Нийл Кашкари: Не трябваше да повишаваме лихвените проценти

http://www.investor.bg/sasht/337/a/niil-kashkari-ne-triabvashe-da-povishavame-lihvenite-procenti--241377/

Председателят на Фед за Минеаполис смята, че централната банка е избързала със стъпката, позовавайки се на слабата инфлация

Оправдаха полицая, застрелял безпричинно чернокож на пътя в САЩ

https://www.actualno.com/america/opravdaha-policaja-zastreljal-bezprichinno-chernokoj-na-pytja-v-sasht-news_617455.html

Съдът в Минесота оправда полицая, който миналата година застреля без причина афро-американеца Филандо Кастил на пътя. Джеронимо Янез бе обявен за невинен от съдебното жури по три обвинения - убийство втора степен и две углавни - за предумишлено изхвърляне на опасно оръжие

Почина режисьорът Джон Авилдсън

http://www.cross.bg/avildsun-karate-rezhisyorut-1546248.html

/КРОСС/ Джон Авилдсън - режисьорът на превърналите се в огромен успех филми "Роки" и "Карате кид" - почина на 81-годишна възраст, предадоха световните агенции. Режисьорът е умрял в болница в Лос Анджелис от рак на панкреаса, заяви синът му Антъни. Авилдсън спечели "Оскар" с филма "Роки" от 1976 г., в който участва младият и неизвестен тогава Силвестър Сталоун. Режисьорът постигна неочакван успех и с филма "Карате кид" от 1984 г., превърнал се също в хит.  

Пожарът в Лондон: Пестени са пари при строежа на блока

http://www.moreto.net/novini.php?n=353634

Допълнителен разход от 5000 лири е можел да направи сградата „Гренфил Тауър“ по-сигурна при евентуален пожар. Според британски медии при строежа на сградата са били сложени стотици алуминиеви панели, произведени от базираната в Съединените щати компания, която прави три типа облицовки.

Евростат: Полша, Румъния и България са най-евтини за туризъм в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286831

Евростат: Полша, Румъния и България са най-евтини за туризъм в ЕвропаПо данни на „Евростат“ трите най-евтини за живот и туризъм европейски държави са Полша, Румъния и България, предаде Собеседник, цитира "Фокус". Изчисленията са направени въз основата на цените в местните кафенета, цените на стаите в хотела, а също така на цените на алкохола и цигарите. Сред най-скъпите страни в ЕС експертите назовават Дания,

Тръмп показа финансовата си декларация

http://www.cross.bg/trump-dolara-miliona-1546247.html

/КРОСС/ Правителствената служба по етика на САЩ публикува финансовата декларация на американския президент Доналд Тръмп за 2016 г., предава ТАСС. Тръмп доброволно е оповестил декларацията си. Тя показва, че той е получил доход в размер на 19,7 милиона долара от хотел във Вашингтон, открит през септември 2016 г. Президентът също така е декларирал доход от 37,2 милиона долара от курорта "Мар а Лаго" в щата Флорида и 19,8 милиона долара от голф клуба в Бедминстър, щата Ню Джърси. Според декларацията Тръмп е получил хонорари за свои книги в размер на 7 милиона долара, а също пенсия за 84 хиляди долара от Гилдията на киноактьорите на САЩ. В представените документи са отразени негови инвестиции, активи, доходи и пенсионни плащания. Като цяло те показват доход в размер на 288 милиона долара, който Тръмп е получил от 565 компании и организации. Президентът е декларирал и задължения на стойност 315 милиона долара. Според декларацията Тръмп се е оттеглил от над 500 позиции, много от тях ден преди встъпването си в длъжност като президент. Той е поставил активите под управлението на доверителни фондове, ръководени от неговите синове, за да избегне конфликт на интереси. Финансовата декларация, която включва общи данни за доходи и задължения, се различава от данъчната декларация, която съдържа по-пълна финансова информация

Етнографска къща в село Кипра ще привлича туристи през лятото

http://www.barometar.net/88828/

Етнографската къща в девненското село Кипра отвори врати за организирани посещения, след като бе включена в туристическия маршрут „Варна – Побити камъни – Музей на мозайките“. Така кметът на Девня Свилен Шитов изпълни обещанието, което неотдавна даде на среща с дарителите на къщата, че тя ще заработи пълноценно още през това лято. Самият той е […]

Американски военен кораб се сблъска с търговски край Япония

http://www.cross.bg/korab-ohrana-amerikanski-1546246.html

/КРОСС/ Военноморските сили на САЩ заявиха, че американски разрушител се е сблъскал с плаващ под филипински флаг търговски кораб югозападно от японския град Йокосука, а бреговата охрана на Япония каза, че седем американски моряци са в неизвестност, предава Ройтерс. Японската брегова охрана заяви, че американският кораб е претърпял известно наводняване, но не е застрашен от потъване, а търговския кораб е бил в състояние да се придвижва на собствен ход. Военноморските сили на САЩ казаха, че един американски моряк е ранен и ще бъде откаран с хеликоптер на японската брегова охрана. Те заявиха, че разрушителят "Фицджералд" е претърпял щети при сблъсъка с търговския кораб "Кристал" и се придвижва на собствен ход обратно към Йокосука. На помощ са изпратени американският военен кораб "Дюи" и два влекача.  

Родителството: Безсънието на един живот

https://offnews.bg//mama-nindzha/roditelstvoto-bezsanieto-na-edin-zhivot-658385.html

Автор: Ина Зарева Всеки новороден родител започва трескаво да отмята с черти на вратата изминалите седмици, в които е оцелял без сън, храна, вода и всякакви жизнеподдържащи функции. Фанатично отбелязва оцеляването си и пресмята колко още остава докато малкото вресливо чудо, яхнало живота му, не стане достатъчно голямо, за да си ляга, става, храни, облича и да си пуска телевизора само. Първата година минава в нещо средно между амнезия, ступор и истерична паника. През втората пак не се спи, но малкото чудо е станало толкова сладко и изобретателно, че замерването с играчки в 3 посред нощ, се отдава на великолепното…

Меркел изоставила Кол в труден момент, макар че дължи своето израстване на него

http://pogled.info/svetoven/evropa/merkel-izostavila-kol-v-truden-moment-makar-che-dalzhi-svoeto-izrastvane-na-nego.86843

/Поглед.инфо/ Германската канцлерка Ангела Меркел е категорична, че починалият в петък Хелмут Кол е променил по решителен начин нейния живот чрез ролята, която изигра в обединението на Германия.

Русия критикува политиката на Тръмп спрямо Куба

http://pogled.info/svetoven/rusiya-kritikuva-politikata-na-tramp-spryamo-kuba.86844

/Поглед.инфо/ Външната политика на САЩ се характеризира с непредсказуемост, заявява министерството на външните работи на РФ във връзка с решението на президента Доналд Тръмп да наложи рестриктивна политика спрямо Куба.

Путин срази враговете си в "пряка линия"

http://pogled.info/svetoven/russia/putin-srazi-vragovete-si-v-pryaka-liniya.86845

/Поглед.инфо/ За 15-та поредна година държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отговори на въпросите на граждани, зададени в рамките на традиционната „Пряка линия“. Разговорът продължи четири часа, като към Путин постъпиха около 2 млн. въпроса. Повечето питания носеха вътрешен характер и бяха свързани със социалното положение на гражданите, размера на заплатите, регионалната инфраструктура, пенсиите и състоянието на медицинското обслужване в страната. Държавният глава успя да отговори на 68 от тях.

Тръмп въвежда ограничения срещу Куба

https://offnews.bg//sviat/tramp-vavezhda-ogranichenia-sreshtu-kuba-658383.html

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че отменя "напълно едностранчивата сделка с Куба", сключена при управлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, и възобновява някои ограничения върху пътуването и търговията с карибската държава, съобщават световните агенции.

Тръмп подписа президентска наредба, с която отменя някои елементи от историческото отваряне, предприето от Обама към Куба след дипломатическия пробив през 2014 г. между някогашните врагове от Студената война.

Той представи новата си политика към Куба в реч в Маями, в която заяви, че карибската страна си е осигурила твърде много отстъпки от САЩ съгласно постигнатата от Обама "ужасна и погрешна сделка", но "сега тези дни приключиха".

Тръмп каза, че наказателните мерки срещу Куба ще останат в сила, докато кубинските власти освободят политическите затворници, спрат да малтретират дисидентите и зачитат свободата на изразяване.

"Ние повече няма да мълчим пред комунистическото потисничество. Америка отхвърля потисниците на кубинския народ", заяви президентът, цитиран от БТА.

Тръмп все пак оставя в сила много от промените, направени от Обама. Отворените отново посолства на Куба във Вашингтон и на САЩ в Хавана ще продължат да действат. Американските авиокомпании и круизни кораби ще продължат да могат да пътуват до Куба.

Отделните пътувания на американци до Куба, позволени от Обама за първи път от десетилетия, обаче ще бъдат отново забранени. Новата политика на Тръмп също така има за цел да спре финансирането от САЩ за кубинската армия и разузнаване.

"Ние не искаме американските долари да подсилват военен монопол, който експлоатира и малтретира гражданите на Куба", каза Тръмп.

Той призова Куба да преговаря за ново споразумение със САЩ, "което по-добре да отговаря на интересите както на нейния народ, така и на нашия народ, а също и на натурализираните в САЩ кубинци".

Тръмп не пропусна и да обвини кубинското правителство, че предоставя оръжия на Северна Корея и съдейства за дестабилизиране на ситуацията във Венецуела.

Провеждат се изпитите по история и химия в СУ

https://www.actualno.com/education/provejdat-se-izpitite-po-istorija-i-himija-v-su-news_617452.html

Днес, 17 юни с изпити по история на България и по химия продължава втората кандидатстудентска сесия за учебната 2017/2018 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха от университета. Изпитът по История на България започва в 9 ч., а по химия в 14 ч. Кандидатсту

Алекс Алексиев: Идеята да сме посредник в отношенията ЕС – Турция е смешна

http://frognews.bg/news_136659/Aleks-Aleksiev-Ideiata-da-sme-posrednik-v-otnosheniiata-ES-–-Turtsiia-e-smeshna/

„Идеята, че Борисов ще стане посредник между Ангела Меркел и турците, е малко смешна. Конфликтът между тях е огромен. В момента Германия бие отбой, като се поддава на открития шантаж на Ердоган и ние да сме посредник, е смешно“. Така смята международният анализатор Алекс Алексиев

6 млн. българи нямат пари за нормален живот

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280309_6+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D

 Близо 6 милиона българи или 80 % от домакинствата у нас нямат пари за нормален живот. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Средно на човек от четиричленно домакинство издръжката на живота е 558,82 лв. през септември, а за двама възрастни и две деца са нужни поне 2 235 лв. месечно.

Тези пари покриват минимума разходи за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Според статистиката 2,2 милиона души  живеят под границата на бедността с до 297 лв.
А домакинствата с общ доход на човек от 297 до 559 лв. са 48 % или около 3 млн. 462 хил. души. Едва 1,6 млн. души живеят с 559 лв. месечно

От КНСБ отбелязват, че се запазва високият дял на домакинствата, които са принудени да се самоограничават в разходите, след като доходите им изостават от необходимите средства за издръжка на живота.
Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от "капана на бедността".

От ИССИ на КНСБ посочват, че тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 г., според които 41,3 на сто от населението у нас е изложено на "риск от бедност и социално изключване", при средно ниво от 23,7 % за ЕС-28.

България е  и държавата членка на Евросъюза с най-бедното население, след страната ни се нареждат Румъния (37,3 на сто) и Гърция (35,7 на сто).

България е начело и по дял на хората, живеещи в тежки материални лишения (34,2 на сто), следвана отново от Румъния (22.7 на сто) и Гърция (22,2 на сто).

Според КНСБ данните дават основание да се твърди, че няма чувствителни промени в икономическото благосъстояние на населението. 


Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6286825

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК), предаде "Фокус". Почти навсякъде превалява дъжд. Времето е облачно и мъгливо. Духа слаб до умерен вятър. За последното денонощие не са регистрирани инциденти. Информация за обстановката в планините може да намерите на

​Съдиите гласуват за членове на ВСС

http://www.cross.bg/byuletina-subranie-glasyvat-1546245.html

/КРОСС/ За 6 места се борят 27 кандидати, които бяха изслушани от Общото събрание миналата седмица. Прокурорите и следователите вече избраха 5-мата си представители в съвета. Предстои и Народното събрание да попълни своята квота. За първи път магистратите гласуват пряко. В избирателните списъци са 2 238 съдии в цялата страна. Гласува се електронно или с бюлетина. Повечето предпочетоха електронния вот. Избралите традиционната хартиена бюлетина споделиха притеснения за сигурността на системата и тайната на вота. Висшия съдебен съвет обаче уверява, че място за притеснение няма и системата е напълно подсигурена, включително срещу външна намеса. Друг повод за съмнения и негативни коментари дойде след информацията, че председатели на съдилища са раздавали списъци с фаворити. Новият Съвет встъпва в длъжност през октомври. А изборът му беше посочен в последния доклад на Брюксел като ключов тест за напредъка на страната ни в област правосъдие.  

​Жълт код за валежи и гръмотевици в 5 области у нас

http://www.cross.bg/valezhi-stranata-gradysa-1546244.html

/КРОСС/ Жълт код за валежи и гръмотевици е обявен за пет области на страната за днес - Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас. Облачно и с валежи в цялата страна. През деня в събота валежите ще обхванат страната, като най-късно ще завали в крайните югоизточни райони. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса, в София около 22 градуса.  

Не пипайте БДС и киселото мляко, тъпанари. Просто не пипайте

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280308_%D0%9D%D0%B5+%D0%BF%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%91%D0%94%D0%A1+%D0%B8+%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE%2C+%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%80%D

 Очаквано или не, общественото обсъждане за това дали материалът на опаковките за киселото мляко да бъде променен се превърна в голяма говорилня, на която експертните мнения се чуваха с тих гласец, а „патриотични“ крясъци от типа „Не ми пипайте киселото мляко“ бяха шумни, но несъдържателни. Днес в Българския институт за стандартизация, който отговаря за българския стандарт на продуктите, се проведе обсъждане за киселото мляко, на което присъстваха голяма част от заинтересованите страни. Предложението за промяна в материала на опаковките за киселото мляко са направени от три млекопроизводителни компании – гръцката ОМК (Обединена млечна компания), Маджаров и Полидей. Те искат опаковката да бъде от полипропилен, вид полимер. Държавният стандарт обаче изисква опаковката да бъде полистирен, също полимер. Единствената причина за исканата промяна е икономическа – полипропиленът е по-евтин за компаниите и съвсем логично те искат да дават по-малко пари и така печалбата им да е по-голяма. Предложението им идва замаскирано зад искането да бъде изравнен българският с европейския стандарт, който позволява по-голяма свобода на действие в опаковането.


Появиха се и мнения, които твърдят, че полипропиленът би ни отровил. Неверен факт – полипропилен се ползва за опаковането на всякакви храни. Проблемът с полипропилена е, че ферментацията на киселото мляко, поставен в такава опаковка, се нарушава и то фактически вече не е по БДС.Ключът към бараката е именно това – когато даден хранителен продукт не е по български стандарт, той не може да участва в обществени поръчки. Всички детски градини, училища, закусвални на ведомства и други подобни места за хранене на държавни или общински разноски поръчват храна само по БДС. Именно затова трите компании, които искат промяната, толкова се борят да бъде отворена процедура за промяна на БДС в частта му за опаковането на киселото мляко. Така хем ще пестят пари от опаковането, хем ще взимат обществени поръчки.

Да, ама не
След като дори Сдружението на частните детективи в лицето на Марин Маринов се изказа по темата, шумните герои напуснаха залата и дойде ред на експертите от целия заинтересован бранш – от опаковъчния сектор, до млекопреработвателните асоциации. Всички те изразиха едно общо становище – няма смисъл да се отваря процедура за промяна на БДС. Не може да се говори за това, че стандартът е стар и неактуален, тъй като той е обновен преди по-малко от 10 години. Изказване на микрофона направи и депутатът от БСП Румен Георгиев, който на практика даде най-смислено обяснение и решение на ситуацията – компаниите, които искат полипропиленови опаковки, за да пестят, да си ги произвеждат, но те просто няма да се броят за БДС.

Общественото обсъждане не е място за вземане на решения, а за изслушване на всички мнения. Важно е уточнението, че процедура за промяна на БДС все още не е започнала, а тепърва ще се взима решение за това. Отговорността за промяната е на техническия комитет към Института за стандартизация. Днес обаче стана видно, че голямо желание за подобна промяна няма и стигне ли се до нея, то тя няма да е по желание на бранша.

Заглавието е на редакцията.
Източник:https://offnews.bg/

Държавата ще плаща за детегледачки на работещи родители

http://www.cross.bg/detegledachi-rysinova-plashta-1546243.html

/КРОСС/ От тази есен държавата ще плаща на детегледачи за децата на родителите, които желаят да се върнат на работа. Но кандидатите за детегледачи трябва да са безработни, а родителите ще доказват, че детето им не посещава ясла или детска градина. Родителите ще избират своята детегледачка, като засега става дума за около 1500 семейства, каза заместник-министърът на социалната политика Зорница Русинова. Тя открои, че предимство ще имат семейства, които са социално слаби и нямат никаква друга възможност някой да им гледа децата. Самият детегледач ще получава възнаграждение в размер на минималната работна заплата и в зависимост от часовете сумата може да се увеличи, обясни Русинова. Тя открои, че няма проблем да кандидатстват и роднини за детегледачи, но основната цел на програмата е да се подтикнат българите да работят.  

Започна кандидатстудентският изпит по история на България

http://frognews.bg/news_136658/Zapochna-kandidatstudentskiiat-izpit-po-istoriia-na-Balgariia/

Кандидатстудентският изпит по история на България от втората изпитна сесия в Софийския университет ”Св. Климент Охридски” започна в 9.00 часа, съобщи пресцентърът на висшето училище. Изпитът е четири астрономически часа и се състои от два компонента - развиване на тема по даден исторически проблем и тест.

Кои си победителите на наградите на БГ радио? (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6286785

Кои си победителите на наградите на БГ радио? (Видео и снимки)Благоевград беше музикална сцена тази нощ. За 15-и път късно снощи БГ радио връчи своите годишни музикални отличия. Това се случи на нова голяма сцена в града. Изпълнители на годината станаха Кристиан Костов и Поли Генова, предаде Нова тв. Церемонията започна бляскаво с много шоу и много водещи. На сцената за първи път излезе израелският DJ Саги,

Защо петима мъже застават под избухваща атомна бомба

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/zashto-petima-myzhe-zastavat-pod-izbuhvashta-atomna-bomba-6070438

„Ето я земната вълна! Всичко свърши, приятели! Случи се! Хълмовете се тресат! Страхотно е! Точно над главите ни! Ахх…!“, ликува един от участниците в теста

Чаши с ликовете на габровски индустриалци са сред атрактивните музейни сувенири

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/chashi-s-likovete-na-gabrovski-industrialci-sa-sred-atraktivnite-muzejni-suveniri-2031108

Регионален исторически музей-Габрово участва със свои продукти на Първия национален панаир на музейния сувенир, който се провежда в ЕМО „Етър”. На 16 юни историците Иван Христов и Стефка Вуцова се включиха в Академичния панел на форума, а на следващия ден, 17 юни, презентираха сувенири на РИМ-Габро

Студентски театър "ПИРОН" кани на последно представление за сезона

//dariknews.bg/regioni/ruse/studentski-teatyr-piron-kani-na-posledno-predstavlenie-za-sezona-2031109

Студентски театър "ПИРОН" кани на последно представление на 20 юни, от 19 ч., в Канев център.Постановката е "БОГ"- една комедия на Уди Алън. Днес с "БОГ" студентският театър ще участва в 17-то издание на Международния Младежки Театрален Фестивал ВРЕМЕ, гр, Враца. Това е пиеса на абсурда, но не н

Ателие „Визуални изкуства” към СУЕЕ "Св. Константин-Кирил Философ" работи в Художествената галерия

//dariknews.bg/regioni/ruse/atelie-vizualni-izkustva-kym-suee-sv.-konstantin-kiril-filosof-raboti-v-hudozhestvenata-galeriia-2031110

В Художествена галерия – Русе стартира проектът на СУ за Европейски езици „Константин-Кирил Философ” – Русе по проект „Твоят час”. В ателие „Визуални изкуства” учениците се запознават с творбите на майсторите на живописта от постоянните и временни експозиции на Галерията, изучават различни изобрази

Затварят за седмица участък от ул. „Ангел Кънчев“

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zatvariat-za-sedmica-uchastyk-ot-ul.-angel-kynchev-2030897

Заради ремонт за седмица ще бъде затворена за движение на всички видове моторни превозни средства ул. „Ангел Кънчев“, в участъка от ул. „Христо Ботев“ до бул. „Цар Симеон Велики“, в Стара Загора.
Ремонтът на ул. „Ангел Кънчев“, в участъка от ул. „Христо Ботев“ до бул. „Цар Симеон Велики“, ще

НА ЖИВО: Ще бъде ли вторият концерт на Слави в "Арена Армеец" по-добър от първия?

https://www.actualno.com/showbusiness/na-jivo-shte-byde-li-vtorijat-koncert-na-slavi-v-arena-armeec-po-dobyr-ot-pyrvija-news_617447.html

Днес, 17 юни, в 20:00 часа предстои вторият концерт на шоумена Слави Трифонов в зала „Арена Армеец” в София. Шоуменът прави нещо, което досега в България не е правено – три участия в три поредни дни на едно и също място. За шоуто помага и участието на балет „Магаданс&ldquo

Напаст от кърлежи, всеки ден има ухапани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286811

Напаст от кърлежи, всеки ден има ухапаниКакто всяка година по това време, ухапванията от кърлежи зачестиха. „Три пъти повече хора носят кърлежи за изследване при нас. Прави впечатление, че голяма част от пациентите са от околностите на София или са посетили близки природни обекти”, обясни в „Събуди се” по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националният център по заразни и

Кристиан Костов- победител в годишните музикални награди на БГ радио

http://www.cross.bg/nagradi-kristian-evroviziya-1546242.html

/КРОСС/ Кристиан Костов е големият победител в годишните музикални награди на БГ радио, които бяха раздадени късно снощи в Благоевград. Той получи 4 награди, сред които призовете за БГ изпълнител и БГ дебют. На сцената в Благоевград хилядите фенове на българската музика чуха и най-новите песни на любимите си изпълнители. Сред най -бурно аплодираните звезди на 15-ите годишни музикални награди на БГ радио беше втория от конкурса Евровизия тази година Кристиан Костов. Той беше номиниран в 5 категории, а заради представянето си на Евровизия Кристиан получи и приза "Български посланик на музиката". Точно преди една година стоях на същата сцена, обаче бях зад кулисите и само си мечтаех да изляза на тази сцена, да изпея поне нещо, да съм номиниран поне в една номинация. Днес съм номиниран в 5 различни категории и това само заради вас. Искам да ви кажа че съм много благодарен на всички българи по света, че повярвахте в мен. Нямам думи да ви кажа. Това е първата награда в живота ми, искам да я посветя на всички вас. Това е наща награда, не е моя и просто искам да ви кажа колко много съм ви благодарен. Обичам ви много, благодаря, каза Кристиан Костов. Младата звезда даде обещание да не спира да печели награди. Обещавам да покоря не само българската сцена, а все така да продължавам да покорявам все повече и повече държави и да покажа на целия свят, че България може да е №1 не само във Евровизия. ..

Кой подготви абитуриента с най-висок резултат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285637

Кой подготви абитуриента с най-висок резултатАтанас Марков от Първа английска гимназия изкара най-много точки на матурата тази година. Вижда бъдещето си в България, но ще учи в Лийдс “Без усилия не става, но не е и много трудно. Много зависи от учителите, както и от постоянството на ученика. По-лесно е, когато няма стрес, а аз нямах никакви притеснения.

Брюксел одобри държавната помощ за БДЖ

http://www.moreto.net/novini.php?n=353631

Европейската комисия (ЕК) одобри мерките на България в помощ на БДЖ. Брюксел констатира, че те не нарушават правилата на Европейския съюз (ЕС) за държавните помощи, съобщават от Комисията. Предвижда се чрез мерките железницата да намали дълга си без да се нарушава неоправдано конкуренцията на единния пазар, се посочва още в съобщението.

Популистката парлама мажоритарен вот

http://clubz.bg/55235-populistkata_parlama_majoritaren_vot

Театърът с "мажоритарната система с абсолютно мнозинство в два тура" завърши. Слаба работа. 

Дали ГЕРБ, ДПС и Слави играха в една пиеса или всеки - в своята, не е толкова важно. Важното е, че е популистка парлама.

Но още по-важно е, че това театрално представление не може да спаси досегашния модел - той е мъртъв поради липса на доверие. За добро или лошо.

Пропорционалната система, основана на партии-корпорации, които заместват бюрата по труда, издържат се с парите на гражданите и бизнеса и с тях финансират медиен и социологически картел, е изчерпана.

Тя може да продължи да съществува още известно време, но не може да донесе добро. Дори при перфектна икономическа конюнктура, намаляване на безработицата и леко увеличаване на доходите (което е донякъде картината сега), тя не може да създаде доверие. А без доверие, демокрацията не работи, не може да си постига целите.

Коментарът е от страницата във фейсбук на автора. Заглавието е на редакцията.

Популистката парлама мажоритеран вот

http://clubz.bg/55235-populistkata_parlama_majoriteran_vot

Театърът с "мажоритарната система с абсолютно мнозинство в два тура" завърши. Слаба работа. 

Дали ГЕРБ, ДПС и Слави играха в една пиеса или всеки - в своята, не е толкова важно. Важното е, че е популистка парлама.

Но още по-важно е, че това театрално представление не може да спаси досегашния модел - той е мъртъв поради липса на доверие. За добро или лошо.

Пропорционалната система, основана на партии-корпорации, които заместват бюрата по труда, издържат се с парите на гражданите и бизнеса и с тях финансират медиен и социологически картел, е изчерпана.

Тя може да продължи да съществува още известно време, но не може да донесе добро. Дори при перфектна икономическа конюнктура, намаляване на безработицата и леко увеличаване на доходите (което е донякъде картината сега), тя не може да създаде доверие. А без доверие, демокрацията не работи, не може да си постига целите.

Коментарът е от страницата във фейсбук на автора. Заглавието е на редакцията.

7 американски войници изчезнаха в морето до Япония

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/7-amerikanski-vojnici-izcheznaha-v-moreto-do-iaponiia-6070439

Американският боен кораб е бил блъснат от по-дълъг и три пъти по тежък контейнеровоз

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/vsekidnevnikut-vtori-simeon-1546241.html

/КРОСС/ В интервю за вестник 24 часа председателят на парламентарната правна комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов заявява, че партията на Борисов ще продължи да се бори за мажоритарен вот. В четвъртък с гласовете на Обединените патриоти, БСП и ДПС депутатите отхвърлиха на първо четене предлаганите от ГЕРБ промени в Изборния кодекс. Пред 24 часа Данаил Кирилов казва още: "Съдебната реформа продължава, въпреки че конкретната ситуация в момента се пресища от кампаниите на кандидати, които гледат да ескалират внушения. Безспорно има прегряване". "Природата излезе виновна и за жертвите при наводнението в "Аспарухово", коментира от първата си страница вестник Сега. Според БАН незаконното строителство е дори полезно, тъй като е намалило силата на вълната. Всекидневникът припомня, че наводнението във варненския квартал преди 3 години, при което загинаха 13 души, се дължи на "природен феномен". До този циничен извод е стигнало разследването на случая. Така излиза, че местната власт не е отговорна за изсичането на дърветата, незаконното строителство, затлачените дерета, коментира още всекидневникът. Вестник Труд пише в заглавие за първата си страница: "Симеон Втори празнува 80 сред обич и почит. Трима президенти поздравиха рожденика в двореца "Врана"

7 американци изчезнаха след морска катастрофа

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/7-amerikanci-izcheznaha-sled-morska-katastrofa-6070439

Американският боен кораб е бил блъснат от по-дълъг и три пъти по тежък контейнеровоз

Тръмп удължи амнистията за "мечтателите" - младите имигранти без документи

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-udylji-amnistiiata-za-mechtatelite-mladite-imigranti-bez-dokumenti-241380/

Белият дом обаче отменя заповедта на Барак Обама, с която се предотвратяваше депортацията на милиони имигранти без документи, чиито деца са родени в Америка

Спорт по тв днес: волейболистите срещу Сърбия, купа на конфедерациите, европейско за младежи и още 3 мача, европейско по минифутбол, тенис от Щутгарт и Ден Бош, "24 часа на Льо Ман", колоездене, голф, билярд и бокс

https://www.24chasa.bg/sport/article/6285784

Спорт по тв днес: волейболистите срещу Сърбия, купа на конфедерациите, европейско за младежи и още 3 мача, европейско по минифутбол, тенис от Щутгарт и Ден Бош, "24 часа на Льо Ман", колоездене, голф, билярд и бокс                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Манол Генов: Подадохме жалба в КС, за да не може да се раздават пари на общините

http://www.cross.bg/genov-miliona-godina-1546240.html

/КРОСС/ „ Подадохме жалба в КС срещу текстове в Закона за публичните финанси, които позволяват безпринципно да се раздават пари на общините. Откъде се намериха миналата година парите за саниране и тези, раздадени еднолично на българските общини, които бяха на принципа - който ми хареса. Ще ви припомня, че през август месец на 43 общини на ДПС бяха раздадени 27 милиона лв. Никой тогава не си мислеше, че правителството ще подава оставка. Случаят с раздаването на средствата бе с открита предизборна цел." Това заяви народният представител от „БСП за България" Манол Генов по БНТ. „За цяла година са раздадени 110 милиона, ударно- след подадената оставка- 70 милиона, а останалите 40 млн.преди това. Именно по тези актове на Министерския съвет, които ние обжалвахме днес, бяха раздадени тези пари", коментира Генов. „Една единствената община - Гоце Делчев, с кмет, издигнат и подкрепен от БСП, е получила 300 хиляди лв. за цяла година", посочи той. „През миналата година имаме дадени 2 милиарда за саниране, а българският пенсионер живее в лишения и мизерия. Така, че да се обеснява, че до края на годината не могат да се намерят 400 милиона е несериозно", каза също Генов. ГЕРБ имат последователна политика за унищожаване на българския пенсионер. Манол Генов заяви, че средноосигурителният доход през годините расте и не е справедливо един учител, който се е пенсионирал през 1999 г

Квестори влизат в две застрахователни компании

http://frognews.bg/news_136657/Kvestori-vlizat-v-dve-zastrahovatelni-kompanii/

Квестори влизат в две застрахователни компании. Те са назначени от Комисията за финансов надзор, предаде bTV. В рамките на месец ”Надежда” АД и кооперация ”Синдикална взаимозастрахователна кооперация” ще бъдат управлявани от квесторите.

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/rodeni-na-dneshnata-data-1546239.html

/КРОСС/ Радина Кърджилова, актриса Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, бивш депутат Свилена Дечева, музикален педагог на Крисия Бюрхан Аббазов, бивш зам.-министър на земеделието Светослав Джамбов, почетен консул на Малайзия в България Цвети Кръстева, пресаташе на Столична община    

Тръмп се прицели в армията – основна брънка в кубинската икономика

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-se-pritseli-v-armiyata-osnovna-branka-v-kubinskata-ikonomika.86842

/Поглед.инфо/ Обявявайки забрана за бизнес с икономически субекти, контролирани от кубинската армия, Доналд Тръмп стреля в сърцето на режима на Раул Кастро, който повери на военните цели отрасли от икономиката на острова.

Одобрението към Европейския съюз е скочило рязко след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Одобрението-към-Европейския-съюз-е-скочило-рязко-след-Брекзит_l.a_i.744188_at.1.html

Европейците вече имат много по-добро мнение за ЕС, отколкото преди година, когато Великобритания нанесе тежък удар на Евросъюза, гласувайки да го...

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-rosen-subota-1546238.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Ексклузивно: Президентът Росен Плевнелиев. Тема: Аспарухово - три години след водния ад. Защо няма виновни? Отговорите на живо от Варна. Тема: Педофили в мрежата. Как един баща измисли начин да предпази децата си в интерне? Тема: Новини от двореца. Кой уважи царския юбилей на Симеон Сакскобургготски? Тема: Спомен за Велко Кънев: Асен Блатечки, само пред "Събуди се". Тема: „Мой свят ...": Дара Екимова, в "Говори с Ива".   БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Ген. Бриго Аспарухов: За терора, сигурността и политиката. Тема: Бизнесът срещу чиновниците. Пречи ли държавата на успелите българи?Гост: Ивайло Пенчев, предприемач Тема: Актрисата Мара Вачкова: За ролите в живота и на сцената. Тема: Шефът на Агенция „Електронно управление" - Росен Желязков, с първи музикален клип. Тема: Специално за „Тази събота": „88 съвета за успех от номер 8" - Христо Стоичков.  

Момчил Неков: ГЕРБ унищожи 106 хиляди млечни ферми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280307_%D0%9C%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B8%D0%BB+%D0%9D%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B6%D0%B8+106+%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B

 „За 7 години управление на ГЕРБ са унищожени 106 хиляди млечни ферми. Ако искаме да имаме самочувствие, трябва да имаме производство, и то защитено. СЕТА създава конкуренция, основана на див корпоративен капитализъм“. Това заяви евродепутатът социалист Момчил Неков в предаването „Брюксел 1“ на телевизия „България он ер“.

Неков обясни, че българските и европейските земеделски производители имат нужда от защита, а не от нова конкуренция. И даде пример с малко млекопреработвателно предприятие, което едва стига до софийския пазар, камо ли до канадския.

Коментирайки факта, че Канада е петият най-голям производител на ГМО, Неков каза: „Европейските стандарти за ГМО се спазват. Но те задължават производителя да изпише в етикета, ако има над 0,9% съдържание на ГМО в продукта. Те не забраняват разпространението“. Така европейските граждани с по-ниски доходи ще бъдат изкушени да купуват евтини храни с ГМО и да излагат на риск здравето си.

СЕТА ще задълбочи разрива в заплатите на квалифицираните и неквалифицираните работници. Ще задълбочи разликата между бедни и богати, между селото и града. Печалбите от CETA ще отидат в голяма степен при собствениците на капитала, а не при работниците. Спестените 500 млн. евро годишно от мита и такси ще отидат също в полза на капитала и ще ощетят националните бюджети.

„Либерализирайки пазара създаваме условия за див капитализъм“, каза още Момчил Неков.

 

Поглед.инфо

КАС официално реши - ЦСКА ще играе в Лига Европа

http://frognews.bg/news_136656/KAS-ofitsialno-reshi---TSSKA-shte-igrae-v-Liga-Evropa/

Арбитражният Спортен съд (КАС) в Лозана и УЕФА взеха официално решение да допуснат ЦСКА до участие в тазгодишното издание на Лига Европа. КАС е уважил молбата на ”червените”, което означава, че те ще имат право да участват в евротурнирите това лято.

Нелегална мандра разкриха в Пазарджишко

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/nelegalna-mandra-razkriha-v-pazardzhishko-2031104

Иззети са около 350 кг краве и 70 кг козе сирене, няколко десетки литра прясно краве мляко, мая, амбалаж и етикети. Млечните произведения ще бъдат унищожени

Калкан и каракуда - не може

//dariknews.bg/regioni/burgas/kalkan-i-karakuda-ne-mozhe-2031106

Стотици метри бракониерски мрежи са открили инспекторите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури само за седмица при проверки по Южното Черноморие. След изненадваща инспекция в Ахтополския залив проверяващите се натъкнали на 500 метра мрежи в работно положение за улов на калкан.

Намериха голямо количество нарязан тютюн без бандерол

//dariknews.bg/regioni/vraca/nameriha-goliamo-kolichestvo-nariazan-tiutiun-bez-banderol-2031105

Нарязан тютюн без български акцизен бандерол откриха служители на ред към РУ Бяла Слатина при проверка на частен автомобил, съобщиха ог ОД на ВМР Враца. Проверката е направена снощи, минути след 21 часа, на лек автомобил „Опел Зафира“. Водачът - 27-годишния И.И. се оказал от плевенското село Буковл

Трима палестинци бяха застреляни след убийство на израелска полицайка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286767

Трима палестинци бяха застреляни след убийство на израелска полицайкаИзраелските сили за сигурност застреляха трима палестинци, извършили нападения в Ерусалим, при които беше убита служителка на израелската гранична полиция, предаде БТА. Нападенията с огнестрелни и хладни оръжия бяха извършени едновременно в два района близо до Дамаската порта на Стария град на Ерусалим.

Днес ще се състои традиционната среща на осиновители и осиновени деца от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353628

Предстои традиционната среща на осиновените деца и техните осиновители. Тя ще се проведе днес - 17 юни в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (кв. „Виница“, ул. „Овеч“№2). Празникът „Аз и моето семейство“ започва в 9 ч. и продължава до обяд, научи Moreto.

Жълт код за обилни валежи е обявен за 5 области в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6286779

Жълт код за обилни валежи е обявен за 5 области в страната

Жълт код за обилни валежи е обявен за 5 области в страната. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предаде "Фокус". Жълтият код е в сила за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. В тези области в следобедните часове се очакват валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевични бури.

Почина режисьорът на "Роки" и "Карате кид" Джон Авилдсън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286772

Почина режисьорът на "Роки" и "Карате кид" Джон АвилдсънДжон Авилдсън - режисьорът на превърналите се в огромен успех филми "Роки" и "Карате кид" - почина на 81-годишна възраст, предаде БТА. Режисьорът е умрял в болница в Лос Анджелис от рак на панкреаса, заяви синът му Антъни. Авилдсън спечели "Оскар" с филма "Роки" от 1976 г., в който участва младият и неизвестен тогава Силвестър Сталоун.

Съдиите гласуват за членове на Висшия съдебен съвет

http://frognews.bg/news_136655/Sadiite-glasuvat-za-chlenove-na-Visshiia-sadeben-savet/

За 6 места се борят 27 кандидати, които бяха изслушани от Общото събрание миналата седмица. Прокурорите и следователите вече избраха 5-мата си представители в съвета. Предстои и Народното събрание да попълни своята квота.

Бизнесът: Не искаме популистки и манипулирани референдуми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280306_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BF%D1%83%D0

 Във връзка с референдума в Трън, обявен от прокуратурата за незаконосъобразен, организациите на работодателите – КРИБ, АИКБ и БСК, приеха декларация. Ето какво гласи тя:

 
Ние, национално представителните организации на работодателите, Като приветстваме възможността за разширяване участието на гражданите в управлението на национално и местно ниво в една демократична и правова държава, Като последователно и в единодействие като национално представителни работодателски съюзи съдействаме за развитието на родната икономика, за устойчив растеж в съответствие с интересите на нашите членове, Като работим за трайно повишаване благосъстоянието на нашето общество чрез труд и пазарна икономика. Намираме за необходимо да вземем отношение по вълнуващите ни днес въпроси за един от инструментите на пряката демокрация – референдума: Уважаваме инициативите на гражданското общество. Самите ние сме част от него. В своята дейност се ръководим от стремеж да провеждаме и развиваме уважителен социален диалог за успешно установяване на модерни индустриални отношения, за по-благоприятни условия за инвестиции и бизнес активност.
 
Уважаваме правото на гражданите да участват в демократични процеси с разрешени от закона средства, мирно, информирано. Икономическият ни напредък е наша обща национална цел. В същото време изразяваме тревога от възможността за лавинообразна злоупотреба с референдума като инструмент в защита на интересите на гражданите в условията на демокрация и върховенство на правото. Липсата на опит в прилагането на дълбоко демократичните по своята природа принципи при произвеждането на национални или местни референдуми е в състояние да ги дискредитира. Да предизвика опасни противопоставяния между различни социални структури, да блокира прилагането на правни норми, неминуема последица от което ще бъде нежелан от никого политически и социалноикономически застой. Правото на една общност да се произнесе по поставен на референдум въпрос не е неограничено. Доколкото този народен вот замества директно актa на съответен властови орган, той трябва да бъде съобразен с нормативните изисквания.
 
Когато въпросите са формулирани така, че действително заложеният в тях смисъл е питане дали да бъде спазван законът или не, вотът се използва като оправдание за неизпълнение на задълженията на властовия орган и абдикиране от поемане на отговорност, експлоатиране на общественото мнение и популистки внушения, които са в противоречие с установените в Конституцията и законите норми. Нека да напомним, че както инициативата, така и отговорността за приемането и въздействието на решенията на гражданските инициативи са отговорност на гражданите. Най-голямата гаранция за защита на правата и интересите на всеки човек, респективно на местните общности, е строгото прилагане на закона. Да проявим по-висока гражданска и правна култура.
 
Да си сътрудничим в името на общото ни желание с честен труд да градим напредък. Популизмът няма да помогне обществото ни да се отърси от потискащата бедност и да заживее достойно, а институционалното му насърчаване е крачка към произвол, като по никакъв начин не отстоява конституционните принципи и не допринася за демократичното решаване на възникнали спорове. Икономиката трябва да се развива в предвидима среда, гарантирана от закрепения в чл. 19, ал. 3 от Конституцията на РБ принцип, че „Инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона". Затова, водени от тревогата за възможни манипулации и превратно използване на референдумите, категорично заявяваме нашето желание да не бъде възпрепятствано изграждането на благоприятна бизнес среда. Това не би довело до нищо друго освен до дълбоко подриване основите на демократичната държава и до отслабване градивната сила на гражданското общество.

Партията на Меркел ще вземе най-много гласове на изборите през есента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286761

Партията на Меркел ще вземе най-много гласове на изборите през есентаКонсервативният Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел ще събере най-много гласове на предстоящите след сто дни парламентарни избори в Германия. Това сочат резултатите от анкета на агенцията за политологически проучвания "Инфратест димап", предаде БТА. Според тях ХДС ще вземе 39 на сто от гласовете,

България 9-а в Световната лига по волейбол, нашите отписали мача с Бразилия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6286773

България 9-а в Световната лига по волейбол, нашите отписали мача с БразилияБългарският национален отбор по волейбол заема 9-ото място в общото класиране в Световната лига след мача с Бразилия. Нашите загубиха 0:3 в Кордоба и вече имат 3 победи и 4 загуби и 8 точки. Въпреки това отборът на селекционера Пламен Константинов запазват напълно реални шансове за класиране на финалите,

Дъждовен уикенд. Жълт код за порои в 5 области

https://offnews.bg//obshtestvo/dazhdoven-uikend-zhalt-kod-za-poroi-v-5-oblasti-658382.html

Жълт код за обилни валежи е обявен за 5 области в страната, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Жълтият код е в сила за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

В тези региони очакват силни валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевични бури. Най-интензивните ще са в следобедните часове.

В петте области количествата дъжд ще са над 15 - 20 л/кв. м. Ще има и условия за градушки.

Максималните температури ще са от 25 до 27 градуса. 

Дъждовете ще продължат и в неделя.

Оливър Стоун: Путин е много последователен консервативен лидер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280305_%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%83%D0%BD%3A+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B5+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0

 Докато разузнавателната общност, Конгресът и пресата извършват разследване относно предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ, Стоун показва версията на Путин относно събитията. Интервю на „Дъ Нейшън“ с Оливър Стоун относно новия му документален филм „Интервютата на Путин“





Трикратният носител на „Оскар“ Оливър Стоун – ветеран от Виетнам, отличен с медала „Пурпурно сърце“, който направи едни от най-великите антивоенни холивудски филми, бе интервюиран в офиса си в Санта Моника в деня на годишнината от десанта в Нормандия. Отличителен белег на кинотворчеството на Стоун е художественото създаване на разкази, алтернативни на общоприетите схващания, което го поставя в конфликт не само с правителствените сили, но и с масмедиите.

 

През 1986 г., когато президентът Роналд Рейгън бе замесен в тайната операция „Иран – контри“, Стоун показа другата страна на събитията в Централна Америка в завладяващия филм „Салвадор“. По-късно същата година и през 1989 г., с филмите за Виетнам – „Взвод“, получил „Оскар” за най-добър филм, и „Роден на 4 юли“, номиниран за „Оскар” за най-добър филм, Стоун се противопостави на милитаризма със своите класически филми на тема „Войната е ад“. Докато Рейгън възхваляваше необуздания капитализъм, във филма „Уолстрийт“ от 1987 г. Стоун постави под съмнение етичния стандарт на фразата „алчността е нещо добро“.

 

Може би най-запомнящо се е дискредитирането на доклада на комисията „Уорън“ във филма „Джей Еф Кей“ от 1991 г., разкриващ намесата на американски разузнавателни агенти в убийството на Кенеди. А в колосалната му документална поредица от 796 минути „Неразказаната история на Съединените щати“ Стоун интригуващо представи един алтернативен прочит на Студената война и други.

 

Сега Стоун се завръща с „Интервютата на Путин“. Докато разузнавателната общност, Конгресът и пресата извършват разследване относно предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ и евентуално тайно споразумение с кампанията и президентството на Тръмп, Стоун, използвайки редкия си достъп до руския президент, се осмелява да покаже версията на Владимир Путин за събитията. В изчерпателно интервю с „Дъ Нейшън“ Стоун говори от гледна точка на историческата перспектива и подчерта, че той често изразява това, което според него представляват възгледите на Путин. Разговаряхме за Едуард Сноудън, новия маккартизъм, Сирия, Доналд Тръмп, Украйна, масмедиите, Хилъри Клинтън, Джулиан Асанж, Бърни Сандърс, възстановяването на Студената война, Мегън Кели, войната и мира и Путин. Интервюто беше редактирано и съкратено с оглед постигане на яснота.

 

„Дъ Нейшън“: Разкажете как протекоха „Интервютата на Путин“ във времето.

 

Оливър Стоун: „Интервютата на Путин“ започнаха през юни 2015 г. Току-що бяхме приключили снимките на „Сноудън“ – отидохме в Москва, за да заснемем последната сцена с Ед Сноудън в нея. Останахме още няколко дни и отидохме в Кремъл, за да се срещнем с Путин за първото ни интервю. След това удължихме това пътуване с още два дена, за да направим няколко интервюта. Върнахме се в началото на следващата година и в средата на 2016 г. – всеки път различни интервюта, в Сочи... в дачата (вила в покрайнините на големите руски градове – бел.пр.) – използвахме всяка възможност. Графикът му беше много натоварен; той работи до късно. Често си тръгваше в 1:00 ч. сутринта и казваше: „Имам още една среща“.


Той проявява самодисциплина и се наспива добре през нощта. Беше свеж всеки ден – никога не беше уморен, както аз бях. Много, много дисциплиниран – вероятно от джудото... Носеше костюм и вратовръзка и изглеждаше много спретнато, независимо колко е часът. Никога не изпитваше нужда да посети мъжката тоалетна... Прави това в продължение на 16 години. Споменах маниера на работа на Рейгън – той не прехвърля отговорности, той вниква в същността на всяка ситуация. Това ме впечатли... Путин е много последователен консервативен лидер.

 

Четвъртото пътуване – надявахме се, че сме приключили... Не беше планирано – оказа се, че след изборите в САЩ изникнаха съвсем нови кризисни въпроси. Така че ние организирахме връщането си през февруари 2017 г., за да направим последната част след избора на Тръмп. Голям дял от нея е посветен на Тръмп – но тя не засяга само настоящето, тя се връща назад и обхваща 17 години, като ни разказва за времето на Путин на длъжност, което е много важно за разбиране на настоящата ситуация. Американците са склонни да мислят за настоящето – заглавието на първа страница, новините. Това е погрешно – политиката, отношенията между страните отнемат време... За съжаление ние не разполагаме със способността на медиите да настояваме за незабавен отговор, както бе подсказано на Буш да каже: „Аз погледнах в душата му и намерих човек, на когото мога да се доверя“... Подобни отношения се изграждат само за пред камера.

 

Той можеше да прекрати интервютата във всеки момент. Ако те бяха скучни, а въпросите ми – безсмислени, мисля, че това щеше да приключи по-рано. Мисля, че поддържах интереса му, като играех, като правех това, което филмовият режисьор прави с актьорите, карайки ги да искат да изиграят сцените, запазвайки интереса си. Това е качество, което съм придобил през годините, прекарани в работа с актьори. Правих това с държавните глави – Кастро, Нетаняху, Арафат...

 

Направихме общо 19 часа филм. Орязахме до четири часа. 20% е един доста добър процент. Бяхме 22 часа заедно... Изобщо никакви руски пари не са участвали във финансирането на „Интервютата на Путин“... 

 

Какво е значението на вашия документален филм, излизащ по време на влошаващите се отношения между САЩ и Русия, насред тези обвинения в хакерство при изборите?

 

- Не беше планирано по този начин. Това е друга криза в дългата поредица от кризи. САЩ винаги са доминирали в медиите и са разказвали своята версия на събитията със заглавия на първа страница по целия свят. Трябва да имате предвид, че това никога не включва руската гледна точка, която никога не е била правилно представена на американския народ. И когато това е ставало някога, е изглеждало, че е саркастично поднесена и е била обект на подигравки – това не е добър модел на работа. Така че това, което се опитваме да направим много ясно, е да се върнем назад във времето и да вървим напред до настоящето. Със случайното президентство на Путин през 2000 г.

 

Той завари Русия в хаотично състояние – помните, че американците изпратиха икономически екипи в Русия, съветвайки Елцин. Елцин беше добър приятел на г-н Клинтън – той беше много „наш човек“. През 1996 г., когато изборните му рейтинги бяха слаби, Елцин бе преизбран за президент. Винаги е имало големи въпроси в Русия – изборите бяха счетени за подправени и има много доказателства в тази насока. Той също така получи изненадващ заем от МВФ, доста голям, в последната секунда, за да предпази икономиката от срив.

 

Нашият експеримент в Русия не проработи – приватизация, прехвърляне на всички държавни предприятия. Той породи голяма част от корупцията, от която сега се оплакваме. Голяма част от тази корупция води началото си от този период. Защото тези, които бяха умни, получиха нещо безплатно. Хората, които стриктно следваха правилата, които имаха пенсионни планове, осигурителни планове, наистина бяха прецакани. [Смее се.] Казано по друг начин – БВП на Русия се срина с около 40 процента. Това беше катастрофа за тях, по-лоша от Втората световна война, което нанесе огромна вреда на Русия. Както каза Кенеди: „една трета от САЩ, от Чикаго до Ню Йорк, бе унищожена“. Тя се срина приблизително до нивото на холандската икономика.

 

Откакто Путин дойде на власт, нещата наистина претърпяха обрат. Нивата на доходите нараснаха. Все още има проблеми и пропуски във връзка с бедността – те са възникнали през 90-те години. Приватизацията беше коригирана – модифицирана. Той вярва в капиталистическата, пазарна икономика – повече от европейската страна на нещата, отколкото от американската. Той предприе финансова реформа. Създаде си много врагове – както можете да предположите, от хора, които са се възползвали през 90-те години. Не всички, но много от тях са в изгнание, взеха парите и си отидоха. 

 

Олигарси?

 

Да, те бяха наречени олигарси. Много останаха и работеха за новото правителство.

 

Трябва ли Русия да бъде партньор на Америка за национална сигурност, вместо да гледаме на нея като публичен враг номер едно?

 

Абсолютно. Америка и Русия имат много общи интереси, включително войната срещу тероризма. В Космоса те ще бъдат решаващи съюзници. Не трябва да милитаризираме Космоса, което е едно от техните оплаквания. Със сигурност контрол върху климата... Има надежда, че във всичко това може да има партньорства – и един безопасен свят ... 

 

- Вие сте отявлен критик на масмедиите. Какво мислите за мнението на масмедиите за Путин?

 

На Запад беше лошо. Отначало имаше написани някои положителни неща, когато той внесе някакъв ред в хаоса. Но когато се появи като син на Русия, така да се каже, действайки в собствения интерес на Русия, както се предполага, че народите трябва да действат, мисля, че той изненада американските лидери, елита, със своята твърдост и последователност. Медийната война срещу него започна през февруари 2007 г. [когато Путин критикува унилатеризма на САЩ относно „почти невъздържаната свръхупотреба на сила в международните отношения“ на Конференцията по сигурността в Мюнхен.] 

 

- Това, което най-много ми прави впечатление във вашата художествена и публицистична работа от „Джей Еф Кей“ до „Неразказаната история на Съединените щати“, е, че по кинематографичен начин представяте един алтернативен разказ на общоприетата, официална версия на събитията и хората. По какво се различава вашата гледна точка относно Путин от конвенционалната мъдрост на масмедиите?

 

В нашия документален филм той посочва подробности – важно е да разбираме историята и причината – той посочва три шокови състояния, предизвикани от американското разширяване на НАТО, като се започне от 1999 – присъединяването на 13 държави. НАТО има различно значение за руснаците от това за западняците...

 

Както той обяснява, НАТО е почти като нация-държава, която поема военния механизъм на страната, с която се съюзява. Тя се превръща в страна от НАТО. Планирането на НАТО, използването на страната за извършване на операции, военни игри и може би в крайна сметка като военен заложник, някой на фронтовата линия. НАТО е сериозен ангажимент... НАТО се презентира като антируски съюз... Това е много важно за САЩ.

 

Не мисля, че е в интерес на Европа да бъде заложник на фронтовата линия в една напрегната ситуация. Но привеждането на НАТО към границите на Русия е почти готово – все едно Русия да разположи войски в Мексико и Канада точно на границата, заявявайки: „Нямаме ви доверие, ще ви атакуваме всеки момент“. Това е огромно напрежение. То се нарича „стратегия на напрежение“. Това е стратегия, която е много важна за западните интереси... Но руснаците не са ни подложили на никакво напрежение, те не са дислоцирали войски – САЩ са тези, които правят това. С колко предни оперативни бази разполагаме – 800? Плюс специални военни операции в 130 държави – чувстваме се застрашени, чувстваме се обкръжени…

 

Това, което господин Путин казва, е: „Кой внася безпорядък в света?“. Ако нанесете нещата на картата и кажете: „Къде са войските, къде са базите, къде отиват оръжията?“.

 

Путин всъщност казва във филма, че към края на СССР било обещано на съветските лидери, че НАТО няма да се разширява и да приема за членове държави от Източна Европа.

 

Но нямало никакъв документ, както той посочва, и той обвинява Горбачов…

Номер 2 [вторият шок] бил, когато Джордж Буш отменил договора за ограничаване на системите за противоракетната отбрана с Русия [през 2001 г.] – това наистина бил шок. Голяма опасност за света – хората не обърнаха внимание, но това наруши цялата концепция за ядрен паритет, която бе изграждана толкова години. Оттогава Америка разположи системи за противоракетна отбрана в Полша и Румъния, точно на границата с Русия.

 

Не мога да ви кажа колко много бе нарушен балансът. Руснаците бяха шокирани от това – никой не отменя толкова важни договори. Това бе крайъгълният камък на ядрения паритет, подписан през 1972 г. от Никсън и Брежнев. Това бе много важен договор, но американците не го осъзнават, защото медиите не го обясняват на света. Това означава, че сега Русия трябва да инвестира пари и огромна енергия за възстановяване на някои от своите ядрени съоръжения.

 

Тъй като те не могат да смогнат – системите за противоракетна отбрана, както обяснява Путин, могат да се превърнат в офанзивни ракети за една нощ. Ако не информирате Русия например, че сте го направили, руснаците ще бъдат много объркани относно това, което виждат на радара, това, което се случва. Ако една система за противоракетна отбрана внезапно започне да действа като офанзивна ракета, това се превръща в истински проблем. Трябва да подготвите системата си за отбрана незабавно, за да се опитате да предотвратите ударите на тези оръжия. Америка е разположила подводници, междуконтинентални балистични ракети, самолети на НАТО по всички руски граници и от двете страни. Разработваме всякакви нови машини, включително нови ядрени предпазители, наречени „суперпредпазители“ – също много опасни.

 

С други думи, САЩ не възнамеряват да се отказват от ядрените оръжия – те заявяват намерение да покажат превъзходство и да имат възможност за първи ядрен удар срещу Русия. Това е сериозна, сериозна работа. Повече, отколкото си мислите. Това ни води близо до ръба. Също така съществува огромна вероятност от грешки, както в „Д-р Стрейнджлав“ [Стоун прожектира ядрената сатира на Стенли Кубрик от 1964 на Путин в документалния филм], където нещо се обърка, някой реагира прекомерно – това се случи толкова много пъти от 70-те години на миналия век насам, вижте колко близо сме били, ако сте проследили тези подробности. По време на управлението на Рейгън на няколко пъти се разминахме на косъм. Така че всички сега са изнервени. Поляците са намесени – те мразят руснаците. Много отмъщение се таи в съзнанието на източноевропейските държави. Това е много опасна ситуация. Може да възникне инцидент.

 

Той разгледа подробно номер три [третия шок] – подкрепата на САЩ за тероризма в Централна Евразия, а също и Русия. Путин говори за това, това е голям момент. Те ни помагаха след 11 септември, те се съгласиха с Буш да ни помогнат в Афганистан – транзитни права, оръжия, разузнаване, те наистина ни помогнаха. Те всъщност са спасили доста животи в Афганистан. В онзи момент започнаха да получават сигнали от чеченски терористи, в Грузия... активни, опитващи се да се отделят от Майка Русия. Сега Чечения се бори за независимост. Грузия стана независима през този период. Всякакви проблеми бушуваха по границите. Украйна се превърна в проблем през 2004... и в Украйна има тероризъм, упражняван от терористи от дясното крило.

 

Той говори за резултата от срещата на Буш и Путин. Буш се съгласил да не подкрепяме хората, които искат Русия да се разпадне, но в същото време той не можел да направи нищо, защото ЦРУ продължавало да го прави. И така, чудите се кой управлява, кой стои начело на държавата? Дали Буш стои начело на държавата? Дали Тръмп стои начело на държавата? Или наистина има тайна държава, ЦРУ, разузнавателните служби, които правят това, което искат да направят? Така че това представлява друг проблем.

 

Съветската държава се срина през 1991 г., все още нещата бяха нормални, единствена суперсила ... Г-н Буш разположи 500 000 войници в Близкия изток. Това е много голямо решение – припомнете си, че във Виетнам това стана постепенно... Внезапно 500 000 войници сигнализират за ново присъствие в света. Това е господин Суперсила, който поема самоинициативата, казвайки: „Добре, ние ще решим всичко...“.

 

Но през онези първи години тези три неща изглеждаха на Путин като голям обрат в отношенията. Той продължава да говори за „нашите американски партньори“ в целия документален филм. Той никога не казва една лоша дума, той не говори лоши неща за никого, за президенти. Той уважава Обама, уважава Буш – определено харесва Буш по някакъв начин. Бих казал, от гледна точка на американските ценности, той би бил консервативен американец. Традиционни ценности, абсолютно. Той попада в тази скала. И ако беше американски президент, щеше да бъде много, много харесван от нашите медии, защото е добър, последователен лидер. 

 

Мислите ли, че масмедиите демонизираха Путин?

 

Нито едно от тези три неща в периода 2000–2007 г., които споменах, не бяха отразени. [Забележка на редактора: Всъщност в масмедиите имаше незначително отразяване.] Не съм чел за тях. Мислех, че отношенията ни са добри, но сгреших. Също така не проследих украинската „Оранжева революция“ от 2004 г. – изглежда Русия приемаше, че Украйна става западна държава. Не в това бе проблемът. Те имаха търговски споразумения, които бяха много щедри, силни и полезни за двете страни. Имаха военни споразумения за доставки на оръжие. Но това бе прекъснато от държавния преврат през 2014 г. Имаше разриви в грузинската война, за което малко се говори. Втората чеченска война – най-накрая конфликтът в Чечения утихна [войната приключи през 2009 г.].

 

На първо място бе връзката, създадена по повод Украйна и след това Сирия. Тъй като през 2011 г. САЩ бяха силно ангажирани в Сирия, която беше руски съюзник от 70-те години, те имаха база там. Сирия беше един от основните им съюзници в Близкия изток. САЩ, Саудитска Арабия, Йордания, Израел, Англия и Франция се включиха в тази опосредствана война в Сирия с идеята да дестабилизират, да се отърват от Асад и да поставят някаква умерена опозиция, за което нямаше доказателства по това време. Страната се влоши. Обама бомбардира Сирия четири години, без никакви видими резултати по отношение на „Ислямска държава”.

 

Путин се намеси през 2015 г. – когато нещата тотално се объркаха. Там всъщност той проведе огромни бомбени атаки, хиляди бойни излитания, по стотина на ден, докато САЩ изпълняваха едно или две. Той наистина причини вреди на „Ислямска държава”, това имаше значителен ефект. Ако забелязвате, хронологията на цялата сирийска криза се промени, когато руснаците се включиха и започнаха да правят това, което са възнамерявали да направят, което всъщност е борба с тероризма. Путин подчертава, че това е основната цел. Той посочва, че Дамаск е само на 1500 мили от Москва – не е далеч. Трябва да разберете страха, който руснаците изпитват от активизирането на тероризма – такъв, какъвто преживяха при трагедията в училището в Беслан в периода 1–3 септември 2004 г. и в Москва, театър „Дубровка“, на четири километра от Кремъл, в периода 23–26 октомври 2002 г. – много руснаци са загинали при тези терористични атаки.

 

Путин подходи към Сирия много сериозно – не мисля, че Америка стори това, защото ние имахме друга цел. Не се борихме с тероризма. Ние се борим за нашето геополитическо надмощие в Сирия, което има много връзки с петрола и неговата география – контрол над евразийския субконтинент, Турция.

 

Но със Сирия и Украйна тази комбинация е разрушила всякакви остатъчни отношения. Към това се добавя и огромно количество обиди в западните медии и правителства. Докато съществуват хора като Джон Маккейн, които казват, че [Путин] „е гангстер, убиец, диктатор“.

 

И „по-голяма заплаха от „Ислямска държава“.

 

И „по-голяма заплаха от „Ислямска държава“. 

 

Какво мислите за това?

 

Аз не виждам Русия като заплаха. Мисля, че това е, както би казал Ноам Чомски, изфабрикувана криза. Тя спомага за подхранването на американската враждебност, военноиндустриалната държава, бюджетите – това ни позволява да харчим 10 пъти повече от това, което руснаците харчат за военни цели. И разбира се, най-голямата грешка е това, което Обама направи през 2009 г., като обяви, че ще модернизираме напълно ядрената си инфраструктура и ще похарчим един трилион долара за това. Това вече е една много страшна мисъл, ако се замислите за възможностите на надпреварата във въоръжаването. Как може Русия да участва в тази надпревара, как може Китай да участва в тази надпревара? Помислете за това – милиарди долари да отиват за война. Накъде води това?

 

Би било велик момент, подобно на края на ерата на Горбачов, ако Буш можеше да каже: „Нека да постигнем мир“. Рейгън в един момент обмисляше пълното разоръжаване. Спомнете си, че Горбачов каза: „Да се ​​отървем от всички оръжия“, и Рейгън хареса идеята. 

 

На срещата в Рейкявик през 1986 г.?

 

Това беше една прекрасна мисъл, един велик момент във времето... Ако светът избухне, хората трябва да знаят, че е имало такъв момент...

Планът на Обама от 2009 да се похарчат 1 трилион долара за модернизация на ядрената инфраструктура е много опасен. Това, заедно със заплахата от системи за противоракетна отбрана, докарва света на ръба... След цялата ми работа по този документален филм, следвайки моя драматичен инстинкт, мога да ви кажа искрено, че руснаците са хора с твърд характер и те няма да отстъпят. Историята им през Втората световна война показва невероятна издръжливост – те бяха смазани от нацистите, най-добрата военна машина на всички времена. Те претърпяха огромни поражения, но се възстановиха и отвърнаха на удара – всъщност те преобърнаха резултата на цялата война при Сталинград... Но те се сражаваха, след това продължиха в Източна Европа, което е невероятно. Те дадоха огромни военни и цивилни жертви – някои ги изчисляват на 27 милиона... Русия спечели Втората световна война – и те никога не получиха отплата за това. Студената война започна веднага с Чърчил и Труман...

 

Съветските филми за Втората световна война бяха много добри... Те си спомнят. Ако направите филм за Втората световна война сега, няма да има интерес в тази държава, освен ако не е в стила на Тарантино. В Русия това е възможно, ако се въздейства емоционално, защото това е в тяхната ДНК. Всеки в Русия има някой роднина, който е бил засегнат, ранен или убит. Толкова много хора са загинали. Всички в страната са се борили за живота си. Трябва да разберете – те са готови за война и се опасяват от нея. Това, което почувствах при пътуванията... е, че те са изненадани, че Америка би заела такава сурова позиция спрямо тях. Те харесват Путин, защото той отстоява интересите на Русия. Той не е прекалено агресивен, не е нахлувал никъде въпреки това, което казват... 

 

Смятате ли, че това, което се случва днес, с всички тези твърдения за намеса на Русия в изборите в Америка, става в контекста на Студената война?

 

Абсолютно. Спомените за Студената война не са изчезнали. По-старото поколение, неоконсерваторите, винаги ще помнят това и Русия като смъртен враг. В кръвта им е, в ДНК-то им е да ги мразят... Не мисля, че това е необходимо. Смятам, че съществува огромна доза недоверие, особено от страна на републиканците. Те направиха това избирателен проблем, когато Труман се кандидатира с плахост [през 1948 г.], създавайки Закона за лоялност и ЦРУ. Толкова много от злините, които сме наследили, възникват по това време. Интересното е, че ако Рузвелт беше живял няколко месеца по-дълго, без съмнение светът, който той би сътворил, би бил по-различен. Съжалявам, че той е починал през април [1945] – ако беше доживял до юли и август... Рузвелт е вярвал във великия съюз между САЩ, Съветския съюз, Англия и Китай... Чърчил е казал: „Както и да критикувате Сталин, той удържа на дадената пред нас дума“. 

 

С всички тези обвинения в хакерство, свидетели ли сме на нов маккартизъм?

 

Това е странно, но се случва. Тези стари фигури, които не вярват и мразят по каквато и да е причина Русия. Не разбирам защо, тъй като руският народ е много близо до американския народ по много начини...

 

„Дъ Нейшън“: Седемнадесет американски разузнавателни агенции стигнаха до едно и също заключение относно руското хакерство, за да могат всички вляво да кажат: „Те трябва да знаят за какво говорят“. Така че не вярвате, че тези 17 разузнавателни служби казват истината?

 

Не, защото те се отказаха от него... Имаше три агенции – ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и ФБР. Те подправиха тази информация. Това са мои думи [не на Путин]... Това са сериозни твърдения: че Тръмп бил един Манджурски кандидат. Влиянието на руснаците върху изборите за мен очевидно е абсурдно. Израел оказва много повече влияние върху американските избори чрез Американско-израелския комитет по обществени въпроси. Саудитска Арабия оказва влияние чрез пари... Шелдън Аделсън и братята Кох оказват много повече влияние върху американските избори... А министър-председателят на Израел идва в нашата страна и се обръща към Конгреса, за да критикува президентската политика в Иран по онова време – това е доста скандално.

 

Страната ни в голяма степен е в ръцете на диктатор: диктаторът са парите, военнопромишленият комплекс... Повече от абсурдно е всяка година да има такива разходи за военни цели... 

 

Въпреки че вашите документални филми не са толкова известни, колкото са вашите игрални филми, вие имате солидно количество публицистични филми. Можете ли да поставите „Интервютата на Путин“ в контекста на предишните ви документални филми за Фидел, Арафат, „На юг от границата“ и т.н.?

 

- Това бяха конкретни интервюта като това. Филмът за Путин се случи спонтанно, произлезе от историята на Сноудън. Срещам се [с Путин], а резултатът после бе направата на филм. В този момент не познавахме никакви ограничения. Трябваше да задържим неговия интерес. Мисля, че той се отегчава от повечето интервюта, които дава. Определено стилът на Мегън Кели, където тя те напада и ти трябва да се защитаваш, съвсем не ми допада... В края той ми каза: „Благодаря ти, че си толкова старателен и задаваш добри въпроси“. Аз го провокирах деликатно – нищо не може да се постигне с това изострено отношение на Мегън Кели... Тя не беше добре информирана; тя спомена за „17“ разузнавателни служби и не знаеше какво представляват дигиталните следи, за които говори Путин. 

 

Смятате ли, че в интервюто на Мегън Кели Путин е имал предвид вас, като казва, че съществува теория в САЩ, че президентът Кенеди е бил убит от американското разузнаване?

 

Не знам. Той никога не е говорил за това с мен... Това дойде изневиделица, бе изненадващо. Но той го прие почти като даденост, нали? Аз определено вярвам в това и може би и вие... Само държавният апарат може да го направи, не и аматьори. 

 

- От гледна точка на историята на документалното кино можете ли да сравните „Интервютата на Путин“ с публицистичните филми, коитопреобръщат смразяващи истории, като например „Фаренхайт 9/11“ от 2004 г. на Майкъл Мур, „Тънка синя линия“ от 1988 г. и „Мъглата на войната“ от 2003 г. на Ерол Морис, „Безумците от Титикът“ от 1967 на Фредерик Уайзман, „Прибързано осъждане“ от 1967 на Емил дьо Антонио и Марк Лейн? Тези документални филми имаха противоположни гледни точки и спомогнаха за промяната на общественото мнение. Можете ли да поставите „Интервютата на Путин“ в този контекст?

 

- Все още не знаем. Надяваме се, че филмът ще допринесе за мира, хармонията или по-доброто разбиране. Да, напълно, съзнанието ми е в един друг, алтернативен свят. Не разбирам защо водим войни... Как го наричате:

Българският въпрос в руската дипломация през XIX век

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/17/2988769_bulgarskiiat_vupros_v_ruskata_diplomaciia_prez_xix_vek/?ref=rss


Сергей Спиридонович Татишчев е руски дипломат, историк и публицист, работил в Азиатския отдел на Външното министерство на Руската империя. По време на Руско-турската война от 1877 г. - 1878 г. участва в бойните действия край Плевен като ординарец на ген. Тотлебен. След войната е работил във Външното министерство за министрите граф Игнатиев и граф Дмитрий Толстой. След като напуска Външното министерство, Татишчев пише за изданията "Русский вестник", "Новое время", което става...

Дохдът деклариран от Тръмп за 2016 г. е в размер на 76,7 млн. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286763

Дохдът деклариран от Тръмп за 2016 г. е в размер на 76,7 млн. долараПравителствената служба по етика на САЩ публикува финансовата декларация на американския президент Доналд Тръмп за 2016 г., предаде БТА. Тръмп доброволно е оповестил декларацията си. Тя показва, че той е получил доход в размер на 19,7 милиона долара от хотел във Вашингтон, открит през септември 2016 г.

Почина Хелмут Кол - канцлерът на обединението на Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=353633

Канцлерът на обединението на Германия Хелмут Кол почина на 87-годишна възраст, предаде ТАСС, позовавайки се на германския в. "Билд". Информацията беше потвърдена от партията Християндемократически съюз (ХДС). "Ние скърбим", се казва в Туитър акаунта на ХДС.

Президентът Радев с уникален дар за Симеон II

http://frognews.bg/news_136654/Prezidentat-Radev-s-unikalen-dar-za-Simeon-II/

80-годишният юбилей на Симеон Сакскобургготски събра знатни особи от целия свят и официални гости от България в двореца ”Врана” в София. Президентът Радев подари от свое, от името на вицепремиера Илияна Йотова и съпругата си старинен швейцарски джобен часовник от края на 19-ти век с лика на Фердинанд - дядото на Симеон II.

15-годишен ученик е бил нападнат до столично училище

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280304_15-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D

 За нов случай на насилие в училище съобщава БНТ. 15-годишен ученик е с прорезна рана на бузата след нападение от двама младежи.
Инцидентът е станал срещу столичното 23-о училище "Жолио-Кюри" след шестия учебен час, а нападателите не са възпитаници на училището. Причината според очевидци - тениската на ЦСКА, която носел осмокласникът. След инцидента момчето е потърсило помощ първо при медицинската сестра в училище, а след това и в "Пирогов". Според директорката заведенията наоколо създават подобни проблемни ситуации.
"Повиках полицията, защото става дума и за външни хора. Повикахме бърза помощ, повикахме родителите. Родителите с бърза помощ отидоха. Има шев на лявата буза. Говорила съм с майката, вкъщи са вече. В понеделник е казала, че ще го доведат на училище", рязказва пред Националната телевизия Нина Чанева, директор на 23-о СУ "Фредерик Жолио-Кюри".

segabg.com

NASA с мрачна синоптична прогноза за близкото бъдеще на планетата ни, съвсем скоро ще...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280303_NASA+%D1%81+%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BE%

 Дъждовно бъдеще очаква жителите на нашата планета. Специалисти от  NASA са уверени, че съвсем скоро валежите ще бъдат много повече, отколкото твърдят климатолозите. Дъждовете, които ще падат в тропическите райони, ще се увеличават, заради продължаващото затопляне на нашата планета, показват резултатите от изследването, публикувани в списание Nature Communications. Експертите обясняват, че в сегашните прогнози не се отчита постоянното съкращаване на височинните облаци над тропиците. Точно заради това промените в климата на Земята ще са много по-глобални от това, което е обявено сега официално. Защо специалистите от космическата агенция твърдят, че облаците ще намаляват, а валежите ще се увеличават? В световен мащаб валежите не са свързани само с облаците, от които пада дъждът, но и с енергийния баланс на Земята - входящата енергия от Слънцето в сравнение с изходящата топлинна енергия. Тропическите облаци с висока надморска височина задържат топлината в атмосферата. Ако има по-малко от тези облаци, атмосферата над тропиците ще се охлади, водната пара ще се кондензира, превръщайки се в  дъжд, обясняват експертите от NASA.  Ето защо те призовават да бъдат преразгледани климатичните модели и проблемът да бъде изучен детайлно, за да се търси решение. Превод: БЛИЦ

 
 

Църквата отбелязва паметта на Свети мъченици Мануил, Савел и Исмаил

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/cyrkvata-otbeliazva-pametta-na-sveti-mychenici-manuil-savel-iismail-2031086

Църквата чества паметта на Свети мъченици Мануил, Савел и Исмаил. Те били родни братя, християни от Персия. Персийският владетел ги изпратил да преговарят за мир с император Юлиян Отстъпник. Той ги накарал да участват в езическите обреди. Заради това, че не приели да се отрекат

Днес и утре в ЕМО „Етър” могат да се видят сувенири, предлагани от българските музеи

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/dnes-i-utre-v-emo-etyr-mogat-da-se-vidiat-suveniri-predlagani-ot-bylgarskite-muzei-2031102

Започна втория ден от Първия национален панаир на музейните сувенири, който се провежда в ЕМО „Етър”.
 
От 09:30 до 18:00 часа гостите на музея могат да разгледат и закупят сувенири, които културни институции, фирми-производители и неправителствени организации създават и предлагат.

Тържественото връчване на дипломите на Випуск 2017 на Юридическия факултет

//dariknews.bg/regioni/ruse/tyrzhestvenoto-vrychvane-na-diplomite-na-vipusk-2017-na-iuridicheskiia-fakultet-2031098

82 абсолвенти на Юридическия факултет на Русенския университет ще получат дипломите си на тържествена церемония от 14 часа в Канев център. Отличниците са 11, а първенец на випуска е Владислав Росенов Иванов, постигнал успех по време на следването си 5,98. Останалите отличници са: Кристи Маргарит

Какво декларираха пред Сметната палата добричките депутати?

//dariknews.bg/regioni/dobrich/kakvo-deklariraha-pred-smetnata-palata-dobrichkite-deputati-2031099

Сметната палата публикува на сайта си ежегодните декларации на лицата на висши длъжности, подадени до 30 април, както и встъпителните и финалните декларации, подадени до 15 юни. Общо 48 са лицата,  неподали  или подали извън законоустановения срок имуществени декларации или уведомл

Операта „Борислав“ откри празниците „Ловеч в освободителното движение на Асеневци“  

//dariknews.bg/regioni/pleven/operata-borislav-otkri-praznicite-lovech-v-osvoboditelnoto-dvizhenie-na-asenevci--2031100

Със спектакъла „Борислав“ на Софийската опера и балет на откритата сцена на крепостта в Ловеч бяха открити празниците „Ловеч в освободителното движение на Асеневци“. Гост на събитието бе зам.-министърът на културата Румен Димитров.
 
„Намираме се на точното място и време, сред историч

Срещу недостига на места в детските градини: Държавата ще плаща за бавачка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sreshtu-nedostiga-na-mesta-v-detskite-gradini-dyrzhavata-shte-plashta-za-bavachka-video-2031101

Нова програма на Социалното министерство предвижда да осигури детегледачи и средства за заплатите им за семейства, чиито деца са останали извън детските градини.

„Програмата е в отговор на проблемите с демографията в България. Целта й е да подпомогнем работещи родите

Депутатът от "БСП за България" Стефан Бурджев с приемна в Искър

//dariknews.bg/regioni/pleven/deputatyt-ot-bsp-za-bylgariia-stefan-burdzhev-s-priemna-v-iskyr-2031103

На 20 юни 2017 г. /вторник/ народният представител от ПГ на „БСП за България” Стефан Бурджев организира приемна в Заседателната зала на Община Искър на ул. „Георги Димитров“ 38 в града.
 
Програмата предвижда:
от 10.30 ч. среща с актива на БСП, общински съветници – социалисти и

Съдиите ще изберат шестима свои представители в съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/17/2990794_sudiite_shte_izberat_shestima_svoi_predstaviteli_v/?ref=rss


Съдиите ще изберат своите представители в съдебния съвет. Гласуването с хартиени бюлетини започна в 08 ч. в Съдебната палата в София и ще продължи до 18 ч. Право на участие в избора имат всички 2238-ма съдии от страната, като 1677 от тях са заявили електронно гласуване през интернет.

Кандидатите са 27. Магистратите трябва да посочат шестима представители. Изборът ще има, ако те получат повече от половината действителни гласове. Редовен избор е ако в него участват повече...

Тръмп отменя сделката на Обама с Куба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286757

Тръмп отменя сделката на Обама с КубаАмериканският президент Доналд Тръмп обяви, че отменя "напълно едностранчивата сделка с Куба", сключена при управлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, и възобновява някои ограничения върху пътуването и търговията с карибската държава, предадоха световните агенции, цитира БТА. Тръмп подписа президентска наредба,

Панов към съдиите: Ръководителите нямат място в гласуването ви за ВСС

http://clubz.bg/55234-panov_kym_sydiite_rykovoditelite_nqmat_mqsto_v_glasuvaneto_vi_za_vss

"Гласувах за връщането на нормалността във Висшия съдебен съвет. Гласувах за един ВСС, в който магистратите съдии и изобщо всички членове на ВСС да участват във възстановяването на доверието в съдебната система."

Това каза днес председателят на ВКС Лозан Панов, след като около 11 ч пусна ръчно бюлетина в изборите за съдийска квота в бъдещия ВСС. Съдия № 1 изчака на опашка около половин час заедно с многото магистрати, които са избрали да гласуват ръчно.

Опашка от съдии, желаещи да гласуват с хартиена бюлетина, се изви в изборния ден. 

На въпрос на Клуб Z – какво би било посланието му към редовите съдии, след като стана ясно, че „отгоре“ се спускат листчета с имена на „правилните“ кандидати, а от ВАС дори излезе официално писмо - на бланка на съда! - да се подкрепи еди-кой си съдия, той каза:

"Аз гласувах като съдия – не съм гласувал като административен ръководител. Това бих искал да им кажа.

Да се доверят на съвестта си, да се доверят на собствената преценка за всеки от кандидатите. Искам да пожелая успех на всеки от кандидатите. А на съдиите право е да упражнят избора, който са счели за необходим.

Призивът ми към всички е да бъдат активни в осъществуването на своето право както днес, така и утре. Да се доверят на съвестта си и на своето вътрешно убеждение за всеки един от кандидатите. Нямат място административните ръководители в този процес – казвал съм го много пъти! Повтарям: гласувах не като административен ръководител - председател на съд, гласувах като съдия" - заяви той явно по повод колегата си председател на ВАС Георги Колев, който самоотвержено защити глвния си секретар, пратил въпросното "окръжно" да се гласва за определен кандидат.

Панов изрази задоволство от високата избирателна активност до момента (22,3 % към 10 ч., б.р.) и каза, че е много важно и утре да е така на евентуалните балотажи.

Той напомни обаче, че такива практики като листчетата с имена, спуснати до съдиите, трябва да са обект на анализ от ВСС след изборите.

Панов отказа да коментира номинациите от парламента за политическа квота в бъдещия ВСС, защото те още текат.

По повод инцидента с развитите винтове на джантите на служебната му кола, той обяви, че чака резултати от военноокръжна прокуратура. Но в понеделник е викан и е дал обяснения по образуваната проверка.

Холивуд потъна в скръб! Почина…

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280302_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%83%D0%B4+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B1%21+%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0%E2%80%A6++

 Джон Авилдсън - режисьорът на превърналите се в огромен успех филми "Роки" и "Карате кид" - почина на 81-годишна възраст, предадоха световните агенции.  Режисьорът е умрял в болница в Лос Анджелис от рак на панкреаса, заяви синът му Антъни.  Авилдсън спечели "Оскар" с филма "Роки" от 1976 г., в който участва младият и неизвестен тогава Силвестър Сталоун.  Режисьорът постигна неочакван успех и с филма "Карате кид" от 1984 г., превърнал се също в хит.

 

Новата премиерка на Сърбия - богата, хомосексуална, хърватка

http://clubz.bg/55233-novata_premierka_na_syrbiq_bogata_homoseksualna_hyrvatka

„Казах на президента Вучич, че новият премиер трябва да е човек семеен, с деца", заяви наскоро Драган Маркович, лидер на малката партия "Единна Сърбия", която сега влезе в коалиция с мощната Сръбска партия на прогреса (СПП) на президента Вучич. Ултраконсервативният Маркович, който едно време се хвалеше, че в родния му град „няма нито един хомосексуален", сега навярно е безкрайно разочарован.

След категоричната си победа на президентските избори, авторитарно управляващият Вучич седмици наред държа всички в напрежение, а медиите се надпреварваха да гадаят кого ще избере Вучич за свой наследник на премиерския пост. В четвъртък вечерта най-после дойде новината: за първи път в историята на Сърбия начело на правителството ще застане жена - и то жена, която съвсем открито признава хомосексуалността си.

Пътят на Бърнабич

Досегашната министърка по въпросите на държавната администрация и местното управление Ана Бърнабич има впечатляваща биография: следвала е маркетинг в САЩ и в Англия, след което е работила по различни проекти на ЕС и на американската Агенция за международно развитие USAID. По-късно оглавява американската фирма Continental Wind Serbia (CWS), която разработва ветрогенераторни паркове. Бърнабич владее отлично английски и руски. Безпартийна е и има имиджа на „независим експерт", което в очите на разочарованите от политиката сърби само по себе си е нещо положително.

Но не квалификацията на Бърнабич е темата, която живо интересува сръбското общество от миналия август насам. Тогава 41-годишната Бърнабич стана първата министърка, която открито признава своята хомосексуалност. И то в една страна, където думата на Православната църква има голяма тежест, а само допреди няколко години парадът на хомосексуалните предизвикваше редовни сблъсъци между полицията и „патриотичните“ хулигани.

Вучич, който в продължение на години сам се числеше към великосръбските националисти, навремето пожъна много похвали за „смелостта“ да назначи лесбийка за министър. 

„Казах му (на Вучич - бел.ред.), че няма да изтъквам сексуалната си ориентация, но няма и да я крия. И той се съгласи", заяви Бърнабич през февруари в интервю за Дойче Веле. И добави: „Мисля, че това е забележителна стъпка за сръбското общество. Категорично против съм някой да получава даден пост само защото принадлежи към определено малцинство. Но ако човекът е компетентен, той не бива да бъде дискриминиран заради своята ориентация или мнение".

Историята на един скандал

Маргинализираната опозиция и малкото критични медии обвиняват Вучич, че се разпорежда с държавата като със своя собственост. Постовете в обществената администрация и щедрите поръчки се разпределят само измежду верните му поддръжници, икономиката е разсипана, на свободния печат беше сложен намордник. А в един от големите скандали в Сърбия роля изигра и Бърнабич. В него тя се показа много услужлива към тогавашния премиер Вучич.

Ето историята: В края на 2015 бивша служителка на CWS се оплака от корупцията в Сърбия. В телефонен разговор, който беше подхвърлен на медиите, тя обвини директора на държавната фирма „Електропреносни мрежи" Никола Петрович, че е поискал 2 милиона евро в брой от американската фирма CWS, за да включи неин ветрогенераторен парк към мрежата. Пикантното в тази история е, че Петрович е близък приятел и кум на Александър Вучич. Но обвиненията бяха отхвърлени - лично от Ана Бърнабич, която по онова време беше директор на CWS. Само няколко месеца по-късно Бърнабич вече заемаше министерски пост. Немалко сърби го изтълкуваха като един вид отблагодаряване за услугата.

Като член на правителството на Вучич Ана Бърнабич не се отличаваше със солови акции. Тя по-скоро беше една от многото, които неспирно хвалеха премиера като велик реформатор. Включително и когато Вучич предприемаше драстични мерки за икономии, орязвайки например и бездруго мизерните пенсии. „Ето на това казвам аз отговорност: смело да кажеш на хората какво е възможно и какво - не", заяви тогава Бърнабич.

Да, тя е млада и чаровна, но едва ли има друго, което да я отличава от останалите привърженици на Вучич, твърдят наблюдатели. Тъй като партията на Вучич има широко мнозинство в парламента, лидерът ѝ на практика може сам да определя кой какви постове да заема в правителството, казва белградският философ и публицист Владимир Милутинович „Всяка личност, която в една такава ситуация поема премиерския пост, ще трябва да се подчинява на Вучич", добавя Милутинович.

"Тя е богата и хомосексуална. И е хърватка!"

Голяма част от опозиционно настроените сърби не смятат, че издигането на Бърнабич за премиер представлява някакъв крайъгълен камък. Сексуалната ѝ ориентация не играе никаква роля за развитието на страната, казват те. В същото време сред консервативните съпартийци и привърженици на Вучич изборът на хомосексуална жена за премиер със сигурност е предизвикал недоволство.

Другояче изглеждат нещата в съседна Хърватия, където сякаш всички се радват на новината за избора на Бърнабич. Медиите там твърдят, че тя била всъщност хърватка. Още от 1673 година предците ѝ живеели на адриатическия остров Крък, където, впрочем, Бърнабич има вила. „Тя е богата и хомосексуална. И е хърватка!" - обяви наскоро радостно един хърватски портал.

Дойче веле.

Съдиите избират новите членове на ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286754

Съдиите избират новите членове на ВССДнес, от 8.00 часа до 18.00 часа, ще се проведе вторият ден от Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС. Това съохбщиха от пресцентъра на ВСС. Право на участие в избора имат всички 2238-ма съдии от страната, като 1677 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет. Кандидатите в изборната процедура са 27,

Започва ремонтът на 36 км пътища в Североизточна България

https://www.actualno.com/society/zapochva-remontyt-na-36-km-pytishta-v-severoiztochna-bylgarija-news_617440.html

На 17 юни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще даде старт на рехабилитацията на над 36 км второкласни пътища в Североизточна България. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ започва основният ремонт на близо 21 км

След 14:34 часа днес трябва много да внимавате

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280301_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+14%3A34+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1

 Луната е в знак Риби. Повишава се чувствителността, състраданието и екстрасензорните способности, способността към самоизразяване и интуицията. Може да възникнат търкания, подозрителност към околните, лесно поддаване на внушения и чуждо влияние.  Ако се занимавате с творческа работа, то сега е подходящо време да станете по-активни. Вниманието ви може да е съсредоточено върху духовните теми. В любовните дела трябва да се прояви голяма предпазливост. През това време хората са склонни да гледат на всичко през розови очила. Чувствата могат да бъдат твърде засилени, сърцето прекалено открито. Лесно се вземат чуждите чувства за собствени. Хората са емоционално нестабилни.  Луната ще се движи по празен курс от 14:34 часа до 20:56 часа, когато ще се премести в знак Овен. Не забравяйте, че в това време не е подходящо за вършене на нищо важно, за подписване на договори, за преместване на ново място, за важни срещи. Може да вършите обичайната си работа, може да довършвате започнатото или се отдайте на почивка, ако можете да си го позволите.   23-ти лунен ден (от 01:32 часа до 02:03 часа на другия ден) е напълно безопасен период, но може да стане и опасен, ако човек греши и върши неправилни действия. Имате реални шансове както да решите своите проблеми, така и да си създадете нови.  Човек приема допълнителна енергия в този ден, за да може да се подготви за прехода в новата лунна фаза, да може да завърши най-неотложните си дела, които не трябва да се пренасят в новия цикъл. Имайте самоконтрол. Съсредоточете се върху своите цели. Време за активни действия, но гледайте да не превърнете тази активност поради нетърпение в агресивност. В противен случай възникват проблеми. Не се препоръчва да се намирате на места, където има струпване на много хора. Трудно се контролират емоциите, а в тълпата бързо се зараждат отрицателни емоции. Неблагоприятно време за покупки.  За бизнеса е сложен период. Както и в останалите сфери, може да постигнете поставените цели, но може да имате и неприятности. Всичко зависи от правилността на действията ви.  Неподходящо време за сключване на брак. Семейства създадени в този период са обречени на спорове и скандали. Подходящо е за развод в 23-ти лунен ден. Неприятните процедури ще преминат бързо и по-безболезнено.  Отношенията в семейството може да се окажат твърде напрегнати, тъй като сега е трудно да се съхрани дипломатичност в отношенията. Висок е рискът главата на семейството да превиши правата си и да се опита да реши проблемите чрез психологически натиск.  От интимност сега е желателно да се въздържате. Сексът във всякакъв вид сега е противопоказен. Занимавайте се с нещо друго. Мъжете и жените могат много лесно да застанат на пътя на съпружеската измяна. Така че, ако не сте уверени в себе си, прекарайте вечерта в къщи.  Подстригването е противопоказно. Може да донесе след това неприятности.

 
 Blitz.bg

Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил Персийски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenici-manuil-savel-i-ismail-persijski-news_617446.html

Тия трима братя били родом от Персия и били възпитани от майка си в християнска вяра. По онова време - в ІV век - имало вече твърде много християни в Персия. Персийският цар изпратил тримата братя при император Юлиан да водят с него преговори за мир. Юлиан, макар на младост да и

Купата на конфедерациите - първият истински тест за Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/17/2990778_kupata_na_konfederaciite_-_purviiat_istinski_test_za/?ref=rss


С двубоя между домакина Русия и Нова Зеландия днес ще бъде даден старт на голямото футболно събитие на 2017 г. - Купата на конфедерациите. Москва, Санкт Петербург, Казан и Сочи ще посрещнат надпреварата, която се явява генералната репетиция за световното първенство през 2018 г.

До началото на мондиала остава по-малко от година, а юбилейното десето издание на турнира на континенталните шампиони ще е първият истински тест за Русия като организатор.

Оперираха по спешност Бойко Борисов

http://www.moreto.net/novini.php?n=353630

Премиерът Бойко Борисов е бил опериран по спешност вчера в Университетска болница „Софиямед“, съобщиха от болничното заведение. Министър-председателят е претърпял успешна оперативна артроскопска интервенция по спешност на коляното поради увреден менискус.

Тереза Маринова се научила да готви в кухнята на баба си

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6285502

Тереза Маринова се научила да готви в кухнята на баба сиЛекоатлетката Тереза Маринова е майстор в кухнята. Всяко ястие приготвя с голяма доза удоволствие, затова няма как да не се получи вкусно. “Двете неща вървят ръка за ръка”, казва спортистката. А подвизите ѝ в кухнята започват още от детските ѝ години. Тогава всяко лято, щом приключила учебната година, я пращали на село при баба ѝ.

Дъжд и гръмотевици днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6286744

Дъжд и гръмотевици днесДнес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, като най-късно ще завали в крайните югоизточни райони. На много места ще има гръмотевични бури, има условия и за градушки. Това съобщи дежурният синоптик Мартина Цветанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките

В България е най-евтино, в Дания – най-скъпо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280300_%D0%92+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%2C+%D0%B2+%D0%94%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%E2%80%93+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D1%8A%D

 В България е най-евтино от държавите в ЕС, а в Дания е най-скъпо. Това показва проучване на европейската статистическа служба „Евростат” за 2016 г. Цените за потребителските стоки и услуги в съюза имат почти трикратна разлика.

В България цените са повече от наполовина по-ниски от средното за ЕС (48%), докато в Дания те са цели 139% от средното.

Много високи са цените в Ирландия (125% от средното за ЕС), Люксембург и Швеция (124 на сто), Финландия и Обединеното кралство (121 на сто).

В долната граница, освен нашата страна, са Полша (53 на сто от средното за ЕС) и Румъния (52%).

Храните и безалкохолните напитки са най-скъпи в Дания и най-евтини в Полша и Румъния. Алкохолът и цигарите пък струват най-много в Ирландия и Обединеното кралство (съответно 175 и 162% от средното за ЕС), а най-евтини са в България (56 на сто от средното), Унгария (67 на сто), Полша (68 на сто) и Румъния (69 на сто).

Цените на услугите в група „Ресторанти и хотели” са повече от три пъти по-високи в Дания в сравнение с България. У нас цените са 44 % от средното за съюза, в Румъния са 53%, а в – Чехия 56%. В Дания цените са 150 на сто от средното за ЕС, а в Швеция – 144 на сто.

Актрисата Кари Фишър /Принцеса Лея/ е починала от сънна апнея

http://frognews.bg/news_136653/Aktrisata-Kari-Fishar-/Printsesa-Leia/-e-pochinala-ot-sanna-apneia/

Американската актриса Кари Фишър е починала от сънна апнея в съчетание с други фактори, заявиха следователи, цитирани от Асошиейтед прес.

Изсъхват над 10 хил. хектара изкуствени гори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280299_%D0%98%D0%B7%D1%81%D1%8A%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+10+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D1%85%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D

 Изсъхват над 10 хил. хектара изкуствени гори предимно от бял бор от общо 4,2 млн. хектара гори в държавата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора нараства като процент в цялата страна. Това са констатациите от завършилите в цялата страна съвещания по стопанисване на горите.

Основният проблем за изсъхването е физиологичното отслабване на здравословното състояние на дървостоите, които са били залесявани в миналото, а именно залесяване на някои видове на по-ниска надморска височина от естествените им райони на разпространение като белия бор и други. Влияние оказват и голямата гъстота на дърветата в насаждението и зачестилите ветровали и снеголоми. Глобалните климатичните промени са също важен фактор, който влияе върху състоянието на горите, обясняват експертите.

В агенцията са обсъждали мерки, които да ограничат разпространението на съхненето. Някои от тях предвиждат незабавно изсичане и изнасяне на заразената и повредената изсъхнала дървесина от местата, където се настаняват вторични вредители - насекоми, болести и приоритетно усвояване на увредената дървесина.

Предвидени са и нормативни промени за облекчаване на административната процедура по усвояване на увредената дървесина. В момента от засегнатите площи усвоената дървесина в държавните горски територии е около 70%. В горите частна или кооперативна собственост, усвояването е около 50%. Дългосрочните мерки са насочени към постепенна подмяна на иглолистните насаждения с местни широколистни видове, където е възможно.

Арт занимания за деца в АК“Калето“

//dariknews.bg/regioni/vraca/art-zanimaniia-za-deca-v-akkaleto-2031091

Екипът на Археологически комплекс „Калето“ в Мездра стартира арт занимания за деца по време на лятната ваканция. Инициативата ще премине под мотото „Нека пееем, нека рисуваме, нека танцуваме, нека се смеем“. Заниманията ще включват курсове по рисуване и по история на модерното изкуство. Те целят да

Завладяващи книги в отдел „Заемна за дома”

//dariknews.bg/regioni/vraca/zavladiavashti-knigi-v-otdel-zaemna-za-doma-2031092

Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца представя три нови книги, които вече са на разположение на читателите ни в отдел „Заемна за дома”.
Врачани вече могат да четат и последната книга на българския автор Георги Томов „Розариум”. Тя излезе от печат през май и бързо се превърна в едно о

Търговците подават годишни финансови отчети до края на месеца

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/tyrgovcite-podavat-godishni-finansovi-otcheti-do-kraia-na-meseca-2030596

Всички търговци по смисъла на Търговския закон трябва да заявяват за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър своя годишен финансов отчет (ГФО) за 2016 г. до края на юни 2017 г., според Закон за счетоводството. В същия срок останалите предприятия трябва да публикуват финансовия си

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1546237.html

/КРОСС/ *** Варна.От 14.00 часа министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще инспектира приключилите ремонти на Аспаруховия мост. След това министърът ще направи оглед на двата охранителни канала в квартал „Аспарухово", изградени със средства по фонд „Солидарност" след наводненията през 2014 г. ***София.От 8.00 часа до 18.00 часа в централното фоайе на Съдебната палата, ще се проведе вторият ден от Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС. ***София.Продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017 / 2018 г. От 09.00 часа ще се проведе изпит по история на България, а от 14.00 часа - изпит по химия. ***София.От 10.00 часа в „Парк Хотел Витоша София", Франс Ауто, съвместно с Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, ще представи автомобил PEUGEOT трансформиран като учебен автомобил. ***София.От 10.00 до 19.00 часа в Sofia Ring Mall, финансовият портал MoitePari.bg организира първото по рода си в България Експо „МОИТЕ ПАРИ" - всичко за личните финанси, с участие на водещи финансови институции, полезна информация и съвети за личното финансово планиране. ***София.Лидерът на БСП - София и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов и народният представител от „БСП за България" Николай Цонков ще проведат приеми за граждани в с. Чепинци от 10.30 часа и от 12.30 часа в с. Локорско

Кораби-призраци ще кръстосват моретата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280298_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0

 В Япония и в други страни по света усилено работят над създаването на нещо, което до преди няколко години бе свързано с истински ужас за мореплавателите – кораби-призраци, съобщи Би Би Си. В случая обаче съвсем не става дума за, както твърди легендата, пълния с мъртъвци и кокали по палубата „Летящ холандец“, кръстосващ моретата с изпокъсани платна, по волята на вятъра и теченията, а за плавателни съдове без екипаж, движещи се по точно определен курс от едно пристанище в друго благодарение на прогреса или по-точно казано – изкуствения интелект.

Дигиталният „екипаж“ ще бъде в състояние да избере най-краткия, безопасен и икономичен маршрут, ще предсказва потенциални трудности в пътуването до най-малки подробности, включително възможни повреди в оборудването и по този начин драстично да намалят броя на авариите от всякакъв вид. Плановете са това нововъведение да бъде пуснато на вода до 2025 г. И тук е мястото да се каже, че все става дума за „ужас“ за моряците като такива, но покрай суеверието, че могат да срещнат кораб-призрак, а защото, ако експериментът се окаже успешен, тогава те ще станат ненужни за корабоплаването.

Японските компании планират да построят около 250 безпилотни кораба. Създаването на подобна технология ще струва стотици милиони долари.

Все пак в началото първите кораби от този тип ще разполагат с малък екипаж, но идеята е в бъдеще да се появят напълно автономни плавателни съдове.

Една от фирмите, разработващи корабите от ново поколение е Nippon Yusen, която в миналото вече е работила над технологията, позволяваща на корабите да оценяват риска от сблъсък с помощта на анализ на данни. Компанията работи в сътрудничество с норвежците от DNV GL, като събира и анализира данни за състоянието на кораба и неговите характеристики.

Корабостроителната компания Japan Marine United, която сега работи над създаването на „умни“ кораби, също е разработвала подобен проект – система за анализ на данни, с помощта на която се предсказва възникването на технически неизправности, преди да се случат.

Британската компания Rolls-Royce също съобщи за амбициите си в създаването на товарни плавателни съдове, които не се нуждаят от хора. Първите модели ще бъдат с дистанционно управление и въвеждането им в експлоатация е предвидено за 2020 г. Основните функции ще бъдат автоматизирани, но кораб от този вид все пак ще има капитан, който обаче ще следи плаването от сушата, а не от капитанския мостик и ще поема управлението само в критически ситуации. В разработката на безпилотните кораби ще бъдат използвани всички познати и вече внедрени технологии от самолетостроенето и космическата сфера.

Първоначално високотехнологичните плавателни съдове ще плават под флага на определени държави, чието законодателство позволява използването им.

Над безпилотни кораби всъщност работят доста компании, като причината за подобен интерес е простичка – те ще бъдат по-безопасни, ефективни и по-евтини за експлоатация. Според статистиката на застрахователите през 2012 г. от 75 до 96 на сто от авариите на вода са били в резултат на човешка грешка, които най-често са били предизвикани от умора.

Особено дистанционно управляемите или автономните кораби ще понижат рисковете от подобни грешки. Освен това съществено ще се намалят и рисковете от пиратство, защото корабите на бъдещето могат да се строят така, че да не могат да бъдат взети на абордаж. А дори пиратите да успеят да си озоват на борда, те няма да имат достъп до системите за управление. В такива случаи електрониката може просто да остави кораба да обикаля в кръг, докато пристигнат съответните служби, които да обяснят на пиратите, че „така не бива да правят.

Липсата на хора на борда съществено ще промени и конструкцията на плавателните съдове – те ще бъдат с по-голяма вместимост и по-добра аеродинамика. Без екипаж например на борда може да няма рубка на палубата, каюти, основната част от системите за вентилация, отопление и канализация. Това от своя страна ще понижи разхода на гориво. И не на последно място корабите без екипаж ще решат постоянния проблем с недостига на квалифициран персонал – все по-малко хора са готови да прекарват седмици и месеци далеч от семейството и дома. Образованието ще бъде насочено към овладяването на пристанищните системи.

Технологичните елементи за създаването на роботизирани кораби вече съществуват. Много по-сложен е проблемът с легалността на използването му. В настоящия момент международните правила за корабоплавене не споменават нищо за това дами е разрешено използването на такива съдове, могат ли да се застраховат и как се действа в случай на авария.

В Япония усилено работят не само над безпилотните превози по море, но и влага огромни средства в развитието на „умни“ автомобили, които ще се движат без намеса на водач. Неотдавна бе съобщено, че най-големите японски автомобилопроизводители за текущата финансова година, която завършва в края на март 2018 г., планират да изхарчат 2,85 трлн. йени (25,5 млрд. долара) за развитие технологията на безпилотното управление и създаването на ново поколение екологични автомобили. Сумата е най-голямата за последните няколко години. Toyota ще инвестира в новите технологии 1,5 трлн.йени (13,4 млрд. долара). Honda се готви да изхарчи за целта 750 млрд. йени (6,7 млрд. долара) или с 9,4% повече от миналата финансова година. Най-голям ръст на парите за иновации планират в Subaru, където ще инвестират 134 млрд. йени (1,2 млрд. долара), което е със 17,3% повече на годишна база.

Правителството на Япония насърчава инвестициите в технологията на безпилотното управление. Властите разчитат към 2030 г. всяка пета кола по пътищата на страната поне частично да се движи без намесата на водача. През 2020 г. се очаква безпилотните автомобили да бъдат разрешени за използване в някои райони на страната, а 5 години по-късно да има пълноценен вътрешен пазар за продажбата на подобни возила и употребата им.

Преглед на печата - 17 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353626

Споровете по стандарта за киселото мляко са сред актуалните теми на съботните вестници. "Три компании, производители на кисело мляко, искат промяна в българския държавен стандарт, която да им позволи да използват опаковки за продуктите си от всякакви материали.

Сексът удължава живота на жените

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280297_%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%8A%D1%82+%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Американски експерти установиха, че редовният полов живот осигурява защита на ДНК, пише в. "Дейли експрес".
За целите на проучването специалисти от Калифорнийския университет - Сан Франциско са анкетирали 129 жени на възраст между 20 и 50 години. Участничките е трябвало да отговарят на въпроси, свързани с любовния им живот. От жените са били взети и кръвни проби за допълнително изследване.
Тестовете са били насочени към теломерите - защитните окончания в края на човешката ДНК, предпазващи я от увреждане. Те свидетелстват за биологичната възраст на човека. Известно е, че с течение на времето теломерите се скъсяват.
Авторите на настоящото проучване са установили, че жените, които редовно правят секс, имат значително по-дълги теломери от останалите.
"Откритието ни е поредното свидетелство за ползата за здравето от редовната интимност", пишат изследователите в сп. "Psychoneuroendocrinology".
Учените не са изследвали връзката между редовния секс и продължителността на живота при мъжете, но не виждат причина тя да не е същата.

Православен календар за 17 юни, вижте кой има имен ден днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6286738

Православен календар за 17 юни, вижте кой има имен ден днесСв. мчци Мануил, Савел и Исмаил. Св. мчк Манасий Габровски. Св. ап. Аетий Мануил, Савел и Исмаил били християни. Тримата братя перси не приели да участват в езическите обреди на император Юлиян Отстъпник. Заради това, че не се отрекли от християнската си вяра, тримата били измъчвани и след това посечени с меч.

Пускат билети по 12 лв за нощната сцена пред Народния

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280296_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+12+%D0%BB%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%

 В първия ден на астрономическото лято – 21 юни, Народният театър „Иван Вазов” ще посрещне зрителите с билети на специални цени за представленията на откритата сцена. Само на този ден до края на работното време на касите редовният билет за всеки спектакъл ще струва вместо 25 – 15 лв, а ученици, пенсионери и лица в неравностойно положение могат да получат своята доза арт срещу 12 лв.

Вече са продадени голяма част от пропуските за грандиозното събитие, което ще събира по 1000 души всяка вечер на откритата сцена между 3 и 7 юли. „Мнимият болен” на 3 и 4 юли, „Лунатици” на 5 юли и „Почивен ден” на Камен Донев на 6-ти и 7 юли канят зрителите на незабравимо преживяване под небето на нощна София.

Сред звездите от Народния театър, които зрителите ще видят на сцената, са Георги Мамалев, Мария Каварджикова, Аня Пенчева, Михаил Петров, Антон Радичев, Ева Тепавичарова, Биляна Петринска, Васил Драганов, Зафир Раджаб, София Бобчева, Владислава Николова и много други.

Изключително даровитите деца

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/17/2989069_izkljuchitelno_darovitite_deca/?ref=rss

Децата, които имат коефициент на интелигентност (IQ) над 130, са смятани за изключително даровити. Но какво точно означава това? И как трябва родителите и учителите да се отнасят с такива деца, пита Бетина Левеке в своя публикация в ДПА.

Какво представлява интелектуалният талант?

Няма официална дефиниция за даровитостта. Най-общо казано терминът определя ниво на интелигентност, което е доста по-високо от средното, обяснява Мартина Розенбум,...

Седмина американски моряци са в неизвестност след удар на военен кораб с търговски

http://frognews.bg/news_136652/Sedmina-amerikanski-moriatsi-sa-v-neizvestnost-sled-udar-na-voenen-korab-s-targovski/

Американски разрушител се сблъска с търговски кораб, плаващ под филипински флаг, югозападно от японския град Йокосука, съобщиха военноморските сили на САЩ. Двама моряци са ранени, включително командирът на съда, а седмина са в неизвестност, предаде Ройтерс.

Хороскоп за 17 юни, събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280295_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+17+%D1%8E%D0%BD%D0%B8%2C+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

Едни от символите на този ден са смирението, покаянието и прошката. Но другата крайност е тоталната агресия и желание да взимаш и да властваш. На едно място ще покажете зъби и нокти и ще се борите за правата и амбициите си, но на друго ще клекнете и ще позволите да ви използват. Вечерта не взимайте важно решение, особено под въздействие на алкохола или сексуалната емоция. На всички нива се търси слабото място на партньора и се претендира повече, отколкото се дава. Не очаквайте честна игра.

Телец 21 април – 20 май

Планирайте генерално почистване на дома и се ориентирайте към прочистване на връзките. Контролирайте апетитите както в храненето, така и по отношение на околните. Може да прекалите в претенциите и да отблъснете някого, вместо да го привлечете. Ден на грозната истина във връзките. Стремежът е повече към използване, отколкото към отдаване и безрезервна любов. Неблагоприятен ден за ортопедични процедури. Ориентирайте се към приключване на обещаното и отложете старта на новото в живота ви за утре.

Близнаци 21 май – 21 юни

Тежък ден, особено за родените в третата декада. Отношения между родители и деца навлизат в рискова фаза. Претенциите взимат връх, може да се изпокарате по незначителен повод. Не отсъствайте от местата на личната ви отговорност и задължения. Където и да отидете, ще плащате и ще попадате в капаните на хора с болезнени амбиции. Не се съгласявайте да правите услуги, няма да ви се върнат и няма да се изпълнят нещата, които ви обещават. Не се товарете с тежки физически дейности. Щадете краката.

Рак 22 юни – 21 юли

С успех ще приключите работа или дейност, която влачите от доста време. Но ако се налага нещо да се започва, отклонете инициативата и си дайте отсрочка. До 20-и разчистете терена за новото, което ще дойде. Днес почистете у дома и в офиса. Не се товарете с нови и амбициозни начинания. Не водете преговори. Няма да ви направят отстъпката, която очаквате. Тази вечер ще навлезете в рисков период. Тези, с които ще се срещнете, ще се опитват да ви зарибят с идеи и проекти, от които само те ще имат полза, независимо как ви представят нещата.

Лъв 22 юли – 22 август

Днес нищо не се дава без битка, спорове и масиран натиск. Трудно ще направите компромис, ще влезете в разправии на работното място и у дома и отношенията ще се обтегнат. Може да се наложи да поставите ултиматуми там, където с преговори и изчакване не става. В следващите два дни ще постигнете повече и ще получите това, за което днес текът спорове и разправии. Важното е да не се отива в крайност и по възможност да се запази добрият тон. Неблагоприятно за хирургически интервенции, особено във връзка с краката.

Дева 23 август – 22 септември

Рисков ден, особено за родените в третата декада. Вероятни са проблеми с родители и деца. Поставяте си взаимно условия, които са невъзможни за изпълнение. Отношенията с партньорите се обтягат и може да доведат до раздели. Каквото загубите днес трудно ще си върнете. Движете се по линията на най-малкото съпротивление. Ориентирайте се към почистване на дома, лична и физическа диета. Ограничете страничните връзки. На всички нива ще има опити за обсебване и влизане в личната ви територия.

Везни 23 септември – 22 октомври

Не се поддавайте на гнева. Ако се скарате с някого в следващите два дни, отношенията ще тръгнат в рискова посока и много неща може да се променят във ваша вреда. В момента е добре да отстъпите, да жертвате нещо малко в името на голямото, което ви свързва. Бъдете внимателни към здравето си. Не планирайте вадене на зъб за следващите два дни. Не си заслужава да започвате нови инициативи. Всичко стартирано днес има тенденция да се изкривява и тръгва в неблагоприятна посока. И сънищата си тълкувайте на обратно.

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Каквото захапете днес няма да го изпуснете. Родените в третата декада ще притискат околните с искания и ще действат манипулативно на работното място. Днес няма друго положение в отношенията освен това между хищника и неговата жертва. Който се изпречи на пътя ви, ще бъде употребен. С успех ще приключите дела, които влачите от доста време. Конкуренцията ще ви направи отстъпки или ще я настъпите на болното място. Контролирайте гнева. Ще постигнете повече с дипломатичен натиск и преговори от позиция на силата.

Стрелец 23 ноември – 21 декември

За родените в третата декада денят ще донесе рискови положения и неприятности в отношенията на работното място и у дома. Ще се наложи да направите някаква жертва, да отделите от времето си за решаване на семейни и родителски проблеми. И на работното място ще ви поставят пред свършен факт, ще се изисква повече, отколкото ще ви се даде. Изпълвате се с неудовлетворение и може да заформите скандал. Това ще бъде използвано във ваша вреда. Контролирайте гнева, не позволявайте да ви предизвикват. Утре късметът ви се връща.

Козирог 22 декември – 20 януари

Ако днес объркате нещата, в следващите два дни ще имате проблеми и неприятности. Контролирайте апетитите, особено по отношение на амбициозните служебни дела. Нищо ново да не се започва, ако не е сондирано и проверено. Ще ви предлагат изкушаващи перспективи, но всичко, с което се захванете, ще тръгне накриво. Добре е в този ден да се приключва, да се довършват обещаните проекти и да се отстраняват вредните детайли в отношенията. Смирете амбицията, особено ако ще засегнете болезнено нечии интереси.

Водолей 21 януари – 19 февруари

Днес от една накриво казана дума може да пламнат семейни и професионални войни. Не се препоръчва и да влизате в ролята на умиротворител. Не се намесвайте в чуждите дела и отношения и не давайте непоискани съвети. Приемайте без коментар нещата, които се случват, не роптайте и не искайте повече. Проведете укрепващи оздравителни процедури. Не търсете повод за конфронтация. Отложете за следващите дни старта на нова бизнес инициатива. Днес играта се води от силните, агресивните и властващите.

Риби 20 февруари – 20 март

Ден на конфликти между поколенията. Не очаквайте разбиране от родителите си и децата. И от двете страни ще бъдете притиснати с претенции. Като се добавят и неприятностите на работното място, този ден ще ви се стори дълъг и тежък. Не носете неудобни обувки и не си режете ноктите. Не са изключени травмиращи не само тялото, но и душата ситуации. Не си струва да бързате със старта на новите си проекти. Днес всичко има тенденция да тръгне накриво и да изкриви отношенията. Ще ви дават ниска цена, а ще ви предлагат висока.

 

Честит Рожден Ден!

Личната ви година е шестица. Чакайте придобивки и късмет от тотото на живота. Семейството ви ще се увеличи. Може да се сдобиете с наследник или да включите наследниците си в нови бизнес инициативи. Планирайте за 2018 г. преход в нова пазарна ниша, на нова работа и в нова среда.

Родените днес ще бъдат не само големи лакомници, но и доста агресивни към чуждото. От малки няма да си дават играчките, а като пораснат, ще се опитат да заграбят цялото семейно богатство. Разделете имотите с другите им братя и сестри, преди да са поставили ултиматуми. Никога няма да се задоволят с малко.

Заченатите днес ще бъдат на моменти стиснати и алчни, но може и да проявяват гениалност и доброта. Ще се раждат деца с генетични мутации. Грозотата им ще преминава в хармония, а красотата им ще се изражда с времето. Не рискувайте излишно.

До утре

http://www.eurochicago.com/2017/06/do-utre/

Тъмнината нежно ме прегърна и прошепна тихо: Лека нощ, до утре с друга светлина.

Да имаш кураж не значи да не се страхуваш ...

http://www.cross.bg/imash-znachi-strahyvash-1546236.html

/КРОСС/ "Да имаш кураж не значи да не се страхуваш - това значи да те е страх и въпреки това да имаш воля да продължиш".Марк Твен

Куба е недоволна, че Доналд Тръмп се връща към ерата на „по-студени“отношения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280294_%D0%9A%D1%83%D0%B1%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%

 Кубинците са недоволни, че се връщат към ерата на студени отношения със САЩ, предава Reuters .
Американският президент Доналд Тръмп реши да се върне към част от исторически студените отношения с Куба.
Президентът Тръмп обяви план за затягане на режима за пътуване на американски граждани до Куба, както и възможностите за правене на бизнес от страна на американски компании с кубински предприятия.
Този нов удар срещу кубинската икономика идва, след като страната вече има проблеми с намалелите доставки на петрол от съюзна Венецуела.

Радарите за превишена скорост днес - 17 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=353577

Служители на КАТ ще следят днес - 17 юни и в нощта срещу 18 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:10ч.-08:50ч.

Поне 3 ранени и 7 изчезнали след сблъсъка между американския ескадрен миноносец и търговски кораб край бреговете на Япония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280293_%D0%9F%D0%BE%D0%BD%D0%B5+3+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+7+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%

 Седем души липсват, а поне трима са ранени от екипажа на американския ескадрен миноносец, който се сблъска с плаващ под филипинско знаме кораб, предава Reuters.
От Американския флот заявиха в изявление, че „USS Фицджералд“ се е сблъскал с търговски кораб към 2:30 местно време, на 56 морски мили от Йокусука. Това е изключително рядък инцидент в тези натоварени води.
Трима на борда на ескадрения миноносец са били евакуирани по медицински причини, включително и командващият офицер комодор Брайс Бенсън, чието състояние е стабилизирано във военноморската база в Йокусука.
Другите двама ранени са били прехвърлени в болницата заради разкъсвания и натъртвания. Издирват се 7 липсващи души от екипажа на бойния кораб.

Доналд Тръмп показа финансовата си декларация

http://frognews.bg/news_136651/Donald-Tramp-pokaza-finansovata-si-deklaratsiia/

Правителствената служба по етика на САЩ публикува финансовата декларация на американския президент Доналд Тръмп за 2016 г., предаде Асошиейтед. Тръмп доброволно е оповестил декларацията си. Тя показва, че той е получил доход в размер на 19,7 милиона долара от хотел във Вашингтон, открит през септември 2016 г.

Успешно премина изпитанието на нова руска противоракета, която е „призвана да усъвършенства ПРО системите“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280292_%D0%A3%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81

 Русия успешно е провела изпитанието на нова противоракета, която е „призвана да усъвършенства противоракетните системи (ПРО), предаде Риа Новости.
Изпитанието бе извършено на полигона в Сари-Шаган в присъствието на представители на Противоракетни войски и военно-промишления комплекс.
Отбелязва се, че по време на тестовете, противоракетата успешно е поразила условните си цели.

Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил Персийски

http://www.cross.bg/yulian-bili-nego-1546235.html

/КРОСС/ Тия трима братя били родом от Персия и били възпитани от майка си в християнска вяра. По онова време - в ІV век - имало вече твърде много християни в Персия. Персийският цар изпратил тримата братя при император Юлиан да водят с него преговори за мир. Юлиан, макар на младост да изповядвал християнската вяра, по-късно се отрекъл от нея и ревностно изпълнявал всички езически обреди. Той извършвал някакво тържество в чест на боговете, когато пристигнали при него персийските пратеници. Те, разбира се, не поискали да вземат участие в това тържество и по заповед на Юлиан били затворени в тъмница. На другия ден императорът ги повикал и ги убеждавал да се отрекат от християнството. Но те твърдо изповядвали вярата си и били предадени на жестоки изтезания. Тримата братя изтърпели страданията мъжествено, като призовавали името Божие, и най-после по повеля на Юлиан, били посечени с меч. Когато ги посекли, станало силно земетресение. Земята се разтворила и приела в себе си телата на св. мъченици, та да не могат враговете да ги изгорят, както бил заповядал императорът. Не след много земята изхвърлила телата на мъчениците, за да могат християните да ги намерят и по християнски да ги погребат. Над техните мощи се извършвали много чудеса и много езичници, като видели чудесата, се обърнали в християнската вяра. Когато персийският цар чул, как безчовечно Юлиан предал на смърт неговите пратеници, отправил войска срещу него

Започна 17-тото издание на Международен младежки театрален фестивал ВРЕМЕ

//dariknews.bg/regioni/vraca/zapochna-17-toto-izdanie-na-mezhdunaroden-mladezhki-teatralen-festival-vreme-2031088

„За мен е голямо удоволствие да ви приветствам с „Добри дошли“ на 30-годишния юбилей на фестивала и на 17-тото издание на  Международен младежки театрален фестивал ВРЕМЕ. Искам да ви пожелая да се забавлявате, да създавате приятелства, да не ги забравяте и да дарявате любов на публиката. Театърът н

Празникът „С песен на сърцето” се провежда в сградата на РИМ-Габрово, а не пред Дечкова къща

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/praznikyt-s-pesen-na-syrceto-se-provezhda-v-sgradata-na-rim-gabrovo-a-ne-pred-dechkova-kyshta-2031087

Празникът на старата градска песен „С песен на сърцето” се провежда в сградата на Регионален исторически музей-Габрово, на ул. „Николаевска” №10, а не пред Дечковата къща.

Неблагоприятните атмосферни условия нал

Откриха фолклорния фестивал „Танци край Дунава“

//dariknews.bg/regioni/vraca/otkriha-folklorniia-festival-tanci-kraj-dunava-2031089

Международният фолклорен фестивал “Танци край Дунава” се организира от читалище “Цвят 1870”, под патронажа на кмета на Община Видин Огнян Ценков. В 11-то издание представят своето изкуство професионални фолклорни състави от гр. Зайчар – Сърбия, гр. Дробета-Турну Северин – Румъния, както и домакинит

Две отличия за Бургас от Innovations, Technology & Sourcing Awards

//dariknews.bg/regioni/burgas/dve-otlichiia-za-burgas-ot-innovations-technology-sourcing-awards-2031090

Бургас бе домакин на четвъртата Годишна аутсорсинг конференция и второто издание на Innovations, Technology & Sourcing Awards. И двете събития за първи път се провеждат извън София. В столицата, както и в Пловдив, са базирани огромна част от компаниите, работещи в този сектор. Вчера обаче стана

Стенограмата "КТБ" Vs Моделът "КТБ"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/17/2990785_stenogramata_ktb_vs_modelut_ktb/?ref=rss


Стенограмата "КТБ" вече е публична (виж тук). Без да влизаме в дискусията трябва или не подобен документ да се публикува, няколко неща си заслужава да се отбележат. Първо, защото стенограмата е 100 страници и най-вероятно повечето хора никога няма да се захванат да я четат. Второ, защото голяма част от коментиращите просто изказват своето мнение за казуса "КТБ", без реално да коментират стенограмата. Трето, защото има много политическо говорене, което изкривява картината....

Днес на много места ще има гръмотевични бури, има условия и за градушки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280291_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%

 Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, като най-късно ще завали в крайните югоизточни райони. На много места ще има гръмотевични бури, има условия и за градушки. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартина Цветанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Ще духа умерен, в Дунавската равнина и силен запад-северозападен вятър, с който ще прониква по-хладен въздух. Максималните температури ще са между 22° и 27°, в София около 22°. Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за месеца, но ще продължи да се понижава. 
По Черноморието облачността ще се увеличи и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от запад. Максималните температури ще са между 22° и 25°. Температурата на морската вода е 19-23°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 
В планините ще е облачно с краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа силен северозападен вятър. Ще нахлува студен въздух и максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 9°.

Най-важното от Варна във вчерашния 16 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353598

Експертиза разкрива причините за бедствието в Аспарухово Окръжната прокуратура във Варна, която води разследването за бедствието в Аспарухово на 19 юни 2014 година, представи пред медии резултатите от вече изготвената ситуационна експертиза.

Данаил Кирилов: ГЕРБ продължава да се бори за мажоритарен вот

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6285769

Данаил Кирилов: ГЕРБ продължава да се бори за мажоритарен вотОще акценти от интервюто: Администрацията на президента да не замърсява публичната среда с неверни твърдения за концесиите Квотата на парламента във ВСС ще е избрана в средата на септември В момента прокуратурата си е на мястото Съдебната реформа продължава, въпреки че конкретната ситуация в момента се пресища от кампаниите на кандидати,

До 4320 лв. взима директор в изпълнителна агенция заради "исторически дисбаланси"

https://offnews.bg//politika/do-4320-lv-vzima-direktor-v-izpalnitelna-agentcia-zaradi-istorichesk-658349.html

Заради "исторически наложили се дисбаланси" има съществени разлики в заплащането на едни и същи позиции в различни ведомства, като дори се стига до абсурдни случаи на високи заплати.

Това става ясно от годишния доклад за състоянието на администрацията за 2016 г., който беше приет от правителството в сряда. 

От цитираните данни става ясно, че заплатата на директор на дирекция в изпълнителна агенция достига 4320 лв. За същата позиция в администрацията на Министерски съвет заплатата достига 3771 лв., а в Народното събрание - максимумът е 3570 лв. В държавните агенции максимумът на заплатата за тази длъжност достига 1904 лв.

В администрацията на Министерският съвет и министерствата най-високи стойности стига заплащането на главния секретар - 3900 лв. и директор на дирекция - 3771 лв. 

Обяснението в доклада за разликата в заплащанията е "исторически насложили се необосновани дисбаланси в основните заплати", което, според констатациите в него, били неизбежни.

Отчетена е и "нарушена философия на матричната скала" заради увеличенията на минималната работна заплата, която довела до изравняване на минималните размери "на значителен брой нива". Имало и допълнителни дисбаланси при прилагането на механизма за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. 

Едва на последно място се посочва неправилното управление на разходите за заплати и затруднения при провеждането на вътрешноорганизационната политика по заплащането.

В доклада се прави и сериозната констатация, че за 2016 г. Министерството на вътрешните работи е отчело 4 286 щатни бройки по-малко. 

Според устройствения правилник на министерството щатните бройки в него са 50 017. В доклада за състоянието на администрацията голямата цифра от незаети щатни бройки в МВР е поставена в специална графа, която отчита попълнена щатна численост, "което съществено не съответства на нормативно установената". В доклада това несъответствие не е отбелязано на фона на общия брой незаети щатни бройки в администрацията, който е 5 840. 

В доклада не е посочена общата численост в МВР, което се отдава единствено на "съществени несъответствия в числеността" спрямо регламентираната в правилника. В документа не се дава обяснение за голямата дупка в незаетите щатове. 

За разлика от предходни доклади, този за 2016 г. е пестелив и откъм други констатации за администрацията. От доклада за 2014 година например стана ясно, че повече от 1/3 от работещите в държавната администрация са ангажирани в системата на МВР.

Към 31 декември 2016 година общата щатна численост на държавната администрация, включително и общинските и районни администрации, е 132 648 щ. бр. Щатните бройки в централната администрация са 98 663, а в териториалната администрация 33 985.

В доклада се прави констатация, че консултативните съвети към правителството не отчитат редовно дейността си. "При прегледа на Портала за консултативните съвети прави впечатление, че секретариатите на приблизително 29 консултативни съвета не въвеждат регулярно актуална информация, което от своя страна затруднява взаимодействието между държавните институции на централно и местно ниво, гражданите и бизнеса във връзка с извършените промени, касаещи дейността на съветите. Липсата на информация за актуалния състав на съветите, нормативна уредба, работни програми, проведени заседания и приети решения поставя и въпроса доколко същите, в ролята им на постоянно действащи органи на правителството, изпълняват нормативно определените им функции, за които са създадени", се посочва в документа.

В него се прави препоръка по подобряване на ефективността на тези съвети - "включително редуциране на броя им".

Дончева за визитата на премиера в Турция: Чист пиар

http://clubz.bg/55232-doncheva_za_vizitata_na_premiera_v_turciq_chist_piar

Татяна Дончева. Снимка Веселин Боришев

Лидеркат на „Движение 21” Татяна Дончева отправи в студиото на „Събуди се” остри критики към новото правителство по отношение на външната политика. Тя бе помолена да коментира последното посещение на Бойко Борисов в Турция. 

„От доста години в България живеем в пиар реалност. Посещението в Турция е един чист пиар. Аз никога не бих поела функция в МВнР, защото това е много висока топка. Външната ни политика в момента е дадена на лаици. Те могат да са общоинтелигентни, но това не ги прави по-малко непросветени”, каза Дончева.

Според нея допломацията е трудна професия, която изисква огромен опит.

„Това е много тънка работа, изисква огромни познания и контакти. Това се натрупва в продължение на години”, допълни тя.

„Новият правителствен екип няма визия и това си личеше още от предизборната кампания. Един месец ни обясняват, че е голямо постижение, че ще махнат табелите, означаващи камерите на пътя. Тези хора си вярват, че правят някакви велики законотворчески дела”, каза още лидерът на „Движение 21”.

Според Татяна Дончева турска намеса, както и намеса на Русия и САЩ в политиката у нас, винаги е имало и ще има и занапред.

„Тя трябва да бъде минимизирана с държавници, които разбират от това. Когато невежеството вземе връх в една държава, това рядко е в една сфера. Невежеството взима връх във всички сфери и тогава, за да компенсираш това, започваш с пиар упражненията”, каза Дончева.

Според Дончева положението в президентството също не е розово. Тя критикува гафа с пропускането да бъдат включени в делегацията при папата представителите на православната и католическата църква и обяви, че никакви извинения не помагат.

Тя коментира и темата за съдебната реформа.

„Тя е императивно необходима, но среща тежка съпротива на цялото статукво, което в момента е парламентарно представено”, заяви Татяна Дончева.

Тунинг и дрифт шоу ще има днес и утре в София

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/17/2990429_tuning_i_drift_shou_shte_ima_dnes_i_utre_v_sofiia/?ref=rss


София ще е домакин на тунинг шоу този уикенд. По традиция събитието ще се проведе в Интер Експо Център на бул. "Цариградско шосе", като началото е днес в 9.30 часа.

На площ от 8000 кв.м ще бъдат показани най-бързите, шумни и екзотични автомобили в България. Паралелно с тунинг шоуто ще с проведе и дрифт уикенд, в който ще участват европейските шампиони Александър Язов – Матрицата и Тодор Дунев.

Другите участници са Ива Русинова, Стефан...

Жълт код за дъжд и гръмотевици през уикенда

http://frognews.bg/news_136650/Jalt-kod-za-dajd-i-gramotevitsi-prez-uikenda/

Жълт код за валежи и гръмотевична активност е обявен за пет области на страната за събота, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска.

Нелегална мандра разкриха служители на ОДМВР - Пазарджик

http://press.mvr.bg/NEWS/news170617_01.htm

Иззети са около 350 кг краве и 70 кг козе сирене, няколко десетки литра прясно краве мляко, мая, амбалаж и етикети; Млечните произведения ще бъдат унищожени

Ще играе ли ЦСКА-София в Европа? Въпроси и отговори

http://clubz.bg/55231-shte_igrae_li_cska_sofiq_v_evropa_vyprosi_i_otgovori

Пълна каша се разрази покрай сагата с участието (или неучастието) на ЦСКА-София в турнира Лига Европа.

Снощи стана ясно, че Арбитражният спортен съд в Лозана (КАС) е отхвърлил жалбата на американските адвокати на клуба, породена от решението на УЕФА да забрани на “червените” да играят в надпреварата, тъй като ги счита за нов клуб. А това означава налагане на 3-годишното правило, според което един отбор получава лиценз за евротурнирите, ако има членство в съответната футболна федерация от най-малко 3 г.

След излизане на становището на КАС из медии, социални мрежи и форуми тръгнаха всевъзможни тълкувания. Ще играе ли ЦСКА в Европа или не? Клубът реагира положително, като дори обяви, че праща на жребия в понеделник почетния си президент Димитър Пенев.

Още преди решението на КАС “червените” фенове (и някои журналисти) видяха “знак” в това, че УЕФА публикува списък за жребия, в който фигурира ЦСКА-София, а не “Дунав” (Русе), който първо бе включен, но после заменен със столичния клуб.

С малък шрифт отдолу обаче се казва следното: 

Листата с клубовете е временна и обект на финално потвърждение от УЕФА. Участието на ЦСКА София зависи от съдебни процедури.

По-долу ще обясним за позицията на съдебна инстанция като КАС.

Нека сега кажем, че окончателно решение за ЦСКА ще има в понеделник сутринта и то ще бъде взето от Клубният контролен финансов панел на УЕФА. Той ще каже “да” или “не”. Възможно е на самата церемония да няма име на отбор - ЦСКА или Дунав, а на това място да пише N3.

За момента ЦСКА-София е в турнира Лига Европа на базата на лиценз, издаден от БФС. Въпреки забраната от УЕФА. Лицензът беше даден след произнасянето от Швейцария на 29 май.

Точно това е причината КАС да отхвърли жалбата - заради липсата на правен интерес. Съдът няма за какво да се произнася, след като ЦСКА има лиценз. За момента.

Ето какво написа във фейсбук адвокат Радостин Василев, който в миналото работеше в ЦСКА и който извърши сложната трансформация на ЦСКА-София миналото лято:

“ЦСКА към момента ще играе в УЕФА само и единствено заради издадения лиценз от БФС. Писмото на УЕФА до БФС относно тригодишното правило не е насочено към ЦСКА, не засяга интереса на ЦСКА и не може да бъде обект на обжалване. Няма правен интерес и от искане за спиране на изпълнение на нещо което не подлежи на изпълнение от ЦСКА. Затова искането на американските адвокати на ЦСКА е отхвърлено. Те дори не са искали бърза процедура??? БФС без да иска е направил невероятна услуга на ЦСКА. Важното е, че сме в Европа за сега и враговете няма да спят!
САМО ЦСКА!!!

P.S. Коефициентът ни в УЕФА говори, че за администрацията на УЕФА ние сме наследник на фалиралия ЦСКА, което води враговете до шизофренно мучене.”

Вижте официалната позиция на ЦСКА:

“Армейци,

С решение от 16.06.2017 г. председателят на апелативното отделение на КАС отказва да допусне предварителни обезпечителни мерки поради признание от страна на УЕФА, че ЦСКА е изпълнил всички критерии за допускане в турнира Лига Европа. С този акт участието на ЦСКА в Лига Европа за сезон 2017/2018 година е осигурено успешно, като УЕФА изрично си запазва правото да се сезира отново по въпроса. Очаквайте подробности от правния екип.

Очакваме първия съперник на ЦСКА на жребия за Лига Европа, който ще се тегли в понеделник в Нион. Армейците ще бъдат представлявани от почетния президент на клуба Димитър Пенев.”

А ето и становището на КАС:

"Арбитражният съд по спорта (КАС) в Лозана отхвърли спешното искане за временни мерки, което бе пожелано в жалбата на новосформирания футболен клуб ПФК ЦСКА София ЕАД (ЦСКА-София) срещу УЕФА по отношение на решение на европейската централа от 29 май 2017 г. (Решението). 

В Решението УЕФА отказва молбата на ЦСКА-София за изключение от т. нар. "тригодишно правило", или правилото, според което този, който иска лиценз, трябва да е регистриран член на страна членка на УЕФА поне от три години. Вследствие на това УЕФА индикира, че ЦСКА-София не може да кандидатства за лиценз за евротурнирите през сезоните 2017/2018 и 2018/2019. 

Искането на клуба за временни мерки срещу изпълнението на решението е отхвърлено, като се има предвид, че властите на УЕФА не са решили да отхвърлят решението на Българския футболен съюз, който дава лиценз на ЦСКА-София да участва в Лига Европа през сезон 2017/2018. 

Следователно към днешна дата българският клуб има право да участва в Лига Европа през сезон 2017/2018 и към този момент не е застрашен от някакъв риск или тежки последствия. Следователно всякакви временни мерки срещу изпълнението на Решението на УЕФА и излишна заповед към УЕФА да преустанови или да спре ЦСКА-София от участие в предстоящото издание на Лига Европа са отхвърлени."

И така - казано най-просто и синтезирано (отново), ЦСКА-София е в Лига Европа към настоящия момент. До понеделник, когато УЕФА ще реши окончателно. Ако забраната бъде потвърдена, квотата ще бъде заета от "Дунав" (Русе). А ЦСКА няма да играе в Европа този и следващият сезон.

17 юни в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-voiina-germaniya-1546234.html

/КРОСС/ 1631 г. - Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн. Индия).  1866 г. - Започва Австро-пруската война. 1872 г. - Управителят на Дунавския вилает( Туна вилает ) Мидхат паша е назначен от султан Абдул Азис за велик везир на Османската империя.1885 г. - Статуята на Свободата пристига в пристанището на Ню Йорк, на борда на френския кораб Isere.1913 г. - Царство България напада Сърбия и Гърция, което е начало на Междусъюзническата война. Започва битката при Брегалница.1939 г. - Във Франция е извършена последната публична екзекуция с гилотина.1940 г. - Втората световна война: Трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония са окупирани от Съветския съюз.1944 г. - Исландия получава независимост от Дания и е обявена е за република.1945 г. - България във Втората световна война: В София тържествено са посрещнати частите на Първа българска армия, взела участие в победата над Нацистка Германия в рамките на Трети украински фронт.1953 г. - В няколко града на Източна Германия избухва Работническо въстание, което е потушено от окупационните войски на Съветския съюз.1955 г. - Извършен е първият полет в СССР на реактивен пътнически самолет - Ту-104.1988 г. - Приключва успешно съветската космическа мисия Союз ТМ-5, сред екипажа на която е вторият български космонавт - Александър Александров.1990 г

Пътна обстановка в страната - 17 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353621

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Ямбол: Завой-Зимница от км 285+070 до км 285+500 в посока Бургас – затварят се активна лента, като движението ще се осъществява в изпреварващата лента с ограничение на скоростта до 70 км/ч.

Започва детски турнир по футбол в Елена

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zapochva-detski-turnir-po-futbol-v-elena-2030788

На обновения градски стадион в Елена в днес и утре ще се проведе петият по ред детски турнир по футбол в памет на футболни деятели и състезатели от града. Спортната проява се организира от  Община Елена и местния футболен клуб „Чумерна“, със съдействието на Зонален съвет на БФС-ВеликоТърново.

Близо 1000 кандидат-студенти на изпит по история в СУ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/blizo-1000-kandidat-studenti-na-izpit-po-istoriia-v-su-2031085

С изпит по история на България продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по история на Бълга

Макрон започва ремонт на Франция. Европа ще почака

https://offnews.bg//analizi/makron-zapochva-remont-na-frantcia-evropa-shte-pochaka-658367.html

Очевидно Еманюел Макрон няма да бъде държавата така, както създалия абсолютната монархия френски крал Луи 14-ти през 17-ти и 18-ти век. Има обаче прилика и тя е в пълномощията, които му дава Франция – и на президентските, и на парламентарните избори. Именно те му развързват ръцете да направи онова, което поиска и обеща. Доказателството - резултатите от първия тур на изборите за Национално събрание, които явно ще бъдат затвърдени и на втория в неделя. На практика Макрон не се нуждае от съюзници. Няма и как да се формира нещо като съюз срещу неговата партия „Република, напред”, като се имат предвид нищожните резултати на неговите опоненти – от центристите вляво и вдясно до ултралевите и ултрадесните на двата полюса. 

Самото име на партията – „Република, напред”, звучи като опит на новия президент и неговият екип да мобилизират французите и да ги извадят от пътя без изход, очертал се през последните години. Макрон обаче е изправен пред една недоволна и до голяма степен апатична Франция, загубила надежда, че ситуацията може да бъде различна. Предстои му да опровергава недоверието на онези, които предпочетоха да берат гъби миналата неделя и вероятно ще направят същото този уикенд. А това са над половината френски граждани – хора, които не са му казали „не”, но не са му казали и „да”.

След Батаклан и Ница, а и по-малко мащабните атаки, Франция е ударена така, че болката да не спира. Нищо не показва, че подобни трагедии няма да се случват и в бъдеще. Потвърждение за дебнещата заплаха остава и имигрантската вълна, насочваща се именно към държави като Страната на петлите, и неинтегрираните чужденци, затворени в цели квартали около Париж и други големи градове. И, не дай боже, но нова масова трагедия, която да посрещне с едно цинично и мрачно „добре дошли” новия държавен глава и неговите депутати, никак не е изключена.

„Първо трябва да оправим собствената си къща”, казва един от кандидат-депутатите на „Република, напред”. Да, домът определено плаче за основен ремонт – безработицата, бюджетния дефицит, тежките държавни структури и още много проблеми чакат решението си. Но нас ни интересува повече друг въпрос – какво ще направи Франция, за да реформира Европейския съюз като основател на този дом, който прилича на жена в напреднала възраст, оставена на себе си, без необходимите лекарски грижи.

„Оправи себе си, преди да оправяш другите” е фраза, която често чуваме и не е възможно да отхвърлим логиката в това съждение. В същото време другите, а и ние в това число, придобиваме усещането, че за известно време ще бъдем оставени изцяло на себе си, докато трае слагането в ред на дома на един от създателите на Европейския съюз. Ситуация, която изцяло развързва ръцете на политиците ни, които и без това нямат особени скрупули. В тяхна полза е и апатията, доста по-силна, впрочем, по нашите ширини.

Иначе, Европейският съюз е далеч и в хронологичен, и в конструктивен дух от създадената в следвоенните години Общност за въглища и стомана, както и от съюза, който ни прие за негов член през 2007-ма година. Нищо не подсказваше това, което се случи по-късно в Сирия и Либия, още по-малко, че бежанци ще нахлуят в Европа 15 години след началото на 21-ви век. В момента Европейският съюз прилича на оркестър, в който музикантите настройват инструментите си и изглежда застинал на този етап. Концертът, по време на който те ще засвирят в хармония, не се очаква скоро. И докато това настройване продължава, в залата се промъкват такива, които правят всичко възможно да няма концерт. Тези, които успешно осъществиха терористичните атаки именно в столицата на ЕС Брюксел.

Общност, в която разузнаването на държавите е последното, което може да се нарече интегрирано. Взаимодействието между службите е почти никакво по причини, за които можем само да гадаем. Тъжен факт, обещаващ до голяма степен успех и на други терористични атаки, след като движението в Шенген е свободно или пък се ограничава епизодично.
И сега в задачата се пита - къде са големите и по-точно основателите на общността, които в името на собствената си безопасност трябва да се справят с този тежък проблем? Как ще накарат страните да бъдат по-отзивчиви в споделянето на важна информация с останалите страни-членки? Въпросът е сериозен, като се има предвид, че потенциалната опасност от терористичен акт не е една и съща за страни като Франция, Германия, Белгия от една страна и България, Литва, Латвия, Полша, Чехия и Словакия от друга.

На такъв камък може да удари и идеята за европейска армия, която Франция поддържа. Защо да правим паралелна структура, щом вече има НАТО, би попитал практичният човек. Не всички членки на ЕС са и членки на НАТО, но не би ли излязло по-разумно, погледнато отвсякъде, те да се присъединят към тази колективна отбрана за сигурност? Защо да се отделят допълнителни средства за нова структура, след като вече има изградена?

Оптимистичната нотка - Брекзитът засега не дава сигнали, че ще повлече крак. Песимистичната – че ЕС вероятно ще бъде оставен на автопилот, докато новият френски президент, кабинет и Национално събрание пооправят собствения си дом.
Светът през 2017-та година е повече от разпокъсан – големите като че ли се затварят в себе си, а съюзниците им са размити, неясни и съответно също разхвърляни между неясните пространства, останали след затварянето на големите. Тази ситуация не подминава и Европейският съюз, един от чиито мотори се оттегля за основен ремонт.

Първият български частен сателит се очаква да бъде изстрелян в космоса (обновена)

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/06/17/2990856_purviiat_bulgarski_chasten_satelit_se_ochakva_da_bude/?ref=rss


За днес бе насрочено изстрелването на първия български частен сателит - BulgariaSat-1, на "Булсатком". При промяна на метеорологичните условия, прозорецът за изстрелване ще остане отворен следващите няколко дни, съобщиха преди дни от компанията.

Междувременно се разбра, че вече е насрочена нова дата - 19 юни, понеделник.

Тя е определена от SpaceX. Компанията на Илън Мъск отговаря за изстрелването. което ще стане с ракетата Falcon 9....

Първият български частен сателит се очаква днес да бъде изстрелян в космоса

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/06/17/2990856_purviiat_bulgarski_chasten_satelit_se_ochakva_dnes_da/?ref=rss


За днес е насрочено изстрелването на първия български частен сателит - BulgariaSat-1, на "Булсатком". При промяна на метеорологичните условия, прозорецът за изстрелване ще остане отворен следващите няколко дни, съобщиха преди дни от компанията.

Датата е определена от SpaceX. Компанията на Илън Мъск отговаря за изстрелването. о ще стане с ракетата Falcon 9. Единственият български спътник, който вече не е активен - "Интеркосмос-България-1300" е изстрелян...

Движението по Патриарха тръгва, пак ляв завой на Витошка

https://offnews.bg//obshtestvo/dvizhenieto-po-patriarha-tragva-pak-liav-zavoj-na-vitoshka-658334.html

Левият завой на столичния бул. Витоша отново става задължителен на кръстовището с бул. „Патриарх Евтимий“. 

Еднопосочното движение по Патриарха се възстановява от Попа до Петте кюшета, в участъците на двете метростанции от третия лъч превозните средства ще се движат в две платна, съобщи ЦГМ. 

Превозните средства ще могат да преминават еднопосочно по бул. „Васил Левски“ от кръстовището му с бул. „Прага“ до това с бул. „Патриарх Евтимий“, като в тунела движението ще е върху трамвайната линия. В района остават временни строителни площадки, тъй като трябва да се демонтират бетонните разделители.

Възстановява се, както беше и преди ремонта, движението по ул. „Гургулят“ от ул. „Княз Борис Първи“ към бул. „Витоша“, както и движението по ул. „Верила” – от бул. „Витоша” към ул. „Цар Асен I” и по северното локално платно на бул. „Скобелев” – от бул. „Прага” към бул. „Витоша”.

Движението в тунела пред НДК в посока бул. „Васил Левски” от утре се измества в основното пътно платно, като върху трамвайната линия остава движението на автомобили в посока бул. „България”. 

Бул. „Васил Левски“ ще бъде отворен за движение от 9 юли до 8 януари 2018 г. 

Възстановяват се местата в „синя зона“: на бул. „Васил Левски” в участъка от ул. „Проф. Николай Михайлов” до ул. „Георги С. Раковски” - северна страна – косо паркиране; на бул. „Ген. М. Д. Скобелев” в участъка от бул. „Прага” до разклонението с локалното платно пред входа на тунела - северна страна – успоредно паркиране.

От 4.30 часа се възстановяват тролейбусни спирки по ул. „Г.С.Раковски” от бул. „Сливница” до бул. „Патриарх Евтимий” в посока бул. „Патриарх Евтимий”; както и по бул. Патриарх Евтимий в посока пл. Руски паметник „КИНО ОДЕОН” за тролейбусни линии 1,2,5 и 8 и „НДК” за тролейбусни линии 1,2,5, 8 и 9. 

Ден на благотворителността в Девин, събират пари за лечението на 18 – годишно момиче

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/den-na-blagotvoritelnostta-v-devin-sybirat-pari-za-lechenieto-na-18-godishno-momiche-2031084

Благотворителен базар, голям концерт и търг с произведения на художници от Родопите организират община Девин и Инициативен комитет, за да се съберат час по-скоро необходимите средства, за да продължи лечението на Атанаска Тарашева. Именно заради това, днес е обявен за Ден на благотворителността. Съ

Жените на БСП Казанлък дискутират „Жените срещу насилието”

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/zhenite-na-bsp-kazanlyk-diskutirat-zhenite-sreshtu-nasilieto-2030593

Клубът на жените – социалистки към БСП Казанлък, съвместно с народния представител от коалиция „БСП за България“ в 44-то Народно събрание Донка Симеонова организират дискусия на тема „Жените срещу насилието.“

Дискусията ще се проведе в понеделник от 16.00 ч. в клуба на БСП Казанлък н

17 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=353575

Събития 1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн. Индия). 1866 г. – Започва Австро-пруската война.

От днес столичният бул. "Патриарх Евтимий" е отворен за автомобили

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/06/17/2990793_ot_dnes_stolichniiat_bul_patriarh_evtimii_e_otvoren_za/?ref=rss


Движението на автомобили по две от платната на булевард "Патриарх Евтимий", в участъка между булевардите "Васил Левски" и "Христо Ботев", ще бъде възстановено от днес, съобщават от Столичната община. Участъкът бе напълно затворен преди повече от година, заради строежа на третата линия от метрото.

От неделя пък ще се възстанови и еднопосочното движение по бул. "Васил Левски", от бул. "Прага" и Петте кьошета до...

Числата за бебето ви (17 юни - 23 юни)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6285203

Числата за бебето ви (17 юни - 23 юни) Честито, щастливци! Радвайте се на красивите си създания и ги пазете от различните видове анемии или от хормонални заболявания (най-вече на щитовидната жлеза или паращитовидните жлези). Изкуство е да ги храните здравословно – ограничете до минимум топлинно обработената храна и ги научете да консумират повече зеленчуци и плодове.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване