Здравният министър иска оставката на шефа на Центъра за обществено здраве и анализи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321743

Здравният министър иска оставката на шефа на Центъра за обществено здраве и анализи"До края на годината имаме намерение да продължим проекта за Спешната помощ. Имаше забавяне,но с много усилия е на път то да бъде преодоляно. Стандартът също е готов и вероятно следващата седмица ще се гледа от ръководството в Министерство на здравеопазването. По-големият проблем е анализът, който нямаме.

Варненското енерго не е съгласно с обвиненията на КЗК

http://www.moreto.net/novini.php?n=355004

От Енерго про мрежи и продажби, изпратиха мнения във връзка с позицията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за извършени нарушения по чл.21 от ЗЗК на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про, научи Moreto.

Тунизиецът, убил възрастна двойка в Линц, имал ислямистки мотив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321737

Тунизиецът, убил възрастна двойка в Линц, имал ислямистки мотивТунизиецът, заподозрян за жестокото убийство на възрастна двойка в дома им в Линц, най-вероятно е имал ислямистки мотив за престъплението си, каза днес австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка, цитиран от Ройтерс и БТА. В петък убиецът прерязал с нож гърлото на 85-годишната жена, преди да убие 87-годишния й съпруг с удари с нож и бастун.

Министър: Болнични шефове ощетявали със скъпи лекарства

http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-lekari-bolnitzi-ministar-26018451

Директори на болници са ощетявали лечебните заведения, които ръководят, с хиляди левове, тъй като са купували лекарства на цени над допустимите.

Министър: Болнични шефове ощетявали със скъпи лекарства

http://dnes.dir.bg/news/lekarstva-lekari-bolnitzi-26018451

Директори на болници са ощетявали лечебните заведения, които ръководят, с хиляди левове, тъй като са купували лекарства на цени над допустимите.

И в "Булстрад" ограничавали брокерите, показа проверка на КЗК

http://econ.bg/Новини/И-в-Булстрад-ограничавали-брокерите-показа-проверка-на-КЗК_l.a_i.745229_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излезе с поредното твърдение за нарушение на застрахователи, ограничавали брокерите, с които имат договор,...

КЕВР проверява инвестициите на газоразпределителните дружества

http://www.investor.bg/energetika/472/a/kevr-proveriava-investiciite-na-gazorazpredelitelnite-drujestva-242580/

Работни групи проверяват по документи и на място - прави се оценка на реално направените инвестиции по пазарни цени

Тръмп: Фундаменталният въпрос е дали Западът има волята да оцелее

http://frognews.bg/news_137792/Tramp-Fundamentalniiat-vapros-e-dali-Zapadat-ima-voliata-da-otselee/

Бъдещето на западната цивилизация е изложено на риск . Това заяви днес американският президент Доналд Тръмп в първата си публична реч в Европа.

Ноам Чомски: Тръмп е „екзистенциална заплаха“

http://www.cross.bg/trump-chomski-predypredi-1548242.html

/КРОСС/ Доналд Тръмп представлява "екзистенциална заплаха" за човечеството, срещу която трябва да се противодейства със "спешно и отдадено" действие, предупреди Ноам Чомски. "Подигравката не е достатъчна", за да бъде победен американският президент, заяви известният учен, който призова за директни действия за борба с политиката на администрацията на републиканците, предава Поглед Инфо. Лингвистът и политически философ определи позицията на Тръмп за глобалното затопляне и ядрените оръжия като двете най-големи заплахи, породени от неговото президентство. Той каза пред в."Ню Йорк Таймс": "Най-важните въпроси, към които трябва да се обърнем, са истински екзистенциалните заплахи, пред които сме изправени: изменението на климата и ядрената война. Миналия месец Тръм обяви, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за изменението на климата, а в четвъртък каза, че обмисля "тежки въпроси", след като Северна Корея тества междуконтинентална балистична ракета. Чомски предупреди, че обещанието на президента за укрепване и разширяване на ядрения арсенал на страната, заедно с глобалното напрежение, "създава извънредни опасности". Той каза: "В тези случаи гражданските действия могат да обърнат много опасните програми и да накарат Вашингтон да проучи дипломатическите възможности, които са налични, вместо почти рефлексното прибягване до сила и принуда в други райони, включително Северна Корея и Иран

Мъжът от Максуда, изритал жена в берлинското метро, отива в затвора

http://www.moreto.net/novini.php?n=355003

Светослав Стойков – българинът, който изрита млада жена по стълбите в метрото на Берлин, получи ефективна присъда от две години и 11 месеца затвор. Светослав Стойков е със силно намалена вменяемост и това ще се вземе предвид при издаване на присъдата.

Радев благодари на Тръмп за съвместните военни учения

http://dnes.dir.bg/news/varshava-donald-tramp-umen-adev-sasht-izbori-2016-prezidentat-radev-26018392

Румен Радев благодари във Варшава на президента на САЩ Доналд Тръмп за ясно заявената подкрепа за развитието на региона.

Правителството отложи преговорите за изтребителите

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-otlozhi-pregovorite-za-iztrebitelite-news266303.html

Правителството няма да преговаря за доставката на нов тип изтребители преди парламентарната комисия, която проверява проекта, да завърши работата си, съобщи военният министър Красимир Каракачанов в четвъртък.    Той обясни, че комисията може да излезе с ново предложение за бъдещето на проекта, след което парламентът да задължи кабинета да го изпълни.    Така, въпреки че в края на юли премиерът Бойко Борисов заяви по време на срещата с шведския си колега, че "в следващите една-две седмици" започват преговори за класираните на първо място изтребители "Грипен", очаквано проектът ще се забави.    "Докато не се произнесе парламентарната комисия няма да има преговори за новите самолети. Парламентът стои над правителството. Ако няма препоръки, ще работим по сегашния проект", каза Каракачанов.    Комисията ще работи два месеца, в които трябва да провери всички аспекти на проекта.    Преди ден председателят й Емил Христов от ГЕРБ също намекна, че може да се стигне до рестартирането на проекта, ако бъдат открити нарушения.   "А трябва ли при открити нарушения, които биха нанесли вреда на България, ние да мълчим", каза Христов в отговор на въпрос дали, ако бъдат установени нередности около отстраняването на офертата за изтребители Ф-16, ще се тръгне към нова процедура.   В края на миналата седмица Каракачанов допусна, че парламентът може да реши да се преговаря и за покупката на изтребители Ф 16.   Забавянето на проекта със сигурност ще доведе до нова промяна във финансова рамка, тъй като според последните разчети още тази година трябва да се платят 200 млн. лева. Практиката е преговорите за подобни сделки да се водят най-малко шест месеца. В Словакия правителството води преговори с шведската корпорация СААБ за изтребители "Грипен" повече от година и все още не са стигнали до подписването на договора.    Комисията бе инициирана от ГЕРБ, след като вторият човек в партията Цветан Цветанов обяви че има "достатъчно съмнения", че президентът Румен Радев "е защитил купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство".    Освен това според него трябва да се види и дали има "постъпила информация, която е дисквалифицирала един от участниците служебно".   Буквално в последните си дни назначеното от президента Румен Радев служебно правителство одобри класирането на експертната работна група, поставила на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка пък бе декласирана, тъй като не отговаряла на заложените финансови изисквания.    

10 хиляди ще кажат "Добре дошли в ада" на Г-20

http://www.cross.bg/dyshi-hambyrg-ochakva-1548241.html

/КРОСС/ Около 10 000 души се очаква да се присъединят към организиран от леви протест в Хамбург днес, който ще съвпадне с пристигането на американския лидер Доналд Тръмп в северния германски град за срещата на Г-20, която ще се проведе в петък и събота, информира ДПА. Германската полиция предупреди, че 8000 от тези, които ще участват на демонстрацията "Добре дошли в ада", са склонни към насилие. Представител на полицията в Хамбург обяви, че 1000 от тях са леви екстремисти от Италия и скандинавските държави. Организаторът на протеста Андреас Блехшмид заяви, че германските власти и разузнаването проведоха "мащабна кампания" за охулване на участниците и блокирането. По-рано днес влак докара стотици протестиращи в Хамбург от швейцарския град Базел. Пътниците бяха обект на големи проверки, което забави влака с четири часа. Общо 210 души са проверени в германския град, според полицията. Иззети са противогази и защитни очила. На други 33-ма души не им е позволено да влязат в Германия. Единият от тях е издирван от швейцарската полиция. Германските лидери подкрепят правото на мирни протести по време на срещата на върха. Но полицията Хамбург е заела твърда позиция. Тя не разрешава на демонстрантите да лагеруват по улиците. Най-малко 8 коли са унищожени по време на протестите през последните дни. Основният протест се очаква да се проведе рано в събота. Около 100 000 души се очаква да участват в демонстрацията.    

Турските военновъздушни сили са ликвидирали 4-ма членове на ПКК в Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321709

Турските военновъздушни сили са ликвидирали 4-ма членове на ПКК в Ирак

В четвъртък турските военновъздушни сили са ликвидирали четирима членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) в северната част на Ирак, предава Anadolu Agency, цитирана от Фокус. Властите уточниха, че въздушните удари са били извършена в района Синат-Хафтанин. По време на операцията са били унищожени три склада за оръжия и едно скривалище.

Директори на болници са купували лекарства на завишени цени

http://www.cross.bg/bolnitzi-petrov-ministur-1548240.html

/КРОСС/ Директори на болници са ощетявали лечебните заведения, които ръководят, с хиляди левове, тъй като са купували лекарства на цени над допустимите, съобщи министърът на здравеопазването Николай Петров по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Той посочи, че сумите, с които са били ощетени различните болници, са от 90 хил. лв. до 600-700 хил. лв. Тези директори ще бъдат санкционирани, увери министър Петров. Има потенциал за промяна в цените на клиничните пътеки, както и за извеждане на още дейности от болничната в извънболничната помощ, каза министър Петров в отговор на въпрос за недофинансирането на клиничните пътеки. По думите му има болници, които трябва да бъдат подложени на индивидуален мониторинг и за тях трябват оздравителни програми и прилагане на индивидуален подход. Ще наложим правила за формиране на работната заплата, правила за стопански разходи, за лекарства, за медицински изделия. Свободията свърши, беше категоричен министър Петров.    

Очакваме качествена реколта от пшеница, но не и поевтиняване на хляба

http://www.moreto.net/novini.php?n=354997

Очаква ни изключително добра реколта от пшеница у нас, но не и поевтиняване на хляба, стана ясно след заседание на Консултативния съвет по зърното. Падналите дъждове и градушки няма да окажат влияние върху хлебния и зърнения баланс на страната, обясни министърът на земеделието Румен Порожанов.

Меркел: Не желая да бъда посредник между Путин и Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-ne-zhelaia-da-byda-posrednik-mezhdu-putin-i-trymp-2035331

Германската канцлерка Ангела Меркел не иска да бъде посредник между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп. Тя отговори с "кратко "не" на този зададен й въпрос от журналисти при пристигането си в Хамбург, където утре започва срещата на върха н

Тръмп предложи внос на втечнен газ за България и още 11 страни

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-predlozhi-vnos-na-vtechnen-gaz-za-bylgariia-i-oshte-11-strani-2035339

Американският президент Доналд Тръмп предложи внос на втечнен газ за България и още 11 страни. Предложението беше отправено във Варшава на среща на върха на страните от инициативата "Три морета".  Аргументът на американската страна е желанието й да намали зависимостта на Европа от

Каракачанов ще настоява, но не обещава вдигане на заплатите на военните

http://frognews.bg/news_137789/Karakachanov-shte-nastoiava-no-ne-obeshtava-vdigane-na-zaplatite-na-voennite/

Служителите в армията не правят стачки и не протестират. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана. Той отговори на въпрос от БСП за заплатите в Българската армия.

Жорди Гомес подписа с "Левски" за 2 години

https://www.24chasa.bg/sport/article/6321705

Жорди Гомес подписа с "Левски" за 2 годиниИспанският офанзивен халф Жорди Гомес подписа за две години с "Левски", съобщи официалният сайт на клуба. Юношата на "Барселона" парафира своя контракт днес в офисите на клуба на улица „Тодорини кукли“ 47, кaто преди това премина кондиционни тестове. През своята кариера Гомес е играл още в "Еспаньол", "Уигън", "Суонзи", "Съндърланд",

Европа заплашва Google с нова глоба

http://www.investor.bg/novini/261/a/evropa-zaplashva-google-s-nova-globa-242574/

Този път става дума за проблеми с мобилната операционна система Android

Българинът, изритал жена в берлинското метро, отива в затвора за близо 3 г.

http://frognews.bg/news_137790/Balgarinat-izrital-jena-v-berlinskoto-metro-otiva-v-zatvora-za-blizo-3-g/

Българинът Светослав Стойков, който изрита млада жена в метрото на Берлин, получи ефективна присъда от две години и 11 месеца затвор.

Пожар зад университета в Благоевград

https://www.actualno.com/crime/pojar-zad-universiteta-v-blagoevgrad-news_621038.html

Пожар избухна малко след 14.30 ч. днес в дерето зад Югозападния университет в Благоевград. Горят 30 дка храсти и дървета, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Сигналът е подаден от работниците в Близкия автосервиз. Огънят тръгнал от черния път по южния склон, тикан от вятър

1 г. затвор за Христоско Вретенаров, изнудвал любовница

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-hristosko-vretenarov-26018325

Бившият шеф на "Трамкар" Христоско Вретенаров е осъден на една година затвор при първоначален строг режим за изнудване на бивша любовница.

Румен Радев: Повече инвестиции от Централна и Източна Европа ще подсилят ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321694

Румен Радев: Повече инвестиции от Централна и Източна Европа ще подсилят ЕСПовече инвестиции и общи проекти в сферата на инфраструктурата, енергетиката и дигитализацията в региона на трите морета – Черно, Адриатическо и Балтийско, ще донесат добавена стойност за гражданите в Централна и Източна Европа и ще направят целия Европейски съюз по-конкурентоспособен и целеустремен.

Във Франция няма да бъдат продавани дизелови и бензинови автомобили след 2040 г.

http://www.investor.bg/novini/444/a/vyv-franciia-niama-da-bydat-prodavani-dizelovi-i-benzinovi-avtomobili-sled-2040-g-242577/

Министър предлага да се създаде "преходна премия" в помощ на бедните домакинства, за да продадат старите си автомобили и да си купят по-чисти коли

Делът на информационните технологии в икономиката ни е по-висок от средния за ЕС

http://econ.bg/Новини/Делът-на-информационните-технологии-в-икономиката-ни-е-по-висок-от-средния-за-ЕС_l.a_i.745227_at.1.html

Секторът на информационните и комуникационните технологии е един от най-динамично развиващите се отрасли в българската икономика с принос от 4.5% към...

Тройна заплаха за успешното представяне на Меркел на Г-20: Путин, Ердоган, Тръмп

http://www.mediapool.bg/troina-zaplaha-za-uspeshnoto-predstavyane-na-merkel-na-g-20-putin-erdogan-tramp-news266302.html

За Ангела Меркел срещите като форума на Г-20 в Хамбург обикновено са възможност да блесне. Тази обаче идва с голяма доза неприятности.   Дългогодишната германска лидерка е известна като "канцлера на срещите на върха" - "Гипфелканцлер" - заради способността си да превръща съвещанията със световните лидери в изборни успехи. За да повтори подвига тази седмица, тя ще трябва да изпълни сложна акробатика.   Служители от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката казват, че са установили "три критични променливи", които могат да се развият доста зле в Хамбург: руският президент Владимир Путин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският президент Доналд Тръмп.   Предизвикателството за Меркел е да отстоява позициите си пред тази котерия от самоуверени авторитарни лидери, като същевременно укротява страстите и в качеството си на домакин на срещата на върха насочва 19 страни плюс Европейския съюз към приемлив компромис в заключителното комюнике на форума.   Ако тя се провали в някоя от тези задачи, има опасност да изглежда слаба при последната си поява на световната сцена, преди германците да гласуват на парламентарните избори през септември.   "Питаме се: какво ще стане, ако срещата бъде неуспешна, защото Тръмп блокира всичко?", каза висш представител на ХДС, участващ в кампанията на Меркел. "Тогава няма да го има бонусът "Гипфелканцлерин" и всичко ще се развие по друг начин." Меркел продължава да наблюдава   От тези "три критични променливи" най-лесната за управление вероятно е Путин. До неотдавна руският президент, който преди време отлично се възползва от страха на Меркел от кучета, като доведе лабрадора си на една среща, щеше да е главното главоболие на германските служители.   Отношенията между Русия и Германия са доста напрегнати, откакто Кремъл анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. Година по-късно Европейският съюз наложи санкции на Москва заради подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна.   Но този път тревога буди не толкова руският президент, колкото с кого ще се срещне той. На форума в Хамбург ще се състои първата лична среща между Тръмп и Путин, откакто Тръмп стана президент на САЩ.   На предвидената за утре официална двустранна среща може да хвърчат искри. Интересът е голям след твърденията за руска намеса в американските избори. А никой от двамата мъже вероятно няма да приеме да бъде засенчен от другия.   Проблемът за Меркел е, че това е събитието на форума, върху което тя има най-малък контрол. Меркел разговаря наскоро по телефона и с двамата и ще се срещне лично с Тръмп, преди да се види с Путин. Но в деня, когато те ще се срещнат, тя до голяма степен ще остане на заден план. "Не можем да направим кой знае какво, освен просто да чакаме да видим какво ще се случи, а после да реагираме", каза друг служител на ХДС. Какво ще направи Ердоган?   Да се справи с Ердоган може да се окаже по-голямо предизвикателство. Отношенията на Меркел с турския президент се влошават от миналото лято, когато германският парламент разгневи Анкара, като прие резолюция, определяща избиването на арменци от османските турци през 1915 г. като геноцид.   Напрежението се повиши още повече през март, след като Берлин спря няколко митинга в Германия в подкрепа на конституционен референдум, целящ да увеличи правомощията на Ердоган. В Германия живеят около 3 милиона етнически турци, почти половината от които имат право да гласуват в Турция, а Ердоган ги смята за свой електорат. Той реагира гневно на забраната, като обвини Берлин в "нацистки практики". Турция също така спря посещения на германски депутати в нейната военновъздушна база "Инджирлик", използвана от германските войски за борбата с ИДИЛ.   През юни Анкара отправи официално искане да бъде позволено на Ердоган да направи обръщение към турските граждани в кулоарите на форума в Хамбург и това беше възприето от Берлин като още една провокация. Искането бързо беше отхвърлено, но служители се тревожат, че турският президент може все пак да организира среща в турско консулство в Германия, където Берлин няма юрисдикция.   "Чувам и чета слухове за възможни изяви в консулствата чрез видеовръзка или нещо такова", каза в понеделник говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер. Той подчерта, "че германското правителство трябва предварително да бъде уведомено за подобни прояви". Дилемата на Тръмп   Най-вероятно най-много главоболия на Меркел ще създаде американският президент. "Меркел трябва да успее да не влезе в сблъсък с Тръмп, като същевременно се придържа към своите принципи", каза президентът на Института за световна икономика в Кил, Германия, Денис Сноуър.   Канцлерката планира да проведе лична среща с Тръмп довечера преди официалното начало на форума, потвърди в понеделник говорител на германското правителство.   Очаква се тя да съсредоточи разговора върху области, в които Тръмп показва, че смята за важно многостранното сътрудничество, например борбата с тероризма. Но различията между двамата лидери вероятно ще излязат на преден план.   Правителствени служители в Берлин казват, че според тях Тръмп ще използва първото си посещение в Германия, за да се оплаче от търговския излишък на страната и да поиска Берлин да харчи повече за отбрана, повтаряйки критиките, които отправи по време на предизборната кампания, на среща с Меркел във Вашингтон през март и по-наскоро в края на май, когато каза пред участниците в среща на върха на НАТО в Брюксел, че "германците са лоши, много лоши".   Подобна конфронтация може да бъде дваж по-деликатна за Меркел. Тръмп е доста непопулярен сред германците за разлика от предшественика си Барак Обама, който все още е посрещан от въодушевени тълпи, когато идва на посещение. А отстояването на позициите пред американския президент се превръща във важна тема на предизборната кампания.   Малко неща биха навредили повече на усилията на Меркел за преизбиране от създаването на впечатление, че отстъпва пред Тръмп на световната сцена. Балансиране   Социалдемократическият съперник на Меркел Мартин Шулц от месеци се опитва да извлече полза от непопулярността на Тръмп в Германия. В края на миналата седмица той засили натиска, като подчерта в интервю, че "е необходимо германският канцлер да има куража да влезе в конфликт с американския президент".   В отговор на натиска на Шулц Меркел втвърдява своята реторика. Миналата седмица тя отвърна на подновените критики срещу търговския излишък на Германия, като изтъкна работните места, които германските компании създават в САЩ. Два дни по-късно тя намекна, че позициите на Вашингтон в областта на търговията и околната среда не са в синхрон с все по-глобализиращия се свят.   Засега стратегията й е успешна: подкрепата за канцлерката се увеличава в анкетите, в които нейните консерватори водят с над 15 процентни пункта пред социалдемократите на Шулц.   В Хамбург обаче Меркел ще е с вързани ръце. Вместо да участва в предизборната кампания, тя ще се занимава с хореографията на форума, чиято кулминация ще бъде съвместно комюнике, представящо възгледите на събраните лидери. Ако не успее да постигне нещо, което да вдъхва доверие, нейното лидерство ще бъде представено в лоша светлина. И край с Гипфелканцлерин.   За да превърне форума в успех, Меркел трябва да намери начин да отстоява позициите си пред американския президент, като същевременно насочва неговото внимание и това на германските избиратели към области, в които има съгласие, и успоредно с това се справя с неизбежните разсейващи фактори на среща на 20 от лидерите с най-голямо его в света. Това вероятно няма да е лесна задача.   По БТА

Мобилна сграда се отваря за 10 минути (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6321443

Мобилна сграда се отваря
за 10 минути (ВИДЕО)Мобилна сграда с площ 64 кв. м може да се отвори само за 10 минути и да се превърне в дом, офис, магазин, заведение и др. Това обещава британската компания Ten Fold Engineering, специализирана в производството на мобилни структури. Сградата се превозва с камион и може да се разположи на различни видове терени,

„Саламбо“ от Гюстав Флобер – пред несломимите стени на любовта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6321692

„Саламбо“ от Гюстав Флобер – пред несломимите стени на любовтаВторият роман на един от най-влиятелните класици на Западна Европа е епична история, изтъкана от еротика, жестокост и чувственост, с която малко френски романи могат да се мерят. Считан за един от основоположниците на френския реализъм, Гюстав Флобер остава известен предимно с класиката „Мадам Бовари“,

Тръмп потвърди ангажимента на САЩ към член Пети от договора на НАТО

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-potvyrdi-angajimenta-na-sasht-kym-chlen-peti-ot-dogovora-na-nato-242576/

Американският президент призова Русия да престане с дестабилизиращите си дейности в Украйна и на други места

Анкетна комисия на ЕП ще търси пропуските, довели до терористичните удари в Европа

http://www.mediapool.bg/anketna-komisiya-na-ep-shte-tarsi-propuskite-doveli-do-teroristichnite-udari-v-evropa-news266301.html

Европейският парламент реши да създаде анкетна комисия, която да установи пропуските, довели до последните терористични удари в Европа.   Комисията ще работи с мандат от една година и ще се опита да проучи мерките за борба с тероризма и недостатъците в трансграничното съдебно сътрудничество в обмена на информация. Парламентарната комисия ще проучи и оцени степента от терористична заплаха в ЕС, и ще прецени всички възможни пропуски досега.   Комисията ще проучи прилагането на съществуващите мерки в областта на опазването на външните граници, ще очертае пропуските при обмена на данни между съдебните системи, правоприлагащите власти и разузнавателните служби, ще провери оперативната съвместимост на европейските бази данни за обмен на информация, ще оцени въздействието на законодателството на ЕС за борба с тероризма, процеса на радикализация и механизмите за пране на пари и финансиране на терористични организации, включително връзките им с организираната престъпност. Комисията ще потърси примери за успешен опит в мерките за сигурност на уязвими цели и критична инфраструктура (летища и гари).   Парламентарната комисия ще бъде съставена от 30 евродепутати, а срокът за работата й може да бъде удължен. Членовете на комисията ще изготвят междинен и заключителен доклад, който ще съдържа препоръки. Комисията ще прави официални посещения и ще организира изслушвания с участието на институции на ЕС и съответните агенции, национални парламенти и правителства, правоприлагащите власти, разузнавателните служби, съдии и магистрати, както и организации на жертвите от тероризма. Някои от срещите ще бъдат при закрити врата.

Опасно ниски пътни знаци „дебнат" разсеяни пешеходци във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=354996

Пътни знаци, поставени на по-ниска от разрешената височина, „дебнат" за разсеяни пешеходци по улиците в широкия център на Варна. Указателните табели понякога са монтирани и по-ниско от 1,5 метра, въпреки изискването за минимум 2,25 метра отстояние от земята, сигнализират читатели на Moreto.

Българинът, изритал жена в метрото в Берлин, влиза в затвора

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-metro-svetoslav-stoykov-26018249

Българският гражданин, ритнал жена в берлинското метро, бе осъден на 2 години и 11 месеца затвор.

От 2019 г. таксата смет да се плаща според количеството боклук, предлага държавата

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/06/3002856_ot_2019_g_taksata_smet_da_se_plashta_spored/?ref=rss


Министерството на финансите предлага от 2019 г. такса смет да се определя според изхвърленото количество битови отпадъци, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проектопромените.<br /><br />Поправките ще гарантират, че замърсителят плаща, принцип, заложен в европейските директиви, обясни заместник-министърът на финансите Бойко Атанасов, цитиран от БНР. Той поясни, че водещо при определяне на таксата ще бъде...

Наказателните процедури на ЕС срещу България се увеличават през 2016 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/nakazatelnite-proceduri-na-es-sreshtu-bylgariia-se-uvelichavat-prez-2016-g-242575/

Като цяло новооткритите процедури в ЕС нарастват до петгодишен връх, което е източник на тревоги за ЕК

Новото ХС60 предпремиерно в България

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/novoto-hs60-predpremierno-v-bylgariia-6071205

Вече има подписани 15 договора „на зелено” за автомобила, който клиентите видяха снощи за пръв път.

Прокуратурата води две разследвания за верижните катастрофи на магистрала "Тракия"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/06/3002858_prokuraturata_vodi_dve_razsledvaniia_za_verijnite/?ref=rss


Районната прокуратура в Ихтиман образува две досъдебни производства за верижните катастрофи на магистрала "Тракия", при които вчера пострадаха над 30 души, съобщиха от държавното обвинение.<br /><br />Едното разследване е за произшествието в района на 46 км. при пътен възел "Мухово", в платното за движение в посока от Пловдив за София. От прокуратурата посочват, че при управление на моторно превозно средство извършителят е нарушил правилата за движение по...

Тристранката не прие идеята за еднократна помощ и за ученици във 2, 3 и 4-ти клас

https://www.actualno.com/education/tristrankata-ne-prie-idejata-za-ednokratna-pomosht-i-za-uchenici-vyv-2-3-i-4-ti-klas-news_621032.html

Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не прие идеята на БСП за еднократна помощ и за ученици във 2, 3 и 4-ти клас, освен за първокласниците. Идеята на БСП бе за промени в Закона за семейните помощи за деца. КНСБ не прие предложението за включване на подоходен кри

Докладът за падналия в Черно море "Пантер" е готов

http://www.cross.bg/anastasov-georgi-cherno-1548239.html

/КРОСС/ Докладът за инцидента с падналия хеликоптер "Пантер" в Черно море, при който загина майор Георги Анастасов, е готов. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на днешното заседание на парламентарната комисия по отбрана, предаде Novini.bg. Проверката е приключила и докладът е предоставен на главнокомандващия на Военноморските сили, след което той ще бъде предоставен и на Каракачанов. "Веднага след това ще бъде оповестена повече информация и причините довели до трагичния инцидент", разкри военният министър. Припомняме, Георги Анастасов загина на 9 юни при инцидент по време на тактическо учение "Черно море 2017", когато управляваният от него вертолет падна във водата. При инцидента пострадаха други двама членове на екипажа, които са в стабилно състояние във варненската Военноморска болница. Лекарите дават добри прогнози за възстановяването им. С действията си капитан Георги Анастасов е спасил живота на колегите си. Посмъртно той бе повишен в звание.    

България е на последно място в ЕС в нов индекс за културните достижения на градовете

http://www.investor.bg/zoom/355/a/bylgariia-e-na-posledno-miasto-v-es-v-nov-indeks-za-kulturnite-dostijeniia-na-gradovete-242570/

София се намира на последна позиция сред столиците, а Пловдив е на дъното на класацията сред всички изследвани 168 града

Тръмп и Г-20 посрещнати с "Добре дошли в Ада" (СНИМКИ+ВИДЕО)

http://clubz.bg/55921-trymp_i_g_20_posreshtnati_s_dobre_doshli_v_ada_snimkivideo

Полицията влезе в люта битка с протестиращи в Хамбург и използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата. Над 12 000 протестираха срещу форума на 20-те най-развити страни в света - Г-20, който ще се състои утре и в събота. Голяма част от лидерите обаче вече пристигнаха в града.

Походът на гневните по улиците на Хамбург.

В демонстрацията, която е под надслов "Добре дошли в Ада", участват екстремисти и футболни агитки. Камъни, железни предмети и бутилки полетяха към ченгетата. Те отвърнаха с палки, сълзотворен газ и водни струи. Ранени са десетки и от двете страни. Арестувани са над 100 души.

Радикалните протестиращи са облечени в черни шушляци.
20 000 полицаи охраняват срещата на лидерите на Г-20 в Хамбург. Стигна се и до сблъсъци с протестиращите под мотото "Добре дошли в Ада".

На този фон германската канцлерка Ангела Меркел прие американския президент Доналд Тръмп в "хотел Атлантик". В продължилия около час разговор били обсъдени въпроси, свързани със Северна Корея, Близкия изток, конфликта в източна Украйна и теми от форума на Г-20, който се открива утре, обяви говорителят на германското правителство.

След като в Белия дом Тръмп отказа да се ръкува с Меркел, днес здраво стисна ръката й в Хамбург.

По-рано стана ясно, че Меркел е отказала категорично да бъде посредник в отношенията между Тръмп и Путин.

След президента на САЩ Меркел прие и турския президент Реджеп Ердоган.

Срещата между президента на Русия Владимир Путин и лидера на САЩ Доналд Тръмп ще се проведе в кулоарите на Г-20 в Хамбург в петък вечерта, съобщиха в Русия. Според предварителната програма разговорите ще започнат в 17 ч. (българско време) и е предвидено да продължи около един час. 
Говорителят на Кремъл Песков коментира вчера, че двамата няма да се видят "на крак" в коридорите, а разговорът ще бъде в "седнало положение". По време на първата лична среща между двамата държавни глава ще бъдат обсъдени редица въпроси, включително ситуацията в Сирия и Украйна.

Тръмп и Г-20 посрещнати с "Добре дошли в Ада" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/55921-trymp_i_g_20_posreshtnati_s_dobre_doshli_v_ada_snimki

Полицията влезе в люта битка с протестиращи в Хамбург и използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпата. Над 12 000 протестираха срещу форума на 20-те най-развити страни в света - Г-20, който ще се състой утре и в събота. Голяма част от лидерите обаче вече пристигнаха в града.

Походът на гневните по улиците на Хамбург.

В демонстрацията, която е под надслов "Добре дошли в Ада", участват екстремисти и футболни агитки.

Радикалните протестиращи са облечени в черни шушляци.
20 000 полицаи охраняват срещата на лидерите на Г-20 в Хамбург. Стигна се и до сблъсъци с протестиращите под мотото "Добре дошли в Ада".

На този фон германската канцлерка Ангела Меркел прие американския президент Доналд Тръмп в "хотел Атлантик". В продължилия около час разговор били обсъдени въпроси, свързани със Северна Корея, Близкия изток, конфликта в източна Украйна и теми от форума на Г-20, който се открива утре, обяви говорителят на германското правителство.

След като в Белия дом Тръмп отказа да се ръкува с Меркел, днес здраво стисна ръката й в Хамбург.

По-рано стана ясно, че Меркел е отказала категорично да бъде посредник в отношенията между Тръмп и Путин.

Срещата между президента на Русия Владимир Путин и лидера на САЩ Доналд Тръмп ще се проведе в кулоарите на Г-20 в Хамбург в петък вечерта, съобщиха в Русия. Според предварителната програма разговорите ще започнат в 17 ч. (българско време) и е предвидено да продължи около един час. 
Говорителят на Кремъл Песков коментира вчера, че двамата няма да се видят "на крак" в коридорите, а разговорът ще бъде в "седнало положение". По време на първата лична среща между двамата държавни глава ще бъдат обсъдени редица въпроси, включително ситуацията в Сирия и Украйна.

2 години и 11 месеца затвор за ритача от метрото (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321662

2 години и 11 месеца затвор за ритача от метрото (Видео)
Стойков признат за невменяем 2 г. и 11 месеца затвор за Светослав Стойков – мъжът, който през октомври миналата година ритна жена в гръб в метрото в Берлин. Това постанови съдът в германската столица днес. Стойков е със силно намалена вменяемост и това се взе предвид при издаване на присъдата. Диагнозата постави съдебен психиатър,

МФ: Такса смет да се определя според количеството боклук

http://frognews.bg/news_137788/MF-Taksa-smet-da-se-opredelia-spored-kolichestvoto-bokluk/

Предложенията за промени в Закона за местните данъци и такси бяха разгледани в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Депутати предлагат ПОС терминали в патрулките

http://www.moreto.net/novini.php?n=354999

Депутатите от партия ВОЛЯ предложиха да се поставят ПОС терминали в патрулките. Така полицаите на място при спиране на нарушител ще могат да проверят дали той има неплатена глоба и могат да го задължат да я плати на място. Идеята е част от борбата срещу ниската събираемост на глобите.

"Комерсант": Русия реанимира умален "Южен поток"

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/komersant-rusiia-reanimira-umalen-iuzhen-potok-6071204

Евентуално бъдещо разклонение на "Турски поток" през България и Сърбия ще е с 4 пъти по-малък обем от първоначално плануваната тръба

Тръмп потвърди пред поляците ангажимента на САЩ към НАТО

http://dnes.dir.bg/news/polsha-USA-nato-sasht-izbori-2016-26018057

Американският президент Доналд Тръмп потвърди пред поляците американския ангажимент към член 5 от договора за НАТО за солидарна отбрана.

Борисов даде пълна подкрепа на омбудсмана за законопроектите срещу "модерното робство"

http://econ.bg/Новини/Борисов-даде-пълна-подкрепа-на-омбудсмана-за-законопроектите-срещу-модерното-робство-_l.a_i.745225_at.1.html

Министър-председателят Бойко Борисов даде пълната си подкрепа за законопроектите, внесени в Народното събрание от омбудсмана Мая Манолова, чиято цел...

Словения покани Тръмп в родината на съпругата му Мелания, той прие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321660

Словения покани Тръмп в родината на съпругата му Мелания, той приеПрезидентът на Словения Борут Пахор покани американския си колега Доналд Тръмп да посети страната, предава Ройтерс, цитиран от "Фокус". От администрацията на словенския президент съобщиха, че Тръмп е приел поканата, но не уточниха кога точно ще се проведе визитата. Съпругата на Тръмп Мелания е израснала в град Севница в източната част на Словения,

Роналдо прави по 400 000 долара от пост в Инстаграм

https://offnews.bg//izvan-terena/ronaldo-pravi-po-400-000-dolara-ot-post-v-instagram-659918.html

Силата на социалните медии отдавна избута на заден план традиционните средства за масова комуникация. И ги превърна в мина за пари. Изследване показа, че само от Инстаграм се правят луди печалби от известните.

Най-успешният спортист в това отношение е Кристиано Роналдо, който е и най-популярният със 104 милиона последователи. На всеки пост асът на Реал прави по 400 000 долара! Да, няма грешка. Сега вече не се чудите защо португалецът се пуска всеки ден с децата, гаджето, гол, облечен и т.н.

Кристиано е един от двамата спортисти в челната десетка. На опашката там е Леброн Джеймс с 30,7 милиона последователи. Звездата от НБА си докарва "едва" 120 000 долара на пост!

Лидер в уникалната класация е Селена Гомес. Идолката на тийнейджърите има 122 милиона последователи, които й гарантират по 550 000 долара на пост! После парите не падали от дървото! Падат, но от компютъра.

Няма обяснения, но в десетката са цели ПЕТ представители на фамилия Кардашиян - Кайли Дженър, Кендъл Дженър, Кло, Къртни и нейно величество Ким. Луда работа!

Ето и челната десетка:

1. Селена Гомес – 122 милиона последователи – $550,000 печалба на пост

2. Ким Кардашиян – 100 милиона – $500,000
3. Кристиано Роналдо - 104 милиона – $400, 000
4. Кайли Дженър – 95 милиона – $400,000
5. Кендъл Дженър – 81.7 милиона – $370,000
6. Кло Кардашиян – 68 милиона – $250,000
7. Къртни Кардашиян – 57.8 милиона – $250,000
8. Кара Делевин – 40.4 милиона – $150,000
9. Джиджи Хадид - 34.7 милиона – $120,000 per post
10. Леброн Джеймс – 30.7 милиона – $120,000

Путин, Ердоган, Тръмп – тройната заплаха за Меркел

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-erdogan-trymp-trojnata-zaplaha-za-merkel-6071202

Има опасност Ангела Меркел да изглежда слаба при последната си поява на световната сцена, преди германците да гласуват на парламентарните избори през септември

КС отмени индулгенциите за КФН при незаконен избор на член

http://www.mediapool.bg/ks-otmeni-indulgentsiite-za-kfn-pri-nezakonen-izbor-na-chlen-news266300.html

Конституционният съд (КС) отмени текста от Закона за Комисията за финансов надзор, който даваше възможност на комисията да работи необезпокоявано, дори и ако неин член е назначен в нарушение със закона. Досега Законът за КФН постановяваше, че "нарушенията при избора на член на комисията не опорочават нейните решения". Казусът с тази норма възникна преди година при избора на Карина Караиванова за шеф на комисията. БСП се оплака, че тя е избрана в нарушение с правилника на Народното събрание при силно намалени срокове. Тогава социалистите атакуваха разпоредбата от закона. Сега КС реши, че този текст ограничава възможността на засегнатите от решенията на КФН да жалят пред съд и го обяви за противоконституционен.   "Това е така, защото ги лишава от възможността да се позовават на нищожността на административния акт поради нелегитимност (некомпетентност) на комисията, която го е издала", пише в решението на КС.   Съдиите напомнят, че при така написан закон гражданите нямат право да обжалват решение на КФН, дори целият състав на комисията да е незаконно избран.

Президентът във Варшава: Общите проекти на европейските държави създават по-силен ЕС

http://www.cross.bg/regiona-foryma-radev-1548238.html

/КРОСС/ Повече инвестиции и общи проекти в сферата на инфраструктурата, енергетиката и дигитализацията в региона на трите морета - Черно, Адриатическо и Балтийско, ще донесат добавена стойност за гражданите в Централна и Източна Европа и ще направят целия Европейски съюз по-конкурентоспособен и целеустремен. Устойчивото развитие на нашия динамичен регион зависи от умението ни да координираме своите политики, да дефинираме ясно и да защитаваме общите си цели. Това заяви държавният глава Румен Радев, който взе участие в инициативата „Три морета" във Варшава. В инициативата участват дванадесет държави от региона - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, като в тазгодишния формат се включиха и Съединените американски щати. В рамките на форума държавните глави на страните обсъждат възможностите за разширяване на сътрудничеството си в ключови сфери като енергетика, дигитална икономика и сигурност, транспорт, инфраструктура, околна среда, селско стопанство и туризъм. Живеем в динамични времена, които поставят пред нас непредсказуеми и многообразни предизвикателства от гледна точка на сигурността. Именно затова България убедено вярва в необходимостта от обща и последователна политика, заяви президентът пред гостите на форума

Защо случаят с 11-месечния Чарли Гард стана световна новина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/06/3002403_zashto_sluchaiat_s_11-mesechniia_charli_gard_stana/?ref=rss


От няколко месеца родителите на 11-месечния Чарли Гард, който има рядко и смъртноносно генетично заболяване, водят съдебна битка срещу спирането на животоподдържащите му системи.<br /><br />Те искат да подложат сина си на експериментално лечение в САЩ. От лондонската болница, в която е Гард казват, че лечението няма да му помогне. Според лекарите работата на животоподдържащите системи единствено ще удължи неговото страдание.<br /><br />Чарли Гард е болен от изключително...

Трябва ли да умре 11-месечният Чарли Гард

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/06/3002403_triabva_li_da_umre_11-mesechniiat_charli_gard/?ref=rss


От няколко месеца родителите на 11-месечния Чарли Гард, който има рядко и смъртноносно генетично заболяване, водят съдебна битка срещу спирането на животоподдържащите му системи.<br /><br />Те искат да подложат сина си на експериментално лечение в САЩ. От лондонската болница, в която е Гард казват, че лечението няма да му помогне. Според лекарите работата на животоподдържащите системи единствено ще удължи неговото страдание.<br /><br />Чарли Гард е болен от изключително...

Само 300 квадратни метра от старата част на Мосул остават под контрола на ИД

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321645

Само 300 квадратни метра от старата част на Мосул остават под контрола на ИДСамо 300 квадратни метра остават под контрола на терористичната групировка „Ислямска държава“ в иракския град Мосул, предава Интерфакс, цитирана от Фокус. Иракските сили за сигурност атакуват от няколко страни пространството, което екстремистите продължават да защитават. Освен това властите допълниха,

Затварят част от Южния плаж заради MTV Presents Varna Beach

http://www.moreto.net/novini.php?n=355000

От 7 до 19 юли част от свободната зона на Южния плаж пред плувен комплекс „Приморски" ще бъде затворена за външни лица, научи Moreto.net. Причината е, че започва строежът на най-голямата сцена, правена в България, за най-мащабното музикално събитие MTV Presents Varna Beach.

Прокуратурата: Виновен е шофьор за катастрофите на ”Тракия”

http://frognews.bg/news_137787/Prokuraturata-Vinoven-e-shofjor-za-katastrofite-na-Trakiia/

Районната прокуратура в Ихтиман е образувала досъдебно производство по верижните катастрофи с над 40 автомобила на магистрала ”Тракия”.

Тристранката одобри новата формула на такса смет

http://www.mediapool.bg/tristrankata-odobri-novata-formula-na-taksa-smet-news266299.html

Работодатели и синдикати одобриха на заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество в четвъртък новата формула за такса смет, според която плащането ще зависи от количеството изхвърлен отпадък. Това е поредният законопроект, който се опитва да въведе принципа „замърсителят плаща“, след като предишните две правителства на Бойко Борисов не успяха да прокарат промените. На заседанието не стана ясно дали проектът копира солидните отлагателни периоди, които бяха предложени от служебния министър на финансите Кирил Ананиев. Според предишния вариант на законопроекта от края на март тази година въвеждането на формулата за определяне на таксата смет според изхвърляните количества отпадъци се отлага с няколко години. Текстовете предвиждаха до края на 2020 г. общините да могат да анализират кой от предложените им от финансовото министерство варианти за изчисление на размера на този вид местен данък да прилагат. Предлагаше се и петгодишен гратисен период, в който местните власти няма да могат да вдигат такса смет с повече от 20 процента годишно. По време на обсъждането стана ясно само, че се предвижда промените в Закона за местните данъци и такси да влязат в сила от 1 януари 2019 г. В проекта се запазва постигнатият до момента консенсус около възможните бази за определяне на таксата, измежду които ще могат да избират общините. Те са три - индивидуално измерено количество отпадък за имота (включително чрез покупката на торби), количество битов отпадък за имота (определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в имота. Очаква се промяната да завиши таксите на част от населението.

Градушка падна в Кения, помислиха я за сняг

http://www.cross.bg/keniya-snyag-gradyshka-1548237.html

/КРОСС/ Кения, която привлича туристите с представи за огрени от слънцето плажове, лениви лъвове и залези в саваната, тази седмица се сблъска в планинските си райони с рядък "посетител" - градушката, предават световните агенции. Силната буря с градушка покри с бели ледени парченца пътища и покриви на жилища, а местни медии погрешно обявиха, че над екваториалната страна е преминала снежна буря. Деца и възрастни бяха щастливи да играят навън с ледените късове. Фермерите обаче не бяха толкова въодушевени, защото голяма част от посевите бяха унищожени. Мнозина кенийци пуснаха в социалните мрежи снимки и видеоклиповe с коментар, че това е сняг. Националната метеорологична служба бързо опроверга тези предположения и обясни, че става дума за градушка. В Кения, която се пресича от Екватора, сняг може да се види само на върха на планината Кения, висока 5199 м. През 2008 и 2010 г. също е имало градушки в централните райони на Кения, припомня Ройтерс. video:https://www.youtube.com/watch?v=YnGGai_TEUs  

Книга за Лорънс Арабски на промо цена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6316914

Книга за Лорънс Арабски на промо ценаТомас Едуард Лорънс е изпратен в Близкия Изток по време на Първата световна война. Така започва най-голямото му приключение в кариерата му на военен. Лорънс е едновременно очевидец и участник в някои от най-главните събития, довели до създаването на съвременния Близък изток, а това е едно от кътчетата на земята,

Радев гневен на парламента: Прави се опит за политизация на армията

http://clubz.bg/55920-radev_gneven_na_parlamenta_pravi_se_opit_za_politizaciq_na_armiqta

Президентът Румен Радев заяви, че вижда опит за политизация на българската армия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме българската армия. Виждам опити за връщане към обратния процес. Ако Комисията по отбрана и парламентът като цяло желаят да имат по-голямо влияние и авторитет върху българската армия, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидатите, номинирани за генерали".

Това каза Радев във Варшава, коментирайки предложените промени в Закона за отбраната.

Попитан за констатациите в доклад на Сметната палата, според които Инициативният комитет, издигнал кандидатурата му, е набрал повече средства след края на предизборната кампания и има неразплатени задължения към доставчици, Румен Радев заяви:

"Има празнота в законодателството, която не регламентира точно тези процеси около изборите и след тях".

По думите на държавния глава е необходимо да бъдат поставени в равни условия партиите и инициативните комитети по отношение на сроковете и воденето на предизборна кампания. 

В отговор на въпрос за очакванията на президента към работата на новата парламентарна комисия за проучване на избора на нов боен самолет, президентът изрази надежда процесът за модернизация на въоръжените сили да не бъде възпрепятстван.

"Все още не съм наясно как ще работи тази комисия и какви механизми и методика ще използва. Нека заработят и да видим какъв ще бъде техният подход. Надявам се тази комисия да не бъде спирачка за проектите за модернизиране на българската армия", призова Румен Радев. 

Президентът представи целите на проведения днес във Варшава форум инициатива „Три морета“, а именно държавите, разположени между трите морета – Адриатическо, Балтийско и Черно, по-бързо да настигат Западна Европа от гледна точка на икономическото развитие, стандарта на живот и инфраструктура.  Във Варшава Румен Радев се обяви за диверсификация в сферата на енергетиката и либерализиране на пазарите на държавите членки на Европейския съюз.

"Диверсификация – това означава по-добри цени и възможност наистина да избираме – дали искаме доставки на енергия от изток, север или юг и в зависимост от условията, стабилността на доставките и цената им", каза още президентът.

Основни състезателки ще пропуснат Гран при по волейбол в Русе

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/06/3002801_osnovni_sustezatelki_shte_propusnat_gran_pri_po/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол ще е без част от основните си състезателки за мачовете от Гран при в Русе, заяви селекционерът Иван Сеферинов. По думите му турнирът е от второстепенно значение за тима.<br /><br />В надпреварата в Русе от 7 до 9 юли ще участват Германия, Казахстан и Южна Корея. България започва срещу Казахстан в петък от 20.10 ч.<br /><br />"Нашият отбор ще се опита да се представи по най-добрия начин. За нас Гран При не е основно състезание...

Денят в снимки - 6 юли

http://www.dnes.bg/index/2017/07/06/deniat-v-snimki-6-iuli.346549

Начало на фестивала Сан Фермин, амурски леопардчета и панда рожденик

Радина Кърджилова и Деян Донков на море със сина си (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6321434

Радина Кърджилова и Деян Донков на море със сина си (Снимки)Актрисата Радина Кърджилова пусна снимки от морето в личния си профил в инстаграм. Кърджилова е там заедно с Деян Донков и сина им Христо. Той стана на 1 годинка миналата седмица и майка му отново отбеляза щастливото събитие с публикации в социалната мрежа.

Британски пътник е задържан на летище "Ататюрк", причинил малка експлозия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321634

Британски пътник е задържан на летище "Ататюрк", причинил малка експлозияТурските власти са задържали британски гражданин, който причинил малка експлозия на истанбулското летище "Ататюрк", като хвърлил преносимата си батерия за зареждане на електронни устройства на земята, съобщава Асошейтед прес, като се позовава на агенция Доган, предава БТА. Пътникът влязъл в спор със служители на сигурността на терминала за

Евродепутатите искат преговорите с Турция да бъдат прекратени

http://www.mediapool.bg/evrodeputatite-iskat-pregovorite-s-turtsiya-da-badat-prekrateni-news266298.html

Евродепутатите поискаха незабавно да се спрат преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако конституционната реформа, която даде пълната власт на президента Реджеп Ердоган, не бъде променена.    В одобрената в четвъртък резолюция Европейския парламента настоява за спиране на спиране на предприсъединителните фондове за Турция, които да бъдат пренасочени в помощ на гражданското общество и сирийските бежанци.      Евродепутатите изразиха загриженост за влошаването на положението в Турция в областта на правовата държава, правата на човека, свободата на медиите и борбата с корупцията.    Те остро осъдиха заявената от президента на Турция многократна подкрепа за въвеждане на смъртното наказание. Това би поставило под въпрос членството на Турция в Съвета на Европа и би довело до незабавно прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС, се посочва в резолюцията.   Текстът бе единодушно приет от водещите политически групи.    Докладчикът по резолюцията, холандската социалистка Кати Пири, определи като авторитарен стилът на управление в Турция.   "Ние не пледираме за пълно спиране на диалога и сътрудничеството с Анкара. Но искаме от Комисията и европейските лидери просто да се застъпят за нашите ценности. Като си затваряме очите, сериозно уронваме собствения си авторитет", каза Пири, цитирана от БНР.   Само от компетенцията на европейските външни министри зависи дали преговорният процес с една страна-кандидатка за членство да бъде замразен.   Досега правителствата не могат да се разберат по въпроса и единствената поставяна "червена линия" пред Ердоган е връщането на смъртното наказание.   "Вярвам, че най-добрият начин да подсилим турската демокрация е като останем ангажирани със страната и оставим каналите за връзка отворени", каза комисарят по разширяването Йоханес Хан.   По-рано в четвъртък турският министър за Европейския съюз Йомер Челик обяви, че Анкара отхвърля всякакви предложения за прекратяване на преговорите за членство в замяна на силно сътрудничество в други области.   Според Челик е неправилно европейските депутати да призовават за спиране на преговорите за членство, като добави, че подобни подходи не са от полза за никого.

Евродепутатите искат преговорите за присъединяването на Турция да бъдат прекратени

http://www.mediapool.bg/evrodeputatite-iskat-pregovorite-za-prisaedinyavaneto-na-turtsiya-da-badat-prekrateni-news266298.html

Евродепутатите поискаха незабавно да се спрат преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако конституционната реформа, която даде пълната власт на президента Реджеп Ердоган, не бъде променена.    В одобрената в четвъртък резолюция Европейския парламента настоява за спиране на спиране на предприсъединителните фондове за Турция, които да бъдат пренасочени в помощ на гражданското общество и сирийските бежанци.      Евродепутатите изразиха загриженост за влошаването на положението в Турция в областта на правовата държава, правата на човека, свободата на медиите и борбата с корупцията.    Те остро осъдиха заявената от президента на Турция многократна подкрепа за въвеждане на смъртното наказание. Това би поставило под въпрос членството на Турция в Съвета на Европа и би довело до незабавно прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС, се посочва в резолюцията.   Текстът бе единодушно приет от водещите политически групи.    Докладчикът по резолюцията, холандската социалистка Кати Пири, определи като авторитарен стилът на управление в Турция.   "Ние не пледираме за пълно спиране на диалога и сътрудничеството с Анкара. Но искаме от Комисията и европейските лидери просто да се застъпят за нашите ценности. Като си затваряме очите, сериозно уронваме собствения си авторитет", каза Пири, цитирана от БНР.   Само от компетенцията на европейските външни министри зависи дали преговорният процес с една страна-кандидатка за членство да бъде замразен.   Досега правителствата не могат да се разберат по въпроса и единствената поставяна "червена линия" пред Ердоган е връщането на смъртното наказание.   "Вярвам, че най-добрият начин да подсилим турската демокрация е като останем ангажирани със страната и оставим каналите за връзка отворени", каза комисарят по разширяването Йоханес Хан.   По-рано в четвъртък турският министър за Европейския съюз Йомер Челик обяви, че Анкара отхвърля всякакви предложения за прекратяване на преговорите за членство в замяна на силно сътрудничество в други области.   Според Челик е неправилно европейските депутати да призовават за спиране на преговорите за членство, като добави, че подобни подходи не са от полза за никого.

Защита, не протекционизъм е посланието на ЕС

http://www.euinside.eu/bg/news/protection-not-protectionism-is-the-message-of-the-mercron-duo

Най-често споменаваната дума от френския президент Еманюел Макрон по време на първия му Европейски съвет беше "защита", използвана в два контекста - търговия и сигурност. И двете теми бяха продължително обсъждани от лидерите на 28-те страни-членки, но търговията има известна преднина по отношени ...

Биячът на незрящи туристи се извини, бил уплашен

http://dnes.dir.bg/news/nezrjashti-todor-nikolov-26018123

21-годишният Тодор Николов, нападнал незрящи туристи в Несебър, се извини за "грешката" си и заяви, че го е направил в момент на уплаха.

Тест за бащинство показа: Хулио Иглесиас има 41-годишен извънбрачен син

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6321630

Тест за бащинство показа: Хулио Иглесиас има 41-годишен извънбрачен синТест за бащинство показа, че жителят на испанския град Валенсия Хавиер Санчес е син на певеца Хулио Иглесиас, съобщи БТА. Резултатът от анализа е потвърдил на 99,99 % родствената връзка между двамата. Мъжът, който е на 41 години, отдавна се опитва да получи признание за бащинство от Хулио Иглесиас. Майката е португалска танцьорка,

Тест за бащинство показа: Хулио Иглесиас има 41-годишен извънбрачен син

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321630

Тест за бащинство показа: Хулио Иглесиас има 41-годишен извънбрачен синТест за бащинство показа, че жителят на испанския град Валенсия Хавиер Санчес е син на певеца Хулио Иглесиас, съобщи БТА. Резултатът от анализа е потвърдил на 99,99 % родствената връзка между двамата. Мъжът, който е на 41 години, отдавна се опитва да получи признание за бащинство от Хулио Иглесиас. Майката е португалска танцьорка,

Градушка падна в Кения, помислиха я за сняг

https://offnews.bg//sviat/gradushka-padna-v-kenia-pomisliha-ia-za-sniag-659919.html

Кения, която привлича туристите с представи за огрени от слънцето плажове, лениви лъвове и залези в саваната, тази седмица се сблъска в планинските си райони с рядък "посетител" - градушката, съобщава БТА. Силната буря с градушка покри с бели ледени парченца пътища и покриви на жилища, а местни медии погрешно обявиха, че над екваториалната страна е преминала снежна буря. 

Деца и възрастни бяха щастливи да играят навън с ледените късове. Фермерите обаче не бяха толкова въодушевени, защото голяма част от посевите бяха унищожени.

Мнозина кенийци пуснаха в социалните мрежи снимки и видеоклиповe с коментар, че това е сняг. Националната метеорологична служба бързо опроверга тези предположения и обясни, че става дума за градушка. В Кения, която се пресича от екватора, сняг може да се види само на върха на планината Кения, висока 5199 м. През 2008 и 2010 г. също е имало градушки в централните райони на Кения, припомня Ройтерс. 

Морбили причинява смъртта на делфини в Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=354979

През пролетта на тази година стана ясно, че причина за смъртността на делфините, чиито тела бяха взети за аутопсия и изследвания от италиански учен, е заразно заболяване - морбили. Какви са подробностите от заключенията на специалистите и актуалната ситуация с намерените мъртви китоподобни по българския бряг на Черно море през тази година пита, чрез парламентарен въпрос, председателят на Комисията по околна среда и води Ивелина Василева министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Съдът остави Перата в ареста след скандал в залата

http://dnes.dir.bg/news/arest-asenovgradski-rionen-sad-petar-nizamov-26018039

Районният съд в Асеновград наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на "ловеца на мигранти" Петър Низамов.

ЕП прие резолюция за прекратяване на преговорите ЕС-Турция

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-metezhat-turtzia-26017986

Европарламентът прие резолюция, в която призова за прекратяване на предприсъединителните преговори с Турция, ако Анкара продължи с промените в конституцията.

Комисията за неизплатените заплати се задоволи само с констатации

http://econ.bg/Новини/Комисията-за-неизплатените-заплати-се-задоволи-само-с-констатации_l.a_i.745224_at.1.html

Днес бе оповестен доклада от работата на Временна комисия за неизплатените заплати. Манолова каза, че по време на действието на комисията не е...

Намериш ли злато в сърцето си, ти си богат човек. Спомен за Георги Витанов Богат

http://www.eurochicago.com/2017/07/namerish-li-zlato-v-sartseto/

Сякаш вчера бе денят, в който заедно с моя братовчед Димитър Златарски влязохме в дома на Художнико, както бе известен в родното ни Добринище Георги Витанов. Казваха му така, защото работеше като художник в Завода за телефонна апаратура в Банско, след като бе завършил училище за приложни изкуства в София през 1966 година. Та в този зимен тогава ден, в който обикновено на масата се слага пръст суджук и кана вина, Георги Витанов започна да разказва до посреднощ своите дълги, предълги истории. Дарбата към словото бе наследил от своята баба Катерина и от майка си Стоянка, известни по цяло Разложко като прекрасни разказвачки на народни приказки и предания. И всеки път, когато прекрачвахме отново и отново прага на дома му, граден от собствените му ръце от първия камък до последната керемида, с резбованите пак от собствените му ръце с чудни плетеници дървени тавани на стаите, по-възрастният с десет години от нас Георги продължаваше да реди от чудновати по-чудновати истории, които после излязоха в малката книга със заглавие „Козомания”.

Само във Фрог: Бежанците влизат у нас с личен код на турски лихвари по система „Хавала”

http://frognews.bg/news_137785/Samo-vav-Frog-Bejantsite-vlizat-u-nas-s-lichen-kod-na-turski-lihvari-po-sistema-Havala/

Бежанците не носят пари. Те влизат у нас с т. нар. личен код, който им се дава от лихвари в Турция. С него се гарантира, че услугата по прехвърлянето през граница ще бъде платена. Това разкриха пред Фрог нюз източници от службите за сигурност.

Само във Фрог: Бжанците влизат у нас с личен код на турски лихвари по система „Хавала”

http://frognews.bg/news_137785/Samo-vav-Frog-Bjantsite-vlizat-u-nas-s-lichen-kod-na-turski-lihvari-po-sistema-Havala/

Бежанците не носят пари. Те влизат у нас с т. нар. личен код, който им се дава от лихвари в Турция. С него се гарантира, че услугата по прехвърлянето през граница ще бъде платена. Това разкриха пред Фрог нюз източници от службите за сигурност.

Видео: "Не" на Тръмп, "да" на Париж!

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/06/3002821_video_ne_na_trump_da_na_parij/?ref=rss


<br /><br />Полският клон на организацията "Грийнпийс" използва най-високата сграда във Варшава, за отправи послание към американския президент Доналд Тръмп при посещението му в града.<br /><br />На фасадата на Двореца на културата и науката в града в четвъртък вечерта активистите прожектираха надпис "Не на Тръмп, да на Париж", имайки предвид Парижкото споразумение за климата, от което Тръмп обяви преди месец, че САЩ ще се оттеглят.<br /><br...

Пощенска банка с награда за "Динамика на развитие" от годишните награди на "Асоциация Банка на годината"

http://www.dnes.bg/pr/2017/07/06/poshtenska-banka-s-nagrada-za-dinamika-na-razvitie-ot-godishnite-nagradi-na-asociaciia-banka-na-godinata.346555

Наградата за "Динамика на развитие" се присъжда от "Асоциация Банка на годината" на най-бързоразвиващите се кредитни институции в България

Нинова ще участва в заседание на Социалистическия интернационал в ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321621

Нинова ще участва в заседание на Социалистическия интернационал в ООН
Председателят на БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал Корнелия Нинова ще участва в заседание на Съвета на организацията, което ще се проведе на 11 – 12 юли 2017 г. в централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, съобщават от пресцентъра на БСП. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще представи на форума визия за работата и

Здравният министър поиска оставка заради забавен проект за спешната помощ

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/06/3002819_zdravniiat_ministur_poiska_ostavka_zaradi_zabaven/?ref=rss


Министърът на здравеопазването Николай Петров обяви, че ще поиска оставката на директора на Националния център за обществено здраве и анализи Христо Хинков заради несправяне с поставена му задача.<br /><br />Това обяви министърът по време на блиц контрол с депутатите в парламентарната здравна комисия в отговор на въпрос от БСП какво се случва с обещания нов стандарт за спешна помощ.<br /><br />Според Петров тази "голяма структура към Министерство на...

Камен Донев и Молиер закриват "Театър пред театъра"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6321622

Камен Донев и Молиер закриват "Театър пред театъра"Днес и утре се играе "Почивен ден", в събота - отложено представление на "Мнимият болен" С успех продължават спектаклите на откритата сцена пред Народния театър. Билетите са почти изцяло разпродадени. На първото представление на 4 юли (“Мнимият болен” от Молиер - на снимката) директорът на Народния театър Мариус Донкин поздрави публиката.

След 100 години Сахара ще позеленее

https://www.actualno.com/climate/sled-100-godini-sahara-shte-pozelenee-news_621025.html

Покрайнините и сухите региони на Сахара могат отново да „позеленеят“ през следващите 100 години и да се превърнат в савана в резултат на рязкото повишаване на нивото на дъждовете, предизвикано от глобалното затопляне. Това заявяват климатолози в статия, публикувана в

Отчетите на СЕМ за 2016 г. скараха управляващи и опозиция

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/otchetite-na-sem-za-2016-g-skaraha-upravliavashti-i-opoziciia--242571/

Елена Йончева обвини медийния регулатор за липса на официална позиция по случая с Бетина Жотева

ЕС иска помощ от Либия за ограничаване на миграцията

http://www.mediapool.bg/es-iska-pomosht-ot-libiya-za-ogranichavane-na-migratsiyata-news266297.html

Европа прави опасен обрат в позицията си за Средиземно море, като вече разчита на Либия за помощ при ограничаването на броя мигранти, които се опитват да достигнат континента с нестабилни плавателни съдове. Това се казва в разпространен в четвъртък доклад на "Амнести интернешънъл". Организацията определи като "безразсъдна" стратегията на ЕС за обучаване на либийската брегова охрана да спасява мигранти. Обръщайки се към Либия, една затънала от хаос страна, която е отправна точка за опасното пътуване, ЕС създава "Перфектна буря", както е озаглавен и докладът на "Амнести", която излага често отчаяните мигранти на двоен удар. Те са изправени пред риска да загинат в морето или да изпитат тежки нарушения на човешките си права при връщането им в Либия, каза правозащитната организация.   От началото на годината над 2000 мигранти към Европа са загинали в морето, а над 73 380 души са достигнали Италия, се казва в доклада, в който се цитират данни на италианското вътрешно министерство. Очаква се до края на тази година броят на пристигналите да достигне или надхвърли дошлите през 2016 г. 181 400 души, които бяха повече, отколкото в предишните две години, се казва в доклада.   ЕС трескаво търси начини да се справи с кризата, по-специално чрез Либия, където има две съперничещи си правителства и от която очаква помощ за спиране на заминаващите. ЕС набляга на екипирането и обучаването на либийската брегова охрана и военноморски сили за морски спасителни операции, за да играят водещата роля в борбата с мрежите за трафик и контрабанда.   "Амнести" заяви, че е "изключително проблемно" да бъде безусловно финансирана и обучавана Либия, където човешките права не се спазват, а за бреговата охрана има сигнали за насилие и дори контрабанда.   Организацията цитира инцидент от август, станал край бреговете на Либия, в който нападатели са стреляли по спасителен кораб на "Лекари без граници". Експертна комисия на ООН за Либия впоследствие потвърди, че в случая са били замесени двама служители от бреговата охрана.   През май либийската брегова охрана се намеси в издирвателно-спасителна операция на друга неправителствена организация. Служителите на бреговата охрана заплашили мигранти с оръжия, поели командването на дървения им плавателен съд и го откарали обратно в Либия, съобщи "Амнести".   "Настоящото положение с либийската брегова охрана е абсолютно възмутително. Безотговорно е ЕС да разреши някои спасителни операции, за които знаем, че са неадекватни, и да рискува човешки животи", каза в интервю в Брюксел Айвърна Макгауан, ръководител на отдела за европейските институции на "Амнести интернешънъл".   Най-лошото може да остане незабелязано, каза Макгауан. "Хората, които са карани обратно в Либия, биват връщани в незаконни центрове за задържане, където са подлагани на изтезания, изнасилвания и друг немислим тормоз", каза тя.   В доклада се казва, че неправителствените организации трябва да продължат да участват в спасяването на мигранти, макар "Амнести" да заявява, че това е задача на правителствата.   Организацията не споменава отправената неотдавна заплаха от претоварената Италия да забрани на някои НПО да карат мигранти в пристанищата в южната част на страната.   Според "Амнести" е спешно необходима "многонационална хуманитарна операция" под контрола на Италия, а на използването на либийски ресурси трябва да се наложат някои ограничения, включително никакви спасителни операции извън териториалните води и прехвърляне на всички спасени мигранти на кораби на ЕС или други подходящи съдове.   "Амнести" не е единствената организация, което е разтревожена от идеята да се разчита на Либия за облекчаване на европейската мигрантска криза.   Директорът на издирвателно-спасителните операции на "Спасете децата" Роб Макгиливрей заяви, че спасени мигранти разказват за преживени ужаси в Либия, включително сексуални посегателства, продаване на труда им на други хора и бичувания и електрошокове в центровете за задържане.   "Да тласкаш отчаяни хора обратно в Либия, която мнозина описват като ад, просто не е решение", каза той.   Европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос неотдавна призна на пресконференция в Париж, че ЕС се опира на страна, която е "в много несигурна ситуация".   Вчера Европейската комисия прикани страните членки да положат повече усилия и да проявят добра воля, за да се помогне на Италия и Гърция да се справят с нарасналия брой мигранти, които прекосяват Средиземно море.   Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза под аплодисментите на депутатите в Европейския парламент, че "ако всяка страна членка изпълни ангажиментите си да прояви солидарност, това вече ще е огромна разлика за Европа".   ЕС пое ангажименти да облекчи мигрантския натиск над Италия и Гърция, като другите страни членки поемат някои от бежанците, които са направили опасното пътуване през Средиземно море, но няколко страни в Източна и Централна Европа са проявили малко или никакво желание да го сторят.   По БТА

Нинова заминава на заседание на президиума на Социалистическия интернационал

http://www.cross.bg/ninova-provede-predsedatelyat-1548234.html

/КРОСС/ Председателят на БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал Корнелия Нинова ще участва в заседание на Съвета на организацията, което ще се проведе на 11 - 12 юли 2017 г. в централата на ООН в Ню Йорк, САЩ. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще представи на форума визия за работата и предизвикателствата на ръководената от него организация. Председателят на БСП ще направи изказване за политиките за промяна, от която обществата имат нужда. В заседанието участие ще вземат лидери на социалистически и социалдемократически партии от цял свят, с които Нинова ще проведе двустранни срещи.  

Националките по волейбол ще използват Световното Гран При за подготовка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6321601

Националките по волейбол ще използват Световното Гран При за подготовка
Националките по волейбол смятат да използват Световното Гран При в Русе като фаза от своята подготовка. Въпреки това, те ще се опитат да се представят по най-добрия начин на турнира в дунавския град, старши треньорът на женския ни национален отбор по волейбол Иван Сеферинов. „За нас това не е основното състезание.

ЕК отчита рязко увеличение на висящите производства срещу България

http://www.mediapool.bg/ek-otchita-ryazko-uvelichenie-na-visyashtite-proizvodstva-sreshtu-bulgaria-news266296.html

Европейската комисия представи днес годишния си доклад за прилагането на правото на ЕС. В частта за България се посочва, че броят на висящите производства за нарушение рязко се е увеличил миналата година и е достигнал най-високото равнище от 2012 г. насам, предаде БТА от Брюксел.   Комисията обяснява това със значително по-високия брой на висящите в края на 2016 г. производства срещу нашата страна за ненавременно прилагане на европейското законодателство.   След като беше рязко нараснал през 2015 г., броят на новите жалби срещу България намаля леко през 2016 година, се посочва в документа. В сравнение с предходните четири години, броят на новообразуваните предварителни преписки срещу България намаля, допълва комисията.   Към края на миналата година срещу България има 55 висящи производства за ненавременно въвеждане на нормите на ЕС в българското законодателство. През миналата година срещу нашата страна са били образувани 32 нови производства за нарушение. Новообразуваните предварителни преписки миналата година срещу България са 28, а новите производства за ненавременно прилагане на правото на ЕС - 27, сочи документът.   Прилагането на правото на ЕС е от съществено значение за постигането на ползите от политиките за гражданите и предприятията, пояснява ЕК. Често когато на преден план излизат въпроси, като например вредните газове от автомобилите, незаконните сметища или безопасността и сигурността на превозите, проблемът не е в липсата на законодателство на ЕС, а по-скоро това, че общностното право не се прилага от държавите.   Миналата година комисията е открила 986 нови производства чрез изпращане на официални уведомителни писма и е издала 292 мотивирани становища за държавите в ЕС.   В края на 2016 г. са били открити 1657 производства за неизпълнение, което представлява увеличение с 21 на сто, в сравнение с предходната година. Броят на новите случаи на късно прилагане на европейското законодателство е нараснал с 56 на сто - от 543 през 2015 г., на 847 през миналата година.   Съдът на ЕС е постановил 28 решения, като над 80 на сто от тях са били в полза на ЕК.   Големият брой процедури за нарушения, който през 2016 г. достигна върховата си точка от последните пет години, буди сериозно безпокойство, се посочва в заключенията на доклада.   Неизпълнението на задължението за своевременно прилагане на законодателството на ЕС лишава гражданите и предприятията от полагащите им се ползи. Задачата по изпълнението и прилагането на законодателството на ЕС се споделя от държавите в Общността.   Комисията заявява, че ще разследва нарушения на правото на ЕС с производства за установяване на неизпълнение на задължения. Занапред ЕК ще започва процедури за нарушение, без да разчита на механизма за предварителни проверки, освен ако това е полезно в даден случай.

Имаме петата най-висока минимална работна заплата в ЕС, убеден Васил Велев

http://www.moreto.net/novini.php?n=354986

В България се провежда грешна политика по доходите. Тази политика отглежда търтеи и готованци. Тази критика отправи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по време на формалното разглеждане на постановлението на Министерски съвет за определяне на новия размер на минималната работна заплата.

Министър Петров иска преглед на договорите за лекарства в областните болници

http://frognews.bg/news_137784/Ministar-Petrov-iska-pregled-na-dogovorite-za-lekarstva-v-oblastnite-bolnitsi/

Днес министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се срещна с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение (НСМОБАЛ), за да дискутират актуалните проблеми в работата, финансовото състояние и кадровия дефицит в лечебните заведения.

Министър Петров призова да се преразгледат договорите за лекарства в областните болници

http://frognews.bg/news_137784/Ministar-Petrov-prizova-da-se-prerazgledat-dogovorite-za-lekarstva-v-oblastnite-bolnitsi/

Днес министърът на здравеопазването проф. Николай Петров се срещна с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение (НСМОБАЛ), за да дискутират актуалните проблеми в работата, финансовото състояние и кадровия дефицит в лечебните заведения.

Ердоган: Депортирахме над 5 000 предполагаеми терористи от "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321582

Ердоган: Депортирахме над 5 000 предполагаеми терористи от "Ислямска държава" Турските власти са депортирали над пет хиляди предполагаеми членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, включително и такива от Югоизточна Азия. Това заяви държавният глава Реджеп Тайип Ердоган в рамките на пресконференция, последвала среща с индонезийския му колега Джоко Видодо, пише вестник Daily Sabah, цитиран от Фокус.

ЕП създава комисия за установяване на пропуските, довели до терора в Европа

http://www.cross.bg/propyskite-komisiya-spodelyaneto-1548231.html

/КРОСС/ Европейският парламент създава анкетна комисия, която ще има за задача да установи пропуските, довели до терористичните атаки в Европа, съобщиха от законодателния орган на сайта си. Комисията със срок 12 месеца на работа ще се опита да установи практическите и законодателни пропуски в борбата с тероризма в съюза. Конкретно тя ще отговаря за изпълнението на съществуващите мерки в областта на управлението на външните граници; пропуските в споделянето на съдебна, полицейска и разузнавателна информация между страните членки; по-тясна оперативност при споделянето на база данни; влиянието на антитерористичното законодателство на ЕС върху основните права; радикализация и ефективността на програмите за борба с радикализацията; пране на пари и финансирането на тероризъм, включително връзките с организираната престъпност и най-добри практики за защита на "меки" цели и важна инфраструктура като летища и гари. 30 евродепутати ще участват в специалната комисия, която ще е с мандат 1 г. Тя ще трябва да подготви междинен и окончателен доклад с фактологичните открития и препоръки. Решението беше прието от 527 депутати, срещу 73, 36 се въздържаха.    

Бутонки с диаманти в музея на Кристиано Роналдо (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6321280

Бутонки с диаманти в музея на Кристиано Роналдо (Снимки)Когато Кристиано Роналдо трябва да освежи експонатите в музея си, понякога просто друга реплика от трофея на Шампионската лига няма да свърши работа. Звездата на "Реал" (Мадрид) призова диамантения артист Токунбо Даниел да прибави блясък на мястото. Дизайнерът е направил бутонки, които сега заема достойно място до останалите сувенири на

ЕП призовава Турция да се откаже от строителството на АЕЦ "Аккую"

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ep-prizovava-turciia-da-se-otkaje-ot-stroitelstvoto-na-aec-akkuiu-242564/

Централата се намира в силно сеизмичен регион и представлява сериозна заплаха не само за страната, но и за региона на Средиземно море, се посочва в резолюция

Жан Тод: Трябва да вземем мерки за големия брой загинали по пътищата в България

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/06/3002715_jan_tod_triabva_da_vzemem_merki_za_golemiia_broi/?ref=rss


Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод заяви, че трябва да се вземат спешни мерки за намаляване на голямата смъртност по българските пътища. Французинът е на посещение у нас по повод 60-ата годишнина на Съюза на българските автомобилисти (СБА).<br /><br />В последните две години бившият шеф на отбора на "Ферари" във Формула 1 заема и поста на генерален секретар на ООН по въпроса за сигурността по пътищата. По-рано през деня той се срещна с...

Рияд: Дълъг бойкот за Катар, ако не смени политиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321595

Рияд: Дълъг бойкот за Катар, ако не смени политикатаБойкотът срещу Катар ще бъде дълготраен, ако Катар не подобри политиката си, заяви външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр като добави, че вземането на обща позиция срещу Доха е в резултат от това, че държавите от региона страдат от тероризма. Думите на министър Джубейр бяха цитирани в специално комюнике на посолството на Рияд в

80% от македонците: Важно е да се подпише договорът с България

http://frognews.bg/news_137783/80procenta-ot-makedontsite-Vajno-e-da-se-podpishe-dogovorat-s-Balgariia/

Осем от десет македонски граждани виждат враг в някоя от съседните държави. На въпрос доколко добросъседските отношения са важни за Македония 58,4% отговарят, че те са много важни. Това показват резултатите от анкета на телевизия Телма и Македонския център за международно сътрудничество, проведена по телефона в периода от 27 юни до 3 юли върху представителна извадка от 1000 души.

Първите дами на Полша и на САЩ разгледаха във Варшава образователен научен център

http://www.mediapool.bg/parvite-dami-na-polsha-i-na-sasht-razgledaha-vav-varshava-obrazovatelen-nauchen-tsentar-news266295.html

Полската първа дама Агата Корнхаузер-Дуда и първата дама на САЩ Мелания Тръмп посетиха научния център "Коперник" - интерактивен музей на науката, насочен към младите хора, съобщи Асошиейтед прес.   Първите дами разговаряха с деца, участващи с организираните в центъра занимания, съобщи полски медии.   Преди това съпругата на полския президент и Мелания Тръмп пиха чай в двореца Белведер, резиденцията на полския президент.

Пострадалите от градушките ще получат компенсации още тази година

http://www.cross.bg/godina-tazi-propadnali-1548230.html

/КРОСС/ Земеделците, чиято реколта беше унищожена от градушките, ще получат компенсации още тази година. Това обеща министърът на земеделието Румен Порожанов по време на Консултативния съвет по зърното, предава БНР. До момента 251 фермери са подали заявления за пропаднала реколта на площ от 158 хиляди декара, очаква се тези числа да нараснат неколкократно. Броят на комисиите, които ще проверяват пораженията е увеличен, съобщи Порожанов. Започнаха да работят още на другия ден, така че всеки от земеделците, който има пропаднали площи да може да бъде посетен, да бъде изготвен протокол. За по-голяма обективност в комисиите ще участват и представители на браншови организации. Компенсации ще има само за 100% пропаднали площи. По регламент те се изплащат следващата година, тъй като целевите пари за тази година са разпределени Но разбира се, в едно или друго направление, може да се очакват икономии, така че да видим какво можем още тази година да финансираме, а не да чакаме краят на годината. В момента, в който имаме визия, това ще стартира своевременно. Земеделците, които не са застраховали земите си, получават по малка държавна помощ като компенсация.  

Градушка падна по високите места в Кения (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321591

Градушка падна по високите места в Кения (Видео)Кения, която привлича туристите с представи за огрени от слънцето плажове, лениви лъвове и залези в саваната, тази седмица се сблъска в планинските си райони с рядък "посетител" - градушка. Силната буря с градушка покри с бели ледени парченца пътища и покриви на жилища, а местната преса погрешно обяви,

Една от най-известните и зрелищни изложби в света „Живите динозаври” пристига във Варна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=354952

Eдна от най-известните и атрактивни изложби в света „Живите динозаври“ ще гостува в морската градина на гр. Варна oт 10-ти юли до 3-ти септември и ще предложи на жителите и гостите на морската столица едно незабравимо пътешествие в праисторическото време, научи Moreto.

Гечев: НДК е на кота нула, правителството търси резервни варианти

http://www.cross.bg/varianti-informatziya-pravitelstvoto-1548229.html

/КРОСС/ Заради неуредиците около ремонта на Националния дворец на културата правителството търси и други варианти за основна сграда по време на европредседателството. Така поне твърди депутатът от БСП Румен Гечев и заяви това по време на първото заседание на временната комисия по казуса "НДК" в парламента. „Доближаваме средата на юли. Както виждате, НДК е на кота нула. По наша информация, в това няма нищо тайно и е правилно - правителството да търси резервни варианти. По наша предварителна информация, те търсят варианти в Бояна, в Експо центъра, но това ще е един грандиозен провал, ако се окаже така. Дано да не е така, но към момента нямаме основание да бъдем оптимисти за НДК. Ние сега трябва да установим защо се стигна дотук, кой носи отговорност за този батак. В крайна сметка става дума за защита на лицето на България пред ЕС", обяви Гечев. От своя страна председателят на временната комисия Диана Йорданова от ГЕРБ отрече да има такава информация да се търсят други варианти за сграда, но въпреки това по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че наистина има големия забавяния с ремонта в НДК.  

Гечев: НДК е на кота нула, правителството търси резервни варианти за сграда на председателството

http://www.cross.bg/varianti-gechev-informatziya-1548229.html

/КРОСС/ Заради неуредиците около ремонта на Националния дворец на културата правителството търси и други варианти за основна сграда по време на европредседателството. Така поне твърди депутатът от БСП Румен Гечев и заяви това по време на първото заседание на временната комисия по казуса "НДК" в парламента. „Доближаваме средата на юли. Както виждате, НДК е на кота нула. По наша информация, в това няма нищо тайно и е правилно - правителството да търси резервни варианти. По наша предварителна информация, те търсят варианти в Бояна, в Експо центъра, но това ще е един грандиозен провал, ако се окаже така. Дано да не е така, но към момента нямаме основание да бъдем оптимисти за НДК. Ние сега трябва да установим защо се стигна дотук, кой носи отговорност за този батак. В крайна сметка става дума за защита на лицето на България пред ЕС", обяви Гечев. От своя страна председателят на временната комисия Диана Йорданова от ГЕРБ отрече да има такава информация да се търсят други варианти за сграда, но въпреки това по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че наистина има големия забавяния с ремонта в НДК.  

Новият председател на ДАБЧ: Българските деца в чужбина да се явяват на матури по български език

http://www.eurochicago.com/2017/07/noviyat-predsedatel-na-dabtch/

Новият председател на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев представи пред ресорната комисия идеята си за това децата на българите в чужбина да имат възможност да се явяват на матура по български език, предаде репортер на БГНЕС. „Наша амбиция е да се опитаме да направим българския език матуритетен първо в ЕС, а и после и в целия свят. Това значи децата ни в чужбина да могат да се явяват на матура по български език, след което тя да бъде призната. Това е много сериозна задача, но с общи ...

Стойков е невменяем, прокуратурата иска 3 години и 9 месеца (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321573

Стойков е невменяем, прокуратурата иска 3 години и 9 месеца (Видео)Светослав Стойков, който през октомври миналата година ритна жена в гръб в метрото в Берлин, е със силно намалена вменяемост и това ще се вземе предвид при издаване на присъдата. Диагнозата постави съдебен психиатър, който е провел множество тестове със Стойков. При медицинските прегледи е открита черепно-мозъчна травма,

Блестящ Григор Димитров е в третия кръг на "Уимбълдън"

http://www.mediapool.bg/blestyasht-grigor-dimitrov-e-v-tretiya-krag-na-uimbaldan-news266294.html

Григор Димитров изигра много силен двубой и победи Маркос Багдатис от Кипър с 3:0 (6:3, 6:2, 6:1), достигайки за четвърти път третия кръг на “Уимбълдън”.    За разлика от предишните си мачове на турнира Григор Димитров започна много уверено и не допусна нито една непредизвикана грешка в първия сет. Той успя да пробие сервиза на Багдатис за 5:3, след което затвори без проблеми сета.    Димитров започна втория сет с нов пробив, като демонстрираше все по-стабилна игра и не  даде никакви шансове на кипъреца да противодейства. Григор затвори сета с изумителен удар зад гърба, който бе обявен за един от шедьоврите на турнира досега.    В третия сет Димитров показа по-колеблива игра и допусна много непредизвикани грешки.    Въпреки това той спаси близо десет възможности за пробив на Багдатис, а победната точка отбеляза с нов зрелищен удар – форхенд-уинър след невероятен плонж.    В следващия кръг Григор Димитров ще се изправи срещу американеца Джон Иснър или Дуди Села от Израел. 

Шефът на ФИА Жан Тод стана доктор хонорис кауза на НСА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6321559

Шефът на ФИА Жан Тод стана доктор хонорис кауза на НСАМинистърът на младежта и спорта Красен Кралев беше гост на церемонията по удостояване на президента на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод с почетното звание Doctor Honoris Causa на НСА “Васил Левски“, съобщиха от спортното министерство. Символите на Doctor Honoris Causa – огърлица и грамота – бяха връчени на французина от ректора

Къде точно пред НДК са били паметните плочи, разрушени през 1980 г.

https://offnews.bg//istoria/kade-tochno-pred-ndk-sa-bili-pametnite-plochi-razrusheni-prez-1980-g-659888.html

Едва шест месеца преди да поемем председателството на Съвета на Европейския съюз, Софийска община започна действията по демонтиране на паметника "1300 години България" пред НДК, решението за което взима още през 2014 г.

Споровете около естетическата стойност на паметника никога не са преставали, както и тези за това дали трябва да бъде премахнат или реставриран. Споровете прераснаха във вълна от протеста на граждани, които настояват паметникът да бъде запазен и на негово място да не се издига друг - в памет на загиналите войници от Първи и Шести пехотни софийски полкове, загинали по време на Балканската и Първата световна войни. 

Мнозина знаят, а някои са били свидетели, че преди 1980 г. в градинката пред НДК е стоял мемориал в чест на загиналите софийски войници. Над 3000 имена, изписани на три внушителни паметни плочи, застанали под формата на буквата П, са заграждали пространството около лъва в центъра на мемориала.

Несъмнено красив, мемориалът, построен през 1934 г., е разрушен, за да се построи на негово място "Седмокрилия".

Наскоро в публичната дискусия се прокрадна твърдението, че войнишкият паметник не е бил на мястото на "1300 години България", а версиите са различни - че са били близо един до друг или че войнишкият паметник е бил в близост до двореца на културата.

Запазени фотоси от преди 1980 г. все още се пазят и тя ясно показват къде е бил разположен мемориалът. 

Източник: programata.bg

На тази снимка се вижда, че лъвът в центъра на мемориалните плочи е гледал към бул. Патриарх Евтимий и по-конкретно към пряката на ул. Христо Белчев. 

Днес мястото, на което се е намирал паметникът, изглежда така: 

Снимка: Google Street View

Ниската сграда от предната снимка вече е равна по височина на останалите си съседи, но почти всички сгради по столичния булевард все още носят силуетите си от 30-те и 40-те години на миналия век. От двете снимки става ясно едно - паметникът "1300 години България" наистина е изграден на мястото на мемориала. Ако застанете с гръб към мястото, където се е намирал той, ще видите паметника "1300 години България".

Снимка: Google Street View

Разбира се, между местата на двата паметника има отстояние от няколко метра, но едно е ясно - паметникът на загиналите войници определено е пречил на строежа на "Седмокрилия", а сега, 36 години по-късно, нещата се обръщат - "Седмокрилия" пречи на паметника на загиналите войници. 

Внесоха обвинения срещу организирана престъпна група за търговия с автомати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321542

Внесоха обвинения срещу организирана престъпна група за търговия с автомати 

Специализираната прокуратура внесе в специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу шестима участници в организирана престъпна група за незаконна търговия с огнестрелни оръжия (и свързаните с нея придобиване, преработка и държане), в т. ч. на 50 картечни пистолета „Узи“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура.

В Сребърна предлагат вече наблюдение на пеликаните в реално време – онлайн

https://www.24chasa.bg/region/article/6321524

В Сребърна предлагат вече наблюдение на пеликаните в реално време – онлайн
Посетителите на биосферния резерерват „Сребърна“ вече ще могат да следят пеликаните в реално време. От музея съобщават, че туристическият поток е силен и се надяват до края на сезона да задържат интереса на посетителите. Над 5 000 туристи от всички възрасти, сред които и чужденци са посетили от началото на сезона Природонаучния музей в Сребърна.

44% от македонците смятат Сърбия за приятел, а 11% - България

https://offnews.bg//sviat/44-ot-makedontcite-smiatat-sarbia-za-priatel-a-11-balgaria-659916.html

Четири пъти повече са македонците, които посочват, че най-приятелската им съседна държава е Сърбия в сравнение с броя на тези, които избират България като отговор на същия въпрос. Това показва експресно проучване на "Телма" и на Центъра за международно сътрудничество, съобщава Агенция "Фокус".

Според данните най-големи симпатии жителите на Македония изпитват към Сърбия. 44,3 % от анкетираните посочват, че това е най-приятелски настроена към Македония съседна държава. 14,8 % посочват като отговор Албания, 11,2 % - България, а за 17,9 % нито един съсед не е настроен приятелски към Македония.

На въпросa кой съсед е най-неприятелски настроен спрямо Македония 59 % смятат, че това е Гърция, а само 3,1 % - България.

Според съседите основният проблем пред българо-македонските отношения са теснопартийните интереси на лидерите на двете страни. Този отговор посочват 30,5% от анкетираните. Почти същият е и делът на хората, които казват, че търканията между София и Скопие идват от различното тълкование на историята (30%).

Все пак 80,2% смятат, че е изключително важно да се подпише договорът за добросъседство с България.

Според проучването македонските граждани най-добре познават историята на Сърбия - 47,4 %, на Албания - 16,5 % и на България - 8,3 %.

13,7 % от анкетираните заявяват, че не познават историята на нито един съсед.

Твърдението, че "всички страни в региона делят обща история и култура" се приема от 41,6 % и се отхвърля от 58,3 %.

Македонската академия на науките определи Божидар Димитров като провокатор

http://frognews.bg/news_137782/Makedonskata-akademiia-na-naukite-opredeli-Bojidar-Dimitrov-kato-provokator/

Македонската академия на науките и изкуствата изрази загриженост, че политически партии в Македония „пригласят на провокации“ от България.

НСТС одобри: ”Замърсителят плаща” за данък смет

http://dnes.dir.bg/news/taxa-smet-nsts-26017969

НСТС обсъди промени в Закона за местните данъци и такси. Синдикати и работодатели подкрепиха промените, които въвеждат принципът "замърсителят плаща".

Банда, хваната с 50 ”Узи”-та, отива на съд

http://dnes.dir.bg/news/orazhia-prokuratura-nakazatelen-sad-26017857

Спецпрокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу шестима участници в организирана престъпна група за незаконна търговия с огнестрелни оръжия.

Германската полиция извърши арести заради голям сайт за детска порнография

http://www.mediapool.bg/germanskata-politsiya-izvarshi-aresti-zaradi-golyam-sait-za-detska-pornografiya-news266293.html

Германската полиция е разкрила нелегален уебсайт за детска порнография с близо 90 000 потребители. Задържан е един човек, както се предполага, операторът на платформата, заяви германската прокуратура, цитирана от Ройтерс.   Платформата "Елизиум", която била създадена като форум, съществувала от края на 2016 г. и била достъпна единствено в така наречената "тъмна мрежа", казаха в съвместно изявление прокуратурата във Франкфурт и Федералната криминална полиция на Германия.   Полицията е арестувала няколко потребители на сайта, основно в Германия и Австрия. Сред тях е предполагаемият оператор на платформата, 39-годишен мъж, живеещ в окръг Лимбург-Вайлбург, северно от Франкфурт.   Сайтът има над 87 000 потребители и е бил използван за обменяне на детска порнография, както и за уговаряне на срещи с цел сексуални злоупотреби с деца.   Предполагаемият оператор е бил арестуван на 12 юни, когато полицията обискирала жилището му и иззела сървъра на платформата.   Не се посочва колко са задържаните. Повече информация може да се очаква на пресконференция утре.

Любопитни факти по повод Международния ден на целувката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6321558

Любопитни факти по повод Международния ден на целувкатаДнес е Международният ден на целувката, съобщи сайтът "Гет Съри", цитиран от БТА. Вероятно ще се изненадате да разберете, че хората не са единствените, които изпитват удоволствие при целувка. Шимпанзетата и по-малките им събратя бонобо също познават това усещане. Целуването води до отделяне на окситоцин в човешкото тяло,

Шведът, ритнал камериерка, остава в ареста, за да не избяга

http://dnes.dir.bg/news/arest-shved-26017855

Съдът в Несебър не пусна от ареста шведския гражданин Ралф Сундберг, който на 3 юни изрита в главата камериерка в хотел в Слънчев бряг.

Има виновен шофьор за верижния сблъсък на "Тракия"

http://www.moreto.net/novini.php?n=354994

Районната прокуратура в Ихтиман е образувала досъдебно производство по верижните катастрофи с над 40 автомобила на магистрала "Тракия". Според прокуратурата при сблъсъка в платното в посока София има виновен шофьор. Той е разследван за причиняване на телесна повреда на повече от едно лице при нарушаване на правилата за движение.

Българският лекарски съюз организира мълчалив протест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6321523

Българският лекарски съюз организира 
мълчалив протестБългарският лекарски съюз /БЛС/ организира символичен мълчалив протест на цялото съсловие, предизвикан от поредното посегателство върху медик - лекар от АГ-болница "Шейново". Това съобщиха от съсловната организация. Протестът ще бъде утре, пред лечебните заведения, като до момента болниците, които са потвърдили участие са "Шейново",

Борим войната на пътя. Да, ама не

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-avtomagistrala-trakia-voyna-patja-26017856

Борим войната на пътя. Да, ама не. И ако я борим, то е повече на думи.

Инфузионна помпа от най-висок клас получи като дарение детската клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6321516

Инфузионна помпа от най-висок клас получи като дарение детската клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ - ВарнаИнфузионна помпа за венозни вливания при малки деца от най-висок клас получи днес като дарение лекарите и медицинските сестри от Първа детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна с ръководител проф. д-р Виолета Йотова. Божидар Венков от Младежко сдружение „Вектор“ и Борислав Илиев от бар „Егоист“ връчиха официално дарението на медиците от

Владимир Путин: Санкциите са прикритие за протекционизма

http://www.investor.bg/evropa/334/a/vladimir-putin-sankciite-sa-prikritie-za-protekcionizma-242550/

Руският президент се обяви за отворена търговия, която да подкрепи глобалния икономически растеж, непосредствено преди срещата на Г20

Строят небостъргач в столичния квартал "Борово"

http://www.cross.bg/bulgariya-sgradi-partzela-1548227.html

/КРОСС/ Столичният общински съвет разреши строежа на 77-метрова сграда на бул. "България". Проектът бе одобрен и от комисията по градоустройство, след като два пъти преди това го отхвърляше. Инвеститорът е дружеството "България билдинг". Парцелът се намира на ъгъла между бул. "България" и ул. "Борово" в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра. В началото на годината собственикът внася до "Направление архитектура и градоустройство" искане за промяна на устройствения план на парцела, с която той да бъде разделен на три, тъй като в закона е записано, че сгради за обществено ползване нямат ограничение на височината, ако попадат в градски центрове от първо до трето ниво, пише БГНЕС. Според "България билдинг" техният парцел е именно такъв. Според общинските комисии обаче това не е доказано. На базата на този член беше одобрен и "Парадайс тауър" на бул. "Черни връх", както и още няколко други високи сгради в централната градска част. Според проекта за изменение във всяка от трите части ще могат да бъдат изградени офиси и сгради за обществено обслужване. Само за един от трите бъдещи парцела е посочено конкретно искане - апартаментен хотел с високоетажно стъпаловидно застрояване от 8 до 22 етажа, или 76.95 м

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване