В Трън гласуваха срещу добива на злато

http://econ.bg/Новини/В-Трън-гласуваха-срещу-добива-на-злато_l.a_i.743917_at.1.html

92.9% от гласувалите на проведения вчера местен референдум в община Трън са се обявили против добива на злато. Това показват данните, публикувани на...

Ген. Стефан Петров към Бойко Борисов: Обидно е да се казва, че военният пилот лети за хоби

https://www.actualno.com/politics/gen-stefan-petrov-kym-bojko-borisov-obidno-e-da-se-kazva-che-voennijat-pilot-leti-za-hobi-news_616386.html

Пилотите летят опасно недостатъчно, опасно малко, годишният нальот е крайно недостатъчен. Има установени стандарти и те не са произволни. Те са на база дългогодишен опит в авиацията, така че летци летят под тях, което всъщност е опасно. Предполагам, че той не прави изключени

Уелс - когато нарцисите цъфтяха ...и защо наследникът на Британската корона е Уелски принц

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/06/12/2984572_uels_-_kogato_narcisite_cuftiaha_i_zashto_naslednikut/?ref=rss


В замъка Карнарвън обикновен на вид гларус престъпва от крак на крак и поглежда надолу. Все едно тъпче тревата. А тревата в Уелс винаги е зелена, защото почти винаги вали. "Знаеш ли защо гларусите тъпчат тревата?", пита приятелката ми, прекарала две десетилетия в тия земи. От опитите ми да отгатна нито един не се оказа успешен. Верният отговор бил: гларусът тъпче тревата, защото така червеят отдолу ще си помисли, че вали дъжд и ще излезе. За закуска на гларуса...

Зоран Заев пристига на първо посещение в Брюксел

http://www.cross.bg/bryuksel-zaev-nato-1545749.html

/КРОСС/ Председателят на СДСМ Зоран Заев пристига в понеделник на първо официално посещение в Брюксел в качеството си на министър-председател на Македония, припомня електронното издание „Локално". Целта на визитата му е да потвърди ангажимента на правителството в Скопие за интеграцията в Европейския съюз и НАТО като стратегическа цел на страната, и връщането й на пътя на евроатлантическата интеграция. В Брюксел, където Заев ще бъде придружаван от министъра на отбраната Радмила Шекеринска, вицепремиера Буяр Османи и министъра на външните работи Никола Димитров, македонският министър-председател ще проведе срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, а също и с европейския комисар по политиката на разширяване Йоханес Хан. Правителствената делегация на Скопие ще проведе разговор и с генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг.  

Ген. Атанасов: Борисов и Доган са заедно

http://frognews.bg/news_136328/Gen-Atanasov-Borisov-i-Dogan-sa-zaedno/

Бойко Борисов и Доган работят заедно. През 2013 г. са си стиснали ръцете. ДСБ трябваше да бъде намордник на ГЕРБ във властта. Като разбрахме, че ни използват като смокинов лист, напуснахме. Аз много отдавна бях напуснал коалицията – още с опраскването на съдебната реформа. Това заяви в предаването „Тази сутрин” новият лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Цачева прати Лозан Панов да става депутат

http://clubz.bg/55004-cacheva_prati_lozan_panov_da_stava_deputat

"Ако някой иска да променя законите, нека се яви като кандидат за законодателната власт."

С този "съвет" министърката на правосъдието Цецка Цачева се обърна към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод настояването му за правосъдна реформа и идеята за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията. Едно от предложенията на Панов е прокуратурата да напусне съдебната власт и да стане независим орган.

Цачева е поредният политик, който споделя, че проявите на Панов били намеса в политиката. Подобна бе версията и на президента Румен Радев, споделена преди дни пред Би Ти Ви. На директен въпрос дали висшият магистрат се меси, Цачева отвърна с въпрос: "А вие как мислите?". После добави, че в предложенията на магистрата имало "политически фрази, но не и конкретика"

По думите на министърката, между Панов и главния прокурор Сотир Цацаров отношенията не можели да се нарекат "война", защото при война имало жертви. "Надявам се да няма жертви в тази битка между двамата от тримата големи в съдебната власт", каза Цачева. Според нея обаче вътрешната битка между Панов и Цацаров "не издига авторитета на съдебната власт". Като председателстващ Висшия съдебен съвет Цачева се стараела да омекотява тона и да балансира.

В тази "битка" обаче тя отправи критика директно срещу Лозан Панов:

"Добре е и е полезно всеки да има поглед в другата структура, но преди всичко трябва да бъдем критични към звената, които ръководим. Ако г-н Панов счита, че във ВКС всичко е наред, едва тогава би могъл да даде мнение по отношение на други структури".

Правосъдната министърка видя и "умисъл" в това, че за Велико народно събрание  и ремонт на конституцията се говори точно в момента, в който в България  "пристигат наблюдатели по механизма за сътрудничество и проверка, който ни тежи, защото е пречка и пред влизането ни в Шенген".

"Съдържанието, онова, което очакват гражданите, е да има справедливост, да има бързина в правораздаването, да няма недосегаеми. Това искат гражданите и много малко могат да разберат защо е това вглеждане" - така Цачева обясни своята концепция за правосъдна реформа. 

17 души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275788

17 души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

17 души са пострадали при 14 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Двама от ранените са с опасност за живота. В столицата са регистрирани 4 тежки и 68 леки пътни инцидента, при които са пострадали петима души.

Шофьор счупи прозореца на Мерцедес след катастрофа в Бургас

https://offnews.bg//obshtestvo/shofior-schupi-prozoretca-na-mertcedes-sled-katastrofa-v-burgas-657924.html

22-годишен шофьор счупи стъклото на "Мерцедес" в Бургас, след като го засекъл с буса си. 

На 8 юли във Второ Районно управление – Бургас е получено съобщение от 24-годишен мъж от Дряново и 31-годишната му сестра за това, че са били обект на нападение.

Двамата пътували към центъра на Бургас с "Мерцедес С 220", когато товарен бус "Форд Транзит" със старозагорска регистрация, ги засякъл. В резултат двата автомобила се ударили.

Шофьорът на товарния автомобил счупил с ръка прозореца на шофьорската врата на "Мерцедес"-а, но своевременно е задържан от полицейските служители. След справка станало ясно, че е жител на Бургас.

Той е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано бързо полицейско производство.

Популистите "Пет звезди" претърпяха поражение на местните избори в Италия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/12/2987191_populistite_pet_zvezdi_preturpiaha_porajenie_na/?ref=rss


Най-голямата опозиционна партия в Италия, евроскептичното Движение "Пет звезди" на комика Бепе Грило, понесе поражения в най-важните надпревари за кметски постове на вчерашните местни избори, съобщи БТА като цитира данни от екзиполовете.

Кандидатите на движението завършиха трети или четвърти в южните градове Палермо и Катандзаро, северните Генуа, Верона и Парма и централния Акуила според прогнозни резултати, обявени от държавната телевизия РАИ.
В...

Нов медицински център във Варна предлага иновация в областта на физиотерапията

http://www.moreto.net/novini.php?n=353190

Медицински център „Медикал лайф“ във Варна започва работа с пациенти от днес - 12-ти юни. Лекарският екип на „Медикал лайф“ предлага диагностика и извънболнично лечение на заболявания в 18 специалности: Акушерство и гинекология, Вътрешни болести, Гастроентерология, Детска гастроентерология, Детска нефрология, Детски болести, Ендокринология и болести на обмяната, Кардиология, Кожни и венерически болести, Неврология, Нефрология, Ортопедия и травматология, Очни болести, УНГ, Урология, Хирургия, Съдова хирургия, Физиотерапия и рехабилитация.

Трън отхвърли добива на злато

http://www.moreto.net/novini.php?n=353194

92.9% от гласувалите на местния референдум в община Трън са гласували против добива на злато. това показват данните, публикувани на страницата на ОИК Трън. От общо 3563 души, имащи право на глас, до урните са отишли 2081 души, с което общата избирателна активност на референдума е 59,7%.

Губернаторът на София за НАТФИЗ: Не чувствам угризения, бих влязъл отново

https://offnews.bg//politika/gubernatorat-na-sofia-za-natfiz-ne-chuvstvam-ugrizenia-bih-vliazal-o-657927.html

Новият управител на Софийска област Илиан Тодоров от "Атака" не изпитва угризения за случката в НАТФИЗ на 25 октомври 2015 година, когато група депутати нахлуха, за да търсят сметка на човек, за когото твърдяха, че е нападнал депутат от "Атака". 

В интервю за Нова тв Тодоров обясни, че не е "нахлувал никъде" и че не вижда нищо нередно в това група депутати да влязат във фоайето, на което и да е лечебно заведение, защото това не е престъпление. Той попита дали окупацията на Ректората на Софийския университет през 2013 г. не е ли била нахлуване на "умните и красивите". 

Той насочи темата в друга посока: "Имаше ли тогава превишаване на полицейските правомощия на полицейските служители - български полицай да души народен представител? Влизането във фоайето, на което и да е българско висше учебно заведение, не е престъпление. Не съм се карал с абсолютно никой", каза Тодоров и на коментар на водещия попита за това, че студентите са искали депутатите да напуснат академията той отговори с въпрос: "Те студенти ли бяха? Аз не съм сигурен дали тези хора бяха студенти".

Той обясни, че не обръща внимание на коментари по негов адрес в социалните мрежи, тъй като там има "хейтъри, има красиви и умни, интелигентни, които няма как да ме харесват, защото имам различно виждане за икономическото развитие на България". 

На въпрос дали отново би влязъл отново в НАТФИЗ той отговори: "Да, отново бих влязъл във фоайе на учебно заведение, защото това нито е престъпление, нито нищо".

Той заяви, че "определени медии" са си позволили много лъжи и обмисля да заведе съдебни искове и му създали образ на конфликтна личност.

Едно от първите решения, които Тодоров взел като областен управител, е да спре продажбата на държавни имоти. "Моето назначаване от една гледна точка притесни някои хора, защото ги ударих през ръцете и вече няма да се продават държавни имоти, няма да се продават царски конюшни", каза той. 

Тодоров изрази съжаление, че това не е станало още преди 10 години. "Съжалявам, че "Атака" нямаше възможност да направи нещата преди 10 години. Представяте ли си, ако това беше преди 10 години? Сега България нямаше да бъде разграбена държава", каза новият губернатор на София. 

Тодоров каза, че второто нещо, което е направил, е да даде за безвъзмездно ползване вила в Боровец, която е собственост на областната управа, на деца от бедни семейства. "Депутатите вече няма да ходят на тази вила, а деца от социално бедни семейства. Това е едно добро начинание за бедните деца в България, които и зимата, и лятото ще могат да посещават Боровец", обясни той.

Новият губернатор на София ще иска връх Мусала да бъде преименуван на Иван Рилски. "В България тряба да се променят турско-арабските имена, тези които са останали от османско робство", обясни той и допълни, че е възможно това да стане и с имена от гръцки и английски, но трябвало да се започне от най-старите.

"За нас от "Атака" е напълно нормално върхът да бъде кръстен на най-големия светец Иван Рилски. Върхът се е казвал и Сталин, така че виждам с какво промяната на името на този връх ще доведе до напрежение", поясни Тодоров.

Тодоров обясни, че никога не е казвал, че Бойко Борисов е мафиот. Той обаче бил казал, че Борисов често играе тенис с хора от подземния свят. "Ако някой така тълкува думите ми, това си е негов проблем. Аз никога не съм казвал, че г-н Борисов е мафиот", обясни губернаторът.  

Във връзка с изявлението му, че 75% от артистите са хомосексуалисти и дегенерати, Тодоров обясни, че това е цитат наамериканския биолог Алфред Кинси. На твърденията, че Кинси никога не е казвал подобно нещо, Тодоров отговори с книга на руски учен, работил за КГБ, а по-късно и за ЦРУ. Той обясни, че "разни хора, драскачи в един сайт", дори не са си направили труда да прочетат.

"Аз съм цитирал един световно известен учен. Това са хора, които са посветили целия си живот в изучаване на сексуалността. Не смятам, че нещо съм направил когато съм цитирал", каза Тодоров и обясни, че няма нищо против "всеки да бъде какъвто иска", но имал против, "когато върховете в ЕС ни налагат бракове между мъж и мъж". 

Румен Гечев: ГЕРБ преизбраха управата на БНБ, която проспа КТБ

https://offnews.bg//politika/rumen-gechev-gerb-preizbraha-upravata-na-bnb-koiato-prospa-ktb-657929.html

ГЕРБ преизбраха управата на БНБ, която проспа КТБ, заяви народният представител от БСП проф. Румен Гечев по бТВ.

Гечев бе категоричен, че трябва да бъдат разсекретени стенограмите, за да може обществото да види какво е поведението на БНБ. „Навсякъде се разсекретвяват грами, след като мине определен период. Подобни практики има и в Англия, и в САЩ, където са били отворени стенограмите на централната банка на щатите, която обслужва 70% от световната доларова търговия”, даде пример с други държави той.

„Втората стенограма от втората среща при президента също трябва да бъде декласифицирана”, посочи Гечев. Той обясни, че когато се отвори стенограмата от ключовото заседание на БНБ, ще се види, че всички, освен БСП, подкрепят предложението на централната банка за банкова ваканция.

Румен Гечев подчерта, че от стенограмите ще стане ясно нещо много важно. „Нагнетява се обстановката и се прави извънредна среща в БНБ. След това се правят две срещи при президента. Накрая ще излезе наяве, че нагнетяването на напрежението е било изкуствено. Защото се оказва, че нямаме нужда от банкова ваканция, нямаше нужда от извънредно законодателство, защото след срещите при президента, не сме променили нищо в законите. Следователно това е един изкуствен проблем, от което следва, че някой е искал да раздуха случая с КТБ за политическо инженерство”, заключи проф. Гечев. 

Ангела Меркел с тежка мисия в очакване на срещата на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275774

Ангела Меркел с тежка мисия в очакване на срещата на Г-20Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел разполага с около четири седмици, за да постигне приличен успех на предстоящата среща на върха на лидерите от Г-20, или да се завърне с поражение от форума в Хамбург. В тези кризисни времена едно е сигурно - на германския лидер съвсем не й е лесно,

Ако в стенограмата за КТБ имаше нещо важно, щяхме отдавна да го знаем

https://www.actualno.com/cite/ako-v-stenogramata-za-ktb-imashe-neshto-vajno-shtjahme-otdavna-da-go-znaem-news_616387.html

Това заяви социологът Андрей Райчев, според когото публикуваната на 9 юни стенограма за КТБ не ни доближава на нито една крачка до отговора на въпроса кой предизвика кризата и кой е виновен за нея извън Цветан Василев. Райчев добави и, че ако се публикуват стенограми от КСНС, този съвет ще загуби смисъла си, защото участващите на него няма да са искрени.

Атанас Атанасов: Радан Кънев се предовери на тези, които учредиха "Да, България"

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/12/2987187_atanas_atanasov_radan_kunev_se_predoveri_na_tezi_koito/?ref=rss


Новият лидер на ДСБ Атанас Атанасов заяви, че ще работи за обединение с други десни формации.

"Има обществени очаквания за концентрация на сила. Ние ще работим за това. Определящо ще бъде кой как се отнася към управлението. Нямаме бърза работа. Не искайте утре да се съберем и да направим коалиция", заяви Атанасов пред Би Ти Ви. Същевременно той отчете като грешка на бившия председател на ДСБ Радан Кънев, че "той се предовери на някои хора". Попитан на...

Осемгодишно наряза гумите на общински автомобил в Самуил

//dariknews.bg/regioni/razgrad/osemgodishno-nariaza-gumite-na-obshtinski-avtomobil-v-samuil-2029855

Дете наряза гумите на общински автомобил в Самуил – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.
32-годишен мъж от Самуил сигнализирал в РУ-Исперих, че около 15.30 часа на 11 юни намерил общинския автомобил „Ситроен Немо“, паркиран в двора на общината, с нарязани 4 гуми. В резултат от извършен

Ремонтни дейности спират водата в квартал във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/remontni-dejnosti-spirat-vodata-v-kvartal-vyv-vraca-2029857

“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради извършването на строително-ремонтни дейности,  водоподаването в района разположен между ул. “Братя Миладинови”, ул.”Околчица” и бул.”Мито Орозов”  (зоната на жк. Металург) ще бъде спряно днес 12.06.2017 год. до 14:00

Шофьор блъсна моторист и избяга

//dariknews.bg/regioni/sliven/shofior-blysna-motorist-i-izbiaga-2029856

28-годишен шофьор блъсна моторист и избяга, съобщиха от ОДМВР Сливен. Инцидентът е станал на 10 юни в в землището на новозагорското село Кортен.


Лек автомобил “Фолксваген Голф” е ударил мотопед “Симсон”. От произшествието е пострадал водачът на мотопеда, мъж на 68-годишен, ко

Общински вести

//dariknews.bg/regioni/dobrich/obshtinski-vesti-2029859

Процедурите за избор на изпълнители по дейностите в Националната програма за енергийна ефективност в Добрич не са обжалвани, съобщиха от кметството. Очакванията са, че още тази седмица ще има сключени договори за проектиране, а до края на лятото ще бъдат готови първите 10 санирани блока в Добрич.

Шофьор се блъсна в четири автомобила заради висока скорост

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/shofior-se-blysna-v-chetiri-avtomobila-zaradi-visoka-skorost-2029861

24-годишен мъж, който е управлявал лек автомобил „БМВ” се е блъснал последователно в четири автомобила. Инцидентът е станал на ул. "Армейска" в Стара Загора. Поради движение с несъобразена скорост, на десен завой, водачът изгубил контрол над автомобила, който преминал в лявата пътна лента и се блъс

Николай Димитров отново с Гран при от международен конкурс

//dariknews.bg/regioni/ruse/nikolaj-dimitrov-otnovo-s-gran-pri-ot-mezhdunaroden-konkurs-2029863

15-годишният пианист Николай Димитров от Училището по изкуствата в Русе бе удостоен с голямата награда на 10-ия Международен конкурс „Тудор Думитреску“, който се проведе на 10 и 11 юни в румънската столица Букурещ. Международното жури с председател проф.Виничиу Морояну даде най-високата оценка на т

Задържаха младеж, забил юмрук в лицето на 19-годишен

//dariknews.bg/regioni/sliven/zadyrzhaha-mladezh-zabil-iumruk-v-liceto-na-19-godishen-2029862

20-годишен е задържан за удар в лицето на 19-годишен, съобщиха от полицията в Сливен .

На 8 юни, около 19,00 часа , на бул. “Христо Ботев” е възникнал скандал между двамата младежи. Вследствие на конфликта по-големият е нанесъл удар в лицето и е причинил травма на 19-годишното момче.

12-годишно момче е в болница след побой в училище

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/12-godishno-momche-e-v-bolnica-sled-poboj-v-uchilishte-2029841

12-годишно момче е получило наранявания в областта на лицето при сбиване със свой съученик в основно училище в Габрово. В петък следобед се наложило да го откарат в Центъра за спешна медицинска помощ, а след прегледа да го настанят в отделението по хирургия в МБАЛ

Аксел Вебер: Ерата на ниските лихви не е свършила

http://www.investor.bg/evropa/334/a/aksel-veber-erata-na-niskite-lihvi-ne-e-svyrshila-241007/

Регулаторната пропаст между Европа и САЩ няма да нарасне силно, смята бившият управител на Бундесбанк

Фотогалерия: На гарата с най-дългото име и наоколо

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/06/12/2984583_fotogaleriia_na_garata_s_nai-dulgoto_ime_i_naokolo/?ref=rss


Средновековни замъци, римски руини, спомени за друидите, места за катерене и за сърф и най-вече чудни гледки привличат ценители на природата в Северен Уелс

Спортът в ефир днес

https://offnews.bg//drugi/sportat-v-efir-dnes-657926.html

Спортът в ефир днес предлага малко, но качествен спорт. Кулминацията е рано сутринта утре, когато НБА може да има нов шампион:

12.00 ч Тенис, турнир за мъже в Щутгарт - Eurosport 1 (пряко)

15.30 ч Тенис, турнир за мъже в Ден Бош - F+/Sport+ HD (пряко)

17,55 ч Тото, теглене на тиража - bTV (пряко)

19,25 ч Баскетбол, Евролига - Mtel sport 1

23.00 ч Минифутбол, ЕП, България - Украйна - БНТ HD (пряко)

4.00 ч NBA, Голдън Стейт" - Кливлънд - "Диема спорт" 2 (пряко)

Хакери мамят със сайт близнак на банка

http://www.cross.bg/saiit-bankata-danni-1545748.html

/КРОСС/ Фишинг имейли от името на една от най-популярните банки в България заляха вчера вечерта електронните пощи на много потребители в Пазарджишко. Целта на съобщенията е да паникьосат потребителите, така че те да въведат в създаден за целта сайт близнак данни за банковите си акаунти. Заглавието на писмото предупреждава, че някой е влизал в профила ви от друга държава. Следва предупреждение, че абонаментът ви с банката е изтекъл - с всички допълнителни услуги. Датата на изтичане е вчерашната, а причината - идентификационният ви номер никога не е актуализиран, твърди текстът, който е еднакъв при всички получатели. После се казва, че състоянието на профила е задържано в изчакване на подновяване. И че имате 48 часа да подновите абонамента или акаунтът ще бъде закрит. Адресатът за достоверност съвпада с името на трезора, но разширението издава, че изпращачът е друг. Даден е и линк. Той отваря сайт, който е едно към едно с този на банката. С много малки разлики, но забележими за наблюдателните. Първата е, че връзката е незащитена - такова нещо никоя финансова институция не би си позволила. Адресът и домейнът нямат нищо общо с името на банката. Освен това не работи нито един бутон и нито една опция с изключение на полетата, където се очаква да бъдат въведени желаните данни. Това, разбира се, не бива да правите, а ако вече сте се подвели, незабавно променете паролите или кодовете през истинския сайт и предупредете в банката за кражбата на данни.  

Левите популисти в Италия губят подкрепа

https://www.actualno.com/europe/levite-populisti-v-italija-gubjat-podkrepa-news_616383.html

Кандидатите на опозиционното в Италия "Движение "5 звезди" не успяха да стигнат до втория тур на общинските избори в четири големи италиански града. Сред тях е и Генуа – родното място на основателя на движението комика и блогър Бепе Грило. Според агенция АНСА, цитирана от

Цецка Цачева: Няма война между Цацаров и Лозан Панов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275765

Цецка Цачева: Няма война между Цацаров и  Лозан ПановПарламентът е голяма школа, голям опит. Питате дали ми липсва - с една дума - да, каза пред Би Ти Ви правосъдният министър Цецка Цачева. Нормално е при всяко начало на парламента, докато се завърти законодателният цикъл, да има едно забавяне на внасяне в пленарна зала. Мисля, че този период вече мина, каза Цачева.

Румяна Коларова: ДПС искала да повтори сценария с КТБ от 97-ма

http://frognews.bg/news_136327/Rumiana-Kolarova-DPS-iskala-da-povtori-stsenariia-s-KTB-ot-97-ma/

По време на фалирането на КТБ е било решено Иван Искров да си ходи. Ясно е, че институциите през 2014 г. не работиха. БСП се опитваше да запази Орешарски, като прехвърли вината върху БНБ. Това заяви пред телевизия ON Air бившият съветник на президента Росен Плевнелиев Румяна Коларова.

Мирослав Иванов: Банковата система през 2014 г. е използвана за политическо търгуване

http://frognews.bg/news_136327/Miroslav-Ivanov-Bankovata-sistema-prez-2014-g-e-izpolzvana-za-politichesko-targuvane/

По време на фалирането на КТБ е било решено Иван Искров да си ходи. Ясно е, че институциите през 2014 г. не работиха. БСП се опитваше да запази Орешарски, като прехвърли вината върху БНБ. Това заяви пред телевизия ON Air бившият съветник на президента Росен Плевнелиев Румяна Коларова.

Съдът гледа дело срещу Кирчо Киров за разгласяване на държавна тайна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275762

Съдът гледа дело срещу Кирчо Киров за разгласяване на държавна тайнаСофийският градски съд заседава по делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров за разгласяване на държавна тайна. Делото е секретно и се гледа при закрити врата, предава Нова телевизия. Първото заседание по него беше в края на март. Тогава Киров заяви, че става въпрос за телевизионно интервю от 2014 г.

Земята скоро може да стане много по-дъждовна (видео)

http://www.cross.bg/oblatzi-atmosferata-zatoplyane-1545747.html

/КРОСС/ Дъждовете, които ще падат в тропическите райони, ще се увеличават, заради продължаващото затопляне на нашата планета, показват резултатите от изследване, представени от НАСА. Изследването е публикувано в списание Nature Communications. Проучването установява, че глобалните климатични модели могат да подценяват количеството дъжд, което ще пада над тропическите области на Земята, защото се подценява намаляването на високите облаци над тропиците, забелязано при последните наблюдения на НАСА. Как става така, че по-малко облаци водят до повече валежи? В световен мащаб валежите не са свързани само с облаците, от които пада дъждът, но и с енергийния баланс на Земята - входящата енергия от Слънцето в сравнение с изходящата топлинна енергия. Тропическите облаци с висока надморска височина задържат топлината в атмосферата. Ако има по-малко от тези облаци, атмосферата над тропиците ще се охлади, водната пара ще се кондензира, превръщайки се в течност - дъжд. Съдейки по наблюдаваните промени в облаците през последните десетилетия, се оказва, че в атмосферата се създават по-малко високи облаци като реакция на повърхностното затопляне. Според изследването, ръководено от д-р Хуей Су (Hui Su) от Лабораторията за реактивни двигатели (Jet Propulsion Laboratory) на НАСА, увеличаването на тропическите валежи ще доведе до затопляне на въздуха, за да се балансира охлаждането от намаляването на високите облаци

Трън отхвърли златодобива, но крайната дума е на съда

http://www.mediapool.bg/tran-othvarli-zlatodobiva-no-krainata-duma-e-na-sada-news265114.html

Повече от половината жители на община Трън отхвърлиха проекта за златодобив в региона, но крайната дума по въпроса ще има съдът, който трябва да се произнесе дали е законна формулировката на местното допитване. Компанията, който иска да добива медно-златна руда – "Евромакс Сървисиз", определи гласуването като "политическо-криминален сценарий", от който се дистанцира, но запазва намерението си да прави бизнес в общината. Президентът Румен Радев пък приветства гражданите, които доказали, че местната демокрация може да функционира успешно. Въпросът в референдума беше "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?". От общо 3563 души, имащи право на глас, до урните в неделя отидоха 2081 души, което е 59.7% избирателна активност. Против златодобива се обявиха 1935 души или 92.98 на сто от участвалите в допитването. Подкрепящите инвестиционните намерения са едва 125 души. Невалидните бюлетини са само 21. Резултатът от референдум може да се обжалва пред съда в 7-дневен срок, но реално това може да направи само общината, тъй като инвеститорът отказа да участва в кампанията и да сформира комитет в подкрепа на своите планове, дистанцирайки се максимално от спора за или против златодобива. Още преди провеждането на дописването обаче прокуратурата внесе протест срещу формулировката на въпроса, който според нея е незаконосъобразен. Формулировката и на предишния въпрос беше оспорвана и се наложи да бъде променена. Държавният глава Румен Радев приветства гражданите на община Трън, "които показаха, че местната демокрация в България може да функционира успешно". "Референдумът е пример за това как отговорни български граждани се самоорганизират, за да защитят правата си и да се произнесат по проблем, не само от местно, но и от национално значение", написа президентът на официалната си Фейсбук страница. "Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценности на нашето общество, в което интересите на гражданите трябва да са приоритет", посочва още държавният глава. От "Евромакс Сървисиз", която е дъщерно дружество на добивната компания "Асарел", коментираха като "разочароващо за бизнес климата в страната" отклоняването от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти. "Вместо в експертен и конструктивен диалог, се оказахме въвлечени в политическо-криминален сценарий, който е абсолютно несъвместим с ценностите на компанията и от който се дистанцираме изцяло. За да избегне напрежението, инвеститорът отказа да се включи в кампанията за референдума и направи съществена промяна в проекта си в отговор на обществените очаквания“, се казва в позицията на дружеството, разпространена до медиите.. Фирмата допълва, че очаква да чуе решението на съда по протеста на прокуратурата срещу пропуските в процедурата по свикване на референдума от общинския съвет. Референдумът бе организиран заради плановете на дъщерната фирма на "Асарел" "Евромакс Сървисиз" ЕООД да добива злато на територията на общината. Интересното е, че въпросът на референдума не адресира директно проекта, а правомощията на общината. Дружеството е титуляр на издадено от Министерския съвет разрешение за търсене и проучване на подземни богатства с регистрирано търговско откритие на находище "Трън". Още преди референдума компанията обяви, че отлага проекта за добив в северен участък на Руй планина, докато не убеди в безопасността му трънската общественост. Дружеството възнамерява да поднови експлоатацията в работилата 40 години мина "Злата", разположена в южния участък. Според инвеститора процедурата за възстановяване на дейността в мина "Злата" не зависи от резултатите от бъдещия местен референдум. В последните месеци населението от региона беше наплашено, че ще бъдат засегнати уранови залежи при разработването на златната мина. За да убеди хората, че това не е вярно, инвеститорът обеща да направи допълнително проучване, свързано с радиологичната обстановка. Другото парадоксално е, че проектът за златодобив все още дори няма оценка за въздействие върху околната среда, в чиито рамки се дискутират и регулират всички въпроси, свързани с опазването на околната среда. След излизането на резултатите представителите на “Евромакс Сървисиз" обявиха, че приемат резултатите от местния референдум в Трън като “очаквани на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население“.

Жителите на Трън отхвърлиха проекта за златодобив

http://www.mediapool.bg/zhitelite-na-tran-othvarliha-proekta-za-zlatodobiv-news265114.html

С огромно мнозинство от 92.98% жителите на Трън гласуваха против добива на злато на територията на общината им, сочат резултатите от провелия се в неделя местен референдум. От общо 3563 души, имащи право на глас, до урните са отишли 2081 души. Така общата избирателна активност на референдума е 59,7%, което означава, че той е валиден. Общо 1935 души са отговорили с "Да" на въпроса - "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".  С “Не” са гласували 125 души. Невалидните бюлетини са само 21. Изборният процес премина спокойно без сигнали за нарушения. Референдумът бе организиран заради плановете на дъщерната фирма на "Асарел" "Евромакс Сървисиз" ЕООД да добива злато на територията на общината. Интересното е, че въпросът на референдума не адресира директно проекта, а правомощията на общината. Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства с регистрирано търговско откритие на находище "Трън". Още преди референдума компанията обяви, че отлага проекта за добив в северен участък на Руй планина, докато не убеди в безопасността му трънската общественост. Дружеството възнамерява да поднови експлоатацията в работилата 40 години мина "Злата", разположена в южния участък. Според инвеститора процедурата за възстановяване на дейността в мина "Злата" не зависи от резултатите от бъдещия местен референдум. В последните месеци населението от региона беше наплашено, че ще бъдат засегнати уранови залежи при разработването на златната мина. За да убеди хората, че това не е вярно, инвеститорът обеща да направи допълнително проучване, свързано с радиологичната обстановка. След излизането на резултатите представителите на “Евромакс Сървисиз" обявиха, че приемат резултатите от местния референдум в Трън като “очаквани на фона на масираната манипулативна кампания сред местното население“. “Отклоняването от законово установената процедура за разглеждане на такива инвестиционни проекти обаче е разочароващо за бизнес климата в страната. Вместо в експертен и конструктивен диалог, се оказахме въвлечени в политическо-криминален сценарий, който е абсолютно несъвместим с ценностите на компанията и от който се дистанцираме изцяло. За да избегне напрежението, инвеститорът отказа да се включи в кампанията за референдума и направи съществена промяна в проекта си в отговор на обществените очаквания“, се казва в позицията. Фирмата допълва, че очаква да чуе решението на съда по протеста на прокуратурата срещу пропуските в процедурата по свикване на референдума от общинския съвет.

Жителите на Трън отхвърлиха проекта за добив на злато

http://www.mediapool.bg/zhitelite-na-tran-othvarliha-proekta-za-dobiv-na-zlato-news265114.html

С огромно мнозинство от 92.98% жителите на Трън гласуваха против добива на злато на територията на общината им, сочат резултатите от провелия се в неделя местен референдум. От общо 3563 души, имащи право на глас, до урните са отишли 2081 души. Така общата избирателна активност на референдума е 59,7%, което означава, че той е валиден. Общо 1935 души са отговорили с "Да" на въпроса - "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?".  С “Не” са гласували 125 души. Невалидните бюлетини са само 21. Изборният процес премина спокойно без сигнали за нарушения. Референдумът бе организиран заради плановете на дъщерната фирма на "Асарел" "Евромакс Сървисиз" ЕООД да добива злато на територията на общината. Интересното е, че въпросът на референдума не адресира директно проекта, а правомощията на общината. Дружеството е титуляр на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства с регистрирано търговско откритие на находище "Трън". Още преди референдума компанията обяви, че отлага проекта за добив в северен участък на Руй планина, докато не убеди в безопасността му трънската общественост. Дружеството възнамерява да поднови експлоатацията в работилата 40 години мина "Злата", разположена в южния участък. Според инвеститора процедурата за възстановяване на дейността в мина "Злата" не зависи от резултатите от бъдещия местен референдум. В последните месеци населението от региона беше наплашено, че ще бъдат засегнати уранови залежи при разработването на златната мина. За да убеди хората, че това не е вярно, инвеститорът обеща да направи допълнително проучване, свързано с радиологичната обстановка.

Дипломати подкрепиха провеждането на 10-то издание на „София Прайд“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275752

Дипломати подкрепиха провеждането на 10-то издание на „София Прайд“Властите в България откликнаха на апела на редица организации и дипломатически представителства от цял свят и предприеха допълнителни мерки за защита на участниците в 10-то издание на „София Прайд“, което се проведе в събота в столичния град, коментира германският ежедневник Die Tageszeitung, цитиран от “Фокус“.

Явор АД строи вашия дом там, където му е мястото – далече от заводските комини, мрачните фабрики и шумните булеварди

http://www.moreto.net/novini.php?n=352783

Вече 15 години Интерком Груп, чрез своята инвестиционна компания ЯВОР АД , стои твърдо на пазара за недвижими имоти с безупречен авторитет и репутация. Собственик е инж. Павлин Николов – един от най-успешните, в дългосрочен аспект, бизнесмени в град Варна.

Мелания се премести при Тръмп в Белия дом

https://offnews.bg//sviat/melania-se-premesti-pri-tramp-v-belia-dom-657928.html

Шест месеца след встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп съпругата му Мелания и синът му Барън се преместиха да живеят при него в Белия дом, съобщи Ройтерс. 

Досега двамата бяха в Ню Йорк, за да завърши 11-годишното момче пети клас в началното училище „Columbia Grammar and Preparatory School” - луксозно учебно заведение в Манхатън. От следващата година Барън ще продължи образованието си в частното училище „Сейнт Ендрюс” в околностите на федералната столица на САЩ.

Мелания и Барън Тръмп пристигнаха на военната база „Ендрюс” във Вашингтон на борда на „Air Force 1” в компанията на президента и на родителите на първата дама Амалия и Виктор Кнавс. Очаква се и те да се нанесат в Белия дом. 

След като се нанесе в Белия дом Мелания пусна в Twitter снимка на обелиска в центъра на столицата, но видян от един от прозорците на президентската резиденция. "Очакваме да имаме спомени в новия ни дом! #Преместване", написа тя в социалната мрежа.

Нашите пилоти летят опасно недостатъчно

http://www.cross.bg/petrov-piloti-nashite-1545746.html

/КРОСС/ „Нашите пилоти летят опасно недостатъчно", заяви ген. Стефан Петров по случай трагичния инцидент от миналата седмица, при който командир на вертолет „Пантер" изгуби живота си по време на учение. „Годишният нальот е крайно недостатъчен. Има установени стандарти на база на дългогодишния опит в авиацията - нашите пилоти летят доста под тези стандарти", категоричен е Петров, който има около 3100 летателни часа. Според него проблемът с нальота на нашите пилоти не е от вчера и от днес, но когато има инцидент започва да се говори по темата. „Ако всяка година бяха отделяни едни нормални средства за поддръжката на самолетите, нямаше да стигнем до положението в момента", допълни Петров. „Да кажеш, че професията на пилот е хоби, а самолетите - скъпи играчки е неприемливо", коментира още Петров по повод изказването на премиера Бойко Борисов по темата. „Нека припомним случаите в Бисер, с горските пожари, с прелитането на чужди самолети до нашите граници и да видим дали любителите пилоти реагират правилно", каза още той. „Авиацията е сложно нещо. Това е един организъм, в който един орган, ако не работи, тогава целият организъм не работи", допълни Петров.  

Румен Гечев: ГЕРБ преизбраха управата на БНБ, която проспа КТБ

http://www.cross.bg/gechev-rymen-vakantziya-1545745.html

/КРОСС/ Всички, освен БСП, подкрепиха предложението на БНБ за банкова ваканция „Факт е, че ГЕРБ преизбраха управата на банката, която проспа КТБ". Това заяви народният представител от „БСП за България" проф. Румен Гечев по БТВ. Професорът по икономика бе категоричен, че трябва да бъдат разсекретени стенограмите, за да може обществото да види какво е поведението на БНБ. „Навсякъде се разсекретвяват грами, след като мине определен период. Подобни практики има и в Англия, и в САЩ, където са били отворени стенограмите на централната банка на щатите, която обслужва 70% от световната доларова търговия", даде пример с други държави проф. Румен Гечев. „Втората стенограма от втората среща при президента също трябва да бъде декласифицирана", посочи Гечев. Той обясни, че когато се отвори стенограмата от ключовото заседание на БНБ, ще се види, че всички, освен БСП, подкрепят предложението на централната банка за банкова ваканция. Случаят с КТБ е политическо инженерство Румен Гечев подчерта, че от стенограмите ще стане ясно нещо много важно. „Нагнетява се обстановката и се прави извънредна среща в БНБ. След това се правят две срещи при президента. Накрая ще излезе наяве, че нагнетяването на напрежението е било изкуствено. Защото се оказва, че нямаме нужда от банкова ваканция, нямаше нужда от извънредно законодателство, защото след срещите при президента, не сме променили нищо в законите

Румен Гечев: Някой е искал да раздуха случая в КТБ

http://www.cross.bg/gechev-rymen-nyama-1545745.html

/КРОСС/ От стенограмите за КТБ ще стане ясно, че нагнетяването на напрежението е било изкуствено. Това каза Румен Гечев от БСП, предава bTV. „Нагнетява се обстановката, прави се извънредна среща в БНБ, след това се правят две срещи при президента. Това нагнетяване на напрежението е било изкуствено. Нямаше нужда от банкова ваканция и от извънредно законодателство. Следователно някой е искал да раздуха случая в КТБ и да го използва за политическо инженерство", коментира Румен Гечев. На въпрос кой е този някой, той отговори: Всички освен БСП. Втората стенограма за КТБ трябва да бъде декласифицирана, подчерта Гечев. „Когато се отвори и стенограмата от заседанието в БНБ, което е ключово, ще видите, че всички освен БСП подкрепят предложението на БНБ за банкова ваканция", отбеляза той. По думите му българската общественост трябва да види какво е било поведението на БНБ и какво е станало на срещата в БНБ преди първата президентска среща. „Тези, които шикалкавеха, че уж няма вариант за банкова ваканция, започват да се оправдават. Някак си всички бягат от това, че основната отговорност зауправление на банките и тяхната стабилност носи централната банка, независимо кой е премиер. Ролята на правителствата е когато централната банка не може да се справи с една криза, тя да търси финансова подкрепа от бюджета на правителството", заяви Румен Гечев. Според него е абсурдна тезата, че БНБ няма принос към кризата с КТБ

Откъс от "Контролът върху престъпленията като индустрия ГУЛАГ, но на Запада" на Нилс Кристи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/12/2982378_otkus_ot_kontrolut_vurhu_prestupleniiata_kato/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс (втора глава) от "Контролът върху престъпленията като индустрия ГУЛАГ, но на Запада" - третата книга на норвежкия криминолог Нилс Кристи, издадена от издателство "Сиби".

Тази книга се е утвърдила с многобройните си преводи като съвременна класика на криминологията и социологията. В нея Нилс Кристи – един от водещите криминолози на своята епоха, поставя въпроса дали по-скоро контролът...

Представляващият ВСС поиска оставката на Лозан Панов

https://www.actualno.com/society/predstavljavashtijat-vss-poiska-ostavkata-na-lozan-panov-news_616368.html

Лозан Панов трябва да подаде оставка или ще поставя въпроса за отстраняването му пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Това заяви Димитър Узунов, представляващ ВСС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3. В разговора бе дискутирана п

Акад. Петър Иванов: България е в клинична демографска смърт

http://www.eurochicago.com/2017/06/petar-ivanov-balgariya/

„Но компонентите на демографската катастрофа не са раждаемост и смъртност. Те са и емиграция, застаряване на населението. Тези 20 страни в света, които най-бързо намаляват и изчезват и сред които България е на първо място, от тях 19 са бивши социалистически страни. Първите седим страни с най-голям брой самоубийства са отново бивши социалистически страни.“ Така коментира причините за демографската криза в страната акад. Иванов.

Ген. Атанасов: Има много ”наши хора” в ГЕРБ

http://dnes.dir.bg/news/dsb-atanas-atanasov-25899266

ДПС отново е коалиционен партньор на правителството на Бойко Борисов”, смята новият лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

Светлин Русев реди “Картини с посвещение” за рождения си ден

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6275116

Светлин Русев реди “Картини с посвещение” за рождения си ден “Картини с посвещение” е нарекъл изложбата си акад. Светлин Русев, с която тази година ще “почерпи” приятели и почитатели на рождения си ден - 14 юни. Вернисажът ще продължи 4 часа, но те едва ли ще стигнат за поздравите за 84-ия му рожден ден. Тази година негов домакин е столичната галерия “Нирвана” (ул. “Ал.

Спецпрокуратурата иска арест за пуснатите под гаранция от ДАИ

http://www.cross.bg/garantziya-obvinyaemi-pysnatite-1545744.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура ще иска задържане под стража на пуснатите под гаранция обвиняеми по делото за корупционни практики, свързани с шофьорски книжки. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. 14 души бяха задържани при акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата. Спецсъдът пусна под гаранция петима от задържаните от ДАИ - София. Колегите не са съгласни с решението на Апелативния специализиран съд относно пуснатите под гаранция обвиняеми по делото. Те смятат, че ще продължат с корупционните практики, ако се върнат на работа, затова са изготвили искане от съда да останат в ареста. Ще се иска тяхното отстраняване, ако няма арест. При разследването са използвани СРС-та, предстоят и експертизи, обясни Гешев. Манипулиран е изборът, за да може определени инспектори да изпитват хора от конкретна автошкола, а тези инспектори са получавали пари, които са предавали и за манипулиране на резултата. Сумите не са били големи, но редовно се е случвало. Практическите изпити са били манипулирани - за кормуването, към момента нямаме данни да има проблеми с теоретичните изпити, добави още той. Продължава събирането на веществени доказателства и ако има нужда ще бъдат привлечени още обвиняеми. Разследването е от началото на годината, но престъпната схема е действала от началото на 2016, обясни още ръководителят на Специализираната прокуратура.  

Трима пострадаха в ресторант в Париж след нападение с коктейл "Молотов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275718

Трима пострадаха в ресторант в Париж след нападение с коктейл "Молотов"Трима души са получили снощи тежки изгаряния, когато неизвестно лице хвърлило бутилка със запалителна течност в ресторант в Париж, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА и БТА. Жертвите са били откарани с хеликоптер в болница. Гъстият дим пречи на екипите за спешна помощ да претърсят сградата в северното предградие Обервилие за още пострадали.

​Пуерто Рико може да стане 51 щат на САЩ

http://www.cross.bg/riko-pulnopraven-stane-1545743.html

/КРОСС/ Пуерто Рико може да стане 51 щат на САЩ. Това поне сочат резултатите от референдума в страната, който има незадължителен характер, предава БНТ. По последни данни над 97 % от избирателите са гласували за присъединяване към САЩ като пълноправен щат. Избирателната активност обаче бе ниска - едва 23 % от 2 милиона и 300 хиляди регистрирани избиратели се явиха пред урните, след като опозицията призова за бойкот. Гласоподавателите трябваше да избират между три възможности - независимост, пълноправен щат в състава на Съединените щати или запазване на сегашното статукво, което датира от 1898 г. Резултатът от всенародното допитване няма да е юридически обвързващ. Само американският Конгрес има право да променя статута на Пуерто Рико.  

Нов арест заради терористичните атаки в Лондон

https://www.actualno.com/europe/nov-arest-zaradi-teroristichnite-ataki-v-london-news_616382.html

Седми заподозрян бе арестуван в неделя, 11 юни, в източната част на Лондон в рамките на разследването на терористичните атаки, извършени в столицата на Обединеното кралство на 3 юни. Това съобщи официално Скотланд Ярд, предаде БГНЕС. Деветнайсетгодишен мъж е задържан в района на Баркинг по подозрения в подстрекателство, подготовка или извършване на терористичен акт, се казва в съобщението на ведомството. Шестимата задържани по-рано мъже остават в ареста.

Младежи откраднаха товарен автомобил

//dariknews.bg/regioni/vraca/mladezhi-otkradnaha-tovaren-avtomobil-2029840

В нощта срещу неделя от неохраняем паркинг в Козлодуй изчезнал товарен автомобил „Рено Канго“. След работа по горещи следи, полицейски служители открили автомобила на улица в Козлодуй. Установено било, че кражбата е дело на четири непълнолетни момчета от града, които са задържани.
 

Жители на село Петко Славейков са убедени, че за мотоциклетите не е необходима регистрация

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/zhiteli-na-selo-petko-slavejkov-sa-ubedeni-che-za-motocikletite-ne-e-neobhodima-registraciia-2029842

Около 14:30 ч., вчера, в село Петко Славейков, полицейски екип спрял за проверка мотоциклет „CPI“, управляван от 22-годишен мъж от същото населено място. Установено е, че водачът е неправоспособен, а мотоциклетът е без поставени регистрацио

Гастролиращ софиянец и габровският му домакин задигнаха народни носии от къща в Габрово

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/gastrolirasht-sofiianec-i-gabrovskiiat-mu-domakin-zadignaha-narodni-nosii-ot-kyshta-v-gabrovo-2029847

Гастролиращ софиянец и габровският му домакин са извършили кражба на народни носии от вилна постройка, разположена на ул. "Д-р Илиев-детския" в Габрово.

Това стана ясно, след разкрития на полицията. Мъжете са задържани за кратко, а вещите са изеети и възстановени на со

Няколко района на София без вода на 13 юни

//dariknews.bg/regioni/sofiia/niakolko-rajona-na-sofiia-bez-voda-na-13-iuni-2029844

На 13 юни 2017 г. (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Кукуш“ жк. „Захарна фабрика“ се налага спиране на водоподаването от 9.00  до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл.33, 35 , 37, бл,59, бл.60, бл. 61, бл. 62, бл. 69 ,  ул. „Кук

Поетесата Христина Комаревска е новият председател на Дружеството на писателите

//dariknews.bg/regioni/pleven/poetesata-hristina-komarevska-e-noviiat-predsedatel-na-druzhestvoto-na-pisatelite-2029846

На отчетно-изборно събрание на 11 юни, плевенската поетеса Христина Комаревска беше избрана за председател на Сдружение „Дружество на писателите” в Плевен.

Мандатът на председателя е три години, като председателят има право на два последователни мандата, е записано в Устава на Сдруже

Младежи в болница след катастрофа

//dariknews.bg/regioni/sliven/mladezhi-v-bolnica-sled-katastrofa-2029845

20-годишно момиче и 19-годишно момче, пострадали при катастрофа, са настанени в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Момичето е в реанимация със съчетана травма на лицев череп и счупени крайници. Момчето е в лицево-челюстна хирургия с рани по лицето.

От 9 до 11 юни на общо петима постр

Кирчо Киров предупреди: България няма да остане остров на спокойствието от атаки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kircho-kirov-predupredi-bylgariia-niama-da-ostane-ostrov-na-spokojstvieto-ot-ataki-2029843

Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров се чувства обиден на държавата. Това сподели той преди да влезе в съдебната зала, където се гледа поредното дело срещу него. Киров допълни, че срещу него има 4 дела, а днешното е за издаване на държавна тайна.

Изборите в Косово печели партията на президента Хашим Тачи

http://www.cross.bg/kosovo-glasovete-premier-1545742.html

/КРОСС/ Демократическата партия на Косово спечели парламентарните избори в страната, предава БНТ. Твърдолинейната националистическа коалиция, начело с президента Хашим Тачи получи 40,5 % от гласовете. Коалицията включва партията на бившия премиер и бунтовнически командир Рамуш Харадинай "Алианс за бъдещето на Косово". Движение "Самоопределение" е на второ място с 29,9 % от гласовете, след него се нарежда коалицията Демократичен съюз на Косово, ръководена от досегашния премиер Иса Мустафа, с 27,2 %. Новото правителство ще има задачата бързо да се справи с безработицата в страната, която достига до 30 % и да подобри отношенията със съседните държави, особено със Сърбия. Това е едно от предварителните условия за приемането на двете държави в Европейския съюз.  

Откриха нови пукнатини в белгийската ядрена централа „Tihange 2”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275750

Откриха нови пукнатини в белгийската ядрена централа „Tihange 2”Още пукнатини бяха открити в белгийската ядрена централа “Tihange 2”, която се намира близо до германската граница, съобщава Deutsche Welle, цитирана от “Фокус“. Белгийските власти твърдят, че централата е все още безопасна. Близо 70 нови пукнатини бяха открити по застаряващия ядрен реактор “Tihange 2”.

Трън отхвърли златодобива в района

http://www.cross.bg/trun-zlatodobiva-raiiona-1545741.html

/КРОСС/ Жителите на Трън отхвърлиха златодобива в района. Това се случи с местен референдум, който премина при 59,7% избирателна активност, което означава, че решението на гласоподавателите става задължително за изпълнение, тъй като надхвърля изискуемите за признаване на допитването 40 на сто от гласовете. При вчерашния вот в Трън бюлетина пуснаха над 2081 души от общо 3563 души с право на глас. Местния референдум бе с един въпрос: „Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?". За гласуването работиха 21 секционни избирателни комисии, като по-висока избирателна активност бе регистрирана в селата. 1935 от трънчани са отговорили с ДА на въпроса, като с това са се противопоставили на златодобива в района. На друго мнение са едва 126 избиратели, които са отговорили с НЕ и са дали съгласието си да се добива ценния метал. Резултатът с 93% на отхвърлилите златодобива е категоричен. Напрежение в Трън имаше преди референдума. Преди вота възникна инцидент в информационния център на фирмата, която се ангажира с добива на ценни метали. Счупено бе стъкло на офиса и е предизвикан пожар. По повод инцидента, Инициативен комитет "България за Трънско" и сдружение "Трън" излязоха с декларация, с която се разграничават от вандалския акт и категорично осъждат деянието.  

93% в Трън са против добива на злато

http://www.cross.bg/dobiva-protiv-trun-1545741.html

/КРОСС/ 92.9% от гласувалите на местния референдум в община Трън са гласували против добива на злато. това показват данните, публикувани на страницата на ОИК Трън. От общо 3563 души, имащи право на глас, до урните са отишли 2081 души, с което общата избирателна активност на референдума е 59,7%. Поводът за допитването стана инвестиционното намерение на българска фирма да възстанови работата на някогашната мина „Злата". Хората се притесняват, че възстановяването на добива ще замърси природата и въпреки икономическите ползи са против. Предстои Висшият админастритивен съд да се произнесе дали референдумът е законосъобразен. Въпросът за концесията на подземните богатства, обаче е преди всичко е в ръцете на Министерския съвет.  

Волейболистите ни разбиха олимпийския шампион Бразилия във Варна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=353193

Националният ни отбор по волейбол победи олимпийския шампион Бразилия с 3:1 гейма в третия си двубой от втория турнир от Световната лига! В отделните части резултатът бе 25:22, 25:19, 23:25, 25:19 точки. Това е първа победа на България над Бразилия от 10 години насам.

"Софийски имоти" предлага 4 свои парцела в "Младост" за застрояване

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/06/12/2987142_sofiiski_imoti_predlaga_4_svoi_parcela_v_mladost_za/?ref=rss


Общинското дружество "Софийски имоти" ще предостави 4 свои парцела в квартал "Младост" за застрояване. В два от терените се предвижда да бъдат построени ледена пързалка и спортно игрище, а другите два са за офис сгради. Това се разбира от бизнес плана на дружеството за 2017 г., с който "Дневник" разполага и престои да бъде разгледан в комисиите на Столичния общински съвет.

За да предостави правото на строеж върху парцелите, от "Софийски...

Мусала със снежна покривка

http://www.cross.bg/deiinosti-zaradi-hemys-1545740.html

Най-високият връх на Балканския полуостров Мусала се сдоби с масивна снежна покривка. През нощта температурите там са паднали малко под нулата. Променливите атмосферни условия се наблюдаваха в цялата страна - силен атмосферен вятър образувал смерч в Казанлъшко, съобщава Нова. Във връзка с атмосферните условия АПИ припомня, че преминаването по АМ "Хемус" е затруднено заради провеждането на ремонти дейности. В района на тунел "Витиня" вчера се образуваха сериозни задръствания. Километричните тапи запушиха пътя и в трите ленти на движение. Преминаването по пътната мрежа се затруднява допълнително заради дъжда и мокрите настилки на места. Припомняме, заради ремонтните дейности на АМ "Хемус от АПИ съветват водачите да преминават през алтернативни маршрути. Пътуващите към Враца, Монтана и Видин могат да използват алтернативните пътища през Искърското дефиле и прохода Петрохан. Относно водачите, пътуващи в посока Варна, Шумен, Разград, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Велико Търново, Ловеч АПИ припомня, че по АМ "Тракия" няма ремонтни дейности, и преминаването няма да бъде затруднено допълнително. Алтернативните пътища - Подбалканския път и пътищата през някои от старопланинските проходи - Троянски, Шипка, Републиката, Котленски, Ришки и Айтоски

Томислав Дончев: България не може да си позволи да е в периферията на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275738

Томислав Дончев: България не може да си позволи да е в периферията на ЕвропаИзводите за инцидента с падналия вертолет в Черно море ще направим след разследването. В българската армия служат изключителни професионалисти, коментира Томислав Дончев в сутрешния блок на БНТ. Ако има някъде новина, то тя не е свързана със самото съдържание на стенограмата за КТБ, а нейното публикуване.

Как Тръмп се изтърси на сватба (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55003-kak_trymp_se_iztyrsi_na_svatba_video

Американският президент Доналд Тръмзп изненадващо се изтърси на сватба в собствения си Национален голф клуб "Тръмп", предаде Си Ен Ен.

Президентът се появи в 22,30 ч., в разгара на купона по случай венчавката на Кристен Пятковски и Тъкър Гладхил. Клубът се намира в нюйоркското предградие Бедминстър, щата Ню Джърси.

Младоженците и техните гости дори не подозирали, че Тръмп е прекарал уикенда в клуба си. Внезапно в салона влезли агенти на Сикрет сървис. Те трябвало да разчистят пътя на президента и да гарантират, че сватбарите няма да се доближат до него.

Щом се появил, Тръмп попитал за имената на младоженците и се снимал с тях за спомен. След това той се подписал на няколко шапки с неговия лозунг "Да направим Америка отново велика" и ги подарил на гостите. Някои от тях приветствали държавния глава с викове: "Ю Ес Ей!"

Белият дом обикновено пази мълчание за дейността на Тръмп през уикенда. Журналистите, които нямат достъп до голф клуба в Бедминстър, научили за случката, след като снимки и клипове от нея започнали да се разпространяват в социалните мрежи.

Тръмп организирал в клуба в неделя вечер набиране на средства за конгресмена републиканец Том Макартър от Ню Джърси.

Същевременно в Белия дом се настаниха двама нови наематели - първата дама Мелания Тръмп и синът й Барън, предаде АФП. Двамата се присъединиха към президента 5 месеца след встъпването му в длъжност.

Словенката Мелания остана в Ню Йорк, докато 11-годишният Барън завърши своя CM2 - еквивалент на нашия пети клас. В новата история на САЩ няма случай първа дама да остави съпруга си сам да обитава Белия дом.

Във Вашингтон Барън Тръмп ще продължи образованието си в частното епископално училище „Сейнт Ендрюс”.

Първата дама: Що не организираме прайд на хетеросексуалните, м?

http://clubz.bg/55002-pyrvata_dama_shto_ne_organizirame_prajd_na_heteroseksualnite_m

Съпругата на президента Румен Радев Десислава Радева също реши да коментира София прайд. В профила си във фейсбук първата дама разясни позицията си, че никой не е забранявал на хората с различна сексуална ориентация да се самоизразяват и че са дискриминирани толкова, колкото българските пенсионери и други уязвими социални групи. Поучителните размисли на Радева започват с разказ за президентския котарак и за котешкия СПИН, после се прави плавен преход с виц за Холмс и Уотсън и накрая се минава към съвети. Има и елемент на укор:

"Всъщност, чудя се, дали Вие, апелиращите за толерантност и признание, осъзнахте поне за миг, че денят на Вашия прайд трябваше да е ден за траур, за смирение и покаяние. Защото военен загина в мирно време. И се сля с дъгата (Вашия обетован символ). Трагедия, която пълни сърцата ни със скръб и много, много гняв! Сега е време, мисля, да сме повече българи, отколкото широко скроени космополити. Нищо лично!"

 

Коментарът, който публикуваме без намеса, завършва с песента Catch The Rainbow на групата Rainbow: 

Заведох 6-годишния ни котарак Чарли на ветеринар – рутинната процедура против бълхи и кърлежи. И така, съвсем между другото, докторът ме попита искам ли да го изследвам за котешки СПИН. Шах с пешката! Даже не ми е минавало през ум, че това заболяване съществува при котките. Попитах: И, ако резултатът е положителен, какво правим? Отговорът беше: Нищо, просто си знаете. Не се лекува! Продължих с въпроса: Заразен ли е за хора, за кучета? Не – отговори симпатичният доктор. – Предава се по полов път само при котките.

Някак асоциативно се присетих за Прайда и се помолих вътрешно дано участниците се сетят, ей така, между другото, да проведат една ограмотяваща, с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/Серопозитивни, дори и само с листовки. Не за друго, а защото статистиката за 2016 година показва, че пътят на инфектиране с ХИВ/СПИН е „39% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици”.
А прайдът ще го видят много младежи, девойки и невръстни деца.

Като споменах невръстни деца и се сетих за оня виц с Холмс и Уотсън:
- Какъв е този шум на улицата, Джон?
- Гей парад, сър.
- И какво искат?
- Еднополова любов, сър?
- И кой им забранява, Джон?
- Никой, сър!
- Тогава защо крещят?

Отговора го знаете. Представете си, ако е проведен между майка и невръстното й дете...

Всъщност Прайдът за мен иде да покаже, че тези хора искат да изразят своята смелост, и гордост дори, за различност. Достойно за уважение! Смели, разчупващи стереотипа, шарени и весели, минали по един или друг начин под дъгата. Имам доста такива приятели и сме в много добри отношения, с взаимно уважение едни към други. Всеки има право на свой избор. Стига да не пречи на останалите.

Думата ми не е против хомосексуалните, бисексуални, трансджендър и другите производни. А за претенцията им за различност.

Мили прайдващи, моля ви, не подминавайте факта, че всички сме различни. Независимо дали сме хетеро или хомо ориентирани. ДНК-то е еднакво само при еднояйчните близнаци, но дори там в някои случаи има пробойни. Във вените на всеки от нас тече код, различен от този на ближния ни.

Уважавам Ви, но не преигравайте, моля! Никой нищо не Ви е забранил! Вие сте толкова дискриминирани, колкото българския пенсионер, например. Колкото многодетните майки. Колкото хетеро-ориентираните хора дори. (Що не организираме прайд на хетеросексуалните, м?!)

Ако истински желаете да бъдете полезни в обществото, следващият път, освен розови помпони на барабаните си, направете информационни листовки за превенция от ХИВ/СПИН, за рисковите групи, за статистиката в страната и света. Просто давам идея, за да е по-смислено за всички, някак.

Да, животът е прекалено кратък, за да бъде вземан насериозно. Но след нас идват поколения, които ние трябва да възпитаме, да информираме, за да не правят своя избор на сляпо.

П.С. Всъщност, чудя се, дали Вие, апелиращите за толерантност и признание, осъзнахте поне за миг, че денят на Вашия прайд трябваше да е ден за траур, за смирение и покаяние. Защото военен загина в мирно време. И се сля с дъгата (Вашия обетован символ). Трагедия, която пълни сърцата ни със скръб и много, много гняв! Сега е време, мисля, да сме повече българи, отколкото широко скроени космополити. Нищо лично!

 

10 загинали и 40 ранени при автобусна катастрофа в Русия

http://www.cross.bg/bili-avtobysut-rysiya-1545739.html

/КРОСС/ Най-малко 10 души са били убити, а други 40 са били ранени при автобусна катастрофа в Русия, предават АФП и ДПА. Произшествието е станало между градовете Иркутск и Чита в Сибир рано тази сутрин. Автобусът, с който хората пътували, се е обърнал на пътя между градовете. Новината е била потвърдена от властите. Автобусът е изпълнявал поклонническо пътуване до манастир.  

Саудитски войник е загинал при взрив, двама са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275746

Саудитски войник е загинал при взрив, двама са ранениСаудитски войник е убит, а двама други са ранени при взрив на експлозив, съобщава Ройтерс. Това се е случило по време на патрулна мисия в източната саудитска провинция Катиф, заявиха от Министерство на вътрешните работи на Саудитска Арабия, цитирани от “Фокус“. От министерството излязоха с изявление, в което казват, че взривът е дело на терористи.

12 ранени при взрив в парижки ресторант

http://www.cross.bg/bili-restorant-raneni-1545738.html

/КРОСС/ Най-малко 12 души са били ранени при взрив в ресторант във френската столица Париж, предават световните информационни агенции. Трима от пострадалите са в критично състояние. Съобщава се, че "коктейл Молотов" е бил хвърлен в заведението, намиращо се в северната част на града. Сигналът е подаден около 20:30 часа местно време. Около 50 пожарникари са били изпратени да се борят с огнената стихия в 5-етажната сграда. Версиите варират от терористичен акт до обир. Припомняме, че това се случва на фона на проведените вчера парламентарни избори. Вотът се проведе при засилени мерки за сигурност.  

Румен Гечев: Искров бяга от отговорност за КТБ

http://frognews.bg/news_136326/Rumen-Gechev-Iskrov-biaga-ot-otgovornost-za-KTB/

Не трябва да се допуска първата стенограма да стане отдушник. Трябва да се види какво е поведението на участниците на останалите срещи. Грамите имат срок на годност и в другите държави след като изтече той, се показват. Така че втората стенограма трябва да бъде декласифицирана, това заяви в предаването „Тази сутрин” Румен Гечев от БСП.

Партията на Еманюел Макрон води убедително с 32,32%

http://www.investor.bg/evropa/334/a/partiiata-na-emaniuel-makron-vodi-ubeditelno-s-3232-241005/

Това би било едно от най-големите парламентарни мнозинства в историята на Петата република, а социалистите и националистите отчетоха сериозен провал

Въвежда се временна организация на движението за заснемане на игрален филм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275743

Въвежда се временна организация на движението за заснемане на игрален филмВъвежда се временна организация на движението за заснемане на игрален филм, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Забранява се влизането на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, за максимум от 3 минути за заснемане на кадър (сумарно не по-вече от 1 час на ден) по ул. „Кумата”, между ул.

Издирван от Сърбия за военни престъпления печели изборите в Косово

http://clubz.bg/55001-izdirvan_ot_syrbiq_za_voenni_prestypleniq_pecheli_izborite_v_kosovo

Бивш командир на Армията за освобождение на Косово (АОК) и бивш премиер на страната, издирван от Сърбия за предполагаеми военни престъпления, печели парламентарните избори в Косово. 

Водената от Рамуш Харадинай дясноцентристка коалиция е спечелила 1/3 от гласовете при 70% преброени бюлетини, предава Ройтерс.

Следват лявата опозиционна партия "Самоопределение"  и водената от настоящия премиер Иса Мустафа коалиция с по 25%.

Предсрочните парламентарни избори бяха насрочени от Мустафа след като правителството му загуби вот на доверие.

Победата на Харадинай, лидер на Алианса за бъдеще на Косово, ще усложни отношенията със Сърбия, която издаде международна заповед за ареста му заради предполагаеми военни престъпления. Той е изправян два пъти пред Международния трибунал в Хага и е оправдан и по двете дела. Сърбия обаче го обвинява за престъпления, които не са били предмет на процеса в Хага и твърди, че има допълнителни доказателства за вината му. Харадинай е обвиняван за убийства и измъчване на сърби и техни цивилни поддръжници по време на Косовската война за независимост през 1998-99 г. 

Харадинай отрича да е извършил престъпления. През 2005 г. той се отказва от поста на министър-председател, за да се изправи пред трибунала в Хага.

Харадинай е остър критик на сръбския президент Александър Вучич и предприема действия срещу съседката си, включитело предоставяне на косовски паспорти на етническите албанци от Прешевската долина в Сърбия. Той заявява също, че ако Сърбия не промени конституцията си, за да премахне Косово от официалната си територия, страната ще промени картите си и ще включи в границите си територията до сръбския град Ниш.

Около 1,9 милиона граждани на Косово са регистрирани за за третите избори от обявяването на независимостта на страната през 2008 г. Близо половин милион от гласоподавателите живеят извън границите на страната.

Избирателната комисия обаче отчете 41,5% избирателна активност, най-ниската от обявяването на независимостта от Сърбия през 2008 г. Според анализатори причината за това е разочарованието от липсата на икономически напредък  и високото ниво на корупцията. 

Приоритет за бъдещото правителство ще бъде да намали безработицата, която достига 30% и да намали напрежението между Косово и Сърбия - важно условие и за двете страни, които трябва да бъде изпълнено преди да могат да се присъединят към ЕС.

"Гласоподавателите показаха, че вярват в нашата коалиция", кометира Рамуш Харадинай. "С този резултат, ние сме задължени да образуваме правителство и ще го направим".

След образуването на нов съд в Хага, известен като Специализирана камара, който разглежда престъпленията на бившите членове на АОК, Харадинай може да бъде съден още веднъж за военни престъпления, коментира "Политико".

Първи тур на парламентарните избори във Франция

http://www.cross.bg/frantziya-izbori-parlamentarnite-1545737.html

/КРОСС/ Франция гласува на първи тур от парламентарните избори в страната. Към 12 часа местно време избирателната активност във Франция е била 19.24%, съобщи Ройтерс. Избирателната активност е малко по-ниска от активността на първия тур на парламентарните избори, провели се през 2012 г. Тогава към същия час във вота взели участие 21.06%, предава news.bg. Гласоподавателите избират между 7 882 кандидати, които се борят за 577 места в долната камара на народното събрание. Вторият кръг на парламентарните избори във Франция е следващата неделя - 18 юни. Иборите във Франция протичат при изключителни мерки за сигурност. За сигурността на гласоподавателите патрулират около 50 000 полицаи в районите на повечето избирателни секции. Изборите са ключови за новоизбрания президент на Франция Емаюуел Макрон. Неговата партия "Република, напред!" търси абсолютно мнозинство, за да може да прокара своите законодателни промени, съобщава АФП. Последните социологически проучвания предвещават убедителна победа на партията на президента Макрон. "Република, напред!" се очаква да спечели около 30% от вота на гласоподавателите. В началото на седмицата изследването на агенцията "Ipsos Sopra-Steria" предвиди партията на Макрон да спечели 29,5%. Проучването предвижда след втория тур на парламентарните избори "Република, напред!" да спечели между 385 и 415 места в 577-местната долна камара.  

Новият лидер на ДСБ: Радан Кънев няма стратегически грешки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275741

Новият лидер на ДСБ: Радан Кънев няма стратегически грешкиМеханизмът на кадрова търговия в държавата демотивира кадърните хора в държавата. Ще ви дам един пример - и чистачките в Пловдив се назначават от местната организация на ГЕРБ, каза новоизбраният лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов пред Би Ти Ви. Той обеща, да посвети времето си за вътрешно укрепване на партията и се обяви срещу партийната

Пуерто Рико може да стане 51 щат на САЩ

https://offnews.bg//sviat/puerto-riko-mozhe-da-stane-51-shtat-na-sasht-657925.html

Пуерто Рико може да стане 51-вият щат на САЩ. 97% от избирателите в страната са гласували за присъединяването на проведения референдум. Допитването обаче няма задължителен характер. 

Единствено американският Конгрес има право да променя статута на Пуерто Рико.

На проведения референдум избирателната активност достигна едва 23 на сто, опозицията призова за бойкот на допитването. 

Гласоподавателите трябваше да избират между три възможности - независимост, пълноправен щат в състава на Съединените щати или запазване на статуквото. 

Пуерто Рико е със статут на свободно присъединила се към САЩ държава с права на самоуправление. Върховната законодателна власт принадлежи на Конгреса на САЩ. Там Пуерто Рико е представен от комисар-резидент (с права на законодателна инициатива, но без право на глас). Законодателната власт в рамките на автономията на Пуерто Рико се осъществява от Законодателното събрание, състоящо се от Сенат (28 члена) и Палата на представителите (54 депутата), избирани за 4 години. Изпълнителната власт се осъществява от губернатор, избиран за 4 години и Консултативен съвет от 15 министри. 

Здравният министър открива реновирана клиника по съдови хирургия във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353192

От 11 часа днес (12 юни) с водосвет тържествено ще бъде открита реновираната и обзаведена Клиника по съдова хирургия към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна. Клиниката е единствена на територията на цяла Североизточна България.

Буфон: И най-големият некадърник в Реал има повече титли от мен

https://offnews.bg//futbol/bufon-i-naj-golemiat-nekadarnik-v-real-ima-poveche-titli-ot-men-657923.html

Интересна равносметка направи Джиджи Буфон. Легендарният вратар обра всички трофеи у дома с Юве, но беше пометен 4:1 от Реал във финала на Шампионската лига.

"Аз спечелих много трофеи, но и загубих доста финали. Дори най-бездарният футболист на Реал Мадрид има титла от Шампионската лига, за разлика от мен", отбеляза с горчивина 39-годишният вратар.

"Предстоящият сезон може да бъде последен за мен. Никога не съм си помислял, че вечно ще играя. Ювентус не зависи от Буфон, а аз бих желал да си почина след края на дългата си и интензивна кариера”.

Легендата обаче счупи още едно постижение вчера. Той изигра своя мач №169 за Италия в световната квалификация срещу Лихтенщайн снощи. "Адзурите" спечелиха с 5:0.

Буфон вече е в Топ 5 на футболистите с най-много мачове за националните отбори на своите страни. Вратарят измести от петата позиция еквадорския защитник Иван Уртадо, който има 168 двубоя за родината си.

Още през март Буфон стана рекордьор в същата класация сред всички европейци. Той има реален шанс да измести и абсолютния №1 Ахмед Хасан, който има 184 мача за Египет.

Топ 5 на футболистите с най-много мачове за национални отбори:

1. Ахмед Хасан (Египет, полузащитник) – 184
2. Хосам Хасан (Египет, вратар) – 178
3. Клаудио Суарес (Мексико, защитник) – 177
4. Мохамед Ал Деайя (Саудитска Арабия, вратар) – 172
5. Джанлуиджи Буфон (Италия, вратар) – 169

Раздават наградите "Тони" на церемония в Ню Йорк

http://www.cross.bg/toni-teatralni-nagradite-1545736.html

/КРОСС/ Мюзикълът "Наташа, Пиер и Голямата комета на 1812" по мотиви от романа "Война и мир" на Лев Толстой е с най-много номинации - 12 на брой, за наградите "Тони", предадоха АП и Ройтерс. Театралните "Оскар"-и ще бъдат раздадени днес на церемония в Ню Йорк. Сред номинираните за престижните театрални награди са Бет Мидлър, Кевин Клайн, Джош Гробан, Дани де Вито, Кейт Бланшет. Гробан е с номинация за превъплъщението си в нещастен съпруг в мюзикъла"Наташа, Пиер и Голямата комета на 1812". Този спектакъл ще се състезава в категорията за най-добър мюзикъл с постановките "Come From Away" /"Дошъл отдалеч"/, "Dear Evan Hansen" /"Скъпи Еван Хенсън/ и "Groundhog Day" /"Омагьосан ден"/. Номинираните най-добри театрални пиеси са "Sweat" /"Пот"/, "Oslo"/"Осло"/, "Indecent" / "Непристоен" и /"A Doll's House Part 2" /"Къщата на куклите 2"/. Римейкът "Здравей, Доли!" с участието на Бет Мидлър е на второ място с 10 номинации. Следва мюзикълът "Скъпи Еван Хенсън" с девет. С приз за цялостно творчество ще бъде удостоен актьорът Джеймс Ърл Джоунс. Тази година наградите "Тони" ще бъдат раздадени в 24 категории. Церемонията по връчването им ще се състои в "Рейдио сити мюзик хол" в Ню Йорк. Водещ на шоуто ще бъде актьорът Кевин Спейси

Отбелязваме Световния ден срещу детския труд

http://www.cross.bg/tryd-detskiya-detza-1545735.html

/КРОСС/ На 12 юни, отбелязваме Световния ден срещу детския труд. По данни на Международната организация по труда/МОТ/, повече от 168 млн. деца по света са лишени от детство и възможност за образование, защото трябва да работят, за да подпомагат семейния бюджет. През 2017 г. светът отбелязва за 15-ти път Световния ден срещу детския труд - 12 юни. Целта на МОТ е в този ден да се обърне специално внимание на проблемите, свързани с трудовата експлоатация на деца. На Третата международна конференция за детския труд в Бразилия през 2013 г., международната общност прие Декларация, която акцентира върху необходимостта от достойни условия на труд за възрастни, адекватни обезщетения за безработни, задължително качествено образование за всички деца и социална закрила за тях. Осигуряването на равни възможности за децата за разкриване на техния потенциал зависи от семейната среда, в която растат. В резултат на борбата срещу детския труд, работещите деца са намалели с почти 80 млн. от 2000 г., когато те са били 246 млн. Конвенциите на МОТ за детския труд са едни от най-разглежданите по целия свят. За пръв път Световният ден срещу детския труд се отбелязва през 2002 година и има за цел да определи минималната възраст, на която децата могат да започнат работа. Този ден цели да сложи край на експлоатацията на деца, възпрепятстваща тяхното образование и имаща тежки здравословни последици. За лица, ненавършили 14 г., полагането на труд у нас е забранено

Нова за България технология демонстрираха от фирма „Пътища и мостове“

http://www.barometar.net/88783/

  В края на седмицата в комплекс „Овчага“ в село Аспарухово се състояха две презентации на теми: „Съвременни технологии за поддържане на пътните настилки“ и „Високоякостни модификатори за асфалтови смеси с фрезован материал“. Лектори бяха управителят на фирма „Пътища и мостове“, инж. Росен Колелиев и инж. Борислав Нейков. На събитието присътваха кметът на Девня Свилен […]

Иран изпраща бойни кораби към Оман

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275728

Иран изпраща бойни кораби към ОманИран планира да изпрати два бойни кораба към ОМАН, предава турската Anadolu Agency, цитирана от Фокус. Двата кораба ще отплават от иранското пристанище Бандар Абас на отвъдморска мисия до Арабския полуостров, а след това в международни води. Флотът съставен от есминец клас „Алборз“ и логистичен кораб клас „Бушехр“, ще бъде разположен в ОМАН,

5 км е колоната от товарни автомобили на изход на ГКПП "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275737

5 км е колоната от товарни автомобили на изход на ГКПП "Капитан Андреево"Към 06.00 часа колоната от товарни автомобили на изход на ГКПП "Капитан Андреево" е 6 км, 2 км е опашката на изход на ГКПП "Лесово". Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". Нормален е трафикът на всички контролно-пропускателни пунктове на границите с Румъния, Сърбия, Македония и Гърция.

Пуерто Рико иска да стане истински американски щат

http://www.investor.bg/drugi/338/a/puerto-riko-iska-da-stane-istinski-amerikanski-shtat-241006/

97,2 на сто от избирателите са гласували за присъединяване към САЩ като пълноправен щат, но избирателната активност е едва 23 на сто

Какво предстои за Великобритания седмица преди старта на преговорите за Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/12/2987103_kakvo_predstoi_za_velikobritaniia_sedmica_predi_starta/?ref=rss


Премиерът на Великобритания Тереза Мей се опитва да си осигури коалиционно споразумение с малка северноирландска партия, за да се задържи на власт. Управлението на торите вече е под въпрос, след като в опит да получи по-силен мандат за преговорите за Брекзит, Мей обяви предсрочни избори, на които избирателите я изненадаха неприятно и ѝ отнеха мнозинството в парламента.

Сега партията ѝ не може да управлява самостоятелно, а преговорите за излизане от Европейския съюз трябва...

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/godina-izdanieto-vestnik-1545734.html

/КРОСС/ Вестник "Капитал дейли" излиза със заглавие на първата си страница "Стенограмата за КТБ: Добре, че някак се размина. 3 години по-късно дългоочакваната стенограма при президента на 29 юни 2014 година е публикувана". Изданието коментира: предвидимо, тя не дава почти никакви нови данни около затварянето седмица по-рано на КТБ, нито за ликвидната криза, обхванала други банки. Така че място за финансов анализ почти няма, а основната новина по тази линия, от устата на президента Росен Плевнелиев, е, че онзи понеделник преди близо 3 години се е очаквало още една банка със сигурност да подаде молба за подкрепа. Ценната информация в стенограмата е най-вече за хаотичния начин, по който се вземат политически решения в България в условия на криза. Основното притеснение на всички участващи е как ще изглеждат в очите на публиката, коментира още "Капитал дейли". "Пенсиите заместват само 60,5% от средния доход в страната", съобщава вестник "Сега". Изданието обяснява, че по данни на Националния осигурителен институт адекватността на пенсиите продължава да намалява за трета поредна година. Това е основен показател в осигурителната система, който дава ясна представа каква част от средния доход на човек замества пенсията му. За 2016 година средната пенсия замества 60,5 на сто. През 2015-а този процент е бил 61,5, а през 2010 - 63%, пояснява всекидневникът

Спорт по тв днес: тенис от Щутгарт и Ден Бош, европейско по минифутбол, НБА и тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6275218

Спорт по тв днес: тенис от Щутгарт и Ден Бош, европейско по минифутбол, НБА и тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Валентин Николов: Ще опитаме да продадем “Белене” с реакторите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6275251

Валентин Николов: Ще опитаме да продадем 
“Белене” с реакторитеАко не успеем, предлагам да субсидираме тока от нови блокове от фонда за сигурност на енергийната система, казва заместник председателят на енергийната комисия - Г-н Николов, през октомври ще пристигне вторият реактор за “Белене”, първият вече е на площадката. Ще ги държим ли под навеси и в бараки, както първия блок,

По-солена глоба за канадската гавра с “шибаняк”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6275249

По-солена глоба за канадската гавра с “шибаняк”Арабин с канадски паспорт ще плати само 1000 лева, защото обиждал българските си работници с “шибаняк”, “мързеливец”, “миришеш лошо”. А може и изобщо нищо да не плати, ако съдът приеме неговите аргументи срещу доводите на един български програмист. (Виж 1-а стр.) Цялата съдебна сага се е проточила три години,

Различните хора помнят нещата различно ...

http://www.cross.bg/pomnyat-edno-razlichnite-1545733.html

/КРОСС/ "Различните хора помнят нещата различно и няма да намериш двама души, които да помнят нещо по един и същи начин, все едно дали са били там или не. Стоите един до друг, а може да сте раздалечени на континенти за смисъла на едно или друго."Нийл Геймън

Откраднаха "БМВ" паркирано пред вила в Сапарева баня

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otkradnaha-bmv-parkirano-pred-vila-v-sapareva-bania-2029831

Кражба на лек автомобил  „БМВ” е  заявена вчера в  РУ Дупница. Автомобилът е бил паркиран пред вилна къща в гр. Сапарева баня, започнато е досъдебно производство по случая.
 
Досъдебно производство е започнато в РУ Кюстендил за повреждане на чужда собственост – счупено е предно панора

Спипаха 46-годишен мъж с тютюн без бандерол

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/spipaha-46-godishen-myzh-s-tiutiun-bez-banderol-2029832

Досъдебно производство е започнато  в РУ Кюстендил срещу 46-годишния И.М. за престъпление против финансовата система. От него са иззети 6 кг нарязан тютюн без български акцизен бандерол. Количеството тютюн е открито при проверка от криминалисти в автомобила и в жилището му. По случая е уведомен деж

„Балканът пее и разказва“ 2017

//dariknews.bg/regioni/sliven/balkanyt-pee-i-razkazva-2017-2029833

За 45 –ти път се проведе фолклорният празник на градовете Елена, Котел, Твърдица, Гурково и Дряново ,,Балканът пее и разказва”. Фестивалът е мащабен и уникален проект, който се осъществява в различни етапи между градовете от двете страни на Стара планина повече от 40 години. Запазвайки традиционнот

Големите победители на наградите Тони

//dariknews.bg/novini/liubopitno/golemite-pobediteli-na-nagradite-toni-2029834

Спектакълът "Скъпи Еван Хенсън", който е вдъхновен от тревогите на аутсайдер гимназист, спечели наградата за най-добър мюзикъл по време на церемонията по връчване на театралните награди Тони, предаде Ройтерс.

Той получи общо 6 награди. Сред тях бяха

Трън отхвърли златодобива в района

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/tryn-othvyrli-zlatodobiva-v-rajona-2029836

Жителите на Трън отхвърлиха златодобива в района. Това се случи с местен референдум, който премина при 59,7% избирателна активност, което означава, че решението на гласоподавателите става задължително за изпълнение, тъй като надхвърля изискуемите за признаване на д

Летни концерти поднася на плевенчани Общинският духов оркестър

//dariknews.bg/regioni/pleven/letni-koncerti-podnasia-na-plevenchani-obshtinskiiat-duhov-orkestyr-2029835

Всеки четвъртък от 15 юни до 13 юли, от 20:00 часа, Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков ще поднася на плевенчани и гости на града концерти под надслов "Лятото...".

Концертите ще се провеждат пред Военния клуб в Плевен, само при хубаво време.
 

Мъж загина при падане с мотоделтапланер

//dariknews.bg/regioni/vraca/myzh-zagina-pri-padane-s-motodeltaplaner-2029813

Мъж загина при падане с мотоделтапланер, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Монтана. Инцидентът е станал на 9 юни, петък, около 11.30 ч. в село Дондуково, община Брусарци.
 
Фаталната злополука е се е случила в района на стопански двор, къ

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/depytat-bivsh-evropeiiski-1545732.html

/КРОСС/ Доц. д-р Велина Гергелчева, началник Клиника по неврология в УМБАЛ "Софиямед" Димитър Дилчев, кмет на район "Студентски" - София Добромир Гущеров, бизнесмен, бивш депутат Инж. Дойчин Василев, алпинист, покорил Еверест Евелина Андреева, журналистка, главен секретар на БТА Елка Атанасова, юрист, член на ВСС Ива Петрони, журналистка Иван Бедров, журналист Кристиан Вигенин, депутат в 44-ото НС и председател на комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, бивш министър на външните работи и евродепутат Любомир Тодоров, дипломат Николай Паслар, световен и европейски шампион по свободна борба Румен Йончев, бивш депутат Людмила Чешмеджиева, оперетна актриса  

Румен Гечев: Всички, освен БСП, са искали да разбутат КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275732

Румен Гечев: Всички, освен БСП, са искали да разбутат КТБ

Някой е искал да разбута случая КТБ, каза депутатът от БСП Румен Гечев пред Би Ти Ви. На въпрос, кой е той, отговори: "Всички, освен БСП". Ако и втората стенограма от съвещанието при президента Плевнелиев бъде разсекретена, ще стане ясно нещо много важно. Ще излезе наяве например, че нагнетяването на напрежение е било изкуствено.

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-deloto-1545731.html

/КРОСС/ *** София. От 11.45 часа държавният глава Румен Радев ще се срещне с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич в сградата на Президентството и след това ще направят изявления за медиите в Гербовата зала. ***Търговище./ с. Ястребино. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на XXI Фестивал на радостта, организиран от Обществен фонд „Детство" за деца от домове и центрове за настаняване от семеен тип. След това вицепрезидентът ще поднесе цветя на паметника на ястребинци и ще разгледа изложбата „Приятели" в Национален детски комплекс „Ястребино". По-късно Илияна Йотова ще се срещне с ръководителите на социалните институции. Накрая вицепрезидентът ще открие гала-концерт „Приятели". ***София. От 14.30 часа председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще се срещне с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. ***Варна. От 11.00 часа министърът на здравеопазването проф. Николай Петров ще бъде официален гост на тържественото откриване на реновираната и обзаведена Клиника по съдова хирургия към УМБАЛ „Св. Марина". В 11.30 министър Петров ще даде брифинг в учебната зала на Клиника по съдова хирургия. ***Варна. От 15.00 часа министърът на здравеопазването проф. Николай Петров ще участва в представянето на програмата за обучение на военни лекари и медицински сестри в Медицински университет „Проф

Прокуратурата се страхува, че арестуваните от ДАИ ще се върнат на работа

https://www.actualno.com/crime/prokuraturata-se-strahuva-che-arestuvanite-ot-dai-shte-se-vyrnat-na-rabota-news_616385.html

Ще има протест срещу решението на Специализирания съд за гаранция относно петима от задържаните по поредния случай на корупция в ДАИ. Това заяви Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура. По думите му прокуратурата смята, че ако въпросните о

По телевизията тази сутрин

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1545730.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: След срещата на Борисов с Меркел и Макрон. Кога България ще влезе в Еврозоната и в Шенген? Питаме вицепремиера Томислав Дончев Тема: Какво прозира зад стенограмата за КТБ? Анализ на Андрей Райчев и Антоний Гълъбов Тема: Как работи черният пазар за шофьорски книжки? За корупцията и арестите в ДАИ говори ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев Тема: Жители на квартал "Младост" са оставени месеци без топла вода - защо? Отговорът на "Топлофикация - София" на живо в "Денят започва" Тема: След поредицата от случаи на насилие и поредната доза дебати "за" и "против" "София прайд" - диагноза на толерантността от социалния антрополог Харалан Александров и журналистката Мария Чернева Тема: За посланието към българския народ на знаме светиня от Илинденско - Преображенското въстание. Сюжет от кампанията на БНТ и Националния военноисторически музей - "Дари история" ВTV, „Тази сутрин"Тема: След тежкия инцидент с военен хеликоптер, какво е състоянието на въздушната бойна техника на армията ни? Интервю с бригаден генерал Стефан Петров Тема: Ще има ли добив на злато в Трън? На живо: какво избраха хората на референдума? Тема: Какво пише в разсекретената стенограма за фалита на КТБ? Гост финансистът от БСП Румен Гечев Тема: ДСБ с нов лидер

Спират водата в някои части на София днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6275720

Спират водата в някои части на София днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Сливница“ Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Сливница“ от бул.

Пазарът на имоти - мистерията с данните

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/12/2979009_pazarut_na_imoti_-_misteriiata_s_dannite/?ref=rss


Пазарът на имоти и по-конкретно на жилища се съживява след няколко години криза, но нищо не се е подобрило в регулациите и градското планиране, за да може инвеститорите да имат по-ясна картина, на основата на която да планират дейността си. На този бизнес продължават да тежат бавните и в голяма степен абсурдни по сложността и сроковете си административни процедури, както и липсата на обективни данни за нуждата от жилища, за изискванията на потенциалните купувачи, за броя на сделките, за...

Видео: Едно малко момче срещу морското чудовище

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/12/2986055_video_edno_malko_momche_sreshtu_morskoto_chudovishte/?ref=rss


Малкият Ноной се изправя срещу огромното морско чудовище, което изяжда всичката риба и оставя семейството му без препитание.

Кое е това чудовище, как може да бъде победено и как можем да помогнем на Ноной в тази неравна битка – тези въпроси поставя международната природозащитна организация WWF с един кратък филм. Той е част от една сериозна кампания за съхраняването на рибата в океана и за отговорно потребление на морската храна.

В България...

Видео: Едно малко момче срещу морското чудвище

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/12/2986055_video_edno_malko_momche_sreshtu_morskoto_chudvishte/?ref=rss


Малкият Ноной се изправя срещу огромното морско чудовище, което изяжда всичката риба и оставя семейството му без препитание.

Кое е това чудовище, как може да бъде победено и как можем да помогнем на Ноной в тази неравна битка – тези въпроси поставя международната природозащитна организация WWF с един кратък филм. Той е част от една сериозна кампания за съхраняването на рибата в океана и за отговорно потребление на морската храна.

В България...

Забавни игри с тебешир

https://offnews.bg//mama-nindzha/zabavni-igri-s-tebeshir-657930.html

Автор: Нина Любенова Баба ми се пенсионира като чистачка в селското училище. Всички поизписани и счупени тебешири вместо на боклука се озоваваха у нас и цялата тайфа от съседски хлапета се забавлявахме с тях. Прашните пръсти и цветната улица са едни от най-ярките ми детски спомени. По-късно, като ученичка, ползвах бял тебешир да задрасквам по учебниците и книгите информацията, която смятах за маловажна, а в края на учебната година с влажна кърпа заличавах следите. Днес все още съм почитател на тебешира и не спестявам на сина си цветните прашни ръце, бузи и дрехи. И понеже дъждът от последните дни изми старите…

Ген. Петров: Нашите пилоти летят опасно малко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275723

Ген. Петров: Нашите пилоти летят опасно малко

Нашите пилоти летят опасно малко. Преполагам, че и загиналият майор Георги Анастасов не прави изключение, каза преди Би Ти Ви генералът от резерва Стефан Петров. През кариерата си той е имал 3100 летателни часа. "Не мога да прогнозирам колко имат летците сега, но за да стигнат тези летателни часове, трябва да летят над 70-годишна възраст",

Кецове на Майкъл Джордан бяха продадени за 190 000 долара

https://offnews.bg//drugi/ketcove-na-majkal-dzhordan-biaha-prodadeni-za-190-000-dolara-657919.html

Името на Майкъл Джордан продължава да продава най-добре в спорта. Чии други кецове биха стрували 190 000 долара?

Е, при Въздушния няма невъзможни неща. Кецовете, с които той печели Олимпийските игри през 1984 година, станаха хит на традиционния SCP Auctions. Организаторите побързаха да се похвалят в Туитър, е неизвестен е платил 190 000 долара за реликвата.

Майкъл играе с тези обувки във финала срещу Испания. Върху тях има и автограф. Припомняме, на Олимпиадата в Ел Ей домакините пускат изцяло аматьорски състав, в който освен Джордан личат имената на още няколко бъдещи легенди на НБА.

Предишният рекорд за кецове е отново свързан с Майкъл Джордан. С тях той играе на финалите през 1997 година. През 2013 г. са продадени за 104 000 долара.

Легендата си остава най-великият играч за всички времена с 6-те титли за Чикаго Булс и два олимпийски трофея със САЩ. Избиран е 5 пъти за MVP на редовния сезон и 6 пъти за MVP на финалите в НБА. В момента Джордан е собственик на Шарлът Хорнетс.

Преглед на печата - 12 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353191

Заем. "Сега": Менда Стоянова оспорва, че правителството е взело нов заем от €200 млн. Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова опровергава думите, че правителството е изтеглило нов заем от 200 млн.

Коалицията на Харадинай побеждава на вота в Косово

https://offnews.bg//sviat/koalitciata-na-haradinaj-pobezhdava-na-vota-v-kosovo-657921.html

Бившият министър-председател Рамуш Харадинай обяви историческа победа на своята коалиция на предсрочните избори в Косово. 

Коалицията ПАН спечели 40 на сто от гласовете, в т. нар. "военно крило" влизат Демократическата партия на президента Хашим Тачи, Алианс за бъдеще на Косово и Инициатива за Косово. 
На второ място с 30% се класира Движение "Самоопределение" на Албин Курти, а трета остана коалицията водена от Демократичната лига на Косово на Авдулах Хоти, съобщават местни медии, цитирани от Фокус. 
По данни на паралелно преброяване, проведено от организация "Демокрация на дело", при около 70 % от гласовете, военната коалиция на Рамуш Харадинай получава 34, 2 % от гласовете, Движение "Самоопределение" 26,3 %, коалицията, наричана "Лагер на мира", водена от Демократичната лига - 25, 8 %, а Сръбската листа - 4,2 на сто. 

Никоя политическа сила няма да може да управлява сама и вероятно ще бъдат съставени коалиции. Новият кабинет ще има тежката задача да уреди няколко трънливи въпроса, включително споразумение за демаркация на границата с Черна гора, коментира АП.

Одобряването споразумение със Сърбия за повече права на етническото сръбско малцинство и продължаването на тежките преговори с Белград, който отрича, че Косово е държава, също са ключови проблеми.

Окончателните резултати за разпределението на силите в 120-местния парламент се очакват по-късно през седмицата.
Виж всички коментари (1)
коментирай

Белгийска ядрена централа плаши Европа

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/belgijska-iadrena-centrala-plashi-evropa-6070203

Близо 70 нови пукнатини бяха открити по застаряващия ядрен реактор “Tihange 2”

Най-малко 11 души са загинали в автобусна катастрофа в Сибир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275697

Най-малко 11 души са загинали в автобусна катастрофа в СибирНай-малко 11 души са загинали в автобусна катастрофа в Сибир, съобщи днес ТАСС, цитирана от ДПА и БТА. Около 40 пътници са пострадали, когато автобусът се е преобърнал на пътя между градовете Иркутск и Чита около полунощ. Автобусът е превозвал поклонници, които се връщали в Чита от религиозна церемония село Урлук в Красночикойски район.

Радарите за превишена скорост днес - 12 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=353163

Служители на КАТ ще следят днес - 12 юни и в нощта срещу 13 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:10ч.-08:50ч. гр.

Времето днес: Температури до 29 градуса, почти без валежи

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-dnes-temperaturi-do-29-gradusa-pochti-bez-valezhi-657920.html

Времето в понеделник ще бъде почти без валежи и с температури до 29 градуса. 

Около и след обяд се очакват временни увеличения на облачността, но валежи ще има на много малко места в страната. Максималните температури ще са предимно между 24° и 29°.  

По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността в следобедните часове. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 23° - 26°. Температурата на морската вода е 19-22°, вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините по-значителни увеличения на облачността ще има в следобедните часове. Само на отделни места е възможно слабо да превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 10°.

Личните лекари стават все по-малко

https://www.actualno.com/healthy/lichnite-lekari-stavat-vse-po-malko-news_616366.html

Броят на личните лекари у нас намалява драстично. Това показват данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Само за 12 години общопрактикуващите лекари у нас са намалели с 1000, или общо с около една пета. Към момента личните лекари у нас са 4300. През 2005 г. те са били 534

Виолета и Диана: 18 песни на десет езика

//dariknews.bg/regioni/burgas/violeta-i-diana-18-pesni-na-deset-ezika-2029824

Вторият съвместен концерт на Виолета Милчева и Диана Банчева ще се състои тази вече от 19.30 ч. в Експо център "Флора". Бургаската публика ще има възможността да се наслади на 18 соло и дуетни популярни произведения в нов аранжимент - класика, поп, джаз и фолклор. Те ще бъдат изпълнени на 10 езика.

Само за три часа – 190 нарушения на пътя

//dariknews.bg/regioni/vraca/samo-za-tri-chasa-190-narusheniia-na-pytia-2029821

Огромен брой нарушения са установили полицаи при специализирана проверка, извършена в събота между 14 и 17 ч. в региона. Основен акцент в акцията било спазването на правилата за безопасност на движението по пътищата.

По време на операцията са установени 190 нарушения, като са съставе

"Разджижи се, Враца"

//dariknews.bg/regioni/vraca/razdzhizhi-se-vraca-2029826

Големи награди за любителите на спорта във Враца

Хванаха петима пияни, четири дрогирани и 1 шофьор без книжка

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/hvanaha-petima-piiani-chetiri-drogirani-i-1-shofior-bez-knizhka-2029825

10 бързи полицейски производства срещу водачи на МПС са започнати в РУ Кюстендил. 1 от водачите е управлявал без свидетелство за управление – в условията на наложено му наказание лишаване от правоуправление за 1 година, установен е от бобовдолски полицаи. Четирима от водачите са били зад волана сле

Врачански отбор спечели турнира “Белоградчишки скали 2017”

//dariknews.bg/regioni/vraca/vrachanski-otbor-specheli-turnira-belogradchishki-skali-2017-2029828

На стадион "Градски" в Белоградчик приключи двудневен турнир по мини футбол "Белоградчишки скали 2017". Организатори са община Белоградчик и Сдружение "Ботев" - Върбово. Той бе проведен и с любезното съдействие на Българската асоциация по мини футбол, с помощта на местните хора и с активното съдейс

Започна записването в детските градини в Свищов след I-во класиране

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zapochna-zapisvaneto-v-detskite-gradini-v-svishtov-sled-i-vo-klasirane-2029726

Започна записването в детските градини в Свищов, след I-во класиране, съобщават от пресцентъра на Община Свищов. Свободни места са обявени в Детска градина „Слънчо“ – в I яслена група – 3 свободни места; в II яслена група – 4 свободни места;в I група 3-4 годишни – 9 свободни места.

Има ли полицейски чадър върху телефонните измамници? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ima-li-policejski-chadyr-vyrhu-telefonnite-izmamnici-video-2029823

Организатор на поредната схема за телефонни измами бе предупреден, че по неговите следи има репортери, съобщи

Мелания и Барън Тръмп се преместиха в Белия дом (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6275710

Мелания и Барън Тръмп се преместиха в Белия дом (Снимки)Шест месеца след встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп съпругата му Мелания и синът му Барън се преместиха да живеят при него в Белия дом, предава Нова телевизия. В новата история на САЩ няма случай първа дама да остави съпруга си сам да обитава Белия дом. Мелания и Барън Тръмп пристигнаха на военната база „Ендрюс” във

Почти 93% от гласувалите на референдума в Трън са против добива на злато

https://www.24chasa.bg/novini/article/6275707

Почти 93% от гласувалите на референдума в Трън са против добива на злато92.9% от гласувалите на местния референдум в община Трън са гласували против добива на злато. Това показват данните, публикувани на страницата на ОИК Трън. От общо 3563 души, имащи право на глас, до урните са отишли 2081 души, с което общата избирателна активност на референдума е 59,7%. Въпросът, на който гласуващите отговориха,

Честит рожден ден на Даринка Илиева

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6275092

Честит рожден ден на Даринка ИлиеваДнес, 12 юни, рожден ден празнува Даринка Илиева от отдел “Политика”. Тя е любимата репортерка на кмета Йорданка Фандъкова, понеже отразява най-добре управлението на столицата. Веща е и в проблемите на останалите 264 общини в държавата. Честито,

Най-важното от Варна във вчерашния - 11 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353185

Стотици военнослужещи и граждани отдадоха почит към загиналия край Варна майор Георги Анастасов На 11 юни 2017 година, се състоя поклонението пред тленните останки и погребението на майор Георги Анастасов – командир на падналия в Черно море вертолет AS „Пантер“ – 565 MB от морската вертолетна авиобаза „Чайка”.

93% от трънчани се обявиха против добива на злато

http://frognews.bg/news_136325/93procenta-ot-tranchani-se-obiaviha-protiv-dobiva-na-zlato/

92,98% от участвалите на местния референдум в община Трън са гласували против добива на злато, сочат резултатите, публикувани на страницата на ОИК Трън.

Първата дама коментира прайда: Уважавам Ви, но не преигравайте, моля!

https://offnews.bg//obshtestvo/parvata-dama-komentira-prajda-uvazhavam-vi-no-ne-preigravajte-molia-657918.html

Съпругата на президента Румен Радев коментира тазгодишния София Прайд. В профила си във Фейсбук първата дама Десислава Радева се обърна към хората с различна сексуална ориентация, като ги посъветва на следващото шествие да раздават информационни листовки за превенция на СПИН. Според Радева никой не е забранявал на хората с различна сексуална ориентация да изразяват позицията си и че са дискриминирани толкова, колкото българските пенсионери и други уязвими социални групи. 

Радева прави уговорката, че има много приятели от тази общност, но продължава с критиките си: 

Мили прайдващи, моля ви, не подминавайте факта, че всички сме различни. Независимо дали сме хетеро или хомо ориентирани. ДНК-то е еднакво само при еднояйчните близнаци, но дори там в някои случаи има пробойни. Във вените на всеки от нас тече код, различен от този на ближния ни.

Коментарът, който публикуваме без намеса, завършва с песента Catch The Rainbow на групата Rainbow: 

Заведох 6-годишния ни котарак Чарли на ветеринар – рутинната процедура против бълхи и кърлежи. И така, съвсем между другото, докторът ме попита искам ли да го изследвам за котешки СПИН. Шах с пешката! Даже не ми е минавало през ум, че това заболяване съществува при котките. Попитах: И, ако резултатът е положителен, какво правим? Отговорът беше: Нищо, просто си знаете. Не се лекува! Продължих с въпроса: Заразен ли е за хора, за кучета? Не – отговори симпатичният доктор – Предава се по полов път, само при котките.

Някак асоциативно се присетих за Прайда и се помолих вътрешно дано участниците се сетят, ей така, между другото, да проведат една ограмотяваща, с елементи на превантивност кампания за ХИВ/СПИН/Серопозитивни, дори и само с листовки. Не за друго, а защото статистиката за 2016 година показва, че пътят на инфектиране с ХИВ/СПИН е „39% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици”.
А прайдът ще го видят много младежи, девойки и невръстни деца.

Като споменах невръстни деца и се сетих за оня виц с Холмс и Уотсън:
- Какъв е този шум на улицата, Джон?
- Гей парад, сър.
- И какво искат?
- Еднополова любов, сър?
- И кой им забранява, Джон?
- Никой, сър!
- Тогава защо крещят?

Отговора го знаете. Представете си, ако е проведен между майка и невръстното й дете...

Всъщност Прайдът за мен иде да покаже, че тези хора искат да изразят своята смелост, и гордост дори, за различност. Достойно за уважение! Смели, разчупващи стереотипа, шарени и весели, минали по един или друг начин под дъгата. Имам доста такива приятели и сме в много добри отношения, с взаимно уважение едни към други. Всеки има право на свой избор. Стига да не пречи на останалите.

Думата ми не е против хомосексуалните, бисексуални, трансджендър и другите производни. А за претенцията им за различност.

Мили прайдващи, моля ви, не подминавайте факта, че всички сме различни. Независимо дали сме хетеро или хомо ориентирани. ДНК-то е еднакво само при еднояйчните близнаци, но дори там в някои случаи има пробойни. Във вените на всеки от нас тече код, различен от този на ближния ни.

Уважавам Ви, но не преигравайте, моля! Никой нищо не Ви е забранил! Вие сте толкова дискриминирани, колкото българския пенсионер, например. Колкото многодетните майки. Колкото хетеро-ориентираните хора дори. (Що не организираме прайд на хетеросексуалните, м?!)

Ако истински желаете да бъдете полезни в обществото, следващият път, освен розови помпони на барабаните си, направете информационни листовки за превенция от ХИВ/СПИН, за рисковите групи, за статистиката в страната и света. Просто давам идея, за да е по-смислено за всички, някак.

Да, животът е прекалено кратък, за да бъде вземан насериозно. Но след нас идват поколения, които ние трябва да възпитаме, да информираме, за да не правят своя избор на сляпо.

П.С. Всъщност, чудя се, дали Вие, апелиращите за толерантност и признание, осъзнахте поне за миг, че денят на Вашия прайд трябваше да е ден за траур, за смирение и покаяние. Защото военен загина в мирно време. И се сля с дъгата (Вашия обетован символ). Трагедия, която пълни сърцата ни със скръб и много, много гняв! Сега е време, мисля, да сме повече българи, отколкото широко скроени космополити. Нищо лично!

Коалицията на президента Хашим Тачи печели в Косово

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-izbori-koruptzia-kosovo-25899069

Националистическата коалиция, начело с Демократическата партия на Косово на президента Хашим Тачи, печели най-много гласове в предсрочните парламентарни избори.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване