Григор Димитров преодоля и Томи Робредо

http://www.cross.bg/dimitrov-robredo-grigor-1544632.html

/КРОСС/ Григор Димитров победи трудния за него съперник Томи Робредо с 6:3, 6:4, 7:5 и се класира за пръв път за третия кръг на „Ролан Гарос". Гришо имаше само една победа от четирите досегашни мача срещу 35-годишния испански ветеран - през 2014 г. в Канада. Робредо е 274-и в световната ранглиста, но има в кариерата си 4 четвъртфинала на този турнир. Димитров тази седмица е 13-и. Най-добрият български тенисист се справи за по-малко от два часа, като допусна само един брейкбол и нито един пробив. Следващият му съперник ще бъде определен от мача между Пабло Кареньо Буста и Таро Даниел. Източник: в. Труд  

НАСА иска да „докосне” Слънцето

http://frognews.bg/news_135640/NASA-iska-da-dokosne-Slantseto/

НАСА изпраща сонда, която да се приближи на рекордно близко разстояние до Слънцето. Апаратът трябва да достигне до близките 6 милиона километра до звездата.

Две жертви след стрелба в училище в Рияд

http://www.cross.bg/riyad-ychilishte-strelba-1544631.html

/КРОСС/ Учител е открил стрелба в частно училище в столицата на Саудитска Арабия Рияд. По същото време там не е имало ученици. Двама души от персонала са убити, предаде Франс прес.    

Григор Димитров вече е в третия кръг на ”Ролан Гарос”

http://frognews.bg/news_135639/Grigor-Dimitrov-veche-e-v-tretiia-krag-na-Rolan-Garos/

Григор Димитров победи в три сета испанския ветеран Томи Робредо с 6:3, 6:4, 7:5 за 2 часа и 16 минути. Хасковлията е 11-и поставен в основната схема и едва за втори път в кариерата си стига до третия кръг на “Ролан Гарос”, като пък постигна едва втори успех над 35-годишния испанец в петия мач помежду им.

Девненец откри древни находки при изкопни работи в двора си

http://www.moreto.net/novini.php?n=352468

Девненецът Николай Узунов откри древни находки при изкопни работи в двора си в квартал „Река Девня“, който попада в границите на археологическия резерват „Марцианополис“, съобщиха от пресцентъра на общината за Moreto.net. Става въпрос за предхристиянски домашен молитвен олтар и фрагмент от архитрав, обясни директорът на Музея на мозайките Иван Сутев.

Арестуваха въоръжен мъж в хотела на Тръмп във Вашингтон

https://www.actualno.com/america/arestuvaha-vyoryjen-myj-v-hotela-na-trymp-vyv-vashington-news_614424.html

Американски полицаи арестуваха въоръжен жител на щата Пенсилвания в Trump International Hotel, разположен недалеч пот Белия дом във Вашингтон, предаде телевизия Ен Би Си. У задържания Брайън Моулс са открити пушка, пистолет и 90 патрона. Молулс отправял заканителни изказвания, но не се съобщава срещу кого са били насочени. Мъжът е обвинен в притежаване на оръжие без разрешение.

Повече компостиране е ключово за намаляване на отпадъците в България

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/31/2980997_poveche_kompostirane_e_kljuchovo_za_namaliavane_na/?ref=rss


Значително нарастване на дела на компостираните биоотпадъци трябва да е един от основните приоритети при третирането на отпадъците в България. Това мнение изрази заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев на втория семинар от конкурса "Екообщина" - "Устойчиво управление на битовите отпадъци - от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване" във Френския институт.

Според него усилията при управление на отпадъците...

Тръмп взе решение, което ще се отрази на целия свят

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/trymp-vze-reshenie-koeto-shte-se-otrazi-na-celiia-sviat-6069784

Предшественикът му Барак Обама го определи като май-добрия шанс за спасяване на планетата, освен това така президентът поставя САЩ до Сирия и Никарагуа

КЕВР определя минимално поскъпване на тока от 1 юли

http://www.investor.bg/energetika/472/a/kevr-opredelia-minimalno-poskypvane-na-toka-ot-1-iuli-240356/

Регулаторът коригира данните на разпределителните дружества за направените инвестиции

Животните, които мразят Тръмп (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_656990.html

Недоволството срещу президента на САЩ Доналд Тръмп е голямо. След встъпването му в длъжност бяхме свидетели на това как културни дейци от цял свят шумно обявиха недоволството си от факта, че той ще ръководи политиката на страната. Сред тях бяха Кристо и Мерил Стрийп, а Скарлет Йохансон пък се изгаври публично с дъщеря му - Иванка Тръмп.  Развлекателният сайт "Тhe Dodo" публикува клип, шеговито кръстен "Животните, които мразят Доналд Тръмп". В него са записани реакциите на домашни животни в момента, в който видят образа на Доналд Тръмп.  Дали наистина четириногите са недоволни от политиката на лидера на САЩ надали ще разберем, но едно е ясно - клипчето е много забавно. Вижте го:

Тръмп изтегля САЩ от Парижкото споразумение за климата

http://econ.bg/Новини/Тръмп-изтегля-САЩ-от-Парижкото-споразумение-за-климата_l.a_i.743478_at.1.html

Американският президент Доналд Тръмп е взел решение да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, съобщава информационният портал „Аксиос“,...

Радев настоява, че Ватиканът не е позволил да вземе духовници при папата

http://www.mediapool.bg/radev-nastoyava-che-vatikanat-ne-e-pozvolil-da-vzeme-duhovnitsi-pri-papata-news264605.html

Президентът Румен Радев отново заяви, че не е включил духовни лица в българската делегация за срещата с папа Франциск по искане на Ватикана.    "С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г. Съгласно тези изисквания "в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре…“, посочват в прессъобщение от "Дондуков" 2.    "Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск са напълно несъстоятелни", посочват още от президентството.    Преди ден Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний съобщи , че се е срещнал с папския нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо, който заявил, че "Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при римския папа".   Монсеньорът обяснил, че обикновено подготовката на делегацията се съгласува с нунциатурата, но тази година и това не е било направено.   Тази година за пръв път в делегацията не бяха включени дейци на Българската православна църква. По предварителна информация на Радио "Ватикана" в българската делегация е трябвало да участва и монсеньор Георги Йовчев, Софийско-Пловдивски католически епископ, но в крайна сметка той не е пътувал за Ватикана.   "Президентът Румен Радев се отнася с дълбоко уважение и отстоява позицията за диалог и съвместна работа с традиционните вероизповедания в България и особено с Българската православна църква. Неслучайно неговата първа среща след встъпването му в длъжност беше именно със Светия Синод на Българската православна църква и с патриарх Неофит. Държавният глава ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ", заявиха още от президентството в сряда.    В българската делегация при папа Франциск бяха включени вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков и съпругата на държавния глава Десислава Радева.

Това е интериорът на Tesla Model 3

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tova-e-interioryt-na-tesla-model-3-6069773

До момента нямаше никакви снимки на интериора на Model 3, но тази ни казва достатъчно за него.

Готвят поредно поскъпване на тока от 1 юли

http://frognews.bg/news_135638/Gotviat-poredno-poskapvane-na-toka-ot-1-iuli/

Готвят ново поскъпване на електрическата енергия от 1 юли тази година. Експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране предлагат цените да скочат средно с 1,38%.

Учени ще могат да създават поръчкови организми

http://www.moreto.net/novini.php?n=352464

В не толкова далечно бъдеще учените ще могат да създават поръчкови организми. Учени от Оксфорд са открили нов метод за "пренаписване" на ДНК, съобщава онлайн изданието Engadget. Новата техника позволява на специалистите да модифицират конфигурацията на дълги поредици ДНК чрез синтетичен еквивалент.

Мишо и Дидо са обединени от голяма тайна

https://www.vesti.bg/lyubopitno/misho-i-dido-sa-obedineni-ot-goliama-tajna-6069785

Състрадателен и загрижен, малкият гений Мишо я кани да отседне у тях за известно време. Това обаче ще доведе до сериозни проблеми за братята Мишо и Дидо

Животновъди се оплакват от набези на чакали

http://econ.bg/Новини/Животновъди-се-оплакват-от-набези-на-чакали_l.a_i.743477_at.1.html

Зачестяват набезите на чакали в Габровско. Животновъди се оплакват от загуби след нападенията на хищниците, съобщава БНР. Чакали нападнали стадо...

Мартин Захариев: България няма стратегия за привличане на платежоспособни туристи

http://www.cross.bg/tyristi-nyama-kitaiiski-1544629.html

/КРОСС/ България губи постъпления в туризма от китайски туристи, каза Мартин Захариев, директор на Националния борд по туризъм. Той добави, че страната ни е на предпоследно място по китайски инвестиции и няма стратегия за привличане на платежоспособни туристи, съобщава БНР. "Отсъствието на българския президент и на българския министър-председател на световната среща в Пекин преди две седмици беше фатална грешка за България. Защо няма директен полет Пекин-София, Шанхай-София? Ето го първият инструмент, с който ще докараме туристи, защо китайските туристи трябва да чакат по две седмици за визите си, когато сърбите ги отмениха. Видели ли сте една брошура на Министерство на туризма на китайски, е, как да ги поканим тези хора", посочи Захариев. Привличането на туристи от Китай ще бъде една от темите, които ще бъдат обсъдени на конгрес на Националния борд по туризъм следващата седмица. Форумът ще бъде открит на 7 юни от премиера Бойко Борисов.    

ЕС предупреди страните членки да не позволяват фиктивни офиси на британски фирми

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-predupredi-stranite-chlenki-da-ne-pozvoliavat-fiktivni-ofisi-na-britanski-firmi-240350/

Регулаторът на финансовите пазари на Европейския съюз иска да предотврати охлабване на контрола от страните членки

Григор взе реванш от Робредо и вече е в третия кръг на "Ролан Гарос"

http://offnews.bg/news/n_1/n_656983.html

Прогнозата за сериозен тест и труден мач на Григор Димитров срещу испанския ветеран Томи Робредо на "Ролан Гарос" не се оправда. Българинът записа комфортна победа в три сета след 2 часа и 13 минути игра и резултат 6:3, 6:4, 7:5. Така 26-годишният Димитров взе реванш от испанския ветеран след загубата му от април в Маракеш и се класира за третия кръг на Откритото първенство на Франция за първи път от три години насам. Днешната среща между Димитров и 35-годишния му опонент бе петата помежду им и досега Григор имаше само една победа. Надмощието му днес обаче беше очевидно - два пробива в първия и втория сет бяха достатъчни за спечелването им, а в третия той дойде тъкмо навреме, за да не се стигне до тайбрек. Григор удари четири аса срещу само един на съперника си, но направи и четири двойни грешки, а тези на Робредо бяха 2. Той спечели 86% от точките при първи сервис. В първия кръг Григор надделя над друг ветерен - 37-годишният французин Стефан Робер, а в следващия очаква Пабло-Кареньо Буста или Таро Даниел.

ОЛАФ: България е сред лидерите по кражба на европейски пари

http://frognews.bg/news_135637/OLAF-Balgariia-e-sred-liderite-po-krajba-na-evropeiski-pari/

Oбщо 888 милиона евро са били раздадени през миналата година в схеми за предполагаеми измами по европейски програми. Водещите държави по злоупотреби са Румъния, България и Унгария. Това се твърди в годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ). Измамите са съсредоточени предимно при земеделските субсидии и подпомагането на бедните райони.

Григор Димитров продължава напред в Ролан Гарос

http://www.moreto.net/novini.php?n=352475

Григор Димитров продължава в третия кръг на турнира Ролан Гарос, научи Moreto.net. Днес българинът победи Томи Робредо с 6:3, 6:4, 7:5. Робредо е специалист в играта на клей, а в момента е №271 в света, което се дължи главно на контузиите, които го измъчваха през миналата година.

Фандъкова и МК са за запазване на паветата на ”Дондуков”

http://dnes.dir.bg/news/paveta-dondukov-25844344

Министерството на културата е за запазване на паветата на столичния бул. "Дондуков", обяви министърът на културата Боил Банов. Такова е мнението и на кмета.

Плевнелиев е против разсекретяване на стенограмата "КТБ"

http://www.mediapool.bg/plevneliev-e-protiv-razsekretyavane-na-stenogramata-ktb-news264604.html

Президентът на България (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев не е съгласен да се разсекрети стенограмата от консултативната среща при него на 29 юни 2014 г. по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор. Това става ясно от писмен отговор на доскорошния държавен глава, адресиран до администрацията на наследника му на поста Румен Радев, съобщава БТА в сряда. Плевнелиев посочва, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и че въпреки изминалите почти три години от проведените консултации общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банковата система. Трудно е да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система, смята още бившият държавен глава. "Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи", казва Плевнелиев. Той изтъква, че като един от основните гаранти за националната сигурност президентската институция е призвана да направи внимателно тази преценка. "Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения", казва бившият президент. Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи, посочва още той. Преди седмица президентът Румен Радев заяви, че е готов да разсекрети стенограмата от срещата на 29 юни. Той обаче посочи, че е изпратил писма до всички 20 участници в разговора да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено. От администрацията на държавния глава така и не изясниха какво ще се случи, ако някой от присъствалите не даде съгласието си за това. По-голямата част от присъствалите на тогавашната среща декларираха съгласието си. Засега от тях единствено Росен Плевнелиев се е обявил против, като в сряда го направи и по официалния ред. Очаква се тази седмица да се разбере дали документът ще бъде огласен.

Григор Димитров стигна третия кръг в Париж с безупречна игра

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/31/2980927_grigor_dimitrov_stigna_tretiia_krug_v_parij_s/?ref=rss


Григор Димитров се класира за третия кръг на "Ролан Гарос" след убедителна победа над испанския ветеран Томи Робредо. Българският тенисист се наложи с 6:3, 6:4, 7:5 в двубой, в който показа изключително стабилна и концентрирана игра и не остави никакви шансове на съперника.

Димитров сервираше много солидно, контролираше темпото на мача и доминираше почти във всяко разиграване, за да стигне до втората си победа от пет мача срещу 35-годишния Робредо.

КФН е готова да плаща по 76 хил. лв. месечно за наем на нова офис сграда

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-e-gotova-da-plashta-po-76-hil-lv-mesechno-za-naem-na-nova-ofis-sgrada-240352/

Изискванията са сградата да се намира в централната градска част и да има разгъната застроена площ не по-малко от 5 000 кв.м.

КФН е готова да плаща по 76 хил. лв. месечо за наем на нова офис сграда

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-e-gotova-da-plashta-po-76-hil-lv-mesecho-za-naem-na-nova-ofis-sgrada-240352/

Изискванията са сградата да се намира в централната градска част и да има разгъната застроена площ не по-малко от 5 000 кв.м.

Готвят ново поскъпване на тока от 1 юли

http://www.cross.bg/toka-protzent-predlaga-1544627.html

/КРОСС/ Токът за бита да поскъпне средно с 1,4 на сто от юли – това предлага енергийният регулатор, предава БНР. За клиентите на ЧЕЗ предвижданото увеличение е с 2 на сто, за тези на EVN – с процент и половина, а за абонатите на "Енерго Про" поскъпването е почти символично – с 0,22 на сто. Същевременно се предлага електроенергията за малките и средните предприятия, които продължават да са на регулирания пазар, да поевтинее с от процент до 15 на сто. Окончателно решение за цените на тока Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе в края на месец юни.

Използването от Тръмп на личен мобилен телефон поражда опасения за сигурността

http://www.investor.bg/novini/346/a/izpolzvaneto-ot-trymp-na-lichen-mobilen-telefon-porajda-opaseniia-za-sigurnostta-240353/

Заради тази си практика Тръмп може да бъде обвинен в лицемерие заради натякванията срещу Хилари Клинтън и използването на частен имейл сървър

Тръмп порица свързаното с Русия разследване на Конгреса

http://www.mediapool.bg/tramp-poritsa-svarzanoto-s-rusiya-razsledvane-na-kongresa-news264603.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова днес конгресмените да изслушат показанията на бившия съветник по външна политика Картър Пейдж по отношение на свързаните с Русия разследвания и заяви, че той ще опровергае предишни показания на бивши служители на ФБР и разузнаването, предаде Ройтерс. "Значи, сега съобщават, че демократите, които одраха кожата на Картър Пейдж за Русия, не искат той да даде показания. Той тотално разби обвиненията им и сега иска да изчисти името си, като покаже "лъжливите или подвеждащи показания на Джеймс Коми, Джон Бренан. . ." Лов на вещици!", написа Тръмп в Туитър. Коми и Бренан са бивши директори на ФБР и ЦРУ. Пейдж е един от няколкото свързани с Тръмп лица, представляващи интерес за следователите на Конгреса, които проучват обвиненията за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. и всички контакти с предизборния щаб на Тръмп, припомня Ройтерс.

Здравните книжки вече се издават от НЗОК

http://econ.bg/Новини/Здравните-книжки-вече-се-издават-от-НЗОК_l.a_i.743476_at.1.html

С влизането в действие от 1 април 2017 г. на Националните рамкови договори за медицински и за дентални дейности за 2017 г., общопрактикуващите лекари...

Меркел очаква Великобритания да остане партньор след Брекзита

http://www.mediapool.bg/merkel-ochakva-velikobritaniya-da-ostane-partnyor-sled-brekzita-news264602.html

Германия ще подходи към преговорите за излизането на Великобритания от ЕС с разбирането, че тази страна ще продължи да бъде партньор, каза германският канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс. "Ще водим преговорите за напускането с мисълта, че Великобритания остава наш добър партньор", каза Меркел в южния град Нюрнберг. Тя допълни, че същевременно съюзът трябва да търси начини да укрепне, а не да се съсредоточава само върху разговорите за Брекзита. По-рано тази седмица британският премиер Тереза Мей каза, че ако не бъде постигнато удовлетворително споразумение с ЕС, Великобритания ще го напусне без споразумение.

Туристически инспекторат ще следи качеството на услугите в туризма

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/turisticheski-inspektorat-shte-sledi-kachestvoto-na-uslugite-v-turizma-240351/

Основна цел е превръщането на България в туристическа дестинация от по-висок клас, заяви министърът на туризма

Радев настоява, че са изпълнили указанията на Ватикана за аудиенцията

http://offnews.bg/news/n_1/n_656986.html

Президентът Румен Радев настоява, че за аудиенцията при папа Франциск са се съобразили изцяло с изискванията на Ватикана и заради това не са присъствали църковни дейци.  От Ватикана тогава обявиха, че не се намесват в състава на делегациите.  "С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г. Съгласно тези изисквания „в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре…", обясниха от администрацията на Радев. "Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск са напълно несъстоятелни", подчертават оттам. "Президентът Румен Радев се отнася с дълбоко уважение и отстоява позицията за диалог и съвместна работа с традиционните вероизповедания в България и особено с Българската православна църква. Неслучайно неговата първа среща след встъпването му в длъжност беше именно със Светия Синод на Българската православна църква и с патриарх Неофит", посочиха още от Президентството. "Държавният глава ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ", категорични са те.

Ангелкова: 80% от туристите се връщат, това е оценка за правителството

http://clubz.bg/54575-angelkova_80_ot_turistite_se_vryshtat_tova_e_ocenka_za_pravitelstvoto

Парламент Николина Ангелкова 010320116 1

80% от туристите, посетили веднъж България, се връщат. С тази впечатляваща статистика се похвали министърката на туризма Николина Ангелкова в ефира на БНТ днес. И направи интересен анализ защо това се случва:

"Това е най-хубавата оценка на правителството", отбеляза тя.

България е дефинитивно шампион в семейния туризъм, разкри още министърката.

"Миналата година спечелихме и първата награда на National Geographic-Русия, България е на първо място като предпочитана дестинация за семеен туризъм там", обясни Ангелкова.

Според нея е важно успехите, които имаме и в историческо-културния, и в балнео-спа туризма да бъдат надградени. За тази година данните на туроператорите отчитат сериозен ръст на поръчките от ключови европейски държави.

"35% ръст от Германия, 10% от Русия. Ръстът на планираните чартърни полети от Франция и Холандия е с 80%. Други традиционно са Полша, Чехия и Израел. Там на база ранни записвания заявките ръстът е около 25%“, съобщи министърката.

Ангелкова коментира и важността част от средствата, които се печелят от курортите с национално значение, да се връщат за подобряване на тяхната инфраструктура.

"Важно е да се поучим от опита на другите държави, като Хърватска например. При тях всяка една стока се облага с данък, който финансира туризма. Смятам, че до месец-два ще приложим правната рамка в тази посока. Ще се наложи промяна в повече от един закон“, обясни тя.

След призната вина присъдата за убийство на дете в Провадия беше намалена на 20 години затвор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/31/2980972_sled_priznata_vina_prisudata_za_ubiistvo_na_dete_v/?ref=rss


Двамата подсъдими за грабеж, придружен с убийството на 13-годишната Александра от Провадия, получиха доживотни присъди, които заради съкратеното съдебно следствие бяха намалени на по 20 години затвор при строг режим, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест.

Пред съда бяха изправени 20-годишният Красимир Тодоров и 19-годишната му приятелка Ивалена Маринова по обвинение в грабеж, придружен с убийството, а Тодоров и...

Кабинетът може да повиши прогнозата за ръста на икономиката ни на 3.9%

http://www.mediapool.bg/kabinetat-mozhe-da-povishi-prognozata-za-rasta-na-ikonomikata-ni-na-39-news264601.html

Възможно е кабинетът да повиши прогнозата за ръста на икономиката на България през 2017 г. на 3.9 %, но това ще зависи от показателите през второто тримесечие на годината, коментира финансовият министър Владислав Горанов в интервю за агенция Блумбърг, цитирано от пресцентъра му в сряда. "Публичното и частното потребление ще бъдат основният източник на растеж. Имаме ниски данъци и ниски производствени разходи, но в същото време инвестициите са ограничени поради липсата на увереност, че същите ще бъдат защитени при евентуални търговскоправни спорове“, посочи той. Затова и съдебната реформа е водещ приоритет за правителството – за да се гарантира равно третиране на всички стопански субекти, допълни финансовият министър. Той не смята, че банковият сектор носи някакви рискове за икономиката ни, но очаква по-голяма активност от финансовите институции, така че увеличеното кредитиране да осигури допълнителен потенциал за икономически растеж. Той допълва, че равнището на необслужваните кредити намалява и банковата система има капацитета да намали равнището им до средното за ЕС през следващите 3 години. Неговите очаквания са и бюджетният дефицит през тази година да бъде по-нисък от заложената цел. "Няма никакъв фискален риск. Успяхме да убедим коалиционните партньори на правителството, че бюджетът не може да бъде увеличаван толкова, колкото биха искали те“, посочи Горанов. Той отново отбеляза, че бюджетът е натрупал достатъчно резерви и няма да има никаква нужда от външно финансиране за тази и евентуално за следващата година. Финансовият министър коментира още, че икономическият растеж на България през последните няколко години е показал слабост на пазара на труда вследствие на напускането на страната на голям брой квалифицирани работници, като същевременно много от останалите тук работници нямат необходимата квалификация. "За съжаление образователната система не отговаря на потребностите на икономиката и нейното реформиране е приоритет“, обръща внимание той. По отношение възобновяването на прекратения строеж на АЕЦ "Белене“ министърът на финансите повтори досегашните изявления на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър теменужка Петкова по темата, че се търси реализация чрез частни инвестиции, без никакви държавни гаранции и без гарантирано закупуване на енергията или гарантирани цени на енергията. Той потвърди думите на Петкова от миналата седмица, че ако проектът не бъде завършен като частна инвестиция, ще се търси вариант доставеното вече ядрено оборудване да се използва за увеличаване на капацитета на АЕЦ "Козлодуй“. Министърът каза също, че държавата не възнамерява да купува бизнеса на ЧЕЗ в България.

Тръмп оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата

http://www.moreto.net/novini.php?n=352467

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, съобщи информационният сайт Аксиос (Axios), като се позова на информирани източници. Ройтерс напомня, че Тръмп отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата на срещата на върха на Г-7 в Сицилия в събота и каза, че му е нужно още време, за да вземе решение.

Кларънс Зеедорф в София: Наученото в „Бокони“ отвори пред мен изцяло нови хоризонти

http://offnews.bg/news/n_1/n_656988.html

Елитният италиански университет SDA Bocconi School of Management заедно с Американския университет в България (АУБГ) представиха пред лидери на българския бизнес съвместния си проект, който стартира в София тази есен. Събитието събра изпълнителни директори и топ мениджъри на водещи български компании, които се запознаха с магистърската програма за ръководни кадри „Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти“. За да представят проекта, в София бяха професорите Маурицио Далокио и Леонардо Етро, временно изпълняващият длъжността президент на АУБГ д-р Стивън Съливан, както и доц. Емилия Занкина – зам.-ректор на АУБГ. Д-р Бруно Павези, изпълнителен директор на Universita' Bocconi, представи международните дейности на университета в специално видео обръщение. Особено голям интерес сред гостите предизвика и специалният гост на събитието - холандската футболна легенда Кларънс Зеедорф, също получил магистърска степен по бизнес в SDA Bocconi. Зеедорф, единственият играч, печелил Шампионската лига с три различни отбора („Аякс“, „Реал Мадрид“ и „Милан“), говори шест езика и е прочут със своя интелект, заради който го наричат Професора. „Наученото в "Бокони" отвори пред мен изцяло нови хоризонти и неимоверно задълбочи разбирането ми за бизнеса и за света“ – сподели с усмивка Кларънс, който освен изявите си като футболен мениджър сега успешно управлява и собствен бизнес. Зеедорф сподели своята визия за лидерство пред присъстващите: „Аз вяврвам в лидерство чрез пример. Този проект, между SDA Bocconi и АУБГ, олицетворява точно това и затова съм тук тази вечер. Ние трябва да вдъхновяваме новото поколение, трябва да им предадем своя пример и да им служим. Защото лидерството е работа в полза на другите и загриженост. Ако ние не сме грижовни, как нашите деца биха били? Всеки човек трябва да отговори на въпроса Защо? – защо правим дадени неща, вместо други? Когато си отговорим, ние ще се движим в правилната посока и ще оставим следа“. След презентацията на Кларънс Зеедорф с видеовръзка се включи още един прочут възпитаник на „Бокони“ - г-н Марко Патуано, CEO на бизнес гиганта „Бенетон Груп“. Завършилите престижната магистърска програма ще получават паралелно две дипломи – от SDA Bocconi и от АУБГ – които ще бъдат признати и в Европа, и в САЩ. Курсът „Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти“ ще се провежда изцяло в София, в Център за образование и култура „Илиев“ на АУБГ, като добре структурирана 14-месечна програма, разделена в 16 модула и специално адаптирана към пазарите в региона. Обучението ще е изцяло на английски език, като студентите ще имат изключителния шанс да получат тази престижна диплома срещу 30% по-ниска цена спрямо същия курс в Италия. Местата в програмата са ограничени, а обучението в нея е сериозна образователна инвестиция в личното развитие на всеки професионалист. Този академичен проект практически няма еквивалент в Източна Европа. Част от известните интелектуалци и бизнесмени, завършили „Бокони“, са бившият италиански премиер Марио Монти, председателят на Европейската банкова федерация Алесандро Профумо, бившият председател на италианската нефтогазова компания ENI Паоло Скарони, главният изпълнителен директор на Vodafone Виторио Калао. Според последната класация на авторитетния „Файненшъл Таймс“ SDA Bocconi е на четвърто място в света и на трето в Eвропа в категорията Custom Program Business Schools.

Легендите от All Stars 2017 като деца

http://www.cross.bg/godini-furdinand-fytbola-1544626.html

/КРОСС/ Известни футболисти били на ръба на друга професионална реализация Мачът на годината наближава, а с него се разгарят и страстите около световните спортни величия, които ще уважат събитието. Датата е ясна - 14-ти юни. Мястото също - национален стадион "Васил Левски". Разкрити са и имената на голяма част от звездите, които ще се изправят едни срещу други в отборите на Димитър Бебратов и Лиуш Фиго. Именитите футболисти застават зад каузата да помогнем на децата, организирайки най-голямото благотворително събитие в България през тази година. Генерален спонсор ще бъде Първа инвестиционна банка, а важната новина е, че всички събрани средства ще бъдат дарени за талантливите деца на България. Спортното събитие на годината по всеобщо мнение ще привлече едни от най-големите играчи в съвременния футбол. Какви са били те като малки, как са отраснали, с какви проблеми са се сблъскали и какво в живота им ги е белязало да станат велики футболисти, а впоследствие и да играят благотворително, идвайки у нас? Част от виртуозите на терена са били на косъм от тотално различен живот преди футбола. Рио Фърдинанд е имал всички предпоставки да стане балетист вместо футболист, въпреки че цялото му семейство има афинитет към най-известния спорт. Майката на Фърдинанд - Джанис е от ирландско-английски произход, а баща му - Джулиън - от Света Лусия, малка островна държава в Карибско море. Двамата никога не са сключвали брак и се разделят, когато Рио е още тийнейджър

Русия отвърна на Молдова като изгони 5 нейни дипломати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/31/2981007_rusiia_otvurna_na_moldova_kato_izgoni_5_neini_diplomati/?ref=rss


Русия обяви реципрочна ответна мярка на изгонването на петима нейни служители от посолството в Кишинев, като в сряда обяви, че обявява за нежелани на своя територия петима души от посолството на Молдова. Това става в момент, когато проруският президент на страната Игор Додон е на посещение в Санкт Петербург.

В съобщение на външното министерство на Русия се казва, че молдовците трябва да напуснат до 72 часа. "Руската страна изрази надежда, че в Кишинев ще осъзнаят...

„Коалицията Булгартабак“ ще прибере 140 млн. лв. от дивиденти

http://frognews.bg/news_135636/Koalitsiiata-Bulgartabak-shte-pribere-140-mln-lv-ot-dividenti/

Собствениците на „Булгартабак холдинг“, които и да са те, трябва да са много доволни от сделката, която направиха през 2011 г. Тогава, по време на управлението на първото правителство на Бойко Борисов, Агенцията за приватизация (АП) продаде близо 80% от „Булгартабак холдинг“ за 100.1 млн. евро. Сделката продължава да бъде с една от най-тежките корупционни сенки, оставяни някога от приватизационна процедура.

Украйна блокира акциите на "Газпром" в "Газтранзит"

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ukraina-blokira-akciite-na-gazprom-v-gaztranzit-240347/

Украйна е една от рисковите държави за транзита на руския природен газ, пише в отчета на компанията

Денят в снимки – 31 май

http://www.dnes.bg/index/2017/05/31/deniat-v-snimki-31-mai.342810

Изкуството да пиеш чай, тенис емоции и пандата Ву Вен

Арх. Здравко Здравков: Времето на градовете-спални отмина

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/arh-zdravko-zdravkov-vremeto-na-gradovete-spalni-otmina-240349/

В момента има модерно мислене в градоустройтвото за къси връзки между офиса и дома, коментира главният архитект на Столичната община

Президентството отговори за състава на делегацията ни във Ватикана

http://www.cross.bg/tzurkva-pravoslavna-bulgarskata-1544625.html

/КРОСС/ От прессекретариата на президента разпространиха отговор на журналистически въпроси по повод състава на българската официална делегация във Ватикана. Ето и пълния текст: "С открита грама от 20 януари 2017 г. на посолството ни при Светия престол са изпратени протоколните изисквания за състава на българската делегация за аудиенцията при папа Франциск на 26 май т.г. Съгласно тези изисквания „в делегацията за срещата с папата могат да участват само висши държавни, правителствени и парламентарни представители от директор на дирекция нагоре...". Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск са напълно несъстоятелни. Президентът Румен Радев се отнася с дълбоко уважение и отстоява позицията за диалог и съвместна работа с традиционните вероизповедания в България и особено с Българската православна църква. Неслучайно неговата първа среща след встъпването му в длъжност беше именно със Светия Синод на Българската православна църква и с патриарх Неофит. Държавният глава ще продължи да работи заедно с Българската православна църква в подкрепа на общата им мисия за просперитета на българския народ."    

Горанов: България ще кандидатства за еврозоната, когато е готова

http://www.mediapool.bg/goranov-bulgaria-shte-kandidatstva-za-evrozonata-kogato-e-gotova-news264600.html

България ще кандидатства за членство в еврозоната, когато разберем, че сме готови и че молбата ни няма да бъде отхвърлена, заяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за агенция Блумбърг, цитирано от пресцентъра му в сряда. Изявлението му идва на фона на очакването Европейската комисия да отправи "неустоима оферта" към държавите извън еврозоната, която цели да направи по-привлекателно за тях приемането на еврото. В петък пък в София пристига заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за еврото и социалния диалог,у нас. "Водим постоянни консултации с нашите партньори от еврозоната“, посочва Горанов и допълва, че България отговаря на формалните критерии, с изключение на показателя за сближаването. "За съжаление сме далеч под равнището от 70 % от БВП на глава от населението спрямо средните стойности за еврозоната, което другите държави имаха към момента на присъединяването си към единната валута“, припомня той. Според него разширяването на еврозоната е и политически процес. "Европа трябва да бъде по-голяма и по-единна, за да запази своята конкурентоспособност и да преодолее световните предизвикателства, идващи от Азия, Русия, Латинска Америка. Интеграцията следва да продължи с бързи темпове“, смята Горанов. Финансовият министър напомня, че страната ни е една от малкото държави, които упорито се стремят към присъединяване към единната валута и, освен формалните критерии, има и множество политически аргументи в подкрепа на това. "Една официална молба за членство би била рискована. Трябва да убедим нашите партньори, че трябва да бъдем част от този паричен съюз“, обръща внимание той, като уточнява, че определен срок за това няма. "Ще кандидатстваме, когато разберем, че сме готови", допълни Горанов. Предстои да се види каква ще е офертата на Еврокомисията за разширяване на еврозоната, но за петък – 2 юни, е предвидена визита на Валдис Домбровскис у нас. Той ще се срещне с президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Екатерина Захариева, министъра на финансите Владимир Горанов, както и с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Предвидена е и среща с управителя на Българската народна банка Димитър Радев. В рамките на своето посещение зам.-председателят на ЕК ще представи специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017, публикувани на 22 май. Към страната ни бяха отправени четири основни препоръки – повишаване на събираемостта на данъците и сивата икономика, допълнителни мерки към банките и застрахователните дружества, нарастващото неравенство в доходите и по-строг контрол върху обществените поръчки. В дискусията на високо равнище ще вземат участие и финансовият министър Владислав Горанов, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, както и Ищван Пал Секели от Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" на ЕК и Стефан Улсон от Генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" на ЕК. След дискусията в два последователни модула ще бъдат представени препоръките на ЕК относно финансовия сектор, пазара на труда, социалните политики, образованието и здравеопазването. Препоръките на Европейската комисия се публикуват ежегодно в рамките на Европейския семестър. Те се основават на доклада за България, публикуван по-рано тази година, програмата за конвергенция и Националната програма за реформи, както и на резултатите от диалога на Европейската комисия с държавата членка.

Радев до Синода за Ватикана: Напълно несъстоятелни твърдения

http://dnes.dir.bg/news/sinod-vatikanat-prezidentat-radev-25844233

Твърденията, че администрацията на държавния глава нарочно не е допуснала представител на Църквата на аудиенцията с папа Франциск са абсолютно несъстоятелни.

Еврозоната се замисля за свои бюджет, хазна и финансов министър

http://clubz.bg/54574-evrozonata_se_zamislq_za_svoi_byudjet_hazna_i_finansov_ministyr

Еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси. Снимка EPA/БГНЕС

Европейската комисия днес публикува документ за размисъл за задълбочаване на икономическия и валутния съюз до 2025 година, подчертавайки, че това не е план, а основа за дискусия между държавите членки.

Главните компоненти на документа, представен от заместник-председателя на комисията Валдис Домбровскис и еврокомисаря по икономиката и финансите Пиер Московиси, са: завършване на финансовия съюз, изграждане на икономически и фискален съюз и създаване на демократични и легитимни институции за тяхното управление.

Завършването на финансовия съюз предполага намаляване на рисковете в банковата система, особено на лошите кредити; обща фискална опора на европейския фонд за решаване на банкови кризи и единна европейска схема за гарантиране на влоговете, които комисията смята, че трябва да са в сила до осем години.

Документът се спира и на изграждането на единен капиталов пазар в ЕС като алтернативен на банките източник на финансиране за икономиката.

Той поставя и въпроса за емитиране на общи дългови книжа на еврозоната, признавайки сложните политически и правни въпроси, които те повдигат, на първо място – мутуализацията (обобществяването) на дълговете на държави в различно икономическо и финансово състояние.

Що се отнася до икономическия и фискалния съюз, комисията предлага в краткосрочен план икономическата конвергенция в ЕС да се задълбочи като се засили ролята на цикличното наблюдение над националните бюджети и реформи в рамките на т.нар. европейски семестър.

Документът предлага и различни варианти за „макроикономическа стабилизираща функция“ на еврозоната – от схеми за защита на инвестициите и за презастраховане срещу безработица до отделен бюджет на еврозоната.

В институционалната част на предлаганите реформи комисията разглежда възможността сегашните длъжности на председател на Еврогрупата (неформална общност на финансовите министри на еврозоната) и на еврокомисар по икономиката и финансите да се слеят както и до 2025 година ЕС да има един представител в Международния валутен фонд вместо сегашните отделни представители на държавите му.

Документът предвижда създаване на финансово министерство и финансов министър на еврозоната както и на Европейски валутен фонд, който да ѝ осигури повече автономност от други международни институции в случаи на кризи.

Комисията посочва, че това би изисквало засилени парламентарен контрол и отчетност на тези институции на европейско ниво и пред държавите-членки.

Писателят Георги Господинов във Варна: Говори се, че младите не четат, но не е така

http://www.moreto.net/novini.php?n=352474

Говори се, че младите не четат, но не е така и ние сме малко в дълг към тях. Най-големият проблем не е латиницата, а разпадналият се разговор между нас. Това сподели пред медии писателят Георги Господинов, предаде репортер на Moreto.

Цачева: ГЕРБ зачита волята на българите за референдума

http://frognews.bg/news_135635/TSacheva-GERB-zachita-voliata-na-balgarite-za-referenduma/

ГЕРБ зачита волята на близо 2.5 млн. българи, които са дали положителен отговор на въпроса за мажоритарните избори. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева, след като вчера Върховния административен съд окончателно обяви резултатите от допитването за незадължителни.

В Холандия заловиха българин, организирал наркотрафик

http://www.cross.bg/organiziral-kokain-italiya-1544624.html

/КРОСС/ Българин, организирал канал за пренасяне на кокаин от Венецуела към Италия, бе задържан половин година, след като италианските власти го обявиха за издирване, съобщава Нова тв. 40-годишният Огнян Борисов, известен с прякора Токо, е организирал пренасянето на кокаин от Венецуела към Милано, съобщават италианските медии. Той набирал хора в България, които пренасяли наркотикът. Пътуването било организирано от специално създадена туристическа агенция чрез чартърни полети между Италия и караибския остров Маргарита. Пристигайки на място наетите „мулета" трябвало да изчакат да бъдат потърсени от местните трафиканти. Те пренасяли дрогата под формата на капсули, които поглъщали на гладен стомах. За да стане възможно това с помощта на обезболяващ спрей поглъщали едновременно и хапчета против дезинтерия. Всеки от тях успявал да пренесе по този начин над килограм кокаин, за което получавал 2000 евро на пътуване. На миланското летище Малпенса ги очаквал босът Огнян Борисов, който разпределял пратките за пазара. Организацията на българите, известна като "Бригадата", наказвала жестоко провинил се куриер. Един от тях е бил намерен убит. В края на миналата година Огнян Борисов бе осъден в Италия и преди два дни задържан в Амстердам. Холандските власти го разпознали и успели да задържат.    

Атина се нуждае от конкретна сделка с кредиторите за облекчаване на дълга

http://econ.bg/Новини/Атина-се-нуждае-от-конкретна-сделка-с-кредиторите-за-облекчаване-на-дълга-_l.a_i.743475_at.1.html

Европейските кредитори трябва да постигнат съгласие относно по-конкретни мерки за облекчаване на гръцката дълга тежест на предстоящата на 15-и юни...

Арестуваха един от лидерите на ИДИЛ в Истанбул

http://www.cross.bg/idil-istanbyl-bayandzhyk-1544623.html

/КРОСС/ Турската полиция задържа в Истанбул един от лидерите на ИДИЛ - Халис Баянджук, известен още като Абу Ханзал. Той е арестуван четири пъти от 2011 г. насам при операции на полицията срещу групировките „Ал Кайда" и ИДИЛ, но е освобождаван няколко месеца по-късно. Джихадистът е автор на статии за издания на ИДИЛ и се занимава с вербуване на нови членове, съобщава БГНЕС. Повод за сегашното задържане на Баянджук са заплахи, които той отправи към турските власти по време на изказване в Истанбул.    

БНБ: Вътрешното търсене и износът ще определят динамиката на БВП

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bnb-vytreshnoto-tyrsene-i-iznosyt-shte-opredeliat-dinamikata-na-bvp-240331/

Външната среда остава основният източник на несигурност за българската икономика, посочват от централната банка

Прокурорската колегия отказа на съпруга на Соня Найденова преместване в едната върховна прокуратура

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/31/2980944_prokurorskata_kolegiia_otkaza_na_supruga_na_sonia/?ref=rss


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да премести обвинителя Веселин Найденов във Върховната касационна прокуратура. В момента той работи във Върховната административна прокуратура, която е същата по ранг.

Решението бе взето с 10 "за", като главният прокурор Сотир Цацаров не присъства на заседанието, тъй като е на посещение в Москва. Колегията се председателстваше от Румен Боев като най-старши, съобщи сайтът defakto.bg.

Божана Кацарова е победител в "MasterChef" 3

http://offnews.bg/news/n_1/n_656987.html

Победител в третия сезон на кулинарното риалити "MasterChef" е Божана Кацарова. Тя се пребори с бранд мениджъра в областта на киното в Холандия Димитър Димитров и грабна наградата от 100 000 лева. Борбата за първото място продължи 90 минути, като състезателите трябваше да приготвят предястие, основно и десерт.  Молекулярен таратор и морско дъно от стриди и миди Сен Жак и омар представиха Божана и Димитър за борба с първите две ястия. Шоколад срещу изомалт, гарнирани с течен азот, сух лед, ягоди, кремове, рози и пуканки пък бяха претенденти за десерта победител. Ето и вечерята победител:

317 нарушители са осъдени за кражби на ток за две години в Североизточна България

http://www.moreto.net/novini.php?n=352440

Общо 317 са осъдените нарушители за кражба на ток през 2015 и 2016 година в Североизточна България, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Само 8 от нарушителите са получили ефективни присъди, а други 83 – условни. Всички останали са наказани с пробация.

Ченалова: Мондешки е казвал, че има връзка с инцидента с Лозан Панов

http://www.mediapool.bg/chenalova-mondeshki-e-kazval-che-ima-vrazka-s-intsidenta-s-lozan-panov-news264599.html

Адв. Момчил Мондешки е заявявал пред мен, че има общо с катастрофата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, каза бившата съдийка в Софийския градски съд Румяна Ченалова, цитиран от сайта "Биволъ". Тя е един от тримата участници в изтеклите записи по аферата "Яневагейт" заедно с адв. Мондешки и бившата съдийка Владимира Янева. Настоящият шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов беше блъснат от автомобил на пешеходна пътека до Южния парк на 10 декември 2014 г, Това стана точно месец преди конкурса за председател на ВКС. Лозан Панов реши да оттегли кандидатурата си, но после бе убеден от мнозинството във ВСС да преосмисли решението си. Това наложи отлагането на процедурата с няколко седмици. Тогава властите не успяха да докажат умисъл в катастрофата. "Лично пред мен Мондешки е заявявал, че има общо във връзка с т. нар. катастрофа на председателя на Върховния съд Лозан Панов. В крайна сметка истината ще излезе. И тогава е много лесно всички да кажат нещата, които знаят. По-трудното, но по-истинното е да ги кажат тогава, когато има риск, има опасност", каза Ченалова. Тя обясни още, че тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева специално е подбрала Иво Дачев за съдия по делото "КТБ". Задачата е била той да обяви банката в несъстоятелност и да бъдат разпродадени активите й "на когото трябва". Иво Дачев наистина бе посочен от системата за случайно разпределение за съдия по делото, но Ченалова още тогава каза, че това се е знаело предварително. Тогава Дачев си направи отвод и в крайна сметка друг съдия обяви фалита на КТБ. Попитана какво точно е искал адв. Мондешки от Иво Дачев, получил ли го е и има ли място за разследване на дейността на този съдия, бившата съдийка казва: "Знам, че той (Мондешки – б.р.) наблюдаваше това дело, сега дали е искал смяна на вещото лице, дали на назначените синдици, не мога да си спомня. Но той (Мондешки) винаги твърдеше, че това е волята на Делян Пеевски. Делян Пеевски иска това, Делян Пеевски иска онова. Знаеш как е там. Отивам при Делян Пеевски, чакам с часове, всичко ще се уреди. Много пъти съм се съмнявала в това, което той говори. Защото ми се е струвало прекалено лековато и несериозно да се говори така. Но впоследствие се оказва, че той наистина има позиции. Ето, виждате, срещу него нищо не се образува", обяснява Ченалова. По-рано през тази седмица адвокатската колегия в Стара Загора не намери данни, че Мондешки е нарушил Етичния кодекс на адвокатурата. За делото КТБ Румяна Ченалова си спомня, че то първо е било разпределено случайно "на една съдийка" (Калина Илиева – б.р.). Това ядосало много Владимира Янева, която пред Ченалова се обадила на своята заместничка Богдана Желявска (все още съдия в Софийския градски съд), поискала среща с нея, а след това съдия Калина Илиева си дала отвод. Делото е разпределено втори път на Иво Дачев, но това въобще не било случайно, твърди Чеаналова. По думите й Дачев попитал какво точно трябва да направи по това дело. Янева казала пред Ченалова, че банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, за да се разпродадат активите на когото трябва. Скандалът по случайното разпределение на делото "КТБ" обаче започна с разпределението на делото на Калина Илиева, която тогава работеше в съда като командирована. Повод за нагласяването на разпределението бе фактът, че системата на съда пусна автоматичния протокол за разпределението към базата данни на ВСС с неправилен номер.

Летище София има вземания за 28,7 млн. лв. от фалиралата КТБ

http://clubz.bg/54573-letishte_sofiq_ima_vzemaniq_za_287_mln_lv_ot_faliralata_ktb

ПОЛИТИКА летище софия

Признатите вземания на Летище София от фалиралата Корпоративна търговка банка са в размер на 28,68 млн. лв. от неизплатени депозити и начислени лихви. Това показва одитът на финансовото управление на столичния аеропорт за периода януари 2013 г. - юни 2016 г., публикуван от Сметната палата. 

След отнемането на лиценза на КТБ през ноември 2014 г. на дружеството е изплатена гарантираната сума в размер на 196 000 лв. 

Към 30 юни 2016 г. не е извършвана обезценка на вземанията на дружеството от банката, тъй няма официални данни за определената от синдиците маса на несъстоятелността и следователно няма яснота каква част от парите ще може да си върне летището. 

От няколко седмици тече сагата с разсекретяването на стенограмата от консултациите при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. (б.р. дни след поставянето на КТБ под специален надзор), в които участваха министър-председателят, председателят на Народното събрание, управителят на БНБ и парламентарно представените формации. Повечето участници дадоха съгласие, но Плевнелиев изрази опасения, че това може да застраши националната сигурност и да подкопае стабилността на други банки. 

В доклада одиторите констатират:

„Въпреки че ръководството на Летище София е предприело всички възможни действия за защита на правните и финансови интереси на дружеството, не може да се изчисли ефектът от съществуващата несигурност по отношение на възстановяването на вземанията“.

От одита на Сметната палата става ясно, че още през септември 2015 г. дружеството е подало писмено възражение пред синдиците на КТБ заради неприетото от тях вземане от лихва за забава на стойност 1,86 млн. лв.

Молбата на летището е оставена без уважение като неоснователна, като аргументът е, че след фалита БНБ е намалила напомпаните лихвени проценти по депозити в КТБ до нормалния им пазарен размер за банковата система към май 2014 г., а от април 2015 г. окончателно е преустановено начисляването на лихва.

Четири от общо петте сключени договори за индивидуални срочни депозити са изтекли преди датата на отнемане на лиценза на КТБ през ноември 2014 г. По тях е начислявана лихва в размер на 3,11%.

Във връзка с договора за депозит от 5 млн. евро, изтекъл на 22.06.2014 г. (б.р. в неделя, два дни след поставянето на КТБ под особен надзор), летището е поискало изплащане на сумата по друга сметка на дружеството, но това не е станало.

Решението на синдиците е обжалвано от Летище София пред СГС, но жалбата е оставена без движение. Мотивът на съда е, че тя е нередовно подадена, тъй като не е приложен документ за платена държавна такса по иска за установяване на вземането. Следват нови обжалвания и през ноември 2016 г. СГС допълва Списъка с приетите вземания, изготвен от синдиците, като включва в него сумата от 603 776 евро.

Обезценката на вземанията дърпа финансовите резултати на дружеството надолу. Въпреки че приходите на "Летище София" през 2016 г. са се увеличили с 11,3% до 131 млн. лв., а обслужените пътници са почти 5 милиона, което е ръст от 22 на сто, аеропортът приключва годината на загуба от 13,8 млн. лв. 

През първите три месеца на т.г. дружеството се справя малко по-добре. То отчита нетна печалба в размер на 3,6 млн. лева, или с 1,786 млн. лева повече спрямо първото тримесечие на 2016 г.

Транспортният министър Ивайло Московски днес обяви, че до есента процедурата за концесия на Летище София ще бъде подновена, след като през март служебният кабинет я прекрати с мотив, че „националният интерес не е достатъчно добре защитен“

До месец се очакват офертите на три международни институции - Световната банка, Европейската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка. 

Плевнелиев към Радев: Не търсете евтини медийни ефекти

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-stenograma-ktb-podkrepa-bankite-prezidentat-radev-konsultativna-sreshta-finansov-sektor-25844156

Президентът (2012 – 2017) Плевнелиев не е съгласен с разсекретяването на стенограмата от консултативната среща при президента на 29.06.2014 г.

Правителството назначи нов председател на ДАБЧ

http://www.eurochicago.com/2017/05/nov-predsedatel-na-dabtch/

Днес третият кабинет на Борисов назначи Петър Харалампиев за председател на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/. Харалампиев е юрист, от декември 2014 г. до май 2017 г. е бил заместник управител на Софийска област. Бил е и изпълнителен директор и член на управителния съвет на фондация "Българе". Като се има предвид, че Петър Харалампиев идва от средите на ВМРО, неговото назначение за председател на ДАБЧ е явно избор на коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти".

Цачева предлага да се следят електронно лицата, освободени предсрочно от затвора

http://www.moreto.net/novini.php?n=352453

Министърът на правосъдието Цецка Цачева предлага промени в Наказателния кодекс, с които да се въведе електронно проследяване на лица, освободени предсрочно от затвора. Предложението идва след решението на първа инстанция за предсрочното освобождаване на две лица от групата на "Наглите".

Външно осъди категорично терористичния акт в Кабул

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-kabul-pozitzia-ministerstvo-vanshnite-raboti-kabinet-borisov-3-25844150

Министерство на външните работи /МВнР/на Република България осъжда категорично днешния терористичен акт в Кабул.

Кати Грифин с кървава шега на гърба на Тръмп

http://www.cross.bg/grifin-kati-trump-1544622.html

/КРОСС/ Комедийната актриса Кати Грифин се извини за публикуването на снимки, на които държи окървавено подобие на главата на президента на САЩ Доналд Тръмп. Фотографиите предизвикаха гневни реакции в социалните мрежи. Това накара актрисата да се извини за бруталната шега. „Поднасям искрените си извинения. Едва сега виждам реакцията на тези снимки. Аз съм комик... Преминах границата...Давам си сметка как това е обидило хората. Не е смешно. Разбирам го. Правила съм много грешки в кариерата си. Ще продължа. Моля ви за извинение. Изтривам снимката. Ще помоля фотографа също да премахне снимката. Моля да ми простите, отидох твърде далече. Направих грешка и не бях права", признава Грифин във видео, публикувано в профила ѝ в Twitter. Доналд Тръмп също реагира остро в Twitter: "Кати Грифин трябва да се засрами. На децата ми, особено 11-годишният Барън, не им е никак лесно да понесат това. Отвратително!" Информационният портал TMZ публикува снимките на Кати Грифин, направени от фотографа Тайлър Шийлдс, известен с провокативните си творби, като предложи на читателите си да оценят кадрите. Резултатите показват, че според 78% от участвалите във вота снимките „отиват твърде далече", а 22% смятат, че няма проблем. В анкетата са участвали над 100 000 души. По време на фотосесията Грифин се пошегувала, че след публикуването на снимките тя и Шийлдс ще трябва да избягат в Мексико, за да не ги пратят в затвора.    

Венгер преподписа с "Арсенал" и се прицели в титлата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/31/2980962_venger_prepodpisa_s_arsenal_i_se_priceli_v_titlata/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер подписа нов договор. 67-годишният французин удължи контракта си до лятото на 2019 г., съобщи мажоритарният собственик на "топчиите" Стан Крьонке чрез официалния сайт на клуба.

"Нашата цел е да спечелим Висшата лига и останалите значими отличия в Европа. Арсен е идеалният човек, за да успеем да постигнем това. Той има страхотни резултати и ние го подкрепяме напълно", коментира Крьонке.

500 единици бойна техника преминават за учение на НАТО

http://dnes.dir.bg/news/uchenie-nato-25844138

Може да се даде висока оценка на това как протича учението на НАТО "NOBLE JUMP-2017" на територията на нашата страна досега.

Венгер преподписа с "Арсенал" до 2019 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/31/2980962_venger_prepodpisa_s_arsenal_do_2019_g/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер подписа нов договор. 67-годишният французин удължи контракта си до лятото на 2019 г., съобщи мажоритарният собственик на "топчиите" Стан Крьонке чрез официалния сайт на клуба.

"Нашата цел е да спечелим Висшата лига и останалите значими отличия в Европа. Арсен е идеалният човек, за да успеем да постигнем това. Той има страхотни резултати и ние го подкрепяме напълно", коментира Крьонке.

Превръщането на Пловдив в евростолица на културата ще струва 76.4 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/prevrashtaneto-na-plovdiv-v-evrostolitsa-na-kulturata-shte-struva-764-mln-lv-news264598.html

За програмите и дейностите около превръщането на Пловдив в европейска столица на културата през 2019 г. ще бъдат изхарчени общо 76.4 млн. лв. Това предвижда новата многогодишна програма (2015-2019 г.) за подкрепа на Пловдив, приета от правителството на редовното му заседание в сряда и отменяща старата многогодишна програма, одобрена през 2015 г. Общият размер на разходите е приблизително същият като предвидения преди две години. И в новата програма определеното финансиране от държавния бюджет е за 20 млн. лв. като става ясно, че през 2015 г. вече са били предоставени 4 млн. лв. на община Пловдив. Явно през миналата година градът не е получила никакви пари от държавната хазна за организацията на домакинството си като културна евростолица. През тази година Пловдив ще получи за целта 7 млн. лв. от централния бюджет, а за 2018 г. са предвидени още 9 млн. лв. Самата местна власт трябва да осигури 46,4 млн. лв. от своя бюджет, а още 10 млн. лв. се очакват от от спонсори и други източници. През цялата 2019 г. Пловдив трябва да изпълнява културна програма, която има европейско измерение, съвместима е с националната културна стратегия или с политиките и с регионалните стратегии за културата. Инициативата "Европейска столица на културата”, която през 2015 г. предпочете Пловдив пред няколко други български града за евростолица през 2019 г., е една от ключовите дейности на Европейския съюз в културната сфера. Целта е да се подчертае богатството и културното многообразие в Европа, споделянето на общи ценности и да се насърчи взаимното опознаване и разбирателството между европейските граждани.

Тръмп дал личния си мобилен номер на световни лидери

http://www.mediapool.bg/tramp-dal-lichniya-si-mobilen-nomer-na-svetovni-lideri-news264597.html

Президентът Доналд Тръмп e дал номера на мобилния си телефон на световни лидери и ги е насърчил да звънят направо на него. Това е необичайно предложение, което нарушава дипломатическия протокол и поражда опасения за сигурността и секретността на комуникациите на главнокомандващия въоръжените сили на САЩ, пише Асошиейтед прес. Тръмп е приканил лидерите на Канада и Мексико да му звънят директно на личния мобилен телефон, казват бивши и настоящи американски представители, запознати отблизо с тази практика. Според тях само канадският премиер Джъстин Трюдо се е възползвал досега от тази възможност. Американският президент си е разменил телефонните номера с френския президент Еманюел Макрон, когато двамата са разговаряли по-рано този месец веднага след изборната победа на Макрон, каза френски представител, който отказа да коментира дали Макрон възнамерява да използва линията. Всички тези официални лица пожелаха анонимност, защото не са упълномощени да разкриват съдържанието на разговорите. Нито Белият дом, нито канцеларията на Трюдо отговориха на молбите за коментар, отбелязва АП. Идеята световните лидери да се обаждат един на друг по мобилни телефони може да изглежда нещо най-обикновено в съвременния мобилен свят. Но в дипломацията, където телефонните разговори между лидерите са старателно подготвени, това е поредното съществено нарушение на протокола от страна на президента, който изразява недоверие към официалните канали. Формалностите и дисциплината в дипломацията са голямо неудобство за Тръмп, който преди да поеме поста бе дълго време достъпен по мобилен телефон и се възприемаше като свободно движещ се, импулсивен човек, сключващ сделки, пише по-нататък агенцията. Обикновено президентите провеждат разговорите си по някоя от обезопасените телефонни линии, вкл. тези в "ситуационната стая" или Овалния кабинет на Белия дом или в президентската лимузина. Даже и ако Тръмп използва служебния си мобилен телефон, неговите разговори може да бъдат подслушвани, особено от чуждестранни правителства, казват пред АП експерти по националната сигурност. "Ако говориш по отворена линия, това е отворена линия, което означава, че онези, които имат възможност да следят тези разговори, го правят", казва Дерек Чолет, бивш съветник в Пентагона и служител в Съвета за национална сигурност, който понастоящем работи в Германския фонд "Маршал" на САЩ. По думите му президентът "не носи със себе си защитен телефон". "Ако някой се опита да те шпионира, тогава трябва да допускаш, че всичко казано от теб се слуша от другите". Опасенията са оправдани даже в отношенията със съюзници. И както научи и германският канцлер Ангела Меркел през 2013 г. (когато от купищата секретна американска информация, изтекла чрез Едуард Сноудън, става ясно, че САЩ са подслушвали мобилния й телефон), добрите взаимоотношения не изключват известно шпиониране на приятелите. "Ако вие сте Макрон или лидер на която и да е друга страна и получите мобилния номер на президента на Съединените щати, има основания да се допусне, че веднага ще го предадете на своите разузнавателни служби", казва Ашли Дийкс, професор по право в Университета на Вирджиния, която е работила в Държавния департамент като помощник правен съветник по политически и военни въпроси. Заради тази си практика Тръмп може да бъде обвинен в лицемерие. По време на цялата си предизборна кампания миналата година той натякваше на съперничката си от демократите Хилари Клинтън, че е използвала частния си имейл, докато е била държавен секретар. И настояваше, че тя не трябва да получава достъп до класифицирана информация, защото до нея може да стигнат враговете на САЩ. Телефонните разговори на президента със световни лидери често се водят след сериозно предварително планиране. По правило служители на Държавния департамент и Съвета за национална сигурност подготвят сценарий на разговора с основните му теми и данни за лидера, който е от другия край на линията. Често се прави неофициална стенограма на разговора за сведение на избрана група - понякога за тесен кръг от съветници, понякога за по-широк кръг от външнополитически служители. Тези записи се запазват и архивират. Белият дом не отговори на въпросите дали президентът пази записи от по-неофициалните си разговори със световни лидери. Белият дом на Тръмп вече е питан дали е правил опити да работи извън обичайните дипломатически канали. Администрацията парира въпросите за това дали високопоставени съветници са опитвали да установят тайни канали за връзка с Москва седмици преди Тръмп да застъпи на поста. Съветникът в Белия дом Джаред Къшнър, зет на Тръмп, се е срещнал през декември с руския посланик в САЩ и е обсъждал дали тайния канал за комуникация може да бъде използван да водене на деликатни политически разговори за конфликта в Сирия, твърди лице, запознато с разговорите. Лицето пожела анонимност, защото не е упълномощено да обсъжда открито тайните разговори. Белият дом заяви, че подобни задкулисни канали за комуникация са полезни и дискретни. Тръмп полага по-големи усилия, в сравнение с повечето последни президенти, да запази в тайна своите разговори със световните лидери. Но казаното от него на австралийския премиер Малкълм Търнбул, мексиканския президент Енрике Пеня Нието и руски дипломати изтече в медиите, вероятно след като бележки за разговорите са били разпространени от служители по националната сигурност. Не е ясно дали един спонтанен, неофициален разговор с чуждестранен лидер бива регистриран и архивиран. Законът за президентските документи от 1981 г., приет в отговор на скандала Уотъргейт, изисква президентът и неговият екип да пазят всички документи, свързани с работата им. През 2014 г. законът бе променен, за да включи и частните имейли. Но в закона има "бели петна", а именно запазването на записи от преките комуникации по мобилна връзка, казва Джонатан Търли, професор в юридическия факултет на университета "Джордж Вашингтон", който е специализирал право, свързано с обществения интерес и националната сигурност. По времето на Барак Обама, който бе първият президент, използващ мобилен телефон, опасенията от кибернамеса - особено от чужди правителства - доведе до блокиране на повечето от функциите на неговото "Блакбери" и само шепа хора знаеха неговия телефонен номер или имейл адрес, казват негови бивши съветници. "Понякога правителството изглежда като голяма бюрократична машина с глупави правила, но много от тях са въведени по много основателни причини и докато са в сила, определят най-ефективния начин за работа в областта на външната политика", казва пред АП Дийкс. По думите му "понякога президентите се нуждаят от повече време, за да схванат това". По БТА

Германия: Съдебната реформа в България е осезаема

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/germaniia-sydebnata-reforma-v-bylgariia-e-osezaema-6069783

Германският правосъден министър Хайко Маас похвали промените в правосъдието ни

Скулпторът на статуята на Роналдо увековечи и Гарет Бейл

http://offnews.bg/news/n_1/n_656984.html

След като направи доста спорен и нехаресван бюст на Кристиано Роналдо, същият скулптор – Емануел Сантош, изработи подобен на Гарет Бейл. Произведението на изкуството на уелския национал вече е поставено пред стадион "Милениум" в Кардиф, където в събота ще се играе финалната среща на Шампионската лига между Реал (Мадрид) и Ювентус. Според повечето коментари на феновете в социалните мрежи, това повече прилича на бившия английски национал Дейвид Сиймън, а не на звездата на Реал Мадрид. Бюстът на Бейл е изработен за 264 часа и тежи 40 кг. Цената му е 25 000 паунда. Поръчката за направата е на британския букмейкър „Пади Пауър“. „Станах доста популярен след статуята на Кристиано Роналдо. Хората постоянно ми казваха, че тя ги кара да се усмихват повече и ме молеха да направя на друг известен футболист. Вероятно ще извая и трети бюст, за да направя хеттрик, както се казва във футбола“, каза Сантош.

Взеха на Овчаров ”златната акция” в Нефтохим

http://dnes.dir.bg/news/rumen-ovcharov-lukoyl-neftohim-zlatna-aktzia-25844149

Бившият енергиен министър Румен Овчаров е бил сменен като представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

3 години условно за варненец, отговорен за трудова злополука със загинал

http://www.moreto.net/novini.php?n=352463

Владимир Д. е предаден на съд в качеството си на технически ръководител и отговорник по безопасност и здраве поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – строително-монтажни работи, представляващи източник на повишена опасност, причинил смъртта на работник.

Иван Портних: Работим активно в превръщането на Варна в град на знанието

http://www.barometar.net/88720/

„Съдърланд Глобъл Сървисиз, лидер в сферата на изнасяне на бизнес процеси, обяви разрастването на офиса си във Варна, като до края на годината ще бъдат разкрити 200 нови работни места. Варна, като град с голям потенциал и силно присъствие на университети и езикови гимназии, дава предпоставка за благоприятното бъдещо развитие на аутсорсинг компаниите и IT […]

Атентаторът от Манчестър сам сглобил бомбата си

http://frognews.bg/news_135634/Atentatorat-ot-Manchestar-sam-sglobil-bombata-si/

Атентаторът от Манчестър е купил сам повечето части за бомбата си. Според полицията той лично е извършил много от действията по направата й.

От 1 до 3 юни „Пътувай и чети“ продължава с акцент върху децата

http://www.cross.bg/stolichnata-biblioteka-kampaniyata-1544621.html

/КРОСС/ Кампанията „Пътувай и чети" на Центъра за градска мобилност, Столичната община и Столичната библиотека продължава с акцент 1 юни - Ден на детето. По този повод на 1, 2 и 3 юни малките столичани и гости на София могат отново да се повозят в любимия си ретро-трамвай. Той ще се движи от 11.00 до 15.00 ч. Този път ще е с 2 вагончета, за да може да побере многобройните желаещи да се повозят в 100-годишната машина. Тя е по познатия маршрут - тръгва на всеки кръгъл час от пл. „Възраждане", през пл. „Гарибалди" и „Славейков" до пл. „Журналист". На 1 и 2 юни трамваят ще е пътуваща библиотека-читалня, в която можете да замените своя книга за друга, да си вземете безплатна читателска карта, или просто да попътувате и почетете. За любителите на книги, които все още не са успели да разменят своя за нова, на 1 и 2 юни Столичната библиотека отваря 3 открити пункта за размяна на познатите вече места - пл. „Гарибалди", пл. „Славейков" и в градината срещу СУ - до изхода на метро-спирката на Ректората. И това не е всичко. На 1 юни, на пункта пред Столичната библиотека, почитателите на български автори и любители на автографи могат да се срещнат и поговорят с някои известни български автори сред които: Теодора Димова, Марин Бодаков, Бойко Ламбовски, Петър Чухов, Анжела Димчева и други автори. А утре вечер на пл."Батенберг" (срещу градината) от 18.00 до 19.00 ч

1 долар няма да бъде 1 евро през 2017-а

https://news.bg/finance/1-dolar-nyama-da-bade-1-evro-prez-2017-a.html

Експерт смята, че паритет между двете валути не е възможен през следващите месеци

Тръмп оттегля САЩ от споразумението за климата, твърдят американски медии

http://offnews.bg/news/n_1/n_656978.html

Американският президент Доналд Тръмп оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата. За решението съобщиха информационният сайт Аксиос (Axios) и Фокс нюз, които се позоваха на свои източници.  Тръмп отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата на срещата на върха на Г-7 в Сицилия в събота и каза, че му е нужно още време, за да вземе решение, съобщи БТА. По-късно той написа в Туитър, че ще вземе решението тази седмица.  Близо 200 страни участваха в преговорите в Париж през 2015 г., чиято цел беше да ограничат затоплянето на планетата, включително като намалят емисиите на въглероден диоксид и други газове, резултат от изгаряне на изкопаеми горива. По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г., припомня БТА.  Според Аксиос Тръмп може официално да оттегли САЩ от споразумението, което може да отнеме три години, или оттегляне от договора на ООН, на който се основава споразумението - по-бърз, но по-краен вариант. Върху решението за оттегляне от климатичното споразумение е повлияло писмото на 22 сенатори от Републиканската партия на САЩ, които призоваха за оттегляне от споразумението. Сред тях беше и лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, припомня Аксиос.

Ген. Д. Цветков: Докато ”Авионамс” заработи, ще свърши живота на МиГ-29

http://frognews.bg/news_135631/Gen-D-TSvetkov-Dokato-Avionams-zaraboti-shte-svarshi-jivota-na-MiG-29/

Докато започнат работите в авиационният завод ”Авионамс”, коойто отново е държавен, но има голяма липса на квалифициран персонал, докато се извърши самата модернизация - а тя трябва да е дълбока - ще дойде и краят на жизнения цикъл на МиГ-29. И ще се хвърлят едни излишни над милиард и половина български лева. Това твърди ген. Димитър Цветков, бивш зам. командващ ВВС.

Обрат в битката за паветата на "Дондуков"

http://clubz.bg/54572-obrat_v_bitkata_za_pavetata_na_dondukov

Паветата на столичния бул. "Дондуков" трябва да се запазят. Това е заключението от обществената дискусията, която се проведе днес по инициатива на Министерството на културата. В следващите дни се очаква официалното становище на министерството.

За изненада на организациите, борещи се за обяването на паветата за културен паметник, това вече е факт. Министърът на културата Боил Банов обяви, че те вече се ползват със статут на културен паметник с местно значение. Tова не успокои разтревожените граждани. Те споделиха, че не са наясно как Столична община ще стопанисва паветата.

"Министерството на културата трябва сериозно да обърне внимание на Столична община и ситуацията в "Дондуков". Какво се очаква от общината, когато си реди паветата," попита Гергин Борисов, представител на "Спаси София". "Строителният контрол в Прага не е този в България. Да не се пренареждат като конструктор след една година."

Борисов смята, че Столична община и Министерството на културата са постъпили безотговорно, като отново в последния момент се правят дискусии и промени по такъв важен проект. Казусът раздели обществото и дори експертите, а "ние искаме да убием с един куршум всички зайци - велоалея, трафик, инфраструктура," каза Борисов. Министър Банов отговори, че отскоро е министър и не е имал възможност да организира дискусията по-скоро, но смята това да бъде редовна практика на министерството.

Мнозина от гражданите изразиха недоволството си, че ремонтът на булеварда започва на 1 юни, а яснота по проекта няма. Общинският съветник Иво Божков коментира, че дискусията е добро начало за прозрачност и обмяна на мнения между гражданите и съответните институции. Той се присъедини към тези, които са недоволни от процедурите и решенията около проекта. Според него ситуацията е или преднамерена, или сигнал за некомпетентност на институциите.

"Повярвайте ми, тъй като това е в центъра на града, има достатъчно заинтересувани граждански организации за реализирането на този проект. Те ще стоят на място, дори с камери, които ще се монтират да се види как се извършва този ремонт," допълни Божков.

Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България, констатира че "подхода трябва да е комплексен, но с приоритет запазване на културата." Според него запазване на културното наследство не значи "застинала музика." Представителят на гражданският комитет "Спасение 2000" Весела Тончева се присъедини към тезата, че ремонта е изключително наложителен и заяви, че "проблемът си остава в експертното начало на проекта." 

Част от архитектите, които присъстваха на дискусията, обясниха че булевардът е важна част от цялостната инфраструктура на града, както и важен транспортен възел. Според тях липсва задълбочен анализ за визията на София в краткосрочен и дългосрочен план, като това пречи на съставянето на проект за ремонта на "Дондуков." 

"Дондуков в бъдещето? Транзитна зона или криволичеща градска улица, както я описват нашите деди," каза архитект Ивайло Петков, член на група "Град". 

Той изрази съмнение, че вариантът, в който има и павета и асфалт, е подходящ за една градска улица. Модерната настилка е гладка - бърза за почистване, намалява шума и позволява лесното придвижване, допълни Петков. За сметка на това тя позволява и по-висока скорост, която е превърнала някои от столичните булеварди в състезателни писти, коментираха присъстващи.

Граждани живеещи на булеварда разказаха за шума, мръсния въздух, страха от пресичане на улицата и нуждата от възраждане на квартала. 

"Непрекъснато забелязвам, че интереса и проблемите на живущите на този булевард по някакъв начин остават настрани. Говорим за паветата, за културното наследство, за планове за София и други грандиозни неща. Като живущ там има няколко елемтарни проблема, които се отлагат, защото ремонта се отлага. (...) Не може да си  представите за какво става дума, ако живеете на Дондуков. Трамвая минава през моя хол по колкото пъти се сещате на ден," разказа живеещият на булеварда Александър Бонев.

Много от присъстващите се съгласиха, че паветата са важна част от историческия център и идентичноста на София, но и допълниха, че има нужда от модернизация. Дебатът се оказа не за това дали паветата да останат, а как ще се подсигури адекватен и качествен проект. 

"Безумие е да стесниш булевард "Дондуков". Все едно да стиснеш някой за врата," каза архитект Здравец Хайтов от "Сдружение на Софийските архитекти".

Относно заложената в проекта велоалея, Хайтов предложи тя да се премести на улица "Московска". Това ще позволи съединяването на няколко ключови парка, чрез свързващите се велоалеи. 

Предварителния анализ, събирането на експертни становища и аналогиите с други държави ще помогне за изясняването на проблема с "Дондуков", завърши дискусията министърът на културата. А някои от присъстващите пожелаха и други негови колеги да "прихванат" от тези недотам неполезни навици. 

КНДР подготвена да изстреля междуконтинентални ракети

http://www.moreto.net/novini.php?n=352465

Северна Корея предупреди, че е подготвена да изстреля междуконтинентални балистични ракети по всяко време, след като САЩ успешно изпитаха система за прихващане на ракети, съобщава АФП. Вчера Пентагонът обяви, че ракетата прихващач успешно е поразила макет на междуконтинентална ракета при първия по рода си тест.

Отпор срещу Марешки заради ”хомосексуалните зависимости”

http://dnes.dir.bg/news/zavisimosti-homosexualni-veselin-mareshki-25844002

Петиция и недоволство във Фейсбук предизвика искането на Веселин Марешки депутатите да обявяват имат ли хомосексуална, наркотична и алкохолна зависимост.

След години на полемика в Чехия влезе в сила забрана за пушене в заведенията

http://www.mediapool.bg/sled-godini-na-polemika-v-chehiya-vleze-v-sila-zabrana-za-pushene-v-zavedeniyata-news264596.html

В Чехия влезе в сила забрана за тютюнопушене в барове, ресторанти и кафенета и така страната вече няма да е едно от последните убежища за пушачите в Европа, предаде Асошиейтед прес. След години на разгорещени дебати забраната, която се отнася за закритите части на барове и ресторанти, както и за обществени места като кината, беше одобрена от парламента и подписана от президента Милош Земан - заклет пушач. За разлика от преобладаващата част от Европа, досега чехите проявяваха търпимост към пушенето - от собствениците на ресторантите и други подобни заведения зависеше дали в тях може да се пуши. От днес нарушаването на забраната се наказва с глоба до 5000 крони (190 долара). Повечето чехи одобряват забраната, но група парламентаристи я оспориха в Конституционния съд. От полунощ в страната на любителите на бирата действа един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето в Европейския съюз. Повечето хора приветстват забраната, но някои смятат, че новите правила увеличават списъка с регулации за собствениците на барове, а това ще се отрази негативно на пъб-културата в страната и ще постави края на една епоха, посочва Ройтерс. Според Петър Самек, който държи кръчма от 20 години, забраната е в разрез с присъщия открай време на чешката култура начин на живот. "Около какво се въртят нещата за чехите? Около бирата. Хората винаги са пушели в кръчмите. Дядо ми, чичо ми ходеха в кръчмата да пушат пури, лула, да играят карти", казва той. Чехия, с население 10,6 милиона души и родина на оригиналната бира "Пилзнер", може да се похвали с най-високата консумация на бира в света - около 140 литра годишно на човек от населението. Пак най-много в света (40 процента) от това количество е наливната бира, която се изпива в кръчмите. Пушачите в Чехия са около 28 процента - малко над средното в ЕС.

Безработицата в Евросъюза се понижи до предкризисните години

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-Евросъюза-се-понижи-до-предкризисните-години_l.a_i.743473_at.1.html

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз се понижи през април до най-ниско ниво от декември 2008-а година, като в същото време...

Атентаторът от Манчестър сам купил повечето съставки за бомбата

http://www.mediapool.bg/atentatorat-ot-manchestar-sam-kupil-povecheto-sastavki-za-bombata-news264595.html

Британската полиция каза, че извършителят на самоубийствения атентат в Манчестър Салман Абеди вероятно лично е купил повечето основни съставки за бомбата и сам е извършил много от действията, предаде Ройтерс. Органите на реда в Манчестър са арестували 16 човека, откакто беше извършено нападението. При атентата миналата седмица загинаха 22 души, а 116 бяха ранени. "Нашето разследване показва, че Абеди лично е направил повечето покупки на основните съставки, и става ясно, че е извършил сам много от своите придвижвания и действия през четирите дни от пристигането му в страната до извършването на това ужасно нападение", заяви началникът на северозападното подразделение за борба с тероризма Ръс Джаксън. Полицията проверява последните придвижвания на Абеди, като проучва телефонните му разговори и разглежда записи от камери за наблюдение. "Ние също така имаме добра представа за вероятните съставни части на бомбата и откъде са взети те", каза Джаксън. Органите на реда все още се опитват да разберат дали Абеди е бил част от по-голяма мрежа и тази възможност засега не може да се изключи. Те също така се стремят да установят защо той няколко пъти се е връщал в района на "Уилмслоу роуд" в Манчестър и да намерят синия куфар, използван от него при тези пътувания, каза Джаксън.

Свърши ли меденият месец? Разочарованието на Ангела Меркел от САЩ

http://www.mediapool.bg/svarshi-li-medeniyat-mesets-razocharovanieto-na-angela-merkel-ot-sasht-news264594.html

Канцлерът Ангела Меркел не обръща гръб на САЩ - трансатлантическото партньорство все още е твърде важно, за да се прави подобно нещо. Тя обаче се дистанцира от новия президент в Белия дом. Ангела Меркел често повтаря историята как някога, когато живеела в комунистическа Източна Германия, мечтаела да се пенсионира. Тогава тя щяла най-сетне да може да пътува на Запад - и най-вече в Съединените щати. За нея САЩ означавали свобода - на мнението, вероизповеданието, печата, пътуването. Всичко. Оказало се, че нейната мечта се сбъднала доста по-бързо. През 1989 г. паднала Стената и започнало издигането на Меркел от неизвестността към превръщането й в най-могъщата жена в политическия свят. Тя наистина посетила САЩ, но като лидер на Германия - най-важния съюзник на Вашингтон в Европа. Но сега вижда различен път напред. "Времената, когато можехме изцяло да разчитаме на други, поотминаха; това е усещането ми през последните дни", каза Меркел на политическа проява в Мюнхен в неделя, малко след като се завърна от белязана от разделение среща на върха на Групата на седемте в Сицилия. Тя не направи опит да скрие разочарованието си, но се постара да го формулира по подходящ начин: не от Съединените щати, а от президента Доналд Тръмп. Разочарованието й беше насочено донякъде и към Великобритания, която обръща гръб на Европейския съюз (ЕС), въпреки че присъствието й е толкова необходимо. Меркел е наясно с множеството гласове в САЩ, които след изборната победа на Тръмп през ноември съзряха в нея последната надежда за спасяване на либералните западни ценности. Тогава тя се надсмя над подобни приказки, определяйки ги като "напълно нелепи", но сега, съзнателно или не, излъсква този имидж. В миналото е имало проблеми и различия, но тя никога не е поставяла под съмнение това, че САЩ са най-важният партньор, защото и Германия споделяше същите ценности на свободата, равенството, правата на човека и справедливостта. Тя също така добре знаеше, че Германия е зависима от САЩ в такива области като сигурността, отбраната и разузнавателната дейност. Меркел не иска да променя нищо от това и както подчерта нейният говорител Щефен Зайберт в понеделник, тя е "дълбоко убеден трансатлантик". Коментарите на Меркел в Мюнхен обаче се разпространиха в американските и британските медии. Тя си даваше сметка за взривоопасността на своите думи, тъй като те бяха изказани на политическа проява преди следващите национални избори на 24 септември, когато тя ще се изправи срещу опитния бивш председател на Европейския парламент Мартин Шулц. "Това се превръща в интересна игра кой повече подхожда на Тръмп", коментира трансатлантическият сътрудник на Германския фонд "Маршал" Кристине Берцина. "Изглежда, че това се превръща в предизборен въпрос. Дали едно ново лице би подхождало по най-добрия начин на Тръмп и ангажимента да не се прави това, което иска Тръмп? Или едно доверено и опитно лице, включително в отношенията с Тръмп, е правилният път напред?" Например Меркел подкрепя призива Германия да харчи за отбрана 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) - ключово искане на Тръмп към НАТО, на което се противопоставя Шулц. "Невъзможността да се разчита на Щатите като цяло е добър довод в подкрепа на 2-та процента. Това е начин да се покаже, че Германия е по-зависима", каза Берцина. "Битката с Тръмп й позволява да обясни на германците защо е необходимо да отделят повече средства. Това наистина натоварва Германия със задачата действително да действа, но отново като европейска (страна)." Следователно сега фокусът е Европа. Посланието на Меркел, макар и не напълно ново, но още по-спешно, е, че Европа, която вече страда от оттеглянето на Великобритания като член на ЕС, трябва да поеме отговорност за собствената си съдба. Това е огромно предизвикателство, особено в такива области като сигурността, отбраната и разузнаването. Сега германците трябва да вземат предвид въпросите за значително модернизиране на своите въоръжени сили и изпращане на войниците си по-често на война. Това са неща, които хора, имащи исторически спомен за две опустошителни световни войни, не обичат да обсъждат и които опозиционната социалдемократическа партия със сигурност ще използва срещу Меркел в предизборната кампания. По БТА

БСП в Надежда с нов председател

http://offnews.bg/news/n_1/n_656982.html

Районна конференция на столичната организация на БСП в „Надежда“ избра нов председател на структурата. Това е 29-годишният Зефир Николов, който до момента той бе заместник-председател на организацията. Проведеният избор е във връзка с уставната норма в БСП за несъвместимост между ръководен партиен пост и публична длъжност. Досегашният ръководител на социалистите в „Надежда“ Петър Витанов бе избран за народен представител в 44-тото Народно събрание.

Завръщането на британските пенсионери от Европа след Брекзита може да струва милиарди

http://www.mediapool.bg/zavrashtaneto-na-britanskite-pensioneri-ot-evropa-sled-brekzita-mozhe-da-struva-miliardi-news264593.html

Британската здравна система може да се сблъска с разходи от 1 милиард британски лири (1,15 милиарда евро), ако живеещите в Европа британски пенсионери трябва да се лекуват в родината си след Брекзита, сочи проучване, цитирано от Франс прес. Сумата е двойно по-голяма от здравните разходи, които Обединеното кралство плаща (573 милиона евро - 500 милиона лири) за свои граждани, ползващи здравеопазването в страни от Европейския съюз. Това е изчислила здравната благотворителна организация Нюфилд тръст (Nuffield Trust), съставила проучването. В момента около 190 000 британски пенсионери ползват тази система: чрез европейския формуляр Ес 1 (S1) те могат да се преместят да живеят във всяка страна от ЕС и да ползват същите здравни осигуровки като местните граждани. Според Нюфилд тръст завръщането на британските пенсионери ще наложи също така откриване на още болници с общо около 900 легла, за да се осигури базова инфраструктура за тяхното лечение. "Националната здравна система се нуждае от споразумение за Брекзита, което да позволи на заминалите да живеят в чужбина пенсионери да продължат да получават здравни грижи на място", отбелязва авторът на проучването Марк Даян. Той изтъква също така зависимостта на здравния сектор от чуждестранната работна ръка - лекари и медицински сестри. Ако бъде въведена рестриктивна политика за имиграцията след Брекзита, както планира консервативното правителство, над 70 000 работни места могат да останат незаети в здравеопазването до 2026 година, прогнозира проучването. Авторът на доклада освен това е на мнение, че е в интерес на британските пациенти страната да остане интегрирана към европейския пазар на медикаменти, за да се осигурят доставките за националната здравна система. Това според него ще изисква специфично споразумение. Преговорите за излизането на Великобритания от ЕС ще започнат след парламентарните избори на 8 юни.

Краткотрайни превалявания ще има утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=352446

През нощта облачността ще е значителна и на места ще има превалявания от дъжд с гръмотевици. По Черноморието облачността ще е значителна. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици.

Емил Радев предлага хармонизация на гражданския процес в Европейския съюз

http://www.barometar.net/88718/

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент прие с голямо мнозинство доклада на българския евродепутат Емил Радев, съдържащ препоръки към Европейската комисия относно създаването на общи минимални стандарти за гражданското производство в ЕС. Докладът предлага директива с конкретни препоръки за създаване на общи минимални стандарти в гражданското производство. Според Емил Радев минималните процесуални правила на […]

Съдът реши: Кметът на Асеновград остава на поста си

http://www.cross.bg/karaivanov-emil-asenovgrad-1544620.html

/КРОСС/ Пловдивският окръжен съд отказа да отстрани от длъжност кмета на Асеновград Емил Караиванов и главния архитект на общината Константин Атанасов, съобщава БТВ. Емил Караиванов бе привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, а срещу Атанасов са повдигнати три обвинения - за изнудване, искане и вземане на подкуп, за търговия с влияние и за престъпно бездействие. Аргументът на магистратите е, че прокуратурата не е представила доказателства, че двамата могат да повлияят на своите подчинени при разследването срещу тях. От прокуратурата заявиха, че ще обжалват. Десетки се появиха пред съдебната зала, за да подкрепят Караиванов. Според тях не е възможно той да е корумпиран и да е ощетил своите съграждани и всичко е плод на политическа акция срещу него. Самият Караиванов заяви, че ще иска съдът да го остави на работа, за да може да работи в полза на гражданите. Ако бъде доказана вина, го заплашва затвор от 10 до 20 години.

Цачева призова съда да реши за "Наглите" според очакванията на обществото

http://www.mediapool.bg/tsacheva-prizova-sada-da-reshi-za-naglite-spored-ochakvaniyata-na-obshtestvoto-news264592.html

Правосъдният министър Цецка Цачева призова съдът да отсъди "според очакванията на обществото" по казуса с предсрочното освобождаване на двама от бандата за отвличания "Наглите" – Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов – Йожи. Тя обяви, че министерството ще реагира на случилото се с въвеждане на електронни гривни за предсрочно освободените затворници. Министерството все още не е провело обществените поръчки за покупка на гривните за затягане на контрола върху задържаните под домашен арест, осъдените на пробация и за осъдените, които нощуват извън затвора. Другата мярка на Цачева по казуса с "Наглите" ще е затягане на режима по издаване на положителни мнения на затворническата администрация при постъпване на искания за предсрочно освобождаване. Министърът обяви, че администрацията на затвора ще поддържа пред втора съдебна инстанция протеста на прокуратурата по решението за предсрочното освобождаване на двамата. На първа инстанция затворническата администрация издаде положително мнение за пускането на Гребеца и отрицателно за Йожи. "Като гражданин не ми се иска те да бъдат окончателно освободени, но няма как да се въздейства на магистратите в независимата съдебна власт. Очаквам окончателните решения по тези два случая да бъдат такива, каквито са очакванията на обществото ни", каза Цачева. Изказването й е смущаващо, защото дори и първоинстанционният съд да е допуснал грешка, то тя може да бъде поправена от Софийския апелативен съд. В същото време призивите за правораздаването под влиянието на общественото мнение противоречи напълно на всички принципи на върховенството на закона. Цецка Цачева поясни, че "няма как да се въздейства на магистратите в независимата съдебна власт". Тя обаче разкритикува решението на съдията от Софийския градски съд, както и позицията на затворническата администрация. Тя настоява за затягане на критериите за даване на положително мнение за предсрочно освобождаване от затворническата администрация. "Това не трябва да става, след като се преценява само спазването на буквата на закона, но без да се отчита духът на закона, без да се отчитат целите на наказанието, както и обществената опасност на определен вид деяние", поиска Цачева. Преди ден прокуратурата съобщи, че Йожи и Гребеца са били условно освободени предсрочно от затвора с определение на Софийския градски съд. Първият бе осъден на 18 години затвора, а вторият – на 10. Присъдата на Гребеца бе намалена с 5 години от Върховният касационен съд (ВКС) заради показанията му в полза на обвинението. В определението на СГС за предсрочното освобождаване на Ивайло Евтимов - Йожи се казва, че то е "поради наличие на положителна промяна на поведението му по време на изтърпяване на наказание". Други аргументи не са споменати в стенограмата от заседанията на съда по казуса, качена в сайта на съда. Съдът е задължил Гребеца да се явява на "задължителни пробационни срещи" за срок от 6 месеца, след като излезе от затвора. Работната група в затвора е изпратила положително мнение за Гребеца на 7 март. В него се напомня, че той е изтърпял фактически повече от половината от наложеното от съда наказание лишаване от свобода - 7 г. 2 м. и 28 дни. Освен това осъденият е дал доказателства за своето поправяне. Гребеца доказал, че се поправил, защото работил в лафката на затвора и не е имал нарушения зад решетките. Срещу него обаче има и висящо дело за убийството на Иван Пайнавелов-Сапата. За Ивайло Евтимов-Йожи работната група в затвора е изпратила до съда отрицателно мнение, защото е рецидивист и не може да излиза на свобода, преди да е изтърпял две трети от наказанието му – т.е. поне 12 години. Прокуратурата смята, че няма доказателства, че двамата са се поправили. От бандата на "Наглите" 18-годишни присъди излежават в момента още Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето.

Палитра от събития организират от „ВарнаЛит 2017″

http://www.barometar.net/88716/

Поредица от събития организират от „Варналит 2017“: На 01.06. от 10ч. среща на деца с писателя „Георги Господинов. Място: отдел „Изкуство“ на РБ „П. Славейков“ На 01.06. от 10,30ч. – работилница „Нарисувай любимите си приказни герои“ с участието на Виктория Георгиева – MOUSE Място: Социална чайна На 01.06. от 11,30ч. „Приказки и герои“: стрийт арт […]

Правилата за "внос" на работници в туризма все още не са достатъчно гъвкави

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/pravilata-za-vnos-na-rabotnici-v-turizma-vse-oshte-ne-sa-dostatychno-gyvkavi-240344/

Интерес от чужди работници вече е заявен от Украйна, Беларус, Молдова, каза председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг

Съдят бащата, ударил със стол ученик в час в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253479

Съдят бащата, ударил със стол ученик в час в Плевен
На съд отива бащата, който удари със стол ученик от училището по изкуствата в Плевен. На 15 февруари м.г. в междучасие 44-годишният Милен А. влетял в училищното ателие по скулптура. За да отмъсти за спречкване със сина му, ученик в VІІ клас, той ударил със стол в гърба деветокласник, а негов връстник получил юмрук в лицето.

Германия: Напредъкът на България в съдебната реформа се вижда от всички в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253480

Германия: Напредъкът на България в съдебната реформа се вижда от всички в ЕС"Напредъкът на България в областта на съдебната реформа е осезаем и това го виждаме не само в Германия, но се вижда и от останалите страни-членки на Европейския съюз. Радвам се, че Екатерина ще продължи да се занимава с реформата, защото именно тя я започна", цитира БТА. С тези думи германският федерален министър на правосъдието и на защитата на

Само във Фрог: Прасето от „Наглите” се движи с бронежилетка

http://frognews.bg/news_135632/Samo-vav-Frog-Praseto-ot-Naglite-se-dviji-s-bronejiletka/

Павел Петков-Прасето, който беше подсъдим по делото „Наглите”, се движи с бронежилетка. Това разкриха пред Фрог нюз източници от МВР. Прасето по чудо се отърва от затвора, след като съдът отказа да приеме като доказателства СРС-та, което го уличаваха като член на групата за отвличания.

Един народ строи град-мечта в пустинята

https://www.vesti.bg/sviat/edin-narod-stroi-grad-mechta-v-pustiniata-6069780

Мегаполисът с над 2 милиона жители постепенно заприличва на модерна европейска столица

НСИ представи проект за реализиране на Централизирана административна информационна система

http://www.cross.bg/chrez-ypravlenie-proekta-1544619.html

/КРОСС/ На 31 май 2017 г., на пресконференция в Националния статистически институт (НСИ) бе представен проект „Реализиране на Централизирана административна информационна система (ЦАИС) „Единна входна точка" за подаване на годишни финансови отчети и статистика в машинночетим формат и интеграция с НАП, НСИ, АВ (ТР)". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление" (ОПДУ) 2014 - 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Основната цел на проекта е осигуряване на автоматизиран обмен на данни в машинночетим формат между Националния статистически институт (НСИ) и Агенция по вписванията (АВ) чрез надграждане на Информационна система "Бизнес статистика" (ИСБС) и интеграция към Информационната система на Търговския регистър. В резултат на успешната реализация на проекта ще се намали административната тежест за бизнеса, като ще се даде възможност на всички респонденти да подават ГФО на едно-единствено място в държавната администрация (ИСБС в НСИ). Диана Янчева, заместник-председател на НСИ, направи преглед на всички инициативи и текущи проекти на НСИ в рамките на ОПДУ и подчерта важността на един от основните принципи на електронното управление за еднократно събиране на данни и многократното им използване, залегнал в Закона за електронното управление

ЕС е готов да окаже помощ на дипломатическите представителства, засегнати от атентата в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253477

ЕС е готов да окаже помощ на дипломатическите представителства, 
засегнати от атентата в КабулПредставителството на ЕС в Кабул е в пълна готовност да окаже съдействие на държавите от Общността, чиито дипломатически мисии и служители са засегнати от днешния атентат. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщава БТА. Нападението бе предприето в свещения месец

Кларънс Зеедорф в София: Наученото в „Бокони“ отвори пред мен изцяло нови хоризонти

http://frognews.bg/news_135633/Klarans-Zeedorf-v-Sofiia-Nauchenoto-v-Bokoni-otvori-pred-men-iztsialo-novi-horizonti/

Футболната легенда беше специален гост на представянето на съвместната магистърска програма на SDA Bocconi и Американския университет в България

Брюксел маха винетките в ЕС, пуска данък „задръстване“

http://www.moreto.net/novini.php?n=352472

Цената за използването на платените пътища в ЕС трябва да се изчислява въз основа на изминатото разстояние, а не на времето, през което превозното средство е на пътя. Това е принципът в нов законодателен пакет за мобилността, който Европейската комисия подготвя.

Съдът остави на работа кмета на Асеновград

http://dnes.dir.bg/news/rabota-kmet-asenovgrad-emil-karaivanov-okrazhen-sad-plovdiv-25843940

Окръжният съд Пловдив остави на работа кмета на Асеновград Емил Караиванов и главния архитект Константин Атанасов, съобщи "Марица".

Чавушоглу: САЩ прави грешка, като въоръжава кюрдски военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253462

Чавушоглу: САЩ прави грешка, като въоръжава кюрдски военни
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че въоръжаването, осигурявано от САЩ на кюрдските военни, които Анкара счита за терористична група, е много опасно, предава БНР. Чавушоглу предупреди също, че подобни действия са заплаха за единството на на Сирия и териториалната й слабост.

Създателят на Android пусна собствена марка смартфони

http://econ.bg/Новини/Създателят-на-Android-пусна-собствена-марка-смартфони_l.a_i.743472_at.1.html

Анди Рубин, един от създателите на мобилната операционна система "Андроид", пусна на пазара собствена марка смартфони. Днес той представи компанията...

Районната организация на БСП в "Надежда" с нов председател

http://www.cross.bg/nadezhda-predsedatel-organizatziya-1544618.html

/КРОСС/ На 30 май се проведе районна конференция на столичната организация на БСП в район „Надежда", която излъчи нов председател. Това е 29-годишният Зефир Николов. До момента той бе заместник-председател на организацията. Проведеният избор е във връзка с уставната норма в БСП за несъвместимост между ръководен партиен пост и публична длъжност. Досегашният ръководител на социалистите в „Надежда" Петър Витанов бе избран, от 25 МИР, за народен представител в 44-тото Народно събрание.

САЩ глобиха Deutsche Bank с 41 млн. долара

http://www.investor.bg/sasht/337/a/sasht-globiha-deutsche-bank-s-41-mln-dolara-240345/

Мярката е срещу "небезопасни и рисковани" практики в американското банкиране на германския кредитор

Митов остава треньор на "Левски"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6253454

Митов остава треньор на "Левски"Николай Митов ще води "Левски" и през следващия сезон. Това обяви спортният директор на "сините" Даниел Боримиров. При Митов "Левски" е с отрицателен баланс преди мача срещу "Черно море" довечера. В края на миналия сезон тогавашният наставник Стойчо Стоев бе освободен 2 кръга преди края на кампанията, въпреки че имаше положителен баланс,

Стачка на румънските ръководители на полети увеличи с 30% трафика над България

http://www.mediapool.bg/stachka-na-rumanskite-rakovoditeli-na-poleti-uvelichi-s-30-trafika-nad-bulgaria-news264591.html

Стачка на румънските ръководители на полети предизвика частично затваряне на румънското въздушно пространство, което увеличи с 30 % трафика над България във вторник, съобщиха от "Ръководство въздушно движение". Авиокомпаниите използваха маршрути за заобикаляне на Румъния, като основно трафикът бе пренасочен през страната ни. Това наложи значителни трансформации на потоците на въздушното движение обслужвани от BULATSA, се казва в съобщението. След координация с Евроконтрол са били разработени и приложени мерки за увеличаване на пропускателната възможност и компенсиране на негативните ефекти от прерутирането. В пиковите моменти на стачката BULATSA е обслужила безопасно 113 самолета на час, а общият брой допълнително обслужени самолети е бил над 110. С бързите и адекватни действия българските ръководители на полети отново се откроиха, като ключов фактор в аеронавигационно обслужване в Европа, се казва в съобщението.

Съдът остави на поста му асеновградския кмет

http://frognews.bg/news_135630/Sadat-ostavi-na-posta-mu-asenovgradskiia-kmet/

Пловдивският съд остави на поста му асеновградския кмет Емил Караиванов. Освен него, съдът отказа да острани и главния архитект на общината Костантин Атанасов.

Данъци и осигуровки ще могат да се плащат през виртуален ПОС терминал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253289

Данъци и осигуровки ще могат да се плащат през виртуален ПОС терминалПромени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще забранят прехвърляна не фирма със задължения след започнала данъчна ревизия или проверка  Те включват България в световния автоматичен обмен на данъчна информация за многонационалните групи предприятия  Данъци и осигурителни вноски ще могат да се плащат през виртуален ПОС терминал,

Зигмар Габриел: Има ранени служители на германското посолство след атентата в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253414

Зигмар Габриел: Има ранени служители на германското посолство след атентата в Кабул"Няма точен брой все още, но цифрите показват много над 80 загубили живота си и няколко стотици ранени. Има много цивилни, напълно невинни хора. Има леко ранени и от германското посолство", заяви външният министър на Германия Зигмар Габриел по повод днешния атентат в Кабул.  "Това за пореден път е доказателство,

Турция реагира: САЩ трябва да прекратят грешката си с въоръжаването на кюрдите

http://www.cross.bg/tyrtziya-siriya-ankara-1544617.html

/КРОСС/ Турция зае позиция относно решението на САЩ да въоръжи кюрдските милиции в Сирия. Американската армия вече започна предаването на оръжия на кюрдите, като по този начин се надява на по-бързо справяне с проблема с „Ислямска държава". Те обаче са считани за част от обявената от Анкара за терористична групировка Кюрдска работническа партия. По този повод турският външен министър Мевлют заяви, че въоръжаването, осигурявано от САЩ на кюрдските военни, които Анкара счита за терористична група, е "много опасно" и Вашингтон трябва да прекрати "грешката си", съобщава Франс прес. Чавушоглу предупреди също, че "подобни действия са заплаха за единството на Сирия и териториалната й цялост".    

Откриха боен арсенал и дрога у двама заловени автоджамбази

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253435

Откриха боен арсенал и дрога у двама заловени автоджамбази
Три снаряда, десетки патрони с различен калибър и печат на община Вълчедръм откриха полицаи в къщата на 55- годишния Йордан М. във Вълчедръм. Това съобщават от ОД на МВР- Монтана. В друга къща, обитавана от авера му 29-годишният Данаил Р. от София, полицаите са открили капсул-детонатор, 117 саморъчно направени цигари и 0,

Тестват за безопасност детски играчки във Варна на 1 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=352469

Открити демонстрации за безопасност на детските играчки организират навръх 1 юни от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор във Варна, научи Moreto.net. От 17 часа на две места в Морската градина – на Входа и до детския кът експерти ще демонстрират на родителите за какво трябва да внимават при избора на продукти за техните деца.

"Ремонтно" лято и тази година в София

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/remontno-liato-i-tazi-godina-v-sofiia--240341/

Работата по бул. "Гоце Делчев" е приключила и движението ще бъде възстановено на 10 юни в двете локални платна

Тръмп написа среднощен туит с несъществуваща дума, след това попита какво значи

http://offnews.bg/news/n_1/n_656980.html

Американският президент Доналд Тръмп написа туит с несъществуващата дума "covfefe", след това го изтри и попита дали някой знае значението ѝ.  "Въпреки негативното медийно covfefe...", гласеше туитът на Тръмп. Туитът беше публикуван малко след полунощ местно време и беше изтрит около шест часа по-късно.  "Кой може да се сети за истинското значение на "covfefe"??? Забавлявайте се!", написа Тръмп веднага след това. Туитът с измислената от Тръмп дума явно е намек за медийното отразяване на действията му, окачествявано често от президента като "фалшиви новини".  Постът предизвика сензация в Туитър, а "covfefe" стана най-търсената и обсъждана дума, посочва БТА.  Потребителите се позабавляваха с шеги за измислената дума.  Един от потребителите се пошегува, че това може да кодирано съобщение за руския президент Владимир Путин, което Тръмп е споделил без да иска. Друг пък сподели фалшив превод с Гугъл транслейт от руски на английски, според който "covfefe" означава "подавам оставка". "Това беше моментът, в който Тръмп стана "prsiduvhirw", пошегува се друг.  За да се избегнат обърквания, Центърът по английски език в Регентския университет на Лондон уточни: "До всички наши ученици по английски, можем да потвърдим, че "covfefe" не е английска дума. Засега." Други предположения в Туитър включваха, че "covfefe" вече е популярно име за деца в щатите, гласували за Тръмп. На сайта "Ърбан дикшънъри", който обяснява значенията на жаргонни изрази, вече са предложени десетки значения на думата.

Прогноза: Цените на имотите няма да тръгнат надолу поне още две години

http://offnews.bg/news/n_1/n_656977.html

Пазарът на имоти е в разцвета си - показват го възходящите тенденции и при цените, и при броя на сделките, и при издадените разрешителни за строеж, и при започнатите и въведените в експлоатация нови обекти. Тази тенденция ще продължи поне още две - две години и половина, прогнозираха специалистите, включили се в панела "Недвижими имоти" по време на тазгодишното издание на "Шумът на парите". Двудневният форум се провежда в София и приключва утре. В панела за имотите се включиха Антон Андонов, изпълнителен директор на EPA България, Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Явлена", Христо Чепишев, собственик на Europroperty, Веселина Генева, управител на консултантска къща "Амрита", Мартин Янев, управляващ партньор на "Смарт Брокерс", Пламен Бачев, миниджър консултиране и оценки във Forton, Иван Велков, зам.-председател на Столичния общински съвет и председател на БГФМА, както и главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. Цените като че ли се опитват да догонят тези от 2008 година, преди пазарът да преживее срив, коментира Полина Стойкова - изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Тя очаква тенденцията да продължи поне през следващите 2 години. На това мнение бе и главният архитект на София арх. Здравков. Ръстът е най-вече в София и Пловдив, а в столицата средната цена на кв. м. е 915 евро. Разбира се, има имоти, които се продават много по-скъпо. Ръст има както при жилищното строителство, така и по отношение предлагането на офиси, строят се хотели. Ръстът при издадените разрешителни за строителство за миналата година е близо 30%, при новото строителство на офиси той надвишава 100%. Изказване на арх. Здравков, че няма презастрояване в София, а напротив - градът бил толкова зелен, че впечатлил и френските му колеги, породи спор. "Това, че София е зелена, е заслуга на природата, не на градската управа", вметна Велков. "Нямаме сити, но имаме тук-там стърчащи кули", посочи пък Генева и отбеляза, че се планира и "абсурдът" една от тях да е в района на Хладилника и да пречи на гледката към Витоша. В коментарите не бяха пропуснати и новите кокетни сгради, "залепени" до ужасни фасади, боядисани в розово, зелено. Мартин Янев посочи, че съвсем не е вярно, че София е зелен град. В цитирана от него класация ние сме 29-и от 30 държави.

Русия смекчава икономическите санкции по отношение на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253427

Русия смекчава икономическите санкции по отношение на ТурцияРуският президент Владимир Путин подписа указ „За премахване на някои икономически мерки по отношение на Турция“. Документът е публикуван на официалния сайт на Кремъл, съобщава "Фокус". По-специално, указът премахва ограниченията за турски компании, работещи в Русия и забраната за наемане на работа на турски граждани в Руската Федерация.

Нова еуфория в Русе преди мача с ЦСКА-София

http://offnews.bg/news/n_1/n_656979.html

Отново сериозен интерес от страна на феновете към предстоящия мач на Дунав с ЦСКА-София, регистрират от щаба на тима от Русе. Възпитаниците на треньора Веселин Великов имат реален шанс да участват в Лига Европа. Дунавци са на четвъртото място и за да го запазят има нужда от една точка или пък от загуба на прекия конкурент Локомотив Пловдив при гостуването му на шампиона Лудогорец в Разград. С оглед на експерименталния състав на гостите от София, изглежда малко вероятно домакините да не постигнат целта си. Треньорът на "червените" Стамен Белчев заведе група от 15 играчи в Русе, като средната възраст е 20 години. Сред тях личат имената и на юноши на по 16 и 18 години, които не бяха попадали в групата дори за контроли. От Дунав предупреждават за сериозните предохранителни мерки за двубоя тази вечер. На всички сектори, както и на входовете на стадиона ще има камери, които ще следят за сигурността на стадиона. За целта ще работят още охранителна фирма и полицаи. Двубоят от последния 36-и кръг на Първа лига е тази вечер от 20:00 часа.

Пощенска банка стартира партньорство с Booking.com

http://www.dnes.bg/pr/2017/05/31/poshtenska-banka-startira-partniorstvo-s-booking-com.342798

Клиентите, които резервират с кредитна карта от Пощенска банка чрез специален линк от уеб сайта на финансовата институция, получават допълнителна отстъпка от 5% от резервацията в Booking.com

Тапите с автотрафика в София се местят на запад

http://www.mediapool.bg/tapite-s-avtotrafika-v-sofiya-se-mestyat-na-zapad-news264590.html

Обичайният автомобилен трафик в центъра на София поетапно ще бъде възстановен до средата на юни. Той беше затруднен повече от година заради строителството на третия лъч на метрото. Новите тапи и затворени участъци за ремонт ще бъдат основно в западната част на столицата, като най-засегнат ще е квартал "Овча купел". Общо около десетина ключови булеварда ще бъдат ремонтирани това лято в София в периода 15 юни – 15 септември. Част от ремонтите ще продължат и след началото на новата учебна година, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова преди старта им. Дейностите са съобразени с приключването на учебната година и изграждането на централните станции на метрото по линията от Малък градски театър "Зад Канала" до пазара Красно село. Отварянето на центъра от 5 до 15 юни Най-напред ще бъде възстановено движението по бул."България" в района на кръстовището с бул."Акад. Иван Гешов". В момента там се полага асфалтовата настилка и плановете са от 5 юни автомобилният трафик да бъде пуснат, съобщи изпълнителният директор на общинското дружество "Метрополитен" Стоян Братоев. Пет дни по-късно – около 10 юни, е планирано и отварянето на движението по бул."Гоце Делчев" и на локалните платна по бул."Цар Борис ІІІ". Последен ще бъде възстановен трафикът по бул. "Патриарх Евтимий" и тунелът под НДК отново ще стане еднопосочен от 15 юни. Тролей номер 9 отново ще се движи по обичайния си маршрут по ул. "Георги Раковски" в посока от Сточна гара към ул. "Св. Георги Софийски". Маршрутите на останалите тролейбуси също се възстановят. С отварянето на булевард "Патриарх Евтимий" ще бъдат засадени и отсечените по тротоарите дървета заради строителството на станцията на метрото, каза Фандъкова. Тя уточни, че тази година ще бъдат засадени дървета само от една страна, а следващата година и от другата. Паважът по бул."Дондуков" с шанс да остане, но се маха по бул. "Прага" Един от ключовите булеварди, чийто ремонт започва през юни, е бул."Дондуков". Все още не е взето окончателно решение дали паважната настилка ще бъде запазена. Столична община изчаква решението на Министерството на културата, защото булевардът е част от колективен архитектурен ансамбъл, който е паметник на културата. Очаква се днес културното ведомство да излезе с позиция след поредното публично обсъждане на проекта. Личното мнение на Фандъъкова е, че паважната настилка трябва да бъде запазена, за да се съхрани обликът на историческия център на столицата. "Булевард "Дондуков" е изключително важен за визията на града и за туризма", каза Фандъкова. Тя заяви, че проведените социологически проучвания показвали, че жителите в тази част на столицата искали замяната на паветата с асфалт по бул."Дондуков", но присъствалите на публичните обществените обсъждания категорично били против асфалта. Неправителствени организации оспориха резултатите от представените проучвания, защото те представляваха анкета на сайта на район "Оборище" и допитване сред домоуправителите, но не и сред живеещите на булеварда. Ремонтът на бул. "Дондуков" в участъка от ул. "Кракра" до Ларгото ще струва 7.2 млн. лв. с ДДС. Той ще започне на 1 юни от ул. "Кракра" до бул. "Васил Левски" с подмяната на канализацията. След 15 юни ще започне и смяната на тротоарните плочи с унипаваж в отсечката от бул."Васил Левски" до Ларгото, каза Фандъкова. Настилката на пътната платно ще стане ясна, след като бъде получено становището на Министерството на културата. В момента проектът на Столичната община предвижда по бул. "Дондуков" да има само по едно пътно платно за автомобили, като трамвайните линии ще минават между тях. Според общинския проект паветата ще са под релсите, а автомобилите ще се движат по асфалтова настилка. И ако за бул. "Дондуков" има шанс паважът да остане, то на бул. "Прага" в участъка между бул. "Скобелев" и бул. "Пенчо Славейков" той ще бъде премахнат и ще се замени с асфалт. Аргументът е, че това е един малък участък с павета, докато съседните улици са асфалтирани и е по-добре и той да бъде асфалтиран, обясни Фандъкова. Ремонтът на ул. "Прага" ще бъде направен през лятото и ще струва около 1.5 млн. лв. с ДДС. Бул."Тодор Каблешков" се затваря след 10 юни След 10 юни за ремонт ще бъде затворено движението по бул. "Тодор Каблешков", който ще бъде разширен в участъка от бул. "Цар Борис ІІІ" до кв. "Бъкстон". Това ще стане след като бъде пуснато движението по бул. "Гоце Делчев" и локалните платна на бул. "Цар Борис ІІІ". Разширението на бул. "Тодор Каблешков" ще струва около 3.7 млн. лв. Около 2 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонта на бул. "Овча купел" до бул. "Цар Борис ІІІ". Отново ще бъде затруднено и движението по бул. "Монтевидео" в кв."Овча купел", чиято реконструкция ще бъде довършена тази година. Ремонтът на бул. "Монтевидео" започна през миналата година. Това лято ще се прави разширението при Нов български университет (НБУ) и ремонта на платното до бул. "Президент Линкълн". Не се предвижда спиране на движението по булеварда по време на ремонтните дейности, а стесняване на участъци. Ремонтът на бул."Монтевидео" ще струва на столичани около 8 млн. лв. с ДДС. За около година и половина затворен за движение ще бъде и участък от около 500 м от булевард "Президент Линкълн" при кръстовището с бул."Овча купел" заради строителството на станция на метрото. Движението ще става двупосочно по ул. "Зеленика". Жителите на Требич най-после с достъп до Северната скоростна тангента Около 9 юни ще започне изграждането на локалните платна по Северната скоростна тангента, с което ще се реши проблемът на жителите на кв. "Требич" с достъпа до пътя, съобщи Фандъкова. Така година и половина след пускането на скоростната магистрала жителите на квартала ще могат да се включват директно в новото съоръжение. Изграждането на локалите ще струва около 1.6 млн. лв. с ДДС. Това лято ще бъде довършен и ремонтът на моста "Чавдар" заедно с прилежащите му съоръжения. Той ще струва 3.7 млн. лв. с ДДС. От следващата седмица ще започне реконструкцията на бул. "Асен Йорданов" и ще продължи по бул. "Шипченски проход". Ще се работи на етапи и движението по този основен булевард няма да се спира, но ще има стеснени участъци. Ремонтът ще струва 2.6 млн. лв. с ДДС. За кратко ще бъде затворена отново ул."Богатица" в район Лозенец. Тя беше основно ремонтирана през миналата година, а сега ще бъде поставен само износващият пласт асфалт и ще се направят паркингът и градинката, каза Фандъкова. През август затварят Орлов мост за две седмици През август за две седмици ще бъде затворен част от Орлов мост за движение, за да се направи ремонт на коловозите в асфалта, съобщи зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев. Около 900 хил. лв. ще струва довършването на ремонта на трамвайните релси на бул. "България", по който за своя сметка общината е започнала да подменя уличното осветление. За цялостен ремонт на правителственото трасе, което ще се ползва по време на първото българско европредеседателство през 2018 г., се чака решение на правителството за отпускането на нужните 13 млн. лв., каза Фандъкова.

Митнически служители откриха близо половин тон нелегален алкохол в Поморие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253416

Митнически служители откриха близо половин тон нелегален алкохол в Поморие
Четиристотин и седемдесет литра нелегален алкохол в туби и бидони откриха митнически служители от отдела "Митническо разузнаване и разследване"-Бургас при проверка в частен имот в Поморие. Това съобщиха от Регионалната митническа дирекция в Бургас. Проверката е извършена след установена подозрителна обява за продажба на алкохол в интернет.

Препоръчваме ви: "Цвете за Гошо" в Южния парк на 10 и 11 юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_656976.html

Почти всяка година вали. На няколко пъти – по цял ден. И въпреки всичко фестивалът става. Вече 17-та година! Спомням си, че 2001-ва, когато го направихме за първи път на мястото на сринатия Мавзолей срещу двореца, също валеше. Тогава, два месеца, след като бяхме изпратили Гошо на небето, се събрахме в Градската градина – Васко Кръпката, Буги Барабата, колегите Людмил Фотев и Иво Кицов, Крайчовски, който тогава осигури озвучаването, Валди ... И така се роди фестивалът. Като един спомен за най-добрия човек, когото бяхме срещнали в живота си. Като едно цвете във вазата на живота. Като една песен, която си тананикаме, докато изминаваме пътя си от раждането до смъртта. Като нещо, което искахме да се повтаря всяка година и го замислихме уж за Гошовия рожден ден през април, но после все така ставаше, че датата се променяше.Важното е, че ще го има и тази година. Че за 17-ти път ще се съберем тези няколкостотин души, които почти се познаваме. Че ще видим и чуем любими музиканти и ще изпеем заедно с тях някои от незабравимите песни на Гошо. Че на сцената отново ще е неговата китара, а този път песента „Равносметка“ може и да бъде изпълнена от своя автор – Буги Барабата, който навремето я сътвори и подари на Гошо за юбилейния му концерт в НДК. След като вече го няма Цонко, Каварна и Бургаския блус фестивал, остана ни Цветето и евентуално „Миндя рок феста“ на Евгени Дайнов. Добре е да си ги пазим и нека благодарим на Кръпката и Столичната община за това 17-то Цвете. Защото тези събития пренасят във времето стремежите ни към свобода и хармония, към доброта, приятелство и любов. Всъщност, това са и посланията на този фестивал. На него обичайно звучи класически рок, блус и по някой твърд китарен риф. Но като цяло фестивалът си е блус-рок. Ще започне, както всяка година с прекрасните деца от групата „Мечо Пух“ на Сияна Търколева, които ще изпеят поне две Гошови песни и след това Румен Александров ще ни въведе в зората на предишния век с уникалния си традиционен репертоар. Оттам – нататък Васко Кръпката е подредил максимално разнообразна програма. В нея ще се срещнете с любимци като Милена, Буги и самия Васил, но ще се запознаете и с младите пловдивски блусари, ще видите поредния випуск от Силистренското рок училище на Иван Неделчев, ще послушате варненски рок (като компенсация за загубената Каварна). Не мога да не ви ви препоръчам и срещите с Камен Кацата и Развигор Попов, с Валди Тотев и цигуларката Дима, с най-яката българска блус банда в момента - „Делта Рустърс“. Звукът и светлината отново ще бъдат осигурени от Петко Ников и неговите „5 Lights”, а зад пулта ще седи Негово Озвучителство Димитър Бакалов. Той има грижата да ми осигури луксозен пластмасов стол до себе си, за да приемам достолепно парада и отвреме – навреме да хващам дистанционния микрофон и да се намесвам във воденето на програмата. Поляната ще е като цветна леха. По тревата ще са налягали момичета и момчета. Ще се пие бира и ще димят скарите. Наоколо ще се гонят деца, а по алеите ще се търкалят бебешки колички и ще се разминават с велосипедистите. И всичко това – под съпровода на песни, които сме слушали, пели и обичаме и които ни карат да се чувстваме някак си по-живи, по-добри и по-красиви. До тогава! Ще се видим на поляната. Програма на "Цвете за Гошо" - 2017 10.06 събота  18.00 – "Мечо Пух"- децата на Рокендрола 18.30 – "Александров Рагтайм бенд" – ретрото е винаги на мода 19.00 – "Blues History" – младите блусари...извадиха китари... 19.30 – "River Trols" – Силистра – учениците напират здраво 20.00 – "Assamblend" – блус-рок, майна, от Филибето 20.30 – "Black Rose" – Благоевград – южняшки рок 21.00 – "Delta Roosters" – от делтата на Мисисипи, та до Перловец... 21.30 –  Васко Кръпката и "Подуене блус бенд" – България първи коридор... 11.06 неделя 17.30 – Вал-ди – вечните песни на БГ рока 18.00 – "Faces" – нови и напористи 18.30 – "Bluestream" & Камен Кацата, Развигор Попов – блус миш-маш 19.00 – "Revansh" – хард-рок на 6 19.30 – "Бумеранг" - Варна – блус- рок от морето 20.00 – "Рядка порода" – енергия за рок 20.30 – "Full Circle" – свежи и яки 21.00 – "Бараби блус бенд" – Коньовица бира на баира...без да спира 21.30 – Милена – Милена завинаги!

По 20 години затвор за убийците на 13-годишната Александра от Провадия

http://www.cross.bg/aleksandra-ivalena-provadiya-1544616.html

/КРОСС/ Извършителите на грабежа, придружен с убийството на 13-годишната Александра от Провадия, получиха доживотни присъди, които заради съкратеното съдебно следствие бяха намалени на по 20 години лишаване от свобода при строг режим. Това информират от Окръжна прокуратура във Варна, цитирани от „Дарик". 20-годишният Красимир Тодоров от Провадия и 19-годишната му приятелка Ивалена Маринова поискаха делото срещу тях да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказания, намалени с една трета от предвиденото в закона за извършеното тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Двамата признаха всички факти и обстоятелства от обвинителния акт на Окръжна прокуратура, както и вината си. Състав на Варненския окръжен съд осъди Красимир за изнасилването на 15 години лишаване от свобода, което намали заради съкратеното съдебно следствие на 10 години затвор. За грабежа, придружен с убийството на 13-годишното момиче, съдът произнесе две доживотни присъди спрямо Красимир и приятелката му Ивалена, като определи двамата да изтърпят наказание от по 20 години лишаване от свобода при строг режим. Състав на Варненския окръжен съд уважи гражданските искове на родителите на убитата Александра в размера, в който са били предявени. 13-годишната Александра от Провадия изчезна от дома си в Провадия на 22 март 2016 г

СЗО: Тютюнопушенето увеличава бедността

http://econ.bg/Новини/СЗО-Тютюнопушенето-увеличава-бедността_l.a_i.743471_at.1.html

Тютюнопушенето убива повече от 7 милиона души всяка година и струва на домакинствата и правителствата в глобален план над 1.4 трлн. долара от разходи...

Икономиката ни излиза бавно от стагнацията, заема 49-о място по конкурентоспособност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253402

Икономиката ни излиза бавно от стагнацията, заема 49-о място по  конкурентоспособностБългарската икономика, теглена от ЕС, продължава бавно да излиза от стагнацията, според годишника на световната конкурентоспособност 2017 на Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария). Българските политици и бизнес мениджъри не са успели да подобрят конкурентоспособността на страната за 10-те години членство в ЕС.

Полицията в Истанбул е задържала за пореден път боец от "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6253413

Полицията в Истанбул е задържала за пореден път боец от "Ислямска държава"
Полицията в Истанбул е задържала за пети път боеца от "Ислямска държава" (ИД) Халис Баянджук, съобщи в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА. Полицейски екипи от отдела за борба срещу тероризма са задържали Баянджук, след като било установено, че той се намира в Истанбул. Той е бил арестуван през 2015 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване