Майкрософт обявява съкращение на хиляди работни места

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316078

Майкрософт обявява съкращение
на хиляди работни места Майкрософт ще обяви съкращение на хиляди работни места в рамките на голяма реорганизация на търговските си екипи, за да се фокусира по-добре върху облачните услуги, съхранението и онлайн софтуерните продукти, предаде Франс прес, като се позова на американски медии. Говорител на Майкрософт каза, че компанията извършва промени,

Военно сдружение подкрепя българите срещу циганските своеволия в Асеновград

http://frognews.bg/news_137578/Voenno-sdrujenie-podkrepia-balgarite-sreshtu-tsiganskite-svoevoliia-v-Asenovgrad/

В декларация сдружение Национален алианс ” Род, единство, държава” /РЕД/, чиито членове са военни патриоти, подкрепят борбата на българите за правов ред в Асеновград срещу циганските своеволия.

Евродепутатите одобряват днес Габриел за комисар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315618

Евродепутатите одобряват днес Габриел за комисарНоминацията на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел ще бъде гласувана от Европейския парламент в Стасбург днес. След изслушването ѝ пред три от комисиите му на 20 юни тя получи изцяло положителни оценки за познанията си в ресора, за който кандидатства - “Цифрова икономика и цифрово общество”.

52- годишен помориец блъска с колата си спрелия на червен сигнал на светофара л.а. «Мерцедес»

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QVfsdrhw3Ig/

На 03.07.т.г. около 18.29 ч. на бургаската улица «Захари Стоянов», в района на кръстовището за кв. «Горно Езерово», водачът на л.а. «Нисан Джук», с бургаска регистрация – А.М., 52- годишен от Поморие, поради движение с несъобразена с атмосферните условия скорост / шофиране в условията на дъжд/, блъска спрелия пред него поради червен сигнал на светофара л.а. «Мерцедес», с бургаска регистрация, управляван от 31 -годишната Ю.О. от Бургас. От ПТП пострадали : пътуващата в л.а. «Нисан Джук» съпруга на водача – И.М., 48 -годишна /прегледана и освободена за домашно лечение с диагноза «одраскване под дясното око», без опасност за живота/ и пътуващата в л.а. «Мерцедес» – М.О., 53- годишна / прегледана и освободена за домашно лечение с диагноза «сътресение на мозъка», без опасност за живота/,съобщават от полицията.

Тръмп предложи да помогне на болното бебе Чарли Гард

http://dnes.dir.bg/news/sasht-izbori-2016-bolno-bebe-charli-gard-26001416

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи да помогне на родителите на британско бебе, което е болно от рядка генетична болест, предадоха световните агенции.

Какво следва след края на битката за Мосул

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280654_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D1%

  След завладяването на развалините на джамията Ан Нури в Мосул Министерството на отбраната на Ирак побърза да обяви приключването на битката за града, пише вестник „Независимая газета“. Но там все още има снайперисти джихадисти, периодично се чуват избухвания на снаряди и стрелби. Сблъсъците в кварталите на стария град с останалите там членове на терористичната групировка „Ислямска държава“ продължават. 
Не е толкова важно обаче колко дълго време ще продължават последните огнища на боевете с джихадистите в Мосул. По-важното е какво чака Ирак след поражението на „Ислямска държава“ и окончателното освобождаване на територията на страната. Съществуват притеснения, че след приключването на битката за Мосул ще започне битката за Ирак. Тя ще бъде още по-ожесточена и кръвопролитна, като ще се води между арабите шиити, арабите сунити, кюрдите, туркмените и християните, а резултатът може да бъде окончателната фрагментация на страната по етнически и религиозен признак. 
При Садам Хюсеин, независимо от репресивния режим, повечето от иракчаните се чувстваха като граждани на една държава, заедно с която бяха част от арабския и ислямския свят и в която се развиваше икономиката. Сега отношенията в Ирак се изграждат на базата на клановата, племенната, религиозната и етническата принадлежност и лоялност. Държавните структури и институции са слаби и неефективни, а хазната са празни. 

Тръмп, който засилва анти-американските настроения по света

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/04/3000300_trump_koito_zasilva_anti-amerikanskite_nastroeniia_po/?ref=rss


Все по-трудно става да се коментира Тръмп като президент. Каквото и да решиш да анализираш в политиките му, той те е изпреварил с поредна Туитър тирада, която няма как да бъде подмината. Днес медиите в САЩ се занимават главно с туитовете на Тръмп и по-малко с политиките. Още повече управлението на Тръмп се оказва главно шум и почти нищо отвъд шума.<br /><br />Новият голям скандал надхвърля всичко, изстреляно досега в Туитър. Тръмп, пак лично, спонтанно и непредвидимо изпраща гневен...

На фона на ескалиращото напрежение със САЩ Северна Корея е изстреляла нова балистична ракета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280653_%D0%9D%D0%B0+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%A

 Северна Корея е изстреляла нова балистична ракета, която може да падне в изключителната икономическа зона на Япония, пише британския вестник Daily Express. Това се случва на фона на все по-голямата ескалация на напрежението със САЩ. 
Неидентифицираната ракета е била изстреляна от място, разположено близо до границата с Китай в 9. 40 ч. местно време. 
Все още не се знае дали тази ракета е толкова мощна, колкото беше последната изсреляна ракета, която се издигна на височина пет пъти по-голяма от Международната космическа станция.

Дефинираха най-омразната снимка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280652_%D0%94%D0%B5%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0

 Дори и да обичате да си правите селфита, докато сте на почивка, не ги пускайте във Фейсбук, защото ще подразните приятелите си. Анкета разкри, че повечето хора се изнервят от подобни кадри, съобщи Метро.

Цели 73 процента от анкетираните от застрахователната компания "Авива" са казали, че мразят да гледат чужди снимки от почивка в интернет. Въпреки това 77 процента от хората качват такива снимки в профилите си във Фейсбук. Всеки пети го прави, за да покаже къде е бил, но една десета искат да накарат другите да им завиждат.

"Почивката за повечето хора е време, през което се откъсват от ежедневието. Това обаче не се отнася до социалните медии. - каза Адам Бекет от "Авива". - Отдавна отминаха дните, когато почиващите виждаха снимките си чак когато се приберат в къщи. Сега споделяме спомените си от ваканцията веднага щом нещо се случи и с много по-голям кръг приятели и роднини."

Според анкетата най-непопулярната снимка е на краката на плажа.

Междувременно компанията "Фейсбук инк" съобщи, че е провела втори опит с дрон за доставка на интернет в отдалечени части на планетата и за разлика от първия безпилотен летателен апарат, този е успял да се приземи успешно, предаде Ройтерс.

Фейсбук планира да пусне дронове, които черпят заряд от слънчевата светлина и летят месеци наред. Те ще се свързват помежду си с лазерна комуникационна система и ще увеличат достъпа до интернет на земята.

Православен календар за 4 юли

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6315804

Православен календар за 4 юлиСв. Андрей, архиепископ Критски. Св. Марта Св. Андрей бил родом от Дамаск. До 7-годишна възраст бил ням, но след като приел свето причастие, проговорил. Оттогава започнал да изучава божествените книги. 14-годишен, Андрей отишъл в Йерусалим и там бил причислен към църковния клир.  Участвал в VI вселенски събор против монотелистката ерес.

Skype спира за няколко милиона души

http://clubz.bg/55809-skype_spira_za_nqkolko_miliona_dushi

Поемете дълбоко дъх - Skype ще ни превежда.

Без поддръжка за чат-програмата Skype ще останат няколко милиона потребители по цял свят. Това става, след като Microsoft спря обновяванията за по-стари версии на редица операционни системи.

От 1 юли месинджърът няма да работи на WIndows 8 и 8.1, Android 4.0.2, на Blackberry OS 7.1, iOS 7, Mac OS X 10.8 и всички техни по-стари версии. 

Засегнати се вече и много малкото потребители с Windows RT и Symbian OS, дядото на мобилните операционни системи.

Ако имате смартфон с Windows Phone, хората на Бил Гейтс препоръчват да се опитате да обновите до Windows 10 Mobile, ако устройството го поддържа. Само 14% от устройствата с мобилната система на Microsoft обаче имат тази операционна система.

Причината за спирането на поддръжката е опита на Microsoft да превърне Skype в истинска мултиплатформена програма - проекта Skype for Life, който е приоритетен за компанията. До момента всяка нова версия на чата за нова операционна програма бе правен "на парче" и резултатите бяха видни - тромава и бавна употреба, особено за мобилните устройства. Това доведе до значително отстъпване пред леките и удобни месинджъри на конкуренцията - Viber, WhatsApp и чата на Facebook.

Въпреки неудачите, Skype все още е сред най-ползваните чат-програми и с новия проект видно цели да се застопори на върха.

4 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=354738

Събития: 1776 г. – На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част от Британската империя. 1802 г. – Открита е Военната академия на Съединените щати в Уест Пойнт.

Превръща ли се Макрон в "президент монарх"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/04/3000583_prevrushta_li_se_makron_v_prezident_monarh/?ref=rss


Той изтиква министър-председателя си на заден план, държи изкъсо министрите, а партията му разширява властта си в Националното събрание. Френският президент Еманюел Макрон концентрира всички власти и полага основите на "макронизма", смятат анализатори.<br /><br />Държавният глава демонстрира, че владее ситуацията, като изнесе реч пред парламента във Версайския дворец, за да представи големите насоки на своя петгодишен мандат. С този ход той подля вода на своя премиер Едуар...

Лекари от "Шейново": Насилието е безумие

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekari-ot-shejnovo-nasilieto-e-bezumie-2034649

Медиците от болница "Шейново" излязоха на символичен протест, за да се противопоставят на поредния случай на насилие.

"Реакция очакваме от всички, които могат да помогнат да се спре това безумно насилие в болниците. Цялата лекарска колегия седи зад нас. Получихме подкрепа от всички к

Хороскоп за 4 юли, вторник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280651_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+4+%D1%8E%D0%BB%D0%B8%2C+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Ден на презареждане, на възможност да се изкачи висок професионален връх и да се задвижи дейност, от която в бъдеще ще се печели. Гонете си интереса по всички позиции, които в момента са отворени и очакват да вземете решение. Не се отказвайте от предложения и покани. Не се знае откъде ще изскочи вашият заек на късмета, но до три дни успехът ще ви следва и шансовете ви за печалби ще са максимални. Бъдете внимателни със здравето и не рискувайте излишно. Започнете прочистващи и разчистващи пътя процедури.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Ззраве-4

 

 

Телец 21 април – 20 май

Ден на неприятни сблъсъци на интереси и позиции особено в любовта. Тази вечер Луната от Скорпион е в точна опозиция на Венера от Телец. Бъдете сигурни, че партньорите ще ви поставят ребром въпроси за издръжки, наеми, заеми и прочие финансови дела. Ще се наложи да си плащате за всички услуги и екстри, които до момента сте получавали безплатно. Може да се разкрие двойнствената ви игра и да ви бъдат поставени ултиматуми. Надигат глава и тези, които до момента безропотно са се съгласявали с всичко.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Не пропускайте шансовете, които съдбата ви изпраща в този силен ден. С лекота може да се постигне нещо, което в миналото не се е получавало, не ви се е давало и е било невъзможно да се получи и придобие. Уплътнете максимално деня с обезпечаващи работата и живота ви действия. Може да сключите изгоден договор и да спечелите на своя страна усилията на близки и колеги. Утре Венера ще навлезе във вашия знак, така че и любовта ще застане до вас в предстоящите дни на конкурентни битки и атаки.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

Ден на неограничените възможности. Не си слагайте спирачки. И без това животът достатъчно ни е ограничил. Използвайте всяка предложена възможност, търсете срещи с потенциални спонсори. Явете се на конкурси и прослушвания. Дайте всичко от себе си и ще получите заслужена награда. Някой ще получи работата, която ще му носи радост и удовлетворение, а друг повишението, което не е без значение. До два дни планетата на бизнеса Меркурий ще напусне Рака, така че действайте изпреварващо.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

В този високо енергиен ден пръскате сили, пари и енергия във всички посоки. Лесно може да стигнете до изтошение или източване на сметки и финанси. Бъдете внимателни, не водете имотни дела и не извършвайте предварителни плащания преди да сте получили стоката или услугата. Ще се ядосвате за пропилените възможности и екстри. Някой ще се опита да ви излъже и постави в трудна ситуация, но не знае с кого си има работа. До два дни ще се отърсите от грижите и ще направите ход, с който ще си върнете трона и лъвските позиции.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Действайте активно и експедитивно. Имате шанс да постигнете максималното, да разрешите личен и професионален спор и да получите отдавна чаканите пари и екстри. Енергията ви търси поле за изява. Не се отказвайте от допълнителна работа и от връзката, която ще направи живота ви по щастлив и уреден. От утре Венера ще навлезе в нехармоничните ви Близнаци. Двойнствените връзки ще се разкрият. Не прекрачвайте забранения праг. Пасивността е вредна, но и не бива да се претоварвате.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

В професионален план ще бележите успехи и ще се радвате на предложения, повишения и покани. В семеен план ще се наложи да въдворявате мир и да действате като орбитър в отношенията на други двама. Не протакайте неприятните разговори, за да не станат нещата критични и да загубите контрол върху ситуацията. В момента силата и правото са във вашите ръце и по един или друг начин околните зависят от вас. Тази вечер непремено се приберете с подарък и се постарайте да изпълните нечие желание. Ще си спестите нерви и кавги.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Ден за пътувания и командировки, за преговори и участие в спонсорски проекти. Може да получите очакваното назначение или повишение. Енергията ви търси поле за изява, но трябва да се пипа много внимателно, за да не бъдат засегнати партньорските интереси. В любовта не заставайте между двама. Не участвайте в двойствени игри и не рискувайте повече отколкото може да си позволите. Тази вечер Луната от вашия знак е в опозиция на Венера от Телец. Едно отсъствие носи изневери и раздели. Клюката е по петите ви.

Работа-6

Пари-6

Любов-4

Късмет-5

Здраве-5

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Пътят пред вас ще се разчисти. Добре е да спазвате диета и да ограничите вредните контакти. Този ден ще определи приоритетите и новите посоки, ще ви сближи с хора, с които може да поемете по общ път, да обедините интереси, позиции и цели в бъдеще. Не оставайте пасивни, не чакайте втора покана. Днес инициативата трябва да излиза от вас, ако искате да влизат пари в банковата ви сметка. До два дни трябва да вземете болезнени решения в любовта. Вслушвайте се в гласа на сърцето.

Работа-5

Пари-6

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Ден на утрезвяване, на действия в посока на бизнеса и печалбите. Любовта остава на втори план. В следващите дни може да намерите и заместител на досегашните си връзки. Една покана за пътуване и гостуване далече от тук ще донесе уж временни рокади, които ще останат за постоянно. Появяват се нови възможности и фактори, които ще изтикат на втори план това, което до момента е ангажирало вниманието ви. Тази вечер може да получите откровение накъде да вървите и с кого да бъдете. Навлизаме в деня на сърцето.

Работа-6

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Ден на открито и прикрито противопоставяне. Вероятни са изневери. Партньорите постъпват нелоялно и по един или друг начин се опитват да ви прекарат. Тенденцията е да плащате чужди сметки и в крайна сметка да се окажете рогоносец. За наивноста и предоеряването ще се плаща. Не водете преговори за имоти и наследства. Не оставайте любимите сами, за да не ви намерят заместител. Като капак и разходите на децата трябва да покриете или пък на родителите. Дано да се намери някой, който да помисли и за вас.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Силен и печеливш ден, особено за родените след 8 март. Чакат ви печалби, добри вести и неочаквани предложения, които ще стабилизират личния ви и професионален живот. Направете днес своя избор. Не изчаквайте и не протакайте преговори и съвместни инициативи. Ден на прилив към едно стабилизиращо и обновяващо състояние, което ще ви донесе и преместване на ново място. Гребете с пълни шепи от шансовете на живота и се опитайте да реализирате основната си цел. Утре ще трябва повече да давате, ентусиазмът ще ви напусне.

Работа-6

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-4

 

 

Честит Рожден Ден!

Личната ви година е тройка. Приближавате се към важен и устойчив период. В последните два месеца на годината ще успеете да се внедрите в нова среда, да получите дивиденти от предишни усилия и да започнете изгодна сделка. През 2018 ще изпитвате двойно натоварване, но и двойно ще се печели.

Родените днес притежават едно шесто чувство, което ще им помага да уцеляват независимо какво се случва в живота им. Няма да мрънкат, ще си уреждат сами нещата, ще отнемат ръководството на групата, в която се изявяват от ръцете на лаиците.

Заченатите днес ще притежават лечебни и магически сили. Ще се изправят след всеки удар на живота още по-силни, знаещи и можещи. Ще пътуват много.

175 л на кв. м дъжд паднали за 5 ч в Самоков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6316071

175 л на кв. м дъжд паднали за 5 ч в Самоков175 л на кв. Метър са паднали в Самоков само за 5 часа, където бе обявено извънредно положение, съобщи bTV от града. На много места водата е влачила коли, а водата в домовете е стигнала до 1 м. Нанесени са големи щети, паднали са бетонни огради, има свлачища, причинени от водата, повечето от къщите са с наводнени мазета.

Автомобили "Мерцедес" пътуват автономно от края на поточната линия до склада (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/04/3000526_avtomobili_mercedes_putuvat_avtonomno_ot_kraia_na/?ref=rss


Заводът на "Мерцедес" в германския град Зинденфинген успешно тества автономно придвижване на автомобили от края на поточната линия до зоната за складиране на готовите коли. Разстоянието между двете точки е 1.5 километра, съобщиха от компанията.<br /><br />Отговарящият за производството в борда на директорите на "Мерцедес-Бенц Карс" Маркус Шалер коментира, че обновената S-класа вече е съвсем близо до автономните автомобили. Със самостоятелното си придвижванет от...

Откраднаха на плажа чанта с пари и мобилен телефон на мъж, докато е в морето

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xHpUeQZoccA/

На 03.07.т.г. около 15.00 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 31- годишен мъж от с. Каменар, общ. Поморие за това, че два часа по-рано, докато бил в морето на поморийския централен плаж, му е открадната оставена без надзор чанта, съдържаща : сумата от 350 лв. и мобилен телефон. Работата по случая продължава от служители на Районно управление –Поморие.

Служители в СГС инструктирани да донасят на Панов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280650_%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%93%D0%A1+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F

 Всички служители на заплата в сградата на Софийския градски съд са инструктирани да донасят за действия, извършени от граждани, които по един или друг начин застрашават Панов, Прокопиев и сие.

Това разкри евродепутатът Николай Бареков в отворено писмо до медиите. „Организираната престъпна група източва не само информация по дела с особен обществен интерес и с особено големи финансови интереси, но и такава, която по някакъв начин я застрашава“, твърди той. Като пример посочва инициативата си да запази на 20 март името „Антикорупционен отряд“ като запазена марка за бъдещо сдружение с обществена дейност. По думите му кликата около тартора на грантаджиите в тоги и шеф на ВКС – Лозан Панов, веднага е получила информация за инициативата и съответно откраднала идеята, създавайки проекта „Антикорупционен фонд“, в който се намърдаха видни протестъри. Сред тях и бившия кадър на обвиняемия по аферата „ЕВН“ Иво Прокопиев – Николай Стайков. „Обзети от страх, „моралистите в българската съдебна система“ побързаха да се обозначат като борчи срещу корупцията, чийто основни лица са именно те. Как олигархично-мафиотската ламя на корупцията у нас ще бори корупцията? Как Лозан Панов, Калоян Топалов, Иво Прокопиев и сие ще борят злоупотребата с обшществена служба за лично облагодетелстване, след като самите те ежедневно се облагодетелстват неправомерно и незаконно като злоупотребяват с поверената им власт?“, попита риторично Бареков. Той обяви също, че ще информира за казуса лично шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и ще внесе сигнал в Еврокомисията.

Изписаха от болница управителя на Федералния резерв

https://www.actualno.com/america/izpisaha-ot-bolnica-upravitelja-na-federalnija-rezerv-news_620442.html

Управителят на Федералния резерв Джанет Йелън беше приета за кратко в болница в Лондон миналия уикенд заради инфекция, съобщи Федералният резерв в комюнике. 70-годишната Йелън вече е изписана от болница "Крал Едуард VII" в Лондон, след като се наложи да бъде приета в петък (30 ю

Градушката удря с 300 обяви в час

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280649_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%83%D0%B4%D1%80%D1%8F+%D1%81+300+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B2+%D1%87%D0%B0%D1%81+

 

Ледени топчета се изсипаха над цялата страна, евакуират населени места в Свищовско

Градушката се движи с 300 обяви за час. Това показва справка на „Монитор“ в сайтовете за безплатни обявления, които предлагат услуги свързани с природната стихия.

Само минути след като над София се изсипа градушката в интернет пространството започнаха да валят предложения за ремонт, покривала и дори застраховки от ледените късове. Покривките за автомобил започват от 100 лева и стигат до 300, в зависимост от размера на колата. Продавачите гарантират, че дори най-едрата градушка няма да остави и следа върху боята, ако колата е завита с техния продукт.

Сервизите пък предлагат промоции от по 500 лева за ремонтиране на автомобила. Те дори промотират нова система, която не изисква пребоядисване, а само поправя вдлъбнатините по купето. От сдружението на автосервизите в страната съобщиха за „Монитор“, че вече дори връщат клиенти за по-сложни ремонти заради очакването да се появят такива, които имат поражения от градушките. Причината е, че

застрахователите плащат на момента, в който колата се вземе за ремонт

и печалбата си заслужавала. Редовите ремонти пък се покривали едва след свършената услуга и така работилниците оставали без оборотни средства, които лесно могат да развържат.

Застрахователите пък предлагали лесни и бързи процедури за промяна на полицата, в които се включвали и щети, предизвикани от природни бедствия. Годишната ставка за автомобил там била около 10% от пазарната му цена.

В неделя през нощта градушки удариха различни части на страната. Топчета с големина на орех се изсипаха в района на София и Перник, както и във Врачанско, Русенско и Плевенско. Междувременно служители на Агенцията за борба с градушките излязоха на протест (виж вдясно). Синоптиците очакват и през следващите дни на много места да паднат градушки и интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури.

Предупреждение за гръмотевични бури и обилни валежи е обявен за 25 области

в страната. В 10 области в страната важи оранжев предупредителен код. Това са Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград. Там се очакват силни гръмотевични бури, значителни валежи и градушки. Очаквани количества валежи са 35-65 мм за 12 часа. През нощта срещу вторник валежите ще продължат главно в централните и източните райони от страната.

През нощта и в следващите дни четири екипа на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” на Столична община обработват сигнали в връзка с валежите и градушки, които преминават на София, съобщиха от общината. Досега екипите на „Аварийна помощ и превенция” са реагирали на място на 11 сигнала за паднали клони на дървета, завирявания и счупени керемиди на покриви. Работят и екипи на столичната пожарна. Възложено е на почистващите фирми да състоянието на дъждоприемните шахти и да извършват почистване от паднала листна маса. Столичен инспекторат контролират дейността на фирмите, ангажирани с почистването на града. Във всички райони на Столична община има дежурни, които следят обстановката. Наблюдават се и нивата на речните корита, които са в норма.

Критична е обстановката в Свищовско след проливните дъждове. Това каза кметът на Община Свищов Генчо Генчев, цитиран от "Фокус". По думите му най-тежко е положението в село Овча могила. Според него там и дерето прелива. Залети са и малкият и големият мост в селото. На място са екипи на Пожарната, както и зам.-кметът. Генчев съобщи, че

ако се наложи, населението от ниските части на селото ще бъде евакуирано.

В момента се събира информация от кметовете на населените места. С нарушено електрозахранване са селата Червена вода, Деляновции Горна Студена. В село Ореш пък се е образувало свлачище. На място е изпратен екип, който да насипи брега с каменна фракция, за да се спре свличането. Залят е и пътят в село Вардим. В Свищов има наводнения в централната част на града, както и в района на жп гарата. По думите на Генчев цял ден се работи по отводняване на шахтите. Наводнени са мази и гаражи. „Имаме надигнати улици и асфалт, но към този момент не можем да дадем точна информация, тъй като улиците са залети изцяло от вода. След като свърши критичното положение, ще се извърши оглед на щетите“, посочи Генчо Генчев.
След интензивен и проливен дъжд около 13,20 ч. днес са прелели водите на язовир „Николаево” V в района на Тенекиен хан в област Плевен. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР - Плевен. Второкласният път Плевен - Ловеч е затворен за всички моторни превозни средства поради наводнение и свличане на голямо количество земна маса. Евакуирани са всички автомобили в участъка. Няма пострадали и бедстващи хора. Районът се охранява от екип на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР - Плевен.

 

Порой наводни Русе за 40 минути 

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Порой наводни за 40 минути този следобед улици, булеварди и подлези в Русе, закъсаха много автомобили. По данни на хидрометеорологичната станция от 14,20 до 15,00 часа са паднали 29 л/кв. м дъжд, като продължава да вали.

Екипи на противопожарната служба реагират на множество сигнали за закъсали автомобили, както и на тролей с пътници. От областната управа информираха, че девет села в региона са с нарушено електроподаване, като пет от тях са в община Две могили. За щастие не са получавани сигнали за бедстващи или пострадали хора. Силна буря, придружена с дъжд и градушка, е нанесла сериозни щети върху реколтата в област Русе. Населени места са останали без ток. В други има частично нарушение на електроподаването.

От областната управа съобщиха, че ток няма в град Бяла и в селата Бистренци и Дряновец. Електроподаването е нарушено в град Борово и в селата Стърмен, Копривец, Полско Косово, Помен, Баниска и Долна Студена. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите.

Градушка с големината на лешник е валяла тази нощ в община Две могили. Природното бедствие не отминало също Бяла и Борово. В град Две могили са унищожени напълно зеленчукови градини, има и улици с отнесен от пороя асфалт. В Бъзовец и в Батишница също са нанесени сериозни поражения върху зеленчуковите насаждения.

"Малко след полунощ се чу страшно бучене, след което в продължение на 10 минути се изсипа суха градушка, която повали домати, краставици и царевица. Земята позеленя от падналите листа. Не стигна това, но три часа по-късно повтори още веднъж – този път ледените топчета бяха примесени с дъжд“, обясняват хора от засегнатите населени места.

В село Пейчиново, община Бяла, градушката била с диаметър три-четири сантиметра, като нанесла поражения по зеленчукови и овощни градини.

От силната буря по пътищата в областта има паднали дървета и клони, които са били отстранени от дежурните екипи.

От хидрометеорологичната станция информираха, че в Русе тази нощ са паднали 26,1 л/кв. м дъжд, а скоростта на вятъра е достигала до 90 км/час. От общинската управа обясниха, че са били изпочупени клони, храсти и дървета. Дежурните екипи на противопожарната служба и на фирмите, ангажирани с почистването, са ги отстранили.

 

Шуменци увиха колите в юргани 

КРАСИМИР КРУМОВ

Винили от стари билбордове, одеала, брезенти и дори юргани влязоха на въоръжение в Шумен за превенция в щетите на очакваните градушки, след като за района беше обявен жълт код. Шуменецът Димитър Иванов публикува в страницата на "Хонда Брадърс" снимка на старателно подготвена за катаклизми "Хонда", която е покрита с родопско одеало, черги и юрган.

Нощната буря срещу понеделник в събота обаче беше много по-слаба от очакваното. "Шуменското плато спря сериозно бурята, която идваше от югозапад. Второто ядро мина от север, но облачноста беше много висока и мълниите бяха само облак-облак - изключително висока активност, около 2 секунди между мълниите. Но не гърмя силно." - коментира фотографът Злати Димитров, който се прочу като Ловец на мълниите заради уникалните кадри, които успява да заснеме по време на гръмотевични бури.

В Левски обаче падналата градушка е била с размери на кокоши яйца, показа във фейсбук местната жителка Даниела Петкова. Големият диаметър на "яйцата" е 4 сантиметра, а при падането си градушката е направила на решето PVC покрив и оставените по земята съдове, натрошила е поливни тръби и е предизвикала поражения по зеленчуците. Бедствието унищожило в дома й 100 квадратни метра навес, изпочупила циглите по покрива, удавила разсадите. Счупено било и стъклото на колата на сина й, а на фамилния автомобил било само пукнато. Всички посеви, гроздето и плодовете по дърветата били съборени на земята, разказа Даниела.

 

Огън и лед унищожиха села в Кюстендилско

СЕВЕРИНА ИВАНОВА

Пожари и градушки унищожиха цели села в Кюстендилско. Само в рамките на два дни бяха регистрирани общо 17 пожара, уточниха от пресцентъра на ОДМВР. През почивните дни пламна вила и огромна черешова градина в Драговищица. Близо 40 декара насаждения от череши са изгорели от пламъците, а пожарът бързо се разпространил на няколко фронта. „Разбрахме какво е станало по камбаната на черквата, а след това се включиха и предупредителните сирени. Доброволците бързо се включихме с водоноски, трактори, лопати. Помогнахме на екипите на пожарната“, коментира участник в спасителната акция.

 

„Искаме да си запазим черешите, имаме два декара, това ни е поминъка, ще се борим какво да правим“, споделя Десислава Петрова. Заради вятъра пламъците бързо стигнали и до съседното село Стенско. Кметът Огнян Янев е доволен, че стопаните се отзовали с подръчна техника, с цистерни с вода, но за съжаление много от площите били опожарени и тепърва ще бъдат установени щетите. Стопаните, които са застраховали имотите си, ще получат обезщетение. Такива обаче се броят на пръсти, тъй като застраховките са изключително високи. Пожарът обхванал близо 1 200 декара от землищата на двете села. Все още причините са в процес на изясняване.

 

Само няколко часа след пожара последва и градушка в района на Драговищица и други съседни села, която смаза зеленчуковите градини на местните. „Всичко е повалено, плаче ни се. Няма такава драма. Първо бяха студовете през април, след това огромния пожар, а сега и градушка“, жалват се местните хора. Те са категорични, че са претърпели загуби за стотици левове, които няма как да си възстановят.

 

Следят постоянно 28 язовира в Северна България

Постоянно се следи нивото на 28 язовира в Северна България. Досега няма констатирани проблеми с големите водоеми в страната и всички те имат свободен обем, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

От ведомството обясняват, че мониторингът над язовирите в страна е засилен и към този момент няма непосредствена опасност. Във връзка с паднали обилни валежи под особен надзор са язовирите в Северна България, а екипи обхождат непрекъснато водоемите.

Още миналата седмица, във връзка с очакваната промяна в метеорологичната обстановка, теренната работа на екипите е показала, че язовирите разполагат с необходимото количество свободен обем, което да поеме допълнителните водни количества при влошаване на времето, коментираха още от ДАМТН. Това се отнася и за критичните близо 200 язовира, като някои от тях са наполовина пълни, увериха експертите.

За последните два месеца бяха проверени 1122 язовира, като бяха съставени 118 акта и над 302 предписания за отстраняване на технически неизправности. Сред най-честите нарушения са неработещи затворни механизми на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храсти по съоръженията или по откосите на язовирните стени.

 

Буря накъса жици и уби три крави

ИВАН ПЪРВАНОВ

Буря накъса жици и уби три крави в свищовското село Овча могила. Собственикът им, които се опитал да помогне на животните пък е със счупен крак и е настанен в болница. Най-сериозни щети в неделя през нощта бурята нанесе именно в крайдунавския град.

На много места имали паднали дървета, активизирало се е и старо свлачище край село Ореш. В пет села е паднала и градушка, която е унищожила посевите и е потрошила покривите на къщи. Друго сериозно пострадало село е Караисен в община Павликени. Там едрите зърна лед са начупили прозорците на детската градина. Има и села без електричество. В останалите осем общини на Великотърновска област засега няма данни за сериозни щети. Няколко села са без ток след полунощ за по няколко часа заради паднали мълнии, които са причинили повреда в електрическата мрежа.

 

Градушка удари десетки села във Врачанско

РАЙНА ТОШЕВА

Градушка удари десетки села във Врачанско, а срещу ледените облаци са изстреляни 150 ракети само за една нощ. Небесната бомбардировка е ограничила до голяма степен щетите от градушката, защото е намалила големината на ледените късове. По думите на директора на командния пункт в село Бърдарски геран Йордан Йорданов, ракетите раздробяват парчета с големина на ябълка до отломки, колкото джанки или царевични зърна. Заради ударната стрелба обаче ракетите са свършили, но веднага е започнало зареждане с нови. Площадката в Бърдарски геран покрива около 2 милиона декара площи от областта.

Само през нощта срещу понеделник над региона са се изсипали към 72 литра дъжд на кв. м., съобщи кметът на Враца Калин Каменов. Най-страшно е било положението в село Баница, където градушката е унищожила 30 на сто от насажденията. Поражения има и в село Оходен. В Чирен градушката е била придружена с обилно количество валежи, при които са наводнени две къщи. Срутили са се и бетонни плочи, които са запушили канал.
Заради бурята без ток са останали за няколко часа селата Вировско, Власатица, Върбица, Девене, Мраморен и Тишевица.
През целия ден в понеделник аварийни екипи на Гражданска защита отводняваха засегнатите участъци и къщи.

 

За догодина им обещават по-високи заплати

500 лв. бонуси за стрелците след протест

ВАСИЛ ПЕТРОВ

Градушки удариха различни части на страната тази нощ. Ледените кристали се изсипаха в района на София и Перник, както и във Врачанско, Русенско и Плевенско. Срещу градоносните облаци са били изстреляни 350 ракети и заради скоростта на промяната на времето те на места не навсякъде се предотвратени поражения върху нивите. Щетите ще бъдат ясни най-рано към края на седмицата, след като в пострадалите стопанства влязат комисии.

Междувременно служители на Агенцията за борба с градушките излязоха на протест. В сезона на градушките те обявиха, че спират работа. Стрелците, които защитават цялата Горнотракийска низина, поискаха подобряване на условията на труд и 20% увеличение на заплатите си.

Повечето от тях получават по 360 лв. на месец.

По информация от Изпълнителна агенция „Борба с градушките” (ИАБГ) от 200 площадки в стачката са участвали служители от само 23 от тях. Земеделският министър Румен Порожанов я определи като незаконна и обвини БСП в подстрекаването й.

 

 

За да тушира социалното напрежение в подписаното вчера споразумение със синдикални организации от ИАБГ Порожанов пое 3 ангажимента. Първият е за изплащането на еднократна премия от около 500 лв. на ракетострелец, като за целта министерството е отпуснало 386 000 лв. По този начин щяло да се постигне ръст от 18% на заплатите. Порожанов увери, че ще се потърсят начини за повишаване на възнагражденията през следващата година. В споразумението, подписано освен от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов още и от изпълнителния директор на ИАБГ инж. Ваньо Славеев, от председателя на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева и от Евгений Иванов от браншовия синдикален съвет на работещите в ИАБГ, се гарантира запазване на работните места на служителите по места. „Василева обясни за „Монитор“, че

минималната премия ще е 460 лв.

Третият ангажимент е да се съдейства „ракетострелец” да бъде вписана в общия класификатор на професиите, за което синдикатите настояват отдавна.

Георги Михайлов, шеф на полигона в Голям Чардак, Пловдивско каза, че се чуди как да задържи младите кадри По думите му софтуерен специалист, работещ на новия радар взема едва 600 лв. заплата.

 
С 350 ракети удариха облаците за една нощ

350 за изстреляните ракети срещу градоносните облаци в цялата страна през нощта на неделя към понеделник, съобщи вчера изпълнителният директор на ИАБГ инж. Ваньо Славеев. По думите му от началото на кампанията са изразходвани вече 4000 ракети, но в складовете на агенцията има още 6000, които ще стигнат до края на сезона.

Той обясни още, че през нощта и рано сутринта основно бурята е вилняла в районите на областите Враца и Плевен. Следобед в понеделник информацията от радарите на агенцията е показала образуването на градоносни облаци и в района на област Търговище, където обаче ведомството няма полигони.

По информация на „Монитор“ поражения от градушки е имало по стопанства в карловските села Иганово, Певците,Кърнаре, Столетово, Христо Даново. Ледените късове са валяли там в понеделник по обяд - около 12.00 часа. Посевите на хората са помлени, твърдят запознати.

По същото време за кратко градушка е паднала и в Катуница, край Пловдив, но е било за съвсем кратко време и поражения не е имало.

Добруджанското море пълно едва наполовина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280648_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%

 Към 1 юли базата по Добруджанското Черноморие е пълна едва наполовина. Това съобщи Димитър Димитров, шеф на Регионалната браншова структура на хотелиерите и ресторантьорите. „Очакваме от 5-и, до средата на месец юли, запълваемостта да стигне до 90 на сто, а след това – и до 100 процента. Конкретни параметри към момента нямаме, защото ситуацията се променя по няколко пъти на ден. Това се дължи най-вече на румънските гости. Те не се научиха да правят резервация, а влизат в Синоптика, проучват времето, качват се на колите си и пристигат на Добруджанското море, най-вече за уикендите”, коментира Димитров.

Според него, най-много са туристите от Германия. Следват румънците, а руснаците и българите държат третото място. Има много чехи, поляци, скандинавци, македонци, сърби. Не е изключено в края на сезона да се отчете ръст на туристите от Турция, прогнозира Димитров. Това са най-вече наши изселници, които идват в България да видят роднините си и се настаняват край морето.

Този сезон, специално за Добруджанското море, ръстът на туристи няма да е повече от 5%, каза Димитров. 2016-а бе посочена като пикова година с 10 – 12 на сто ръст, но никой не отчита факта, че предните две години имаше минус 40 на сто туристи, посочи още той.

Браншът продължава да търси работна ръка за всички позиции. Най-много са обявените свободни места за камериерки, помощник – готвачи, сервитьори и бармани, работници в кухня.

На 4 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6315602

На 4 юли рожден ден иматАнна Сендова, учредител на фондация “Културен диалог-21” Биляна Казакова, актриса Весела Казакова, актриса Диян Мачев-Дидо, актьор Емил Евлогиев, член на Сметната палата Кирил Ламбов, диригент и композитор Доц. Красен Стойчев, бивш конституционен съдия Магдалена Лазарова, член на ВСС Михаил Мутафов, актьор Серафим,

Задържаха трима за за притежания на ключове и приспособления за отключване на автомобили и секретни брави

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8xA7Rn5Hrrc/

На 03.07.т.г. в района на бензиностанция «Петрол» на входа на Бургас при идване от Слънчев бряг, служители от Пето РУ – Бургас спрели за проверка лек автомобил «Фиат Стило», с бургаска регистрация, с който се придвижвали криминално проявените и осъждани за домови кражби бургазлии – П.П., 42 -годишен, Д.Д., 51- годишен и И.К., 39 -годишен. Под капачката за зареждане с гориво полицаите намерили и иззели укрити кутия от цигари и платнена торбичка, съдържащи пет изпилени ключове – шперцове за отключване на МПС, четири изпилени метални ключове – шперцове за отключване на секретни брави, пет метални приспособления за отключване на секретни брави и шпатула, пригодена за отключване. На задната седалка в управлявания от П.П. л.а. «Фиат» е открита торбичка, съдържаща златни накити / синджирчета и гривна/, чийто произход е в процес на изясняване. Тримата бургазлии са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа, съобщават от ОД на МВР-Бургас. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава от служители на Пето Районно управление

Оранжев код за бури и градушки днес във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=354737

Оранжев код за интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки е обявен за днес във Варна и областта, научи Moreto.net. В сутрешните часове ще има интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури и градушки. Количества на валежа ще е 35-65 л/кв.

13 лева за нощувка през лятото в планината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280647_13+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%89%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 

Едва 25% от БГ туристите търсят прохлада и тишина

13 лева би ни струвала нощувката в планински курорт през лятото, установи проверка на „Монитор“. Срещу тази цена можем да отседнем в 3-звезден хотел в Банско, както и да ползваме целия СПА център на комплекса. Въпреки това обаче едва 25% от всички пътуващи българи предпочитат да почиват на хладно, заяви Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. „Това ще рече, че от всички 10,5 млн. пътувания през лятото, 2 млн. ще са в планината“, поясни той.

Според него много от българите дори

 

правят по няколко почивки през летните

 

месеци, като съчетават и морето, и планината. Също така хората, които живеят по Черноморието, доста често избират да прекарат отпуската си в зимните ни курорти.

Най-популярни са и дестинациите около известните ни зимни курорти - Банско, Боровец и Пампорово. Край Разлог и Гоце Делчев има доста автентични къщи и семейни хотели, които са предпочитани места за настаняване в големите жеги, добави експертът.

Доста посещавани са и различни места в Източните Родопи, особено край Ивайловград. Съответно и Западните Родопи около Батак, Цигов чарк, Велинград и Юндола. Немалко наши сънародниците избират и Осоговската планина край Кюстендил, както и Трън. Варненци и бургазлии пък са големи фенове на Елена, Трявна и всички останали дестинации в Централния Балкан.

Някои от хотелиерите дори са

 

смъкнали цените си с до 50%

 

Така например срещу двайсетина лева можем да почиваме в къща за гости в Банско, като в цената влиза и закуска.

В Боровец пък 2 нощувки със закуски биха ни излязли 56 лева, като ще имаме възможност да ползваме фитнес зала, безплатен паркинг, а децата ще могат да се забавляват в детския кът в хотела.

4-звезден хотел в Пампорово ни предлага нощувка на цена от 38 лева. Срещу тази сума домакините ще ни нагостят със закуска и вечеря. Освен това всички гости могат без пари да се поглезят и в сауната или парната баня.

По думите на Драганов обаче много от пътуванията не са свързани единствено с почивки, а и с кулинарен, младежки, спортен и екстремен туризъм. Напоследък са много популярни спортовете като парашутизъм и рафтинг.

През лятото има и

 

много зелени училища, както и скаутски лагери

 

които са предпочитан избор сред малчуганите, разясни Драганов. Популярни са и детските еднодневни разходки, на които децата се водят в планината за да рисуват или да представят различни програми.

Според експерта сънародниците ни не се спират само на един вид настаняване. „Ако става въпрос за най-търсено, това са каменните къщи за гости, чифлици и семейни хотели, които предлагат вкусна храна. Има и такива, които избират палатковите лагери и бунгалата. Пешеходните туристи пък преспиват най-вече в планинските ни хижи. Посещаващите културни събития и фестивали пък предпочитат по-големите хотели“, сподели още той.

Българите предпочитат да спят в хотели до 3 звезди и на морето, и в планината. В някои случаи дори планинските каменни къщи и луксозни вили биха ни излязли доста по-солено, отколкото ако изберем къщичките на морето.

Драганов като добави, че планината определено не излиза по-евтино в сравнение с парите, които бихме дали, ако изберем да се печем на пясъка. Това е така, тъй като доста често летните планински спортове изискват специална екипировка, която като цена достига почти цената на ските и сноуборда.

 

На Балкана оставаме по-дълго време

Независимо от разходите престоят ни в планината е по-продължителен. „Средно в страната българите почиват за 2,8 дни, в планината прекарват 4,5 дни каза още Румен Драганов.

Специално през август много нашенци отивали в планинските райони, за да берат малини, боровинки, диви ягоди, къпини, шипки, гъби и бъз.

Повечето хора обаче, които избират планината, отиват там, тъй като през лятото е доста по-спокойно, отколкото през зимата, когато курортите ни са пълни с чужденци. „През лятото отиват хора, които предпочитат тишина и спокойствие. Те искат да се възхищават на гледката и чистия въздух. И, ако слушат нещо, те слушат народна музика“, разказа той.

Тръмп ще предложи американски газ на зависимите от Русия

http://clubz.bg/55808-trymp_shte_predloji_amerikanski_gaz_na_zavisimite_ot_rusiq

Втечненият газ пътува към Европаа с танкера "Креол спирит".

Доналд Тръмп ще използва бързо увеличаващите се доставки на американски природен газ като политически инструмент на срещата си във Варшава на 6 юли с лидерите на десетина държави, чийто енергийни нужди зависят от Русия, пише Ройтерс.

През последните години Москва намали доставките по време на ценови спорове със съседни страни през зимните месеци. Износът от САЩ ще помогне за намаляването на зависимостта им от Русия.

Тръмп ще заяви пред тази група, че Вашингтон желае да помогне на съюзниците си, като улесни възможно най-много американските компании да доставят повече втечнен природен газ за Централна и Източна Европа, съобщиха от Белия дом.

Президентът на САЩ ще присъства на срещата "Три морета". Тя е наречена така, тъй като много от участничките имат излаз на Адриатическо, Балтийско и Черно море. Тя предшества срещата на Г-20 в Германия, където той ще се срещне за първи път с руския си колега Владимир Путин.

Сред целите на "Три морета" е разширяването на регионалната енергийна инфраструктура, включително на терминалите за внос на втечнен природен газ и гаопроводите. Сред членките на тази инициатива са Полша, Австрия, Унгария, Латвия и Естония.

Присъствието на Тръмп ще даде тласък на проекта, заяви Джеймс Джоунс - бивш върховен главнокомандващ на силите на НАТО.

Увеличаване на износа на американски гяз за региона ще помогне за отслабването на ефекта от използването на енергетиката от страна на Русия като оръжие или коз при сделки, смята Джоунс.

"Мисля, че САЩ могат да се покажат като доброжелатели чрез износа на енергия и като помогнат страните, които нямат достатъчно внос, да имат по-голямо самозадоволяване и да бъдат по-малко зависими и заплашавни", каза той.

Политиката на Тръмп към Русия все още се оформя. Този процес се спъва от разследванията на разузнавателните данни, че Русия се е опитала да се намеси в президентските избори в САЩ през 2016 г. Москва отрича твърденията, а Тръмп твърди, че екипът му не е бил в сговор с нея.

Депутатите от подкрепящата Тръмп Републиканска партия, много от които искат той да предприеме твърда линия към Русия поради намесата й в изборите и кризите в Украйна и Сирия, подкрепят използването на газа с политически цели.

"Това подкопава стратегиите на Путин и други вождове, които се опитват да го използват като елемент за стратегическа атака", заяви сенаторът Кори Гарднър - републиканец от Колорадо, член на Комисията по външни отношения.

Кремлин разчита на приходите от газа и петрола, за да финансира държавния бюджет. Така че загубата на пазарен дял ще се отрази на Москва.

"По много начини износът на американски втечнен природен газ е най-опасната политика на САЩ към Русия", каза Михал Барановски - директор на варшавския офис на "Джърман Маршал фонд".

Очаква се през 2020 г. САЩ да станат третият световен износител на втечнен природен газ. Това ще се случи само 4 години, след като там бе открит първият терминал за износ. Американските износители продадоха по-голямата част от този газ с дългосрочни договори, но все още има някои количества и повече проекти за износ, отбелязва Ройтерс.

"Шениър енерджи инкорпорейтид" - компанията, която откри първия терминал за износ през 2016 г., извърши първата си доставка за Полша през юни. Още пет терминала се очаква да заработят до 2020 г.

"Телуриън инкорпорейтид" предложи проект на стойност 16 милиарда долара, който се надява да завърши до 2022 г. - точно навреме, за да се конкурира за дългосрочни договори за доставки за Полша, които изтичат през същата година и са на руския гигант "Газпром".

"Бихме искали да бъдем доставчик, който се конкурира за този пазар", заяви пред Ройтерс изпълнителният директор на "Тилуриън" Мег Джентъл.

Глобалното пренасищане в доставките обаче може да ограничи ръста на американския износ на втечнен природен газ независимо от подкрепата на Тръмп, изтъква Ройтерс.

То свали цените и затрудни печалбите на износителите, заяви Адам Семински - енергиен анализаторот Центъра за стратегически и международни проучвания.

Русия има предимство в Европа заради близостта си и връзките чрез тръбопроводите.

"Европа ще бъде арена на голямо състезание между руския и втечнения природен газ", каза Даниел Йергин - носител на наградата "Пулицър" и зам.-председател на анализаторския тръст Ай Ейч Ес.

Европейците ще следят дали Тръмп ще изясни позицията на своята администрация за новия тръбопровод за доставки на руски газ за Германия, известен като "Северен поток-2".

През юни американският Сенат прие пакет от санкции срещу Русия, включително поправки, които да наказват западни фирми, участващи в проекта. Новите санкции сега се бавят в Камарата на представителите.

Държавният департамент на САЩ лобира срещу газопровода, защото го смята а нещо, което прави Европа по-уязвима за спиране на доставки.

Заплахата от санкции се прибавя към напрежението между Вашингтон и Берлин. Германското правителство подкрепя газопровода, а озицията на Тръмп по въпроса безпокои европейските дипломати.

Шефът на Икономическа полиция е понижен по негово желание

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/04/3000524_shefut_na_ikonomicheska_policiia_e_ponijen_po_negovo/?ref=rss


Шефът на Икономическа полиция Мирослав Рашков е бил понижен в Столичната полиция по негово желание и ще бъде инспектор там. Това потвърди пред "Дневник" главният секретар на МВР Младен Маринов. Миналият понеделник на националното съвещание на МВР главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува работата на отдела като заяви, че е в затишие и летаргия, защото нямало никаква активност по разследванията на корупцията.<br /><br />Маринов отрече понижаването на Рашков да има връзка...

Несъразмерно висока е цената за членството ни в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280646_%D0%9D%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%B5+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2

 В историята на прехода ни годините на Иван Костов са най-мащабната, най-форсирана и най-престъпна приватизация. Само спечелилите от нея, а преди това и от реституцията, могат да кажат добра дума за това време

Институтът за икономически изследвания на БАН всяка година публикува Научен доклад за икономическото развитие на България. Ключовата тема в тазгодишния ни доклад е Пътят на България към Европейския съюз и равносметката от първите 10 години. Обхващаме годините от асоциирането ни към ЕС след 1993 г. и присъединяването ни от началото на 2007 г. Под резултати разбираме ползите и загубите (разходите) ни през този период. Всички данни в анализа са от официални статистически източници, посочени под таблиците и графиките и всеки може да ги провери. Не сме добавили от себе си нито една цифра. 

Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии се е заел да ни атакува в медиите с либерална ориентация. Фокусът на неговите атаки са резултатите от членството ни в ЕС. Познавам г-н Смилов като юрист по образование, без юридическа практика, подвизаващ се като политолог и съм изненадан от странния му коментар. В него няма нищо вярно. Заел се е да поучава икономистите от БАН по теми, които не познава и заблуждава читателите за положението в Икономическия институт и в БАН като цяло. Злостният му коментар създава невярното впечатление, че в БАН работят полуграмотни и дори неграмотни хора. Някои от тях дори искат закриване на БАН, без изобщо да познават работата на Академията. Към това преди години се стремеше и Симеон Дянков.

 

Под моето достоинство е да коментирам такъв примитивен и недобросъвестен „анализ”, но съм принуден да го направя, за да покажа, че истината за БАН е различна от описаната от него карикатура.

Той започва с таблицата за износа (на с. 150 от нашия доклад), където сочим официалните данни за 22 продукта в натура: електромотори, електрокари, мотокари, трактори, стругове, радиотелефони, азотни торове, обувки, домати, грозде и т.н. За повечето от тях в десетки или стотици хиляди броя, а за други в десятки или стотици хиляди тона. Господинът обаче избира да цитира само пишещите машини, като „по-комичен детайл”, както той се изразява, за да ни иронизира и да окарикатури мащабите и структурата на нашия износ през 1988 г. С това той окарикатурява себе си, а не нас. Така обикновено постъпват заядливите скандални личности, които нямат нищо общо с науката. Те

подменят професионалните аргументи с омраза и лъжи. Десните пропагандисти са най-силни в тази област.

След това ни обвинява, че сочим „спорни ползи” от ЕС. Има се предвид, че уж ние ги смятаме за спорни. Това е чистопробна лъжа. От наша страна няма дори намек, че ползите от членството ни в ЕС са спорни. Изброяваме подробно придобивките ни по линията на свободното пътуване, работа и учение в Европа, получаваните милиардни безвъзмездни помощи от предприсъединителните и структурните еврофондове, трансферите на много милиони евро от работещите в чужбина българи на свои близки в България, по-доброто снабдяване на нашите магазини с качествени и разнообразни стоки и т. н. (сс. 144146). За това, обаче няма и дума в неговия коментар. Икономистите от БАН са представени като заядливи, злобни, голословни отрицатели на всичко, което идва от ЕС. Това е долнопробна лъжа.

Ние не отричаме ползите от членството в ЕС, а за разлика от блюдолизния по адрес на ЕС доклад по същата тема, представен преди два месеца, на който господинът е съавтор, за първи път показваме несъразмерно високата цена, която България плати и продължава да плаща за тях. Това се изразява с преждевременното закриване на реакторите в Козлодуй (от което губим поне 1012 млрд. щатски долара), забраната от ЕС да строим АЕЦ Белене, забраната да допуснем транзитния газопровод „Южен поток” през България. Допуснахме огромни загуби от разрухата в икономиката (която ни струва между 130 и 150 млрд. долара, а може би и повече). Огромни са загубите ни от демографското ограбване чрез изтичането на стотици хиляди специалисти с висше и средно специално образование (за което бедната българска държава е платила през годините много десятки милиарда долара). Не по-малки са загубите ни поради отнемането на огромен генетичен потенциал – млади хора, които ще създават семейства в чужбина и ще отглеждат хиляди деца, които никога няма да се завърнат в България (от това нашето общество губи много десятки милиарди долари и ако продължава така България рискува да се върне към края на този век с 200 години назад по броя на населението си – около 3 млн. души, главно от циганската и турската етническа общност). Като член на ЕС плащаме годишен членски внос, който вече достигна един милиард лева, и т. н.

 

До сега у нас грижливо се премълчаваше истината за ползите и „платената” за тях цена. Криеше се„ че по количествено измеримите ползи и загуби, изравняване между тях се очаква към 20402050 г. България, най-бедният член на ЕС ще продължава да е нетен платец в общността. Ако включим и количествено неизмеримите или трудно измерими ползи и загуби, изравняване между тях не се очаква дори в по-далечното бъдеще. Трябва ли да мълчим за всичко това, както господин Смилов ни препоръчва?

 

Учените от Института за икономически изследвания на БАН смятат, че нашият народ трябва да знае тази истина, за да се вземат мерки за намаляване на огромната цена, която плащаме. Това не означава, че призоваваме за напускане на ЕС, защото нямаме друга разумна алтернатива. Нищо подобно! Призоваваме за повишаване ефективността във функционирането на ЕС и за по-добра защита на националните интереси на България.

По-нататък господинът продължава своите атаки: „Общата картина, която докладът рисува – пише той — е на срив на производството, износа и потреблението в България в сравнение с 1988 г.” Той поставя в нашите уста думите „ЕС ни е отнел светлото индустриално бъдеще и ни е превърнал в колония”. Такива думи в нашия доклад няма. Нито в нашите мисли! Тази мрачна за Смилов картина не е нарисувана от нас, а се съдържа в официалните данни на българската статистика за 1988 и следващите години до 2015 г. в три таблици: за производството на 34 продукта, за износа на 22 продукта и за потреблението на член от домакинствата по 9 продукта. Под всяка от тези таблици са посочени източниците и читателите могат да ги проверят (виж сс 146153).

 

Навсякъде в доклада подчертаваме, че неблагополучията у нас и несбъднатите очаквания на българите от присъединяването към ЕС, се дължат не само на погрешната политика на ЕС, но и на некомпетентна, много често дори престъпна или полупрестъпна политика на българските власти през последните 28 години. Господинът изглежда предпочита да се мълчи за престъпните безобразия на неговите политически приятели през тези години. Нищо чудно, защото той работи в Центъра за либерални стратегии,

финансиран от фондацията „Америка за България” и други западни източници.

Нали знаете мъдрата поговорка, че „който плаща той поръчва музиката”. Господин Смилов говори така, както му е поръчано от тези, които му плащат. От медиите научихме, че те дори имаха инструктаж на тези теми преди няколко месеца в сградата на Американското посолство.

 

По укриването на неприятните факти около истината тези хора много си приличат с онези, които ни управляваха до 1989 г. И нищо чудно, защото много от сегашните ни управници са деца и внуци на управниците ни до 10 ноември 1989 г. Техните семейства ни управляваха и тогава, и сега.

 

Г-н Смилов пише по-нататък: „Докладът представлява научен провал, защото между основните му тези и приведените аргументи няма връзка”. Господинът – юрист — явно не разбира, че именно тази дълбока връзка е едно от достоинствата на нашия доклад. Това е недобросъвестно и примитивно тълкуване на нашия доклад от некомпетентен по икономическа теория и практика човек. Нека читателят ни бъде съдник. Препоръчвам на по-любознателните да прочетат доклада и да преценят кой лъже! 

По-нататък господинът пише: „Картината за поизводствено-износните успехи на България през 1988 г. е неверна”. Както вече посочих в началото, всички данни в нашия доклад са ползвани от официалните български статистически публикации. А господинът твърди, че те са неверни. Трябва човек да е доста арогантен, без да е специалист в тази област, за да твърди това с такова самочувствие и категоричност. Или пък да е силно раздразнен, защото не желае сегашните читатели, особено младите, затрупани с чернилка за онези времена, да научат нещо добро за тези години, сътворено от техните бащи и дядовци.

 

И понеже не смее да признае открито, че не вярва в официалната българска статистика, господинът ни внушава, че изнасяните от нас продукти са едва ли не боклуци. Нека Смилов, който очевидно не разбира нищо от икономика, ни докаже, как 3540% от общия ни износ за развитите и развиващите се страни, т. е. за страните извън СИВ, е купуван на техните пазари! Кой е плащал с долари за боклуци? Той и тук използва изхабените клишета на махленската пропаганда. Така постъпват само най-елементарните персони, които нямат аргументи.

 

По-нататък г-н Смилов пише: „Сривът на производството през 1989 г. не е свързан с ЕС, а с разпадането на СИВ и отказа на СССР да приема некачествената ни продукция”. Очевидно, изкривеното мислене, овладяло мозъците на някои хора, ги държи в хипноза с години. И ги лишава от способността да разсъждават по логиката на здравия разум. Това претенциозно заключение на господина също не е вярно. Той „пропуска” дребния факт, че сривът в нашата икономика започна през 1989 г., а разпадането на СИВ и на Съветския съюз – няколко години по-късно.

 

В нашия доклад навсякъде се подчертава, че сривът се дължи на наложеното ни преждевременно откриване на нашата едва прохождаща, неконкурентна икономика за европейската и световната конкуренция, без никаква протекция. Защото протекцията на прохождащите икономики беше забранена от икономическата философия на „Вашингтонския консенсус”. Навсякъде в доклада повтаряме, че всички сегашни богати държави, на времето, когато са били на нашето положение с прохождаща, неукрепнала и неконкурентна икономика, масово са прилагали протекцията. Това важи за Америка, Канада, Западна Европа, Великобритания, Япония, Австралия и т.н. Япония, например, нямаше да е това, което е сега, ако не беше масираната следвоенна протекция на вътрешното производство, продължила 4050 години. Посочете ми дори една от богатите държави, която да не е прилагала протекцията по силата на Infant Industry Argument, в началото на модерното си икономическо развитие. Няма такава държава на нашата планета.

 

Правителствата на същите тези държави не позволяват сега на нас да защитаваме неконкурентното си производство и измислят разни залъгалки за неосведомените. Като тази, че от политиката на свободната световна търговия печелят всички – и богатитте и бедните. Нищо подобно!

Горчивата истина е, че в такава свободна търговия печелят силните и губят слабите.

Колко «печелят» слабите вижте таблиците за производството, износа и потреблението в България през последните десетилетия (сс. 146153 от нашия доклад). Подобно е положението и в Източноевропейските държави, в Русия, Украйна и другите страни, част от които са кандидати за присъединяване към ЕС.

 

Освен това, ние многократно подчертаваме в доклада, че изследваме целия път на движение на България към ЕС – както предприсъединителния период (от 1993 г. насам), така и след присъединяването (от януари 2007 г.). Всеки средно грамотен икономист знае, че макроикономическите процеси са силно инерционни и че днешната добра икономическа политика дава плодове след години, а не от следващия ден. Същото важи и за погрешната политика. Само неграмотният анализатор може да си позволи да ни препоръчва да започнем анализа на резултатите от членството ни в ЕС от 1 януари 2007 г. Икономическата политика на България е сходна, почти еднаква в повечето нейни елементи през целия период на асоциирането и присъединяването. Новото след присъединяването е правото да гласуваме. Но и в това нашите правителства не са свободни да гласуват по своя воля.

 

Както посочих в началото, известни са условностите при сравняването на стойностни величини за дълъг период. Най-меродавни при такива сравнения са натуралните и условно-натуралните показатели. Всеки грамотен икономист познава и условностите на БВП, за които не е тук мястото да отделям време. Не случайно през последните десетилетия се правят толкова опити за замяната му с по-надежден показател за оперативни цели. . Засега безуспешно. Твърдя категорично, че аз вярвам повече на натуралните показатели, където са приложими, отколкото на БВП, изчисляван по сегашната методология. Може би само юристите, които никога не са практикували дори правото, като нашия господин, приемат безусловно и вярват сляпо на сегашния БВП.

 

Неговата икономическа некомпетентност личи и от произволното съпоставяне на нашия дял по БВП на човек към средното равнище в ЕС, преди асоциирането и сега. Той явно не разбира, че средният показател за ЕС преди 20 години е един (относително висок поради тогавашния състав на ЕС от група високо развити страни), а сега е друг (относително по-нисък, поради междувременното присъединяване на 13 по-бедни страни с ниски национални показатели). Понижаването на средния показател общо за ЕС създава лъжливо впечатление за нашия голям прогрес. Наистина, това е твърде елементарно, но елементарни икономисти, като г-н Смилов, не го разбират.

 

Господин Смилов ни упреква, че нямало добра дума за правителството на Иван Костов (19972001 г.). Това са годините на най-мащабната, най-форсирана и най-престъпна приватизация в България, която, продължи и след това със затихващи темпове. Само спечелилите от тази приватизация, а преди това и от реституцията, могат да кажат добра дума за това време. Не ми се иска да мисля, че г-н Смилов е от тях.

 

Господинът твърди, че бедността у нас спадала напоследък и качеството на живота се подобрявало.

Това твърдение също ме учудва. Първо, защото не е вярно! Нека излезе извън София, особено в селата, в малките и средни градчета и да прецени как живеят 7580% от хората. Нека каже и на близо 2 млн. пенсионери, че живеят по-добре, въпреки че средната им месечна пенсия е 330 лв. и че средногодишното й повишение през последните години е 1,2%, т. е. с 45 лв. месечно. Средната месечна нетна заплата в ЕС през 2016 г. е била 1508 евро, в България – 406 евро, в Румъния –524 евро, в Литва — 618 евро, в Словакия 692 евро, в Хърватия 750 евро, в затъналата в дълбока сриза Гърция 947 евро и т.н. Второ, защото расте социалната поляризация. Бедните продължават да обедняват, а богатите да богатеят. България е най-бедната и една от най-поляризираните страни в ЕС.

 

Господинът ни сравнява по доходно разслоение с Америка, Мексико и други страни, но странно защо «пропуска» да ни сравни по Джини коефициент с близки нам страни. Този коефициент показва степента на доходно разслоение. Колкото по-висок е коефициентът, толкова по-голямо е разслоението и по-остра социалната несправедливост в съответната страна, и обратно — ниският коефициент е доказателство за по-малка разлика между най-богати и най-бедни, за повече социална справедливост. При среден коефициент за ЕС31,0, в България, Румъния и Литва е 37,0 и повече. В близките до нас с икономическото си развитие през последните десетилетия страни като Словакия е 23,7; в Словения – 24,5; в Чехия 25,0; в Унгария 28,2 и т.н.

 

Господинът прилага

странен селективен подход при избора на страните, с които ни сравнява.

Сочи тези, с които му е изгодно и премълчава другите, с които му е неудобно да се сравняваме. Той, с претенциите си за виден политолог, би трябвало да се срамува от такъв примитивизъм – да се злоупотребява с доверието на неосведомените. Господинът може да заблуди неосведомените, но прекалено арогантно е да натрапва изкривеното си мислене и примитивните си повърхностни знания по икономика на най-изтъкнатите български икономисти – тези от Икономическия институт на БАН.

 

Господинът ни обвинява в «гигантско неразбиране на това, какво е ЕС». Обвинява ни, че «БАН в същност иска възстановяване на СИВ». Пише, че предложенията на БАН са носталгия и целят възстановяване на планово регулирано стопанство, в което ЕК определя коя страна какви защитени производства да развива и фиксира квоти за мотокари, компоти и т.н. За този човек изглежда няма нравствени граници. Няма мярка в какво може да бъде обвинен опонентът и къде са границите на допустимото лъжене!

 

Такива идеи изобщо няма в нашия доклад. Те са изцяло измислени от господина.

Що се отнася до «гигантското неразбиране» на характера на ЕС, упреците следва да се отправят в друга посока – към господин Смилов. Според него, ЕС е изключително или главно политически съюз. Това не е вярно. По своето съдържание до скоро, той беше главно икономически съюз и остава такъв до сега. Негова сърцевина беше и остава Общият Европейски пазар и Еврозоната, а също и други важни икономически дейности. През последните години се засилва интеграцията и в политическата област, а сега започва интеграция във военната област, в сигурността, съдебната система, прокуратурата и т.н. На този фон е доста пресилено, дори абсурдно, да се обвиняват учените от Икономическия институт на БАН в «гигантско неразбиране». По-скоро господинът е склонен към по-ограничено, тесногръдо мислене. Това може да се обясни с пълната му некомпетентност в областта на икономиката.

 

Коментарът на господина съдържа и много други недомислия и груби лъжи, но такъв «анализатор» не заслужава да му се отделя повече внимание. Дори отделеното тук е премного.

В последния си параграф господинът преминава всички граници за нормално поведение, като ни обвинява, че сме за «Булекзит», т. е. за напускане на ЕС от България. Такава дума в нашия доклад няма. Нито пък намек да препоръчаме излизане на България от ЕС. Тук господинът поставя рекорда си по производство на лъжи.

Освен това зная какво пише в заключителната част на нашия доклад на с. 190. За да улесня читателя ще го цитирам тук:

«Европейските народи се нуждаят от

възраждането на съвременен демократичен Европейски съюз

, който ще служи на техните интереси. Историческо престъпление ще бъде пропускането на шанса за запазването на Европейския съюз – най-мощната интеграционна общност, каквато светът познава. И най-великото обединение на европейските народи, от което те се нуждаят».

България няма разумна алтернатива на членството си в Европейския съюз. С тази позиция ние сме убедени, че служим на България, а не на корпоративни или чуждестранни интереси!

Член-коресп., проф. Иван Ангелов

Игрив лос подгони голфър в Швеция (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/igriv-los-podgoni-golfyr-v-shveciia-video-2034643

Срещите с диви животни, дори и дружелюбни, не винаги са приятни. Това разбра от собствен опит играч на голф в Швеция, когато бе подгонен от млад игрив лос.

Първоначално лосът се заинтересувал от сака за стикове. След това вниманието му било привлечено от опитващия се

Валежите започват да спират, жълт код само за Черноморието

//dariknews.bg/novini/bylgariia/valezhite-zapochvat-da-spirat-zhylt-kod-samo-za-chernomorieto-2034632

Предупредителните кодове, обявени вчера от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН са отменени.
 
Само за Черноморското крайбрежие остава е в сила жълт код. Там се очаква север-северозападен вятър със

Предизвестената смърт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280645_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82

 Паметникът "1300 години България" предизвестено умира. Както от общината обясниха, ще го мъчат цели две седмици, за да може да се съхранят скулптурите на Валентин Старчев, които имат висока художествена стойност. Ами като са толкова високохудожествени, да го оставят този паметник и да го обновят. Излиза, че Столичната община ясно осъзнава, заедно с кметицата Фандъкова, че рушат паметник с висока художествена стойност.
Унищожаването му неслучайно се прави "по терлици", в дъждовен ден, за да не могат хората да излязат на протест между градушките. Фандъкова и сие обещават успокоително войнишки паметници, за да превърнат пространството около НДК в гробище - мемориал на загубените войни, на жертви на комунизма и на един паметник.
Но колкото и тиха да се опитва да изглежда тази разрушителна дейност, Фандъкова не си дава сметка, че и тя, и докторът Чобанов ще бъдат запомнени от софиянци като хората, които унищожиха символ на държавната ни памет. В името на една шепа кресльовци от митинги. Разрушението ще бележи и тях. Както дамгоса оня Бакърджиев с мавзолея. Както татуира всички, които 25 години рушиха. И всичките им строителни напъни ще бъдат забравени, защото нито едно от тях не носи марката "1300 години България".

2000 радикализирани ислямисти има в Швеция

http://dnes.dir.bg/news/shvetzia-kamion-nasilie-jihad-26001331

В Швеция има около 2000 радикализирани ислямисти - 10 пъти повече, отколкото през 2010 г., но склонни към насилие са съвсем малка част от тях.

Цената на русофобията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280644_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 "Президентът Тръмп иска ние да постигнем доминиране, за сметка на нашите големи природни ресурси", заяви миналия вторник по време на брифинг в Белия дом министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, цитиран от ТАСС. Американците трябва да бъдат признати за едно - те са винаги честни и искрени, когато заявяват публично какво искат да направят. Ако ви казват, че искат да доминират, или се предавайте веднага, или се пригответе  да бъдете подложени на всевъзможен натиск, не си мислете, че това са празни приказки. 

Точно с това в момента се занимава както президентът Доналд Тръмп, така и американските законодатели. Първият, както виждаме, се стреми методично да изпълнява предизборните си обещания. Едно от тях бе за нови привилегии за енергийния сектор на страната и печалби от "стотици милиарди долари" от износ на нефт и газ, и въглища. Със същото се занимават и американските законодатели, които подготвиха пакет от нови санкции срещу Иран и Русия, а целта им е не спиране на фантомната "руска агресия" или пък "сдържането на Иран", а банално осигуряване на конкурентни предимства на американските доставки на газ и нефт, пред тези от двете суровинни държави. Това бе и причината, поради която правителствата на Германия и Австрия изреваха на умряло преди няколко дни и безпрецедентно, за последните десетилетия, обвиниха американския Конгрес в опит да изтласка с непазарни методи руския природен газ от европейските пазари, като го замени с американски шистов газ. 
Индустриите и битовите потребители в Германия и Австрия, и други европейски страни използват големи количества природен газ, доставян от Русия, която сега е 

сатанизирана от евроатлантическата общност

поради нежеланието си да се подчинява на наложения от американците световен ред.  Този газ, поради изградената система от газопроводи, според специалистите, винаги ще бъде по-евтин, т.е. по-конкурентен от американския газ, който пристига в Европа във втечнено състояние, превозван от газовози. Самата система на пренос на американската суровина не може да гарантира 24-часова непрекъсната доставка на потребителите, за разлика от доставката на руски газ по тръбопроводните маршрути. 
Затова, за да гарантират, че конкурентът ще бъде отстранен или силно ограничен в своята дейност, американските сенатори предлагат европейците, т.е. основно германците, да бъдат буквално заставени да купуват синьо гориво от САЩ, под заплахата от санкции, ако сътрудничат с руснаците в големи енергийни проекти. Преди всичко тук става дума за газопровода "Северен поток-2". Освен това, американците са обвинявани, че целят, създавайки пречки за руския газ в ЕС, да причинят изкуствен дефицит на синьо гориво, рязко да се повишат цените му, и така техният по-скъп втечнен газ да бъде конкурентен.
"Американците искат да продадат своя газ в Европа, но могат да направят това само ако цените на европейския пазар се увеличат. Доставчикът с най-ниски цени е "Газпром", поради това по американската логика той трябва да бъде отстранен", коментира ситуацията пред "Взгляд ру" преподавателят от Финансовият университет към правителството на Руската федерация Игор Юшков. "При по-скъп газ цените на всички стоки, произведени в Европа, ще нараснат. Европейските компании ще бъдат по-неконкурентоспособни от американските производители", обяснява Юшков смисъла на започнатата от американците атака срещу вноса на руски природен газ в ЕС. 
Още не е ясно как ще свърши оформящият се конфликт между Германия и САЩ, но примерът на две източноевропейски държави - Литва и Полша, ни показва ясно какво се случва, когато политиката, още повече базирана на стари фобии, измества икономическата логика.
Литва през 2014 г. построи с чужда помощ в Клайпеда терминал за прием на втечнен природен газ (ВПГ), с който да се избави от енергийната зависимост от Русия. Миналата година литовците намалиха руските доставки до 50%, останалата част я получават от терминала за ВПГ, който функционира основно с американски доставки. След две години работа напук на Русия, рекапитулацията за Литва, по данни на изданието "Евразия Дейли", е неутешителна. Според отчет на Еврокомисията от есента на 2016 г. Литва е купувала ВПГ 

по най-високите в ЕС цени 

250 долара за 1000 куб. м. Газът, доставен по тръбите от Русия, е по-евтин минимум с 50-60 долара за хиляди куб. м, твърди зам.-председателят на руския Фонд за национална енергейна безопасност Алексей Гривач. По неговите думи, в съседната на Литва Полша, където също има терминал за ВПГ в Швиноуйшче, руският газ се продава на цени от 195-213 долара за хил. куб. м, а за да не бъде на загуба терминалът в Швиноуйшче, трябва газът от него да се продава на цени не по-малки от 266 долара за хиляда куб. м. Цената на ВПГ от Катар пък се очаква да бъде още по-висока - около 319-350 долара. 
Явно в Полша има известно разминаване между антируска реторика и реални действия, за разлика от праволинейната Литва, чиято президентка Даля Грибаускайте явно сериозно смята, че води война с Русия. Това е видно от структурата на газовия пазар в Полша - само 10% от него се падат на доставките на ВПГ. Основният обем - 75% от газа - са руските доставки (и то при положение, че има ограничение от един чужд доставчик на горива да не се купува повече от 59% от нужните обеми). При това всички вече успешно забравиха как още през 2014 г. тогавашният премиер на Полша Доналд Туск обещаваше, че страната му ще стане Катар на Източна Европа, заради добива на шистов газ. Поради по-големия дял на руския тръбопроводен природен газ в Полша средните цени на синьото гориво за населението са по-евтини от тези в Литва, казва Гривач. По данни на Еnergypriceindex, ако в Полша те са 466 евро за хил. куб м, то в Литва с нейния голям дял на американския ВПГ - 610 евро, пише "Евразия Дейли" и напомня, че от 1 юли цената ще бъде вече 640 евро. 
Освен със значително по-високата цена от тази на руския газ, ВПГ от Америка може да се "похвали" и с невъзможността за редовни доставки по логистични причини. В момента и в Литва, и в Полша пристигат единични американски танкери, всеки от които може да превози за един курс 100-150 млн. куб. м газ. За сравнение сегашните годишни потребности на Полша са за 15 млрд. куб. м, а на Литва 2 милиарда. 
Напълно естествено е, че европейските държави, ръководствата на които са съхранили все още

останки от здрав разум 

не са готови да нанесат такива тежки щети на икономиките и населението си, търсят способи да си осигурят още количества евтин руски природен газ, 24 часа в денонощие, седем дни в седмицата, 366 дни в годината. Баталиите около "Северен поток-2" са не само защото Украйна ще се лиши от транзитния си статус и ще загуби печалба от  2 млрд. долара годишно. Това не вълнува никого, освен самите украинци. Значително по-важно е, че САЩ чрез Украйна ще загубят възможност да шантажират Германия и други страни със спиране на доставките. Не са малко анализаторите, които смятат, че изваждането на транзитния статут на Украйна от уравнението, което сега представлява украинската криза, ще развърже ръцете на германците по-строго да искат от Киев да изпълнява взетите от него задължения. Така ще загуби и Киев, но и Вашингтон, който няма да може посредством своите украински креатури да влияе на европейската източна политика. 
Залозите са много големи и битката ще бъде жестока. Но и сега с просто око се вижда, че енергийните проекти, които изключват преднамерено руското участие, въпреки икономическите му предимства, водят до сериозни ценови проблеми. Едва ли в която и да е европейска държава някой ще продължи много дълго, в угода на трета страна и във вреда на своята държава, да плаща политическата надценка за глупостта или омразата на конкретни политици спрямо Москва. 
Що се отнася до самите руснаци, специалистите им в момента скептично преценяват възможностите на американския ВПГ да застраши търговските интереси на държавния монополист "Газпром" в Европа. За миналата 2016 г. американците са успели да доставят ВПГ в Европа, в обеми от 500 млн. куб. м. За сравнение само ръстът в износа на "Газпром" към ЕС  е бил 19, 9 млрд. куб м. Цитира се анализаторът от Оксфордският институт за енергийни изследвания Джеймс Хендерсън, по чиито данни доставчиците на американски ВПГ в Европа ги устройват цени не по-малки от 245 долара за хил. куб. м. За сравнение през април м.г. американците са продавали ВПГ на 127 долара за хил. куб. м, а на Испания през юли за "цели" 174 долара за хил. куб.м. Поради това, смятат анализаторите, американските доставки на ВПГ ще се ориентират основно към Азия, където цените са много по-високи - там те достигат и до 350 долара за 1000 куб. м. Освен това в Европа пред американците се очертава още едно препятствие. Според специализираното издание Energypost френските власти са обявили, че ще се стремят да спрат вноса на шистов газ, в Германия все още не е построен нито един терминал за прием на ВПГ и Берлин определено разчита на увеличени доставки на руски природен газ по старите и нови газопроводи. Тези фактори дават повод на изпълнителния директор на групата газодобиващи предприятия LNG Alies Фред Хътчисън, цитиран от различни руски медии, да каже в началото на тази година: "Атлантическият газ ще си остане в Атлантика".


Георги Георгиев

Без вода в части от Лозенец, Люлин и още 5 места в София

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-lozenetc-liulin-i-oshte-5-mesta-v-sofia-659619.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Реконструкция на уличен водопровод на бул. „Джавахарлал Неру“ в „Люлин“ 7 налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бл. 705; 706-ниска зона; 707; 711; 712; 713; 714; 715; 750; 751; 751-А; 752-А; по бул. „Джавахарлал Неру“ от ул. „Индира Ганди“ до бул. „Луи Пастьор“, по бул. „Царица Йоана“ от ул. „Ген. Асен Николов“ до бул. „Луи Пастьор“ и бул. „Луи Пастьор“ №30. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Росица“ в Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа по ул. „Росица“ от бул. „Васил Левски“ до ул. „Дунав“ и по ул. „Чумерна“ от ул. „Искър“ до ул. „Росица“. 

Монтаж на изпускатели на довеждащ водопровод над с. Мърчаево налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на с. Мърчаево. 

Поради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Кожух планина“ в „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа по ул.“ Кожух планина“ от ул. „Богатица“ до ул.“ Милевска планина“, 
по ул. „Милевска планина“ от ул.“ Цветна градина“ до бул.“Арсеналски“, по ул.“ Димитър Хаджикоцев“ от ул. „Болград“ до ул. „Борис Пожаров“ и ул. „Борис Пожаров“. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Университетска“ в „Лозенец“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на ул. „Университетска“. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Перуника“ в с. Бусманци, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:00 часа по ул. „Перуника“ от ул. „Троянски път“ до ул. „Асен Игнатов“. 

На сухо във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 517 в „Христо Ботев“ ще са от 9:30 до 17:30 часа на ул. 511, ул. 519, ул. 510, ул. „Георги Спасов“. 

Без вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Камчатка“ в местност „Гърдова глава“ ще бъдат от 10:30 до 18:30 часа на ул. „Камчатка“. 

Николай Ненчев: Има Радев преди Решетников и Радев след Решетников

http://clubz.bg/55807-nikolaj_nenchev_ima_radev_predi_reshetnikov_i_radev_sled_reshetnikov

Снимка БГНЕС

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев обвини президента Румен Радев, че рязко е променил отношението си по въпросите за модернизация на бългаската бойна авиация. В студиото на бТВ Ненчев показа документи от позиции на Радев от 2014 и 2015 г., когато Радев бе командир на Военновъздушните сили.

Днес предстои заседание по делото срещу Ненчев. Прокуратурата го обвини и че е „застрашил живота на българските пилоти”. Президентът Румен Радев е призован от защитата на Ненчев като свидетел.

Това дело не е насочено спрямо мен, а към разклащане на устоите на България и членството ни в ЕС и НАТО. Обвинението е, че съм застрашил живота на българските пилоти, но болката на тези хора е защо съм сключил договор с Полша, а не с Русия”, припомни Ненчев.

Става дума за договора за ремонт на самолетите Миг-21. Николай Ненчев цитира изказване на Радев от 2014 г. – тогава Радев е подкрепил „прекратяване на зависимостта от Русия и да се търси диверсификация”. Ненчев цитира и позиция на Радев от 2015 г. – получил благодарности от него, а пък днес го обвини, че е „приземил българската авиация”.

Днес трябва да потвърди или да се отрече от всички тези документи, които е подписал”, каза Ненчев.

А на въпроса как си обяснява тази промяна в позицията на Румен Радев отговори:

Има Румен Радев преди Решетников и Румен Радев след Решетников”.

Така Ненчев припомни скандала от миналата есен за среща на лидерката на БСП Корнелия Нинова с бившия ръководител на Руския институт за стратегически изследвания и генерал от КГБ Леонид Решетников, на която било обсъждано издигането на Радев за президент.

Николай Ненчев коментира още, че никога не би допуснал скандал като този с процедурата за купуване на изтребители.

F-16 е по-добрият самолет, с F-16 са нашите съседи, с F-16 са нашите съюзници. Планът е след това да преминем на F-35, а нашите пилоти да се научат. Това е стратегически избор, „Грипен” няма следващо поколение”, каза Ненчев.

Той призова създадената от Народното събрание комисия за разследване на процедурата за изтребителите да изслуша и бившия служебен военен министър Тодор Тагарев, който е бил отсранен от процедурата.

Ако нещо се случи и се задейства Член 5-и, на кого разчитаме? На нашите съюзници от НАТО или на независима Швеция? Не купуваме самолети, купуваме сигурност”, аргументира се Ненчев.

Румен Радев се превръща в най-харесваната политическа фигура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280643_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%8

 Първан Симеонов е роден през 1982 г. в Стара Загора. Завършил е журналистика и политология в СУ "Св. Климент Охридски". Изследовател в областта на политическите партии, преподавател в Алма матер. Изпълнителен директор е на "Галъп интернешънъл". 


"За солови акции в ГЕРБ трудно може да става дума. Нещо несъгласувано генерално с премиера Борисов едва ли ще се случи"

- Г-н Симеонов преди месец сте прогнозирали, че ако има атака срещу президента Радев, тя ще е от ГЕРБ. Оказахте се прав.
- Тогава ставаше дума, че ако има действия срещу президента, те ще са от страна на партия ГЕРБ и че ще ги олицетворява Цветанов, а не толкова Борисов, доколкото Борисов отдавна е предпочел ролята на балансьор, която държи да носи, а Цветанов ще играе ролята на лошото ченге.
- Как смятате, атаката срещу президента солова акция ли е на Цветанов?
- За солови акции в ГЕРБ трудно може да става дума. В ГЕРБ понякога има различни интереси, кръгове и т.н., но нещо несъгласувано генерално с премиера Борисов едва ли ще се случи. Не това е важното. По-важното е, че това е промислено поведение. Не е инцидентно.
- Защо смятате така?
- Защото този кабинет няма право да пада, казано абсолютно абстрактно. Което означава, че той ще прави две неща. Първо, ще дава на всеки това, което поиска, както се и получава досега, и второ, ще елиминира изпреварващо всяка политическа конкуренция. Коя е потенциалната политическа конкуренция? Много просто - Слави Трифонов. Те го опитомиха и си го взеха на своя страна. Засега неговата енергия изглежда канализирана, и то в полза на ГЕРБ. Второ - Корнелия Нинова, разбира се. С Корнелия Нинова ще се сражават, нямат друг начин. Истината е, че сражението с Корнелия Нинова е удобно и за двата лагера, то стяга и опозиция, и управляващи. И третото място, откъдето те биха могли да очакват потенциална политическа конкуренция в бъдеще, е именно президентът Радев, който напоследък се превръща в най-харесваната политическа фигура в България. Затова преди време си позволих да кажа, че ще се действа срещу президента Радев и първоначалните индикации бяха, че ще се действа именно от страна на Цветан Цветанов. Спомняте си, че още при откриване на парламента Цветанов атакува директно идеите на президента Радев за промени в изборното законодателство във връзка с националната сигурност и натърти на това, че сме парламентарна република, подчертавайки кой е важният в българския политически процес. С две думи - не се случва нищо инцидентно, нищо непремислено и нищо несъгласувано. А това, че навсякъде, където има оръжейна сделка за много пари, на държавно и геополитическо ниво има спорове от лобистки характер, това е ясно и няма какво да ни учудва.
- Не мислите ли, че е твърде рано да атакуват президента? Той встъпи в длъжност тази година все пак.
- Мисля, че самият Борисов не е забравил за възможността да е президент. Политическият тайминг е направен така, че той има отворена и тази врата. При успешен мандат може да атакува президентския пост като своеобразна политическа пенсия. За целта дотогава трябва да се елиминират останалите потенциални политически конкуренти. Така че никога не е рано да започнеш борба на политическия фронт, между другото нормална политическа борба. Аз не намирам нищо страховито в това. Още повече, че самият г-н Цветанов каза: "Ние не отваряме фронт срещу президента". Защото ми се струва, че едно пресоляване на манджата от страна на ГЕРБ ще се изтълкува като война между институциите, при това в контекста на предстоящото европейско председателство, което би било глупост. Така че, струва ми се, и там има някаква мярка. ГЕРБ в годините се понаучиха да слагат тук-там ограничения на желанията си за ревизия на един или друг политически сектор.
- Не ви ли прави впечатление, че Бойко Борисов дълго си мълчи, той не присъства във всичко това?
- Борисов отдавна е взел ролята на доброто ченге в българския политически процес, което се опитва да е добре с всички. И то не само в българския политически процес, виждате и в европейския също. В смисъл държи да изглежда така. Да може да си говори с Анкара, да може да си говори и с Москва. Даже има проруски съставки в управлението. Мен това поведение на Борисов не ме изненадва засега, защото той ще го играе обединителя, балансьора, разрешителя на споровете - роля, която си хареса и с която се справя засега сравнително успешно.
- ГЕРБ, когато не притежават някоя от властите, започват да я атакуват. Така беше през годините. Сега атаката срещу президента не е ли същото?
- Това правят партиите. Позиционират се около проблеми. Там, където ги няма, ги създават, за да могат да поемат шефството над някаква група интереси. Донякъде е хубаво, че ГЕРБ нямат цялата власт, защото имат контрапункт. ГЕРБ са си патили най-много, когато вземат цялата власт, защото тогава разделителните линии се пренасят вътре в тях. Когато се сблъскат с БСП, това е здравословно и за едните, и другите. Когато се сблъскат с президента, е по-различно, защото той не е партия, носи обаянието на самата институция и ако пресолят манджата, може да накърнят институционалния авторитет, което не е добра идея с оглед предстоящото председателство на ЕС.  
- Да разбираме ли, че според вас това са контролирани "закачки" с президента?
- Всичко в политиката днес се прави преимуществено с цел позициониране, иначе казано - откровен пиар. Второ, тук става дума за доста пари, за оръжейна сделка с геополитически контекст. Трето, на мен ситуацията сега ми е понятна. Позицията на шведския производител, от това, което мога да чета, ми изглежда логична. Мога да разбера всяка позиция в този спор, но докато позицията на президента ми изглежда съзвучна с логиката, то тази на Цветанов ми изглежда по-скоро в съзвучие с логиката на партийното. При единия има партийно позициониране, а при другия - професионализъм в своята област. Това е разликата в този случай, но пак казвам, аз не съм професионалист в тази сфера.
- Бихте ли определили атаката срещу президента като опит за саботаж?
- По-скоро това е опит за стрелба по политическия опонент и конкурент. Бих го определил като нещо нормално, не в смисъл на оправдано, а в смисъл на нещо, което сме виждали много пъти.
- В контекста на предстоящото председателство как ви се струват скандалите, които запълват публичното пространство?
- Няма как да са добър знак. Но има и друго. Това са спорове на интерпретации. Трябва да видим след скандала хората на кое от двете ще повярват, защото идва момент в политиката, когато две разминаващи се версии могат да звучат еднакво вярно и тук питането е коя е надделяла, на коя са повярвали хората.
- Като споменахте хората, как мислите, хората вълнуват ли ги скандалите около "Грипен" и подготовката за европредседателството?
- Интересува ги, да ви кажа честно. Хората инстинктивно разбират, че става дума за много пари и за геополитика. Що се отнася до казуса НДК, не знам дали ги вълнува или просто пращат всички по дяволите по дефиниция. Отдавна българският политически процес е така - може нещо да те интересува или да не те интересува, но във всеки случай си скептик по дефиниция. Това е фактът и това трудно ще се разсее.
- Не е ли това начин за отклоняване на общественото внимание от растящите цени, например?
- Да бъдем откровени. Със създаването на този кабинет настъпи известно обществено успокоение. Би било грешка обаче, ако това безветрие се надцени. Първо, има летен сезон, който стимулира известна ленивост на масовото съзнание и известна безкритичност. Второ, медийната среда ми се струва във все по-голяма степен услужлива към управлението. Трето - няма плашеща алтернатива на всички, защото знаем, че в България не се търси опозицията, а се търси новият. Засега нов няма. Има едно усещане за политическа безнадеждност, даже може да се каже Борисов толкова чувства водите, в които плува като в свои, че заплува и в международните, при това доста амбициозно. Опитът показва, включително социологическият, че такива ситуации на равна повърхност на политическия процес обикновено са свързани с процеси под повърхността, които си текат неумолимо и никой не бива да се заблуждава. Най-малко се заблуждават хората от самата власт, които имат опит, и затова ви казвам, че те отсега опитват да парират превантивно всякакви политически конкуренти, опоненти, протести, енергии. Вижте колко внимателно пипат. Сега ще е много интересен тест с протестите на полицаите. С две думи - да, ще се наблюдават такива опити да се отвлича вниманието на всяка цена, защото този път вече нямат право на нестабилност; трети мандат, в който Борисов си отива преждевременно, ще е прекалено и ще гледат всичко да потушават в зародиш. 

Пхенян изпробва ракета на националния празник на САЩ

http://dnes.dir.bg/news/raketa-koreja-praznik-zona-26001278

Северна Корея е изстреляла балистична ракета по посока на Японско море, предаде БТА.

Те притежават най-горещите и изкусителни устни в света

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/te-pritezhavat-naj-goreshtite-i-izkusitelni-ustni-v-sveta-6071043

Това, което прави особено впечатление, е, че в класацията попадат само естествени устни, като не всички те са много плътни и пухкави, но пък привличат с чар и усмивка

Прокуратурата иска задържане под стража за мъжа, пребил акушерка (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-iska-zadyrzhane-pod-strazha-za-myzha-prebil-akusherka-video-2034637

Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража" за мъжа, който преби лекарка от "Шейново". Нападателят е задържан за 72 часа, а съдът трябва да реши дали да го остави за постоянно в ареста.

Започват да описват щетите след големия дъжд в Самоков (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochvat-da-opisvat-shtetite-sled-golemiia-dyzhd-v-samokov-video-2034629

Остава в сила бедственото положение в община Самоков след рекордните валежи. Вчера следобед река Боклуджа преля и наводни къщи, детски градини и обществени сгради.
 

Стрелец уби човек и рани шестима в Тулуза

http://dnes.dir.bg/news/zagina-streletz-ogan-tuluza-26001277

Един човек загина, а шестима бяха ранени, от които двама сериозно, при стрелба във френския град Тулуза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мъфини с пармезан

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6315467

Мъфини с пармезанВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Валери Симеонов: Във всяко гето - полицейско управление

http://clubz.bg/55806-valeri_simeonov_vyv_vsqko_geto_policejsko_upravlenie

Валери Симеонов. Снимка БГНЕС

Трябва да се разположи полицейско управление във всяко циганско гето, смята вицепремиерът Валери Симеонов, който коментира напрежението в Асеновград в ефира на Нова ТВ.

"То респектира и нормализира обстановката вътре, защото ние виждаме проблема с него, когато то се активира. Много по-опасна е престъпността, която е в самото гето. Едно дете като се роди попада в лапите на тези хора там, които го карат да проституира. Това не са радикални общности, това са си цигани. Те лесно могат да бъдат приобщени, ако им се обърне внимание", отбеляза той. "Трябва да приобщим циганския етнос. Те не трябва да живеят изолирани в гета."

Според него е нужно общонационално решение. Той заяви, че е бил в Асеновград, говорил е с кмета на града и двамата са стигнали до извода, че трябва да се организира дискусия по въпроса.

Вицепремиерът отбеляза още, че ще се опитва да прави промени срещу практиката за маловажните престъпления, които спасяват джебчийте от ударите на закона. По отношение на обществената поръчка за ремонт на парламента, спечелена от човек, свързан с джебчийската мафия,той заяви:

"Трябва да се прегледат документите, с които са спечелили обществената поръчка”.

Симеонов добави, че трябва да се работи и за увеличаване на български етнос, като на първо място посочи стимулирането на раждаемостта, "отговорната раждаемост", а да бъде ограничена безотговорната чрез орязване или спиране на социалните помощи.

"Трябва да се насърчава привличането на българските общности от други държави - в Македония, бившите съветски ирепублики, Молдова, Беларус. Трябва раждаемостта да се…. казах за раждаемостта", препъна се в обяснението си вицепремиера.

Какви са конкретните мерки не стана ясно, но той заяви, че екипът му работи по стратегия в момента. Симеонов отговаря именно за демографската политика, интеграцията и политиките за българите в чужбина като вицепремиер без портфейл в кабинета.

Лидерът на "Обединените патриоти" коментира и другата своя кампания - срещу шума в българските курорти, като отбеляза, че има грозно нарушаване на закона по Черноморието.

"За затворено помещение лимитът е 45 децибела, ние мерим по 99 децибела на 400 метра от заведение", отбеляза той.

И разкри трите основни проблема - шума, алкохолния туризъм и нерегламентираните превозни средства, "които хвърчат по алеите и носят риск от произшествия".

"Ако успеем да решим тези проблеми, до догодина и в Слънчев бряг, и в други курорти всичко ще е наред. Това е комплекс от мерки за по-нормален сезон, защото по-нормален сезон ще донесе повече приходи", обясни той.

И призна, че се чувства "саботиран" от Дирекцията за национален строителен контрол, която заобикаляла неговите сигнали срещу непреносими постройки по бреговата ивица.

Любим виц на Играта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6315601

Любим виц на Играта Тате, тате, а как е на английски: “Мама и баба заминават на почивка?” -Yeeeees, бее, yes, yes

Майкрософт съкращава хиляди работни места

//dariknews.bg/novini/biznes/majkrosoft-sykrashtava-hiliadi-rabotni-mesta-2034620

Майкрософт ще обяви съкращение на хиляди работни места в рамките на голяма реорганизация на търговските си екипи, за да се фокусира по-добре върху облачните услуги, съхранението и онлайн софтуерните продукти, предаде АФП, като се позова на американски медии.

Създават национален съвет по антикорупционни политики

//dariknews.bg/novini/bylgariia/syzdavat-nacionalen-syvet-po-antikorupcionni-politiki-2034622

На редовното правителствено заседание, което тази седмица ще се проведе днес ще бъде обсъдено създаването на национален съвет по антикорупционни политики.
 
Министрите ще разгледат и предложение за създаване на национален съвет по демографска политика към Министерския съвет.
 <

Спорт до дупка: Хокеен мач продължи ...250 часа и 35 минути

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sport-do-dupka-hokeen-mach-prodylzhi-...250-chasa-i-35-minuti-2034626

40-ина любители на хокея от Бъфало поставиха рекорд по продължителност на хокеен мач, който продължи 250 часа и 35 минути.
 
Играта между отборите на "Сините" и "Белите" продължи десет дни и завърши с резултат 1725:1697

Командироват инспектори по труда в летните курорти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/komandirovat-inspektori-po-truda-v-letnite-kurorti-2034627

От днес започва командироването на инспектори по труда от други области за подсилване на екипите на дирекциите, на територията на които има летни туристически курорти. Това съобщиха от пресцентъра на Главната инспекция по труда (ГИТ).
 
Командироването на инспектори о

Бивш футболист се изправя пред пловдивските магистрати за уговаряне на мач

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/bivsh-futbolist-se-izpravia-pred-plovdivskite-magistrati-za-ugovariane-na-mach-2034624

Бивш футболист се изправя пред магистратите от Районния съд в града за уговаряне на футболна среща. Както Дарик вече съобщи, мъжът се казва Иван Стоянов и до 2015 г. e бил активен футболен състезател в "Гигант Съединение".
 
В началото на месец октомври, същата година, обвиняемият се

Европарламентът ще гласува номинацията на Мария Габриел

//dariknews.bg/novini/sviat/evroparlamentyt-shte-glasuva-nominaciiata-na-mariia-gabriel-2034628

Кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар по цифровизацията ще бъде подложена на тайно гласуване днес в Европейския парламент.
 

Започват да описват щетите след големия дъжд в Самоков

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochvat-da-opisvat-shtetite-sled-golemiia-dyzhd-v-samokov-2034629

Остава в сила бедственото положение в община Самоков след рекордните валежи. Вчера следобед река Боклуджа преля и наводни къщи, детски градини и обществени сгради.
 

Проф. Духомир Минев: Без упойка – за неравенствата и времето, когато роботите ще изяждат работните места

http://pogled.info/bulgarski/prof-duhomir-minev-bez-upoika-za-neravenstvata-i-vremeto-kogato-robotite-shte-izyazhdat-rabotnite-mesta.87353

/Поглед.инфо/ В някои страни на ЕС, като България, неравенството расте с обезпокояващи темпове, макар че вече за повече от държавите те видимо намаляват. Очертава се промяна, което е обнадеждаващо.

Хаотично безвремие

http://pogled.info/bulgarski/haotichno-bezvremie.87354

/Поглед.инфо/ Изглежда по волята на Юнкер имаме Европа на два климата. Тук цари втора категория захлаждане, ядем втора категория храни, наслаждаваме се на втора категория свобода на словото, назначаваме вторичен еврокомисар, имаме втора категория съдебна система, и дори борбата с корупцията е имитация на първичен образец. Само правителството е ГЕРБ-3.

Дъжд, градушка и бедствено положение за един ден (СНИМКИ)

http://clubz.bg/55805-dyjd_gradushka_i_bedstveno_polojenie_za_edin_den_snimki

Градушка, тежки валежи и гръмотевични бури удариха вчера цялата страна, създавайки регионални бедствени положения в рамките на деня. И ако всичко отмина за ден и днес метеоролозите да обещават само леки превалявания и предимно слънчево време, то щетите от внезапния порой остават.

Най-силни бяха валежите в Плевенска, Врачанска, Русенска и Софийска област, като в Плевен се изсипаха цели 76 л/кв. м. Това предизвика локални аварии и проблеми с електрозахранването. В общо 12 области бе обявен оранжев код. 

Преди началото на валежите обаче най-много щети нанесе кратка, но силна градушка, чиито размери в някои части на страната.

В района на Две могили, Русенско е унищожила 90% от земеделската продукция. В общината е имало и две улици, на които са нанесени щети от водата. Поройният дъжд и силната градушка са нанесли сериозни щети и в община Ценово.

По-голямата част от земеделската продукция в Две могили не оцеля градушката.
Градушката и последвалия порой отвориха огромни дупки по улиците на селото.

Нарушено е било електроснабдяването в доста населени места в общините Бяла, Две могили и Ценово. Парчетата лед удариха и в Кюстендилско, където бяха унищожени зеленчуковите градини в дворовете на жителите от село Трекляно. Щети са нанесени и върху земеделската продукция в селата Горановци, Стенско и Драговищица. 

Огромни ледени късове изпочупиха прозорци на къщи и коли в община Левски. Парчетата лед едва се побират в ръка. Засега щетите в оранжериите в града се оценяват на около 1,2 млн. лева, стотици работници остават без работа.

Като реакция срещу градушката много българи покриха колите си с импровизирана защита, като този шофьор в Русе, защитил автомобила си с няколко слоя различни материали.

Улици бяха наводнени в София, Врачанско и Свищовско, но най-силно пострада Самоков, където бе обявено бедствено положение - според кмета на града Владимир Георгиев всички улици са се превърнали в реки от 60-70 см. вода. Село Широки дол до Самоков също пострада от валежите. Дъждът е нанесъл сериозни щети на инфраструктурата.

„Целият водосбор от планината минава през града, пълнят се къщи и административни сгради", заяви Георгиев.

В момента се работи по отводняване на сградите в града. Днес започва описване на щетите, причинени от наводнението.

В Плевенско пък бе обявено частично бедствено положение заради състоянието на яз. „Николаево 5“. При продължителни и обилни валежи язовирът става критичен заради дига, която е започнала да просмуква вода. 

Въпреки влошената обстановка по пътищата и редица катастрофи заради лошото време, няма данни за пострадали хора.

Кунева: Неприятно е ремонтът на НДК да се пише на Председателството

http://clubz.bg/55804-kuneva_nepriqtno_e_remontyt_na_ndk_da_se_pishe_na_predsedatelstvoto

„Никога не съм искала да се занимавам с обществени поръчки”, заяви тази сутрин по бТВ бившият вицепремиер и биивш лидер на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева. Тя отговаряше за Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г., но към края на мандата на кабинета „Борисов-2” министър-председателят прехвърли върху себе си тези отговорности.

„Когато премиерът се нагърби с председателството, за съжаление нищо не се случи. Затова сега на Лиляна Павлова не й е лесно… За мен беше изключително неприятно разходи, които не са присъщи с Председателството, да бъдат записвани на гърба на Председателството. Например ремонта на НДК”, обясни бившият български еврокомисар.

Според Меглена Кунева би трябвало наемът на зали в НДК да бъде за сметка на Председателството, но е целият ремонт, защото сградата ще се използва и след това. Тя припомни, че специално за целта е бил увеличен капиталът на дружеството, защото държавната помощ не е позволена.

Кунева пожела успех на новия български еврокомисар Мария Габриел, която днес трябва да бъде одобрена от Европейския парламент. Но и било крайно време България да излъчи своя представител в Комисията, защото 7-8 месеца мястото на страната ни е било празно.

„Ние доказахме, че може без нас”, констатира Кунева.

Предишният парламент бламира проектозакона за създаване на антикорупционен орган и подготвен от Меглена Кунева. Тя днес приветства заявената готовност за приемане на такъв закон.

Важното е да се случи колкото се може по-бързо. Ако беше създаден тогава единен антикорупционен орган, сега вече щеше да има практика”.

Кунева съзря умишлено отлагане.

„Това беше тактика да се отлага. Едва ли има смисъл от тези дълги процедури по обсъждане”.

Според нея „единен орган” се е превърнал в любима мантра.

Няма никакво съмнение, че трябва да е единен орган. Това органът да е единен се повтаря в докладите на Европейската комисия от години”.

За да бъде независим този орган, зависи от културата на политическия живот в страната, но и зависи от начина, по който се избира, обясни още Кунева.

В едни страни има органи и хората знаят, че като подадат сигнал, ще има резултат”.

Меглена Кунева призова в скоро време да се обсъжда не само българското въоръжение, а Европейската отбранителна агенция и всички разговори по темата да бъдат в контекста на европейската отбрана.

„Трябва да разграничим ясно какво казват експертите и какво казват политиците. Това може да са различни решения и отговорността се носи от политиците”, коментира Кунева по повод споровете за това „Грипен” или F-16 да са новите изтребители.

Путин-Тръмп: Среща, която може да оформи света

http://pogled.info/svetoven/putin-tramp-sreshta-koyato-mozhe-da-oformi-sveta.87352

/Поглед.инфо/ Те поне ще се срещнат. Американският президент Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин кръжат един край друг, заинтригувани един от друг още откакто бившият магнат за недвижими имоти стартира кандидатурата си за Белия дом.

Джина Лолобриджида стана на 90!

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhina-lolobridzhida-stana-na-90-2034623

Известната италианска актриса, считана за една от иконите на световното кино, Джина Лолобриджида, отбелязва днес своя 90-ти рожден ден.
 
По случай рождения й ден на площад в самия център на Рим ще се появи нейната последна скулптурна работа. Преди 30 години актрисата

Еволюцията на човека започва по нашите земи

http://pogled.info/svetoven/evolyutsiyata-na-choveka-zapochva-po-nashite-zemi.87350

/Поглед.инфо/ Особено важните моменти от човешката еволюция са се случвали в Средиземноморието. Тази зона не е случайна – климатичните условия, природната обстановка е такава, че са благоприятни за развитието, еволюцията на човека.

Фарид Закария: Радикално отстъпление на Тръмп от следвоенната външна политика

http://pogled.info/svetoven/farid-zakariya-radikalno-otstaplenie-na-tramp-ot-sledvoennata-vanshna-politika.87351

/Поглед.инфо/ Най-накрая се появи представа за доктрината на Доналд Тръмп. Първите стъпки позволяват тя да бъде наречена най-радикално отстъпление от външната политика и на двете партии на САЩ след 1945 г.

Един убит и шестима ранени в стрелба в Тулуза

//dariknews.bg/novini/sviat/edin-ubit-i-shestima-raneni-v-strelba-v-tuluza-2034618

Един човек загина, а шестима бяха ранени, от които двама сериозно, в стрелба във френския град Тулуза, предаде АФП, като се позова на местните власти.

Стрелбата е била в проблемен квартал на града.
 
Нито една версия не

Северна Корея изстреля балистична ракета

//dariknews.bg/novini/sviat/severna-koreia-izstrelia-balistichna-raketa-2034615

Северна Корея е изстреляла балистична ракета по посока на Японско море, предадоха световните агенции, като се позоваха на южнокорейските сили и на японското министерство на отбраната.
 
След 40 минути полет ракетата е паднала, вероятно във водите на изключителната ико

Нигерийски трафикант бе задържан с 79 000 евро в стомаха си

//dariknews.bg/novini/sviat/nigerijski-trafikant-be-zadyrzhan-s-79-000-evro-v-stomaha-si-2034617

Нигерийски трафикант бе заловен в източната част на Франция с 79 000 евро в стомаха и с 13 000 швейцарски франка в дрехите и обувките, предаде АФП, като се позова на съобщение на френските митнически власти.
 
Нигериецът е бил задържа

Телефонни кабини в Ню Йорк "разказват" истории на мигранти (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/telefonni-kabini-v-niu-iork-razkazvat-istorii-na-migranti-videosnimki-2034613

Три телефонни кабини бяха инсталирани на Таймс скуеър в Ню Йорк като част от творческа инсталация, предаде АФП.
 
Идеята е на Аман Моджадиди, американски творец от афганистански произход. Инсталация

Жените по-щедри от мъжете на работното място

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zhenite-po-shtedri-ot-myzhete-na-rabotnoto-miasto-2034586

Британките, които работят в офиси, откликват повече на призивите за благотворителност в сравнение с британските мъже, сочат резултатите от анкета, цитирани от Ройтерс.

Днес излиза второто класиране за прием след 7 клас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dnes-izliza-vtoroto-klasirane-za-priem-sled-7-klas-2034609

Днес излиза второто класиране за прием след 7 клас. То се извършва според желанията от заявлението за първото. Ако седмокласникът не е доволен от мястото, на което е приет и на второто класиране, може да реши да участва в третото.

Тогава обаче кандидатства само за обявените свободни

Граждани излизат на протест срещу войната по пътищата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/grazhdani-izlizat-na-protest-sreshtu-vojnata-po-pytishtata-2034591

Граждански и професионални сдружения организират дискусия, след която ще проведат и протестно шествие в София като обявяват, че инициативата за спиране на войната по пътищата.

Срещата е за безопасността и сигурността по пътищата на България. В нея ще участват организациите Сдружение

140-грамова джаджа спасява човешки животи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6313082

140-грамова джаджа спасява човешки животиВсеки четвърти човек на земята е хипертоник. Много от тези хора знаят, че диагностицирането на това заболяване е доста трудно. Трябват седмици и дори месеци наблюдение на кръвното налягане, за да се установят отклоненията от нормалното и да се определи какви лекарства трябва да се вземат. Става чрез мониторинг с холтер.

Нова провокация на КНДР в Японско море

http://pogled.info/svetoven/nova-provokatsiya-na-kndr-v-yaponsko-more.87348

/Поглед.инфо/ Премиерът на Япония Шиндзо Абе смята да обсъди с председателя на Китай Си Цзинпин и президента на Русия Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20 ситуацията около КНДР. Той възнамерява да ги призове да играят по-конструктивна роля.

Тръмп разговаря с Меркел преди срещата на Г-20 в Хамбург

http://pogled.info/svetoven/tramp-razgovarya-s-merkel-predi-sreshtata-na-g-20-v-hamburg.87349

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп обсъди проблема с климата с германския канцлер Ангела Меркел дни преди срещата на върха на Г-20, която се открива в петък в Хамбург.

Разбират ли в Полша истинските намерения на САЩ?

http://pogled.info/svetoven/evropa/razbirat-li-v-polsha-istinskite-namereniya-na-sasht.87347

/Поглед.инфо/ Варшава иска да се измъкне от "германския архитектура". Но в Полша изглежда все още не разбират напълно кого са получили като американски "партньор" с избирането на президента Доналд Тръмп. След като на 29 юни съветникът на президента по въпросите на националната сигурност, генерал Хърбърт Макмастър, съобщи на брифинг в Белия дом какви задачи цели предстоящото посещение на Тръмп в Полша и Германия, редица полски издания излязоха с почти еднакви бравурни заглавия от рода на: "Тръмп подчертава, че Полша се е превърнала в европейска държава."

Чавдар Найденов: Саламена завеса замести Желязната

http://pogled.info/svetoven/evropa/chavdar-naidenov-salamena-zavesa-zamesti-zhelyaznata.87343

/Поглед.инфо/ Министър Порожанов най-сетне установи нещо, което от години се знае. Западноевропейските вериги супермаркети продават в Източна Европа детски храни, шоколадени изделия, млечни изделия, месо и колбаси, и други стоки, които са по-некачествени. Но пък за сметка на това по-скъпи! Не разбирам само неговата загриженост. В края на краищата, какво му плащаш?

Изборът не е между американски и шведски, а между стари Ф-16 и нови „Грипен”

http://pogled.info/bulgarski/izborat-ne-e-mezhdu-amerikanski-i-shvedski-a-mezhdu-stari-f-16-i-novi-gripen.87344

/Поглед.инфо/ България трябва да вземе модерни западноевропейски самолети и изборът е между стари Ф-16 и нови „Грипен”. Изборът не е между американско и шведско, а между старо и ново, подчерта в предаването „Тази сутрин” по бТВ социологът Андрей Райчев. „Няма голяма сделка, за която да няма лобисти. България отдавна не е харчила такива пари. Президентът е прав, трябва да се купят шведски самолети”, подчерта Райчев.

Банкрутът на щата Илинойс и какво следва...

http://pogled.info/svetoven/amerika/bankrutat-na-shtata-ilinois-i-kakvo-sledva.87345

/Поглед.инфо/ Вече две години щатът Илинойс е без приет бюджет. Заложеният дефицит в текущия проект е 6,2 милиарда долара, а неизплатените сметки досега възлизат на 14,6 милиарда. Преди години в серия от публикации посочих, че финансовите проблеми на САЩ не се ограничават само до огромния им публичен дълг; че голяма част от изследователите и икономистите напълно забравят дефицитите и дълговете на местните бюджети на общините и дори на цели щати; както и че всичко това ще започне да излиза наяве към 2016-2020 година.

Forbes: Индия създава свой Път на коприната

http://pogled.info/svetoven/Forbes-indiya-sazdava-svoi-pat-na-koprinata.87346

/Поглед.инфо/ Докато Китай "обкръжава" Индия със своя проект "Един пояс, един път", Индия обяви собствен трансконтинентален план. Той се нарича "транспортен коридор Север-Юг" (North-South Transport Corridor) и има за цел да подобри транспортните връзки между Иран, Русия, Кавказ и Централна Азия.

Училищната реформа официално се провали, насреща – мълчание

http://pogled.info/bulgarski/uchilishtnata-reforma-ofitsialno-se-provali-nasreshta-malchanie.87341

/Поглед.инфо/ Политическите скандали замъглиха една много важна новина за българското образование. Новината е официална, но остана затисната нейде в комуникацията между парламента и изпълнителната власт. Тя е, че училищната реформа, стартирана с новия просветен закон, претърпя пълно фиаско. Не се потвърдиха плановете на Министерството на образованието и науката (МОН) за броя на преобразуваните училища, а ключови наредби, които прилагат практически закона, ще бъдат цялостно ремонтирани. Всичко това не просто говори за лошо свършена работа и задълбочава кризата в българското образование. Но и фатално се отразява на финансите на стотици училища. Ако досега бяха на ръба на оцеляването, вече са под него, мъчат се да се хванат.

Д-р Таня Андреева: Лекари излизат на протест - съпруг на родилка преби тяхна колежка

http://pogled.info/bulgarski/d-r-tanya-andreeva-lekari-izlizat-na-protest-saprug-na-rodilka-prebi-tyahna-kolezhka.87342

/Поглед.инфо/ Белите престилки излизат на улицата. Лекарите от болница „Шейново” утре ще протестират, Българският лекарски съюз ги подкрепя. Това съобщи в предаването „Лице в лице” д-р Таня Андреева, която е била на смяна заедно с пребитата д-р Албена Гагова. Тя пострада на работното си място от баща, който настоявал да получи плацентата на новороденото си бебе.

Колко бакшиш да даваме, когато пътуваме в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6312000

Колко бакшиш да даваме, когато пътуваме в чужбинаВ Япония и Китай парите над сметката обиждат персонала Трябва ли да дам бакшиш и в какъв размер да е той? Това е дилемата, пред която всеки турист е изправен, когато се храни в чужбина. Докато оставянето на допълнителна сума към сметката е обичайно или дори се очаква в повечето западни държави, то в други части на света туристите рискуват да

Си Дзинпин ще подпише сделки за 10 млрд. долара с Путин

http://pogled.info/svetoven/si-dzinpin-shte-podpishe-sdelki-za-10-mlrd-dolara-s-putin.87340

/Поглед.инфо/ Китайският президент Си Дзинпин ще пристигне в Русия днес, понеделник, където ще направи двудневна спирка на път към Германия, където по-късно тази седмица ще се състои срещата на върха на G-20. Срещата на четири очи с руския президент Владимир Путин заема централно място в пътуването на Си в Москва.

Тръмп предлага помощ на тежко болно британско бебе (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315991

Тръмп предлага помощ на тежко болно британско бебе (Видео) Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи днес да помогне на родителите на британско бебе, което е болно от рядка генетична болест, предадоха световните агенции. Става дума за 10-месечния Чарли Гард. Британското правосъдие постанови да се прекратят грижите за поддържането на бебето живо. "Ако можем да помогнем на малкия Чарли Гард,

Руски дебютант отстрани Вавринка още на старта в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/04/3000630_ruski_debjutant_otstrani_vavrinka_oshte_na_starta_v/?ref=rss


Световният №3 Стан Вавринка отпадна още в първия кръг на "Уимбълдън". Носителят на три титли от Големия шлем загуби от руснака Даниил Медведев, който изигра първия си мач при мъжете на тревните кортове в "Ол Ингланд клъб".<br /><br />Медведев, който заема 49-ото място в световната ранглиста, се наложи с 6:4, 3:6, 6:4, 6:1 за 2.13 часа игра. 21-годишният руснак постигна първата си победа в турнирите от Големия шлем, след като при предишните си две участия в...

Даниъл Дей-Люис работи 10 месеца тайно като обущар във Флоренция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6310443

Даниъл Дей-Люис работи 10 месеца тайно като обущар във ФлоренцияОтличеният с три награди “Оскар” за най-добър актьор сър Даниъл Дей-Люис официално заяви през миналата седмица, че повече няма да се снима в киното. Роденият на 29 април 1957 г. в Лондон актьор се пенсионира, обяви списание “Варайъти”, като цитира говорителката му Лесли Дарт. Пред списанието тя казва,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване