В цветната градина през юни

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6251255

В цветната градина през юниМесец юни е период, в който се засаждат многогодишните цветя в декоративната градина: бегонията, кандилката, невенът, карамфилът, хризантемите, цикламите, цинерарията, диантусът, лобелията, трицветната теменуга, примулата, лютичето, сладкият грах, кученцето, ралицата и т.н. През този месец цъфтят азалията, камелията, калината, дафне и др.

“Лев Инс” уедрява част от бизнеса си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254193

“Лев Инс” уедрява  част от бизнеса сиЗастрахователят “Лев Инс” уедрява част от бизнеса си, като слива в едно дружество дъщерните си компании “Животозастрахователен институт” и “Здравноосигурителен институт”. За сделката е уведомена Комисията за защита на конкуренцията. Двете дружества се събират с оглед по-доброто оптимизиране на дейността им,

Полет на малайзийските авиолинии е приземен заради бомбена заплаха

http://www.cross.bg/bomba-putnik-polet-1544642.html

/КРОСС/ Полет на малайзийските авиолинии, пътуващ за Куала Лумпур е е върнат за кацане в Мелбърн, след като „буен" пътник на борда е твърдял, че носи бомба, предава AFP. „Това не е случай на отвличане. Един буен пътник е опитал да влезе в пилотската кабина", коментира заместник-министърът на транспорта на Малайзия Абдул Азиз бин Каправи. „Пътникът, който е гражданин на Шри Ланка, твърдеше, че има бомба. Но всъщност не е било бомба, а външна батерия", допълни министърът.  

Треньор разплака света с писмо до починалия си син

http://offnews.bg/news/n_1/n_657002.html

Давиде Никола, треньор на скромния италиански Кротоне, трогна света с писмо до починалия си син. Той се изповяда, след като тимът му остана с невероятна битка в елита. В отбора играе родният национал Сашо Тонев. Алесандро е едва на 14-годишен, когато преди 3 години загива при инцидент на пътя. По това време специалистът е начело на Ливорно. Ето и трогателното и тъжно писмо на Давиде към Алесандро: "Здравей, любов моя. Не знам къде си в този момент. Не зная какво правиш. Може би си на този облак, който бе над нас онази нощ, когато тичахме, за да пуснем твоя фенер в небето. Или може би си тук, до мен. Всъщност аз съм сигурен - ти си тук до мен и винаги ще бъдеш. Борихме се заедно в тази сложна година, но... сега знам, че ти си винаги с мен. Успяхме заедно... Твоята енергия ми даде сили да се боря и да продължа да гоня невъзможното, за да го превърна във възможно. Ала това не е моя победа, това е наша победа, точно както онази промоция в Серия „А” с Ливорно. Иска ми се да се радвам с теб, да гледам очите ти и усмивката ти, да те хвана за ръката и заедно да се забавляваме, заедно да празнуваме. Този успех е за теб, само за теб. Всяко едно мое постижение ще е и твое. Всяка победа, всичките ни мечти ще бъдат и твои. Сърцето ми бие за теб и ти живееш отново чрез него..."

Джамии отказват да погребат атентатора от Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254112

Джамии отказват да погребат атентатора от Манчестър Джамии отказват да погребат атентатора от Манчестър, който уби 22-ма души на концерт на Ариана Гранде, съобщи в. “Дейли мейл”. Властите в английския град правят всичко по силите си, за да спрат кремацията или погребението на Салман Абеди. В момента тялото му е оставено в морга извън пределите на Манчестър.

Крадци обраха къщите в Нови Искър, пострадалите излязоха на бунт

http://frognews.bg/news_135651/Kradtsi-obraha-kashtite-v-Novi-Iskar-postradalite-izliazoha-na-bunt/

Жителите на Нови Искър излязоха по улиците заради всекидневните кражби в района. Те обявиха, че се готвят за протести и пътни блокади, ако не се вземат спешни мерки. Потърпевшите твърдят, че през последния месец са ограбени десетки къщи.

Волейболистките започнаха с убедителна победа световната квалификация

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/31/2981143_voleibolistkite_zapochnaha_s_ubeditelna_pobeda/?ref=rss


Женският национален отбор по волейбол започна убедително участието си в световната квалификация в столичната зала "Христо Ботев" Отборът се наложи с 3:0 (25:8, 25:9, 25: 20) над Швейцария в първия си двубой от Група С. Срещата продължи 65 минути.

Състезателките на селекционера Иван Сеферинов се представиха на изключително високо ниво и дадоха само 37 точки на съперничките си. След убедително спечелените първи два гейма треньорът на тима направи няколко промени в...

Футболната легенда Зеедорф в Американския университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254182

Футболната легенда Зеедорф в Американския университетФутболната легенда Кларънс Зеедорф беше специален гост на представянето на съвместната магистърска програма на SDA Bocconi и Американския университет в България. Елитният италиански университет SDA Bocconi School of Management заедно с Американския университет в България (АУБГ) представиха пред лидери на българския бизнес съвместния си проект,

Външните министри на Словения и Турция се срещнаха в Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254168

Външните министри на Словения и Турция 
се срещнаха в АнкараСловенският вицепремиер и външен министър Карл Ерявец днес се срещна в Анкара с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. Чавушоглу заяви на съвместна пресконференция, състояла се след срещата с Ерявец, че отношенията между Турция и Словения са на "великолепно" ниво,

Арестуваха млад шофьор с 11 000 лв. глоби към КАТ

http://frognews.bg/news_135650/Arestuvaha-mlad-shofjor-s-11-000-lv-globi-kam-KAT/

Полицията във Велико Търново залови 21-годишен шофьор, който е натрупал неплатени глоби за 11 000 лева.

С нов регламент намаляват цените на колетите в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=352450

Проучване на ЕК установява, че цените на пощенските оператори за доставка на малка пратка в друга държава членка често са до пет пъти по-високи от националните цени, без да е ясна връзка с действителните разходи. Следва предложение за промени в регламента за трансграничната доставка на колети, изготвен и с участието на българския евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/31/2981109_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Акцентите от емисията днес:
"Хайка за вълци" с премиера в Лос Анджелис

Безплатна Wi-Fi мрежа в европейските обществени пространства
Актьорът Димитър Живков разгневен на невъзпитани зрители

Дубиоза Колектив с премиерен клип, чакаме ги през есента
Какво е истинското име на Джейми Фокс

Корнелия Нинова: Абсолютно недопустимо е „Наглите“ да излязат от затвора

http://frognews.bg/news_135649/Korneliia-Ninova-Absoliutno-nedopustimo-e-Naglite-da-izliazat-ot-zatvora/

Парламентът вече шеста седмица не работи, поставихме рекорд с кратко заседание, няма внесени закони. По тази причина поискахме оставката на председателя на НС Димитър Главчев. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването ”Лице в лице” по БТВ.

Върнаха самолет в Мелбърн заради бомбена заплаха по време на полета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254127

Върнаха самолет в Мелбърн заради бомбена заплаха по време на полета
Полет на малайзийските авиолинии, пътуващ за Куала Лумпур е трябвало да се върне в Мелбърн и да кацне късно в сряда, след като „буен“ пътник на борда е твърдял, че носи бомба, предава AFP, цитирана от Фокус. „Това не е случай на отвличане. Един буен пътник е опитал да влезе в пилотската кабина“, коментира заместник-министърът на транспорта на

Финал в Първа лига: Загуба за ЦСКА, равен за "Левски"

http://clubz.bg/54578-final_v_pyrva_liga_zaguba_za_cska_raven_za_levski

ЦСКА-София допусна първа и единствена загуба във втората фаза на Първа лига и това стана в последния кръг - 0:1 на терена на "Дунав" (Русе). По този начин русенци заеха четвъртото място за сметка на "Локомотив" (Пловдив) и чакат решението на БФС кой директно ще играе в Лига Европа и кой отива на бараж за участие в същия турнир.

Спортно-техническата комисия на БФС ще се произнесе в четвъртък. "Верея" ще играе срещу "Левски" или "Дунав". Съответно единият от двата отбора ще отиде по прекия път към Стария континент.

Пред 12 хиляди зрители на Градския стадион в Русе "червените" излязоха само с българи, при това предимно млади футболисти на 18-20 г. Единственият гол реализира Самир Аясс в 70-ата минута.

И не се зарадва, тъй като е бивш футболист на ЦСКА.

По същото време се играха още две срещи: "Левски" - "Черно море" (2:2) и "Лудогорец" - "Локомотив" (Пд) 1:2. 

Като изключим Локо, във всички останали отбори излязоха предимно младоци.

С доста свежа кръв "сините" и "моряците" направиха атрактивно реми. Гостите повеждаха на два пъти. Мартин Костадинов откри 40-ата минута, а Божидар Краев изравни в 74-ата.

Само три минути по-късно обаче 17-годишният Румен Касабов отново даде аванс на тима на Георги Иванов-Гонзо в дебюта си в Първа лига. 

С феноменален гол с удар от близо 30 метра Роман Прохазка фиксира крайното 2:2. Тук остана леко горчив вкус, тъй като секунди по-рано играч на "Черно море" извади топката в тъч заради паднал футболист на терена, но домакините не я върнаха и малко след това изравниха.

В Разград "Локомотив" си тръгна с 2:1 срещу "Лудогорец". Мартин Камбуров (32-ата) и Дино Мартинович (69-ата) вкараха за гостите. 20-годишният Томас Цвятков намали в 87-ата.

Така приключи първенството. ЦСКА и "Левски" получиха купи за второто и третото си място. Останаха само баражите за попълване на Първа лига и за последното място в евротурнирите.

Николина Ангелкова: 80% от туристите ни се връщат отново

http://frognews.bg/news_135648/Nikolina-Angelkova-80procenta-ot-turistite-ni-se-vrashtat-otnovo/

Водещи туристи за нас са от Германия, Русия Франция и Холандия. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

На 1 юни NOVA посвещава ефира си на децата

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/na-1-iuni-nova-posveshtava-efira-si-na-decata-2027364

Стартът на  „ПРОМЯНАТА”  2017/2018, малки водещи на „Здравей, България” и „Новините на NOVA”, най-голямата детска рисунка, създадена в ефир, благотворително издание на “Семейни войни” и още много изненади очакват зрителите в международния ден на детето <

Летище София: в капана на простащината

//dariknews.bg/novini/bylgariia/letishte-sofiia-v-kapana-na-prostashtinata-2027365

На летището в София действа капан, който използва незнанието на пристигащите чужденци. Той е нещо като умален модел на гигантския капан от злоба и простотия, в който се гърчат много от българите, пише

Тръмп ще обяви до дни решението си за Парижкото споразумение за климата

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-shte-obiavi-do-dni-reshenieto-si-za-parizhkoto-sporazumenie-za-klimata-2027368

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да направи изявление за Парижкото споразумение за климата, но не потвърди появилите се в различни медии информации, според които е решил Съединените щати да се оттеглят от него, предадоха Франс прес и Ройтерс.<

Зам.-министър на проверка в софийския затвор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zam.-ministyr-na-proverka-v-sofijskiia-zatvor-2027369

Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов  извършва внезапна проверка в Централния софийски затвор.
 
До този момент се знае, че се претърсват килиите на затворниците за забранени вещи.
 
Очаквайте повече информац

Мартин Костадинов и Румен Касабов вкараха за 2-2 срещу "Левски"

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/martin-kostadinov-i-rumen-kasabov-vkaraha-za-2-2-sreshtu-levski-2027370

Левски се постара, но не успя да се вдигне с победа след тежкото поражение от ЦСКА в предния кръг, съобщава gong.bg. Въпреки че се изправиха срещу предимно юноши и резерви на Черно море, те стигнаха само до 2:2 на "Герена". При това, малко преди края изоставаха в резултата. 

Мартин К

„Драконите“ продължават да пишат история, „Дунав“ с четвърто място в елита и поглед към Европа

//dariknews.bg/regioni/ruse/drakonite-prodylzhavat-da-pishat-istoriia-dunav-s-chetvyrto-miasto-v-elita-i-pogled-kym-evropa-2027371

Футболистите на „Дунав“ победиха с 1:0 ЦСКА-София пред близо 10 000 зрители на Градския стадион в Русе в десетия си последен мач от шампионския плейоф на първенството в Първа лига. Така след общо 36 срещи през сезон 2016/ 2017 „драконите“ заемат четвъртото място в крайното класиране на

Статуя на пикаещо куче се появи до "Безстрашното момиче" на "Уолстрийт" (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/statuia-na-pikaeshto-kuche-se-poiavi-do-bezstrashnoto-momiche-na-uolstrijt-snimki-2027358

Нюйоркски творец постави за кратко малка статуя на пикаещо куче до скулптурата "Безстрашното момиче" на "Уолстрийт" като форма на контрапротест, съобщи Асошиейтед прес.

Кристиано Роналдо ще става отново баща?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kristiano-ronaldo-shte-stava-otnovo-bashta-2027355

Звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо и неговата приятелка Джорджина Родригес очакват близнаци, разкрива италианското списание Chi. Това съобщава

Германски съд: Родителите на починало дете без достъп до акаунта му във Facebook

//dariknews.bg/novini/sviat/germanski-syd-roditelite-na-pochinalo-dete-bez-dostyp-do-akaunta-mu-vyv-facebook-2027367

Германски съд отхвърли иск на майка до Facebook да получи достъп до акаунта на покойната си дъщеря, предаде Ройтерс.

В постановлението, с което се отхвърля решение на съд от по-ниска инстанция, апелативният съд в Берлин посочва, че п

Какво се случва в Белгород Днестровски след нападението на бесарабски българин?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvo-se-sluchva-v-belgorod-dnestrovski-sled-napadenieto-na-besarabski-bylgarin-2027349

Стотици бесарабски българи блокираха движението пред Градския съвет в Белгород Днестровски в Украйна. По информация на интернет портала UAinfo, българите протестират срещу безчинството на украинските националисти, които на 18 май н

Президентството обясни за състава на делегацията при папата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prezidentstvoto-obiasni-za-systava-na-delegaciiata-pri-papata-2027360

Твърденията, че администрацията на българския държавен глава нарочно не е допуснала представител на Българската православна църква на аудиенцията с папа Франциск, са напълно несъстоятелни. Това се посочва в съобщение от прессекретариата на президента във връзка с отправени журналис

Какви нарушения откри проверката в болница "Бургасмед"?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvi-narusheniia-otkri-proverkata-v-bolnica-burgasmed-2027342

За редица нарушения, открити в частната бургаска болница „Бургасмед”, информираха от здравното министерство след извършена проверка.
 
Оказа се, че болницата не води електронен дневник съгласно законовите изисквания, не е застраховала и всички лица, о

Експерти прогнозират поскъпване на жилищата

//dariknews.bg/novini/biznes/eksperti-prognozirat-poskypvane-na-zhilishtata-2027361

Експерти прогнозират, че до края на тази година цените на жилищата ще скочат средно с 10%.  В София имотите може да поскъпнат и повече, съобщава

Димитър Бербатов ще се завърне на "Олд Трафорд" за благотворителен мач

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/31/2981124_dimitur_berbatov_shte_se_zavurne_na_old_traford_za/?ref=rss


Димитър Бербатов отново ще облече екипа на "Манчестър юнайтед" на "Олд Трафорд". Той ще участва в специален двубой, организиран за Майкъл Карик, с полузащитникът който ще отбележи 10 години, откакто премина при "червените дяволи". Средствата ще отидат за благотворителност.

В срещата съперници ще бъдат отборът на "Юнайтед" от 2008 г. и сборен отбор на звезди, водени от Хари Реднап. На пейката за "Манчестър юнайтед '08"...

НАСА изпраща амбициозна космическа сонда до Слънцето

http://dnes.dir.bg/news/nasa-slantzeto-sonda-25845046

НАСА изпраща космическа сонда рекордно близо до Слънцето. Целта е тя да събере нова информация за атмосферата и процесите върху слънчевата повърхност.

Еврокомисията предложи финансов министър на еврозоната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/31/2981111_evrokomisiiata_predloji_finansov_ministur_na_evrozonata/?ref=rss


Европейската комисия представи в сряда "документ за размисъл" за задълбочаване на европейския икономически и паричен съюз, в който предлагта идея за създаване пост на своеобразен финансов министър, финансова служба и евентуално бюджет за еврозоната, както и за учредяване на Европейския валутен фонд.

По-нататъшната политическа интеграция би могла да включва преосмисляне на баланса между Комисията и Еврогрупата и би могла да оправдае назначаването на постоянен...

Нинова: Правителството няма управленска програма и закони

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279985_%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B

 Искаме оставката на председателя на парламента Димитър Главчев, защото шеста седмица българския парламент не работи, заседаваме по 23 минути. Правителството на Бойко Борисов и управляващите не внасят закони и нямат управленска програма. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

 
Тя цитира писмо на Румяна Бъчварова, с което разполага, до министрите. Тя им казва да си дадат законодателните инициативи до 1 юни, което по думите й значи, че не са имали идея каква програма ще изпълняват след изборите.
 
Ние внесохме за обсъждане и гласуване това, което обещахме на хората, закон за битовата престъпност, ГПК срещу злоупотребите на частните съдебни изпълнители, преизчисляване на пенсиите и др. Всеки на закон има финансова обосновка за това колко ще излезе на бюджета, посочи Нинова. „Тези закони стоят някъде. Председателят Димитър Главчев не осигурява възможност да работим по проектите на опозицията. Няма логика иначе тези закони да не се обсъждат", каза тя.
 
Нинова обвини Димитър Главчев в това, че не спира изказвания на омразата от парламентарната трибуна. По думите й той допуска поне 4-5 декларации да бъдат четени, в които левите са наричани „кръвопийци, убийци" и др. „Главчев е длъжен да спира изказвания, които се базират на омраза. Не само, че не ги спира и не им прави бележки, ами и сякаш изпитва удоволствие от такива изказвания", посочи тя.
 
Хората очакват да им решаваме проблемите, а през това време виждат скандали и караници. Пада авторитета на институцията и Главчев я досъсипва, заяви Нинова.
 
Отказът й да стане председател на парламента Нинова обясни с това, че председател от БСП би значело съпричастност към политиките на мнозинството. „Не искам да ни използват като прикритие за това, което правят. Председател на парламент без мнозинство в злата е нищо".
 
БСП планират новости в наредбата за предучилищното образование - държавата да пише един учебник и да се учи по него. А не някакви екипи да си преиначават историята, тя трябва да се изучава обективно, обясни Нинова.
 
Ненормално е тези хора да излязат от затвора, каза Нинова по повод информацията за предсрочното освобождаване на двама от групата на „Наглите". Имаме забележки към съдебната система, но трябва да поемат отговорността тези, които допуснаха това да се случи. ГЕРБ прие поправка в НПК, която позволява това да се случи, категорична е тя.
 
По повод заседанието на КСНС преди ден председателят на БСП заяви, че е имала няколко сблъсъка с премиера. Един от въпросите е бил нежеланието му да се разглеждат теми като престъпност и корупция. Друг казус е решението на финансовия министър Горанов да не се осигурят допълнителни пари за по-високи заплати в сигурността, въпреки искането на министрите.

Заловеният в Амстердам българин е от “Кокаинови крале”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254121

Заловеният в Амстердам българин е от “Кокаинови крале”Бил сред организаторите на канал с мулета Холандската полиция е арестувала в Амстердам българина Огнян Зарков Борисов, известен като Точко или Михаил и разследван в Италия заради кокаиновата афера на Брендо. Според в. “Милано Тудей” това станало по искане на карабинерите от Милано. Българинът е разследван заради участието си в кокаиновия трафик

ОЛАФ отчете "иновативна" българо-румънска измама с еврофондовете

http://www.mediapool.bg/olaf-otchete-inovativna-balgaro-rumanska-izmama-s-evrofondovete-news264618.html

България попадна в годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ с измамата на български фирми за доставка на храна за бедните в Румъния. Този случай е даден като пример за нов вид измама в ЕС – транснационална с обществени поръчки. При тях обществената поръчка, която се финансира от еврофондове, в една държава се печели от фирми, регистрирани в друга държава членка. Въпреки че стоката или услугата не е доставена или извършена парите се превеждат по офшорни сметки, след което е трудно сумите да бъдат възстановени. Иначе като цяло България отбелязва значителен напредък в предотвратяването на измами с европейски средства в периода 2013-2016 г. и вече не е сред лидерите, показва доклада на ОЛАФ. В него се прави уточнение, че представените данни не трябва да се разглеждат като класация за измамите в Европа. Целта е да се представи размера и вида на извършеното нарушение. За последните четири години българските власти са разследвали 720 случая за съмнения за злоупотреби с европейски фондове – структурни и земеделски, като при 1.74% е установено нанасяне на финансова щета за бюджета. В същото време ОЛАФ е работил по 38 български случая и е установила 0.46% нанесени финансови щети от средствата за този период. В доклада на ОЛАФ специално внимание е обърнато на Унгария, където финансовото въздействие на случаите на измами, проверени от европейската служба, са четири пъти по-високи от тези направени от унгарските власти. Освен Унгария преди нас в проверките на ОЛАФ по допуснати нарушения по структурните и земеделските фондове са Словакия, Румъния, Малта и Испания. Транснационална българо-румънска измама за над 26 млн. евро Емблематичният случай на транснационална измама, посочен в доклада на ОЛАФ, е от 2012 г., но разкритията по него станаха факт през 2015 г.  В края на 2016 г. по искане на Румъния беше наложен и запор на сметки на Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е издала банковите гаранции на фирмите, спечелили търга за доставка на храните на бедните. През 2012 г. румънската Агенция за плащания и участие в земеделието възлага няколко поръчки на регистрираното в София дружество "Ви Ем Корпорейшън" ЕООД. Първият договор е за 20 млн. евро, срещу които румънската държавна агенция е трябвало да получи олио от българската компания, но това не се случва. Вторият договор е за замяна на брашно с ечемик. Сделката е за над 6 млн. евро, но българите отново взимат парите и ечемика, без да доставят брашното, според публикация в сайта "Биволъ". В доклада на ОЛАФ е посочено, че част от закупените стоки след това са били продадени на свободния пазар в осем страни, от което "криминалната банда от България" е спечелила още 5.98 млн. евро", като преди това е прибрала 26.7 млн. евро от румънската държавна агенция за земеделие. Следва опит на румънските власти да си върнат парите чрез банковите гаранции, които българската фирма е представила заедно с кандидатурата си. Гарантираната сума е в размер на 31.5 млн. евро, а гаранциите са дадени от ПИБ. Банката обаче отказва да плати. Причината е, че румънската агенция е извършила плащания към банкова сметка различна от тази, която е била договорена. Българската банка твърди още, че държавната агенция не е превела парите в сметката, която компанията е открила в ПИБ, а някъде другаде. В доклада на ОЛАФ е посочено, че са използвани офшорни сметки, за да не може да се проследи трансфера на средствата. В схемата са участвали висши служители от разплащателна агенция в Румъния. Те са направили фалшиви декларации и незаконни аванси за плащане на продукти, които никога не са били доставени, което е довело до отклоняване на 26.7 милиона евро от бюджета на ЕС, посочва ОЛАФ в годишния си доклад. Службата е отправила препоръка до ЕК средствата да бъдат възстановени в европейския бюджет. По случая има образувани дела в Румъния и България, твърди ОЛАФ в доклада си. И ако в Букурещ съобщават за хода на разследването и делото, то от страна на българските власти няма официална информация дали има обвинени по този случай. Бизнесът и неправителствени организации сезират ОЛАФ Бизнесът, граждани и неправителствени организации сезират предимно Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС, показва доклада на ОЛАФ. За миналата година службата е разгледала 33 сигнала за възможни нарушения от България, от които 32 са били получени от "частен източник", а само един от "обществен източник" (институция). През 2016 г. България е била на четвърто място по броя на разследванията за управлението на евросредства с 11 случая от общо 141. Само по четири от тях ОЛАФ е дала препоръки на българските власти да бъдат разследвани. Това означава, че са били потвърдени съмненията за нередности. Преди нас са Румъния и Унгария с по 11 препоръки от ОЛАФ към националните власти на тези страни за разследване на измамите и Полша с 8 препоръки. В доклада е отбелязано, че със съдействието на ОЛАФ България е приела стратегия за борба с измамите, заедно с още осем европейски страни. ОЛАФ: Щетите за евробюджета възлизат на 631 млн. евро През миналата година ОЛАФ е приключила 272 разследвания в целия ЕС, свързани с различни нарушения, и препоръчва възстановяване на 631 млн. евро в бюджета на ЕС. Сумата е по-малка от последните две години. През 2014 г. беше препоръчано да бъдат върнати 901 млн. евро, а през 2015 г. - 888 млн. евро в бюджета на ЕС. Тези средства се възстановят постепенно в бюджета на ЕС и след това могат да се използват отново за стимулиране на растежа и заетостта в ЕС, е посочено в доклада. Отделно от ОЛАФ са започнали 219 разследвания през изминалата година след внимателен анализ на 1157 подадени сигнала до службата. Макар използването на структурните фондове да остава основен фокус в работата на ОЛАФ, разследванията за злоупотреби с тях са намалели с над една трета спрямо предишните две години. Разследвани са само 69 случая през 2016 г. при 111 през 2014 и 2015 г. През миналата година ОЛАФ е започнала да извършва повече разследвания за нарушения на митническия режим и търговията (60 случая), както и съмнения за корупция сред персонала в евроинституциите (48 случая). За това пък с една трета са намалели разследванията за използването на земеделските фондове – от 60 случая преди две години през 2016 г. те са само 21.

Варненските скаути готвят изненади за Деня на детето

http://www.moreto.net/novini.php?n=352461

На 1 юни юни, международният ден на детето, Младежки информационно консултантски център „Скаут“ организира забавни игри на открито както за децата, така и за порасналите, които са запазили в себе си детския дух, детската чистота и невинност, доброто си сърце и оптимизъм, научи Moreto.

Депутатите надвиха Министерството на финансите за парите за наука

http://www.mediapool.bg/deputatite-nadviha-ministerstvoto-na-finansite-za-parite-za-nauka-news264617.html

Депутатите от образователната комисия в парламента единодушно надвиха Министерството на финансите, като записаха по-висок дял на финансирането на науката от националния бюджет в сравнение с предложението на екипа на Владислав Горанов. Това стана при обсъждането на актуализираната Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2030 г. в сряда. Приемането й до 30 юни тази година е ключово изискване на Европейската комисия, за да се усвоят средствата по Оперативна програма "Наука и образование". В първоначалния проект, разработен от служебния министър Николай Денков, беше заложено финансирането на науката от "държавния бюджет" да се увеличава ежегодно от 0.38% от БВП през 2018 г. до 1% през 2025 г. Във внесения в Народното събрание проект обаче процентите са запазени, но понятието "държавен бюджет" е заменено с "консолидирана фискална програма". Тя включва средствата по оперативната програма от европейските фондове, което според учените означава, че парите от бюджета даже ще намалеят. По време на заседанието на комисията депутатите от опозицията разкритикуваха проекта с твърдението, че след "дребните" наглед поправки той е лишен от финансовия си гръбнак и ще остави стратегията без реализация. Образователният министър Красимир Вълчев коментира пред комисията, че споделя виждането на академичната общност за недофинансирането на науката, но в същото време трябва да се аргументира пред обществото възвращаемостта на увеличените средства за изследвания. Вълчев добави, че не е съгласен с критиките, че промените са довели до подмяна на стратегията. В крайна сметка той предложи, а депутатите приеха единодушно в проекта изрично да се уточни, че процентите финансиране се отнасят до консолидираната фискална програма, но без европейските средства. Така се запазва смисълът на първоначално заложеното финансиране от проекта на Денков. Вълчев обаче уточни, че каквото и да се запише в стратегията, най-важното е да се отстоява с аргументи финансирането на науката при приемането на всеки годишен държавен бюджет.

Президентът Румен Радев домакин на бала за деца в неравностойно положение

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6254130

Президентът Румен Радев домакин на бала за деца в неравностойно положение" Радвам се да посрещна толкова много млади хора тук в ,, Гербова зала". Вашето огромно вълнение е изписано на лицата Ви. Повярвайте ми аз се вълнувам не по- малко от вас." Това заяви президентът Румен Радев в приветственото си слово към абитуриентите в неравностойно положение. "Вълнуващо е да видиш млади хора,

ОЛАФ е залята от вътрешни разследвания в евроинституциите

http://www.mediapool.bg/olaf-e-zalyata-ot-vatreshni-razsledvaniya-v-evroinstitutsiite-news264616.html

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е залята от разследвания на служители и членове на европейските институции, най-вече Европейския парламент, съобщи нейният генерален директор Джовани Кеслер, цитиран от Франс прес. "Миналата година отделът, отговарящ за вътрешните проверки, беше направо затрупан с работа", каза Кеслер при представяне на годишния доклад на агенцията в Брюксел. През 2016 г. от 272 приключени разследвания, 34 са били на служители от ЕС или членове на европейските институции, а по 25 ОЛАФ е издал препоръки, тъй като няма право да налага пряко санкции. В ход са още 47 разследвания, като повечето от тях са свързани с Европарламента, уточни Кеслер. Един от най-отразените в медиите случаи беше този с парламентарните помощници от френския Национален фронт. ОЛАФ сметна, че евродепутатката Марин льо Пен, водачка на крайнодясната формация и кандидат-президент, неправомерно е получавала от парламента суми за възнаграждения на помощничка, назначена фиктивно. Европейската агенция препоръча на ЕП да си върне сумата от около 300 000 евро - становище, с което през пролетта институцията реши да се съобрази. Вълната от сведения за подозрителни случаи, заляла ОЛАФ, произтича от някакво желание за отмъщение - разследвани парламентаристи посочват свои колеги от парламента, за които смятат, че действат по същия начин, отбелязва АФП. Вече изпратихме в парламента административна препоръка. Може би вътрешните правила трябва да се променят, за да се ограничи възможността на парламентаристите да маневрират, каза Кеслер. През миналата година ОЛАФ е приключила 272 разследвания, започнала е 219 и е издала 346 препоръки към съответните власти в страните членки. Констатираните измами възлизат на 631 милиона евро от бюджета на ЕС. Службата работи усилено и върху огромния скандал "Панамски документи", предизвикан от разкритията на журналистически консорциум за политици, използващи офшорни компании, за да укриват данъци.

Плевнелиев препоръча да не се разсекретява стенограмата за КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_656999.html

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) се обяви против разсекретяването на стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност по повод КТБ през юни 2014 г.  Трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система, обяви Плевнелиев в писмо до главния секретар на президента Румен Радев, разпространено до медиите. В позицията на Плевнелиев се посочва още, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и въпреки изминалите почти три години от проведените консултации общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банкова система. Това е причината в редица закони да е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи, подчертава Плевнелиев.  Той е категоричен, че Законът за достъп до информация не може да се приложи в този случай и разсекретяването на стенограмата за КТБ не е свързана с желанието или нежеланието за това на участниците в разговорите.  "Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения. Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи", пише Плевнелиев в писмото до своя наследник.  Радев се обяви за разсекретяване на стенограмата. Той допълни, че е изпратил писма до всички 20 участници в разговора с искане да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено.   За разсекретяване на стенограмата се изказа и премиерът Бойко Борисов. В същото време лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е и сред присъствалите на разговорите за банката, заяви, че стенограмата ще предизвика разочарование, защото съдбата на КТБ е решена на среща в БНБ седмица по-рано. 

Германия преразглежда случаите на десетки хиляди мигранти заради екстремисткия скандал в армията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/31/2981125_germaniia_prerazglejda_sluchaite_na_desetki_hiliadi/?ref=rss


Германия обяви, че иска да преразгледа десетки хиляди издадени разрешителни за пребиваване, след като заподозрян в планиране на атентат германски войник успя да се представи за бежанец, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес".

Проверките ще започнат през лятото и касаят между 80 000 и 100 000 решения от последните две години за даване на убежище на мигранти на възраст между 18 и 40 години от десетина държави, заяви вътрешният министър Томас де...

Над 40 атаки в Афганистан от началото на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254125

Над 40 атаки в Афганистан от началото на годината
Взривовете и атентатите са се превърнали в ежедневие в Кабул и Афганистан. От началото на годината броят им е над 40, информира Нова телевизия.  Големите атаки са четири, като общо жертвите само на тези четири атентата са 311. Ранените са над 400. Днешният атентат в Кабул взе над 80 жертви и рани повече от 350 души.

Излишъкът в бюджета е бил 1,590 млрд. лева в края на април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254129

Излишъкът в бюджета е бил 1,590 млрд. лева в края на априлИзлишъкът в бюджета към края на април 2017 г. е бил 1,590 млрд. лева, съобщи министерството на финансите. Той се формира от излишък по националния бюджет в размер на 1 561,0 млн. лв. и излишък по европейските средства в размер на 29,7 млн. лева. Постъпилите приходи и помощи по КФП към април 2017 г. са в размер на 12 016,8 млн. лв.

Меркел очаква Великобритания да остане партньор след Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=352478

Германия ще подходи на преговорите с Великобритания за излизане от ЕС с разбирането, че държавата ще продължи да бъде партньор. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. "Ние ще проведем преговорите за излизане в духа Великобритания да остане добър партньор", каза Меркел в южния град Нюрнберг.

Икономическият ръст на Индия се е забавил до 7,1% в последната финансова година

http://www.investor.bg/drugi/338/a/ikonomicheskiiat-ryst-na-indiia-se-e-zabavil-do-71-v-poslednata-finansova-godina-240366/

Демонетизацията в страната е довела до недостиг на ликвидност, ширещ се хаос и опашки от хора, опитващи се да заменят старите банкноти

Ген. Константин Попов: Решението какъв изтребител да купим е политическо

http://www.mediapool.bg/gen-konstantin-popov-reshenieto-kakav-iztrebitel-da-kupim-e-politichesko-news264615.html

Решението какъв изтребител да бъде закупен е политическо и трябва да се търси вариантът, който осигурява най-много сигурност, коментира председателят на парламентарната военна комисия и бивш началник на отбраната Константин Попов (ГЕРБ). "Трябва да се проведат допълнителни преговори и да се избере изтребителят, който носи сигурност. Има много критерии, тежести и всички тези параметри се събират в едно, но решението е политическо", каза Попов пред бТВ. Той добави, че трябва да се прецени продължителността на живота на изтребителите, колко струва експлоатацията, обучението на пилотите. "Малко елементарно е стар или нов. Тези самолети носят бойни способности и всичко това се оценява. Важно е да има и политическата оценка”, добави той. Проектът за закупуването на нови изтребители вече е на финалната права, като служебното правителство на Огнян Герджиков се опита да предопредели сделката, като класира на първо място офертата за шведските изтребители "Грипен", пред тези за машини втора ръка Ф-16 и "Юрофайтер". Премиерът Бойко Борисов обаче съобщи, че кабинетът му няма намерение да се съобрази с това решение и ще прави нов анализ на проекта, който ще излезе най-малко 1.5 млрд. лева. На въпроса какви самолети трябва да купим, Попов отговори, че, когато осъществяваме този проект, не купуваме само самолети. "Нещата са по-сериозни, става въпрос за сигурност и не съм виждал офертите, но там всички тези елементи трябва да бъдат оценени”, добави той. По думите му въпросите за парите за отбраната трябва да се дискутират и да няма емоция и пристрастия. "Политиците на високо ниво очевидно намериха съгласие да няма пристрастия, а да се развиват и трите вида въоръжени сили паралелно, синхронизирано и това е добре, защото българската армия е едно цяло. Ние не воюваме поотделно – военновъздушни сили, сухопътни войски и военноморските сили", каза Попов, който е генерал от резерва и един от военните пилоти с най-много часове във въздуха. Преди ден Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) стигна до консенсус да се движат едновременно и трите големи проекти - за нови изтребители, кораби и бронирани машини, които вероятно ще излязат общо над 3 млрд. лева. Към момента обаче няма планирано финансиране за покупката на бронирани машини. Попитан загуба на суверенитет ли е това, че съюзнически самолети ще пазят небето ни, генералът отговори, че след като тренираме заедно, след като ще воюваме заедно, няма нищо лошо в това заедно да изпълняваме и тази задача по "еър полисинг”. "Въпросът е ще плащаме или не. Досега не сме плащали, няма и да плащаме“, заяви Попов. Той допълни, че нямат противоречия с президента Румен Радев по въпроса за еър полисинга. Попов обаче се оттегли като началник на отбраната именно заради неразбирателството с Радев, който дълго време е командвал във Военновъздушните сили. Радев се обяви категорично срещу възможността България да плаща на други държави за охраната на въздушното си пространство. "Ставаше въпрос за една концепция, който документ не е задължителен. Беше обсъждан като даваше възможност. Самият ген. Радев като командир на ВВС предостави тези цифри колко ще струва и т.н. Решението, което се взема от началника на отбраната и от министъра на отбраната и нагоре по веригата е, че ние няма да плащаме”, каза депутатът.

В петък ЕС и Китай ще подкрепят Парижкото споразумение за климата, независимо от решението на Доналд Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279984_+%D0%92+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D0%BA+%D0%95%D0%A1+%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0

 Европейският съюз и Китай ще дадат своята безусловна подкрепа за Парижкото споразумение за климата в петък, когато в Брюксел ще се проведе двустранна среща на върха, предава AFP
„Ние ще излезем със съвместно становище по климатичните промени, в което ще се подчертае, че Китай и ЕС…ще приложат сделката“, съобщи високопоставен служител от ЕС, пожелал да запази анонимност. 
„Парижкото споразумение ще продължи да се прилага изцяло, независимо дали САЩ ще се оттеглят от него“, допълни служителят. 

На пиеса с бира и фъстъци, или защо е време за кодекс на театралния зрител

http://offnews.bg/news/n_1/n_656970.html

Актьорът Димитър Живков публикува във Facebook послание към театрални зрители, които миналата вечер са вдигали невероятен шум по време на авторския му моноспектакъл „Живак“. Живков разказва как на първия ред две млади двойки са консумирали храни и напитки, включително бира, и са пречели не само на него, но и на останалата публика. Ето какво е преживял актьорът: "Не си позволявам да следя публиката, но тези хора бяха на по-малко от два метра от мен и дори и да не исках, видях как един от мъжете най-спокойно бръкна в раницата си и извади от „шумящите” найлонови торбички. От нея раздаде на останалите трима от групата по едно пликче фъстъци, а на другия мъж и кенче бира. След което целият асортимент започна да се отваря. Може и повече неща да са си раздали, но по слух толкова успях да анализирам. Цялото това прекрасно меню беше финиширано почти до края на спектакъла, малко преди най-тихата и интимна сцена. Час и трийсет и пет минути тези хора не спряха да хрускат фъстъци и пият бира. Поне им беше интересно, защото забелязах, че се забавляваха. Така, както и ядоха: шумно и безпардонно. За първи път бях наистина на ръба, на косъм да спра спектакъла и да им направя забележка. Така обаче щях да съсипя и своя кеф, и този на останалите триста и петдесет човека, които гледаха с внимание, реагираха и искрено се забавляваха. Сега, след първичния гняв, се чудя дали не беше редно да спра? Да изляза от образ и да се обърна към тези дами и господа? И друг път ми се е случвало да играя пред хора, които реагират прекалено шумно или си говорят; пред ученици, които се правят на интересни и говорят заедно с мен; възрастни дами, които не знаят как да си спрат телефона и го притискат с дамската си чанта, докато звъни, все едно ще спре от задушаване… Но винаги е имало някой в залата, който да направи забележка, да помоли за тишина или по някакъв начин да реагира. Тази вечер нямаше. Видях, че момчетата от салонния персонал влязоха, но и те не можеха да реагират – двете двойки бяха най-отпред, в средата! Цялата зала щеше да ги види и чуе. За съжаление, в спектакъла нямам възможност директно да се обърна към публиката и да общувам свободно с нея. Единственият вариант бе да спра. И какво от това? Човек, който е отделил пари за билет, но си е купил и бира, и фъстъци да си хапне по време на спектакъла, би ли ме разбрал? Човек, който си „мези“ по време на театрално представление, сред други триста и петдесет човека, на метър и половина от актьора, дали би ме разбрал? Не знам, но може би трябваше да спра. Да съсипя представлението, но да реагирам. Защото явно съобщенията за телефоните не вършат работа. Явно презумпцията, че в театралната зала не трябва да се храним вече не е актуална. Лошото е, че тези хора не осъзнават неадекватното си поведение. За тях е напълно нормално да хрускат, мляскат и сърбат, докато на метър от тях жив човек се пъне да влиза в образи, да твори, едва ли не. С риск да обидим възпитания зрител, може би трябва да се отнесем към невъзпитания като към идиот и да му обясним как трябва да се държи и как не трябва да се държи в театъра." Преди по-малко от два месеца пет български театъра – „Българска армия“, „София“, „Зад канала“, „Николай Бинев“ и „Иван Вазов“, се включиха в инициатива за създаване на „Кодекс на театралния зрител“. „По проекта все още се работи. Данните се обработват и събират чрез запитване на зрителите в театрите. Смятаме, че ще успеем да изготвим плакати с кодекса до началото на новия сезон. Те ще бъдат разпратени на всички театри, големи и малки, независими и т.н. Надяваме се, ако има и финансиране, тази инициатива да се прехвърли в училищата и детските градини и да можем да я разпространяваме чрез брошури, за да се информират максимален брой хора“, обясниха от пресцентъра на театър „Българска армия“.

Доналд Тръмп: Ще обявя своето решение относно Парижкото споразумение за климата през следващите дни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279983_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%A9%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D1%8F+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D

  В сряда американският президент Доналд Тръмп заяви, че през следващите дни ще обяви решението си дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение за климата, пише вестник The Hill
„Ще обявя своето решение за Парижкото споразумение през следващите дни. Нека направим САЩ отново велики“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“. 
Говорителят на Белия дом отказа да потвърди или отрече дали крайното решение вече е взето. 
В сряда Axios първи съобщиха, че Тръмп планира да оттегли САЩ от сделката, която беше договорена от администрацията на Барак Обама. След това още няколко медии потвърдиха тази информация. 
По време на предизборната си кампания Тръмп обеща да „отмени“ Парижкото споразумение. 

Ангела Меркел и папата осъдиха кървавия атентат в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254106

Ангела Меркел и папата осъдиха кървавия 
атентат в КабулГерманският канцлер Ангела Меркел осъди атентата с камион бомба в афганистанската столица, при който загинаха 80 души, а няколкостотин бяха ранени, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Мишена на тероризма сме всички, независимо дали става въпрос за Берлин, Париж, Истанбул, Санкт Петербург или Кабул.

И КФН даде зелена светлина на покупката на ОББ от КВС

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/i-kfn-dade-zelena-svetlina-na-pokupkata-na-obb-ot-kvs-240370/

Комисията одобри непрякото придобиване на 60% от капитала на “OББ-МетЛайф Животозастрахователно дружество” от белгийската финансова група

Естония и Русия прогониха взаимно по двама свои дипломати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/31/2981121_estoniia_i_rusiia_progoniha_vzaimno_po_dvama_svoi/?ref=rss


Руското външно министерство нареди двама естонски дипломати да напуснат страната в идните пет дни, след като по-рано Талин прогони двама руски консули.

Генералният консул в Санкт Петербург Янус Кирикмае и директорката на консулската секция в Псков Катрин Канарик са били обявени за персони нон грата, а посланикът в Москва Арти Хилпус е бил привикан в министерството на външните работи вчера, съобщи ТАСС.

Москва подчерта, че "деструктивната линия,...

Нареферендухме се

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279982_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%B5

 Преди време Слави Трифонов си сви разтегливото столче пред Народното събрание е си отиде заедно с рехавите редици на поддръжниците. Вчера ВАС сложи точка на казуса е ли "референдумът на Слави" задължителен, без да е необходимо НС да се произнесе. Оказа се - не е. В НС вероятно грубите идеи на гласувалите ще се видоизменят под някаква форма, ако въобще получат подкрепа.
Преди месеци хората "за" и "против" въпросите в референдума кръвопролитно се хванаха за гушите извън и вътре в социалните мрежи. Днес и най-големите апологети на пряката демокрация мълчат гузно за това дали ни трябва 100% мажоритарен вот. Защото вече си имат една мажоритарна група, влязла пропорционално и по роднински в НС. Резултатът кара мнозина да немеят.
Но стои основният въпрос - защо около 2,5 млн. българи не осъзнаха за какво наистина гласуват. А се залетяха към урните като на опашка за безплатни маслини. Защо не поискаха да разберат какво значи пълна мажоритарна система и как партиите ще се издържат без легална държавна субсидия? Хората не попитаха, пък и никой не им го обясни. По нашенски наказателният вот се обърна срещу наказващите. А те бламираха себе си. И днес се молят онова, за което гласуваха, да не вземе да се случи.

Ангелкова: Надявам се да надградим постигнатото от миналата година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254114

Ангелкова: Надявам се да надградим постигнатото от миналата година"Очакваме повече туристи през този летен сезон. Това е плод на усилията, които положихме през миналата година за изпълнение на националната програма на туристическа реклама- да рекламираме през лятото-зимата, а през зимата-лятото". Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ето какво написа БСП в искането си за освобождаване на председателя на парламента (ДОКУМЕНТИ)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279981_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B2+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0

 Парламентарната група на БСП е успяла да събере подписите на всичките си 80 членове и е внесла в рамките на днешния работен ден искането си за освобождаване на председателя на парламента Димитър Главчев, направено след „сибирската“ декларация на парламентарната група на ГЕРБ, съобщава "Труд". Гласуването на искането по правилник трябва да е утре. За да бъде одобрено, са необходими гласовете на половината от присъстващите в пленарната зала.

 

Бюджетът завършва април с излишък от 1.6 млрд. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/31/2981106_bjudjetut_zavurshva_april_s_izlishuk_ot_16_mlrd_lv/?ref=rss


По данни от месечните отчети на първостепенните разпоредители с бюджет месец април завършва с излишък от 1.6 млрд. лв. или 1.6% от прогнозния брутен вътрешен продукт. Резултатът се отнася до салдото по консолидираната фискална програма, която включва освен републиканския бюджет и бюджетите на социалното осигуряване, бюджета на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетите на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки и др.

Излишъкът се формира от този по...

Без ток утре във Варненска област ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=352452

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 1 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района във Варненска област, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Корнелия Нинова: ГЕРБ блокира парламента

http://www.cross.bg/ninova-zayavi-korneliya-1544641.html

/КРОСС/ „Искаме да работим. Внесохме закони. ГЕРБ блокира парламента." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV. Тя обясни, че левицата е поискала оставката на председателя на НС по две причини. Като първа Нинова посочи, че шеста седмица парламентът не работи, защото управляващото мнозинство и правителството на Борисов не внасят закони и нямат управленска програма. Председателят на БСП подчерта, че социалистите са внесли 10 закона, които са обещали в предизборната програма на БСП, сред които - изменение на Наказателния кодекс да отпадне маловажен случай, закон за храните, с който да се защити българското производство, изменения в ГПК срещу злоупотребите на ЧСИ-тата, изменения в Кодекса за социално осигуряване за преизчисляване на пенсиите. „Председателят не осигурява възможност на парламента да работи, при внесени законопроекти от опозицията. Защо?", попита тя и допълни- това се прави, за да не лъсне истината, че управляващите нямат програма, а опозицията осигурява алтернатива. Корнелия Нинова посочи като втора причина- декларациите на управляващите, с които предизвикват скандали, залагат на омраза, на разделение, на заклеймяване. Тя поясни, че това е не срещу БСП, а срещу 1 млн. българи, които са подкрепили левицата. „Г-н Главчев е длъжен по правилник да спира всички изказвания, които съдържат обиди, омраза, разделение, разслоение

Откриха редица нарушения в „Бургасмед”

http://www.cross.bg/hiryrgiya-zavedenie-meditzinski-1544640.html

/КРОСС/ Откриха нарушения в болница „Бургасмед". Проверката в лечебното заведение започна след репортаж на „Господари на ефира" за момиче, което по документи е било оперирано без това действителност да се е случило. Резултатите от проверката показват, че са открити редица нарушения. По отношение на момичето, което не е оперирано, експертите са установили, че е налице „несъответствие между действително извършената процедура и отразеното в оперативния протокол". На пациентката не е извършено и образно изследване, за което нарушение ще бъде образувано административнонаказателно производство. Не са спазени изискванията на утвърдените медицински стандарти по отношение осигуреност с лекари и необходимия обем дейност за някои нива на компетентност - за медицинските стандарти по „Клинична лаборатория", „Ортопедия и травматология", „Гръдна хирургия", „Общи медицински стандарти по хирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, детска хирургия и лицево-челюстна хирургия", „Спешна медицина"

Тръмп обмисля как да оттегли САЩ от споразумението за климата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/31/2981112_trump_obmislia_kak_da_ottegli_sasht_ot_sporazumenieto/?ref=rss


Президентът Доналд Тръмп ще обяви в следващите няколко дни, че САЩ ще се оттеглят от глобалното споразумение за борба с отрицателното въздействие на човешката дейност върху климата на планетата. За промяната, която ще задълбочи разминаването между страната и нейните партньори, съобщиха в сряда няколко издания и световни новинарски агенции, позоваващи се на свои източници от Вашингтон.

В Брюксел говорителка на Европейската комисия заяви пред "Ройтерс", че няма...

Путин: Мъже в черно реално управляват САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/putin-myzhe-v-cherno-realno-upravliavat-sasht-6069791

„Ние осигуряваме нашата отбранителна способност - правим го надеждно, с поглед в бъдещето и сме уверени в себе си“, категоричен е руският президент

Марешки иска проверка на хомосексуалистите в НС и изгонването им

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279980_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%

 Лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки направи откровено хомофобско изказване от парламентарната трибуна. Той прочете декларация от парламентарната трибуна, с която настоя депутатите да бъдат проверявани за "хомосексуална зависимост" и да напуснат парламента. Думите му останаха без никаква реакция от останалите партии.
Очевидно раздразнен от подигравките и възмущението по негов адрес по повод присъствието му във водената от президента официална българска делегация при папа Франциск, варненският бос реши да защити политическата си чест със заканата, че "няма да допусне хомосексуалист да му задава въпроси". Не стана ясно към кого е отправен упрекът.
В продължение на "оригиналните" си предложения от миналия месец, когато поиска депутатите да бъдат проверявани за алкохолна и наркотична зависимост , сега Марешки настоя да се проверява и за "хомосексуална зависимост".
"Понеже много хора си позволиха да правят коментари кой има право да ходи тук или там, кой има право да представлява България. От името на нашата група ние призоваваме освен икономическия конфликт на интереси, да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси и тези, свързани с употребата на алкохол и злоупотреба с наркотични вещества", заяви Марешки в специално подготвена декларация.
"Няма да допусна откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде и не само аз, а всеки един нормален български гражданин. Всеки трябва да излезе явно да каже своите зависимости", допълни той, без да уточнява кого визира.
Участието на Марешки в българската делегация при папа Франциск миналата седмица предизвика множество коментари - от иронични до гневни - в социалните мрежи, а Светият Синод се обиди, че в делегацията не са били включени представители на духовенството.
Бившият външен министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин коментира в социалните мрежи, че "Веселин Марешки при папата е падение от вселенски мащаб".
Според Марешки всеки трябва да каже заради какви свои зависимости гласува за определен закон. Абсолютен цинизъм е такива хора да се подвизават във властта, коментира той и изрази надежда визираните от него депутати сами да се разпознаят и да напуснат парламента доброволно.
В края на април, докато се опъваше за депутатския си имунитет, Марешки поиска подвижна лаборатория, която да провери за цигарен дим въздуха, за алкохолни пари и каква е психическата устойчивост на депутатите.
Междувременно в интернет бе пусната петиция "Марешки да разкрие хетеросексуалните си зависимости". Петицията е подписана от Радостина Георгиева и Борислав Димитров, лидери на неформална инициатива „Българи за асексуален парламент“. Те настояват Марешки да разкрие в списък по дати и часове хетеросексуалните си контакти. https://www.peticiq.com/mareshki-zavisimosti

 
 
 
segabg.com

Надал и Джокович преминаха с лекота през втория кръг на "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/31/2981074_nadal_i_djokovich_preminaha_s_lekota_prez_vtoriia_krug/?ref=rss


Носителят на рекордните девет титли Рафаел Надал и миналогодишният шампион Новак Джокович преминаха с лекота през втория кръг на "Ролан Гарос". Двамата продължават напред без загубен сет от началото на втория за годината турнира от Големия шлем.

Испанският тенисист победи холандеца Робин Хаазе с 6:1, 6:4, 6:3 и отново престоя на корта по-малко от два часа, а сърбинът също не срещна особени трудности срещу португалеца Жоао Соуза и спечели с абсолютно същия...

Eврозоната може да има свое финансово министерство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279979_E%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B5+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%

 Eвропейската комисия предложи да бъде създадено Министерство на финансите на еврозоната до 2025 г., предолжи еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси на пресконференция в Брюксел. Това е част от предложенията на ЕК за развитието на валутния съюз до 2025-та. Новото ведомство щяло да позволи значително повишаване на ефективността на финансовото и икономическото управление на общността, смята еврокомисарят Московиси.


segabg.com

Руският опозиционер Алексей Навални загуби дело за клевета

http://dnes.dir.bg/news/delo-alexey-navalni-rusia-putin-25844894

Руският опозиционен лидер Алексей Навални загуби делото за клевета, заведено срещу него от руския милиардер Алишер Усманов.

Борисов се срещна с Джон Лоутън

http://offnews.bg/news/n_1/n_656997.html

Премиерът Бойко Борисов се срещна с вокалиста на "Юрая Хийп" Джон Лоутън. За срещата съобщи самият Борисов, като качи и снимки на страницата си във Фейсбук.  Срещата е била в Министерския съвет. "В Министерския съвет днес мой гост беше легендарният вокалист на "Юрая Хийп" Джон Лоутън. Един талант, който освен всичко друго е голям приятел на България и с различни инициативи допринася за популяризирането на българските традиции, култура и история", написа Борисов във Фейсбук.

Четири общини получиха средства за мерки срещу мръсния си въздух

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/31/2981090_chetiri_obshtini_poluchiha_sredstva_za_merki_sreshtu/?ref=rss


Общините на Гълъбово, Димитровград, Монтана и Несебър получиха общо 644 008 лв. за мерки срещу мръсния въздух. Средствата ще се използват за разработване на общински програми за намаляване нивата на замърсителите и постигане на утвърдените норми за ФПЧ10, азотни оксиди, серен диоксид и други, информират от пресцентъра на МОСВ.

Основен проблем за четирите общини е превишаването на нивата на фини прахови частици, но наред с това в Гълъбово ще трябва да бъдат набелязани...

Абитуриентите и нашествието на носиите

http://www.mediapool.bg/abiturientite-i-nashestvieto-na-nosiite-news264613.html

Вече няма събитие, на което да не се появи народна носия – дали ще е празник на тиквата, възстановка на гладиаторски битки или ден на народните будители. Стожерът на управляващата партия Цветанов отново стана хит в социалните мрежи – въртейки чеверме в носия, той охотно се снимаше с всички желаещи. Преди него кметове идваха да молят г-н Борисов за някакви работи, и те пременени по народному. Своеобразен връх за поредна година са абитуриентските балове, където все повече деца избират фолк-одеждите. Жестът действа като магнит за медиите: в него журналистите откриват бунт срещу простотията на баловете, окайвана от възрастните, както и демонстрация на светъл и чист патриотизъм. Кметът на Враца дори предложи награда за "Най-патриотичен клас", предлагайки на децата да облекат народни носии (баловете били близо до Ботевите дни). И тъй, днес на медийната сцена текат два информационни потока: в единия "лоши" младежи хвърлят чалга-гюбеци в парвенюшки дрехи, в другия виждаме "добрите" в ризи с шевици и елеци и с българското знаме в ръка. Тази година хит беше един момък от Котел, който отиде на бала на кон, пременен като хайдутин – зад него три синджира мадами във вечерни рокли. Какво искат да ни кажат младежите? Няма гаранция, че девойка в народна носия няма да завърши вечерта дрогирана да прави секс в някоя канавка, нали така. Не знам това да е краят и на глупавото надхарчване на родителите за абитуриентския потлач, защото носиите едва ли са много по-евтини от вечерните рокли. За неудобствата да танцуваш с цървули или бръчник, предполагам, е намерено решение с преобличане в тоалетната на ресторанта – въпросът е във фотосесията пред училището. И все пак какво точно казват младежите, когато позират в този вид? Отказваме модерността, връщаме се на село, ще пасем патки? Не е ли странно, че тъкмо в момента, в който трябва да вървят напред към университета, те се обръщат назад? Ще кажете – патриотизъм, но откъде пък той се свърза с народните носии? Помислете, защо възрожденците, икони на днешната ни нация, никога не са в носии – обикновено те предпочитат да се снимат в дрехи "а ла франга", т.е. стремят се да бъдат европейци. Ботев в носия, Вазов в носия – звучи странно, нали? Петко Каравелов, Стамболов – искали ли са да изглеждат като селския орач? Вярно, има една снимка на Фердинанд с носия, но това може би защото е чужденец, изглеждало му екзотично или пък е искал да го припознаят като български княз. Явно гордостта тук е от по-особен характер. От традицията се взима външната емблема, не съдържанието. Не да построим силна модерна страна, не да направим научни открития, не да сътворим нови произведения – а да изобразим локалност. От модуса "правя" сме преминали в модуса "съм" – трябва да ни разпознаят на глобалната сцена, а какво по-безспорно притежаваме от фолклора? Той върви заедно с природните пейзажи, един вид GPS на националното, който ни разтоварва от по-нататъшно мислене. Каква гордост може да генерира GPS-ът, аз лично не разбирам, но няма да преча. Много народи са преминали в някакви моменти през фолклорната романтика. Руските славофили през последната третина на 19-ти век се разхождат с кафтани, в Австрия и до днес можеш да видиш покани, където се предвижда официално облекло, военна униформа или носия. Африканците седят в ООН с традиционното бубу, индийките изнасят лекции в сари, мюсюлманските страни са преработили тюрбана в различни варианти на градския по замисъл фес. Странното е, че при нас народното се връща без всякаква стилизация, с претенция за музейна автентичност. Наследили сме това от "Балкантурист" – от 60-те години на миналия век, когато фолклорът беше преизмислен, за да се привличат валутни постъпления по "второ направление". Операцията се състоеше в това да се заличат регионалните разлики и народните носии да бъдат превърнати в обобщен национален сувенир. Днес тази тенденция е родила една мощна индустрия, която произвежда чисто нови автентични носии, както впрочем и ятагани, хурки, черешови топчета. Кич или медиен театър? Не ме разбирайте погрешно: чудесно ще е, ако някой се занимава с изучаване на местните облекла, да ги събира, да ги опазва в музеи. Но фолклорът е локално явление; нацията е нещо модерно и да се обозначава тя основно с фолклорни знаци е дори обидно. Още по-ценни днес са онези дизайнери, които творчески адаптират елементи от традицията към съвременния живот. Вече има фирми, които произвеждат интересни дрехи и започват да налагат местен стил, както в Индия, в Мексико, в Африка. Те са май най-напред в играта с шевиците, където често виждам прекрасни неща. Всякак бих подкрепил това усилие. Но средния път на индустриално производство на обобщени знаци за българщина – това просто е кич. Или по-лошо: медиен театър. Театър, който легитимира като патриоти хора, които са решили да се маскират за пред камерата. Който дава възможност на кметове да укрепват позициите си, като отчитат точки в иначе празния си културен календар, или пък на журналисти, като пълнят предаванията си в празните празнични дни. Ако изгледате репортажа за хайдутина-абитуриент от училището в Котел, ще видите, че всъщност много повече говори гордата му майка – той май имал други идеи, за това пък тя подробно обяснява патриотичния смисъл на жеста му. И тук е моят проблем с фолк-абитуриентите: ако го правят за себе си, ако се бунтуват срещу досегашната практика, срещу глобализацията или каквото решат – чудесно. Появяват се младежи в средновековни ризници, със смешни прически, във фентъзи одежди, с трактор… Може би абитуриентския бал постепенно ще се превърне в карнавал и наистина ще ни бъде весело. Въпросът е децата да не правят това, за да се харесат на родители, учители, журналисти. Това е момент, в който трябва да се откъснат от опека – след ученето да се докажат и в полето на въображението.

Радарите за превишена скорост утре - 1 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=352421

Служители на КАТ ще следят утре - 1 юни и в нощта срещу 2 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. ул."Девня" - магазин "Филбо" - изход 08:40ч.

Министерството на културата се обяви за запазването на паветата по "Дондуков"

http://www.cross.bg/kyltyrata-bylevarda-vsichki-1544639.html

/КРОСС/ Министерството на културата е за запазване на паветата на столичния бул. "Дондуков". Това заяви министърът на културата Боил Банов на края на организираната от ведомството дискусия относно възникналия дебат дали настилката от павета на булеварда трябва да бъде подменена частично, изцяло, или изобщо да не бъде подменяна с асфалт. "Логично ми прозвучаха всички изказвания в посока предварителен анализ, събиране на експертни становища, аналогия с други държави - това само би помогнало на всички", обобщи Банов, цитиран от "Дарик". Той посочи още, че от миналата година паветата в София са паметник на културата с "местно значение". Архитект Валентина Василева, член на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, посочи, че не паважната настилка е тази, която създава проблемите на общината със замърсения въздух, транспорта и шума. "Всички стари европейски столици са с павета, тази настилка е истинска, дълготрайна, автентична и бележи принадлежността на София към цивилизованите градове не от днес", добави тя. Василева отбеляза, че може да се потърси съвет за съхраняване и полагане на паважна настилка от специалистите в Европа и добави, че паважите на Прага се редят от български бригади

Русе и Добрич са с нови областни управители

http://frognews.bg/news_135646/Ruse-i-Dobrich-sa-s-novi-oblastni-upraviteli/

Правителството назначи Галин Григоров за областен управител на Русе и Красимир Кирилов – на Добрич.От заеманите до момента длъжности са освободени Стефко Бурджиев и Детелина Николова, съобщиха от правителствената пресслужба.

Токът може да поскъпне с 1.38% от юли

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/31/2981094_tokut_moje_da_poskupne_s_138_ot_juli/?ref=rss


Поскъпване на тока за битовите потребители от 1 юли средно с 1.38% предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране. Това става ясно от доклад на Регулатора за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика", публикуван на интернет страницата.

За абонатите на "ЧЕЗ Електро България" АД предвижданото увеличение е 1.99%, за "ЕВН България Електроснабдяване" EАД - 1.50%, за "ЕНЕРГО-ПРО Продажби" АД - 0.22%.

Токът за бита поскъпва средно с 1.38% от юли

http://www.mediapool.bg/tokat-za-bita-poskapva-sredno-s-138-ot-yuli-news264612.html

Електроенергията за битовите потребители да поскъпне средно с 1.38 процента от 1 юли 2017 г., предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като е разгледала внесените предложения от дружествата от електроенергийния отрасъл за тарифите им за регулирания пазар до края на юни 2018 г. Регулаторът е натиснал изчисленията на фирмите по веригата от производството, преноса, разпределението и снабдяването. Но в същото време смята да даде по-съществено увеличение на цените на държавните дружества, според  изчисленията, които ще бъдат обсъдени на открито заседание на 6 юни. На същата дата ще се разгледат и цените на топлофикациите, при които има движение в рамките на процент надолу или нагоре за различните дружества. Според изчисленията на КЕВР най-много трябва да поскъпне токът за домакинствата в Западна България – с 1.99 на сто. От "ЧЕЗ Електро" са искали повишението да е 8.83 на сто при дневната тарифа и 7.83 процента – при нощната, но исканията са прекалкулирани. За битовите потребители в Югоизточна България се предвижда поскъпването на електроенергията да е 1.5% при поискани от ЕВН тарифи с 1.68 процента по-високи при дневна тарифа и с 8.19% нагоре при нощната. Най-слабо – едва 0.22 на сто, ще е повишението на тарифите в Североизточна България, макар от "Енерго-Про" да смятат, че дневният им ток трябва да се струва с 1.02 % повече, а нощният – с 8.93 на сто. Битовите клиенти на електроснабдителното предприятие "Златни пясъци“ ООД ще плащат с 4.51% по-ниски цени от досегашните. В същото време стопанските потребители, които са на регулирания пазар на електроенергия, ще плащат по-малко в сравнение с досега. Сметките на бизнес клиентите на ЧЕЗ ще паднат между 0.16% и 8.46%, на тези на ЕВН – между 1.87% и 14.68%. За фирмите, захранвани от "Енерго-Про" намалението е между 0.72% и 4.65%, но при нощната енергия има поскъпване от 2.12 до 7.77 на сто. Разликите варират в тези граници заради начина на измерване на потребяваната електроенергия и прилаганите скали. От доклада на КЕВР става ясно, че съществено повишение на цената се планира за АЕЦ "Козлодуй" – определената цена е 54.92 лв./МВтч при досегашна от 30 лв. без ДДС и поискана 58.09 лв. Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" също получава поскъпване и досегашната й цена от 44.61 лв./МВтч без ДДС става 46.85 лв., докато предложението й е било за 53.18 лв. В ценовото си заявление НЕК е предложила само колко да струва токът, произведен от собствените й хидроцентрали. Исканата цена е 74.25 лв./МВтч, но регулаторът определя тарифа от 70.03 лв., което е стабилно увеличение спрямо сегашната цена от 59.98 лв. Таксата "задължение към обществото", покриваща всички разходи на НЕК за "зелена" енергия, тока от топлофикации, заводски централи и американските ТЕЦ, поскъпва от сегашните 37.02 лв./МВтч без ДДС на 37.20 лв. Некомпенсирани разходи на обществения доставчик, които следва да се покрият от приходите от цена за задължения към обществото, в момента надхвърлят 1.232 млрд. лв. На НЕК обаче е намалена цената, по която продава ток на крайните снабдители и тя става от сегашните 107.90 лв./МВтч без ДДС на 107.66 лв. Електропреносното и електроразпределителните дружества вече ще трябва да плащат доста по-високи цени за енергията, която е необходима за технологичните им разходи, сред които са и загубите при преноса на тока. Сегашната тарифа от 39.99 лв./МВтч без ДДС става 70.46 лв. От доклада за цените на електрическата и топлинната енергия, произвеждана от топлофикациите, става ясно, че за различните дружества промените варират в рамките на по-малко от процент. За "Топлофикация-София", която има най-много клиенти, цената на топлата вода и парното ще падне с 0.78 на сто и столичани ще плащат по 78.59 лв./МВтч без ДДС, сочат изчисленията на КЕВР. От доклада на комисията става ясно още, че повечето топлофикационни дружества в страната са отчели негативен резултат, най-голямата загуба е на "Топлофикация-София" - близо 41 млн. лв. Сред губещите топлофикации са такива на Христо Ковачки – в Перник, Бургас и Сливен, но и на чужди инвеститори като "Веолия" във Варна и ЕВН в Пловдив. Печелившите топлофикации са едва пет, четири от които са на Ковачки – в Плевен, Русе, Враца и Габраво.

Русия отпраща петима молдовски дипломати

http://www.cross.bg/rysiya-moldova-petima-1544638.html

/КРОСС/ Руското външно министерство обяви експулсирането на петима молдовски дипломати от Русия в отговор на подобен ход от страна на Кишенев, съобщават руски медии. Уточнява се, че на петимата служители от посолството на Молдова в Москва им е било разпоредено да напуснат Русия в рамките на три дни. "В отговор на експулсирането на 29 май на петима руски дипломати от Кишинев, петима служители на молдовската дипломатическа мисия в Москва са обявени за персона нон грата. Те трябва да напуснат територията на Русия в рамките на три дни", посочват от руското външно ведомство. Коментирайки решението, Москва заявява, че Русия се надява, че Молдова ще осъзнае, че неприятелските ѝ действия са "контрапродуктивни". Министерството отбелязва, че експулсирането на руските дипломати от Молдова по-рано тази седмица е "деструктивно и противоречи на принципите на партньорство и взаимно доверие". Руското посолство в Молдова в понеделник получи нота, в която се заявява, че петима руски дипломати са обявени за персона нон грата в страната. Молдовският премиер Павел Филип изтъкна, че решението е било взето въз основа на информация, получена от службите за сигурност. Проруският президент на Молдова Игор Додон коментира пред руските медии, че осъжда действията на молдовското правителство, добавяйки, че се надява да обсъди въпроса с руския си колега Владимир Путин.  

Президентството отговори за гафа при папата

https://www.vesti.bg/bulgaria/prezidentstvoto-otgovori-za-gafa-pri-papata-6069790

От президентството посочиха, че Ватиканът е заявил изискванията си за членовете на аудиенцията, макар митрополит Антоний да твърди, че няма такова нещо

ЕС и Китай ще подкрепят Парижкото споразумение за климата

http://www.cross.bg/kitaii-klimata-energiya-1544637.html

/КРОСС/ Европейският съюз и Китай ще дадат своята безусловна подкрепа за Парижкото споразумение за климата в петък, когато в Брюксел ще се проведе двустранна среща на върха, предава AFP. „Ние ще излезем със съвместно становище по климатичните промени, в което ще се подчертае, че Китай и ЕС ... ще приложат сделката", съобщи високопоставен служител от ЕС, пожелал да запази анонимност. „Парижкото споразумение ще продължи да се прилага изцяло, независимо дали САЩ ще се оттеглят от него", допълни служителят. Междувременно "Политико" се е сдобило с проектодекларация от предстоящата среща на върха ЕС-Китай. В нея е заложено по-задълбочено сътрудничество между ЕС и Китай за изпълнението на споразумението от Париж, а също така насърчаване използването на технологии за чиста енергия. "ЕС и Китай възприемат действията за климата и преминаване към чиста енергия като задължителни. Засилване на действията от двете страни ще открие значителни възможности", се допълва в черновата. Специалната проектодекларация за климата и чистата енергия има за цел да покаже, че ЕС и Китай ще засилят сътрудничеството на фона на изгледите САЩ да се отдръпнат, коментира "Политико". Двете страни също така подчертават важността за "развитието на свободна световна търговия и инвестиции", както и многостранното сътрудничество. Текстът е подготвен преди среща на посланиците на ЕС днес.

Exxon, Total и Hellenic Petroleum с интерес да проучват за петрол край о. Крит

http://www.investor.bg/evropa/334/a/exxon-total-i-hellenic-petroleum-s-interes-da-prouchvat-za-petrol-krai-o-krit-240369/

Блоковете години на ред не събуждаха интереса на инвеститорите, но сега регионът се смята за доста перспективен

Най-добрият пазар на имоти от 25 години

http://clubz.bg/54577-naj_dobriqt_pazar_na_imoti_ot_25_godini

ИКОНОМИКА имоти софия(1)(1)(1)

Пазарът на имоти е в разцвета си за последните 25 години и възходящите тенденции при цените и броя на сделките ще продължи поне още две години. Около тази прогноза се обединиха експерти по време на тазгодишното издание на финансовия форум „Шумът на парите“.

„Ако се обърнем към пазара от началото на 90-те години до днес, ще видим, че винаги има 6-годишен период на възход, след което следва 6-годишен спад. Ножицата се отвори през 2015 г. и ако следваме тази логика, то до 2020 г. ще се радваме на възходящ пазар“, заяви изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти „ЕРА България“ Антон Андонов.

В момента цените като че ли се опитват да догонят нивата от 2008 г. преди спукването на балона. Специалистите обаче изтъкват, че има редица разлики между онзи период и сегашните тенденции – тогава е имало бум, а днес се наблюдава балансиран ръст. 

През 2016 г. са продадени 25 000 жилища в сравнение с 40 000 в пиковата 2007 г. Тези процеси са пряко обвързани с кредитирането. 

Според статистиката само за първите 3 месеца на 2017 г. са издадени 1093 разрешителни за строеж на жилищни кооперации и 1141 за изграждане на офис сгради. 

„Това е ранен индикатор за икономическите процеси и финансовата система в страната“, изтъкна Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път обаче цикълът е движен от вътрешно търсене – ниска безработица, растящ БВП, по-високи доходи, ниски лихви по депозитите. Хората се връщат към жилищата като форма на инвестиция.

Освен това цените са балансирани – в София жилищата се продават за около 915 евро/кв. м. Разбира се, има сделки за по-луксозни имоти на нива 1300-2000 евро/кв. м.

„В момента имаме най-добрия пазар за последните 25 години. През миналата година е отчетен голям ръст на сделките – над 250 000, като около 30 000 от тях са в София“, коментира изпълнителният директор на „Явлена“ Страхил Иванов. 

„В последните месеци бяхме притеснени дали не навлизаме в период на прегряване, но за първото тримесечие беше отчетен 13% спад на сделките спрямо една година по-рано, тоест се връщаме към един нормален пазар“, допълни Иванов. 

Според Полина Стойкова от Bulgarian Properties все повече хора се ориентират към покупка на жилище с цел отдаване под наем. Това дава 6-7% доходност, каквато трудно се постига с друг финансов инструмент.

Към момента в офис сегмента има 1,6 млн. кв. м. офис площи, а други 340 хил. кв. м. са все още в строеж. Средната цена е 13 евро/кв.м. и търсенето е главно от IT и аутсорсинг сектора.

"Конкретни бизнес зони са около Capital Fort на бул. „Цариградско шосе“, на бул. „Тодор Каблешков“, между мол „Парадайс” и болница „Токуда”, и около летището в София", посочи от своя страна Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ във Forton.

При индустриалните площи също има позитивни сигнали. Търсят се парцели за жилищни проекти. Засилват се запитванията за производствени площи, за компании в автомобилния сектор. 

Московски: Нужни са промени в листовките

http://www.cross.bg/moskovski-listovkite-promeni-1544636.html

/КРОСС/ "Констатирахме доста неща в листовките за шофьорските изпити, които вече не отговарят на актуалните условия, със сигурност трябва промени". Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски. Той обясни, че вероятно Законът за движение по пътищата ще бъде разделен на три закона, единият от които ще е само за подготовка, обучение и квалификация на водачите.    

Розоберът в Панагюрище (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_656995.html

Името Панагюрище може да предизвика много асоциации - с Априлското въстание и блянът за свобода, с жестокото му потушаване, с Райна Княгиня, със световноизвестното златно съкровище... Но определено малцина предполагат, че Розовата долина отново се е простряла до околностите на средногорския град. Бунтовната ни столица е отстъпила славата в розопроизводството на Казанлък, Карлово, Стрелча и други селища от региона, но през последните години там с бързи темпове се възстановяват розови масиви - традиционно местно земеделско производство, забравено през последните 100 години.  В 5 часа сутринта десетки хора вече са на нивите край Панагюрище да берат световно известната българска Rosa damascena. Тази година реколтата е изключително добра. Цветът е в изобилие, наситен с аромат и дава добър рандеман. Изкупните цени са сравнително ниски. Сега цветът на розите се изкупува по 3-3,50 лева на килограм, от които 1 лев е възнаграждението на берачите, които въпреки доброто заплащане недостигат. Преди година цената бе двойно по-висока, въпреки по-ниското качество. А за да се получи 1 килограм розово масло са необходими 3000-3500 килограма цвят. За готовата продукция обаче има сигурен пазар. Цената на "течното злато", както е наричано още българското розово масло рядко пада под 11 000 евро/ кг. 

За сълзите на един бивш вътрешен министър

http://www.mediapool.bg/za-salzite-na-edin-bivsh-vatreshen-ministar-news264611.html

"За първи път присъствам на пледоариите на двете страни и от това, което чух от страна на прокуратурата, мога само да се извиня на българския съд за всички тези мои изводи, които съм си вадил от това, което се случва в съдебните зали. Ако наистина защитата на държавното обвинение е била такава, каквато днес видяхме от българската прокуратура, трябва да ви кажа, че действително съм прекрачвал границата, и съм се произнасял неподготвено за оценка на българския съд. Днес, за първи път, присъствам на пледоарии, и, за съжаление, аз съм от едната страна на барикадата." Думите са на зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в края на май 2014 г., малко след като е чул искането на прокуратурата да бъде осъден на 5 години затвор по обвинението му за длъжностно присвояване на над 50 000 лева от МВР. Три години по-късно, вече оправдан по всички повдигнати му обвинения, Цветанов за втори пореден път ръководи управляващото мнозинство на ГЕРБ в парламента и над него отдавна не тегне сянка от съдебно преследване. Забравил за многократните си разкаяния по адрес на съда, направени в опозиция, докато главният прокурор Сотир Цацаров иронично го наричаше пред медиите "лицето Цветан Цветанов", бившият вътрешен министър отново нагази в дебрите на съдебните несправедливости. И отново, в добре познатия си стил от първия мандат на ГЕРБ, го направи манипулирайки лековато телевизионната аудитория. В края на интервюто си в сутрешния блок на Нова телевизия в сряда Цветанов бе попитан дали наистина иска от съда да задължи бившия председател на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова да поеме разходите му за адвокат по делото му за клевета, заведено от нея през 2012 г. Процесът бе прекратен по давност през февруари, след като Цветанов се кри от съдебните призовкари в продължение на два месеца през есента на 2014 г., за да се сдобие с втория си депутатски имунитет и така да парира възможността да бъде осъден. "Знаете ли кога действително си изпуснах нервите и може би съм обидил г-жа Мирослава Тодорова, за което се извинявам. Но направих една среща с една жертва, и то, всъщност, цялото й семейство. 98-а година семейството е било похитено от извършители и двете им дъщери на това семейство бяха изнасилени от тази група, която прави въоръжения грабеж. С нея са блудствали, с майката, а бащата са го пребили до почти неузнаваемост. Това дело, когато започва, се гледа 25 заседания от уважаваната от мен г-жа Мирослава Тодорова. На 25-ото заседание тя преценява, че трябва да го прехвърли към военна прокуратура, защото това дело – в групата има един полицай. И тогава... Аз искам просто вие да се срещнете с това семейство, защото те няма да влезнат в ефир, защото това е било преди над 20 години... Само да ги чуете и тогава ще видите как ще си формирате вие мнение, как ще застанете тука в студиото", разказа шефът на ПГ на ГЕРБ през сълзи, отклонявайки въпроса дали действително се е крил, за да изтече давността по делото му за клевета. "И затова си изпуснах нервите, за което се извинявам и тогава, всъщност, се почувства обидена г-жа Мирослава Тодорова, но никой не застана пред тези хора да им каже за това, което се случва с тяхната съдба. Само да ви кажа, че точно това дело, проточвайки се 20 години, всъщност беше прекратено поради давност преди 15", продължи Цветанов. След което директно излъга, заявявайки: "Аз съм се явявал със съответния адвокат на първа инстанция" в съда по време на заведеното от Тодорова дело. В действителност това не се случи нито веднъж - нито на първа, нито на втора инстанция. Цветан Цветанов даде да се разбере, че не вижда проблем в това да претендира съдия Тодорова да плати разходите на адвоката му. Нещо, което можеше да си спести, ако закъснялото му извинение към нея е било поне малко искрено, но най-вече от гледна точка на обстоятелствата, които му позволиха да се измъкне "по давност". "Това е действие, което се осъществява при приключването на всяко едно дело (претендирането на разходите), така че няма абсолютно никаква тема за дискусия. И това са 500 лева, тези 500 лева аз ще направя дарение веднага за първия случай, по който имам възможност да го направя", приключи темата Цветанов, след което удобно бе помолен да признае, че се е разплакал, докато говори за съдбата на похитеното през 1998 г. семейство. Сълзите му може и да са били непринудени, но в контекста на всичко случило се са откровена манипулация. Манипулация срещу съда и конкретно срещу съдия Тодорова. Скръбта за злодеянието, извършено спрямо едно семейство, не може да бъде оправдание за нападки към съда и за абсолютно неприемлива словесна разправа със съдия. Особено, когато за пореден път се премълчават факти, за да се прави внушението, че съдът е отговорен за съдбата на семейство, пострадало от неразкрито престъпление. Делото, за което става дума, е за въоръжения грабеж в дома на сем. Анчови в софийското село Чепинци. То е пореден пример за тромавата ни и неефективна съдебна система, доколкото действително завърши с неосъждането на извършителите на особено тежко престъпление. Какво премълча Цветанов за пореден път? Грабежът в дома на сем. Анчови е извършен в края на януари 1998 г. През 2003 г. прокуратурата внася делото в съда. Първоначално то е разпределено на съдия Даниела Атанасова, която не му дава ход и през 2004 г. е преразпределено на Мирослава Тодорова. През следващите две години Тодорова провежда 23 съдебни заседания (не 25, както твърди Цветанов), в които става ясно, че един от подсъдимите всъщност е бил полицай към момента на извършване на престъплението. Обстоятелство, което по тогавашния закон я задължава да прати по компетентност казуса на военния съд. "След като проведохме цялото съдебно следствие и събрахме всички доказателства на обвинението, дойде ред на доказателствата на защитата. Поначало това е тяхно гарантирано право от закона. Тогава единият от защитниците на подсъдимите поиска да бъдат събрани доказателства за това, че неговият подзащитен в момента на извършване на деянието мисля, че бил дежурен в полицията. Това доказателствено искане не беше направено преднамерено, не изглеждаше като да е идеята на защитника делото да бъде прекратено, но аз познавам закона, законът беше такъв, че ако някой от подсъдимите към момента на извършване на деянието е бил полицай, делото трябва да бъде гледано от военен съд. Към момента на внасяне на обвинителния акт в съда, никой от подсъдимите вече не беше полицай. Попитах МВР, вярно ли е, че този гражданин, подсъдим към настоящия момент, е бил полицай преди 11 години и три месеца не получих отговор, като изпратих две напомнителни писма. Междувременно продължихме събирането на доказателствата, след три месеца получих отговор, че, да, вярно, той бил полицай. Това наложи делото да бъде прекратено и изпратено на Военния съд", обясни Тодорова през 2012 г., малко след като Военно-апелативният съд потвърди оправдателните присъди на шестимата подсъдими заради безобразно проведеното разследване. Разследване, продължило първо от 1998 до 2003 г., а след пращането му на военната прокуратура – от 2004 до 2007 г.Всъщност делото "Анчови" беше само един от казусите, използвани от Цветанов за атаките му срещу Тодорова, докато беше вътрешен министър. В сряда обаче той пропусна да спомене останалите. Реалният повод Мирослава Тодорова да заведе делото за клевета срещу него бяха интервюта на Цветанов от януари 2012 г. пред в. "24 часа" и бТВ, в които той внушаваше за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов. В първото си интервю от 23 януари 2012 г. Цветанов бе цитиран в заглавието на "24 часа" – "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията" и в подзаглавие – "Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност". На следващия ден в ефира на бТВ министърът бе попитан: "Скандал с шефката на Съюза на съдиите - вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията...", на което Цветанов веднага отговори: "Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност." Впоследствие стана ясно, че Тодорова детайлно е коментирала във въпросните мотиви доказателства, уличаващи Маникатов в сформирането на мащабна наркомрежа, действала на територията на няколко града в България и Гърция. Въпреки това прокуратурата го бе обвинила единствено, че от затвора е бил лидер на банда за разпространение на дрога в София. Без изобщо да подведе под отговорност двама негови съучастници, сред които сина му, за които ГДБОП в продължение на месеци бе установила, че дейно участват в наркосхемата. Въпреки тези подробности, на Тодорова бе "пришита" близост до "мафията", охотно разпространявана от всички проправителствени медии при първия кабинет "Борисов". Делото, за клевета срещу Цветанов пък завърши на първа инстанция с абсурдната констатация, че твърденията му за съдията "са изразяване на негативна оценка, отправяне на остра критика от същия, в качеството му на вицепремиер и министър на вътрешните работи". Оправдалата го съдия Екатерина Роглекова дори се позова на решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, защитаващи правото на журналисти и граждани да критикуват публични личности и представители на властта, какъвто се явяваше самият Цветанов. До произнасяне по същество на втора инстанция така и не се стигна, тъй като бившият вътрешен министър изобщо не се появи в съдебната зала. Нещо, което той така и не е коментирал и до днес, за да разсее съмненията, че използва стратегията на най-обикновен шмекер, за да избегне съдебна отговорност. Позиция, от която много трудно би могъл да говори за справедливост. Дори и през сълзи.

Ако САЩ се оттеглят, други ще поемат световното лидерство, предупреди шефът на ООН

http://www.moreto.net/novini.php?n=352442

Генералният секретар на ООН Антониy Гутериш заяви, че ще се опита да убеди Белия дом в стойността да се инвестира чуждестранна помощ и дипломация, съобщава Ройтерс. Той предупреди, че ако Вашингтон се отдръпне от ролята си на световен лидер, други държави ще запълнят вакуума.

Липсващи стъпала и парапет на екопътеката край Ерма е установила проверка

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/31/2981079_lipsvashti_stupala_i_parapet_na_ekoputekata_krai_erma/?ref=rss


Липсващи стъпала в стръмни участъци на екопътека "Ждрелото" при река Ерма, липсващ парапет на стълби и мост в добро състояние са установили по време на проверка от екоинспекция-Перник заедно с зам. Кмета на община Трън. Това съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Повод за проверката е сигнал, че пътеката е в "изключително опасно и лошо" състояние. Освен констатции за състоянието на пътеката обаче, от РИОСВ не

Германия ще преразгледа десетки хиляди разрешителни за пребиваване

http://www.mediapool.bg/germaniya-shte-prerazgleda-desetki-hilyadi-razreshitelni-za-prebivavane-news264610.html

Германия обяви, че иска да преразгледа десетки хиляди издадени на бежанци разрешителни за пребиваване, след като заподозрян в планиране на атентат германски войник успя да се представи за сирийски бежанец, предаде Франс прес в сряда. Проверките ще започнат през лятото и ще засегнат между 80 и 100 хиляди решения от последните две години за даване на убежище на мигранти на възраст между 18 и 40 години от десетина държави, заяви вътрешният министър Томас де Мезиер. Неотдавна бе разкрито, че германският офицер Франко Албрехт, който е заподозрян в подготвяне със съучастници на атентати срещу изтъкнати представители на левицата или чужденци, е успял в продължение на месеци да се представя за сирийски бежанец, след като не говори арабски. Според разследването той искал да набеди мигрантите за атентатите като остави улики за фалшивата си самоличност. Германската служба за мигрантите и бежанците, която интервюира кандидатите за убежище и взема решение по молбата им, е била заблудена и дори дала разрешително за едногодишен престой на 28-годишния военен плюс месечна издръжка от 409 евро. Франко Албрехт, който говори малко френски, се представил за Давид Бенжамен, член на френскоезично малцинство в Сирия.

Австралия иска да забрани на педофилите да пътуват в чужбина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/31/2981078_avstraliia_iska_da_zabrani_na_pedofilite_da_putuvat_v/?ref=rss


Австралия няма да позволява на осъдени педофили да пътуват в чужбина, гласи първи по рода си в света проектозакон, дело на правителството.

Властите в Канбера предлагат на регистрираните сексуални насилници да не се дават паспорти. Забраната ще засегне близо 20 000 осъдени, които вече са изпълнили присъдите си, но все още са под наблюдение.

Тези, които не са в регистъра, ще имат право да пътуват. 3200 души никога няма да излязат легално от страната,...

Тръмп изтегля САЩ от споразумението за климата

http://frognews.bg/news_135645/Tramp-izteglia-SASHT-ot-sporazumenieto-za-klimata/

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Парижкото споразумение за климата, съобщава съобщава американският информационен портал „Аксиос“.

Плевнелиев: Трудно е да се предвиди какво ще предизвика стенограмата за КТБ

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/plevneliev-trudno-e-da-se-predvidi-kakvo-shte-predizvika-stenogramata-za-ktb-240348/

Росен Плевнелиев не е съгласен разговорите за банката в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност да станат публично

Париж предупреди френските джихадисти в "ИД", че може да бъдат убити

http://www.mediapool.bg/parizh-predupredi-frenskite-dzhihadisti-v-id-che-mozhe-da-badat-ubiti-news264609.html

Френското правителство отправи прикрита заплаха, че французите, които стават бойци на групировката "Ислямска държава", може да бъдат убити, предаде Асошиейтед прес. На въпрос за медийно съобщение, че френските специални части са замесени в целенасочени убийства на френски бойци на ИД в Ирак, говорителят на правителството Кристоф Кастанер нито потвърди, нито отрече разкритията на в. "Уолстрийт джърнъл". "Казвам на всички бойци, които се присъединяват към групировката "Ислямска държава" и после отиват в чужбина да водят война: воюването носи рискове и те трябва да понесат тези рискове", каза единствено Кастанер. "Уолстрийт джърнъл", който се позовава на иракски офицери и настоящи и бивши френски официални лица, пише, че френските специални части използват иракски войници за преследване и убиване на френски граждани, които са високопоставени членове на ИД. Френското външно министерство също не отрече информацията на вестника, но заяви, че Франция "действа, спазвайки международното право", предаде Ройтерс. Франция нанася около 5 процента от въздушните удари на водената от САЩ коалиция за борба с ИД. Тя има и артилерийски поделения в Ирак, и специални части в Ирак и Сирия. Според "Уолстрийт джърнъл" целта на Париж е да попречи на възможно най-много френски бойци на ИД да се върнат във Франция, където няколко от тях вече извършиха смъртоносни нападения.

Как да използвате няколко мишки и клавиатури на един компютър

http://econ.bg/Новини/Как-да-използвате-няколко-мишки-и-клавиатури-на-един-компютър_l.a_i.743484_at.1.html

Обикновено използваме компютрите с една мишка и клавиатура, но има много ситуации, при които използването на втора клавиатура или мишка ще ни дойде...

Макрон и правителството му застават зад министър, заподозрян във финансова афера

http://www.mediapool.bg/makron-i-pravitelstvoto-mu-zastavat-zad-ministar-zapodozryan-vav-finansova-afera-news264608.html

Френският президент Еманюел Макрон призова правителството си да прояви солидарност с министъра на териториалното сближаване Ришар Феран, който според някои медии е облагодетелствал съпругата си в сделка с недвижимо имущество, когато е ръководел здравноосигурителен фонд, предадоха Ройтерс и Франс прес. Аферата с Феран, както и обвиненията от крайната десница към подчинената на външния министър министърка Мариел дьо Сарнез, че е назначила фиктивно свой сътрудник в Европейския парламент, идва в неудобен момент за Макрон, който се готви за парламентарни избори след по-малко от две седмици, отбелязва Ройтерс. Феран, който бе ръководител на предизборната кампания на Макрон, отрича да е нарушил закона и отказва да подаде оставка, въпреки че според допитване на Харис 70 процента от французите смятат, че той трябва да напусне правителството. Същото мислят за Мариел дьо Сарнез 62 процента от анкетираните. Избраният на 7 май Макрон напомни на заседание на правителството, че кабинетът трябва да е за пример в публичните си действия и призова за солидарност и отговорност, каза говорителят на правителството Кристоф Кастанер. Снощи Ришар Феран получи подкрепата и на премиера Едуар Филип, който обаче посочи, че "французите са раздразнени" от този тип практики и припомни, че всеки министър, на когото бъдат повдигнати обвинения, ще трябва да подаде оставка. Френското правосъдие заяви, че на този етап няма основания за съдебно дело срещу Феран. "Само съдилищата могат да отсъждат. Не винаги е хубаво пресата да се превръща в съдия", заяви Макрон на правителственото заседание.

Една от най-популярните танго групи в света прави концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352471

Квинтетът от Буенос Айрес El Cachivache - една от най-популярните и актуални танго групи в момента, ще зарадва варненската публика с концерт, научи Moreto.net. Вито Вентурино - китара, Пабло Монтанели - пиано, Нико Франко – цигулка, Пача Мендес – контрабас и Адриано де Вита – бандонеон, излизат на сцената на зала 1 на ФКЦ, на 11 юли от 20 часа.

Линдзи Вон показа великолепна гледка от Монако

http://offnews.bg/news/n_1/n_656996.html

Ледената кралица Линдзи Вон разгорещи феновете си с нови снимки. Скиорката показа защо минава за една от най-сексапилните спортистки. Тя пусна свои снимки от яхта в Монако, от която се разкрива разкошна гледка. Във всеки аспект. Вон беше на Лазурния бряг  за състезанието за Голямата награда на Монако във Формула 1. Блондинката е облечена с оскъден бански костюм, а почитателите ѝ в социалната мрежа Instagram останаха очаровани. „Благодарна към за приятелствата и приключенията. Бъдещето е ярко”, написа Линдзи Вон. Съгласни сме с всяка нейна дума!

Само във Фрог: Йожи от „Наглите” събирал данни за богати затворници, крал пилета от столовата

http://frognews.bg/news_135644/Samo-vav-Frog-Ioji-ot-Naglite-sabiral-danni-za-bogati-zatvornitsi-kral-pileta-ot-stolovata/

Ивайло Евтимов-Йожи от „Наглите” събирал информация за имотното състояние на пандизчиите. Това разкриха пред Фрог нюз надзиратели от Софийския централен затвор. Не се изключва възможността банката от данни да му е нужна, за да рекетира осъдените. Именно тази информация най-много безпокои разследващите, ако апелативният съд окончателно реши да го пусне на свобода.

Нова система трябва да замени винетките, предлага Еврокомисията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/31/2981072_nova_sistema_triabva_da_zameni_vinetkite_predlaga/?ref=rss


Европейската комисия представи иницатива за замяна до 2027г. на таксуването с винетки с нова такса, основана на изминатото разстояние и изхвърлените вредни емисии. Освен това Еврокомисията предложи в сряда ограничаване броя на дните, в които чуждестранни шофьори на камиони ще могат да пътуват из единня пазар, работейки срещу ниско заплащане.

Предложенията от Брюксел са част от инициативи за промяна на мобилността и транспорта в 28-те страни членки. Те тепърва ще се...

ЕК предлага Министерство на финансите на еврозоната

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-vlizane-evrozona-ministerstvo-finansite-25844703

Европейската комисия предлага до 2025 година да бъде създадено министерство на финансите на еврозоната.

И след обвиненията Караиванов остава кмет на Асеновград, реши съдът

http://offnews.bg/news/n_1/n_656993.html

Пловдивският окръжен съд реши да не отстранява от длъжността на кмет на Асеновград Емил Караиванов, както и главния архитект на общината Константин Атанасов, съобщава бТВ . Преди 5 дни кметът и главният архитект на града се сдобиха с обвинения от окръжната прокуратура. Караиванов бе обвинен за присвояване на пари в особено големи размери. Той е обвинен и в престъпление по опазването на културното наследство. Според обвинението той е допуснал да се строи сграда в имот, защитен по Закона за културното наследство, в Метошка махала, без това да е съгласувано с Министерството на културата. По същото дело е повдигнато обвинение и на главния архитект на града Константин Атанасов, който е издал разрешение за строеж. Атанасов е обвинен и за изнудване, искане и вземане на подкуп и търговия с влияние.  Аргументът на съдията по делото - Михаела Добрева, е, че досега обвиняемите не са възпрепятствали по никакъв начин разследването срещу тях. От прокуратурата заявиха, че ще обжалват и допълниха, че предстоят още обвинения срещу Караиванов и Атанасов. От Окръжна прокуратура - Пловдив допълниха, че е обработена едва една четвърт от събраната документация, разпитите на свидетели също продължават. Днес пред съдебната палата в Пловдив десетки хора се събраха, за да подкрепят кмета на Асеновград.   Ако бъде доказана вината му, кметът може да лежи в затвора между 10 и 20 години. 

Министерството на културата ще пази паветата на "Дондуков" с...дискусии

https://www.actualno.com/sofia/ministerstvoto-na-kulturata-shte-pazi-pavetata-na-dondukov-sdiskusii-news_614416.html

Министерството на културата е за запазване на паветата на столичния бул. "Дондуков". Това заяви министърът на културата Боил Банов на края на организираната от ведомството днес дискусия по темата. Целта на срещата беше да се чуят различните мнения по въпроса дали при рекон

МРРБ издаде разрешение за строеж за укрепване на част от дворна фасада в Рилската света обител

http://www.cross.bg/chast-ykrepvane-mrrb-1544635.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков подписа днес разрешение за строеж за частично аварийно укрепване на местата с видими увреждания на частите от фасадите на източната част от Корпус I - блок „А" на Рилската света обител. В резултат на подадени заявления от Игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий в МРРБ през декември 2016 г., април и май 2017 година, и след преминатите съгласувателни процедури, е одобрен и технически проект за предвидените за изпълнение дейности, които да допринесат за повишаването на конструктивната устойчивост на сградата. Изпълнението на строително-монтажните работи в старата част на Източното крило на манастира се налага поради необходимостта от конструктивно укрепване на част от носеща конструкция. Дейностите, които ще бъдат извършени, целят консервация и реставрация на обекта, който е с национално значение. Те ще допринесат за укрепване и удължаване годността на конструкцията, както и за възстановяване на архитектурните, художествени и естетически качества на недвижимата културна ценност. Издаденото от МРРБ Разрешение за строеж № РС-22 от 31.05.2017 г. влиза в сила след изтичане на 14-дневния срок за обжалване, който започва да тече от обнародване на обявлението в „Държавен вестник".  

"Пирогов" получи първата у нас педиатрична линейка

http://www.mediapool.bg/pirogov-poluchi-parvata-u-nas-pediatrichna-lineika-news264607.html

Детското хирургично отделение в Института за спешна медицинска помощ “Пирогов" получи първата у нас педиатрична линейка, снабдена с транспортен кувьоз. Линейката е оборудвана с всичко необходимо за безопасното транспортиране на малки пациенти от едно болнично заведение в друго. Тя е изработена от българската фирма "Трансформа", съгласно европейски стандарти, гарантиращи сигурност и високо ниво на медицинско обслужване и е осигурена чрез кампанията “Да оставим следи IV“ на Сдружение “Кауза“. “Като реаниматор по професия отлично знам, че транспортирането на интензивно болен пациент на каквото и да е разстояние е предизвикателство само по себе си.  Транспортирането на болно бебе, освен смелост и професионализъм от медицинския екип, изисква и високотехнологично специализирано оборудване. Ето защо съм сигурен, че тази линейка ще подпомогне моите колеги в работата им“, заяви зам.-министър Мирослав Ненков по време на официалната церемония по предаването на педиатричната и неонатална линейка. От статус във “Фейсбук“ преди две години, тази идея се превърна в реалност днес, посочи при откриването на събитието Велислава Каймаканова – Ножарова от Сдружение “Кауза“, която е и автор на фотографиите, благодарение на които бяха събрани близо 150 хил. лв. за закупуването на техниката. Д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната помощ заяви, че всяка университетска болница в страната трябва да разполага с подобна линейка за вторичен болничен транспорт. По думите й идеята за подобна линейка е тръгнала от хората, които с години превозват деца от всички краища на България към големите университетски болници във Варна, София, Пловдив, Плевен и Стара Загора. "Колегите ни изпитват голяма трудност, особено с новородените, защото в България има само няколко линейки, на които кувьозите са фиксирани за носилката. Апаратите за изкуствена вентилация на кувьоза трудно се адаптират към наличните на центровете за спешна медицинска помощ апарати. Понякога се налага колегите ми на ръка да обдишват километри наред малкия пациент. Всичко това създава несигурност и излишен стрес. Ако има една истинска линейка, такава каквато има в Америка, в Европа, ще бъде много по-лесно да се транспортират тези пациенти. Много по-спокойни ще бъдем в работата си", заяви д-р Кателиева. Всичко в линейката е пригодено към спецификите на различните възрастови категории на деца. Световната практика определя осем или девет категории според възрастта, ръста и килограмите на детето. Вътре в линейката има две носилки. Едната с кувьоз, който може да работи с детски неонатален аспиратор. Аспираторът става и за деца и за новородени. Има носилка с колани, съобразени с детския организъм. Има монитор за наблюдаване на жизнените показатели, снабден с по-малки маншети за кръвно налягане, по-малки електроди, специален дефибрилатор. Не по-малко важни за спешните медици, са спешните медицински чанти за най-малките пациенти. Те биха улеснили лекарите в спешната помощ да реагират в още по-бърз порядък. За такива чанти настоя д-р Кателиева пред заместник-министър д-р Мирослав Ненков. "Това, което искаме ние спешните медици, е такива чанти да има във всички реанимационни линейки в страната. Това са 90 екипа, които ако има такива реанимационни чанти, ще можем доста по-бързо да се ориентираме едно дете, което е в животозастрашаващо състояние какви медикаменти и в какво количество да прилагаме", обясни д-р Кателиева.  

Португалия готви евакуация на 1 млн. граждани от Венецуела

http://dnes.dir.bg/news/portugalia-protesti-evacuatzia-venetzuela-25844702

От два месеца не стихват протестите във Венецуела. Португалското правителство обяви готовност, при необходимост, да евакуира оттам един милион свои граждани.

Германия: Напредъкът на съдебната реформа в България се вижда от целия ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=352476

Напредъкът в съдебната реформа в България е осезаем и се вижда от целия ЕС. Това заяви германският правосъден министър Хайко Маас при срещата си с българския вицепремиер по правосъдната реформа и външен министър Екатерина Захариева.

Красимир Първанов ще отговаря за "Златната акция" на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас"

http://econ.bg/Новини/Красимир-Първанов-ще-отговаря-за-Златната-акция-на-държавата-в-Лукойл-Нефтохим-Бургас-_l.a_i.743482_at.1.html

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов е новият представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Той бе...

Номиниран за Оскар филм открива дните на австрийската култура и изкуство в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/nominiran-za-oskar-film-otkriva-dnite-na-avstrijskata-kultura-i-izkustvo-v-burgas-news_614434.html

Австро-германската комедийна драма от 2016 г. "Тони Ердман" от Марен Аде е първият акцент в афиша на Дни на австрийската култура и изкуство в Бургас. Филмът дебютира на кинофестивала в Кан през 2016 г., а впоследствие е обявен от много критици и списания за кино като най-добрият ф

Убийства в САЩ заради хиджаб

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/ubijstva-v-sasht-zaradi-hidzhab-6069788

Джереми Крисчън атакувал две момичета, искайки„да се самоубият“ и да си ходят в „Саудитска Арабия“, после убил хората, които ги защитили

Токът ще поскъпне от 1 юли, но с малко

http://clubz.bg/54576-tokyt_shte_poskypne_ot_1_yuli_no_s_malko

След два дни ще разберем с колко точно се повишава тока.

Средно с 1,38% ще поскъпне електроенергията за бита от 1 юли, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложенията за промяна на цените на отделните дружества, които варираха от 1% до 9%, бяха разгледани от експертите на регулатора и обсъдени по-рано днес.

Най-голямо ще бъде увеличението на цената за клиентите на ЧЕЗ България – с почти 2%. В Югоизточна България, където оперира EVN България, цената ще бъде увеличение с 1,5%. За Енерго Про поскъпването на тока за битовите потребители ще бъде в рамките на 0,22 на сто, става ясно от публикувания доклад на работната група на КЕВР.

Във вторник след открито заседание на регулатора неговият председател Иван Иванов обеща, че ще бъде търсен начин ръстът на цената на тока да бъде ограничен.

"Един от механизмите за това е анализ на направените инвестиции и налагане на корекции, свързани с неточности при прогнозните и реално направените инвестиции на електроразпределителните дружества в периода 2015 – 2017 г.", обясни той. 

От доклада е видно, че най-голяма е корекцията за Енерго про –14,2 млн. лева. На „Електроразпределение Юг“, каквото е новото име на EVN, са коригирани 11,3 млн. лева, а на ЧЕЗ – 7,7 млн. лева. 

Окончателно решение за цените на тока регулаторът ще вземе в края на юни.

С малко ще поевтинее токът за малките и средните фирми, които са останали на регулирания енергиен пазар, става ясно още от документа на КЕВР.

Toyota Avensis е класика в жанра надеждност и здравина

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/toyota-avensis-e-klasika-v-zhanra-nadezhdnost-i-zdravina-6069787

Изглежда като един от най-скучните седани в класа, но прословутите надеждност и здравина на марката му извоюваха място сред лидерите през годините.

Променят листовките за шофьорски изпит

http://frognews.bg/news_135643/Promeniat-listovkite-za-shofjorski-izpit/

Министърът на транспорта Ивайло Московски обясни пред журналисти, че Законът за движение по пътищата ще бъде разделен на три части. „Такава е идеята и на вътрешното министерство едната част ще е инфраструктура, втората част - технически параметри на автомобилите и третата обучение.

Бомба: Кристиано и Джорджина очакват близнаци

http://frognews.bg/news_135642/Bomba-Kristiano-i-Djordjina-ochakvat-bliznatsi/

Звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо и неговата приятелка Джорджина Родригес очакват близнаци, разкрива италианското списание „Chi“. Папараци са снимали двамата как вървят заедно, а от снимките ясно си личи, че Джорджина е бременна.

Видео: Чехия вече не е убежище за пушачите

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/31/2981065_video_chehiia_veche_ne_e_ubejishte_za_pushachite/?ref=rss


От снощи в Чехия влезе в сила забрана за тютюнопушене в барове, ресторанти и кафенета и така страната вече няма да е едно от последните убежища за пушачите в Европа, предаде "Асошиейтед прес".

След години на разгорещени дебати забраната, която се отнася за закритите части на барове и ресторанти, както и за обществени места като кината беше одобрена от парламента и подписана от президента Милош Земан - заклет пушач.

За разлика от...

Туристите не забелязват изострянето на отношенията между Черна гора и Русия

https://www.actualno.com/analysis/turistite-ne-zabeljazvat-izostrjaneto-na-otnoshenijata-mejdu-cherna-gora-i-rusija-news_614422.html

В навечерието на влизането на Черна гора към НАТО отношенията ѝ с Русия се изостриха за пореден път. МВнР на Черна гора отговори с протестна нота срещу депортацията от Москва на депутата от управляващата партия Миодраг Вукович, а председателят на „Ростуризъм“ Олег Са

Енергийната борса затвори при цена от 78.76 лв. за MWh

http://econ.bg/Новини/Енергийната-борса-затвори-при-цена-от-78-76-лв-за-MWh_l.a_i.743480_at.1.html

Енергийната борса  затвори при цена от 78.76 лв. за MWh и количество от 15770.60 MWh за базова енергия с ден за доставка 1 юни 2017 г., сочат...

Русия планира икономически реформи, за които ще платят пенсионерите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/31/2981002_rusiia_planira_ikonomicheski_reformi_za_koito_shte/?ref=rss


Доходите в Русия ще се върнат на предкризисните си нива едва през 2022 г., но това не може да се каже за пенсиите, тъй като министерството на икономиката в Москва предвижда да замрази реалния им ръст за следващите 18 години. Това сочи прогнозата на ведомството, която посочва начини Русия да повиши икономическия си ръст, цитирана от вестник "Ведомости".

Според документа на институцията, видян от изданието, целта ще се постигне чрез увеличаване на броя на...

Вдигат тока във Варненско с 0.22 %

http://www.moreto.net/novini.php?n=352477

Цената на тока за абонатите на Енерго про ще се повиши с 0.22 % от юли. Предложението е залегнало в доклад на експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране, научи Moreto.net. За клиентите на ЕСП "Златни пясъци" е предвидено намаление от 4.

МРРБ разреши укрепване на част от дворна фасада в Рилския манастир

https://www.actualno.com/society/mrrb-razreshi-ukrepvane-na-chast-ot-dvorna-fasada-v-rilskija-manastir-news_614430.html

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков подписа днес разрешение за строеж за частично аварийно укрепване на местата с видими увреждания на частите от фасадите на източната част от Корпус I – блок „А“ на Рилската света обител. В резу

КФН спря временно търговото предложение за Складова Техника

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-spria-vremenno-tyrgovoto-predlojenie-za-skladova-tehnika-240355/

На заседанието беше взето решение за вписване на емисия акции, издадени от „Фазан” АД, в резултат на увеличаване на капитала на дружеството

Алонсо може да напусне Формула 1 след края на сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/31/2980999_alonso_moje_da_napusne_formula_1_sled_kraia_na_sezona/?ref=rss


Пилотът на "Макларън" Фернандо Алонсо обяви, че не е сигурен за бъдещето си във Формула 1. Двукратният световен шампион минава през поредния си труден сезон със "сребърните стрели", като все още не е спечелил точка през 2017 г.

В интервю за испанската програма "Планета Кайеха" Алонсо заяви, че ще се оттегли от най-популярната автомобилна надпревара още след края на настоящия шампионат, ако има значително увеличение на броя на...

Цената на тока се увеличава средно с 1,38% от 1 юли

http://offnews.bg/news/n_1/n_656994.html

Цената на тока за битовите потребители се увеличава средно с 1,38% от 1 юли.  Това става ясно от доклад за утвърждаване на цените на електроенергията, публикуван на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране.  Увеличението за абонатите на ЧЕЗ ще е в размер 1,99%, за тези на ЕВН - 1,50%. Най-малко е увеличението за абонатите на ЕНЕРГО-ПРО - 0,22%.  Новата цена на тока трябва да бъде официално утвърдена от КЕВР. Решението ще бъде взето на закрито заседание на 30 юни. 

До 15 юни пускат движението по ключови булеварди в София

http://www.cross.bg/dvizhenieto-ochakva-dondykov-1544633.html

/КРОСС/ Участъкът от бул. "България", стеснен заради строежа на третия лъч на метрото, ще бъде отворен от понеделник. От 15 юни пък се възстановява движението по Патриарха от Попа до "Петте кьошета". Движението през тунела по бул. "Васил Левски" също ще бъде пуснато, съобщи шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Работата по бул. "Гоце Делчев" също е приключила и движението ще бъде възстановено на 10 юни в двете локални платна, които излизат на бул. "Цар Борис Трети". Там обаче ще продължи да има временни блокади за влизането на тежка техника при нужда. 10 големи обекта ще се работят тази година. Нова тапа се очаква по "Дондуков", където от 4 юли стартира подмяната на канализацията и ще има стеснение по булеварда между "Кракра" и "Васил Левски". Ще се прави и ремонт на тротоарите с уни паваж. Настилката на бул. "Дондуков" очаква становището на Министерството на културата. Столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви днес "за" запазване на паветата, вместо полагане на асфалт на пътните платна. Това обаче пресича възможността по "Дондуков" да се изгради велоалея. Третият вариант е платната на булеварда да са с асфалт, а паветата да се запазят само по трамвайните линии. След 15 юни започва разширяването на бул. "Монтевидео" в района на НБУ. Предстои и продължението на ремонта по бул

Със 70% растат инвестициите в Централна и Източна Европа до март

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/31/2981003_sus_70_rastat_investiciite_v_centralna_i_iztochna/?ref=rss


Първото тримесечие на 2017 г. се характеризира със стабилно макроикономическо развитие на страните от Централна и източна Европа (ЦИЕ). Индустриалното производство, търговията и износът дават предпоставки за позитивни предварителни очаквания за ръста на БВП, който през разглеждания период регистрира внушителни стойности, вариращи между 2.9 и 5.7% на годишна база.

Това сочи анализът на компанията за услуги в недвижимите имоти Colliers International.

САЩ глобиха Дойче банк с 41 милиона долара

http://www.cross.bg/pari-dolara-doiiche-1544628.html

/КРОСС/ Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви, че глобява Дойче банк (Deutsche Bank) с 41 милиона долара заради пропуски в контрола върху прането на пари след скандал, включващ милиарди долари в руски рубли, предаде ДПА. Мярката е срещу "небезопасни и рисковани" практики в американското банкиране на германската финансова институция, се посочва в съобщение до медиите. Централната банка на САЩ е установила, че местното подразделение на Дойче банк не е успяло да поддържа ефективна програма, с която да спазва американските закони срещу прането на пари и в областта на банковата тайна. Властите в САЩ твърдят, че рубли на стойност около 10 милиарда долара са "изпрани" чрез банката между 2011 и 2015 година през Москва, Ню Йорк и Лондон. Подозира се, че Дойче банк е пропуснала възможности да засече прането на пари заради провал на надзорните функции. През януари германската банка сключи с нюйоркския департамент по финансови услуги извънсъдебно споразумение за 425 милиона долара във връзка със схема за пране на пари.    

Разпространяване на демокрацията - новата приоритетна задача на Германия?

http://www.moreto.net/novini.php?n=352456

В сряда канцлерът на ФРГ Ангела Меркел приема в Берлин министър-председателя на Китай Ли Къцян – представител на една от най-могъщите нации – както в политическо, така и в икономическо отношение. Посещението на Къцян в Германия ще се състои броени дни, след като в Берлин бе индийският премиер Нарендра Моди, пише столичният вестник Der Tagesspiegel.

Асенoвградският кмет остава на поста си

https://www.actualno.com/asenovgrad/asenovgradskijat-kmet-ostava-na-posta-si-news_614418.html

Кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов и главният архитект Константин Атанасов остават на длъжностите си, реши днес Окръжен съд-Пловдив. При запитване от журналисти дали смята, че случващото се е политическа поръчка срещу него, градончалникът посочи, че „трябва д

Еврокомисията иска до 2025 г. да бъде създадено финансово министерство на еврозоната

http://econ.bg/Новини/Еврокомисията-иска-до-2025-г-да-бъде-създадено-финансово-министерство-на-еврозоната_l.a_i.743479_at.1.html

Европейската комисия предлога до 2025 година да се създаде министерство на финансите на еврозоната, съобщи еврокомисарят по икономическите и...

Москва с ответни мерки срещу Кишинев: изгони петима молдовски депутати

http://offnews.bg/news/n_1/n_656991.html

Русия обяви за персона нон грата петима молдовски дипломати, след като Молдова изгони петима руски дипломати преди два дни.  Молдовските дипломати трябва да напуснат Русия в тридневен срок, се казва в съобщение на руското Министерство на външните работи, цитирано от РИА Новости.  Въпреки взетите мерки от ведомството посочват, че се надяват Кишинев да осъзнае "деструктивния характер на приетите действия, които са в разрез с принципите на партньорство и взаимно доверие".  В коментар за ответните действия на Москва подкрепяният от Кремъл молдовски президент обяви, че отношенията между двете страни в продължение на 25 години не са се намирали дотолкова на ръба на пропаст, както сега.  Той изрази надежда за подобрявате на отношенията с Москва, но посочи, че това ще зависи първо от Кишинев.  В понеделник Молдова обяви петима руски дипломати за персона нон грата. Като причина за решението премиерът Павел Филип обяви информация, получена от спецслужбите.  Миналата седмица руски дипломати бяха изгонени и от Естония. 

ПСЖ плати 70 милиона евро за голмайстора на Бундеслигата

http://offnews.bg/news/n_1/n_656992.html

Пари Сен Жермен успя да измъкне голмайстора на Бундеслигата под носа на половината европейски грандове. Френският гранд ще плати 70 милиона евро на Борусия Д за Пиер-Емерик Обамеянг. Нападателят ще прибира по 10 милиона евро на сезон. Габонецът ще лапне още 6 милиона като първоначален бонус. Новината идва само ден, след като Борусия уволни наставника на отбора Томас Тухел. Явно в Дортмунд готвят тотално нов тим. Този се справяше повече от добре, като вдигна Купата на Германия. Обамеянг отбеляза 120 гола в 189 мача за четири сезона в Германия. През последната кампания той взе голмайсторския приз в Бундеслигата с 31 попадения, изпреварвайки Роберт Левандовски от Байерн. Бързакът пристигна в Дортмунд точно от Франция. Преди 5 сезона стана голмайстор със Сент Етиен и стрелец номер 2 след Златан Ибрахимович от ПСЖ.

Маас: Напредъкът ви в правосъдната система се вижда в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/es-napredak-ecaterina-zaharieva-hiko-maas-pravosadna-sistema-25844516

„Напредъкът на България в областта на съдебната реформа е осезаем и това го виждаме не само в Германия, но се вижда и от останалите страни-членки на ЕС.

Реформаторите питат президента поканен ли е Путин за 3 март

http://dnes.dir.bg/news/vladimir-putin-reformatorski-blok-prezidentat-radev-25844515

Реформаторският блок попита с писмо президента организирана ли е наистина визита на руския президент Владимир Путин за 3 март догодина.

С убедителна победа Григор Димитров мина в третия кръг на "Ролан Гарос"

http://www.mediapool.bg/s-ubeditelna-pobeda-grigor-dimitrov-mina-v-tretiya-krag-na-rolan-garos-news264606.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров мина в третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис "Ролан Гарос" след убедителна победа испанеца Томи Робредо с 3:0 (6:3, 6:4, 7:5). Двамата досега бяха играли 4 пъти, като ветеранът от Испания имаше три победи. Този път обаче Димитров показа, невиждана от него през последните 2-3 месеца, стабилна игра. В нито един момент от мача той не допусна спад в нивото на играта си, както често се случваше напоследък. Напротив - Димитров имаше държеше инициативата през цялото време и доминираше във всички показатели на играта. Така българинът изравни досегашния си най-голям успех на кортовете в Париж – достигането до третия кръг през 2013 година. Всъщност, оттогава той не бе печелил нито един мач на този турнир. В третия кръг съперник на Димитров ще бъде победителят от мача между испанеца Пабло Кареньо Буста (20-ти в схемата) и японеца Таро Даниел, влязъл в основната схема от квалификациите. Втората победа на Григор Димитров в Париж идва ден след като първата ни ракета при жените Цветана Пиронкова отстрани в първия кръг германката Мона Бартел с 2:0 (6:0, 6:4). Така тя прекрати негативната си серия от шест поредни загуби. Победата бе и първа за българката над тази съперника от общо 3 срещи помежду им. Съперничка на Пиронкова във втория кръг ще е петата поставена Елина Свитолина от Украйна, победила Ярослава Шведова (Казахстан). Миналата година българката стигна до четвъртфиналите на „Ролан Гарос“.

КЕВР предвижда увеличение на тока от 1 юли 2017 г. с 1,38%

http://dnes.dir.bg/news/tok-poskapvane-kabinet-borisov-3-25844513

Експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предлагат цените на електрическата енергия да скочат средно с 1,38%.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване