Оставиха в ареста шведа, изритал камериерка в “Слънчев бряг”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eRtATlaskpk/

syd2Съдът в Несебър остави в ареста шведския гражданин Ралф Сундберг, който на 3 юни изрита в главата камериерка в хотел в „Слънчев бряг”.

В съдебна зала адвокатът му представи договор за наем на жилище в София, но и това не убеди магистратите, че шведът може да остане в България. Обвинението срещу него ще бъде внесено всеки момент и почти сигурно той ще се размине само с административна санкция. Защо е нужно да лежи 31 дни в затвора при положение, че не е извършил тежко престъпление, попита защитата.

Пред медии адвокатът му заяви, че неговият клиент не се чувства добре в ареста, тъй като е там вече месец, а се налагало охранителите да го пазят от другите  затворници, съобщава Нова тв.

Съдът обаче изрази опасения, че Ралф Сундберг може да напусне страната безпрепятствено заради прилагането на минимални гранични проверки за граждани на Европейския съюз.

Решението на РС Несебър ще бъде обжалвано.

 

Писмо на Тупак до Мадона: Не всички хора са толкова честни, колкото изглеждат

http://frognews.bg/news_137773/Pismo-na-Tupak-do-Madona-Ne-vsichki-hora-sa-tolkova-chestni-kolkoto-izglejdat/

Писмо на Тупак Шакура до Мадона от 15 януари 1995 г., написано докато той е бил в затвора, бе изложено на търг с начална цена 100 000 долара. Специализираното издание TMZ публикува части от писмото, в което рапърът се опитва да обясни на Мадона защо е необходимо да се разделят.

Българинът, нападнал жена в берлинското метро, получи близо 3 г. затвор

http://www.mediapool.bg/balgarinat-napadnal-zhena-v-berlinskoto-metro-poluchi-blizo-3-g-zatvor-news266286.html

Българинът от ромски произход Светослав Стойков, обвинен за нападението над млада жена в метрото в Берлин през октомври м.г., получи в четвъртък присъда от 2 години и 11 месеца затвор. Подсъдимият призна още в началото на процеса, че е ритнал в гръб потърпевшата надолу по стълбите на метростанция "Херманщрасе" на 27 октомври м.г., извини се и заяви, че не помни нищо, защото тогава бил под влиянието на алкохол и наркотици. Малко преди произнасянето на присъдата му в четвъртък, станаха ясни и подробности от психиатричната експертиза, изготвена на Стойков по делото. Според автора й подсъдимият страдал от психично разтройство – по време на разговорите си с него плакал много, държал се мило, почти раболепно и изпитвал голяма вина. Освен това Стойков бил подложен на тест за интелигентност, който показал, че коефициентът му е едва 67. По този повод местни медии отбелязаха, че хората с ниво на интелигентност под 70 са смятани за умствено изостанали. На същото мнение е и психиатърът, провел изследването. В експертизата се посочва още, че през 2008 г. Стойков претърпял катастрофа в Полша, при която получил тежки наранявания на главата. Поради предизвиканите тогава мозъчни травми той и до днес не бил в състояние да контролира емоциите си. Подсъдимият споделил също, че е употребявал хашиш още на 13-годишна възраст, а на 14 – кокаин. Освен в нанасянето на тежка телесна повреда българският ром бе обвинен и за два случая на ексхибиционизъм от негова страна на публично място недалече от същата метростанция две седмици преди инцидента с ритнатата жена. Той отказа да коментира тези обвинения, според които си е свалил панталоните и е мастурбирал пред намиращи се наоколо жени. Случаят предизвика силен обществен отзвук в Германия, след като местните медии разпространих видеозапис от охранителните камери в метрото. На него се виждаше как група мъже преследват млада жена и единият от тях безпричинно я рита, блъскайки я надолу по стълбите и след това си тръгва. По-късно германската прокуратура съобщи, че заподозреният Стойков е с богато криминално минало и е съден за кражби, грабежи и хулигански прояви. Междувременно екип на Нова телевизия информира, че той е от ромски произход и за последно е живял с приятелката си в варненската ромска махала "Максуда". Първоначално в Германия твърдяха, че нападнатата жена е от сирийски произход, но това бе опровергано от полицията, впоследствие руски медии приписаха нападението на мигранти, което в крайна сметка също се оказа манипулация. Местни популярни личности обявиха награда за всяка информация, която помогне на полицията да задържи извършителите. Възнаграждението достигна 60 000 евро.

Започнаха търгове за доставка на оборудване за АЕЦ „Пакш“ 2 в Унгария

https://offnews.bg//ikonomika/zapochnaha-targove-za-dostavka-na-oborudvane-za-aetc-paksh-2-v-u-659906.html

Главният изпълнител на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2, руската компания АО ИК „АСЕ“, в изпълнение на своите договорни задължения за изграждане на нови блокове на унгарската атомна централа „Пакш“ 2 пристъпи към провеждането на търгови процедури за купуване на оборудване.

На 30 юни 2017 г. бе обявена обществена поръчка за доставка на турбинен остров за АЕЦ „Пакш“ 2. Оборудването – турбогенератор – е един от ключовите елементи на бъдещата атомна централа.

В рамките на обществената поръчка ще бъде поръчан по един комплект турбогенераторно оборудване за всеки от двата енергоблока на АЕЦ „Пакш“ 2 с мощност 1200 МВт. В документацията към конкурса са посочени всички технически параметри на оборудването, както и условията, които е длъжен да изпълни производителят на оборудването.

Генералният изпълнител АО ИК „АСЕ“ осъществява изграждането на АЕЦ „Пакш“ 2 по силата на EPC-договор, сключен на 9 декември 2014 г. между АО ИК „АСЕ“ и проектната компания ЗАО „МВМ АЕЦ Пакш-2“ и влязъл в сила на 1 януари 2015 г.

АО ИК „АСЕ“ трябва да реализира изграждането на АЕЦ „Пакш“ 2 „до ключ“.

Търговата документация е публикувана на руски и английски език на официалния сайт за обществени поръчки на ядрения отрасъл на Руската Федерация http://zakupki.rosatom.ru. Съобщението за обществената поръчка на английски език бе публикувано и на международни специализирани платформи като http://www.tendersinfo.com.php, www.tenderskhoj.com, www.infraline.com, www.globaltenders.htm, tendersinfogulf.com, www.neimagazine.com, http://powerglobaldata.com.

Казаха ѝ, че е дебела, а какво отвърна тя

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kazaha-che-e-debela-a-kakvo-otvyrna-tia-6071192

Певицата Кели Кларксън не за първи път се сблъсква с критиката, че е по-едра

Закопчаха турски правозащитници, включително шефа на "Амнести" за страната

http://www.cross.bg/amnesti-beshe-tyrtziya-1548216.html

/КРОСС/ Турската полиция е арестувала осем водещи правозащитници, включително директора на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" за Турция Идил Есер в Истанбул, това съобщават световните медии. Двама инструктори - от Германия и Швеция - също са били арестувани при нахълтването на полицията по време на семинар по цифрова сигурност, провеждан от "Амнести" в хотел в Бююкада. От "Амнести интернешънъл"обявиха, че полицейската акция е "очевидно без причина". Полицията задържа повече от 50 хил. души след опита за преврат през миналата година. Полицейската акция е "гротескна злоупотреба с власт и подчертава несигурното положение, пред което са изправени защитниците на правата на човека в страната", подчерта Салил Шети, който е генерален секретар на "Амнести". "Идил Есер и задържаните с нея трябва незабавно и безусловно да бъдат освободени", настоя той. Извънредното положение в Турция остава, като то беше наложено от президента Реджеп Тайип Ердоган, след като турски офицери се опитаха да го свалят от власт на 15 юли 2016 г. Репресиите след преврата засегнаха десетки хиляди държавни служители, обвинени, че подкрепят живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен. Шефът на "Амнести" за Турция Танер Кълъч също е в полицейски арест. Той беше арестуван на 6 юни заедно с 22-ма адвокати и беше обвинен в членство в "терористична" организация

Белгийската прокуратура се опасява от нов голям терористичен удар

http://www.mediapool.bg/belgiyskata-prokuratura-se-opasyava-ot-nov-golyam-teroristichen-udar-news266285.html

Белгийската федерална прокуратура се опасява от нов и непосредствено предстоящ терористичен удар, подобен на събитията от 22 март миналата година в Брюксел, съобщават местни медии, цитирани в четвъртък от БТА.   Отбелязва се, че белгийските власти издирват още предполагаеми терористи, свързани със задържаните по-рано тази седмица в Брюксел и френския град Лил. Уточнява се, че при претърсванията са били открити три автомата "Калашников", пълнители за тях, автоматични пушки, радиостанции, бронежилетки, взриватели, униформи - на охранителни фирми, на "Гражданска защита" и полицейски, четири взривателя и буркан за автомобил на специален режим.   Белгийските власти са на мнение, че тази терористична клетка не е напълно обезвредена. Те се опасяват, че издирваните се чувстват притиснати и могат да преминат към действие във всеки момент.   От задържаните четирима души в Брюксел, в ареста остават двама - братята Аким и Халид Саути. Задържаните са членове на организация на мотоциклетисти мюсюлмани, свързани с терористичната групировка "Шериат за Белгия".

Технополис и Практикер започват изграждането на нов склад в гара Елин Пелин

http://frognews.bg/news_137772/Tehnopolis-i-Praktiker-zapochvat-izgrajdaneto-na-nov-sklad-v-gara-Elin-Pelin/

„Видеолукс Холдинг“, собственик на вериги магазини Технополис и Практикер, започна днес изграждането на нов склад в гара Елин Пелин.

19 000 свободни работни места има в бюрата по труда

http://econ.bg/Новини/19-000-свободни-работни-места-има-в-бюрата-по-труда_l.a_i.745212_at.1.html

България може да се похвали с много бърз темп на намаляване на безработицата. При младежите няколко са причините да има неактивни сред тях. Част от...

80-метрова сграда на бул. "България" ще може да се строи, въпреки съмнения за незаконност

https://www.actualno.com/sofia/80-metrova-sgrada-na-bul-bylgarija-shte-moje-da-se-stroi-vypreki-symnenija-za-nezakonnost-news_620947.html

Столичният общински съвет (СОС) прие проекта за Подробен устройствен план (ПУП) за бъдещо строителство на 80-метрова сграда до бул. "България". Припомняме, че имаше сериозни трудности пред проектаи при преминаването през комисиите в СОС, като на два пъти той беше отхвърлен от

Не обиждам жена, дори да ми е направила лошо, особено ако е красива и пикантна

https://www.actualno.com/cite/ne-obijdam-jena-dori-da-mi-e-napravila-losho-osobeno-ako-e-krasiva-i-pikantna-news_620995.html

„Това, че съм добър артист е ясно. Винаги съм смятал, убеден съм, че срещу жена не може да се говори остро. Това е така, никога не съм казал нищо лошо за никоя, жена, която ми е направила и най-лошото. Особено, ако е красива и пикантна жена, макар че вече и годините говорят“.

Разследват вчерашните верижни катастрофи на „Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321243

Разследват вчерашните верижни катастрофи на „Тракия"Вчера, 5 юли, Районна прокуратура - Ихтиман образувани две досъдебни производства за нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на моторни превозни средства, в резултат на което била причинена телесна повреда на повече от едно лице. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София. На 5 юли 2017 г.

Пшеницата е с най-добро качество за последните десетилетия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321237

Пшеницата е с най-добро качество за последните десетилетияТази година реколтата от пшеница се отличава с най-доброто качество през последните десетилетия, което е резултат от инвестициите и труда на зърнопроизводителите и добре избраните сортове. Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по зърното с участието на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов,

Все повече българи не умеят да използват правилно майчиния си език

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vse-poveche-bylgari-ne-umeiat-da-izpolzvat-pravilno-majchiniia-si-ezik-2035316

Все повече българи не умеят да използват разнообразието от думи на български език - тази тенденция се забелязва от публикациите в социалните мрежи, разказа в ефира на Дарик проф. Светла Коева, директор на Института за български език към БАН.

Строят небостъргач в полите на Витоша

//dariknews.bg/regioni/sofiia/stroiat-nebostyrgach-v-polite-na-vitosha-2035300

Столичният общински съвет даде зелена светлина за изграждането на небостъргач в полите на Витоша. Теренът, на който ще бъде построена 77-метровата сграда, се намира на ъгъла между булевард „България” и улица „Борово”. Според главния архитект на София Здравко Здравк

Директори са ощетявали болници с хиляди левове за скъпи лекарства

//dariknews.bg/novini/bylgariia/direktori-sa-oshtetiavali-bolnici-s-hiliadi-levove-za-skypi-lekarstva-2035312

Директори на болници са ощетявали лечебните заведения, които ръководят, с хиляди левове, тъй като са купували лекарства на цени над допустимите, съобщи министърът на здравеопазването Николай Петров по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Среща между черното и бялото гето

http://www.cross.bg/geto-svatba-strana-1548215.html

/КРОСС/ Няколко дни след боя в Асеновград разбрахме ли каква всъщност беше случката? Не. Как е започнал конфликтът, с какво едните ядосали другите, кой пръв е посегнал - всичко това беше удавено в море от знамена, хоругви, бръмчене на мотори и патриотични скандирания. И това не е странно - поводите все повече няма да имат значение. Те ще са все по-незначителни, все по-неясни, а където изобщо липсват нищо не пречи да бъдат инсценирани. Има ли причина, повод ще се намери. А причина има - огромно напрежение между българи и цигани, като всяка страна подозира другата в това, че е обект на специално, привилегировано отношение от страна на държавата. Когато причината е толкова голяма, поводът е без значение. И винаги ще се намери някой, който след Асеновград, Гърмен, Катуница, Раднево и т.н. ще сметне за нужно да припомни, че в Косово нещата са започнали от една сватба. Макар да е нямало такава сватба в Косово. Прословутата кървава сватба излезе от устата на бившия югославски президент Милошевич в ролята му на главен обвиняем на третия ден от процеса срещу него в Хага. Тогава той каза: „Сърбите никога не са започвали война, никога не са предизвиквали конфликт. Войната в Босна /1992-95/ започна с убийството на бащата на младоженката на една сватба в Сараево." Толкова за сватбата. Виж в Косово стана малко по-различно. Там етническото напрежение през 2004 година закипя, когато сърби обвиниха мюсюлмани, че са нападнали и ранили сръбско момче

Съдят турския гражданин Серкан Ч., предизвикал тежка кататстрофа в Монтанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321236

Съдят турския гражданин Серкан Ч., предизвикал тежка кататстрофа в МонтанскоНа 3- ти май т.г. обвиняемият пътувал по маршрут от Германия за Турция през България, като управлявал товарен автомобил – седлови влекач марка DAF и прикачено към него ремарке. Около 19 ч. наближавал района на с. Смоляновци, обл. Монтана. Пътната обстановка била усложнена, валял дъжд и настилката била мокра и хлъзгава.

Срещата Тръмп-Меркел може да зададе тона за целия форум на върха на Г-20

http://www.mediapool.bg/sreshtata-tramp-merkel-mozhe-da-zadade-tona-za-tseliya-forum-na-varha-na-g-20-news266284.html

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Доналд Тръмп ще се срещнат в четвъртък преди началото на срещата на високо равнище на Г-20. Това издание на форума се очертава като едно от най-проблематичните, имайки предвид силните разногласия между световните лидери и предупрежденията за протести, съпроводени с насилие, отбелязва ДПА. На форума на Г-20 утре и в събота, както и на срещата между Тръмп и Меркел най-вероятно ще доминира темата за най-новото севернокорейско ракетно изпитание. Що се отнася до разговорите между американския президент и германския канцлер, те ще са третите между тях, откакто през януари Тръмп встъпи в длъжност.   Двамата стигнаха до сблъсък в мненията по въпросите за климатичните промени, отбраната и антиглобализационната политика на американския президент под лозунга "Америка на първо място". Вчера в интервю Меркел отправи критики към САЩ, че са се съсредоточили върху протекционизма вместо върху сътрудничеството.   "Докато търсим начини да работим заедно за общото благо, американското правителство гледа на глобализацията не като на процес, от който всички да печелят, а като на процес, в който има печеливши и губещи", заяви тя пред седмичника "Цайт".   Меркел подложи на остри критики решението на Тръмп да излезе от Парижкото споразумение за климата, а американският лидер атакува нейната либерална позиция по въпроса за бежанците.   Канцлерът, която ще председателства форума на Г-20, се опита да намали очакванията за резултатите от срещата, заявявайки вчера, че очаква "трудни преговори".   ДПА отбелязва, че от една страна Меркел ще трябва да направи така, че Тръмп да не изземе целия дневен ред на Г-20, а същевременно ще трябва да не допусне американският президент да се окаже изолиран на форума сред световни лидери и съюзници на САЩ, които са настроени против политиката на неговото правителство.

Домусчиев: Атаката на Валери Симеонов е личностна и злонамерена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6321240

Домусчиев: Атаката на Валери Симеонов е личностна и злонамерена- Г-н Домусчиев, как си обяснявате твърденията на Валери Симеонов, че държавата може да развали приватизационния договор за БМФ заради неспазени клаузи в него? - Това са несериозни и манипулативни твърдения. В БМФ сме инвестирали над 570 млн. лв. за нови кораби и 440 млн. за покупка на 70% от акциите.

Още двама от биячите от Асеновград остават в ареста

http://www.cross.bg/asenovgrad-poboya-dvamata-1548214.html

/КРОСС/ Двамата мъже, задържани по-късно за побоя край Асеновград, остават в ареста. Това беше решено на днешното заседание на районния съд в града. Според съда, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че всеки един от двамата е извършил престъплението, за което е обвинен. Освен това съдът прецени, че за всеки от тях е налице и реална опасност да извършат и друго престъпление, а спрямо Асен А. и да се укрие. Установено е, че на 26 юни 2017 г. в Асеновград, двамата са извършили хулигански действия в района на болницата в града, след възникналия конфликт на яз. "40-те извора". По данни на обвинението те са се държали агресивно, хвърляли са камъни, обиждали, отправяли заплахи и носели дървени тояги. След инцидента Асен А. и Джавет Ю. се укрили в с. Боянци и Асеновград, като били издирени и задържани от полицията на 4 юли. „И двамата обвиняеми са разпознати още в деня на побоя, но в продължение на седмица са се укривали., Задържаните признаха, че са били в района на болницата, но отрекоха да са участвали в сбиването", уточни прокурор Венелин Савов . Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд - Пловдив на 13 юли 2017 г. от 16 часа. Обвинението срещу тях е за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм и дързост. Първоначално полицията задържа девет души за побоя пред болницата в Асеновград, които също са все още в ареста

Собственик на пистолет с досъдебно производство заради това, че са му го откраднали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321235

Собственик на пистолет с досъдебно производство заради това, че са му го открадналиСрещу Т.И. (54 г.) от град Монтана -собственик на законно притежаван пистолет марка „Байкал”,е образувано досъдебно производство и му е съставен акт – съобщават от полицията в Добрич. Причината е, че мъжът се тъжи за извършена кражба от лек автомобил „Шевролет” с монтанска регистрация, паркиран в района на Северен плаж на село Кранево.

Руски тенисист е глобен с 14 500 долара за хвърлени монети към съдия на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/06/3002532_ruski_tenisist_e_globen_s_14_500_dolara_za_hvurleni/?ref=rss


Руснакът Даниил Медведев започна дебютното си участие на "Уимбълдън" с впечатляваща победа над световния №3 Стан Вавринка, но го завърши със скандал и солена глоба. 21-годишният тенисист беше санкциониран с 14 500 долара за невъздържаното си поведение по време и след края на мача с Рубен Бемелманс.<br /><br />Медведев навакса два сета пасив срещу белгийския квалификант и водеше с пробив в петия, но загуби драматично загуба с 4:6, 2:6, 6:3, 6:2, 6:3 след близо три часа...

Над 1600 проверки са извършили за месец горските стражари във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=354965

Общо 1649 проверки са извършили през юни горските стражари към Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен. Инспектирани са обекти за добив на дървесина, превозни средства, физически лица и др.

Алепо е напълно освободен от ДАЕШ, обяви Русия

http://www.cross.bg/sili-napulno-operatziya-1548213.html

/КРОСС/ Сирийската провинция Алепо е напълно освободена от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") след операция, извършена от сирийски правителствени сили, подкрепени от руски въздушни удари. Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руски медии. Тя добави, че 1500 кв. км са били напълно прочистени от терористи. "Правителствени сили извършиха успешна операция на изток от Ханасир, напълно блокирайки членовете на "Ислямска държава" и след това прочистиха джоба Ханасир, принуждавайки терористите да побягнат към открита и пустинна територия, която беше ударена от удари на въздушно-космическите сили на Русия и сирийските военновъздушни сили", уточни Захарова.  

Ноам Чомски: Доналд Тръмп е „екзистенциална заплаха“

http://pogled.info/svetoven/noam-chomski-donald-tramp-e-ekzistentsialna-zaplaha.87417

/Поглед.инфо/ Доналд Тръмп представлява "екзистенциална заплаха" за човечеството, срещу която трябва да се противодейства със "спешно и отдадено" действие, предупреди Ноам Чомски.

ЕС зачерта основната цел на Лондон – за безпроблемна търговия след Брекзит

http://pogled.info/svetoven/evropa/es-zacherta-osnovnata-tsel-na-london-za-bezproblemna-targoviya-sled-brekzit.87418

/Поглед.инфо/ Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние предупреди, че е невъзможно за Великобритания да има "безоблачна търговия" с Европа, когато е извън единния пазар. Барние каза, че пълните последици от напускането на ЕС изглежда не са били "напълно разбрани" от британските политици.

СОС: Небостъргачът в кв. ”Борово” ще се строи

http://dnes.dir.bg/news/nebostargach-borovo-26017237

Столичният общински съвет разреши строителството на небостъргач в квартал "Борово".

“Целуни ме така” - история за първата любов и втория шанс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6321226

“Целуни ме  така” - история  за първата любов и втория шансНачало на романтичната серия “Котънблум” Излезе “Целуни ме така” (ИК “Хермес”) от Лора Трентъм - чудесна история за първата любов и вторите шансове, първата книга от романтичната серия “Котънблум”. 13-годишната Монро Кърби се събужда посред нощ, защото усеща чуждо присъствие в стаята си - поредното гадже на алкохолизираната ѝ майка.

Прокуратурата търси пияни шофьори, виновни за катастрофата на Тракия

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-tarsi-piani-shofiori-vinovni-za-katastrofata-na-trakia-659901.html

Прокуратурата е образувала две досъдебни производства във връзка с инцидента на магистрала "Тракия" от сряда и издирва шофьори, които са я причинили.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата. В него се посочва, че Районна прокуратура - Ихтиман е образувала "две досъдебни производства за нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на моторни превозни средства, в резултат на което била причинена телесна повреда на повече от едно лице".

От съобщението става ясно, че се разследват два инцидента на едно и също място на магистралата, но в различни посоки. Едното направление е Пловдив-София, по което се сблъскаха близо 40 автомобила. От кадри, заснели мястото на катастрофата става ясно, че магистралата е покрита с гъст дим от горящото наблизо сметище на град Ихтиман.

Според държавното обвинение обаче неизвестен извършител, който по непредпазливост е нарушил правилата за движение по пътищата, е в основата и на двата инцидента.

Пред OFFNews от Районната прокуратура в Ихтиман уточниха, че досъдебното производство е образувано по текст от Наказателния кодекс, който предвижда наказание за причиняване на катастрофа след употреба на алкохол или наркотични вещества, след което деецът е напуснал мястото на катастрофата. За това се предвиждат до 10 години затвор. 

От прокуратурата уточняват, че това са първоначалните данни и квалификацията на престъплението може да търпи промени. В момента е назначена автотехническа експертиза, която трябва да изясни причините за инцидента. От Софийската окръжна прокуратура уточниха, че двете производства не са свързани и става въпрос за две отделни катастрофи, които нямат връзка помежду си.  

Второто досъдебно производство е свързано с катастрофа на същото място, но в обратна посока - София-Пловдив. При тази катастрофа има пострадала сръбска гражданка, като вероятно има и други пострадали. 

По-рано днес пред bTV бившият директор на Магистрална полиция Красимир Занев каза, че водеща версия за инцидента на магистралата е гъстият дим от горящото сметище, но смята, че вина имат и шофьори, които са карали с несъобразена скорост и не са спазвали дистанция. „Агенция пътна инфраструктура са могли да вземат някакви превантивни мерки от предишния ден, защото сметището до Ихтиман тлее от няколко дни”, смята Занев. Според него МВР е трябвало също да вземе мерки, за са сигнализира за възможна опасност от пътно-транспортни произшествия. 

Включете се в конкурса "Дърво с корен 2017" до 31 юли 2017 г.

https://www.actualno.com/society/vkluchete-se-v-konkursa-dyrvo-s-koren-2017-do-31-uli-2017-g-news_620994.html

Познавате ли забележително дърво? Дърво, което остава в спомените, което събира хората и за него се разказват легенди? Или може би имате любимо дърво - което сте посадили сами или на което е била вързана люлката ви в детството? Дърво, което е необичайно, интересно или с интере

Белгийските служби се опасяват от нов атентат

http://clubz.bg/55915-belgijskite_slujbi_se_opasqvat_ot_nov_atentat

Белгия се опитва да се върне към нормален живот след четири дни антитерористична блокада в столицата Брюксел.

Белгийските служби се опасяват от нов атентат подобен на този от 22 март 2016 г., в който загинаха 32 души, съобщават местни медии.

Службите подозират, че може да го извършат заподозрени, които са успели да избягат от полицейска акция в брюкселския квартал Андерлехт в нощта на вторник срещу сряда тази седмица.

Озовали се в капан, те могат да преминат към действие също както направиха атентаторите от 22 март, смята те, цитирани от фламандските телевизия ВРТ и всекидневник "Хет Нюзблад".

"Продължаваме да издирваме заподозрени терористи след рейдовете от миналата нощ", казва пред телевизията говорител на федералната прокуратура. "Страхуваме се от нова атака като тази на 22 март".

Антитерористичната тревога в Белгия обаче остава на досегашната си трета от общо четири степени.

При обиските в Андерлехт бяха задържани четирима души и намерени три автомата "Калашников" с 15 пълнителя и муниции, бронежилетки, полицейски сигнални лампи, четири детонатора.

Полицията е разтревожена, че сред конфискуваните вещи има и полицейски униформи, което би направила евентуалните нападатели още по-опасни.

НАП публикува наръчник за данъците върху доходите на лица за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321182

НАП публикува наръчник за данъците върху доходите на лица за 2017 г.Наръчник за данъците върху доходите на физическите лица за 2017 г. в улеснение на гражданите и фирмите публикува на сайта си Национална агенция за приходите, съобщиха от НАП. В Наръчника са отразени промените за 2017 година в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, като към документа е добавен нов фиш „Данъчно облекчение за

ГЕРБ похарчили 1.7 млн. лв. за президент, Радев и Йотова – 924 хил. лв.

http://frognews.bg/news_137771/GERB-poharchili-1-7-mln-lv-za-prezident-Radev-i-Iotova-–-924-hil-lv/

1 714 787 лв. е похарчила партия ГЕРБ за президентската кампания на изборите на 6 ноември 2016 г. Коалицията „Румен Радев и Илияна Йотова“ пък е похарчила 924 512 лв., показват резултатите от одитния доклад на Сметната палата за съответствието на декларираните приходи и извършените разходи от партиите и инициативните комитети по време предизборната кампания.

Фернандо Торес остава в "Атлетико" за още една година

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/06/3002336_fernando_tores_ostava_v_atletiko_za_oshte_edna_godina/?ref=rss


Нападателят на "Атлетико" (Мадрид) Фернандо Торес преподписа с "дюшекчиите" за още един сезон, съобщиха от клуба. Според "Ас" в договора на 33-годишния испанец има опция за продължаване, ако двете страни се разберат след края на сезон 2017-18.<br /><br />"Щастлив съм, че оставам още една година тук", каза нападателят пред клубния сайт.<br /><br />Торес, който е юноша на "Атлетико", кара втория си престой при...

ЕС и Япония постигнаха принципна договорка за търговското споразумение

http://www.investor.bg/aziia/336/a/es-i-iaponiia-postignaha-principna-dogovorka-za-tyrgovskoto-sporazumenie-242560/

Повечето от митата, които компаниите износителки от ЕС плащат, ще отпаднат, което ще спестява по около 1 млрд. евро годишно, съобщава ЕК

Банковите стенограми доказаха, че вечни тайни няма

http://www.mediapool.bg/bankovite-stenogrami-dokazaha-che-vechni-taini-nyama-news266283.html

През последните два месеца състави на Административен съд - София град постановиха решения, с които отмениха като незаконосъобразни отказите на главния секретар на президента на Република България да предостави достъп до съдържанието на две стенограми, съставени при проведени при президента Росен Плевнелиев консултации на 29 юни и 14 юли 2014 г. Консултациите са свързани кризата, възникнала около проблемите с Корпоративна търговска банка (КТБ). На срещите са участвали президентът, лидерите на парламентарно представените партии, народни представители, народен представител от Европейския парламент, представители на правителството, на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), главния прокурор. Тези срещи са част от обществения дебат около проблемите с КТБ, които доведоха последователно до затварянето на банката, отнемането на лиценза й и обявяването й в несъстоятелност. Тeзи консултации целят приемането на различни мерки, в това число законодателни, за справянето с кризата.   Искания за достъп до информация и откази Наличието на записи от двете срещи при президента генерира висок обществен интерес. През мандата на президента Росен Плевнелиев са били подадени няколко заявления за достъп до тях, но са получили отказ. Жалби срещу отказите на президентството по това време няма. Като че ли в периода 2014 – 2016 г. е налице естествено разбиране, че общественият смут от събитията около банката е твърде близо във времето и наскоро стабилизираната система заслужава защита от рискована публичност.   В началото на мандата на президента Румен Радев интересът към узнаване на съдържанието на стенограмите се възроди. Това е донякъде естествено, тъй като не за първи път при смяна на властта в дадена институция се констатира желание за по-голяма прозрачност по въпрос, който е бил поставян в миналия й мандат. Такъв беше например казусът с информация относно помилванията, която бе поискана от президента Росен Плевнелиев непосредствено след встъпването му в длъжност в началото на 2001 г., след като информацията бе отказана от администрацията на предшественика му президента Георги Първанов. От публикация в сайта "Биволъ" на основата на отговор от президентството стана ясно, че броят на подадените заявления за достъп до стенограмите е общо 45. Това число дава минималния брой такива заявления, доколкото съществуват заявления, които не са отразени в дадената от президентството справка (например липсват данни за подаденото от журналиста от Би Ай Ти Илия Вълков заявление).[1]   Достъпът до текста на първата от двете стенограми бе отказан по заявления на различни заявители в началото на 2017г. с позоваване на т.нар. "професионална тайна", регламентирана в чл.63, ал.1 от Закона за кредитните институции (ЗКИ). Втората стенограма се оказа, че е била класифицирана като държавна тайна с ниво на защита "поверително", поради което достъпът и до нея бе ограничен на основание това ограничение. Отказите бяха връчени в писмен вид на различните жалбоподатели.   Паралелно на тези писмени мотиви за отказ, по които се произнесе съдът, в публичното пространство бяха направени различни коментари. Беше изразено становището, че изказванията на висшите политици по време на срещи с подобен формат е полезно да бъдат защитени от публичност с цел те свободно да си изразяват мнението и срещите да имат полезен за обществото ефект. Че откриването на стенограмите от Консултативния съвет за национална сигурност при президента може да навреди на обществения интерес. Друго изразено становище бе, че информационната стойност на стенограмите вероятно не е висока. Поставяше се и въпросът какво очакват питащите да научат от съдържанието на проведените при президента Плевнелиев дискусии.   Консултации при президента или Съвет за национална сигурност? След публикуването на стенограмата от 29 юни 2014 г. като последица от съдебно решение стана ясно, че не става въпрос за обсъждане, проведено в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), а за консултации при президента извън този формат. Следователно по начало не е поставен въпросът за "откриване" на тези стенограми за широк достъп. Впрочем скорошно заявление за достъп до информация, подадено от журналиста от в."Капитал" Росен Босев разкри, че стенограмите от КСНС се маркират надлежно с грифове съгласно Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), за много от които срокът за защита съгласно закона не е изтекъл. Тук обаче се изяснява и друг важен момент. Дори стенограмите от заседания на КСНС един ден ще видят "бял свят" и ще станат достъпни по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Това следва от изрична разпоредба в Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ), според която след изтичане на срока на защита поставеният гриф се премахва и документът става достъпен по реда на ЗДОИ (чл.34, ал.3 от ЗЗКИ). Тоест, важно е да се знае, че при настоящото законодателство "вечна тайна" няма. Това законодателно решение е в съответствие с принципите на правото и международните стандарти относно достъпа до информация и неговите ограничения.   Ограничението, свързано с "професионална тайна" Според Закона за кредитните институции, професионална тайна е информацията, която БНБ придобива или създава за целите на банковия надзор или във връзка с него (чл.63, ал.1). В решението на Административен съд – София град по делото (адм. дело № 1178/2017 г.), заведено от журналиста Атанас Чобанов от сайта "Биволъ" съдът приема, че не са изложени никакви мотиви за наличие на "професионална тайна" в стенограмата (по смисъла на Закона за кредитните институции). Отбелязано е, че макар хипотетично е възможно в разговорите да се съдържа информация, която под формата на консултация да представлява "професионална тайна". Още тук обаче е изразено известно съмнение, че е възможно дискусията в нейната цялост да съдържа такава тайна. Същевременно е посочено, че липсва пълно съвпадане между служебните лица, които работят с такава професионална тайна по смисъла на ЗКИ и присъстващите на срещата при президента. Също така, административният съд подчертава, че консултациите при президента на РБ, проведени на 29.06.2014 г. са се състояли именно във връзка с обсъждане на опити за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, като на тях управителят на БНБ е направил анализ на ситуацията. "Тази мотивировка не се вмества в афишираната "професионална тайна", е изводът на съда.   Ограничението, свързано със защитата на държавна тайна Според отказа на президенството по делото, образувано по жалба на журналиста Илия Вълков от Би Ай Ти, информацията за проведените дискусии на 14 юли 2014 г. е класифицирана на основание две разпоредби от Закона за защита на класифицираната информация. В решението на Административен съд – София град по това дело (адм. дело № 1781/2017 г.) се приема, че търсената информация безспорно е обществена, тъй като е свързана с обществения живот в страната. Това е така, тъй като тя се отнася до обсъжданията и решенията по повод възникналата банкова криза, въпрос с особено голяма обществена значимост. Според съда, тази информация дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължения субект. В решението се приема, че публичното оповестяване на всички факти, свързани с фалита на КТБ и последиците от това, към юли 2014 г. действително би довело до повишаване на напрежението в обществото с непредсказуеми последици. Всички тези събития обаче са с давност от почти три години, тоест данните, изнесени пред присъстващите на консултацията на 14.07.2014г., касаещи финансовата стабилност на държавата и оттам националната сигурност, са загубили своята актуалност.   В решението е прието, че въпреки че исканият документ е класифициран, отказът е незаконосъобразен. Не е достатъчно, според съда, ответникът да се позове само на обстоятелството, че информацията е класифицирана, без да разгледа случая по същество и да извърши оценка на риска от предоставянето на исканата информация в съответствие със закона (чл.28, ал.2, т.3 от ЗЗКИ). Отбелязва се още, че в отказа не са изложени и мотиви какво е наложило класифицирането на информацията и на какво основание тя е класифицирана, като основанието за това се установява едва от представено по делото писмо на главния секретар на президента. Обратно на тезата на ответника, според съда отказ за достъп при наличие на класифицирана информация не се постановява "по презумпция“ без излагане на мотиви.   Освен това изразените мнения и становища на присъстващите на срещата няма как да представляват, и то изцяло, информация съгласно цитираните в отказа основания. Като се погледнат съответните разпоредби от ЗЗКИ се вижда, че според президентството съдържанието на втората стенограма следва да се ползва от защитата на материали на Министерския съвет , касаещи стратегическия потенциал на държавата и стратегически поръчки или документи за преговори по сключване на финансови договори с общодържавно значение (т.26 от раздел ІІ и т.1 от раздел ІІІ от приложение № 1 към ЗЗКИ). Най-сетне, не е разгледана възможността за частичен достъп до информацията.   Ограничението, свързано със защитата на дискусии Любопитното е, че такова основание за отказ по-скоро не се сочи от президенството. Това е обяснимо с обстоятелството,че съгласно закона такова основание не може да се прилага след изтичането на 2 години от създаването на информацията (чл.13, ал.2, т.1 от ЗДОИ). В сравнителноправен аспект, информацията относно обсъжданията по определени въпроси могат да бъдат ограничени при определени обстоятелства. Според приложимия за документите на Европейския съюз Регламент № 1049/2001 достъпът до документи, съдържащи мнения за вътрешно ползване и предварителни консултации, може да бъде ограничен, ако се уврежда процесът на вземане на решения в институцията, освен ако не е налице надделяващ обществен интерес (чл. 4, пар.3, изр.2). Така установяваме, че у нас уредбата е сходна. Според чл.13, ал.4 от ЗДОИ достъпът до мнение и становища преди приемане на крайно решение не може да се ограничава в случаите на надделяващ обществен интерес.   През годините постепенно бе създавана съдебна практика по приложението на този текст. През 2001 г. администрацията на Министерския съвет отказа да предостави на журналиста Алексей Лазаров от в."Капитал" достъп до стенограма от заседание на правителството. След изтичането на няколко години от решението на съда информацията да бъде предоставена, първото правителство на Борисов взе решение за публикуване на стенограмите от заседанията му онлайн. През 2010 г. администрацията на президента Първанов отказа достъп до стенограмата от срещата му с руския министър-председател Владимир Путин през 2008 г. След решение на Административния съд – София град президентството публикува цялото съдържание на стенограмата.   Някои заключителни бележки В ден днешен виждаме, че всички опасения за рисковете вследствие на публикуването на стенограмите на правителствените заседания или на срещите на държавни глави са останали в миналото. Видя се също така, че никакви катаклизми не произтекоха от публикуването на стенограмата от 29 юни 2014 г. Чуха се някои нестройни гласове, че нищо ново не се било научило.   Напротив, узна се за първи път истинската информация за това какво са обсъждали висшите държавни фигури и какви аргументи са излагали. Узна се също така, че макар в определени случаи да е полезно с цел уталожване на общественото напрежение дадена информация да остане за известно време в тайна, прозрачността на процеса на вземането на решения изисква винаги да дойде момент, в който тази тайна се премахва и гражданите имат право да четат. Защото управлението на една демократична държава може да се осъществява само на "слънчева светлина". Едни от гражданите виждат в проведената тогава дискусия разумна и ориентирана към общия интерес дейност, докато други критикуват политиците. Всеки има правото на собствено мнение, което обаче е важно да е информирано, за да може впоследствие да се осъществи информиран избор.   Може да се каже, че още една страница от напредването към по-голяма прозрачност и отчетност бе отгърната, като се видя, че някои опасения няма да се сбъднат. Очакваме дейността на президентската администрация по декласифицирането на втората стенограма, съгласно съдебното решение и направената от президента Радев публична заявка.

И през почивните дни ще се приемат заявления за поразени площи от градушките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321189

И през почивните дни ще се приемат заявления за поразени площи от градушкитеМинистърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пое ангажимент да се изготви бърз анализ на пораженията от падналите през последната седмица градушки. Той обясни, че екипът на Министерството ще направи всичко възможно, за да започне изплащане на обезщетения за пропаднали площи още до края на тази година, съобщиха от ведомството.

С цирк в парламента БСП поиска оставката на Бетина Жотева от Съвета за електронни медии

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/06/3002479_s_cirk_v_parlamenta_bsp_poiska_ostavkata_na_betina/?ref=rss


Парламентарната група на "БСП за България" поиска оставката на Бетина Жотева от Съвета за електронни медии (СЕМ). Поводът - поведението й към журналиста Къдринка Къдринова, на чийто въпрос за срещи от името на Екатерина Захариева Жотева отговаря: "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става". Жотева се извини за поведението, но обеща да си търси правата в съда.<br /><br />Днес парламентът обсъжда доклада на СЕМ за м.г., а от БСП поискаха във...

Наръчник за данъците върху доходите за 2017 е достъпен в сайта на НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=354980

Наръчник за данъците върху доходите на физическите лица за 2017 г. в улеснение на гражданите и фирмите публикува на сайта си Национална агенция за приходите. В Наръчника са отразени промените за 2017 година в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, като към документа е добавен нов фиш „Данъчно облекчение за извършени безкасови плащания".

Шестима кадровици с писмо до Цецка Цачева да свика извънредно заседание на ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321194

Шестима кадровици с писмо до Цецка Цачева да свика извънредно заседание на ВССШестима членове на ВСС изпратиха писмо до правосъдния министър Цецка Цачева, в което настояват тя да свика извънредно заседание на съвета на 13 юли. Министърът има такава възможност, тъй като е председателстващ кадровия орган, предаде БТА. Причината Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Камен Иванов, Соня Найденова,

Арести в Германия заради сайт за детска порнография

http://www.cross.bg/platformata-potrebiteli-germaniya-1548212.html

/КРОСС/ Германската полиция е разкрила нелегален уебсайт за детска порнография с близо 90 000 потребители. Задържан е един човек. Предполага се, че той е операторът на платформата, това заяви германската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Платформата "Елизиум", която била създадена като форум, съществувала от края на 2016 г. и била достъпна единствено в така наречената "тъмна мрежа", казаха в съвместно изявление прокуратурата във Франкфурт и Федералната криминална полиция на Германия. Полицията е арестувала няколко потребители на сайта, основно в Германия и Австрия. Сред тях е предполагаемият оператор на платформата, 39-годишен мъж, живеещ в окръг Лимбург-Вайлбург, северно от Франкфурт. Сайтът има над 87 000 потребители и е бил използван за обменяне на детска порнография, както и за уговаряне на срещи с цел сексуални злоупотреби с деца. Предполагаемият оператор е бил арестуван на 12 юни, когато полицията обискирала жилището му и иззела сървъра на платформата. Не се посочва колко са задържаните. Повече информация може да се очаква на пресконференция утре.  

Искрен Пецов с нова песен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DzaSHo7_-A0/

bodega_01_12094“Обречена любов” е новото лятно предложение от Искрен Пецов. След като в края на 2016 та група “Латинопартизани” отпразнуваха 20 години от създаването си, Искрен не скри плановете си да работи и твори в различни интересни проекти, извън групата.

“Обречена любов” се ражда като лирична песен в акустичен китарен вариант. Съвсем скоро, след като той споделя проекта със Светослав Лобошки, се ражда и лятното регетон звучене на песента. Автор на музиката и текста е Искрен, а на аранжимента Светослав. Песента грабва с истинските неподправени неща от живота, които пресъздават авторите и прекрасното лятно настроение. Една история за дълга, но невъзможна любов.

Искрен подготвя видео на песента, което вероятно ще се случи по време на многобройните му ангажименти по морето през сезон 2017 та.

През това лято се очаква и да излезе дългоочаквания ремикс на миналогодишния му хит “Бомба е”.

Местата, където можете да видите на живо Искрен са: Каварна, Балчик, Варна, Созопол, Ахтопол, Синеморец, Габрово, София и др.

img_2424

НАТО призова Северна Корея да прекрати завинаги програмите си за масово унищожение

http://www.mediapool.bg/nato-prizova-severna-koreya-da-prekrati-zavinagi-programite-si-za-masovo-unishtozhenie-news266282.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Северна Корея да се откаже веднъж завинаги от програмите си за оръжия за масово унищожение. Той отправи този призив в съвместно изявление с японския премиер Шиндзо Абе в централата на пакта в Брюксел.   Пхенян продължава изпитанията на ракети с все по-голям обсег и това е ярко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и заплаха за международния мир и сигурност, посочи Столтенберг. Северна Корея трябва да спазва международните си задължения и да прекрати ракетните си програми, Пхенян трябва да изостави програмите си за масово унищожение веднъж завинаги и да се ангажира с диалог с международната общност, добави той.   Столтенберг съобщи, че е получил от Абе покана да посети Токио до края на годината. Генералният секретар отбеляза, че Япония е най-дългогодишният партньор на НАТО сред държавите извън евроатлантическата общност.   Премиерът Абе съобщи, че НАТО предлага Япония да открие своя мисия в алианса. Той добави, че неговата страна ще изпрати офицер за връзка в командването на пакта по военноморските операции във Великобритания.

Volkswagen е послъгвал за продажбите си във Франция

http://www.cross.bg/volkswagen-prodazhbite-frenskoto-1548211.html

/КРОСС/ Одиторска проверка е показала, че Volkswagen в продължение на години е "украсявал" информацията за продажбите си във Франция. Общо в отчетите за тях са фигурирали над 800 000 непродадени автомобили. Според немското издание Der Spiegel, манипулацията с цифрите е извършвана във френското представителство на концерна. В отчетите са попадали автомобили, които са доставяни доста след като са били продадени на хартия. Става дума не само за коли на Volkswagen, но още и на Seat, Audi и Skoda, които са били регистрирани месеци и дори години след посочената в документацията продажба. След проведения одит, направен през април тази година, шефът на френското представителство на концерна VW Жак Ривоал е бил уволнен. Като причина за уволнението е посочено "разногласие" между висшето ръководство на Volkswagen и това на френското му подразделение. По резултати от продажбите за миналата година, Volkswagen се води най-големият в света автомобилен производител. По официалните данни /включително и френските/ концернът е продал в световен мащаб 10 312 400 автомобила, а прираст в продажбите си са показали всичките негови марки.    

Европарламентът призова за спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС

http://frognews.bg/news_137770/Evroparlamentat-prizova-za-spirane-na-pregovorite-za-chlenstvo-na-Turtsiia-v-ES/

Европейският парламент прие днес с 477 гласа призива за замразяване на преговорите за членство на Турция в ЕС, съобщи електронното издание на в. ”Миллиет”.

Очаква се добра реколта на пшеницата

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/07/06/3002541_ochakva_se_dobra_rekolta_na_pshenicata/?ref=rss


В началото на жътвата прогнозата е за много добра реколта от пшеница - над 5 млн. тона. Това съобщи председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов след заседание на Консултативния съвет по зърното, цитиран от БТА.<br /><br />Ако няма нови природни катаклизми, жътвата ще приключи до две-три седмици, прогнозират експертите.<br /><br />Вече падналите дъждове и градушки няма да окажат влияние върху хлебния и зърнения баланс, увери министърът на...

Шведът, ритал камериерка, иска да излезе от ареста, положението му било нетърпимо

http://www.cross.bg/aresta-kamerierka-chaka-1548210.html

/КРОСС/ Шведският турист Ралф Сутберг, който изрита камериерка в главата в Слънчев бряг, внесе искане да излезе на свобода, докато чака делото, предава БТВ. Вече месец шведът е в ареста, където чака присъда. Заради нападението го очакват до 3 години затвор или административна мярка глоба. Според адвоката му положението му в ареста е нетърпимо, той бил държан изолиран от другите затворници поради риск за живота му. Защитата твърди, че продължителното му задържане в ареста е умишлено от прокуратурата.

Радев благодари на Тръмп за подкрепата на региона

http://clubz.bg/55914-radev_blagodari_na_trymp_za_podkrepata_na_regiona

Повече инвестиции и общи проекти в сферата на инфраструктурата, енергетиката и дигитализацията в региона на трите морета – Черно, Адриатическо и Балтийско, ще донесат добавена стойност за гражданите в Централна и Източна Европа и ще направят целия Европейски съюз по-конкурентоспособен и целеустремен. Устойчивото развитие на нашия динамичен регион зависи от умението ни да координираме своите политики, да дефинираме ясно и да защитаваме общите си цели. Това заяви президентът Румен Радев, който взе участие в инициативата „Три морета“ във Варшава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В инициативата участват дванадесет държави от региона - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, като в тазгодишния формат се включиха и Съединените американски щати. В рамките на форума държавните глави на страните обсъждат възможностите за разширяване на сътрудничеството си в ключови сфери като енергетика, дигитална икономика и сигурност, транспорт, инфраструктура, околна среда, селско стопанство и туризъм. 

Живеем в динамични времена, които поставят пред нас непредсказуеми и многообразни предизвикателства от гледна точка на сигурността. Именно затова България убедено вярва в необходимостта от обща и последователна политика, заяви президентът пред гостите на форума. 

От трибуната на форума Румен Радев благодари на президента на САЩ Доналд Тръмп за неговото присъствие на Инициативата "Три морета" и ясно заявената подкрепа за развитието на региона.

"Разгръщането на американски части в България и съвместните тренировки на въоръжените сили на двете страни допринасят за покачването на бойните способности на Българската армия", каза президентът. 

Президентът коментира поставената цел за повишаване до 2% от брутния вътрешен продукт на разходите за отбрана на партньорите в НАТО, като заяви, че освен инвестирането на повече средства, е необходимо те да се превърнат в реални бойни възможности. 

В рамките на форума участващите държави взеха решение да бъде създаден бизнес форум към инициативата „Три морета“, в който ще участват предприемачи от дванадесетте държави. България приветства решението, a президентът Радев посочи, че отварянето на инициативата към частния сектор ще създаде допълнителен стимул за двустранно и многостранно сътрудничество в икономиката, науката и енергетиката.

„Жизненоважно е политическите усилия на форума да бъдат подкрепени от реални бизнес инициативи, които ще имат принос за реалното свързване на страните от региона“, заяви Румен Радев.

Държавните глави на дванадесетте държави потвърдиха политическата воля за задълбочаване на интеграцията в региона на Централна и Източна Европа в рамките на ЕС, чрез по-голяма свързаност между държавите-участнички по оста „Север-Юг”.

Посещението на президента Румен Радев ще продължи с участие в Световния форум във Варшава, организиран от Атлантическия съвет.

Бизнесът: Отглеждаме готованци и гоним кадърните

http://dnes.dir.bg/news/vasil-velev-minimalna-zaplata-nsts-26017227

Работодатели и синдикати спориха за размера на минималната работна заплата на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Fibank спечели приза „Банка на клиента”

https://offnews.bg//ikonomika/fibank-specheli-priza-banka-na-klienta-659904.html

Fibank (Първа инвестиционна банка) получи наградата за „Банка на клиента” в престижния конкурс, организиран за 19-а поредна година от „Асоциация Банка на годината”. 

Стилната церемония по връчването на призовете бе столичния хотел Балкан.

Първа инвестиционна банка е победител в категорията „Банка на клиента”, която се определя от гласуване на клиентите в интернет сайта на Асоциацията. Банката също така е носител на наградата „Банка на клиента” за 2002 г., 2003 г., 2006 г., 2008 г., 2009 г. и 2012 г.
 
Призът „Банка на клиента” е поредното доказателство за високото качество на обслужване в клоновете на Fibank (Първа инвестиционна банка) в цялата страна.
 
Победителите в различните категории са определени чрез методика, която е съгласувана с Банковия надзор на БНБ от комитет, който е съставен от изтъкнати финансови експерти.

"Практикер" строи нов склад в гара Елин Пелин (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321136

"Практикер" строи нов склад в гара Елин Пелин (Снимки)"Видеолукс Холдинг", собственик на веригите магазини "Технополис" и "Практикер", започна да изгражда нов склад в гара Елин Пелин. Символична първа копка на съоръжението направиха председателят на Съвета на директорите на "Видеолукс холдинг" Тодор Белчев, кметът на Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов и председателят на Българската агенция за инвестиции

Съюзът на съдиите към депутатите: Оттеглете промените в съдебния закон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/06/3002467_sujuzut_na_sudiite_kum_deputatite_otteglete_promenite/?ref=rss


"Приемането на този проект за пореден път ще подкопае усилията за утвърждаване на страната ни като европейска държава със стабилен и предвидим правов ред, в рамките на който обществената дискусия се насърчава, а не се препятства и забранява".<br /><br />Така Съюзът на съдиите в България (ССБ) обобщи в декларация проекта за промени на Закона за съдебната власт, който бе внесен от Обединени патриоти и ГЕРБ, и призова да бъде оттеглен. Проектът въвежда кариерни улеснения за...

Шофьор счупи крака на друг след бой на пътя

http://dnes.dir.bg/news/boy-shofyor-ulitzata-strahat-26017160

70-годишен шофьор е в болница със счупен крак след бой на пътя с колега, предизвикан от спор за предимство, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Httpool с нов мажоритарен собственик

https://www.vesti.bg/lyubopitno/httpool-s-nov-mazhoritaren-sobstvenik-6071195

Тази сделка ще позволи на IMS да развие някои от най-високо потенциалните райони в Европа и Азия

Европарламентът поиска спиране на преговорите с Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/06/3002514_evroparlamentut_poiska_spirane_na_pregovorite_s_turciia/?ref=rss


Европейският парламент призова Комисията преговорите за членство на Турция в Европейския съюз да бъдат прекратени, ако Анкара промени конституцията си след референдума за въвеждане на президентска република, проведен през април.<br /><br />Министърът по европейските въпроси определи решението като "политическо", съобщава Анадолската агенция. Външното министерство на страната пък обяви, че "решението" на парламента се основава на "лъжливи твърдения" и...

Главчев изгони от пленарна зала депутат от БСП

https://www.actualno.com/politics/glavchev-izgoni-ot-plenarna-zala-deputat-ot-bsp-news_620988.html

Председателят на парламента Димитър Главчев изгони от пленарна зала зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев. Причината - реплики от място на изказващите се от трибуната. Това стана по време на разглеждане на отчета на СЕМ за 2016 г. Стойнев се възпротиви на отнемането на думата на Елена Йончева и не спираше да репликира от място. В знак на протест парламентарната група на БСП напусна залата.

WWF: Екоминистърът Нено Димов бяга от отговорност за опазването на Национален парк "Пирин"

https://www.actualno.com/society/wwf-ekoministyryt-neno-dimov-bjaga-ot-otgovornost-za-opazvaneto-na-nacionalen-park-pirin-news_620989.html

Представители на международната природозащитна организация WWF, част от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“, се срещна с министъра на околната среда и водите Нено Димов по повод изпратените първи 100 000 имейла от

Депутат дари средства на Съюза на пенсионерите в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6321137

Депутат дари средства на Съюза 
на пенсионерите в ТърновоНародният представител от „БСП за България“ Валентин Ламбев направи лично дарение на Съюза на пенсионерите във Велико Търново, съобщиха от местната партийна централа. Той за пореден път подпомогна възрастните хора със средства, с които те да развиват дейността си. Така представители на клуба пътуваха за годишния конгрес на Съюза на пенсионерите,

ЕК отчита увеличение на броя на висящите дела срещу България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321156

ЕК отчита увеличение на броя на висящите дела срещу БългарияЕвропейската комисия представи днес годишния си доклад за прилагането на правото на ЕС. В частта за България се посочва, че броят на висящите производства за нарушение рязко се е увеличил миналата година и е достигнал най-високото равнище от 2012 г. насам, предаде БТА. Комисията обяснява това със значително по-високия брой на висящите в края на

Румен Радев се докачи и от решението на НС да изслушва бъдещи генерали

http://www.mediapool.bg/rumen-radev-se-dokachi-i-ot-reshenieto-na-ns-da-izslushva-badeshti-generali-news266281.html

Президентът Румен Радев съзря риск за отслабване на президентската институция в приетите от парламента законодателни промени, според които кандидат-генералите ще бъдат изслушвани от депутатите преди да бъдат назначавани. Така конфронтацията между управляващите и държавния глава, избухнала заради парламентарната проверка на процедурата за избор на нови изтребители, продължава на пълни обороти. Противопоставянето върви отчетливо по линията ГЕРБ срещу БСП, тъй като лидерът на социалистите Корнелия Нинова атакува мнозинството в защита на Радев, който пък с последващите си реакции се оказва все по-пришит към парламентарната опозиция. "Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. Виждам опити за връщане към обратния процес", коментира Румен Радев, цитиран от своя прессекретариат, по повод предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Президентът предупреди, че съществува риск реализирането на тези промени да отслаби президентската институция. "Ако Комисията по отбрана и парламентът като цяло желаят да имат по-голямо влияние и авторитет върху Българската армия, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за Въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидатите, номинирани за генерали", каза Радев пред български репортери във Варшава, където е на посещение. Нинова: "Спрете с тази война срещу президента Радев" Новите текстове всъщност не засягат конституционните права на президента да назначава с указ висшите военни и практически няма да доведат до някаква съществена промяна. Въпреки това, преди Радев да реагира от Варшава, лидерът на БСП Корнелия Нинова зададе тон с реч от парламентарната трибуна, в която обяви, че законовите промени са "вмешателство в правомощията на държавния глава и грубо нарушение на разделението на властите". "Спрете с тази война срещу президента Радев! Спрете с всеки свой акт да разпалвате противопоставяне между институциите, защото това е вредно за държавността" Освен това нямате насреща си г-н Плевнелиев", призова Нинова. Според нея това е "кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция". Освен това тя се закани БСП да сезира Конституционния съд заради проектозакона, тъй като допълвал основния закон. "Не се опитвайте да опитомявате президента Радев, няма да стане. Ще се провалите в това. Проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата и държавността", каза още Корнелия Нинова. Тя посочи, че очаква ГЕРБ да предложи подобни промени и за назначаването на посланиците, но пропусна да припомни, че бившият външен министър и сегашен депутат от БСП Кристиан Вигенин още през 2013 година одобри подобна практика. Какъв е проблемът? В момента висшите военни се назначават с указ на държавния глава по предложение на правителството. Това е една от най-непрозрачните процедури в държавата, в която през последните години се намесват различни политически и дори бизнес лобита. Според гласуваното в четвъртък на първо четене предложение, Министерският съвет вече ще разглежда кандидатите, след като бъдат изслушани в парламентарната военна комисия. Те ще трябва да представят пред депутатите визията си за развитието на армията, за да може и обществото да прецени дали са подходящи за въпросните постове. След изслушването кандидатите трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет, който да предложи на президента да издаде указ за назначаването им. Изслушването в парламента няма да има пряко влияние на избора, но би дало възможност за някаква форма на граждански контрол. По информация на Меdiapool се очаква този текст да бъде променен преди окончателното му приемане и да измести изслушването, след като кандидатите вече са одобрени от правителството. Христо Гаджев от ГЕРБ потвърди, че в Комисията по отбрана вече е постигнато съгласие между първо и второ четене да бъдат внесени текстове, според които изслушването да бъде след процедурата по удостояване със звание. ГЕРБ: Няма нищо политическо Корнелия Нинова коментира в парламента, че това е кух закон, "защото в самите мотиви сте записали, че той няма да повлиява на решенията на МС и президента". "Тогава защо го правите? Няма да има правни последици, но приемаме специален закон за това", продължи Нинова. Тя добави, че прозрачност може да има и без закона, защото нищо не пречи на комисията да извика кандидатите и да ги изслуша, а така това става задължително. Владимир Тошев от ГЕРБ увери, че няма нищо политическо в изслушването на офицерите в комисията и никъде не е записано, че то има отношение към процедурата по тяхното произвеждане. Милен Михов от "Обединени патриоти" добави, че парламентът трябва да има отношение към произвеждането на висшите офицери, но да не се допуска партизирането и кадруването в тази област. "Според мен поправката е добра. Мисля, че се постигна съгласие за текста в комисията", отбеляза той.

Радев и Нинова пак заедно в защита на президентската институция

http://www.mediapool.bg/radev-i-ninova-pak-zaedno-v-zashtita-na-prezidentskata-institutsiya-news266281.html

Лидерката на БСП Корнелия Нинова и президентът Румен Радев пак се оказаха рамо до рамо в общ фронт в защита на президентската институция, а този път и срещу "политизирането на армията“. По подобен начин координирано двамата действаха и по темата с избора на нов изтребител за армията и създадената от парламента анкетна комисия.   Сега повод за конфликт с управляващите станаха приетите в четвъртък от парламента законови промени, според които кандидат-генералите ще бъдат изслушвани в парламента преди да бъдат назначавани.   Президентът Румен Радев видя в тях "риск президентската институция да се отслаби" и опит армията отново да се политизира.   "Ако парламентът като цяло желаят да имат по-голямо влияние и авторитет върху армията, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидатите, номинирани за генерали", коментира Радев от Варшава.   Въпреки, че новите текстове не засягат конституционните права на президента да назначава с указ висшите военни и на практика няма да доведат до някаква съществена промяна, лидерът на БСП преди това също разконспирира в тях атака срещу Радев и обяви, че са "вмешателство в правомощията на държавния глава и грубо нарушение на разделението на властите". "Спрете с тази война срещу президента Радев. Спрете с всеки свой акт да разпалвате противопоставяне между институциите, защото това е вредно за държавността. Освен това нямате насреща си г-н Плевнелиев“, заяви Нинова от парламентарната трибуна.   Според нея това е "кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция". Освен това тя се закани БСП да сезира Конституционния съд заради проектозакона, тъй като допълвал основния закон.   "Не се опитвайте да опитомявате президента Радев, няма да стане. Ще се провалите в това. Проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата и държавността“, каза още Корнелия Нинова.   Тя посочи, че очаква ГЕРБ да предложи подобни промени и за назначаването на посланиците, но пропусна да припомни, че бившият външен министър и сегашен депутат от БСП Кристиан Вигенин още през 2013 година одобри подобна практика.   Какъв е проблемът?   В момента висшите военни се назначават с указ на държавния глава по предложение на правителството. Това е една от най-непрозрачните процедури в държавата, в която през последните години се намесват различни политически и дори бизнес лобита.    Според гласуваното в четвъртък на първо четене предложение Министерският съвет вече ще разглежда кандидатите, след като бъдат изслушани в парламентарната военна комисия.    Те ще трябва да представят пред депутатите визията си за развитието на армията, за да може и обществото да прецени дали са подходящи за въпросните постове. След изслушването кандидатите трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет, който да предложи на президента да издаде указ за назначаването им.    Изслушването в парламента няма да има пряко влияние на избора, но би дало възможност за някаква форма на граждански контрол.   По информация на Меdiapool се очаква този текст да бъде променен преди окончателното му приемане и да измести изслушването, след като кандидатите вече са одобрени от правителството. Христо Гаджев от ГЕРБ потвърди, че в Комисията по отбрана вече е постигнато съгласие между първо и второ четене да бъдат внесени текстове, според които изслушването да бъде след процедурата по удостояване със звание.    "Кух закон срещу Радев"   Корнелия Нинова коментира в парламента, че това е кух закон, "защото в самите мотиви сте записали, че той няма да повлиява на решенията на МС и президента".    "Тогава защо го правите? Няма да има правни последици, но приемаме специален закон за това“, посочи Нинова.    Тя добави, че прозрачност може да има и без закона, защото нищо не пречи на комисията да извика кандидатите и да ги изслуша, а така това става задължително.    Владимир Тошев от ГЕРБ коментира от своя страна, че няма нищо политическо в изслушването в комисията на офицерите и никъде не е записано, че то има отношение към процедурата по тяхното произвеждане.    Милен Михов от Обединените патриоти добави, че парламентът трябва да има отношение към произвеждането на висшите офицери, но да не се допуска партизирането и кадруването в тази област.    "Според мен поправката е добра. Мисля, че се постигна съгласие за текста в комисията", отбеляза той.

Корнелия Нинова на амбразурата за Радев: Спрете войната, няма да го опитомите

http://www.mediapool.bg/korneliya-ninova-na-ambrazurata-za-radev-sprete-voinata-nyama-da-go-opitomite-news266281.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разконспирира "нова атака" срещу президента Румен Радев в приетите законови промени, според които кандидат-генералите да бъдат изслушвани в парламента преди да бъдат назначени.   Въпреки, че новите текстове не засягат конституционните права на президента да назначава с указ висшите военни и на практика няма да доведат до някаква съществена промяна, Нинова обяви, че са "вмешателство в правомощията на държавния глава и грубо нарушение на разделението на властите".   "Спрете с тази война срещу президента Радев. Спрете с всеки свой акт да разпалвате противопоставяне между институциите, защото това е вредно за държавността. Освен това нямате насреща си г-н Плевнелиев“, заяви Нинова от парламентарната трибуна.   Според нея това е "кух закон, който не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция". Освен това тя се закани БСП да сезира Конституционния съд заради проектозакона, тъй като допълвал основния закон.    "Не се опитвайте да опитомявате президента Радев, няма да стане. Ще се провалите в това. Проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата и държавността“, каза още Корнелия Нинова.   Тя посочи, че очаква ГЕРБ да предложи подобни промени и за назначаването на посланиците, но пропусна да припомни, че бившият външен министър и сегашен депутат от БСП Кристиан Вигенин още през 2013 година одобри подобна практика.   Какъв е проблемът?   В момента висшите военни се назначават с указ на държавния глава по предложение на правителството. Това е една от най-непрозрачните процедури в държавата, в която през последните години се намесват различни политически и дори бизнес лобита.    Според гласуваното в четвъртък на първо четене предложение Министерският съвет вече ще разглежда кандидатите, след като бъдат изслушани в парламентарната военна комисия.    Те ще трябва да представят пред депутатите визията си за развитието на армията, за да може и обществото да прецени дали са подходящи за въпросните постове. След изслушването кандидатите трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет, който да предложи на президента да издаде указ за назначаването им.    Изслушването в парламента няма да има пряко влияние на избора, но би дало възможност за някаква форма на граждански контрол.   По информация на Меdiapool се очаква този текст да бъде променен преди окончателното му приемане и да измести изслушването, след като кандидатите вече са одобрени от правителството. Христо Гаджев от ГЕРБ потвърди, че в Комисията по отбрана вече е постигнато съгласие между първо и второ четене да бъдат внесени текстове, според които изслушването да бъде след процедурата по удостояване със звание.    "Кух закон срещу Радев"   Корнелия Нинова коментира в парламента, че това е кух закон, "защото в самите мотиви сте записали, че той няма да повлиява на решенията на МС и президента".    "Тогава защо го правите? Няма да има правни последици, но приемаме специален закон за това“, посочи Нинова.    Тя добави, че прозрачност може да има и без закона, защото нищо не пречи на комисията да извика кандидатите и да ги изслуша, а така това става задължително.    Владимир Тошев от ГЕРБ коментира от своя страна, че няма нищо политическо в изслушването в комисията на офицерите и никъде не е записано, че то има отношение към процедурата по тяхното произвеждане.    Милен Михов от Обединените патриоти добави, че парламентът трябва да има отношение към произвеждането на висшите офицери, но да не се допуска партизирането и кадруването в тази област.    "Според мен поправката е добра. Мисля, че се постигна съгласие за текста в комисията", отбеляза той.

България и Гърция ще изградят мултимодален коридор между Черно море, Егейско море и река Дунав

http://www.cross.bg/durzhavi-bulgariya-dvete-1548208.html

/КРОСС/ България и Гърция се договориха да разширят обхвата на мултимодалния транспортен коридор между двете държави, свързващ пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Това стана ясно след проведена среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис. Гръцката страна прие предложението на България към съвместния проект да бъде включена и връзка с пристанището в гр. Русе. По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора между пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на р. Дунав. По време на срещата министър Спирдзис предложи включването и на жп връзката с пристанище Солун в рамките на коридора, с цел достигане до по-големи търговски пазари. Двамата министри се обединиха около позицията, че това е проект с висока добавена стойност и очакванията са, че той ще привлече големи инвеститори от Близкия и Среден Изток, Китай, Русия и др. големи пазари. Министрите обсъдиха създаването на съвместна проектна компания, чрез която двете държави да кандидатстват за финансиране, да изграждат и оперират заедно целия коридор. Предстои двете държави да поискат съвместна среща с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц за уточняване на модела, по който да се създаде компанията

Главчев изгони Стойчев от пленарна зала, БСП напуснаха с него

http://www.cross.bg/stoiinev-bulgariya-glavchev-1548209.html

/КРОСС/ Председателят на НС Димитър Главчев отстрани заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев от днешното заседанието, предаде „Фокус". Председателят отстрани Стойнев, защото репликираше от място на изказващите се от трибуната. Стойнев се възпротиви на отнемането на думата на Елена Йончева, която каза, че репликата "Здравейте, циркаджии" си има автор. В знак на протест на изгонването на Стойнев парламентарната група на "БСП за България" напусна залата. Преди да бъде отстранен Стойнев от заседанието, народните представители разглеждаха доклада на СЕМ за 2016 г.  

Съдят турския тираджия, виновен за смъртта на студентката от Белоградчик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321144

Съдят турския тираджия, виновен за смъртта на студентката от БелоградчикОкръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу турския гражданин Серкан Ч. Обвиняемият Ч. работил като шофьор на товарен автомобил. Той системно пътувал в Европа, като преминавал транзитно през България, поради което познавал пътната мрежа в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София.

Тест за бащинство показа, че Хулио Иглесиас има извънбрачен син

//dariknews.bg/novini/liubopitno/test-za-bashtinstvo-pokaza-che-hulio-iglesias-ima-izvynbrachen-sin-2035309

Тест за бащинство показа, че жителят на испанския град Валенсия Хавиер Санчес е син на певеца Хулио Иглесиас, предаде ТАСС.

Резултатът от анализа е потвърдил на 99,99 % родствената връзка между двамата. Мъжът, който е на 41 години, отдавна се опитва

Градушка падна в Кения, помислиха я за сняг (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/gradushka-padna-v-keniia-pomisliha-ia-za-sniag-snimkivideo-2035310

Кения, която привлича туристите с представи за огрени от слънцето плажове, лениви лъвове и залези в саваната, тази седмица се сблъска в планинските си райони с рядък "посетител" - градушка.

Оставиха в ареста още двама, буйствали в Асеновград

http://dnes.dir.bg/news/romi-poboy-asenovgrad-26017149

Районен съд - Асеновград взе мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Асен А. и Джавет Ю., срещу които има повдигнато обвинение за побоя над спортисти.

БМФ се сдоби с втори новопостроен кораб

http://www.moreto.net/novini.php?n=354972

БМФ се сдоби с втори новопостроен кораб, това е бълкерът "Рила", съобщиха от компанията за Moreto.net. На 6 юли в китайската корабостроителница Jiangsu Hongqiang Marine Heavy Industry, Qidong (недалече от Шанхай), бе вдигнат флагът на новопостроения 42 300-тонният кораб за насипни товари „Рила“.

“Избрано” от Елин Пелин по случай 140 години от рождението на писателя

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6321149

“Избрано” от Елин Пелин по случай 140 години от рождението на писателяКК "Труд" пусна луксозно издание от над 400 стр. с най-известните творби на сладкодумеца от Байлово Луксозно издание с най-добрите произведения на Елин Пелин е вече на книжния пазар от Книгоиздателска къща “Труд”. По случай 140 години от рождението на обичания български писател от издателството предлагат селекция от най-добрите му произведения,

Скандал! Патриот иска Сумиста от „Килърите” да бъде провъзгласен за Апостол

http://frognews.bg/news_137769/Skandal!-Patriot-iska-Sumista-ot-Kilarite-da-bade-provazglasen-za-Apostol/

Патриот и член на Войнски съюз „ Васил Левски” иска лидерът на бандата за мокри поръчки „Килърите” Петър Стоянов-Сумиста да бъде обявен за Апостол. Става дума за Светлозар Минов. Позицията се разпространява в няколко сайта, включително и във фейсбук страницата на Съюза, установи Фрог нюз.

Парламентът ще изслушва новите генерали, а БСП пак видя атака срещу президента

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/06/3002531_parlamentut_shte_izslushva_novite_generali_a_bsp_pak/?ref=rss


Парламентът реши, че въвежда изслушване в Комисията по отбрана към Народното събрание на офицерите, предложени за удостояване с висши офицерски звания, преди разглеждане на кандидатурата им от Министерски съвет.<br /><br />"Законопроектът на ГЕРБ за отбраната и въоръжените сили е нова атака срещу президента. Спрете войната с държавния глава, нямате насреща Росен Плевнелиев", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата. "Този законопроект е вмешателство в...

Русия изпрати нота до България заради оскверняване на Паметника на съветската армия

http://www.cross.bg/bulgariya-zaharova-rysiya-1548207.html

/КРОСС/ Русия е изпратила нота до Министерството на външните работи на България с настояването за разследването на случай на вандализъм срещу Паметника на съветската армия в София. Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. "Във връзка с инцидента нашето посолство в София изпрати нота до Министерството на външните работи на България с искане за задълбочено разследване на инцидента, привличане на виновните към отговорност и предприемането на необходимите действия за привеждане на мемориала в ред", посочва Захариева, като допълва: "Ние очакваме официалните български власти да предприемат мерки за недопускане в бъдеще на вандализъм срещу паметници от общата история на Русия и България", обяви Захарова. „Формата на оскверняване показва незаконния характер на действията, ниския морал и културно равнище на хората, които са сторили всичко това", отбелязала още говорителката на руското външно ведомство и отбеляза, че надписът е плод на вътрешнополитически борби в България, които обаче не бива да се отразяват върху подобен монумент. "Ние смятаме, че вътрешнополитическите разногласия, които съществуват в страната членка на ЕС и НАТО, трябва да бъда предмет на обществен дебат, а не на хулигански актове. Казвам това, защото на тези паметници имаше надписи, които свидетелстват за някои вътрешни политически борби, конкуренция в тази страна", допълва Мария Захарова

Безлихвени кредити и стипендии са част от стратегията за борба с демографската криза

https://offnews.bg//politika/bezlihveni-krediti-i-stipendii-sa-chast-ot-strategiata-za-borba-s-demo-659897.html

„Ще насърчим раждаемостта, като осигурим жилища на почти безлихвени кредити за младите семейства. Искаме да привлечем българите с българско самосъзнание в Македония, Молдова, Украйна, бившите съветски републики обратно в държавата. Те са не малък резерв за възстановяване на ръста на населението. Ще ангажираме студентите с помощи и стипендии. Срещу тях те ще имат задължението да останат в България, да работят и да предават своите знания и опит. Същото важи и за студентите в чужбина. Държавата може да си позволи тези стипендии“. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на кръгла маса на тема „Демографски процеси и тенденции в България“.

Симеонов наблегна и върху наболелия проблем със застаряването на населението. Той заяви, че трябва да се работи в насока профилактика на здравето много повече отколкото към вече констатирани болести. По думите му трябва да се осигури естествено продължаване на живота на възрастните, а не изолирането им от икономиката ни.

На въпроса кога ще започнат да се прилагат тези мерки, вицепремиерът обясни, че в момента има научно обсъждане и определяне на тенденциите и целите. Въпреки че през 2012-та година е създадена национална стратегия, тя не е дала добри резултати и по нея ще се нанесат корекции. Екип на БАН е натоварен с важната разработка, която ще бъде готова до края на 2017 г., но Симеонов каза, че няма да се чака толкова и мерки ще се вземат и по-рано.

По думите на заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова досега демографската политика се е прескачала.

„Само националната стратегия няма да реши проблема. Ние ще работим върху регионалната такава, защото всеки един регион си има специфика. Хората са различни и всеки има своите проблеми, етнически и религиозни ­специфики. Трябва да се отиде на място и да се види как да се помогне на хората. Трябва да се създаде връзка между образованието и бизнеса и да се намери начин да се помага на младите в тяхната реализация", заяви Петрова.

„Приоритет са Монтана, Видин, Лом. Искаме да върнем младите хора там. Да им осигурим възможност да създадат семейство и деца. Трябва във всяка една община да има по поне двама обучени специалисти, които да помагат на младите да се ориентират и развиват. Мерките са комплекси. Не само ние трябва да се обвържем с тази стратегия. Тук отношение има всяко едно министерство“, добави заместник-министърът.

Безлихвени кредити и стипендии са част от стратегията за борба с демографската криза

https://offnews.bg//obshtestvo/bezlihveni-krediti-i-stipendii-sa-chast-ot-strategiata-za-borba-s-demo-659897.html

„Ще насърчим раждаемостта, като осигурим жилища на почти безлихвени кредити за младите семейства. Искаме да привлечем българите с българско самосъзнание в Македония, Молдова, Украйна, бившите съветски републики обратно в държавата. Те са не малък резерв за възстановяване на ръста на населението. Ще ангажираме студентите с помощи и стипендии. Срещу тях те ще имат задължението да останат в България, да работят и да предават своите знания и опит. Същото важи и за студентите в чужбина. Държавата може да си позволи тези стипендии“. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по време на кръгла маса на тема „Демографски процеси и тенденции в България“.

Симеонов наблегна и върху наболелия проблем със застаряването на населението. Той заяви, че трябва да се работи в насока профилактика на здравето много повече отколкото към вече констатирани болести. По думите му трябва да се осигури естествено продължаване на живота на възрастните, а не изолирането им от икономиката ни.

На въпроса кога ще започнат да се прилагат тези мерки, вицепремиерът обясни, че в момента има научно обсъждане и определяне на тенденциите и целите. Въпреки че през 2012-та година е създадена национална стратегия, тя не е дала добри резултати и по нея ще се нанесат корекции. Екип на БАН е натоварен с важната разработка, която ще бъде готова до края на 2017 г., но Симеонов каза, че няма да се чака толкова и мерки ще се вземат и по-рано.

По думите на заместник-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова досега демографскатаа политика се е прескачала. „Само националната стратегия няма да реши проблема. Ние ще работим върху регионалната такава, защото всеки един регион си има специфика. Хората са различни и всеки има своите проблеми, етнически и религиозни ­специфики. Трябва да се отиде на място и да се види как да се помогне на хората. Трябва да се създаде връзка между образованието и бизнеса и да се намери начин да се помага на младите в тяхната реализация", заяви Петрова.

„Приоритет са Монтана, Видин, Лом. Искаме да върнем младите хора там. Да им осигурим възможност да създадат семейство и деца. Трябва във всяка една община да има по поне двама обучени специалисти, които да помагат на младите да се ориентират и развиват. Мерките са комплекси. Не само ние трябва да се обвържем с тази стратегия. Тук отношение има всяко едно министерство“, добави заместник-министърът.

Сюрпризираха ЦСКА-София в Трявна

https://offnews.bg//futbol/siurpriziraha-tcska-sofia-v-triavna-659899.html

ЦСКА-София беше изненадан приятно от голяма група фенове в Трявна. Повече от 70 привърженици от фен клуба на "червените" в града посетиха хотела на отбора и създадоха невероятна атмосфера.

Всички футболисти, треньорският щаб, спортният директор Пламен Марков и главният мениджър на ЦСКА-София Стойчо Стоилов си направиха снимки с феновете и раздадоха автографи.

След тренировката тази сутрин "червените" ще отпътуват за София. Утре (7 юли) от 20:00 часа на стадион "Българска армия" играчите на Стамен Белчев посрещат Берое в последна контрола по време на лятната подготовка.

Малко преди старта на двубоя ще бъде и официалното представяне на състава за новия сезон.

Ръководството на "червените" работи усилено по привличането на нов защитник. Идеята на шефове на тима е въпросният футболист да бъде уреден до представянето на отбора.

Ако всичко мине по план, това ще е последното ново попълнение на ЦСКА и с неговото привличане се слага край на селекцията през лютото на 2017-та година. Както е известно, много играчи отказаха на клуба заради пропуснатия сезон в Европа.

Трима са новите в ЦСКА до момента - един вратар и двама полузащитници. Имената им са Черниаукас, Тиаго Родригес и Енрике Рафаел.

Цистерна със спирт се обърна на „Тракия”

http://frognews.bg/news_137768/TSisterna-sas-spirt-se-obarna-na-Trakiia/

Цистерна със спирт аварира на магистрала „Тракия”. Катастрофата се случи на 145 км в посока Бургас.

Дадоха на военните право на отпуск по бащинство

http://dnes.dir.bg/news/parlament-otpusk-bashtinstvo-voennosluzheshti-26017026

Военнослужещите мъже ще имат право да излизат в отпуск за отглеждане на дете.

Депутати от БСП протестираха в НС с портрет на члена на СЕМ Жотева, скандирайки „Оставка!”

http://pogled.info/bulgarski/deputati-ot-bsp-protestiraha-v-ns-s-portret-na-chlena-na-sem-zhoteva-skandiraiki-ostavka.87416

/Поглед.инфо/ Депутати от БСП за България протестираха днес в пленарна зала с портрет на члена на СЕМ Бетина Жотева, скандирайки „Оставка!”.

21-годишният Тодор, удрял слепи туристи в Несебър: Извинявам се бях уплашен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321114

21-годишният Тодор, удрял слепи туристи в Несебър: Извинявам се бях уплашен21-годишният Тодор Николов, който бе задържан, затова че удари незрящи туристи в Несебър току що им се извини чрез медиите.  Това стана в кулоарите на районния съд в Несебър, където всеки момент ще започне делото за мярката за неотклонение на момчето. Пред “24 часа“ майка му сподели, че Тодор се стреснал от силния удар по стъклото му нанесено от

БСК иска осигуряването на свободен избор за осигурените в универсален пенсионен фонд

http://www.cross.bg/pensiya-fond-promeni-1548206.html

/КРОСС/ „Законопроектът за промени на Кодекса за социално осигуряване (КСО), внесен за обсъждане в НСТС, продължава практиката за иницииране на сериозни по обем и съдържание промени, необвързани с цялостна концепция за реформа на осигурителната система", се казва в позиция на БСК, депозирана на вниманието на вицепремиера Валери Симеонов и министрите на финансите (Владислав Горанов) и на труда и социалната политика (Бисер Петков). БСК подкрепя намеренията за укрепване на управлението на пенсионноосигурителните дружества (ПОД), детайлизиране на правилата и ограниченията за свързаност на акционерите и длъжностните лица, инвестирането на средствата, усъвършенстването на надзора и др. предвидени в законопроекта промени и допълнения. Заедно с това, БСК подчертава, че значителна част от предложените промени регламентират недопустими права на субективна и непрозрачна преценка на надзорния орган при осъществяване на контрола върху дейността на ПОД, разширява се фискализмът чрез завишени паралелни санкции и глоби за неясно формулирани и маловажни административни нарушения, и се създават условия за недопустима намеса в оперативната самостоятелност на ПОД. В становището си БСК настоява предвидените високи изисквания към членовете на управителните и контролни органи на ПОД да бъдат приложени и спрямо членовете на КФН, осъществяващи контрол върху дейността на дружествата

ГИТ: Журналистите от Топновини могат да напуснат с право на обезщетения

https://offnews.bg//medii/git-zhurnalistite-ot-topnovini-mogat-da-napusnat-s-pravo-na-obezshtet-659900.html

Главна инспекция по труда е запозната със затруднената ситуация, в която са изпаднали служителите на „Топ Нюз“ ЕООД след смъртта на собственика на дружеството и вече съдейства на потърпевшите, съобщиха от ведомството.

Преди дни журналистите, които правеха сайта Топновини, изпаднаха в безизходица след смъртта на собственика на медията Николай Йонков. Те разказаха, че не могат да напуснат и не могат да бъдат уволнени и че никоя институция не може да им каже как да постъпят след като наследниците на Йонков са обявили, че закриват сайта, но не са встъпили във владение. 

От трудовата инспекция обаче са намерили решение на проблема.

Служителите на медията вече са информирани за възможността да подадат заявления пред ИА ГИТ договорите им да бъдат прекратени по чл. 327, ал. 2 от Кодекса на труда. В него е регламентирана възможността Инспекцията по труда да издава разпореждане за прекратяване на трудов договор на работник или служител, когато същият не може да подаде писменото си заявление за прекратяването му пред работодателя.

При смърт на едноличен собственик на ЕООД и неприето наследство, на практика липсва работодател, поради което може да бъде приложена горецитираната разпоредба. При служебно прекратяване на договорите от Инспекцията по труда, лицата не губят права за получаване на обезщетения за безработица.

Създадена е организация заявленията да се приемат на място в дирекциите „Инспекция по труда“ по местоживеене на лицата, като те ще бъдат препратени по служебен път в компетентната дирекция „Инспекция по труда“ София град.

Вече са приети такива заявления в дирекциите „Инспекция по труда“ в Шумен и Русе.

Сроковете, в които контролните органи на ИА ГИТ могат да се произнесат, са регламентирани в чл. 4, ал. 1 от Наредбата за реда за извършване на проверка по чл. 327, ал. 2 от Кодекса на труда. (Чл. 4. (1) Въз основа на постъпилото заявление в срок 15 дни дирекция "Инспекция по труда" извършва проверка на адреса на работното място на заявителя и по седалището и адреса на управление на работодателя, посочени в трудовия договор, за установяване на факта на преустановяване на съответната дейност на работодателя. Не по-рано от 15 и не по-късно от 30 дни след извършване на проверката се извършва последваща проверка.)

На служителите в офиса в гр. Шумен е оказано и съдействие да им бъде осигурен достъп до него, за да си вземат те личните вещи.

Инспекцията ще продължи да подкрепя служителите на „Топ Новините“ в рамките на своята компетентност.

Пéрата остава в ареста за нападение над оператор

http://clubz.bg/55913-p%C3%A9rata_ostava_v_aresta_za_napadenie_nad_operator

Петър Низамов – Пéрата, който нападна оператор на бТВ по време на протеста в Асеновград, остава в ареста. Това реши днес съдът в Асеновград, предаде бТВ.

Обвинението е базирано на свидетелски показания, както и на видеозаписи от сблъсъка, на който се вижда как един от най-дейните водачи на антиромския протест в града в неделя – Пéрата удря колегата.

Защитната теза на Низамов е, че той е жертва и първо той е бил ударен.

Докато течеше съдебното заседание, около сградата се бяха събрали негови симпатизанти, които бяха вербално агресивни, допълва телевизията. От кадрите се вижда, че и арестантът е доста нападателен спрямо журналистите, които го снимат (всъщност адвокатът му можеше да му каже, че се подписва една декларация, че не желаеш да бъдеш сниман, и въпросът се решава, б.р.).

На големия протест в Асеновград Пéрата нападна оператора Петър Джанаваров, а по-късно обявен за издирване и задържан.

ЕС подписа с Япония най-важното търговско споразумение

https://news.bg/euromoney/es-podpisa-s-yaponiya-nay-vazhnoto-targovsko-sporazumenie.html

Компаниите ще пестят по 1 милиард евро годишно от мита, експортът ни може да скочи с 20 милиарда евро

"Екип": "Рен" иска Джонатан Кафу

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/06/3002509_ekip_ren_iska_djonatan_kafu/?ref=rss


Звездата на "Лудогорец" Джонатан Кафу е в полезрението на френския "Рен", твърди авторитетното издание "Екип". Бразилецът е разглеждан като евентуален заместник на Адама Диахаби, който се очаква да напусне "Рожон парк".<br /><br />Крилото на "Рен" е пред трансфеер в шампиона "Монако". Първата оферта на монегаските за 21-годишния футболист на стойност 8 млн. евро беше отхвърлена.<br /><br />В днешната си...

До 90 млн. лева всяка година са неизплатените заплати на работещите

http://www.moreto.net/novini.php?n=354966

Парламентът прие доклада на временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. В него се констатират редица законодателни пропуски, които позволяват злоупотреби от страна на работодателите. Тепърва ще се работи върху конкретни предложения за промени, в които да се подобри ситуацията в сферата.

Заболявания, които не инвалидизират, отпадат от ТЕЛК

http://frognews.bg/news_137767/Zaboliavaniia-koito-ne-invalidizirat-otpadat-ot-TELK/

Някои заболявания, които не инвалидизират ще отпаднат от методиката за издаване на ТЕЛК. Това каза заместник-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова пред журналисти. Петрова участва в кръгла маса: ”Демографски процеси и тенденции в България”, която се провежда под патронажа на заместник-министър председателя Валери Симеонов.

Интерпол отрича да е остранила Турция от базата си данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321103

Интерпол отрича да е остранила Турция от базата си данниИнтерпол отрече информации в турски медии, че е отстранил Турция от базата си данни, след като страната качила списък с 60 хиляди лица, издирвани за връзки с Фетхуллахистката тероростична организация /ФЕТО/, съобщава в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на информация на турската секция на Би Би Си, предаде БТА.

Оставка за Бетина Жотева, скандираха депутатите от БСП в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321102

Оставка за Бетина Жотева, скандираха депутатите от БСП в парламентаОставка за Бетина Жотева скандираха депутатите от БСП в парламента със нейна снимка в ръка. Това стана по време на дискусиите за отчета на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2016 г. "Ако нямате пари за плакати, вземете от протестерите. Те имат скъпи плакати", обърна се към партията на БСП, депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

До 90 милиона лева са неизплатените заплати всяка година

http://www.cross.bg/zaplati-vsyaka-godina-1548205.html

/КРОСС/ Парламентът прие доклада на временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. В него се констатират редица законодателни пропуски, които позволяват злоупотреби от страна на работодателите, предава "Дарик". Тепърва ще се работи върху конкретни предложения за промени, в които да се подобри ситуацията в сферата. Според данни на Инспекцията по труда 30 до 90 млн. лева всяка година са неизплатените заплати на работещите. Темата беше повдигната от омбудсмана Мая Манолова след поредица от случаи на некоректни работодатели, които забавят или въобще не изплащат заплати и обезщетения.  

Бизнесът: Търтеи и готованци вземат петата най-висока минимална заплата в ЕС

http://clubz.bg/55912-biznesyt_tyrtei_i_gotovanci_vzemat_petata_naj_visoka_minimalna_zaplata_v_es

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

В България се провежда грешна политика по доходите, която отглежда търтеи и готованци. Тази критика отправи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), по време на формалното разглеждане на постановлението на Министерския съвет за определяне на новия размер на минималната работна заплата, цитиран от news.bg.

То бе обжалвано в съда от страна на работодателите заради неспазване на процедурата за съгласуваност в Тристранния съвет.

Велев заяви, че няма нужда от драстични мерки на пазара на труда. Той определи исканите от синдикатите политики за увеличаване на доходите като "глупости".

"Няма проблем с преразпределението на брутния вътрешен продукт. Ние произвеждаме 15% от средния европеец на час, а получаваме 21% от средния европеец. Това са данните на Евростат", констатира Васил Велев.

Според него възнагражденията в България изпреварват производителността на труда от тези в ЕС. По думите му ръстът на производителността у нас изостава чувствително от 2010 г. насам.

"Ние имаме петата най-висока минимална работна заплата в ЕС. С тази производителност на труда в Чехия минималната работна заплата би била 132 евро, а в Румъния би била 217 евро, у нас обаче е 241 евро", каза още Велев.

Велев отчете, че страната ни е с най-големия ръст на минималната работна заплата за последните десет години. Според него там, където няма определяна минимална работна заплата, безработицата е по-ниска, а средната работна заплата е 1,6 пъти по-висока.

От Българската търговско-промишлена палата заявиха, че подкрепят инициативата на социалното министерство за въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че приемането на Постановлението на МС за определяне на нов размер от 1 януари 2017 г. се налага в отговор на мотивите на Върховния административен съд, с които аналогично постановление на МС е било отменено, защото процедурата за съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество не е била спазена.

Бизнесът: Търтеи и готованци взимат петата най-висока минимална заплата в ЕС

http://clubz.bg/55912-biznesyt_tyrtei_i_gotovanci_vzimat_petata_naj_visoka_minimalna_zaplata_v_es

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

В България се провежда грешна политика по доходите, която отглежда търтеи и готованци. Тази критика отправи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по време на формалното разглеждане на постановлението на Министерски съвет за определяне на новия размер на минималната работна заплата.

То бе обжалвано в съда от страна на работодателите заради неспазване на процедурата за съгласуваност в Тристранния съвет.

Велев заяви, че няма нужда от драстични мерки на пазара на труда. Той определи исканите от синдикатите политики за увеличаване на доходите като "глупости".

"Няма проблем с преразпределението на брутния вътрешен продукт. Ние произвеждаме 15% от средния европеец на час, а получаваме 21% от средния европеец. Това са данните на Евростат", констатира Васил Велев.

Според него възнагражденията в България изпреварват производителността на труда от тези в ЕС. По думите му ръстът на производителността у нас изостава чувствително от 2010 г. насам.

"Ние имаме петата най-висока минимална работна заплата в ЕС. С тази производителност на труда в Чехия минималната работна заплата би била 132 евро, а в Румъния би била 217 евро, у нас обаче е 241 евро", каза още Велев.

Велев отчете, че страната ни е с най-големия ръст на минималната работна заплата за последните десет години. Според него там, където няма определяна минимална работна заплата безработицата е по-ниска, а средната работна заплата е 1,6 по-висока.

От Българска търговско-промишлена палата заявиха, че подкрепят инициативата на социалното министерство за въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обясни, че приемането на Постановлението на МС за определяне на нов размер от 1 януари 2017 г., се налага в отговор на мотивите на Върховния административен съд, с които аналогично постановление на МС е било отменено, защото процедурата за съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество не е била спазена.

Москва активира кремълските хибридчици у нас заради Македония

http://clubz.bg/55911-moskva_aktivira_kremylskite_hibridchici_u_nas_zaradi_makedoniq

Протестът в подкрепа на кабинета на Груевски. Снимка ЕПА/БГНЕС

Не е никак странно, че Москва и Белград активираха до максимум своите пети колони в София и в Скопие в навечерието на 2 август - датата на договореното от премиерите Борисов и Заев съвместно честване на Илинден и планираното подписване на договор за добросъседство между двете страни. Изолацията на Македония от нейните съседи е основна регионална политическа цел на Белград с цел да не се допусне интеграция на Скопие в НАТО и ЕС преди приемането на Сърбия за член на ЕС (Белград засега отказва членство в НАТО).

В продължение на четвърт век поддържането на изолацията на Скопие бе лесно предвид няколко обстоятелства.

Първо, твърдият бойкот на Атина за признаване на македонската държавност поради проблема с името на републиката и - в по-широк план - поради спора за античното културно наследство, който Скопие при управлението на Груевски доведе до ключов проблем на македонската идентичност. Бойкотът на името и оттам - на членството на Македония в НАТО и ЕС не пречат на Атина да поддържа максимално активни икономически отношения със Скопие и да контролира лъвски дялове от стопанството на малката република. Но този бойкот поддържа македонската уязвимост в регионален и международен план, което е в интерес на стария тандем Атина - Белград.

На второ място, регионалната и международна изолация на Скопие се обезпечава от външно спокойните, но вътрешно напрегнати отношения на Македония с двете съседни албански държави, които всячески подкрепят ескалацията на етническите претенции на албанската общност в северозападна Македония и предизвикват различни по сила и характер кризисни процеси в крехката македонска държавност. Кризата от 2001 г., която доведе до Охридския договор и практическата кантонизация на Македония бе предизвикана от метежа на местното - македонско крило на Армията за освобождение на Косово: военна структура с претенции за националноосвободително движение, но функционираща като криминално-мафиотска мрежа. Всяко разклащане на политическото статукво в Скопие се използва от албанския фактор в Тирана и Прищина за по-нататъшно автономизиране в посока откъсване на албанците в Македония. Последният прецедент на подобна открита арогантност бе лансирането от албанския премиер Еди Рама на т.нар. "Тиранска платформа" на македонските албански партии за нарастваща албанска хегемония върху македонската държава. С това свое поведение албанският фактор на Балканите пряко подпомага стратегията на Белград - и както ще видим, на Москва - за криза и изолация на Македония на Балканите.

Трето, хроничната нестабилност и изолация на Скопие се поддържат от хегемонното присъствие на сръбските разузнавателни, политически и стопански фактори на територията на самата република Македония. Сръбската популярна култура притежава хегемония в македонския публичен живот, а поредица от македонски политици - включително досегашния премиер Груевски - имат дълга лична история на служба в полза на Белград. Всички тези инструменти на влияние върху вътрешнополитическия живот на Македония съхраняват нейния прото-колониален статут по отношение на Сърбия. Един от ключовите инструменти на сръбската политика в Македония е системната и непрекъсната анти-българска кампания, която се води от медии, академици, политици и още дълъг списък хранени хора на Удба.

Тук е време да споменем четвъртото обстоятелство за системната изолация на Македония в контекста на балканския регион. Комбинацията между плиткоумен "национализъм" и успешна агентурна дейност на руската пета колона в България поддържа буен огъня на враждебността към "сърбоманите и македонистите" оттакък Гюешево.

Липсата на опитен и интелигентен български национален елит доведе до дългосрочното пропиляване на множество възможности за необратимо сближаване и стабилизиране на отношенията между София и Скопие. Ако някой полуидиот в Скопие рече, че Самуил, Братя Миладинови и Гоце Делчев са македонци, поне трима малоумници в София се считат за длъжни да го наругаят и да потвърдят очевидното - че въпросните исторически фигури са българи. Много често е важно не толкова какво казваш, а как го казваш. Тези престрелки на мутри с интелектуални претенции от двете страни на границата на практика дават достатъчно храна на пропагандни източници - в Атина, Белград и самата Македония - които съществуват за да поддържат мита за българската опасност спрямо Македония.

Днес към дежурните по македонска тема в София се присъединиха и мощни подкрепления - цялата агентура на руската пета колона в България. Русия в продължение на доста време пазеше предпазлива дистанция спрямо регионалния ребус около Македония. Днес Кремъл смени доста рязко своите позиции. Като започнем от азбуката, дошла от "македонските земи", като минем през пряката подкрепа за властта на клана Груевски и като стигнем до изявленията в българския парламент за това, че Македония е българо-сръбски проблем и никакъв договор между София и Скопие не бива да се подписва.

Защо Путин изкара цялата артилерия?

Просто защото Македония е ключов шанс на Москва да дестабилизира Балканите и да осуети развитието на евро-атлантическата интеграция на региона. Кремъл разчиташе на Черна гора, известна с ентусиазираното си русофилство от 19 век насам. Но Подгорица обърна гръб на Москва и влезе в НАТО - може би защото през последните 15 години черногорците видяха за пръв път на живо доста руснаци - което повлия смущаващо на русофилството им... Ако Македония реши проблема с името и влезе в НАТО - подобно на своите съседи - единствената надежда на Путин остава република Сръбска в БиХ. Самата Сърбия вече заяви чрез своя премиер, че евроинтеграцията има приоритет пред връзките с Русия.

През следващите дни и седмици ще наблюдаваме все по-пряката и очевидна връзка между анти-македонски изказвания в София и руските пари и пропагандни мрежи, функциониращи с нарастваща упоритост в България. Играта, както се казва, е ва банк. Същото ще се случва и в Скопие - антибългаризмът ще стигне до кресчeндо и руско-удбашките кръгове ще се постараят силно за това.

На България е необходима стратегия на перспектива и разум в подобряването на отношенията с Македония. Преди всичко, ние нямаме драматичен залог за да бързаме в тези отношения. Необходимо ни е да осигурим спокойна среда за двустранно сътрудничество - първоначално в "негорещи" направления - железница, магистрала, стопанско сътрудничество, инвестиции. Политиката на идентичност може да почака и да бъде придвижвана с разум, спокойствие и яснота по един основен въпрос - Македония е друга държава, която носи отговорността за своето поведение и идентичност, но нашата история няма кой да я вземе. Тя вече се е случила. Това не означава, че трябва да премълчаваме безобразия, случващи се в Скопие. Но трябва да ги посрещаме спокойно - със самочувствието на нация, която има време да разреши своите наследени проблеми, ако бъде успешна в основните посоки на своето развитие.

Най-малкото - да не позволяваме на кремълските хибридчици да ни водят за носа и да режисират поредна балканска свада с великодържавни задни мисли. Македония вече не бива да бъде емоция за нас, българите. Македония е част от нашето разумно и прагматично построено бъдеще в региона на Балканите.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсук. Заглавието е на редакцията

 

 

Социалистите се ядосаха: Парламентът взима правомощията на Радев

https://www.actualno.com/politics/socialistite-se-jadosaha-parlamentyt-vzima-pravomoshtijata-na-radev-news_620981.html

Предложения на ГЕРБ за поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили, които в крайна сметка бяха приети, ядосаха БСП и по-конкретно лидера им Корнелия Нинова и тя заплаши мнозинството, че ще даде промените им на Конституционния съд. Причината - депутатите от Комисията п

Българското посолство в Лондон ще работи с удължено време за граждани през лятото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/06/3002508_bulgarskoto_posolstvo_v_london_shte_raboti_s_uduljeno/?ref=rss


Българското посолство в Лондон ще работи с удължено работно време до края на август. Това съобщи във "Фейсбук" министър-председателят Бойко Борисов, като посочи че причина за реорганизацията са поредните сигнали за опашки пред дипломатическата мисия, които е получил.<br /><br />В периода от 6 юли до 31 август 2017 г. приемното време на Консулската служба за граждани да бъде удължено до 17 часа всеки работен ден.<br /><br />След предишни оплаквания от български...

Тръмп ни похвали за два газови проекта

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-polsha-sasht-izbori-2016-gazov-interkonektor-26016990

В реч пред медиите във Варшава американският президент Тръмп похвали регионални енергийни проекти, в които участва и България.

КЗК: ЕРП-ата възпрепятстват свободния пазар

http://dnes.dir.bg/news/pazar-tok-kzk-erp-26017025

КЗК разследва за монопол трите големите електроразпределителни дружества (ЕРП) в България - ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про.

Жътвата в Добричко започва масово в края на седмицата

https://www.24chasa.bg/region/article/6321094

Жътвата в Добричко започва масово в края на седмицата
„90 процента от себестойността на дадена земеделска култура в България е за чужда стока – фунгициди, пестициди, торове, сега и сортове, които са чужди, и с които масово се сее, къде е българското” – пита проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт. „Жътвата на пшеницата в Добричка област започна.

Стартира процедура за изграждане на „детелина“ на „Хемус“ край Игнатиево

http://www.moreto.net/novini.php?n=354973

Стартирана е процедура за изграждане на кръстовище тип „детелина” на магистрала "Хемус" край Игнатиево. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних чрез профила си във Фейсбук. Инфраструктурното съоръжение ще осигурява бърза връзка от магистралата към Добрич и курортите и ще изведе голяма част от автомобилния трафик, който сега минава през центъра на Варна, научи Moreto.

Мъжът, който нападна незрящи туристи: Готов съм да се извиня, допуснах грешка

//dariknews.bg/regioni/burgas/myzhyt-kojto-napadna-nezriashti-turisti-gotov-sym-da-se-izvinia-dopusnah-greshka-2035282

„Готов съм да се извиня, за това което направих. Допуснах грешка, голяма грешка. Готов съм да се извиня лично на тези хора", обяви преди да влезе в съдебната палата в Несебър 21-годишния Тодор Маринов, който нападна група незрящи туристи в Стария град и удари водач

Шведът, ритнал камериерка, може да се размине с 5000 лв. глоба?

//dariknews.bg/regioni/burgas/shvedyt-ritnal-kamerierka-mozhe-da-se-razmine-s-5000-lv.-globa-2035236

Районният съд в Несебър остави под стража шведския турист Ралф Сундберг, който нападна камериерка в Слънчев бряг. Днес магистратите в морския град заседаваха по искане на защитата на шведа, която настоя той да бъде пуснат от ареста.

Москва ни се разсърди за Паметника на съветската армия

https://offnews.bg//sviat/moskva-ni-se-razsardi-za-pametnika-na-savetskata-armia-659898.html

Русия е изпратила нота до българското Министерство на външните работи с искане за разследване на случай на вандализъм спрямо Паметника на съветската армия в София, съобщи говорителят на руския външен министър Сергей Лавров Мария Захарова.

В нощта срещу 30 юни в основата на монумента се появи надпис с червена боя, обвиняващ БКП в тероризъм.

"Във връзка с инцидента посолството ни в София изпрати нота с настояване на обстойно разследване и привличане под отговорност на виновните лица и предприемане на действия за привеждането на мемориала в нормалния му вид", каза тя.

Захарова отбеляза още, че разчита официалните власти в България да предприемат мерки за недопускане в бъдеще на осквернявания по отношения на паметника "на общата история на Русия и България".

"Формата на оскверняване свидетелства за противоправния характер на постъпката, както и за низкото морално и културно ниво на хората, които са сторили това", добави официалният представител на руското външно министерство.

Според Захарова посегателството е израз на вътрешнополитическите разногласия в българското общество.

"Предполагаме, че вътрешнополитическите разногласия в страната член на ЕС и НАТО трябва да бъдат предмет на публични дискусии, а не на хулигански актове. Има други форми на протест. Който иска може да разпъне транспаранти, да отстоява правата на една партия, да критикува друга - за това има законни средства", заяви тя.

ЕК одобри сделката между "Пежо" и "Опел"

http://clubz.bg/55910-ek_odobri_sdelkata_mejdu_pejo_i_opel

Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия дaдe зелена светлина зa cдeлĸaтa мeждy РЅА и „Дженерал мотърс“, в paмĸитe нa ĸoятo фpeнcĸият пpoизвoдитeл нa мapĸитe „Пежо“ и „Ситроен“ щe пpидoбиe и гepмaнcĸaтa „Опел“.

Цeнaтa нa пpидoбивaнeтo e 2.2 милиapдa eвpo.

Tъй ĸaтo и двeтe ĸoмпaнии пpoизвeждaт лeĸи и лeĸoтoвapни aвтoмoбили, ЕК e нaпpaвила aнaлиз дaли cливaнeтo щe нapyши ĸoнĸypeнциятa нa eвpoпeйcĸo и нaциoнaлнo нивo. Eĸcпepтитe нe ca oтĸpили oпacнocт oт cдeлĸaтa, cтaвa яcнo oт cъoбщeниe от Брюксел.

Πaзapният дял нa двeтe ĸoмпaнии e cpaвнитeлнo мaлъĸ нa вcичĸи пaзapи. Eдинcтвeнитe двe дъpжaви, ĸъдeтo „Пежо“, „Ситроен“ и „Опел“ нaдминaвaт ĸoмбиниpaн дял oт 40%, ca Πopтyгaлия и Ecтoния.

Paзcлeдвaнeтo нa Koмиcиятa e пoĸaзaлo, чe ĸoнĸypeнциятa в ceĸтopa ocтaвa cилна, цитиpaйĸи ĸoмпaнии ĸaтo „Фолксваген“, „Даймлер“ „Форд“, "Фиат“, „Рено“, както и дpyги aзиaтcĸи ĸoнĸypeнти.

Bce пaĸ cливaнeтo щe дoнece до paзмecтвaнe в ĸлacaциите. РЅА Grоuр щe пoлyчи пaзapeн дял oт 16% и щe измecти ĸoнĸypeнтитe cи oт „Рено“, ĸoитo пpoизвeждaт и „Дачия“, и щe зacтaнe нa втopo мяcтo нa Cтapия ĸoнтинeнт.

Във Варшава Тръмп демонстрира привързаност към НАТО и разкритикува Русия

http://www.mediapool.bg/vav-varshava-tramp-demonstrira-privarzanost-kam-nato-i-razkritikuva-rusiya-news266280.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи към Русия редки за него критики, определяйки поведението й като дестабилизиращо. На пресконференция във Варшава преди утрешната си среща с руския президент Владимир Путин на форума на Г-20 в Хамбург Тръмп заяви, че САЩ работят със съюзниците си, за да се противопоставят "на действията на Русия и дестабилизиращото й поведение".   Президентът на САЩ пристигна снощи в Полша. В четвъртък той се срещна с полския си колега Анджей Дуда, включи се в среща на върха на 12-те страни от инициативата "Три морета", сред участниците в която бе и българският президент Румен Радев, и, приветстван от хилядно множество, направи обръщение към полския народ от площад "Крашински" в центъра на Варшава.   Американският президент потвърди американския ангажимент към член пети от договора за НАТО, повтори тезата си, че че Европа трябва да направи повече за своята защита, като увеличи разходите си за отбрана. Но подчерта, че „силна Европа е благословия за Запада и за света“. Според него сега отношенията между САЩ и Европа били по-силни, откогато и да било.   По време на цялото си посещение Тръмп не пестеше похвалите си към Полша, като в речта си на площада заяви, че „Полша може и да е географското сърце на Европа, но поляците са нейната душа“.   Взаимодействието в НАТО остава "критично важно“ за САЩ САЩ възнамеряват изцяло да изпълняват задълженията си в рамките на НАТО и продължават да смятат взаимодействието с партньорите от алианса "за критично важно за сдържане на конфликти и предотвратяване на войни между големи държави", каза Тръмп на съвместна пресконференция след срещата си с Дуда.   Тръмп повтори призива си към партньорите от НАТО да изпълняват финансовите си задължения и изрази надежда, че Полша ще получи още много пратки природен газ от САЩ, предаде Ройтерс.   Тръмп повтори убеждението си, че предшественикът му Барак Обама е знаел, че Русия се меси в предизборната кампания в САЩ през 2016 г., но не е реагирал, защото смятал, че ще спечели демократката Хилари Клинтън. "Ако мислеше, че аз ще спечеля, щеше да направи много неща по въпроса", каза Тръмп. Той заяви обаче, че е възможно намесата в изборите да е била осъществявана и от "други хора в други държави". "Никой не знае със сигурност", каза Тръмп без повече подробности, цитиран от Асошиейтед прес.   Американският президент предупреди Северна Корея, че обмисля "някои доста сурови неща" в отговор на изстрелването на севернокорейска ракета, способна да достигне САЩ. Той призова всички държави да се борят с тази глобална заплаха и да покажат на КНДР, че има последици от нейното "много, много лошо поведение".   Тръмп уточни, че не е сигурен дали ще приложи мерките, които обмисля, като каза, че "не поставя червени линии". "Срамота е, че се държат по такъв начин, но те се държат по много, много опасен начин и трябва да се направи нещо по въпроса", заяви той.   Похвали за Полша   Американският президент Доналд Тръмп похвали Полша за помощта й в борбата с групировката "Ислямска държава". Той каза, че полската армия помага за обучаването на иракските специални сили и извършва разузнавателни мисии. Американският лидер отбеляза, че полски войници се сражават и работят заедно с американските войски в Ирак и Афганистан и изтъкна, че Полша е една от малкото страни в НАТО, които отделят за отбрана 2 процента от брутния си вътрешен продукт.   Дуда подчерта необходимостта от засилване на трансатлантическата сигурност и енергийно сътрудничество и призова за дългосрочни доставки на американски втечнен газ.   Тръмп и Дуда обсъдиха важността на американското военно присъствие в Полша. Американският президент благодари на Полша за това, че приема 5000 военнослужещи на САЩ на своя територия и за подкрепата й за НАТО, посочва ДПА.   "Силният съюз с Полша продължава да има решаващо значение, за да не се стига до конфликт и за да гарантира, че Европа никога повече няма да бъде опустошена от война между великите сили", каза Тръмп, като подчерта важността на НАТО за Източна Европа в момент, когато Русия дестабилизира региона.   Дуда похвали Тръмп, че "мисли много сериозно" за полската сигурност. "САЩ мислят много сериозно и президентът Тръмп мисли много сериозно за сигурността на Полша", заяви той.   Според полския президент посещението на Тръмп "подчертава връзката и качеството на съюза" между Полша и САЩ. "Ние се оценяваме взаимно като верни партньори, които си сътрудничат в редица области, в частност в сигурността и НАТО", каза Дуда на общата пресконференция с Тръмп.   Варшава купува ракети "Пейтриът“   В деня на посещението на Тръмп Полша обяви, че е подписала споразумение със САЩ за доставка на американски системи за противоракетна отбрана "Пейтриът"."Снощи беше подписан меморандум, че правителството на САЩ се съгласява да продаде на Полша ракети "Пейтриът" от най-модерната конфигурация", съобщи полският министър на отбраната Антони Мачеревич на пресконференция във Варшава.   По думите му тези системи ще позволят ефективно да се противодейства на руските ракети "Искандер". Според Мачеревич първите ракетни комплекси "Пейтриът" ще пристигнат в Полша към 2022 г. "Достигането на оперативна готовност се очаква през 2023 г.", се казва в декларация, подписана от министерствата на отбраната на Полша и САЩ. Варшава планира да купи осем комплекса.   "Радвам се, че мога да съобщя тази информация в деня на посещението на президента (на САЩ Доналд) Тръмп във Варшава", заяви той.   Полша може и да е географското сърце на Европа, но поляците са нейната душа Американският президент Доналд Тръмп потвърди американския ангажимент към член пети от договора за НАТО и по-късно в речта, която произнесе на един от централните площади във Варшава пред множество, развяващо полски и американски знамена.   Президентът каза, че САЩ са демонстрирали не само с думи, но и с делата си, че застават твърдо зад член Пети, потвърждаващ ангажимента за колективна защита, предаде Асошиейтед прес. "Да се говори е лесно, важни са обаче действията", каза Тръмп.   По време на първата си визита зад граница, когато посети централата на НАТО, Тръмп бе разкритикуван, че не е потвърдил изрично ангажимента на САЩ към чл. 5 от договора за НАТО, който гласи, че атака срещу една страна членка на алианса се възприема като атака срещу всички и задължава всички членове да се включат в защитата на тази страна, припомня Асошиейтед прес.   В речта си във Варшава Тръмп подчерта, че трябва да се увеличат разходите за отбрана и "на източния бряг на Атлантическия океан", имайки предвид европейските членки на НАТО, предаде Франс прес. "Знаете, а и целият свят знае, че Европа трябва да направи повече за своята защита", каза той.   Американският президент похвали Полша, че е спазила ангажимента си да увеличи разходите за отбрана и нарече полския премиер Беата Шидло "наистина невероятна".   Тръмп благодари на Полша за гостоприемното й отношение към американските войници. Присъствието на войските на САЩ е "символ на американската привързаност" към Полша и "нейното място в силна и демократична Европа", каза американският лидер.   Той подчерта още в речта си, че Полша е пример за другите страни, които се стремят към свобода, предаде ДПА. По думите му Полша може и да е географското сърце на Европа, но поляците са нейната душа.   Силна Европа е благословия за Запада и за света   Американският президент похвали Полша като една силна страна, изтъкна и предимствата на една силна Европа, която е "благословия за Запада и за света". Тръмп подчерта, че отношенията на САЩ и Европа са по-силни, откогато и да било.   В речта си американският президент каза още, че Западът се сблъсква с нови форми на агресия и трябва да се адаптира. "Днес Западът се сблъсква със сили, които се стремят да подложат на изпитание нашата воля, да подкопаят нашата увереност и които излагат на риск нашите интереси", каза Тръмп. За да отвърне НАТО на тези нови форми на агресия, в това число пропаганда, финансови престъпления и кибервойна, организацията трябва да се адаптира, посочи той. Говорейки за новите заплахи, президентът отново призова Русия да "престане с дестабилизиращите си дейности в Украйна и на други места и с подкрепата си за вражески режими, в това число Сирия и Иран, и вместо това да се присъедини към общността на отговорните страни в борбата им срещу общи врагове и в защита на цивилизацията", предаде Ройтерс. Още в началото на речта си Тръмп засегна темата за Русия и за нейните енергийни доставки за Европа. Той каза, че САЩ искат да разширят партньорството си с Полша, особено в износа на енергия, така че тя да не бъде заложник на един енергиен доставчик. Американският президент говори на площад "Крашински", символ на Варшавското въстание срещу нацистката окупация. Над 150 000 поляци са загинали в борбата срещу нацистката окупация.   Преди Тръмп кратко обръщение към събралите се направи първата дама на САЩ Мелания Тръмп. Тя заяви, че на всички хора би трябвало да бъде позволено да живеят без страх, подчерта, че гарантирането на сигурността на американците е основен приоритет за правителството на Доналд Тръмп и изрази надежда, че всички по света ще могат да имат такава безопасност.   Американският президент Доналд Тръмп може да разчита на много голяма аудитория и сърдечен прием на днешната си публична реч във Варшава. Управляващата в Полша консервативна партия организира дори безплатен превоз с автобуси за симпатизантите си от провинцията, предаде Франс прес.   Възторженото множество на площад "Крашински" даде възможност на Тръмп да се представи като уважаван и дори будещ възхищение в чужбина световен лидер. Силно критикуван у дома, американският президент може да разчита на подкрепа от страна на полските лидери. Източници от партия "Право и справедливост" (ПиС) потвърдили пред АФП, че много депутати са организирали безплатен транспорт за жителите на избирателните си район. Освен това предварително големи плакати, разлепени из Варшава, приканваха жителите "да бъдат там, където се случва всичко" и да слушат Тръмп.   След речта на Тръмп министерството на отбраната покани присъствалите на "полско-американски военен пикник" край Националния стадион, където ще има концерти, представяне на оръжие и военна техника като бронетранспортьори и дронове, специалитети от военната кухня.   Противници на американския президент се бяха организирали на свой ред под лозунга "Долу Тръмп". "Докато ПиС се унижават пред Тръмп, ние ще го посрещнем, както заслужава - с протести", се казваше на плакат на лявата партия "Разем" ("Заедно").

От Варшава Тръмп разкритикува Русия за "дестабилизиращото й поведение"

http://www.mediapool.bg/ot-varshava-tramp-razkritikuva-rusiya-za-destabilizirashtoto-y-povedenie-news266280.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи към Русия редки за него критики, определяйки поведението й като дестабилизиращо. На пресконференция във Варшава преди утрешната си среща с руския президент Владимир Путин на форума на Г-20 в Хамбург Тръмп заяви, че САЩ работят със съюзниците си, за да се противопоставят "на действията на Русия и дестабилизиращото й поведение".   Президентът на САЩ пристигна снощи в Полша. В четвъртък той се срещна с полския си колега Анджей Дуда, включи се в среща на върха на 12-те страни от инициативата "Три морета", сред участниците в която е и българският президент Румен Радев и, приветстван от хилядно множество, ще направи обръщение към полския народ от площад "Крашински" в центъра на Варшава.   Взаимодействието в НАТО остава „критично важно“ за САЩ САЩ възнамеряват изцяло да изпълняват задълженията си в рамките на НАТО и продължават да смятат взаимодействието с партньорите от алианса "за критично важно за сдържане на конфликти и предотвратяване на войни между големи държави", каза Тръмп на съвместна пресконференция след срещата си с Дуда.   Тръмп повтори призива си към партньорите от НАТО да изпълняват финансовите си задължения и изрази надежда, че Полша ще получи още много пратки природен газ от САЩ, предаде Ройтерс.   Тръмп повтори убеждението си, че предшественикът му Барак Обама е знаел, че Русия се меси в предизборната кампания в САЩ през 2016 г., но не е реагирал, защото смятал, че ще спечели демократката Хилари Клинтън. "Ако мислеше, че аз ще спечеля, щеше да направи много неща по въпроса", каза Тръмп. Той заяви обаче, че е възможно намесата в изборите да е била осъществявана и от "други хора в други държави". "Никой не знае със сигурност", каза Тръмп без повече подробности, цитиран от Асошиейтед прес.   Американският президент предупреди Северна Корея, че обмисля "някои доста сурови неща" в отговор на изстрелването на севернокорейска ракета, способна да достигне САЩ. Той призова всички държави да се борят с тази глобална заплаха и да покажат на КНДР, че има последици от нейното "много, много лошо поведение".   Тръмп уточни, че не е сигурен дали ще приложи мерките, които обмисля, като каза, че "не поставя червени линии". "Срамота е, че се държат по такъв начин, но те се държат по много, много опасен начин и трябва да се направи нещо по въпроса", заяви той.   Похвали за Полша   Американският президент Доналд Тръмп похвали Полша за помощта й в борбата с групировката "Ислямска държава". Той каза, че полската армия помага за обучаването на иракските специални сили и извършва разузнавателни мисии. Американският лидер отбеляза, че полски войници се сражават и работят заедно с американските войски в Ирак и Афганистан и изтъкна, че Полша е една от малкото страни в НАТО, които отделят за отбрана 2 процента от брутния си вътрешен продукт.   Дуда подчерта необходимостта от засилване на трансатлантическата сигурност и енергийно сътрудничество и призова за дългосрочни доставки на американски втечнен газ.   Тръмп и Дуда обсъдиха важността на американското военно присъствие в Полша. Американският президент благодари на Полша за това, че приема 5000 военнослужещи на САЩ на своя територия и за подкрепата й за НАТО, посочва ДПА.   "Силният съюз с Полша продължава да има решаващо значение, за да не се стига до конфликт и за да гарантира, че Европа никога повече няма да бъде опустошена от война между великите сили", каза Тръмп, като подчерта важността на НАТО за Източна Европа в момент, когато Русия дестабилизира региона.   Дуда похвали Тръмп, че "мисли много сериозно" за полската сигурност. "САЩ мислят много сериозно и президентът Тръмп мисли много сериозно за сигурността на Полша", заяви той.   Според полския президент посещението на Тръмп "подчертава връзката и качеството на съюза" между Полша и САЩ. "Ние се оценяваме взаимно като верни партньори, които си сътрудничат в редица области, в частност в сигурността и НАТО", каза Дуда на общата пресконференция с Тръмп.   Варшава купува ракети „Пейтриът“   В деня на посещението на Тръмп Полша обяви, че е подписала споразумение със САЩ за доставка на американски системи за противоракетна отбрана "Пейтриът"."Снощи беше подписан меморандум, че правителството на САЩ се съгласява да продаде на Полша ракети "Пейтриът" от най-модерната конфигурация", съобщи полският министър на отбраната Антони Мачеревич на пресконференция във Варшава.   По думите му тези системи ще позволят ефективно да се противодейства на руските ракети "Искандер". Според Мачеревич първите ракетни комплекси "Пейтриът" ще пристигнат в Полша към 2022 г. "Достигането на оперативна готовност се очаква през 2023 г.", се казва в декларация, подписана от министерствата на отбраната на Полша и САЩ. Варшава планира да купи осем комплекса.   "Радвам се, че мога да съобщя тази информация в деня на посещението на президента (на САЩ Доналд) Тръмп във Варшава", заяви той.   Очаквайте подробности.

Парламентът вече ще изслушва предложените за висше офицерско звание

http://www.cross.bg/otbranata-otglezhdane-otbrana-1548204.html

/КРОСС/ Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които въвеждат изискване за изслушване в Комисията по отбрана към Народното събрание на офицерите, предложени за удостояване с висши офицерски звания, преди разглеждане на кандидатурата им от Министерски съвет, предаде „Фокус". Промените бяха приети с 94 гласа „за", 68 „против" и 17„въздържал се". Промените са внесени от ген. Константин Попов и група народни представители. Според вносителите изслушването в Комисията по отбрана ще издигне формалния авторитет на висшето офицерско звание, без да повлиява върху решението на МС. Президентът ще даде пълен завършек на цялостния процес по удостояването на кандидата и заемането на съответната длъжност. Предлагат се и изменения относно фигурата на постоянния секретар на отбраната, с които се цели преодоляването на съществуващи неясноти в действащите разпоредби.  Предлага се въвеждане на ясни изисквания за заемане на длъжността, акцентира се на наличието на професионален опит на ръководна длъжност в администрацията и като държавен служител в Министерството на отбраната. Освен това депутатите приеха с 136 гласа „за" и 1 „против" на второ четене предложението мъжете военнослужещи да имат право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Държавата реже от обществени поръчки фирми, които дължат заплати

http://www.mediapool.bg/darzhavata-rezhe-ot-obshtestveni-porachki-firmi-koito-dalzhat-zaplati-news266279.html

Работодатели, които дължат на работниците си заплати и обезщетения, да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители. Около тази и други законови промени са се обединили депутатите от временната парламентарната комисия за неизплатените заплати, докладът от чиято работа беше приет от парламента в четвъртък. Комисията имаше беше създадена за срок от два месеца по искане на БСП и имаше за цел да анализира данните за дължимите възнаграждения и да предложи законодателни промени за ограничаване на подобни случаи. Актуалните данни на Инспекцията по труда сочат, че сумите на неизплатени заплати намаляват през последните години и варират между 30 и 90 млн. лева годишно. По време на работата си комисията обсъди различни законодателни предложения на омбудсмана Мая Манолова и синдикатите за промени в Кодекса на труда и още 6 закона и тези, по които има постигнат консенсус, предстои да бъдат внесени като общ законопроект на всички политически сили. Такова съгласие е постигнато относно забраната на фирми, които дължат заплати и осигуровки, да бъдат допускани до обществени поръчки. Освен това депутатите са единодушни, че трябва да се разширят правомощията на Главната инспекция по труда и да се въведе облекчена процедура, чрез която служителите могат бързо да се снабдяват с изпълнителни листове за дължимите им суми на базата на влезли предписания от инспекцията. Висящ остава въпросът с прехвърлянето на фирми на клошари В хода на работата си комисията е установила, че работодатели се възползват от пропуски в законите, за да не плащат заплати. Една от най-често срещаните практики е прехвърлянето на фирми на клошари и социално слаби хора, от които държавата няма как да иска каквото и да било. Срещу тази порочна практика обаче депутатите не са се обединили около общи законодателни промени, а омбудсманът Мая Манолова настоява за действия в тази посока. “Добре е, че по-голямата част от предложенията, които съм направила, ще бъдат включени в общия законопроект - за разширяване на правомощията на Главна инспекция по труда, за създаване на бърза писта за работниците да се снабдяват с изпълнителен лист срещу некоректните работодатели, за забрана да участват фирми, които не са си платили на персонала, в процедури по обществени поръчки. Но три от най-важните предложения, за съжаление, няма да бъдат включени в този общ законопроект и трябва да се разчита на отделната инициатива на парламентарни групи“, коментира тя. БСП и омбудсманът искат разширен достъп до Фонда за гарантиране на вземанията Друга мярка, по която няма съгласие, е промяна на начина на функциониране на фонда за гарантиране на вземанията на работници при несъстоятелност. Депутатът от БСП Крум Зарков обясни, че в моментна законът не позволява до обезщетения от фонда да имат достъп служители, чиито работодатели принципно са добросъвестни, но са изпаднали в тежки финансови затруднения. Зарков посочи, че във фонда би трябвало да има около 250 млн. лева. От тях обаче само 2 млн. лв. са изплатени на работници, защото условието за достъп е процедурата по несъстоятелност, която тръгва бавно, и това трябва да бъде променено. От ГЕРБ обаче са против разширяването на достъпа на работодатели до фонда. “На практика искате да смените философията, да отворите вратичката и да разширите кръга на работодателите с достъп до фонда“, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя заяви, че по този начин некоректни работодатели ще имат възможност да се доберат до парите от фонда. Манолова издействала подкрепа от Борисов за промените Манолова обаче съобщи, че по тези и други свои законодателни инициативи, е имала среща с премиера Бойко Борисов и той е декларирал пред нея, че ще ангажира парламентарната група на ГЕРБ с тях и ги подкрепя. “Премиерът Борисов увери омбудсмана Мая Манолова, че ще ангажира изцяло парламентарната група на ПП "ГЕРБ" в процеса на приемане на внесените от нея законопроекти, ще настоява те да бъдат разглеждани приоритетно от народните представители и да бъдат окончателно приети до края на м. септември т. г.“, се казва в съобщение на омбудсмана. Неизплатените заплати са между 30 и 90 млн. лева годишно Комисията констатира значително намаляване на случаите на неиздължени възнаграждения от 2012 година до момента. От общо забавени заплати за 322 млн. лева, след намесата на Главната инспекция по труда са били изплатени около 300 млн. лева. Всяка година обаче неизплатените заплати варират между 30 млн. лева и 90 млн. лева. Най-драстични са закъсненията на заплатите в търговията, тъй като там има и най-много стопански субекти. Следват шивашкият бранш и ресторантьорството. За 2012-2016 г. са установени забавени заплати за близо 45 млн. лв. в сферата на строителството на съоръжения, като към настоящия момент сумата е сведена до малко над 10 млн. лв. В строителството на сгради са били над 45 млн лв., от тях остава да се изплатят около 18 млн. лв. В здравеопазването неиздължените възнаграждения са над 16 млн. лв. Омбусманът: Докато траеше комисията не е решен нито един казус Същевременно омбудсманът Мая Манолова се оплака, че през тези месеци, докато работеше временната парламентарна комисия, нито един от отворените случаи с неплатени заплати, не е бил решен и не е бил изплатен нито лев на работник, чакащ своите възнаграждения. Като проблемни и нерешени Манолова посочи случаите на предприятия в Дупница, Ветрен, русенската корабостроителница, фирмата по чистота във Видин и големи търговски вериги в София и Варна. Тя съобщи, че жалбите на работници срещу некоректни работодатели са нараснали от 104 през цялата минала година на 117 само през първите няколко месеца на тази година. Председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов (ДПС) обаче обясни, че и в момента инспекцията трудно изпълнява някои от правомощията си поради малкия щат - под 350 човека, които трябва да проверяват над 250 000 предприятия. Анализът на лошите практики показвал, че при финансови затруднения работодателите най-често прибягват до прехвърляне на фирмата на друго лице, най-често социално слабо, и тази практика законодателно трябва да бъде спряна.  

Москва е гневна за боята по паметника на съветските бойци

http://dnes.dir.bg/news/vandalizam-pametnik-savetskata-armia-aria-aharova-26016596

Русия изпрати на българското външно министерство нота с искане да се разследва вандалската проява на 30 юни срещу паметника на съветската армия в София.

Германската полиция извърши арести заради голям сайт с детско порно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321086

Германската полиция извърши арести заради голям сайт с детско порноГерманската полиция е разкрила нелегален уебсайт за детска порнография с близо 90 000 потребители. Задържан е един човек, както се предполага, операторът на платформата, заяви германската прокуратура, предаде БТА. Платформата "Елизиум", която била създадена като форум, съществувала от края на 2016 г.

Ексклузивно: Румен Радев на рафтинг по Струма (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6320849

Ексклузивно: Румен Радев на рафтинг по Струма (Снимки)Президентът Румен Радев преживя рафтинг приключение по Струма, научи "24 часа". Той получил екстремното изживяване като подарък за рождения си ден от съпругата си Десислава. Спускането било следобеда на самия рожден ден на Радев - 18 юни. Организирал го Рафтинг и Каяк Клуб Рефлип. Радева избрала фирмата случайно от интернет. Платила е по 50 лв.

САЩ обмислят "доста строги" мерки срещу КНДР

http://www.moreto.net/novini.php?n=354975

Президентът на САЩ призова държавите да отговорят на "много, много лошото поведение" на КНДР, съобщават световни агенции. Доналд Тръмп даде пресконференция с полския си колега Анджей Дуда във Варшава. На въпрос дали САЩ са готови да предприемат военна интервенция срещу КНДР, американският лидер подчерта, че обмисля някои "много строги неща" в отговор на последния тест на междуконтинентална балистична ракета от страна на КНДР, но изтъкна, че не иска да разкрива плановете си.

Тръмп: В хазната на НАТО постъпиха допълнително милиарди долари

http://pogled.info/svetoven/tramp-v-haznata-na-nato-postapiha-dopalnitelno-miliardi-dolari.87413

/Поглед.инфо/ В речта си във Варшава Доналд Тръмп посочи, че страната му остава вярна на член пети и благодарение на нея страните-членки започнаха да плащат соите финансови задължения в бюджета на НАТО.

Тръмп: Западът да се адаптира към новите форми на агресия

http://pogled.info/svetoven/tramp-zapadat-da-se-adaptira-kam-novite-formi-na-agresiya.87414

/Поглед.инфо/ Западната цивилизация се сблъсква с нови форми на агресия и трябва да се адаптира към променящите се условия, заяви Доналд Тръмп в програмната си реч на варшавския площад Красински.

ЕП прие резолюция за прекратяване на преговорите за членство с Турция

http://pogled.info/svetoven/evropa/ep-prie-rezolyutsiya-za-prekratyavane-na-pregovorite-za-chlenstvo-s-turtsiya.87415

/Поглед.инфо/ Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС да преустановят преговорите за членство с Турция, ако властите в страната не внесат поправки в конституционните реформи, приети след референдума на 16 април.

ЕРП-тата са една крачка по-близо до това да получат обвинение в монопол

http://econ.bg/Новини/ЕРП-тата-са-една-крачка-по-близо-до-това-да-получат-обвинение-в-монопол_l.a_i.745208_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) направи първа стъпка към обвинение в монопол по отношение на трите големите електроразпределителни...

Тръмп похвали Полша, но нарече Русия ”дестабилизиращ фактор”

http://dnes.dir.bg/news/polsha-USA-rusia-sasht-izbori-2016-26016843

Тръмп похвали Полша за помощта й в борбата с ИД и за подкрепата й за НАТО. Едновременно с това той констатира, че Русия дестабилизира региона на Източна Европа.

Един от първите луксозни хотели в света отново отвори врати (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/curious/edin-ot-pyrvite-luksozni-hoteli-v-sveta-otnovo-otvori-vrati-snimki-news_620982.html

Един от първите луксозни хотели в света – френският „Hotel de Crillon“ в Париж, отвори врати след продължил четири години ремонт за милиони. Хотелът, който се намира на няколко крачки от „Шанз-Елизе“, е собственост на саудитски принц и в миналото е посрещал известни г

Развръзката с приватизацията на БВФ ще е догодина

http://www.mediapool.bg/razvrazkata-s-privatizatsiyata-na-bvf-shte-e-dogodina-news266278.html

През 2018 г. предстои развръзката с приватизацията на Параходство "Български морски флот" (БМФ), стана ясно от изказване на икономическия министър Емил Караниколов в четвъртък.  Причината е, че догодина настъпва следващият отчетен период за следприватизационен контрол. "Едва тогава може да се установи дали отново има неизпъление на следприватизационните ангажименти и евентуално дали да се пристъпи към разваляне на договора", посочи министърът. По думите му към момента няма основание за това, тъй като все още не е приключил периодът за отчитане. За да бъде прекратен контрактът догодина, трябва да има пълно неизпълнение на договора, каза още Караниколов. По думите му до момента Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е констатирала нарушения на приватизационния договор, отнасящи се единствено до трудовата заетост, като купувачът е плащал неустойки за тях. Доколко собствениците на БМФ - братя Кирил и Георги Домусчиеви, ще дължат огромни неустойки по договора, пък ще зависи от изхода по заведеното от държавата дело пред Върховния касационен съд, за което настояваше вицепремиерът Валери Симеонов. В сряда, след разпореждане на премиера Бойко Борисов само за ден държавата намери 2.4 млн. лв., за да заведе дело срещу братя Домусчиеви по казуса с "Български морски флот". Това стана след оплакване на Валери Симеонов от предния ден, според което държавата не може да намери 2.4 млн. лв., за да заведе дело срещу фирмата, приватизирала БМФ през 2008 г., в резултат на което бюджетът може да се лиши от неустойки за 55 млн. лв. След като бяха осигурени нужните средства, държавата ще може да обжалва решението на Арбитражния съд на БТПП от пролетта, което е в полза на братя Домусчиеви. Чрез него се разрешава промяна на приватизационния договор, благодарение на която компанията няма да изпадне в неизпълнение и няма да дължи огромни неустойки през 2018 г., които се изчисляват на около 55 млн. лв. В четвъртък стана ясно, че Симеонов е доволен от развръзката на казуса с БМФ. Всички българи трябва да са удовлетворени от отпуснатите в сряда средства, за да се обжалва решението на арбитража, посочи Симеонов. По думите му, ако не са били заделени тези пари и ако не е било обжалвано решението на "продажния", по думите му, Арбитражен съд към БТПП (Българска търговско-промишлена палата) е щяло да се създаде опасна практика да се обжалва всяка приватизационна сделка и то точно при приватизаторите, които искат да се променят условията, подписани в договора за приватизация. Моряшкият синдикат: Няма по-добре платени работни места Междувременно, в защита на тезата на братя Домусчиеви със становище изледе и моряшкият синдикат. "При тази продължителна криза, ако параходството беше останало държавно, то сега нямаше да съществува, щеше да е фалирало и работните места щяха да са нула", се твърди в декларация на профсъюза. Оттам изтъкват, че след приватизацията са предприети мерки за оздравяване на фирмата в условията на "невиждана и безпрецедентна по дълбочина криза и най-ниските в историята на корабоплаването нива на фрахтовия пазар". "Старите кораби се подменяха с нови по-модерни и ефективни. Средната възраст на корабите от 29 години беше намалена на по-малко от 10 години. Държавата продаде 70 % от БМФ за 440 милиона лева, а стойността на активите и корабите само три месеца след приватизацията намаля 10 пъти поради световната криза в корабоплаването. Девет години след приватизацията бе построен и закупен един цял нов флот на стойност 570 милиона и предстоят инвестиции от още над 200 милиона през тази и следващата година. В същото време държавата не е осигурила дори еднастотинка за инвестиции, въпреки че има 30% дял в БМФ. В резултат от "лошата" приватизация и след "нарязаните" кораби, реалната цена на дела на държавата е увеличена", изтъква синдикатът. Според него БМФ е един от малкото примери за успешна приватизация. "Моряшки синдикат декларира, че няма по добре регулирани трудово-правниотношения, по-сигурни, безопасни и добре платени работни места в България", се посочва в изявлението. В него се твърди още, че в БМФ след приватизацията няма нито един случай или ден на забавяне на моряшките заплати. "Благодарение на Параходство БМФ хиляди български моряци имат осигурен авъзможност за безопасна и добре заплатена работа, като минимална заплата е над 1400 долара на месец, което е в пъти повече от средната за страната. Какво да се каже за капитаните, главните механици, които получават над 8000 долара на месец", посочва още Моряшкият синдикат. Арбитражът при БТПП отсъди в полза на Домусчиеви В началото на април 2017 г. Арбитражният съд при БТПП реши, че собственикът на БМФ "Кей Джи маритайм партнърс" няма нужда да спазва приватизационния си договор, т.е. не бива да плаща и неустойката на държавата. Мотивът на арбитража е "стопанска непоносимост", тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ. Това решение е абсолютен прецедент по отношение на приватизационните сделки. Решението на арбитража поставя под заплаха изпълнението на всички приватизационни договори. Наред с това държавата е осъдена да плати и част от гигантските разноски на частната компания по делото - 3.7 млн. лв. През август 2008 г. 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" срещу 440.1 млн. лв. В края на август 2013 г. собственик на дружеството изцяло вече е българският партньор в сделката - "Адванс пропъртис", холдингът, обединяващ голяма част от бизнеса на братя Домусчиеви. Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт). Един от ангажиментите по договора е към десетата година след сделката купувачът да има 1.3 млн. DWT. Друго изискване е през 2018 г. средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите пък трябва да са 779.9 млн. лв. в кораби. Трябва да падне и възрастта на плавателните съдове. След сделката обаче започва световната икономическа криза и свиването на морската търговия. Осем години след приватизацията и две години преди да трябва да си плати неустойките пред държавата "Кей Джи маритайм шипинг" излиза с искане до Арбитражния съд договорът да бъде изменен така, че ангажиментът за тонаж да бъде намален от 1.39 млн. DWT на 880 хил. DWT, а средносписъчният плавателен състав - от 2360 на 803 души.

Валери Симеонов е доволен от развръзката с БМФ

http://www.mediapool.bg/valeri-simeonov-e-dovolen-ot-razvrazkata-s-bmf-news266278.html

Вицепремиерът Валери Симеонов е доволен от развръзката на казуса с "Български морски флот" на братя Домусчиеви, стана ясно от негово изказване в четвъртък. Всички българи трябва да са удовлетворени от отпуснатите в сряда средства, за да се обжалва решението на арбитража, посочи Симеонов. По думите му, ако не са били заделени тези пари и ако не е било обжалвано решението на "продажния", по думите му, Арбитражен съд към БТПП (Българска търговско-промишлена палата) е щяло да се създаде опасна практика да се обжалва всяка приватизационна сделка и то точно при приватизаторите, които искат да се променят условията, подписани в договора за приватизация. В сряда, след разпореждане на премиера Бойко Борисов само за ден държавата намери 2.4 млн. лв., за да заведе дело срещу братя Домусчиеви по казуса с "Български морски флот". Това стана след оплакване на Валери Симеонов от предния ден, според което държавата не може да намери 2.4 млн. лв., за да заведе дело срещу фирмата, приватизирала БМФ през 2008 г., в резултат на което бюджетът може да се лиши от неустойки за 55 млн. лв. След като бяха осигурени нужните средства, държавата ще може да обжалва решението на Арбитражния съд на БТПП от пролетта, което е в полза на братя Домусчиеви. Чрез него се разрешава промяна на приватизационния договор, благодарение на която компанията няма да изпадне в неизпълнение и няма да дължи огромни неустойки през 2018 г., които се изчисляват на около 55 млн. лв. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира в четвъртък пред журналисти, че именно през 2018 г. ще настъпи следващият отчетен период за следприватизационен контрол. "Едва тогава може да се установи дали отново има неизпъление на следприватизационните ангажименти и евентуално дали да се пристъпи към разваляне на договора", посочи министърът. По думите му до момента Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е констатирала нарушения на приватизационния договор, отнасящи се до трудовата заетост, като купувачът е плащал неустойки за тях. Моряшкият синдикат: Няма по-добре платени работни места Междувременно, в защита на тезата на братя Домусчиеви със становище изледе и моряшкият синдикат. "При тази продължителна криза, ако параходството беше останало държавно, то сега нямаше да съществува, щеше да е фалирало и работните места щяха да са нула", се твърди в декларация на профсъюза. Оттам изтъкват, че след приватизацията са предприети мерки за оздравяване на фирмата в условията на "невиждана и безпрецедентна по дълбочина криза и най-ниските в историята на корабоплаването нива на фрахтовия пазар". "Старите кораби се подменяха с нови по-модерни и ефективни. Средната възраст на корабите от 29 години беше намалена на по-малко от 10 години. Държавата продаде 70 % от БМФ за 440 милиона лева, а стойността на активите и корабите само три месеца след приватизацията намаля 10 пъти поради световната криза в корабоплаването. Девет години след приватизацията бе построен и закупен един цял нов флот на стойност 570 милиона и предстоят инвестиции от още над 200 милиона през тази и следващата година. В същото време държавата не е осигурила дори еднастотинка за инвестиции, въпреки че има 30% дял в БМФ. В резултат от "лошата" приватизация и след "нарязаните" кораби, реалната цена на дела на държавата е увеличена", изтъква синдикатът. Според него БМФ е един от малкото примери за успешна приватизация. "Моряшки синдикат декларира, че няма по добре регулирани трудово-правниотношения, по-сигурни, безопасни и добре платени работни места в България", се посочва в изявлението. В него се твърди още, че в БМФ след приватизацията няма нито един случай или ден на забавяне на моряшките заплати. "Благодарение на Параходство БМФ хиляди български моряци имат осигурен авъзможност за безопасна и добре заплатена работа, като минимална заплата е над 1400 долара на месец, което е в пъти повече от средната за страната. Какво да се каже за капитаните, главните механици, които получават над 8000 долара на месец", посочва още Моряшкият синдикат. Арбитражът при БТПП отсъди в полза на Домусчиеви В началото на април 2017 г. Арбитражният съд при БТПП реши, че собственикът на БМФ "Кей Джи маритайм партнърс" няма нужда да спазва приватизационния си договор, т.е. не бива да плаща и неустойката на държавата. Мотивът на арбитража е "стопанска непоносимост", тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ. Това решение е абсолютен прецедент по отношение на приватизационните сделки. Решението на арбитража поставя под заплаха изпълнението на всички приватизационни договори. Наред с това държавата е осъдена да плати и част от гигантските разноски на частната компания по делото - 3.7 млн. лв. През август 2008 г. 70% от БМФ бяха продадени на германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" срещу 440.1 млн. лв. В края на август 2013 г. собственик на дружеството изцяло вече е българският партньор в сделката - "Адванс пропъртис", холдингът, обединяващ голяма част от бизнеса на братя Домусчиеви. Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1.4 млн. DWT (дедуейт). Един от ангажиментите по договора е към десетата година след сделката купувачът да има 1.3 млн. DWT. Друго изискване е през 2018 г. средносписъчният плавателен състав да е 2360 души. Инвестициите пък трябва да са 779.9 млн. лв. в кораби. Трябва да падне и възрастта на плавателните съдове. След сделката обаче започва световната икономическа криза и свиването на морската търговия. Осем години след приватизацията и две години преди да трябва да си плати неустойките пред държавата "Кей Джи маритайм шипинг" излиза с искане до Арбитражния съд договорът да бъде изменен така, че ангажиментът за тонаж да бъде намален от 1.39 млн. DWT на 880 хил. DWT, а средносписъчният плавателен състав - от 2360 на 803 души.

Предадоха на съд мъж, мамил търговци при смяна на банкноти в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321007

Предадоха на съд мъж, мамил търговци 
при смяна на банкноти в Търново Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд 52-годишeн бургазлия, мамил търговци при смяна на банкноти. Обвинението срещу Хакъ Ч. е за това, че за периода от 13.10.2016 г. до 31.01.2017 г. в гр. В. Търново, при условията на продължавано престъпление, повторно, в немаловажен случай, с цел да набави за себе си имотна облага,

Аварирала цистерна затруднява движението на „Тракия“

http://www.cross.bg/lenta-zatrydnyava-dvizhenieto-1548202.html

/КРОСС/ Около 12.00 часа е постъпил сигнал за аварирала на АМ „Тракия" цистерна, превозваща спирт, която затруднява движението. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Тежкотоварният автомобил е в аварийната лента, няма теч. В района на 145 км на автомагистралата в посока към Бургас водачите да шофират с повишено внимание, предупреждават от МВР. Движението се осъществява само в лявата активна лента. Екипи на Пътна полиция са на място и подпомагат преминаването на моторните превозни средства.    

Тръмп предложи американски газ на страните между Балтийско, Черно и Адриатическо море

http://www.mediapool.bg/tramp-predlozhi-amerikanski-gaz-na-stranite-mezhdu-baltiysko-cherno-i-adriatichesko-more-news266277.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви за развитие на контактите между САЩ и страните, разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море. "Искаме да засилим връзките си с вашия регион", каза той в четвъртък при откриването на срещата на върха във Варшава на инициативата "Три морета".   Тръмп изрази желанието на страната си да окаже помощ на държавите от инициативата за техните енергийни и други нужди.   Същевременно той декларира, че Вашингтон никога няма да използва енергията като средство за принуда и няма да позволи други да правят това.   По-късно Доналд Тръмп каза в реч пред хилядно множество на централен площад във Варшава, че иска да гарантира, че Полша и нейните съседи никога няма да бъда заложници на един единствен енергиен доставчик, предаде АП.   Президентът Румен Радев представлява България на срещата на върха на проекта "Три морета", включваща 12 държави.   Обещанието на Тръмп се тълкува като предложение към страните от Централна и Източна Европа, които са зависими от доставките на руски природен газ, да внасят американски втечнен газ.   Полша, която отдавна се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия, миналия месец посрещна първите доставки на втечнен газ от САЩ.   Американската оферта е добре дошла за Полша и трите Балтийски републики, които се противопоставят на проекта за газопровод "Северен поток-2", който да минава по дъното на Балтийско море и да доставя руски газ на Германия.   Европа ще е най-голямата арена на конкуренция между Русия и втечнения природен газ от други източници, коментира пред Ройтрес анализаторът Даниел Йергин.   На днешната среща във Варшава полският президент Анджей Дуда напомни, че главният проект, обединяващ страните от инициативата "Три морета", е изграждането на инфраструктурния коридор "Север - Юг". Той предвижда обединяване на газопреносните мрежи на 12-те страни членки на ЕС от полския газов терминал в Швиноуйшче на Балтийско море до Хърватия.   "САЩ са перспективен доставчик на газ", каза Дуда и изрази надежда, че ще бъдат сключени договори, които ще създадат енергийна сигурност.   Полша разчита да стане енергиен хъб с американския газ   Полша разчита да стане енергиен хъб, който да може да доставя газ от САЩ на различни страни в Европа, заяви по-рано в четвъртък полският държавен глава на съвместната пресконференция с президента на САЩ.   "Можем ли да станем хъб, през който от САЩ ще се доставя газ в страните от Централна Европа? Убеден съм, че да", каза Дуда.   САЩ са готови да оказват на Полша и на други страни от Европа подкрепа при диверсифицирането на източниците на енергия, подчерта Тръмп на съвместната пресконференция.   Той изрази задоволство, че първата доставка на втечнен природен газ от САЩ за Полша вече е факт. Това се случи на 7 юни. Във Варшава събитието бе определено като историческо и преломно. Според мнението на местните наблюдатели тази стъпка значително ще укрепи позицията на Полша в преговорите с руския държавен монополист "Газпром", който си остава най-големият доставчик на синьо гориво за страната.   Газовият терминал в полския град Швинуейшче позволява на страната да купува втечнен природен газ навсякъде по света и да го получава по море. Мощността на терминала е 5 млрд. кубични метра. Експлоатацията му започна в края на 2015 година. Засега Полша получава постоянно втечнен природен газ в неголеми обеми от Катар. От САЩ досега е пристигнала само една пратка, но се очаква и втора.   Унгария подписа с "Газпром" за доставки от "Турски поток"   Ден преди срещата на Тръмп с лидерите на 12-те европейски държави обаче Унгария подписа споразумение с "Газпром" за свързване на страната с руския газопровод "Турски поток" до края на 2019 г., предаде Ройтерс.   Това значително ще помогне на енергийната сигурност на Унгария, така че наш стратегически интерес е това сътрудничество да започне, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в сряда от Москва пред агенция Ем Ти Ай.   Остава да бъдат изградени интерконектори с Румъния и Хърватия, които са потенциални търговски партньори на Унгария, каза още министърът. Той допълни, че не очаква Хърватия да изгради скоро дълго планирания терминал за внос на втечнен газ.   Терминалът, който трябва да бъде построен на остров Кърк, ще дава възможност за внос на американски газ в Унгария.   Сиярто отбеляза, че България и Сърбия вече са подписали споразумения с "Газпром" и че газовата връзка ще може да стигне до Унгария.   Както обяви премиерът Бойко Борисов, в началото на юни България подписа с "Газпром" пътна карта за развитието на българската газопреносна мрежа за изграждането на втора тръба на "Турски поток" до Варна с капацитет от 15.7 млрд. куб. м годишно.   По информация на Mediapool подписаната пътна карта предвижда тръбата до Варна, която ще захранва планирания от правителството на ГЕРБ газов хъб, да бъде въведена в експлоатация на 1 януари 2020 г.   Унгария почти изцяло разчита на доставки на руски газ през Украйна и от години търси начини да разнообрази вноса както географски, така и като източници, отбелязва Ройтрес.   Унгарският посланик във Вашингтон заяви по-рано тази седмица, че според него трябва да се внася и американски втечнен газ.   Русия отдавна планира да насочи газопроводите си към южната част на Европа. Такава бе целта на проекта "Южен поток", от който обаче Путин се отказа след избухването на конфликта в Украйна и въвеждането на западни санкции срещу Русия. Страната смята, че настояването на ЕС проектът да отговаря на енергийните правила на Съюза за разделяне на собственика на тръбите от собственика на суровината е начин да се попречи на "Газпром" да изнася газ за Европа, заобикаляйки Украйна.

Президентът Радев представлява България на срещата с Тръмп във Варшава

http://www.mediapool.bg/prezidentat-radev-predstavlyava-bulgaria-na-sreshtata-s-tramp-vav-varshava-news266277.html

Президентът Румен Радев представлява страната ни в срещата на върха в Полша с участието на американския държавен глава Донлад Тръмп. Срещата "Три морета", включваща 12 държави между Балтийско, Адриатическо и Черно море, е по инициатива на Полша и Хърватия.   Както е известно, Трмъп ще предложи на страните от Централна и Източна Европа, които са зависими от доставките на руски природен газ, да внасят американски втечнен газ.   Полша, която отдавна се опитва да намали енергийната си зависимост от Русия, миналия месец посрещна първите доставки на втечнен газ от САЩ.   "Не бива никога да бъдете заложници на един доставчик", коментира по този повод Тръмп по време на пресконференция.   Американската оферта е добре дошла за Полша и трите Балтийски републики, които се противопоставят на проекта за газопровод "Северен поток-2", който да минава по дъното на Балтийско море и да доставя руски газ на Германия. Европа ще е най-голямата арена на конкуренция между Русия и втечнения природен газ от други източници, коментира пред Ройтрес анализаторът Даниел Йергин.   Коментарите са, че Тръмп използва бърза растящия износ на американски природен газ като политически инструмент в хода на срещата си с лидерите на страните от Централна и Източна Европа.   Полша разчита да стане енергиен хъб с американския газ   Полша разчита да стане енергиен хъб, който да може да доставя газ от САЩ на различни страни в Европа, заяви в четвъртък полският държавен глава Анджей Дуда на съвместна пресконференция с президента на САЩ Доналд Тръмп.   "Можем ли да станем хъб, през който от САЩ ще се доставя газ в страните от Централна Европа? Убеден съм, че да", каза Дуда. САЩ са готови да оказват на Полша и на други страни от Европа подкрепа при диверсифицирането на източниците на енергия, подчерта Тръмп на съвместната пресконференция. Той изрази задоволство, че първата доставка на втечнен природен газ от САЩ за Полша вече е факт. Това се случи на 7 юни в Полша. Във Варшава събитието бе определено като историческо и преломно. Според мнението на местните наблюдатели тази стъпка значително ще укрепи позицията на Полша в преговорите с руския държавен монополист "Газпром", който си остава най-големият доставчик на синьо гориво за страната. Газовият терминал в полския град Швинуейшче позволяват на страната да купува втечнен природен газ навсякъде по света и да го получава по море. Мощността на терминала е 5 млрд. кубични метра. Експлоатацията му започна в края на 2015 година. Засега Полша получава постоянно втечнен природен газ в неголеми обеми от Катар. От САЩ досега е пристигнала само една пратка, но се очаква и втора.   Унгария подписа с "Газпром" за доставки от "Турски поток"   Ден преди срещата на Тръмп с лидерите на 12-те европейски държави обаче Унгария подписа споразумение с "Газпром" за свързване на страната с руския газопровод "Турски поток" до края на 2019 г., предаде Ройтерс.   Това значително ще помогне на енергийната сигурност на Унгария, така че наш стратегически интерес е това сътрудничество да започне, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в сряда от Москва пред агенция Ем Ти Ай.   Остава да бъдат изградени интерконектори с Румъния и Хърватия, които са потенциални търговски партньори на Унгария, каза още министърът. Той допълни, че не очаква Хърватия да изгради скоро дълго планирания терминал за внос на втечнен газ. Терминалът, който трябва да бъде построен на остров Кърк, ще дава възможност за внос на американски газ в Унгария.   Сиярто отбеляза, че България и Сърбия вече са подписали споразумения с "Газпром" и че газовата връзка ще може да стигне до Унгария.   Както обяви премиерът Бойко Борисов, в началото на юни България подписа с "Газпром" пътна карта за развитието на българската газопреносна мрежа за изграждането на втора тръба на "Турски поток" до Варна с капацитет от 15.7 млрд. куб. м годишно. По информация на Mediapool подписаната пътна карта предвижда тръбата до Варна, която ще захранва планирания от правителството на ГЕРБ газов хъб, да бъде въведена в експлоатация на 1 януари 2020 г.   Унгария почти изцяло разчита на доставки на руски газ през Украйна и от години търси начини да разнообрази вноса както географски, така и като източници, отбелязва Ройтрес.   Унгарският посланик във Вашингтон заяви по-рано тази седмица, че според него трябва да се внася и американски втечнен газ. Русия отдавна планира да насочи газопроводите си към южната част на Европа. Такава бе целта на проекта "Южен поток", от който обаче Путин се отказа след избухването на конфликта в Украйна и въвеждането на западни санкции срещу Русия. Страната смята, че настояването на ЕС проектът да отговаря на енергийните правила на Съюза за разделяне на собственика на тръбите от собственика на суровината е начин да се попречи на "Газпром" да изнася газ за Европа, заобикаляйки Украйна.

Показаха новото Volvo XC60 в София

https://www.24chasa.bg/avto/article/6321038

Показаха новото Volvo XC60 в СофияНовото Volvo XC60 беше представено за първи път в България на предпремиерно събитие, съчетано с градинско лятно парти в София. Четири изящни балерини повдигнаха покривалото и разкриха динамичния силует на ХС60. На музикалния фон, осигурен от група Ла Ти Да, гостите се докоснаха до лукса и високите технологии на автомобила.

Европарламентът прие призив за замразяване на членството на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321035

Европарламентът прие призив за замразяване на членството на ТурцияЕвропейският парламент прие с 477 гласа призива за замразяване на преговорите за членство на Турция, съобщи в. "Миллиет", цитиран от БТА. Очаквайте

Httpool с нов мажоритарен собственик след сделка с IMS Internet Media Services

https://www.actualno.com/business/httpool-s-nov-majoritaren-sobstvenik-sled-sdelka-s-ims-internet-media-services-news_620976.html

IMS Internet Media Services (IMS), дъщерна компания на Sony Networks Television и водеща компания за дигитална комуникация в Латинска Америка, обяви придобиването на мажоритарен дял в международната компания за дигитална реклама Httpool с присъствие в DACH, Централна и Източна Европа и Азия. Сделката по

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване