Забрана на тирове по магистралите – вижте кога и къде

http://clubz.bg/55813-zabrana_na_tirove_po_magistralite_%E2%80%93_vijte_koga_i_kyde

ИКОНОМИКА тир промахон кулата2

Въвежда се ограничителен режим за движение на ТИР-овете по магистралите през лятото. Решението е съгласувано с превозвачите и от този уикенд забраната влиза в сила в пиковите часове по най-натоварените направления. Това съобщи по БНТ регионалният министър Николай Нанков.

Подобна забрана има и в момента, но тя не обхваща всички магистрали. Ограниченията ще бъдат почасови и съобразени с анализа на данните от трафик камерите за пиковете в натоварване на автомобилното движение, което е различно за отделните участъци.

В момента ограничението за магистрала „Хемус“ е в интервала между 17.00 ч и 20.00 ч. в петък.

По най-натоварения участък от „Тракия“ – между София и Пловдив денонощно преминават над 30 000 автомобила и затова там вероятно ще бъде наложено сходно ограничение като при „Хемус“. 

Натоварено е движението и по „Струма“ и „Люлин“, и в събота между 10.00 ч и 14.00 часа. Ограничение ще има и в неделя след 16.00 часа, когато също има засилен трафик.

Ограничителен режим има и в момента, но не за всички магистрали. 

Той ще бъде гъвкав, като ще позволи на всеки тир, навлязъл в магистрален участък, да продължи движението си, ако му остават 10-15 км, вместо да спира в аварийната лента, каквато е настоящата практика.

Утре ще се проведе последната среща с превозвачите, с които се съгласува ограничаването на движението на тирове, въпреки че това не е задължително, отбеляза регионалният министър. Разговорите с тях са проява на добра воля, тъй като основната цел е превантивно да се осигури максимално облекчение в пиковите летни часове.

Един от аргументите на превозвачите срещу ограничението е липсата на достатъчно паркинги, но такива има достатъчно по бензиностанции. Поехме ангажимент и основна цел в следващите година-две ще бъде увеличаването на паркингите за тирове по ключови направления по републиканската пътна мрежа. 

През този летен сезон ремонти по магистрала „Тракия“ няма да се правят, за да не се затруднява движението по нея, коментира министърът. Тя може да се ползва като алтернативен маршрут и към северното Черноморие, като могат да се използват старопланинските проходи в източната част на България, които са ремонтирани (с изключение Карнобат и Дюлински).

Ще продължат ремонтите по част от „Хемус“. Рехабилитацията на моста след тунел „Витиня“ трябва да приключи през август. 

До няколко дни ще приключи работата по дясната тръба на тунела, която също като вече ремонтираната дясна тръба на тунел „Ечемишка“ ще отговаря на всички европейски норми.

Мостът преди тунел „Витиня“ в посока София също е в тежко състояние и затова ремонт по него ще стартира след като завърши този на платното в посока Варна. То трябва е готово преди началото на зимния сезон. 

„Ще се работи поетапно и според финансовите възможности. При наличен ресурс след края на летния сезон ще започне ремонт и на лявата тръба на тунел „Ечемишка“, заяви Нанков.

„Ако КЗК се произнесе в кратък срок и решението й се потвърди, процедурата по избор на изпълнител на тол системата може да продължи в кратък срок и в реалистичен план такъв може да бъде избран до края на тази година“, каза още министърът. 

В края на май постъпиха три жалби за обществената поръчка за въвеждане на електронна система за тол такси от автомобилите над 3,5 тона. Тя бе обявена от Агенция „Пътна онфраструктура“  за девети път, но с абсурден срок - кандидатите разполагаха с по-малко от 24 часа, за да подадат офертите си.

„Седем месеца е срокът по задание за внедряване на системата, след което ще има 12-месечен срок за отстраняване на дефекти, ако има такива. Още през първата година след въвеждането на системата се очаква приходът от тежкотоварния трафик да бъде размер на около 500 млн. лв. Факт е, че България е най-евтина за транзитно преминаване страна в Европа, не само в ЕС, но тази несправедливост ще бъде оправена с въвеждането на тол таксата“, допълни Нанков.

„Автомобилите ще заплащат електронна винетка, като това няма да се отрази върху цената й. Ще има възможност да бъдат въведени еднодневни и тридневни винетки, като това зависи от моделирането на системата. Тол таксите ще се формират и на база тегло на превозното средство, освен на изминато разстояние. Предвижда се да могат да бъдат въведени и диференцирани ставки за времеви диапазон, какъвто е моделът Западна Европа. Затова в пикови часове, освен въведените рестрикции за тежкотоварните автомобили, ще бъдат въведени и по-скъпи ставки за преминаване, така че превозвачите да избират в коя част на денонощието и на календарния ден да се движат“, обясни министърът.

Гръцката брегова охрана открила огън по турския кораб заради наркотици (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316205

Гръцката брегова охрана открила огън по турския кораб заради наркотици (Видео)Гръцката брегова охрана, която откри предупредителен огън срещу турски товарен кораб Родос, рредполагала, че плавателният съд е превозвал наркотици, съобщава електронното издание "Екатимерини".  Съгласно разпространените данни, огънят е открит, след като товарният кораб не е отговорил на многобройните призиви,

Големите британски партии настръхнаха срещу назначение на Мей в екипа за Brexit

https://www.actualno.com/europe/golemite-britanski-partii-nastryhnaha-sreshtu-naznachenie-na-mej-v-ekipa-za-brexit-news_620446.html

Стив Бейкър, най-новият член в преговорния екип за Brexit на министър-председателя Тереза Мей е бил заснет на видео клип, на който призовава за унищожаването на Европейския съюз, съобщава британският вестник The Independent, като публикува и самото видео. В реч пред мозъчния тръст Ли

Лекари от "Шейново" излязоха на символичен протест

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/04/3000680_lekari_ot_sheinovo_izliazoha_na_simvolichen_protest/?ref=rss


Лекарите от акушеро-гинекологичната болница "Шейново" в София излязоха на символичен протест тази сутрин след нападението над д-р Албена Гагова от баща на новородено дете заради поисканата от него плацента на бебето. <br /><br />Пред БНР д-р Мишел Шоайб от болницата обясни, че проявата е замислена като общ протест срещу насилието над медици, учители, полицаи. <br /><br />Крайно време е да се събуди гражданското общество и да се опитаме да ограничим такива...

Нанков: Трафикът по АМ "Тракия" ще бъде спокоен това лято

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316206

Нанков: Трафикът по АМ "Тракия" ще бъде спокоен това лятоТова лято на АМ "Тракия" ще бъде спокойно, за разлика от АМ "Хемус", където ще се извършват ремонти каза регионалният министър Николай Нанков в "Денят започва" по БНТ. Нанков призова летовниците, които пътуват към Северното Черноморие, да използват и участъци по Тракия. За ремонта на "Хемус" Нанков посочи, че има избран изпълнител.

„Шейново“ излиза на протест срещу насилието

http://www.cross.bg/velev-gagova-nasilieto-1547919.html

/КРОСС/ Колеги на пребитата лекарка от „Шейново" излязоха на символичен протест срещу насилието. Те се събраха пред болницата и прочетоха декларации. Участваха и представители от други лечебни заведения. На 1 юли д-р Албена Гагова беше намерена в безсъзнание и в локва кръв, малко след спор с баща на новородено, който искал да му бъде предадена плацентата. След консултация с началника си лекарката отказала да го направи в почивен ден и без необходимата документация. Тя е със счупен нос, комоцио, разкъсана устна и множество наранявания. Мъжът, задържан за нападението, е с разнообразно криминално минало, но отрича да я е удрял. Нашият протест е човешки, против насилието, това каза изпълнителният директор на САГБАЛ „Шейново" д-р Румен Велев, предава bTV. Д-р Гагова е еманация на българския лекар в момента. Указвайки ѝ подкрепа, подкрепяме българските лекари, защото такива неща се случват навсякъде в страната, особено колегите от Спешната помощ са като на фронт, каза още той. Д-р Велев посочи, че, разбира се, не може да се намесва в работата на съда, „но данните, които започнаха да излизат за задържания, показват, че не трябва да излиза на свобода, защото може да се укрие". Данните са предимно косвени, но са недвусмислени. Травмите на д-р Гагова сочат, че са нанесени от друг човек, няма как тя да се самонарани така

Срещата, която може да пренареди света

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/sreshtata-koiato-mozhe-da-prenaredi-sveta-6071073

Путин и Тръмп са свързани от политически, геостратегически и лични сюжетни линии

Заловиха дрогиран шофьор във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354722

Дрогиран шофьор бе задържан във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Рано сутринта в четвъртък органите на реда спрели за проверка хонда на улица "Тодор Влайков". Зад волана бил 38-годишен мъж от Добрич. Полицаите решили да тестват шофьора и се оказало, че е под въздействие на наркотични вещества.

Валери Симеонов: Във всяко гето трябва да има полицейско управление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316111

Валери Симеонов: Във всяко гето трябва да има полицейско управлениеВъв връзка с инцидента и разпаленото напрежение в Асеновград вицепремиерът Валери Симеонов смята, че трябва да се направи едно голяма дискусия. Това заяви той пред Нова тв. „Във всяко гето трябва да има полицейско управление. Полицейското присъствие респектира и нормализира обстановката вътре в него“, казва Валери Симеонов.

Григор Димитров започва битката на "Уимбълдън" днес

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-zapochva-bitkata-na-uimbaldan-dnes-659692.html

Българите Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще започнат участието си на "Уимбълдън" днес. Двамата ще играят в следобедните часове съответно на корт №12 и корт №5.

Гришо е поставен под №13 и ще се изправи срещу Диего Шварцман от Аржентина. Двубоят е трети на корт №12 в "Ол Инглънд клъб".

Там програмата започва в 13:30 часа наше време с мача между Ришар Гаске и Давид Ферер. След това е срещата между Кристина Макхейл и Кейти Боултър.

Пиронкова ще играе на корт №5. Пловдивчанката се изправя срещу Сара Ерани от Италия в последен, четвърти, мач на това игрище. Цвети ще излезе на корта след двубоя между Стефанос Циципас и Душан Лайович. Очаква се това да стане не по-рано от 19,30 часа.

На централната арена пък са предвидени мачовете на двама от големите фаворити - Новак Джокович и Роджър Федерер.

Ако не си част от този кръг, ставаш част от менюто

https://www.actualno.com/cite/ako-ne-si-chast-ot-tozi-kryg-stavash-chast-ot-menuto-news_620449.html

Ако не си част от този кръг (ЕК, бел.ред), ставаш част от менюто. Така бившият вицепремиер Меглена Кунева коментира факта, че страната ни остана седем месеца без еврокомисар в интервю за bTV.

Елана Агрокредит планира увеличение на капитала през 2018 г.

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/elana-agrokredit-planira-uvelichenie-na-kapitala-prez-2018-g-242159/

Дотогава ще бъде ползван нов заемен ресурс за увеличение на лизинговия портфейл, заяви прокуристът Георги Георгиев

Протестират срещу реформите на Макрон

http://www.cross.bg/makron-parlamenta-emanyuel-1547918.html

/КРОСС/ Повече от 100 активисти протестираха вчера срещу предложените вчера реформи от президента Еманюел Макрон. Демонстрантите се събраха на Площада на Републиката в Париж, предава bTV. Преди това лидерът на лявата политическата партия „Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон призова привържениците си да бойкотират речта на държавния глава. Вчера Еманюел Макрон събра двете камари на парламента, което е рядък политически ход. Действието беше разтълкувано като опит за съсредоточаване на властта. Той предложи и броят на депутатите в страната да бъде намален с една трета. Целта е повишаване на ефективността на работата на парламента.  

Елана Агрокредит планира увеличение на капитала през 2018

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/elana-agrokredit-planira-uvelichenie-na-kapitala-prez-2018--242159/

Дотогава ще бъде ползван нов заемен ресурс за увеличение на лизинговия портфейл, заяви прокуристът Георги Георгиев

Кунева: Доказахме, че ЕС може и без нас

http://dnes.dir.bg/news/meglena-kuneva-evropeyski-sauz-kabinet-borisov-3-26001870

Съжалявам, че малко повече от 7 месеца България няма комисар в ЕК – това е безпрецедентно, заяви по bTV Меглена Кунева.

Винъс Уилямс заяви, че е съсипана след смъртоносната катастрофа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/04/3000681_vinus_uiliams_zaiavi_che_e_susipana_sled_smurtonosnata/?ref=rss


Седемкратната шампионка в турнири от Големия шлем Винъс Уилямс заяви, че се чувства съсипана след автомобилната катастрофа, довела до смъртта на възрастен мъж. Американката започна успешно участието си на "Уимбълдън", където преодоля Елизе Мертенс.<br /><br />На пресконференцията след мача тя се разплака на въпрос, свързан с пътния инцидент. Уилямс е разследвана за автомобилна катастрофа с фатален край от 9 юни. Според първоначалния полицейски доклад тя е предизвикала...

Анулираха над 100 полета в Пекин заради проливни дъждове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316198

Анулираха над 100 полета в Пекин заради проливни дъждовеНад 100 полети бяха анулирани на летището на Пекин, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Причината са проливни дъждове. Отменени са били общо 113 вътрешни и международни полета. Управата на летището на Пекин обеща трафикът да бъде възстановен възможно

Юнкер и Путин ще обсъдят „Турски поток“

https://www.actualno.com/asia/unker-i-putin-shte-obsydjat-turski-potok-news_620429.html

Перспективите пред проекта „Турски поток“ ще обсъдят председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и руския президент Владимир Путин на срещата им в Хамбург в рамките на форума на Г-20 на 7-8 юли. Те ще разискват също проекта „Северен поток-2“ и перспективите за въ

Макрон: С държавите от Африка ще работим заедно срещу ислямистките групировки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316192

Макрон: С държавите от Африка ще работим заедно срещу ислямистките групировкиФранция и партньорите й от Африка трябва да работят съвместно, за да се справят с ислямистките бунтовници в нестабилния район Сахел. Това заяви държавният глава Емаюел Макрон на срещата на високо равнище на страните от групата на Г-5 Сахел в малийската столица – Бамако, предава Ройтерс, цитирана от Фокус.

8 часа за София-Бургас с полет на "България Ер"

https://offnews.bg//obshtestvo/8-chasa-za-sofia-burgas-s-polet-na-balgaria-er-659693.html

8 часа е отнело изпълението на полета София-Бургас вчера на родния превозвач "България Ер", съобщава bTV.

Хората, сред които малки деца, прекараха часове на столичния аеропорт в неведение кога ще излетят. След като няколко пъти часът на полета им беше отлаган, накрая се наложи да изчакат самолета от Милано, който също се движеше със закъснение.

Вместо в 4 следобед, пътниците пристигнаха в Бургас след полунощ.

Вчера по същя начин се чувстваха и пътуващите с „България ер” за Варна – вечерният полет се превърна в сутрешен, а сутрешният – в следобеден.

От авиокомпанията на този етап не коментират какви са причините за закъсненията.

Според европейските правила, ако полетът ни закъснява с повече от 5 часа, можем да откажем пътуването и в срок до 7 дни авиокомпанията трябва да възстанови парите ни. В този случай можем да претендираме и за обезщетение между 250 и 600 евро.

​Северна Корея е изстреляла балистична ракета

http://www.cross.bg/raketa-balistichna-koreya-1547917.html

/КРОСС/ Северна Корея е изстреляла балистична ракета. За това съобщават южнокорейските сили и японското министерство на отбраната. Най-вероятно ракетата е паднала в в океана в японската икономическа зона на 200 морски мили от брега. Американският президент Доналд Тръмп потвърди информацията в Туитър. Южна Корея и Япония осъдиха опита с балистична ракета. Възможно е да се очакват нови санкции на международната общност срещу Пхенян. Очаква се реакция на Организацията на обединените нации.     

Кунева: С бавенето на кандидатурата на еврокомисаря доказахме, че може и без нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316193

Кунева: С бавенето на кандидатурата на еврокомисаря доказахме, че може и без насЖелая на добър час на Мария Габриел, заяви пред bTV Меглена Кунева, която изрази убеждение, че тя ще е следващият български еврокомисар. Следобед във вторник нейната кандидатура ще бъде гласувана в Европарламента. Бившата вицепремиерка посочи още, че с голямото забавяне на българската кандидатура за еврокомисар – цели седем месеца - България е

Северна Корея обяви, че ще направи "важно съобщение" днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316187

Северна Корея обяви, че ще направи "важно съобщение" днес Северна Корея обяви, че ще направи днес "важно съобщение" - броени часове след като извърши поредния си ракетен опит в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс. Това ще стане в 15.30 ч. (9.30 ч. българско време), съобщи южнокорейската национална информационна агенция Йонхап, цитирана от БТА.

Член на преговорния екип за Брекзит искал ЕС да бъде "изцяло унищожен"

http://www.mediapool.bg/chlen-na-pregovorniya-ekip-za-brekzit-iskal-es-da-bade-iztsyalo-unishtozhen-news266155.html

Стив Бейкър, най-новият член на преговорния екип за Брекзит на британския министър-председател Тереза Мей, е бил заснет на видео клип да говори за унищожаването на Европейския съюз, пише The Independent. Докато изнасял реч пред "тинк-танк" организация през 2010 г., Стив Бейкър заявил, че ЕС трябва “изцяло да бъде унищожен“, тъй като е “препятствие“ пред световния мир и е несъвместим със свободното общество. Депутати от Консервативната партия предупредиха, че назначаването на Бейкър сега може да представлява риск за способността на Обединеното кралство да гарантира добри условия за Брекзит. А лейбъристите повдигнаха въпроса за преценката на министър-председателя Тереза Мей.

Русия намали производството си на петрол с 300 хил. барела дневно

http://www.moreto.net/novini.php?n=354752

Русия намали производството си на петрол през юни с 300 хил. барела дневно, съобщи „Прайм”. През миналия месец Москва понижи изпомпването на нефт до 10,946 млн. барела дневно или с почти 1 на сто по-малко от нивата в края на октомври, които бяха 11,247 млн.

ЕП гласува номинацията на Мария Габриел

https://offnews.bg//evropa/ep-glasuva-nominatciata-na-maria-gabriel-659691.html

Днес следобед в европейския парламент ще се гласува номинацията на Мария Габриел за еврокомисар по цифровизацията. Вотът в Страсбург ще бъде таен.

След изслушването й на 20 юни, двете компетентни комисии единодушно препоръчаха Мария Габриел за поста.

Ако вотът днес е положителен, както се и очаква, до няколко дни тя трябва да бъде одобрена и от Съвета на Европейския съюз.

При положително за Габриел гласуване, нейният мандат ще продължи до средата на 2019-та година.

Мария Габриел бе избрана за еврокомисар с голямо мнозинство

http://www.mediapool.bg/mariya-gabriel-be-izbrana-za-evrokomisar-s-golyamo-mnozinstvo-news266154.html

Eвропейският парламент oчаквано одобри Мария Габриел за еврокомисар по дигитализацията. След като бъде назначена от Съвета на ЕС, тя ще стане третият български еврокомисар, с мандат до средата на 2019 година. При тайното гласуване в Страсбург Габриел получи 517 гласа подкрепа, против бяха 77 евродепутати, а 89 се въздържаха. Очаква се писмото с резултата да бъде изпратено на Съвета до края на седмицата, а Габриел да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите следващата сряда. Мария Габриел премина гладко изслушването си пред евродепутатите от ресорните комисии преди две седмици и те подкрепиха назначаването й. Ресорът "Дигитализация" се оценява като един от приоритетните за Европейската комисия, като работата по него вече е значително напреднала. За този ресор отговаряше германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, но в началото на годината той стана еврокомисар по бюджета и човешките ресурси на мястото на напусналата Кристалина Георгиева. От януари 2016 България остана без еврокомисар, тъй като второто правителство на Бойко Борисов отказа да номинира заместник на Кристалина Георгиева, а служебният кабинет на Огнян Герджиков остави този въпрос за следващото редовно правителство.

Европейският парламент одобри Мария Габриел за еврокомисар

http://www.mediapool.bg/evropeiskiyat-parlament-odobri-mariya-gabriel-za-evrokomisar-news266154.html

Eвропейският парламент oчаквано одобри Мария Габриел за еврокомисар по дигитализацията. След като бъде назначена от Съвета на ЕС, тя ще стане третият български еврокомисар, с мандат до средата на 2019 година. При тайното гласуване в Страсбург Габриел получи 517 гласа подкрепа, против бяха 77 евродепутати, а 89 се въздържаха. Очаква се писмото с резултата да бъде изпратено на Съвета до края на седмицата, а Габриел да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите следващата сряда. Мария Габриел премина гладко изслушването си пред евродепутатите от ресорните комисии преди две седмици и те подкрепиха назначаването й. Ресорът "Дигитализация" се оценява като един от приоритетните за Европейската комисия, като работата по него вече е значително напреднала. За този ресор отговаряше германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, но в началото на годината той стана еврокомисар по бюджета и човешките ресурси на мястото на напусналата Кристалина Георгиева. От януари 2016 България остана без еврокомисар, тъй като второто правителство на Бойко Борисов отказа да номинира заместник на Кристалина Георгиева, а служебният кабинет на Огнян Герджиков остави този въпрос за следващото редовно правителство.

Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар

http://www.mediapool.bg/evropeiskiyat-parlament-shte-glasuva-kandidaturata-na-mariya-gabriel-za-evrokomisar-news266154.html

Европейският парламент ще гласува във вторик по обед кандидатурата на Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) за еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество. Двете ресорни парламентарни комисии (по култура и по промишленост, изследвания и енергетика), които проведоха изслушването на Габриел през юни, единодушно препоръчаха миналата седмица на евродепутатите да я подкрепят. Положително гласуване би изпратило досегашен евродепутат на поста еврокомисар по цифрови икономика и общество. Мястото на българския представител в Еврокомисията остана празно, след като Кристалина Георгиева напусна поста в началото на тази година. Преди изслушването някои европейски представители бяха скептични, че тя може да се справи с поста заради липсата на опит в дигиталната икономика и възрастта си - ако бъде окончателно одобрена от евродепутатите, тя ще стане поредният европейски лидер на по-малко от 40 години. Изпитът пред двете комисии обаче мина гладко, без напрежение и твърде спорни въпроси. Групата на социалистите и демократите - втората най-голяма в Европарламента - междувременно заяви своята подкрепа за кандидата за трети български еврокомисар. Габриел ще работи под ръководството на вицепредседателя по цифровата икономика Андрус Ансип. Нейният мандат ще съвпадне и с момента, в който една след друга Естония и България водят председателството на Европейския съвет - факт, който може да е от полза за осъществяването на редица предложени от Еврокомисията мерки в областта на единния цифров пазар.

Европейският парламент ще гласува кандидатурата на Мария Кабриел за еврокомисар

http://www.mediapool.bg/evropeiskiyat-parlament-shte-glasuva-kandidaturata-na-mariya-kabriel-za-evrokomisar-news266154.html

Европейският парламент ще гласува във вторик по обед кандидатурата на Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) за еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество. Двете ресорни парламентарни комисии (по култура и по промишленост, изследвания и енергетика), които проведоха изслушването на Габриел през юни, единодушно препоръчаха миналата седмица на евродепутатите да я подкрепят. Положително гласуване би изпратило досегашен евродепутат на поста еврокомисар по цифрови икономика и общество. Мястото на българския представител в Еврокомисията остана празно, след като Кристалина Георгиева напусна поста в началото на тази година. Преди изслушването някои европейски представители бяха скептични, че тя може да се справи с поста заради липсата на опит в дигиталната икономика и възрастта си - ако бъде окончателно одобрена от евродепутатите, тя ще стане поредният европейски лидер на по-малко от 40 години. Изпитът пред двете комисии обаче мина гладко, без напрежение и твърде спорни въпроси. Групата на социалистите и демократите - втората най-голяма в Европарламента - междувременно заяви своята подкрепа за кандидата за трети български еврокомисар. Габриел ще работи под ръководството на вицепредседателя по цифровата икономика Андрус Ансип. Нейният мандат ще съвпадне и с момента, в който една след друга Естония и България водят председателството на Европейския съвет - факт, който може да е от полза за осъществяването на редица предложени от Еврокомисията мерки в областта на единния цифров пазар.

Хокеен мач продължи 250 часа и 35 минути

http://www.cross.bg/chasa-minyti-produlzhi-1547915.html

/КРОСС/ 40-ина любители на хокея от Бъфало поставиха рекорд по продължителност на хокеен мач, който продължи 250 часа и 35 минути. Играта между отборите на "Сините" и "Белите" продължи десет дни и завърши с резултат 1725:1697. Целта на този рекорден по продължителност мач е благотворителност. Събраните общо 1,2 млн. долара ще отидат за борба с рака. Срещата се проведе на стадион Harbour Sabre. Отборите играха на четиричасови смени от по седем души (петима на полето, един вратар и една резерва). На всеки час имаше десет минутна пауза за възстановяване на леда. Според правилата след началото на играта смените бяха забранени. Хокеистите не излязоха от зимната пързалка през всичките дни на мача. Те признаха, че са ужасно уморени, но и много доволни, тъй като са събрали "невероятна сума пари". Най-възрастният участник в срещата бе 65-годишният Алън Дейвис. За да влязат в Книгата за рекордите на Гинес, организаторите на мача трябва да предоставят пълният видеозапис на целия мач и статистиката от него, която е на 54 страници. До момента рекордът за най-продължителен мач е в Канада. Той е от 2015 г. Срещата е продължила 250 часа, 3 минути и 20 секунди.  

Ромска фамилия, занимаваща се с джебчийство, ремонтирала парламента

https://www.actualno.com/crime/romska-familija-zanimavashta-se-s-djebchijstvo-remontirala-parlamenta-news_620450.html

Глава на фамилия, известна с монопол върху джебчийството в Софийско, е спечелил и реализирал обществена поръчка за ремонт на Народното сърание. Става въпрос за водопровода, канализацията и кабинетите в парламента. "Аз дадох най-ниската и печеля, то така е", каза Кирил Илиев,

Президентът на Зимбабве продаде говеда и дари 1 млн. долара на Африканския съюз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316184

Президентът на Зимбабве продаде говеда и дари 1 млн. долара на Африканския съюзПрезидентът на Зимбабве Робърт Мугабе дари чек за един милион долара на Африканския съюз (АС) вчера - първия ден от срещата на върха на организацията, предадоха световните агенции. Парите са от продажбата на търг на 300 говеда от личното стопанство на Мугабе. По този начин той искаше да покаже на останалите лидери в АС,

Остава в сила бедственото положение в община Самоков

http://www.cross.bg/samokov-ostava-bedstvenoto-1547914.html

/КРОСС/ Остава в сила бедственото положение в община Самоков след рекордните валежи. Вчера следобед река Боклуджа преля и наводни къщи, детски градини и обществени сгради. Днес започва описване на щетите причинени от наводнението, предава Дарик. 175 л/кв.м са паднали в Самоков само за пет часа. На много места водата е влачила коли, а по къщите на хората е стигнала до 1 м. Жители на Самоков си спомнят, че подобно бедствие в града не е имало през последните 60 години.  

Лекарите в ”Шейново” излизат на протест срещу насилието

http://frognews.bg/news_137623/Lekarite-v-SHeinovo-izlizat-na-protest-sreshtu-nasilieto/

”Това вече е нетърпимо. Лекарите този път са решени и ще се обединят, за да постигнат желанията си.” Това заяви бившият здравен министър от правителството на Пламен Орешарски д-р Таня Андреева.

3/4 от Самоков е наводнен, в Левски са в ужас от щетите

http://dnes.dir.bg/news/levski-gradushka-navodnenie-samokov-shteti-potopat-26001724

Остава в сила бедственото положение в община Самоков и частичното бедствено положение в Плевен след рекордните валежи, придружени с градушка.

Гърция смята да излезе на пазарите много преди 2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316174

Гърция смята да излезе на пазарите много преди 2018 г. Гърция смята, че ще излезе на международните пазари много преди края на нейната спасителна програма, която изтича през август следващата година. Тази увереност изрази гръцкият заместник финансов министър Йоргос Хулиаракос по време на вчерашни дебати в парламента, поискани от опозицията, във връзка с постигнатата миналия месец договореност на

Цвети Пиронкова пусна собствена марка екип за "Уимбълдън"

https://offnews.bg//tenis/tcveti-pironkova-pusna-sobstvena-marka-ekip-za-uimbaldan-659690.html

Отлично решение на Цвети Пиронкова. Красивата пловдивчанка ще излезе на кортовете в Уимбълдън днес, облечена в дрехи, които са нейна марка. Новината разкри лично тенисистката, използвайки един от профилите си в социалните мрежи.

Ето какво написа Цвети: "Здравейте! За мен е истинско удоволствие да ви представя PIRONETIC! 

Създаден с много любов към модата и спорта, това е моят проект-изненада, над който работя с екипа си вече цяла година и реших, макар че имаме още много работа, че е време вече да дебютира на корта:)

Любимият ми турнир Wimbledon е най-подходящото място да ви загатна поне малко от това, което скоро предстои, дано да ви хареса! Следвайте ме във Facebook и Instagram, където ще научавате повече за марката и предстоящото й лансиране".

Припомняме, че Пиронкова ще изиграе първия си двубой в турнира днес. Тя ще има за съперник много опитната Сара Ерани от Италия.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/nzok-beshe-koen-1547913.html

/КРОСС/ Кадровите рокади при всяко ново упрaвление не са нещо необичайно, но в енергийния сектор винаги са изглеждали като сложен пъзел от интереси. В края на миналата седмица този пъзел беше пренареден с връщането на Жаклен Коен на поста председател на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Той беше освободен от него по време на служебното правителство на Герджиков и на негово място беше назначен изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов. Връщането на Жаклен Коен обаче е, меко казано, странно. Още с назначаването му по време на правителството на Пламен Орешарски, единственият въпрос за неизвестния в енергийните среди Коен беше чии интереси ще защитава той в АЕЦ "Козлодуй". Повечето отговори клоняха към ДПС и търговец на скрап. Със сигурност Коен не е любимец и на енергийния министър Теменужка Петкова, която го освободи от поста изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) през февруари миналата година. Компаниите могат да кандидатстват за 35 млн. евро за иновациив. Капитал Daily Една от най-големите процедури за предоставяне на субсидии по оперативна програма "Конкурентоспособност" през тази година - тази за разработване на иновации, е отворена за кандидатстване до 26 септември. Общият бюджет е 35 млн. евро (68.5 млн. лв.), които ще бъдат разпределени между всякакви по размер компании. Те могат да кандидатстват самостоятелно или заедно с научни организации. Отделен проект може да получи между 100 хил. лв. и 1 млн. лв

Български? Хелзинкски? Комитет?

http://www.barometar.net/88959/

Пределно ясно е, че БХК прави политика, а не правозащита. Също като „Подкрепа“. Като някои екологични сдружения, като правораздавателната ни система. Странното е, че БХК възникна заради мен. Това стана през лятото на 1989 г., когато територията, наречена България търсеше начин да ме осъди за антикомунизъм, антисъветщина и създаване на „противозаконни“ сдружения. След като не […]

За националния празник на САЩ - балистична ракета от Ким (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55812-za_nacionalniq_praznik_na_sasht_balistichna_raketa_ot_kim_video

Северна Корея обяви, че е извършила първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, която "може да достигне всяка точка на света", предаде Си Ен Ен.

По заповед на вожда Ким Чен Ун бе даден старт на "историческото" изпитание на ракетата "Хвасон-14", похвали се в специална емисия севернокорейската телевизия. Диктаторът лично проследил целия тест.

Ракетата е достигнала височина от 2802 километра и е поразила набелязаната цел на разстояние 933 километра.

Според експерти, цитирани от Ройтерс, ракетата може да достигне Аляска, но останалите 49 американски щата, включително Хавай, са извън нейния обсег. 

Опитът, осъществен в Деня на независимостта, националния празник на САЩ, е част от дълга поредица провокативни изстрелвания на ракети в нарушение на стотици международни резолюции -  придружени със санкции, които забраняват на КНДР да развива ракетна и ядрена програма. Пхенян вече разполага с малък арсенал от атомни бомби и цели да се сдобие с междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне територията на САЩ.

Изстрелването на ракетата предизвика мигновена остра реакция от страна на Доналд Тръмп, който разкритикува в туитър диктатора Ким III.

"Това момче няма ли нещо по-добро за вършене в живота си?", запита Тръмп. "Трудно е за вярване, че Южна Корея и Япония ще търпят това дълго време. Може би Китай ще направи силен жест спрямо Северна Корея и ще сложи край на този абсурд  веднъж завинаги", добави още президентът на САЩ.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че новото ракетно изпитание показва, че заплахата от страна на Северна Корея нараства все повече. Той допълни, че Пхенян не обръща внимание на предупрежденията на международната общност и призова Китай и Русия да играят "по-конструктивна роля по севернокорейското досие", предаде БТА. Абе обяви, че има намерение да отправи този призив към китайския президент Си Цзинпин и руския президент Владимир Путин по време на тристранна среща с тях в Хамбург, когато те ще дойдат за Г-20. А в момента китайският лидер е на гости на руския си колега в Кремъл.

От Тихоокеанското командване на САЩ обявиха, че са следили ракетата в полет 37 минути. Според техните експерти тя е от средно ниво балистични ракети, а не междуконтинентална. Специалистите са категорични, че оръжието не представлява никаква заплаха за Америка.


 

 

Шоколадът има благоприятен ефект върху паметта

http://www.cross.bg/shokolad-flavanoli-shokolada-1547912.html

/КРОСС/ Някои какаови компоненти имат положителен ефект върху паметта и възприятията за всяка възраст, твърдят италиански учени, цитирани от ScienceDaily. Резултатите от изследването са публикувани в списание Frontiers in Nutrition. Флаванолите са природни съединения, които се намират в изобилие в какаовите зърна. Оказва се, че те стимулират мозъчната функция и имат редица защитни ефекти. Учените от Университета на Акуила анализират научни доклади за влиянието на какаото и шоколада върху когнитивните способности на човека. Обзорът включва 45 проучвания. Изследователите се фокусират върху това как какаото влияе върху мисленето на хората от всички възрасти при справянето им с различни видове задачи. В едно от проучванията порция богат на флаваноли шоколад (520 мг флаваноли) позволява на участниците да се справят успешно с множество когнитивни задачи след безсънна нощ. Тестването включва проверка на психомоторните способности, при които трябва учстниците възможно най-бързо да натиснат бутон, когато видят сигнал. Приемът на шоколад до голяма степен компенсира липсата на сън. При това шоколад с по-малко флаваноли (88.5 мг) няма толкова забележим ефект. Италианските учени са изследвали какво става в мозъка до няколко часа, след като човек консумира какаовите флаваноли в шоколада, и какво се случва, ако се приема богата на какаови флаваноли диета за по-продължителен период от време

20-годишен шофьор се блъсна във влекач край Бургас, брат му загина

https://www.24chasa.bg/region/article/6316144

20-годишен шофьор се блъсна във влекач край Бургас, брат му загинаЕдин човек е загинал, а друг е с опасност за живота след катастрофа на пътя между с. Венец и с. Церковски. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. На 3 юли, около 03.50 часа, на км 1+900 по посока на движение от с. Венец към жп гара – Церковски е станала катастрофа между лек автомобил "Фолксваген Туарег", с великотърновска регистрация,

Днес откриват Международния кинофестивал „Карантината” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354744

59 филма ще види публиката на тазгодишното издание на Международния кинофестивал „Карантината”, научи Moreto.net. Третото издание на феста ще бъде между 4 и 8 юли на плажа пред едноименното рибарско селище в Аспарухово. В петте фестивални вечери зрителите ще видят късометражни филма от 28 държави в жанровете игрален, документален, анимация, експериментално кино.

Европарламентът ще гласува номинацията на Мария Габриел

http://www.cross.bg/gabriel-parlament-evrokomisar-1547911.html

/КРОСС/ Кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар по цифровизацията ще бъде подложена на тайно гласуване днес в Европейския парламент. Ако Европейският парламент се произнесе положително, процедурата ще приключи с получаването на одобрение от Съвета на ЕС. Очакванията са Габриел да заеме поста в навечерието на седмичното заседание на еврокомисарите тази сряда. Третият български еврокомисар ще работи с мандат до средата на 2019 г  

Кунева за еврокомисаря ни: Ние станахме част от менюто, може и без нас

http://frognews.bg/news_137577/Kuneva-za-evrokomisaria-ni-Nie-stanahme-chast-ot-meniuto-moje-i-bez-nas/

Тя ще е следващият еврокомисар. Нейното изслушване мина гладко, а темата за фалшивите новини беше избрана много точно. Много съжаляваме, че България седем месеца няма еврокомисар. Ако не си част от този кръг ставаш част от менюто. Ние доказахме, че може без нас.Това заяви Меглена Кунева в коментар на кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар.

Съдят бивш футболист за уговаряне на мач

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sydiat-bivsh-futbolist-za-ugovariane-na-mach-2034624

Бившият футболист на "Гигант Съединение" Иван Стоянов се изправя днес пред магистратите от Районния съд в Пловдив за уговаряне на футболна среща.

В началото на месец октомври 2016-та година, обвиняемият се срещнал с двама мъже, коит

Хванаха трафикант, глътнал 79 000 евро

//dariknews.bg/novini/sviat/hvanaha-trafikant-glytnal-79-000-evro-2034617

Нигерийски трафикант бе заловен в източната част на Франция с 79 000 евро в стомаха и с 13 000 швейцарски франка в дрехите и обувките, предаде АФП, като се позова на съобщение на френските митнически власти.
 
Нигериецът е бил задържа

Черноморската риба бяга от българския бряг заради жегата

//dariknews.bg/regioni/dobrich/chernomorskata-riba-biaga-ot-bylgarskiia-briag-zaradi-zhegata-2034662

Жегата прогони родната риба към Украйна. Само за ден-два цената на сафрида удари 14 лева за килограм, а досега се предлагаше по 10 лв. Родната цаца съвсем изчезна и търговците напълниха сергиите с балтийска трицона,

Командироват инспектори по труда в летните курорти

http://www.cross.bg/tryda-inspektori-teritoriyata-1547910.html

/КРОСС/ От днес започва командироването на инспектори по труда от други области за подсилване на екипите на дирекциите, на територията на които има летни туристически курорти. Това съобщават от пресцентъра на Главната инспекция по труда (ГИТ). Командироването на инспектори от други области ще бъде за период от 9 седмици. Първите четири екипа от общо 8 инспектори от дирекциите "Инспекция по труда" Сливен и Стара Загора вече проверяват на територията на област Бургас, като за целта е издадена заповед за разширяване на териториалната им компетентност. ГИТ е създала организация и за включване на екипи на Агенцията в съвместни проверки с други контролни институции, които се координират от създадените специално за целта координационни съвети за сътрудничество и институционално взаимодействие в туризма на територията на областите Бургас и Варна.

”Шейново” протестира против насилието

http://dnes.dir.bg/news/lekari-nasilie-bolnitza-sheynovo-26001723

Лекарите от акушеро-гинекологичната болница „Шейново“ в София излизат на символичен протест след нападението над д-р Албена Гагова от баща на новородено дете.

Северна Корея е изстреляла нова балистична ракета

http://www.investor.bg/aziia/336/a/severna-koreia-e-izstreliala-nova-balistichna-raketa-242368/

„Това момче няма ли нещо по-добро за вършене?", коментира в Twitter презизентът на САЩ Доналд Тръмп

Овладяването на „най-опърничавия съпруг”

http://www.investor.bg/analizi/91/a/ovladiavaneto-na-nai-opyrnichaviia-syprug-242299/

Кои са основните играчи в преговорите за Brexit и защо това е важна тема за българското председателство

Джина Лолобриджида стана на 90!

http://www.cross.bg/godini-lolobridzhida-filmi-1547909.html

/КРОСС/ Известната италианска актриса, считана за една от иконите на световното кино, Джина Лолобриджида, отбелязва днес своя 90-ти рожден ден. По случай рождения й ден на площад в самия център на Рим ще се появи нейната последна скулптурна работа. Преди 30 години актрисата приключи своята филмова кариера и се отдаде на фотографията и скулптурата, където пожъна не по-малко успехи от тези в киното. За разлика от своята вечна съперница София Лорен, която преди няколко години - на 80-тия си рожден ден отказа да се снима, Лолобриджида не се крие от журналистите. В публикувано в "Кориере дела сера" интервю тя признава, че е станала киноактриса по случайност. Всъщност е учила в Академията по изкуствата в Рим вокал и е мечтаела да пее в операта или да прави скулптури. Семейството й обаче не било богато, а пред красавицата, финалистка на конкурса "Мис Италия 1947" се откривали добри възможности да припечелва снимайки се във филми, дори и в епизодични роли. Признанието дошло постепенно. Тя се е снимала във филми на известни режисьори като Луиджи Дзампа, Карло Лицани и Марио Моничели, но популярността идва с филма с Жерар Филип "Фанфан Лалето" през 1952 г. Актрисата не обича да обсъжда възрастта си и искрено признава, че би предпочела да празнува не 90 години, а 3 по 30.  

Северна Корея с провокация към САЩ на 4-ти юли

http://www.mediapool.bg/severna-koreya-s-provokatsiya-kam-sasht-na-4-ti-yuli-news266153.html

В деня на националния празник на САЩ – 4 юли, Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег към Японско море, предадоха световните агенции, като се позоваха на японски и южнокорейски официални източници. След 40 минути полет (над 900 км) ракетата е паднала, вероятно във водите на изключителната икономическа зона на Япония, съобщи главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга. Пускът е извършен от севернокорейската провинция Северен Пьонан. Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира в Туитър на поредното севернокорейско ракетно изпитание, като разкритикува севернокорейския лидер Ким Чен-ун. "Това момче няма ли нещо по-добро за вършене?", попита Тръмп. Той изрази надежда, че Китай ще накара Северна Корея да "прекрати това безумие веднъж завинаги". Японският премиер Шиндзо Абе на свой ред каза, че новото ракетно изпитание показва, че заплахата от страна на Северна Корея нараства все повече. Той подчерета, че ще повдигне темата пред президентите на Китай и Русия Си Цзинпин и Владимир Путин в Хамбург, където предстои среща на Г-20.

Пак напрежение след нов ракетен тест на Северна Корея

https://offnews.bg//sviat/pak-naprezhenie-sled-nov-raketen-test-na-severna-koreia-659689.html

Нов рекетен тест на Северна Корея, определена като "провокация" от Япония, беше извършен на 4 юли. След 40 минути полет ракетата е паднала, вероятно във водите на изключителната икономическа зона на Япония, съобщи главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин пък свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност след поредното ракетно изпитание на Пхенян, предаде Ройтерс.

Ракетата бе изстреляна в деня на националния празник на САЩ и броени дни преди срещата на Г-20 в Хамбург.

"Това момче няма ли нещо по-добро за вършене?", попита Тръмп в Туитър по адрес на севернокорейския лидер Ким-Чен Ун. После той изрази надежда, че Китай ще накара Северна Корея да "прекрати това безумие веднъж завинаги".

Южнокорейските военни съобщиха, че севернокорейската ракета е прелетяла 930 километра, преди да падне, предаде Ройтерс.

Източник:БТА

Доц. Георги Рачев: 5 градушки за една вечер не бяха падали в България

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6316139

Доц. Георги Рачев: 5 градушки за една вечер не бяха падали в БългарияСтуденият атмосферен фронт мина по много интересен начин - нещо, което рядко се вижда. Например, в западните квартали на София през нощта валя градушка на 4-5 пъти. Това нещо не се е случвало досега. Случва се през нощта да има градушка веднъж на 10-15 години, но да има 5 пъти т.нар. суперклетки - това нещо аз не съм чел и не помня да се е

Доц. Георги Рачев: 5 градушки за една вечер не бяха падали в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316139

Доц. Георги Рачев: 5 градушки за една вечер не бяха падали в БългарияСтуденият атмосферен фронт мина по много интересен начин - нещо, което рядко се вижда. Например, в западните квартали на София през нощта валя градушка на 4-5 пъти. Това нещо не се е случвало досега. Случва се през нощта да има градушка веднъж на 10-15 години, но да има 5 пъти т.нар. суперклетки - това нещо аз не съм чел и не помня да се е

Валентин Станев: СДС-Варна предлага нов модел за активно партийно строителство

http://www.barometar.net/88957/

Валентин Станев беше избран за втори мандат като представител в НИС на СДС от регионалната конференция на партията за Североизточна България. Във форума участваха делегати от местните организации на Варна, Добрич, Шумен и Търговище. – Г-н Станев, получихте единодушна подкрепа от регионалната конференция за втория си мандат, каква е равносметката за работата Ви досега? – […]

Излиза второто класиране за прием след 7 клас

http://www.cross.bg/klasirane-vtoroto-tretoto-1547908.html

/КРОСС/ Днес излиза второто класиране за прием след 7 клас. То се извършва според желанията от заявлението за първото. Ако седмокласникът не е доволен от мястото, на което е приет и на второто класиране, може да реши да участва в третото. Тогава обаче кандидатства само за обявените свободни места, а техният брой е ограничен. В този случай мястото, на което е прието детето на второто класиране, не се запазва. За участие в третото класиране се подава заявление в училището-гнездо като подреждането на желанията в него може да е различен. Срокът за това е от 11 до 13 юли, а резултатите от третото класиране ще бъдат обявени до 17 юли. Междувременно днес ще бъде представен Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. Целта на механизма е да се подобри взаимодействието между институциите, както и да се определят функциите и задълженията на всяка от тях. В събитието ще участват вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Красимир Вълчев и Бисер Петков, съобщиха от правителствената пресслужба.  

Днес евродепутатите решават за Мария Габриел

http://www.moreto.net/novini.php?n=354749

Днес следобед европарламентът ще гласува дали одобрява Мария Габриел за еврокомисар по цифровизацията. Вотът в Страсбург ще е таен. След изслушването й на 20 юни, двете компетентни комисии единодушно препоръчаха Мария Габриел за поста.

Вижте пътната обстановка в страната след наводненията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316133

Вижте пътната обстановка в страната след наводнениятаИнформация за състоянието на републиканските пътища, предоставена от Агенция “Пътна инфраструктура”. Метеорологична обстановка: През нощта в Централна и Източна България ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. В Западна България валежите ще отслабват и до сутринта ще спрат.

Птица принуди малайзийски самолет да кацне аварийно

http://www.cross.bg/ptitza-prinydi-malaiiziiiski-samolet-da-katzne-avariiino-1547907.html

/КРОСС/ Малайзийски самолет на авиокомпания Еър Ейжа, потеглил от Голд Кост в Австралия за Куала Лумпур в Малайзия извърши принудително кацане в австралийския град Бризбейн заради удар с птица, предават световните агенции. При удара двигателят на машината се повредил. В самолета е имало 345 пътници и 14 души екипаж Машината е била модел Eрбъс А 330.

Кошмар за тима на Херо над Варна

https://offnews.bg//futbol/koshmar-za-tima-na-hero-nad-varna-659688.html

Лошо време над Варна докара кошмарни момента за бургазлията Димитър Димитров - Херо е неговите момчета от Иртиш. Отборът от Казахстан пристигна рано у нас, а в четвъртък ще се изправи срещу Дунав в Русе в реванша от първия квалификационен кръг за Лига Европа.

Заради лошото време самолетът с футболистите от Казахстан е кръжал 70 минути над Варна. Все пак е получил разрешение от кулата за приземяване, съобщава sports.kz.

След кацането футболистите на треньора Димитър Димитров - Херо са пътували още два часа до Русе, където са отседнали в хотел “Рига”. Така общо пътуването на павлодарци е излязло над 11 часа.

Първата среща в Павлодар завърши 1:0 в полза на домакините, като Дунав започна уплашено мача, но после се окопити бързо и дори удари греда.

В Русе цари еуфория и от Дунав се похвалиха, че са продали 75 процента от билетите. Няма съмнение, трибуните ще са претъпкани за европейското шоу.

Борисов заповяда децата да ходят на училище. И да излизат образовани

http://clubz.bg/55811-borisov_zapovqda_decata_da_hodqt_na_uchilishte_i_da_izlizat_obrazovani

Всяко едно дете в България трябва не само да посещава, но да излиза и образовано от училище. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет по време на представянето на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици.

"Само това гарантира и просперитета на икономката и държавата. Безработицата в момента е 6%, повече не може да падне", коментира Борисов.

И призна, че в някои етноси има хора, които не могат да четат и пишат и не могат да си намерят никаква работа.

"Виждате в Асеновград и "Столипиново", или където и да било, образованието не е на необходимото ниво", каза премиерът.

Борисов заяви, че иска правителството и министерствата да бъдат въвлечени и всяко дете да излиза ограмотено.

"Това с всичките ни ресурси трябва да бъде направено. Молбата, заповедта ми е, че това най-важното. Това е магистрала от знание. Само така можем да достигнем до по-голяма производителност на труда", обясни Борисов.

На практика обаче премиерът моли и заповядва да се спазва Конституцията. В чл. 53, ал. 2 на основния закон е записано, че училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

Той каза, че трябва да има специално внимание към учители, които работят в по-трудна среда. Борисов обясни, че в момента по-добрият вариант е необразованите да тежат на социалната система, вместо да станат престъпници. Работещите българи обаче не са довлни от това и питат докога ще плащат за такива хора, и се появява етническо напрежение.

"Постепенно да образоваме децата и да ги караме да работят. Това ще гарантира, че след 15 години няма да имат толкова голям проблем следващите поколения", обобщи Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че най-големият проблем е на входа на образователната система. Той изнесе данни, според които около 5% от българчетата, 25% от ромчетата и 10% от турчетата не са обхванати от образованието. И обясни, че утре те ще бъдат клиенти на социалната система, а някои от тях и на МВР.

"Това няма как да е проблем само на образователните институции", каза Дончев.

Според него механизмът трябва да работи на ниво училище.

"Ако за дадено семейство не е ценност детето да ходи на училище, приоритет има общественият интерес. Трябва да направим всичко  - санкции, мотивация. Първата ни цел е новата учебна година. Резултат трябва да има веднага. Изследванията показват, че битката трябва да започне още в детските градини. Трябва да има индикатори, за да можем да мерим прогреса. Само престоят в училище не е гаранция", каза още Дончев.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че ще има координирана работа на институции. Според него е нобходимо да има мотивирани учители, които понякога дори заместват родителите.

"Неграмотността се възпроизвежда много лесно. Тези деца да бъдат обхванати в предучилищна възраст, да предотвратим отпадането им в 5-7 клас", каза Вълчев.

Той обясни, че приетият механизъм регламентира екипи във всяко населено място от представители на образователните институции, на ибщините и на МВР. Те ще трябва да осигурят взаимодействието на терен и да идентифицират учениците, които са отпаднали.

Валежите спират, идва вятърът

http://frognews.bg/news_137622/Valejite-spirat-idva-viatarat/

През нощта в Централна и Източна България ще продължи да се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.В Западна България валежите ще отслабват и до сутринта ще спрат. На 4 юли преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но вече по-слаби и в процес на спиране.

Учени създадоха материал, който ще предпазва астронавтите от радиация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316129

Учени създадоха материал, който ще предпазва астронавтите от радиацияОпасността от отравяне с радиация скоро може да бъде част от историята, предава Xinhua. Австралийски учени са създали изключително тънък наноматериал, който защитава повърхностите от светлина и радиация. Учените от Австралийския национален университет изобретиха нов наноматериал, който може да бъде приспособен да отразява видимата и невидимата

Европарламентът решава дали Мария Габриел да стане комисар

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/04/3000604_evroparlamentut_reshava_dali_mariia_gabriel_da_stane/?ref=rss


Европейският парламент ще гласува по обед кандидатурата на Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) за еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество. Двете парламентарни комисии (по култура и по промишленост, изследвания и енергетика), които изслушаха Габриел през юни, единодушно препоръчаха на евродепутатите да я подкрепят.<br /><br />Положително гласуване би изпратило досегашен евродепутат на поста еврокомисар по цифрови икономика и общество. Мястото на българския представител в...

79 000 евро откриха в стомаха на трафикант

http://www.cross.bg/evro-nigerietzut-mitnicharite-1547906.html

/КРОСС/ Нигерийски трафикант бе заловен в източната част на Франция с 79 000 евро в стомаха и с 13 000 швейцарски франка в дрехите и обувките, предава АФП, като се позова на съобщение на френските митнически власти. Нигериецът е бил задържан по случайност, докато пътувал в градски автобус близо до автобусната гара на Страсбург. Пред митничарите той твърдял, че пребива в Испания и се прехранва като мияч на чинии в ресторант на Балеарските острови. Кучето на митничарите обаче доловило миризма на канабис по банкнотите, които укривал в дрехите и обувките си нигериецът. Той бил предаден на полицията, която го подложила на рентгенов преглед, при който се установило, че в храносмилателната система на мъжа има 9 презерватива, натъпкани с банкноти. След като той се освободил от тях, се установило, че в презервативите има банкноти от по 200 и 500 евро на обща стойност 79 000 евро. Нигериецът е обвинен в пране на пари, идващи от трафик на наркотици, и в неверни изявления пред данъчните власти.

Съд може да разрешава само конкретни пътувания на деца и то за определен период

https://www.actualno.com/society/syd-moje-da-razreshava-samo-konkretni-pytuvanija-na-deca-i-to-za-opredelen-period-news_620430.html

Върховният касационен съд (ВКС) прие, че съдът може да разреши на непълнолетно дете да пътува в чужбина без съгласието на единия родител, но само за определен период от време или до определени държави. Това става известно от тълкувателно решение на гражданската колегия на с

Преглед на печат - 4 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354746

"24 часа": Гeнeтиĸ пpeби лeĸapĸaтa, изpaждaлa бeбeтo мy - нe мy дaлa плaцeнтaтa Учeн гeнeтиĸ oт Coфия c дългo ĸpимидocиe пpeби лeĸapĸaтa, изpoдилa бeбeтo мy, зaщoтo oтĸaзaлa дa мy дaдe плaцeнтaтa нa нoвopoдeнoтo.

Спорт до дупка: Хокеен мач продължи ...11 дни (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sport-do-dupka-hokeen-mach-prodylzhi-...11-dni-video-2034626

40-ина любители на хокея от Бъфало поставиха рекорд по продължителност на хокеен мач, който продължи 250 часа и 35 минути.
 
Играта между отборите на "Сините" и "Белите" продължи 11 дни и завърши с резултат 1725:1697.

Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-izstrelia-mezhdukontinentalna-balistichna-raketa-2034615

Северна Корея обяви, че е извършила първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, предаде японската национална информационна агенция Киодо.

Севернокорейската държавна телевизия съобщи, че ракетата "Хвасон-14" е достигнала височина от

Столичната община обяви поръчка за 8.5 млн. лева за ремонт на Западния парк

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/07/04/3000540_stolichnata_obshtina_obiavi_poruchka_za_85_mln_leva_za/?ref=rss


Столичната общита обяви обществена поръчка за ремот на една четвърт от Западения парк в София. Търгът е с прогнозна стойност 8.5 млн. лева без ДДС, като средствата се осигуряват по оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020г.<br /><br />В обхвата на предвидените ремонтни дейности попадат 530 декара от парка, който е с обща площ от 2000 декара, като е вторият най-голям парк в София след Борисовата градина. Според поръчката ще бъдат подновени настилките, пейките,...

Протест срещу войната по пътищата

http://www.cross.bg/putishtata-bulgariya-initziativata-1547905.html

/КРОСС/ Граждански и професионални сдружения организират дискусия, след която ще проведат и протестно шествие в София като обявяват, че инициативата за спиране на войната по пътищата. Срещата е за безопасността и сигурността по пътищата на България. В нея ще участват организациите Сдружение "Мрежа за инициативи и решения", "Софийски мотористи", "Обществен съвет за пътна безопасност", колоездачен клуб "Велосити", Клуб-Мото БГ, Фондация „Безопасни улици от Валя", Гражданска инициатива - „За Красна поляна", Съюз „Такси", Сдружение „SOS - ПТП", Гражданско сдружение „Релсов и обществен транспорт", Гражданска платформа „Гражданите", експертите Богдан Милчев, Настимир Ананиев, Николай Славчев, Ева Попова, Русе, Антон Попхристов, Владимир Бояджиев, Любомир Карадех, родителите загубили децата си Пламен Митев от Русе, Светла Горова, Елена Исакова, загубилата съпруга си Румяна Чобанова и др. Събитието ще се проведе от 17:00 ч. От инициативата заявяват, че сме свидетели през последните няколко години на огромните усилия на изпълнителната и законодателна власт да намалят жертвите на катастрофи. Въпреки всички предприети мерки, България е единствената страна в Европейския съюз, която за седем години не е подобрила безопасността си на движение по пътищата, което все още е на нивото от 2011 година

Майкрософт съкращава хиляди работни места

http://www.cross.bg/maiikrosoft-rabotni-mesta-1547904.html

/КРОСС/ Майкрософт ще обяви съкращение на хиляди работни места в рамките на голяма реорганизация на търговските си екипи, за да се фокусира по-добре върху облачните услуги, съхранението и онлайн софтуерните продукти, предава АФП, като се позова на американски медии. Говорител на Майкрософт каза, че компанията извършва промени, предназначени за по-доброто обслужване на клиентите и партньорите. Очаква се подробностите за тези промени да бъдат съобщени в идните дни, но според специализирани технологични издания и сайтове може да се стигне до хиляди съкращения. Миналата седмица Майкрософт съобщи, че купува компанията Клаудин, специализирана в облачните дейности. Майкрософт се очаква да обяви финансовите си резултати на 20 юли. В последните години компанията съкрати на няколко пъти работни места, за да се справи с провала си в областта на мобилните телефонни услуги. През 2014 г. тя съкрати 18 000 работни места, през 2015 г. - 7800, а през миналата година 4700 работни места. Към края на юни м.г. в Майкрософт работеха около 114 000 души. Облачните услуги позволяват на клиентите да съхраняват данните си в т.нар. дейта центрове и да получават достъп онлайн до софтуерни програми, вместо да ги закупуват и инсталират после на компютрите си.

Няма пострадали след наводненията в Самоков (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316076

Няма пострадали след наводненията в Самоков (Видео)Много домове, детски градини и обществени сгради в Самоков са наводнени, след бурите, които удариха страната през последните дни. Отводняването на сградите продължава. Засега няма данни за пострадали хора. В града са паднали близо 132 литра на кваратен метър. „Загубите са огромни“, казва един от пострадалите пред Нова тв.

Тръмп след новия ракетен опит на Ким Чен-ун: Това момче няма ли какво по-хубаво да прави с живота си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/04/3000666_trump_sled_noviia_raketen_opit_na_kim_chen-un_tova/?ref=rss


Северна Корея е изстреляла балистична ракета по посока на Японско море, предаде БТА. Тестът е извършен в ранните часове на деня, в който САЩ отбелязват националния си празник.<br /><br />Информацията за изстрелването е на южнокорейските въоръжени сили и на японското министерство на отбраната. След 40 минути полет ракетата е паднала, вероятно във водите на изключителната икономическа зона на Япония. Южнокорейските военни съобщиха, че ракетата е изстреляна от провинция Северен Пьонан...

Създават национален съвет по антикорупционни политики

http://www.cross.bg/suvet-natzionalen-ministrite-1547903.html

/КРОСС/ На редовното правителствено заседание, което тази седмица ще се проведе днес ще бъде обсъдено създаването на национален съвет по антикорупционни политики. Министрите ще разгледат и предложение за създаване на национален съвет по демографска политика към Министерския съвет. В дневния ред на заседанието има и проекторешения за изплащане на стипендии по програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, както и за финансово осигуряване на дейностите по национална програма "оптимизация на училищната мрежа. Министрите ще обсъдят и точка за отпускане на персонални пенсии.

SpaceX успешно използва два пъти капсулата Dragon

https://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/spacex-uspeshno-izpolzva-dva-pyti-kapsulata-dragon-6071070

Компанията обяви, че освен ракети вече има и капсула, която е направила повече от един космически полет

Съдът с нов опит да започне делото за атентата от 2012 г. в Сарафово

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/04/3000577_sudut_s_nov_opit_da_zapochne_deloto_za_atentata_ot/?ref=rss


Специализираният наказателен съд ще направи днес пореден опит да започне делото за атентата отпреди близо пет години на летище "Сарафово" в Бургас. Досега то винаги се отлагаше заради нередовно призоваване на част от пострадалите израелски граждани или отсъствие на някои от защитниците. Заседанието бе насрочено за 18 юли като то трябваше да започне в Бургаския окръжен съд, където щяха да отидат спецмагистратите от София. Причината бе, че тогава се навършват 5 години от терористичния...

Телефонни кабини в Ню Йорк "разказват" истории на мигранти (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6316109

Телефонни кабини в Ню Йорк "разказват" истории на мигранти (Видео) Три телефонни кабини бяха инсталирани на Таймс скуеър в Ню Йорк като част от творческа инсталация, предаде Франс прес. Идеята е на Аман Моджадиди, американски творец от афганистански произход. Инсталацията се казва "Имало едно време". Всеки, който влезе в една от кабините и вдигне слушалката на телефона,

Пламен Стойчевски: В избора на бойни самолети винаги сме следвали политическата конюнктура

http://frognews.bg/news_137619/Plamen-Stoichevski-V-izbora-na-boini-samoleti-vinagi-sme-sledvali-politicheskata-koniunktura/

Нужен ни е изтребител 4+ или 5-то поколение. Португалия, която ни предлага F-16 блок 15, също има запитване до СААБ за Грипен. Второто правителство на Борисов промени критериите за избор и наклони везните към F-16. Грипен може да бъде доставен в България за 18 месеца, а Ф-16 за три години.Грипен не е чисто шведски, на 50% е американски.

Убит и ранени при стрелба в Тулуза

http://www.cross.bg/tylyza-kvartal-vlasti-1547902.html

/КРОСС/ Един човек загина, а шестима бяха ранени, от които двама сериозно, в стрелба във френския град Тулуза, предава АФП, като се позова на местните власти. Стрелбата е била в проблемен квартал на града. Нито една версия не се изключва, но на този етап няма данни за терористични мотиви, заяви източник от местните власти относно стрелбата. Според него става дума по-скоро за разчистване на сметки. Според местни медии стрелец на мотоциклет или на скутер е открил огън на няколко пъти по площад в проблемния квартал на Тулуза. Зоната е отцепена.  

Радарите за превишена скорост днес - 4 юли, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354747

Служители на КАТ ще следят днес - 4 юли и в нощта срещу 5 юли, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Аспарухов мост - северен пътен възел 09:10ч.-10:00ч. гр.

Тайно гласуване за Мария Габриел

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-komisar-aria-abriel-26001585

Европейският парламент ще гласува тайно днес по обед в Страсбург кандидатурата на Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) за еврокомисар по цифровизацията.

С коя зодия ще правите най-горещ секс

https://www.actualno.com/curious/s-koja-zodija-shte-pravite-naj-goresht-seks-news_620392.html

Всяка от нас иска да намери партньор, с когото да изпитва невероятно удоволствие в леглото и да достига до вълнуващи оргазми. Астрологията може да ви е от помощ, когато става въпрос да откриете мъж, с когото да сте максимално сексуално съвместими. Овен Сексуален стил: Страс

"Дъщерята и жената на зам.-главния мюфтия ни наричаха ку*ви и боклуци"

https://offnews.bg//obshtestvo/dashteriata-i-zhenata-na-zam-glavnia-miuftia-ni-narichaha-ku-vi-i-bo-659687.html

Непълнолетните момичета, които бяха обвинени, че са нападнали дъщерята на зам.главния мюфтия у нас, твърдят, че са били провокирани и обиждани от семейството на Бирали Бирали. Това разкаха двете девойки, пожелали анонимност, пред "Господари на ефира".

"Прибирахме се с моята приятелка и минавайки покрай паркинга и една жена с две деца, чухме подхилквания, шушукания и обиди по адрес на облеклото ни", разказаха момичетата. Те са били облечени с потници и къси панталонки. 

Сред обидните квалификация по адрес на двете момичета имало и думи като "ку*ви" и "боклуци".

Едно от момичетата попитало има ли проблем, а след това към тях се приближила и дъщерята на зам.главния мюфтия, която разбила устата на девойката. За това тя има медицинско свидетелство.

В спора минути по-късно се включил и самият Бирали Бирали, който, по думите на момичетата, им казал: "Ако докоснеш някой от семейството ми, аз лично ще се саморазправя с теб, дали ще е с бой, или по друг начин, ще реша аз."

Родителите на момичетата са възмутени, но и притеснени от заплахите на Бирали. Двете момичета са били арестувани, докато другите, замесени в инцидента, са били на свобода.

Според родителите на камерите се вижда как двете момичета подминават семейството на Бирали, а след това се връщат към колата им на паркинга, явно провокирани от обидите.

"Не може едно религиозно лице да се държи по този начин. И това, че те имат някакво специално облекло, не значи, че трябва да го налагат на другите", каза бащата на едно от момичетата.

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/aktyor-kazakova-aktrisa-1547901.html

/КРОСС/ Александър Хайтов, скулптор, 63 г. Анна Сендова, учредителка на фондация „Културен диалог 21". Биляна Казакова, актриса. Весела Казакова, актриса. Диян Мачев-Дидо, актьор, 62 г. Емил Евлогиев, член на Сметната палата. Кирил Ламбов, пианист, диригент, композитор, 62 г. Красен Стойчев, бивш конституционен съдия, 63 г. Магдалена Лазарова, член на ВСС. Михаил Мутафов, актьор, 70 г. Сава Цоновски, художник, 92 г. Серафим, Неврокопски митрополит, 43 г.  

Румен Радев: Цветанов не разбира от изтребители, а от апартаменти. Ненчев катастрофира

http://clubz.bg/55810-rumen_radev_cvetanov_ne_razbira_ot_iztrebiteli_a_ot_apartamenti_nenchev_katastrofira

"Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между г-н Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот. Някой друг му задава курса".

Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС. Държавният глава се яви като свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев в Софийски градски съд (СГС). Той се явява в качеството си на бивш ръководител на Военновдъздушните сили (ВВС).

Радев определи комисията в парламента, която ще разследва процедурата по закупуване на изтребители, като трибунал за политическа разправа.

"Това е опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политически въздействия. Този парламент не произвежда закони, а политически скандали", заяви президентът.

"Винаги съм твърдял три неща към министър Николай Ненчев в много документи: Първо, незабавен договор с РСК МиГ за спасяване на нашата изтребителна авиация, така че да не останем на земята. Второ, в средносрочен план - търсене на възможности за диверсификация на доставки и услуги с Полша. Трето, в стратегически план – доставка на нов самолет", каза Радев.

И допълни, че Ненчев не е изпълнил първото условие и се е провалил с Полша, защото е издействал само един договор за ремонт на шест двигателя.

"Но големият договор за интегрирана логистична поддръжка, който той трябваше да сключи и за който го предупреждавах, че ще бъде дълъг и труден, може би невъзможен, министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Това е неговата одисея, той катастрофира с Полша, а в същото време отряза доставките от Русия. И накрая авиацията изпадна в пълен колапс", каза президентът.

Той допълни, че всеки един самолет в момента лети с удължени агрегати от нашия инженерно-технически състав, което противоречи на всички технически и технологични норми.

"Рискът го носим ние, а всичко това се случи заради невежество и безхаберие", заяви Радев.

Заседанието на 8-и състав на СГС се гледа при затворени врати заради класифицирана информация, която се съдържа в отговорите. В залата са бившият министър на отбраната Николай Ненчев и неговите трима адвокати - Радан Кънев, Менко Менков и Петър Божков.

Радев разказа и за вчерашната си среща с премиера Бойко Борисов.

"Говорихме как да предотвратим войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват. Виждате как някои твърдения, декларации и действия на г-н Борисов все по-често си противоречат с тези на г-н Цветанов. Оценявам усилията на г-н Борисов – това е държавнически подход", каза Радев.

Град Левски помлян от градушка с размер на юмрук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316107

Град Левски помлян от градушка с размер на юмрукУнищожителна градушка с размер от яйце до юмрук удариха град Левски и региона в понеделник, разказаха местни жители. Покривите на стотици къщи са разрушени и в къщите вали дъжд, те са напълно намокрени, Повечето домове не са застраховани, но хората твърдят, че разчитат повече на себе си, отколкото на държавата, показа репортаж на bTV.

След пороите остава в сила бедственото положение в Самоков

http://frognews.bg/news_137617/Sled-poroite-ostava-v-sila-bedstvenoto-polojenie-v-Samokov/

Остава в сила бедственото положение в община Самоков след рекордните валежи. Вчера следобед река Боклуджа преля и наводни къщи, детски градини и обществени сгради.

Лекари от "Шейново" протестират в подкрепа на битата акушерка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316104

Лекари от "Шейново" протестират в подкрепа на битата акушеркаЛекарите от болница "Шейново" ще протестират в подкрепа на пребитата тази събота д-р Албена Гагова. Тя пострада на работното си място от мъж на родилка, предава БНТ. Лекарката е била в безсъзнание повече от 20 минути. Носът ѝ е счупен, има и разкъсване на горната устна. Побойникът Владимир Стоянов е привлечен като обвиняем за нанасяне на лека

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-gradyshka-1547900.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Агресия срещу лекар. Насилието над лекари - какво ще го спре - коментар на д-р Таня Андреева Тема: Температурни аномалии. Повече слънце или дъжд през юли? Всички тайни на времето от климатолога Георги Рачев Тема: Внимание: Тирове на пътя. Как ще бъде организирано движението им през лятото - гост главен инспектор Росен Рапчев от Пътна полиция Тема: Политика и пътища. Пътища и ремонти. И още: Кога ще заработи ТОЛ системата? Говори регионалният министър Николай Нанков Тема: Лекарствена политика. Eлектронен търг за лекарства на онкоболните - всичко за идеята от зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева БТВ, "Тази сутрин" Тема: На живо от болница „Шейново": Колегите на пребитата лекарка на символичен протест Тема: Потушено ли е напрежението в Асеновград - разказът на репортера на bTV Росен Цветков и оператора Петър Джанаваров, нападнат от Петър Низамов - Перата при протестите Тема: Успешен ли ще е новият еврокомисар на България? гостува Меглена Кунева Тема: За какво си говориха премиерът и президентът? Ще има ли обрат по казуса с изтребителите „Грипен"? Коментар на бившия военен министър Николай Ненчев Тема: Директно от град Левски: Какви са щетите след унищожителната градушка? Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Самоков под вода! На живо - наводнени домове и улици като реки след пороите

Стоте най-добри средни училища в България (графики)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/04/3000322_stote_nai-dobri_sredni_uchilishta_v_bulgariia_grafiki/?ref=rss


!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var...

Дъждовете продължават на места и днес

https://offnews.bg//obshtestvo/dazhdovete-prodalzhavat-na-mesta-i-dnes-659686.html

Днес преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но вече по-слаби и в процес на спиране. Над останалата част от страната облачността ще се разкъсва и намалява в следобедните часове до предимно слънчево време - това е прогнозата на НИМХ към БАН.

В източната половина от страната ще духа умерен и временно силен север-северозападен вятър. Максимални температури между 21° и 26°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца – ще започне да се повишава.

По Черноморието преди обяд ще е предимно облачно с валежи, в отделни райони с гръмотевици. Около и след обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и ще намалее. Ще е ветровито с умерен и силен север-северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 23° и 25°. Температурата на морската вода е 25-28°, на север от н. Калиакра – 16 - 18°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините преди обяд облачността ще е значителна и все още на места в масивите от Централна и Източна България ще има превалявания. След обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа силен северен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 15°, на 2000 метра – около 9°.

Северна Корея пак изстреля балистична ракета

http://frognews.bg/news_137616/Severna-Koreia-pak-izstrelia-balistichna-raketa/

Северна Корея е изстреляла балистична ракета по посока на Японско море, предадоха световните агенции, като се позоваха на японското министерство на отбраната. След 40 минути полет ракетата е паднала, вероятно във водите на изключителната икономическа зона на Япония, съобщи главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга.

Не знам какви оръжия ще се използват в Третата световна война, но...

http://www.cross.bg/tretata-svetovna-voiina-1547899.html

/КРОСС/ "Не знам какви оръжия ще се използват в Третата световна война, но Четвъртата ще се води с тояги и камъни".Алберт Айнщайн

Лятото се завръща за седмица, после - нови валежи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/liatoto-se-zavryshta-za-sedmica-posle-novi-valezhi-2034670

До края на седмицата ще си спомним, че е лято. Времето постепенно се стабилизира след обилните валежи в последното денонощие, които паднаха над цялата страна, и сега отново ще се радваме на слънце.

Още днес следобед валежите в източната част на стран

Св. Андрей, Архиепископ Критски

http://www.cross.bg/andreii-patriarh-chete-1547898.html

/КРОСС/ Св. Андрей се родил в Дамаск през VІІ век. До седемгодишна възраст бил ням. Но веднъж, след като се причастил със св. Тайни, той бил изцерен по чудесен начин. Оттогава момчето започнало да се учи с голямо усърдие. Особено обикнало да чете божествените книги. Когато навършило 14 години, родителите му го завели в Йерусалим. Там св. патриарх Софроний го приел в църковния клир. Андрей водил най-строг живот. Всички го обикнали за неговата кроткост и добродетели. През негово време арамите превзели Йерусалим. Но и след това печално събитие Андрей останал да живее в светия град. В 680 г. бил свикан в Цариград Шестия вселенски събор против монотелитската ерес. Монотелитите признавали в Христа една божествена воля. С това те изопачавали св. Евангелие, което признава Господа Исуса Христа едновременно за Бог и човек. Лъжеучението било осъдено от събора. В числото на най-ревностните защитници на евангелската истина бил и св. Андрей. Йерусалимският патриарх го пратил на събора, понеже Андрей, вече архидякон, бил твърде известен с широкото познание на Свещеното Писание, с голямото си благочестие и дълбока мъдрост. След като се върнал от Йерусалим подир завършването на събора, Андрей се предал на молитва и богоугодни дела. Той се грижел за бедните, странниците и болните и на всички служел с усърдие и любов. След известно време бил назначен за архиепископ на остров Крит. Той мъдро управлявал паството си, като го поучавал чрез назидателно слово и добър пример

Хладен прием очаква бежанците, отишли в балтийските страни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/04/3000443_hladen_priem_ochakva_bejancite_otishli_v_baltiiskite/?ref=rss


Балтийските страни изнамериха начин да живеят без бежанци - приемат всички кандидати и се разминават със санкциите на Европейската комисия. Но го правят така, че бежанците не се задържат в страната. Напоследък става ясно, че изпитаният механизъм заяжда и може да породи нов социален проблем.<br /><br />В една свободна страна<br /><br />Мехарена, роден в Еритрея, пристигнал в Латвия преди година от Италия. В Италия пък дошъл от Египет; преди това живял в Уганда, Етиопия и...

Президентът е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър

http://frognews.bg/news_137615/Prezidentat-e-prizovan-kato-svidetel-po-deloto-sreshtu-bivshiia-voenen-ministar/

Президентът Румен Радев, който беше и командир на Военновъздушните сили, е призован като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев.

Зет на испанския крал Фелипе Шести може да влезе за 10 години в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316101

Зет на испанския крал Фелипе Шести може да влезе за 10 години в затвора Зет на испанския крал Фелипе Шести, осъден миналата година на 6 години затвор за големи финансови злоупотреби, може да получи още по-тежка присъда на апелативна инстанция, предаде Франс прес. Прокуратурата поиска присъдата на Иняки Урдангарин, съпруг на инфантата Кристина, да бъде увеличена на 10 години.

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1547897.html

/КРОСС/ *** София.От 10.00 часа ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София.В Министерски съвет заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов организира среща с национално-представителни пенсионерски организации. След срещата, около 12.00 часа, са предвидени изявления за медиите. ***София.В Гранитната зала на Министерски съвет ще бъде представен Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. В събитието ще участват вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Красимир Вълчев и Бисер Петков. ***София.От 09.30 часа ще се проведе заседание на Съдийската колегия на ВСС. ***София.От 09.30 часа 8 състав на СГС ще гледа делото срещу Николай Ненчев (чл. 282, ал. 3 НК). ***София.От 09.30 часа 28 състав на СГС ще гледа делото срещу Светла Пиралкова (чл. 220 ал.2 НК) ***София.От 09.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Петър П. и Марина И. за трафик на хора, представляващ опасен рецидив. ***София.От 09.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Недялко Ц. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще бъде представен доклад, посветен на промените в изборната система и визията на Българското либертарианско общество за смислената й реформа. ***София.От 10.00 часа Специализирания наказателен съд ще гледа делото за атентата в Сарафово

Бисер Петков: Преизчисляването на всички пенсии ще струва по милиард на година

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6315757

Бисер Петков: Преизчисляването на всички пенсии ще струва по милиард на годинаПрограма за лични асистенти и домашни помощници става национална - Г-н Петков, парламентът ви задължи до 31 октомври да е готова концепцията за реформата в ТЕЛК. Блокирането на наредбата забави стотици решения, пациенти се боят, че с новите решения на комисиите ще им се намалят инвалидните пенсии. Какви промени готвите?

Най-важното от Варна във вчерашния 3 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354740

3 премиери и 26 артистични вечери на тазгодишното издание на Театър Римски терми във Варна 3 премиери ще види варненската публика по време на тазгодишното издание на Театър Римски терми, научи Moreto.net. Варненец: Пием липов чай, изметен от улиците Пием липов чай, който ромки събират с метли от прашните улици.

Гръцката брегова охрана откри огън по турски кораб

http://frognews.bg/news_137614/Gratskata-bregova-ohrana-otkri-ogan-po-turski-korab/

Гръцката брегова охрана е открила огън по турски товарен кораб. Министерството на външните работи на Турция решително осъди действията на гръцката брегова охрана, предадоха световните агенции.

Остава в сила бедственото положение в Самоков след наводнението (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316094

Остава в сила бедственото положение в Самоков след наводнението (Видео)Остава в сила бедственото положение в община Самоков след рекордните валежи. Вчера следобед река Боклуджа преля и наводни къщи, детски градини и обществени сгради. Самоков, предава БНТ. Днес започва описване на щетите причинени от наводнението. Най-много валежи бяха регистрирани в района на Кнежа и Плевен.

САЩ празнуват 241 г. независимост на 4 юли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280658_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+241+%D0%B3.+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+4+%D1%8E%D0%BB%D0%B8

 Съединените щати отбелязват днес националния си празник - Деня на независимостта. На 4 юли 1776 година Континенталния конгрес на САЩ приема документ, в който се обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания повече от година, вече не са част от империята, а „свободни и независими щати“. Така се поставя началото на образуване на американската нация. 


56 души полагат подписа си под декларацията през 1776 г.  Документът е съставен от "бащите на нацията" - Бенджамин Франклин, Джон Адамс, Томас Джеферсън, Роджър Шърман и Робърт Ливингстън. Те поставят основите на държавата, в която тогава са живеели 2.5 млн души.  Сега населението на САЩ е 324 млн. 

Рожденият ден на САЩ - Ден на независимостта - се празнува на 4 юли, когато текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса. За пръв път документът е прочетен официално на 8 юли 1776-а в Залата на независимостта във Филаделфия.

След като чуват Декларацията, тълпи в много градове разкъсват и унищожават знаци и статуи, представляващи кралската власт. Конната статуя на крал Джордж III в Ню Йорк е съборена, а оловото е използвано за леене на куршуми. 

В продължение на месец документът е четен публично и хората празнуват всеки път, когато го чуят. На следващата година във Филаделфия бият камбани и има топовни салюти, палят свещи и фойерверки. Денят на независимостта става официален празник едва през 1783 г., когато войната окончателно приключва. 

Най-известната версия на Декларацията се пази в Държавните архиви във Вашингтон. Според някои историци окончателният вариант на Декларацията е подписан почти месец след нейното приемане, на 2 август 1776 г.


 

Пикник с хотдог и парад с фойерверки за десерт

В която и точка на света да се намират американците, те се събират за традиционното празнуване на 4 юли. В САЩ денят се отбелязва с пищни паради под съпровод на училищни оркестри и забавления - приятелски бейзболни мачове, смешни състезания като надяждане с пай и диня. Пикник с хотдог, хамбургери и бира е любимият начин за празнуване на американците.

На прочутия фестивал Фрийдъм в Индипендънс Хол във Филаделфия се разиграват историческите събития от историческата 1776 г. Особено пищни са тържествата в Бостън, Масачузетс с участието на кораба „Джон Кенеди" и концерти от патриотични песни. По традиция президентът и съпругата му канят на барбекю ветерани от войната и техните семейства. Бляскав финал на американския празник са фойерверките.

На 4 юли всяка година 6-7 хиляди имигранти, минали през строгото сито на тестовете, полагат клетва и стават американци.


 

Любопитни факти: Един янки консумира колкото 32-ма кенийци

След като САЩ стават независима държава, е създаден новият, звезднораиран флаг "Strips & Stars". От създаването си американското знаме се състои от 13 ивици (7 червени и 6 бели), символизиращи 13-те британски колонии, които образуват независимата държава. В синия квадрат днес има 50 бели звезди за всеки от 50-те щата.

Въпреки че английският е най-разпространеният език в САЩ, страната няма официален национален език. Вторият най-популярен език е испанският, а третият - китайският.

Над 57 000 жители на страната говорят на български език, според Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

Седемте лъча на короната на Статуята на Свободата представляват седемте континента.

Един американец консумира ресурси колкото 32-ма кенийци. Всеки ден в САЩ се изяждат 100 акра (440 декара) пица и 22 млн. пилета.

На 4 юли своята независимост от САЩ отбелязват Филипините, а Руанда празнува своя Ден на свободата - края на геноцида. /Марица.бг

Турция реагира само вербално на стрелба от гръцка страна по турски кораб

https://www.actualno.com/balkani/turcija-reagira-samo-verbalno-na-strelba-ot-grycka-strana-po-turski-korab-news_620445.html

Министерството на външните работи на Турция осъди действията на гръцката брегова охрана по отношение на турския товарен кораб, по който вчера (3 юли) беше открит огън в Егейско море след отказ да бъде проверен. Това съобщи тв каналът "Хабер Тюрк", цитиран от БГНЕС. "Не може да

ЕП гласува кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар

http://frognews.bg/news_137613/EP-glasuva-kandidaturata-na-Mariia-Gabriel-za-evrokomisar/

Европейският парламент ще гласува тайно днес по обед в Страсбург кандидатурата на Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) за еврокомисар по цифровизацията. Габриел бе утвърдена единодушно от комисиите на ЕП, пред които положи изпит на 20 юни.

По-топло днес, на места ще превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6316088

По-топло днес, на места ще превалиДнес преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но вече по-слаби и в процес на спиране. Над останалата част от страната облачността ще се разкъсва и намалява в следобедните часове до предимно слънчево време. Това съобщи за „Фокус” дежурният синоптик Мартина Цветанова от Националния институт по метеорология и хидрология

Пътна обстановка в страната - 4 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=354741

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 325+000 до км 359+000 – почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 15.

Северна Корея изстреля балистична ракета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316086

Северна Корея изстреля балистична ракета
Северна Корея е изстреляла балистична ракета по посока на Японско море, предадоха световните агенции, като се позоваха на южнокорейските сили и на японското министерство на отбраната. Има вероятност ракетата да падне в изключителната икономическа зона на Япония, Ракетата е изстреляна от севернокорейската провинция Северен Пьонан.

Един убит и шестима ранени в стрелба в Тулуза

http://frognews.bg/news_137618/Edin-ubit-i-shestima-raneni-v-strelba-v-Tuluza/

Един човек е загинал, а шестима са ранени, от които двама сериозно, след стрелба във френския град Тулуза, предаде АФП, като се позова на местните власти. Стрелбата е била в проблемен квартал на града. Нито една версия не се изключва, но на този етап няма данни за терористични мотиви, заяви източник от местните власти относно стрелбата.

Руски туристи трети ден не могат да излетят от Москва за Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Tffq45v3uZU/

Руски туристи вече трети ден не могат да отлетят за почивките си в България, а около 200 души от 20 часа чакат полетите си от Летище Бургас обратно – за Москва и Санкт Петербург.

„Сложната ситуация с руските туристи ще бъде разрешена до края на деня”, заявяват от българската авиокомпания „България еър”, която е трябвало да превози туристите в двете посоки.

Според превозвача на пътниците се предоставя всичко необходимо. Туристите обаче се оплакват, че няма предвидена храна, няма ясна информация кога ще отлетят. Съобщението на “България Еър” е забавено още миналата седмица, но официално обяснение на интернет страница на компанията се появи едва вчера.

След неочаквано забавяне полетите между Бургас и Москва и Санкт Петербург постепенно се възстановяват, пише Кросс.

Лошите метеорологични условия в Москва в нощта на петък срещу събота, които доведоха до анулирането на стотици полети от летище Шереметиево, както и технически проблеми на самолета са принудили аеропревозвача да извърши промени в полетите по направление Бургас – Москва и обратно. „Очакваме, че ситуацията ще бъде напълно нормализирана тази нощ”, съобщават от „България еър”.

Покъртителна история: Българска майка даде храната на детето си на бедняк в Лондон и разказа...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280657_%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%

 Българка, живееща във Великобритания, разказва покъртителна история за условията на живот там. По думите й на няколко пъти се сблъскала с бедни хора, които буквално нямало какво да ядат заради лошия си социален статус. Историята на тази млада жена е публикувана във Фейсбук и определено предизвиква размисли дали си струва човек да живее в чужбина.  Ето какво разказва тя: Много ми е болно,гадно и аз вече не знам как се чувствам. Вчера сутринта купих на малката хамбургер и айрян. Отидохме в парка,алеята до реката е най-прохладна и там се диша. Всички пейки бяха заети. Намерих свободно място до един възрастен мъж. Седнахме и извадих купенето да нахраня детето (тя е на 3 г..и много харесва тези хамбургери и когато минавам от там, тя не забравя да ме подсети да и взема). В един момент сякаш чух преглъщане. Погледнах мъжа, а той гледаше хамбургера и видимо преглътна още веднъж. Детето беше отхапало 2-пъти от него. Толкова тъпо и гадно се почувствах..... Дръпнах малката настрана и поговорих със нея, че мъжът вероятно е гладен и дали е съгласна да му предложим хамбургера и млякото. Малката се съгласи. Нямаше откъде да взема друг, мястото, от което го купих, е далеч. Помислих да отида до там, но докато се върна може и да го няма вече. Та му предложих, като се извиних, че е отхапано от него. Човекът в първият момент отказа. Но малката отиде при него и го погали по ръката ,каза му: "Дядо вземи го, ти си гладен, ние те обичаме, а мама утре ще ми купи друг. Мъжът се разплака и благодари 100 пъти. А аз хванах малката и си тръгнахме. Още ми е гадно. Миналата седмица подобен случай в магазин, от който пазаря редовно. Пред топлата витрина със прясно приготвени ястия стоеше една баба и гледаше. И така поне 40 минути. Накрая се престраши да пита колко ще и излезе 100 гр. боб-яхния. Беше извадила стотинки, които, видимо нямаше да стигнат за това. Попитах я дали е съгласна аз да го купя, защото имам рожден ден и искам да почерпя. Естественно, нямах рожден ден. От дума на дума разбрах, че тези стотинки са последните и пари и били само за хляб. Понапазарувах и на жената и някои други неща. А в магазина ме гледаха като гръмнати. Но на касата жената каза, че няма да платя хляба, той е от нея. А имах и друг подобен случай. Та ми се събра и просто исках да споделя, може малко да ми олекне. Вчера доста си поплаках, а и днес, като се сетя и ми потичат сълзите...."

 

4 юли в историята

http://www.cross.bg/nezavisimost-yspeshno-yadroto-1547896.html

/КРОСС/ 1776 г. - На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част от Британската империя.1802 г. - Открита е Военната академия на Съединените щати в Уест Пойнт.1894 г. - Хавайските острови са провъзгласени за република за кратко време.1898 г. - При морска катастрофа между френският параход „Ла Бургон" и английския търговски кораб „Кромартишир" загиват 560 души.1906 г. - Великобритания, Франция и Италия дават независимост на Етиопия.1916 г. - Учреден е Военноисторическият музей в София.1941 г. - В Рига латвийски националисти, колаборанти на Нацистка Германия, разрушават всички синагоги и убиват над 400 евреи.1946 г. - След 381 години колониално управление, Филипините получават независимост от САЩ.1959 г. - Каймановите острови се отделят от Ямайка и стават част от Обединеното Кралство.1971 г. - Ловчанският митрополит Максим е избран за Български патриарх.1997 г. - Космическият апарат на НАСА Марс Патфайндър каца успешно на Марс.1999 г. - Американският състезател по тенис на корт Пийт Сампрас става най-титулования тенисист в света.2004 г. - Гърция побеждава Португалия с 1:0 на финала на Европейското първенство по футбол 2004.2005 г. - Космическата сонда на НАСА „Дийп Импакт" успешно се сблъсква с ядрото на кометата Темпел 1, изривайки късове от вътрешността на ядрото за изучаване. Източник: Уикипедия 

Григор Димитров и Цветана Пиронкова започват участието си в "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/04/3000642_grigor_dimitrov_i_cvetana_pironkova_zapochvat/?ref=rss


Григор Димитров ще изиграе 20-ия си мач на "Уимбълдън", а Цветана Пиронкова ще запише 47-о поредно участие в основната схема на турнирите от Големия шлем. Българските тенисисти излизат днес за първите си мачове в Лондон.<br /><br />Те ще се изправят срещу преодолими, но трудни съперници в лицето, срещу които имат колкото спечелени, толкова и загубени мачове. Все пак на тревните кортове в "Ол Ингланд клъб" бившите полуфиналисти ще влязат като фаворити в двубоите с...

Президентът Радев ще свидетелства по делото срещу Ненчев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/04/3000559_prezidentut_radev_shte_svidetelstva_po_deloto_sreshtu/?ref=rss


За днешното заседание по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за договора с Полша за ремонт на самолетите МИГ-29 е призован като свидетел президентът Румен Радев. Той ще трябва да даде показания пред съда, тъй като преди да бъде избран за държавен глава бе командир на Военновъздушните сили.<br /><br />Ненчев е привлечен под отговорност за два отделния случая, в които според прокуратурата е извършил престъпление по служба, от което са настъпили значителни вредни...

Граждани излизат на протест срещу войната по пътищата

http://frognews.bg/news_137612/Grajdani-izlizat-na-protest-sreshtu-voinata-po-patishtata/

Граждански и професионални сдружения организират дискусия, след която ще проведат и протестно шествие в София като обявяват, че инициативата за спиране на войната по пътищата.

Кабинетът представя механизъм за задържане на децата в училище

https://www.actualno.com/education/kabinetyt-predstavja-mehanizym-za-zadyrjane-na-decata-v-uchilishte-news_620425.html

Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици ще бъде представен днес в Гранитната зала на Министерския съвет. Целта на механизма е да се подобри взаимодействието между институциите, както и да се определят функциите и задълженията на всяка от тях. В събитието ще участват вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Красимир Вълчев и Бисер Петков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Пробив при Стария град на Ракка на подкрепяните от САЩ сили в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316083

Пробив при Стария град на Ракка на подкрепяните от САЩ сили в СирияПодкрепяните от САЩ сили в Сирия са пробили стената, ограждаща Стария град на Ракка, докато са опитвали да превземат населеното място от терористичната групировка „Ислямска държава“, предава АФП. „Коалиционните сили, които подкрепят Свободните демократични сили, достигнаха до най-силно укрепената част от Ракка,

Излиза второто класиране за прием след 7 -ми клас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LCU6NT9u-2E/

Днес излиза второто класиране за прием след 7 -ми клас. То се извършва според желанията от заявлението за първото. Ако седмокласникът не е доволен от мястото, на което е приет и на второто класиране, може да реши да участва в третото.

Тогава обаче кандидатства само за обявените свободни места, а техният брой е ограничен. В този случай мястото, на което е прието детето на второто класиране, не се запазва. За участие в третото класиране се подава заявление в училището-гнездо като подреждането на желанията в него може да е различен. Срокът за това е от 11 до 13 юли, а резултатите от третото класиране ще бъдат обявени до 17 юли.

Междувременно днес ще бъде представен Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. Целта на механизма е да се подобри взаимодействието между институциите, както и да се определят функциите и задълженията на всяка от тях.

Днес в Източна България са възможни превалявания, над останалата част от страната облачността ще се разкъсва до предимно слънчево време

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280656_+%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B2+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%

 Днес преди обяд все още на места в Източна България ще има превалявания, но вече по-слаби и в процес на спиране. Над останалата част от страната облачността ще се разкъсва и намалява в следобедните часове до предимно слънчево време. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартина Цветанова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В източната половина от страната ще духа умерен и временно силен север-северозападен вятър. Максимални температури между 21° и 26°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца – ще започне да се повишава. 
По Черноморието преди обяд ще е предимно облачно с валежи, в отделни райони с гръмотевици. Около и след обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и ще намалее. Ще е ветровито с умерен и силен север-северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 23° и 25°. Температурата на морската вода е 25-28°, на север от н. Калиакра – 16 - 18°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. 
Над планините преди обяд облачността ще е значителна и все още на места в масивите от Централна и Източна България ще има превалявания. След обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа силен северен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 15°, на 2000 метра – около 9°.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=354739

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 4 юли ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч. до 14:00 ч. - местност "Акчелар", част от вилна зона "Траката", картинг писта, местност "Голяма могила", местност "Узун алан", района около поделение "Светкавица", магазин "Сръчко" (бул.

Забележителни нощни пеперуди, сова, синьо и бяло морфо на живо във «Флора»-Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/La1_9m91238/

Над 250 какавиди и пеперуди ви очакват в живата изложба, експонирана в експо център “Флора”-Бургас. Тя е отворена всеки ден от 09:00 до 20:00 ч. Акцентът тази седмица са 50 какавиди “филипински микс”, които започнаха да се излюпват една по една – различни видове лястовичи опашки и цели 30 пеперуди синьо морфо.

Синьото морфо произлиза от амазонската джунгла, а прекрасният цвят на крилата се получава от дифракция на светлината. Специалните люспи, с които са покрити крилата на пеперудата, пречупват светлината и цветът й се мени, когато се погледне от различен ъгъл.

Това е една съвместна изложба на Природонаучния музей и Община Бургас. Входната такса е 5 лева за възрастни, 2 лева за ученици и пенсионери, деца под 7 години влизат безплатно.

Ако пеперудите кацнат върху вас, радвайте им се, снимайте се, но ги пазете, защото са крехки.

Задържаха нигерийски трафикант със 79 000 евро в стомаха в Страсбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316081

Задържаха нигерийски трафикант със 79 000 евро в стомаха в Страсбург Нигерийски трафикант бе заловен в източната част на Франция с 79 000 евро в стомаха и с 13 000 швейцарски франка в дрехите и обувките, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на френските митнически власти. Нигериецът е бил задържан по случайност, докато пътувал в градски автобус близо до автобусната гара на Страсбург.

Св. Андрей, Архиепископ Критски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-andrej-arhiepiskop-kritski-news_620404.html

Св. Андрей Архиепископ Критски бил родом от Дамаск, син на благочестиви родители. До седемгодишна възраст бил ням и по чудесен начин, като се причастил, проговорил. Просиял в дивни добродетели. Съставил Великия покаен канон и други канони и църковни песнопения. Починал около 720 година. † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

Питам как вървят преговорите между България и Индия за завръщането на циганите в родината им?

http://frognews.bg/news_137528/Pitam-kak-varviat-pregovorite-mejdu-Balgariia-i-Indiia-za-zavrashtaneto-na-tsiganite-v-rodinata-im/

Искам да видя поне 100 роми (цигани) да държат в ръцете си националния трибагреник, да пеят безупречно националния химн на България, да играят поне 3 български народни хора, да протестират пред парламента в защита на българската национална кауза и ще повярвам, че интеграцията, започнала с едро финансиране преди повече от 30 години, едва днес е започнала да се случва.

Мария Захарова определи политиката на запада срещу Сирия като „химическо шоу“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280655_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7

 Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“ коментира последните заявления и действия на водената от САЩ антитерористична коалиция срещу режима на законно избрания президент на Сирия Башар Асад, пише вестник „Московский комсомолец“
„Информационно-пропагандната кампания срещу сирийските власти, това „химическо шоу“, набира сила... Съобщението за използването на отровен газ в Източна Гута, е лист, оформен по всички изисквания за работа на западните пресслужби, посочва началото на „химическата атака“ и я осъжда. Особено много ми се иска да отбележа безупречния английски език, именно на такъв език са написани всички резолюции на Съвета за сигурност и другите международни документи. Това не е разговорен английски, не е битов и не е литературен английски. Това е езикът на международно-правното общуване. Именно тези фрази след това ще се предлагат на западните колеги за работа, например, над изявлението на председателя на Съвета за сигурност с одъждането на „химическите атаки на режима срещу мирните граждани“. 
И това е само прелюдия“, написа Захарова. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване