Очакваме ръст за летния туристически сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=353155

Прогнозите за летния туристически сезон са за възможен ръст между 3 и 7%, заяви в Пампорово зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Според нея очакванията за летния сезон са оптимистични, а при благоприятно стечение на обстоятелствата е възможно ръстът да достигне 10%.

Либийска групировка освободила от затвора сина на Муамар Кадафи?

//dariknews.bg/novini/sviat/libijska-grupirovka-osvobodila-ot-zatvora-sina-na-muamar-kadafi-2029762

Либийска въоръжена групировка обяви в страницата си във Facebook, че е освободила малкия син на либийския диктатор Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, предадоха световните агенции.

Бригадата Абу Бакр ас Садик, една от въоръжените групи, к

Партията на Макрон получава 32% на първия тур във Франция

//dariknews.bg/novini/sviat/partiiata-na-makron-poluchava-32-na-pyrviia-tur-vyv-franciia-2029776

Според белгийското издание RTBF партията на президента на Франция Еманюел Макрон ще получи 32% от гласовете.
 
Важен вот за Макрон: Француз

Ще има ли връх Мусала ново име? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-ima-li-vryh-musala-novo-ime-video-2029777

Защо новият областен управител на София поиска прекръстването му?

БСП предлага общоевропейска служба за сигурност

http://dnes.dir.bg/news/bsp-evropeyska-slujba-sigurnost-25898376

На семинар в курорта Боровец депутатите-социалисти обсъдиха темата за националната сигурност заедно с водещи експерти.

Надал прегази Вавринка и спечели Десетата

https://www.actualno.com/tennis/nadal-pregazi-vavrinka-i-specheli-desetata-news_616347.html

Рафаел Надал сложи край на дългото чакане и отново взе титла от Големия шлем. Испанецът размаза Станислас Вавринка, за да грабне 10-ата си купа на "Ролан Гарос". Кралят на червените кортове беше безапелационен – 6:2, 6:3, 6:1 само за два часа и 5 минути. Той отново взе титла от Шле

Пуерто Рико гласува дали да стане 51-ят щат на САЩ

http://www.mediapool.bg/puerto-riko-glasuva-dali-da-stane-51-yat-shtat-na-sasht-news265113.html

Пуерториканците гласуват в неделя на референдум с незадължителен характер за статута на своя остров, предаде ДПА, цитирана от БТА. Трите милиона жители на Пуерто Рико са граждани на САЩ, но не могат да участват в президентски избори, а делегацията на острова в американския Конгрес няма право да гласува. Избирателите могат да избират между три възможности - независимост, пълноправен щат в състава на САЩ или запазване на сегашното статукво, което датира от 1898 г. Резултатът от всенародното допитване няма да е юридически обвързващ, защото само американският Конгрес има право да променя статута на Пуерто Рико. Критиците на сегашния статут на острова - "свободно присъединила се държава" към САЩ, но със статут на "неинкорпорирана територия" - казват, че той е останка от колониализма и смятат, че САЩ имат морален дълг да направят Пуерто Рико щат. Губернаторът Рикардо Росельо, който е привърженик на този вариант, го защитаваше във Вашингтон, но сред американските конгресмени идеята Пуерто Рико да стане 51-ият щат не предизвиква особено въодушевление. Една от причините се корени в икономическите проблеми на острова - дългът, му който е в размер на около 70 милиарда долара, в момента е в процес на преструктуриране чрез процедура, наподобяваща обявяване на банкрут. Сформираната за целта специална надзорна комисия разпореди да бъдат предприети болезнени бюджетни съкращения, но правителството на острова предпочита съчетание от стопански поощрения, икономии и структурни реформи. Ако Пуерто Рико беше щат, щеше да може да обяви фалит съгласно американското законодателство за изпадането в несъстоятелност. Това би направило Вашингтон, макар и частично, отговорен за пуерториканските дългове. Пуерто Рико страда от раздута бюрокрация, прекомерни разходи в социалната сфера, недобра инфраструктура и засилена миграция сред голяма част от младите си жители. Там и преди са били произвеждани подобни референдуми, като последният бе през 2012 г., отбелязва ДПА. Тогава мнозинството изрази несъгласие с настоящия статут на острова, а от тези, които заявиха, че са за промяна, повечето се обявиха за това да станат пълноценен щат.

Чудовищен Надал прегази Вавринка, за да спечели Десетата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2987058_chudovishten_nadal_pregazi_vavrinka_za_da_specheli/?ref=rss


Рафаел Надал сложи край на дългото чакане и отново взе титла от Големия шлем. Испанецът размаза Станислас Вавринка, за да грабне 10-ата си купа на "Ролан Гарос". Кралят на червените кортове беше безапелационен – 6:2, 6:3, 6:1 само за два часа и 5 минути.

Той отново взе титла от Шлема след 2014 г., когато спечели на "Ролан Гарос" и затвърди доброто си представяне през годината, след като игра финал на Australian Open.

Испанецът...

Възобновяват строеж на голям храм, зарязан от 19 г. в центъра на Стамболийски

https://www.24chasa.bg/region/article/6274667

Възобновяват строеж на голям храм, зарязан от 19 г. в центъра на СтамболийскиИзоставен от 19 г. строеж на църква в Стамболийски се възобновява. Инициативата е на кмета Георги Мараджиев, който е провел разговори с пловдивския митрополит Николай. Храмът е започнат през 1998-а , като намеренията са били да е внушителен. Парите обаче стигнали само до първата плоча и една стена. Обектът останал замразен досега заедно с

Борисов свиква съвет на евромъдреците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275227

Борисов свиква съвет на евромъдрецитеСъвет на евромъдреците ще учреди премиерът Бойко Борисов във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС, разказаха запознати пред “24 часа”. В него ще бъдат поканени авторитети като бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, ексшефа на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и Жак Давид Левит - съветник на Никола

Макрон с размазваща победа и на парламентарните избори във Франция

http://clubz.bg/54989-makron_s_razmazvashta_pobeda_i_na_parlamentarnite_izbori_vyv_franciq

Центристката партия на президента на Франция Еманюел Макрон се очаква да спечели с впечатляващ резултат парламентарните избори. Днес се проведе първия тур при изненадващо ниска активност. Вторият тур ще бъде следващата неделя.

Първите прогнози сочат че партията на Макрон "Републиката в движение" ще спечели до 440 места от общо 577 депутати в Националното събрание на Франция. Това й осигурява абсолютно мнозинство. Заедно с движението на Франоа Бейру, президентската партия има 32,2 на сто от гласовете.

След тях се нарежда традиционната десница. Републикнците печелят 21,5 на сто.

На трето място с равен резултат - около 14% са крайнодесните и крайнолевите - Националният фронт на Марин льо Пен и партията Непокорна Франция на Жан-Люк Меланшон.

Управляващите досега социалисти взимат 13,1 процента.

Вестник "Фигаро" публикува малко по-различни данни от първите екзитполове:

Републиката в движение - 32,9

Републиканците -21

Националният фронт - 13,5

Непокорна Франция - 11

Социалистическата паритя - 9,7

Партията на Макрон бе основана преди малко повече от година.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Боян Петров тръгна на "поправка" към Гашербрум II

https://offnews.bg//drugi/boian-petrov-tragna-na-popravka-kam-gasherbrum-ii-657898.html

Алпинистът ни Боян Петров вече е на път към 13-ия по височина връха на земята -  Гашербрум II. Асът ни замина заедно със Слави Несторов.

"Мини-експедицията ни потегли с цел да стигне до 8035 метра с борбен дух и без излишни страдания...;)", написа Боян под снимка от летището в Истанбул.

Той вече е правил опит да покори връх Гашербрум II през 2009 година. Тогава много малко му остава, за да постигне целта си.

"2009 година правихме изкачване на Гашербрум I, а аз тръгнах и към Гашербрум II. Цялото изкачване премина много добре, обаче накрая ме хвана страх и не можах. Така че сега поправката е важна за мен", каза той пред БНТ.

Именно липсата на партньор преди 8 години е била решаваща за изкачването на върха, според Петров. Затова този път с него замина Слави Несторов.

"Нямаше кой да ми каже: "Давай, тръгваме, правим го!" Затова сега мисля, че със Слави ще успеем да стигнем до горе", добави Боян Петров.

"Чувствам се физически готов. Надъхан и нахъсан съм", сподели пък Несторов.

Боян Петров и Слави Несторов обясниха, че очакват доста сурови климатични условия по време на експедицията.

"Приготвили сме се за температури за някъде около минус 25 на върха. Най-вероятно ще е минус 22", заяви още алпинистът.

За Петров изкачването на Гашербрум II ще е от особена важност, тъй като това би бил първият му покорен връх след катастрофата, която преживя миналата година.

"Това ще ми е първи сериозен тест, чрез който ще видя дали пак като се върна при онези гиганти, ще ходя като преди. Изследванията показаха, че съм добре", каза още Боян Петров.

Гашербрум II, наричан още К4, е тринадесетият по височина връх на Земята - с отвесни стени и вечни снегове. Висок е 8035 m и е разположен на границата между Пакистан и Китай.

38 000 автомобила - пикът на трафика по магистрала "Тракия"

http://www.moreto.net/novini.php?n=353187

Близо 37 600 автомобила са преминали по автомагистрала "Тракия" на 31 август 2016 г. Това е бил денят с най-интензивно движение по аутобана за миналата година, сочат данни на трафик броячите на агенцията "Пътна инфраструктура", информират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Бинали Йълдъръм: Катарската криза може да се превърне в глобален проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275215

Бинали Йълдъръм: Катарската криза може да се превърне в глобален проблемКатарската криза може да се превърне в глобален проблем, ако напрежението продължи, предупреди турският премиер Бинали Йълдъръм, цииран днес от "Хюриет дейли нюз". "Нов проблемен район, който може да бъде създаден тук (в Катар), няма да се ограничи само до региона", каза Йълдъръм по време на ифтар (вечеря през месеца Рамазан) снощи в Истанбул с

Идеята прокуратурата да е извън съдебната власт е обсъждана още 2002 г., заяви Екатерина Михайлова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/11/2987059_ideiata_prokuraturata_da_e_izvun_sudebnata_vlast_e/?ref=rss


Бившият депутат и лидер на СДС Екатерина Михайлова заяви за Би Ти Ви, че идеята прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт не е нова и е обсъждана още през 2002 г. Тя дори добави, че първите такива разговори са били по време на Седмото Велико Народно събрание (1990-1991 г.).

Самата тя била изготвила доклад тогава, като в него посочила, че прокуратурата може да отделна институция с отделна отчетност. По думите ѝ в момента фигурата на главния прокурор е такава, както...

Пенс: САЩ ще загуби 6,5 млн. работни места от Парижкото споразумение

http://pogled.info/svetoven/amerika/pens-sasht-shte-zagubi-6-5-mln-rabotni-mesta-ot-parizhkoto-sporazumenie.86690

/Поглед.инфо/ Участие на САЩ в Парижкото споразумение за климата би довело до загуба на 6,5 млн. работни места в рамките на четвърт век, заяви американският вицепрезидент Майк Пенс в Милуоки (Уисконсин).

Ирландският премиер изрази загриженост за коалицията с Мей

http://pogled.info/svetoven/evropa/irlandskiyat-premier-izrazi-zagrizhenost-za-koalitsiyata-s-mei.86691

/Поглед.инфо/ Ирландският премиер Енда Кени изрази загриженост, че предложеният съюз между британските управляващи консерватори и Демократическата обединена партия в Северна Ирландия (DUP) може да се превърне в предизвикателство за мирния процес в областта.

Daily Sabah: Лидерът на „Ислямска държава“ е убит в Сирия

http://pogled.info/svetoven/Daily-Sabah-liderat-na-islyamska-darzhava-e-ubit-v-siriya.86692

/Поглед.инфо/ Лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади е убит по време на въздушни удари, твърди турският вестник „Дейли сабах“, позовавайки се на свои източници. Тъй като смъртта му е често приписвана, засега достоверността на информацията остава под въпрос.

Доналд Тръмп отложи визитата си в Лондон

http://pogled.info/svetoven/donald-tramp-otlozhi-vizitata-si-v-london.86693

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп реши да отложи посещението си в Обединеното кралство за неопределен период от време.

Иран изпрати 5 самолета с храна към Катар

http://pogled.info/svetoven/iran-izprati-5-samoleta-s-hrana-kam-katar.86694

/Поглед.инфо/ Иран изпрати пет самолета с храна към Катар, няколко дни след като страните от Персийския залив прекъснаха въздушните и други транспортни връзки с емирството.

Бъчварова захапа президента, брани Георги Костов

http://frognews.bg/news_136312/Bachvarova-zahapa-prezidenta-brani-Georgi-Kostov/

Обща практика е да се критикува МВР . Ще дойде време да се уважава работата там. Тя е да се гарантира сигурността на всички граждани. Президентът освободи по спорен начин главния секретар Георги Костов. Това каза Румяна Бъчварова по НТ.

Хиляди излязоха по улиците на Барселона в подкрепа на референдума за независимост

http://www.mediapool.bg/hilyadi-izlyazoha-po-ulitsite-na-barselona-v-podkrepa-na-referenduma-za-nezavisimost-news265112.html

Няколко хиляди демонстранти, включително Пеп Гуардиола, уважаваният бивш мениджър на футболния клуб на града, се събраха в Барселона, за да подкрепят референдума за независимост в Каталуния, планиран за 1 октомври, предаде БГНЕС. Карл Пиджемонт, лидер на регионалното правителство, предизвика Мадрид в петък, като определи дата за гласуване, въпреки че тя беше обявена за незаконна от испанския Конституционен съд. "Ще гласуваме, дори и испанската държава да не го иска", каза Гуардиола на съгражданите си. Той призова за подкрепата на международната общност срещу "злоупотребите с авторитарна държава". Според градските власти на демонстрациите са присъствали над 30 000 души, но сепаратистки източници говорят за 47 000 души. "Мисля, че независимостта е единственото решение", каза Рамон Фон, пенсиониран на 67-годишен мъж. "Искам референдумът като първа стъпка, а ако мнозинството споделя моето мнение, а след това и да спечелим независимост", каза той. Последното проучване на регионалното правителство установи, че 73% от каталунците подкрепят провеждането на референдум, подобен на този, който се проведе в Шотландия през 2014 г., въпреки че не беше одобрен от британското правителство. Но същото проучване установи, че 48.5% от респондентите се противопоставят на независимостта, докато 44.3% я подкрепят. През 2014 г. Каталуния проведе незадължителен вот, в който повече от 80% от гласувалите избраха независимостта, макар че само 2.3 от 6.3 милиона гласоподаватели взеха участие. Заможният регион от 7.5 милиона души се гордее с езика и обичаите си и отдавна иска по-голяма автономия от Мадрид.  

Румяна Бъчварова: Опасявам се, че Румен Радев говори още като военен пилот

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275068

Румяна Бъчварова: Опасявам се, че Румен Радев говори още като военен пилотНаказанието за шведа трябва да бъде възможно най-строгото за чуждестранен турист. Доста голям ексорт е имало при арестуването му и искам да поздравя бившите ми колеги. Това каза пред камерите на Нова телевизия началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова. "Познавам работата на правителството и гледам на сегашната

Стотици голи велосипедисти прекосиха центъра на Мадрид

//dariknews.bg/novini/liubopitno/stotici-goli-velosipedisti-prekosiha-centyra-na-madrid-2029758

Хиляди голи велосипедисти прекосиха центъра на Мадрид вчера следобед, за да защитят правото на безопасно каране на велосипеди в испанската столица и в други градове по света и да се обявят срещу прекомерното използване на автомобили, съобщава Евронюз.
 

Биволи минаха под венчило на традиционна тайландска сватба

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bivoli-minaha-pod-venchilo-na-tradicionna-tajlandska-svatba-2029749

Биволи минаха под венчило на традиционна тайландска сватба, а семенна течност от младоженеца беше дарена като зестра, предаде ДПА, позовавайки се на организаторите на местен животновъден фестивал, по време на който се състоя бракосъчетанието.

Берм Един Милиард, 5-годишен мъжкар с тег

Между 5000 и 10 000 чужденци ще бъдат наети като работници за летния сезон у нас

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/mezhdu-5000-i-10-000-chuzhdenci-shte-bydat-naeti-kato-rabotnici-za-letniia-sezon-u-nas-2029688

Между 5000 и 10 000 ще са работниците от чужбина, които ще бъдат наети за летния сезон в България. Това заяви в Пампорово зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Според нея, тези назначения са най-бързото решение на проблема с недостига на туристически кадри. Ирена Георгиева пред

Каракачанов: Военните ни са по-добре подготвени от тези на много от нашите партньори

//dariknews.bg/regioni/sliven/karakachanov-voennite-ni-sa-po-dobre-podgotveni-ot-tezi-na-mnogo-ot-nashite-partniori-2029700

С пълен военен церемониал загиналият пилот на хеликоптер Георги Анастасов бе изпратен в последния му път. Последно сбогом в родния му град Ямбол с него си взеха близки, приятели и целият военен елит -  министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от трите вида въоръже

Референдумът в Трън мина прага за валидност

https://offnews.bg//obshtestvo/referendumat-v-tran-mina-praga-za-validnost-657900.html

51,69% е избирателната активност на местния референдум в община Трън към 17.00 часа, допитването минава прага от 40 на сто, за да бъде признат за валиден.

1802 души вече са гласували, съобщават от ОИК, цитирани от Фокус. За да бъде прието решението на референдума, с "да" трябва да са отговорили повече от половината от участвалите в допитването.

Въпросът, на който гласуващите трябва да отговорят, е: „Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?”.  Бюлетината съдържа въпроса за провеждане на референдума и два възможни отговора – „ДА” и „НЕ”, написани с еднакъв шрифт.
От Общинската избирателна комисия уточниха, че няма постъпили сигнали за нарушения, както и че хората не са изпитвали затруднения при гласуването на допитването. 

Коментар на седмицата №1: Как 230 души оставиха парите си в ръцете на едно семейство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6275312

Коментар на седмицата №1: Как 230 души оставиха парите си в ръцете на едно семействоПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 1 с 32 816 прочитания ВЕЧЕ година продължава сагата с Кредитно-спестовната кооперация (КСК) “Дупнишка популярна каса”. В нея 229 вложители са дали близо 4,2 млн. лв. срещу договор за получаване на висока лихва, а както се казва в документите на касата,

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=353171

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 12 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Ски-бегач спечели Обиколката на Витоша при адско време в планината

https://offnews.bg//drugi/ski-begach-specheli-obikolkata-na-vitosha-pri-adsko-vreme-v-planinata-657899.html

Ски-бегачът Андрей Гридин спечели Обиколката на Витоша при скороходците в едно от най-тежките и екстремни като метео условия издания. При жените триумфира Мария Николова за да запише своята трета победа в изпитанието, съобщава www.sofia2018.bg.

Над 700 бегачи застанаха на старт в полунощ срещу неделя и до 4.00 ч. сутринта се движеха при що-годе нормални условия. Започналият след това порой обаче промени тотално обстановката по трасето. ПКСС и организаторите следяха внимателно дали няма да се потвърдят прогнозите за буря, силен вятър и гръмотевици, точно когато голямата група от бегачи трябваше да премине през предела: най-високата част от маршрута от Южна страна на планината между Чейпетльово и Ярема.

Първите 30-ина най-бързи бегачи с подходяща екипировка и подготовка преминаха преди дъжда този участък, но след това температурата падна до 11 градуса Целзий, а силно разкаляният терен направи невъзможни за мнозина изкачванията. На Заслона гореше печка, имаше подкрепителен пункт с напитки, храни и подсилки.

Наложи се изчакване на групата там за да не се стигне до наранявания и хипотермия, а поради пороь много от стартиралите бяха транспортирани от организаторите обратно до старта.

В крайна сметка най-добре в ужасните условия се справи Андрей Гридин, който финишира за 8.43:21 ч., на 4:43 мин., пред шампиона от миналата година Ивайло Атанасов (8.48:04 ч.). Трети е Ивайло Хаджиев, завършил за 9.14:03 ч., с което повтори класирането си от предишната Обиколка.

Гридин е роден в Казахстан, но получи българско гражданство и стартира в 4 дисциплини от ски-бягането на последните зимни олимпийски игри в Сочи. Това е второто му участие в Обиколката на Витоша и втора победа след златото преди две години.

„Беше много тежко. Спирах и вадех кал от обувките си, не можеше да се изкачваш по пътеките и търсех да стъпвам в страни по тревата, но и тя се хлъзгаше, на места просто лазехме. На предела започнаха да гърмят светкавици, беше страшно…

По едно време започнах да треперя, стана много студено, извадих якето и го облякох. Виждах след мен два светещи челника и това ме караше да не намалявам темпото. Един от най-тежките стартове в кариерата ми, имах подобен наскоро и в Персенк.

Доволен съм, че дадох реванш на Ивайло, който ме би преди няколко седмици в Сливен. Поздравявам го, той също беше достоен за победата,“ каза след финала Гридин, като уточни, че бяганията вече са му приоритет пред ските и че няма да участва на предстоящата приз февруари Олимпиада в южнокорейския град Пьончан. Следващото изпитание за Андрей е ултра маратон в Австрия с денивелация по цялото трасе 8000 м.

При жените първа финишира Мария Николова с време 9.49:13 ч. Миналата година тя бе втора, след Антония Григорова, която сега се отказа поради тежките условия на 75-ия километър. 50 минути след шампионката финишира Елеонора Григорова(10.39:51 ч.), а бронзът е за Меглена Бенева с 12.21:37 ч.

Това е трета победа за Мария в Обиколката на Витоша при нейното седмо поредно участие. „До Чуйпетльово нещата бяха добре, но след това настана някакъв ад. Започна порой, застудя, затъвахме в кал, хлъзгаше се и бе много трудно. Имала съм и по-тежки изпитания – например преди две години в Сърбия.

Сега ми предстои трети за годината ултра маратон в края на август край Монблан. Благодаря на организаторите на Витоша 100, защото да подсигуриш подобно състезание е изключително трудно,“ каза след победата си Мария Николова.

Най-бързи при дуатлонистите – преминали за два дни 100 км с велосипед и после 100 км с бягане - бяха Кристиян Кирилов с общо време 15.32:44 ч., пред Калоян Чанев 16.35:33 ч., Захариас Кипарисис 17.23:18 ч. и др.

„Имало е дъжд и порой други години, но толкова продължителен обилен валеж не си спомням. Поздравявам финиширалите и съжалявам, за тези, които цяла година се готвеха, но неблагоприятното време не им позволи да изпълнят целта си. Каним ги още от сега следващата година, когато Обиколката ще бъде на 23 и 24 юни,“ каза Анна Пенчева, един от основните организатори на Витоша 100 през годините.

Вчера гъркът Константинос Константинидис и Анелия Карагьозян станаха шампиони при колоездачите. За Константинос това е първо злато в дебютното му участие, а Анелия защити титлата си от миналата година, като записа третата си победа в Обиколката на Витоша.

Лекари и адвокати с жалба срещу НАТО заради бомбардировките в Сърбия

https://www.actualno.com/europe/lekari-i-advokati-s-jalba-sreshtu-nato-zaradi-bombardirovkite-v-syrbija-news_616341.html

Специален екип, съставен от местни и чуждестранни адвокати и лекари, подготвя дело срещу 19 членки на НАТО, които са участвали в бомбардировките на Сърбия, съобщи РТС. Лекарите ще се опитат да докажат, че съществува връзка между нарастването на тежките болести и използванет

Буря погълна българската яхта „Фурия“ в Атлантическия океан

http://www.cross.bg/spaseni-korabi-byrya-1545724.html

/КРОСС/ Буря е потопила лодката на смелите бургаски състезатели Михаил Копанов и Диан Зайков. Двамата смелчаци за щастие, са добре, спасени са били от канадски екипаж, съобщава "Труд". Бурята е била голяма - вятър със скорост над 100 км в час е вдигнал 12 - 15 метрови вълни. Засегнати са много лодки, петима души подават sos сигнал. Канадците ги засекли и пращат кораби от бреговата охрана, включват се и преминаващи в района търговски кораби. Всички бедстващи са спасени. Нашите трябва вече да са в Нюфаундленд, най-близката суша. Екипажът с яхтата отплава на 29 май от английския град Плимът, за да станат част от най-старата презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти OSTAR. Става дума за същия маршрут, по който корабът „Титаник" е плавал към Съединените американски щати през 1912 година. Финалът е в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за „самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които беше нашият.    

Тръмп обвини Джеймс Коми в малодушие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275186

Тръмп обвини Джеймс Коми в малодушиеВ неделя американският президент Доналд Тръмп заяви, че изтеклата информация от бившия директор на ФБР Джеймс Коми ще бъде „много по-широко разпространена, отколкото някой е предполагал за възможно“, пише The Hill, цитира "Фокус". „Напълно незаконно?“, подчерта Тръмп, допълвайки: „Много малодушно!“ Този коментар държавният глава направи,

Тереза Мей избра новите-стари министри за следващия кабинет

http://pogled.info/svetoven/evropa/tereza-mei-izbra-novite-stari-ministri-za-sledvashtiya-kabinet.86689

/Поглед.инфо/ Британският премиер Тереза Мей се зае с излъчването на министри за новия си кабинет.

Изпратиха с военни почести загиналия пилот

https://offnews.bg//obshtestvo/izpratiha-s-voenni-pochesti-zaginalia-pilot-657897.html

С пълен военен церемониал и почести в Ямбол изпратиха загиналия пилот майор Георги Анастасов. 

38-годишният летец загина след инцидент с военен вертолет "Пантер" по време на учение в Черно море. Поклонението днес събра стотици колеги, близки и приятели.

Присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи. Министърът каза, че причините за инцидента тепърва ще се изясняват, но изключва техническа неизправност или човешка грешка. Проверката ще приключи до месец.

"На българските военни, които продължават да служат в редовете на българската армия въпреки тежките условия и недоимъка, мога само да изразя моите уважения и преклонение. Защото от това, което наблюдавам като министър при няколко международни учения, мога да кажа, че въпреки всичко българските военни са много по-добре подготвени от нашите партньори", каза Каракачанов, цитиран от бТВ. 

"В последните си минути той остана верен на веруюто "първо другите". С маневрата,която направи със съприкосновението с кораба, бяха спасени живота на 130 души, които бяха на кораба и ако вертолетът беше паднал върху самия кораб, трагедията щеше да бъде огромна”, коментира контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС. 

Инцидентът с хеликоптера стана на 9 юни. В последния си полет в края на учението командирът майор Георги Анастасов прелита ниско над фрегатата Дръзки, като чупи предната й мачта. Хеликоптерът губи устойчивост, а пилотът опитва да го приводни близо до кораба. 

Действията на загиналия пилот са спасили живота на двамата му колеги от екипажа, обявиха от командването на ВМС. Реакцията на летеца и незабавната спасителна акция са предотвратили по-тежка морска трагедия.

Загиналият капитан Анастасов посмъртно беше повишен в звание майор. Старши лейтенант Бахчеванов – водолазът, благодарение на който са извадени другите двама членове на екипажа, също ще бъде награден.

Изританата камериерка: Много е съсипана държавата ни

http://frognews.bg/news_136311/Izritanata-kamerierka-Mnogo-e-sasipana-darjavata-ni/

Изрита ме като футболна топка. Загубила съм съзнание. Този човек ми се стори страшен и неадекватен. Това каза пострадалата камериерка Диана Петкова по НТ.

Камериерката, ритната от швед: Когато видях видеото беше шок за мен, не мога да спя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275142

Камериерката, ритната от швед: Когато видях видеото беше шок за мен, не мога да спяВечерта, когато се случи инцидента бях във фоайето и гледах това, което трябва да се свърши, което е в моите служебни задължения. Видях, че шведът да пристига с куфара на един метър от мен и ми каза една дума на английски. Изрита ме като футболна топка и след това съм изгубила съзнание. Това каза пред Нова телевизия Диана Петкова - камериерката,

13% избирателна активност в Косово към 12 часа

http://www.cross.bg/slychaya-kosovo-aktivnost-1545721.html

/КРОСС/ Избирателната активност на парламентарните избори в Косово след 11 ч. се е увеличила, пише Gazeta Express. Това съобщи Исмет Кразю от „Демокрация в действие", организация, участваща в наблюдаването на изборния процес. Кразю уточни, че към 12 часа избирателната активност е била около 13%. „Общо 59 случая на двойно гласуване", уточни специалистът. Освен това той допълни, че има 4925 случая на семейно гласуване в цяло Косово, 131 случая на снимане на бюлетината, 41 случая на публикуване на вота и 1216 случая на трудности при идентифициране на гражданите в избирателните списъци. Източник: Фокус  

Различията между водещите икономики по въпросите на климата остават

http://www.investor.bg/evropa/334/a/razlichiiata-mejdu-vodeshtite-ikonomiki-po-vyprosite-na-klimata-ostavat-241000/

Темата се обсъжда отново от министрите на околната среда на групата на седемте най-развити икономики

От КЗП посъветваха родителите да внимават с надуваемите дюшеци и възглавнички на децата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=353182

Лято и море без надуваемите дюшеци и възглавнички особено за децата е почти немислимо… Заедно с водните пързалки, замъците и батутите те правят плажа по-цветен и забавен. Но има някои въпроси, свързани с безопасността, които стоят както по отношение на децата, така и на възрастните при ползването на този тип продукти.

Хиляди излязоха на улицата за референдума за независимост в Барселона

https://www.actualno.com/europe/hiljadi-izljazoha-na-ulicata-za-referenduma-za-nezavisimost-v-barselona-news_616340.html

Няколко хиляди демонстранти, включително Пеп Гуардиола, уважаваният бивш мениджър на футболния клуб на града, се събраха в Барселона, за да подкрепят референдума за независимост в Каталуния, планиран за 1 октомври. Карл Пиджемонт, лидер на регионалното правителство, преди

Пожар в германски център за бежанци, 37 са ранени

http://www.mediapool.bg/pozhar-v-germanski-tsentar-za-bezhantsi-37-sa-raneni-news265111.html

Най-малко 37 души бяха ранени при пожар в център за бежанци в Германия, съобщи местната полиция. Службите за сигурност са закарали 10 деца и четирима възрастни в болница, пострадали от вдишване на дим, след като огънят пламнал около 2.30 ч. сутринта в мазето на 5-етажна сграда в северозападния град Бремен. Пожарната служба изпратила 70 души персонал с 27 превозни средства за спасяването на жителите от сградата. Според полицията, близо 50 души ще трябва да бъдат преселени в друг център. Предполага се, че пожарът е започнал в кофа за боклук в мазето по неизвестни причини, става ясно от изявление на полицията в града. Властите разпитват свидетели. Германия се превърна в дом за над един милион търсещи убежище бежанци от 2015 г. Около половината от тях са от разкъсваната от война Сирия, Ирак и Афганистан.

Посолството на САЩ в Рияд предупреди за възможни атаки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275082

Посолството на САЩ в Рияд предупреди за възможни атакиПосолството на САЩ в Саудитска Арабия призова граждани да бъдат изключително внимателни и предпазливи с оглед на възможни терористични нападения в кралството. Това се посочва в изявление на американското посолство в Рияд, публикувани на електронната му страница, информира БГНЕС. Посолството на САЩ, както е отбелязано в съобщението "предупреждава

Либийска групировка съобщи, че е освободила от затвора сина на Муамар Кадафи

//dariknews.bg/novini/sviat/libijska-grupirovka-syobshti-che-e-osvobodila-ot-zatvora-sina-na-muamar-kadafi-2029762

Либийска въоръжена групировка обяви в страницата си във Facebook, че е освободила малкия син на либийския диктатор Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, предадоха световните агенции.

Бригадата Абу Бакр ас Садик, една от въоръжените групи, к

Убили лидера на "Ислямска държава" в Сирия?

//dariknews.bg/novini/sviat/ubili-lidera-na-isliamska-dyrzhava-v-siriia-2029766

Лидерът на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади е убит по време на въздушни удари, твърди турският вестник "Дейли сабах", позовавайки се на свои източници.
 
Тъй като смъртта му е често приписвана, засега достоверността на

Тръмп отказал визита в Лондон заради страх от протести

https://offnews.bg//sviat/tramp-otkazal-vizita-v-london-zaradi-strah-ot-protesti-657896.html

Планирано посещение на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания е отложено, заради страх от протести срещу него. 

Тръмп е казал на Тереза Мей по телефона, че не иска да осъществи държавно посещение в Обединеното кралство, преди британското общество да започне да подкрепя неговата визита, съобщи „Гардиън”, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Президентът на САЩ заявил, че не иска да пристигне, ако ще има масови протести и така замрази плановете за визита. Информацията за разговора е от съветник от Даунинг стрийт, който е присъствал на него. По думите му Тръмп е изненадал Мей. 

Тереза Мей покани Доналд Тръмп седем дни след встъпването му в длъжност през януари. 

Арестуваха 18 души при операция срещу „Ислямска държава” в Истанбул

http://frognews.bg/news_136310/Arestuvaha-18-dushi-pri-operatsiia-sreshtu-Isliamska-darjava-v-Istanbul/

Осемнадесет души са били задържани в Истанбул при операция срещу терористичната групировка ”Ислямска държава”, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Якоб Фулсанг спечели драматично Критериума Дофине

http://www.cross.bg/yakob-tyra-port-1545720.html

/КРОСС/ Якоб Фулсанг от Астана спечели Критериума Дофине след извънземно каране в последния етап, съобщава Оффнюз Той успя да заличи преднина от 75 секунди на австралиеца Ричи Порт от BMC. Датчанинът не само взе етапа, но и крайната победа. Якоб победи Порт с точно 75 секунди, но грабна и бонификацията. Трябва да се отдаде заслуженото на отборната работа на Астана и специално на италианския ас Фабио Ару, който удари страхотно рамо на победителя. Световните медии назоваха карането на Фулсанг най-доброто през годината. Критериума е загрявка за Тура, затова специалистите логично определиха Якоб и Ричи Порт като фаворити за Обиколката на Франция. Крис Фрум, който стартира етапа като втори в класирането, не издържа в последните километри. Така той ще е извън тройката на това състезание за първи път от 5 години насам! Въпреки това Фрум и Кинтана са другите асове, които ще се сборят за титлата на Тура. "Жена ми е в Люксембург и всеки момент очакваме бебе. Ще се роди точно преди Тура или в първите му дни. За мен това ще е най-големият подарък. Но да, чувствам се фаворит и искам да спечеля Обиколката на Франция", заяви щастливият победител след финала.    

Сейф ал Ислам е освободен

http://www.mediapool.bg/seif-al-islam-e-osvoboden-news265110.html

Либийска въоръжена групировка обяви в страницата си във Фейсбук, че е освободила малкия син на либийския диктатор Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, предадоха световните агенции. Бригадата Абу Бакр ас Садик, една от въоръжените групи, които контролират либийския град Зинтан, на 170 километра югозападно от Триполи, твърди, че синът на Кадафи е бил освободен в събота в съответствие със закон за амнистия, обнародван от парламента, установил се в източната част на страната. "Решихме да освободим Сейф Ал Ислам Кадафи. Той вече е свободен и напусна град Зинтан", се казва в съобщението, качено във Фейсбук, цитирано от БТА. Срещу сина на Кадафи има заповед за арест на Международния наказателен съд. Той е издирван във връзка с престъпления срещу човечеството, извършени по време на осемте месеца на бунт в Либия, довели до свалянето и смъртта на баща му Муамар Кадафи през 2011 г. Сейф ал Ислам бе арестуван през ноември 2011 г. при опит да избяга от Либия в Нигер. Той бе пратен в затвор в Зинтан под контрола на Бригадата Абу Бакр ас Садик. Същевременно срещу него започна процес в Триполи и през юли 2015 г. той бе осъден задочно на смърт заради ролята си в кървавото потушаване на бунта. Но властите на град Зинтан отказаха да предадат Сейф ал Ислам на либийските столични власти, с които неедократно воюваха след падането на режима на Кадафи. Същата бригада, която сега съобщава за освобождаването на Сейф ал Ислам, съобщи подобно нещо и миналата година през юли, но после властите на Зинтан опровергаха информацията. Сега обаче новината за освобождаването на Сейф ал Ислам бе потвърдена от Военния съвет на Зинтан. Според либийски медии синът на Кадафи вече е в град Байда в източната част на Либия.

Криза в пловдивската община "Родопи", два месеца не могат да изберат шеф

https://www.24chasa.bg/region/article/6274674

Криза в пловдивската община "Родопи", два месеца не могат да изберат шефДосегашният Запрян Янков станал депутат и оставил местния парламент Местният парламент в пловдивската община "Родопи" два месеца не може да си избере председател, след като предишният Запрян Янков стана депутат от ГЕРБ. Кметът Пламен Спасов е притеснен от ситуацията. "Тримата зам.-шефове на общинския съвет не могат да го представляват,

Няма масло за двигателите на бойната ни авиация, Каракачанов пуска спешна поръчка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275091

Няма масло за двигателите на бойната ни авиация, Каракачанов пуска спешна поръчкаЕкспресна поръчка за доставка на масло за двигателите на бойните ни изтребители пуска министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Това обяви той в авиобаза "Граф Игнатиево" - Пловдив, където повече от 2 часа и половина разговаря с нейното ръководство. Дефицитът на масло за двигателите на самолетите пречи те да летят. Става въпрос за 500 литра.

12 казана курбан за жителите на Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6275118

12 казана курбан за жителите на БлагоевградСтотици жители и гости на Благоевград се отзоваха на поканата на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и се включиха в традиционния курбан на мемориалния комплекс "Памет и вяра" в местността "Зайова поляна". „"За трета поредна година даваме курбан за здраве и смятаме това да се превърне в традиция.

БСП критикува президента за съветник, маскирал се като Хитлер

https://www.actualno.com/politics/bsp-kritikuva-prezidenta-za-syvetnik-maskiral-se-kato-hitler-news_616337.html

Акъл на президента не даваме, но подобни хитлеристки символи и знаци са недопустими. Нашата политическа позиция като партия остава, тя е принципна. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след семинар на партията в Боровец, съобщава "Фокус". Коментарът

Французинът, осиновен от България, завърши 3-и в шоу за таланти

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6275096

Французинът, осиновен от България, завърши 3-и в шоу за таланти Незрящият Венсан Винел вече има договор с голяма музикална компания Незрящият французин Венсан Винел, който е роден в България, живял е до 3-годишната си възраст в сиропиталище и е осиновен от френско семейство, се класира на трето място в риалити шоуто “The Voice: най-красивият глас”, което е еквивалентът на “Гласът на България”.

Англия спечели световната титла при младежите до 20 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2987055_angliia_specheli_svetovnata_titla_pri_mladejite_do_20_g/?ref=rss


Английският национален отбор до 20 г. спечели за първи първи път световната титла при младежите. Във финала в Сувон, Трите лъва надиграха с 1:0 Венецуела.

В герои за тима се превърнаха нападателят Доминик Калвърт-Люин и вратарят Фреди Уудман. Първият вкара единственото попадение в 35-ата минута, а стражът спаси дузпа четвърт час преди края.

Англичаните бяха по-добрия отбор преди почивката, когато успяха и да вкарат. Калвърт-Люин надскочи двама...

Спешните медици скочиха срещу изследванията за алкохол и наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=353179

Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България (НАРСМП) се обяви против някои от промените в Проекта на Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства.

Визитата на Тръмп във Великобритания е отложена поради опасения за протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275055

Визитата на Тръмп във Великобритания е отложена поради опасения за протестиПланираното официално посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания е било отложено, след като той казал по телефона на премиера Тереза Мей, че не иска да отива, докато няма обществена подкрепа за визитата. Това съобщи днес лондонският "Гардиън", цитиран от Ройтерс и БТА. Източник на всекидневника е неназован съветник на Мей на

Шеф Манчев дава кулинарни съвети на героите от "Не така, брат"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shef-manchev-dava-kulinarni-syveti-na-geroite-ot-ne-taka-brat-6070197

Най-високо оценени се оказаха гозбите на Михаела Велкова (Ива) и Ана-Мария Янакиева (Блага)

Нона Йотова: Държавата губи от това, че Богомил не е в политиката

http://frognews.bg/news_136309/Nona-Iotova-Darjavata-gubi-ot-tova-che-Bogomil-ne-e-v-politikata/

Актьорската професия е публична, срещаш се с много хора. Не е изненада такива хора да се включват в политиката. Свикнала съм да общувам непредубедено. В парламента не ги познавам и подхождам с добро отношение. Не съм видяла лошо. Интересно ми е. За политиката ме избра група от млади хора. Това каза по НТ Нона Йотова, депутат от БСП.

Тръмп отложи визитата във Великобритания, притеснявал се от протести

http://www.cross.bg/trump-velikobritaniya-poseti-1545719.html

/КРОСС/ Планираната визита на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания е била отложена, след като той е заявил пред министър-председателя Тереза Мей в телефонен разговор, че не желае да посети страната, освен ако обществеността не подкрепи подобна визита. Това съобщи "Гардиън", като се позова на неназован източник от Даунинг Стрийт, според когото решението на Тръмп е изненадало Мей. Тя покани Тръмп във Великобритания седем дни след като той встъпи в длъжност, а тя стана първия чуждестранен лидер, който го посети в Белия дом. Малко по-късно от офиса на министър-председателя Тереза Мей опровергаха информацията и заявиха, че няма промяна в плановете за държавното посещение на Доналд Тръмп във Великобритания. ЗИточник: БНР  

Според "Гардиън" Тръмп отказал визитата във Великобритания, кабинетът на Мей отрече

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/11/2987054_spored_gardiun_trump_otkazal_vizitata_vuv/?ref=rss


Планираното официално посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания е било отложено, твърди "Гардиън". От медията уточниха, че източникът на информацията е съветник на британския премиер Тереза Мей.

Тръмп е разговарял по телефона с нея, като ѝ е казал, че не иска да отива в Обединеното кралство, докато няма обществена подкрепа за визитата му. Информаторът на "Гардиън" е присъствал на този разговор, който се състоял преди няколко...

Доналд Тръмп отложи визитата си в Лондон

https://www.actualno.com/america/donald-trymp-otloji-vizitata-si-v-london-news_616335.html

Американският президент Доналд Тръмп реши да отложи посещението си в Обединеното кралство за неопределен период от време. Ръководителят на Белия дом съобщил това в телефонен разговор с британския министър-председател Тереза Мей, пише в. "Гардиън". Според изданието, причината за това решение е било опасението на американския лидер за отрицателна реакция след пристигането му в Лондон.

Тръмп отказал визитата във Великобритания заради опасения от протести, твърди "Гардиън"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/11/2987054_trump_otkazal_vizitata_vuv_velikobritaniia_zaradi/?ref=rss


Планираното официално посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания е било отложено, твърди "Гардиън".

От медията уточниха, че източникът на информацията е съветник на британския премиер Тереза Мей.

Тръмп е разговарял по телефона с нея, като ѝ е казал, че не иска да отива в Обединеното кралство, докато няма обществена подкрепа за визитата му.

Информаторът на "Гардиън" е присъствал на този...

Над 20 полета дневно ще возят туристи от Русия до Варна и Бургас

http://www.cross.bg/varna-ryski-rysiya-1545718.html

/КРОСС/ През това лято на летищата във Варна и Бургас ще пристигат ежедневно над 20 чартърни полета от Русия, съобщава БНТ. Очакванията са за около 40-процентно увеличение на туристите оттам и от 600 000 през миналата година се очаква те да са близо 800 500 през тази. Други обсъждани варианти за улесняване на достъпа на руски туристи до българските курорти са разкриването на чартърна линия между Варна и Самара през летните месеци и между Пловдив и някои руски градове през зимата. Освен на рекламирането на зимните възможности на България, ще се акцентира на културно-историческия, поклонническия и СПА-туризма при представянето на дестинацията на руския пазар. От Министерството на туризма смятат да разработят и възможностите за организиране на повече детски лагери за руски деца у нас.    

Зоран Заев заминава утре за Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275051

Зоран Заев заминава утре за БрюкселМакедонският премиер Зоран Заев утре ще отпътува на първото си официално посещение в Брюксел, където ще има срещи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурноста Федерика Могерини и еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан, съобщи скопският вестник "Дневник".

Актрисата Джесика Частейн се омъжи (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/aktrisata-dzhesika-chastejn-se-omyzhi-snimki-2029761

Актрисата от САЩ Джесика Частейн се е омъжила за дългогодишния си партньор Джан Лука Паси де Препосуло, съобщи Контактмюзик.
 

Jessica marries Gian Luca -

Бронзови медали за лекоатлетите на ОУ“Васил Левски“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/bronzovi-medali-za-lekoatletite-na-ouvasil-levski-2029769

С бронзови медали се завръщат лекоатлетите от ОУ“Васил Левски“-Разград от участието си във финалите на „Ученически игри 2017“ за възрастова група 5-7 клас. Разградското училище е било единственото с два отбора на турнира в Сливен – и при момичетата, и при момчетата. Призовото отборно място е за мом

Каракачанов обещава всичко необходимо за безопасността на полетите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/karakachanov-obeshtava-vsichko-neobhodimo-za-bezopasnostta-na-poletite-2029767

Основен приоритет е осигуряването на безопасността на полетите, за да могат пилотите спокойно да изпълняват задачите си. През борсата ще извършим доставката на смазочни материали, ще ускорим максимално провеждането на обществени поръчки за всички резервни части, необходими за поддръжка на изтребите

Военната ни авиация - без основен консуматив (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/voennata-ni-aviaciia-bez-osnoven-konsumativ-video-2029764

Няма масло за двигателите на бойната ни авиация. Военният министър пуска спешно поръчка. Новината дойде след инспекция на министър Красимир Каракачанов в авиобаза "Граф Игнатиево".
 
Проверката беше провокирана от трагичния инцидент край Варна

Защо Меркел е толкова успешна

http://clubz.bg/54988-zashto_merkel_e_tolkova_uspeshna

Меркел. Снимка БГНЕС

Най-доброто средство срещу популизма и опростяването на политиката е да запазиш здрав разум и да не се поддаваш на почти неуправляеми чувства. Прагматизмът предпазва от идеологиите, а общественото благоприличие и скромност - от опасни превземки. Именно това са отличителните черти на канцлерката Ангела Меркел.

Тереза Мей болезнено усети какво се случва, когато политикът иска твърде много и не успее да прецени правилно политическата атмосфера. За разлика от нея, и след двете изненадващи победи на ХДС на местно ниво Ангела Меркел отново предупреждава, че изборите за Бундестаг не са спечелени. Нейният девиз гласи: остани здраво стъпил на земята!

Всъщност Меркел има всички поводи да ликува: нейният съперник Мартин Шулц се препъна в собственото си високомерие и изненадващият подем на социалдемократите от началото на годината се стопи. Десните популисти от "Алтернатива за Германия" отново се завърнаха на обичайното си ниво. Но все пак, както би казала и Меркел, до изборите има още три месеца.

На власт от 12 години

Който обаче си мисли, че Меркел не преследва амбициозни цели, дълбоко греши. Тя не се изявява ярко и често говори с недомлъвки. Забележката ѝ, че Европа най-сетне трябва да поеме съдбата си в собствени ръце, както и че вече не може да се доверява напълно на големия брат отвъд Атлантическия океан е типична за канцлерката. Именно с тези думи тя намекна, че от провала на Тръмп трябва да бъде извлечена полза за ЕС, за ново сплотяване в Европа. И тъй като то изисква много работа, е най-добре всичко това редовно да бъде напомняно на обществото.

От много години Ангела Меркел се изявява като мениджър на големите кризи в Европа: Гърция, еврото, Украйна, бежанците. Германия поемаше всеки път главната роля в тези кризи, защото другите държави или Брюксел просто не се ангажираха в достатъчна степен. При това канцлерката трябваше да научи някои неща. Например, че човек не трябва да се изявява като всезнайко пред съседните държави и пред ЕС. И че не бива да се надценява. В противен случай другите се отдръпват - точно така стана в случая с бежанската криза. А подобно нещо води до разединение на Европа. Меркел обаче си взе поука.

Ангела Меркел е на власт вече от 12 години. Тя се утвърди не само в Германия, но и в Европа - като политик от много висок ранг. Канцлерката обаче няма намерение да става лидер на целия свободен свят - роля, която коментаторите ѝ приписват все по-често. Защото тя знае, че в "малка" Европа има още много работа. И все пак: Ангела Меркел продължава да държи под око и съседните региони. Така например Германия иска да се бори срещу причините за бягство и миграция в родните страни на бежанците - най-вече в Африка. Канцлерката вече задвижи съответните инициативи. Но, както вече казахме, тук не става дума за световна политика, а на първо място за намаляване на миграционния натиск върху Европа.

Защо Мексико и Аржентина?

В момента някои коментатори влагат твърде много енергия в интерпретациите си на латиноамериканската обиколка на канцлерката в двете членки на Г20 - Аржентина и Мексико. Те се питат: Дали пък Меркел не кове някаква нова ос? Едва ли. Тази обиколка беше планирана отдавна и не е някаква краткосрочна реакция срещу действията на администрацията на Доналд Тръмп. Освен това сега Германия е домакин на срещата на върха на Г20, чието председателство догодина ще бъде поето от Аржентина. Мексико пък, освен, че е част от Г-20, е и важен търговски партньор на Германия и през 2018 година ще бъде партньорска страна в Хановерското изложение. Затова и канцлерката води със себе си голяма бизнес-делегация.

Срещата на Г-20 ще се състои в Хамбург в началото на юли. Съвсем естествено е в навечерието на тази среща домакинът да си свери часовника и да изясни позициите си. Разбира се, че става дума и за свободната търговия. Но преговарящ партньор с държавите от МЕРКОСУР не е Германия, а ЕС. Ясно е обаче, че ако една такава голяма международна среща завърши с успех, тя ще бъде в помощ на канцлерката и в предизборната борба. И Меркел нямаше да е Меркел, ако не знае това и не използва явното си преимущество като канцлер на Германия.

Текстът е от Дойче веле.

Детски хор"Добри Христов" представят своя годишен концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353151

Детски хор"Добри Христов" при ЦПЛР-ОДК Варна, с диригент Галина Станишева и пианист Биляна Енева, ще представи своя годишен концерт на 13 юни от 19.00ч. в Градска художествена галерия. С този концерт приключва изключително успешния творчески сезон на хора, изпълнен с множество концерти, пътувания, фестивали и награди, съобщиха организаторите за Moreto.

Референдумът в Трън мина прага за валидност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/11/2987045_referendumut_v_trun_mina_praga_za_validnost/?ref=rss


Провеждащият се днес референдум в Трън мина минималния праг от 40%, за да бъде признат за валиден. Към 15 часа гласа си дали 41% от жителите на общината, предаде пратеникът на "Дневник".

Те отговорят с "да" или "не" на въпроса - "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?". До допитването се стигна след инвестиционното...

Ски бегач спечели Обиколката на Витоша в порой, Мария Николова с трета победа при жените

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2987049_ski_begach_specheli_obikolkata_na_vitosha_v_poroi/?ref=rss


Ски бегачът Андрей Гридин спечели Обиколката на Витоша при скороходците в едни от най-тежките и екстремни условия, откакто се провежда състезанието. При жените триумфира Мария Николова, която записва трета победа.

Над 700 души застанаха на старт в полунощ срещу неделя и до 4.00 ч. сутринта се движеха при що-годе нормални условия. Започналият след това порой обаче промени тотално обстановката по трасето. Първите 30 преминаха без проблем през най-високата точка, но при...

Коментар на седмицата №2: Колективната глупост във Великобритания триумфира за втори път за една година

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6275319

Коментар на седмицата №2: Колективната глупост във Великобритания триумфира за втори път за една годинаПубликуваме отново най-четените анализи и коментари на седмицата. Този е номер 2 с 14 280 прочитания Печален изборен резултат във Великобритания. В момент, в който страната има нужда от решителност и от лидер и независимо от политическата система, която е сякаш направена, за да излъчи категоричен победител,

Ски-бегач спечели Обиколката на Витоша в порой, Мария Николова с трета победа при жените

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2987049_ski-begach_specheli_obikolkata_na_vitosha_v_poroi/?ref=rss


Ски-бегачът Андрей Гридин спечели Обиколката на Витоша при скороходците в едни от най-тежките и екстремни условия, откакто се провежда състезанието. При жените триумфира Мария Николова, която записва трета победа.

Над 700 души застанаха на старт в полунощ срещу неделя и до 4.00 ч. сутринта се движеха при що-годе нормални условия. Започналият след това порой обаче промени тотално обстановката по трасето. Първите 30 преминаха без проблем през най-високата точка, но при...

Сръбската община Върнячка баня обяви бедствено положение

http://www.cross.bg/obshtina-nyakolko-golemi-1545717.html

/КРОСС/ На част от територията на община Върнячка баня, Централна Сърбия, днес бе обявено извънредно положение заради големите наводнения, които през изминалата нощ в няколко села в тази община, съобщи Танюг. На спешно заседание на щаба за извънредни ситуации бе констатирано, че са били нанесени големи материални щети на инфраструктурни обекти в селата Грачац, Отроци и Рсавци. Водната стихия е унищожила напълно няколко големи моста, прекъсната е пътна комуникация. Водата е отнесла добитък, автомобили, трактори и селскостопански машини и е нахлула в много домакинства. Ангажирани са всички ресурси, за да се нормализира възможно най-бързо животът на гражданите. БНТ  

Сирийските демократични сили превзеха първия квартал в северозападна Ракка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275007

Сирийските демократични сили превзеха първия квартал в северозападна РаккаПревзехме първия квартал в западната част на Ракка, обявиха Сирийските демократични сили - коалиция от кюрдски и арабски милиции, подкрепяни от САЩ, предаде АФП, цитира БТА. Ракка е главната крепост на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия. След боеве, продължили два дни, Сирийските демократични сили (СДС) освободиха квартала Ал

Новата седмица започва със слънчево време

https://offnews.bg//obshtestvo/novata-sedmitca-zapochva-sas-slanchevo-vreme-657894.html

Със слънчево време започва новата седмица. Още през нощта облачността ще намалява, утре облаци ще има, но няма да вали, според прогнозата на НИМХ. 

Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса. В планините обаче все още облаците и слънцето ще се редуват, а по най-високите върхове термометрите ще се качат до около 10 градуса. 

По морето също няма да вали, вятърът ще е слаб до умерен, вълни почти няма да се вдигат е въздухът и водата ще са еднакво топли - около 22-23 градуса. 

Камериерката, ритната брутално в главата: Склонна съм да приема извинението на шведа, звучи искрено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274993

Камериерката, ритната брутално в главата: Склонна съм да приема извинението на шведа, звучи искреноЯвно не е закоравял престъпник, но шокът ще остане завинаги в мен, казва Диана Петкова На 15 юни 53-годишният Ралф Сундберг отново ще застане пред съда, за да поиска по-лека мярка за неотклонение. Шведът ще се яви в Бургаския окръжен съд, след като миналата седмица районният в Несебър го остави в ареста.

Джордж Озбърн: Тереза Мей е „ходещ мъртвец“

http://www.moreto.net/novini.php?n=353183

Бившият министър на финансите на Великобритания (2010 – 2016 г.) Джордж Озбърн нарече британския премиер Тереза Мей „ходещ мъртвец“, предаде АФП. „Тереза Мей е ходещ мъртвец. Въпросът е колко дълго ще чака смъртната си присъда“, каза Озбърн в ефира на телевизионния канал на Би Би Си.

БСП поиска възстановяване на посолства в Африка и Близкия Изток

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/11/2987051_bsp_poiska_vuzstanoviavane_na_posolstva_v_afrika_i/?ref=rss


Парламентарната група на "БСП за България" предлага да се направи нова стратегия за външна политика, с акцент възстановяване на присъствието на България в Близкия Изток и Северна Африка, включително с възстановяване на дипломатическите служби там, каза днес лидерът на партията Корнелия Нинова след семинар на депутатите. Предложението е сред идеите, имащи за цел да се повиши националната сигурност.

"Обсъдихме много интересна идея – Европейска служба за...

Гръцки политик поиска от Германия военни репарации (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274994

Гръцки политик поиска от Германия военни репарации (Видео)Гръцки политик се опита да попречи на германския посланик в Атина да положи венец на паметник от Втората световна война, като заяви, че Германия първо трябва да плати военни репарации, предаде БТА, като цитира ДПА. Запис, разпространен в социалните мрежи, показва бившата председателка на парламентарната група на СИРИЗА Зое Константопулу,

Белият хляб е не по-малко полезен от черния за някои хора

//dariknews.bg/novini/liubopitno/beliiat-hliab-e-ne-po-malko-polezen-ot-cherniia-za-niakoi-hora-2029760

Някои хора реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия, установиха израелски учени, цитирани от Прес асосиейшън.
 
Учените от института Уайзман са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците, както и чревните им бактерии.

Защо София стана оживено място през уикендите

http://clubz.bg/54987-zashto_sofiq_stana_ojiveno_mqsto_prez_uikendite

Бум на уикенд туристите в София заради нискотарифните полети, констатират туристическите гидове, предаде БГНЕС.

Имам чувството, че откакто започна да има повече нискотарифни полети до и от София, има огромен бум на туристите. И преди да има тези полети си имахме туристи, но след тях може би три-четири пъти повече хора идват”, заяви пред БГНЕС Деян Цвятков - гид от Free Sofia tour.

Най-много туристи идват от Западна Европа, САЩ и Азия.

„Имаме много хора от Испания, Германия, Италия. София си става много хубава туристическа дестинация. Идват и млади хора и по-възрастни. Голяма част от туристите идват в столицата само за уикенда или си правят дълъг уикенд - за четири дни”, обясни Деян.

Обиколките ни започват от Съдебната палата, минаваме през историята на България и София, минавайки през центъра. Повечето хора са много изненадани за това, че имаме толкова богата история. Много от тях също се изненадват колко е чисто, подредено и зелено. Впечатляват се от храм-паметника „Александър Невски”. Винаги като излезем зад ъгъла има едно възклицание, колко е голямо и красиво”, поясни гидът.

Той е на мнение, че като цяло впечатленията на чужденците са, че българите са много гостоприемни, но се оплакват, че не знаем достатъчно английски, както и че няма толкова табели на английски.

Интересен факт за Деян бил, че има хора, които зарязват всичко и тръгват да обикалят света, за да се обогатят.

„Много е впечатляващо, че в съвременната действителност човек може да бъде свободен, да зареже всички и да тръгне да пътува”, смята той. Пример за това е Антонио от Валенсия, Испания, който е решил да обиколи цяла Европа и е в София за два дни.

София е много красив град. Имате много забележителности, които могат да се посетят. Наслаждаваме се, въпреки че днес е нашият първи ден, но вече сме много впечатлени от културата на града. България е по-историческо място от Испания. В Испания имаме може би по-хубаво време, но нямаме град като София”, заяви Антонио.

Туристическо изложение в Хамбург, пък била причината, която довела Лайф от Германия в София, след което към Албена. „Централните части на София са много красиви, градът е привлекателен. Научихме много неща за историята ви, които не знаехме. Не съм бил в България, затова исках да я разгледам”, сподели Лайф.

Ниският бюджет, нужен за няколко дни на средностатистически турист в София води у нас трима приятели от Канада - Одри, Филикс и Морган. „Решихме да дойдем в България, защото сме студенти и тук ни излиза евтино. Видях много красиви снимки от България в интернет и си казахме защо да не отидем - изглежда красиво. На живо дори е по-красиво от снимките, които видяхме”, обясни Морган. Тримата са посетили Варна, Банско и София.

Бяхме на плажа във Варна, който е много красив, планините, които видяхме в Банско, както и културата в София. Харесвам всички градове по различен начин. Смятам, че в София има много история от различни векове. В Канада няма останки от римляни, например. Дори и понякога българите, с които се запознавахме да не говорят английски, намерихме начин да общуваме с тях. Българите сте много дружелюбни”, допълни канадката.

Филикс, който е от Квебек, сподели, че София го е очаровала с атмосферата си, с разкопките около метространциите. „Катедралата „Александър Невски” ме впечатли най-много досега, както и сградата на парламента. Освен това Банско и Варна са много красиви. Затрудни ни азбуката ви. Българите, които срещнахме досега бяха винаги много дружелюбни”, допълни момчето. Одри, пък решила да дойде в страната ни, защото искала да види Източна Европа. „В България не идват толкова много хора, затова е ново, забавно и свежо. Столицата ви е много красива, обиколихме я с гид. Научихме много неща, които не знаехме”, каза още тя.

Експериментален завод за производство на гориво от въглероден двуокис заработи във Финландия

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/06/11/2987011_eksperimentalen_zavod_za_proizvodstvo_na_gorivo_ot/?ref=rss


Завод за производство на гориво от въглероден двуокис заработи експериментално във Финландия. Проектът е на VTT Technical Research и Технологичният университет в град Лапеенранта (Lappeenranta University of Technology -LUT).

Новата мощност е интегрирана във вече съществуваща соларна централа край град Лапеенранта. Инвестицията от VTT и LUT в оборудването е около 1 млн евро.

Целта на проекта е да произведе това лято 200 литра горива и други...

Озбърн: Тереза Мей е „ходещ мъртвец“

http://www.cross.bg/partiya-ozburn-murtvetz-1545716.html

/КРОСС/ Бившият министър на финансите на Великобритания (2010 - 2016 г.) Джордж Озбърн нарече британския премиер Тереза Мей „ходещ мъртвец", предаде АФП. „Тереза Мей е ходещ мъртвец. Въпросът е колко дълго ще чака смъртната си присъда", каза Озбърн в ефира на телевизионния канал на Би Би Си. По думите му всичко за Мей може да приключи в средата на следващата седмица, прогнозирайки по този начин нейната оставка. От своя страна лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин каза днес, че вероятно ще има още едни избори тази година или в началото на 2018 г., след като на вота в четвъртък не бе излъчен категоричен победител. Консервативната партия победи, но изгуби парламентарното си мнозинство. Сега консерваторите се опитват да сформират правителство на малцинството, разчитайки на подкрепата на 10 депутати от Демократичната юнионистка партия (ДЮП). Източник: бТВ    

НЗОК подкрепя идеята за безлимитни болници

https://www.actualno.com/healthy/nzok-podkrepja-idejata-za-bezlimitni-bolnici-news_616332.html

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов подкрепя идеята на министъра на здравеопазването за определяне на лечебни заведения без лимит на финансиране. Миналата седмица стана ясно, че най-голямата спешна болница в страната - “Пирогов“, е надхвърлила лимита си с половин

Извънредно положение бе обявено в сръбска община заради голямо наводнение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274975

Извънредно положение бе обявено в сръбска община заради голямо наводнениеНа част от територията на община Върнячка баня, Централна Сърбия, днес бе обявено извънредно положение заради големите наводнения, които през изминалата нощ в няколко села в тази община, съобщи Танюг, цитира БТА. На спешно заседание на щаба за извънредни ситуации бе констатирано, че са били нанесени големи материални щети на инфраструктурни обекти

Меркел е против плановете на Тръмп за строеж на стена между Мексико и САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274988

Меркел е против плановете на Тръмп за строеж на стена между Мексико и САЩПо време на посещението си в Мексико, германският канцлер Ангела Меркел Ангела Меркел заяви, че издигането на стени няма да реши проблемите с миграция, съобщава Guardian, цитиран от "Фокус". В разговор с президента на Мексико Енрике Пеня Нието, Ангела Меркел каза, че в историята миграционният натиск е намалявал винаги,

Тръмп и мехурчетата от давещия се (стар) свят

http://pogled.info/svetoven/tramp-i-mehurcheta-ot-daveshtiya-se-star-svyat.86688

/Поглед.инфо/ За начало, признавам: Аз наистина не знам точно как корпоративните медии отразиха посещението на Тръмп на срещите на върха на НАТО и на Г-7. Честно казано, това не ме интересува - аз отдавна престанах да слушам тези имперски рекламодателите.

Джордж Озбърн: Тереза Мей е ”ходещ мъртвец”

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-tereza-mey-brekzit-25898046

Натискът върху британския премиер Тереза Мей продължава да е максимален. Съобщава се и за отменено посещение на американския президент Доналд Тръмп.

Якоб Фулсанг спечели Критериума Дофине след драма

https://offnews.bg//koloezdene/iakob-fulsang-specheli-kriteriuma-dofine-sled-drama-657893.html

Якоб Фулсанг от Астана спечели Критериума Дофине след извънземно каране в последния етап! Той успя да заличи преднина от 75 секунди на австралиеца Ричи Порт от BMC. Датчанинът не само взе етапа, но и крайната победа.

Якоб победи Порт с точно 75 секунди, но грабна и бонификацията. Трябва да се отдаде заслуженото на отборната работа на Астана и специално на италианския ас Фабио Ару, който удари страхотно рамо на победителя. 

Световните медии назоваха карането на Фулсанг най-доброто през годината. Критериума е загрявка за Тура, затова специалистите логично определиха Якоб и Ричи Порт като фаворити за Обиколката на Франция.

Крис Фрум, който стартира етапа като втори в класирането, не издържа в последните километри. Така той ще е извън тройката на това състезание за първи път от 5 години насам!  Въпреки това Фрум и Кинтана са другите асове, които ще се сборят за титлата на Тура.

"Жена ми е в Люксембург и всеки момент очакваме бебе. Ще се роди точно преди Тура или в първите му дни. За мен това ще е най-големият подарък. Но да, чувствам се фаворит и искам да спечеля Обиколката на Франция", заяви щастливият победител след финала.

Резултати, последен етап

1. Якоб Фулсанг (Дания) Astana Pro Team 3:26:20
2. Даниъл Мартин (Ирл) Quick-Step Floors 0:00:12
3. Луис Мейнте (ЮАР) Team UAE Emirates 0:00:27
.... 
7. Ричи Порт (Австр) BMC Racing Team 0:01:15

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ

1. Якоб Фулсанг (Дания Astana Pro Team 29:05:54 

2. Ричи Порт (Австр) BMC Racing Team 0:00:10
3. Даниъл Мартинl (Ирл) Quick-Step Floors 0:01:32
4. Кристофър Фрум (Великобритания) Team Sky 0:01:33
5. Фабио Ару (Ит) Astana Pro Team 0:01:37

Глобиха "Солвей Соди" с 40 хил. лева за наднормено замърсяване с амоняк

http://www.moreto.net/novini.php?n=353186

С близо 40 хил. лева е глобен содовият завод в Девня за установено наднормено замърсяване на околната среда от утаителен басейн "Падина". Това показва отчетът на РИОСВ-Варна за осъществената контролна дейност на екоинспекцията през месец Май.

Ваканция - как да намерим златната среда за децата

https://www.vesti.bg/lyubopitno/vakanciia-kak-da-namerim-zlatnata-sreda-za-decata-6070095

В началото на дългата ваканция, вижте съветите на експертите за ползотворна почивка

Шефът на НЗОК: Няма да се актуализира бюджета на касата

http://frognews.bg/news_136308/SHefat-na-NZOK-Niama-da-se-aktualizira-biudjeta-na-kasata/

Няма да има актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи пред БНР управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов.

Нападнатата от шведски турист камериерка: Изрита ме като футболна топка

http://www.moreto.net/novini.php?n=353180

Камериерката, която бе ритната от шведски турист в курорта "Слънчев бряг", се върна в спомените си към проявената спрямо нея агресия. "Изрита ме като футболна топка", описва случилото се Диана Петкова пред NOVA.

ТЕЛК остави без пенсия бременна с нисък ръст

https://www.24chasa.bg/region/article/6274654

ТЕЛК остави без пенсия бременна с нисък ръстПловдивски лекар я пратил да си търси работа в 7-я месец Драстично орязан процент на инвалидност остави три месеца без пенсия и добавки за транспорт 25-годишна от пловдивското село Чешнигирово с нисък ръст. Заради него и придружаващите заболявания Иванка Христова е имала 74% нетрудоспособност. На 1 март т.г.

Шефът на НЗОК подкрепя идеята за болници без лимити

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/shefyt-na-nzok-podkrepia-ideiata-za-bolnici-bez-limiti-240999/

Три министерства ще изготвят списък с лечебни заведения, за които таванът на разходите ще отпадне, коментира Глинка Комитов

Менда Стоянова към Нинова: Грешите, че правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274979

Менда Стоянова към Нинова: Грешите, че правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. лв.„Тези дни отново, и то от парламентарната трибуна, изрекохте твърдения, които недипломатично някой би нарекъл лъжи. За какво става въпрос. Твърдите, че правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. и до края на мандата щяло да изтегли още 6 млрд. лв. С тези си думи вероятно не осъзнавате, че произнасяте неистина”,

Над 3 хиляди се включиха в ”София прайд”

http://frognews.bg/news_136307/Nad-3-hiliadi-se-vkliuchiha-v-Sofiia-praid/

Над 3000 души са участвали в София Прайд 2017. Така тазгодишното издание е станало най-многобройното в десетгодишната история на събитието, обявиха организаторите.

Довициозо с втора поредна победа в MotoGP

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2987044_doviciozo_s_vtora_poredna_pobeda_v_motogp/?ref=rss


Италианецът Андреа Довициозо с "Дукати" спечели втора поредна победа в MotoGP след безапелационен успех на пистата Каталуня, край Барселона. Преди седмица той беше първи и в Гран при на Италия на "Муджело".

Състезанието предложи голяма интрига и много смени на водачеството, но благодарение на добро темпо и отлично пазене на гумите, Довициозо изпревари местните любимци, каталунските звезди Марк Маркес и Дани Педроса с "Хонда".

Триъгълната кула на Сердика ще бъде отворена за посещения утре

http://www.mediapool.bg/triagalnata-kula-na-serdika-shte-bade-otvorena-za-poseshteniya-utre-news265109.html

Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика ще бъде отворена за посещения утре - 12 юни, в 13.00 ч., в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столична община. Пространството е част от културно-историческото наследство на Сердика, което е реставрирано и включва място за културни прояви. То се намира в сутерена на сграда на бул."Княгиня Мария Луиза" 16. В пространството около Триъгълната кула ще се съберат представители на гражданския сектор и културни оператори, които са бенефициенти по Програма Европа на Столична община за 2017 г. Йорданка Фандъкова ще връчи договорите на 42 неправителствени организации, чиито проекти са одобрени за финансиране от Столична община. Ще бъдат представени първите няколко проекта във всяка от трите приоритетни области на програмата. Ще бъде открита и фотоизложба в чест на 160 години от рождението на княз Александър Първи Батенберг. Авторът д-р Тошо Пейков е събрал над 130 фотоса от живота на Батенберг - детството му, идването в България, живота му след абдикацията. Триъгълната кула на Сердика е реставрирана по проект "Античната история на София - културно-историческото наследство достъпно за всички" по мярка 1 на програма "Културно наследство и съвременни изкуства" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, по договор с Министерство на културата.

Бивш министър нарече Тереза Мей ”ходещ мъртвец”

http://frognews.bg/news_136306/Bivsh-ministar-nareche-Tereza-Mei-hodesht-martvets/

Бившият министър на финансите на Великобритания от 2010 до 2016 г. Джордж Озбърн я нарече в ефира на телевизионния канал на Би Би Си ”ходещ мъртвец”, предаде БТА.

Борис Джонсън опроверга слуха, че ще измести Тереза Мей като премиер

//dariknews.bg/novini/sviat/boris-dzhonsyn-oproverga-sluha-che-shte-izmesti-tereza-mej-kato-premier-2029759

Британският външен министър Борис Джонсън разкритикува публикация във вестник "Дейли Мейл", според която той ще замени Тереза Мей като министър-председател.

Ръководителят на Министерството на външните работи написа в Twitter: "Лъжи в "Дейли Мейл" - п

Арбанаси стана столица на българските традиции, фолклор и обичаи

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/arbanasi-stana-stolica-na-bylgarskite-tradicii-folklor-i-obichai-2029720

Архитектурният резерват Арбанаси стана двудневна столица на българските обичаи, традиции и фолклор. Над 1500 изпълнители се събраха в селото над Велико Търново за националния фестивал „Насред мегдана”. 120 бяха формациите, представили се на сцената, а сред тях имаше състави от всички възрастови гру

И шефът на НЗОК подкрепя идеята за безлимитни болници

//dariknews.bg/novini/bylgariia/i-shefyt-na-nzok-podkrepia-ideiata-za-bezlimitni-bolnici-2029756

Шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Глинка Комитов подкрепя идеята на министъра на здравеопазването за болници без лимити, стана ясно от думите на Комитов пред

Биволи минаха под венчило на традиционна тайландска сватба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6274972

Биволи минаха под венчило на традиционна тайландска сватбаБиволи минаха под венчило на традиционна тайландска сватба, а семенна течност от младоженеца беше дарена като зестра, предаде ДПА, цитира БТА. Берм Един Милиард, 5-годишен мъжкар с тегло 1,3 тона, взе за жена 3-годишната 800-килограмова биволица Буа Буа. Над сто свидетели присъстваха на бракосъчетанието,

Утре по Черноморието ще бъде топло без валежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=353169

През нощта облачността ще намалява, над много райони до ясно време. По Черноморието облачността ще бъде променлива, без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 23° - 24°. Температурата на морската вода е 19-22°, вълнението на морето ще е 1-2 бала.

37 бежанци пострадаха при пожар в германски център

http://frognews.bg/news_136305/37-bejantsi-postradaha-pri-pojar-v-germanski-tsentar/

Над 37 бежанци бяха ранени при пожар в център в Германия, съобщи местната полиция. 10 деца и четирима възрастни са приети в болница.

ЕК ще обсъжда ”Северен поток-2” в специален режим

http://dnes.dir.bg/news/ek-severen-potok-krajat-zhen-potok-25897996

Европейската комисия /ЕК/ е получила мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на втората тръба на газопровода "Северен поток" в специален режим.

Бенефициентите на "Новото Средновековие"

http://pogled.info/svetoven/benefitsientite-na-novoto-srednovekovie.86687

/Поглед.инфо/ Може ли страната ни да стане изключение от световните постиндустриални тенденции?

37 пострадали след пожар в център за бежанци в Бремен

http://www.cross.bg/tzentur-mazeto-dyshi-1545715.html

/КРОСС/ Пожар избухна в център за бежанци в германския град Бремен, 37 души са пострадали. Десет деца и четирима възрастни са откарани в болница, след като се нагълтали с дим. Огънят е пламнал около 2:30 ч. сутринта в мазето на 5-етажна сграда, съобщи бТВ, като цитира местните власти. Според полицията близо 50 души ще трябва да бъдат преместени в друг център. Предполага се, че пожарът е започнал от кофа за боклук в мазето, полицията разпитва свидетели.    

38 000 автомобила за ден е рекордът на магистрала "Тракия"

http://www.mediapool.bg/38-000-avtomobila-za-den-e-rekordat-na-magistrala-trakiya-news265108.html

Броячите на пътната агенция установиха най-натоварения ден в годината за автомагистрала "Тракия". Това е бил 31 август 2016 г., когато по аутобана са преминали 37 600 автомобила, съобщи БГНЕС. За настоящата година, до този момент, най-интензивно е било движението на "Тракия" на 17 април, когато беше последният ден на Великден. Тогава са преминали около 30 200 коли. За миналата година по магистрала "Тракия" средно на денонощие в участъка София-Пловдив са преминавали около 28 500 автомобили от различните видове – леки и тежкотоварни. В частта на магистралата между Пловдив и Стара Загора са регистрирани около 18 хиляди МПС-та. По-слабо е било движението от Стара Загора до Ямбол, където средно на денонощие през 2016 г. са преброени около 12 хиляди превозни средства. В отсечката от Ямбол до Бургас са се движили около 12 600 автомобила средно на денонощие. Сравнителен анализ сочи почти двойно по-голямо движение по "Тракия" спрямо "Струма" през произволно избрани дни в месеците юли и август, посочват от регионалното министерство. Така например на 15 юли – петък, 2016 година по "Тракия" се минали около 30 800 леки автомобила, а по "Струма" - 14 100. В понеделник на 1 август 2016 г. на "Тракия" са преброени около 29 900 леки автомобила, а на "Струма" - отново около 14 100. В сравнение с 2016 г. по Великден и Гергьовден тази година се забелязва ръст на трафика по магистрала "Струма". На 6 май миналата година са отчетени около 10 500 автомобила, а през тази година на Гергьовден са регистрирани около 11 900. Подобна е ситуацията и за почивните дни на Великден. През 2016 г. са преминали около 9700 леки автомобила, а през тази година - 11 100.

Близо 37 600 автомобила са минали по магистрала ”Тракия” на 31 август 2016 г.

http://frognews.bg/news_136304/Blizo-37-600-avtomobila-sa-minali-po-magistrala-Trakiia-na-31-avgust-2016-g/

31 август 2016 г. е денят с най-интензивно движение по магистрала ”Тракия” за миналата година, сочат данни на трафик броячите на агенцията ”Пътна инфраструктура”, информират от МРРБ.

Кандидати за ВСС против закриване на съдилища

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274926

Кандидати за ВСС против закриване на съдилищаЗакриването на съдилища в страната няма да спести средства, нито ще облекчи натовареността на съдиите, а по-скоро ще съдейства държавността да се оттегли. Около тази теза се обединиха съдиите Красимир Шекерджиев и Пламен Дацов пред колегите си по време на изслушване на идеите им за следващия Висшия съдебен съвет (ВСС).

Японци се разхлаждат в жегите със сладолед, който не се топи с часове

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6274961

Японци се разхлаждат в жегите със сладолед, който не се топи с часовеИзнурителните летни жеги скоро ще обхванат цяла Япония и местните жители търсят различни средства за борба с тях. Едно от новите предложения е сладолед, който не се топи в продължение на няколко часа, дори при температура от 40 градуса Целзий, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Новият продукт, разработен от професор Томихисо Ота от университета на

Евродепутатите от ГЕРБ питат Питела за нацисткия поздрав на президентския секретар

https://offnews.bg//politika/evrodeputatite-ot-gerb-pitat-pitela-za-natcistkia-pozdrav-na-prezident-657892.html

Евродепутатите от ГЕРБ внeсоха официален въпрос до председателя на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела за мнението му за снимката с нацистки поздрав на президентския секретар Пламен Узунов. 

В писмото си евродепутатите запознават Питела със ситуацията с появилата се в медиите снимка на Пламен Узунов, на която той прави нацистки поздрав и припомнят, че подобен случай със заместник-министъра на регионалното развитие Павел Тенев предизвика бърза и остра реакция на премиера Бойко Борисов и последва оставката на Тенев. 

Евродепутатите отбелязват, че кандидатурата на Румен Радев за президент беше подкрепена от БСП, а след избирането му, Пламен Узунов е назначен от Румен Радев за служебен министър на вътрешните работи. 

В заключение евродепутатите, припомняйки отговор на председателя на Групата на ЕНП на подобен въпрос, пишат: "От писмото, което изпратихте до председателя на Групата на ЕНП г-н Манфред Вебер, ние разбираме, че тази тема е много чувствителна за Вас. Нашата партия също смята, че такова поведение е неприемливо и ето защо взехме бързи и решителни мерки. Бихме искали да знаем каква е Вашата позиция за поведението на секретаря на българския президент, пишат още евродепутатите.

Президентът Румен Радев сам взема решенията за състава на екипа си, но демонстрациите на хитлеристки символи са недопустими, заяви по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. Акъл на президента не даваме, но нашата политическа позиция като партия остава непроменена. Подобни хитлеристки знаци за нас са недопустими, подчерта Нинова. 

 

Звезда на Ман Сити: Бербатов ритна кошче, после ми се накара

https://offnews.bg//futbol/zvezda-na-man-siti-berbatov-ritna-koshche-posle-mi-se-nakara-657891.html

Другата страна на иначе спокойния Димитър Бербатов разкри Бернардо Силва, едно от нашумелите имена на трансферния пазар. Манчестър Сити плати 45 милиона паунда на Монако за халфа.

Португалецът даде интервю за  Мирър", в което разказа за първата си среща отблизо с българина. Силва идва в Монако от Бенфика през 2014 година, когато голямата звезда на тима е Бербо.

Тогава 19-годишният халф е титуляр за първи път при победата с 1:0 над Гингам, но след мача е скастрен набързо от ветерана.

"Победихме Гингам в първия ми мач като титуляр за Монако и в последната минута можех да центрирам топката към Бербатов, а не го направих. Мисля, че той бе непокрит. Просто не го видях", споделя Силва.

"Върнахме се в съблекалнята и бях много щастлив ,докато не дойде Бербатов. Той изрита коша за боклук и започна да ми крещи. Аз, дете на 19, с голяма фигура от световния футбол. Той се обърна към мен и ми каза, "Кой си мислиш, че си? Да не си Марадона или Зидан?".

"Там стартът за мен бе труден, но с помощта на португалските ми приятели Жоао Моутиньо и Рикардо Карвальо там беше по-лесно да обърна нещата", допълни новото попълнение на Ман Сити.

Силва беше първата лятна покупка на Пеп Гуардиола, който прави нов състав в опит да върне титлата на Англия при "гражданите".

Завръщането на Краля - Рафа Надал с 10-а титла от "Ролан Гарос"

http://clubz.bg/54986-zavryshtaneto_na_kralq_rafa_nadal_s_10_a_titla_ot_rolan_garos

Рафаел Надал по категоричен начин спечели тенис турнира "Ролан Гарос" - 6:2, 6:3, 6:1 на финала срещу Стан Вавринка (Испания). 

Това е десета титла за Матадора на Откритото първенство на Франция. Никой друг тенисист не е печелил толкова или повече титли в една надпревара от Големия шлем в оупън ерата.

Това е общо 15-и голям трофей за Рафа, който изпревари Пийт Сампрас, а пред него е само Роджър Федерер с 18.

Испанецът не бе триумфирал в турнир от Шлема от три години, в които той имаше големи проблеми с контузии. Няма по-добро място за завръщане от централния корт "Филип Шатрие" във френската столица.

Надал не загуби нито сет тази година на "Ролан Гарос". Дори Стан Вавринка, шампионът от 2015-а, по никакъв начин не успя да му се опре. 

Интересно бе до 2:2 в първия сет. Последва пробив на Рафа и още един, така той дръпна с 6:2. Във втората част швейцарецът записа само един гейм повече. Настроението му за игра спадна, той опита много неща, но днес нямаше сила на света, която да се противопостави на Матадора.

В третия сет той още по-настървено взе своето - 6:1 и 3:0. Надал допусна да загуби едва три гейма в мача за титлата.

С това сезонът на червени кортове приключи. Следва тревата и "Уимбълдън" през юли.

Коментар на седмицата №3: Саудитско- иранска война? Твърде глупаво би било

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6275331

Коментар на седмицата №3: Саудитско- иранска война? Твърде глупаво би билоПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 3 с 14 100 прочитания. И двете страни са с огромна територия, население и ресурси, които ще направят сблъсъка епичен ЗНАЕМ, че тяхната крайна цел е Мека. Няма да чакаме да дойдат, тази война ще се води на територията на Иран...

Украйна празнува първи ден на безвизово пътуване в ЕС

http://www.mediapool.bg/ukraina-praznuva-parvi-den-na-bezvizovo-patuvane-v-es-news265107.html

Украинците празнуват първия ден на безвизов достъп до Европейския съюз, като стотици пресичаха границата, докато президентът Петро Порошенко обяви драматична "раздяла" с Москва, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Този ход е символичен за Киев, където бунтовете за членство в ЕС през 2014 г. свалиха предишното подкрепяно от Русия правителство и бяха последвани от анексирането от Москва на полуостров Крим. Това предизвика тежък конфликт с проруските сепаратисти в източна Украйна. "Безвизовият режим за Украйна започна! Слава на Европа! Слава на Украйна!", написа Порошенко в Туитър тази сутрин. Само с биометрични паспорти, съдържащи микрочип с лични данни, включително пръстови отпечатъци, пътуването вече е възможно. Снощи държавният глава се обърна към симпатизанти в центъра на столицата, заявявайки, че новият режим на пътуване "символизира окончателно отцепване на нашата държава от руската империя" и нарече бъдещето "различна историческа епоха". "Киев също така се стреми да засили европейската интеграция с по-евтини железопътни и въздушни връзки с градовете на ЕС", каза той.

Запознават 120 деца с различни видове спорт

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zapoznavat-120-deca-s-razlichni-vidove-sport-2029752

120 деца от разградски училища ще бъдат запознати с 5 вида спорт по международен проект, партньор по който е Ученическа спортна школа „Руси Бухтев“.
„Усъвършенстване на традиционни и европейски спортове“ е наименованието на проекта“, дейностите по който ще се случват през следващата седмица.

Тръмп обвинява бившия шеф на ФБР в малодушие

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-obviniava-bivshiia-shef-na-fbr-v-malodushie-2029753

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес бившия ръководител на ФБР Джеймс Коми в малодушие, защото е предал на пресата компрометиращи бележки за частните им срещи, разкриващи, че американският президент е поискал от него да се откаже от част от разследването по руската афера, пр

Минихеликоптер получи разрешение да се движи по шосе (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/tehnologii/minihelikopter-poluchi-razreshenie-da-se-dvizhi-po-shose-snimkivideo-2029750

Докато производители на коли в цял свят се състезават кой първи ще изкара на пазара летяща кола, чешкият пилот Павел Бжезина тръгва по друг път - вместо да проектира кола, която лети, той създава "Жиродрайв" (GyroDrive) - минихеликоптер, който се движи по шосето.

Корнелия Нинова разкритикува секретаря на президента, който се маскира като Хитлер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/11/2987033_korneliia_ninova_razkritikuva_sekretaria_na_prezidenta/?ref=rss


Акъл на президента не даваме, но подобни хитлеристки символи и знаци са недопустими. Нашата политическа позиция като партия остава, тя е принципна. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след семинар на партията в Боровец, съобщава "Фокус".

Коментарът ѝ дойде, след като от "Господари на ефира" показаха снимки на секретаря на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция и бивш служебен министър на вътрешните работи в...

Стотици военнослужещи и граждани отдадоха почит към загиналия край Варна майор Георги Анастасов

http://www.moreto.net/novini.php?n=353184

Днес, 11 юни 2017 година, се състоя поклонението пред тленните останки и погребението на майор Георги Анастасов – командир на падналия в Черно море вертолет AS „Пантер“ – 565 MB от морската вертолетна авиобаза „Чайка”. Стотици военнослужещи и граждани се събраха пред ритуалната зала на Централните гробища в Ямбол, за да отдадат последна почит пред загиналия пилот, научи Moreto.

Джордж Озбърн: Тереза Мей е "ходещ мъртвец"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274908

Джордж Озбърн: Тереза Мей е "ходещ мъртвец"Днес натискът върху британския премиер Тереза Мей продължава да е максимален. Доказателството: бившият министър на финансите на Великобритания от 2010 до 2016г. Джордж Озбърн я нарече в ефира на телевизионния канал на Би Би Си "ходещ мъртвец", предаде АФП, цитира БТА. "Тереза Мей е ходещ мъртвец. Въпросът е колко дълго тя ще чака смъртната си

Оръжейната сделка между САЩ и Саудитска Арабия е фалшива новина

http://www.investor.bg/drugi/338/a/oryjeinata-sdelka-mejdu-sasht-i-sauditska-arabiia-e-falshiva-novina-240786/

Има няколко писма за изразяване на интерес или намерение, но не и договори, пише представител на института Brookings

Каракачанов: След месец ще стане ясна причината за инцидента с военния хеликоптер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353176

След 30 дни ще стане ясна причината за инцидента с военния хеликоптер и смъртта на пилота майор Георги Анастасов. Това съобщи в Ямбол министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Разследването ще продължи месец.

Как САЩ воюват с "Ислямска държава" в интернет

http://clubz.bg/54985-kak_sasht_voyuvat_s_islqmska_dyrjava_v_internet

Още преди появата на терористичната организация "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) Съединените щати бяха ангажирани с оказването на съпротива на екстремистките ислямисти, които успешно разширяваха влиянието си в редица арабски и африкански общества. От 2012 г. насам Националният център за борба с тероризма към разузнаването се занимава със събиране, регистриране и анализиране на голям обем данни за американските граждани, които впоследствие се предоставят на правителствени институции от типа на Министерството на вътрешната сигурност, както и на неправителствени организации. Целта е да се пресекат каналите за изтичане на разузнавателна информация към трети страни.

Този център е ситуиран в един от най-престижните квартали извън Вашингтон в щата Вирджиния и е сред най-важните структури в борбата срещу тероризма. Както е известно, след разрушаването на кулите в Манхатън, ЦРУ създаде голям брой центрове с цел противоборство срещу екстремистите ислямисти. Понастоящем тези центрове са базирани в над 30 държави в света.

Специализираните американски органи създадоха база данни за терористичните послания или за такива комуникации, които може би имат терористичен характер, която съдържа имената на около 25 хиляди американци или чужди граждани, пребиваващи легално в САЩ. Това съставя около 2% от общия брой на личните досиета, които следят разузнавателните агенции, според „Вашингтон пост“.

Както твърди Националният център за борба с тероризма на САЩ, от 2013 г. насам става дума за около 1.1 млн.души, чиито данни се съдържат в тайните бази данни. По секретни данни, изтекли в сп. „Интерсепт“, този брой е нараснал повече от два пъти, след като през 2009 г. терорист направи неуспешен опит да взриви граждански самолет, летящ за Детройт. 

От своя страна ЦРУ използва тайна програма „Хидра“ за събиране на информации за самоличността на терористите. Според същото списание, САЩ са установили имената на 3200 терористи или заподозрени в терористични намерения. От тях 712 са граждани на Европа и Канада, докато 41 са американци. Освен това, службата е установила, че над 100 американски граждани са се отправили на джихад в Сирия и Ирак, като само 12 от тях са се върнали и понастоящем са под засилено наблюдение от страна на ФБР.

Боравенето с базата данни изисква интензивни усилия. Така например, анализаторите трябва всеки ден да проучмат около 250 документа  и 200 доклада. Към тези задачи се добавят и разглеждане на молбите за получаване на входни визи за САЩ. Според секретни американски доклади, най-много установени терористи или заподозрени в тероризъм живеят в пет града: Ню Йорк, Диърбърн в щата Мичиган, Хюстън, Сан Диего и Чикаго.

Антитерористична програма

Бившият главен прокурор на САЩ Ерик Холдер обяви поредица програми за борба срещу екстремизма и религиозната нетърпимост в различни части на страната в сътрудничество с представители на гражданското общество и религиозни лидери, под егидата на Белия дом и Националния център за борба срещу тероризма.

Вашингтон изпрати около 70 съдии и следователи в 14 държави от Близкия изток, Балканите и Северна Африка. Тяхната задача е да подпомагат разследването на чуждестранните бойци/терористи в Сирия и Ирак и тяхното изправяне пред съда. Терористите получиха допълнителни възможности в условията на глобализацията и това им позволи да се превърнат на свой ред в голяма заплаха. Това принуди Вашингтон да се ориентира към по-модерни средства за идентифициране на различните измерения на този феномен, който заплашва националната сигурност и суверенитета на държавите и разпространява фанатична омраза в различни обществени системи в света.

Постигнатият успех на "Даеш" в интернет и социалните мрежи доведе до възникването на Центъра за стратегически контратерористични комуникации към Държавния департамент. Неговата задача е да координира ответните действия, предприемани от големите федерални организации от типа на Пентагона и Министерството на вътрешната сигурност. 

Контрапосланията на езика на терористите

Центърът за стратегически контратерористични комуникации беше основан през 2011 г. с основна цел координирането на контрапосланията, които разобличават джихадистките структури. Той прилага съвременни контрапропагандни похвати за разобличаване на терористичните послания и идеи. Негови сътрудници са експерти по електронни комуникации, които владеят арабски, урду, сомалийски, бенгалски и др. езици. Тези сътрудници използват похватите на троловете и разпространяват електронни съобщения и „черен пиар“ в сайтовете на английски език, използвани от "Даеш" за вербуването, събирането на средства и промиването на мозъците на младите хора.

Бившият главен редактор на „Тайм“ Ричард Стенгел бе привлечен в екипа на Обама с непосредствената задача да работи с младежката аудитория и в отделни случаи със самите джихадисти, използвайки електронни платформи, които са популярни в арабските държави. В гореспоменатия Център работи и специален екип от специалисти по електронна комуникация, чиято мисия е да изпращат кратки съобщения, видеоматериали и снимки с антитерористично съдържание. Десетките служители в този екип използват акаунтите си в Туитър на арабски език под названието @DSDOTAR,  който съответства на английски език на хаштага @THINKAgain_DOS .

Центърът използва стотици акаунти на Държавния департамент, посолствата на САЩ и информационните центрове на страната в тази електронна война срещу "Даеш". Но според известния специалист по проблемите на Близкия изток Алберто Фернандес, Държавният департамент и Белият дом не оказват достатъчна подкрепа, както и нужното финансиране на дейностите на Центъра. От интервюто на професора в „Ню Йорк таймс“ става ясно, че неговият бюджет е едва 5 млн. долара. От своя страна, бившият координатор на антитерористичните дейности на Държавния департамент Даниел Бенямин, също признава, че никой не гледа сериозно на Центъра. В тази връзка бившият шеф на ЦРУ Ричард Лаброн твърди пред „Вашингтон пост“:

„Ние не успяхме да неутрализираме пропагандата на "Даеш", тъй като кампанията ни деградира до расизъм“, добавяйки „онези, които усвояват интернет технологията, наподобяват нашите синове и дъщери“

От своя страна и Аенцията за национална сигурност също взема участие в електронната война срещу "Даеш". Нейният шеф Майк Роджерс твърди, че „нашият апарат понастоящем извършва контрол върху електронните ресурси на тази организация“. Без да навлиза в детайли, той потвърждава приоритетния характер на тази дейност по мониторинга на социалните мрежи за терористично влияние. Към 2016 г. тази система включва 6200 служители, които следят за потенциални заплахи за националната сигурност. Освен това, министерството си сътрудничи и с интернет-провайдерите за решаването на тази задача.

Стотици отдадоха почит пред загиналия пилот майор Георги Анастасов

http://www.mediapool.bg/stotitsi-otdadoha-pochit-pred-zaginaliya-pilot-maior-georgi-anastasov-news265106.html

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се поклони пред тленните останки на майор Георги Анастасов. Стотици военнослужещи и граждани се събраха пред ритуалната зала на Централните гробища в Ямбол, за да отдадат последна почит пред загиналия пилот. "Отиде си подготвен летец и истински човек, който се открояваше със силата на своя дух, всеотдайност, неизчерпаема енергия и оптимизъм. Ще помним майор Георги Анастасов като отговорен, принципен и подготвен офицер, който беше отдаден на професията си", се казва в съболезнователното писмо от министър Красимир Каракачанов. "Днес е ден на тежка загуба, защото се прощаваме с нашия боен другар пилот първи клас майор Георги Анастасов. Той превърна мечтата си в съдба, а съдбата си в дълг да защитава България. Майор Анастасов жертва живота си, за да спаси своите колеги", каза в траурното си слово командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Десетки съболезнователни телеграми и венци бяха изпратени от президента на Република България, от министър-председателя, от представители на държавната и местната власти, от видовете въоръжени сили и военни формирования на Българската армия. Майор Георги Анастасов загина на 9 юни при инцидент с хеликоптер "Пантер" по време на тактическото учение "Черно море - 2017".

Нинова: Трябва да изменим бюджета спрямо нуждите на МО и МВР

http://dnes.dir.bg/news/bsp-seminar-kornelia-ninova-borovetz-kabinet-borisov-3-25897934

Трябва да актуализираме бюджета със сумите, необходими за 1000 нови служители в МВР и 6000 в Министерство на отбраната, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Сани Алекса от “Х Фактор” пребита от приятеля си швед (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274930

Сани Алекса от “Х Фактор” пребита от приятеля си швед (снимки)Свои снимки, на които е с окървавено лице, синини и подутини по крака и ръцете, публикува Сани Алекса в профила си във фейсбук вчера. От постовете ѝ там става ясно, че е била бита от приятеля ѝ швед и е в болница. Това е певицата Александра Апостолова, станала популярна с псевдонима си от първия сезон на риалити шоуто “Х Фактор”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване