Пхенян обяви успешен тест на балистична ракета

http://www.moreto.net/novini.php?n=354767

Северна Корея е извършила успешен тест на междуконтинентална балистична ракета (МКБР), достигайки кулминацията на дългогодишната амбиция на режима в Пхенян, предава AFP. "Забележителният тест" на ракета Hwasong-14 е ръководен от лидера Ким Чен Ун.

Нинова: Два месеца на новото правителство, два месеца на нестабилност и корупция

http://www.cross.bg/ninova-samo-prezidenta-1547956.html

/КРОСС/ Два месеца, откакто е избрано правителството, Бойко Борисов изпуска нещата от контрол. Държавата ежедневно се раздира от скандали и то създадени от управляващите. Това коментира на пресконференция на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й водещото в изминалите два месеца е нестабилност и корупция. Тя посочи, че правителството все още няма управленска програма. „Започнаха с корупционни скандали, които и до днес продължават", посочи Нинова и изброи уволнен заместник-министър и взаимните обвинения за НДК. „Нестабилност и разделение - език на омразата и на разделение на обществото на едни групи срещу други", посочи Нинова и изброи противопоставянето на заплатите на МВР срещу тези на учителите, нестабилността и напрежение в обществото и тежката война между институциите с комисията „анти Радев". „Вместо след изборите да се внесе една стабилност, сигурност и да се гарантира развитие, нестабилността се задълбочава. Искаме държавата да се стабилизира, председателството, което сме обявили за приоритет да мине авторитетно и спокойно и да се работи по ежедневните проблеми на хората", заяви Нинова. Освен това лидерът на БСП даде висока оценка на президента Радев от началото на мандата му. „Президентът Румен Радев е изключително последователен в изпълнението на обещанията си, даваме му висока оценка. Нямаме бележки към него по една причина

Първият секс круиз в света - с нашенска попфолк фурия на борда

https://www.actualno.com/curious/pyrvijat-seks-kruiz-v-sveta-s-nashenska-popfolk-furija-na-borda-news_620533.html

Стартира първото морско пътешествие за възрастни, наречено "Desire Venice Cruise”. Колоритното пътуване ще се състои на борда на лайнера „Азамара куест” през есента и обещава много емоции, като мотото е: "Желания круиз... Чувственият начин да избягате". Мексиканската компани

"Лудогорец" иска нападател на "Лех" Познан, твърдят в Полша

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/04/3000876_ludogorec_iska_napadatel_na_leh_poznan_tvurdiat_v/?ref=rss


Младежкият национал на Полша Давид Ковнацки е трансферна цел на "Лудогорец" пишат медиите в страната. Нападателят, който е собственост на "Лех" (Познан) е желан още от "Стандард" (Лиеж) и "Сампдория", твърди изданието "Супер Експрес".<br /><br />През миналия сезон Ковнацки вкара 9 гола за "Лех" в Екстракласа, а тимът му завърши на третото място и ще участва в квалификациите на Лига Европа.<br /><br />Според...

Безотговорност спря е-платформата за обществени поръчки, обяви юрист

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bezotgovornost-spria-e-platformata-za-obshtestveni-porychki-obiavi-iurist-242380/

Липсата на прозрачност и нормативна уредба, която не се прилага, ще съпътстват процеса, смята проф. Иван Тодоров

Човекът, който иска да свали Путин

https://www.vesti.bg/sviat/chovekyt-kojto-iska-da-svali-putin-6071094

Алексей Навални е един от най-влиятелните хора в интернет, но дали това ще е достатъчно, за да се пребори с Владимир Путин, пишат анализатори в "Дойче веле"

Нинова: Два месеца на новото правителство, два месеца на нестабилност и корупция

http://www.cross.bg/ninova-mesetza-posochi-1547956.html

/КРОСС/ Два месеца, откакто е избрано правителството, Бойко Борисов изпуска нещата от контрол. Държавата ежедневно се раздира от скандали и то създадени от управляващите. Това коментира на пресконференция на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.По думите й водещото в изминалите два месеца е нестабилност и корупция. Тя посочи, че правителството все още няма управленска програма. „Започнаха с корупционни скандали, които и до днес продължават", посочи Нинова и изброи уволнен заместник-министър и взаимните обвинения за НДК.„Нестабилност и разделение - език на омразата и на разделение на обществото на едни групи срещу други", посочи Нинова и изброи противопоставянето на заплатите на МВР срещу тези на учителите, нестабилността и напрежение в обществото и тежката война между институциите с комисията „анти Радев". „Вместо след изборите да се внесе една стабилност, сигурност и да се гарантира развитие, нестабилността се задълбочава. Искаме държавата да се стабилизира, председателството, което сме обявили за приоритет да мине авторитетно и спокойно и да се работи по ежедневните проблеми на хората", заяви Нинова.  

Правителството отпуска допълнителни 200 хил. лв. на прокуратурата за микробуси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/04/3000905_pravitelstvoto_otpuska_dopulnitelni_200_hil_lv_na/?ref=rss


На днешното си редовно заседание правителството одобри допълнителни разходи в размер на 200 хил. лв. за нуждите на прокуратурата. Парите са предназначени за купуване на микробуси, които след осигуряването на подходящо оборудване ще функционират като мобилни центрове за разследване.<br /><br />По бюджета на община Долна баня пък са одобрени допълнителни 228 хил. лв. Те са за ремонт на дома за деца, лишени от родителска грижа "Констанца Ляпчева". Той ще бъде преструктуриран...

Берлин обвини редица държави в шпионска активност на германска земя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316684

Берлин обвини редица държави в шпионска активност на германска земяФедералната служба за защита на Конституцията обвини редица държави, сред които Руската федерация, Турция, Иран и Китай, в нарастваща шпионска активност на германска територия, предава Deutsche Welle. Специално внимание органът обръща на чуждестранното разузнаване в правителствения квартал на Берлин, федералната столица на Германия, съобщи Фокус.

Войната в уеб сериала „Следвай ме“ е към своя край

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/vojnata-v-ueb-seriala-sledvaj-me-e-kym-svoia-kraj-6071095

Героите са близо до щастливата развръзка, но неочаквани изненади ще ги изправят пред нови изпитания

Ученици се упояват с капки за очи

http://frognews.bg/news_137636/Uchenitsi-se-upoiavat-s-kapki-za-ochi/

Учениците използват нова опасна дрога под формата на капки за очи, които се продават в аптеките. За това алармират от Обществената комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Добрич.

Рут, Белослава и Миленита отново се събират за концерт в Маймунарника

https://offnews.bg//kultura/rut-beloslava-i-milenita-otnovo-se-sabirat-za-kontcert-v-majmunarnika-659720.html

Рут, Белослава и Миленита отново се събират за общ концерт.

Стилните певици се завръщат за концерт под звездите на 6 юли в клуб "Маймунарника" в Борисовата градина.

Нова музика, нова стилистика и много заряд са малка част от изненадите, които Рут, Белослава и Миленита обещават за концерта като добавка към останалите им добре познати песни.

Към момичетата ще се присъедини и набиращата популярност млада изпълнителка Vick, която ще подгрее публиката с акустичен сет от 19:30 часа. 

От 20:15 часа пред публиката ще излезе Белослава, час по-късно на сцената ще видим Рут, а Миленита ще закрие събитието в 22:15 часа.

Билети се разпространяват в мрежата на Eventim.bg на цена от 18 лв. Организаторите препоръчват предварителното закупуване заради силния интерес.

Билети може да закупите онлайн и на каси: щанд EVENTIM - ул. "6-ти септември", щанд EVENTIM - The Mall, Office 1 Superstore, OMV, Orange Center, Orange.bg, Usit Colours, Билетен център НДК, Български пощи, Вастелс България, Каса Арена Армеец, Технополис, Duende Travel София, книжарница „Бард“, книжарница „На спирката“, както и онлайн през сайта на компанията.

Вратите на клуб "Маймунарника" отварят в 19:00 ч.

За повече информация следете фейсбук страницата на събитието.

Нинова: Държавата да помогне на Самоков и пострадалите от наводнението общини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316724

Нинова: Държавата да помогне на Самоков и пострадалите от наводнението общиниДа се заделят средства от фонд "Бедствие и аварии", за да се помогне на общините, които пострадаха от наводненията и градушките в последните дни. Това поиска соцлидерката Корнелия Нинова на брифинг в соццентралата. Тя изтъкна, че най-тежко е положението в Самоков. Кметовете няма да се справят сами в тази неволя, категорична бе Нинова.

Пороите оставиха жп линии под вода

https://offnews.bg//ikonomika/poroite-ostaviha-zhp-linii-pod-voda-659721.html

Вече е възстановено е движението на влаковете в наводнените участъци от железопътната инфраструктура, съобщиха от релсовата компания НКЖИ.

Вчерашните поройни дъждове оставиха под вода някои от жп линиите в страната и движението на влаковете в страната беше затруднено. Някои от тях натрупаха закъснения от по няколко часа.

Голямото количество на валежите в Северна България доведе до наводняването на жп гарите Плевен и Пордим. Наводнени бяха участъците Долна Митрополия – Сомовит и Ореш – Морава, където движението на влаковете беше временно преустановено.

Силен вятър и паднали дървета доведоха до скъсване на контактната мрежа и блокираха движението в жп възел Русе и участъка Твърдица - Казанлък от 3-та жп линия (Подбалканската).

Всички аварийни екипи и техника на НКЖИ бяха мобилизирани за своевременно отстраняване на последствията в засегнатите от бурите места.

Оперативен щаб на НКЖИ следи метеорологичната обстановка, а аварийните екипи са в готовност за своевременна реакция при възникване на нови усложнения по железопътната инфраструктура, уточняват от компанията.

В новата си програма партията на Меркел отказа да нарича САЩ "приятел"

http://www.mediapool.bg/v-novata-si-programa-partiyata-na-merkel-otkaza-da-naricha-sasht-priyatel-news266169.html

Управляващите консерватори на германската канцлерка Ангела Меркел се отказаха от термина "приятел", характеризирайки отношенията със САЩ, в представената в Берлин в понеделник предизборна програма на двете сестрински десни партии - ХДС и ХСС, предаде Ройтерс. Преди 4 г. общата програма на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз Съединените щати бяха представени като "най-важния приятел" на Германия извън Европа. Програмата от предишните избори през 2013 г. представяше "приятелството" с Вашингтон като "крайъгълен камък на международните отношения на страната" и говореше за укрепването на трансатлантическите икономически връзки чрез отстраняване на търговските бариери.   И двете думи - "приятел" и "приятелство", липсват от новата редакция на програмата, озаглавена "За Германия, в която живеем добре и щастливо". С нея двете сестрински партии ще участват в парламентарните избори на 24 септември т.г. Вместо това САЩ сега са представени като "най-важния партньор" извън Европа. От ХДС все още не коментират промяната в терминологията.   Според Ройтерс тази промяна нагледно показва влошаването на двустранните отношения след влизането на Тръмп в Белия дом през януари. Агенцията припомня думите на новия американски президент, че Меркел "руши" Германия, със своята миграционна политика, която той нарече "безумна". Освен това той неведнъж се изказваше гневно за големия германския излишък в търговията със САЩ, обвиняваше Берлин и други европейски партньори, че дължат "огромни количества пари" на НАТО, и съвсем отблъсна западните си партньори със своето решение миналия месец да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.   Цитира се проучване на социологическия център "Пю" от миналата седмица, което констатира, че само 35 на сто от германците сега гледат благосклонно на САЩ. При предишния президент Барак Обама положително отношение към задокеанския партньор имаха 57 на сто от германците.   В програмата освен това намира място една почти дословна констатация, която Меркел направи миналия месец след трудната среща на лидерите на Г-7 в Италия и която тогава предизвика широк отзвук. "Времената, в които можехме изцяло да разчитаме на други, останаха до известна степен в миналото. Ние, европейците, трябва да поемем съдбините си в своите собствени ръце по-решително, отколкото сме правили това в миналото, са посочва в програмата, представена в Берлин от Ангела Меркел и от лидера на ХСС Хорст Зеехофер.   В нея се потвърждава ангажимента на Германия към НАТО като военен алианс, като в същото време се отбелязва, че ЕС трябва да бъде в състояние да се защитава самостоятелно, ако иска да оцелее в далечна перспектива.   Добавен е и специален раздел под заглавие "Германия и Франция са моторът на Европа", в който се обещава "да се вдъхне нов живот на приятелството" между двете страни.   Документът обаче изключва общата отговорност за дълговете в Европа и се казва, че солидарността е възможна само ако страните от ЕС спазват правилата на Пакта за растеж и стабилност. Двете партии изразяват готовност да работят с новото френско правителство за постепенно развитие на еврозоната стъпка по стъпка, но се обявяват срещу издаването на еврооблигации за дълговете.

Тракийски съкровища от България ще гостуват в норвежкия музей "Бригенс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316662

Тракийски съкровища от България ще гостуват в норвежкия музей "Бригенс"Правителството осигури държавна гаранция в размер на 100 000 лв. за временна експозиция на български културни ценности в Норвегия, съобщи пресслужбата на кабинета. В периода септември-декември 2017 г. музеят "Бригенс" в гр. Берген ще бъде домакин на изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България",

Радев и Цветанов си разменят остри реплики в медиите и социалните мрежи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-i-cvetanov-si-razmeniat-ostri-repliki-v-mediite-i-socialnite-mrezhi-2034792

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и президента на страната продължават задочния си спор в медиите и социалните мрежи. Цветан Цветанов публикува на facebook страницата си позиция по повод днешните коментари на президента Румен Радев по негов адрес. Държавният глава приз

Община Варна ще даде 110 хил. лева за фестивала FUNCITY +

http://www.moreto.net/novini.php?n=354801

Община Варна се очаква да даде 110 хил. лева за финансиране на младежкия фестивал FUNCITY +. За окончателното отпускане на средствата обаче одобрение трябва да даде Общински съвет. Преди това въпросът тази седмица ще разгледа комисията по младежки дейности към местния парламент, научи Moreto.

Кейт Мидълтън изненада с нова прическа (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kejt-midyltyn-iznenada-s-nova-pricheska-snimki-6071084

Всички забелязаха новата прическа на съпругата на принц Уилям, косата ѝ е с дължина до раменете и навита на леки падащи масури

Страховити неща, които тялото ни прави, а не знаем

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/strahoviti-neshta-koito-tialoto-ni-pravi-a-ne-znaem-6071089

Тялото ни умира, и сме слепи и глухи в определени моменти, без дори да си даваме сметка за това

Бременна в четвърти месец се пусна на "Уимбълдън"

https://offnews.bg//izvan-terena/bremenna-v-chetvarti-mesetc-se-pusna-na-uimbaldan-659715.html

Пет месеца след като Серина Уилямс спечели Откритото първенство на Австралия, друга тенисистка се появи на турнир от Големия шлем, докато е бременна.

Манди Минела съобщи добрата новина след отпадането й в турнира "Уимбълдън". Тенисистката обяви, че е бременна от четири месеца и половина.

Минела загуби с 6:1 6:1 от италианската ветеранка Франческа Скайоне. Поставената под номер 82 в ранглистата обаче все още няма да се оттегли в майчинство, тъй като ще играе при двойките.

Манди в момента се подготвя с партньорката си Анастасия Севастова. Те ще се изправят срещу дуета Ипек Сойлу и Вачачая Уонтеанчай в първия кръг на двойките при жените.

Минела, която отпадна и в първия кръг на "Ролан Гарос" през май, е женена за треньора си Тим Сомер. Очаква се рожбата им да се появи в края на годината.

КАТ ще връчва фишове и на пътниците в колите

http://econ.bg/Новини/КАТ-ще-връчва-фишове-и-на-пътниците-в-колите_l.a_i.745080_at.1.html

Електронни фишове ще се връчват и на пътниците в колата, когато шофьорът бъде спрян за проверка. Това обяви началникът на сектор "Пътен контрол" в...

Електронният търг за лекарства ще спести разходи, твърдят от МЗ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/elektronniiat-tyrg-za-lekarstva-shte-spesti-razhodi-tvyrdiat-ot-mz-242399/

Реекспортът ще бъде ограничен, когато лекарството няма алтернатива на българския пазар, каза зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева

56 са вече жертвите от наводненията в Южен Китай (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316670

56 са вече жертвите от наводненията в Южен Китай (Видео и снимки)Най-малко 56 са вече жертвите, а други 22-ма - изчезналите, след пороите, които се изляха над Южен Китай от последните дни на юни досега, наводнявайки градове, прекъсвайки електроснабдяването и редица транспортни артерии, предаде "Фокус". Близо 490 литра дъждове се изсипаха върху няколко големи града от четвъртък насам,

Парите за асистенти на хора с увреждания се увеличават с над 15 милиона лева

http://www.mediapool.bg/parite-za-asistenti-na-hora-s-uvrezhdaniya-se-uvelichavat-s-nad-15-miliona-leva-news266168.html

Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2017 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Преструктурирането води до увеличаване на утвърдените средства по програма "Интеграция на хората с увреждания" с 15 700 000 лева.   Средствата ще се предоставят на общините чрез Агенцията за социално подпомагане за предоставяне на услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник на хората, за които е извършена социална оценка по операция "Независим живот", финансирана по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.   С осигурените допълнителни средства през 2017 г. ще бъде оказана подкрепа на над 15 000 хора с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване чрез назначаването на близо 6400 лични асистенти, 1000 социални асистенти и 2500 домашни помощници.

15,7 млн. лв. отиват за асистенти на хора с увреждания

https://www.actualno.com/society/157-mln-lv-otivat-za-asistenti-na-hora-s-uvrejdanija-news_620537.html

Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2017 г. Преструктурирането води до увеличаване на утвърдените средства по програма „Интеграция на хората с увреждания“ с 15 700 000 л

Наградено ченге запази в тайна заслугите си

https://www.24chasa.bg/region/article/6316711

Наградено ченге запази в тайна заслугите сиПо повод 138-годишнината на МВР кметът на Монтана Златко Живков награди с кафе машина разузнавача Божидар Табаков от ОД на МВР- Монтана. Макар и на Христова възраст криминалистът е постигнал завидни успехи при предотвратяването на няколко престъпления, които запази в тайна- стана ясно, че те са против разпространение на дрога, контрабанда,

Румен Радев: Тази година е най-критична за авиацията ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316682

Румен Радев: Тази година е най-критична за авиацията ниНиколай Ненчев Румен Радев: тази година е най- критична за авиацията ни "Тази година е най-критична за авиацията ни и се надявам да я прескочим.", каза президентът Румен Радев на излизане от съдебната зала, а където близо 3 часа той бе разпитван като свидетел по делото срещу Ненчев. "Дал съм разяснения какво означава да не се вземат решения на

Екатерина Захариева оглави Националния съвет по антикорупционни политики

http://www.mediapool.bg/ekaterina-zaharieva-oglavi-natsionalniya-savet-po-antikoruptsionni-politiki-news266167.html

Правителството определи вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева за председател на Националния съвет по антикорупционни политики, съобщи пресслужбата на кабинета във вторник.   В състава на Съвета се включват допълнително представител на вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната - член на политическия му кабинет, директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията, както и представител на Националното сдружение на общините.   Националният съвет по антикорупционни политики е създаден с ПМС 136/2015 като междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията.   Промяната в постановлението се налага във връзка с новата структура на Министерския съвет и определянето на вицепремиера Екатерина Захариева за национален координатор по антикорупционни политики. От друга страна, разширяването на състава на Съвета с нови членове ще допринесе за повишаване на ефективността на работата му, се посочва в правителственото съобщение.

Здравният министър Николай Петров при медиците от болница ”Шейново”

http://frognews.bg/news_137635/Zdravniiat-ministar-Nikolai-Petrov-pri-meditsite-ot-bolnitsa-SHeinovo/

Очаква се Софийският районен съд да гледа мярката за неотклонение на 37-годишния Владимир Стоянов, който преби лекарка от столичната АГ болница ”Шейново”.

Когато Юнкер скъса синджира

http://clubz.bg/55828-kogato_yunker_skysa_sindjira

Днес политическата коректност претърпя зрелищен крах в своята светая светих - Европейския парламент.

Самият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер скъса нейните окови и каза на малцината евродепутати дошли за сутрешното пленарно заседание в Страсбург това, което наистина мисли за тях: "Нелепи сте!"

При това им го каза на съвсем трева глава, в 9 часа сутринта, централноевропейско време, когато е твърде рано за легендарните джин и тоник - настроения на "мон ами Жан-Клод".

Зад гневната му тирада имаше автентичен и праведен гняв : че в пленарната зала по негова преценка присъстваха 30-ина от общо 751 евродепутати, че мнозинството не ги беше грижа да заработват заплатите си от по 7 000 евро, дневните от по близо 300 евро на ден, квартирните и самолетни билети, над 20-те хиляди евро на месец за сътрудници.

Което е още по-лошо - че проявиха пренебрежение към темата на заседанието - изтеклото председателство на Съвета на ЕС на най-малката му страна - половинмилионната Малта.

Юнкер, който идва от друго европейско "джудже" - Люксембург - е особено чувствителен към деленията в Европа - включително на "малки" и "големи", съответно - на "водещи" и "водени".

И наистина, арогантността на големия към малкия е очевидно отрицание на това, което разбираме под Европа.

Случаят е повод България да разглежда Юнкер като "мон ами", защото и ние сме и малки, и ни предстои председателство на ЕС.

Председателят на Комисията видимо разгневи председателя на парламента, италианеца Антонио Таяни, който му отвърна да смени езика и че парламентът контролира комисията, а не обратното.

Но Юнкер (успешно) го контрира, че не вижда в залата достатъчно депутати дошли да изпълнят контролната си функция.

На практика, освен забавна схватка на живо, видяхме как лидерът на една европейска институция оспорва легитимността на друга.

Напук на договора на ЕС и на междуинституционалните споразумения, Юнкер заяви на евродепутатите, че повече няма да участва в заседанията им в полупразна зала.

Грижливо неизричаната обществена тайна е, че такива са почти всички заседания  след 6 часа вечерта в Страсбург. Тогава евроизбраниците нагъват елзаски специалитети обилно полети с местни вина и бира по стотиците кръчми в града на Рейн.

Юнкер ще спечели пиар точки от скандалните си реплики. Той извика, това, което мнозина европейци мислят за ЕС - че кралят е гол. Че лицемерието убива проекта на Европа, като отчуждава редовите европейци от него, като същевременно храни популисти и еврофоби. 

Когато преди почти три години тези евродепутати гласуваха кандидатурата му за председател на комисията, той им каза: "Ние сме Европа на последния шанс". Май не всички са го чули. И не всички са разбрали.

Днес Юнкер може да си позволи да им каже: "Нелепи сте!", защото не му пука от тях. Той отдавна обяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат начело на комисията. Не му трябват техните гласове.

Дали обаче и приемникът му един ден ще има същия кураж?

Случаят е повод пак да отупаме от праха вече задавания въпрос: Не трябва ли Европа да избира пряко председателя на своята комисия?

БНП Париба Пърсънъл Файненс е заблуждавала клиенти с "безлихвени" кредити

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bnp-pariba-pyrsynyl-fainens-e-zablujdavala-klienti-s-bezlihveni-krediti-242395/

Проверка на КЗП установила, че потребителят заплаща сума, която е по-висока от евентуално начислен лихвен процент

Пипнаха обирджиите на 300 хил. лева от инкасо автомобил

http://www.cross.bg/leva-hilyadi-obira-1547955.html

/КРОСС/ Полицията в София задържа четирима души за обира на инкасо автомобил, извършен в началото на годината. Сред арестуваните е шофьорът на микробуса. Открити са по-голямата част от изчезналите близо 300 хиляди лева. Разследването на полицията е разкрило, че в обира, извършен през февруари близо до търговски център на "Цариградско шосе", е замесен вътрешен човек. Установено е, че в схемата бил шофьорът на буса, превозвал парите, негов помагач – бивш служител на охранителна фирма в София, както и две жени. Те са успели да скрият част от превозваните общо 700 хиляди лева в микробуса в размер на около 300 хиляди лева. При акцията на полицията са открити между 100 и 200 хиляди лева от откраднатите средства. Сумата в момента се уточнява. Разследването по случая продължава.

Осигуряват се 15,7 млн. лв. за асистенти на хора с увреждания

http://www.moreto.net/novini.php?n=354793

Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2017 г. Преструктурирането води до увеличаване на утвърдените средства по програма „Интеграция на хората с увреждания“ с 15 700 000 лв.

Тракийски съкровища от България ще гостуват в норвежкия музей "Бригенс"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/04/3000866_trakiiski_sukrovishta_ot_bulgariia_shte_gostuvat_v/?ref=rss


Изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България" ще гостува на музея "Бригенс" в норвежкия град Берген. За целта правителството реши на днешното си редовно заседание да осигури държавна гаранция в размер на 100 хил. лв. за временната експозиция.<br /><br />Изложбата ще се проведе от септември до декември тази година. В експозицията присъстват ценности от фондовете на 12 музея – Националния исторически музей, регионалните исторически музеи в Шумен,...

Либертарианският проект за изборна реформа

http://clubz.bg/55827-libertarianskiqt_proekt_za_izborna_reforma

Най-добрата реформа на изборните закони е въвеждането на активна регистрация за вота. Това е един от ключовите изводи на доклад на Българското либертарианско общество, представен в БТА днес.

"Избирателят ще подава писмено заявление, че желае да упражни своето право на глас, най-късно две седмици преди изборния ден в общината, в местната поща или по интернет с електронен подпис", обясни Калоян Правов.

В заявлението ще се посочват трите имена, ЕГН, номер на лична карта и актуален адрес от последните 6 месеца преди вота. Всички данни отиват в ГРАО. Това на практика ще пренапише изборните списъци, ще ги изчисти от мъртвите души, а според либертарианците и ще обезкуражи изборния туризъм и купуването на гласове.

Според Георги Вулджев именно нуждата от регистрация ще попречи на търговията с вот, тъй като тя обикновено се случва дни преди изборите. Изборният туризъм също ще трябва да бъде планиран по-отрано.

Те подчертаха, че подобна система има във Великобритания, САЩ, Швейцария и други демокрации.

Предложение за активна регистрация имаше при обсъждането на Изборния кодекс в предишния парламент - идея на Реформаторския блок, която обаче бе отхвърлена от всички. Либертарианците подчертаха, че идеята е била обсъждана и сега, но промени в тази посока няма в нито един от внесените законопроекти.

Правов отбеляза, че подобна идея би била съвместима и с мажоритарна, и с пропорционална изборна система, така че няма да повлияе на основния мотив за промени в изборния закон - референдумът от миналата година за въвеждане на мажоритарен вот и намаляване на партийната субсидия.

Агенцията по храните забрани продажбата на 200 кг храни през юни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/04/3000855_agenciiata_po_hranite_zabrani_prodajbata_na_200_kg/?ref=rss


Агенцията по храните затвори два обекта и бракува или забрани за продажба 200 кг храни през юни, съобщи пресслужбата на институцията.<br /><br />Миналия месец са извършени са общо 2213 проверки в магазини за продажба на храни и в заведения за хранене. Най-честите нарушения са невярна информация на етикетите, предлагане на храни с изтекъл срок, неправилно съхранение, лошо хигиенно състояние или несъответствия при оборудването. Съставени са 42 акта и са издадени 172 предписания. ...

Над 50 са жертвите от наводненията в Китай до момента

http://www.cross.bg/gradove-golemi-reditza-1547954.html

/КРОСС/ Поройни дъждове наводниха Южен Китай през последните дни, прекъснаха електроснабдяването и създадоха редица транспортни артерии, предава Асошиейтед прес. Най-малко 56 души загинаха, а 22-ма са изчезнали вследствие на стихията, съобщава министерството на гражданската администрация на КНР. Близо 490 литра дъждове се изсипаха върху няколко големи града от четвъртък насам, включително и над живописния курорт Гуейлин в Гуанси-Чжуанския автономен район, се казва в съобщението на министерството. Над 11 млн. души в 11 южни провинции на страната са засегнати от бедствието, причинило наводнения, земни свличания и градушки. Много реки излязоха от коритата си, заливайки околните населени райони и съсипвайки селскостопанската реколта. В момента равнището на водата в големите реки и езера на южната провинция Хунан е тревожно високо. Има разкъсани диги, което е наложило мащабни спасителни евакуации. Засегнати са и въздушните съобщения. Поради проливни дъждове са отменени или сериозно забавени редица полети от няколко летища, обслужващи големи градове, като Чънду, Чанша, Гуанчжоу, Шънжън. Хиляди пътници са блокирани по аерогарите. Има и спрени влакове, прекъснати пътища до много южни градове и села. Телевизията показва репортажи за големи наводнения в редица градове, където ниските етажи и магазините са залети от вода. Още до вчера преките икономически щети от бедствието се изчисляваха на близо 3 млрд. долара и продължават да нарастват

Вицепремиерът Валери Симеонов поема и Националния съвет по демографска политика

http://www.mediapool.bg/vitsepremierat-valeri-simeonov-poema-i-natsionalniya-savet-po-demografska-politika-news266166.html

Вицепремиерът Валери Симеонов ще е председател на Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет, реши правителството с промяна на постановлението за създаване на консултативния орган, съобщи пресслужбата на кабинета във вторник.   Заместник-председател на Съвета ще е министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. С промените се разширява и съставът на консултативния орган и се актуализират министерствата, чиито представители влизат в него съобразно новата структура на Министерския съвет.   Националният съвет по демографска политика е консултативен орган за осъществяване на сътрудничество и координация между държавните органи и институции, органите на местното самоуправление и неправителствени организации при разработването, планирането, програмирането, идентифицирането на ресурсното осигуряване, наблюдението и оценката на изпълнението на държавната междусекторна демографска политика.   През май Валери Симеонов бе определен и за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, което предизвика вълна от възмущение сред политици и граждански организации, като една от ромските фондации обяви, че прекратява участието си в съвета в знак на протест.

Германия отчете рязко увеличение на кибершпионажа от Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/04/3000821_germaniia_otchete_riazko_uvelichenie_na_kibershpionaja/?ref=rss


Германия е сред основните мишени в света за шпионаж и кибератаки от чужди правителства като Турция, Русия и Китай. През 2016 г. е регистрирано "забележимо увеличение" на кибершпионажа от турското разузнаване MIT след неуспешния опит за преврат на 15 юли, както и на опити на Русия да повлияе на федералните парламентарни избори на 24 септември 2017 г.<br /><br />Това се твърди в годишния доклад на германското контраразузнаване BfV, цитиран от "Ройтерс". В него се...

Пародийно видео показва как Меркел танцува с бежанци зомбита

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6316701

Пародийно видео показва как Меркел танцува с бежанци зомбитаСловенският комик Клемен Слаконя представи новата си пародия. С песента „Обади ми се” (“Ruf mich”) този път той осмива германския канцлер Ангела Меркел, съобщава Би Ти Ви. Вчера Слаконя публикува видеото в канала си в социалната мрежа „Ютюб”. В него той танцува, преобразен като Меркел, заедно с германския национален отбор по футбол и с бежанци,

Радев предупреди полицаите: Да внимават с протестите!

http://www.cross.bg/radev-politzaite-protest-1547953.html

/КРОСС/ "Леко не разбирам какво искат да кажат полицаите с този протест. Всички сме граждани на България, не сме граждани на МВР. Да внимават с протестите - те имат право на протест, не на стачки", каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Обсъдихме със синдикатите всички проблеми на полицаите, не знам за какво точно протестират сега, посочи той. "Имахме среща със синдикатите - на т.нар. Съвет за социално партньорство - там обсъдихме всички въпроси, включително за дрехите и за заплатите. Синдикатите обявиха, че протестът не е срещу мен като министър, а срещу правителството, но аз съм част от правителството и съм човекът, който е натоварен с решаването на техните проблеми", коментира Радев. "Утре е празник на МВР - честваме 138 години от създаването на министерството и на площад "Александър Невски" ще има тържествен ритуал и освещаване на знамената. От другата страна пред Народното събрание ще има протест на полицаите", каза Радев. По негови думи през последните дни се оказало, че хората, които се борят с градушките са с малки заплати и нямат пари за дрехи, затова и трябва да се погледне глобално върху сектора "Сигурност".     

Българското либертарианско общество предлага активна регистрация преди изборите

http://www.mediapool.bg/balgarskoto-libertariansko-obshtestvo-predlaga-aktivna-registratsiya-predi-izborite-news266165.html

Активната регистрация е най-добрата изборна реформа, смятат от Българското либертарианско общество. Според тях с тази мярка ще бъдат решени основните проблеми по време на избори - търговията с гласове, изборният туризъм и "мъртвите души" в списъците.   От Българското либертарианско общество предлагат избирателните списъци да се съставят за всеки отделен избор и 30 дни след вота да бъдат унищожавани.   Избирателят ще подава писмено заявление, че желае да упражни своето право на глас, най-късно две седмици преди изборния ден в общината, в местната поща или по интернет с електронен подпис, обясни Калоян Правов, цитиран от БТА. В заявлението ще се посочват три имена, ЕГН, номер на лична карта и актуален адрес от последните шест месеца преди изборния ден. Всички данни ще отиват в ГРАО, която ще е отговорна да състави списъците, посочи той. Причините да не искаме да има перманентни списъци е вероятността с времето отново да се натрупат "мъртви души", както и от съображения за сигурност при евентуални кибератаки, коментира Правов.   Според колегата му Георги Вулджев с усложняването на процеса чрез активна регистрация преди изборния ден, изборният туризъм ще става по-трудно и цената на един купен глас ще се повиши.   Емпиричните данни не подкрепят хипотезата, че сложността на процеса демотивира избирателите да гласуват, обясни Калоян Правов. Той отбеляза, че политици и експерти са изразявали мнения в подкрепа на активната регистрация, но сега в парламента се внасят нови законопроекти за промени в Изборния кодекс, които не включват такава мярка.   Предложенията са съвместими и с мажоритарна, и с пропорционална избирателна система, коментира още Правов и изрази надежда тяхната идея да намери място сред промените в Изборния кодекс.   Активна регистрация преди избори има в САЩ, Швейцария, Великобритания, посочиха от Българското либертарианско общество.

Катар ще увеличи с 30% добива на природен газ

http://econ.bg/Новини/Катар-ще-увеличи-с-30-добива-на-природен-газ_l.a_i.745079_at.1.html

На фона на натиска, упражняван от държавите в Персийския залив, във вторник Катар обяви плановете си за увеличаване на производството на природен газ...

Държавните инвестиционни фондове са утроили инвестициите си през второто тримесечие

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/dyrjavnite-investicionni-fondove-sa-utroili-investiciite-si-prez-vtoroto-trimesechie-242382/

Сливанията и придобиванията на суверенните фондове за периода април-юни достигат стойност от 31,7 млрд. долара - почти колкото рекорда, отчетен през 2016 г.

Световна премиера на документалния филм „Комарите“ по Discovery Channel

http://www.cross.bg/sveta-discovery-komarite-1547952.html

/КРОСС/ Докато голяма част от света се подготвя за топлите летни месеци, Discovery използва глобалното си влияние, за да съсредоточи вниманието на световната общност върху най-големия носител на смърт в съвременната история на човека: комара. Световната премиера на документалния филм на Discovery „Комарите" е на 6-и юли, четвъртък, от 21:00 ч. по Discovery Channel и ще наблегне на риска от международна криза. Скорошни репортажи информират за локализирани огнища на болести като зика, малария, вирус на западнонилската треска, жълта треска, чикунгуня и денга. Зад тях обаче се крие по-мащабна история, която разкрива връзката между тези болести и как са задвижвани от една единствена сила - непрекъснатото разпространение на комарите, породено пътуванията на всякъде по света и туризма, както и затоплянето на Земята, която става още по-гостоприемна за опасните насекоми. „Комарите" изследва отблизо това много малко и опасно създание, анализирайки непредвидимата му промяна. Озвучен от Джеръми Ренър, документалният филм представя нарастващата глобална заплаха, която това малко животно представлява, като отбелязва, че без всеобщи международни усилия, светът и неговите граждани са заплашени от историческа пандемия, която би могла да изложи милиарди души на риск от фатална инфекция

Цветанов до Радев: Да, не разбирам от самолети, защитавам данъкоплатците

http://clubz.bg/55826-cvetanov_do_radev_da_ne_razbiram_ot_samoleti_zashtitavam_danykoplatcite

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира изказването на президента Румен Радев от сутринта. Държавният глава заяви, че Цветанов не разбира от самолети, а от апартаменти, че действа на автопилот, а комисията в парламента, която ще проверява сделката за изтребителите е политически трибунал срещу него.

Цветанов заяви, че самият той е бил жертва на войни между различните власти и за това се е научил да търси консенсус. Той изтъкна, че никога не е твърдял, че е експерт по авиацията. Като председател на най-голямата парламентарна група обаче бил длъжен да защити интересите на българските данъкоплатци. Цветанов съветва Радев да не се опитва да го противопоставя на премиера Бойко Борисов, защото други вече са опитвали, но не им се е получило.

Ето пълния текст на написаното от Цветанов във фейсбук:

"Приятели, публикувам тук позицията си по повод днешните коментари на президента Румен Радев по мой адрес:

Ако има политик в България, който лично и със семейството си, е бил реална мишена и жертва на войните между различните власти в България, това съм аз. Знам поуките и се научих да търся консенсус при всеки казус в парламента и не заради личното си его, а защото българите се умориха от подобни безсмислени битки. Затова ще подмина тона и обидните думи, с които днес президентът ме атакува персонално за създаването на комисията в Народното събрание, която ще анализира дали моделът "Грипен" е най-подходящият избор за военната ни авиация.

Да, прав е президентът, че не съм експерт по авиацията и никога не съм твърдял обратното.

Като председател на най-голямата парламентарна група, тази на партия ГЕРБ, която спечели парламентарните избори, с колегите сме длъжни да защитим парите на българските данъкоплатци и българската държава, защото те също не са тесни специалисти по авиация. Затова е добре комисията да бъде оставена да си свърши работата и да вземе отговорно решение, а политическият елит да слезе от небето и заедно да работим за земните, делнични проблеми на българите.

А колкото до противопоставянето ми с г-н Борисов, съветът ми е: Г-н Радев, не се пробвайте, други вече се провалиха. ГЕРБ е системна, устойчива партия и в нея са важни хората, не лидерите."

 

 

Домът може и без тези вещи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6316693

Домът може и без тези вещиАко някога сте се пренасяли от къща в къща, знаете за какво става въпрос. Лъсват всички ненужни аксесоари и джунджурии, които са се трупали навсякъде в стария ви дом и за тях няма място никъде в новия. Като оставим настрана подаръците, които имат сантиментална стойност, другото е само излишно похарчени пари.

Заделени са над 860 000 лв. от бюджета за читалищна дейност във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354800

Годишната програма за развитие на читалищата в община Варна за 2017 г. одобриха общинските съветници от ПК „Култура и духовно развитие“ на днешното си заседание. Те приеха и отчета за осъществените читалищни дейности за предходната година, научи Moreto.

Общините получават 5,7 млн. лв. за ремонт на училища

https://www.actualno.com/society/obshtinite-poluchavat-57-mln-lv-za-remont-na-uchilishta-news_620532.html

Министерският съвет одобри трансфери към общини за реализирани проекти по Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа”. Със средствата в общ размер на 5 720 475 лв. се осигуряват финансово дейности по модулите „Оптимизиране на училищната мрежа“, &

БАБХ съставиха 42 Акта и издадоха 172 предписания за месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316685

БАБХ съставиха 42 Акта и издадоха 172 предписания за месецИнспекторите на Българска агенция по безопасност на храните извършиха 2213 проверки по официален контрол в обекти на търговска мрежа и обществено хранене през изминалия месец. Това съобщиха от пресцентъра на Българска агенция по безопасност на храните. Най- честите нарушения, които констатираха са некоректно етикетирани храни,

19 услуги на Патентното ведомство стават безплатни

http://clubz.bg/55825-19_uslugi_na_patentnoto_vedomstvo_stavat_bezplatni

Снимки 2 гише 1

19 от най-често ползваните платени услуги на Патентното ведомство вече ще се предоставят безплатно, съобщиха от Министерството на икономиката. 

Това са част от предприетите мерки от правителството за редуциране на административната тежест. В днешния брой на "Държавен вестник" е публикуван новият ценоразпис на услугите.

Една трета от общия брой на административните услуги, които се предоставят на бизнеса и гражданите по ценоразпис, вече са безплатни. В останалите 44 случая цените са значително намалени.

Цената за проучвания за изобретения се намалява наполовина, ако заявителите са малки предприятия по смисъла на закона, държавни или общински училища, държавни висши училища, академични научноизследователски организации на бюджетна издръжка или изобретатели, вписани в държавния регистър на патентите или на полезните модели.

Въведен е нов критерий, според който всички цени за административни услуги, събирани съгласно посочения ценоразпис, ще бъдат намалени с още 10% при подаване на заявлението онлайн. Сроковете за предоставяне на някои от услугите също са намалени.

Списък с услугите, които ще се предоставят безплатно от Министерството на икономиката, може да видите ТУК.

Тайфунът Нанмадол връхлетя Япония

http://www.cross.bg/taiifynut-naii-malko-dyshi-1547951.html

/КРОСС/ Тайфунът Нанмадол, връхлетял Япония, рани най-малко трима души, спря десетки полети и принуди властите да отправят предупреждения за евакуация с оглед риска от наводнения и свлачища, предава Франс прес. Бурята връхлетя първо югозападната част на страната. Тайфунът навлезе на сушата в района на град Нагасаки с ветрове, достигащи 144 километра в час, съобщава японската метеорологическа служба. Анулирани бяха най-малко 47 полета по вътрешни линии с 3000 пътници, съобщиха авиокомпаниите. Временно е парализиран целият трафик на остров Кюшу. Телевизия Ен Ейч Кей съобщи, че най-малко трима са ранени при инциденти, свързани с тайфуна. Бурята се движи на изток с 55 километра в час и се очаква през нощта да прекоси Източна Япония, включително районите около Токио, постепенно отслабвайки, уточниха метеоролозите. Ен Ейч Кей и сайтът на в. "Асахи" показаха кадри с повален електрически стълб, съборени скелета и преобърнат камион. Медии съобщиха, че местни власти са разпространили препоръки за евакуация, засягащи 20 000 души. Властите информират и за вълни, високи 6 метра, в района на островите Кюшу и Шикоку. Тайфуни редовно носят разрушения на японския архипелаг. През септември тайфунът Лайънрок уби там 22 души, припомня АФП.  

Австрия планира въвеждането на граничен контрол на границата с Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316683

Австрия планира въвеждането на граничен контрол на границата с ИталияАвстрия разположи четири бронетранспортьора близо до границата си с Италия и вероятно скоро ще открие контролни пунктове, включително на натоварения алпийски проход Бренер, заявиха представители на министерството на отбраната, цитирани от Ройтерс, предава БТА. "Очаквам скоро да бъде въведен граничен контрол",

Русия: Ракетата, изстреляна от Северна Корея, не беше опасна за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316675

Русия: Ракетата, изстреляна от Северна Корея, не беше опасна за насМеждуконтиненталната балистична ракета, изстреляна от Северна Корея, летя близо 510 километра, стигна височина 535 километра и падна в централната част на Японско море. Това съобщи руското министерство на отбраната, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Данните за полета й показват според министерството, че става дума за балистична ракета със среден

Валентин Радев размаха пръст на протестиращите полицаи

http://dnes.dir.bg/news/politzai-valentin-radev-protestirashti-26003436

Полицаите имат право на протести, не на стачки, така че да внимават. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод предстоящия протест.

Меркел в пародийно видео с бежанци-зомбита

http://dnes.dir.bg/news/video-angela-merkel-bezhantzi-26003435

Словенският комик Клемен Слаконя представи новата си пародийна песен - "Обади ми се” (“Ruf mich”), в която осмива германския канцлер Ангела Меркел.

Мястото на Косово в процесите, протичащи в Западните Балкани

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/miastoto-na-kosovo-v-procesite-protichashti-v-zapadnite-balkani-242369/

Страната ще използва опита на България, Хърватия и Словения в процеса на усвояване на еврофондове, заяви министърът на евроинтеграцията

Една година отлагат делото за атентата в ”Сарафово”

http://frognews.bg/news_137634/Edna-godina-otlagat-deloto-za-atentata-v-Sarafovo/

Делото за атентата в ”Сарафово” отново беше отложено. Причината е нередовно призоваване на пострадалите страни, предаде БТА. Вече почти година Специализираният съд не може да даде ход на делото.

Шестима се борят за едно място по медицина в Медицинския университет в Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/6316668

Шестима се борят за едно място по медицина  в Медицинския университет в ПлевенШестима кандидати се състезават за едно място по медицина и фармация в Медицинския университет в Плевен за новата академична учебна година, съобщиха от висшето училище. На редовните кандидатстудентски изпити ще се явят 1116 зрелостници. Общо 816 кандидати се състезават за 133 места, държавна поръчка, редовно обучение,

Тенисистка, бременна в петия месец, играе на сингъл и двойки в "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/04/3000845_tenisistka_bremenna_v_petiia_mesec_igrae_na_singul_i/?ref=rss


Ако можеше да спечелиш Australian Open бременна във втория месец, защо да не можеш да играеш в турнир от Големия шлем в петия месец. Вероятно това си е казала тенисистката от Люксембург Манди Минела, когато е подала заявка за участие в тазгодишния "Уимбълдън".<br /><br />В понеделник Минела, която заема 82-ото място в световната ранглиста, се изправи срещу бившата шампионка от "Ролан Гарос" Франческа Скиавоне. 31-годишната тенисистка допусна тежка загуба с 1:6,...

Осигуряват се 15,7 млн. лева за асистенти на хора с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316661

Осигуряват се 15,7 млн. лева за асистенти на хора с уврежданияПравителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2017 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Преструктурирането води до увеличаване на утвърдените средства по програма "Интеграция на хората с увреждания" с 15 700 000 лева.

Григор Димитров и Цветана Пиронкова фаворити на Уимбълдън

http://www.cross.bg/leva-sreshti-macha-1547950.html

/КРОСС/ Григор Димитров и Цветана Пиронкова са фаворити в първите си срещи от Уимбълдън според „Еврофутбол". Противникът на Гришо е Диего Шварцман, докато съперничката на Цвети е италианката Сара Ерани:Григор Димитров - Диего Себастиан Шварцман Сингъл, Live „1"-1.03 „2"-4.20Цветана Пиронкова - Сара Ерани Сингъл, Live „1"-1.14 „2"-3.05 В четвъртък българските представители в Лига Европа ща изиграят реваншите си от първия предварителен кръг. Ето и коефициентите за тях:Ботев Пловдив (Бъл.) - Партизани Тирана (Алб.) Сингъл, Live, „1"-1.33 „Х"-3.42 „2"-5.45Дунав Русе (Бъл.) - Иртиш Павлодар (Казх.) Сингъл, Live, „1"-2.14 „Х"-2.73 „2"-2.53Сутиеска Никшич (Ч.гора) - Левски София (Бъл.) Сингъл, Live, „1"-3.20 „Х"-3.25 „2"-1.65 Днес ще се изиграят два мача от финалите на Световната лига по волейбол:Бразилия - Канада Сингъл „1"-1.04 „2"-3.70Франция - САЩ Сингъл „1"-1.23 „2"-2.35 Ето и други интересни срещи:Годой Крус (Арж.) - Гремио РС (Браз.) Сингъл „1"-2.70 „Х"-2.72 „2"-2.16Гуарани (Пар.) - Ривър Плейт (Арж.) Сингъл „1"-2.96 „Х"-2.84 „2"-1

Създадоха между институционален механизъм задържане на децата в училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=354794

Правителството прие решение за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Причина за въвеждането му е необходимостта от интегрирана политика и ангажираност на всички ведомства и институции, свързани с образованието и с личностното и професионалното развитие на децата и учениците в България.

Кабинетът отпусна 308 хил. лв. за стипендии на даровити деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/04/3000878_kabinetut_otpusna_308_hil_lv_za_stipendii_na_daroviti/?ref=rss


Правителството отпусна нови 308 880 лв. за изплащане на стипендии на ученици с постижения в областта на науката и на спорта. Средствата са предвидени по централния бюджет за финансови стимули по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.<br /><br />По бюджета на Министерството на образованието и науката и към общини се трансферират общо 62 235 лева за стипендии на ученици, постигнали високи...

Валентин Радев за протестите в МВР: Те имат право на протести, не на стачки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316663

Валентин Радев за протестите в МВР: Те имат право на протести, не на стачки

Те имат право на протести, не на стачки. Това каза в МС министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с готвените протести на служителите на МВР утре, съобщава „Фокус“. „Утре е празникът на МВР – 138 години от МВР. На площада сме на „Ал. Невски“. Там ще има ритуал, ще е изложена техника.

"Тигре, тигре, кой коварно зачерта твойта дива красота!"

https://offnews.bg//kultura/tigre-tigre-koj-kovarno-zacherta-tvojta-diva-krasota-659717.html

Съюзът на преводачите в България излезе със становище по казуса с кражбата на български превод за реклама на автомобил "Инфинити", за който OFFNews пръв писа. В рекламно видео, с участието на известния актьор Кит Харингтън (Джон Сноу от Game of Thrones), той рецитира стихотворението "Тигърът" на поета Уилям Блейк, но в българския ѝ вариант се ползват три различни превода на текста, при това без разрешението на преводачите.

Темата предизвика широк обществен отзвук, като този случай е един от многото. За рекламата са ползвани преводи на Кръстан Дянков, Спас Николов и Теменуга Маринова, като първите двама вече не са сред живите.

3 седмици след огласяването на случая потърсихме Маринова, която пред OFFNews каза, че никой от "Инфинити" не се е свързал с нея, за да предложи компенсация или дори извинение за грандиозния гаф. В момента тя се опитва да издири наследници на Спас Николов, с чиято помощ да си потърси правата. 

Цялото становище на СПБ с незначителни съкращения: 

Съюзът на преводачите в България (СПБ) отново е свидетел как се заимстват преводи от големи български преводачи, без имената на тези преводачи да станат достояние на широката публика. Това явление, което литературните специалисти и читателите обичайно наричат литературна кражба или плагиатство, не отминава и високите сфери на поетическия превод.

Самият факт, че за реклама на кола като новия скъп и красив бранд на „Инфинити“ се използват стихове от световноизвестния британски поет Уилям Блейк, не буди възражение. В българския вариант на рекламата обаче изобщо не се разбира чий е преводът на използваните в него стихове.

У нас литературният превод е поставен под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Литературният преводач е носител на редица имуществени и неимуществени права, сред които е упоменаването на името му, взимането на съгласие за използването на труда му със съответстващото възнаграждение, запазването на целостта на труда му и др. Нито едно от тези права не е зачетено при използването на български превод за находчивата реклама. Мощната романтическа фантазия и вихреното философско послание от стихотворението „Тигър“ на британския поет и художник Уилям Блейк на български е предадено чрез недопустимо смесване на части от преводите на трима български преводачи, които са сред най-добрите интерпретатори не само на Блейк, но и на други представители на англоезичната литература: Кръстан Дянков, Спас Николов и поетесата и преводачка Теменуга Маринова. Големите Кръстан Дянков и Спас Николов не са вече между живите, но именно на Теменуга Маринова дължим насочването на вниманието към този сложен случай на литературно плагиатство.

Дължим го и на точната и интелигентна реакция на журналиста Николаос Цитиридис в авторитетния сайт за политика, наука и култура OFFNews.

Пред OFFNews Теменуга Маринова сполучливо нарича тройното заимстване на части от преводите на Кръстан Дянков, Спас Николов и от нейния собствен с цел „спасяване“ от задължението да се изплатят преводаческите права: „Cadillac с врати на Jaguar и BMW“. Още по-тъжна е нейната констатация, че „въпросът вече дори не опира до конкретния случай, а до проблеми много по-важни за средата, в която съществуваме“.

Случаят с тройното плагиатство е описан коректно и в детайли от Николаос Цитиридис. В заключение г-н Цитиридис пише: „Рекламата е много хубава. В нея вероятно стотици хиляди за пръв път са чули стихотворение на Уилям Блейк и вероятно това ще остане единственият им досег с прекрасната му поезия. Но тя е достигнала до нас благодарение на Кръстан Дянков, Спас Николов и Теменуга Маринова и техният труд заслужава уважение“.

На нас, преводачите, ни остава да му благодарим за тази негова констатация и да заявим, че СПБ ще продължи да осъжда всяка установена злоупотреба с преводи на колеги, чиито текстове се използват, без преводачът да получава дължимото морално и парично възнаграждение. Подобни практики са недопустими и не бива да бъдат толерирани в общественото пространство.

Валери Симеонов ще поиска оставката на шефа на строителния контрол

http://econ.bg/Новини/Валери-Симеонов-ще-поиска-оставката-на-шефа-на-строителния-контрол_l.a_i.745075_at.1.html

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви пред Нова Телевизия, че обмисля да поиска оставката на шефа на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)...

Голям интерес към срещата Путин-Тръмп, но без илюзии

http://dnes.dir.bg/news/sreshta-sasht-izbori-2016-rusia-putin-26003437

Русия и САЩ продължават подготовката за среща между двамата президенти на предстоящия лидерски форум на Г-20.

Кабинетът отпусна 15.7 млн. лв. за лични асистенти на 15 хил. души

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/04/3000840_kabinetut_otpusna_157_mln_lv_za_lichni_asistenti_na_15/?ref=rss


По програмата за интеграция за хората с увреждания допълнително е бъдат предоставени 15.7 млн. лв., реши правителството днес. Увеличението на финансирането е за сметка на намалени други разходи в в бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2017 г.<br /><br />Средствата ще се предоставят на общините чрез Агенцията за социално подпомагане за предоставяне на услугите личен асистент, социален асистент и домашен помощник на хората, за които е извършена социална оценка...

Захариева поема съвета по антикорупционни политики

https://www.actualno.com/society/zaharieva-poema-syveta-po-antikorupcionni-politiki-news_620530.html

Правителството определи вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева за председател на Националния съвет по антикорупционни политики. В състава на Съвета се включват допълнително представител на вицепремиера по обществения р

25-километров протестен марш и жалби в европейски съд от турската опозиция

http://www.cross.bg/referendyma-zhalba-marsh-1547949.html

/КРОСС/ Лидерът на основната турска опозиционна партия поведе 425-километров протестен марш и заедно с това внесе жалба в европейски съд заради резултата от референдума през април, който увеличава правомощията на президента Реджеп Ердоган, съобщава Ройтерс. Преди да започне 20-ият ден от марша лидерът на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу се подписа под жалба до Европейския съд по правата на човека. Държавният съвет на Турция отхвърли иск на опозицията за касиране на резултатите от референдума за конституционни промени на 16 април. Републиканската народна партия (РНП) внесе жалба в Държавния съвет на Турция относно решението на Върховната избирателна комисия да приеме за валидни бюлетините без официални печати. "Решението на Върховната избирателна комисия прави референдума незаконен. Обърнахме се към Европейския съд по правата на човека", каза Кълъчдароглу пред журналисти в град Измит на около 100 километра източно от Истанбул. 68-годишният политик инициира марш от Анкара до Истанбул на 15 юни, след като заместникът на партията Енис Бербероглу беше осъден на 25 г. затвор за шпионаж. Той е първият депутат от партията, който е вкаран в затвора след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. На референдума 51,4% от турците одобриха конституционните промени, които увеличават властта на Ердоган.  

Емил Илчев -вицешампион на световната армрестлинг купа по канадска борба в Загреб

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2bxVmPqEjx8/

zg-strong-2017-qualified-armwrestlersЕмил Илчев  от Клуб „Железни ръце”-Поморие се класира втори на световната армрестлинг купа по канадска борба в в хърватската столица Загреб. Той участва в категория до 95 кг. на лява и на дясна ръка и спечели два сребърни медала.

Изключително зрелищният турнир се проведе на последния панорамен етаж на луксозния хотел Уестин.

zagreb-strong-2017Над 200 участника от различни страни като Казахстан, Азербайджан, Полша, Италия, Сърбия, Словакия, Унгария, Хърватия и България се бориха за голямата награда Якутски диамант.

ЦСКА 1948 представи нов спонсор, чака още три

https://offnews.bg//futbol/tcska-1948-predstavi-nov-sponsor-chaka-oshte-tri-659714.html

ЦСКА 1948 обяви първи спонсор за "В" група, очаква още три, с които се преговаря.  Председателят и изпълнителен директор на клуба Добрин Гьонов представи кафето Hausbrandt като нов партньор. Припомняме, генерален спонсор от няколко месеца е компанията Efbet. На пресконференцията присъстваше управителят на фирмата Георги Найденов.

„Преди известно време заявихме, че сме в напреднал етап при преговорите за нови спонсори. Първият вече е факт. Щастливи сме, че започваме сътрудничеството с такъв доказан бранд като Hausbrandt. Водим преговори с още спонсори, но на този етап не мога да обявявам имена“, коментира Добрин Гьонов.

„Наблюдаваме отборът на ЦСКА 1948 още от създаването му и виждаме колко много потенциал има в него. Тук се работи изключително професионално. Екипът е млад и амбициозен и това няма как да не бъде забелязано. За нас е чест да си сътрудничим заедно с ЦСКА 1948. Надяваме се, че с общи усилия ще успеем да привлечем нови фенове, да вървим само нагоре и да покажем, че футболът може да се развива правилно и в България.

Обсъдили сме с ръководството концепцията за развитието на Детско-юношеската школа, защото децата трябва да спортуват. Спортът учи на дисциплина, а и не само на това“, сподели управителят на фирмата.

Кафето е насочено към елитния потребител, няма го по веригите магазини. Но пък е доста разпространено в по-скъпите заведения и тази политика му носи добро развитие.  Феновете могат да го поръчат онлайн.

Правителството реши 64 деца да получат персонални пенсии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316655

Правителството реши 64 деца да получат персонални пенсии

64 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 108,88 лв. месечно, реши правителството. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат от 1 юли. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 36 семейства,

100 000 мигранти и бежанци стигнаха до Европа от началото на година

https://www.actualno.com/europe/100-000-migranti-i-bejanci-stignaha-do-evropa-ot-nachaloto-na-godina-news_620528.html

Над 100 000 мигранти и бежанци да преминали Средиземно море и са стигнали до Европа от началото на година, съобщи ООН. 2 247 са загинали. Между 1 януари и 3 юли 85 000 мигранти са стигнали до бреговете на Италия, 9300 са пристигнали в Гърция, близо 6500 в Испания и около 270 в Кипър. Информацията беше разпространена от Международната организация по миграцията на ООН.

Отложиха делата за екстрадиция на 7-те задържани с ЕЗА от Испания за 13 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316651

Отложиха делата за екстрадиция на 7-те задържани с ЕЗА от Испания за 13 юли

Окръжният съд в Пазарджик отложи за 13 юли делата за екстрадиция на 7-те задържани с Европейска заповед за арест от Испания, съобщава „Фокус“. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, трафик на хора и склоняване към проституция. Причина за отлагането на делото бяха поисканите гаранции от Испания,

Президентът: Цветанов не разбира от изтребители, а само от апартаменти

https://www.actualno.com/politics/prezidentyt-cvetanov-ne-razbira-ot-iztrebiteli-a-samo-ot-apartamenti-news_620503.html

Цветан Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира само от апартаменти. Единствената връзка между Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди да влезе в съдебната зала като свидетел по делото срещу б

Прокарване на шосетата през пустеещи земи и телефонно покритие на магистралите предвижда нова наредба

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/04/3000839_prokarvane_na_shosetata_prez_pusteeshti_zemi_i/?ref=rss


Осигуряване на радио- или телефонна връзка по автомагистралите и скоростните пътища, изграждане на пътни трасета предимно през пустеещи земи и до 10-метрова зона, в която край пътя да няма никакви обекти, предвижда проект на Наредба за проектиране на пътища, публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След приемането им, правилата ще важат при проектирането на нови и при реконструкцията на съществуващи шосета.<br /><br...

Тръгна делото срещу поскъпването на природния газ от 1 април

http://www.cross.bg/prirodniya-topla-voda-1547948.html

/КРОСС/ Софийският административен съд даде ход на делото срещу поскъпването на природния газ с близо 30% от 1 април. Заседанието се проведе при закрити врата по искане на "Булгаргаз" с цел защита на търговски тайни. Представител на дружеството така и не се яви. Според обвинението регулаторът не е спазил процедурата, която сам е определил при определяне на цената на природния газ и затова прокуратурата протестира увеличението. Именно този шоков скок в цената на синьото гориво повлече след себе си и парно и топла вода, които поскъпнаха с между 18 и 38% за топлофикациите на газ в страната. Дори съдът да определи като незаконна по-високата цена на природния газ тя няма да бъде отменена със задна дата и ще продължи да действа. Прокуратурата оспорва и решенията за поскъпване на парно и топла вода.  

Тайфун удари Япония, трима души са ранени (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316649

Тайфун удари Япония, трима души са ранени (Видео)Тайфунът Нанмадол, връхлетял днес Япония, рани най-малко трима души, спря десетки полети и принуди властите да отправят предупреждения за евакуация с оглед риска от наводнения и свлачища, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Бурята връхлетя най-напред югозападната част на страната. Тайфунът навлезе на сушата в района на град Нагасаки с ветрове,

Намериха контрабандни цигари в дома на пенсионер във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=354778

Контрабандни цигари бяха намерени в дома на пенсионер в Провадия, съобщиха от полицията за Moreto.net. Вчера, ченгетата влезли в дома на 67-годишният Ю.С. на улица "Лозница". При проверката били намерени 340 къса цигари от марките Fast и Business Royals, без бандерол.

Активна регистрация преди изборите поиска БЛО

http://frognews.bg/news_137633/Aktivna-registratsiia-predi-izborite-poiska-BLO/

Българското либертарианско общество поиска активна регистрация две седмици преди изборите. Идеята на либертарианците в България е избирателят на подава своето заявление с три имена преди самият вот, като това да може да става максимално просто - и по интернет, и по пощата, и на място в общината.

Малта е на път да приеме гей браковете, шест години след като разреши развода

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/04/3000812_malta_e_na_put_da_prieme_gei_brakovete_shest_godini/?ref=rss


Католическата Малта ще разреши гей браковете едва шест години, след като легализира разводите, съобщава Би Би Си. Тя бе и първата държава в Европа, която забрани терапията, която цели да промени сексуалната ориентация на ЛГБТ хората.<br /><br />Законът за равенство в брака бе първият текст, пратен в парламента от наскоро избрания за втори мандат премиер Джоузеф Мускат. Той вероятно ще получи и подкрепата на дясноцентристката опозиционна Националистическа партия. Новият текст ще...

Депутат: Движението по трамвайните релси ще намали трафика и замърсяването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316646

Депутат: Движението по трамвайните релси ще намали трафика и замърсяванетоВносителят на предложението – депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, посочи, че целта е не само да се облекчи трафикът, но и хората, ползващи масовия градски транспорт, да се придвижват по-бързо, предаде БНР. Предложението предвижда на няколко столични булеварда трамвайните трасета да се използват комбинирано: Това е глътка въздух за столичани.

„Росатом“ преодолява проблемите на атомния отрасъл

https://offnews.bg//ikonomika/rosatom-preodoliava-problemite-na-atomnia-otrasal-659711.html

За много компании проблемите на техните конкуренти биха били повод за празнуване. Но за руския ядрен конгломерат „Росатом“ скорошните проблеми на конкурентите им Westinghouse, Areva и КЕРСО напротив предизвикаха безпокойство, пише в свой анализ на страниците на Financial Times анализаторът Хенри Фои.

Проблемите, с които се сблъскаха тези компании, отразяват заплаха от по-мащабен характер за атомния отрасъл, произлизаща от страна на възобновяемите и други източници на енергия, отбеляза Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на „Росатом“, коментирайки амбициозните планове на компанията, която понастоящем активно разширява своя бизнес.

„Това не е толкова проблем на отделните компании, колкото е проблем на целия отрасъл“ – каза Комаров. „В момента конкуренцията не е между отделните играчи в атомния отрасъл. За да достигнем до разумно, икономически обосновано решение, ние се конкурираме с въглища, с газ, с възобновяеми източници на енергия“.

На ядрения отрасъл влияят негативно също увеличението на разходите за ядрени технологии от следващо поколение и намаляване на количеството нови поръчки, отчасти заради увеличението на конкуренцията с възобновяемите и други алтернативни източници на енергия.

Японската компания Toshiba се отказа от международните си проекти след като финансовите загуби на нейното подразделение Westinghouse достигнаха 6,3 милиарда долара, френската Areva затъна в дългове и преживява дългосрочно преструктуриране след държавна рекапитализация, а новият президент на Южна Корея обеща да се откаже от ядрената енергетика, което се оказа удар за държавната компания КЕРСО.

„Основният проблем за цялата ядрена промишленост е отсъствието на доверие“ – обясни Комаров. „Неуспехите на отделните компании, с който и да е проект, се отразяват негативно на всички... и именно затова ние не можем да кажем, че сме щастливи от случващото се с Аreva и Westinghouse“.

Много анализатори смятат още, че конгломератът „Росатом“, обхващащ всички сфери на ядрената енергетика, извлича изгода от усложняващата се кризисна ситуация, особено като се вземат предвид неговите амбиции. Компанията ще реализира 42 проекта за атомни централи в 12 страни, включително в членките на ЕС Финландия и Унгария. Държавната корпорация стартира в експлоатация 10 енергоблока за последното десетилетие и има задгранични поръчки за следващите 10 години за сума надхвърляща 133 милиарда щатски долара, без да се отчита бизнеса на компанията в Русия. Тези факти оказват голямо влияние на прогнозите на Международната енергийна агенция (IAE) за тройното увеличение на енергийната ядрена мощност до 2060 г.

„Росатом“ често е сравнявана с държавно министерство. Компанията има голямо влияние в Москва, в сравнение с нефтогазовите гиганти „Роснефт“ и „Газпром“. Въпреки че „Росатом“ винаги подчертава, че е извън политиката, промишленото влияние на компанията помага на Кремъл. През декември 2015 г. в Турция бе спряна работата по проекта за строителство на четирите реактора с обща стойност 22 милиарда щатски долара след като турските военно-въздушни сили свалиха руски изтребител. Но скоро след затоплянето на отношенията през 2016 г. работата бе възобновена. Наскоро „Росатом“ подписа предварително споразумение за продажбата на турски инвеститори на 49% дял от проекта.

„Росатом“ строи още електроцентрали в Беларус, Индия, Иран, Китай и Бангладеш, както и осем обекта в Русия. Бяха подписани споразумения за проекти в Египет, Нигерия, Йордания и Армения.

Обаче не всички се радват от увеличеното влияние на „Росатом“. Така ролята на руската корпорация в качеството й на притежател на 34% от акциите, източник на финансиране и доставчик на ядрено гориво на финландската АЕЦ „Ханхивики“ 1 почти причини събарянето на правителството на Финландия през 2014 г., когато партията на „зелените“ напусна предишната управляваща коалиция в знак на протест.

Поради опасенията на Брюксел за руското влияние върху източната част от блока на ЕС, на Съюза му трябваха три години, за да одобри строителството на АЕЦ „Пакш“ 2, която се финансира и строи от „Росатом“.

„Росатом“ определено се опитва да провежда експанзионистична политика... И това създава опасения в някои държави и компании от Евросъюза, откакто „Росатом“ се контролира от Кремъл. Той е напълно лишен от прозрачност“, коментира Пол Дорфман, професор в Енергийния институт на Университетския колеж в Лондон. „Росатом“ обещава много, но може и да не донесе този „ядрен Ренесанс“, както изглежда“, добавя той.

Но, отчитайки проблемите на западните конкуренти и рязката смяна на стратегията в Сеул, някои анализатори в сферата на атомната енергетика говорят, че само групата, контролирана от държавната компания в Китай има мащаб, достатъчен да се конкурира с „Росатом“.

„Такава възможност съществува, и тя само ще става по-голяма, ако решението на корейското правителство постави под заплаха КЕРСО (Корейската корпорация за електроенергия), казва Тим Йео, председател на профилната група „New Nuclear Watch Europe“. „Ако това се случи, пазарът ще бъде открит за световната доминация на Русия и Китай“.

„Росатом“ вече успешно използва своите преимущества. Миналата година компанията подписа своя първи договор за доставка на ядрено гориво за АЕЦ, построена от западния конкурент на „Росатом“ – Westinghouse, в Швеция. Според Комаров подобна сделка е възможна и се очаква и в Съединените щати.

„Росатом“ се цели в пазара на страните от Южна Америка и Африка, а наскоро със Саудитска Арабия подписа „голямо рамково споразумение, което позволява да се започнат преговори“.

Но най-голямата промяна в стратегията на „Росатом“ е скорошното решение за инвестиции във ветроенергетиката. Компанията преоборудва част от своите производствени мощности за производство на турбини. По думите на представители на „Росатом“, опитът с управлението на ядрени енергийни обекти е полезен при управлението на ветреноенергийни инсталации.

„Ние не инвестираме в Макдоналдс, защото не разбираме нищо от бургери“, коментира Комаров. „Но ние можем да изпозлваме нашия промишлен потенциал и знание за пазара, за да заемем място в нов енергиен сегмент“.

Русия също неотдавна предостави нови субсидии за родни технологии в областта на възобновяемите източници на енергия.

„Всички ядрени компании започват да разбират цялата сериозност на опасността от конкуренцията от страна на рязко поевтиняващите възобновяеми източници на енергия, смята Тим Йео.

„Росатом“ се обърна към ВЕИ съвсем навреме и може да получи „преимуществото на втория играч“, доколкото в момента компаниите, които инвестират в тази област, получават изгодата от по-ниските стойности на реализация на проектите“.

Въпреки това Кирил Комаров не е пропагандист на възобновяемите източници на енергия. Той отбелязва, че за производството на електроенергия, която да е еквивалентна на един АЕЦ с мощност 1200 MBт е необходимо да бъде изграден ветропарк с големината на Андора и панел със слънчеви батерии с размерите на Копенхаген, и добави още, че „рещението се крие в комбинацията от двете, в правилния микс от АЕЦ и ВЕИ“.

„Ако ние действително искаме „едно зелено бъдеще“ за света... то тогава в него трябва да има място за всеки“, уверен е Комаров.

Словенски комик се превъплъти в Меркел, танцуваща с бежанци-зомбита

http://www.cross.bg/slakonya-prezident-merkel-1547947.html

/КРОСС/ Словенският комик Клемен Слаконя представи новата си пародия. С песента „Обади ми се" ("Ruf mich") този път той осмива германския канцлер Ангела Меркел. Вчера Слаконя публикува видеото в канала си в социалната мрежа „Ютюб". В него той танцува, преобразен като Меркел, заедно с германския национален отбор по футбол и с бежанци, които приличат на зомбита. „Мигрантите, които идват към Европа, нямат възможностите, които би трябвало да получат, така че те са като „живите мъртви", обяснява Слаконя пред Ройтерс. В една от сцените пък е облечен с панталони с десен на знамето на Европейския съюз, а след като ги сваля, се показва бельото му, на което пише „брекзит". В клипа се появяват и Адолф Хитлер и американският президент Доналд Тръмп. 32-годишният Слаконя, който спечели милиони почтитатели по света, работи като актьор в Словенския национален театър. Това е третата пародия от проекта #TheMockingbirdMan (Човекът присмехумник). Първото му видео осмива руския президент Владимир Путин, а второто - Доналд Тръмп. Комикът сподели, че има планове да се превъплъти и в ролите на турски президент Реджеп Ердоган, както и на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. video:https://www.youtube.com/watch?v=zJZfuJdycGc&feature=youtu.be  

Захариева поема председателството на Националния съвет по антикорупционни политики

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316647

Захариева поема председателството на Националния съвет по антикорупционни политики
Правителството определи вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева за председател на Националния съвет по антикорупционни политики, съобщават от министерството.  В състава на Съвета се включват допълнително представител на вицепремиера по обществения ред и сигурността и министър на отбраната – член на

Готови ли сте за Промяната?

https://offnews.bg//mama-nindzha/gotovi-li-ste-za-promianata-659719.html

Остават броени дни за кандидатстване в четвъртото издание на Промяната – социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Това е възможност да номинираме собствените си Герои на Промяната - приятели с предприемчив дух и решение как да подобрят живота на децата в България. Можем да ги насърчим да кандидатстват и да бъдат следващите финалисти в конкурса за социални предприемачи.  Какви са условията на конкурса? Героят на ПРОМЯНАТА трябва да осъществява дейността си в сферите: здравеопазване и социални дейности; информационни технологии и телекомуникации; инженерни и технически дейности; образование и обучение; търговия…

БЛО се обяви за активната регистрация на изборите

https://offnews.bg//politika/blo-se-obiavi-za-aktivnata-registratcia-na-izborite-659712.html

Основните проблеми по време на избори – търговията с гласове, изборният туризъм, организационните пропуски и мъртвите души могат да бъдат решени с една проста мярка – активна регистрация, смятат от Българското либертарианско общество. На пресконференция в БТА по-рано днес те представиха свой доклад по темата, който ще бъде обсъден с експерти и представители на законодателната власт в идните седмици.

Предложението на БЛО може да се приложи както в сегашната пропорционална, така и в евентуална мажоритарна изборна система. Докладът съдържа 10 конкретни мерки за подобряване на изборния кодекс, в които се предлага съставянето на динамични изборни списъци, а възможност да гласуват да получават само хората, които са заявили писмено това свое намерение най-късно 2 седмици преди деня на вота.

„Най-големите ни проблеми са свързани с купения вот и изборния туризъм. Въпросът не е дали ще си изберем мажоритарна или пропорционална система, а легитимна или корумпирана система", заяви авторът на доклада Калоян Правов.

Основни изводи на доклада

- Дебатът за изборната реформа е един от крайъгълните камъни на съвременния политически живот в България.

- През последните години поредица от експериментални реформи без визия са свалили доверието в изборния процес до критично ниско ниво.

- Активната регистрация и изчистването на избирателните списъци са реформи, които отговарят на гореизборените критерии.

- Предлагаме въвеждането на активна регистрация за всички избиратели в комбинация с динамични избирателни списъци, които да се съставят наново преди провеждането на избори. - Подобна реформа би увеличила цената на изборната търговия с 30% и би удвоила цената на изборния туризъм.

- Предложените мерки ще оптимизират използването на обществения ресурс и ще гарантират неприкосновеността на избирателните списъци.

- Ефектът от въвеждането на тези мерки би бил повишаване на избирателната активност поради по-високо доверие в избирателния процес и гарантирането на сигурността на българската демокрация.

- Основните аргументи против въвеждането на активната регистрация не се потвърждават от научната литература в САЩ – страна с дългогодишен опит в приложението на подобен тип системи.

- Резглеждайки последствията от въвеждането на предложените мерки върху останалите елементи от избирателната система, бихме могли да заключим, че предложенията на БЛО са съвместими с повечето актуални предложения за изборна реформа.

Джина Лолобриджида на 90 години

http://frognews.bg/news_137632/Djina-Lolobridjida-na-90-godini/

Известната италианска актриса, считана за една от иконите на световното кино, Джина Лолобриджида, отбелязва днес своя 90-ти рожден ден.

308 000 лева отиват за стипендии на даровити деца

http://dnes.dir.bg/news/detza-pravitelstvo-stipendii-kabinet-borisov-3-26003250

Правителството отпусна нови 308 880 лв. за изплащане на стипендии на ученици с постижения в науката и на спорта. 64 деца ще получат персонални пенсии.

Симеонов ще ръководи Националния съвет по демографска политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316641

Симеонов ще ръководи Националния съвет по демографска политика
Вицепремиерът Валери Симеонов ще е председател на Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет, реши правителството с промяна на постановлението за създаване на консултативния орган, съобщават от министерството.  Заместник-председател на Съвета ще е министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Повдигнаха две обвинение на Перата

http://www.cross.bg/nizamov-povreda-telesna-1547946.html

/КРОСС/ Районната прокуратура в Асеновград привлече като обвиняем по бързо производство Петър Низамов за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. На 2 юли на протеста в Асеновград, в който се включиха около 5000 души, възникнал конфликт, който обвиняемият заснел с личния си мобилен телефон. След това, без да бъде провокиран, той се насочил към оператор на телевизия бТВ, с когото не се познавали. Низамов хванал оператора с едната ръка за врата и му нанесъл удар в областта на дясното око. След това отправил множество обидни думи към оператора, след което заплюл него и видеокамерата, която държал. Това било извършено пред много хора. След намесата на полицейски служители инцидентът бил прекратен. Обвиняемият Петър Низамов е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. До момента той е бил осъждан три пъти за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, като по тях е бил реабилитиран на 12 февруари 2017 г. Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Асеновград.    

Лек автомобил е изгорял при пожар в Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/6316640

Лек автомобил е изгорял при пожар в ТърговищеЛек автомобил е изгорял при пожар в централната част на града. Това съобщиха от ОДМВР - Търговище. Около 00.50 часа тази сутрин е възникнал пожар в паркиран на паркинг в междублоково пространство в централната част на Търговище лек автомобил „Рено Меган“ с търговищка регистрация – собственост на 45-годишен мъж от с. Пробуда, община Търговище.

Словения с протестна нота до Хърватия заради граничния спор

https://www.actualno.com/balkani/slovenija-s-protestna-nota-do-hyrvatija-zaradi-granichnija-spor-news_620524.html

Словения е изпратила дипломатическа нота до Хърватия с настояването Загреб да спази решението за общата им граница в Пиранския залив на Арбитражния съд в Хага, съобщиха властите в Любляна. До решението за нотата се е стигнало, след като Хърватия отказа да приеме решение

Петър Низамов–Перата е привлечен като обвиняем за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/04/3000826_petur_nizamovperata_e_privlechen_kato_obviniaem_za/?ref=rss


Районната прокуратура в Асеновград привлече като обвиняем по бързо производство Петър Низамов – Перата, който стана известен покрай т.нар. "граждански патрули", които обикаляха района на границата с Турция за да ловят нелегални мигранти. 31-годишният мъж е обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, съобщиха от прокуратурата.<br /><br />В неделя, по време на най-масовия протест в Асеновград, Низамов нападна оператора на Би Ти Ви Петър...

Шойбле: Вече няма да разчитаме на МВФ за Гърция

http://econ.bg/Новини/Шойбле-Вече-няма-да-разчитаме-на-МВФ-за-Гърция_l.a_i.745074_at.1.html

Международният валутен фонд, ключов кредитор в спасяването на Гърция, няма да участва в по-нататъшни помощи на страната, потънала в дългове, заяви...

Петър Низамов – Перата е привлечен като обвиняем за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/04/3000826_petur_nizamov_perata_e_privlechen_kato_obviniaem_za/?ref=rss


Районната прокуратура в Асеновград привлече като обвиняем по бързо производство Петър Низамов – Перата, който стана известен покрай т.нар. "граждански патрули", които обикаляха района на границата с Турция за да ловят нелегални мигранти. 31-годишният мъж е обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, съобщиха от прокуратурата.<br /><br />В неделя, по време на най-масовия протест в Асеновград, Низамов нападна оператора на Би Ти Ви Петър...

Всяко дете да посещава училище, да може да чете и пише, настоява Борисов

http://www.moreto.net/novini.php?n=354779

Всяко едно дете в България не само да посещава, а да може да чете, пише и да излиза образовано от училище. Това каза премиерът Бойко Борисов след правителственото заседание. Безработицата в момента е 6% , тя повече не може и да падне.

Над 100 хиляди мигранти пристигнаха в Европа от началото на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316612

Над 100 хиляди мигранти пристигнаха в Европа от началото на годината Над 100 хиляди мигранти и бежанци пристигнаха в европейските страни през Средиземно море от началото на 2016 г., заяви днес Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от ТАСС и БТА. Над 2200 загинаха или изчезнаха безследно по пътя. Според публикуваните от МОМ статистически данни, от началото на 2017 г.

Мексикански кмет се ожени за крокодил (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6316611

Виктор Агилар, кмет на мексиканския град Сан Педро Хуамелула, си устрои крокодилска сватба в рамките на стародавен ритуал, насърчаващ успешния риболов, съобщава агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Ден преди венчавката крокодилката беше кръстена в местната църква. След това влечугото беше издокарано в елегантна бяла булчинска рокля,

Китай призова за спокойствие след изстрелването на корейската ракета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316563

Китай призова за спокойствие след изстрелването на корейската ракетаКитай призова за спокойствие и сдържаност, след като Северна Корея изстреля балистична ракета и президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази надежда, че Китай ще "подходи по-твърдо към" Северна Корея, за да я накара "да прекрати това безумие веднъж завинаги", предаде Ройтерс, цитира БТА. Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН включват ясни правила за

Лятото започна със 17-тата Модна Фиеста Албена по БНТ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6316609

Лятото започна със 17-тата Модна Фиеста Албена по БНТКолекцията на Амслер след Париж в България Пет телевизии излъчват 17-тата Модна Фиеста Албена! БНТ и прилежащите й канали, Канал 3 и Евроком, цялото лято ще показват най-интересното от модния фективал в Албена. Български дизайнери ще покажат актуални и предстоящи колекции. „Открихме тържествено с дизайнери, туристи и музикални изпълнители.

Вижте какво реши Министерски съвет днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316605

Вижте какво реши Министерски съвет днес Вицепремиерът Екатерина Захариева поема председателството на Националния съвет по антикорупционни политики Правителството определи вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева за председател на Националния съвет по антикорупционни политики. В състава на Съвета се включват допълнително представител на

Румен Радев: Николай Ненчев приземи българската авиация

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/rumen-radev-nikolai-nenchev-prizemi-bylgarskata-aviaciia-242393/

Заради действията на бившия министър на отбраната авиацията е изпаднала в пълен колапс, твърди президентът

Австрия планира изпращане на войски за охрана на границата с Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316568

Австрия планира изпращане на войски за охрана на границата с ИталияМинистърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскозил планира „навременна“ реакция за справяне с мигрантския поток, която предвижда възстановяването на проверките по границата с Италия – усилие, което ще бъде подкрепено от армията, съобщава вестник Der Kurier, предаде "Фокус". За гарантиране на сигурността по границите са на разположение общо 750

Борисов: Безработицата не може да падне повече

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-bezraboticata-ne-mozhe-da-padne-poveche-6071090

Безработицата няма да намалее при толкова неграмотни деца, особено от някои от етносите, смята премиерът

Китайски археолози се натъкнаха на "исполини" на 5 хил. години

http://www.cross.bg/godini-kitaiiski-ostanki-1547945.html

/КРОСС/ Китайски археолози се натъкнаха в провинция Шандун на гигантски човешки останки отпреди 5000 години, нещо необичайно за ръста на хората от тази епоха, който е бил много по-нисък, съобщава ТАСС. "Исполините" са били високи над 190 сантиметра. "Стигнахме до този извод, след като анализирахме костите, разкрити при находките", обясни Фан Хуей от Шандунския университет. „Подобно телосложение се обяснява с наличието на обилни източници на продоволствия, към които тези хора са имали достъп!" Интересната находка е била направена по време на разкопки, осъществени в района на град Дзинан, административният център на Шандун. Те се провеждат от 2016 година. Досега археолозите са разкрили развалините на 100 здания, 200 погребения и 20 ями с жертвоприношения. Намерените човешки останки са на представители на културата луншан от епохата на неолита. Преди 5000 години древното население на Китай от този район е живяло в доста комфортни условия. За това свидетелства структурата на разкритите жилища, в които са били обособени спални и други специализирани помещения.    

Борисов: Образованието е магистрала от знание

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-obrazovanieto-e-magistrala-ot-znanie-6071090

Безработицата няма да намалее при толкова неграмотни деца, особено от някои от етносите, смята премиерът

Разкаянията на Айнщайн в писма до неговия приятел

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/razkaianiiata-na-ajnshtajn-v-pisma-do-negoviia-priiatel-6071087

Ред след ред до Мишел Бесо великият учен разкрива своята човешка слабост - като повечето хора се е притеснявал за пари, образованието на синовете си, съжалявал е за минали грешки и още

Броени дни ни делят от седмото издание на А to JazZ (програма)

https://offnews.bg//kultura/broeni-dni-ni-deliat-ot-sedmoto-izdanie-na-a-to-jazz-programa-659709.html

На 7, 8 и 9 юли в Южен парк 2 ще посрещнем едни от най-добрите световни и български джазмени. Фестивалната програма ще бъде открита в 18:00 часа, а след края на концертите на хедлайнерите, емоцията A to JazZ ще се пренесе на джем сешъните в бар Caché, на метри от парка.

В петък А to JazZ ще стартира с дебюта на Биг Бенда към Катедра "Поп и джаз изкуство" под ръководството на един водещите джаз изпълнители в България – Михаил Йосифов. Веднага след тях, в 19:00 часа, на сцената ще се качи испанският оркестър Mastretta, а в 20:00 часа ще се насладим на най-красивите ромски песни с джаз аранжименти. Вечерта ще завърши с хедлайнерите Dirty Loops, които точно в 21:00 часа ще ни завладеят с музиката си по начин, по който никой не го е правил досега.

Втората фестивална вечер ще ни запознае с младата фънк и фюжън група от Австрия FunkXpress, която ще направи своя дебют на сцената на A to JazZ точно в 18:00 часа. Фънк вълната ще бъде поета от Ангел Ковачев, който ще представи заедно с бандата си своята авторска музика в 19:00 часа. Веднага след това Jazzanitza ще ни изненадат с комбинация от съвременен джаз и българска народна музика, а в 21:00 часа посрещаме хедлайнера с пет награди Грами – Robert Glasper Experiment.

Третият последен ден от A to JazZ ще започне с модерен джаз на високо европейско ниво в изпълнение на формацията Uvira/Bruno/Hafizi.

В 19:00 часа свежото попълнение на българската сцена Дороти Такев ще ни поднесе палитра от музикални стилове, последвана от словашкия квартет на Lukas Oravec, които ще споделят музиката си с публиката на A to JazZ в 20:00 часа.

Финалът ще бъде поставен от неуморната енергия и величие на една от най-значимите фигури на световната джаз сцена – Кристиан Макбрайд, който ще представи своя нов проект New Jawn.

Във фестивалната програма са включени още детската образователна програма A to JazZ KIDS, посветена на най-малките почитатели на музиката в събота и неделя от 10:30 ч. В рамките на фестивалната зона ще ви очакват още пъстър арт-базар, специален A to JazZ & Rush щанд с официален мърчандайз, както и разнообразие от напитки и храни, които вече могат да бъдат поръчани бързо и лесно, докато се наслаждавате на любимия си фестивал.

Повече информация, детайли и новини около фестивала следете в сайта на фестивала и Фейсбук страницата на фестивала.

Максим Венгеров с концерт у нас, дали ще е на светло?

http://clubz.bg/55824-maksim_vengerov_s_koncert_u_nas_dali_shte_e_na_svetlo

Шест години след завръщането си към цигулката Максим Венгеров ще се завърне и пред българската публика. Той бе у нас през 2006 г., а през 2008-а се отказа от соловата кариера. Но скоро ще чуем отново изумителния глас на неговия "Страдивариус" – Венгеров пристига за концерт в България на 30 март 2018 г.

Големият руски цигулар ще излезе в зала 1 на НДК заедно със Софийската филхармония под диригенството на Найден Тодоров. Програмата на концерта ще бъде обявена пред медиите в сряда, 5 юли.

Изключителен виртуоз, увериха се около 4000 зрители преди 11 години. Тогава заедно с Оркестъра на Класик ФМ в зала 1 прозвучаха Увертюра към операта „Вълшебната флейта“ и Симфония № 38 „Пражка” от Моцарт, както и Концерт за цигулка и оркестър от Бетовен – именно с това произведение той се завърна към соловата си кариера през 2011-а.

Поради здравословни проблеми през 2008 г. Венгеров обяви решението си да прекрати изпълнителската си кариера. След това се отдаде на преподавателска дейност и дирижиране. Като диригент той е работил със симфонични оркестри в Краков, Букурещ, Белград, Баку и др., с Оркестъра на Мариинския театър, с „Московски виртуози”, а партньорството му с Московската филхармония започна още през 2009 г.

През 2011-а Венгеров се върна към соловата си кариера. Това се случи в концертната зала „Чайковски” в Москва, където той свири с Академичния симфоничен оркестър на Московската филхармония и диригента Юрий Симонов.

Максим Венгеров е роден през 1974 г. в Челябинск (според други източници – в Новосибирск). Става известен, след като триумфира на Международния цигулков конкурс „Карл Флеш” през 1990 г. Ученик на прочутия цигулков педагог Захар Брон, Венгеров печели наградата „Едисон”, носител на „Грами”. През годините цигуларят бе солист на много от най-елитните оркестри в света. През 2013-а той провежда фестивала „Венгеров“ в Токио с рецитали, концерти и майсторски класове. От 2014-а фестивалът се пренася и в Тел Авив. През сезона 2013/2014 културният център „Барбикан“ в Лондон представя цигуларя като Аrtist in Residence с 5 различни програми. Следват турнета в Европа и Далечния изток като солист и диригент, турне в Китай, множество рецитали по цял свят.

През миналата година Максим Венгеров изнесе необичаен концерт в Израел – на тъмно. Идеята му бе, че музиката е за слушане, а публиката не трябва да отвлича вниманието си, гледайки изпълнителите – според него трябва да се избягва всеки елемент на шоу.

„Човек възприема 70 процента от концерта с очите си, а не със слуха. И много се губи – казва в интервю за предаването „Алегро виваче“ по БНР музикантът. – В днешно време все по-малко се записва студийно музика. Културата е изгубена. Всичко е медия. Предпочита се видео, да има елемент на шоу. Музиката отстъпва на втори и дори на трети план. Мениджърите все по-често казват, че – разбира се – е важно как свириш, но още по-важно е как си облечен, как се движиш по сцената, как разговаряш, как се покланяш. Прекрасно, но това няма нищо общо с музиката.“

Затова Венгеров дал възможност публиката да изпита онова, което чувства самият той по време на изпълнение, свирейки със затворени очи. Избрал музика, достойна просто да бъде слушана.

Пред „Алегро виваче“ цигуларят изрази надежда някой ден да изнесе „концерт в мрака“ и пред българската публика. Предстои да разберем на тъмно ли ще го слушаме в зала 1.

 

 

"Площад Славейков"

"Уимбълдън": Програмата на Евроспорт за 4 юли

http://www.cross.bg/evrosport-novak-yimbuldun-1547943.html

/КРОСС/ Четири мача предвижда програмата на Евроспорт от втория ден на „Уимбълдън". Първите двубои на двама от фаворитите при мъжете Роджър Федерер и Новак Джокович са във фокуса на излъчването от Откритото първенство на Великобритания за 4 юли (вторник). Евроспорт 2, начален час 13:30Хуан Мартин дел Потро - Танаси КокинакисАнжелик Кербер - Ирина ФалкониМартин Клижан - Новак ДжоковичАлександър Долгополов - Роджър Федерер За първи път в българския ефир „Уимбълдън" се излъчва по Евроспорт с около 100 часа предаванията на живо.    

Борисов: Образованието е приоритет на това правителство

http://frognews.bg/news_137631/Borisov-Obrazovanieto-e-prioritet-na-tova-pravitelstvo/

Всяко едно дете в България не само да посещава, а да може да чете, пише и да излиза образовано от училище. Безработицата в момента е 6%. Тя не може да падне повече. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на представяне на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици.

Ученици използват капки за очи като дрога

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316600

Ученици използват капки за очи като дрогаУчениците използват нова опасна дрога под формата на капки за очи, съобщава БНР. За това алармират от Обществената комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Добрич.  Капките се продават свободно в аптеките. При предозиране употребата на капките може да доведе до фатален край,

„Легенди в злато. Тракийски съкровища от България” гостува в музея „Бригенс”

http://www.cross.bg/bulgariya-garantziya-norvegiya-1547944.html

/КРОСС/ Правителството осигури държавна гаранция в размер на 100 000 лв. за временна експозиция на български културни ценности в Норвегия. В периода септември-декември 2017 г. музеят „Бригенс" в гр. Берген ще бъде домакин на изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", която включва движими културни ценности от фондовете на 12 музея - Националния исторически музей, регионалните исторически музеи в Шумен, Враца, Русе, Ловеч, Сливен, Плевен и Пазарджик, Регионалния археологически музей в Пловдив, историческите музеи в Казанлък и Свищов и Музейния център в Созопол. Държавната гаранция се осигурява за времето на транспортирането на експонатите до Норвегия и връщането им обратно в България.  

Полицаи издирват деца, които не ходят на училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316576

Полицаи издирват деца, които не ходят на училищеЗаповед от премиера - от септември всички в клас Полицаи ще се включват в издирването на деца, които не са записани в училище или са го напуснали преждевременно и с мотивирането на родителите им да ги заведат в класните стаи. Това задвижва координационен механизъм приет токущо от правителството и обявен от премиера Бойко Борисов.

Командироват инспектори по труда в морските курорти

http://econ.bg/Новини/Командироват-инспектори-по-труда-в-морските-курорти_l.a_i.745073_at.1.html

От 4 юли започва командироването на инспектори по труда от други области за подсилване на екипите на дирекциите, на територията на които има летни...

Северна Корея твърди, че е извършила първи успешен опит с междуконтинентална балистична ракета

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-tvardi-che-e-izvarshila-parvi-uspeshen-opit-s-mezhdukontinentalna-balistichna-raketa-news266164.html

Северна Корея обяви, че е извършила първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета (МБР). Това е ключов етап по пътя към целта й - да може да заплашва с ядрен пожар Съединените щати, съобщи Франс прес.   "Историческото" изпитание на ракетата "Хвасон-14" бе следено от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи в специална емисия новини водеща на севернокорейската държавна телевизия.   Тя уточни, че ракетата е достигнала височина от 2802 километра и е поразила набелязаната цел на разстояние 933 километра.   Според експерти, цитирани от Ройтерс, ракетата може да достигне Аляска, но останалите 49 американски щата, включително Хавай, са извън нейния обсег.   Северна Корея е "мощна ядрена сила", разполагаща с "много мощна МБР, която може да порази всяко кътче на света", заяви водещата.   "Успешното изпитание на МБР (. . .) е голям исторически пробив за нашата република", добави тя.   Държавната телевизия показа и заповедта за провеждане на изпитанието с дата от понеделник, подписана от Ким Чен-ун.   Опитът, осъществен в Деня на независимостта, празнуван от САЩ, е част от дълга поредица изстрелвания на ракети в нарушение на множество международни резолюции - придружени със санкции, те забраняват на КНДР да развива ракетна и ядрена програма.   След като извърши пет ядрени опита, Северна Корея разполага с малък арсенал от атомни бомби и цели да се сдобие с МБР, способни да достигнат територията на САЩ.   Пхенян мотивира осъществяваните програми в тази насока със заплаха за самото съществуване на страната, чийто източник вижда в САЩ, поддържащи в Южна Корея 28-хиляден военен контингент.   Ракетният пуск, забелязан тази сутрин от южнокорейските, японските и американските сили, предизвика остра реакция от страна на американския президент Доналд Тръмп, който разкритикува в Туитър севернокорейския лидер Ким Чен-ун.   "Това момче няма ли нещо по-добро за вършене?", запита Тръмп. "Трудно е за вярване, че Южна Корея и Япония ще търпят това дълго време. Може би Китай ще направи силен жест спрямо Северна Корея и ще сложи край на този абсурд веднъж завинаги", добави президентът на САЩ. 

Петър Низамов-Перата е обвинен за хулиганство и лека телесна повреда

http://www.mediapool.bg/petar-nizamov-perata-e-obvinen-za-huliganstvo-i-leka-telesna-povreda-news266163.html

Известният с антиимигрантските си призиви бургазлия Петър Низамов-Перата е обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда, обяви във вторник прокуратурата. Той бе задържан късно в неделя, след като по време на най-големия протест досега срещу ромската махала в Асеновград нападна и удари оператора на бТВ Петър Джанаваров. Според събраните доказателства, без да бъде провокиран по никакъв начин, Перата е хванал с едната си ръка журналиста за врата, а с другата му нанесъл удар в областта на дясното око. "Установено е, че обвиняемият Низамов отправил множество обидни думи към оператора, след което заплюл него и видеокамерата, която държал. Това било извършено пред много хора. След намесата на полицейски служители инцидентът бил прекратен", допълват от държавното обвинение. Низамов е задържан за 72 часа, като засега не се уточнява дали прокуратурата ще поиска от съда постоянния му арест. Досега Перата е осъждан три пъти за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, за които е реабилитиран февруари т.г. Неотдавна той бе оправдан и за незаконното задържане на няколко афганистански мигранти, които бе заснел вързани със "свински опашки" в района на турската граница през април м.г.

Варненче на колело не спря на стоп и блъсна автомобил

http://www.moreto.net/novini.php?n=354781

Необичайно описание на пътен инцидент изпратиха от варненската полиция, научи Moreto.net. Според полицейската сводка дете на велосипед не спряло на знак стоп и блъснало лек автомобил опел. Инцидентът е станал снощи, на кръстовището на ул.

Балетна гала представят на 16 юли под звездите на крепостта Царевец

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6316572

Балетна гала представят на 16 юли под звездите на крепостта ЦаревецНа откритата сцена в крепостта Царевец във Велко Търново на 16 юли 2017 г. Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще гостува с фрагменти от най-известните балетни заглавия. Спектакълът е с начален час 21,00. Балетната гала е със специалното участие на Екатерина Булгутова и, Анна Федосова – солисти на Държавния театър за опера и балет –

Възстановено е движението на влаковете в наводнените участъци от железопътната инфраструктура

http://www.cross.bg/dvizhenieto-vlakovete-nkzhi-1547942.html

/КРОСС/ Усложнената метеорологична обстановка вчера затрудни движението на влаковете в страната. Голямото количество на валежите в Северна България доведе до наводняването на жп гарите Плевен и Пордим. Наводнени бяха участъците Долна Митрополия - Сомовит и Ореш - Морава, където движението на влаковете беше временно преустановено. Силен вятър и паднали дървета доведоха до скъсване на контактната мрежа и блокираха движението в жп възел Русе и участъка Твърдица - Казанлък от 3-та жп линия (Подбалканската). Всички аварийни екипи и техника на НКЖИ бяха мобилизирани за своевременно отстраняване на последствията в засегнатите от бурите места. В късните часове на деня движението на влаковете беше нормализирано. Оперативен щаб на НКЖИ следи метеорологичната обстановка, а аварийните екипи са в готовност за своевременна реакция при възникване на нови усложнения по железопътната инфраструктура.    

Проблемите на жителите от община Първомай ще бъдат поставени от парламентарната трибуна

http://www.cross.bg/predstaviteli-turnovaliiiski-georgi-1547941.html

/КРОСС/ Народните представители от „БСП за България" Георги Търновалийски, Веска Ненчева и Манол Генов се срещнаха с жители на община Първомай. „Проблемите на общините си приличат, тъй като в голямата си част решенията им зависят от волята на държавата да се справи с бедността, инфраструктурата, обезлюдяването на селата.", коментира след срещата си с представители на местната власт Георги Търновалийски. В срещите си с жителите на Първомай народните представители от левицата бяха запознати с редица проблеми, свързани с намирането на техническо решение за преминаване на ж.п. линията, разделяща града на две. Припомнени бяха неизпълнени обещания за ремонт на мостовете в с. Поройна и с. Градина, които от години чакат наложителната рехабилитация на съоръженията, санирането на Общинската болница и финансирането на реконструкция на моста над р. Мечка, намиращ се на главен път Е80. В разговор с общинските съветници от БСП бе обсъден и проблема за преминаването на пешеходци и хората с увреждания през подлеза на Гарата, който системно се наводнява, асансьорите са като малки езера, а придвижването с тях трябва да става с особено внимание. Въпроси, свързани с оцеляването на самотните възрастни хора и безпокойство за социално слабите семейства бяха в основата на проблемите, поставени в с. Дълбок извор от кметът Костадин Кротнев

При въздушен удар в Афганистан загинаха четирима бойци на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316588

При въздушен удар в Афганистан загинаха четирима бойци на "Ислямска държава"Четирима бойци от "Ислямска държава" са убити при американски удар с безпилотен самолет в Афганистан, съобщава Асошиейтед прес, предава БТА. Според губернатора на източната провинция Кунар въздушният удар е бил нанесен вчера в планински район, контролиран от бойците. В Източен Афганистан действа клон на "Ислямска държава",

Над 100 хиляди мигранти пристигнаха в Европа от началото на годината

http://www.mediapool.bg/nad-100-hilyadi-migranti-pristignaha-v-evropa-ot-nachaloto-na-godinata-news266162.html

Над 100 хиляди мигранти и бежанци са пристигнали в европейските страни през Средиземно море от началото на 2016 г., съобщи Международната организация по миграцията (МОМ).   Над 2200 са загинали или изчезнали безследно по пътя.   Според публикуваните от МОМ статистически данни, от началото на 2017 г. в Европа са пристигнали 101 210 мигранти и бежанци. Над 85 000 от тях се насочиха към Италия, включително над 12 000, пристигнали миналата седмица. От 1 януари Гърция прие над 9000 души, а Испания - над 6000.   От началото на годината 2247 мигранти и бежанци загинаха при опит да се доберат до европейските страни по море. 

Златото записа най-голямата си еднодневна загуба за последните два месеца

http://www.investor.bg/analizi/9/a/zlatoto-zapisa-nai-goliamata-si-ednodnevna-zaguba-za-poslednite-dva-meseca-242391/

Цените растяха в началото на годината, но растящата доходност по облигациите в САЩ ограничи растежа през второто тримесечие

"Пощенска кутия за приказки" гостува за първи път в Бургас

http://www.cross.bg/kytiya-poshtenska-prikazki-1547940.html

/КРОСС/ Литературният проект "Пощенска кутия за приказки" гостува за първи път в Бургас! Чудесни истории, разказани по интересен начин от интересни хора, ще чуете на 6 юли в експо център "Флора". Начало - 19 часа. За културното събитие в града ни пристигат Димитър Калбуров, Мила Михова, Ники Станоев, Пламен Манасиев, Камен Алипиев - Кедъра, Живко Петров, Ясен Козев и Гери Турийска. Литературният проект "Пощенска кутия за приказки" стартира през 2010 г. Всеки месец любители на късия разказ изпращат писма по зададена тема. Десет от историите се селектират и прочитат на живо. С текст може да участва всеки, като единственото изискване към авторите е да се вместят в три страници. Избраните произведения се прочитат от популярни личности - журналисти, писатели, музиканти, артисти и др.  

Незаконно отклоняване на отпадни води пред хотел на Каваци е установила проверка

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/04/3000800_nezakonno_otkloniavane_na_otpadni_vodi_pred_hotel_na/?ref=rss


Незаконно отклонение на отпадни води към тръба на дъждовната канализация при шахта пред хотел "Свети Никола" е констатирала проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас в понеделник.<br /><br />Не е ясно кой е нарушителят, извършил това незаконно отклонение, каза за "Дневник" директорът на екоинспекцията инж. Тонка Атанасова. Тя обясни, че незаконният изкоп е направен преди летния сезон, а когато извършителят не е хванат на място, не...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване