добър бизнес се получава, когато хората в дадена страна не са доволни от определени условия, вземат нещата в свои ръце и ги подобрят. "Ако сте добри с хората, ако знаете как да ги мотивирате, ако съберете страхотен екип около себе си, имате всички шансове да бъдете успешни", каза още пред българските журналисти Брансън. Според него страна като България се нуждае от стотици хиляди предприемачи. "Това е нещото, което прави една страна по-добро място, това финансира болниците и училищата и подобрява всеки аспект от живота. България вече има много предприемачи, но да се надяваме, че ще може да насърчим и още хора в тази сфера", допълни Ричард Брансън. По думите му хората не трябва да се плашат да започнат бизнес, всеки може да опита. "Ако смяташ, че ще направиш много пари като основеш бизнес, може би няма да успееш. Затова държиш очите си отворени и когато видиш нещо, което знаеш как да подобриш - това е същността на бизнеса", посъветва предприемачът. Той сподели, че е приятел на българския тенисист Григор Димитров. Двамата са прекарали миналата година известно време на малък остров в Карибско море. "Аз съм много запален играч на тенис и той ми е най-големият фен... простете, аз съм му най-големият фен", заяви британецът

Отвориха 4 ценови оферти за изграждането на 16 км от "Хемус"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231595

Отвориха 4 ценови оферти за изграждането на 16 км от "Хемус"Четири са отворените ценови оферти за изготвяне на технически проект и строителството на 16,3 км от АМ "Хемус" - участъкът между пътните възли "Белокопитово" и "Буховци" в посока Търговище, съобщиха от Агенция "Пътна инфрастурктура", съобщи БНТ. Автомагистралната отсечка ще бъде изградена със средства от републиканския бюджет.

Как се създава силен роден бранд?

http://www.investor.bg/strategii/127/a/kak-se-syzdava-silen-roden-brand-239728/

Над 120 експерти дискутираха темата на втория маркетинг форум на сп. “Мениджър”

И дръжките създават чар в дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6231373

И дръжките създават чар в домаДръжките са от тези, които могат да бъдат едновременно незабележими и внасящи стил. Второто е възможно, когато изборът е направен с вкус. Най-сигурният начин е да ги помогнем сами, като използваме оригинални варианти. Те могат да бъдат с кожа, въжета, текстил, мъниста, камъни, ключове, големи гвоздеи, клонки и т.н.

Манчестър Юнайтед закрива сезона с детската градина

http://offnews.bg/news/n_1/n_656041.html

Осем юноши може да играят за Манчестър Юнайтед в последния за сезона мач от Премиър лийг срещу Кристъл Палас, обяви мениджърът на "червените дяволи" Жозе Моуриньо. На 24 май Юнайтед излиза във финала за Лига Европа срещу Аякс в Стокхолм и двубоят определено може да се нарече мачът на сезона за Специалния и подопечните му. Юнайтед не се бори за нищо във Висшата лига на Англия, но успех във втория по сила европейски турнир ще осмисли сезона, тъй като ще осигури място в групите на Шампионската лига. "Осемте няма да започнат като титуляри, може би половината ще играят през първото полувреме, а част от останалите може и да получат място през втората част", коментира Моуриньо. Един от юношите - Аксел Туанзебе, вече игра 64 минути в отложения мач от 28-ия кръг срещу Саутхамптън на "Сейнт Мери" онази вечер, завършил 0:0.

Шест оферти за изграждане на тол системата

http://www.cross.bg/poruchka-obshtestvenata-taksi-1543480.html

/КРОСС/ Шест са постъпилите оферти в обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 т. До 17 часа днес те се подаваха в деловодството на Агенция „Пътна инфраструктура". В КЗК са постъпили и три жалби, съобщават от пресслужбата на АПИ. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн.лв. без ДДС. Тол системата ще замени сегашните винетки за събиране на пътни такси.    

Утре сутрин ще е слънчево, но по-късно се заоблачава

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6231592

Утре сутрин ще е слънчево, но по-късно се заоблачаваПрез нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 5 и 10 градуса. В сутрешните часове ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд от североизток ще се заоблачи, а над планинските райони на Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност. В отделни райони ще превалява краткотраен дъжд,

Един от факторите за краха на Хилари Клинтън се признава за виновен за педофилия

https://www.actualno.com/america/edin-ot-faktorite-za-kraha-na-hilari-klintyn-se-priznava-za-vinoven-za-pedofilija-news_612317.html

Бившият американски конгесмен Антъни Уейнър, който наклони везните в предизборната кампания в САЩ, планира да се признае за виновен по обвинение, че е изпращал непристойни материали на непълнолетна, съобщи телевизионният канал Fox News. Информацията е дошла от адвокатите на

Челси Манинг публикува първа снимка след затвора

http://offnews.bg/news/n_1/n_656039.html

"Добре, вече съм тук!" гласи текстът под първата снимка в социалната мрежа "Инстраграм" на вече свободната транссексуална жена Челси Манинг, която излежа 7 години в затвора за предаване на секретна държавна информация на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж.  Манинг, която някога се казваше Брадли, бе освободена от военния затвор във Форт Лийвенуърт, Канзас, в сряда. Тя прослужи 7 години от 35-те години, на които бе осъдена, за предаването на огромен брой държавни тайни на Асандж. Въпреки че все още и личат мъжките черти, Манинг е с ярко червило, може би символизиращо радостта от това, че вече е на свобода.  Бившият президент на САЩ Барак Обама намали присъдата и след изказване на Асандж, че е съгласен да бъде екстрадиран в САЩ, само при условие, че Манинг бъде помилвана. Манинг получи 35-годишната си присъда за предаване на над 700 000 документа - военни и политически, свързани с американските операции в Ирак. На 13 януари Асанндж обяви, че би се съгласил да отиде в САЩ, ако президентът Барак Обама гарантира помилването на Манинг.  

Нова детска площадка подариха Алкомет АД за спортния си празник

//dariknews.bg/regioni/shumen/nova-detska-ploshtadka-podariha-alkomet-ad-za-sportniia-si-praznik-2024749

Близо 350 души се включиха в традиционния Спортен празник на Алкомет АД. Той се проведе на терен край Стария град на Шуменското плато. Зеленотокътче е "осиновено" от фирмата, която се грижи за него. Тази година те са инвестирали 12 500 лв. за нова комбинирана детск

Европейските борсови индекси нарастват предпазливо

http://econ.bg/Новини/Европейските-борсови-индекси-нарастват-предпазливо_l.a_i.742887_at.1.html

В петък европейските акции поскъпват предпазливо, парирайки част от загубите през предходните две сесии на търговия, но въпреки това борсите на...

Откриха уран в чешмите на три пловдивски села

https://www.24chasa.bg/region/article/6231572

Откриха уран в чешмите на три пловдивски селаУран над нормата е открит в питейната вода на три села край Пловдив - Пъдарско, Болярино и Драгойново, научи "24 часа". Шефът на РЗИ в Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева потвърди информацията. Тя е била известена за завишената концентрация от ВиК. Водното дружество пък е получило резултатите от частна лаборатория в Бухово.

МОН показа и верните отговори за седмокласниците

http://www.cross.bg/sedmoklasnitzite-minyti-otgovori-1543479.html

/КРОСС/ Близо 57 000 ученици се явиха на националното външно оценяване за 7-и клас. Изпитът за седмокласниците започна в 10:00 часа. Учениците работиха по два модула. Първият модул бе с продължителност 60 минути и включваше въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият бе 90 минути и в него учениците правиха преразказ на непознат текст с дидактическа задача. Това бе откъс от "Войната на таралежите" на Братя Мормареви. До 5 юни ще са готови резултатите от изпита за седмокласниците. Верните отговори може да видите ТУК на сайта на МОН!!!  

Лиляна Павлова се сдобива с бутиково министерство

http://www.mediapool.bg/lilyana-pavlova-se-sdobiva-s-butikovo-ministerstvo-news264104.html

Понижената в кабинета "Борисов 3“ бивша министърка на регионалното развитие Лиляна Павлова, която в новото правителство отговаря за българското председателство на Съвета на ЕС, ще се сдобие с реално министерство. Това стана ясно от нейно изявление в петък. Настоящият Национален център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС със своя щат от 50 души ще прерасне в министерство. Новото ведомство обаче ще наеме допълнителни 20 души, за да може Павлова да се подсигури с политически кабинет от 6-ма души и 14 души обща администрация, включително деловодство, секретно деловодство, финансова и правна дирекция. Лиляна Павлова така и не представи ясни аргументи защо се налагат подобни излишни административни ходове, свързани с промяна на купища нормативни актове и кадрови размествания. В момента подготовката на европредседателството, което ще бъде в периода 1 януари 2018 г. - 30 юни 2018 г., и без това е в напреднал етап и създаването на ново министерство само може да го усложни. Освен това ведомството ще трябва да се разформирова само след около година, когато вероятно ще се наложи да се търси нов пост на ценния кадър на ГЕРБ. Председателството вече гълта огромни средства на бюджета, като оценката е, че то ще струва към 150 млн. лв. В момента Националният център за събитието и без това се занимава основно с логистиката на мероприятието, а реалната работа по същинската дипломатическа дейност се извършва от Министерството на външните работи и другите ведомства. "Председателството е тема, по която не може да си позволяваме политизиране, и България единна трябва да поеме председателството“, обяви Павлова. Тя каза още, че ремонтът на НДК е в сравнително напреднала фаза, но въпреки това има забавяне в част от дейностите. Една от причините били високите изисквания за сигурност. Лиляна Павлова припомни, че основните заседания на председателството ще се състоят в Брюксел. Общият им брой се очаква да бъде около 1500, като за тази цел 200 души ще работят в постоянното представителство на България в белгийската столица, а общо със събитието ще са ангажирани 1200 служители. Заседанията в България ще са около 200, като месеците февруари, април и юни се очаква бъдат най-наситени със срещи на високо ниво. В първоначалния календар на председателството са включени 11 неформални срещи на съвета. Предвижда се един голям неформален Европейски съвет в комбинация страните от ЕС плюс Западните Балкани. Ще има две допълнителни срещи във формат ЕС - Азия, предвижда се и среща ЕС - САЩ в сферата на правосъдието и вътрешния ред, пет срещи от парламентарното измерение, над 170 експертни и технически работни срещи. "Важен нюанс от приоритетите на нашето председателство на Съвета на ЕС са Западните Балкани, като част от темата сигурност, миграция, безопасност“, каза още Павлова. По думите й втората важна тема и приоритет за България е бъдещето на кохезионната политика след 2020 година. "В рамките на нашето председателство ще предложим неформална среща на министрите, отговорни за териториалната кохезия. Заедно с Комитета на регионите, където българските общини са представени, да направим декларация и обща европейска позиция за бъдещето на кохезионната политика. Тя е важна за всички нас, 13-те държави от последното разширяване на ЕС. Държави, които все още искаме да получим подкрепа в изравняването на различията помежду си”, каза още Павлова.

Виктор Орбан: ЕС прави грешка, като заплашва Унгария

http://www.moreto.net/novini.php?n=351691

Унгарският премиер Виктор Орбан отправи упрек към ЕС заради неговата "погрешна" стратегия да заплашва правителството му със санкции във връзка с критиките към спазването на гражданските права в Унгария, предаде Франс прес.

Димов обсъжда климатичните промени с хора на Световната банка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231575

Димов обсъжда климатичните промени с хора на Световната банкаМинистърът на околната среда и водите Нено Димов и екип на МОСВ се срещнаха с представители на Световната банка. Основни теми на срещата бяха сътрудничеството в областта на водите, изменението на климата и качеството на въздуха, съобщиха от пресцентъра на министерството. Представителите на Световна банка запознаха министъра с напредъка в работата

Жена ще надува свирката в Бундеслигата

http://offnews.bg/news/n_1/n_656040.html

Атрактивната германска футболна съдийка Бибиана Щайнхаус влиза в историята на Бундеслигата. През следващия сезон тя ще стане първата жена-арбитър, който ще ръководи мачове от елита на германския футбол. Досега 38-годишната блондинка получаваше наряди за тъч рефер, но пробивът е налице и тя ще отвори пътя на много дами към елитното съдийство. Щайнхаус в момента се подготвя за финала на дамската Шампионска лига между Лион и Пари Сен Жермен, който ще се проведе на 1 юни в Кардиф и ще подгрее мегамача между Реал Мадрид и Ювентус два дни по-късно. "Това е било винаги моя мечта. Радвам се, че се сбъдна и вече нямам търпение. Това признание е доказателство, че с труд всичко се постига", коментира Щайнхаус.

Каракачанов убеден, че казармата ще се върне

http://offnews.bg/news/n_1/n_656036.html

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е убеден, че наборната военна служба ще бъде възстановена - рано или късно. Каракачанов направи това изказване при откриването на изложбата „Дълг по задължение: история и гледни точки“, която представя наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г.  Министърът на отбраната е категоричен, че изложбата в Националния военноисторически музей случайно съвпада с мандата му и позицията му за връщане на наборната служба. С вход свободен изложбата може да бъде разгледана на 20 май, в Нощта на музеите, когато музеят ще работи безплатно за своите посетители от 18.00 до 24.00 часа. Очаквайте подробности.

Районните организации на БСП в „Лозенец“ и „Оборище“ избраха нови председатели

http://www.cross.bg/lozenetz-predsedatel-oborishte-1543478.html

/КРОСС/ На 18 май се проведоха районни конференции на столичните организации на БСП в „Лозенец" и „Оборище", които излъчиха нови председатели. В „Лозенец" бе избран Николай Велчев, който е досегашен председател на младежкото обединение в района.Михаил Ставрев бе избран за председател на район „Оборище". Ставрев до момента е бил заместник-председател на структурата. Изборът на новите председатели е във връзка с уставната норма в БСП за несъвместимост между ръководен партиен пост и публична длъжност. Досегашните ръководители на организациите в „Лозенец" и „Оборище" бяха избрани за народни представители в 44-тото Народно събрание. Румен Георгиев, председател на район „Лозенец", бе избран в 23 МИР - София, а Иван Ченчев, председател на район „Оборище", от 26-и МИР - София област.  

Когато на Запад наричат „фалшиви новини“ официалните анализи на двойните стандарти на храните, значи проблемът е реален

http://pogled.info/european-parliament/kogato-na-zapad-narichat-falshivi-novini-ofitsialnite-analizi-na-dvoinite-standarti-na-hranite-znachi-problemat-e-realen.85940

/Поглед.инфо/ Българите страдат от сърдечносъдови болести. Нискокачествената храна с повече мазнини, сол и консерванти е една от причините за този здравословен проблем

Ето и верните отговори от матурата по български език и литература

http://www.cross.bg/bulgarski-tochki-modyl-1543477.html

/КРОСС/ Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от матурата по български език и литература. Разказът „Албена" на Йордан Йовков е произведението, по което работиха зрелостниците. Тестът се състоя от 3 модула. Първият модул съдържаше 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул или 41-и въпрос е тема от посочено произведение от изучаван български автор - в случая „Албена", по която дванадесетокласниците писаха аргументативен текст - есе или интерпретативно съчинение. Този модул носи 30 точки. 13 500 квестори и над 4 000 камери следиха за реда на държавния зрелостен изпит по български език и литература. На него се явиха малко над 48 хиляди зрелостници. До 9 юни ще са готови резултатите от изпита. Верните отговори от матурата може да видите ТУК на страницата на МОН!!!

"Булсатком" вече обмисля и втори български спътник в космоса

http://offnews.bg/news/n_1/n_656026.html

„При благоприятно развитие на ситуацията, не е изключено в следващите 4-5 години да чуете отново за нас с проект за втори сателит.“ Това заяви Максим Заяков, управляващ собственик на България Сат по време на „Космическа закуска“, организирана по повод предстоящото изстрелване на първия български геостационарен комуникационен сателит на 15 юни. Той добави, че за разлика от повечето от останалите функциониращи европейски сателити, България е от малкото, чиито проекти са осъществени без финансова подкрепа от държавата. Цялата стойност на проекта към момента е 235 млн. долара, осигурени основно от американската държавна Ексимбанк. Тя отпусна дългосрочен кредит при изгодни условия от 150 милиона долара. Останалите средства са осигурени от консорциум от европейски банкови институции, воден от Дойче Банк и с участието на Ситибанк, ЕБВР, Райвайзен и Сибанк. Около 46% от капацитета на BulgariaSat-1 ще се използва от Булсатком и дъщерно дружество на компанията, регистрирано в Сърбия, а 54% от капацитета да се отдава под наем. Заяков обяви, че вече има интерес от доста компании, които да се качат на българския спътник. "Има силен интерес от Румъния, Гърция, Израел, Германия и други държави, като с някои от тях договарянето е в последна фаза", каза той. Заяков обясни, че вече са водени разговори с българското Министерство на отбраната, което проявявало интерес към космическия проект. „Световна тенденция е да се използват търговски сателити и за други нужди, включително и военни“, обясни той. Българският сателит ще бъде изстрелян чрез суперсинхронна трансферна орбита - една от последните иновации на компанията на магната Илон Мъск SpaceX. Тя ще позволи на сателита да използва по-малко гориво за достигането на позицията си на геостационарната орбита. "Обикновено от изстрелването до позиционирането на съоръжението в космоса се изразходват 90% от горивото. Чрез използването на суперсинхронна трансферна орбита се намаляват разходите и се увеличава допълнително технологичният живот на сателита", обясни Петър Петков, директор „Проучване и развитие“ в България Сат. Заяков обясни, че получаването на космическа позиция от страната ни е било изключително сложно. „Геостационарната орбита е изключително ограничен ресурс. Съществува напрежение около него. За България е много важно, че ще използва ресурса си, защото нашата точка бе заета от друга държава и костваше много време, политическа воля и международна подкрепа, за да намерим решение на този въпрос“, обясни той. В космоса съседи ще ни бъдат Швеция и Норвегия. Обхватът на BulgariaSat-1 е Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

Ново осветление пази плажове във Варненско от престъпления нощем

http://www.moreto.net/novini.php?n=351678

Още това лято част от плажовете в курортите край Варна трябва да бъдат осветени през нощта. От Министерството на туризма са потърсили съдействие от страна на концесионерите и наемателите в помощ на органите на реда. Идеята е да се гарантира сигурността на туристите и да се улесни разкриването на различни престъпления, обясни в морската столица ресорният министър Николина Ангелкова, предаде репортер на Moreto.

В понеделник e втората матура за 12-и клас и външното оценяване по математика за 7-и

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231566

В понеделник e втората матура за 12-и клас и външното оценяване по математика за 7-иВ понеделник, 22 май 2017 г., в 6.45 часа в залата на петия етаж в Министерството на образованието и науката ще бъде изтеглен изпитният вариант /от два възможни/ за втория задължителен зрелостен изпит по 13 предмета по избор в 12-и клас. Това съобщи пресцентърът на МОН. Изтегленият номер на варианта ще важи за изпита по всеки предмет.

Виртуалната валута биткойн записа нов рекорд

http://econ.bg/Новини/Виртуалната-валута-биткойн-записа-нов-рекорд_l.a_i.742888_at.1.html

В петък една "монета" се разменяше на пазари срещу 1947 долара. В края на 2016 г. сумата беше 970 долара. Увeличeниeтo в пeтъчнaтa тъpгoвия...

Издирват момче и момиче в Плевен, полицията моли за помощ

http://www.cross.bg/kestenyava-tzvetozara-teniska-1543476.html

/КРОСС/ Полицията в Плевен издирва двама ученици - 14-годишният Иван-Александър Николаев Кръстев и 13-годишната Цветозара Руменова Найденова. Те са в неизвестност от 18 май. Издирват се по молба на родителите им. Иван е висок 175 см, с тъмно кестенява, чуплива коса, кафяви очи, има бенка на устната. Телосложение - слабо, стройно. Бил е облечен в черен суитшърт, тъмни дънки, тениска и кецове. Цветозара е висока 164 см., с кестенява коса с руси краища, нормално телосложение, пъстри очи. Била е облечена със сини дънки, жълта тениска, черно кожено яке и кецове. Носила е черна раница. Умоляват се гражданите, които имат информация, да се обадят на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР.  

Когато маските паднат

http://offnews.bg/news/n_1/n_656038.html

Иван Николов е роден 1959г. в с. Ресен, Босилеградско. Изявен поет, писател и общественик. Председател на българският Културно-информационен център в Босилеград. Главен и отговорен редактор на списание “Бюлетин”. Автор на четири стихосбирки и на книгата “Българите в Югославия – последните Версайски заточеници”. Написал е няколко стотин статии за проблемите на българите в Сърбия. Носител на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на националната идентичност и спазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Член кореспондент на Българската академия на науките и изкуствата, член е на Македонският научен институт и на Световният парламент на българите. Носител на наградата „Европейски гражданин за 2016“. Коментарът му е публикуван в сайта на в-к "Глас Пресс" . Най-накрая маските паднаха и се провидя истинското лице на злото. Бащицата и господар на общината и на Националният съвет на българското национално малцинство не разреши да се постави паметна плоча в центъра на Босилеград на невинните жертви от Босилеградският погром преди 100 години. Не запали свещ и не сведе глава пред паметта им. Не уважи официалният представител на „майка България“ вицепрезидента Илияна Йотова. И представител на една европейска и съседна страна. При това страна която безплатно обучава нашите деца. Която им предлага безплатни почивки на море. Която безплатно ни лекува. Която ни счита за сънародници и българи и ни дава българско гражданство. Която ни дава възможност свободно да се движим и да печелим в целият Европейски съюз. И да се возим в луксозни западни коли. Благодарение на всичко това, господарят печели избори след избори. Благодарение на което се превърна в едноличен собственик на цялата община. И господар на живота и смъртта за хиляди наши овчици. Брадатият владика пък не поиска да отслужи панихида на невинните жертви заедно с български митрополит. С тия скандални гафове господарят и владиката, с публичният си отказ да почетат и да се помолят за жертвите, всъщност ги убиха още веднъж. Тоя път завинаги. И съзнателно или не, предадоха предците си и застанаха на страната на мародерите и убийците опожарили Босилеград и околните села, избили 32 мирни съграждани и изгорели живи две деца. Владика който вместо за мир, за любов, за покаяние и прошка ни говори за омраза. И вместо почит към жертвите, почита убийците им. Огрешиха се и от всички християнски и цивилизационни норми на поведение. Председателят на Националният съвет на българското малцинство наруши чл. 2 от Закона за националните съвети на националните малцинства който гласи: „За реализиране на правото на самоуправление в културата, образованието, информирането и служебната употреба на езика и писмото, принадлежащите към националните малцинства в Република Сърбия могат да избират свои национални съвети. Националният съвет представлява националното малцинство в областта на образованието, културата, информирането на малцинствен език и служебната употреба на езика и писмото, участва в процеса на взимане на решения и решава по въпросите от тези области и създава институции, стопански дружества и други организации от тези области“. Историята е част от културата ни. Те я заличиха. И ни предложиха чужда история и култура. При това и менте. Вместо образование и просвета на майчин български език, те ни предлагат антиобразование на официален служебен език. Вместо информиране на майчин език те ни предлагат политическа пропаганда и цензура. Вместо служебна употреба на майчин език и писмо, те служебно ни налагат служебният език и писмо. Вместо да работим за по-добър живот тука, ние трябва да бягаме другаде за да живеем. Под маскате на невинното лице се крие злото което вместо огън и нож, използва памук за да довърши пъклената мисия на Печанац. Зло, което се храни с нашите пари, което смуче мляко от майката родина, което се храни със злобата, завистта и омразата на нашите вековни врагове и се мъти в куковичите гнезда.

Причината за взрива в "Стомана" - вода е попаднала в метала

http://www.cross.bg/arnaydova-intzidenta-stomana-1543475.html

/КРОСС/ Досъдебно производство за причиняване на тежка телесна повреда по непредпазливост е образувано във връзка с инцидента в "Стомана Индъстри" в Перник. Това информира на брифинг говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова. Припомняме двама души пострадаха тежко при инцидент в стоманодобивния цех. Единият от работниците е със 75% изгаряния по тялото. Той продължава да е в трайно тежко състояние, с опасност за живота. Другият пострадал също е настанен в "Пирогов" с 25% изгаряния. Досъдебното производство е образувано от Окръжна прокуратура Перник за немарливост при спазване на правилата за безопасност. Арнаудова заяви, че на 18-ти май около 20.00 часа следователи са извършили оглед на мястото на инцидента. Иззели са веществени доказателства - остатъци от дрехите на обгорелите мъже, както и части от машината, която се е взривила. Предполага се, че взривът е резултат от попадане на вода в метала. Предстои втори оглед в присъствието на вещи лица и назначаване на техническа експертиза. От предприятието са изискани трудовите досиета на работниците, както и книгите за инструктаж и безопасност при работа. "На този етап разследването не може да каже кой е виновен", посочи Арнаудова.  

WikiLeaks: ЦРУ използва модерна програма за хакване на Windows

https://www.actualno.com/sciencelogy/wikileaks-cru-izpolzva-moderna-programa-za-hakvane-na-windows-news_612312.html

Централното разузнавателно управление на САЩ разполага с технология, наречена Athena ("Атина"), която позволява на спец службите дистанционно да получават достъп до компютри и съхраняваната в тях информация, съобщи организацията WikiLeaks. По сведения на WikiLeaks, с помощта на Athena сл

Индивидуален подход при здравната помощ за уязвимите групи

http://offnews.bg/news/n_1/n_656037.html

Първо въвеждащо обучение за здравни специалисти от Бургас, Средец и Малко Търново се проведе през миналата седмица в морския град. То бе организирано от Националната мрежа на здравните медиатори и е част от интегрирания проект на Община Бургас, който се финансира в рамките на програма ЗОВ (Здраве и образование за всички). В обучението се включиха лекари и медицински сестри от Бургас, Средец и Малко Търново. В рамките на два дни, Цвета Петкова и Огнян Каменов акцентираха на нуждата от индивидуален подход не само към уязвимите групи от хора, но и за такъв при отделните групи роми. Представиха ромската култура и история, специфики на различните групи, работа в мултиетническа среда. „ Работим вече доста години с медицински специалисти, споделяме и добри, и лоши практики“ , казва Цвета Петкова. При правилен подход успяваме да променим нагласата и нуждата от здравни грижи да бъде осъзната и от най-маргинализираните групи, споделя Петкова. „ Работим вече около 20 години с всякакви ромски общности. Много от българите смятат, че ромите са едно цяло – тази грешна представа, която се вижда по телевизията, във вестниците. Но те са много различни, а всяка група, всяка махала има своите специфични особености – спрямо езика, който говорят, начина им на живот “, казва Каменов. Като пример, по време на обучението, той посочи гърменските роми. Но не тези, станали обект на политически игри преди няколко години, а истинските представители на общността, които още водят номадския си начин на живот. С тези хора, трябва да се работи индивидуално, за да има ефект, споделят обучителите. С това се съгласяват и участниците в обучението. Диана Иванова и Руска Бербенлиева са медицински сестри в гр. Средец. И двете обичат да работят с деца, което приемат и като призвание. Диана, която е с ромски произход, споделя, че има нужда от подобни обучения: „ Има, защото е много трудна работата. Работим основно с роми, най-трудна е комуникацията “, казва Диана. Руска добавя, че основната разлика идва от начина на живот. „ Те не могат да преценят кои са приоритетите в отглеждането на децата. При тях това не е на първо място “, добавя Руска. Следващото обучение по „Интергрирания проект за социално включване на ромите и други уязвими групи в общините Бургас, Средец и Малко Търново“ ще бъде водено от медицински специалисти. То е планирано за месец юли. Целият проект на Община Бургас е на обща стойност 2 613 544 лв. Той е по Програмата "ЗОВ - Здраве и образование за всички", част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта са община Средец, община Малко Търново, фондация „Областен ромски съюз“, Основно училище „Христо Ботев“ в бургаския квартал „Победа“ и фондация „ОФФ Медия“.

Курбан за Св. Константин и Елена в две пловдивски църкви

https://www.24chasa.bg/region/article/6231448

Курбан за Св. Константин и Елена в две пловдивски църквиКурбан за здраве и благоденствие ще бъде раздаден в две пловдивски църкви на празника св. Константин и Елена, който се отбелязва в неделя. Ритуална храна ще бъде осветена и раздадена пред храм "Св. Троица" в 10, 30 ч. и пред "Св. Прокопий" в кв. Коматево - в 11 ч. Курбанът е организиран от структурата на ГЕРБ в район "Южен" със съдействието на

Националната галерия домакинства на "Палат Потьомкин" - изложба "за зрителната измама с пропагандна цел"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/19/2974274_nacionalnata_galeriia_domakinstva_na_palat_potyomkin_-/?ref=rss

Националната галерия - клон Двореца домакинства на необичайна за тържествените си зали изложба със съвременно изкуство, видеоарт и пърформанс. "Палат Потьомкин" е селекция на артисти, номинирани или носители на една от важните награди за съвременно изкуство във Франция, тази на фондация "Рикар". Повод за гостуването й в София са двама от тях - художникът Стефан Николаев и кураторът й Емил Урумов, които работят във Франция. Част от произведенията са перформативни и ще бъдат...

Борисов: Притесняват ме срещите на Трифонов, Нинова и Манолова

https://vesti.bg/bulgaria/borisov-pritesniavat-me-sreshtite-na-trifonov-ninova-i-manolova-6069351

Премиерът посочи, че се създават междуличности конфликти между представители на съдебната власт и към тях се прикрепят като кърлежи малки партии и фракции

Валери Симеонов във Варна: 5-месечни визи за чужди кадри спасяват туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=351693

Правителството прави постъпки Европейският съюз да разреши издаването на 5-месечни работни визи за чужденци от трети страни, които искат да работят в курортите ни. В момента интерес към сезонна работа през лятото в сферата на туризма у нас проявяват основно граждани на Молдова, Украйна и Русия.

Отвориха четири оферти за изграждането на пътя от „Белокопитово“ към Търговище на АМ "Хемус"

http://www.cross.bg/hemys-dds-oferti-1543474.html

/КРОСС/ Четири са отворените ценови оферти за изготвянето на технически проект и строителството на 16,3 км от АМ „Хемус" - участъкът между пътните възли „Белокопитово" и „Буховци" в посока Търговище. Автомагистралната отсечка ще бъде изградена със средства от републиканския бюджет, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Индикативната стойност на обществената поръчка е 133 млн. лв. без ДДС. Отворените ценови оферти са на: • Обединение „Хемус Лудогорие", в което участват: „Трейс Груп Холд" АД, „Пътища и мостове" ЕООД и „Пътно строителство" АД - 129 985 000 лв. без ДДС; • ДЗЗД „Хемус 16320", в което са: „Инфра Експерт" ЕООД, „Пътинженерингстрой-Т" ЕАД, „Автомагистрали - Черно Море" АД и „Трансконсулт-22 ООД - 119 785 000 лв. без ДДС; • Обединение „Геопът Белокопитово", с участници: „Геострой" АД и „Пътстрой 92" АД - 117 456 958,55 лв. без ДДС; • „Хемус Изток-2016" ДЗЗД, в което са: „ПСТ Груп" ЕАД и „ОРС инфраструктура" ООД - 99 992 000 лв. без ДДС. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока, две ленти за спиране, средна разделителна ивица, водещи ивици и банкети

БТК избра "НГ Пропърти" на Васил Божков за купувач на Телефонната палата в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231553

БТК избра "НГ Пропърти" на Васил Божков за купувач на Телефонната палата в София"Българска телекомуникационна компания" избра "НГ Пропърти" за купувач на Телефонната палата в София, съобщиха от пиар агенцията, която обслужва консултантската компания за бизнес имоти Forton, предаде БТА. Имотът бе продаден чрез анонимна, двустепенна тръжна процедура, организирана по задание на БТК от консултантската компания за бизнес имоти

Раздадоха тазгодишните "Оскари" в застраховането

http://econ.bg/Новини/Раздадоха-тазгодишните-Оскари-в-застраховането_l.a_i.742890_at.1.html

На 18 май 2017 г. на тържествена церемония бяха раздадени за 9-та поредна година най-престижните годишни награди в застрахователния сектор -...

Тежка катастрофа край Бургас, кола се заби в трактор, има ранени

https://www.24chasa.bg/region/article/6231548

Тежка катастрофа край Бургас, кола се заби в трактор, има ранениТежка катастрофа е станала преди минути по пътя Бургас - Слънчев бряг, в района на надлеза за летище Бургас, научи "24 часа". Лек автомобил "Ауди" се е блъснал в трактор, който е почиствал тревна площ край шосето. По първоначална информация има тежко ранени, които са пътували в Аудито. Колата е смачкана,

Пиян хулиган вилнее в автобус, арестуват го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231550

Пиян хулиган вилнее в автобус, арестуват гоРазвилнял се в автобус пиян мъж е бил задържан в ареста на полицията в Бяла Слатина в четвъртък следобед. В рейса, пътуващ от Плевен за Бяла Слатина 32-годишният Павел Х. от Долни Дъбник се качил във видимо нетрезво състояние, а по пътя обиждал и ругаел пътниците. Заради забележките да кротува, заплашвал всички с физическа саморазправа.

Анулираха 11 писмени работи на матурата по български език и литература

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231528

Анулираха 11 писмени работи на матурата по български език и литератураОбщо 11 писмени работи бяха анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература тази година, съобщиха от пресцентъра на МОН. Девет от тях са анулирани поради преписване. Това е станало в Симитли, Благоевград, Дупница, Сърница. По двама преписвачи са заловени в гимназии в Казанлък и Елхово.

Импийчмънт на Тръмп вече е възможен

http://clubz.bg/54129-impijchmynt_na_trymp_veche_e_vyzmojen

"Презумпция за редовност". Това е термин, доста непознат за хората извън юридическите или политическите кръгове, но който американците сега трябва да научат. Породена от вековното общо право, презумпцията подразбира, че правителствените чиновници действат законно и по правилния начин изпълняват задълженията си - ако липсват доказателства за обратното.

Всеки избран и назначен чиновник се ползва от тази презумпция. Но тя не бива да бъде лесно прилагана. Тя е предназначена да се изглаждат грешките при съжденията и пропуските в лидерството. Но тя не позволява явни злоупотреби. Щом презумпцията престане да действа, чиновникът вече не е подходящ за поста.

Това е позицията, в която сега се оказа Доналд Тръмп. Това, което отне пет години на Ричард Никсън, Тръмп успя да го направи за минималния период от 4 месеца. Той потвърди най-лошите опасения на тези, които се съмняваха в способността му да заема поста. Въпреки това преди 10 дни най-заклетите критици може да са наричали Тръмп национално бедствие, но по същество не подлежащ на импийчмънт. Сега изглежда само въпрос на време той да бъде свален от власт.

Съобщението, че зам.-главният прокурор Род Розенстайн е назначил Робърт Мълър III - бившия директор на ФБР, за специален прокурор, наблюдаващ разследването на руската следа, само засилва ширещото се чувство, че с Тръмп е свършено.

Това, което прави назначението фатално за президента, не е спечелената от Мълър репутация заради упорството му. А е фактът, че самоунищожителното поведение на президента промени фокуса на разследването. Във фокуса вече няма да бъде възможният сговор между Русия и щаба на Тръмп.

Най-важният въпрос ще бъде дали президентът е възпрепятствал правосъдието - първо, като е помолил Коми да "зареже" разследването на Флин, и, второ, с уволнението на Коми. Ще бъде важен въпрос също дали туитът на Тръмп "Джеймс Коми по-добре да се надява, че няма "записи" на нашите разговори, преди да започне да ги разкрива на пресата!" представлява опит за натиск върху свидетел в продължаващо разследане.

Един Бял дом с презумпция за редовност би бил в състояние да издържи на тези обвинения. Един "редовен" президент би бил в състояние да убеди американкия народ, че скорошните записки на Коми са изопачили или са изтълкували неправилно молбата на президента, която изразява надежда, а не нареждане. Разбира се, дори един редовен президент може да не успее.

Републиканците трябва да попитат себе си колко наносекунди ще позволят да минат, преди да започнат да съставят членове за импийчмънт, ако Барак Обама бе помолил Коми да "зареже" разследването за използването от Хилъри Клинтън на частния имейл сървър.

Но Тръмп направи своята нередовност много ясна. Когато един президент екстравагантно лъже - за милиони незаконни гласове и за престъпления фантоми, извършени срещу него от предшественика му в Овалния кабинет, той губи правото на доверие, когато то му е най-необходимо. И когато Мълър привика Тръмп за свидетелства под клетва, е трудно да си представим как един президент с такова безразсъдно пренебрежение към истината ще избегне капаните на лъжесвидетелстването.

Ако всичко това не е достатъчно, обвиненията, че Тръмп е извършил достойни за импийчмънт нарушения, дойдоха в седмица, която показа изцяло дълбоко нередовното му поведение. Пропуските в съжденията му се натрупват с поразителна бързина. Едва смелихме странната ситуация, когато руските фотографи се промъкнаха в самото светилище на президентската власт, когато се разбра, че президентът е разпространил чувствителни разузнавателни данни на противник като фукльо, който сочи своето лъскаво ново "Ферари".

А сега идва и новината, че при назначаването на Флин за съветник по националната сигурност Тръмп е пренебрегнал предупрежденията не само на Обама и временно изпълняващата длъжността главен прокурор Сали Йейтс, но и самия факт, че срещу Флин вече се е водело криминално разследване.

Грешно поведение, екстравагантен нарцисизъм, комбинирани с липсата на дисциплина, и поредица от вероятно въдещи към импийчмънт нарушения - можем само да се надяваме, че назначаването на Мълър бие камбаната за смъртта на този кратък, опасен експеримент в президентската небрежност.

-----

* Авторът е професор по право и юриспруденция в американския колеж "Амхърст". Коментарът му е публикуван в британския вестник "Гардиън".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване