Вашингтон сключи сделки за милиарди долари с Виетнам

http://www.mediapool.bg/vashington-sklyuchi-sdelki-za-miliardi-dolari-s-vietnam-news264645.html

Американският президент Доналд Тръмп обсъди въпроси на търговията с премиера на Виентам Нгуен Суан Фук по време на среща в Белия дом и приветства подписването на бизнес сделки на стойност милиарди долари и работните места, които те ще донесат, предаде Ройтерс. Дженеръл електрик (General Electric) съобщи, че е подписала с Виетнам сделки на стойност 5,58 милиарда долара за производство на енергия, самолетни двигатели и услуги. Премиерът на Виетнам заяви по-рано, че по време на посещението в САЩ ще подпише сделки за американски стоки и услуги на стойност от 15 до 17 милиарда долара. Комунистически Виетнам се превърна от върл противник на САЩ през Студената война във важен партньор в азиатско-тихоокеанския район, където и двете страни споделят тревогата от нарастващата сила на Китай, отбелязва Ройтерс. Макар Ханой и Вашингтон да засилиха сътрудничеството в сферата на сигурността през последните години, търговията се превърна в потенциален проблем, тъй като дефицитът постоянно се увеличава в полза на Виетнам, достигайки миналата година 32 милиарда долара от седем милиарда долара десетилетие по-рано. Вашингтон също така търси подкрепа, за да принуди Северна Корея да се откаже от своите ядрени и ракетни изпитания. Ханой заяви, че споделя тревогата от действията на Пхенян.

Президентът: Обществото ни трябва да отдаде дължимото на хората, посветили живота и здравето си в служба на родината

http://www.cross.bg/suyuza-suyuzi-voenno-patriotichnite-1544723.html

/КРОСС/ „Вярвам, че обществото ни има необходимата зрялост, с която да отдаде дължимото на хората, посветили живота и здравето си в служба на родината. Мерило за цивилизоваността на една държава е отношението й към нейните ветерани и военноинвалиди". Това заяви президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който се срещна днес на "Дондуков" 2 с ръководствата на военно-патриотични съюзи и обществени организации в сферата на отбраната и сигурността. Представителите на военно-патриотичните съюзи запознаха държавния глава със своята дейност и изразиха надежда, че държавните институции ще направят необходимото за поддържането и съхраняване на социалните придобивки и достойнството на ветераните от войните. „Сред нашите приоритети е да инициираме национална програма за военно-патриотично възпитание и военно обучение на младите хора", посочи по време на разговора о.р. генерал-лейтенант Стоян Топалов - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По този въпрос държавният глава изрази своята пълна подкрепа и допълни, че „във вашата работа има огромно чувство за дълг и тя е мост между поколенията". Президентът Радев бе категоричен, че ценният опит и специфична експертиза на членовете на военно-патриотичните съюзи трябва да бъде използвана при обсъждането и актуализацията на различни стратегически документи в сектор „Сигурност"

Организират бягане с детски колички във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352541

Бягане с детски колички се организира тази събота - 3 юни във Варна, научи Moreto.net. Участници могат да бъдат всички желаещи, важно условие обаче е в количката да присъства пътник, казват с намигване организаторите във фейсбук.

Проблемите с ТЕЛК продължават

http://frognews.bg/news_135691/Problemite-s-TELK-prodaljavat/

Проблемите с издаването на решения от ТЕЛК продължават. Методиката трябва да бъде преработена, като не се знае колко време ще отнеме това, съобщава БНТ.

МВР купило 300 патрулки, които не могат да снимат

http://frognews.bg/news_135692/MVR-kupilo-300-patrulki-koito-ne-mogat-da-snimat/

300 нови патрулки, които наскоро бяха закупени от МВР, не могат да снимат. Отблясък в стъклата на автомобилите пречи на камерите в тях да запечатат ясно образа на нарушителя.

"Левски" ще играе бараж с "Верея"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/01/2981510_levski_shte_igrae_baraj_s_vereia/?ref=rss


"Левски" ще играе бараж с "Верея" за участие в Лига Европа, реши спортно-техническата комисия към БФС.

Очаквайте подробности!

Цачева за "Наглите": Законът има буква, но и дух

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/cacheva-za-naglite-zakonyt-ima-bukva-no-i-duh-6069831

Решението за предсрочното освобождаване на Йожи и Гребецът е протестирано в съда, заяви правосъдният министър Цецка Цачева

След 3 години протакане започна ремонт на най-старата част на Рилския манастир

http://www.cross.bg/krilo-hilyadi-godini-1544722.html

/КРОСС/ Частично аварийно укрепване започва в източното крило на Рилския манастир. „След три години съгласуване на документацията, Регионалното министерство издаде разрешението", съобщи епископ Евлогий пред БНР. В същото време субсидията за манастира е намалена три пъти. Източното крило, което е най-старото в светата обител и е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, е в реална застрашеност от години, споделя игуменът. Освен предстоящия авариен ремонт на източното крило, в светата обител се извършват и спасителни дейности на стенописите в централния манастирски храм, укрепване на покривните конструкции, хидроизолация на черквата до гроба на Свети Иван Рилски. Заявените пред Министерство на финансите необходими средства от 600 хиляди лева са редуцирани до 200 хиляди. „Тази сума е абсолютно недостатъчна. Колкото и парадоксално да звучи, за всички разрешителни, които се вадят, плащаме съответни държавни такси, а те не са никак малки, особено за нашия обект". Преди повече от година пропадна и част от пътя до гроба на Свети Иван Рилски, посещаван от стотици хиляди поклонници и туристи. „Отново писахме до институциите. Очакваме реакции", допълни епископът.  

Виваком дава повече мегабайти мобилен интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255316

Виваком дава повече мегабайти мобилен интернетВиваком увеличава мегабайтите, включени в най-новите тарифни планове на компанията Smart M и М+, Smart L и L+ и Smart XL и XL+. Остава и основното предимство на Smart плановете - всички включени национални минути да важат и за разговори със странит от Европейския съюз. Smart тарифите, които компанията пусна два месеца преди въвеждането на роуминг

Опит за убийство срещу бившия македонски министър на здравеопазването в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255301

Опит за убийство срещу бившия македонски министър на здравеопазването в СкопиеСрещу бившия министър на здравеопазването на Македония Никола Тодоров е извършен опит за убийство, предава скопското електронно издание „НОВА ТВ“, цитира "Фокус". Инцидентът се е случил пред сградата на ведомството, където Тодоров е пристигнал, за да предаде властта на наследника си Арбен Таравари. На влизане в нея неизвестен нападател е извадил

Пътуващата книжарница „Думи на 4 гуми“ пристига във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352535

Пътуващата книжарница „Думи на 4 гуми“ пристига в морската столица за Варналит 2017. Мобилната книгопродавница ще даде възможност за близка среща с младите автори Константин Трендафилов и Илиян Любомиров, който всъщност е двигателя на проекта на 4 колела.

Само във Фрог: Шефът на МВР връща отстранените началници от предшественика си

http://frognews.bg/news_135690/Samo-vav-Frog-SHefat-na-MVR-vrashta-otstranenite-nachalnitsi-ot-predshestvenika-si/

Шефът на МВР Валентин Радев връща отстранените полицейски началници от предшественика си Пламен Узунов. Това съобщиха за Фрог нюз високопоставени източници от ведомството.

Над два дни южни квартали на София ще са без вода

http://www.mediapool.bg/nad-dva-dni-yuzhni-kvartali-na-sofiya-shte-sa-bez-voda-news264644.html

От 7 до 9 юни част от южните квартали на София, както и Панчарево и Кокаляне ще останат без вода. Причината е профилактика на ключово съоръжение, което свързва язовир Искър с водоснабдителната система на столицата, съобщиха от "Софийска вода". По-дългото от обичайно спиране се дължи на технологичното време, необходимо за проверка на надеждната работа на стратегическото съоръжение, което осигурява вода за три четвърти от територията на Столична община. Причината за спирането - профилактика Държавната компания "Язовири и каскади" ще направи проверка на тръбопровод с дължина 4 километра и диаметър 3.2 метра. Основната цел на набелязаните профилактични мероприятия, които ще се извършат от специалисти на предприятието, за да се гарантира дългосрочното и безпроблемно подаване на питейна вода за територията на Столична община. Дейностите изпълняват изискванията на Наредбата за техническа експлоатация на електрически централи и мрежи (чл. 144(5)) за оглед и проверка на техническото състояние на главните напорни деривации. Спирането на водата ще продължи от 8 часа на 7 юни до полунощ 9 юни, но в конкретни жилищни райони ще бъде по-краткотрайно. За целта "Софийска вода" ще напълни до максимална степен наличните резервоари, а след спирането на водата ще бъдат осигурени и водоноски. Засегнатите квартали Няколко за засегнатите зони от спирането на водоподаването. В село Кокаляне в карето между улиците "Самоковско шосе", "Искър", "Валозите", "Тополите", "Васил Левски" и "Йованец" вода няма да има от 22 часа на 7 юни до 1:30 часа на 9 юни. В Панчарево в карето между улиците "Самоковско шосе", "Йованец", "Курията", "Беликата", "Бор", "Ловджийска чешма" и "Риляник" няма да има вода от 22 часа на 7 юни до 1:30 часа на 9 юни. Без вода ще бъдат и живеещите в южната част на Околовръстния път между пътя за лифт "Симеоново" до бул. "България" и комплекс "Царско село" за времето от 18:30 часа на 7 юни до 3 часа на 9 юни. С понижено налягане от 18:30 часа на 7 юни до 3 часа на 9 юни е възможно прекъсване на водоснабдяването в няколко квартала – жск "Малинова долина", кв. "Витоша" в карето между булевард "Симеоновско шосе", ул. "Професор Васил Арнаудов", ул. "Професор Георги Манев" и бул. "Околовръстен път" - комплекси "Макси", "Преслав" и "Градина": кв. "Мирчо Драганов" в карето между бул. "Черни връх" от №91 до №151, ул. "Димитър Манев", ул. "ген. Иван Колев" и бул. "Околовръстен път". Водоноски По време на планираното прекъсване на водоподаването, "Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски за всеки от засегнатите райони. В село Кокаляне водоноските ще бъдат на ул."Димитър Благоев" и ъгъла с ул. "Васил Левски". В Панчарево цистерни с вода ще има на площада – ул. "Елин Пелин" и на ъгъла с ул. "Васил Левски". В квартал "Витоша" водоноските ще са на кръстовището на ул. "Проф. Станчо Ваклинов" и ул. "Борис Арсов" и в комплекс "Макси". В квартал "Мирчо Драганов" цистерна с вода ще има на бул. "Черни връх" срещу №151. В жск "Малинова долина" водоноската ще бъде пред бл.29. Засегнатите от спирането на водата могат да получат повече информация от телефонния център на "Софийска вода" на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез виртуалния информационен център на дружеството. Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Инспектори на колела ще дебнат за паркирани коли в Борисовата

http://offnews.bg/news/n_1/n_657064.html

Инспектори на колела пуска Столична община в Борисовата градина от днес. Служители на инспектората с велосипеди ще бдят за реда и чистотата и в други софийски паркове и градини.  Колоездачите със зелени жилетки ще бдят за автомобили, паркирали сред треви и дървета, нарушители, които изхвърлят боклуци извън кошчетата, и продавачи без разрешителни.  Велосипеди ще ползват и инспекторите от районите „Триадица“, „ Оборище“, „ Средец“ и „Слатина“ в ежедневния си текущ и превантивен контрол, съобщиха от Столична община. Инспекторатът използва и електрически автомобил за ежедневен контрол в централната градска част.

Опит за убийство на министър в Скопие

http://www.cross.bg/todorov-ministur-zdraveopazvaneto-1544721.html

/КРОСС/ Срещу бившия министър на здравеопазването на Македония Никола Тодоров е извършен опит за убийство, предава скопското електронно издание „НОВА ТВ". Инцидентът се е случил пред сградата на ведомството, където Тодоров е пристигнал, за да предаде властта на наследника си Арбен Таравари. На влизане в нея неизвестен нападател е извадил огнестрелно оръжие и е стрелял срещу бившия министър. Към момента няма информация за състоянието на Тодоров, нито за това къде се намира. По непотвърдени данни нападателят е арестуван. В настоящия момент пред Министерството на здравеопазването в Скопие има много полиция, която съблюдава за реда.  

Пиронкова допусна обрат срещу Свитолина и отпадна от "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/01/2981497_pironkova_dopusna_obrat_sreshtu_svitolina_i_otpadna_ot/?ref=rss


Цветана Пиронкова отпадна във втория кръг на "Ролан Гарос" след загуба от най-силно представящата се тенисистка от началото на 2017 г. - украинката Елина Свитолина.

Най-добрата българска тенисистка оказа сериозна съпротива на една от големите фаворитки за титлата в Париж и дори спечели първия сет, но допусна обрат и отстъпи с 6:3, 3:6, 2:6 след 110 минути игра.

Тъй като през миналата година стигна до четвъртфиналите във френската столица,...

БЧК: През 2016 г. регистрираните деца бежанци без придружител у нас са 2772

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255280

БЧК: През 2016 г. регистрираните деца бежанци без придружител у нас са 2772В момента в България, за тази година, има регистрирани само 135 регистрирани непридружени непълнолетни в центровете на Държавната агенция за бежанците, то през 2016 г. имахме 2772 деца. Това каза д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, цитира "Фокус". „Това, че за момента бройката е малка, не трябва да ни успокоява,

Си Ен Ен уволни водещата, "обезглавила" Доналд Тръмп във фотосесия (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255256

Си Ен Ен уволни водещата, "обезглавила" Доналд Тръмп във фотосесия (Видео)Американският телевизионен канал Си Ен Ен прекрати договора си с комедийната актриса и водеща Кейти Грифин, след като тя публикува снимка, на якото държи отрязаната глава на Доналд Тръмп, информира Би Ти Ви. Изображението моментално предизвика възмущението както на привържениците, така и на противниците на Тръмп.

ЕК разследва Румъния за възпрепятстване на износа на газ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255233

ЕК разследва Румъния за възпрепятстване на износа на газ
Европейската комисия съобщи днес, че започва разследване срещу Румъния по съмнения, че Букурещ възпрепятства износа на газ към други държави от ЕС, информира БТА. Отбелязва се, че Румъния е заподозряна в създаването на излишни пречки пред износа на газ, като се е възползвала от господстващото положение на единственото дружество в страната в този

МВР иска отнемане на книжката за неплатени глоби

http://offnews.bg/news/n_1/n_657063.html

За отнемане на свидетелството за правоуправление при неплатени глоби ще настоява ръководството на МВР. Идеята беше лансирана от главния секретар на ведомството Младен Маринов като част от мерките за увеличаване на събираемостта. Книжките ще бъдат връщани, едва когато задълженията бъдат изплатени.  Във ведомството е обсъждана и идеята да бъдат отказвани административни услуги, ако шофьор има задължения към държавата. В МВР в четвъртък се проведе среща за мерките, които касаят безопасността на пътя, след като на спешна среща в събота премиерът Бойко Борисов поиска радикални мерки. На срещата е обсъдена възможността полицейски автомобили да патрулират постоянно пред училищата. Това обаче също е в сферата на предложенията, тъй като затова ще са необходими средства, коментира вътрешният министър Валентин Радев. 2500 регистрационни са свалени заради нарушения на пътя. Тази възможност беше дадена с последните изменения на Закона за движение по пътищата. След срещата в МВР стана ясно също, че новозакупените автомобили за МВР не могат да снимат. Причината са стъклата на автомобилите.  В последните няколко години отново има повишаване на броя загинали по пътищата на страната, отчете вътрешният министър Валентин Радев. До 2020 г. МВР си поставя за цел броят на жертвите да се намали двойно. Тази година загиналите са вече 219, като цяло се отчита спад. Има пик на загинали деца - през 2016 г. жертвите са 36. МВР обмисля отново мерки за безопасност в района на училищата, освен това трябват часове по пътна безопасност, посочи Радев.

Бургаският апелативен съд потвърди арест на мъж, привлечен като обвиняем за убийство

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BgAvR7aqsnk/

Тричленен въззивен състав на Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Бургас от 25 май  т.г, с което е оставена без уважение жалбата Недялко Танев срещу продължило четири месеца задържане под стража. 39-годишният мъж от гр. София е привлечен по обвинение за това, че на 29.01.2017г., около 04.00ч., в с. Зидарово, общ. Созопол, обл.Бургас, умишлено умъртвил Стоян Кръстев от същото село. Престъплението е по чл.116, ал.1, т.9 вр. чл.115 НК, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Съдът приема, че събраните в досъдебното производство доказателства – писмени, гласни и веществени са достатъчни за обоснован извод, че обвиняемият Танев е извършил престъпление, за което е привлечен с ново постановление през март- за извършване на убийство при наличие на предумисъл. Според въззивния състав не е отпаднала и опасността от укриване и извършване на друго престъпление. Деянието е с  изключително висока степен на обществена опасност, обвиняемият предварително е осъществил подготовка чрез осигуряване на хладно оръжие и е изпълнил предварително взето решение за извършване на убийство. Около 4 часа през нощта в пияно състояние, носейки в себе си нож е влязъл в дома на Кръстев и е нанесъл ударите пред очите на жена му и малолетната му дъщеря. Наличието на постоянен адрес, чисто съдебно минало /реабилитиран/ и трудова ангажираност не изключват реалната опасност от укриване, защото тези обстоятелства не са възпрели Танев да извърши убийството.

Доводите на защитата за прекомерно задържане и липса на процесуално-следствени действия с обвиняемия съдът намира за неоснователни. Задържането на Танев съпоставено с предмета на делото , обема на извършеното разследване и събраните доказателства не водят до извод за надвишаване на разумните срокове.

Въззивният състав сподели становището на първата инстанция, че основанията за продължаването на най-тежката мярка за процесуална принуда не са отпаднали.Съдът намери, че задържането под стража на Недялко Танев, привлечен като обвиняем за убийството на 45- годишния Стоян Кръстев е законосъобразно.

Постановеният съдебен акт не подлежи на обжалване.

Парламентът гласува промени в Закона за енергетиката, свързани със земеделието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255284

Парламентът гласува промени в Закона за енергетиката, свързани със земеделиетоПарламентът гласува на първо четене промени в Закона за енергетиката, свързани със производството на земеделска продукция. Поправката предвижда КЕВР да определя цени за малки производители на енергия от когенерация, ако те използват не по-малко от 70 на сто от произведената топлинна енергия за производство на растителна земеделска продукция.

Обединените американски емирства на Тръмп

http://www.mediapool.bg/obedinenite-amerikanski-emirstva-na-tramp-news264643.html

Пътуването на президента Тръмп в Европа беше наистина историческо. Той остави най-важните ни съюзници там в такава несигурност за ангажимента на Америка към тяхната защита от Русия и към общите ценности в областта на търговията и климатичните промени, че германската лидерка Ангела Меркел беше принудена да каже на сънародниците си, че дните, когато Европа е разчитала на Америка, са "до известна степен отминали" и затова Германия и нейните европейски съюзници "наистина трябва да вземат съдбата си в свои ръце". Нито един президент на САЩ досега не е нанасял такъв удар и пропуквал атлантическия съюз при първото си посещение. Това е историческо. Меркел е просто първият голям лидер, който изрече на глас това, което всеки американец сега осъзнава: Америка е под ново ръководство. "Коя е Америка днес?" - това е първият въпрос, който ми задават при всяко мое пътуване в Нова Зеландия, Австралия и Южна Корея. Отговорът ми е: Ние вече не сме САЩ. Вече сме новите ОАЕ - Обединените американски емирства. Имаме си емир. Казва се Доналд. Имаме си престолонаследник. Казва се Джаред. Имаме си престолонаследничка. Казва се Иванка. Имаме си консултативен съвет (Конгрес), който подпечатва всичко, което емирът поиска. А като всяка добра монархия нашето управляващо семейство не вижда конфликт на интереси между личния си бизнес и държавните дела. Затова, обяснявам аз, забравете всякакви представи за нас в духа на Кенеди. Нека всяка държава, независимо дали ни желае доброто или злото, да знае, че няма да платим никаква цена, няма да носим никакво бреме, няма да се подлагаме на никакво лишение, няма да подкрепяме никой приятел, няма да се противопоставяме на никой враг, за да осигурим успеха на свободата, освен ако не ни се плати предварително. А ние приемаме пари в брой, чекове, злато, плащания с "Виза", "Американ експрес", биткойн и членски вноски в Мар а Лаго. Доктрината "Тръмп" е много проста - в света има само четири заплахи: терористите, които ще ни убият; имигрантите, които ще ни изнасилят или ще ни вземат работните места; вносителите и износителите, които ще ни вземат предприятията; и Северна Корея. Заплахите за демокрацията, свободната търговия, околната среда и правата на човека вече не ни вълнуват. Затова, независимо колко противен чуждестранен лидер сте, можете да бъдете най-добрият приятел на Обединените американски емирства, ако ни: 1.) Плащате, като купувате нашите оръжия. Обаче ви предупреждавам, че Саудитска Арабия е вдигнала летвата много високо, започвайки от 110 милиарда долара. 2.) Плащате, като харчите повече за отбрана в НАТО - не за възпиране на Русия, която прибягва до кибервойна, за да манипулира всички демократични избори, които може, а за възпиране на "тероризма" - нещо, срещу което танковете и самолетите са безполезни. 3.) Плащате под формата на търговски отстъпки. И няма значение колко нищожни са тези отстъпки. Важно е само емирът Тръмп да може да извоюва "отстъпки". Вижте неотдавнашните "търговски отстъпки", които Китай направи на Тръмп. (Не обръщайте внимание на това, че Пекин се смее.) 4.) Плащате, като освобождавате всеки гражданин на САЩ, който сте арестували по измислени обвинения, за да ядосате Барак Обама и да сплашите активистите за правата на човека. Вижте как президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси освободи американско-египетската хуманитарна работничка Ая Хиджази, която се занимаваше с бездомни деца. 5.) Плащате, като обсипвате с ласкателства нашия емир за това колко по-добър е той от Обама. Вижте президента на Филипините Родриго Дутерте и министър-председателя на Израел Биби Нетаняху. 6.) В случай че сте Русия, не плащате нищо. И така, ако направите което и да е от тези шест неща, Обединените американски емирства поемат ангажимент към Вас - и той е непоклатим - че може да си правите каквото си и искате "в задния си двор". Можете да лишавате народа си от всякакви човешки права, каквито пожелаете. Можете да бъдете колкото корумпиран искате. Можете да печелите нечестно колкото избори пожелаете. Само продължавайте да купувате оръжия, да увеличавате вноските в НАТО, да правите съмнителни търговски отстъпки и да ръсите комплименти - или да бъдете Владимир Путин - и тогава всичко е позволено. Прекалено грубо ли е това? Ни най-малко. Ако сте в Корея и видите колко много се е развила тази страна и се е отдалечила от бедността през последните 50 години, приемайки всички наши ценности - дотолкова, че наскоро отстрани от длъжност своята президентка заради корупция след мирен масов протест "със свещи", проведен изцяло с американски демократичен софтуер, ви се доплаква, като си помислите, че буквално единственото нещо, което Тръмп има да каже за Корея, е, че тя използва на аванта нашата армия (което дори не е вярно) и трябва да плаща повече. Има ли основание Тръмп да твърди, че икономическата политика на Германия задушава нейния внос и поставя в неизгодно положение Южна Европа? Да, има. А членовете на НАТО би трябвало да изпълнят дългосрочните бюджетни цели на съюза. Колко обаче харчи Германия за приобщаването на един милион сирийски бежанци, за да не се присъединят те към ИДИЛ? Колко сигурност купува това на света? САЩ са приели 18 000 сирийци. Приятелят на Тръмп - Путин - не е приел нито един, но Тръмп никога не мисли за подобни неща. Отне ни десетилетия, за да изградим атлантическия съюз, а това ни донесе толкова много осезаеми и неосезаеми ползи под формата на сигурност, стабилност, растеж и приятелства. Тръмп всъщност може да го разруши, не само да го пропука. Тази седмица за първи път видях официалните снимки, които сега красят фоайетата на всички посолства на САЩ. Вицепрезидентът Майк Пенс се усмихва топло. Тръмп всъщност се мръщи. Ако към снимката му имаше текст, той щеше да гласи: "Махайте се от моравата ми." Или пък: "Нека всеки, който влиза в това посолство, да знае: Ние вече не правим съюзи. Правим само публично търгувани партньорства. Ако се интересувате, обадете се на 1-202-456-1414. Операторите чакат обажданията ви." По БТА

България загуби пет места в ранглистата на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/01/2981483_bulgariia_zagubi_pet_mesta_v_ranglistata_na_fifa/?ref=rss


Националният отбор на България загуби пет места в световната ранглиста и вече се намира на 60-а позиция с 614 точки. Тимът на Петър Хубчев, който няма мач от март, когато надви с 2:0 Холандия, е изпреварен от Словения, Израел, Венецуела, Панама и Черна гора.

Следващият съперник на националите - Беларус, заема 83-о място. България гостува на беларусите на 9 юни в мач от група А на световните квалификации в зона "Европа". Тимът на Хубчев е трети с девет точки - с...

Индексите на БФБ-София потъват на фона на рекорден оборот

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-потъват-на-фона-на-рекорден-оборот_l.a_i.743519_at.1.html

Всичките индекси на родния капиталов пазар се намират на черена територия, като най-големите губещи са BGREI и BGTR30, записвайки загуби от 0.25%. ...

Китай се обяви „За” споразумението за климата

http://frognews.bg/news_135688/Kitai-se-obiavi-Za-sporazumenieto-za-klimata/

Китай се обяви „За” прилагане на Парижкото споразумение за климата. Това обяви премиерът на страната Ли Къцян, призовавайки и другите държави да последват примера на неговата страна.

Вера Ахундова за Фрог: Разходите за КТБ са 6,2 милиарда, а не 4,5

http://frognews.bg/news_135689/Vera-Ahundova-za-Frog-Razhodite-za-KTB-sa-6-2-miliarda-a-ne-4-5/

Съпредседателят на НПО „Ние, гражданите” Вера Ахундова опроверга информацията на Румен Гечев за четирите милиарда и половина лева, които ДПС и Владислав Горанов са поискали за покриване на депозитите в КТБ. „Ако трябва да се покрият разходите за КТБ, това са 6,2 милиарда”, уточни пред Фрог нюз Ахундова.

Пускат поръчката за гривни за предсрочно освободените от затвора

http://www.moreto.net/novini.php?n=352537

В понеделник ще бъде пусната обществената поръчка за електронните гривни за наблюдение на предсрочно освободените осъдени. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Цачева призна, че България е закъсняла с процедурата, въпреки че законово тя беше разписана преди близо две години.

Валентин Йовев е новият зам.-министър на регионалното развитие

https://www.actualno.com/politics/valentin-jovev-e-novijat-zam-ministyr-na-regionalnoto-razvitie-news_614584.html

Премиерът Бойко Борисов назначи Валентин Йовев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от правителствената пресслужба. Валентин Йовев е инженер, магистър по геодезия от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Досега е

Discovery насочва вниманието към риска от следваща глобална пандемия със световната прeмиера на „Комарите“ на 6 юли

http://www.cross.bg/sveta-discovery-zika-1544720.html

/КРОСС/ Докато голяма част от света се подготвя за топлите летни месеци, Discovery използва глобалното си влияние, за да съсредоточи вниманието на световната общност върху най-големия носител на смърт в съвременната история на човека: комара. Световната премиера на документалния филм на Discovery „Комарите" е на 6-и юли, четвъртък, от 21:00 ч. по Discovery Channel и ще наблегне на риска от международна криза. Скорошни репортажи информират за локализирани огнища на болести като зика, малария, вирус на западнонилската треска, жълта треска, чикунгуня и денга. Зад тях обаче се крие по-мащабна история, която разкрива връзката между тези болести и как са задвижвани от една единствена сила - непрекъснатото разпространение на комарите, породено пътуванията на всякъде по света и туризма, както и затоплянето на Земята, която става още по-гостоприемна за опасните насекоми. „Комарите" изследва отблизо това много малко и опасно създание, анализирайки непредвидимата му промяна. Озвучен от Джеръми Ренър, документалният филм представя нарастващата глобална заплаха, която това малко животно представлява, като отбелязва, че без всеобщи международни усилия, светът и неговите граждани са заплашени от историческа пандемия, която би могла да изложи милиарди души на риск от фатална инфекция

МОН предлага 185 училища да бъдат обявени за иновативни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255228

МОН предлага 185 училища да бъдат
обявени за иновативниМинистерството на образованието и науката предлага 185 училища да получат статут на иновативни. Те ще бъдат включени в списъка на иновативните училища в България след одобрение от Министерския съвет, съобщи пресцентърът на МОН. Общо 207 проекта на 202 училища са постъпили в МОН и са били разгледани от Комисията за иновативните училища.

"Варайъти" подреди "Посоки" на Командарев до иранското кино и Джим Джармуш

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/01/2981407_varaiuti_podredi_posoki_na_komandarev_do_iranskoto/?ref=rss

Сравнения с майсторите на иранското кино Аббас Киаростами и Джафар Панахи донесе "Посоки" на българския режисьор Стефан Командарев. Отзивите са на "Варайъти" след премиерата на филма в програмата"Особен поглед" на Кан - първо българско участие в престижния конкурс в последните три десетилетия.

"Посоки" разказва за българското общество чрез серия от случки в различни софийски таксита през нощта. "България е страна на оптимисти....

Полицейска акция се провежда в ромската махала в Хасково

http://offnews.bg/news/n_1/n_657061.html

Полицейска акция се провежда на територията на квартал "Република" в Хасково. Точно в 10.00 часа на входно-изходните пътища бяха разположени патрулни коли на полицията, съобщава БНТ. В центъра на населения предимно с роми квартал пристигнаха 3 камионетки на жандармерията, две от които впоследствие бяха изпратени в периферните части. Централният екип започна проверка на зеленчуковия пазар и на магазините в търговската част. Специализираната операция е съвместна между РПУ - Хасково и жандармерията. Проверява се основно за наличието на акцизни стоки без бандерол, подправени артикули на запазени търговски марки, наркотици и крадени вещи, съобщи говорителят на ОД на МВР - Хасково Нина Николова. Друг акцент по нейни думи са превенцията на рискови места и контингент. Предвижда се проверките да бъдат ежеседмични.

Последни шрихи за завършването на сцена „Кофража“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352527

Последни довършителни работи текат по оформянето на нестандартната сцена „Кофража“, която от днес и през следващите дни се превръща в център на редица събития, видя репортер на Moreto.net. Началото на програмата, която ще ангажира пространството на площад „Мусала“ пред Дома на архитекта“ ще бъде от 16.

Министър Московски разпореди засилване на контрола на превозите на деца

http://www.cross.bg/detza-prevozite-moskovski-1544718.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди засилване на контрола на превозите на деца и ученици. Инспекцията е част от мерките за подобряване на пътната безопасност, предприети по повод Международния ден на детето - 1 юни и предстоящите ваканционни пътувания през летните месеци. Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация" съвместно с Пътна полиция ще проверяват за спазване на нормативните изисквания и техническата изправност на всички автобуси, превозващи деца и ученици. Контролът ще засегне и правоспособността на водачите, както и наличието и редовността на документите им. Ще се следи за нарушения на времената за управление и почивки на водачите, употребата на алкохол и спазването на правилата за движение по пътищата. Основната цел на проверките е чрез осъществяването на постоянен контрол да се подобри безопасността и сигурността на децата и учениците на пътя. Контролните органи очакват сериозна ангажираност по темата от страна на директорите, училищните ръководства и родителите, така че да не се допуска неизрядни превозвачи и водачи да извършват превози на деца.    

Антон Кутев се срещна с организации, защитаващи правата на децата

http://www.cross.bg/organizatzii-zashtita-sreshta-1544719.html

/КРОСС/ Родители на деца, подкрепящи граждански организации - Федерация за защита правата на децата, Асоциация за детско развитие „Член 24" и Фондация Бащи за отговорно родителство проведоха среща с председателя на парламентарната Комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите Антон Кутев. Родителите представиха няколко проблема пред Кутев- злоупотребите със Закона за закрила на детето и Закона за защита от домашното насилие; при отнемане на деца от родители; при изпълнение на съдебните решения относно родителския контакт; липсата на контрол при извършваните инвитро процедури. Поставено бе и искане за въвеждане в българското законодателство на статута „споделено родителство". Председателят на комисията пое ангажимент пред организациите да разгледа подробно поставените искания и при повторна среща, да инициира действия за тяхното разрешаване.    

Пламена Георгиева на празника си 1 юни - снимка за конкурса на "24 часа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255258

Пламена Георгиева на празника си 1 юни - снимка за конкурса на "24 часа"Снимката на Пламена Георгиева е поредната, изпратена до "24 часа", във връзка с инициативата ни за празника на детето 1 юни. Пламена е от София, на 7 месеца. Зарадвайте дете на празника и спечелете, заедно с него, награда от конкурса на "24 часа".  Снимайте дете на 1 юни в среда и ситуация по ваш избор. Важното е снимката да бъде забавна.

УниБИТ ще има Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/01/2981443_unibit_shte_ima_institut_za_analizi_i_prognozi_na/?ref=rss


Бившият библиотекарски институт, сега Университет по библиотекознание и информационни технологии УниБИТ, ще има Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма. Чрез него от висшето учебно заведение целят да разширят своята научноизследователска дейност в сферата, както и да развият редица иновации, ориентирани към пазарната икономика.

Образователният министър Красимир Вълчев вече е внесъл проекта за обсъждане в Министерския съвет. Очаква се в някое от...

Бивш шеф на Кадастъра стана зам.-министър на регионалното развитие

http://offnews.bg/news/n_1/n_657059.html

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Валентин Йовев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Валентин Йовев е инженер, магистър по геодезия от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Досега е бил управител на „Проно” ЕООД – специализирано звено към Министерството на отбраната за изготвянето на инвестиционни проекти, свързани със сигурността и отбраната. В периода септември 2013 – януари 2015 г. е бил изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Има 31-годишен трудов стаж. През 2015 г. Йовев бе избран за председател на Камарата на инженерите по геодезия.

"Младост" на протест срещу строежа на 20-етажен блок

http://www.cross.bg/blok-zasega-parking-1544717.html

/КРОСС/ Жителите на столичния квартал „Младост" отново излязоха на протест, съобщава БТВ. Този път е срещу строителството на 20-етажна сграда на мястото на паркинг до блок 11. За да бъде осигурен паркинг за живущите в района, където вече има един 20-етажен блок, ще бъдат отсечени дървета. Хората от блок 11 заплашват да протестират ефективно, като блокират бул. „Цариградско шосе", ако бъде премахната зеленината, която донякъде ги пази от шума и мръсния въздух. Теренът е собственост на фирма на новия областен управител на София-град Николай Пехливанов. От фирмата коментираха, че имат право да строят 20-етажна сграда съгласно устройствения план, но засега нямат намерение да го правят. Крайната дума ще има административния съд, обяви пред телевизията столичният кмет Йорданка Фандъкова, като уточни, че засега няма издадено строително разрешително за този терен. „Подобни случаи в София са много и са заложени с плана от 2009 г.", коментира още Фандъкова. По думите й общината разглежда всеки отделен казус поотделно и се опитва да помогне на хората, за да не се презастроява, да се изграждат тротоари и детски площадки.

Молдовските милионери се увеличават

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255216

Молдовските милионери се увеличаватБроят на милионерите в Молдова продължава да нараства, предава информационната агенция IPN, като се позовава на данни от Държавната данъчна служба, предаде "Фокус". През 2016 г. милионерите в републиката са били 422 души. За сравнение, година по-рано техният брой е бил 358 души. През предходната година спечелилите повече от милион са 1 061 души,

Полиция до всяко училище и заведение, където се празнуват балове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255108

Полиция до всяко училище и заведение, където се празнуват балове"Не може да продължаваме да се избиваме по пътищата. Опитваме се на изпълним нормата на ЕС за намаляване на жертвите наполовина до 2020 г. За съжаление за 2016 г. загиналите леко се повишават спрямо 2015-а", каза министърът на Вътрешните работи Валентин Радев на брифинг за мерките срещу войната на пътя.

Детски ателиета, концерт и спектакъл забавлява малчуганите по случай 1 юни в Силистра

//dariknews.bg/regioni/dobrich/detski-atelieta-koncert-i-spektakyl-zabavliava-malchuganite-po-sluchaj-1-iuni-v-silistra-2027610

Празнична програма на Деня на детето организира Община Силистра, съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества, Превантивно-информационен център, Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и пълнолетни и Обединен детски комплекс. Празникът под наслов “Усмихнатите дец

7 нови автомобила получиха пътните полицаи от Кюстендилска област

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/7-novi-avtomobila-poluchiha-pytnite-policai-ot-kiustendilska-oblast-2027611

Директорът на ОДМВР – Кюстендил, старши комисар Е. Стамболийски връчи днес ключовете от 7 нови автомобила, които осигури МВР за дирекцията. Те са предназначени за обезпечаване работата на пътните полицаи.
Автомобилите са оборудвани със система за контрол и мобилно печатащо устройство, с коет

Социалното предприемачество се случва с инициативата на NOVA - ПРОМЯНАТА

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/socialnoto-predpriemachestvo-se-sluchva-s-iniciativata-na-nova-promianata-2027615

Деца, двойници на Ани Цолова и Виктор Николаев и на Ани Салич и Николай Дойнов изненадват зрителите на Международния ден на детето

Оправдателна присъда за двама мъже, обвинени в опит за проникване в автомобили

//dariknews.bg/regioni/dobrich/opravdatelna-prisyda-za-dvama-myzhe-obvineni-v-opit-za-pronikvane-v-avtomobili-2027612

Добричкият окръжен съд потвърди изцяло оправдателна присъда на Районния съд в Каварна спрямо подсъдимите Ц. П. и  И. Т. от Варна. Първоинстанционният съд е признал двамата мъже за невиновни в това, че на 4 февруари миналата година на неохраняем паркинг на нос Калиакра, в съучастие

БК „Черно море Тича“ представи спечелените купи и медали на ДЮШ

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/bk-cherno-more-ticha-predstavi-spechelenite-kupi-i-medali-na-diush-2027614

БК „Черно море Тича“ даде официална пресконференция днес по повод  спечелените купи и медали на 12 годишните момчета, на кадетите и на юношите. На пресконференцията присъстваха президентът Павлин Николов, изпълнителният директор Борис Стоянов, членове на УС на клуба, треньорите Пламен Христов и Вла

Путин: Русия никога не се е занимавала с хакерство

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-rusiia-nikoga-ne-se-e-zanimavala-s-hakerstvo-2027598

Руската държава никога не се е занимавала с хакерство, каза руският президент Владимир Путин на среща с ръководители на информационни агенции от цял свят, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Времето на 2 юни: Гръмотевични бури и градушки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vremeto-na-2-iuni-grymotevichni-buri-i-gradushki-2027613

Утре, в сутрешните часове, само на отделни места, а около и след обяд над много райони ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има превалявания, придружени с гръмотевични бури. На места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки

Назначиха нов регионален зам.-министър

http://www.cross.bg/geodeziya-otbranata-iiovev-1544715.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов назначи Валентин Йовев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от пресслужбата на правителството. Валентин Йовев е инженер, магистър по геодезия от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Досега е бил управител на „Проно" ЕООД - специализирано звено към Министерството на отбраната за изготвянето на инвестиционни проекти, свързани със сигурността и отбраната. В периода септември 2013 - януари 2015 г. е бил изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Има 31-годишен трудов стаж.    

БСП: Българските деца се нуждаят от нашите единни и упорити усилия

http://www.cross.bg/detza-detzata-bulgariya-1544716.html

/КРОСС/ ДЕКЛАРАЦИЯНа ПГ на „БСП за България" Днес е 1 юни - Денят на детето, да си припомним, че нашето задължение, че ние сме избрани и сме призвани да работим за бъдещето на нашите деца. Нека не забравяме, че всичко онова, което правим в Народното събрание, което гласуваме, като законопроекти, политики, ще остане не само в историята на Народното събрание, но и ще остане като наследство за българските деца. Този ден, в който хиляди деца ще бъдат поздравени. Ден, в който ще бъдат организирани музикални, танцови, културни и спортни прояви и събития. Ще бъдат раздадени подаръци, лакомства и торти. Ние, възрастните, ще декларираме, че най-святото, най-ценното богатство на една държава - това са децата. Този празник ще е повод още веднъж да си припомним Женевската конвенция за правата на детето. "Гладното дете -да бъде нахранено, болното - лекувано, недоразвитите -да бъдат насърчени, заблудените деца -да бъдат вразумени, сираците и изоставените- да бъдат подпомогнати и прибрани. Детето да бъде подготвено да може да изкара прехраната си"... Днес, на този празник, от трибуната на Народното събрание ние призоваваме да направим най-важното - да отговорим на въпроса: Направихме ли всичко за децата на България?Фактите казват - НЕ. Децата на България са изправени пред риск от социална изолация, бедност и неграмотност. Относителният дял на бедните български деца е 32% и това са 380 хиляди българчета

Изкарват жандармерия на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик за летния сезон

https://www.24chasa.bg/region/article/6255220

Изкарват жандармерия на автомагистрала "Тракия"
 в района на Пазарджик за летния сезонЕкипи на жандармерията се включват в осигуряването на пътната безопасност и охраната на обществения ред на АМ "Тракия" на територията на област Пазарджик, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Това става по предложение на ръководството на местната областна полицейска дирекция, което е одобрено и утвърдено от гл. секретар на МВР.

"Катафалка, два носорога" – впечатляващ дебют на Петър Крумов

https://www.actualno.com/books/katafalka-dva-nosoroga-vpechatljavasht-debut-na-petyr-krumov-news_614575.html

Зимен курорт, изтощена любов, красиви женски крака, актриса със слабост към кокаина, баща с алцхаймер, убиец... два носорога. И един чиновник на средна възраст, овладян от болката и съмнението, който се опитва да реши кризата, настъпила в живота му. Бягайки от инерцията и прест

"Манчестър сити" привлече вратаря на "Бенфика" за 40 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/01/2981469_manchestur_siti_privleche_vrataria_na_benfika_za_40/?ref=rss


Вратарят на "Бенфика" Едерсон Мораес ще бъде второто попълнение в лятната селекция на"Манчестър сити". 23-годишният бразилец ще премине в състава на Пеп Гуардиола срещу 40 милиона евро, обяви португалският клуб.

Едерсон ще се превърне във втория най-скъп вратар в историята на футбола след италианеца Джанлуиджи Буфон, за когото "Ювентус" плати 50 милиона евро на "Лацио" през лятото на 2001 г.

Ръководството на...

Борисов разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху по телефона

http://www.moreto.net/novini.php?n=352514

Доброто сътрудничество и приятелските отношения между България и Израел бяха отбелязани по време на телефонен разговор на министър-председателя Бойко Борисов с израелския му колега Бенямин Нетаняху. Двамата се съгласиха, че и двете държави ценят развитието на взаимоотношенията си в традиционния дух на взаимно доверие и партньорство.

Валентин Йовев е назначен за зам.-министър на МРРБ

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-kabinet-borisov-3-valentin-yovev-zamministar-mrrb-25848468

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Валентин Йовев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Позицията на България по делото срещу "Газпром"е страхлива, смятат експерти

https://www.actualno.com/business/pozicijata-na-bylgarija-po-deloto-sreshtu-gazprome-strahliva-smjatat-eksperti-news_614574.html

През последните 10 – 12 години българските потребители са надплатили с 3 млрд. лева газовите си сметки и заради това „Газпром“ трябва да плати компенсация на страната ни. Около това искане се обединиха енергийни и икономически експерти. Припомняме, че България вече

БФС отряза мерака на Левски, "сините" ще играят бараж с Верея за Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_657057.html

Левски и Верея ще играят бараж за последната квота в Лига Европа, обявиха официално днес от Спортно-техническата комисия към БФС. Двубоят ще се играе в неделя от 20:00 часа на стадион "Георги Аспарухов". Победителят ще стане четвъртият роден участник в турнира. Другите ни представители в Европа са Лудогорец, който ще играе в Шампионската лига, а Ботев Пловдив и Дунав Русе ще бранят честта на българските отбори във втория по сила турнир. Възпитаниците на Треньора Веселин Великов ще играят в Лига Европа след 42-годишно прекъсване. Русенци завършиха на четвърто място в първенството, като ще заменят ЦСКА-София, който стана сребърен медалист, но не получи право да играе в предварителните кръгове на Лига Европа. Носителят на Купата на България за 2017 година Ботев Пловдив пък започва участието си в в турнира на Лига Европа от първия предварителен кръг.

В ”Пирогов” превишили лимита с половин милион лева

http://dnes.dir.bg/news/pirogov-limit-25848469

Болница „Пирогов” е с надлимитна дейност в размер на половин милион лева за месец май, съобщиха от здравното заведение.

Родители искат да се създаде "Национална педиатрична болница"

http://www.cross.bg/bolnitza-pediatrichna-natzionalna-1544714.html

/КРОСС/ 31 неправителствени организации учредиха инициативен комитет за изграждането на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк", съобщиха oт Асоциация "Родители". Според организациите и гражданите от инициативния комитет страната ни е единствената държава членка на ЕС, в която няма национална педиатрична болница. Родителите у нас са принудени да ходят от болница в болница, за да може детето им да получи адекватна здравна помощ. Някои от родителите заявиха, че не желаят повече да чуват думи "не сте за тук". Инициативният комитет внесе и апел до президента, председателя на Народното събрание, премиера и министъра на здравеопазването. Те призоваха институциите да обърнат внимание на проблема и да предприемат необходимите действия. В Деня на детето комитета посочи и че специалистите у нас, които се занимават тясно с детските заболявания, са разпръснати в повече от 14 здравни заведения на територията на столицата. Ако се реализира инициативата за "Национална педиатрична болница", в която да изпълнява диагностично-консулативни, лечебни, рехабилитационни и образователни функции, на децата ще може да се обръща повече и по-адекватно внимание. Ще се осигурят и по-добри условия за екипна работа между отделните детски специалисти, което ще направи и самия процес по-бърз.  

Зарадваха с тържество на празника малките пациенти в МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6255159

Зарадваха с тържество на празника
малките пациенти в МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" в ТърновоПразнична програма, подаръци и лакомства зарадваха малите пациенти на детското отделение в болницата във Велико Търново навръх 1 юни. За организацията на тържеството в стационара се погрижи педагогът Валя Димитрова, която работи с настанените за лечение деца. За настроението допринесоха изпълненията на деца от спортен танцов клуб "Зоки",

Приятелка на Григор е №1 извън топ 100 (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_657060.html

Близката приятелка на най-добрия ни тенисист Григор Димитров Ализе Лим е най-популярната състезателка извън топ 100 при дамите. 26-годишната французойка печели сърцата не толкова с уменията си на корта, колкото с жизнеността, която демонстрира и безспорната изумителна външност. Нищо чудно, че Григор, който е тънък ценител на женската красота, е потърсил близостта с чаровната Ализе. Публикация, споделена от Alizé Lim (@alizelim) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST Публикация, споделена от Alizé Lim (@alizelim) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST Публикация, споделена от Alizé Lim (@alizelim) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST Публикация, споделена от Alizé Lim (@alizelim) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST Публикация, споделена от Alizé Lim (@alizelim) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST Публикация, споделена от Alizé Lim (@alizelim) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Борба с речта на омразата в интернет — напредък в съвместната инициатива на Комисията, социалните медии и гражданското общество

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8eRmsjx5-gI/

Преди една година Европейската комисия и четири основни платформи на социални медии оповестиха кодекс на поведение за противодействие на незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза.

Той се състоеше в серия от ангажименти, поети от Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft, за борба с разпространението на подобно съдържание в Европа. Според оценката, извършена от неправителствени организации и публични органи в 24 държави членки, която беше публикувана на първата годишнина от създаването на кодекса за поведение, дружествата са постигнали значителен напредък в последващите действия по поетите ангажименти.

Андрус Ансип, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за цифровия единен пазар, приветства напредъка: „Работата в тясно сътрудничество с частния сектор и гражданското общество с цел справяне с незаконните изказвания онлайн, пораждащи омраза, дава резултати и ние ще удвоим общите си усилия. В момента работим, за да осигурим по-тясна координация между различните инициативи и форуми, чието начало поставихме заедно с онлайн платформите. Ще внесем също повече яснота относно процедурите по уведомяване и по предприемане на действия за отстраняване на незаконното съдържание по ефективен начин, като в същото време защитаваме свободата на словото, която е от съществено значение.“

Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете, заяви: „Резултатите от нашата втора оценка на кодекса за поведение са окуражаващи. Дружествата вече премахват два пъти повече незаконни изказвания, пораждащи омраза, и с по-голяма бързина отколкото преди шест месеца. Това е важна стъпка в правилната посока и показва, че подходът на саморегулиране може да функционира, ако всички участници дадат своя принос. В същото време дружествата носят голяма отговорност и трябва да постигнат допълнителен напредък, за да изпълнят всички свои ангажименти. За мен е важно също, че ИТ дружествата предоставят обратна информация на лицата, които уведомяват за случаи на незаконни изказвания, пораждащи омраза.“

Напревителствени организации искат построяване на Национална педиатрична болница

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/01/2981444_naprevitelstveni_organizacii_iskat_postroiavane_na/?ref=rss


Днес, в Деня на детето, беше учреден инициативен комитет от граждани, неправителствени организации, лекари и общественици за построяването на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк", съобщиха от асоциация "Родители".

Те внесоха апел до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Николай Петров.

На пресконференция днес...

Момчил Неков: Политиката на сближаване и ОСП трябва да останат и след 2020, но е нужен повече синхрон между тях

http://www.cross.bg/regioni-sblizhavane-politika-1544713.html

/КРОСС/ Близо 75% от европейските граждани живеят в градски региони, до 2050 г. се очаква цифрата да е 80%. Селските региони обаче имат ключова роля в производството на храна и суровини за хранително-вкусовата промишленост „Политиката на сближаване и общата селскостопанска политика трябва да ги има и след 2020 г., но има нужда от повече синхрон между тях, за да се постигне реално развитие на регионите." Това заяви българският евродепутат Момчил Неков на работна среща относно „Политиката на сближаване и селските региони", която се състоя днес в Европейския парламент в Брюксел. Общата селскостопанска политика и Политиката на сближаване биват чест обект на критика и предложения за намаляване като част от бюджета на ЕС, особено сега, в контекст на предстоящия Брекзит. Нетният принос на Обединеното кралство се оценява на близо 10 милиарда евро на година, което означава, че бюджетът на ЕС в следващата многогодишна финансова рамка ще бъде със 70 милиарда по-малко. „Селскостопанската политика подпомага производителите, техните обединения и местната администрация, но политиката на сближаване е ключова в изграждането на условия и инфраструктура, с които произведеното може да достига други региони по ефективен начин. Така се повишава и конкурентоспособността на селските региони и единният европейски пазар става реално функциониращ. За това и двете политики трябва да бъдат запазени

България е единствената страна в Европа, която няма детска болница

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/01/2981444_bulgariia_e_edinstvenata_strana_v_evropa_koiato_niama/?ref=rss


Днес, в Деня на детето, беше учреден инициативен комитет от граждани, неправителствени организации, лекари и общественици за построяването на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк", съобщиха от асоциация "Родители".

Те внесоха апел до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Николай Петров.

На пресконференция днес...

"Шарли Ебдо" изобрази Макрон като кученце, хапещо Путин

http://offnews.bg/news/n_1/n_657053.html

Сатиричният седмичник "Шарли Ебдо" публикува карикатура за срещата между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин, съобщи РИА Новости.  Карикатурата е озаглавена "Макрон прие Путин". Макрон е изобразен като кученце, което хапе ръката на Путин. Руският президент пък дава команда на френския си колега с "Легни на място".  Путин и Макрон се срещнаха във Версай в понеделник. Двамата се разбраха да си съдействат по редица важни въпроси като тероризма и икономическите отношения между Франция и Русия.  Срещата протече без особени прояви на приятелски чувства и показаха, че Макрон по-скоро ще следва Брюксел в отношенията си с Русия и Путин. 

Корнелия Нинова: ГЕРБ изпаднаха в изолация

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-glasa-1544711.html

/КРОСС/ „ГЕРБ понесоха сериозен удар. Остават сами с Обединени патриоти". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. По думите ѝ, това показва, че само за 6 седмици, те са изпаднали в изолация в парламента. „Г-н Главчев бе избран с 157 гласа от 4 парламентарни групи. Тогава ние бяхме сами - въздържали се. Днес той получи едва 118 гласа от 2 парламентарни групи. Те не получиха дори 121 гласа, не е половината от депутатите", коментира председателят на левицата. Според нея, това гласуване показва не само отношение към председателя на парламента, а и към мнозинството, което го е излъчило и политиката, която то иска да провежда. Корнелия Нинова бе категорична, че е очевидно, че нещата в парламентарната зала се променят и ГЕРБ остават сами, само с патерицата си ОП. „Това показва, че аргументите ни за искане на оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев са били основателни. Само за 6 седмици, те отбелязаха голям срив в подкрепата. Това е показателно, че всичко което сме казали е вярно. 4 гласа спасиха мнозинството", заключи Корнелия Нинова.  

Uber губи ценен кадър, но увеличава приходите си

http://www.investor.bg/novini/261/a/uber-gubi-cenen-kadyr-no-uvelichava-prihodite-si-240412/

Гаутам Гупта, който ръководеше финансовия отдел, се отправя към "нови предизвикателства"

МО на Русия: Грешка на командващия екипажа вероятно е довело да катастрофата на Ту-154

http://www.cross.bg/ty-ministerstvoto-katastrofata-1544712.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната на Руската федерация публикува доклад с резултатите от разследването на катастрофата на Ту-154 над Черно море, при която на 25 декември 2016 г. загинаха 92-ма души, предава РИА Новости. Причината за трагичния инцидент може би е свързана с грешни действия от страна на екипажа, става ясно от текста. „Комисията по разследване на авиационното произшествие в района на летището в Сочи, в която влизат експерти от Министерството на отбраната на Русия и представители на Министерството на транспорта на Русия, Междудържавния авиационен комт, Министерството на промишлеността и търговията на Руската федерация, а също и такива от авиационния концерн „Туполев", завършиха разследването на катастрофата на самолета Ту-154, която се случи на 25 декември 2016 г.", се казва в съобщението, разпространено от военното ведомство в Москва. Експертите са анализирали всички обстоятелства, предшествали катастрофата, и са проучили всички технически параметри на полета на Ту-154 от момента на излитането му от Сочи. „Разследването установи, че причина за произшествието може би е нарушение на пространствената ориентация (ситуационната осведоменост) от страна на командващия екипажа на въздухоплавателния съд, довело до погрешни действия", подчертават от Министерството на отбраната в Москва

Путин: Русофобията на Запад няма да продължи безкрайно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255206

Путин: Русофобията на Запад няма да продължи безкрайноОтговаряйки на въпросите на чуждестранни журналисти, в четвъртък руският президент Владимир Путин заяви, че антируските настроения на Запад няма да продължат безкрайно, защото нанасят вреди и на двете страни, предава AFP, цитира "Фокус". Лидерът на Кремъл коментира, че "русофобията" няма да "продължи дълго, няма да бъде завинаги“,

Генсекът на БОК Белчо Горанов стана дядо

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6255217

Генсекът на БОК Белчо Горанов стана дядоГенералният секретар на БОК Белчо Горанов стана дядо. Неговата дъщеря Ивет, която е художничка и нейната половинка Байер вече се радват на малкия Беладжио. Той се появи на бял свят в Правителствена болница. Бебето е 2800 грама и е 50

Каква беше ролята на Джордж Сорос на Балканите

http://clubz.bg/54612-kakva_beshe_rolqta_na_djordj_soros_na_balkanite

Каква беше ролята на Джордж Сорос на Балканите?

"Аз съм една от любимите им мишени за атаки", казва 70-годишният бивш професор по драматургия и дългогодишен ръководител на Института "Отворено общество" в Скопие Владимир Милчин. Наскоро името му попадна в един документален филм на руския канал Russia Today за "привилегированите соросоиди". Пред швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) той споделя по този повод, че от години националистите го обвиняват, че е сътрудничел на югославските тайни служби. 

Малко предистория

През юни 1991 г. американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос се договаря с последния югославски премиер Анте Маркович в страната да бъде създаден институт на Сорос. Седмица по-късно обаче избухва войната в бивша Югославия и, вместо един институт, какъвто е бил първоначалният замисъл, се създават 5 института - в бившите съюзни републики. Техният основател и финансов благодетел Джордж Сорос вкарва в ръководството им бивши активисти на югославските студентски протести от 1968 година. Владимир Милчин също е сред тях - заедно със свои съмишленици от Сърбия и Хърватия той създава още през 1989 г. сдружението "Югославска демократична инициатива" (ЮДИ), което иска да посее кълновете на демокрацията в раздираната от войни югославска федерация. А също и да предотвратят разпадането ѝ.

Това не им се удава, но много от активистите на ЮДИ попадат във фондацията на Сорос и работят за нея през 90-те години на миналия век. Общото помежду им е това, че отхвърлят национализма и застъпват за спазването на човешките права и толерантността в отношенията между хората. Повечето от тях загърбват югославизма и антикапитализма, така характерни за онези години, и дават своя принос за изграждането на една мрежа, която надживява войните. Тя се превръща в "остров на свободата и съпротивата", както казва пред НЦЦ хърватският социолог Паул Стубс. В Хърватия и Сърбия хората на Сорос попадат под прицела на националистическите режими и биват заклеймявани като предатели и платена Пета колона.

Македония, която съумя да остане настрана от войните, получава пълната подкрепа на Сорос. Той решава да я превърне в модел на функционираща, мултиетническа демокрация на Балканите. След като през 1994 г. Гърция налага ембарго на Македония, Сорос отпуска огромни кредити на страната за закупуването на горива и медикаменти.

"Получавахме пари, за да изградим свободни медии и образователни програми за ромското малцинство. В онези времена, когато Македония почти нямаше приятели, Сорос ни помогна много", казва Милчин.

Трамплин за успешна кариера

От програмите на Сорос възникват по-късно многобройни неправителствени организации, които си поставят за цел да подпомагат и развиват гражданското общество. От тях днес в Македония има около 30 активни такива организации. Те никога не са криели, че работят срещу авторитарния режим на премиера Груевски, управлявал страната в продължение на 10 години.

"Те искаха да потърсят отговорност от властимащите", допълва Милчин.

Но наистина ли тези неправителствени организации са част от обществената промяна? Те ли са в основата на гражданското общество, както често обичат да се хвалят, пита НЦЦ. Милчин твърди, че много от най-кадърните активисти на това движение междувременно са обърнали гръб на страната и днес се намират в Австрия, Германия или Канада. Централноевропейският университет на Сорос в Будапеща също е трамплин за кариера в международни организации, елитни мисловни тръстове или в политиката. Такъв е например случаят с македонския президент Иванов, който също е преминал през "системата Сорос", а днес е заклет противник на всички соросоиди.

Но и обратното важи - борбата срещу институциите на Сорос днес също разкрива потенциал за успешна кариера. Цветин Чилиманов - журналист и преводач - е един от водещите активисти на движението Stop Operation Soros.

"Така, както съществува движението на Сорос, така има и Интернационал на неговите противници", уверява Чилиманов.

Той смята, че не е редно услужливи американски посланици да се опитват да налагат левите идеи на Сорос с парите на чуждите данъкоплатци. В този смисъл американската държавна хуманитарна организация USAID често е мишена за нападки от страна на враговете на Сорос. 

НПО – пречка за развитието на гражданското общество?

След стихването на демократичния устрем в много страни от Западните Балкани и настаняването на авторитарни режими в тях, Сорос вече е атакуван и отляво. НЦЦ цитира хърватските интелектуалци Игор Стикс и Сречко Хорват. Те признават, че програмите на американския филантроп са допринесли за подобряването на положението на малцинствата и смятат, че е благородно да се води битка за повече толерантност между етносите. Двамата обаче са на мнение, че тези усилия пренебрегват основната причина за всички злини: това, че необузданият капитализъм в комбинация с местните автократи се превръща в истинска експлоататорска система. Двамата интелектуални оспорват и претенцията на НПО-тата да представляват гражданското общество в дадена страна. В действителност както проблемите, така и пътищата за тяхното решаване зависят единствено от международните субекти, а местните им представители са просто изпълнители. В най-лошия случай "НПО-тата дори блокират създаването на граждански сдружения", казват още двамата.

Директорката на подкрепяния също от Сорос Македонски Хелзинкски комитет - Урания Пироска - не е съгласна с това мнение. Пред НЦЦ тя казва, че в нейната страна човешките права се погазват жестоко, а Хелзинкският комитет е единствената организация, която оказва правна помощ на жертвите на тези посегателства. "Фактът, че от няколко месеца постоянно ни пращат финансови ревизори, показва, че сме ефективни. И че се страхуват от нас", казва още Пировска.

Дойче веле

Експерти: Позицията на България по споразумението с „Газпром“ е страхлива

http://econ.bg/Новини/Експерти-Позицията-на-България-по-споразумението-с-Газпром-е-страхлива_l.a_i.743517_at.1.html

През последните 10 – 12 години българските потребители са надплатили с 3 млрд. лева газовите си сметки и заради това „Газпром“ трябва да плати...

Свещеникът, който цял живот моли Бог за друго тяло

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveshtenikyt-kojto-cial-zhivot-moli-bog-za-drugo-tialo-6069827

Репортерът Марина Цекова разказва разтърсващата история на Аби Стайн тази неделя

Глоба за Неолитното селище край Варна – работило нелегално като музей

http://www.moreto.net/novini.php?n=352520

Собственикът на Неолитното селище в село Неофит Рилски край Варна – „Исторически парк“ АД, ще трябва да плати глоба от 5000 лева на Министерството на културата. Причината – атракционът работил като частен музей без да има нужното разрешение за това, научи Moreto.

Дубай- предпочитано място за почивка

http://frognews.bg/news_135687/Dubai--predpochitano-miasto-za-pochivka/

Туроператор АБАКС обогати своето портфолио с още една световна дестинация. От 01.10 стартира невероятната програма почивка в Дубай с полети в ден неделя. Страхотните хотели, професионалното обслужване и провеждането на програмата са гарантирани!

Отнеха световна титла на Марко Косев, той продал медала

https://www.24chasa.bg/sport/article/6255154

Отнеха световна титла на Марко Косев, той продал медалаОтнеха една от световните титли по бойно самбо на Марко Косев заради допинг. В пробата на 30-годишния състезател от първенството във Вилнюс през 2011 г. е открито наличието на забранен диуретик. Тестът е бил повторно отворен миналата есен покрай скандала с веществото мелдоний, а родната федерация е била информирана за положителния резултат през

Самолети на Филипините бомбардираха собствените си войници (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255134

Самолети на Филипините бомбардираха собствените си войници (Видео и снимки)В борбата срещу ислямистките бунтовници военновъздушните сили на Филипините нанесоха удари, които поразиха военнослужещи на Манила, предава австрийската медия ORF, цитира "Фокус". В резултат на бомбардировките, нанесени в град Марави, са загинали най-малко десет войници, а осем други са получили наранявания. „Загубихме 10 военнослужещи.

Московски разпореди засилване на контрола на превозите на деца

https://www.actualno.com/society/moskovski-razporedi-zasilvane-na-kontrola-na-prevozite-na-deca-news_614566.html

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди засилване на контрола на превозите на деца и ученици. Инспекцията е част от мерките за подобряване на пътната безопасност, предприети по повод Международния ден на детето – 1

Официално: Левски - Верея на бараж за Лига Европа

https://www.actualno.com/bgfootball/oficialno-levski-vereja-na-baraj-za-liga-evropa-news_614567.html

  Вече е потвърдено официално. Отборът на Левски ще играе бараж с Верея за последната квота на България в евротурнирите. Победителят ще стане четвъртият роден участник в Европа, след като Лудогорец ще играе в Шампионската лига, а Дунав (Русе) и Ботев (Пловдив) в Лига Европа. Кога и къде ще се играе срещата вижте в Sportlive.bg!

Спират водата в южни квартали на София заради обследване

http://frognews.bg/news_135686/Spirat-vodata-v-iujni-kvartali-na-Sofiia-zaradi-obsledvane/

Във връзка с обследване на ключово съоръжение от „Язовири и каскади“ ЕАД се налага спиране на водоподаването в част от южните квартали на София. По-дългото от обичайно спиране се дължи на технологичното време, необходимо за проверка на надеждната работа на стратегическото съоръжение, осигуряващо вода за ¾ от столицата.

ESL Play на живо за първи път в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_657071.html

Завърналият се след тригодишна пауза фестивал за градска култура ON! Fest посреща под куполите на ON! Gaming зоната си, разположена на над 4500 кв.м. площ и събираща всичко за съвременния гейминг на едно място, най-дългогодишният продукт на ESL - ESL Play. ESL Play е онлайн лига и турнирна платформа, която е достъпна на глобално и национално ниво и покриваща всяка една игра, класифицирана като активен електронен спорт. Тя е предназначена за масовите и любителските играчи, отворена за всеки и безплатна. Предлага както състезания с множество малки наградни фондове, така и само за забавление. ESL Play e инициатива, водена от общността и главно финансирана от разработчиците на съответните игри. “ ESL Play е крайъгълният камък на електронните спортове както в България, така и в световен мащаб! Тази платформа издига не само нови и успешни професионални играчи, но и възпитава кадри, които се реализират професионално като коментатори, анализатори, автори, организатори и прочие ”, казва Емил Войков, Project Manager на ESL Play @ ON! Fest. ESL Play статистика: Над 7,000,000 регистрирани потребители До 1,000,000 уникални потребители всеки месец До 200,000 уникални влизания всеки месец Повече от 50,000 играещи потребители всеки месец Над 1,000 турнира всеки месец Около 1,000 доброволци в цял свят Представлявана на 5 континента и в повече от 100 държави Присъствието на онлайн турнирна платформа на събитие на живо като ON! Fest цели пресъздадаването преживяването накратко на всеки един геймър, който чрез ESL Play е открил страстта си да започне своята esport кариера. Игрите, които ще присъстват на ESL Play зоната, са разпределени на три индивидуални дисциплини - FIFA 17 (PS4), Hearthstone и StarCraft 2, и на три отборни - Overwatch, Dota 2 и World of Tanks. Всеки играч или отбор ще има две възможности да се класира онлайн за финалите на съответната игра на 25-ти юни, а тези, които не успеят, ще имат възможността да играят на квалификацията “Последен Шанс”, която ще се проведе на място, на 24-ти юни в Интер Експо Център. Самите онлайн квалификации ще се проведат на 10-ти и 17-ти юни на сайта на ESL Play @ ON! Fest. За информация относно квалификациите, правила на турнирите, награди, регистрация и записване, посетете страницата на ESL Play @ ON! Fest. Вероятно мнозина биха се зачудили защо в ESL Play зоната не присъстват двата безспорни esports гиганта, а именно League of Legends и Counter-Strike: Global Offensive? Феновете на двете заглавия не трябва да униват, защото тези игри ще присъстват на ON! Fest, както на финалите на петия сезон на ESL Southeast Europe Championship, така и като отделни отворени турнири, които предстои да обявим скоро. --- За ON! Fest: 24-ти и 25-ти юни са датите, на които София ще се зареди с огромна доза адреналин. Фестивалът за градска култура ON! Fest се завръща! След тригодишна пауза ON! Fest е по-мащабен и по-вдъхновяващ отвсякога - повече зони, повече участници, повече преживяване на над 20 000 кв.м. в Интер Експо Център. BEYOND FUN (Отвъд забавлението) е мотото на тазгодишното издание, а организаторите обещават да ни отведат отвъд всичко, което сме преживявали досега. Най-голямата арена в Югоизточна Европа за гейминг и съвременна градска култура ще обедини в едно незабравимо събитие екстремни спортове и зрелищни батъли, европейски гейминг турнири, спиращи дъха игри на живо, графити, музика, екзотично аниме и косплей, прожекции, образователни дискусии, вдъхновящи работилници и страхотно забавление! Всичко това и още много в ON! Fest 2017! Ела! Виж! Участвай!

Видео, онлайн игри и социални мрежи – всекидневието на децата в интернет

http://www.mediapool.bg/video-onlain-igri-i-sotsialni-mrezhi-vsekidnevieto-na-detsata-v-internet-news264642.html

Гледане на видео клипове, социални мрежи, онлайн игри и слушане на музика - това са основните занимания на децата в интернет. Това коментира Петър Кънчев, експерт в Националния център за безопасен интернет пред БТА. Самите деца оценяват използването на мрежата за търсене на информация за училищни цели като второто най-полезно нейно предназначение, но всъщност това е едва 12-тото, което биха правили в мрежата, показват данни от национално представително изследване, проведено от "Маркет Линкс" и координирано от Центъра за миналата година, което обхваща възрастовата група между 9 и 17 години. Комуникацията е едно от ключовите неща за малчуганите в интернет. Реално детето се социализира два пъти - в реалната среда и дигиталната, където също поддържа връзка със своите приятели, родители, понякога и учители, обяснява експертът. Това по думите му не е притеснително, защото също е общуване. Проблеми може да има в случаите, когато детето играе ролята на аутсайдер в училище и продължава да има същите отношения и в социалната мрежа. Това може да го потисне допълнително, но така или иначе се случва в реалната среда, просто се мултиплицира във виртуалната, посочва Петър Кънчев. Той отчита, че е паднала възрастта, в която децата започват да използват интернет. Докато през 2010 г. по-голямата част са влизали за първи път в мрежата на 10 години, сега за първи път я използват на седем. Почти всички деца използват интернет, а 93 на сто влизат в мрежата всеки ден. Има дори потребители на четиригодишна възраст - около 3%. Тенденцията децата все по-рано да влизат в мрежата ще се запази. Тя се наблюдава не само в България, но и в повечето държави. Светът, в който те живеят днес, е дигитален и реален, виртуалният свят е част от заобикалящата ги среда, коментира Кънчев. Това е и причината за популярността на социалните мрежи. 87 на сто от децата между 9 и 13 години използват социални мрежи, а през 2010 г. са били доста по-малко – 54 на сто. Над 90% от тийнейджърите между 15 и 17 години, както и по-малките между 12 и 13 години, са в социалните мрежи. Според данните от изследването 73 на сто от децата между 9 и 11 години също имат профили там. Освен това има съвсем минимални разлика в това отношение между живеещите в София, големите и малките градове и селата, констатират още от Националния център за безопасен интернет. Няма нищо специфично в социалните мрежи, които ги прави опасни сами по себе си, повечето от рисковете съществуват и в реалния живот, коментира Петър Кънчев. Той отбеляза общуването с хора, които децата не познават в социалните мрежи и онлайн тормозът като едни от проблемите на интернет комуникацията. Съветите му за безопасност са децата да не приемат покани за срещи от непознати и да могат да оправят настройките на профила си. В сайта на центъра www.safenet.bg е посочена гореща линия за подобни проблеми в мрежата. Според експерта е много важно да има доверие между родител и дете, за да може да се говори по тези теми. Забраните не са добра идея, по-скоро трябва да има диалог. Ролята на родителя е на човек, който помага, интересува се какво прави детето и може да му даде съвети как да е в безопасност. Има важни защити за детските профили във Фейсбук например, каквито не съществуват за възрастни, затова малките потребители трябва да посочат истинската си възраст, или възможно най-близка до истинската, обяснява Кънчев. Той смята още, че е индивидуална преценката колко време трябва да прекара едно дете в интернет. Всяко нещо, с което се прекалява, е вредно, затова е важно да има определени правила за това. Например както има време за вечеря или време за лягане, посочва специалистът.

Путин: Русофобията прелива, но няма бъдеще

http://dnes.dir.bg/news/vladimir-putin-intervu-rusia-putin-25848312

Президентът на Русия Владимир Путин проведе традиционната си среща с ръководителите на чуждестранни медии в рамките на Петербургския икономически форум.

Mалка преднина на консерваторите преди изборите във Великобритания

http://www.mediapool.bg/malka-prednina-na-konservatorite-predi-izborite-vav-velikobritaniya-news264641.html

Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей има преднина от три процента пред опозиционната Лейбъристка партия преди изборите във Великобритания на 8 юни. Това сочат данните от последната анкета на компанията "Ю Гав" (YouGov) за вестник "Таймс", съобщава Ройтерс. В анкетата консерваторите са получили 42 процента, което е с един процент надолу спрямо проучване, оповестено на 27 май. Лейбъристите получават 39 на сто, което е с три процента нагоре спрямо предишната анкета. Социологическото проучване е осъществено в периода 30-31 май. В него Либералните демократи са събрали седем процента подкрепа, а Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) - четири на сто. В анкета за в. "Сън", направена от фирмата Сървей Мънки, консерваторите водят с шест процента пред лейбъристите, съобщава още Ройтерс. В това проучване Консервативната партия е получила 44 процента, а Лейбъристката - 38 на сто. Либералните демократи са получили шест процента, а ЮКИП - четири. Анкетата на Сървей Мънки е проведена през последната седмица, посочва "Сън".

Марешки: В НС само гласуване, без дискусии

http://dnes.dir.bg/news/deputati-veselin-mareshki-volja-25848418

Веселин Марешки предложи в НС партиите да изразяват позициите си за секунди - с гласуване, без да се впускат в безплодни дискусии.

„Шарли Ебдо" се подигра с Макрон след срещата му с Путин

http://www.cross.bg/pytin-makron-prezident-1544710.html

/КРОСС/ Сатиричният ежедневник „Шарли Ебдо" публикува карикатура по повод срещата между руския президент Владимир Путин и френския му колега Еманюел Макрон, на която последният е изобразен като кученце, предава РИА Новости. Рисунката е озаглавена „Макрон прие Путин" и е отпечатана на страниците на най-новия брой на изданието. На карикатурата руският президент е изобразен облечен в официален костюм, а за ръката му се е вкопчило куче с главата на Макрон. „Лежи на място", командва Путин кучето.  

Петко Петков: Мониторинговите доклади са остарял механизъм за контрол

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/petko-petkov-monitoringovite-dokladi-sa-ostarial-mehanizym-za-kontrol-240409/

Има нужда от финансов механизъм, който да принуди страните членки да изпълняват дадените от ЕК препоръки, твърди бившият заместник-министър на правосъдието

Българските производители ще търпят още повече натиск от безмитния внос от Украйна

http://pogled.info/european-parliament/balgarskite-proizvoditeli-shte-tarpyat-oshte-poveche-natisk-ot-bezmitniya-vnos-ot-ukraina.86363

/Поглед.инфо/ Евродепутатът настоява единният европейски пазар да е достъпен и работещ първо за местните европейски производители

Юнкер отхвърли идеята на Германия за замразяване на еврофондове

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/06/01/2981433_junker_othvurli_ideiata_na_germaniia_za_zamraziavane/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви в четвъртък, че не приема предложението на Германия да не се отпускат средства от фондовете на съюза за страни, в които се погазват основни принципи на демокрацията като върховенството на закона.

По-рано тази седмица "Ройтерс" съобщи, като цитира правителствен документ на германските власти, че се предвижда, ако правителството на една страна от ЕС системно пренебрегва препоръките за реформи, отправяни от...

Юнкер отхвърли идеята на Германя за замразяване на еврофондове

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/06/01/2981433_junker_othvurli_ideiata_na_germania_za_zamraziavane_na/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви в четвъртък, че не приема предложението на Германия да не се отпускат средства от фондовете на съюза за страни, в които се погазват основни принципи на демокрацията като върховенството на закона.

По-рано тази седмица "Ройтерс" съобщи, като цитира правителствен документ на германските власти, че се предвижда, ако правителството на една страна от ЕС системно прегебрегва препоръките за реформи, отправяни от...

Полицията в Салвадор залови 840 кг кокаин в Тихия океан

http://www.mediapool.bg/politsiyata-v-salvador-zalovi-840-kg-kokain-v-tihiya-okean-news264640.html

Полицията в Салвадор залови в Тихия океан пратка от 840 кг кокаин, който изглежда е трябвало да достигне Гватемала, предаде Асошиейтед прес. Националната полицейска служба съобщи в сряда, че наркотиците били превозвани от четирима гватемалци и един еквадорец. Службата на главния прокурор идентифицира един от заподозрените като брат на кмета на малък град в Гватемала. Всички заподозрени са задържани и ще им бъдат предявени обвинения.

Борисов: Реформите в Македония - европейска перспектива

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-premier-oran-aev-25848310

„Личните ми срещи с Вас, г-н Заев, ми дават основание да вярвам, че заедно можем да работим за укрепване на добросъседските отношения между нашите две държави.

ВСС пасува за издигането на кандидати за ВАС

http://offnews.bg/news/n_1/n_657056.html

В четвъртък беше даден официално стартът по издигането на кандидати за председател на Върховния административен съд (ВАС). Като първа точка в дневния ред от заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше заложено номинирането на кандидати за поста. Това обаче не се случи.  Право да номинират кандидати имат министърът на правосъдието, който председателства ВСС, най-малко трима членове на Съдийската колегия и Пленумът на ВАС, припомня "Правен свят". Това те могат да направят в четири последователни заседания след откриването на процедурата за избор, първото от които беше днес. Според приетата от съвета хронограма следващите ще са на 8, 15 и 22 юни. Тази седмица Пленумът на ВАС вече прие правила за номиниране на кандидати за председател. От тях следва, че той ще може издигне само една кандидатура и да го направи до 8 юни. Според правилата предложения се правят в устна или писмена форма от магистратите от ВАС, задължително придружени с мотиви. Срокът за издигане на кандидати е най-късно до самото гласуване на предложенията по време на заседанието, а вотът ще е явен. Не се допуска гласуване "въздържал се". Изборът на председател на ВАС е насрочен за 11 септември.

Красимир Каракачанов: Претенциите на Поморие са неоснователни

//dariknews.bg/regioni/burgas/krasimir-karakachanov-pretenciite-na-pomorie-sa-neosnovatelni-2027604

И новият министър на отбраната Красимир Каракачанов смята, че претенциите на Поморие към Военния санаториум са неоснователни, обявиха от пресцентъра на общината. Това стана след получен отговор от него на писмо по повод затварянето на лечебното заведение. Във възражение до медиите е цитирана част о

Започна поставянето на паметните плочи до скулптурата на ген. Иван Колев

//dariknews.bg/regioni/dobrich/zapochna-postavianeto-na-pametnite-plochi-do-skulpturata-na-gen.-ivan-kolev-2027607

Започна работата по поставяне на паметните плочи на загиналите в Добричката епопея 1916 г. Те ще се намират точно зад конната фигура на ген. Иван Колев, която бе открита официално есента на 2016-а, по повод 100-годишнината от събитието. Поставянето на паметните плочи е вторият етап от изгражд

Пет години и половина затвор за Бейтула, който уби на пътя разносвач на пици

//dariknews.bg/regioni/varna/pet-godini-i-polovina-zatvor-za-bejtula-kojto-ubi-na-pytia-raznosvach-na-pici-2027605

28-годишният Бейтула Исмаил, който причини смъртта на 23-годишния Никола Терзиев на автомагистрала „Хемус“, бе осъден от Варненския окръжен съд на 5 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим. С присъдата съдът го лиши и от право да управлява автомобил за срок от 8 години и 6 месеца, съобщ

Инспектори на велосипеди ще следят за реда и чистотата в столичните паркове

//dariknews.bg/regioni/sofiia/inspektori-na-velosipedi-shte-slediat-za-reda-i-chistotata-v-stolichnite-parkove-2027608

От днес служителите на Столичния инспекторат, които следят за реда и чистотата в Борисовата градина, ползват велосипеди, съобщават от инспектората. Така по-ефективно ще следят за нарушения на столичните наредби, свързани с чистотата, неправилното паркиране и извърш

Отмениха предсрочното освобождаване на Гребеца от „Наглите”

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otmeniha-predsrochnoto-osvobozhdavane-na-grebeca-ot-naglite-2027591

Любомир Димитров-Гребеца, който е част от групата за отвличания „Наглите“,  няма да излезе предсрочно от затвора. Това става ясно от решението на апелативните магистрати. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Димитров и друг член на групата -

Месецът за смяна на личните лекари започна

http://econ.bg/Новини/Месецът-за-смяна-на-личните-лекари-започна_l.a_i.743516_at.1.html

От днес - 1 юни - до края на месеца, тече един от двата периода в годината, в които всички здравноосигурени хора могат да сменят личния си лекар, без...

Ветеран от ВВС на САЩ получи 35 години затвор за тероризъм

http://www.mediapool.bg/veteran-ot-vvs-na-sasht-poluchi-35-godini-zatvor-za-terorizam-news264639.html

Ветеран от американските военновъздушни сили бе осъден на 35 години затвор по обвинение, че е опитал да се присъедини към "Ислямска държава" и да умре като мъченик, предаде Асошиейтед прес. Тайрод Пуг от Ню Джърси бе осъден в сряда. Прокурорите посочиха, че Пуг е бил спрян на летище в Турция през януари 2015 г. с лаптоп с информация за граничните пунктове между Турция и Сирия. Те отбелязаха също, че в лаптопа е имало 180 пропагандни видеозаписа на "Ислямска държава", включително на обезглавяване. Прокурорите цитираха писмо на Пуг до жена му, в което се казва, че за него има само два възможни изхода: победа или мъченик. Адвокатът на Пуг твърди, че той не е имал лоши намерения, когато е отишъл в Турция.

Пътната полиция се оказа без камери в подменения автопарк

http://www.moreto.net/novini.php?n=352533

Пътната полиция се оказа без камери в автомобилите, след като автопаркът беше подменен с корейска марка автомобили. Това стана ясно на извънредна среща в МВР за безопасността по пътищата. По думите на вътрешния министър Валентин Радев проблемът с камерите се дължи на това, че някой не си е свършил работата, когато е писано техническото задание в поръчката за новите коли.

Джим Кери свидетелства в съда за смъртта на приятелката си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6255149

Джим Кери свидетелства в съда за смъртта на приятелката сиДнес актьорът Джим Кери ще даде показания в съда за смъртта на приятелката си, пише немското издание "Билд". Приятелката му Катриона Уайт се самоуби със свръхдоза медикаменти през септември 2015 година.  Бившият съпруг на Катриона Марк Бъртън смята, че именно Джим Кери е отговорен за смъртта на Уайт.

Нетните активи на пенсионните фондове нарастват с 18% за година

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/netnite-aktivi-na-pensionnite-fondove-narastvat-s-18-za-godina-240410/

Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества през първото тримесечие възлизат на 41,9 млн. лв.

Тест на най-бюджетното пежо

https://www.24chasa.bg/avto/article/6255160

Тест на най-бюджетното пежоРeugeot 301 е бюджетен автомобил, създаден специално да няма проблеми по лоши пътища и в същото време да предоставя място за багаж и комфорт на всички в купето. Това пежо не е “изпилено” така, че да постигне само и само ниска цена. Въпреки че сегмент В е евтин, не е била главната цел цената. Освен малка първоначална инвестиция Peugeot 301

БНТ започва инициатива „Прозорец към родината“

http://www.cross.bg/ychilishta-bulgarskite-dareniya-1544709.html

/КРОСС/ Българската национална телевизия инициира национална дарителска кампания в подкрепа на българските училища зад граница. Извън пределите на страната ни има над 200 училища, които съхраняват българския дух и писменост. Повече от 20 000 са българчета в чужбина, които изучават родния език. За да подпомогне обучението на българските деца от І до VІІ клас, които живеят извън страната, БНТ започва инициативата „Прозорец към родината". До 15 септември всеки, който желае, може да дари книги, учебници или помагала за българските училища зад граница. Събирането на дарения започва в книжарниците „Хеликон" в цялата страна. Издателската къща е партньор на кампанията. На страницата на БНТ в интернет - www.bnt.bg, може да бъде получена подробна информация за нови пунктове за събиране на книги за кампанията. Репортерите на БНТ ще информират подробно за хода на кампанията, за събраните дарения и за българските училища в чужбина, които ще получат книгите и учебниците. Инициативата на обществената медия е подкрепена от издателства, културни институти, обществени организации и фирми. Доставката на получените дарения до българските училища зад граница ще бъде осъществена безвъзмездно от куриерската компания „Спиди". За допълнителна информация, свързана с кампанията, за откриване на пункт за дарения или за подкрепа на инициативата, можете да се обръщате на тел.02 814 2153 или 02 814 2164.  

Филм фест за хомо и транссексуални предшества София Прайд

http://offnews.bg/news/n_1/n_657051.html

За шеста поредна година филми на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални и интерсексуални) тематика от целия свят ще бъдат излъчени в рамите на София Прайд Филм Фест. Прожекциите, предхождащи ежегодното шествие София Прайд, ще се състоят всяка вечер от 4 до 9 юни в кино Одеон и Дома на киното. Входът е свободен с пропуски от касата на киното. Програмата включва продукции от Обединеното кралство, Израел, Италия, САЩ, Холандия и Швеция, които са отличени от международни филмови фестивали. Организаторите на София Прайд твърдят, че с инициативата запознават широката публика с ЛГБТИ общността.  Програма на София Прайд Филм Фест 2017 04 май, 19:00 ч. - А сега кой ще ме обича? (Who’s Gonna Love Me Now?) в Дом на киното 05 май, 20:30 ч. - Арианна (Arianna) в кино Одеон  06 май, 20:30 ч. - Бараш (Barash) в кино Одеон  07 май, 20:30 ч. - Истинско момче (Real Boy), в кино Одеон  08 май, 21:00 ч. - Навътре в китайския гардероб (Inside the Chinese Closet) в кино Одеон  09 май, 19:00 ч. - Кики (Kiki) в Дом на киното  За филмите „А сега кой ще ме обича?“ На 21 години Саар е изключен от религиозния кибуц и бяга в Обединеното кралство. Там неговото ново семейство става Лондонският хор на гей мъжете. След 19 години Саар отново се свързва със старото си семейство с надежда за помирение. 84 минути, 2016, Обединено кралство/Израел, режисьор: Барак Хейман, Томер Хейман Филмов Фестивал в Краков - Награда на публиката, Документална програма Берлинале - Награда на публиката, Документален филм "Арианна" Арианна е на 19 години и все още няма цикъл. А хормоните, които гинекологът й е предписал, нямат особен ефект върху развитието й. През горещите летни следобеди, прекарани на старата семейна вила в Тоскана, тя започва да задава въпроси за тялото и миналото си, за да открие най-накрая истинската природа на своята сексуалност и идентичност. 84 минути, 2015, Италия, режисьор: Карло Лаваня, с участието на: Ондина Куадри, Масимо Пополицио, Валентина Карнелути Златен Глобус за Най-добра актриса Филмов Фестивал във Венеция - Най-добра актриса в дебютен филм ЛГБТ Филмов Фестивал в Бостън - 2-ро място Най-добър документален филм "Бараш" Едно момиче се влюбва. Едно семейство се разпада. Наама Бараш е на 17 - харесва алкохола, наркотиците и купоните с приятели. Така избягва дома си, където родителите й винаги се карат, и сестра си - бунтарка, която един ден изчезва от армията. Щом в училището се появява ново момиче, Бараш се влюбва за първи път и интензивността на това преживяване едновременно я обърква и дава нов смисъл на живота й. 81 минути, 2015, Израел, режисьор: Михал Виник, участват: Сиван Ноам Шимон, Хадас Йеид Сакури, Двир Бенедек Най-добър филм, Филмов Фестивал Outview 2016 Международен Филмов Фестивал Сан Себастиан Международен Филмов Фестивал Варшава "Истинско момче" ‘Истинско момче’ е интимната история на едно семейство в момент на голяма промяна. Докато 19-годишният Бенет Уолъс навлиза от тийнеджърство в зряла възраст и осъзнава половата си идентичност, майка му преминава от съпротива до приемане на своя транс син. По този път, майка и син откриват подкрепа в своите общности, напомняйки ни, че семействата не са само даденост, а въпрос на избор. 72 минути, 2016, САЩ, режисьор: Шалийс Хаас Frameline Film Festival, Сан Франциско - Награда на публиката, Най-добър документален филм Iris Prize Film Festival, Кардиф, Уелс - Награда на журито, Най-добър филм Международен Гей & Лесбийски Филмов Фестивал Tampa Bay, Тампа, Флорида - Награда на журито, Най-добър документален филм Rio Festival de Gênero & Sexualidade no Cinema, Рио де Жанейро, Бразилия - Награда на журито, Най-добър режисьор "Навътре в китайския гардероб" В отчаян опит да оправдае очакванията на родителите си, Анди започва да издирва лесбийка, за която да се ожени, а Чери търси да осинови бебе. Като хомосексуални в Китай, Анди и Чери са в постоянен сблъсък с очакванията на обществото и семействата си, но и двамата са решени да направят нещата ‘по своя начин’. 82 минути, 2015, Холандия, режисьор: София Лувара Amnesty International Film Prize - Номинация "Кики" С изключително интимен и визуално дързък подход, ‘Кики’ ни разкрива едно неочаквано и безопасно пространство за “vogueing”, създадено и ръководено от цветнокожи LGBTQ млади хора, които не спират да изискват своето щастие и политическа сила. Една вълнуваща история за порастването, взаимопомощта, издръжливостта и силата на изкуството да променя света. 94 минути, 2016, САЩ/Швеция, режисьор: Сара Йордена Берлинале - Награда Теди за Най-добър документален филм

Ще доживеят ли децата съдебната реформа?

https://www.actualno.com/society/shte-dojivejat-li-decata-sydebnata-reforma-news_614562.html

В Деня на детето на плочките пред Съдебната палата в София бе организирана акция от художника по съвременно изкуство Ивайло Христов, в която се включиха 9-годишната Вики и 74-годишната Велка. Те рисуваха на пространството пред централния вход на сградата с тебешири надписи "

Полицията ще отнема книжки на шофьори с неплатени актове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/01/2981369_policiiata_shte_otnema_knijki_na_shofyori_s_neplateni/?ref=rss


Пътна полиция ще отнема временно книжките на шофьори, които имат влезли в сила и неплатени актове. Те ще бъдат връщани, когато водачите си изплатят задължението към държавата.

Това е една от мерките, които вътрешното министерство ще предложи за справяне с несъбираемостта на глобите, която е част от големия проблем с катастрофите и жертвите на пътя. На някои места тези мерки вече се прилагат, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

Той...

Австралия затяга правилата за чуждестранните купувачи на имоти

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/avstraliia-zatiaga-pravilata-za-chujdestrannite-kupuvachi-na-imoti-240408/

Най-населеният щат в страната - Нов Южен Уелс, увеличава данъците за чужденците, които купуват жилища

Бъдещето на Гълъбово празнува с ЕЙ И ЕС България

http://www.cross.bg/gulubovo-godina-bulgariya-1544708.html

/КРОСС/ Забавна програма с много танци, дресура на екзотични животни и любими детски герои подари ЕЙ И ЕС България на децата от Гълъбово по случай Международния ден на детето. За осма поредна година на 1 юни компанията организира празник за децата от общината, за да даде повече усмивки на техните лица. Тази година тържеството се проведе на откритата сцена на обновения със средства от ЕЙ И ЕС Младежки център в Гълъбово, а участие в него взеха над 300 деца от 2 детски градини и 4 училища от общината. Инициативата е част от програмата за корпоративна социална отговорност на ЕЙ И ЕС България. От 2006 година досега ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово", част от бизнес портфолиото на ЕЙ И ЕС България, е инвестирала над 6,9 милиона евро в социални програми в района на Гълъбово. Основните акценти в нея са подобряване на инфраструктурата, образование и грижа за децата и младежите. Като част от нея през миналата година бе открит напълно реновирания младежки център в града, в реконструцията на който бяха вложени 2,2 милиона евро. В момента той е най-модерното съоръжение от този тип в региона.

"Юнайтед" е отказал 60 млн. паунда от "Реал" за Де Хеа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/01/2981355_junaited_e_otkazal_60_mln_paunda_ot_real_za_de_hea/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" е отхвърлил оферта от 60 млн. паунда от "Реал" (Мадрид) за вратаря Давид де Хеа, твърди "Скай спортс". 26-годишният футболист отдавна е следен от испанския клуб, но няколко пъти в кариерата си се размина с трансфер на "Сантяго Бернабеу".

Сегашната оферта на "Реал" е три пъти по-висока от сумата, която "червените дяволи" платиха, за да привлекат Де Хеа от "Атлетико" (Мадрид) през 2011...

Младост се бори срещу нов строеж на 20 етажа

http://offnews.bg/news/n_1/n_657047.html

Жители на "Младост" протестират срещу строителството на 20-етажна сграда до бл. 11 в района. Кметът Десислава Иванчева е изпратила искане до главния арх. Здравко Здравков да отмени заповедта, с която строителството може да се осъществи.  Това става ясно от публикация на Иванчева във фейсбук.   Върху паркинга до бл. 11, според устройствения план, е заложен строеж на 20-етажна сграда. Част от имота е общинска собственост, което прави Столична община – район „Младост” заинтересовано лице по смисъла на ЗУТ, обяснява Иванчева.  Тоест всички съсобственици трябва да изразят съгласие какво ще е бъдещето на имота. През миналата година е започната процедура за изменение на плана за регулация, която е първата стъпка към реализиране на строежа. Предишният кмет на „Младост” на 21 юли 2016г., е изразила положително становище за тази процедура, след което Експертен съвет е препоръчал на арх. Здравков да одобри промяната на плана за регулация. След встъпването ми в длъжност, на 20 февруари т.г., аз изпратих отрицателно становище, като посочих, че процедурата е нецелесъобразна, пише Иванчева. Въпреки това на 1 март тази година арх. Здравков издава заповед за промяна на регулационния план. В заповедта е посочено, че се взема под внимание положителното становище на предишния кмет на „Младост” и не се споменава нищо за отрицателното, изразено от мен, което следва да отмени по-старото. Не се взима под внимание и жалба, подписана от няколкостотин човека от бл. 11, бл. 2А и бл. 1, които се обявяват категорично против строителната процедура, се казва още в текста на районния кмет.  Високата сграда е планирана да изникне на бул. „Александър Малинов” и ул. „Филип Аврамов”, в нея по проект има 188 апартамента, 92 ателиета, 4600 квадрата офиси, 1900 квадрата търговска площ. В кметството в "Младост" разбрали за проекта, след като било входирано заявление за План за управление на строителните отпадъци.  Разрешението за строеж е издадено на 4 февруари миналата година от тогавашния главен архитект Петър Диков, малко преди той да напусне поста.  Крайната дума ще има административния съд, обяви кметът на София Йорданка фандъкова по бТВ. Няма издадено разрешение за строителство, уточни тя. 

Белгия и Германия обединяват усилията си срещу измамите с предоставянето на убежище

http://www.mediapool.bg/belgiya-i-germaniya-obedinyavat-usiliyata-si-sreshtu-izmamite-s-predostavyaneto-na-ubezhishte-news264638.html

Правителствата на Белгия и на Германия подписаха документ за сътрудничество в борбата с измамите, свързани с предоставянето на бежански статут, съобщиха местни медии. Двете държави ще обменят данни за чужденци, получили статут на закрила, които пътуват обратно до родината си "за почивка". Отбелязва се, че подобни пътувания не са допустими по правилата за получаването на закрила. Когато бъде засечена измама, чужденецът може да загуби статута си на бежанец. Досега са били установени множество случаи, в които граждани на Сирия, Афганистан и Ирак, подслонени в ЕС, са пътували до родината си. Понякога бежанците, получили статут в Белгия, са ползвали летища в Германия, за да избегнат да бъдат засечени от властите. Преди няколко месеца Белгия подписа подобен документ за сътрудничество с Холандия. Белгийското правителство неотдавна въведе законодателни промени, с които предоставеният бежански статут стана временен и може да бъде отнеман при допуснати провинения. Статутът може да бъде отнет, независимо от обстановката в държавата на произход на бежанеца, ако той е получил закрила с измама. Онези бежанци, чийто статут бъде отнет, получават заповед за напускане на Белгия. Възможно е заповедта да засяга и членовете на техните семейства.

Цветанов: Йожи не трябва да бъде предсрочно освободен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255139

Цветанов: Йожи не трябва да бъде предсрочно освободенЗа Гребеца- доколкото имам информация психологът е дал отрицателна оценка за поведението му. Що се касае до Йожи - за него има категорично становище, че не трябва да бъде предсрочно освободен. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка със законопроект за изменение на Закона за изтърпяване на наказанието и

Стартира „Националната седмица на детската книга“

http://www.cross.bg/sedmitza-detskata-detza-1544707.html

/КРОСС/ Мирослав Боршош: „Любовта към четенето е един от най-важните и хубави подаръци, които всеки родител може да направи на детето си" На 1 юни - Международния ден на детето в Литературен клуб „Перото" официално бе даден стартът на „Националната седмица на детската книга" - истински празник за деца, издатели, артисти, преводачи, родители, учители и всички отдадени на каузата на четенето. „За нас е изключителна чест и сме много радостни да сме съорганизатори на „Националната седмица на детската книга". Четенето е от онези умения, които след като ги придобиеш, цял живот ти носят радост и смисъл. То е сила, вдъхновение и възторг. Любовта към четенето е един от най-важните и хубави подаръци, които всеки родител може да направи на детето си. Наш дълг е да отстояваме това право, вашето право да четете", обърна се директорът на Двореца Мирослав Боршош към децата. В първия ден от инициативата деца четоха на родители любими свои произведения. От 2 до 6 юни целодневно ще се провеждат творчески работилници, в които децата ще развиват таланта си и ще се учат от менторите си по забавен и увлекателен модел, а актьори от Столичния куклен театър ще творят с малчуганите. Националната седмица на детската книга се организира от сдружение с нестопанска цел „Книги за деца" и в партньорство с Национален център на книгата - НДК.

Уроци от Руската революция за Тръмп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6255120

Уроци от Руската революция за ТръмпСписъкът с четива тези дни е пълен с годишнини и скандали. Тази година книжарниците са завладени от армия книги, посветени на стогодишнината от Руската революция. А на лавиците със скандали не минава и ден без появата на ново тревожно и възмутително разкритие, рушащо репутацията на администрацията на Тръмп, предаде Портал култура.

Още две седмици задръствания по Аспаруховия мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=352531

Заложеният срок за край на ремонтните дейности по Аспаруховия мост - 15 юни, ще бъде спазен. Това увери във варненския ефир на Дарик Николай Пашов - изпълнителен директор на "Хидрострой" - фирмата, ангажирана с ремонта на съоръжението.

Британските подводници с ядрени ракети са уязвими за кибератаки

http://www.mediapool.bg/britanskite-podvodnitsi-s-yadreni-raketi-sa-uyazvimi-za-kiberataki-news264637.html

Британските подводници с ракетна система "Трайдънт", използваща ядрени бойни глави, са уязвими за кибератаки, което носи риск от загуба на контрола върху ядрения им арсенал. Това пише днес в. "Гардиън", като цитира доклад на Британско-американския съвет по информационната сигурност (BASIC), предаде ТАСС. Министерството на отбраната в Лондон неведнъж е заявявало, че компютрите на британските подводници не може да бъдат хакнати, докато те са в открито море, защото тогава нямат връзка с интернет. Според експерти обаче кибератаки срещу тях може да бъдат предприети, докато подводниците се отбиват за поддръжка и обслужване в базата Клайд в Шотландия. По време на бойно дежурство подводниците безспорно нямат връзка с интернет или други мрежи, освен в моменти, когато получават твърде проста информация отвън. Затова служители заявяват понякога, че "Трайдънтите" имат защита срещу взлом. Тези твърдения обаче са неверни по принцип, се казва в документа. Целият британски ядрен арсенал е разположен на четири подводници тип "Вангард", базирани в Клайд, северозападно от шотландския град Глазгоу. Лондон планира да модернизира силите си за ядрено възпиране - предвижда да формира нов подводен флот от четири субмарини с ракети "Трайдънт". За целта се предвижда да бъдат изразходвани 31 милиарда лири - почти 40 милиарда долара, добавя ТАСС.

Русия планира да наложи регулации върху биткойна

http://www.investor.bg/novini/130/a/rusiia-planira-da-naloji-regulacii-vyrhu-bitkoina-240401/

Според гуверньора на централната банка биткойнът е по-скоро дигитален актив, а не виртуална валута

Всяко дете е важно (СНИМКИ)

http://clubz.bg/54611-vsqko_dete_e_vajno_snimki

"Всяко дете" е важно. Това си спомняме на днешния празник - 1 юни. 

Не е сложно. Детето трябва да играе и да учи. Не бива да гладува и има нужда от обич и закрила. Но 730 милиона деца по света могат само да мечтаят за тези простички неща. Войни, жестоки насилия, детски труд, бракове на невръстна възраст, ранна бременност, недостиг на храна, лошо здравеопазване, бежански вълни - поради всичко това една четвърт от децата по света са лишени от детство.

Най-малко 2,7 милиона деца живеят в институционална грижа, докладва Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ). Според организацията числото може да е по-голямо, тъй като в много случаи няма официални данни от изследваните страни. България бележи забележителен напредък и от 2000 до 2017 година е намалила броя на децата, отглеждани в институции, с около 85%, показват данни на УНИЦЕФ.

В региона на Централна и Източна Европа средно около 666 деца на всеки 100 000 живеят в институция, оповестява докладът. Това е пет пъти над нормалното. За сравнение средното ниво в световен мащаб е 120 на 100 000 деца

 

Изследването показва, че сред най-честите и значими фактори, водещи до настаняването на деца в институционална грижа, са раздялата на семействата, здравословни проблеми, незадоволителни нива на достъп и качество на социалните услуги, увреждания и бедност. Един от големите проблеми е, че в много случаи липсват адекванти системи и данни за благосъстоянието на децата, живеещи в различни форми на алтернативна грижа (т. е. - извън семействата си). 

 

А омбудсманът Мая Манолова днес стартира националната си кампания за защита на децата, с името "Нашето дете". В клипа тя събира известни личности като Явор Янакиев - 100 кила, Михаела Филева, Алекс Сърчаджиева и Анелия, които застават зад каузата. 

 

"Исках чрез клипа да стигна до сърцата на възможно най-многио деца, да ми повярват, че съм на тяхна страна и техен приятел, да говоря на техният език, да знаят, да знаят, че както и аз, така и институцията, която ръководя, винаги ще ги подкрепим, когато има някакъв проблем," казва Манолова.

Известните лица, които се появят във видеото, не само подкрепят кампанията чрез присъствито си. Всички те разказват за нелекото си детство или за трудностите през които са преминали. Клипът ще бъде разпространен из училищата в България, заедно с информация как децата могат да се свържат с омбудсмана.

 

 

 

"Лyĸoйл Нефтохим" ремонтира пpиcтaнищe "Poceнeц" за 50 млн. лв.

http://clubz.bg/54610-ly%C4%B8ojl_neftohim_remontira_ppictanishte_pocenec_za_50_mln_lv

"Лyĸoйл Heфтoxим Бypгac" готви сериозен ремонт на нeфтeнoтo cи пpиcтaнищe в Poceнeц за над 50 млн. лв., показва справка в Агенцията за обществени поръчки. 

На 30 май компанията официално е обявила търг, а срокът за подаване на оферти изтича в края на юли.

Изпълнитeлят нa пpoeĸтa щe тpябвa дa изгpaди пoмпeнa cтaнция зa мopcĸa вoдa, нoви дoĸинг cиcтeми, дa мoдepнизиpa пpoтивoпoжapнaтa cиcтeмa, ĸaĸтo и дa зaмeни ĸpaнцeвaтa зaщитa нa пиpcoвeтe (отсек за скрепване) и дa зaмeни тoвapo-paзтoвapнитe ycтpoйcтвa нa двe oт ĸeйoвитe мecтa, нa ĸoитo ce oбpaбoтвaт ĸopaбитe. 

Прогнозната стойност на ремонта е 50,1 млн. евро бeз ДДC, а срокът за изпълнение – 5 години. 

B тъpгa мoгaт дa yчacтвaт caмo ĸoмпaнии, ĸoитo имaт пoнe 100 милиoнa лeвa oбopoт в cфepaтa зa пocлeднитe тpи гoдини.

Паралелно е обявен и търг за строителен надзор на обекта за 618 154 лв.

"Лyĸoйл Heфтoxим Бypгac" получи концесията на пpиcтaнищния тepминaл "Poceнeц" през 2011-а за срок от 35 години. Taм ce paзтoвapвaт тaнĸepитe зa paфинepиятa, която е и собственик на зоната за съхраняване на товари. 

И софтуерът в почивните бази на Върховния касационен съд стана повод за опит за проверка срещу Панов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/01/2981372_i_softuerut_v_pochivnite_bazi_na_vurhovniia_kasacionen/?ref=rss


Мнозинството от съдебния съвет отново направи опит да назначи одит на Върховния касационен съд и да атакува председателя му Лозан Панов. Този път искането за проверка се основаваше на сигнал на директора на дирекция "Финанси" към съда Лъчезар Спасов, който е в процес на съкращаване. Той твърди, че в почивната база на ВКС в Лозенец се ползва друг счетоводен софтуер, различен от този в съда.

Точката беше внесена от комисията "Бюджет и финанси", чийто...

И софтуеърът в почивните бази на Върховния касационен съд стана повод за опит за проверка срещу Панов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/01/2981372_i_softueurut_v_pochivnite_bazi_na_vurhovniia/?ref=rss


Мнозинството от съдебния съвет отново направи опит да назначи одит на Върховния касационен съд и да атакува председателя му Лозан Панов. Този път искането за проверка се основаваше на сигнал на директора на дирекция "Финанси" към съда Лъчезар Спасов, който е в процес на съкращаване. Той твърди, че в почивната база на ВКС в Лозенец се ползва друг счетоводен софтуер, различен от този в съда.

Точката беше внесена от комисията "Бюджет и финанси", чийто...

Два тира са катастрофирали на пътя Русе-Бяла

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255126

Два тира са катастрофирали на пътя Русе-БялаКатастрофа между два ТИР-а е станала на пътя Русе-Бяла, в района на град Борово. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Единият ТИР е спрял, но вторият, който се е движел зад него, не е успял. Вследствие на това двата тежкотоварни автомобила са се ударили. При инцидента няма пострадали, щетите са само материални.

Димитър Главчев запази поста си с 4 гласа

http://econ.bg/Новини/Димитър-Главчев-запази-поста-си-с-4-гласа_l.a_i.743515_at.1.html

Във връзка с искането за предсрочно освобождаване на Димитър Главчев като председател на Народното събрание промениха дневния ред на парламента и...

Шест факта за Ботев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6254209

Шест факта  за Ботев Пълна жертвоготовност е да обявиш със 186 души война на империя, която тогава е от Видин до Багдад 1. Ботев е изключителен идеалист. Да нападнеш Османската империя, която по онова време започва при Видин и стига до Багдад, с чета от 186 човека, е наистина проява на пълна жертвоготовност в името на родината си.

Експерт: КЕВР прилага по-рестриктивна политика към енергоразпределителните дружества, отколкото е необходима

http://www.moreto.net/novini.php?n=352498

КЕВР прилага по-рестриктивна политика към енергоразпределителните дружества, отколкото е необходима. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев, относно обсъжданото увеличение на цената на тока от 1 юли с 1,38% и желанието на регулатора да запази настоящата тарифа.

Затягат критериите за американски визи

http://frognews.bg/news_135685/Zatiagat-kriteriite-za-amerikanski-vizi/

Критериите за американски визи ще бъдат по-високи. Администрацията американския президент Доналд Тръмп одобри новата анкета, която ще попълват кандидатите за американска виза.

Фандъкова: С павета, но без велоалея по "Дондуков"

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/fandykova-s-paveta-no-bez-veloaleia-po-dondukov-6069825

Столична община ще се съобрази с вчерашното становище на Министерство на културата

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване