Уволнение на учител от СМГ предизвика родителски протест

https://offnews.bg//obshtestvo/uvolnenie-na-uchitel-ot-smg-predizvika-roditelski-protest-660143.html

Дисциплинарното уволнение на учител от Софийската математическа гимназия в София предизвика протест на родители и ученици в двора на училището тази сутрин.

Отстранена е Петя Тодорова - дългогодишен преподавател по математика и досега класен ръководител на X "А" клас.

Протестиращите поискаха решението да бъде преразгледано.

"Не приемаме и не одобряваме уволнението на нашата класна от десети "А" клас, който завърши... Госпожа Тодорова води децата ни вече шест години и то ги води по един безупречен начин. Те постигат с нея резултати, които носят слава на училището, на самите деца - медали, някои от децата днес даже са дошли с медалите, за да подкрепят госпожа Тодорова", каза една от майките на протеста - Станислава Дурева - пред БНТ.

Родителите събират подписи и ще внесат становището си до директора и съответните институции.

Те били шокирани, че учителката е уволнена за уронване престижа на училището, стана ясно от думите на майката.

Уволнението на Тодорова не бе единственият повод за протест. Директорът Антони Стоянов не е продължил договора на младия учител по български Божидар Георгиев.

"Събрали сме подписка, входирана е в училището, в инспектората, в МОН и при омбудсмана. Г-н Спечелил е конкурс сред други 43 достойни учители. Работеше с петите класове и беше класен на V "Г". Всички бяме приятно изненадани от неговата добра работа. Отзивите и на децата, и на родителите са отлични. Резултатите им са прекрасни - на първо място в София след областния и общинския кръг на олимпиадата по литература", защити го един от протестиращите - Боян Цековски.

В отговор на протеста на сайта на училището беше публикувана и позицията на директора Антони Стоянов. Ето какво се казва в нея:

"Фактите за назначенията и „уволненията“ в СМГ са следните:

На 17 от назначените през септември 2016 г. служители в СМГ срочните трудови договори са продължени в безсрочни.

Срокът на трудовите правоотношения е изтекъл за петима учители, назначени през септември м.г. на половин щат (четирима, от които работят при друг работодател) както и за други трима учители, назначени на срочен договор.

Един учител подаде заявление за пенсиониране. На друг учител, назначен по заместване, договорът не беше подновен заради връщането на титуляра.

Един учител е дисциплинарно уволнен със съответните мотиви, които са посочени в заповедта за уволнението.

Молбата ми към всички е да проявят уважение към истината и да не разпространяват слухове за СМГ, дочути от недостоверни източници."

Каква е конкретната причина за дисциплинарното уволнение стана ясно малко по-късно от интервю на директора за БНТ. Причината е фактът, че като член на националната комисия за математическото състезание "Европейско кенгуру" тя се е подписала под решението, с което участвалите в него ученици на СМГ (около 130) не са класирани за националния кръг въпреки високите си резултати. При поисканото обяснение от директора е заявила, че стои зад подписа си.

Той подчерта, че Петя Тодорова е добър учител, като останалите в СМГ, но в случая не става въпрос за професионални, а за "личностни качества":

"През месец октомври на миналата учебна година със заповед на министъра - госпожа Меглена Кунева - е назначена национална комисия "Европейско кенгуру" с председател проф. Сава Гроздев - зам.-ректор на частен университет, зам.-председател - госпожа Ирина Шаркова, преподавател в частната математическа гимназия, и за да има представител на държавната - госпожа Петя Тодорова от Софийска математическа гимназия.

Една от функциите на тази комисия е да класира учениците в националния кръг. Националният кръг на "Европейско кенгуру" е едно от най-престижните състезания за ученици от България. Част от лауреатите получават национални стипендии от МОН.

През май 2017 г. на официалния сайт на "Европейско кенгуру" е публикуван протокол, под който стоят три легитимни подписа - на Сава Гроздев, Ирина Шаркова и Петя Тодорова. Сред класираните няма нито един ученик от СМГ, въпреки че те са с едни от най-силните резултати, което е в пълен разрез с регламента на състезанието. Става дума за около 130 деца само от СМГ, както и за още много други от страната, но например ученици от частната математическа гимназия са класирани благодарение и на подписа на г-жа Петя Тодорова, която е учител в СМГ.

КАЗУСЪТ "ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ"

С този подпис тя съзнателно ощетява най-силните ученици в България и не защитава интереса на учениците от СМГ.

Последваха масови жалби и недоволство.

Като преподавател в СМГ тя трябва да мисли за учениците в СМГ и да ги възпитава в чест и достойнство. Това тя не направи - мотивирана за кариера и място в националните комисии, независимо, че с този акт урони авторитета и престижа на СМГ и дискриминира около 130 ученици от СМГ, техните родители и институцията СМГ.

Говореше се по това време, че трябва да ходиш на уроци в частната математическа гимназия, защото ако ходиш в СМГ, няма да те класират, дори и с пълен резултат.

В поисканите от мен обяснения тя отговори, че подписът ѝ е автентичен и стои зад него. Затова тя показа, че кариерата ѝ в националната комисия, интересите ѝ са по-важни от представянето на учениците от СМГ. Не коментирам професионалните, а само личностните качества. Уволнението ѝ е факт и е пълен резултат от нейните действия", заяви директорът.

Неподновяването на договора на младия учител пък той коментира с думите: "Доброто е враг на най-доброто".

Пореден кръг мирни преговори за Сирия в Женева

http://www.cross.bg/siriya-pregovori-krug-1548555.html

/КРОСС/ Сирийското правителство и опозиция ще участват в седми кръг мирни преговори в Женева, организирани от ООН. Малки са очакванията за пробив за прекратяване на шестгодишния конфликт, информира АФП. Женевският процес е все по-засенчван от организираните от Русия, Иран и Турция технически преговори в Астана, Казахстан, за прекратяване на боевете в Сирия. Вчера влезе договорено между САЩ, Русия и Йордания споразумение за спиране на огъня в Югозападна Сирия. Това е последната сделка, постигната извън женевската рамка. Принципно новият кръг преговори ще бъде с фокус така наречените четири "кошници": нова конституция, правителство, избори и борба с тероризма. Последните разговори приключиха през май, като беше постигнат малък напредък. След разговорите специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура заяви, че се запазват разногласията по важните въпроси. Сирийската опозиция настоява Башар Асад да се оттегли като част от всяко политическо решение, но правителството е категорично, че съдбата на президента не може да бъде предмет на разговори. Преговорите в Женева започнаха през 2014 г.  

След 2 г. разследване: 7 души на съд за смъртта на четирима работници при срутването на хотел "Вероника"

https://www.actualno.com/crime/sled-2-g-razsledvane-7-dushi-na-syd-za-smyrtta-na-chetirima-rabotnici-pri-srutvaneto-na-hotel-veronika-news_621542.html

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу седем лица, отговорни за смъртта на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, участвали в събарянето на хотел „Вероника“ в курорта „Слънчев

Ангелкова за баркроловете: Не можем да забраним на хората да посещават барове групово

//dariknews.bg/regioni/varna/angelkova-za-barkrolovete-ne-mozhem-da-zabranim-na-horata-da-poseshtavat-barove-grupovo-2035906

„По закон не можем да забраним на хората да се групират и да посещават заведения. Те могат свободно да ходят където искат”. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова по повод алкохолните обиколки в големите ни морски курорти.
 

Крадци изтръгнаха банкомат от сграда на кметство и полиция (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kradci-iztrygnaha-bankomat-ot-sgrada-na-kmetstvo-i-policiia-snimki-2035800

Банкомат в санданското село Катунци е бил задигнат тази нощ. Инцидентът е станал около 04.00 ч. Крадците са го изкъртили от сградата на кметството и полицията, след което са го завързали с въже за джип и са отпрашили в посока Гоце Делчев. img wide]32644665[/im

Бивш преподавател в СУ на съд: Примамвал мъже за секс игри, искал голи лицеви опори

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bivsh-prepodavatel-v-su-na-syd-primamval-myzhe-za-seks-igri-iskal-goli-licevi-opori-2035894

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу бившия преподавател в Софийския университет Чавдар Стоянов за извършени престъпления против личността. Оплакването дошло от двама кандидати за работа при Стоянов.
 
В единия случай действието се развива

Когато двама алфамъжкари се надушат

http://clubz.bg/56028-kogato_dvama_alfamyjkari_se_nadushat

Естествено, че има разлика дали след среща на върха един президент се връща в страна с опозиция и различни медии или в страна, където малко или много сам определяш как да се съобщава за собствените ти прояви. Когато миналия петък Доналд Тръмп и Владимир Путин разговаряха при закрити врата (по време на форума на Г-20 в Хамбург – б. р.), еуфорията в Москва растеше с всяка минута, а във Вашингтон изнервеността.

“Мелания Тръмп с големи усилия успя да измъкне мъжа си”, триумфираше държавният телеканал “Русия”. Дамата явно е била разтревожена, че сама ще трябва да отиде на концерта в “Елбхармонията” (даден в петък вечер за лидерите на държавите от Г-20 – б. р.).

Водещият на тоукшоуто по «Русия» «60 минути» Евгений Попов не се умори да повтаря, че точно в този момент в Хамбург се решава съдбата на света. Накрая всички участници в дискусията бяха единодушни: срещата Путин – Тръмп за пореден път е доказала, че на Русия отново се гледа като на глобален лидер в световната политика.

«Путин и Тръмп намират път към мира в Сирия и Украйна», беше водещото заглавие на другия ден на най-големия руски таблоид  «Комсомолская правда». Срещата довела до истински пробив.

Със заглавието си «Среща на Елба» в. «Московский комсомолец» намекна за исторически паралел. На 25 април 1945 г. войници от Червената армия и на американската войска се срещнаха на немска земя, точно на река Елба. САЩ и Съветският съюз освободиха Европа от фашизма. От този момент в продължение на почти половин век двете суперсили до голяма степен определяха световните съдбини.

Двама случайно попаднали в политиката срещу 40 години дипломатически опит

Външнополитическите експерти в Белия дом изпитваха безпокойство от срещата на Тръмп с Путин. До него беше единствено Рекс Тилърсън. Двама, идващи от бизнеса, се сблъскват с 40-годишен дипломатически опит. Лавров ги е натрупал като посланик към ООН и външен министър, Путин като президент, премиер и отново президент. Участниците в срещата бяха толкова малко, че трябваше да се разчита единствено на двама мъже с особен подход към истината. Те трябваше да изпълнят и даденото обещание – сделка може да се сключи, ако загърбиш спор от миналото и разговаряш очи в очи.

Когато нищо конкретно не стана известно, като изключим предварително договореното примирие в Сирия.

«Тръмп по телевизията е съвсем друг в сравнение с истинския», каза Путин по време на пресконференция. Дали е визирал собствената си телевизия или американската, не стана ясно. Във всички случаи Тръмп знаел абсолютно точно с кого говори и бързо отговарял на въпроси.

Путин, чиито отношения с бившия президент на САЩ Барак Обама накрая баха стигнали до точката на замръзване, сега се изрази оптимистично. Имало основание да се смята, «че ще бъдем в състояние поне отчасти да възстановим нивото на сътрудничество, от което се нуждаем».

Тръмп отказа да даде пресконференция, но на път обратно към родината изпрати послание – срещата с Путин била фантастична. Той предостави детайлите на Тилърсън. Той пък каза, че химията между двамата била изключително положителна. Двамата президенти водили стабилен и продължителен разговор. Колко задълбочено е била обсъждана темата за манипулацията на американските президентски избори, позициите са различни.

По темата за хакерските атаки Тръмп е поставил редица въпроси, каза Путин и добави: «Отговорих му.» Останал с впечатлеието, че е бил разбран.

Американците отрекоха Тръмп да е приел уверенията на Путин.

Ники Хейли, посланичка на САЩ към ООН, се опита да представи своя президент като твърд преговарящ.

«Всеки знае, че Русия се намеси в нашите избори. За президента на САЩ беше важно да погледне Путин в очите и да го увери, че да, ние знаем, че вие го направихте, сложете край на такива практики. Всяка страна трябва да знае, че има последствия, когато се намесва в наши избори», каза Хейли за Си Ен Ен.

Очаквано Путин не признавал за намеса.

На въпрос какви би следвало да са последствията за Русия, Хейли заяви:

«Мисля, че трябва да попитате президента.»

Работна група по киберпрестъпност

Предишният сенатор демократ Чък Шумър нарече срещата на Тръмп с Путин точка на замръзване на форума на Г-20. Американските тайни служби единодушно стигнали до заключението, че руският президент съзнателно се е намесил в президентските избори в САЩ. По всичко обаче изглеждало, че по време на срещата Тръмп е приел отричането на Путин за оказване на влияние и така с голяма доза сигурност е проправил пътя за бъдеща намеса в избори.

Конфузно било и че Тръмп се договорил с Путин за създаване на работна група по темата киберпрестъпност. Това било като договорка между полицаи и банкови обирджии да сформират работна група за борба с банковите обири.

Путин заложил капан и Тръмп попаднал в него, каза за Си Ен Ен Дженифър Псаки, говорителка на Държавния департамент по времето на Барак Обама. Службите на САЩ, демократите и дори много републиканци и експерти на Белия дом били убедени в руска намеса. Темата била загърбена само с едно уверение от страна на президента Путин.

Юлиан Ханс е кореспондент в Москва на в. «Зюддойче цайтунг», откъдето препечатваме публикацията му с малки съкращения. Преводът е на Клуб Z.

Total се превръща във фаворит за бъдещите петролни проекти на Катар

http://www.investor.bg/surovini/365/a/total-se-prevryshta-vyv-favorit-za-bydeshtite-petrolni-proekti-na-katar-242732/

Френската компания сключи договор за разработване на находище в Иран, което й дава предимство за развитието в региона

Ринго Стар и Пол Маккартни ще издадат общи песни

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/10/3004322_ringo_star_i_pol_makkartni_shte_izdadat_obshti_pesni/?ref=rss


Бившият барабанист на "Бийтълс" Ринго Стар отбеляза 77-ия си рожден ден в петък с обещание за нов албум. 19-и поред в самостоятелната му кариера, Give More Love ще включва две общи песни с друг бивш "бийтълс" - Пол Маккартни.<br /><br />"Още сме си приятели", заяви Стар, цитиран от "Ройтерс". Той обикаля по турнета, има собствен живот, аз също, случихме се в един град и му звъннах, за да му кажа, че имам една песен за него." Според Стар...

Стотици хиляди протестират срещу Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=355166

Стотици хиляди се събраха в Истанбул на кулминацията на 25-дневния марш, който се превърна в най-големия протест срещу действията на турските власти след неуспешния преврат от юли 2016 г. С турски знамена и плакати с надписи „Справедливост" в червено и бяло, демонстрантите се събраха да слушат главния опозиционен водач Кемал Кълъчдароглу.

Русия има сериозни амбиции за развитие на технологии в петролната сфера

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-ima-seriozni-ambicii-za-razvitie-na-tehnologii-v-petrolnata-sfera-242727/

"Турски поток" беше споменат като ключов проект за Европа в церемонията по откриване на Световния петролен конгрес в Истанбул

Отново пожар в бежанския лагер в Харманли

http://www.cross.bg/pozhar-lager-lagera-1548554.html

/КРОСС/ Част от таван и обзавеждане са изгорели при пожар в бежанския лагер в Харманли, съобщава БНР. Инцидентът е станал малко след 3 часа в събота. Изгорели са 90 матрака, дограма, 120 кв. м окачен таван, мебели и компютър. Няма пострадали хора. Причината за пожара все още не е установена. Това е третият пожар в лагера за 2017-а. През януари 500 бежанци бяха евакуирани посреднощ. През февруари в лагера пожар унищожи столовата и съседни помещения, като бяха нанесени значителни материални щети.    

Горанов обсъжда с еврокомисари в Брюксел влизането на България в Еврозоната

http://econ.bg/Новини/Горанов-обсъжда-с-еврокомисари-в-Брюксел-влизането-на-България-в-Еврозоната-_l.a_i.745448_at.1.html

Финансовият министър Владислав Горанов ще посети Брюксел във вторник, където ще обсъди намеренията на България за присъединяване към Еврозоната,...

Ослушват се за обезщетения на пострадалите хора от Хитрино

http://frognews.bg/news_137988/Oslushvat-se-za-obezshteteniia-na-postradalite-hora-ot-Hitrino/

Пострадалите и близките на жертвите в Хиитрино водят колективен иск срещу компанията на стойност общо 5,2 млн. лв. Шуменският окръжен съд приема, че има достатъчно основания да се смята, че компанията носи отговорност за трагедията и позволява предварително обезпечение върху половината от претендираната сума.

Отворено писмо до БНР: Уволнете Волгин, поощрява беззаконието

https://offnews.bg//obshtestvo/otvoreno-pismo-do-bnr-uvolnete-volgin-pooshtriava-bezzakonieto-660150.html

Позицията на журналиста от БНР Петър Волгин, който защити палежа на демонтиращия кран край паметника "1300 години България" и го нарече "легитимен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София", отприщи вълна от недоволство от политици и журналисти в социалната мрежа.

Стените на политици и коментатори се напълниха с призиви Волгин да бъде уволнен, а новата дясна платформа "Мисълъ" написа отворено писмо до БНР с призив Волгин да бъде уволнен.

Мотивите на всички: Не може публична личност от национална обществена медия да гази закона и да подкрепя нарушаване на законите. Ето и някои от реакциите, публикувани във Фейсбук: 

Емил Кошлуков:

Петър Волгин е нарекъл палежа на крана пред НДК, както и вандалщината в Хамбург от онзи ден, легитимни. Легитимен означава законен. Добре ще е Волгин да каже по кой закон именно тези поражения върху имуществото са законни, а в Хамбург - и телесни повреди на хора.

Второто, по-широко значение на легитимен е нещо, което може да бъде оправдано с логика, или с общоприети норми. Отново е добре да разберем по коя логика и обществени норми палежите, побоят и рушенето на чужда собственост са легитимни.
За подбудителство все още има текстове в НК. А Волгин изрично казва, че още подобни престъпления са добро нещо. Не е работа нито на СЕМ, нито на БНР да реагира тук. Има си МВР и прокуратура. 

Ако публичните личности, особено такива с трибуна в обществото, призовават към нарушаване на законите, това е много жалко. Обаче е и престъпно.

Адвокатът Николай Хаджигенов цитира закона:

Чл. 164. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

И се стига до по крайни призиви от слушатели на БНР: 

"Има ли СЕМ в България? Продажникът Волгин да бъде изгонен от националния ефир!!!!!"

"Крайно време е Волгите да отидат в музеите..."

Отворено писмо на дясната платформа "Мисълъ" и петиция за отстраняването на Петър Волгин:

Според Петър Волгин – лице, което в качеството си на служител на Българско национално радио (БНР) получава пари от нашите данъци, да запалиш кран е легитимна съпротива срещу капиталистическата система. Как действията на една община имат общо с капитализма е неизяснен въпрос, който за момента можем да оставим да се решава в дебрите на нощта от телевизионните врачки.

Запалването на крана, демонтиращ “Седмокрилия” паметник е проява на тероризъм. С него идеологизирано лице или група казва на нашето общество – “не пипайте нашите символи, или ви чака насилие”.
От изключително високо значение за нашето общество е одобрява ли БНР, в качеството си на държавна медия, проповядване на антидемократична идеология от своите служители? Одобрява ли ръководството на БНР нормализирането на насилието като начин за обществена промяна?

Ако БНР се ръководи от национално отговорни хора, то Петър Волгин следва незабавно да бъде уволнен поради публичното одобряване на насилствена антидемократична дейност. Нека бъде ясно декларирано пред всички българи, че държавна медия, за която щем не щем плащаме с данъците си, не дават трибуна на хора, които одобряват действия разлагащи цивилизационните постижения на българското общество.

БНР е поставено пред цивилизационен избор – ще заклейми ли насилието като инструмент за промяна в обществото или ще продължи да подкрепя антидемократични прояви и одобряващите такива прояви лица. Ако БНР избере второто, одобрявайки изказвания като това на Петър Волгин, БНР, като държавна медия, легитимира организации като Ислямска Държава, които насилствено се стремят да разрушават държавността.

Ето тук тече и петицията за отстраняване не Волгин, която досега е подписана от около 100-ина души. 

Отворено писмо към БНР: Уволнете Волгин, поощрява беззаконието

https://offnews.bg//obshtestvo/otvoreno-pismo-kam-bnr-uvolnete-volgin-pooshtriava-bezzakonieto-660150.html

Позицията на журналиста от БНР Петър Волгин, който защити палежа на демонтиращия кран край паметника "1300 години България" и го нарече "легитимен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София" - отприщи вълна от недоволство от политици и журналисти в социалната мрежа.

Стените на политици и коментатори се напълниха с призиви Волгин да бъде уволнен, а новата дясна платформа "Мисълъ" написа отворено писмо до БНР с призив Волгин да бъде уволнен.

Мотивите на всички: Не може публична личност от национална медия да гази закона и да подкрепя нарушаване на законите.  

Ето и някои от реакциите, публикувани във Фейсбук: 

Емил Кошлуков

Петър Волгин е нарекъл палежа на крана пред НДК, както и вандалщината в Хамбург от онзи ден легитимни. Легитимен означава законен. Добре ще е Волгин да каже по кой закон именно тези поражения върху имуществото са законни, а в Хамбург - и телесни повреди на хора.

Второто, по-широко значение на легитимен е нещо, което може да бъде оправдано с логика, или с общоприети норми. Отново е добре да разберем по коя логика и обществени норми палежите, побоят и рушенето на чужда собственост са легитимни.
За подбудителство все още има текстове в НК. А Волгин изрично казва, че още подобни престъпления са добро нещо. Не е работа нито на СЕМ, нито на БНР да реагира тук. Има си МВР и прокуратура. 

Ако публичните личности, особено такива с трибуна в обществото, призовават към нарушаване на законите, това е много жалко. Обаче е и престъпно.

Адвокатът Николай Хаджигенов цитира Закона:

 Чл. 164. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

И се стига до по крайни призиви от слушатели на БНР: 

"Има ли СЕМ в България? Продажникът Волгин да бъде изгонен от националния ефир!!!!!"

"Крайно време е Волгите да отидат в музеите..."

Отворено писмо на дясната платформа "Мисълъ" и петиция за отстраняването на Петър Волгин:

Според Петър Волгин – лице, което в качеството си на служител на Българско национално радио (БНР) получава пари от нашите данъци, да запалиш кран е легитимна съпротива срещу капиталистическата система. Как действията на една община имат общо с капитализма е неизяснен въпрос, който за момента можем да оставим да се решава в дебрите на нощта от телевизионните врачки.

Запалването на крана, демонтиращ “Седмокрилия” паметник е проява на тероризъм. С него идеологизирано лице или група казва на нашето общество – “не пипайте нашите символи, или ви чака насилие”.
От изключително високо значение за нашето общество е одобрява ли БНР, в качеството си на държавна медия, проповядване на антидемократична идеология от своите служители? Одобрява ли ръководството на БНР нормализирането на насилието като начин за обществена промяна?

Ако БНР се ръководи от национално отговорни хора, то Петър Волгин следва незабавно да бъде уволнен поради публичното одобряване на насилствена антидемократична дейност. Нека бъде ясно декларирано пред всички българи, че държавна медия, за която щем не щем плащаме с данъците си, не дават трибуна на хора, които одобряват действия разлагащи цивилизационните постижения на българското общество.

БНР е поставено пред цивилизационен избор – ще заклейми ли насилието като инструмент за промяна в обществото или ще продължи да подкрепя антидемократични прояви и одобряващите такива прояви лица. Ако БНР избере второто, одобрявайки изказвания като това на Петър Волгин, БНР, като държавна медия, легитимира организации като Ислямска Държава, които насилствено се стремят да разрушават държавността.

Ето тук тече и петицията за отстраняване не Волгин, която досега е подписана от около 100-ина души. 

Износът ни към страни извън ЕС скочи с 42%

http://clubz.bg/56027-iznosyt_ni_kym_strani_izvyn_es_skochi_s_42

Средната заплата у нас за март почти достига 500 евро. Снимка БГНЕС

Износът на България за страни извън ЕС се увеличава с 26% през периода януари - май 2017 г. в сравнение с първите пет месеца на 2016 г.

По данни на Националния статистически институт сме пласирали стоки на стойност 7,2 млрд. лв. 

Само през май експортът нараства с 42% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,59 млрд. лв.

Въпреки положителните, външнотърговското салдо е отрицателно в размер на 1,4 млрд. лв., тъй като вносът расте изпреварващо. За периода януари - май 2017 г. той се увеличава с 34.8 на сто до 8,64 млрд. лв.

С по-бавни темпове се увеличава износът ни страни от ЕС – 8,6% за януари - април 2017 г.  спрямо същия период на 2016 г. В абсолютни стойности обаче той традиционно е доста по-голям от експорта извън съюза – 10,4 млрд. лв. 

Вносът от ЕС се увеличава с 11.3% и достига 11,75 млрд. лв. Най-много са стоките от Германия, Румъния, Италия, Испания и Гърция.

Оставането на Фетел зависи само от него, заяви директорът на "Ферари"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/10/3004338_ostavaneto_na_fetel_zavisi_samo_ot_nego_zaiavi/?ref=rss


Оставането на Себастиан Фетел във "Ферари" и през следващия сезон зависи само от него. Това каза директорът на отбора Серджо Маркионе след състезанието в Австрия.<br /><br />"Мисля, че съм го казал достатъчно ясно, но ако той иска да остане, това зависи само от него. Ние сме готови да му подновим договора", заяви Маркионе.<br /><br />До момента германецът не е продължил контракта си, който изтича в края на сезона, тъй като иска да се съсредоточи върху...

Затвориха 15 метростанции в Париж заради проливен дъжд (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326887

Затвориха 15 метростанции в Париж заради проливен дъжд (Видео) Късно в неделя силна двучасова буря вилня в града, принуждавайки най-малко 15 станции да бъдат затворени заради наводнения. Въпреки това в понеделник сутрин метрото работеше без промяна, а трафикът беше нормален, информира БГНЕС. Пожарната в столицата само за изминалата вечер е получила общо 1700 обаждания и в 87 е отишла на място, за да помогне.

Инфлацията в Китай се ускорява на годишна база през юни

http://www.investor.bg/novini/130/a/inflaciiata-v-kitai-se-uskoriava-na-godishna-baza-prez-iuni-242731/

На месечна база обаче индексите на потребителските и на производствените цени показват понижение

Германия започна да изтегля войските си от "Инджирлик" заради напрежението с Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/10/3004318_germaniia_zapochna_da_izteglia_voiskite_si_ot/?ref=rss


Германия започна в неделя да изтегля войниците си, разположени в турската военновъздушна база Инджирлик в окръг Адана, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на германски медии и БТА. <br /><br />Новината беше потвърдена от говорител на германското министерство на отбраната и от турски представител, цитирани от "Ройтерс". Агенцията съобщи, че германски самолет цистерна вече е напуснал комплекса на Инджирлик и е отпътувал за база в Йордания. <br...

ВАП настоява КЗП да провери критериите за класиране на първокласници в столични училища

http://www.cross.bg/ychilishta-kriterii-ychenitzi-1548553.html

/КРОСС/ ВАП се самосезира вследствие на произволно проучване на допълнителни критерии за класиране на ученици в първи клас в някои училища в гр. София. С тях от педагогическите съвети се въвеждат предимства от рода на: родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в МОН, СО или държавната администрация; дете, на което един от родителите е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация; дете на работещи в сферата на образованието и т. н. Въпросните критерии се приемат съобразно т. 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община /Системата/. По инициатива на ВАП законосъобразността на току-що посочената разпоредба е оспорена пред Административен съд - София град. Констатациите на ВАП относно стореното от педагогическите съвети налагат необходимост от преценка за наличие на дискриминационни практики. Ето защо, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес, е сезирана Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ в качеството ѝ на специализиран държавен орган за осигуряване на равенство в третирането с оглед образуване на производства за проверка на спазване на нормативните изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в страната

Майк Пенс обяви нова космическа ера за САЩ

http://www.eurochicago.com/2017/07/mayk-pens-obyavi/

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви появата на "нова ера" в изследването на космоса, като обеща да изпрати от Съединените щати пилотирана мисия до Марс и нови американски посещения на Луната. Наскоро назначен за ръководител на Националния космически съвет, който е консултативен орган, Майк Пенс посети Космическия център „Кенеди” близо до Кейп Канаверал във Флорида и разгледа космическите капсули, които се строят от частни компании за сметка на НАСА. "Страната ни ще се върне на Луната и ще поставим следите от американски ботуши на повърхността на Марс", каза Майк Пенс пред около 800 служители на НАСА, космически експерти и подизпълнители.

Григор Димитров срещу Роджър Федерер - пряко по Евроспорт 2

http://www.cross.bg/evrosport-federer-dimitrov-1548552.html

/КРОСС/ "Уимбълдън": Програмата на Евроспорт за 10 юли Осминафиналът Григор Димитров - Роджър Федерер е централният мач в програмата на Евроспорт от „Уимбълдън" за днес, 10 юли. Двубоят им е третия за деня мач на централния корт, поради което се очаква да започне около или след 19:00 ч. българско време. Евроспорт 2, начален час 13:30:Елена Остапенко - Елина СвитолинаРоберто Баутиста Агут - Марин ЧиличАнди Мъри - Беноа ПерГригор Димитров - Роджър Федерер За първи път в българския ефир „Уимбълдън" се излъчва по Евроспорт с около 100 часа предаванията на живо.  

Радев срещу кабинета: Нарочно бавят изтребителите

http://clubz.bg/56026-radev_sreshtu_kabineta_narochno_bavqt_iztrebitelite

Проектите за модернизация на армията ни не са в синхрон с това, което става в ЕС. Изпълнителната власт има желание проектите да бъдат забавени.

Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който говори пред медии, цитиран от БНР, след като взе участие в конференцията „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания" в София.

В петък премиерът Бойко Борисов заяви, че трябва да се купят изтребители и е важно те да бъдат нови. Обсъжданите в момента оферти са за нови самолети "Грипен", нови изтребители "Юрофайтър" от Италия или F-16 - втора ръка от Португалия.

Президентът коментира последното развитие на ситуацията с покупката на самолети - замразяване на преговорите по темата, докато Народното събрание и създадената специална комисия по случая не излязат със становище и евентуално преразглеждане на документите и взимане на ново решение.

"Особено с това последно решение, ние се връщаме обратно в 2011 година, когато тепърва започна процесът, когато се искаше информация. Лично като човек, участвал в тези процеси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, разбира се, F-18, ако ме питате мен, най-добре "Юрофайтър" - нов, най-добре "Рафал" - нов, най-добре F-16 - нов. Прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената", заяви още държавният глава.

Румен Радев бе посрещнат по традиция с хляб и сол.

На въпрос има ли разминаване между институциите по въпроса за новите изтребители и това няма ли да забави преговорите, Радев каза, че вижда пълен хаос в това отношение. Президентът не вижда смисъл и в свикването на нов Консултативен съвет по национална сигурност по темата. 

"Много ще се радвам правителството да постигне така наречената "политическа цена", отсега да ви кажа – няма да стане", каза Радев и добави, че много правителства вече са се опитали. Той припомни, че финансовата рамка за покупката на изтребители и въоръжение за другите видове въоръжени сили е определена от парламента.

"Ако са решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против", добави президентът.

При предишните процедури, свързани със закупуване на нови самолети за армията финансовата рамка бе около 700 млн. лв. за 8-9 машини. При одобрения от Народното събнатие план, действащ в момента, рамката е за 1,5 млрд. лв. По думите на държавния глава обаче споменатите от него нови изтребители биха стрували "много над 1,5 млрд. лева за 8 нови самолета"

В конференцията "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания", която държавният глава откри, участва Елжбета Биенковска, еврокомисар с ресор "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия".

"Със създаването на Европейския фонд за отбрана ЕС поема отговорността за собствената си сигурност", каза Радев в словото си пред аудиторията. По думите му обаче липсата на коопериране между страните в ЕС в областта на сигурността и отбраната води до годишни загуби от между 25 и 100 млрд. евро. По думите му основните бойни системи на ЕС наброяват 178 хиляди типа, докато в САЩ те са само 30.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който също бе на форума, изчисли, че ако ЕС има обща политика, могат да се спестят около 30% от общите разходи за отбрана в ЕС.

На дискусията бе еврокомисарката Елжбета Биенковска, както и вицепремиерът Томислав Дончев. 

Еврокомисар Биенковска каза, че фондът ще заработи през следващия програмен период - след 2020 г. и той ще се отнася не само за големите компании, но за всички по веригата за покупка на военно оборудване. "Няма нужда всяка държава да харчи за всяко нещо, когато харчим заедно ще сме по-ефективни", каза още тя.

Радев: Кабинетът нарочно бави проектите за модернизация на армията

http://clubz.bg/56026-radev_kabinetyt_narochno_bavi_proektite_za_modernizaciq_na_armiqta

Проектите за модернизация на армията ни не са в синхрон с това, което става в ЕС. Изпълнителната власт има желание проектите да бъдат забавени.

Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който говори пред медии, цитиран от БНР, след като взе участие в конференцията „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания" в София.

В петък премиерът Бойко Борисов заяви, че трябва да се купят изтребители и е важно те да бъдат нови. Обсъжданите в момента оферти са за нови самолети "Грипен", нови изтребители "Юрофайтър" от Италия или F-16 - втора ръка от Португалия.

Президентът коментира последното развитие на ситуацията с покупката на самолети - замразяване на преговорите по темата, докато Народното събрание и създадената специална комисия по случая не излязат със становище и евентуално преразглеждане на документите и взимане на ново решение.

"Особено с това последно решение, ние се връщаме обратно в 2011 година, когато тепърва започна процесът, когато се искаше информация. Лично като човек, участвал в тези процеси, през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, разбира се, F-18, ако ме питате мен, най-добре "Юрофайтър" - нов, най-добре "Рафал" - нов, най-добре F-16 - нов. Прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената", заяви още държавният глава.

Румен Радев бе посрещнат по традиция с хляб и сол.

На въпрос има ли разминаване между институциите по въпроса за новите изтребители и това няма ли да забави преговорите, Радев каза, че вижда пълен хаос в това отношение. Президентът не вижда смисъл и в свикването на нов Консултативен съвет по национална сигурност по темата. 

"Много ще се радвам правителството да постигне така наречената "политическа цена", отсега да ви кажа – няма да стане", каза Радев и добави, че много правителства вече са се опитали. Той припомни, че финансовата рамка за покупката на изтребители и въоръжение за другите видове въоръжени сили е определена от парламента.

"Ако са решили да дават много повече пари, аз нямам нищо против", добави президентът.

При предишните процедури, свързани със закупуване на нови самолети за армията финансовата рамка бе около 700 млн. лв. за 8-9 машини. При одобрения от Народното събнатие план, действащ в момента, рамката е за 1,5 млрд. лв. По думите на държавния глава обаче споменатите от него нови изтребители биха стрували "много над 1,5 млрд. лева за 8 нови самолета"

В конференцията "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания", която държавният глава откри, участва Елжбета Биенковска, еврокомисар с ресор "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия".

"Със създаването на Европейския фонд за отбрана ЕС поема отговорността за собствената си сигурност", каза Радев в словото си пред аудиторията. По думите му обаче липсата на коопериране между страните в ЕС в областта на сигурността и отбраната води до годишни загуби от между 25 и 100 млрд. евро. По думите му основните бойни системи на ЕС наброяват 178 хиляди типа, докато в САЩ те са само 30.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който също бе на форума, изчисли, че ако ЕС има обща политика, могат да се спестят около 30% от общите разходи за отбрана в ЕС.

На дискусията бе еврокомисарката Елжбета Биенковска, както и вицепремиерът Томислав Дончев. 

Еврокомисар Биенковска каза, че фондът ще заработи през следващия програмен период - след 2020 г. и той ще се отнася не само за големите компании, но за всички по веригата за покупка на военно оборудване. "Няма нужда всяка държава да харчи за всяко нещо, когато харчим заедно ще сме по-ефективни", каза още тя.

Мобилните къщи на звездите по Fine Living

http://www.cross.bg/kushti-dolara-zvezdite-1548551.html

/КРОСС/ Къде живеят звездите докато пътуват на турнета или снимат далече от дома? Някои отсядат в скъпи хотели, други просто си купуват „мобилни къщи". Така винаги се прибират „у дома" след безкрайния снимачен ден или поредния концерт. Голям фен на мобилните къщи е Уил Смит. На колела ли казах? Представете си -те са 22! Ето и още впечатляващи цифри: на територията на 111кв. метра жилищна площ има 14 телевизионни монитора и технологични въведения на стойност между 100 и 125 хиляди долара, гранитният плот в кухнята се оценява между 100 и 200 хиляди долара.... Всъщност по- лесно е просто да кажем, че „The Heat" струва 2 милиона и половина долара. Не може да си го позволите да го купите. Но може да го наемете, за да се почувствате звезда макар и само за седмица, но ще трябва да се разделите с 9 000 долара за тези седем дни.Дали си струва ще кажете след разходката из мобилната къща, която се превръща в мезонет само с натискането на един бутон. Заповядайте в хола, където Уил Смит прекарва време със семейството си и приятелите си. Надникнете и в собствената гримьорна на актьора: Вратите в този дом ще ви пренасат в „ Междузвездни войни". А само с натискане на един бутон вторият етаж се отваря и издига с още метър и 10 см. Това става чрез 8 бутала и 1 тон налягане.Така спокойно може да се разходите из конферентната зала за работни срещи, с най-високо технологичното оборудване

Фандъкова: Палежът на крана няма да оскъпи махането на паметника пред НДК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326880

Фандъкова: Палежът на крана няма да оскъпи махането на паметника пред НДКИма договор с фирмата изпълнител за извършване на конкретна дейност и палежът на крана демонтиращ паметника на НДК няма да оскъпи проекта. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя благодари на пожарникарите за бързата реакция при гасенето на крана, който бе запален от неизвестни вандали в нощта срещу неделя.

Дават евромачовете на Левски и Ботев по телевизията

https://offnews.bg//futbol/davat-evromachovete-na-levski-i-botev-po-televiziata-660148.html

Мачовете на Левски и Ботев от Лига Европа отново ще бъдат излъчени от платения канал "Диема спорт". Правата за срещите на "сините" с Хайдук, и тези на канарчетата с Бейтар, вече са откупени.

Жълто-черните и тимът от Подуяне гостуват в първите си срещи, на 13 юли, четвъртък. Двубоят на Левски започва от 21,30 часа българско време, докато този на Ботев е с половин час по-рано.

На реванша левскарите ще играят пред празни трибуни заради наказание, а срещата в София е от 20,00 часа.

Ботев пък ще приеме израелския си съперник с половин час по-късно на реванша в Бургас, където по традиция играе домакинските си мачове поради липса на лицензиран стадион.

Междувременно стана ясно, че нападателят Венци Христов е поискал 10 000 евро заплата от Ботев (Пловдив), информира TribunaPlovdiv.bg. Сериозните финансови изисквания на 28-годишния таран засега осуетяват преминаването му при „канарчетата“.

Това е точно два пъти над най-високата заплата при жълто-черните, която взима Тодор Неделев. Христов е вариант №1 за треньора на Ботев Николай Киров - Белия.

Преговорите с нападателя отново са актуални, след като Мартин Тошев предпочете да играе за новака в елита Септември (София).

Предадоха на съд 7 лица, виновни за смъртта при хотел "Вероника" край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355177

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу седем лица, отговорни за смъртта на работниците Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, участвали в събарянето на хотел „Вероника“ в курорта „Слънчев ден“ край Варна, научи Moreto.

Прокуратурата видя дискриминация при приема в училище

http://dnes.dir.bg/news/diskriminatzia-uchilishte-priem-26035020

Върховна административна прокуратура (ВАП) настоя Комисията за защита от дискриминация (КЗД) да вземе мерки във връзка с приема на деца в учебни заведения.

Пожар избухна в бежанския лагер в Харманли

https://www.24chasa.bg/region/article/6326881

Пожар избухна в бежанския лагер в ХарманлиСигнал за пожар е подаден в събота около 03,20 часа в хале на бежанския лагер в Харманли, информираха от полицията. При извършения оглед е установено, че пожарът е възникнал от предверието на централния вход и е обхванал помещения в централната част на сградата. Криминалистите не са открили запалителни материали и течности,

Ангелкова затваря заведенията на „Кабакум“ във Варна

http://clubz.bg/56025-angelkova_zatvarq_zavedeniqta_na_%E2%80%9Ekabakum%E2%80%9C_vyv_varna

Три заведения на плажа „Кабакум-централен“ край Варна ще бъдат затворени, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която се включи в проверка за състоянието на пясъчната ивица.

Договорът с бившия наемател на плажа бе прекратен миналата година заради редица нарушения. Нов наемател е избран, но той още не стопанисва ивицата, тъй като търгът се обжалва от един от участниците.

"В такъв случай плаж „Кабакум-централен“ има статут на неохраняем и там не може да се извършва никаква търговска дейност“, обясни Ангелкова. 

След получени сигнали, че заведенията работят, министерството е сезирало Дирекцията за регионален строителен контрол и Община Варна да се предприемат незабавни действия по събаряне на заведенията или да се спре доставката на ток и вода.

По казуса с плажа „Нестинарка“, на който летовниците са принуждавани от стопанина задължително да плащат 10 лева за шалте към иначе евтините шезлонги по 36 стотинки, министърът коментира:

„В договорите за наем и концесия задължителни са обявените цени на чадъри и шезлонги, но няма забрана стопанинът на плажа да може да предлага допълнителни плажни принадлежности. Изричното условие обаче е те да не са задължителни за потребителя. Министерството на туризма е поискало вече от концесионера да постави специални табелки с цени за допълнителните услуги и информация, че те не са задължителни“

Комисията за защита на потребителите ще излезе с решение за нелоялна практика срещу концесионера на „Нестинарка“ - софийската фирма "Перла турист". Това нарушение се наказва с глоба от 1000 до 30 000 лева, а при повторно нарушение санкцията набъбва до 50 000 лева.  

Редовно заседание на Еврогрупата в Брюксел

http://econ.bg/Новини/Редовно-заседание-на-Еврогрупата-в-Брюксел_l.a_i.745447_at.1.html

19-те финансови министри от държавите с обща валута евро ще обсъдят на редовно заседание в Брюксел последните проблеми с 2 италиански и една испанска...

Синът на Тръмп се срещнал с руска адвокатка, обещала компромат срещу Клинтън

https://offnews.bg//sviat/sinat-na-tramp-se-sreshtnal-s-ruska-advokatka-obeshtala-kompromat-sre-660146.html

Най-големият син на американския президент Доналд Тръмп - Доналд Тръмп-младши, се съгласил на среща със свързана с Кремъл адвокатка по време на кампанията за президентските избори, след като му била обещана компрометираща информация за Хилари Клинтън, съобщава в. "Ню Йорк таймс", като цитира трима съветници в Белия дом.

Срещата е проведена на 9 юни 2016 г. в Тръмп тауър в Ню Йорк Сити. На нея присъствали и зетят на президента Джаред Кушнър и ръководителят на кампанията му Пол Манафорт. "Ню Йорк таймс" цитира изявление на Доналд Тръмп-младши, в което той признава, че се е срещнал с руската адвокатка Наталия Веселницкая. Тръмп-младши посочва, че човек, с когото се запознал по време на конкурса за красота Мис Вселена 2013, му препоръчал да се види с юристката, която можело да има "полезна за кампанията информация".

След размяна на любезности, жената заявила, че притежава информация, според която свързани с Русия лица финансирали Националната комисия на Демократическата партия и подкрепяли г-жа Клинтън, кандидатката на демократите за Белия дом, добавя вестникът.

"Нейните изявления бяха неясни и двусмислени. Не бяха предоставени, нито дори обещани, никакви детайли или подкрепяща информация. Бързо стана ясно, че тя нямаше никаква смислена информация", се посочва още в изявлението.

ФБР и американският Конгрес разследват дали хора от щаба на Тръмп са имали нерегламентирани връзки с Русия във връзка с президентската кампания. Това е първата официално потвърдена засега среща в тази връзка.

Мъж стреля по крави с ловна пушка край Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326875

Мъж стреля по крави с ловна пушка край ХарманлиПастир подаде сигнал в полицията в Харманли, че мъж стреля по стадото крави, които той пасе, съобщиха от пресцентъра на полицията в Хасково. Сигналът за инцидента е подаден в 11.30 ч. вчера. Пристигналите на място полицаи повикали ветеринарен лекар, който установил, че една от кравите е ранена. При проведените издирвателни действия е установен

Край на превъртането на километражите

https://offnews.bg//politika/kraj-na-prevartaneto-na-kilometrazhite-660147.html

Европейската комисия одобри предложената от българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков програма срещу манипулирането на километражите, съобщиха от пресцентъра на партията.

Предложението на стойност 1.25 милиона евро, носещо името O.R.E.L, е получило оценка „B“ - с единица по-ниско от максималната възможна. Предстои програмата да бъде заложена в Бюджет 2018 на Европейския съюз и да започнат подготвителни действия за нейното прилагане.

Програмата O.R.E.L предвижда създаването на единна информационна система, която да обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи на всички моторни превозни средства и да позволява тяхната обмяна в ЕС. Така показанията за пробег на всички употребявани коли, микробуси или камиони ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на създаден за целта сайт.

Това е второто поредно предложение от българския евродепутат Андрей Новаков, което получава одобрение и финансиране от ЕК. Първото бе програмата A.L.E.C.O, която финансира стажовете на млади предприемачи от България и останалите страни-членки, в САЩ, Сингапур и Израел.

Манипулирането на километражите на автомобилите ще бъде криминализирано още през следващата година, каза пред агенция „Фокус“ Андрей Новаков. "Възможно е и всеки месец човек да си превърта километражите, също така и служителите в сервизите да ги не въвеждат коректно. Тук обаче тяхната отговорност е персонална, включително и наказателна, защото това означава да изготвиш документ с невярно съдържания. Това е престъпление много по-сериозно, отколкото да превъртиш даден километраж“, коментира промяната той. 

Обновяват километражите при технически преглед и ги слагат в сайт

https://offnews.bg//politika/obnoviavat-kilometrazhite-pri-tehnicheski-pregled-i-gi-slagat-v-sajt-660147.html

Европейската комисия одобри предложената от българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков програма срещу манипулирането на километражите, съобщиха от пресцентъра на партията.

Предложението на стойност 1.25 милиона евро, носещо името O.R.E.L, е получило оценка „B“ - с единица по-ниско от максималната възможна. Предстои програмата да бъде заложена в Бюджет 2018 на Европейския съюз и да започнат подготвителни действия за нейното прилагане.

Програмата O.R.E.L предвижда създаването на единна информационна система, която да обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи на всички моторни превозни средства и да позволява тяхната обмяна в ЕС. Така показанията за пробег на всички употребявани коли, микробуси или камиони ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на създаден за целта сайт.

Това е второто поредно предложение от българския евродепутат Андрей Новаков, което получава одобрение и финансиране от ЕК. Първото бе програмата A.L.E.C.O, която финансира стажовете на млади предприемачи от България и останалите страни-членки, в САЩ, Сингапур и Израел.

ЕК одобри програма на ГЕРБ: Обновяват километражите при технически преглед и ги слагат в сайт

https://offnews.bg//politika/ek-odobri-programa-na-gerb-obnoviavat-kilometrazhite-pri-tehnicheski-660147.html

Европейската комисия одобри предложената от българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков програма срещу манипулирането на километражите, съобщиха от пресцентъра на партията.

Предложението на стойност 1.25 милиона евро, носещо името O.R.E.L, е получило оценка „B“ - с единица по-ниско от максималната възможна. Предстои програмата да бъде заложена в Бюджет 2018 на Европейския съюз и да започнат подготвителни действия за нейното прилагане.

Програмата O.R.E.L предвижда създаването на единна информационна система, която да обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи на всички моторни превозни средства и да позволява тяхната обмяна в ЕС. Така показанията за пробег на всички употребявани коли, микробуси или камиони ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на създаден за целта сайт.

Това е второто поредно предложение от българския евродепутат Андрей Новаков, което получава одобрение и финансиране от ЕК. Първото бе програмата A.L.E.C.O, която финансира стажовете на млади предприемачи от България и останалите страни-членки, в САЩ, Сингапур и Израел.

Студенти възпроизвеждат на земята условията в космическа станция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326865

Студенти възпроизвеждат на земята 
условията в космическа станцияЗапечатани зад стоманените врати на два букнера в предградие на Пекин, студенти от университета по аеронавтика и астронавтика се опитват да установят какво е да живееш на космическа станция на друга планета, като рециклират всичко - от растителни остатъци до урина, предаде БТА.  Четиримата участници,

Лили Иванова: Не съм жената с короната на българската музика

https://www.actualno.com/showbusiness/lili-ivanova-ne-sym-jenata-s-koronata-na-bylgarskata-muzika-news_621531.html

Лили Иванова позволява ли си да се разходи в парка? Ако някой се е питал това, вече знаем отговора. "Не. Звучи много тривиално или напудрено, но моят живот всъщност е работата ми. Това ме интересува", заяви Лили в интервю за bTV. Тя обясни, че не се чувства като жената, която носи

Македонската опозиция обвинява външния министър в наследствено българофилство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326869

Македонската опозиция обвинява външния министър в наследствено българофилствоОпозиционната партия на Никола Груевски, ВМРО-ДПМНЕ, обвинява външния министър Никола Димитров в наследствено българофилство, съобщават македонските медии. Бившият депутат от партията на Груевски, Александър Пандов, който в медиите близки до ВМРО-ДПМНЕ напоследък се налага като политически анализатор,

Австрия забрани на турски министър да влиза в страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=355174

Австрия забрани на турския икономически министър Нихат Зейбекчи да присъства на събитие в страната, с което се отбелязва година от опита за преврат в Турция. Това заяви говорител на външното министерство на Австрия, цитиран от Ройтерс.

Перата уж беден, а кара скъп Мерцедес. 72-годишната му майка е бизнесдама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280747_%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%83%D0%B6+%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%2C+%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%81.+72-%D0%B3%D0%BE%D0

 Низамов твърди, че е безработен и живее в крайна бедност


Възможно ли е да си безработен, да нямаш никакви доходи и да караш сравнително нов спортен „Мерцедес” и да си чатиш от айфон седмица?

Мнозина ще кажат, че не могат да си позволят подобно нещо! Но ние ще ги опровергаем и посъветваме да се обърнат към Петър Константинов Низамов – 32-годишен бургазлия, безработен, женен, без информация за завършено висше образование, реабилитиран.

Той хем е безработен, хем цялото му семейство живее с общ доход от 508 лева, колкото е заплатата на съпругата му, хем поддържа сравнително добър стандарт на живот. 

И може би никога нямаше да занимаваме аудиторията си с лицето Петър Низамов, ако той нямаше възхитителната дарба да използва слабостите в законодателство на същата тази държава, която не спира да громи. Сякаш тя му е отнела нещо! Сякаш той е дал нещо на държавата!

Едва ли някой щеше да се интересува от финансовото състояние на Петър Низамов, ако не се бе възползвал от вратичка в българското законодателство, позволяваща му да завежда граждански искове срещу юридически и физически лица, без да плаща необходимата по закон 4 % държавна такса. Законодателят е предвидил възможност, ако получаваш под необходимия базов доход, да имаш достъп до правосъдие. Добра идея, ако се използва за благородни цели!

Какъв е случаят с Перата?

Какво направи лицето Петър Низамов? Обяви се за крайно беден и заведе граждански искове срещу куп медии – за по 10, 15, 20 хил. лева. Щом не трябва да плаща държавна такса, може да поиска и милион. Въпрос на желание и мечти!

Уточняваме, че само за единия от исковете – 10 хил.лева, той трябва да плати държавна такса 400 лева, за иска от 20 хил. лева таксата е 800 лева. Таксите, дължими на държавата при 4-5 иска, колкото са заведени до този момент, трябваше да са над 2 хил.лева, ако разбира се, Перата не живееше в нищета с 508 лева на месец за цялото си семейство, както самият той е написал.



В декларацията си, подадена в деловодството на Районния съд в Бургас, Низамов твърди, че е безработен, няма имоти или автомобил на свое име.

В случая не е излъгал, поне не и по документ. На свое име наистина няма нищо. Но Бургас е толкова малък град, че всеки познава всекиго и мнозина са виждали Низамов зад волана на спортен „Мерцедес” Е класа. Всъщност Низамов сам го показа, вероятно несъзнателно, при Live на задържането му от неделя вечерта.


Флагман.бг успя да заснеме спортния модел, който от няколко дни е паркиран в непосредствена близост до Второ РУП в Бургас. Колата е там, защото Перата, както е известно, все още е в ареста.

Показахме снимките на специалист, който уточни, че това е спортният модел на Е клас на „Мерцедес” от 2011 година, а цената му варира между 40 и 50 хил. лева. 



В същото време, дни преди да се забърка в екшъна в Асеновград, Перата обяви, че започва да събира сигнали срещу Инспекцията по труда. По твърденията на самия Низамов „фирмата му” била глобена с 12 хил.лева. През цялото време той обясняваше за бизнеса си, говореше така, сякаш е собственик на фирма.

На свое име обаче той няма никаква собственост. Води се и безработен, а справка в НОИ показва, че не си е плащал осигуровките от дълго време.

Репортерска проверка показа, че всъщност собственик на въпросните фирми е Елена Найденова Низамова, майка на Петър Низамов. 72-годишната пенсионерка има на свое име две фирми „Файрлуд бийч аш олк” (бивша „Бургас лес трейдинг”) и “Рики лес” ЕООД. И двете са на един и същ адрес в ж.к. "Изгрев" в Бургас. Справка в имотния регистър показа, че възрастната дама в последните години е правила няколко покупки и продажби на имоти в Бургас.



Това са фактите - всеки сам може да си направи извода. Безработен ли е Низамов, плаща ли си данъците и защо 72-годишната му майка е собственик на фирмите? 

Припомняме, че 32-годишният бургазлия Петър Низамов все още е в ареста на РУП-а в Асеновград. Снощи изтече 72-часовата му мярка „Задържане под стража” заради нападението над оператор на бТВ, за което е обвинен, а днес ще се гледа искането за постоянен арест.

Срещу него са повдигнати две обвинения - за хулиганство и за нанасяне на лека телесна повреда. За първото престъпление законът предвижда до 2 години лишаване от свобода или пробация, както и обществено полезен труд. За другото деяние Перата може да отнесе до 3 г. затвор.

ЕС ще се бори срещу превъртането на километражите по българско предложение

https://www.actualno.com/motoring/es-shte-se-bori-sreshtu-prevyrtaneto-na-kilometrajite-po-bylgarsko-predlojenie-news_621527.html

Европейската комисия (ЕК) одобри предложената от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков програма срещу манипулирането на километражите. Предложението на стойност 1.25 милиона евро, носещо името O.R.E.L, е получило оценка „B“ - с единица по-ниско от максималната

7 души на съд за жертвите в срутилия се хотел ”Вероника”

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-srutvane-otel-eronika-26034869

7 души, отговорни за смъртта на 4-ма работници при събарянето на хотел „Вероника“ в курорта "Слънчев ден", са дадени на съд от Окръжната прокуратура във Варна.

За вишеградци новият световен ред в Европа е вреден

http://frognews.bg/news_137984/Za-vishegradtsi-noviiat-svetoven-red-v-Evropa-e-vreden/

Вишеградци са по-балансирани към призиви за по-тясна интеграция в Европейския съюз след Брекзита. Западни експерти предлагат държавите-членки (ДЧ) да се откажат от: собствени армии, специални служби, собствени законодателства, данъчни системи, валути. Напомня ли немско-френското творение за Мюнхенския договор от 1938 г.?

Вишеградци са по-балансирани към призиви за по-тясна интеграция в Европейския съюз след Брекзита

http://frognews.bg/news_137984/Vishegradtsi-sa-po-balansirani-kam-prizivi-za-po-tiasna-integratsiia-v-Evropeiskiia-saiuz-sled-Brekzita/

Вишеградци са по-балансирани към призиви за по-тясна интеграция в Европейския съюз след Брекзита. Западни експерти предлагат държавите-членки (ДЧ) се откажат от: собствени армии, специални служби, собствени законодателства, данъчни системи, валути. Напомня ли немско-френското творение за Мюнхенския договор от 1938 г. ?

Митьо Очите стана силно вярващ след чудотворното оцеляване след стрелбата от хората на Божо Кравата (СНИМКА)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280746_%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%8C%D0%BE+%D0%9E%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%89+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B

 Дълго време Желязков беше на границата между живота и смъртта, а във вените му буквално течеше чужда кръв



Несебърският бос Димитър Желязков-Очите е станал още по-набожен след оцеляването си при стрелбата на 8 юни м. г. в ресторант 4you. Тогава хората на Божидар Кузманов-Кравата буквално направиха на решето Митьо, а мнозина не вярваха, че Желязков ще оживее след канонадата от куршуми. Дълго време той беше на границата между живота и смъртта, а във вените му буквално течеше чужда кръв.

Припомняме, че след стрелбата кръвният център в УМБАЛ-Бургас беше окупиран от мускулести охранители, дошли да дарят кръв за боса. Прелети му бяха близо 100 банки, но дори и след това Желязков не разви опасния ДИК синдром, който пречи на кръвосъсирването.

Напук на всички очаквания Очите не само оцеля, но се върна във фитнес залата след броени месеци и дори успя да проходи преди рождения си ден през септември. При първото си интервю след възстановяването Желязков обяви: „Господ си знае работата!”

Читател на Флагман.бг ни изпрати актуална снимка на боса, направена в заведение в Слънчев бряг преди броени дни. На нея се вижда огромен кръст, който виси върху гърдите на Желязков. Наши източници разкриват, че разпятието станало нещо като талисман за Митьо след екшъна на 8-ми юни и той не се разделял с него. Християнският символ бил специално осветен.

 

Арестуваха наркодилър от Търговище, хванат с 1 000 таблетки амфетамин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326859

Арестуваха наркодилър от Търговище, хванат с 1 000 таблетки амфетаминИскането на Окръжната прокуратура във Варна за вземане на постоянна мярка „Задържане под стража“ на 37-годишния Илиян Ил. от Търговище за извършено престъпление по член 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс бе уважено от състав на Варненския окръжен съд. Това съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура - Варна, предава Фокус.

Големият син на Тръмп се срещнал с руска адвокатка заради информация за Клинтън

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/10/3004301_golemiiat_sin_na_trump_se_sreshtnal_s_ruska_advokatka/?ref=rss


Най-големият син на американския президент Доналд Тръмп, Доналд Тръмп-младши, се съгласил да се срещне със свързана с Кремъл адвокатка по време на кампанията за президентските избори миналата година, след като му била обещана компрометираща информация за тогавашния опонент в надпреварата Хилъри Клинтън. Това съобщава в. "Ню Йорк таймс", като цитира трима съветници в Белия дом, предадоха "Ройтерс" и БТА.<br /><br />Тогавашният ръководител на кампанията на Тръмп...

Радев: След стагнация отбранителната ни индустрия отново е в подем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326858

Радев: След стагнация отбранителната ни индустрия отново е в подемВажността на интегрирането на България във водещите европейски проекти в областта на сигурността и отбраната изтъкна президентът Румен Радев при откриването на конференцията "Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания" в София, която е под патронажа на държавния глава. Вярвам, че конференцията ще допринесе за това, заяви Радев на форума,

4,7 млн. швейцарски франка дадоха старт за нов бизнес на 40 малки ферми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280745_4%2C7+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D1%88%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%

 За пет години българо-швейцарският проект „За Балкана и хората“ опроверга широко разпространеното твърдение, че е неефективно държавата да финансира дребните фермери в планинските райони и че техният бизнес не можело да се развива в унисон с природните закони. В случая с този проект ролята на държавата беше поета от швейцарското правителство и 10природозащитни неправителствени организации, които с частично финансиране от българска страна насърчиха бизнес начинанията на 40 семейства, живеещи в природни паркове или екологични зони от мрежата НАТУРА. За пет години и с бюджет от 4,7 млн. швейцарски франка участниците в този проект дадоха рамо при изпълнението на различни инвестиционни проекти на дребни стопанства от 20 български общини, предимно в Стара планина. Днес тези фермери предлагат успешно своите продукти на фермерските пазари, като отново с помощта на българо-швейцарския проект до края на октомври в центъра на София всяка сряда ще се провежда постоянен фермерски пазар.

Голямото постижение на проекта „За Балкана и хората“ е, че подпомогна предприемачи от региони с голямо биологично разнообразие, чийто бизнес е подчинен на мисията да опазват природата. В тази връзка посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел подчерта, че по биологичното си разнообразие България е на второ място в Европейския съюз, като цели 20 процента от територията й се намират в екологичната мрежа НАТУРА, което трябва да се съхрани.

Основната цел на този проект е да насърчи съвременните млади хора да развиват бизнес в екологично чисти региони, тъй като обезлюдяването е проблем, застрашаващ икономиката на много европейски държави.

Преглед на икономическите теми в печата, 10 юли

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-10-юли_l.a_i.745446_at.1.html

"Гoлeмитe oблacти ycвoявaт нaй-мнoгo eвpoпeйcĸи пapи" Kъм 30 юни 2017 г. peaлнo изплaтeнитe cpeдcтвa пo oпepaтивнитe пpoгpaми в Бългapия дocтигaт...

Професор Здравков, еднокринолог „Има истина в това, което твърдят жълтите сайтове – диабетът може да бъде лечим!“

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6317139

Професор Здравков, еднокринолог „Има истина в това, което твърдят жълтите сайтове – диабетът може да бъде лечим!“„Жълтите сайтове често провокират със заглавия, в които твърдят, че „диабетът е лесно лечима болест”, така започва своя коментар Професор Здравков, ендокринолог с многогодишен опит. Кои са модерните схващания за диабета? Не подценявайте и употребата на хранителни добавки като ДИАБЕКСИН, която аз силно препоръчвам и дори самият аз употребявам,

Видинската Синагога - кражби, разруха и обещания за още!

http://dnes.dir.bg/news/krazhba-vidin-sinagoga-razruha-26034862

Ако видинската Синагога можеше да говори, то какво ли би разказала за нерадостната си съдба.

Поколението на бедните работещи в Гърция

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-zaplati-pobedata-siriza-26034976

В Гърция е на път да се появи нова категория бедност. В страната вече има работещи с месечни възнаграждения от по 200-300 евро, пише в. “Та неа“.

Навратилова не иска деца с бивша Мис СССР

https://offnews.bg//tenis/navratilova-ne-iska-detca-s-bivsha-mis-sssr-660145.html

Тенис легендата Мартина Навратилова не може да повярва, че е навършила 60 години и все още е жива.

18-кратната победителка в турнири от Големия шлем отпразнува юбилея си на 18 октомври м.г., докато все още водеше битка с рака на гърдата, с който беше диагностицирана през 2010 година.

В момента американката с чешки произход е в ремисия и гледа по-ведро на бъдещето.

"Казах си "По дяволите, не е за вярване. Радвам се, че съм още тук. Имам си десет пръста на ръцете, десет на краката и ...две гърди. Цяло щастие е да си жив", споделя Навратилова, която е една от най-ярките представителки на лесбийките в тениса.

Тя признава своята хомосексуалност през 1981 година и в онези времена това не се приема никак добре.

Голям производител на спортни облекла къса договора си с нея, независимо, че е номер 1 в ранглистата.

Навратилова живее като семейство с дългогодишната си партньорка Юлия Лемигова, но двете никога не са имали планове за деца. Двете сключиха брак през декември 2014 година. Лемигова е бивша Мис СССР за 1990 година.

Навратилова не иска деца от бивша Мис СССР

https://offnews.bg//tenis/navratilova-ne-iska-detca-ot-bivsha-mis-sssr-660145.html

Тенис легендата Мартина Навратилова не може да повярва, че е навършила 60 години и все още е жива.

18-кратната победителка в турнири от Големия шлем отпразнува юбилея си на 18 октомври м.г., докато все още водеше битка с рака на гърдата, с който беше диагностицирана през 2010 година.

В момента американката с чешки произход е в ремисия и гледа по-ведро на бъдещето.

"Казах си "По дяволите, не е за вярване. Радвам се, че съм още тук. Имам си десет пръста на ръцете, десет на краката и ...две гърди. Цяло щастие е да си жив", споделя Навратилова, която е една от най-ярките представителки на лесбийките в тениса.

Тя признава своята хомосексуалност през 1981 година и в онези времена това не се приема никак добре.

Голям производител на спортни облекла къса договора си с нея, независимо, че е номер 1 в ранглистата.

Навратилова живее като семейство с дългогодишната си партньорка Юлия Лемигова, но двете никога не са имали планове за деца. Двете сключиха брак през декември 2014 година. Лемигова е бивша Мис СССР за 1990 година.

Народ без цел и посока е обречен

http://www.eurochicago.com/2017/07/narod-bez-tsel-i-posoka/

Расте поколение, което няма никакви базови познания, освен цъкане на игри и писане на шльокавица. Другата, по-далечна цел, трябва да бъде - но това след като успеем да вкараме на друга държавна издръжка тези, които в момента са в НС - е да опитаме да върнем част от онези 2.5 милиона българи, които живеят в чужбина. Ето това разбирам аз под национална цел, а не европредседателството, което докато мигнем, ще мине, и единственото, което ще разберем от него, е колко сме платили да откраднат те и снимките на Баце във Фейсбук...

Белгия се опасява от терористичен удар след седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326854

Белгия се опасява от терористичен удар след седмицаБелгийските специални служби са на крак заради опасения от възможен терористичен удар покрай предстоящия национален празник на 21 юли, съобщи БТА. Отбелязва се, че в последните дни са били разкрити и предотвратени два заговора за нападение, след като в Белгия, Франция и Италия бяха заловени джихадисти, готови за действие.

ПСК „Черно море“ прегърна отборна купа и на „Весел делфин“

http://www.moreto.net/novini.php?n=355173

Пореден шампионски триумф застигна отборът на ПСК „Черно море“. След големия успех на ДЛОП за мъже и жени и фантастичното постижение на Александър Николов на 100 м свободен стил, варненци са комплексни шампиони на държавното първенство и във възрастта „Весел делфин“.

Пловдивски лекари блокираха кръстовище за заплати

https://www.24chasa.bg/region/article/6326836

Пловдивски лекари блокираха кръстовище за заплатиMедиците от пловдивската общинска болница "Св. Мина" направиха гражданско неподчинение тази сутрин. Те блокираха за десетина минути едно от възловите кръгови кръстовища в града - това на централна гара. Те настояват да си получават редовно заплатите, тъй като им се изплащат с големи закъснения. Лекарите и мед.

Полицията издирва 16-годишно момче, блъснало четирима пешеходци

https://www.actualno.com/crime/policijata-izdirva-16-godishno-momche-blysnalo-chetirima-peshehodci-news_621522.html

16-годишно момче е обявено за общодържавно издирване след като е блъснало четирима пешеходци в района на Триград. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на полицията в Смолян. Момчето е било без книжка и е избягало от мястото на инцидента. Четиримата пострадали имат наранявания, но няма опасност за живота им. Случаят се наблюдава от Районната прокуратура в Девин, образувано е досъдебно производство. Изясняват се обстоятелствата около възникването на инцидента.

Белгия се опасява от тероризъм на националния си празник 21 юли

https://offnews.bg//sviat/belgia-se-opasiava-ot-terorizam-na-natcionalnia-si-praznik-21-iuli-660144.html

Белгийските специални служби са на крак заради опасения от възможен терористичен удар покрай предстоящия национален празник на 21 юли, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

В последните дни са били разкрити и предотвратени два заговора за нападение. В Белгия, Франция и Италия са били заловени джихадисти, готови за действие. На трима задържани миналата седмица в Лил и Брюксел са повдигнати обвинения за участие в терористична група, след като е установено, че те са разполагали с автоматични огнестрелни оръжия и униформи на полицаи, на охранители и на служители на "Гражданска защита". Все още властите издирват третия от братята Саути, заловени в Брюксел.

Според последни данни задържаният в събота в Италия чеченец Ели Бомбаталиев набирал желаещи за атентат в Белгия и бил свързан със съучастници в Лиеж. Белгийските власти продължават издирването на съучастниците - чеченци, сражавали се за "Ислямска държава". Покрай оповестяването на тези данни белгийската прокуратура предупреди, че има опасения за непосредствено предстоящ нов атентат.

В края на юни макоранец взриви куфар на Централната гара в Брюксел и бе застрелян на място от военен патрул. При атентата нямаше жертви и ранени по щастлива случайност, след като бомбата, заложена в куфара, не избухна по очаквания от терориста начин.

Британските компании отхвърлят "никаква сделка" за Brexit като вариант

http://www.investor.bg/evropa/334/a/britanskite-kompanii-othvyrliat-nikakva-sdelka-za-brexit-kato-variant-242728/

Според ново проучване 30% от компаниите смятат, че най-добрият вариант би бил ново всеобхватно споразумение с ЕС

Лутеинът потиска възпаленията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6326844

Лутеинът потиска възпалениятаИзследване на учени от университета в Линшьопинг, Швеция, показа, че лутеинът - каротиноид, който се съдържа в зелени листни зеленчуци, морковите, доматите и сините плодове, може да потисне възпаленията, съобщи ЮПИ, цитира БТА. Предишни изследвания доказаха, че хранителният режим влияе върху възпалителни процеси в организма.

Цацаров: Напрежението в Асеновград е в резултат на дълго толерирано чувство за безнаказаност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cacarov-naprezhenieto-v-asenovgrad-e-v-rezultat-na-dylgo-tolerirano-chuvstvo-za-beznakazanost-2035886

Напрежението в Асеновград не е етническо, удобно е да бъде представено като такова, каза в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров, който коментира проблема пред журналисти. Той добави, че неговото лично виждане е такова, че напрежението е в резулта

Hörmann EuropaPromotion 2017: Домът е там, където се чувстваме сигурно

http://www.dnes.bg/mesec-na-remontite/2017/07/10/h-246-rmann-europapromotion-2017-domyt-e-tam-kydeto-se-chuvstvame-sigurno.346693

Спестявате значително при покупката и осигурявате безопасност и комфорт за Вас и любимите Ви хора

Шарън Стоун показа зашеметяващо тяло на 59 г.

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/sharyn-stoun-pokaza-zashemetiavashto-tialo-na-59-g-6071302

Талантливата актриса сподели в социалната мрежа "Инстаграм" своя гореща снимка по бански

Родители и ученици от Софийската математическа гимназия протестират срещу уволнение на учител

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/10/3004304_roditeli_i_uchenici_ot_sofiiskata_matematicheska/?ref=rss


Родители и ученици от Софийската математическа гимназия (СМГ) протестираха в двора на училището срещу отстраняването на преподавател. Те са недоволни от дисциплинарно уволнение на дългогодишния учител по математика Петя Тодорова и настояват директорът да преразгледа решението си.<br /><br />Те организират подписка, днес ще внесат писмо по темата до институциите, като са организирали и среща с началника на столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева, разказа един от родителите...

Китайската „Мис дупе” се оплака от прекалено внимание

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6326833

Китайската „Мис дупе” се оплака от прекалено вниманиеПобедителката в китайския конкурс за званието „притежателка на най-красивите задни части в страната”, се оплака, че не може да излиза на улицата в прилепнали дрехи. Това се налага, защото хората обръщат на фигурата ѝ твърде много внимание, пише „Дейли мейл”, цитира БГНЕС. Хао Цян победи в националното състезание,

Дoлapът пocĸъпвa в пoнeдeлниĸ

http://econ.bg/Новини/Дoлapът-пoc-ъпвa-в-пoнeдeлни-_l.a_i.745443_at.1.html

Дoлapът пocĸъпвa в пoнeдeлниĸ, cлeд ĸaтo дaннитe зa нaдвишaвaщoтo пpoгнoзитe yвeличeниe нa paбoтнитe мecтa в CAЩ пpeз юни пpeдпoлaгaт вepoятнo...

Бойко Чавдаров: ЧЕЗ Разпределение увеличава инвестициите във Враца с 55%

http://www.investor.bg/energetika/472/a/boiko-chavdarov-chez-razpredelenie-uvelichava-investiciite-vyv-vraca-s-55-242666/

Със средствата ще бъде подобрена сигурността на електрозахранването в 10 села в областта, коментира регионалният мениджър на компанията

„Кувейт еърлайнс“ и „Роял Йорданиан“ отмениха забраната за внасяне на лаптопи на борда на самолетите за САЩ

http://www.cross.bg/zabranata-kyveiit-samoletite-1548545.html

/КРОСС/ „Кувейт еърлайнс" и „Роял Джорданиан" са последните две близкоизточни авиолинии, които позволиха на пътниците да внасят лаптопи на борда на самолетите, пътуващи за САЩ, предава BBC. И двете компании отбелязаха, че са работили с американските власти за засилването на проверките за сигурност на полетите от Кувейт и Йордания. САЩ наложиха забраната през март, като тя засегна директните полети от осем предимно мюсюлмански държави заради притеснения, че бомби могат да бъдат скрити в електронните устройства. Миналата седмица „Етихад еъруейз", „Търкиш еърлайнс", „Емирейтс" и „Катар еъруез" бяха изключени от забраната.  

Обявиха за общодържавно издирване ученика, блъснал туристи

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-mvr-smoljan-26034784

16-годишният ученик, който в неделя през нощта е блъснал пешеходци в родопското село Триград, е обявен за общодържавно издирване, съобщиха от МВР-Смолян.

Даниел Крейг се завръща в ролята на Джеймс Бонд

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6326826

Даниел Крейг се завръща в ролята на Джеймс БондБританският актьор Даниел Крейг по всяка вероятност ще се завърне в образа на Джеймс Бонд и в следващия 25-и филм. Това е изненада за почитателите на поредицата, тъй като, макар и неофициално, се смяташе, че той няма повече да играе образа на агент 007, предава БГНЕС. След излизането на последния филм „Спектър“ Крейг каза в интервю,

Ердоган заплаши, че Турция може да не подпише споразумението за климата

http://www.mediapool.bg/erdogan-zaplashi-che-turtsiya-mozhe-da-ne-podpishe-sporazumenieto-za-klimata-news266397.html

Турция може и да не ратифицира Парижкото споразумение за климата, каза президентът Реджеп Ердоган на пресконференция в края на срещата на лидерите на Г-20 в Хамбург.Турция е в групата от малко над 40 страни, които още не одобрили споразумението. Други 150 вече са сторили това. В заключителния документ от срещата на Г-20, всички държави без САЩ, декларираха, че ще се придържат към  Парижкото споуразмение. В комюникето изрично се "взима предвид" позицията на САЩ да се изтегли от него. Малко след края на срещата Ердоган каза, че "позицията, която приемаме е в посока да не бъде прокарвано споразумението в парламента". Президентът намекна, че и други държави имали "пролбем" с глобалния договор и "не потвърждават пълната си подкрепа" за него. Той не посочи никоя държава конкретно. Ердоган допълни, че съвсем ясно е обявил пред френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел своята позиция. "Не се засягайте, но няма да го ратифицираме в парламента, докато не се изпълнят дадените ни обещания", каза турският президент. Той допълни, че бившият президент Франсоа Оланд му обещал, че Турция ще бъде третирана не като индустриализирана, а като развиваща се държава. Това означава, че ще получава, а не че ще внася средства в глобалния фонд за климата. Германският министър на околната среда Барбара Хендрикс потвърди, че претенциите на Турция са за достъп до международните финансови механизми за подпомагане, а не за фундаментално отхвърляне на Парижкото споразумение.

МВФ смята, че германците не работят достатъчно

http://www.moreto.net/novini.php?n=355171

Международният валутен фонд (МВФ) има съобщение за германците: пенсионирайте се по-късно, пише CNN. Докато броят на пенсионерите от поколението на бейби буумърите се увеличава бързо, много страни повишиха възрастта за пенсиониране.

Вижте "кол-центровете" на нашата ало-мафия в Румъния

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/vizhte-kol-centrovete-na-nashata-alo-mafiia-v-rumyniia-6071303

Измамниците наемат помещения в семейни хотели в северната ни съседка и от румънски номера звънят в България

Лятна Чуднотека – 8 юли 2017

http://www.eurochicago.com/2017/07/lyatna-tchudnoteka-8-yuli/

На 8-ми юли 2017 г., събота, децата от лятната Чуднотека „Малката България '2017“ разтвориха широко ръце и с огромната сила на тяхното въображение полетяха на пътешествие около света. Денят беше посветен на спортните игри и самолетите, вдъхновен от новооткрития Музей на авиацията в Бургас. Малчуганите изработваха, изрязваха и оцветяваха самолети с внимание и ентусиазъм.

Лекар: Според пациенти плацентата става за магични ритуали

http://dnes.dir.bg/news/rituali-lekar-platzenta-26034783

Да поискаш плацентата на бебе е нещо като да изискваш апендикс или бъбрек, заяви началникът на отделението по неонатология в "Шейново" д-р Донка Узунова.

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-242656/

В сряда заседава Канадската централна банка, останалите акценти са в сферата на макроикономиката

ЕK одобри програмата на Андрей Новаков срещу манипулирането на километражите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326814

ЕK одобри програмата на Андрей Новаков  срещу манипулирането на километражитеЕвропейската комисия (ЕК) одобри предложената от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков програма срещу манипулирането на километражите. Предложението на стойност 1.25 милиона евро, носещо името O.R.E.L, е получило оценка „B“ - с единица по-ниско от максималната възможна. Предстои програмата да бъде заложена в Бюджет 2018 на Европейския

72-ма са задържани за връзки с ФЕТО след полицейски акции в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326817

72-ма са задържани за връзки с ФЕТО след полицейски акции в ИстанбулВ рамките на операции, проведени в понеделник на територията на два университета в Истанбул, турската полиция е задържала 72-ма души за предполагаеми връзки с движението на Фетхуллах Гюлен (ФЕТО), сочен от Анкара като организатор на неуспешния опит за държавен преврат от миналото лято, съобщава вестник Хюриет, цитиран от Фокус.

Румен Гечев за КТБ: ГЕРБ и ДПС предложиха всички депозити да се изплатят от българския данъкоплатец

http://frognews.bg/news_137972/Rumen-Gechev-za-KTB-GERB-i-DPS-predlojiha-vsichki-depoziti-da-se-izplatiat-ot-balgarskiia-danakoplatets/

Основната нишка, която се изпуска в срещата за банка КТБ през 2014 г. е, че политическите ръководители предложиха всички десетки милиони депозити да бъдат изплатени от българските данъкоплатци. Това е мнението на Румен Гечев от БСП, който коментира публикуването и на втората стенограма от проведеното заседание за кризата в банката.

Разработиха първия смартфон, който работи без батерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326819

Разработиха първия смартфон, който работи
без батерияУчени от университета във Вашингтон разработиха първия смартфон, който консумира толкова малко електрическа енергия, че не му е нужна батерия, а се захранва от околната среда, съобщава сайтът Хотхардуер, цитиран от БТА. Екипът на Шиам Голакота е конструирал апарат, който по неговите думи харчи "почти нулев заряд",

Проф. Ботев: Земетръсите в Македония продължават, у нас - "затишие пред буря"

http://www.cross.bg/zatishie-botev-makedoniya-1548550.html

/КРОСС/ Серията от земетресения в Македония продължава. Появиха се и публикации на македонски медии, че единственият жив вулкан на Балканите, който се намира в западната ни съседка, може да се събуди в следствие на земетресенията в района на Охрид. "Това, което се случва в Македония за нас не е такава новина. По-неприятното е, че имаме затишие на микросеизмичната активност в България. Това означава "затишие пред буря", коментира в "България он еър" ситуацията в западната ни съседка проф. Емил Ботев, директор сектор "Сеизмология" към Геофизичния институт към БАН. По думите му това затишие може да означава, че някъде предстои освобождаване на напрежението, тъй като движенията в нашата страна продължават. "Не е гарантирано, че ще се случи скоро, сеизмолозите не можем да предвиждаме къде и кога земетресение може да бъде очаквано", обясни проф. Ботев. По повод публикациите на македонските медии, че вулканът в страната би могъл да изригне в следствие на серията от земетресения, сеизмологът нарече твърденията "просто журналистически спекулации".    

Издирват ученика, помел 5-ма край Триград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326809

Издирват ученика, помел 5-ма край Триград16-годишно момче е обявено за общодържавно издирване след като е блъснало четирима пешеходци в района на Триград. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Смолян. Момчето е било без книжка и е избягало от мястото на инцидента. Четиримата пострадали имат наранявания, но няма опасност за живота им. Случаят се наблюдава от Районната прокуратура в Девин,

Метрото в Париж бе спряно частично заради наводнение

http://www.mediapool.bg/metroto-v-parizh-be-spryano-chastichno-zaradi-navodnenie-news266396.html

Много от станциите на парижкото метро се наводниха в неделя вечерта от падналите рекордни валежи, съобщи “Монд“. Това наложи спиране на движение по засегнатите линии. Пожарникарите, които през нощта бяха претоварени с работа, призоваха гражданите да не им звънят за изпомпване на вода, защото нямат повече резервни коли и хора.

Валери Симеонов кани на среща протестиращите асеновградчани

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-kani-na-sreshta-protestirashtite-asenovgradchani-news_621518.html

На среща е поканил вицепремиерът Валери Симеонов представители на инициативния комитет на протестиращите асеновградчани. Пред събралото се множество снощи бе прочетено обръщение до Президента, Министерския съвет, до Главния прокурор. То съдържа девет точки, в които се о

Министър Ангелкова: Затваряме 3 заведения на плажа „Кабакум

http://www.barometar.net/89020/

Три заведения на плажа „Кабакум централен“ край Варна ще бъдат затворени. Това заяви пред журналисти във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се включи в проверка за състоянието на морския плаж, отдаден под наем, предаде „Фокус“. Проверката, която бе съвместна с няколко институции, е по сигнал на граждани и на бъдещия наемател, спечелил търга […]

Петролът леко се възстановява след срива си в предишната сесия

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-leko-se-vyzstanoviava-sled-sriva-si-v-predishnata-sesiia-242722/

Пазарите остават под натиск заради засилената сондажна дейност в САЩ и огромните доставки на ОПЕК

Варненската библиотека с юлска програма за училищната ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=355169

Варненската библиотека предлага разнообразие от занимания по време на училищната ваканция през месец юли, научи Moreto.net. Събитията ще се състоят в Детски и средношколски комплекс. Началният час за всички е 10.30 часа. На 13-ти ще гледаме „Невероятната вселена на корейската култура“, „Хартиени слънца“ на 20-ти и „Зеленчуци, който не яде…“ на 27-ми.

В Коста Рика арестуваха мъж, отправил заплахи срещу концерт на Ариана Гранде

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326808

В Коста Рика арестуваха мъж, отправил заплахи срещу концерт на Ариана Гранде
В Коста Рика вчера беше арестуван 22-годишен мъж, отправил заплахи срещу концерт на американската поп певица Ариана Гранде, предаде ДПА, цитирана от БТА. Мъжът с колумбийски произход бил задържан в костариканската столица Сан Хосе, след като отправил заплахи срещу концерта на уебсайта на организаторите му, съобщил в.

Адв. Хаджигенов: Не с плакати пред ромските гета, а с камъни на жълтите павета

http://frognews.bg/news_137974/Adv-Hadjigenov-Ne-s-plakati-pred-romskite-geta-a-s-kamani-na-jaltite-paveta/

Трябва да се протестира не с плакати пред ромските гета, а с камъни на жълтите павета. Това заяви адвокат Николай Хаджигенов по темата с ромската интеграция.

Започва Световният петролен конгрес в Истанбул

http://econ.bg/Новини/-Започва-Световният-петролен-конгрес-в-Истанбул_l.a_i.745442_at.1.html

Световният петролен конгрес, един от най-големите форуми на нефтогазовата индустрия се открива днес, понеделник в Истанбул. Организаторите очакват...

БГ компания ремонтира пострадала от градушка кола без кит и боя

https://www.24chasa.bg/avto/article/6324152

БГ компания ремонтира пострадала от градушка кола без кит и бояБългарската специализирана компания в сферата на ремонт по автомобили пострадали вследствие от градушка Carding PDR Team ремонтира перфектно колите без кит и боя, по метода PDR. Тази технология може да се използва както върху алуминиеви, така и стоманени панели. Най-често срещаните PDR техники използват специални метални инструменти,

За френския посланик и турското робство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6326367

За френския посланик и турското робствоДокато Франция гради колониалната си империя, ние носим фесове, потури и цървули и често ставаме жертви на насилие “НЕ РАЗБИРАМ това усложнено отношение към историята. Тенденцията понякога да се преувеличават измеренията на турското робство”, това каза по БНТ новият френски посланик Ерик Льобедел. Навремето учих френски и доста съм го позабравил,

Сухата кожа плаче за Липобаза

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6318841

Сухата кожа плаче за ЛипобазаИмате ли проблем с кожата? Нормално е. Времето оставя следи върху нас и една от най–забележимите е промяната в кожата ни. Тя става суха и чувствителна, клетките ни отчаяно се нуждаят от хидратация и подхранване. С течение на времето изсушаването, причинено от възрастта, става все по-забележим проблем и се изисква все повече внимание.

Как да се справим с оксидацията на клетките? Натурално решение!

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6321747

Как да се справим с оксидацията на клетките? Натурално решение!Маслото от кайсиеви ядки е най-богатият природен източник на витамин В17, който е известен като натурален химиотерапевтичен агент. Изследвания показват, че витамин В17 има селективно действие, като атакува увредените от мутации клетки и не засяга здравите клетки. Действа антивирусно и противовъзпалително.

Силата на кинезитерапията при болки в гърба

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6321701

Силата на кинезитерапията при болки в гърбаДимитър Минчев, магистър-кинезитерапевт, завършил НСА, специализация „Ортопедия и Травматология”. Има дългогодишен стаж в сферата на дегенеративните заболявания на гръбначния стълб и болките в гърба, травматологията и нервните болести. Кинезитерапевт към „СБАЛ-Гръбначен център”АД. - Какво представлява кинезитерапията?

Открита е нова иновативна формула за отстраняване на гъбичните инфекции и възстановяване на ноктите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6298628

Открита е нова иновативна формула за отстраняване на гъбичните инфекции и възстановяване на ноктитеПовече от 8 000 българи се избавиха завинаги от гъбичките Откритието на учените от Бостън предоставят възможността на страдащите от гъбички по ноктите и кожата отново да се върнат към нормалния си живот и самочувствие. С този революционен метод всеки има възможност да се избави от неудобството и срама без да се налагат вредни,

Хърватин плаши Левски с ад в Дугополие

https://offnews.bg//futbol/harvatin-plashi-levski-s-ad-v-dugopolie-660139.html

21-годишният играч на Хайдук (Сплит) Фран Тудор, който може да играе като десен бек и крило, даде интервю пред хърватските медии преди първия мач срещу Левски.

Както е известно, двубоят няма да се играе на основния стадион “Полюд”, а в градчето Дугополие, тъй като по това време в Сплит ще тече музикален фестивал. Тудор е гласен за титулярен десен защитник срещу “сините”.

“Не сме правили детайлни анализи, но знаем, че те се подсилват. Взели са испанец. Ако обаче искаме да оставим следа в Лига Европа, трябва да бием много по-сериозни съперници от Левски.

Каква атмосфера очаквам в Дугополие? Адска! Ще бъде страхотно, играл съм тук преди две години срещу Силамае Калев.

Надявам се този път да се представим още по-добре и да победим, както го сторихме и тогава срещу естонците”, заявява Тудор, цитиран от "Тема Спорт".

“Контролите не трябва да се гледат толкова критично, защото единственият показател за състоянието ни ще бъде Левски.

Опитахме някои нови неща и ще бъдем готови, когато му дойде времето”, обеща Тудор, който вече влиза в сметките и на селекционера на Хърватия Анте Чачич.

Бягай, скрий се, съобщи - какво се прави при терористична атака

http://clubz.bg/56024-bqgaj_skrij_se_syobshti_kakvo_se_pravi_pri_teroristichna_ataka

Четириминутен видеоклип с насоки за реакция при терорисична атака беше разпространен от антитерористичната полиция във Великобритания. Видеото се концентрира около три основни момента: бягай, скрий се, съобщи.

Съветите включват насоки за бягство при възможно нападение:

  • Ако има безопасен път - бягайте.
  • Настоявайте околните да Ви последват, но не позволявайте тяхната нерешителност да Ви забави.
  • Оставете вещите си.

Ако няма безопасен път за бягство, британските власти съветват да се потърси скивалище:

  • Ако не можете да избягате, скрийте се.
  • Знайте възможните изходи.
  • Намерете укритие от изстрели.
  • Опитайте да не оставате в капан.
  • Заключете се в стая, ако е възможно.
  • Барикадирайте се.
  • Стойте далеч от врати и процорци.
  • Запазете тишина и изключете звука и вибрацията на телефона си.

Последната ключова стъпка според насоките на антитерористичните власти е съобщаване за атаката:

  • Обадете се в полицията, когато е безопасно.
  • Обяснете къде сте.
  • Кажете посоката, в която се движат нападателите.
  • Опишете нападателите.

Във видеото е изтъква, че е ключово да се следват инструкциите на властите, за да се избегнат инциденти при акциите за задържане на нападателите.

Клипът е сниман в хотел и е разпространен в сезона на летните почивки, но няма конкретна заплаха за почиващите, казват властите.

Скот Уилсън, национален координатор на международната консултантска организация за защита и подготовка, специализирана в борбата срещу тероризма, коментира:

"Шансовете да попаднете в центъра на терорисичен инцидент са все още малки, но за съжаление сме свидетели на жестокости, които се случват във Великобритания и извън нея, така че е важно всички да бъдат нащрек и да знаят какво да правят, ако най-лошото се случва. Искаме хората да мислят за това като за клиповете с инструкции за безопасност, които авиолиниите пускат преди полет. Те не очакват нищо лошо да се случи, но е разумна предпазна мярка да се покаже на хората какво да правят."

Министърът на националната сигурност Тарик Ахмад също подчерта, че мярката е превантивна:

"Искаме хората да са в безопасност, за да могат да се насладят на почивката си. Няма конкретна информация, че британските летовници ще бъдат цел за терористите това лято, но видеото предлага някои предпазни мерки, които всички могат да предприемат, за да минимализират щетите, ако все пак има атака."

През последните месеци във Великобритания бяха осъществени няколко терористични атаки. Бомба на концерт на американската певица Ариана Гранде отне живота на 22 души, голяма част от които тийнейджъри, и рани над 60. При атентат в Лондон пък загинаха 7 души, а 48 пострадаха. Две седмици по-късно микробус се вряза в голяма група хора пред джамия в британската столица, отново оставяйки жертви и ранени.

Борисов на посещение в Истанбул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326806

Борисов на посещение в ИстанбулПремиерът Бойко Борисов е в Истанбул по покана на президента Реджеп Ердоган. Той ще вземе участие на Световния петролен конгрес, предаде БНТ. Форумът се провежда за 22-ри път и на него ще бъдат повече от 5000 делегати, представители на петролните гиганти по

Австрия забрани на турски министър да идва в страната

https://www.actualno.com/europe/avstrija-zabrani-na-turski-ministyr-da-idva-v-stranata-news_621512.html

Властите във Виена забраниха на турския министър на икономиката Нихат Зайбекчи да идва на територията на страната за участие в мероприятие, посветено на годишнината от опита да преврат в Турция миналата година. Това съобщиха от австрийското външно министерство. „Мога

Мигрантите отново се насочиха към смъртоносния испански път към Европа

http://www.cross.bg/dyshi-evropa-spaseni-1548547.html

/КРОСС/ Броят на мигрантите, пристигащи на южното крайбрежие на Испания, се е увеличил повече от два пъти през 2017 г. спрямо същия период на миналата година, след като чужденците започнаха да избягват преминаването през Либия на път за Европа. Осем лодки, превозващи 380 души, бяха спасени в Алборанско море, което свързва североизточната част на Мароко с югоизточната област Испания в Западното Средиземноморие. "Ние сме притеснени, защото виждаме числа, които не сме виждали от години, а това е опасна зона, където теченията са много силни", заяви говорителят на испанската правоохранителната група SOS Racisme Микел Арагуас. Миналата седмица лодка от Мароко с 52 души на борда беше ударен от силна вълна. Само трима оцелели бяха спасени от испанската брегова охрана. Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) я нарече "най-тежката трагедия през последното десетилетие в испанското Средиземноморие", включваща мигранти. Италианският морски маршрут остава най-популярен за мигрантите. Италия прие около 85 000 от 100 000 души, пристигнали в Европа по море тази година, според Международната организация по миграция (МОМ). Между януари и юни повече от 6 400 души бяха спасени по море между Мароко и Алжир и Испания, според МОМ, в сравнение с 8 100 през цялата 2016 г. Огромно мнозинство от мигрантите, които идват в Европа, са африканци, които бягат от бедност или конфликт в родните си страни

Европарламентът плаши да блокира сделката за Брекзит

http://clubz.bg/56023-evroparlamentyt_plashi_da_blokira_sdelkata_za_brekzit

Проблем има в българската правителствена коалиция, не в белгийската, смята Ги Верхофстадт. Снимка БГНЕС

Подавляващо мнозинство от евродепутатите предупреждава, че няма да пусне споразумение за Брекзит, ако бъде прието сегашното британско предложение за бъдещите права на европейците на Острова.

Евентуалната сделка за раздялата между Обединеното кралство и ЕС не може да мине без одобрението на Европейския парламент.

"Европейският парламент ще запази правото си да отхвърли всяко споразумение, което третира гражданите на ЕС, независимо от тяхната националност, по-неблагоприятно отколкото сега", казват в писмо лидери на пет парламентарни групи, които имат близо 80 на сто от местата в 751-членния парламент.

Те заявяват, че са готови да блокират и евентуално удължаване на двегодишния срок за постигане на споразумение за излизане на Великобритания от Ес, който изтича на 29 март 2019 г.

Автор на писмото, публикувано в британския "Гардиън", е лидерът на либералите, Ги Верхофстадт, който е водещият представител на парламента в преговорите за Брекзит. Освен от него, то е подписано от Манфред Вебер (Европейска народна партия), Джани Питела (Социалисти и демократи), Франциска Келер и Филип Ламбертс (зелените) и Габриеле Цимер (Обединена европейска левица/Зелена северна лига).

Сред подписалите липсват представители на третата по големина група - на Европейските консерватори реформисти, която е доминирана от британски и полски консерватори, но където членуват и българите Николай Бареков ("България без цензура") и Ангел Джамбазки (ВМРО).

Авторите на писмото наричат предложението на британската министър-председателка Тереза Мей "мокра запалка". Те посочват, че то ще направи от европейците втора категория граждани в Обединеното кралство, след като то напусне ЕС. Те упрекват Великобритания като "радетелка на бюлократизма" - в очевиден отговор на същите британски обвинения към ЕС.

Позицята на ЕС, представена от неговия главен преговарящ Мишел Барние, предполага всички граждани на съюза да запазят изцяло правата си във Великобритания, придобити преди Брекзит и напълно реципрочно третиране на британските граждани останали да живеят в ЕС.

Обратно, предложението на Мей предвижда Великобритания да третира европейзците като граждани на "трети страни", когато тя напусне ЕС.

Писмото посочва, че според британската позиция европейците ще загубят сегашното си право да гласуват в местни избори в Обединеното кралство, членовете на семействата им ще бъдат подложени на изискването за минимален доход, молбите за статут на уседналост на съпрузите ще бъдат разглеждани поотделно, не е ясно какъв ще е статутът на "бебетата родени след Брекзит".

Британското предложение освен това оставя ред открити въпроси, казват авторите - като например дали студентите от континента ще трябва да плащат по-високи университетски такси на Острова, ако са кандидатствали преди Брекзит; дали квалификациите на европейските лекари ще продължат да бъдат признавани.

Следващият кръг на преговорите е насрочен за идния понеделник, 17 юли.

Пострадали и близки на жертви в Хитрино търсят сметки с пари на фирмата превозвач

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326800

Пострадали и близки на жертви в Хитрино търсят сметки с пари на фирмата превозвачПострадалите и близките на жертвите водят колективен иск срещу компанията на стойност общо 5,2 млн. лв. Шуменският окръжен съд приема, че има достатъчно основания да се смята, че компанията носи отговорност за трагедията и позволява предварително обезпечение върху половината от претендираната сума 2,6 млн. лв.

Край на спекулациите: Даниел Крейг отново ще е Джеймс Бонд

https://www.actualno.com/cinema/kraj-na-spekulaciite-daniel-krejg-otnovo-shte-e-djejms-bond-news_621510.html

Британският актьор Даниел Крейг по всяка вероятност ще се завърне в образа на Джеймс Бонд и в следващия 25-и филм. Това е изненада за почитателите на поредицата, тъй като, макар и неофициално, се смяташе, че той няма повече да играе образа на агент 007. След излизането на послед

Варна - четвърта по усвояване на евросредства

http://www.moreto.net/novini.php?n=355168

Големите области усвояват най-много европейски пари, сочат цифрите към 30 юни 2017 г. Реално изплатените средства по оперативните програми в България достигат близо 8,8 млрд. лв., или 1 230 лв. на човек от населението. Област Варна се нарежда на четвърто място с 399 млн.

Кои са най-чистите плажове по родното Черноморие

https://www.actualno.com/society/koi-sa-naj-chistite-plajove-po-rodnoto-chernomorie-news_621506.html

Лято е. Всички стягат куфарите за морския бряг, представяйки си прекрасни плажове и красиво море. Често обаче, стигайки на мястото за дългоочакваната почивка, заварваме боклуци на пясъка и във водата. Заради сериозни замърсявания миналото лято бяха затворени плажове в Лоз

За приликите и разликите между паметника пред НДК и ромите

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/za-prilikite-i-razlikite-mezhdu-pametnika-pred-ndk-i-romite-660142.html

Главни герои на отминалата седмица бяха паметникът пред НДК и ромите. Интересното е, че си приличат. Не, не по това, че са грозни. Има много красиви циганки. И цигани. И много страстни. А и паметникът съвсем не може да бъде наречен грозен – той просто е продукт на по-трудна за разбиране модернистична естетика. Не е като триизмерна илюстрация със светещи очи от учебник за пети клас. Друг въпрос е доколко удачно естетиката му си партнираше с идеологическия монументализъм на соца.

Паметникът и ромите си приличат по друго – оставени са от обществото сами да се срутят и то иска да се отърве от тях.

Разбира се, разлика в отърваването има. За паметника е достатъчно да бъде съборен и толкова. Това е една възможна позиция със своите символни и материални аргументи. И тъкмо тя беше доминираща в дългогодишните дебати. Нищо че, когато тръгнаха багерите, повечето нейни защитници предпочетоха предпазливо да замълчат и дори да твърдят, че дебати въобще не е имало. Така или иначе, тази история е буря в чаша вода, която показва, че продължаваме да не знаем какво да правим с близкото си минало.

Ромите обаче не са паметник, не са и документ, гласуван в парламента, а са живи хора, които изпитват човешко страдание и болка. Достатъчно е да видиш кадрите с тъй наречените им незаконни къщи между камарите с боклук, за да го усетиш.
Отърваването от ромите досега ставаше със затварянето им в гета и договаряне с циганските барони да ги държат в подчинение, а и да ги карат да гласуват за когото трябва. Случаят в Асеновград и някои предхождащи го обаче показаха, че това работи все по-трудно. Примитивните задръжки от родово-кланов тип не удържат насилието и то започва да избива в междуетнически конфликти.

Пък и веднага се намират политици, които да правят привидно национално загрижени изказвания, а всъщност да подтикват към саморазправа. И любители на юмручната справедливост се стичат от всички краища на страната.

Но това не е най-опасното. Най-опасното е, че българинът в себе си вече се е отказал да живее с ромите в едно общество, внушено му е, че те са заплахата за нацията и ако не се справи с тях, ще го унищожат физически. Няма да го има повече.
Ето тук някъде е краят на ромската интеграция, защото тя започва от главите на хората. И не от малцинството, а от мнозинството.

Полицаи пак протестираха, че заплатите им са обидно малки, а униформите стари. Трогнаха обаче само властта, която гледа да си няма неприятности, но не и обществото. Защото нашата полиция ни пази само в кичозната песен на Веселин Маринов. Иначе хората, особено по селата, не усещат да ги пази, а още по-малко я приемат за „наша”.

Тя в най-добрия случай си е създала репутация на държавна репресия, а в по-лошия – на свързана с криминалния контингент. Българският полицай днес наистина има сериозен проблем, но той е главно имиджов. За да се бори със злото, трябва да принадлежи на доброто. А това в конкретния случай значи на малките общности, подобно на учителя, свещеника или лекаря. Да стане част от мрежите на човешка солидарност, докато още ги има. Което вече не е въпрос на заплати и униформи, а на култура. И не само на редовите полицаи, а преди всичко на техните началници. Не знам как се е създало убеждението, че за силовите структури са подходящи по-семпли хора.

Скандалът между Бетина Жотева и Къдринка Къдринова, стигнал тази седмица и до парламентарната зала, е не толкова в това, че Жотева е изпуснала на нервна почва фраза, която Къдринова е разчела като заплаха, колкото че член на СЕМ си позволява политически квалификации. И така нарушава закона, който изисква от медийния регулатор независимост, включително и преди всичко политическа.

Къдринова обаче трябва да е благодарна на Жотева, защото само спечели от скандала. Веднъж, че успя да се изкара невинна жертва, въпреки предпоставения отговор, който се съдържаше във въпроса й. И втори път, защото тъй нареченото закриване на Радио „България”, чийто пламенен защитник тя се явяваше в дебата, беше забравено. Никой повече не обели дума, че не можеш да закриеш радио, което от години не съществува, а се е превърнало в няколко сайта, почти без посещения. И че не е работа на БНР да поддържа сайтове, а да прави и излъчва програми. Никой повече не спомена и че програмите на Радио „България” на чужди езици са остатък от Студената война, създадени като пропаганден отговор на заглушаваните „вражески радиостанции” с емисии на български език.

Днес тези програми не биха могли да имат нито аудитория, нито смисъл, но за тях продължава да се предвижда финансиране. Затова трябва час по-скоро лицензиите им да се заличат, а бюджетът им да се пренасочи към комуникативно ефективни дейности на БНР.

Там вече могат да намерят ново място работещите в Радио „Българя”, според компетентността и желанията си, ако проблемът е тяхната защита, а не, както Жотева си позволи да изрече на глас, неизживени комунистически пристрастния.

Коментарът на доц. Лозанов е от авторското му предаване "необичайните заподозрени" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Пожарът в Камдън маркет изпепели три етажа и покрива на лондонската забележителност (видео)

https://offnews.bg//sviat/pozharat-v-kamdan-market-izpepeli-tri-etazha-i-pokriva-na-londonskata-660137.html

10 противопожарни автомобила и над 70 пожарникари и полицаи се включиха в потушаването на пожара в една от забележителностите на Лондон - Камдън маркет. Той вече е овладян, но днес на мястото ще останат четири автомобила и 20 огнеборци, съобщи пожарната служба.

Няма данни за загинали и ранени.

Пазарът в Северен Лондон, който привлича десетки хиляди туристи всеки уикенд и в който има повече от 1000 магазинчета и сергии пламна малко преди полунощ в неделя, 9 юли. Горяха първият, вторият и третият етаж, както и покривът на сградата, в която е разположен пазарът. Трите етажа и покривът са сериозно повредени.

Противопожарната служба е получила 37 обаждания за пожара, първото било от 23.57 ч. в неделя. Към 2.50 ч. в понеделник сутринта пожарът е бил овладян.

Причината за него се разследва.

Астрологичен съвет: Пазете се от конфликти и при пътувания

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/astrologichen-syvet-pazete-se-ot-konflikti-i-pri-pytuvaniia-6071300

Това пълнолуние участва в напрегната планетна конфигурация, така че е добре да бъдете внимателни при пътувания и относно конфликти с околните

Обвиниха 7 души за затрупаните работници при събарянето на хотел „Вероника”

http://www.barometar.net/89018/

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу седем длъжностни лица, отговорни за смъртта на работници при събарянето на хотел „Вероника“ в курорта „Слънчев ден“. При инцидента на 8 април 2015 г. загинаха Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Обвиняемите са строителните надзорници Валентин П. и Виолета Д. от фирма „Инекс консулт“, […]

Първанов подкрепи Борисов за договора с Македония

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-georgi-parvanov-dogovor-26034623

Президентът (2002-2012) Георги Първанов подкрепи подписването на договора за добросъседство с Македония и изрази несъгласие с критиките на БСП по темата.

Петролът поскъпва в първия работен ден от седмицата

http://econ.bg/Новини/Петролът-поскъпва-в-първия-работен-ден-от-седмицата_l.a_i.745441_at.1.html

Според данните от търговията на 7 юли стойността на септемврийския договор за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се понижи с 1,4...

Австрия забрани на турския министър на икономиката да влиза в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6326795

Австрия забрани на турския министър на икономиката да влиза в странатаАвстрия наложи забрана за влизане в страната на турския министър на икономиката Нихат Зейбекчи, планирал участие в събитие, отбелязващо годишнината от неуспешния преврат в Турция. Това съобщи говорител на Министерството на външните работи във Виена, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус". "Мога да потвърдя,

Г-20 и отегчената игра на световна дипломация

https://www.actualno.com/viewpoint/g-20-i-otegchenata-igra-na-svetovna-diplomacija-news_621413.html

Фалшиви усмивки, топъл прием, "добър ден, конгресната зала е натам", дружелюбие и толкова нескопосано скрито лицемерие, а отвън - безредици, крайнолеви анархисти, водни оръдия, гражданско недоволство и арести. Бившата манекенка Иванка Тръмп замести баща си за малко по време

Проф. Ботев: В Македония - серия земетръси, в България ”затишие пред буря”

http://frognews.bg/news_137986/Prof-Botev-V-Makedoniia---seriia-zemetrasi-v-Balgariia-zatishie-pred-buria/

Серията от земетресения в Македония продължават. Има ли опасност от трусове и в България? Появиха се и публикации на македонски медии, че единственият жив вулкан на Балканите, който се намира в западната ни съседка, може да се събуди в следствие на земетресенията в района на Охрид.

Цацаров: Политическият маркетинг из ромските махали да престане

http://clubz.bg/56022-cacarov_politicheskiqt_marketing_iz_romskite_mahali_da_prestane

Законът трябва да е равен за всички, всяко нарушение трябва да бъде наказано и да престане този политически маркетинг из ромските махали. Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров по повод последните избухвания на етническо напрежение в Асеновград и Смолян. 

"Това не е етнически конфликт, а конфликт между беззаконието и хората, които живеят своеобразно закона. Но е удобно да бъде представено като етническо. Ромското население е толерирано години напред просто защото е нужно като електорат. Време е хората, които го използват и част от които са в Народното събрание, да го осъзнаят", обяви Цацаров, цитиран от "Флагман".

Обвинител № 1 е в морския град във връзка с конференция на Висшия съдебен съвет (ВСС), която се провежда в гранд хотел енд СПА "Приморец" (на нея лекция против тероризма ще чете Димитър Узунов, представляващ ВСС, б.р.).

Според Цацаров напрежението е в резултат от дълго насаждано, толерирано, дори и подклаждано съзнание за пълна безнаказаност.

„Парите, които са изразходвани за интеграция на ромското население, очевидно били изразходвани за „интеграция” на хората, които ги изразходват. То става важно и необходимо винаги когато се задават избори. Дайте да си го признаем”, категоричен е Цацаров, който добавя, че още през тази седмица прокуратурата ще повдигне обвинение срещу народния представител Манол Генов (именно за търговия с гласове от района на Асеновград, б.р.).

„Част от доказателствата, свързани с неговата деятелност, са свързани и с купуване на гласове от ромската махала. За проявите на това население се затварят очите, защото пак ще дойдат избори. А другите, които са извън тези махали - те ще си гласуват така или иначе и за тях законът важи. Нещата трябва да минат в равна мяра за всеки. Всяко нарушение трябва да бъде наказано и трябва да престане този политически маркетинг из ромските махали. Прокуратурата прави това, което е в нейните правомощия. Но прокуратурата и полицията идват след събитието, когато белята настъпи”, отчете Цацаров.

Главният прокурор взе отношение и по променената в парична гаранция мярка за неотклонение на хулигана от Несебър, който наби незрящи туристи.

Оказа се, че глаукомата не е пречка да шофираш, не е пречка да посегнеш на незрящи и да се държиш по-най-безобразния начин и да извършиш всички тези дивотии в своя си Несебър. Тя обаче се оказа пречка да си в ареста. Такива хора безчинстват по улиците и после, като им се повдигне обвинение, се сдобиват с папка с медицински. Така главният прокурор обясни случая с 21-годишния Тодор Маринов, който представи в съда цял каталог с болести, които го освободиха от ареста.

„С глаукома или не, хора като него трябва да са в ареста", добави Цацаров.

Той се зарече обвинителният акт по мегаделото за КТБ да влезе в съд до 20 юли, т.е. преди съдебната ваканция. Такова обещания бе направил и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който води разследването. 

Цацаров каза днес, че стенограмата "не е изненада" за него, защото е бил там, и сега прокуратурата би казала същото.

Цацаров призова да престане политическият маркетинг из ромските махали

http://clubz.bg/56022-cacarov_prizova_da_prestane_politicheskiqt_marketing_iz_romskite_mahali

Законът трябва да е равен за всички, всяко нарушение трябва да бъде наказано и да престане този политически маркетинг из ромските махали. Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров по повод последните избухвания на етническо напрежение в Асеновград и Смолян. 

"Това не е етнически конфликт, а конфликт между беззаконието и хората, които живеят своеобразно закона. Но е удобно да бъде представено като етническо. Ромското население е толерирано години напред, просто защото е нужно като електорат. Време е хората, които го използват и част от които са в Народното събрание, да го осъзнаят", обяви Цацаров, цитиран от "Флагман".

Обвинител №1 е в морския град във връзка с конференция на Висшия съдебен съвет (ВСС), която се провежда в Гранд хотел енд СПА Приморец. (на нея лекция против тероризма ще чете Димитър Узунов, представляващ ВСС, б.р.)

Според Цацаров напрежението е в резултат от дълго насаждано, толерирано, дори и подклаждано съзнание за пълна безнаказаност.

„Парите, които са изразходвани за интеграция на ромското население, очевидно били изразходвани за „интеграция” на хората, които ги изразходват. То става важно и необходимо винаги, когато се задават избори. Дайте да си го признаем”, категоричен е Цацаров, който добавя, че още тази седмица прокуратурата ще повдигне обвинение срещу народния представител Манол Генов (именно за търговия с гласове от района на Асеновград, б.р.).

„Част от доказателствата, свързани с неговата деятелност, са свързани и с купуване на гласове от ромската махала. За проявите на това население се затварят очите, защото пак ще дойдат избори. А другите, които са извън тези махали - те ще си гласуват така ли иначе и за тях законът важи. Нещата трябва да минат в равна мяра за всеки. Всяко нарушение трябва да бъде наказано и трябва да престане този политически маркетинг из ромските махали. Прокуратурата прави това, което е в нейните правомощия. Но прокуратурата и полицията идват след събитието, когато белята настъпи”, отчете Цацаров.

Главният прокурор взе отношение и по променената в парична гаранция мярка за неотклонение на хулигана от Несебър, който наби незрящи туристи.

Оказа се, че глаукомата не е пречка да шофираш, не е пречка да посегнеш на незрящи и да се държиш по-най-безобразния начин и да извършиш всички тези дивотии в своя си Несебър. Тя обаче се оказа пречка да си в ареста. Такива хора безчинстват по улиците и после, като им се подвигне обвинение, се сдобиват с папка с медицински. Така главният прокурор обясни случая с 21-годишния Тодор Маринов, който представи в съда цял каталог с болести, които го освободиха от ареста.

„С глаукома или не, хора като него трябва да са в ареста", добави Цацаров.

Той се зарече обвинителният акт по мегаделото КТБ да влезе в съд до 20 юли, т.е. - преди съдебната ваканция. Такова обещания бе направил и шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който води разследването. 

Цацаров каза днес, че стенограмата "не е изненада" за него, защото е бил там, и сега прокуратурата би казала същото.

Румяна Коларова: Да се приеме специален закон за КТБ е политически абсурд

http://www.cross.bg/posochi-stenograma-kolarova-1548549.html

/КРОСС/ На формат Консултативен съвет по национална сигурност не се взимат управленски решения. Това посочи по бТВ доц. Румяна Коларова, бивш секретар на президента Росен Плевнелиев, по повод обнародваната втора стенограма от заседанията по повод състоянието и фалита на КТБ. Вера Ахундова, вложител в КТБ, заяви, че от стенограмата личи, че управляващите са решавали дали да има справедливост или да съхранят партиите си. По думите й във втората стенограма Плевнелиев е по-скоро медиатор и опитва да успокои страстите. Според нея управляващите са решили да не изпълнят препоръка на Еврокомисията да бъдат „спасени" гражданите. „Две седмици след първата стенограма те забравиха решението си за ликвидна подкрепа и директно дискутират ликвидация", каза Ахундова. Коларова посочи, че да се приеме специален закон за КТБ е политически абсурд. Тя посочи, че хората в държавата не са вложителите в банката.    

Спасители търсят изчезнала в Лозенската планина жена

http://dnes.dir.bg/news/izcheznala-pss-lozen-lozenska-planina-26034570

Планински спасители издирват изгубила се жена в Лозенска планина в района на Лозенския манастир.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване