ИД се реорганизира и насочва атаките си в Европа

//dariknews.bg/novini/sviat/id-se-reorganizira-i-nasochva-atakite-si-v-evropa-2031158

Въпреки понесените военни удари в Ирак и в Сирия джихадистката групировка "Ислямска държава" се реорганизира и все повече съсредоточава атаките си извън тези конфликтни зони, главно в Европа, подчерта експертът на ООН Джефри Фелтман пред Съвета за сигурност на ООН.

Узунова: Трябваше да рекламираме България с Царя

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/uzunova-triabvashe-da-reklamirame-bylgariia-s-caria-6070445

Няма как едно семейство да организира прекалено мащабно събитие, заяви прессекретарят на Царя

Провериха и разкриха за ползване 24 басейна във варненските курорти

http://www.moreto.net/novini.php?n=353618

През изминалата седмица са проверени и разкрити за ползване 24 плувни басейни и два плажа за туристическия сезон. Водните обекти са инспектирани от представители на РЗИ-Варна и Община Варна, научи Moreto.net. В периода 9-15 юни са извършени 392 проверки от здравната инспекция в различни направления.

40 души са пострадали заради изтичане на химикали на химически завод в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287085

40 души са пострадали заради изтичане на химикали на химически завод в ИталияБлизо 40 души са пострадали обгаряния на очите и дихателните пътища в резултат на изтичане на газ от химически завод в Северозападна Италия, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Предприятието в областта Ломбардия произвежда органични разтворители и материали за фармацевтичната индустрия.

В Левски се хвалят: Имаше сериозен интерес към студиото на живо

https://offnews.bg//futbol/v-levski-se-hvaliat-imashe-seriozen-interes-kam-studioto-na-zhivo-658406.html

От Левски се похвалиха с голям интерес към вчерашното студио на живо, в което участие взеха спортният директор Даниел Боримиров, изпълнителният директор Красимир Иванов и треньорът Николай Митов.

Вчера тримата отговаряха директно на въпросите на феновете, които се публикуваха в социалната мрежа Фейсбук.

Ето какво написаха в сайта на "сините":

"Сериозен интерес беляза организираното вчера от лагера в Правец студио на живо, в което спортният директор Даниел Боримиров, старши-треньорът Николай Митов и изпълнителният директор Красимир Иванов отговаряха над един час на въпроси, задавани им от привърженици на ЛЕВСКИ.

Към 10:00 часа днес, 17.06, видеото във Фейсбук страницата на клуба е достигнало до близо четвърт милион потребители, има над 35 000 уникални гледания, 1 400 коментара, над 600 харесвания и 80 споделяния.

Въпросите към ръководството и старши-треньора на тима бяха над 200 още в деня преди събитието, а по време на живото излъчване надхвърлиха 1 000.

С оглед на големия интерес към възможността за директна комуникация на привържениците с ръководните фактори в клуба, ПФК ЛЕВСКИ ще организира подобни изяви и в бъдеще".

Катастрофа на Околовръстния път в района на Ботаническата градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287065

Катастрофа на Околовръстния път в района на Ботаническата градинаЛек автомобил е самокатастрофирал на Околовръстния път и се е ударил в оградата на Ботаническата градина. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Шофьорът на автомобила не е пострадал. Сигналът за инцидента е постъпил в 10.50

Учителите, които работят в отдалечени места, ще бъдат компенсирани

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/17/2991066_uchitelite_koito_rabotiat_v_otdalecheni_mesta_shte/?ref=rss


Учителите, които работят в малки и отдалечени места ще бъдат компенсирани. Подобна политика ще им и към образователните институции, в които има повече деца от уязвими групи. Предвиждат се и повече средства за малките училища.

Това обяви образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Средносрочната бюджетна прогноза за следващата година предвижда с близо 330 милиона лева повече увеличение на средствата за образование, обяви още Вълчев.

Образователният министър: Учителите, които работят в отдалечени места, ще бъдат компенсирани

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/17/2991066_obrazovatelniiat_ministur_uchitelite_koito_rabotiat_v/?ref=rss


Учителите, които работят в малки и отдалечени места ще бъдат компенсирани. Подобна политика ще им и към образователните институции, в които има повече деца от уязвими групи. Предвиждат се и повече средства за малките училища.

Това обяви образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Средносрочната бюджетна прогноза за следващата година предвижда с близо 330 милиона лева повече увеличение на средствата за образование, обяви още Вълчев.

Путин: Новите санкции на САЩ няма да притиснат Русия

http://www.cross.bg/nyama-pytin-rysiya-1546282.html

/КРОСС/ Според президента на Русия Владимир Путин въвеждането от страна на САЩ срещу Русия на нови санкции няма да я постави в безизходица, но въпросната политика вреди на двустранните отношения, съобщава ТАСС. "Важно е да се отбележи, че каквито и да е решения се вземат от другата страна на Океана, това няма да ни постави в задънена улица", уверен е руският президент. „Да, навярно, ще ни е нужно да направим нещо допълнително, да обърнем допълнително внимание на засилването на санкциите, но това няма да ни доведе до безизходица или до колапс", посочи Путин. „Но това, разбира се, ще усложни руско-американските отношения. Смятам, че това е вредно. Но засега е рано да се говори за ответни мерки срещу засилването на санкциите. Трябва да видим докъде ще доведе това", посочи той.  

Кейти Пери постигна първа рекордните 100 млн. последователи в "Туитър"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/17/2991073_keiti_peri_postigna_purva_rekordnite_100_mln/?ref=rss


Американската певица Кейти Пери стана първият човек в света, събрал 100 млн. последователи в "Туитър", съобщи Би Би Си.

На второ място е канадската поп звезда Джъстин Бибъл с 98 млн. привърженици. Трети е бившият президент на САЩ Барак Обама с 91 млн.

Кейти Пери създава профила си в социалната мрежа през февруари 2009 г. и оттогава е написала над 8 хил. туита.

Преди 6 г. най-популярна в "Туитър" беше...

Бургас пак технологичен град на годината

http://clubz.bg/55243-burgas_pak_tehnologichen_grad_na_godinata

Бургас отново е "Динамично развиващ се технологичен град на годината", след като спечели за втори път наградата на събитието "Innovations, Technology & Sourcing Awards". То отразява българските фирми от ИТ сектора и този на изнесните услуги, инвеститорите и местните власти.

Кметът на града Димитър Николов откри събитието и привества всички посетители. А по-късно получи две награди от името на своя град от членовете на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Част от тях са над 120 водещи компании в областта.

"Целият екип на общината работи за развитието на града и създаването на добри условия. Изградихме обществен съвет за развитие на ИТ и аутсорсинг индустрията, чиято основна задача е да предоставя необходимата информация и да подпомага потенциалните инвеститори, включително и при осигуряване на квалифицирани кадри", отбеляза кметът.

Според него морският град предлага всички условия за развитието на индустрията - човешки ресурси, офис площи, развита инфрастуктура и администрация.

София бе отличена за партньорството и осигуряването на най-добри условия за растеж на сектора. Варна пък спечели специална награда "Технологичен град с най-голям потенциал за растеж в сектора".

Сред компаниите бяха отличени аутсорсинг доставчика Bupros, а от софтуените - Programista. Стартиращата компания с приз бе Srima Medical Systems. "Център за споделени на услуги на годината" пък стана Cargill.

Нагъл крадец разбива кола пред камери във Варна (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287067

Нагъл крадец разбива кола пред камери във Варна (Видео)Крадец разбива кола пред камери тази нощ във Варна. Това сподели в социалните мрежи собственичката на автомобила.  На кадрите ясно се вижда как мъжът се оглежда и обикаля колата няколко пъти, преди да я отвори. Потърпевшата пише, че е счупил задното странично стъкло и така отключил и предната врата.

Папа Франциск и Ангела Меркел обсъдиха климатичните промени

//dariknews.bg/novini/sviat/papa-francisk-i-angela-merkel-obsydiha-klimatichnite-promeni-2031153

Папа Франциск прие днес германския канцлер Ангела Меркел и двамата обсъдиха международната ситуация, заплахата от тероризъм и климатичните промени, се посочва в съобщение от Ватикана, цитирано от АФП.

Папата и Меркел са "убедени в не

Ремонтът на Аспаруховия мост продължава есента, ако се отпуснат пари

//dariknews.bg/regioni/varna/remontyt-na-asparuhoviia-most-prodylzhava-esenta-ako-se-otpusnat-pari-2031156

Има шанс през есента на тази година ремонтът на Аспаруховия мост да продължи, съобщи след инспекция на съоръжението Нанков. За поредния етап са необходими над 20 млн. лв, отчете той. Над 712 метра мантинели и ограничителни съоръжения с цел безопасност на движението са изградени по

С изпит по химия продължава втората кандидатстудентска сесия

//dariknews.bg/regioni/sofiia/s-izpit-po-himiia-prodylzhava-vtorata-kandidatstudentska-sesiia-2031155

В 14.00 ч. в 224-та аудитория на Ректората Eлица Лалева от Благоевград изтегли вариант № 1 на тестa, който ще решават явилите се на изпита по химия. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 837.
 
Зам.-ректорът

Сривала се системата на тел. 112, МВР взели мерки

http://www.moreto.net/novini.php?n=353650

На оперативка при премиера МВР е обсъдило проблемите в КАТ и тел. 112, като са му били докладвани актуалните теми пред министерството. На брифинг пред ведомството силовият министър Валентин Радев обяви, че имало сривове в системата на тел.

Разраства се протестният поход на турската опозиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287060

Разраства се протестният поход на турската
опозицияПротестният поход, воден от лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу, се разраства, предаде БТА. Проявата бе предриета в знак на протест срещу наложената присъда от 25 години затвор на депутата от тази партия Енис Бербероглу и в негова защита. След Анкара и Истанбул,

Путин: Санкциите на САЩ няма да ни докарат до колапс

http://clubz.bg/55242-putin_sankciite_na_sasht_nqma_da_ni_dokarat_do_kolaps

Новите санкции на САЩ срещу Русия няма да я притиснат до стената, но тази политика вреди на двустранните отношения, заяви днес руският президент Владимир Путин в предаването "Новини в събота" на телевизия "Росия".

"Каквото и да стане, каквито и решения да се вземат отвъд океана, това няма да ни притисне до стената", категорично заяви руският лидер.

"Сигурно ще се наложи да коригираме нещо, да направим нещо допълнително, на нещо да обърнем допълнително внимание, но това налагането на санкции няма да ни вкара в задънена улица или някакъв колапс", убеден е Путин, съобщава БТА.

"Това обаче естествено ще затруднява руско-американските отношения", предупреди той.

"Според мен това е вредно", каза държавният глава. "Сега обаче е твърде рано да се говори за някакви ответни стъпки, трябва да видим как ще приключат нещата", добави Путин.

Преди два дни, отговаряйки директно в ефир на въпроси на сънародниците си, Путин обобщи, че санкциите имат и положителен ефект, защото са "накарали руснаците да си размърдат мозъка".

Путин: Новите санкции на САЩ не притискат Русия, но ще затруднят отношения ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287057

Путин: Новите санкции на САЩ не притискат Русия, но ще затруднят отношения ниНовите санкции на САЩ срещу Русия няма да я притиснат до стената, но тази политика вреди на двустранните отношения, заяви днес руският президент Владимир Путин в предаване на телевизия "Росия", предаде БТА. "Каквото и да стане, каквито и решения да се вземат отвъд океана, това няма да ни притисне до стената", каза руският лидер.

ЦСКА показа първия си нов футболист, чака още попълнения

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/17/2991062_cska_pokaza_purviia_si_nov_futbolist_chaka_oshte/?ref=rss


ЦСКА показа първия си нов футболист за лятото, който се присъедини направо на лагера в Австрия. Халфът Енрике Роберто Рафаел пристига за заместник на напусналия Руй Педро.

Енрике е роден на 23 август 1993 г. и започва своята кариера в "Атлетико" (Минейро). След това играе последователно за "Ипатинга", "XV де Пирасикаба", "Бахия", "Парана" и "Гремио" (Новоризонтино).
През сезон 2016-17 той има записани...

Станишев: Можем да влезем в Шенген още тази година

https://offnews.bg//politika/stanishev-mozhem-da-vlezem-v-shengen-oshte-tazi-godina-658404.html

Членството ни в Шенген е постижимо още преди края на годината. Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред радио "Дарик".

Той посочи като приоритет и присъединяването на България към ERM II – така наречената „чакалня“ на еврозоната.

"Нека бъдем в интеграционното ядро на ЕС и да отстояваме гласа си в общностните институции. Иначе винаги ще има стремеж към изграждане на стени, например между членовете на Валутния съюз и страните извън него. България изпълнява условията за ERM II и заради борда можем лесно да влезнем там, но държавата ни трябва да има национална програма как се справяме с повишаването на жизнения стандарт“, подчерта Станишев.

Той обясни, че преди дни е имал среща с председателя на ЕК, на която са говорили и за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

"И според ЕС и ЕП, ние сме изпълнили всички критерии за това. Не е логично държавата, председателстваща Съвета на ЕС, да е извън Шенген. В лицето на Жан-Клод Юнкер имаме силен съюзник и при добре организирана офанзива от страна на България, можем да постигнем тази цел още преди края на годината“, категоричен е левият политик.

На въпрос за сценариите за развитие на ЕС, посочени в Бялата книга, лидерът на европейските социалисти посочи, че „най-вероятно ще има нов, шести сценарий, около който да се обединят страните-членки“.

„Ние трябва да участваме активно в този процес, за да не останем трайно в периферията. Този разговор ще се състои именно по време на българското председателство“, каза Станишев.

По отношение на Брекзит президентът на ПЕС изрази ясната европейска позиция – общи, а не двустранни преговори и категоричен приоритет на гарантирането на правата на гражданите на Съюза, живеещи във Великобритания, както и на британците в ЕС.

"Отношенията между ЕС и Турция са комплексни. Споразумението за мигрантите е ключов въпрос в тях, но то не може да служи като разменна монета да си затваряме очите за неспазването на човешките права и потъпкването на демокрацията“, заяви Станишев по повод проблемната комуникация между Брюксел и Анкара напоследък.

Пуснаха движението по столичния бул. „Патриарх Евтимий“

http://frognews.bg/news_136669/Pusnaha-dvijenieto-po-stolichniia-bul-Patriarh-Evtimii/

Движението по бул. „Патриарх Евтимий“ в София е възстановено, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Част от булеварда беше затворена заради строителството на две станции от третия лъч на метрото.

Станишев: Шенген е възможна цел още тази година

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-shengen-erm-ii-25930548

Ние сме изпълнили всички критерии за Шенгенското пространство. Не е логично държавата, председателстваща Съвета на ЕС, да е извън Шенген, заяви Сергей Станишев.

Франция отпуска 30 млн. евро за учени, които ще работят по проблемите на климата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287052

Франция отпуска 30 млн. евро за учени, които ще работят по проблемите на климатаДве седмици след поканата, отправена от френски президент Еманюел Макрон към чужденци да работят във Франция в областта на климата, френската държава отпуска 30 милиона евро за около 50 изследователи за период от 5 години, предаде БТА. Министърката на висшето образование, научноизследователската дейност и иновацията Фредерик Видал и генералният

Проблеми с преписките за БГ гражданство. Заседание на КПБЧ

http://www.eurochicago.com/2017/06/prepiskite-za-bg-grazhdanstvo/

На 31 май 2017 г. се провежда заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина /КПБЧ/ при 44-ото Народно събрание, в чито дневен ред влизат две точки: 1. Изслушване на министъра на правосъдието, министъра на вътрешните работи, председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ и председателя на Държавна агенция за българите в чужбина относно проблеми за забавянето на разглеждането и издаването на преписки за българско гражданство и възможности за ускоряване на процедурата по придобиване на българско гражданство на българи, живеещи извън Република България; 2. Разни. По-долу може да се види стенограмата от това заседание на Комисията,

Убиха медийния шеф на "Ислямска държава" в Афганистан

http://www.cross.bg/daesh-sili-afganistan-1546281.html

/КРОСС/ Медийният шеф на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Афганистан е убит при американски въздушен удар в провинция Нангахар, съобщават американските сили, цитирани от ДПА. Въздушният удар е нанесен на 3 юни. Бомбардиран е голям екстремистки център в провинцията. Прекъснати са комуникациите и връзките с ДАЕШ в Сирия, се казва в съобщение на армията на САЩ. Смъртта на Джавад Кан ще прекъсне мрежата на ДАЕШ, ще засегне процеса по набиране на екстремисти и ще възпрепятства опитите за провеждане на международни операции, поясни генерал Джон Никълсън, командир на американските сили в Афганистан. Афганистански и американски сили се борят с екстремистите от ДАЕШ в Нангархар от януари 2015 г. През април САЩ хвърлиха голяма бомба по позиции на групировката в провинцията, убивайки повече от 90 души, според афганистанското военно министерство.  

В Белия дом искат разширяване на военните действия в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=353647

Високопоставени представители в Белия дом настояват за разширяване на военните операции в Сирия, но министърът на отбраната е против, съобщават местни медии, позовавайки се на източници. Списание Foreign policy пише, че Езра Коен Уатник, старши директор за разузнаването към Съвета за национална сигурност, и Дерек Харви, съветник за Близкия изток към съвета, искат САЩ да предприемат офанзива в Южна Сирия.

В "Макларън" сигурни, че ще задържат Алонсо

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/17/2991053_v_maklarun_sigurni_che_shte_zadurjat_alonso/?ref=rss


Шефът на "Макларън" Зак Браун е сигурен, че ще успее да задържи в отбора голямата си звезда Фернандо Алонсо. Американецът отрече да има търкания между отбора и двукратния световен шампион, за каквито се говори напоследък.

"Макларън" има огромни проблеми от началото на сезона и след седем старта е единствения отбор, който все още не е спечелил точка.

Доставчикът на двигатели "Хонда" не успява да навакса изоставането си...

Валентин Радев: ЕС удължи срока за усвояването на парите за опазване на границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287059

Валентин Радев: ЕС удължи срока за усвояването на парите за опазване на границатаИма проблеми в системата на тел. 112 и работим, за да ги отстраним, обяви вътрешният министър Валентин Радев на брифинг в събота. Той посочи, че усвояването на парите, отпуснати от Европа за опазване на гравиците върви по план. Средствата по обществените поръчки се изразходвали прозрачно. Въпреки това МВР се забави с усвояването.

Съд постанови, че омарите не трябва да настиват, преди да бъдат сготвени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6287000

Съд постанови, че омарите не трябва да настиват, преди да бъдат сготвени
Италианският касационен съд постанови, че омарите не трябва да бъдат държани върху лед, преди да бъдат сварени живи, защото това им причинява неоправдани страдания, съобщи БТА. Съдиите приеха доводите на група за защита на животните, която подаде жалба срещу собственик на ресторант край Флоренция,който съхранява ракообразните върху лед.

ЦСКА-София с първо ново попълнение

https://offnews.bg//futbol/tcska-sofia-s-parvo-novo-popalnenie-658403.html

Вицешампионът ЦСКА-София официално привлече бразилеца Енрике Роберто Рафаел - Енрике. Това се случи малко след като тимът пристигна в Австрия и се настани в своята база в хотел "Кайзер", където ще се проведе подготвителния лагер на отбора в следващите дни.

Халфът е роден на 23 август 1993 и започва своята кариера в ДЮШ на Атлетико Минейро, където през 2012 година стига и до първия отбор.

В следващите сезони Енрике е преостъпван на Ипатинга, XV Пирайкаба, Бахия, Парана и Гремио Новоризонтино. През сезон 2016/2017 той има записани 29 официални мача с екипите на Парана и Гремио, в които е отбелязал две попадения.

Футболистите на Стамен Белчев ще проведат първо занимание днес от 18:00 часа българско време. Утре сутринта ще има още една тренировка, а следобед отборът ще вземе участие в тристранен турнир с отборите на Вакер и Габала.

От групата на "червените" отсъстват Рубен Пинто и Густаво Кулма, които ще се присъединят към отбора по-късно.

Благородници от цяла Европа посетиха Черепишкия манастира

//dariknews.bg/regioni/vraca/blagorodnici-ot-ciala-evropa-posetiha-cherepishkiia-manastira-2031149

Малко след 11.00 часа днес Негово величество Симеон II, заедно с благородници от цяла Европа, пристигнаха на гара Черепиш. Поводът за гостуването бе 80-годишният юбилей на Сакскобурггодски. Кметът на Мездра инж. Генади Събков посрещна важните гости, като подари на негово величество реплика на Злате

Пожарникари ловиха змия в къща в Горна Оряховица

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/pozharnikari-loviha-zmiia-v-kyshta-v-gorna-oriahovica-2031119

Вчера следобед в оперативен център – гр. Велико Търново е получен сигнал от РЦ-112 за Сектор „СОД“– гр. Горна Оряховица за техническа помощ - оказване съдействие на граждани. Стопаните са извикали на помощ великотърновските пожарникари, за да заловят змия, която е влязла

Тереза Мей ще приеме пострадали от пожара в Лондон (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-shte-prieme-postradali-ot-pozhara-v-london-video-2031144

Британският премиер Тереза Мей ще приеме на "Даунинг стрийт 10" оцелели от пожара в жилищния блок Гренфел тауър в Лондон, съобщи говорител на министър-председателката, цитиран от АФП.
 
Тереза Мей ще се срещне с група граждани, оцелели, доброволци и п

Нанков: Длъжници сме на Северна България

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/nankov-dlyjnici-sme-na-severna-bylgariia-241394/

Министърът на регионалното развитие обяви, че този мандат ще се реализират важни инфраструктурни проекти в региона

Катастрофа е станала в местността „Боаза“ край Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/6287043

Катастрофа е станала в местността „Боаза“ край ТърговищеПо предварителна информация катастрофа между товарен автомобил и лек автомобил е станала в местността „Боаза“. Това съобщиха от ОДМВР-Търговище, предаде "Фокус". Сигналът за инцидента е подаден в 12.03 часа. Движението в участъка временно се отклонява по обходен маршрут. Има транспортирани хора в болнично заведение,

Лозан Панов: Гласувах за съдебен съвет, който ще върне доверието в системата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/17/2991047_lozan_panov_glasuvah_za_sudeben_suvet_koito_shte_vurne/?ref=rss


"Гласувах за връщането на нормалността във Висшия съдебен съвет. Гласувах за един ВСС, в който магистратите съдии и изобщо всички членове на ВСС да участват във възстановяването на доверието в съдебната система".

Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, след като гласува за шестима представители в следващия съдебен съвет. Днес над 2000 съдии ще направят своя избор за съдийската колегия. Кандидатите са 27.

Папата и Меркел недоволни, че Тръмп се отказа от договора за климата

http://clubz.bg/55241-papata_i_merkel_nedovolni_che_trymp_se_otkaza_ot_dogovora_za_klimata

Папа Франциск прие днес германския канцлер Ангела Меркел и двамата обсъдиха международната ситуация, заплахата от тероризъм и климатичните промени, предаде БТА.

Светият отец и Меркел са "убедени в необходимостта да се обърне специално внимание върху отговорността на международната общност в борбата срещу бедността и глада, световната заплаха от тероризъм и климатичните промени," се уточнява в съобщение на Ватикана.

Меркел, която е приета от папата за четвърти път, прекара 40 минути с главата на Римокатолическата църква, с когото също така са обсъдили предстоящата среща на върха на Г-20 в Хамбург на 7 и 8 юли.

Двамата си размениха дарове.

Германската канцлерка е информирала папата за дневния ред на германското председателство на Г-20, допълва Асошиейтед прес. Пред журналисти Меркел уточни, че Франциск я е насърчил да работи за запазването на споразумението за климата от Париж. Двамата са изразили съжалението си, че САЩ са се отказали от договора. Обсъдили са също така имиграцията. 

Специален момент от срещата е бил посветен на починалия вчера бивш германски канцлер Хелмут Кол и неуморната му работа за обединението на Германия и Европа.

Меркел се срещна също с държавния секретар на Ватикана, кардинал Пиетро Паролин, изпълняващ функциите на премиер на Ватикана, и с ватиканския секретар за отношенията с държавите монсеньор Пол Ричард Галахър.

Лозан Панов: Гласувах за връщане на нормалността във ВСС

https://www.actualno.com/politics/lozan-panov-glasuvah-za-vryshtane-na-normalnostta-vyv-vss-news_617487.html

Гласувах за връщане на нормалността във Висшия съдебен съвет. Гласувах за един ВСС, в който магистратите съдии и всички членове на ВСС да участват в процеса на възстановяване на доверието в съдебната система. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан

Добрев:Потоците на газ променят ли се, България ще спре транзита от юг на север

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287034

Добрев:Потоците на газ променят ли се, България ще спре транзита от юг на север"Ако потоците на газ в региона променят посоката си, България ще се изправи пред предизвикателството да преустанови транзита на газ от юг на север. Алтернативата за страната ни е да се изгради ново трасе от Провадия до Сръбската граница." Това коментира пред Радио „Фокус“ председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Реформата в Пътна полиция започва от София, слагат ПОС терминали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287044

Реформата в Пътна полиция започва от София, слагат ПОС терминалиЛипсата на ПОС терминали в столичния КАТ е голям проблем. Плащането на такси в банките е допълнителна финансова тежест за гражданите, каза главен комисар Младен Маринов на брифинг в МВР за мерките, които се вземат за намаляване на административната тежест и опашките пред гишетата. Реформата ще започне от столичния отдел на Пътна полиция,

Без лаптоп, таблет и големи чанти в посолството на САЩ в София

http://www.mediapool.bg/bez-laptop-tablet-i-golemi-chanti-v-posolstvoto-na-sasht-v-sofiya-news265413.html

Посолството на САЩ в София затяга мерките за сигурност от 1 юли, съобщиха от дипломатическата мисия. В сградата на мисията на ул."Козяк" няма да бъдат допускани посетители с лаптопи, таблети и големи чанти – раници, куфари или пакети, е посочено в съобщението. Посолството на САЩ няма да съхранява лаптопи и таблети в зоната за проверка на сигурността. "Ако пристигнете с лаптоп или таблет, няма да бъдете допуснати до посолството и ще трябва да пренасрочите вашето интервю или среща", се казва в съобщението. От мисията препоръчват и да не се носят големи чанти, като раници, куфари или пакети, тъй като няма складови помещения в района на посолството. В съобщението не е посочено за какъв период от време ще важат тези правила. На територията на дипломатическата мисия са забранени още фотоапарати, мобилните телефони, както и други електронни устройства като Blackberry и iPod.

Павлова: Приоритетите на Естония-България -Австрия се приемат следващата седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287031

Павлова: Приоритетите на Естония-България -Австрия се приемат следващата седмицаПикът на завършването на процедурата по приемането на приоритетите на триото Естония - България - Австрия е следващата седмица. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова пред Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на Министерство на българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

До края на юни сменяме личния лекар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353494

До края на юни всеки здравноосигурен пациент във Варна, който не е доволен от своя личен доктор, може да го смени, припомня Moreto.net. Не е нужно да се отписвате от стария общопрактикуващ лекар, достатъчно е да попълните формуляра и да посетите кабинета на новия доктор.

Станишев: Членството ни в Шенген е постижимо още преди края на годината

http://www.cross.bg/bulgariya-stanishev-vupros-1546280.html

/КРОСС/ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Той изведе като приоритет и присъединяването на България към ERM II - така наречената „чакалня" на еврозоната. „Нека бъдем в интеграционното ядро на ЕС и да отстояваме гласа си в общностните институции. Иначе винаги ще има стремеж към изграждане на стени, например между членовете на Валутния съюз и страните извън него. България изпълнява условията за ERM II и заради борда можем лесно да влезнем там, но държавата ни трябва да има национална програма как се справяме с повишаването на жизнения стандарт." „Преди дни имах среща с председателя на ЕК, на която поставих и въпроса за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. И според ЕС и ЕП, ние сме изпълнили всички критерии за това. Не е логично държавата, председателстваща Съвета на ЕС, да е извън Шенген. В лицето на Жан-Клод Юнкер имаме силен съюзник и при добре организирана офанзива от страна на България, можем да постигнем тази цел още преди края на годината." На въпрос на водещия Кирил Вълчев за сценариите за развитие на ЕС, посочени в Бялата книга, лидерът на европейските социалисти посочи, че „най-вероятно ще има нов, шести сценарий, около който да се обединят страните-членки". „Ние трябва да участваме активно в този процес, за да не останем трайно в периферията

Станишев: членството ни в Шенген е постижимо още преди края на годината

http://www.cross.bg/bulgariya-stanishev-durzhavata-1546280.html

/КРОСС/ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Той изведе като приоритет и присъединяването на България към ERM II - така наречената „чакалня" на еврозоната. „Нека бъдем в интеграционното ядро на ЕС и да отстояваме гласа си в общностните институции. Иначе винаги ще има стремеж към изграждане на стени, например между членовете на Валутния съюз и страните извън него. България изпълнява условията за ERM II и заради борда можем лесно да влезнем там, но държавата ни трябва да има национална програма как се справяме с повишаването на жизнения стандарт." „Преди дни имах среща с председателя на ЕК, на която поставих и въпроса за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. И според ЕС и ЕП, ние сме изпълнили всички критерии за това. Не е логично държавата, председателстваща Съвета на ЕС, да е извън Шенген. В лицето на Жан-Клод Юнкер имаме силен съюзник и при добре организирана офанзива от страна на България, можем да постигнем тази цел още преди края на годината." На въпрос на водещия Кирил Вълчев за сценариите за развитие на ЕС, посочени в Бялата книга, лидерът на европейските социалисти посочи, че „най-вероятно ще има нов, шести сценарий, около който да се обединят страните-членки". „Ние трябва да участваме активно в този процес, за да не останем трайно в периферията

23-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние

http://dnes.dir.bg/news/blagoevgrad-mlad-mazh-25930447

23-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние в района на завода за високоговорители в Благоевград, транспортиран е за лечение в "Пирогов".

28,6% ръст на нощувките в Пловдив

http://www.cross.bg/april-miliona-plovdiv-1546279.html

/КРОСС/ Приходите от нощувки в Пловдивско достигат 4.4 милиона лeвa през април 2017 г. От чужди граждани те са 1.8 милиона, а от български - 2.6 милиона лева. В сравнение с април 2016 г. е регистрирано увеличение на приходите от нощувки с 28.6 процента, съобщават от Териториалното статистическо бюро Юг. Най-много чужденци, посетили област Пловдив, са граждани на Турция, следвани от туристи от Гърция, Испания, Германия, Италия и Франция. През април в в Пловдив и областа са функционирали 177 хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 4700, а на леглата малко над 9000.    

Бизнесмен подарил на модела Миранда Кър бижута за над 13 млн. долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6287025

Бизнесмен подарил на модела Миранда Кър бижута за над 13 млн. долараМалайзийският бизнесмен Джо Лоу е засипал австралийската манекенка Миранда Кър с бижута за 13 млн. долара, става ясно от гражданския иск, заведен от американското министерство на правосъдието, предаде Дарик. Според данните Лоу, който е замесен в незаконно присвояване на средства, е започнал да ухажва красавицата още през 2014 година,

Куба заклейми новата политика на Тръмп

http://www.cross.bg/kyba-trump-obama-1546278.html

/КРОСС/ Правителството на Куба разкритикува "враждебната риторика" на американския президент Доналд Тръмп, след като Белият дом обяви нови рестрикции в отношенията на Вашингтон с острова. Но Ханава потвърди, че е готова да продължи диалога, съобщават световни агенции. Припомняме, вчера Тръмп обяви, че отменя "абсолютно едностранната сделка" с Куба, сключена от администрацията на предшественика му Барак Обама. Тръмп се ангажира да ограничи финансовите потоци от САЩ към Куба, които според него се използват от властите в Хавана за военни цели. През 2014 г. администрацията на Барак Обама започна нормализация на отношенията с Хавана - дипломатическите отношения между двете страни бяха скъсани през 1961 г. През януари 2015 г. Обама призова Конгреса към пълна отмяна на икономическото ембарго срещу Куба, а през август същата година беше открито посолството на САЩ в страната. През март 2016 г. Барак Обама посети острова, което е първата визита на американски президент от близо 90 години. В съобщение комунистическото правителство отбеляза, че Тръмп прибягва до "методите на принуда от миналото", които вредят на кубинския народ и пречат на икономическото развитие на острова, но няма да отслабят революцията. "Правителството на Куба осъжда новите мерки, затягащи ембаргото", наложено от 1962 г., се казва в съобщението на правителството, огласено по телевизията

Станишев: Членството ни в Шенген е постижимо още преди края на годината

http://frognews.bg/news_136668/Stanishev-CHlenstvoto-ni-v-SHengen-e-postijimo-oshte-predi-kraia-na-godinata/

Членството ни в Шенген е постижимо още преди края на годината. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той изведе като приоритет и присъединяването на България към ERM II – така наречената „чакалня“ на еврозоната.

Куба заклейми новата политика на Тръмп

http://www.moreto.net/novini.php?n=353646

Правителството на Куба разкритикува "враждебната риторика" на американския президент Доналд Тръмп, след като Белият дом обяви нови рестрикции в отношенията на Вашингтон с острова. Но Ханава потвърди, че е готова да продължи диалога, съобщават световни агенции.

Няма опасност от повишаване цената на хляба

http://frognews.bg/news_136667/Niama-opasnost-ot-povishavane-tsenata-na-hliaba/

Очаква се добра реколта от пшеница, но жътва 2017 няма да бъде рекордна като миналата година. Това съобщи пред Дарик министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Цитат на деня: Ако ме мачкат, се хвърлям и ставам премиер

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/06/17/2991045_citat_na_denia_ako_me_machkat_se_hvurliam_i_stavam/?ref=rss


"Ако много ми скочат, ако много се заяждат с мене и ме мачкат, тогава се хвърлям и ставам премиер".

Това каза собственикът на "Уолтопия" и проверяванато от Комисията за финансов надзор платформа за доставки на стоки и услуги "Окшънайз" Ивайло Пенчев пред Би Ти Ви. Направи и уговорката, че "не му се занимава".

Тази седмица Пенчев влезе в остър конфликт с финансовия регулатор като го обвини в неефективност и...

МРРБ нямало вина за бедствието в "Аспарухово"

//dariknews.bg/regioni/varna/mrrb-niamalo-vina-za-bedstvieto-v-asparuhovo-2031147

Министерството на регионалното развитие не отговаря за наводненията и момента на бедствието в „Аспарухово” не е имало задължение за анализ, оценка и картографиране на геоложкия риск. Така ресорният министър Николай Нанков отговори на заключението на прокуратурата, че ведомството не е изпълнило този

Кралица Елизабет Втора връчва ордени на звезди за родния си ден

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kralica-elizabet-vtora-vrychva-ordeni-na-zvezdi-za-rodniia-si-den-2031145

Пол Маккартни получава британския Орден на кавалерите на честта заедно със създателката на Хари Потър - Джоан Роулинг, съобщиха АП и ДПА.
 
Отличието е по-високо от Ордена на Британската империя. Броят на носителите на Ордена на кавалерите на честта не може да надхвър

Дар като за цар: ябълката на Беновска

https://offnews.bg//offtopic/dar-kato-za-tcar-iabalkata-na-benovska-658402.html

Тв журналистката Илияна Беновска успя да подари ябълката си и на цар Симеон по преме на приема за 80-ия рождения ден на бившия монарх и премиер.

„С уважение и като надежда ,че ще помага на България подарих ябълка на Негово Величество цар Симеон. Той разбра символиката на доверие и признание към него и прие ябълкато с доброта, отговорност и чувство за хумор", обясни тв водещата.

Нейните изпълнения с ябълки вече на няколко пъти опъваха нервите на гардовете на НСО. В нощта след президентските избори тя хвърли такъв плод срещу новоизбрания държавния глава Румен Радев, а охраната на президентството едва я усмири по време на официално събитие.

Беновска връчила и друг ценен дар на Сакскобургготски:

"Подарих му и книгата с пространното интервю на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което направих през 1992 г. и по желание на Доган преиздадохме за Деветата Национална конференция на ДПС". 

Камион се вряза в ограда на къща в монтанско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6287013

Камион се вряза в ограда на къща в монтанско село
Камион се вряза в ограда на къща в монтанското село Доктор Йосифово, където често стават сериозни произшествия. За щастие, стопаните на имота и шофьорът са невредими, предаде БиТиВи. Рано тази сутрин кола на българска куриерска фирма спира с грохот в имота на Цецка Борисова. Жената излиза от шока си едва когато вижда шофьорът да се показва от

“Запомни ме!” -родителите на убитата Вероника събраха в книга нейни стихове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6285922

“Запомни ме!” -родителите на убитата Вероника събраха в книга нейни стиховеДокосваме се до деликатния свят на едно момиче с безспорен талант, до възторзите и страховете му около първата любов “Запомни ме!” е заглавието на посмъртно издадената току-що книга на Вероника Здравкова - нелепо убитата студентка при грабеж във Велико Търново. Книгата е с нейни стихове, мисли, кратки белетристични късове.

Осъдиха на смърт 31 души, замесени във взривяването на главния прокурор на Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287001

Осъдиха на смърт 31 души, замесени във взривяването на главния прокурор на ЕгипетСъдът по наказателни дела в Кайро внесе днес за разглеждане от върховния мюфтия на Египет документи във връзка с евентуалните екзекуции на 31 обвиняеми по делото за убийството на главния прокурор Хишам Баракат при атентат в столицата на страната през юни 2015 г. Това съобщи египетската телевизия, предаде БТА.

Според БАБХ храни и напитки у нас са с различен състав от продаваните в Австрия и Германия

http://www.mediapool.bg/spored-babh-hrani-i-napitki-u-nas-sa-s-razlichen-sastav-ot-prodavanite-v-avstriya-i-germaniya-news265412.html

Хранителни стоки, произведени от европейски компании, се предлагат на българския пазар с различен състав и качество спрямо същите продукти в Западна Европа. Това са установили проверки, направени от Българската агенция за безопасност на храните за безалкохолни напитки, детски храни и сирена, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов пред радио "Дарик". Български експерти са купили от супермаркети в Австрия и Германия храни на водещи компании, произведени в тези две страни, както и в Италия, Швейцария, Дания и други. Към момента е установено, че в безалкохолните напитки, произведени за българския пазар, захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица). Разминаване има и при детски храни. Сирената, предлагани в България, пък имат отклонения във вкуса - в продуктите за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен, каза Порожанов. Физикохимичните изследвания ще продължат до края на месецюни. След това се очаква ресорните министри на България и други източноевропейски държави, установили същото разминаване, да сезират еврокомисаря за защита на потребителите за премахване на тази несправедливост. Цените на тези продукти са съпоставими в Западна и Източна Европа, каза Порожанов. Около 650 - 670 хил. тона храна годишно се изхвърля Между 650 и 670 хил. тона храни се изхвърлят годишно в България, сочат данните на земеделското министерство. Вече са готови списъците с храните, коитоще могат да бъдат дарявани в края на срока си на годност. Изготвени са и нормативни документи за това колко дни преди края на срока на годност това може да става. Целта е производители и търговци на хранителни стоки, както и заведения за хранене да могат да ги даряват на социално слаби без да плащат ДДС, обясни Порожанов. Няма опасност от повишаване цената на хляба Очаква се добра реколта от пшеница, но жътва 2017 няма да бъдерекордна като миналата година, каза още земеделският министър. Според него по-ниските добиви няма да се отразят на цената на хляба. "Цената на хляба или цената на пшеницата се влияят от международните пазари, респективно цената на хляба се калкулира и когато има промяна на цената тя се дължи не толкова на цената на пшеницата, на брашното, колкото в рамките на допълнителните разходи, свързани с ток, вода и други. В никакъв случай не може да се очаква повишаване на цената на основен продукт за българското население като хляба и хлебните изделия", каза Румен Порожанов.

Храни и напитки у нас са с различно качество от продаваните в Австрия и Германия

http://www.mediapool.bg/hrani-i-napitki-u-nas-sa-s-razlichno-kachestvo-ot-prodavanite-v-avstriya-i-germaniya-news265412.html

Хранителни стоки, произведени от европейски компании, се предлагат на българския пазар с различен състав и качество спрямо същите продукти в Западна Европа. Това са установили проверки, направени от Българската агенция за безопасност на храните за безалкохолни напитки, детски храни и сирена, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов пред радио "Дарик". Български експерти са купили от супермаркети в Австрия и Германия храни на водещи компании, произведени в тези две страни, както и в Италия, Швейцария, Дания и други. Към момента е установено, че в безалкохолните напитки, произведени за българския пазар, захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица). Разминаване има и при детски храни. Сирената, предлагани в България, пък имат отклонения във вкуса - в продуктите за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен, каза Порожанов. Физикохимичните изследвания ще продължат до края на месецюни. След това се очаква ресорните министри на България и други източноевропейски държави, установили същото разминаване, да сезират еврокомисаря за защита на потребителите за премахване на тази несправедливост. Цените на тези продукти са съпоставими в Западна и Източна Европа, каза Порожанов. Около 650 - 670 хил. тона храна годишно се изхвърля Между 650 и 670 хил. тона храни се изхвърлят годишно в България, сочат данните на земеделското министерство. Вече са готови списъците с храните, коитоще могат да бъдат дарявани в края на срока си на годност. Изготвени са и нормативни документи за това колко дни преди края на срока на годност това може да става. Целта е производители и търговци на хранителни стоки, както и заведения за хранене да могат да ги даряват на социално слаби без да плащат ДДС, обясни Порожанов. Няма опасност от повишаване цената на хляба Очаква се добра реколта от пшеница, но жътва 2017 няма да бъдерекордна като миналата година, каза още земеделският министър. Според него по-ниските добиви няма да се отразят на цената на хляба. "Цената на хляба или цената на пшеницата се влияят от международните пазари, респективно цената на хляба се калкулира и когато има промяна на цената тя се дължи не толкова на цената на пшеницата, на брашното, колкото в рамките на допълнителните разходи, свързани с ток, вода и други. В никакъв случай не може да се очаква повишаване на цената на основен продукт за българското население като хляба и хлебните изделия", каза Румен Порожанов.

"Лудогорец" вкара 15 гола на аматьори във втората си контрола

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/17/2991041_ludogorec_vkara_15_gola_na_amatyori_vuv_vtorata_si/?ref=rss


"Лудогорец" завърши първия етап от лятната си подготовка с разгромна победа 15:0 над аматьорския "Евроколеж". Разградчани надделяха без проблеми над съперника на терена в Смолян, ден след като победиха местния "Родопа" с 8:0.

За първи път за мъжкия отбор игра талантът Цветослав Петров. Той ознаменува това, като се разписа в 23-ата минута.

"Лудогорец" откри още в 3-ата минута чрез Вандерсон, а до почивката...

Баскетболистът Денис Родман приключи поредното си посещение в Северна Корея

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6286986

Баскетболистът Денис Родман приключи поредното си посещение в Северна КореяИзвестният американски баскетболист Денис Родман приключи днес поредното си посещение в Северна Корея и отпътува за Пекин от международното летище в Пхенян, изпратен от представители на севернокорейското министерство на физкултурата и спорта, предаде БТА. Бивша звезда на Националната баскетболна асоциация, Родман заяви пред журналисти,

След 2030 г. НАСА планира мисии към Уран и Нептун

http://www.cross.bg/yran-neptyn-misiya-1546274.html

/КРОСС/ Уран и Нептун никога не са били във фокуса на вниманието, но това скоро може да се промени. Изследователска група към НАСА оповести за възможни мисии до една от тези две планети, които ще бъдат насочени към събиране на данни за техния състав, съобщава New scientist. "Предпочитаната мисия е спътник или атмосферна сонда до Уран или до Нептун - това осигурява най-високата научна стойност и позволява проучване в дълбочина на всички аспекти на системите на една от двете планети - пръстени, спътници, атмосфера, магнитосфера", обяснява Ейми Саймън (Amy Simon), съпредседател на изследователската група Ice Giants Pre-Decadal. Има четири евентуални мисии - три със спътник и една с прелитане край Уран, в която ще има тясноъгълна камера за заснемане на подробностите върху гигантските ледени луни. Обмисля се и атмосферна сонда, която да се гмурне в атмосферата на Уран, за да измери нивата на газ и тежки метали там. Трите основни неща, които трябва да бъдат осигурени по време на мисиите със спътник, са тясноъгълна камера, доплеров радар и магнитометър, докато ако се избере вариант с прелитане край Уран, трябва да има 15 инструмента като детектори на плазма и космически прах, камера за инфрачервени и ултравиолетови изображения. Двата водещи научни приоритета са определяне състава на ледените гиганти и определяне на вътрешната им структура и концентрацията на тежки метали

Български лекари описаха нова болест

http://frognews.bg/news_136666/Balgarski-lekari-opisaha-nova-bolest/

Българи описаха нова болест и общ генетичен механизъм на три невродегенеративни форми, предаде БНТ. Учените и лекарите все още трудно се ориентират в джунглата на невродегенеративните заболявания. Нищо не е толкова просто, дори това да бъдат ясно обособени различни групи заболявания.

Елизабет II и съпругът й почетоха с минута мълчание жертвите на пожара в Лондон

//dariknews.bg/novini/sviat/elizabet-ii-i-syprugyt-j-pochetoha-s-minuta-mylchanie-zhertvite-na-pozhara-v-london-2031143

Британската кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип почетоха с минута мълчание жертвите на пожара в Лондон, предаде АП.
 
Двамата отдадоха почит точно преди началото на годишния военен парад, който отбелязва началото на официалното честване на рождения ден на

Средно час се чака на ГКПП "Маказа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6287004

Средно час се чака на ГКПП "Маказа"Средно един час се чака за влизане или излизане от България на ГКПП "Маказа". Опашка от автомобили има и от двете страни на границата. Пунктът работи на максимален капацитет, но пътуващите през уикенда са прекалено много и се образуват колони. Почти до първия тунел е опашката от гръцка страна. Повечето от автомобилите са с румънска регистрация.

Двама от турските учители, които провеждат гладна стачка от 100 дни, са в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286994

Двама от турските учители, които провеждат гладна стачка от 100 дни, са в болницаДвама турски преподаватели, които започнаха гладна стачка, след като бяха уволнени в рамките на правителствената чистка след опита за преврат миналия юли, се намират в критично състояние, заявиха лекари, предаде БТА. 35-годишната Нурийе Гюлмен, университетска преподавателка, и 28-годишният Семих Йозакча, начален учител,

Над 70 човека ухапани от кърлежи само за седмица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353615

Общо 71 случая на ухапани от кърлежи са регистрирани от Регионалната здравна инспекция във Варна за периода от девети до петнайсти юни. Регистриран е случай на заболял от Лаймска болест. Броят на ухапаните от кръвосмучещите насекоми бележи леко увеличение спрямо предходната седмица.

Закриха арабскоезичния профил на Al Jazeera в Twitter

https://www.actualno.com/asia/zakriha-arabskoezichnija-profil-na-al-jazeera-v-twitter-news_617481.html

Катарската медия  Al Jazeera съобщи, че нейният арабскоезичен профил в социалната мрежа Twitter е изтрит и че в момента работи по възстановяването му, предаде Reutеrs. „Профилът на Al Jazeera в момента е изтрит заради нещо, което прилича на организирана кампания и ние в момента вършим всичко по силите си да го върнем“, пише в англоезичния профил на Al Jazeera в социалната мрежа, допълва агенция Фокус. По-рано катарската медия съобщи, че е била подложена на кибератаки.

Закриха арабскоезичния профила на Al Jazeera в Twitter

https://www.actualno.com/asia/zakriha-arabskoezichnija-profila-na-al-jazeera-v-twitter-news_617481.html

Катарската медия  Al Jazeera съобщи, че нейният арабскоезичен профил в социалната мрежа Twitter е изтрит и че в момента работи по възстановяването му, предаде Reutеrs. „Профилът на Al Jazeera в момента е изтрит заради нещо, което прилича на организирана кампания и ние в момента вършим всичко по силите си да го върнем“, пише в англоезичния профил на Al Jazeera в социалната мрежа, допълва агенция Фокус. По-рано катарската медия съобщи, че е била подложена на кибератаки.

Пеле открива Купата на конфедерациите

http://www.cross.bg/fytbola-otkrivaneto-tribynite-1546277.html

/КРОСС/ Краля на футбола Пеле ще присъства на мача на откриването на турнира за Купата на конфедерациите. Бразилецът пътува за Санкт Петербург и тази вечер ще бъде на трибуните на стадион Крестовски за церемонията по откриването и първия мач между домакина Русия и Нова Зеландия. Друга икона във футбола - Диего Марадона, няма бъде на стадиона, но ще изпрати видеопослание срещу расизма и дискриминацията във футбола. Във видеото заедно с Марадона ще бъдат и други големи играчи от Южна Америка. На трибуните за откриването ще бъде и президентът на Русия Владимир Путин.  

„Ал Джазира“ съобщава, че арабскоезичния й профил в Туитър е изтрит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286980

„Ал Джазира“ съобщава, че арабскоезичния й профил в Туитър е изтритКатарската медия „Ал Джазира“ съобщи, че нейният арабскоезичен профил в социалната мрежа „Туитър“ е изтрит и че в момента работи по възстановяването му, предаде Reutеrs, цитира "Фокус". „Профилът на „Ал Джазира“ в момента е изтрит заради нещо, което прилича на организирана кампания и ние в момента вършим всичко по силите си да го върнем“,

Политикът, който показа пътя към свободата

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/politikyt-kojto-pokaza-pytia-kym-svobodata-6070443

"Всичко, което последва през следващите 27 години нямаше никога да може да се осъществи без Хелмут Кол."

Бизнесменът Ивайло Пенчев: Ядосат ли ме много, ще стана премиер

http://frognews.bg/news_136545/Biznesmenat-Ivailo-Penchev-IAdosat-li-me-mnogo-shte-stana-premier/

По-богат съм от Пеевски, ако той е декларирал вярно богатството си, заяви основателят на Walltopia Ивайло Пенчев.”Ако стана политик, ще изляза най-богатият”, каза още той.

как човек може да използва ехолокация?

http://www.cross.bg/hora-izpolzvat-eholokatziya-1546276.html

/КРОСС/ Ехолокацията е най-често свързвана с прилепите и делфините. Тези животни излъчват звуци и слушат ехото, което се връща при тях при среща с обекти от околната среда и така получават данни за тях (местоположение, размери, материя). Прилепите, например, могат да кажат разстоянието до обектите с точна прецизност като използват времето на забавяне между излъчването и ехото, както и са в състояние да определят разлика в разстоянието до 1 см. Това им е необходимо, за да могат да улавят насекоми докато са в полет. Хората, забележително, също могат да използват ехолокацията. Като щракат с уста и език, например, и слушат завръщащото се ехо те могат да схванат обкръжението си. Хората, разбира се, не могат да чуват ултразвуци, което ги поставя в неизгодно положение. Някои хора обаче успяват да се тренират до необичайно ниво, разказва Scientific American. Дениъл Киш (Daniel Kish), който е сляп и е експерт по ехолокация, е в състояние да кара велосипед по непознат терен и да пътува в непознати градове без никаква помощ, разчитайки само на себе си. Дениъл е основател и председател на World Access for the Blind, неправителствена организация в САЩ, която предлага обучение в ехолокиране заедно с други техники за мобилност като белия бастун. От 2011 г. научният интерес към човешката ехолокация набира все по-голяма скорост. Например, техническият напредък направи възможно сканирането на човешкия мозък докато извършва ехолокация

Над 900 мигранти бяха спасени край бреговете на Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286992

Над 900 мигранти бяха спасени край бреговете на ЛибияНад 900 мигранти от Азия и Африка, насочили се към Европа, бяха спасени край бреговете на Либия, съобщи днес за Франс прес говорител на либийските военноморски сили, предаде БТА. Патрул на бреговата охрана в град Зауия (на 45 к западно от Триполи) спря днес на разсъмване пет надуваеми и една дървена лодка с общо 906 мигранти,

ЮНЕСКО одобри четири български биорезервата

http://www.cross.bg/rezervati-biosferni-biosfernite-1546275.html

/КРОСС/ ЮНЕСКО одобри обявяването на „Централен Балкан", „Червената стена", „Сребърна" и „Узунбуджак" за биосферни резервати. Това стана по време на 29-ата сесия на Междуправителствения координационен съвет по Програмата „Човекът и биосферата", състояла се в Париж от 12 до 15 юни, съобщи Министерството на околната среда и водите. С решението си Съветът потвърди, че четирите биосферни резервати отговарят на изискванията и принципите на Севилската стратегия. Биосферните резервати са инструмент за устойчиво развитие на регионите, основаващо се на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност. Членството към световната мрежа на биосферните резервати е международно признание за това, че съответната територия се управлява по целесъобразен и устойчив начин, съгласно националното законодателство и в съответствие с общоприетите принципи за добро управление. В продължение на почти 40 години 16 български биосферни резервата са изпълнявали ефективно „консервационна" и „логистична" функция за опазването на генетичните ресурси, видовете и екосистемите и осигуряването на условия за научни изследвания, мониторинг и образование. През годините концепцията за биосферните резервати се е развивала, съобразно съвременните предизвикателства

"Паметта на ледовете" или за спасяването на планинските глетчери

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/17/2990811_pametta_na_ledovete_ili_za_spasiavaneto_na_planinskite/?ref=rss


Спешно спасяване на ледниците, застрашени от изчезване в близките години и десетилетия. Това е мисията на нов по рода си научен проект "Паметта на ледовете" на международна група от учени, посветили се да изследват глетчерите. Проектът им беше представен официално преди два месеца (март 2017 г.) и зад него застава организацията на Обединените нации за образование, култура и наука ЮНЕСКО. Филипе Пипаерт от регионалното бюро на ЮНЕСКО за наука и култура в Европа разказа подробности...

Изоставена къща в Пловдив горя

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/izostavena-kyshta-v-plovdiv-goria-2031141

Изоставена къща се запали в Пловдив малко след 14 часа. Пламъците обхванали покрива на двуетажната сграда, намираща се на ул. „Янко Сакъзов“ до моста на Герджика.

Пет екипа на Пожарната са изпратени на мястото.  Огнеборците са успели да загасят пламъците. Няма данни за пострадали или

Млада жена се нуждае от средства за скъпо лечение

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/mlada-zhena-se-nuzhdae-ot-sredstva-za-skypo-lechenie-2031107

Миглена Узунова от Елена се нуждае от срества, за да започне скъпоструващо лечение в турска клиника. Младата жена страда от коварното заболяване, наречено болест на Фридрайх. То е наследствено и може да причини прогресивна увреда на нервната система и пр

За 19-ти път в Пловдив бе връчена Националната награда „Христо Г.Данов“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/za-19-ti-pyt-v-plovdiv-be-vrychena-nacionalnata-nagrada-hristo-g.danov-2031139

На официална церемония в дома на Патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов в Пловдив, в рамките на ежегодната инициатива "Пловдив чете", бе връчена Националната награда "Христо Г. Данов" 2017 г.  

Престижната статутка се присъжда ежегодно в девет раздела за принос в наци

Догодина внедряват системата на тол таксите

//dariknews.bg/regioni/varna/dogodina-vnedriavat-sistemata-na-tol-taksite-2031142

Регионалното министерство работи в посока максимално бързо да внедри системата за тол таксите. Това съобщи във Варна ресорният министър Николай Нанков. От 320 млн. лв, събрани през 2016 година от винетни стикери,  190 милиона са от леки автомобили, отчете Нанков. Точно тази тенденция трябва да се о

Втори тур на френските парламентарни избори, в отвъдморските територии вече гласуват

//dariknews.bg/novini/sviat/vtori-tur-na-frenskite-parlamentarni-izbori-v-otvydmorskite-teritorii-veche-glasuvat-2031140

Вторият, решаващ тур на парламентарните избори във Франция, насрочен за утре, започна още днес в няколко отвъдморски френски територии, предаде ТАСС.
 
Гласуват жителите на Френска Гвиана, Гваделупа, Мартиника, Сен-Мартен, на Сен-Пиер и Микело

Няма опасност от повишаване цената на хляба

http://www.moreto.net/novini.php?n=353645

Очаква се добра реколта от пшеница, но жътва 2017 няма да бъде рекордна като миналата година. Това съобщи в предаването "Седмицата" по Дарик министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той подчерта, че по-ниските добиви няма да се отразят на цената на хляба.

Протест заради цените на горивата в Гоце Делчев

http://www.cross.bg/zaradi-stotinki-delchev-1546273.html

/КРОСС/ Жители на Гоце Делчев излязоха на протест заради високите цени на горивата в града и региона, предава bTV. Местните хора недоволстват заради големите надценки, с които се продават бензинът, дизелът и газта за автомобилите. В Благоевград газта е на цена от 92 стотинки, в Сандански е 82 стотинки, а в Гоце Делчев - с 20 стотинки по-скъпо и е 1,02 лв. Тази тенденция не е от скоро, близо година вече следим разликите и дойде време да попитаме на какво се дължат, каза Георги Темелков, един от протестиращите. „Има ли предварително разпределение на пазара, има ли договорка и така ли ще продължава", попита още той. На протеста има и подписка.  

Кейти Пери премина границата от 100 млн. последователи в Туитър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6286990

Кейти Пери премина границата от 100 млн. последователи в ТуитърПевицата Кейти Пери стана първата знаменитост със 100 милиона последователи в Туитър, предаде БТА. На второ място е певецът Джъстин Бийбър със 96,7 милиона последователи. Трети е бившият американски президент Барак Обама със 90,8 милиона последователи. Тейлър Суифт и Риана са на четвърто и пето място съответно с 85,1 милиона и 74,1 милиона.

Шестима полицейски служители загинаха в Кашмир при нападение на терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286982

Шестима полицейски служители загинаха в Кашмир при нападение на терористиШестима полицейски служители загинаха при нападение на терористи в индийския щат Джамму и Кашмир, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии, цитира "Фокус". Инцидентът се е случил в петък. Терористите са нападнали от засада полицейския патрул, започва престрелка. Трима терористи са ликвидирани.

Тръмп декларира почти $600 млн. доходи за 2016 г.

http://www.eurochicago.com/2017/06/tramp-deklarira-potchti-600/

Службата за правителствена етика на САЩ публикува финансовата декларация за 2016 година на президента Доналд Тръмп. Документът, състоящ се от 98 страници, бе поместен на сайта на учреждението и посочва, че само за миналата година доходите на Тръмп възлизат на 598 млн. долара, като най-голяма част от тях произтичат от недвижимото му имущество.

Министър Нанков обещава напредък на АМ ”Хемус”

http://dnes.dir.bg/news/nikoli-nankov-severna-bulgaria-avtomagistrala-hemus-kabinet-borisov-3-25930245

Длъжници сме на Северна България и в този мандат ще реализираме важни инфраструктурни проекти, най-вече автомагистрала "Хемус".

Атлетка остана без перука по време на скок

https://offnews.bg//leka-atletika/atletka-ostana-bez-peruka-po-vreme-na-skok-658398.html

Куриозна случка видяха зрителите на състезанието от Диамантената лига по лека атлетика в норвежката столица Осло.

Перуката на нигерийската състезателка на дълъг скок Блесинг Окагбаре падна при приземяването й в пясъка и това развесели публиката и съдиите.

Атлетката прие философски станалото.

"Това е нещо, за което винаги съм се шегувала и съм очаквала да се случи. Всъщност казах на моя мениджър предишния ден, че един ден перуката ми все пак ще падне.

Когато се случи, се засмях вътрешно. Каквото се е случило, случило. Какво да направя? Бях в зоната, състезавах се и трябваше да се фокусирам. Вдигнах я и не ми пукаше.

Каквото такова, не мога да го контролирам", каза нигерийката, която завърши на седмо място.

Хелмут Кол - един истински германец и велик европеец

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2017/06/17/2991035_helmut_kol_-_edin_istinski_germanec_i_velik_evropeec/?ref=rss


Той беше модерен консерватор в началото на пътя си - и жив паметник в неговия край. Хелмут Кол живя много политически животи. Не само славни. Голямата му следа остават германското обединение и европейското единение, коментира "Дойче веле в статията "Един истински германец и велик европеец".

Когато веднъж го попитали как се отнася към възможността бъдещите поколения да откриват паметници в негова чест, Хелмут Кол отговорил доста остроумно: когато гостите си...

На пет трасета се осъществява преминаването на леки автомобили на ГКПП – Кулата

http://press.mvr.bg/NEWS/news170617_05.htm

Поддържаме контакт с гръцките власти, в резултат на предприетите от ГДГП мерки ситуацията на пункта се нормализира – информира главният секретар на МВР

Днес е Световният ден за борба със сушата и настъпването на пустините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286960

Днес е Световният ден за борба със сушата и настъпването на пустинитеДнешният Световен ден за борба със сушата и настъпването на пустините е на тема "Деградация на земите и миграция", предаде БТА. Световният ден за борба със сушата и настъпването на пустините е учреден на 30 януари 1995 г. от Общото събрание на ООН във връзка с първата годишнина от приемането на Международната конвенция на ООН за борба срещу

Срещата на БРИКС в Китай обсъжда Сирия

http://www.cross.bg/razreshavaneto-blizkiya-afrika-1546272.html

/КРОСС/ Министрите на външните работи от страните от БРИКС ще обсъдят разрешаването на конфликтите в Близкия изток и в Африка в рамките на срещата си на 18 и 19 юни, предава ТАСС. „Министрите ще проведат задълбочен обмен на мнения по проблема за разрешаването на острите международни конфликти в това число в Сирия, в Близкия изток, в Афганистан и в Африка, активизацията на съвместната работа по противодействието на заплахата от международния тероризъм", пише в официално заявление на руското МВнР. От там напомниха, че участниците от организацията са привързани към принципа на засилването на международната стабилност във всичките ѝ измерения, методите на колективното разрешаване на кризисните ситуации, а също така съвместното противодействия срещу глобалните предизвикателства.  

Повече от 20 терористи са ликвидирани по време на въздушни удари в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286977

Повече от 20 терористи са ликвидирани по време на въздушни удари в АфганистанНай-малко 20 терористи са ликвидирани в афганистанската провинция Хилменд по време на въздушни удари на авиацията на Афганистан и на САЩ, предаде РИА Новости, цитира "Фокус. Въздушните удари са проведени вечерта на четвъртък в района Мардж по убежища на талибаните. Местните власти са публикували заявление,

Млад мъж пострада до завод в Благоевград

http://www.cross.bg/blagoevgrad-zavoda-visokogovoriteli-1546271.html

/КРОСС/ 23-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние в района на завода за високоговорители, транспортиран е за лечение в „Пирогов". Това съобщават от ОДМВР - Благоевград. Около 07.30 часа днес на тел.112 е получен сигнал за това, че на черен земен път в Благоевград, в района на завода за високоговорители, 23-годишен мъж от гр. Благоевград лежи в безпомощно състояние. След извършен медицински преглед са установени фрактури по тялото на мъжа, като същият е транспортиран за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов" в София. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.  

Над 900 мигранти бяха спасени край бреговете на Либия

http://www.cross.bg/migranti-strani-bregovete-1546270.html

/КРОСС/ Над 900 мигранти от Азия и Африка, насочили се към Европа, бяха спасени край бреговете на Либия, съобщи днес за Франс прес говорител на либийските военноморски сили. Патрул на бреговата охрана в град Зауия (на 45 к западно от Триполи) спря днес на разсъмване пет надуваеми и една дървена лодка с общо 906 мигранти, включително 98 жени (7 от които - бременни) и 25 деца, каза говорителят генерал Аюб Касем. Едната надуваема лодка беше пробита и всеки момент щеше да потъне, а дървената нямаше мотор, уточни той. Мигрантите - 44 пакистанци, 40 души от Бангладеш, 13 египтяни, трима либийци, осем мароканци и хора от други африкански страни - са откарани в Зауия и предадени на службата за борба с нелегалната миграция. Настанени са в център за временно пребиваване, откъдето властите обикновено ги изпращат в родните им страни. Мнозина обаче отново стават жертва на изнудване и насилие от страна на каналджийските мрежи, отбелязва АФП.  

Рекорден брой нови лица ще влязат в парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=353644

Франция се готви за втория тур на парламентарните избори. Очертава се съкрушителна победа за движението на президента Еманюел Макрон. Две от последните проучвания отредиха на формацията "Република, напред" 80% от местата в долната камара на френския парламент, което означава, че в него ще влязат рекорден брой нови лица.

Лятно вдъхновение за морска декорация

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/liatno-vdyhnovenie-za-morska-dekoraciia-6070221

Пренесете ваканционното настроени у дома, за да се насладите на всеки летен ден

Паника в Реал Мадрид, Роналдо напуска

https://offnews.bg//futbol/panika-v-real-madrid-ronaldo-napuska-658396.html

Мегазвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо хвърли в паника шефовете и ръководството на отбора с изразеното намерение да напусне клуба заради проблемите с данъчните в Испания.

Според португалски медии носителят на "Златната топка" е заявил пред съотборниците си, че се маха от Мадрид и този път няма да има връщане назад. Въпросът къде ще играе португалецът след Реал изглежда с понижена трудност, тъй като клубовете, които могат да си позволят услугите му се броят на пръсти. Това са Манчестър Юнайтед и Пари Сен Жермен, твърди "Марка".

Агентът на играча вече е уведомил ръководството на "белия балет", че има предложение от Острова.

Цената на Роналдо е 200 милиона евро, а заплатата му е 50 милиона. Като маркетингов феномен той бързо ще изплати вложените средства.

В Испания подозират, че Роналдо просто изнудва Реал за увеличение на заплатата си. Това отново твърди "Марка", като се позовава на играчи на "белия балет", които са обсъдили конфликтната ситуация помежду си.

"Щом я постигне, ще спре да говори за напускане", коментирали играчите пред изданието.

Паника в Реал Мадрид заради Роналдо

https://offnews.bg//futbol/panika-v-real-madrid-zaradi-ronaldo-658396.html

Мегазвездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо хвърли в паника шефовете и ръководството на отбора с изразеното намерение да напусне клуба заради проблемите с данъчните в Испания.

Според португалски медии носителят на "Златната топка" е заявил пред съотборниците си, че се маха от Мадрид и този път няма да има връщане назад. Въпросът къде ще играе португалецът след Реал изглежда с понижена трудност, тъй като клубовете, които могат да си позволят услугите му се броят на пръсти. Това са Манчестър Юнайтед и Пари Сен Жермен, твърди "Марка".

Агентът на играча вече е уведомил ръководството на "белия балет", че има предложение от Острова.

Цената на Роналдо е 200 милиона евро, а заплатата му е 50 милиона. Като маркетингов феномен той бързо ще изплати вложените средства.

В Испания подозират, че Роналдо просто изнудва Реал за увеличение на заплатата си. Това отново твърди "Марка", като се позовава на играчи на "белия балет", които са обсъдили конфликтната ситуация помежду си.

"Щом я постигне, ще спре да говори за напускане", коментирали играчите пред изданието.

Заловен е нарушител с 300 метра мрежа и 80 кг риба при язовир „Батак“

https://www.24chasa.bg/region/article/6286974

Заловен е нарушител с 300 метра мрежа и 80 кг риба при язовир „Батак“Служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) - Пазарджик са извършили нощна проверка на язовир „Батак“, в местността Превала, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - Пазарджик, предаде "Фокус". Заловено е лице от град Ракитово, извършващо стопански риболов с мрежа с дължина около 300

Ивайло Пенчев: Ако ме ядосат много, ще стана премиер

https://offnews.bg//ikonomika/ivajlo-penchev-ako-me-iadosat-mnogo-shte-stana-premier-658395.html

Основателят на Walltopia и Auxionize Ивайло Пенчев обяви, че е по-богат от Делян Пеевски, ако богатството на депутата е вярно отразено в декларацията му по публичния регистър.

"Ако стана политик, ще изляза най-богатият", заяви Пенчев, който бе гост в предаването „Тази събота” по бТВ.

Вчера Сметната палата публикува декларациите за богатството на лицата, заемащи публични длъжности. А ДПС депутатът декларира многомилионни активи.

"На бедни политици не вярвам и предлагам на българския народ също да не вярва", каза бизнесменът.

Според него категорично е по-добре политикът да е богат, тъй като бедният по-лесно може да бъде подкупен.

"Политикът е амбициозен човек, ако е и мъж, няма шанс един амбициозен мъж да не иска да бъде богат. Щом е политик, той има инструменти да забогатее по лош начин, така че по-добре политиците да бъдат богати. Най не вярвам на млади, амбициозни и бедни политици", заяви Пенчев.

Бизнесменът коментира, че би се занимавал с политика само ако много му "скочат".

"Ако много се заяждат с мен и ме мачкат, тогава се хвърлям и ставам премиер. Истината обаче е, че не ми се занимава", подчерта Пенчев.

Според него чиновниците у нас не са особено работливи, защото работят в държавни структури, които нямат конкуренти.

"Всяка институция представлява монополен доставчик на услуги и няма шанс монополен доставчик на услуги да бъде ефективен", аргументира позицията ти Пенчев.

Той отново посочи, че „поръчителят” на проверката на КФН срещу онлайн платформата му Auxionize е Асоциацията на застрахователните брокери.

Бизнесменът отхвърли обвиненията от страна на КФН, че упражнява натиск над регулатора.

"Аз не мога да упражнявам натиск, какво е сторил словесният натиск някому. Те са хората, които влизат в моя офис и официте на моите клиенти и изискват в 3-дневен срок обяснения. Те имат средства да оказват натиск, могат да налагат глоби, да затварят бизнеси, аз не мога. Аз мога да разкажа на хората какво правят", заяви още бизнесменът.

Според него Auxionize е точно толкова застрахователен брокер точно толкова, колкото Ексел, Гугъл или Фейсбук.

Мотоциклетист е с опасност за живота след инцидент

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/motocikletist-e-s-opasnost-za-zhivota-sled-incident-2031135

32-годишен мъж е с опасност за живота след пътен инцидент.

В ОДМВР – Стара Загора е получено съобщение за намерен паднал мотоциклетист на изхода на с. Кравино, общ. Опан. Установено е, че мотоциклет "КТМ" без регистрационен номер, управляван от 32-годишен неправоспособен водач от с.

Русия прави изкуствени острова в Баренцово море, ще строи морски съоръжения

//dariknews.bg/novini/biznes/rusiia-pravi-izkustveni-ostrova-v-barencovo-more-shte-stroi-morski-syoryzheniia-2031136

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа нареждане, предвиждащо в Колския залив на Баренцово море да бъдат създадени четири изкуствени острова, където ще бъдат строени едротонажни морски съоръжения. Документът е качен днес на сайта на правителствот

Още само 5 км за завършване на оградата по границата с Турция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oshte-samo-5-km-za-zavyrshvane-na-ogradata-po-granicata-s-turciia-2031134

Само 5 км остава за завършване на оградата ни по границата с Турция. Това отчете министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
 

"Пирели" се връща на пазара за велосипедни гуми

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/17/2991034_pireli_se_vrushta_na_pazara_za_velosipedni_gumi/?ref=rss


Италианският концерн "Пирели" обяви завръщането си в колоезденето. Производителят на гуми, който е свързван основно с моторния спорт, отново разширява дейността си.

"Пирели" има дълга история и с колоезденето, като още през 1909 г. произвежда гуми за Обиколката на Италия.

От няколко месеца на базата на компанията в Милано се тестват най-различни гуми, които да навлязат сред отборите от световния колоездачен тур.

Куба осъди новата политика на Тръмп, но изрази готовност да продължи диалога

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kuba-osydi-novata-politika-na-trymp-no-izrazi-gotovnost-da-prodylji-dialoga-241390/

Според кубинското правителство Тръмп прибягва до "принудителните методи от миналото", които вредят на кубинския народ

Млaд мъж е намерен в безпомощно състояние до завод в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6286970

Млaд мъж е намерен в безпомощно състояние до завод в Благоевград23-годишен мъж е намерен в безпомощно състояние в района на завода за високоговорители, транспортиран е за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов”. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград, предаде "Фокус". Около 07.30 часа днес на тел.112 е получен сигнал за това, че на черен земен път в Благоевград, в района на завода за високоговорители, 23-годишен мъж от гр.

Бареков: Гавра с паметта на умрелите майки и деца! Ужасен съм от българските политици, съдии и прокурори!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280315_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%93%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D

 Евродепутатът Николай Бареков коментира остро решението на съда за трагедията във кв. Аспарухово във Варна, където 13 души загинаха преди 3 години.

Ето и пълния текст, който публикува във Фейсбук:

Обвиниха природата и оневиниха властта на хората за наводнението, което взе 13 жертви в квартал Аспарухово. Дори незаконното строителство по дерето спряло вълните! Абсурд, гротеска, гавра с паметта на умрелите майки и деца! Та нали тъкмо незаконните постройки стават като бент и превръщат една вълна в истинско цунами...

Имам право да говоря, защото час след трагедията бях първият политик там заедно с екипа си. Заедно с хората и доброволците от ББЦ ринехме кал и ровехме за трупове. Подкрепих финансово много пострадали семейства, издействах 20 милиона извънредна помощ от ЕК с чрезвичайно искане до тогавашния й шеф Барозу.

Гневен съм от цинизма на българското правосъдие. Видях истината с очите си и я нагазих в калта още през 2014 - виновни са безхаберието на властите във Варна, на кмета Портних, на първото правителство на Борисов, които са си затворили очите за незаконната сеч и строителство в дерето на варненския квартал. Когато дерето е запушено, водата от канския дъжд не може да се оттича равномерно и се натрупва. Става бент, който и на мен, двуметров мъж, ми беше до кръста дни след трагедията.

Ужасен съм от безотговорността на българските политици, съдии и прокурори. Бесен съм. Чувствам се сломен и безсилен. Защо продължавате да гласувате за подобни морални изроди? Та ние нямаме нужда от външен враг, като нация ние сами се самоубиваме всеки ден.

Непълнолетен фен на ЦСКА е бил нападнат с нож и бит пред училището си

http://frognews.bg/news_136665/Nepalnoleten-fen-na-TSSKA-e-bil-napadnat-s-noj-i-bit-pred-uchilishteto-si/

Ученик е пострадал пред 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри", след като е бил нападнат от двама непознати. Единствената връзка между него и нападателите му са спортните пристрастия към отборите "Левски" и "ЦСКА". Освен побоя който са му нанесли, те са атакували момчето с нож и са му срязали скулата.

Забавено е пропускането на българо-гръцката граница заради засилен контрол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286966

Забавено е пропускането на българо-гръцката граница заради засилен контролОт ГД „Гранична полиция“ информират за забавяне на пропускателния режим на ГКПП на българо-гръцката граница. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Причината е извършван от гръцките гранични и митнически власти 100-процентов контрол на всички влизащи моторни превозни средства. На този етап на ГКПП – Кулата има образувала се около 2 км колона от

Ще има проверка за задкулисие при стандарта за киселото мляко

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/17/2990997_shte_ima_proverka_za_zadkulisie_pri_standarta_za/?ref=rss


Промяна в стандарта за киселото мляко е поискана от фирми, които искат за участват в програмата за доставки на училищно мляко, финансирана от еврофондовете. Изискванията към качествата на млякото по програмата се разминават със стандарта за българското кисело мляко. Това съобщи пред "Дарик" министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Той каза, че е възложил проверка дали има нещо задкулисно в искането на фирмите за промяна на стандарта. Министърът е на...

Министър Радев: Европейският съвет изрази готовност да удължи с 12 месеца сроковете за усвояване на европейски средства, предоставени за сигурността по границата ни

http://press.mvr.bg/NEWS/news170617_04.htm

На този етап са усвоени 35 млн. евро. Целта е с евросредства да бъдат надградени интегрираните системи за наблюдение на българо-турската граница, като по този начин ще се постигне повишаване на ефективността на възпрепятстващото инженерно съоръжение

Тръмп разваля сделката на Обама с Куба

http://www.cross.bg/trump-kyba-obama-1546269.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че отменя "напълно едностранчивата сделка с Куба", сключена при управлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, и възобновява някои ограничения върху пътуването и търговията с карибската държава, предадоха световните агенции. Тръмп подписа президентска наредба, с която отменя някои елементи от историческото отваряне, предприето от Обама към Куба след дипломатическия пробив през 2014 г. между някогашните врагове от Студената война. Тръмп представи новата си политика към Куба в реч в Маями, в която заяви, че карибската страна си е осигурила твърде много отстъпки от САЩ съгласно постигнатата от Обама "ужасна и погрешна сделка", но "сега тези дни приключиха". Той каза, че наказателните мерки срещу Куба ще останат в сила, докато кубинските власти освободят политическите затворници, спрат да малтретират дисидентите и зачитат свободата на изразяване. "Ние повече няма да мълчим пред комунистическото потисничество", каза Тръмп. "Америка отхвърля потисниците на кубинския народ", заяви президентът. "Те са отхвърлени официално днес - отхвърлени", каза той. Тръмп все пак оставя в сила много от промените, направени от Обама. Отворените отново посолства на Куба във Вашингтон и на САЩ в Хавана ще продължат да действат. Американските авиокомпании и круизни кораби ще продължат да могат да пътуват до Куба

ЦСКА е легитимен участник в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280314_%D0%A6%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%B5+%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 Спортният арбитражен съд в Лозана обяви решението си по молбата на ЦСКА, свързана с участието на тима в Лига Европа през настоящата кампания, пише Гонг.бг. От становището става ясно, че "червените" имат право да участват в евротурнирите към днешна дата, защото са получили лиценз за това от БФС. 

От въпросното обяснение на Спортния съд обаче по-скоро се разбира, че въобще не е имало смисъл да бъде сезиран, тъй като всъщност "червените" са получили лиценз от родната централа и всъщност докато УЕФА не обяви, че отнема това право на ЦСКА, няма смисъл от жалбата. 

Ето и пълния текст на решението на КАС по казуса: 

"Спортният арбитражен съд отхвърли молбата за временни мерки по жалбата на новосъздадения клуб ПФК ЦСКА София АД (ЦСКА-София) срещу Европейската футболна централа, свързано с решение на УЕФА от 29 май 2017 г."

"В това решение УЕФА отказва молбата на ЦСКА-София за изключение от т.нар. "тригодишно правило". Т.е., правилото, според което желаещият да получи лиценз за Европа клуб трябва да е регистриран член на УЕФА в три последователни години."

"Като следствие, Европейската футболна централа индикира, че ЦСКА-София няма да може да кандидатства за лиценз за клубните ѝ турнири за сезони 2017/2018 и 2018/2019."

"Молбата на клуба за временни мерки беше отхвърлена, като се взима предвид, че властите на УЕФА не са решили да отхвърлят решението, взето впоследствие от Българския футболен съюз да даде лиценз на ЦСКА-София да участва в турнира Лига Европа през сезон 2017/2018."

"Вследствие на това, към днес (16 юни 2017 година- б.р.), българският клуб е легитимен участник в сезон 2017/2018 на Лига Европа и няма никакъв риск от това, да получи непоправими щети. Следователно, искането да се предприеме действие срещу УЕФА, която да попречи на ЦСКА-София да участва в Лига Европа през настоящия сезон, е отхвърлено", написаха от КАС, като от становището им става ясно, че всъщност не е имало смисъл "червените" да се обръщат към тях, защото са имали получен лиценз от БФС. 

„Мек Брекзит“ иска британският финансов министър

http://www.cross.bg/hamund-ministur-brekzit-1546268.html

/КРОСС/ Британският финансов министър Филип Хамънд чертае планове за „мек Брекзит", чийто приоритет ще бъде „запазването на работните места", пред възможността на Великобритания да сключва свободни търговски споразумение, след напускането на Европейския съюз, съобщава The Telegraph, цитиран от "Фокус". Източници от „Уайтхол" твърдят, че Филип Хамънд настоява за сделка, при която Обединеното кралство ще запази асоциирано членство в митническия съюз на ЕС, но ще има свободата да води независими търговски преговори. По време на срещата на финансовите министри на ЕС в Люксембург, финансовият министър Хамънд съвсем ясно даде да се разбере, че няма да се откаже от съпротивата си срещу „твърд Брекзит".  

50.71% e избирателната активност към 12 ч. на съдиите в избор на членове на ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286964

50.71% e избирателната активност към 12 ч. на съдиите в избор на членове на ВССКъм 12.00 часа общата избирателна активност в Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС е 50.71%. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. В избора чрез информационната система за електронно гласуване през интернет правото си на глас са упражнили 965от съдиите в страната, като избирателната активност е 57.61%.

Община Дупница ще въведе мерки за интегриран градски транспорт

https://www.actualno.com/kustendil/obshtina-dupnica-shte-vyvede-merki-za-integriran-gradski-transport-news_617475.html

Община Дупница ще въведе мерки за интегриран градски транспорт. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Красимир Георгиев, зам.-кмет на община Дупница. По думите му проектът „Интегриран градски транспорт” е един изключително важен и може би най-големият прое

Ами ако балонът се спука?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280313_%D0%90%D0%BC%D0%B8+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%BA%D0%B0%3F

 Често пазарите бушуват и се надуват, но бумът в дигиталната валута биткойн е изключителен. Цената му скочи над два пъти само за два месеца. Ако някой достатъчно умен или късметлия е купил биткойни за 1000 долара през юли 2010 г., когато цената бе едва 0,05 долара, сега би притежавал състояние от 46 млн. долара. И други криптовалути отбелязаха ръст, като общата им пазарна стойност  е около 80 млрд. долара.

Толкова резки скокове рядко са устойчиви. По-често от всякога сега думата „биткойн“ се асоциира с „балон“. Важен е обаче въпросът какво му качи цената. Дали това е само спекулация, или доказателство, че биткойнът влиза в по-съществена роля като средство за обмен или склад на стойност? С други думи, дали биткойнът е като лале, злато или долар – или нещо съвсем различно, пита в свой анализ по темата The Economist

Да започнем с това, че е нищо повече от мания по лалетата, спекулативна истерия, при която покачващата се цена стимулира повече купувачи независимо от същността на актива. Сегашната траектория на биткойна наистина изглежда маниакална. Натрупаха се дребни инвеститори. Мнозина запознати с инвестирането в биткойни прехвърлиха залози на етерий и „първични монетни предлагания“ (ICO), при които фирмите емитират собствени дигитални жетони.

Прилича на рай за мошеници, но за разлика от лалетата биткойните имат широка реална употреба. Сега с тях се купува всичко – от пици до компютри. А какво да кажем за златото? Със сигурност биткойните имат повече от временна прилика. Златотърсачите не се доверяват на правителствата и на тенденциите им да печатат пари; така е и с познавачите на биткойни: нито една централна банка не отговаря за криптовалутата. 

Но един склад на стойност не би трябвало да скача толкова, колкото този: биткойнът се срина от над 1100 долара в края на 2013 г. до под 200 година по-късно, преди да скочи на пресекулки до сегашните си смайващи върхове. Вместо да бъде само вид дигитално злато, биткойнът се стреми към по-благородни цели: да бъде обменно средство като еврото, йената или долара. Регулаторите започват да го приемат сериозно. Скокът в цената му може до известна степен да се обясни с решението на Япония да го третира като всяка друга валута.

Но системата на биткойните оперира на лимита си и разработчиците му не могат да се разберат как да увеличат броя на обменните сделки, които системата може да поддържа. В резултат една трансакция сега струва почти 4 долара и отнема часове, за да бъде потвърдена.

Ако биткойнът и други криптовалути не приличат на нищо друго, тогава какво са? Най-доброто сравнение може би е с интернет и дотком бума, който той създаде в края на 90-те години. Подобно на интернет, и виртуалните валути въплъщават иновация и я пораждат още повече. Сами по себе си те са експеримент как да се поддържа публична база данни („блок-веригата“), без никой, примерно банка, да отговаря за това. А блок-веригите са платформи за по-нататъшни експерименти. Да вземем етерия. Той позволява всевъзможни проекти, от видеоигри до онлайн пазари, да събират фондове с емитиране на жетони – в основата си частни капитали, които могат да бъдат търгувани и използвани в рамките на тези проекти. Това може да е опасен начин за иновативност, но при криптовалутите рисковете изглеждат ограничени.

Ако има термин като здравословен балон, този е именно такъв. Със сигурност регулаторите трябва да внимават криптовалутите да не станат средство за престъпна дейност като наркотрафика. Но те трябва добре да помислят, преди да ударят твърдо, особено първичните монетни предлагания. Прекалената твърдост може не само да спука балон, но и да затвори пътя на голяма част от полезната иновация, която вероятно може да бъде постигната заедно с него.  

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

 

Лозан Панов: Гласувах за връщане на нормалността във ВСС

http://frognews.bg/news_136648/Lozan-Panov-Glasuvah-za-vrashtane-na-normalnostta-vav-VSS/

Гласувах за връщане на нормалността във Висшия съдебен съвет, за съвет, в който магистратите съдии и членовете му, участват в процеса на възстановяване доверието в съдебната система. Това заяви председателят на ВКС Лозан Панов, след като упражни правото си на вот в съдебната палата в София за избор на членове на ВСС от съдийската колегия.

120 години от рождението на Иван Милев. Юбилейна изложба в СГХГ

http://www.eurochicago.com/2017/06/izlozhba-na-ivan-milev/

В София се откри юбилейна изложба на големия български художник ИВАН МИЛЕВ (1897-1927). Изложбата, наречена "ПОСОКИ", може да се види в Софийската градска художествена галерия до 6 август т.г. Настоящата изложба е организирана и се показва пред публиката като израз на пиетет към едно от най-оригиналните естетически явления в българските визуални изкуства от 20-те години на ХХ-ти век, Иван Милев. Същевременно, както и при редица досега осъществени мащабни изложбени проекти, тя отбелязва поредната кръгла годишнина – в случая 120 години от рождението на художника и 90 години от ранния край на неговия житейски и творчески път.

„Ал Джазира“ съобщава, че арабскоезичния й профил в „Туитър“ е изтрит

http://www.cross.bg/dzhazira-iztrit-profil-1546267.html

/КРОСС/ Катарската медия „Ал Джазира" съобщи, че нейният арабскоезичен профил в социалната мрежа „Туитър" е изтрит и че в момента работи по възстановяването му, предава Reutеrs. „Профилът на „Ал Джазира" в момента е изтрит заради нещо, което прилича на организирана кампания и ние в момента вършим всичко по силите си да го върнем", пише в англоезичния профил на „Ал Джазира" в социалната мрежа. По-рано катарската медия съобщи, че е била подложена на кибератаки.  

Учени откриха как да лекуват ненаситния апетит

http://dnes.dir.bg/news/apetit-lekuvane-25930093

Отслабването често е трудно постижима цел заради съвременния начин на живот, а ненаситният апетит усложнява задачата. Виновен е мозъкът, твърдят учени.

Дръжте се здраво, в Белфаст продължаваме напред

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/17/2991012_drujte_se_zdravo_v_belfast_produljavame_napred/?ref=rss


"Никога не сме били толкова близо до обединена Ирландия, колкото сега след Брекзит," казва 29-годишният Джери Флин. "Твърда граница с Република Ирландия няма да има, 100% съм сигурен, няма как да стане."

Намираме се в Белфаст, в малкия квартален пъб The Rose and Crown, посещаван предимно от католици. Зад бара е братът на Джери, Деймиън Флин. През 1974 заведението е взривено от протестанти-лоялисти, разпалено разказват двамата. Нападателите внасят...

Природата излезе виновна и за жертвите при наводнението в "Аспарухово"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280312_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B

 Наводнението във варненския квартал "Аспарухово" от юни 2014 г., при което загинаха 13 души, се дължи на "природен феномен". До този циничен извод е стигнало разследването по случая, като се базира на експертиза на БАН, оповестена от прокуратурата. Така излиза, че местната власт не е отговорна за изсичането на дърветата, незаконното строителство, затлачените дерета и неинформирането на населението как да реагира адекватно при бедствие. 

По същия начин разследването за наводнението в Мизия "обвини" природата и свали отговорността от длъжностните лица. За удавените в с. Бисер също години наред нямаше обвинение, като прокуратурата не можеше да изясни чия собственост е прелелият язовир "Иваново". В крайна сметка по това дело се стигна до обвинение, но то не е влязло дори в съда. 

Въпреки че експертизата на БАН не е краят на разследването за Аспарухово, очевидно е към какъв финал върви то. Учените са направили всичко възможно да намерят доводи за прокуратурата да не потърси отговорност за множеството проблеми в квартала, довели до толкова много жертви и материални щети. При обилните валежи на 18 и 19 юни 2014 г. почвата е била преовлажнена, посочва експертизата. Подобни валежи във Варна са регистрирани през 1951 г. Водата се е събрала в две дерета - Темелковото и Източното. Прокуратурата описва следния сюжет: 

"Източникът на наводнението е формиралата се висока вълна вследствие на падналите във водосборите на двете дерета проливни и поройни интензивни валежи и специфичното съчетание на комплекса от природни фактори...Темелковото дере било преградено най-малко на три места. Прегради по пътя на водата са станали и изкоренените от интензивните валежи дървета и храсти. Образувалите се водни басейни в деретата започнали да преливат, разкъсали преградите и формирали висока вълна от кално-каменен поток. Така природният феномен на 19 юни 2014 г. се превърнал в бедствие. По-голямата част от кв. "Аспарухово" е залят в резултат на проявата на речен тип наводнение с източник Темелковото (Западното) и Източното дере. Експертите изчислили, че вълната е била с височина 2 - 2,5 метра, с обем - 2 - 2,5 млн. куб. метра и максимално водно количество - 150 куб. метра в секунда."

От БАН отчитат и някои "антропологични фактори" - че все пак и строителството е изиграло някаква роля. Експертите са сравнили регулационните планове от 1978 г. и 1989 г. Анализът показал, че след 1989 г. застрояването вече е с по-голяма плътност, а част от него - извън регулация. Именно в тези къщи са загинали най-много хора. 

Учените обаче виждат положителен елемент в застрояването - постройките били намалили силата на природната вълна. "Категоричен е изводът на експертите, че жертвите и материалните щети щяха да са значително по-малки, ако тези жилищни сгради не са били изградени в коритото на дерето - на самия път на водата, където ударната сила на високата вълна на кално-каменния поток е била най-голяма. Както е известно, осем души са загинали в една от тези къщи. В същото време обаче тези сгради са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина. По този начин са предотвратили още по-големи материални щети и вероятно много повече човешки жертви", пише в експертизата. 

Кметът на Варна Иван Портних се е справил добре с организацията на спасителните дейности след бедствието, посочват експертите. Те обаче критикуват регионалното министерство, което не оценило геоложкия риск в морския град. Липсата на такава оценка води и до липса на укрепване на свлачища. Неотложната работа по регистрираните до 2014 г. свлачища е планирана чак за 2019 г. Въпреки това няма виновни и в регионалното министерство. 



ДЕЖА ВЮ 

Сходни бяха изводите на експертите от БАН за наводнението в Мизия през август 2014 г. Преди две години те установиха, че бедствието е в резултат на валеж, невиждан за хиляди или дори милион години. Местните твърдяха, че причина е липсата на контрол върху отдадените по аренда язовири, но експертите казаха друго: "Бедствието в Мизия е резултат от възникване на три типа наводнение - речно, скатово и евентуално наводнение от подземни води, проявили се едновременно. В резултат на това се е формирала висока вълна с изключително голям обем и връх, която съответства на събитие, което се случва веднъж на хиляда години." Наводнението на село Бисер от 6 февруари 2012 г., при което загинаха 10 души, беше причинено от скъсването на стена на язовир с неясен държавен собственик. Едва през февруари т.г. бе повдигнато обвинение срещу бившата областна управителка на Хасково Ирена Узунова.



segabg.com

Контролна акция в Гърция забавя преминаването през граничните пунктове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/17/2991026_kontrolna_akciia_v_gurciia_zabavia_preminavaneto_prez/?ref=rss


"Гранична полиция" съобщи за забавяне на пропускателния режим на граничните пунктове на българо-гръцката граница. Причината е извършван от гръцките гранични и митнически власти 100-процентов контрол на всички влизащи моторни превозни средства.

На този етап на ГКПП – Кулата има образувала се около 2 км колона от изчакващи. Леки натрупвания от превозни средства има и на останалите гранични пунктове с Гърция, информира МВР.

Преди дни...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване