Рекорд за "София Прайд": Включили се над 3000 души

https://offnews.bg//obshtestvo/rekord-za-sofia-prajd-vkliuchili-se-nad-3000-dushi-657874.html

Над 3000 души взеха участие в най-голямото правозащитно събитие в България – София Прайд, и превърнаха това шествие в най-многобройното от десетгодишната история на събитието досега, обявиха организаторите на вчерашния парад.

Преброяването на участниците е било осъществено чрез обозначения, които се поставяли на влизане в сборния пункт на шествието на Паметника на Съветската армия.

Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – София Прайд 2017, се проведе под надслов „Да прогоним предразсъдъците“.

Трима пъстроцветни кукери поведоха шествието, за да прогонят злия дух на хомофобията и трансфобията от българското общество. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните.

„Десетилетие след първия София Прайд много повече хора се осмеляват да бъдат открити за своята нехетеросексуалност и полова идентичност. На тези смели и открити хора, които вече всяка година идват на София Прайд, вече не им се налага да носят маски и те споделят, че това е положително усешане. Кукерите, начело на шествието днес, имаха за цел да се противопоставят на онези, които слагат маската на предразсъдъците ежедневно. Мисля, че успяхме!“, заяви Радослав Стоянов от организационния комитет на София Прайд.

Организационният комитет на София Прайд отправя специални благодарности към СДВР за осигуреното гладко протичане на цялата седмица на прайда и самото шествие. До момента организаторите не са получили съобщения за сериозни инциденти.

Тази година за първи път зад София Прайд открито застават рекорден брой компании. Над 20 фирми и бизнеси, малки местни производители и международни марки заявяват подкрепата си за шествието за равни права. Фасадата на един от символите на столицата – Националният дворец на културата, също бе осветена ден преди София Прайд, с цветовете на дъгата – международно признатият знак на движението в подкрепа на правата на ЛГБТИ общността у нас.

Осемнайсет дипломатически мисии, УНИЦЕФ – България, и Върховният комисариат на ООН за бежанците за България подкрепиха София Прайд с обща декларация.

Основната и краткосрочна цел на прайда е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото. София Прайд настоява за признаване на престъпленията от омраза на основата на сексуална ориентация и полова идентичност в Наказателния кодекс, узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половата самоидентификация и сексуалната ориентация на партньорите и др.

Каварна! Хайде, всички ръце горе!

https://bivol.bg/kavarna-nina-stavreva.html

Този текст наистина не знам как да го започна, признавам си честно. Може би трябва да стартирам с 20 юли 1891 година, когато на Бузлуджа, иначе много красив и панорамен връх, се събират основателите на Българската комунистическа партия. Или пък да дам някои сведения за 16 април, в оная пролет на 1925-а, когато се състои […]

Летящите грузинци пристигат във Варна днес в състав от 70 танцьори с 600 автентични костюми

http://www.moreto.net/novini.php?n=353147

Световната сензация - Национален Балет на Грузия „Сухишвили” , със специалното участие на Грузинския Оркестър идва днес с двучасова програма във Варна, която ще представи най – зрелищните и емблематични танци, създадени за последните 72 години от поколения “Сухишвили”, научи Moreto.

Петте проблема на Тереза Мей

https://www.actualno.com/viewpoint/pette-problema-na-tereza-mej-news_616311.html

Тереза Мей - втора "Желязна лейди"? Въпреки изгубеното мнозинство, тя е твърдо решена да продължи да управлява. Което обаче няма да ѝ бъде никак лесно, пише Максимилиане Кошик и изброява пет причини за това. 1. Тя няма еднозначен мандат Наследничката на Дейвид Камерън дълго

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_136297/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 12 юни 2017 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Сливница“ Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс ще дава показания пред комисия на Сената

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274685

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс ще дава показания пред комисия на СенатаГлавният прокурор Джеф Сешънс обяви, че ще се яви пред Комисията по разузнаването към Сената във вторник, съобщава Си Ен Ен, цитирана от Фокус. Джеф Сешънс заяви, че предвид въпросите повдигнати от бившия директор на ФБР Джеймс Коми, явяването му пред тази комисия, вместо други, ще бъде най-подходящо.

Цитат на деня: Със стълба сигурно и китайската стена може да се преодолее

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/06/11/2986964_citat_na_denia_sus_stulba_sigurno_i_kitaiskata_stena/?ref=rss


Няма препятствие, което да не може да се преодолее. Със стълба сигурно и китайската стена може да се преодолее. Оградата по границата подпомага работата на хората по границата.

Това каза по "Нова телевизия" министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Изказването му беше по повод случаи за преминаване на оградата по границата с Турция. Министърът допълни, че понякога мигрантите са добре оборудвани и имат инструменти за рязане на оградата.

И Нинова срещу съветника на Радев с хитлеристкия поздрав: Недопустимо е!

http://clubz.bg/54978-i_ninova_sreshtu_syvetnika_na_radev_s_hitleristkiq_pozdrav_nedopustimo_e

Председателят на БСП Корнелия Нинова определи като недопустими жестовете на президентския съветник Пламен Узунов. Бившият министър на вътрешните работи от служебния кабинет в момента е съветник по въпросите на сигурността на президента Румен Радев. Предаването „Господари на ефира” показа снимка, на която Узунов е с мустачки като Адолф Хитлер и е изпънал дясната си ръка в типичния поздрав.

Акъл на президента не даваме, но подобни хитлеристки символи и знаци са недопустими. Нашата политическа позиция като партия остава. Не е променена от това, което сте чували. Подобни хитлеристки символи, знаци за нас са недопустими. Позицията ни е принципна”, коментира Нинова.

Според БСП последната дума в случая е на Румен Радев, който все още не е коментирал случая.

Вчера премиерът Бойко Борисов припомни острите реакции срещу двама представители на „Обединени патриоти” във властта, които също са се снимали с хитлеристки поздрав. Зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев подаде оставка, а директорът на дирекция в Министерството на отбраната излезе в отпуск и все още не е освободен, въпреки настояването на премиера.

„Вие 10 дена ни съсипахте за тази снимка! Вие ни разкатахте. Когато хвърляш камъни в стъклената си къща, все някога ще се счупи и твоето прозорче. С какво заслужихме ние да ни тричат по този начин – виновни за почти всичко”, коментира вчера Борисов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви и за актуализация на бюджета със сумите, необходими за назначаването на 1000 нови служители на МВР и 6000 в Министерство на отбраната. Нинова заяви това на семинар на социалистите в Боровец. Тя уточни, че в центъра за системата за сигурност трябва да се постави човекът.

"Много се говори за недокомплект в двете министерства, в службите. Много спекулации се появиха покрай проведения Консултативен съвет по национална сигуност (КСНС) при президента Радев, както и престрелки между нас и управляващите вчера. Ще решим тези противоречия и проблеми, ако спешно и заедно направим едно нещо – да актуализираме бюджета за тази година с тези минимум суми, които са необходими за тези 1000 нови служители в МВР и 6000 в Министерство на отбраната", каза Нинова.

Тя поясни, че на КСНС е била направена финансова обосновка колко ще струва това и са се обединили, че човекът е най-важен в системата. Според лидера на БСП сега трябва да се пристъпи към действие.

"Министърът вътрешните работи на КСНС обоснова искането за 1000 души назначаване в МВР с 300 млн. допълнително финансиране. При говорене за излишък, който варира от изказванията на премиера от 1 млрд. и половина до 3, че ги има в бюджета, смятаме, че тези 300 млн., които са абсолютно наложителни да се комплектова МВР, са възможни от излишъка. В отбраната също представиха своите разчети, те бяха също около 320 млн. Има възможност чрез излишъка в бюджета без да се нарушат другите бюджетни системи", смята Нинова.

Лидерът на БСП изтъкна, че депутатите от партията са приели етичен кодекс и настояват парламентът като цяло да приеме такъв.

"Негодуванието на обществото към политическата класа ни задължава не само да приемем този етичен кодекс просто така, а и да се придържаме към нови правила, нов морал и нова почтеност в политиката", коментира лидерът на БСП.

Според нея трябва да бъде актуализирана и националната стратегия за сигурност.

БСП поиска актуализация на бюджета

http://clubz.bg/54978-bsp_poiska_aktualizaciq_na_byudjeta

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за актуализация на бюджета със сумите, необходими за назначаването на 1000 нови служители на МВР и 6000 в Министерство на отбраната. Нинова заяви това на семинар на социалистите в Боровец. Тя уточни, че в центъра за системата за сигурност трябва да се постави човекът.

"Много се говори за недокомплект в двете министерства, в службите. Много спекулации се появиха покрай проведения Консултативен съвет по национална сигуност (КСНС) при президента Радев, както и престрелки между нас и управляващите вчера. Ще решим тези противоречия и проблеми, ако спешно и заедно направим едно нещо – да актуализираме бюджета за тази година с тези минимум суми, които са необходими за тези 1000 нови служители в МВР и 6000 в Министерство на отбраната", каза Нинова.

Тя поясни, че на КСНС е била направена финансова обосновка колко ще струва това и са се обединили, че човекът е най-важен в системата. Според лидера на БСП сега трябва да се пристъпи към действие.

"Министърът вътрешните работи на КСНС обоснова искането за 1000 души назначаване в МВР с 300 млн. допълнително финансиране. При говорене за излишък, който варира от изказванията на премиера от 1 млрд. и половина до 3, че ги има в бюджета, смятаме, че тези 300 млн., които са абсолютно наложителни да се комплектова МВР, са възможни от излишъка. В отбраната също представиха своите разчети, те бяха също около 320 млн. Има възможност чрез излишъка в бюджета без да се нарушат другите бюджетни системи", смята Нинова.

Лидерът на БСП изтъкна, че депутатите от партията са приели етичен кодекс и настояват парламентът като цяло да приеме такъв.

"Негодуванието на обществото към политическата класа ни задължава не само да приемем този етичен кодекс просто така, а и да се придържаме към нови правила, нов морал и нова почтеност в политиката", коментира лидерът на БСП.

Според нея трябва да бъде актуализирана и националната стратегия за сигурност.

БСП прие етичен кодекс за депутати

https://www.actualno.com/politics/bsp-prie-etichen-kodeks-za-deputati-news_616281.html

Повече не искам да чувам упрека на хората, че ги търсим само по избори. Ще засилим връзката - ПГ, областни и общински ръководства на партията. С тези думи председателят на БСП Корнелия Нинова се обърна депутатите и членове на ИБ на левицата по време на семинар в Боровец, на ко

Във Франция гласуват за парламент

http://frognews.bg/news_136296/Vav-Frantsiia-glasuvat-za-parlament/

Франция днес гласува и за нов парламент. Прогнозите сочат победа за партията ”Република напред” на новия държавен глава Еманюел Макрон.

Спират водата в някои части на София утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274706

Спират водата в някои части на София утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 12 юни, съобщиха от пресцентъра на дружеството. В понеделник във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Сливница“ Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул.

"Манчестър юнайтед" обяви първото си ново попълнение – Линдельоф от "Бенфика"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2986940_manchestur_junaited_obiavi_purvoto_si_novo_populnenie/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" обяви официално привличането на централния защитник Виктор Линдельоф. Бранителят на "Бенфика' месеци наред беше свързван с "червените дяволи", като дори се считаше, че ще пристигне в отбора през януари.

"Манчестър юнайтед има удоволствието да обяви, че постигна съгласие с "Бенфика" за трансфера на Виктор Линдельоф. Трансферът ще бъде финализиран след преминаване на медицинските прегледи и уточняване на...

Стотици се събраха на поклонението на загиналия пилот

http://frognews.bg/news_136295/Stotitsi-se-sabraha-na-poklonenieto-na-zaginaliia-pilot/

С пълен военен церемониал и почести в Ямбол изпращат загиналия пилот майор Георги Анастасов. 38-годишният пилот, който загина след инцидент с военен вертолет ”Пантер” по време на учение в Черно море, бе повишен посмъртно в майор.

На Мусала натрупа юнски сняг (видео)

https://offnews.bg//offtopic/na-musala-natrupa-iunski-sniag-video-657873.html

Прогозата за снеговалежи днес по високите върхове днес се сбъдна.

Най-високият връх на Балканите Мусала се е сдобил с нова и то доста дебела снежна покривка. Това показва видео, споделено от екипа на метеорологичната станция.

 

Актрисата Джесика Частейн се омъжи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6274697

Актрисата Джесика Частейн се омъжиАктрисата от САЩ Джесика Частейн се е омъжила за дългогодишния си партньор Джан Лука Паси де Препосуло, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Сватбата се е състояла в Тревизо, Италия. 40-годишната Частейн ("Дървото на живота", "Враг номер едно") и 34-годишният Де Препосуло са разменили брачните си обети в семейния параклис в луксозното имение на

Задържаха двама полицаи за грабеж

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zadyrzhaha-dvama-policai-za-grabezh-6070194

Според непотвърдена информация служителите на реда са откраднали количество цигари без бандерол

Радев: Ще вдигнем заплатите на полицаите, ако намерим аргументи

http://www.moreto.net/novini.php?n=353166

„Ще вдигнем заплатите на полицаите, стига да намерим аргументи”, заяви пред NOVA министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той съобщи, че е говорил със синдикатите в сектор "сигурност" за проблемите на работещите в сферата.

Владиката Серафим откри единствения храм у нас на Свети Лука в новостроящате се църква в Гоце Делчев

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/vladikata-serafim-otkri-edinstveniia-hram-u-nas-na-sveti-luka-v-novostroiashtate-se-cyrkva-v-goce-delchev-2029725

На 11 юни, когато Православната църква чества паметта на Свети Лука, в приземния етаж на новостроящата се черква в  Гоце Делчев бе открит храм „Св. Лука, архиепископ Кримски и Симферополски“. Храмът е част от черквата „Рождество Христово“ и единствен в България, съобщи Неврокопският митрополит Сера

Второкласничка от Ямбол с две награди от данъчно състезание

//dariknews.bg/regioni/sliven/vtoroklasnichka-ot-iambol-s-dve-nagradi-ot-danychno-systezanie-2029728

Второклаосничката Веселина Марева  от  ямболското ОУ „П. Р. Славейков“ спечели две награди от националния куиз за ученици „В час ли си?“, който провежда Национална агенция по приходите.

Късметлийката  е участвала в състезанието  повече от веднъж и е дала верен отговор на повече въпро

Бивш министър нарече Тереза Мей "ходещ мъртвец"

//dariknews.bg/novini/sviat/bivsh-ministyr-nareche-tereza-mej-hodesht-myrtvec-2029730

Днес натискът върху британския премиер Тереза Мей продължава да е максимален. Доказателството: бившият министър на финансите на Великобритания от 2010 до 2016 г. Джордж Озбърн я нарече в ефира на телевизионния канал на Би Би Си "ходещ мъртвец", пре

Извънредно кацане на самолет заради подозрителен разговор на борда

https://www.actualno.com/europe/izvynredno-kacane-na-samolet-zaradi-podozritelen-razgovor-na-borda-news_616272.html

Трима пътници от самолета, който кацна извънредно в Кьолн бяха задържани, съобщи местната полиция. Служителите на реда взеха от единия от тях раница и я взривиха. Ням информация за съдържанието на раницата. Задържаните както и други пътници от самолета се разпитват в момен

Готви се бързо приемане на Македония в НАТО

http://www.mediapool.bg/gotvi-se-barzo-priemane-na-makedoniya-v-nato-news265096.html

През последните седмици се увеличават сигналите, че евроатлантическите структури имат план за бързо приемане на Македония в НАТО. Това се случва след изборите в съседната на България държава, които доведоха до сформирането на правителство на проевропейски настроения лидер Зоран Заев. "Предстои бързо приемане на Македония в НАТО под името БРЮМ (Бивша югославска република Македония)", съобщава хърватското издание „Ютарни лист“. Тази седмица първо руската агенция "Спутник", която е известна с близките си отношения с Кремъл и в много страни я смятат за инструмент в ръцете на Москва, съобщи, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг възнамерява да посети Скопие в средата на юли, за да ускори процеса по присъединяване и Македония да стане член на алианса още през пролетта на 2018 година. Спорен „Ютарни лист“ присъединяването на Република Македония към НАТО ще стане под временното й наименование - БЮРМ. Така ще бъде до нейното членство в ЕС, когато трябва да бъде решен спорът за името между властите в Скопие и Атина, предаде БГНЕС. Идването на власт на Зоран Заев се очаква да доведе до премахването на основните пречки за присъединяването на страната в евроатлантическите структури. Това на първо място е спорът за името. Атина отказа да премахне и визите за бившата югорепублика поради наименованието Република Македония. Гърция смята, че тя има историческо право върху него и използването му съдържа териториални претенции към Гърция. Междувременно официално бе съобщено, че новият македонски премиер Зоран Заев ще проведе в понеделник в Брюксел срещи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенеберг, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. По информация на Mediapool до края на юни се очаква посещение на Заев и в София. Според експерти забързването на евроинтеграцията на Македония ще представлява сериозно предизвикателство пред външната политика на България, като разчита на този процес за уреждане на добросъседските отношения със Скопие. Очаква се да се обсъдят именно възможностите за деблокиране на членството на Македония в НАТО. Премиерът Заев наскоро заяви, че се надява Македония много бързо да стане член на военната организация, докато вървят преговорите с Гърция по спора за името и усъвършенстване на мерките за сътрудничество между Скопие и Атина. На срещите с Могерини и Хан ще обсъдят реформите, които трябва да изпълни новото македонско правителство, и за премахването на условната препоръка за започване на преговори за членство в ЕС. Очаква се да стане дума и за идването в Скопие на пенсионирания експерт за върховенство на правото на Европейската комисия Райнхард Прибе, който заедно с група експерти на ЕК ще трябва да помагат на новото правителство на Македония в усилията за реформи. Това е първото официално посещение на новия македонски премиер на европейската столица, след като застана начело на правителството на страната. С разпада на бивша Югославия въпросът за Република Македония се превърна във въпроса на всички въпроси за Гърция, която в един момент въведе дори и пълна блокада на страната. По-късно отстъпи, но твърдо застана зад позицията, че Република Македония не може да стане член нито на ЕС, нито на НАТО. За властите в Скопие пък бе неприемливо да се присъединят като БЮРМ - на английски FYROM, както е вписана в ООН. Така се стигна до блокадата, която рефлектира и във вътрешната политика и увеличаването на националистическото влияние. Този спор отчасти е причина и за неотдавнашната криза, която приключи със съставянето на ново правителство. Премиерът Зоран Заев обеща да извърши икономически реформи с цел 5% икономически ръст и ускорено членство в ЕС и НАТО. Неотдавна бяха публикувани документи на македонските служби, че при насилственото влизане в парламента на 27 април, когато бяха бити над 100 души, включително и самият Заев, са участвали и сръбските спецслужби, а руските са действали за дестабилизацията на Македония и предизвикването на сблъсъци между македонците и албанците. Русия много трудно прие членството на Черна гора в НАТО, защото по този начин загуби едно парче от пъзела за укрепването на влиянието си на Западните Балкани, а самата Македония трябваше да бъде част от руската сфера на влияние. Именно това е ускорило плановете на НАТО да ускори членството на Македония. Заев демонстрира необходимата гъвкавост и изрази готовност да влезе в НАТО като БЮРМ (FYROM), а преговорите с Гърция да продължат до пълноправното членство в ЕС. Зоран Заев говори и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който го поздрави за избора и потвърди, че за Атина е неприемливо името Македония, но БЮРМ (FYROM), или някое друго компромисно име за Гърция е приемливо. В кабинета на Ципрас очевидно са осъзнали, че и на тях им вреди нестабилността в Македония и техният външен министър Никос Коцияс заяви, че "единството, интегритетът и стабилността на северния съсед са изключително важни". "Това е нашата основна грижа. Решаването на спора за името по един демократичен и творчески начин може да улесни бъдещата посока на страната", каза Коцияс.

ЕС отмени визите за жителите на Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274619

ЕС отмени визите за жителите на УкрайнаОт днес влиза в сила безвизовият режим за украински граждани за пътуване на територията на ЕС, предава БНТ. Те ще могат да пътуват само с биометричен паспорт и да останат в страна членка до 90 дни. Визите за украинци отпадат за всички европейски държави, с изключение на Ирландия и Великобритания. На специална церемония в Киев,

Украинците вече имат безвизов режим с ЕС

http://dnes.dir.bg/news/es-ukrina-bezvizov-rezhim-25897309

Президентът на Украйна тържествено обяви влизането в сила на безвизовия режим с ЕС за украински граждани.

Тереза Мей увери Меркел, че преговорите за Брекзит ще започнат както е по план

http://econ.bg/Новини/Тереза-Мей-увери-Меркел-че-преговорите-за-Брекзит-ще-започнат-както-е-по-план_l.a_i.743899_at.1.html

Британският премиер Тереза Мей е потвърдила в разговор с германския канцлер Ангела Меркел, че преговорите за Брекзит ще започнат, както е предвидено,...

Каракачанов: След месец ще стане ясна причината за инцидента с военния хеликоптер

http://www.cross.bg/karakachanov-krasimir-pilota-1545707.html

/КРОСС/ След 30 дни ще стане ясна причината за инцидента с военния хеликоптер и смъртта на пилота майор Георги Анастасов. Това съобщи в Ямбол министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде „Фокус". Разследването ще продължи месец. „Макар че някои от нещата вече са свършени, но нека назначената комисия, Военна полиция и Военноморският флот си свършат работата. Дали е човешка или техническа грешка, ще кажат специалистите", категоричен бе Красимир Каракачанов. „Определено, не може да се говори за технически причини или още по-малко за лоша подготовка на пилота. Георги Анастасов е един от най-добре подготвените пилоти на хеликоптери в България. Машината е била в изправност, но по време на подобни действия, се случва всичко. Нека специалистите да кажат какво е", заяви Красимир Каракачанов. Той поясни, че още в деня на инцидента се е обадил на бащата на загиналия пилот и е изразил своите съболезнования към семейство. „На българските воини, които продължават да служат в армията, въпреки тежките условия и недоимък, мога само да изразя своето уважение и преклонение", каза министърът. Каракачанов бе категоричен, че всички български войници са много по-добре подготвени от тези на много от нашите партньори. „Нека да продължат да носят гордо службата, защото имаме нужда от тях", заяви министър Каракачанов

Пуйол се дърпа за сватба, Нойер каза "Да" на патерици

https://offnews.bg//izvan-terena/pujol-se-darpa-za-svatba-nojer-kaza-da-na-pateritci-657872.html

Бившият капитан на Барселона Карлес Пуйол явно не желае да се жени. Поне с такова впечатление останаха феновете от реакцията му,когато приятелката му Ванеса Лоренсо хвана букета на сватбата на бившия вратар на каталунците Виктор Валдес.

На Ванеса отдавна й е време да стане булка и тя искрено се зарадва на подаръка от съдбата. Тя е на 40 години и има успешна кариера на фотомодел в Испания. Двамата с Пуйол са заедно от 2012 година.

Пуйол може да вземе пример от вратаря на Байерн Мануел Нойер, който макар и контузен, намери енергия да заведе пред олтара любимата си Нина Вайс.

Сватбата на 31-годишният страж и 24-годишната студентка се състоя в Италия, недалеч от Бари. Нойер каза заветното "Да", подпрян на патерици, тъй като все ще се възстановява от травмата, получена в мача с Реал Мадрид от четвъртфиналите на Шампионската лига. Очакванията са да е напълно здрав през септември.

САЩ и Турция обсъдиха в телефонен разговор ситуациите в Катар и Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274475

САЩ и Турция обсъдиха в телефонен разговор ситуациите в Катар и СирияДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и турският му колега Мевлют Чавушоглу обсъдиха в телефонен разговор снощи обстановката в Сирия, както и дипломатическата криза между Катар и другите арабски държави. Това заявиха източници от министерството на външните работи в Анкара, цитирани от Ройтерс и БТА.

Проиграхме шанса си за важна роля в българската политика

http://clubz.bg/54977-proigrahme_shansa_si_za_vajna_rolq_v_bylgarskata_politika

Скъпи приятели и съмишленици, уважаеми гости

Днес се изправям пред вас за последното си обръщение като председател на ДСБ. И това щеше да е факт, дори последните избори да бяха успешни - неслучайно поисках от вас само едногодишен мандат преди година. Независимо от резултата през месец Март, но особено предвид слабото представяне на изборите, политическите цели на моето лидерство останаха непостигнати и партията има нужда тази промяна.

Винаги преди 2013 г. съм спазвал регламента за изказване от три минути. Ще го спазвам и в бъдеще. Днес обаче ще си позволя да говоря по-дълго и напълно откровено, ще направя опит за безкомпромисен анализ на последните години и перспективите пред ДСБ, дясното и нацията.

Преди четири години поех отговорността да застана начело на Демократи за силна България след много тежко поражение и в условията на тежка организационна и финансова криза. За съжаление, отстъпвам поста в същите условия, въпреки сериозните успехи, които имахме през тези години.

1. Неизбежно, първият въпрос е - Защо се стигна дотук?

Моят отговор е - защото през целия четиригодишен период, ДСБ държа политическия залог и съответно - политическия риск много високо. Нито за момент не се примирихме с ролята на малка, конформистка партия, която се съобразява със силните на деня. Нито за ден не възприехме политическите цели и политическото битие на малка партия, която се лашка по течението и се съобразява с конюнктурата. Поехме рискове и влязохме в битки, които не са по силите ни и не отговарят на обществената ни подкрепа, на медийните реалности и на безпощадно търговския характер на българската политика.

Грешка ли беше това “надскачане”?

Моето мнение е - не, не беше. ДСБ е създадена с големи и амбициозни цели  няма право да се отказва от преследването им. В дълбоката институционална и морална криза, в която трайно се намира българското общество, отказът от амбиции е предателство, примирение с баналността на властващото зло, пасивно съучастие в завладяването на властта от местни мафиотски и чужди геополитически интереси. Ние поддържахме залога пред партията непосилно висок, защото такива са залозите пред обществото.

И многократно през тези години успяхме да изпълним политическа роля, надхвърляща нивата на влияние, които имаме и да преодолеем враждебната медийна и политическа среда. През тази призма ще дам моята оценка на основните събития в мандата си:

1.1. Първо - създаването на Реформаторски блок.

Това беше решение без разумна алтернатива, което беше взето по инициатива на ДСБ, с цената на тежки компромиси. Създаването на блока промени българската политика, даде глас на най-активните и независими обществени групи, отне на ГЕРБ монопола върху дясното, а на БСП и ДПС - шанса да получават мнозинство в българския парламент. РБ беше силен политически ход и несъмнен успех. Всички гласове, че направените при създадването му компромиси гонят избиратели, бяха опровергани на последните избори, за съжаление.

Провалът - и аз го приемам като личен провал, за който нося отговорност - беше неспособността да изпълним обещанието за организационно единство на РБ. Смисълът на политическата дейност не е в разделението, а в обединението зад разумни и полезни за обществения интерес цели. Но простото коалиране не постига този ефект. Реформаторският блок влезе в 43 НС и в управлението лишен от единство, което да го направи смислен и полезен не за партиите в него, а за избирателите си и преди всичко - за цялата нация.

1.2. Второ - влизането в кабинета Борисов-2.

През ноември 2014 г., ДСБ имаше само два варианта - да подкрепи коалиционно управление на малцинството с подкрепата на ДПС, или да напусне ПГ на Реформаторския блок като група изолирани независими депутати без влияние върху политическия процес и евентуално така да предизвика незабавни избори, на които десницата да остане непредставена (т.е. да стигнем до днешната ситуация години по-рано…).

ДСБ не се подчини на тази алтернатива, дори когато ни я свеждаше лично г-н Жозеф Дол, а застана в центъра на политическия дебат за нуждата от мнозинство, което да изолира ДПС от политическата власт и да постави реформата на съдебната система в центъра на програмата си. Отново на цената на тежки преговори и компромиси, постигнахме тази цел и извоювахме влияние, далеч надхвърлящо петимата народни представители от ДСБ.

Неуспехът ни беше в съгласието г-н Борисов да получи нов мандат като премиер на България. За съжаление, ние от ДСБ бяхме оставени съвсем сами в защитата на тази уж обща позиция на РБ. И тук искам да припомня, че нашето предложение да има коалиционно управление с друг премиер нямаше подкрепата не само на лидерите на ДБГ и СДС, но и на широката гражданска, медийна и протестна общност, която днес ни критикува за направените компромиси. Този двоен морален стандарт е една от големите беди на демократичната и реформаторска общност в България, но за това - по-нататък…

1.3. Трето - участието във властта и борбата за правосъдна реформа.

За едногодишния си престой във властта, ДСБ, заедно с колегите от Гражданския съвет, беше единствен гарант на опитите за реформи в мандата на Борисов-2.

Ние, и само ние, давахме пълна и безрезервна подкрепа на министрите Москов, Ненчев, Митов и Иванов, в опитите им да придадат десен, реформаторски и проевропейски характер на едно по съществото си криминално балканско управление.

Ние и само ние до последния ден на 43 НС искахме разкриване на истината за КТБ и за вторичния грабеж на активите й в рамките на процедурата по несъстоятелност.

Ние и само ние се противопоставяхме, често успешно, на опитите за кадруване на мафията във всички държавни регулатори и администрации, на лобистките законопроекти или на финансовия комунизъм на министър Горанов (мога да спомена само КЗК, БНБ, втория пенсионен стълб, данък “Уикенд”, Закона за концесиите). Съчетавахме тази роля на коректив с непрестанна законодателна инициатива, голяма част от която остана незабелязана и неоценена.

Но днес, когато народните представители от ДСБ и ГС ги няма, виждаме и вакханалията на мафиотски назначения във всички ешелони на властта, и пълната законодателна безплодност на 44 НС…

Платихме огромна цена за подкрепата на един кабинет, на едно мнозинство, в което интересите на ДПС и Делян Пеевски бяха често по-добре защитени от тези на десните избиратели и почтения бизнес. Но искам да подчертая оценката си, че тази цена си струваше, защото работата на политика е плаща със собствения си публичен образ за защита на обществения интерес. Когато започнеш да жертваш обществения интерес, за да защитиш образа си, се превръщаш в Бойко Борисов, дори и да се мислиш за много повече от него…

Ключов момент в участието ни в управлението беше т.нар. исторически компромис от юли 2015 г. и последвалото му проваляне от ГЕРБ през декември. Постигането на компромиса предопредели оставането ни във властта, провалянето му - нейното напускане. Този компромис беше момент, в който ДСБ и партньорите ни от ГС, с ресурса на девет народни представители, променихме дневен ред, около който се бяха обединили всички останали. В деня преди края на преговорите, единствени защитници на първоначално внесения законопроект бяхме ние и министър Христо Иванов. Активно се опитваха да ни убедят да отстъпим ГЕРБ, ДПС, лично премиерът Борисов и президентът Плевнелиев, партньорите от Патриотичния фронт, Главният прокурор Цацаров. В края на следващия ден, всички те бяха приели първоначалната версия.

Влизам в тези детайли, тъй като съм убеден, че отричането на това политическо съгласие е белег или на недобросъвестност, или на краен политически наивитет.

1.4. Четвърто - напускането на властта през декември 2015 г.

Не смятам, че - след тежките преговори през юли - този ход имаше алтернатива. Приемам обаче критиката, че той не беше публично добре обяснен, нито достатъчно обсъден вътре в ДСБ. Тежкият политически провал на ДСБ, който предопредели кризисния режим през цялата 2016 г., беше отказът на единствения ни министър да последва решението на партията си. Приемам го като личен лидерски неуспех, защото това беше ключовият момент пред реформаторската десница в България - тази оставка щеше да повлече напускане на целия Реформаторски блок и заслужена правителствена криза, от която - със или без предсрочни избори - дясното щеше да излезе и по-силно, и по-единно.

В политиката има моменти, в които или си на висотата на отговорността си, или не си. ДСБ не беше. Подчертавам - не един човек, не д-р Москов, защото той представляваше във властта партията, а не себе си, неговото решение беше представително за политическата отговорност и дисциплина на партията, а не неговата лична.

Този момент беше проигран, с него и шансът на цяло поколение десни лидери да играят важна роля в българската политика.

1.5. Пето и последно - годината в опозиция и подготовката на ново политическо обединение, което да даде дясна алтернатива на ГЕРБ.

Независимо, че често бяхме единствена опозиция и в много случаи изиграхме ролята на реален коректив на недъзите на управлението, този период отчитам като политически неуспешен за ДСБ. Не постигнахме голямата си цел да обединим политическите и граждански общности, които да дадат алтернатива от десноцентристки и реформаторски позиции на Борисов. Не предвидихме скоростта, с която той ще предизвика предсрочни избори. Преди всичко - допуснахме да бъдем подведени в безкрайни преговори с хора, които - поради суета и неопитност, или част от тях - поради предразсъдъци и зависимости, в крайна сметка избраха политическия егоизъм. Допуснаха грешка, която мнозина са допускали в миналото, и която трябва да се избягва в бъдеще, защото цената се плаща от стотици хиляди, а не от единиците, които вземат решенията.

Тук може би погрешно говоря в първо лице множествено число. Тази грешна преценка беше моя и за нея аз трябва да понеса отговорността си. Но това не означава, че съжалявам, че съм се предоверил. Без доверие няма общо действие, без риск няма стратегически успех.

И сега, когато обръщам поглед към бъдещето, към периода, в който други ще носят основната отговорост за най-тежките решения, искам да тръгна именно от тук:

2. Ще продължи ли ДСБ да преследва амбициозни политически цели и да поема рискове?

Има два пътя, две алтернативи. Да се уплашим (или по-точно - да се уплашите) от моето падане от високо като лидер на ДСБ и да решим да пълзим ниско през следващите години. Зад прикритието на мантрата “Да помислим първо за партията”, да се откажем от амбициозни политически цели и да се отдадем на сметки за малки порции от политическата власт, които отговарят на скромното ни политическо влияние и тежкото ни организационно състояние. Да приемем, че защитата на тесен периметър в рамките на поредната неискрена коалиция, може да бъде политически успех.

Аз се надявам, че почти никой в тази зала не иска това. Ние сме изправени пред ключов момент в историята си като партия - за първи път ще има състезателен избор на председател. Аз се надявам, че никой от кандидатите за лидер на ДСБ няма да възприеме пораженския подход “Да си гледаме нашата градинка”. По една много проста причина - в политиката никой не се интересува от нашата градинка. Партиите не съществуват, за да си решават вътрешните разногласия, а за да решават обществените проблеми, не за да си играят на демокрация на общинско ниво и да симулират клуб по дебати във Фейсбук, а за да защитят демокрацията и свободата за всеки член на обществото. Не за да уреждат собствените си партийни членове, а за да осигурят благоденствие и сигурност за всеки гражданин.

Колкото и да ни е трудно, днес целите пред нас са по-високи от всякога:

В целия западен свят, към който - поне ние - безспорно принадлежим, либералната демокрация, индивидуалната и свободата на словото, пазарната икономика и сигурността, са изправени пред заплаха. Както от вътрешни, така и от външни врагове.

И ако последните месеци показват, че Западна Европа се изправя срещу тази заплаха и печели трудни отбранителни битки, в почти цяла Източна Европа демокрацията, свободата и пазарът са в отстъпление. Това отстъпление е особено видимо на Балканите. Днес България е заобиколена от юг и запад от държави в дълбока криза на демокрацията, застрашаваща социалния и граждански мир. Защото либералната демокрация не е процедура, а единственото познато успешно средство за трайно поддържане на мира и сигурността в обществото.

България на Борисов и Сидеров, с основна опозиция Нинова и Карадайъ, е заплашена да остане изолирана на Балканите, докато Европа върви по отдавна отлагания път на консолидация и федерализация. Ние трябва да бъдем лидер на Балканите, да задаваме пътя към Европа, а не да следваме модела на Груевски в Македония или Изетбегович в Босна…

България със съветска прокуратура и правосъдие не може да излезе от посткомунизма и постсъветската сфера на влияние, колкото и да удържа наследницата на БКП извън властта. Границата на Европа ще мине по Дунава, ако ние не последваме Румъния в политиките й на категорична борба с корупцията във властта…

България с комунистически по същността си контрол върху бизнеса от страна на властта и с нива на финансова и административна централизация, характерни за диктатура от Централна Азия, никога не може да влезе истински в Европа и не може да спре връщането на комунизма, просто защото той в много отношения и в много региони на страната никога не ни е напускал.

И най-сетне, България, в която хората се мерят не според заслугите, образованието, усилията и таланта си, никога не може да бъде богата - защото тя гони хората, които могат да създадат нейното богатство.

Единствено власт, осигуряваща справедливост, местно самоуправление, качествено образование и администрация, изградена според заслугите на гражданите, може да ни направи част от Единна Европа.

Това са целите, които ние заложихме в Договора за Нова българска Република. Това са целите, в името на които Демократи за силна България трябва да определят политическото си поведение и приоритети.

И трябва да бъдем наясно, че тези цели не можем да постигнем сами. Нещо повече - за тях дори не можем да се борим сами, защото изглеждаме несериозно в очите на хората.

Борбата за тези политически цели изисква на първо място запазването и развиването на проекта Нова Република като средство за обединяване на граждани, бизнес, граждански и политически организации с несъмнени десни разбирания около Договора, който ДСБ предложи. Този проект не е неуспешен - той е неразвит, твърде закъснял за изборите през 2017, но изпълнен с политически смисъл, качествени личности и десни политически ценности. Той има нужда от развитие в цетъра и по региони, като основа за пробив в местната власт и изграждане на истинска национална дясна мрежа от авторитетни местни лидери.

Изисква и готовност за партниране с организации, които не се определят задължително в дясното пространство, но споделят общите ценности на либералната демокрация, пазарната икономика и защитата на националната сигурност през пълноценно членство в Западните политически съюзи.

Изисква едно такова обединение да предложи общи законодателни, в т.ч. и консtитуционни решения на основните проблеми на обществото, много преди да започне подготовка за парламентарни избори. Да излъчи силен кабинет в сянка - с личности и екипи, готови да поемат властта, когато избирателите пожелаят това. Да се позиционира трайно и последователно позициониране спрямо ГЕРБ въз основа на програми и ценности, а не на политическа и властова конюнктура.

Но преди всичко, борбата за тези цели изисква амбиция, риск и готовност за компромис отвъд зоната на безопасност и комфорт. Аз приех поканата на господата Атанасов и Малинов да бъда част от тяхното ръководство, ако някой от тях бъде избран. Благодаря им за поканата. Моето съгласие обаче не е безусловно. То зависи от готовността на бъдещия председател да поеме риск и да влезе в битка в името на общите ни ценности. Гласът ми зависи от моята преценка кой е готов да влезе в тази битка и да не отстъпи и е доказал тази способност. Преценката си ще направя след изказванията на кандидатите.

Преди много време първият председател на ДСБ г-н Костов ми каза:

“Лидерът не е знаме. Той е човекът, който носи знамето”.

Нашето знаме днес е ясно - това са ценности, записани във всичките ни документи от Възванието за силна България до Договора за нова Република. Ще повторя нещо, което казвам на всички събрания досега: Ние сме консерватори, но и реформисти. Ние знаем, че няма революционни решения. Но знаем и пътя напред и не лъкатушим по него. Благодаря ви за шанса да нося знамето по този път четири години. И ви моля да продължим по него, за да мога да продължа да се боря под това знаме.

...

Изказване на бившия председател на ДСБ Радан Кънев пред Националното събрание на партията на 10 юни 2017 г. Заглавието е на Клуб Z.

Едни от най-злите свекърви в историята (II част)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/edni-ot-naj-zlite-svekyrvi-v-istoriiata-ii-chast-6070193

Когато една жена обича - обича безусловно, когато мрази, е способна на всичко, а свекървите и тъщите понякога просто не могат да оставят съпруга или съпругата на тяхното дете да познае словосъчетанието „щастлив брак“

Пуерто Рико решава на референдум дали да стане 51-вия щат на САЩ

http://www.cross.bg/pyerto-riko-referendym-1545706.html

/КРОСС/ Жителите на Пуерто Рико решават, на референдум, дали да станат 51-и щат на Съединените щати или да получат частична или пълна независимост. Пуерто Рико е остров от Големите Антилски острови, в Североизточно Карибско море, с над четири милиона жители, което го прави един от най-гъсто населените в света. Статутът на острова е свободно присъединила се държава към САЩ. Действието на конституцията на САЩ е ограничено, върховната власт принадлежи на конгреса на САЩ, но територията има собствено самоуправление. Пуерто Рико има собствена конституция, законодателна, изпълнителна и съдебна власт. Връзката със САЩ се заключава в наличието на общо гражданство, валута и отбрана. Източник: в. "Труд"

Най-богатите крият много повече пари, отколкото се смяташе

http://www.investor.bg/drugi/338/a/nai-bogatite-kriiat-mnogo-poveche-pari-otkolkoto-se-smiatashe-240635/

Според ново изследване най-заможните може би крият около една четвърт от богатството си в данъчни убежища

Люси Дяковска пее в “Разходка по Бродуей”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6273774

Люси Дяковска пее в “Разходка по Бродуей”Люси Дяковска ще представи най-новия си проект “Разходка по Бродуей” в летния театър на парк “Кайлъка” в родния Плевен на 27 юни. Премиерата е на 14 юни в Горна Оряховица. “В спектакъла ще разходим публиката по Бродуей, като следваме времето, в което се случват историите в мюзикълите, а не хронологията на написването им”, поясни Люси.

Сейф ал Ислам от смъртник до свободен човек

http://clubz.bg/54976-sejf_al_islam_ot_smyrtnik_do_svoboden_chovek

Въоръжената либийска групировка “Бригадата Абу Бакр ал Садик” обяви във фейсбук освобождаването от затвора на Сейф ал Ислам, навремето най-влиятелният син на либийския диктатор Муамар Кадафи и впоследствие осъден на смърт.

“Бригадата Абу Бакр ал Садик” контролира западнолибийския град Синтан и охранява затворите в района. Във фейсбук тя съобщи: “Сега той (Сейф ал Ислам) е на свобода и напусна града.”

Освобождаването на хвърления през 2021 г. в затвор син на Кадафи е станало възможно поради приет от парламента на Източна Либия закон за обща амнистия.

След свалянето на Муамар Кадафи от власт през 2011 г. многобройни милиции, кланове и съперничещи си правителства се борят за цялата власт в Либия. Въоръжените групировки в Синтан отхвърлят легитимността на признатото от международната общност правителство на националното единство в столицата Триполи.

През 2011 г. Международният трибунал в Хага издаде заповед за задържане на Сейф ал Ислам по обвинение в престъпления срещу човечеството. Трибуналът му вменява във вина решаващо участие в планирането на бруталния разгром на започналото през февруари 2011 г. въстание срещу дългогодишния диктатор Муамар Какафи. Всички опити обаче на Международния трибунал синът на Кадафи Сейф ал Ислам да му бъде предаден, останаха без последствие.

През ноември 2011 г. Сейф ал Ислам беше задържан от милиции на бунтовнически групировки и впоследствие осъден на смърт в процес, воден в град Синтан и остро критикуван от ООН и правозащитни организации.

Сега от смъртник Сейф ал Ислам се превърна в свободен човек. Къде точно се намира, не се знае. Каква ще е бъдещата му съдба, никой не може да каже.

Дидие Щосел: Слуховете за продажба на NOVA са спекулация

https://www.vesti.bg/bulgaria/didie-shtosel-sluhovete-za-prodazhba-na-nova-sa-spekulaciia-6070191

В лицето на MTG имам изключително лоялен партньор и собственик. Ако нещо се случи някой ден, съм сигурен, че ще ми кажат, заяви директорът на "Нова Броудкастинг груп"

Откъс от "Магазинчето "Сполука" на Горан Петрович

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/11/2986255_otkus_ot_magazincheto_spoluka_na_goran_petrovich/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Магазинчето "Сполука" с автор Горан Петрович, предоставен от Издателство "Изток - Запад".

Това е второ издание на български език на вълнуващия роман на сръбския писател Горан Петрович (1961).
За страстта към четенето и страстните читатели е този роман. За възвишени, споделени и несподелени любови и за невероятни преживявания в паралелния и магичен свят на...

Направете си сами бадемово мляко със сол против бръчки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6265039

Направете си сами бадемово мляко със сол против бръчкиВ „Чудодейната сила на солта” ще намерите многобройни съвети и рецепти за това как най-ефективно да използвате солта за лекуването и профилактиката на различни заболявания, както и като средство за разкрасяване. Книгата е за здрави и болни, за млади и стари, а съветите в нея са лесно изпълними и по силите на всеки.

Няколко района във Варна са без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=353165

Заради аварии на водопроводи в различни части на града, няколко варненски района ще останат без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Ето засегнатите места: - абонатите заключени м/у ул."Русе" , ул."Александър Дякович" , ул.

Убиха организатора на атентатите в Техеран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274277

Убиха организатора на атентатите в ТехеранИранският министър на разузнаването Махмуд Алави съобщи, че човекът, замислил атаките в Техеран, в които в сряда загинаха 17 души, е бил ликвидиран, съобщава агенция ИРНА, цитирана от БТА. Отговорност за координираните нападения в сряда срещу парламента и мавзолея на Хомейни пое "Ислямска държава". Министърът каза,

Освободиха осъдения на смърт син на Кадафи - Сейф ал Ислам

http://www.cross.bg/islam-beshe-seiif-1545705.html

/КРОСС/ Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам беше освободен от затвора. Той е пуснат на свобода по силата на амнистия, обявена от либийския парламент, предавая Нова. Адвокатът на Ислам съобщи, че синът на Кадафи ще участва в "националното помирение" в страната, която все още е във гражданска война. През юли 2015 година Сейф ал Ислам беше осъден на смърт. Той беше признат за виновен за военни престъпления по време на революцията в Либия през 2011 година, в резултат на която беше свален и убит неговият баща. Ал Ислам ръководеше благотворителна фондация, която се намеси в процеса срещу шестимата български медици, задържани в Либия.  

Избират доставчици по проекта за изграждане на новите блокове на АЕЦ „Пакш-2“

https://offnews.bg//ikonomika/izbirat-dostavchitci-po-proekta-za-izgrazhdane-na-novite-blokove-na-ae-657870.html

Търговско-промишлената палата на Унгария заедно със Санктпетербургския институт за проектиране АО „Атомпроект“ (част от Групата компании ASE) проведоха среща в Будапеща с потенциални доставчици при проектирането и изграждането на двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш-2“. 

По време на бизнес срещата представители на АО „Атомпроект“ разказаха за основните характеристики и особености на проекта АЕЦ „Пакш-2“, възможностите за сътрудничество и редът за организиране на процедурите за обществени поръчки в областта на проектирането на централата.

Директорът на АО „Атомпроект“ Александър Казарин отбеляза, че строящите се два енергоблока по проект ВВЕР-1200 са от най-съвременното поколение „3 плюс“. Главната им особеност е в уникалната комбинация на активни и пасивни системи за безопасност, значително намаляващото влияние на човешкия фактор, способността за противопоставяне и на най-сериозните извънпроектни аварии и недопускането на изтичане на радиация в околната среда.
Проектът отговаря на най-съвременните „постфукушимски“ изисквания за безопасност, препоръките на МААЕ и Европейските експлоатиращи организации (EUR).

Александър Казарин заяви, че руската страна разчита на активното участие на унгарски фирми в частта за проектиране на бъдещата централа.

По думите на директора на АО „Атомпроект“, както унгарските, така и други европейски организации могат да вземат участие в проектирането на спомагателни сгради, изграждането на системи, при които се използва оборудване, доставено от чуждестранни производители, в адаптирането на проектната документация, в дейностите, свързани с инженерните проучвания, оказването на консултантски услуги и т.н.

Александър Казарин подчерта, че обществените поръчки ще се осъществяват открито и прозрачно в пълно съответствие със стандартите на ЕС. В търговете могат в еднаква степен да участват всички заинтересовани компании. Информацията ще бъде публикувана на международни специализирани сайтове.

„Заинтересовани сме от сътрудничество с унгарските компании и разчитаме на активно участие в проекта от тяхна страна“, отбеляза директорът на АО „Атомпроект“.

Подробна информация за системата на търговете на руската държавна корпорация „Росатом“, реда и организацията на провеждането на търговете по проекта АЕЦ „Пакш-2“, изискванията към участниците в търговете и процедурите за оценка представи в хода на семинара Татяна Медведчикова – специалист от АО „Атомпроект“.  

В рамките на събитието се проведоха кръгли маси, на които унгарските компании представиха своите възможности, а специалистите от АО „Атомпроект“ подробно отговориха на въпросите, интересуващи аудиторията.

Задържаха двама полицаи за грабеж

http://www.cross.bg/dvama-tzigari-politzai-1545704.html

/КРОСС/ Двама полицаи са задържани за 72 часа заради грабеж, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. Единият е служител на пловдивската дирекция на МВР, а другият - на Общинска полиция.Подозренията са, че търгували с контрабандни цигари. Арестът станал в момента, когато двамата нападнали мъж, внасящ голямо количество цигари без бандерол. Двама униформени откраднали голяма част от контрабандната пратка. По случая продължават процесуално-следствените действия.  

Оспорван финал на турнира по волейбол от „Ученически игри 2017“, купата тръгна за Кърджали

//dariknews.bg/regioni/razgrad/osporvan-final-na-turnira-po-volejbol-ot-uchenicheski-igri-2017-kupata-trygna-za-kyrdzhali-2029722

С изключително оспорван финал и отлична игра и на двата отбора-финалисти ще се запомни последната среща от турнира по волейбол за момчета 5-7 клас от „Ученически игри 2017“. Разград бе домакин на състезанието, мачовете се играха в спортна зала „Лудогорец“.
До финала достигнаха тимовете на ОУ

Стотици отдадоха почит пред загиналия пилот майор Анастасов

//dariknews.bg/regioni/sliven/stotici-otdadoha-pochit-pred-zaginaliia-pilot-major-anastasov-2029723

С пълен военен церемониал загиналият пилот на хеликоптер Георги Анастасов бе изпратен в последния му път. Последно сбогом в родния му град Ямбол с него си взеха близки, приятели и целият военен елит -  министърът на отбраната Красимир Каракач

В мъжки мач Канада пречупи България в Световната лига

http://www.moreto.net/novini.php?n=353164

Волейболистите на България допуснаха първо поражение във втория си двубой в мачовете от Световната волейболна лига във Варна, отстъпвайки на Канада с 1:3 гейма (25:27, 28:30, 25:21, 23:25). Мачът продължи над два часа и половина. Утре играем с Бразилия.

Seat Ibiza ще се опита да преобърне класа на минитата

https://www.actualno.com/cars/seat-ibiza-shte-se-opita-da-preobyrne-klasa-na-minitata-news_616305.html

Класът на компактните градски модели – така наречения supermini, е един от най-оспорваните на пазара. В него в здрава битка са се вкопчили модели като Ford Fiesta, Renault Clio, Opel Corsa, VW Polo и Skoda Fabia, които представляват европейски производители. Корейците и японците също се пробват да се н

Цялата ограда по границата ни с Турция е готова, уверява Цветанов

https://www.actualno.com/society/cjalata-ograda-po-granicata-ni-s-turcija-e-gotova-uverjava-cvetanov-news_616306.html

200 милиона лева струва оградата по границата с Турция. Оградата е готова - общо 234 километра. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на БНТ. Цветанов уточни, че 33 километра от оградата били изградени при кабинета "Орешарски". В отговор на обвиненията на

Държавата може изцяло да поеме изпитите за шофьори

http://econ.bg/Новини/Държавата-може-изцяло-да-поеме-изпитите-за-шофьори_l.a_i.743898_at.1.html

За голямо съжаление, в България нещата трябва да съществуват в крайности. Това каза пред bTV транспортният министър Ивайло Московски, който коментира...

Спокоен трафик на ГКПП Кулата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274659

Спокоен трафик на ГКПП КулатаНяма образувани колони от автомобили на българо-гръцкия ГКПП Кулата-Промахон. Движението през пункта се осъществява нормално, без дълго чакане, съобщиха пътуващи шофьори. Възможно е късния следобед трафикът на влизане в страната ни да бъде интензивен, заради прибиращите се нашенци в края на почивните дни.

Румяна Коларова: Стенограмата за КТБ трябва да се анализира заради това, което се е случило преди и след срещата при президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274660

Румяна Коларова: Стенограмата за КТБ трябва да се анализира заради това, което се е случило преди и след срещата при президента
Това, което стана ясно след разсекретяването на първата стенограма на консултациите при президента Плевнелиев за КТБ е , че има опит за повтаряне на сценария от 1996-1997-година, когато политическата нестабилност беше използвана от група бизнесмени за лични облаги, коментира в студиото на Европа сутрин социологът Румяна Коларова,

Либийска групировка освободи от затвора сина на Муамар Кадафи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/11/2986953_libiiska_grupirovka_osvobodi_ot_zatvora_sina_na_muamar/?ref=rss


Либийска въоръжена групировка обяви на страницата си във "Фейсбук", че е освободила малкия син на либийския диктатор Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, съобщава БТА. Бригадата "Абу Бакр ас Садик", една от въоръжените групи, които контролират либийския град Зинтан, на 170 километра югозападно от Триполи, твърди, че синът на Кадафи е бил освободен вчера в съответствие със закон за амнистия, обнародван от парламента, установил се в източната част на страната.

Туризмът прогонва жителите на Барселона от централната зона

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-barselona-25897224

Над 2000 местни жители протестираха в събота вечерта в Барселона срещу спекулативното покачване на цените на пазара на недвижимите имоти.

4 грешки, които допускаме, когато пием хапчета (снимки)

https://offnews.bg//zdrave-i-krasota/4-greshki-koito-dopuskame-kogato-piem-hapcheta-snimki-657865.html

Когато сме болни, често бързаме да погълнем предписаното ни лекарство, но дали го правим правилно? 

Ето 4 грешки, които често допускаме с хапчетата:

1. Грешен подбор на течност, с която да изпием хапчетата

Често пием хапчетата си с първата напитка, която ни попадне пред очите. В тези моменти не се досещаме, че някои течности, могат значително да отслабят ефекта на лекарствата. Това се отнася за:

- кафе и кола (лекарството се разтваря прекалено бързо);
- чай (забавя абсорбацията);
- мляко (отслабва ефекта на антибиотиците);
- сок от грейпфрут (променя фармакологичния ефект на лекарството).

2. Не приемаме правилните храни


Ако трябва да приемате лекарството по време или след хранене, обърнете внимание на храната. Храни, богати на фибри прочистват организма прекалено бързо и не дават време на лекарството да се абсорбира от организма. Те включват:

- овес и трици;
- зеле;
- плодове;
- тиква;
- бобови култури;
- гъби;
- продукти от пшенично брашно.

3. Не спазваме времето за прием на лекарства

Графикът за прием на лекарства трябва да се спазва много стриктно, когато става въпрос за антибиотици. Всъщност, в този случай е важно да се поддържа правилната концентрация на лекарството в организма и ако това не се прави, лекарството няма да действа.

4. Пием различни лекарства заедно

Ако лекарят ви е предписал няколко лекарства и не е уточнил дали е възможно да се пият по едно и също време, по-добре правете пауза от около 10 минути между приема им.

Каракачанов: До месец ще е ясна причината за инцидента с военния хеликоптер и смъртта на майор Анастасов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274648

Каракачанов: До месец ще е ясна причината за инцидента с военния хеликоптер и смъртта на майор АнастасовСлед 30 дни ще стане ясна причината за инцидента с военния хеликоптер и смъртта на пилота майор Георги Анастасов. Това съобщи в Ямбол министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предава „Фокус“. Разследването ще продължи месец. „Макар че някои от нещата вече са свършени, но нека назначената комисия,

Скандалната афера „Сапард“ завърши благополучно за Марио Николов и сие

http://www.eurochicago.com/2017/06/afera-sapard/

Скандалната афера "Сапард" с еврофондове за Марио Николов и подсъдимите завършва благополучно за тях. Виновните бизнесмени в Германия, които спомогнаха за аферата, отдавна не само си получиха присъдите, но ги и лежат. Родните юнаци бяха оправдани от Специализирания наказателен съд. Освен Марио Николов, невинни са съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова. Обвинението към тях беше за организира престъпна група, откраднала 7.5 млн. евро от програма САПАРД чрез документни престъпления.

ЕС отмени визите за Украйна

http://frognews.bg/news_136294/ES-otmeni-vizite-za-Ukraina/

От днес влиза в сила безвизовият режим за украински граждани, за пътуване на територията на ЕС.

От днес е в сила безвизовото пътуване в ЕС за украинци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/11/2986948_ot_dnes_e_v_sila_bezvizovoto_putuvane_v_es_za_ukrainci/?ref=rss


От 11 юни влезе в сила безвизовият режим за гражданите на Украйна - едно от условията според споразумението за асоцииране на страната към Европейския съюз.

Десетки милиони украинци получават право да влизат на територията на 28-те държави от ЕС и да пребивават не повече от 90 дни за всеки 180-дневен период. За всички останали случаи важи визовият режим. Реално от облекченото пътуване ще се ползват много малка част от гражданите на Украйна, тъй като ключово изискване е те...

Шарапова пропуска целия сезон на трева

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2986937_sharapova_propuska_celiia_sezon_na_treva/?ref=rss


Бившата водачка в световната ранглиста при жените Мария Шарапова ще пропусне предстоящия сезон на трева заради контузия. Тя беше заявила участие в турнира в Бирмингам и Станфорд, но сега се отказва.

Рускинята изтърпя 15-месечно наказание заради употреба на забранени препарати и наскоро се върна на корта. Тя получи специална покана да се включи в квалификациите на "Уимбълдън".



Шарапова обяви решението си чрез профила...

Двама полицаи от Пловдив са задържани за грабеж

https://www.actualno.com/crime/dvama-policai-ot-plovdiv-sa-zadyrjani-za-grabej-news_616295.html

Двама полицаи от Пловдив са задържани за грабеж. Единият е служител на пловдивската дирекция на МВР, а другият - на Общинска полиция, съобщиха от Окръжната прокуратура в града. Акцията е била съвместна между прокуратурата и дирекцията "Вътрешна сигурност" към МВР. С постано

Възрастни спортисти от Свищов гостуваха в Парламента по покана на Милен Михов

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/vyzrastni-sportisti-ot-svishtov-gostuvaha-v-parlamenta-po-pokana-na-milen-mihov-2029711

Мъжете и жените от Пенсионерски спортен клуб „Нове“ - Свищов посетиха Народното събрание в края на миналата седмица по покана на народния представител от коалиция „Обединени патриоти“ Милен Михов. Депутатът от години е приятел и спомоществовател на клуба, а от скоро и негов почетен член. Пътуването

Стотици отдадоха почит пред загиналия пилот майор Анастасов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stotici-otdadoha-pochit-pred-zaginaliia-pilot-major-anastasov-2029721

С пълен военен церемониал загиналият пилот на хеликоптер Георги Анастасов бе изпратен в последния му път. Последно сбогом в родния му град Ямбол с него си взеха близки, приятели и целият военен елит -  министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от т

Прокуратурата не откри наркотик в пловдивска лютеница

https://www.24chasa.bg/region/article/6274646

Прокуратурата не откри наркотик в пловдивска лютеница Няма наркотични съставки в лютеницата "Класик", която се произвежда в Перущица. Това е заключението на районната прокуратура в Пловдив след извършена проверка. Тя беше сезирана от асоциацията "Активни потребители" за наличие на вредното вещество олеамид в бурканчетата от 500 грама. Тези твърдения се оказали неверни и прокуратурата прекрати

Трима американски военни са убити в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274636

Трима американски военни са убити в Афганистан

Трима американски войници бяха убити, а друг беше ранен късно вечерта в събота в района на Ахин, източен Афганистан, съобщава Aсошиейтид прес, цитирана от Фокус. Според афганистански служител, причина за атаката е афганистански войник, който е застрелян. Пентагонът не се ангажира с подробности за гибелта на американските войници с обяснението,

Заплатите на полицаите щели да се вдигнат, ако се намерят аргументи за това, обяви министър Радев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/11/2986947_zaplatite_na_policaite_shteli_da_se_vdignat_ako_se/?ref=rss


"Ще вдигнем заплатите на полицаите, стига да намерим аргументи", заяви пред "Нова телевизия" министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той допълни, че е говорил със синдикатите в сектор "Сигурност" за проблемите на работещите в сферата.

"Изчаках един месец, в края на месеца се срещнах със седемте синдиката. Поисках да ми кажат с аргументи техните желания, за да мога да с аргументи да отида и да се договоря за парите", заяви...

Съветничка на Тръмп клюкарствала за Белия дом на прием в посолство

https://www.actualno.com/america/syvetnichka-na-trymp-klukarstvala-za-belija-dom-na-priem-v-posolstvo-news_616271.html

Старшата президентска съветничка Келиън Конъуей критикувала и осмивала други ръководители от администрацията на Белия дом зад гърба им на коктейл в британското посолство във Вашингтон в четвъртък. Това съобщи очевидец, който фактически подслушал разговорите на Конъуей

3 задържани след отклоняване на полет на ИзиДжет в Кьолн

http://dnes.dir.bg/news/Germania-samolet-kyoln-25897138

Трима мъже са задържани след отклоняване на полет на ИзиДжет в Кьолн. Разследването на инцидента продължава.

АПИ: Не карайте по магистрала "Хемус"

http://www.moreto.net/novini.php?n=353160

Във връзка с интензивния трафик през почивните дни по АМ „Хемус“ и извършващите се ремонтни дейности на съоръжения Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите на леки автомобили, пътуващи към или от Северна България да ползват и алтернативни маршрути.

Надуваеми дюшеци и възглавнички могат да направят лятото опасно, предупреди Комисията за потребителите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/11/2986945_naduvaemi_djusheci_i_vuzglavnichki_mogat_da_napraviat/?ref=rss


От Комисията за защита на потребителите (КЗП) предупредиха, че надуваемите дюшеци и възглавници са сред основните причини за удавяне на хората. Те се позовават на доклад на Световната здравна организация. В него се посочва още, че удавянето е третата водеща причина за внезапна смърт.

Според регулатора тези продукти трябва да отговарят на изискванията за безопасност. В противен случай съществува риск от удавяне след заплитане или впримчване на крайниците или дори на тялото...

Продължават консултациите за новото правителство на Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274354

Продължават консултациите за новото правителство на ВеликобританияКонсервативната партия и ирландската „Демократическата юнионистка партия“ (ДЮП) продължават консултациите си за състава на новото правителство на Обединеното Кралство, съобщава Би Би Си, цитирана от Фокус. В събота от Даунинг стрийт обявиха, че по принцип има споразумение, но по-късно двете страни, в отделни изявления казаха,

Преобърнал се автомобил затапи АМ "Люлин" към Перник

http://www.cross.bg/kross-agentziya-lyulin-1545703.html

/КРОСС/ Колона от автомобили се е образувала в началото на АМ "Люлин", в посока Перник. Причината е преобърнал се лек автомобил. За инцидента съобщи читател на Агенция КРОСС. Няма информация дали има пострадали при катастрофата. Пътната настилка на магистралата е преобладаващо мокра заради падналите валежи рано тази сутрин. Призоваваме ви да шофирате с повишено внимание и съобразена с пътните условия скорост. Когато настилките са мокри спазвайте дистанция спрямо околните МПС-та, за да избегнете инциденти, причинени от подхлъзване или внезапно спиране на автомобила пред вас. Агенция КРОСС проверява сигнала и ще ви информира за развитието на ситуацията.  

"Фалшива" Корнелия Нинова осъди във фейсбук отричането на престъпленията на комунизма

https://offnews.bg//politika/falshiva-kornelia-ninova-osadi-vav-fejsbuk-otrichaneto-na-prestaplen-657867.html

Създадена е фалшива страница във фейсбук на председателя на БСП Корнелия Нинова, съобщи пресслужбата на Столетницата.

Оттам уточниха, че страницата в социалната мрежа имитира оригиналната, но на нея са качени позиции, които Нинова не е изразявала нито в лично качество, нито като председател на БСП.

От преслужбата на лявата партия уточняват, че истинската страница във фейсбук на Нинова е https://www.facebook.com/NinovaKorneliya/.

А фалшивата е ето тази: https://www.facebook.com/NinovaKorneliya/. На нея са използвани същите снимки като оригиналната и повече от 6000 души са се хванали на въдицата.

На измамната страница в социалната мрежа е публикувано следното изявление от името на БСП лидера:

"Възраждането на неонацизма е резултат и от отричането на престъпленията на комунизма и тоталитарните режими. На честванията по случай 1 май имаше хора с портрети на Сталин. Това е недопустимо за европейска държава, каквато е нашата."

Съмнителен разговор между пасажери приземи извънредно самолет в Кьолн

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/11/2986943_sumnitelen_razgovor_mejdu_pasajeri_prizemi_izvunredno/?ref=rss


Самолет на авиокомпания Изи Джет, изпълняващ полет от Любляна за лондонското летище Станстед беше отклонен за кацане в Германия, след като пилотът бил информиран за подозрителен разговор на борда, предаде ДПА, цитирана от БТА. Инцидентът станал снощи.

Някои пътници дочули трима души от пътуващите в самолета да разговарят за "терористични работи" и предупредили персонала, съобщиха днес от полицията и прокуратурата в Кьолн. Заради непланираното кацане трафикът на...

Задържаха двама полицаи за грабеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274577

Задържаха двама полицаи за грабежДвама полицаи са задържани за 72 часа заради грабеж. Единият е служител на пловдивската дирекция на МВР, а другият - на Общинска полиция. Подозренията са, че търгували с контрабандни цигари, предава Нова телевизия.  Арестът станал в момента, когато двамата нападнали мъж, внасящ голямо количество цигари без бандерол.

Гарваните помнят хора, които са ги измамили, показа експеримент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/11/2986337_garvanite_pomniat_hora_koito_sa_gi_izmamili_pokaza/?ref=rss


Вече над 2000 години гарванът символизира глупостта. В баснята на Езоп "Гарван и лисица", Кума Лиса успява да го измами с ласкателство, така че птицата да изпусне бучката сирене, държаща в клюна си.

Но новo научнo изследванe оборвa древногръцкия баснописец, доказвайки, че гарваните далеч не са толкова несъобразителни – или че поне помнят на кого не бива да вярват. Изследване, публикувано в научния журнал Animal Behavior и цитирано от Quartz, показва, че птиците...

Иран изпраща спешно 5 самолета с храна за Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274436

Иран изпраща спешно 5 самолета с храна за КатарВ неделя преди обед от Иран излетяха пет транспортни самолета с храни за Катар, съобщава Франс прес, цитирана от Фокус.  След като страните от Персийския залив прекъснаха въздушните и транспортни връзки с Катар, Шахрок Ношабади, говорител на националния превозвач Iran Air, обяви, че с полетите за емирството са доставени повече от 90 тона нетрайни

20 км опашка от тирове на ГКПП "Капитан Андреево" от турска страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274440

20 км опашка от тирове на ГКПП "Капитан Андреево" от турска страна20 км опашка от тежки камиони се е образувала на ГКПП "Капитан Андреево". Леките коли преминават със скорост 1 км. за час. Не е ясна причината за струпването. Очаквайте подробности и състоянието по другите гранични

500 танцьори на петото „Хоро край морето“

//dariknews.bg/regioni/burgas/500-tanciori-na-petoto-horo-kraj-moreto-2029715

Петият фестивал „Хоро край морето“  събра над петстотин любители на народните танци. Пъстри носии, усмихнати лица и народна музика изпълниха град Царево в началото на летния сезон. Танцьори от цяла България пристигнаха още в петък, за да станат част от голямото съботно събитие, провеждано по традиц

Опелото на тримата загинали духовници ще е утре в Басарбовския манастир

//dariknews.bg/regioni/ruse/opeloto-na-trimata-zaginali-duhovnici-shte-e-utre-v-basarbovskiia-manastir-2029716

Канцеларията на Русенската св. митрополия известява, че след като бе своевременно уведомена от компетентните органи за приключването на следствените действия по трагичния инцидент от 4 май т. г., при който скоропостижно загинаха архим. Антоний, свещ. Венелин Попов и йеродякон Софроний, клирици на Р

Концесионер взема "червените кортове" за 32 години

//dariknews.bg/regioni/burgas/koncesioner-vzema-chervenite-kortove-za-32-godini-2029719

Кметът на Бургас предлага "червените кортове" до хотел „Приморец“ да бъдат отдадени на концесия. Искането ще бъде гласувано в края на месеца при редовното заседание на местния парламент. Предвид необходимостта за осигуряване на средства за изграждане на обекта, директорът на ОП „Спортни имоти“ е

Напаст: голи охлюви тормозят стопаните в Смолян

//dariknews.bg/novini/bylgariia/napast-goli-ohliuvi-tormoziat-stopanite-v-smolian-2029717

Напаст нападна растенията в Смолянско – голи охлюви унищожават селскостопанската продукция в района. Популацията им е нараснала пет пъти за последните години и се е превърнала в сериозен проблем за хората. „Каквото и човек да посее, това яде всичко

В ТОЛ системата ще бъдат включени не повече от 50% от пътищата

http://econ.bg/Новини/В-ТОЛ-системата-ще-бъдат-включени-не-повече-от-50-от-пътищата_l.a_i.743896_at.1.html

В интегрираната ТОЛ система ще бъдат включени не повече от 50% от републиканските пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и...

Кола прегази 8 души в Амстердам

http://frognews.bg/news_136292/Kola-pregazi-8-dushi-v-Amsterdam/

Кола премаза осем души край главната железопътна гара на Амстердам. Всички бяха спешно ударени в болницата, като двама от тях са в тежко състояние, предаде бТВ.

Цветан Цветанов: Близо 200 млн. лева са усвоени за строежа на оградата

http://www.moreto.net/novini.php?n=353159

Оградата по границата с Турция е готова - общо 234 км, 33 км от тях изградени при кабинета "Орешарски". В момента имаме едно възпиращо съоръжение. Много ясно е разписано кой и как възлага в какви параметри да бъде изградено защитното съоръжение.

Razer разработва лаптоп с три дисплея

https://www.vesti.bg/tehnologii/razer-razrabotva-laptop-s-tri-displeia-6070153

Според компанията това го прави идеален за игри и създаване на мултимедийно съдържание навсякъде

40-годишен е в тежко състояние след побой, нанесен му от съселянин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274378

40-годишен е в тежко състояние след побой, нанесен му от съселянин40-годишен мъж е в тежко състояние след скандал със свой съселянин в Тръстика, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Търговище. В петък около 21.30 часа на улица в село Тръстика, Община Попово, е възникнал скандал, който е прераснал в нанасяне на побой от 26-годишния с иниуиали И.И. от същото село над 40-годишен негов съселянин.

Обвиниха нападателя от Нотр Дам в опит за убийство

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-napadenie-paris-jihad-notr-dam-25897071

Мъжът, който нападна с чук полицай пред парижката катедрала Нотр Дам, бе обвинен официално в опит за убийство на служител на реда и в съюзяване с терористи.

Убиха организатора на атентата в Техеран

http://frognews.bg/news_136291/Ubiha-organizatora-na-atentata-v-Teheran/

Иранският министър на разузнаването Махмуд Алави съобщи, че човекът, замислил атаките в Техеран, е бил ликвидиран. Това съобщиха осведомителните агенции, цитирайки агенция ИРНА.

БСП се реванширала за Жан Виденов с КТБ

http://clubz.bg/54975-bsp_se_revanshirala_za_jan_videnov_s_ktb

Бившият лидер на БСП и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев заяви пред БНР, че с поведението си при кризата около фалита на КТБ соцпартията се е реванширала за икономическата криза през 1996 г. Тогава на власт бе правителството на БСП с премиер Жан Виденов, което доведе страната до невиджана инфлация, при която 1 долар стигна до 3 хил. лв. По време на кризата около КТБ през 2014 г. на власт бяха БСП, с лидер Станишев и ДПС, като премиер бе Пламен Орешарски. 

"През 1996 г. БСП не успя да предпази финансовата система на страната от колапс. Но тогава – през лятото на 2014 г. – ние се реванширахме и гарантирахме стабилността на икономиката и на банките. Взетите решения са основна политическа заслуга на БСП", заяви Станишев.

Според него на заседанието на КСНС на 29 юни 2014 г. представителите на БСП са имали много ясна цел: всички институции, политически партии, президентството и БНБ да изразят единна позиция в подкрепа на стабилността на банковата система – с конкретни действия, с финансов ресурс. Той е убеден, че това е било единственото правилно решение.

"Към онзи момент имаше изкуствено политическо разклащане на банковата система у нас, както и авантюристични предложения за въвеждането на банкова ваканция. Тази авантюра щеше да има катастрофални последствия за икономиката на страната, за банките. Щяха да изгорят спестяванията на хората", обясни Станишев.

И изтъкна, че БСП се е оказала "онзи щит, който не допусна това да се случи".

"Най-кризисната среща по темата се състоя не в президентството, а в БНБ. Именно на нея БСП отхвърли предложението за банкова ваканция и беше категорично подкрепена от представителите на търговските банки. Ние не позволихме банковата система на страната да стане заложник на нечии партийни интереси", коментира Станишев.

Според него е най-важно да се разсекрети стенограмата от БНБ, за да научи обществото истината за това кой предложи банковата ваканция и кой какви позиции заема по онова време.

Цветанов: Стенограмата е най-изгодна за премиера

http://frognews.bg/news_136290/TSvetanov-Stenogramata-e-nai-izgodna-za-premiera/

Оградата по границата с Турция е готова - общо 234 км, 33 км от тях изградени при кабинета ”Орешарски”. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Ученикът, ударил учител в час по физическо в Бургас, се извини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274372

Ученикът, ударил учител в час по физическо в Бургас, се извини17-годишният ученик, който удари с юмрук учител по физическо възпитание след забележка, че пуши в двора, се е извинил. Това стана ясно от думите на Мария Димитрова, директор на училище „Елин Пелин” в Бургас, където е станал инцидентът, предава Би Ти Ви. По думите й учителят по физическо е бил възмутен, че е получил обидни думи,

Моето трудно дете

https://offnews.bg//mama-nindzha/moeto-trudno-dete-657868.html

Най-малкият ми син, Алекс, четвърти поред, се оказа „трудно“ детенце. Както татко му веднъж отбеляза: - Много е несправедливо най-палавото дете да ти се роди, когато си на 40. И е точно така. Отгледали сме три момчета преди Алекс и си мислим, че сме опитни родители, а изведнъж се сблъскваме със съвсем различни проблеми и общо-взето отново се налага да се учим в движение. Когато види „трудните“ деца в чужди семейства, човек понякога си казва, че вината е на родителите. Или са прекалено строги, или са прекалено либерални, или не обръщат достатъчно внимание, или обръщат твърде много внимание. Но ето…

Лозан Панов - жертвен козел на правосъдната прислуга на мафията

http://clubz.bg/54974-lozan_panov_jertven_kozel_na_pravosydnata_prisluga_na_mafiqta

Лозан Панов. Снимка Веселин Боришев

Лозан Панов не може да бъде политик. Той не би могъл и да принадлежи към корпоративна група - роля, в която го изобразяват другите, прикриващите принадлежността си към голямата корпоративна група на посткомунистическата мафия. Ако Лозан Панов искаше да бъде част от корпоративна група, той щеше да си мълчи, да сумти зад бюрото, да прокарва корпоративни интереси с властта, която му е дадена начело на един висш съдебен орган. Щеше да слушка и да папка - както правят другите. Нямаше да заема публична позиция, нямаше да се превръща доброволно в жертвен козел на правосъдната прислуга на мафията.

Това, което прави Лозан Панов е ясно, категорично, очевадно свидетелство, че той не принадлежи към организиран интерес - неговата принадлежност е към собствената му съвест. Затова го честват с одрани агнешки главички, затова го поливат с помия от всички амвони на лайняно-кафявата преса, затова го тричат наемници с весели маски, разлепящи фекални обяви около съдебните институции. Не познавам лично Лозан Панов, никога не съм го срещал на живо. Но гледам какво прави. И затова съм напълно сигурен - той се бори за каузата на българския граждански и обществен интерес.

Той се бори за промяна в системата на правосъдието, която трябва да бъде сред първите стъпки към създаване на нормална българска държава. Такъв човек не може да бъде политик. Той не може да отиде на компромис с тези, които искат цялата власт и цялото богатство на страната. Не може да се споразумее с тях - "Айде бе, дайте поне 20 процента...!" Хора като Панов са опознавателни знаци за нормалност и почтеност, които стърчат самотно и далеч от оживлението на ежедневния политически и задкулисно-институционален алъш вериш. Такива самотно стърчащи хора - знаци са призвани да обозначават пропастта, която лежи между декларирания принцип и норма на публично поведение и отговорност, и смрадливото блато на мутренско-мафиотското битие, на пост-комунистическото квази-общество и лъже-държава. Смисълът на самотното стърчане е хората да се пробудят и най-сетне да видят тази пропаст. И ако е възможно - да я възненавидят.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

Жителите на Пуерто Рико решават на референдум дали да станат щат на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274362

Жителите на Пуерто Рико решават на референдум дали да станат щат на САЩЖителите на Пуерто Рико решават, на референдум, дали да станат 51-­и щат на Съединените щати или да получат частична или пълна независимост, предава БНР. Пуерто Рико е остров от Големите Антилски острови, в Североизточно Карибско море, с над четири милиона жители, което го прави един от най-­гъсто населените острови в света.

Над 1300 участници се включиха във ”Витоша 100”

http://frognews.bg/news_136289/Nad-1300-uchastnitsi-se-vkliuchiha-vav-Vitosha-100/

Тази сутрин, при тежки метеорологични условия, финишират участниците в поредното издание на екстремната надпревара - Обиколката на Витоша.

От днес украинците пътуват без визи в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=353158

От днес украинците пътуват без визи в ЕС, след като в полунощ влезе в сила безвизовият режим между Киев и страните от общността, напомнят информационните агенции. Гражданите на Украйна, притежаващи биометрични паспорти, вече могат свободно да извършват пътувания до 90 дни с цел туризъм, посещение на роднини или приятели, както за бизнес цели.

Приключи референдумът за златодобив в Трън

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/prikliuchi-referendumyt-za-zlatodobiv-v-tryn-6070190

Въпросът, на който отговориха жителите на общината беше: "Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?"

52% избирателна активност на референдума в Трън към 17 ч.

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/52-izbiratelna-aktivnost-na-referenduma-v-tryn-kym-17-ch-6070190

Въпросът, на който ще отговарят жителите на общината е: "Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?"

34% избирателна активност на референдума в Трън към 13 ч.

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/34-izbiratelna-aktivnost-na-referenduma-v-tryn-kym-13-ch-6070190

Въпросът, на който ще отговарят жителите на общината е: "Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?"

Жителите на Трън отиват до урните днес

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zhitelite-na-tryn-otivat-do-urnite-dnes-6070190

Въпросът, на който ще отговарят жителите на общината е: "Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?"

Радневец с обвинение, шофирал надрусан

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/radnevec-s-obvinenie-shofiral-nadrusan-2029710

22-годишен шофьор от Раднево е с мярка за неотклонение „подписка”, образувано е и бързо производство.Причината е, че мъжът е хванат да управлява колата си след употреба на метамфетамини.
 
Радневецът е спрян за проверка вчера в Стара Загора, а положителният резултат за наркотици е уст

Шишмановата баня възхити посланика на Кралство Норвегия

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/shishmanovata-bania-vyzhiti-poslanika-na-kralstvo-norvegiia-2029708

Средновековната Шишманова баня във Велико Търново, реставрирана преди по-малко от половин година, възхити посланика на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова. Нейно превъзходителство Тоув Брувик Вестберг посети старопрестолния град, за да разгледа резултатите от консервацията на паметника

ВиК и полиция налази „Република“ заради крадците на вода

//dariknews.bg/regioni/haskovo/vik-i-policiia-nalazi-republika-zaradi-kradcite-na-voda-2029712

Семейство в ромския квартал на Хасково, „Република“ заложи злато в заложна къща, за да си плати борчовете за консумирана вода от 2014 г. Това се случи днес, когато екипи на ВиК и полицията влязоха в квартала, за да прекъснат връзките на незаконно прикачените към водопреносната система.
[i

Ардино и Панагюрище спечелиха турнира по тенис на маса от „Ученически игри 2017“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/ardino-i-panagiurishte-specheliha-turnira-po-tenis-na-masa-ot-uchenicheski-igri-2017-2029714

Отборите от Ардино при момичетата и Панагюрище при момчетата спечелиха тридневния финален турнир от „Ученически игри 2017“ по тенис на маса за възрастова група 5-7 клас. Домакин на надпреварата бе Разград, срещите се играха в спортната зала на ОУ“Васил Левски“.
В дух на феърплей протече съст

Идея: По-скъп алкохол в курортите като превенция срещу агресия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ideia-po-skyp-alkohol-v-kurortite-kato-prevenciia-sreshtu-agresiia-2029713

Да се увеличат цените на алкохола в баровете в курортите ни, за да не се повтарят инциденти като този с ритнатата камериерка от шведски турист, за това настоя пред Дарик Донка Соколова – заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенц

Колко дълъг отпуск ни е нужен, за да си починем?

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/kolko-dylyg-otpusk-ni-e-nuzhen-za-da-si-pochinem-2029709

Възможно е отпуската да отключи депресия, такова мнение изрази пред Дарик психотерапевтът Димитър Тенчев. По думите му често в такова състояние изпадат големите работохолици.
 
Специалистът обясни, че става дума за така наречената ажитирана депресия,

Ричард Ран: Смъртоносната спирала на населението

http://www.cross.bg/naselenieto-durzhavi-ikonomika-1545702.html

/КРОСС/ Високите данъци за социално осигуряване водят до отлив на граждани, които могат да произвеждат Трудно е да успееш, ако всички си тръгват. Някои от бившите комунистически държави страдат от смъртоносна спирала, свързана с населението, като спадът му се измерва с двуцифрени числа. Проблемът не е само в това, че гражданите напускат тези държави, а защото най-често си тръгват тези, които са най-продуктивни - т.е. узрелите млади хора. Остават тези, които са най-малко мобилни - неквалифицираните, онези с физически или психически увреждания и възрастните, т.е. зависимата класа, остават. За да се разбере проблемът, си представете държава със 100 души, 20% от които са деца, 10 на сто не са в състояние да работят поради липса на умения или увреждания, а 20 процента са в пенсионна възраст. Това оставя 50% от населението като продуктивни работници, които не само плащат за себе си, но и за останалите 50% от населението. Ако 20% от продуктивните работещи напуснат заради по-добри, според тях, възможности другаде, делът на зависимото население нараства от 50 на 56 на сто. Увеличаването на зависимите кара политиците да повишават данъците на продуктивните, за да подкрепят останалите, което демотивира продуктивните да продължават да работят - поне в родната си страна. Латвия е загубила почти една трета от населението си, откакто стана отново независима държава през 1992 година. Това е равно на загуба от 100 млн. души в САЩ

Деян Донков: Различен съм, понякога и аз се харесвам

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6274301

Деян Донков: Различен съм, понякога и аз се харесвамТрябва да знаеш как да работиш и как да почиваш, при нас има някакъв баланс. Ние много не успяваме да съумяваме с почивките, каза актьорът Деян Донков в сутрешния блок на БНТ. Аз съм различен, понякога и аз се харесвам. Избирам си какво да играя, не съм по разпределение. Никак не е проста работата на режисьорите, каза Донков.

Електромобилната Tesla вeчe cтpyвa пoвeчe и oт ВМW

http://clubz.bg/54973-elektromobilnata_tesla_veche_ctpyva_poveche_i_ot_vmw

Един от новите модели "Тесла" на изложение. Снимка БГНЕС

Koмпaниятa нa Илън Mъcĸ за електоромобили Теѕlа вeчe e чeтвъpтият пo пaзapнa ĸaпитaлизaция aвтoмoбилeн пpoизвoдитeл в cвeтa, съобщи Вlооmbеrg. 

Aĸциитe й ce увеличиха c 1.4%, пoвишaвaйĸи oцeнĸaтa й дo 61.6 милиapдa дoлapa - c 400 милиoнa пoвeчe oт тaзи нa германския автомобилен гигант ВМW.

Taĸa Теѕlа зaeмa чeтвъpтa пoзиция в cвeтa, ĸaтo пpeд нeя ca caмo Тоуоtа, Dаіmlеr и Vоlkѕwаgеn.

Πo-paнo тaзи ceдмицa Mъcĸ пoдĸpeпи интepeca ĸъм aĸциитe, ĸaтo пoтвъpди, чe Моdеl 3 щe зaпoчнe дa ce пpoизвeждa нaвpeмe пpeз юли и щe бъдe пocлeдвaнa oт eвтин ĸpocoyвъp пpeз 2019 г.

Πpeз aпpил Теѕlа пoдминa aмepиĸaнcĸитe ĸoнĸypeнти Gеnеrаl Моtоrѕ и Fоrd.

Уcпexът нa ĸoмпaниятa идвa въпpeĸи чe пpeз минaлaтa гoдинa Теѕlа e дocтaвилa пo-мaлĸo oт 80 000 aвтoмoбилa, a в иcтopиятa й имa caмo двe тpимeceчия, в ĸoитo e билa нa пeчaлбa.

Зa cpaвнeние, GМ пpoдaдe нaд 10 милиoнa aвтoмoбилa и oчaĸвa дa cпeчeли пoвeчe oт 9 милиapдa дoлapa тaзи гoдинa.

Напълно допустимо е стремглавият успех на Tesla да се дължи на факта, че главният й изпълнителен директор Илон Мъск се оттегли като съветник на американския президент Доналд Тръм заради официалния отказ на САЩ да участват в Парижкото споразумение за климата. 

Днес е кандидатстудентският изпит по английски език в Софийския университет

https://offnews.bg//obshtestvo/dnes-e-kandidatstudentskiat-izpit-po-anglijski-ezik-v-sofijskia-univer-657866.html

В 09.00 часа в зала 243 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" започна изпитът по английски език.

Христо Алтънчев от Варна изтегли вариант №2, по който ще работят кандидат-студентите днес. 1324 са подадените заявления за явяване на изпита. Председател на изпитната комисия е доц. Зелма Каталан от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова приветства кандидатите в една от най-красивите зали на Софийския университет и изрази надеждата си през следващите няколко години да бъдат студенти в нея.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Психология; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; Хебраистика, Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Балканистика; Английска филология; Испанска филология; Португалска филология; Скандинавистика; Класическа филология; Унгарска филология; Новогръцка филология; Румънска филология; Тюркология; Арабистика; Иранистика; Китаистика; Индология; Японистика; Кореистика; Арменистика и кавказология; Южна, Източна и Югоизточна Азия; Химия и английски език; Биология и английски език; Предучилищна и начална училищна педагогика; Предучилищна педагогика и чужд език; Начална училищна педагогика и чужд език; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Педагогика на масовата и художествената комуникация.

С успешно издържани кандидатстудентски изпити по история на България и по английски език кандидат-студентите могат да кандидатстват за специалностите Международни отношения или Европеистика, а с успешно издържани изпити по география и по английски език - Туризъм, Регионално развитие и политика или Европеистика.

С успешно издържани изпити по английски език и по български език и литература, по философия и социални науки или по математика (първо или второ равнище), бъдещите студенти могат да кандидатстват за специалността Европеистика.

922 чужди граждани с временна заетост в българския туризъм

https://www.actualno.com/society/922-chujdi-grajdani-s-vremenna-zaetost-v-bylgarskija-turizym-news_616279.html

922 граждани на трети страни (държави извън ЕС - бел.ред.) са регистрирани в Агенцията по заетостта като сезонни работници в сферата на туризма и ресторантьорството у нас от началото на годината. Това се разбира от писмения отговор на депутатски въпрос към социалния министър

Касуле

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6273760

КасулеТрадиционно френско ястие Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. КОЙ ГОТВИ “В ястието трябва да присъстват поне два вида месо,

Московски: Нямаме сантимент да покриваме когото и да е

http://frognews.bg/news_136288/Moskovski-Niamame-santiment-da-pokrivame-kogoto-i-da-e/

Ще се съберем с колегите в понеделник да анализираме случая. Искам още допълнителна информация от службите и ще вземем решение. Нямаме сантимент да покриваме когото и да е. Това каза транспортният министър Ивайло Московски за акцията в ДАИ-София.

Иранските власти обявиха, че са ликвидирали отговорника за атентатите в Техеран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/11/2986935_iranskite_vlasti_obiaviha_che_sa_likvidirali/?ref=rss


Иранският министър на разузнаването Махмуд Алави съобщи, че човекът, замислил атаките в Техеран в сряда, при които загинаха 17 души, е бил ликвидиран, съобщава БТА, цитирайки агенция ИРНА.

Отговорност за координираните нападения срещу парламента и мавзолея на Хомейни пое "Ислямска държава". Министърът каза, че след атентатите заподозреният е напуснал Иран, отивайки в съседна държава, но "е бил пратен в ада" от агенти на иранското разузнаване и на...

180 фолклорни ансамбли от 14 страни идват на фестивал днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353145

Тази година на фестивала Балкан Фолк Фест 2017 във Варна ще бъдат представени едни от най-незабравимите концерти, представящи фолклорното богатство на 14 държави. Организаторите обещават концертна програма, изпъстрена от изпълненията на близо 180 фолклорни ансамбли, хорове, духови оркестри, танцьори, мажоретки и певчески състави, научи Moreto.

85% от венецуелците са срещу плановете на президента за промени в Конституцията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/11/2986934_85_ot_venecuelcite_sa_sreshtu_planovete_na_prezidenta/?ref=rss


Осемдесет и пет процента от венецуелците са против плановете на венецуелския президент Николас Мадуро да пренапише конституцията, предаде Ройтерс, като се позова на ново допитване до общественото мнение на агенция "Дейта аналисис". Мадуро насрочи за 30 юли избори за Конституционно събрание, което да изработи новия основен документ на държавата.

Това породи вълна от протести, в които загинаха 66 души.Полицията използва гранати със сълзотворен газ, за да разпръсне...

Васил и Боил Банови: Имаме точни, мъжки отношения помежду си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6274313

Васил и Боил Банови: Имаме точни, мъжки отношения помежду си
Не ме е питал, когато стана сценичен работник, не ме е питал, когато кандидатства във ВИТИЗ. С него имаме мъжки, делови отношения. Това каза актьорът Васил Банов за сина си Боил Банов, министър на културата, пред Нова тв. Никой, когато беше директор на хасковския театър и зам.-министър, не казал за него: "Абе той ги върши недобри работи.

Болт спечели последното си състезание в Ямайка

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/11/2986929_bolt_specheli_poslednoto_si_sustezanie_v_iamaika/?ref=rss


Световният рекордьор на 100 метра Юсейн Болт спечели състезанието от сериите "Секънд Рейсърс Гран при" в Кингстън с време 10.03 секунди.

За 30-годишният спринтьор това беше последен старт в кариерата на домашна сцена, след като вече заяви, че след световното първенство в Лондон през август, ще спре да се състезава. Болт беше посрещнат с бурни овации, като в последните години все по-рядко участва на състезания в Ямайка, освен националните шампионати.

Единствено Вавринка може да отнеме Десетата на Рафа Надал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6274337

Единствено Вавринка може да отнеме Десетата на Рафа НадалШампионът от 2015-а Стан Вавринка ще е последното препятствие за Рафаел Надал по пътя към десетата титла на „Ролан Гарос”. Швейцарецът няма загуба във финали на турнири от Шлема, но може да се похвали със само една победа в седем мача срещу Рафа на червени кортове. Стан взе първата си титла от Шлема след първата си победа над Надал изобщо – във

Вучич призова сърбите в Косово да гласуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6274256

Вучич призова сърбите в Косово да гласуватСръбският президент Александър Вучич призова косовските сърби да гласуват масово на предсрочните парламентарни избори, които се провеждат днес, съобщава KosovaPress, цитиран от Фокус. Вучич заяви още, че Сърбия и целият сръбски народ, заедно със сънародниците си в Косово, защитават "това, което е свещено и неотменимо".

Тереза Мей увери Меркел, че преговорите за Брекзит ще започнат както е по план

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/11/2986931_tereza_mei_uveri_merkel_che_pregovorite_za_brekzit/?ref=rss


Британският премиер Тереза Мей е потвърдила в разговор с германския канцлер Ангела Меркел, че преговорите за Брекзит ще започнат, както е предвидено, до две седмици, предаде Франс прес. Мей е уверила Меркел, че правата на гражданите на ЕС във Великобритания и тези на британските граждани, живеещи зад граница, ще бъдат обсъдени в ранен етап от преговорите.

Телефонният разговор между двете се е състоял по инициатива на Меркел. Същевременно петима членове на британското...

Уволниха полицейско куче, било много добро

https://www.actualno.com/asia/uvolniha-policejsko-kuche-bilo-mnogo-dobro-news_616278.html

Полицията в австралийският щат Куинсленд уволни служебно куче заради прекалената му дружелюбност. Немската овчарка Хавел постъпи на служба преди няколко месеца. Дресьорите се опитали да подготвя песа за работа в правоохранителните органи, но в крайна сметка се отказали.

Роналдо стана баща на близнаци от сурогатна майка

http://frognews.bg/news_136287/Ronaldo-stana-bashta-na-bliznatsi-ot-surogatna-maika/

Звездата на ”Реал” Мадрид Кристиано Роналдо е станал баща на близнаци, съобщава португалската телевизия ”SIC” и БТВ. Децата носят имената Матео и Ева и са родени от сурогатна майка.

Изпращат с военни почести майор Георги Анастасов

https://offnews.bg//obshtestvo/izprashtat-s-voenni-pochesti-major-georgi-anastasov-657864.html

С военни почести днес ще бъде изпратен майор Георги Анастасов, който загина при падането на хеликоптер "Пантер" по време на военно учение в Черно море в петък.

Поклонението пред тленните му останки започва в 11 часа в Ямбол. Именно неговите действия по време на инцидента са спасили живота на другите двама военни на борда.

Капитан Анастасов е приближил машината до военен кораб, за да улесни последващата спасителна акция.

Разследването на причините за инцидента все още тече.

"Най-вероятната причина за падането на военен хеликоптер в Черно море вчера е порив на вятъра, заради който перката на хеликоптера е закачила пилон на носа на един от участващите в учението кораби", обяви вчера военният министър Красимир Каракачанов.

Вертолетите "Пантер" са на въоръжение в българската армия от 2011 година.

В Кубрат засякоха амфетамин, в Разград – метаамфетамин

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-kubrat-zasiakoha-amfetamin-v-razgrad-metaamfetamin-2029705

Двама мъже са засечени с наркотици през последните дни в Разградско – в Кубрат и в Разград – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.
24-годишен мъж от Кубрат е задържан за притежание на наркотици. Управляваният от него лек автомобил е спрян за проверка на изхода на Кубрат около 18.50 часа

2,42 промила на пътя Разград – Исперих

//dariknews.bg/regioni/razgrad/242-promila-na-pytia-razgrad-isperih-2029706

Пиян водач е хванат при полицейска проверка, извършена около 1.30 часа на 11 юни по пътя Исперих – Разград – съобщават от ОДМВР-Разград.
53-годишният М.А. от село Владимировци управлявал „Опел Вектра“ след употреба на алкохол. Пробата му с дрегер отчела 2,42 промила. Задържан е в РУ-Исперих

Източиха сметката на мъж от Средоселци

//dariknews.bg/regioni/razgrad/iztochiha-smetkata-na-myzh-ot-sredoselci-2029707

39-годишен мъж от исперихското село Средоселци е подал сигнал на 9 юни в РУ-Исперих за неправомерна транзакция с дебитната му карта – съобщават от ОДМВР-Разград.
Около 11.20 часа на 8 юни от банкомат в Исперих са изтеглени 400 лева от сметката му без неговото знание и съгласие.
По слу

Група Силует на „July Morning“ и на „Hills of Rock 2017“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/B_8Asp0lsQA/

Вълнуващо рок изживяване обещават от група Силует в края на месец юни и началото на юли. Бургаските музиканти ще свирят на двете сцени, при това за по-малко от 24 часа. Те ще станат част от две от най-яките рок събития за годината – бургаското посрещане на първото юлско слънце и пловдивския рок фест „Hills of  Rock 2017“.

За поредна година “КросTаунРок”, в лицето на Марияна Добрева – Велева – вокалист на бургаската банда, си партнират с Общината в организацията на големия концерт по случай JulyMorning в Бургас. В програмата на феста тази година ще участват и Милена Славова, група Сленг, унгарците “Roy&Adamtrio”, група Мерудия, Явор Велчев – Yavi и трибют бандата на Guns ‘n’Roses – Brums’n’ Noises.

Група „СИЛУЕТ“ отново ще бъде част от програмата, като този път музикантите ще си партнират с друг вече традиционен за фестивала изпълнител – британецът Джърси Бъд (Jersey Budd). В рамките на джулайския концерт на Централния плаж в Бургас, СИЛУЕТ ще представят най-новите си проекти, след двугодишно отсъствие от местната сцена. При това само часове преди да станат част от друго рок събитие от световна величина – фестът „Hills of Rock 2017“.

СИЛУЕТ ще бъдат част от третата фестивална вечер на пловдивското музикално събитие. Рок бандата ще излезе на Main stage около 18:30 часа на 1-ви юли, за да подгреят публиката за световните „GuanoApes“.

***

Група „СИЛУЕТ“ е създадена през 1999 г. в град Бургас. Бандата е в състав: Марияна Добрева-Велева (вокал, ак. китара и клавишни), Мария Дюлгерова (бас китара и вокал) Мартин Профиров (барабани и звук), Богдан Димитров (китара) и Михаела Михайлова (цигулка, перкусии, клавишни).

Групата има два студийни албума – „Пътят“ от 2008 и „LookInsideYourself“ от 2012 година, множество турнета в страната и чужбина, награди от престижни конкурси, участия на почти всички значими фестивали в България и немалко в Европа, включително през 2014 СИЛУЕТ предтавят България на „Eurosonic” в Холандия.

Либийска групировка: Освободихме Сейф ал Ислам

http://frognews.bg/news_136286/Libiiska-grupirovka-Osvobodihme-Seif-al-Islam/

Либийска въоръжена групировка обяви, че е освободила синa на либийския диктатор Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Започна първият тур от парламентарните избори във Франция

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-evropeyski-parlament-parlamentarni-izbori-25896953

В континентална Франция започна гласуването на първия тур от парламентарните избори, които са много важни за новоизбрания президент Еманюел Макрон.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване