Бионсе и Джей Зи са похарчили 1 милион долара за "домашно" родилно отделение

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6274907

Бионсе и Джей Зи са похарчили 1 милион долара за "домашно" родилно отделениеЗа да избегнат шума, който се вдигна около раждането на първото им дете, певицата Бионсе и съпругът й, рапърът и продуцент Джей Зи, са похарчили 1 милион долара за изграждането на родилно отделение в дома им, пише "Мейл он сънди", цитира БТА. Една от най-влиятелните двойки в света на шоубизнеса, чиято дъщеря Блу Айви вече е на пет години,

БСП иска актуализация на бюджета с 600 млн. лв. за МВР и военните

http://www.mediapool.bg/bsp-iska-aktualizatsiya-na-byudzheta-s-600-mln-lv-za-mvr-i-voennite-news265105.html

Да се направи актуализация на бюджета с около 600 млн. лв., с които да се наемат допълнителни служители в министерствата на вътрешните работи и отбраната, предложи в неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова. Настояването й е по повод заключенията в доклада за състоянието на въоръжените сили, а също и на базата на проведените консултации при президента Румен Радев. "Трябва да актуализираме бюджета за 2016 г. със сумите, необходими за 1000 нови служители в МВР и 6000 в Министерство на отбраната", заяви Нинова след семинар на парламентарната група на "БСП за България" в Боровец, цитирана от Агенция "Фокус". Нинова подчерта, че в центъра за системата за сигурност трябва да се постави човекът. "Много се говори за недокомплект в двете министерства, в службите", заяви лидерът на БСП. "Много спекулации се появиха покрай проведения Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Радев, както и престрелки между нас и управляващите вчера. Ще решим тези противоречия и проблеми, ако спешно и заедно направим едно нещо – да актуализираме бюджета за тази година с тези минимум суми, които са необходими за тези 1000 нови служители в МВР и 6000 в Министерство на отбраната", добави Нинова. По думите й на КСНС е била направена финансова обосновка колко ще струва това. Нинова цитира данни на Министерството на вътрешните работи, според които назначаването на 1000 души във ведомството изисква допълнително финансиране от 300 млн. лв. Елементарната сметка обаче показва, че тази сума е крайно завишена, ако включва само заплатите на въпросните 1000 нови служители, защото месечната заплата на човек излиза по 25 000 лв. "Министърът вътрешните работи на КСНС обоснова искането за 1000 души назначаване в МВР с 300 млн. допълнително финансиране. При говорене за излишък, който варира от изказванията на премиера от 1 млрд. и половина до 3, че ги има в бюджета, смятаме, че тези 300 млн., които са абсолютно наложителни да се комплектова МВР, са възможни от излишъка. В отбраната също представиха своите разчети, те бяха също около 320 млн. Има възможност чрез излишъка в бюджета, без да се нарушат другите бюджетни системи", посочи Нинова. " Нинова поясни, че БСП ще направи втора такава среща на парламентарната група по теми като демография, здравеопазване, образование и контрабанда.

Една полза от брака, на която всички женени ще се зарадват

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/edna-polza-ot-braka-na-koiato-vsichki-zheneni-shte-se-zaradvat-6070072

Вероятността хората с висок холестерол да са живи в края на изследването е била с 16 процента по-голяма, ако те са били семейни.

Екатерина Михайлова: Прокуратурата трябва да е автономна

http://clubz.bg/54984-ekaterina_mihajlova_prokuraturata_trqbva_da_e_avtonomna

Бившият депутат от десницата Екатерина Михайлова заяви пред бТВ, че прокуратурата трябва да е автономна и да е извън съдебната система. Подобна позиция заяви преди дни и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов. На обратното мнение обаче е главният прокурор Сотир Цацаров.

"Дебатът за мястото на прокуратурата не е нов и не е стартирал нито с Лозан Панов, нито със Сотир Цацаров", каза Михайлова.

Тя припомни, че подобен дебат е имало още във Великото народно събрание. В крайна сметка тогава е надделяла тезата, че трябва да се разчупи моделът на тоталитарната държава и за това прокуратуратаа е била присъединена към съдебната власт.

"Малко странен модел, наистина в повечето страни не е точно така", изтъкна Михайлова.

Тя цитира и тогавашния правосъден министър проф. Пенчо Пенев, по думите на когото в последния момент надделяло схващането, че следствието, прокуратурата и съдът трябва да са заедно, за да няма намеси от страна на изпълнителната власт. В НРБ главният прокурор е бил избиран от парламента.

Михайлова изтъкна, че Конституцията е дала най-много дефекти именно в частта за съдебната власт. И от 5 изменения 4 касаят именно този раздел от нея. Като проблеми в основния закон Михайлова посочи институтът на Великото народно събрание и липсата на индивидуална конституционна жалба. Тя заяви, че е привърженик на концепцията да се постигне съгласие по пакет от предложения за промени.

БСП: Да възстановим дипломатическите служби в Африка

https://offnews.bg//politika/bsp-da-vazstanovim-diplomaticheskite-sluzhbi-v-afrika-657890.html

Питахме експертите и предлагаме конкретни решения за национална сигурност. Това е тема за обединение и съгласие, но е много важно на каква база ги търсим и предлагаме.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след семинар на ПГ на „БСП за България“. „От тази дискусия излизаме с конкретни предложения по тема национална сигурност“, подчерта тя.

Като първо Нинова посочи стратегически преглед на системата за сигурност, отбрана, МВР и служби - за настоящото състояние, а не работа на парче. „Трябва да се актуализира националната стратегия за сигурност - да стане до края на септември, защото през октомври, най-вероятно, ще приемаме бюджета за 2018 г. Тази национална стратегия не трябва да е просто един документ, без покритие, а да е обвързан с финансирането на националната сигурност догодина“, отбеляза тя.

Нинова подчерта, че е оформено общо мнение за отмяна на реформата „Бъчваварова“ в МВР и нов закон за МВР.
Тя коментира, че има нужда от нов закон за отбраната и въоръжените сили, нов закон за резерва, промяна в закона за вероизповеданията, с които да се забрани външното финансиране на религиозни общности. 

„Ние не очакваме само от управляващите законодателни действия в тази посока. Ние ще предложим и своите виждания по тази законодателна рамка, която съставихме, заедно с експертите днес“, поясни Нинова.

Тя коментира, че всички са единодушни, че в центъра на системата за сигурност трябва да се постави човекът. Тя припомни, че много се говори за недокомплект в двете министерства и в службите - в МВР, отбрана, ДАНС, ДАР и има доста спекулации покрай проведения Консултативен съвет при президента Радев. „Ще решим тези противоречия и проблеми, ако спешно, заедно, актуализираме бюджета за 2017 г. с тези суми, които са минимум необходими за 1 000 нови служители в МВР и 6 000 - в Министерство на отбраната“, заяви председателят на БСП и обясни, че на КСНС двамата министри са направили финансова обосновка колко ще струва това.

По темата външна политика, в контекста на националната сигурност, ПГ на „БСП за България“ предлага да се направи нова стратегия за външна политика, с акцент възстановяване на присъствието на България в Близкия Изток и Северна Африка, включително с възстановяване на дипломатическите служби там. 

Обсъдихме много интересна идея – Европейска служба за сигурност. От изказването на министъра на отбраната на Германия разбираме, че идеята, която Борисов лансира за обща армия, няма да стане. Но обсъдихме възможността за Европейска служба за сигурност, която да бъде оперативна, да дефинира общите заплахи, да планира, организира и координира превенцията и противодействието самостоятелно и с участието на отделни служби за сигурност на страните-членки на ЕС“, обясни Нинова. По нейните думи, предложението е било тази служба да има централа в Брюксел и регионални служби в държавите-членки и да съдържа следните дирекции: миграционна и защита границата на ЕС, антитерористична, борба срещу наркотрафика и контрабандата, оперативна, информационно-аналитична, административна, логистична и координационна. „Експертите ни представиха цял план как би изглеждала такава обща Европейска служба за сигурност, предвид общите заплахи, пред които сме изправени“, каза още тя.

Председателят на БСП подчерта, че работата на експертно ниво ще продължи. „Всичко това обвързваме с предстоящата бюджетна процедура за 2018 г. и тригодишната прогнозна рамка, където е изключително важно наличните средства по бюджета, но и нови, да бъдат разпределени така, че да гарантират най-необходимото по приоритети“, уточни тя. 

Нинова: Питахме експертите и предлагаме конкретни решения за национална сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274911

Нинова: Питахме експертите и предлагаме конкретни решения за национална сигурност„Питахме експертите и предлагаме конкретни решения за национална сигурност. Това е тема за обединение и съгласие, но е много важно на каква база ги търсим и предлагаме“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след семинар на ПГна „БСП за България“. Тя изтъкна, че дискусията е проведена с възможно най-високата експертиза в държавата - ген.

Колко дълъг отпуск ни е нужен, за да си починем

http://www.moreto.net/novini.php?n=353178

Възможно е отпуската да отключи депресия, такова мнение изрази пред Дарик психотерапевтът Димитър Тенчев. По думите му често в такова състояние изпадат големите работохолици. Специалистът обясни, че става дума за така наречената ажитирана депресия, която не е много позната на хората.

Актрисата Джули Андрюс няма да бъде отново Мери Попинс

//dariknews.bg/novini/liubopitno/aktrisata-dzhuli-andrius-niama-da-byde-otnovo-meri-popins-2029746

Актрисата и носителка на "Оскар" Джули Андрюс, превъплътила се в главната роля във филмовия мюзикъл "Мери Попинс" от 1964 г., няма да се снима в продължението, съобщи Ентъртейнмънт уикли.

Според режисьора Роб Маршал, цитиран от изданието, 81-годишнат

Сектор индустрия е най-големият работодател в Сливенска област

//dariknews.bg/regioni/sliven/sektor-industriia-e-naj-golemiiat-rabotodatel-v-slivenska-oblast-2029724

6 916 нефинансови предприятия са извършвали стопанска дейност на територията на област Сливен през 2015 година. Спрямо предходната година техният брой се е увеличил със 159 фирми или 2.3%. В тези предприятия са реализирани нетни приходи от продажби за 2 540 млн. лв. и спрямо 2014 година те са нарас

Ед Шийран се завърна на първа позиция в британската класация за албуми

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ed-shijran-se-zavyrna-na-pyrva-poziciia-v-britanskata-klasaciia-za-albumi-2029747

Певецът Ед Шийран се завърна на първа позиция в британската класация за албуми, съобщи сайтът на Официалната чарт компания, която следи продажбите.

Възвръщайки си първенството, Шийран отбелязва 11-а непоследователна седмица на върха в чарта с третия си албум

Няма да се премахват повече брези по ул. „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/niama-da-se-premahvat-poveche-brezi-po-ul.-vicho-gryncharov-v-gorna-oriahovica-2029662

Няма да се премахват повече брези от зелената площ по ул. „Вичо Грънчаров”. Ландшафтият проект, който предвиждаше цялостно обновяване на зеления остров, ще се реализа само в участъка, почистен от дърветата. Това заяви кметът на Общината инж. Добромир Добрев на среща с граждани и експерти, имащи

Кометите са донесли голямо количество ксенон на Земята

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kometite-sa-donesli-goliamo-kolichestvo-ksenon-na-zemiata-2029748

Международен екип от учени обясни произхода в атмосферата на Земята на ксенона - благороден газ, който често се използва при анестезия, съобщи Лента.

Приблизително 22 % от ксенона на планетата ни е бил донесен от комети.

Разпространиха снимки с фалшивите колани с екплозиви на лондонските атентатори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274898

Разпространиха снимки с фалшивите колани с екплозиви на лондонските атентаториБританската полиция разпространи снимки с фалшивите колани с експлозиви на атентаторите от Лондонския мост. Според неин представител целта на носенето им била да се предизвика "максимален страх", предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Лондонската полиция показа днес снимки на окървавените колани, които били направени от пластмасови шишета за вода,

НЗОК подкрепя идеята за безлимитни болници

http://dnes.dir.bg/news/zdravnata-kasa-glinka-komitov-kabinet-borisov-3-25897869

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов подкрепя идеята на министъра на здравеопазването за определяне на лечебни заведения без лимит на финансиране.

ARD обвини Роберто Карлош във взимане на допинг

https://offnews.bg//futbol/ard-obvini-roberto-karlosh-vav-vzimane-na-doping-657888.html

Немският държавен канал ARD ще излъчи филм за допинга в бразилския футбол, в който обвинява бившия защитник Роберто Карлош във вземане на забранени вещества. Новината е на Sportschau. Левият бек е трикратен носител на трофея в Шампионската лига и световен шампион с Бразилия през 2002 година. 

Журналистите са провели разследване и са се сдобили с документи, които доказват че бразилският лекар Жулио Сезар Алвес е използвал забранени вещества. Един от пациентите му е самият Роберто Карлош.

Легендата веднага опроверга изнесеното чрез пост във Фейсбук:

"Категорично опровергавам безпочвените обвинения на немския телевизионен канал ARD и заявявам, че никога не съм използвал вещества, които биха дали преимущество пред колегите ми на терена". Той има намерение да даде немците на съд

44-годишният Роберто Карлош приключи футболната си кариера през 2015 година. Той беше обявен сред гостите за мача на Димитър Бербатов в сряда. Бразилецът ще рита за тима на Фиго.

ФИФА е готова да помогне на Катар

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2987026_fifa_e_gotova_da_pomogne_na_katar/?ref=rss


ФИФА има готовност да помогне в разрешаване на международната криза около Катар. Това каза президентът на Световната футболна централа Джани Инфантино пред швейцарския вестник "Льо Матен диманш".

На 5 юни Бахраин, ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Йемен, временното правителство на Либия, Малдивите и Мавриций решиха да прекратят дипломатическте си отношения с Катар. Те мотивираха решението си с обяснението, че емирството подкрепя тероризма и екстремистката...

37 пострадали след пожар в център за бежанци в Бремен

https://offnews.bg//sviat/37-postradali-sled-pozhar-v-tcentar-za-bezhantci-v-bremen-657889.html

Пожар избухна в център за бежанци в германския град Бремен, 37 души са пострадали. Десет деца и четирима възрастни са откарани в болница, след като се нагълтали с дим. 

Огънят е пламнал около 2:30 ч. сутринта в мазето на 5-етажна сграда, съобщи бТВ, като цитира местните власти. Според полицията близо 50 души ще трябва да бъдат преместени в друг център.

Предполага се, че пожарът е започнал от кофа за боклук в мазето, полицията разпитва свидетели.  

Колко дълбок е проблемът с цените на петрола за държавите от Близкия изток?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kolko-dylbok-e-problemyt-s-cenite-na-petrola-za-dyrjavite-ot-blizkiia-iztok-240997/

Елитите в региона могат или да прегърнат промяната, или да не предприемат нищо и да рискуват задълбочаване на проблемите, според анализатор

Белият хляб също е полезен

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6274694

Белият хляб също е полезенНякои хора реагират по-добре на белия хляб, а други - на пълнозърнестия, установиха израелски учени, цитирани от Прес асосиейшън и БТА. Учените от института Уайзман са наблюдавали какви са нивата на мазнини, холестерол, глюкоза и микроелементи на участниците, както и чревните им бактерии. Половината от доброволците получавали пресен пълнозърнест

Торнадо в Казанлъшко (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274887

Торнадо в Казанлъшко  (Видео)Торнадо премина над Казанлъшко. Природното явление беше забелязано около обяд, информира

Опозицията нарече Тереза Мей "ходещата мъртва"

http://www.mediapool.bg/opozitsiyata-nareche-tereza-mei-hodeshtata-martva-news265104.html

Натискът на опозицията във Великобритания около сформирането на ново правителство на Тереза Мей се засилва, стана ясно през уикенда. Доказателството е, че бившият министър на финансите на Великобритания от 2010 до 2016 г. Джордж Озбърн нарече Мей в ефира на Би Би Си "ходещ мъртвец", предаде АФП, цитирана от БТА. "Тереза Мей е ходещ мъртвец. Въпросът е колко дълго тя ще чака смъртната си присъда", каза Озбърн, допълвайки, че за Мей всичко може да приключи в средата на следващата седмица, прогнозирайки така нейната оставка. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс, каза в неделя, че вероятно ще има още едни избори тази година или в началото на 2018 година след вота в четвъртък, на който не бе излъчен категоричен победител. Консервативната партия победи на изборите на 8 юни, но изгуби парламентарното си мнозинство. Сега консерваторите се опитват да сформират правителство на малцинството, разчитайки на подкрепата на 10 депутати от Демократичната юнионистка партия (ДЮП). От своя страна Тереза Мей изпрати в Белфаст преговорна група за съюз между Консервативната партия и северноирландската формация. Очаква се преговорите между лидерите на двете партии да се състоят на 13 юни в Лондон. На този етап разговорите вървят добре. Лидерът на северноирландската ДЮП Арлин Фостър заяви, че преговорите са били положителни. "Вчера имахме доста положителни разговори с Консервативната партия за това как бихме могли да ги подкрепим при съставянето на национално правителство - такова, което да донесе стабилност на страната - и тези разговори продължават. Постигнахме добър напредък, но разговорите продължават", каза Фостър пред Скай нюз. Вижданията на британското правителство по въпроса за излизането от ЕС не са се променили, след като станаха известни резултатите от изборите, на които премиерът Тереза Мей не успя да спечели пълно мнозинство, каза пък министърът на отбраната на Обединеното кралство Майкъл Фалън, цитиран от Ройтерс. "Искаме партньорство с Европа, искаме споразумение, което да ни предостави възможно най-голям достъп до единния пазар, споразумение, чрез което да бъде уреден въпросът с имиграцията, а сегашното ни сътрудничество с Европа в сферата на сигурността да продължи", каза Фалън пред Би Би Си. Той изрази убеждение, че в парламента има мнозинство за този план за излизане от ЕС.

Русия предупреди САЩ да не прави удари срещу силите на Асад отново

http://www.moreto.net/novini.php?n=353177

Официална Русия заяви, че е информирала Вашингтон относно неприемливостта на един нов удар срещу про-правителствените сили в Сирия, съобщава Voice of America. Руският външен министър Сергей Лавров предаде посланието на държавния секретар Рекс Тилърсън по време на телефонен разговор, иницииран от страната на САЩ.

Близо 38 000 автомобила на магистрала "Тракия" само за 1 ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274878

Близо 38 000 автомобила на магистрала "Тракия" само за 1 денБлизо 37 600 автомобила са преминали по автомагистрала „Тракия“ на 31 автуст 2016 г. Това е бил денят с най-интензивно движение по аутобана м.г., сочат данни на трафик броячите на Агенция „Пътна инфраструктура“. Досега през тази година по АМ „Тракия“ най-интензивно е било движението на 17 април, когато беше последният ден на Великден – около 30

България преговаря с "Газпром" за излишния газ от "Турски поток"

https://www.actualno.com/business/bylgarija-pregovarja-s-gazprom-za-izlishnija-gaz-ot-turski-potok-news_616324.html

Председателят на енергийната комисия в Парламента Делян Добрев заяви пред БНР, че България не обсъжда с "Газпром" идея, предвиждаща тръба от Русия да достига до газовия хъб във Варна. Такъв вариант много трудно можел да отговори на изискванията на ЕК. Припомняме, в началото

Англия взе световна титла след 51 години чакане

https://offnews.bg//futbol/anglia-vze-svetovna-titla-sled-51-godini-chakane-657886.html

Англия взе титла по футбол след 51 години чакане. Направиха го младежите до 20 години на Мондиала в Южна Корея. На финала "лъвовете" излъгаха 1:0 Венесуела.

Припомняме, последната титла по футбол за Англия от 1966 година засега остава единствената при мъжете. Тя идва след драма 4:2 срещу Германия и признат гол, за който немците още претендират, че е нередовен.

Иначе Калвърт-Люин от Евертън вкара безценния гол преди почивката. Той изскочи сам срещу вратаря и стреля, а след спасяване направи добавка с левия крак.

Първото полувреме беше за европейците, а Венесуела доминираше след почивката. Тогава южноамериканците стигнаха и до дузпа.  Пропусна я обаче най-добрият им играч Пенаранда, който не спря да плаче след финала. Трябва да се отбележи и отличната игра на английския вратар Уудман, резерва в Нюкасъл.

Така Европа продължава да мачка на световните първенства до 20 години. Франция и Сърбия вдигнаха трофея преди Англия.

Японци се разхлаждат в жегите със сладолед, който не се топи с часове

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iaponci-se-razhlazhdat-v-zhegite-sys-sladoled-kojto-ne-se-topi-s-chasove-2029744

Изнурителните летни жеги скоро ще обхванат цяла Япония и местните жители търсят различни средства за борба с тях. Едно от новите предложения е сладолед, който не се топи в продължение на няколко часа, дори при температура от 40 градуса Целзий, съобщи ТАСС.
 
Новият пр

Мангото - отлично средство срещу затлъстяване и диабет

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mangoto-otlichno-sredstvo-sreshtu-zatlystiavane-i-diabet-2029743

Експерти възхваляват плода манго като суперхрана, която може да помогне за предпазване от затлъстяване и диабет, пише в. "Сънди експрес", позовавайки се на американско проучване.

Изследователи от университета на Оклахома са установили, че мангото вли

Отварят Триъгълната кула на Сердика за посещения

//dariknews.bg/regioni/sofiia/otvariat-triygylnata-kula-na-serdika-za-poseshteniia-2029745

Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика ще бъде отворена за посещения на 12 юни, в 13.00 ч. в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова. Това съобщиха от Столична община.

Пространството е част от културно-историческото наследство на Сердика, което е реставрирано и вк

Показаха снимки с фалшивите колани с експлозиви на атентаторите от Лондон (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/pokazaha-snimki-s-falshivite-kolani-s-eksplozivi-na-atentatorite-ot-london-video-2029741

Британската полиция разпространи снимки с фалшивите колани с експлозиви на атентаторите от Лондонския мост. Според неин представител целта на носенето им била да се предизвика "максимален страх", предаде АП.

Десетки ранени при пожар в германски център за бежанци (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-raneni-pri-pozhar-v-germanski-centyr-za-bezhanci-video-2029742

Най-малко 37 души бяха ранени при пожар в център за бежанци в Германия, съобщи местната полиция.
 
Службите за сигурност са закарали 10 деца и четирима възрастни в болница, пострадали от вдишване на дим, след като огънят пламнал около 2.30 ч. сутринта

Тръмп и Мей: Увехналият консерватизъм

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/11/2987022_trump_i_mei_uvehnaliiat_konservatizum/?ref=rss


"Дневник" публикува текста на Даниел Смилов от портал Култура.

Тъкмо у нас обявихме световната победа над глобализацията и гнилия либерализъм, тъкмо създадохме институти за нова, модерна, дясна, Тръмп и православно-путинска политика, тъкмо вкарахме в управлението всички възможни патриоти и консерватори и консервативната "революция" взе, че увехна и се спаружи по най-високите си клони в световен мащаб.

Пръв усети това, разбира се,...

Калоян Паргов: Приехме 161 нови социалисти за 161-ата годишнина на Димитър Благоев

http://www.cross.bg/bulgariya-blagoev-nikolov-1545714.html

/КРОСС/ С прием на 161 нови членове на БСП в София беше отбелязана 161-ата годишнина от рождението на основателя на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев-Дядото. На част от новоприетите социалисти официално бяха връчени партийните карти по време на честването в къщата-музей на именития политик и философ в Банкя. Дворът на неговия дом се оказа тесен за всички желаещи да го почетат, въпреки дъждовното време. За Благоев говори лидерът на БСП - София Калоян Паргов, общинският съветник и представител на младежката организация на социалистите в София Николай Николов и районният председател на БСП в Банкя Анна Славова. Гости на събитието бяха и народните представители от Коалиция "БСП за България" Георги Свиленски, Христо Проданов и Румен Георгиев. "Димитър Благоев е един от най-значимите създатели на българската държавност, отбеляза Калоян Паргов. "За него държавността и националната независимост означават индустриализация и модернизация и са свързани с европейската интеграция. Държавността означава бърз духовен и икономически просперитет. Димитър Благоев излиза на политическата сцена в годините след Освобождението, когато по подобие на днешния ден, въпросите за оцеляването, национална идентичност и суверенитет, са актуални. Къде обаче е разликата? Разликата е, че следосвобожденска България запазва мечтите, надеждите и оптимизма. Тогава се преплитат две характеристики. Първата е на тези, които държат на икономическия просперитет

Специален център за семейства в риск правят в Генерал Тошево

https://www.24chasa.bg/region/article/6274846

Специален център за семейства в риск правят в Генерал Тошево
Специален център за обществена подкрепа в град Генерал Тошево ще предоставя услуги, насочени към предотвратяване раздялата на деца от техните семейства, превенция на насилието и отпадане от училище, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на непълнолетни, консултиране и подкрепа на семейства в риск, оценяване,

БСП прие 161 членове за 161 г. от рождението на Дядото

https://offnews.bg//politika/bsp-prie-161-chlenove-za-161-g-ot-rozhdenieto-na-diadoto-657887.html

С прием на 161 нови членове на БСП в София беше отбелязана 161-ата годишнина от рождението на основателя на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев-Дядото. 

На част от новоприетите социалисти официално бяха връчени партийните карти по време на честването в къщата-музей на Благоев в Банкя, съобщи БСП-София.

За Благоев говори лидерът на БСП - София Калоян Паргов, общинският съветник и представител на младежката организация на социалистите в София Николай Николов и районният председател на БСП в Банкя Анна Славова. Гости на събитието бяха и народните представители от Коалиция "БСП за България" Георги Свиленски, Христо Проданов и Румен Георгиев.

"Димитър Благоев е един от най-значимите създатели на българската държавност, отбеляза Калоян Паргов. - За него държавността и националната независимост означават индустриализация и модернизация и са свързани с европейската интеграция. Държавността означава бърз духовен и икономически просперитет. Димитър Благоев излиза на политическата сцена в годините след Освобождението, когато по подобие на днешния ден, въпросите за оцеляването, национална идентичност и суверенитет, са актуални. Къде обаче е разликата? Разликата е, че следосвобожденска България запазва мечтите, надеждите и оптимизма. Тогава се преплитат две характеристики. Първата е на тези, които държат на икономическия просперитет. Вторите са онези, които носят и пазят в душите си възрожденските идеали, които Левски формулира като чиста и свята република. Без да искаме се налага аналогия с днешния ден. Какъв е той след 28 години на преход и безперспективност. България наистина е член на Европейския съюз, но продължава да е най-бедната и най-изостанала държава в Европа".

Според Николай Николов, днес в България да си социалист означава да си радикален противник на една система, която е дълбоко порочна и крайно несправедлива.

"В България действителността днес е пълна противоположност на всичко онова, което Благоев си е представял като крайна цел на социалистическото движение, каза общинският съветник от групата на БСП Лява България в СОС Николай Николов. Богатствата са в ръцете на монополи и картели, които в своята ненаситна алчност не се спират пред нищо, за да ограбват народа. В техни ръце са и парите, и съдилищата, и полицията, и медиите. Работниците в много случаи са третирани по-зле и от роби от страна на наши и чужди работодатели. 7% от децата не тръгват на училище, а 11% от започналите училище не завършват основно образование, защото са принудени да работят. Възнагражденията на жените са с 30% по-ниски от тези на мъжете. Да се говори за честни избори е смешно. Да се твърди, че образованието и здравеопазването са общодостъпни е нелепо. Ето в тази България живеем сега! Ако беше жив Благоев как ли би отговорил на въпроса - какво е да си социалист днес в България?!".

--

Мангото помага срещу затлъстяване и диабет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6274783

Мангото помага срещу затлъстяване и диабетЕксперти възхваляват плода манго като суперхрана, която може да помогне за предпазване от затлъстяване и диабет, пише в. "Сънди експрес", цитиран от БТА. Изследователи от университета на Оклахома са установили, че мангото влияе благоприятно върху чревните бактерии, които помагат срещу развитието на затлъстяване и диабет.

Обявиха свободните места в училищата за второ класиране

http://www.moreto.net/novini.php?n=353175

Обявени са свободните места в училищата за второ класиране, общата информация е поместена на сайта https://school.is-vn.bg/index, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. Всички некласирани деца участват с вече регистрирания си входящ номер и не е необходимо да правят нова регистрация.

Валя Балканска закрива „Добрич мези”

https://www.24chasa.bg/region/article/6274817

Валя Балканска закрива „Добрич мези”
Изключително атрактивни игри и състезания текат паралелно с концертната програма на фестивала на балканската скара „Добрич мези” в Добрич. Сред най-интересните състезания бяха надяждане с кебапчета и люти чушки, които повдигнаха градуса и настроението на участници и зрители. Условието да се изядат 6 кебапечета за 2 минути позатрудни участниците,

37 души пострадаха при пожар в бежански център в немския град Бремен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274855

37 души пострадаха при пожар в бежански център в немския град БременНай-малко 37 души бяха ранени при пожар в център за бежанци в Германия, информира Би Ти Ви. Службите за сигурност са закарали 10 деца и четирима възрастни в болница, пострадали от вдишване на дим, след като огънят пламнал около 2:30 ч. сутринта в мазето на 5-етажна сграда в северозападния град Бремен.

Макрон и Льо Пен дадоха своя глас на парламентарните избори във Франция

https://www.actualno.com/europe/makron-i-lio-pen-dadoha-svoja-glas-na-parlamentarnite-izbori-vyv-francija-news_616323.html

Марин Льо Пен, лидерът на крайната десница във Франция, която загуби президентските избори срещу Еманюел Макрон, гласува днес в първия тур на парламентарните избори. Льо Пен гласува в град Енен-Бомон и заяви пред журналисти, че е важно французите да гласуват: Тихо е. Мисля,

Нинова за Пламен Узунов: Акъл на президента не даваме, дали да го уволни

http://frognews.bg/news_136303/Ninova-za-Plamen-Uzunov-Akal-na-prezidenta-ne-davame-dali-da-go-uvolni/

Акъл на президента не даваме, но подобни хитлеристки символи и знаци са недопустими. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след семинар на ПГ на „БСП за България” в Боровец.

Двойно повече коли по "Тракия", отколкото по "Струма"

https://offnews.bg//obshtestvo/dvojno-poveche-koli-po-trakia-otkolkoto-po-struma-657885.html

Близо 37 600 автомобила са преминали по автомагистрала „Тракия" на 31 автуст миналата година. Това е бил денят с най-интензивно движение по аутобана.

Това сочат данни на трафик броячите на Агенция „Пътна инфраструктура", съобщиха от МРРБ. Досега през тази година по АМ „Тракия" най-интензивно е било движението на 17 април, когато беше последният ден на Великден – около 30 200 коли.

През 2016 г. по АМ „Тракия" средно на денонощие в участъка София-Пловдив са преминавали около 28 500 автомобили от различните видове – леки и тежкотоварни. В частта на магистралата между Пловдив и Стара Загора са регистрирани около 18 хил. МПС-та. По-слабо е било движението от Стара Загора до Ямбол, където средно на денонощие през 2016 г. са преброени около 12 хил. превозни средства. В отсечката от Ямбол до Бургас са се движили около 12 600 автомобила средно на денонощие.

Сравнителен анализ сочи почти двойно по-голямо движение по „Тракия" спрямо „Струма" през произволно избрани дни в месеците юли и август. Така например на 15 юли /петък/ 2016 г. по АМ „Тракия" се минали около 30 800 бр. леки автомобила, а по АМ „Струма" -14 100. На 1 август /понеделник/ 2016 г. – на АМ „Тракия" са преброени около 29 900 бр. леки автомобила, а на „Струма" – отново около 14 100.

В сравнение с 2016-а, по Великден и Гергьовден т.г. се забелязва ръст на трафика по АМ „Струма". На 6 май 2016 г. са отчетени около 10 500 автомобила, а през тази година на Гергьовден са регистрирани около 11 900. Подобна е ситуацията и за почивните дни на Великден. През 2016 г. са преминали около 9700 леки автомобила, а през тази година - 11 100.

Глобиха „Солвей Соди“ с 40 хил. лева за наднормено замърсяване с амоняк

http://www.barometar.net/88781/

С близо 40 хил. лева е глобен содовият завод в Девня за установено наднормено замърсяване на околната среда от утаителен басейн „Падина“. Това показва отчетът на РИОСВ-Варна за осъществената контролна дейност на екоинспекцията през месец май. В него е записано, че на „Солвей Соди“ АД – град Девня е наложена еднократна имуществена санкция по чл. […]

Референдумът за златото в Трън прескочи прага за активност

http://www.mediapool.bg/referendumat-za-zlatoto-v-tran-preskochi-praga-za-aktivnost-news265103.html

Избирателната активност на местния референдум за златодобива в Трън прескача минимума в закона от 40%. Към 17 ч. гласувалите са 51.69% от имащите право на глас, съобщи Общинската избирателна комисия, цитирана от агенция "Фокус". Към този час вота си са дали 1802 души. С тази избирателна активност референдумът минава минималния праг от 40%, за да бъде признат за валиден. За да бъде прието решението на референдума обаче, с "да" трябва да са отговорили повече от половината от участвалите в допитването. До 13.00 ч. в общината бяха гласували 1190 души, или 34.13 процента от гласоподавателите. През целия ден гласуването протичаше спокойно и нямаше подадени сигнали и жалби за нарушения. "Сега цяла България гледа към Трън", коментира политологът Евгений Дайнов, който е наблюдател в секцията в с. Неделково. Той заяви, че е пристигнал в селото, за да се убеди, че местният референдум е работещ инструмент. След дълго очакване на децентрализацията хората сами взимат нещата в свои ръце и сами ще се децентрализират, затова очаквам все повече референдуми в България, каза Дайнов. Гласуването ще продължи до 20.00 часа. Право да гласуват на местен референдум имат българските граждани с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на Община Трън през последните 6 месеца преди насрочването на допитването. Имащите право на глас в община Трън са 3 486 души. Ако не бъде прието предложението, по същия въпрос ще може да бъде иницииран нов местен референдум не по-рано от една година от датата на произвеждането му. Резултатите от допитването могат да бъдат обжалвани от инициатора на референдума или от областния управител в срок от 7 дни след оповестяването им. Настоящото местно допитване е първото за град Трън. Жителите на граничния край трябва да отговорят на въпроса: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми". Реално въпросът не адресира директно проекта за златодобив на дъщерната фирма на "Асарел" "Евромакс Сървисиз" ЕООД, а правомощията на общината. Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства с регистрирано търговско откритие на находище "Трън". Компанията вече обяви, че отлага проекта за добив в северен участък на Руй планина, докато не убеди в безопасността му трънската общественост. Дружеството обаче възнамерява да поднови експлоатацията в работилата 40 години мина "Злата", разположена в южния участък. Според инвеститора процедурата за възстановяване на дейността в мина "Злата" не зависи от резултатите от бъдещия местен референдум. В последните месеци населението от региона беше наплашено, че ще бъдат засегнати уранови залежи при разработването на златната мина. За да убеди хората, че това не е вярно, инвеститорът обеща да направи допълнително проучване, свързано с радиологичната обстановка.

Силна активност на референдума за златото в Трън

http://www.mediapool.bg/silna-aktivnost-na-referenduma-za-zlatoto-v-tran-news265103.html

Сравнително добра активност се регистрира на провеждащия се днес местен референдум за златодобива в Трън. До 13.00 ч. в общината са гласували 1190 души, или 34.13 процента от гласоподавателите, съобщи председателят на ОИК Тодор Исаев. Няма подадени сигнали и жалби за нарушения. Гласуването протича спокойно. "Сега цяла България гледа към Трън", коментира политологът Евгений Дайнов, който е наблюдател в секцията в с. Неделково. Той заяви, че е пристигнал в селото, за да се убеди, че местният референдум е работещ инструмент. След дълго очакване на децентрализацията хората сами взимат нещата в свои ръце и сами ще се децентрализират, затова очаквам все повече референдуми в България, каза Дайнов. Гласуването ще продължи до 20.00 часа. Референдумът е валиден, ако са упражнили вота си 40% от имащите право на глас и над 51% от гласувалите са отговорили с "да", уточни Исаев. Днес в Трън се произвежда първият местен референдум. Жителите на граничния край трябва да отговорят на въпроса: "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми". Реално въпросът не адресира директно проекта за златодобив на дъщерната фирма на "Асарел" "Евромакс Сървисиз" ЕООД, а правомощията на общината. Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства с регистрирано търговско откритие на находище "Трън". Компанията вече обяви, че отлага проекта за добив в северен участък на Руй планина, докато не убеди в безопасността му трънската общественост. Дружеството обаче възнамерява да поднови експлоатацията в работилата 40 години мина "Злата", разположена в южния участък. Според инвеститора процедурата за възстановяване на дейността в мина "Злата" не зависи от резултатите от бъдещия местен референдум. В последните месеци населението от региона беше наплашено, че ще бъдат засегнати уранови залежи при разработването на златната мина. За да убеди хората, че това не е вярно, инвеститорът обеща да направи допълнително проучване, свързано с радиологичната обстановка.

Диетичните газирани напитки през бременността са свързани с детско затлъстяване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6274744

Диетичните газирани напитки през бременността са свързани с детско затлъстяванеНово изследване показа, че децата, чиито майки са били засегнати от гестационен диабет и са консумирали диетични газирани напитки през бременността си, е по-вероятно да са с наднормено тегло или затлъстели, когато навършат 7 години, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.  Изследването на Американските национални здравни институти анализира данни за 900

С пълен военен церемониал изпратиха майор Анастасов

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/s-pylen-voenen-ceremonial-izpratiha-major-anastasov-6070195

Майор Георги Анастасов загина на 9 юни при инцидент с хеликоптер "Пантер" по време на тактическото учение "Черно море-2017"

Менда Стоянова оборва Нинова в писмо

http://frognews.bg/news_136302/Menda-Stoianova-oborva-Ninova-v-pismo/

Тези дни отново, и то от парламентарната трибуна, изрекохте твърдения, които недипломатично някой би нарекъл лъжи. За какво става въпрос. Твърдите, че правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. и до края на мандата щяло да изтегли още 6 млрд. лв. С тези си думи вероятно не осъзнавате, че произнасяте неистина. Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ по повод изказване на Корнелия Нинова в парламента.

Кувейт: Катар е готов да води диалог

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274822

Кувейт: Катар е готов да води диалог
Кувейт заяви, че Катар е готов да води диалог с арабските страни, които прекъснаха отношенията си с него, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. По думите на кувейтския министър на външните работи шейх Сабах Ал Сабах, цитиран от кувейтската информационна агенция КУНА, единството сред арабските страни от Залива "е от първостепенно значение за

Станишев: На срещите в БНБ и президентството БСП отстоя стабилността на банковата система и защити спестяванията на хората

http://frognews.bg/news_136301/Stanishev-Na-sreshtite-v-BNB-i-prezidentstvoto-BSP-otstoia-stabilnostta-na-bankovata-sistema-i-zashtiti-spestiavaniiata-na-horata/

„На заседанието на КСНС на 29 юни 2014 г. представителите на БСП имаха много ясна цел: всички институции, политически партии, президентството и БНБ да изразят единна позиция в подкрепа на стабилността на банковата система – с конкретни действия, с финансов ресурс. И това беше единственото правилно решение.“

КЗП: Надуваеми дюшеци и възглавнички могат да направят лятото опасно

https://www.actualno.com/society/kzp-naduvaemi-dusheci-i-vyzglavnichki-mogat-da-napravjat-ljatoto-opasno-news_616315.html

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупредиха, че надуваемите дюшеци и възглавници са сред основните причини за удавяне на хората. Те се позовават на доклад на Световната здравна организация. В него се посочва още, че удавянето е третата водеща причина за внеза

"Байерн" привлече немски национал

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2987010_baiern_privleche_nemski_nacional/?ref=rss


Немският шампион "Байерн" (Мюнхен) обяви привличането на Серж Гнабри от "Вердер" (Бремен). Крилото, който е на 21 години, ще подпише 3-годишен договор с баварците.

"Доволни сме, че в лицето на Серж ние привличаме пореден млад немски национал. Той се разви много в Бремен в последната година", каза президентът на "Байерн" Карл-Хайнц Румениге пред официалния сайт на клуба.

Гнабри вкара 11 гола за...

Росица от “Мастършеф” искала да се занимава с политика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6272619

Росица от “Мастършеф” искала да се занимава с политикаКулинарката зарязва живота в София, за да работи във ферма в Сопот “Имам страхотен интерес към властта. В много ситуации ми се е налагало да управлявам хора и ми се удава. Затова исках да вляза в управлението на страната, защото има много пробойни.” Така целеустремено звучи Росица Иванова, която вече е достатъчно популярна,

Класики и дебюти на феста „Срещи на младото европейски кино“

https://offnews.bg//kultura/klasiki-i-debiuti-na-festa-sreshti-na-mladoto-evropejski-kino-657884.html

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино” идва тази година с нови филми, нови майсторски класове и нова дата. Провеждан досега през есента, за четвъртото издание организаторите решиха да изберат седмицата 19-25 юни и смятат за в бъдеще да бъде така. В кино „Одеон” и във Френския институт ще бъдат показани общо 18 филма - пълнометражни и късометражни, класики и дебюти. 

Фестивалът ще бъде открит с хитовата приключенска комедия „Законът на джунглата” на французинът Антонин Перетятко. Тя действително ни пренася в джунглата, където ставаме свидетели на абсурден проект за строеж на първата закрита ски-писта там, създадена за стимулиране на туризма в Гвиана...Бурлеска с много ирония към съвременното общество, филмът печели интересът на френската публика. Гост на фестивала ще бъде съсценариста на филма – френският писател Фредерик Сириез.

Сред акцентите са още филмът „Щастливи дни ще дойдат скоро” на италианския режисьор Алесандро Комодин, награден в Кан и селектиран за десетки фестивали по света. Предишните филми на Комодин също жънат голям успех, а документалният „Лятото на Джакомо” му носи наградата „Златен леопард”. Освен че ще се срещне с българската публика, Комодин ще проведе безплатен мастер клас по режисура на 22 юни във Френския институт. 

Тийнейджърите със сигурност ще предпочетат номинирания за кинонаградата „Лукс” на Европейския парламент „Като отворя очи”, продукция на четири държави. Главната героиня – 18 годишната Фара - завършва училище и се противопоставя на плановете на семейството си да стане лекар. Момичето пее в политически ангажирана рок банда, открива любовта, вълнува се, опиянява се, опознава своя град през нощта. И всичко това в Тунис през лятото на 2010, няколко месеца преди Революцията, против волята на майка си, която по-добре познава забраните в страната. Актрисата в главната роля, Бая Мадефар също ще бъде гост на фестивала и ще разкаже повече за работата си по филма. 

И тази година са селектирани две късометражни програми, между които българските филми „Синът” на Христо Симеонов и „Преди да заспя” на Николай Тодоров, както и носителят на награда „Сезар” за най-добър късометражен филм през 2017 - „Към нежността” на Алис Диоп. Ще бъде показана премиерно и любопитната френско-българската продукция „Почти” на френския режисьор Клеман Салзедо и български актьорски състав. 

В селекцията има и португалски акцент - „Краят на света” на режисьора Педро Пиньо, награден на изминалия фестивал в Кан, и „Този любим месец август” на добре познатия на фестивалите и публиката режисьор Мигел Гомеш.
В програмата “Forever yоung” тази година попада нежният бунтар Франсоа Трюфо с култовите му “400те удара” и “Жюл и Жим”. И още италианската класика „Мястото” на Ермано Олми от 60те години.

„Тази година всички филми са обединени от една тема - мечтата, - казва Ралица Асенова – главен организатор на събитието. - Най-хубавото е, че всеки от нас мечтае по различен начин. Съвременните режисьори, които сме избрали, наблюдават реалността, понякога я променят, фантазират, прекрояват измеренията, експериментират с езика, за да ни предложат своята гледна точка. Това са хората, които създават седмото изкуство днес.

И тази година „Срещите на младото европейско кино” поставят сериозен акцент върху дейностите, посветени на кинообразованието за младежи. Над 400 ученици ще посетят безплатни прожекции и дискусии, а иновативни учители ще бъдат обучени да ползват в работата си европейската платформа CinEd, с която фестивалът си партнира. В платформата е качена колекция от филми и методически материали, които да послужат като основа на съвсем нов, неформален подход в преподаването, поставящ в центъра киното. Това са последните обучения за тази година и съответно последен шанс за желаещите да се запишат преподаватели. С тях броят на преминалите през програмата за 2017 ще надхвърли 2 500 ученици и 50 учители.

По време на фестивала ще се проведе и работна среща с участието на всички възможни професионални и заинтересовани страни, които да обсъдят стратегията "София - творчески град на киното 2017 - 2027" на Столична община. Както е известно в тази стратегия е предвидено да бъде разкрито професионално училище за кино и да се създаде общински фонд за дофинансиране на български кинопродукции.

Турски вестник: Терорист № 1 е убит

https://offnews.bg//sviat/turski-vestnik-terorist-1-e-ubit-657883.html

Най-търсеният терорист, лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил убит по време на бомбардировка в Ракка, твърди турският вестник "Сабах".

Според изданието той е бил поразен в укреплението си.

От щаба на терористите няма потвърждение на информацията, а и Багдади вече бе "убиван" няколко пъти. Главата на терорист №1 е оценена на 25 млн. долара.

Новината за смъртта на Багдади съвпада с информации за тежка въздушна атака над "столицата" на "Ислямска държава" в Сирия. Според световните медии миналата нощ над Ракка е имало масиран удар на подкрепяните от САЩ сили. Съобщава се и за многобройни жертви сред джихадистите.

Рекордът за магистрала "Тракия" е 37 600 автомобила за ден

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/11/2987013_rekordut_za_magistrala_trakiia_e_37_600_avtomobila_za/?ref=rss


Най-нотавареният трафик по магистрала "Тракия" през миналата година е бил на 31 август, когато по нея са преминали 37 600 превозни средства. Информацията е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на база данните от трафик броячите на аутобана.

През тази година най-интензивно е било движението на 17 април, когато беше последният ден на Великден с 30 200 коли. През 2016-та по "Тракия" средно на денонощие в участъка София-Пловдив...

Българска яхта е потънала в Атлантическия океан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274828

Българска яхта е потънала в Атлантическия океанЯхта "Фурия" е потънала в събота в северната част на Атлантическия океан при около 100-километров вятър и 15-метрови вълни, пише maritime.bg. Екипажът - Мишо Копанов и Деян Зайков - са спасени от спасителен съд на Канада.  Момчетата са водели в Oscar Two Star Atlantic Crossing 2017, съобщиха наши ветроходци в социалните мрежи.

Задава се Рок фест в Шумен

//dariknews.bg/regioni/shumen/zadava-se-rok-fest-v-shumen-2029740

Шумен ще бъде домакин на рок фест. Музикалното събитието ще се състои на 16 и 17 юни на паркинга пред информационния център на Шуменското плато.

Мотото на феста е:„Рокът е животно! Да го нахраним!”, а на сцената ще се качат 13 банди, а началото е от 18.30 часа.

Първата вече ще св

Бионсе и Джей Зи похарчиха състояние за "домашно" родилно отделение

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bionse-i-dzhej-zi-poharchiha-systoianie-za-domashno-rodilno-otdelenie-2029739

За да избегнат шума, който се вдигна около раждането на първото им дете, певицата Бионсе и съпругът й, рапърът и продуцент Джей Зи, са похарчили 1 млн. долара за изграждането на родилно отделение в дома им, пише "Мейл он сънди".
 

Колеги, близки и приятели изпратиха майор Георги Анастасов

http://dnes.dir.bg/news/jambol-vertolet-georgi-anastasov-25897672

С пълен военен церемониал и почести в Ямбол бе изпратен загиналият пилот майор Георги Анастасов.

НЗОК е склонна да премахне лимитите за избрани болници

http://www.mediapool.bg/nzok-e-sklonna-da-premahne-limitite-za-izbrani-bolnitsi-news265102.html

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е съгласна да премахне лимитите при финансирането на избрани болници в страната. Това стана ясно от интервю на управителят на институцията д-р Глинка Комитов за БНР. Така той подкрепи идеята на здравния министър Николай Петров, обявена миналата седмица. "Ще трябва да помислим дали да не направим един списък от лечебни заведения, които да са наистина структуроопределящи в страната и за които да няма лимит. Но не може да бъде за всички, защото нямаме такъв ресурс", коментира Комитов. По думите му в листата могат да влязат например университетските и областните болници. В началото на юни стана ясно, че най-голямата болница за спешна помощ в страната - "Пирогов", е надхвърлила лимита си през май с 500 000 лв. Причината е новото разпределение на бюджетите на болниците за 2017 г., с което парите за "Пирогов" са орязани. Заради проблема болницата заплаши с протести в средата на юни. Според Глинка Комитов за актуализиране на бюджета на НЗОК не може да се мисли, тъй като в последните 18 години не е имало случай, когато още през юни да се актуализира бюджетът "От началото на годината имаме подадени пет искови молби в съответните съдилища за плащане на надлимитната дейност. Ако съдът осъди касата, ние не само ще платим, но ще платим и с мораторната лихва. Ние трябва не да коментираме решенията на съда, а трябва да ги изпълняваме безпрекословно", коментира шефът на НЗОК. По думите му няма как касата да "икономисва" пари, тъй като тя всяка година от създаването си е на дефицит по отношение на болнична помощ и лекарства. "Част от държавните лечебни заведения се справят много добре и показват, че те също имат добър мениджмънт. Само част от държавните и общински лечебни заведения има наистина проблем с мениджмънта", коментира Комитов. Според Комитов за осигуряване на по-добро качество на здравеопазването са необходими повече пари. "Цената на апаратурата, лекарствата и на скъпите медицински изделия е една и съща в целия ЕС и в България. Откъде остава възможност да се намалява разхода? Точно от възнаграждението на целия този медицински персонал, който изнемогва и като не си намира тук мотивация да работи, естествено, че си отива в другите страни", каза още управителят на НЗОК. Решението на проблема с липсата на пари в здравеопазването е или в увеличение на здравната вноска, или в заделяне на по-голям процент от БВП, което според мен е невъзможно, или да бъдат визуализирани плащанията, а не да се плаща "кешово", смята Комитов. Той припомни, че според подписания Национален рамков договор сумата за болнична помощ тази година е 1.61 млрд. лв. Тези пари се разпределят месечно от районните здравноосигурителни каси на болниците, като на месец средно се падат по 137 млн. лв. "От сумата от 137.2 млн. лв. средно месечно са заделени 3% процента, тъй като договорихме в рамковия договор, че лечебните заведения могат да надхвърлят определените си в индивидуалните договори стойности с до три процента", каза Комитов. По думите му ръководството на здравната каса се стреми винаги да се съобразява със Закона за публичните финанси, Закона за бюджета на НЗОК, Закона за здравното осигуряване, решенията на надзорния съвет и Националния рамков договор. Управителят на НЗОК допълни, че има дейности, които нямат никакво лимитиране, стига да са минали пациенти, да са извършени съответните терапевтични и диагностични дейности и касата ги заплаща, без да има никакво лимитиране. Това са дейностите по онкология, раждания, хемодиализа и те не се отразяват на стойността, която е в индивидуалния договор на болниците.

НЗОК предлага да премахне лимитите за избрани болници

http://www.mediapool.bg/nzok-predlaga-da-premahne-limitite-za-izbrani-bolnitsi-news265102.html

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обмисля да премахне лимитите при финансирането на избрани болници в страната. Това стана ясно от интервю на управителят на институцията д-р Глинка Комитов за БНР. "Ще трябва да помислим дали да не направим един списък от лечебни заведения, които да са наистина структуроопределящи в страната и за които да няма лимит. Но не може да бъде за всички, защото нямаме такъв ресурс", коментира Комитов. В началото на юни стана ясно, че най-голямата болница за спешна помощ в страната - "Пирогов", е надхвърлила лимита си през май с 500 000 лв. Причината е новото разпределение на бюджетите на болниците за 2017 г., с което парите за "Пирогов" са орязани. Заради проблема болницата заплаши с протести в средата на юни. Според Глинка Комитов за актуализиране на бюджета на НЗОК не може да се мисли, тъй като в последните 18 години не е имало случай, когато още през юни да се актуализира бюджетът "От началото на годината имаме подадени пет искови молби в съответните съдилища за плащане на надлимитната дейност. Ако съдът осъди касата, ние не само ще платим, но ще платим и с мораторната лихва. Ние трябва не да коментираме решенията на съда, а трябва да ги изпълняваме безпрекословно", коментира шефът на НЗОК. По думите му няма как касата да "икономисва" пари, тъй като тя всяка година от създаването си е на дефицит по отношение на болнична помощ и лекарства. "Част от държавните лечебни заведения се справят много добре и показват, че те също имат добър мениджмънт. Само част от държавните и общински лечебни заведения има наистина проблем с мениджмънта", коментира Комитов. Според Комитов за осигуряване на по-добро качество на здравеопазването са необходими повече пари. "Цената на апаратурата, лекарствата и на скъпите медицински изделия е една и съща в целия ЕС и в България. Откъде остава възможност да се намалява разхода? Точно от възнаграждението на целия този медицински персонал, който изнемогва и като не си намира тук мотивация да работи, естествено, че си отива в другите страни", каза още управителят на НЗОК. Решението на проблема с липсата на пари в здравеопазването е или в увеличение на здравната вноска, или в заделяне на по-голям процент от БВП, което според мен е невъзможно, или да бъдат визуализирани плащанията, а не да се плаща "кешово", смята Комитов. Той припомни, че според подписания Национален рамков договор сумата за болнична помощ тази година е 1.61 млрд. лв. Тези пари се разпределят месечно от районните здравноосигурителни каси на болниците, като на месец средно се падат по 137 млн. лв. "От сумата от 137.2 млн. лв. средно месечно са заделени 3% процента, тъй като договорихме в рамковия договор, че лечебните заведения могат да надхвърлят определените си в индивидуалните договори стойности с до три процента", каза Комитов. По думите му ръководството на здравната каса се стреми винаги да се съобразява със Закона за публичните финанси, Закона за бюджета на НЗОК, Закона за здравното осигуряване, решенията на надзорния съвет и Националния рамков договор. Управителят на НЗОК допълни, че има дейности, които нямат никакво лимитиране, стига да са минали пациенти, да са извършени съответните терапевтични и диагностични дейности и касата ги заплаща, без да има никакво лимитиране. Това са дейностите по онкология, раждания, хемодиализа и те не се отразяват на стойността, която е в индивидуалния договор на болниците.

М. Заяков: Инвестицията на „Булсатком“ в сателита ще се изплати за 10 години

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/m-zaiakov-investiciiata-na-bulsatkom-v-satelita-shte-se-izplati-za-10-godini-240991/

Проектът има значение за усвояване на българската позиция в Космоса, за да може да бъде запазена, твърди мениджърът

Според турски медии лидерът на ИДИЛ е убит

https://www.actualno.com/asia/spored-turski-medii-lideryt-na-idil-e-ubit-news_616320.html

Лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил убит в неделя чрез въздушни удари, съобщава Daily Sabah. Според турското издание, Багдади е бил убит в укреплението на терористичната групировка в Ракка, припомняйки, че за Багдади бе обявена награда от 25 млн. долара. Абу Бакр ал Багдади се самообяви на "халиф“ на контролираните от групировката "Ислямска държава" територии.

БСП иска актуализация на Националната стратегия за сигурност до септември

http://www.cross.bg/sigyrnost-ninova-liderut-1545713.html

/КРОСС/ Искаме да бъде актуализирана Националната стратегия за сигурност. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след семинар на ПГ на „БСП за България" в Боровец, предаде Агенция „Фокус". „Националната сигурност е тема за обединение, за съгласие, но е много важно на каква база го търсим това съгласие и на каква база го предлагахме. Днес направихме дискусия с възможно най-висока експертиза в държавата", каза Нинова. Тя поясни, че в нея са участвали ген. Пламен Студенков, Владимир Манолов, бивш началник на Националната служба за сигурност, Николай Радулов, преподавател, ген. Стефан Стефанов, Ангел Найденов, Иван Иванов, специалисти арабисти, международници. "В резултат на днешната дискусия ние излизаме с предложение", каза лидерът на БСП. Тя поясни, че БСП иска преглед на системата за сигурност, отбрана, МВР и службите. „Пълен стратегически преглед за настоящото състояние, а не работа на парче. Второ - актуализиране на Националната стратегия за сигурност да стане до края на септември", заяви лидерът на БСП. Тя поясни, че от БСП искат през септември, тъй като през октомври най-вероятно ще се приеме бюджетът за следваща година, а тази национална стратегия не трябва да е документ без покритие. Нинова заяви, че по мнението на експерти трябва да се отмени реформата „Бъчварова" в МВР и да се приеме нов Закон за МВР. "Трябва да актуализираме бюджета за 2016 г

БСП иска актуализация на Националната стратегия за сигурност до септември

http://www.cross.bg/sigyrnost-natzionalnata-strategiya-1545713.html

/КРОСС/ Искаме да бъде актуализирана Националната стратегия за сигурност. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след семинар на ПГ на „БСП за България" в Боровец, предаде Агенция „Фокус". „Националната сигурност е тема за обединение, за съгласие, но е много важно на каква база го търсим това съгласие и на каква база го предлагахме. Днес направихме дискусия с възможно най-висока експертиза в държавата", каза Нинова. Тя поясни, че в нея са участвали ген. Пламен Студенков, Владимир Манолов, бивш началник на Националната служба за сигурност, Николай Радулов, преподавател, ген. Стефан Стефанов, Ангел Найденов, Иван Иванов, специалисти арабисти, международници. "В резултат на днешната дискусия ние излизаме с предложение", каза лидерът на БСП. Тя поясни, че БСП иска преглед на системата за сигурност, отбрана, МВР и службите. „Пълен стратегически преглед за настоящото състояние, а не работа на парче. Второ - актуализиране на Националната стратегия за сигурност да стане до края на септември", заяви лидерът на БСП. Тя поясни, че от БСП искат през септември, тъй като през октомври най-вероятно ще се приеме бюджетът за следваща година, а тази национална стратегия не трябва да е документ без покритие. Нинова заяви, че по мнението на експерти трябва да се отмени реформата „Бъчварова" в МВР и да се приеме нов Закон за МВР.    

Добрев отсече: Не обсъждаме с „Газпром" тръба от Русия до газовия хъб във Варна

http://www.cross.bg/dobrev-potok-drygi-1545712.html

/КРОСС/ България не обсъжда с „Газпром" вариант, при който тръба от Русия ще достига до газовия хъб във Варна. Причината е, че този вариант много трудно ще отговори на изискванията на ЕК. Това обясни председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев от ГЕРБ по БНР. В началото на месеца енергийния министър Теменужка Петкова и председателят на управителния съвет на „Газпром" Алексей Милер подписаха пътна карта, според която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България като се отчитат правилата на ЕС. Добрев обясни какво предвижда пътната карта и каква е целта на страната ни: „Ние търсим възможност да развиваме нашата газопреносна система като транзитираме по големи количества газ без да използваме за тази цел газопровода „Южен поток", защото знаете, че той имаше три основни колизии с трети енергиен пакет на Европейската комисия и няма как една тръба, резервирана изключително за производител на газ, който участва в изграждането й и който сам решава каква норма на възвращаемост да носи тя, да излезе на европейския бряг, в случая на българския. Това, което се търси са варианти след като бъде изградено трасето на „Турски поток", ние да развием нашата газопреносна мрежа, така че да можем излишните количества газ от Турция, евентуално да доставяме до други страни"

Скиор спечели обиколката на Витоша, евакуират участници заради времето

https://www.24chasa.bg/sport/article/6274825

Скиор спечели обиколката на Витоша, евакуират участници заради времетоСки-бегачът Андрей Гридин спечели Обиколката на Витоша при скороходците в едно от най-тежките и екстремни като метео условия издания. При жените триумфира Мария Николова за да запише своята трета победа в изпитанието, съобщава www.sofia2018.bg. Над 700 бегачи застанаха на старт в полунощ срещу неделя и до 4.00 ч.

Арбанаси стана столица на българските традиции, фолклор и обичаи

https://www.24chasa.bg/region/article/6274782

Арбанаси стана столица на българските традиции, фолклор и обичаиАрхитектурният резерват Арбанаси стана двудневна столица на българските обичаи, традиции и фолклор. Над 1500 изпълнители се събраха в селото над Велико Търново за националния фестивал „Насред мегдана”. 120 бяха формациите, представили се на сцената, а сред тях имаше състави от всички възрастови групи и от всички фолклорни области в България,

Дора Милева обеща да разпредели милионите до края на месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=353173

Синдик Дора Милева е започнала да разпределя заявените на търга за емблемата и собствеността на "ПФК ЦСКА" АД 8 млн. лева между кредиторите на фалиралото дружество и се надява да приключи с тази процедура до края на месец юни.

Станишев: През 1996 не успяхме, но през 2014 защитихме спестяванията на хората

https://offnews.bg//politika/stanishev-prez-1996-ne-uspiahme-no-prez-2014-zashtitihme-spestiavani-657882.html

На заседанието на КСНС на 29 юни 2014 г. представителите на БСП имаха много ясна цел: всички институции, политически партии, президентството и БНБ да изразят единна позиция в подкрепа на стабилността на банковата система – с конкретни действия, с финансов ресурс. И това беше единственото правилно решение.“

Това заяви Сергей Станишев в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Към онзи момент имаше изкуствено политическо разклащане на банковата система у нас, както и авантюристични предложения за въвеждането на банкова ваканция. Тази авантюра щеше да има катастрофални последствия за икономиката на страната, за банките. Щяха да изгорят спестяванията на хората. БСП се оказа онзи щит, който не допусна това да се случи.

Най-кризисната среща по темата се състоя не в президентството, а в БНБ. Именно на нея БСП отхвърли предложението за банкова ваканция и беше категорично подкрепена от представителите на търговските банки. Ние не позволихме банковата система на страната да стане заложник на нечии партийни интереси“, коментира Станишев.

В предишни свои участия, той заяви, че е най-важно да се разсекрети стенограмата от БНБ, за да научи обществото истината за това кой предложи банковата ваканция и кой какви позиции заема по онова време.

„През 1996 г. БСП не успя да предпази финансовата система на страната от колапс. Но тогава – през лятото на 2014 г. – ние се реванширахме и гарантирахме стабилността на икономиката и на банките. Взетите решения са основна политическа заслуга на БСП“, заключи Станишев.

Лидерът на ИД Абу Бакр ал-Багдади е ликвидиран?

http://www.cross.bg/al-bagdadi-bakr-ibrahim-1545711.html

/КРОСС/ В сирийския град Ракка вероятно е убит главатарят на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади, предава Daily Mail, позовавайки се на сирийската телевизия. Предполага се, че терористът е ликвидиран в резултат на авиоударите по сирийския град Ракка. Свързаният с ислямистите сайт Amaq още не е публикувал никакво потвърждение на информацията. Абу Бакр ал-Багдади (истинското му име е Ибрахим Аввад Ибрахим Али ал-Бадри - б.а.), е лидер на ИДИЛ ("Ислямска държава"), контролираща част от територията на Сирия, Ирак и Либия. На 5 юли 2014 година ал-Багдади е произнесъл първата си публична реч по време на петъчна молитва в джамията на Мосул, записана на видео и публикувана в интернет. В нея той призовава всички мюсюлмани в света да му се подчиняват и да се присъединят към джихада под ръководството на групировката. Държавният департамент на САЩ обеща да изплати 10 млн. долара за информация, която да доведе до арест или ликвидирането му.      

Ученици от Русе ще гостуват за спортен лагер на „Спортинг” в Лисабон

https://www.24chasa.bg/sport/article/6274809

Ученици от Русе ще гостуват за спортен лагер на „Спортинг” в Лисабон
Младите футболисти от от СУЕЕ „Свети Константин Кирил Философ“ - град Русе спечелиха голямата награда в турнира, който бе организиран в обрастния град. Финалите се състояха през уикенда на централния площад „Свобода“ в Русе. Тук, на построеното игрище пред сградата на Общината се състезаваха дванадесет отбора от страната.

Референдум в Пуерто Рико решава дали островът да стане щат на САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/11/2987008_referendum_v_puerto_riko_reshava_dali_ostrovut_da/?ref=rss


Жителите на Пуерто Рико гласуват на референдум с незадължителен характер за статута на своя остров, съобщава БТА. Трите милиона пуерториканци са граждани на САЩ, но не могат да участват в президентски избори, а делегацията на острова в американския Конгрес няма право да гласува.

Избирателите ще могат да избират между три възможности - независимост, пълноправен щат в състава на САЩ или запазване на сегашното статукво, което датира от 1898 г. Резултатът от всенародното...

Почти 20% активност към 12 часа на парламентарните избори във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274805

Почти 20% активност към 12 часа на парламентарните избори във ФранцияСлед като повече от 47 млн. избиратели бяха призовани да гласуват в първия тур на парламентарните избори във Франция, избирателната активност към 12 ч. достигна 19,24%, съобщава Франс прес, цитирана от Фокус. Агенцията припомня, че на миналите парламентарни избори към същия час избирателната активност е била много малко по-висока - 21,06%.

„Ротари клуб” отново отличи млади таланти от Горна Оряховица и Лясковец

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/rotari-klub-otnovo-otlichi-mladi-talanti-ot-gorna-oriahovica-i-liaskovec-2029667

За поредна година „Ротари клуб – Горна Оряховица – Лясковец” отличи млади таланти от двете общини. Домакин на традиционното връчване на стипендиите на отличили се през учебната година в областта на изкуството и литературата деца, бе Художествена галерия „Недялко Каранешев”. За първи път „Ротари”

Бионсе и Джей Зи са похарчили състояние за "домашно" родилно отделение

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bionse-i-dzhej-zi-sa-poharchili-systoianie-za-domashno-rodilno-otdelenie-2029739

За да избегнат шума, който се вдигна около раждането на първото им дете, певицата Бионсе и съпругът й, рапърът и продуцент Джей Зи, са похарчили 1 млн. долара за изграждането на родилно отделение в дома им, пише "Мейл он сънди".
 

БСП иска актуализация на бюджета

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-iska-aktualizaciia-na-biudzheta-2029737

Социалистите ще настояват за стратегически преглед на системата за сигурност

38 000 автомобила - пикът на трафика по магистрала "Тракия"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/38-000-avtomobila-pikyt-na-trafika-po-magistrala-trakiia-2029738

Близо 37 600 автомобила са преминали по автомагистрала "Тракия" на 31 август 2016 г. Това е бил денят с най-интензивно движение по аутобана за миналата година, сочат данни на трафик броячите на агенцията "Пътна инфраструктура", информират от Министерството на регионалното р

ЕК поиска мандат от държавите членки, за да преговаря за "Северен поток - 2"

http://www.mediapool.bg/ek-poiska-mandat-ot-darzhavite-chlenki-za-da-pregovarya-za-severen-potok---2-news265101.html

Европейската комисия реши да поиска мандат от държавите членки, за да започне преговори с Русия за изграждането на втората част на газопровода "Северен поток". Дискусията ще продължи през септември, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович по време на пресконференция за устойчиво развитие на енергетиката в Астана. "Това е най-актуалната новина - ЕК одобри мандата, а днес ние трябва да го представим на страните-участнички. Имаме право не само да участват в дебата, но също така и да предложим допълнения към текста. Подкрепям позицията на руския енергиен министър Александър Новак, че трябва внимателно да проучим мандата. Надявам се, че ние ще продължим да обсъждаме този въпрос - може би още през септември", каза еврокомисарят. Новак допълни, че в министерството все още не са видели този документ, но предстои да бъде разгледан подробно. Той каза още, че консултациите с Марош Шефчович ще бъдат продължени в края на август или началото на септември. Въвеждането в експлоатация на "Северен поток-2" е насрочено за края на 2019 г. Газопроводът трябва да премине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до крайбрежието на Германия. Новият тръбопровод ще удвои капацитета на първия "Северен поток". Капиталовите разходи се оценяват на 8 милиарда евро, а общата стойност на проекта възлиза на 9,9 милиарда евро.

ЕК и Русия задвижват "Северен поток - 2"

http://www.mediapool.bg/ek-i-rusiya-zadvizhvat-severen-potok---2-news265101.html

Европейската комисия получи мандат за преговори с Русия за изграждането на втората част на газопровода "Северен поток". Дискусията ще продължи през септември, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович по време на пресконференция за устойчиво развитие на енергетиката в Астана. "Това е най-актуалната новина - ЕК одобри мандата, а днес ние трябва да го представим на страните-участнички. Имаме право не само да участват в дебата, но също така и да предложим допълнения към текста. Подкрепям позицията на руския енергиен министър Александър Новак, че трябва внимателно да проучим мандата. Надявам се, че ние ще продължим да обсъждаме този въпрос - може би още през септември", каза еврокомисарят. Новак допълни, че в министерството все още не са видели този документ, но предстои да бъде разгледан подробно. Той каза още, че консултациите с Марош Шефчович ще бъдат продължени в края на август или началото на септември. Въвеждането в експлоатация на "Северен поток-2" е насрочено за края на 2019 г. Газопроводът трябва да премине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до крайбрежието на Германия. Новият тръбопровод ще удвои капацитета на първия "Северен поток". Капиталовите разходи се оценяват на 8 милиарда евро, а общата стойност на проекта възлиза на 9,9 милиарда евро.

Изборите в Косово: партиите на войната срещу лагера на мира

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-izbori-kosovo-25897621

На предсрочните парламентарни избори в Косово тази неделя се явяват 19 партии. Но и с новото правителство животът в бедната страна едва ли ще се промени особено

Купонът на Втория фестивал на цацата в Кранево приключва днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6274800

Купонът на Втория фестивал на цацата в Кранево приключва днес
Програмата на Втория фестивал на цацата в Кранево днес започна в 10 часа с автомобилен ретро парад. Предвидена е щоупрограма на балет „Електра” – Варна, участия на детски и самодейни състави, както и международна музикална програма с участници от Украйна, Грузия, Молдова и Азербайджан, От 18 часа ще се проведе състезанието „Бирена миля”.

Лекция за "Поезия без край" на Алехандро Ходоровски днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353144

Днес - 11 юни, от 18:15 часа в зала „Европа” на ФКЦ-Варна с кратко презентиране и със своя гледна точка най-младите членове на неформалния образователен проект „Фестивална КиноАкадемия” ще представят премиерния филм на един от най-авангардните режисьори на съвременното кино, актьор, продуцент, сценарист, драматург и поет, автор на скечове и театрален режисьор, мим и клоун, музикант, композитор и философ - Алехандро Ходоровски, научи Moreto.

Косово избира днес между бивш военнопрестъпник, революционер и професор по икономиката

http://www.mediapool.bg/kosovo-izbira-dnes-mezhdu-bivsh-voennoprestapnik-revolyutsioner-i-profesor-po-ikonomikata-news265100.html

Предсрочни парламентарни избори се провеждат в неделя в Косово. Очаква се 1.8 милиона души да участват в изборите. Вотът ще се следи от близо 30 000 наблюдатели, предаде БГНЕС, цитирайки ТАСС и АФП. По време на предизборната кампания се образуваха двете основни коалиция, наречени "коалиция на оръжията" и " коалицията на розите". Първите командири принадлежат на т. нар. Армия за освобождение на Косово (АОК), представени от кандидата за премиер и бивш командир на АОК Рамуш Харадинай. Коалицията включва Демократическата партия на Косово, "Алианс за бъдещето на Косово", "Инициатива за Косово" и девет по-малки партии движението. Във втория блок има поддръжници на демократичното развитие на непризнатата държава, но, според социолозите, те имат малък шанс в борбата срещу бившите членове на АОК. Това включва "Демократичен съюз на Косово", "Алианс за ново Косово", Движение "Алтернатива". Като лидер те са представили Авдулах Хоти. Извън коалицията в изборите е дясното движение "Самоопределение". Негов кандидат за премиер е и основателят му Албин Курти. Най-влиятелната партия на косовските сърби - "Сръбската листа" - може да разчита на 10 места в 120-местния парламент. Борба за идентичност Косовската държава, в която се провеждат предсрочни парламентарни избори, продължава да се бори да наложи национална идентичност. Провъзгласена през 2008 г., нейната независимост от Сърбия е призната от повече от 110 държави, включително България, макар балканската страна все още да няма място в ООН поради руско вето. Сръбската конституция продължава да претендира за прилагането й в бившата провинция, чието население е предимно от етнически албанци. Странни числа Косово има толкова много избиратели в избирателните си списъци, колкото са и гражданите на страната - около 1.8 милиона души. Това е повод за шеги, че Косово има напреднала демокрация, където дори бебетата могат да гласуват. Според анализатори броят им може да се обясни с факта, че списъците не са актуални - несигурност, която предизвиква подозрения за изборна измама. През 2010 г. международните наблюдатели денонсираха измама в "индустриален мащаб" в района на Дреница в централно Косово, крепост на Демократическата партия на Косово (ДПК) на президента Хашим Тачи. Той е най-могъщият политик в страната, който бе партизански водач по време на конфликта с Белград в края на 90-те години на миналия век. Опозицията смята, че всъщност има само около 1.2 милиона гласоподаватели. Безработицата е друга област, в която статистическите данни са лоши. През 2008 г., когато беше обявена независимостта на страната, показателят отчиташе рекордните 43%. Отиващото си правителство казва, че този процент вече е спаднал до 27.5%. За икономистите в страната единственият фактор, който може да доведе до намаляване на безработицата, е емиграцията, а не развитието. Безработицата все още се оценява на 35% от Програмата на ООН за развитие (ПРООН). При младите хора този показател се увеличава до 60%, 56% сред жените и 90% сред ромите. Косово е европейската държава с най-много джихадисти Косовското население е 95% мюсюлманско, но в страната се намира и една от най-големите католически катедрали на Балканите, кръстена на наскоро обявената за светица майка Тереза, етническа албанка, роден в съседна Македония. Докато повечето от мюсюлманите практикуват умерена форма на исляма, Косово е изправено пред повече от 300 свои граждани, които водят свещена война (джихад) в Сирия и Ирак – сред най-високите числа, съотнесени на глава от населението в която и да е от европейските държави. Косовските власти са укрепили законодателството и са извършили арестите на редица високопоставени лица в опит да изкоренят предполагаеми радикални ислямистки мрежи. Косовските "Рамбо", "Макрон" и "Че" се борят на изборите На косовските парламентарни избори днес бивш командир на партизани ще се надпреварва с икономист, сравняван с Еманюел Макрон и популярен бивш студентски лидер, известен като "косовският Че Гевара", предава АФП, цитирана от БГНЕС. "Рамбо" Наричан "Рамбо" от своите другари заради мускулестото си тяло и военни умения сила, 48-годишният Рамуш Харадинай се смята за герой от много етнически албанци в Косово, но за военен престъпник от сърбите. Командир в Армията за освобождение на Косово (АОК) по време на конфликта срещу сръбските сили през 1998-1999 г., той стана премиер през 2004 г. Но малко след това подаде оставка, когато беше обвинен за военни престъпления от трибунала на ООН в Хага, който в крайна сметка го оправда. Въпреки че партията му, Алиансът за бъдещето на Косово (АБК), не се очаква да спечели много повече от 10% от гласовете, Харадинай е образувал коалиция с Демократическата партия на Косово (ДПК), основана от президента Хашим Тачи, бивш лидер на бунтовниците. Няколко бивши партизански командири, които сега заемат висши позиции в двете партии, биха могли да бъдат обвинени в нов съд, който ще се занимава конкретно с обвинения във военни престъпления, извършени от членове на АОК. Харадинай иска Сърбия да признае независимостта на Косово, преди да продължи с преговорния процес за подобряване на връзките с Белград, стартиран през 2011 г. с посредничеството на Европейския съюз. "Макрон" Професор по икономика и член на консервативната Демократична лига на Косово (ДЛК), 42-годишният Авдулах Хоти е приравнен към новия френски президент Емануел Макрон и е защитник на досегашния премиер Иса Мустафа. Хоти винаги е бил в сянката на своя политически наставник, на когото е бил заместник, когато Мустафа е кмет на столицата Прищина и като финансов министър в правителството на Мустафа. Основател на тяхната партия ДЛК беше "бащата на нацията" Ибрахим Ругова, първият президент на Косово. Други партии в коалицията, ръководена от Хоти, са Алтернатива - новоучредена група, водена от лидери на гражданското общество, които искат да опитат своя късмет в политиката, и Нов съюз Косово на строителния магнат Бехджет Паколи, смятан за най-богатият косовски албанец. "Косовския Че" На 42-годишна възраст Албин Курти вече не е студентският лидер, който през 1997 г. организира ненасилствени протести срещу сръбското владичество в Косово. Заради действията му той остана зад решетките повече от две години и започна да бъде наричан "Че Гевара" в Косово. Но след като къдрокосият радикал изтъргува революционния си стил за костюм, протестите на неговото движение, превърнало се в партията "Самоопределение", продължават да прибягват до налагане на обсада на Прищина. Опозиционната група съчетава реториката на левицата, застъпвайки се за борба срещу корумпираните елити, с твърдия национализъм. Това е единствената партия, която се застъпва за обединение с Албания, идея, която би затруднила дълбоко равновесието в крехките Балкани, което болезнено беше утвърдено от западните сили след кървавото разпадане на бивша Югославия. Курти и съюзниците му хвърлиха сълзотворен газ в парламента, за да предотвратят ратификацията на гранична сделка със съседна Черна гора и да протестират срещу сдружение, предоставящо повече автономия на сърбите в Косово. След разпадането на съюза между ДЛК и ДПК двете най-големи партии, които преди бяха съюзници в управляващата коалиция, "Самоопределение" може да стане балансьора във властта след гласуването в неделя.

В Австралия строят първия затвор за изолиране на екстремисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274691

В Австралия строят първия затвор за изолиране на екстремистиАвстралийските власти ще построят първия си затвор за изолиране на екстремисти, за да се предотврати радикализацията в затворите като част от мерки за ликвидиране на тероризма. Това съобщи премиерът на щата Нов Южен Уелс Гладис Береджиклиян, цитирана от Ройтерс и БТА. "В следващите три години ще похарчим 47 милиона долара за изграждане на

Тръмп отлага посещение в Лондон, щели да протестират срещу него

http://clubz.bg/54982-trymp_otlaga_poseshtenie_v_london_shteli_da_protestirat_sreshtu_nego

Доналд Тръмп е казал на Тереза Мей по телефона, че не иска да осъществи държавно посещение в Обединеното кралство, преди британското общество да започне да подкрепя неговата визита, съобщи „Гардиън”.

Президентът на САЩ е казал, че не иска да пристигне, ако ще има масови протести. С това на практика той замрази плановете за посещение.

Телефонният разговор бил проведен в последните седици, твърди съветник от „Даунинг стрийт”, който е бил в стаята. Според него, думите на Тръмп изненадали Мей. Този разговор всъщност обяснява защо толкова малко се говори за това посещение.

Тереза Мей покани Доналд Тръмп седем дни след встъпването му в длъжност през януари. Тя бе и първият чуждестранен лидер, който посети Белия дом. На съвместната пресконференция след това тя предаде поканата от кралица Елизабет към Тръмп и съпругата му Мелания да осъществят държавно посещение по-късно през годината и изказа „радост, че президентът прие поканата”.

Много висши дипломати коментираха, че поканата е предварителна, но и не може да бъде оттеглена.

Посланикът на САЩ в Лондон влезе в конфликт с президента тази седмица, като поздрави кмета Садик Кан за силното лидерство по време на атентатите на „Лондон бридж” и „Бороу маркет”.  Няколко дни по-рано Тръмп разкритикува Кан и цитира погрешно посланието на кмета на Лондон към гражданите – да не се тревожат от засиленото присъствие на въоръжена полиция.

Офисът на Кан отбеляза грешката на Тръмп, но малко по-късно президентът отговори като обвини кмета на Лондон в „жалко извинение”. Тогава Кан призова правителството да отмени поканата към Тръмп. Все още няма дати за това посещение.

Арестуваха двама полицаи за грабеж на контрабандист

https://offnews.bg//112/arestuvaha-dvama-politcai-za-grabezh-na-kontrabandist-657880.html

Невероятно, но факт. Двама полицаи са задържани за 72 часа заради грабеж, а жертвата е контрабандист.

Единият от униформените е служител на пловдивската дирекция на МВР, а другият - на Общинска полиция. Подозренията са, че търгували с контрабандни цигари.

Арестът станал в момента, когато двамата нападнали мъж, внасящ голямо количество цигари без бандерол. Двама полицаи откраднали голяма част от контрабандната пратка.

Арестът е извършен под ръководството на Окръжната прокуратура.

По случая продължават процесуално-следствените действия.

Спешни медици се обявиха против промени в реда за взимане на проби от водачите на МПС

http://www.cross.bg/alkohol-veshtestva-narkotichni-1545710.html

/КРОСС/ Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България (НАРСМП) се обяви против някои от промените в Проекта на Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства. От асоциацията изпратиха мотивирано становище до медиите. Ето и пълния текст: УС на НАРСМП се запозна с Проекта на Наредба за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства. Установихме, че в проекта има редица промени в сравнение със старата Наредба № 30 от 27 юни 2001г., с които се увеличава натовареността на нашите екипи и се нарушава действащата нормативна уредба. 1. Възразяваме срещу указаното в чл.7(7) намаляване на срока за явяване на водачите за медицинско изследване от 2 часа на 90 минути. При голямата натовареност на ЦСМП и спешните болнични отделения, понякога трудно се спазва и 2 часовият срок визиран в старата наредба, а скъсяването на интервала ни поставя в абсурдната ситуация да приоритизираме медицинско изследване за алкохол и/или наркотични вещества пред обслужването на пациенти в животозастрашаващи състояния. Това е в разрез с нормативната уредба, визираща дейността ни и добрите практики в специалността ни. 2. Възразяваме, че съгласно чл

"Арсенал" дава 50 млн. паунда за Хамес

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2986966_arsenal_dava_50_mln_paunda_za_hames/?ref=rss


Плеймейкърът на "Реал" (Мадрид) Хамес Родригес е в списъка на Арсен Венгер за лятна селекция, разкриват на Острова. Мениджърът на "Арсенал" е готов да инвестира сериозни средства, за да подсили състава си, който за първи път остана извън топ 4.

Хамес е свързван с напускане на "Сантяго Бернабеу", след като отпадна от сметките на Зинедин Зидан. Колумбиецът дори не беше на резервната скамейка във финала на Шампионската лига срещу...

Спешните медици се обявиха срещу изследванията за алкохол и наркотици

http://frognews.bg/news_136300/Speshnite-meditsi-se-obiaviha-sreshtu-izsledvaniiata-za-alkohol-i-narkotitsi/

Управителният съвет на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България (НАРСМП) се обяви против някои от промените в Проекта на Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства.

34,13% е избирателната активност на референдума в Трън

http://www.cross.bg/trun-chasa-obshtina-1545709.html

/КРОСС/ 34,13% е избирателната активност на местния референдум в община Трън към 13.00 часа, съобщи Общинската избирателна комисия, цитирана от "Фокус". Жителите на общината решават дали искат, или не да се добива злато. Въпросът, на който гласуващите трябва да отговорят, е: „Против ли сте община Трън чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?" Към 13.00 часа са упражнили правото си на вот 1 190 души във всички 21 секции. Най-много са гласувалите в Първа СИК, която се намира в СУ „Гео Милев" в града, а именно - 133 души. Референдумът ще влезе в сила, ако 40% от гласовете са с отговор „да".  

Легенди вещаят бляскаво бъдеще на сензацията Остапенко

https://offnews.bg//tenis/legendi-veshtaiat-bliaskavo-badeshte-na-senzatciata-ostapenko-657881.html

20-годишната латвийка Йелена Остапенко сензационно спечели турнира от Големия шлем "Ролан Гарос" в Париж и предизвика ласкавите отзиви на легенди в тениса като Мартина Навратилова и Крис Евърт.

Във финала в събота Остапенко надигра румънката Симона Халеп с 4:6, 6:4, 6:3 и стана първата непоставена тенисистка от 84 години насам, която печели титлата в Париж.

"Поразена съм от блестящата играта на Остапенко срещу Халеп. Симона прие достойно поражението. За мен и двете са шампионки", написа Евърт в социалните мрежи.

"Халеп игра много предпазливо и чакаше грешки от страна на Остапенко. Всеки играч може да бие силно по топката, но не всеки може да контролира развоя на мача в продължителен период от време и то под такова напрежение. Йелена показа, че има манталитет на шампион. С тази игра за мен тя е фаворит за победа и на "Уимбълдън", коментира 18-кратната шампионка от турнири от Големия шлем Мартина Навратилова.

С успеха си младата латвийка повтори постижение на Дженифър Каприати от 2001 година. Тогава американката загуби първия сет срещу Ким Клайстерс с 1:6, но стигна до обрат след 6:4, 12:10 и триумфира с титлата в Париж.

Десети Дикси Джаз Фест събира меломаните край паметника "Асеневци" в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6274752

Десети Дикси Джаз Фест събира меломаните
край паметника "Асеневци" в Търново  Испански квартет, вдъхновен от разказ на Рей Бредбъри, френски проект с българска връзка, задвижен от неравноделните ни ритми, силни авторски проекти, свързващи джаз и фолклор, стилен биг бенд и дикси за душата – това ще слуша публиката на Десетия Дикси Джаз Фест. Меломанското събитие отново събира приятелите на джаза през юли във Велико

Обвиниха Линдзи Лоън в кражба

https://offnews.bg//zvezdi/obviniha-lindzi-loan-v-krazhba-657879.html

Бившият годеник на акртисата Линди Лоън Игор Тарабасов подал иск срещу звездата от "Гадни момичета"  с обяснението, че отказвала да му върне вещите, които бил оставил при нея, включително два Ролекс за 3500 паунда, бижута и дрехи.

Според руския магнат, Лоън прибрала вещите му от апартамента му в Лондон.

Срещу нея обаче няма да бъдат предприети действия. Лоън обяснила на разпита си в полицията, че Тарабасов не ѝ се е обадил за да си прибере вещите след раздялата им. 

Линди Лоън и Игор Табабасов се разделиха миналата година. Актрисата обвини магната в изневяра, опит за убийство, а малко преди разлъката намекна, че е бременна от него.

АПИ: Избягвайте да пътувате по АМ "Хемус"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274790

АПИ: Избягвайте да пътувате по АМ "Хемус"Във връзка с интензивния трафик през почивните дни по АМ „Хемус“ и извършващите се ремонтни дейности на съоръжения Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите на леки автомобили, пътуващи към или от Северна България да ползват и алтернативни маршрути. Пътуващите от Враца, Монтана и Видин могат да преминават по пътя през Искърското дефиле -

Иран: Организаторът на терора е ”пратен в ада”

http://dnes.dir.bg/news/iran-atentat-jihad-25897543

Иранският министър на разузнаването Махмуд Алави съобщи, че човекът, замислил атаките в Техеран, в които в сряда загинаха 17 души, е бил ликвидиран.

В "тъмния интернет" се продават смъртоносни наркотици

//dariknews.bg/novini/sviat/v-tymniia-internet-se-prodavat-smyrtonosni-narkotici-2029735

Властите в САЩ се изправят пред нов играч в нелегалната търговия със смъртоносни наркотици, съобщава "Ню Йорк Таймс". Този нов играч може да е много по-внушителен от картелите.
 
Полицията и властите твърдят, че смъртоносни наркотици се продават и купуват онла

Арестуваха двама полицаи, ограбвали контрабандист

http://frognews.bg/news_136299/Arestuvaha-dvama-politsai-ograbvali-kontrabandist/

Двамата полицаи са арестувани докато нападали мъж, който внасял голямо количество контрабандни цигари. Полицаите се опитали да откраднат част от цигарите, но тогава били заловени.

Задържаните от самолета, кацнал извънредно в Кьолн, са британци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274710

Задържаните от самолета, кацнал извънредно в Кьолн, са британциГерманската полиция разпитва трима британски граждани, след като техен разговор по време на полет от Любляна до Лондон накара пилота на самолета на ИзиДжет да направи извънредно кацане в Кьолн, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Говорител на кьолнската полиция каза, че пътници дочули тримата мъже на възраст 31,

Корнелия Нинова стяга редиците на депутатите от БСП с етичен кодекс

http://www.moreto.net/novini.php?n=353168

Депутатите от БСП са на форум в Боровец. Поводът е стягане на редиците и създаване на етичен кодекс на депутатите социалисти. Според кодекса те няма да могат да разкриват или да се възползват за лични облаги от информация, която получават в качеството си на народни представители.

България преговаря с "Газпром" за излишния газ от "Турски поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=353174

Председателят на енергийната комисия в Парламента Делян Добрев заяви пред БНР, че България не обсъжда с "Газпром" идея, предвиждаща тръба от Русия да достига до газовия хъб във Варна. Такъв вариант много трудно можел да отговори на изискванията на ЕК.

Нинова въвежда етичен кодекс за депутатите от БСП

http://frognews.bg/news_136298/Ninova-vavejda-etichen-kodeks-za-deputatite-ot-BSP/

Депутатите от БСП са на форум в Боровец. Поводът е стягане на редиците и създаване на етичен кодекс на депутатите социалисти.

Радев: МВР решава къде оградата да бъде двуредова

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/radev-mvr-reshava-kyde-ogradata-da-byde-dvuredova-6070192

На места, където може, оградата е едноредова, защото там натискът е по-малък, може да се изгради по-бързо и е по-евтина, каза министърът

Реставрираната Шишманова баня възхити посланика на Кралство Норвегия

https://www.24chasa.bg/region/article/6274737

Реставрираната Шишманова баня възхити посланика на Кралство НорвегияСредновековната Шишманова баня във Велико Търново, реставрирана преди по-малко от половин година, възхити посланика на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова. Нейно превъзходителство Тоув Брувик Вестберг посети старопрестолния град, за да разгледа резултатите от консервацията на паметника на културата,

Добрев: Газопровод от Русия до газовия хъб във Варна няма да има

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dobrev-gazoprovod-ot-rusiia-do-gazoviia-hyb-vyv-varna-niama-da-ima-240994/

Търсят се възможности за развитие на газопреносната мрежа за транзитиране на по-големи количества синьо гориво към Европа

Сирийската телевизия обяви терорист №1 Ал-Багдади за мъртъв, никой не потвърждава

http://www.mediapool.bg/siriyskata-televiziya-obyavi-terorist-1-al-bagdadi-za-martav-nikoi-ne-potvarzhdava-news265099.html

Сирийската държавна телевизия съобщи в нощта срещу неделя, че лидерът на джихадистката групировка "Ислямска държава" и терорист №1 в света Абу Бакр ал-Багдади е убит по време на "масирана въздушна атака" в Сирия. Засега няма никакво официално потвърждение на информацията. През годините нееднократно Ал-Багдади е бил обявяван за мъртъв, поради което много експерти са скептични към новината. Няма потвърждение и от страна на официалната информационна агенция на "Ислямска държава" Амак. Въпреки това редица медии съобщават за тежка въздушна атака над "столицата" на "Ислямска държава" в Сирия – град Ракка, през миналата нощ с много убити. От няколко дни тече засилена офанзива на подкрепяните от САЩ сили срещу града.  

Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади е бил убит

http://dnes.dir.bg/news/jihad-abu-bakr-al-bagdadi--25897492

Лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил убит в неделя чрез въздушни удари, съобщава Daily Sabah.

Торнадо ли е това край Шипка? (снимки)

https://offnews.bg//obshtestvo/tornado-li-e-tova-kraj-shipka-snimki-657875.html

Снимки на интересно природно явление изпрати читател на OFFNews на редакционната ни поща.

Обърнатият конус, наподобяващ на торнадо, е сниман днес по обед от църквата над град Шипка.

Впечатляващата гледка е забелязана на 20-30 километра в западна посока.

Няма опашки на „Дунав мост”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274750

Няма опашки на „Дунав мост”
През този уикенд на „Дунав мост” 1 Русе – Гюргево няма големи опашки, ситуацията е спокойна, положението е както е обичайно в края на седмицата, съобщиха от Гранична полиция. Въпреки нарасналия брой преминаващи туристи в началото на летния сезон, няма големи натрупвания, забавяния и не се налага дълго чакане.

НДК грейна в подкрепа на София Прайд

http://clubz.bg/54980-ndk_grejna_v_podkrepa_na_sofiq_prajd

Българските институции не пречат на „София Прайд“, но и не заявяват публична подкрепа за правата на различните у нас. Мълчанието наруши една-единствена държавна структура – Националният дворец на културата. В петък вечерта фасадата на НДК грейна в цветовете на дъгата – знака на прайда.

"Искрено благодарим на целия екип на Националния дворец на културата за подкрепата. Символичният жест е още един начин да повишим видимостта за ЛГБТИ общността в столицата и знак за приемственост. Надяваме се, че по-често ще ставаме свидетели на подобни жестове от страна на институциите у нас, които ще припознаят съществуването на нехетеросексуални граждани не само покрай прайда", заяви Радослав Стоянов от организационния комитет на „София Прайд“.

Със заявеното съпричастие София се нарежда до редица световни градове, демонстрирали подкрепа за местните ЛГБТИ общности – Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско, Тел Авив, Берлин, Брюксел, Дъблин, Лондон и много други.

Дворецът на културата не за пръв път е осветен в цветовете на толерантността. Това се случи и през 2015 г., когато конгресният център бе домакин на изложба на Темелко Темелков с фотографии на влюбени хора от един и същи пол.

"София Прайд" се проведе на 10 юни, събота. Шествието започна в 18 часа от Паметника на съветската армия. Под лозунга "Да прогоним предразсъдъците" в парада се включиха кукери, за да прогонят "злия дух на хомофобията".

Площад Славейков

Вратар заведе жена си на гей парад

https://offnews.bg//zimni/vratar-zavede-zhena-si-na-gej-parad-657876.html

Вратарят на отбора от НХЛ Вашингтон Кепитълс Брейдън Холтби се появи със съпругата си Бранди на традиционния гей парад в американската столица.

Двойката се появи загърната със знаме с цветовете на дъгата и клубна атрибутика, а появата им предизвика фурор и беше споделена в социалните мрежи дори от клуба.

Гей парадът във Вашингтон има голяма традиция. Той се провежда от 1975 година насам, когато Холтби дори не е бил роден.

27-годишният страж е част от Кепитълс от 2010 година, а в последния сезон изигра 78 мача, като пропускаше средно по 2,07 шайби на среща.

Обвиниха братя за жесток побой, довел до смърт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274753

Обвиниха братя за жесток побой, довел до смъртДвама братя от ромската махала на врачанското с. Камено поле вече имат повдигнато от окръжната прокуратура обвинение за жестоко убийство на свой съселянин. През юли м.г. в дома на 48-годишният Иван Йолов нахлула Емилия заедно със синовете си Марсел и Людмил. Разярените цигани вдигнали скандал и твърдели,

Делян Добрев: Не обсъждаме с "Газпром" варианта тръба от Русия да стига до Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274723

Делян Добрев: Не обсъждаме с "Газпром" варианта тръба от Русия да стига до ВарнаБългария не обсъжда с „Газпром“ вариант, при който тръба от Русия ще достига до газовия хъб във Варна. Причината е, че този вариант много трудно ще отговори на изискванията на ЕК. Това коментира в предаването "Неделя 150" по БНР председателят на енергийната комисия в Парламента Делян Добрев от ГЕРБ.

Европейската комисия получи мандат за договаряне на "Северен поток"

https://www.actualno.com/europe/evropejskata-komisija-poluchi-mandat-za-dogovarjane-na-severen-potok-news_616309.html

Европейската комисия получи мандат за преговори с Русия за изграждането на втората част на газопровода "Северен поток". Дискусията ще продължи през септември, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович

Къде в столицата няма да има вода на 12 юни?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kyde-v-stolicata-niama-da-ima-voda-na-12-iuni-2029731

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 12 юни 2017 г. (понеделник).
 
Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Сливница“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живее

Шведско гадже преби звезда от "X Factor" (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/shvedsko-gadzhe-prebi-zvezda-ot-x-factor-snimki-2029732

Свои снимки, на които е с окървавено лице, синини и подутини по крака и ръцете, публикува певицата Александра Апостолова в профила си във Facebook вчера. От постовете й там става ясно, че е била бита от приятеля й швед и е в болница.
 
Сани Алекса стана популярна след

„Дунав“ се събира за първа тренировка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6274736

„Дунав“ се събира за първа тренировка
„Дунав” се събира за първа тренировка в понеделник, от 18 часа на Градския стадион, съобщи треньорът Веселин Великов. Заради очакваното от всички в Русе участие в турнира Лига Европа, „драконите” ще започнат малко по-рано подготовката си от планираната предварително дата. На 15 юни „Дунав” заминава на лагер в Трявна,

Ще провежда ли държавата сама изпитите за шофьорски книжки?

http://www.moreto.net/novini.php?n=353167

Транспортният министър Ивайло Московски не каза дали шефът на ДАИ – София ще се раздели с поста си заради разкритата схема за купуване и продаване на шофьорски книжки. „Ще се съберем с колегите в понеделник да анализираме случая.

Станишев: БСП спря политическата авантюра ”банкова ваканция”

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-bsp-podkrepa-bankite-25897419

На срещите в БНБ и в президентството БСП отстоя стабилността на банковата система и защити спестяванията на хората, заяви Станишев по повод кризата в КТБ.

Средно по 10 минути се чака на ГКПП "Маказа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274731

Средно по 10 минути се чака на ГКПП "Маказа"

Средно по около 10 минути се чака на граничния пункт за Гърция "Маказа" на влизане в България. В другата посока се преминава дори още по-спокойно. Причината за слабия трафик е, че през пункта минават предимно българи, които са отишли на плаж при все още студеното време в Северна Гърция. Очаква се трафикът през "Маказа" да се засили и да се чака с

Видеоповторения ще бъдат използвани в Италия през новия сезон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2986941_videopovtoreniia_shte_budat_izpolzvani_v_italiia_prez/?ref=rss


Система за видеоповторения в помощ на съдиите ще бъде въведена в италианската Серия А за новия сезон 2017/18. Това съобщи президентът на Италианската футболна федерация Карло Тавекио.

"Молим за малко разбиране от всички клубове, докато успеем да инсталираме системата на всички стадиони. Това ще изисква отделна стая за асистент-съдиите, както и най-малко 8 телевизионни камери. Серия А ще покрие тази инвестиция от около 2 млн. евро", каза Тавекио.

Менда Стоянова: Корнелия Нинова пък говори неистини за дълга

http://www.mediapool.bg/menda-stoyanova-korneliya-ninova-pak-govori-neistini-za-dalga-news265098.html

Не отговарят на истината твърденията на председателя на БСП Корнелия Нинова за увеличаване на външния дълг. Точно обратното - през следващите години той ще намалее. Това става ясно от позиция на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, разпространена от пресцентъра на партията. "Тригодишната бюджетна прогноза предвижда намаляване на бюджетния дефицит и балансиране на бюджета до 2020 година. При тези допускания не се налага емитирането на нов дълг в рамките на одобрената от парламента многогодишна програма, което на практика ще доведе до намаляване на дълга в следващите няколко години", посочва Стоянова. Тя коментира изявлението на Нинова пред парламента, според което правителството е изтеглило нов заем в размер на 200 млн. и до края на мандата щяло да изтегли още 6 млрд. лв. "Тези дни отново, и то от парламентарната трибуна, изрекохте твърдения, които недипломатично някой би нарекъл лъжи. С тези си думи вероятно не осъзнавате, че произнасяте неистина", посочва Стоянова. Тя припомня, че през 2016 г. правителството е имало преговори с Банката за развитие на Съвета на Европа и е договорило при изключително благоприятни условия рамково споразумение за отпускане на нисколихвен кредит за България в размер на 200 млн. евро за съфинансиране на европейските фондове за настоящия програмен период. Средствата са целеви и могат да бъдат отпускани на България само в зависимост и във връзка със степента на усвояване на европейските фондове. Ако европейските фондове бъдат спрени, действително тези пари няма да бъдат похарчени, но това е един от добрите начини да се възползваме от европейската солидарност и да развиваме нашето общество, посочва още Менда Стоянова.

Русия: биохляб за хомофоби

http://clubz.bg/54979-rusiq_biohlqb_za_homofobi

Витрината на малкия магазин за биохляб в центъра на Москва е строшена. "Педерастите са я счупили", казва гневно мъжът, който се е захванал да сложи нова. Под парчетата стъкло се вижда дървена дъска, на която пише "Вход за педерасти забранен" . Текстът е изписан с извит, старославянски шрифт. "Този инцидент не е първият досега", казва една млада продавачка.

От април тази година веригата магазини за биохляб на бизнесмена Герман Стерлигов залага на хомофобските надписи – първоначално само в Санкт Петербург, но впоследствие модата тръгва и в нейни десетки други магазини из цялата страна, включително и в Москва.

Бивш милионер особняк

Роденият през 1966 година Стерлигов е бизнесмен, който още преди няколко години бе портретиран от медиите, включително от чуждестранните, като особняк. След като основава със съдружници първата борса в късните години на СССР, той става милионер, а после прави опит да влезе в политиката и се кандидатира за кметския пост на Москва. Изборите обаче се превръщат в провал, коствал му огромни парични загуби. Така Стерлигов се оттегля с многодетното си семейство в провинцията и се посвещава на биоземеделието. Негова запазена марка са хранителните продукти, произведени с методи от прединдустриалната ера. Цената им обаче е доста солена: един хляб от предния ден струва близо 10 евро, а пресният хляб се продава на двойна и дори тройна цена.

Странният му начин на живот и неговите свръхконсервативни православни възгледи постоянно намират отражение в медиите – например, когато клейми абортите, лекарите и учените като цяло. Най-новата му идея гласи: да се изключи електричеството навсякъде по света с цел да се спаси природата.

Надписите срещу хомосексуалните, с които Стерлигов краси отскоро своите магазини, нарушават руските закони, казват експертите, с които ДВ разговаря. Александър Ярмоленко, сътрудник на една московска правна канцелария твърди, че в Русия подобни надписи, насаждащи омраза и екстремизъм, са забранени. Това потвърждава и правозащитничката Светлана Ганушкина. Всеки в Русия има право да подаде жалба пред прокуратурата. "Подобна жалба би имала големи шансове за успех, тъй като става дума за чиста дискриминация и за нарушаване на конституцията", казва тя.

"Само че съответните правни норми досега бяха прилагани единствено срещу екстремистки организации", казва Александър Ярмоленко и добавя: "Има едно широко разпространено схващане, че е допустимо да се дискриминира един точно определен кръг от хора", казва правният експерт. "Така стоят нещата в Русия и Стерлигов чудесно го знае."

През последните години масовото отхвърляне на сексуалните малцинства в Русия се засили. През 2013 например парламентът прие закон, който бе остро критикуван в чужбина и предвижда високи парични глоби за "пропаганда на хомосексуалността" сред малолетни.

В някои руски медии напоследък се появиха съобщения, че хомосексуални в Чечения са били подложени на целенасочени гонения и издевателства. Както канцлерката Меркел, така и новият френски президент Макрон са разговаряли с Путин по този въпрос по време на срещите им през май. Руският президент бил заявил, че ще нареди обвиненията да бъдат проверени.

Шегите на Путин

През последните дни обаче се появиха други странни изявления на шефа на Кремъл. Става дума за откъси от документален филм на известния американски режисьор Оливър Стоун, посветен на Путин. В него Стоун показва позицията на Путин за оспорвания закон срещу "хомосексуалната пропаганда". След като руският президент оспорва факта, че въпросният закон ограничава правата на хомосексуалните хора, Стоун го пита какво би направил, ако се намира на борда на подводница и трябва да си вземе душ заедно с някой хомосексуален. "Бих предпочел да не се къпя заедно с него", отговаря Путин с усмивка и добавя: "Защо да го предизвиквам? Но, знаете ли, в крайна сметка аз съм майстор в джудото."

Коментаторът Олег Кашин твърди, че Русия междувременно е свикнала със странното чувство за хумор на своя президент. Произходът на този особен хумор трябвало да се търси из бедняшките квартали на Ленинград, днешен Санкт Петербург, в които Путин е отраснал. "И все пак, президентът е човек, който трябва да служи за пример на всички държавни служители. А като такъв е редно повече да внимава в подбора на думите си", казва още Кашин.

Текстът е от Дойче веле.

Станишев: На срещите в БНБ и в президентството БСП отстоя стабилността на банковата система

http://www.cross.bg/bankovata-sistema-stanishev-1545708.html

/КРОСС/ „На заседанието на КСНС на 29 юни 2014 г. представителите на БСП имаха много ясна цел: всички институции, политически партии, президентството и БНБ да изразят единна позиция в подкрепа на стабилността на банковата система - с конкретни действия, с финансов ресурс. И това беше единственото правилно решение." Това заяви Сергей Станишев в предаването „Неделя 150" по БНР. „Към онзи момент имаше изкуствено политическо разклащане на банковата система у нас, както и авантюристични предложения за въвеждането на банкова ваканция. Тази авантюра щеше да има катастрофални последствия за икономиката на страната, за банките. Щеше да изгорят спестяванията на хората. БСП се оказа онзи щит, който не допусна това да се случи. Най-кризисната среща по темата се състоя не в президентството, а в БНБ. Именно на нея БСП отхвърли предложението за банкова ваканция и беше категорично подкрепена от представителите на търговските банки. Ние не позволихме банковата система на страната да стане заложник на нечии партийни интереси.", коментира Станишев. В предишни свои участия, той заяви, че е най-важно да се разсекрети стенограмата от БНБ, за да научи обществото истината за това кой предложи банковата ваканция и кой какви позиции заема по онова време. „През 1996 г. БСП не успя да предпази финансовата система на страната от колапс. Но тогава - през лятото на 2014 г

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е убит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274727

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е убитЛидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил убит в неделя чрез въздушни удари, съобщава Daily Sabah, цитиран от Фокус. Според турското издание, Багдади е бил убит в укреплението на терористичната групировка в Ракка, припомняйки, че за Багдади бе обявена награда от 25 млн. долара.

Как Катар стана една от най-важните страни за турския бизнес

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/11/2986408_kak_katar_stana_edna_ot_nai-vajnite_strani_za_turskiia/?ref=rss


В края на май Международният форум на суверенните фондове обяви, че е одобрил членството на фонда на Турция, създаден набързо миналата година на фона на критики, че изглежда като "паралелен бюджет", създаден, за да се справи с икономическите проблеми. Форумът е световна мрежа от суверенни фондове, обединяваща над 30 държави с общо богатство, управлявано от членуващите организации, над 3 трилиона долара. Турският суверенен фонд TVF, който управлява активи на стойност около 40 милиарда...

От спешната помощ се обявиха срещу текстове в нова наредба за тестване на шофьорите за алкохол и наркотици

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/11/2987001_ot_speshnata_pomosht_se_obiaviha_sreshtu_tekstove_v/?ref=rss


Работещите в спешната помощ атакуваха проект за наредба за пияни и дрогирани водачи, която е публикувана за обществено обсъждане на сайта на МВР. Според браншовата асоциация приемането в сегашния й вид ще доведе до претоварване на екипите, а някои разпоредби влизат в противоречие и с действащата нормативна уредба.

В позиция до здравния министър от Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП) възразяват срещу указаното намаляване на срока за...

ЕК е получила мандат да преговаря с Русия за "Северен поток" 2

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-e-poluchila-mandat-da-pregovaria-s-rusiia-za-severen-potok-2-240992/

Обсъжданията вероятно ще продължат през септемвли, според еврокомисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович

За 2 месеца червеният депутат Явор Божанков влезе в сблъсък и с БСП, и с Главчев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6271901

За 2 месеца червеният депутат  Явор Божанков  влезе в сблъсък и с БСП, и с ГлавчевБлаготворителността е кауза за младия парламентарист - на сватбата си вместо букети събрали пари за беден IT специалист, който днес учи в Англия Той е депутат само от два месеца, но вече прояви бунтарски нрав. За това кратко време Явор Божанков успя да влезе в сблъсък първо с БСП - партията, от която е депутат.

България ще подчини газовите си планове на "Турски поток"

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-podchini-gazovite-si-planove-na-turski-potok-news265097.html

България не обсъжда с "Газпром" вариант, при който тръба от Русия ще достига до газовия хъб във Варна. Това заяви пред БНР в неделя председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. От думите му стана ясно, че засега страната ще съобрази плановете за развитие на газопреносната си мрежа с изграждането на "Турски поток". В началото на месеца енергийният министър Теменужка Петкова и шефът на "Газпром" Алексей Милер подписаха пътна карта, според която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, като се отчитат правилата на ЕС. "Ние търсим възможност да развиваме нашата газопреносна система, като транзитираме по-големи количества газ, без да използваме за тази цел газопровода "Южен поток", защото знаете, че той имаше три основни колизии с трети енергиен пакет на Европейската комисия и към този момент няма как да отговори, тоест няма как съгласно европейските правила една тръба, резервирана изключително за производител на газ, който участва в изграждането й и който сам решава каква норма на възвращаемост да носи тази тръба, да излезе на европейския бряг, в случая на българския", посочи Добрев пред националното радио. По думите му засега се търсят варианти, след като бъде изградено трасето на "Турски поток", България да развие газопреносната си мрежа, за да може да доставя до други страни излишните количества газ от Турция. "По-скоро се съобразяваме с изграждащите се вече газопроводи, за да запазим ролята на България в страна, която транзитира газ", каза още Добрев. По думите му не става въпрос за нови газопроводи като "Южен поток" и "Набуко", а по-скоро за развитие на съществуващата мрежа на "Булгартрансгаз". От изявлението на Добрев се разбра, че евентуално разклонение на "Турски поток" към Варна не би отговаряло на правилата за конкуренция на ЕК. "Много трудно тя би отговорила на европейските изисквания. Спомняте си какви бяха проблемите с "Южен поток". Същите проблеми ще се пренесат върху която и да е тръба, която излезе директно на европейския бряг, защото едно от основните европейски изисквания беше, че производителят на газ не може да участва в строителството на газова инфраструктура, на транзитни газопроводи, защото той е в естествен конфликт на интереси, тоест ще предотвратява други доставчици на газ да използват тази транспортна инфраструктура", посочи Добрев. Според депутата обаче, ако синьото гориво преминава по "Турски поток", а България използва националната си газопреносна мрежа, тази схема ще е в съзвучие в европейските правила, защото "Булгартрансгаз" е независим преносен оператор, неговата такса се определя от регулатора и той дава достъп на всеки, които иска да транзитира газ по тръбите си. По отношение на АЕЦ "Белене" Делян Добрев коментира, че още през 2016 г. е трябвало да се започне процедурата по приватизация на проекта с изискване евентуалният инвеститор да плати вложенията на държавата в момента в размер на 3 млрд. лв. Ако вариантът с приватизацията пропадне, депутатът твърди, че остават други две опции – изграждане на допълнителни блокове на АЕЦ "Козлодуй" или продажба на оборудването.

Свлачище се е образувало на пътя от град Елена за село Мийковци

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/svlachishte-se-e-obrazuvalo-na-pytia-ot-grad-elena-za-selo-mijkovci-2029666

Вследствие  на обилните валежи през последните дни и преовлажняването на почвата, в следобедните часове на 8 юни на път Елена – Лазарци – Мийковци, на около 4 км. от началото на пътя, преди с. Велковци, се е активизирал свлачищен процес, съобщават от Община Елена. Фронтът на свл

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване