МВР ще отнема книжките на водачи с неплатени глоби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255118

МВР ще отнема книжките на водачи с неплатени глобиПолицията ще взима шофьорските книжки на онези водачи, които имат влезли в сила неплатени глоби. Това е една от спешните мерки, които ще приложи Министерството на вътрешните работи за по­ефективна борба с войната по пътищата. На някои места подобни мерки вече са в сила, обясни главният секретар на вътрешното министерство главен комисар Младен

Цветанов: Не сме направили поправка ”Наглите”, съдът решава

http://dnes.dir.bg/news/tzvetan-tzvetanov-naglite-25848199

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли обвиненията, че с техни поправки е станало възможно да бъдат освободени от затвора двама от "Наглите".

Съдят бивш кандидат-депутат за смъртта на 14-годишно момче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255121

Съдят бивш кандидат-депутат за смъртта на 14-годишно момчеСофийската прокуратура повдигна обвинения срещу кандидат-депутат за причиняване на смърт по непредпазливост. Заедно с д-р Валентин Павлов пред съда ще бъдат изправени д-р Венета Павлова и д-р Й. Филипова, които са обвинени за нарушаване на медицинските стандарти по анестезиология и интензивно лечение, предаде Нова тв.

Лихвите по кредитите пак тръгнаха нагоре

http://frognews.bg/news_135712/Lihvite-po-kreditite-pak-tragnaha-nagore/

Лихвите на кредитите у нас тръгват нагоре. В момента те са между 3,5 и 4%. Повишаването ще става плавно, а прогнозите са, че увеличението ще е с около 0,2 -0,3%.

Деца четоха на родители на старта на „Националната седмица на детската книга“

http://clubz.bg/54609-deca_chetoha_na_roditeli_na_starta_na_%E2%80%9Enacionalnata_sedmica_na_detskata_kniga%E2%80%9C

Един ден - два празника - стартът на едноседмичната инициатива "Национална седмица на детската книга" и Денят на детето си съжителстваха чудесно днес в литературния клуб "Перото" в София. А празникът за деца, които обичат да четат, искат да пишат, да рисуват, да развият таланта си и да се учат от най-добрите безплатно днес започна, но продължава до 7 юни.  

Откриването на кампанията "Национална седмица на детската книга" бе изживяване и за малчуганите, и за техните родители. Децата прочетоха откъси от любимите си книги на възрастните, с които дойдоха да празнуват в литературния клуб „Перото“ в НДК. Водещ бе Драгомир Симеонов.

Виктор - син на водещата от Нова тв Невена Василева, много харесва приказките на Андерсен.

Синът на водещата на Нова Невена Василева - Виктор, избра да представи приказка на Ханс Кристиан Андерсен. Момчето на актрисата Ивет Лазарова - Давид, чете любимата си „Пърси Джаксън“, а дъщерята на Мая Бежанска Аглая се спря на „Вещиците“ на Роалд Дал.

Алгая - дъщерята на Мая Бежанска, прочете откъс от "Вещиците" на Роалд Дал.

Наследникът на бившата водеща и настояща писателка Венета Райкова - Патрик, прочете част от „Малкият лорд Фаунтлерой“.

Патрик чете пред майка си Венета Райкова и залата в "Перото" откъс от „Малкият лорд Фаунтлерой“.

Най-малкият участник бе синът на актьора Даниел Ангелов – Симеон, който въпреки крехката си възраст вече е колега на баща си и играе рамо до рамо с него в сериала „Ние, нашите и вашите“. Той чете откъс от „Търсенето на Немо“. Всички малки любители на книгите бяха бурно аплодирани.

„За нас е изключителна чест и сме много радостни да сме съорганизатори на „Националната седмица на детската книга“. Четенето е от онези умения, които след като ги придобиеш, цял живот ти носят радост и смисъл. То е сила, вдъхновение и възторг. Любовта към четенето е един от най-важните и хубави подаръци, които всеки родител може да направи на детето си. Наш дълг е да отстояваме това право, вашето право да четете“, обърна се директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош към децата.

„Започваме едно страхотно предизвикателство и аз съм много щастлива, че ще бъдем цяла седмица заедно, за да покажем на големите писатели какво можете вие. Сигурна съм, че ще четем страхотни творби от вас и вие сте бъдещите писатели на България. „Националната седмица на детската книга“ е за вас, тази година за първи път в София, а догодина и в страната“, обяви Виктория Бисерова, председател на сдружението „Книги за деца“, което организира кампанията.

От днес до 7 юни литературният клуб „Перото“ ще бъде пространство за деца, които обичат да четат и пишат. Всеки ден малките таланти ще развиват уменията си по творческо писане и рисуване в работилници с популярни ментори. А участието е безплатно. Повече за програмата и как да се запишете можете да научите на сайта на кампанията - nsdk.bg

"Националната седмица на детската книга" продължава до 7 юни в литературния клуб "Перото".

Ани Цолова, Ваня Щерева, Иван Раденков, проф. Огнян Герджиков, Поли Генова, Зорница Христова, Елена Бозова, Мино Караджов, Графа, Петя Кокудева, Мая Бежанска, Димитър Павлов са само част от имената, които ще водят безплатни групи по творческо писане и четене за деца до 14-годишна възраст. Писатели, ментори, тв водещи и музиканти ще споделят опит с малките таланти в работилници по криминалистика, как се създава книга-игра, упражнения по стил, илюстриране на любими приказки, писане на сценарий, поезия, градска география, сладоледена реторика и много други.

Академията за деца се провежда от 2 до 6 юни всеки ден от 10 до 18 ч. в клуб „Перото“, а на 7 юни ще стане ясно класирането за „Малък голям писател“ и „Малък голям художник“, които печелят издаване на собствена книга. Наградата ще се даде в две възрастови групи – от 7 до 10 години и от 11 до 14 години.

Утре, 2 юни, в програмата са предвидени работилница "Жанрове, кратки форми, писане на заглавия", а в рубриките "Четем с..." гости ще са певицата Поли Генова и проф. Огнян Герджиков, който освен от политиката е известен и като автор на детски книжки.

Ако искате да се запознаете с атмосферата в първия ден на "Национална седмица на детската книга - вижте видеото:

Клуб Z e медиен партньор на кампанията.

„Националната седмица на детската книга“ се организира от сдружение с нестопанска цел „Книги за деца“ и в партньорство с Национален център на книгата – НДК. Основни медийни партньори на инициативата са NOVA и Netinfo.

 

И сега ли Меркел трябва да ни каже?

http://pogled.info/svetoven/i-sega-li-merkel-tryabva-da-ni-kazhe.86361

/Поглед.инфо/ Преди дни на бирения фест в Мюнхен канцлерът Меркел каза нещо, което някои на Запад определиха като „само дето не обяви смъртта на западния алианс“. Думи като „ние, европейците, трябва наистина да вземем съдбата си в своите ръце“ и то само часове след срещата на Г-7 в Сицилия и срещата на НАТО в Брюксел, където ЕС за първи път се срещна „очи в очи“ с Тръмп, не са нищо друго освен сигнал за незабавна европейска дискусия за новия световен ред и ролята на ЕС в контекста на несигурност, нови икономически сили, нов баланс, нови културни и религиозни движения.

Масонски стил в терористичния акт в Манчестър?

http://pogled.info/svetoven/evropa/masonski-stil-v-teroristichniya-akt-v-manchestar.86362

/Поглед.инфо/ За терористичния акт в Манчестър продължават да се разкриват нови подробности, които повдигат въпроса дали акцията не е извършена под фалшив флаг. Според англосаксонските спецслужби атентаторът-самоубиец е бил нает от опозиционни на Кадафи среди.

Празникът „Млечни щуротии” зарадва стотици великотърновски деца

https://www.24chasa.bg/region/article/6255023

Празникът „Млечни щуротии” зарадва стотици великотърновски децаПразникът „Млечни щуротии с „Латкима – Балкан”” зарадва стотици великотърновски малчугани навръх Международния ден на детето 1 юни. Арена на забавата бе детската площадка „Азбукари” в парк „Марно поле”, разполагаща с най-разнообразни катерушки, люлки, въртележки, пързалки, спортни уреди и образователен кът.

Разследват министър от кабинета на Макрон

http://clubz.bg/54608-razsledvat_ministyr_ot_kabineta_na_makron

Френската прокуратура разследва ръководителя на предизборната кампания на френския президент Еманюел Макрон и министър в кабинета му Ришар Феран по подозрение във финансови злоупотреби.

Разследването започва 10 дни преди парламентарните избори в страната, които ще определят дали Макрон ще има подкрепата на парламента за политиката си. Движението му "Напред!" трябва да спечели мнозинство, за да не се налага да влиза в коалиция с други партии, което би ограничило възможностите на президента да осъществи програмата си.

Според в. "Канар Аншене" Ришар Феран е наел офис от фирмата за недвижими имоти на съпругата си. Това се случва докато Феран оглавява здравноосигурителен фонд. Според "Монд" е възможно той да е използвал позицията си във фонда за лично облагодетелстване.

Феран, който сега е министър на териториалното сближаване, отхвърли обвиненията и заяви, че всичко, което е правил е "законно, публично и прозрачно".

Еманюел Макрон и министър-председателят Едуар Филип изразиха подкрепа за Феран. Президентът призова правителството си да прояви солидарност, но Филип предупреди, че "министър, който е официално обвинен, трябва да подаде оставка."

По време на кандидатпрезидентската си кампания Макрон обеща да не позволи конфликти на интереси в правителството си. Скандалът с министъра на териториалното сближаване се случи точно преди парламентарните избори във Франция и въпреки че за момента проучванията, цитирани от "Ройтерс", не отчитат дискредитиране на движението на Макрон, мнозинството французи смятат, че Феран трябва да си оттегли.

Франсоа Фийон и Марин льо Пен, основните конкуренти на Макрон за президентския пост, бяха замесени в корупционни скандали и това спомогна за победата на центриста в изборите..

Трима лекари са обвинени за причиняване на смърт на дете по непредпазливост

http://www.mediapool.bg/trima-lekari-sa-obvineni-za-prichinyavane-na-smart-na-dete-po-nepredpazlivost-news264636.html

Трима лекари са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост и обвинителният акт срещу тях е внесен в Софийския градски съд, съобщи прокуратурата. На подсъдимата скамейка ще бъдат изправени стоматолозите д-р Валентин Павлов и съпругата му д-р Венета Павлова, както и анестезиологът д-р Й. Филипова. Разследването срещу тях започва по сигнал, подаден до прокуратурата от бащата на 14-годишно момче, което е било оперирано под пълна упойка от Павлов, а след това е починало заради рязко влошаване на състоянието му. Разследването и нарушенията В хода на разследването е установено, че на 14 юни 2016 г. момчето постъпва на лечение в дентална клиника за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Центърът е с управител д-р Венета Павлова. Тя е съсобственик на клиниката заедно със съпруга си д-р Валентин Павлов. Доктор Павлов осъществява оперативната интервенция, в качеството си на стоматолог със специалност "Орална хирургия" под обща ендотрахиална анестезия. Той "еднолично, без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия", посочват от прокуратурата. Обвинението се аргументира и с това, че клиниката на семейство Павлови не разполага с логистична и материална осигуреност за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид. Доктор Павлов е знаел за това като съсобственик и бивш управител на клиниката, смята прокуратурата. Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания – задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии, посочва обвинението. "Не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" – информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки", се казва в съобщението на прокуратурата. Трагичният инцидент Трагичният инцидент става на 14 юни 2016 г., към 14 часа. Момчето е поставено под обща ендотрахиална анестезия. Доктор Павлов оперирал кистата, но към 15:10 часа състоянието на детето рязко се влошава. То вдига температура 39.5 по Целзий и получава тахикардия - 152 удара в минута. Дишането му е било затруднено, повишено е било и отделянето на въглероден диоксид. Това са признаци, които отговарят на състоянието "Малиигнена хипертермия", се казва в съобщението на прокуратурата. В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на пациента, е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални, посочва обвинението. "Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик), интервенозно приложение на дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на пост оперативния период", пише още в съобщението на прокуратурата. От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен е успешно в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност, а с приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край. Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо, се казва в съобщението на прокуратурата. След като 14-годишното момче изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано при деца, твърди обвинението. След като състоянието на детето не се подобрява, доктор Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така момчето не е било придружено до "Пирогов" с необходимата за това апаратура, за мониториране, твърди прокуратурата. Детето е откарано в "Пирогов" в 16 часа в състояние на cardiac arrest, а в 17:05 часа е констатирана смъртта му. От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено, посочва прокуратурата. Обвинението – причиняване на смърт по непредпазливост Тримата медици са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост - престъпление по чл. 123 ал.1 от Наказателния кодекс. Законът предвижда наказание от една до шест години "лишаване от свобода", като съдът може да постанови и наказание "лишаване от право да упражняват медицинска професия" за определен срок. Спрямо тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "подписка". Предстои Софийския градски съд да насрочи делото.  

Чистата морска вода - приоритет на две министерства

//dariknews.bg/regioni/varna/chistata-morska-voda-prioritet-na-dve-ministerstva-2027595

България има чисто море и всички усилия са насочени страната ни да се нареди на едно от първите места по чистота на водата. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на съвместната инспекция на пречиствателна станция „Аксаково“ в село Тополи  община Варна с министъра на околната с

Детска градина „Здравец” изпрати малките си абитуриенти към първи клас

//dariknews.bg/regioni/sliven/detska-gradina-zdravec-izprati-malkite-si-abiturienti-kym-pyrvi-klas-2027597

Детската градина „Здравец” в  Болярово изпрати малките си абитуриенти към първи клас с богата празнична програма. Децата рецитираха, изпяха много песни, танцуваха в различен ритъм. Те показаха пред родители и близки, че познават и буквите, и числата.     
 

Ученици от V ОУ "Христо Ботев" изненадаха децата от ЦНСТ

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/uchenici-ot-v-ou-hristo-botev-iznenadaha-decata-ot-cnst-2027599

Ученици от Пето основно училище „Христо Ботев - град Кюстендил, зарадваха децата от Центъра за настаняване от семеен тип, разположен в близост до училището. Те подариха басейн и плажни топки на възпитаниците на центъра. Средствата за тях бяха събрани на организиран по-рано благотворителен базар с п

Хванаха крадци на кабели, отмъкнали 56 кг. жици

//dariknews.bg/regioni/razgrad/hvanaha-kradci-na-kabeli-otmyknali-56-kg.-zhici-2027596

Двама мъже са задържани за кражба на кабели – съобщават от ОДМВР-Разград.
Между 3 и 31 май 43-годишният Т.С. от село Белинци и 42-годишният Ш.Ю. от Исперих влизали в общежитие, собственост на община Исперих. Двамата изкъртили мазилките в коридорите на петте етажа на сградата и отмъкнали 56.4

Путин: Руската държава не се занимава с хакерство

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-ruskata-dyrzhava-ne-se-zanimava-s-hakerstvo-2027598

Руската държава никога не се е занимавала с хакерство, каза руският президент Владимир Путин на среща с ръководители на информационни агенции от цял свят, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Кражба на пари от гардероб в Лозница

//dariknews.bg/regioni/razgrad/krazhba-na-pari-ot-garderob-v-loznica-2027600

Крадец е проникнал в жилище на 37-годишна жена в град Лозница между 8.00 и 13.00 часа на 31 май и откраднал пари – съобщават от ОДМВР-Разград.
От гардероб, намиращ се в коридора на жилището, изчезнала сумата от 400 лева.
По случая е образувано досъдебно производство.
 
 

Спортен празник в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/sporten-praznik-v-sliven-2027529

Спортен празник „Спортакус", с участието на детските градини и училища и децата и младежите със специални образователни потребности, се проведе в парк "Юнак" в Сливен. С много занимателни игри, работилници за малки и големи, уършопове, песните и танците на малките „Славейчета, „Барбита”, игрите на

Стрелба в Скопие по бивш министър

//dariknews.bg/novini/sviat/strelba-v-skopie-po-bivsh-ministyr-2027578

Министерството на вътрешните работи на Македония потвърди, че около обяд срещу бившия министър на здравеопазването Никола Тодоров е произведена стрелба, предава електронната медия „Плус Инфо“. Инцидентът се е случил пред самата сграда на ведомството, където в 12.30 часа Тодо

Лекари се борят за живота на двама души, пострадали при злополука в цистерна

//dariknews.bg/regioni/varna/lekari-se-boriat-za-zhivota-na-dvama-dushi-postradali-pri-zlopoluka-v-cisterna-2027536

Двама души пострадаха при ремонтни дейности в бензиностанция в провадийското село Блъсково. Един от мъжете е паднал в празна цистерна за съхранение на гориво. След инцидента на помощ на пострадалия се притекъл собственикът на обекта.

Отмениха предсрочното освобождаване от затвора на Гребеца от „Наглите”

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otmeniha-predsrochnoto-osvobozhdavane-ot-zatvora-na-grebeca-ot-naglite-2027591

Любомир Димитров-Гребеца, който е част от групата за отвличания „Наглите“,  няма да излезе предсрочно от затвора. Това става ясно от решението на апелативните магистрати. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Димитров и друг член на групата -

Две коли се удариха в машина от военен кордон край Шумен (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/dve-koli-se-udariha-v-mashina-ot-voenen-kordon-kraj-shumen-snimki-2027565

Два автомобила са се блъснали в машина от военен кордон край Шумен, който по непотвърдена информация е американски. Инцидентът е станал около 13.40 ч. на главния път Шумен-Бургас до село Радко Димитриево, което се намира на територията на община Шумен. img wide]32615619[/img]<

Любо Гребеца от "Наглите" остава в затвора

http://clubz.bg/54607-lyubo_grebeca_ot_naglite_ostava_v_zatvora

Софийският апелативен съд отказа да пусне предсрочно от затвора Любомир Димитров – Гребеца, осъден като част от групата за отвличания, станала известна като "Наглите".

Само преди няколко дни - на 5 май, първата инстанция - Софийският градски съд, реши обратното, припомня бТВ.

Тъй като това производство е само двуинстанционно, решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Препис от него ще бъде изпратен на началника на затвора в София и на Софийската градска прокуратура за сведение и изпълнение.

Само преди дни стана ясно, че Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи, получили съответно 10 и 18 г. за поредицата от отвличания, са се възползвали от промяна в закона, която позволява на самите осъдени да искат предсрочно условно освобождаване. Приспадайки предварителния арест, Гребеца е излежал 8 години, 4 месеца и 1 ден.

Иска да му съкратят 1 година, 7 месеца и 29 дни.

"Прокуратурата счита, че не са представени достатъчни доказателства за това, че осъденият се е поправил. Акцентира на обстоятелството, че пред СГС е било представено доказателство за наличието на незавършено наказателно производство по отношение на Д. за престъпление по чл.115 и чл.116 НК (срещу Гребеца текат и две дела за убийства, б.р.), което е в съдебна фаза. Този факт, редом с недобрите характеристични данни на осъдения дават основания на представителя на държавното обвинение да счете, че не са налице доказателства за поправянето на Любомир Димитров."

СГС се произнесе положително за освобождението и на двамата на 5 май.

Случаят получи широк отзвук, но и даде повод за ожесточена атака на медийната машина около Делян Пеевски срещу СГС, чиито административен ръководител Калоян Топалов е дълбоко недолюбван. Дори лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов атакува съда по повода, въпреки че промяната на закона всъщност е направена от ГЕРБ вследствие на осъдително решение срещу България в ЕСПЧ в Страсбург.

По случая с Йожи още няма произнасяне от САС.

Археологически проучвания може да забавят строежа на магистрала "Струма"

http://www.mediapool.bg/arheologicheski-prouchvaniya-mozhe-da-zabavyat-stroezha-na-magistrala-struma-news264635.html

Останки на сгради от римската империя, датирани от ІІ – ІV век, може да забавят изграждането на участъка между Благоевград и Крупник (лот 3.1) на магистрала "Струма". Проучването на терена от около 50 дка край Благоевград е започнало в края на април. То се ръководи от екип от археолози начело с доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей (НАИМ) към БАН. На обекта с дължина от 630 метра и ширина 80 метра работят 75 работници, предимно пенсионери и безработни от Благоевград, Покровник, Зелен дол, Бобошево, Кочериново и други близки селища в района. Прави се сондажно археологическо проучване, чиято цел е да се ограничи проучваната територия, каза Николай Русев, докторант в секцията за антична археология на НАИМ пред БТА. Той посочи, че почти при всеки сондаж се натъкват на археологически останки и структури. Сондажните проучвания е планувано да приключат до 25 юни. След тях междуведомствена комисия ще оцени резултатите и ще реши колко и как ще продължи проучването.   "Може би в късна есен или догодина напролет ние ще продължим проучванията тук и този път те ще бъдат пълни", каза д-р Милена Райчева от секция антична археология на НАИМ, която е зам.-ръководител на обекта. Това според нея означава разкриване на цялата площ и на всички археологически структури. При сондажите археолозите са разкрили останки от монументална архитектура - множество сгради, както жилищни, така и със стопански и производствени функции. Вече са проучени няколко пещи за керамика и за метал, разкрити са и гробове. Основното, което проучваме, са останки от римската императорска епоха, датирани към ІІ – ІV, каза Николай Русев. Структурите, които в момента разкриваме, са от ІІІ-ІV век, но не е изключено да има и от много по-ранни периоди, допълни д-р Милена Райчева. Това, по думите й, е голям обект и не всичко е съществувало едновременно, останките от сгради, които се разкриват, говорят за няколко строителни фази от няколко археологически епохи.   "За нас сега интересното и трудното е да определим хронологията на тези сгради, коя след коя е, по кое време спират да съществуват", каза Милена Райчева.   В момента се прави археологическата документация и чертежи на разкритите структури Археолозите отбелязаха, че работят перфектно с Агенция "Пътна инфраструктура" и фирмата изпълнител на обекта – консорциум начело с "Агромах". Русев посочи, че имат пълно разбиране и съдействие от тяхна страна в работата си.

Д-р Валентин Павлов вече с обвинение за смърт по непредпазливост

http://frognews.bg/news_135684/D-r-Valentin-Pavlov-veche-s-obvinenie-za-smart-po-nepredpazlivost/

Софийската прокуратура повдигна обвинения срещу кандидат-депутат за причиняване на смърт по непредпазливост. Заедно с д-р Валентин Павлов пред съда ще бъдат изправени д-р Венета Павлова и д-р Й. Филипова, които са обвинени за нарушаване на медицинските стандарти по анестезиология и интензивно лечение.

"Левски" поиска да играе в Лига Европа без бараж

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/01/2981379_levski_poiska_da_igrae_v_liga_evropa_bez_baraj/?ref=rss


Ден след края на сезона в Първа лига "Левски" поиска от Българския футболен съюз (БФС) да заеме мястото на ЦСКА и директно да се класира за квалификациите на Лига Европа.

Според правилника за сезон 2016/17 сините, които завършиха трети в класирането, трябва да играят бараж срещу "Верея", тъй като "Ботев" (Пловдив) спечели Купата на България.

ЦСКА обаче получи отказа от УЕФА да участва в евротурнирите като новосъздаден...

Решението

http://offnews.bg/news/n_1/n_657058.html

Автор: Валентина Вълчева Да станеш родител би трябвало да е отговорна стъпка, предшествана от доста други, не по-малко важни. Например да се замислиш можеш ли да поемеш психическата, физическата и финансовата задача да създадеш един нов човек на тази земя, която уж все е в демографска криза, а отвсякъде ни заливат аларми, че отдавна сме я пренаселили. Когато преди десет години с мъжа ми решихме да живеем заедно, всичките ни познати почти без изключение започнаха къде деликатно и отдалеч, къде директно като стенобитно оръдие, да ни питат кога ще раждам, защото в техните представи освен непредвидена бременност, не съществува друга…

Германия и Китай заедно в търговията, климата и сигурността

http://dnes.dir.bg/news/Germania-china-angela-merkel-i-atzjan-25848152

Китай и Германия постигнаха съгласие за широко сътрудничество в областта на търговията, климата и сигурността.

Контрабанда на стоки за 200 000 лв. спряха на „Дунав мост”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255099

Контрабанда на стоки за 200 000 лв. спряха на „Дунав мост”Митнически инспектори на Митница Русе предотвратиха пренасянето на контрабандни стоки на обща стойност близо 200 000 лева. Задържан е ТИР с румънска регистрация, който пътувал от Турция за Румъния и по документи пренасял групажна стока. Превозното средство се явило на трасе „изход" на ГКПП-Дунав мост около 22 часа на 27 май.

Изтеглят лекарство против рак от варненските аптеки

http://www.moreto.net/novini.php?n=352523

Лекарство, прилагано за лечение на карциноми на устата, носа, гърлото, кожата, маточната шийка или външните полови органи, трябва да бъде изтеглено от търговската мрежа във Варна, научи Moreto.net. Препаратът се използва и за лечение на болест на Ходжкин, неходжкинов лимфом и карцином на тестисите.

Управляващите вкараха отново в парламента спорния закон за концесиите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/01/2981413_upravliavashtite_vkaraha_otnovo_v_parlamenta_sporniia/?ref=rss


Проект за нов закон за концесиите, внесен от председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и група народни представители от ГЕРБ, повтаря почти дословно текстовете на стар проект, приет от предишното Народно събрание, който предизвика граждански протести, а президентът наложи вето, съобщи Капитал Daily в днешния си брой. Текстовете вече са минали през правната комисия, която е водеща, но предстои одобрението в още десет други.

Подобен проект беше подготвен...

Френската прокуратура се захвана с министър на Макрон

http://www.cross.bg/makron-feran-suprygata-1544706.html

/КРОСС/ Френската прокуратура съобщи, че е започнала предварително разследване на един от министрите на президента Еманюел Макрон, информира АФП. Вчера Макрон защити министъра на териториалното сближаване Ришар Феран, приближен на държавния глава, във връзка с обвинения, че Феран облагодетелствал съпругата си с доходоносна сделка с фонд за обществено здравно осигуряване. Направеното от прокуратурата съобщение в западния град Брест поставя Макрон в неудобно положение, тъй като днес правителството ще разкрие проектозакон за "прочистване" на френската политика. Обновяване на затъналия в корупция политически елит на Франция е едно от основните предизборния обещания на 39-годишния Макрон, който спечели изборите на 7 май. Феран, бивш генерален секретар на движението на Макрон "Република, напред!", отрича да е извършил престъпление. "Аз съм честен човек", защити се той пред радио "Франс интер". Разследващият вестник "Канар аншене" (Canard Enchaine) писа миналата седмица, че фонд, управляван от Феран в Бретан, се е съгласил през 2011 г. да наеме сграда от съпругата си и да я реновира, което е увеличило цената й. Феран определи информацията като "подарък за добре дошъл" от медиите за новото правителство. Политикът добави, че жена му е излязла с най-доброто предложение и той не е имал думата по въпроса.    

Achtung! Бундесверът идва от ”Инджирлик” в България

http://frognews.bg/news_135682/Achtung!-Bundesverat-idva-ot-Indjirlik-v-Balgariia/

Германия е на път да изтегли своя контингент от турската база ”Инджирлик”. Източници на Фрог от ДАНС съобщиха, че немски и наши специалисти са оглеждали български полигони и казарми, където евентуално да бъдат предислоцирани бундес-частите.

Achtung, Achtung! Бундесверът идва от ”Инджирлик” в България

http://frognews.bg/news_135682/Achtung-Achtung!-Bundesverat-idva-ot-Indjirlik-v-Balgariia/

Германия е на път да изтегли своя контингент от турската база ”Инджирлик”. Източници на Фрог от ДАНС съобщиха, че немски и наши специалисти са оглеждали български полигони и казарми, където евентуално да бъдат предислоцирани бундес-частите.

45 деца от Хитрино пристигнаха на тридневна почивка в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5ZN9Hb70fyY/

dscn7298-medium45 деца от пострадалото при влаков инцидент село Хитрино пристигнаха в Поморие днес, по покана на кмета Иван Алексиев. Още през февруари, Алексиев и тогавашният общински съветник, настоящ народен представител, Ася Пеева, инициираха идеята и изпратиха официално писмо до кмета на Хитрино и директора на местното СУ „Д-р Петър Берон”.

„Радвам се, че сте ни на гости и благодаря, че приехте поканата. Надявам се да прекарате няколко прекрасни дни в Поморие. Подготвили сме ви и културно-историческа програма, защото идеята ни бе не само децата да полудуват и поиграят, но и да научат нещо ново”, каза кметът Алексиев, посрещайки гостите в залата на Общината.

Учениците заедно със своите възпитатели ще останат в града до 04.06.2017 г. По-късно днес те ще се присъединят към празника за Деня на детето на пл. „Св.Св. Кирил и Методий”, а по време на тридневната си почивка малчуганите ще посетят още: Исторически музей – Поморие; Музея на солта; Тракийската куполна гробница; посетителски център „Виа Понтика”; Зоокомплекс „Пауните” и плажа, разбира се.

Гостите ще се разходят из града на лятното атракционно влакче, но ще имат възможността да погледнат брега и откъм морето, тъй като им предстои да плават на кораб за разходка.

„Възхитени сме и изненадани от жеста и от програмата, която сте подготвили. Финансовата подкрепа, която оказахте през декември на Хитрино също бе изключително важна, но вярваме, че настоящото ни гостуване ще бъде едно незабравимо изживяване за децата”.

Икономиката на Швейцария нараства с 1.1% през първото тримесечие

http://econ.bg/Новини/Икономиката-на-Швейцария-нараства-с-1-1-през-първото-тримесечие_l.a_i.743514_at.1.html

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария отбеляза растеж с 0,3% през първите три месеца на 2017 година, след повишение с 0,2% в края на 2016...

Областният управител на Велико Търново награди отличените рисунки в конкурса „С очите си видях бедата”

https://www.24chasa.bg/region/article/6254991

Областният управител на Велико Търново награди отличените рисунки в конкурса „С очите си видях бедата”Областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова награди отличените творби в международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”, който тази година се организира за 14 път от ГДПБЗН-МВР и е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2016/2017 год.

Трябва ли депутатите да си казват сексуалната ориентация?

http://clubz.bg/54606-trqbva_li_deputatite_da_si_kazvat_seksualnata_orientaciq

Трябва ли народните представители да заявяват дали са хомосексуални? Идеята е стара - Волен Сидеров от години твърди, че има гей лобита, гей групировки и гей общности в парламента, съдебната власт и къде ли не, и те трябвало да са публични. През вече далечната 2008 г. той дори първи се похвали с откритие - имало хомосексуални в Народното събрание.

Този въпрос отново повдигна вчера лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който от трибуната на парламента се възмути, че "откровен хомосексуалист" си позволявал да поставя под въпрос дали е подходящ за делегация при папата - визирайки червеният депутат Кристиан Вигенин. А днес сложи в един кюп алкохолизма, пристрастеността към наркотиците, педофилията и "хомосексуализмът".

Според някои хора човек на публична длъжност може да крие, че е хомосексуален, тъй като българското общество е консервативно и ако тази информация стане публична, може да му навреди. И ако някой от "тъмните кръгове" го надуши, може да го изнудва...

Потърсихме в парламента днес първо депутатът от "Воля" Слави Нецов. Въпросът бе - дали наистина трябва да се задължат депутатите да обявяват сексуалната си ориентация?

"Това е лична работа, не е редно да се разкрива", отсече той, противно на лидера си. 

Нецов също така призна, че Марешки малко е прекалил в изказването си от трибуна вчера.

В Конституцията на България все пак е залегнало, че всички хора са равни по права и достойнство и не могат да бъдат дискриминирани - включително и по сексуалната им ориентация. Затова потърсихме депутатът и шеф на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Не смятам, че е разумно. Ако трябва обаче да говорим за всякакви зависимости, да, и това е зависимост", отбеляза той. 

Но върховният закон не го допуска, нали?

"Да, именно затова трябва граница за такива идеи", отбеляза Кирилов.

Макар и в една парламентарна група с Волен Сидеров, "патриотът" Христиан Митев не споделя неговото мнение по тези въпроси:

"Това за мен са някакви екзотични предложения на г-н Марешки. Не виждам с какво това ще помогне на работата на народния представител, или за някакъв конфликт на интереси. Мен лично не ме притеснява да си обявя сексуалната ориентация, но не смятам, че това по някакъв начин помага да оценим дали съответният народния представител има високи професионални и морални качества, за да е тук."

Един от най-младите депутати от БСП - Крум Зарков - също е против както идеята на Марешки, така и изказването му:

"Не само няма логика, а и е напълно недопустимо като изявление. Ние днес не го споменахме в дебата, тъй като той се разви по друг начин, но при всички случаи това също е елемент на езика на омразата, за който говорихме днес."

Попитахме г-н Зарков и дали представители на неговата партия смятат да се включи в телевизионните участия в седмицата преди 10-тия поред София Прайд - шествие в защита на правата на ЛГБТ хората в България. През последните години депутати от най-големите партии избягват темата.

"Аз трябва да призная, че не съм особен специалист по темата. Сексуалната ориентация на един човек е негов вътрешен избор, не знам дори дали е точно така да се каже, защото наистина не знам. Знам само, че в българското законодателство, включително и в Наказателния ни кодекс, има най-различни разпоредби, в които е забранено да се подлагат на дискриминация, унижение или страдание хора заради тяхната религиозност, заради техните политически разбирания или заради тяхната сексуална ориентация. Това е решено в нашето законодателство", подчерта той. "Това е много по-голям дебат от този за правата на хомосексуалните в България, това е дебатът за спазване на българското законодателство, и дали въобще правилата, които пишем, се спазват на практика."

Зарков отбеляза, че подкрепя и правото на манифестация:

"Но както хомосексуалистите, така и всички други, които манифестират, трябва да спазват и другите закони, които са законите на обществения ред. Аз съм привърженик на тезата, че всеки има право да прави това, което намира за добре в рамките на закона, без да пречи на другите. Не съм привърженик нито на тези, които заклеймяват, нито на тези, които демонстрират провокативно."

На изказванията на аптекарския бос, трансформиран в политик, реагираха и извънпарламентарните сили. От "Да, България" призоваха днес Народното събрание да се дистанцира от изказванията на Марешки и да го освободи от поста му като народен представител.

"Отправянето на подобни хомофобски изявления от най-висшата трибуна на българските държавни институции е признак за все по-задълбочаващата се ерозия на демокрацията и все по-тежкото отстъпление от зачитането на основните права и върховенството на правото в България", отбелязват хората на Христо Иванов.

Зам.-председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев пък коментира кратко:

"Работата на народния представител не е да прави списъци в НС кой какъв е, а да внася законопроекти, които ще подобрят живота на хората."

Йордан Цонев: На срещите при Плевнелиев не е говорено за КТБ, а за политика

http://www.mediapool.bg/yordan-tsonev-na-sreshtite-pri-plevneliev-ne-e-govoreno-za-ktb-a-za-politika-news264634.html

На банковите разговори при президента Росен Плевнелиев през юни 2014 г. въобще не се говори за Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, който към момента на срива на КТБ беше шеф на бюджетната комисия в парламента. Когато публикуват стенограмата ще се види, че много хора имат амнезия, коментира Цонев в четвъртък по Нова телевизия.   Публикуването на стенограмата се очаква всеки момент, след като президентът Румен Радев се съгласи да направи това. Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров подкрепиха това, но бившият държавен глава Плевнелиев, който още по време на мандата си отказа разсекретяването на документа, отново се обяви "против".   Йордан Цонев припомни, че е имало две срещи при Плевнелиев за банковата система - на 29 юни и 14 юли 2014 г. и че той е участвал и в двете.   Както е известно, КТБ бе затворена на 20 юни.   Първата среща е тази, чиято стенограма се иска да бъде огласена.   "Първата бе по-важна. Защото в петък банките затвориха с 850 милиона изтеглени. Атаката бе криминална, което се доказа по-късно. Най-сериозна бе атаката срещу Първа инвестиционна банка. Казвам името, защото там намериха ресурс да покрият толкова тегления. Те се справиха", поясни Цонев.   "Опитът за атака е доказан от службите. КТБ нямаше този ликвиден ресурс и заради това тръгна към фалита. Там се разискваха много варианти...Банките казаха, че искат ликвидна подкрепа, за да отворят в понеделник. Но БНБ не може да финансира търговските банки заради валутния борд. Това трябва да го направи правителството. Затова кабинетът в лицето на Чобанов (Петър Чобанов, финансов министър в кабинета "Орешарски"-бел. ред.) подготви вземането на краткосрочен заем, с който да финансира банките На 29-ти на обед въпросът бе решен, след като търговските банки дадоха заем на правителството от 2.5 милиарда в държавни ценни книжа и въпросът бе решен", каза той.   Цонев допълни, че колегата му от ДПС Делян Пеевски не е участвал в тези разговори.   "Гечев каза много неистини, защото търси политическа изгода", заяви депутатът от ДПС по повод коментари на социалиста Румен Гечев.   Той поясни, че по време на разговорите е имало две сюжетни линии: "Борисов искаше оставки от правителството (на Пламен Орешарски-бел.ред.), за да го завърже като виновно за банковата криза. Той искаше оставката на Петър Чобанов. В същото време Плевнелиев и Лютви Местан (тогава председател на ДПС) опитваха да има резолюция за датата на оставката на правителството и за предсрочни избори". "Това са двете сюжетни линии на срещата, ще се види в стенограмата. На 21 юли Орешарски трябваше да даде оставка, а на 5 октомври да има избори", каза Йордан Цонев. Той уточни, че макар към онзи момент ДПС да е свалило доверие от правителството, никога не било говорено за дати.   Ако се отвори стенограмата от 14 юли, ще се види, че ДПС и БНБ са поискали да се одържави КТБ. Тогава се възпротивили от БСП, каза още Цонев. "Искахме да спасим парите на хората по един европейски начин. Като Португалия, като Европейската комисия. Това бе целта ни. Но от БСП ни провалиха", допълни той.   Йордан Цонев информира, че в четвъртък синдиците на КТБ щели да опровергаят, че Пеевски е свързан с фирма-бушон. "Шефът на банката може да прави такива фирми, а не приятелите му", разясни Цонев отношенията между бившия собственик на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, чийто раздор през 2014 г. доведе до срива на четвъртата по големина банка в България.   Йордан Цонев каза още, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е добре и се занимава със стратегия, като например позицията на ДПС по референдума в Турция.   Цонев също така призова шефът на ВКС Лозан Панов да спре малко с политиканстването, а да се съсредоточи в правосъдието.   Според информация, изтекла след срещите за КТБ през лятото на 2014 г., основните обсъждани теми са две: за въвеждане на т.нар. банкова ваканция и за евентуалната държавната намеса за спасяването на КТБ. Предложението банкова ваканция е дошло от експерти свързани с ДПС, но е било отхвърлено.

Меркел и Ли Къцян се споразумяха за сътрудничество в търговията, климата и сигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255086

Меркел и Ли Къцян се споразумяха за сътрудничество в търговията, климата и сигурносттаКитай и Германия постигнаха съгласие за широко сътрудничество в областта на търговията, климата и сигурността, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и китайският премиер Ли Къцян се договориха за широко разширяване на двустранните отношения,

Румен Гълъбинов за Фрог: 15 г. ни трябват, за да достигнем БВП на ЕС

http://frognews.bg/news_135683/Rumen-Galabinov-za-Frog-15-g-ni-triabvat-za-da-dostignem-BVP-na-ES/

Ако искаме да достигнем до 75% от средното ниво на БВП на ЕС, ще са ни необходими 15 години, но при поне два пъти по-голям от сегашния темп на растеж на икономиката. Сегашната прогноза е този ръст да достигне 3-4%, а догонващият трябва да бъде поне 5-6%, така че има нужда от рязко ускоряване на икономическото ни развитие. Това заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов.

Родопско село събира пари за лечението на семейния си лекар

http://www.cross.bg/pomosht-deyanov-selo-1544705.html

/КРОСС/ Жителите на родопското село Арда отново стартират благотворителна кампания в помощ на д-р Алекси Деянов, който има нужда от финансова помощ, за да се грижи за здравословното си състояние. След направената трансплантация на бъбрек, вчера е претърпял хирургична интервенция на едното стъпало на крака - ампутирани са пръстите му. След излизането му от болницата в Смолян трябва да пътува до София за контролни прегледи, за да се следи състоянието на бъбрека му. Всичко това е свързано с много разходи, които с инвалидната му пенсия не може да покрие. Д-р Деянов бе пенсиониран със 100% инвалидност, с чужда помощ, но след преосвидетелстване чуждата помощ му е отнета и съответно пенсията му е намалена. „Нашият лекар д-р Алекси Деянов, който повече от 20 години се грижеше за здравето на арденци, се нуждае от финансова помощ. Молим, който има възможност, нека помогне", призовават хората от смолянското село, цитирани от "Дарик". Паричните помощи ще се събират при кмета на Арда Недко Юруков, като от днес ще има и поставени кутии за дарение в магазините в селото.    

Васил Кирилов на празника си 1 юни - снимка за конкурса на "24 часа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255097

Васил Кирилов на празника си 1 юни - снимка за конкурса на "24 часа"Снимката на Васил Кирилов е поредната, изпратена до "24 часа", във връзка с инициативата ни за празника на детето 1 юни. Зарадвайте дете на празника и спечелете, заедно с него, награда от конкурса на "24 часа".  Снимайте дете на 1 юни в среда и ситуация по ваш избор. Важното е снимката да бъде забавна.

По 1,5 милиона евро на човек дават в Реал за победа в ШЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_657050.html

Футболистите на Реал Мадрид ще получат по 1,5 милиона евро на калпак при евентуален триумф във финала на Шампионската лига срещу Ювентус. Президентът на "белия балет" Флорентино Перес ще отвори кесията при положение, че испанските шампиони спечелят за рекордния 12-ти път в своята история трофея от Шампионската лига. При триумф в клубната каса ще влязат постъпления в размер на 80 милиона евро. Капитанът на Реал Мадрид Серхио Рамос и останалите са договорили премии от 1,5 милиона. През миналия сезон играчите на "белия балет" взеха бонуси от по 700 хиляди евро за победата във финала в Милано срещу Атлетико Мадрид. Реал е действащ носител на трофея и ще се опита също да направи нещо историческо. Досега нито един клуб не е успявал да защити отличието. Според букмейкърите испанският шампион е лек фаворит срещу Ювентус, но щабовете и на двата отбора избягват тази дума в коментарите си преди двубоя.

И новият министър на отбраната счита претенциите на Поморие към Военния санаториум за неоснователни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0QtV6t7OWq4/

voenen sanatoriumВ отговор на поредното писмо до Министерството на отбраната, във връзка със затварянето на Военния санаториум в Поморие, новият министър Красимир Каракачанов официално уведоми кмета Иван Алексиев, и в частност поморийци, че претенциите им са неоснователни, защото:

„За имота в Поморие не са налице отчуждителни преписки, тъй като терен с площ от 7 470 кв. м, е предоставен безвъзмездно от общината на Министерството на войната за „…постройка Дом за почивна станция на инвалидите…” с Решения на Градски общински съвет на гр. Анхиало от 1931 г. и 1932 г.  (…) на 16.05.2017 г. е образувано адм. дело № 5611/2017 г. по описа на ВАС – Петчленен състав, по което все още няма постановен съдебен акт.

Съобразно изложените факти, считам, че не са налице основания за реституционни претенции от страна на община Поморие към имот с идентификатор…”

Уважаеми  господин  Каракачанов,

Благодаря Ви за отделеното време за отговор, но без да предявявам повече каквито и да е претенции, моля Ви да отговорите публично на мен, на моите съграждани и на 72-та уволнени служители:

Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Поморие (Военният санаториум) в активите на коя държавна или частна структура е към настоящия момент?

Ще започне ли да функционира санаториумът по предназначение, и кога?

Ще бъдат ли възстановени трудовите правоотношения на всички уволнени служители?

Искрено се надявам, че най-накрая ще получим отговори на тези въпроси, които вълнуват не само мен и останалите без работа и доходи специалисти, но и хилядите пациенти, които ежедневно се интересуват от възможността да използват услугите на болницата за рехабилитация в Поморие.

Уважаеми господин Каракачанов,

След поредното писмо с подробно описание на причините, възпрепятстващи намирането на адекватно решение на казуса Военен санаториум, едно нещо остава сигурно – броячът, отмерващ времето от затварянето на Военния санаториум, който към днешна дата показва 119 дни. До кога?

 

С уважение,

Иван Алексиев
Кмет на Община Поморие

До края на месеца може да сменим личния си лекар

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6255075

До края на месеца може да сменим личния си лекарОт днес до 30 юни всяко здравноосигурено лице (ЗОЛ)има право да смени личния си лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса. Това съобщиха от НЗОК. Формулярът за смяна - регистрационна форма за постоянен избор, може да се разпечата от интернет страницата на НЗОК. Изборът (първоначален,

Президент в галерията – не е достатъчно

http://clubz.bg/54605-prezident_v_galeriqta_%E2%80%93_ne_e_dostatychno

Румен Радев и съпругата му посетиха откриването на новата изложба на Греди Асса в столичната галерия „Ракурси“ във вторник вечерта. Ако лицето му не беше познато, щяхме да го отминем.

В София по това време на годината всеки ден се откриват по 2-3 изложби, но Греди Асса представя нови картини веднъж годишно и това винаги е събитие. Още по-голямо събитие е когато български политик прояви интерес към българската култура (миналата седмица Радев посети концерта на Валери Гергиев с оркестъра на Мариинския театър в зала „България“).

„Ракурси“ е сред престижните столични галерии, в които са излагали повечето от най-добрите ни художници, но по думите на галеристките Росица Чушева и Румяна Йонева никога през 13-те години, откакто правят изложби, не са посрещали културен министър в залите си. От четиримата демократично избрани президенти след промените по веднъж арт салона са посещавали Петър Стоянов и Георги Първанов. От политиците по-редовни посетители са само вече отдавна оставилите държавните постове Георги Йорданов и Иван Костов.

Дългогодишният ни премиер, когото наскоро си избрахме, бе забелязан за последен път в изложбена зала на 28 май 2015 г., на откриването на „Квадрат 500“. А преди това – на 19 септември 2011 г. – го видяхме на откриването на т. нар. Музей на социалистическото изкуство. Иначе знаем, че обичал да си драска по време на заседания на Министерския съвет и за малко щеше да бъде приет за член на Съюза на българските художници.

Семейство Радеви поздравява художника Греди Асса.

За това малко изненадващо посещение на семейство Радеви роля вероятно е изиграл и фактът, че дъщерята на Греди Асса – Ина Асса – е модна дизайнерка, близка на президентската съпруга. Не е известно дали Румен Радев проявява истински интерес към изобразителното изкуство, или просто има добър пиар екип. В единия случай отива, за да види изложбата, а в другия – да видят него на изложбата.

Впрочем, всеки, който посещава редовно подобни събития, е наясно, че на откриванията картините трудно може да се видят. Ще се разбере, ако на следващата среща с репортери президентът няма нищо против да го разпитват за изкуство, вместо дали със Спартана се лети по-евтино, отколкото с Фалкона – и кои частни медии е водил в Брюксел на държавни разноски.

Каквато и да е причината, появата на политик на културно събитие обикновено прави добро впечатление. Но това не е достатъчно. Ако политиците, включително и президентът, наистина са загрижени за културата, трябва да направят поне едно просто нещо: да вдигнат бюджета й на 1%. Интересно дали на последното заседание на Съвета за национална сигурност, свикано от държавния глава, някой се е сетил да отбележи като Чърчил в началото на Втората световна война: Какво ще защитаваме в тази война, ако изгубим културата си?

Изненадващо добре този път се представи и президентската охрана – няколкото гардове се появиха без да привлекат каквото и да е внимание: не бяха в черни костюми, не гледаха страшно, не издаваха указания и се разпознаваха само по слушалката в ухото. Не избутаха никого – за разликата от охраната на 24 май.

Изложбата на Греди Асса се нарича „Пресечни точки“ и по думите на художника 30-те картини в нея, които ще останат до 17 юни в „Ракурси“, „трябва да се гледат бавно – така, както бавно съм ги рисувал“.

"Площад Славейков"

Родители и деца от "Столипиново" заедно на куклен театър

https://www.24chasa.bg/region/article/6255090

Родители и деца от "Столипиново" заедно на куклен театърИсторията на Хитър Петър гледаха родители и деца от "Столипиново". Представлението се проведе в детска градина "Лилия" в ромския квартал. Малките зрители посрещнали артистите от театър "Хенд", които с помощта на кукли им разказали за Хитър Петър. Спектакълът е по повод 1 юни. Представлението е част от дейностите по проекта "Всички заедно - за

Селена Гомес е "влюбена до уши" в The Weeknd

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6255056

Селена Гомес е "влюбена до уши" в The WeekndПевицата Селена Гомес е "влюбена до уши" в гаджето си музикант The Weeknd, чието истинско име е Абел Тесфайе, заради неговата зрялост и земност. Селена има отношения с изпълнителя преди повече от 5 месеца и връзката им става все по-силна и по-силна, твърдят близки до двойката пред таблоида E!News, цитиран от БГНЕС.

Последни подробности преди Wacken Metal Battle 2017

http://offnews.bg/news/n_1/n_657039.html

Wacken Metal Battle ще се състои при отворени врати и вход свободен този уикенд - 2, 3 и 4 юни, в столичния клуб “Mixtape 5“. По традиция барът ще започне да работи от 12:30 часа, когато ще стартира проверката и настройването на звука за всяка една група, а всеки любопитен ще е добре дошъл да види как музикантите се подготвят за шоуто. Официалното откриване на събитието ще бъде в петък от 16:45 часа, а групите ще започнат да свирят в 17:00, като последната за деня ще приключи в 22:50 часа. На място в клуба ще има листовки с програмата, а във фейсбук събитието на страницата на BGTSC ще можете да следите и евентуалните промени и точната програма по дни и часове. Всяка група ще разполага с 20 минути концертно време и общо 10 минути за подготовка по представянето и освобождаване на сцената. На 4 юни ще излязат най-добре представилите се групи от двата дни.  Специални гости на събитието ще са "Lieveil", миналогодишните победители в конкурса. Те ще забият на 4 юни веднага след представянето на последния за изданието финалист и преди обявяването на победителя. Победителят от тазгодишното издание ще представи родната сцена на международния финал, който ще се състои по време Wacken Oper Air 2017. Там родната група ще премери сили с участници от още 29 държави, а наградите за първите 5 са суми до 5000 евро, инструменти и аксесоари от най-големите производители в бранша. И тази година поне една от групите ще получи покана за участие в бургаския фестивал "Sea of Black".

Отнемат книжки на шофьори с неплатени глоби

http://clubz.bg/54604-otnemat_knijki_na_shofori_s_neplateni_globi

Снимка БГНЕС

Пътна полиция ще отнема временно книжките на шофьори, които имат влезли в сила и неплатени актове. Документите ще им бъдат връщани, когато водачите си изплатят задължението към държавата. Това е една от мерките, които МВР ще предложи за справяне с несъбираемостта на глобите. Мярката е и част от борбата с войната по пътищата.

"На някои места тези мерки вече се прилагат", каза главният секретар на МВР Младен Маринов на среща в МВР, посветена на пътната безопасност.

Той разказа за случай във Велико Търново, където при проверка на пътя е хванат шофьор, който имал задължения към държавата от 11 хил. лв. заради пътни глоби.

Друга идея е административните услуги на гражданите да се обвържат с плащането на пътните им глоби. Маринов обясни, че със системата в новите автомобили на МВР катаджиите могат да издават наказателно постановление веднага, на място, без да се издирва шофьорът, за да му се връчи постановлението.

Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че активизирането на изпълнителната власт по темата не е пи ар кампания. Целта на вътрешното министерство е до 2020 г. жертвите след пътнотранспортни произшествия да намалеят до 500 души годишно, "ако може и без николко", обясни министърът.

От началото на годината загиналите пир катастрофи са 219 души.

Началникът на Пътна полиция Бойко Райновски пък заяви, че след последните изменения в Закона за движение по пътищата КАТ е свалил над 2500 регистрационни табели заради най-тежките нарушения на пътя - шофиране след алкохол, наркотици или от неправоспособен водач.

От МВР признаха и за друг проблем, Пътна полиция е без камери в колите, след като автопаркът беше подменен. Камерите в новите автомобили не могат да снимат заради стъклата на колите. Затова се обмисля вариант камерите да се сложат на поставки извън колите. Министърът каза, че е разпоредил проверка кой не си е свършил работата при проверката на техническата спецификация на новите коли за Пътна полиция.

Диана Йорданова е избрана за председател на подкомисия по отчетност на публичния сектор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sw51K8dfYxI/

diana_iordanovaНародният представител от ГЕРБ-Бургас и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова бе избрана за председател на постоянно действаща подкомисия по отчетност на публичния сектор към парламентарната Комисия по бюджет и финанси.
Във връзка с дейността на подкомисията и по искане на председателя на Комисията по бюджет и финанси първостепенни разпоредители с бюджетни кредити съставят отчети за изпълнението на определени бюджети и програми.
По този ред могат да се обсъждат и отчети за изпълнението на извънбюджетни сметки и фондове. В заседанията на подкомисията участват първостепенният разпоредител, председателят на Сметната палата и министърът на финансите или техни заместници, както и други лица по покана на председателя на подкомисията.
След обсъждането на отчетите председателят на подкомисията изготвя доклад с оценка за изпълнението на бюджета, който се предоставя на Комисията по бюджет и финанси и на народните представители.

САЩ увеличават изискванията за предоставяне на визи

http://www.moreto.net/novini.php?n=352521

Администрацията на президента Доналд Тръмп затегна правилата за проверка при издаване на визи, въвеждайки нов въпросник. Той включва искане да се посочат имена, под които лицето е регистрирало свои страници в социалните мрежи. Съгласно новите правила служителите в консулските служби на САЩ ще питат желаещите да получат виза за номерата на всичките им предишни задгранични паспорти, за имената на страниците им в социалните мрежи, ползвани през последните 5 години, както и за подробна биография за последните 15 години, включително за работни места и пътувания по света.

Гледайте мача на Пиронкова в Париж

https://www.24chasa.bg/sport/article/6255066

Гледайте мача на Пиронкова в ПарижЦветана Пиронкова играе с №6 в света Елина Свитолина (Укр) във втория кръг на откритото на Франция "Ролан Гарос" в Париж. Българската тенисистка бе четвъртфиналистка в този турнир от "Големият шлем" миналата година, а с победата си в първия кръг сега прекъсна серия от 7 поредни загуби.  Гледайте прякото предаване на БНТ 1 и БНТ HD.

Борисов поздрави Зоран Заев за избирането му за премиер на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6255068

Борисов поздрави Зоран Заев за избирането му за премиер на МакедонияПремиерът Бойко Борисов поздрави Зоран Заев за избирането му за министър-председател на Република Македония. Двамата проведоха телефонен разговор, в който участва и македонският президент Георге Иванов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „Личните ми срещи с Вас, г-н Заев, ми дават основание да вярвам,

Министерството на образованието предлага 185 училища да са иновативни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/01/2981404_ministerstvoto_na_obrazovanieto_predlaga_185/?ref=rss


Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 185 училища да получат статут на иновативни. Те ще бъдат включени в списъка на иновативните училища в България след одобрение от Министерския съвет.

В МОН са постъпили 207 проекта на 202 училища до 31 януари. До края на май те са били разгледани от Комисия за иновативните училища, в която са участвали психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, личности с доказан опит при...

Родилното отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ София АД посрещна 1 юни с близнаци

https://www.actualno.com/goodnews/rodilnoto-otdelenie-na-umbal-sv-anna-sofija-ad-posreshtna-1-uni-s-bliznaci-news_614554.html

Празникът на детето -1 юни беше посрещнат в УМБАЛ „Св. Анна“ София АДс новородени близнаци(на снимките), родили се вчера в 15,55 ч. Това са Невена (3060 гр., 50 см.) и Калоян, (3090 гр,50 см.). 321 са ражданията в Родилно отделение на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ“Св. Анна“ –София АД от началото на годината. Отделението може да се похвали с 323 новородени от които 155 момиченца и 168 момченца.

САЩ одобри по-строги правила за издаване на визи

http://offnews.bg/news/n_1/n_657041.html

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп одобри по-строги правила за издаването на американски визи.  Правилата ще включват попълване на нова анкета, която ще иска псевдонимите в социални мрежи, използвани за последните пет години, и биография за последните 15 години, включително адреси, телефони и пътувания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Според новите правила служителите на консулствата могат да поискат още номерата на всички предишни паспорти, имейли и телефони за последните 5 години, както и допълнителна информация, ако преценят, че това е необходимо "за потвърждаване на самоличността или за извършване на по-задълбочено проучване за целите на националната сигурност", добави Държавният департамент на САЩ. Отговарянето на новите въпроси е доброволно, но във формуляра се казва, че ако информацията не бъде предоставена, издаването на виза може да бъде забавено или отказано. Новата анкета ще важи 6 месеца вместо обичайните три години. По-строгите мерки бяха одобрени на 23 май и бяха посрещнати с критики от служители от образователния сектор и академични групи. Според тях новите въпроси ще утежнят процеса, ще доведат до големи забавяния в обработката на документите и ще отблъснат международните студенти и учените, които искат да посещават САЩ.

Източният и Южният плаж в Поморие от днес откриват сезона

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XyCd3K3MJf4/

Туроператори, ресторантьори, хотелиери и други лица, имащи отношение по въпросите на туризма, се събраха вчера в залата на Общината по покана на кмета Иван Алексиев.

dscn7267-mediumСрещата бе инициирана във връзка със стартиращия летен туристически сезон. От особена важност за провелата се дискусия беше присъствието на всички концесионери на поморийските плажове, както и на директора на ОДП – Бургас Калоян Калоянов и началника на РУП-Поморие Георги Куцаров.

Стана ясно, че Източният и Южният плаж вече са почистени, имат осигурено водно спасяване и от днес /01.06.2017 г./ официално ще заработят. Откриването на Централния плаж също предстои.

От 1 юни пристигат и първите командировани полицейски служители, като тяхното засилено присъствие ще бъде осигурено до 15.09.2017 г. Кметът увери, че ще бъде осигурено  цялостното 24-часово видеонаблюдение на територията на града, като на пл. „Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде инсталирана обзорна камера. Заедно с денонощното видеонаблюдение без почивка ще продължи да работи и линията за нередности и сигнали: 0700 11 301.

От днес започва и трисменното извозване на отпадъци, като в определени участъци то ще се извършва ежедневно. Бяха изнесени повече подробности и по отношение на репатриращия автомобил /паяк/ и местата за свободно и платено паркиране. Общо на територията на град Поморие ще има три платени паркинга, още пет за свободно паркиране /всеки за около 350-400 автомобила/, обособени зони за свободно паркиране – 450 места и осигурени 180 паркоместа за преференциално паркиране по местоживеене.

Контролът ще се извършва от служители на Общинско предприятие „Стопанисване и управление на общински имоти”, със съдействието на КАТ Поморие и Звено „Обществен ред и сигурност” в Община Поморие.

„Целта на репатриращия автомобил не е да се пишат глоби и актове, а да осигурим ред и да контролираме неговото спазване”, каза Алексиев. „Поканих ви днес, защото най-важното за успешния туристически сезон е между всички нас, отделните страни, да има открит и добър диалог. Само така ще имаме възможност своевременно да отстраним или да избегнем възникването на каквито и да е проблеми”, добави още кметът Иван Алексиев.

Китай и Русия обещаха да изпълняват сделката за климата от Париж

http://www.cross.bg/kitaii-sporazymenie-vreme-1544704.html

/КРОСС/ Китай ще изпълни ангажиментите си за борба с климатичните промени. Това увери китайският премиер Ли Къцян по време на посещение в Германия, цитиран от АФП. По думите му борбата с климатичните промени е в интерес на Китай. Китай разчита на другите държави да следват примера й, добави Къцян. "Китай ще продължи да изпълнява обещанията си към споразумението от Париж. Но, разбира се, ние също се надяваме да правим това в сътрудничество с останалите", добави премиерът. Като голяма развиваща се страна Китай има "международна отговорност" да се опита да предотврати климатичните изменения, поясни той. Вчера стана ясно, че САЩ ще излязат от Парижкото споразумение за климата. По-рано днес говорител на външното ведомство на Китай заяви пред журналисти, че Китай ще работи с ЕС за изпълнение на международното споразумение за климата, ако САЩ се оттеглят. Представителят добави, че климатичните промени са "световно предизвикателство", което не може да бъде пренебрегвано от нито една държава. Представителят не спомена САЩ. Русия също обяви, цитирана от Ройтерс, че ще спазва поетите ангажименти, но подчерта, че сделката от Париж ще бъде засегната, ако САЩ се оттеглят. "Президентът Путин се подписа под това споразумение в Париж. Русия придава голяма важност на това. В същото време не може да не се спомене, че ефективността на това споразумение вероятно ще бъде намалена без ключови участници", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Британските промишлени компании с ръст в активността, близо до 3-годишен връх

http://www.investor.bg/novini/130/a/britanskite-promishleni-kompanii-s-ryst-v-aktivnostta-blizo-do-3-godishen-vryh-240406/

Данните на Markit показват, че производителите планират да наемат персонал с най-бързия темп от близо три години

България гостува на Беларус като №60 в света

http://offnews.bg/news/n_1/n_657048.html

Националният отбор на България загуби пет места в световната ранглиста по футбол и в момента се намира на 60-а позиция със 614 точки. Съперникът ни в следващата световна квалификация на 9 юни на "Борисов Арена" Беларус е на 83-о място. Останалите отбори от нашата група "А" Франция е на шесто място, Холандия е на 31-о, Швеция - 34-о и аутайдерът Люксембург е със 145-о. В топ 10 няма промени. Бразилия е на първо място с актив от 1715 точки, следван от Аржентина с 1626 и Германия с 1511. В десетката попадат още Чили, Колумбия, Франция, Белгия, Португалия, Швейцария и Испания. Междувременно от БФС обявиха, че утре, 2 юни, от 17:30 часа селекционерът на "А" националния отбор Петър Хубчев и футболисти ще се срещнат с представители на медиите в лагера на отбора на Националната футболна база в Бояна. От 18:00 часа ще се проведе тренировка на националите. Българският отбор ще отпътува за гостуването в Борисов на 7-ми юни, 16:00 часа от Терминал 2 на летище София.

Издирвана от МВР жена е открита мъртва

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-mvr-maria-nikolova-25848035

Тялото на обявена за издирване възрастна жена от Пловдив бе открито тази сутрин на брега на река Марица.

Деца пеят на кметски служители в "Северен", те им купуват нови легла

https://www.24chasa.bg/region/article/6255054

Деца пеят на кметски служители в "Северен", те им купуват нови леглаЧетири нови къта за игра с ударопоглъщаща настилка ще бъдат изградени в пловдивската детска ясла "Палечка". Закупени са съоръжения за игра и пружини за клатушки. Старите легла пък ще бъдат подменени с такива, чиито дюшеци са непромокаеми. Това съобщиха от район "Северен", чието ръководство посети заведението за 1 юни. Зам.

Започва кампания за изграждане на първата национална педиатрична болница

http://offnews.bg/news/n_1/n_657046.html

Началото на кампания за изграждането на първата по рода си национална педиатрична болница бе дадено днес, в Деня на детето. Автор на идеята е Асоциация "Родители", а в инициативния комитет са граждани, неправителствени организации, лекари и общественици.  Организаторите на кампанията посочват, че България е единствената страна в Европа, където няма специализирана обединена болница за лечение на деца, а специалистите са разпръснати в педиатрични отделения в над 14 лечебни заведения. В резултат на това малките пациенти и семействата им често са принудени са обикалят от болница на болница за по-комплексно лечение и многократно да чуват, че "не са за тук". Проекта носи името "Детски здравен парк". Апел за създаването му бе изпратен до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание и министъра на здравеопазването.  При представянето на инициативата в БТА присъстваше и проф. Владимир Пилософ като председател на Българската педиатрична асоциация. Огранизаторите на инициативата припомнят, че идеята за построяването многопрофилна университетска педиатрична болница съществува отдавна. През 1978 г. е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. Проучванията показват, че в настоящия момент този начален строеж е неизползваем. През 1988-1989 г. е изготвен план за трансформиране на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реконструкция и изразходвани средства проектът е изоставен. През 2002-2003 г. възниква идеята за изграждането на т. нар. „Царска болница”. Още в началото поради липса на съгласие между политическите партии проектът е прекратен.

”Баба Меца” потегли на благотворително пътешествие

http://dnes.dir.bg/news/pateshestvie-paren-lokomotiv-baba-metza-blagotvoritelno-25848037

Парният локомотив "Баба Меца" потегли от първи коловоз на Централна гара София на първокласно благотворително пътешествие от Централна гара - София до Банкя.

Децата от Монтана рисуват, пеят и се веселят на 1 юни

https://www.24chasa.bg/region/article/6255036

Децата от Монтана рисуват, пеят и се веселят на 1 юни
Празнуващите малчугани от Монтана се включиха в Детския фестивал “Аз мога” с демонстрации и уърк-шопи по приложни изкуства и занаяти, организиран “Лива арт”, Регионална занаятчийска камара и Община Монтана.  "Момче и вятър" бе спектакълът- подарък от Общински куклен театър – Монтана, посветен на Международния ден на детето.

Електронната администрация е приоритет на Министерството на икономиката

http://econ.bg/Новини/Електронната-администрация-е-приоритет-на-Министерството-на-икономиката_l.a_i.743509_at.1.html

Дигиталната трансформация е условие за ефективност, прозрачност и отчетност на административните структури и е в интерес на гражданите и на...

​В пика на розобера: Много цвят и по-ниски цени за производителя

https://www.actualno.com/pazardjik/v-pika-na-rozobera-mnogo-cvjat-i-po-niski-ceni-za-proizvoditelja-news_614459.html

В разгара на прибирането на реколтата от маслодайна роза голяма част от розопроизводителите се сблъскаха със следната картина: добивът е богат, ала цената на килограм набран гюлов цвят варира между 3-4 лв., които получава производителят. Вече се дава и един лев на килограм ц

При изненадваща проверка в Софийския затвор бяха открити мобилни телефони, нож и заготовка за алкохол

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/01/2981393_pri_iznenadvashta_proverka_v_sofiiskiia_zatvor_biaha/?ref=rss


Късно снощи зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов посети изненадващо Софийския затвор. Той поиска да бъде направена незабавна проверка на личните вещи на лишените от свобода, съобщиха от правосъдното министерство.

При обиска са открити пет мобилни телефона, зарядно устройство, хендсфри, 20 литра заготовка за алкохол, самоделен нож и отвертка. Проверката е била част от 6-часова учебна тревога, проведена на територията на затвора, а Проданов е присъствал лично...

Барак Обама си купи къща във Вашингтон за повече от 8 млн. долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6255017

Барак Обама си купи къща във Вашингтон за повече от 8 млн. долараБившият президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел се сдобиха с нов дом във Вашингтон за колосалните 8, 1 млн. долара, предава в. "Вашингтон пост", цитиран от БГНЕС. Къщата е разположена недалеч от Руския културен център, намиращ се в изключително престижния квартал "Калорама". Както посочва изданието,

УНИЦЕФ: Над 2.7 млн. деца по света живеят в социални домове - най-много в Централна и Източна Европа

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/01/2981364_unicef_nad_27_mln_deca_po_sveta_jiveiat_v_socialni/?ref=rss


Официалната статистика от 140 държави по света показва, че над 2.7 милиона деца живеят в социални домове и институции. Най-голям е делът на тези деца в страните от Централна и Източна Европа, включително България, където данните показват пет пъти по-големи стойности от средната от около 120 деца на 100 хиляди.

Такава равносметка прави Детският фонд на ООН - УНИЦЕФ, по повод днешния Международен ден на детето, 1 юни. От организацията обаче уточняват, че това са само...

Инспектори на велосипеди ще следят за реда и чистотата в столичните паркове

http://www.cross.bg/chistotata-velosipedi-sledyat-1544703.html

/КРОСС/ От днес служителите на Столичния инспекторат, които следят за реда и чистотата в Борисовата градина ползват велосипеди. Така по ефективно ще следят за нарушения на столичните наредби, свързани с чистотата, неправилното паркиране и извършването на нерегламентирана търговска дейност. Велосипеди ще ползват и инспекторите от районите „Триадица", „ Оборище", „ Средец" и „Слатина" в ежедневния си текущ и превантивен контрол. Инспекторите, контролиращи реда и чистотата в останалите паркове, градини и райони също така ще започнат да използват велосипеди. Столичният инспекторат използва и електрически автомобил за ежедневен контрол в централната градска част.    

Над 3 000 малки и големи се любуваха на Слънцето, Луната и звездите от Царевец

https://www.24chasa.bg/region/article/6254910

Над 3 000 малки и големи се любуваха на Слънцето, Луната и звездите от ЦаревецНад 3 000 търновци и гости на града се любуваха на Слънцето, Луната и звездите от крепостта Царевец на 31 май. Наблюденията с професионални телескопи бяха организирани по повод Деня на детето. от Регионален исторически музей–Велико Търново и Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно” – Димитровград,

Деца шестваха с карнавални костюми из Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=352524

Облечени с красиви и атрактивни карнавални костюми, възпитаници на детски градини шестваха из центъра на Варна за 1 юни, предаде репортер на Moreto.net. Някои от малчуганите бяха облечени като известни анимационни герои, други предпочетоха флоралната тематика в костюмчетата си.

Празникът „Млечни щуротии” зарадва стотици великотърновски деца

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/praznikyt-mlechni-shturotii-zaradva-stotici-velikotyrnovski-deca-2027545

Празникът „Млечни щуротии с „Латкима – Балкан”” зарадва стотици великотърновски малчугани навръх Международния ден на детето 1 юни. Арена на забавата бе детската площадка „Азбукари” в парк „Марно поле”, разполагаща с най-разнообразни катерушки, люлки, въртележки, пързалки, спортни уреди и образоват

Павлин Николов: С Дарин Великов си стиснахме ръцете

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/pavlin-nikolov-s-darin-velikov-si-stisnahme-rycete-2027571

„С Дарин Великов вчера си стиснахме ръцете. Всички неща, като параметри с него, са договорени. Целта в началото на сезона бе влизане в четворката. Тя бе постигната и благодарение на новия подход на Дарин Великов.  Имаме няколко варианта за помощник треньор. Догодина при всички положения ще имаме по

С различни арт занимания, аниматори и игри от ГЕРБ изненадаха децата за 1-ви юни

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/s-razlichni-art-zanimaniia-animatori-i-igri-ot-gerb-iznenadaha-decata-za-1-vi-iuni-2027573

      За поредна година дамите от ГЕРБ организираха незабравима забава за децата от Кюстендил по повод празника им - 1-ви юни. На тържеството имаше аниматори, които
забавляваха малчуганите с различни игри, гатанки и фокуси. За включилите се в игрите бяха предвидени много и различни образоват

Кметът на Поморие кани на море децата от Хитрино

//dariknews.bg/regioni/burgas/kmetyt-na-pomorie-kani-na-more-decata-ot-hitrino-2027572

45 деца от пострадалото при влаков инцидент село Хитрино пристигнаха в Поморие днес, по покана на кмета Иван Алексиев. Още през февруари, Алексиев и тогавашният общински съветник, настоящ народен представител, Ася Пеева, инициираха идеята и изпратиха официално писмо до кмета на Хитрино и директо

Бургаски депутат оглави комисия отчетност на публичния сектор

//dariknews.bg/regioni/burgas/burgaski-deputat-oglavi-komisiia-otchetnost-na-publichniia-sektor-2027575

Народният представител от ГЕРБ-Бургас и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова бе избрана за председател на постоянно действаща подкомисия по отчетност на публичния сектор към парламентарната Комисия по бюджет и финанси.
Във връзка с дейността на подкомисията и по

Средец отбелязва 2 юни

//dariknews.bg/regioni/burgas/sredec-otbeliazva-2-iuni-2027576

В 10,00 часа на 2-ри юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България,  ще се отдаде почит на героите пред Паметна плоча на загиналите за Свободата на България . Ще се състои ритуал за поднасяне на венци и цветя на признателност.

Фейсбук е мястото, където най-често се среща слово на омразата

//dariknews.bg/novini/sviat/fejsbuk-e-miastoto-kydeto-naj-chesto-se-sreshta-slovo-na-omrazata-2027574

Фейсбук е социалната мрежа с най-често срещано слово на омразата, показва проучване, представено днес от Европейската комисия. Проучването е обхванало също ЮТюб, Туитър и Майкрософт.

Две коли се удариха в машина от американски военен кордон край Шумен (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/dve-koli-se-udariha-v-mashina-ot-amerikanski-voenen-kordon-kraj-shumen-snimki-2027565

Два автомобила са се блъснали в машина от американски военен кордон край Шумен, съобщи Дарик Радио. Инцидентът е станал около 13.40 ч. на главния път Шумен-Бургас до село Радко Димитриево, което се намира на територията на община Шумен. Лек автомоб

Сто години след написването й "Берен и Лутиен" на Толкин е вече на пазара

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/01/2981380_sto_godini_sled_napisvaneto_i_beren_i_lutien_na_tolkin/?ref=rss


Десет години след последната книга на Дж. Р. Толкин на англоезичния пазар излиза "Берен и Лутиен" - приказка по действителната любов между автора на "Властелина на пръстените" и съпругата му, станала част от преданията на Средната земя. Илюстрациите в новия том са дело на Алън Лий, който е работил и по другите книги на Толкин. Книгата е в процес на превеждане на български от издателство "Бард".

Оригиналният текст от 1917 г., както и...

Ели Сааб - дизайнерът от Дамур, който стига до Холивуд

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/eli-saab-dizajneryt-ot-damur-kojto-stiga-do-holivud-6069813

Дизайнерът залага на блясъка в роклите. Най-важното за Сааб е роклята да подчертава формите на жената

Сто години след написването си "Берен и Лутиен" на Толкин е вече на пазара

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/01/2981380_sto_godini_sled_napisvaneto_si_beren_i_lutien_na/?ref=rss


Десет години след последната книга на Дж. Р. Толкин на англоезичния пазар излиза "Берен и Лутиен" - приказка по действителната любов между автора на "Властелина на пръстените" и съпругата му, станала част от преданията на Средната земя. Илюстрациите в новия том са дело на Алън Лий, който е работил и по другите книги на Толкин. Книгата е в процес на превеждане на български от издателство "Бард".

Оригиналният текст от 1917 г., както и...

Китай потвърди ангажимента си към Парижкото споразумение за климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254981

Китай потвърди ангажимента си към Парижкото споразумение за климатаКитай ще "прилага твърдо" Парижкото споразумение за климата. Това увери министър-председателят на азиатската страна Ли Къцян на фона на опасенията, че Доналд Тръмп ще вземе решение за оттегляне на САЩ от историческото споразумение, предава AFP, цитира "Фокус". "Китай ще продължи да изпълнява обещанията, направени с Парижкото споразумение,

Уволниха Кейти с "отрязаната" глава на Тръмп

http://clubz.bg/54603-uvolniha_kejti_s_otrqzanata_glava_na_trymp

Снимка с отрязана и окървавена глава на президента Доналд Тръмп провокира вълна от възмущение в САЩ.

Разбира се, че снимката не е действителна, но първото възприятие е шокиращо. Известната американска актриса комичка Кейти Грифин (56 г.) позира пред камера с “посечената” глава на Тръмп, цялата обляна в кръв.

Говорител на телевизия Си Ен Ен, където Грифин редовно се появява със свои хумористични предавания, но и като водеща на новогодишните програми, тутакси обяви, че снимката е “отвратителна и обиждаща”. И още - ръковоството на телевизията незабавно прекратява сътрудничеството си с Кейти Грифин.

Към критиците се присъедини и Челси Клинтън, дъщеря на бившия президент на САЩ Бил Клинтън. Тя нарече снимката “отблъскваща” и допълни:

“Това е подло и непристойно. Никак не е смешно да се шегуваш с убийство на президента.”

При изясняването на случая се включи и Сикрет сървиз.

След като беше уволнена от Си Ен Ен, Кейти Грифин се извини с видео в туитър. Стигнала твърде далеч, прекрачила червена линия. Проявявала разбиране, че смущаващата снимка била приета като обида. Призна и че подобна изява никак не е смешна.

Тя обеща да помоли фотографа да заличи снимките от мрежата. Те обаче продължават да са на интернет страницата на онлайн изданието за светски новини TMZ и на акаунта му в туитър. Скандалната снимка първо се появи на сайта на TMZ.

Фотографът Тайлър Шийлдс защити “творбата” си:

“Това е изключително съвременен мотив. Всеки ден гледаме милиони шокиращи снимки и днес е трудно да снимаш избирателно.” Според него в случая не идело реч за Тръмп, президентите били само символи и обяви: “Всеки е в правото си на собствено мнение. На мен ми е дадено да се занимавам с това изкуство.”

Фотографът провокираше далеч преди Тръмп да влезе в Белия дом. През 2014 г. той публикува серия свои снимки под наслов: ”Провокатор”. На фотосите можеха да се видят известни актриси със синини под очите и кръвонасядания по телата. Шийлдс обясни, че това бил негов протест срещу насилието над жени, но беше остро критикуван, получи дори заплахи за убийство.

ВОЛЯ гласува „За” оставката на Димитър Главчев и се обяви срещу закона за концесиите

http://frognews.bg/news_135680/VOLIA-glasuva-Za-ostavkata-na-Dimitar-Glavchev-i-se-obiavi-sreshtu-zakona-za-kontsesiite/

Парламентарната група на ВОЛЯ подкрепи исканата оставка на председателя на НС Димитър Главчев. Позицията на депутатите е, че 44-о НС наистина досега работи мудно и неефективно, което е недопустимо. Решението е продължение на последователната политика на ПП ВОЛЯ, която е за качествено законотворчество в полза на гражданите.

Уроци от Руската революция за Тръмп

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/01/2981374_uroci_ot_ruskata_revoljuciia_za_trump/?ref=rss


Списъкът с четива тези дни е пълен с годишнини и скандали. Тази година книжарниците са завладени от армия книги, посветени на стогодишнината от Руската революция. А на лавиците със скандали не минава и ден без появата на ново тревожно и възмутително разкритие, рушащо репутацията на администрацията на Тръмп.

Могат ли наскоро публикувани книги за болшевишката революция да ни помогнат да разберем свързаните с Русия скандали около президента Тръмп? Ще се изненадате.

ВСС продължи разправата с Лозан Панов - искат му пълна ревизия

http://offnews.bg/news/n_1/n_657028.html

Атаката срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от членове на ВСС продължава, след като съдия № 1 призова за продължаване на съдебната реформа. Като първа точка в дневния ред на съвета беше заложено внасянето на кандидатури за председател на Върховния административен съд (ВАС). Предложения по тази точка не бяха направени и вместо това мнозинството в съвета гласува приоритетно да се разгледа предложение за ревизия на сключените от председателя на ВКС договори и изплатените по тях средства в период, който съвпада с мандата му. Поводът за искането е сигнал на директора на дирекция „Финанси и счетоводство“ във ВКС, който е подложил на съмнение използването на счетоводен софтуерен продукт в база на съда в курорта Лозенец. Става въпрос за паралелно използване на две специализирани програми за счетоводство, което, според сигнала, водило до съмнения за двойно счетоводство. Вместо обаче да се поиска проверка конкретно по този сигнал, членове на съвета предложиха цялостна ревизия на всички договори по обществени поръчки в съда.  След като беше поканен главният счетоводител на ВКС Доротея Иванова, стана ясно, че използването на двата софтуера в конкретния случай не е проблем, тъй като те се използват за две различни дейности. В същото време със свое решение ВСС вече бил дал такава възможност при тестването на нови софтуерни продукти те да се използват паралелно със старите, докато бъдат отстранени евентуални грешки и докато персоналът бъде обучен да работи с тях. Счетоводителката на съда обясни, че новата програма не е свързана с общата счетоводна работа на комплекса, а служи за остойностяване на разходите за храна в ресторанта на базата.  След като членове на ВСС изразиха съмнения, че искането за проверка се прави преднамерено и тя очевидно съвпада с мандата на Лозан Панов, стана ясно, че сигналът на главния финансист във ВКС е подаден по едно и също време с друг сигнал от члена на ВСС Галя Георгиева, която се усъмнила в някои обществени поръчки. Галина Карагьозова поиска обяснение защо Георгиева е присъствала на заседанието на комисията по бюджет и финанси към ВСС, когато е разглеждан сигналът от директора на дирекция в съда, при условие, че тя не е член на комисията.  "Този сигнал, подаден от директора, трябва да изостри вниманието на съвета, защото не става въпрос за друг орган, а за ВКС", поясни Георгиева и каза, че е присъствала на заседанието на бюджетната комисия, защото "бюджетът на ВКС е изключително важен въпрос". От темата за счетоводните продукти в почивната база на съда тя директно премина към съмненията, които имала за други две поръчки. Такава била поръчката за озвучителна техника, за която прогнозната стойност била за над 20 хил. лв., при условие, че ВСС било определило лимити. При поръчката за купуване на горива прогнозната стойност значително надвишавала миналогодишната, когато ВКС разполагал с по-голям автопарк. "Аз смятам, че при наличието на тези данни най-добре е да се извърши компетентна проверка", заключи Георгиева. Това изказване автоматично доведе до предложение за редакция на внесеното искане като бъдат добавени допълнителни мотиви в полза на цялостна ревизия във ВКС, което обаче беше отхвърлено.  Калин Калпакчиев заяви, че няма да подкрепи искането за поредната проверка в съда. "Няма да го подкрепя, тъй като искането за проверка, нейният обхват не кореспондира с подадения сигнал. Очевидно е, че той е използван като повод, за да се назначи поредната проверка на ВКС. Това е третата или четвъртата проверка на администрацията на ВКС. Няма нито една проверка на прокуратурата, на ВАС, на Националния институт на правосъдието, които също са разпоредители с бюджетни средства. Това е показателно само по себе си", каза той и призова колегите си да посочат "истинските съображения да искат тази проверка", за да стане ясно "защо беше изгубено 1.30 часа от времето на ВСС в този обиден за дейността на съвета проблем". "Ако не намирате разминавания, много жалко. Значи тук някои си мислят, че огромният бюджет, с който разполага ВКС, може да се изразходва безконтролно. Аз искам и ще подкрепя това да се поверят всички договори", каза Галя Георгиева.  От своя страна Лозан Панов заяви, че искането му за купуване на звукозаписна техника за три съдилища в страната е отправено пред ВСС с въпрос дали е възможно да надвиши лимита. "Действително цената, която е предложена за доставка и монтаж и съхраняване на информацията е цена, която надвишава сумата, която ВСС е гласувал. Няма такъв договор, а съм отправил искане до ВСС за лимитите при купуване на техника", обясни Панов.  В крайна сметка искането за проверка по сигнала беше отхвърлено. 

Природозащитници искат ефективна присъда за собственика на „кучешкия концлагер” край Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254990

Природозащитници искат ефективна присъда за собственика на „кучешкия концлагер” край ВарнаПриродозащитници искат ефективна присъда за собственика на „кучешкия концлагер” край Варна Веселин Лефтеров. Те настояват и за оставки в Българската агенция по храните (БАБХ), които не откликнали на сигналите им за нарушения, информира Би Ти Ви. Миналата седмица властите затвориха незаконния развъдник,

Да се направи квартал „Бедечка“ ще е по-скъпо от запазването на парк „Бедечка“

http://offnews.bg/news/n_1/n_657044.html

Кръгови движения, четирилентов булевард, мостове, километри улична мрежа, цялата подземна и надземна комуникация, проектиране и надзор. Всичко това от нула. Това ще трябва да се плати, ако на мястото на 400-те декара на парк "Бедечка", на мястото на алеите и 3 хиляди дървета, се появи нов квартал, предупреждават екоактивистите, които бранят запазването на живописната местност в града на липите. За да няма нов квартал и разходи за него на мястото на парка, те призовават старозагорци да гласуват с "ДА" на местния референдум за парка на 18-и юни. В открито заседание на специална комисия по въпроса наскоро общинарите първо обявиха, че разходите за инфраструктура ще бъдат минимум 21 милиона лева (без проектирането и други допълнителни, които нямало как да се знаят), после пък ги сведоха до около 17 милиона лева. Накрая стигнаха до число от 14 милиона. Въпросната комисия от общински съветници „пропусна“ да сметне в инфраструктурата мост на четирилентов булевард, кръстовище и кръгово движение. Комисията подцени и останалите разходи за инфраструктура, като „забрави“ да калкулира проектиране, строителен надзор и т.н. Елементарна сметка показва, че сумата за инфраструктура е доста по-голяма (виж приложената схема), а със споменатите липсващи сега пера парите стават не по-малко от 30 милиона лева. Никакво подобно число обаче не фигурира в т. нар. информационен лист за референдума, който се разпространява в Стара Загора. Целта на т. нар. информационен лист за референдума явно е да покаже колко скъпо е отчуждаване или замени на частни терени в парка и колко "безплатно" е там да се изгради нов квартал. Сметката по пера обаче сочи, че нещата стоят точно обратно. А истината е, че и в двата случая са възможни разходи. Градът просто трябва да прецени дали иска да се инвестира в запазване на парк за 150 хиляди души, или в инфраструктура за една група инвеститори и собственици, заявяват от "Запазете Бедечка". Според екоактивистите общинските съветници в Стара Загора шикалкавят и за размера на обезщетенията, които ще трябва да се платят на собствениците на земи там, ако паркът си остане парк. Общинарите сметнаха средна цена за отчуждаване на частен терен от около 150 лв на декар, въпреки че в собствените ѝ документи фигурира средна цена от около 134 лв на декар. Това реално прави около 30 милиона (подобни числа фигурират и в т.нар. информационен лист). Цената би била такава обаче, само ако всички имоти бяха маломерни, имаше налична към днешна дата инфраструктура и имаше пазар - търсене на подобни имоти - което изобщо не е така. Ако се направи дори елементарен преглед на цените на имоти, оказва се, че цената на отчуждаването може да се окаже доста по-ниска, не повече от около 20 милиона и то ако имотите са придобити (възстановени) законно, за тях няма обезщетения и са спазени всички изисквания за актовете, свързани с това, посочват от "Запазете Бедечка".

Сезират Цацаров за неравностойни заменки

http://dnes.dir.bg/news/zamenki-tzatzarov-evrolevitzata-25847981

Българската социалдемокрация - Евролевица /БСДЕ/ ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров за извършени неравностойни замени на земи и гори.

ЕНЕРГО-ПРО реализира нов проект за 100 000 лева за обновяване на електропроводи

http://www.cross.bg/energo-pro-oblast-elektroprovodi-1544702.html

/КРОСС/ 2000 клиента получават по-сигурно електрозахранване в Разградско и Русенско ЕНЕРГО-ПРО Мрежи реализира проект за модернизация на електроразпределителната мрежа, обхващащ района на град Лозница в област Разград и населените места Божичен, Сливо поле, Ветово и Мартен в област Русе. Направената реконструкция е част от Инвестиционната програма на компанията за 2017 г., а вложените средства възлизат на близо 100 000 лева. В района на Лозница и Разград модернизацията включва подмяна на окачването по въздушните електропроводи, както и смяна на керамичните изолатори със силиконови с висока хидрофобност и гъвкавост. Вследствие на реконструкцията над 2000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО получават по-сигурно и качествено електроснабдяване. Ще се подобри и работата на помпените станции на ВиК, захранвани от ремонтираните електропроводи. В област Русе ЕНЕРГО-ПРО обнови части от въздушната мрежа ниско напрежение чрез монтиране на усукани изолирани проводници с по-голяма устойчивост при неблагоприятни климатични условия. В градовете Ветово и Мартен бяха изнесени електромерни табла на стотици клиенти, което ще улесни месечното отчитане на потреблението. Извършеното обновяване на арматурата по мрежата средно напрежение ще намали вероятността от автоматични изключвания. Изпълнението на Инвестиционната програма продължава по график с планирани ремонтни дейности по електросъоръженията на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО.    

Само във Фрог: Подсъдим за корупция шеф на ДАИ напира да изпитва шофьори

http://frognews.bg/news_135679/Samo-vav-Frog-Podsadim-za-koruptsiia-shef-na-DAI-napira-da-izpitva-shofjori/

Подсъдими за корупция шеф на ДАИ напира да изпитва шофьори. Става дума за бившия шеф на автомобилна инспекция в Плевен Емил Иванов, който през март м. г. беше арестуван при секретна полицейска акция заедно с директора на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов.

Белгийски актьори направиха фурор в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6254954

Белгийски актьори направиха фурор в ПловдивС бурни аплодисменти и ставане на крака пловдивчани изразиха възхищението си от професионалната игра на белгийските актьори Сандрин Еуро и Сикер Дюриу, които представиха "Джоузефина" в камерната зала на Драматичния театър. Спектакълът е носител на множество награди - Coups de coeurs на Vue sur la Releve Festival – Montreal (2009),

В коридорите на властта - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6254978

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов.  Виж предишните карикатури

ГЕРБ премахва анонимната амнистия в затворите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254992

ГЕРБ премахва анонимната амнистия в затворитеГЕРБ премахва анонимното амнистиране в затворите, във връзка с вратичката, отворена през февруари, това да се случва. И от която се възползваха "Наглите". Това стана ясно от думи на председателя на правната комисия на парламента Данаил Кирилов. Поправките са в Закона за изтърпяване на наказанието и задържане под стража.

Цветанов: Не е обсъждано гласуването за оставката на Главчев между партиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254970

Цветанов: Не е обсъждано гласуването за оставката на Главчев между партиитеНе сме провеждали разговори за начина, по който трябва да гласуват народните представители от която и да е било парламентарна група. Това каза на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос как ще коментира, че ПГ на „Воля“ гласува „за“ оставката на Димитър Главчев, предаде „Фокус“.

Екраните нанасят сериозни вреди на бебета и малки деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=352522

Специалисти по детско здраве и развитие алармират общественото мнение за сериозните вреди, които нанася прекомерното излагане на излъчване от всякакви видове екрани – смартфони, таблети, компютри и телевизори. Това се казва в публикация на вестник „Монд“.

Как да се реши проблемът с изхвърлените отличници от математическо състезание - отговорът на МОН

http://offnews.bg/news/n_1/n_657016.html

Всички 588 участници в регионалните математически състезания от 18 март да бъдат допуснати до националния кръг на "Европейско кенгуру" на 3 юни. Такъв изход от спора между ръководствата на Съюза на математиците и сдружение "Европейско кенгуру" е предложило Министерството на образованието и науката на националната комисия, която класира учениците. Както OFFNews и математически блогове писаха, отлично представили се ученици на областния кръг бяха изхвърлени от списъка с 390-те класирани за националния , само защото са се явили при Съюза на математиците, ръководен от акад. Петър Кендеров, а не при другия организатор - сдружението, ръководено от Сава Гроздев, който е и председател на назначената от МОН национална комисия. Сред ощетените бяха момчета и момичета, получили 100 от максимални 100 точки, липсваха цели училища, включително Софийската математическа, Варненската математическа гимназия и др. Официалният повод за решението бе, че СМБ не били платили сума за разходите за провеждане на състезанието на сдружението. След запитване от OFFNews от министерството се ангажираха да посредничат и организираха среща, след която увериха, че списъкът с класирните ще бъде преправен и всички имащи достатъчно точки ще бъдат допуснати до националния кръг . Той трябва да се проведе след два дена, но и тази сутрин на сайта на МОН нямаше публикуван протокол с класираните. OFFNews изпрати ново запитване до пресцентъра на образователното министерство и час по-късно той изпрати информация до всички медии. Освен предложението за допускане на 558 участници, от МОН поемат ангажимента да платят допълнителните разходи - вероятно неплатената сума от Съюза на математиците. "В хода на учебната година МОН проведе множество разговори и срещи с различните организатори на математическото състезание „Европейско кенгуру“. На последната среща през месец май 2017 г. зам.-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, директорът на Дирекция „Учебно съдържание на предучилищното и училищно образование и експертът по математика обсъдиха с проф. Николай Николов, заместник-председател на УС на СМБ, и проф. Сава Гроздев, председател на сдружение „Европейско кенгуру“, възникналата ситуация относно допускането на учениците от първи до дванадесети клас до националния кръг на състезанието на 3 юни 2017 г. На нея категорично бе заявена позицията на МОН, че няма да допусне заради лични спорове между организаторите да се стигне до неравнопоставеност на участниците. Министерство на образованието и науката ще предприеме необходимите стъпки за промени пред следващата учебна година, като разгледа отново регламента и отстрани всички възможности за неравнопоставеност за децата, участвали при различните организатори. Министерството на образованието и науката работи и ще работи за откриване и развитие на потенциала на всеки един ученик в сферата на математиката", се казва още в текста на прессъобщението.

Курумбашев и Питела питат ЕНП за Валери Симеонов и нацисткия поздрав

http://offnews.bg/news/n_1/n_657042.html

Евродепутатът Петър Курумбашев и Джани Питела, председател на Парламентарната група на социалистите и демократите в Европейския парламент, изпратиха съвместно писмо до Манфред Вебер, лидер на Групата на ЕНП, във връзка със скандала с нацисткия поздрав. В текста се припомня, че наскоро подалият оставка заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев и бившият вече директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната Иво Антонов публикуваха във Фейсбук профилите си снимки, на които изпълняват нацистки поздрав. „Реакцията на лидера на коалиция „Обединени патриоти“ и понастоящем вицепремиер на България по отношение на тези снимки беше също толкова шокираща. Помолен за коментар от българския вестник СЕГА, той каза „Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там..." „Считате ли, че за политически лидер – коалиционен партньор на семейството на ЕНП – са адекватни подобни коментари?“, се казва в писмото, изпратено до Вебер заедно с въпросните две снимки. „Бих искал да припомня, че ПП ГЕРБ, респективно и г-н Бойко Борисов, член на същото политическо семейство, на което сте и Вие, управлява България заедно с хора като г-н Симеонов, г-н Тенев и г-н Антонов.“ „Като се има предвид, че Европейският парламент изрази позицията си по резолюцията, касаеща борбата с антисемитизма, смятате ли, че демонстрираното поведение е приемливо за вицепремиер на държава членка, която е част от Европейския съюз от десет години насам?“ Писмото бе изпратено днес - в деня, в който Парламентът гласува резолюция по повод на зачестяващите прояви на антисемитизъм в ЕС.

Нетаняху обеща на Борисов паметник за спасяването на българските евреи

https://www.actualno.com/society/netanjahu-obeshta-na-borisov-pametnik-za-spasjavaneto-na-bylgarskite-evrei-news_614550.html

Доброто сътрудничество и приятелските отношения между България и Израел бяха отбелязани по време на телефонен разговор на министър-председателя Бойко Борисов с израелския му колега Бенямин Нетаняху. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата се съ

Британските подводници с ядрени ракети са уязвими за кибератаки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6254964

Британските подводници с ядрени ракети
са уязвими за кибератакиБританските подводници с ракетна система "Трайдънт", използваща ядрени бойни глави, са уязвими за кибератаки, което носи риск от загуба на контрола върху ядрения им арсенал. Това пише днес в. "Гардиън", като цитира доклад на Британско-американския съвет по информационната сигурност (BASIC), предаде БТА.

Райска градина сътвориха пред блока жители на район "Тракия" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6255006

Райска градина сътвориха пред блока жители на район "Тракия" в ПловдивКилим от райграс, кичести рози, лавандула, японски вишни, кълбовидни върби и декоративни храсти галят окото пред блок 196 в пловдивския район "Тракия". Китната градинка е дело на самите жители от вход "А". Цяла година я създавахме и непрекъснато полагаме грижи, за да създава настроение, заяви Теодор Халачев.

САЩ въвеждат нови изисквания за даването на визи

https://www.actualno.com/america/sasht-vyvejdat-novi-iziskvanija-za-davaneto-na-vizi-news_614546.html

Администрацията на президеднта Доналд Тръмп затегна правилата за проверка при издаване на визи, въвеждайки нов въпросник. Той включва искане да се посочат имена, под които лицето е регистрирало свои страници в социалните мрежи. Съгласно новите правила служителите в ко

Надлимитната дейност в "Пирогов" за май е в размер на 500 хил. лв.

http://econ.bg/Новини/Надлимитната-дейност-в-Пирогов-за-май-е-в-размер-на-500-хил-лв-_l.a_i.743505_at.1.html

Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" е с надлимитна дейност в размер на половин милион лева за месец...

Нинова: Мнозинството се крепи на няколко гласа

http://www.cross.bg/glasa-ninova-protiv-1544701.html

/КРОСС/ „Само за шест седмици доверието в председателя на Народното събрание Димитър Главчев се стопи- той беше избран със 157 гласа, 0 против и 81 въздържали се. Беше подкрепен от 4 парламентарни групи. Днес Димитър Главчев бе спасен като председател на Народното събрание от 4 гласа- 114 бяха против него, 118 депутати гласуваха да остане председател. Три парламентарни групи от пет- поискаха неговото отстраняване.Мнозинството се крепи на няколко гласа" Това коментира председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук.

Джон Уилямс: Очаквам три повишения на лихвите в САЩ тази година

http://www.investor.bg/sasht/337/a/djon-uiliams-ochakvam-tri-povisheniia-na-lihvite-v-sasht-tazi-godina-240394/

Според председателя на Фед за Сан Франциско броят им може да достигне 4, ако икономиката получи неочакван тласък

Силициевата долина отправи последен призив към Тръмп за климатичната сделка

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/01/2981401_silicievata_dolina_otpravi_posleden_priziv_kum_trump/?ref=rss


Американският предприемач Илон Мъск обяви, че ще напусне консултативните съвети към Белия дом, ако президентът Доналд Тръмп реши да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

"Създателят на ракети и електрически коли се сблъсква с цел, която може да е непостижима", написа "Блумбърг" след съобщението му.

Мъск посочи в "Туитър", че "не знае как ще се развие ситуацията" около участието на САЩ в сделката....

МВР обяви част от мерките за борба с войната на пътя

http://dnes.dir.bg/news/mvr-valentin-radev-kabinet-borisov-3-25847732

В последните няколко години отново има повишаване на броя загинали по пътищата на страната, отчете на пресконференция вътрешният министър Валентин Радев.

ДАЗД регистрира двойно повече случаи на насилие към деца

http://www.cross.bg/detza-kuneva-nasilie-1544700.html

/КРОСС/ Случаите на насилие между деца и сред деца се регистрират много по-коректно през последните години. Това заяви Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето по повод 1 юни - Международния ден на детето, предава БНТ. "Вие имате възможност да проследявате една много по-впечатляваща статистика, което ми дава много по-сериозен ангажимент в намесата в такива ситуации. Ако до миналата година сме говорили за едва 1500 случаи на насилие сред деца, през последната година отчитаме 3500 случая в нашите отчети", коментира Кънева. Според нея това не означава, че насилието е скочило двойно повече. Означава, че ние вече не сме толерантни и не го покриваме. Означава, че наистина признаваме, че трябва да работим за това. Днешният ден е повод да се говори и за правата и закрилата, която държавата предоставя на най-малките, допълни Кънева.    

Хидроизпитанията на реактора на четвърти блок на Ростовската АЕЦ ще бъдат през юни

http://offnews.bg/news/n_1/n_657040.html

Хидроизпитанията на реакторната установка на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ ще бъдат през юни 2017 г. Това заяви генералният директор на „Концерн Росенергоатом“ Андрей Петров по време на работно посещение на строителната площадка на обекта.  „Хидроизпитанията на реактора на Четвърти енергоблок са предвидени през този месец, а горещата обкатка (тестове на реактора по параметри, идентични с работните) – за август. Важно е правилно да разпределим времето за подготвителните дейности“, отбеляза Петров. Сега в реакторното отделение на Четвърти енергоблок приключват дейностите по сборката на реактора. Едновременно, в рамките на подготовката за хидроизпитанията на оборудването на първи контур на реактора, специалистите проведоха тест на двете главни циркулационни помпи при работа в режим на празен ход. Продължителността на проведената технологична операция е била 6 часа. В хода й са били изпълнени дейности по контрол на вибрационните показатели на главните циркулационни помпи и е извършен термовизионен контрол с измерване на температурата, като всички показатели са в норма. „Ростов-4“ е главният атомен обект за 2017 г.“, подчерта президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко. „Началото на хидроизпитанията е всъщност излизане на финалната права на етап подготовка към физическото стартиране на енергоблока“, коментира още Лимаренко. По време на планираните за юни хидроизпитания в първи контур на реактора в Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ ще бъде създадено налягане от 35 kgf/cm2, а после във втори контур – 20 kgf/cm2. Тези параметри са необходими за проверка на качествата на монтажа на реактора и технологичните тръбопроводи. Пускането на Четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ е предвидено за 2017 г.

Нинова: 4 гласа крепят мнозинството, Меркел подкрепя ли го?

http://dnes.dir.bg/news/angela-merkel-kornelia-ninova-kabinet-borisov-3-25847730

Мнозинството се крепи на няколко гласа, написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод отхвърлената оставка на председателя на НС Димитър Главчев.

25 факта за еднояйчните близнаци

http://offnews.bg/news/n_1/n_655277.html

Близнаците остават една от най-големите генетични загадки. Учените имат теории и определени наблюдения, но много детайли са все още в сферата на непознатото.  1. Кога шансът да се заченат близнаци се увеличава Генетиката играе роля (ако майката има близнак, има четири пъти по-голям шанс самата тя да зачене близнаци), но други фактори също увеличават шансовете. Жените, забременели над 30-ата си година, са с по-голяма вероятност да забременеят с близнаци. Височината също е фактор. По-високите жени имат повече инсулиноподобен растежен фактор (IGF), което води до повишена чувствителност на яйчниците. Освен това майките, които кърмят, когато забременеят, имат 9 пъти по-голям шанс да заченат близнаци (дори ако са отбили, но кърмят повече от 20 месеца, имат по-голям шанс за близнаци). И накрая - диетата. Жените, които консумират млечни продукти, могат да имат до пет пъти по-голяма вероятност да заченат близнаци, отколкото веганите. 2. Много родители се затрудняват да различават новородените еднояйчни близнаци Ако няма лесен разграничителен фактор (като размер или рождени белези), някои боядисват ноктите на бебетата в идентифициращ цвят, обличат ги в различни дрехи и дори използват аксесоари.  3. Близнаците започват да си комуникират в утробата още от 14-ата седмица 4. Времето е всичко Еднояйчните близнаци са резултат от разделянето на една и съща яйцеклетка след оплождането, но точното време на разделяне на яйцеклетката определя дали близнаците ще имат две отделни или една обща плацента, дали ще са в общ или в два отделни мехура. Най-редки са случаите на близнаци с обща плацента и общ мехур - едва 1 на 200 000 раждания. 5. Единият близнак може да получава повече хранителни вещества от другия Когато еднояйчните близнаци споделят плацента и единият близнак получава повече хранителни вещества и обем на кръвта, отколкото другия, това може да доведе до т.нар. Т-синдром (Синдром на трансфузия при близнаците). Това може да се случи по всяко време на бременността и може да доведе до смърт на едното, понякога и на двете бебета. 6. Често единственият начин да разберете дали близнаците са разнояйчни или еднояйчни е ДНК тестът Ако са момче/момиче, те са разнояйчни. Ако са с обща плацента или амниотичен сак (околоплодния мехур), те са еднояйчни (освен ако не са имали две плацента, които са се слели, което е възможно). В противен случай ще трябва да изчакате, докато се родят! Въпреки това, разнояйчните близнаци може да изглеждат съвсем еднакво, така че единственият начин да бъдете сигурни е да направите генетичното изследване. Освен за задоволяване на любопитството, тази информация е ключова при някои здравословни проблеми. 7. Еднояйчните близнаци имат почти еднаква ДНК Еднаква на 99,9%. Имат и почти идентични модели на мозъчните вълни. Но са с различни пръстови и зъбни отпечатъци. 8. Близнаците имат по-голям шанс да са левичари 22% от близнаците са левичари. При останалите деца процентът е едва 10.  9. Бебе може да "изяде" близнака си в утробата Около 1 на 8 бременности започва с близнаци, като само 1 от 70 действително завършва с раждане на близнаци. Това се дължи на "синдрома на изчезващия близнак", при който едно от бебетата не оцелява. Това обикновено е в ранен етап и ембрионът се абсорбира от тялото на майката или от оцелелия близнак и не предизвиква проблеми през останалата част от бременността. 10. Близнаците могат да имат различни рождени дни Макар че това е изключително рядко, е възможно единият близнак да се роди дни, седмици или дори месеци преди другия. Настоящият рекорд е на близнаци, родени с 87 дни разлика. 11. Най-често близнаци се раждат в Нигерия Около 4% от ражданията в Нигерия са близнаци, докато при китайците процентът е едва 1,1%. 12. Местоположението на бебето в утробата определя кое бебе е Близнак 1 и Близнак 2 Близнак 1 е близнакът, намиращ се по-ниско в утробата. Т.е. този, който би се родил пръв при естествено раждане. Близнак 2 се отнася до бебето, което е по-високо. 13. Близнаците ви поставят в категорията "висок риск", но това не означава непременно, че ще родите секцио Много АГ специалисти ще се съгласят да опитат естествено раждане, ако Близнак 1 е с главата надолу. След като той се роди, Близнак 2 може да се роди във всяка позиция. Повечето лекари обаче съветват да се обмисли раждане със секцио въпреки всичко. 14. Средното време между раждането на първия и втория близнак е 17 минути Повечето лекари предизвикват раждането в 38-ата седмица от бременността. Обичайно средното тегло на бебетата е под 3 кг. След раждането на Близнак 1, вторият идва след 15-тина минути и се ражда почти неусетно за родилката. 15. Процентът на зачеване на еднояйчни близнаци е универсален Той не се влияе от раса, националност или генетика и е около 1:285 раждания. 16. Полярните мечки обикновено раждат близнаци Те много рядко раждат едно бебе или тризнаци. 17. Около 25% от еднояйчните близнаци са "огледални" Това означава, че те са точно огледално отражение един на друг. Например, ако единият има луничка под лявото око, другият ще има под дясното. 18. Съществуват наполовина еднойячни близнаци Това се случва, когато едно яйце се разделя и след това всяка половина се опложда от различни сперматозоиди. Те споделят 75% от ДНК-то си. 19. Доказано е, че по-здравите майки имат близнаци Проучване на списанието "Proceedings of the Royal Society B" се фокусира върху майките през 19-ти век и стига до заключението, че близнаците са еволюционна адаптация, при която здравите майки имат шанс да предадат двойно гените си наведнъж. 20. Близнаците могат да имат различни бащи Това е изключително рядко, но ако една жена отдели повече от една яйцеклетка и има сношение с двама различни мъже по време на овулацията, това може да доведе до двуяйчни близнаци с различни бащи. 21. Двуйячните близнаци не са по-свързани генетично от другите братя и сестри Те могат да изглеждат еднакви или напълно различни, дори и да имат различни цветове на кожата. Това е като генетична рулетка – не може да се определи кои гени ще получи всяко бебе, на майката или таткото. 22. Четиридесет процента от близнаците развиват свой собствен език Това може да се случи, когато близнаците са непрекъснато заедно и развиват езиковите си умения със същата скорост. Този измислен език обикновено изчезва, след като бебетата научат истински език, който им позволява да комуникират с другите. 23. Когато две двойки еднойячни близнаци се оженят,  техните деца биха били братовчеди, но с генетичната близост на истински братя и сестри. 24. Знаменитостите, които имат близнаци Скарлет Йохансон има брат близнак, Кейфър Съдърланд има сестра близначка, Аштън Кучър има близнак с церебрална парализа, Елвис има еднояйчен брат близнак, който е мъртъв, Жизел Бъндхен има сестра близначка, Изабела Роселини има сестра близначка, Алинис Морисет има братя близнаци, Вин Дизел има братя близнаци и Тия и Тамера Маури са еднояйчни близначки. 25. Имате ли близнаци в семейството - въпросът се отнася само за разнояйчните Доказано е, че наследственият фактор - склонност към хиперовулация (т.е. отделяне на повече от една яйцеклетка) действително се предава на поколението: от майка на дъщеря или от баща на дъщеря. Т.е. ако таткото има такава предразположеност, неговата дъщеря ще има по-висок шанс да зачене двуйячни близнаци. Но това не увеличава шанса на него самия да му се родят близнаци, тъй като роля тук играе овулацията на майката. Разбира се, това правило не е задължително. Няма гаранция, че хора с двуяйчни близнаци в семейството ще имат такива или че хора без такава наследственост няма да родят две бебета наведнъж.

Връщане на смъртното наказание в Турция ще затвори пътя й към Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=352494

Европейският съюз трябва да продължи преговорите по присъединяване с Турция, но едно връщане на смъртното наказание несъмнено ще сложи край на процеса. Това заяви в сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от агенция Ройтерс.

САЩ ожесточиха правилата за издаване на визи

http://dnes.dir.bg/news/USA-vizi-sasht-izbori-2016-25847729

Новата анкетна карта за искащите входна виза за САЩ чужденци включва редица нови графи, в т.ч. молба да се напишат псевдонимите в социалните мрежи.

Димитър Главчев остава начело на Народното събрание

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dimityr-glavchev-ostava-nachelo-na-narodnoto-sybranie-240404/

Отстраняването на парламентарния шеф беше поискано от лидера на левицата Корнелия Нинова

Ботев и Войновски превзеха София

http://www.cross.bg/botev-voiivodata-krasimirov-1544699.html

/КРОСС/ Днес в центъра на София оживяха легендарните фигури на Христо Ботев и неговия военен командир Никола Войновски! В ботушите на Войводата и цървулите на Войновски влязоха режисьорът Искрен Красимиров и журналистът Борислав Радославов. Облечени в четнически униформи, двамата преминаха триумфално от НДК по „Витошка" до пл. „Света Неделя" и раздадоха на децата от столицата картички и календари с образа на Васил Левски. Те промотираха новият филм на проекта на Искрен Красимиров „НЕзабравимата България" - „Лъвский: Европеец в Българско". „Днешната ни акция в столицата беше провокирана от истинската дата, на която е убит Христо Ботев - 1 юни, макар че по традиция всенародното поклонение се провежда на 2 юни. Както и за да изясним на децата, че който и да е убил Ботев, важното е, че той не е загинал, защото е жив и днес в нашите сърца!", разказа режисьорът-родолюбец. Поводът за нестандартния „хепънинг" е финалът на снимките на новата продукция за Левски на 3 юни в Ловеч, където ще оживее и самият Апостол на Свободата, изпълнен от популярния актьор Симеон Владов. На 4 юни в с. Зверино в Искърското дефиле най-известният съвременен двойник на Войводата - Искрен Красимиров, и местни ентусиасти ще направят уникална възстановка на преминаването на р. Искър от Ботевата чета и ще открият паметна плоча в прослава на подвига на Войводата и неговите момчета. Събитието започва точно в 13ч

Виландер: Григор е играч за големите мачове и турнири

https://www.24chasa.bg/sport/article/6254952

Виландер: Григор е играч за големите мачове и турнири„Мачът срещу Томи Робредо можеше да е много коварен за Григор Димитров, ако не го беше изиграл на ниво. Но той го направи и заслужаваше да победи, защото изглеждаше наистина концентриран“, коментира трикратният победител на „Ролан Гарос“ и анализатор на Евроспорт Матс Виландер. „Григор игра отлично в Австралия, прави го и във Франция.

Димитър Главчев оцеля с 4 гласа

http://frognews.bg/news_135678/Dimitar-Glavchev-otselia-s-4-glasa/

Димитър Главчев остава председател на Народното събрание. За отстраняването му гласуваха 114 от депутатите, но 118 се застъпиха за него. Така с четира гласа той оцеля.

LG представи новите професионални и геймърски монитори на пазара в България

http://www.cross.bg/monitor-uc-monitori-1544698.html

/КРОСС/ Като доказан лидер в индустрията, с интегрирането на последните технологии в своите първокласни монитори с ултра висока резолюция, LG Electronics (LG) повежда сектора до следващо ниво с представянето на новите си модели професионални и геймърски монитори от 2017 година и в България. Компанията е световен лидер при мониторите с широко аспектно съотношение 21:9, а днес на специално събитие за журналисти LG успя да смае всички с най-новите си предложения, сред които бяха гейминг моделите 34UC79G, 29UM69G, 24MP59G и изключителния, единствен по рода си 38-инчов извит и ултра-широк монитор 38UC99, както и бизнес решения от професионалната гама като моделa 27BK75OY. 38-инчовият UltraWideTM извит монитор (модел 38UC99) и 144-херцовият IPS 21:9 извит UltraWideTM гейминг монитор (34UC79G) въвеждат значими иновации при дисплеите в цялата продуктова категория. И двата монитора имат класическите функции на LG мониторите със съотношение 21:9 UltraWideTM, като например широко зрително поле, пресъздаване на живи цветове и лесна ползваемост. Моделът 38UC99 няма конкуренция по отношение на големината на екрана и е идеален за задачи, които изискват внимание към детайла. В допълнение към голямата му площ, страхотната IPS UltraWide QHD+ резолюция на този монитор (3840 x 1600) и широката цветова гама, покриваща 99% от палитрата sRGB, правят 38UC99 естествен избор за всеки, който взема визуалната производителност на сериозно

Довечера балет

//dariknews.bg/regioni/burgas/dovechera-balet-2027554

Класовете по класически балет в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” ще закрият учебната година довечера с гала концерт. В мултимедийния спектакъл ще вземат участие  бъдещите балетни артисти от 5 до 12 клас, които се обучават в специалност „Класически танц”.<

Бързи полицейски производства са образувани срещу двама водачи

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/byrzi-policejski-proizvodstva-sa-obrazuvani-sreshtu-dvama-vodachi-2027556

Бързи полицейски производства са образувани срещу двама водачи, съобщават от полицията.

Нарушенията им са шофиране на нерегистриран автомобил и без книжка.

Колата без регистрационни табели е спряна в района на надлеза в Дряново. 

„БМВ“-то, било управлявано

3, 8 години затвор и 20 хиляди лева глоба за сводничество

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/3-8-godini-zatvor-i-20-hiliadi-leva-globa-za-svodnichestvo-2027555

50 - годишен мъж беше осъден от Районния съд в Пловдив на 3,8 години затвор и 20 000 лева глоба за сводничество.

Калин В. е бил осъждан за сводничество. След като напуснал затвора през 2015 г. започнал да публикува в различни интернет сайтове обяви за предлагане на компаньонки за сек

Последни 10 дни за изпращане на снимки за фотоконкурса "Пловдив-палитра от етноси"

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/posledni-10-dni-za-izprashtane-na-snimki-za-fotokonkursa-plovdiv-palitra-ot-etnosi-2027560

До 10 юни всеки може да изпрати снимки за участие във фотоконкурса “Пловдив-палитра от етноси”, който се организира от Ротари клуб Пълдин Пловдив съвместно с Фондация “Заедно” в памет на доц. Красимир Давчев - Президент на клуба.
 

Корнелия Нинова видя срив в доверието към ГЕРБ в парламента

//dariknews.bg/novini/bylgariia/korneliia-ninova-vidia-sriv-v-doverieto-kym-gerb-v-parlamenta-2027515

Гласуването по оставката на председателя на парламента Димитър Главчев показва срив в доверието към ГЕРБ, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание.

Цветанов попита дали съдията по делото "Наглите" се е запознал с целия казус

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cvetanov-popita-dali-sydiiata-po-deloto-naglite-se-e-zapoznal-s-celiia-kazus-2027538

Темата с престъпната група "Наглите" и предсрочното освобождаване на ключови лица от нея влезе и в кулоарите на парламента. "Задаваме си въпроса дали съдията е направил всичко възможно, за да се запознае с информацията", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвет

Ще продължи ли "Пирогов" да обслужва пациенти?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-prodylzhi-li-pirogov-da-obsluzhva-pacienti-2027558

Болница "Пирогов" ще продължи да работи денонощно и да обслужва нуждаещите се пациенти. Методът на изчисление на парите от здравната каса обаче изисква корекция и трябва да се преосмисли, категорични са от ръководството на болницата. По-рано през деня оттам оповест

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване