Изтеглят от Народното събрание годишния доклад за състоянието на отбраната

http://www.moreto.net/novini.php?n=352429

Правителството реши на днешното си заседание да оттегли внесения за разглеждане в Народното събрание Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г. Докладът беше одобрен от служебното правителство.

Борисов и Джон Лоутън... месец преди "Джулай морнинг"

http://clubz.bg/54571-borisov_i_djon_loutyn_mesec_predi_djulaj_morning

Премиерът Бойко Борисов се похвали днес със светска, звездна среща. В кабинета си в Министерския съвет Борисов се видя с Джон Лоутън.

"В Министерския съвет днес мой гост беше легендарният вокалист на "Юрая Хийп" Джон Лоутън. Един талант, който освен всичко друго е голям приятел на България и с различни инициативи допринася за популяризирането на българските традиции, култура и история.", написа министър-председателят в профила си във фейсбук и разпространи три кадъра от срещата.

Авторът на култовата песен "Джулай морнинг" и Борисов демонстрираха завиден синхрон в жестовете, както се вижда от кадъра. Частта от разговора между двамата, която е документирана на снимка, се води на крак пред етажерката на лидера на ГЕРБ с кадри от срещите му с европейски и световни политици и важни особи.

Често "Юрая Хийп" в последните години посрещаха 1 юни в България - на Камен бряг - мястото, откъдето слънцето първо огрява страната, изпълнявайки на изгрев слънце на 1 юли безсмъртния си хит и химн на хипи движението "Джулай морнинг". Този път Лоутън е у нас месец по рано - за 1 юни. А може пък и да поостане.

Нинова: Цветанов преди да плаче, да признае, че ГЕРБ не спряха пускането на "Наглите"

http://clubz.bg/54570-ninova_cvetanov_predi_da_plache_da_priznae_che_gerb_ne_sprqha_puskaneto_na_naglite

Шефката на социалната комисия Корнелия Нинова отрича предизборен умисъл в помощта от 30 лева. Снимка Клуб Z

"Ненормално е тези хора да излязат от затвора. Недопустимо е."

Това заяви в ефира на бТВ днес лидерката на БСП Корнелия Нинова по повод възможността за предсрочно освобождаване на двама от групата на "Наглите". Тя отбеляза, че отговорността за това е на ГЕРБ, които са приели поправка в Наказателно-процесуалния кодекс, който позволява това да се случи.

"Разбрах, че Цветанов днес е плакал в една телевизия, но преди да плаче, да види какво направи групата на ГЕРБ. ГЕРБ промениха този закон, можеше да се спре още в началото. Ние гласувахме против."

Днес Цветанов заяви, че неговата парламентарна група е гласувала промените в НПК, защото те са по европейска препоръка. Но че в случая преценката е на съда и има процедура, така че проблемът не е в закона.

Нинова коментира и бурната сутрин в парламента, през която след поредица декларации срещу левицата, депутатите й поискаха оставката на председателя Димитър Главчев.

"Шеста седмица парламентът не работи, не се гласуват закони, правим заседания по 23 минути. Управляващите от ГЕРБ не внасят закони, защото нямат управленска програма", каза Нинова и цитира писмо на Румяна Бъчварова до министрите да дадат своите законопроекти до 1 юни. "Изборите бяха през март. Това значи, че не са имали идея каква програма ще изпълняват след изборите."

Лидерката на столетницата изтъкна, че БСП вече са внесли сериозно количество законопроекти, обещани в предизборната им програма - промени в Наказателния кодекс срещу битовата престъпност, в Гражданско-процесуалния кодекс за злоупотребите на частните съдебни изпълнители, за преизчисляване на пенсиите и други.

"Тези закони стоят някъде. Председателят Димитър Главчев не осигурява възможност да работим по проектите на опозицията. Няма логика иначе тези закони да не се обсъждат", каза тя.

Според нея председателят на НС не е спирал изказванията на омраза от парламентарната трибуна днес, от която БСП са наричани "кръвопийци", "убийци" и др.

"Едва ли не сме клали българите, както и турчин не ги е клал", обобщи тя кратко атаките срещу левицата днес.

Нинова изтъкна и друго предложение на БСП - промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които да направят така, че по един предмет да има един учебник. Тя повдигна тезата след въпрос дали трябва престъпленията на комунизма да се учат наравно с тези на фашизма и други тоталитарни режими.

"Аз съм "за" да се изучава цялата история и то обективно", отговори тя.

Според нея от работата на парламента този мандат доверието на хората в него пада още, а те очакват друго - депутатите да решават проблемите им.

"Пада авторитета на институцията и Главчев я досъсипва", заключи тя.

Шефът на младежката организация на ВМРО ще управлява Добричка област

https://www.24chasa.bg/region/article/6253377

Шефът на младежката организация на ВМРО ще управлява Добричка областКрасимир Кирилов е новият областен управител на област Добрич с решение на Министерския съвет. Красимир Йорданов Кирилов е на 31 години, роден е в Добрич на 21 ноември 1985 г. Средното си образование завършва във Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” в Добрич. Магистър по „Финанси” от Стопанска академия „Д.А. Ценов” – Свищов.

Десет големи пътни обекта в София в ремонт през лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253370

Десет големи пътни обекта в София в ремонт през лятото10 големи пътни обекта в София ще бъдат ремонтирани това лято, като започва и изграждането на четири метростанции, предаде БНР. Настилката на булевард "Дондуков" в центъра на града остава сред най-дълго обсъжданите проекти за вида настилка. През юли започва и подмяна на канализацията между улица "Кракра" и бул.

Талибаните се разграничиха от атаката в Кабул

http://www.cross.bg/talibanite-se-razgranichiha-ot-atakata-v-kabyl-1544614.html

/КРОСС/ Талибаните отрекоха участието си в самоубийствения атентат, който разтърси дипломатическия квартал на афганистанската столица в сутрешните часове на сряда, предава германският телевизионен канал ARD. Експлозията „няма нищо общо с муджахидините на ислямския емират", заяви говорител на талибаните, пояснявайки, че те не са участвали в нападението и отхвърлят „всяка експлозия, както и всяка атака срещу цивилни граждани".  

Вижте внесеното от БСП искане за свалянето на Главчев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253342

Вижте внесеното от БСП искане за свалянето на ГлавчевВ 15,06 ч БСП внесе в деловодството на НС нужните 80 подписа за свалянето на парламентарния шеф Димитър Главчев. (Виж факсимилето.) Червените обявиха, че искат оставката на Главчев още сутринта след скандал в Народното събрание. Те го обвиниха, че грубо и системно превишава правата си и не изпълнява задълженията си.

Съдът отказа да отстрани кмета на Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253345

Съдът отказа да отстрани кмета на АсеновградОкръжният съд в Пловдив отказа да отстрани от длъжност кмета на Асеновград - Д-р Емил Караиванов и главния Константин Атанасов. "В кориците на делото няма данни някой от тях да е проявил поведение, което би възпрепятствало разследването. Твърденията на прокуратурата в тази посока са хипотетични, посочи в мотивите си съдия Михаела Добрева.

Лидерът на ”БГ патриот” поема Държавната агенция за българите в чужбина

http://frognews.bg/news_135629/Liderat-na-BG-patriot-poema-Darjavnata-agentsiia-za-balgarite-v-chujbina/

Правителството определи Петър Харалампиев за председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Плевнелиев се обяви против разсекретяването на стенограмата за КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/31/2980923_plevneliev_se_obiavi_protiv_razsekretiavaneto_na/?ref=rss


Президентът на България (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев изрази несъгласието си за разсекретяването на стенограмата от консултативната среща при държавния глава на 29 юни 2014 г. по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор.

Плевнелиев декларира позицията си в отговор на получено от администрацията на президента Румен Радев писмо, съобщават от офиса на бившия държавен глава, цитирани от БТА. Той посочва, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на...

Бесарабски българи в Украйна блокират пътища и искат оставката на Порошенко

http://www.cross.bg/poroshenko-ykraiina-kashti-1544615.html

/КРОСС/ Вчера по време на сесията на градския съвет в Белгород-Днестровски над 300 представители на българската общност в Бесарабия блокираха движението на автомобили пред сградата, предава uainfo.org, цитирани от епиценър.бг. Българите протестираха срещу беззаконието на украинските националисти, които на 18 май пребиха и заляха със зелена боя общинския съветник Василий Кащи, а после го натикаха в контейнер за боклук. Те се обявяват и против други прояви на насилие, включително оскверняването на български паметници. Според българите, властите и лично президента Петро Порошенко нарушават конституцията на Украйна, като използват радикали за подтискане на малцинствата. Протестиращите поискаха импийчмънт за Порошенко за нарушаване на чл. 10 от Конституцията на Украйна и издигнаха плакати с напдиси: "Порошенко, озапти радикалите си", "Порошенко, не пипай българите", "Радикалите и тези, които пребиха Кащи - в затвора". С недоволните българи разговаряха представители на властите и полицията, отбелязва изданието. Президентът на Асоциацията на българите в Украйна, народният представител Антон Киссе се обърна към Съвета за сигурност на Украйна, правоохранителните органи и губернатора на Одеска област с искане за разследване на нападението срещу Кащи. "Искаме извинение от "патриотите", които се наричат такива", заяви пред протестиращите депутатът от Одеса. Пред протестиращите се изправи и общинският съветник Кащи

Американски певец целува Никол на обяд в Париж

https://www.24chasa.bg/sport/article/6253352

Американски певец целува Никол на обяд в ПарижНикол Шерцингер продължава да се забавлява в Париж и без да е с Григор Димитров. Приятелката на най-добрия български тенисист обядва с американския рапър и актьор Тодрик Хол. Тя го нарича сладкиш, а той я целува и казва, че много я обича. От няколко седмици се пише, че Никол и Григор са разделени, защото нямат възможност да се виждат често.

Тръмп е решил да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253357

Тръмп е решил да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климатаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, съобщи информационният сайт Аксиос (Axios), цитиран от БТА. Тръмп отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата на срещата на върха на Г-7 в Сицилия в събота и каза, че му е нужно още време, за да вземе решение.

Отпушват тапите по пътя на метрото, започват ремонти по няколко булеварда

http://offnews.bg/news/n_1/n_656975.html

Участъкът от бул. "България", стеснен заради строежа на третия лъч на метрото, ще бъде отворен от понеделник. От 15 юни пък се възстановява движението по Патриарха от Попа до "Петте кьошета".  Движението през тунела по бул. "Васил Левски" също ще бъде пуснато, съобщи шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Работата по бул. "Гоце Делчев" също е приключила и движението ще бъде възстановено на 10 юни в двете локални платна, които излизат на бул. "Цар Борис Трети". Там обаче ще продължи да има временни блокади за влизането на тежка техника при нужда.  10 големи обекта ще се работят тази година. Нова тапа се очаква по "Дондуков", където от 4 юли стартира подмяната на канализацията и ще има стеснение по булеварда между "Кракра" и "Васил Левски". Ще се прави и ремонт на тротоарите с уни паваж. Настилката на бул. "Дондуков" очаква становището на Министерството на културата.  Столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви днес "за" запазване на паветата, вместо полагане на асфалт на пътните платна. Това обаче пресича възможността по "Дондуков" да се изгради велоалея. Третият вариант е платната на булеварда да са с асфалт, а паветата да се запазят само по трамвайните линии.  След 15 юни започва разширяването на бул. "Монтевидео" в района на НБУ. Предстои и продължението на ремонта по бул. "Владимир Вазов", на стария мост "Чавдар" и прилежащите съоръжения.  След 10 юни започва разширението на бул. "Тодор Каблешков", както и локалите на Северната скоростна тангента. В началото на юли стартира работата по "Асен Йорданов" и "Шипченски проход", като ще се действа поетапно и движението няма да се спира изцяло.  В края на юни се очаква и рехабилитация на булевард Прага – от бул Скобелев до "Пенчо Славейков".  На улица "Богатица" в Овча купел ще се довърши започнатият миналата година ремонт с полагане на асфалт, паркинг и градинка.   Предстои и рехабилитация на булевард България от "Фритьоф Нансен" до Околовръстния път – на участъка на трамвайната линия, който не беше ремонтиран заради изграждането на метрото, възстановяване на пътното платно и подлеза.  Някои ремонти ще приключат до 10 септември, за останалите ще има нова организация на движението. 

Над 32 хил. са одобрените заявки за защитени интернет имена на кирилица

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/05/31/2980917_nad_32_hil_sa_odobrenite_zaiavki_za_zashtiteni/?ref=rss


Общественият съвет по информационни технологии и управление на интернет към транспортното министерство одобри 32 хил. защитени интернет имена на кирилица, съобщиха от ведомството. Те са на географски и културни забележителности, както и на държавни и общински институции.

Запазени са общи понятия като "община", "област", "село", наименования на политически партии и на държави. Резервирани са имена на върхове, езера, водопади, реки, планини и...

Осиновители и осиновени деца от Варна се събират за 16-ти път

http://www.moreto.net/novini.php?n=352414

За 16-та поредна година празникът „Аз и моето семейство“ ще събере осиновители и техните осиновени деца във Варна. Мащабът на хепънинга, който ще е на 17 юни, се разраства и той вече излиза от пределите на Дома за медико-социални грижи за деца – Варна, от където води началото си.

Тръмп решил да оттегли САЩ от договора за климата

http://dnes.dir.bg/news/globalno-zatopljane-klimatichni-promeni-sasht-izbori-2016-25843832

Доналд Тръмп е взел решение да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Това съобщи сайтът Аксиос (Axios), като се позова на два свои източника.

Бизнес климатът се подобрява

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253104

Бизнес климатът се подобряваПрез май бизнес климатът у нас се подобрява, като показателят се увеличава с 3,2 пункта в сравнение с април. Възходящата тенденция, която продължава непрекъснато от началото на 2017 година, се отнася както за търговията и услугите, така и за строителството и промишлеността. И в четирите отрасъла мениджърите прогнозират увеличаване на продажбите и

Учени откриха риба без муцуна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6253297

Учени откриха риба без муцунаАвстралийска дълбоководна експедиция откри риба без муцуна в резервата, който започва от Северна Тасмания и стига до Централен Куинсланд, съобщи Синхуа, цитира БТА. Учените от австралийската Организация за научни и технически изследвания са проучили океанските дълбини на дълбочина до 4 км. Откритите от тях дълбоководни обитатели са много

Реформаторите питат президента дали е канил Путин за 3-ти март

http://frognews.bg/news_135628/Reformatorite-pitat-prezidenta-dali-e-kanil-Putin-za-3-ti-mart/

Писмо до президента Румен Радев с питане дали е поканил президента на Русия Владимир Путин за патрон за честванията за 3 март изпратиха от Реформаторския блок. То е подписано от Петър Москов.

Опасна зараза след превоз на кувьози с боклукчийски камион

http://dnes.dir.bg/news/rumania-zaraza-rodilno-otdelenie-25843792

Опасни бактерии са открити в родилно отделение в Румъния, след като бебешките кувьози били транспортирани с боклукчийски камион.

Кувейтска реклама срещу тероризма обиколи света

http://www.cross.bg/terorizma-obikoli-kazha-1544613.html

/КРОСС/ Реклама на кувейтски телеком срещу тероризма, която зове "Да бомбардираме терора с милост", стана хит в мрежата и за няколко дни направи над 3,5 млн. прегледа в Youtube. "Ще кажа на Бог всичко. Ще кажа, че си напълнил гробищата с нашите тела и опразнил училищните чинове", казва детски глас в началото на клипа. Във видеото на компанията Zain, пуснатo за празника Рамадан, фиктивен терорист, опасан с взривове, среща очи в очи своите жертви. Клипът показва и реални кадри от нападения, както и оцелели от терористични актове жертви. Въпреки позитивното си послание рекламата срещна и много критики, тъй като използва актьор да изиграе малкия Омран от Алепо - 5-годишното дете, чиято снимка след пореден атентат обиколи социалните мрежи. Източник: Оффнюз video:https://www.youtube.com/watch?v=U49nOBFv508    

Германските власти отмениха полетите за депортиране на мигранти от Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253339

Германските власти отмениха полетите за депортиране на мигранти от АфганистанГерманското правителство отмени планираните полети за депортиране на афганистанците, чиито молби за убежище са отхвърлени от властите на страната, съобщава Ройтерс, цитирана от "Фокус". Решението на Берлин е в резултат на кървавия самоубийствен атентат в Кабул, при който днес загинаха най-малко 80 души.

Нов закон ще забрани прехвърлянето на фирми при данъчна ревизия

http://econ.bg/Новини/Нов-закон-ще-забрани-прехвърлянето-на-фирми-при-данъчна-ревизия_l.a_i.743468_at.1.html

Приетият днес от правителството проект на Закон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ЗИД на ДОПК) прецизира...

Тетевен е домакин на 9-тото Балканско първенство по планинско бягане

https://www.24chasa.bg/region/article/6253328

Тетевен е домакин на 9-тото Балканско първенство по планинско бягане
България ще бъде домакин на 9-то Балканско първенство по планинско бягане, което ще се проведе в Тетевен на 10 юни, съобщават от общината. В него ще вземат участие отборите на България, Турция, Румъния, Сърбия и Македония. Официалното откриване на състезанието ще се състои на 9 юни от 19 часа на площад "Сава Младенов",

Почина Моли Питърс – момичето на Бонд от „Операция Мълния”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253321

Почина Моли Питърс – момичето на Бонд от „Операция Мълния”Британската актриса Моли Питърс, която изпълни ролята на едно от момичетата на Джеймс Бонд във филма „Операция Мълния” (Thunderball), почина на 75-годишна възраст, съобщи блогът на Агент 007 в Туитър, цитира "Дарик". „Операция Мълния” излиза на голям екран през 1965 година и е най-известната роля на Моли Питърс,

Може ли България да отговори на съвременните заплахи за сигурността ни?

http://www.moreto.net/novini.php?n=352417

„На Консултативния съвет по национална сигурност имаше единомислие, с изключение на БСП, че са необходими допълнителни средства за въоръжените сили и Сектор „Сигурност”. Предизвикателствата, които са около България – огромния поток от бежанци, които влизат в Европа.

Отпушват едни булеварди, запушват други в София

http://dnes.dir.bg/news/sofia-stolichna-obshtina-patni-remonti-25843755

През юни се предвижда възстановяване на движението по възлови столични булеварди, спряно заради строителството на метрото.

Александър Вучич вече е президент на Сърбия

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-prezident-sarbia-alexandar-vuchich-25843505

Избраният на 2 април президент на Сърбия Александър Вучич положи клетва пред парламента.

Как успешно да съчетаете обувките с чантата си

http://www.cross.bg/obyvki-chantata-obyvkite-1544612.html

/КРОСС/ В продължение на години основно изискване е било чантата и обувките да са в един цвят, а неспазването на това изискване доскоро се смяташе за липса на вкус. Сега обаче това се променя. Все по-често жените избират акцентът да е един. Появяват се различни комбинации, а контрастът между чантата и обувките става все по-желан. Именно тази свобода обаче усложнява избора на всяка жена. Ето защо ще ви дадем няколко съвета, които можете да използвате, когато подбирате обувките и чантата си. Заложете на класиката Много хора не са съгласни с новите модни тенденции и се придържат към отминалите правила - държат чантата и обувките да са в един цвят. Те подбират внимателно аксесоарите си. Ако и вие сте от тях, за предпочитане е да се придържате към класическите обувки и чанти в неутрални цветове - синьо, бяло, черно, кафяво и т.н. Експериментирайте с различни комбинации Акцентирайте на обувките или на чантата, но не и на двете. Чантата е по-добрият вариант. Нека тя да се отличава с ярък цвят, а обувките да са неутрални. Ако предпочитате разноцветни чанти, преди да изберете обувки, определете какъв е основния цвят на чантата. Така например, ако чантата ви е с флорални мотиви, а основният цвят върху нея е розовият, можете да я съчетаете с розови обувки. Ако обичате черното, можете да изберете да съчетаете черни обувки с чанта с леопардов десен например. Или пък да се изберете сини обувки за дънковата си чанта, без да е нужно да са изработени от същата материя

Задържаха българин в чужбина, пращал "мулета" с наркотик в стомасите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253317

Задържаха българин в чужбина, пращал "мулета" с наркотик в стомаситеБългарин, организирал канал за пренасяне на кокаин от Венецуела към Италия, бе задържан половин година, след като италианските власти го обявиха за издирване. 40-годишният Огнян Борисов, известен с прякора Токо, е организирал пренасянето на кокаин от Венецуела към Милано, съобщават италианските медии, цитирани от Нова тв.

ДКЦ „Софиямед“ с безплатни прегледи по случай 1 юни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6253309

ДКЦ „Софиямед“ с безплатни прегледи по случай 1 юниПо случай Международния ден на детето -1-ви юни, специалистите от ДКЦ "Софиямед" по традиция обявяват безплатни консултативни прегледи за деца по няколко медицински направления. Те ще се извършат в рамките на кампанията на медицинския комплекс „Бъдете здрави“,  целяща да информира обществеността за ползите от профилактиката.

С порива на вятъра - каква е историята на несебърската мелница

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6253326

Всеки град си има символ и несебърската мелница е чудесен пример за това. Едва ли има турист, посетил града, който да не се е снимал с нея. Малцина обаче знаят нейната история, а тя е прелюбопитна. Вижте какво имаме предвид във видеото на Go TV!

Затвориха Босфора заради преминаването на гигантски кораб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253312

Затвориха Босфора заради преминаването на гигантски корабПроливът Босфор днес бе затворен за движение заради преминаването на гигантския кораб "Пайъниъринг спирит" ("Pioneering Spirit"), плаващ под флага на Малта, съобщиха турските медии, цитирана от БТА. Корабът ще участва в изграждането на газопровода Турски поток, който ще минава по дъното на Черно море.

Станаха ли хора „Наглите”, след като и преди бяха по затворите ?

http://frognews.bg/news_135627/Stanaha-li-hora-Naglite-sled-kato-i-predi-biaha-po-zatvorite/

Скандалът с предсрочното освобождаване на двама от „Наглите” Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца продължава да набира скорост заради импотентната съдебна власт и неадекватна държавна политика.

Русия вдигна някои от санкциите срещу Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-repyblika-ryskata-1544611.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа указ „За премахване на някои икономически мерки по отношение на Турция", предава „Фокус". Документът е публикуван на официалния сайт на Кремъл. По-специално, указът премахва ограниченията за турски компании, работещи в Русия и забраната за наемане на работа на турски граждани в Руската федерация. Според указа на президента частично се подновява споразумението за безвизово пътуване на гражданите на Русия и Турция, което бе замразено от 1 януари 2016 г. Въвежда се безвизов режим за "граждани на Република Турция, членовете на екипажите във въздухоплавателните средства на Турската република, както и гражданите на Република Турция, притежаващи валидни служебни паспорти и изпратени в Руската Федерация на краткосрочни мисии, включително дипломатическите и консулските представителства на Република Турция, намиращи се на територията на Руската федерация, така и на членовете на техните семейства, при спазване на принципа на взаимност от страна на Република Турция по отношение на руските граждани, притежаващи валидни служебни паспорти".  

Москва порази цели на ИДИЛ в Сирия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253295

Москва порази цели на ИДИЛ в Сирия (Видео)Руските военноморски сили са изстреляли четири крилати ракети по обекти на ИДИЛ в Сирия. Всички набелязани цели са били поразени, съобщава Министерството на отбраната в Москва, съобщава Нова тв. Ракетите „Калибър" били изстреляни от фрегатата „Адмирал Есен" и подводницата ”Краснодар" от източната част на Средиземно море.

Тръмп оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата

http://www.cross.bg/sporazymenie-trump-parizhkoto-1544610.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегля държавата от Парижкото споразумение, предава Ройтерс. Тръмп отказа да одобри климатичното споразумение на срещата на върха на Г-7 в Сицилия в събота, подчертавайки, че се нуждае от повече време, за да реши. След това той написа в "Туитър", че ще направи изявление по въпроса тази седмица. Така САЩ ще се наредят до Сирия и Никарагуа, които не одобряват сделката.  

Баба Меца ще вози безплатно деца за 1 юни

http://www.cross.bg/detza-vlak-ychilishta-1544609.html

/КРОСС/ Първоюнско безплатно приключение за деца на организира БДЖ. В 10:45 ч. от Първи коловоз на Централна гара София над 150 деца от институции и от столични училища ще отпътуват с Детския влак за Банкя, теглен от любимия на малки и големи парен локомотив - Баба Меца. Благотворителната разходка с влак се провежда за 14-та поредна година, но за първи път, ученици от столични училища, които искат да бъдат приятели на „различните" деца се включват в пътуването. Така децата в неравностойно положение от институциите, които винаги са били отделени от другите, ще могат да се запознаят и да играят с дечица, които с отворени сърца и към онези, които не са здрави като тях. Деветокласничката Сузана Петрова от Второ СУ „Емилиян Станев" в столицата, която е председател на ученическия парламент в своето училище и член на УС на неправителствената организация „Съюз на учениците в България", събра съмишленици от училища в цяла София, за които интеграцията между децата е кауза. След пристигането на гарата в Банкя в 11:10 ч. всички пътуващи ще се радват на гостоприемството на общината, която е подготвила програма за гостите от Детския влак. На 1 юни всички деца в България пътуват безплатно с БДЖ.  

Във Варна стартира форума за младежко предприемачество „Изгряващи звезди“

http://www.moreto.net/novini.php?n=352458

На 1 юни от 13:00 часа в Община Варна ще стартира деветото издание на форума за младежко предприемачество „Изгряващи звезди“, иницииран и организиран от неправителствената образователна организация JA България, научи Moreto.net. Събитието се организира в партньорство с Община Варна и ще бъде част от проявите във връзка с инициативата "Варна - Европейска младежка столица" 2017.

Д-р Марин Киров: Не приемайте промените в ГПК, предложени от БСП, те са компрометираниCV

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6253305

Д-р Марин Киров: Не приемайте промените в ГПК, предложени от  БСП, те са компрометираниCVТова е съветът на експерта към депутатите. Според него проектът не е в полза на гражданите, а на колекторските фирми В проекта осезаемо липсват задълбоченият анализ и реални мерки за оздравяване на изпълнителния процес Ако народните представители са загрижени за длъжниците, нека поискат внасяне на подготвения преди от Екатерина Захариева проект

Класа: Григор си го върна на Робредо и е в трети кръг

//dariknews.bg/regioni/haskovo/klasa-grigor-si-go-vyrna-na-robredo-i-e-v-treti-kryg-2027326

Изключително класен Григор Димитров постигна перфектна победа с 6:3, 6:4, 7:5 над Томи Робредо и по този начин вече е в третия кръг на Ролан Гарос!

До този момент българинът имаше две загуби от опитния испанец на червено, последната от които преди месец и половина в Маракеш. В Париж об

Административният съд потвърди наложена санкция на „Монтюпе”

//dariknews.bg/regioni/ruse/administrativniiat-syd-potvyrdi-nalozhena-sankciia-na-montiupe-2027324

Русенският административен съд остави в сила решение на Районния съд за наложена от РИОСВ санкция на „Монтюпе”.

Делото бе образувано по жалба на „Монтюпе“ ЕООД срещу решението на първоинстанционния съд, с което бе изменен размерът на наложената от Директора на РИОСВ – Русе имуществен

Дарение от книги за Регионалната библиотека и ОУ "Даскал Димитри"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/darenie-ot-knigi-za-regionalnata-biblioteka-i-ou-daskal-dimitri-2027328

Книги на издателство „Захари Стоянов" ще бъдат дарени на Регионалната библиотеката и ОУ "Даскал Димитри" в Кюстендил. За пета поредна година „Торготерм" АД правят дарение на книги на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров"- Кюстендил и едно учебно заведение в града. 
Дарението ще стане у

Пътно стопанство отвежда туристите към културата и историята на Приморско

//dariknews.bg/regioni/burgas/pytno-stopanstvo-otvezhda-turistite-kym-kulturata-i-istoriiata-na-primorsko-2027329

Указателни табели с обозначени забележителности, еко пътеки, музеи, местности и съставните селища на община Приморско ще дават подробна информация на туристите от това лято. Те са монтирани на обновената улица „Иглика“, през която се минава на път за голяма част от туристическите обекти в района

Как прекарват медения си месец Пипа Мидълтън и Джеймс Матюс (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-prekarvat-medeniia-si-mesec-pipa-midyltyn-i-dzhejms-matius-snimki-2027330

Пипа Мидълтън, по-малката сестра на херцогинята на Кембридж Катрин, и съпругът ѝ Джеймс Матюс са в Австралия, където прекарват медения си месец, съобщи Ройтерс.

„Баските“ на 5 място при юношите старша възраст

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/baskite-na-5-miasto-pri-iunoshite-starsha-vyzrast-2027332

Юношите старша възраст на „Черно море БАСК“ се класираха на 5 място в държавното първенство. Варненци не успяха да влязат в Топ 4 и да спорят за медалите, тъй като завършиха на 3-о място в групата си с актив от една победа срещу „Пирин“ и загуби от „ЦСКА“ и „Славия“.
В спора за 5-ото място м

Детска градина „Теменуга” отпразнува своя 40-годишен юбилей     

//dariknews.bg/regioni/pleven/detska-gradina-temenuga-otpraznuva-svoia-40-godishen-iubilej--2027334

С празничен концерт в ДКТ „Иван Радоев” колективът на ДГ „Теменуга” отпразнува 40 години от създаването на детската градина. Празникът предизвика истинско вълнение и приятни емоции сред всички присъстващи в залата- учители, деца родители.
  
Гост на тържеството беше заместник-кметът С

Кметът на Асеновград запазва поста си

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/kmetyt-na-asenovgrad-zapazva-posta-si-2027290

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов не беше отстранен от длъжност и остава на поста си. Това решиха магистратите от Пловдивския окръжен съд. Мотивите им са, че запазвайки кметската си длъжност, Караиванов няма да пречи на разследването.

Готвят ново поскъпване на тока от юли

//dariknews.bg/novini/biznes/gotviat-novo-poskypvane-na-toka-ot-iuli-2027327

Средно с 1.38 % да поскъпне тока в страната от юли предлагат в доклад експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това става ясно от публикувания доклад на страницата на регулатора.

Поредно лято с ремонти в София - отварят едни булеварди, затварят други

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poredno-liato-s-remonti-v-sofiia-otvariat-edni-bulevardi-zatvariat-drugi-2027316

София се превръща в строителна площадка и това лято. И ако от средата на юни се възстановява движението по участъците, където от година текат дейности по изграждане на новата метролиния, то в същото време ключови пътни артерии на г

Трите приоритета на ЕК за постигане на завършен валутен съюз

http://www.investor.bg/evropa/334/a/trite-prioriteta-na-ek-za-postigane-na-zavyrshen-valuten-syiuz-240339/

Дойде времето да завършим пътуването, което започна в Маастрихт, смята комисарят по икономическите въпроси на ЕС Пиер Московиси

Дутерте: Челси Клинтън е к*рва

http://frognews.bg/news_135622/Duterte-CHelsi-Klintan-e-k*rva/

Филипинският президент Родриго Дутерте нарече дъщерята на бившия американски президент Бил Клинтън курва. Това стана, след като Челси Клинтън нападна държавния глава заради шегата му пред войници, че могат да изнасилят по три жени и че той ще поеме отговорност.

Цачева: Нямам данни за замесени политици в скандала в Агенцията по вписвания

http://www.cross.bg/tzacheva-vpisvaniyata-agentziyata-1544608.html

/КРОСС/ „Не са ми предоставени факти за замесени политици в случая с Агенцията по вписванията". Това каза на брифинг министърът на правосъдието Цецка Цачева, цитирана от „Фокус", след днешното заседание на правителството. Цачева припомни, че с нейна заповед от сутринта е отстранен от длъжност съдията по вписванията при Агенция по вписванията - София Йордан Раденков. "Разпоредила съм и допълнителна проверка от инспектората. Самата операция, която е проведена е и въз основа на констатации от проверка на инспектората, в който доклад се съдържат данни за пропуски, нарушения, а съдът е този, който ще реши дали има извършени престъпления", обясни тя. "По отношение подобряване работата на Агенцията по вписвания по предложения на висши магистрати от Върховен касационен съд, съм възложила на екипа по законодателство в министерството да обсъждат вариант за промяна в тарифата, като се въведе такса за експресни услуги, когато се изисква в спешен порядък да се извърши вписването или такива, които търпят отлагане в няколко дни", коментира Цачева. "По този начин считаме, че ще бъде нарушен антикорупционният натиск. Ще бъда безкомпромисна по отношение на контрола за случайното разпределение на делата, което се оказва, че е било нарушено и, че освободеният съдия по вписванията в качеството му на заместник си е позволявал да изисква през деловодството дела, които са разпределени на други съдии", поясни Цецка Цачева

Пощенска банка стартира партньорство с Booking.com

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6253293

Пощенска банка стартира партньорство с Booking.comКлиентите, които резервират с кредитна карта от Пощенска банка чрез специален линк от уеб сайта на финансовата институция, получават допълнителна отстъпка от 5% от резервацията в Booking.com Kато един от лидерите на пазара на кредитни карти с близо 20% пазарен дял и следвайки своята стратегия да предлага на клиентите си продукти и услуги,

Русия върна в Сърбия 13,6 тона телешко месо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253285

Русия върна в Сърбия 13,6 тона телешко месоРуската фитосанитарна инспекция Росселхознадзор е върнала в Сърбия над 13,6 тона прясно телешко месо без кости, което било доставено в Калининградска област, предаде агенция Бета. Според руските медии месото било от производител, при който било регистрирано разпространение на кожен вирус по добитъка.

Атентаторът от Манчестър сам купил повечето съставки за бомбата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253291

Атентаторът от Манчестър сам купил повечето съставки за бомбатаБританската полиция каза, че извършителят на самоубийствения атентат в Манчестър Салман Абеди вероятно лично е купил повечето основни съставки за бомбата и сам е извършил много от действията, предаде БТА. Органите на реда в Манчестър са арестували 16 човека, откакто беше извършено нападението. При атентата миналата седмица загинаха 22 души,

Намалиха на 20 г. затвор доживотните присъди на убийците на Александра от Провадия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253273

Намалиха на 20 г. затвор доживотните присъди на убийците на Александра от ПровадияИзвършителите на грабежа, придружен с убийството на 13-годишната Александра от Провадия - 20-годишният Красимир Тодоров от Провадия и 19-годишната му приятелка Ивалена Маринова, получиха доживотни присъди, които заради съкратеното съдебно следствие бяха намалени на по 20 години лишаване от свобода при строг режим,

317 нарушители са осъдени за кражби на ток за две години в Североизточна България

http://econ.bg/Новини/317-нарушители-са-осъдени-за-кражби-на-ток-за-две-години-в-Североизточна-България_l.a_i.743466_at.1.html

Общо 317 са осъдените нарушители за кражба на ток през 2015 и 2016 година в Североизточна България по данни на ЕНЕРГО-ПРО. Само 8 от нарушителите са...

Равни възможности за мъжете и жените военни за ползване на родителски отпуск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253275

Равни възможности за мъжете и жените военни за ползване на родителски отпускПравителството предлага промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на България, които осигуряват равни възможности на мъжете и жените военнослужещи да ползват родителски отпуск, съобщи пресслужбата на кабинета. Изискването е въведено с Директива 2010/18/ЕС и транспонирането му в ЗОВС ще предотврати започването на официална процедура срещу

Националният гаранционен фонд към ББР ще гарантира бизнес кредити на БАКБ

http://www.cross.bg/bakb-programata-programa-1544607.html

/КРОСС/ Националният гаранционен фонд (НГФ) ще гарантира бизнес кредити, отпускани от Българо-американска кредитна банка (БАКБ) на малки и средни предприятия по програма COSME. Първото гаранционното споразумение по програмата бе подписано днес от изпълнителния директор на НГФ Самуил Шидеров, прокуриста на фонда и член на Съвета на директорите Александър Георгиев и изпълнителните директори на БАКБ Илиан Георгиев и Васил Симов. Целта на споразумението по програма COSME е да подпомогне малките и средни предприятия, като облекчи условията им за финансиране. По програмата НГФ ще гарантира до 50% от всеки кредит, като максималният срок на гаранциите вече е до 10 г. Допустимият размер е 3 млн. лв. в зависимост от вида и срока на финансирането. По програмата могат да се включват както кредити за реализация на инвестиционни намерения, така и заеми за оборотни нужди. Гаранцията от НГФ по програмата е безплатна за предприятията, като кандидатстването е изцяло в офисите на финансиращата институция. „Като част от групата на Българска банка за развитие, основната цел на НГФ е да подпомага развитието на малките и средни предприятия в България. За целта структурираме и предлагаме гаранционни програми за облекчаване на условията за финансиране, като добрата комуникация с финансиращите институции е решаваща. Това е шести поред договор за партньорство между НГФ и БАКБ, като от първото подписано споразумение в началото на 2013 г

Софийската опера и балет с два фестивала - в Белоградчик и във Видин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6253249

Софийската опера и балет с два фестивала -  в Белоградчик и във  ВидинНоваторската идея на режисьора Пламен Карталов - „Опера от върховете - Белоградчишки скали“ са спектакли под открито небе. Много са гостите, които идваха през 2016 година, много повече са и през 2017, когато е второто издание на прочутия летен фестивал „Опера на върховете“ в Белоградчик. Всички гости искат да се насладят на оперното и балетно

Пипа Мидълтън и Джеймс Матюс на пътешествие в Австралия (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6253236

Пипа Мидълтън и Джеймс Матюс на пътешествие в Австралия (ВИДЕО)Пипа Мидълтън и милионера Джеймс Матюс са в Австралия за медения си месец, съобщава Нова тв. Новото семейство е забелязано във вторник край Сидни. Двамата се качиха на хидроплан в река Хоуксбъри, предаде „Ройтерс”. Пипа и Джеймс се ожениха на 20 май в църква на няколко мили от дома на фамилията Мидълтън в Бъкълбъри.

Разследват кмета на Асеновград за санирането и боклука

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253234

Разследват кмета на Асеновград за санирането и боклукаКметът на Асеновград Емил Караиванов се разследва в момента и за санирането на жилищните сгради, както и по договора за сметосъбирането и сметоизвозването в общината. Нещата при него не са по-различни от поръчката за почистването на шахтите, заради която градоначалникът бе обвинен в длъжностно присвояване на 80 хил.лв.

Русия удари Черна гора със санкции

http://www.moreto.net/novini.php?n=352455

Русия наложи санкции на лидерството на Черна гора, съобщава онлайн версията на черногорския вестник "Победа", позовавайки се на източник от министерството на външните работи на балканската страна, предаде ТАСС. Премиерът на Черна гора Душко Маркович, бившият министър-председател и лидер на Демократическата партия Мило Джуканович, председателят на парламента Иван Брайович и 46 депутати, гласували за присъединяването на държавата към НАТО, са санкционирани от Русия.

Путин и Саудитска Арабия се ласкаят

http://www.eurochicago.com/2017/05/putin-i-sauditska-arabiya/

Същевременно руският министър на енергетиката Александър Новак в разговор със саудитския си колега Халид ал Фалих обсъди ситуацията на световните петролни пазари и сътрудничеството на двете държави в рамките на ОПЕК. Мохамед бин Салман обяви, че Саудитска Арабия и Русия са постигнали много заедно, но има какво повече да се направи. Официално беше заявено, че се готви посещение на крал Салман в Русия.

Адв. Мондешки бил свързан с катастрофата на Лозан Панов, твърди Ченалова

http://offnews.bg/news/n_1/n_656973.html

Адвокат Момчил Мондешки, който е един от участниците в разговорите "Яневагейт" , бил свързан с катастрофата на Лозан Панов преди да бъде избран за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Това твърди в интервю за разследващия сайт "Биволъ" друг участник в скандалните записи - бившата съдийка Румяна Ченалова.  Тя разказва за случая от 10 декември 2014 г., месец преди провеждането на конкурса за председател на ВКС. Тогава Панов беше сочен за един от фаворитите на поста.  Лозан Панов беше блъснат от автомобил на пешеходна пътека на 9 декември 2014 г., месец преди конкурса за председател на ВКС, за който той беше кандидат. Според тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров в катастрофата нямало умисъл. След инцидента Панов оттегли кандидатурата си, но после преосмисли и се върна в надпреварата. "А лично пред мене Мондешки е заявявал, че има общо във връзка с т. нар. катастрофа на председателя на Върховния съд Лозан Панов. В крайна сметка истината ще излезе. И тогава е много лесно всички да кажат нещата, които знаят. По-трудното, но по-истинното е да ги кажат тогава, когато има риск, има опасност. Но в крайна сметка, човек има едно име, една чест, достойнство и сила", заявява Ченалова, която взе участие в протеста на "Правосъдие за всеки" за продължаване на съдебната реформа. Пред "Биволъ" тя направи и други разкрития, след като била потърсена за коментар на последните записи от "Яневагейт". От тях става ясно, че Мондешки е опитал да влияе и върху доклад на Бюрото за контрол на СРС, който трябвало да бъде представен пред Европейската комисия. Според бившата съдийка съдията по делото за фалита на КТБ бил определен след натиск от депутата от ДПС Делян Пеевски.  "Знам, че той (адв. Мондешки, бел. ред.) наблюдаваше това дело, сега дали е искал смяна на вещото лице, дали на назначените синдици, не мога да си спомня. Но той винаги твърдеше, че това е волята на Делян Пеевски. Делян Пеевски иска това, Делян Пеевски иска онова. Знаеш как е там. Отивам при Делян Пеевски, чакам с часове, всичко ще се уреди. Много пъти съм се съмнявала в това, което той говори. Защото ми се е струвало прекалено лековато и несериозно да се говори така. Но впоследствие се оказва, че той наистина има позиции. Ето, виждате, срещу него нищо не се образува", коментира Ченалова. По обясненията ѝ Мондешки не е адвокат с позиции и възможности, но всичко опирало до контактите му, които той никога не е крил. "Контактите му с адвоката на Делян Пеевски, със самия Делян Пееевски. Той много пъти е казвал, че отива на среща в хотел „Берлин“. Така че, според мен, е възможно, чрез тези контакти, той да оказва такова влияние", разказва още Ченалова.

Роналдо чака близнаци

http://offnews.bg/news/n_1/n_656974.html

Приятелката на Кристиано Роналдо - Джорджиана Родригес, бе заснета да се разхожда по плажа с коремче. Това потвърждав слуховете,че е бременна. Нещо повече - според италианското списание "Ки" Джорджина е в четвъртия месец и чака близнаци. Двойката стана "жертва" на папарак на списание "Карас". Той щракна футболиста и гаджето му, докато се разхождат по плажа. Изданието отбелязва, че влюбените са били на почивка в Сардиния заедно със сина на футболиста, износен от сурогатна майка. Преди три дни майката на Кристиано - Долорес, отрече испанката да е бременна. Повод за нейния коментар стана романтична снимка, която младата двойка публикува в социалната мрежа Инстаграм. На нея се вижда оформеното коремче на моделката, която изглежда в начална бременност. "Това не отговаря на истината", коментира Долорес Сантос. Той просто бе сложил ръката си на нейния корем. Това не значи нищо повече. Кристиано няма да става отново баща“, сподели майката на футболиста. На този етап нито футболистът, нито половинката му са направили официално изявление относно слуховете.

Ангелкова: Целта ни е България на четири туристически сезона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253239

Ангелкова: Целта ни е България на четири туристически сезонаЦелта ни е България на четири туристически сезона. Това каза по време на заседанието на Комисията по икономическа политика и туризъм министърът на туризма Николина Ангелкова за основните приоритети на ръководеното от нея министерство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В началото на изложението си министър Ангелкова заяви, че основната цел,

Президентът Радев ще участва в отбелязването на Деня на Ботев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253240

Президентът Радев ще участва в отбелязването на Деня на БотевПрезидентът Румен Радев ще участва утре в отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, в Ботевград и Враца. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава. Президентът ще поднесе цветя и ще произнесе слово на тържествената церемония на паметника на Христо Ботев в Ботевград,

Българин, шеф на мулета, разказва как поглъщат кокаин

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgarin-shef-na-muleta-razkazva-kak-poglyshtat-kokain-6069775

Издирваният от Италия Огнян Борисов имал група, известна като Бригадата, която контролирала куриерите, доставяли кокаина

Убийците на Александра от Провадия ще лежат 20 години в затвора

http://www.moreto.net/novini.php?n=352462

20-годишният Красимир Тодоров и 19-годишната му приятелка Ивалена Маринова са осъдени за грабеж, придружен с убийството на 13-годишната Александра от Провадия. Красимир е осъден и за изнасилване на жертвата. Те получиха доживотни присъди, които заради съкратеното съдебно следствие бяха намалени на по 20 години лишаване от свобода при строг режим, научи Moreto.

Ани Салич обяви старта на третия сезон на "Промяната"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6253242

Ани Салич обяви старта на третия сезон на "Промяната"Третият сезон на "Промяната" - социалната инициатива на Нова тв, започва на 1 юни, обяви тв водещата Ани Салич. За трета поредна година тя е лицето на отговорната кампания. "Нова Броудкастинг груп" я прави заедно с фондация Reach For Change. Целта на инициативата е да подобри живота на децата, като помогне на социални предприемачи да реализират

Министърът на правосъдието подкрепя референдума на Слави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253235

Министърът на правосъдието подкрепя референдума на СлавиВ коментар за решението на Върховния административен съд, че референдумът на Слави Трифонов не е задължителен, правосъдният министър Цецка Цачева каза, че "решенията на съда се изпълняват", цитира БНР.  Като политик обаче, тя обясни, че коментар от нейна страна е необходим и той е в подкрепа на волята на 2,5 милиона избиратели.

След година забавяне медийният регулатор започва да търси генерален директор на БНТ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/31/2980896_sled_godina_zabaviane_mediiniiat_regulator_zapochva_da/?ref=rss


Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви процедура за избор на генерален директор на Българската национална телевизия.

Кандидатите имат срок до 30 юни да подадат документите си, се разбира от съобщение на сайта на регулатора. Новата процедура включва четири етапа - формално разглеждане на документите за допускане на кандидатите до участие, разглеждане по същество, изслушване и избор. Изслушванията на допуснатите кандидати ще се проведат на 31 юли и 1 август, а изборът на...

Вирус порази 36 милиона смартфона

http://www.cross.bg/google-prilozheniya-store-1544606.html

/КРОСС/ Над 36 милиона смартфона с Android са заразени с новия вирус Judy, съобщава компанията за киберсигурност Check Point, цитирана от „Би Би Си". Вирусът използва смартфоните, за да отваря избрани сайтове и да генерира фалшиви кликове върху рекламите им. По този начин сайтовете значително увеличават приходите си. Вирусът е открит в около 50 приложения, които са в Google Play Store. Те вече са премахнати от Google, която е била уведомена от специалистите веднага. Общото между приложенията е, че те са най-вече игри и всички от тях са свързани с измислен герой на име Judy. Над 40 от въпросните приложения са от южнокорейската компания Kiniwini, която публикува игрите си в Play Store под името Enistudio. Игрите са били доста популярни, като някои от тях имат по над 500 000 изтегляния. Освен това зловредният код е бил намерен и в приложения на други програмисти, с по над 1 млн. изтеглания. Специалистите изчисляват, че общо приложенията са инсталирани на малко над 36 млн. устройства. Приложенията са заобиколили защитите на Google Play Store, защото самият зловреден код не е във файловете, които се инсталират на устройството. Вместо това те просто правят връзка със скрит сървър, който им изпраща самия вирус. Подобен тип подход е доста разпространен сред хакерите, защото се засича доста по-трудно от Google. Check Point има данни, че кодът се е използвал поне от април миналата година.  

Многобройни инициативи за Деня на детето – 1-ви юни във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352459

Традиционно пъстро карнавално шествие с участието на деца от детски градини ще се проведе повод Деня на детето – 1-ви юни, съобщиха от Общината за Moreto.net. Участниците са от ДГ№4 „Теменужка“, ДГ№7“А.С. Пушкин“, ДГ№8“Хр. Ботев“, ДГ№3“Звездичка, ДГ№13“Мир“.

Атина кани световни компании за добив на газ и петрол

http://econ.bg/Новини/Атина-кани-световни-компании-за-добив-на-газ-и-петрол-_l.a_i.743465_at.1.html

Πpeз cлeдвaщaтa гoдинa Гъpция зaпoчвa пpoцeca пo oтвapянe нa нoви възмoжнocти зa пpoyчвaнe и дoбив нa нeфт, зaяви Яниc Бacиac, пpeдceдaтeл нa...

МК: Паветата по "Дондуков" трябва да останат

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mk-pavetata-po-dondukov-triabva-da-ostanat-6069776

Паважът в цяла София е културен паметник, каза още новият министър Боил Банов

Активисти: Спрете свалянето на паважа в София

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/aktivisti-sprete-svalianeto-na-pavazha-v-sofiia-6069776

Министерството на културата ще реши съдбата на паветата по "Дондуков", но гражданите остават разделени

40 г. затвор за убийците на 13-годишната Александра

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-provadia-okrazhen-sad-alexandra-sivrieva-krasimir-todorov-25843562

Варненският окръжен съд даде доживотни присъди на Красимир Тодоров и приятелката му Ивалена за грабежа и убийството на 13-годишната Александра.

Тръгна петиция "За разкриване на хетеросексуалните зависимости на Марешки"

http://offnews.bg/news/n_1/n_656971.html

Вълна от недоволство заля Фейсбук, след като днес лидерът на Воля Веселин Марешки призова депутатите в парламента да попълват декларация за хомосексуални и наркотични зависимости, за да се знае кой кой е в парламента и кой какъв закон гласува.  Искането на Марешки днес дойде, след като той получи критики от някои депутати и политици какво е правил с делегацията на президента при папата миналата седмица. Първите реакции дойдоха от редиците на "Да, България!". Мануела Малеева написа във Фейсбук: " Изглежда, че този парламент скоро ще си падне самичък...без да трябва да го клатим много... "Няма да допусна откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде и не само аз, а всеки един нормален български гражданин. Всеки трябва да излезе явно да каже своите зависимости. Така ще се разбере кой защо гласува за определен закон." Веселин Марешки Заместник-председател на Народното Събрание на Република България, страна член на Европейския Съюз".  Реакция дойде и от дипломата Стефан Тафров:  "По същото време, когато нашите "блестящи" политици говорят закостенели глупости в Париж се случва нещо друго. В Париж се е състояла церемония, на която приятелят на убития от терорист полицай Кзавие Жюжле е сключил посмъртно граждански брак с него. Присъствали са бившият президент Франсоа Оланд, кметът на Париж Ан Идалго и министърът на вътрешните работи Жерар Колом". Журналистът и преподавател в Оксфорд Мария Спирова също написа рязък коментар: "Въдворихме официално #хитлеромутризъм в Народното събрание. Какви са възможните административни санкции за това изказване? Марешки не може и не бива да е български политик. И за такива като него има подходяща институция, но тя не позволява екскурзии до Ватикана на държавни разноски, макар да осигурява безплатна храна.   А в интернет вече тръгна петиция  "За разкриване на хетеросексуалните зависимости на Веселин Марешки", придружена със снимка на Марешки с папа Франциск.  В петицията пише:  "Призоваваме Ви да публикувате пълен и изчерпателен списък с всичките си сексуални партньори през годините. Той трябва да включва имена, дати, часове, места и оценка на Вашето представяне от тяхна страна. Само така българският народ ще е в състояние да прецени дали самият Вие страдате от зависимости от някого".  До 14.30 часа петицията беше събрала 70 подписа.

Бургаски общински съветник: За никакъв х*й не ставате!

http://dnes.dir.bg/news/burgas-obshtinski-savetnik-eorgi-anev-25843506

Бургаският общински съветник Георги Манев - лидер на партия "Средна европейска класа", е обиждал колегите си с нецензурни реплики по време на заседание.

Вучич положи клетва като президент на Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-vychich-prezident-1544605.html

/КРОСС/ Александър Вучич положи клетва като президент на Сърбия. Това стана на специална сесия в парламента. "Заклевам се, че ще посветя всичките си усилия за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително на Косово и Метохия като съставна част от нея, както и за зачитането на правата и свободите на човека и малцинствата, за зачитане и защита на Конституцията и законите, запазването на мира и просперитета на всички граждани на република Сърбия, и съвестно и отговорно да изпълнявам всичките си служебни задължения", обеща Вучич, цитиран от „Фокус", с ръка, положена на копие на Основния закон, изработено специално за събитието. Пред депутатите Вучич подчерта, че страната е започнала да вярва в себе си и е положила основите на собственото си бъдеще. "На тази основа аз възнамерявам да продължим да изграждаме заедно с правителството на Сърбия, да изграждаме заедно с всички в Сърбия етаж по етаж, стълбище по стълбище, плоча по плоча, без да се стремим да завършваме тази сграда, а само да я издигнем достатъчно високо, да я направи достатъчно стабилна, за да позволим на онези, които ще дойдат след мен и след нас, да стигнат до невъобразими висоти", допълни новият държавен глава. "Сърбия винаги ще поддържа приятелски отношения с Русия въпреки външния натиск", обяви новият президент, след като положи клетва

Вучич положи клетва като президент на Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-vychich-dostatuchno-1544605.html

/КРОСС/ Александър Вучич положи клетва като президент на Сърбия. Това стана на специална сесия в парламента. "Заклевам се, че ще посветя всичките си усилия за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително на Косово и Метохия като съставна част от нея, както и за зачитането на правата и свободите на човека и малцинствата, за зачитане и защита на Конституцията и законите, запазването на мира и просперитета на всички граждани на република Сърбия, и съвестно и отговорно да изпълнявам всичките си служебни задължения", обеща Вучич, цитиран от „Фокус", с ръка, положена на копие на Основния закон, изработено специално за събитието. Пред депутатите Вучич подчерта, че страната е започнала да вярва в себе си и е положила основите на собственото си бъдеще. "На тази основа аз възнамерявам да продължим да изграждаме заедно с правителството на Сърбия, да изграждаме заедно с всички в Сърбия етаж по етаж, стълбище по стълбище, плоча по плоча, без да се стремим да завършваме тази сграда, а само да я издигнем достатъчно високо, да я направи достатъчно стабилна, за да позволим на онези, които ще дойдат след мен и след нас, да стигнат до невъобразими висоти", допълни новият държавен глава. По-късно ще се състои церемонията, на която вече бившият държавен глава Томислав Николич ще предаде официално властта на Александър Вучич.  

Плевнелиев към Радев за КТБ: Да не търсим евтини медийни ефекти

http://clubz.bg/54569-plevneliev_kym_radev_za_ktb_da_ne_tyrsim_evtini_medijni_efekti

Президентът (2012 - 2017) Росен Плевнелиев отново се обяви против публикуването на стенограмата от консултативната среща при държавния глава на 29 юни 2014 г., посветена на КТБ и ситуацията във финансовия сектор.

Това се казва този път в официално съобщение от офиса на Плевнелиев. Поводът е писмото, получено от администрацията на президента Румен Радев, в което той настоява участниците в срещата на "Дондуков" 2 да заявяват съгласие или несъгласие с разгласяването на съдържанието на разговора, чийто домакин тогава е Плевнелиев.

Според бившия държавен глава банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и въпреки изминалите почти три години от проведените консултации общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банковата система. Затова и не можело да се предвиди до какви "неблагоприятни последици" може да се стигне при огласяване на стенограмата. 

Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи, казва Плевнелиев. 

"Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения", пише предшественикът на Равед в писмото си до него.  - "Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи, посочва още той.

Росен Плевнелиев засега е единственият политик, обявил публично, че не дава съгласие за разсекретяване на въпросната стенограма за банките и КТБ. Румен Равед поиска огласяването й, след като състав на Софийския административен съд постанови, че в документа няма информация, която може да бъде третирана като държавна или професионална тайна. Това стана след жалба на "Биволъ" срещу отказ на президентската администрация да огласи стенограмата по Закона за достъп до обществена информация. 

Съгласие съдържанието на срещата да се огласи дадоха премиерът Бойко Борисов, бившият лидер на левицата Сергей Станишев, бившият премиер Пламен Орешарски, лиделът в оставка на ДСБ Радан Кънев, настоящият лидер на ДОСТ, а преди това лидер на ДПС Лютви Местан и т.н. Засега не е ясна и позицията на ръководството на БНБ.

Възстановяват движението по ключови булеварди в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253217

Възстановяват движението по ключови булеварди в СофияОт 15 юни се възстановява движението по столичния булевард "Патриарх Евтимий", където повече от година се извършваха дейности по строителството на новата метролиния. Движението през тунела по бул. "Васил Левски" също ще бъде пуснато, съобщи шефът на Метрополитен Стоян Братоев, съобщи "Дарик". Другият блокиран участък - бул.

Борсите от Балканския полуостров могат да оцелеят само ако са заедно и се обединят

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/borsite-ot-balkanskiia-poluostrov-mogat-da-oceleiat-samo-ako-sa-zaedno-i-se-obediniat-240323/

Според експерти въпреки политическата нестабилност в региона местните пазари не само че оцеляват, но и подобряват условията за търговия

Павлова: Интеграция в ЕС на всички държави от Западните Балкани ще е наш приоритет

http://www.moreto.net/novini.php?n=352457

Интеграцията на всички държави от Западните Балкани ще бъде приоритет на Българското председателство на ЕС. Това заяви министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС за 2018 Лиляна Павлова, предаде репортер на БГНЕС.

Училище „Талант“ във Варна изпрати тържествено своите първокласници

http://www.moreto.net/novini.php?n=352460

С открит урок и специално тържество първокласниците от Частното основно училище „Талант“ във Варна завършиха успешно годината. Пред своите учители и родители децата се сбогуваха символично с уроците и читанките, а накрая получиха дълго чаканите Удостоверения с отлични оценки.

Дете пресича неправилно в Плевен, удря го кола

https://www.24chasa.bg/region/article/6253200

Дете пресича неправилно в Плевен, удря го кола
Момче на 9 г. пострада, след като бе ударено от пежо на оживена улица в Плевен във вторник по обед. Детето пресичало неправилно близо до кръстовище, когато колата го блъснала странично. Сигналът за инцидента е получен от тел. 112 около 12,25 ч. При прегледа в "Спешна помощ" се оказало, че малкият пешеходец е със счупена лява ключица.

Game Dev Summit разкрива тайните на гейминг бизнеса на ON!Fest

http://offnews.bg/news/n_1/n_656972.html

След тригодишна пауза конференцията за разработка на видео игри - Game Dev Summit ще се проведе отново в рамките на ON! Fest 2017 . Представители на индустрията за разработки на видео игри у нас ще се срещнат на 24-ти и 25-ти юни в Интер Експо Център в София, където водещи лица от българския бизнес и лидери от региона и Европа ще споделят своя опит и знания в серия от презентации, работилници и дискусии. С очакван приход от над 100 милиарда долара през 2017 година, видео игрите заемат водещо място сред развлекателните индустрии. Малко известен факт е, че на територията на България работят над 40 компании с над 1000 служителя, сред които и филиали на някои от световните лидери в сектора; независими разработчици (indie developers); утвърдени български разработчици и издатели; тепърва прохождащи екипи и доставчици на услуги за бизнеса. Сред темите, включени в програмата на Game Dev Summit 2017 са: “Издателство на игри за мобилни платформи”; “Митове и легенди за Виртуалната реалност”; “Как да се организира успешна Kick Starter кампания и как да се справите с хаоса, който настъпва след това” и други. В рамките на Game Dev Summit румънската асоциация на разработчиците на видео игри ще представи състоянието на индустрията в Европа и Румъния, а водещият инкубатор за игри Carbon ще сподели своя опит в работата с независими разработчици и ще очертае критериите, според които би инвестирал и подпомогнал развитието на едно студио. Екипът на Game Dev Summit организира и "Games Made in BG“ - първото експо за създатели на видео игри от България. Целта на събитието е да събере под един покрив родната Game Development индустрия, като от една страна даде „лице на бизнеса", а от друга срещне създателите на игри с различни групи хора - геймъри, млади професионалисти, медии, инвеститори и др. Ако сте част от бизнеса и имате какво да покажете - свържете с екипа на конференцията, за да получите своя безплатен щанд . Датите са 24-ти и 25-ти юни, а билетите са на цена от 79 лева  и са вече в продажба. Билетът включва и достъп до фестивала за градска култура ON! Fest, което допринася за полезно и приятно прекарания уикенд.

ЕС прави нова интеграционна стъпка - изграждане на отбранителен съюз

http://www.euinside.eu/bg/news/the-eu-is-making-the-next-integration-step-building-a-defence-union

Преди близо година, когато върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини (Италия, Социалисти и демократи) представи новата глобална стратегия за сигурност на Съюза точно в пика на Бризхода, не изглеждаше, че предлаганата в документа задълбочена интеграция в ...

Очаква се 10% ръст на чуждите туристите през лятото

http://econ.bg/Новини/Очаква-се-10-ръст-на-чуждите-туристите-през-лятото_l.a_i.743464_at.1.html

Очаква се до 10% ръст на чуждестранни туристи у нас това лято. Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус" министърът на туризма Николина Ангелкова....

Тръст "Синя България" иска свикване на общо събрание на "Левски"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6253204

Тръст "Синя България" иска свикване на общо събрание на "Левски"Едно от големите обединения на привърженици на "Левски" - тръст "Синя България", отново поде атака срещу мажоритарния собстнеки на клуба Спас Русев. Феновете искат срещу с него в рамките на този сезон, от който остава около седмица. Ако той откаже, тогава тръстът в качеството си на миноритарен акционер ще поиска свикване на общо събрание,

Как трябва да постъпите, ако детето ви е жертва на тормоз в социалните мрежи?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253112

Как трябва да постъпите, ако детето ви е жертва на тормоз в социалните мрежи?Ако вашата дъщеря или син биват тормозени и обиждани в интернет пространството трябва незабавно да реагирате и да защитите детето, съобщава huffingtonpost.de. Признаци като неспокоен сън, липса на апетит, притеснено и объркано поведение, сочат, че детето може би е тормозено в онлайн пространството. Най-важното в случая е не да чувствате безпомощни,

БСП са инсценирали внасянето на искане за оставката на Главчев, още нямат 80 подписа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253193

БСП са инсценирали внасянето на искане за оставката на Главчев, още нямат 80 подписаОставя ги да си говорят и се качва на Околчица Парламентарната група на БСП още не е внесла в деловодството на Народното събрание искането за отстраняването на Димитър Главчев от председателския пост. Това показа проверка на "24 часа". По правилник обсъждането е в деня след внасянето. За да присъства на опита за "разжалването" му,

Дарение осигури първата детска линейка в България

http://www.cross.bg/lineiika-velislava-malkite-1544604.html

/КРОСС/ Хора даряват специализирана линейка за новородени и деца на спешната болница „Пирогов". Първата детска линейка не е осигурена от държавата, а от дарения. Две години усилена работа и една кампания, минала през изкуството на фотографа Велислава Каймаканова - Ножарова събират така нужните средства за закупуването и пълното оборудване на първата в България педиатрична линейка, съобщава БТВ. Всичко започва с 40 фотографии на известни личности, които се включват в благородната кауза на Велислава и семейството й. Снимките са продадени на търг и със събраните пари се поставят основите. От днес (31 май), ден преди Деня на детето, чисто новата педиатрична линейка ще заработи, за да накара пациентите да се чувстват спокойни и в безопасност. Тя ще обслужва новородени и деца до 18-годишна възраст. Шарена отвън, отвътре колата е снабдена с последно поколение медицинска техника, за да гарантира сигурността на малките пациенти, които досега бяха транспортирани рисково. „Санитарният автомобил отговаря на всички изисквания за безопасност - има две носилки, едната е за кувьоз. Мониторът е нов, модерен, отразява всички показатели на малките пациенти", казва д-р Десислава Кателиева. „Всички сме превъзбудени, щастливи сме и най-вече сме горди, че дадената дума видя резултат и всичко, което сме обещали е факт", споделя Велислава. Организаторите се надяват, че с доброто си дело ще вдъхновят и други да помогнат.  

След отпадането на ТПП Виетнам ще търси двустранно търговско споразумение със САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/31/2980864_sled_otpadaneto_na_tpp_vietnam_shte_tursi_dvustranno/?ref=rss


Сделки на стойност между 15 и 17 млрд. долара се очаква да подпишат Виетнам и САЩ днес, по време на посещението на премиера Нгуен Суан Фук във Вашинтон. Фук ще бъде първият лидер от Югоизточна Азия, срещнал се с американския президент Доналд Тръмп.

Виетнам, който е управляван от същото комунистическо правителство, което разгроми САЩ във войната преди 40 години, е доста необичаен избор за първа среща на регионален лидер с новия американски президент.

Още трима руски атлети получиха разрешение да се състезават под неутрален флаг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/31/2980882_oshte_trima_ruski_atleti_poluchiha_razreshenie_da_se/?ref=rss


Международната федерация по лека атлетика (IAAF) даде разрешение на още трима руски спортисти да се състезават под неутрален флаг. Това са копиехвъргачката Вера Ребрик, състезателката на 400 метра гладко бягане Ксения Аксьонова и състезателката на 400 м с препятствия Вера Рудакова.

Ребрик е европейска шампионка за жени от 2012 г. и световна за девойки от 2008 г. Аксьонова има златен медал от европейското през 2010 г. с щафетата. Рудакова има световна и европейска титла...

Николай Русинов – Чеци получи 20 години затвор за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

http://www.cross.bg/beshe-rysinov-borisovata-1544603.html

/КРОСС/ Николай Русинов - Чеци получи 20 години затвор за убийството на Яна в Борисовата градина, реши Софийският апелативен съд. Подсъдимият ще е в затвора при първоначален строг режим. Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване, предава БТВ. Яна Кръстева беше убита на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тялото й беше намерено на следващия ден, а Чеци беше задържан половин година след убийството. Делото започна наново, като с решението си САС на практика измени предишната присъда на Русинов, която беше за доживотен затвор. Според САС престъплението не е извършено с особена жестокост. Русинов ще трябва да плати и съдебни разноски в размер на 3675 лв.

Забраняват паленето на стърнища

https://www.24chasa.bg/region/article/6253181

Забраняват паленето на стърнища
Със заповед на директора на ОД "Земеделие" е обявен пожароопасен сезон във всички земеделски територии на област Монтана, считано от 1 юни до 31 октомври т.г., съобщават от ОД на МВР. Забранява изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи, и използването на открити огнеизточници.

Стартира изборът на нов шеф на БНТ

http://frognews.bg/news_135621/Startira-izborat-na-nov-shef-na-BNT/

Стартира конкурсът за нов генерален директор на Българската национална телевизия. СЕМ обяви началото на процедурата днес, като кандидатите ще могат да подават документи от 30 юни до 2 август.

Индексът на потребителските цени се понижава рязко през май

http://econ.bg/Новини/Индексът-на-потребителските-цени-се-понижава-рязко-през-май_l.a_i.743463_at.1.html

Нивото на годишната инфлация в еврозоната се понижи изненадващо рязко през май до 5-месечно дъно в резултат на по-слаб растеж на енергийните и на...

Учени обясниха липсата на вулкани на Венера

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6253173

Учени обясниха липсата на вулкани на Венера
Венера прилича най-много на Земята от планетите в Слънчевата система, но почти няма вулканична дейност. Британски учени установиха, че това се дължи на еластичната кора на планетата, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. На Земята магмата пробива през процепи в твърдата кора и така се образуват вулкани. На Венера обаче пластичната кора спира надигащата се

Древните египтяни са били повече турци и европейци, отколкото африканци

http://www.moreto.net/novini.php?n=352454

Германски учени направиха ДНК анализ на египетски мумии и установиха, че те са имали общи гени с хората от Средиземноморието, съобщи в."Дейли мейл". Древните египтяни са били свързани с населението на Близкия изток, живяло на територията на днешни Сирия, Йордания, Израел, Ливан, като и с неолитното население на Анадола и Европа.

Жена се опита да внесе наркотици в затвора в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253165

Жена се опита да внесе наркотици в затвора в ПловдивЖена бе заловена при опит да внесе наркотици в затвора в Пловдив, съобщиха днес от пресцентъра на ОД на МВР. При щателна проверка охранителите открили две пакетчета със съмнително съдържание в багаж, предаден за затворник от 49-годишната пловдивчанка. Експертна справка показала, че иззетите вещества са хероин и синтетичен канабиноид.

Дерматолози от ВМА ще консултират безплатно за пигментни петна по лицето

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/31/2980872_dermatolozi_ot_vma_shte_konsultirat_bezplatno_za/?ref=rss


Специалисти от Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия (ВМА) в София ще извършват безплатни профилактични прегледи за пигментни петна по лицето следващата седмица, съобщават от лечебното заведение.

Консултациите ще се проведат на 8 и 9 юни 2017 г. (четвъртък и петък), между 10 и 13 ч., в кабинет 227 в поликлиниката на ВМА, но с предварително записан час.

Предварителното записване става на телефони: 02/ 92 25 023, 02/ 92...

Александър Вучич положи клетва като президент на Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253163

Александър Вучич положи клетва като  президент на СърбияИзбраният на 2 април президент на Сърбия Александър Вучич днес положи клетва пред парламента, предаде БТА. Произнасяйки текста на президентската клетва, той официално встъпи в длъжност за срок от пет години. "Кълна се да посветя всички свои сили за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия,

Ген. Димитър Цветков: Нов изтребител е нужен без отлагане

http://dnes.dir.bg/news/iztrebitel-armia-experti-kabinet-borisov-3-25843258

Въпросът за придобиване на нов боен самолет, многоцелеви изтребител за българската авиация не търпи отлагане, смята о. р. генерал-майор от ВВС Димитър Цветков.*

Легендата Маргарет Корт нападна лесбийките в тениса

http://offnews.bg/news/n_1/n_656969.html

Австралийската легенда Маргарет Корт изрази недоволство, че "тенисът е пълен с лесбийки". 24-кратната шампионка в турнири от Големия шлем и настоящ християнски пастор е известна с острите си хомофобски изказвания. „Тенисът е пълен с лесбийки. Когато аз играех, имаше само две. Но те бяха водещите две тенисистки и както често се случва в тениса – това, което е на върха, пробива и в целия спорт“, каза Корт.                                                           Мартина Навратилова Думите й бяха приети лошо от много бивши и настоящи тенисистки. Мартина Навратилова и Били Джийн Кинг призоваха корта в Мелбърн, който носи името на Маргарет, да бъде прекръстен веднага. Според бившата номер 1 в ранглистата Сам Стосър пък е възможно някои тенисисти да откажат да играят на „Маргарет Корт“ следващата година на Откритото първенство на Австралия. Лидерът при мъжете Анди Мъри сподели, че се надява всичко да отшуми до тогава. Миналата седмица 74-годишната бивша тенисистка предизвика скандал със заканата си, че повече няма да лети с авиокомпанията "Qantas", която активно подкрепя еднополовите бракове.

Путин пред "Фигаро": Спрете да си измисляте въображаеми заплахи, идващи от Русия!

http://www.cross.bg/rysiya-tazi-vsichki-1544602.html

/КРОСС/ След срещата с Еманюел Макрон във Версай, руският президент Владимир Путин даде обширно интервю за "Фигаро" - Дойдохте за откриването на изложба в чест на 300 г. от установяването на дипломатически отношения между Франция и Русия. От 1717 г. досега тази френско-руска връзка е имала възходи и падения. Къде сме днес?- Президентът Макрон ме покани да открия с него изложбата в чест на тази годишнина, но имайте предвид, че отношенията между Русия и Франция са много по-стари. Те имат още по-дълбоки корени. В ХI век най-малката дъщеря на един от най-великите руски князе, Ярослав Мъдри - принцеса Анна - пристига във Франция, за да стане съпруга на крал Анри I. Така я наричат Анна Руска, кралица на Франция. Заедно със съпруга си, или по-скоро сина си Филип I, тя става основател на две европейски династии: Бурбоните и Валоа. Първите все още са държавни глави в Испания...Вярно е, че нашите отношения бяха особено плодотворни през последните три века. Надявам се, че изложбата, която открихме във Версай, и срещите, които имахме с президента Макрон, ще им дадат нов тласък. - Какво представлява за вас фигурата на Петър Велики, пристигнал във Версай през 1717 г. и прекарал няколко месеца във Франция по този повод?- Казах го на моя френски колега: Петър I, Петър Велики, е преди всичко цар реформатор. Това е човекът, въвел в Русия най-хубавото и най-новаторското от света по онова време. Той винаги се е борел Русия да има достойно място в международните отношения

Талибаните отрекоха отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253156

Талибаните отрекоха отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

Талибаните отрекоха участието си в самоубийствения атентат, който разтърси дипломатическия квартал на афганистанската столица в сутрешните часове на сряда, предава германският телевизионен канал А Ер Де, цитиран от Фокус. Експлозията "няма нищо общо с муджахидините на ислямския емират", заяви говорител на талибаните, пояснявайки,

Качеството на храните да се обосновава медицински, предлага Десислава Танева

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/31/2980858_kachestvoto_na_hranite_da_se_obosnovava_medicinski/?ref=rss


Трябва да се определят ясни и категорични критерии за качество на храните и да се намери институционално и законодателно решение за неговата правна рамка. Това каза Десислава Танева - председател на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори, при откриването на на кръгла маса "Информиран ли е българският потребител за качеството на храните".

Форумът е организиран от Съюза по хранителна промишленост под патронажа на Българската агенция по безопасност на...

Днес е денят на блондинките. Ето кои са 25 от най-влиятелните руси жени

http://offnews.bg/news/n_1/n_656940.html

Днес официално е ден на блондинките!  Празникът се отбелязва от 2006 г. насам. Оттогава се връчва и наградата "Диамантено токче". Тя се присъжда на успели, талантливи и умни, успешни блондинки. Русата коса у естествените блондинки се смята за белег за високо ниво на естроген. Това действа подсъзнателно привличащо за мъжете, тъй като означава повишена плодовитост. За първата на света блондинка се смята богинята Афродита. Тя получава като дар златните си коси от Зевс.  Сред най-известните блондинки са Памела Андерсен, Гуинет Полтроу, Сара Джесика Паркър, Тейлър Суифт и други. Топ 25 от на най-влиятелните руси жени в света е подреден по следния начин: 1. Джийн Харлоу - с псевдонима "русата ", Джийн Харлоу е изключително популярна актриса през 30-години на 20-ти век. 2. Вероника Лейк е известна с нейната ледено руса коса, която е моден тренд и до днес. 3. Джейн Менсфийлд е една от най-известните естествени блондинки в Холивуд. 4. Грейс Кели, която от русо момиче на Хичкок стигна до обичната принцеса на Монако. 5. Дорис Дей е натуралната блондинка на 50-те и 60-те години с редица музикални хитове. 6. Елизабет Монтгомъри доказа, че не всички вещици са чернокоси и с тъмни очи във филма от 60-те Bewitched. 7. Мерлин Монро е най-емблематичната блондинка на киното. 8. Туиги е една от най-известните изрусени дами, които въведоха късите прически... 9. Бриджит Бардо и до ден днешен вдъхновява визиите по Червения килим. 10. Фара Фосет е най-известната блондинка от 'Ангелите на Чарли". 11. Деби Хари кръщава бандата си с прякора, който й лепнали, след като се изрусила. 12. Медено русата Бет Мидлър и до днес е гласът на русокосите амбиции. 13. Въпреки че е изрусена, Мадона е една от иконите на русия цвят, включително записва песента към филма "Мъжете предпочитат блондинки". 14. Деми Мур е русокосата икона на 90-те. 15. Памела Андерсен е един от образите, които изскачат в главите ни, когато чуем "блондинка". 16. Жизел Брюндхен е известна освен със секси дупето си и с русата коса. 17. Можете ли да си представите Дженифър Анисън с друг цвят коса? 18. Гуен Стефани е една от жените, въвели комбинацията "барби" русо и червено червило. 19. Блейк Лейви и до днес е "вдъхновение за прически". 20. Скандалната Лейди Гага въведе "безцветното" русо.

Двете гигантски панди, които пристигнаха в Холандия от Китай, излязоха пред публика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253146

Двете гигантски панди, които пристигнаха в Холандия от Китай, излязоха пред публикаДвете гигантски панди, които пристигнаха в зоологическата градина в Ренен от Китай, излязоха пред публика отначало съвсем плахо, а след това с нарастващо любопитство, съобщи АФП, цитирана от БТА. Спектакълът, изнесен от женската У Вън (Красив голям облак) и мъжкаря Син Я (Елегантна звезда) в зоологическата градина Увехандс очарова всички

Мъж от Синдел кара нерегистриран мотопед в Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=352435

37-годишен шофьор е бил спрян вчера в гр.Девня за проверка. Мъжът е управлявал мотопед "Хонда", който не е регистриран по надлежния ред, съобщиха от полицията за Moreto.net. Водачът е от Синдел и е известен на органите на реда.

БНТ ще има нов директор на 2 август

http://offnews.bg/news/n_1/n_656965.html

Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви конкурс за избор на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Вторият мандат на настоящия директор Вяра Анкова изтече още през август миналата година, но досега медийният регулатор все не обявяваше нов конкурс. По закон Анкова няма право на трети мандат. Кандидатите за поста могат да подават документи до 30 юни 2017 г. Изборът ще се проведе на 2 август.  Новият генерален директор ще бъде избран за пръв път по променената процедура, която се състои от 4 етапа - одобрение по документи, разглеждане на концепциите им по същество, изслушване на кандидатите и гласуване.  Подготвяхме се много дълго и много добре и смятам, че сме напълно готови да открием тази процедура след едногодишно забавяне, посочи членът на СЕМ Бетина Жотева пред БТА. Отлагането на процедурата толкова дълго бе обяснено от членовете на СЕМ с промяната в правилата по избора.

"Лудогорец" би могъл да играе евромачовете си в Разград, ако завърши сектор В до 45 дни

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/31/2980781_ludogorec_bi_mogul_da_igrae_evromachovete_si_v_razgrad/?ref=rss


"Лудогорец" може да приеме всички мачове от европейските клубни турнири през следващия сезон в Разград, заяви изпълнителният директор на шампионите Ангел Петричев. За да стане това възможно, "Лудогорец" трябва да завърши ремонта на сектор В до средата на юли.

Във вторник на "Лудогорец арена" е минала комисия от УЕФА, за да направи оценка.

Ако строителството на новата трибуна завърши до 45 дни и отборът се класира, УЕФА...

Кафяв ли беше маршът или мляко с кафе?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6251782

Кафяв ли  беше маршът  или мляко  с кафе?Съюз, който плаши с кръвопролития и анархия, протестира с “Да, България” за европейско правосъдие ТРУДНИ за разбиране са вече протестите, от умни и красиви станаха кафяви. Не че лозунгите им са лоши, напротив, за правди се борят, за достоен живот и справедливост, обаче изглеждат дезориентирани и изолирани от околния свят, сякаш не народ,

Блестящ Григор Димитров е в третия кръг на "Ролан Гарос"

http://clubz.bg/54568-blestqsht_grigor_dimitrov_e_v_tretiq_kryg_na_rolan_garos

Със стабилна игра и ефектни отигравания Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от Големия шлем "Ролан Гарос" след победа с 3:0 сета (6:3, 6:3, 7:5) срещу испанеца Томи Робредо.

Първата ни ракета дублира най-доброто си класиране в надпреварата - той достигна същата фаза през 2013 г. Следващият му съперник ще е Пабло Кареньо Буста (Испания) или Таро Даниел (Япония).

Робредо бе доста неудобен съперник за Димитров до момента - той водеше с 3:1 в преките им двубои. Последният успех на испанеца бе записан по-рано тази пролет в Маракеш. Сега обаче българинът взе реванш за това поражение, което бе доста изненадващо.

Днес Гришо започна уверено и много съсредоточено. Той изпоти съперника си при сервис гейма му при 1:1. От друга страна когато влизаше първият сервис на Димитров, испанецът нямаше никакъв шанс.

Първият пробив стана факт за 3:1, когато българинът отново получи две точки за пробив. До края на сета и двамата тенисисти печелеха сервис геймовете си без особени проблеми. В крайна сметка Димитров спечели с 6:3 и поведе с 1:0.

Във втория сет първи на сервис застана ветеранът Робредо. При 2:1 в негова полза и начален удар на Григор съперниците изиграха гейм, продължил цели 9 минути и оказал влияние върху целия двубой. Хасковлията трябваше да спасява точка за пробив. Справи се, измъкна подаването си и изравни - 2:2.

Последва пробив на негова сметка (3:2), затвърден за 4:2. Нататък сетът се разви като първия, а Григор записа ново 6:3.

В третата част Томи Робредо намали непредизвиканите грешки и показа по-стабилна игра на свой сервис. Така сетът вървеше равностойно до 5:5. Тогава Димитров реализира решителен брейк, след като спечелилият 12 турнира в кариерата си Робредо извади топката в аут.

Мачът приключи с безпроблемен сервис гейм на 11-ия в схемата - 7:5 и 3:0.

Изненадата днес е отпадането на 12-ия в схемата Жо Вилфред Цонга от аржентинеца Ренцо Оливо с 5:7, 4:6, 7:6(6), 4:6. Двубоят започна вчера и бе довършен днес, тъй като във вторник се играеше почти при тъмнина.

Световният №1 Анди Мъри пък стартира със загубен сет срещу Андрей Кузнецов - 6:4, 4:6, 6:2, 6:0. 

Реформаторският блок пита президента дали е канил Путин за патрон на 3-ти март

http://offnews.bg/news/n_1/n_656966.html

Реформаторският блок изпрати писмо до президента с питане дали е организирано руският президент Владимир Путин да е патрон на следващия Национален празник 3-ти март.  "Във връзка с информация в публичното пространство за предприети действия от страна на български държавни институции за участие на президента на Руската федерация Владимир Путин като патрон на честванията по повод 140 години от Освобождението на България на 3 март и липсата на официална информация от страна на институциите, се обръщаме към Вас с молба за изясняване на ситуацията", пишат реформаторите в писмо до президента Румен Радев. Те изясняват и категоричната си позиция по случая: "Смисълът на патронажа е покровителство. Считаме, че е неуместно една от символните дати на българското освобождение и независимост да бъде свързвана с покровителство от страна на други държави.  Напомняме, че честванията по повод 140 години от Освобождението на България ще съвпаднат с българското председателство на Съвета на ЕС на фона на много противоречия и нерешени проблеми между Европейския съюз и Русия. Това ще даде лош знак към нашите партньори от европейския и евроатлантическия съюз", смятат от Реформаторския блок. Реформаторите напомнят изказването на Путин за българската писменост, че е произлязла от Македония и добавят, че поканата за провеждане на Националния празник под егидата на политици, които изопачават основни исторически факти, формиращи българската национална идентичност, е предателство на националния интерес. Писмото е подписано от говорителя на РБ Петър Москов и в него се пита: "Изпратена ли е покана от Президентството до президента на Руската федерация Владимир Путин за участие в честванията по повод 140 години от Освобождението на България?" и "Предложено ли е националният празник да се проведе и под патронажа на президента на Руската федерация?".

Пушенето увеличава бедността, твърди Световната здравна организация

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/31/2980855_pusheneto_uvelichava_bednostta_tvurdi_svetovnata/?ref=rss


Тютюнопушенето убива повече от 7 милиона души всяка година и струва на домакинствата и правителствата в глобален план над 1.4 трлн. щатски долара от разходи за здравеопазване и загуба на производителност. Тези данни публикува Световната здравна организация по повод днешния Ден без тютюнев дим.

Всяка година от 1988 г. насам на този ден медици от цял свят се включват в кампаниите за намаляване на тютюнопушенето. Тази година мотото на кампанията е

Фондация „Искам бебе” връчи плакет на Даниел Панов за трайната подкрепа

https://www.24chasa.bg/region/article/6253107

Фондация „Искам бебе” връчи плакет на Даниел Панов за трайната подкрепаФондация „Искам бебе” благодари на кмета на Велико Търново Даниел Панов за оказваната трайна подкрепа на дейностите на неправителствената организация. Със специален плакет бе подчертана съпричастността на Панов към каузата „Да се раждат повече жадувани деца в България”, съобщиха от пресцентъра на общината.

Тютюноушенето сред учениците в Европа се увеличава

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/31/2980774_tjutjunousheneto_sred_uchenicite_v_evropa_se_uvelichava/?ref=rss


Тревожно пада възрастовата граница на пропушване и расте делът на младите хора, които пушат в Европа. От 25% пушещи младежи между 15 и 24 години през 2014 г., делът им е нараснал на 29% през 2017 г.

Това отбелязва европейският здравен комисар Витенис Андриукайтис по повод днешния Световен ден без тютюнев дим - 31 май.

Проучване на СЗО и УНИЦЕФ показа, че България е водеща по този показател с 28.8% от българските ученици, употребяващи тютюн и...

Н. Цонев: Борисов и кабинетът замазаха истината за войската

http://frognews.bg/news_135619/N-TSonev-Borisov-i-kabinetat-zamazaha-istinata-za-voiskata/

Оттеглянето на доклада за отбраната е много сериозна крачка към непризнаване на истинското състояние на армията и нейните функции. Така смята бившият министър на отбраната Николай Цонев, председател на партия „Нова алтернатива“.

Осем семейства от Кюстендил са одобрени за финансиране на ин витро процедури

https://www.24chasa.bg/region/article/6253144

Осем семейства от Кюстендил са одобрени за финансиране на ин витро процедуриОсем семейства са одобрени за финансиране на ин витро процедури от общинския фонд в Кюстендил. Това каза Радостина Васева, директор на Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и жилищна политика” към Община Кюстендил, цитирана от "Фокус". По думите й в края на месец април изтекъл срокът, през който са набирани документи,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване