Здравейте! Аз съм Мария

https://offnews.bg//interviu/zdravejte-az-sam-maria-659474.html

През всичкото време, докато разговарях с нея, а и сетне, докато смилах разменените помежду ни реплики, в главата ми звучаха мотиви от песнички. Например: „Времето лети край нас далеко ...“ от хита на Стефан Вълдобрев или „Гола, нахална и млада ...“ от любовната песничка на Недялко Йорданов. И ми бе едно такова ... поетично, носталгично.

Вероятно поради простата причина, че Мария Касимова бе едно от двете момичета в телевизионната революция „Формула 5“ през 1988 г., когато ние започнахме нашата печатна революция със списание "Ритъм". И двата екипа се срещаха в емоциите и мислите на тогавашните тийнейджъри, поднасяйки им един нов вид журналистика, нахално прескочила чертите на официално позволеното и парадираща със своята искреност и спонтанност в изразните си средства. Не свалихме властта. Тя сама си падна. Но тогава живеехме с някакво особено усещане за свобода и вкусвахме насладата от собствената си дързост да покажем снимка на „Кис“ или да пуснем парче на „Ера“. Двата екипа бяхме нещо като братовчеди, които не се познават. И наистина – първата ми физическа среща с Мария бе тази, когато онзи ден седнахме в култовия „Английски двор“ до телевизията и записах разговора си с нея. Уникално, нали ?!

Повод ми даде премиерата на дебютната й книга „Близки срещи със смесени чувства“, в която тя е събрала нектара от есеистичната си градина и го е допълнила с послеписи, разкриващи с поразяваща искреност много лични неща от живота й. Самата премиера бе като парад на интелектуалната изисканост в българското общество.

Дворчето на галерията бе претъпкано от умни, талантливи, нестандартно мислещи и осъществени в творчеството си личности, които, ако поемат ръководството на държавата ни или ще я подредят като витрина, или ще я ликвидират изцяло. И двата варианта са по-добри от сегашното ни положение, но това е друга тема. Та, премиерата бе величествена. Аз не успях да стигна до авторката за автограф, но си купих книгата и в следващите няколко дни я изчетох на малки глътки и с неподправено удоволствие. Толкова завладяваща, но и непарадираща искреност между две корици наистина рядко се среща. При това – поднесена грамотно, със стил и отношение към красотата на фразата. Затова и уговаряйки си срещата с Мария, не бях много сигурен за какво ще си говорим. Всичко, което ви интересува за нея, можете да прочетете в тази книга. Майка й, баща й, първият и вторият съпруг, дъщерите, любовите, изневерите, болестите, срещите и разделите, емиграцията, островът, редовните полети между Черно и Средиземно море – всичко това е вътре. Барабар с чувствата, изпитвани в конкретния момент. Уникалните послеписи към всяко есе, които ти дават картината на Онзи момент, за да ти е ясно, защо този текст е именно такъв, а не различен. Браво, момиче! Направо си го казах на глас. А като седна срещу мен, в двора й казах:

Крайно време бе все пак да се видим и на живо. Не само във Фейсбук.

Така е. Въпреки че се познаваме на практика от 30 години.

Права си, но сега вече те познавам по-добре. Тази книга е уникална във високата си степен на самопризнание. Сега не се ли чувстваш прекалено разголена?

И така да е. Това не ме плаши. По-скоро се чувствам повече защитена, тъй като съм си казала всичко и сега никой не може да ме укори, че имам мръсни тайни.

В книгата има много интересни ситуации, описващи детството ти, семейния ти живот, творческите опити ... Но с интерес забелязах, че я няма „Формулата“.

Така е. „Формула 5“ е отделна тема. За нея може да пиша по-късно. Пък и основните текстове, върху които е базирана книгата са писани след онзи период.

Я кажи нещо за него.

През 1988 г. в телевизията решили да правят някакво по-младежко предаване. Нали вече откъм Москва духаше вятърът на промените? И натоварили Хачо Бояджиев да събере екип. Той започнал да търси млади водещи и майка ми, която, знаеш, работеше в новинарската редакция, ме прати да се пробвам. И ме взеха. След това направиха двете водещи двойки – Наталия Симеонова с Жоро Ангелов и аз с Асен Григоров. Три години – купон! И сладка глътка свобода. Но след това направиха някакъв преврат. Валерия Велева взе властта и преформатира предаването. Жоро и Наталия направиха „Рококо“, а аз се понесох към печата. И от телевизионер станах пишещ журналист. Всъщност, още докато следвах българска филология, пишех за някои вестници и списания. Телевизията не ми бе мечта. А Хачо ме взе най-вече защото много обичаше баща ми. Там имаше една интрига, свързана с Иван Славков. Преди години баща ми отказал на Иван да се снима в някаква негова продукция, защото му се видяла много плакатна и не си харесал образа. Оттогава телевизията се затворила за него. До една новогодишна програма, когато Хачо го поканил и го снимал напук на шефа, защото Хачо това го можеше. Може и мен да ме е взел така, напук.

По същото време ние направихме списание "Ритъм" и двата екипа оряхме една и съща нива.

Така е. Бе някак си вълнуващо да се движиш извън клишетата и да правиш неща, които досега не са били позволени. Давахме го малко хъшлашки. И това се харесваше.

Сега го дават много по-хъшлашки. Защо ли това ме дразни? Остарял ли съм?

Не, просто когато предизвикателството се превърне в норма, престава да е предизвикателство и се превръща в обикновена простотия. Дъщерите ми, например, въобще не гледат телевизия.

Впрочем, как се оправяш с тях сега? Те тук ли живеят?

Те сами се справят. Живеят в семейното ни жилище в София. Голямата завършва Медицинския колеж. Малката догодина ще е абитуриентка. Аз летя насам – натам, а и баща им не ги изпуска от очи. Много е грижовен. Но те са големи момичета и могат да носят отговорност. Посветих им голяма част от живота си, но си е струвало.

Как е животът на о-в Менорка?

Спокоен. Животът ми всъщност е двойнствен. В България съм журналист – понякога задъхан и припрян, а там съм домакиня, камериерка, рецепционистка, готвачка, преводачка, екскурзовод ... Съотношението е 1:3. Къщата ни е на практика хотел за гости и това е бизнесът ни там. Стефан продаде магазина си в Париж и преустроихме живота си напълно.

Всъщност, къде го намери този твой французин?

Във Фейсбук. (Смях на талази.) В един момент дъщерите ми пораснаха и животът ми някак си се изпразни. Реших да си взема куче. С един приятел, който уж има опит в тази насока, избрахме от зоомагазин едно кутре и го купих. Оказа се обаче, че то е слабичко и болничко и се нуждае от специални грижи. Зарових се в мрежата да търся сайтове за кучета и съвети, как да гледам моето. Така попаднах и на сайтове за запознанства. Позагледах една дузина мъжки снимки, но ми направи впечатление, че само един се е снимал с куче. Този трябва много да обича кучето си, за да се снима с него, казах си. И му писах. Той ми отговори и така се запознахме. Оказа се, че не само обича кучето си, което пък бе порода като моето, а и има магазин за кучешки дизайнерски аксесоари. Като отидох в Париж на гости на приятелка, му се обадих, видяхме се и така ...

Животът ти е национално разноцветен.

Аз самата съм национално разноцветна. В родословното ми дърво има християни, мюсюлмани и евреи. В къщи се празнуваха всички религиозни празници, без никой от нас да е религиозен. Просто уважавахме традициите. Стефан има френска, еврейска и арменска кръв. Аз говоря шест езика, три от които – свободно.

Как гледаш на тероризма, конфликтите и религиозните войни в момента?

Знаеш ли? Не мисля, че в тези брутални престъпления има нещо наистина религиозно. Не вярвам в теориите за световната конспирация, но все си мисля, че нещата са много по-прости. Някой произвежда и иска да продава оръжие. Друг обича да убива и го купува. Някой купува за да се брани и така се завърта колелото.

Светът стана като че ли по-свиреп.

Не навсякъде. При нас, на Минорка, например е доста миролюбив. На едно такова място, където си ограден отвсякъде от вода и за един час с кола прекосяваш целия остров, си даваш сметка, че трябва да си по-толерантен и да съжителстваш мирно с околния свят.

Как си обясняваш повишената агресия при подрастващите?

Със семейната среда. Човек се оформя първоначално в дома си, сред близките си. Чак после отива в училище. Ако в дома си вижда шамари и чува крясъци, той приема това за модел. А този модел се открои в последните години при несъразмерното нарастване на градовете, гъстотата на населението, безработицата, проблемите на оцеляването и приемането на себеподобните като конкуренти, а не като партньори.

Как се консумира свободата?

Много хубав въпрос. Моят отговор е – отговорно. Свободата е нещо, което ние преди 30 години жадувахме, получихме и пропиляхме. Оказа се, че свободата не е в това да крещиш обиди или да кажеш в очите на някого, че е глупак. Свободата е дългът ти да отстояваш и свободата на другите. Тя не е в това да шофираш със 100 км. в час в града, да засичаш другите и да ги избутваш от пътя. Тя е в правото ти на избор, как да постъпиш.

Какво ще пишеш сега?

Роман.

Документален?

Донякъде.

Кога летиш обратно?

Утре. Добре че е интернет, та ако интервюто излезе, да го видя веднага.

Успех, Мария!

Подлият план за създаване на Кюрдистан

http://pogled.info/svetoven/podliyat-plan-za-sazdavane-na-kyurdistan.87267

/Поглед.инфо/ Париж и Лондон правят шумни изявления против Ислямска държава и извършваните от тях етническо прочистване и терористични актове. Въпреки това, те извършват тайно етническо прочистване с цел създаване в северната част на Сирия на псевдо-Кюрдистан, а също така възнамеряват да съберат на едно място ИД и Ал Анбар и на тази основа да се създаде Сунистан. Тери Мейсън анализи този проект и идентифицира редица противоречия в изявленията на длъжностни лица. /рус.ез./

Проектът за създаване на Велик Кюрдистан

http://pogled.info/svetoven/proektat-za-sazdavane-na-velik-kyurdistan.87268

/Поглед.инфо/ Поддържаният от Франция и САЩ проект за създаване на Кюрдистан няма нищо общо с проекта, одобрен от тези страни на Севрският мирен договор от Конференцията (1920), ознаменуващ края на Първата световна война. И той ще се създадва не на тази територия.

Пародираха в социалните мрежи официалната снимка на Макрон

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-prezident-emanuel-makron-ofitzialen-portret-25990860

Преди броени дни бе представен официалният портрет на френския президент Еманюел Макрон. Веднага в социалните мрежи се появиха доста негови пародии.

Паметникът на съветската армия осъмна издраскан

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/07/01/2999356_pametnikut_na_suvetskata_armiia_osumna_izdraskan/?ref=rss


Паметникът на съветската армия в столицата осъмна издраскан.<br /><br />Върху оригиналния надпис на монумента с червен спрей е изписано "БКП са терористи". До момента няма реакция от Столичната община, МВР или организации, пише сайтът "Клуб Z".<br /><br />Паметникът не веднъж е ставал обект на подобни действия. Най-известната намеса върху него остава "В крак с времето" през 2011 г., когато фигурите на съветските войници бяха изрисувани като...

Канада навършва 150 години в екзистенциална криза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/01/2999210_kanada_navurshva_150_godini_v_ekzistencialna_kriza/?ref=rss


Днес се навършват 150 години от приемането на Конституционния Акт, чрез който е създадена така наречената конфедерация Доминион Канада. Въпреки подготвените грандиозни тържества, Канада е изправена пред екзистенциална криза подобно на много от държавите в западния свят, пише Гавин Хюит за "БиБиСи".<br /><br />На фона на реториката на президента Доналд Тръмп спрямо чужденците, страната напоследък влиза в ролята на своеобразен световен лидер на либералната демокрация и...

От 1 юли България представлява ЕС в Катар

https://www.actualno.com/europe/ot-1-uli-bylgarija-predstavljava-es-v-katar-news_620026.html

На 1 юли 2017 г. България ще поеме местното ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз в Катар и Монголия. Това означава, че на практика нашите посолства в двете държави ще представляват Европейския съюз, тъй като в тях няма делегации на ЕС, съобщиха от МВнР. По п

Тервел Пулев изхвърли босненец от ринга, би с нокаут (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6311207

Българският боксьор Тервел Пулев записа победа и в четвъртата си среща на професионалния ринг. Братът на Кобрата нокаутира още във втория рунд в бирлинската зала "Вернер-Зеелбиндер-Шпортпарк" босненеца Дражен Жанянин. Ударите на Тервел бяха толкова силни, че той буквално изхвърли от ринга съперника си, който излетя през въжетата и падна отвън.

Два района край Варна без вода в жегата

http://www.moreto.net/novini.php?n=354615

Заради авария на водопроводи без вода днес ще бъдат абонатите от селата Тополи и Казашко, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Очаква се водоподаването там да бъде възстановено към 17 часа. В същия час вода ще има и промишлената зона на Тополи.

Броят на ранените при бурята в Москва достигна до 16 души (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311203

Броят на ранените при бурята в Москва достигна до 16 души (Видео)При бурята, връхлетяла Москва, са ранени 16 души, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус". Жертва на стихията стана един човек, ударен от мълния. В руската столица са повалени повече от 1100 дървета. Повредени са 95 автомобила. Покривите на около 10 къщи са

Биков: Комисията за НДК ще осигури прозрачност, не да разследва

http://frognews.bg/news_137475/Bikov-Komisiiata-za-NDK-shte-osiguri-prozrachnost-ne-da-razsledva/

Анкетната комисия в парламента ще има за цел да осигури максимална прозрачност за ремонта на НДК. Разследванията ще се водят от прокуратурата. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред бТВ.

Възрастен мъж е убит с нож в дома си в столицата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyzrasten-myzh-e-ubit-s-nozh-v-doma-si-v-stolicata-2034184

Мъж е бил убит в дома си в София тази нощ. Това съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ-София, цитирани от

За броени часове петима души починаха в София заради жегата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/za-broeni-chasove-petima-dushi-pochinaha-v-sofiia-zaradi-zhegata-2034175

Само за два часа и половина тази сутрин петима души са починали в София вследствие на високите температури, съобщиха за Дарик от столичния Център за спешна медицинска помощ.

Каракачанов: Искам да разсрочим плащанията за изтребителите за 8 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311196

Каракачанов: Искам да разсрочим плащанията за изтребителите за 8 години"Аз искам да разсрочим плащанията за изтребителите за минумум 8 години, а в хода на разговорите може да ги направим и 10 или 12 години". Това заяви пред NOVA министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той коментира и случилото се в Асеновград в началото на тази седмица и последвалите протести.„В Асеновград имаше поредно проявление на нашите

Църквата отбелязва деня на Св. Иван Рилски

https://offnews.bg//istoria/tcarkvata-otbeliazva-denia-na-sv-ivan-rilski-659508.html

На 1 юли Българската църква почита паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец. На този ден мощите на българския светец са преместени от Търново в Рилския манастир.

Свети преподобни Иван Рилски е български духовник се смята за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ. 

Роден е в бобошевското село Скрино, вероятно през 876 г., и умира на 18 август 946 г. Иван Рилски живее по времето на трима велики български владетели - княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I.

Житията му посочват, че до 25-годишна възраст Иван Рилски е пастир. Има информация, че когато родителите му умират, той раздава част от наследството си на бедни и нуждаещи се. После постъпва като послушник в манастира "Св. Димитър" под връх Руен във Влахина планина. Именно там придобива богословско образование и получава духовнически сан. 

Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила, пише се в подробното му житие, публикувано на сайта на Рилския манастир. 

Славата на отшелника постепенно се разпространила по цялата страна и достигнала чак до столицата. Използвайки едно свое пътуване до София, цар Петър I изминал около 120 километровото разстояние до планината, за да се види с благочестивия старец. Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. Отшелникът, естествено, върнал обратно и изпратеното му от цар Петър злато. Това още повече увеличило славата му и към него започнали да се присъединяват ученици, които строели за себе си колиби наоколо. Такова било началото на най-известния български манастир.

Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение, там съставил своето "завещание" (вж. Завет на Св. Иван Рилски Чудотворец). Починал на 18 август 946 година на около 70 годишна възраст и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която е запазена и до днес. Неговото успение Църквата възпоменава всяка година на същата дата.

Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит.

След смъртта си през 946 година св. Иван бил погребан в основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър (927-969) наредил мощите му да бъдат пренесени в гр. Средец (София). Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е бил и канонизиран. Византийският историк Йоан Скилица свидетелствува, че в Средец мощите му излекували византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).

През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзелСредец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом). Според преданието, местният католически архиепископ твърдял, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказал с онемяване. След като се преклонил пред мощехранителницата и поискал прошка, говорът му се възвърнал. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците върнали мощите на светеца в Сердика.

Малко по-късно, след като цар Асен І освободил България от византийско робство, мощите били пренесени през 1194/5 г. в столицата Търново. Те оцелели по чудо след плячкосването на града при превземането му от турците през 1393 година.

С разрешение на султан Мурад II през 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където и до днес са предмет на преклонение. Като едно от значимите събития в нашата духовна история, Църквата е всяка година празнува връщането на мощите на св. Иван Рилски на 1 юли.

Лошо време блокира стоитици полети от и за Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/01/2999347_losho_vreme_blokira_stoitici_poleti_ot_i_za_moskva/?ref=rss


Стотици полети са отложени на летищата в Москва заради лошо време, предаде БТА.<br /><br />От вчера досега отложените полети са 450, а 41 са отменени. Засегнати са летищата "Домодедово", "Шереметиево" и "Внуково".<br /><br />По-рано вчера руското министерство на извънредните ситуации разпространи предупреждение за екстремално усилване на вятъра в Московска област до 19-24 м/с. Снощи в Москва продължи да вали силен дъжд, а прогнозата на...

Слави Ангелов: Нека да накараме туристите сами да поискат да почиват у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311184

Слави Ангелов: Нека да накараме туристите сами да поискат да почиват у насНаблюдава се увеличение на туристите в София "Нека да накараме туристите сами да поискат да почиват у нас, а не да хвърляме само пари за реклама", така коментира въпроса с чужденците, избиращи да почиват у нас, главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов пред БНТ. "Туристите се увеличават и в Гърция, Италия и Испания",

"Пчелица" на Анатол Франс с илюстрации на Любен Зидаров

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/01/2992201_pchelica_na_anatol_frans_s_iljustracii_na_ljuben/?ref=rss


Заради единствената детска приказка на Анатол Франс 93-годишният художник Любен Зидаров се върна към любимото си занимание - да илюстрира книги. Това съобщиха от издателство "Лист", под чиято марка излезе "Пчелица" в превод на Мария Далчева.<br /><br />Читателите на "Детски Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук.<br /><br />Анатол Франс...

Сватбата на Меси като латино сериал (снимки)

https://offnews.bg//izvan-terena/svatbata-na-mesi-kato-latino-serial-snimki-659507.html

В истински латино сериал се превърна сватбата на Лео Меси с дългогодишната му приятелка и майка на двете им деца Антонела Рокуцо. Двамата си казаха "да" в родния им град Росарио.

Около 250 гости, сред които доста бивши и настоящи съотборници на Лео от Барселона и Аржентина, бяха поканени на венчавката. За сигурността се грижеха 350 полицаи и още стотина гардове от частна охранителна фирма.

   Шави, Фабрегас, Пуйол и половинките им на влизане в хотела Снимка: АП

Булката беше облечена в рокля на Роса Клара - марката, която от години създава тоалети за звезди като Ева Лонгория и принцеса Летисия. За настроението на гостите се погрижиха уругвайските поп групи Marama и Rombai, които са любими на Меси. За младоженците забиха Шакира и съпругата на Серхио Агуеро - Карина, която също е певица.

     Половинката на Агуеро заби едно парче за младоженците

Сред гостите бяха Неймар, Луис Суарес, Жерард Пике, Карлес Пуйол, Шави Ернандес, Агуеро, Гонсало Игуаин, Самуел Ето'о, Сеск Фабрегас, Лавеци и още популярни имена от света на футбола. Всички те изпълниха молбата на Меси вместо да купят подаръци на младото семейство, да внесат пари в благотворителния фонд на Лео.

Антонела е детската любов на Лео. Двамата се харесали в родния Росарио и продължили да се чуват дори след заминаването на левичаря за Барселона още като юноша. Те са двойка от повече от 7 години и вече имат двама сина - Тиаго и Матео.

     Съдба - Лео и Антонела са приятели от деца 

Тиаго не се отделяше от родителите си по време на церемонията. След като си казаха "да", Меси, облечен в син костюм на "Армани", изненада половинката си. До олтара се появи аржентинският певец Абел Пинтос. Той изпълни любимото парче на булката: "Sin Principio ni final" ("Без Начало и Край").

Към гостите имаше специални изисквания. Първо, никой нямаше право да вкарва мобилен телефон, за да не притеснява звездите. Дамите пък бяха подканени деликатно да си носят три модела тоалети, за да избегнат неприятно повторения. Мъжете също се бяха запасили с по три ризи.

   Еванджелина пристигна на сватбата с пет тоалета, въпреки че обича да ходи без дрехи

Престара се съпругата на Мартин Демикелис (Ман Сити) - Плейбой моделът Еванджелина Андерсон. Палавницата пристигна в Росарио с цели пет рокли, за да е сигурна, че ще бъде неповторима.

Сватбата привлече не само фенове на великия футболист на Барселона. 600 работници, съкратени от завода на "Пепси" в града, използваха присъствието на медиите. Те спретнаха протест пред хотела, като за кратко прекъснаха церемонията.

   Фенове, стачници и чудаци окупираха тротоара пред хотела, в който се венча Меси

На тротоара отпред беше и прочутият бразилски фен Алекс, който минава за двойник на Меси. Той спретна импровизиран олтар на улицата до хотела, където се ожени за своята приятелка. Лудетината държеше да го направи едновременно с идола си.

Арменецът, врязал се с кола в хора в „Кретей“- шизофреник

http://www.cross.bg/kola-momenta-hora-1547683.html

/КРОСС/ Мъжът, опитал да сгази с кола хора, излизащи след вечерна молитва от джамия в парижкото предградие „Кретей", страда от шизофрения, това съобщава френската прокуратура, цитирана от АФП. 43-годишният мъж е бил приеман два пъти в болница, през 2006 и 2007 година, заради болестта си. В момента е на медикаментозно лечение. Той е арменец, безработен и с карта за инвалидност. Никой не пострада вчера при нападението, а мъжът бе задържан вечерта в дома си, но още не е бил разпитан от полицията. „В момента му се прави психиатрична експертиза дали разбира какво му се говори. В противен случай разпитът няма да има стойност", казаха от прокуратурата.  

Яна Чинкова сменя леката атлетика с телевизия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6310517

Яна Чинкова сменя леката атлетика с телевизияВодещата на новините по “Канал 3” е печелила короната на “Мис Пловдив” Треньор по лека атлетика, архитект, учител по физическо, така се вижда Яна Чинкова преди случайно да се озове в телевизията преди близо 10 години. Руса, с огромни сини очи, тя е сред най-красивите лица на “Канал 3”. От около година 29-годишната пловдивчанка води новините в

Щати отказват на комисия на Тръмп да й предадат лични данни за избиратели

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/01/2999338_shtati_otkazvat_na_komisiia_na_trump_da_i_predadat/?ref=rss


Редица американски щати отказват да предадат имена, адреси и друга поверителна лична информация на избиратели на комисията, създадена от президента Доналд Тръмп за разследване на твърденията за измами по време на президентските избори.<br /><br />Щатите, дали отказ, окачествяват искането като ненужно и нарушаващо личната неприкосновеност на хората, предаде БТА. "Тази комисия беше създадена като опит да се намери някакво основание за представената от президента Тръмп лъжа, която...

Марин льо Пен с официално обвинение за злоупотреби

http://www.cross.bg/front-marin-organi-1547682.html

/КРОСС/ Лидерът на „Националния фронт" във Франция Марин льо Пен официално беше обвинена в злоупотреби. Тя успя максимално да отложи срещата си с разследващите органи, която можеше да повлияе на резултата ѝ в президентските избори през май. Днес Льо Пен е отказала да отговори на обвиненията, че е използвала европейски средства за заплати на личните си асистенти в крайнодясната партия, предава bTV. Френските следствени органи подозират, че нейният охранител и началничката на кабинета ѝ са получавали пари като нейни сътрудници в Европейския парламент в период, когато са работили активно за партията „Национален фронт".    

Пенсионер почина от инфаркт в Южния парк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311185

Пенсионер почина от инфаркт в Южния паркПенсионер на около 70 години почина от инфаркт, докато се разхождаше днес в Южния парк в София. Той се е свлякъл на земята и очевидци веднага подали сигнал на телефон 112. Пристигнали Бърза помощ и полиция, които само констатирали смъртта. Счита се, че сърдечният удар е бил предизвикан от

Д-р Сотир Марчев: В жегите не настройвайте климатика на по-ниска температура от 25°

http://www.moreto.net/novini.php?n=354611

В жегите не бива да настройвате климатика в помещение и в колата на по-ниска температура от 25°. Това каза в интервю за предаването „Тази събота” кардиологът д-р Сотир Марчев. Причината е, че голямата разлика между температурата в дома, офиса или колата и тази навън е стрес за организма.

В Страсбург започна церемонията в памет на Хелмут Кол (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/v-strasburg-zapochna-ceremoniiata-v-pamet-na-helmut-kol-snimki-2034180

В сградата на Европейския парламент в Страсбург започна церемонията в памет на бившия германски канцлер Хелмут Кол, починал на 16 юни на 87-годишна възраст, предаде ТАСС.

Климатичните промени имат ясна връзка с жегите в Европа

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/01/2999114_klimatichnite_promeni_imat_iasna_vruzka_s_jegite_v/?ref=rss


Промените в климата, причинени от човешка дейност, имат ясна връзка с горещата вълна, ударила Европа този месец, констатира нов научен анализ. <br /><br />Горещините през юни причиниха смъртоносни горски пожари в Португалия, а много европейски държави отчетоха температурни рекорди. В Франция, Швейцария и Холандия вече задействаха извънредни планове заради безпрецедентните жеги. Във Великобритания измериха най-топлия юнски ден след горещата вълна през 1976 г. Франция измери...

В Москва 41 полета са отменени, 450 – отложени заради буря

http://www.cross.bg/moskva-poleta-otlozheni-1547681.html

/КРОСС/ Заради бурята в Москва отменените полети вече са 41, отложените - 450, предава ТАСС. Причината е мощна буря, която удари руската столица. Към ранните сутрешни часове на днешния ден отложените полети на "Домодедово" бяха 179, а отменените - два. На "Шереметиево" са отложени 270 полета, а 39 са отменени. На "Внуково" е отложен един полет. Вчера Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия съобщи за над 130 отложени полета заради лошото време. По-рано вчера руското министерство на извънредните ситуации разпространи предупреждение за екстремално усилване на вятъра в Московска област до 19-24 м/с. Снощи в Москва продължи да се сипе силен дъжд, а прогнозата на синоптиците за почивните дни е за бури и дъждове. Припомняме, че бурята с поройни дъждове и градушка причини смъртта на най-малко двама души в района на Москва, а Метеоролозите я описаха като най-мощната от десетилетия и я сравниха с библейския потоп.

В Москва 41 полета са отменени, 450 – отложени заради бурята

http://www.cross.bg/moskva-poleta-byryata-1547681.html

/КРОСС/ Заради бурята в Москва отменените полети вече са 41, отложените - 450, предава ТАСС. Причината е мощна буря, която удари руската столица. Към ранните сутрешни часове на днешния ден отложените полети на "Домодедово" бяха 179, а отменените - два. На "Шереметиево" са отложени 270 полета, а 39 са отменени. На "Внуково" е отложен един полет. Вчера Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия съобщи за над 130 отложени полета заради лошото време. По-рано вчера руското министерство на извънредните ситуации разпространи предупреждение за екстремално усилване на вятъра в Московска област до 19-24 м/с. Снощи в Москва продължи да се сипе силен дъжд, а прогнозата на синоптиците за почивните дни е за бури и дъждове. Припомняме, че бурята с поройни дъждове и градушка причини смъртта на най-малко двама души в района на Москва, а Метеоролозите я описаха като най-мощната от десетилетия и я сравниха с библейския потоп.

Аз съм лекар

http://www.eurochicago.com/2017/07/az-sam-lekar/

Не може да си представите какво последва след моите думи. Тази, толкова културна и добра жена, изведнъж побесня. Видях стиснатите й от яд устни по телефона. Гласът й се извиси в кресчендо. Усещаше се трепетът в него. Ако бях пред нея, навярно щеше да ме заплюе в лицето. – Аз съм лекар – изкрещя в слушалката. – Запомни това добре. Това е. Друго няма. Запомних фразата. Не я забравих никога. След това многократно я изричах. – Аз съм лекар – заявявах на поредния, подмамващ ме да напусна алеята на честта. Днес за сетен път бях примамен. Естествено за пари. За какво друго? – Аз съм лекар – изрекох на момчето пред мен.

Обявиха висока пожароопасност в голяма част от страната

http://www.cross.bg/pozhari-gorskite-gorite-1547680.html

/КРОСС/ Днес е обявена изключителна опасност от пожари в голяма част от страната. В Благоевград взимат превантивни мерки. За наблюдение на евентуално възникнали пожари ще се използва и дрон. С 9 кули за видеонаблюдение Югозападното държавно предприятие ще се бори с горските пожари тази година. Кулите са разположени на най-високите точки в най-пожароопасните точки в горите в Югозападна България. На тях са разположени камери, които показват какво се случва в радиус от 10 километра. Освен картина, те дават информация и за температурата на почвата там, където посочи операторът от центъра за контрол. "Когато имаме вторично или малко запалване, когато температурата е между 45 и 70 градуса, това квадратче става оранжево, а когато е темп над 70 градуса става червено, което означава че имаме реално запалване," коментира Румен Гаврилов, експерт по пожарна безопасност в ЮЗДП. Кулите и видеонаблюдението обхващат 65% от горите и гарантират мигновена реакция на горските служители при бедствие. Разбрали бързо за пожарите, те стигат за около 30 минути до засегнатата точка. "В самото начало, с нашата бързина, с нашите специализирани звена, в горските стопанства, бързото потушаване, за да не се разпространи в горските територии." В горите в момента се извършват горско-стопански мероприятия за предотвратяване на горските пожари. "Това са обозначителни табели, това са ивици, прегради, всичко това, което е свързанo с проекта за опазване на горите от пожари

Бившата жена на убиеца на Виола: Заключвах се в банята заради него

http://frognews.bg/news_137474/Bivshata-jena-na-ubietsa-na-Viola-Zakliuchvah-se-v-baniata-zaradi-nego/

Благовеста Пенева - бившата съпруга на убиеца Стефан Янев, който уби зверски 29-годишната виола, разказа пред бТВ за живота си с насилника. Двамата имали щастлива връзка, докато той не започнал да й посяга.

Закриха театралните празници в Разлог

https://www.24chasa.bg/region/article/6311182

Закриха театралните празници в РазлогКметът Красимир Герчев официално закри театралните празници в Разлог. За шеста поредна година Разлог посрещна звездите от българския театър и кино и събра почитатели на Мелпомена от цялата страна. Изкуството за пореден път докосна сърцата на публиката и я накара да заживее с невероятните истории от театралните постановки. Инж.

В жегите не трябва да се настройва климатика на по-ниска температура от 25 градуса

https://www.actualno.com/society/v-jegite-ne-trjabva-da-se-nastrojva-klimatika-na-po-niska-temperatura-ot-25-gradusa-news_620020.html

"В жегите не бива да настройвате климатика в помещение и в колата на по-ниска температура от 25°", това заяви кардиологът д-р Сотир Марчев. Причината е, че голямата разлика между температурата в дома, офиса или колата и тази навън е стрес за организма. Д-р Марчев даде пример с

Стрелецът от болницата в Ню Йорк уби един, после се самоуби

https://offnews.bg//sviat/streletcat-ot-bolnitcata-v-niu-jork-ubi-edin-posle-se-samoubi-659506.html

Бившият лекар в болница в Ню Йорк, който откри вчера вечерта огън по бившите си колеги, уби един от тях. Шест души са ранени и са в критично състояние, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Нападателят, идентифициран като 45-годишния Хенри Бело, после опитал да се подпали, след като се залял със запалима течност. Когато не успял, той насочил оръжието, което носел - полуавтоматична карабина - към себе си и се застрелял.

Нападението бе извършено на 16-ия етаж на болницата Лебанон в квартала на Ню Йорк Бронкс. Нападателят работел там като личен лекар до 2015 г., когато бил приканен да напусне заради обвинения в сексуално посегателство. Тогава той заплашил колегите си със саморазправа.

Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио заяви, че версията за тероризъм се изключва.

Заради нападението зоната на болницата бе отцепена вчера вечерта.

Бивши колеги на нападателя разказват, че той бил агресивна личност. В миналото бил обвиняван отново в сексуални посегателства и във воайорство.

Италиански треньор напусна "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/01/2999332_italianski_trenyor_napusna_levski/?ref=rss


Роко Перота вече не е част от треньорския щаб на "Левски". Италианецът и сините се разделиха по взаимно съгласие, въпреки че той имаше договор за още година.<br /><br />"Тръгвам си от "Левски". Благодаря на всички за възможността да работя в този клуб. Имам лични причини, които ме карат да се прибера в Италия. С жена ми искаме да сменим обстановката. Пожелавам успех на "Левски" в Лига Европа и Първа лига", каза Перота.<br /><br...

Официалната снимка на президента Макрон стана обект на пародия в социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6311175

Официалната снимка на президента Макрон стана обект на пародия в социалните мрежиПреди броени дни бе представен официалният портрет на френския президент Еманюел Макрон. Веднага в социалните мрежи се появиха доста негови пародии, пишат италианското издание "Кориере дела сера" и френското издание "Франсбльо". На официалния портрет Макрон позира в кабинета си, с костюм и вратовръзка, подпрял се на бюрото си,

Меси скъса с ергенския живот (Галерия)

http://www.mediapool.bg/mesi-skasa-s-ergenskiya-zhivot-galeriya-news266073.html

Сватбата на годината, сватбата на века или просто сватбата на Меси. Събитието, което се случи снощи в родния град на младоженците Росарио, със сигурност беше едно от най-дългоочакваните напоследък, отбелязват световните медии. 260 гости станаха свидетели на заветното "Да" между звездата на каталунците Лионел Меси и детската му любов Антонела Рокузо. Сред присъстващите на сватбата бяха голяма част от съотборниците на аржентинеца в Барселона и националния отбор. А техните половинки превърнаха в истински парад на суетата червения килим пред луксозния хотел, в който беше празненството. Жерар Пике и Шакира, Карлос Пуйол с годеницата му, Дани Алвеш, Неймар бяха само част от знаменитостите,които пристигнаха с личните си самолети в Аржентина за дългоочакваната сватба. По време на приема телефоните бяха забранени, а близо 450 полицаи и бивши агенти на Мосад се грижиха за това нищо да не помрачи първите мигове заедно на младото семейство Меси.  

Д-р Кунчев: Всеки ден имаме по 2-3 случая на Лаймска болест

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6311154

Д-р Кунчев: Всеки ден имаме по 2-3 случая на Лаймска болест„Тази година имаше закъснение на старта на сезона на кърлежите, но той вече е факт. Доста бързо набира заболеваемост и всеки ден имаме по 2-3 случая на Лаймска болест и на марсилска треска. Това ще продължи поне още 1-2 месеца”, заяви пред NOVA д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. „Случаите в сравнение с миналата година са

„Какво? Къде? Кога?“ започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354596

Националното младежко състезание по евристично мислене „Какво? Къде? Кога?“ започва в 15 часа днес в Юнашкия салон, научи Moreto.net. В състезанието се включват 20 отбори с по 6 участници от клубове на знаещи в цялата страна. Това са млади хора с висок коефициент на интелигентност и доказани умствени възможности, които съгласно правилата, ще се състезават в 12 рунда с две почивки.

Минималната пенсия стана 180 лева

http://dnes.dir.bg/news/minimalna-pensia-kabinet-borisov-3-25990607

От 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 180 лв., което е ръст с 11,5%, а от 1 октомври 2017 г. - 200 лв /увеличение с още 11,1%/.

Лео Меси и Антонела си казаха заветното "Да" (Снимки)

https://www.actualno.com/football/leo-mesi-i-antonela-si-kazaha-zavetnoto-da-snimki-news_620016.html

"Сватбата на века" между Леонел Меси и детската му любов Антонела Рокуцо събра футболни звезди и много други знаменитости в петък вечер. В третия по големина град в Аржентина бяха част от звездите от футболния отбор на Барселона, сред които са Неймар и Луис Суарес, а също так

Германия пусна банкнота с номинал от 0 евро. Ето защо

http://clubz.bg/55738-germaniq_pusna_banknota_s_nominal_ot_0_evro_eto_zashto

ИКОНОМИКА 500 евро

В Германия отпечатаха банкноти с номинал 0 евро, съобщи „Нойе Остабрюкер Цайтунг”. Банкнотата, разрешение за чието отпечатване е дала Европейската централна банка, е колекционерска и с нея не може да се купи нищо. 

Тя обаче носи всички атрибути на редовните евро банкноти - отпечатана е на същата хартия и има всички степени на защита, включително холограми и водни знаци. Засега тиражът е лимитиран - пуснати са само 5000 копия.

Bcъщнocт бaнĸнoтaтa имa cимвoличнa cтoйнocт - тя e cyвeниp зa ĸoлeĸциoнepи и пoceтитeли нa cтoлицaтa нa фeдepaлнa пpoвинция Шлeзвиг-Xoлщaйн.

Ha нeя има ĸopaб, ĸoйтo изoбpaзявa гepмaнcĸoтo мopcĸo yчилищe, cимвoл нa гpaд Kил. Мeждy 1961 и 1990 гoдинa cъщoтo изoбpaжeниe e билo нa бaнĸнoтитe oт 10 мapĸи нa Фeдepaлнaтa peпyблиĸa.

Hoвитe пapи ca oтпeчaтaни пo вcичĸи cтaндapти нa EЦБ и ce пpoдaвaт cpeщy 2,5 eвpo бpoйĸaтa.
 

Гepмaния пycнa бaнĸнoтa с номинал oт 0 eвpo. Ето защо

http://clubz.bg/55738-gepmaniq_pycna_ban%C4%B8nota_s_nominal_ot_0_evpo_eto_zashto

ИКОНОМИКА 500 евро

В Германия отпечатаха банкноти с номинал 0 евро, съобщи „Нойе Остабрюкер Цайтунг”. Банкнотата, разрешение за чието отпечатване е дала Европейската централна банка, е колекционерска и с нея не може да се купи нищо. 

Тя обаче носи всички атрибути на редовните евро банкноти - отпечатана е на същата хартия и има всички степени на защита, включително холограми и водни знаци. Засега тиражът е лимитиран - пуснати са само 5000 копия.

Bcъщнocт бaнĸнoтaтa имa cимвoличнa cтoйнocт - тя e cyвeниp зa ĸoлeĸциoнepи и пoceтитeли нa cтoлицaтa нa фeдepaлнa пpoвинция Шлeзвиг-Xoлщaйн.

Ha нeя има ĸopaб, ĸoйтo изoбpaзявa гepмaнcĸoтo мopcĸo yчилищe, cимвoл нa гpaд Kил. Мeждy 1961 и 1990 гoдинa cъщoтo изoбpaжeниe e билo нa бaнĸнoтитe oт 10 мapĸи нa Фeдepaлнaтa peпyблиĸa.

Hoвитe пapи ca oтпeчaтaни пo вcичĸи cтaндapти нa EЦБ и ce пpoдaвaт cpeщy 2,5 eвpo бpoйĸaтa.
 

Мъж нападна роднини докато спят

http://www.cross.bg/ydara-nyakolko-glavata-1547679.html

/КРОСС/ Мъж нападна свои роднини в циганската махала в Благоевград навръх 1-ви юли. 52-годишен мъж е в кома и със счупен череп след удари с дърво. Трима други са пострадали, съобщи Дарик. Сигналът за нападението е подаден към 6 часа тази сутрин от къща и пристройка към нея на ул. "Околчица" в Благоевград. Изпратени са пет патрулки и две линейки. 52-годишният мъж и съпругата му са нападнати от свой родственик, докато спели в леглото си. Шуреят нанесъл няколко удара с дърво по главата на зет си, ударена била и сестрата, която също се нуждае от спешна помощ. Тя се развикала, след като получила няколко удара по главата. Чул за нападението на помощ се притичва 48-годишен мъж, който също е отнесъл няколко удара в областта на лицето. Знае се още, че в къщата в петък вечерта е имало събиране, всички са употребили алкохол. 26-годишният син на нападнатата двойка, като видял окървавените си родители колабирал. Той също е в спешното отделение на МБАЛ-Благоевград. Скенерът е установил тежки фрактури на главата на нападнатия в леглото си мъж. Очаква се най-тежко пострадалият да бъде транспортиран за София. Побоят на благоевградската ул. "Околчица", се изяснява от служителите на Второ РУП, работата продължава. Припомняме, в петък вечерта имаше нов мащабен протест в Асеновград. Стотици жители на града поискаха наказание за циганите, били спортисти от местния отбор по кану-каяк.  

Плевен ще изгради приют за близо 1 000 кучета в имот от 20 декара

https://www.24chasa.bg/region/article/6311169

Плевен ще изгради приют за близо 1 000 кучета в имот от 20 декараПлевен ще изгради приют за близо 1000 кучета в имот от 20 декара, съобщиха от общината. За целта държавата предостави свой имот - бивша Ветеринарна лечебница на ул. "Г. М. Димитров", номер "106", в собственост на община Плевен. Той бе преотстъпен по искане на общинските власти, защото лечебницата отдавна е с отпаднала необходимост за държавата.

"Ню Йорк поуст" в статия за Тръмп от три думи: "Спри. Просто спри"

//dariknews.bg/novini/sviat/niu-iork-poust-v-statiia-za-trymp-ot-tri-dumi-spri.-prosto-spri-2034177

Американският вестник "Ню Йорк поуст" публикува статия, посветена на президента Доналд Тръмп, която се състои само от три думи. В материала, озаглавен „За туитовете на Тръмп”, се казва: „Спри. Просто спри”.

Бащата на Майкъл Джексън откаран в болница след катастрофа

//dariknews.bg/novini/sviat/bashtata-na-majkyl-dzheksyn-otkaran-v-bolnica-sled-katastrofa-2034178

Музикалният мениджър Джо Джексън, бащата на певеца Майкъл Джексън, беше откаран в болница след като претърпя пътно-транспортно произшествие в Лас Вегас в щата Невада, предаде Асошиейтед прес.

Говорят ли правилно депутатите?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/govoriat-li-pravilno-deputatite-2034176

И в този парламент ще се дискутира проект за Закон за защита на книжовния език. "Интересното е това, че в последните години всяко Народно събрание внася поне по един проектозакон за българския език. Явно това е въпрос, който вълнува депутатите", коментира пред

В Токио започна вторият ден от преговорите за свободна търговия ЕС-Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311157

В Токио започна вторият ден от преговорите за свободна търговия ЕС-ЯпонияЯпония и Европейският съюз подновиха преговорите по споразумението за свободна търговия, предаде БТА. Днес е вторият ден от новия кръг разговори, започнали вчера. В тях от европейска страна участват еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и еврокомисарят за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.

Инфлацията в еврозоната отново се забавя

http://www.cross.bg/ppez-cled-tzeni-1547678.html

/КРОСС/ Инфлaциятa в eвpoзoнaтa нa гoдишнa бaзa ce пoнижи пpeз юни зa втopи пopeдeн мeceц дo нaй-ниcĸo нивo oт нaчaлoтo нa гoдинaтa, пoĸaзвaт пpeдвapитeлнитe дaнни нa eвpoпeйcĸaтa cтaтиcтичecĸa cлyжбa. Πoтpeбитeлcĸитe цeни ce пoвишaвaт пpeз мeceцa c 1,3% cпpямo гoдинa пo-paнo cлeд тexния pacтeж c 1,4% пpeз мaй. Bъпpeĸи чe oчaĸвaниятa нa финaнcoвитe пaзapи бяxa зa oщe пo-cлaбo нapacтвaнe - c 1,2%, тoвa пpeдcтaвлявa зaбaвянe нa инфлaциoнния пpoцec и нaй-cлaбa инфлaция в peгиoнa oт нaчaлoтo нa гoдинaтa. Πo тoзи нaчин пoĸaзaтeлят ocтaвa дocтa дaлeч пoд cpeднocpoчнoтo цeлeвo нивo нa EЦБ oт мaлĸo пoд 2%, cлeд ĸaтo чeтиpи мeceцa пo-paнo (пpeз фeвpyapи) тя нapacнa c 2%, дocтигaйĸи нaй-виcoĸa cтoйнocт oт янyapи 2013-a нacaм. Ocнoвнa пpичинa зa пo-ниcĸaтa инфлaция пpeз юни e cлaбoтo нapacтвaнe нa eнepгийнитe цeни нa гoдишнa бaзa c eдвa 1,9% cлeд pacтeж c 4,5% в peзyлтaт нa тpaйнo пoнижeниe нa пeтpoлнитe цeни oбpaтнo пoд 50 дoлapa зa бapeл. Цeнитe нa ycлyгитe ce yвeличaвaт c 1,6% cлeд пoвишeниe c 1,3% мeceц пo-paнo, a тeзи нa xpaнитeлнитe cтoĸи, нaпитĸитe и тютюнeвитe издeлия нapacтвaт c 1,4% cлeд пoвишeниe c 1,5% пpeз мaй. B cъщoтo вpeмe oбaчe Eвpocтaт oтчeтe мaлĸo пo-дoбpo нapacтвaнe нa ocнoвния индeĸc нa пoтpeбитeлcĸитe цeни (изĸлючвaйĸи цeнитe нa xpaнитe, тютюнeвитe издeлия и нa eнepгиятa) c 1,1% нa гoдишнa бaзa cлeд пoвишeниe c 0,9% пpeз пpeдxoдния мeceц и ocpeднeнa пpoгнoзa зa pacтeж oт eднo нa cтo

Свинеферма върху концлагер скандализира Чехия

http://dnes.dir.bg/news/skandal-chehia-kontzlager-svineferma-25990542

В Чехия избухна скандал със свинеферма, построена на мястото на бивш концлагер от времето на Втората световна война.

Лекар стреля по колеги в болница в Ню Йорк, убива и ранява

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/lekar-strelia-po-kolegi-v-bolnica-v-niu-iork-ubiva-i-raniava-6070991

45-годишният доктор Хенри Бело е работил като физиотерапевт там, но напуснал вероятно заради обвинение в сексуален тормоз

Тате, къде е сапунът?

https://offnews.bg//mama-nindzha/tate-kade-e-sapunat-659513.html

Автор: Янка Петкова Виолета се беше наслушала на романтични разкази за почивката на каравана. Ставаш сутрин, пред погледа ти слънцето си мие очите в морето. Сядаш на шезлонга да изпиеш първото кафе, а вятърът тихо флиртува с косите ти. Денят минава под тентата, загарът ти сам се прави, ти си четеш книгата, отпивайки от мохитото. Вечер идва най-жаркото време – палят се барбекюта, събират се маси, притичва съседът с китарата и започва безкраен купон. Виолета е подготвена психически за такава почивка, купила си е „50 нюанса сиво“. Иска й се да бъде палава и да експериментира с някои по-туристически пози.…

Вредни ли са пържените картофи?

https://offnews.bg//kuhnia/vredni-li-sa-parzhenite-kartofi-659470.html

Консумираме картофи почти всеки ден. Те влизат в състава на различни кулинарни изкушения от сварени, печени, приготвени на пара или пържени. Консумираме ги нарязани, цели, под форма на пюре. Знаете ли, че в света има над 4000 различни сорта картофи? Те се разграничават според вкусови качества, хранителна стойност, начин на отглеждане, време на прибиране, цвят на месото, цвят на кожата и т.н. В България са разпространени около 70 сорта картофи, сред които нашенски и адаптирани от Франция, Холандия и Германия. И до ден днешен в Южна Америка има над 200 вида диворастящи картофи.

Картофите са с дълга история. Те произлизат от земите на днешните Перу, Боливия и Чили. Археологични проучвания доказват, че в хората от Андите са отглеждали картофи в продължение на 7000 години, тъй като на големите височини е било прекалено студено за царевицата.

Европейците откриват картофите по време на Испанското завоюване на империята на инките през 1521-1523 г. В Европа вкусните грудки достигат през 1570 г. , като първите сведения са от Севиля, Испания. Английската дума “potato” идва от испанската „batata”, която означава сладък картоф. Той е донесен още по-рано – самият Христофор Колумб го носи от района на Карибите. Всъщност сладкия картоф е съвсем различен вид и принадлежи към друго растително семейство. Единствената прилика е, че и при двете растения се консумират грудките. Първоначално европейците гледат с недоверие на изровените от пръстта картофи, но следва популяризиране на растението дори като лечебно. След поредица войни и конфликти става ясно, че докато зърнените култури могат да бъдат изгорени, ограбени и конфискувани от преминаващи армии, картофите са под земята и не стават плячка на гладуващи военни. За изваждането им е нужна само лопата. Именно по време на Тридесетгодишната война селяните от Германия започват усилено да засаждат и култивират тази култура. Според историци Мария Антоанета – последната кралица на Франция преди революцията, се е любувала на цветчетата на картофите и ги е вплитала в косите си. Съпругът й, крал Луи XVI е слагал от тях в бутониерата си. Това е опит да се популяризира тази сравнително нова земеделска култура и да се насърчат фермерите да я засаждат повече.

Днес картофите са четвъртата по големина хранителна култура в света след ориза, царевицата и пшеницата. Те съдържат както различни витамини, така и нишесте. С високото съдържание на въглехидрати и същевременно без никакви мазнини картофът е засищал глада на европейците в Средновековна Европа, когато рубенсовите форми са били символ на богатство и разкош. В съвременната дигитална ера, когато прекарваме много време пред огромни телевизори в лежерни седящи пози и движенията ни са ограничени въглехидратите от картофите помагат за закръглянето на телесните форми, въпреки че това не е идеал за красота в днешно време. За съжаление количеството на сготвените на пара и леко сварени картофи е намаляло за сметка на преработените под вид на пържени картофи и картофени чипсове, които бележат значително увеличение.

Според тази статия, когато са приготвени при високи температури картофите отделят странични продукти с опасни канцерогенни свойства. В допълнение с трансмазнини при пърженето или различни подобрители, стабилизатори, изкуствени аромати и пр., известни още като Е-та, картофения чипс оказва вредно влияние, особено върху подрастващия детски организъм. От друга страна след като Европа и Северна Америка започват да отглеждат картофите като селскостопанска култура и се опитват да увеличат добива им се стига до употреба на различни торове. Появяват се и устойчиви вредители. Първият изкуствен пестицид, който съдържа арсеник е за ликвидиране на Колорадския бръмбар, който атакува листата на картофите.

Вредни ли са пържените картофи?

Излязоха данните от мащабно изследване , проведено от изследователи от Англия, Италия, Испания и САЩ.

То включва 4440 участници на възраст от 45 до 79 години в продължение на 8 години. Проследена е употребата на картофи (както пържени, така и приготвени чрез варене и печене). Създаден е въпросник, при който храненето е разделено на 1 път/месечно, 2-3 пъти/ месечно, 1 път/ седмично, 2-3 пъти/седмично и повече от 3 пъти/седмично. Смъртността се установява след представяне на официални документи. По време на 8-годишния период са починали 236 участника. Става ясно, че смъртността е най-висока в групите, които консумират 2-3 пъти седмично и повече от 3 пъти седмично пържени картофи.

Според статия на Forbes без съмнение пържените картофи сами по себе си не могат да убият човек и има и други рискови фактори като затлъстяване и хронични заболявания. Изследователите смятат, че потреблението на пържени картофи, които съдържат солидно количество трансмазнини в комбинация със сол може да увеличи риска от хипертония, диабет, натрупване на абдоминални мазнини, както и увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Картофите съдържат токсични съединения – гликоалкалоиди. С остаряването на картофите и излагането им на светлина се увелича токсичността и това води от главоболие, диария, гърчове до кома и смърт. Въпреки че в последните 50 години не са докладвани случаи за смъртни случаи от отравяне, при позеленяване на картофите следва също да се изрязват, защото е започнало натрупване на вредни за здравето ни вещества. Отделно при пържене се отделя акриламид, който е канцерогенен. За да намалим количествата им можем да накиснем за 20-30 минути картофите в хладка вода, преди да ги сготвим. Ако забележим почерняване на сварени картофи или те станат кафяви при пържене следва да знаем, че там вече има токсични вещества. По-дългото време на топлинна обработка също увеличава вредните съединения, а картофената салата е един от най-здравословните начини да ги консумираме.
От една страна картофите са били предпочитана храна с висок гликемичен индекс в годините, когато затлъстяването е било рядко срещано. От друга страна съдържат много фибри и вода, както и ценни хранителни вещества.

Обширна статия на CNN описва както негативните ефекти за здравето, така и това, че картофите са здравословни зеленчуци, в които няма нито натрий, нито холестерол и мазнини.

Проучване на Университета в Харвард  проследява навиците на хранене и начин на живот на 120 000 мъже и жени в продължение на 20 години и стига до извода, че хората, които са увеличили употребата на пържени картофи, печени картофи и картофено пюре са увеличили теглото си плавно, но то е станало постоянно. А ограничаването на картофите за сметка на други зеленчуци подпомага отслабването.

И така – още ли ви изглеждат апетитни пържените картофки на известни и шумно рекламирани вериги? А чипсът? Ще го дадете ли на детето си?

Възраждането на Севера - кауза, която си струва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6310573

Възраждането на Севера - кауза, която си струва Какво се видя на дискусията във Велико Търново за магистрала “Хемус” и развитието на Северна България Колкото и нетипично и малко вероятно да изглежда за България, се оказа, че е възможно политици от всички партии да се обединят около една кауза. Точно това стана на дискусия за развитието на Северна България,

Пазарът на джин расте

https://www.24chasa.bg/novini/article/6307265

Пазарът на джин растеОт продуктите по автентичната London dry gin технология, сред лидерите е 6th Sense London Dry Gin Има ли по-лятно питие от джина? Няма. Джинът е една от най-използваните напитки, с която се правят коктейли за плажа и изобщо за лятото. Затова и продажбите му скачат през топлите месеци. Причините за неговата сезонност са ненатрапчивият му вкус и

Естония пое председателството на Съвета на Европейския съюз

http://www.mediapool.bg/estoniya-poe-predsedatelstvoto-na-saveta-na-evropeiskiya-sayuz-news266072.html

От 1 юли Естония поема за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз. Страната е председател за първи път, откакто е член на общността. На 1 януари 2018 г. Естония ще предаде председателството на България. С церемония в старата електроцентрала на Талин Естония отбеляза началото на своето първо председателство. Присъстваха всички комисари, начело с шефа на европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Четири са приоритетите на естонците - отворена и иновативна европейска икономика, сигурна и защитена Европа, дигитализация и свободно движение на данни и приобщаващ и устойчив ЕС. Електронното управление е визитната картичка на Естония, която логично поставя в центъра на своето председателство цифровизацията и цифровото общество. "Не би трябвало, но ще ви призная нещо - аз все още нямам смартфон. Така че не бих могъл да стана премиер на Естония. Това е абсолютно невъзможно. Премиерът на Естония знае това и ми изпрати пощенска картичка, като в XIX век, с която ме покани в Талин. Но въпреки това аз знам, че бъдещето на Европа е дигитално", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Нинова: Не съм г-жа Лъжа! Моите "лъжи" станаха горчива истина!

http://www.cross.bg/istina-g-zha-luzha-1547677.html

/КРОСС/ Помните ли как ме наричаха ГЕРБ преди изборите - г-жа Лъжа. Изборите минаха и моите "лъжи" станаха горчива истина. Това пише лидерът на БСП Корнелия Нинова на своята стена във Фейсбук. И продължава: Когато казвах, че не искаме да ядем храна с различно качество от Европа, ГЕРБ отвърнаха: не е вярно, не слушайте г-жа Лъжа, тя ще изкара България от ЕС с това говорене.Какво стана сега? Не само, че качеството е различно, но е и по-скъпо. Когато говорех, че ще вземат нов заем, според тях пак лъжех. Днес правителството на Борисов и мнозинството в НС си гласуваха нов заем от 200 млн. Евро, част от тях за бежанци. Не си харесвах прякора, който ми лепнаха, но заради държавата щях да съм щастлива, ако онова, което говорех, не беше истина. Уви, истина е!

България – осма в света по сива икономика

http://www.eurochicago.com/2017/07/balgariya-osma-v-sveta/

Излезе специален доклад за развитието на сивата икономика в света до 2025 г. Сива икономика е онази, която не плаща данъци, крие обороти и пери пари. Според експертите това е икономическа дейност и доход от нея, които са извън пределите на системите за държавно регулиране, държавен надзор и данъчно облагане. Според този доклад перачницата България е на 8 място в света! По-зле сме от Индия, Индонезия, Кения и други десетки страни, изследвани в доклада. "Лидираме" в ЕС, преди нас в Европа са само Украйна и Русия.

Естония поема председателството на Съвета на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=354599

Естония поема председателството на Съвета на Европейския съюз. Преди ден президентът на страната Керсти Калюлайд съобщи, че определи като голям приоритет по време на председателството укрепването на Шенген. Постиженията в електронното управление са днешната визитка на Естония и това е тема, която присъства постоянно в разговорите с политици и предприемачи, напомня БТА.

Внимавайте с Асеновград...

http://clubz.bg/55737-vnimavajte_s_asenovgrad

В кризата в Асеновград ясно личат зоните на уязвимост, които се манипулират. Онова, което липсва, е реакция на правоохранителните органи и прокуратурата с ясни позиции за това, което се случило.

Иначе излиза, че едни хора твърдят едно, циганите чули, че някой бил убит и - готов етнически конфликт.

Ето затова ни е нужна съдебна реформа и действена прокуратура. Сега не смеят да реагират, защото са пленени и не знаят чии интереси ще засегнат. От съобразяване онемяха.

Стигна се дотам Цацаров да се моли на депутат да внимава с разпалване на страсти чрез едностранни оценки!?
Вместо левент на коня, "силният" главен прокурор се занивама с пиар и кокошкарски случай, а най-вече с борба срещу реформата, като защитава чужди интереси и богатства.

Но внимавайте с Асеновград, това не е единичен случай. Русия мобилизира доста полувоенни групи и националисти, които търсят удобен повод да вдигнат нацията по измислени поводи - лошата храна на Запада, лошите роми (като че ли си нямаме ултраси), лошите турци (забрадката на жената на зам.-главния мюфтия). Това не са изолирани явления.

Но какво очаквате от пленени от политическата хидра институции - ДАНС е под тоталния контрол на ДПС и ялова отвсякъде - спъната да не работи срещу руското влияние у нас, да не работи срещу корупцията, да не работи срещу схемите с поръчките в армията, в МВР, срещу прането на пари, срещу източването на банки по схемата КТБ, срещу кибератаките. Къде са им резултатите ? Или си мислите, че те са страхотно ефективни, но ние не знаем за тихата им работа и големи "скрити" успехи?

Да не продължаваме с прокуратурата - нейната основна функция е да обслужва, да тормози, да прави заслон - но собствената и абсолютна тежест като орган за правораздаване е близка на нулева. Затова казвам, че е пълна илюзия "силата" на Цацаров. Той щеше да бъде силен, ако си изпълняваше задълженията и от него трепереха престъпилите закона, а обществото да му се доверява. С тези 5 процента доверие, дори вкъщи не може да намери утеха.

*Коментарът е от профила на Илиян Василев във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

НАП започва масирани проверки по морето

http://www.mediapool.bg/nap-zapochva-masirani-proverki-po-moreto-news266071.html

Над 25 000 данъчни проверки в черноморските курорти започва Националната агенция по приходите (НАП) от 1 юли до края на туристическия сезон. Основен акцент ще бъде отчитането на обороти и издаването на касови бележки. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект и глоба. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. В проверките ще участват, освен данъчни инспектори, служители на МВР и на Агенция “Митници“. 

Тръмп възстанови Националния съвет за космоса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311147

Тръмп възстанови Националния съвет за космосаПрезидентът на САЩ сформира Национален съвет за космоса, който ще бъде ръководен от вицепрезидента Майк Пенс. Това стана с указ на Доналд Тръмп, с който на практика се възстановява орган, съществувал до 1993 г., предаде БТА. По думите на американския президент със сформирането на съвета се изпраща ясно послание към света за лидерската роля на САЩ

Каракачанов: Асеновград е възможност държавата да докаже, че работи

http://frognews.bg/news_137473/Karakachanov-Asenovgrad-e-vazmojnost-darjavata-da-dokaje-che-raboti/

Случващото се в Асеновград е възможност държавата да докаже, че е на мястото си и си върши работата. Ако преди 2 години, когато беше случаят в Гърмен, всичко беше докарано докрай и всичко беше съборено, това щеше да е добър пример.

Ето къде в Европа не можете да ползвате антирадар

http://www.cross.bg/antiradar-kude-shvetziya-1547675.html

/КРОСС/ Лятото е сезонът на отпуските и много хора тръгват да пътешестват из Европа. Напълно логично - хубави пътища, развита инфраструктура и много места, които си заслужава да бъдат посенети. Пътувайки в страните от ЕС обаче не бива да се забравя, че правилата за движение трябва да се спазват, а глобите за нарушенията им са доста сериозни. За да ги избегнат, мнозина разчитат на антирадар, който обаче в голяма част от страните на Стария континент е забранен. Това е и причината руската компания NEOLINE да направи подробна карта, в която е обяснено къде може да се използва това устройство и къде се налагат наказания. В скандинавските страни, например, е по-добре антирадарът да бъде прибран - в Швеция и Дания ползването му е забранено, като се наказва с глоба и конфискуване на уреда. В Швеция дори може да бъдете арестуван, а във Финландия само ще ви глобят. В Норвегия уредът може да се ползва, но с ограничения. В Естония, Латвия и Литва няма забрана за притежание на антирадар, но има такава за ползването му и там глобата е сигурна. Както и изземването на самия уред. На влизане в някоя от тези страни дори може да се наложи да попълните декларация, че не разполагате с такова устройство. Най-страшно е във Франция и Швейцария, където освен антирадара, полицията глобява и конфискува колата на този, който го използва. Полицаите в Австрия и Германия също изземват уреда, като се налага и глоба. В Германия освен паричната санкция се предвижда и отнемане на шофьорска книжка

Минималната пенсия вече е 180 лева

http://www.mediapool.bg/minimalnata-pensiya-veche-e-180-leva-news266070.html

От 1 юли минималната пенсия става 180 лева – с около 20 лев над досегашния й размер от 161.38 лева. Окончателното решение за увеличението й беше гласувано преди дни от парламента. От 1 октомври е предвидена още една стъпка на увеличение до 200 лева. Увеличението ще струва около 100 млн. лева до края на годината и засяга около 800 000 пенсионери. Освен минималната пенсия, със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.  

България посрещна Джулай морнинг (снимки и видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/balgaria-posreshtna-dzhulaj-morning-snimki-i-video-659504.html

На 1 юли сутринта традиционно у нас се чества Джулай Морнинг - празникът на свободата, музиката и първите лъчи на юлското слънце.

Едно от емблематичните места за посрещане на първото юлско слънце е Каварна. Там първи празника посрещнаха рибарите, които влязоха навътре в морето, за да хвърлят своите мрежи, надявайки се на добър улов.

Рибарите в Каварна посрещнаха Джулай морнинг. Снимка: БГНЕС

Както всяка година на плажа в Каварна имаше двойки и шумни компании, които от късно вечерта на предния ден се бяха заредили с много настроение в очакване на хубавия празник, предаде БГНЕС.

Джулая в Каварна. Снимка: БГНЕС

В цялата страна бяха организирани концерти и различни събития, на които се събираха хората, за да посрещнат първото слънце на месеца. 

Джулая във Варна. Снимка: бТВ

Хипи празникът възниква в България през 80-те години на миналия век и въпреки че е свързан с американската хипи култура, в страната хиляди посрещат първите лъчи на юли с едноименната песен на „Юрая Хийп”.

Джулая във Варна. Снимка: бТВ

Посрещането на първото юлско слънце в Шабла:

Видео: Tsvetomir Tsvetanov

Специален съд във Франция ще работи по британското право след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Специален-съд-във-Франция-ще-работи-по-британското-право-след-Брекзит_l.a_i.744923_at.1.html

Франция ще създаде специален съд за финансови спорове, които се водят по английската правна система, след като Великобритания напусне Европейския...

Тома Биков: Ще осигурим прозрачност за НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311143

Тома Биков: Ще осигурим прозрачност за НДКСинът на Славчо Велков от БСП - Борислав Велков, остава в борда на Двореца Аз се въздържам от изказвания по темата за НДК заради конфликт на интереси. За сина ми мога да кажа само, че той е добро момче и далеч преди аз да стана депутат, е управлявал такива обекти. Това заяви пред Би Ти Ви депутатът от БСП Славчо Велков.

"Апатията на Властите е бездънна"

http://www.cross.bg/tziganite-bulgarite-nyakoii-1547674.html

/КРОСС/ Българинът, който ритна една жена в Берлинското метро, се извинил на потърпевшата.Така казаха по телевизията.Какъв българин, бе идиоти?Толкова ли ви е страх да кажете, че този дивак е циганин?Питайте го - и той сам ще ви го каже.Докога ще се държите като скопените ни политици?Щом толкова искате да се лигавите - вие се извинете.Но не вкарвайте в лигочта обикновените българи.И не замазвайте истината.Сега „Берлинският" циганин ще го изкарат луд. Само че, тия дето го фасонират като българин, са още по-луди.Понеже не виждат какво се задава.Дори и Асеновград не може да им отвори очите. ***От години пиша за необявената война с циганите.Ето как....Апатията на Властите е бездънна.Те просто хитруват, защото са истински страхливци.Да сте чули някой от по-известните ни политици да е изкряскал от ярост?Не сте - няма и да чуете.Позорните хитрувания на страхливите ни управници, които траят вече повече от четвърт век, ни тикат постепенно към онова, което ни очаква: Гражданска война. ***Ако някой пресметне, колко българи са насилвани през последните години, равносметката ще е ужасяваща. Дали Българската История ще понесе и този позор?Десетки, ако не и стотици, са вече и убитите българи в Тихата война.Тя е започнала.Властниците ни, както винаги, нито могат, нито искат да се ориентират в наближаващата Буря.А е много просто: трябва да обичат българите поне толкова, колкото циганите. ***Властниците не се стреснаха дори от случващото се в Гърмен

Спасителни планински екипи са реагирали на фалшив сигнал от турист в Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311139

Спасителни планински екипи са реагирали на фалшив сигнал от турист в ПиринСпасителни екипи на ПСС са реагирали на фалшив сигнал от турист тази нощ в района на Пирин планина. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. От там уточниха, че през нощта е имало само един инцидент, като сигналът за него се е оказал фалшив. Когато спасителите се отзовали, подалият сигнала се е скрил.

Стотици посрещнаха изгрева на „Джулай морнинг” (видео)

http://www.cross.bg/izgreva-hipi-posreshtnaha-1547673.html

/КРОСС/ По традиция на 1 юли много българи будуват, за да посрещнат първия изгрев на месеца. Традиционно Джулаят се посреща с едноименната песен на „Юрая Хийп". Това е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Въпреки че посрещането на изгрева е свързано с американската хипи култура, българите я практикуват и до днес. Във Варна стотици посрещнаха изгрева на Градския плаж. В Каварна всяка година се събират големи групи хора, които посрещат заедно слънцето, което изгряванад морето. video:https://www.youtube.com/watch?v=TH6r0GtuKMA

По-скъпата храна у нас – доказателство, че няма пазарна икономика

https://www.actualno.com/actualno/po-skypata-hrana-u-nas-dokazatelstvo-che-njama-pazarna-ikonomika-news_619937.html

Не качеството, а цените са по-големият проблем при сравнение на аналогични хранителни продукти в България и в Западна Европа. Това заяви в средата на отминаващата вече седмица министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Коментар на редактора Порожанов е напълно

Колко хора са нужни, за да се засади туфа лавандула

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/01/2997948_kolko_hora_sa_nujni_za_da_se_zasadi_tufa_lavandula/?ref=rss


"Богати от нея няма да станем, достатъчно е да ни издържа", казва Димитър Христов, докато преглежда стройните редове лавандула край близкото до Бургас село Косовец. Между житните ниви, сгушени по ниските склонове на Стара планина, има лилави "кръпки". Две от тях са на негови. <br /><br />В последните години България стана най-големият производител и износител на лавандулово масло в света. Стопаните се възползват от евросубсидиите и непретенциозността на културата...

Тръмп възстанови Националния съвет за Космоса

http://www.mediapool.bg/tramp-vazstanovi-natsionalniya-savet-za-kosmosa-news266069.html

Президентът на САЩ сформира Национален съвет за Космоса, който ще бъде ръководен от вицепрезидента Майк Пенс. Това стана с указ на Доналд Тръмп, с който на практика се възстановява орган, съществувал до 1993 г., съобщи АП. По думите на американския президент със сформирането на съвета се изпраща ясно послание към света за лидерската роля на САЩ в Космоса. Тръмп посочи, че изследването на Космоса ще е от полза за икономиката и националната сигурност. Сред членовете на съвета ще бъдат държавният секретар, министрите на отбраната, икономиката, транспорта и вътрешната сигурност. В него ще влизат още ръководителят на НАСА, председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили, съветникът по национална сигурност и директорът на националното разузнаване. В дейността си съветът също така ще черпи идеи от научните среди и водещи фигури в бизнеса. 

Босненец прелетя през въжетата след удар на Тервел Пулев, едва оживя (видео)

https://offnews.bg//bojni/bosnenetc-preletia-prez-vazhetata-sled-udar-na-tervel-pulev-edva-ozhi-659505.html

Уникален нокаут записа Тервел Пулев при четвърта победа на професионалния ринг. Родният боксьор не остави никакви шансове на босненеца Дражен Жанянин в двубой в полутежка категория.

Софиянецът нокаутира съперника още във втория рунд. Срещата се проведе в зала "Вернер-Зеелбиндер-Шпортпарк" в Берлин, Германия.

Класата на българина си пролича още във първия рунд, а във втория босненецът буквално изхвръкна от ринга! След поредната мощна атака на Тервел съперникът буквално излетя през въжетата! Всичко може да се види на видеото след 5 минути и 40 секунди.

Нашето момче дори се поуплаши дали онзи е добре и отиде да види картинката, без да се зарадва. За щастие на всички, Дражен дишаше.

Логично, по-големият брат Кубрат беше в ъгъла, от където подкрепяше Тервел. Кобрата също се уплаши и се надвеси над босненеца, за да се увери, че е жив.

Припомняме, двамата се биха един след друг в "Арена Армеец" тази пролет. Тогава Тервел нокаутира без проблеми здравия поляк Якоб Войчик в третия рунд.

Решават окончателно за цената на тока

http://frognews.bg/news_137472/Reshavat-okonchatelno-za-tsenata-na-toka/

Днес КЕВР ще реши окончателно какви са новите цени на тока и парното. Това ще се случи на закрито заседание, като към момента КЕВР предвижда минимално поскъпване на тока за бита от 1 юли.

Създадоха първата бира в света с пробиотици

http://www.cross.bg/bira-birata-probiotitzi-1547672.html

/КРОСС/ Едва ли някой има нужда от извинение, за да пие повече бира, но екип изследователи е успял да произведе алкохолна напитка, която съдържа пробиотици, пише IFLScience. В съобщението за откритието, те твърдят, че бирата може да помогне за подобряване на здравето на червата и имунитета. И ако в момента има изобилие от пробиотици на млечна основа, засега не съществуват бири, които да съдържат пробиотици, главно защото бирата съдържа един вид киселини, алфа киселини (α киселини). Те са клас химични съединения, които преди всичко са важни за производството на бира, намират се в смолата на цветовете на хмела и са източник на горчивия вкус. Те обаче ограничават растежа и оцеляването на потенциалните пробиотици. Това кара учените от Националния университет на Сингапур да се опитат да управляват този процес. Те успяват да разработят кисела бира, която може да запази пробиотичния щам, известен като Lactobacillus paracasei L26. Този конкретен пробиотик е вече открит в червата на човека, а има някои доказателства, че може да бъде в състояние да регулира имунната система. "За тази бира използвахме млечно-кисела бактерия като пробиотичен микроорганизъм", обяснява Чан Мей Цъ Алсин (Chan Mei Zhi Alcine), който е разработил бирата . "Ще се използват захарите, присъстващи в суровината, за да се произведе киселата на вкус млечна киселина, а в резултат бирата ще бъде с остър и тръпчив вкус

Джеймс Кромуел в затвора заради неплатена глоба

http://www.cross.bg/kromyel-globa-osuden-1547671.html

/КРОСС/ Американският киноактьор Джеймс Кромуел, известен с участието си в "Поверително от Ел Ей" и "Младият папа" , беше осъден на седем дни затвор, след като отказа да плати глобата, свързана с ареста му заради граждански протест, предава Асошиейтед прес. Холивудската звезда се включи заедно с няколко други активисти в седяща гладна стачка срещу строителство на електростанция в щата Ню Йорк. Номинираният за "Оскар" 77-годишен Кромуел беше арестуван през декември 2015 година и бе осъден да заплати глоба от 325 долара. Кромуел отказа да изпълни разпореждането на съда. Той считаше, че е в правото си, тъй като електростанцията на природен газ е щяла да съдейства за климатичното затопляне на планетата. На 7 юни тази година съдията от съда в град Уауайанда Тимъти Макълдаф обяви участниците в акцията за виновни за възпрепятстване на движението и създаването на хаос и те бяха осъдени на съответната глоба. "Отказвате да платите глобата?", попита съдията Кромуел. Той отговори утвърдително. "Ако не действаме заедно, нищо няма да променим. Властта принадлежи на народа!", каза в заключение актьорът. Кромуел доброволно трябва да се яви в затвора на 14 юли за изпълнение на 7-дневната присъда.  

$10 милиона, ако искате да рекламирате на поредния "мач на века" в бокса

http://clubz.bg/55736-10_miliona_ako_iskate_da_reklamirate_na_poredniq_mach_na_veka_v_boksa

Снимка фейсбук

На 26 август в Лас Вегас е поредният "Мач на века" в професионалния бокс. И доста нетипичен, защото противопоставя непобедения в средните категории Флойд Мейуедър (САЩ) и шампиона от смесените бойни спортове Конър Макгрегър (Ирландия).

Ще се играе по правилата на професионалния бокс, в който европеецът няма и един мач опит. Но пък има солидна визитка UFC, огромен кураж, обратен гард и силен удар с лявата ръка.

Той е на 28 години, докато прочутият му съперник гони 41. Мейуедър се отказа от ринга в края на 2015 г., когато спечели своя мач №49 и се оттегли непобеден.

Сега се завръща, изкушен от предизвикателството "Макгрегър" и за да направи още пари, разбира се. Независимо че е милиардер - един от малкото спортисти, които могат да се похвалят с това. 

Помните ли един друг "Мач на века" - на 3 май 2015 г., отново във Вегас? Приликата е, че и тогава единият от боксьорите беше Флойд Мейуедър, а негов съперник - Мани Пакяо (Филипините). 

Този сблъсък постави куп рекорди - по награден фонд (300 милиона долара), приходи, залози, цени на билетите, платени поръчки за гледане по телевизията и т.н. и т.н. Беше луда работа. Дори за тежката категория не се хвърлят такива пари.

Сега лудостта продължава. И един рекорд пада. Ако искате да се наредите сред рекламодателите на двубоя на 26 август в зала "Т-мобайл арена", трябва да отделите минимум 10 милиона долара, твърди американската спортна телевизия ESPN. Преди малко повече от 2 г. мизата беше 5,6 млн.

Толкова тогава платиха компании като Tecate (за бира).

Какво получавате срещу 10 милиона? Логото ви ще цъфне на официалния афиш на мача, също така в рекламните и пиар материали, ще имате право на плакати и банери в залата, брандирани позиции и т.н. И не е за пренебрегване, че ще получите билети за двубоя на обща стойност $500 000.

За още $5 милиона можете да поставите реклама на един от двата ъгъла на боксьорите край ринга. Или и на двата. Което означава 20 милиона долара. За срещата Мейуедър - Пакяо това удоволствие струваше "едва" 13,2 млн.

А това е само началото. Остават по-малко от два месеца до мача и тепърва ще чуваме за подобрените финансови рекорди за двубоя. Двубой, който консерваторите в професионалния бокс не искаха да се случи.

Но въпреки тях той ще се случи и основната причина са именно парите.

От днес Естония поема председателството на Съвета на Европейския съюз

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ot-dnes-estoniia-poema-predsedatelstvoto-na-syveta-na-evropeiskiia-syiuz--242243/

Президентът Керсти Калюлайд заяви, че би приела разширяването на газопровода "Северен поток", ако бъде признат за политически проект

НАП започва масирани проверки по морето

http://dnes.dir.bg/news/nap-proverki-25990418

Над 25 000 данъчни проверки в черноморските курорти започва Националната агенция по приходите /НАП/ от 1 юли до края на туристическия сезон.

Като малка Гери Дончева направила мекици, които изяла котката й

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6310568

Като малка Гери Дончева направила  мекици, които  изяла котката йГери Дончева - все още известна с онова сиренце, което падна в пазвата ѝ в една реклама преди години, най-много обича козе сирене. То държи златния медал в личната ѝ класация на млечни продукти, тъй като всички те са ѝ любими. Моделът обича да готви, стига да има достатъчно време, което да оползотвори, създавайки някоя кулинарна вкуснотия.

Токът, парното и газът поскъпват, енергийният регулатор определи с колко

http://econ.bg/Новини/Токът-парното-и-газът-поскъпват-енергийният-регулатор-определи-с-колко_l.a_i.744948_at.1.html

Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) утвърди на закрито заседание цените на тока, парното и рпиродния газ за третото тримесечие, които...

Обявиха екстремален индекс за опасност от пожари в 23 области в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6311103

Обявиха екстремален индекс за опасност от пожари в 23 области в странатаЕкстремален индекс за пожароопасност е обявен в 23 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитира "Фокус". Степента на предупреждението важи за части от областите: Видин, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна,

Кулинарното пътешествие на Теди Кацарова до Куба

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6307937

Кулинарното пътешествие на Теди Кацарова до КубаИздателство „Труд” ви предлага една уникална по рода си книга, която съчетава в себе си забавни и любопитни факти от живота на певицата Теди Кацарова и някои от любимите й готварски рецепти. Неин верен спътник в това начинание е професионалният готвач Филип Петров. Предлагаме ви да се потопите в атмосферата на далечни екзотични страни и да усетите

Путин и Меркел обсъдиха темите от дневния ред за срещата на Г-20

http://www.cross.bg/pytin-merkel-g--1547670.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха в телефонен разговор темите от предстоящата среща на Г-20. Това предават от пресслужбата на Кремъл. По време на събеседването си, Путин и Меркел са засегнали темата за Парижкото споразумение за изменение на климата и проблемите, свързани с оттеглянето на САЩ от него. Двамата лидери са дискутирали и някои въпроси относно двустранното сътрудничество. Както се посочва в съобщението на руското ведомство, инициативата за разговора е дошла от германска страна.  

Започват масови проверки по Черноморието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311123

Започват масови проверки по ЧерномориетоДанъчни инспектори, служители на МВР и на НАП започват лятна контролна кампания. Очаква се до края на сезона те да успеят да извършат 25 000 проверки, съобщи Нова тв. Основният акцент при проверките на търговските обекти е отчитането на оборота и издаването на касови бележки. За първи път тази година неиздаването на касова бележка може да се

Mercedes-Benz подготвя цяло семейство спортни хибриди

https://www.actualno.com/cars/mercedes-benz-podgotvja-cjalo-semejstvo-sportni-hibridi-news_620010.html

Бъдещият спортен хибрид на Mercedes-Benz, известен към момента като Project One, съвсем няма да бъде единственият подобен модел в гамата на марката. Според изданието Motoring, германският производител подготвя цяло семейство автомобили от този вид, като те ще бъдат на по-достъпна цена. В

Джихадистките атаки на Запад не са координирани от ИД

http://www.cross.bg/bili-stranata-napadatelite-1547669.html

/КРОСС/ Джихадистите в Европа и САЩ в преобладаващата си част са около 30-годишни мъже с предишни криминални прояви, които действат независимо от „Ислямска държава", сочат резултати от анализ на атентатите, озаглавен "Радикализация и джихадистки атаки на Запад", съобщава Поглед.инфо Представеният днес доклад е подготвен от специалисти от американския университет „Джордж Вашингтон", италианския Институт за международни политически изследвания и Центъра за борба с тероризма със седалище в Хага. В него се казва, че откакто ИД обяви халифат през юни 2014, в 8 западни държави са извършени 51 терористични нападения. Най-силно засегната беше Франция, станала обект на 17 атаки, следвана от САЩ със 16 и Германия със седем. При нападенията загинаха 395 души, а поне 1549 бяха ранени. Атентатите бяха извършени от 65 терористи. 43 загинаха, 21 бяха арестувани, а един още се укрива. Средната възраст на нападателите е 27 години и 3 месеца. Най-младият от тях е бил на 15 години, а най-възрастният - на 52. Почти всички бяха мъже - жените атентаторки са били само 2. 73% от нападателите са били граждани на страната, където са извършили нападението. 14% са били законно пребиваващи в страната или законно са пристигнали от съседна държава, 5% са били бежанци или търсещи убежище мигранти, 6% са били в страната нелегално или е предстояло депортирането им. 17% са били хора, които са приели исляма

Бившата съпруга на убиеца на Виола: Щях да съм на нейно място през 2013 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311082

Бившата съпруга на убиеца на Виола: Щях да съм на нейно място през 2013 г.На мястото на Виола можеше да съм аз, можеше да е детето ни, каза бившата съпруга на убиеца Стефан Станев Благовеста. В предаването „Тази сутрин“ тя разказа, че се е запознала с него през 2009 г. в университета, където бил любимец на преподавателите. Имали едногодишна невероятна връзка, след което се оженили. През 2012 г. се ражда дъщеря им.

Данъчните във Варна тръгват по проверки

http://www.moreto.net/novini.php?n=354592

Стотици данъчни инспектори съвместно с органите на МВР и Агенция „Митници“, започват от днес лятната контролна кампания по Черноморието, научи Moreto.net. Над 25 000 проверки предстоят до края на туристическия сезон с основен акцент отчитането на обороти и издаване на касови бележки.

Малката, но умна Е-стония поема председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/01/2999060_malkata_no_umna_e-stoniia_poema_predsedatelstvoto_na_es/?ref=rss


Естония поема фициално председателството на Съвета на ЕС. Събитието бе отбелязано в четвъртък с концерт в стара електроцентрала в столицата Талин в присъствието на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.<br /><br />Гордеем се със събитието, коментира пред журналисти естонският президент Керсти Калюлайд. Тя отбеляза, че не всичко е готово, защото заради отказа на Великобритания да председателства Съвета на ЕС покрай решението да...

Валери Симеонов пя в трио с Цонко Цонев и Джон Лоутън (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/valeri-simeonov-pia-v-trio-s-conko-conev-i-dzhon-loutyn-video-2034174

Вицепремиерът Валери Симеонов посрещна Джулай морнинг на брега на Дунав край Тутракан в компанията на бившия кмет на Каварна Цонко Цонев, култовият музикант Джон Лоутън, БТР и фенове на твърдата музика.
 

За броени часове четирима души починаха в София заради жегата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/za-broeni-chasove-chetirima-dushi-pochinaha-v-sofiia-zaradi-zhegata-2034175

Само за два часа и половина тази сутрин четирима души са починали в София вследствие на високите температури, съобщиха за Дарик от столичния Център за спешна медицинска помощ.

Мъж простреля няколко души в болница в Ню Йорк

https://www.actualno.com/america/myj-prostrelja-njakolko-dushi-v-bolnica-v-nu-jork-news_620013.html

Един човек беше убит, а шестима са ранени, след като бивш лекар нахлу в болница в Ню Йорк и откри стрелба, съобщи BBC. Жертвата също е лекар. Петима от ранените са в тежко състояние. Стрелецът се е самоубил, съобщиха от полицията. Телевизия Ен Би Си успя да идентифицира нападате

Лайбниц: "За да се изведе от нищото всичко, е достатъчна единица"

http://www.cross.bg/laiibnitz-bykva-smyatane-1547668.html

/КРОСС/ На днешната дата, 1 юли, 1646 е роден Готфрид Вилхелм Лайбниц (Gottfried Wilhelm Leibniz), немският математик, измислил интегралите, изтормозили поколения студенти. А списъкът на научните достойнства на Лайбниц е много дълъг - математик и физик, философ и дипломат, лингвист и юрист. Още в младостта си е започна с математизацията на логиката, а след това изобретява механичен калкулатор, по-добър от този на Паскал - той умножава, дели и вади корени. Създава математическия анализ като последователна наука със символи и терминология. "Ако светът се нуждае от покровител на кибернетиката, трябва да е Лайбниц", е казал Норберт Винер. И бащата на кибернетиката има основание за това - Лайбниц е създателят на двоичната система, алфата и омегата на компютърния свят. Символът на измъчващия студентите интеграл, също въведен от Лайбниц, произлиза от издължената буква S - първата буква на израза "summa summarum" (сума от суми). И за създаденото от него диференциално смятане Лайбниц казва: "Това, което някой запознат с този начин на смятане може да получи на три реда, други учени мъже са принудени да следват сложни обиколни пътища". Лайбниц е мислил, че всички човешки конфликти могат да бъдат сведени до математика и логика. "Защо ни е да воюваме?", казва Лайбниц: "Нека седнем и посмятаме"

Вижте сватбата на Лионел Меси (Снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6311048

Вижте сватбата на Лионел Меси (Снимки и видео)Голямата звезда на Барселона Лионел Меси се ожени за детската си любов Антонела. Церемонията се състоя в родния им град Росарио. Двойката, която се познава от 25 години, забрани мобилните телефони на събитието. Персоналът също се заклел в  да пази в тайна за случилото се. Големият ден на Меси бе охраняван от 450 полицейски служители.

Европейският парламент се прощава с Хелмут Кол

http://www.cross.bg/germaniya-helmyt-obedinenieto-1547667.html

/КРОСС/ Европа се прощава с Хелмут Кол. В Европейския парламент в Страсбург днес се провежда официална церемония в памет на бившия германски канцлер, който почина на 16 юни. Кол е архитект на обединението на Германия, играе важна роля в прекратяването на Студената война и посредничи в диалога между Брюксел и Вашингтон. Най-дълго управлявалият канцлер след Ото фон Бисмарк. Обединител на Германия и един от основателите на обединена Европа. Хелмут Кол още приживе записва името си в историята. Роден в Лудвигсхафен през 1930 г. в католическо семейство, Кол влиза на 16 години в Християндемократическия съюз. По-късно става най-младият депутат в местния парламент и историческа фигура на германските консерватори с четири поредни канцлерски мандата. От 1982 г. до 1990 г. управлява Западна Германия, а през следващите 8 години - страната, която обединява. Това е делото на живота му. Умелият политик, със стратегическо мислене схваща уникалния шанс при падането на Берлинската стена през 1989 г. и внася в Бундестага план за обединението. Преди това е посетил Михаил Горбачов в Москва. Заедно с външния си министър Ханс-Дитрих Геншер Кол провежда блестяща дипломатическа офанзива, за да разсее опасенията сред международната общност от появата на една силна Германия. На 12 септември 1990 г. в Москва е подписан договорът „Две плюс четири" между двете Германии и победителките във Втората световна война. На 3 октомври германците празнуват обединението

От днес най-ниската пенсия става 180 лв.

http://frognews.bg/news_137471/Ot-dnes-nai-niskata-pensiia-stava-180-lv/

От днес се повишава стойността на минималната пенсия. Възрастните хора ще получават най-малко 180 лв. от държавата, а останалите пенсии ще се осъвременят с 2.4%.

Лионел Меси се ожени!

http://www.cross.bg/mesi-beshe-chast-1547666.html

/КРОСС/ От снощи той вече е семеен, а дългоочакваното събитие, което в последните седмици неизменно беше част от първите новини в пресата, се случи в родната на двойката Аржентина. Сватбата на годината, сватбата на века или просто сватбата на Меси. Събитието, което се случи снощи в родния град на младоженците Росарио, със сигурност беше едно от най-дългоочакваните напоследък. 260 гости станаха свидетели на заветното "Да" между звездата на каталунците Лионел Меси и детската му любов Антонела Рокузо. Сред присъстващите на сватбата бяха голяма част от съотборниците на аржентинеца в Барселона и националния отбор. А техните половинки превърнаха в истински парад на суетата червения килим пред луксозния хотел, в който беше празненството. Жерар Пике и Шакира, Карлес Пуйол с годеницата му, Дани Алвеш, Неймар бяха само част от знаменитостите,които пристигнаха с личните си самолети в Аржентина за дългоочакваната сватба. Звездите демонстрираха класа и стил като за Холивуд и с удоволствие позираха за снимки. По време на приема телефоните бяха забранени, а близо 450 полицаи и бивши агенти на Мосад се грижиха за това нищо да не помрачи първите мигове заедно на младото семейство Меси.  

Естония пое председателството на Съвета на Европейския съюз

http://www.cross.bg/estoniya-evropeiiskiya-predsedatelstvoto-1547665.html

/КРОСС/ От днес Естония поема за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз. Страната е председател за първи път, откакто е член на общността. На 1 януари 2018 г. Естония ще предаде председателството на България. С церемония в старата електроцентрала на Талин Естония отбеляза началото на своето първо председателство. Присъстваха всички комисари, начело с шефа на европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Четири са приоритетите на естонците - отворена и иновативна европейска икономика, сигурна и защитена Европа, дигитализация и свободно движение на данни и приобщаващ и устойчив ЕС. Електронното управление е визитната картичка на Естония, която логично поставя в центъра на своето председателство цифровизацията и цифровото общество. "Не би трябвало, но ще ви призная нещо - аз все още нямам смартфон. Така че не бих могъл да стана премиер на Естония. Това е абсолютно невъзможно. Премиерът на Естония знае това и ми изпрати пощенска картичка, като в XIX век, с която ме покани в Талин. Но въпреки това аз знам, че бъдещето на Европа е дигитално", коментира Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК.  

ИПИ: За 8 години държавата е похарчила над 62 млрд. лв. за обществени поръчки

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ipi-za-8-godini-dyrjavata-e-poharchila-nad-62-mlrd-lv-za-obshtestveni-porychki-242219/

Най-големите разходи за търгове са направени през 2009 и 2013 г. и съвпадат с проведените парламентарни избори за 41-во и 42-ро Народно събрание

Отец Йоан: Бедността е телесен убиец и духовен лечител

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6310657

Отец Йоан: Бедността е телесен убиец и духовен лечителНа 1 юли, събота, Българската православна църква почита паметта на св. безсребреници Козма и Дамян от Рим. Те били лечители и са загинали за християнската вяра в мъчения. По този повод потърсихме единствения лекар в България, който е и духовник. Отец Йоан служи в храма на село Драганово, което е до Горна Оряховица.

Червен код за 17 области на страната

http://www.cross.bg/gradysa-temperatyri-goreshto-1547664.html

/КРОСС/ В съботния ден ни очаква предимно слънчево и много горещо време. Максималните температури ще са предимно между 38 и 43 градуса. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валеж е много малка. Преди обяд ще духа до умерен, в Северна България временно силен югозападен вятър. Червен код за високи температури е обявен за 17 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. В тези райони времето ще бъде много горещо с максимални температури 41-44 градуса. За останалата част от страната - областите Видин, Добрич, Варна, Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София град, е в сила оранжев код за високи температури. На тези места те ще са до 38-41 градуса. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за юли и ще се понижи още. В планините ще е слънчево. Ще духа умерен до силен, по най-високите части временно бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 33 градуса, на 2000 м - около 25 градуса. По Черноморието ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 32-35 градуса. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 22-26 градуса.  

Над 20 американски щата отказват да предадат данните на свои избиратели

https://www.actualno.com/america/nad-20-amerikanski-shtata-otkazvat-da-predadat-dannite-na-svoi-izbirateli-news_620012.html

Част от американските щати отказват да предадат имена, адреси и друга поверителна лична информация на избиратели на комисия, създадена от президента на САЩ Доналд Тръмп за разследване на твърденията за измами по време на президентските избори. Американският президент от

Днес решават с колко скача цената на тока

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311074

Днес решават с колко скача цената на токаКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведе закрито заседание в специализиран състав „Енергетика”, съобщиха от пресцентъра на комисията. Очаква се на заседанието да се утвърдят цените за III-то тримесечие на 2017 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти,

Какво да се прави с "Чинията" на Бузлуджа

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/01/2999001_kakvo_da_se_pravi_s_chiniiata_na_buzludja/?ref=rss


Преди десетина дни стана известно, че БСП вече не може да вземе безвъзмездно монумента на Бузлуджа - известен като Дом-паметника на Българската комунистическа партия, или сред народа - "чинията". Това бе възможност в продължение на няколко години, но от левицата така и не направиха постъпки да завършат процедурата, изчислявайки, че реставрацията ще им струва 15 млн. лв. Сега обаче социалистите веднага се решиха на втората възможна опция: 10 г. безвъзмездно ползване без инвестиционни...

Църквата почита светите безсребърници Козма и Дамян

http://www.moreto.net/novini.php?n=354602

Православната църква почита днес светите безсребърници Козма и Дамян. Те се почитат от древни времена заради способността им да изцеляват от недъзите и да оказват лечебна помощ. Тях също ги наричат покровители на книжовното учение.

И здравната система, и пациентът пречат на медицината

http://www.cross.bg/patzientut-horata-krypev-1547663.html

/КРОСС/ И здравната система, и пациентът пречат на медицината. Това е философията на един от най-добрите специалисти по образна диагностика в България доц. Мартин Крупев, който завежда Клиниката по образна диагностика в Александровската болница в София, предава Дарик. Медикът посочи, че условията на лекарския труд са ужасно вредни за психиката, а стресът е ежеминутен. Затова, ако съществува прераждането, д-р Крупев е категоричен, че в следващия си живот ще поиска да стане сутеньор. Така, ако хората в този живот са го търсили само поради негативни емоции, в следващия ще се случи точно обратното. "И здравната система и пациентът пречат на медицината: пациентът с липсата на уважение и отговорност към себе си и бялата престилка, докато системата с това, че тя мисли за себе си, а не за хората", каза Крупев и даде пример: "Давам пример с частна медицинска структура. Собствениците не са лекари, те са бизнесмени. Структурата е създадена с цел да се изкарват пари, а не да се помага на нещастните хорица. Лекарите, които работят на частния фронт, имат много сериозни затруднения и спънки точно заради това". Доц. Крупев е убеден, че лекарите в нормалния свят получават сериозни трудови възнаграждения "като вид вредност". Както миньорът получава голяма заплата, защото работи при вредни условия, по същия начин условията на нашия труд са ужасно вредни за психиката, обяснява той

16 интересни факта за САЩ

https://offnews.bg//offtopic/16-interesni-fakta-za-sasht-659480.html

САЩ е страната, чиято култура оказва огромно влияние върху почти целия свят след края на Втората световна война. Оттогава американският начин на живот се възприема и копира все повече и повече по целия свят. Повечето европейци днес си мислим, че знаем всичко най-важно за САЩ.

Но дали това наистина е така? Ето 16 интересни факта за САЩ, някои от които може дори да Ви изненадат:

1. Най-опасната професия в САЩ е тази на президента

Четирима от 45-те президенти на САЩ са били убити, докато са заемали най-високия държавен пост в страната. Това означава, че близо 10 процента от щатските държавни глави са били ликвидирани, докато са били в служба.
Убитите американски президенти са Абрахам Линкълн, Джеймс Гарфилд, Уилям Макинли и Джон Кенеди. За още двама щатски държавни глави се предполага, че са били отровени, но не е доказано – Захари Тейлър и Уорън Хардинг. Срещу още 14 американски президенти е имало планове или опити за покушение, включително срещу Барак Обама, Джордж Буш – млади, Бил Клинтън и Джордж Буш – старши. Иначе казано, всяка друга работна позиция в САЩ е по-безопасна, отколкото тази на държавния глава.

2. Секретните служби в САЩ са буквално навсякъде

Федералното бюро за разследване (ФБР) е разследващ орган към Министерството на правосъдието в САЩ. Службата има правомощия да разследва всички престъпления срещу законите и сигурността на страната.
Никой не би могъл да каже точно колко души работят като агенти на секретните служби, но те със сигурност са много повече, отколкото можем да предположим. Днес например вече се знае, че от 10 000 членове на щатската комунистическа партия през 1957 г., 1 500 общо са били вербуваните като доносници и внедрените агенти.

3. САЩ са имали 7 различни столици в рамките на само 16 години

Първата столица на САЩ е Филаделфия. От 1774 до 1790 г. конгресът на САЩ се събира в различни градове, което означава, че в този период всеки от следните градове в близост до източния бряг се е считал за столица на страната: Балтимор, Ланкастер, Йорк, Принстън, Анаполис и Трентън. През 1790 г. Вашингтон става столица на САЩ, като такава е и до днес, вече повече от 225 години.

4. Всеки 8-ми американец е бил служител на „МакДоналдс“

Откритата през 1940 г. верига за бързо хранене „МакДоналдс“ в калифорнийския град Сан Бернардино днес е най-голямата верига от този тип в целия свят. Напоследък се твърди, че веригата „Събуей“ е изпреварила „МакДоналдс“, но това все още не е сигурно.

Веригата „МакДоналдс“ има ресторанти в над 120 страни по света, като дневно обслужва около 68 милиона кленти. Тя е вторият най-голям световен работодател след „Валмарт“, като в нея работят над 1,5 милиона души. Всеки 8-ми американец е бил служител на МакДоналдс в даден момент от живота си, като за много от тях това е била първата им младежка работа.

5. В САЩ няма официален език

Макар и почти всички американци да говорят английски език, страната всъщност няма официална национална реч.
Английският е майчин език за 80 процента от всички американци.

Петата най-голяма испаноговоряща общност обаче също живее в САЩ, като испанският е първи език за 12,4 процента от американците. 35 милиона са испаноговорящите американци, за които испанският е майчин език, което нарежда САЩ непосредствено след Мексико, Испания, Колумбия и Аржентина по най-много испаноезично население.
Третата най-голяма езикова общност в страната е китайската, като мандарин е майчин за 2,8 процента от американците.

6. В началото на 20-и век немският е бил вторият най-разпространен език в САЩ

Преди Втората световна война вторият най-разпространен език в САЩ е бил немският. Дотогава в много административни сгради, в цървките и училища се е използвал немски, като голяма част от печата също е излизал на този език.

Днес обаче само около 1 милион души в САЩ говорят немски, като той е вторият най-разпространен език само в Северна Дакота. Употребата на немския в САЩ е ограничавана изкуствено през Първата световна война поради политически причини. През Втората световна война дори из улиците на много американски градове се разлепят американски плакати, които призовават гражданите да не говорят „езика на врага“.

7. По-голямата част от американците имат германски произход

Над 50 милиона американци имат германски произход. Това на практика означава, че германците са най-голямата етническа група в САЩ.

Първата по-голяма група германски имигранти пристига в САЩ в края на 17. век. Повечето от тях са фермери, които са привлечени от идеите за политическа и религиозна свобода, която по това време липсва в Европа.
Голяма част от предците на настоящите американци с германски произход са били репресирани в Европа и емигрирането в Новия свят е било единственото спасение за тях.

8. 27 процента от американците не вярват, че астронавти на НАСА наистина са кацнали на Луната

Конспиративните теории са особено популярни в американското общество, особено след терористичните атаки в САЩ през 2001 г. Така някои конспиративни теоретици в САЩ през последните 15-ина години станаха милионери благодарение на продажбата на книги, на заснемането на „документални“ филми и от поддържането на интернет сайтове с „истината“ за 11 септември, стрелбата в училището в Санди Хуук, „лъжите“ на НАСА и т.н. Така днес около ¼ от американците не вярват, че Нийл Армстронг е първият човек, който е стъпил на Луната.

9. Всеки американец е на минус с 54 000 долара

Външният дълг на САЩ е най-големият в света и възлиза на близо 20 трилиона щатски долара. За сравнение, брутният вътрешен продукт на страната възлиза на близо 18 трилиона щатски долара. Това означава, че дългът на САЩ е по-голям от икономиката им с около 2 трилиона долара, както и че всеки американец има дълг от 54 000 долара.

10. Статуята на свободата НЕ е в Ню Йорк

Статуята на свободата е една от емблемите на САЩ. Тя също така е и символ на Ню Йорк, макар и всъщност да е разположена в друг град и дори в друг щат. Най-популярната американска забележителност е разположена в близост до Джърси Сити, който се намира в щата Ню Джърси.

11. Най-високата планина на Земята се намира всъщност в САЩ

Да, точно така – най-високата планина в света се намира всъщност в САЩ. Тя е по-висока от Хималаите, където е разположена най-високата точка на Земята - връх Еверест.
Причината за това е, че Хималаите не започват от 0 метра при морското равнище, а от няколко хиляди метра високо блато. Докато планината Мауна Кеа се издига от самото морско равнище и се намира на един от Хавайските острови. Височината ѝ е 4207 метра над морското равнище.

12. В Калифорния няма мечки-гризли, макар и те да са символът на щата

Мечката гризли е символ на щата Калифорния. Но никой не е виждал такава мечка там от 1922 г., поне не и в дивата природа. Днес такава мечка в Калифорния може да се види само в някои от зоопарковете.
Хиляди мечки-гризли са обитавали Калифорния до средата на 19. век, когато започнали да стават мишени на много от новопристигналите на западния бряг поради „златната треска“ ловци. За около 60-70 години всички живи мечки-гризли са били пленени или убити.
Днес в САЩ все пак живеят около 1000 мечки-гризли, най-вече в щата Монтана. Те са изчезващ вид, като средната продължителност на живота им е около 30 години.

13. Реконструкцията на част от „Пентагона“ струва повече, отколкото цялата сграда

„Пентагонът“ е най-голямата по площ административна сграда в света. Тя има 5 лицеви страни, 5 етажа, 5 коридора и 5-акра централен площад. Името на сградата произхожда от думата „пента“, която означава „пет“.
Сградата е построена през 1943 г. и е струвала 83 милиона долара, които днес са еквивалент на 1,32 милиарда щатски долара. Възстановяването само на част от сградата, разрушена при терористичните атаки на 11 септември 2001 г., е струвало 5 милиарда щатски долара (или 5 пъти повече, отколкото при нейното построяване).

14. Най-големият американски щат е и най-слабо населеният

Аляска е най-големият по площ щат в състава на САЩ. Той е повече от два пъти по-голям от Тексас – следващият най-голям по площ щат.
Населението на целия щат Аляска е едва 738 000 души – тоест близо два пъти по-малко, отколкото на град като София. На квадратен метър в Аляска живее по-малко от половин човек, като едва 20 процента от територията на щата е достъпна по автомобилни пътища.

15. САЩ са най-затлъстялата нация в света

Това никак не е мит. Двама от всеки трима американци или са затлъстели, или страдат от наднормено тегло. Всяка година от затлъстяване в САЩ умират между 100 000 и 400 000 души. Това обаче е проблем, който става все по-голям в още много други страни по света, включително и в България.

16. Най-добрите университети в света се намират в САЩ

Най-престижният университет в света днес е Масачузетския институт по технологиите (МИТ). В него се приемат едва 7,9 процента от кандидатите. Университетът е открит през 1861 г. Към 2015 г. висшето училище има 85 носители на Нобелова награда. Компаниите, основани от възпитаници на университета, щяха да бъдат 11-ата най-голяма икономика в света, ако общата им парична стойност беше брутен вътрешен продукт на отделна държава.

Първият универстиет в САЩ е този в Харвард. Открит е през 1636 г., като днес той е вторият най-престижен в света. Възпитаници на Харвардския университет са били популярни личности като откривателя на социалната мрежа „Фейсбук“ Марк Цукърбърг, мултимилиардерът Бил Гейтс и президентите на САЩ Джордж Буш и Барак Обама.

Министерството на финансите очаква излишък над 1.7 млрд. лв. в края на юни

http://econ.bg/Новини/Министерството-на-финансите-очаква-излишък-над-1-7-млрд-лв-в-края-на-юни_l.a_i.744922_at.1.html

Салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за първите шест месеца на 2017 г. е положително в размер на 1.744 млрд. лв. (1.8%...

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-provede-sustoi-1547657.html

/КРОСС/ *** София.От 9.30 часа ще се проведе закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране за утвърждаване на цените на природния газ и електрическата енергия за третото тримесечие на 2017 година. След приключване на закритото заседание от 13.30 часа в Заседателната зала на КЕВР, ет. 4, ще се състои брифинг за представителите на медиите. ***София.От 10.00 часа в Американски център към Столична библиотека ще се състои Международна хайку конференция на тема „Хайку: реалност и отражение". ***София.От 11.45 часа пред Министерство на отбраната ще се проведе събрание на инициативна група, която иска да разбере подробности за проведена среща между представители на въоръжените сили на Украйна и България, на която са договорени съвместни военни учения. ***София.В 18.00 часа от Съдебната палата и до НДК ще се проведе парад на всички участници, които ще вземат участие в лятната естрада в Борисовата градина на 2 юли. ***София.От 19.00 часа в парк „Заимов" ще се състои концерт на детска вокална група „Сладкишчета" и дамска вокална група „Наслада". ***Бургас.От 10.00 часа до Пантеона в Морската градина ще бъде открито изложение на ретро автомобили. Награждаването на участниците в Десетото юбилейно издание на ретро парада в града ще започне в 14.00 часа. От 15.00 часа ретро колите ще направят парадна обиколка из Бургас. ***Бургас.От 11

Спорт по тв днес: контрола на "Лудогорец" и още 3 мача, лека атлетика от Париж с български скачач, тенис от Ийстборн и Анталия, конен спорт от Божурище, "Тур дьо Франс", бокс, голф, мотоциклетизъм и НАСКАР

https://www.24chasa.bg/sport/article/6310571

Спорт по тв днес: контрола на "Лудогорец" и още 3 мача, лека атлетика от Париж с български скачач, тенис от Ийстборн и Анталия, конен спорт от Божурище, "Тур дьо Франс", бокс, голф, мотоциклетизъм и НАСКАР                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Николай Грозни, писател: На всички твърде много им пука, през цялото време

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/07/01/2996652_nikolai_grozni_pisatel_na_vsichki_tvurde_mnogo_im_puka/?ref=rss


Трудно е да опишеш Николай Грозни. Роден е в София, но е сменил местожителството си 35 пъти. Свири пиано в столичното Музикално училище през 80-те години, приет е с пълна стипендия в музикалния колеж "Бъркли" в Бостън, САЩ, впоследствие става будистки монах в Дарамсала, Индия, а по-късно - и писател. Този опит намира място в книгите му като мемоарната му "Краката на костенурката" (2008) и романът "Вундеркинд" (2011), по преживявянията му в музикалното училище от...

Румен Гечев: Новият заем е добре опакован локум, в който са скрити мигранти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/rumen-gechev-noviiat-zaem-e-dobre-opakovan-lokum-v-kojto-sa-skriti-migranti-2034173

"Богатите взимат заеми, за да станат още по-богати, а ние с този заем ще станем по-бедни и ще бъдем в опасна ситуация". С тези думи народният представител от БСП Румен Гечев коментира кредитът от Банката за развитие на Съвета на Европа в размер на 200 млн. евро, който парламентът о

180 лева минималната пенсия от 1 юли

http://www.cross.bg/pensiya-leva-minimalnata-1547662.html

/КРОСС/ От 1 юли пенсиите за стаж и възраст се осъвременяват с 2.4 процента, с изключение на минималната пенсия, която се вдига с 11.5 процента и става 180 лева. По данни на НОИ около 668 хиляди пенсионери ще получават минималната пенсия от началото на юли, а от 1-ви октомври техният брой ще нарасне до 800 хиляди души, след второто увеличение на минималната пенсия до 200 лева. От днес социалната пенсия за старост става 121 лева. Освен пенсиите за стаж и възраст, от 1 юли се увеличават и другите видове пенсии, свързани с трудова дейност - пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука и наследствените пенсии. Минималните им размери се повишават изпреварващо, по аналогия на по-високото вдигане на минималната пенсия. Така минималната пенсия за инвалидност поради общо заболяване при намалена работоспособност над 90 процента става 207 лева, от 71 до 90 процента размерът й става 189 лева, а за инвалидност между 50 и 70 процента става 153 лева. При трудова злополука или професионална болест минималните размери също са обвързани с процента загубена работоспособност. За най-високия процент минималната пенсия става 225 лева, а за най-ниския процент - 180 лева. Колкото до наследствените пенсии, те се определят като процент от личната пенсия на починалия човек и този процент зависи от броя на наследниците. Минималният размер за всеки от наследниците, считано от днес, е 135 лева

ООН оряза бюджета си за мироопазване

http://www.cross.bg/misii-prie-dolara-1547661.html

/КРОСС/ Общото събрание на ООН прие да намали значително бюджета за мироопазващите мисии на организацията. За редуциране на тези средства усилено се бореше правителството на американския президент Доналд Тръмп, макар че исканото от него орязване беше още по-голямо, предава Асошиейтед прес. След продължителни и разгорещени преговори бюджетната комисия на събранието прие бюджетът за 14-те мироопазващи мисии за започващата от днес нова фискална година да бъде намален до 7,3 милиарда долара. Вчера 193-членната Организация на обединените нации прие с единодушие да бъде одобрена сумата от 6,8 млрд. долара. Беше прието обаче да бъдат отпуснати още 500 милиона долара за две мисии, които в момента са в процес на съкращаване - съвместната мисия на ООН и Африканския съюз в суданския регион Дарфур и мироопазващата мисия на Обединените нации в Хаити. След решението на бюджетната комисия американският постоянен представител в ООН Ники Хейли заяви, че това е само началото.  

Пет жертви на жегата в София

http://www.mediapool.bg/pet-zhertvi-na-zhegata-v-sofiya-news266068.html

Жегата в столицата взе пет жертви само за няколко часа в събота. Сред тях е и 75-годишен мъж, който решил да тича в парка, съобщи бТВ, позовавайки се на информация от Спешна помощ. 178 души са колабирали заради високите температури навън в събота. Днес ще бъде пикът на горещата вълна, обхванала България и голяма част от Балканите. На места температурите ще бъдат между 42 и 44 градуса. Спешните медици отправят апел към хората да си стоят по домовете, да пият течности, да не посягат към алкохол и да се пазят от горещото време. Важно е и да внимаваме какви храни консумираме на открито. Месо, панирана риба, дюнери и храни, съдържащи яйца, купени от улицата, не са препоръчителни в жегите. Консумацията на големи количества вода е задължителна. Ако непременно трябва да излезете или пътувате, за предпочитане е това да става с транспортно средство, разполагащо с климатик. Червен код за високи температури е обявен за 17 области на страната в събота. Максималните температури ще са между 38 и 43 градуса. Червеният код е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. В тези райони времето ще бъде много горещо с максимални температури 41-44 градуса. За останалата част от страната - областите Видин, Добрич, Варна, Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София град, е в сила оранжев код за високи температури. На тези места те ще са до 38-41 градуса. По морския бряг температурите ще са малко по-ниски - между 32 и 35 градуса. Температурата на морската вода е 22-26 градуса. В планините ще е слънчево. Ще духа умерен до силен, по най-високите части временно бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 33 градуса, на 2000 м - около 25 градуса. Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите - между 37 и 42 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Юли ще започне с предимно слънчево и горещо време. На 2 и 3 юли ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижат значително. Ще се развият гръмотевични бури, ще има и условия за градушки. Около средата и през втората половина от първото десетдневие ще се установи предимно слънчево и сухо време, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма вероятност за превалявания на отделни места има към 8-9 юли. Температурите ще се повишат и ще бъдат около нормалните. В началото на второто десетдневие на места ще превали, температурите слабо ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През следващите дни времето ще е предимно слънчево и сухо. Около средата и към края на периода ще преминат слабо изразени атмосферни смущения и тогава има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи на отделни места.  

Червен код за опасно горещо време в 17 области в страната

http://www.mediapool.bg/cherven-kod-za-opasno-goreshto-vreme-v-17-oblasti-v-stranata-news266068.html

Червен код за високи температури е обявен за 17 области на страната в събота. Максималните температури ще са между 38 и 43 градуса. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валеж е много малка. Преди обяд ще духа до умерен, в Северна България временно силен югозападен вятър. Червен код за опасно високи температури е обявен в областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик. В тези райони времето ще бъде много горещо с максимални температури 41-44 градуса. За останалата част от страната - областите Видин, Добрич, Варна, Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София град, е в сила оранжев код за високи температури. На тези места те ще са до 38-41 градуса. По морския бряг температурите ще са малко по-ниски - между 32 и 35 градуса. Температурата на морската вода е 22-26 градуса.  В планините ще е слънчево. Ще духа умерен до силен, по най-високите части временно бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 33 градуса, на 2000 м - около 25 градуса. Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите - между 37 и 42 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Юли ще започне с предимно слънчево и горещо време. На 2 и 3 юли ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижат значително. Ще се развият гръмотевични бури, ще има и условия за градушки. Около средата и през втората половина от първото десетдневие ще се установи предимно слънчево и сухо време, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма вероятност за превалявания на отделни места има към 8-9 юли. Температурите ще се повишат и ще бъдат около нормалните. В началото на второто десетдневие на места ще превали, температурите слабо ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През следващите дни времето ще е предимно слънчево и сухо. Около средата и към края на периода ще преминат слабо изразени атмосферни смущения и тогава има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи на отделни места.  

БСП с обществен дебат за промени в изборната система в България

http://www.cross.bg/sistema-obyasni-predstaviteli-1547660.html

/КРОСС/ "Сегашното функциониране на политическата демокрация, начинът на избор на народните представители, очевидно не се възприема като автентична демократична политическа процедура на изявата на волята на гражданите. За нас това е ключовият проблем." Това заяви членът на ИБ на НС на БСП Валери Жаблянов по време на провелия се обществен дебат за промени в изборната система в България. Той бе категоричен, че няма универсална избирателна система. "Нужен е баланс в избирателната система. Необходим е баланс между републиката и демокрацията, между монархията и демокрацията, в зависимост от начина на функциониране на съответната държава", обясни социалистът. Жаблянов обясни и мотивите на БСП за обсъждане на законопроекта на левицата за изборната ни система. "Стои един важен въпрос - за качеството на българската демокрация и дали чрез проведения референдум ние се движим в правилната посока? Нужно е да се произнесем по ключовите въпроси на нашето политическо и социално развитие", обясни социалистът. В общественото обсъждане се включиха и народни представители от "БСП за България", експерти по изборно законодателство, социолози, юристи, представители на неправителствени организации.  

Австралия започва преговори за свободна търговия с Тихоокеанския съюз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311058

Австралия започва преговори за свободна търговия с Тихоокеанския съюзАвстралия започва преговори за сключване на споразумение за свободна търговия с Тихоокеанския съюз, в състава на който влизат Мексико, Чили, Перу и Колумбия, предаде ТАСС. Новината съобщи днес австралийският министър на търговията Стивън Чиобо, цитира БТА. Според него подобно споразумение може да бъде сключено относително бързо.

От днес минималната пенсия става 180 лв.

https://offnews.bg//obshtestvo/ot-dnes-minimalnata-pensia-stava-180-lv-659503.html

От днес влиза в сила решението на депутатите минималната пенсия в страната да стане 180 лева, а от 1 октомври - 200 лева.

Близо 800 000 души ще получават по-високи пенсии, а за това държавата ще отдели около 100 млн. лв.

В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лева, която получават 500 хиляди български пенсионери.

Тази седмица 44-ият парламент гласува единодушно за повишаване на минималната пенсия. Със 202 гласа "за" депутатите решиха от 1 юли минималната пенсия да стане 180 лева, а от 1 октомври тя да се повиши на 200 лева. Народните представители гласуваха това на първо четене чрез законопроект за промяна в Закона на бюджета за 2018 г., внесен от Министерски съвет.

Рибарско корабче на природозащитници акостира на колела във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354595

Истинско рибарско корабче, което ни показва как да пазим живота в океаните, пристигна във Варна и днес ще акостира в Grand Mall, научи Moreto.net. Интерактивната инсталация, снабдена с монитори за електронни игри и видеоклипове, принадлежи на природозащитната организация WWF България.

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/georgi-aktrisa-bivsh-1547659.html

/КРОСС/ Калин Георгиев, бивш главен секретар на МВР Георги Къркеланов, актьор Георги Станчев, композитор и певец Надя Попова, поетеса, журналист и преводач Никола Статков, писател и сценарист Пламена Гетова, актриса Десислава Стойчева, актриса и преподавател в НАТФИЗ Иван Русев, скулптор Стоян Райчевски, историк, етнолог, председател на Фондация „Българска памет" Дора Янкова, депутат В 44-тото Народно събрание „БСП за България", бивш кмет на Смолян  

Мъж уби лекар, рани шестима и се самоуби в болница в Ню Йорк

http://dnes.dir.bg/news/strelba-new-york-bolnitza-25990171

Мъж уби с пушка един лекар и рани още шестима в частната нюйоркска болница "Бронкс-Лебанон", след което се самоуби.

Борисов изпраща на Цацаров папката от Герджиков

https://www.actualno.com/politics/borisov-izprashta-na-cacarov-papkata-ot-gerdjikov-news_619997.html

Премиерът Бойко Борисов ще предаде на главния прокурор Сотир Цацаров „папката, която му е оставена от премиера Герджиков“. Това става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание. "В този ред на мисли да ви кажа, че въпросната папка, за която се твърди,

Естония пое председателството на Съвета на Европейския съюз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311049

Естония пое председателството на Съвета на Европейския съюзОт днес Естония поема за шест месеца председателството на Съвета на Европейския съюз, предаде БНТ. Страната е председател за първи път, откакто е член на общността. На 1 януари 2018 г. Естония ще предаде председателството на

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/v-sytreshnite-blokove-1547658.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Министър по време на криза.Гост: Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Тема: Готов да бъде баща. Разговор с Криско. Тема: Живот отблизо и далеч. Актрисата Евелина Борисова пред Мариян Станков - Мон Дьо. БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Ексклузивно: Никълъс Кейдж, пред Диана Любенова. Тема: Да си намажеш филия с любов. Вики от „Мастило". Тема: Можеше ли да бъде предотвратено убийството на Виола? Безразлични ли сме към насилието? Говорят бившата съпруга на убиеца и нейният адвокат. Тема: ГЕРБ срещу БСП, в сблъсък за НДК и изтребителите. Тома Биков и Славчо Велков. Тема: Ангел Джамбазки: Какво разпали напрежението в Асеновград? Тема: Как да предпазим сърцето по време на летните горещини? Д-р Сотир Марчев.    

У нас по-горещо отколкото в Северна Африка

https://www.vesti.bg/bulgaria/u-nas-po-goreshto-otkolkoto-v-severna-afrika-6070990

Температурите утре ще паднат с около 10 градуса, но промяната първо ще се усети в западната, а после и в източната част

"Тур дьо Франс" 2017: Може ли някой да победи Крис Фрум

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/01/2999297_tur_dyo_frans_2017_moje_li_niakoi_da_pobedi_kris_frum/?ref=rss


Има ли кой да свали Крис Фрум от трона му в "Тур дьо Франс", това е най-често задаваният въпрос преди началото тазгодишното състезание. Трикратният победител (2013, 2015 и 2016 г.) за първи път не изглежда непобедим и пристига във Франция без нито един успех през 2017 г.<br /><br />Дългогодишният му съотборник Ричи Порт е считан от специалистите за най-сериозният претендент да отмъкне жълтата фланелка от Фрум, но Найро Кинтана, който два пъти завърши втори (2013 и 2015 г.)...

Рекордни и опасни жеги днес, промяната идва през нощта

https://www.vesti.bg/bulgaria/rekordni-i-opasni-zhegi-dnes-promianata-idva-prez-noshtta-6070990

Температурите утре ще паднат с около 10 градуса, но промяната първо ще се усети в западната, а после и в източната част

От днес минималната пенсия става 180 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311044

От днес минималната пенсия става 180 леваОт днес минималната пенсия става 180 лева, а от 1-ви октомври - 200 лв. Така ще се увеличат пенсиите на близо 800 хил. души, а това ще струва на държавата близо 100 млн. лв., предаде БНТ. Преди дни парламентът отхвърли предложението на народния представител от ДПС Рамадан Аталай, който по време на дебатите предложи размерът на минималната пенсия

Защо в Португалия пазят в буркан главата на убиец от XIX в.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/zashto-v-portugaliia-paziat-v-burkan-glavata-na-ubiec-ot-xix-v-6070984

Въпреки че е екзекутиран през далечната 1841 г., Диого Алвес „живее“ и до днес, или поне една част от него

Европейският парламент се прощава с Хелмут Кол

https://www.24chasa.bg/novini/article/6311042

Европейският парламент се прощава с Хелмут КолЕвропа се прощава с Хелмут Кол. В Европейския парламент в Страсбург днес се провежда официална церемония в памет на бившия германски канцлер, който почина на 16 юни, съобщи БНТ. Кол е архитект на обединението на Германия, играе важна роля в прекратяването на Студената война и посредничи в диалога между Брюксел и Вашингтон.

Каракачанов за изтребителите: Корупция? Нямам доказателства

http://clubz.bg/55735-karakachanov_za_iztrebitelite_korupciq_nqmam_dokazatelstva

"Съмнения за корупция нямам, докато те не бъдат доказани и нямам право да говоря неща, които не са доказани".

Така военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов отговори пред Нова тв дали и според него, както според коалиционните партньори от ГЕРБ, при класирането на офертите за нов изтребител може да е имало натиск или корупция с намек, че и президентът Румен Радев може да има нещо общо.

Според Каракачанов няма нищо лошо в това Народното събрание като върховен орган в държавата да провери документацията и хронологията на събитията около купуването на изтребители, класирането на офертите, в което първи и втори са офертите за самолети "Грипен" от Швеция и за "Юрофайтър" от Италия, офертата за втора ръка F-16 от Потругалия е отхвърлена. Министърът уточни, че създаването на парламентарна комисия е начин за прозрачност, тъй като в нея участва и опозицията. 

През седмицата по предложение на ГЕРБ парламентът избра временна комисия на тема "нов изтребител". Тя се състои от 19 депутати, от които 10 - тоест мнозинството, са представители на управляващите от партията на Бойко Борисов и "Обединените патриоти". 

Военният министър заяви, че ще се стреми към разсрочване на плащанията за нови самолети за минимум 8 години, а защо не и за 10-12:

"Парламентът е гласувал рамката - за колко години трябва да се плати, на какви вноски трябва да се плаща и какви трябва да са показателите. Гласувана е и сумата. Оттук нататък никой няма право да бяга от тези възможности. Тъй като българското правителство и до ден днешен продължава да иска да разсрочим плащането - да не е за пет години, да е за осем, а в хода на разговорите можем да ги направим 10-12 години."

По думите му отхвърлената от експертната комисия оферта за F16 е написана така, че сумите за разсрочено плащане не са пропорционално разпределени. Министър Каракачанов коментира, че е било въпрос на експертна оценка дали не е било по-редно да се класират и трите оферти и в хода на чисто търговски разговори да се търси подобряването на тези оферти. На въпрос дали офертата F-16 може да бъде върната, Каракачанов заяви, че това може да го реши парламентът.

Каракачанов не се ангажира с лично предпочитание какви трябва да са новите български изтребители, но подчерта две неща. Първото е, че той самият не е получавал известия нито от Швеция, нито от Италия, нито от страните, предлагащи ни да купим F-16. И второ - припомни, че има страни от НАТО, чието въздушно въоръжение е именно с шведските изтребители "Грипен" като Чехия и Унгария. 

БЪЛГАРИЯ

„И експертите, и политиците имат различни предпочитания – едните предпочитат F-16, другите – „Грипен”, а трети  - „Юрофайтър". Пред мен нито американците, нито шведите, нито италианците са лобирали по един или по друг начин, но през медиите се прави лобизъм за едните или другите”, обясни министърът.

Каракачанов коментира и случилото се в Асеновград в началото на тази седмица и последвалите протести.

„В Асеновград имаше поредно проявление на нашите съграждани, цигани, които в последните 25-26 години научиха, че имат права, но не пожелаха да научат, че имат и задължения. В последните 25 години това население беше оставено на произвола на съдбата, беше оставено да намери дупките в нашата социална система, да получава средства без да работи, да не желае да се интегрира и да не спазва законите”, заяви вицепремиерът и подкрепи идеята на колегата си и партньор Валери Симеонов, че трябва да бутнат незаконните къщи в различни махали, не само в Асеновград. 

 

От 1 юли: 180 лева е минималната пенсия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ot-1-iuli-180-leva-e-minimalnata-pensiia-2034117

От 1 юли пенсиите за стаж и възраст се осъвременяват с 2.4 процента, с изключение на минималната пенсия, която се вдига с 11.5 процента и става 180 лева. По данни на НОИ около 668 хиляди пенсионери ще получават минималната пенсия от началот

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване