Спонсори отказаха да финансират пиеса за Юлий Цезар, приличащ на Тръмп

http://www.mediapool.bg/sponsori-otkazaha-da-finansirat-piesa-za-yuliy-tsezar-prilichasht-na-tramp-news265161.html

Две големи американски компании - Delta Air Lines и Bank Of America – оттеглиха финансовата си подкрепа за театрална постановка по пиесата на Шекспир "Юлий Цезар", в която римският лидер "твърде много прилича" на Доналд Тръмп. В съвременната интерпретация на шекспировата трагедия, поставяна от некомерсиалния Public Theater в Ню Йорк, Цезар е представен като властен рус мъж, облечен в син бизнес костюм и забоден американски флаг. Съпругата му Калпурния е с дизайнерски костюм и и явен славянски акцент, което навява на предположения, че прототипът на нейния персонаж е Мелания Тръмп, съпругата на президента Тръмп. Авторите на постановката се фокусират върху фаталното пробождане на Цезар от негови бивши привърженици и последващата съдба на демократичните институции. В спектакъла, показван в Сентръл парк в Ню Йорк, Цезар е убит след дълго сражение, в хода на което той се опитва да се спаси от нападателите си, но в крайна сметка умира от множество рани. Анонсирайки пиесата в началото на тази година, компанията Public Theater описа римския лидер като популист, притежаващ магнетизъм. В заявлението на Delta Air Lines се казва, че пиесата в сегашния й вид не отговаря на ценностите на авиокомпанията. И допълва, че режисьорите са прекрачили линията на стандартите на добрия вкус. Вторият спонсор - Bank Of America – се отказва да финансира спектакъла, тъй като смята версията на авторите му за "провокативна и оскърбителна". "Ако знаехме по-рано за намеренията на The Public Theater, нямаше да спонсорираме спектакъла", заяви представителка на Bank Of America. Постановката бе разкритикувана и от сина на американския президент Донлад Тръмп-младши. "Аз не разбирам: това "изкуство" съществува с парите на данъкоплатците? Сериозният въпрос е: когато "изкуството" става политика, какво се променя?", написа той в Туитър. Премиерата на спектакъла се състоя на 23 май и ще се играе до 18 юни. През 2012 г. при друга сценична интерпретация на същата пиеса на Шекспир, Юлий Цезар бе представен като герой, който много приличаше на тогавашния президент Барак Обама.

Пламен Узунов: Снимката ми е манипулирана, скандалът има за цел за дискредитира президентството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/12/2987726_plamen_uzunov_snimkata_mi_e_manipulirana_skandalut_ima/?ref=rss


"Не следва да подам оставка, защото скандалът е дирижиран и добре оранизиран с цел да дескредитира мен и президентството. Самата снимка е умишлено разпространена, като тя е манипулирана, като моят образ е изведен от фона", каза днес по БНТ бившият министър на вътрешните работи в кабинета Герджиков и настоящ съветник на президента Румен Радев Пламен Узунов.

Той уточни, че снимката никога не е била публикувана и е извадена от личния архив на лице от компанията, в...

Организират три срещи за нови проекти по програма „Варна – Европейска младежка столица 2017”

http://www.moreto.net/novini.php?n=353262

Сдружение „Варна – Европейска младежка столица” организира три поредни информационни срещи, на които ще бъдат разяснени насоките за кандидатстване по новите три ключови направления на програмата. Те ще се проведат от 17:30 часа на 13 юни (вторник), 14 юни (сряда) и 16 юни (петък) в Младежки дом.

Премиерът се зарече: Идват арести като в ДАИ, давайте сигнали, конкретни именца (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277364

Премиерът се зарече: Идват арести като в ДАИ, давайте сигнали, конкретни именца (Видео)Нотариусите минават на електронен подпис. Искам реформа и в услугите на КАТ - ходят на тоалетна в отсрещната сграда, а хората по опашките чакат, зарече се Бойко Борисов Увеличи служителите на консулството в Лондон да не чакат сънародниците ни по опашки. Прати им посланика да говори с тях “Тези дни ще има арести като в ДАИ и на други места.

Борисов за случая с Пламен Узунов: Този двоен аршин не ми харесва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277363

Борисов за случая с Пламен Узунов: Този двоен аршин не ми харесваВсеки да си направи извода как се действа. Аз уволних Павел Тенев веднага, след като той си подаде оставката. Това каза Бойко Борисов пред журналисти по повод отказа на секретаря на президента Радев по антикорупционни въпроси Пламен Узунов да подаде оставка. Припомняме, че Павел Тенев подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав миналия месец.

Тежка катастрофа с български шофьор блокира италианска магистрала

https://www.actualno.com/europe/tejka-katastrofa-s-bylgarski-shofior-blokira-italianska-magistrala-news_616568.html

Тежка катастрофа между два тира с хърватски и български шофьори затвори за няколко часа голямата магистрала А14 между Имола и Равена. При инцидента е загинал водачът на хърватския тир, който не е могъл да излезе от кабината си и се е задушил от газовете на горящия си камион.

Хит на Oasis подгрява Франция - Англия

https://offnews.bg//futbol/hit-na-oasis-podgriava-frantcia-anglia-657992.html

Футболистите на Франция и Англия ще излязат на терена на "Стад дьо Франс" под съпровода на популярна песен на британската рокгрупа Oasis, с което ще бъде отдадена почит на жертвите от атентатите в Манчестър и Лондон.

Песента "Don't Look Back in Anger", хит от далечната 1995 година, ще бъде изпълнена от музиканти на живо и хора на Френската републиканска гвардия, съобщиха от Френската футболна федерация.

Парчето се превърна в символ на съпротивата на Манчестър срещу атентатите, след като беше запято импулсивно от жена по време на отдаването на почит на жертвите и след това подето от множеството.

Играчите от двата отбора ще се подредят за общо снимка, а срещата ще започне с минута мълчание.

Френските национали получиха изключителна подкрепа от английските фенове на "Уембли" на 17 ноември 2015 година, четири дни след атентата в Париж, а сега френските привърженици ще демонстрират подобна съпричасност и ще почетат жертвите на терористичните атаки в Англия.

Пламен Узунов: Готов съм да дам оставка, ако действията ми опетнят институцията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277348

Пламен Узунов: Готов съм да дам оставка, ако действията ми опетнят институциятаГотов съм да подам оставка, ако действията ми опетнят името на институцията. Това каза секретарят на президента по антикорупционни въпроси Пламен Узунов по повод снимката, на която е маскиран като Хитлер, за БНТ. "Самата снимка е умишлено разпространена, като тя е манипулирана, моят образ е изведен от контекста на снимката и е предоставен така на

Възрастните хора често са жертва на децата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=353208

От началото на тази година се увеличава броят на възрастните хора, претърпели насилие в къщи. Това показват данните от работата на СНЦ "Екатерина Каравелова" по проект "Изпълнение на държавната политика по проблема "домашно насилие".

Над 300 арестувани при протести в Русия

http://frognews.bg/news_136360/Nad-300-arestuvani-pri-protesti-v-Rusiia/

Над 300 души са арестувани при антиправителствени протести в Москва и Санкт Петербург. Най-малко 118 души бяха арестувани в центъра на столицата, където хиляди излязоха да протестират срещу корупцията в държавата.

Има ранени и щети при труса в Егейско море

http://dnes.dir.bg/news/raneni-zemetresenie-egeysko-more-potopat-25902936

При земетресението в Егейско море между гръцкия остров Лесбос и турския бряг най-малко десет души са ранени и редица сгради са понесли щети.

Сивата икономика се свива с близо 3%

http://www.cross.bg/ikonomika-sivata-petranov-1545794.html

/КРОСС/ близо 3% намалява сивата икономика през 2016 г. и достига ниво от 28,12 на сто при 31,08% през 2015 г. Данните са на база на композитния индекс "Икономика на светло" за 2015 г., който отчита дял от 68,92 на сто на законния бизнес, докато през 2016 г. индексът е 71,88 на сто. Показателят е разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България. В секторен план размерите на сивата икономика от последните години остават без промяна за отраслите строителството, туризъм, услуги, търговия на дребно, посочи проф. д-р Стефан Петранов, създател на композитния индекс. По думите му изсветляването на икономиката ни, би могло да е и много по-голямо, след като оценките в ЕС за дела на сивата икономика средно са 12 - до 15 на сто. Добър резултат, но не е достатъчен и трябва да се работи още, за да се стигне до средните европейски нива и България да се доближи страни като Германия, Австрия и Дания, където сивата икономика е 5 - 6%, допълни Петранов. Той отбеляза, че икономиката би изсветляла още повече, ако се направят съществени реформи секторите - "правосъдие", "сигурност", "обществени поръчки", "здравеопазване, " образование", " енергетика". По дял на "сива икономика" България е съпоставима с Гърция, Румъния и Хърватия и Южна Италия. Сред показателите, формиращи индекса, които намаляват през 2016 г

Две години затвор за шофьор, убил човек на пешеходна пътека в Пловдив

https://www.actualno.com/crime/dve-godini-zatvor-za-shofior-ubil-chovek-na-peshehodna-pyteka-v-plovdiv-news_616569.html

Окръжният съд в Пловдив осъди Иван Саравски на две години "Лишаване от свобода" при първоначален общ режим и го лиши от право да управлява МПС за срок от две години. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в града. Той е признат за виновен в това, че на 6 декември 2014 г

Най-малко десет ранени при земетресението, което се усети в България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277338

Най-малко десет ранени при земетресението, което се усети в България (Видео)Най-малко 10 души са били ранени, а редица сгради са понесли щети при земетресението с магнитуд 6,2 в Егейско море, което разтърси Западна Турция и гръцкия остров Лесбос в 15.28 ч. днес, предаде Асошиейтед прес. Епицентърът на земетресението е бил в морето между гръцкия остров Лесбос и турския град Карабурун в окръг Измир.

„Дунав” започна подготовка с 15 футболисти

https://www.24chasa.bg/sport/article/6277333

„Дунав” започна подготовка с 15 футболисти15 футболисти се съблякоха за първата тренировка на „Дунав” в понеделник от 18 часа на Градския стадион. Отделно от тях бе вратарят Мартин Луков, който все още се възстановява след операция и тепърва ще започне да трупа мускулна маса. До заминаването за лагера в Трявна на 15 юни, към състава ще се присъединят и получилите малко по-дълга почивка

След Брюксел, Зоран Заев идва у нас

https://offnews.bg//sviat/sled-briuksel-zoran-zaev-idva-u-nas-657991.html

След като посети Брюксел, новият македонски премиер Зоран Заев ще посети България. Това заяви самият Заев на среща с комисаря за разширяването на ЕС Йоханес Хан. 

Визитата на Заев у нас ще е второто му посещение след заемането на поста. 

Пред Хан Заев отбеляза, че Македония и останалите балкански страни са партньори на ЕС и тяхната подкрепа сега е особено необходима. 

Заев подчерта, че първото му официално посещение след избирането му за премиер е именно в Брюксел, което показва ориентацията на страната. 

Той допълни, че се надява преговорите за членство в ЕС да започнат възможно най-скоро, тъй като страната е кандидат за членство от 2005 г., а преговорите все още не са започнали. 

Македонският премиер каза още, че за страната е от първостепенно значение развитието на добросъседските отношения, като правителството вече прави стъпки в това отношение. 

Заев ще пристигне у нас през юни за среща с премиера Бойко Борисов. Македонският външен министър пък ще пътува за Атина в сряда. 

По-рано днес стана ясно, че Македония обмисля да смени името си, за да получи подкрепата на Гърция за членство в НАТО.

Македонският външен министър: Членството ни в НАТО ще бъде под името БЮРМ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277323

Македонският външен министър: Членството ни в НАТО ще бъде под името БЮРММинистърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви, че страната обмисля възможността за временно използване на наименованието „Бивша югославска република Македония“ (БЮРМ) за членството си в НАТО, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“, цитиран от "Фокус". Според министъра това би по помогнало да се успокои ситуацията на

Забравена на котлон тенджера със сладко подпали тераса във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353250

Забравена тенджера със сладко на котлон стана причина за пожар на тераса във варненски апартамент. Инцидентът се е разминал без пострадали. Унищожено е част от домашното имущество. Заради късо съединение на климатик пък се е подпалила стая в апартамент на ул.

Глоби от 40 до 240 евро заплашват туристите, които се къпят във фонтаните на Рим

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/06/12/2987718_globi_ot_40_do_240_evro_zaplashvat_turistite_koito_se/?ref=rss


Туристите, които се катерят по историческите фонтани в Рим, влизат в тях, или си правят пикник край тях, ще бъдат глобявани с между 40 до 240 евро, обяви днес кметът на италианската столица Вирджиния Раджи, цитирана от ДПА. От седмици Раджи е под натиск да вземе мерки заради множеството сигнали за хора, които се къпят във фонтаните, ядат край тях или се катерят по ценни шедьоври като фонтана Треви, фонтана Баркача при Испански стълби или фонтана с лъвовете на "Пиаца дел пополо".

Еленските танцьори от "Балканджийче" с три награди от надиграване в Чирпан

https://www.24chasa.bg/region/article/6277279

Еленските танцьори от "Балканджийче" с 
три награди от надиграване в ЧирпанЧудесните изпълнения на двата състава на „Балканджийче“ към еленското читалище „Напредък 1863“ грабнаха сърцата на публика и жури по време на танцовия фестивал-конкурс „Надиграване в Чирпан“. Заслужено спечелиха три награди – за цялостно представяне, за най-атрактивно изпълнение и наградата на публиката, съобщиха от общината.

Петима разградски певци с награди от „Морско конче 2017“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/petima-razgradski-pevci-s-nagradi-ot-morsko-konche-2017-2030044

Петима разградски певци от две школи спечелиха награди от Единадесетия национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче 2017 г., който се проведе през уикенда във Варна.
Специални награди, които са с по-висок ранг от класирането във възрастовите групи, имат Катерина Й

Кейти Пери с интимни признания за бившите си любовници

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kejti-peri-s-intimni-priznaniia-za-bivshite-si-liubovnici-2030043

Кейти Пери каза, че колегата й Джон Мейър е най-добрият любовник, който е имала, по-добър от Орландо Блум и Дипло, съобщи Контактмюзик. Двамата музиканти имаха дълга връзка, която периодично прекъсваха, докато накрая не се разделиха окончателно през 2015 г. im

Един човек е загинал при земетресението на остров Лесбос (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/edin-chovek-e-zaginal-pri-zemetresenieto-na-ostrov-lesbos-video-2030040

След земетресението с магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер, регистрирано край гръцкия егейски остров Лесбос, 45-годишна жена е извадена мъртва от руините на къщата си в село Вриса на острова, предадоха Protothema и Аг

БНР излиза на протест срещу закриването на "Радио България"

http://www.mediapool.bg/bnr-izliza-na-protest-sreshtu-zakrivaneto-na-radio-bulgaria-news265160.html

Българското национално радио (БНР) излиза на протест във вторник, в 12:30 часа, срещу плановете на ръководството на националното радио да закрие "Радио България". То има 81-годишна история и е единственото, което представя страната ни пред света на 9 чужди езика, както и на български език, за българските общности по света, се казва в съобщение на редколегията на "Радио България". Според тях некомпетентното управление на БНР през последното десетилетие е довело до преустановяване излъчването на къси вълни през 2012 г. на програмите на английски, немски, руски, френски, испански, сръбски, гръцки, албански, турски, арабски и български. След този незаконен акт аудио съдържанието на "Радио България" продължи да се разпространява единствено и само чрез интернет, с изключение на запазения ефир на средни вълни и УКВ на турски език. От 1 юни 2017 г. по предложение на генералния директор Александър Велев и решение на Управителния съвет на БНР това аудио съдържание също е преустановено. Предстои "реорганизация" на "Радио България", според която, освен ефира на турски език, на портала на БНР ще има версии само на английски и руски език, без създаването на автономно, насочено специално към чужденци съдържание, се казва в съобщението на "Радио България". Според тях по този начин ще бъде унищожена възможността България да бъде представена пред света на немски, френски, испански, сръбски, гръцки и албански, както и със специфично съдържание за българската диаспора. Арабската редакция на радиото беше закрита окончателно в края на 2016 г. Тече последователна ликвидация на структури, работещи за националния интерес на България. В контекста на предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз държавата губи единствения си официоз на няколко езика пред света. Смятаме, че развитието на "Радио България" и мястото на тази структура в системата на БНР трябва да бъдат обсъдени задълбочено и публично, с участието на широк кръг институции и експерти, преди да се пристъпва към каквито и да е действия, е посочено в позицията на редколегията на програмата. Тя настоява ръководството на БНР да даде убедителни и аргументирани отговори на няколко въпроса. Единият е какви проучвания, анализи и разчети са довели Управителния съвет на БНР до идеята да ликвидира "Радио България". Другият е каква е икономическата обосновка на решението да бъдат закрити повечето езикови редакции. Недоволните питат още и как БНР ще изпълнява в бъдеще чл. 49 (1) от Закона за радиото и телевизията, който гласи: "Българското национално радио и Българската национална телевизия създават национални и регионални програми; предавания за чужбина, включително за българите зад граница; предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език."

Криси Тийгън поздрави своя съпруг Джон Леджънд за спечелената награда "Тони"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6277311

Криси Тийгън поздрави своя съпруг Джон Леджънд за спечелената награда "Тони"Криси Тейгън отпразнува в Туитър наградата "Тони", която спечели съпругът й Джон Леджънд в неделя, съобщи сп. "Хелоу". Изпълнителят на хита "All of Me" получи награда за най-добра нова постановка в театъра в качеството си на изпълнителен продуцент на "Jitney" от Огъст Уилсън. "Джон спечели Тони!!! Той има ГОТ", написа Криси Тейгън,

Заради пропуски на Кремъл новата руска опозиция става все по-радикална

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/12/2986383_zaradi_propuski_na_kremul_novata_ruska_opoziciia_stava/?ref=rss


Властта добре се е подготвила за полицейски отговор на всевъзможни "оранжеви революции", но ѝ убягват по-сложни процеси, които се случват в обществото. В Деня на Русия в много градове се провежда акция, инициирана от Навални и щаба му. Фактически тя е част от странната предизборна кампания, която води този политик.

Миналия път протестната вълна започна с изборите за Думата през декември 2011 г., продължи до самите президентски избори през март 2012 г., помрачи...

Нов симфоничен оркестър закрива сезона на 20 юни с концерт в зала "България"

https://offnews.bg//kultura/nov-simfonichen-orkestar-zakriva-sezona-na-20-iuni-s-kontcert-v-zala-657989.html

На 20 юни в зала "България" от 19.30 часа Нов симфоничен оркестър закрива 26-я си сезон. За да дирижира концерта от Ню Йорк ще пристигне музикалният директор на състава Петко Димитров за едно незабравима симфонична вечер.

Маестро Петко Димитров е музикален директор на Нов симфоничен оркестър и на Младежки симфоничен оркестър "Лейкланд" (Lakeland Youth Symphony). Маестро Димитров също така е главен диригент на Младежки симфоничен оркестър "Джеминай" (Gemini Youth Symphony Orchestra) и помощник-диригент на Симфоничния оркестър на Риджфийлд (Ridgefiled Symphony Orchestra). От февруари 2015 г., Петко преподава оркестрово свирене и ръководи симфоничния оркестър на колежа "Маханайм" (School of Mahanaim) в щата Ню Йорк.

От 2012 г. Димитров работи редовно с Институт "Къртис" (Curtis Institute) като диригент (Conductor in Residence) в Лятната програма за млади артисти (Young Artist Summer Program), която е част от Летния фестивал на Къртис (Curtis Sumerfest). През настоящия сезон, Петко отново ще изнесе концерти със Симфоничния оркестър на Риджфийлд и Symphony in C в Ню Джърси. През април 2015 г., маестро Димитров направи своя диригентски дебют с филхармоничния оркестър на град Йена в Германия.

Предишни ангажименти на г-н Димитров включват артистичен директор на летния фестивал в Катона (Ню Йорк) и помощник-диригент на симфоничния оркестър на Принстън (Princeton Symphony Orchestra) и Symphony in C. Маестро Димитров прави дебюта си в Карнеги Хол през 2007 г., Ейвъри Фишeр Хол през 2008 г. и Алис Тъли Хол през 2015 г. През пролетта на 2007 г. Петко ръководи Младежкия оркестър на Западен Кънектикът по време на турне в Австрия, където имат изяви в концертни зали като Хайднзаал в Айзенщат и Шлосберг в Грац.

През сезон 2007/2008 на г-н Димитров е присъдена стипендия на Фондация "Бруно Валтер", с която се награждават реализиращи се млади диригенти и която им предоставя парична награда за по-нататъшно развитие на кариерата им. Г-н Димитров два пъти е избиран сред финалистите на Международния конкурс за диригенти "Джордж Солти".

През 2004 г. г-н Димитров завършва магистърската си степен по оркестрово дирижиране в Университета на Мичиган, гр. Ан Арбър, под ръководството на проф. Кенет Кислър. През 2006 г. завършва обучението си с проф. Густав Майер в Консерваторията "Пийбоди", Университет "Джон Хопкинс" в Балтимор, Мериленд, където следва в следдипломна програма (Graduate Performance Diploma) по оркестрово дирижиране.

Над 200 арестувани в Русия, сред тях и Алексей Навални (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=353269

Руската полиция задържа най-малко 118 демонстранти в центъра на Москва, където хиляди хора излязоха да протестират срещу корупцията в държавата, предаде Ройтерс. Полицията използва лютив спрей срещу демонстрантите в руската столица.

Стотици протестиращи срещу корупцията са арестувани в Москва и Санкт Петербург

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/stotici-protestirashti-sreshtu-korupciiata-sa-arestuvani-v-moskva-i-sankt-peterburg-241070/

Според кореспондента на ВВС в Москва спецчастите на полицията (ОМОН) избират на случаен принцип протестиращи и ги арестуват

Московски уволни шефа на ДАИ-София

http://www.dnes.bg/stranata/2017/06/12/moskovski-uvolni-shefa-na-dai-sofiia.344056

Освободени са и всички служители, за които има данни за нарушения

Българска фирма може да спасява 5 млн. живота годишно в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277241

Българска фирма може да спасява 5 млн. живота годишно в ЕвропаДоставчик на снегоходки за английската армия победи в „Големите малки“ 10 иновативни компании бяха отличени в третото издание на кампанията „Големите малки“ на „24 часа“. Партньорите в нея са София Тех парк, КРИБ, Министерство на икономиката, Изпълнителна агенция за подпомагане на малки и средни предприятия (ИАПМСП), Пощенска банка, Мтел,

Македония търси в Брюксел евроатлантическа интеграция

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-bruxel-oran-aev-25902836

Македонският премиер Зоран Заев е на първото си официално посещение в Брюксел, където в редица срещи търси подкрепа за интеграция на страната в ЕС и НАТО.

Джамбазки: Не трябва да приемаме квотно мигранти

http://frognews.bg/news_136359/Djambazki-Ne-triabva-da-priemame-kvotno-migranti/

България не трябва да участва в квотното разпределение на мигранти, тъй като е гранична държава и поема достатъчно тежест от мигрантската вълна. Това заяви пред бТВ евродепутатът Ангел Джамбазки.

Дневен хороскоп за 13 юни

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-13-uni-news_616554.html

Овен През този ден се постарайте да използвате цялото си въображение. Много е вероятно то да ви помогне да намерите правилния начин за решаването на проблем, което ще ви издигне в професионално отношение. Телец Днес ще сте толкова гръмогласни, че околните няма да могат да

Задържаха петима афганистанци, укрити в ТИР на Гюешево

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-petima-afganistanci-ukriti-v-tir-na-gueshevo-news_616563.html

Гранични полицаи задържаха на ГКПП Гюешево петима афганистанци, укрити в товарен автомобил. Снощи към 21 часа на пункта пристигнал за излизане от страната товарен автомобил, управляван от сръбски гражданин. При физическата проверка в товарното помещение на камиона гранич

Падна големият джакпот от лотарията в САЩ

http://econ.bg/Новини/Падна-големият-джакпот-от-лотарията-в-САЩ_l.a_i.743958_at.1.html

Търси се притежателят на 447 млн. долара – големият джакпот от лотарията в САЩ, предаде Нова телевизия. Фиш, продаден в Калифорния, е спечелил...

Стамен Белчев: Ще направим програмата на ЦСКА съобразно Лига Европа (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6277284

Стамен Белчев: Ще направим програмата на ЦСКА съобразно Лига Европа (видео)"До края на седмицата ще тренираме в София и в събота заминаваме за Австрия. Работи се по селекцията. До края на седмицата се надявам, че ще бъдат оповестени първите нови футболисти. За постове още не е коректно да коментираме. До края на седмицата трябва да съберем целия отбор. Пуснах националите до петък.

Столичани губят в задръствания 30 мин. на път за Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353207

Пътят от София до Варна това лято може да се удължи поне с 30 минути, а в най-натоварените дни дори с час заради продължаващите ремонти по автомагистрала "Хемус". Причината е, че има сериозно забавяне от 3 месеца на ремонта на моста след тунел "Витиня" в посока Варна и това ще създава трудности на шофьорите, обясни министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Стоичков представя златните правила във футбола

https://www.vesti.bg/lyubopitno/stoichkov-predstavia-zlatnite-pravila-vyv-futbola-6070245

В книгата си голмайсторът дава отговор на най-важния въпрос във футбола: „Как да победим?“

След Брюксел, македонският премиер ще дойде първо в София

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/12/2987709_sled_brjuksel_makedonskiiat_premier_shte_doide_purvo_v/?ref=rss


Македонският премиер Зоран Заев съобщи днес, че първото му посещение в чужбина, след днешните срещи в Брюксел, ще бъде в София.

Заев съобщи това на съвместна пресконференция с еврокомисаря по въпросите на съседството и преговорите за разширяването на ЕС Йоханес Хан. Еврокомисарят Хан приветства намерението на новото македонско правителство за посещения в София и Атина, след като Заев допълни, че тази седмица македонският външен министър Никола Димитров ще пътува до...

Фонд "Земеделие" изплати над 20 млн. лв за агроекология

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/06/12/2987707_fond_zemedelie_izplati_nad_20_mln_lv_za_agroekologiia/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" преведене над 20.8 млн. лв по схемата за агроекологични плащания от предходната програма за развитие на селските райони 2007-2013 г., съобщиха от институцията в понеделник. Средствата са достигнали до 192 земеделски производители, които са имали заявления по направлението "Въвеждане на сеитбообращение за опазване на почвите и водите".

Това е вторият превод на средства за биологично земеделие и агроекология през последните дни...

Най-малко 10 души са пострадали при земетресението на о-в Лесбос (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/naj-malko-10-dushi-sa-postradali-pri-zemetresenieto-na-o-v-lesbos-video-2030040

Най-малко 10 души са пострадали при земетресението от 6,3 степен, разтърсило егейското крайбрежие на Турция и гръцките острови Лесбос и Хиос, съобщи гръцката държавна телевизия ERT.

Ранените са пострадал

Спряха топлата вода в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/spriaha-toplata-voda-v-sliven-2030041

От днес в продължение на 20 дни ще бъде спряна топлата вода в Сливен, съобщават от “Топлофикация Сливен”.

Прекъсването е планово, а причината е планов ремонт на топлоизточника.
 

6 г. за шофьор, посредник в телефонна измама на баба

https://www.24chasa.bg/region/article/6276822

6 г. за шофьор, посредник в телефонна измама на бабаШест години ще лежи таксиметров шофьор, който е бил посредник при телефонна измама и задигнал 3150 лв. от възрастна пловдивчанка, реши районният съд в града. Процесът мина по съкратената процедура и приключи за по-малко от час. "Истински съжалявам. Мисля, че това ще е последното явяване пред Темида в моя живот",

Цяла България Трън гледаше

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/12/2987530_ciala_bulgariia_trun_gledashe/?ref=rss


Какво ли не сме виждали, но това – референдум в община с 5 000 жители да бъде национална новина дни наред, това не бяхме го виждали. Има си причина, обаче, "България цяла" Трън да гледаше. В този казус са заровени фундаментални въпроси на нашето общо живеене на прословутите 111 000 квадратни километра.

Референдумът, неговите резултати и реакциите след него ни казват особено важни неща за положението в две ключови сфери на нашия живот: поведението на властта и...

Във Варна ще се проведе безплатна дискусия по счетоводство

http://www.moreto.net/novini.php?n=353236

Младежки информационно-консултантски център – Варна (МИКЦ Варна) продължава да обогатява и разнообразява своите събития. На 14 юни от 14:00 ч. предстои да се проведе среща дискусия по темата „Счетоводството като личностно развитие“.

Нина Николина и „Черноморските сирени“ изпълват Дома на киното с акустичен концерт

https://offnews.bg//kultura/nina-nikolina-i-chernomorskite-sireni-izpalvat-doma-na-kinoto-s-657988.html

На 13 юни от 20:15 те се събират в София за концерт в залата на Дома на киното. Изпълнението ще бъде акустично и включва 25 изпълнения, сред които едни от най-обичаните и популярни народни песни - „Полегнала е тодора“, „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Излел е Делю хайдутин“, „Ерген деда“, „Вечеряй, Радо“ и други.

След концерта ще бъде представен филмът с участието на Нина Николина и „Черноморските сирени“ - „Белгийският крал“.

Ето какво още споделя Нина Николина:

„Това е магия, която не мога да обясня. Когато запееш „Излел е Делю хайдутин“, се получава някакъв полет, отделяш се от земята и започваш да летиш като птица. Случва се винаги, когато има атмосферата за това, да го направиш по естествен начин. Ако има публика, която да ти върне емоцията, се издигаш още по-високо! Прави го и народната песен със специфичната си мелодика. Не може да се обясни с думи...“

Билети ще намерите на касата на Дома на киното и онлайн тук.

Над 2000 тежки инцидента на пътя само от началото на 2017-а

http://www.cross.bg/putya-ranovski-bezopasnost-1545805.html

/КРОСС/ От началото на годината са отчетени 2517 тежки инцидента на пътя и 247 загинали, от които 4 деца. Това заяви шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски на редовното заседание на Комисията по проблемите на пътната безопасност, съобщават от МВР. Според данните, ранените при инциденти на пътя са 3114 души. По думите на Рановски, най-уязвимите участници в пътното движение остават възрастните хора над 64 години - общо 24% от всички загинали на пътя. Според направения анализ, причините за инциденти на пътя са все така шофирането с висока скорост, неправомерни маневри, отнемане на предимство, навлизане в лентата за насрещното движение, шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества. От 21 януари т.г. до 4 юни са отнети регистрационните табели и е прекратена регистрацията на 2846 моторни превозни средства, заяви още Рановски. Зам.-министърът на МВР Красимир Ципов, който председателства комисията, коментира, че усилията трябва да се насочат основно към превенцията за намаляване жертвите на пътя. Също така в училищните програми да се включат часове по пътна безопасност. Тази позиция беше подкрепена и от другите участници в комисията.

Затлъстяването в света значително се е увеличило от 1980 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277245

Затлъстяването в света значително се е увеличило от 1980 г.Броят на затлъстелите в 73 страни в света се е увеличил повече от 2 пъти от 1980 г., а в други страни продължава да нараства, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА. Това води до увеличаване на свързаните с наднормено тегло заболявания. През 2015 г. 107,7 милиона деца и 603,7 милиона възрастни в света бяха засегнати от затлъстяване.

Бившият водещ на "Топ Гиър" Ричард Хамънд претърпя тежка катастрофа (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/12/2987689_bivshiiat_vodesht_na_top_giur_richard_hamund_preturpia/?ref=rss


Бившият водещ на автомобилното предаване "Топ Гиър" Ричард Хамънд беше откаран в болница, след като претърпя тежка злополука по време на снимки в Швейцария на 10 юни, съобщи "Би Би Си". 47-годишният Хамънд снимаше кадри на състезание с електрическа кола за новото си предаване The Grand Tour.

От шоуто написаха в изявление, че Хамънд се е измъкнал от колата точно преди тя да избухне в пламъци. Джереми Кларксън, другият водещ на предаването, написа в...

До пет години изкуственият интелект ще замени най-добрите HR-и

http://econ.bg/Новини/До-пет-години-изкуственият-интелект-ще-замени-най-добрите-HR-и_l.a_i.743957_at.1.html

В близките пет години компютърните системи ще се научат да вземат решения подобно на най-добрите HR-специалисти. Това сочат наблюденията на...

Пръскат ударно площадки и паркове във Варна заради нашествие от кърлежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=353268

С бързи темпове продължава да расте броят на ухапаните от кърлежи във Варна. Само през последната седмица лекарска помощ след „среща“ с кръвосмучещите животинки са потърсили 60 души от морската столица и още шестима жители на общините в областта.

Братя на изчезнала студентка искат съдът да я обяви за мъртва

https://www.24chasa.bg/region/article/6276812

Братя на изчезнала студентка искат съдът да я обяви за мъртваДвамата братя на студентка, изчезнала мистериозно преди 37 г., искат тя да бъде обявена за мъртва от районния съд в Пловдив. Причината е, че без такова решение не може да бъде издаден смъртен акт за сестра им и да се извърши подялба на наследствено имущество. Пенка Проданова от пловдивското село Цалапица пропаднала в столицата,

Новото лице на Краля, който покори Париж за десети път

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/12/2987524_novoto_lice_na_kralia_koito_pokori_parij_za_deseti_put/?ref=rss


Рафаел Надал пристигна в Париж като абсолютен фаворит в преследването на историческа десета титла от "Ролан Гарос". Това обаче, което сътвори испанският тенисист в последните две седмици, беше неочаквано дори за най-големите му почитатели.

Краля на клея не само триумфира без загубен сет за трети път след 2008 и 2010 г., а даде едва 35 гейма на Беноа Пер, Робин Хаазе, Николоз Басилашвили, Роберто Баутиста Агут, Пабло Кареньо Буста, Доминик Тийм и Стан...

Московски уволни шефа на ДАИ-София

https://www.actualno.com/society/moskovski-uvolni-shefa-na-dai-sofija-news_616562.html

Министърът на транспорта Ивайло Московски уволни началника на ДАИ-София Кънчо Димитров. Той разпореди освобождаването и на всички служители, за които има информация, че са замесени в корупционната схема с шофьорските изпити. Московски определи няколко цели за подобряван

Николай Ненков става зам.-шеф на ДАНС

https://offnews.bg//politika/nikolaj-nenkov-stava-zam-shef-na-dans-657987.html

Николай Ненков става заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност“, съобщиха от правителствената пресслужба.

Досега той е бил шеф на Дирекция "Класифицирана информация".

Ненков ще довърши мандата на Олег Петков, който беше назначен за зам.-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС.

Николай Ненков е дългогодишен служител на ДАНС, отбелязват от Министерския съвет.

Стоичков ще представи в София книга, в която описва "малките си хитринки" за победа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/12/2987696_stoichkov_shte_predstavi_v_sofiia_kniga_v_koiato/?ref=rss


Бившият нападател на националния отбор по футбол Христо Стоичков ще представи в София своята книга "Как да печелим във футбола: 88 съвета от номер 8". Събитието ще се проведе на 14 юни от 12.00 ч. пред НДК - между Билетния център и Моста на влюбените.

Стоичков ще раздава автографи и ще покаже на практика с топка как работят неговите правила, обявиха издателите от "Книгомания".

"Голяма част от тези правила използвах по време...

Изграждат система за проследяване на реализацията на висшистите

http://www.moreto.net/novini.php?n=353266

Върховните одитни институции на България, Унгария и Румъния публикуваха общ доклад от съвместен одит на системите за проследяване реализацията и миграцията на висшистите. Като резултат от одита са формулирани общи заключения и послания, подкрепени от констатации и на трите ВОИ.

ГИОКИН: Реставрацията на Голямата базилика в Плиска я обезличава и маргинализира

https://offnews.bg//kultura/giokin-restavratciata-na-goliamata-bazilika-v-pliska-ia-obezlichava-i-657980.html

За първата половина на 2017 г. страната бе разтърсена от няколко скандала, свързани с културното наследство на страната ни. От Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН) написаха отворено писмо до новия министър на културата Боил Банов, в което го призовават да полага адекватни мерки за съхранение на средновековното и античното ни културно-историческо наследство. 

Според ГИОКИН и нейния председател Владо Руменов, подписал лично писмото, първите действия на новия министър на културата са породили "много надежди за промяна в отношението към културно-историческото наследство на България", особено след решението за преустановяване на отнемането на статута на паметници на културата след скандала с "Двойната къща" в София.

От организацията призовават Банов за действия по съхранението на паметниците на културата от периода на Античността и Средновековието. 

"В този контекст и по повод скорошното Ви посещение на т. нар. „реставрация” на Голямата базилика в старата българска столица Плиска си позволяваме да изразим надежда, че промяна в политиката на Министерството ще настъпи и по отношение на паметниците на културата от Античността и Средните векове."

Според организацията реставрацията в Плиска се изразява в напълно ново строителство върху основите на оригиналния паметник, "което напълно обезличава и маргинализира автентичните елементи на обекта". По думите на ГИОКИН базиликата в Плиска е станала жертва на "непрофесионални паралели с базиликата „Св. Петър” в Рим, със смехотворни „открития” на „гравюри” от XV век и с други прояви на параисторията, любителската археология и изобщо лъженауката".

"Нещо повече, тази мащабна реконструкция е неавтентична не само по отношение на физическата тъкан на паметника, но и по отношение на неговия архитектурен облик. Предприетите дейности за „реставрация” са базирани на една остаряла хипотетична реконструкция от края на 70-те години, изработена под натиска на мегаломанските амбиции на комунистическата държава, които пък днес са гарнирани с абсурдни и непрофесионални паралели с базиликата „Св. Петър” в Рим, със смехотворни „открития” на „гравюри” от XV век и с други прояви на параисторията, любителската археология и изобщо лъженауката", продължава се в писмото до Банов.

В писмото се пише, че пораженията върху Голямата базилика в Плиска "вероятно са необратими", на въпреки това има стотици паметници на културата, които мотат да бъдат спасени, чрез реставрация по "утвърдените научни принципи и методи".

Организацията призовава към признаване на грешката, която е допусната с Голямата базилика на Плиска и с "десетките други недодялани фалшификати, наречени „проекти за реставрация и социализация”.

Според ГИОКИН българските недвижими паметници на културата са заплашени от разрушаване стават все повече, а античните и средновековни такива изчезват "под тонове вулгарна съвременна зидария". Организацията апелира към промяна на тази порочна практика:

"Вие имате възможност да продължите или да промените тази политика на Министерството на културата. Вторият път със сигурност ще бъде по-труден, но това е единственият възможен избор, чрез който може да бъде постигнато опазването на паметниците, развитието на възпитателната и естетическата им функция и създаването на устойчив туристически продукт. Ако изберете втория път ще имате и подкрепата на гражданските организации, които се борят за опазването на археологическото и архитектурното наследство на страната ни" завършва писмото на ГИОКИН.

Вижте целия текст на отвореното писмо до Боил Банов:

ДО МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОИЛ БАНОВ


ОТВОРЕНО ПИСМО
От Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство (ГИОКИН)

Уважаеми господин Министър,

Вашите първи действия като министър на културата породиха много надежди за промяна в отношението към културно-историческото наследство на България. По-специално позицията, която заехте за преустановяване на отнемането на статута на паметници на културата след злощастното разрушаване на Двойната къща в София, изглежда като индикация за промяна в досегашната политика на Министерството в посока на осъзнаване на стойността на автентичните свидетелства за миналото ни и на нуждата от тяхното съхранение и за следващите поколения.

В този контекст и по повод скорошното Ви посещение на т.нар. „реставрация” на Голямата базилика в старата българска столица Плиска си позволяваме да изразим надежда, че промяна в политиката на Министерството ще настъпи и по отношение на паметниците на културата от Античността и Средните векове.

Както несъмнено сте имали възможност да се убедите и на място, т.нар. „реставрация” в Плиска се изразява в напълно ново строителство върху основите на оригиналния паметник, което напълно обезличава и маргинализира автентичните елементи на обекта. Нещо повече, тази мащабна реконструкция е неавтентична не само по отношение на физическата тъкан на паметника, но и по отношение на неговия архитектурен облик. Предприетите дейности за „реставрация” са базирани на една остаряла хипотетична реконструкция от края на 70-те години, изработена под натиска на мегаломанските амбиции на комунистическата държава, които пък днес са гарнирани с абсурдни и непрофесионални паралели с базиликата „Св. Петър” в Рим, със смехотворни „открития” на „гравюри” от XV век и с други прояви на параисторията, любителската археология и изобщо лъженауката.

Но докато пораженията върху Голямата базилика в Плиска вероятно вече са необратими, в България има десетки и стотици паментици от Античността и Средновековието, които все още могат да бъдат спасени, консервирани и реставрирани съобразно с утвърдените научни принципи и методи, след което те биха могли да служат както на историческото самосъзнание на днешното и на следващите поколения, така и за създаването на един успешен туристически продукт. За да стане това обаче е необходимо да се признае грешката, допусната с Голямата базилика в Плиска и с десетките други недодялани фалшификати, наречени „проекти за реставрация и социализация”, а практиката на подобни несъстоятелни от археологическа и архитектурна гледна точка инициативи да бъде незабавно прекратена.

Позволяваме си да изразим и надеждата, че по въпросите на опазването на културно-историческото наследство Вашият екип ще се обърне към широк кръг специалисти в тази област. Колкото и очевидно да изглежда това, досегашната практика не беше такава, а Министерството и изобщо правителството се оставиха да бъдат заблуждавани в продължение на години.

Уважаеми господин Министър,

Наследството, което получавате в областта на недвижимите паметници на културата, е тежко. Заплашените от разрушаване обекти стават все повече – като например „Къщата с ягодите”, Захарната фабрика и др. в София, както и Тютюневите складове в Пловдив. Същевременно античните и средновековните паметници изчезват под тонове вулгарна съвременна зидария. Тези две явления, разрушаването и т.нар. „реставрация”, са свързани и произтичат от едно и също разбиране за тези паметници само като източници на бързи (реални или предполагаеми) икономически ползи, без да се взима предвид нито стойността им за поколенията и нацията, нито възможността за превръщането им в устойчив и качествен източник на приходи.

Вие имате възможност да продължите или да промените тази политика на Министерството на културата. Вторият път със сигурност ще бъде по-труден, но това е единственият възможен избор, чрез който може да бъде постигнато опазването на паметниците, развитието на възпитателната и естетическата им функция и създаването на устойчив туристически продукт. Ако изберете втория път ще имате и подкрепата на гражданските организации, които се борят за опазването на археологическото и архитектурното наследство на страната ни.

София, 6 юни 2017 г.

С уважение:
За ГИОКИН: (Владо Руменов)

Британският паунд остава под натиск

http://econ.bg/Новини/Британският-паунд-остава-под-натиск-_l.a_i.743956_at.1.html

Британската лира продължава да се търгува под натиск от продажби, тъй като инвеститорите не проявяват голямо желание за покупки на паунди след...

Гости от цяла Европа на 80-тия юбилей на Сакскобургготски

http://dnes.dir.bg/news/simeon-saxkoburggotski-rozhden-den-evropeyski-parlament-gosti-80-godini-25902668

По повод 80-тия рожден ден на Симеон Сакскобургготски в двореца “Врана” ще гостуват членове на кралски фамилии от цяла Европа.

На ГКПП Гюешево задържаха петима афганистанци, укрити в камион

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277206

На ГКПП Гюешево задържаха петима афганистанци, укрити в камионСнощи към 21 часа на пункта пристигнал за излизане от страната товарен автомобил, управляван от сръбски гражданин. При физическата проверка в товарното помещение на камиона граничните полицаи открили 5 чужденци без документи, по първоначална информация афганистанци. Това съобщиха от пресцентъра на Гранична полиция.

България изнесла 200 тона оръжие за кюрдските бойци в Сирия

http://frognews.bg/news_136358/Balgariia-iznesla-200-tona-orajie-za-kiurdskite-boitsi-v-Siriia/

Над 200 тона гранати с произход България са били получени от кюрдските Сили за защита на народа (YPG) в Северна Сирия, съобщава Център за близкоизточни изследвания. Оръжията са изпратени от ВМЗ-Сопот със самолети от летище Бургас през месец март тази година. Въпреки че като краен получател е посочено Министерството на отбраната на Ирак, проверката ни установи, че иракското военно министерство няма подписан договор с ВМЗ-Сопот за тези гранати и не е плащало за тях, твърди източник от Министерството на отбраната в Багдад.

Австрийска болница плати 30 000 евро обезщетение за размяна на бебета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277209

Австрийска болница плати 30 000 евро обезщетение за размяна на бебетаБолница в австрийския град Грац беше осъдена да изплати обезщетение от 30 000 евро за размяна на бебета преди 26 години, съобщи АФП. Обезщетението е присъдено на родителите на едното бебе, което вече е 26-годишна жена. Другото бебе така и не беше открито. Младата жена разбра след взимане на кръв през 2014 г.

Томислав Дончев: Най-страшно е да нямаш вяра в себе си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277031

Томислав Дончев: Най-страшно е да нямаш вяра в себе сиОбичаме да се оплакваме какво ни липсва. Често говорим, че ни липсват пари, късмет. За мен най-страшно е да нямаш вяра в себе си.С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев връчи голямата награда на фирма "Смол фут", което бе победител в кампанията за предприемачество "Големите малки". Тя е организирана от "24 часа" за трета поредна година и цели да

Български шофьор на тир е ранен при катастрофа в Италия

http://www.mediapool.bg/balgarski-shofyor-na-tir-e-ranen-pri-katastrofa-v-italiya-news265159.html

Български ТИР е участвал в тежка катастрофа в Италия, а шофьорът му е ранен, съобщи БНР Според данни на италианската полиция, другият водач - също на тежкотоварен автомобил, е загинал. Жертвата е хърватски гражданин. Причините за катастрофата се изясняват. Произшествието е станало на автомагистрала А14 и блокира движението часове наред в посока от и към Болоня. Двата камиона са се блъснали един в друг, в резултат на това са се обърнали, единият от тях напречно на пътното платно. При удара камионите са се запалили. Въпреки намесата на пожарникарите, огънят е бил загасен трудно заради товара от хартия и желязо. Двата тежки автомобила са изгорели напълно. Очевидци, спрели зад горящите камиони, успели да помогнат на българския шофьор, докато за хърватския му колега това е било невъзможно, тъй като притиснат в обхванатата от пламъците кабина. Катастрофата е станала между изходите за град Имола и Равена. Трафикът бе блокиран и в двете посоки, където се образуваха задръствания от над 10 км. Движението за над 7 часа бе сложно заради отклоненията извън засегнатия участък от магистралата.

Технологичните компании оказват натиск над представянето на Wall Street*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/tehnologichnite-kompanii-okazvat-natisk-nad-predstavianeto-na-wall-street-241065/

Акциите на Apple поевтиняват с близо 3%, след като Mizuho Securities понижи оценката си от „купувай“ до „неутрална“

Радев: Инвестицията във високи технологии е особено ценна за всяко общество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277201

Радев: Инвестицията във високи технологии е особено ценна за всяко общество „Инвестицията във високи технологии е особено ценна за всяко общество. Необходимо е да развиваме проекти с обществена значимост, които да привличат младите хора към тези технологии“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който прие днес на „Дондуков“ 2 членовете на конкурсното жури за избор на носителите на отличия „Джон Атанасов“ за 2017 г.

Наградиха баскетболисти и хандбалисти във Варна за високи постижения

http://www.moreto.net/novini.php?n=353261

Състезателите от женския баскетболен клуб „Черно море - Одесос” и от хандбален клуб „Локомотив“ бяха наградени днес за отлични спортни постижения от Коста Базитов, зам.-кмет, и Кристиян Димитров, директор на дирекция „Спорт“ към Община Варна, научи Moreto.

КФН утвърди одиторите на "Лев Инс"

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/kfn-utvyrdi-oditorite-na-lev-ins-241060/

„Атлас одитинг” и „Захаринова и партньори” ще заверяват годишния финансов отчет за 2017 г. на застрахователната компания

Аіrbuѕ изнacя пpoизвoдcтвoтo cи oт Beлиĸoбpитaния пхри твърд Брекзит

http://econ.bg/Новини/А-rbu-изнacя-пpoизвoдcтвoтo-cи-oт-Beли-oбpитaния-пхри-твърд-Брекзит_l.a_i.743955_at.1.html

Eвpoпeйcĸият aвиaциoнeн ĸoнцepн Аіrbuѕ мoжe дa пpeмecти пpoизвoдcтвoтo cи oт Beлиĸoбpитaния в cлyчaй, чe нe бъдaт изпълнeни ycлoвиятa нa ĸoмпaниятa в...

Европейският парламент се готви да строи нова сграда в Брюксел

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/evropeiskiiat-parlament-se-gotvi-da-stroi-nova-sgrada-v-briuksel-241052/

Сегашната сграда не отговаря на стандартите за сигурност, смятат от администрацията на институцията

Сириец и афганистанец бяха включени в "Отбора на надеждата"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/12/2987675_siriec_i_afganistanec_biaha_vkljucheni_v_otbora_na/?ref=rss


Сириецът Барзан Ага Мохамад и афганистанецът Мохамад Салем Сатари попаднаха в разширения състав на българския отбор за бездомни. Двамата са сред поканените в "Отбора на надеждата", който в началото на юли започва подготовката си за световното първенство в Осло.

Мохамад и Сатари са привлекли вниманието на селекционера Кирил Кюлев по време на европейския стрийт футбол фестивал, който се проведе в София в края на май. Сириецът е вратар и живее в бежанския лагер в...

Българска фирма е собственик на изгорелия камион до Имола (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277195

Българска фирма е собственик на изгорелия камион до Имола (видео)Документите на шофьора в българския ТИР, катастрофирал тази сутрин между Имола и Равена, са изгорели след опожаряването на камиона. Все още не може да се уточни самоличността на тежко ранения му водач. Посланикът ни в Рим Марин Райков, който е във връзка с италианските власти, съобщи, че фирмата собственик на камиона е българската ООД Eurospeed

Задържаха над 8 тона контрабандно гориво

http://www.cross.bg/proverka-zheleznitza-selo-1545785.html

/КРОСС/ Служители на Митница Столична задържаха 8072 литра нелегално гориво. Контрабандната стока е била намерена на територията на село Железница, област София. В хода на проверка на автоцистерна, паркирана до частен имот в село Железница, служителите на реда откриват течност с мирис на петролен продукт. Цистерната видимо се подготвяла да разтовари част от превозваната стока. Пред митническите служители водачът на цистерната представил два акцизни данъчни документа. Митничарите обаче се усъмнили в достоверността и съответствието на документите, тъй като посочените в акцизните документи количества и наличните в цистерната видимо се разминавали. Органите на реда предприели допълнителна проверка в системата на Агенция "Митници", вследствие на която установили, че по предоставените акцизни документи вече са извършени доставки. Горивото е задържано с протокол. От него са взети проби за установяване на вида и качеството на горивото. Предстои на водача на автоцистерната да бъде съставен акт за установеното административно нарушение.  

Изнесени приемни за кадастрални услуги в районните администрации на София

http://www.mediapool.bg/izneseni-priemni-za-kadastralni-uslugi-v-raionnite-administratsii-na-sofiya-news265158.html

В 24-те столични районни администрации ще бъдат разкрити изнесени офиси за предоставяне на кадастрални услуги. Целта е по-бързо и качествено обслужване на гражданите. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова и районните кметове. Към момента за четири района – "Нови Искър", "Надежда", "Люлин" и "Подуяне", има подписани споразумения за създаване на изнесени работни места. Предстои подписване на такова и за район "Илинден", каза Нанков. За 21 от столичните райони кадастралната карта е готова. Работи се по създаването на такава за районите "Слатина", "Студентски" и "Лозенец", информира регионалният министър. Той уточни, че до петък ще бъде ясна концепцията относно това как ще се оформят процедурно, юридически и финансово отношенията между страните по създаването на изнесените работни места. Услуги в областта на кадастъра могат да бъдат заявявани и получавани чрез портала, който е част от интернет страницата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, като 13 от 15-те услуги са безплатни за гражданите, напомни Нанков.

Съдилища в Русе и Благоевград се произнесоха противоположно в спора "Техномаркет - Глориент"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/12/2987618_sudilishta_v_ruse_i_blagoevgrad_se_proiznesoha/?ref=rss


Окръжните съдилища в Русе и Благоевград се произнесоха по противоположен начин по спора между търговската верига "Техномаркет" и компанията за недвижими имоти "Глориент". Според русенския съд сключената преди 10 г. сделка, с която "Техномаркет" продаде магазините на "Глориент", но остана наемател в тях, е изрядна. Според съда в Благоевград тя противоречи на добрите нрави.

"Техномаркет" се сети да оспорва продажбата с 10 г....

Гарабед Минасян: Политиците бяха меко казано неподготвени за КТБ

http://frognews.bg/news_136357/Garabed-Minasian-Polititsite-biaha-meko-kazano-nepodgotveni-za-KTB/

”Политиците бяха меко казано неподготвени за случилото се с КТБ. Това си пролича от разкритата стенограма от срещата при президента. Те не знаят кой каква отговорност носи и за какво я носи”, заяви проф. Гарабед Минасян пред бТВ.

"Ройтерс": Брюксел ще накаже Полша, Унгария и Чехия, задето не приемат мигранти от европейските квоти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/12/2987674_roiters_brjuksel_shte_nakaje_polsha_ungariia_i_chehiia/?ref=rss


Европейската комисия ще започне наказателни процедури срещу Унгария, Полша и Чехия заради отказа им да приемат търсещи убежище по квотите, които Европейският съвет определи през 2015 г.

Това съобщават трима дипломати и европейски служители пред агенция "Ройтерс". Според тях на утрешната си среща ЕК ще изпрати формални предупреждения на Полша и Унгария. Двама други твърдят, че Чехия също е в списъка.

Подобно действие ще доведе до рязка...

Официално: Ето кои кралски особи ще дойдат на рождения ден на Симеон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6277190

Официално: Ето кои кралски особи ще дойдат на рождения ден на СимеонПо повод 80-тия рожден ден на Н.В.Цар Симеон II в двореца “Врана” ще гостуват членове на кралски фамилии от цяла Европа. На събитието са поканени и представители на държавната и местна власт в България, съобщиха официално на сайта на Симеон Сакскобургготски.  Царят събира и бившата парламентарна група на НДСВ, министрите от неговото правителство,

България трябва да има три хеликоптера "Пантер"

http://www.moreto.net/novini.php?n=353257

Загубената техника трябва да се възстанови и след като е заложено да имаме три хеликоптера "Пантер", те трябва да бъдат три. Това коментира депутатът от ГЕРБ ген. Константин Попов във връзка с трагичния инцидент от миналия петък.

Узунов няма да се оттегли заради нацистките снимки

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/uzunov-niama-da-se-ottegli-zaradi-nacistkite-snimki-6070243

Кадрите са от маскено парти, никога не са били в социалните мрежи и това ги прави различни, смята бившият вътрешен министър

Скарлет Йохансон се вихри на разюздано моминско парти в "Тежка нощ" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6277184

Скарлет Йохансон се вихри на разюздано моминско парти в "Тежка нощ" (Видео)Скарлет Йохансон се вихри на разюздано моминско парти в комедията "Тежка нощ" на Лусия Аниело. Кейт Макинън, Джилиан Бел, Зои Кравиц, Пол У. Даунс, Илейна Глейзър също са в актьорския екип на филма, който излиза по нашите екрани на 16 юни, съобщават разпространителите. "Тежка нощ" е първата наистина неприлична комедия на голямо студио,

Продажбите на нови автомобили в Китай се свиват

http://econ.bg/Новини/Продажбите-на-нови-автомобили-в-Китай-се-свиват_l.a_i.743954_at.1.html

Πpoдaжбитe нa aвтoмoбили в Kитaй пaднaxa c 0.1% пpeз мaй в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa. Taĸa дocтaвĸитe oтбeлязaxa cпaд в двa...

Тежката мисия на Ангела Меркел

https://www.actualno.com/analysis/tejkata-misija-na-angela-merkel-news_616556.html

Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел разполага с около четири седмици, за да постигне приличен успех на предстоящата среща на върха на лидерите от Г-20, или да се завърне с поражение от форума в Хамбург. В тези кризисни времена едно е сигурно - на германски

Пловдивски катаджия в затвора за 2 години и 6 месеца за съвет на шофьора на Преслава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277179

Пловдивски катаджия в затвора за 2 години и 6 месеца за съвет на шофьора на ПреславаДве години и шест месеца и глоба от 1000 лева даде пловдивският окръжен съд на бившия катаджия Костадин Илиев. Срещу него бяха повдигнати 4 обвинения - за държане на боеприпаси без разрешително, за неправилно съхранение на патрони, за вземане на 1800 лв. подкуп, както и за даване на съвет за избягване на наказателно преследване при пътен инцидент

Прокуратурата разследва НДК заради финансови злоупотреби

http://www.cross.bg/prokyratyrata-otpyskaneto-razsledva-1545800.html

/КРОСС/ Прокуратурата разследва злоупотреба със средства, отпуснати за поддръжката на НДК, потвърди зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той уточни, че на този етап досъдебното производство е срещу неизвестен извършител и отказа подробности, предава БНТ. В своя позиция от НДК заявяват, че ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК. Както отпускането на първите 17 млн лв., така и отпускането на вторите 28 млн лв. за адаптацията и преустройството на НДК, във връзка с председателството на ЕС, се осъществяват с актове на Министерския съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи, посочват от НДК.    

Измервателните уреди за горива ще се проверяват до 30 дни след ремонт

http://www.investor.bg/energetika/472/a/izmervatelnite-uredi-za-goriva-shte-se-proveriavat-do-30-dni-sled-remont-241061/

Промени в Закона за измерванията създават нов регистър – на лицата, които имат право да извършват ремонти на измервателните уреди при търговията с горива

Биткойнът увеличи стойността си над три пъти от началото на годината

http://www.investor.bg/novini/130/a/bitkoinyt-uvelichi-stoinostta-si-nad-tri-pyti-ot-nachaloto-na-godinata-241063/

Криптовалутата продължава скоростния си подем тази година, подкрепена от повишено търсене от страна на азиатски инвеститори

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=353263

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 13 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Борисов взе опашката пред посолството в Лондон на ръчно управление

http://www.mediapool.bg/borisov-vze-opashkata-pred-posolstvoto-v-london-na-rachno-upravlenie-news265157.html

Премиерът Бойко Борисов се зае лично да реши проблема с дългите опашки пред посолството ни в Лондон. "Получих сигнали от наши сънародници за опашки пред консулската служба на посолството ни в Лондон", съобщи Борисов във Фейсбук. Той обясни, че "незабавно" са предприети мерки. По разпореждане на външния министър Екатерина Захариев в консулската ни служба в Лондон ще бъдат командировани допълнително служители от МВнР в София, за да се осигури по-бързото обслужване на нашите граждани в Обединеното кралство. "Същевременно други служители от състава на посолството ни бяха пренасочени по спешност в консулската служба, за да подпомогнат работата на консулите и техническите лица. Свързах се и с посланика на България в Обединеното кралство Константин Димитров, който вече трябва да е разговарял с българите на опашката", добави премиерът. Опашките пред посолството ни в Лондон, а и в другите градове с големи български общности, са обичайна гледка през последните години, и е трудно обяснимо, че премиерът Бойко Борисов чак сега ги забелязва. Преди няколко седмици Меdiapool публикува информация за системни проблеми с обслужването на български граждани в Лондон и други големи градове. Български гражданин, който от години живее в британската столица, разказа пред Mediapool трудностите около подновяването на паспорта на детето си. Той първо звъни на телефона, посочен на сайта на посолството ни, но никой не вдига. Не се отказва и продължава още десет дни със същия успех. Телефонът не отговаря в приемното време, нито сутринта, нито вечерта. На сайта обаче има опция за пускане на платена услуга СМС, с който да разбереш кога има свободен час за прием. Мъжът решава да се възползва от тази възможност. Изпраща СМС, с което и плаща съответната сума, но така и не получава нищо. А след няколко седмици сам установява, че т. нар. услуга вече е свалена от сайта. В крайна сметка по неофициални канали той разбира, че издаването на паспорт ще се проточи няколко месеца и решава да не ползва услугите на външно министерство. Общото впечатление на българите в Лондон е, че служителите се държат "все едно сме им длъжни с нещо", сроковете за услугите достигат няколко месеца, а чакането и нервите нямат цена. "Обикновено подобни сблъсъци се дължат на факта, че българите в чужбина имат нереалистични очаквания от консулствата от гледна точка на бързина", коментира дипломат пред Mediapool. Освен това консулствата не издават паспорти, а само събират данните и ги пращат на МВР. "После по дипломатическа поща готовите документи се връщат. Няма как да им кажат точно кога, защото не знаят. Отново по финансови причини няма редовна дипломатическа поща", допълва дипломатът.

Уволниха шефа на ДАИ-София

https://offnews.bg//politika/uvolniha-shefa-na-dai-sofia-657986.html

Транспортният министър Ивайло Московски уволни шефа на ДАИ-София Кънчо Димитров. 

Миналата седмица бяха арестувани 14 служители на ДАИ след сигнали за корупция при провеждането на шофьорските изпити. На шестима бяха повдигнати обвинения. 

Министърът е уволнил и всички служители, за които има информация, че са извършвали неправомерни действия, посочиха от транспортното министерство. 

Московски е наредил днес да се вземат спешни мерки за изготвяне на нова методология за избор на изпитните маршрути за кандидат-водачите, за да не могат изпитващите да дават на едни кандидат-шофьори по-лесни маршрути, отколкото на други. 

Сред предприетите мерки е и автомобилите, в които се провеждат изпитите, да са оборудвани с техника, проследяваща движението и действията на курсиста и инструктора.

Предлага се също така представителите на автошколите да бъдат извадени от изпитните комисии.

Оперен концерт открива летния сезон във Военния клуб

//dariknews.bg/regioni/ruse/operen-koncert-otkriva-letniia-sezon-vyv-voenniia-klub-2030033

Оперен концерт поставя началото на летния сезон на сцената на Военния клуб в Русе.

Музикалното събитие ще се проведе на 13 юни /вторник/ от 19 часа. В програмата са включени арии и дуети от оперите „Кармен”, „Тоска”, „Фауст”, „Макбет”, „Атила” и др., изпълнени от именити наши оперни

„Дунав“ започна с амбиция и 15 футболисти

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-zapochna-s-ambiciia-i-15-futbolisti-2030034

„Дунав“ започна подготовката си. По-малко от две седмици след последния си мач от паметния сезон 2016/2017 „драконите“ се събраха за първа лятна тренировка на Градския стадион в Русе днес. Припомняме, че отборът, носещ името на голямата европейска река, повтори най-доброто си класиране в историята

„Шоу на талантите” организираха ученици от горнооряховското СУ „Георги Измирлиев”

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/shou-na-talantite-organiziraha-uchenici-ot-gornooriahovskoto-su-georgi-izmirliev-2030002

Учениците СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица доказват, че не само умеят да покоряват крепостите на знанието, но и да пеят,свирят, танцуват и се забавляват от сърце.

Само преди няколко дни в конферентната зала на училището се проведе второто издание на „Шоу на талантите”. С вс

Няма ешерихия коли в питейната вода на врачански села

//dariknews.bg/regioni/vraca/niama-esherihiia-koli-v-pitejnata-voda-na-vrachanski-sela-2030036

По повод излязла днес информация за наличие на ешерихия коли в питейната вода в селата Уровене и Фурен, уведомяваме че изнесената информация не отговаря на истината. Замърсена е водата от местни водоизточници, които не са част от ВиК мрежата и не се експлоатират от „Водоснабдяване и канализация”ООД

Кристофър Рей - аутсайдерът, номиниран за шеф на ФБР

http://www.investor.bg/sasht/337/a/kristofyr-rei-autsaideryt-nominiran-za-shef-na-fbr-241062/

Чрез кандидатурата на юриста Тръмп избягва възможността да завалят критики, че ФБР се политизира

Захариева: Миграционният натиск е намалял с 89%

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-migracionnijat-natisk-e-namaljal-s-89-news_616552.html

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна във Виена с федералния министър за Европа, интеграцията и външните работи на Република Австрия Себастиан Курц. "Хубаво е да има повече млади колеги външн

270 хил. лева са предвидени за рехабилитация на уличната мрежа в Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=353265

270 000 лева е предвидила Община Девня за рехабилитация на уличната мрежа това лято, съобщи кметът Свилен Шитов на заседанието на местния парламент днес. Процедурата за избор на изпълнител ще завърши до десетина дни, след което ще се маркират най-проблемните пътни участъци, които трябва и могат да бъдат ремонтирани.

Ремонтът на НДК под прицела на всички контролни органи

http://www.mediapool.bg/remontat-na-ndk-pod-pritsela-na-vsichki-kontrolni-organi-news265156.html

Всички контролни органи в държавата проверяват ремонта на НДК, който след първоначално отпуснатите 17 млн. лв. поскъпна с още 28 млн. лв. заради непредвидени разходи – липсата на международен пресцентър и мерките за сигурност. След прокуратурата, с изразходването на средствата се занимават още Агенцията за държавна финансова инспекция, Дирекция за национален и строителен контрол, а във вторник и частна одиторска фирма влиза на проверка, съобщиха от Министерския съвет пред Mediapool. Освен това министърът по европредседателството Лиляна Павлова е поискала Инспекторатът на Министерския съвет също да провери изразходването на средствата досега. В същото време от НДК заявиха, че прокуратурата не ги е уведомила по официален ред за започнатата проверка. Появилите се публикации са тенденциозна и клеветническа кампания срещу НДК, се казва в официалната позиция на държавното дружество, което ги отрича напълно. Изпълнителният директор на държавното дружество Мирослав Боршош не вдига мобилния си телефон. Проверката на прокуратурата Образувано е досъдебно производство за нецелево разходване на средства във връзка с ремонта на НДК за предстоящото европредседателство на страната ни през 2018 г. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник. Тя допълни, че е назначена експертиза на изразходваните до момента средства. В същото време заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов каза през журналисти, че е образувано досъдебно производство за изразходване на целево отпуснати средства не по предназначение от неизвестно длъжностно лице. Той обаче не изнесе повече данни, тъй като наблюдаващият прокурор по производството от Софийска градска прокуратура отказал разгласяване на материали по разследването. "Парите са за издръжката на НДК, за електричество, за комунални разходи", допълни Сарафов. Не стана ясно от обясненията му дали средствата за ремонта са отишли за покриване на текущите задължения на НДК, което през последните години трупа загуби, които към края на 2016 г. възлизат на над 30 млн. лв. НДК не е уведомено за разследването "Национален дворец на културата – Конгресен център" не е уведомен по официален ред за проверката на прокуратурата, се казва в позиция на НДК. Не са изисквани нито документи, нито информация от изпълнителния директор Мирослав Боршош. Той не е викан като свидетел, пише в разпространена позиция до медиите на НДК. В нея се опровергават медийни публикации за нахлули в НДК представители на ДАНС и прокуратурата, както и че средствата за ремонта се изразходват за заплати и текущи разходи. Средствата за ремонта се харчат единствено за преустройството на сградата и за нищо друго, като изразходването им се следи строго от регионалното министерство, заявяват от НДК. От започване на преустройството и адаптацията на сградата за целите на европредседателството тези дейности са били проверявани многократно от Дирекция за национален строителен контрол, Главна инспекция по труда, Агенция за държавна финансова инспекция. "Лъжа е и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК. Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански гранитогрес", пише в прессъобщението. Появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК, допълва се в него. Новината за проверка как се изразходват средствата за ремонта на НДК идва дни, след като в четвъртък правителството одобри допълнително 28 млн. лв. за адаптирането на сградата за нуждите на европредседателството на страната ни догодина. Преди година кабинетът "Борисов 2" отпусна 17 млн. лв. за ремонта на сградата. Така общата сума само за обновяването й нарасна на 45 млн. лв. Отделно Столична община ще даде още около 5 млн. лв. за ремонта на площад "България" пред централния вход на НДК, който остана неремонтиран с европейски средства. Националният дворец на културата ще бъде основната арена на срещите на високо равнище през първата половина на 2018 г. на лидерите на 28-те страни членки на ЕС.

Прокуратурата разследва ремонта на НДК

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-razsledva-remonta-na-ndk-news265156.html

Образувано е досъдебно производство за нецелево разходване на средства във връзка с ремонта на НДК за предстоящото европредседателство на страната ни през 2018 г. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник и допълни, че е назначена експертиза на харчовете по ремонта. В същото време заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов каза през журналисти, че е образувано досъдебно производство за изразходване на целево отпуснати средства не по предназначение от неизвестно длъжностно лице. Той обаче не изнесе повече данни, тъй като наблюдаващият прокурор по производството от Софийска градска прокуратура отказал разгласяване на материали по разследването. "Парите са за издръжката на НДК, за електричество, за комунални разходи“, допълни Сарафов. От НДК пък заявиха, че не дружеството не е уведомено по официален ред за това досъдебно производство. Не са изисквани нито документи, нито информация от изпълнителния директор Мирослав Боршош. Той не е викан като свидетел, пише в разпространена до медиите позиция на НДК. В нея се опровергават медийни публикации за нахлули в Националния дворец на културата представители на ДАНС и прокуратурата. Средствата за ремонта се харчат единствено за преустройството на сградата и за нищо друго, като изразходването им се следи строго от регионалното министерство. От НДК твърдят, че от започване на преустройството и адаптацията на сградата за целите на европредседателството тези дейности са били проверявани многократно от Дирекция за национален строителен контрол, Главна инспекция по труда, Агенция за държавна финансова инспекция. "Лъжа е и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК. Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански гранитогрес", пише в прессъобщението. Появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК, допълва се в него. Новината за проверка как се изразходват средствата за ремонта на НДК идва дни, след като в четвъртък правителството одобри допълнително 28 млн. лв. за адаптирането на сградата за нуждите на европредседателството на страната ни догодина. Преди година кабинетът "Борисов 2" отпусна 17 млн. лв. за ремонта на сградата. Така общата сума само за обновяването й нарасна на 45 млн. лв. Отделно Столична община ще даде още около 5 млн. лв. за ремонта на пл."България" пред централния вход на НДК, който остана неремонтиран с европейски средства. Националният дворец на културата ще бъде основната арена на срещите на високо равнище през първата половина на 2018 г. на лидерите на 28-те страни членки на ЕС.

Румен Гечев пред Дир за сагата КТБ и играта на политиците

http://dnes.dir.bg/news/rumen-gechev-podkrepa-bankite-bankova-vakantzia-25902566

Идеята за банкова ваканция* дошла от БНБ и по специално от подуправителя Калин Христов. Тя била подкрепена от ГЕРБ, но туширана от двама водещи банкери.

Боби Ваклинов връчи "Златен скункс" на Благой Рагин

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6277170

Боби Ваклинов връчи "Златен скункс" на Благой РагинШефът на хотелиерите Благой Рагин се сдоби със "Златен скункс". Той му бе връчен от Боби Ваклинов заради скандала, който се разрази заради негови думи по повод инцидента с шведа и ритнатата от скандинавеца камериерка, съобщиха от "Господари на ефира" на своя

Лазерно устройство пази велосипедистите по тъмно (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6276909

Лазерно устройство пази
велосипедистите по тъмно (ВИДЕО)Ново устройство, снабдено с датчици, може да пази велосипедистите, когато се движат по тъмно. Разработката е на производителя на автомобилни гуми "Мишлен", който твърди, че годишно в света около 5000 души на две колела попадат в инциденти заради това, че не са забелязани навреме от водачи на моторни превозни средства.

Радев се срещна с наследниците на легендарен американски журналист (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277154

Радев се срещна с наследниците на легендарен американски журналист (Снимки)Джанюариъс Макгахан прие като своя лична и професионална кауза да събуди съвестта на човечеството, за да бъде сложен краят на трагедията на един достоен народ. Това заяви държавният глава на среща на „Дондуков“ 2 с наследниците на легендарния американски журналист от ирландски произход Джанюариъс Макгахан. Това съобщиха от президентския пресцентър.

Избори, от които ”сърбите се хванаха за главата”

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-izbori-kosovo-25902510

Сръбските медии коментират резултатите от изборите в Косово. В една от тях акцентът е, че сърбите се хващат за главата, обобщава "Фокус".

Български шофьор на ТИР ранен при катастрофа в Италия (видео)

https://offnews.bg//112/balgarski-shofior-na-tir-ranen-pri-katastrofa-v-italia-video-657985.html

Български ТИР катастрофира в Италия. 

Инцидентът е станал на магистрала А14 в района на град Имола, съобщи БНР. 

Два ТИР-а са се ударили челно. Единият е с български, а другият - с хърватски номера. Българският шофьор е ранен, а хърватският е загинал. 

След удара камионите са се запалили. Въпреки намесата на пожарникари камионите са изгорели напълно. 

Очевидци на инцидента са успели да измъкнат българина от камиона. Хърватският шофьор е бил заклещен в горящия камион. 

В момента българското посолство в Рим уточнява самоличността на пострадалия българин. 

Той е настанен за лечение в болница в Чезена с тежки изгаряния. 

Секретарят на Радев, маскирал се като Хитлер, няма да подава оставка

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/12/2987662_sekretariat_na_radev_maskiral_se_kato_hitler_niama_da/?ref=rss


Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов няма да подаде оставка заради снимките, на които е маскиран като Хитлер. Това обяви самият той в интервю по Би Ти Ви.

Узунов заяви, че неговият случай е друг - снимките били правени по време на маскарад. "Снимките са отпреди 14 години – от парти с маски и не са публикувани в социалните мрежи. Изваждането им сега цели да ме дискредитира, за да удари по президентската институция", заяви...

Предават на съд шофьор без книжка, убил 19-годишна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277138

Предават на съд шофьор без книжка, убил 19-годишнаШофьор без книжка е предаден на съд за причиняване на смъртта на 19-годишна и три средни телесни повреди на неин спътник, съобщиха от пловдивската окръжна прокуратура. Инцидентът е станал на 9 юли 2014 г. вечерта. Тодор Т. карал фолксваген, в който били и четиримата му приятели. На 2 км преди Първомай водачът навлязъл в насрещната лента,

Опасно ниско ниво на водата в яз. "Кърджали"

https://www.actualno.com/society/opasno-nisko-nivo-na-vodata-v-jaz-kyrdjali-news_616547.html

Опасно ниски нива на водата в язовир "Кърджали" и риск тонове риба да бъдат унищожени. На територията на язовира се намират едни от най-големите рибни стопанства. Заради проблема на спешна среща пристигна енергийният министър Теменужка Петкова. Нивото на водата в язовира в

Британската политическа драма: Речта на кралицата за новия кабинет е отложена

http://www.mediapool.bg/britanskata-politicheska-drama-rechta-na-kralitsata-za-noviya-kabinet-e-otlozhena-news265155.html

Британската кралица отложи традиционната реч, в която се излага програмата на новото правителство, заради хаоса неяснотата около съставянето след като управляващите консерватори загубиха мнозинство на изборите. Речта бе планирана за 19 юни. Отлагането ѝ се дължи на факта, че все още между Консервативната партия и северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) няма договореност по бъдещата форма на управление. Кралската реч се подготвя от правителството и представя законодателните инициативи за следващата парламентарна сесия. Политически коментатор на Би Би Си отбелязва, че не си спомня някога кралицата да е отлагала традиционната си реч. Забавянето предизвика въпроси какво ще съдържа речта, след като представители на кабинета заявиха, че част от изборните обещания на консерваторите ще отпаднат или ще бъдат променени, както и заради предстоящото договаряне на подкрепа от ДЮП. Смята се, че друга причина за отлагането е наложената традиция тази реч на кралицата да бъде написана на пергамент от козя кожа. Тъй като козята кожа се нуждае от няколко дни, за да изсъхне, а преговорите с ДЮП още не са приключили, речта не може да бъде готова навреме, отбелязва Би Би Си. По-късно в понеделник се очаква Тереза Мей да проведе първото заседание на новия кабинет. Плановете са й да ръководи правителство на малцинството, на което ДЮП да осигури парламентарна подкрепа. Премиерът се нуждае от 10-те депутати на ДЮП, за да остане на власт, след като не успя да си осигури абсолютно мнозинство след парламентарните избори, състояли се в четвъртък. В понеделник привечер се очаква Мей да бъде критикувана за водената от нея политика в т.нар. "Комитет 1922", състоящ се от депутати консерватори, които не са членове на правителството. Шокиращите за консерваторите резултати от предсрочния вот на 8 юни, предизвикан от Тереза Мей, повдига въпроси как тя ще придвижи плановете си Брекзит. По-рано министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че е вероятно преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз да не започнат точно на 19 юни. Дейвидс призна, че изборите не са се развили добри за консерваторите и някои от предизборните им обещания "практично" ще бъдат изоставени или променени. Според него Тереза Мей трябва да преосмисли подхода си към Брекзит, след като изгуби мнозинство в изборите, които свика, за да засилят позициите да води преговорите. 80% от хората гласуваха за партии, които отразяват, уважават решението от миналата година за напускане на ЕС, припомни министърът. Председателката на северноирландската Демократическа юнионистка партия Арлийн Фостър заяви, че ще се стреми в разговорите с Консервативната партия към укрепване на единството на Обединеното кралство и към добро за Северна Ирландия споразумение за Брекзит. В статията във вестник "Белфаст телеграф" Фостър изброява три приоритета, сред които е подновяване на работата на местния парламент (Стормонта) и на автономното правителство на провинцията, базирано на споразумението за подялба на властта."Ние имаме ясна политическа платформа, насочена към укрепване на съюза, да работим за добро споразумение за Северна Ирландия при излизането на Обединеното кралство от ЕС, и да положим всички усилия Стормонтът да заработи отново за благото на всички", подчертава Фостър. "Ние ще използваме положението, в което се оказваме, за да изпълним онова, което сме обещали", посочва тя.

ФРОГОКО: Спецпрокурори крият разпитите на Бисер Лазов?

http://frognews.bg/news_136356/FROGOKO-Spetsprokurori-kriiat-razpitite-na-Biser-Lazov/

Поредно заседание по делото срещу любимеца на прокуратурата Бисер Лазов и компания пропадна. Този път причина стана спецпрокуратурата заради бавене на разпитите на Лазов и неговите сподвижници Албена Андреева, Венета Николова, Емил Галов, Теодора Танева и Тихомир Иванов.

Узунов: Няма да подам оставка заради маскарадни снимки

http://dnes.dir.bg/news/hitler-snimki-ostavka-prezidenstvo-plamen-uzunov-natzistkiat-skandal-25902399

Секретарят на президента по антикорупционни въпроси Пламен Узунов заяви, че няма да подаде оставка заради снимките, на които е маскиран като Хитлер.

Кола блъсна пешеходец на паркинг пред варненски блок

http://www.moreto.net/novini.php?n=353248

66-годишен пешеходец е пострадал на паркинг пред жилищен блок, след като е блъснат от движещ се на заден ход автомобил. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. Шофьорът станал причина за нараняванията на възрастния мъж е 45-годишен водач.

Съдът върна на прокуратурата делото за "Царските конюшни"

http://www.mediapool.bg/sadat-varna-na-prokuraturata-deloto-za-tsarskite-konyushni-news265154.html

Софийският градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото за "Царските конюшни" срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев, съобщи в понеделник сайтът "Правен свят".   Освен за продажбата на въпросния имот, той бе обвинен за неизгоден наем на джип и за сделка с ведомствен апартамент.   Случаят бе оповестен от БСП през септември м.г., когато стана ясно, че имотът в центъра на София, който е близо 7.5 дка е бил продаден за 90 лв. на кв. метър, като общата цена е 658 870.90 лв. без ДДС.   Имотът е бил разделен на три части, за да се намали продажната стойност на всяка една от тях, а така се избягвало и задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет. Купувач на мястото пък е "Евротранс билд" ЕООД на Янко Иванов.   Делото първоначално е било разпределено на съдия Атанас Н. Атанасов от СГС, който обаче още в началото на февруари се е отвел и то е било преразпределено на съдия Снежина Колева. На 31 март тя го е прекратила и върнала за доразследване поради отстраними нарушения и по трите обвинения. Последвал е протест на прокуратурата, но с определение от 8 юни на Софийския апелативен съд (САС), разпореждането на съдия Колева е потвърдено.   Заедно с Веселин Пенев обвиняема по делото е и лицензираната оценителка Юлия Димитрова-Цекова, за която прокуратурата твърди, че дала невярна оценка и заключение за определяне пазарна стойност на оценявано недвижимо имущество – частна държавна собственост.

Цвети Пиронкова стартира с победа сезона на трева

https://www.24chasa.bg/sport/article/6277153

Цвети Пиронкова стартира с победа сезона на треваЦветана Пиронкова направи успешен старт на сезона на трева. Пловдивчанката се класира за втория кръг на турнира в английския град Нотингам с награден фонд 250 хиляди долара след убедителен успех над квалификантката Тереза Мартинцова (Чехия) с 6:2, 6:2 за 74 минути. За място на четвъртфиналите българката ще срещне победителката от двубоя между

Славчо Тошев и близнаци футболисти от Кипър на MANSFELD PREMIUM NIGHT

http://www.cross.bg/toshev-lyuksembyrg-slavcho-1545812.html

/КРОСС/ Да открият началото на летния сезон през уикенда вип гости от лайфстайл гилдията, спорта и бизнеса, уважиха откриването на лятната градина на легендарния Culture beat club, Национален Дворец на културата. Представителите на премиум бранда MANSFELD Димитър Петров и Марсел Галустов от Люксембург посрещнаха своите бизнес партньори от България и чужбина. Популярният футболист Славчо Тошев, близнаците Ксени и Пол Теодулу, мениджъра им Марио Тарейн, междунарoдния моден директор на Top model international of word Атанас Лазаров, Бояна Бояджиева от информационна агенция Дарц нюз. Славчо Тошев се похвали пред приятели, че има планове и съвсем скоро му предстои лятно футболно училище в Мадрид по покана на Кристиано Роналдо. Тошев възнамерява за слънчева Испания да замине със своите приятели близнаците Пол, Ксени и Марио Тарейн. Бившият вратар на Локомотив София,Славия и Ботев Пловдив ще е част от кралското семейство на Реал Мадрид това лято. По време на бляскавата вечер преставиха Mansfeld Vodka идва от достолепния Люксембург и носи в себе си чистотата и богатата история на векове неподправено забавление. Внимателно дестилирана и рафинирана до съвършенство, в тази напитка живее споменът за рицарските времена, за достойните герои и ослепителните им вдъхновения. Носеща името на легендарния владетел и пълководец Ернст фон Мансфелд, кристалната течност е способна да покори сетивата ви и не би оставила равнодушен всеки хедонист, точно както го е правила през вековете

ЦСКА изчаква решението за евротурнирите, за да подреди подготовката си, каза Белчев (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/12/2987654_cska_izchakva_reshenieto_za_evroturnirite_za_da/?ref=rss


ЦСКА все още не знае дали ще участва в Лига Европа или не, а от това зависи програмата за подготовката през лятото, каза треньорът Стамен Белчев. Червените се събират за първа тренировка на базата в Панчарево, където ще са до събота, когато заминават за Австрия.

"Тепърва ще преценим как ще продължава подготовката, защото още не знаем дали ще участваме в Лига Европа или не. Съобразяваме се с това и не избързваме с плановете. Нека да изчакаме последното решение дали ще...

Еколози алармират за причиняващи рак канцерогени след пожара край Шишманци

https://www.actualno.com/society/ekolozi-alarmirat-za-prichinjavashti-rak-kancerogeni-sled-pojara-kraj-shishmanci-news_616501.html

"Вече повече от седмица горящите пластмаси в склад на депото за отпадъци край с. Шишманци представляват опасен риск за сериозно заболяване, в това число и рак, на населението в района на Пловдив". Това пише в позиция, изпратена до медиите, от Национално движение "Екогласност"

Стоичков: Винаги съм се старал да бъда пример за подражание

https://offnews.bg//futbol/stoichkov-vinagi-sam-se-staral-da-bada-primer-za-podrazhanie-657984.html

Мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков заяви, че никога не е бил расист и се е стремял да дава добър пример на младите по време на кариерата си.

Камата е в Москва, където представи петото издание на детски турнир за Купата на шампионите ЛУКОЙЛ.

51-годишният българин надъха младите футболисти с обещанието да подари на голмайстора на турнира копие на "Златната топка", която спечели през 1994 година.

"Пожелавам успех на младите футболисти в спорта и училището. Да се уважават един друг. Играл съм по цял свят и никога не съм бил расист. Имал съм възможност да играя с всякакви хора по целия свят и да давам пример на младото поколение", казва още Камата.

Президентът: Макгахан прие като лична кауза да събуди съвестта на човечеството

http://www.cross.bg/makgahan-bulgariya-zhyrnalist-1545811.html

/КРОСС/ Джанюариъс Макгахан прие като своя лична и професионална кауза да събуди съвестта на човечеството, за да бъде сложен краят на трагедията на един достоен народ. Това заяви държавният глава на среща на „Дондуков" 2 с наследниците на легендарния американски журналист от ирландски произход Джанюариъс Макгахан. Президентът подчерта, че името му е близко и скъпо на всеки, а репортажите му са едно от най-известните свидетелства, които народната памет съхранява за трагичните исторически събития, но и за съдбоносната помощ и подкрепа към българската национална кауза. „За мен е чест да посрещна всички Ви тук в България. Радостен съм, че на тази знакова дата, на която се навършват 173 години от рождението на Макгахан, мога да изразя пред Вас, неговите наследници, своята почит и благодарността на българския народ към вашия предшественик - смел журналист и достоен човек", каза още Румен Радев. Наследниците на Макгахан към днешна дата са 40, като 14 в момента са в България. Сред тях има журналист, офицер от Американската армия, бивш служител на НАТО, компютърни специалисти и държавни служители. От своя страна те изразиха впечатленията си от приятелското отношение и благодариха за възможността да се докоснат до красотата на българската природа и култура

Министърът на здравеопазването откри реновираната клиника по съдова хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6277120

Министърът на здравеопазването откри реновираната клиника по съдова хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“Изцяло реновираната и обзаведена Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе открита официално днес. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет за здраве, а лентата прерязаха министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров и изпълнителният директор на УМБАЛ „Св.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване