Васил Божков купи Телефонната палата в София (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/19/2974233_vasil_bojkov_kupi_telefonnata_palata_v_sofiia_dopulnena/?ref=rss


Телефонната палата в София вече има нов собственик - "НГ Пропърти"ЕАД. Бизнесменът Васил Божков е член на Съвета на директорите на дружеството.

Прехвърлянето е вписано в Имотния регистър на 5 май, а стойността на продажбата е 33.9 млн. лв. Пак оттам става ясно, че и след смяната в собствеността Българската телекомуникационна компания (БТК) остава наемател в сградата поне до края на 2019 г., съобщава "Капитал".

Придобиването на...

Васил Божков купи Телефонната палата в София

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/19/2974233_vasil_bojkov_kupi_telefonnata_palata_v_sofiia/?ref=rss


Телефонната палата в София вече има нов собственик - "НГ Пропърти"ЕАД. Бизнесменът Васил Божков е член на Съвета на директорите на дружеството.

Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата, е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България", се казва в съобщение от друго дружество на Божков - "Нове...

Три първи и общо шест награди от „PR Приз“ 2017 за All Channels Communication

http://www.cross.bg/channels-mesta-discovery-1543436.html

/КРОСС/ Първите места Агенцията извоюва с кампаниите си за Discovery Networks и Крадецът на ябълки All Channels Communication Group си тръгна с общо 6 награди, 3 от които първи места, в рамките на конкурса на Българското дружество за връзки с обществеността - "PR Приз" 2017. Лансирането на новия сайдер на Загорка АД „Крадецът на ябълки" донесе 2 първи места на Агенцията в категориите „PR на продукт или услуга" и „Дигитална кампания". В „Дигитална кампания" All Channels си тръгна и с втората награда за „Седемте новозеландски езера" - кампания, в която All Channels умишлено премести Седемте рилски езера в Нова Зеландия и предизвика бъз около пилотния епизод на предаването "Двойно оцеляване" на Discovery Networks, заснет именно в Рила. Aгенцията взе първото място в категория „PR проект, реализиран от медия" заради съвместната си работа с Discovery Networks по подобен проект, но реализиран за старта на друго шоу - „Кралете на дивото", чийто пилотен епизод телевизионният канал засне в Родопите по-рано през 2016 г. Комуникационната агенция извоюва и още две втори места - за „Специално събитие" със шестото издание на конкурса „Mtel Media Masters" 2017 - „С пръст на спусъка", организиран за Мтел и за „Кризисен PR"

Раднево е вече с нова пречиствателна станция

https://www.actualno.com/starazagora/radnevo-e-veche-s-nova-prechistvatelna-stancija-news_612260.html

Приключи строителството на новата пречиствателна станция за отпадъчни води на Раднево. Проектът стартира през първия програмен период, но поради забавяне беше фазиран и за довършването му бяха предоставени 5,3 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Гр

ГДБОП погна хакери, подпомагащи контрабанда на стоки

https://www.actualno.com/crime/gdbop-pogna-hakeri-podpomagashti-kontrabanda-na-stoki-news_612255.html

Специализирана прокуратура и ГДБОП провеждат мащабна операция срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки. Предмет на разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП са действия на международна организирана престъ

Московски връчва награда на победител в проекта "Най-добрият град за живеене в България" 2016 г.

http://www.cross.bg/bulgariya-zhiveene-moskovski-1543435.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще връчи награда на един от победителите в десетото издание на проекта „Най-добрият град за живеене в България" 2016 г. Организатор на инициативата е Дарик радио. Церемонията ще се състои на 22 май, понеделник в Сити Марк Арт Център, бул. "Янко Сакъзов" № 30, от 14.00 ч.  

Макрон пристигна във френската военна база в Гао, Мали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231146

Макрон пристигна във френската военна база в Гао, МалиФренският президент Еманюел Макрон пристигна във френската военна база в Гао, в северно Мали, предаде БТА. Това е първата му визита извън Европа, откакто той встъпи в длъжност на 14 май. В Гао Макрон бе посрещнат от президента на Мали Ибрахим Бубакар Кеита. Двамата направиха преглед на военните в базата.

Павлова: Приоритетите на председателството на ЕС са Западните Балкани (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231170

Павлова: Приоритетите на председателството  на ЕС са Западните Балкани (Обновена)Важен нюанс от приоритетите на нашето председателство на Съвета на ЕС са Западните Балкани, като част от темата сигурност, миграция, безопасност. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018г. Лиляна Павлова, по време на работна среща с журналисти, които работят по темата за председателството, предаде „Фокус”.

Двама нови зам.-министри в земеделието

http://offnews.bg/news/n_1/n_656007.html

Двама нови зам.-министри назначи днес премиерът Бойко Борисов в Министерството на земеделието, храните и горите, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Те са Лозана Василева и Вергиния Кръстева. 38-годишната Василева беше кандидат за депутат от ГЕРБ от родния си град Пазарджик , №6 в листата. Тя е била зам. изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Доктор е по аграрна икономика от УНСС, специализирала е биоземеделие в Чехия. През 2003 г. и 2004 г. е старши експерт в областната дирекция "Земеделие и гори" в Пазарджик. Оглавява дирекцията през 2009 г. Изпълнителен директор е на Разплащателна агенция за кратко - от края на август до края на ноември 2014 г. Тогава е назначена за заместник изпълнителен директор на Разплащателна агенция и отговаря за държавните помощи, селскостопанските пазарни механизми и техническия инспекторат. Съпругът ѝ - Стефко Георгиев Василев - е едноличен собственик на една фирма ("Василев инс") и е бил съсобственик с 10% участие в друга ("Ирини Трейдинг", за търговия на едро с храни), показва справка в "Дакси". "Ирини Трейдинг" не е била пререгистрирана съгласно закона и е заличена през 2012 г. Кръстева също идва от ДФ "Земеделие". От 2016 г. е началник на отдел в дирекция "Директни плащания" на Фонда. Завършила е УНСС, доктор е по икономика.

Джон Байърли връчва дипломи на отличници от Американския университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231171

Джон Байърли връчва дипломи на отличници от Американския университетН.Пр. Джон Байърли, посланик на САЩ в България (2005 - 2008), ще поздрави 194-те бакалаври на Американския университет в България (АУБГ). Церемонията по дипломирането на двадесет и третия випуск на университета ще се състои на 21 май на централния площад в Благоевград. Бакалаври от 17 държави ще получат дипломите си пред своите близки,

Лидерът на "Скай" Герант Томас се оттегли от Джирото

http://offnews.bg/news/n_1/n_656006.html

Лоша новина за феновете на колоезденето. Лидерът на "Скай" Герант Томас се отказа от Джирото заради болки, получени след катастрофата в неделя. Заспал полицай с мотор спря в лентата и предизвика страхотно меле. Томас правеше отлично състезание до този момент. Уелсецът вървеше втори в генералното класиране преди инцидента. След катастрофата в километрите до финала асът на "Скай" загуби цели пет минути от фаворита Кинтана. Боецът събра сили, за да направи феноменален часовник във вторник, финиширайки втори, връщайки две минути от загубеното. Уви, в следващите  два етапа се появи друг проблем освен пострадалото рамо. "Коляното ме принуждава да спра, тъй като болката там е ужасна. Тази в рамото някак си пренебрегвам. Но ако продължа, всеки ден за мен ще бъде опит за оцеляване, а не състезание", написа Томас до феновете. "Очевидно не е приятно да напуснеш състезание, което е било твоята главна цел през годината. Но трябва да погледнем и общата картина", аргументира се лидерът на "Скай". Това е втори нещастен инцидент с Томас на подобно ниво. Той беше принуден да напусне и Тур дьо Франс преди 4 години, когато падна лошо още в първия етап.

ГДБОП с операция във Варна за залавяне на хакери, манипулирали системата на митниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=351662

Служители на ГДБОП провеждат действия на територията на градовете София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина. До момента са задържани 23-ма души, научи Moreto.net. Предмет на разследването са действия на международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и с ползване на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми.

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Индонезия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/sp-global-ratings-povishi-kreditniia-reiting-na-indoneziia-239699/

Така тя последва другите две основни агенция и на практика отваря възможност за повече финансиране за най-голямата южноазиатска икономика

Народният театър ще закрие сезона с 5 представления на открито

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/19/2974222_narodniiat_teatur_shte_zakrie_sezona_s_5/?ref=rss


Народният театър "Иван Вазов" ще закрие сезон 2016-2017 г. с петдневна програма на открито, озаглавена "Театър пред театъра". Там ще бъдат издигнати сцена и трибуни с 1000 места, където между 3 юли и 7 юли ще се играят спектакли на открито.

Представленията на "Мнимият болен", "Лунатици" и "Почивен ден" ще започват от 21.30 ч.,а билетите са на цени от 20 и 25 лева. "За първи път в историята си Народният театър не...

ДАНС рови община Асеновград за подземен гараж и водния цикъл, разпитват шефа на съветниците

https://www.24chasa.bg/region/article/6231117

ДАНС рови община Асеновград за подземен гараж и водния цикъл, разпитват шефа на съветницитеАкцията на ДАНС в община Асеновград вчера е била заради две решения на местния парламент, взети на сесия в сряда. Това заяви пред "24 часа" шефът на съветниците Светозар Шуманов, който е дал обяснения в Икономическа полиция. Първото решение е даване на благословия на частна фирма да изгради рампа за подземен гараж в кооперация в града.

БАН и Община Варна подписаха меморандум за сътрудничество

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/ban-i-obshtina-varna-podpisaha-memorandum-za-sytrudnichestvo-2024654

Меморандум за сътрудничество между Община Варна и Българската академия на науките подписаха днес кметът Иван Портних и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Целта на документа е да се създадат  възможности за по-активна дейност между институтите на БАН и местната власт.
  img wide]

В Добрич представят Явор Цанев с най-мащабната му изложба досега

//dariknews.bg/regioni/dobrich/v-dobrich-predstaviat-iavor-canev-s-naj-mashtabnata-mu-izlozhba-dosega-2024717

Изложба на Явор Цанев е „гвоздеят“ в програмата на Нощта на музеите в Художествена галерия Добрич тази година. Тя ще се открие в 18.00 ч. на 20 май. По покана на директора на галерията Евелина Ханджиева, съпругата на твореца Тоня Цанева е предоставила над 70 негови произведения. На откриването утре

Всички погледи ще бъдат вперени в Пипа Мидълтън (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vsichki-pogledi-shte-bydat-vpereni-v-pipa-midyltyn-snimki-2024718

Пипа Мидълтън предизвика сензация с роклята си на сватбата на сестра си Катрин и принц Уилям през 2011 г., а на 20 май и тя ще се омъжи, съобщи Франс прес.

СНИМКИ:

Награди за еленски ученици от национален конкурс

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/nagradi-za-elenski-uchenici-ot-nacionalen-konkurs-2024719

Талантливи ученици от Елена се представиха отлично в Националния конкурс „Вълшебния свят на Ангел Каралийчев“, включен в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката за тази учебна година. Церемонията по награждаването на победителите ще бъде тази вечер в Н

Финалът на баскетболната Евролига на живо през уикенда по Mtel Sport 2

http://www.cross.bg/chasa-sport-mtel-1543434.html

/КРОСС/ Mtel Sport 2 ще следи в реално време заключителните двубои от най-силния турнир по баскетбол на Стария континент - Евролигата. Олимпиакос, ЦСКА Москва, Реал Мадрид и Фенербахче достигнаха до Финалната четворка в Истанбул и всеки от тях има амбиции да грабне титлата. Събота ще бъде ден за почивка след петъчните полуфинали, а в неделя ще бъдат разпределени медалите в надпреварата. Решителната вечер стартира в 18:00 часа с мача за 3-4-то място, а началото на големия финал ще бъде дадено точно в 21:00 часа. Преди, по време и след двубоите ще има специално студио с гост-анализатори. В събота от 20:00 часа Mtel Sport 1 ще излъчи документалния филм „Христо Стоичков", посветен на легендата на българския футбол. Филмът е част от поредицата на Barça TV, която отдава заслуженото на най-добрите футболисти в историята на клуба. Феновете на Стоичков ще видят любопитни моменти, свързани с кариерата на звездата в Барселона, попадането му в каталунския „дрийм тийм" и спечелването на Златната топка. Голям финал в неделя ще има и в Рим, където най-силните в тениса спорят за титлата в Internazionali BNL d'Italia. Шампионският сблъсък ще бъде в 17:00 часа и ще бъде излъчен на живо по Mtel Sport 1. На същия канал ден по-рано ще бъдат предавани и двата полуфинала - първият сблъсък е с начало 15:30 часа, а вторият ще започне в 21:00 часа

САЩ изпращат втори самолетоносач към Корейския полуостров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231085

САЩ изпращат втори самолетоносач към Корейския полуостровАмериканският флот изпрати втори самолетоносач към Корейския полуостров, предава телевизионният канал CNN, цитиран от "Фокус". „Роналд Рейгън“ е отплавал в четвъртък от японското пристанище Йокосука към Корейския полуостров, където ще се присъедини към „Карл Винсън“, разкри източник от флота на САЩ.

"EVN България Електроразпределение" е с ново име - "Електроразпределение Юг"

http://econ.bg/Новини/-EVN-България-Електроразпределение-е-с-ново-име-Електроразпределение-Юг-_l.a_i.742868_at.1.html

Електроразпределителната компания в Югоизточна България „EVN България Електроразпределение“  вече се казва „Електроразпределение Юг“(ЕР ЮГ). С...

Учени направиха пробив в борбата срещу ебола

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6231126

Учени направиха пробив в борбата срещу еболаУчени идентифицираха две антитела, които неутрализират трите основни щама на вируса Ебола, предаде Франс прес. Учените направили откритието, докато изследвали кръвта на оцелял от неотдавнашната епидемия от ебола в Западна Африка, съобщи БТА. То може да доведе до разработване на първата ваксина и антивирусни препарати срещу ебола.

Кой сега е номер едно? По пиене

http://clubz.bg/54119-koj_sega_e_nomer_edno_po_piene

910 големи бири за една година, което прави по две и половина всеки ден. Толкова изпива всеки гражданин на Литва над 15 години. Разбира се, част от хората не употребяват алкохол изобщо, а други много рядко – затова и средните стойности са толкова „скромни“.

Литва излезе начело в световната класация по употреба на алкохол според данните на Световната здравна организация (СЗО), която тази седмица публикува „Здравната статистика на 2017“. В документа има данни предимно за разпространението на различни видове заболявания, но е отделено специално място за употребата на алкохол.

Данните на СЗО показват годишната консумация на чист алкохол на глава от населението. Чист алкохол означава само спиртното съдържание в напитките. Т.е. ако човек изпие 100 грама водка с 40-процентно алкохолно съдържание, статистиката ще отчете 40 грама изпит чист алкохол.

Ето данните на 10-те най-пиещи нации в Европа според СЗО:

Годишна консумация на чист алкохол на глава от населението в литри:

Литва – 18,2

Беларус – 16,4

Молдова – 15,9

Русия – 13,9

Румъния – 13,7

Чехия – 13,7

БЪЛГАРИЯ– 13,6

Хърватия – 13,6

Белгия – 13,2

Украйна – 12,8

На дъното в Европа са Албания с 5,7 литра чист алкохол годишно на глава от населението и Македония – само с 2,8 литра.

„Евронюз“ реши да пресметне тези данни в халби бира. Според класацията България се справя по-скромно от Литва – тук на всеки човек се падат по 680 големи бири годишно, което е по-малко от две бири дневно.

Европа остава най-пиещият континент на света. Тук изпиваме два пъти повече алкохол от всички останали взети заедно. Световната консумация на алкохол през 2016 година е спаднала – средните данни са 6,4 литра чист алкохол на човек годишно.

Защо Литва?

Литва очевидно има по-сериозен проблем с алкохола от много други държави. Само преди десет години средната консумация е била по 14,9 литра чист алкохол годишно, за да достигне 18,2 литра днес.

За да се пребори с проблема, правителството на Литва забрани продажбата на алкохол на бензиностанциите и повиши акциза. Това доведе до спад в продажбите в сравнение с 2015 година. Въпреки това обаче консумацията остава висока.

"Литва и нейните съседи Латвия, Естония и Полша са типични северни страни, където 90% от бирата се пие вкъщи, докато в Гърция, Ирландия, Малта, Португалия и Испания над 60% от бирата се употребява в заведения“, показва финансиран от ЕС доклад за алкохолния проблем на Литва, цитиран от „Евронюз“.

Една от причините за това литовците да пият повече е проблемът с душевното им здраве – хората се чувстват зле, нещастни са и се обръщат към алкохола, за да се почувстват по-добре, пише още в доклада.

Откъс от "Змията и дъгата" на Уейд Дейвис

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/19/2973429_otkus_ot_zmiiata_i_dugata_na_ueid_deivis/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Змията и дъгата" с автор Уейд Дейвис, любезно предоставен от Издателство "Ерове".

Πpeз aпpил 1982 г. eтнoбoтaниĸът Уeйд Дeйвиc пpиcтигa в Xaити, зa дa пpoyчи двa дoĸyмeнтиpaни cлyчaя нa зoмбитa – xopa, ĸoитo ca ce зaвъpнaли в xaитянcĸoтo oбщecтвo гoдини cлeд ĸaтo oфициaлнo ca oбявeни зa мъpтви и пoгpeбaни. Bъвлeчeн в пoдзeмния cвят нa pитyaли и цepeмoнии, Дeйвиc пpoниĸвa в миcтиĸaтa...

Politico: На кого му пука за София Прайд

https://www.actualno.com/society/politico-na-kogo-mu-puka-za-sofija-prajd-news_612251.html

Брюксел се къпе в цветовете на дъгата, докато ЛГБТИ общностите в други европейски страни продължават да са изправени пред основни проблеми. Това коментира брюкселското издание Politico в днешната си рубрика Playbook, като дава за пример ситуацията около организацията на българск

Студенти от Русенския университет се завърнаха с 15 медала от универсиада

https://www.24chasa.bg/region/article/6231084

Студенти от Русенския университет се завърнаха с 15 медала от универсиадаПетнайсет медала са спечелили студентите-спортисти на Русенския университет по време на четвъртата Национална универсиада, състояла се в Стара Загора, съобщава БТА. В универсиадата са участвали повече от 1100 студенти-спортисти, състезаващи се в 13 вида спорт, представители на 26 висши учебни заведения.

Радиоводещ с рекорд за най-дълго подводно предаване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6231030

Радиоводещ с рекорд за най-дълго подводно предаванеБританският радиоводещ Стю Толън от радио 104,8 Channel 4 постави рекорд за най-дълго подводно предаване на живо, като се потопи в голям аквариум в курорта "Палмата" в Дубай, предаде агенция ЮПИ. Подводната емисия на рекордьора продължи 5 часа, 25 минути и 25 секунди, съобщи БТА. Тя засенчи предишното постижение в жанра,

ГДБОП в операция срещу хакери и контрабандисти

http://www.cross.bg/mitnicheski-kompyuturni-momenta-1543433.html

/КРОСС/ Служители на ГДБОП провеждат действия на територията на градовете София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина под наблюдението на Специализираната прокуратура; До момента са задържани 23-ма души, съобщават от пресцентъра на МВР. Предмет на разследването, провеждано от служители на ГД „Борба с организираната престъпност" и Специализираната прокуратура, са действия на международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и с ползване на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми. Към момента е установено, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция „Митници" осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да е осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол. Действията се провеждат едновременно на територията на градовете София, Добрич, Варна, Драгоман, Калотина. До момента с полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 23-ма души. Сред тях - хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори

Зрелостниците писаха за „Албена” на Йордан Йовков на матурата

http://www.moreto.net/novini.php?n=351658

Около 50 000 зрелостници се явяват на задължителната матура по български език и литература днес. Още толкова седмокласници държат изпит по същия предмет на националното външно оценяване. В третата част на изпита абитуриентите трябваше да пишат за разказа „Албена” на Йордан Йовков.

БЗС настоява да се осигурят средства за плакови протези на възрастните хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231089

БЗС настоява да се осигурят средства 
за плакови протези на възрастните хораБългарският зъболекарски съюз /БЗС/ настоява да се осигурят 20 млн.лв. за плакови протези на възрастните хора, съобщава БТА. Председателят на съсловната организация д-р Борислав Миланов каза, че ако тези пари не бъдат предоставени, дейността не може да се извърши, въпреки че е заложена в нормативна промяна,

Борисов назначи още двама зам.-министри

http://www.dnes.bg/politika/2017/05/19/borisov-naznachi-oshte-dvama-zam-ministri.341597

Лозана Василева и Вергиния Кръстева са назначени в земеделското министерство

220 абсолвенти от Великотърновския университет получиха дипломите си

https://www.24chasa.bg/region/article/6231102

220 абсолвенти от Великотърновския университет получиха дипломите си220 абсолвенти от Историческия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” получиха дипломите си. Документите за завършено висше образование младите хора получиха на тържествена церемония, състояла се в Аулата на Светогорската Алма-матер. Начало на събитието постави ректорът проф. д-р Христо Бонджолов.

Отговори на изпита по български и литература за седмокласниците 2017

https://www.actualno.com/education/otgovori-na-izpita-po-bylgarski-i-literatura-za-sedmoklasnicite-2017-news_612250.html

Отговорите на днешния изпит по български език и литература на седмокласниците вълнуват всички ученици и родители. В 9.00 ч. беше изтеглен и един от трите възможни варианта за изпита от Националното външно оценяване за седмокласниците, който започна в 10:00. Темата по българск

Защо никой не поиска двата месеца преди изборите да се види с мен - и аз щях да съм поласкан да ме поканят в ЦУМ

https://www.actualno.com/cite/zashto-nikoj-ne-poiska-dvata-meseca-predi-izborite-da-se-vidi-s-men-i-az-shtjah-da-sym-polaskan-da-me-pokanjat-v-cum-news_612249.html

Това беше може би най-цветистият коментар на Бойко Борисов относно случващото се в съдебната система. По скандала ЦУМгейт Борисов обяви, че е бил страшно притеснен относно Корнелия Нинова и нейните срещи в ЦУМ - например с омбудсмана Мая Манолова. Лидерът на ГЕРБ визираше срещата, при която се е изяснявало кой ще е кандидат за президент на БСП. Той имал "много въпросителни" и заради срещата на БСП със Слави Трифонов относно референдума за мажоритарния вот.  

Фирма на Васил Божков купи Телефонната палата

http://offnews.bg/news/n_1/n_655956.html

Фирма на бизнесмена Васил Божков е новият собственик на Телефонната палата в София, потвърдиха от групата "Нове холдинг" в официално съобщение. За сделката съобщи преди два дни "Студия Трансмедия" и дори пубикува копие от нотариалния акт. От него се вижда, че сделката е вписана на 27 април и с нея е приключен организираният от БТК спешен търг за продажбата на Телефонната палата. Цената, на която е изпълнена сделката, е 17.3 млн. евро. „НГ Пропърти“ е дружество от плеядата компании около хазартния бос Васил Божков. Самият Божков е член на борда на директорите.  „НГ Пропърти“ е еднолична собственост на компанията „Ню геймс“. Това е дружеството, което е оператор на многобройните лотарийни игри под марката „Национална лотария“. „Ню геймс“ е лидер на пазара на моментните лотарийни игри в България, който се оценява на над 300 милиона лева на година. "Придобиването на сградата, която е неделима част от паметниците на културата в столицата е продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България", се казва в официалната позиция на "Нове холдинг". От дружеството посочват, че Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство. В момента екип от експерти от знакови световни музеи и архитектурни студиа подготвяли проекти за интериорното оформяне на сградата. "Вярваме, че жителите и гостите на София ще бъдат обогатени от създаването на музей, отговарящ на световните стандарти и следващ най-добрите практики в сферата. Плановете за музея ще бъдат представени на широката общественост в рамките на 2017 година", посочват още от компанията.

Безплатни прегледи за възпалителни чревни заболявания в ИСУЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_656004.html

Безплатни прегледи за хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) ще се проведат в УМБАЛ „Царица Йанна – ИСУЛ“ по повод Световния ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания, който се отбелязва на 19 май.  Прегледите ще се проведат от 22 до 31 май (без почивните дни) от 08:00 до 14:00 ч. и са предназначени както за вече диагностицирани пациенти, така и за хора, които имат съмнение за ВЧЗ. Прегледите ще се извършват в Клиниката по гастроентерология (ет.2). Записването за преглед се осъществява на регистратурата в клиниката по гастроентерология в деня на прегледа. Инициативата е на болницата, съвместно с Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит и с първия онлайн портал за най-честите автоимунни възпалителни заболявания www.probudise.bg.  През последните 50 години заболеваемостта от хронични възпалителни чревни заболявания в България е нараснала пет пъти, като това представлява изключителен социален проблем, тъй като засегнатите са предимно млади хора в активна възраст, съобщи по повод на Световния ден проф. д-р Борислав Владимиров, завеждащ гастроентерологичната клиника на университетска болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Много от пациентите неглижират проблема или са насочвани прекалено късно към компетентна помощ, което забавя диагнозата с години. ХВЧЗ са тежки заболявания, които водят до инвалидизация с напредването на времето, ако не започне навременното им лечение. „При болестта на Крон се образуват фистули, които дренират от червата към съседните органи, което води до серии от операции, понякога без особен успех. Точно затова е важно пациентите да се насочват бързо към някой от специализираните центрове за диагностика и лечение на възпалителни чревни заболявания в София – ИСУЛ, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, ВМА или към университетската болница „Св. Марина” във Варна. Така диагнозата няма да се забави неоправдано с години и няма да се стигне до тежки усложнения”, подчерта проф. Владимиров. По повод Световния ден на ХВЧЗ Националният дворец на културата в София ще бъде осветен в лилаво от 20:30 ч. Лилавото е символният цвят на тези заболявания и се използва в кампаниите на пациенти и лекари по цял свят. По същото време в лилаво ще бъдат осветени и други култови сгради в Европа като Пратера във Виена и наклонената кула в Пиза. От Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит съобщиха, че по същото време ще раздават на всички желаещи информационни материали и специално създаден за целта „Наръчник за хора, диагностицирани с болест на Крон и улцерозен колит“. Над 3 млн. души в Европа страдат от ХВЧЗ, като най-разпространени от тях са улцерозният колит и болестта на Крон. У нас броят на заболелите надхвърля 21 000. Само около 3000 от тях обаче се лекуват. ХВЧЗ засягат най-често млади хора, в най-активната им възраст – между 15 и 35 години. Според данни на СЗО, честотата на ХВЧЗ се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век. Някои от факторите за това са високото ниво на стрес, бързото и некачествено хранене, замърсяването на околната среда.

Напрежение в Джебел на празника на града

https://vesti.bg/bulgaria/naprezhenie-v-dzhebel-na-praznika-na-grada-6069342

Двама привърженици - на ДПС и на ДОСТ, влязоха в директен сблъсък и бяха отведени от полицията

Сблъсъци между ДПС и ДОСТ в Джебел

https://vesti.bg/bulgaria/sblysyci-mezhdu-dps-i-dost-v-dzhebel-6069342

Напрежението на площада, където се отбелязва празникът на града остава

В Сан Франциско ще бъде открито кафене с плъхове

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6231109

В Сан Франциско ще бъде открито кафене с плъховеВ Сан Франциско ще бъде открито заведение, в което клиентите срещу 50 долара могат да пият кафето си в компания на плъхове, съобщава БТА. Кафенето ще работи само няколко дни през м. юли. Всички плъхове ще бъдат взети от приют, като ще бъде гарантирано, че няма да пренасят болести. Ако на някой от клиентите му се доиграе с гризачите,

Образователната програма на НАП "Влез в час с данъците" е спечелила награда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231063

Образователната програма на НАП "Влез в час с данъците" е спечелила наградаОбразователната програма на НАП "Влез в час с данъците" взе голямата награда в категория "PR проект в публичния сектор" на конкурса PR Приз 2017, организиран от Българското дружество за връзки с обществеността /БДВО/, съобщава БТА.  Това не е първото отличие на БДВО за "Влез в час с данъците". През 2015 г.

Хиляди се простиха с проф. д-р Лъчезар Цоцорков в зала "Арена Асарел" в Панагюрище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231118

Хиляди се простиха с проф. д-р Лъчезар Цоцорков в зала "Арена Асарел" в ПанагюрищеХиляди се простиха в зала " Арена Асарел" в Панагюрище с председателят на надзорния съвет на "Асарел Медет" АД и почетен председател на Българската минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който почина на 16 май в Швейцария. Огромна опашка от хора се заформи пред спортната зала, построена по инициатива и благодарение на проф.

Какви ще са последиците от разширяване забраната на САЩ за лаптопи в самолетите?

http://www.investor.bg/novini/261/a/kakvi-shte-sa-posledicite-ot-razshiriavane-zabranata-na-sasht-za-laptopi-v-samoletite-239691/

Emirates вече отчете 82% спад на годишната си печалба, като обвини тези рестрикции за негативно влияние върху бизнеса ѝ

Събарят опасна сграда на Пробива "Левски" във Варна, извеждат 11-членно семейство

http://www.moreto.net/novini.php?n=351654

Опасна къща на ул. "Струга" над светофара до Пробива на булевард "Левски" във Варна трябва да бъде съборена до две седмици. Постройката е общинска, а в нея се е самонастанило 11-членно семейство, обясни кметът на града Иван Портних.

Свързват Людмила Путинa с бизнес имот за милиони долари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231048

Свързват Людмила Путинa с бизнес имот за милиони долариБившата съпруга на руския държавен глава Владимир Путин е съдействала за създаването, а сега подпомага фондация, която притежава исторически имот в столицата Москва, генериращ милиони долари от наемателите му, съобщава “Фокус“.  Сградата е реновирана с помощта на сътрудници на Путин, а приходите от наем са платени на частна компания,

Няма опит за източване на касата с фалшива операция в бургаска болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_656005.html

Няма опит за източване на здравната каса в болницата „Бургасмед“. Въпреки това има открити нарушения при случая, в който бургазлийка алармира, че й е извършена операция на крака, но само на документи. Случаят доведе и до уволнението на заместник - здравния министър Стоил Апостолов , който, по това време, е бил управител на лечебното заведение. След разпространения телевизионен репортаж в предаването „Господари на ефира“, в който жена разказва как по документи й е извършена операция, а всъщност й е направена пункция, от здравната каса са проверили случая, уточни регионалният й директор Таня Макшева. Взети са обяснения от лекарите, анкетирана е и пациентката, подала сигнала. Направена е пункция на колянната става, за да се облекчат оплакванията на пациентката. Кодът, който е отчетен от болницата, обаче, изисква допълнителни дейности, които да се извършат, поясни Макшева: „ Извършена е частично дейност по лечението на коляното на пациентката, но не е довършена тази дейност, тъй като и пациентката се е почувствала облекчена и е отказала по-нататъшната терапия. Това е някакво решение между пациента и лечебното заведение, ние там няма как да се намесим. Просто пациентката си е тръгнала след пункцията. Дали такава им е била договорката или просто такова е било решението на пациента - нямам идея “, коментира Макшева. За НЗОК това е сериозно нарушение. Тъй като този случай е надлимитна дейност, тя няма да бъде заплатена. Цената на клиничната пътека е 910 лв. Друга санкция по закон нямаме право да наложим, посочи Макшева. В болницата тече и цялостна проверка, която ще завърши до два месеца.

Посланикът на Индия влезе в час по геодезия в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6231080

Посланикът на Индия влезе в час по геодезия в БургасВременно изпълняващият длъжността посланик на Република Индия у нас Субхаш Наир влезе в час по геодезия в Бургас. Дипломатът бе гост на професионалната гимназия по архитектура и строителство "Кольо Фичето" и бе придружаван от г-н и г-жа Упадиая - директори на училище в област Момбай , Индия. Срещата е част от опознавателна обиколка на

Пускат арестуваните професори от УХТ под гаранция от по 5000 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231086

Пускат арестуваните професори от УХТ под гаранция от по 5000 леваДвамата професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив - Симеон Василев и Николай Банков, които във вторник бяха арестувани заради рушвети от студенти, са освободени срещу парична гаранция от по 5000 лева. В понеделник в окръжния съд в града ще бъде разгледано искането на прокуратурата да бъдат отстранени от заеманите от тях

В снимките с нацистки поздрави Каракачанов видя опит на ДПС да събори кабинета

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/19/2974203_v_snimkite_s_nacistki_pozdravi_karakachanov_vidia_opit/?ref=rss


Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов видя опит за дестабилизиране на кабинета "Борисов 3" в изтеклите снимки с нацистки поздрави на негови представители. Той дойде в парламента, за да съобщи "проверена информация", че ДПС е инициирала изтичането на снимката на служителя на военното министерство Иво Антонов в опит да събори правителството. БСП също помагала в опита за този разкол с искането на оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

"Известия": "Ерусалим очаква руските посолства"

http://www.mediapool.bg/izvestiya-erusalim-ochakva-ruskite-posolstva-news264084.html

Русия е готова да премести своите посолства в Израел и Палестина - да ги разположи съответно в западната и източната част на Ерусалим, обаче приема за предпоставка, че предварително трябва да бъдат постигнати успехи в преговорите между страните. Това пише в. "Известия", като се позовава на руски дипломатически източници. Израелски политици подкрепили пред "Известия" тази позиция, а в Палестина посочили, че руското посолство в Израел трябва да се премести едновременно с преместването на дипломатическото представителство от Рамала в Източен Ерусалим. Изданието припомня, че в Западен Ерусалим се намират на практика всички израелски държавни структури - парламентът, министерствата и президентската резиденция. Дипломатическите мисии обаче са разположени в Тел Авив - града, признат в света за столица на еврейската държава. През 1980 г. Израел обяви Ерусалим за своя "единна и неделима столица", но Съветът за сигурност на ООН и международната общност не приеха това, припомня вестникът. На 6 април "Русия призна статута на Източен Ерусалим като столица на бъдещата палестинска държава, същевременно призна и Западен Ерусалим за столица на Израел. Русия ще може да обсъди евентуално местене на своите дипломатически представителства, след като палестинско-израелският конфликт бъде уреден или се очертаят положителни промени в преговорния процес", заявява за вестника източник от руските дипломатически среди. В Тел Авив очакват скоро всички чуждестранни мисии да бъдат преместени в Ерусалим, отбелязва изданието. "Всички държавни учреждения действат именно в този град. Нещо повече, когато пристигат чуждестранни делегации, приемат ги в Ерусалим. Израел естествено може да гарантира сигурността на всички дипломатически представителства", посочва пред "Известия" министърът по въпросите на Ерусалим и културното наследство Зеев Елкин. Рамала не вижда проблеми руското посолство да се премести, но "въпросът е комплексен", изтъква палестинският посланик в Русия Абдел Хафез Нофал. "Необходимо е Израел да се съгласи с принципа за две държави" - израелска и палестинска, казва той. "Тогава Ерусалим може да стане свободен град, чиято източна част да бъде в състава на Палестина, а западната - на Израел. Тогава може посолствата да бъдат преместени във всяка от тези части. Но проблемът е, че Израел смята Ерусалим за своя единна и неделима столица. Нашата позиция предполага решение на конфликта чрез създаване на две държави със столица в Ерусалим", пояснява палестинският дипломат.

Жандармерия в Джебел, ДОСТ и ДПС се сблъскаха на празника на града

http://offnews.bg/news/n_1/n_656003.html

Привърженици на ДПС и ДОСТ се сблъскаха в Джебел, жандармерия охранява площад "19 май" на празника на града. Двама симпатизанти на всяка от партиите бяха отведени от полицаи, съобщи 24 родопи.  Кметът на Джебел Бахри Юмер(ДОСТ) говори пред хората, част от които го освиркаха. По време на словото му лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ и зам.-председателят Хасан Азис се обърнаха с гръб към сцената. До Юмер застанаха генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и председателят на изселническата организация „Балгьоч" Юксел Йозкан.  Лидерът на ДОСТ Лютви Местан не се качи на сцената до Юмер, за да не се подклажда напрежението сред хората.  На този площад се развяха два вида знамена, но едните са на 28 години, заяви Карадайъ пред множеството и поиска оставката на Бахри Юмер.  Днес се отбелязват 28 години от протестите срещу Възродителния процес. На този ден през 1989 година, на площада се провежда един от първите мирни митинги на местното население, който някои определят като старт на демокрацията в България. 

Започва кампанията „Пътувай и чети“

http://www.cross.bg/biblioteka-kniga-putyvane-1543431.html

/КРОСС/ На 24 май 2017 г. Център за градска мобилност заедно със Столична община и Столична библиотека стартират кампанията „Пътувай и чети". Кампанията е създадена с цел да подкрепи четенето на книга по време на пътуване в градския транспорт. Идеята е това занимание да добие още по-голяма популярност и да направи скучното градско пътуване полезно и приятно. За тази цел на няколко централни места в столицата ще бъдат разположени открити пунктове, в които всички любители на четенето ще могат да разменят книги. Пунктовете ще бъдат позиционирани в близост до спирки на градския транспорт на пл. „Славейков", пл. „Гарибалди" и на изхода на метрото при Ректората на СУ (от страната на парка). На посочените места всеки посетител ще може да получи от Столична библиотека не само книга, а и безплатна читателска карта. Пунктовете ще бъдат отворени от 11.00 до 17.00 ч. от 24 май до 2 юни включително. Част от инициативата е и специален ретро трамвай - библиотека, който ще се движи по маршрута от пл. „Възраждане" до пл. „Журналист". Той ще изпълнява ролята на подвижна читалня и място за размяна на книги. На място ще има и библиотекар, от който пътуващите ще могат да получат също безплатна читателска карта за Столичната библиотека. Всички желаещи ще могат да се насладят на градското пътуване с книга в ръка на датите: 24, 25 и 26-ти май, както и на 1, 2, 3-ти юни от 11:00ч. До 15:00ч

Брюксел се готви за трудна седмица покрай посещението на Тръмп и заседанието на НАТО

http://www.mediapool.bg/bryuksel-se-gotvi-za-trudna-sedmitsa-pokrai-poseshtenieto-na-tramp-i-zasedanieto-na-nato-news264083.html

Властите в Белгия се подготвят за очакваните следващата седмица трудности покрай предстоящото посещение на 29 държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО в Брюксел, предаде БТА в петък.   Още от понеделник в столицата се очакват демонстранти срещу посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщават местни медии.   Привърженици на турския президент Реджеп Ердоган ще пристигнат в града от съседните Франция, Холандия и Германия. След като Белгия забрани на Ердоган да свика митинг в Брюксел, на който да говори по вътрешнополитически въпроси, неговите привърженици вероятно ще пристигнат на летището, за да му устроят впечатляващо посрещане.   Белгийските власти отчитат, че едновременно с това в Брюксел на 24 май каца Тръмп. Около приземяването на самолета му въздушното пространство над града ще бъде затворено. Тръмп ще остане в Брюксел 28 часа, в които ще има срещи в НАТО, както и отделни разговори с краля на Белгия Филип и с премиера Шарл Мишел, с президента на Франция Еманюел Макрон, с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.   Властите се опасяват, че сред противниците на Тръмп, които са очаквани в Брюксел, има анархисти и радикали. Техният поход е разрешен от градската управа, но ще се състои на място, отдалечено на километри от трасето на кортежа с президента на САЩ.   Над 3000 полицаи ще бъдат заети с охраната на събитията покрай срещата в НАТО.   Денят на срещата - 25 май - е почивен в Белгия и се очаква затрудненията за гражданите по тази причина да бъдат по-ограничени.

Барометър: Ако изборите бяха днес, само 4 партии влизат в НС

http://www.moreto.net/novini.php?n=351656

ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция „Барометър България“, направено два месеца след последните избори за народни представители и две седмици след сформиране на новото правителство на ГЕРБ и ОП.

Задържаха полицай от Елена за търговия с акцизни стоки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231066

Задържаха полицай от Елена за търговия с акцизни стокиПри специализирана полицейска операция, проведена съвместно със служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ и ОДМВР – В. Търново вчера са задържани двама мъже на 34 и 46 години от Елена, единият от които служител на РУ – Елена. Тов съобщиха от ОД МВР в Търново. В хода на проведената операция са събрани данни,

Ева Майдел организира игра под надслов „24 май с книга в ръка“ в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6231077

Ева Майдел организира игра под надслов „24 май с книга в ръка“ в ТърновоЕвропейският информационен офис на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел организира събитие за малки и големи по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост във Велико Търново. Любителите на българската литература, могат да се включат в играта „24 май с книга в ръка“, която ще се проведе в сряда,

Волен Сидеров умиротвори скандал БСП-ГЕРБ за хитлеристи, комунисти и политически травестити

http://www.mediapool.bg/volen-siderov-umirotvori-skandal-bsp-gerb-za-hitleristi-komunisti-i-politicheski-travestiti-news264082.html

Петъчният парламентарен контрол по традиция започна със скандал между опозиция и управляващи, който неусетно прерасна до агресивна размяна на обиди и търсене на исторически вини. Напрежението ескалира дотам, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който в миналото неведнъж е усмиряван от полиция заради буйстване на публични места, призова за спокойствие. Скандалът започна с декларация на Корнелия Нинова от името на БСП. Освен за лобистки законопроекти, прокурорски проверки за строежа на магистралите, недоволствата на браншови организации, Нинова очаквано атакува мнозинството за назначенията на заместник-министри от квотата на патриотите и техните националистически гафове, както и скандалната реакция на вицепремиера Валери Симеонов. Нинова поиска оставката на Симеонов и попита ГЕРБ къде са евроценностите "Зам.-министър в правителството с хитлеристки поздрав и вицепремиер с майтапчийски снимки от "Бухенвалд", докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни европейски и български ценности?", попита Нинова и обяви, че БСП иска оставката на Валери Симеонов, който е лидер на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти". Заради аналогиите, които се се появиха в общественото пространство с неуместния опит за хумор с комунистическите лагери от страна на съпартиеца й Крум Зарков в предизборната кампания, Нинова се върна на случая. Преди вота на 26 март Зарков "извини" закъснението си за телевизионно участие с "шегата", че "с друга група ченгета от Държавна сигурност" крояли планове как да мъчат нечий дядо. Нинова, която го чакаше в студиото, майчински го потупа по рамото. Сега ГЕРБ дават този пример като доказателство за това, че сгафилите членове на новата власт са отстранени от постовете си, докато БСП толерира такива свои кадри. Нинова подчерта, че е в партията й са различни, защото "когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определя днешната ситуация като майтап", каза тя. Бойко Борисов каза, че на всеки се е случвало в командировка да си прави такива майтапи, допълни тя. Нинова специално попита защо лидерите на ЕНП не коментират случващото се в правителството: "Къде са днес тези ваши европейски лидери? Що за двойни стандарти?" От името на ГЕРБ й отговори Антон Тодоров. БСП пее арията на позора, Нинова трябваше да е на тъмно и хладно Тодоров обяви, че декларацията на БСП "доказва, че това е партия, която достига висини в наглостта и безсрамието и пее в лицето на своята председателка арията на позора". Народният представител добави, че БСП е "небългарска социалистическа партия", наследник на "небългарската комунистическата партия", която е вкарала в затвора спасителя на българските евреи, довела до няколко национални катастрофи и избила елита. "Партията, която изби наследниците на баба Тонка и над 30 хил. българи. Клахте българите, както и турчин не ги е клал. Особена порода нагли хора", заяви още Антон Тодоров. Малко преди Тодоров да продължи и да "прати в затвора" Нинова, където да разбива чакъл, депутатите от левицата го освиркаха, а след това и напуснаха пленарната зала. "Ако имаше съд и прокуратура, тя трябваше да е на място хладно и тъмно", каза Тодоров по адрес на Нинова. И добави, че единственото, което го спира да обясни как тя трябва там да прави от големите камъни малки, а от малките – чакъл, е че лидерът на социалистите е жена. За да отвърне на атаката за националистите във властта, Тодоров цитира фразата, че комунизмът се оказал националсоциализъм с повече късмет. Ситуацията излиза от контрол Оттам нататък ситуацията излезе от контрол. В пленарна зала се върнаха представители на БСП, които взеха думата. Според Таско Ерменков Тодоров е "един политически травестит", защото нарекъл престъпници цял милион гласували за БСП. Социалистът каза, че Тодоров е роднина на осъдени престъпници и 100 пъти се е обръщал като палачинка в тиган. Думата взе и Антон Кутев, който обяви, че се гордее с баща си – партиен секретар и добави, че дебатът в парламента се върнал 26 години назад. "Моля ви да помолите колегите от ГЕРБ, които са членували в БСП и БКП, да си вдигнат ръката", каза Кутев към председателстващата събранието Цвета Караянчева (ГЕРБ). В резултат на трибуната излезе Цветан Цветанов, който обвини Нинова, че е задала тона в залата. Той обяви, че ГЕРБ са били готови с декларация по случай 24 май, но когато били нападнати от БСП, били принудени да отговорят подобаващо. Социалистите отново отговориха. "Поведението на Тодоров е осъдително. Това не са невинни изказвания. Това е възкръсналият български фашизъм", каза заместник-председателят на НС от БСП Валери Жаблянов. Умиротворителят Сидеров Неочаквано за всички страстите охлади Волен Сидеров, който в нетипично спокойно за него състояние излезе на парламентарната трибуна и опита да усмири колегите си. Първоначално той пробва с аргумента, че Съветска Русия и Хитлер са били съюзници до 1941 г. После продължи, че "основателят на известна верига бензиностанции, която има много обекти в България, е бил поклонник на Хитлер". "Да ги закрием ли", попита Сидеров. Според Сидеров реакциите на БСП се дължат на това, че правителството започва да върши истинска работа. Като пример за такава той даде облекченията на туризма и др. Той припомни, че зам.-министър Павел Тенев веднага е бил оттеглен заради старата му снимка с нацистки поздрав. "Какво повече искаме?", попита Сидеров. Той припомни, че по време на тройната коалиция БСП е била коалиционен партньор с партията на сина на този, който вкара България в съюз с Хитлер (става дума за Симеон Сакскобургготски, син на цар Борис Трети). "С истинския Хитлер, не с восъчната му фигура", посочи Сидеров. В крайна сметка лидерът на "Атака" призова за охлаждане на страстите, защото "нямаме нужда от инфаркти, някои хора са възрастни". След бурната размяна на реплики започна парламентарния контрол, който протече при пълно спокойствие и без повторна намеса на Сидеров в новото му амплоа.

Цацаров проговори: Няма от какво да се срамувам, срещата в ЦУМ не е нерегламентирана

http://www.cross.bg/tzatzarov-nyama-sreshtata-1543430.html

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров най-накрая проговори относно станалия известен като ЦУМ-гейт скандал след срещата му с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Това той направи пред БНТ от Брюксел, където е на работно посещение. Той бе категоричен, че въпросната среща по никакъв начин не е нерегламентирана и той няма от какво да се срамува. "Срещата не е нерегламентирана по простата причина, че у нас регламент за такива срещи няма. В същото време всички тези, които твърдят, че срещата е нерегламентирана, не казаха и дума за това, че, ако такива срещи са толкова грешни, дайте да въведем и механизъм, в който всички тези срещи станат явни, ама не само моите, но и на председателя на ВКС, на членовете на ВСС, а защо не и на хората от изпълнителната власт", каза Цацаров. Запитан защо срещата му е била в ЦУМ, Цацаров отговори: "Защото си представете, че някой от участниците не е искал да се появи в Съдебната палата. Аз не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които хора аз отивам да се видя с изначалното съзнание, че няма да дискутирам проблеми, свързани с моята длъжност и ще си тръгна без да обещавам, ангажирам, злоупотребявам с длъжността си. Така че не съм отишъл на скрито място, не съм отишъл по нощите, не съм отишъл да се крия някъде си. Отишъл съм с охраната от НСО, от която не мога по закон дори да откажа. Тя е постоянно с мен през целия ми ежедневен живот

Откриха пречиствателната станция в Раднево

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/otkriha-prechistvatelnata-stanciia-v-radnevo-2024707

Официално откриха пречиствателната станция в Раднево. Проектът се реализира по Оперативна програма „Околна среда”  2014-2020 г. и е на обща стойност 7 411 571 лв. Асоцииран партньор по него е ВиК-Стара Загора. Община Раднево участва във финансирането с 2 091 720 лв.
 
Новото модерно с

Николай Иванов пита министър Нанков за пътя София - Видин

//dariknews.bg/regioni/vraca/nikolaj-ivanov-pita-ministyr-nankov-za-pytia-sofiia-vidin-2024710

Основният проблем за него е неосигуреното финансиране с индикативна стойност над 800 млн. евро

Петимата носители на почетния знак на Габрово за 2017 година

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/petimata-nositeli-na-pochetniia-znak-na-gabrovo-za-2017-godina-2024713

Красимира Чолакова, директор на РИМ-Габрово, акад. проф. дфзн Ангел Попов, проф. д-р Тодор Бараков, Йордан Ташков и Яна Максимова – посмъртно, са петимата носители на почетния знак на Габрово през 2017 година.

Чолакова е отличена, заради нейната 60-годишнина и приноса й в раз

Меркел: Брекзитът ще има цена

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-brekzityt-shte-ima-cena-2024709

Великобритания ще получи справедливо отношение от Европейския съюз, след като го напусне, но Брекзитът ще има своята цена. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

През март Великобритания о

ДПС и ДОСТ отново кръстосаха шпаги на празника на Джебел

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/dps-i-dost-otnovo-krystosaha-shpagi-na-praznika-na-dzhebel-2024711

За втора поредна година ДПС и ДОСТ кръстосаха шпаги на празника на Джебел – 19 май, когато се чества и годишнина от майските събития по време на тъй наречения възродителен процес. Тържеството премина при засилено полицейско присъствие – жандармерия, полиция, цивилни следяха за обще

Вижте верните отговори от външното оценяване за 7-и клас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-vernite-otgovori-ot-vynshnoto-oceniavane-za-7-i-klas-2024714

На Националното външно оценяване за 7-и клас се падна преразказ върху откъс от романа „Войната на таралежите“ на братя Мормареви.

Вижте верните отговори от външното оценяване за 7-и клас

Издирват се непълнолетни деца в Плевен (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/pleven/izdirvat-se-nepylnoletni-deca-v-pleven-snimki-2024667

ОД на МВР – Плевен издирва Иван-Александър Николаев Кръстев – 14-годишен и Цветозара Руменова Найденова – 13-годишна. Непълнолетните са ученици в плевенски училища. Те са в неизвестност от 18 май 2017 година от 12 часа. Издирват се по молба на родителите.

Министър Ивайло Московски поздрави завършващите магистри във ВТУ „Тодор Каблешков“

http://www.cross.bg/moskovski-tehnologii-ivaiilo-1543429.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски изпрати поздравителен адрес по повод дипломирането на Випуск 2017, образователно квалификационна степен „магистър" във ВТУ „Тодор Каблешков". „Вие започвате своя професионален път в момент, в който България наистина се нуждае от образовани хора, които да спомогнат за по-бързото развитие на различните отрасли в икономиката. Страната ни повече от всякога се нуждае от добри и образовани експерти. Затова, моят апел към Вас е да не спирате да учите и да се образовате всеки ден, защото именно знанията и добрата експертиза са двигателят на всяка една икономика", посочва министър Московски. „ВТУ „Тодор Каблешков" отдавна се е доказало, като отлично място за подготовката на специалисти в секторите Транспорт и Информационни технологии. В системата на МТИТС работят не един или двама възпитаници на училището. Сигурен съм, че това сътрудничество ще продължи и занапред", допълва още Ивайло Московски в своето поздравление. Поздравителният адрес беше прочетен от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев по време на официалната церемония за връчване на дипломите. Той заяви, че системата на железницата има нужда от образовани хора, с които заедно да развием железопътния транспорт до едно по-високо ниво

Здравният министър остави вратичка за надлимитно плащане на болниците

http://www.mediapool.bg/zdravniyat-ministar-ostavi-vratichka-za-nadlimitno-plashtane-na-bolnitsite-news264081.html

Здравният министър Николай Петров заяви, че ще бъде направен анализ и след това ще се реши дали да бъде платена от резерва на здравната каса надлимитната дейност на болниците за миналата година в размер на 19 млн. лева. Той обясни пред депутатите по време на петъчния парламентарен контрол, че в началото на септември ще има готовност за конкретни предложения. "Проблемът не е само в тези 19 млн. лева, а доста по-голям", каза Петров и посочи, че аналогии с години назад показват, че е станало "хронично май-юни винаги да има напрежение и да се пипа резервът". Той припомни, че неизплатената надлимитната дейност на болниците от 2015 година досега е над 70 млн. лева. Здравният министър съобщи, че в четвъртък е имал разговор с финансовия министър Владислав Горанов по въпроса с надлимитната дейност на болниците. Преди ден управителят на Националната здравно-осигурителна каса (HЗОК) Глинка Комитов за пореден път декларира, че касата няма пари да плати надлимитна дейност, за което Лекарският съюз се готви да съди касата. Комитов дори коментира, че иска касата да бъде осъдена, за да знае какво да прави. Практиката от последните години е НЗОК да не плаща дейността, изработена от болниците над договорените бюджети, защото я счита за незаконна. Решението за плащането на надлимитната дейност на болниците за миналата година беше взето от надзора на НЗОК на 18 януари, в последните дни на втория кабинет “Борисов“. Преди десетина дни обаче се оказа, че касата няма пари да покрие тази дейност, тъй като в бюджета й отново се очертава дефицит и трудно ще се справи и с плащането на тазгодишните дейности. Петров изрази тревогата си от възможността да се намалят цените на клинични пътеки и медицински дейности, ако болниците превишат лимитите си, каквато възможност е разписана в Националния рамков договор. Болниците разполагат със 133 млн. лева средномесечно или общо 137 млн. лева със заложения 3% буфер. “Цените ще бъдат намалени, ако болниците надвишат буфера от 3% в бюджетите си. Вероятно вие ще се произнесете дали това ще бъде принципът“, обърна се Петров към депутатите.

Хакери пробили системата на митниците, манипулирали са данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231136

Хакери пробили системата на митниците, манипулирали са данниПредмет на разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП са действия на международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и ползването на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми.

Правителството даде отпор за задълбочена съдебна реформа

http://offnews.bg/news/n_1/n_655999.html

Идеята на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за продължаване на дебата за съдебната реформа с нови промени в Конституцията засега срещна отпора на правителството. На среща при премиера Бойко Борисов съдия №1 е поставил въпроса за продължаване на конституционните промени, свързани с правосъдната система. Панов коментира, че свършеното до момента е "мимикрия", нещо, на което се възпротивиха и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева , в чийто ресор е именно правосъдната система, и министърът на правосъдието Цецка Цачева .  „В дълбочина реформа трябва да бъде направена. Всяка мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието”, каза пред журналисти Панов, като допълни, че ще продължи да настоява за среща по темата с президента Румен Радев и лидерите на всички парламентарно представени политически партии.  След срещата му с Борисов обаче стана ясно, че тезата му не е срещнала подкрепа. Двете дами в кабинета на Борисов, които имат преки отговорности към правосъдната система, изразиха несъгласие с Панов.  Захариева смята, че с нови конституционни промени реформата само ще бъде забавена. "Съдебната реформа е важна, но не бива да се отлага всичко останало отваряйки отново темата с Конституцията", обясни тя след срещата при премиера. Тя поясни, че в програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти са залегнали промени в основния закон на държавата, но изрази съмнение, че те може да минат, тъй като ГЕРБ няма мнозинство.  Захариева смята, че достатъчно положителни промени могат да бъдат направени на законово равнище и даде за пример антикорупционното законодателство и измененията в НПК.  „Кабинетът никога не е опитвал и мимикрия на реформа не е имал намерение да прави. Нито предишния парламент”, категорична беше вицепремиерът, отговаряйки на определението, дадено от Лозан Панов. На подобна позиция е и Цецка Цачева, която беше председател на парламента при приемането на промените в Конституцията: В никакъв случай не бих могла да приема, че това, което е направено до момента – промяната на Конституцията, с която се постигнаха много важни и значими неща като прекия избор на съдиите, прокурорите и следователи, повечето отговорности на Инспектората, завишените изисквания към магистратите, да се омаловажа и да се нарича мимикрия.   Министърът на правосъдието смята, че настоящото законодателство дава възможност да се търси отговорност на магистрати, включително и на главния прокурор. Тя повтори тезата си , че "няма недосегаеми магистрати", а в правилника на Народното събрание е предвидено изслушване на главния прокурор на всеки три месеца. По повод тези изслушвания Цацаров вече заяви , че няма намерение да дава обяснения по корупционни разследвания.  По повод скандала "ЦУМ гейт" и искания за продължаване на съдебната реформа, на 23 май ще се проведе протестен марш , иницииран от "Правосъдие за всеки". 

Поискаха отвод на прокурора по делото на Мейзър

http://www.moreto.net/novini.php?n=351653

Отвод на прокурора по делото на Анита Мейзър поискаха адвокатите, които защитават близките на убития Николай Димов. Това стана ясно в залата на Окръжен съд, където процесът бе върнат от Апелативен съд за повторно разглеждане, предаде репортер на Moreto.

Изложба на български икони гостува в Москва

http://www.cross.bg/ikoni-moskva-interes-1543428.html

/КРОСС/ Националният исторически музей /НИМ/ ще гостува с изложба на икони в Третяковската галерия в Москва, организирана със съдействието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев, съобщават от НИМ. По този повод на 25 май в София пристигат водещи експерти на галерията - Елена Саенкова и Наташа Шередега. Експозицията ще бъде открита през 2018 г. като продължение на инициативата да бъдат представяни богатствата на НИМ в различни столици по света. В Москва вече бяха показани тракийски златни съкровища /в Държавния исторически музей/, както и гравюри от Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ - в салоните на Държавната дума, които предизвикаха необикновен интерес. Подобен интерес се очаква и към изложбата от икони, от които НИМ разполага с много богата колекция, отбелязват от музея.  

Отговори на матурите по български и литература 2017 година

https://www.actualno.com/education/otgovori-na-maturite-po-bylgarski-i-literatura-2017-godina-news_612243.html

Отговорите на матурата по БЕЛ вълнуват всички 48 000 зрелостници, които се явиха на изпит днес. Учениците писаха по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив" по разказа "Албена" на Йордан Йовков. До този момент не са подадени сигнали за нередност. Матурата

Алтерко стартира ключово партньорство с Viber и Мтел

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/alterko-startira-kliuchovo-partniorstvo-s-viber-i-mtel-239698/

В резултат всеки бизнес в България ще може да комуникира с клиенти чрез едно от водещите приложения за комуникация в света

Паметникът на Рейгън бе осквернен 8 дни след откриването

http://www.mediapool.bg/pametnikat-na-reigan-be-oskvernen-8-dni-sled-otkrivaneto-news264080.html

Паметникът на американския президент Роналд Рейгън бе осквернен само 8 дни след официалното му откриване. В петък сутринта бюстът осъмна покрит с червена качулка, омазан с боя и строителна пяна. Извършителите на деянието все още са неизвестни. По-късно в петък през деня доброволци изчистиха паметника. Бюстът на Рейгън бе открит с официална церемония на 10 май. С това София почете ролята на американския президент за падането на комунистическия режим през 1989 г. Още в първите дни на мандата си Роналд Рейгън (1981-1989 г.) предприема курс на твърдо противопоставяне със Съветския съюз, като рязко изоставя политиката на сближаване, водена в продължение на 12 години от неговите предшественици. Политиката на Рейгън се базира върху допускането, че икономиката на СССР няма как да издържи темпото на САЩ в превъоръжаването. Той провокира Съветския съюз да се впусне в непосилна военна надпревара. В крайна сметка съветската система достига до пълен колапс точно в края на втория мандат на Рейгън. Именно Рейгън нарича СССР "империя на злото" и предрича по време на реч в Западен Берлин падането на "Желязната завеса". За него тогавашният британски премиер Маргарет Тачър казва, че е успял да спечели Студената война, без да произведе и един изстрел.

Могерини събира в Брюксел премиерите на държавите от Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231070

Могерини събира в Брюксел премиерите на държавите от Западните БалканиВърховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини покани на неформална вечеря в Брюксел премиерите на Македония, Сърбия, Косово, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, предава телевизионният канал „ТВ 21“. Срещата е планирана за сряда, 24 май.

Лозана Василева и Вергиния Кръстева са новите зам.-министри на земеделието

https://www.actualno.com/politics/lozana-vasileva-i-verginija-krysteva-sa-novite-zam-ministri-na-zemedelieto-news_612242.html

Премиерът Бойко Борисов подписа заповеди за назначаването на Лозана Василева и на Вергиния Кръстева за заместник-министри на земеделието, храните и горите, съобщиха от правителствената пресслужба. Лозана Василева е доктор по икономика. От 2014 г. е заместник-изпълнителен д

За един ден шест оферти и три жалби за тол системата

http://www.mediapool.bg/za-edin-den-shest-oferti-i-tri-zhalbi-za-tol-sistemata-news264079.html

Шест оферти за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3.5 т., са постъпили в пътната агенция въпреки изключително краткия срок за подаването им от една един ден. В същото време обаче в Комисията за защита на конкуренцията са постъпили три жалби, което за пореден път поставя под въпрос продължаването на вече проточилата се година обществена поръчка, многократно спирана от несъстоятелни жалби през антимонополния орган и възобновявана. В понеделник – 22 май, трябва да бъдат отворени предложенията на желаещите да получат поръчката за 200 млн. лв., срещу които за 19 месеца трябва да въведат в експлоатация тол системата за платено преминаване на тежки камиони по пътищата. Как ще продължи процедурата не е ясно, но часове по-рано министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че  "тази безкрайна игра на обжалване струва човешки животи". Той каза още, че ако до крайния срок – 17 часа в петък, няма оферти, другата седмица може да бъде удължен срокът със седем дни. Министърът обаче посочи, че смята дадените 24 часа за напълно достатъчни, защото повечето предложения са готови и в периода на спиране и пускане на обявената на 5 април 2016 г. поръчка вече са били подавани оферти. В крайна сметка така се и оказа. Нанков посочи още, че въпреки лобитата и интересите срещу тол системата , тя ще подобри борбата с контрабандата, тя ще е свързана със системите на НАП и на МВР, коментира той. Според него за година забавяне на въвеждането на тол системата бюджетът е загубил над 600 млн.лв. Това са средства за изграждане на пътища, нов участък от магистрала, за рехабилитация на над 2000 км пътни отсечки, за пътна безопасност, допълни Нанков. По думите му  тол таксите са справедлив, солидарен модел за заплащане. През България минават пет от 10-те паневропейски коридори и трябва по адекватен начин да бъде таксуван транзитно преминаващият товарен трафик. Към момента е само на тонаж, справедливо е да е на изминати километри,да се отчита замърсяването на въздуха, обясни регионалният министър. Той отново повтори тезата, че с въвеждането на платено преминаване за тежкотоварните камиони и на електронни винетки ще осигури повече приходи за пътища. В момента 300 млн. лв. са приходите от винетки на годишна база към 2016 г. в АПИ. Прогнозите са с постъпленията от тол таксите още първата година те да нараснат с минимум 500 млн. лв., т.е.пътният сектор ще бъде един от устойчивите инфраструктурни сектори, които ще могат да се самоиздържат, каза Нанков. Той коментира и оставката на заместника му Павел Тенев, който бързо напусна поста заради снимка с хитлеристки поздрав в музей на восъчни фигури. Нанков каза, че досега не е работил с Тенев и не може да каже дали е бил ценен за регионалното ведомство, но съдейки от автобиографията му е отличен професионалист. Личната му постъпка не мога да се наема да коментирам, каза министърът. Все още няма назначен човек на мястото на Тенев, макар че МРРБ има голяма нужда, заради важните ресори, допълни той.

За един ден - шест оферти и три жалби за тол системата по пътищата

http://www.mediapool.bg/za-edin-den---shest-oferti-i-tri-zhalbi-za-tol-sistemata-po-patishtata-news264079.html

Шест оферти са подадени само за един ден за изграждане на тол системата за събиране на такси от тежкотоварни автомобили за ползване на пътищата. Поръчката е с прогнозна стойност от 200 млн. лв. без ДДС, а срокът за изграждането на системата е 19 месеца, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". В същото време са подадени и три жалби срещу подновяването на търга в Комисията за защита на конкуренцията. Тази безкрайна игра на обжалване струва човешки животи, каза регионалният министър Николай Нанков в кулоарите на парламента в петък. Обществената поръчка беше пусната през април 2016 г., но повече от година не може да се стигне до подаване на оферти, заради непрекъснатото й обжалване. Това накара регионалният министър да предприеме необичаен ход и да даде само един ден срок за подаване на оферти в опит да спечели "войната за тол системата", както се изрази. Преди да е ясно дали ще има предложения Нанков каза, че ако има ще бъде назначена комисия за оценка, защото основна цел е максимално бързото разглеждане на офертите и класиране на кандидатите. Загубите от липсата на тол система се оценяват на 500 млн. лв., което означава 2000 км пътища без ремонт, т.е. губи не държавата и министерството, а обществото,  аргументира се регионалният министър. За 2016 г. приходите от продажбата на винетки са около 300 млн. лв. "Прогнозите са, че от тол-таксите още първата година те ще нараснат минимум с 500 млн. лева. Това ще позволи пътният сектор да се самофинансира и да разчита по-малко на държавния бюджет, на заемни инструменти, дори след време и на европейските фондове", коментира Нанков. Според него явно лобито, което иска България да не въвежда модела на електронно таксуване и да се продължи със сегашната система на винетно облагане, търси процедурни хватки. Съпротивата към системата може да идва и от факта, че тя  ще бъде инструмент за борбата с контрабандата, защото ще е свързана със системите на митниците, на НАП и МВР, коментира още регионалният министър. Според вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, търгът се проваля заради няколко фирми, зад които стои лице от енергийния бизнес, чието име той обеща да разкрие, когато му дойде времето. "Ще продължаваме да отстояваме като основен приоритет в пътния сектор максимално бързото въвеждане на системата. Всичко останало значи, че ще имаме проблеми със състоянието на пътната инфраструктура", каза Нанков.

Ако няма оферти, еднодневният срок за тол системата ще бъде удължен

http://www.mediapool.bg/ako-nyama-oferti-ednodnevniyat-srok-za-tol-sistemata-shte-bade-udalzhen-news264079.html

Ако до 17 ч. днес няма подадени оферти от кандидати да изградят тол системата за преминаване на пътищата, другата седмица ще бъде удължен срокът. Този път може и със седем дни, заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков в отговор на журналистически въпрос в кулоарите на парламента в петък. Ден по-рано многократно спираната и възобновяваната поръчка за тол системата беше пусната отново със срок за подаване на оферти от едва един ден. Според Нанков този срок е законен и напълно достатъчен за внасяне на предложенията за зипълнение на поръчката с индикативна стойност 200 млн. лв. Регионалният министър цитира решението на ВАС, според което възложителят в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) може да удължи срокът за подаване на оферти, а никъде в закона не е разписано точно с колко дни. Според Нанков 24 часа са напълно достатъчни, защото повечето предложения са готови и в периода на спиране и пускане на обявената на 5 април поръчка вече са били подавани оферти. Интереси, лоби, толсистемата ще подобри борбата с контрабандата, тя ще е свързана със системите на НАП и на МВР, коментира той. Според него за година забавяне на въвеждането на тол системата бюджетът е загубил над 600 млн.лв. Това са средства за изграждане на пътища, нов участък от магистрала, за рехабилитация на над 2000 км пътни отсечки, за пътна безопасност., допълни Нанков. По думите му, тол таксите са справедлив, солидарен модел за заплащане. През България минават пет от 10-те паневропейски коридори и трябва по адекватен начин да бъде таксуван транзитно преминаващият товарен трафик. Към момента е само на тонаж, справедливо е да е на изминати километри,да се отчита замърсяването на въздуха, обясни регионалният министър. Той отново повтори тезата, че с въвеждането на платено преминаване за тежкотоварните камиони и на електронни винетки ще осигури повече приходи за пътища. В момента 300 млн. лв. са приходите от винетки на годишна база към 2016 г. в АПИ, прогнозите са с постъпленията от тол таксите още първата година те да нараснат с минимум 500 млн. лв. т.е.пътният сектор ще бъде един от устойчивите инфраструктурни сектори, които ще могат да се самоиздържат, каза Нанков. Той коментира и оставката на заместника му Павел Тенев, който бързо напусна поста заради снимка с хитлеристки поздрав в музей на восъчни фигури. Нанков каза, че досега не е работил с Тенев и не може да каже дали е бил ценен за регионалното ведомство, но съдейки от автобиографията му е отличен професионалист. Личната му постъпка не мога да се наема да коментирам, каза министърът. Все още няма назначен човек на мястото на Тенев, макар че МРРБ има голяма нужда, заради важните ресори, допълни той.

3-годишна ефективна присъда получи водачът, убил моториста Боян Митев

http://www.cross.bg/motorist-prisuda-mitev-1543427.html

/КРОСС/ Ефективна присъда от 3 години и 4 месеца получи таксиметровият шофьор, убил 29-годишния моторист Боян Митев. Шофьорът се е признал за виновен, присъдата може да бъде обжалвана, съобщават от Sofia Riders, чийто представители присъстваха в съдебната зала. На 22 септември таксиметров водач прави обратен завой на булевард "Симеоновско шосе", при което Боян губи живота си след сблъсък с колата. Тази сутрин пред Съдебната палата в София се проведе протест на мотоциклетистите с искане за справедливост и реални наказания за шофьорите, отнели живот на пътя. По информация на Нова ТВ, адвокатът на роднините на Митев поиска отвод на прокуратурата и разследващия полицай, заради процесуални нарушенения. Съдът обаче не уважи искането. Освен това, роднините смятат, че шофьорът няма право да кара такси, тъй като е държавен служител и работи в Агенцията за бежанците. Мотористите събират подписка за обезопасяване на "Симеоновско шосе" с бетонни блокове, които да не позволяват обратни завои. До момента са събрани над 3000 подписа. Припомняме, че през лятото на миналата година мотористите протестираха пак пред Съдебната палата в столицата, след като съдийка пусна под домашен арест турски гражданин, който уби моторист и спътничката му по пътя за ГКПП "Калотина". Турският гражданин избяга от правосъдието и продължава да се издирва

3-годишна ефективна присъда получи водачът, убил моториста Боян Митев

http://www.cross.bg/boyan-prisuda-motorist-1543427.html

/КРОСС/ Ефективна присъда от 3 години и 4 месеца получи таксиметровият шофьор, убил 29-годишния моторист Боян Митев. Шофьорът се е признал за виновен, присъдата може да бъде обжалвана, съобщават от Sofia Riders, чийто представители присъстваха в съдебната зала. На 22 септември таксиметров водач прави обратен завой на булевард "Симеоновско шосе", при което Боян губи живота си след сблъсък с колата. Тази сутрин пред Съдебната палата в София се проведе протест на мотоциклетистите с искане за справедливост и реални наказания за шофьорите, отнели живот на пътя. Мотористите събират подписка за обезопасяване на "Симеоновско шосе" с бетонни блокове, които да не позволяват обратни завои. До момента са събрани над 2000 подписа. Припомняме, че през лятото на миналата година мотористите протестираха пак пред Съдебната палата в столицата, след като съдийка пусна под домашен арест турски гражданин, който уби моторист и спътничката му по пътя за ГКПП "Калотина". Турският гражданин избяга от правосъдието и продължава да се издирва. Само преди няколко месеца "ездачи" от цялата страна протестираха пред палатите в няколко града заради присъда, според която загинал моторист е виновен за смъртта си, причинена от ТИР, навлязъл в платното му за движение.    

Васил Божков превръща Телефонната палата в музей

http://clubz.bg/54118-vasil_bojkov_prevryshta_telefonnata_palata_v_muzej

Васил Божков. Снимка БГНЕС

Новата придобивка на Васил Божков - Телефонната палата в София, ще бъде превърната в музей. Това стана ясно от официално съобщение на „НОВЕ холдинг“ до медиите.
Както Клуб Z писа вчера, фирмата на хазартния бос "НГ Проперти" официално е купувач на сградата, продадена от БТК на търг за 17,3 млн. лв.

„Телефонната палата ще бъде дом на уникални експонати и колекции в областта на изкуството и световното културно-историческо наследство“, казват от „НОВЕ холдинг“. 

Оттам обясняват интереса на собственика си към придобиването на сградата, която е паметник на културата като "продължение на дългогодишните интереси и инвестиции на г-н Васил Божков в посока запазването и популяризирането на културно-историческото наследство на България."

Емблематичната сграда на ул. "Гурко" има шест етажа с разгъната застроена площ от 13 400 кв. м и още 3000 кв. м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв. м.

Плановете за музея, който според информацията "ще отговаря на световните стандарти и ще следва най-добрите практики в сферата", ще бъдат представени тази година.

В момента екип от експерти от "знакови световни музеи и архитектурни студиа" подготвя проекти за интериорното оформяне на сградата, посочват още от „НОВЕ холдинг“

Тереза Мей ще се противопостави на провеждане на втори шотландски референдум

http://econ.bg/Новини/Тереза-Мей-ще-се-противопостави-на-провеждане-на-втори-шотландски-референдум_l.a_i.742865_at.1.html

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че е ако Консервативната партия спечели общите избори, тя ще се противопостави на...

И Дуайт Йорк идва в отбора на Фиго

https://www.24chasa.bg/sport/article/6231060

И Дуайт Йорк идва в отбора на ФигоСписъкът на звездите, които ще играят в благотворителния футболен мач в София на 14 юни, се увеличи с още едно име. Двубоят се организира от фондациите на Димитър Бербатов и португалеца Луиш Фиго. Ето как самият Бербатов представи Дуайт Йорк: “Той е легендарен нападател на „Манчестър Юнайтед“. След 9 години в „Астън Вила“ преминава на „Олд

Отново скандали и грoзни обиди в парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=351647

Със скандал и грозни обиди започна днешното заседание на парламента. Причината бяха политически декларации на ГЕРБ и БСП, с които двете сили си отправиха взаимни обвинения. Декларация на левицата във времето за парламентарен контрол, в която се критикуваше неефективната работа на 44-то Народно събрание и беше поискана оставката на Валери Симеонов заради скандала от последните дни, стана повод за обвинения между БСП и ГЕРБ.

Швеция оттегли обвиненията срещу Джулиан Асандж

http://offnews.bg/news/n_1/n_655997.html

Шведската прокуратура заяви днес, че прекратява предварителното разследване на обвиненията за изнасилване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, слагайки края на седемгодишна юридическа сага, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Главният прокурор Мариан Ню днес реши да бъде прекратено предварителното разследване срещу Джулиан Асандж за предполагаемо изнасилване, се казва в изявлението на прокуратурата. 45-годишният Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г., където намери убежище, за да избегне екстрадиране в Швеция заради обвиненията в изнасилване, които той отрича. След обявяването на решението създателят на Уикилийкс публикува в Туитър снимка, на която показва задоволството си от факта.  Въпреки това от британската полиция, цитирани от "Гардиън", предупреждават, че той ще бъде арестуван, ако напусне посолството. Причината е далеч по-маловажно нарушение, уточняват властите. Става въпрос за неявяване пред съда след освобождаване под гаранция.    В публикация на страницата на Уикилийкс в Туитър се казва, че засега британските власти не потвърждават дали са получили искане за екстрадицията на Асандж в САЩ. 

Ученици намериха и върнаха 3 000 лева и документи на млада златоградчанка

https://www.24chasa.bg/region/article/6231057

Ученици намериха и върнаха 3 000 лева и документи на млада златоградчанкаУченици намериха и върнаха 3000 лева и документи, които млада жена загубила в парка на Златоград. Случката станала по време на екскурзия на група ученици от гр. Кърджали. Те се разхождали в парка в центъра на китното градче в четвъртък. В следобедните часове те случайно намират портфейл с 3 000 лева, както и документи за самоличност.

КЕВР: Предложението на "Газпром" за цените на газа за България е необосновано

http://www.investor.bg/energetika/472/a/kevr-predlojenieto-na-gazprom-za-cenite-na-gaza-za-bylgariia-e-neobosnovano-239695/

Промяната на входната точка на газа за страната поставя под съмнение реализацията на идеята за газов хъб "Балкан", смятат в регулатора

Народният театър със спектакли на открито

http://clubz.bg/54117-narodniqt_teatyr_sys_spektakli_na_otkrito

Народният театър изнася представления на открито в края на сезона. Между 3 и 7 юли под открито небе ще бъдат играни три комедии от афиша на трупата в пет поредни вечери – „Мнимият болен“, „Лунатици“ и „Почивен ден“. 

Спектаклите ще бъдат представени на специално издигната сцена с трибуни за зрителите. Местата за публиката ще бъдат 1000.

Откриването ще бъде на 3 и 4 юли с „Мнимият болен” от Молиер, на 5 юли ще се играе „Лунатици” от Кен Лудвиг, а финалът – на 6 и 7 юли, с две представления на „Почивен ден” от Камен Донев.

В трите спектакъла публиката ще види Георги Мамалев, Михаил Петров, Аня Пенчева, Мария Каварджикова, Антон Радичев, Албена Колева, Ева Тепавичарова, Виолета Гиндева, Биляна Петринска, Васил Драганов и др.

Представленията ще започват по-късно от обичайното – от 21,30 ч. Билетите са на цени от 20 и 25 лв. и вече са в продажба на касите на Народния театър.

Площад Славейков

Управителният съвет на "Пловдив 2019" официално опроверга обвиненията срещу Манол Пейков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/19/2974113_upravitelniiat_suvet_na_plovdiv_2019_oficialno/?ref=rss


Управителният съвет на фондация "Пловдив 2019", която подготвя града за Европейска столица на културата опроверга общинския съвет за "конфликта на интереси" на члена си, издателя Манол Пейков и настоя за преразглеждане на решението за освобождаването му. Междувременно общинският съветник от БСП Ангел Иванов, повдигнал темата на заседанието на местния парламент, защити действията си в предаването "Денят започва с култура" на БНТ. Според него от протоколите от...

Бургас се готви за масов и усмихнат 24 май

http://www.cross.bg/chasa-byrgas-myzeii-1543426.html

/КРОСС/ Хиляди ученици, учители, родители, баби и дядовци изпълват с живот и глъч бургаските улици всяка година на 24 май. Дните около тази дата отново са наситени с интересни събития, които очакват своята публика. Утре, събота, 20 май, в 18 часа Археологическият музей ще покаже обновената си експозиция. Бургазлии и гостите на града могат да видят там и няколко емблематични за българската история гостуващи изложби - "Най-старото злато в Европа: съкровищата на Варненския некропол","Тракийското съкровище от с. Борово" и "Съкровището от Над Сент Миклош". "Векът на цар Фердинанд" е още една външна изложба, която можете да разгледате - тя ще бъде открита в 18:30 часа, но не в Археологическия, а в Историческия музей. /КРОСС/ Отново в събота, от 10.30 часа, на Открита сцена "Охлюва" ще се проведе Ревю на любителското творчество на читалищата към Община Бургас. В понеделник, 22 май, от 18 часа в Държавна опера - Бургас започва безплатен празничен концерт по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него ще вземат участие Орлин Горанов, Росица Кирилова и много други изпълнители. В същия ден и час в Къща - музей "Петя Дубарова" ще бъдат наградени участниците в литературния конкурс за написване на есе на тема "Магията на словото"

Студент ще чисти боклука от океан (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6229711

Студент ще чисти боклука
от океан (ВИДЕО)Холандската фондация The Ocean Cleanup, разработваща технологии за почистване на световния океан от пластмасови отпадъци, получи финансиране в размер на $21,7 млн. То е за инсталиране на системата в Тихия океан, което трябва да започне в следващите 12 месеца. The Ocean Cleanup е основана в Делфт, Холандия,

7900 хка гори за сечене са предвидени за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231023

7900 хка гори за сечене са предвидени за 2017 г.Санитарни сечи върху 7900 хектара гори, от които 3900 хектара са държавна собственост, са предвидени за 2017 година. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос за състоянието на българската гора и увеличеното й съхнене през последните две години, съобщава БТА.

Борисов направи първа копка за новите къщи в Хитрино (Обновена + Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231053

Борисов направи първа копка за новите къщи в Хитрино (Обновена + Видео)Строителството в Хитрино започна. Премиерът Бойко Борисов направи първа копка за новите къщи на мястото на напълно разрушените домове на хората при тежкия взрив на гарата в града миналата година. 10 от къщите ще бъдат построени безвъзмездно и те ще са тези, които са най-разрушени.  По всички теми на съдебната система може да се разчита на мен,

Пиян българин приземи извънредно самолет в Австрия

http://www.mediapool.bg/piyan-balgarin-prizemi-izvanredno-samolet-v-avstriya-news264078.html

46-годишен българин беше арестуван, след като започна да буйства в самолет на Райънеър по време на полет от София за Лондон, съобщи блогът kafeneto. Българинът започнал да се кара с другите пътници във видимо нетрезво състояние. Британският в. "Сън" цитира свидетели, които разказват как пияният размахвал ръце и пръскал с кръв от рана на тялото си останалите пътници и членове на екипажа. Това накарало екипажа да приземи самолета в австрийския град Линц, за да обезпечи сигурността на останалите пътници. На летището са чакали полицаи, които са арестували 46-годишния българин и го отвели в болница да му превържат раната. Българинът казал, че отивал в Лондон "да се поразходи". Преди да се качи на самолета той си купил бутилка Узо от фрийшопа и я изпил почти на екс. Инцидентът станал около 10 часа вечерта във вторник по време на полет от София за лондонското летище Станстед. Полетът продължил след 50-минутен престой в Линц.

Цветан Недялков, Иван Лечев и Веселин Койчев - "Акустично трио 3000" с концерт на Sofia GuitArt Festival

http://www.cross.bg/kitaristi-trimata-albym-1543425.html

/КРОСС/ "Акустично трио 3000" - Цветан Недялков, Иван Лечев и Веселин Койчев - трима големи български музиканти, китаристи на световно ниво, импровизатори от най-висока класа, легенди в родната поп, джаз и рок-история ще направят концерт във втория ден на Sofia GuitArt Fest, където ще представят част от парчетата, заложени в предстоящият им албум. В България триото вече е запазена марка, билетите за концертите им свършват бързо. Истинските ценители на живата музика оценяват изпълнителското им майсторство, а то е постижение. А сцените в родината са тесни за възможностите на тримата. На международния пазар и размахът и силата им са по-големи. Престижът „български китаристи в листата на великите по света" също не е за подценяване. Факт е, че композитори и певци се отнасят с респект и уважение към уменията на Цецо, Иван и Веско - тримата топ китаристи в България. Сцената събира тримата виртуози на случайна среща става в Пловдив. Естествено, събира ги страстта към китарата, любовта към музиката, професионализмът и всеотдайността в името на изкуството. Така се ражда "Акустично трио 3000". Скоро се появява дебютният албум „Йо Хо" - на името на създателя на формацията - Йохан Девлетян. През 2012 година албумът печели международната награда на независимия американски лейбъл "Indi acoustic" за най-добър инструментален албум на годината при тежка конкуренция, където са представени 600 албума от цял свят

Зоран Заев започва разговори за съставяне на правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231049

Зоран Заев започва разговори за съставяне на правителствоПолучилият мандат да състави правителство Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/, от днес започва интензивни разговори с лидерите на партиите от парламентарното мнозинство с цел да се договорят за кадрови решения за бъдещото правителство, съобщава "Утрински весник", цитиран от БТА.

КНСБ: Спекулация е, че в страните без минимална заплата доходите са по-високи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231002

КНСБ: Спекулация е, че в страните без минимална заплата доходите са по-високиСпоред КНСБ е спекулация, че в страните без минимална работна заплата доходите са по-високи. Това се посочва в позиция на синдиката по повод последните изявления на бизнеса, свързани с минималното възнаграждение, съобщава БТА.  От КНСБ отбелязват, че няма държава в ЕС, която да няма определени по някакъв начин (законов или договорен) минимални

Бербатов обяви пореден от Манчестър Юнайтед

http://offnews.bg/news/n_1/n_656000.html

Манчестър Юнайтед-ЦСКА може спокойно да бъде кръстен тимът на Димитър Бербатов за благотворителния мач в София на 14 юни. Митко обяви поредната звезда на "Червените дяволи". Става въпрос за Дуайт Йорк, шампион от знаменития финал срещу Байерн Мюнхен (2:1) през 1999 г. Досега в отбора на Бербо са изцяло звезди, минали през "Олд Трафорд" или "Българска армия". Ето какво написа Бербо във Фейсбук: " Той е легендарен нападател на „Манчестър Юнайтед“. След 9 години в „Астън Вила“ преминава на „Олд Трафорд“ и още в първия си сезон се превръща в ключова фигура за спечеления требъл през 1999 г. – Шампионската лига, титлата в английската Висша лига и Купата на Англия.  Избран е за Играч №1 във Висшата лига за сезон 1998-1999.  Става голмайстор на Висшата лига. Става голмайстор и в Шампионската лига. По пътя към трофея бележи на „Байерн“ (Мюнхен), „Барселона“, „Интер“ и „Ювентус“, за да се стигне до паметния финал отново с „Байерн“ и уникалния обрат от 0:1 до 2:1 в продължението на мача. С Анди Коул бяха заформили убийствен тандем в отбора на сър Алекс Фъргюсън. През сезон 1999-2000 вкарва още повече голове в Англия, а „Манчестър Юнайтед“ отново печели титлата. През следващата кампания триумфира като шампион за трети пореден път. На ниво национални отбори той държи рекорда за футболиста в света с участие в най-много различни квалификации за световни първенства – цели 6 (1990, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010). Класира Тринидад и Тобаго и за първото световно в историята през 2006 г., за което е обявен за спортен посланик на страната си. Легендарният Дуайт Йорк! Очакваме го в отбора на Фиго за мача на годината на 14 юни в София!

Два района останаха без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351649

Заради аварии на водопроводи в различни части на града, няколко варненски района ще останат без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Ето засегнатите места: - местност Ален мак до около 18 часа; - части от улиците: "Атанас Калчев", "Искър" и "Средец" в кв.

Марешки се обяви срещу концесията на летище София

http://offnews.bg/news/n_1/n_655998.html

Партия ВОЛЯ се обяви против даването на концесия на летище „София“. „Обект от такъв тип и от национално значение не може да бъде подаряван“, заяви лидерът на формацията Веселин Марешки. Според него, тази сделка ще ощети българската държава. „Ние няма да чакаме тя да се случи, за да може след няколко години да си правим упражнения от парламентарната трибуна по нея. Ще се опитаме да я спрем, преди да я направят. Категорично се противопоставяме на раздържавяването под тази форма – концесия, на едно от ключовите български предприятия, изключително важен елемент от националната сигурност на България, едно от малкото изключително добре работещи и носещо печалба предприятие. Не приемаме такъв тип политика – да продължаваме некомпетентното управление на държавната собственост с оправданието, че другите преди нас са управлявали още по-неправилно и в още по-голям ущърб на страната“, заяви Марешки. Според него е абсурдно парите от концесията на най-голямата ни аерогара да отиват за спасяването на БДЖ. „Няма как с подаряването на едно работещо предприятие да спасяваме удавниците, които са станали такива, благодарение на некадърни управници. Всеки трябва да си носи отговорността. Предприятия, които работят добре, няма защо да бъдат раздържавявани. Приватизират се тези, които не са част от националната сигурност и които не носят приходи, за да може някой частник да ги направи работещи“, обясни бизнесменът политик.

Автокино идва тази нощ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351626

Пътуващо автокино ще покаже на варненската публика два български филма, научи Moreto.net. Тази вечер (19 май) на Полигона край Почивка, по пътя за 3-та буна, всеки киноман в автомобил ще види българските филми "Воевода" и "Докато Ая спеше".

Откъс от "Войната на таралежите" се падна на изпита след VII клас

http://offnews.bg/news/n_1/n_656001.html

Откъс от романа "Войната на таралежите" на Братя Мормареви се падна на изпита след VII клас, съобщи БНТ.  Седмокласниците трябва да направят преразказ на откъса.  Националното външно оценяване за седмокласниците започна в 10:00 ч. На изпит днес се явяват над 55 хил. седмокласници.  Седмокласниците работят по втория от трите изпитни варианта. Той беше изтеглен в 8.50 часа днес в МОН. Изпитът на седмокласниците включва два модула - 60 и 90 минути. Вторият модул не е задължителен, но от МОН посъветваха учениците да работят и по него. 

Антидопинговата агенция с четири условия към Русия

http://www.cross.bg/kelur-rysiya-agentziya-1543424.html

/КРОСС/ Заместник-генералният директор на Световната антидопингова агенция (УАДА) Роб Келър обяви четири условия, за да бъдат възстановени пълномощията на руската антидопингова агенция (РУСАДА), съобщава порталът Imsidethegames. Възстановяването на доверието в руския допингов контрол е огромна стъпка към връщането на руските спортисти на големите форуми, както и намалява възможността те да бъдат спрени от участие на предстоящата Зимна олимпиада в Пьончан през 2018 година. По думите на Келър изискванията включват: избор на независим председател на РУСАДА, доказано отсъствие на конфликт на интереси, обезпечаване на достъп по всяко време до биологичните паспорти на състезателите, а също така назначаването на секретни сътрудници в борбата с допинга. Келър е изпратил писмото с тези желания на УАДА и с въпрос дали руснаците вярват, че подобно нещо е възможно. В противен случай наистина може да се стигне до спиране на спортисти от Русия до Зимната олимпиада. През 2016 година шефът на УАДА Ричард Макларън заяви, че в Русия съществува държавна система за покровителстване на стимулирането със забранени препарати. Конкретно най-силно се опариха руските лекоатлети, които бяха извадени от участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, както и от предстоящото световно първенство в Лондон.  

Производствените цени в Германия скачат през април

http://econ.bg/Новини/Производствените-цени-в-Германия-скачат-през-април_l.a_i.742864_at.1.html

Индексът PPI, измерващ цените на производител в Германия, се повиши през април с 0,4% спрямо месец по-рано, показват данни на германската федералната...

Гръцката полиция е арестувала българин за трафик на наркотици и оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231035

Гръцката полиция е арестувала българин за трафик на наркотици и оръжияГръцката полиция е арестувала 15 души в рамките на операция по разбиването на престъпна банда, внасяща наркотици и оръжия от България с цел продажба в различни части на страната, предава “Фокус“. Съгласно разпространените данни арестите са извършени в Серес, Солун, Катерини и Трикала. Един от задържаните е гражданин на България,

Каракачанов е говорил с Борисов за Антонов, засега не го уволняват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231032

Каракачанов е говорил с Борисов за Антонов, засега не го уволняватНинова не знаеше ли, че сме лоши, като говореше доскоро, че може да се коалира с нас, попита вицепремиерът и военен министър Разговарях с премиера Борисов за Иво Антонов. Обясних му, че човекът е получил сърдечна криза вследствие на атаката срещу него. Ще вземем решение дали да бъде уволнен, след като се възстанови.

Срокът за подаване на оферти за тол системата ще бъде удължен, ако няма кандидати

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/srokyt-za-podavane-na-oferti-za-tol-sistemata-shte-byde-udyljen-ako-niama-kandidati-239694/

Според регионалния министър 24 часа са напълно достатъчни, защото предложенията са готови и само се изчакват обжалванията

В Гърция разбиха голяма мрежа за наркотрафик, ръководена от българи

http://www.cross.bg/politziyata-narkotitzi-bulgari-1543423.html

/КРОСС/ Гръцката полиция разби мащабна мрежа за трафик и продажба на наркотици, ръководена от двама българи, съобщава БНР. При обиск в колите и домовете на арестуваните полицията е открила всякакъв вид наркотици. Операцията по проследяване на мрежата е продължила няколко месеца, с участие на полицията в Серес и спецчасти от отдела за борба с организираната престъпност. Двама българи са ръководили вноса на наркотичните вещества от България, тяхното разпространение в Гърция и са събирали приходите от продажбите. Ръководител и организатор на мрежата е българин, който контролирал трафика от затвора, където излежава няколкогодишна присъда. С вноса и разпространението се занимавал друг българин, когото полицията арестува в Солун в момент на предаване на поредната пратка хероин. Открити са и над 2 килограма хероин в тайник, намиращ се в близост до града, използван като склад от трафикантите, а също и автомат „Калашников" и пистолети. За разпространение на наркотичните вещества са задържани 14 гърци. Тяхната дейност е достигнала дори до остров Крит. Полицията има доказателства, че мрежата за наркотици е действала почти година. Българите се намират в полицията в Серес под строга охрана. При тези обвинения ги очакват над 20 години затвор, коментират адвокати, запознати със случая.  

Агроминистърът с още двама заместника, идващи от ДФЗ

http://www.mediapool.bg/agroministarat-s-oshte-dvama-zamestnika-idvashti-ot-dfz-news264077.html

Доскорошни кадри на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) са назначени за зам.-министри на земеделието и храните, с което агроминистърът Румен Порожанов на практика се огражда с бивши колеги. В петък политическият кабинет на Порожанов бе попълнен с още двама заместник- министри. Това са Лозана Василева и Вергиния Кръстева, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Лозана Василева е доктор по икономика хи от 2014 г. е заместник-изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие“. Вергиния Кръстева е завършила Университета за национално и световно стопанство. От 2016 г. е началник отдел в дирекция "Директни плащания“ на ДФЗ. Самият Порожанов бе шеф на земеделския фонд от 2011 до отстраняването му от служебния земеделски министър Христо Бозуков в началото на февруари 2017 г. с кратко прекъсване, докато самият той бе служебен министър на финансите в кабинета на Георги Близнашки. Почти веднага след назначението на Порожанов за министър на земеделието, негов заместник стана Атанас Добрев, който дотогава бе зам.-шеф на ДФЗ. Малко по-късно трети мандат като зам.-министър на земеделието в правителство на ГЕРБ получи Цветан Димитров.

На Ердоган не му се получи във Вашингтон

http://clubz.bg/54116-na_erdogan_ne_mu_se_poluchi_vyv_vashington

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган дойде във Вашингтон за първата си среща с президента Тръмп с надеждата да постигне „повратна точка“ в партньорството, което е жизнено важно и за двете страни, но което е и сериозно обтегнато заради кампанията срещу „Даеш“ в Сирия. Повечето искания на Ердоган бяха неразумни, което означава още напрежение между двете държави.

Картината, която ще запомним от посещението на Ердоган обаче, няма да показва великолепието му в Белия дом, а неговите охранители и привърженици, които набиха протестиращите пред резиденцията на турския посланик.

Полицията описа нападението като „брутално“, а Държавният департамент го нарече „недопустимо покушение срещу свободата на словото“. Единайсет души бяха ранени, сред които и полицай, а други девет бяха настанени в болница. Някои републикански конгресмени призоваха Турция да се извини.

Турското посолство обвини демонстрантите, че „агресивно са провокирали американските турци, дошли мирно да поздравят“ Ердоган. Полицията разследва кой е виновен. Това обаче е трудно да стане, защото Ердоган и охранителите му вече са си в Турция. Президентът Тръмп пък демонстрира шокиращо безразличие към авторитарния начин, по който Ердоган смазва недоволството в Турция, а това прави още по-наложително да се покаже, че Съединените щати уважават върховенството на закона.

Колкото до политическите искания на Ердоган, той очакваше Съединените щати да изоставят сирийските кюрди, които той нарича терористи. Но Тръмп вече одобри плана за въоръжаване на сирийските кюрди, за да могат да помагат в кампанията за освобождаването на град Ракка, който „Даеш“ провъзгласи за своя столица. Ердоган не приема сирийските кюрди за нещо различно от Кюрдската работническа партия (ПКК), сепаратистка групировка, която воюва с правителството на Турция. От своя страна, американските военни отдавна твърдят, че кюрдите са най-опитните бойци в региона и трябва да бъдат част от сухопътната операция за освобождаването на Ракка.

Ердоган може да си е мислел, че ще придума непостоянния Тръмп да промени политиката си. Някои висши американски политици се страхуваха, че това наистина може да се случи, особено на фона на любовта на Тръмп към тираните и подозрителните връзки на бившия му съветник по национална сигурност Майкъл Флин с Турция. Но Тръмп правилно остана верен на решението си да въоръжи сирийските кюрди.

Сирийските кюрди вече отвоюваха своя територия в Сирия по границата с Турция. Самата Турция се страхува, че тяхното участие в битката за Ракка ще им позволи да разширят зоната си и по-лесно да доставят оръжия за ПКК. За да успокои притесненията на Турция, Пентагонът нае повече местни араби, които ще бъдат около 80% от 50-хилядните сухопътни сили, готвещи се да освобождават Ракка.

Ердоган също се надяваше, че може да убеди Белия дом да екстрадира Фетхуллах Гюлен, живеещият в изгнание в Пенсилвания проповедник, когото Турция обявява за организатор на проваления опит за преврат миналото лято. Администрацията, изглежда, не се е поддала на натиска. За това си има строга правна процедура, която трябва да бъде извървяна преди взимането на такова решение, а досега Турция не е предоставила необходимите доказателства в подкрепа на искането за екстрадиция.

След като не постигна нищо с това посещение, Турция призова за смяната на американскя координатор на коалицията срещу „Даеш“ Брет Макгърк и заплаши, че ще отвръща „без да пита никого“ на всеки удар от страна на сирийските кюрди. Държавният департамент каза, че Макгърк остава. „Повратната точка“, на която Ердоган се надяваше толкова много, изглежда много, много далече.

Редакционен коментар на "Ню Йорк таймс". Преводът е на Клуб Z.

Обявиха победителите в конкурса за есе „България в ЕС – 10 години по-късно”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/obiaviha-pobeditelite-v-konkursa-za-ese-bylgariia-v-es-10-godini-po-kysno-2024698

На заключителна среща по повод приключване на кампанията „Заедно за Европа” в област Кюстендил, екипът на ОИЦ – Кюстендил обяви победителя  в конкурса за есе на тема: „България в ЕС – 10 години по-късно”. Осигуреният от ОИЦ – Кюстендил таблет бе присъден на Божидара Начева, ученичка от XI клас в Пр

Успешен прием в детските заведения в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/uspeshen-priem-v-detskite-zavedeniia-v-sliven-2024699

От 213 регистрирани заявления за детски градини, 170 участваха в класирането през месец май. 38 са заявленията за възрастови групи, за които няма подадени свободни места, а 5 са заявленията, при които е посочена 2018 г. за участие в класирането. Общо 281 свободни места бяха обявени от детските град

Без бараки на територията на национални туристически обекти?

//dariknews.bg/regioni/varna/bez-baraki-na-teritoriiata-na-nacionalni-turisticheski-obekti-2024701

„Смятаме, че това съсипва туризма, не му помага”, коментира във Варна вицепремиерът Валери Симеонов

Плевен с нова площадка за фитнес на открито

//dariknews.bg/regioni/pleven/pleven-s-nova-ploshtadka-za-fitnes-na-otkrito-2024700

Нова площадка за фитнес на открито радва от днес жителите на Плевен. Спортното съоръжение се намира в парк „Десети декември“ /до училище "Христо Смирненски"/ и е изградено изцяло с дарителски средства, в това число и от дарителската кауза на "Плевен Маратон 2016" и НПО "Рицари без броня", които си

Ефективна присъда за водач, който редовно сядал зад волана пиян

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/efektivna-prisyda-za-vodach-kojto-redovno-siadal-zad-volana-piian-2024703

Две години лишаване от свобода при строг режим ще изтърпи 33-годишен мъж, шофирал за пореден път след употреба на алкохол. 

Той  е осъден и на лишаване от право да управлява автомобил за срок от две години и на глоба в размер на 1000 лева. Добрин К. е признат за виновен по обвинен

Матурите във Врачанско – без преписвачи!

//dariknews.bg/regioni/vraca/maturite-vyv-vrachansko-bez-prepisvachi-2024678

Нито един случай на преписване по време на държавния зрелостен изпит по български език и литература не е бил установен днес във врачанска област – това обявиха от Регионалното управление по образование. "На задължителната матура са се явили 1269 ученици" - това каза за "Дарик" Галина Евденова, нача

Започнаха текущите ремонти на уличната мрежа в Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/zapochnaha-tekushtite-remonti-na-ulichnata-mrezha-v-pleven-2024705

„Инжстрой” ЕООД, която спечели обявената от Община Плевен обществена поръчка за текущ ремонт на уличната инфраструктура в следващите четири години, започна рехабилитационните дейности. Договор с фирмата беше подписан на 2 май 2017 г., обществената поръчка е на обща стойност 4 750 000 лв. (без ДДС),

Изложба на български икони гостува в Москва

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6230811

Изложба на български икони гостува в МоскваНационалният исторически музей /НИМ/ ще гостува с изложба на икони в Третяковската галерия в Москва, организирана със съдействието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев, съобщиха от НИМ. По този повод на 25 май в София пристигат водещи експерти на галерията - Елена

Съдът отказа нов разпит на бежанците, връзвани със свински опашки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231024

Съдът отказа нов разпит на бежанците, връзвани със свински опашки2 г. затвор за Перата поиска прокуратурата в Бургас Окръжният съд в Бургас отказа нов разпит на тримата афганистанци, връзвани със свински опашки от групата на Петър Низамов-Перата на 10 април м.г. Прокурор Красимира Кателиева настоя да се изиска актуална справка от МВР дали тримата чужденци са установени,

Швеция прекратява разследването срещу Джулиан Асандж за изнасилване

http://www.moreto.net/novini.php?n=351645

Шведската прокуратура заяви, че прекратява предварителното разследване на обвиненията за изнасилване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, слагайки края на седемгодишна юридическа сага, предаде Ройтерс. Главният прокурор Мариан Ню реши да бъде прекратено предварителното разследване срещу Джулиан Асандж за предполагаемо изнасилване, се казва в изявлението на прокуратурата.

Започва пролетният мониторинг за качеството на въздуха в село Труд

https://www.actualno.com/plovdiv/zapochva-proletnijat-monitoring-za-kachestvoto-na-vyzduha-v-selo-trud-news_612235.html

Започва пролетният мониторинг за качеството на въздуха в село Труд. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Стефан Шилев, директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив. Мобилна станция на Регионалната лаборатория ще измерва качеството на ат

Вандали поругаха паметника на Роналд Рейгън в София

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/vandali-porugaha-pametnika-na-ronald-rejgyn-v-sofiia-6069338

Бюстът на американския президент бе изпръскан с блажна боя, монтажна пяна и покрит с червен плат

Красота! Цял клас в носии за бала смая "Фейсбук"

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/krasota-cial-klas-v-nosii-za-bala-smaia-fejsbuk-6069335

Класът привлича вниманието с това, че всички залагат не на пищни рокли за хиляди левове, нито на маркови костюми. Всички младежи са избрали български народни носии - пъстри, цветни, красиви, като самите деца

Парламент без "Воля", ако изборите бяха днес

http://www.cross.bg/gerb-bulgariya-dnes-1543422.html

/КРОСС / ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти и ДПС влизат в Народното събрание, ако изборите за парламент бяха днес. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция "Барометър България", цитирано от news.bg. То е направено два месеца след последните парламентарни избори и две седмици след сформиране на новото правителство на ГЕРБ и ОП. "Барометър България" реализира анкета сред 968 пълнолетни български граждани в периода 16-18 май 2017 г. чрез интервю по телефона. 21,7% от респондентите заявяват твърдо, че няма да гласуват. На въпрос "Ако изборите за български парламент бяха днес, за коя политическа партия бихте гласували?", анкетираните, които са заявили, че ще гласуват, дават следните отговори: за ГЕРБ биха гласували 34,2%, за БСП гласуват 27,6%, за Обединени патриоти са 11,2% и за ДПС съответно 8,6%. Партия "Воля", която в момента е парламентарно представена, биха подкрепили 2,2% от анкетираните. При така декларирана подкрепа, ако изборите бяха днес, формацията нямаше да попадне в Народното събрание. В рамките на 1,3-1,9% е подкрепата за Реформаторския блок, "Да, България", "Нова република" и АБВ. Твърдо под 4 % остава подкрепата за формацията на Лютви Местан ДОСТ, като за нея биха гласували 1%. ГЕРБ повишава с малко своята електорална подкрепа, сравнено с предходно изследване на "Барометър България". Увеличава се подкрепата и за патриотите

Осъдиха баща и син за убийство на съсед в Лом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231007

Осъдиха баща и син за убийство на съсед в ЛомОсъдителни присъди за баща и син за умишлено убийство и опит за убийство през 2013 г. в гр. Лом, съобщиха от Окръжна прокуратура - Монтана. Осъдени са А. Шанков на 42 г. и синът му, който тогава е бил 12-ти клас.Подсъдимите живеели в гр. Лом и били в лоши отношения със съседите си - семейство Петкови.

Защо "Воля" поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231016

Защо "Воля" поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов?Защо "Воля" поиска оставката на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов? Как се отразяват на авторитета на правителството поредицата скандали, свързани с назначения на заместник-министри - коментира пред ТВ Европа депутатът от "Воля" Пламен Христов. - Г-н Христов, аз искам да започна с последните политически акценти от вчерашния ден.

Добрият сън при бебетата ограничава наднорменото им тегло при растежа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6230877

Добрият сън при бебетата ограничава наднорменото им тегло при растежаРискът от затлъстяване при децата намалява наполовина, ако са имали непробуден сън през нощта като бебета, съобщава БТА. Изследването бе направено от учени от университета на Отаго. Те го представиха на европейския конгрес по проблемите на затлъстяването в Порто, Португалия. Проучването обхвана 802 семейства за период от 5 години.

30 металурзи от пернишкия завод "Стомана" даряват кръв за пострадалите си колеги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6230890

30 металурзи от пернишкия завод "Стомана" даряват кръв за пострадалите си колегиТрийсет металурзи от "Стомана Индъстри" са изявили желание да дарят кръв в помощ на пострадалите си колеги, съобщиха от предприятието, предаде БТА. Ръководството на дружеството организира превозването до кръвните центрове в Перник и в София.  Акцията продължава и следобед, защото броят на хората, отзовали се на призива за кръводаряване, расте.

Продадоха картина на Баския за 110 милиона долара

http://www.cross.bg/dolara-turg-kristis-1543421.html

/КРОСС/ Картина без заглавие на Жан-Мишел Баския бе продадена в четвъртък за 110,5 млн. долара на търг на Сотбис в Ню Йорк. Това е рекорд за нюйоркския художник, починал през 1988 г., предава „Дарик". Картината с внушителни размери (1,83 на 1,73 м), на която е изобразена тревожеща черно-цветна глава на предимно небесносин фон, участва в търг, който продължи повече от 10 минути - твърде необичайна продължителност. Предишният рекорд е от май 2016 г., когато друга картина без заглавие с гигантски размери (2,38 на 5 м) достигна 57,2 млн. долара по време на търг на "Кристис". В четвъртък цената тръгна от 57 млн. долара - почти колкото рекорда на познатия само с псевдонима SAMO от стените на Ню Йорк. Търгът бързо се превърна в дуел между купувач от залата и друг, който наддаваше по телефона. Първият стигна до 97 млн. долара като остави другия купувач да достигне 98 млн. долара. Към тях се прибавят и разходите и комисионата. Ударът на чука, който сложи край на наддаването, предизвика ръкопляскания и одобрителни възгласи на присъстващата публика. Картината не е била обект на продажба, нито е показвана пред публика, след последното й участие в търг на "Кристис" през 1984 г. Тогава анонимен колекционер даде скромните 19 000 долара за картината, нарисувана през 1982 г. Неочакваната смърт на Жан-Мишел на 22 август 1988 г., докато е още на 27 години, разтърсва мнозина, а причината за смъртта е свръхдоза хероин.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване