Осигуряват 15,7 млн. лв. за асистенти на хора с увреждания

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wUyPrijqx6g/

Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2017 г. Преструктурирането води до увеличаване на утвърдените средства по програма „Интеграция на хората с увреждания“ с 15 700 000 лв.

Средствата ще се предоставят на общините чрез Агенцията за социално подпомагане за предоставяне на услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник на хората, за които е извършена социална оценка по операция „Независим живот“, финансирана по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

По този начин ще се осигури устойчивост на услугите от страна на държавата. С осигурените допълнителни средства през 2017 г. ще бъде оказана подкрепа на над 15 000 хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване чрез назначаването на близо 6400 лични асистенти, 1000 социални асистенти и 2500 домашни помощници.

 

Кметът на Самоков: Обстановката след силните валежи вече се нормализира

https://www.24chasa.bg/region/article/6316373

Кметът на Самоков: Обстановката след силните валежи вече се нормализираКъм настоящия момент обстановката се нормализира. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът на Самоков Владимир Георгиев за обстановката в общината след обилните валежи. „Обстановката е оперативна, работна. Спря да вали и водата се оттича“, обясни той и допълни, че се отводняват приземни етажи и помещения.

К. Юруков, кмет на Катуница: Асеновградчани да вярват на институциите – ще има ефективни присъди за виновните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316370

К. Юруков, кмет на Катуница: Асеновградчани да вярват на институциите – ще има ефективни присъди за виновните

Хората в Асеновград трябва да вярват на институциите – Полиция, Прокуратура и на Българския съд. Това каза кметът на село Катуница Красимир Юруков, цитиран от “Фокус“.  По думите му именно това е цивилизованият начин за разрешаване на проблемите, всичко останало води до напрежение. „Ние никога няма да забравим и да простим това,

Левски с удар на пазара, взима играч на румънския шампион

https://offnews.bg//futbol/levski-s-udar-na-pazara-vzima-igrach-na-rumanskia-shampion-659700.html

Левски е на път да направи удар на трансферния пазар. Халфът на румънския шампион Виторул - Нелут Росу, ще бъде следващото ново попълнение в "сините".

Очаква се по-късно днес 23-годишният играч да премине медицински прегледи и да подпише договор. Не  е изключено с него да се появи още един чужденец.

Все още не се съобщава каква ще бъде трансферната сума за халфа. Росу има действащ договор с Виторул до 2020 г.

Росу ще бъде деветият нов играч за "сините" през това лято след Александър Любенов, Иван Горанов, Милош Цветкович, Георги Ангелов, Васил Панайотов, Антонио Вутов, Жуниор Мапуку и Сержиу Буш.

Виторул е изключително интересен проект на легендата Джика Хаджи. Преди 10 години Марадона на Карпатите създава своя школа в родния град Констанца. Сам купува терен, изгражда първо школа.

Резултатът е поразителен. Виторул стана шампион тази година само с един чужденец в състава. Нещо повече, 70 процента от румънците в състава на  Хаджи са момчета от града.

ОФК “Поморие” пуска в продажба новите абонаментни карти за сезон 2017/2018г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sM9FIazv_aM/

kartiОФК “Поморие” пуска в продажба от 04.07.2017 г. новите абонаментни карти за първенството на Втора Професионална Лига за сезон 2017/2018г. Те ще важат както за стадион Поморие така и за стадион Лазур в гр. Бургас, където ще се играят домакинските срещи на отбора.

– Абонаментна стандартна карта – 35 лв.;

– Пенсионерска карта – 20 лв.;

– VIP карта – 150 лв.

Картите важат и за срещите от Купа България. За деца и юноши е безплатно.

Таня Андреева за насилието в "Шейново": Има болници, в които насилието е ежедневие

https://www.actualno.com/healthy/tanja-andreeva-za-nasilieto-v-shejnovo-ima-bolnici-v-koito-nasilieto-e-ejednevie-news_620481.html

Има болници, в които това е ежедневие. Нападателите успяват да избягат законодателството, ще са необходими промени. Другият изход е да се спасяваме сами, а това означава разпад на системата. Това каза бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева пред БНТ по повод

Валери Симеонов: Във всяко гето трябва да има полицейско управление

http://www.moreto.net/novini.php?n=354755

„Не може да се говори за сива икономика тук. Кражбата си е кражба”, заяви в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му няма ненаказуемо престъпление в България по силата на българското законодателство.

Излезе второто класиране за прием след 7 клас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izleze-vtoroto-klasirane-za-priem-sled-7-klas-2034609

Днес излезе второто класиране за прием след 7 клас. То се извършва според желанията от заявлението за първото. Ако седмокласникът не е доволен от мястото, на което е приет и на второто класиране, може да реши да участва в третото.

Тогава обаче кандидатства само за обявените свободни

Николай Ненчев: Тезите на Радев бяха изцяло в моя полза в съдебната зала

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nikolaj-nenchev-tezite-na-radev-biaha-izcialo-v-moia-polza-v-sydebnata-zala-2034735

Бившият военен министър Николай Ненчев отхвърли твърденията в коментарите на президента Румен Радев, направени по-рано днес. Пред журналисти, преди да бъде разпитан като свидетел по делото срещу Ненчев, Радев каза, че политиката на Ненчев по отношение на авиацията, е била к

ООН: Все повече хора гладуват по света след 2015 г.

http://dnes.dir.bg/news/glad-godina-konflikti-prinudeni-26002394

Броят на гладуващите хора по света е нараснал значително от 2015 година, като близо 60 процента от тях са в страни, засегнати от конфликти и промени в климата.

Преглед на икономическите теми в печата, 4 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-4-юли_l.a_i.745065_at.1.html

"Глoбaтa зa "Гyгъл" - yдap cpeщy "мaлĸитe" в Eвpoпa"  Ha 27 юни Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (EK) нaлoжи бeзпpeцeдeнтнa глoбa oт 2,4 милиapдa eвpo...

Арестуваха младеж, извадил члена си пред полицаите

https://www.actualno.com/crime/arestuvaha-mladej-izvadil-chlena-si-pred-policaite-news_620476.html

Млад мъж от Асенoвград е бил арестуван заради това, че по време на протеста през изминалата неделя е показал половия си член пред полицаите. Информацията стана ясна едва снощи. Първоначално, 26-годишният Динко е поставил искането пред ръководител на полицейските служители,

Корнелия Нинова обвини Борисов, че изпуска нещата извън контрол

http://clubz.bg/55817-korneliq_ninova_obvini_borisov_che_izpuska_neshtata_izvyn_kontrol

БСП застава категорично зад кмета на Асеновград Емил Караиванов. Тов заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя допълни, че не приема само кметът да носи отговорност за напрежението между българи и роми в града.

"Категорично не приемаме опитите да се прехвърли вината и отговорността само върху кмета на Асеновград. Проблемите, които там има, са национални. Не са за първи път. Сам кмет без национална политика по тези въпроси няма как да се справи", заяви лидерът на БСП.

И допълни, че когато няма държава, народът се самоорганизира.

"За нас решението се състои в две думи – справедливост и правила. Без да настройвам една общност от български граждани срещу друга, все пак правилата и законите в България да важат за всички еднакво и всички да ги спазват еднакво. Не е справедливо едни да са изрядни, да си изпълняват правата и задълженията, другите да разчитат само на права", заяви Нинова.

Тя заяви, че правителството е избрано от 2 месеца и за този период премиерът Бойко Борисов изпуска нещата от контрол. А държавата всекидневно се раздира от скандали, създадени от управляващите. Нинова изтъкна, че правителството все още няма управленска програма.

"Вместо след изборите да се внесе една стабилност, сигурност и да се гарантира развитие, нестабилността се задълбочава. Искаме държавата да се стабилизира, председателството, което сме обявили за приоритет, да мине авторитетно и спокойно и да се работи по всекидневните проблеми на хората", заяви Нинова.

Според нея Борисов се е срещнал с президента Румен Радев в опит да се потуши напрежението и е влязъл в ролята на доброто ченте.

"За нас истинският измерител на това имат ли воля да работят за националната сигурност е дали се изпълняват решенията на КСНС при президента, дали има конкретни действия. След като изтекоха срокове и не направиха нищо по тези решения, оценяваме, че това е просто ход да се намали напрежението между институциите, но без да се свърши реална работа по тема сигурност", коментира Нинова.

БСП подкрепи кмета на Асеновград за проблема с ромите

http://clubz.bg/55817-bsp_podkrepi_kmeta_na_asenovgrad_za_problema_s_romite

БСП застава категорично зад кмета на Асеновград Емил Караиванов. Тов заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя допълни, че не приема само кметът да носи отговорност за напрежението между българи и роми в града.

"Категорично не приемаме опитите да се прехвърли вината и отговорността само върху кмета на Асеновград. Проблемите, които там има, са национални. Не са за първи път. Сам кмет без национална политика по тези въпроси няма как да се справи", заяви лидерът на БСП.

И допълни, че когато няма държава народът се самоорганизира.

"За нас решението се състои в две думи – справедливост и правила. Без да настройвам една общност от български граждани срещу друга, все пак правилата и законите в България да важат за всички еднакво и всички да ги спазват еднакво. Не е справедливо едни да са изрядни, да си изпълняват правата и задълженията, другите да разчитат само на права", заяви Нинова.

Тя заяви, че правителството е избрано от 2 месеца и за този период премиерът Бойко Борисов изпуска нещата от контрол. А държавата ежедневно се раздира от скандали, създадени от управляащите. Нинова изтъкна, че правителството все още няма управленска програма.

"Вместо след изборите да се внесе една стабилност, сигурност и да се гарантира развитие, нестабилността се задълбочава. Искаме държавата да се стабилизира, председателството, което сме обявили за приоритет да мине авторитетно и спокойно и да се работи по ежедневните проблеми на хората", заяви Нинова.

Според нея Борисов се е срещнал с президента Румен Радев в опит да се потуши напрежението и е влязъл в ролята на доброто ченте.

"За нас истинският измерител на това имат ли воля да работят за националната сигурност е дали се изпълняват решенията на КСНС при президента, дали има конкретни действия. След като изтекоха срокове и не направиха нищо по тези решения, оценяваме, че това е просто ход да се намали напрежението между институциите, но без да се свърши реална работа по тема сигурност", коментира Нинова.

БСП подкрепи кмета на Асеновград

http://clubz.bg/55817-bsp_podkrepi_kmeta_na_asenovgrad

БСП застава категорично зад кмета на Асеновград Емил Караиванов. Тов заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя допълни, че не приема само кметът да носи отговорност за напрежението между българи и роми в града.

"Категорично не приемаме опитите да се прехвърли вината и отговорността само върху кмета на Асеновград. Проблемите, които там има, са национални. Не са за първи път. Сам кмет без национална политика по тези въпроси няма как да се справи", заяви лидерът на БСП.

И допълни, че когато няма държава народът се самоорганизира.

"За нас решението се състои в две думи – справедливост и правила. Без да настройвам една общност от български граждани срещу друга, все пак правилата и законите в България да важат за всички еднакво и всички да ги спазват еднакво. Не е справедливо едни да са изрядни, да си изпълняват правата и задълженията, другите да разчитат само на права", заяви Нинова.

Тя заяви, че правителството е избрано от 2 месеца и за този период премиерът Бойко Борисов изпуска нещата от контрол. А държавата ежедневно се раздира от скандали, създадени от управляащите. Нинова изтъкна, че правителството все още няма управленска програма.

"Вместо след изборите да се внесе една стабилност, сигурност и да се гарантира развитие, нестабилността се задълбочава. Искаме държавата да се стабилизира, председателството, което сме обявили за приоритет да мине авторитетно и спокойно и да се работи по ежедневните проблеми на хората", заяви Нинова.

Според нея Борисов се е срещнал с президента Румен Радев в опит да се потуши напрежението и е влязъл в ролята на доброто ченте.

"За нас истинският измерител на това имат ли воля да работят за националната сигурност е дали се изпълняват решенията на КСНС при президента, дали има конкретни действия. След като изтекоха срокове и не направиха нищо по тези решения, оценяваме, че това е просто ход да се намали напрежението между институциите, но без да се свърши реална работа по тема сигурност", коментира Нинова.

Путин и Дзинпин с обща позиция за корейския казус

http://www.cross.bg/lideri-sreshta-pytin-1547930.html

/КРОСС/ Китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин заедно ще търсят подходящ начин за разрешаване на корейския казус с диалог и преговори, това информира агенция "Синхуа". Китай и Русия са всеобхватни стратегически партньори и е изключително важно за тях да засилят комуникацията и координацията при разрешаването на големи проблеми, каза Си след среща с Путин в Кремъл. Двамата лидери също подчертаха, че противоракетният щит на САЩ в Южна Корея представлява заплаха за китайските и руските интереси. Двамата лидери обсъдиха кризата на Корейския полуостров и сирийската война по време на срещата си в Москва. Те се съгласиха да си сътрудничат за разрешаването на световни проблеми. Това е третата среща между двамата за тази година. Очаква се по време на двудневната среща да бъдат подписани споразумения за 10 милиарда долара. Китайският лидер е в Русия преди Г-20 в Германия по-късно тази седмица. Двамата лидери проведоха неофициална вечеря в Кремъл.  

Германия отново настоя Ердоган да не говори пред турците покрай срещата на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316366

Германия отново настоя Ердоган да не говори пред турците покрай срещата на Г-20Германското правителство призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган да уважи молбата му да не говори пред турци, живеещи в Германия, по време на престоя му за срещата на върха в Хамбург на Г-20, предаде БТА. С необичайно строг тон, открояващ лошото състояние на отношенията, говорител на германското външно министерство заяви,

Тонове люцерна горят при пожар в Генерал Тошево

https://www.24chasa.bg/region/article/6316363

Тонове люцерна горят при пожар в Генерал ТошевоТонове люцерна горят при пожар в квартал на Генерал Тошево, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Дарин Димитров, предава БТА. По предварителна информация, огнената стихия е засегнала около 6-7 тона бали. Установяват се причините за възникването на пожара.

Втора контрола на ОФК “Поморие” срещу “Лудогорец II”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/R08VYCVJpQc/

ОФК “Поморие” ще изиграе втората си контролна среща в Смолян срещу отбора на ПФК “Лудогорец II” на 05.07. 2017 г./сряда/ от 10:00 часа. Мачът е част от подготовката на отбора за новото първенство .

В първата контрола поморийци отстъпиха на новака в групата “Марица” /Пловдив/ с 1:2. След приключване на срещата в сряда свършва и лагерът на отбора в гр. Смолян и тренировките ще продължат на стадионите в  Поморие и  Каблешково.

КНДР обяви първи успешен тест на междуконтинентална ракета

https://offnews.bg//sviat/kndr-obiavi-parvi-uspeshen-test-na-mezhdukontinentalna-raketa-659701.html

Северна Корея обяви, че е извършила днес първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, предаде японската национална информационна агенция Киодо.

По-рано през деня затворената комунистическа страна изстреля ракета, която падна в изключителната икономическа зона на Япония. След това Северна Корея каза, че ще направи днес "важно съобщение".

Според първоначални оценки на американските въоръжени сили обаче това е била балистична ракета със среден обсег, отбелязва Асошиейтед прес.

Впоследствие японското министерство на отбраната заяви, цитирано от Ройтерс, че ракетата е достигнала височина от много над 2500 метра. Тя е прелетяла 930 километра преди да падне в изключителната икономическа зона на Япония.

Според експерти ракетата може да достигне Аляска, но останалите 49 американски щата, включително Хавай, са извън нейния обсег.

Източник: БТА

Граждани готвят протест за паветата на бул. Прага

https://www.actualno.com/sofia/grajdani-gotvjat-protest-za-pavetata-na-bul-praga-news_620474.html

Граждани сигнализират министъра на културата, прокуратурата и РДНСК за ремонта на столичния бул. Прага, който предвижда паветата в участъка от Петте кьошета до бул. "Пенчо Славейков" да бъдат заменени с асфалт. Това съобщиха от инициативата за обществен релсов транспорт

Поредно земетресение разлюля Македония със сила от 3,7 по Рихтер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316361

Поредно земетресение разлюля Македония със сила от 3,7 по РихтерСерията земетресения в Македония продължава – в 6.36 часа (местно време) във вторник сутрин в страната е регистриран пореден трус със сила от 3,7 по скалата на Рихтер, сочи справка на на интернет страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC), предаде "Фокус". Епицентър на труса е на 101 км южно от столицата Скопие и на

Българският консул в Ниш за събитията в Босилеград

http://www.eurochicago.com/2017/07/balgarskiyat-konsul-v-nish/

В интервюто г-н Сугарев коментира събитията в Босилеградско през последните няколко месеца. Става дума за тестовете за кандидат-студенти за български университети от Босилеград и Цариброд, за честването на 100 години от погрома в Босилеградско, за поведението на кмета на Босилеград Владимир Захариев, за отношението на Вранска епархия и на владиката Пахомий, за призива на Владимир Захариев за създаването на голям бежански център в града, за икономическото и демографско положение на община Босилеград, за присъединяването на Р. Сърбия към ЕС и правата на нашите сънародници в тази страна. За продължащата трудна битка на българското малцинство, което се представлява официално пред сръбските институции от хора като Владимир Захариев, които изобщо не се борят за тези права, а ги предават.

Сова, морфо, нощни пеперуди- вижте ги на живо във „Флората“

http://www.cross.bg/morfo-svetlinata-izlozhba-1547929.html

/КРОСС/ Над 250 какавиди и пеперуди ви очакват в живата изложба, експонирана в експо център "Флора". Тя е отворена всеки ден от 09:00 до 20:00 ч. Акцентът тази седмица са 50 какавиди "филипински микс", които започнаха да се излюпват една по една - различни видове лястовичи опашки и цели 30 пеперуди синьо морфо. Синьото морфо произлиза от амазонската джунгла, а прекрасният цвят на крилата се получава от дифракция на светлината. Специалните люспи, с които са покрити крилата на пеперудата, пречупват светлината и цветът й се мени, когато се погледне от различен ъгъл. Това е една съвместна изложба на Природонаучния музей и Община Бургас. Входната такса е 5 лева за възрастни, 2 лева за ученици и пенсионери, деца под 7 години влизат безплатно. Ако пеперудите кацнат върху вас, радвайте им се, снимайте се, но ги пазете, защото са крехки.  

Фестивал на корейската култура започна във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354756

Своеобразно пътешествие до Корейския полуостров, изпълнено с незабравими преживявания, разкрива на варненци културата на Южна Корея в едноседмичен фестивал, който продължава до 7 юли. Специално за културното събитие от Сеул пристига група от 15 професионални преподаватели, научи Moreto.

Вижте в кои части на София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/region/article/6316356

Вижте в кои части на София спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 5 юли. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 5 юли 2017 г. (сряда), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Обиколна“ жк. „Дружба“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на

Млад мъж е пострадал при катастрофа в Шумен

https://www.24chasa.bg/region/article/6316357

Млад мъж е пострадал при катастрофа в ШуменВ 20:23 часа на 3 юли е получен сигнал за самокатастрофирал лек автомобил БМВ 320 с шуменска регистрация, до бензиностанция в кв. "Дивдядово". Това съобщиха от ОДМВР-Шумен, предаде "Фокус".  Насочени са екипи на полиция, пожарна и спешна помощ. 22-годишният водач и собственик на автомобила М.К. се движил в посока към Шумен, загубил контрол,

Кметът на Асеновград: Незаконните постройки са извън регулацията на града

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316323

Кметът на Асеновград: Незаконните постройки са извън регулацията на градаКметът на Асеновград Емил Караиванов зави пред Нова тв, че всички къщи в ромската махала в града са адресно регистрирани. "120 са незаконните постройки, но те са извън регулацията на града", допълва той. Протестите няма да спрат, докато трите искания на протестиращите не бъдат изпълнени. Едно от тях е свързано с премахването на незаконно

Страните от ЕС трябва да свържат социалните си ведомства в една система

https://www.actualno.com/europe/stranite-ot-es-trjabva-da-svyrjat-socialnite-si-vedomstva-v-edna-sistema-news_620434.html

От днес тече 2-годишен срок, в който страните от Европейския съюз трябва да свържат социалните си ведомства в единна електронна система за обмен на данни. Тя цели премахване на бюрокрацията за живеещите в различни европейски страни граждани, както и борба с източването на с

Страните от ЕС за трябва да свържат социалните си ведомства в една система

https://www.actualno.com/europe/stranite-ot-es-za-trjabva-da-svyrjat-socialnite-si-vedomstva-v-edna-sistema-news_620434.html

От днес тече 2-годишен срок, в който страните от Европейския съюз трябва да свържат социалните си ведомства в единна електронна система за обмен на данни. Тя цели премахване на бюрокрацията за живеещите в различни европейски страни граждани, както и борба с източването на с

Бербатов: Футболист, играещ треньор, мениджър или управленец? Ще видим!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6316025

Бербатов: Футболист, играещ треньор, мениджър или управленец? Ще видим!Единственият стимул, който би ме накарал да поиграя в България, е шансът да помагам на млади момчета да стигнат до следващата фаза от развитието си Големият благотворителен мач на Димитър Бербатов мина с голям успех и много позитивни емоции за българите. За първия българин, голмайстор на английската Висша лига, е време за трансферни размисли.

Асеновград и Гърмен - дежавю

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6315673

Асеновград и Гърмен - дежавюВсичко върви по един и същи сценарий до следващия бой в друг град ЦИГАНСКАТА история в Асеновград едно към едно повтаря случилото се в Гърмен преди 2 г. Започва се от побой. В Гърмен група цигани бият безпричинно мъже, а в Асеновград - още по-жестоко - деца. Пострадалите са в болница, а в ареста попадат десетина цигани.

Радев преди делото срещу Ненчев: Безхаберие и невежество

http://www.cross.bg/radev-nenchev-deloto-1547928.html

/КРОСС/ Започна разпитът на президента Румен Радев, който е призован като свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев. На влизане в съдебната зала Радев отново окачестви договора на Николай Ненчев с Полша за ремонта на изтребителите МиГ-29 като катастрофа. По думите му действията на Ненчев са безхаберие и невежество. Държавният глава Радев каза още, че подкрепя действията на прокуратурата, предава news.bg. Относно вчерашната среща на президента с Бойко Борисов, Радев посочи пред журналистите, че целта й е била да се предотврати войната между институциите. Днешното заседание по делото започна с показанията на Румен Радев, но при закрити врата.  

Новият Audi А8 ще масажира… краката

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/noviiat-audi-a8-shte-masazhira-krakata-6071079

BMW Серия 7 излезе преди година, Mercedes пуска фейслифт на S-Class, но Audi май ще извади повече козове от ръкава си.

Вижте Варна след опустошителните дъждове (Видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/6316335

Вижте Варна след опустошителните дъждове (Видео)Огромен порой, придружен от силни гръмотевици и светкавици се изля снощи във Варна.  Вижте видеата на варненци, заснели поройния

Конкурс с награди на „Несебър нюз“ за името на к.к.“Слънчев бряг“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iNZ8w-aEfcY/

Уважаеми читатели-приятели,

наскоро отбелязахме факта,че  световноизвестният туристически комплекс „Слънчев бряг“ в община Несебър, преди 58 години посрещна първите си туристи.

Във връзка с това, решихме да обявим конкурс с награди на тема :КОЙ,КОГА И КАК Е ДАЛ ИМЕТО НА К.К. „СЛЪНЧЕВ БРЯГ“ ?

Съществуват различни версии за кръстника на комплекса,затова се обръщаме към хилядната ни аудитория-напишете ни вашата версия и какво знаете за този факт.Тактично препоръчваме да не използвате помоща на г-н Гугъл,защото версиите за името на комплекса там не са верни……

Вашите отговори изпращайте на нашия имейл- k_kosev@abv.bg ,с обозначение /За конкурса/,заедно със своя адрес и телефон/те няма да бъдат публикувани,а са само за контакт/ в срок до  16 юли 2017 година.

Всички ваши писма ще бъдат публикувани в сайта „Несебър нюз“ и вестник“Слънчев бряг прес“,а първите  десет,отговорили на въпроса ще получат и специални награди!

ОЧАКВАМЕ ПИСМАТА ВИ !

Повече информация тук!

Петролът поевтинява незначително

http://econ.bg/Новини/Петролът-поевтинява-незначително_l.a_i.745063_at.1.html

В понеделник цената на петрола продължи да се увеличава за осми пореден ден, което се дължи основно на данните за намаляване на активността в...

Измама с дизеловите филтри за твърди частици в Белгия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316327

Измама с дизеловите филтри за твърди частици в БелгияВсяка година десетки хиляди дизелови автомобили в Белгия преминават техническите прегледи, въпреки че филтърът им за твърдите частици е отстранен незаконно. Филтрите спират отделянето на вредни вещества във въздуха. Те са задължителни, за да отговаря автомобилът на европейските норми за опазване на околната среда,

Цитат на деня: Връзката между Цветанов и изтребителите е, че говори на автопилот

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/07/04/3000700_citat_na_denia_vruzkata_mejdu_cvetanov_i_iztrebitelite/?ref=rss


"Господин Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между господин Цветанов и авиацията е това, че той говори на автопилот. Някой му задава курса."<br /><br />Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали вчера на срещата с Бойко Борисов, премиерът е подкрепил позицията на Цветанов, с която се намеква за корупция при избора на изтребители с участите на президента.<br /><br...

Северна Корея: Извършихме първия си успешен опит с междуконтинентална ракета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316339

Северна Корея: Извършихме първия си успешен опит с междуконтинентална ракетаСеверна Корея обяви, че е извършила днес първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, предаде японската национална информационна агенция Киодо, цитирана от БТА. По-рано през деня затворената комунистическа страна изстреля ракета, която падна в изключителната икономическа зона на Япония.

Николай Ненчев: Отношенията ми с Радев се делят на периода преди и след Решетников

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316348

Николай Ненчев: Отношенията ми с Радев се делят на периода преди и след Решетников"Да се прекрати по-бързо зависимостта от Русия, която е парадоксална… Да се търсят всички възможности за диверсификация на поддръжката…. При съпоставката среден нальот е постигнато второ място от 16 години – запазва се високо ниво на нальота на авиационното присъствие, по-ниско ниво на риск, намалява нивото на произшествията...

Напусна ни бивш шеф на Локо Пловдив и основател на вестник "Марица"

https://offnews.bg//sport/napusna-ni-bivsh-shef-na-loko-plovdiv-i-osnovatel-na-vestnik-maritca-659699.html

Тази нощ почина известният пловдивчанин Атанас Спасов. Бившият шеф на Локо и съосновател на Пресгрупа "Марица" издъхна на 59 години в Пловдив след дълго боледуване, съобщава sporta.bg. Признателните фенове на "смърфовете" винаги ще помнят своя събрат.

Атанас Спасов бе сред най-видните журналисти у нас и се славеше като безкомпромисен радетел на свободното слово, чието перо бе неподражаемо.

Най-щастливият му период бе този, в който бе начело на любимия Локомотив, когато съумя да запази "черно-белите" традиции и дух, въпреки трудния престой в "Б" група.

Атанас Спасов бе създател на много журналисти, даде им път в професията и по-свой уникален начин ги караше да бъдат различни и перото им да жили.

OFFNews изказва съболезнования на семейството и приятелите на Атанас Спасов!

Меглена Кунева: Единният антикорупционен орган е любима мантра

https://www.actualno.com/politics/meglena-kuneva-edinnijat-antikorupcionen-organ-e-lubima-mantra-news_620466.html

Единният антикорупционен орган се е превърнал в любима мантра, време е бързо да бъде приет закон за борба с корупцията по високите етажи на властта, каза пред bTV Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“. Ако антикорупционният закон беше приет,

"Милан" е на крачка от обрат и преподписване с Донарума

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/04/3000708_milan_e_na_krachka_ot_obrat_i_prepodpisvane_s_donaruma/?ref=rss


"Милан" е на крачка от това да направи обрат и да задържи талантливия си вратар Джанлуиджи Донарума. Според "Гадзета дело спорт" преговорите са завършили и се очаква единствено официалното обявяване.<br /><br />Донарума ще подпише петгодишен договор, като ще взима по 6 милиона на сезон. В клуба ще бъде и брат му Антонио, който също е вратар, но със стипендия от 1 млн. евро годишно.<br /><br />В новия договор на стража ще има клауза за откупуване от...

Градушката унищожи близо 120 декара реколта на ферма за биозеленчуци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316305

Градушката унищожи близо 120 декара реколта на ферма за биозеленчуциВ град Левски падна градушка с размера на топки за тенис. ледените късове унищожиха 120 декара на една от най-големият ферми в България за биозеленчуци, предаде Нова тв. Според първоначалните изчисления щетите нанесени от градушката се равняват на близо 1 млн и 200 Хил лв. Собствениците на фермата казват, че имат застраховка,

Радев: Бившият министър на отбраната Ненчев приземи българската авиация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316312

Радев: Бившият министър на отбраната Ненчев приземи българската авиацияРумен Радев: Бившият министър на отбраната Николай Ненчев приземи българската авиация  В Софийски градски съд започна разпита на президента Румен Радев по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев. Бившият шеф на МО е подсъдим за ремонта на изтребители Миг-29. Разпитът на президента се провежда при закрита врата,

Протест за паветата на бул. Прага, местят ги на квартални улици

https://offnews.bg//obshtestvo/protest-za-pavetata-na-bul-praga-mestiat-gi-na-kvartalni-ulitci-659696.html

Граждани сигнализират министъра на културата, прокуратурата и РДНСК за ремонта на столичния бул. Прага, който предвижда паветата в участъка от Петте кьошета до бул. "Пенчо Славейков" да бъдат заменени с асфалт. 

Това съобщиха от инициативата за обществен релсов транспорт. Според тях така се нарушава Закона за културното наследство. Булевардът е посочен поименно в заповед на Вежди Рашидов, упълномощил тогавашния зам. министър, а сега министър на културата Боил Банов за обявяване на всички керамични и гранитни паважни улици в София за недвижима културна ценност от местно значение, твърдят от ИОРТ. 

„Необхидимостта от ремонта е безспорна, но ние настояваме паветата да се пренаредят качествено. Това, което е пропуснато да се направи и до момента, бе да се поставят по цялата дължина на булеварда паветата с
по-малки размери (8-10 см.) на арки, каквито са в частта до бул. Пенчо Славейков”, коментира Георги Статков от инициативата за обществен и релсов транспорт. 

Други проблеми с проекта са свързани и с липсата на яснота какво ще се случи със изключително ценните гранитни бордюри, които струват 5 пъти по-скъпо от бетоновите си аналози. Не е ясно дали на булеварда се предвижда изграждане на велосипедна алея. Има опасения и, че след евентуално асфалтиране, много от кестените ще
изсъхнат, твърдят още от Инициативата. 

Утре от 19 часа е насрочена среща за запазване на паветата по бул. Прага на кръстовището на Петте кьошета. 

Реконструкцията на бул. Прага предвижда и подмяна на канализационната мрежа, настилката, уличното осветление, гранитните бордюри остават, заяви за OFFNews зам.-кметът по транспорта на Столична община Евгени Крусев. На местата, където бордюрите липсват, те ще бъдат подменени с нови, но не бетонни, а пак гранитни, обясни той. Според него няма връзка между състоянието на дърветата - кестените по булеварда, и вида настилка на платното.  

Паветата със сигурност са ценност, те ще бъдат откарани в склада на общината в квартал "Враждебна" и ще бъдат поставени на други вътрешно квартални улици, каза още Крусев. Той даде пример с ул. "Вашнгтон", на която асфалтът се подменя с павета. 

Към момента велоалея на "Прага" няма да се прави, уточни зам.-кметът. 

Пхенян обяви успешен тест на МКБР

http://www.cross.bg/kilometra-raketa-raketata-1547927.html

/КРОСС/ Северна Корея се похвали, че успешно е изпитала междуконтинентална балистична ракета, съобщават световни агенции. КНДР допълва, че лидерът Ким Чен-ун е наредил изпитание на междуконтинентална балистична ракета, което е завършило с "успех". Тоталитарната държава уточни, че ракетата е достигнала височина от 2 802 километра и е прелетяла 933 километра разстояние. По-рано днес Пхенян изстреля ракета, която падна в Японско море. Ракетата със среден обсег на действие може да достигне до Аляска. Американският ракетен учен Дейвид Райт е изчислил, че ако времето и разстоянието са коректни, ракетата може да е с обсег на действие максимум 6 700 километра. "В момента се анализират подробностите, предполага се, че балистичната ракета е достигнала височина повече от 2 500 километра, прелетяла е около 900 километра за 40 минути и е паднала в Японско море в изключителната икономическа зона на нашата страна", се казва в съобщение на японското военно ведомство. Япония и Южна Корея осъдиха поредната провокация на тоталитарната държава. По-рано Вашингтон и Сеул обявиха, че ракетата е със среден обсег на действие.    

Валентин Радев: Полицаите да внимават с протестите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/valentin-radev-policaite-da-vnimavat-s-protestite-2034729

Обсъдихме със синдикатите всички проблеми на полицаите, не знам за какво точно протестират сега, каза пред журналисти Валентин Радев, министър на вътрешните работи.

Недоволството от премахването на паметника пред НДК продължава

http://frognews.bg/news_137620/Nedovolstvoto-ot-premahvaneto-na-pametnika-pred-NDK-prodaljava/

Започна демонтажът на паметника „1300 години България”, поставен преди 36 години пред НДК. Съвсем скоро монументът ще остане в историята, но недоволството срещу решението на Столичния общински съвет продължава. „Още нищо не е приключило, протестите продължават”, заяви Красимир Костинов, който е твърдо против премахването на монумента.

Върховния съд във Филипините одобри военно положение в борбата срещу ДАЕШ

http://www.cross.bg/polozhenie-chast-dyterte-1547926.html

/КРОСС/ Върховният съд на Филипините одобри наложеното от президента Родриго Дутерте военно положение в южната част на страната, съобщава АФП. Мярката е необходима за побеждаването на подкрепяните от ДАЕШ ("Ислямска държава") джихадисти в южната част на държавата, смята президента. Той наложи военно положение в региона на Минданао на 23 май, след като стотици екстремисти окупираха част от град Марави и влязоха в смъртоносна схватка с армията, която все още не е приключила. Опозиционни депутати призоваха Върховния съд да отмени заповедта на Дутерте заради "пълна липса на задоволителна фактическа основа". Мнозинството съдии отхвърли петицията, каза говорител на съда, въпреки че не поясни причините за решението. Екстремистите продължават да държат част от Марави въпреки подкрепяна от САЩ военна офанзива, при която загинаха повече от 460 души, а близо 400 000 са разселени. Според Дутерте екстремистите имат план да създадат провинция на ДАЕШ в южната част на държавата. Опозицията смята, че военното положение открива вратата за репресии и кръвопролития. В конституцията на страната е заложено, че военно положение може да се обяви само при "инвазия или въстание". То е ограничено до 60 дни. Ако Дутерте иска да го удължи, той ще трябва да получи одобрението на Конгреса. Мярката позволява на армията да задържа заподозрени до три дни без съдебна заповед

Меглена Кунева: Доказахме на ЕС, че може и без нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=354753

Съжалявам, че малко повече от 7 месеца България няма комисар в ЕК – това е безпрецедентно. Такава е оценката на председателя на ДБГ и първи български еврокомисар Меглена Кунева. В студиото на „Тази сутрин” тя напомни, че от оттеглянето на Кристалина Георгиева (която участва в надпреварата за генерален секретар на ООН) до момента са били взети важни решения за различни политики на евросъюза и общата отбрана, а освен това е излязъл и поредният мониторингов доклад.

Джанет Йелън е била в болница в Лондон през уикенда

http://www.investor.bg/sasht/337/a/djanet-ielyn-e-bila-v-bolnica-v-london-prez-uikenda-242372/

Председателят на Фед е имала възпаление на пикочните пътища, но вече е добре и е била изписана в понеделник

Нови трусове край Охрид, има ли активен вулкан

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/novi-trusove-kraj-ohrid-ima-li-aktiven-vulkan-6071077

Местни медии пишат за активизиране на вулкан близо до Охрид, където са се отворили скални дупки, от които излиза сероводород

Три хотела в Албена са отводнявани след поройния дъжд снощи

https://www.24chasa.bg/region/article/6316316

Три хотела в Албена са отводнявани след поройния дъжд снощиНа три съобщения за наводнени приземни етажи на хотели в курорта Албена са се отзовали миналата нощ екипите на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Добрич, съобщи директорът й комисар Дарин Димитров, цитиран от “Фокус“.  Няма пострадали.  Екипите й са отстранили две паднали в резултат на бурята дървета в областния

Подготвят нова изложба, посветена на АББА в Лондон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6316326

Подготвят нова изложба, посветена на АББА в ЛондонГрупата АББА оповести, че през декември в центъра за изкуство "Саутбанк" в Лондон ще бъде открита нова изложба, предназначена за феновете й, съобщи Контактмюзик. Популярната шведска група се разпадна през 1982 г. след 10-годишно съществуване. Членовете й обаче полагат усилия духът и паметта на бандата да бъдат съхранени живи за феновете й.

Зигмар Габриел заминава на визита в Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316321

Зигмар Габриел заминава на визита в КатарМинистърът на външните работи на ФРГ Зигмар Габриел (ГСДП) ще посети във вторник Катар – държавата, която от няколко седмици е изолирана от съседите й в Персийския залив, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Фокус. Габриел пристига в столицата на малката, но изключително богата държава,

Битката за следвоенна Сирия - кои ще са строителите?

https://www.actualno.com/viewpoint/bitkata-za-sledvoenna-sirija-koi-shte-sa-stroitelite-news_620270.html

Шест години след началото на войната, мирът в Сирия все още изглежда като нещо далечно. Конфликтът отдавна излезе извън границите на регионалното и се превърна в глобален политически и военен сблъсък. През 2017 г. сирийската армия и нейните съюзници започнаха мащабни офанзи

Пет населени места в област Шумен без ток заради проливния дъжд

https://www.24chasa.bg/region/article/6316317

Пет населени места в област Шумен без ток заради проливния дъждПет села в област Шумен са без електрозахранване вследствие на аварии от падналия проливен дъжд, съобщиха от Областна администрация. Ток нямат село Струйно в община Шумен, Тръница в община Нови пазар и селата Деница, Боян и Капитан Петко в община Венец, където от силния вятър са паднали 2 стълба. По места на отделни улици в населените места има

Валери Симеонов: Във всяко гето - полицейско управление

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-vav-vsyako-geto---politseisko-upravlenie-news266159.html

“Във всяко гето трябва да има полицейско управление. То ще инспектира и нормализира обстановката вътре. Тази вътрешна престъпност в гетото трябва да се овладее”. Такава идея лансира във вторник пред Нова телевизия вицепремиерът и съпредседател на “Обединените патриоти” Валери Симеонов. "На много места в Европа е така. В квартал "Моленбек" в Брюксел (бел. ред. - кварталът е заселен почти изцяло от мюсюлмани, повечето от които мигранти) полицейското управление е вътре в него. С моментни хрумвания в сутрешния блок обаче няма да решим проблема", заяви Симеонов. Повод за коментара му станаха събитията в Асеновград в последната седмица. Миналия понеделник избухна скандал между роми и българи на язовир край града, който доведе до масов бой, при който пострадаха 7 души, а девет души, всички от които роми, бяха арестувани и прокуратурата им повдигна обвинения. По думите на Симеонов приобщаването на ромския етнос зависи от премахването на гетата. Вицепремиерът ще поиска оставката на шефа на ДНСК Вицепремиерът обяви още, че обмисля да поиска оставката на шефа на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева. Повод за решението му е заведение на плажната ивица, което се разпростира върху 1.3 дка, но е обявено като преместваем обект. По думите на Симеонов той лично е провел разговор с Гечева, в който е сигнализирал за проблема. След като видяла снимки на заведението от високо, тя също се съгласила, че това не е преместваем обект. В последствие обаче “нейните служители” го саботирали. "ДНСК пречат на прилагането на закона. Чувствам се саботиран, но аз трудно се отказвам от това, с което съм се захванал. Най-вероятно ще поискам оставката на Гечева", заяви Симеонов. Вицепремиерът добави, че е посетил няколко заведения в Слънчев бряг, за да замери шума късно вечерта. Симеонов припомни, че позволеният шум след 22 ч. е 50 децибела. Той е успял да замери 91 децибела на 400 метра разстояние от едно от най-популярните нощни заведения в Слънчев бряг. "Това е брутално газене на закона. В Слънчев бряг генераторите на шум са по централните алеи, а навътре в самия курорт е по-спокойно. Ще видите какво следва за нарушителите, няма да се издаваме", допълни съпредседателят на Обединени патриоти, като определи предстоящият подход като “ноу-хау”. Според него алкохолният туризъм в страната е "резултатът от лакомията на местни измислени бизнесмени, на хора, които са решили да забогатеят за един сезон". По думите му никой от тези хора няма комуникация с големи туроператори, които вече избягвали да предлагат този тип почивка.    

Валери Симеонов: Във всяко гето трябва да има полицейско управление

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-vav-vsyako-geto-tryabva-da-ima-politseisko-upravlenie-news266159.html

“Във всяко гето трябва да има полицейско управление. То ще инспектира и нормализира обстановката вътре. Тази вътрешна престъпност в гетото трябва да се овладее”. Такава идея лансира във вторник пред Нова телевизия вицепремиерът и съпредседател на “Обединените патриоти” Валери Симеонов. "На много места в Европа е така. В квартал "Моленбек" в Брюксел (бел. ред. - кварталът е заселен почти изцяло от мюсюлмани, повечето от които мигранти) полицейското управление е вътре в него. С моментни хрумвания в сутрешния блок обаче няма да решим проблема", заяви Симеонов. Повод за коментара му станаха събитията в Асеновград в последната седмица. Миналия понеделник избухна скандал между роми и българи на язовир край града, който доведе до масов бой, при който пострадаха 7 души, а девет души, всички от които роми, бяха арестувани и прокуратурата им повдигна обвинения. По думите на Симеонов приобщаването на ромския етнос зависи от премахването на гетата. Вицепремиерът ще поиска оставката на шефа на ДНСК Вицепремиерът обяви още, че обмисля да поиска оставката на шефа на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева. Повод за решението му е заведение на плажната ивица, което се разпростира върху 1.3 дка, но е обявено като преместваем обект. По думите на Симеонов той лично е провел разговор с Гечева, в който е сигнализирал за проблема. След като видяла снимки на заведението от високо, тя също се съгласила, че това не е преместваем обект. В последствие обаче “нейните служители” го саботирали. "ДНСК пречат на прилагането на закона. Чувствам се саботиран, но аз трудно се отказвам от това, с което съм се захванал. Най-вероятно ще поискам оставката на Гечева", заяви Симеонов. Вицепремиерът добави, че е посетил няколко заведения в Слънчев бряг, за да замери шума късно вечерта. Симеонов припомни, че позволеният шум след 22 ч. е 50 децибела. Той е успял да замери 91 децибела на 400 метра разстояние от едно от най-популярните нощни заведения в Слънчев бряг. "Това е брутално газене на закона. В Слънчев бряг генераторите на шум са по централните алеи, а навътре в самия курорт е по-спокойно. Ще видите какво следва за нарушителите, няма да се издаваме", допълни съпредседателят на Обединени патриоти, като определи предстоящият подход като “ноу-хау”. Според него алкохолният туризъм в страната е "резултатът от лакомията на местни измислени бизнесмени, на хора, които са решили да забогатеят за един сезон". По думите му никой от тези хора няма комуникация с големи туроператори, които вече избягвали да предлагат този тип почивка.    

Обвинените момичета: Мюфтийското семейство ни нападна

http://dnes.dir.bg/news/momicheta-muftiysko-semeystvo-26002159

Непълнолетните момичета, които бяха обвинени, че са били жената и дъщерите на зам.-главния мюфтия, твърдят, че са били провокирани и обиждани от семейството му.

Тези снимки - новата мания в мрежата: Виждате ли котката

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tezi-snimki-novata-maniia-v-mrezhata-vizhdate-li-kotkata-6071076

Първите публикации с хаштаг "забележи котката" (#spotthecat) бяха публикувани в "Туитър" в началото на юни, но станаха популярни едва след месец

Все по-малко сме хора, все по-малко се държим добре един с друг и обвиняваме държавата

https://www.actualno.com/cite/vse-po-malko-sme-hora-vse-po-malko-se-dyrjim-dobre-edin-s-drug-i-obvinjavame-dyrjavata-news_620453.html

Това заяви бившият здравен министър Таня Андреева, която коментира случая с пребита лекарка в "Шейново". Андреева се съгласи пред Нова телевизия, че една от основните причини е липсата на съдебна система и истинска справедливост. Тя коментира и, че обикновено "престъпницит

Що за телевизия е Ал Джазира?

https://www.actualno.com/features/shto-za-televizija-e-al-djazira-news_620463.html

В конфликта между страните от Персийския залив съдбата на Ал Джазира изглежда заложена на карта. Каква е ролята на тази телевизия? За Катар тя е витрина и властови инструмент. В Саудитска Арабия обаче я ненавиждат. Ал Джазира беше направила огромна предварителна реклама

Нова мания в мрежата: Виждате ли котка на снимката

https://www.vesti.bg/lyubopitno/nova-maniia-v-mrezhata-vizhdate-li-kotka-na-snimkata-6071076

Първите публикации с хаштаг "забележи котката" (#spotthecat) бяха публикувани в "Туитър" в началото на юни, но станаха популярни едва след месец

Случват се удивителни неща!

https://offnews.bg//mama-nindzha/sluchvat-se-udivitelni-neshta-659703.html

Автор: Елена Хаджигенова Да, понякога в живота ти се случват удивителни неща… попадаш случайно… всъщност никога не е случайно, просто попадаш на нужните хора и те променят погледа и посоката ти! И това е наистина удивително! Благодарна съм на съдбата, че пресече пътя ми с този на Хера! Какво по-хубаво от това, да срещнеш истински и чисти хора, които са готови да помагат на всички! Които са готови да дадат надежда, добрина и да подадат ръка на всеки! Без да използват чуждите слабости, без да злоупотребяват с чуждата безпомощност и объркване, а просто приятелски и човешки да опитат да направят…

В град Левски ужасени от щетите на градушката

http://frognews.bg/news_137624/V-grad-Levski-ujaseni-ot-shtetite-na-gradushkata/

В град Левски ледените късове имат големината на топка за тенис. Засегната е и една от големите ферми за биозеленчуци у нас - 120 декара реколта е напълно унищожена.

Над 30 000 "спинъра" иззети от митницата заради тежки метали

http://clubz.bg/55816-nad_30_000_spinyra_izzeti_ot_mitnicata_zaradi_tejki_metali

Общо 31 600 "фиджет спинъра" не са били допуснати до пазара и са иззети от митница Русе, митница Столична и митнически пункт Летище - Варна. Някои модели на водещата се за "антистрес" играчка се оказаха опасни според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Според тяхно становище в "спинърите" има завишени норми на тежки метали. Проблем са и лесното отделяне на малки части, които създават риск от поглъщане при деца, а при светещите видове съществува проблем с батериите, които са лесно достъпни и липсват указания за смяната им.

Според правилата в ЕС артикули от този тип, криещи различни рискове за безопасността и здравето на потребителите, не доближават пазара. Основните клиенти на играчките са деца.

Причината да започне проверката са проведени изследвания в трети страни, които показват, че в някои случаи моделите съдържат наднормено количество олово и живак. Затова бяха проведени инпекции сред различни компании.

Ново 20: Скоба на колата не стига. Ако не я освободите, ще я вдигне "паяк"

http://clubz.bg/55815-novo_20_skoba_na_kolata_ne_stiga_ako_ne_q_osvobodite_shte_q_vdigne_paqk

Нови промени в Закона за движението по пътищата подготвят управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", при това само около 2 седмици след като приеха последните промени от 22 юни. Те засягаха затягането на санкциите за собственици на коли, предоставили ги на лица без книжка, и за шофьори, употребили алкохол и наркотици.

Сега новата порция поправки са "разхвърляни" в три законопроекта - един на ГЕРБ, един на "патриотите" и един на Министерския съвет, където промените са "скрити" в преходните и заключителните разпоредби на друг законопроект - за ремонт на Закона за МВР.

Нови санкции за неправилно паркиране

Едната част от новостите засягат шофьорите, които паркират неправилно. Депутатът Станислав Иванов от ГЕРБ предлага "двойна" санкция за нарушителите, а мотивът му е, че част от предложенията му вече фигурират в общинските наредби за справяне с проблема и сега просто се скрепяват законодателно.

Ако автомобилът ви е закопчан със скоба (това най-често се случва, ако не платите таксата за паркинг на обозначените от общината места за "синя" или "зелена зона" - б.р.), то тя да бъде вдигана от "паяк", ако до края на работния ден не я освободите. Това е една от идеите на Иванов, внесени в Народното събрание. Така излиза, че един път трябва да платите за сваляне на скобата и втори път - за репатрирането на колата и престоя й на наказателен паркинг, въпреки че става дума за едно и също нарушение. 

"Паякът" - вече по закон - ще вдига коли, намиращи се върху паркомясто, обозначено за хора с увреждания, или на място, обозначено със "служебен абонамент", става ясно още от законопроекта. 

И автобуси по релсите

Втората идея на депутата Иванов е вече по релсите на трамвая в София да могат да се движат и други превозни средства от градския транспорт. В момента движението по релси там, където те са част от пътното платно, е забранено. Водачът е длъжен да освободи релсите и да пропусне трамвая. Ако поправките минат през парламента, забраната вече няма да важи за "други основни линии" на градския транспорт. Тоест автобусите няма да са длъжни да правят път на трамвая, ако се срещнат по трасето. 

Кое се наказва - "употреба" или шофиране "под въздействие на наркотици"?

В друг законопроект, също внесен в парламента, но от депутати от "Обединени патриоти", се втвърдява още повече отношението към водачи, които са употребили наркотични вещества.

В момента в Закона за движение по пътищата там, където става дума за наркотици, е използвано словосъчетанието "под въздействието на". "Патриотите" искат да заменят тези думи с "след употребата на" - тоест санкции да има винаги когато се установи, че в кръвта на водача има наличие на наркотично вещество. Това става ясно от мотивите, според които имало разминаване между текстовете н Наказателния кодекс и Закона за движението по пътищата, което позволявало различно тълкуване от съда. Причината е, че наличието на следи от наркотици и аналозите им в кръвта не значи автоматично, че шофьорът е бил под влиянието им, докато е зад волана - действието на опиатите е индивидуално, а и следите от тях остават в кръвта дълго след като действието им, което би променило реакциите на водача. Подобни заключения на съда има в немалко случаи.

Според патриотите обаче не трябва да има разграничение на случаите на установена употреба или на шофиране "под влияние на" наркотици, защото втората опция се използвала от обвинени шофьори за избягване на отговорност, става ясно още от мотивите.

Кой плаща проверката на алкохол и наркотици?

Управляващите отново използват любимия си метод за промени в законодателството - ремонт на един закон през "преходни и заключителни разпоредби" на друг. В случая - заедно с промени в Закона за МВР от Министерския съвет се опитват да прокарат и нови неща в Закона за движение по пътищата, става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за МВР.

Една от най-любопитните поправки в Закона за движение по пътищата в този проект засяга отново употребата на алкохол и наркотици зад волана. В случая - кой плаща за изследването.

Управляващите предвиждат нов текст в закона, според който:

"Разходите за извършване на медицинско изследване, за вземане на биологични проби и за извършване на химическо или химико-токсикологично изследване за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози СА ЗА СМЕТКА НА ЛИЦЕТО, за което с техническо средство или тест е установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или употреба на наркотични вещества или техни аналози или което е отказало извършването на проверка с техническо средство или тест, а в останалите случаи - на бюджета на съответното учреждение, чийто орган е назначил изследването. 

Предлага се още отнета шофьорска книжка заради употреба на алкокол или наркотици зад волада да НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА на водача, докато не плати изследването, става ясно още от текстовете. 

В правителствения законопрект се предвижда още узаконяване на тестовете за наркотици на водачи. Има и нови разпоредби за служебна дерегистрация на автомобили.

В Индия посадиха над 66 млн. дървета само за 12 часа

https://offnews.bg//sviat/v-india-posadiha-nad-66-mln-darveta-samo-za-12-chasa-659698.html

Доброволци в Индия счупиха всякакви рекорди и успяха за 12 часа да засадят повече от 66 млн. дървета из цялата страна, съобщава британският в. "Индипендънт".

В акцията, посветена на опазването на околната среда, са участвали над 1,5 млн. души.

Индия е част от Парижкото споразумение за климата, като източната държава е поела ангажимента да увеличи своите горски площи с 5 млн. хектара до 2030 година.

Миналата година в същата акция индийци успяха да посадят повече от 50 млн. дървета, но тазгодишният опит ще бъде записан и в книгата на рекордите "Гинес".

Между 7 часа сутринта и 19 часа вечерта вчера 66.3 млн дървета бяха посадени от доброволците, като в акцията са участвали  много деца, както и възрастни.

Люси Дяковска разхожда варненци по Бродуей

http://www.moreto.net/novini.php?n=354689

„Разходка по Бродуей“ е името на турнето на Люси Дяковска, с което певицата ще мине и през Варна, припомня Moreto.net. Люси идва заедно с Плевенска Филхармония, Шуменска симфониета, диригента Левон Манукян и пианиста Георги Милтядов.

В Полша: Лудогорец иска новия Левандовски

https://offnews.bg//futbol/v-polsha-ludogoretc-iska-novia-levandovski-659697.html

Лудогорец готви сериозен удар на трансферния пазар. Шампионът ни ще опита да привлече новия Левандовски -Давид Ковначки, съобщават медиите в Полша, цитирани от "Меридиан мач".

През миналата седмица белгийският Стандард Лиеж е стартирал преговори с 20-годишния нападател. Изненадващият интерес от българския клуб може да попречи на сделката.

Ковначки стартира кариерата си в Лех Познан – бившият клуб на Лева, и още на 16 години записва мач в Екстракласата. В първия си сезон той дори бележи два гола. Талантът вкара и на европейските финали до 21 години това лято при равенството 2:2 с Швеция.

В момента Лудогорец ползва двама играчи за върха на атаката – Кешерю и Кафу, но твърде вероятно единият ще бъде продаден още този трансферен прозорец.

Ковначки пък изглежда отлична инвестиция предвид възрастта си и сравненията с голямата звезда на Байерн Мюнхен и на полския футбол.  със сигурност тя няма да е евтина, тъй като в родината на Ковначки се раздават повече от прилични заплати.

Ана Бърнабич: Ако бъде принудена, Сърбия ще избере ЕС, а не Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316307

Ана Бърнабич: Ако бъде принудена, Сърбия ще избере ЕС, а не РусияАко Сърбия бъде принудена да избира между по-близки отношения с Русия и членство в Европейския съюз, тя ще избере второто, заявила сръбският премиер Ана Бърнабич в интервю за американската информационна агенция Блумбърг, съобщава белградският вестник "Блиц", цитиран от БТА. Бърнабич заявила, че като премиер ще продължи пътя,

Руски туристи трети ден не могат да излетят от Москва за Бургас

http://www.cross.bg/moskva-byrgas-poletite-1547925.html

/КРОСС/ Руски туристи вече трети ден не могат да отлетят за почивките си в България, а около 200 души от 20 часа чакат полетите си от Летище Бургас обратно - за Москва и Санкт Петербург, предават руски медии. „Сложната ситуация с руските туристи ще бъде разрешена до края на деня", заявяват от българската авиокомпания „България еър", която е трябвало да превози туристите в двете посоки. Според превозвача на пътниците се предоставя всичко необходимо. Туристите обаче се оплакват, че няма предвидена храна, няма ясна информация кога ще отлетят. Съобщението на "България Еър" е забавено още миналата седмица, но официално обяснение на интернет страница на компанията се появи едва вчера. След неочаквано забавяне полетите между Бургас и Москва и Санкт Петербург постепенно се възстановяват. Лошите метеорологични условия в Москва в нощта на петък срещу събота, които доведоха до анулирането на стотици полети от летище Шереметиево, както и технически проблеми на самолета са принудили аеропревозвача да извърши промени в полетите по направление Бургас - Москва и обратно. „Очакваме, че ситуацията ще бъде напълно нормализирана тази нощ", съобщават от „България еър". video:https://www.youtube.com/watch?v=VgfXxxHRQX0

Пожарникари спасиха пострадали щъркели от горящо гнездо

https://www.24chasa.bg/region/article/6316302

Пожарникари спасиха пострадали щъркели от горящо гнездо

Пожарникари са спасили пострадали щъркели от паднало, горящо гнездо в село Гомотарци. Това съобщиха от ОДМВР-Видин.  Екип на районната служба реагирал незабавно на сигнала, получен вчера в 16.07 часа. Според очевидци гнездото се е запалило в резултат на късо съединение в електрическия стълб, на който се е намирало.

Британец иска да обиколи света на велосипед за 80 дни (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316287

Британец иска да обиколи света на велосипед за 80 дни (Видео)
Марк Бомон тръгна от Париж с цел да обиколи света на велосипед за 80 дни. Очакват го 29 000 километра около планетата. Колоездачната обиколка тръгна от Париж, където се очаква да бъде и нейния

Новото строителство в ЕС се възстановява с бързи темпове

http://www.investor.bg/novini/122/a/novoto-stroitelstvo-v-es-se-vyzstanoviava-s-byrzi-tempove-242358/

България е сред държавите с ръст на издадените разрешителни за строеж според площта на сградите в рамките на 50-60% за периода след 2014 г.

Николай Ненчев: Румен Радев искаше да се прекрати зависимостта от Русия

https://www.actualno.com/politics/nikolaj-nenchev-rumen-radev-iskashe-da-se-prekrati-zavisimostta-ot-rusija-news_620454.html

"Да се прекрати по-бързо зависимостта от Русия, която е парадоксална… Да се търсят всички възможности за диверсификация на поръчката…. При съпоставката среден нальот е постигнато второ място от 16 години – запазва се високо ниво на нальота на авиационното присъств

Кейт Мидълтън се появи на "Уимбълдън" с нова прическа (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6316253

Кейт Мидълтън се появи на "Уимбълдън" с нова прическа (Снимки)Кейт Мидълтън впечатли всички с новата си прическа - херцогинята на Кеймбридж вече е с къса коса до раменете. Мидълтън посети мача на Анди Мъри на "Уимбълдън". Тя беше облечена в елегантна бяла рокля на черни точки, дълга до коленете.

Все повече търговци подават годишните финансови отчети електронно

http://econ.bg/Новини/Все-повече-търговци-подават-годишните-финансови-отчети-електронно_l.a_i.745060_at.1.html

За последните две години се наблюдава нарастване на броя на подадените годишни финансови отчети на търговците, като се увеличава и броят от тях,...

Тол-таксите ще зависят и от часа на преминаване

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/04/3000685_tol-taksite_shte_zavisiat_i_ot_chasa_na_preminavane/?ref=rss


Тол-таксите ще имат различна цена според това в кой час на деня се ползват магистралите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Логиката на това е, че така ще се стимулират товарните превозвачи, заради които основно се въвежда системата, да преминават през България в часове извън пиковите.<br /><br />Нанков отново каза, че очаква до края на годината да бъде сключен договор с изпълнителя на тол-системата, а в края на 2018 г. тя вече да...

Корейски художник рисува произведения на изкуството върху кафе (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6316273

Корейски художник рисува произведения на изкуството върху кафе (Снимки)Млад художник от Южна Корея превръща всяка чаша кафе в произведение на изкуството. Срещу 9 долара самоукият художник би нарисувал, каквото пожелаете, предава bTV. Известните картини „Звездна нощ” на Ван Гог и „Писък” на Едвард Мунк са само някои от изображенията, които 26-годишният Лий Кангбин рисува върху пяната на кафето.

Мотористи, велосипедисти и пешеходци се събират на шествие за жертвите на катастрофи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316281

Мотористи, велосипедисти и пешеходци
се събират на шествие за жертвите на катастрофиМотористи, велосипедисти и пешеходци се събират, за да предложат идеи как да се намалят жертвите по пътищата, съобщава БНР. След дискусията от 18.30 ч. ще има шествие по ул. "Раковски" през бул. "Цар Освободител" до Министерски съвет. Събитието е в знак на съпричастност към семействата, загубили близки при катастрофи.

Повдигнаха две обвинение на Петър Низамов-Перата

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/povdignaha-dve-obvinenie-na-petyr-nizamov-perata-2034712

Районната прокуратура в Асеновград привлече като обвиняем по бързо производство Петър Низамов за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
 
На 2 юли на протеста в Асеновград, в който се включиха около 5000 души, възникнал конф

Константинов: Радев и Борисов нямат интерес да се скарат

http://dnes.dir.bg/news/samoleti-boyko-borisov-zagina-mihail-konstantinov-tezhka-katastrofa-vanshna-politika-geta-umen-adev-evropresedatelstvo-velikotarnovetz-26002105

Това беше една полезна и навременна среща между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, такива трябва да има и в бъдеще.

Тартор от джебчийската мафия с обществена поръчка (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316204

Тартор от джебчийската мафия с обществена поръчка (Видео)Разследване на Нова тв показа, че обществена поръчка за ремонт на парламента е спечелена от един от тарторите на джебчийкста мафия. През 2011 г. Кирил Илиев от ПП Евророма стига до Народното събрание, като изпълнител на обществена поръчка. Тогава ремонтирал пармалента за около 220 хил. лв. За 2 млн.

Съдът разглежда делото срещу КЕВР за поскъпването на газа от 1 април

http://www.investor.bg/energetika/472/a/sydyt-razglejda-deloto-sreshtu-kevr-za-poskypvaneto-na-gaza-ot-1-april-242310/

Върховната административна прокуратура обвинява регулатора, че неглижира обстоятелства, които могат да доведат до по-ниска цена на природния газ

Цените на петрола падат

http://www.cross.bg/petrol-dostavka-avgyst-1547924.html

/КРОСС/ Котировките на петрола се ориентираха низходящо тази сутрин в Азия в резултат на натрупаните печалби след поредицата от закривания на зелена територия във връзка с понижението на американското производство, това съобщава romandie.com, цитирайки Франс прес. Американският лек суров петрол с доставка през август поевтиня с 23 цента до 46,84 долара в азиатската електронна търговия. Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, също с доставка през август, отстъпи с 26 цента до 49,42 долара за барел. Котировките не спираха да се покачват под въздействие на съобщенията за спад в броя на петролните кладенци в експлоатация в САЩ. Снощи цената на американския петрол скочи с над 1 долар на Нюйоркската търговска борса.  

Киев: Ще превземем и сринем Кремъл

http://www.moreto.net/novini.php?n=354748

Депутатът от Върховната рада на Украйна Игор Мосийчук заяви в своя фейсбук профи, че конфликтът в Донбас ще завърши с влизането на украинската армия в Москва и унищожението на Кремъл. "Сега ние - потомците на славни воини, продължаваме традицията на великите завоевания, ще устоим до победния край на битката с най-новите ханство на ордите на Москва.

Бившият министър на здравеопазването Таня Андреева: Това е поредният случай на пребит лекар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316237

Бившият министър на здравеопазването Таня Андреева: Това е поредният случай на пребит лекарБившият министър на здравеопазването Таня Андреева коментира в студиото на Нова тв поредния случай на бит лекар. Този път извършителят е прибегнал до физическа саморазправа, защото не е получил плацентата на детето си. Почти през сълзи Таня Андреева каза: „Д-р Гагова е голям специалист, човек, който е отдаден на работата си.

Засилиха проверки по границите на Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316250

Засилиха проверки по границите на ГерманияГраничната полиция на страната увеличи мерките за сигурност заради предстоящата среща на Г-20 в Хамбург, предаде NOVA.  Причината - да бъдат спрени евентуални заплахи и съмнителни лица да влязат на територията на Германия. Говорител на полицията обяви, че служителите работят със специални бази данни и имат достъп до информацията за хора,

Масов бой се вихри в монтанско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316238

Масов бой се вихри в монтанско село
Сигнал за масов бой е подаден към 18.25 часа на телефон 112 за възникнал скандал, прераснал в побой между лица в центъра на с.Черни Връх, община Вълчедръм. Установено е, че скандала е възникнал между 28- годишната Мария П. от с. Черни връх и 26 годишния Мариян Б от с. Черни връх. В мелето се удряли и роднини. На 43- годишния Емил П от с.

Валери Симеонов: Във всяко циганско гето да има полицейско управление

http://frognews.bg/news_137576/Valeri-Simeonov-Vav-vsiako-tsigansko-geto-da-ima-politseisko-upravlenie/

Решението на проблема с циганите трябва да бъде национално. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов. Трябва да се направи една мащабна дисксуия с участието на всички институции, за да се стигне до реалното приобщаване на циганския етнос.

Честит Ден на независимостта!

http://www.eurochicago.com/2017/07/tchestit-den-na-nezavisimostta-2/

В продължение на месец след 8 юли 1776 г. Декларацията за независимост е четена публично и хората са празнували всеки път, когато са го чували. Кралят на Великобритания Джордж III получава съобщение за независимостта на колониите чак след два месеца - на 10 септември 1776 г. Войната за независимост обаче продължава чак до 1783 г. и едва тогава Денят на независимостта става официален празник. И днес, през 2017 г., на фестивала Фрийдъм в Индипендънс Хол, облечени в костюми от онова време американци ще разиграят историческите събития и ще се чете отново Декларацията за независимост.

Симеонов: Във всяко гето - полицейско управление

http://dnes.dir.bg/news/geto-aleri-imeonov-kabinet-borisov-3-26002045

Във всяко гето трябва да има полицейско управление. То ще инспектира и нормализира обстановката вътре, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Австрия възнамерява да възстанови граничния си контрол с Италия

http://www.mediapool.bg/avstriya-vaznameryava-da-vazstanovi-granichniya-si-kontrol-s-italiya-news266158.html

“Австрия смята много скоро да възстанови проверките и да разположи войници на границата си с Италия, ако притокът на мигранти не намалее". Това заяви австрийският министър на отбраната пред виенски ежедневник, цитиран от Нова телевизия. “Очаквам скоро да бъдат изискани проверки на границата и подкрепления от армията. Тези мерки ще се окажат необходими, ако притокът от имигранти не намалее“, каза Ханс Петер Доскозил пред електронния вариант на вестник "Кроне“. Според ежедневника на разположение има 750 войници и четири бронирани коли, които са в готовност да бъдат разположени на границата още този уикенд. Австрия възстанови граничния контрол с Унгария през 2015 г. и заяви, че е готова да издигне ограждение по границата си с Италия.

Член на преговорния екип за Брекзит искал ЕС да бъде "изцяло унищожен"

http://econ.bg/Новини/-Член-на-преговорния-екип-за-Брекзит-искал-ЕС-да-бъде-изцяло-унищожен-_l.a_i.745059_at.1.html

Стив Бейкър, най-новият член на преговорния екип за Брекзит на британския министър-председател Тереза Мей, е бил заснет на видео клип да говори за...

1 убит и 6-ма ранени при стрелба в Тулуза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316227

1 убит и 6-ма ранени при стрелба в ТулузаЕдин човек загина, а шестима бяха ранени, от които двама сериозно, в стрелба във френския град Тулуза, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Нито една версия не се изключва, но на този етап няма данни за терористични мотиви, заяви източник от местните власти относно стрелбата. Според него става дума по-скоро за разчистване на сметки Според местни

Задържаха трима заради приспособления за отключване на коли и секретни брави

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316223

Задържаха трима заради приспособления за отключване на коли и секретни брави

Трима мъже са задържани за притежания на ключове и приспособления за отключване на автомобили и секретни брави. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. На 3 юли в района на бензиностанция на входа на Бургас при идване от Слънчев бряг, служители от Пето Районно управление - Бургас спрели за проверка лек автомобил, с бургаска регистрация,

Лекари от Шейново: Протестът ни е против насилието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316233

Лекари от Шейново: Протестът ни е против насилиетоКолеги на д-р Албена Гагова - битата лекарка от Шейново, излязоха във вторник на протест пред болницата. Бащата на новородено бебе влиза в конфликт с лекарката, защото тя отказва да му предаде плацентата на детето. Д-р Гагова е намерена в безпомощно състояние и не помни какво точно се е случило, тя обаче смята, че е нападната от бащата. Той отрича.

Нанков: Летовниците за Северното Черноморие да използват и АМ "Тракия"

http://www.cross.bg/nankov-kraya-mesta-1547923.html

/КРОСС/ Това лято на автомагистрала „Тракия" ще бъде спокойно, каза регионалният министър Николай Нанков в сутрешния блок на БНТ. По думите му там не се налагат ремонтни дейности, за разлика от АМ „Хемус". Николай Нанков призова летовниците, които пътуват към Северното Черноморие, да използват и участъци по „Тракия". За ремонта на "Хемус" Нанков посочи, че има избран изпълнител и до края на седмицата може да бъде подписан договор. "Към края на 2018 година тол системата за товарни автомобили над 3.5 тона трябва да започне да генерира приходи", посочи регионалният министър. Той обясни, че в момента процедурата се бави заради жалби, но до края на тази година се очаква да бъде сключен договор с изпълнител и в рамките на седем месеца системата да бъде завършена. Министърът каза още, че тол системата освен на база изминат километър и тегло на автомобила, ще таксува камионите според часовия интервал на пътуване. "В пикови часове таксите ще са по-високи. Така превозвачите ще избират дали шофьорите им да се движат в този час или ще изберат по-евтина част на денонощието", каза Нанков. Той добави, че има достатъчно места, на които ТИР-овете да спират докато са в сила забраните за движение. "Наистина обществените места за спиране може би не са достатъчни, но има достатъчно места по бензиностанциите", каза министърът на регионалното развитие.    

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6316224

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК, предаде "Фокус". В цяла Стара планина вали дъжд. В планините е облачно, мъгливо и ветровито. Температурите са между 8 и 16 градуса. Лифтовите съоръжения работят само на Пампорово. Няма регистрирани инциденти през изминалото денонощие.

Tesla изпълни на косъм целта си за доставки

http://www.investor.bg/novini/444/a/tesla-izpylni-na-kosym-celta-si-za-dostavki--242365/

Продажбите на електрически коли забавят темпото заради проблеми с доставките на батерии

Валери Симеонов ще поиска оставката на шефа на строителния контрол

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/04/3000686_valeri_simeonov_shte_poiska_ostavkata_na_shefa_na/?ref=rss


Вицепремиерът Валери Симеонов обяви пред Нова Телевизия, че обмисля да поиска оставката на шефа на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева. Повод за решението му е заведение на плажната ивица, което се разпростира върху 1.3 дка, но е обявено като преместваем обект.<br /><br />Преместваем обект върху 1.3 дка плажна ивица<br /><br />По думите на Симеонов той лично е провел разговор с Гечева, в който е сигнализирал за проблема. След като видяла снимки...

Tesla изпълни целта си за доставки на косъм

http://www.investor.bg/novini/444/a/tesla-izpylni-celta-si-za-dostavki-na-kosym-242365/

Продажбите на електрически коли забавят темпото заради проблеми с доставките на батерии

Сашо Анастасов показва "Като Феникс" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354710

Изложбата "Като Феникс" ще покаже художникът Сашо Анастасов на варненската публика, научи Moreto.net. Художникът представя живопис и графика от 2016-2017 г., както и ретроспекция на проекти, реализирани от началото на ХХІ век, включващи живопис, графика, фотография, обекти и видео.

Гражданска акция срещу войната по пътищата в София

http://www.mediapool.bg/grazhdanska-aktsiya-sreshtu-voinata-po-patishtata-v-sofiya-news266157.html

Граждански и професионални сдружения организират във вторник инициатива за спиране на войната по пътищата. Мероприятието включва дискусия за безопасността и сигурността по пътищата на България, която ще бъде последвана от протестно шествие в София. Участие са заявили Сдружение "Мрежа за инициативи и решения", "Софийски мотористи", "Обществен съвет за пътна безопасност", колоездачен клуб "Велосити", Клуб-Мото БГ, Фондация “Безопасни улици от Валя”, Гражданска инициатива – “За Красна поляна”, Съюз “Такси”, Сдружение “SOS – ПТП”, Гражданско сдружение “Релсов и обществен транспорт”, Гражданска платформа “Гражданите”. Ще се включат още експерти и пострадали от пътни произшествия граждани.   От инициативата заявяват, че въпреки предприетите мерки да се намалят жертвите на катастрофи, България е единствената страна в ЕС, която за седем години не е подобрила безопасността си на движение по пътищата, което все още е на нивото от 2011 година. "Това е причината всички ние, гражданите на тази държава, да поискаме изготвяне на нова ефективна стратегия за отстраняване причините, водещи до загуба на животи на пътя. Ние смятаме, че е необходимо изготвяне на План за действие и създаване на държавен орган, отговорен за управлението на риска от пътнотранспортни произшествия", сочат организаторите.

Регистрираха два нови труса близо до Охрид снощи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316216

Регистрираха два нови труса близо до Охрид снощи
Две нови земетресения са регистрирани в близост до Охрид през нощта, показва справка в сайта на Европейския сеизмологичен център, съобщава “Фокус“. В 1.32 ч. местно време (2. 42 ч. българско време) е регистрирано земетресение със сила 2,9 по скалата на Рихтер, с епицентър на 9 км северно от село Янковец,

Милиони дадени в СУ като допълнителни възнаграждения, започнала е проверка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316221

Милиони дадени в СУ като допълнителни възнаграждения, започнала е проверкаМилиони са раздадени в СУ като допълнителни възнаграждения, съобщи bTV. Проверка е започнала след сигнал на двама студенти, членове на административния съвет, които многократно са искали справки за възнагражденията, специално на администрацията. Размерът на допълнително раздадените средства е 6 млн. за 6 години.

Жителите на Крим и Донбас - топ-бежанци към Испания

http://clubz.bg/55814-jitelite_na_krim_i_donbas_top_bejanci_kym_ispaniq

Испанското МВР се похвали, че молбите за убежище на всички бежанци, влезли в страната през 2016 г – общо 15 700 – са разгледани, съобщава руската редакция на „Дойче Веле“. От тях 3960 са венецуелци, 2975 - сирийци и 2570 – граждани на Украйна, всъщност предимно хора от зоните, окупирани от Русия - Донецк, Луганск и Крим.

Много от тези хора не са получили убежище, уточняват от министерството, основно защото са от други части на Украйна и животът им не е бил в опасност.

В Испания има два вида убежище – единият дава равностойни права с тези на местен плюс специална добавка. Другият вид е за тези, които не са пострадали директно от репресии, но са заплашени от такива или по-лошо, ако се върнат.

Всеки кандидат е подробно разпитван за живота си в родината.

Оксана Н., 50-годишна жена от Луганск казва пред "Дойче Веле", че е стигнала до Испания с автобус и чакала няколко месеца за статут. През това време трябвало да разказва на имиграционните за живота си през войната. 

Оксана казва, че не иска да живее в държава с „постоянни сблъсъци, безмислени войни и революции“ и затова е избягала към Испания. И планира да измъкне и седемте си сина.

30-годишният Иван П. от Донецк пък не иска да участва в „братоубийствената война“. Но това не стига на испанците – той трябва да им покаже следите от ударите, които е получил, когато е отказал да вдигне оръжие.

Надир М. твърди, че Испания му напомня за Крим - „като планини, море, кипариси“.

Два нови труса близо до Охрид, активизира се вулканът при село Косел

http://www.cross.bg/selo-novi-ohrid-1547922.html

/КРОСС/ Две нови земетресения са регистрирани в близост до Охрид през нощта, предава "Фокус". В 1.32 ч. местно време (2.42 ч. българско) е регистрирано земетресение със сила 2,8 по скалата на Рихтер, с епицентър на 9 км северно от село Янковец, Ресенско и на дълбочина 1 км под земната кора. Два часа по-късно, в 3,17 ч. местно време е регистриран нов земен трус със сила 3,4 по скалата на Рихтер, с епицентър на 4 км западно от село Янковец на дълбочина 2 км под земната кора. Местните медии съобщават за активизиране на действащия вулкан при село Косел, разположен на 7 км. северно от Охрид, където в местността Дувалото са се отворили нови скални дупки, от които излиза сероводород.  

Ненчев за изтребителите: На кого ще разчитаме при война - на НАТО или на неутрална Швеция?

http://frognews.bg/news_137527/Nenchev-za-iztrebitelite-Na-kogo-shte-razchitame-pri-voina---na-NATO-ili-na-neutralna-SHvetsiia/

„Не купуваме самолети, а сигурност. Това е геостратегически избор на страната ни. Грипен са с по-слаби технически характеристики. Ф-16 е по-добрият самолет. С такива са всички наши съседи. Много по-добре за пилотите ни е да се обучат да летят с Ф-16. Не дай си Боже, ако нещо се случи и се задейства Член 5 на кого разчитаме - на нашите съюзници или на неутрална Швеция?“.

1 човек е загинал, а 19 са ранени в пътни инциденти през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316213

1 човек е загинал, а 19 са ранени в пътни инциденти през изминалото денонощие
Един човек е загинал, а 19 са били ранени в 13 пътни инциденти през изминалото денонощие. Това съобщиха от МВР. Има опасност за живота на трима от пострадалите. На територията на столицата са били регистрирани 154 леки и 3 тежки катастрофи; петима са били

Колко българи тръгват на секс-круиз с "Кораба на оргиите"?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kolko-bylgari-trygvat-na-seks-kruiz-s-koraba-na-orgiite-2034691

28 българи, 24 бразилци, 17 австралийци, 23 аржентинци, 27 французи, 37 германци, 24 италианци, 18 мексиканци, 33 холандци, 12 шведи, 17 щвейцарци, 34 англичани, 172 американци. Има още 6 гърци и 4 кипърци - това са хората, които ще пътуват на един от най-очакваните круизи.
 

Образованието е основен приоритет на правителството

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obrazovanieto-e-osnoven-prioritet-na-pravitelstvoto-2034697

Държавата въвежда специален механизъм, който ще гарантира, че всяко дете ще посещава училище и ще излезе оттам ограмотено. Механизмът предвижда съвместна работа между училището, социалните служби, местната власт и МВР, но не и допълнителни санкции за родителите, които не изпращат децата си да учат.

Нападателят от “Шейново“ остава в ареста, премиерът поиска справедлива присъда

http://www.mediapool.bg/napadatelyat-ot-sheinovo-ostava-v-aresta-premierat-poiska-spravedliva-prisada-news266156.html

Софийският районен съд остави във вторник за постоянно в ареста Владимир Стоянов, който преби лекарка в столичната болница "Шейново" заради отказ да му даде плацентата на новороденото му бебе. Той е обвинен от прокуратурата за нанасяне на лека телесна повреда, за което законът предвижда наказание от една до пет години лишаване от свобода. Магистратите смятат, че той трябва да остане в ареста, защото има опасност да извърши друго престъпление. По време на съдебното заседание прокуратурата пледира, че нападението срещу лекарката е извършено с "изключителна грубост и бруталност". Срещу обвиняемия се водят други две дела, които са в съдебна фаза и едно, което все още се разследва. Същевременно с казуса се ангажира лично премиерът Бойко Борисов, който нареди на правителственото заседание да се помисли за механизъм за защита на медиците и призова за справедлива присъда, която да послужи като превенция. “Срещу простащината не знам как да ги защитим“ “Министър Петров, ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите ви в “Шейново”. И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим… Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо!... И ние искаме той да получи справедлива присъда, защото това е и превенция… Действително разчитаме тук и на съдебната система… Превенцията, според мен, е повече тежки присъди”, казва премиерът. От стенограмата на правителственото заседание стана ясно, че министрите започват наново да дискутират мерки за превенция на насилието над медици. Вицепремиерът Валери Симеонов припомня, че с промени в Наказателния кодекс от 2012 година посегателството над медици е криминализирано и предвижда по-тежки наказания. “Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни…, това вече е друг въпрос“, коментира той. Симеонов подканва здравния министър да поиска пари за паник бутони с репликата: “Паник бутоните, господин Петров? Защо мълчите, кажете го, нали пари искате? Ето, Горанов е готов“. Петров отговаря, че паник бутони в болниците има, остава да се сложат такива само в линейките. Същевременно Борисов припомня идеята в конфликтни райони линейките да ходят заедно с полиция – мярка която уж беше въведена в предишния му кабинет при здравния министър Петър Москов. Премиерът Борисов нарежда на здравния министър след заседанието да отиде в “Шейново“ и да засвидетелства подкрепата на правителството за медиците. Лекари от “Шейново“ протестираха в защита на колежката си Във вторник сутринта лекарите от акушеро-гинекологичната болница "Шейново" излязоха на символичен протест след нападението над д-р Албена Гагова. За сряда е насрочен нов протест под мотото: “Не на насилието над лекари“. "Вече е крайно време обществото да надигне глас срещу такива насилия и нападения, не само срещу медицински лица, срещу всеки стабилен човек, който извършва скужебните си задължения. Имаме намерение да го наблюдаваме докрай, за да може лицето наистина да получи заслуженото. Не само това лице, всяко лице, което си позволява да напада", каза един от колегите на Гагова д-р Мишел Шоайб. Според него липсва прилагане и контрол на вече записаните законови промени за подобни прояви на насилие. Той припомни, че бащата, който е ударил лекаря, има "дебело" досие. "Това вече е нетърпимо. Лекарите този път са решени и ще се обединят, за да постигнат желанията си", каза бившият здравен министър от правителството на Пламен Орешарски д-р Таня Андреева, която работи в болницата и е неин бивш директор. "Това е инцидент, който за съжаление не е единичен случай. Това е ежедневие. Тъжно е когато някой се бори за живота на детето ти, това да води до такива последствия. Не мога да си представя, че нормален човек може да извърши такова нещо", допълни Андреева. По думите й инцидентът е брутален. Андреева каза, че Гaгова вече е по-добре. "Физически е добре. Има малки допълнителни усложнения, но духом е добре. Успя да преживее тази ситуация", обясни Андреева. Според нея обаче тези инциденти не се забравят лесно. "За съжаление не виждам по-добър изход от това болниците да засилят мерките за сигурност и охраната", посочи тя. В подкрепа на лекарката излязоха лекарски и пациентски организации, които също осъдиха насилието и призоваха за адекватни наказания.

Лекарите от болница "Шейново" излязоха на протест

http://www.mediapool.bg/lekarite-ot-bolnitsa-sheinovo-izlyazoha-na-protest-news266156.html

Лекарите от акушеро-гинекологичната болница "Шейново" в София излязоха на символичен протест тази сутрин след нападението над д-р Албена Гагова от баща на новородено дете заради поисканата от него плацента на бебето. Докторката е била в безсъзнание повече от 20 минути. Носът й е счупен, има и разкъсване на горната устна. Лицето, което е нанесло побоя е привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда, за което може да влезе в затвора за период от една до пет години. Разследването по случая продължава. Пред БНР д-р Мишел Шоайб от болницата обясни, че проявата е замислена като общ протест срещу насилието над медици, учители, полицаи. Крайно време е да се събуди гражданското общество и да се опитаме да ограничим такива брутални действия. "Вече е крайно време обществото да надигне глас срещу такива насилия и нападения, не само срещу медицински лица, срещу всеки стабилен човек, който извършва скужебните си задължения. Имаме намерение да го наблюдаваме докрай, за да може лицето наистина да получи заслуженото. Не само това лице, всяко лице, което си позволява да напада", подчерта д-р Шоайб. Според него липсва прилагане и контрол на вече записаните законови промени за подобни прояви на насилие. Той съобщи и че бащата, който е ударил лекаря, има "дебело" досие. Междувременно от прокуратурата съобщиха, че бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража на нападателя. "Това вече е нетърпимо. Лекарите този път са решени и ще се обединят, за да постигнат желанията си." Това заяви пред БНТ бившият здравен министър от правителството на Пламен Орешарски д-р Таня Андреева. "Това е инцидент, който за съжаление не е единичен случай. Това е ежедневие. Тъжно е когато някой се бори за живота на детето ти, това да води до такива последствия. Не мога да си представя, че нормален човек може да извърши такова нещо", допълни Андреева. По думите й инцидентът е брутален. По думите й на д-р Андреева Гaгова вече е по-добре. "Физически е добре. Има малки допълнително усложнения, но духом е добре. Успя да преживее тази ситуация", обясни Андреева. Според нея обаче тези инциденти не се забравят лесно. "Д-р Гагова беше в безпомощно състояние. Ние се молихме да излезе от това състояние. Тези неща не се преживяват". "Лекарите ще бъдат единни този път и ще се борят. Този път ще се разбере, че не може да има повече компромиси", заявил Андреева. Тя посочи и че мерки за сигурност в болниците трябва да се засилят. "За съжаление не виждам по-добър изход от това болниците да засилят мерките за сигурност и охраната."

Полицаи ще проверяват вече и пътниците в колите, които спират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316211

Полицаи ще проверяват вече и пътниците в колите, които спиратПо хиляда нарушители на пътя всеки ден хваща Пътна полиция. Те карат без книжки или под въздействието на алкохол и наркотици. Това каза за БНТ главен инспектор Росен Рапчев от Пътна полиция. "Едва на 10 на сто от тях досега са били свалени регистрационните табели на колите. С новите разпоредби броят на санкционираните ще се увеличи,

ЧЕЗ: Няма населени места без ток в Западна България

http://www.cross.bg/imashe-problemi-stanchev-1547921.html

/КРОСС/ Няма населени места без електрозахранване на територията на дружество ЧЕЗ. Това съобщи в сутрешния блок на Радио „Фокус" Виктор Станчев, главен оперативен директор на „ЧЕЗ-Разпределение България". Той увери, че вече са отстранени проблемите, които възникнаха по електропреносната мрежа след поройните дъждове и градушки. „Най-критични ситуациите бяха в Плевенска, Врачанска и Софийска област. На местата, където имаше локални градушки и гръмотевична активност, имаше преки поражения върху електропроводите, което доведе до проблеми и смущения в електрозахранването. Сериозни проблеми имаше в община Левски, където градушката беше с големината на яйце и това допринесе за сериозни проблеми по мрежата", каза още Виктор Станчев. Той уточни, че до края на тази седмица ще стане ясно на каква сума ще възлязат щетите, които бяха нанесени на електропреносната мрежа.  

Ние, културните, и те - простаците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6315663

Ние, културните, и те - простацитеАко призракът на комунизма на Маркс ни се размина, този на отрицанието ще ни затрие Има едно блестящо есе на народопсихолога Найден Шейтанов - “ Духът на отрицанието у българина”. Феноменален текст. Анализ на фолклора ни, наистина сериозно изследване, а не купчина купешки думи. Но с един извод - ние толкова обичаме да отрицаваме всичко,

Откъс от "Времето гледа с десет очи" на Николай Н. Нинов

http://www.dnevnik.bg/na_put/2017/07/04/2996717_otkus_ot_vremeto_gleda_s_deset_ochi_na_nikolai_n_ninov/?ref=rss

В рубриката "На път" "Дневник" публикува откъс от "Времето гледа с десет очи" с автор Николай Н. Нинов, предоставен от Издателство "Сиела".<br /><br />Луксозно цветно издание с пътеписи от мистични места в България е по книжарниците<br /><br />50 000 км зад волана<br />700 часа отвъд пътеките<br />300 обекта<br />GPS индекс<br /><br />Мегалитни гори.<br />Системи за свещенодействия.<br...

Серия трусове край Охрид активизираха вулкана край с. Косел

https://offnews.bg//sviat/seria-trusove-kraj-ohrid-aktiviziraha-vulkana-kraj-s-kosel-659695.html

Серия от земетресения край македонския град Охрид са активизирали действащия вулкан край село Косел, разположен на 7 км. северно от града, съобщават македонски медии, цитирани от "Фокус".

В местността Дувалото са се отворили нови скални дупки, от които излиза сероводород. Местни медии съобщават, че покрай вулкана има и мъртви животни.

Снощи са регистрирани две нови земетресения. В 1.32 ч. местно време (2. 42 ч. българско време) е регистрирано земетресение със сила 2,8 по скалата на Рихтер, с епицентър на 9 км северно от село Янковец, Ресенско и на дълбочина 1 км под земната кора.

Два часа по-късно, в 3, 17 ч. местно време (4, 17 ч. българско време) е регистриран нов земен трус със сила 3,4 по скалата на Рихтер, с епицентър на 4 км западно от село Янковец, Ресенско на дълбочина 2 км под земната кора.

Защо джебчийската мафия печели обществени поръчки

https://www.vesti.bg/bulgaria/zashto-dzhebchijskata-mafiia-pecheli-obshtestveni-porychki-6071074

Грозно е, но трябва да се видят какви са били документите, коментира Валери Симеонов

Априлското поскъпване на природния газ влиза в съда

http://www.moreto.net/novini.php?n=354750

Новата цена на газа – влиза в съда. Днес започва делото срещу поскъпването, което прокуратурата заведе срещу КЕВР. Припомняме, че от 1-ви април цената на природния газ скочи с близо 30%. Заради поскъпваето на синьото гориво, тарифите скочиха с между 18 до 38% в цялата страна.

Проф. Константинов: Война между президент и премиер няма

http://www.cross.bg/getata-nyama-neshto-1547920.html

/КРОСС/ Срещата между Бойко Борисов и Румен Радев беше навременна и полезна, такива трябва да има и в бъдеще. Това заяви пред "Стандарт" математикът проф. Михаил Константинов. "Война, слава Богу, между двете институции няма. В момента на българските премиер и президент им е лесно да седнат на масата и да се разберат, защото като двама мъдри мъже те не стигнаха до лични нападки един срещу друг. И както виждаме, нещата, които имаха да си кажат, си ги казаха. За мен едно от най-важните неща е синхронът във външната политика. Знаете, че премиерът Борисов направи една совалка между Европа, Турция, Македония и т.н., нещо много важно. Президентът Радев също обиколи някои държави. И тъй като външната политика е споделена отговорност, както от президента, така и от правителството, това е много хубаво, че седнаха и съгласуваха своите външнополитически инициативи. Мисля, че това е разумният подход. Радев и Борисов разбират колко е важно държавата да върви добре и мисля, че поне на лична основа конфликт между тях няма да има", заяви Константинов. "Темата за корупцията няма какво да се договаря специално. Ние сме европейска държава, която трябва да реши този проблем. Между другото, корупция има навсякъде в Европа, просто нивото на корупция у нас е твърде високо, даже бих казал недопустимо високо. Така че трябва да се стремим към едно разумно ограничаване на тази корупция и мисля, че рано или късно ще постигнем такъв ефект. Т.е

Гръцката брегова охрана стреля по турски товарен кораб

https://offnews.bg//sviat/gratckata-bregova-ohrana-strelia-po-turski-tovaren-korab-659694.html

Гръцката брегова охрана е открила предупредителен огън срещу товарен кораб, плаващ под турски флаг край егейския остров Родос, съобщава електронното издание Ekathimerini. Инцидентът се е случил в понеделник. Предполага се, че плавателният съд е превозвал наркотици.

Съгласно разпространените данни, огънят е открит, след като товарният кораб не е отговорил на многобройните призиви, отправени от бреговата охрана на Гърция. Ситуацията се е нормализирала, когато плавателният съд е навлязъл в турски териториални води.

Телевизионният канал CNN Turk предаде, че гръцката брегова охрана е открила огън, след като съдът с турски флаг е отказал да изпълни инструкциите да се прибере в пристанището на Родос за проверка.

Инцидентът се случи на фона преговорите на високо равнище за Кипър в швейцарския курорт Кран-Монтана, които навлязоха във втора седмица. На дневен ред в обсъжданията е спорният въпроса за сигурността на разделения от десетилетия остров.

ЕП ще гласува номинацията на Мария Габриел за еврокомисар

http://econ.bg/Новини/ЕП-ще-гласува-номинацията-на-Мария-Габриел-за-еврокомисар_l.a_i.745058_at.1.html

Номинацията на Мария Габриел за еврокомисар с ресор "Цифрова икономика и цифрово общество" ще бъде гласувана от Европейския парламент, съобщава...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване