06/02/17 06:26
(http://www.klassa.bg/)

Панов и Топалов в афера с бръмбари

 

Съдебни помощници без достъп до тайни ровили в секретни папки със СРС-та

 

Мръсна афера със секретна информация за подслушване са завъртели шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и ортакът му Калоян Топалов, който оглавява Софийския градски съд.

Съдебни помощници, командировани от ВКС, но без право на достъп до класифицирана информация, са чели секретните папки в Софийския градски съд за използваните СРС-та и са написали доклада на Топалов, разкрива „Телеграф“, позовавайки се на свои източници в Темида.

В началото на миналия месец Калоян Топалов

стартира шумна акция в опит да „трича“ предишното ръководство на СГС

с тезата, че са допускали нарушения при издаването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Топалов внесе във Висшия съдебен съвет доклад по темата, който уж е посветен на периода 2015-2016 г., когато той вече е начело на СГС, но солидна част от материала е посветена на предходните години. Целта беше да се извадят нарушения от предишното ръководство и да се покаже какъв борец срещу подслушването е Калоян Топалов и колко много е намалил разрешенията за СРС-та, откакто е оглавил съда. За целта на упражнението неговият ментор Лозан Панов командирова в СГС двама верни съдебни помощници – Ваня Лазарова и Веселин Димитров от Гражданското отделение на ВКС. Чевръстите служители на Панов моментално се заемат с четене и анализ на всички дела, в които са използвани СРС-та, и подготвят 68-страничния доклад, който е публикуван на сайта на СГС. Бруталното погазване на закона обаче е, че нито Лазарова, нито Димитров имат достъп до класифицирана информация и не е ясно на какво основание им е позволено да четат секретните папки за използваните СРС-та. Неслучайно няма писмена заповед за командироването на двамата съдебни помощници, каквато е практиката, а е издадено устно нареждане те да се заемат с поръчката. Въпросният доклад, в който е описана и информация за СРС-та, използвани срещу чужди посолства у нас, е подписан от две от заместничките на Калоян Топалов - Даниела Борисова, Мина Мумджиева, които официално би трябвало да се занимават с тази материя. Допускането на неоторизираните съдебните помощници до класифицираната информация обаче според юристи може да бъде основание за наказателно производство срещу техните началници Лозан Панов и Калоян Топалов.

Калоян Топалов е един от най-важните представители на магистратската банда,

която Лозан Панов ръководи в услуга на олигархията. Шефът на институцията, чиято последна изцепка бе предсрочното освобождаване на Наглите, го превърна в частен съд на мафията, изпълнявайки безпрекословно нарежданията на задкулисните си господари. ОПГ-то от двама обвиняеми олигарси Иво Прокопиев и Цветан Василев и двама подсъдими Огнян Донев и Гриша Ганчев с всички сили се опитва да овладее цялата съдебна система чрез своите пипала, каквито са Панов и Топалов. Шефът на ВКС не случайно се изявява като говорител на агнешката партия „Дай, България“, чийто лидер Христо Иванов даде да се разбере, че го държи на къса каишка с компромати за съпругата му, която нарича Черен лебед. Магистратите, политиците, неправителствените организации и медиите, подчинени на олигархичното ОПГ и структурирани като паралелна държавна власт под давлението на драгалевския Фетхуллах Костов, работят в пълен синхрон за овладяване на съдебната система и решаване по този начин на проблемите, които отрочетата на Костов си имат с правосъдието заради далаверите, извършени от тях по време на престъпната приватизация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване