5 години и 6 месеца затвор за убиеца на пътя Бейтула, карал с 215 км/ч при разрешени 80

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255797

5 години и 6 месеца затвор за убиеца на пътя Бейтула, карал с 215 км/ч при разрешени 805 години и 6 месеца затвор получи мъж, причинил катастрофа със загинал на автомагистрала „Хемус“, той е лишен от право да управлява МПС за 8 години и 6 месеца, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна, цитирани от "Фокус". Тежкото пътно-транспортно произшествие, при което автомобилът на 28-годишния Бейтула Исмаил„Фолксваген голф“

Виландер: Григор Димитров се доказва като играч за големите турнири

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/01/2981718_vilander_grigor_dimitrov_se_dokazva_kato_igrach_za/?ref=rss


Григор Димитров не притежава целогодишното постоянство на тенисистите от голямата четворка, но съумява да показва най-доброто от себе си в най-важните турнири. Това заяви носителят на седем титли от Големия шлем Матс Виландер.

"Григор много наподобява Вавринка по начина, който използва, за да стигне пика на формата си по време на турнирите от Големия шлем. Не мога да ги сравня с Федерер, Мъри, Надал и Джокович, защото те са постоянни не само по време на Големия шлем,...

Две коли се удариха в американски военен кордон край Шумен

http://frognews.bg/news_135703/Dve-koli-se-udariha-v-amerikanski-voenen-kordon-krai-SHumen/

Два автомобила са се блъснали в машина от американски военен кордон край Шумен. Инцидентът е станал около 13.40 ч. на главния път Шумен-Бургас до село Радко Димитриево, което се намира на територията на община Шумен.

Предлагат четири училища от Разград да получат статут на иновативни

//dariknews.bg/regioni/razgrad/predlagat-chetiri-uchilishta-ot-razgrad-da-poluchat-statut-na-inovativni-2027662

Четири училища от Област Разград са включени в списъка на иновативните училища, изготвен от Министерството на образованието – съобщават от пресцентъра на Областна админстрация-Разград. Общо учебните заведения в страната, на които предстои да придобият този статут, са 185. Списъкът все още е проект,

Над 1000 лева събраха младите социалисти и трима депутати от БСП за лечение на 1-годишната Бориса

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/nad-1000-leva-sybraha-mladite-socialisti-i-trima-deputati-ot-bsp-za-lechenie-na-1-godishnata-borisa-2027603

Младите социалисти от Велико Търново и трима народни представители от „БСП за България“ събираха средства за лечението на 1-годишната Бориса Досева. В Международния ден на детето те организираха благотворителен базар, където поставиха кутия за дарения.
417 лева са събрани от дарения, а заедн

Деца излагат картини в "Квадрат 500"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6255800

Деца излагат картини в "Квадрат 500"
Картини и керамични изделия на децата от читалище "Добри Чинтулов" в София са изложени в галерия Квадрат 500. По случай Деня на детето от галерията са организирали изложбата "Пролетни цветя". Тя включва над 30 рисунки и 75 керамики.  Националната художествена галерия "Квадрат 500" отбеляза за първа година Деня на детето с различни ателиета за

Оставиха в ареста за постоянно граничните полицаи от летище "София"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255805

Оставиха в ареста за постоянно граничните полицаи от летище "София"Апелативният специализиран наказателен съд потвърди наложените на първа инстанция мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на двамата гранични полицаи от Аерогара "София" и двамата граждани на Бангладеш, задържани на 25 май 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП, ДАНС, Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и Специализираната прокуратура.

Идея: Ще изграждат Национална педиатрична болница у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=352540

В България да се изгради първата Национална педиатрична болница. Такъв апел внасят днес до президента, премиера и председателя на Народното събрание граждани, неправителствени организации, лекари и общественици, обединени в инициативен комитет.

БСП-Подуяне е с нов председател - Веселин Гъжев

http://www.cross.bg/podyyane-guzhev-predsedatel-1544747.html

/КРОСС/ На 31 май районната конференция на столичната организация на БСП в район „Подуяне" избра Веселин Гъжев за председател. Проведеният избор е във връзка с уставната норма в БСП за несъвместимост между ръководен партиен пост и публична длъжност. Гъжев е председател на Градската контролна комисия на Софийската организация на БСП и до сега бе заместник-председател на структурата в „Подуяне". Досегашният ръководител на социалистите в „Подуяне" Димитър Данчев бе избран, от 24 МИР, за народен представител в 44-тото Народно събрание.  

Зам.-министър Ангел Попов: Имаме волята да намалим пътнотранспортните произшествия

http://www.cross.bg/angel-popov-tezhkotovarni-1544748.html

/КРОСС/ Имаме волята и вече работим усилено за намаляване на пътнотранспортните произшествия. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на откриването на Международното изложение за тежкотоварни автомобили TRUCK EXPO 2017. По думите му, за да бъде постигната тази цел една от мерките, които ще бъдат предприети е затягането на контрола и засилване на съвместната работа между различните институции, отговорни за безопасността по пътищата. Заместник-министър Ангел Попов призова участниците и гостите на изложението за толерантно и отговорно отношение на пътя и спазване на правилата за движение. „Влизайки в автомобила, в ръцете си не държим само волана, а и живота и здравето на всички около нас", каза още той. По време на събитието заместник-министър Ангел Попов участва и в тестването на тежкотоварни автомобили. TRUCK EXPO 2017 се провежда периода 1 - 3 юни на летище Лесново, община Елин Пелин. Организатор на събитието е Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България.  

Служителите на Bank of England готвят стачка срещу мизерното заплащане

http://econ.bg/Новини/Служителите-на-Bank-of-England-готвят-стачка-срещу-мизерното-заплащане_l.a_i.743529_at.1.html

Служителите на Bank of England ще подложи на обсъждане възможността да обявят стачка срещу предложеното им минимално повишение на работните заплати,...

Оправдан от групата "Наглите" осъди прокуратурата за 30 хил .лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/01/2981675_opravdan_ot_grupata_naglite_osudi_prokuraturata_za_30/?ref=rss


Подсъдим заедно с групата за отвличания "Наглите", но оправдан за участие в престъпното сдружение - Митко Лебешковски, е осъдил прокуратурата за 30 хил .лв., съобщи "Правен свят". Името на групата се появи отново в медиите, след като двама от осъдените поискаха предсрочно освобождаване от затвора - Любомир Димитров, известен с прякора Гребеца, и Ивайло Евтимов-Йожи.

Софийският градски съд реши, че двамата са се поправили и могат да бъдат пуснати на...

Си Ен Ен уволни водеща, ”обезглавила” Доналд Тръмп

http://frognews.bg/news_135702/Si-En-En-uvolni-vodeshta-obezglavila-Donald-Tramp/

Американският телевизионен канал Си Ен Ен прекрати договора си с комедийната актриса и водеща Кейти Грифин, след като тя публикува снимка, на якото държи отрязаната глава на Доналд Тръмп.

Асен Ягодин: До две години ще имаме оптимален брой банки

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/asen-iagodin-do-dve-godini-shte-imame-optimalen-broi-banki-240426/

Банкери прогнозират ръст на лихвите заради регулациите и технологичното преструктуриране във финансовите институции

Облачно и с кратки превалявания ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=352543

През нощта превалявания ще има в източните райони, а над останалата част от страната ще преобладава ясно време. По Черноморието ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, след обяд - временно интензивни.

Самолет кацна извънредно на Летище София

http://clubz.bg/54617-samolet_kacna_izvynredno_na_letishte_sofiq

Снимка БГНЕС

Самолет кацна извънредно на Летище София заради болен пътник на борда. Това съобщи бТВ, позовавайки се на информация от аерогарата.

Машината Еърбъс А380 на авиокомпания "Емирейтс" се е приземила в 18,13 ч. Превозвачът е изпълнявал полет от Дубай за Лондон.

Екипажът е подал сигнал за пътник, на който му е прилошало. Линейка е чакала самолета при кацането, за да може да бъде оказана незабавна медицинска помощ на пътника.

Ситуацията на летището е спокойна и няма напрежение.

Банките, еврозоната и стенограмите

http://www.mediapool.bg/bankite-evrozonata-i-stenogramite-news264660.html

Похвално е, че влизането в еврозоната се поставя като непосредствена задача от това правителство - включително влизането в междинната зона - ERM2. Но управляващите пропускат да погледнат критично към ключови системни характеристики на българската банкова система. Предпочитат да се фокусират върху техническите критерии, без да оценяват равнището и дълбочината на рисковете и възможностите за конвергенция на българската банкова система в еврозоната. На фона на събитията около КТБ как мислите, дали имаме сериозен институционален капацитет да се справим със собствените си проблеми в банковата и финансова сфера, за да не ги внесем в еврозоната? Имаме Централна банка, която надзирава и гарантира здравето на банковата система, но едновременно с това бивш и настоящ президент и властимащи се страхуват, че ще излязат нелицеприятни факти, които могат да застрашат конкретни банки и системната устойчивост. Дали реалността или опасностите от спекулации е без значение. Какво послание смятате, че изпращаме към ЕЦБ, относно приемането ни в междинния механизъм на еврозоната? Нормално е да бъдат скептични, защото времето за снизходителност и самозалъгване изтече. Еврозоната няма нужда от нови пасиви или неясни стойности. Да, общият валутен дом в ЕС може да се тресе по шевовете, да няма дисциплина и мнозина да му предричат крах, но все пак ние искаме да влезем в този съюз, а не те при нас. Решението за допуск до ЕРМ-2 е политическо и доверието е най-важната му съставка. Ами ако още има проблемни банки? Питам, ако нещата действително са били зле по време на стенографираните срещи при президента, то каква е логиката в задържане на публичните факти при ясен и преобладаващ обществени интерес? Ако споменаваните под сурдинка банки не са "гнили" ябълки - все пак изтекло е достатъчно време, за да попълнят капиталовата си адекватност, да намалят лошите кредити, да подобрят отчетността и управлението. Ако са все още проблемни, така ли ще се справяме с рисковете, като ги крием от вложители, кредитори, инвеститори? Техните пари са на риск, не на политиците. Ако пък разкритият проблем не е специфичен за отделни банки, а има системен характер, както ни посочват от Европейската комисия, МВФ и Световната банка, тайнствеността е противопоказна. Тревожно ниво на лошите кредити, неадекватни капиталови резерви, отчетност и опасна концентрацията на кредити на свързани лица, каквито се разкриват в стрес-теста - какво от това ще решим със секретност и липса на дебат? Още в разгара на кризата с КТБ предупредих, че с форсирания по политико-олигархични причини фалит на банката, ние нито диагностицирахме, нито терапирахме правилно вируса - проблемът със собствениците - инвестиционни банкери и политическия риск в системата, породен от модела Кой? – влиянието, което се превръща в пари. БНБ не може да противостои на нова банкова криза Нищо не се е променило след КТБ - продължаваме да се намираме в режим на валутен борд, което ограничава възможностите на Централната банка да действа като кредитор от последна инстанция. Няма никаква гаранция, че Кой? е ограничил влиянието си и възможността да предизвика разрушително действия от страна на прокуратурата. Ако прецени, че са застрашени интересите му или трябва да накаже непослушен банкер, или да упражни репресия. Възможността на БНБ да реагира е пряко свързана с реакцията на правителството за целесъобразност. Тя е функция на интересите на политическия ни елит. Но всичко в последна сметка се гради върху доверието на обществото, което се изпарява, когато се засекретява достъпа до свидетелства за разум и опит. И тук започват големите въпроси? Оценката за реакцията на правителството и на политиците при кризата с КТБ не са еднозначни, т.е. не са само положителни. Част от деструктивните въздействия върху банката са плод на действия или бездействия на правителството, включително на министерството на финансите. По неясни критерии то реши да спаси една банка и да жертва друга. Обществото не знае защо това е направено, тъй като повече от аргументите бяха изработени постфактум. Българските банки и независимостта на БНБ трябва да бъдат защитени от деструктивността на политическия ни елит. Докато западните банки или техните клонове у нас могат да си позволят да отказват кредити на протежирани от Кой? бизнесмени, защото имат посланик и страна, която да ги защити, то банкерите в банки с български собственици нямат тази привилегия. "Ползите" от фалита вече са в "правилните" ръце Цветан Василев е в Белград, без никакви възможности да влияе върху разпореждането с активите на КТБ и масата за несъстоятелност. Синдиците и квесторите свършиха доста за да насочат "ползите“ на фалита в "правилните" ръце, докато държавата консумира щетите. Монетизацията на масата на несъстоятелността до този момент не оставя шанс държавата да си възстанови кредитите към Фонда за гарантиране на влоговете в България. Ако някой се тревожи дали разкриването на съдържанието на стенограми, в които според запознати гуверньорът на БНБ разкрива нелицеприятни истини за състоянието на различни от КТБ банки, може да породи нова банкова криза, то той има основание. Първото, за което всички можем да се досетим, е състоянието на ФГВБ, чийто пасиви са три пъти над активите. От това по-голям риск за банковата система - здраве му кажи. Преди кризата в КТБ във фонда имаше близо 2 милиарда лева, които не достигнаха, за да покрият всички гарантирани влогове. Днес са четири пъти по-малко. В момента има поне три банки, които са предмет на препоръки за вдигане на капиталовите резерви и подобрение на управленските практики при лошите кредити и тези за свързани лица. Текущите резерви на ФГВГ са категорично неадекватни за съществуващия риска, камо ли за връщане на кредита по КТБ. Вариант с рязко вдигане на вноските на банките не е състоятелен, нито рационален, защото логиката на солидарната отговорност и споделения риск опира в нелогичната търпимост към дефицитите в надзора на БНБ, в реакциите на правителството и тези в собствените управленски качества. Правилото гласи, че за проблемите на банките трябва да се говори тихо, защото може да се създаде недоверие и напрежение. Но тази тишина може и се превръща в удобно прикритие за всякакви престъпления. Кой? стана с милиард по-богат след фалита на КТБ. Докато публиката се съобразява с това правило – една част от мълчаливите обедняват, а други се обогатяват. Докога с тази сбъркана логика, че трябва да замитаме границата между порочна и добра управленска практика, да прикриваме грехове в надзора на БНБ и отговорността на управителите на банките? Порочните практики не са родени и не свършат с Цветан Василев Ключовият системен риск е преминаващият от банка в банка тайфун от политическа-егоистичните интереси на политици, олигарси и обслужващите ги институции, които контролират достатъчен властови ресурс, за да блокират БНБ и съдебната система в търсенето на отговорност. Кой разследва действията на прокуратурата спрямо членовете на Управителния съвет на БНБ и натиска, който накрая завърши със смяна на позицията на управителния съвет за състоянието на банката и възможността да бъде спасена? Моделът Кой? е възможен само благодарение на ултимативната или крайна гаранция на данъкоплатците през държавния бюджет за покрития на щетите, които причинява. Дори съдебната системата да го защитава, никой не може да го спаси от гнева на хората. Рано или късно той ще вземе следващата жертва, защото е по-силен от институциите, той е самостоятелна и самодостатъчна Система. Правителство, Парламент, служби, прокуратура не защитават Кой? безкористно, те защитават собственото си участие и привилегии. Не се учудвайте, че в Европейската Централна Банка и нейният екип търсят зад формалните критерии за членство в Еврозоната и системните характеристики и неовладяни рискове. В нашия случай те не са особено окуражителни - реформите буксуват, а още по-точно просто ги няма. Институциите са пленени, политическият риск за бизнеса, включително и за банките, прозира зад фасадата на привидна стабилност и спокойствие. Подозирам, че най-накрая в ГЕРБ и правителство са стигнали до осъзнаване на заплахите за собственото си управление от липсата на адекватен надзор и буфери в банковата система, в това число и от последствията на модела Кой? върху стабилността на бюджета. Разбрали са, че или трябва да махнат валутния борд, за може не правителството, а Централната банка да "спасява“ банките., или да намерят спешно път към еврозоната. Не се кахърете за съдбата на Кой? Той вече кешира значително част от влиянието си през институциите и го превърна в милиарди собственост. Проблемът е, че неговият капитализъм е паразитен и опустошителен – ако няма топла връзка с банки и привилегировани кредити, му трябва свързаност с бюджета или участие в схеми с други по-креативни бизнесмени на принципите на доброзорното партньорство. Вариантът в краен случай е милиардерско изгнание в чужбина. Вие решете в чий интерес, дали и при какви условия трябва да се публикуват стенограмите при президента. Крайно време е гражданите да знаят кои банки се управляват добре и кои са на изкуствено дишане, докато собствениците им превръщат депозитите им в лично и групово благосъстояние. Публикацията на стенограмите, сама по себе си, не е панацея. Но откровеният, експертен и публичен разговор по темите и най-вече реалните действия и промени са. Не само и толкова защото искаме да влезем в еврозоната, а заради самите нас. * Коментарът е от блога на Илиян Василев, представител на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания и бивш посланик на България в Русия

Потвърдиха самоличността на стрелялия по бившия македонски министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255766

Потвърдиха самоличността на стрелялия по бившия македонски министърЖаклин Димовска, дъщеря на Любчо Стояновски, за който се сочеше, че е извършителят на опита за убийство срещу бившия македонски министър на здравеопазването Никола Тодоров потвърди, че именно той е извършителят, предава „Нова ТВ“, цитира "Фокус". Димовска, която е майка на 9-годишната Тамара, починала от сколиоза (това се сочи като мотив за

5,5 г. затвор за шофьора, убил със 145 км/ч младия Никола

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-nikola-terziev-beytula-ismail-25849467

Окръжният съд във Варна осъди на 5 г. и 6 м. затвор Бейтула Исмаил, който през август м.г. уби с колата си на магистрала „Хемус“ 23-годишния Никола Терзиев.

Вълнуващ 1-ви юни на Централна гара София

http://www.cross.bg/prelezi-infrastryktyra-detzata-1544746.html

/КРОСС/ Инфрабой (Infraboy) е името на новия приятел и закрилник на децата. Днес, 1 юни 2017 г., на детско тържество в чакалнята на Централна гара София, децата избраха име на новия служител на НКЖИ. Той ще участва в образователни филми и клипове и ще посочва и предпазва от опасностите по жп гари и междугария. Инициативата е част от дългосрочна кампания по безопасност на Национална компания „Железопътна инфраструктура". „Това човече ще участва в различни видеоклипове с различни сюжети, свързани с безопасността по железопътната инфраструктура - пресичането през прелезите, пребиваването върху инфраструктурата, качването върху подвижния състав и опасността от поразяване от волтова дъга", съобщи главният ревизор на НКЖИ инж. Бисер Минчев. Инж. Минчев отправи апел към водачите на МПС да спазват правилата за движение при преминаване през прелези. „Това е много конфликтна точка, много опасна и винаги води не само до материални щети, но и до ранени и загинали", заяви той. Сред игри и забавления децата направиха десетки предложения за име на своя нов приятел и закрилник - Инфрабой, Рейлбой, Жепебой, Жели, ДОБИ (Децата Обичат Безопасните Игри), Релсоходко, Жепи, Желязко, Жепейко, Тудуфтудуф, Тадамтадам. Служителите на НКЖИ и представители на медиите също взеха присърце идеята и предложиха следните имена - Инфраволт, Релейчо, Тренчо, , Волти, Виктор, Railboard, Жепейко, Траверсчо и др. Децата гласуваха за Инфрабой (Infraboy)

Зоран Заев осъди нападението срещу бившия здравен министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255784

Зоран Заев осъди нападението срещу бившия здравен министър

Новият министър-председател на Македония Зоран Заев официално пое поста от своя предшественик Емил Димитриев, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“, цитирана от Фокус. Пред журналисти Заев коментира и други въпроси, включително опита за убийство на бившия министър на здравеопазването Никола Тодоров, който осъди категорично.

Мобилни екипи на две министерства ще следят за чистотата на морето през лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255783

Мобилни екипи на две министерства ще следят за чистотата на морето през лятотоМобилни екипи с експерти от министерството на туризма и подразделенията на екоминистерството ще следят през лятото за чистотата на морската вода и плажовете, каза днес край Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТА. Министърът на екологията Нено Димов допълни, че вече е издал заповед,

Кой взриви огромната бомба в Кабул?

http://www.mediapool.bg/koi-vzrivi-ogromnata-bomba-v-kabul-news264659.html

Поредната сутрин от Рамазана започна с огромна експлозия в Кабул, точно в часа пик, проехтяла край няколко посолства в афганистанската столица. Булевардът в квартала "Уазир Акбар Хан" е един от най-натоварените в града, гъмжи от пешеходци и коли, които влизат и излизат от офисите на дипломати, американски военни и афганистански правителствени служители. Над 80 човека бяха убити, стотици бяха ранени, много от които тежко, и на практика почти всички се оказаха афганистански граждани - улични търговци, войници, пътни полицаи, банкови чиновници и работници в телефонна компания. "Не съм виждал, нито преживявал такава голяма експлозия в живота си", каза журналистът Гусодин Феротан."Имаше разклащане като от силно земетресение, последвано от ужасяващ гръм и взривна вълна, която ме изхвърли от мястото, където седях, на няколко метра нататък." Кой извърши това? Талибаните, които бяха свалени от оглавяваната от САЩ инвазия през 2001 и които оттогава оказват съпротива, отричат да са участвали в този бомбен атентат. И пресата очаква бойците от "Ислямска държава" (ИД) да поемат отговорност, както са склонни да правят, когато има мащабна и неочаквана терористична атака едва ли не навсякъде по света. Обаче ветерани от много афганистански войни са най-малкото скептични по този въпрос. Един бивш командир от ИДИЛ в Афганистан каза дискретно пред "Дейли бийст", че изглежда има договореност - мълчалива или открита - когато афганистанските талибани и съюзническата Мрежа "Хакани", действаща от Пакистан, извършат такъв вид нападение, отговорността да поемат тайнствените им любимци от ИДИЛ. Групата, която твърди, че контролира джихадисткото "губернаторство" Хорасан, за която се смята, че се простира от двете страни на афганистанско-пакистанската граница, не притежава необходимите логистични и операционни умения за извършване на атака като тази в сряда сутринта, каза бившият лидер от ИДИЛ. Аз попитах защо ИД трябва да поема отговорността за нечия чужда атака? Бившият боец даде циничен отговор. Групата искала да залъже ИД в Сирия и Ирак и да покаже, че е активна и оперативна, така че организацията да й изпрати някакви пари". Идентифицирането с ИДИЛ, каза той, отвлича вниманието от най-вероятните извършители - талибаните и съюзената с тях Мрежа "Хакани", които действат от Пакистан. Високопоставен съветник на афганистанския президент Ашраф Гани, чиито прозорци на офиса му са натрошени от експлозията, също е съгласен, че талибаните, въпреки че отричат, стоят зад новата атака и оставят ИД да поеме отговорност, още повече че има толкова много цивилни жертви. "Днешната огромна експлозия е абсолютно от типа на атаките на Мрежата "Хакани", каза пред "Дейли бийст" съветникът на Гани. По думите му ИДИЛ [в Афганистан] не може да извърши такова голямо и сложно нападение". Служител от афганистанското разузнаване с опит в разследването на други такива атаки в Кабул каза, че въобще не приема изявлението на талибаните, че това не е тяхно дело. "Миналата година въоръжени лица нападнаха най-голямата военна болница в Афганистан и над 100 души бяха убити", каза той. "Талибаните отрекоха отговорността и я пое ИДИЛ, но след няколко часа установихме, че цялата бойна група за нападението е от афганистански талибани, базирани в Пешавар, Пакистан". Така наречената Ислямска държава няма ясна стратегия в региона Аф Пак*, но целите на талибаните са ясни: да се противопоставят на онова, което наричат окупация от западни сили и "марионетен" режим на Гани, с което да покажат тяхната слабост и неспособност да защитят населението. От тази гледна точка поемането на отговорност от ИДИЛ е добре дошло, тъй като нападение в сърцето на Кабул разклаща доверието у хората, които живеят и работят там. Още повече сега, когато администрацията на Тръмп се опитва да подпомогне правителството с допълнителни пари и допълнителни войници. "Това е добър отговор към Съединените щати", каза един командир от талибанските милиции на име Наджиб Джихадуал, без пряко да поема отговорност за атентата. "Вие може да изливате милиарди долари, но ние няма да се притесним от това. Ако Гани си мисли, че битката е само в отдалечените райони, той греши. Ние ще бъдем точно под носа му." "Нашият отговор е прост: САЩ одобряват допълнителни пет милиарда долара за битката с талибаните, а талибаните одобряват голяма бомба в Кабул", каза Джихадуал. Попитах го защо тогава талибаните не поемат отговорност за атаката. "Ние ще вземем ябълката, даже и да расте на портокалово дърво", каза той. Няколко източника от афганистанските талибани казват пред "Дейли бийст", че е много важно нападенията в големите градове да покажат, както се изрази Джихадуал, "колко безпомощни и безнадеждни са силите за сигурност на режима". Нападението бе извършено близо до една от най-добре охраняваните части на града. Когато камионът, изглежда цистерна за почистване на отходни ями, избухва, взривът засяга най-вече посолствата на Германия, Великобритания, Франция, Иран и Турция, които са по-близо до мястото. Както и президентският дворец и министерството на отбраната. Джихадуал каза, че целта е да се покаже, че афганистанските талибани са все още сила, с която трябва да се съобразяват. Въпреки че загубиха някои от висшите си лидери, те не са намалили темпото и продължават да имат обществена подкрепа, твърди той. "Без обществена подкрепа е невъзможно да се поддържа този бунт", каза Джихадуал пред "Дейли бийст". "Разбира се афганистанското правителство казва, че Пакистан, Русия и Ал Каида ни помагат, но без местна подкрепя ние не можем да извършваме никакви операции." Талибански източници казват, че през летния сезон на сражения тази година офанзивите на юг и север в страната ще бъдат последвани от нападения в големите градове и от блокиране на главни шосета, като честотата на бойните действия ще се засили след Рамазана. Друг източник от талибаните каза, че групата се е сдобила с нови оръжия. "Получихме голям брой автомати с уреди за нощно виждане, за да ги използваме при специални операции", каза той за "Дейли бийст". Който и да стои зад атаката в Кабул, тя показа също, че афганистанските правителствени сили продължават да са уязвими и неспособни да защитят своя народ, както в селските райони, така и в големите градове. * Американски термин, който обозначава единния театър на бойни операции в Афганистан и Пакистан - бел прев. По БТА

Сорос обвини унгарския премиер, че създава "мафиотска" държава

http://www.mediapool.bg/soros-obvini-ungarskiya-premier-che-sazdava-mafiotska-darzhava-news264658.html

Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос обвини премиера на Унгария Виктор Орбан, че създава "мафиотска държава" с поредица действия, които подкопават гражданските свободи, вкл. академичната свобода, предадоха Асошиейтед прес и ДПА . В реч в Брюксел Сорос разкритикува новото унгарско законодателство, което заплашва съществуването на Централния европейски университет (ЦЕУ). Университетът в Будапеща е основан от него през 1991 г. в помощ на утвърждаването на демокрацията в бившите комунистически страни в Централна и Източна Европа. Орбан твърди, че защитава Унгария от външно влияние. Но критици възприемат действията срещу ЦЕУ като атака срещу демокрацията В речта си пред икономически форум, събрал видни индустриалци и представители на ЕС, милиардерът предрече, че излизането на Великобритания от ЕС ще бъде "извънредно вредно" и за двете страни. Той добави, че ако в хода на преговорите за Брекзит съюзът въведе сериозни вътрешни реформи, Лондон може после да се върне в блока. Сорос посъветва ЕС да устои на изкушението да накаже британците и да подходи конструктивно към преговорите за раздялата. Същевременно той констатира, че ЕС се е превърнал в организация, в която еврозоната е вътрешното ядро, а другите членки заемат по-низши позиции. Джордж Сорос предложи вместо подхода за "много скорости", според който всички страни в ЕС се движат в една посока с различно темпо, да се възприеме подход за Европа на "много писти", който ще предложи на страните членки "широко многообразие в демократичния избор", от което те ще извлекат големи ползи. В статия в "Проджект синдикейт", цитирана от Ройтерс, Сорос пише, че ЕС е изправен пред "екзистенциална криза" и не трябва да допуска продължителните преговори за Брекзита да го отклоняват от извършването на жизнено важните реформи. "Както изглежда, страните членки искат да си върнат суверенитет, вместо да отстъпят още от него", казва той и предлага ЕС да предприеме действия в три области: териториалната дезинтеграция (илюстрирана от Брекзита); бежанската криза и липсата на адекватен икономически растеж. С изборната победа на Еманюел Макрон във Франция и очаквания резултат от парламентарните избори в Германия е възможно проевропейските тенденции да се засилят до такава степен, че "да бъде преодоляна най-голямата заплаха: банковата и миграционната криза в Италия", пише в статията си богаташът-филантроп.

Трима ранени при сблъсък на пътя Шумен - Карнобат с участието на военен влекач

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255696

Трима ранени при сблъсък на пътя Шумен - Карнобат с участието на военен влекачТрима души са пострадали при катастрофа на пътя Шумен - Карнобат, един е с опасност за живота. Това съобщи д-р Атанас Атанасов, изп. директор на МБАЛ - Шумен за "Фокус". Колона, превозваща военна техника се е движила в посока Шумен, 52-годишен водач на лек автомобил „Фолксфаген Кади“, движещ се от Шумен, е спрял на кръстовището,

Мамо, искам приказка

http://offnews.bg/news/n_1/n_657080.html

„Мамо, искам приказка” – този боен зов предизвестява една епичен интелектуален двубой с тригодишния ми син. Какво толкова, всички майки четат приказки на децата си, вероятно ще си помислят тези, които не са имали случай да премерят силите си с хитрите и тепърва осъзнали възможностите си да поставят натясно родителите си тригодишни. Преглъщам мъчително и започвам: „Направило си Косето Босето гнезденце, снесло си яйчица....”. И тук наблюдателното дете ме прекъсва: ”Щом е снесло яйчица, значи е женско, нали, мамо”. Леко объркана от неочакваните му познания за половете, потвърждавам неоспоримия факт, че птицата трябва да е женска. „Това не е най-важното, слушай нататък”, нетърпеливо казвам и продължавам. „Дошла лисицата и поискала на косето едно яйцице. „Нямам, Лиске”, отговорило то. „Като нямаш, тебе ще изям”, заплашила го лисицата и птичето й дало яйчице”. И отново съм прекъсната от озадачен глас: „Мамо, защо Косето лъже, нали не трябва да се лъже?” „Е, да, но то не иска да си дава яйцата, за да си излюпи пиленца”. „А защо тогава си дава пиленцето, ти, ако се изплашиш да не те изяде лисицата, ще ме дадеш ли на нея?” забива ме в земята моят син. „Не, няма да те дам, но Косето е по-малко от мен и не може да победи лисицата”, ловко излизам от положението аз. Благополучно, без прекъсване, преминавам през моментите, когато Косето си дало всички яйчица и заплакало, кучето му предложило да му помогне и се скрило в шумата, а когато дошла лисицата, я подгонило и тя се скрила в дупката си. „Кажете, краченца, какво викахте, докато ви гонеше куето, а вие, ушички и очички?”, попитала лисицата. ”Беж, лиске, да бягаме”, отговорили те”. „Ушите и очите не могат да говорят”, категорично се възпротивява малкият. „Това е приказка, в нея всичко е възможно”, отговарям аз с общоприетата баналност и бързо, за да не му дам възможност за нов въпрос, продължавам: „А ти, опашчице, какво викаше?” „А защо не пита и нослето си какво е викало?”, намесва се отново критичнят слушател. „Сигурно е забравила”, опитвам се да се измъкна аз. „Ха, лисица-забравана, тя не е хитра”, прави съответния извод той, но аз пропускам забележката покрай ушите си и го оставям да смята горката лисица, известна с лукавството си, за глупава. С облекчение препускам към края, където лисицата си подала опашката, кучето я измъкнало и й разкъсало кожухчето, а Косето си снесло яйчица и си отгледало пиленца. Но надеждите ми са напразни. „А в гората нямало ли други лисици”, лукаво пита детето. Без да подозирам капана, аз наивно отговарям: „Сигурно имало, едва ли само една лисица живее в цялата гора”. „Значи друга лисица ще отиде пак да иска яйца на Косето и трябва пак да започнем да четем приказката отначало”, победоносно изстрелва любимият ми син. И аз започвам приказката отначало, със слабата утеха, че въпросите вече са ми известни. Но не, конспектът е сменен. „А защо лисицата не вземе всички яйца накуп, а идва всеки ден”. „Защото не може да ги носи..” и т.н. Когато най-накрая заспиваме – той напълно наясно с всички явни и скрити страни на приказката, аз с усещането, че съм направила литературен анализ, на който и най-известният критик би завидял, си мисля колко е хубаво все пак за малко да изляза от клишето, в което годините ме сложиха, от категоричните мнения без въпроси, от скуката на възрастните си мисли и да прочета отново, като напълно непозната история, втръсналата ми стара приказка. И дори ми стана тъжно, че не съм мислила дали Косето е мъжко или женско, не съм го виждала като страхлив лъжец, че не съм се сещала, че носът на лисицата е пренебрегнат или че след щастливия край друга лисица може да отиде да тормози птичето. А може би просто съм забравила как се слушат приказки...

Жандармерия и полиция претърсиха ромския квартал на Хасково

http://www.cross.bg/haskovo-kvartal-zhandarmeriyata-1544745.html

/КРОСС/ Полицейска акция се проведе на територията на квартал "Република" в Хасково. Проверяваха се зеленчукови сергии, хранителни магазини, заложни къщи, казина, както и съмнителни лица. Точно в 10 часа на входно-изходните пътища бяха разположени патрулни коли на полицията, предава БНТ. В центъра на населения предимно с роми квартал пристигнаха 3 камионетки на жандармерията, две от които впоследствие бяха изпратени в периферните части. Специализираната операция е съвместна между РПУ - Хасково и жандармерията. Силите на реда търсеха най-вече акцизни стоки без бандерол, ментета на запазени търговски марки, наркотици и крадени вещи. Около 2 часа след началото на операцията полицаите не намериха нищо незаконно. Пътните полицаи са издали няколко акта и фиша за нарушение на Закона за движение по пътищата. Хора от квартала коментираха, че още при вида на униформените всички контрабандни стоки са били скрити. От МВР съобщиха, че се предвижда проверките да станат ежеседмични. Междувременно стана ясно, че през изминалото денонощие са иззети 1200 къса цигари без бандерол при две проверки в Хасково.    

Момчил Неков: Българските производители ще търпят още повече натиск от безмитния внос от Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-vnos-nekov-1544732.html

/КРОСС/ Евродепутатът настоява единният европейски пазар да е достъпен и работещ първо за местните европейски производители „Украйна е страна съсед и партньор на Европейския съюз. Вярвам, че трябва да работим и сътрудничим с нея. За мен обаче приоритет трябва да бъдат интересите и притесненията на европейските и в частност на българските производители.  Аз не подкрепих предложението за увеличаване на безмитния внос на няколкото селскостопански и индустриални продукти, защото производителите в моята страна България, усещат натиск от сега съществуващия безмитен режим. Миналата година хиляди тонове мед останаха нереализирани в България заради внос от трети страни.  Производители на маслодайни култури също усещат натиск от вноса от Украйна. В света на неолиберлизма и свободната търговия ние задушаваме европейския производител". Това заяви Момчил Неков след като Европейския парламент гласува и одобри  допълване на търговските отстъпки за Украйна, предоставени в рамките на Споразумението за асоцииране към ЕС. Неков изрази становището си, че пред европейския производител има редица законови изисквания, екологични стандарти и ред други предизвикателства. С улеснения внос се добавя и допълнителна конкуренция към този набор от трудности. „Нека направим единния европейски пазар достъпен и работещ за европейския производител", призова Неков

Иван Нейков: Много жени ще изберат да се върнат на работа преди детето да навърши годинка

http://www.cross.bg/deteto-rabota-vurnat-1544744.html

/КРОСС/ Директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нeйков коментира възможността майките и осиновителките, които се върнат на работа преди детето им да е навършило 1 година вече, да получават освен заплатата си и половината от обезщетението за майчнство, предава БНР: Преди години, когато беше приета мярката за увеличаване на майчинството, ние твърдяхме, че това е изключителен плюс за родителите, за майките и се хвалехме с най-продължителното майчинство в целия Европейски съюз. Днес, с тази стъпка всъщност признаваме мълчаливо, че не сме били прави, защото всъщност подхождаме към младите семейства, към майките с инструменти от преди повече от 20-30 години, защото подобна стъпка и подобна мярка съществуваше. Ние просто я възстановяваме сега, само че майките вече са други, коментира той. Съвременните българки жени раждат във все по-зряла възраст, в резултат на което вече са започнали да градят кариера и вероятно много жени ще изберат да се върнат по-рано на работа, обясни той. От много голяма полза ще бъде, ако държавата създаде инструменти, с които да помагаме на майката дори и тогава, когато тя си гледа детето, да си поддържа конкурентоспособността. Тоест да имаме система, която да й позволява бързо и евтино, от вкъщи, докато се грижи за детето, тя да знае какво става с нейната професия, какво става с работата, за която тя се е квалифицирала именно за да бъде конкурентноспособна

Втори съд реши - Гребеца от ”Наглите” остава в затвора

http://dnes.dir.bg/news/sad-zatvor-naglite-grebetza-25849465

Любомир Димитров-Гребеца от бандата за отвличания "Наглите" няма да излезе предсрочно от затвора, реши окончателно Софийският апелативен съд (САС).

Съдът отказа да освободи Гребеца предсрочно

http://www.cross.bg/predsrochno-sofiya-dimitrov-1544743.html

/КРОСС/ Съдът отказа да освободи предсрочно Любомир Димитров, известен като Любо Гребеца от престъпната група "Наглите". Апелативният съд в София отмени определението на Софийския градски съд от 5 май 2017 г., с което бе постановено предсрочно условно освобождаване на Димитров от изтърпяване на останалата част от наказанието му. Решението на апелативните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране. Препис от него ще бъде изпратен на началника на затвора в София и Софийска градска прокуратура за сведение и изпълнение.    

България е напът да проиграе газовите си шансове

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-napat-da-proigrae-gazovite-si-shansove-news264657.html

В контекста на водените от Европейската комисия дела срещу руската "Газпром" и срещу българските държавни компании "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" за злоупотреба с господстващо положение, страната ни има отличен шанс да подреди газовия си отрасъл по чисто пазарни правила, без политически и чужди корпоративни интереси. Тази възможност обаче може да бъде пропиляна, ако правителството на ГЕРБ продължава да изхожда в газовата си вътрешна и външна политика от слаби позиции и зависимости и в името на псевдо обществен и национален интерес отказва да следва елементарните пазарни правила, смятат енергийни експерти. Според тях страната ни трябва да преразгледа и да подсили позицията си по отправените от "Газпром" предложения за избягване на глоба от страна на Еврокомисята заради злоупотреба с монопол в осем държави от ЕС, сред които и България, а не да се съгласява с оферирания от руския концерн компромис. Голяма част от съдържанието на газпромовската оферта е постфактум, тъй като част от предложенията вече са реализирани. Заради пуснатата от руснаците кукичка с втората тръба на "Турски поток" до България и реализацията на бленувания от премиера Бойко Борисов газов хъб край Варна, не бива да се пропилява възможността "Газпром" да бъде накарана буквално да си плати за това, че години наред е продавала у нас на много по-високи от пазарните цени. Делото срещу "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз", образувано от Брюксел по жалба на "Овергаз" за отказан достъп до газовата мрежа, пък позволява да се намери начин за подреждане на пазара ни по начин, който да отговаря както на вътрешните интереси за осигуряване на газ на по-ниски от сегашните цени, така и на европейското изискване за повече свързаност на европейската газова мрежа и гарантиране на свободни потоци на суровината. Приватизацията на тези две дружества е само една от възможностите за решаване на проблемите с монопола им, достатъчно е правителството да покаже, че има воля за пазарни реформи, за да си върне доверието на Брюксел. Около тези становища се обединиха експерти като бившия посланик в Русия Илиян Василев, бившия енергиен министър и сегашен общински съветник в София Трайчо Трайков, представителя на Българския енергиен и минен холдинг Христо Казанджиев, председателя на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев, специалистите Васко Начев, Георги Ганев и др.. Те участваха в дискусия по газовите въпроси, организирана от "Риск Монитор". Вътрешните газови проблеми Експертите отново повториха изпратената до Брюксел своя позиция, че страната ни трябва да отстоява искане за санкциониране на "Газпром" в размер до 10 процента от оборота на руската компания заради злоупотреба с монопол. Преформулировка на българското становище в тази посока би подсилило преговорната ни позиция спрямо "Газпром", независимо дали ще изиграем тази карта, смята Илиян Василев. Според Валентин Кънев българската Комисия за защита на конкуренцията би могла да образува свое дело срещу "Газпром". Той обаче се усъмни в политическата воля и способността на родния антимонополен орган да предприеме подобни действия. "Битката не е само с "Газпром", а вътре в страната", заяви Кънев. Позицията му бе споделена от Христо Казанджиев, който също посочи, че "големите газови проблеми на България са вътрешни" и те са свързани с това, че в държавната и регулаторната администрация прекалено много хора не си вършат работата – по-често нарочно и в полза на интересите на "Газпром". Като такъв проблем бе посочена и липсата на последователност в енергийната политика, вземането на решенията адхок и подчиняването им на интересите основно на частни компании за източване на ресурс в ненужни проекти като АЕЦ "Белене" и "Южен поток". "В името на чучелата обществен и национален интерес се прокарват чисто корпоративни интереси", посочи Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Страшна ли е продажбата на "Булгартрансгаз"? Като такъв пример бе посочен заявеният преди година от премиера Бойко Борисов отказ на страната ни да продаде част от газовия оператор "Булгартрансгаз", каквото искане бе отправено от Брюксел, за да се прекрати делото срещу това дружество и газовия доставчик "Булгаргаз" за злоупотреба с монопол. В противен случай страната ни е заплашена от глоба в размер на 200 млн. евро и решението коя от двете злини да бъде предпочетена е изцяло политическо. Според Трайчо Трайков има поне три начина за решаване на проблема с делото срещу "Булгартрансгаз" и приватизацията му не е най-добрият от тях. "Не знам дали в Брюксел чак толкова са вдигнали ръце от България, че да искат неща, които нямат право, и да ни налагат такива условия", каза бившият енергиен министър от първото правителство на ГЕРБ. По думите на Илиян Василев обаче страната ни вече е загубила доверието на европейските партньори, че може да гарантира свободен газов пазар и е изпуснала опциите да избегне глобата или продажбата на активи на "Булгартрансгаз" чрез прехвърлянето на дружеството от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) към друга държавна структура или привличането на миноритарен акционер в компанията. Вече ЕК иска в газовия оператор да влезе мажоритарен собственик, посочи бившият посланик в Москва. Според него при правилно структурирана приватизационна процедура за "Булгартрансгаз" може да се защити националният интерес и да се изключи възможността в газовия оператор да влязат подставени лица. "Ако Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране си вършат работата, не може да имаме претенции към пазара", заяви Василев. Той добави, че ако България откаже да реформира пазара си и да допусне стратегически инвеститори в "Булгартрансгаз" може да се получи ефектът от познатия виц, в който българинът, вместо да плати глобата директно, хем изял солта, бил бит и накрая пак дал и парите. Евентуална глоба от 200 млн. евро не е еднократна, защото Брюксел ще продължи да следи въпроса, а и зависи дали парите ще се дадат от балансите на собственика на двете дружества – БЕХ, или техните собствени. В крайна сметка подобна глоба може да доведе до сериозно разклащане на финансовото състоянието на газовия оператор и БЕХ и накрая пак да се стигне до приватизация на "Булгартрансгаз", посочи Илиян Василев. "Не е вярно, че чужд инвеститор в "Булгартрансгаз" ще наруши националната сигурност. Единственото, което Брюксел иска, е да се осигурят свободни потоци през газовата мрежа. Сега е моментът и за отнемане на привилегиите на "Газпром експорт" относно българската преносна газова мрежа", каза още Илиян Василев. Преекспонирани ли са страховете? Христо Казанджиев обаче смята, че се преекспонира страхът от глобата за злоупотреба с монопол от "Булгартрансгаз, защото към 2010 г., когато операторът е отказал на "Овергаз" да пренесе през неговата мрежа определени количества газ, е имал пълни основания да направи това. Според данните на Казанджиев "Овергаз" е бил посочил като входна точка за вноса на суровината пункта "Негру вода" в Румъния, чийто капацитет е резервиран напълно от "Булгаргаз". Отказът обаче не е бил аргументиран, което води и до жалба в КЕВР, където не са обърнали никакво внимание на казуса и по тази причина той стига до ЕК. Според Илиян Василев у нас много лесно може да има и различни на руския газ доставки, и съвсем пазарни цени на синьото гориво. Шансът за това е именно в делото на ЕК срещу "Газпром", но ако България заеме по-твърда позиция. "Мит е, че само "Газпром" може да доставя у нас. България е пазар за едва 3 млрд. куб. м годишно и затова диверсификацията на поне 1 млрд. куб. м е напълно възможна, ако се отнеме контролът на "Газпром експрот" върху газовата ни мрежа (каквато е и целта на антимонополното дело – б. а.)", посочи Василев. "Защо "Булгаргаз" не обяви търгове за доставка? Тогава ще лъсне истината, че доставки извън "Газпром" са възможни", допълни той. Цакане с транзитните такси Васко Начев обаче обърна внимание, че големият проблем е в таксите за пренос на природния газ и евтината цена от едва 1.75 долара за пренос на 1000 куб. м газ на разстояние от 100 км, плащана от "Газпром" на "Булгартрансгаз", пречи на останалите търговци да са конкурентни на руския монополист. Той даде пример как таксата на пренос по бъдещата газова връзка с Гърция е изчислена на 18 евро, което е доста над непазарната цена, плащана от руснаците. Така на практика дори и цената на суровината на други доставчици да е по-изгодна, транзитните такси я натоварват. Когато към това се прибави и нежеланието за гъвкавост на държавните газови фирми, се стига до сегашното положение. Според Начев Европа няма нужда от нова газова инфраструктура, а от свързване на сегашната. Относно предложението на "Газпром" да смени точката за доставка за България от Трансбалканския газопровод през Украйна до румънската граница на точка от турската граница или по тръба по дъното на Черно море за хъба на Борисов край Варна, Илиян Василев коментира, че е много важно как страната ни ще си изиграе картите. "Няма проблем "Газпром" да освободи капацитет от Трансбалканския газопровод, има кой да го заеме, но не съм сигурен, че "Булгартрансгаз" има капацитет да защити интереса си", посочи бившият посланик. Според него в Румъния има компании, които имат капацитет да транзитират през българска територия около 4-5 млрд. куб. м. Кукичката втора тръба на "Турски поток" до Варна Ако обаче Русия спре да ползва Трансбалканския газопровод, както се заканва да стори след 2019 г., става въпрос за около 13-14 млрд. куб. м газ годишно при капацитет на транзитната ни мрежа от около 18 млрд. куб. м. По информация на Mediapool от десетина дни "Булгартрансгаз" интензивно преговаря по обявеното от руския премиер Дмитрий Медведев предложение към страната ни да стане входна точка на втората тръба на "Турски поток". Офертата на руснаците е част от опитите им за безпроблемно приключване на антимонополното дело с Брюксел и осигуряването на европейския маршрут на "Турски поток". Предложението на "Газпром" към българския газов оператор е да се промени точката на вход на руските доставки по втора тръба на "Турски поток" по дъното на Черно море с по-голям от сегашния капацитет на Трансбалканския газопровод, твърдят източници на Mediapool. Говори се за 20 млрд. куб. м капацитет на този лъч от подводния газопровод, като суровината основно щяла да отива за Сърбия. Затова и сега се активизира работата по строежа на междусистемната газова връзка на България със Сърбия, която се подкрепя от ЕК и част от финансирането за строежа се осигурява от Брюксел. Искането на руснаците обаче било трасето на Трансбалканския газопровод да се обърне и потокът да е към Румъния. Макар и от "Газпром" да били променили отношението си и да били заявили, че ще спазват европейските изисквания за изграждането на втората тръба от "Турски поток" до Варна, газопроводът продължава да има конфликт с изискването на Брюксел половината капацитет да е за други търговци извън "Газпром", твърдят експерти. Като цяло предстои да се види какви ще са ходовете на българското правителство по тези изключително важни казуси. От решенията по тях ще зависи дали българският газов пазар най-сетне ще бъде подчинен на правилата на конкуренцията, или ще остане в хватката на политически и икономически зависимости.

България е на път да проиграе газовите си шансове

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-na-pat-da-proigrae-gazovite-si-shansove-news264657.html

В контекста на водените от Европейската комисия дела срещу руската "Газпром" и срещу българските държавни компании "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" за злоупотреба с господстващо положение, страната ни има отличен шанс да подреди газовия си отрасъл по чисто пазарни правила, без политически и чужди корпоративни интереси. Тази възможност обаче може да бъде пропиляна, ако правителството на ГЕРБ продължава да изхожда в газовата си вътрешна и външна политика от слаби позиции и зависимости и в името на псевдо обществен и национален интерес отказва да следва елементарните пазарни правила, смятат енергийни експерти. Според тях страната ни трябва да преразгледа и да подсили позицията си по отправените от "Газпром" предложения за избягване на глоба от страна на Еврокомисята заради злоупотреба с монопол в осем държави от ЕС, сред които и България, а не да се съгласява с оферирания от руския концерн компромис. Голяма част от съдържанието на газпромовската оферта е постфактум, тъй като част от предложенията вече са реализирани. Заради пуснатата от руснаците кукичка с втората тръба на "Турски поток" до България и реализацията на бленувания от премиера Бойко Борисов газов хъб край Варна, не бива да се пропилява възможността "Газпром" да бъде накарана буквално да си плати за това, че години наред е продавала у нас на много по-високи от пазарните цени. Делото срещу "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз", образувано от Брюксел по жалба на "Овергаз" за отказан достъп до газовата мрежа, пък позволява да се намери начин за подреждане на пазара ни по начин, който да отговаря както на вътрешните интереси за осигуряване на газ на по-ниски от сегашните цени, така и на европейското изискване за повече свързаност на европейската газова мрежа и гарантиране на свободни потоци на суровината. Приватизацията на тези две дружества е само една от възможностите за решаване на проблемите с монопола им, достатъчно е правителството да покаже, че има воля за пазарни реформи, за да си върне доверието на Брюксел. Около тези становища се обединиха експерти като бившия посланик в Русия Илиян Василев, бившия енергиен министър и сегашен общински съветник в София Трайчо Трайков, представителя на Българския енергиен и минен холдинг Христо Казанджиев, председателя на Балканската и Черноморска петролна асоциация Валентин Кънев, специалистите Васко Начев, Георги Ганев и др.. Те участваха в дискусия по газовите въпроси, организирана от "Риск Монитор". Вътрешните газови проблеми Експертите отново повториха изпратената до Брюксел своя позиция, че страната ни трябва да отстоява искане за санкциониране на "Газпром" в размер до 10 процента от оборота на руската компания заради злоупотреба с монопол. Преформулировка на българското становище в тази посока би подсилило преговорната ни позиция спрямо "Газпром", независимо дали ще изиграем тази карта, смята Илиян Василев. Според Валентин Кънев българската Комисия за защита на конкуренцията би могла да образува свое дело срещу "Газпром". Той обаче се усъмни в политическата воля и способността на родния антимонополен орган да предприеме подобни действия. "Битката не е само с "Газпром", а вътре в страната", заяви Кънев. Позицията му бе споделена от Христо Казанджиев, който също посочи, че "големите газови проблеми на България са вътрешни" и те са свързани с това, че в държавната и регулаторната администрация прекалено много хора не си вършат работата – по-често нарочно и в полза на интересите на "Газпром". Като такъв проблем бе посочена и липсата на последователност в енергийната политика, вземането на решенията адхок и подчиняването им на интересите основно на частни компании за източване на ресурс в ненужни проекти като АЕЦ "Белене" и "Южен поток". "В името на чучелата обществен и национален интерес се прокарват чисто корпоративни интереси", посочи Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Страшна ли е продажбата на "Булгартрансгаз"? Като такъв пример бе посочен заявеният преди година от премиера Бойко Борисов отказ на страната ни да продаде част от газовия оператор "Булгартрансгаз", каквото искане бе отправено от Брюксел, за да се прекрати делото срещу това дружество и газовия доставчик "Булгаргаз" за злоупотреба с монопол. В противен случай страната ни е заплашена от глоба в размер на 200 млн. евро и решението коя от двете злини да бъде предпочетена е изцяло политическо. Според Трайчо Трайков има поне три начина за решаване на проблема с делото срещу "Булгартрансгаз" и приватизацията му не е най-добрият от тях. "Не знам дали в Брюксел чак толкова са вдигнали ръце от България, че да искат неща, които нямат право, и да ни налагат такива условия", каза бившият енергиен министър от първото правителство на ГЕРБ. По думите на Илиян Василев обаче страната ни вече е загубила доверието на европейските партньори, че може да гарантира свободен газов пазар и е изпуснала опциите да избегне глобата или продажбата на активи на "Булгартрансгаз" чрез прехвърлянето на дружеството от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) към друга държавна структура или привличането на миноритарен акционер в компанията. Вече ЕК иска в газовия оператор да влезе мажоритарен собственик, посочи бившият посланик в Москва. Според него при правилно структурирана приватизационна процедура за "Булгартрансгаз" може да се защити националният интерес и да се изключи възможността в газовия оператор да влязат подставени лица. "Ако Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране си вършат работата, не може да имаме претенции към пазара", заяви Василев. Той добави, че ако България откаже да реформира пазара си и да допусне стратегически инвеститори в "Булгартрансгаз" може да се получи ефектът от познатия виц, в който българинът, вместо да плати глобата директно, хем изял солта, бил бит и накрая пак дал и парите. Евентуална глоба от 200 млн. евро не е еднократна, защото Брюксел ще продължи да следи въпроса, а и зависи дали парите ще се дадат от балансите на собственика на двете дружества – БЕХ, или техните собствени. В крайна сметка подобна глоба може да доведе до сериозно разклащане на финансовото състоянието на газовия оператор и БЕХ и накрая пак да се стигне до приватизация на "Булгартрансгаз", посочи Илиян Василев. "Не е вярно, че чужд инвеститор в "Булгартрансгаз" ще наруши националната сигурност. Единственото, което Брюксел иска, е да се осигурят свободни потоци през газовата мрежа. Сега е моментът и за отнемане на привилегиите на "Газпром експорт" относно българската преносна газова мрежа", каза още Илиян Василев. Преекспонирани ли са страховете? Христо Казанджиев обаче смята, че се преекспонира страхът от глобата за злоупотреба с монопол от "Булгартрансгаз, защото към 2010 г., когато операторът е отказал на "Овергаз" да пренесе през неговата мрежа определени количества газ, е имал пълни основания да направи това. Според данните на Казанджиев "Овергаз" е бил посочил като входна точка за вноса на суровината пункта "Негру вода" в Румъния, чийто капацитет е резервиран напълно от "Булгаргаз". Отказът обаче не е бил аргументиран, което води и до жалба в КЕВР, където не са обърнали никакво внимание на казуса и по тази причина той стига до ЕК. Според Илиян Василев у нас много лесно може да има и различни на руския газ доставки, и съвсем пазарни цени на синьото гориво. Шансът за това е именно в делото на ЕК срещу "Газпром", но ако България заеме по-твърда позиция. "Мит е, че само "Газпром" може да доставя у нас. България е пазар за едва 3 млрд. куб. м годишно и затова диверсификацията на поне 1 млрд. куб. м е напълно възможна, ако се отнеме контролът на "Газпром експрот" върху газовата ни мрежа (каквато е и целта на антимонополното дело – б. а.)", посочи Василев. "Защо "Булгаргаз" не обяви търгове за доставка? Тогава ще лъсне истината, че доставки извън "Газпром" са възможни", допълни той. Цакане с транзитните такси Васко Начев обаче обърна внимание, че големият проблем е в таксите за пренос на природния газ и евтината цена от едва 1.75 долара за пренос на 1000 куб. м газ на разстояние от 100 км, плащана от "Газпром" на "Булгартрансгаз", пречи на останалите търговци да са конкурентни на руския монополист. Той даде пример как таксата на пренос по бъдещата газова връзка с Гърция е изчислена на 18 евро, което е доста над непазарната цена, плащана от руснаците. Така на практика дори и цената на суровината на други доставчици да е по-изгодна, транзитните такси я натоварват. Когато към това се прибави и нежеланието за гъвкавост на държавните газови фирми, се стига до сегашното положение. Според Начев Европа няма нужда от нова газова инфраструктура, а от свързване на сегашната. Относно предложението на "Газпром" да смени точката за доставка за България от Трансбалканския газопровод през Украйна до румънската граница на точка от турската граница или по тръба по дъното на Черно море за хъба на Борисов край Варна, Илиян Василев коментира, че е много важно как страната ни ще си изиграе картите. "Няма проблем "Газпром" да освободи капацитет от Трансбалканския газопровод, има кой да го заеме, но не съм сигурен, че "Булгартрансгаз" има капацитет да защити интереса си", посочи бившият посланик. Според него в Румъния има компании, които имат капацитет да транзитират през българска територия около 4-5 млрд. куб. м. Кукичката втора тръба на "Турски поток" до Варна Ако обаче Русия спре да ползва Трансбалканския газопровод, както се заканва да стори след 2019 г., става въпрос за около 13-14 млрд. куб. м газ годишно при капацитет на транзитната ни мрежа от около 18 млрд. куб. м. По информация на Mediapool от десетина дни "Булгартрансгаз" интензивно преговаря по обявеното от руския премиер Дмитрий Медведев предложение към страната ни да стане входна точка на втората тръба на "Турски поток". Офертата на руснаците е част от опитите им за безпроблемно приключване на антимонополното дело с Брюксел и осигуряването на европейския маршрут на "Турски поток". Предложението на "Газпром" към българския газов оператор е да се промени точката на вход на руските доставки по втора тръба на "Турски поток" по дъното на Черно море с по-голям от сегашния капацитет на Трансбалканския газопровод, твърдят източници на Mediapool. Говори се за 20 млрд. куб. м капацитет на този лъч от подводния газопровод, като суровината основно щяла да отива за Сърбия. Затова и сега се активизира работата по строежа на междусистемната газова връзка на България със Сърбия, която се подкрепя от ЕК и част от финансирането за строежа се осигурява от Брюксел. Искането на руснаците обаче било трасето на Трансбалканския газопровод да се обърне и потокът да е към Румъния. Макар и от "Газпром" да били променили отношението си и да били заявили, че ще спазват европейските изисквания за изграждането на втората тръба от "Турски поток" до Варна, газопроводът продължава да има конфликт с изискването на Брюксел половината капацитет да е за други търговци извън "Газпром", твърдят експерти. Като цяло предстои да се види какви ще са ходовете на българското правителство по тези изключително важни казуси. От решенията по тях ще зависи дали българският газов пазар най-сетне ще бъде подчинен на правилата на конкуренцията, или ще остане в хватката на политически и икономически зависимости.

ТОП 10: Алкохолните напитки според тежестта на махмурлука

https://www.actualno.com/curious/top-10-alkoholnite-napitki-spored-tejestta-na-mahmurluka-news_614620.html

Представяме ви класация на алкохолните напитки според тежестта на махмурлука. Напитките са подредени, като е започнато от тези, предизвикващи най-безобидни последствия до тези с най-тежки, пише chronicle.bg. 10. Водка Водката има минимум вредни добавки, оцветители и токсични вещ

Пак стачка в мина „Оброчище”

https://www.24chasa.bg/region/article/6255700

Пак стачка в мина „Оброчище”
Миньорите от мина „Оброчище”, чийто концесионер е „Евроманган” ЕАД, отново излязоха на протест. Само два месеца, след като приключи предишния, работещите в мината отново обявиха стачни действия. Причината е, че не са им изплатени ваучерите за храна и не се изпълняват обещанията, и изискванията, залегнали в колективния трудов договор,

Мъж стреля по министър в Македония при предаването на властта

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/myzh-strelia-po-ministyr-v-makedoniia-pri-predavaneto-na-vlastta-6069839

Днес парламентът в Скопие прие мандата на правителството, начело с лидера на Социалдемократическия съюз на Македония Заев

Мъж стреля по министър в Македония при предаването властта

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/myzh-strelia-po-ministyr-v-makedoniia-pri-predavaneto-vlastta-6069839

Днес парламентът в Скопие прие мандата на правителството, начело с лидера на Социалдемократическия съюз на Македония Заев

5 години затвор за Бейтула, убил на пътя разносвач на пица край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352559

28-годишният Бейтула Исмаил, който причини смъртта на друг водач на автомагистрала „Хемус“ при управление на конструктивно изменен автомобил със скорост 145 км в час, бе осъден днес, 1 юни 2017 г., от състав на Варненския окръжен съд на 5 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим.

Съвместни екипи на министерствата на екологията и туризма ще правят проверки по морето

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/06/01/2981715_suvmestni_ekipi_na_ministerstvata_na_ekologiiata_i/?ref=rss


Съвместни екипи на министерствата на екологията и туризма ще проверяват пречиствателните станции по Черноморието, съобщиха от двете ведомства. Първата инспекция беше днес в пречиствателна станция "Аксаково" в село Тополи, като в нея участваха министрите на околната среда Нено Димов и туризма Николина Ангелкова.

По време на инспекциите ще бъдат взимани проби от водата от представители на регионалните здравни инспекции, за да се проверят нейните качества. "Ще...

Активността в индустриалния сектор на еврозоната се ускорява рязко през май

http://econ.bg/Новини/Активността-в-индустриалния-сектор-на-еврозоната-се-ускорява-рязко-през-май_l.a_i.743528_at.1.html

Промишленият PMI индекс за еврозоната се повиши през май до 57,0 пункта от 56,7 пункта през април, като достигна до 6-годишен връх, показват...

Папата се сдоби с електромобил, Ватикана ще става първата държава, свободна от въглеродни емисии

http://www.cross.bg/vatikana-vreme-konferentziyata-1544742.html

/КРОСС/ Германският автомобилен производител „Опел" се зае със задачата да помогне на Ватикана в опита да стане първата държава в света, свободна от вредните емисии СО2. За целта компанията подари на папа Франциск чисто нов електромобил „Ампера", предава Automedia. Лично изпълнителният директор на Opel - д-р Карл-Томас Нойман, връчи ключовете на Негово светейшество по време на конференцията "Laudato Sì: устойчивостта на комуникациите и иновациите", която се провежда във Ватикана. Конференцията събра на едно място представители на институциите, предприемачи, експерти и други влиятелни хора. Тя е насочена към решаването на проблеми, свързани с опазването на околната среда, включително такива относно бъдещата мобилност. По време на конференцията, Ватиканът, Опел и Италианската енергийна компания се договориха да работят по програма за устойчива мобилност за града-държава.    

Американска НПО е заподозряна в експлоатация на бежанци в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255678

Американска НПО е заподозряна в 
експлоатация на бежанци в ГърцияАмериканската неправителствена организация Мърси Корпс обяви, че разследва обвинения за сексуална експлоатация на бежанци и за корупция, отправени срещу двама нейни служители в Гърция, съобщава АФП, цитирана от БТА. Европейската комисия посочи, че гледа сериозно на този случай. В съобщение, публикувано на сайта на организацията и цитирано от

Стенограмата "КТБ/ПИБ" може да вкара шефове на БНБ в законов конфликт

http://www.mediapool.bg/stenogramata-ktbpib-mozhe-da-vkara-shefove-na-bnb-v-zakonov-konflikt-news264656.html

Осветляването на прословутата стенограма от срещата при президента Росен Плевнелиев в разгара на банковата криза на 29 юни 2014 г. може да извади наяве законов конфликт в действията на част от ръководството на БНБ. Въпреки че въпросният документ досега се представяше като "стенограмата КТБ", реално според участници в срещата, като например бившият председател на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев, основната тема е била ликвидната криза в ПИБ. Такава е и историческата логика, доколкото въпросното заседание се проведе след "черния петък" за Първа инвестиционна банка (ПИБ), когато само за ден от нея бяха изтеглени спестявания за над 800 млн. лв. и тя изпадна в ликвидна криза. Ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), която беше затворена на 20 юни 2014 г., всъщност беше обсъдена на друго заседание при Плевнелиев - на 14 юли 2014 г., дни преди очакваното към онзи момент, но впоследствие несъстояло се отваряне на банката на 21 юли 2014 г. Публично известно е, че целта на срещата на 29 юни 2014 г. при президента с представители на БНБ, банките, правителството и политици беше да се предотврати ликвидната криза в ПИБ и застрашително нарастващата паника, която би могла да застраши цялата банкова система. До консултациите при президента се стигна, след като предишната нощ (в събота срещу неделя) на тайно инфарктно заседание на политици, банкери и финансисти в БНБ беше обсъждана идеята в България да се обяви банкова ваканция. И до момента не е ясно кой е автор и кой е подкрепял съответното предложение, но според неофициална информация е дошло от експерти на ДПС. След консултациите при Плевнелиев тази идея отпадна окончателно. На другия ден държавата спаси ПИБ, след като убеди банковата общност да изкупи емитирани от МФ книжа за 1.2 млрд. лв., които впоследствие бяха вкарани като депозит в ПИБ. Помощта за банката бе одобрена светкавично от ЕК – за една нощ. Законовият проблем със заседанието при президента би могъл да произтече от чл. 44 на Закона за БНБ, според който гуверньорът на банката и останалите членове на Управителния съвет не могат да приемат указания в изпълнение на правомощията си от други органи на властта. "При упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията си по този закон Българската народна банка, управителят и членовете на Управителния съвет са независими и нямат право да искат или да приемат указания на Министерския съвет и на други органи и институции. Министерският съвет и другите органи и институции нямат право да дават указания на Българската народна банка, на управителя или членовете на управителния съвет", гласи законовият текст. Целта на тази клауза е да осигури задължителната независимост на централната банка, което е едно от ключовите изисквания към България от страна на Европейската централна банка. На всеки две години в конвергентния доклад за присъединяване към еврозоната, който тя изготвя за България, като слабост се посочват именно недостатъчните законови гаранции за независимостта на БНБ. Ако президентът Румен Радев публикува стенограмата на срещата при предшественика му Плевнелиев на 29 юни 2014 г., ще се види дали в конкретния случай с кризата управата на БНБ е получавала указания от други държавни органи или става дума само за консултации. Последните няма как да бъдат забранени, защото няма държавен орган, който може да функционира напълно самостоятелно. Освен това управителят на БНБ по закон е длъжен да участва в Съвета за финансова стабилност, в който заедно с министъра на финансите и председателя на КФН периодично обсъжда ключови въпроси за финансовата система на страната, без това да се счита за "указание". Ако се тълкува разширително, текстът в Закона за БНБ е до голяма степен неизпълним и създава редица проблеми, особено такива, свързани с отчетността. Например от него не става ясно докъде се простира независимостта на централната банка и откъде започва нейната подотчетност пред контролиращите отделни нейни правомощия институции като Сметната палата и Народното събрание. Да се разсекрети или не Публикуването на стенограмата се очаква всеки момент, след като президентът Румен Радев се съгласи да направи това. Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров го подкрепиха, но бившият държавен глава Плевнелиев, който още по време на мандата си отказа разсекретяването на документа, отново се обяви "против". Настъпилата след срива на КТБ банкова криза е обсъдена на две срещи при президента - първата е на 29 юни 2014 г., а втората на 14 юли. Преди първата среща обаче е имало друго обсъждане – в сградата на БНБ, на което отново са участвали политици. Според запознати стенограмата от срещата на 14 юли е не по-малко интересна, защото на нея е обсъждана ситуацията с КТБ, която към онзи момент се очакваше да бъде отворена на 20 юли. До предстоящото публикуване на първата стенограма се стигна, след като сайтът "Биволъ" внесе редица искания до президентството по Закона за достъп до информацията и всички те бяха отхвърлени – както от Плевнелиев, така и от Радев. "Биволъ" атакува отказа по съдебен път и стигна до важен пробив – преди три седмици Административен съд – София град постанови, че президентството е отхвърлило незаконно искането за разсекретяване на протокола от разговорите. Седмица по-късно президентът Радев обяви, че настоява документът да придобие публичност. Тогава той заяви, че стенограмата няма юридическа стойност, няма и да даде отговор на въпроса "кой окраде КТБ", но "има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност". Какво би могло да притесни участниците в срещите Преди седмица лидерът в оставка на ДСБ Радан Кънев предупреди, че публикуването на стенограмата ще породи разочарование, тъй като на срещата на 29 юни 2014 г. не се е случило нищо важно. Кънев припомни, че точно преди консултациите при президента e имало друга среща, но проведена в БНБ и именно там е било взето решението дали да има или не банкова ваканция. Депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е участвал и в двете срещи като тогавашен шеф на парламентарната бюджетна комисия, потвърди в четвъртък, че на 29 юни не е говорено за КТБ, а за "криминалната атака" срещу ПИБ. Освен евентуалната уязвимост на членове на управата на БНБ, две са темите, които биха могли да предизвикат притеснение сред някои от участниците в срещите - обсъждането за т.нар. банкова ваканция и да има или не държавна намеса за спасяването на КТБ. Засега е известно, че на срещата при президента освен бившият гуверньор на БНБ Иван Искров са участвали и подуправителите Калин Христов и Димитър Костов, които и в момента са в ръководството на централната банка. Публикуването на разговорите наистина няма да даде директен отговор на въпроса "кой окраде КТБ", но би могло да покаже кой къде стои в създалата се ситуация, какви интереси прокарва и от какви позиции. А това може да е полезно за сглобяването на пъзела около банковата криза през 2014 г. и нейната предистория, като се има предвид, че КТБ бе известна като "банката на властта" и крахът й бе предшестван от раздора между бившите бизнес партньори Делян Пеевски и Цветан Василев.

Стенограмата "ПИБ" може да вкара шефове на БНБ в законов конфликт

http://www.mediapool.bg/stenogramata-pib-mozhe-da-vkara-shefove-na-bnb-v-zakonov-konflikt-news264656.html

Осветляването на прословутата стенограма от срещата при президента Росен Плевнелиев в разгара на банковата криза на 29 юни 2014 г. може да извади наяве законов конфликт в действията на част от ръководството на БНБ. Въпросното заседание се проведе след "черния петък" за Първа инвестиционна банка (ПИБ), когато само за ден от нея бяха изтеглени спестявания за над 800 млн. лв. и тя изпадна в ликвидна криза. Това се случи непосредствено след срива на Корпоративна търговска банка (КТБ), довел до нейното затваряне на 20 юни 2014 г. Всъщност целта на срещата при президента с представители на БНБ, банките, правителството и политици беше да се предотврати ликвидната криза в ПИБ и застрашително нарастващата паника, която би могла да застраши цялата банкова система. До консултациите при президента се стигна, след като предишната нощ (в събота срещу неделя) на тайно инфарктно заседание на политици, банкери и финансисти в БНБ беше обсъждана идеята в България да се обяви банкова ваканция. И до момента не е ясно кой е автор и кой е подкрепял съответното предложение, но според неофициална информация е дошло от експерти на ДПС. След консултациите при Плевнелиев тази идея отпадна окончателно. На другия ден държавата спаси ПИБ, след като убеди банковата общност да изкупи емитирани от МФ книжа за 1.2 млрд. лв., които впоследствие бяха вкарани като депозит в ПИБ. Помощта за банката бе одобрена светкавично от ЕК – за една нощ. Законовият проблем със заседанието при президента би могъл да произтече от чл. 44 на Закона за БНБ, според който гуверньорът на банката и останалите членове на Управителния съвет не могат да приемат указания в изпълнение на правомощията си от други органи на властта. "При упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията си по този закон Българската народна банка, управителят и членовете на Управителния съвет са независими и нямат право да искат или да приемат указания на Министерския съвет и на други органи и институции. Министерският съвет и другите органи и институции нямат право да дават указания на Българската народна банка, на управителя или членовете на управителния съвет", гласи законовият текст. Целта на тази клауза е да осигури задължителната независимост на централната банка, което е едно от ключовите изисквания към България от страна на Европейската централна банка. На всеки две години в конвергентния доклад за присъединяване към еврозоната, който тя изготвя за България, като слабост се посочват именно недостатъчните законови гаранции за независимостта на БНБ. Ако президентът Румен Радев публикува стенограмата на срещата при предшественика му Плевнелиев на 29 юни 2014 г., ще се види дали в конкретния случай с кризата управата на БНБ е получавала указания от други държавни органи или става дума само за консултации. Последните няма как да бъдат забранени, защото няма държавен орган, който може да функционира напълно самостоятелно. Освен това управителят на БНБ по закон е длъжен да участва в Съвета за финансова стабилност, в който заедно с министъра на финансите и председателя на КФН периодично обсъжда ключови въпроси за финансовата система на страната, без това да се счита за "указание". Ако се тълкува разширително, текстът в Закона за БНБ е до голяма степен неизпълним и създава редица проблеми, особено такива, свързани с отчетността. Например от него не става ясно докъде се простира независимостта на централната банка и откъде започва нейната подотчетност пред контролиращите отделни нейни правомощия институции като Сметната палата и Народното събрание. Да се разсекрети или не Публикуването на стенограмата се очаква всеки момент, след като президентът Румен Радев се съгласи да направи това. Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров го подкрепиха, но бившият държавен глава Плевнелиев, който още по време на мандата си отказа разсекретяването на документа, отново се обяви "против". Настъпилата след срива на КТБ банкова криза е обсъдена на две срещи при президента - първата е на 29 юни 2014 г., а втората на 14 юли. Преди първата среща обаче е имало друго обсъждане – в сградата на БНБ, на което отново са участвали политици. Според запознати стенограмата от срещата на 14 юли е не по-малко интересна, защото на нея е обсъждана ситуацията с КТБ, която към онзи момент се очакваше да бъде отворена на 20 юли. До предстоящото публикуване на първата стенограма се стигна, след като сайтът "Биволъ" внесе редица искания до президентството по Закона за достъп до информацията и всички те бяха отхвърлени – както от Плевнелиев, така и от Радев. "Биволъ" атакува отказа по съдебен път и стигна до важен пробив – преди три седмици Административен съд – София град постанови, че президентството е отхвърлило незаконно искането за разсекретяване на протокола от разговорите. Седмица по-късно президентът Радев обяви, че настоява документът да придобие публичност. Тогава той заяви, че стенограмата няма юридическа стойност, няма и да даде отговор на въпроса "кой окраде КТБ", но "има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност". Какво би могло да притесни участниците в срещите Преди седмица лидерът в оставка на ДСБ Радан Кънев предупреди, че публикуването на стенограмата ще породи разочарование, тъй като на срещата на 29 юни 2014 г. не се е случило нищо важно. Кънев припомни, че точно преди консултациите при президента e имало друга среща, но проведена в БНБ и именно там е било взето решението дали да има или не банкова ваканция. Депутатът от ДПС Йордан Цонев, който е участвал и в двете срещи като тогавашен шеф на парламентарната бюджетна комисия, потвърди в четвъртък, че на 29 юни не е говорено за КТБ, а за "криминалната атака" срещу ПИБ. Освен евентуалната уязвимост на членове на управата на БНБ, две са темите, които биха могли да предизвикат притеснение сред някои от участниците в срещите - обсъждането за т.нар. банкова ваканция и да има или не държавна намеса за спасяването на КТБ. Засега е известно, че на срещата при президента освен бившият гуверньор на БНБ Иван Искров са участвали и подуправителите Калин Христов и Димитър Костов, които и в момента са в ръководството на централната банка. Публикуването на разговорите наистина няма да даде директен отговор на въпроса "кой окраде КТБ", но би могло да покаже кой къде стои в създалата се ситуация, какви интереси прокарва и от какви позиции. А това може да е полезно за сглобяването на пъзела около банковата криза през 2014 г. и нейната предистория, като се има предвид, че КТБ бе известна като "банката на властта" и крахът й бе предшестван от раздора между бившите бизнес партньори Делян Пеевски и Цветан Василев.

Ще видим ли Бойко Борисов срещу Фиго на 14 юни?

http://offnews.bg/news/n_1/n_657084.html

Бившият капитан на националния отбор по футбол Димитър Бербатов днес не обяви поредната звезда за благотворителния мач на 14 юни, но за сметка на това намекна кого може да видим на терена. Става въпрос лично за премиера Бойко Борисов, който e запален футболист и има картотека във Витоша Бистрица. Такава новина не беше обявена, но е в голяма степен очаквана, стига програмата на премиера да позволява това. По принцип Борисов винаги се включва в спортни събития. Така беше и през уикенда, когато се пусна в звезден тенис турнир и го спечели безапелационно.

Детски празник на колодрума организира сдружение „ЖАНЕТА“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/detski-praznik-na-kolodruma-organizira-sdruzhenie-zhaneta-2027661

Децата, които посещават Центъра за обществена подкрепа към сдружение „ЖАНЕТА” в Разград, отпразнуваха 1 юни на градския колодрум – съобщиха от неправителствената организация.
Домакините – шампионите по колоездене Мирослав Минчев, Мирослав Денев и техният треньор Денчо Денев от СКК „Спринт” -

ЕП подкрепи нови мерки за допълнителни търговски отстъпки за Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255607

ЕП подкрепи нови мерки за допълнителни търговски отстъпки за Украйна

ЕС трябва да предложи повече търговски отстъпки за Украйна с изключение на редица селскостопански продукти, се казва в съобщение от пресслужбата на Европейския парламент, цитира "Фокус". При гласуването в четвъртък, с което се изменя предложението на ЕК, евродепутатите гарантираха, че: • домати, пшеница и определен вид суровина за тор не се

"Пирогов" няма да спира работа

https://www.actualno.com/healthy/pirogov-njama-da-spira-rabota-news_614617.html

Болница "Пирогов" работи и ще продължи да работи. Това обяви на брифинг д-р Антония Григорова, началник на пиар отдела към лечебното заведение. Припомняме, по-рано от "Пирогов" съобщиха, че са с надлимитна дейност в размер на половин милион лева за май. Григорова увери, че "вси

МОН предлага 10 школа във Варна и 2 в региона да бъдат обявени за иновативни

http://www.moreto.net/novini.php?n=352555

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 185 училища да получат статут на иновативни. Сред учебните заведения има 10 школа от Варна и 2 от областта. Предложените училища ще бъдат включени в списъка на иновативните училища в България след одобрение от Министерския съвет, научи Moreto.

Откриха уран в питейната вода в села в общините Симеоновград и Маджарово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255650

Откриха уран в питейната вода в села в общините Симеоновград и МаджаровоНаднормено съдържание на естествен уран е било установено в проби от питейната вода на 2 села в община Симеоновград и в село в община Маджарово, съобщи на БТА директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова. В симеоновградските села Свирково и Дряново, които се захранват от един водоизточник, съдържанието на уран е било 0,

Следствието обвини капитана за разбиването на руския Ту-154 край Сочи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/01/2981613_sledstvieto_obvini_kapitana_za_razbivaneto_na_ruskiia/?ref=rss


Пътническият самолет Ту-154 на руското министерство на отбраната се е разбил през декември в Черно море заради дезориентация на капитана.

Това е заключението на разследването, огласено в сряда след множество спекулации в месеците след трагедията край Сочи, в която на път за Сирия загина значителна част от световноизвестния Ансамбъл "Александров".

"Установено е, че причината за произшествието може да бъде нарушаване на пространствената...

От "Пирогов" успокояват: Болницата работи и ще продължи да работи

http://www.cross.bg/pirogov-raboti-bolnitzata-1544741.html

/КРОСС/ Болница „Пирогов" работи и ще продължава да работи денонощно. Всички потърсили помощ пациенти ще бъда обслужени и съмнение в това не трябва да има. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ „Пирогов", като по този начин опитаха да успокоят пациентите и обществото. По-рано днес (1 юни) от болницата излязоха с декларация, в която обявиха, че за месец май са с надлимитна дейност от 500 хиляди лева. Веднага се появиха и спекулации какво е състоянието на „Пирогов" и може ли да продължи да функционира. От болницата обаче уточниха, че първото им съобщение има за цел само да привлече вниманието към начините на изчисление на лимитите. "Представената днес информация е сигнал, че методът на изчисление на лимитите от НЗОК изисква корекция. Надяваме се НЗОК да вземе своевременно мерки за това. Междувременно ние ще продължаваме да изпълняваме професионалните си задължения безотказно и в пълен обем", посочват още от „Пирогов".

Велико Търново ще почете паметта на Христо Ботев и на героите, загинали за България

https://www.24chasa.bg/region/article/6255611

Велико Търново ще почете паметта на Христо Ботев и на героите, загинали за БългарияВелико Търново ще почете паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев, както и на героите, загинали за свободата на Отечеството и родните земи, за българското национално обединение, съобщиха от общината. В 11,45 ч. на 2 юни курсанти от Националния военен университет ще застанат на пост пред паметниците на Апостола на свободата

Бекер пред Виландер: През 2016-а трябваше да напомня на Джокович защо е започнал да играе тенис

https://www.24chasa.bg/sport/article/6255660

Бекер пред Виландер: През 2016-а трябваше да напомня на Джокович защо е започнал да играе тенисБившите номер едно в световния тенис и настоящи експерти на Евроспорт Матс Виландер и Борис Бекер разговаряха в предаването „В почивката“ за причините германецът никога да не покори „Ролан Гарос“, за срещите помежду им на корта и с какво Бекер успя да помогне на Джокович да спечели Откритото първенство на Франция през 2016 г.

Книга на Дж. Р. Р. Толкин беше публикувана 1 век по-късно

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6255627

Книга на Дж. Р. Р. Толкин беше публикувана 1 век по-късноКнигата на Дж. Р. Р. Толкин "Берен и Лютиен" се появи в книжарниците 100 години след написването й, съобщи Би Би Си, цитира БТА. В основата на сюжета е любовната история на човек на име Берен и Лютиен, която е безсмъртен елф. Действието се развива в същата вселена като трилогията "Властелинът на пръстените".

Съдът отказа да пусне от затвора Гребеца от ”Наглите”

http://frognews.bg/news_135700/Sadat-otkaza-da-pusne-ot-zatvora-Grebetsa-ot-Naglite/

Съдът отказа да освободи предсрочно Любомир Димитров - Гребеца от бандата на ”Наглите”. Апелативният съд в София отмени определението на Софийския градски съд от 5 май 2017 г., с което бе постановено предсрочно условно освобождаване на Димитров от изтърпяване на останалата част от наказанието му.

Гутериш: ООН трябва да се реформира, за да стане по-ефективна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255651

Гутериш: ООН трябва да се реформира, за да стане по-ефективнаМеждународната общност трябва да реформира Организацията на обединените нации, за да стане тя по-ефективна, вкл. в областта на сигурността. Това заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в реч при тържественото откриване на Петербургския икономически форум, предаде БТА. Той каза, че вече се е заел с промени в секторите сигурност,

Водоподаването в части на Столична община ще бъде прекъснато от 7 до 9 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255658

Водоподаването в части на Столична община ще бъде прекъснато от 7 до 9 юниВодоподаването в части на Столичната община ще бъде прекъснато от 7 до 9 юни, съобщиха от "Софийска вода". Във връзка с профилактика на ключово съоръжение, което свързва язовир Искър с водоснабдителната система на София, се налага спиране на водоподаването в част от южните квартали на София, както и Панчарево и Кокаляне.

Стартираха масови проверки заради зачестилите нарушения в горите

http://www.moreto.net/novini.php?n=352545

На територията на голяма част от страната стартираха мащабни проверки за контрол по опазване на горите и движението на дървесината у нас, съобщиха от земеделското министерство за Moreto.net. Те са по две направления – от 2 дни се извършват, както комплексни проверки, така и чрез поставянето на временни контролни горски пунктове пред големите ползватели на дървесина.

Наглите не са нагли. Нагло е правосъдието и депутатите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6255610

Наглите не са нагли. Нагло е правосъдието и депутатитеЗатова държавата е любяща майка за бандита и студена мащеха за жертвата Няма да забравя как в разгара на големите отвличания на Наглите, вместо да ги заловят почти веднага, тъй като майката на отвлечения ученик Джорджио им беше казала направо имената, един главен секретар беше наредил да се вадят разпечатки на телефонните ми разговори.

Нов провал на КОНПИ в делата за наследството от КТБ

http://frognews.bg/news_135698/Nov-proval-na-KONPI-v-delata-za-nasledstvoto-ot-KTB/

Сигурно сте чули или чели, че Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ)е събрала и внесла ШЕСТ ТОНА доказателство по иска си срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Също и че благодарение на наложените обезпечителни мерки КОНПИ очаква да събере от имуществото на Василев поне 2.2 млрд. лв.

Съдът остави в затвора Любомир Димитров от "Наглите"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/01/2981646_sudut_ostavi_v_zatvora_ljubomir_dimitrov_ot_naglite/?ref=rss


Софийският апелтивен съд отмени предсрочното условно освобождаване на Любомир Димитров, известен с прякора Гребеца от групата на "Наглите". Решението е окончателно и не подлежи на протест или обжалване.

Гребеца и друг от групата за отвличания - Ивайло Евтимов-Йожи, разбита през 2010 година, бяха освободени на 5-ти и 10-ти май преди да изтърпят остатъка от наложените им наказания. Това се случи, след законови поправки от миналата година, с които се даде...

По-високите цени на петрола ще увеличат приходите на Русия с 17 млрд. долара

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/po-visokite-ceni-na-petrola-shte-uvelichat-prihodite-na-rusiia-s-17-mlrd-dolara-240418/

Според енергийния министър Александър Новак поскъпването на петрола след сделката с ОПЕК е довело до премия от 10-15 долара на барел

Бюджетният излишък към май е 1.65 млрд. лв.

http://www.mediapool.bg/byudzhetniyat-izlishak-kam-mai-e-165-mlrd-lv-news264655.html

Бюджетният излишък към края на май се очаква да достигне 1.65 млрд. лв., съобщиха от Министерството на финансите. Сумата се равнява на 1.7% от БВП. Въпреки положителния текущ баланс в края на годината Министерството на финансите очаква фискът да приключи с дефицит в размер на 1.33 млрд. лв., което е 1.4% от БВП. Приходите в бюджета към края на май се очаква да бъдат в размер на 14.7 млрд. лв. Това е ръст на данъчните и неданъчните постъпления с 861 млн. лв. или 6.5% в сравнение със същия период на 2016 г., докато при помощите от ЕС има спад. Разходите на фиска към 31 май 2017 г. се очаква да бъдат в размер на 13 млрд. лв., което е 35.5% от годишния разчет. В сравнение със същия период на 2016 г. разходите са с близо 1 млрд. лв. повече. "Нарастването спрямо същия период на предходната година е главно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г., разходите за субсидии и ръст на осигурителните вноски, свързан с увеличения размер на осигурителната вноска за фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ с 20 процентни пункта спрямо 2016 г.", обясниха от Министерството на финансите.

Община Варна дава 125 хил. лева за знамена и транспаранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=352547

Знамена и транспаранти за 125 хил. лева ще купи Община Варна. Това става ясно от обявената обществена поръчка, чиято продължителност ще бъде до 24 месеца, научи Moreto.net. Избраният изпълнител ще трябва да осигури флагове за пилони в пет размера и транспаранти в три размера.

ГЕРБ пак вкара в парламента спорния Закон за концесиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_657083.html

Законът за концесиите отново влезе в дневния ред на парламента. Законът е вкаран за разглеждане и вече е минал през правна комисия, като леките редакции, които са му наложени, вече са одобрени от основната - Правна комисия.    Още в първите дни, след като стана президент Румен Радев наложи вето на закона с мотива, че "законът въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес".  Спорният закон премахва тавана за продължителност на концесиите от 35 г. Мотивът на ГЕРБ да вкара бързо закона е, че с него се приемат задължителни директиви на Европейския съюз.  В новия вариант има само леки промени, като най-спорната за тавана на концесиите се променя. Като максимална продължителност за държавните концесии е заложен срок 35 години, но остава и вариант за удължаване чрез понятието "максимален срок", определян от възложителя на концесията. Решението затова обаче ще трябва задължително да се взема от Народното събрание. Предвижда се още държавата задължително да се включи в управлението на публично-частни дружества, изпълняващи концесия. В същото време се забраняват разпоредителни действия от страна на такива дружества с имоти, които държавата им е предоставила. Променен е и текстът, засягащ парите, които концесионерът при определени случаи изплаща на възложителя на концесията. В предния вариант възнаграждението бе само възможност, а сега става задължително.

Съдът отказа да пусне предсрочно от затвора Любо Гребеца от "Наглите"

http://offnews.bg/news/n_1/n_657082.html

Софийският апелативен съд (САС) отказа да пусне предсрочно от затвора Любомир Димитров - Гребеца от групата за отвличания на "Наглите". Той е осъден на 10 години затвор, а с решение на първата съдебна инстанция беше позволено той да бъде освободен предсрочно. Втората инстанция обаче ревизира това решение, след като прокуратурата го атакува. Решението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Групата на "Наглите" действа от 2007 до края на 2009 г., когато при спецакция са арестувани 28 души. Сред жертвите на похитителите са са бизнесмените Киро Киров, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Борислав Атанасов, Вилхелм Краус, детето на разстреляния сикаджия Иво Марков-Джорджио и синът на Румен Гунински. Очаквайте подробности!

3-ма ранени при удар с US военен конвой (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/nato-tank-shumen-25849305

Трима души са откарани в шуменската болница след тежка катастрофа между два автомобила и румънски влекач, превозващ американска военна техника за учение на НАТО

Интерактивна игра за деца е новата атракция в музея ала Мадам Тюсо в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6255581

Интерактивна игра за деца е новата
атракция в музея ала Мадам Тюсо в ТърновоИнтерактивна образователна игра за деца е разработена за Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ в старата столица, съобщиха от ръководството на Регионалния исторически музей във В. Търново. Софтуерният проект на Мария Желязкова е дипломна работа по магистърска програма “Информатика. Компютърна мултимедия“ във Великотърновския

Любо Гребеца от "Наглите" остава в затвора

http://www.mediapool.bg/lyubo-grebetsa-ot-naglite-ostava-v-zatvora-news264654.html

Софийският апелативен съд остави в затвора окончателно Любомир Димитров – Гребеца от бандата за отвличания "Наглите".   Второинстанционният съд отмени решението на Софийския градски съд за предсрочното му освобождаване след протест на прокуратурата.   Очаквайте подробности.

50% майчинство за жените, върнали се на работа през първата година

http://frognews.bg/news_135699/50procenta-maichinstvo-za-jenite-varnali-se-na-rabota-prez-parvata-godina/

Жените ще получават по 50% от обезщетението за майчинство, ако се върнат на работа след 135-я ден от раждането на детето до навършването на една година. Това става ясно от новата система, която бе въведена днес, съобщава Националния осигурителен институт.

Пиронкова поведе със сет, но накрая отстъпи срещу Свитолина на "Ролан Гарос“

http://www.mediapool.bg/pironkova-povede-sas-set-no-nakraya-otstapi-sreshtu-svitolina-na-rolan-garos-news264653.html

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова поведе със сет, но в края на краищата отстъпи пред една от най-силно представящите се жени в световния тенис тази година - украинката Елина Свитолина, номер 6 в ранглистата.   Така Пиронкова отпадна още във втория кръг на Откритото първенство на Франция „Ролан Гарос“. Миналата година тя стигна до четвъртфинал и сега ще загуби точки, което вероятно ще я изпрати извън първите 120 в световната ранглиста, а с това и извън основната схема на следващия турнир от Големия шлем - „Уимбълдън“.   Българката доминираше в първия сет, докато още беше свежа, и след два пробива спечели с 6:3.   После обаче допусна обрат и загуби следващите два сета с 3:6 и 2:6, а с това и мача след 110 минути игра.

Азиатските индекси приключиха търговията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-търговията-разнопосочно_l.a_i.743527_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в четвъртък, съобщава CNBC. Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 1,007% до 19 860,03 пункта. ...

Румен Драганов: 5,2 млн. чуждестранни туристи ще влязат в България през лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255578

Румен Драганов: 5,2 млн. чуждестранни туристи ще влязат в България през лятотоЧуждестранните туристи, които ще влязат в България през трите летни месеца, ще надхвърлят 5,2 млн. Това каза председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов за записванията за почивка през лятото, цитиран от „Фокус“. „Най-натоварен ще бъде месец август, в който броят на чуждестранните посетители, които ще преминат граница,

"Росатом" не се страхува от конкуренция от Китай и Южна Корея

http://www.investor.bg/drugi/338/a/rosatom-ne-se-strahuva-ot-konkurenciia-ot-kitai-i-iujna-koreia-240424/

Според изпълнителния директор на компанията ядрената енергетика може да допринесе за по-тясно сътрудничество между Русия и компаниите от Европа и Япония

3-те зодии с най-голям късмет през ЮНИ

https://www.actualno.com/curious/3-te-zodii-s-naj-goljam-kysmet-prez-uni-news_614612.html

Нов месец, нов късмет, нови възможности. Свързваме юни с прекрасно време и началото на летните емоции, а именно този месец може да се окаже и много късметлийски за някои от вас. В него може да откриете много радост, която ще направи новия месец по-страхотен от всеки друг. Дали

"Пирогов" увери, че няма да спре да приема пациенти

http://offnews.bg/news/n_1/n_657075.html

От "Пирогов" увериха, че болницата няма да спре да приема пациенти - през деня и през нощта, въпреки затрудненото си финансово положение.  По-рано днес от лечебното заведение обявиха, че болницата е надвишила лимита си за май с половин милион лева и ако той не бъде изплатен от Здравната каса, лечебното заведение ще бъде в силно затруднено финансово положение.  "80% от преминалите "надлимитни" болни са спешни и спазването на зададения лимит означава, че болницата трябваше да преустанови дейност още преди седмица", обявиха оттам. По-късно те увериха, че болницата няма да спира работа и всички пациенти, които се нуждаят от помощ, ще я получат, но настояха да се преосмисли методиката за изчисляване на лимитите.  В същото време от Здравната каса обясниха, че районните здравни каси следят за изразходването на средства от болниците. От НЗОК допълниха, че всяка болница има възможност да надвишава с 3% на стойностите за всяко тримесечие, а след мотивирано искане от директора на РЗОК, Надзорът на Касата да утвърди и по-голяма сума. Здравният министър Николай Петров обясни, че ще се срещне с ръководството на "Пирогов", за да се информира за проблема. 

Сдружение „Маринела“ подари вълнуващ празник на децата за 1-ви юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255583

Сдружение „Маринела“ подари вълнуващ празник на децата за 1-ви юниЗа деня на детето Сдружение „Маринела“ подари вълнуващ празник на малчугани със здравословни проблеми и ги заведе на конната база в с.Иваняне. Инициативата "Полет с коне" е изцяло идея на Александра Арабаджиева, която е един от създателите на сдружението и шампион по езда с десетки титли. От 12-годишна тя се занимава с конен спорт,

Пускат поръчката за гривни за предсрочно освободените от затвора

http://www.cross.bg/tzacheva-grivni-predsrochno-1544740.html

/КРОСС/ В понеделник ще бъде пусната обществената поръчка за електронните гривни за наблюдение на предсрочно освободените осъдени. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева пред Висшия съдебен съвет (ВСС), цитирана от бТВ. Цачева призна, че България е закъсняла с процедурата, въпреки че законово тя беше разписана преди близо две години. За бързото въвеждане на проследяващите устройства тя вече е извикала на среща във ведомството представители на администрацията на затворите и специалисти от Агенцията за електронно управление. Стана ясно още, че част от служителите на софийския затвор не са били съгласни с предсрочното освобождаване на Любомир Димитров - Гребеца от групата на "Наглите". Срещу него има неприключили дела.  

Най – добрите пилоти идват за планинско „Българка”

//dariknews.bg/regioni/sliven/naj-dobrite-piloti-idvat-za-planinsko-bylgarka-2027577

Най-добрите пилоти у нас идват за предстоящото през уикенда планинско състезание „Българка”. Надпреварата е  трети кръг от планинския шампионат, а нейни организатори са АСК „Булсим”, съвместно с БФАС и Община Сливен. 4,2 км трасе е вече почистено, като организаторите се надяват да няма дъждове. Спо

Сорос обвини унгарския премиер, че създава мафиотска държава

//dariknews.bg/novini/sviat/soros-obvini-ungarskiia-premier-che-syzdava-mafiotska-dyrzhava-2027653

Американският финансист от унгарски произход Джордж Сорос обвини днес премиера на Унгария Виктор Орбан, че създава "мафиотска държава" с поредица действия, които подкопават гражданските свободи, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В реч на икономически форум в Б

Наградиха отличените в национален конкурс, посветен на Васил Левски

//dariknews.bg/regioni/sliven/nagradiha-otlichenite-v-nacionalen-konkurs-posveten-na-vasil-levski-2027654


На официална церемония в зала "Сливен" бяха наградени отличените в Националния конкурс по повод 180 години от рождението на Васил Левски. Конкурсът беше организиран от НУ "Васил Левски", Община Сливен и Регионално управление на образованието, под патронажа на кмета Стефан Радев. 
 

Община Разград изненада децата в Градски парк с приказни герои и подаръци за 1 юни

//dariknews.bg/regioni/razgrad/obshtina-razgrad-iznenada-decata-v-gradski-park-s-prikazni-geroi-i-podaryci-za-1-iuni-2027655

Забавно детско тържество поднесе ръководството на Община Разград на малчуганите в Разград, по повод 1 юни - Празника на детето. Кметът д-р Валентин Василев поздрави малките палавници и им пожела да бъдат много щастливи, да се радват и играят, на майките и татковците също да се забавляват и всички д

Ивета Кабакчиева официално встъпи в длъжност като заместник областен управител на Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/iveta-kabakchieva-oficialno-vstypi-v-dlyzhnost-kato-zamestnik-oblasten-upravitel-na-veliko-tyrnovo-2027568

Ивета Кабакчиева официално встъпи в длъжност като заместник областен управител на Велико Търново. Тя бе представена пред екипа на Областна администрация от областния управител проф. д-р Любомира Попова. 

Новият заместник областен управител има 10 годишен стаж като адвокат, семейна е

Ученици управляваха община Нова Загора за един ден

//dariknews.bg/regioni/sliven/uchenici-upravliavaha-obshtina-nova-zagora-za-edin-den-2027656

Традиционно на 1 юни, Международния ден на детето, възпитаници на четирите средни училища в града, членове на Ученическия парламент, приемат предизвикателството да управляват Община Нова Загора за един ден. Целта на организираната от Oбщина Нова Загора и Местната комисия за борба с противообществен

Празник на детето в община Тунджа

//dariknews.bg/regioni/sliven/praznik-na-deteto-v-obshtina-tundzha-2027657

Детски празник по повод Международния ден на детето се проведе в  село Генерал Инзово.
Пространството около басейна се превърна в една щастлива детска планета, изпълнена със смях, веселие и забавление. Детският празник, под надслов „Приятели с водата“, беше организиран от Община „Тунджа”.

Без жестово обучение за глухите деца в масовите училища?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/bez-zhestovo-obuchenie-za-gluhite-deca-v-masovite-uchilishta-2027651

С гласовете на ГЕРБ социалната комисия в парламента отхвърли узаконяването на българския жестов език, който се използва от 30 хиляди глухи хора у нас. Депутатите от управляващата партия гласуваха с "въздържал се" законопроекта на БСП, който ще гарантира въвеждането на жесто

Здравното министерство иска облекчаване на тромава процедура, забавяща лечение на деца

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zdravnoto-ministerstvo-iska-oblekchavane-na-tromava-procedura-zabaviashta-lechenie-na-deca-2027648

Спешни мерки за промяна във Фонда за лечение на деца ще поиска здравното министерство. Целта е да се избегне забавянето на лечението на деца заради настоящото законодателство, според което в някои случаи дадена болница, за да извърши лечение на дете, трябва да има сключен договор з

Хилари Клинтън обвини и македонски портали за своята загуба на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255553

Хилари Клинтън обвини и македонски портали за своята загуба на изборите
Хилари Клинтън заяви, че разпространението на негативни новини за нея от интернет портали в Македония е повлияло за загубата й на изборите през ноември, предаде БТА Говорейки пред публика в Калифорния за причините за неочакваното си поражение на президентските избори, тя припомни, че е била обвинена в корупция във връзка с дарения от чуждестранни

П. Евтимова: Дуалното образование е един от критериите на чуждестранните инвеститори

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/p-evtimova-dualnoto-obrazovanie-e-edin-ot-kriteriite-na-chujdestrannite-investitori-240422/

Дуалното обучение се развива най-добре там, където има концентрация на бизнес и инвестиции, твърди ръководителят на проекта „ДОМИНО“

Съдът реши: Любо Гребеца от "Наглите" няма да излиза на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255585

Съдът реши: Любо Гребеца от "Наглите" няма да излиза на свободаЛюбомир Димитров-Гребеца няма да излезе предсрочно на свобода, реши окончателно Софийският апелативен съд. На първа инстанция Софийският градски съд се бе съгласил да го пусне предсрочно. Гребеца се бе възползвал от поправка в закона, влязла в сила през февруари. Благодарение на нея той имаше право сам да поиска по-ранно освобождаване.

Екатерина Захариева поздрави новия външен министър на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255582

Екатерина Захариева поздрави новия външен министър на МакедонияВицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева поздрави по телефона новоизбрания министър на външните работи на Република Македония Никола Димитров и му отправи покана за посещение в България. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Министерството на външните работи на Република България приветства избора на

Възражда се идеята за национална детска болница

http://www.mediapool.bg/vazrazhda-se-ideyata-za-natsionalna-detska-bolnitsa-news264652.html

След поредица неуспешни опити идеята за построяването на национална многопрофилна педиатрична болница се възражда. 31 неправителствени организации и граждани учредиха в четвъртък инициативен комитет за построяването на Национална педиатрична болница "Детски здравен парк". България е единствената европейска страна, в която няма национална педиатрична болница и децата и техните родители са принудени да обикалят редица здравни заведения, за да получат адекватна здравна помощ. Специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения на територията на София, като болните деца и техните родители са принудени да обикалят от едно място на друго, за да бъдат диагностицирани, изследвани и лекувани. Реализирането на инициативата "Национална педиатрична болница" с диагностично-консулативни лечебни, рехабилитационни и образователни функции ще осигури възможност за екипна работа между отделните детски специалисти и ще доведе до съкращаване на лечебния процес, смятат експертите. Инициативният комитет внесе искане за до президента на Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и здравния министър проф. Николай Петров за ангажиране с каузата за създаването на детска болница. В инициативния комитет влизат проф. Владимир Пилософ от Българска педиатрична асоциация, Ева Борисова, Асоциация Родители, Георги Богданов, Национална мрежа за децата, д-р Таня Андреева, специализант, д-р Елена Георгиева, Пенка Георгиева, пациентски организации "Заедно с теб“, Елисавета Котова, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, и др. “София е единствената европейска столица без голяма педиатрична болница. Но не това е основната причина за искането за създаването й. Проблемът е, че липсата й означава липса на комплексен подход, тъй като специалистите са пръснати в 14 лечебни заведения, затруднява се обучението на студентите и специализантите, съществува огромен риск от забавяне на диагнозата и съответните последици от това за лечението и не на последно място - влошава квалификацията на здравни кадри“, каза председателят на Българската педиатрична асоциация и бивш директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ, който е в инициативния комитет. Специализантът педиатър д-р Таня Андреева разказа как преди няколко дена в отделението, в което работи, са довели 40-дневно бебе, което благодарение на факта, че е присъствал детски гастроентеролог е било диагностицирано с вродено заболяване на стомаха и му е насрочена спешна операция. “Представете си това бебе, което за 40-дневния си живот е минало през 6 болници и е претърпяло три операции, всяка в различно лечебно заведение“, коментира Андреева. "Липсата на единен диагностичен център неимоверно затруднява и работата на Фонда за лечение на деца. На последното заседание на Обществения съвет отложихме едно дете с три различни диагнози, тъй като лекарите не можеха да решат коя е водещата диагноза и съответно от кое лечебно заведение да се поиска оферта за лечение“, каза представителят на пациентски организации "Заедно с теб" и член на ОС на Фонда Пенка Георгиева. Пилософ припомни, че идеята за създаване на детска многопрофилна болница съществува от повече от 30 години, а през 2013 г. е взето решение на Министерски съвет, в което се посочва, че се приема предложението на Българската педиатрична асоциация за необходимостта от построяване на такава болница. “Пари могат да се намерят, но някой трябва да даде заданието“, каза той.

Огромни бонуси за "Реал"(Мадрид) при успех на финала в Кардиф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6255321

Огромни бонуси за "Реал"(Мадрид) при успех на финала в КардифВ събота отборът на "Реал"(Мадрид) ще се опита да спечели 12-ия си трофей от турнира "Шампионска лига". Столичани се изправят срещу "Ювентус", като при евентуален триумф те ще станат първият отбор защитил титлата си в най - елитната европейска надпревара. Ако "белите" съумеят да победят съперниците си,

Валентин Йовев е назначен за заместник-министър на регионалното развитие

http://www.moreto.net/novini.php?n=352536

Министър-председателят Бойко Борисов назначи Валентин Йовев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от пресцентъра на МС за Moreto.net. Валентин Йовев е инженер, магистър по геодезия от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Две коли се удариха в американска гаубица край Шумен

http://www.cross.bg/shymen-dimitrievo-radko-1544739.html

/КРОСС/ Два автомобила са се блъснали в машина от американски военен кордон край Шумен, съобщи „Дарик радио". Инцидентът е станал около 13:40 часа на главния път Шумен-Бургас до село Радко Димитриево, което се намира на територията на община Шумен. Лек автомобил „Фоксваген Кади", който се движел от Шумен в посока Радко Димитриево правел ляв завой, когато бил ударен от джип "Чероки". Двете коли се блъснали в камион, превозващ самоходна гаубица, част от американски военен конвой, който се движел към Шумен, уточнява „Дарик". По първоначална информация шофьорът на единия лек автомобил и неговата спътничка са пострадали. Не са в тежко състояние, но са откарани за преглед в шуменската болница. Останалите машини от американския конвой са отбили встрани от пътя. Движението е затруднено и се регулира от полиция. В момента се извършва оглед, за да се изяснят причините, довели до инцидента. Както е известно през последните дни по пътищата на страната преминават множество военни машини на НАТО, които ще бъдат част от учение, което ще се проведе в Румъния.  

Зенит обяви назначението на Манчини

http://offnews.bg/news/n_1/n_657081.html

Италианският специалист Роберто Манчини беше обявен като нов старши треньор на руския гранд Зенит Санкт Петербург. Новината беше официално съобщена от клуба. 52-годишният италианец наследява поста от румънеца Мирча Луческу, който беше уволнен на 28 май, след като не успя да изведе тима до шампионската титла. Договорът на Манчини е за три години с опция за продължаване с нови две при добри резултати. "Benvenuto, Roberto Mancini!", пише в съобщението на Зенит. Манчини до последно беше спряган и за други европейски грандове, но в крайна сметка е избрал руската оферта. Италианските треньори са тотален хит в Европа в момента. Масимилиано Алегри изведе Ювентус до финал в Шампионската лига, Антонио Конте направи Челси първенец в Англия едва в първия си сезон начело на лондончани, а същото Карло Анчелоти стори същото в Германия с Байерн Мюнхен.

От „Пирогов” за Фрог: Няма да връщаме пациенти

http://frognews.bg/news_135697/Ot-Pirogov-za-Frog-Niama-da-vrashtame-patsienti/

Всички пациенти, потърсили помощ в „Пирогов”, ще бъдат обслужени, заявиха пред Фрог нюз от болничното заведение.

Българка държи рекорда за преминаване на 1 000 метра денивелация

http://www.cross.bg/koev-durzhi-turnovo-1544738.html

/КРОСС/ Българка държи рекорда за първата жена в света преминава 1 000 метра денивелация в Земята при проучвателни дейности. Става въпрос за палеонтоложката Ани Петкова. Това каза пред журналисти Евгени Коев, председател на Пещерен клуб „Дервент" във Велико Търново, предава „Фокус". Коев подчерта, че това постижение все още не е надминато в световен мащаб. „Ани Петкова е първата жена, която преминава 1 000 - метровата бариера в пропасти в света. Нейни фотоси са включени експозицията „88 години пещерно дело в България", която се подвизава във Велико Търново, към момента", каза още Евгени Коев. В изложбата има още много интересни снимки, които биха привлекли вниманието не само на хората, занимаващи се с подобна дейност, но и на всички българи, които искат да познават историята си, по думите на председателят на Клуба.  

”Пирогов” няма да спира приема, НЗОК да помисли за лимитите

http://dnes.dir.bg/news/pirogov-zdravnata-kasa-limit-25848910

Болница "Пирогов" работи и всички пациенти, които потърсят помощ, ще бъдат обслужени, обявиха на брифинг представители на здравното заведение.

Водата в три каварненски села е негодна за пиене

http://www.cross.bg/vodata-selata-dobrich-1544737.html

/КРОСС/ Три села в община Каварна са със замърсена вода, съобщи БНР. Във водата в селата Селце, Топола и Челопечене е регистрирано замърсяване с колиформи и Ешерихия коли, което прави водата негодна за пиене. Пробите от водата в селата са взети от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Здравната инспекция в областния град вече е предупредила и "ВиК Добрич", които трябва да предприемат мерки за отстраняването на микроорганизмите и бактериите, които правят водата в селата негодна за употреба. От РЗИ - Добрич препоръчват жителите на населените места да употребяват бутилирана вода докато проблемът се отстрани. В крайни случаи хората могат да използват и водата вкъщи, но тя трябва задължително да бъде преварена преди това, обясняват инспекторите. Община Каварна ще сигнализира жителите на селата, когато водата в тях вече е годна за употреба.    

Сръбският външен министър: Няма да променим отношението си към Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255570

Сръбският външен министър: Няма да променим отношението си към РусияНовото сръбско правителство няма да промени отношението си към Русия, заяви днес в Санкт Петербург сръбският външен министър Ивица Дачич, който изпълнява и длъжността премиер, след като вчера досегашният министър-председател Александър Вучич пое президентския пост, предаде Танюг, цитира БТА. "Всички знаем,

ЕК: Словото на омразата най-разпространено във Фейсбук

http://www.cross.bg/feiisbyk-sto-omrazata-1544736.html

/КРОСС/ Фейсбук е социалната мрежа с най-често срещано слово на омразата, показва проучване, представено днес от Европейската комисия. Проучването е обхванало също ЮТюб, Туитър и Майкрософт. Отчита се, че година след въвеждането на кодекса за отстраняване на подобни изказвания, броят на съобщените случаи, както и на премахнатите постове, расте. Средно в 59 на сто от случаите след получаването на уведомления за недопустими изказвания, съдържащи омраза, социалните мрежи са премахнали съдържанието. За сравнение преди половин година премахнатите постове бяха 28 на сто. Броят на уведомленията, разгледани до 24 часа, се е повишил до 51 на сто. Фейсбук и ЮТюб са започнали да премахват по около 66 на сто от съдържанието, за което са получили сигнал. Фейсбук е единственото дружество, което вече е постигало напълно целта за преглед на по-голямата част от уведомленията в рамките на денонощие. Туитър премахва засега около 38 на сто от постовете, за които има възражения. Най-често възражения се получават за съдържание във Фейсбук. В ЕС словото на омразата в интернет е свързано най-много с мюсюлманите и имигрантите (близо 18 на сто), на трето място е етническият произход (15.8 на сто), следван от сексуалните предпочитания (12.7 на сто), националния произход (9.1 на сто), антисемитизма и расата (8.7 на сто). Изследването е извършено по сигнали от 25 държави от ЕС, но не е обхванало България

Шофьор, карал тир с 423 кг хероин, излиза на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255523

Шофьор, карал  тир с 423 кг хероин, излиза на свободаШофорът Кирил Милков, който на 20 май е карал тир пълен с 423 кг хероин, излиза на свобода срещу 5 000 лв. Това реши Софийския апелативен съд. Милко и Петър Малчев, който е управител на фирма, бяха задържани на ГКПП Видин и обвинени в контрабанда на хероин. Тирът на Милко е бил пълен с теракотни плочки,

Съдът в Лозана потвърди трансферната забрана на "Атлетико" (Мадрид)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/01/2981435_sudut_v_lozana_potvurdi_transfernata_zabrana_na/?ref=rss


"Атлетико" (Мадрид) изгуби обжалването пред спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана срещу забраната за трансфери. "Дюшекчиите" ще могат да се договарят и да привличат футболисти, но няма да могат да ги картотекират и използват преди началото на 2018 г.

"Това решение е несправедливо и причинява непоправими щети върху нашия клуб", се казва в изявлението на "Атлетико". Ръководството на мадридчани определи решението като "двоен...

Путин: Русия укрепва военния си потенциал в отговор на измененията в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255528

Путин: Русия укрепва военния си потенциал в отговор на измененията в светаУкрепването на военния потенциал на Русия е реакция на Москва на настъпващите определени външни изменения, каза днес руският президент Владимир Путин на среща с лидери на десетина големи световни информационни агенции, предаде БТА. Срещата се състоя в Константиновския дворец в петербургското предградие Стрелна в рамките на започналия днес в Санкт

Ще пътува ли отново корабче между „Аспарухово” и Морска гара?

http://www.moreto.net/novini.php?n=352538

Корабчето „Белла” отново може да започне курсове между „Аспарухово” и Морска гара, каквито извършваше миналата година по време на ремонта на Аспарухов мост. В началото на тази седмица консорциумът "Блек сий травел" е поискал официално от Община Белослав да наеме плавателния съд за периода от 15 юни до 15 ноември.

Шестима военни от Нигер са загинали при нападение на границата с Мали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255540

Шестима военни от Нигер са загинали при нападение на границата с Мали                                                                                                                                                                                                                                                                                        Шестима военнослужещи на Нигер са загинали при нападение срещу

Започва проверка на стоките за деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255503

Започва проверка на стоките за децаДържавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва национална кампанийна проверка "Безопасно лято 2017", съобщиха от Агенцията. Инспекциите ще започнат с поясите за ръце и люлките тип махало, предназначени за деца под три години, които се предлагат в търговската мрежа в големите градове и морските курорти.

Борисов пожела успех за благотворителния мач на Бербатов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6255533

Борисов пожела успех за благотворителния мач на БербатовС Димитър Бербатов си поговориxме за предстоящия му благотворителен мач на 14 юни в София, на Националния стадион „Васил Левски” с участието на Луиш Фиго и други известни футболисти в световен мащаб. Приходите от събитието ще са за деца в нужда. Пожелах му успех с инициативата и спортните занимания.

Фантастът Питър Уотс идва в България на Ratio 2017

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/fantastyt-pityr-uots-idva-v-bylgariia-na-ratio-2017-6069836

Авторът на “Отвъд разлома” ще говори на форума за популярна наука на 10 юни в Sofia Event Center

Борисов към Заев: Тази стъпка ще ви даде европейска перспектива

http://frognews.bg/news_135696/Borisov-kam-Zaev-Tazi-stapka-shte-vi-dade-evropeiska-perspektiva/

Премиерът Бойко Борисов отправи поздрави към новия си македонски колега Зоран Заев. Двамата са провели разговор по телефона, в който е участвал и македонския президент Георге Иванов.

Футболен турнир в Деня на детето

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PS7AH3ea2Wk/

Проведе се традиционния турнир по Футбол 7 за деца, родени 2008 година, по случай Деня на детето – 1 юни, организиран от Община Поморие, ОФК “Поморие” и ОС на БФС гр. Бургас. Турнирът бе открит от Илия Джингов, зам. кмет на Община Поморие.

Участие взеха отборите на: – ОФК “Поморие”, ФК “Черноморец 1919″ /Бургас/, ФК “Св. Никола” /Черноморец/, ДФК “Звездичка” /Бургас/, ФК “Бургас спорт” /Бургас/, ФК “Локомотив” /Бургас/, ПФК “Нефтохимик Б-с 1962″ /Бургас/ и ФШ “Ахелой” /Ахелой/.

Срещите протекоха оспорвано, като на финалите за III и IV място Поморие и Звездичка ( 2:1) и за I и II място Черноморец – Нефтохимик ( 6:3) .

Крайно класиране на турнира:

1. Черноморец;

2. Нефтохимик;

3. Поморие;

4. Звездичка;

5. Локомотив;

6. Ахелой;

7. Св. Никола;

8. Бургас спорт.

След края на турнира бяха връчени много награди, а индивидуални получиха отидоха при следните състезатели:

– За най-добър вратар – Николай Атанасов от ПФК “Нефтохимик” /Бургас/.

– За централен защитник на турнира – Емил Христов от отбора на “Звездичка”.

– За най-полезен играч – Николай Колев от “Черноморец”.

– За най-атрактивен състезател – Борислав Пчеларов от ОФК“Поморие”.

На всеки отбор бяха раздадени пълен комплект екипировка + топка.

Наградите връчиха : Георги Табаков – регионален представител на БФС , Николай Желев – председател на ОС на БФС гр. Бургас и Стоян Джисов – координатор на ОФК “Поморие”.

Голямата награда – купата за I място бе връчена на отбора на ФК “Черноморец 1919” Бургас.

p1150320 p1150363 p1150408 p1150300 p1150410 p1150352 p1150388 p1150351 p1150335

Дядо на починало дете стреля по ексминистър на Македония

http://dnes.dir.bg/news/strelba-makedonia-ministar-25849165

Бившият вече министър на здравеопазването на Македония Никола Тодоров е бил нападнат физически днес пред министерството, когато пристигнал, за да предаде поста.

Деца четоха любимите си книги на родители в "Перото"

http://offnews.bg/news/n_1/n_657072.html

На 1 юни – Международния ден на детето в литературен клуб „Перото“ официално бе даден стартът на „Националната седмица на детската книга“ – истински празник за деца, издатели, артисти, преводачи, родители, учители и всички отдадени на каузата на четенето. „За нас е изключителна чест и сме много радостни да сме съорганизатори на „Националната седмица на детската книга“, обърна се директорът на Двореца Мирослав Боршош към децата.  В първия ден от инициативата деца четоха на родители любими свои произведения. От 2 до 6 юни целодневно ще се провеждат творчески работилници, в които децата ще развиват таланта си и ще се учат от менторите си по забавен и увлекателен модел, а актьори от Столичния куклен театър ще творят с малчуганите. Снимки: Орлин Огнянов

Странната сделка за държавната "МК" ЕООД приключи

http://clubz.bg/54616-strannata_sdelka_za_dyrjavnata_mk_eood_priklyuchi

Помните ли меко казано странната сделка за продажба на държавното дружество в ликвидация "МК" ЕООД - наследник на Института по металокерамика в София от миналата година по това време? Става дума за дружество 100% държавна собственост с принципал Министерството на икономиката, което тогавашният министър Божидар Лукарски първо продаде със свое решение с подписа му, сключи договор за покупко-продажба с фирмата "Билд Ми Груп" за сумата от 17 400 лв. Десетина дни по-късно Лукарски отмени собственото си решение си за продажба, въпреки че договорът бе вече сключен и отстрани ликвидатора на дружеството.

Освен действията на министъра, извършени без каквото и да било обяснение, странна бе и обявената цена за продажба, при положение, че "МК" ЕООД притежава стари сгради с над 1000 кв. м застроена площ на ул. „Тинтява” 122. Адресът е съвсем на входа на Борисовата градина в София откъм гара "Пионер" - тоест "златна локация". Тогава от Министерството на икономиката не отговориха на нито един от въпросите ни по сделката. 

Мотивът - тече съдебно производство, тъй като купувачът "Билд Ми Груп" оспорва отказа от продажба на министерството и отмяната на сключения договор. Самият акт на разтрогването му трябваше да струва на държавата 5 пъти продажната цена или около 87 000 лв. Поне това пишеше в самия договор. 

Е, по съдебното дело между "МК" ЕООД и "Билд Ми Груп" вече има развитие. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата купувач вече е правоприемник на държавното дружество в ликвидация. Според решение на Софийския градски съд от началото на 2017 г. магистратите отменят отказа от 2016 г. на Агенцията по вписванията да впише прехвърлянето на държавната компания на купувача ѝ.  И указва на агенцията да впише в регистъра промяната в собствеността. Това се случва на 20 февруари 2017 г. По индивидуалната партида на "МК" ЕООД промяната не е отбелязана и като принципал още стои Министерството на икономиката и енергетиката, но по делото на фирмата са отбелязани и последните съдебни решения.

Още когато за първи път написахме за сделката и странните движения по нея от страна на министерството, поискахме публично от собственика на купучава - Методи Иванов, да се свърже с нас, за да има и неговата страна в спора. Той го направи с писмо. По думите му той е спечелил търг за компанията и цената на договора е била 17 600 лв., но освен това е поел 355 000 лв. дългове на "МК" ЕООД към държавата, служители и кредитори. Цената по договора, който министерството се опитва да разтрогне и задължения към НАП са били платени. Останалото е дълг към кредитор, който от 80 000 е станал 280 000 лв. с лихви.

 
В началото на тази година в Търговския регистър се е появил и годишният финансов отчет на "МК" ЕООД за 2015 г. Това се е случило преди промяната в собствеността - през януари. От документа става ясно, че активите на дружеството са на стойност 297 000 лв. Според отчета сумата на пасива е същата, като обезпечените задължения са на стойност 116 000 лв., а необезпечените - 75 000. 
 
Тъй като съдебното дело е приключило, част от въпросите към принципала тогава остават. И ще ги зададем пак.

Сорос обвини Орбан в съграждането на "мафиотска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=352553

Унгарско-американският милиардер и инвеститор Джордж Сорос обвини унгарския министър-председател Виктор Орбан в създаването на "мафиотска държава" с редица стъпки, които подкопават свободите, включително академичните свободи, съобщава "Асошиейтед прес".

Мъж стреля по бившия здравен министър на Македония

http://offnews.bg/news/n_1/n_657078.html

Мъж е стрелял по бившия министър на здравеопазването на Македония, предава електронният сайт медия „Плус Инфо“, цитиран от "Фокус". Министерството на вътрешните работи на Македония потвърди, че в четвъртък около 12.00 часа (местно време) срещу Никола Тодоров е произведена стрелба. Инцидентът се е случил пред сградата на министерството, където днес Тодоров трябваше да предаде властта на новия здравен министър Арбен Таравари. По случая има арестуван, но за момента няма официална информация за самоличността му. Според очевидци това е мъж на около 50 години. Той опитал да стреля по Тодоров, но охранители успели да го неутрализират. Мъжът се приближил до Тодоров и е насочил пистолет към главата му, като му е казал нещо. Тогава се е намесила охраната, която е избутала нападателя, облечен в черно. Произведени са три изстрела. Според свидетел Тодоров не е пострадал, но пред входа на Министерството на здравеопазването се забелязват многобройни екипи и превозни средства на Бърза помощ, които са с пуснати сирени.

Деца демонстрираха добри познания по пътна безопасност

http://press.mvr.bg/NEWS/news170601_07.htm

Инспектор Мария Ботева от „Пътна полиция“ при ГДНП награди деца, показали познания за безопасно каране на велосипед

"Волжки булгари" за трета поредна година организира празника „Сабантуй”.

http://www.cross.bg/programa-praznika-godina-1544735.html

/КРОСС/ Сдружение "Волжки булгари" за трета поредна година организира културно-спортен семеен празник „Сабантуй". Тази година събитието ще се проведе на 4 юни 2017 г., от 10:00 ч., в гр. София на територията на Южния парк. За пореден път Сабантуй има институционалната подкрепата на ЮНЕСКО, Руско посолство в България, Министерство на младежта и спорта, Руски културно-информационен център - Россотрудничество и Столична Община. Всеки, който би желал да се включи в организацията на събитието, може да се чувства поканен, лично като доброволец или да ни подкрепи като партньор. За всички партньори и спонсори ще бъде организиран рекламен пакет с възможност да представят фирмата си, продукти или услуги по време на мероприятието. Във връзка с големия интерес, програмата тази година ще продължи три дни. 2 юни 2017 г. - Бизнес форум;3 юни 2017 г. - Културна програма; 4 юни 2017 г. - Културно-спортен семеен празник „Сабантуй" - Южен парк - София. ДОСТЪПЪТ Е СВОБОДЕН ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ. Eто и пълната програма на същинската част от празника, който ще се проведе в Южния парк на 4 юни: Програма: Празникът се позиционира като символично пътешествие на едно семейство, начело с почетните гости, върху седем площадки.  Числото седем съответства на древната традиция „шежер". Това е символичното число на поколенията в рода, които трябва да знае всеки уважаващ себе си човек. 10.00 ч.  Начало на концерта 11.00 ч

"Волжки булгари" за трета поредна година организира празника „Сабантуй”.

http://www.cross.bg/godina-poredna-volzhki-1544735.html

/КРОСС/ Сдружение "Волжки булгари" за трета поредна година организира културно-спортен семеен празник „Сабантуй". Тази година събитието ще се проведе на 4 юни 2017 г., от 10:00 ч., в гр. София на територията на Южния парк. За пореден път Сабантуй има институционалната подкрепата на ЮНЕСКО, Руско посолство в България, Министерство на младежта и спорта, Руски културно-информационен център - Россотрудничество и Столична Община. Всеки, който би желал да се включи в организацията на събитието, може да се чувства поканен, лично като доброволец или да ни подкрепи като партньор. За всички партньори и спонсори ще бъде организиран рекламен пакет с възможност да представят фирмата си, продукти или услуги по време на мероприятието. Във връзка с големия интерес, програмата тази година ще продължи три дни. 2 юни 2017 г. - Бизнес форум;3 юни 2017 г. - Културна програма; 4 юни 2017 г. - Културно-спортен семеен празник „Сабантуй" - Южен парк - София. ДОСТЪПЪТ Е СВОБОДЕН ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ. Ето как изглеждаше празникът през миналата година: video: https://www.youtube.com/watch?v=0dssaW9xkUw  

Стотици деца се забавляваха на празника си в Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/region/article/6255526

Стотици деца се забавляваха на празника си в Гоце ДелчевМеждународният ден на детето – 1 юни, по традиция бе отбелязан в гр.  Гоце Делчев с голям празник. Стотици деца се събраха в Градския парк преди обяд, а най-малките бяха и с родителите си. Общината осигури богата музикална програма, много забавления и лакомства. На открито бяха разположени ателие по грънчарство и рисуване,

Кристиано Роналдо: Меси е хит. Наслаждавам се на играта му

https://www.24chasa.bg/sport/article/6255482

Кристиано Роналдо: Меси е хит. Наслаждавам се на играта муГолямата звезда на "Реал" Мадрид Кристиано Роналдо се изказа изключително ласкаво по адрес на най-големия си съперник на терена Лионел Меси. Пред "Фокс Спортс Аржентина", португалецът призна, че двамата не са много близки, но имат взаимен респект. Освен това той уточни, че се наслаждава на играта на аржентинеца, предаде Би Ти Ви.

Е-книгите поевтиняват

http://www.cross.bg/izdaniya-elektronnite-oblagani-1544734.html

/КРОСС/ Електронните книги и другите е-издания се очаква да поевтинеят, съобщава news.bg. Това ще е резултат от одобрено предложение за промяна в законодателството за ДДС. Европейският парламент одобри предложенията, които изравняват ДДС за хартиените и електронните издания. Така електронните издания вече ще могат да бъдат облагани с по-нисък ДДС, отколкото досега, което ще доведе до намаляване на цената им. Според определението на евродепутата Ева Майдел досегашната ситуация е била несправедлива. С гласуваните в Европейския парламент промени държавите членки ще могат да изравнят ставките си за издания независимо дали на хартия или електронни. "Много скоро нашите любими произведения ще бъдат облагани с един и същи ДДС, а колкото по-евтини са изданията, толкова повече ще можем да се наслаждаваме на четенето", заявява Ева Майдел.  

Очакват президента и куп министри на розобер в Казанлък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255491

Очакват президента и куп министри на розобер в КазанлъкОчакваме в ритуала "Розобер", а по-късно и в празничното шествие по главната улица на Казанлък в неделя, да участват президентът на България Румен Радев и вицепремиерът по икономика и демографска политика Валери Симеонов, това съобщиха днес от пресцентъра на община Казанлък. Тържествата на 4 юни, неделя,

43-годишен е задържан за 72 часа за убийство

http://press.mvr.bg/NEWS/news170601_06.htm

Очаква се утре Окръжна прокуратура –Бургас  да внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка  „задържане под стража“ спрямо М.Ю. 

Много забавление и игри за 1 юни в ДГ "1 юни"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/mnogo-zabavlenie-i-igri-za-1-iuni-v-dg-1-iuni-2027636

Детска градина „1 юни” организира съвместно с родителите весел празник да възпитаниците си, на именния ден на детското заведение. Аниматори забавляваха с много игри децата. Детската градина бе украсена с много пъстри балони. Директорът Даниела Виткова честити празника на всички деца, родители и учи

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване