Няма опасност от трусове у нас след силното земетресение в Измир

http://www.moreto.net/novini.php?n=353258

Земетресение в Западна Турция бе усетено и у нас този следобед. Трусът е с магнитут 6,4 по Рихтер и е регистриран в 15.28 ч. българско време. Епицентърът му е в района на турския град Измир, информира Дарик сеизмологът проф. Емил Ботев.

Тежка катастрофа с български тир в Италия

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tezhka-katastrofa-s-bylgarski-tir-v-italiia-6070241

Шофьорът на хърватски камион е загинал, а водачът на българския тир е в болница с тежки изгаряния

Съдебните власти в Триполи все още издирват Сейф ал Ислам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277069

Съдебните власти в Триполи все още издирват Сейф ал ИсламСъдебните власти в Триполи все още издирват сина на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, освободен в петък от въоръжена групировка, след като беше осъден през 2015 г., в Триполи, предаде БТА. "След като получи задочна присъда на 28 юли 2015 г." Сейф ал Ислам все още се издирва и трябва да се яви пред съда,

Пламен Узунов: Няма да подам оставка, искат да ударят президентската институция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277076

Пламен Узунов: Няма да подам оставка, искат да ударят президентската институцияСекретарят на президента по антикорупционни въпроси Пламен Узунов няма да подаде оставка заради снимките, на които е маскиран като Хитлер. Това заяви самият той за bTV. Президентският секретар заяви, че неговият случай е друг, защото ясно си личи, че са правени по време на маскарад. Снимките са отпреди 14 години – от парти с маски и не са

Белчев: Работи се по селекцията, имайте още малко търпение

https://offnews.bg//futbol/belchev-raboti-se-po-selektciata-imajte-oshte-malko-tarpenie-657983.html

Tреньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев сподели пред клубния сайт, че в петък се очакват първите нови попълнения на тима и дотогава ще бъде събрана и групата от футболисти, които ще пътуват за лагера в Австрия.

"До края на седмицата ще тренираме в София и в събота заминаваме за Австрия. Работи се по селекцията, имайте още малко търпение. До края на седмицата се надявам, че ще бъдат оповестени първите нови футболисти.

За постове още не е коректно да коментираме. До края на седмицата трябва да се съберем целия отбор. Пуснах националите до петък. Също Стойчо Атанасов, Тонислав Йорданов и Ангел Лясков. До петък трябва всички да се присъединят.

Нека феновете имат малко търпение. Засега няма нищо ново. Надявам се четвъртък, петък може би да има открита тренировка. Тепърва ще преценим как ще продължава подготовката, защото още не знаем дали ще участваме в Лига Европа или не.

Съобразяваме се с това и не избързваме с плановете. Нека да изчакаме последното решение дали ще участваме или не и спрямо това ще направим програмата", каза специалистът.

Фич повиши перспективата пред кредитния рейтинг на Българска банка за развитие

http://www.cross.bg/banka-reiiting-razvitie-1545810.html

/КРОСС/ ББР получава най-високия възможен рейтинг за финансова институция в България. Международната рейтингова агенция „Фич Рейтингс" повиши перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг на Българска банка за развитие (ББР) от стабилна на положителна, което е най-високият възможен кредитен рейтинг за финансова институция в България. Дългосрочният инвестиционен рейтинг на банката е потвърден на „BBB-" и е равен на държавния рейтинг на страната. Краткосрочният IDR (Issuer Default Rating) остава на ниво „F3", a рейтингът за подкрепа (Support Rating) - на ниво „2". Кредитният рейтинг на Българска банка за развитие бе разгледан извънредно от международната агенция вследствие на актуализация рейтинга на българската държава. Перспективата за България бе повишена от стабилна на положителна на 2 юни 2017 г. Подобряването на рейтинга на ББР отразява както надеждния ангажимент за подкрепа на банката от българската държава, така и силните финансови резултати на институцията и ключовата й роля в подкрепа на икономическата политика на правителството. Групата на Българска банка за развитие отчете 44,9 млн. лв. печалба за 2016 г., като увеличението спрямо предходната година е с 6,2 млн. лв. или 16%. ББР продължава и политиката си по привличане на финансов ресурс от водещи международни институции. В последната година банката е привлякла дългосрочен инвестиционен ресурс в размер на 460 млн

Навални заплашен от 30 дни арест

http://clubz.bg/55037-navalni_zaplashen_ot_30_dni_arest

Руският опозиционер Алексей Навални е заплашен от 30 дни арест или глоба от 300 000 рубли (почти 4700 евро), съобщи радио "Ехото на Москва".

Блогърът бе докаран днес привечер в Симоновския съд в Москва, откъдето публикува снимка в профила си в туитър.

Навални бе арестуван пред дома си в Москва, още преди да отиде на митинга против корупцията, свикан по негов призив. Протести имаше в 180 руски града. Само в Москва и Санкт Петербург бяха арестувани над 1500 души.

Вадим Кобзев - адвокатът на Навални, заяви, че клиентът му е обвинен в повторно нарушаване на правилата за организиране и провеждане на митинг.

В последния момент блогърът обяви, че протестното шествие няма да се състои на проспект "Академик Сахаров", както бе по договорка с властите, а на централната улица "Тверска".

Мнозина видяха в това начало на кампанията на Навални. Последваха критики дори от негови съмишленици и симпатизанти.

Опозиционерът смята да се кандидатира за президент на изборите догодина, макар че през февруари той бе осъден условно на 5 години затвор, след като бе признат за виновен в тежко престъпление. Именно по тази причина законите не му позволяват да се кандидатира. Навални обаче обжалва съдебното решение пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

През март Навални бе осъден на 15 дни административен арест и глоба в размер на 20 000 рубли (323 евро). Обвинението бе "организиране на масово едновременно пребиваване на граждани на обществени места". Блогърът бе арестуван за участие в неразрешен от московските власти митинг срещу корупцията и с искане на оставката на премиера Дмитрий Медведев. Само в столицата бяха задържани над 1000 души.

Причина за протестите пре пролетта бе филм на оглавявания от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), разпространен на 2 март. В него се твърди, че Медведев получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства.

Потребители избраха топ 6 на най-предпочитаните марки у нас в различни категории

http://www.cross.bg/kategoriya-etap-prodykti-1545809.html

/КРОСС/ Утре, 13 юни, стартира втори етап на деветото издание на „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ" Над три хиляди души посочиха предпочитаните от тях брандове в първи етап от единствената потребителска класация у нас "ЛЮБИМИТЕ МАРКИ". Стартът на първия етап на инициативата беше на 31 май и продължи до 9 юни. В този етап потребителите посочваха предпочитаната от тях марка в падащото меню от предварително селектираните 39 категории. Този кръг отличи Топ 6 на най-предпочитаните брандове в различните отрасли, съобразно потребителския вот. Класацията се провежда за девета поредна година. Гласуването се извършва он-лайн на адрес: www.mylovemarks.eu, след предварителна регистрация. Потребителите номинират или гласуват, като потвърждават избора си през линк, изпратен автоматично на електронната им поща, посочена за контакт. Непотвърдените гласове не се отчитат. В категория ВИСОКОАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ продължаващите брандове са Ouzo 12, Tullamore DEW, Beluga, J&B, Johnnie Walker и Bushmills. От ВИНО И ВИНАРСКИ ИЗБИ в Топ 6 предпочитани марки продължават Santa Sarah, Ooh La La, винарска изба „Едоардо Миролио", винарска изба „БРАТЯ МИНКОВИ", Katarzyna и винарска изба TODOROFF. В категория БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ надпреварата във втори кръг ще се води между сокове BBB, газирани напитки и студен чай Хисар, боза Harmonica, Sprite, газирани напитки ASPASIA и студен чай ЛАКТИМА БАЛКАН

Анкара: Посланик Андрей Карлов е бил убит по заповед на организацията на Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277064

Анкара: Посланик Андрей Карлов е бил убит по заповед на организацията на ГюленРуският посланик в Анкара Андрей Карлов е бил убит по заповед на организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен - т.нар. ФЕТО. Това е заключението на прокуратурата в Анкара, предаде агенция ТАСС. Според прокуратурата извършителят на убийството Мевлют Алтънташ е контактувал с петима души, които са част от организацията ФЕТО.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/12/2987633_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Мраморните плочи от фоайето на НДК се запазват.Инспектори ще следят качеството на храната в морските курорти.Биоразградими микрозърна ще изместят пластмасовите опаковки."Мумията" като предупреждение."Още" на Поли Генова и Графа потегли.Биволска сватба в Тайланд.

Наталия Кобилкина вдигна гръцка сватба (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/showbusiness/natalija-kobilkina-vdigna-grycka-svatba-video-news_616530.html

Наталия Кобилкина се омъжи на 11 юни. Известната сексоложка сключи брак с гръцкия бизнесмен Такис Дретакис. Двамата си казаха "Да" на романтична церемония на остров Скиатос, където е сниман филмът "Мама Мия". Тя беше се спряла на елегантна булкинска рокля с дантела. Кобилкина

Подменят осветлението на автоподлеза до ФКЦ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353259

Осветителните тела на автоподлеза под Фестивалния и конгресен център ще бъдат подменени в периода от 13-ти юни до 16-ти юни включително, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна за Moreto.net.

Денят в снимки – 12 юни

http://www.dnes.bg/index/2017/06/12/deniat-v-snimki-12-iuni.344040

Красоти край Триград, ретро коли в САЩ и шампионите в НХЛ

Недомислия в законопроекта на ГЕРБ за промяна на Изборния кодекс

http://www.eurochicago.com/2017/06/nedomisliya-v-proekta/

ЗАКОНОПРОЕКТЪТ НА ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс не предвижда издаване на удостоверения за гласуване за Народно събрание от друго място, защо ли?! Недоглеждане е и образуването на РИК във всеки ЕДНОМАНДАТЕН РАЙОН! Това означава при 240 депутата да имаме 240 Районни избирателни комисии по 13 човека, при сегашни 31.... - нещо куца и в този текст! Интересно е и следното предложение: "При гласуване извън страната при избори на народни представители избирателят получава бюлетина за едномандатен изборен район, които съвпада с постоянният му адрес".

Българин е сериозно ранен, след като е блъснат от автомобил в Малта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277048

Българин е сериозно ранен, след като е блъснат от автомобил в МалтаБългарин е сериозно ранен , след като сутринта на 12 юни 2017 г. е бил блъснат от автомобил в малтийския град Биркиркара, пише местното издание The Independent, цитира "Фокус". 27-годишният мъж, който живее в град Сейнт Полс Бей е ударен от автомобил „Сузуки Суифт“, шофиран от 53-годишна жена от град Балзан.

Назначиха нов зам.-председател на ДАНС

http://frognews.bg/news_136355/Naznachiha-nov-zam--predsedatel-na-DANS/

Николай Ненков е назначен за нов зам.-председател на ДАНС с решение на Министерския съвет. Той ще довърши мандата на Олег Петков, който бе назначен за заместник-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Николай Ненков е назначен за заместник-ръководител на ДАНС

http://www.mediapool.bg/nikolai-nenkov-e-naznachen-za-zamestnik-rakovoditel-na-dans-news265153.html

Министерският съвет назначи в понеделник Николай Ненков за заместник-председател на ДАНС, съобщи правителствената пресслужба. Той ще довърши мандата на Олег Петков, който бе назначен за заместник-министър за българското председателство на ЕС през 2018 г.   Николай Ненков е дългогодишен служител на ДАНС. Преди да бъде назначен за зам.-шеф на спецслужбата, той бе директор на дирекция "Класифицирана информация".

Журналистката Оля Ал-Ахмед преподава в Пятигорск

http://www.cross.bg/al-ahmed-yniversitet-pyatigorsk-1545808.html

/КРОСС/ По покана на Държавния университет на гр. Пятигорск и под егидата на министерството на образованието и науката на Руската федерация в продължение на една седмица журналистката Оля Ал-Ахмед водеше лекции, презентации и практически упражнения със студентите от същия университет. Темите, които дойдоха да чуят не само студенти, но и преподаватели, желаещи да си повишат квалификацията, бяха от най-наболелите и актуалните: „Преводачът и журналистът в „горещите точки" (зоните на конфликти)", „Превод в ефир", „Обективна журналистика и правилен превод", „Билингвизмът при децата от смесени бракове" и много други. Особен интерес предизвика темата „Журналистът в „горещите точки" (зоните на конфликти)", университетската зала беше препълнена. Два часа и половина студентите и преподавателите не помръднаха от местата си, слушайки интересната презентация с достоверни факти и кадри от зони на конфликти. Цялата лекция бе заснета от местния телевизионен канал. Оля Ал-Ахмед бе поканена като гост-лектор от ректора на Държавния университет в Пятигорск Александър Горбунов и от ръководителя на проекта „Лятна школа за повишаване на квалификацията" към катедрата по „Международни отношения" Елена Виноградова

Честит рожден ден на Даринка Илиева

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6277049

Честит рожден ден на Даринка Илиева Днес рожден ден празнува Даринка Илиева от отдел “Политика”. Доказала своя талант в професията, тя е един от най-добрите репортери в “24 часа”. Да си приятел на Дари, не е трудно, защото е сърдечен и добър човек. Желаем ѝ здраве и късмет! Честито,

Полша обмисля референдум за приема на бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277039

Полша обмисля референдум за приема на бежанциПрезидентът на Полша Анджей Дуда обяви, че през 2019 г. ще се проведе референдум, на който страната ще реши дали да приема бежанци според квотите на ЕС. Допитването ще съвпадне с парламентарните избори в страната, предаде NewEurope, цитира "Фокус". „Готов съм де представя инициатива за референдум. Това ще позволи новото правителство да чуе ясния

НДК: Не сме уведомени официално от прокуратурата за досъдебно производство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277037

НДК: Не сме уведомени официално от прокуратурата за досъдебно производствоВъв връзка с потвърждението на прокуратурата за образувано досъдебно производство за НДК срещу неизвестен извършител уточняваме, че до момента НДК не е уведомен по официален ред за това досъдебно производство. Не са изисквани нито документи, нито информация от изпълнителния директор Мирослав Боршош. Той не е викан като свидетел.

Комисията за финансов надзор обяви конкурс за квестори

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/komisiiata-za-finansov-nadzor-obiavi-konkurs-za-kvestori-241048/

Кандитите трябва да са икономисти, да имат управленски опит и да нямат нарушения при търговията на капиталовия пазар

Президентският съветник Узунов няма да подава оставка заради нацистките снимки

http://www.mediapool.bg/prezidentskiyat-savetnik-uzunov-nyama-da-podava-ostavka-zaradi-natsistkite-snimki-news265152.html

Секретарят на президента по антикорупционни въпроси Пламен Узунов обяви в понеделник, че няма да подаде оставка заради снимките, на които е маскиран като Хитлер. Пред бТВ той коментира, че неговият случай не може да се сравнява със скандалите около кадри на "Обединените патриоти", защото "ясно си личи, че снимките са правени по време на маскарад". Според Узунов изваждането им сега цели да го дискредитира, за да се удари по президентската институция. Вече четвърти ден откакто предаването "Господари на ефира" показа снимките, на които Узунов се е маскирал като Хитлер, държавният глава не е взел никакво отношение по случая. След като миналия месец Радев осъди безапелационно нацистките "задявки" на кадри на "Патриотичния фронт", които също като Узунов твърдят, че се шегували, позирайки в поздрав "Хайл Хитлер", премиерът Бойко Борисов призова президента да освободи и собствения си съветник. Радев обаче засега запазва мълчание, което явно означава, че няма да се раздели с Узунов. В същото време съпругата му Десислава Радева, която "блесна" с дълъг коментар във Фейсбук с кричино отношение към провелия се гей парад в София. "Господари на ефира" излъчиха няколко снимки на Узунов. На една от тях нацисткият поздрав е заменен със знака за хеви метъл. Снимките, на които Узунов се е маскирал като Хитлер с униформа на българските Военновъздушни сили, са били изпратени на редакционната поща на предаването. Президентът би трябвало да е особено чувствителен по темата, като се има предвид че доскоро командваше ВВС. Разкритието идва седмици след скандала със зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който подаде оставка на третия ден след назначението си, когато бе публикувана негова снимка с нацистки поздрав с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Веднага след него изгърмя още един "патриотичен" кадър във властта – шефът на социалната дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов. Премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването му заради негова стара снимка пред германски танк "Майбах" с протегната за нацистки поздрав ръка, но военният министър Красимир Каракачанов го защити и все още не го е уволнил. Президентът Радев взе специално отношение по темата, настоявайки за извинения от всички замесени в нацисткия скандал политици. На 20 май той каза, че оставката е въпрос на морален избор.

Президентският съветник любител на нацистки шеги няма да подава оставка

http://www.mediapool.bg/prezidentskiyat-savetnik-lyubitel-na-natsistki-shegi-nyama-da-podava-ostavka-news265152.html

Секретарят на президента по антикорупционни въпроси Пламен Узунов обяви, че няма да подаде оставка заради снимките, на които е маскиран като Хитлер. Пред бТВ той коментира, че неговият случай не може да се сравнява със скандалите, в които бяха намесени кадри на "Обединените патриоти", защото "ясно си личи, че снимките са правени по време на маскарад". Според Узунов изваждането им сега цели да го дискредитира, за да се удари по президентската институция. Вече четвърти ден откакто предаването "Господари на ефира" показа снимките, на които Узунов се е маскирал като Хитлер, държавният глава продължава да няма позиция. След като миналия месец Радев осъди безапелационно нацистките "задявки" на кадри на "Патриотичния фронт", премиерът Бойко Борисов го призова да освободи и собствения си съветник. Президентът обаче засега запазва мълчание за разлика от съпругата си Десислава, която "блесна" с дълъг коментар във Фейсбук по случай тазгодишното издание на “София прайд“, за което се присетила покрай котката си. "Господари на ефира" излъчиха няколко снимки на Узунов. На една от тях нацисткият поздрав е заменен със знака за хеви метъл. Снимките, на които Узунов се е маскирал като Хитлер с униформа на българските Военновъздушни сили, са били изпратени на редакционната поща на предаването. Президентът би трябвало да е особено чувствителен по темата, като се има предвид че доскоро командваше ВВС. Разкритието идва седмици след скандала със зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който подаде оставка на третия ден след назначението си, когато бе публикувана негова снимка с нацистки поздрав с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Веднага след него изгърмя още един "патриотичен" кадър във властта – шефът на социалната дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов. Премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването му заради негова стара снимка пред германски танк "Майбах" с протегната за нацистки поздрав ръка, но военният министър Красимир Каракачанов го защити и все още не го е уволнил. Президентът Радев взе специално отношение по темата, настоявайки за извинения от всички замесени в нацисткия скандал политици. На 20 май той каза, че оставката е въпрос на морален избор.

Президентът продължава да мълчи за съветника си любител на нацистки шеги

http://www.mediapool.bg/prezidentat-prodalzhava-da-malchi-za-savetnika-si-lyubitel-na-natsistki-shegi-news265152.html

Вече четвърти ден след като предаването "Господари на ефира" показа снимки, на които секретарят на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов се е маскирал като Хитлер, държавният глава продължава да няма позиция. След като миналия месец Радев осъди безапелационно нацистките "задявки" на кадри на "Патриотичния фронт", премиерът Бойко Борисов го призова да освободи и собствения си съветник. Президентът обаче засега запазва мълчание за разлика от съпругата му Десислава, която "блесна" с дълъг коментар във Фейсбук по случай тазгодишното издание на “София прайд“, за което се присетила покрай котката си. "Господари на ефира" излъчиха няколко снимки на Узунов. На една от тях нацисткият поздрав е заменен със знака за хеви метъл. Снимките, на които Узунов се е маскирал като Хитлер с униформа на българските Военновъздушни сили, са били изпратени на редакционната поща на предаването. Президентът би трябвало да е особено чувствителен по темата, като се има предвид че доскоро командваше ВВС. Разкритието идва седмици след скандала със зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който подаде оставка на третия ден след назначението си, когато бе публикувана негова снимка с нацистки поздрав с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Веднага след него изгърмя още един "патриотичен" кадър във властта – шефът на социалната дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов. Премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването му заради негова стара снимка пред германски танк "Майбах" с протегната за нацистки поздрав ръка, но военният министър Красимир Каракачанов го защити и все още не го е уволнил. Президентът Радев взе специално отношение по темата, настоявайки за извинения от всички замесени в нацисткия скандал политици. На 20 май той каза, че оставката е въпрос на морален избор.

Пламен Узунов: Няма да подам оставка за манипулация на маскарад

http://clubz.bg/55036-plamen_uzunov_nqma_da_podam_ostavka_za_manipulaciq_na_maskarad

Президентският сeкретар по правни въпроси и антикорупция и бивш служеен вътрешен министър Пламен Узунов няма да подаде оставка заради кадрите му с хитлеристки поздрав, разпространени от "Господари на ефира". Това обяви самият Узунов пред БНТ. И обясни причината за това:

"Този скандал е умишлено дирижиран и организиран с цел да дискредитира мен и президентската институция. Самата снимка е умишлено разпространена, тя е манипулирана, образът ми е изведен от контекст и така е предоставен на медиите". 

 
Узунов бе донесъл в телевизионното студио свои копия от снимките от тържеството през 2003 г., откогато са кадрите. На тях се виждало, че всички присъстващи на тържеството са облечени като за маскарад. Разпространената в медииите снимка никога не е публикувана никъде от страна на Узунов, тя е част от личния архив на човек от компанията на тържеството. Там са присъствали 9 семейства, разказа още президентският съветник.

Той съобщи, че веднага след като е научил за телевизионния репортаж, на който е герой, е запознал държавния глава Румен Радев със случая. Попитан дали очаква той да поиска оставката му, тай като Радев разкритикува преди това кадрите на "Обединените патриоти", снимани с вдигнати в хитлеристки поздрав ръце, Узунов отговори:

"Президентът Радев е трезвомислещ човек и не вярвам да се поддаде на такава провокация. Става дума за карикатура, моят образ е изведен така, че да не се вижда къде и как се провежда тържеството. Използвам случая да поднеса извинение на всички, които са се подвели по тези манипулации. Но тук наистина става дума за карикатура. Иначе винаги съм готов да подам оставката си, ако с с поведението си при изпълнение на служебни задължения стана причина да опетня институцията, в която съм."

До момента лично Румен Радев не е заел позиция по казуса, а премиерът Бойко Борисов го призова да уволни Узунов от екипа си. 

 
Бившият вътрешен министър отговори и на обвиненията от вицепремиера Валери Симеонов, който държи служебния кабинет отговорен за това, че по границята не работи част от видеосистемата за наблюдение, че са изнасяни данни от докрад на Инспектората на Министерския съвет, които според Симеонов би следвало да са "тайна", както и че информация от областните управи била предоставена в президентството.

"Гаранционното обслужване на камерите и системите за наблюдение е изтекло в края на 2014 г. и оттогава не е сключен договор за обслужване. Шест пъти са правени опити да се променя спецификацията на поръчката. Едва по времето на служебното правителство обществена поръчка за обслужване на камелите бе проведена, но тя бе обжалвана и в момента е в Комисията за защита на конкуренцията", заяви Узунов и нарече твърденията на Валери Симеонов "просто неистини"

 
Бившият вътрешен министър заяви, че няма информация за изнасяни документи от областните управи за изграждането на оградата на границата с Турция. По думите му освен това няма никаква причина докладът на Инспектората на Министерския съвет за оградата да бъде "тайна", а не публично публикуван. Според него там, където има проблеми със самата ограда или видеонаблюдението, това се компенсира по други начини. Затова и твърденията, че "разпространявайки данни каним бежанците у нас" нямат общо с действителността.

Пламен Узунов каза още, че според него трябва да има увеличение на заплатите в МВР, както искат синдикати във ведомството. "Сигурността струва пари и на парите в сигурност трябва да се гледа като на инвестиция, а не като на разход", каза още бившият вътрешен министър.

Прокуратурата започна разследване на ремонта на НДК

https://offnews.bg//obshtestvo/prokuraturata-zapochna-razsledvane-na-remonta-na-ndk-657976.html

Прокуратурата е започнала разследване на ремонта на НДК. 

Образувано е досъдебно производство за нецелево разходване на средства, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БГНЕС. 

За започналото разследване потвърди зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който уточни, че на този етап досъдебното производство е срещу неизвестен извършител.

Той отказа да даде повече подробности по въпроса заради липсата на разрешение от наблюдаващия прокурор.

В момента в НДК тече ремонт заради предстоящото Председателство на Съвета на ЕС, което трябва да започне в началото на 2018 г. 

За ремонта на НДК са предвидени над 40 млн. лева. 

От НДК обявиха, че не са уведомени от прокуратурата за образувано досъдебно производство, оттам не са изисквани документи или информация от директора Мирослав Боршош, той не е викан и като свидетел. 

От НДК посочват, че от началото на ремонта са извършвани множество проверки от различни институции - Дирекция за национален строителен контрол, Главна инспекция по труда, Агенция за държавна финансова инспекция.

"НДК застава категорично зад принципа на прозрачност на изразходването на публичните средства и е готов да съдейства на всички органи в предоставянето на информация по случая. НДК е една от най-прозрачно работещите институции, които с десетки публични прояви информира за подготовката на сградата за Председателството като част от цялостното ни разбиране за промяната в управлението на Двореца", посочват още в позиция от НДК.

Деян Боев ще представи изложбата си „Рисунка и скулптура“

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/deian-boev-shte-predstavi-izlozhbata-si-risunka-i-skulptura-2030028

Младият габровски автор Деян Боев ще представи изложбата си „Рисунка и скулптура“ пред местната публика. Откриването на изложбата ще бъде във вторник, 13 юни, от 17.30 часа в Малката зала, ет. 2 на ХГ „Христо Цокев“.

Не пропускайте възможността да се запознаете с автора и неговите нова

Четири габровски училища се представиха на национално ниво в Ученическите игри

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/chetiri-gabrovski-uchilishta-se-predstaviha-na-nacionalno-nivo-v-uchenicheskite-igri-2030029

Четири габровски училища се представиха на национално ниво в Ученическите игри за учебната 2016/2017 г. Това са Националната Априловска гимназия, ПМГ „акад. Иван Гюзелев“, СУ „Райчо Каролев“ и ОУ „Христо Ботев”. Игрите бяха разделени по видове спорт.

В състезанието по лека атлетика, ко

Великобритания призовава страните от Залива да облекчат блокадата срещу Катар

//dariknews.bg/novini/sviat/velikobritaniia-prizovava-stranite-ot-zaliva-da-oblekchat-blokadata-sreshtu-katar-2030030

Великобритания призова държавите в Залива, включително Саудитска Арабия, да облекчат блокадата срещу Катар и да намерят незабавно решение на безизходицата чрез посредничество, предаде Ройтерс.
Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет

Елена е следващият домакин на "Балканът пее и разказва"

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/elena-e-sledvashtiiat-domakin-na-balkanyt-pee-i-razkazva-2029993

През 2018 година град Елена ще е следващият домакин на традиционния празник „Балканът пее и разказва“. На тазгодишното му издание в Гурково кметът Иван Иванов предаде знамето на своя колега от Елена инж. Дилян Млъзев. Домакинството на празника  се определя на ротационен принцип и той се провежда в

Катарският външен министър: Никой не може да диктува външната политика на Катар

//dariknews.bg/novini/sviat/katarskiiat-vynshen-ministyr-nikoj-ne-mozhe-da-diktuva-vynshnata-politika-na-katar-2030031

Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани заяви в Париж, че никой не може да диктува външната политика на страната му, която е в дипломатическа криза със съседите си от Залива, предаде Франс прес.

"Нямаме никаква представа по какви причини" Сау

Отвлякоха 33-годишен мъж в София, мъчиха го с преса за коса

https://offnews.bg//112/otvliakoha-33-godishen-mazh-v-sofia-machiha-go-s-presa-za-kosa-657982.html

За броени часове полицията откри и задържа двама души, отвлекли и измъчвали 33-годишен мъж от София, съобщават от МВР.

Жертвата постъпила в болница на 5 юни с рани от побой и изгаряния по тялото. След оказаната медицинска помощ, пострадалият се обърнал за съдействие и към полицията.

Пред разследващите той разказал, че по-рано същия ден, в ж.к . „Лозенец”, бил качен насила в лек автомобил от непознати за него хора и откаран на неизвестен адрес. Там му бил нанесен побой и изгаряния по тялото с преса за коса.

В резултат на предприетите следствени действия столичните криминалисти установили и задържали извършителите на деянието - А.Б. на 31 г. и 22-годишната К.Т.

Ден по-късно, след докладване на материалите в Софийската градска прокуратура, на А.Б. е повдигнато обвинение. Наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа, която в последствие е изменена в постоянна.

247 са загиналите при над 2500 тежки катастрофи от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=353256

От началото на годината са отчетени 2517 тежки инцидента на пътя и 247 загинали, от които 4 деца. Това заяви шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски на редовното заседание на Комисията по проблемите на пътната безопасност.

Борисов прати по спешност чиновници в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-london-sluzhiteli-kabinet-borisov-3-25902287

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в консулството в Лондон ще се командироват служители, за да се избегнат опашките.

Наш ТИР се удари челно в друг в Италия (видео)

http://dnes.dir.bg/news/italia-katastrofa-magistrala-tir-25902264

Тежка катастрофа между български и хърватски ТИР-ове блокира за часове магистрала в Италия. Шофьорът на нашия ТИР е тежко ранен, а хърватинът е загинал.

Предоставянето на кадастрални услуги ще се подобри чрез изнесени офиси в районните администрации

http://www.cross.bg/nankov-administratzii-nikolaii-1545807.html

/КРОСС/ Предоставянето на кадастрални услуги за гражданите в София ще се подобри чрез разкриването на изнесени офиси в районните администрации. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той проведе среща с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и с кметовете на районните администрации в града. Министърът съобщи, че до петък ще бъде ясна концепцията относно това как ще се оформят процедурно, юридически и финансово отношенията между страните по създаването на изнесените работни места. Основната ни цел е по-качественото и по-бързо обслужване на българските граждани с глобалната визия за облекчаване на административната тежест и процесите по обслужване, подчерта Николай Нанков. Срещаме съдействие от Столична община вече втора година. В момента за 4 района - „Нови Искър", „Надежда", „Люлин" и „Подуяне", има подписани споразумения за създаване на изнесени работни места. Предстои подписване на такова и за район „Илинден", коментира Николай Нанков. 21 от столичните райони са с готова кадастрална карта. Работи се по създаването на такава за районите „Слатина", Студентски" и „Лозенец", информира министърът

Скандал разтърси сръбската атлетика

https://offnews.bg//leka-atletika/skandal-raztarsi-srabskata-atletika-657981.html

Жесток скандал разтърси сръбската лека атлетика.

Състезателката по хвърляне на копие Татяна Миркович и съпругът й бяха нападнати в автомобила си от баща и син хулигани, които изпочупиха возилото. Впоследствие се оказа, че нападателят е шампионът на 400 метра на Сърбия Марко Йевремович, който е трябвало да участва в състезание заедно с Татяна в Крушевац, но го пропуснал поради контузия.

"От това ме боли най-много. Да беше някой хулиган, а той спортист. Баща му пък дава чудесен пример", коментира Татяна.

Самият Йевремович се защити, като каза, че агресията е предизвикана от съпруга на копиехвъргачката, който карал опасно и застрашил живота им на пътя.

"Това са глупости. Да бяха извикали полиция, щом са се почувствали застрашени. Мъжът ми е висок два метра и можеше да се прави и с двамата, но постъпи разумно аради мен и детето. Дори и във видеото, което публикувахме спряхме звука, за да не слушат хората грозните им псувни", споделя атлетката.

Двамата нападатели са били повикани в белградската полиция на разговор.

Шефът на автомобилната администрация за София-област е уволнен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/12/2987602_shefut_na_avtomobilnata_administraciia_za/?ref=rss


Министърът на транспорта Ивайло Московски освободи от длъжност началника на Областния отдел на Автомобилна администрация - София, Кънчо Димитров.

Причината са нарушения, свързани с провеждането на практическите изпити за шофьорски книжки.

През миналата седмица при специализирана операция бяха арестувани 14 служители на тази администрация след сигнали за корупция при провеждането на шофьорските изпити.

Московски днес е...

Български ТИР катастрофира тежко в Италия (видео)

http://www.cross.bg/italiya-bulgarski-katastrofata-1545806.html

/КРОСС/ Български ТИР е участвал в тежка катастрофа в Италия, съобщава БНР. Според данни на полицията, при челен удар между два тежкотоварни камиона, единият шофьор е загинал, а другият е ранен. Катастрофата е станала на магистрала А14 по адриатическото крайбрежие, в района на град Имола. Любителски кадри показват гъст дим, който се издига над мястото на произшествието. Катастрофата е предизвикала километрично задръстване. video:https://www.youtube.com/watch?v=T0cOrO44dc0

Отворено писмо до Първата дама Десислава Радева относно статуса ѝ за София Прайд и ХИВ

http://www.mediapool.bg/otvoreno-pismo-do-parvata-dama-desislava-radeva-otnosno-statusa-za-sofiya-praid-i-hiv-news265151.html

Писмото, което ще прочетете по-долу, е изпратено на официалния имейл адрес на президентството. Тъй като Десислава Радева е активна във Facebook, за всеки случай ще я тагна и там. ДО Г-ЖА ДЕСИСЛАВА РАДЕВА, ПЪРВА ДАМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТВОРЕНО ПИСМО Уважаема госпожо Радева, Обръщам се към Вас по повод на статуса Ви за София Прайд, публикуван в социалната мрежа Facebook и разпространен в български медии. Акцент върху превенцията от ХИВ присъства в повечето издания на София Прайд. Защото сред ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуани, транс и интерсекс) хората има такива, които принадлежат към една от рисковите групи по отношение на ХИВ, а именно – групата на мъжете, които правят секс с други мъже. Мъжете, които правят секс с мъже (в специализираната литература – МСМ) са не само гей и бисексуални. Те нерядко са и хетеросексуални мъже, поставени в ситуация на концентрация на мъже и отношения на власт и подчинение, особено когато е съчетана с липса на жени. Места, където мъже масово правят секс с мъже, независимо от сексуалната си ориентация, са например затворите, Българската армия, институциите за деца и младежи. Оценявайки Вашата ангажираност към темата, Ви предлагам да станете инициатор и патрон на кампания за превенция от ХИВ/СПИН, чието начало да съвпада с началото на летния сезон – 22 юни. През лятото, както е известно, сексуалните контакти се интензифицират. Затова една кампания, насочена към рисковите групи на заразяване по полов път, включително мъжете, които правят секс с други мъже, ще бъде особено навременна. Лично се ангажирам да осигуря съдействие от водещите ЛГБТИ организации в България, както и от организации, работещи в областта на превенцията от ХИВ/СПИН. За да има резултат, една такава кампания следва да обхване най-популярните ни летни курорти, затворите, Българската армия и институциите за деца и младежи. Вашият авторитет в Българската армия ще е от особено значение за успеха на кампанията. За Вас, като Първа дама, патронирането на тази благородна инициатива ще донесе много позитиви. При наличие на желание от Ваша страна, с ЛГБТИ организациите в България ще Ви информираме от какви права конкретно са лишени ЛГБТИ хората в България, какво точно им е забранено и какво може да се направи, за да не е така. Уважаема госпожо Радева, за да бъде успешна превенцията от ХИВ/СПИН, е нужно да сме на първо място хора, а чак след това – родолюбци. Доказано е, че поставянето на родолюбието начело в борбата с вируса води до противоположни резултати. Пример за това е Русия, която от родолюбие отказва да признае размерите на проблема сред населението си. Затова носителите на вируса в страната вече са над един милион и съставляват около един процент от населението. С уважение и очакване да подкрепите инициативата, Светла Енчева, носител на отличието "ЛГБТИ личност за пример" за 2016 г. на организацията "Действие" София, 12 юни 2017 г. П.п. Надявам се, че котаракът Ви е добре и няма котешки СПИН. Съветвам Ви да се погрижите той да не се отдава на случайни сексуални контакти, независимо дали с мъжки или женски котки. *Публикуваме отвореното писмо от блога на Светла Енчева.

Не, некомпетентните няма да спасят демокрацията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/12/2982646_ne_nekompetentnite_niama_da_spasiat_demokraciiata/?ref=rss


"Може ли един автократ да стане обект на присмех? Може ли демокрацията да бъде унищожена от някого, който си има само най-бегла представа какво означава думата "демокрация"? Може ли пълната некомпетентност да хвърли света в катастрофална война? Не обичаме да смятаме, че е така", коментира Маша Гесен от страниците на "Ню Йорк таймс".

Тя припомня, че си представяме си злодеите на историята "като страхотни стратези и брилянтни майстори на...

Изоставен багаж затвори метростанция "Софийски университет"

http://www.mediapool.bg/izostaven-bagazh-zatvori-metrostantsiya-sofiyski-universitet-news265150.html

Заради изоставен багаж метростанция "Софийски университет "Климент Охридски" бе затворена около 11 часа в понеделник и влаковете не спираха на нея в продължение на около половин час. Приблизително по същото време, по същата причина бе отклонено движението на трамвайни линии 3, 8 и 10 на площад Възраждане, съобщиха от Столи5чната община. Полицията в столичното метро отцепи станцията заради оставена чанта, в която се оказало, че има канцеларски материали, а по-късно собственикът й се появил. Изоставеният куфар в трамвайната мотриса пък се оказа празен и движението покрай площада бе нормализирано. По-късно пред журналисти главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че почти ежедневно се работи по сигнал за оставен без надзор багаж. Според него, заради зачестилите атентати, чувствителността на гражданите се е засилила. Маринов не изключи някои от сигналите да изпробват реакцията на българските служби, но декларира, че въпреки това нито един от сигналите няма да бъде подценен. Според него, напълно случайно е, че днешните два сигнала са дошли по едно и също време. Главният секретар на МВР увери, че няма промяна в оперативната ситуация в страната и в сила остава код жълто, който беше въведен след последните атентати в Манчестър и Лондон.

Полша планира референдум за приема на бежанци

https://www.actualno.com/europe/polsha-planira-referendum-za-priema-na-bejanci-news_616534.html

Президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че през 2019 г. ще се проведе референдум, на който страната ще реши дали да приема бежанци според квотите на ЕС. Допитването ще съвпадне с парламентарните избори в страната, предаде NewEurope. „Готов съм да представя инициатива за рефере

Първото посещение на Зоран Заев в чужбина ще е в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277021

Първото посещение на Зоран Заев в чужбина ще е в СофияМакедонският премиер Зоран Заев съобщи днес, че първото му посещение в чужбина, след днешните срещи в Брюксел, ще бъде в София. Заев съобщи това на съвместна пресконференция с еврокомисаря по въпросите на съседството и преговорите за разширяването на ЕС Йоханес Хан. Еврокомисарят Хан приветства намерението на новото македонско правителство за

Цветанов благодари на БСП, че припознали предизборната програма на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/12/2987607_cvetanov_blagodari_na_bsp_che_pripoznali_predizbornata/?ref=rss


Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на БСП, че са припознали предизборната програма на ГЕРБ. Цветанов отговори задочно на лидера на БСП Корнелия Нинова, която на семинар на партията през уикенда се обяви за спешно актуализиране на бюджета за 2017 с тези суми, които са минимум необходими за 1000 нови служители в МВР и 6000 - в Министерство на отбраната.

"Аз им благодаря за това, че припознаха управленската програма на ГЕРБ, и това, което можем да...

Сиркаров: Журналистите са длъжни да бъдат много добри експерти в своите ресори

http://www.investor.bg/medii/455/a/sirkarov-jurnalistite-sa-dlyjni-da-bydat-mnogo-dobri-eksperti-v-svoite-resori-241053/

Икономиката трябва да бъде основен фактор в политическите решения, твърди водещият и анализатор в Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR пред в. Труд

Индонезийски, унгарски и датски панорами на „Любовта е лудост“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353253

С фокус върху индонезийското кино, както и с панорами на датски и унгарски филми ще премине тази година, 25-тото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ във Варна. В програмата на събитието, което ще бъде открито на 25 август, ще бъдат включени общо 88 ленти.

Любенов се завърна в Левски, "сините" чакат подписа и на халф от Верея

https://offnews.bg//futbol/liubenov-se-zavarna-v-levski-sinite-chakat-podpisa-i-na-half-ot-ver-657979.html

Вратарят Александър Любенов се завърна в Левски. Юношата на "сините" подписа договор за три години днес в офисите на клуба на улица "Тодорини кукли" 47.

За последно 22-годишният страж се подвизаваше с екипа на Локомотив София, където играеше като преотстъпен. Локо Пловдив държеше правата на играча, но наскоро той разтрогна договора си по вина на клуба.

Александър Любенов е юноша на Левски. Той стартира професионалната си кариера именно при "сините". През лятото на 2016 година се раздели с клуба по взаимно съгласие, но сега отново е на "Герена".

Освен стража, стана ясно, че има огромна вероятност в състава на Левски да се присъедини и Георги Ангелов от Верея. Халфът по-рано днес разтрогна по взаимно съгласие с тима от Стара Загора. 26-годишният футболист е поредният юноша на клуба, който може да се завърне на стадион "Георги Аспарухов".

Преди него вече със "сините" се договориха вратарят Александър Любенов, който бе обявен официално, а Антонио Вутов и Иван Горанов се очаква да парафират в следващите часове.

Какво е нужно, за да живеем щастливо и здравословно

https://offnews.bg//zdrave-i-krasota/kakvo-e-nuzhno-za-da-zhiveem-shtastlivo-i-zdravoslovno-657978.html

Известният френски писател и кардиолог Фредерик Салдман дава някои важни съвети за нашето здраве и най-вече как да се избавим от ненужните лекарства, които тровят организма ни, в новата си книга „Вашето здраве е във вашите ръце“. 

„Дълбоко у човека съществуват начини за самоуправление, които са много силни. Достатъчно е да ги познаваме, активизираме и използваме, за да се предпазим от нашите настоящи или бъдещи болести и дори да се излекуваме“, разказва Салдман в интервю за Bulgaria On Air .

„Да живееш дълго, значи да живееш щастливо. Ако имате 12 сексуални акта месечно, ще добавите към живота си 10 години. Това е валидно и за мъжете, и за жените. Друг важен момент е храненето. То може да е в две посоки – да е във вреда или в полза на нас. Ако намалим дневния прием на калории с 30%, ще удължим живота си с 20%. Трябва да се ядат изключително силни храни, които убиват апетита и които помагат за това лесно да се отслабне, при това трайно. Няма да се заклеймяват никакъв вид храна. Но ще се научим как сами да контролираме апетита си, да ограничим количеството на храната съвсем естествено. Това действа безотказно. Смятам, че две хранения на ден са абсолютно достатъчни. Привърженик съм на редуването на хранене с гладуване. Във всяка една секунда ние произвеждаме 20 млн. клетки, за да заменим изхабените или мъртви клетки. Колкото повече остаряваме, толкова повече клетките се увеличават и това е предпоставка за рак. Ако се храните в 21 часа, то следващото хранене трябва да бъде в 1 часа на обяд. И трябва да се пие много вода. Чай и кафе също. Не много, но без захар “, разказва писателят.

„Оптимистите живеят по-дълго от песимистите. Когато живееш добре и в хармония със себе си, всичко е наред. Реакцията към стреса е много по-вредна от самия стрес. Относно физическото здраве – 30 минути на ден физическо натоварване без да се правят почивки. След 10-тата минута 40% от възможността да се разболеем от рак, аутсхаймер, инфаркт и ревматизъм са си отишли. През първите 20 минути горим само захар, след това започваме да горим лошите мазнини и освобождаваме 1004 молекули в организма, но те имат живот 24 часа. Затова трябва да се подновяват ежедневно.

„Чаша червено вино с всяко хранене намалява стреса. Малко пази сърцето. Но червено, не бяло. Препоръчвам и черния шоколад, защото намалява кръвното налягане, а когато е 100% черен шоколад, убива апетита. Авокадото намалява с 30% всякакви възпаления на хранителни тракт“, завърша със съветите мосю Салдман.

„Дружба“ 2 отново настоява за оставката на кмета на район "Искър"

https://www.actualno.com/sofia/drujba-2-otnovo-nastojava-za-ostavkata-na-kmeta-na-rajon-iskyr-news_616526.html

На 14-ти юни (сряда) от 19.00 часа ще се проведе 11-ти протест с искане за оставка на кмета на район "Искър" - Ивайло Цеков. Протестът отново ще бъде пред затворената алея в столичния квартал "Дружба" 2 (от страната на "Кауфланд"). Именно кметът Цеков се оказа в основата на затварянето

Пускат 130 хил. балкански пъстърви в реките

https://www.24chasa.bg/region/article/6277013

Пускат 130 хил. балкански пъстърви в рекитеЗа трета поредна година Югозападното държавно предприятие ще извърши разселване на 130 000 балкански пъстърви в планинските притоци на реките Струма, Места и Вит. Кампанията е насочена към опазване на биоразнообразието чрез подпомагане естественото възпроизводство на балканската пъстърва като местен вид.

Московски освободи шефа на областния отдел на ДАИ­-София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276992

Московски освободи шефа на областния отдел на ДАИ­-СофияМинистърът на транспорта Ивайло Московски освободи от длъжност началника на областния отдел на Автомобилна администрация ­ София Кънчо Димитров, съобщи БНР. Причината ­ нарушения, свързани с провеждането на практическите изпити за шофьорски книжки. Като част от борбата срещу корупцията при провеждането на изпити,

Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер беше усетено у нас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_aL581_kIPA/

Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер беше регистрирано в 15:28 ч. в Егейско море, край бреговете на Турция, но беше усетено и у нас.

Според данните на Европейския сеизмологичен център епицентърът е бил на 84 км северозападно от турския град Измир и на 34 км югозападно от гръцкия град Митилини. Огнището е било на дълбочина 10 км. Трусът е бил усетен в София, Пловдив, Стара Загора, Асеновград, Ямбол, Хасково, Бургас.

 

Министър Нанков ще участва в дискусия за устойчива мобилност

http://www.cross.bg/ychastva-nankov-mobilnost-1545804.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще участва утре, 13 юни, в дискусията „Устойчивата градска мобилност чрез оптимизиране на транспорта на хора и стоки - източник на атрактивност за територии и удовлетворение за гражданите". Форумът е трети в рамките на конкурса „Екообщина" и ще се проведе в зала „Мусала" 2 на хотел „Хилтън" - София, от 10.00 часа.  

Зам.-министър Николова ще участва в среща по програма „Дунав 2014-2020“ в Белград

http://www.cross.bg/koordinatori-programa-sreshta-1545803.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще участва в среща на Националните координатори за Стратегията на ЕС за Дунавския регион и съвместна среща на Националните координатори и Комитета за наблюдение на транснационалната програма „Дунав 2014-2020". Форумът ще се проведе на 13 и 14 юни 2017 г. в Белград, Сърбия. Дневният ред на срещата включва преглед и оценка на дейността на Контактното звено за Дунавската стратегия и бъдещето на подобна структура, подпомагаща изпълнението на Дунавската стратегия. Очаква се на срещата на Националните координатори да бъде взето решение за одобряване на селектираните от Контактното звено стратегически проекти. Инициативата за стратегически проекти е особено важна, както за работата на координаторите на приоритетни области, така и за осигуряването на публичност и прозрачност на изпълнението на Стратегията в краткосрочен и средносрочен план. На съвместната среща на Националните координатори и Комитета за наблюдение на транснационалната програма „Дунав 2014-2020" ще се проведе дискусия относно финансирането на дейностите за подпомагане на структурите на Дунавската стратегия в рамките на приоритет 4.2 по програма „Дунав". Дефинирането на дейностите на бъдещо Контактно звено ще позволи обсъждане и вземане на решение от КН относно размера на средства, които програмата може да предостави за тяхното изпълнение.    

Силно земетресение в Егейско море разлюля и България

http://www.moreto.net/novini.php?n=353255

Силно земетресение в Егейско море с магнитут 6.3 по Рихтер е усетено и в България. Трусът успя да разлюлее дори високите етажи във Варна. Най-силно у нас обаче е отчетен в Южна България. Разместването на земните пластове е регистрирано около 15.

ММА бойци с нарколаборатория в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5Nz2I61IUJk/

На 10 юни Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми Теодор Бангеев, Георги Карчев, Илко Паскалев, Димитър Киров, Георги Иванов, Радослав Пехливанов и Филип Чорио. На тези седем лица са повдигнати обвинения за това, че от октомври 2016 до задържането им на 10 юни са участвали в организирана престъпна група, произвеждаща и разпространяваща наркотици на територията на град Бургас и около града. Това каза на брифинг заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов, предаде Агенция Фокус. „Групата е създадена с користна цел – извличане на печалба от тази си противозаконна дейност. В голяма част от задържаните лица са намерени и иззети наркотични вещества, а в дома на Филип Чорио е намерена цяла оранжерия“, посочи Сарафов. По думите му групата се е самоснабдявала, сама е произвеждала наркотичните вещества, с които после е снабдявала Бургас и курортите около града. „На Филип Чорио е повдигнато обвинение и за това, че в дома си в град Бургас е засял и отглеждал растения от рода на конопа. 60 броя растения общо нето тегло около 10 кг на листната маса“, коментира той. Според него случаят е изключително интересен, защото оранжерията е намерена в жилищен блок, но изключително високо професионално подготвена. „В един от участниците намерихме схемата, по която той е организирал и направил своята лаборатория. Но не препоръчваме обаче тази схема да бъде използвана от други лица от Бургас или от други региони“, каза Сарафов. По думите му държавата няма да допусне ескалация на напрежението и разпределяне на територии между враждуващи банди както в Бургас, така и в региона. „Това са млади момчета – 93-ти, 96-ти, 98-ти набор. Всичките са от средите на трениращите фитнес и ММА“, допълни той.

Силен трус в Турция, усети се и в България

http://frognews.bg/news_136354/Silen-trus-v-Turtsiia-useti-se-i-v-Balgariia/

Силно заметресение разлюля Западна Турция. Трусът е бил с магнитут 6,3 по Рихтер на около 80 км северозападно от бреговете на провинция Измир.

Жельо Бойчев: Решаването на проблемите в сектор сигурност започва от хората

http://www.cross.bg/sigyrnost-boiichev-sektor-1545802.html

/КРОСС/ „Решаването на проблемите в сектор сигурност започва от хората". Това заяви пред БНР Жельо Бойчев, зам.-председател на ПГ „БСП за България" по повод изнесеното заседание на ПГ на „БСП за България" по темата национална сигурност. По думите му, на КСНС при президента се е взело решение за актуализация на националната стратегия за национална сигурност. „Това трябва да стане до края на септември, поради приемането на бюджета за следващата година и тригодишната прогноза. Няма смисъл да приемаме стратегии, ако няма ангажиране на ресурс за изпълнението им", категоричен бе той. Жельо Бойчев припомни, че на заседанието при президента- и МВР, и МО изнасят информация за недокомплект - 1 000 в МВР и 6 000 в МО. „Няма как да постигнем търсената гарантирана сигурност на всеки български гражданин и българските граници, ако няма мотивираност на тези служители. Каквито и решения да взимаме и каквито и средства да се отделят за модернизация на въоръжените сили, каквато и техника да купуваме- без мотивация на служителите, това няма да доведе до нищо", заяви той. На въпрос- от къде биха могли да дойдат средствата за сектор сигурност, Бойчев заяви, че според министър-председателя- имаме излишъци и успех в борбата с контрабандата - сумите, които се цитират- между 1,5 млрд. до 3 млрд. лв

Задържаха деветима мъже, скандирали "Зиг хайл" на гарата в Залцбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276984

Задържаха деветима мъже, скандирали "Зиг хайл" на гарата в ЗалцбургАвстрийската полиция заяви днес, че са повдигнати обвинения на деветима мъже за това, че са нарушили антинацистките закони, като са скандирали лозунги, свързани с Адолф Хитлер, предаде Асошиейтед прес. Осем австрийци и един германец са обвинени, че са скандирали "Зиг хайл" с вдигнати за нацисткия поздрав ръце.

Как ще се развърже възелът на дипломатическата изолация на Катар?

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kak-shte-se-razvyrje-vyzelyt-na-diplomaticheskata-izolaciia-na-katar-241051/

Арабистът Методи Пачев с коментар за дипломатическата криза в Персийския залив пряко от катарската столица Доха

Държави от ЕС отказват да приемат бежанци от Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=353254

Европейски държави са отказали да приемат десетки хиляди бежанци от Германия, които трябва да подадат документи за убежище в първата страна в ЕС, в която са влезли. Това показват правителствени данни, поискани от крайнолявата партия Левица, съобщава "Политико".

Николай Ненков става заместник-председател на ДАНС

https://www.actualno.com/politics/nikolaj-nenkov-stava-zamestnik-predsedatel-na-dans-news_616528.html

Министерският съвет определи Николай Ненков за заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност“. Той ще довърши мандата на Олег Петков, който бе назначен за заместник-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, съобщиха от правителствената пресслужба. Николай Ненков е дългогодишен служител на ДАНС, където в момента е директор на дирекция.

Колите на Tesla ще забавляват пътниците си

http://www.cross.bg/tesla-skechove-musk-1545801.html

/КРОСС/ Возещите се в автомобила ще могат да слушат комедийни скечове. Нова функция на мултимедийната система на своите автомобили ще предложи Tesla Motors. По време на пътуване водачът и пътниците ще могат да слушат комедийни скечове, като за това ще бъде достатъчно да се зададе една гласова команда. За новата екстра съобщи шефът на компанията Илон Мъск. За да бъде активирана тя, ще е нужно единствено да се произнесе думата "Възпроизведи", последвана от името на комика или на групата. След това аудиосистемата ще активира съответното изпълнения. Тя вече е "заредена" с огромен брой артисти, като сред тях са знаменитости като "Монти Пайтън" и Джордж Карлин. Функцията е достъпна за Model S и Model X, които се използват на територията на САЩ и Канада, както и за Норвегия. Идеята на Мъск и екипа му изглежда странна, защото и досега електромобилите на марката изпълняваха командата "Възпроизведи", но преди това бе нужно водачът или пътникът да "зареди" собственоръчно своите файлове в мултимедийната система. Сега всички скечове се активират сами от системата, което най-вероятно означава, че на Tesla Motors се е наложило да се договори и да плати за правата за тяхното използване. Според Мъск, това е поредната стъпка, с която компанията му се стреми да осигури на собствениците на моделите на Tesla обслужване от най-висока класа.  

Потребители получиха фалшиви имейли от една от големите банки в България

http://econ.bg/Новини/Потребители-получиха-фалшиви-имейли-от-една-от-големите-банки-в-България_l.a_i.743949_at.1.html

Фишинг имейли от името на една от най-популярните банки в България заляха вчера вечерта електронните пощи на много потребители в Пазарджишко. Целта...

Зам.-кметът на столичния район "Младост" подаде оставка

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zam-kmetyt-na-stolichniia-raion-mladost-podade-ostavka-241050/

Никола Вапцаров обвинява кмета на района Десислава Иванчева, че погазва законите и се гаври със служителите в районната общинска администрация

Хан: ЕС може да се разшири с държави от Западните Балкани след 2019 г.

https://www.actualno.com/balkani/han-es-moje-da-se-razshiri-s-dyrjavi-ot-zapadnite-balkani-sled-2019-g-news_616525.html

Разширение на Евросъюза с една или няколко държави от Западните Балкани може да се осъществи по време на следващия състав на Европейската комисия, съобщи еврокомисарят по политиката на добросъседство и разширяване Йоханес Хан. Председателят на Европейската комисия Жа

Борисов прати служители в посолството в Лондон заради големи опашки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276966

Борисов прати служители в посолството в Лондон заради големи опашкиПолучих сигнали от наши сънародници за опашки пред консулската служба на посолството ни в Лондон. Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук. "Незабавно предприехме мерки - по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева в консулската ни служба в Лондон ще бъдат командировани допълнително служители от МВнР в София,

Кабинетът назначи Николай Ненков за зам.-шеф на ДАНС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276958

Кабинетът назначи Николай Ненков за зам.-шеф на ДАНСМинистерският съвет определи Николай Ненков за заместник-председател на Държавната агенция „Национална сигурност“. Той ще довърши мандата на Олег Петков, който бе назначен за заместник-министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Николай Ненков е дългогодишен служител на ДАНС, където в момента е директор на дирекция.

Гражданска организация призова Боил Банов да избере дали ще опазва, или разрушава историческото наследство

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/12/2987537_grajdanska_organizaciia_prizova_boil_banov_da_izbere/?ref=rss


Министърът на културата Боил Банов има възможността да продължи практиката на министерството паметниците на културата да бъдат разрушавани и разглеждани като "източници на бързи икономически ползи", или да поеме по изцяло нов път, свързан с реалното им опазване. Това се казва в отворено писмо до Боил Банев на Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство.

Поводът за писмото е посещението на министрите на културата и на туризма Боил...

Гражданска огранизация призова Боил Банов да избере дали ще опазва, или разрушава историческото наследство

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/12/2987537_grajdanska_ogranizaciia_prizova_boil_banov_da_izbere/?ref=rss


Министърът на културата Боил Банов има възможността да продължи практиката на министерството паметниците на културата да бъдат разрушавани и разглеждани като "източници на бързи икономически ползи", или да поеме по изцяло нов път, свързан с реалното им опазване. Това се казва в отворено писмо до Боил Банев на Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство.

Поводът за писмото е посещението на министрите на културата и на туризма Боил...

Силен трус от 6,4 по Рихтер в морето край Измир усетен у нас

https://offnews.bg//112/silen-trus-ot-6-4-po-rihter-v-moreto-kraj-izmir-useten-u-nas-657977.html

Силно земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер бе засечено в 15:28 ч българско време в Егейско море, на около 85 километра северозападно от Измир.

Трусът е усетен в Турция, Гърция и България, но няма данни за щети или пострадали. Най-силно у нас е усетен в югоизточната част на страната - в Ямболско и Кърджалийско.

По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил на 10 километра дълбочина.

Минути по-късно е имало и вторични трусове в същия район. Те са били с магнитуд 4,9 по Рихтер.

Силен трус от 6,4 по Рихтер в морето край Измир

https://offnews.bg//112/silen-trus-ot-6-4-po-rihter-v-moreto-kraj-izmir-657977.html

Силно земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер бе засечено в 15:28 ч българско време в Егейско море, на около 85 километра северозападно от Измир.

Трусът е усетен в Турция, Гърция и България, но няма данни за щети или пострадали. Най-силно у нас е усетен в югоизточната част на страната - в Ямболско и Кърджалийско.

По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил на 10 километра дълбочина.

Минути по-късно е имало и вторични трусове в същия район. Те са били с магнитуд 4,9 по Рихтер.

3,5 млн. лв. приходи от нощувки за април в Благоевградска област

https://www.24chasa.bg/region/article/6276956

3,5 млн. лв. приходи от нощувки за април в Благоевградска областПриходите от нощувки за месец април в Благоевградска област са 3,5 млн. лв., показват последните данни на Националния статистически институт.От тази сума 1 млн. лв. са приходите от чужденци. През месеца в областта са работили 190 места за настаняване с 13 хил. легла.  Общо реализираните нощувки са 82 139 броя, а пренощувалите лица са 38 500,

Слънчево време и утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=353223

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. По Черноморието ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър, който по-късно ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са 25°-27°.

Трус с магнитуд 6.3 бе регистриран до бреговете на Гърция и Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/12/2987597_trus_s_magnitud_63_be_registriran_do_bregovete_na/?ref=rss




Земeтресение с магнитуд 6.3 бе регистрирано в Средиземно море, близо до бреговете на Турция и Гърция, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център.

Епицентърът му е на 85 км. северозападно от Измир и на 34 км. югозападно от Митилини на остров Лесбос. Този трус бе последван от два други с магнитуд 4.9 по Рихтер, които бяха на не повече от 10 км. от епицентъра на първия.

Местните телевизии в Измир съобщават, че...

Делото за Царските конюшни е върнато на прокуратурата

http://dnes.dir.bg/news/delo-tzarskite-konushni-25902046

Делото за продажбата на т. нар. Царски конюшни срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев е върнато на прокуратурата заради неясно обвинение.

Окръжна прокуратура Пловдив внесе обвинение на шофьор без книжка, причинил смъртта на 19-годишно момиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276930

Окръжна прокуратура Пловдив внесе обвинение на шофьор без книжка, причинил смъртта на 19-годишно момичеОкръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда обвинение спрямо 32-годишния Тодор Т. за това, че без да има необходимата правоспособност за управление на автомобил е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смърт на едно лице и средни телесни повреди на друго лице. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Забравете. По-добре късно...

http://dnes.dir.bg/news/turisti-magazin-serdika-kula-25902045

Софиянци и туристи от страната и чужбина вече имат достъп до Триъгълната кула - една от най-интересните и запазени структури на античната крепост Сердика.

Самолет от Втората световна война се разби във Франция (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276911

Самолет от Втората световна война се разби във Франция (Видео)
Самолет от Втората световна война се е разбил по време на авиошоу във Франция. Машината "Спитфайър" катастрофирала, докато се опитвала да излети, предаде Нова тв. На кадрите от авиошоуто, които се появиха в интернет, се вижда как самолетът се подготвя да се издигне във въздуха, когато възниква сериозен технически проблем.

Обсъжда се изпитът по кормуване да е на държавни коли

http://www.mediapool.bg/obsazhda-se-izpitat-po-kormuvane-da-e-na-darzhavni-koli-news265149.html

Коренна промяна ще претърпи практическият изпит по кормуване за получаване на шофьорска книжка. Целта е да се спре корупцията при изпита и по този начин да не се допускат неопитни шофьори на пътя. Обсъжда се вариант изпитът да се провежда на държавни автомобили, напълно оборудвани със записващи устройства. На кандидат-шофьора ще се задава началната и крайната точка, а той сам си определя маршрута, по който да мине. В момента изпитът се провежда на автомобил на автошколата, която е посещавал курсиста и се е обучавал на него, а инструкторът казва откъде да мине кандидат-водачът. Спешните мерки за прекратяване на нередностите при практическите изпити на кандидат шофьорите са наредени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщи ресорното министерство. Мерките идват, след като миналата седмица при акция на ГДБОП бяха задържани 12 служители от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и двама собственици на автошколи заради схема за купуване на практическите изпити по кормуване. У задържаните бяха намерени 115 хил. лв. Те събирали дребни подкупи от по 50 – 100 лв. от бъдещите шофьори. При арестите един от задържаните признал, че подкупи от такива, които могат да карат автомобил, не са взимали. Промените В момента експертите изготвят нова методология за избор на маршрутите, по които трябва да преминават по време на изпита кандидатите за шофьори на МПС. Един от вариантите е на всеки кандидат да бъдат предварително зададени началната и крайната точка на маршрута, като той сам да избира от къде да премине. По този начин изпитващите няма да имат възможност да дават на едни кандидати по-лесни, а на други по-трудни маршрути. Другата мярка, по която се работи, е изваждането от изпитните комисии на представителите на автошколите. Проучва се и възможността Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) да закупи или да вземе чрез оперативен лизинг автомобили, на които да се провеждат практическите изпити. По този начин ще бъде гарантирано, че учебните автомобили, с които се провеждат изпитите, са подсигурени с технически средства, които минимизират субективния фактор и не позволяват манипулации, е посочено в съобщението на транспортното министерство. Автомобилите на ИААА ще бъдат обезпечени със съвременна техника, която да отчита движението на колата, поведението на водача и на изпитващия. Оборудването ще позволява цялостно видео заснемане в купето и извън превозното средство. Ще се прави и постоянен аудио запис, за да се отчита кога се натискат педалите от изпитващия, както и всякакви други въздействия върху управлението. Тази мярка ще доведе до затягане на контрола и ясно определяне на отговорните лица, е посочено в съобщението на Министерството на транспорта. Уволнения Заради установените нарушения, свързани с практическите изпити на кандидати за водачи, е освободен началникът на областния отдел "Автомобилна администрация" в София Кънчо Димитров. Освен него са уволнени и всички служители, за които има информация, че са извършвали неправомерни действия, се казва в съобщението на транспортното министерство без да се посочва колко души и кои.

Змии стряскат посетителите на Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353252

Многобройни сигнали за змии в Морската градина се ширят в социалните мрежи. Изплашени майки споделят снимки на влечугите. Студенокръвни са забелязвани и в други части на града. На змия се натъкнал и варненец в градинката на Червения площад, научи Moreto.

ЦСКА прати двама в "Дунав" и един в "Етър"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6276937

ЦСКА прати двама в "Дунав" и един в "Етър"ЦСКА финализира преговорите за продажбата на трима състезатели в отбори от Първа професионална лига. Вратарят Александър Конов и Красимир Станоев ще преминат в състава на "Дунав" за новия сезон. Румен Руменов пък ще подсили "Етър" (Велико Търново), който се завърна през това лято в елита на

Платиха $1,048 млн. за комод от алуминий

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6276706

Платиха $1,048 млн. за комод от алуминийДизайнерски комод бе продаден на търга Post-War and Contemporary Art Evening Sale на Christie's в Ню Йорк за рекордните за такава мебел сума от 1,048 милиона долара. Комодът Pod of Drawers е създаден през 1987 година от австралийския дизайнер Марк Нюсън (53). Направен е от занитени алуминиеви пластини, под които се крие структурата от фибростъкло.

Цацаров: Не съм удобен за хора, свикнали само на благоволение от прокуратурата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6276921

Цацаров: Не съм удобен за хора, свикнали само на благоволение от прокуратуратаПрокуратурата сега е обвинявана, че е четвъртата власт. Представете си какво ще се случи, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще липсва контролът на Висшия съдебен съвет”, казва главният прокурор. Ето цялото интервю пред Нова телевизия в събота: - Г-н Цацаров, опасност за живота ли е човек да иска съдебна реформа в България?

25 г. по-късно Триъгълната кула на Сердика може да се види отново (снимки)

https://offnews.bg//kultura/25-g-po-kasno-triagalnata-kula-na-serdika-mozhe-da-se-vidi-otnovo-sn-657965.html

Триъгълната кула на Сердика от шести век може да бъде видяна отново в подземието на бул. "Княгиня Мария Луиза" 16. Пространството около нея е новата културна дестинация на града, в която ще се помещават различни изложби и ще се организират дискусии. 

Новото културно пространство бе отворено от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която обясни, че кулата е открита през 1958 г. при ремонт на булеварда. По-късно е показвана в магазин, който се помещава на адреса до 1992 г. От тогава обаче мястото е било затворено до днес. Триъгълната кула ще може да бъде видяна всеки делничен ден от 10 до 18 часа, а новото културно пространство ще бъде стопанисвано от Музея за история на София. 

Въпреки, че кулата датира от Ранното Средновековие, първата изложба в пространството е посветена на Александър Първи Батенберг, тъй като тази година се навършват 160 години от рождението му.

Снимка: БГНЕС

Авторът на фотоизложбата д-р Тошо Пейков е подбрал над 130 фотографии от живота на Батенберг - от неговото детство до семействата на неговите братя и Съединението. 

За новото пространство и реставрация на кулата са отделени 500 000 хил. лв. 

"Отвори врати поредното ново място за култура. Проектът беше реализиран и финансиран с подкрепата на т. нар. Норвежки механизъм и Министерство на културата", заяви Фандъкова, "изложбата е много интересна".

"Благодарение на инвестизиите в областта на културно-историческото наследство бяха разкрити много нови авиолинии, които помагат за развитието на т. нар. "уикенд туризъм". Виждате колко много чужди туристи има в София в събота и неделя. В това отношение наистина София прилича на един европейски град. Само за първите 4 месеца 13% повече нощувки са регистрирани в софийските хотели", заяви кметът на столицата.

Снимка: БГНЕС

"3 век Сердика става важен политически център на Римската империя, тогава градът е чмаст от огромната провинция Тракия, а нейната столица е Сердика. Тогава започват и сериозни инвестиции в града, една част от тези инвестиции са свързани със защитата на града от най-различни варварски нашествия. Първите са готите, но през шести век на дневен ред са прабългарите, аварите и славяните, които трайно присъстват във военната история на региона. В тази ситуация, император Юстиниан прави огромни инвестиции в Сердика. Тогава е построена и добре известната ни църква "Света София", крепостните стени, включително и тази кула. Това е време, когато империята прави всичко възможно да защити града и да го укрепи като важна точка на имперския контрол във вътрешността на Балканския полуостров", каза зам. кметът на София д-р Тодор Чобанов. 

Снимка: БГНЕС

Чобанов добави, че очаква през текущата година да има изключителен период на туризма заради нискотарифните авиолинии. 

Пренареждането на френския политически пейзаж върви с голяма скорост

http://www.cross.bg/izbori-makron-prezidentskite-1545799.html

/КРОСС/ Първият тур на изборите за парламент във Франция на 11 юни ще влезе в съвременната политическа история на страната с два рекорда. Според социолозите, първият тур на изборите за Национална асамблея (долната камара на парламента) регистрира най-ниската активност на френските избиратели на общи избори за последните 6 десетилетия. В гласуването участваха 49% от имащите право на глас. Това е с 8 процентни пункта по-малко, отколкото на първия тур на предишните парламентарни избори. В сравнение с първия тур на президентските избори през април сривът в активността е почти 30 пункта. Най-голям е успехът на движението „Република напред", което има малко по-дълга от година история във френската политика. Това обединение на привържениците на новия президент на републиката Еманюел Макрон печели 32,6% от гласовете. Този резултат ще даде възможност на президентската партия, ако се потвърди на втория тур, да получи абсолютно мнозинство от депутатите - между 415 и 445 в долната камара, в която има 577 места. От гласуване се въздържа всеки втори от 47-те милиона френски избиратели. Оживено бе в избирателните секции в селските департаменти на страната, където живеещите са по-близо до своите кандидати. Това разказва пред кореспондента на ТАСС анализаторът Кристоф Баго. Най-ниска е активността в столицата Париж, околностите ѝ и южните департаменти на Франция. Времето отново се обяви срещу електоралната демокрация

Алексей Навални е задържан в Москва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276926

Алексей Навални е задържан в МоскваРуският опозиционен политик Алексей Навални е задържан в Москва, съобщава AFP, като се позовава на съобщение в социалната мрежа „Туитър“ от съпругата му Юлия, цитирани от “Фокус“. Към поста е прикачена снимка, на която се вижда Навални в полицейска патрулка. В понеделник, 12 юни, в страната честват Деня на Русия.

Македония жертва името си заради НАТО?

http://clubz.bg/55035-makedoniq_jertva_imeto_si_zaradi_nato

Македония обмисля възможността да смени своето име в опит да стане член на НАТО.

Това заяви в интервю за в. „Файненшъл таймс“ външният министър на страната Никола Димитров, съобщи БГНЕС.

Той смята да заяви пред високопоставени служители в Брюксел, че членството в алианса ще помогне за успокояване на по-широкия балкански регион след месеци на политическо напрежение.

„Ще попитаме Гърция какъв съсед иска да има? Дали иска стабилна, приятелска страна, която предлага надежда и демокрация. Ако ние сме добър съсед на Гърция, тогава може би гръцкото правителство ще разбере, че сме получили историческа възможност“, казва Димитров.

Според "Файненшъл таймс“ Атина смята, че новото правителство в Скопие е отворено за сътрудничество повече, отколкото предишното на ВМРО-ДПМНЕ. Гръцките власти също така са оптимисти и смятат, че има надежда да се разреши спорът за името. В същото време Атина предупреждава, че няма да се бърза със споразумение на всяка цена.

„Спорът за името беше отворен преди повече от две десетилетия и би било прибързано да се правят каквито и да било прогнози“, заявява пред вестника анонимен представител на гръцките власти.

Изданието припомня, че докато беше в опозиция, лявата радикална партия СИРИЗА твърдеше, че ще позволи на Македония да се нарича с каквото име пожелае. Но след идването си на власт през 2015 г. Алексис Ципрас потвърди гръцката позиция за името.

Никола Димитров придружава премиера Зоран Заев по време на първото му официално посещение в Брюксел. Там новият министър-председател ще разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Предстои среща с гръцките представители в сряда, на която ще се обсъдят мерките за възстановяването на доверието между Скопие и Атина. Според министър Димитров каквото и ново име да се предложи на страната му, то ще трябва да бъде гласувано на референдум, а преди това ще се търси партиен консенсус.

Часове след излизането на публикацията в интернет последва реакция на макидонското външно министерство. В резултат "Файненшъл таймс" бе принуден дза промени заглавието. В новия му вид вече се казва, че "Македония разглежда възможността за използване на временното й наименование за членство в НАТО".

Съгласно споразумението от 1995 г. Република Македония може да се присъединява към международните организации чрез временното наименование, под което бе приета в ООН - Бивша югославска република Македония (БЕРМ).

Станишев: Поздравих Джереми Корбин за резултата

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-tereza-mey-brekzit-jeremi-korbin-25901938

Лидерът на европейската левица Сергей Станишев коментира за британския Канал 4, че премиерът на Великобритания, Тереза Мей се е изложила на политически риск.

Силен старт за Пиронкова в Нотингам

https://offnews.bg//tenis/silen-start-za-pironkova-v-notingam-657974.html

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова започна с убедителна победа участието си на турнира на трева в Нотингам.

В двубой от първи кръг, българката победи с 6:2, 6:2 чехкинята Тереза Мартинцова. Пиронкова, която загуби близо 50 позиции в ранглистата на WTA и падна на 126-о място, спечели срещата за 1 час и 15 минути.

Цвети проби в третия гейм на мача, поведе с 3:1 и контролираше събитията на корта до края на срещата. Мартинкова съкрати аванса на 29-годишната пловдивчанка на 2:3, но след това родният талант направи серия от 8 поредни гейма, за да поведе с 6:2, 5:0.

Сервирайки за мача, Пиронкова допусна пробив, а след това 139-ата в света чехкиня взе още един гейм. Пиронкова все пак сложи точка на спора в 8-ия гейм на втория сет и се класира за втория кръг.

Във втория кръг Цвети ще се изправи срещу победителката от срещата Куруми Нара (Япония) и Лорън Дейвис (САЩ, №3), които играят утре. При нова победа българката ще се класира за четвъртфиналите.

Търсят старинни вещи от ритуала „Калиници“

https://www.actualno.com/asenovgrad/tyrsjat-starinni-veshti-ot-rituala-kalinici-news_616518.html

Старинни снимки, материали и информация за асеновградския обичай „Калиници“ събира Историческият музей в града. Първите няколко архивни снимки, датиращи от преди около десетилетие, предоставени от личен архив на граждани, вече са факт. За да бъде създадена изложбата

Мощен трус разлюля Турция, усети се и у нас

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-turtzia-potopat-25901937

Силно земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер е регистрирано в 15.28 ч. край бреговете на Западна Турция. Трусът е усетен и в България.

"Торино" си хареса нападател на "Черно море"

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/torino-si-haresa-napadatel-na-cherno-more-2030025

Нападателят на Черно море Мартин Минчев впечатли италианския Торино. 16-годишният талант от детско юношеската школа на “моряците” изкара петдневни проби в академията на “биковете”, където изигра една контрола.
До тестовете се стигна, след като скаути са наблюдавали изявите на футболиста няко

Изтече директорският договор на Румян Занев

//dariknews.bg/regioni/razgrad/izteche-direktorskiiat-dogovor-na-rumian-zanev-2030026

Изчете директорският договор на Румян Занев в Капански ансамбъл-Разград. Това става ясно от прессъобщение на община Разград.
Според информацията от местната управа днес председателят на Общински съвет Разград Надежда Радославова е поднесла подарък от името на местния парламент и плакет от им

Виенска класика ще огласи средновековната крепост Трапезица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/vienska-klasika-shte-oglasi-srednovekovnata-krepost-trapezica-2029918

Виенска класика ще огласи средновековната крепост Трапезица във Велико Търново. С концертното изпълнение Старата столица се включва в престижното събитие „Австрийски музикални седмици в България”. Под открито небе жителите и гостите на града на Асеневци ще се докоснат до впечатляващата музика на св

Велосипедист блъсна жена на Крайбрежната алея във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353247

44-годишна жена е с контузии, след като велосипедист я е блъснал, докато се разхождала на Крайбрежната алея във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. Водачът на колелото не е известен и до момента. Той застигнал и блъснал жената, която се движела пред него.

Жена е загинала след силния трус в Егейско море

https://www.vesti.bg/sviat/zhena-e-zaginala-sled-silniia-trus-v-egejsko-more-6070239

Епицентърът е на около 80 км северозападно от Измир, у нас е усетено със сила между трета и четвърта степен в Южна България

Жена е загинала след земетресението този следобед

https://www.vesti.bg/sviat/zhena-e-zaginala-sled-zemetresenieto-tozi-sledobed-6070239

Епицентърът е на около 80 км северозападно от Измир, у нас е усетено със сила между трета и четвърта степен в Южна България

Две деца пострадаха при пътни инциденти в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6276908

Две деца пострадаха при пътни инциденти в Добричко
Водач на лек автомобил „Хюндай” с добричка регистрация при излизане от земеделски път не пропуска движещия се по околовръстния път на Добрич „Фолксваген” с варненска регистрация в района на разклона за село Богдан. При последвалия инцидент е пострадало возещото се дете в „Хюндая”. Осемгодишното момиче е настанено в болницата в Добрич с порезни

Коя е Демократичната юнионистка партия, която спаси Тереза Мей

https://offnews.bg//sviat/koia-e-demokratichnata-iunionistka-partia-koiato-spasi-tereza-mej-657971.html

Извънредните парламентарни избори във Великобритания, които Тереза Мей свика с идеята да затвърдят позициите ѝ за преговорите за Брекзит, се оказаха провал за водената от нея Консервативна партия, тъй като след изборите консерваторите загубиха мнозинство в парламента. 

На помощ на Мей се притече Демократичната юнионистка партия, която обеща подкрепа за нов кабинет. 

Северноирландската партия изведнъж се оказа в центъра на вниманието и хиляди британци започнаха трескаво да търсят коя всъщност е тя, след като Мей обяви, че съставя правителство на малцинството с подкрепата на ДЮП. 

С помощта на 10-те мандата на ДЮП консерваторите имат 328 мандата при необходими 326 за мнозинство. 

Демократичната юнионистка партия е малка за мащабите на Великобритания партия, но е водеща политическа сила с Северна Ирландия. Сега тя ще има голяма тежест и в Камарата на общините, защото без нея консерваторите губят мнозинство, защото другите партии - лейбъристите, Шотландската национална партия и Либералните демократи - не искат да се коалират с торите.

Партията подкрепя излизането на Великобритания от ЕС и заема твърда антиевропейска позиция: преди да изгрее звездата на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), ДЮП бяха главните евроскептици във Великобритания, пише Би Би Си, цитирана от БТА. 

Партията настоява и за излизане от митническия съюз на ЕС. ДЮП иска и единство с Великобритания след изборите, което няма да е никак маловажно след Брекзит.  

ДЮП, създадена от протестантския пастор и основател на собствена църква Иън Пейсли, е против еднополовите бракове и абортите. Абортите в Северна Ирландия са забранени, разрешено е само прекъсване на бременността по медицински показания. 

Новоизбраният член на Камарата на общините от ДЮП Сами Уилсън е бивш екоминистър на Северна Ирландия и е против борбата срещу климатичните промени. 

Марвин Стори, отговарял в ДЮП за въпросите на образованието, призоваваше в училище наред с теорията на еволюцията да се преподава и креационизмът - теория, че човекът и светът са създадени от Бог.

ДЮП е създадена като партия на протеста, като организация на твърдите юнионисти, борещи се с католиците иредентисти и с "мекушавостта" на Лондон.

На времето ДЮП демонстративно напуска преговорите за уреждане на конфликта в Северна Ирландия в знак на протест срещу привличането към тях на Шин Фейн - партията на привържениците на обединяването на Ирландия и Северна Ирландия, и на републиканците.

През 2007 г. Иън Пейсли оглави правителството на Северна Ирландия, а лидерът на местната Шин Фейн Мартин Макгинес, бивш командир на бойците от ИРА, стана негов заместник. 

В момента отношенията между ирландските националисти и юнионистите в Северна Ирландия отново са хладни.

През тази кампания, реагирайки на растящата популярност на Шин Фейн, ДЮП наблегна на призивите към защита на единството с Великобритания и съпротива срещу намерението да се организира референдум за обединяване на Ирландия и Северна Ирландия.

Трус от 6.3 по Рихтер в Егейско море разлюля и Южна България

http://www.mediapool.bg/trus-ot-63-po-rihter-v-egeisko-more-razlyulya-i-yuzhna-bulgaria-news265148.html

Земетресение с магнитуд 6.3 по Рихтер в Егейско море край Турция се усети чак в София. Трусът е станал в 15.28 часа на дълбочина 10 км, съобщи Европейската сеизмологична служба. Епицентърът е на 83 км от турския град Измир и на 18 км от гръцкия град Пломарион. Последваха редица вторични трусове с намаляваща сила между 4.9 и 3 по Рихтер. Освен в Измир, разлюляването е усетено в Бурса, Чанаккале, Текирдаг и Истанбул. У нас земетресението е усетено като 3-4 степен основно в Южна България, съобщиха от БАН. В София усетената сила е била трета степен, сигнали, че е бил усетен трусът са постъпили от градовете Димитровград, Ямбол, Бургас, Кърджали и Пловдив.

Трус от 6.3 по Рихтер в Егейско море усетен в София

http://www.mediapool.bg/trus-ot-63-po-rihter-v-egeisko-more-useten-v-sofiya-news265148.html

Земетресение със сила 6.3 по Рихтер в Егейско море край Турция се усети чак в София. Трусът е станал в 15.28 часа на дълбочина 10 км, съобщи Европейската сеизмологична служба. Епицентърът е на 83 км от турския град Измир и на 18 км от гръцкия град Пломарион. Последваха още два труса с магнитуд от 4.9 по Рихтер. Освен в Измир, трусът е усетен в Бурса, Чанаккале, Текирдаг и Истанбул. У нас земетресението е усетено в Кърджали, Бургас и София, Очаквайте подробности

Трус от 6.3 по Рихтер в Егейско море се усети в София

http://www.mediapool.bg/trus-ot-63-po-rihter-v-egeisko-more-se-useti-v-sofiya-news265148.html

Земетресение със сила 6.3 по Рихтер в Егейско море край Турция се усети чак в София. Трусът е станал в 15.28 часа на дълбочина 5 км, съобщи Европейската сеизмологична служба. Епицентърът е на 83 км от турския град Измир и на 18 км от гръцкия град Пломарион. Очаквайте подробности

Четвърти ден президентството няма позиция за секретаря на Радев, маскирал се като Хитлер

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/12/2987553_chetvurti_den_prezidentstvoto_niama_poziciia_za/?ref=rss


Четири дни след като предаването "Господари на ефира" излъчи снимки, на които секретарят на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов се е маскирал като Хитлер, президентството няма позиция по темата. На въпрос на "Дневник" дали Радев ще коментира случая, или ще предприеме някакви мерки, от прессекретариата на държавния глава обясниха, че когато има позиция, тя ще разпространена до медиите.

По-рано днес Радев коментира във...

Втори Марш за правосъдие припомня за протестите #ДАНСwithme

https://offnews.bg//temida/vtori-marsh-za-pravosadie-pripomnia-za-protestite-danswithme-657975.html

Втори Марш за европейско правосъдие ще се проведе на 14 юни - денят, в който през 2013 г. парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.

В посланието на организаторите "Правосъдие за всеки" се посочва, че това е "денят на срама на нашата нова държавност" и че няколко години по-късно "мафията е по-силна от всякога" и държавата е овладяна от части икономически интереси. 

Поредният марш отново е в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който се обяви за конституционни промени и извеждане на прокуратурата от съдебната система. "Последваха грозни обвинения срещу тази достойна позиция и отвъртяни болтове на служебната му кола", се посочва в призива за марша, който ще се проведе от 18.30 часа пред Съдебната палата в София.

Участниците в шествието ще внесат петиция с искания до Народното събрание и Министерски съвет.

Ето и пълния текст на призива за събитието:

Свободни граждани на България,

14 - ти юни е символна дата, която не можем да подминем! Това е Денят на срама за нашата нова държавност, когато само с едно нагло олигархично назначение в ДАНС се сринаха представите ни, че демокрацията работи, а правата и свободата са ни гарантирани от закона.

Четири години по-късно мафията е по-силна от всякога, овладяла е всички властови ресурси и е превърнала демокрацията в грозна карикатура, а онзи от ДАНС, когото уж изгонихме през 2013г., във властелин на почти цялата държава.

На 23-ти май няколко хиляди граждани извикаха мощно: "Няма да мълчим!" под прозорците на властта по време на Марша за европейско правосъдие. Чуха ни, но пак не ни разбраха.

Вместо това върви опит за пълно овладяване на съдебната система чрез манипулация на изборите за нов Висш съдебен съвет, който е правителството на Съдебната власт, и опити за отстраняване на председтателя на ВКС, г-н Лозан Панов.

Той има смелостта да поиска независимо разследване на нерегламентираните контакти на Главния прокурор /ЦУМ гейт/ и постави пред Президента въпроса за конституционни реформи в структурата и модела на прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Последваха грозни обвинения срещу тази достойна позиция и отвъртяни болтове на служебната му кола.

Имаме безконтролен и безотчетен Главен прокурор, който директно заявява, че не дължи обяснения никому за действията си, анонимна и неефективна прокуратура, която прилага избирателно правото, управляващи политици, които твърдят, че съдебната реформа не включва прокуратурата, председател на Върховен Административен съд, който участва в манипулации на изборите за нов ВСС, и министър на правосъдието, призоваващ за тишина в системата, за да не се говори за корупция, зависимости и фактическия отказ от правосъдие. Писна ни наистина,

СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!
НИЕ СМЕ ГНЕВНИ, НИЕ СМЕ ОТГОВОРНИ ПРЕД СТРАНАТА
И ДЕЦАТА СИ, СИ И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА МЪЛЧИМ!.

Този път Маршът ще е национален и ще се проведе съвсем предупредително. Ще подготвим и внесем петиция до Народното събрание и Министерски съвет с нашите искания.

Призоваваме всички свободни и достойни граждани, които милеят за страната си, да участват в Марша за европейско правосъдие. Нека покажем, че няма да позволим мафията да си присвоява собствената ни държава!

Началото в София е на 14 юни от 18.30ч. пред Съдебна палата!

6,3 по Рихтер в Егейско море, усети се в София (обновена)

http://www.cross.bg/beshe-rihter-skalata-1545797.html

/КРОСС/ Земетресение с магнитуд 6,3 по скалата на Рихтер беше регистрирано в 15:28 ч. в Егейско море, край бреговете на Турция, но беше усетено и у нас. Според данните на Европейския сеизмологичен център епицентърът е бил на 84 км северозападно от турския град Измир и на 34 км югозападно от гръцкия град Митилини. Огнището е било на дълбочина 10 км. Трусът е бил усетен в София, Пловдив, Стара Загора, Асеновград, Ямбол, Хасково, Бургас. Първоначалната информация беше, че силата на земетресението е била 6 по скалата на Рихтер, но в последствие беше ревизирана.  

Икономиката на Турция отчита изненадващо силен ръст

http://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomikata-na-turciia-otchita-iznenadvashto-silen-ryst-241043/

През първото тримесечие БВП скача с 5% на годишна база, минавайки ръста от 3,5 на сто в края на 2016 г. и очакваните от икономистите 4%

6 по Рихтер в Егейско море, усети се в София

http://www.cross.bg/yseti-sofiya-more-1545797.html

/КРОСС/ Силно земетресение в Егейско море, усети се и в София, съобщава Европейският сеизмологичен център. Трусът е бил със сила 6 по Рихтер.  

„Софийска вода“ поощрява коректните си клиенти с томболата „Плати си сметката в срок и спечели“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276899

„Софийска вода“ поощрява коректните си клиенти с томболата „Плати си сметката в срок и спечели“„Софийска вода“ ще награди десет коректни клиенти в лятната томбола на дружеството. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Наградите са: - 6 ваучера по 500 лева за бяла и черна техника; - 4 ваучера по 250 лева за спортни стоки. Всички клиенти, които нямат задължения към 31 август 2017 г., ще бъдат включени автоматично в томболата,

Станишев за британския Канал 4: Поздравих Джереми Корбин за вдъхновяващата кампания и резултатите

http://frognews.bg/news_136352/Stanishev-za-britanskiia-Kanal-4-Pozdravih-Djeremi-Korbin-za-vdahnoviavashtata-kampaniia-i-rezultatite/

Лидерът на европейската левица коментира за британския Канал 4 резултатите от парламентарните избори в страната. На въпрос за риск от евентуално забавяне на преговорите по Брекзит, Станишев отговори: „Очевидно вече има отражение, защото г-жа Мей се изложи на политически риск, търсейки сериозна подкрепа от гражданите на Великобритания, но не я получи. Напротив. Тя може би ще ръководи правителство на малцинството, без ясен мандат по отношение на преговорите. Разбира се, това е притеснително за нас.“

Майка „омъжи” 13-годишна ромка за непълнолетния си син в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6276897

Майка „омъжи” 13-годишна ромка за непълнолетния си син в Русе
Майка от малцинствата „омъжила” 13-годишно момиче за непълнолетния си син в Русе и я карала да живее с него на съпружески начала, съобщиха от ОД на МВР в дунавския град. Сигналът постъпил от социален работник в отдел "Закрила на детето" - Русе на 8 юни. Според събраната информация, 13-годишната циганка Н.С.

Земетресение разлюля Кърджали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276901

Земетресение разлюля КърджалиЗеметресение разлюля Кърджали преди минути. Поне 3 труса бяха усетени дори на ниските етажи в града към 15,30 часа. Земята се люля в продължение на 15-20

Георги Киров: Инвестициите в имоти се възстановяват през 2017 г.

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/georgi-kirov-investiciite-v-imoti-se-vyzstanoviavat-prez-2017-g-241046/

Рискът за България не е толкова местен, български, а е свързан с глобалните промени на пазара, коментира директорът "Инвестиции" в Colliers

6,3 по Рихтер в Западното крайбрежие на Турция

https://www.actualno.com/europe/63-po-rihter-v-zapadnoto-krajbrejie-na-turcija-news_616517.html

Земетресение от 6 по Рихтер е станало в района на Западното крайбрежие на Турция. Читатели на Actualno.com съобщават, че са усетили труса по горните етажи на високите блокове. Трусът е бил с дълбочина 5 км. Засега няма данни за щети.

МОТ: Конфликти и бедствия създават риск за трудова експлоатация на децата

http://www.moreto.net/novini.php?n=353234

“В конфликти и бедствия, защитавайте децата от детски труд!” Това е апелът на Международната организация по труда по повод Световния ден срещу детския труд. На 12 юни за петнадесети път световната общественост отбелязва този ден, като насочва вниманието към конкретни проблеми, застрашаващи децата от трудова експлоатация.

Седем души са задържани за производство и разпространение на наркотици

https://www.actualno.com/crime/sedem-dushi-sa-zadyrjani-za-proizvodstvo-i-razprostranenie-na-narkotici-news_616512.html

На 10 юни Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми Теодор Бангеев, Георги Карчев, Илко Паскалев, Димитър Киров, Георги Иванов, Радослав Пехливанов и Филип Чорио. На тези седем лица са повдигнати обвинения за това, че от октомври 2016 до задържането им на 10 юни са уч

Учени: Изневярата може да съсипе здравето на измамения партньор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276895

Учени: Изневярата може да съсипе здравето на измамения партньорАмерикански учени установиха, че психологическото напрежение, което изпитва човек, открил, че партньорът му изневерява, може да предизвика рисково поведение с пагубни последици за здравето, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Учените от университета на Невада в Рино са работили с 232 студенти, разбрали че им изневеряват в предишните три месеца.

Азиатските индекси приключиха търговията с понижения

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-търговията-с-понижения_l.a_i.743947_at.1.html

Азиатските пазари приключиха търговията с понижения в понеделник, съобщава CNBC. Основният индекс в Япония Nikkei се понижи с 0,52% до 19 908,58...

”Какво са законите без добри нрави” или как Пеевски се наложи над Глориент

http://frognews.bg/news_136351/Kakvo-sa-zakonite-bez-dobri-nravi-ili-kak-Peevski-se-naloji-nad-Glorient/

Съдебната сага между корпулентния депутат и бизнесмен Делян Пеевски и чуждестранната компания Глориент придоби нов развой, след като благоевградския окръжен съд отсъди в полза на депесаря.

Германските власти арестуваха 4-ма сирийски братя по обвинение в тероризъм

http://www.cross.bg/siriiiski-siriiiskite-grypirovka-1545791.html

/КРОСС/ Германските власти обявиха, че са арестували четирима сирийски братя по обвинение в тероризъм, за които се предполага, че са се били за екстремистка групировка в родината си преди пет години, предава news.bg. 41-годишният Мустафа К., 39-годишният Абдула К., 44-годишният Султан К. и 51-годишният Ахмед К., чиито последни имена не се публикуват съгласно правилата за неприкосновеност на личния живот в Германия, са обвинени в членство в терористична организация, по-конкретно - сражавали се за Фронт "Ал Нусра" в северния сирийски град Рас ал Айн, започвайки в края на 2012 г. От федералната прокуратура посочиха в изявление, че мъжете са участвали в боевете на терористичната групировка срещу сирийските правителствени войски и силите на сирийските кюрди. Мустафа и Султан също така са обвинени във военни престъпления за оказване на принуда на цивилни от града и ограбване на тяхното имущество. От прокуратурата са отказали да кажат кога братята са влезли в Германия.

Данъчните ще следят оборотите на около 7000 касови апарата в Добричка област

https://www.24chasa.bg/region/article/6276887

Данъчните ще следят оборотите на около 7000 касови апарата в Добричка област
Голям обект за изкупуване на вторични суровини осъществява дейността си без наличието на касов апарат са установи данъчните при проверки – съобщават от офиса на НАП в Добрич. За това грубо нарушение на данъчните закони на търговеца ще бъде съставен акт, чийто размер е от 3000 до 10 000 лева, и площадката за изкупуване ще бъде запечатана за срок до

Норвегия обсъжда национална забрана за забулване в образователните учреждения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6276883

Норвегия обсъжда национална забрана за забулване в образователните учрежденияНорвежкото правителство предложи законопроект, предвиждащ забрана за було, което закрива изцяло лицето, във всички образователни учреждения - от детските градини до университетите, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. "Облекла, които закриват лицето, пречат на комуникацията, която е ключова за обучението на учениците и студентите",

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване