Борисов: Газовият хъб ”Балкан” е водещ за бъдещето ни

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-turtzia-gazov-hab-balkan-26036224

България е фактор на Балканите със своите възможности в газопреносната система.

Шоколадът подобрява мозъчната дейност

https://www.actualno.com/curious/shokoladyt-podobrjava-mozychnata-dejnost-news_621589.html

Италиански изследователи са установили, че определена доза какао на ден действа като хранителна добавка, бореща се с различни отрицателни аспекти на влошаването на мозъчната дейност. Според тях ежедневното приемане на какао е свързано с подобряване на паметта и визуално

Протестират срещу застрояването в Обзор

http://frognews.bg/news_137998/Protestirat-sreshtu-zastroiavaneto-v-Obzor/

За протест в Обзор срещу възможността морската градина в града да се превърне в двор на 6-етажен хотел. Десетки жители на крайморския град протестираха срещу застрояването на Морската градина в Обзор.

Столтенберг: Споразуменията от Минск трябва да бъдат изпълнени изцяло

http://www.mediapool.bg/stoltenberg-sporazumeniyata-ot-minsk-tryabva-da-badat-izpalneni-iztsyalo-news266412.html

Споразуменията от Минск за уреждане на ситуацията в Украйна трябва да бъдат изпълнени изцяло, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени в пълен обем, а ОССЕ да получи пълен безопасен и свободен достъп до цялата територия на Украйна", каза Столтенберг на заседание на Комисията НАТО-Украйна в Киев. Договореностите от беларуската столица предвиждат спиране на огъня, изтегляне на редица въоръжения, амнистия, подновяване на икономическите връзки и конституционна реформа в Украйна. Те обаче все още не са изпълнени. Преди заседанието Столтенберг посети откриването на изложба под наслов "Украйна-НАТО. Формула на сигурността". Той увери, че Алиансът "и занапред ще работи в тясно взаимодействие с Украйна в отбраната, управлението и икономическите реформи. Столтенберг ще разговаря с висши украински държавници, ще говори в парламента и ще открие новата сграда на представителството на организацията в Киев. Украинският президент Петро Порошенко, участвал в заседанието на комисията по повод 20-ата годишнина на сътрудничеството с НАТО, обеща страната му първо "да осъществи реформената си програма" и едва след това да подаде молба за членство в Северноатлантическия съюз. Украйна изпълнява "амбициозна програма за реформи в отбраната и сигурността, разработена от партньорите му в НАТО", и "целта на тези реформи е да постигнем критериите за членство в организацията", посочи Порошенко. да получи членство в НАТО поне още 20 години, отбелязва ТАСС.

Европа расте - но само от миграция

http://clubz.bg/56038-evropa_raste_no_samo_ot_migraciq

5,1 милиона души са починали в ЕС през 2016 г, толкова са и родените, показват последните данни на Евростат, публикувани по случай Международния ден на населението - 11 юли.

Това означава, че в рамките на миналата година в Евросъюза има нулев прираст. 

Въпреки това, населението се е увеличило с 1,5 милиона души - от 510,3 млн. на 1 януари 2016 г, до 511,8 млн. на 1 януари 2017 г. И това увеличение е практически изцяло следствие от миграцията.

Графика на раждаемостта и смъртността в ЕС като процент. По средата, редом до Испания, е средното ниво за целия Евросъюз - равна раждаемост и смъртност.

За пореден път България е на върха в класацията по смъртност и на дъното по раждаемост - за изминалата година българите са намалели със 7.3-ма на 1000 души (промила) сравнение с 2015 г. Това означава, че сме намалели с над 50 000 души - от 7 153 000 до 7 102 000. Ако тази тенденция продължи, то през 2019 г може да сме под 7 милиона.

Не България обаче е страната, загубила най-много от населението си. Първенец в тази категория е Литва, където има спад с 14,2‰, следвана от Латвия (-9.6‰) и Хърватска (-8.7‰). Ние сме четвърти, а след нас е Румъния, която е загубила 6.2‰ от населението си. Още десет държави от Съюза са загубили част от населението си. Важно е да се отбележи, че намаляването на населението във всяка от тези страни не е свързано само с по-високата смъртност и по-ниската раждаемост, но и с темповете на емиграция, които са особено високи сред най-бедните държави в ЕС.

Кои държави се увеличават и кои намаляват в Евросъюза - по естествени причини и заради миграция.

18 държави обаче са се увеличили. За 2016 г в ЕС са се родили 5,1 милиона деца, 11 000 повече от миналата година. Шампион по раждаемост е Ирландия, където на 1000 души има 13,5 новородени, следвана от Швеция, Великобритания и Франция. С най-ниска раждаемост пък са Италия (7.8‰), Поргугалия (8.4‰), Гърция (8.6‰), Испания (8.7‰), Хърватска (9.0‰) и, разбира се, България (9.1‰).

Най-населената държава в Съюза остава Германия - там живеят 16,2% от всички европейци или 82,8 милиона души. След нея са Франция, Великобритания, Италия, Испания и Полша. По всичко личи обаче, че увеличението на населението в Германия, Италия и Испания е от имигранти, защото и трите държави са с нулев или отрицателен естествен прираст.

Най-много относително увеличение на популацията има в Люксембург (+19.8 на 1000 души), Швеция, Малта, Ирландия, Австрия.

ЕК дава още 1.22 млн. евро за подобряване на условията за бежанците в България

http://www.mediapool.bg/ek-dava-oshte-122-mln-evro-za-podobryavane-na-usloviyata-za-bezhantsite-v-bulgaria-news266411.html

Европейската комисия отпуска още 1.22 милиона евро спешна помощ в подкрепа на дейността на Агенцията на ООН за бежанците в България, съобщи БТА. Средствата ще послужат за подобряване на условията за търсещите убежище и бежанците. С предоставените средства ще бъдат улеснени наблюдението над процедурите за предоставянето на закрила и осигуряването на правна, психологическа и психосоциална подкрепа, включително на децата мигранти, се посочва в съобщението. ЕК отбелязва, че така общо спешната помощ за справяне с миграцията и охраната на границите, предоставена на България, достига 170 милиона евро. Комисията допълва, че по националните програми до 2020 г. нашата страна получава още 91 милиона евро.

Прокуратурата внася обвинение от 15 хиляди страници за КТБ

https://www.actualno.com/society/prokuraturata-vnasja-obvinenie-ot-15-hiljadi-stranici-za-ktb-news_621591.html

Максимум до 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд. Това каза в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров. „Всъщност за българския наказателен процес, този акт ще бъде своеобразен рекорд. Актът се състои от 15 000 страници. Той ще бъде

Четирима българи ще участват в Международния фестивал "Anima mundi" във Венеция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6327497

Четирима българи ще участват в 
Международния фестивал "Anima mundi" във Венеция
Четирима българи ще участват в Международния фестивал "Anima mundi", който ще се състои във Венеция между 13 юли и 3 септември като съпътстващо събитие на 57-мо Венецианско Биенале за съвременно изкуство, съобщават от екипа на авторите, предава БТА.  Изложбите, включващи фотография, живопис, скулптура, дизайн, видеоарт, инсталации и архитектура,

В Албания заради българския паспорт едно село се превръща в призрачно

http://www.mediapool.bg/v-albaniya-zaradi-balgarskiya-pasport-edno-selo-se-prevrashta-v-prizrachno-news266410.html

Заради български паспорти в Албания се изпразва цяло село - Требища, пише Франс прес в репортаж. България и Албания нямат обща граница. Тирана, в която се заражда закон за малцинствата, не счита българите сред своите признатите общности за разлика от гърците, македонците или сърбо-черногорците. Нито един албански гражданин не се идентифицирал като българин в преброяването през 2011 г. Но българската агенция за чужденците, която помага за получаването на български паспорт, смята, че българските семейства, които са се установили в Албания от пети век и техните потомци са част от нейната диаспора. Няма статистики за колко души става дума, но се предполага, че те може би са около 100 000. Европейският парламент както изглежда също е съгласен по този въпрос и през февруари в резолюция той изиска от Тирана допълнителни усилия, в защитата на правата на българското малцинство в Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора. Албания е страна на масивна емиграция. На 2.9 милиона жители тя има диаспора, наброяваща 1,2 милиона души. Икономическата ситуация не кара хората да мечтаят, средната заплата е 340 евро, безработицата е засегнала едва трета от младите. Без значение е, че България е най-бедната страна членка на ЕС. Гледана от Требища, тя е входната врата за Германия, Великобритания или за някое друго Елдорадо. Препоръката на ЕП съживи надеждата в Албания и всеки ден най-малко 7-8 души проверяват как може да получат българско гражданство. В периода между 2001 г. и 2016 г. 4470 албански граждани поискаха българско гражданство. Бяха удовлетворени молбите на 2608 души, според София. През декември 2015 г. в Албания бяха арестувани трима души, които срещу суми между 4000 и 10 000 евро правели фалшиви български паспорти. От 1 май 2017 г. София иска документи, доказващи българския произход на един родител или баба или дядо на кандидата. Като членове на ЕС от 10 години, българите могат да работят и пребивават където си поискат в ЕС. Всички ограничения за тях бяха вдигнати през 2014 г. Жители на Требища разказват, че жителите на селото са били 6000, но над 2500 са заминали преди четири или пет години, когато са успели да получат български паспорт.

Бивш преподавател в СУ плашел кандидати за работа с бой с камшик

http://frognews.bg/news_137999/Bivsh-prepodavatel-v-SU-plashel-kandidati-za-rabota-s-boi-s-kamshik/

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бившия преподавател в Софийския университет Чавдар Стоянов за извършени престъпления против личността след оплаквания на двама потърпевши, съобщи Нова телевизия.

Обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в съда до 20 юли, обяви Цацаров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/10/3004438_obvinitelniiat_akt_za_ktb_shte_bude_vnesen_v_suda_do/?ref=rss


До 20 юли прокуратурата ще внесе в Специализирания съд обвинителния акт за фалита на КТБ. Това заяви пред журналисти в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР. Той уточни, че по случая са привлечени като обвиняеми 19 души. До края на седмицата пък ще бъдат обвинени четирима политици.<br /><br />Обвинителният акт за КТБ близо 15 хиляди страници, а прокуратурата е извършила огромна работа по издирването и установяването на всички факти и обстоятелства около банковия...

Българското председателство на ЕС: 285 лв. за нощувка на ВИП гостите

http://www.moreto.net/novini.php?n=355201

Министерството на българското председателство на ЕС през 2018 г. обяви обществена поръчка за осигуряването на хотелско настаняване на ръководителите на делегации и придружаващите ги лица, предаде репортер на БГНЕС. Общата стойност на поръчката възлиза на 515 000 лв.

НСИ отчита ръст в строителството у нас

http://www.cross.bg/danni-stroitelstvo-izgladeni-1548561.html

/КРОСС/ По предварителни данни през май 2017 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 3.7% над равнището от предходния месец. Календарно изгладените данни показват увеличение от 12.0% на строителната продукция през май 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 година. Месечни измененияПрез май 2017 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство се увеличава с 4.1%, а от гражданското/инженерното строителство - с 3.2%. Годишни измененияНа годишна база увеличението на строителната продукция през май 2017 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп както при сградното строителство, където увеличението е с 19.3%, така и при гражданското/инженерното строителство - с 3.9%    

Пет нови ферарита и две ламборгинита са купени в България за половин година

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/10/3004440_pet_novi_ferarita_i_dve_lamborginita_sa_kupeni_v/?ref=rss


Пет нови ферарита, две ламборгинита и един "Ролс-Ройс" на по-малко от шест месеца са регистрирани в страната за половин година, сочат обобщените данни на КАТ за периода януари-юни. Общо заведените на отчет нови леки коли са 18 579.<br /><br />На ново "Бентли" се радват четирима щастливци. Поршетата на по-малко от шест месеца са 56. Сред луксозните автомобилни марки най-много купувачи за полугодието намират моделите на БМВ - 488, следват "Ауди" с 383...

Най-големият син на Тръмп се срещнал с руска адвокатка за компромати срещу Хилари Клинтън

http://www.mediapool.bg/nai-golemiyat-sin-na-tramp-se-sreshtnal-s-ruska-advokatka-za-kompromati-sreshtu-hilari-klintan-news266409.html

Най-големият син на американския президент Доналд Тръмп, Доналд Тръмп-младши се съгласил да се срещне със свързана с Кремъл адвокатка по време на кампанията за президентските избори м.г. след като му била обещана компрометираща информация за Хилари Клинтън. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на трима съветници в Белия дом. Тогавашният ръководител на кампанията на Тръмп, Пол Манафорт и зетят на президента, Джаред Кушнър, също участвали в срещата, според вестника. "Ню Йорк таймс" цитира изявление на Доналд Тръмп-младши, в което той признава за среща с руската адвокатка Наталия Веселницкая. "След размяна на любезности, жената заявила, че притежава информация, според която свързани с Русия лица финансирали Националната комисия на Демократическата партия и подкрепяли г-жа Клинтън", кандидатката на демократите за Белия дом, пише вестникът, като цитира казаното от сина на Тръмп. "Нейните изявления бяха неясни и двусмислени. Не бяха предоставени, нито дори обещани, никакви детайли или подкрепяща информация. Бързо стана ясно, че тя нямаше никаква смислена информация", добавя "Ню Йорк таймс". Твърдения за връзки на предизборния щаб на Тръмп с Русия хвърлиха сянка върху първите пет месеца от управлението му, отбелязва агенцията. Кремъл отхвърля заключенията на американски разузнавателни служби, че Москва се опитвала да наклони везните на изборите в полза на Тръмп, като е хаквала електронните пощи на високопоставени демократи. Тръмп неколкократно отрича за връзки между предизборния му щаб и Русия.

Израелските сили за сигурност ликвидираха палестинец, нападнал войници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327487

Израелските сили за сигурност ликвидираха палестинец, нападнал войници 

Израелските сили за сигурност ликвидираха палестинец, предприел опит да извърши атака срещу военнослужещи на Западния бряг, съобщава AFP, цитиран от “Фокус“. Пояснява се, че палестинецът е опитал да нападне войниците с кола, а след това – и с нож. В резултат е пострадал един израелски войник. Инцидентът се е случил южно от Ерусалим.

EК: Мария Габриел започва по силен начин работата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327473

EК: Мария Габриел започва по силен начин работата сиДнешният ден е натоварен за еврокомисаря Мария Габриел и дава силно начало на новия й пост, заяви днес говорител на Европейската комисия, предава БТА. Въпреки че не е изискано да се говори за възраст, уверен съм, че Мария Габриел не би възразила да кажа, че е не само най-новият, но и най-младият еврокомисар в историята на ЕК, добави той.

Двама братя албанци бяха изгонени от Италия заради тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327459

Двама братя албанци бяха изгонени от Италия заради тероризъмДвама братя, албански граждани, са изгонени от Италия поради "опасност от тероризъм и заплаха за националната сигурност", предаде агенция МИА. Става дума за Оркид и Лусиен Мустачи, на възраст 26 и 23 години, по произход от албанския град Люшня. Единият бил студент, а другият - работник. Те живеели като емигранти в Италия над десет години заедно

"Тотнъм" отрече клубът да се продава

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/10/3004343_totnum_otreche_klubut_da_se_prodava/?ref=rss


Ръководството на "Тотнъм" отрече, че се водят преговори за продажбата на клуба. Според "шпорите" финансирането на новия стадион е осигурено и собственик остава Джо Луис.<br /><br />"Бордът на директорите не e провеждал никакви разговори, свързани с оферти за продажбата на клуба", пише в сайта на "Тотнъм".<br /><br />В неделя английските медии излязоха с информацията, че американска фирма Iconiq Capital, в която участие има...

И на гърците вече им е скъпо по островите заради кризата

http://www.mediapool.bg/i-na-gartsite-veche-im-e-skapo-po-ostrovite-zaradi-krizata-news266408.html

Гърците вече не можели да си позволят почивка по островите заради орязаните им от кризата доходи, твърди в. "Катимерини".   Според изданието такава опасност вече била факт и засягала все по-голяма част от населението на страната, в това число дори хора с доходи над средните.   До няколко години на егейските острови ще могат да почиват само чужденци, а гърците ще ходят там, за да поплуват, смята вестникът, като пояснява, че това не е преувеличение, а реална картина за ситуацията в страната.   По данни на вестника седемдневна почивка на четиричленно гръцко семейство с автомобил на егейски остров сега излизала 3270 евро.   Преди кризата в Гърция 2006-2008 г. вътрешният туризъм е осигурявал около 25 на сто от приходите, които са влизали в хазната от този сектор /близо 4 млрд. евро/.   Сега вследствие на кризата този процент е паднал значително, което означавало, че все по-малко гърци правели резервации, предпочитали да ходят само за по няколко дни на почивка, търсели евтин престой и не плащали за скъпи храни, напитки и други екстри, посочва всекидневникът.

Тръмп си остава непредсказуема величина за американските съюзници

http://www.mediapool.bg/tramp-si-ostava-nepredskazuema-velichina-za-amerikanskite-sayuznitsi-news266407.html

При втората задгранична обиколка на президента Доналд Тръмп имаше по-малко моменти в стил "слон в дипломатическа стъкларница", които по време на първата бяха довели до затвърждаване скептицизма на европейските лидери. Имаше по-малко публично критикуване на съюзници и нямаше избутвания за заставане на челно място при позиране за снимка. И все пак в събота Тръмп си замина от Европа на изходна позиция: непредсказуема величина на световната сцена и външен човек за американските партньори. За поддръжниците на президента на САЩ със своите виждания за нещата той изпълнява предизборното си обещание да се престане с прекомерната прозрачност в американската външна политика и да се направи преоценка на дългогодишни международни споразумения, дори на договорености с най-близките съюзници на Вашингтон. Според неговите критици обаче той продължава да изпраща на света опасно нееднозначни послания. "Нашите партньори и съюзници търсят смисъла и намеренията зад тези думи и ще прочетат в тях, каквото им се иска, а то може или може и да не е онова, което е имал предвид Тръмп", заяви Лора Розънбъргър, бивш съветник по външна политика на Хилари Клинтън и старши сътрудник на Германския фонд "Маршал". Посланието на Тръмп по отношение на Русия беше най-завъртяно въпреки усилията на съветниците му да се приключи веднъж завинаги с въпросите за мнението му по въпроса за намеса на Москва в президентските избори. Президентът на САЩ отказа да я заклейми публично по същия начин, по който го е направил пред руския президент Владимир Путин на срещата между двамата в петък. Американският държавен глава общо взето остави без отговор версията на Путин, който заяви, че Тръмп приел думите му, че не е имало руска намеса на изборите през 2016 г. - "вече съм си казал мнението" по въпроса, гласеше неговата реакция в неделя сутринта в Туитър. Отношението на американския президент към Путин от една страна предизвика объркване, а от друга безпокойство, особено на фона на разследването за възможна координация по време на миналогодишната предизборна кампания между предизборния му щаб и Русия. Но все повече челното място в притесненията им заемат позициите на Тръмп за климата и търговията. Разногласията по въпроса за климата проличаха още по-силно в края на срещата на Г-20 в Хамбург. САЩ бяха единствената страна от групата, която не подписа декларацията за потвърждаване на подкрепата за международните усилия за борба с климатичните промени. В документа се казва, че Парижкото споразумение за климата - от което Тръмп се оттегли миналия месец - е "необратимо". Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление за отказа на американския президент да подпише декларацията. Френският президент Еманюел Макрон, който ще бъде домакин на Тръмп в Париж по време на кратко негово посещение тази седмица, обяви: "Има сериозни различия, все по-големи различия между големите сили. Появяват се авторитарни режими и дори в западния свят има сериозни разногласия, несигурност, нестабилност, каквито само допреди няколко години не съществуваха". Тръмп и съюзниците му обаче сякаш харесват неговите променливи позиции и изолираност. Найл Гардинър, външнополитически анализатор в консервативната фондация "Херитидж", която има тесни връзки с Белия дом при сегашното управление, окачестви Тръмп като "най-откровения и неконвенционален американски президент в съвременната история" и заяви, че той съумява въпреки всичко да бъде изразител на "доктрина и виждания, които са разбираеми". Консерваторите в САЩ бяха окрилени от речта на Тръмп във Варшава, която може би бе най-цялостното представяне на възгледите му за ролята на Америка в света. Той похвали Полша за нейната издръжливост и отправи призив към западните страни за обща борба срещу силите, заплашващи "да заличат връзките на културата, вярата и традициите, които те правят такъв, какъвто си". Консервативната редакционна статия на в. "Уолстрийт джърнъл" нарече речта на Тръмп "определяща" за него. Но макар и изказването на американския президент във Варшава да описва света в строги рамки, посланието му за Русия беше нееднозначно. На пресконференция в Полша той призна, че Москва се е намесила в изборите през 2016 г., но повтори твърдението си, че и "други страни" може да са направили същото, което изглежда сваля от прицел Путин. Няколко часа преди срещата с руския президент Тръмп написа в Туитър, че "всички" на форума на Г-20 говорят за това как Джон Подеста - водещ съветник на Клинтън - "отказал да предаде на ФБР и ЦРУ сървъра на Националния комитет на Демократическата партия. Позор!" Миналата година американските разузнавателни служби заявиха, че имейлите на комитета и на Подеста са станали обект на руска хакерска атака. Тръмп отстояваше тезата, че демократите преекспонират въпроса за намеса на Русия, за да намерят оправдание за загубата на Клинтън. След съобщението в Туитър за Подеста последният, който е бивш високопоставен съветник в Белия дом, реагира, докато шофираше по време на семейно пътуване със съпругата си, заявявайки, че президентът "не съзнава какво прави". "Човече, концентрирай се. Представляваш САЩ на Г-20", написа Подеста в Туитър. Съветниците на Тръмп се надяваха след първата му среща с Путин този въпрос вече да стане затворена страница. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, единственият представител на официален Вашингтон, който беше заедно с Тръмп на срещата, заяви, че американският президент открил разговора, "изразявайки безпокойството на американския народ" за руска намеса в изборите и окачестви разговора с руския държавен глава като "доста тежък и продължителен". Версията на Путин беше по-различна. В събота той заяви пред репортери, че според него Тръмп е приел думите му, че не е имало руска намеса, но добави, че най-добре би било за това да бъде попитан лично самият американски президент. Сътрудници в Белия дом не са отричали тази версия. А пороят от постове на Тръмп в Туитър от неделя сутринта не внесе голяма яснота. *Джули Пейс е ръководител на кореспондентско бюро на Асошиейтед прес във Вашингтон и кореспондент на агенцията в Белия дом. Кен Томас отразява за Асошиейтед прес новините от Белия дом и американската вътрешна политика. По БТА.

Принцът, който се ожени, въпреки несъгласието на баща си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/princyt-kojto-se-ozheni-vypreki-nesyglasieto-na-bashta-si-6071314

На церемонията в църквата Маркткирше в Хановер присъстваха много знаменитости и представители на аристократични семейства от цяла Европа

Задържаха за постоянно мъж за отглеждане и разпространение на марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327474

Задържаха за постоянно мъж за отглеждане и разпространение на марихуана

Искането на Окръжната прокуратура във Варна да бъде определена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Душо Д. бе уважена днес, 10 юли 2017 г. от състав на Варненския окръжен съд. Това съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна.  33-годишният мъж е привлечен като обвиняем по досъдебно производство с две обвинение

Плащаме 285 лв на нощувка през председателството

https://www.vesti.bg/bulgaria/plashtame-285-lv-na-noshtuvka-prez-predsedatelstvoto-6071316

Премиери и министри ще спят само в нови или обновени 4 или 5-звездни хотели, в близост до НДК. Още над 500 000 ще отидат за транспорт в София.

Охраната: Атакуваха паметника пред НДК и преди пожара

http://dnes.dir.bg/news/bsp-pametnik-ndk-26036296

Работещите по демонтирането на паметника пред НДК съобщиха за ежедневни набези по обекта още преди кранът, с който се демонтира той, да бъде подпален.

Прокуратурата внася обвинение от 15 хиляди страници за КТБ

http://www.cross.bg/obvinitelniyat-snet-prokyror-1548577.html

/КРОСС/ До 20 юли прокуратурата ще внесе в Специализирания съд обвинителният акт за КТБ. Това заяви пред журналисти в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че обвинителният акт е близо 15 хиляди страници, а прокуратурата е извършила огромна работа по издирването и установяването на всички факти и обстоятелства около този скандален банков фалит. Главният прокурор обеща и нови обвинителни актове срещу депутати. „На всички народни представители, които са със снет имунитет, разбира се доброволно снет, тази седмица ще бъдат повдигнати обвинения", каза Цацаров.  

Цацаров: Можеш да биеш с глаукома, а не можеш да лежиш в ареста?!

//dariknews.bg/regioni/burgas/cacarov-mozhesh-da-biesh-s-glaukoma-a-ne-mozhesh-da-lezhish-v-aresta-2035941

„Не ми се струва много нормално да се прецени, че можеш да биеш с глаукома, а не можеш да лежиш в ареста с глаукома“. Така днес в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров коментира решението на Районния съд в Несебър да пусне срещу п

Ръст на руските и немските туристи на българското Черноморие

http://www.moreto.net/novini.php?n=355188

За 44% ръст на търсенето на почивка у нас от страна на руските туристи съобщи ресорният министър Николина Ангелкова. По думите й засега материализирането на този интерес от страна на руските туристи е в рамките на 15 на сто. Тя обясни, че при немските туристи имаме ръст от 15-20%.

Евакуираха британския парламент заради задействана противопожарна аларма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327465

Евакуираха британския парламент заради
задействана противопожарна аларма
Британският парламент е бил евакуиран след задействането на пожароизвестителна аларма, предаде "Ройтерс", цитирана от БНР.  Засега няма информация дали наистина в сградата е имало пожар. Няма коментар от страна на лондонската пожарна

Хърватите въведоха драконовски мерки за туристите

http://www.mediapool.bg/harvatite-vavedoha-drakonovski-merki-za-turistite-news266406.html

Хърватите въведоха драконовски мерки за туристите, кметът на остров Хвар Рикардо Новак обяви война на разпасаните туристи и на голотата по улиците, съобщава босненският информационен сайт кликс.   На входа в град Хвар през уикенда осъмна табела с предупреждение към гостите и информация за наказанията, които ги очакват в случай на неподходящо поведение.   Неотдавна кметът Новак обвини британските туристи в пиянство и отвратително поведение.   "Повръщат из града, уринират на всеки ъгъл, ходят без тениски, спят по града, лутат се наоколо и не знаят къде са", каза Новак в интервю за вестник "Слободна Далмация".   "Всичко си има граници. Съдържателите на заведения не трябва да ги приемат голи в обектите си и трябва да престанат да им продават алкохол, ако видят, че вече доста са пили", каза кметът.   Новак каза, че Хвар не иска да бъде определян като "парти дестинация".   "Младите туристи са добре дошли, но трябва да знаят как да се държат тук. Печалбата на всяка цена не е туризмът, какъвто искаме на острова", каза Новак.

Ангелкова е поискала табели с цени за допълнителните услуги на "Нестинарка"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/10/3004433_angelkova_e_poiskala_tabeli_s_ceni_za_dopulnitelnite/?ref=rss


В договорите за наем и концесия задължителни са обявените цени на чадъри и шезлонги, но няма забрана стопанинът на плажа да може да предлага допълнителни плажни принадлежности.<br /><br />Това подчерта министърът на туризма Николина Ангелкова, помолена за коментар по казуса с плаж "Нестинарка", съобщиха от пресцентъра на министерството. "Изричното условие обаче е допълнителните принадлежности да не са задължителни за потребителя", обясни тя.<br /><br...

Радев: Правителството умишлено протака проекта за изтребителите

http://www.mediapool.bg/radev-pravitelstvoto-umishleno-protaka-proekta-za-iztrebitelite-news266405.html

Президентът Румен Радев обвини правителството, че умишлено протака проекта за изтребителите и го връща в самото му начало през 2011 година, когато тепърва се е събирала информация. "Хаосът е пълен. Всеки ден има нещо ново", коментира Радев, видимо раздразнен от последното решение на премиера Бойко Борисов проектът да бъде преразгледан в парламента и вече да се търсят само нови изтребители. От думите на Радев стана ясно, че единствените нови изтребители, които България може да си позволи са шведските "Грипен", които бяха класирана на първо място и в рамките на сегашния конкурс. "През цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети – мощни, съвременни. Най-добре Ф-18, "Юрофайтър", "Рафал", Ф 16, но винаги сме катастрофирали в цената, която надхвърля значително определената финансова рамка (1.5 млрд. лева – б. ред)", каза Радев, който присъства на конференция за общия европейски фонд за отбрана в София. "Много ще се радвам ако правителството успее да постигне политическа цена, но от сега да ви кажа няма да стане. Последните 10 години много държавници се опитваха но никой не успя. Тези самолети струват пари, които надхвърлят чувствително финансовата рамка", добави той. В петък премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов съобщиха, че проектът ще бъде преразгледан от парламента, тъй като правителството иска задължително да бъдат купени нови изтребители. Така на практика работата по проекта до момента се обезсмисля, тъй като досега нямаше изискване машините да са единствено нови. "Фактите са, че всеки ден има нещо ново. Така не се работи институционално, мисля, че трябва да се научим да уважаваме собствените си решения. Има решение на българско правителство, макар взето миналата година, има решение на парламента, и изведнъж те "отиват в коша", как да има доверие на хората в институциите", коментира Радев. Радев "заплаши" на КСНС да се говори само за корупция Президентът добави още, че не смята да свиква ново заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, тъй като не се работи по решенията му за ускоряване на модернизацията и вдигане на заплатите в сектора. "Не виждам смисъл от следващ КСНС за сигурност и отбрана. За това мисля, докато не видя някакви малко и конкретни стъпки, да си говорим на следващите съвети за корупция, за съдебна реформа, престъпност, бедност", каза Радев. Милиарди загуби заради липсата на координация в ЕС Президентът коментира в понеделник, че Европейският съюз е все по-решен да поеме отговорността за сигурността си в свое решение и пример за това е формирането на общ европейски фонд за отбрана, който бе представен на конференцията в понеделник. Според него липсата на коопериране между страните-членки на ЕС в областта на сигурността и отбраната носи годишни загуби на съюза от 25 млрд. до 100 млрд. евро. Еврокомисарят за вътрешния пазар и промишлеността Елжбета Биенковска обясни, че за се кандидатства по новия фонд трябват съвместни проекти между компании от различни страни, като не е задължително те да са само от големия бизнес. Условието е да участват най-малко 3 дружества от най-малко 2 европейски държави и да има обща обществена поръчка. Планът е Европейската комисия да формира специален фонд с годишен бюджет до 5.5 млрд. евро, с който ще се финансират общи проекти. Целта на Брюксел е така да помогне за по-ефективното изразходване на средствата за отбрана и да ограничи дублирането на отбранителни способности в Общността. Къде е България? Още преди пет години се обсъждаше възможността България и Румъния да закупят заедно изтребители, което би дало възможност да се постигне по-добра цена и да се осигурят по лесно поддръжката и експлоатацията на машината. Общи действия в тази посока обаче така и не бяха предприети. През годините имаше сериозни резерви около съвместните проекти от страна на различните политически и бизнес лобита в отбраната, които предпочитат сами да решават скъпите военни сделки.

Fitch Ratings също повиши рейтинга на Fibank

https://offnews.bg//ikonomika/fitch-ratings-sashto-povishi-rejtinga-na-fibank-660172.html

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши дългосрочния рейтинг на Първа инвестиционна банка от ‘B-’ на ‘B’, а рейтинга й за жизнеспособност от ‘b-’ на ‘b’.

Перспективата по дългосрочния рейтинг на Fibank се запазва стабилна.

Повишаването на рейтингите на банката се обуславя от стабилизирането на качеството на активите, подобряването на рентабилността и капитализацията й, и умерения рисков апетит.

Повишаването на рейтинга за жизнеспособност на Fibank отразява стабилизирането на показателите за качество на активите на банката и подобренията в управление на риска, включително последователното прилагане на критериите за класификация на кредитите, в съответствие с най-високите международни стандартите в индустрията. В това отношение Първа инвестиционна банката развива дългосрочно партньорство с Международната финансова корпорация (IFC) за по-ефективно корпоративно управление и управление на риска.

Рейтингът за жизнеспособност се подкрепя също и от стабилното финансиране на банката, базирано върху големия обем депозити на дребно, и добрата ликвидна позиция. Към края на първото тримесечие на годината банката е трета в сегмента с привлечени средства по депозити на физически лица в размер на 6,3 млрд. лв., а коефициентът на ликвидни активи възлиза на значителните 28%.

От Fitch отбелязват, че през 2016 г. банката е реализирала оперативна печалба на база приходи от дейността, подкрепени от силния нетен лихвен марж, разумната ефективност на разходите (49% съотношение разходи/приходи), и намалението в разходите за обезценки. За 2016 г. Fibank отчита печалба от 266 млн. лв. преди провизии и данъци.

Повишената рентабилност на банката е знак за анализаторите от Fitch, че тя ще продължи да подкрепя оперативната печалба посредством намалените разходи за обезценки, обуславяни от подобрената икономическа среда.

Според предварителните отчетни данни към 30 юни 2017 г. печалбата на Първа инвестиционна банка преди обезценка и данъци е в размер на 82 млн. лв., а нетната печалба е 40 млн. лв. За първите шест месеца на 2017 г. нетният лихвен доход е в размер на 124 млн. лв. и нетният доход от такси и комисиони е 49 млн. лв.

На 4 юли 2017 г. международната рейтингова агенция Moody's присъди дългосрочен рейтинг “B1” за депозити на Fibank със стабилна перспектива.

WeChat Pay вече е в Европа

http://www.investor.bg/novini/261/a/wechat-pay-veche-e-v-evropa-242729/

С този ход тя отправя ново предизвикателство пред китайския си конкурент Alibaba

ЕК отпуска още 1,22 млн. евро за бежанците в България

https://offnews.bg//evropa/ek-otpuska-oshte-1-22-mln-evro-za-bezhantcite-v-balgaria-660170.html

Европейската комисия отпуска на България още 1,22 млн. евро спешна помощ за бежанците у нас. 

Парите ще бъдат отпуснати в подкрепа на дейността на Агенцията на ООН за бежанците и ще отидат за подобряване на условията за търсещите убежище и бежанците, съобщи ЕК, цитирана от БТА.

От ЕК допълват, че част от средствата ще отидат за наблюдение на процедурите за осигуряване на закрила на бежанците, както и осигуряване на правна и психологическа помощ, в това число и на децата мигранти. 

Така спешната помощ за справяне с миграцията и охрана на границите, предоставена ни от ЕК, достига 170 млн. евро. 

По националните програми до 2020 година трябва да получим още 91 млн. евро за бежанците. 

Китай триумфира със Световната купа

https://offnews.bg//snukar/kitaj-triumfira-sas-svetovnata-kupa-660165.html

Китай отново демонстрира доминация в снукъра и спечели Световната купа в Уши за впечатляващия трети пореден път, след като Дин Джунхуй и Лианг Уенбо от Китай А победиха Англия в лицето на Джъд Тръмп и Бари Хоукинс с 4:3 фрейма.

Азиатците направиха невероятен обрат, след като изоставаха от британското дуо с 1:3 в първите 4 игри, с което приключиха по вълнуващ начин турнира, който започна с 24 отбора.

Дин и Лианг взеха Световната купа за нацията си през 2011 година, а през 2015 г. трофеят отиде в Б отбора на Джоу Йюлонг и Ян Бинтао.

Сега това е хеттрик за китайската двойка, която ще прибере впечатляващата награда от 200 000 долара за щастие на местните фенове.

"Имам доста прилични изяви срещу Тръмп. В решаващия фрейм дори не си помислих, че ще загубя. Играех с голяма увереност и  накрая спечелихме", сподели Дин веднага след триумфа.

Ангелкова: Три крайплажни заведения във Варна ще бъдат затворени

https://www.actualno.com/politics/angelkova-tri-krajplajni-zavedenija-vyv-varna-shte-bydat-zatvoreni-news_621585.html

Три заведения на плажа „Кабакум централен“ край Варна ще бъдат затворени. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се включи в проверка за състоянието на морския плаж, отдаден под наем, предаде „Фокус“. Проверката, коя

Радев: ЕС губи 100 милиарда евро годишно заради липсата на коопериране в областта на отбраната

http://www.cross.bg/indystriya-radev-fond-1548576.html

/КРОСС/ Европейският съюз демонстрира все по-голяма решителност да поеме отговорност за собствената си сигурност. Само преди няколко дни Европейската комисия прие решение за стартиране на Европейски фонд за отбрана, който може да се превърне в двигател на развитието на отбранителната индустрия в ЕС. Това заяви президентът Румен Радев при откриването в София на Национална конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания". Форумът се провежда под патронажа на българския държавен глава и е първият, посветен на създаването на Европейския фонд за отбрана. Очаква се Фондът да подпомага и координира цялата политика по изследване, развой и развитие на информационните и космически технологии, производството и аквизициите на отбранителна продукция, с акцент върху малките и средни предприятия. "Липсата на коопериране между страните-членки в областта на отбраната носи годишни загуби на ЕС до 100 млрд. евро. Около 80% от аквизицията и над 90% от изследванията и развоя се извършват на национална база", подчерта в изказването си президентът. "Фрагментираният подход на ЕС към развоя и придобиването на основни бойни системи води също до финансови загуби", посочи още държавният глава и подчерта, че в резултат на този фрагментиран подход основните бойни системи в ЕС наброяват 178 типа, докато в САЩ те са само 30. В ЕС има 17 основни типа бойни танкове, в САЩ - само един тип

Тотев: Община Пловдив е прeвела 2 милиона лева на МБАЛ "Св.Мина"

https://www.24chasa.bg/region/article/6327442

Тотев: Община Пловдив е прeвела 2 милиона лева на МБАЛ "Св.Мина"Община Пловдив изпълни своя ангажимент и преведе на МБАЛ "Св.Мина" два милиона лева, каза кметът на града Иван Тотев, предава БТА. По думите му обаче част от парите са били насочени към кредитори, което наложило забавяне при изплащането на заплатите. Той бе категоричен, че още на 7 юли забавените възнаграждения са били приведени на всички

Над 2 000 деца са родени след ин витро процедури, финансирани от държавата за 2 г. и половина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327124

Над 2 000  деца са родени след ин витро процедури, финансирани от държавата за 2 г. и половинаЗа две години и половина са родени 2 171 деца след ин витро процедури, финансирани от държавата. Това съобщиха от Сметната палата, чийто експерти са извършили одит на дейността на Центъра за асистирана репродукция за периода от 1 януари 2014 г. - 30 юни 2016 г. Центърът осъществява организационно и финансово подпомагане на гражданите за извършване

Австрия забрани на турския министър на икономиката да влезе в страната

http://www.mediapool.bg/avstriya-zabrani-na-turskiya-ministar-na-ikonomikata-da-vleze-v-stranata-news266404.html

Австрия забрани на турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи да влезе в страната за участие в прояви, посветени на годишнината от неуспешния опит за преврат, съобщиха световните агенции, като се позоваха на представител на австрийското външно министерство.   "Мога да потвърдя, че министърът на външните работи Себастиан Курц наистина забрани на турския министър на икономиката да влезе в страната", каза представителят на външното министерство.   Той посочи, че посещение на турски министър за участие в подобни прояви би било заплаха за обществения ред и сигурност в Австрия.   По-рано холандското правителство също заяви, че посещението на турския вицепремиер Туглур Тюркеш в страната за участие в аналогични прояви е нежелано. Тюркеш трябваше да говори в конгресния център в град Апелдорн.

Борисов обсъди енергийни проекти с Ердоган, Алиев, Вучич и Рама

http://www.mediapool.bg/borisov-obsadi-energiyni-proekti-s-erdogan-aliev-vuchich-i-rama-news266403.html

Премиерът представи на Световния петролен конгрес в Истанбул проекта за европейски газов хъб "Балкан" Министър-председателят Бойко Борисов участва в работна среща с президентите на Турция - Реджеп Тайип Ердоган, на Азербайджан - Илхам Алиев, на Сърбия - Александър Вучич и с премиера на Албания Еди Рама, посветена на енергийните проекти в региона, съобщи пресслужбата на Министерския съвет в понеделник. Срещата се състоя в рамките на провеждащия се в Истанбул 22-и Световен петролен конгрес. В изказването си пред форума Борисов подчертал значението на развитието на газовата инфраструктура за диверсифициране на източниците и маршрутите на енергийните доставки и представил проекта за европейски газов хъб "Балкан". Конгресът в Истанбул ще продължи до 13 юли под мотото "Мостове към нашето енергийно бъдеще". Присъстват над 5000 делегати от петролните гиганти на света. Проявата се провежда в конгресния център "Лютфи Кърдар". Световният петролен конгрес се организира от Световния петролен съвет към ООН съвместно с турското министерство на енергетиката и природните ресурси, ръководено от министър Берат Албайрак. Сред участниците е и държавният секретар на Съединените американски щати Рекс Тилърсън. В програмата са застъпени теми, отнасящи се до развитието на енергийната индустрия и проблемите, свързани с нейното социално, икономическо и екологическо въздействие. Анкара иска да стане лидер по съхранение на газ в региона Турция има намерение да се превърне в лидер по съхранение на газ в региона, достигайки обем от 1 млрд. куб. м след започване на работа на хранилището Тузгьол, заяви по време на конгреса турският министър на енергетиката Берат Албайрак. „С въвеждането му (на газовото хранилище под езерото Туз) в действие нашите мощности ще се увеличат четири пъти – до 1 млрд. куб. м природен газ и можем да станем номер едно по отношение на съхранение на газ в региона“, каза той. По-рано беше съобщено, че Русия и Турция могат да създадат обща компания за съхранение на газ от газопровода „Турски поток“. На 7 май руската „Газпром“ започна строителството на морския участък на проекта, който ще минава по дъното на Черно море и ще излиза в европейската част на Турция, продължавайки към Гърция. Дължината на морската му част е около 910 км, а сухопътната – 180 км. Първата линия на газопровода ще доставя газ за турския пазар, а втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка линия е от около 15,75 млрд. куб м газ годишно. Общата сума за строителството на четирите участъка се оценява на 11,4 млрд. евро. Министър-председателят Бойко Борисов участва в работна среща с президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Албания Еди Рама. Турция ще издаде до края на годината всички разрешителни за АЕЦ "Аккую" Турция ще издаде всички разрешителни за строителство на АЕЦ "Аккую" до края на 2017 г., а изграждането на съоръженията може да започне през 2018 г. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС, след среща с турския си колега Берат Албайрак на Световния петролен конгрес в Истанбул. По думите му Турция в най-скоро време ще определи точката за излизане на сушата на газопровода "Турски поток". Новак определи като "откровен саботаж" действията на Европейската комисия спрямо проекта "Северен поток 2" заради намесата в търговски преговори. Както бе съобщено по-рано ЕК е подготвила проекти за мандат за водене на преговори с Русия за газопровода, който трябва да доставя руски газ до Германия по дъното на Балтийско море. Според един от документите до мощностите на съоръжението трябва да бъдат допуснати и други руски компании освен Газпром. "Виждаме откровен саботаж срещу икономически обосновани и привлекателни за потребителите инфраструктурни проекти като "Северен поток 2". Намеса в търговските отношения на компаниите", каза Новак.

Крадци издърпаха банкомат с джип, той излетя с парите в дерето

https://offnews.bg//112/kradtci-izdarpaha-bankomat-s-dzhip-toj-izletia-s-parite-v-dereto-660168.html

Крадци задигнаха цял банкомат в село Катунци до Симитли.

Около 4 часа сутринта групата се опитала да влезе с бус в банката, за да открадне банкомата и още тогава удря на камък. Опитът се оказал неуспешен.

След това крадците решили, че все пак ще откраднат парите, но заедно с банкомата. Завързали устройството със стоманено въже за автомобила си. При дърпането обаче въжето се скъсало, банкоматът паднал в дерето и там полицията го открила по-късно.

Устройството е намерено с всичките пари и касети в него, предава БНТ.  

Водят се следствени действия и свидетелите дават показания. 

Пишман крадци издърпаха банкомат с джип, но той излетя с парите в дерето

https://offnews.bg//112/pishman-kradtci-izdarpaha-bankomat-s-dzhip-no-toj-izletia-s-parite-v-660168.html

Крадци задигнаха цял банкомат в село Катунци до Симитли. Около 4 часа сутринта групата се опитва да влезе с бус в банката, за да открадне банкомата и още тогава удря на камък. Опитът се оказва неуспешен.

След това крадците решават, че все пак ще откраднат парите, но заедно с банкомата. Завързват устройството със стоманено въже за автомобила си. При дърпането обаче въжето се къса, банкоматът пада в дерето и там полицията го открива по-късно.

Устройството е намерено с всичките пари и касети в него, предава БНТ.  

Водят се следствени действия и свидетелите дават показания. 

Бандити със спрейове обрали 20-ина туристи до парижко летище

http://dnes.dir.bg/news/hotel-paris-grabiteli-spreyove-26036231

Двайсетина туристи, очаквали с багажите си бус до парижкото летище Руаси, са били обрани в събота от бандити със сълзотворни спрейове.

Още седмица и малко се набират идеи за ПРОМЯНА

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/10/3004400_oshte_sedmica_i_malko_se_nabirat_idei_za_promiana/?ref=rss


За четвърта поредна година се провежда конкурсът ПРОМЯНАТА, организиран от "Нова Броудкастинг Груп" и фондация "Reach for Change България". С него се издирват хора и граждански организации с идеи за социални дейности и предприемчество, които имат потенциала да променят животи. Този път фокусът на дейностите трябва да е в помощ на децата.<br /><br />В конкурса могат да участват физически лица и организации с нестопанска цел, които имат планове за социално...

Цв. Василев: За стенограмите за КТБ, влъхвите и „Страшния съд“

http://frognews.bg/news_137997/TSv-Vasilev-Za-stenogramite-za-KTB-vlahvite-i-Strashniia-sad/

В изпълнение на разпорежданията на съда, президентът Радев направи публични в разстояние на около месец двете така наречени Стенограми КТБ. Събитието трябваше да разкрие дългоочакваната от обществото енигма – какво се случи с КТБ, кой, кога и как ограби четвъртата по големина банка в България.

Shell ще заделя по 1 млрд. долара годишно до 2020 г. за чиста енергия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shell-shte-zadelia-po-1-mlrd-dolara-godishno-do-2020-g-za-chista-energiia-242751/

Компанията вижда възможности във водородните горивни елементи, втечнения природен газ и следващото поколение биогорива

700 000 лева за проектиране на ремонти на улици в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6327245

700 000 лева за проектиране на ремонти на улици в ПловдивОбщина Пловдив започва изпълнението на програма по проектиране на ремонти на няколко улици в града, като строителството ще се извърши през 2018 г. Това каза пред журналисти кметът на града Иван Тотев, предава БТА. Той уточни, че цялата сума за проектирането ще бъде около 700 000 лева. В тази връзка той е предложил на следващото си заседание

Нобеловият лауреат за мир Лиу Сяобо е в критично състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327407

Нобеловият лауреат за мир Лиу Сяобо е в критично състояниеНосителят на Нобеловата награда за мир Лиу Сяобо е в критично състояние, предава AFP, цитира "Фокус". От болницата, в която той се лекува, уточниха, че туморът в белия му дроб се е уголемил. Докторите са информирали семейството му, че са подготвени да преместят 61-годишния активист в интензивното отделение, ако това се наложи.

Сотир Цацаров: Напрежението в страната е резултат от толериране на безнаказаност

http://www.moreto.net/novini.php?n=355198

Напрежението в страната не е етническо, а е резултат от дълго толерирано съзнание за безнаказаност. Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с протестите. Тази седмица ще бъдат повдигнати обвинения на всички депутати със свален имунитет.

Крадците изпуснали в дере откраднатия в Катунци банкомат

http://dnes.dir.bg/news/kradtzi-bankomat-katuntzi-26036233

Неизвестни засега трима крадци, оборудвани с маски, джип и микробус, завързали банкомата в Катунци с въже, издърпали го и влачили над 100 метра.

Руският енергиен министър: Виждаме откровен саботаж на проекти като "Северен поток - 2"

http://www.cross.bg/severen-otkroven-sabotazh-1548575.html

/КРОСС/ Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак нарече "откровен саботаж" действията на Европейската комисия за "Северен поток-2" заради намесата на изпълнителния орган на ЕС в търговски преговори, съобщава ТАСС, цитирана от news.bg. По-рано е съобщено, че Европейската комисия е подготвила проект мандат за водене на преговори с Русия за тръбата. Според ЕК не само "Газпром", но и други руски компании трябва да участват в енергийния проект. "Виждаме откровен саботаж на икономически обосновани и изгодни за потребителите инфраструктурни проекти, такива като "Северен поток-2". Има намеса в търговските отношения на компаниите", обяви Новак.

София беше джаз!

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/07/10/3004424_sofiia_beshe_djaz/?ref=rss


За седма поредна година международният фестивал А to JazZ показа, че красотата на джаз музиката обединява, сплотява и омагьосва. Повече от 30 хиляди души станаха част от уникалното изживяване A to JazZ и направиха фестивала oще по-пъстър и емоционално зареден. В трите фестивални вечери видяхме, че A to JazZ e много повече от джаз. Не само заради прекрасните артисти и музиката, с която те изляха цялата си душа на сцената, а заради страхотната публика, която очарова и трогна тези музиканти.<br...

550 свободни места след второ класиране на 7-класниците във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355202

550 са незаетите места във варненските гимназии след края на второто класиране за седмокласниците, съобщи за Moreto.net началникът на Регионалното управление на образованието(РУО), Венцеслава Генова. Към момента три са незаетите места в Четвърта езикова гимназия.

Седем души се изправят на съд за смъртта на работници при събарянето на хотел "Вероника"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/10/3004418_sedem_dushi_se_izpraviat_na_sud_za_smurtta_na/?ref=rss


Варненската Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу седем души, отговорни за смъртта на четирима работници при разрушаването на хотел "Вероника" в комплекса Слънчев ден на бизнесмена Георги Гергов.<br /><br />След разследване, продължило повече от две години, прокуратурата е изготвила обвинение за<br /><br />причиняване на смъртта<br /><br />на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов поради "немарливо...

И Fitch Ratings повиши рейтинга на Fibank

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/i-fitch-ratings-povishi-reitinga-na-fibank-242754/

Повишаването на рейтингите на банката се обуславя от стабилизирането на качеството на активите, посочва агенцията

ЕК отпуска още 1.22 млн. евро за бежанците в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327337

ЕК отпуска още 1.22 млн. евро за бежанците в БългарияЕвропейската комисия съобщи, че отпуска още 1.22 милиона евро спешна помощ в подкрепа на дейността на Агенцията на ООН за бежанците в България, предава БТА. Средствата ще послужат за подобряване на условията за търсещите убежище и бежанците. С предоставените средства ще бъдат улеснени наблюдението над процедурите за предоставянето на закрила и

Затрупаните от хотел "Вероника" приели да режат основите му срещу обещание за 5 хил. лв. "бонус"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/10/3004418_zatrupanite_ot_hotel_veronika_prieli_da_rejat_osnovite/?ref=rss


Варненската Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу седем лица, отговорни за смъртта на четирима работници при разрушаването на хотел "Вероника" във ваканционния комплекс "Слънчев ден" на бизнесмена Георги Гергов.<br /><br />След разследване, продължило повече от две години прокуратурата е изготвила обвинение за<br /><br />причиняване на смъртта<br /><br />на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов...

12% ръст на строителната продукция в страната през май

http://econ.bg/Новини/12-ръст-на-строителната-продукция-в-страната-през-май_l.a_i.745462_at.1.html

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през май 2017 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство", изчислен въз...

И Австрия забрани "честване" на неуспешния преврат в Турция

http://www.cross.bg/avstriya-stranata-prevrat-1548574.html

/КРОСС/ Австрия забрани на турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи да влезе в страната, за да присъства на събитие по случай първата годишнина от неуспешния преврат в Турция. Това съобщи говорител на австрийското външно министерство и допълни, че събитието е, "много голямо" и че визитата представлява "опасност за обществения ред и сигурност в Австрия". В петък и Холандия заяви, че турският заместник-премиер Тугрул Тюркеш не е добре дошъл в страната. Той трябваше да участва подобно мероприятие и да изнесе реч в конгресния център в град Апелдорн.

Започна изграждането на кръгово в центъра на Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6327229

Започна изграждането на кръгово в центъра на Горна ОряховицаС официална церемония днес започна изграждането на кръгово кръстовище между Общината и Пощата в центъра на Горна Оряховица.  Строителството се реализира в рамките на проект „Обновяване на градската среда в гр. Горна Оряховица” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Началото на строително-монтажните работи дадоха кметът инж.

Кристиано Роналдо ще получи нови отговорности в "Реал" (Мадрид)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/10/3004417_kristiano_ronaldo_shte_poluchi_novi_otgovornosti_v/?ref=rss


Звездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо ще има нови отговорности в отбора. Португалецът ще се изкачи в йерархията в състава заради радялата с Пепе, който отива в "Бешикташ", пише "Ас".<br /><br />Роналдо ще стане трети капитан на белите. Най-голямата отговорност сред играчите е за защитника Серхио Рамос, а негов първи заместник е Марсело.<br /><br />Голмайсторът на "Реал" вече ще участва в процеса на взимане на решения. Той...

БСП ще предложи промяна в броя на депутатите от някои многомандатни райони

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/10/3004385_bsp_shte_predloji_promiana_v_broia_na_deputatite_ot/?ref=rss


Проектът на БСП за смесена избирателна система, при която 120 депутати се избират пропорционално, а 120 - мажоритарно, предвижда и промяна на броя на народните представители, които се излъчват от някои от многомандатните избирателни райони (МИР).<br /><br />Намаляване на мандатите, т.е. на броя депутати, с един се предлага в Благоевград (от 11 на 10), Варна (от 15 на 14) , Ловеч (от 5 на 4), Плевен (от 9 на 8) и Пловдив-област (от 11 на 10). С един повече се предвижда да са...

Държавното финансиране за ин витро е недостатъчно и несвоевременно

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dyrjavnoto-finansirane-za-in-vitro-e-nedostatychno-i-nesvoevremenno-242748/

Издадените заповеди за финансиране нарастват, но планираните разходи за дейности по асистирана репродукция остават постоянна величина, сочи доклад на Сметната палата

Откриха изгубилата се в Лозенска планина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327320

Откриха изгубилата се в Лозенска планинаНамерена е жената, която се беше изгубила в Лозенска планина. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК), цитира "Фокус". Планинските спасители са я открили около 11.15 часа на 3 км от мястото, където се е изгубила. Жената е на 86 години, намерена е в добро състояние, само с рана на крака.

Когато у дома има слънце, се чувстваме прекрасно

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6323595

Когато у дома има слънце, се чувстваме прекрасноИстория за построяването на една къща с много светлина Стефан е успял да осъществи една от мечтите си. Построил е къща за своето семейство, в която се чувства независим, спокоен и свободен. Неговият дом се намира в имот, наследен от дядо му във вилната зона на гр. Банкя. Обграден е от природа, от която той и семейството му черпят енергия и здраве,

Във вторник отново жеги, жълт код е обявен в половин България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyv-vtornik-otnovo-zhegi-zhylt-kod-e-obiaven-v-polovin-bylgariia-2035957

През нощта ще бъде ясно, а утре отново слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 33° и 38°, по-ниски в източните райони от страната – от 25° до 31-32°, в София около 34°, посочват от НИМХ-БАН.

Жълт код

Момчета от БСП нападали паметника пред НДК, ежедневно имало набези

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327241

Момчета от БСП нападали паметника пред НДК, ежедневно имало набезиРаботещите по демонтирането на паметника пред НДК съобщиха за ежедневни набези по обекта, предаде Би Ти Ви. Охраната посочи, че редовно информационната табела е била чупена – четири табели са били сменени за пет дни.  Хора бутат и ритат оградите и се опитват да влязат вътре. При последния случай са били задържани няколко 20-годишни момчета,

Белгия се опасява от терористичен удар след седмица

http://www.mediapool.bg/belgiya-se-opasyava-ot-teroristichen-udar-sled-sedmitsa-news266401.html

Белгийските специални служби са на крак заради опасения от възможен терористичен удар покрай предстоящия национален празник на 21 юли, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Отбелязва се, че в последните дни са били разкрити и предотвратени два заговора за нападение, след като в Белгия, Франция и Италия бяха заловени джихадисти, готови за действие. Допълва се, че на тримата задържани миналата седмица в Лил и Брюксел са повдигнати обвинения за участие в терористична група, след като е установено, че те са разполагали с автоматични огнестрелни оръжия и униформи на полицаи, на охранители и на служители на "Гражданска защита". Все още властите издирват третия от братята Саути, заловени в Брюксел. Според последни данни задържаният в събота в Италия чеченец Ели Бомбаталиев набирал желаещи за атентат в Белгия и бил свързан със съучастници в Лиеж. Белгийските власти продължават издирването на съучастниците - чеченци, сражавали се за "Ислямска държава". Покрай оповестяването на тези данни белгийската прокуратура предупреди, че има опасения за непосредствено предстоящ нов атентат. В края на юни макоранец взриви куфар на Централната гара в Брюксел и бе застрелян на място от военен патрул. При атентата нямаше жертви и ранени по щастлива случайност, след като бомбата, заложена в куфара, не избухна по очаквания от терориста начин.

Обвинителният акт за КТБ е 15 000 страници, внасят го до 20 юли

https://offnews.bg//temida/obvinitelniat-akt-za-ktb-e-15-000-stranitci-vnasiat-go-do-20-iuli-660167.html

Своеобразен рекорд за българския наказателен процес ще е обвинителният акт за източването на КТБ, коментира в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров. Той ще бъде внесен до 20 юли, обемът му е 15 000 страници, срещу 19 обвиняеми, добави той.

Относно втората разсекретена стенограма, Цацаров коментира, че няма изненада за него, тъй като е бил на място и повтори:

Една голяма пирамида, която е била подхранвана финансово, която е била подхранвана лично и която, в крайна сметка, е служила и за определени политически цели“, добави главният прокурор.

През тази седмица ще бъдат повдигнати и обвинения на депутатите, отказали се от своя имунитет – Веселин Марешки и двамата му съпартийци, както и на Манол Генов.

В Бургас Сотир Цацаров коментира и продължаващата ескалация на еттическо напрежение в страната, но бе категоричен, че за него, то не е етническо, а удобно може да се представи като такова. Той поясни, че това е резултат от дълго насаждано, толерирано и подклаждано съзнание за пълна безнаказаност. И посочи, че то продължава в тези градове и села, с ромски махали, където се толерира незаконното строителство, а на нарушенията на обществения ред се гледа по-снизходително. Генезисът е друг, посочи Сотир Цацаров.

Парите, които са изхарчени за интеграция на ромското население, очевидно са били изразходени само за интеграция на хората, които са ги изразходвали“, смята главниятпрокурор.

Цацаров подчерта, че ромското население в тези квартали е важно и необходимо, когато се задават избори и политическият маркетинг трябва да спре. Направи и паралел с депутата Манол Генов, който се отказа от имунитета си, че част от доказателствата срещу него са свързани с купуване на гласове от ромската махала. Цацаров добави, че според него няма етнически конфликт, а такъв между беззаконието и хората, които спазват закона. Той допълни, че хора от тези квартали могат и лесно да бъдат използвани за радикализация, като посочи, че единият от задържаните в Асеновград, по негов спомен, е подсъдим и за едно от делата за радикален ислям. Законът трябва да е еднакъв и да важи за всички, подчерта Цацаров и направи паралел с несебърлията, обвинен за нападение над незрящи туристи в морския град:

Оказва се, че глаукомата, като едно от заболяванията, не е пречка да шофираш в центъра на Несебър. Глаукомата не е пречка да посегнеш на незрящи хора. Глаукомата не е пречка да се държиш по точно най-безобразния начин“, добави главният прокурор, визирайки едно от заболяванията, които бяха посочени от адвокатите на младия мъж, с което се искаше по-лека мярка за неотклонение.

Глаукомата се оказва пречка да посетиш ареста и именно от това се подклажда съзнание за безнаказаност, каза Цацаров и допълни, че за подобни случаи – за шведа, ритнал камериерка, за руснаците – нападнали полицаи, за ромите – били друг служител на реда, трябва да се налага постоянен арест. Според главния прокурор, обаче, при подобни случаи, обвиняемите услужливо се сдобивали с медицински документи, които да удостоверяват влошено здраве.

Иран: Споразумението между САЩ и Русия за примирие трябва да обхване цяла Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327091

Иран: Споразумението между САЩ и Русия за примирие трябва да обхване цяла СирияДоговореното от САЩ и Русия спиране на огъня в Югозападна Сирия трябва да обхване цялата страна, заяви днес говорител на иранското министерство на външните работи, цитиран от Ройтерс. След срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин на форума на Г-20 в Хамбург в петък САЩ Русия и Йордания обявиха,

Записването в първи клас става чрез дискриминация, заключи прокуратурата

https://offnews.bg//temida/zapisvaneto-v-parvi-klas-stava-chrez-diskriminatcia-zakliuchi-prokura-660169.html

Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала за дискриминационни критерии при класирането на ученици в първи клас. 

От прокуратурата съобщават, че са направили "произволно проучване" на допълнителни критерии за класиране на първолаци и са констатирали дискриминационни условия като това, че предимство се дава на деца, чиито родители към датата на подаване на заявлението, са на постоянен трудов договор в Министерството на образованието и науката (МОН), Столична община или държавната администрация. Имало и условия, според които с предимство са децата, на което поне единият родител е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация или работят в "сферата на образованието".

В тази връзка прокуратурата е оспорила по съдебен ред текст от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община.

В тази връзка е сезирана и Комисията за защита от дискриминация (КЗД) "в качеството ѝ на специализиран държавен орган за осигуряване на равенство в третирането с оглед образуване на производства за проверка на спазване на нормативните изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в страната".

След проверката на прокуратурата са получени и още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии, които също са изпратени в комисията по компетентност.

От прокуратурата обаче смятат, че от комисията не изпълняват задълженията си в цялост, тъй като не е започната проверка за наличието на дискриминация и в други училища, различни от проверените от прокуратурата. По представените случаи от КЗД са ангажирани "единствено МОН, Регионално управление на образованието, Председател на Столичен общински съвет и Кмет на Столична община".

Румен Радев: Заявката на премиера за нови самолети е с цел ново протакане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327238

Румен Радев: Заявката на премиера за нови самолети е с цел ново протаканеСлед като в петък премиерът Бойко Борисов декларира, че желае да преговаряме с всички компании за нови бойни самолети, днес президентът Румен Радев разясни, че това показва желание на правителството да протака. Процесът се връща на етапа от 2011 г., когато се проучват възможностите, уточни държавният глава, цитиран от Би Ти Ви.

Драма с паветата и на бул. "Прага"- институт разпоредил връщането им

http://www.mediapool.bg/drama-s-pavetata-i-na-bul-praga--institut-razporedil-vrashtaneto-im-news266400.html

Националният институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) е разпоредил на Столичната общината да върне паветата на бул. "Прага", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обаче обясни, че махането на паважа и полагането на асфалта ще продължи, въпреки позицията на института. "Изненадващо в сряда получихме становище от Националния институт за недвижимо културно наследство за връщане на паважната настилка. Изпратихме възражение, защото разрешението за строеж е от 2015 г. Тогава заповед на министъра на културата, на която се позовава НИНКН, не е имало. Надявам се възражението да бъде прието. Има практически и логични причини - това е изключително натоварен участък с тежко движение, свързващ само асфалтирани улици. Надявам се да не се наложи спиране на работите", казва столичният кмет пред "24 часа". Тя изразява своята "надежда", че министърът ще приеме аргументите на общината и няма да има забавяне на ремонта на бул. "Прага". "Министерството има правомощията да дава становища за елементите на културната среда. Длъжни сме да се съобразяваме с тях. Историческият облик на центъра трябва да се запази. Такъв пример е ул. “Вашингтон” - там възстановяваме паветата. Аргумент за решенията на НИНКН е заповед на министъра от 2016 г. В нея се посочва, че паважната настилка в града трябва да бъде запазена. Изброени са дори улици, по които от десетилетия няма павета. Разговарях с министъра, че заповедта трябва да се преразгледа", казва Фандъкова. В края на юни бул. "Прага" бе затворен за цялостен ремонт, който по план трябва да продължи до 15 август. Ще бъде подменена водопроводната инфраструктура, паветата трябва да бъдат заменени с асфалт, ще се поставят нови плочки по тротоарите, а уличното осветление ще бъде обновено. Ремонтът на булеварда се изпълнява от "Щрабаг", а стойността на договора е 1.44 млн. лв. с ДДС. След началото на ремонта започнаха и протести срещу премахването на паважа с аргумента, че така се заличавал обликът на града. Столичната община обаче възразява, че всички съседни улици на "Прага" са асфалтирани и нищо няма да се наруши. Кметството допълва, че трафикът по този булевард е много интензивен и паветата разбиват автомобилите. Има и граждански сдружения, които подкрепят премахването на паважа. От гражданската организация "Спаси София", която следи за некачествените ремонти в София, обявиха, че паветата са по-шумни и по-замърсяващи, както и че са подходящи за улици с по-малък трафик, а не за основни градски булеварди. Организацията смята, че Министерството на културата изцяло "популистки" настоява за запазване на паветата на бул. "Дондуков" и други големи градски артерии. Йорданка Фандъкова обяснява, че бул. “Дондуков” е най-тежкият обект за общината, защото е в много лошо състояние и е ключов за града. "Булевардът беше в много лошо състояние и се надявам всички да проявят търпение. Заради промяната на проекта, която се наложи след становището на Министерството на културата за запазване на паветата", каза кметът.

БСП осъди подпалването на крана до НДК

http://clubz.bg/56037-bsp_osydi_podpalvaneto_na_krana_do_ndk

БСП се разграничи от опитите да се внуши, че партията има нещо общо с подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България". И поиска извършителите да бъдат установени и наказани.

"Не приемаме опитите за внушение, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България", стои БСП. Осъждаме всяка проява на вандализъм и се надяваме извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност", пише в краткото съобщение на левицата.

Това бе и първата реакция от партия по случая, след като в събота срещу неделя през нощта кранът се запали. МВР разследва случая, но все още няма заподозрени. Заради акта от Столичната община съобщиха, че демонтирането на монумента ще се забави със седмица.

Социалистите и техни симпатизанти бяха "заподозрени", че могат да имат нещо общо с палежа покрай това, че например депутатката Нона Йотова от левицата се появи миналата седмица на митинга в защита на монумента до НДК. 

Водещият по БНР Петър Волгин пък откровено подкрепи палежа на крана, наричайки действието "легитичен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София". Това на свой ред предизвика вълна на недоволство и призиви за отстраняване на журналиста от обществената медия, където заплати се получават от данъци. Разбира се, имаше и подкрепящи Волгин и изявленията му.

Автопаркът на България се е увеличил с близо 130 хиляди автомобила за полугодието

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/10/3004414_avtoparkut_na_bulgariia_se_e_uvelichil_s_blizo_130/?ref=rss


Близо 130 хиляди нови и употребявани леки коли са регистрирани в страната за полугодието, сочат разпространените данни на КАТ. От тях нови са едва 18 579. В същото време близо 87 хиляди от заведените на отчет в КАТ леки и лекотоварни автомобили са на възраст над 10 години.<br /><br />"Дачия" остава пазарен лидер<br /><br />Поглед към пазара на нови автомобили показва, че лидер остава "Дачия" с 2103 продажби. Следват "Рено" (1859) и...

Осветиха нов храм в дуловското село Козяк

https://www.24chasa.bg/region/article/6327219

Осветиха нов храм в дуловското село Козяк
Нов православен храм бе осветен, в дуловското село Козяк, от Доростолския митрополит Амвросий. Първата копка е направена от покойния Доростолски митрополит Иларион. Десет години по-късно за първи път в селото черквата отвори врати. Храмът се нарича "Рождество на Св. Йоан Кръстител". Средствата за изграждането му - около 45 хиляди лева - са

Бивш преподавател в Софийския университет се изправя на съд за сексуален тормоз

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/10/3004402_bivsh_prepodavatel_v_sofiiskiia_universitet_se/?ref=rss


Прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившия преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Чавдар Стоянов "за опит за принуда и осъществени действия на полово удовлетворение с лице от същия пол", съобщи пресцентърът на държавното обвинение.<br /><br />В хода на разследването срещу юриста са били събрани доказателства за извършени от него две престъпления - опит за принуда, за което е предвидено наказание затвор до шест години и...

Утре - слънце и жега

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6327228

Утре - слънце и жегаПрез нощта времето ще бъде ясно, а утре отново слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 33 и 38 градуса, по-ниски ще са в източните райони от страната - от 25 до 31-32 градуса, в София - около 34 градуса, съобщи БТА. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от

Българският износ за трети страни скача с 42% през май

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bylgarskiiat-iznos-za-treti-strani-skacha-s-42-prez-mai-242741/

За първите пет месеца на годината експортът на годишна база нараства с 26%, но износът расте с по-бърз темп - 34,8 на сто

2171 българчета са родени след държавно финансиране на ин витро процедури

http://www.cross.bg/protzedyri-vitro-palata-1548573.html

/КРОСС/ За две години и половина с държавни средства са финансирани 7598 ин витро процедури, вследствие на които са родени 2171 българчета. Общата финансова стойност на тези дейности е 29,3 млн. лева, показва доклад на Сметната палата за работата на Центъра за асистирана репродукция от 01.01.2014 г. до 30.06.2016 г. Успеваемостта по показател „родени деца" за България е добра - 28 на сто, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики (Австрия 27,4 на сто). 35% от всички извършени у нас ин витро процедури в този период са били финансирани от фонда. Одиторите посочват, че за целта са ползвани по 12 милиона лева годишно, което е незначителна част от бюджета на здравното министерство (около 3%). В същото време тази мярка се прицелва в борбата с ниската раждаемост и застаряването на населението, тъй като България от години е с отрицателен прираст. В края на 2015 г. населението на България е намаляло в сравнение с 2014 г. с над 48 хил. души, а през 2050 г. се очаква да намалее до около 5,8 млн. души по прогнози на НСИ. Коефициентът на общата раждаемост през 2015 г. е 9.2% и е по-малък от общия коефициент на раждаемост за ЕС. Макар успеваемостта да е добра, много от двойките е трябвало да чакат почти година, за да бъдат одобрени заради недостиг на финансов ресурс. През 2016 г. е отчетено забавяне от 11 месеца при някои двойки

Три заведения работят незаконно на плаж Кабакум-централен край Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/10/3004410_tri_zavedeniia_rabotiat_nezakonno_na_plaj/?ref=rss


Три заведения работят незаконно на плаж Кабакум-централен край Варна, е установила съвместна проверка на институциите, в която се включи министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от пресцентъра на министерството.<br /><br />Сезирана е община Варна и местния строителен контрол незабавно да съборят заведенията или да спрат доставката на ток и вода. Миналата година е бил прекратен договорът с бившия наемател на плажа поради констатирани нарушения. Нов наемател е избран, но той...

Индиец застреля жена си, не му сервирала веднага вечерята

https://offnews.bg//sviat/indietc-zastrelia-zhena-si-ne-mu-servirala-vednaga-vecheriata-660162.html

60-годишен индиец застреля жена си, защото не му сервирала веднага вечерята. 

Ашок Кумар се прибрал пиян в събота и се скарал с жена си Сунаина на 55 години. Тя била разстроена, че той е пиян отново и искала да говорят по въпроса. Мъжът обаче искал веднага да вечеря, ядосал се и я застрелял в главата. 

Жената била откарана в болница, където починала, съобщава местната полиция, цитирана от Би Би Си. 

Полицията арестувала 60-годишния мъж, който признал вината си и обявил, че съжалява за стореното. 

Домашното насилие срещу жени е много често срещано в Индия. 

През 2015 г. случай на домашно насилие е докладван средно на всеки четири минути. 

Според проучване на държавна социална служба над 54% от мъжете и 51% от жените в Индия смятат, че съпругът може да бие жена си, ако е е показала неуважение към семейството на мъжа си, ако е пренебрегнала домашните си задължения или дори за неща като това да сложи повече или по-малко сол от необходимото в храната.

Индиец застреля жена си, сервирала му късно вечерята

https://offnews.bg//sviat/indietc-zastrelia-zhena-si-servirala-mu-kasno-vecheriata-660162.html

60-годишен индиец застреля жена си, защото му сервирала късно вечерята. 

Ашок Кумар се прибрал пиян в събота и се скарал с жена си Сунаина на 55 години. Тя била разстроена, че той е пиян отново и искала да говорят по въпроса. Мъжът обаче искал веднага да вечеря, ядосал се и я застрелял в главата. 

Жената била откарана в болница, където починала, съобщава местната полиция, цитирана от Би Би Си. 

Полицията арестувала 60-годишния мъж, който признал вината си и обявил, че съжалява за стореното. 

Домашното насилие срещу жени е много често срещано в Индия. 

През 2015 г. случай на домашно насилие е докладван средно на всеки четири минути. 

Според проучване на държавна социална служба над 54% от мъжете и 51% от жените в Индия смятат, че съпругът може да бие жена си, ако е е показала неуважение към семейството на мъжа си, ако е пренебрегнала домашните си задължения или дори за неща като това да сложи повече или по-малко сол от необходимото в храната.

130 млн. евро могат да достигнат разходите за Г-20 заради протестите

http://econ.bg/Новини/130-млн-евро-могат-да-достигнат-разходите-за-Г-20-заради-протестите_l.a_i.745461_at.1.html

В неделя германският канцлер Ангела Меркел беше разкритикувана във връзка със срещата на Г-20 в Хамбург, която беше помрачена от трите нощи на...

Бойко Борисов: Хъб "Балкан" ще диверсифицира преноса и търговията с газ

http://www.investor.bg/energetika/472/a/boiko-borisov-hyb-balkan-shte-diversificira-prenosa-i-tyrgoviiata-s-gaz-242753/

На петролния конгрес в Истанбул премиерът не изключи възможността газоразпределителният център да получава газ и от Русия

Искат уволнението на Волгин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327214

Искат уволнението на ВолгинСпоред Петър Волгин – лице, което в качеството си на служител на Българско национално радио (БНР) получава пари от нашите данъци, да запалиш кран е легитимна съпротива срещу капиталистическата система, пишат автори от Института за дясна политика от сайта "Мисъль". Как действията на една община имат общо с капитализма е неизяснен въпрос,

Фандъкова призова защитниците на паметника пред НДК да наберат средства

http://clubz.bg/56036-fandykova_prizova_zashtitnicite_na_pametnika_pred_ndk_da_naberat_sredstva

Работим по версията охранителят на крана, демонтирал паметника „1300 години България“, да е съпричастен към запалването му.

Това каза директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов пред журналисти във връзка с опожарения кран, който трябваше да демонтира паметника пред НДК, предаде "Фокус".

По думите му 42-годишният пазач в момента се проверява, но все още е разглеждан в качеството си на свидетел на случилото се. „Все още нямаме заподозрени по случая“, допълни Иванов.

Другите версии са за вандализъм или че случаят е свързан с някои от протестиращите срещу демонтажа на паметника. Иванов поясни, че е направен първоначален оглед на местопроизшествието, в който са ангажирани много сериозен брой служители.

„Бяха иззети камерите от общинска полиция и на тях не можахме да установим мятането на т. нар. коктейл „Молотов“. Това наложи извършване на повторен оглед днес, за да може да изясним причината на запалването“, коментира директорът на СДВР.

Той допълни, че се отхвърля версията кранът да е запален с бутилка, хвърлена отвън загражденията. Ст. комисар Ивайло Иванов коментира, че по-скоро се клони към версията, че кранът е полят вътре с нещо и извършителят е бил вътре зад загражденията. Според него извършителят е действал професионално, но не и охранителят, тъй като очевидци са подали сигнал на тел. 112 за запалването на крана преди пазача.

По-рано днес и столичната кметица Йорданка Фандъкова нарече пожара "очевидно умишлен акт".

"Хората, които са го замислили и провели, не са помислили за това, че при действията им е можело да пострадат граждани", заяви тя след приветственото й слово към новопостъпили пожарникари.

Фандъкова заяви, че съоръжението е силно компрометирано и е изключено възстановяването му.

"Групата, която протестира против демонтажа, да наберат средства - както е по правилник, за възстановяването му", препоръча тя.

Кранът, който демонтираше паметника „1300 години България“ от пространството пред НДК, беше подпален в 03.15 часа на 9 юли. Кранът бе напълно унищожен заедно с цялата командна система, затова ще бъде заменен с друг.

Македонската опозиция: Непубликуването на договора с България поражда съмнения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327205

Македонската опозиция: Непубликуването на договора с България поражда съмненияВМРО-ДПМНЕ смята, че непубликуването на договора, който правителството на Македония постигна с България и трябва да подпише след няколко седмици, поражда съмнения, че премиерът Зоран Заев разпродава македонските национални и държавни интереси, съобщи МИА, цитира БТА. Докато Заев държи македонската гражданска и научна обществност "на тъмно" като не

Въглищните електроцентрали - най-големият замърсител в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=355193

Европейският съюз обяви, че електроцентралите, захранвани с въглища, са най-големият замърсител на Стария континент, като Великобритания е сред най-големите замърсители, съобщава "Асошиейтед прес". Европейската енергийна агенция посочва, че половината от електроцентралите, отговорни за най-големите емисии замърсяване на водата и въздуха, са били във Великобритания - общо 14.

Според президента правителството умишлено протака модернизацията на армията

https://offnews.bg//politika/spored-prezidenta-pravitelstvoto-umishleno-protaka-modernizatciata-na-660166.html

Правителството умишлено портака модернизацията на армията и не спазва ангажиментите си, поети на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), поети в края на май тази година. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев пред журналисти след като взе участие в Националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“.

„Виждам желание не да се реализират проектите у нас за отбрана, а да се протакат, особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 г., когато тепърва започна процеса. Като човек участвал в тези процеси през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, ако ме питате - F- 18 нов, Юрофайтер нов, Рафал нов, F-16 нов, прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали с тези опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка”, заяви Радев, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че би се радвал, ако правителството постигне "политическа цена" в сделката, но не вярва, че това ще се случи.

"Отсега да ви кажа отговора: няма да стане. Виждал съм в последните 10 г. как много държавници са се опитвали да постигнат тази цена, никой не успя, повтори той. Тези самолети струват пари и надхвърлят чувствително финансовата рамка, която ни е определена от парламента, посочи държавният глава. Разбира се, ако са решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против стига да се намерят тези пари и стига да обясним на обществото, че те трябва да бъдат дадени, каза той. Хаосът е пълен - виждам го всеки ден. Не искам да издавам търговска тайна, която самите държави депозираха със своите оферти, но чувствително, много над 1.5 млрд. лв. за 8 нови самолета от типовете, които казах", коментира той вероятната цена на сделката.

Радев каза, че не вижда смисъл от провеждането на още един КСНС, тъй като "тези съвети се правят, за да се надгражда".

"До момента няма никакви стъпки, никаква яснота както за повишаване на социалния престиж, на мотивацията на военнослужещите и на всички служители от сектор сигурност, нито за окомплектоване, нито за проектите за модернизация. Те отиват в някаква безкрайност във времето. Аз мисля, докато не видя дори и малки, но конкретни стъпки, да си говорим на следващите съвети за корупция, за съдебна реформа, за престъпност, за бедност, категоричен бе държавният глава. Мисля, че трябва да се научим да уважаваме собствените си решения - има решение на българското правителство, макар и взето миналата година, има решение на българския парламент и изведнъж те отиват в коша. Как да има доверие на хората в институциите", каза още той.

Държавният глава коментира и протестите в Асеновград, като каза, че подкрепя хората и че гневът им е "справедлив", но заяви, че случаят не трябва да се използва "за политически цели, защото това може да доведе до етническо напрежение, което е опасно".

"Има краткосрочни мерки - спешни, незабавни, и трябва органите на реда да овладеят реда и да не се допускат следващи провокации. Дългосрочните мерки ги знаем и те не са в писане на безкрайни стратегии за интеграция, а с реални действия по отношение на социално включване, на образование, изобщо - на ефективни социални политики", коментира още президентът.

Президентът Радев изригна срещу кабинета: Хаосът е пълен, виждам го всеки ден

http://frognews.bg/news_137993/Prezidentat-Radev-izrigna-sreshtu-kabineta-Haosat-e-palen-vijdam-go-vseki-den/

„Вижте, хаосът е пълен. Този хаос го виждам всеки ден.” Това каза президентът Румен Радев след въпрос как гледа на идеята за рестарт на процедурата за закупуване на нов изтребител.

Президентът Радев изригна срещу Борисов: Хаосът е пълен, виждам го всеки ден

http://frognews.bg/news_137993/Prezidentat-Radev-izrigna-sreshtu-Borisov-Haosat-e-palen-vijdam-go-vseki-den/

„Вижте, хаосът е пълен. Този хаос го виждам всеки ден.” Това каза президентът Румен Радев след въпрос как гледа на идеята за рестарт на процедурата за закупуване на нов изтребител.

Глобяват концесионера на Нестинарка заради шалтето по 10 лева към шезлонга от 36 ст.

https://offnews.bg//turizam/globiavat-kontcesionera-na-nestinarka-zaradi-shalteto-po-10-leva-kam-s-660159.html

Концесионерът на плаж Нестинарка ще бъде глобен за нелоялна търговска практика, обясниха от Комисията за защита на потребителите пред OFFNews.

Причината е, ведомството на Димитър Маргаритов е установило, че летовниците са принуждавани от стопанина на крайбрежната ивица задължително да плащат 10 лева за шалте към иначе евтините шезлонги по 36 стотинки, с които министърът на туризма Николина Ангелкова много се гордееше в дълга поредица медийни изяви.

От КЗП са изпратили таен клиент на плажа, който е поискал да наеме чадър и шезлонг. Инспекторът изрично посочил, че не иска да взема шалтето по 10 лева, но му обяснили, че такъв вариант няма.

Още тази седмица Комисията за защита на потребителите ще излезе с решение за нелоялна практика срещу концесионера на плаж Нестинарка - софийската фирма "Перла турист", обясниха от ведомството. Това нарушение се наказва с глоба от 1000 до 30 000 лева, а при повторно нарушение санкцията набъбва до 50 000 лева.  

Най-забавното в случая с нелоялната търговска практика на плажа край Царево е, че проверката с тайния клиент на КЗП е направена в същия ден, в който Николина Ангелкова обясняваше как нейното ведомство е проверило сигнали за скъпите шалтета, но че информацията в тях не е била коректна.

Според министъра покривалата на шезлонгите били допълнителна услуга, която била пожелание и никой не принуждавал хората да ги вземат и нямало проблем хората да не плащат за шалтета. 

От Министерството на туризма заявиха, че ще се съобразят с резултатите от проверката на КЗП, но не можаха да обяснят дали ще санкционират "Перла турист" за нарушения на концесионния договор. Тази година е първият сезон на контракта, чийто срок е цели 20 години.

Принцът избира между Рим и Токио

https://offnews.bg//futbol/printcat-izbira-mezhdu-rim-i-tokio-660161.html

Легендарният капитан на Рома Франческо Тоти има два варианта за продължаване на кариерата си, пишат медиите в Италия.

Последният сезон, който завърши може да не е последният за Тоти в неговата кариера, а 40-годишният нападател има оферта от японския Токио Верди. Ако той откаже този вариант ще заеме една от административните длъжности в Рома.

"Агентът на Тоти коментира, че пред него има два варианта, Тоти имаше предложения от Маями и Лос Анжелис, но те не са разглеждани.

Така или ще отиде да играе в Токио или ще заеме административен пост в Рома", сподели президентът на японския клуб Хидеюки Ханю.

"Имаме нужда от футболист като Тоти, той е особен, не ни трябва друг, а единствено той", добави японецът. В момента Токио е на 5-о място в таблицата във втория по сила шампионат на Япония.

Припомняме, че преди около два месеца живата легенда на Рома се сбогува с клуба на сърцето си след изпълнен с много драма мач срещу Дженоа в последния кръг на Серия А.

След края на мача Тоти, придружен от съпругата си Илари Блази и трите им деца, направи почетна обиколка на стадиона, поздравявайки развълнуваните фенове на тима, които в негова чест бяха облекли фланелки с номер 10 и името му.

От очите на 40-годишния футболист потекоха сълзи, плачеха и феновете на трибуните, които бяха щастливци да видят за последно своя капитан в игра.

Проговори стопаджията, пребит от убиеца на Виола

http://dnes.dir.bg/news/stefan-stanev-viola-zvezdimir-tashev-26035815

Звездимир Ташев разказа как е бил пребит и ограбен от убиеца на студентката Виола Стефан Станев, след като се качил на стоп за Бургас в джипа му.

Владимир Путин поговори и с Мелания Тръмп (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6327200

Владимир Путин поговори и с Мелания Тръмп (Снимки)Руският президент Владимир Путин е доволен от резултатите от първата си лична среща с американския лидер Доналд Тръмп, която стана централно събитие на двудневната среща на върха на Г-20 в Хамбург. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песковр, съобщава “Дарик". Той отбеляза, че Путин е разговарял също със съпругата на Тръмп.

Ледоразбивачи в Арктика ще режат леда с лазер

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6327068

Ледоразбивачи в Арктика ще режат леда 
с лазерНа един от руските ледоразбивачи, "Диксон", ще бъде изпробван 30-киловатов корабен лазер, предназначен за разтопяване на леда, съобщава сайтът Лайф, предава БТА. Разработката на устройството е дело на учени от Националния център за лазерни комплекси в Санкт Петербург. В крайния етап на изпитанията специалистите се надяват да конструират лазерна

Поредна чистка в два истанбулски университета – задържан е един академик и 20 професори

http://www.cross.bg/akademik-dyshi-profesori-1548572.html

/КРОСС/ Главната републиканска прокуратура на Истанбул е издала заповеди за задържане на общо 72-ма души в университетите „Боазичи" и „Меденийет", информират местни медии. Сред тях са академик Корай Чалъшкан и други 20 професори. Досега властите са успели са задържат 42-ма души. Задържането на академика е потвърдено от опозиционен депутат. В една от социалните мрежи народният представител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Огуз Каан коментира, че академикът е задържан в дома си в Истанбул. Георги Димов  

Менда Стоянова: Хората усещат по джоба добрите икономически показатели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327237

Менда Стоянова: Хората усещат по джоба добрите икономически показатели1068 лева стана средната заплата у нас, безработица почти няма Икономическите показатели в България са изключително добри за м.г. и първото полугодие на 2017-а. И хората усещат тази стабилност и по джоба си. Средната работна заплата у нас е 1068 лева и е нараснала с 10% за една година. Безработицата е почти стопена - под 7%.

Столтенберг: Споразуменията от Минск трябва да се изпълнят изцяло

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327198

Столтенберг: Споразуменията от Минск трябва да се изпълнят изцялоСпоразуменията от Минск за уреждане на ситуацията в Украйна трябва да бъдат изпълнени изцяло. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС и БТА. "Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени в пълен обем, а ОССЕ да получи пълен безопасен и свободен достъп до цялата територия на Украйна",

Левичарският патос събира аудитория, службата на Путин - финанси

http://clubz.bg/56035-levicharskiqt_patos_sybira_auditoriq_slujbata_na_putin_finansi

Това изказване (подкрепата за палежа на крана пред НДК, изразена от журналиста Петър Волгин - б.р.) е добър повод да си припомним, че крайното левичарство е обикновен бизнес - и то не по-лош от останалите. Познавам Волгин още от студент и зная много добре, че споделя(ше) умерени либерални възгледи, макар че като журналист традиционно залага на екстравагантни и крайно провокационни "фойерверки", за да събира слушатели. През 90-те години водеше предаване, в което се подиграваше с вярващите и религията, по-късно се изяви като бунтар срещу "гнета" на СЕМ, отново фокусиран върху нестандартния език - откъдето си спечели прозвището Пешо В*гината...

В България в продължение на десетилетия стоеше празна нишата на левия радикализъм. Омерзението от десетилетията, през които само комунистическото ляво беше разрешено, изхабения - включително поколенчески - потенциал на "лявата" БСП, липсата на българска левичарска традиция от периода след 1968-ма - всичко това остави пространството на крайната левица напълно пусто след 1990 г. Всъщност, това пространство е важно за обществата от този тип, към които принадлежи от доста време и България - крайната левица е призвана да "изпуска парата" от котела на немилосърдния капитализъм, особено ако последният не е смекчен от една коригираща пазара социална държава.

Беше въпрос на време вакуумът в крайното ляво да бъде запълнен от две страни. От едната, в крайно лявото се развиха периферни малки организации на автентични леви активисти като "Хаспел" и "Солидарна България". От друга, в празната лява ниша предприемчиво се настаниха хора като Волгин, които правят успешен бизнес с левичарското говорене. Бизнесмените ще ги познаете по това, че съчетават "полезното с приятното" - комбинират несъвместими в нормална политическа среда възгледи и пристрастия. От една страна те са "радикално леви" - подкрепят вандалите в Хамбург и край паметника на НДК, а от друга - подкрепят ентусиазирано архи-консервативната, всъщност ретроградна великодържавна политика на Путин. Участват лично и активно в кремълската хибридна война срещу България. Левичарският патос събира аудитория, а службата в полза на Путин - финансови ресурси.

Така левичарството и национализмът, анти-капитализмът и обслужването на ретроградната империя съжителстват мирно и в приповдигнат патос. Не му се сърдете на Волгин - нищо лично, нищо принципно. Да не си мислите, че мразеше християнството, когато псуваше на майка религията и светиите? Да не смятате, че естетът Волгин се бе превърнал в невъзпитан простак, когато "в*гина" беше сред най-меките му думи в ефир? Така е и сега - обикновен занаятчия, грантаджия. Само че не от публично регистрирани източници за финансиране. Финансирането на имперските хибридни проекти е тайнство - е, не чак толкова мистично колкото църковните, но все пак тайнство. Не му търсете нито счетоводството, нито данъчното облагане...

...

Коментарът на Огнян Минчев е от профила на автора във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

Пиян бие трима непознати, троши коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327193

Пиян бие трима непознати, троши колиХулиган е в ареста, след като нападна трима непознати и повреди3 автомобила. Инцидентът е станал в неделя около 23 часа в кв. "Кючук Париж". В I районно управление били получени два последователни сигнала, че на ул. "Тодор Александров" младеж удря с дървен кол по коли, а на съседната ул. "Григор Пърличев" е предизвикал сбиване.

Не видях Фрум да има механичен проблем при атаката, заяви Ару

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/10/3004369_ne_vidiah_frum_da_ima_mehanichen_problem_pri_atakata/?ref=rss


Колоездачът на "Астана" Фабио Ару заяви, че атаката му срещу носителя на жълтата фланелка в Тур дьо Франс Крис Фрум, не е била проява на неспортсменско поведение.<br /><br />Италианският шампион атакува 32 км преди финала на деветия етап при изкачването на последната височина от Висша категория Мон дю Ша. Секунди преди това Фрум вдигна ръка заради спукана задна гума и поиска помощ от сервизната кола.<br /><br />"Не го видях, защото атакувах. След това чух...

Infiniti Q60S 3.0t: Японско оръжие срещу германската тройка (тест-драйв)

https://www.actualno.com/cars/infiniti-q60s-30t-japonsko-oryjie-sreshtu-germanskata-trojka-test-drajv-news_621541.html

В класа на спортните купета германските премиум марки Mercedes-Benz, BMW и Audi имат традиции от десетилетия. Престижната тройка е окупирала първите места в този сегмент с купетата BMW Серия 4, Mercedes С-класа и Audi A5. Безспорно това са красиви, бързи и динамични автомобили, но за почитатели

Борисов представи хъб „Балкан” на Световния петролен конгрес в Истанбул

https://www.actualno.com/balkani/borisov-predstavi-hyb-balkan-na-svetovnija-petrolen-kongres-v-istanbul-news_621578.html

Министър-председателят Бойко Борисов участва в 22-ия Световен петролен конгрес, който се провежда в Истанбул. В изказването си пред форума той подчерта значението на развитието на газовата инфраструктура за диверсифициране на източниците и маршрутите на енергийните дост

Гърция очаква днес да й бъдат преведени 7,7 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327192

Гърция очаква днес да й бъдат преведени 7,7 млрд. евроГърция очаква днес да й бъдат преведени 7,7 млрд. евро от транша в размер на 8,5 млрд. евро, одобрен в петък от съвета на директорите на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който контролира отпускането на кредити от еврозоната за страната, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. Въпросният транш от 8,5 млрд.

Проливен дъжд затвори няколко метростанции в Париж

http://www.cross.bg/zaradi-valezhi-grada-1548571.html

/КРОСС/ Парижките власти затвориха редица метростанции в града заради обилните валежи, които се изляха върху френската столица. Късно в неделя силна двучасова буря вилня в града, принуждавайки най-малко 15 станции да бъдат затворени заради наводнения. Въпреки това в понеделник сутрин метрото работеше без промяна, а трафикът беше нормален, пише БГНЕС. Пожарната в столицата само за изминалата вечер е получила общо 1700 обаждания и в 87 е отишла на място, за да помогне. Лошото време във Франция продължава и днес, като за 12 департамента, включително и Париж, е в сила оранжев, предупредителен код, за обилни валежи и гръмотевични бури.  

Задържаха под стража 37-годишен дилър във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355172

Искането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане на постоянна мярка „Задържане под стража“ на 37-годишния Илиян Ил. от Търговище за извършено престъпление по член 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс бе уважено от състав на Варненския окръжен съд Мъжът бе задържан на 6 юли 2017 г.

Завишено съдържание на арсен във водата на три села в Монтанско

//dariknews.bg/regioni/vraca/zavisheno-sydyrzhanie-naarsen-vyv-vodata-na-tri-sela-v-montansko-2035923

Във водата на три села от община Бойчиновци е открито завишено съдържание на арсен. Това стана ясно след изявление на народния представител от ГЕРБ Дилян Димитров в Монтана. Той уточни, че във водата от водопроводната мрежа в селата Бели бр

Българо-румънски проект ще прави трудови борси в Силистра и Кълъраш

https://www.24chasa.bg/region/article/6327189

Българо-румънски проект ще прави трудови борси в Силистра и Кълъраш
Трудови борси за обмен на работни места в румънския град Кълъраш и Силистра ще бъдат организирани по българо-румънски проект, който ще продължи като дейност до края на 2018-та година. Водещи партньори са две румънски асоциации, които ще работят с Агенцията за икономическо развитие и инвестиции в Силистра и Асоциацията за трансгранично

Руми и Сър са имената на близнаците на Бионсе и Джей Зи

https://offnews.bg//zvezdi/rumi-i-sar-sa-imenata-na-bliznatcite-na-bionse-i-dzhej-zi-660163.html

Имената на близнаците на Бионсе и Джей Зи вече не са мистерия, съобщи TMZ. По всичко личим, че бебетата са кръстени Руми и Сър (с фамилия Картър), а не както се смяташе досега - Шон и Бий.

И до момента звездното семейство не е обявило официално имената на децата си.

Компанията на Бионсе и Джей Зи, която притежава запазените марки на техните имена, е подала правни документи на 26-и юни (денят, в който близнаците са били изписани от болницата), за да запази правата върху имената на Руми Картър и Сър Картър. Такива документи са подадени и за името на малката дъщеря на Бионсе и джей Зи - Блу Айви.

Името „Руми“ най-вероятно е в чест на персийския поет от 13-ти век с това име, а „Сър“ се споменава в една от най-известните му поеми, коментира TMZ:

“Bring the pure wine of
love and freedom.
But sir, a tornado is coming.
More wine, we'll teach this storm
A thing or two about whirling.”

Запазените имена са за търговски марки на парфюми, козметика, ключодържатели, колички, чаши, бутилки за вода, панделки за коса, карти за игра, раници, топки, дрънкалки и т.н.

Преподавател на съд - бил с камшик кандидат за работа и мастурбирал

https://offnews.bg//temida/prepodavatel-na-sad-bil-s-kamshik-kandidat-za-rabota-i-masturbiral-660158.html

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу юриста и бивш университетски преподавател Чавдар Стоянов, който е обвинен за опит за принуда и осъществени действия на полово удовлетворение с лице от същия пол.

Според държавното обвинение от Стоянов се оплакали двама потърпевши.

Единият от тях обяснил, че в края на 2015 г. се явил на интервю за работа. Пострадалият се чул по телефона със Стоянов, с когото се уговорили да се срещнат. От свой познат той разбрал, че Стоянов иска да назначи човек за лична охрана. При срещата на двамата преподавателят директно заявил на "кандидата" за работа, че е бисексуален, както и че работи като прокурор и едновременно като лектор в СУ „Св. Климент Охридски“.

Той предупредил мъжа, че не трябва да закъснява за работа, защото в противен случай щял да бъде наказан с бой с камшик. 

На следващия двамата се видели в заведение в столичния кв. „Лозенец“, като след срещата им Стоянов внезапно се опитал да хване бедрото на свидетеля, а впоследствие и да го прегърне. Пострадалият решил да не започва работа при Стоянов.

След като на следващия ден не се явил на предварително уговорената среща, Стоянов му се обадил по телефона и му заявил, че за неявяването му следва да му се наложи наказание – бой с камшик. По-късно през същия ден подсъдимият изпратил и sms, в който заплашил да го набеди пред прокуратурата, че е извършил престъпление, че го е нападнал и ще има трима свидетели.

По същия начин той постъпил и с друг мъж през 2012 г. Стоянов пуснал обява, че търси лице за лична охрана. Тогава с него се свързал вторият пострадал. Пред него юристът обяснил, че е доктор по международно право и че работел за бивш главен прокурор.

Няколко дни по-късно двамата мъже се срещнали отново, като Стоянов настоял двамата да отидат в апартамент. Там той накарал пострадалия да направи петдесет лицеви опори, но преди това да се съблече гол до кръста. Тъй като свидетелят решил, че това е част от изпита за работа, започнал да прави лицевите опори. Стоянов му казал да си свали и панталона.

Докато мъжът правел лицевите опори, подсъдимият извадил камшик и с него започнал да нанася силни удари по голия гръб на пострадалия. Тъй като изпитвал силна болка, пострадалият почнал да моли подсъдимия да спре, но последният започнал да нанася по-силни удари. Междувременно Стоянов започнал да мастурбира, продължавайки да удря пострадалия, докато удовлетворил половото си желание.

Самият Стоянов е заявявал пред медиите, че атаката срещу него дошла, след като скъсал два пъти на изпит в Стопанския факултет на Техническия университет съпруга на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова, както твърди самият Стоянов в свои интервюта.

Случаят подробно е описан и в партийния в. "Атака". В него се посочва, че експертът и юридически консултант на партията на Волен Сидеров е станал обект на политическа атака, в която "основен играч" е "небезизвестният Ангел Кондев, ръководител на друга катедра в университета и човек със спорно минало и топли връзки с партия ГЕРБ".

"Миналата година (2012 бел. ред.) Кондев на няколко пъти ходатайствал чрез секретарката си Стоянов да пусне на изпит съпруг на високопоставено лице от ГЕРБ. След категоричния отказ започнали и проблемите", пиша на сайта на изданието.

В друга статия с подзаглавие "Гербаджийските заплахи към експерта от АТАКА Чавдар Стоянов продължават" партийният орган уточнява, че "Юристът дълго време бил обект на лобистки натиск „да даде“ изпита на системно отсъстващия от лекции съпруг на екс здравната министърка, сега депутат от ГЕРБ, Десислава Атанасова".

"Красимир Атанасов не просто бил неподготвен за изпит, той не посещавал лекции и упражнения в ТУ, разчитайки на „своите хора“ в ТУ. От д-р Чавдар Стоянов се искало първо чрез намеци, а после все по-настоятелно и заплашително „да пусне“ Атанасов независимо от липсата на знания и грубото нарушение на академичните изисквания от „студента“, се посочва в статията на вестника.  

За повдигнатото му обвинение Чавдар Стоянов може да получи до осем години затвор. Предстои делото да бъде насрочено от Софийски районен съд.

Износът на България за ЕС е скочил с 8.6% за година

http://econ.bg/Новини/Износът-на-България-за-ЕС-е-скочил-с-8-6-за-година_l.a_i.745460_at.1.html

През периода януари - април 2017 г. износът на България за ЕС се увеличава с 8.6% спрямо същия период на 2016 г. и е в размер на 10 418.6 млн. лева,...

Радев: Покупката на нови самолети се протака, катастрофираме с цената

https://www.actualno.com/politics/radev-pokupkata-na-novi-samoleti-se-protaka-katastrofirame-s-cenata-news_621572.html

„Виждам желание не да се реализират проектите у нас за отбрана, а да се протакат, особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 г., когато тепърва започна процеса. Като човек участвал в тези процеси през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети,

13-годишен раздаде хиляди евро на случайни минувачи

http://www.cross.bg/hilyadi-evro-ylitzata-1548570.html

/КРОСС/ Германската полиция разследва случай с 13-годишно момче, което раздало хиляди евро на случайни минувачи на улицата. Тийнейджърът от град Бад Тьолц в Южна Бавария дал суми от 100 до 2,4 хиляди евро, съобщава "Билд". Няколко от облагодетелствалите се хора по-късно съобщили за подаръците си на полицията и върнали 4,5 хиляди евро в местния участък. Други 6 хиляди евро обаче останали неотчетени. По-късно служителите на реда открили момчето на улицата с все още голяма сума пари, които твърдял, че е взел от дома на семейството си. Родителите "не бяха особено впечатлени", казаха властите.  

Незаконни заведения на плажа "Кабакум" край Варна

http://www.cross.bg/zavedeniya-kontzesioner-varna-1548569.html

/КРОСС/ Случай на самоуправство на плажа "Кабакум" край Варна. Три заведения работят незаконно върху самия пясък, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Те имат договор с бивш концесионер, отстранен заради множество нарушения. Все още нов концесионер няма и той се води неохраняем. Незаконните заведения ще останат без ток и вода най-рано след седмица. Дали ще бъдат премахнати, все още не е ясно.  

Президентът: Изтребители, различни от „Грипен”, ще излязат по-скъпо

http://www.cross.bg/radev-suvet-novi-1548568.html

/КРОСС/ Продължение по спора с изтребителите - според президента Румен Радев нови самолети, различни от „Грипен", щели да надхвърлят значително финансовата рамка, зададена от парламента. Държавният глава определи ситуацията около модернизацията на въоръжените сили като хаос. Според Радев въпреки решенията на Консултативния съвет за национална сигурност, засега конкретните мерки се протакали. "Лично като човек, участвал в тези процеси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, разбира се F-18, ако ме питате мен, най-добре нов "Юрофайтър", нов "Рафал", най-добре F-16 нов. Прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка", обясни президентът Радев. „Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: „Няма да стане", допълни той, като уточни, че цената на нови F-16 е много над предвидените 1,5 милиарда лева, без да назовава точната сума, тъй като е търговска тайна. Държавният глава заяви, че хаосът е пълен и анонсира, че няма нужда да свиква нов Консултативен съвет по национална сигурност, конкретно по темата Сигурност, защото решенията, които са били взети, не се изпълняват

Президентът: Изтребители, различни от „Грипен”, ще излязат по-скъпо

http://www.cross.bg/radev-samoleti-novi-1548568.html

/КРОСС/ Продължение по спора с изтребителите - според президента Румен Радев нови самолети, различни от „Грипен", щели да надхвърлят значително финансовата рамка, зададена от парламента. Държавният глава определи ситуацията около модернизацията на въоръжените сили като хаос. Според Радев въпреки решенията на Консултативния съвет за национална сигурност, засега конкретните мерки се протакали. "Лично като човек, участвал в тези процеси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, разбира се F-18, ако ме питате мен, най-добре "Юрофайтър" нов, най-добре F-16 нов. Прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка", обясни президентът Радев. „Много ще се радвам правителството да постигне политическа цена. Отсега да ви кажа отговора: „Няма да стане", допълни той, като уточни, че цената на нови F-16 е много над предвидените 1,5 милиарда лева, без да назовава точната сума, тъй като е търговска тайна. Държавният глава заяви, че хаосът е пълен и анонсира, че няма нужда да свиква нов Консултативен съвет по национална сигурност, конкретно по темата Сигурност, защото решенията, които са били взети, не се изпълняват. Така следващите КСНС щели да бъдат посветени на корупцията, правосъдието, темата за бедността, тъй като смисълът на Консултативният съвет е да надгражда вече взети решения

На хърватския остров Хвар въвеждат солидни глоби за разпасаните туристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6327177

На хърватския остров Хвар въвеждат 
солидни глоби за разпасаните туристи

Хърватите въведоха драконовски мерки за туристите, кметът на остров Хвар Рикардо Новак обяви война на разпасаните туристи и на голотата по улиците, съобщава хърватската телевизия РТЛ, цитирана от БТА.  На входа в град Хвар през уикенда осъмна табела с предупреждение към гостите и информация за наказанията,

Президентът: Изтребители, различни от „Грипен”, ще излязат по-скъпо

http://www.cross.bg/prezidentut-iztrebiteli-razlichni-ot-gripen-shte-izlyazat-po-skupo-1548568.html

/КРОСС/ Продължение по спора с изтребителите - според президента Румен Радев нови самолети, различни от „Грипен", щели да надхвърлят значително финансовата рамка, зададена от парламента. Държавният глава определи ситуацията около модернизацията на въоръжените сили като хаос. Според Радев въпреки решенията на Консултативния съвет за национална сигурност, засега конкретните мерки се протакали.  

Цацаров поиска уволнение за задържан за връзки с банда прокурор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/10/3004381_cacarov_poiska_uvolnenie_za_zadurjan_za_vruzki_s_banda/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска задържаният заради връзки с банда в Столичната съдебната палата плевенски прокурор да бъде уволнен. Днес Цацаров е внесъл предложение до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за образуване на дисциплинарно производство срещу Димитър Захариев. Аргументите са - допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт.<br /><br />След предаване на "Нова...

НСИ: Най-много сме търгували с Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия в ЕС

http://www.cross.bg/april-bulgariya-sushtiya-1548560.html

/КРОСС/ През периода януари - април 2017 г. износът на България за ЕС се увеличава с 8.6% спрямо същия период на 2016 г. и е в размер на 10 418.6 млн. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68.7% от износа за държавите - членки на ЕС. През април 2017 г. износът за ЕС намалява с 1.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 503.4 млн. лева. При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - април 2017 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Артикули, класифицирани главно според вида на материала" (29.9%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти" (29.5%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (20.1%). Вносът на България от ЕС през периода януари - април 2017 г. се увеличава с 11.3% спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 11 758.5 млн. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Испания и Гърция. През април 2017 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, нараства с 10.8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 985.5 млн. лева. При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - април 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г

ИЗВЪНРЕДНО: Евакуираха парламента в Лондон заради опасност от пожар

http://frognews.bg/news_137992/IZVANREDNO-Evakuiraha-parlamenta-v-London-zaradi-opasnost-ot-pojar/

Парламентът на Великобритания е бил евакуиран, съобщи „Ройтерс”. Причината е задействане на противопожарната алармена система. Очевидци съобщават, че всички хора в сградата са били изведени от спецслужбите.

Откриха aрсен във водата на три монтански села

https://www.24chasa.bg/region/article/6327182

Откриха aрсен във водата на три монтански селаОткриха арсен в питейната вода на три села в община Бойчиновци, Монтанско. Това са селата Бели брег, Громшин и Кобиляк, съобщи депутатът от ГЕРБ инж. Дилян Димитров. Там хората пият вода от водоноски. От миналата седмица ВИК е спряло чешмите . Хората се запасяват с живителната течност от Бойчиновци и Монтана.

Съдят бивш преподавател в СУ за секстормоз с камшик

http://dnes.dir.bg/news/kamshik-predodavatel-chavdar-stojanov-26035970

Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившия преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ Чавдар Стоянов за престъпления против личността.

СРП внася обвинителен акт срещу бивш преподавател от СУ

http://www.cross.bg/stoyanov-pods-rabota-1548567.html

/КРОСС/ Под ръководството и надзора на Софийската районна прокуратура е приключено разследването, водено срещу юриста и бивш университетски преподавател Чавдар Стоянов. След събиране на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу последния за извършени от него две престъпления - опит за принуда, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода" до шест години и осъществени действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода" от две до осем години. В края на 2015 г. пострадалият по първото от двете престъпления - Г.И., си търсел допълнителна работа, като чрез свой познат се свързал по телефона с подс. Чавдар Стоянов, с когото се уговорили да се срещнат. От своя познат И. разбрал, че Стоянов иска да назначи човек за лична охрана. При срещата на двамата, състояла се в гр. София, Стоянов заявил на И., че е бисексуален, както и че работи като прокурор и едновременно като лектор в СУ „Св. Климент Охридски". Изрично предупредил свид. И., че последният не следва да закъснява за работа, защото в противен случай щял да бъде наказан с бой с камшик. На следващия ден подс. Стоянов и И. се видели отново в заведение в столичния кв. „Лозенец", като след срещата им подсъдимият внезапно се опитал да хване бедрото на И., а впоследствие и да го прегърне. И

Австрия забрани посещение на турски министър за годишнина от опита за преврат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/10/3004393_avstriia_zabrani_poseshtenie_na_turski_ministur_za/?ref=rss


Виена официално е забранила на турския икономически министър Нихат Зейбекчи да влиза в Австрия, обяви външното министерство на страната, цитирано от австрийски медии и "Ройтерс".<br /><br />Зейбекчи е планирал да участва в отбелязване на годишнина от неуспелия опит за преврат в Турция, при който стотици загинаха или бяха ранени миналия юли. Говорител на австрийската институция заяви, че предвиденото събитие е "твърде голямо", а посещението би създало...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване