ДФ “Земеделие“: За старите биопроизводители проблем с парите няма да има

http://econ.bg/Новини/ДФ-Земеделие-За-старите-биопроизводители-проблем-с-парите-няма-да-има_l.a_i.742879_at.1.html

Биоземеделците са принуждавани да подписват декларации, че ще получат субсидии само ако има пари за обезпечаване на поетите от тях ангажименти по...

Меркел: Брекзит ще има цена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231301

Меркел: Брекзит ще има ценаВеликобритания ще получи справедливо отношение от Европейския съюз, след като го напусне, но Брекзит ще има своята цена. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде БТА.  През март Великобритания обяви официално намерението си да излезе от ЕС, като иска да поддържа близки връзки с Евросъюза.

Йорданка Фандъкова става доктор хонорис кауза на Военната академия

http://www.mediapool.bg/yordanka-fandakova-stava-doktor-honoris-kauza-na-voennata-akademiya-news264091.html

Столичният кмет Йорданка Фандъкова става доктор хонорис кауза на Военната академия "Георги Сава Раковски", съобщи пресцентърът на Столична община. Почетното звание ще й бъде връчено на тържествен ритуал в понеделник от началника на академията генерал-майор Груди Ангелов. Тогава ще бъдат съобщени и мотивите за връчване на отличието. В програмата е предвидено столичният кмет да изнесе академична лекция пред аудиторията. На церемонията са поканени да присъстват министърът на образованието Красимир Вълчев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, депутати от 44-то Народно събрание, ръководителят на инспектората по образование, началникътЬ на столичния инспекторат по образование, директори на училища, изтъкнати преподаватели, общественици и други официални гости.

Започна строежът на новите къщи в Хитрино

http://www.cross.bg/hitrino-kushti-purvite-1543455.html

/КРОСС/ Започна строежът на първите нови къщи в Хитрино. Това стана на официална церемония за първата копка, която се състоя днес (19 май). Гост беше и лично премиерът Бойко Борисов. Както е известно трагедията от края на миналата година цистерна от влак избухна на гарата в шуменското село и уби 7 души, а над 40 къщи бяха напълно или частично разрушение. Днес обаче започна строителството на първите десет нови къщи, които ще бъдат дарение от Камарата на строителите. За още 14 пък предстои да бъдат изготвени проекти, като тяхното построяване ще бъде осигурено от държавата. В началото на церемонията по първа копка молитва отправи районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов. Той посочи, че жителите на Хитрино са доказали, че са добри и отговорни хора и са останали сплотени в тежкото време, без да се делят по религия. Присъстващите на церемонията бяха приветствани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той пожела успех на хората, които ще изградят домовете и на добър час на строителите. „Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България", пък обяви Борисов. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил пък даде обещание, че при възстановяването на селото ще следва желанието на премиера то да стане „кукла" и допълни, че Хитрино ще бъде модел за пример как населено място се възстановява след бедствие.  

Седмокласниците преразказваха “Войната на таралежите” на Братя Мормареви

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SOa_Nmy40Cw/

Националното външно оценяване за 7-ми клас се проведе днес. Учениците работиха по два модула. Първият модул бе с продължителност 60 минути и включваше въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият бе 90 минути и в него учениците правиха преразказ на непознат текст с дидактическа задача. Това бе откъс от “Войната на таралежите” на Братя Мормареви.

До 5 юни ще са готови резултатите от изпита за седмокласниците.

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от НВО по български език и литература.

Шеф на "Интер": Можем да привлечем дори Кристиано Роналдо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6230693

Шеф на "Интер": Можем да привлечем дори Кристиано Роналдо Директорът на италианския клуб "Интер" Пиеро Аусилио обяви, че новите китайски собственици на отбора имат необходимия ресурс да привлекат някои от най-скъпите футболисти в момента, включително и суперзвездата на "Реал"(Мадрид) Кристиано Роналдо. Към момента обаче португалецът е заявил, че подобен трансфер е невъзможен.

141 полицаи ще бъдат командировани във Варненско за лятото

https://www.actualno.com/varna/141-policai-shte-bydat-komandirovani-vyv-varnensko-za-ljatoto-news_612284.html

141 полицаи ще бъдат командировани на територията на област Варна за летния туристически сезон, информира  министъра на туризма Николина Ангелкова. По-рано днес в Областната администрация Ангелкова в присъствието на вицепремиера Валери Симеонов проведе среща с контрол

Ангелкова: Над 190 полицаи ще бъдат командировани във Варна през лятото

https://www.24chasa.bg/region/article/6231280

Ангелкова: Над 190 полицаи ще бъдат командировани във Варна през лятото141 полицаи ще бъдат командировани на територията на област Варна за летния туристически сезон. Това заяви на брифинг във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщава "Фокус".  По-рано днес в Областната администрация Ангелкова в присъствието на вицепремиера Валери Симеонов проведе среща с контролните органи,

Само една "помпа" е открита при проверките в такситата през 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/19/2974354_samo_edna_pompa_e_otkrita_pri_proverkite_v_taksitata/?ref=rss


Около 10% са регистрираните нарушения при проверките на таксиметровите апарати през миналата година, като повечето от тях са административни. От общо 347 проверки, извършени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), е установена само една "помпа".

Това съобщи изпълняващият длъжността председател на агенцията Валтер Василев на конференция, посметена на измерванията в транспорта и цитиран от пресцентъра на ведомството. "През миналата...

Бизнесът спекулирал, че държавите без МРЗ са с по-големи доходи

http://www.moreto.net/novini.php?n=351670

Премахването на минималната работна заплата в България е изключително рисково поради ниския обхват на работниците и служителите с колективни трудови договори. По експертни оценки става въпрос за около 30% от работещите у нас. Това заявиха синдикатите в своята позиция относно засиления дебат и критиките на някои работни организации за минималната работна заплата (МРЗ).

Оригинални акценти в 92 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6231319

Оригинални акценти в 92 кв. мТова жилище е с площ 92 кв. м, намира се в Тайван, а проектът за интериора е на Ganna Design Studio. Собствениците са млада семейна двойка, която харесва модерния стил и отворените пространства. Затова и планировката е такава, като при нужда зоната на спалнята се отделя от дневната с помощта на дълга плъзгаща се врата.

След 22 юни полагат новата трева на стадион "Тича"

http://www.moreto.net/novini.php?n=351675

Работата на стадион "Тича" ще продължи в най-кратки срокове, след като вече е уредена документацията за ремонта. Очаква се новата тревна покривка да бъде доставена на 22 юни. Това съобщи днес областният управител на Варна Стоян Пасев, предаде репортер на Moreto.

Зрелостниците писаха за „Албена” на Йордан Йовков

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DkvsvUW8BQI/

В Бургаска област 2 974 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература, която се проведе в 34 училища в областта. Квесторите са били 648. Във всяка стая, в коридорите и дворовете е имало видеонаблюдение. Не са регистрирани случаи за опити за преписване.

Разказът „Албена” на Йордан Йовков е произведението, по което работиха зрелостниците.

Тестът се състоя от 3 модула. Първият модул съдържаше 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул или 41-ви въпрос е тема от посочено произведение от изучаван български автор – в случая „Албена”, по която дванадесетокласниците писаха аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение. Този модул носи 30 точки.

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от матурата по български език и литература.

Резултатите от матурата ще са готови  до 9 юни.

На 22 май ще се проведе вторият държавен зрелостен изпит.

 

 

Остава сериозно състоянието на пострадалите в "Стомана" - Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231261

Остава сериозно състоянието на пострадалите в "Стомана" - ПерникОстава сериозно състоянието на двамата работници, пострадали при взрив в "Стомана" - Перник, казаха от "Пирогов", където мъжете бяха приети за лечение след инцидента. При производствената авария в четвъртък пострадаха шлосерът Иван Симеонов и електропещарят Бойко Троянов.  Приключи операцията на работника с по-леки изгаряния,

"Монако" отхвърли оферта на "Ливърпул" за детето чудо Килиан Мбапе за 75 млн. евро

https://www.24chasa.bg/sport/article/6230647

"Монако" отхвърли оферта на "Ливърпул" за детето чудо Килиан Мбапе за 75 млн. евроРъководството на френския клуб "Монако" е отхвърлил предложението на английския гранд "Ливърпул" за привличането на младия талант Килиън Мбапе. Според испанското издание "Марка" "монегаските" не са се съгласили на офертата, която е била със стойност 75 милиона евро. "Ще направим всичко възможно да задържим Мбапе в отбора,

Турция атакува опозиционен вестник

http://www.cross.bg/vestnik-politziyata-prezidenta-1543453.html

/КРОСС/ Турските власти издадоха заповед за арест на собственика и на трима служители на опозиционен вестник. Това съобщи източник от полицията и изданието, цитирани от Ройтерс. Действията на правителството са част от продължаващата кампания срещу медиите. Четиримата са обвинени в извършване на престъпления от името на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. Живеещият в изгнание в САЩ проповедник е обвиняван за неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. Турската полицията е претърсила жилищата на собственика и на тримата служители на вестник "Сюдзю" (Sozcu), който критикува президента Реджеп Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието. Също е задържан интернет редакторът на вестника, поясни източникът от полицията. Той добави, че собственикът на вестника в момента е в чужбина. Държавната Анадолска агенция информира, че обвиненията срещу четиримата включват опит за "убийство на президента" и "въоръжено въстание против правителството на Турция". Метин Йълмъз, главният редактор, потвърди полицейската акция, но отхвърли обвиненията, подчертавайки, че вестникът отдавна критикува Гюлен и поддръжниците му. "Единственото нещо, което правим, е журналистика. Но и това в тази страна вече е престъпление. Разкриването на истината, критикуването и писането на истории - всичко това е престъпление", добави той. От юли 2016 г. турските власти са затворили повече от 130 медии и са вкарали в затвора повече от 150 журналисти

Полицията получи още 49 нови автомобила

http://www.cross.bg/politzai-povishi-tzipov-1543454.html

/КРОСС/ С 49 нови автомобила попълват автопарка си пет областни дирекции на МВР в страната, съобщиха от пресслужбата на ведомството. Официалната церемония по предаването им се състоя днес в Главната дирекция „Национална полиция", на която присъстваха заместник-министър Красимир Ципов, директорът на ГДНП гл.комисар Христо Терзийски и неговите заместници - ст. комисар Тодор Гребенаров и ст. комисар Константин Димитров. Зам.-министър Ципов изрази увереност, че осигурената нова техника ще облекчи труда на пътните полицаи и ще повиши събираемостта на санкциите. Седем от новите автомобили са разпределени за нуждите на ОДМВР-Кърджали, 9 - за Велико Търново, 6 - за Перник, 8 - за Пазарджик и 19 - за пътните полицаи на ОДМВР - София. Колите са оборудвани с интегрирана система за мобилно видеонаблюдение. Те ще разполагат и с мобилни принтери, което ще облекчи екипите, работещи по места и ще повиши събираемостта на глобите.

Bitcoin с нов рекорд

https://news.bg/economics/bitcoin-s-nov-rekord.html

Криптовалутата надмина 1900 долара за първи път

Мъж се самозапали пред иранското посолство в Тайланд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231235

Мъж се самозапали пред иранското посолство в ТайландВ деня на президентските избори в Иран мъж се самозапали пред сградата на дипломатическата мисия на Техеран в тайландската столица Банкок, съобщава вестник The Bangkok Post, цитиран от "Фокус". Мъжът, чиято националност все още се уточнява, е получил сериозни изгаряния по цялото тяло и е настанен в болница за оказване на необходимата медицинска

Хакери са пробили системата на митниците и са манипулирали данни

http://econ.bg/Новини/Хакери-са-пробили-системата-на-митниците-и-са-манипулирали-данни_l.a_i.742878_at.1.html

Хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция „Митници" осигурява отдалечен достъп до...

Прокуратурата сезирана за опорочена поръчка за уеб система за търговските аташета

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-sezirana-za-oporochena-porachka-za-ueb-sistema-za-targovskite-atasheta-news264090.html

Софийската градска прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция са били сезирани за опорочена обществена поръчка за създаване на уеб базирана система за комуникация между българските търговски аташета в чужбина. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов по време на парламентарния контрол в петък. Поръчката на Агенцията за малки и средни предприятията е била проверена от инспектората на ведомството след сигнал на депутата от БСП Димитър Данчев. Съмненията са, че поръчката умишлено е била разделена на две части, за да се изпълни от една и съща фирма чрез заобикаляне на изискванията. Освен това поръчката не е била предварително съгласувана с ресорната дирекция на икономическото министерство, която ръководи службата на търговските аташета, не са били проведени консултации със самите търговски аташета, не е било дадено писмено становище от бизнеса за целесъобразността на платформата, няма и механизъм за подпомагане на бизнеса в държави, където няма търговсик аташета. В резултата на всичко това, за платформата са похарчени 510 хил. лв., но в резултат системата не работи. Макар срокът за изпълнение на поръчката да е изтекъл на 15 март 2017 г., фирмата изпълнител на проекта - "Айсиджен Корпорейшън", не е предоставила разработките за внедряването  и тестването на платформата. Първоначално обявената през септември 2016 г. поръчка е била за 69 хил. лв. без ДДС за внедряване на уеб базирана информационна система за комуникация между търговските аташета. Тя е спечелена от "Айсиджен Корпорейшън", а с последващо решение от ноември с фирмата е договорено пряко – без предварително обявление, надграждане и разширяване на тази уеб система.  Изпълнителят обаче не е спазил ангажиментите си по договора. Според депутата в агенцията за малки и средни предприятия от самото начало са знаели, че така структурирана поръчката няма да върши работа и целта е била да се заобиколи законът.

"Саундгардън" работела над нов албум преди самоубийството на Крис Корнел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6231277

"Саундгардън" работела над нов албум преди самоубийството на Крис КорнелАмериканската група "Саундгардън" е работела над нов албум, преди фронтменът й Крис Корнел трагично да отнеме живота си в сряда вечерта, съобщава Контактмюзик. 52-годишният музикант бе намерен обесен в стаята си в Гран хотел "Ем Джи Ем" в град Детройт, щата Мичиган. Вестта за самоубиството на Корнел шокира колегите му от бандата,

ГДБОП влезе в Агенция "Митници" след хакерска атака

http://offnews.bg/news/n_1/n_656022.html

Хакери са пробили системата на Агенция "Митници". При акция на ГДБОП са арестувани 23 души, сред които бивши и настоящи митничари. В момента тече обиск в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция „Митници“ в столицата, съобщиха от МВР.  Хакерите са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция „Митници“ осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да е осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол, уточниха от МВР. ГДБОП провежда спецоперация на територията на София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина под наблюдението на Специализираната прокуратура. До момента са задържани 23 души. Сред тях има хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори.  Обект на разследване е международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и с ползване на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми. 

Гневно писмо от Сената на САЩ до Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231272

Гневно писмо от Сената на САЩ до ЕрдоганНе спират и постоянно набират скорост острите критики по повод насилието пред турското посолство във Вашингтон, където президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА), цитирана от "Фокус". Медиите в САЩ отделят широко място на безредиците с участието на

Момчил Неков: Пада поредната онлайн бариера пред българските потребители

http://www.cross.bg/onlaiin-nekov-filmi-1543452.html

/КРОСС/ Достъпът до абонаментните интернет услуги вече ще е възможен в рамките на ЕС „Българските и европейските граждани имат право да слушат любимата си музика и да гледат предпочитаните от тях филми докато пътуват извън своята родина" заяви българският евродепутат Момчил Неков по време на пленарната сесия в Страсбург на 18 май. Европейският парламент даде зелена светлина за премахване на ограниченията до услугите за онлайн съдържание. С влизането в сила на регламента, потребителите ще имат достъп до предпочитените от тях филми, кнгиги и музика, когато пътуват извън своята родина в рамките на Европейския съюз. Заедно с отпадането на роуминга и премахването на геоблокирането при онлайн пазаруване, свободното движение на данни отстранява поредната онлайн бариера пред българските потребители. „Днес всеки от нас използва ежедневно своя смартфон, лаптоп или таблет с презумпцията, че интернет пространството няма граници. Това обаче е само привидно." заяви Неков в пленарна зала. При сега действащите правила, когато български потребител закупи абонамент за телевизионни услуги, то достъпът до него ще бъде автоматично ограничен в момента, в който той реши да напусне територията на България. Младият евродепутат смята, че на тази дискриминационна пракитика трябва да се сложи край, защото тя е в ущърб на европейските и българските граждани

ГДБОП задържа 23-ма контрабандисти, хакнали системата на митниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/19/2974326_gdbop_zadurja_23-ma_kontrabandisti_haknali_sistemata/?ref=rss


Служители на ГДБОП провеждат мащабна операция срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, които са подпомагали контрабанда на стоки, съобщи пресцентърът на МВР. Под наблюдението на специализираната прокуратура разследващите провеждат действия в София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина. До момента са задържани 23-ма души с полицейска мярка до 24 часа.

Предмет на разследването са действия на международна организирана престъпна група, която се занимава с...

И Борисов се пошегува: Щях да се почувствам поласкан да ме поканят в ЦУМ

http://offnews.bg/news/n_1/n_656020.html

В тона на коалиционните си партньори и премиерът Бойко Борисов реши да се пошегува. В коментар за аферата "ЦУМ гейт" пред журналисти в Хитрино той заяви, че щял да се почувства поласкан, ако го поканят на среща в ЦУМ. "Аз щях да се почувствам поласкан да ме поканят в ЦУМ... Шегичка..", заяви премиерът.   Той коментира срещата си с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, след която обаче не се появи. Вместо това той прати вицепремиерката и външен министър Екатерина Захариева и правосъдната министърка Цецка Цачева, които изразиха явно несъгласие с предложението на Панов за нови конституционни промени за задълбочена съдебна реформа.  В очите на премиера съдебната реформа означава бързо правосъдие:  И аз имам много въпросителни, но аз съм оптимист. Ще намерим най-доброто възможно решение и реформата в съдебната система няма да бъде просто дума, защото хората искат бърз процес и справедливост. И ако съдиите започнат да се самонаблюдават и самоконтролират, защото никой не може да ги контролира за тези безбройни условни присъди, ако прокурорите, полицаите и следователите се стегнат и внасят по-добри обвинителни актове, ще стане това, което хората очакват. Борисов определи срещата си с Панов като "регулярна" и заключи, че прокурорите и съдиите ще работят нормално, след като получат "военното НДК". "Те ще получат една прекрасна сграда, за да работят на спокойствие. Разговаряхме по много теми", каза Борисов.  Той смята, че когато има междуличностни конфликти между висши магистрати и малки политически партии, които се прилепят като "кърлежи към тях", нищо добро не може да очаква съдебната система.  "И това му го казах и на г-н Панов. По всички теми на съдебната система може да се разчита на мен, но по никакъв начин да не се обслужват политически партии. Които, повтарям, със своята маломерност, с това че не можаха дори да влязат в парламента, просто пречат дори и на съдиите да постигнат най-доброто, което може системата да направи", категоричен е Борисов. В коментар за срещата между Цацаров, Дончев и Гергов той каза, че повече е притеснен от срещата в същия кабинет между омбудсмана Мая Манолова и лидера на БСП Корнелия Нинова.  

Проверки на таксиметрови апарати отчитат около 10 на сто нарушения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231269

Проверки на таксиметрови апарати отчитат около 10 на сто нарушенияОколо 10 на сто са регистрираните нарушения при проверките на таксиметровите апарати през миналата година, като повечето от тях са административни, съобщава БТА. Това е станало известно от думите на и.д. председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Валтер Василев, който участва в откриването на XIII Национална

Отлагат провеждането на парламентарните избори в Албания

https://www.actualno.com/europe/otlagat-provejdaneto-na-parlamentarnite-izbori-v-albanija-news_612279.html

Албанските управляващи и опозиция се договориха да отложат провеждането на парламентарните избори в страната със седмица. Така вместо на 18 юни, вотът ще се състои на 25 юни. Те също така представиха и съвместен пакет от мерки, който да гарантира провеждането на вота, съобщав

Западните Балкани - темата на европредседателството ни

http://www.cross.bg/predsedatelstvo-pavlova-bulgariya-1543451.html

/КРОСС/ "Искаме по време на нашето председателство темата за Западните Балкани да присъства във всички формати, в които това е възможно", заяви ресорният министър, ангажиран с подготовката на Председателството на България на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова, предава news.bg. По думите й Западните Балкани в рамките на българското председателство са много важна тема. Затова още в календара на Естонското председателство ще бъде първата среща по темата - Европа - Западни Балкани. Срещата ще се проведе в България през октомври. "С това ние ще направим плавния преход и поемането на естонското председателство през тази среща", посочи Павлова. Освен темата за Западните Балкани, втората важна тема, която България ще постави на дневен ред е бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. Третият чисто български акцент ще е свързан с културно-историческото наследство. Павлова изтъкна, че 2018 г. е годината на Европейското културно наследство. "Затова нашето желание е, чрез културната програма на българското председателство да имаме културна програма, която в голяма степен да показва богатото културно-историческо наследство, което имаме", посочи Павлова. За представянето на страната ни ще бъде дадена възможност на младите таланти от всички училищата по култура и изкуство, както и висшите такива от цялата страна. Официалното откриване на българското председателство ще е в Народния театър

Двама са задържани за акцизни стоки без бандерол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231217

Двама са задържани за акцизни стоки без бандеролДвама мъже от Елена са задържани при акция на служители от дирекция "Вътрешна сигурност" и ОД на МВР във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията. Единият от задържаните е служител на Районното управление на полицията в града. Разследването срещу двамата е за нерегламентирана дейност с акцизни стоки без бандерол.

Джулиан Асандж: Няма да забравя и няма да простя

//dariknews.bg/novini/sviat/dzhulian-asandzh-niama-da-zabravia-i-niama-da-prostia-2024734

Шведската жалбоподателка, обвинила Джулиан Асандж в изнасилване, заяви, че е шокирана от скандалното прекратяване на разследването срещу основателя на "Уикилийкс" и че поддържа обвиненията си, съобщи нейната адвокатка Елизабет Фриц, цитирана от Фра

Социалната Чайна във Варна празнува своя първи рожден ден

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/socialnata-chajna-vyv-varna-praznuva-svoia-pyrvi-rozhden-den-2024735

Финалистът в най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA ПРОМЯНАТА за 2014/2015 г. провежда 3-дневен базар в подкрепа на каузата си

В края на годината в Разград ще има синя стая

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-kraia-na-godinata-v-razgrad-shte-ima-sinia-staia-2024736

Към края на годината и в Разград ще има синя стая, в която ще се извършват разпитите на деца – жертви на престъпления. Това съобщи ръководителят на проекта по българо-швейцарска програма „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“ Вели

Татяна Дончева: Да се очакват от Цачева и Захариева реформи в области, които са им смътно познати...

http://clubz.bg/54125-tatqna_doncheva_da_se_ochakvat_ot_cacheva_i_zaharieva_reformi_v_oblasti_koito_sa_im_smytno

Татяна Дончева. Снимка БНТ

Коалицията "ГЕРБ-Обединени патриоти" е в много крехко положение, като отговорност за съществуването ѝ носят Еврокомисията и Европейската народна партия, заяви лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева.

Тя припомни, че при предишния кабинет на ГЕРБ "патриотите" не подкрепиха официално Борисов, защото и ЕК, и ЕНП обявиха, че националисти не са допустими в правителството. Сега обаче явно са решили, че са.

"Притеснителното е, че част от "Обединените патриоти" имат това поведение отдавна. И то не се изразява само да се снимаш в музей с нацистки поздрав. Притеснително е да си сложиш снимката във фейсбук, защото това показва глупост. А висшите държавни постове не са за глупави хора. Тези хора със снимките си във фейсбук искат да се харесат на определен тип хора. Привърженици на патриотите са една група много агресивни възрастни хора и много агресивни млади хора. Те имат специфично отношение към малцинствата, към ромите, към бежанците", каза още Дончева.

И даде пример с побой над чернокож чужденец преди дни, като отбеляза, че България "не може да прави впечатление на расистка страна".

Лявата лидерка припомни и други политики на националистите:

"Кои са хората, биейки бежанци, и крещейки „България над всичко“, кои са хората, които внушаваха на българите, че там има някакви ненавистни хора, от които ние трябва да се страхуваме, да ги изхвърлим?"

Според нея българинът "няма грам рационално усещане по тези въпроси и реагира на страховете си първосигнално".

Дончева коментира и заявките за подновяване на съдебната реформа, като бе изключително скептична, че от ГЕРБ ще продължат работата по един от основните казуси в българската политика.

"Или притежавате дълбочина, или не притежавате. Да се очакват от Цецка Цачева и Екатерина Захариева реформи, особено в области, които са им смътно познати... Не радикални, никакви. Те нямат никакви професионални възгледи, нито имат сърце да гонят такива неща", каза тя.

Според нея правителството е на "универсални министри", които само имитират поведение на такива и са активни само "когато падишахът им е поръчал определени неща да правят".

Тя коментира и тона на обществените дискусии от последните дни, като отбеляза, че както съдиите, така и политиците имат "ужасно просташки и недопустим" начин на изказване към шефа на ВКС. Но допълни, че учтивостта в публичния дебат трябва да върви в двете посоки и просташки нападки не трябва да се отправят и към главния прокурор Сотир Цацаров.

"Няма как на европейците да кажем – ние сме прости, ще ни приемете такива, каквито сме", обобщи Дончева.

22-годишен хакер разби митниците

https://vesti.bg/bulgaria/22-godishen-haker-razbi-mitnicite-6069347

Задържани са 23 лица, сред които хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори

Хакери ударили митниците

https://vesti.bg/bulgaria/hakeri-udarili-mitnicite-6069347

Задържани са 23 лица, сред които хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори

Във Филипините забраниха пушенето на обществени места, нарушителите ги грози затвор

http://www.moreto.net/novini.php?n=351660

Президентът на Филипините Родриго Дутерте е подписал указ, забраняващ пушенето на обществени места във втората по население страна в Югоизточна Азия, създавайки един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето в региона, пише "Гардиън".

Кубрат Пулев: Искам мач с Джошуа, не ми се чака реванш

http://offnews.bg/news/n_1/n_656021.html

Кубрат Пулев настоя за спазване на боксовия правилник и мач с Антъни Джошуа за световната титла в тежката категория на IBF. Но остави вратичка за мач в София, най-вероятно срещу французина Такам, ако британецът хвърли пояса заради мултимилионен реванш срещу Владимир Кличко. Най-добрият български професионален боксьор беше награден от ректора на НСА проф. Пенчо Гешев по случай 24 май. Отличия получи най-успелите студенти на академията. После Кобрата говори пред медиите: "Скоро ще стане ясно дали ще играя с мач с Антъни Джошуа. В момента се водят преговори. Джошуа води преговори с Кличко за реванш. И ние настояваме да се изправя за световната титла, а не да ги чакаме тях да си играят реванши. Ние сме изпратили писмо до IBF (Международната боксова федерация) с искане да се играе за този пояс. Ако от IBF му отнемат титлата, а те да си играят с Кличко. До няколко седмици ще се знае. Този мач за световната тила може и да е в България”, заяви Кобрата пред portal TV.  “Следващият в ранглистата е Карлос Такам, така че може и в България да се играе този мач. За мен това ще е най-голямата радост и съответно трябва да победим. Срещу кого искам да играя? Джошуа или срещу следващия в ранглистата? Аз нямам проблем да изляза срещу, който и да е. Важното е да опитаме, важното е да се борим. Аз имам много енергия, много сила и да бъда първи. Ще е голям плюс за България и за хората”, добави Кубрат Пулев. Многократно писахме, възелът ще се разплете след решението на Владимир Кличко, който кара ваканция в Маями. Той ще обяви през юни дали излиза в реванш срещу Антъни Джошуа. 

ИСУЛ предлага безплатни прегледи за хронични възпалителни чревни заболявания до края на месеца

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/19/2974329_isul_predlaga_bezplatni_pregledi_za_hronichni/?ref=rss


През последните 50 години заболеваемостта от хронични възпалителни чревни заболявания в България е нараснала пет пъти. Това представлява изключителен социален проблем, тъй като засегнатите са предимно млади хора в активна възраст между 15 и 35 години. Това обяви проф. д-р Борислав Владимиров, завеждащ гастроентерологичната клиника на университетска болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" по повод днешния Световен ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания (19 май).

Шофьор блъсна жена в Морската градина и избяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=351640

59-годишен мъж, шофирал с несъобразена скорост в Приморски парк, удря 44-годишна жена във Варна. Инцидентът станал вчера около 7:30 часа. Водачът на лек автомобил "Рено", извършвал маневра, за да заобиколи движещите се пешеходци, когато с дясното огледало на колата ударил жената.

Хиляди протестираха в Бразилия, след като започна разследване срещу президента

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/19/2974331_hiliadi_protestiraha_v_braziliia_sled_kato_zapochna/?ref=rss


Бразилският президент Мишел Темер обяви, че няма да подаде оставка и ще докаже невинността си, часове след като върховният съд на страната одобри срещу него да бъде започнато разследване заради твърдения, че е разрешил плащане на подкупи срещу мълчанието на свидетел, пише Би Би Си.

Темер заема поста от година, след като предшественичката му Дилма Русеф бе отстранена. Той е във фокуса на вниманието, след като вестник "Глобу" разпространи запис с твърдението, че в...

Европа малтретирала британския народ

http://www.cross.bg/tereza-britanskiya-narod-1543450.html

/КРОСС/ Министърът за Брекзит във Великобритания Дейвид Дейвис заяви, че премиерът Тереза Мей е поставила на мястото им европейските лидери след изтичането на информация от вечерята в Лондон. В резултат на това те са станали по-сговорчиви, по неговите думи. Дейвид Дейвис заяви, че преговарящият екип на британския премиер е показал, че е готов за сериозна работа и няма да се поддаде на „глупавите игри" на Брюксел. С ясната си позиции, според него, Тереза Мей е „поставила на мястото им" европейските лидери, защото председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е признал, че изтичането на информация от вечерята е било грешка, а главният преговарящ Мишел Барние вече е по-конструктивен. „Европейската комисия се опита да малтретира британския народ, но британският народ не може да бъде малтретиран и правителството няма да го позволи. Така че Тереза Мей им даде ясно да разберат това и беше напълно права", коментира Дейвис, цитиран от БНР. Той призна, че по пътя на Брекзит ще има много трудности и напрегнати моменти, че Брюксел често ще изпитва доколко британците са готови да се борят за правата си, но това е част от процеса и той е убеден, че Великобритания ще постигне добро споразумение.  

Няма хванати да преписват на матурите във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351674

Изпитите по Бел на зрелостниците и на седмокласниците са преминали спокойно и без постъпили сигнали за нарушения. Това казаха за Moreto.net от Регионалното управление на образованието. От всички над 3300 дванайсетокласници, имащи право да се явят на препитване, в изпитните зали днес са влезли повече от 97%.

Зов за помощ: Три деца имат нужда от подкрепа

http://www.cross.bg/petya-pomolya-vasko-1543449.html

/КРОСС/ Три деца имат нужда от подкрепата на нас, възрастните. Васко, Карин и Криси са трите дечица на Петя Методиева. За нещастие, майката на дечицата почина през март, оставяйки ги на грижата на баба им и дядо им. Ето какво пишат приятели на семейството във Фейсбук: „Не всяка приказка има щастлив край...Искам да ви разкажа за една и да ви помоля да не подминавате, да ви помоля да споделите публично и ако може да помогнете..Както всяко едно начало, всичко е както в приказките... от любовта на двама души се появява Васко. Веднага след раждането му обаче таткото ги изоставя и се оказва, че Петя е забременяла за втори път!! С новината, че се очакват близнаци и е изоставена сама, Петя се чудеше как да постъпи... при положение, че бащата се отричаше от роденото си вече дете."-Бубе, не знам какво да правя?""Петя ,това че ти забременя веднага след като роди е Божи дар и то с близнаци... Един ден ще си спомниш думите ми и няма да съжаляваш за избора си да ги родиш.Тримата ще бъдат целият ти живот..."Така се и оказва в 12-те прекрасни години, в които Петя и децата живеят щастливо, въпреки че са изоставени от бащата.Страшната новина за Васко, Карин и Криси идва през март тази година, когато им съобщават, че майка им вече не е сред тях след третата операция на спукана клапа.. и тук приказката за тях свършва ... Сега са самички, освен баба им и дядо им ,който също е на смъртно легло..

Погромът в Босилеградско: 15-16 май 1917 г. (Част II)

http://offnews.bg/news/n_1/n_656016.html

На 15 - 16 май 2017 г. се навършват 100 години откакто Босилеград и Босилеградския край стават жертва на опожаряване и насилие от страна на Сърбия. На тази дата преди столетие 37 наши сънародници са убити. По този повод тази година българските власти решават да издигнат паметна плоча в чест на загиналите българи. На събитието в Босилеград присъства вицепрезидентът Илияна Йотова, но нито един представител на сръбските власти не уважи откриването на паметника. Гласът на българите в Боселиград - в-к "Глас Пресс" , публикува на сайта си подробна информация за събитията от миналия век в града и околностите, която ни напомня защо не трябва да забравяме случилото се през 1917 г. Прочетете втора част от историческата поредица на д-р Ангел Джонев в следващите редове.  Първа част на "Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г." може да прочетете тук . Първата жертва е ликвидирана още по пътя между селищата. Дивизионният началник докладва детайли: „Преди да влезе в селото, на около половин километър от него, четата е срещнала италианеца Алфредо Морини, надзирател на мината „Благодат”, и го заклала като овца, като го обрала до стотинка”. Докато другите са българи, което е равно на врагове, то последният е от съюзниците. В подобен момент такива хора едва ли се интересуват от произхода. Изпречилият се случайно на пътя набързо е изпратен при всевишния. Прикритието на униформата си казва думата и в с. Долна Любата. Излъган от външността на преминаващите, вместо да се укрие, излиза да види шествието Стою Яначков Попов. Началникът пресъздава разигралата се драма в диалог: „В този момент един от четниците слязъл от коня си и попитал учителя: „Ти какъв си?” – „Аз съм учител тук.” Веднага след това разбойникът забил ножа в гърдите на нещастния учител, който след 5-6 минути издъхнал”. И в това село се повтаря познатата тактика. Блокират се изходите, за да не се допусне някой да избяга и извести в Босилеград. Основната част се отдава на плячкосване, грабеж, а изоставеното, което не може да се носи, се унищожава. Откраднатото се товари на конете, а домакинският инвентар повсеместно се поврежда. В плен попадат общинският кмет, държавният и секретар-бирникът. Краеведът описва страшната картина: „Разбивали и зимниците, където пиели без мяра люта сливова ракия и вино. 200 четници се разпуснали и всички яли и пили, каквото искали, защото селото е едно от най-богатите в Краището, а селяните плащали кръвен данък без вина и дим се виел над селото им. Това е денят, в който мирните и трудолюбиви селяни били завити в черно. Злите кръвници се веселели и пиели на чужда земя, останала без закрила и помощ, защото чедата й не се връщали от войната, в която мнозина оставили костите си по бойните полета, бранейки отечеството си”. Най-много ядове им създала касата на Стоимен Христов, която не могли да отворят. Зет му Васе избягал с ключовете в гората. Така се появява тъжната за грабителите констатация: „Няма Васе – няма кесе”. Убити са още Аризан Тричков на 62 г., Стоимен Цветков на 56 г., Новко Здравков на 80 г., Ненка Иванова на 64 г., Станчо Христов на 86 г., Глигор Богинаров на 48 г. Тичайки да се скрие, от движение е прострелян 11- годишният Владимир Атов, който умира след време от раната си. В Долна Любата кървавата сметка прави 9 души. Така сборът в двете села се равнява на 25 жертви. Комендантът на Кюстендил отбелязва 22 убити и 6 ранени. Дивизионният началник съобщава за „заклани 21 човека” само в Долна и 3 в Горна Любата, където се упоменава за още жертви, но не се посочва броят им. Статистическите сведения са близки. Между 22 и 25 души, а може би и повече, се прощават с живота си само в предиобеда на 15 май 1917 г. Около 10 ч. четата продължава кървавия си път към отстоящия на 14 км Босилеград. Специално внимание се отделя на осигуряването на достатъчно коне. Постепенно пехотата се превръща в кавалерия. Задигнат е един ат – собственост на Трайко Харизанов, кмет на с. Църнощица. Последният успява да се спаси от явна смърт и организира въоръжена група, която преследва сърбите. Двама негови съселяни обаче нямат шанс. По пътя са заклани Арсенко Големоречки и Йордан Василков на 22 г., като конете им са задигнати. Според Ал. Младенов авангардна задача на четата в този участък изпълнява Васил Цветков, преселил се от Долна Любата в Сурдулица. Тук последният има случайна среща с майка си, която пътува с още двама души. Тя не го познава, но групата е предупредена да напусне пътя. Така те се спасяват по чисто субективни причини. Пощаден е и случайно пътуващият войник Мите Спасов. Той лично е разпитан от Печанац за наличието на български подразделения. Войводата узнава, че подобни в близост няма и възнаграждава боеца със специален пропуск да се придвижи до своето родно село Горна Любата. Доколко подобни сюжети са истина, трудно може да се каже. Животът поднася всякакви изненади, а някои пък се украсяват и придобиват характеристиките на легенди. В ранния следобед четата достига до местността „Воденици”, в близост до с. Босилеград, където се вливат Любатската и Божичката река и образуват Драговищица. Наблюдателно овчарче разпознава сръбските униформи, а изнасилването на няколко заловени жени още повече му служи за доказателство за предстоящото нещастие. То разпространява страшната вест в селището. Четата се разделя на три колони и започва настъпление към 14 часа. Дясната се движи по десния бряг на Драговищица, лявата по пътя за близкото гробище, най-голямата – средна, тръгва направо по шосето. Босилеград е голямо село, в което според последното преброяване от 1910 г. живеят 1224 души. Център е на община, а до 1901 г. и на околия. В него функционират смесена прогимназия и две основни училища, болница, поща, клон на Българската земеделска банка и мирови съд. Сред занаятите се открояват шивачи, обущари, кожухари, грънчари, хлебопекари, бакали, бръснари. Търговията и услугите също са представени. В основната си част хората се занимават със земеделие. Отстои от окръжния център Кюстендил на 43 км. Двете гледни точки на злосторника и жертвата са достатъчни за оформянето на случилото се. Представителят на първата – войводата К. Печанац, свидетелства без заобикалки: „Вървяхме покрай реката, докато в 2 часа пристигнахме в градчето Босилеград. Влязохме в градчето, но гражданството беше известено и избягало, от градчето почти не намерихме никого, само имахме пред градчето сблъсък с някакви техни въоръжени хора и жандарми, които бяха в градчето. Малко по-късно те отстъпиха и ние влязохме в градчето, кого намерихме, убихме, а градчето абсолютно цялото запалихме, така че то се превърна в пепел”. Информацията е твърде обща и не дава възможност за локализирането на конкретни лица и действия. Явно войводата пази конспиративност, защото пленен, дневникът се превръща в доказателство пред съдебните органи. Или пък няма кой знае какво да добави. В това отношение текстът на „Комитския поход в България” е по-обширен. Когато стигнаха до Босилеград, войводата се надяваше да нападне, па си викна с това бяло гърло и дочу го цялата войска: ”Напред, братя, завзимайте града, че иначе може да се страда.” Тогава четниците атакуваха и първите залпове направиха. Четвъртата чета беше най-силна, защото от нищо не се е плашеше: „Юруш, напред срещу душманина клет! Няма такъв, който ще й пречи.” Божко Чукич реката прегази и пръв влезе в Босилеград. С тях е момчето Радосав Марков, Станко Аджич с него на брода. Тук е и храбрият Павлович Йован, който не желае нито минута да спре – само тича и с пушката стреля. Тогава на българите зла съдба се случи: добрият юнак от Бучинца, Вуя, останалите след него тичат и Вученич Джоко от Балчак в Босилеград влезе, без да отстъпва. Пета чета на Николич Йована и с тях Миочич Тодор, и с него Гойко Комитлия от Белица в Босилеград влезе като делия. И Братнимир Миочич тогава хукна към Босилеград, а Радонич, наведен делия. Подпоручикът ни беше Илия, останалите всички с него по ред – тичат напред и стрелят в града. Тогава сърбите превзеха Босилеград и с жив огън го запалиха. Запалиха сгради и здания, направи се страшна пропаст – магазини и държавни имоти – всичката търговска стока изгоря, тогава назад се повърнаха. Текстът дава кратки сведения за бойните подразделения, имената на ръководителите и отличилите се участници, както и тяхното държание. Основна роля изиграват четвъртата и петата чета. Те са увековечени заедно с проявилите се при атаката. Авторът обаче не е отчел, а и сигурно за целите му не е и необходимо, че за сериозна битка и дума не може да става. По-скоро отпорът е кратък, както констатира Печанац, защото сърбите превъзхождат българските защитници. Последните явно се стремят да осигурят минимално време на цивилните да напуснат населеното място. Така е пропилян факторът на изненадата, използван умело в предходните две селища. Но внушението на „Очевидеца” е необходимо за публиката му, иначе как би се доказало геройството. Какви юнаци може да са хора, превзели без голямо усилие и оплячкосали едно голямо село, определяно от тях като град. По-скоро са в категорията на разбойниците и мародерите. Директорът на прогимназията Петрун Сираков записва покъртителната картина от гледната точка на жертвата. В този ден той заедно с учениците е на екскурзия в близката местност „Кремиково”. Може би и това ги спасява от гибел. Изстрели привличат вниманието му. „Излязох на баира, отгдето се вижда селото. Гледам: полето беше покрито от бягащи жени, деца и мъже по направление към мястото, дето са учениците. Пристигнаха бягащи хора и казаха, че сръбски разбойници нападнали селото. Децата избягаха по направление към Кюстендил заедно с двете учителки, които придружиха сутринта учениците. Престрелката престана. Минаха се около 5 минути и се издигна кълбо дим – запалиха най-крайната къща откъм западната част на селото. След това зачестиха по разни места – накъм източната страна – да се явяват кълба дим и след това пламъци. Аз се отправих към с. Радичевци със сестра ми, двамата” – обрисува палежа директорът и продължава: „Вървяхме бавно. Очите ми постоянно бяха обърнати към горящото село!… Душата ми се свиваше от ужасна болка!… Сърцето ми се късаше от болки!… Когато почнах да слизам към с. Радичевци, селото се съвършено изгуби в дим и пламъци. Само училището и черквата се виждаха. Стълбове дим се издигаха в облаците, подгонени от северния вятър… Цялото пространство – селото и част от полето – представляваха море от дим! Аз едвам се тътрех из стръмнината към селото. Слязохме на шосето и се отправихме по него. Шосето беше покрито с коли, добитък и хора от с. Райчиловци и Радичевци, които бягаха надолу”. Българинът също свидетелства за кратък въоръжен отпор. Фактите се потвърждават взаимно. Хората успяват да се оттеглят навреме, в резултат на което жертвите са единици. Дивизионният началник в споменатия доклад също пресъздава трагедията, разиграла се в бившия околийски център: „Населението, което и през 1913 г. е изпитвало нападение на сърбите, панически е избягало по посока на с. Извор. Така Босилеград останал в ръцете на четата, която почнала да го граби и пали. До 5 часа след пладне ¾ от хубавото и богато село е било в пламъци. Убити са само 4 души – тези, които не са успели да избягат. Двете деца, които не са успели също да избягат, се затворили вкъщи и тук изгорели. Точно в 5 часа след пладне се започнала престрелка по височините южно от Босилеград – това е бил църнощичкият кмет със своите 11 въоръжени селяни. В четата настъпило смут и последната напуснала горящия Босилеград и се отправила за селото Долна Лисина”. Жертви на нападението стават Никола Стоименов на 11 г., Стоян Гергинов на 73 г., Цветко Миладинов и Митре Пейчев на по 70 г. Другите двама остават засега неизвестни. По всичко изглежда, ако броят, посочен в документа, е верен, че се издирват един възрастен и едно дете. Кметът на Босилеград, Йоне Дончев, е лаконичен в определяне на причината за смъртта им – „убит от сръбски четници”. По-директен е вече споменатият му колега Трайко Харизанов от с. Църнощица. Той в смъртния акт на Йордан Василков записва – „убит в местността „Обе-реки” от сръбски разбойници”.

Само в "24 часа": Биячът, зверски изритал баба е бил вменяем, ще го съдят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231242

Само в "24 часа": Биячът, зверски изритал баба е бил вменяем, ще го съдят26-годишният Живко Кючуков, който зверски изрита възрастна жена на автобусна спирка в Бургас, е бил вменяем към момента на извършване на деянието. Това е становището на психиатрите, освидетелствали бияча, довериха отлично информирани за "24 часа". След като стана ясно, че гаменът е осъзнавал какво върши,

Разследват за корупция управници от Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231220

Разследват за корупция управници от АсеновградОбразувано е досъдебно производство за корупционни престъпления спрямо длъжностни лица от община Асеновград, съобщи пловдивската окръжна прокуратура. Оттам уточниха, че разследването е на ДАНС и Икономическа полиция. Извършват се активни процесуално-следствени действия. Разпитват се свидетели, извършени са 15 претърсвания и изземвания от различни

Отпускат 15 ученически стипендии за американски летен лагер

http://offnews.bg/news/n_1/n_655925.html

15 стипендии за международен американски летен лагер на ученици от 12 до 18 години предоставя " Camp Golden Gate" . Всяка стипендия е в размер на 680 евро.  Лагерът се провежда в комплекс "Чайка", Варна. Преподавателите са американци, които имат опит в преподаването на деца и летни лагери. За да кандидатстват, учениците трябва да напишат есе на английски на тема "Why do you want to get the Camp Golden Gate’s Scholarship? How being part of our camp’s community will help you achieve your future goals?". То трябва да е в приблизителен обем от една страница. В горния десен ъгъл трябва да попълнят името на училището, своето име, възрастта си и да напишат имейл и/или телефон за връзка. Есето се праща на имейл: scholarship@campgoldengate.com до 17 ч. на 28 май. В стипендията са включени всички нощувки, храната, таксата за интерактивни курсове с преподаватели от САЩ, следобедни и вечерни занимания, една целодневна екскурзия, всички административни такси в лагера. В стипендията не е включен транспортът до лагера и джобните пари. Имената на победителите ще бъдат обявени до 1 юни на сайта на лагера: www.campgoldengate.com , и във Фейсбук: www.facebook.com/campgoldengate/

Кубрат Пулев обяви, че няма да чака реванш между Джошуа и Кличко

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/19/2974320_kubrat_pulev_obiavi_che_niama_da_chaka_revansh_mejdu/?ref=rss


Кубрат Пулев не е склонен да изчака евентуален реванш между Антъни Джошуа и Владимир Кличко, преди да се боксира за световната титла на Международната боксова федерация (IBF).

Пулев и представляващата го компания "Зауерланд" са категорични в искането си световният шампион да защитава пояса срещу 36-годишния българин, или да го оваканти.

Пулев е задължителен претендент за титлата на IBF. Джошуа обаче изпрати молба до ръководството на IBF да...

ДПС с импровизиран митинг в Джебел, Карадайъ не говори за ДОСТ, а за "онези"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231252

ДПС с импровизиран митинг в Джебел, Карадайъ не говори за ДОСТ, а за "онези"ДПС проведе импровизиран митинг пред общината в Джебел. Това се случи докато вървеше официалната програма, посветена на деня на града. Митингът започна с поднасянето на венец пред чешмата, построена в памет на жертвите на тоталитаризма и със заупокойна молитва, отслужена от бившия главен мюфтия Фикри Сали.

Задържаха мъж във Варна с наркотици, ще плати 2000 лв. гаранция

http://www.moreto.net/novini.php?n=351669

Полицаите задържаха 27-годишен мъж с наркотици. При извършване на проверка на автомобила му е открито наркотично вещество и електронна везна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Полицейските действия са извършени на 17 май около 15 часа във варненската местност "Кочмар".

Столичната община спря обществени поръчки за 42 млн. лв за ремонти в София

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/05/19/2974186_stolichnata_obshtina_spria_obshtestveni_poruchki_za_42/?ref=rss


Столичната община е спряла две обществени поръчки за ремонти в две зони в централната градска част на София. Причината е, че е необходимо да бъдат направени корекции в документацията. От пресцентъра на общината съобщиха, че няма да има сериозна промяна в конкурсите.

Мотивът за прекратяването и на двете процедури е необходима "съществена промяна на някои от техническите характеристики на основни материали". Според решението тази промяна може да доведе до...

Управляващата коалиция тръгна зле и няма да издържи дълго

http://www.cross.bg/zamestnik-ministur-partnyori-nyama-1543448.html

/КРОСС/ „Притеснява ме начинът по който ГЕРБ защитават своите партньори в разразилия се скандал със снимките - те неглижират тези постъпки, дори не толкова в конкретния случай, а въобще. Това пренебрежение към някои мрачни периоди в историята е много неправилно, защото България е била част от антихитлеристката коалиция, дала е много жертви, допринесла е за разгрома на хитлерофашизма. Трябва да ценим собствената си история". Това каза за предаването "Хоризонт за вас" политологът проф. Александър Маринови допълни: „В политиката има и по-важни неща, отколкото поддържането на неизменния състав на едно правителство. Утре може да се случи тези коалиционни партньори или други коалиционни партньори да свършат нещо лошо. Това какво означава? Че трябва да бъдат защитавани на всяка цена!? Единствената разумна позиция беше категорично да се осъдят такива прояви, най-вече по принцип, да се изрази нетърпимостта към всякакви прояви на неонацизъм или на толериране на нацизма. В това число, когато един политик е постъпил неправилно, той си отива. Каква е разликата между това дали той е директор на дирекция, заместник-министър или заместник-министър председател. Постъпката е една и съща. Българските политици въобще не си правят сметката, че те не са свободни да приказват и да правят каквото си поискат и след това да изтъкват констатирането на тези факти като някаква злонамерена атака

Драма със самолета на Шапекоензе, тимът го заряза и взе автобус

http://offnews.bg/news/n_1/n_656017.html

Футболистите на Шапекоензе изживяха нови кошмарни минути във въздуха след международен мач. Самолетът на клуба не успя да кацне обратно в града след гостуването на Ланус (1:2) за Копа Либертадорес. Неясен проблем попречи на машината да се приземи в Шапеко. Тя беше насочена към мегаполиса Порто Алегре. Отборът бил поканен да изчака нов самолет. Всички обаче били категорични - ще се пътува с автобус. Никой не се притеснил, че ще трябва да се клатушка над 11 часа по пътищата до дома. Нормално, в Шапе още преживяват кошмара от миналия ноември. Тогава самолетът с играчи, треньори и журналисти се разби близо до колумбийския град Меделин. Загинаха почти всички пасажери. Сред тях и бившият защитник на ЦСКА Фелипе Машадо. Шапе пътуваше към финала на Копа Судамерикана срещу Атлетико Национал. Мач не се състоя, а по молба на колумбийците бразилският отбор беше обявен за шампион на турнира за 2016 година.

Учени с пробив в борбата с Ебола

http://www.cross.bg/ebola-antitela-virysa-1543447.html

/КРОСС/ Учените са на път да направят пробив в борбата срещу Ебола. При анализ на кръвта на оцелял при последната епидемия човек е открито антитяло, което неутрализира и трите основни щама на вируса, съобщава сп. "Мениджър". То може да открие пътя към създаването на първата ваксина и на антивирусни препарати с по-висока ефективност срещу вирусния агент. Досега няма ваксина или масово лечение срещу инфекцията, при която смъртността е сред най-високите. Най-тежката епидемия засегна 4 страни в Западна Африка между 2013 и 2016 г. и отне живота на над 11 000 души от 29 000 заразени. Антителата, които неутрализират патогени и токсините досега се смятат за най-обещаващата крачка в борбата срещу вируса. Повечето от тези терапии обаче са ефикасни само срещу един щам на Ебола. Един от препаратите, коктейл от 3 антитела, действа при щама Заир например, но е напълно безполезен при щамовете Судан и Бундибужо. Тъй като не е възможно да се предскаже кой от щамовете ще предизвика следващата епидемия, учените търсят терапия, която може да лекува или да предотврати инфектирането с всички познати щамове на Ебола, поясняват имунолозите. При изследването на кръвта на оцелелия от Ебола са изолирани 349 антитела. 2 от тях са успели да блокират всички известни щамове на вируса в тъканни култури при лабораторни условия. Подействали и при опити с мишки и порове, заразени със смъртоносни дози от трите основни щама

Зам.-кметът на Велинград с тоалет като този на Мелания

https://vesti.bg/lyubopitno/zam.-kmetyt-na-velingrad-s-toalet-kato-tozi-na-melaniia-6069346

На церемонията по встъпването в длъжност на Доналд Тръмп първата дама се появи с нежна кашмирена рокля в синьо, с дължина до коляното

Съдът в Ген.Тошево осъди 14 миграни, опитали да преминат границата с Румъния

https://www.24chasa.bg/region/article/6231243

Съдът в Ген.Тошево осъди 14 миграни, опитали да преминат границата с РумънияРайонният съд в град Генерал Тошево призна за виновни и осъди 14 иракски граждани за това, че на 15 май в землището на село Вичево, в района на 87 и 88 гранични пирамиди са излезли през границата на страната без разрешение от надлежните органи на властта, и не през определените за това места. Всичките 14 обвиняеми са сключили споразумение с

Еликсирът хималайска сол

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6231250

Еликсирът хималайска солКазват, че твърде много сол не е полезно за здравето. Въпреки че организмът ни се нуждае от натрий, хранителен режим, в който се съдържа повече сол, може да навреди на сърцето, мозъка и костите. Ако все не може да се ограничите в употребата на тази подправка, то поне заложете на хималайската й разновидност. Хем полезно, хем вкусно.

Едно от ЕРП-тата у нас смени името си

https://www.actualno.com/business/edno-ot-erp-tata-u-nas-smeni-imeto-si-news_612270.html

Електроразпределителната компания в Югоизточна България „EVN България Електроразпределение“ вече се казва „Електроразпределение Юг“ (ЕР ЮГ). С промяната на името компанията става първото разпределително дружество в България, което изпълнява изискването на

Юнкер и Туск ще се срещнат с Ердоган и Тръмп

https://www.actualno.com/europe/unker-i-tusk-shte-se-sreshtnat-s-erdogan-i-trymp-news_612271.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще проведат отделни срещи с турския президент Реджеп Ердоган и с неговия американски колега Доналд Тръмп в Брюксел следващия четвъртък, съобщиха от европейската комиси

Илюзията за свят без Тръмп

http://offnews.bg/news/n_1/n_656018.html

Който все още вярва, че заради този или онзи скандал сега срещу Доналд Тръмп най-сетне ще бъде заведена процедура за импийчмънт, трябва да погледне истината в очите. А тя е следната: препятствията пред тази процедура са толкова високи, че изглеждат направо непреодолими. Неслучайно досега е имало само два такива опита за сваляне на президента от власт, като и двата пъти (Андрю Джонсън и Бил Клинтън) така и не се стигна до импийчмънт. "Затваряй очи и продължавай" Процедурата за импийчмънт може да стартира едва тогава, когато за нея гласува мнозинството в Конгреса. А мнозинство имат републиканците, които сега са много щастливи, че най-сетне държат кормилото и в Конгреса, и в Белия дом. Републиканците искат да управляват, искат да приемат закони, искат да поставят своя отпечатък върху Съединените американски щати. И със сигурност не желаят да заложат всичко това на карта. Така че, девизът им в момента гласи: Затваряй очи и продължавай напред! Да, през последните дни републиканците станаха по-тихи в подкрепата си за Тръмп. Но това не означава, че назрява някакъв фронт срещу него. И докато това не се промени, Тръмп ще може да я кара както досега - да сипе гневни тиради, да "блести" с невежеството си, да се забърква във все повече скандали. Още повече, че избирателите му продължават да го подкрепят. И изобщо не разбират защо е цялата тази възбуда, след като Тръмп просто прави това, което им беше обещал - от забраната за влизане на мюсюлмани в САЩ, та чак до стената на мексиканската граница. Една надежда Единствената надежда за критиците на Тръмп са изборите за Конгрес на 6 ноември догодина. Ако дотогава се натрупа достатъчно недоволство, републиканците може и да загубят мнозинството си. А това означава, че на Тръмп ще му стане много по-трудно да управлява, тъй като полето му за действие ще бъде силно ограничено. И чак тогава, и то при наличието на сериозна причина, може да възникне минимален шанс за импийчмънт. Така че, светът просто няма друг избор, освен да се настрои за четиригодишно управление на Тръмп, който, впрочем, вече е патентовал изборния си лозунг за 2020 година. А той гласи: "Да запазим величието на Америка!". Дойче веле 

Управляват ни всякакви - който се случи

http://clubz.bg/54123-upravlqvat_ni_vsqkakvi_kojto_se_sluchi

Не ме изненадва наличието на битов фашизъм в България. Именно битов - инстинктивен, неконцептуален, не-структуриран като идеология. Този фашизъм е агресивната мизантропия на средно-статистическата мутра, със или без причина озлобена до дъното на душата си, която проектира тази злоба в практическа омраза към околните. Когато няма представители на други раси, етноси, вероизповедания, политически пристрастия, този битов фашизъм се практикува върху всеки по-слаб, изпречил се на пътя на озлобения примат...

Не ме изненадва наличието на подобни индивиди в институциите на властта. При това те не са концентрирани изключително в една партия или коалиция - въпреки, че една от тях напоследък оправдано стана особено често споменавана в този контекст. Демокрацията е процес на представителство на значимите възгледи и интереси в обществото. След като нещо съществува в значими размери като обществено настроение и светоусещане - редно е да го има и в представителните институции - независимо дали за останалите това е допустимо или неприятно.

Впечатлява ме по-скоро нещо друго. За повече от четвърт век в България не бяха изградени критерии и изисквания за допуск до значими - високопоставени политически позиции. Един от тези задължителни критерии е отработването на връзката "глава - уста". Ако трябва да определим цивилизационния процес с една фраза, то това е - поставяне на бариери - цензори между мисълта и изговарянето ѝ, които се създават в процеса на възпитанието - на социализацията. Някой би възразил - хората са длъжни да мислят добре и възпитано, а не само да говорят така. Съгласен съм!

Но ако все пак между двете уши се е зародила злобна мисъл, некрасива оценка, пренебрежително високомерие или злобно осмиваща шега, възпитанието и цивилизоваността са тези, които упражняват необходима цензура за да не излита всичко това свободно през устата. Ако това е изискване към всеки що-годе възпитан човек, очаквано по-голямо е изискването към тези, които се занимават с политика. Политиката е занаят на публично посредничество с цел постигане на споразумение и съгласие.Тук възпитанието е само основа, която трябва да се надгради със специфични умения за подредено общуване.

В България са не един или два прецедентите, при които високи позиции в политиката се заемат от преки наследници на Алековия бай Ганьо. Подобно на своя прототип, тези хора са чували за това, че публично не се говори така, както в кръчмата, но са лишени от своите първи 7 - или повече години, в които разликата се възпитава и осмисля. Казано с две прости думи - България твърде често се управлява от простаци. Някои от тях относително бързо "включват" и след време само акцентът, интонациите и специфичното чувство за хумор издават истинското съдържание на черепната кутия. Други така и не вдяват... Причините са много. Една от тях е от ключово значение.

Българите не обичат обществената йерархия. Те не уважават по-можещите, по-знаещите и по-възпитаните, не им се доверяват да ги водят. В България елити съществуват доста условно и битието им е много нестабилно, а съдбата - променлива. Затова ни управляват всякакви - който се случи. Много често - без бариери по пътя "глава - уста". Без бариери по пътя "задник - уста"... Затова те често формират коалиции "задник - задник"... Единствената ни утеха може да бъде фактът, че в целия свят расте броят на властниците, събирани от кол и въже.

Коментарът е публикуван във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

 

 

В Иран се провеждат президентски избори

http://www.moreto.net/novini.php?n=351668

Иранците започнаха да гласуват на първите президентски избори, след сключването на ядрената сделка със световните сили. Двамата основни кандидати са настоящият президент Хасан Рохани, който е в основата на нормални връзки със Запада, и популисткият претендент Ебрахим Раиси.

В интернет вече има 1257 домейна "ею"

http://www.mediapool.bg/v-internet-veche-ima-1257-domeina-eyu-news264089.html

Генерална дирекция "Съобщителни мрежи, съдържание и технологии" на Европейската комисия публикува обществено допитване за европейския домейн от високо ниво .eu. До 4 август 2017 г. жителите на държавите от Европейския съюз могат да дадат оценка за ефективността на интернет кода .eu и евентуални промени, които да улеснят регистрацията на общоевропейски интернет имена. България, съвместно с интернет общността, предложи и успешно защити съчетанието ".ею" за домейн на кирилица. Регистрацията започна през юни 2016 г. и досега 53.5 % от всички регистрации на пан-европейски домейни на кирилица са направени от българи. Броят на домейните в интернет пространството ".ею" е 1257, съобщи Министерството на транспорта и информационните технологии.

Живко, потрошил жена на спирка в Бургас - психически здрав и готов за съд

//dariknews.bg/regioni/burgas/zhivko-potroshil-zhena-na-spirka-v-burgas-psihicheski-zdrav-i-gotov-za-syd-2024732

Младежът, който нападна пенсионерката се опита да се представи за невменяем, след като от Общината разпространиха кадри от агресивната проява

Оставят в ареста шуменец, хванат с канабис

//dariknews.bg/regioni/shumen/ostaviat-v-aresta-shumenec-hvanat-s-kanabis-2024731

Искането на Окръжната прокуратура в Шумен за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 21-годишния Стефан Хр. бе уважено днес от състав на Шуменския окръжен съд. Той е обвиняем по досъдебно производство за държане без надлежно разрешение на високорисково наркотично вещество канаби

Уикилийкс разкри нова програма на ЦРУ за кибершпионаж

//dariknews.bg/novini/sviat/uikilijks-razkri-nova-programa-na-cru-za-kibershpionazh-2024730

Организацията "Уикилийкс" заяви, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ разполага с технология, която позволява на специалните служби от разстояние да получават достъп до компютрите и съхраняващата с в тях информация, предаде ТАСС.

22-годишен хакер пробил системата на митниците

//dariknews.bg/novini/bylgariia/22-godishen-haker-probil-sistemata-na-mitnicite-2024726

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви на брифинг, че 22-годишен хакер създал вирус, с помощта на който се обслужва контрабандата не само в България, но и в други държави.

Специализирана

Тръгва проверка за двоен стандарт при внасяните храни у нас и в Европа

http://www.mediapool.bg/tragva-proverka-za-dvoen-standart-pri-vnasyanite-hrani-u-nas-i-v-evropa-news264088.html

Инспектори от агенцията по храните започват от понеделник да вземат проби от хранителни продукти, продавани от едни и същи фирми под една и съща марка в България и в западноевропейски държави, които са по-стари членки на Европейския съюз. Целта е да се направи анализ на съдържанието на храните, продавани на различните пазари в ЕС, и да се види дали са състоятелни съмненията, че в България и други източноевропейски държави предлаганите хранителни стоки от редица европейски брандове са по-некачествени от същите, продавани в държави като Германия, Италия, Франция, Испания и др. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в петък в отговор на парламентарно питане на депутатът от партия "Воля" Кръстина Таскова. Порожанов обяви в парламента, че вземането на пробите ще продължи до 30 юни. От агенцията по храните уточниха, че първо ще се съберат продукти от набелязаните марки в търговските мрежи в чужбина, след това – и от България. Съставен график за вземането на храни от пет различни групи - шоколадови изделия; безалкохолни напитки и плодови сокове; млечни продукти; месни продукти; детски храни. Те са произведени в Германия, Швейцария, Холандия, Дания, Франция, Италия и Австрия. Създадена още в началото на март работна група е определила и показателите, за които ще се следи дали са идентични за продаваните в различните държави храни от една и съща марка, каза земеделският министър. Критериите за сравнителен анализ и капацитетните възможности на лабораториите на територията на страната са обсъдени с външни експерти и представители на Националния център за обществено здравеопазване и анализи към Министерството на здравеопазването, каза още Порожанов. След изготвянето на сравнителния анализ ще стане ясно дали са основателни съмнения за прилагане на двоен стандарт от страна на производителите на различни марки продукти според това дали са предназначени за западноевропейския или източноевропейския пазар. Санкции за фирмите, които евентуално са си позволили разлики в съставките и качеството на храните, не може да има, тъй като в българското законодателство, а и в европейското, не са предвидени глоби за подобно нарушение. Данните ще бъдат представени на Европейската комисия, за да вземе отношение за решаване на проблема с двойния стандарт при производството на храни за различните пазари, обясниха от агенцията по храните. Порожанов също коментира в пленарна зала, че единственият начин да се разреши проблемът е да се създаде унифициран контрол в рамките на ЕС. Ден по-рано темата с двойния стандарт при храните бе обект на дискусия по време на заседание на Европейския парламент в Страсбург, на което се обсъждаха двойните стандарти при храните. Българският евродепутат от БСП Момчил Неков коментира, че единния европейски пазар, в който важат еднакви правила за производство и етикетиране, е скандално, че има продукти от една марка, но с различни качества и съставки в различни държави членки. "Необяснимо е как в страни като България и Словакия се използват по-евтина съставка, като фруктозо-глюкозен сироп при някои напитки, докато в същия едноименен продукт в Австрия, такава няма“, заяви още Неков, който е член на Комисията по земеделие към Европейския парламент. По повод оправданията на производители за различните съставки в продуктите с вкусовете на различните националности той каза: "Ако гражданите предпочитат храна с друг и местен вкус, скъпи производители, то произвеждайте такава под различна марка, със суровини в съответната държава и ангажирайте работна ръка там“. Неков каза, че "само за два дни аз успях да идентифицирам подобни разлики в няколко продукта". Сходни тези изказаха и евродепутати от Чехия, Словакия, Хърватия, Полша, Румъния, Словения и Ирландия, съобщиха от пресофиса на Неков.. Междувременно БСП внесе в парламента проект за промени в Закона за храните, предвиждащ търговските вериги да имат задължителни квоти за продажба на различни видове български продукти. Предложението е например за изискване минимум 70 процента от стокооборота на млякото и млечните произведения да е от българско производство, а на месото – 50 процента. При неизпълняване на задължението за осигуряване на български продукти е предвидена санкция в размер до десет на сто от годишния оборот от продуктите в съответната група. "Мотив за внасянето му е да има възможност българските производители да им се осигури достъп на пазара, защото опитът показва, че те трудно намират реализация поради факта, че европейските стоки са по-евтини, общо взето търговията е по-компактна и големите магазини с над 2 милиона оборот, съответно предпочитат договорни отношения с производители извън страната. Такава политика е възможна. Други страни в Европейския съюз я реализират и то в дълъг период от време", обясни депутатът Светла Бъчварова.

Бившата жена на Путин свързана с бизнес имот за милиони

http://econ.bg/Новини/Бившата-жена-на-Путин-свързана-с-бизнес-имот-за-милиони_l.a_i.742874_at.1.html

Бившата съпруга на руския държавен глава Владимир Путин е съдействала за създаването, а сега подпомага фондация, която притежава исторически имот в...

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск ще се срещнат с президента на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231219

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск ще се срещнат с президента на Турция

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, председател на Европейския съвет, ще проведат среща с държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предава AFP, цитирана от "Фокус". Срещата ще се състои в Брюксел следващия четвъртък, 25 май. „Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер,

Привържениците на Тръмп приемат хаоса в Белия дом просто като част от политиката

http://www.mediapool.bg/privarzhenitsite-na-tramp-priemat-haosa-v-beliya-dom-prosto-kato-chast-ot-politikata-news264087.html

Във Вашингтон Белият дом е погълнат от приказки за задълбочаваща се криза, подобна на тази при аферата "Уотъргейт" - и тези приказки се пренесоха в големите градове на САЩ и в поредица водещи заглавия на новините, които звучат сякаш вещаят почти сигурен крах на управляващото едва от съвсем скоро правителство на Доналд Тръмп. Но за pмнозина американци, включително за най-твърдите привърженици на президента, "кризата във Вашингтон" не се дължи на някакви възможни погрешни действия на Тръмп или до въпросите дали предизборният му екип тайно се е договарял с Русия. За тях това е поредният крещящ пример как традиционните медии проявяват тенденциозно отношение в работата си и как политическият елит във Вашингтон, водещ отчаяна борба да запази своя статут, отмъщава на нюйоркския бизнесмен и телевизионна знаменитост. При толкова поляризирана политическа обстановка подобно недоверие към традиционните медии прави доста по-малка вероятността привържениците на Тръмп - и зависещите от гласовете им републиканци на високи постове - да изоставят президента. "Колкото повече негативизъм се излива, толкова по-твърдо заставаме зад него. Това се обръща срещу тях", каза жителката на Аризона Надя Ларсън за съобщенията в медиите за тайно съглашателство с Русия и за разговорите на Тръмп с бившия директор на ФБР Джеймс Коми. Публикациите на "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс", че президентът е споделил поверителни разузнавателни сведения с руския министър на външните работи и е притискал Коми да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин се посрещат скептично от Ларсън и много други поддръжници на президента. По-достоверни, казват те, са новините на видни консервативни медии, вариращи от благосклонната към Тръмп телевизия "Фокс нюз" до новинарския портал "Брайтбарт". Тези информационни средства окачествяват споменатите твърдения като идеологическа атака на останки от правителството на Обама или като отмъщение на "дълбоката държава" - понятие, използвано от крайната десница, с което представителите й наричат дълбоко окопала се според тях бюрокрация, противопоставяща се на Тръмп. "Телевизионни новини гледам само по Фокс, но единствените новини, на които вярвам, са тези, които излизат от устата на президента и които той съобщава в Туитър", заяви Ларсън, родена в Израел имигрантка, която от 25 години живее в Тусон, Аризона. Привърженици на Тръмп окачествиха изнесените в медиите данни срещу него като безпочвени твърдения от анонимни източници и заявиха, че досега не са видели никакви конкретни доказателства в тяхна подкрепа. "Тъкмо това и очаквах", каза Джеф Клъсмайър, застрахователен агент от Луивил, Кентъки. "Очаквах медиите да нападнат Тръмп. Очаквах демократите да го нападнат и да призоват за импийчмънта му. И ето че нещата се развиват точно тази посока." Консервативните медии развиха свои теории за вълната от негативни за Тръмп водещи заглавия в медиите. В статия със заглавие "Коми отвръща на удара", публикувана от портала "Брайтбарт", чийто шеф преди бе главният стратег на Тръмп Стивън Банън, се посочва, че някои от отправените в последно време обвинения са инспирирани от приближени на Коми, който бе уволнен от президента миналата седмица. Сред водещите заглавия в "Дръдж рипорт", популярен консервативен новинарски сайт, бяха: "В медиите започна неконтролиран ядрен разпад" и "Саботаж в окръг Колумбия". "Анти-Тръмп медиите си мислят, че са надушили кръв", каза коментаторът от "Фокс нюз" Шон Ханити, твърд поддръжник на Тръмп. Той обвини традиционните медии, че така са се настървили, че "вече не могат да дишат". Ханити написа в Туитър в сряда, че има пет групировки, които се опитват да унищожат президента: медиите, Демократическата партия, дълбоката държава/хората от специалните служби, републиканците от върхушката и "невъртръмпърите" (на английски "Never Trumpers" или "никога Тръмп"). "Тези опити, целият този план, това желание да се хвърли в смут правителството Тръмп и да бъде възпряно, вероятно са били задействани още в нощта на изборите или ако не тогава, поне със сигурност най-късно 24 часа след нея. А сега виждаме тяхното проявление", каза радиоводещият на токшоу Ръш Лимбоу. В сряда министерството на правосъдието назначи бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор, който да разследва възможните връзки между предизборния щаб на Тръмп от 2016 г. и Русия. Тръмп подхрани теорията, че медиите искат главата му и заяви, че "няма друг политик в историята", който да е бил третиран така несправедливо. Вчера той написа в Туитър, че разследването за тайно споразумение с Русия е "най-големият лов на вещици" в американската история. "В огромното си мнозинство консерваторите и републиканците смятат, че каквото и да мислите за Доналд Тръмп, то несъмнено е инспирирано от многото медийни кръгове, които съвсем открито взеха страна в изборите и оттогава не са се променили изобщо", каза пред Ройтерс консултантът на Републиканската партия Кийт Апъл. Рейтингът на Тръмп е нисък за нов президент и се движи на устойчиви нива от 35-40 процента. Но според най-новото проучване на Ройтерс/Ипсос 77 процента от републиканците одобряват работата му, дял, който общо взето остава непроменен, откакто през януари встъпи в длъжност. Брад Бостик, жител на Ренълдсбърг, Охайо, основал след влизането в Белия дом на президента групата "Рокери за Тръмп", заяви, че не изпитва безпокойство от скандалите в последно време, защото той и повечето от съмишлениците му не вярват "на нищо, което чуят от традиционните медии". "Медиите си мислят, че тук става дума за Тръмп, само че не е така", каза Стив Дийс, работещ от Айова коментатор на медията "Кънсърватив ревю" и бивш радиоводещ с критично отношение към президента. "Тук не става дума за това дали може да се вярва на Тръмп, а за това дали може да се вярва на медиите." По БТА

Илияна Раева срещна млечния си син 33 години по-късно

http://offnews.bg/news/n_1/n_656015.html

Илияна Раева разказа за вълнуваща неочаквана среща с 33-годишния си млечен син, когото кърмила в далечната 1984 г. в "Шейново".  Раева го срещнала на световната купа по художествена гимнастика в София.  Ето какво разказа тя във фейбук профила си:  На 8 юни 1984 год. родих моята първа дъщеря Славея. В родилния дом, в Шейново, бях в една стая с още една родилка, която същия ден роди момченце. Имах много кърма и Славея се хранеше много бързо, и като всяко новородено заспиваше веднага. Малчуганът до нас пищеше сърцераздирателно и милата му майчица толкова много страдаше, че ми се късаше сърцето. Нямаше кърма. Тогава и предложих да ми го даде и да го нахраня с моята. Претеснена и истински страдаща от липсата на достатъчно кърма, жената ми благодари и ми го подаде. Синеочкото засмука жадно от гърдата ми и след минутки вече спеше заситен и доволен. Така, докато бяхме в болницата 10 дни (двете бяхме родили със секцио) кърмех първо Славея, след това него. Не запомних името на жената и на бебето и. Разделихме се на изписването и повече не я видях, както и малкия рус красавец. Минаха 33 години оттогава..." Среща с момчето, което наскоро минало под венчилото, й уредил дикторът на спортното събитие.  "Толкова приятна изненада! След толкова години! Понякога се сещах за него и се питах, какъв ли е станал и какъв ли е животът му. Прегърнах го и го целунах! Той се смееше и не скриваше радостта си от срещата ни. Аз също се зарадвах, да видя след толкова години малкия синеок бебешор порастнал прекрасен мъж!", споделя Илияна Раева.

ЕС приветства решението на партиите в Албания за участие в изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231232

ЕС приветства решението на партиите в Албания за участие в изборитеЕвропейският съюз приветства решението на всички политически партии в Албания да участват в предстоящите парламентарни избори в тази страна, съобщи Танюг. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини и комисарят за преговори за разширяване Йоханес Хан в обща декларация поздравиха всички политически

Николина Ангелкова: Ще работим за намаляването на неохраняемите плажове във Варна

http://www.barometar.net/88648/

Ще работим за намаляването на неохраняемите плажове във Варна. Съгласно заповедта на министъра на туризма от 31 март т.г. на територията на област Добрич има 17 неохраняеми морски плажа. Надявам се, че до края на месеца ще бъдат подписани договорите за отдаване под наем за 3 от тях.  Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова […]

Пощенско-филателно издание: "Съвместно издание България – Украйна. Черноморска фауна и флора“

http://www.cross.bg/izdanie-ykraiina-bulgariya-1543445.html

/КРОСС/ На 22.05.2017 г. от 10.30 ч., в Музея на съобщенията, гр. София, ул. „Гурко" № 6, главният изпълнителен директор на „Български пощи" ЕАД Деян Дънешки, ще пусне в употреба първото съвместно издание България - Украйна. Темата е свързана с опазването на уникалните обитатели на Черно море. Художник на българския проект е Капка Кънева. На официалната церемония ще присъства посланик Балтажи и представители на МВнР.  

Издирват момче и момиче от Плевен

https://www.actualno.com/crime/izdirvat-momche-i-momiche-ot-pleven-news_612267.html

Издирват се 14-годишния Иван–Александър Николаев Кръстев и 13-годишната Цветозара Руменова Найденова. Това съобщиха от ОДМВР - Плевен. Непълнолетните са ученици в плевенски училища. Те са в неизвестност от 18 май 2017 година от 12.00 часа. Издирват се по молба на родителите. Ива

Американски дипломати рецитират за 24 май

https://vesti.bg/bulgaria/amerikanski-diplomati-recitirat-za-24-maj-6069345

Американското посолство взе участие в създаването на този видеоклип, за да покажем своето уважение и признание пред българската история, пише във Фейсбук страницата на посолството

Полицията издирва две деца от Плевен, изчезнали вчера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231234

Полицията издирва две деца от Плевен, изчезнали вчераИздирват се 14-годишният Иван–Александър Николаев Кръстев и 13-годишната Цветозара Руменова Найденова. Това съобщиха от ОДМВР - Плевен. Непълнолетните са ученици в плевенски училища. Те са в неизвестност от 18 май 2017 година от 12.00 часа. Издирват се по молба на родителите. Иван Кръстев е висок 175 см, коса – тъмно кестенява, чуплива,

Това къдраво девойче Яна, което убеждава едни момчета да бъдат по-добри

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2017/05/19/2974007_tova_kudravo_devoiche_iana_koeto_ubejdava_edni/?ref=rss


"Нека аз да ви кажа, защото тя скромничи - това къдраво девойче тук роди прекрасни идеи и проведе ключови мотивационни събития, които поставиха началото на нашата кауза". Къдравото девойче е Яна Овчеларова, а в разговора се намесва Анелия Желева, координатор на проекта "Тип-топ" в сдружение "Ре-Акт".

Яна е един от доброволците на годината, наградени от TimeHeroes, но още докато получаваше наградата си, отказа да я вземе без Ани на сцената до...

БСП внесе проект за промени в Закона за храните в защита на родното производство

http://www.cross.bg/prodykti-stoki-buchvarova-1543443.html

/КРОСС/ БСП внесе в парламента проект за промени в Закона за храните. Той предвижда в търговските вериги да се продават определени количества произведени в България продукти. Така например минимум 70 процента от стокооборота на млякото и млечните произведения трябва да е от стоки родно производство, а на месото - 50 процента. При неизпълняване на задължението за осигуряване на български продукти е предвидена санкция в размер до десет на сто от годишния оборот от продуктите в съответната група. Предложението коментира депутатът от БСП Светла Бъчварова. „Мотив за внасянето му е да има възможност българските производители да им се осигури достъп на пазара, защото опитът показва, че те трудно намират реализация поради факта, че европейските стоки са по-евтини, общо взето, търговията е по-компактна и големите магазини с над 2 милиона оборот, съответно предпочитат договорни отношения с производители извън страната. Такава политика е възможна. Други страни в Европейския съюз я реализират и то в дълъг период от време", каза Бъчварова пред БНР.  

Меркел за цената на Брекзит

http://www.cross.bg/velikobritaniya-merkel-spravedlivo-1543444.html

/КРОСС/ Европейският съюз ще се отнася към Великобритания справедливо, след като напусне блока, предава Ройтерс, като цитира германския канцлер Ангела Меркел. Тя допълни, че въпреки това Брекзит ще има цена: "Разбира се, че ще отнасяме към Великобритания справедливо, с оглед на близките икономически връзки между нас, които искаме да поддържаме. Но разбира се, че напускането на ЕС ще има своята цена. Към момента изглежда, че Великобритания не може да приеме четирите основни свободи на вътрешния пазар - по-конкретно свободата за пътуване. Ще трябва да видим как ще балансираме това". Меркел неведнъж е твърдяла, че Великобритания трябва да очаква по-хладна връзка с Евросъюза, щом няма да е вече негов член.  

"Електроразпределение Юг" е новото име на "EVN - България Електроразпределение"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/19/2974313_elektrorazpredelenie_jug_e_novoto_ime_na_evn_-/?ref=rss


"EVN България електроразпределение", която захранва с ток 1.5 млн. абоната в Югоизточна България, се преименува на "Електроразпределение Юг".

Причина за промяната са законодателни изисквания, свързaни с либерализацията на пазара. Според тях операторът на електроразпределителната мрежа при използването на търговската си марка трябва да гарантира, че потребителите няма да се объркат, че е различен от дружеството, осигуряващо доставката.

Испанската трупа Рон Лалá гостува в България с представление по Сервантес

http://offnews.bg/news/n_1/n_656012.html

„Съжаляваме да ви информираме, че няма ваксина, която да ви накара да се чувствате удобно и готови за пътуването в света на Сервантес.“ Така започва описанието на спектакъла „Сервантина“ на известната испанска трупа Рон Лалá, която гостува в театър "Азарян" на 4 юни от 19:30 ч. Забележителното представление навлиза в творчеството на най-великия испански писател – Мигел де Сервантес, сглобявайки различни текстове на безспорния гений на световната литература. След огромния международен успех на Somewhere in Quixote, Рон Лалá продължава своето чувствително изследване на Сервантесовия литературен свят, използвайки хумора, поезията, ритъма и музиката на живо. „Сервантина“ е фиеста от кратки откъси и адаптации на някои от най-известните негови произведения, заедно с фрагменти от по-малко познати творби. „Сервантина“ е трибют към сблъсъка с блестящото, игриво, ужасно смешно и дълбоко човешко изкуство на автора на „Дон Кихот де ла Манча“. Гостуването на спектакъла е част от намерението на Театър Азарян да представя разнообразни, интересни, актуални и знакови произведения, трупи и теми от международната сцена. Ценностният хоризонт на театъра е както да създава собствен авторски репертоар, така и да се приобщи и да бъде разпознаваем не само в национален, но и в европейски контекст. Трупата Рон Лалá е основана в Мадрид през 1996 г. Първоначално представя музикални театрални творби във формата на кафе-театъра. Когато се появяват спектаклите на Рон Лалá, публиката и критиката я определят като една от най-въздействащите и успешни испански театрални формации. Екипът от актьори, музиканти, композитори и писатели създава характерния почерк на трупата, който се основава на няколко ключови елемента: впечатляваща музикална и светлинна среда, собствена драматургия, критичен и аналитичен театрален подход и устойчива връзка с класическия театър. Националната трупа за класически театър е основана през 1986 г. от режисьора и актьор Адолфо Марсияч. Основната й цел е насочена към възстановяването, запазването, преразглеждането и популяризирането на театралното наследство, създадено преди ХХ век, като специално внимание се отделя на Златния век на испанската литература. През своята тридесетгодишна история трупата е осъществила над сто представления и драматизации, представяйки най-добрите автори на Барока.  режисьор: Яйо Касерес участват: Иниго Ечевария, Даниел Ровалер, Мигел Магдалена, Хуан Каняс, Áлваро Тато Копродукция на Националната трупа за класически театър (Испания) и Рон Лалá Билети: 15 | 12 лв. Билетен център, НДК и ticketportal.bg

Променят разписанието на някои автобуси във Варна заради „Рали България 2017“

http://www.moreto.net/novini.php?n=351667

Днес от 15:00 до 18:00 часа, заради затваряне за движение на участъка от Т - образното кръстовище на Златни пясъци до т.нар. гумен завой, няма да бъдат обслужени курсове до и от Аладжа манастир на линия 29 за 17:40 и 18:35. Курсовете ще се изпълнят до и от сп.

Жалби пак спират поръчката за тол системата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/jalbi-pak-spirat-porychkata-za-tol-sistemata-239701/

Абсурдно краткият допълнителен срок за подаване на документи не спаси процедурата от нова атака пред КЗК

23 500 случая на холера и 242 починали само за 3 седмици в Йемен

http://www.cross.bg/sedmitzi-iiemen-holera-1543442.html

/КРОСС/ Близо 23 500 случая на холера са били регистрирани за последните три седмици в разкъсваната от война Йемен, предаде Франс прес. Починали са 242 души, съобщава Световната здравна организация, от която окачествиха като "безпрецедентна" скоростта на разпространение на епидемията. От СЗО предупредиха, че през следващите шест месеца броят на болните може да нарасне до 250 000, предава БНР.  

Децата превземат Добрич в над 40 ателиета

https://www.24chasa.bg/region/article/6231218

Децата превземат Добрич в над 40 ателиета
Над 40 културно-образователни инициативи за деца включва първото издание на Детски панаир в Добрич на 20 и 21 май. Програмата е подготвена от фондация „Изиарт”, а събитието е с вход свободен, благодарение на подкрепата на общината. Работилниците в Добрич ще се провеждат в двата дни от уикенда между 10 ч. и 18 ч..

Цветанов: БСП създадоха организация за тролове и фалшиви новини, от която все още се възползват

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/05/19/2974136_cvetanov_bsp_suzdadoha_organizaciia_za_trolove_i/?ref=rss


Цветан Цветанов е заместник-председател на ГЕРБ и председател на парламентарната група във втори пореден парламент. Министър на вътрешните работи в първият кабинет на Бойко Борисов.

Господин Цветанов, ГЕРБ вече внесе проект за въвеждане на мажоритарна изборна система. Ще съберете ли необходимите гласове? От ДПС дават сигнали, че биха ви подкрепили, ще приемете ли тяхната подкрепа?

- Доколкото знам, първи изразиха желание да ни подкрепят...

Прокуратурата ще провери съмнителна поръчка на Агенцията за малки предприятия

http://econ.bg/Новини/Прокуратурата-ще-провери-съмнителна-поръчка-на-Агенцията-за-малки-предприятия_l.a_i.742873_at.1.html

Софийската градска прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция са сезирани за обществена поръчка на Агенцията за малки и средни...

Британските консерватори планират правителството да контролира интернет

http://clubz.bg/54122-britanskite_konservatori_planirat_pravitelstvoto_da_kontrolira_internet

Тереза Мей. Снимка ЕПА/БГНЕС

Премиерката на Великобритания Тереза Мей планира да въведе сериозни регулации в интернета на Острова, които ще позволят на правителството да определя какво може или не може да бъде публикувано онлайн, съобщи в. "Индипендънт".

Идеята е описана в манифест на Консервативната партия. Сред най-показателните фрази е следната:

"Някои хора казват, че не е работа на правителството да регулира, когато става въпрос за технологиите и интернет. Ние не сме съгласни."

Висши партийни функционери са потвърдили пред BuzzFeed News, че това означава сериозни рестрикции върху това, което хората публикуват и споделят онлайн.

Според манифеста новият план ще позволи Великобритания да стане "глобален лидер в регулацията на употребата на персонални данни в интернет". Това изявление звучи особено абсурдно, след като преди дни в страната влезе в сила закон, който принуждава интернет компаниите да пазят данни за историята на своите потребители, като дава и на министри властта да получават достъп до архивите на чат програми като WhatsApp.

Едно от извиненията за рестрикциите е, че те ще позволят да се ограничи използването на интернет като "безопасна зона, в която терористите могат да общуват свободно". 

В добавка новият план ще дава власт на правителството да решава какво може и не може да бъде публикувано онлайн. Новите правила например ще направят достъпа до порнографски и други сайтове много по-труден. Манифестът предлага властите да могат да нареждат на търсачки като Google да премахват такива сайтове от индексацията си.

"Ще възложим на индустрията отговорността да не насочват потребителите - дори неволно - към реч на омразата, порнография, или друг източник на вреда", пишат консерваторите.

Едно от основните притеснения обаче ще е, че това дава власт на правителството да цензурира и наистина свободното интернет пространство.

Агроминистърът избра за заместници две свои доскорошни подчинени във фонд "Земеделие"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/19/2974289_agroministurut_izbra_za_zamestnici_dve_svoi/?ref=rss


Две служителки на Държавния фонд "Земеделие" влизат в екипа на уволнения при служебното правителство негов шеф, сега министър на земеделието и храните Румен Порожанов. Премиерът Бойко Борисов подписа заповеди за назначаването на Лозана Василева и Вергиния Кръстева за заместник-министри на земеделието, храните и горите, съобщи правителствената информационна служба.

От 2014 г. насам Лозана Василева е заместник-изпълнителен директор на Държавния фонд...

Полша: Европа на две скорости ще завърши с катастрофа

http://www.moreto.net/novini.php?n=351659

Европа на две скорости ще приключи с катастрофа. Това предупреди полският външен министър Витолд Вашчиковски, цитиран от "Политико". Според него френско-германският призив за реформиране на еврозоната ще има поразяващ ефект върху нечленките на валутния съюз и ще "приключи с катастрофа".

Зрелостниците на матурата писаха върху разказа "Албена" на Йовков

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/19/2974284_zrelostnicite_na_maturata_pisaha_vurhu_razkaza_albena/?ref=rss


Есе или интерпретативно съчинение върху разказа "Албена" от Йордан Йовков писаха зрелостниците на задължителната матура по български език и литература днес, съобщиха от просветното ведомство.

Максималният брой точки на този модул е 30. За първи път темата не бе обявена по БНР в началото на изпита.

Тази година матурата бе разделена на три модула. Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, а вторият е с 10...

Тръмп стартира първото си задгранично пътуване като президент на САЩ

http://www.cross.bg/trump-prezident-komentira-1543441.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп започна първото си задгранично пътуване като президент на Съединените американски щати, напускайки Белия дом в момент, в който Вашингтон е затънал в купчина от спорове, които някои политици сравняват по мащаб с аферата "Уотъргейт", довела до оставката на Ричард Никсън, коментира радио Voice of America. „Гледаме напред, оставяйки цялата тази ситуация зад нас", коментира пред журналисти Тръмп в навечерието на отпътуването си. И така, ето ги първите задгранични спирки на 45-тия президент на САЩ - Саудитска Арабия, Израел и Ватикан, три държави, сакрални за три от най-значимите религии.В Саудитска Арабия Тръмп ще изнесе реч за исляма пред мюсюлмански лидери. След това президентът на САЩ ще се спре в Израел - при това на фона на твърденията, че Тръмп е разкрил израелска разузнавателна информация на официални лица от Русия. Американският държавен глава ще се срещне също и с папа Франциск във Ватикана. Предстоятелят на Католическата църква увери, че няма да съди Тръмп, преди да се види с него. Следваща спирка на Тръмп след Италия ще бъде Белгия, където ще се проведе среща на върха на лидерите на държавите от НАТО. И накрая републиканецът ще се отправи към Таормина, остров Сицилия, за да участва във форума на Г-7.  

Как американски дипломати ни поздравиха за 24 май

https://vesti.bg/bulgaria/kak-amerikanski-diplomati-ni-pozdraviha-za-24-maj-6069345

Американското посолство взе участие в създаването на този видеоклип, за да покажем своето уважение и признание пред българската история, пише във Фейсбук страницата на посолството

Гран При „Сарандев” отиде в Казахстан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231214

Гран При „Сарандев” отиде в КазахстанНяма две мнения по въпроса, че тя наистина е най-достойната за отличието - това заяви председателят на журито на младежкия поп-рок конкурс „Сарандев” Хайгашот Агасян по повод избора им за Гран При – Гулнара Кошенова. „Само с един поглед ние знаехме кой е най-достойният от всички. Това е едно много талантливо момиче.

Тръмп се отправи на първо задгранично пътуване като президент на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6231211

Тръмп се отправи на първо задгранично пътуване като президент на САЩДенят настъпи. Доналд Тръмп започна първото си задгранично пътуване като президент на Съединените американски щати, напускайки Белия дом в момент, в който Вашингтон е затънал в купчина от спорове, които някои политици сравняват по мащаб с аферата "Уотъргейт", довела до оставката на Ричард Никсън, коментира радио Voice of America, цитира "Фокус".

Започва третото издание на Националната стажантска инициатива „Оставаме в България”

https://www.actualno.com/education/zapochva-tretoto-izdanie-na-nacionalnata-stajantska-iniciativa-ostavame-v-bylgarija-news_612262.html

  За трета поредна година Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) даде началото на Националната стажантска инициатива „Оставаме в България”. Тя е насочена към най-младите бъдещи професионалисти и отново ще им даде шанс да докажат своите качества и умения, да н

Мария Габриел не е декларирала преференциален наем от Софийска община

https://bivol.bg/gabriel-zavodproekt-1.html

Бъдещият еврокомисар и два мандата евродепутат Мария Габриел се е уредила с наем на луксозно общинско жилище на четири пъти по-ниска цена от пазарната. Договорът за апартамент на ул. Никола Вапцаров 25 в Лозенец е сключен през октомви 2010, когато Мария Неделчева вече е евродепутат с 30 000 лв. месечен доход. През май 2013 г. тя […]

"Черешката на тортата" се завръща с нов сезон

https://vesti.bg/bulgaria/medii/chereshkata-na-tortata-se-zavryshta-s-nov-sezon-6069344

Седем тематични седмици и нови кулинарни изкушения ще предложи "Черешката на тортата" от 30 май – всяка делнична вечер от 20.00 ч. по NOVA

Николай Нанков: Тол-системата ще спре войната на пътя

http://www.cross.bg/nankov-oferti-ministur-1543440.html

/КРОСС/ Войната по пътищата е сериозен проблем, но първо трябва да спечелим войната за тол-системата, за да спрем и войната по пътищата. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той подчерта, че от липсата на системата обществото губи годишно над 500 млн. лв., които могат да се вложат в изграждането на модерна и безопасна пътна инфраструктура. „Сега губи не министерството и държавата, а обществото, тъй като това са средства за изграждане на инфраструктура и рехабилитация, за пътна безопасност", подчерта министър Нанков. Той отчете, че за 2016 г. приходите от продажбата на винетки са около 300 млн. лв. „Прогнозите са, че от тол-таксите още първата година те ще нараснат минимум с 500 млн. лева. Това ще позволи пътният сектор да се самофинансира и да разчита по-малко на държавния бюджет, на заемни инструменти, дори след време и на европейските фондове", категоричен бе Нанков. Относно обществената поръчка за тол-системата министърът на регионалното развитие и благоустройството уточни, че в понеделник, ако има подадени оферти, ще бъде назначена комисия за оценка. Нашата основна цел е максимално бързото разглеждане на офертите и класиране. Нека да не изпадаме в хипотези. Ако срокът е кратък и няма подадени оферти днес, до 17.00 часа, както е обявена процедурата, отново ще удължим срока. Той беше удължен с 1 ден, защото трябва да се подадат оферти и всеки ден е ценен", обясни той

Препоръчваме ви: Есенните Родопи в изложбата "От другата страна" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_656011.html

Четирима фотографи, обиколили есенните Родопи по най-безлюдните била, поляни и хълмове на красивата планина, ще открият изложбата "От другата страна" на 20 май. Събитието ще се проведе в "Къщата на гражданските организации" в София и ще стартира в 18 часа. Фотографите, запечатали красотата на Родопите, са Тихомира Методиева, Сергей Антонов, Стефан Димиев и Тихомир Начев. Те са прекарали няколко дни в планината, в 4 от тях не са срещнали жив човек, разказа ни Тихомира Методиева. Тя ни разказа още как четиримата фотографи, противно дори на техните очаквания, не са си влезнали в кадър нито един път. "Абсолютно безмълвно се разбирахме перфектно през цялото време и наистина нито един път не си попречихме, а знаехме кой какво ще направи и снима", разказва Методиева.

Индексите на БФБ-София се движат разнопосочно на фона на вял оборот

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-се-движат-разнопосочно-на-фона-на-вял-оборот_l.a_i.742872_at.1.html

Борсовите измерители на родния каиталов пазар се движат разнопосочно на фона на вял оборот. Индексът на "сините чипове" на БФБ-София SOFIX се...

Маломерни, маломерни... колко да са маломерни?

http://clubz.bg/54121-malomerni_malomerni_kolko_da_sa_malomerni

"Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието преди години и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система"

"По всички теми на съдебната система може да се разчита на мен, но по никакъв начин да не се обслужват политически партии. Които, повтарям, със своята маломерност, с това, че не успяха да влязат в парламента, просто пречат на съдиите"

Това бе последният коментар на премиера Бойко Борисов по повод съдебната реформа. Той не уточни кои точно партии има предвид, но едва ли някой се съмнява, че става дума за т.нар. автентична десница или демократично пространство - въпрос на гледна точка.

Колко точно са маломерни тези партии? На последните парламентарни избори "Нова република", " Да, България" и Реформаторският блок общо спечелиха 295 568 гласа. А "Обединените патриоти", коалиционните партньори на Борисов взеха 318 513 гласа. (Незнайно защо от ГЕРБ непрекъснато твърдят, че гласовете им са 350 хил.)

Разликата между гласовете на патриотите и общия резултат на "маломерните" според Борисов партии е точно 22 945 гласа. С други думи пренебрежимо малка. Премиерът би трябвало да внимава, защото следващия път коалиционните му партньори биха могли да се обидят.

По-същественият въпрос обаче е друг. Невлизането на десницата или демократичното пространство в парламента е вътрешен проблем на тази общност. Ако бяха намерили начин да се обединят вероятно щяха да имат много повече от тези 295 568 гласа. Защото идеите на тези партии - за истинска съдебна реформа, за радикално антикорупционно законодателство и т.н. имат сериозна обществена подкрепа. Включително и от хора, които на последните избори гласуваха за ГЕРБ.

Така че Борисов не би трябвало да се отнася с пренебрежение към тези партии. И особено към съдебната реформа. Ако иска да изкара пълен мандат, разбира се.

100 френски полицаи и магистрати пристигнаха в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6231157

100 френски полицаи и магистрати пристигнаха в ПловдивФренска делегация от над 100 души посети Пловдив и се срещна с кмета инж. Иван Тотев и заместниците му Стефан Стоянов и Георги Маринов. Специалисти по сигурност, магистрати, юристи, адвокати, полицаи са на посещение в България, част от програмата им по едногодишен курс на обучение "Сигурност и правосъдие".

Шведската прокуратура може да възобнови разследването си срещу Асанж, ако той се върне в страната

https://www.actualno.com/europe/shvedskata-prokuratura-moje-da-vyzobnovi-razsledvaneto-si-sreshtu-asanj-ako-toj-se-vyrne-v-stranata-news_612264.html

Шведската прокуратура може да възобнови разследването си срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, ако той се върне в страната, преди да изтече давността на обвиненията в изнасилване срещу него. Това заяви по време на пресконференция ръководителят на прокурату

Отсичането на огромно дърво в центъра разгневи варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=351664

Отсичането на огромно раззеленено дърво на ул. „Ген. Гурко“ над Медицинския университет предизвика силно недоволство у живущите в района. Според тях премахването му е напълно неоснователно, защото растението изглежда напълно здраво, предаде репортер на Moreto.

Вдигналият ръка за нацистки поздрав Иво Антонов още не е уволнен, ситуацията била сложна

http://www.cross.bg/antonov-karakachanov-borisov-1543439.html

/КРОСС/ Иво Антонов още не уволнен. Ръководителят на дирекцията „Социална политика" беше вторият от квотата на Патриотите, който беше намесен в скандала със снимките с нацистките поздрави. В четвъртък лично премиерът Бойко Борисов настоя Антонов да бъде освободен от поста си, но това още не е факт. За него се застъпи военният министър Красимир Каракачанов, според когото решението за уволнението може би още не е окончателно. „Говорих с премиера Борисов и му обясних, че ситуацията е сложна от гледна точка на здравословното състояние на този човек и то предизвикано точно от създаването на подобна интрига. Разбрал съм се с премиера, че след като проведа разговор, ще докладвам лично на него и тогава ще решаваме въпроса", обяви Каракачанов. Както е известно след разразилия се скандал около името на Антонов той влезе в болница със сърдечни проблеми и прекара нощта в кардиологичното отделение на ВМА.  

Борисов: Валери Симеонов има по-рязък изказ, но пък е точен

//dariknews.bg/regioni/shumen/borisov-valeri-simeonov-ima-po-riazyk-izkaz-no-pyk-e-tochen-2024722

Има по-рязък изказ, но пък за сметка на това е точен – така Бойко Борисов определи Валери Симеонов. Той бе попитан от журналисти за по-острите изказвания на съпредседателя на Обединени патриоти.

Филм за „Лъвско сърце“ в Приморско

//dariknews.bg/regioni/burgas/film-za-lyvsko-syrce-v-primorsko-2024724

Всички, които се интересуват от спортове на открито, от природното и културно наследство на Бургас и региона, са добре дошли на 21 май /неделя/, от 18.00 часа на безплатната прожекция на късометражния филм „Цената на мечтата“ в читалището на Приморско. Лентата е за ултра крос триатлона „Лъвско сърц

Музеят в Свиленград чества 10-годишнина

//dariknews.bg/regioni/haskovo/muzeiat-v-svilengrad-chestva-10-godishnina-2024725

10 години от създаването си отбеляза Историческият музей в Свиленград. По случай юбилея  бе открита обновената експозиция  "В копринения град", посветена на копринарството в района, а с празничен концерт бяха поздравени създателите, многобройните дарители и приятели на музея.
Исторически муз

Лекоатлетическа щафета за ученици се проведе във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/lekoatleticheska-shtafeta-za-uchenici-se-provede-vyv-vraca-2024715

19 отбора от 14 общински училища участваха в лекоатлетическата щафета, която организира Община Враца по повод Деня на българския спорт. Партньори на събитието бяха Спортно училище „Св. Климент Охридски”, Регионален инспекторат по образованието и Българска асоциация „Спорт за всички“. Инициативата с

22-годишен хакер създал вирус, с който се обслужва контрабанда в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/22-godishen-haker-syzdal-virus-s-kojto-se-obsluzhva-kontrabanda-v-bylgariia-2024726

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви на брифинг, 22-годишен хакер създал вирус, с помощта на който се обслужва контрабандата не само в България, но и в други държави.

Специализирана про

Над 150 човека посетиха Дните на отворените врати на ОИЦ

//dariknews.bg/regioni/razgrad/nad-150-choveka-posetiha-dnite-na-otvorenite-vrati-na-oic-2024727

Над 150 човека посетиха една от успешните Иниицативи на Областния информационен център-Разград Дни на отворените врати при получатели на средства по проекти с европейско финансиране.
Тя се проведе между 19 април и 15 май, като събитията се  случиха във всички общински центрове на Разградска

Имате ли тази необикновени способности? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/imate-li-tazi-neobiknoveni-sposobnosti-video-2024702

Човешкото тяло е сред най-интересните творения на природата. Науката потвърждава, че всеки от нас е уникален и неповторим.

Вижте 5 неща, които повечето хора не могат да правят:

Мърдане на ушите

Това е едно безполезно уме

Васил Божков е новият собственик на Телефонната палата, превръща я в музей

https://www.actualno.com/business/vasil-bojkov-e-novijat-sobstvenik-na-telefonnata-palata-prevryshta-ja-v-muzej-news_612254.html

Хазартният бос Васил Божков, който е един от най-богатите българи, вече притежава емблематичната сграда на Телефонната палата в София. Компанията на Божков "НГ Проперти" е купила сградата, съобщиха от НОВЕ АД Холдинг. „Придобиването на сградата, която е неделима част

Швеция прекрати разследването срещу Джулиан Асанж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/19/2974281_shveciia_prekrati_razsledvaneto_sreshtu_djulian_asanj/?ref=rss


Шведската прокуратура обяви, че прекратява разследването на обвиненията за изнасилване срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, предаде "Ройтерс". С действията си прокуратурата сложи край на седемгодишна юридическа сага, но въпреки това британската полиция настоява, че той ще бъде арестуван, отбелязва агенцията.

Асанж живее в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г. Той намери убежище там, за да избегне екстрадицията си в Швеция. Основателят на...

Исинбаева ще бъде отстранена като шеф на руската антидопингова агенция по заръка на WADA

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/19/2974208_isinbaeva_shte_bude_otstranena_kato_shef_na_ruskata/?ref=rss


Световната рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева ще бъде отстранена от поста президент на надзорния съвет на руската антидопингова агенция (РУСАДА).

Това е едно от четирите изисквания, които световната антидопингова агенция (WADA) е поставила, за да бъдат възстановени правата на РУСАДА. Исинбаева трябва да напусне поста до 31 май.

Двукратната олимпийска шампионка оглави повторно руската антидопингова агенция през март въпреки острото...

Рицарят в доспехи – артишокът

http://offnews.bg/news/n_1/n_656013.html

Автор: Тамара Чакърова Виолетов, зелен или виолетово-зелен, с бодли или без, пролетен или зимен, сицилиански, тоскански, сардски, испански или калифорнийски - артишокът е винаги достойно въоръжен. На пръв поглед изглеждащ като едър бодил, гордо изпъчен като снажен войн, той често е описван като рицар в доспехи с нежно сърце - специалитет достоен дори и за царска трапеза. Зеленчук, внасящ неоспорима класа в средиземноморската кухня, но и несравним с лечебните си свойства, станал лекарствено растение номер едно за 2003 година. Наблюдавах как сръчните ръце на готвача обръщат зелено-виолетовите цветя на артишока на скарата. Цветът му ставаше все по-тъмен, а димът от…

Зрелостник с газов пистолет на матура

http://www.cross.bg/matyra-durzhavniya-zrelostnik-1543438.html

/КРОСС/ Зрелостник отишъл на днешната матура с газов пистолет. За инцидента, станал в сградата на Езиковата гимназия в Добрич в началото на държавния изпит по български език и литература, предава Дарик. Оръжието било открито у младежа на входа на учебното заведение от охраната. Бодигардовете взели пистолета, напрежение не е имало, а зрелостникът бил допуснат до изпита. След края му бил прибран в полицията. Задържаният е набор 1995 година и това не е първото му явяване на матура. Никакви други инциденти не са регистрирани по време на държавния зрелостен изпит и външното оценяване за седмокласниците. Анулирани писмени работи няма, не са заловени и преписвачи. На днешната матура по БЕЛ се явиха 1002 абитуриенти. Седмокласниците бяха 1221, от които за втория модул, който не е задължителен, са останали 792 деца.  

24 часа били съвсем нормален срок за подаване на оферти за тол системата

http://offnews.bg/news/n_1/n_656008.html

Ако до 17 ч. днес няма подадени оферти, другата седмица отново ще удължим срока. Този път може и със седем дни. Това заяви в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Новият строителен министър бе помолен да коментира рекодно краткия срок за подаването на предложенията на участниците в обществената поръчка за 200 милиона лева. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в четвъртък поднови търга, а срокът за оферти изтича днес. Според Нанков 24-часовият срок е напълно законосъобразно. Той се позова на решението на ВАС, според което възложителят, респективно АПИ, може да удължи срока за подаване на оферти, а никъде в закона не е разписано точно с колко дни. Нанков каза и че 24 часа са напълно достатъчни, защото повечето предложения са готови и са подавани преди неколкократните обжалвания на процедурата, която бе стартирана преди повече от година. "Тол системата ще подобри борбата с контрабандата, тя ще е свързана със системите на НАП и на МВР", каза министърът. Според него заради забавянето на процедурата сме загубили над 600 млн. лв. "Това са средства за изграждане на пътища, нов участък от магистрала, за рехабилитация на над 2000 км пътни отсечки, за пътна безопасност", добави той. Според министъра моделът на тол таксите е справедливата формула за поддържане на пътищата в страната, тъй като през България минават пет от 10-те паневропейски коридора и трябва по адекватен начин да бъде таксуван транзитният товарен трафик.

Строят нова детска площадка в пловдивския район "Южен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6231189

Строят нова детска площадка в пловдивския район "Южен"Строеж на нова детска площадка започна в кв. Южен до блок 1122. Районният кмет Борислав Инчев направи символична първа копка и с това даде начало на дейностите по изграждането й, които ще приключат до края на юни. На мястото на сега съществуващите съоръжения за игра ще бъдат поставени 4 нови детски атракциони,

Хакери пробили системата на митниците, 23-ма са арестувани

http://www.cross.bg/stoki-sistemi-mitnicheski-1543437.html

/КРОСС/ Хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция „Митници" осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи, съобщава „Нова телевизия" По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да е осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол, съобщиха от държавното обвинение. В петък специализирана прокуратура и ГДБОП провеждат мащабна операция в 5 града в страната - София, Добрич, Варна, Драгоман, Калотина. Задържани са 23 души, извършват се претърсвания и изземвания в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция „Митници" в столицата. Сред задържаните лица са хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори. Предмет на разследването са действия на международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и ползването на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми.  

България 58-ма в света по здравеопазване сред 195 държави

http://clubz.bg/54120-bylgariq_58_ma_v_sveta_po_zdraveopazvane_sred_195_dyrjavi

България е 58-ма в света по качеството и достъпността на здравеопазването, сочи масивно изследване на 195 държави в света, обхващащо периода 1995-2015 г.

Става дума за нов анализ на проучването Global Burden of Disease Study 2015 (Изследване върху глобалната тежест на болестите), публикуван на 18 май в Lancet, едно от най-известните медицински списания в света. Освен че разглежда степента, в която всяка държава в света се е справила с някои от най-опасните болести, засягащи човечеството, изследването има и специален индекс, който измерва качеството и достъпността до лекарска помощ.

В основата си то разчита на една ключова статистика - колко хора са починали от болести, които не би трябвало да бъдат фатални при ефективна медицинска помощ.

Позицията на България изглежда ниска и пред нас са много други държави, сред които съседки като Румъния (51-во място) и Македония (48-мо място), Гърция, Сърбия и Турция. На практика почти цяла Европа е пред нас - не само държавите от ЕС, а и Русия, Беларус, Украйна и други. Но има и добра новина - страната ни е в първата група държави, които все пак поддържат добро ниво на контрол на най-опасните болести, сред които едра шарка, коклюш, тетанус, дифтерия и др.

В топ 10 също има изненади - първа е Андора, която все пак има предимството да осигурява здравеопазване за около 72 000 души. След нея е Исландия, също държава с немногобройно население. Трета е Швейцария, след това са Швеция, Норвегия, Австралия, Финландия, Испания, Холандия, Люксембург. 

Веднага след първите 10 е Япония, а доста по-назад - Великобритания (30-а) и САЩ (35-и).

Добрата новина за света като цяло е, че на практика във всички 195 държави между 1995 и 2015 г. има подобрение на здравеопазването. Лошата е, че разликата между първите и последните е все по-сериозна.

Отхвърли ли Тереза Мей тачъризма, се питат британските вестници

http://www.mediapool.bg/othvarli-li-tereza-mei-tacharizma-se-pitat-britanskite-vestnitsi-news264086.html

Тереза Мей не остави вчера и капка съмнение у избирателите за това каква Великобритания иска да изгради, ако си осигури силен мандат на общите избори през юни. В своя манифест тя отхвърли тачъристкия индивидуализъм и като че ли в думите й пролича желание за по-интервенционистки подход в икономиката и социалната сфера, отколкото предишни консервативни правителства биха подкрепили, пише в редакционна статия бизнес ежедневникът "Файненшъл таймс". Програмата на Мей вероятно изглежда като еретичен документ в очите на много нейни съпартийци, закърмени с идеята за "все по-малко държава" и тачъризъм от типа "аз преди всички останали", пише в. "Гардиън". Вместо това Мей говори за отхвърляне на "култа към егоистичния индивидуализъм" и каза, че партията й не вярва в "неограничено свободните пазари". Министър-председателката съзнателно отхвърля индивидуалисткото наследство, защото знае, че обществото свързва тачъризма не толкова с освобождаване на икономическата сила, колкото с освобождаване на социални пороци като егоизъм и алчност, допълва лявоцентристкият британски вестник. Ключовата дума в лозунга на манифеста на торите - "Заедно напред" - е "напред". Целта е да се обедини една разделена страна, като бъдат привлечени на страната на Консервативната партия бивши избиратели на ЮКИП и лейбъристите, пише в. "Дейли телеграф". Затова според Мей е нужно да се наблегне на прагматизма, а не на идеологията. Това не означава, че е мотивирана от политически сметки. Тя иска политика, която отговаря на истинските нужди на хората за чието моделиране се изхожда от моралното начало. Иска да създаде нов вид консерватизъм, който да остане във времето. Някои може да възприемат думите й за "отхвърляне на култа към егоистичния индивидуализъм" като скъсване с тачъризма. Но манифестът подчертава, че тези клишета са принципи, които "карикатуристите" вменяват на консерватизма и не са неговият истински облик, допълва "Дейли телеграф". Лейди Тачър не разруши държавата - тя намали данъците, за да може индивидът да има свободата и финансовата възможност да бъде по-великодушен. Тя обаче взе и някои трудни решения във време на бързи икономически промени. Повечето от тях помогнаха на хората да забогатеят (сега страната материално е много по-добре, отколкото беше през 1979 г.), но други се почувстваха изоставени, и на 8 юни борбата ще бъде именно за тези гласоподаватели, посочва дясноцентристкият вестник.

70-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=351663

70-годишен мъж е с опасност за живота е следствие на катастрофа на ул. „Струга” , в участъка между бул. „Цар Освободител” и бул. „Сливница”, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът е станал тази сутрин около 9 часа. По първоначална информация възрастният мъж се е движел по пешеходна пътека, когато е бил блъснат от "Фиат", шофиран от 27 годишен водач.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване