САЩ внасят в ООН проекторезолюция с нови санкции срещу Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-vnasiat-v-oon-proektorezoliuciia-s-novi-sankcii-sreshtu-severna-koreia-2035118

Съединените щати ще внесат през идните дни в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция с нови санкции срещу Северна Корея в отговор на извършения във вторник от затворената комунистическа страна ракетен опит, предадоха световните агенции.
 
"Изстрелването от Северна Корея на (междук

Westinghouse: Пътят на един фалит

http://pogled.info/svetoven/Westinghouse-patyat-na-edin-falit.87403

/Поглед.инфо/ Нека припомним на читателите, как преди няколко години само, един премиер обяви изграденият за 2 милиарда долара фундамент на АЕЦ „Белене” за „гьол” и се похвали, че вече има споразумение за строителство на седми блок в АЕЦ „Козлодуй” с американския гигант Westinghouse, чиито реактори били над „световното равнище”.

Централните банки водят света към пропаст

http://pogled.info/svetoven/tsentralnite-banki-vodyat-sveta-kam-propast.87404

/Поглед.инфо/ В учебниците по икономика пише, че централната банка е "кредитор от последна инстанция". Има се предвид, че централната банка (ЦБ) може да помогне при необходимост за преодоляване на икономическата диспропорции с помощта на кредити: да спаси икономиката от криза, банката - от банкрут, държавата - от дефолт.

Родна фолк певица се качва на "Кораба на оргиите"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280689_%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%BA+%D0%BF%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE

 Поп-фолк превицата Бриана се отправя към адриатическо морско пътешествие за възрастни, наречено Desire Venice Cruise, пише в. "Телеграф". Колоритното пътуване ще се състои на борда на лайнера „Amazara Quest“ през есента и обещава много емоции, като мотото е: „Желаният круиз... Чувственият начин да избягате“. Както БЛИЦ вече съобщи, в момента лайнерът пътува по друг маршрут, като след остров Родос, вчера „Кораба на оргиите“ акостира на пристанището в критския град Ханя. В него пътуват 393 души екипаж и 660 пътници от които 329 мъже и 331 жени. Сред тях и 28 българи.  Пътуването на фолк певицата обаче ще стартира през есента, когато лайнерът ще направи нова "секс обиколка" и ще мине през Хърватия и Словения. Цената за пътуване на човек започва от 2.349 долара и стига до 8.875 долара за луксозна суита.  Менюто“ включва тематични еротични вечери, kinky shows, секс на живо и уроци pole dancing. Освен „огнените“ прояви, туристите ще се хранят в тузарските ресторанти и ще се възползват от всички удобства на круизен кораб.  Бичове, маски, кожени секс-екипи и други секс играчки се говори, че са подредени в стаите и в залите на оргиите на круизния кораб.

 
 Blitz.bg

1,2 млн. лв похарчени за обучение на полицаи за работа с деца

http://clubz.bg/55878-12_mln_lv_poharcheni_za_obuchenie_na_policai_za_rabota_s_deca

При възникване на "мероприятия" полицията вече ще ни страхува по нова наредба. Снимка БГНЕС

660 156 швейцарски франка или близо 1,2 млн. лв. са похарчени за изработването на сайт и обучение на около 350 полицаи за работа с деца. Това става от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев на депутатски въпрос, съобщи БГНЕС.

Средствата са отпуснати по проект "Подобряване закрилата на детето и превенция на детската престъпност", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общият бюджет на проекта е 760 хиляди швейцарски франка.

Вътрешният министър отчита, че със средствата са постигнати следните резултати: изработване на сайта detskasigurnost.bg. Проверка на БГНЕС установи, че интернет-страницата е изработена от ученици от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика в София. С парите по проекта е разработен и Наръчник за полицейските служители, работещи с деца. Проведени са шест обучения за работа с деца на общо 240 служители на МВР. Разработена е и Автоматизирана информационна система за противодействие на детската престъпност и закрила на детето, както и са доставени компютърни конфигурации и сървъри за нейната поддръжка.

Системата позволява обобщение на данните за деца, които са извършвали престъпления и са установени от органите на МВР, както и на децата, станали жертви на престъпления. Обучени са 92 служители на МВР, които могат да работят с въпросната система. Разработени са и отпечатани брошури за превенция на учениците срещу употреба на наркотици, алкохол и цигари.

Горски пожар заплашва Древна Олимпия

//dariknews.bg/novini/sviat/gorski-pozhar-zaplashva-drevna-olimpiia-2035117

Горски пожар заплашва Древна Олимпия. Гръцките власти съобщиха, че огнената стихия е на по-малко от 2 километра от родното място на олимпийските игри, предаде АП.
 
Агенцията отбелязва, че няколко големи горски пожара бушуват в Гърция.
 
Министърът на ку

В очакване на срещата на Путин и Тръмп на форума на Г-20

//dariknews.bg/novini/sviat/v-ochakvane-na-sreshtata-na-putin-i-trymp-na-foruma-na-g-20-2035116

Важно е американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин да проведат добър разговор за това как виждат двустранните отношения, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Артистичен протест в Хамбург срещу срещата на Г-20

//dariknews.bg/novini/sviat/artistichen-protest-v-hamburg-sreshtu-sreshtata-na-g-20-2035115

Хамбург стана вчера сцена на уникален артистичен протест срещу започващата в северния германски град двудневна среща на върха на Г-20, предаде ДПА.
 
Стотиците участници в пърформанса бяха покрити изцяло със сива глина. Поели от всички краища на Хамбу

Ердоган: Не съжалявам, че нарекох Меркел и властта нацисти. Те са такива

http://clubz.bg/55877-erdogan_ne_syjalqvam_che_narekoh_merkel_i_vlastta_nacisti_te_sa_takiva

Турският президент Реджеп Ердоган отправи нови остри нападки към Германия заради отказа й да позволи срещи със сънародниците му там. В интервю за канал France 24, ден преди официалната му среща с германския канцлер Ангела Меркел и два дни преди срещата на Г-20 в Хамбург, той заяви, че изобщо не съжалява за коментарите си, в които определя германския лидер и правителството й като нацисти. Ердоган визира не само отказите на германските власти да му предоставят големи зали за митинги с турските гастарбайтери, но и тези от времето на кампанията за априлския конституционен референдум, когато турски министри не бяха допуснати да провеждат агитация там.

„Изобщо не съжалявам. Това са действия, присъщи на нацизма. В действителност, това, което в момента се случва, не може да бъде поставено извън режима на фашизма. Властите в Германия не трябваше да допускат фашистко отношение. Така, както се борим срещу тероризма, така трябва да се противопоставяме и на остатъците от фашизма и нацизма, и германските власти не следва да им дават шанс. Ако подобни неща се случват в моята страна, аз също съм длъжен да не им предоставям възможности. В случая най-важното е кой прилага тези мерки, и как управляващите им се противопоставят. Аз не твърдя, че правителството на Германия е фашистко, критикувам онези, които демонстрират такова поведение. А то трябва да бъде елиминирано“, казва Ердоган, цитиран от БГНЕС.

Той подлага на съмнение съществуващата демокрация и свобода в Германия, тъй като правителството й не допуска избран с 52% народна подкрепа президент да разговаря пряко със сънародниците си в страната, която ще бъде домакин на срещата на Г-20 и същевременно той самият няма да бъде добре дошъл там.

„И всичко това става пред очите на полицията и с нейната подкрепа. Пред сградата на правителството в Берлин има огромен плакат и зад него автомобил. На плаката пише „Ако искате да спечелите този автомобил, убийте тези диктатори: Ердоган, Путин и краля на Саудитска Арабия Селман. Пред очите на германската полиция се насърчава такова престъпление, подстрекава се към насилие. Колко жалко, че германските власти не казват и дума. Това не може да се асоциира с демокрацията“, коментира турският държавен глава.

Той подчертава, че въпреки всичко ще участва в срещата на Г-20 в Хамбург и там ще говори за тези проблеми, още повече, че в Германия има 3 млн. турци, от които половината имат и двойно гражданство, а властите трябва много внимателно да се отнасят към въпросния факт. Ердоган настоява да не се забравя и факта, че при обединението на Западна и Източна Германия около 500 000 служители бяха уволнени от работа, както и това, че 10-15 терористи във Франция предизвикаха налагането на извънредно положение.

„Но у нас имаше опит за държавен преврат. Това, че в онази нощ загинаха 250 души и 2 193 бяха ранени, не е в дневния ред на никого, Европа мълча тогава. Имаше разрушения, пожари, бомбардировки, извършени с Ф-16, хеликоптери, танкове и оръдия, собственост на турската държава. Но никой не коментира това. Напротив, Западът намери преврата за проява на демокрация, докато ние тогава очаквахме да бъде заклеймен. Всичко приключи за 24 часа, народът се изсипа на улиците и предотврати най-лошото, това е история. В такава ситуация Западът прокламираше, че има върховенство на закона и в същото време остави терористите да се разхождат свободно, оказа им всевъзможна подкрепа. Нека Западът да бъде честен и да спре с клишетата“, посочва Ердоган.

Той припомня, че Германия не е направила нищо по отношение на 4 500 преписки за искове за екстрадиция на заподозрени за участие в опита за преврат или подкрепа за организацията ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен. Вместо това германските власти правят „много интересни изявления“ по повод терористите, пристигнали в страната им, и с това всеки ден му дават поводи да говори за това. „Светът трябва да знае истината и независимо дали ще я приеме, ние при всяка възможност ще говорим за това. И на Г-20 също“, казва Ердоган пред френския канал.

По-рано той заяви, че Германия се самоубива, като не му разрешава организирането на срещи със сънародниците му там. Той каза това в интервю пред германския седмичник „Die Zeit“ и уточни, че между него и Ангела Меркел няма никакви проблеми, а и Берлин, и Анкара еднакво се нуждаят от сътрудничеството. Ние обаче ще продължим да виждаме Германия като страна, опазваща терористите и това ще бъде така, докато тя не ни предаде обратно привържениците на терористичната организация ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, каза Ердоган.

Той ще се срещне с Меркел, а в следващите два дни ще участва в срещата на Г-20 в Хамбург. Отношенията между двете страни се обтегнаха след опита за преврат от 15 юли м.г., когато Германия даде убежище на много военни, а Берлин взе решение да изтегли контингента си от авиобазата Инджирлик. Поредната забрана за турския държавен глава, с която не му се позволява да направи видеообръщение към сънародниците си, дойде от Бон. Преди това бяха отказани исканите от него големи зали за митинги в различни други германски градове.

Кажете на Доналд Тръмп, че Парижкото споразумение за климата е много добро за Америка

http://pogled.info/svetoven/kazhete-na-donald-tramp-che-parizhkoto-sporazumenie-za-klimata-e-mnogo-dobro-za-amerika.87400

/Поглед.инфо/ Тръмп твърди, че споразумението е несправедливо към САЩ, но Америка е тази, която продължава да налага несправедливо бреме върху другите

La Repubblica: Обрат в разследването на убития италиански репортер в Украйна

http://pogled.info/svetoven/La-Repubblica-obrat-v-razsledvaneto-na-ubitiya-italianski-reporter-v-ukraina.87401

/Поглед.инфо/ Карабинерите в Болоня арестуваха италиански гражданин от украински произход, заподозрян в убийството на италианския фоторепортер Андреа Рокели и руския му преводач Андрей Миронов, както и за раняването на френски фотожурналист Вилиам Роглон, на 24 май 2014 г. в украинския град Славянск.

The Guardian: Съюзът на Русия и Китай ще съкруши Тръмп

http://pogled.info/svetoven/The-Guardian-sayuzat-na-rusiya-i-kitai-shte-sakrushi-tramp.87402

/Поглед.инфо/ Лидерите на Китай и Русия заявяват, че ще работят заедно за намиране на мирно решение на нарастващата криза, свързана с ядрената и ракетната програма на Северна Корея. Тази съвместна дипломатическа стъпка е много по-различна от грубите заплахи и натискът, прилаган от Доналд Тръмп.

Обявяват резултатите от първото класиране за прием след 8 клас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obiaviavat-rezultatite-ot-pyrvoto-klasirane-za-priem-sled-8-klas-2035108

Днес ще бъдат обявени списъците с приетите на първо класиране ученици, завършили 8 клас, съобщиха от Министерството на образованието. Новата учебна година ще е последната, в която ще има утвърден план-прием след 8 клас. Според новите правила завършването на основно

Кукувици отблъскат люти врагове, имитирайки диви свине

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kukuvici-otblyskat-liuti-vragove-imitirajki-divi-svine-2035110

Бразилски учени установиха, че местните земни кукувици успяват да се опазват от естествените си врагове, като са се научили да имитират звуците, издавани от дивите свине пекари, съобщава сайтът Лайф.

Какво установи вътрешна проверка на процедурата за купуването на боен самолет?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-ustanovi-vytreshna-proverka-na-procedurata-za-kupuvaneto-na-boen-samolet-2035107

Работната група в Министерство на отбраната, анализирала предложенията за закупуване на нов боен самолет е спазила методиката за оценка и е изпълнила заповедта на служебния  премиер Огнян Герджиков, която изисква и класиране на кандидатите.

Ползваме една найлонова торбичка 25 минути, тя се разгражда цели 400 години

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/polzvame-edna-najlonova-torbichka-25-minuti-tia-se-razgrazhda-celi-400-godini-2035109

Средно 400 найлонови торбички на година ползва българинът, докато в други  западноевропейски държави потреблението е 4 пъти по-малко, заяви пред "Дарик" Деница Заричинова от сдружение "За земята". Тя допълни, че въпреки въвеждането през 2011 г. на продуктова такса

Ентусиасти съчетават тръпката от скока с парашут с оригинално предложение за брак

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/entusiasti-sychetavat-trypkata-ot-skoka-s-parashut-s-originalno-predlozhenie-za-brak-2035106

Предложението за брак, съчетано със скачането с парашут се превръща в тенденция през последните няколко години, заяви за "Дарик" Силвия Стоянова - част от екипа на "Скай Дайвинг София". Екстремното изживяване е  популярен подарък за отпразнуването и на 50-годишнина

Съдът решава ще избираме ли къде да отиват вноските ни за втора пенсия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sydyt-reshava-shte-izbirame-li-kyde-da-otivat-vnoskite-ni-za-vtora-pensiia-2035105

Конституционният съд ще разгледа днес промените в Кодекса за социалното осигуряване, които дават право на избор къде да отиват вноските за втора пенсия. Съдиите трябва да се произнесат, дали текстовете противоречат на Конституцията, след като Върховният администрат

Коренно променят начина на изчисление на данък "смет"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/korenno-promeniat-nachina-na-izchislenie-na-danyk-smet-2035104

След четири години таксата, популярна повече като данък "смет", ще се промени коренно, предвиждат промените в Закона за местните данъци и такси, които ще се обсъждат на днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество.

Гари Каспаров се връща в шахмата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6320088

Гари Каспаров се връща в шахмата13-ият световен шампион по шахмат Гари Каспаров ще възобнови кариерата си в този спорт. Той прие да участва в турнира по бърз шах и блиц в американския град Сейнт Луис в рамките на състезанията от Гран при. 54-годишният гросмейстор, който бе световен шампион от 1985 до 1993 г., е получил специална покана от организаторите.

Престолохраненици

http://pogled.info/svetoven/prestolohranenitsi.87397

/Поглед.инфо/ Събитията, които се случват в Близкия Изток, показват как от територия на „стабилна нестабилност“, доминирана от САЩ, регионът се преформатира в съответствие с плановете на Белия дом, Държавния департамент, Пентагона и ЦРУ, в трудно предсказуема и не по-малко опасна зона на конфликти на „всеки срещу всеки“.

Ту-95MS изстреляха най-новите руски крилати ракети срещу ИДИЛ в Сирия

http://pogled.info/svetoven/tu-95MS-izstrelyaha-nai-novite-ruski-krilati-raketi-sreshtu-idil-v-siriya.87399

/Поглед.инфо/ Стратегическата авиация на Русия нанесе удар по военни обекти на "Ислямска държава"(ИД) в Сирия с последно поколение крилати ракети, предаде ТАСС.

Униформеният протест е “Дайте ни пари”, а не кауза

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6318969

Униформеният протест е “Дайте ни пари”, а не каузаНедоволството в деня на празника на МВР убива доверието в системата. Има и полицаи, които не са мотивирани само от заплатата Недоволни служители на агенцията по градушките излизат на протест заради ниски заплати и мизерни условия на труд. През нощта ледени късове от небето убиха реколтата и надеждата на хиляди българи.

"Южен поток" реанимиран тихомълком

http://clubz.bg/55876-yujen_potok_reanimiran_tihomylkom

Снимка БГНЕС

През последния месец „Газпром“ без много шум подписа с България, Сърбия и Унгария „пътна карта“ по развитието на газопроводите за доставка на газ от бъдещото второ разклонение на „Турски поток“. По този начин компанията фактически реанимира отменения по настояване на ЕК проект „Южен поток“, но с четири пъти по-малка мощност“. Така „Газпром“ ще зарежда с газ Балканите, но конкурирайки се с друг маршрут на компанията за доставяне на газ в Южна Италия – газопровода „Посейдон“. Според експертите след първоначалния провал на „Южен Поток“ „Газпром“ няма особено доверие на България, пише „Комерсант“, цитиран от "Фокус".

Фактически маршрутът България-Сърбия-Унгария повтаря основната част на трасето на „Южен поток“, който бе напълно подготвен за реализация, но бе отменен през декември 2013 г. заради българската позиция и натиска на Брюксел. Разликата е в това, че планираният през Черно море газопровод, сега „Турски поток“, няма да мине пряко през България, а през Турция. Освен тоза за Балканите може да бъде предназначено само един от двете разклонения на „Турски поток“, четири пъти по-маломощна от „Южен Поток“. Съдейки по заявленията на България и Унгария, новите мощности ще се създават от газотранспортните операции на страните в съответствие на третия енергопакет на ЕС. 

Междувременно „Газпром“ не може едновременно да изпраща газ по второто разклонение на „Турски поток“ към Балканите и да построи „Посейдон“ за снабдяването с газ на Южна Италия. Но доставките на Балканите са по-важни за руската компания, защото Италия може да се снабдява от „Северен поток-2“. Газ може да се подава на Унгария и Сърбия единствено през Украйна, което заставя „Газпром“ да се договаря с Киев за транзит и след 2020 г. 

„Смятам, че „Газпром“ прекрасно помни как България го подведе през 2013 г“, заяви анализаторът Виталий Крюков. Той смята, че подобен проект ще се сблъска с политически проблеми, а в състава на участниците в него няма влиятелни страни, които да защитят проекта от Брюксел, както в момента прави Германия относно „Северен поток-2“. Според експерта на „Газпром“ му е необходим балкански вариант по-скоро за диверсификация от рискове, в това число и от страна на Турция. 

Паметникът - голям, човекът - незначителен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6317740

Паметникът - голям, човекът - незначителен“1300 години България” - 1300 години цирк Сагата с паметника “1300 години България” приближава своя край. Кранове демонтират бетонната развалина, която софиянци нежно наричаха седмокрилия петох@йник. Този монумент може и да не живя дълго, както подобава на проекти с такъв мегаломански мащаб, но пък за 36-те си години успя да символизира всичко,

Треньорът на “Сутиеска”: Правил съм вече чудеса в Лига Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6319999

Треньорът на “Сутиеска”: Правил съм вече чудеса в Лига ЕвропаМного ми се иска да отстраним “Левски” и да посрещнем “Хайдук” (Сплит), както в доброто старо време на Югославия. Но пред нас стои дяволски трудна задача. Това беше ясно още след жребия, който ни изправи срещу “Левски”. Но чудеса стават. Когато бях треньор на “Младост” (Подгорица), в квалификациите на Лига Европа срещнахме “Сеница”.

Католическата църква изгаря на клада Ян Хус

https://www.actualno.com/chronicles/katolicheskata-cyrkva-izgarja-na-klada-jan-hus-news_620373.html

На днешния ден, през 1415 година, на клада е изгорен един от символите на Просвещението и Реформацията не само в Чехия, но и в Европа – Ян Хус. Негови са сакралните думи, които важат с пълна сила и до днес за огромна част от човечеството: Sancta Simplicitas (О, свещена простота). Ян

Защо България успешно конкурира Турция в туризма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6317748

Защо България успешно конкурира Турция в туризмаСред предимствата ни са уникалното съчетание на море и планина, сигурността, наличието на много апартхотели, разнообразните екскурзионни обиколки Българският туризъм има уникален шанс тази година да направи пробив. А България да се измъкне от имиджа на евтина дестинация, посещавана от също толкова евтини туристи.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване