САЩ и Катар подписаха споразумение за борба срещу тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330301

САЩ и Катар подписаха споразумение за борба срещу тероризма

Във вторник САЩ и Катар обявиха, че са подписали споразумение за борба срещу тероризма, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Това се случва в момент, когато срещу емирството са наложени санкции от страната на съседните държави. Саудитска Арабия и нейните съюзници обвиниха Доха в подкрепяне на екстремизъм.

Москва се готви да изгони 30 дипломати от САЩ като ответна мярка

http://www.mediapool.bg/moskva-se-gotvi-da-izgoni-30-diplomati-ot-sasht-kato-otvetna-myarka-news266478.html

Москва може да изгони 30 американски дипломати като ответна мярка срещу конфискуването на руска дипломатическа собственост в САЩ, пише руският вестник вестник "Известия", позовавайки се на източници в руското Министерство на външните работи. Предвижда се също възбрана на обекти на американска собственост в Русия, добавя изданието, цитирано от агенция БГНЕС. Руската страна била принудена да вземе такива мерки заради решението на Вашингтон да не връща собствеността на руското посолство, която е под арест от миналия декември. Във вторник руският външен министър Сергей Лавров изрази възмущението си от това, че Вашингтон още не е решил въпроса с руската дипломатическа собственост, върху която в САЩ беше наложен запор. В изявление по тв канал "Россия 24" Лавров каза, че е "просто срамно" от страна на Вашингтон да остави този въпрос във висящо положение, предаде Ройтерс. Лавров участва в среща на ОССЕ на равнище външни министри в австрийския град Мауербах. "Положението е възмутително", констатира той и добави: "Смятам, че за велика страна като САЩ, радетел за международното право, е просто срамно да остават положението във висящо състояние". Лавров отбеляза, че Москва обсъжда ответни мерки, но отказа да коментира публично какви ще бъдат те. По думите му предишната администрация на Барак Обама "отрови до максимум американско-руските отношения", когато миналия декември блокира дипломатическа собственост на Русия на американска територия. По повод това изявление руски медии припомниха, че към края на декември миналата година администрацията на Обама наложи нови санкции на Русия заради намесата й в президентските избори в САЩ и оказван натиск върху американски дипломати в Русия. Двадесет и петима дипломатически служители от Русия бяха обявени за персона нон грата, а две дипломатически вили, собственост на Русия, в щатите Ню Йорк и Мериленд бяха блокирани. Според източника на вестник "Известия", решението на САЩ принуждава Русия да отговори реципрочно – да върне около 30 американски дипломати, работещи в Русия, и да въведе ответни санкции спрямо американската собственост в Русия. Москва не би искала да предприема подобни мерки, но и не може да остави без отговор неприятелските действия на Вашингтон, отбелязал източникът. "Има предварителна договореност за среща между зам-министъра на външните работи Сергей Рябков и първия зам-държавен секретар Томас Шенън. Ако компромис не бъде постигат и на нея, ще ни се наложи да отидем на подобни мерки", добавил източникът.

Дневен хороскоп за 12 юли

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-12-uli-news_621824.html

Овен През този ден помислете добре преди да споделите нещо с половинката ви. Вие познавате човека до себе си най-добре и може да прецените дали не избързвате със споделянето на желанието си. Телец През този ден умората може да ви дойде в повече. Не се обвинявайте и не се опи

БНТ HD предава пряко стартовете на най-добрите млади атлети в света

http://www.cross.bg/chasa-pryako-purvenstvo-1548720.html

/КРОСС/ От сряда (12 юли) до края на седмицата БНТ HD ще излъчи стартовете от Световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 18 години. В преките си предавания спортно-развлекателния канал на БНТ ще излъчи дисциплините с участието на български спортисти и ще покаже всички най-интересни финали от турнира, който се провежда в кенийската столица Найроби.Шестима млади атлети ще представят страната ни на световния форум. Александра Начева подобри националния рекорд в своята възрастова група в тройния скок, който досега бе притежание на Тереза Маринова и с постигнатите 13,45 м оглави световната ранглиста. Лиляна Георгиева ще мери сили с традиционно добрите атлетки от Кения и Етиопия в дисциплината бягане на 1500 м. „Детето-чудо" на българската атлетика е с трети резултат сред всички стартиращи в бягането. Веселин Живков (200 м), Алекс Христов (хвърляне на диск), Елена Георгиева (200 и 400 м) и Никол Андонова (100 м с препятствия) ще се опитат да подобрят личните си рекорди на най-престижното състезание. Състезанията от Световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 18 години ще могат да бъдат гледани пряко в ефира на БНТ HD и онлайн от територията на България на tv.bnt

“С книга на плажа” от 19 до 23 юли

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fvmHNHIFUBs/

Изложението “С книга на плажа” за трета поредна година ще предложи на читателите да се докоснат до едни от най-новите литературни произведения. Представянето на заглавията ще стане на главната алея пред Експоцентър “Флора” в Морската градина.

“С книга на плажа” се организира от Община Бургас с подкрепата на Регионална библиотека “Пейо Яворов”. Изложението ще се проведе от 19 до 23 юли.

Тазгодишното издание ще бъде по-специално, тъй като е с фестивален характер. В програмата му са включени срещи с автори, много театрални постановки и изненади за посетителите. Събитията от програмата са ориентирани към хора от всички възрасти.

14 издателства ще участват в изложението, а читателите ще имат възможност да си закупят книги на преференциални цени.

“На алеята пред Експоцентър “Флора” наистина се надявам, че всеки ще намери книгата, която го интересува и би си взел. Наистина е хубаво хората да идват на тези изложения, защото тогава могат да си купят на добри цени книги, които са търсили, и книги, които биха обогатили тяхната лична библиотека”, каза Димитър Маджаров – директор на ОП “Летен театър, фестивали и концерти” към Община Бургас.

“Лице на дните от изложението “С книга на плажа” ще бъде литературният критик Митко Новков, който ще представи някои от авторите. Издателствата също ще представят своя програма”, обясни директорът на Регионална библиотека “Пейо Яворов” Мария Бенчева.

В първия ден от изложението ще бъде представен романът “Чамкория” на Милен Русков.

Ето какво е включено в програмата в дните от 19 до 23 юли:

19.07/сряда

17:30 ч.

СВЕТЛОЗАР ЖЕКОВ представяне на книгите: “Езотерично Християнство” и “Богомилството -светлината на бездната”

19:00 ч.

МИЛЕН РУСКОВ “Чамкория”

20.07/четвъртък

17:30 ч.

ЙОРДАН РАДИЧКОВ “Игра на гъски”

19.00 ч.

КРИСТОФЪР БЪКСТОН представяне на романите, преведени на български

21.07/петък

17.30 ч.

ХРИСТО БУКОВСКИ представяне на романи

19:00 ч.

ЗЛАТИНА БАХОВА “Огледало за сънища”

Станете част от книжното приключение на град Бургас, което ще протече в периода от 19 до 23 юли 2017г., от 10:00 до 20:30ч.

Съпътстваща програма и гости на изложението:

22.07/събота

11:00 ч.

МАЯ БОЧЕВА

“Кой светна луната” – представяне на детска книга

16:00 ч.

МАЯ БОЧЕВА

“Как се казва тази книга?”- представяне на детска книга и работилничка за изработване на книжки

18:30 ч.

НАДЯ ЗАХАРИЕВА “Чудо”

20:00 ч.

КОНЦЕРТ ЗА ДВЕ МАРИИ И ЕДНО ПИАНО – Мария Силвестър и Мария Каракушева Събитие с вход! Билети на място!

23.07/неделя

10:30 ч.

ГЕРГАНА ДЕЧЕВА “Къщата на светулките”

17:30 ч.

ПРОФ. ЕВГЕНИЙ САЧЕВ лекция на тема: “Древните българи са в основата на човешката цивилизация”.

19:00 ч.

НЕДЯЛКО СЛАВОВ “Камбана”.

И следово куче по дирите на момчето, блъснало туристи край Триград

http://www.cross.bg/tyristi-momcheto-trigrad-1548719.html

/КРОСС/ Следово куче се включи в издирването на Кристиян, който блъсна туристи край девинското село Триград миналата седмица. Трети ден доброволци издирват момчето, но няма следа от него. Малко след полунощ в събота 16-годишният младеж блъсна с колата си туристи, като пострадаха четирима души, сред които и шестгодишно момиче. Те са настанени в болницата в Смолян. Момчето, което е било зад волана на автомобила с марка „Ауди", избяга. Една от версиите, по които работи полицията, е, че момчето може да се е прибрало в София, където живее със семейството си. Заради граничния район, в който се намира селото, се прокрадна версия, че то може да е забегнало в Гърция. В акцията по издирването на младежа са се включили десетки доброволци, горски служители ловджии, не само от Триград, но и от съседните села. На крак са и момчетата, които карат туристи с джипове до Орлов камък и до Вълчи камък. "Все още нямаме следа от момчето, колегите го издирват", коментира директорът на полицията в Смолян старши комисар Николай Димов. Младежът е обявен и за общонационално издирване.  

Вижте какво решава правителството утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330265

Вижте какво решава правителството утре1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА АКТУАЛИЗИРАНА ИНОВАЦИОННА СТРАТЕГИЯ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 2014-2020 КАТО ОСНОВА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ТЕМАТИЧНО ПРЕДВАРИТЕЛНО УСЛОВИЕ 1, Т. 1.1 ПО ПРИЛОЖЕНИЕ ХІ КЪМ РЕГЛАМЕНТ (ЕС) №1303/2013 Внася: министърът на икономиката 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА

Кой иска да участва в нов фестивал за съвременни изкуства „Вода” в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kaeHLc74e0s/

Първото издание на най-новия фестивал на съвременните изкуства “Вода” кани българските и международни артисти да се включат със свои авторски творби. В програмата на фестивала ще бъдат представени проекти в областите: Видео арт, Инсталация, Съвременен танц/театър и Музика.

Фестивалът ще се проведе между 8 и 10 септември в Бургас, а мястото е нестандартно – в плувния басейн на Младежкия културен център.

Предложения се приемат от български и международни автори, които отговарят на следните критерии:

–  могат да бъдат ситуирани в предложеното пространство;

–  изискват минимален бюджет за реализация/инсталация;

–   изискват минимално време за инсталиране и няма да повредят или променят трайно материалната база, която използват.

Организаторите на фестивала ще осигурят:

– пътни разходи в рамките на страната и настаняване на участниците /автобус, влак или пътуване с кола за няколко участника едновременно/;

– минимален бюджет на избраните творби.

Предложението трябва да съдържа следната информация в свободен формат:

– информация за артиста/екипа на творбата;

– информация за предложението/творбата и придружаващи визуални материали;

– информация за необходим бюджет /ако има такъв/, брой участници в презентацията и технически изисквания.

Събитието ще има и съпътстваща програма, в която ще участват: Танцова академия за млади артисти – ателиета за съвременен танц с Ilze Zirina /Латвия/, Александра Сошникова и Сергей Головнеа /Молдова/, Lee Jung In /Южна Корея/, Петя Стойкова /България/, Стефания Георгиева /България/ и др.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Община Бургас, Младежки културен център и сдружение “Танц БГ”.

Фестивалното пространство включва закрит басейн с размери 25 х 12,5 метра и множество по-малки помещения – съблекални, бани, коридори, котелно помещение, стрелбище и други пространства, оформящи своеобразен лабиринт. По време на фестивала басейнът ще бъде празен.

Произведенията ще бъдат разположени в помещенията на басейна и обхождащото го пространство. Те ще се случват едновременно или последователно в различните пространства/атмосфери. Зрителите ще преминават през случващите се презентации в избрана от тях последователност.

Проектните предложения за участие във фестивала може да изпратите на: water_festival@abv.bg до 30 юли 2017 година.

Съдът забрани надстрояването на хотел „Маринела“

http://dnes.dir.bg/news/sad-stroezh-marinela-26042771

Административният съд на София обяви за нищожно издаденото от главния архитект на район „Лозенец“ разрешение за частично надстрояване на хотел "Маринела".

”Да, България”: Защо никой в стенограмата за КТБ не споменава ”слона в стаята” Делян Пеевски?

http://frognews.bg/news_138074/Da-Balgariia-Zashto-nikoi-v-stenogramata-za-KTB-ne-spomenava-slona-v-staiata-Delian-Peevski/

Разсекретената стенограма от срещата при президента за КТБ е като ”поредната кардиограма на една тежко болна демокрация, която никой не се опитва да спаси”. Това се казва в позиция от ”Да, България”.

ЕП посочи България като страна в риск заради концентрацията на медийна собственост

http://www.moreto.net/novini.php?n=355290

Независимо изследване, представено пред депутати от Европейския парламент, посочва България като страна в риск заради концентрацията на медийна собственост и политически контрол над редакционната политика. Резултатите от проучването бяха представени пред евродепутатите от комисията по граждански свободи.

Тръмп-младши: Руски компромат срещу Клинтън? Харесва ми

http://clubz.bg/56090-trymp_mladshi_ruski_kompromat_sreshtu_klintyn_haresva_mi

Бивш руски бизнес партньор на Доналд Тръмп е бил потърсен от висш правителствен чиновник в Москва, който предложил да предостави на милиардера компромат срещу Хилъри Клинтън.

Това става ясно от имейл, изпратен до Доналд Тръмп-младши на 3 юни 2016 г., разкрива в. "Ню Йорк таймс".

В мейла имало обещание, че документите "ще уличат Хилъри и нейната дейност по отношение на Русия и ще бъдат много полезни на баща ти".

Обещанието е от доверен посредник, който изпратил писмото. Името му е Роб Голдстоун - бивш журналист от британски таблоид.

"Това очевидно е много чувствителна информация от много високо ниво, но е част от подкрепата на Русия и нейното правителство за Тръмп", допълвал той в посланието.

Тръмп-младши отговорил само след няколко минути:

"Ако е това, което казвате, то ми харесва, най-вече по-късно през лятото."

4 дни по-късно, след серия от имейли, посредникът предложил среща в Ню Йорк в четвъртък с "адвокатка на руското правителство".

Синът на Тръмп се съгласил и допълнил, че вероятно ще доведе със себе си "Пол Манафорт (шефа на предизборния щаб) и моя зет" Джаред Къшнър, който сега е е един от най-близките съветници в Белия дом.

Доналд Тръмп-младши

На 9 юли руската адвокатка Наталия Веселницкая вече седяла в офиса на Тръмп-младши на 25-ия етаж на Кулата "Тръмп" в Ню Йорк, само един етаж под кабинета на неговия баща и бъдещ президент на САЩ.

И синът на държавния глава, и Веселницкая отрекоха пред "Ню Йорк таймс" преди последната публикация, че са обсъждали компромат срещу Хилъри Клинтън.

Сега изданието се е добрало до имейлите между Тръмп-младши и Голдстоун. 

Малко по-късно и Доналд Тръмп-младши ги пусна в профила си в туитър, за да бъде, както заявява, изцяло прозрачен. Кореспонденцията заема 4 страници. Президентският син я разпространил, след като е бил уведомен от вестника, че ги притежава и е ил помолен за коментар.

 

 

От имейлите става ясно как е организирана срещата с Веселницкая и колко нетърпелив е бил президентският син да получи това, което му е било обяснено, че е помощ от руското правителство.

Министерството на правосъдието на САЩ и комисиите по разузнаването в Камарата на представителите и Сената разследват дали някой от приближените на Тръмп е влязъл в сговор с руското правителство за изборите през ноември 2016 г. в полза на Тръмп. Американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че Москва се е опитала да наклони везните в полза на Тръмп.

Следите към срещата на Тръмп-младши с Наталия Веселницкая водят към руския главен прокурор Юрий Чайка.

Не е ясно какво точно е съдържала компрометиращата информация срещу Хилъри и няма доказателство, че тя е получена чрез хакерски атаки срещу сървърите на Националния демократически комитет (НДК), довели до огласяването на хиляди имейли. Но през последните дни свидетелствата на някои от организаторите на срещата, вклрючително Тръмп-младши, се променят или противоречат на написаното в кореспонденцията.

На 3 юни 2016 г. Роб Голдстоун пише на Тръмп-младши, че действа от името на общ приятел - Емин Агаларов, една от най-големите звезди на руската попмузика. Като артистично име той използва Emin. Син е на Арас Агаларов - строителен магнат, наричан понякога "руският Доналд Тръмп".

Агаларов-старши е близък с руския президент Владимир Путин и компанията му е спечелила редица примамливи договори за строителство. Путин го награждава с Ордена на славата на Руската федерация.

Магнатът и Доналд Тръмп организирали заедно конкурса за "Мис Вселена" в Москва през 2013 г. Тогава семействата на двамата станали доста близки.

Емин записал видео с мелодия от телевизионното шоу на Тръмп, в която американският милиардер прави камео и произнася култовата си реплика "Уволнен си!" А Агалатов-баща пък щял да строи заедно с Тръмп хотел му в Москва. Тази сделка обаче така и не била реализирана.

"Емин току-що се обади и ме помоли да се свържа с тебе за нещо много интересно, - пише Голдстоун в имейла. - Главният прокурор на Русия се е срещнал с баща му Арас тази сутрин и на срещата е предложил да даде на щаба на Тръмп някои официални документи и информация, която ще уличи Хилъри и нейните действия относно Русия и ще бъдат много полезни на баща ти."

И пита:

"Кой според теб е най-добрият начин да се действа с тази информация и би ли могъл да говориш директно с Емин за това?"

Наталия Веселницкая

Адвокатката Наталия Веселницкая е много близка с руския главен прокурор Юрий Чайка, назначен от Пути

След като отговорил с "харесва ми", Тръмп-младши си уредил разговор с Емин, като му изпратил номера на личния си мобилен телефон.

"ОК, той е на сцената в Москва, но ще слезе до 2- минути и съм сигурен, че ще се обади", пише по-късно Голдстоун.

Отговорът от сина на Тръмп идва час по-късно:

"Роб, благодаря за помощта. Д."

На другия ден Голдстоун пише:

"Дон, надявам се, че всичко е наред. Емин помоли да насроча за вторник среща с теб и адвокатката на руското правителство, който пристига от Москва. Вярвам, че си наясно за тази среща - и се чудя дали в 15 часа или по-късно във вторник те устройва?"

А ето какво съобщава британецът в имейл от 7 юни:

"Ще изпратя на охраната имената на двамата, които ще се срещнат с теб, когато ги имам по-късно днес."

По това време Тръмп е вече номиниран за кандидат-президент и е охраняван от Сикрет сървис. А достъпът до кулата му в Ню Йорк е строго контролиран.

Веселницкая твърди, че е дошла с преводач, но отказва да назове името му.

Тръмп-младши уведомява Голдстоун, че препраща цялата им кореспонденция на Пол Манафорт и Джаред Къшнър.

И двамата признаха, че са участвали в срещата. А Манафорт дори допълва, че тя е организирана от Тръмп-младши.

Потърсен от "Ню Йорк таймс" за коментар още на 8 юли, президентският син я описва така:

"Това бе кратка среща за запознанство. Помолих Джаред и Пол да се отбият. Първо обсъдихме програма за осиновяване на руски деца, която бе популярна сред американските семейства допреди години, но след това бе прекратена от руското правителство, но нито тогава, нито след това стана дума за кампанията."

След като на другия ден е информиран от вестника за подготвяната нова публиация, че на срещата е ставало дума за компромат срещу Хилъри, той заяви, че се е срещнал с Веселницкая по искане на свой познат човек от конкурса "Мис Вселена" от 2013 г., който баща му организирал в Москва. Думите на Веселницкая, че разполага с компрометираща информация, обаче се оказали двусмислени и неразбираеми. Бързо се разбрало, че тя няма инфомация от значение. А твърденията били само претекст за срещата.

Роб Голдстоун споделил същото за срещата.

А Веселницкая споделя, че никога не е действала от името на руското правителство и не е обсъждала такива въпроси с него.

Дмитрий Песков - говорителят на Путин, заяви, че руският президент не познава адвокатката.

От Белия дом казаха, че президентът не е бил на срещата и е научил съвсем наскоро за нея. Същото каза и неговият адвокат.

Певецът Емин няма да коментира, заяви Роб Голдстоун.

Ангелкова обеща помощ на излъганите с почивки в Гърция

http://dnes.dir.bg/news/pochivki-nikolina-angelkova-izlagani-26042677

Министерството на туризма обяви, че с Комисията за защита на потребителите следят казуса с туроператора „Мадес груп“, чиито клиенти се оказаха излъгани.

Пречиствателна станция за 1,8 млн. лева ще доставя по-качествена вода в Котел

http://www.cross.bg/stantziya-iiovev-kotel-1548718.html

/КРОСС/ Зам.-министър Валентин Йовев и кметът на община Котел Коста Каранашев направиха първа копка за строежа на пречиствателна станция за питейни води Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев и кметът на община Котел Коста Каранашев направиха първа копка за строежа на нова пречиствателна станция за питейни води в града. Проектът е на стойност 1,8 млн. лв., от които 350 000 лв. се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на база сключено споразумение с общината. Пречиствателната станция ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р. Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество. Със строителството на пречиствателната станция ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи. „Надявам се в рамките на предвидения срок съоръжението да бъде готово. Изпълнителят на строителните работи е сериозен. Местната управа има огромна заслуга за изготвяне и защитаване на проекта, затова поздравявам кмета за неговата настоятелност да го реализира", заяви зам.-министър Йовев. „Положихме много усилия, за да реализираме пречиствателната станция. Основната заслуга, да имаме това съоръжение, е на министър Николай Нанков, на който поднасяме своите благодарности

За година населението у нас е намаляло с 52 000 души, колкото е в град Враца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330232

За година населението у нас е намаляло с 52 000 души, колкото е в град ВрацаЗа една година населението на България е намаляло с 52 000 души или с град с размерите на Враца /53 000 души/, отчитат последни данни на Евростат за демографските процеси в ЕС, по повод днешния Световен ден на населението, предаде БТА.  Към 1 януари 2016 г. населението у нас е било 7 153 хил. души, а към 1 януари тази година българите са се

Йоханес Хан: Започва решаващият етап от развитието на Източното партньорство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330243

Йоханес Хан: Започва решаващият етап от развитието на Източното партньорство

Започва решаващият етап в развитието на Източното партньорство, смята европейският комисар по въпросите на европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, предава Infotag, цитира Фокус. В понеделник по време на пресконференция след деветия етап на неформалния диалог на ниво министерства на страните,

3.5 км e опашката от ТИР-ове на ГКПП „Дунав мост 2“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330253

3.5 км e опашката от ТИР-ове на ГКПП „Дунав мост 2“

Около 3.5 км опашка от ТИР-ове има на изход от страната на ГКПП „Дунав мост“-Видин, съобщава

Потвърдена присъда за трудов инспектор, поискал подкуп

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z8Ua6wjRDp0/

Бургаският апелативен съд потвърди присъдата Юсеин Ахмед, който в качеството си на инспектор в Дирекция „Инспекция по труда“ в гр. Ямбол е поискал подкуп, за да не състави административен акт за нарушение на търговско дружество.

Производството пред Апелативния съд е второ поред, след като ВКС отмени потвърдителното решението на въззивната инстанция и върна делото за разглеждане от друг съдебен състав от стадия на съдебното заседание.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 08.04.2016 г. в гр. Ямбол, в сградата на Инспекция по труда в качеството си на длъжностно лице е поискал от Съби К.- пълномощник на едноличния собственик на „Ловна среща” – ЕООД, гр. Ямбол, дар /пневматичен пистолет „Байкал”, модел „МР-654К”, калибър 4,5 мм, на стойност 350 лв./, който не му се следва, за да не извърши действие по служба -да не състави акт за установяване на административно нарушение за липса на месечен график за работа за м. април 2016г. на работещите в ловно-рибарски магазин, собственост на дружеството.

Юсеин Ахмед е осъден на лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца и глоба в размер на 1000 лева. Съдът е отложил изтърпяването на наказанието за изпитателен срок от три години. Мъжът е лишен от право да упражнява професия или дейност, свързана с държавни контролни функции за срок от три години.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните

Спряха от продажба детски био бисквити

http://frognews.bg/news_138073/Spriaha-ot-prodajba-detski-bio-biskviti/

От продажба са спрени детски био бисквити с вкус на ябълка. Причината е наличието на акриламид над допустимите стойности.

Асоциирането на Украйна в ЕС е ратифицирано, Русия заплашва с наказания в СТО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/11/3005224_asociiraneto_na_ukraina_v_es_e_ratificirano_rusiia/?ref=rss


Съветът на Европейския съюз приключи процедурата за ратифициране на споразумението за асоцииране на Украйна, а президентът Петро Порошенко определи събитието като поредното поражение за Кремъл и начало на нов етап по пътя на страната му към ЕС.<br /><br />На 11 юли съветът съобщи, че всичките 28 държави са одобрили споразумението, това е заключителната стъпка в процеса и тя позволява влизането в сила на документа от 1 септември 2017 г.<br /><br />Движението на Украйна...

Пожари обхванаха централни и южни области на Италия

http://www.cross.bg/kraii-vylkana-pozhari-1548717.html

/КРОСС/ Пожари обхванаха няколко италиански области в централната е южната част на Апенините, предава БНР. Най-сериозно е положението около вулкана Везувий край Неапол и на остров Сицилия. Жертви засега няма. Според властите всички пожари са запалени умишлено. Много е сериозно положението в националния парк на вулкана Везувий, чието подножие е много гъсто населено - с около 800 000 жители. Най-засегнати са горските насаждения край селищата Сома Везувиана, Треказе и Отавиано. Картината е драматична, защото пламъците са обхванали пръстеновидно билото на вулкана, като на места пламъците се доближават опасно до населените места. В битката с огъня участват огнеборци и специалните самолети срещу пожари. Подобна е картината на остров Сицилия. Там положението е критично край Месина, Катания, Енна и Трапани, в чиито околности горят гори и са евакуирани жилищни сгради. Затворени са пътища, спряно е движението на влаковете. Пламъци са обхванали великолепните гори и на шипа на италианския Ботуш - Il Gargano в област Пулия, като огнената стихия се овладява чрез самолети на пожарните служби. Сериозни пожари има и в Тоскана. Високите температури и сушата благоприятстват преднамерените палежи.    

Coface: Над световната икономика се усеща полъх на оптимизъм

http://www.investor.bg/drugi/338/a/coface-nad-svetovnata-ikonomika-se-useshta-polyh-na-optimizym-242834/

Консултантската компания вижда възстановяване в Европа и негативни перспективи пред САЩ

Ройтерс: Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади е бил убит

http://www.investor.bg/drugi/338/a/roiters-lideryt-na-idil-abu-bakr-al-bagdadi-e-bil-ubit-242846/

Сирийската обсерватория за човешките права заявява, че разполага с „потвърдена информация“ за това

Синдикати искат ударно увеличение на заплатите. Вижте с колко

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sindikati-iskat-udarno-uvelichenie-na-zaplatite.-vizhte-s-kolko-2036215

КНСБ иска 920 милиона лева към бюджет 2018 за повишаване на заплатите на заетите в системите на бюджетна издръжка, обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров. За повишение на възнагражденията на работещите в системата на средното образование за 2018 г. е необходимо

Кой е градът, в който стават най-много тежки катастрофи?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koj-e-gradyt-v-kojto-stavat-naj-mnogo-tezhki-katastrofi-2036214

Най-много катастрофи с жертви на глава от населението са станали в Пловдив, най-малко - в Смолян, показва анализ за 2016 г. на Съюза на българските автомобилисти за рисковете и факторите, които водят до трагични случаи на българските пътища.

Проверяват прокурори след убийството на красивата Виола

https://www.vesti.bg/bulgaria/proveriavat-prokurori-sled-ubijstvoto-na-krasivata-viola-6071374

Търси се виновникът никой да не реагира на жалбите на бившата съпруга на Стефан, който в момента е в ареста

Томас Гремингер е новият генерален секретар на Организацията за сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330235

Томас Гремингер е новият генерален секретар на Организацията за сигурностШвейцарският дипломат Томас Гремингер ще бъде новият генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, съобщава ДПА, цитирана от БТА. За това най-после успяха да се споразумеят външните министри на организацията след неколкомесечни дипломатически препирни. Компромисът бе договорен днес на срещата на външните министри на

Десислава Радева се възмути от фейсбук профил “Първата дама”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330242

Десислава Радева се възмути от фейсбук профил “Първата дама”Съпругата на президента Десислава Радева се възмути във фейсбук от създаването на анонимен профил, наречена “Първата дама". Там се пише уж от нейно име. Радева предупреждава приятелите си, че профилът не се поддържа от нея. Тя е недоволна и от анонимността на администраторите, които призовава поне да сменят профилната снимка на групата,

Плакатната война на Орбан срещу Сорос

https://offnews.bg//sviat/plakatnata-vojna-na-orban-sreshtu-soros-660274.html

От седмици Будапеща е обсипана с плакати и билбордове с лика на Джордж Сорос и текст "Да не оставяме Сорос да се смее последен".

Плакатите са част от антиимигрантската кампания на унгарското правителство и, разбира се, се плащат от държавния бюджет.

Надписът над лика на Сорос пък гласи: "99 процента от унгарците са против нелегалната миграция".

Миналата седмица премиерът Виктор Орбан обвини Европейската комисия, че осъществява таен план за довеждане на милиони мигранти в Европа, който е замислен от Джордж Сорос.

Върху някои от билбордовете с лицето на финансиста бяха изписани графити, на които се чете "смрадлив евреин".

Федерацията на унгарските еврейски общности вече се обърна към Орбан с искане незабавно да се сложи край на пропагандната кампания.

Председателят на федерацията Андраш Хейслер изтъква в писмо до премиера, че макар правителствената кампания да не е "открито антисемитска", има очевиден риск тя да възбуди неконтролирани страсти, включително и антисемитизъм.

Снимка: hunvaldblog.blog.hu

Майкъл Вакон, говорител на Сорос, днес коментира, че кампанията на унгарското правителство е "антиевропейска" и предава погрешно възгледите на финансиста за миграцията.

Оглавяваното от ФИДЕС правителство започна национална капания с билбордове и по телевизията, която напомня за най-мрачните часове на Европа, подчерта говорителят.

Джордж Сорос, сега на 86 години, емигрира след Втората световна война, забогатява в САЩ и от години подпомага финансово организации в Източна Европа, което прокарват ценностите на либерализма, демокрацията и отворените граници.

Десетки опасни и изоставени сгради в Пловдив пред падане

https://www.24chasa.bg/region/article/6329664

Десетки опасни и изоставени сгради в Пловдив пред паданеСобствениците се крият, казва кметът на район "Централен" 4-етажна къща призрак се извисява в центъра на Пловдив над Понеделник пазар. Балконите й са полуразрушени, дворът е превърнат в джунгла, стаите са заринати в боклуци. Това е една от десетките изоставени сгради, повечето от които са обиталища на наркомани, скитници и бездомници.

МВФ прогнозира 1,7% растеж на руската икономика през 2017 година

http://econ.bg/Новини/МВФ-прогнозира-1-7-растеж-на-руската-икономика-през-2017-година_l.a_i.745533_at.1.html

През 2017 година Русия ще постигне икономически растеж от 1,7 на сто, а в средносрочна перспектива - 1,5 на сто, прогнозира Международният валутен...

Външните министри на България и Молдова откриват наесен българско консулство в Тараклия

http://www.eurochicago.com/2017/07/balgarsko-konsulstvo-v-tarakliya/

Външните министри и вицепремиери на България и Молдова - Екатерина Захариева и Андрей Галбур, са се разбрали днес да открият заедно новото българско консулство в град Тараклия, информира пресцентърът на МВнР. Двамата са разговаряли с рамките на неформалната среща на външните министри от ОССЕ в Мауербах, Австрия.

Кметът направи оглед 13-етажен саниран блок

http://www.moreto.net/novini.php?n=355288

Кметът на Варна Иван Портних направи оглед на саниран блок на ул. „Ружа“ №10, заедно с председателя на ОбС Тодор Балабанов, зам.-кмета Христо Иванов. 13-етажнана сграда се намира в район "Приморски", а по време на ремонта е положена топлоизолация, направен е ремонт на покрива, поставена е нова PVC дограма, нови осветителни тела с фотоклетки, мълниезащитна инсталация и система за естествена вентилация за общите части на сградата, научи Moreto.

Как Доналд Тръмп предефинира Запада

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/07/11/3005226_kak_donald_trump_predefinira_zapada/?ref=rss


<br />В един стар анекдот от времето на студената война се разказва за два влака, които едновременно навлизат на Централната гара във Варшава – единият е тръгналият на Запад, експрес "Москва-Париж", а другият е влакът от Париж, движещ се в обратна посока. Французин си подава главата от пътуващия на изток влак и си мисли: "Господи, Москва е толкова сива, колкото очаквах". А руснакът от пътуващия на Запад влак се оглежда и възкликва: "Ah, que c’est beau,...

ЕК препоръчва по-малко правила при усвояването на парите по европроекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330177

ЕК препоръчва по-малко правила при усвояването на парите по европроектиЕкспертна група, назначена от Еврокомисията, препоръча радикално намаляване на бюрокрацията при усвояването на парите по европроекти. Докладът е изготвен от екипа на бившия еврокомисар Сиим Калас и беше представен от комисарите по бюджета Гюнтер Йотингер и по регионално развитие Корина Крецу, предаде БНР.

Руската адвокатка, срещала се с Тръмп-младши, отрича връзки с Кремъл

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330195

Руската адвокатка, срещала се с Тръмп-младши, отрича връзки с КремълРуската адвокатка, която се е срещнала със сина на Доналд Тръмп по време на кандидат-президентската кампания в САЩ м.г, каза в интервю за телевизия Ен Би Си, взето в Москва, че не е имала връзки с Кремъл и е искала да обсъди американските санкции срещу руски официални лица, а не Хилари Клинтън, предаде Ройтерс.

Цацаров: Чуждо финансиране за магистратските организации е допустимо само ако е от Европа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/11/3005213_cacarov_chujdo_finansirane_za_magistratskite/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), внесен миналата седмица от управляващите, с който се предвижда ограничение на финансирането на съсловните организации на магистратите.<br /><br />На брифинг в Съдебната палата, даден във връзка с разследването за убийството на 20-годишната Виола Николова, Цацаров коментира идеите, срещу които се обявиха болшинството от организациите на съдии. Цацаров смята, че към магистратите трябва има...

Банов: Деница Златева е освободила от отговорност Боршош

http://dnes.dir.bg/news/otgovornost-miroslav-borshosh-denitza-zlateva-boil-banov-skandalat-ndk-osvobodila-26042675

Служебният вицепремиер Деница Златева е освободила от отговорност бившия изпълнителен директор на НДК и двама членове на борда на директорите.

Оставиха в ареста мъжа, пребил 18-годишно момче от Бяла (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330198

Оставиха в ареста мъжа, пребил 18-годишно момче от Бяла (Видео)Районният съд в Бяла уважи искането на прокуратурата и наложи днес постоянна мярка "задържане под стража" на 32-годишния В.М., който е обвинен, че е причинил средна телесна повреда на 18-годишния А.А. на 8 юли (събота). Това съобщиха от прокуратурата. Инцидентът е станал около 5,50 часа на 8 юли в центъра на Бяла.

Адвокати атакуват заповед на председателя на СГС - ограничава им достъпа до дела

https://offnews.bg//temida/advokati-atakuvat-zapoved-na-predsedatelia-na-sgs-ogranichava-im-dos-660234.html

Столична адвокатска кантора ще атакува заповед на председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, с която се ограничава достъпа до дела. 

Със заповедта се определят правилата за административно обслужване на гражданите и юридическите лица в съда.

Атакуват се два текста от заповедта. Според чл. 11 от правилата право на достъп до делата и преписките в СГС имат адвокатите, които обаче трябва да представят изрично пълномощно за конкретното дело или общо пълномощно за представителство пред съд. Според друг текст (чл. 12.8) при извършването на справки и проучвания по делата е забранено заснемането и фотографирането на на съдържащите се в тях документи.

Основният аргумент, с който юристи смятат да атакуват заповедта е Конституцията, според която всеки има право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права. 

Съмненията са, че със заповедта се прави опит за ограничаване на достъп до информация за хода на делата и въпреки че определят служебните отношения се засягат права на трети лица извън конкретния съд - гражданите и адвокатите.   

На практика заповедта на Топалов е съобразена с действащата нормативна уредба. В Правилника за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища (ПАРОВАС) достъпът до делата е уреден в процесуалните закони - ГПК, НПК, АПК, където се изисква пълномощно по конкретното дело. В същото време обаче в мотивите, с които се оспорват двата текста, се пояснява, че Законът за адвокатурата дава свободен достъп на адвокатите до справки по дела до копия от книжа и сведения от тях. Тази разпоредба обаче не указва изрично дали става въпрос за достъп до делата по принцип или делата, по които адвокатът е пълномощник. По този въпрос вече се е произнасял ВАС, според който Законът за адвокатурата има предвид, че адвокатите имат право на достъп само до конкретните дела, по които са упълномощени.

По отношение на текста за фотографирането на документи, аргументите са свързани с икономия на средства и с принципа на частното право, че „разрешено е всичко, което не е изрично забранено от закона” и това че в нито един закон тази дейност не е забранена. В същото време фотографирането на книжа не натоварва допълнително съдебната администрация с време и човешки ресурс, както и се спестяват разходи от разпечатване на копия. Доколкото фотокопията на документи не могат да бъдат представяни пред институции, те не отменят необходимостта от създаване на копия и преписи от тях, когато това се налага.

Джокович се класира на четвъртфиналите въпреки проблемите с рамото

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/11/3005241_djokovich_se_klasira_na_chetvurtfinalite_vupreki/?ref=rss


Новак Джокович е последният четвъртфиналист в мъжката схема на "Уимбълдън", след като се справи с французина Адриан Манарино 6:2, 7:6 (2), 6:4 за 2.14 часа. Бившият №1 в света игра на закрит корт заради лек дъжд над Лондон.<br /><br />Джокович се бореше през цялото време с проблеми с рамото, като на няколко пъти показа ясно, че изпитва болки.<br /><br />"Рамото е нещо, с което се боря от известно време, но все още ми позволява да играя", каза сърбинът...

Изтеглят от пазара детски био бисквити с вкус на ябълка

http://dnes.dir.bg/news/hrani-biskviti-babh-26042665

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ изтегля от пазара детски био бисквити с вкус на ябълка.

Ново брутално нападение в берлинското метро

http://www.moreto.net/novini.php?n=355289

Ново брутално нападение в берлинското метро. От полицията в града разпространиха кадри, на които се вижда лицето на извършителя и призоваха всеки, който има някаква информация за негова самоличност, да я съобщи на разследващите. Нападението е извършено около два през нощта на 11 юни на метростанция "Alexanderplatz" в германската столица.

Борис Джонсън: Брюксел да си гледа работата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330175

Борис Джонсън: Брюксел да си гледа
работатаБританският външен министър Борис Джонсън заяви в парламента, че исканата от Европейския съюз сума по развода е "изнудване" и Брюксел може да не я получи, съобщава БНР. Той каза също, че правителството няма планове, в случай че не се постигне сделка в преговорите. Депутат от Консервативната партия днес зададе въпрос в Камарата на общините на Борис

Меркел: Политиката на Европейската централна банка не е такава, каквато искаме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330174

Меркел: Политиката на Европейската централна банка не е такава, каквато искамеМонетарната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) все още не е такава, каквото Германия би искала да бъде, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. „Ние все още не сме там, където искаме да бъдем по отношение на монетарната политика на ЕЦБ“, коментира Меркел пред представители на баварската индустрия.

Деградацията при използването на палежа от Ян Палах до днес

http://www.mediapool.bg/degradatsiyata-pri-izpolzvaneto-na-palezha-ot-yan-palah-do-dnes-news266477.html

Около истерията по повод паметника към НДК и последвалия палеж имам само един въпрос към тези, които споделят мнението на г-н Петър Волгин: смятат ли, че палежът на импозантната сграда в центъра на София от 26 август 1990 г., известна тогава като Партиен дом, беше акт на летитимна гражданска съпротива? Аз мисля, че това беше отвратително вандалско престъпление. А и изобщо мога да си представя само едно подпалвачество, което може да бъде назовано достоен акт на летитимна гражданска съпротива: това, което извърши Ян Палах на 16 януари 1969 г. Не знам дали г-н Волгин ще се съгласи, но има сякаш известна деградация при използването на палежа като протестно средство от Ян Палах до наши дни. А като че ли деградират и нашите реакции на случващото се. По този повод искам да припомня реакцията на поета Валери Петров във времена, когато беше опасно да се пише така: Ян Палах не е между живите вече, Ян Палах е нейде далече, далече, Високо там нейде във въздуха син, над Прага трептящ като дъх на бензин, Един миг, едно тяло с пламтящи коси - преди миг само бил и вече не си ... Ян Палах го няма, а у нас нито звук, Ян Палах го няма, а ний сме си тук, и бензинът е нашият и го помниме ние как във лъскава струя от сондата бие и как с него по бузите се мажат със смях Ванюша, Катюша, Алексей, Абдулах ! Филми, книги, идеи, къде сте в живота ? Нима сте измислици на два Дон Кихота и нищо, и нищо от Вас не остава, освен това облаче дим над Вълтава и тоз вик "Свобода !" едва чут, едва чут в януарския въздух, синьо - розов от студ ? Ян Палах го няма и така ни се пада - сега всеки си има своя вътрешна клада, на която страхлив, разтреперан и ням, се самоизгаря от мъка и срам! *Препечатваме мнението на социолога и член на ЦИК Цветозар Томов, публикувано в профила му в социалната мрежа Фейсбук.

Денят в снимки - 11 юли

http://www.dnes.bg/index/2017/07/11/deniat-v-snimki-11-iuli.347010

Йога на плажа, динозаври във Варна и малко хипопотамче

България и Сърбия ще си сътрудничат за постигане на енергийна сигурност в региона

https://www.actualno.com/politics/bylgarija-i-syrbija-shte-si-sytrudnichat-za-postigane-na-energijna-sigurnost-v-regiona-news_621832.html

Двустранните отношения между България и Сърбия са на високо равнище и в основата е именно енергийният отрасъл. Двете страни ще си сътрудничат за постигане на енергийна сигурност в региона. За това се договориха министърът на енергетиката на Република България Теменужка П

Биячът на Алекс от Бяла остава в ареста

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ulitzata-strahat-bjala-26042604

Районният съд в Бяла наложи постоянна мярка "задържане под стража" на 32-годишния Валентин Маринов за побоя над 18-годишния Александър А. на 8 юли.

Как да отслабвам, без да губя концентрация?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6330156

Как да отслабвам, без да губя концентрация?Склонна съм към преяждане, а работя в офис и не спортувам, затова от време на време напълнявам и правя диети, но през това врече трудно се концентрирам, правя грешки, забравям. Вероятно нещо бъркам с храната? С този въпрос и подробно описание на режима си на хранене се обърна към вестника 35-годишна читателка.

Русия се готви да изгони 30 американски дипломати

https://offnews.bg//sviat/rusia-se-gotvi-da-izgoni-30-amerikanski-diplomati-660269.html

Русия се готви да изгони 30 американски дипломати като ответна мярка за изгонените в края на декември миналата година руски дипломати от САЩ заради руската намеса на изборите. 

Повод за решението е и конфискуваната собственост на руското посолство в САЩ, което все още не е върнато, съобщи "Известия", позовавайки се на източник в руското външно министерство. 

Въпросът явно остава висящ и след срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп. 

Затова според източника Москва се готви да обяви за персона нон грата около 30 американски дипломати и да въведе санкции срещу американската собственост в Русия 

Има предварителна договорка за среща на зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков с първия заместник на държавния секретар на САЩ Томас Шенън в Санкт Петербург. Ако и тогава въпросът не бъде разрешен, предстоят ответни мерки, допълва източникът на "Известия". 

Зам.-председателят на комисията по международни работи в Съвета на Федерацията Андрей Климов обяви по-рано, че Русия е приемала изгонването на руските дипломати от администрацията на бившия американски президент Барак Обама като опит за влошаване на ситуацията в началото на мандата на Тръмп, но шест месеца по-късно въпросът все още не е решен. 

"Сега ние сме длъжни да отговорим. Това не е демонстрация на негативно отношение към администрацията на Тръмп, това е просто свидетелство, че Русия е уважавана държава, към която трябва да се отнасят с уважение. При това трябва да се спазват протоколът, етикетът и международните норми, друг начин за общуване с Русия не може да има", подчерта той.

Боил Банов набеди Деница Златева, че е освободила Боршош от финансова отговорност

http://frognews.bg/news_138072/Boil-Banov-nabedi-Denitsa-Zlateva-che-e-osvobodila-Borshosh-ot-finansova-otgovornost/

Служебният вицепремиер Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и други двама от членовете на Управителния съвет на НДК и е приела отчета им за 2016 година.

Боил Банов обяви: Деница Златева е освободила Боршош от финансова отговорност

http://frognews.bg/news_138072/Boil-Banov-obiavi-Denitsa-Zlateva-e-osvobodila-Borshosh-ot-finansova-otgovornost/

Служебният вицепремиер Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и други двама от членовете на Управителния съвет на НДК и е приела отчета им за 2016 година.

103 години навърши баба Сева от врачанското с. Лиляче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330161

103 години навърши баба Сева от врачанското с. ЛилячеНай-възрастния жител на Врачанска област Сева Кепрова навърши 103 години. Тя е родена на 11 юли 1914 г. в с. Лиляче в семейство с пет деца. Седемгодишна остава на грижите на баба си заедно с другите си братя и сестри.18-годишна се омъжва за Иван Кепров , раждат им се две деца. Днес баба Сева се радва и на четирима внуци,

Юни 2017-а е вторият най-горещ месец откакто се води статистика

http://www.cross.bg/gradysa-planetata-godina-1548716.html

/КРОСС/ Продължават аномалиите в климата на Земята, като в различни региони се наблюдават екстремни температури, невиждани валежи и необичайно студени периоди. Това съобщи Световната метеорологична организация. Експертите вече са пресметнали, че юни 2017 година е на второ място в класацията за най-горещ месец на планетата ни, отстъпвайки единствено на юни 2016 година. Това подреждане важи за целия над 100 годишен период, откогато се води официална статистика на температурите. При това екстремални и необичайни природни явления е имало в почти всички региони на планетата, ако прогнозата е те да продължат и през юли. В Европа бе отбелязан изключително горещ период, който доведе до огромни пожари в Португалия. В много европейски държави термометрите през месеца се вдигнаха до 40 и повече градуса. Германската метеорологична служба прогнозира топла климатична вълна през юли от Италия през Балканите до Кавказ. Температурите отново ще превишат 40 градуса и трябва да очакваме бури, горски пожари и градушки. Високи температури ще има и в Северна Африка и Южна Америка. Рекордна температура от 53.7 градуса по Целзий бе регистрирана в Иран, а в Кувейт и Ирак градусите няколко пъти превишаваха 50. В САЩ също има регистриран температурен рекорд- във Финикс отчетоха 48.3 градуса

Ердоган заплаши енергийни компании, работещи в Кипър

http://econ.bg/Новини/Ердоган-заплаши-енергийни-компании-работещи-в-Кипър_l.a_i.745531_at.1.html

Mрезидентът на Турция Реджеп Ердоган призова компаниите да не участват в добива на енергийни ресурси край брега на острова, ако „не искат да загубят...

Опасните бисквити са "Белкорн", рекламирани като детски и био

https://offnews.bg//ikonomika/opasnite-biskviti-sa-belkorn-reklamirani-kato-detski-i-bio-660276.html

Българската агенция по безопасност на храните обяви кои са бисквитите с опасния акриламид днес, няколко часа след запитването, изпратено от OFFNews.

Те са детски био бисквити с вкус на ябълка, марка "Белкорн", с партиди: L164802/29.11.2017 и L171905/12.05.18.

БАБХ обяви, че изтегля партидите и уверява, че процесът е започнал веднага след получаване на съобщението от Системата за бързо оповестяване за храни и фуражи, тоест от 6 юли. Защо не са съобщили тогава, а това се случи днес, след като OFFNews писа, не е ясно.

БАБХ са издали предписание фирмата получател да уведоми клиентите си за изтеглянето на партидите. Фирмата е пуснала такова съобщение в сайта си, се казва в прессъобщението. БАБХ твърдят също, че на магазините на фирмата са разлепени указания.

Партида L164802/29.11.2017 г. е разпространена в търговската мрежа в периода от март до май 2017 г., а почти цялата партида L171905/12.05.2018 г. е налична в склада фирмата получател.

От Агенцията приканва потребителите, закупили такива продукти, по възможност да ги върнат в търговския обект, от който са ги закупили.

Президентшата бясна на фалшива страница за нея във Фейсбук

http://frognews.bg/news_138071/Prezidentshata-biasna-na-falshiva-stranitsa-za-neia-vav-Feisbuk/

Съпругата на президента Десислава Радева коментира в профила си във Facebook, че съществува фалшива страница в социалната мрежа, наречена ”Първата дама”. На нея се публикуват коментари и снимки от името на Радева.

Тръмп обяви голяма победа срещу ИДИЛ

http://dnes.dir.bg/news/jihad-donald-tramp--sasht-izbori-2016-26042560

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви голяма победа в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Жилища и сгради до 5 етажа в новия ПУП на „Св. Св. Константин и Елена“ край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355282

Жилища за временно настаняване на гости или за пренощуване на хотелския персонал, както и строителство до 5 етажа предвижда готвеният от 14 години Подробен устройствен план на курорта „Св. Св. Константин и Елена“ край Варна. Параметрите за сгради с височина до 15 метра засягат около 30% от площта на комплекса.

Борис Джонсън за "сметка при напускане" на ЕС: Изглежда ми като изнудване

http://www.cross.bg/dzhonsun-nyama-velikobritaniya-1548715.html

/КРОСС/ Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че сумата, която се предлага ЕС да вземе от Обединеното кралство заради Брекзит, "изглежда като изнудване", информира Скай нюз. Запитан в британския парламент дали трябва да се каже на Брюксел, че "няма да стане", ако иска повече пари от Лондон, министърът отговори: "Мисля, че сумите, които съм виждал...изглеждат ми като изнудване и мисля, че е напълно уместно да се каже, че няма да стане". ЕС притиска Лондон да плати така наречената "сметка при напускане", която е в размер на десетки милиарди евро. Част от парите ще покрият поетите от Великобритания бъдещи ангажименти към бюджета на ЕС. Джонсън поясни, че правителство няма планове, ако Брюксел и ЕС не се договорят за Брекзит, защото Обединеното кралство ще сключи "голяма сделка" по време на преговорите. По думите му много са малки шансовете Великобритания да напусне преговорите без споразумение, тъй като държавите членки на ЕС са заинтересовани от постигане на добра сделка.    

ООН: Ивицата Газа е негодна за живот

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/11/3005133_oon_ivicata_gaza_e_negodna_za_jivot/?ref=rss


<br /><br />Десетилетие след като ислямистката групировка "Хамас" пое контрола над ивицата Газа, тя е фактически негодна за живот за двата си милиона граждани заради влошаващите се приходи, здравеопазване, образование, както и доставяне на вода и електричество.<br />Това заяви координаторът на ООН за хуманитарна помощ и развитие на Газа и Западния бряг Робърт Пайпър пред "Ройтерс". В нов доклад за хуманитарните условия в територията се казва, че ситуацията...

Влак блъсна такси край Кочериново

https://www.actualno.com/kustendil/vlak-blysna-taksi-kraj-kocherinovo-news_621840.html

40-годишен шофьор на такси и 29-годишната му спътничка оцеляха по чудо след сблъсък с влак на охраняем прелез край град Кочериново, предаде БГНЕС. Инцидентът стана в 14.20 ч. на прелеза при гара Кочериново. Таксито минава покрай спуснатата бариера и въпреки звуковата и светли

До 170 следователи ще разследват бунтовете в Хамбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330142

До 170 следователи ще разследват бунтовете в Хамбург

В Германия създават специална комисия с до 170 следователи, които ще разследват бунтовете в свободния ханзейски град Хамбург, съобщава австрийската медия ORF, цитирана от "Фокус". Около 110 от тях работят в службите в северния германски град, докато останалите 60 ще бъдат изпратени от останалите федерални провинции.

Открит е разяден труп край Созопол до село Росен,проверяват дали е изчезналият Христо

https://www.24chasa.bg/region/article/6330130

Открит е разяден труп край Созопол до село Росен,проверяват дали е изчезналият ХристоТруп на мъж е открит край созополското село Росен. Тялото е било буквално изядено от животни, поради което трудно се установява самоличността на мъртвия човек, предаде БургасИНФО. Местни жители предполагат, че е възможно това да е изчезналият Христо Димитров, който беше обявен за издирване в края на юни.

Ново нападение в берлинското метро, мъж е тежко ранен

http://dnes.dir.bg/news/napadenie-berlin-metro-26042547

Полицията в Берлин съобщи за нов инцидент, подобен на този, при който български ром ритна жена по стълби - този път непознат бута пътник, който е тежко ранен.

Оставят в ареста обвинени в побой над младежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330137

Оставят в ареста обвинени в побой над младежи
Районният съд в Монтана остави в ареста с постоянна мярка за задържане Максим К. и Георги Г., които са обвинени от прокуратурата в побой над младежи, нарушаване на обществения ред и явно неуважение към обществото, съобщиха от Съдебната палата в Монтана след закрито заседание на съда. Мярката на третия обвиняем - Мирослав М.

Съдът в Страсбург потвърди забраната за носене на бурки

http://www.mediapool.bg/sadat-v-strasburg-potvardi-zabranata-za-nosene-na-burki-news266476.html

Европейският съд по правата на човека в Страсбург обяви, че забраната за носенето на бурки на обществени места не е в противоречие с правото на лична свобода и свободния избор на вероизповедание. Съдът се е произнесъл по жалбите на две жени, които живеят в Белгия. Те твърдят, че носенето на облекло, скриващо лицето им, е част от тяхната вяра, от нуждата им от себеизразяване, от свободата им и от личния им живот. Преди шест години Белгия прие закон, който забрани носенето на обществени места на облекло, закриващо лицето. Европейският съд обаче смята, че това ограничение е необходимо за нормалното функциониране на демокрацията. Според съда въвеждането на такава забрана е целесъобразно в обществата, които желаят да запазят възможностите за съжителстване.

"Лудогорец" очаква труден мач срещу "Жалгирис"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/11/3005003_ludogorec_ochakva_truden_mach_sreshtu_jalgiris/?ref=rss


"Лудогорец" започва похода си към групите на Шампионска лига с гостуване на "Жалгирис" утре вечер. Разградчани се изправят срещу литовския първенец в мач от втория предварителен кръг на турнира, като очакват тежки сблъсъци.<br /><br />"Силно се надявам да сме готови за тези мачове. Утре реално ще бъде първият ни истински тест, защото контролите са нещо различно. Очаква ни труден мач срещу стойностен противник, но вярвам, че ще излезем крайни...

Затворник кара кола с лампа, блъсна пиян велосипедист

https://www.vesti.bg/bulgaria/zatvornik-kara-kola-s-lampa-blysna-piian-velosipedist-6071373

Затворникът имал разрешение от управата да кара колата, не е ясно обаче защо в този ден е бил сам

Багер прониза лека кола, в която е пътувало семейство с деца

https://www.24chasa.bg/region/article/6330118

Багер прониза лека кола, в която е пътувало семейство с децаБагер намуши и смачка лека кола, в която е пътувало семейство с деца, в бургаския ж.к.“Изгрев“. Инцидентът стана на кръстовище вътре в комплекса. Машината се е изнесла на завоя, а острието е промушлило предното стъкло, предаде БургасИНФО. Предницата на колата е смазана. Хората са в шок. „За малко да се стигне до голяма трагедия“,

Кметът на „Владиславово“: Проектантите трябва да чуят хората за ПУП-а на III микрорайон

http://www.moreto.net/novini.php?n=355286

18 възражения и 4 подписки са подадени в едномесечния срок за запознаване с ПУП ПРЗ на „Вл.Варненчик“ III микрорайон. Основните искания и предложения на хората са за по-ниско застрояване, изграждане на детски и спортни площадки, повече зелени площи и паркоместа, обясни кметът на район „Владиславово“ Николай Костадинов.

Томислав Дончев и Деница Златева са подминали нередностите в НДК

http://www.mediapool.bg/tomislav-donchev-i-denitsa-zlateva-sa-podminali-nerednostite-v-ndk-news266475.html

Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше принципал на НДК от 5 август 2015 г. до началото на 2017 г., е знаел за проблемите в дружеството още от самото начало. За този период той не се е наел да търси отговорност от изпълнителния директор на дружеството Мирослав Боршош. Следващият принципал на НДК – вицепремиерът по европредседателството в служебното правителство Деница Златева, е одобрила финансовия отчет на ръководството за 2016 г., с което го е освободила от финансова отговорност. Лиляна Павлова, която пое щафетата от Златева през май т.г., за по-малко от два месеца открива нередности при управлението на милионите бюджетни средства, отпуснати за ремонта на НДК, и уволнява Боршош. Така изглежда предисторията на скандала с НДК, избухнал в края на юни около директора му Боршош, чието уволнение, връщане на поста и подаване на оставка в рамките на три дни провокира множество въпроси и доведе до формирането на специална комисия по настояване на БСП. На първото заседание на комисията във вторник бяха изслушани Томислав Дончев, Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов, който стана принципал на НДК, след като премиерът Бойко Борисов го отне от Павлова. Павлова уволни Мирослав Боршош на 26 юни заради множеството установени от нея нередности в рамките на 4 проверки, свързани с ремонта на сградата за целите на председателството на България на Съвета на ЕС. Два дни след това по искане на премиера Бойко Борисов правителството отне дружеството НДК от портфолиото на Павлова и го прехвърли към министъра на културата Боил Банов, а Боршош запази поста си като директор. Само ден след това – на 29 юни, Боршош сам подаде оставка, докато текат назначените проверки от различни контролни органи и от прокуратурата. На 30 юни пък Боил Банов назначи нов изпълнителен директор – Ангел Митев, чийто избор също бе представен като временен. Томислав Дончев търпял нередностите на Боршош година и половина "Бях принципал на дружеството година и половина", започна изложението си Дончев. Той обясни, че през този период дружеството е генерирало сериозна загуба, например 9.2 млн. лв. за 2015 г., но това не било причина за уволнението на Боршош, защото имало и много други държавни фирми на загуба. "Неведнъж съм имал разговори с изпълнителния директор заради трупаните загуби. Отговаряно ми беше, че 2/3 се дължи на амортизация, а останалото е заради инвестиции в нови пространства", каза Дончев. Той информира, че четири пъти през 2016 г. е изисквал от ръководството на НДК бизнес план за финансова стабилизация на дружеството, но такъв не му е бил представен. Единствената финансова инспекция, правена на НДК в неговия мандат, е разкрила дребни нередности, които не са свързани с ремонта на комплекса, стана ясно още от думите му. "Г-н Дончев, защо не уволнихте незабавно този човек? Кой е този министър, който ще държи година и половина такъв директор, който няма бизнес план и носи по 10 млн. лв. загуба на година", попита Румен Гечев от БСП. Той многократно настояваше защо толкова дълго е търпяно ръководството на Боршош, при положение че е било видно, че той допуска груби нередности. "За решението да не предложа отстраняване, нося своята отговорност. Няма да давам информация за всички нюанси", отговори на депутатите Томислав Дончев. Той обясни, че "нюансите" са свързани със структурния проблем с НДК – дали целта на дружеството да бъде да печели от наеми или да бъде доставчик на качествена културна продукция, от която понякога се трупат загуби. В своя защита Дончев изтъкна, че има възторжени писма от културни дейци, които изказвали силно одобрение на подкрепата за културата от страна на Мирослав Боршош. Деница Златева не спряла безобразията Вицепремиерът в служебното правителство Деница Златева е разрешила увеличението с 50% на стойността на договорите за строително-монтажни работи (СМР) и за озвучителна техника, обяви министърът на културата Боил Банов. Освен това два дни преди да сдаде поста си тя е освободила от финансова отговорност ръководството на НДК, включително Мирослав Боршош, като е одобрила финансовия отчет на дружеството за 2016 г., посочи още той. Освен това по времето на Златева са одобрени и 4 млн. лв. други разходи. Златева е била поканена на заседанието на парламентарната комисия, но отговорила с писмо, че няма да може да присъства, тъй като е в командировка в САЩ, а по-късно и в отпуск, до 25 юли. Единствено Лиляна Павлова взима крути мерки За разлика от двамата си предшественици, Лиляна Павлова за по-малко от два месеца (тя е принципал на НДК от 10 май 2017 г. до 26 юни, бел. ред.), решава да предприеме мерки срещу нередностите, извършвани от ръководството на НДК, в резултат на което Борисов й отне контрола върху дружеството. По инициатива на Павлова са извършени четири проверки на дружеството – от Главния инспекторат към Министерски съвет, от Агенцията за държавна финансова инспекция, от външен одитор и от ДНСК. Министърката установява, че е налице трайна тенденция на финансови загуби в дружеството. То има неодобрени финансови отчети или отчети, подписани с резерви, за финансовите 2015 г. и 2016 г. За първите пет месеца на 2017 г. компанията е натрупала нова загуба в размер на 3 млн. лв. Павлова е изискала от Боршош куп документи, които не са й били представени – актуален бизнес план, инвестиционен план, оздравителен план, правила за провеждането на обществени поръчки и др. Освен това за част от строително-монтажните работи (СМР) не са получени съответните разрешителни, в резултат на което и към момента основният ремонт на сградата е спрян. До 5 май СМР са извършвани без задължителния по закон стоителен надзор. Проверките са регистрирали и нарушения в процедурите по провеждане на обществените поръчки за ремонта, но договорите са в сила и се изпълняват, посочи още Павлова. По договора за основен ремонт с краен срок 30 септември 2017 г. е имало регистрирано закъснение с графика в рамките на един месец. Не са правени навреме и всички необходими плащания. По време на служебното правителство са започнали процедури за анексирането на два от трите договора на НДК, свързани с председателството – за СМР и за доставка на озвучителна техника, като и в двата случая увеличението е с 50%, каза още Павлова. Министър Банов: Денонощно проверяват всичко -плочка по плочка Не е вярно, че заради проблемите с НДК събитията от европредседателството ще се преместят в друга сграда, каза още Лиляна Павлова по повод слуховете, че за целта се обмисля "Интер Експо Център". Министър Боил Банов пък пое твърд ангажимент подготовката да бъде приключена "качествено, в срок и законосъобразно". По думите му срокът за приключване на ремонта ще бъде спазен, като не уточни дали това е 30 септември или 31 октомври заради забавянето, за което спомена Павлова. Банов каза, че до дни се очаква "Архитектура и градоустройство" към Столична община да издаде необходимите разрешителни, така че основният ремонт на сградата да продължи. Текущият ремонт продължава и той не е бил спиран, каза още министърът. По договора за озвучителната техника няма забавяне, там всичко се изпълнява в срок. "Строително-монтажните работи досега са изпълнени на 60%", каза още министърът. По отношение на контрола върху строителството той обясни, че инвеститорският контрол е от един човек, но лично той сложил "борд", който упражнявал много по-строг контрол. "Почти денонощно проверяват всичко – плочка по плочка, квадрат по квадрат", посочи Боил Банов. Лиляна Павлова: Няма да ни отнемат европредседателството Фалшива новина са спекулациите, че на България може да й бъде отнето председателството на Съвета на ЕС заради НДК, коментира още Лиляна Павлова. По думите й макар да е имало незаконосъобразни действия при процедурите договорите, включително с основния изпълнител "Галчев инженеринг", са в сила и са законни. България е избрала Брюксел-базирано председателство, при което над 1500 заседания ще се проведат в Брюксел, Страсбург и Люксембург, а около 200 срещи – в София, включително 1 среща на високо ниво, 12 неформални съвета на министрите и 30 други срещи на високо ниво. По отношение на критиките на БСП, че авторът на основния идеен проект за ремонта – арх. Любомир Станиславов, е лишен от пълна проектантска правоспособност на 30 май т. г. от Камарата на архитектите, Павлова каза, че в момента архитектът обжалва решението и дотогава той е правоспособен. Освен това, подобно решение не би имало действие назад във времето и няма да опорочи процедурите, каза още министърът.

Служебният вицепремиер Деница Златева е освободила Боршош от финансова отговорност

http://www.mediapool.bg/sluzhebniyat-vitsepremier-denitsa-zlateva-e-osvobodila-borshosh-ot-finansova-otgovornost-news266475.html

Българското председателство няма как да ни бъде отнето, успокои министърът европредседателството Лиляна Павлова пред временната парламентарна комисия за скандалите около НДК. "Такава процедура няма, такава процедура не съществува", заяви Павлова и напомни, че досега отнето председателство в ЕС няма с изключение на Великобритания, която напуска ЕС. Такава тема не е поставяна, това е в категорията фалшиви новини, допълни Павлова. Българското председателство не е НДК и неговия ремонт, заяви тя и призова да не се правят внушения и да се петни името на България. Павлова информира, че по време на българското председателство над 1500 заседания ще бъдат провеждани в Брюксел, Люксембург и Страсбург. В България ще се проведат 1 среща на високо ниво, 12 заседания на министри, 30 заседания на работни групи и около 200 допълнителни конференции. В изслушването пред депутатите участват вицепремиерът Томислав Дончев, който в миналия кабинет отговаряше за НДК, Лиляна Павлова, в чийто ресор попадна НДК про формирането на сегашното правителство и министърът на културата Боил Банов, който в момента е принципал на закъсалото държавно дружество. Не присъства и бившият директор на НДК Мирослав Боршош, чието уволнение, връщане на поста и подаване на оставка в рамките на три дни провокира множество въпроси за усвояване на бюджетните милиони за ремонта на сградата и доведе до формирането на специална комисия по настояване на БСП. Комисията трябва да изслуша и бившият служебен премиер по европередседателството Деница Златева, която в момента е в САЩ. Министър Банов информира депутатите, че Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и другите двама членове на управата на НДК и е приела отчета им за 2016 г. Това се е случило на 2 май 2017 г., преди да приключи работата на служебния кабинет. "Това е факт. Как ще го тълкувате оставям на вас", коментира Боил Банов. Той допълни, че разрешението за сключване на допълнителни договори по строително-монтажните работи и договор за техника се прави отново по времето на Деница Златева. "Четирите млн. лв. разходи, които не са по строително-монтажните работи, а по други дейности - отново по времето на Деница Златева е изготвено предложение от работна комисия да бъдат признати като част от строителните дейности", допълни Банов. Министърът на културата поясни, че строително-монтажните работи са изпълнени до 60%. "Да, спрени са дейностите по трите неща, които трябва да се актуват и за което се изисква разрешение за строеж", каза той и поясни, че се очаква скоро да се получи такова. По думите му трите обекта са изграждане на една тоалетна, изграждане на кухня, за да могат да се хранят гостите, както и системи. "Има в момента инвеститорски контрол - да, той е от един човек", коментира Банов, който се изказа след Дончев и Павлова. Лиляна Павлова, която уволни Боршош на 26 юни, повтори констатациите си за нарушения при усвояването на средствата за ремонта на НДК и заяви, че е инициирала четири проверки в дружеството, чието ръководство е разследвано и от прокуратурата. Вицепремиерът Дончев, в чийто мандат като приципал на НДК (до февруари т.г.) са съществували сходни проблеми, пое отговорност за това, че не е сменил ръководството му. Той обаче се оправда, че се е съобразявал с всички нюанси, включително как стои НДК в публичното пространство. Дончев каза, че лично той не е посещавал театри и концерти в НДК, но получавал възторжени писма от културни дейци за работата на Боршош. Това не е единственото държавно дружество на загуба, коментира вицепремиерът и поясни, че проблемът бил структурен - НДК се като доставчик на културна продукция, а не като държавно дружество, което да печели и да се издържа само. Затова съм имал колебания как да постъпя, каза Дончев. Той допълни, че през 2016 г. четири пъти е изисквал от ръководството на НДК бизнес-план с конкретни мерки за финансова стабилизация, тъй като в продължение на две години дружеството е генерирало по около 9 млн. лв. загуба. Дончев каза, че бил силно обезпокоен от финансовото състояние на НДК, но не е имал възможност да провери качеството на културната продукция и не е посещавал театрални постановки. Лиляна Павлова информира, че след като през май месец стана министър, е направила анализ на финансовото състояние на НДК, открила редица проблеми и несъответствия и поискала незабавни мерки. Виждаме трайна тенденция на загуби в отчетите на дружеството, към днешна дата загубата е над 3 милиона за първите 5 месеца на годината, каза Павлова. Тя поясни, че е изискала актуален бизнес-план, инвестиционен план и правила за провеждане на обществените поръчки и разплащанията по тях, но такива не са й били представени. В ход са проверки на Инспектората на МС и на АДФИ, които ще са готови в края на юли. Павлова ще предостави на комисията и окончателния доклад на наета от нея външна одиторска фирма, който ще изпрати и на държавната финансова инспекция. Проведените три обществени поръчки съдържат най-общо нарушения на процедурата и незаконосъобразни действия, обяви още Павлова. Имаме съмнения за незаконосъобразни сключване на договорите, но те вече са факт, допълни тя. Павлова повтори, че графикът за ремонта на НДК изостава. *Очаквайте подробности

БАБХ изтегля от пазара детски био бисквити с вкус на ябълка

http://www.moreto.net/novini.php?n=355283

Българската агенция по безопасност на храните изтегля от пазара детски био бисквити с вкус на ябълка, марка „Белкорн“, с партиди: L164802/29.11.2017 и L171905/12.05.18. Бисквитите са спрени от реализация заради наличието на Акриламид над допустимите стойности.

Тръмп в Туитър: Голяма победа срещу "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330114

Тръмп в Туитър: Голяма победа срещу "Ислямска държава"Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че е постигната голяма победа в борбата с групировката "Ислямска държава", предаде ТАСС, цитирана от БТА.  "Голяма победа срещу "Ислямска държава"!", написа Тръмп в Туитър, без да уточни какво има предвид. Иракската телевизия "Ас Сумария" съобщи, че бойци на "Ислямска държава" са казали,

Не, Веселин Маринов няма да пее в Маймунарника

https://offnews.bg//lajfstajl/ne-veselin-marinov-niama-da-pee-v-majmunarnika-660273.html

Определено новината на деня днес е "Веселин Маринов - LIVE at Маймунарника" на 11 август от 20 часа. Събитието се разпространява с пълна пара във Фейсбук, а да отидат на концерта на представяне на новия албум на естрадния певец вече са се записали стотици. 

Концертът е обявен в специална група, в която е записано: "Билетите са ограничени, побързайте!
Цената на билетите намясто ще бъде 15лв. Билетите, закупени в деня на концерта ще могат да участват в томбола с награда новия албум "Представи си", както и DVD "Веселин Маринов, 35 години на сцена".
Лица под 18г. възраст няма да бъдат допускани без придружител!"

При все, че Маймунарника, който се намира в сърцето на Борисовата градина в София, е известен като заведение, където се събира софийската бохема и се слуша рок и алтернативна музика, присъствието на Веселин Маринов там изглежда доста съмнително. 

Затова OFFNews реши да провери каква е истината и да разбере откъде тръгва всичко. 

На пръв поглед всички записали се да отидат на събитието са хора, които слушат алтернативна музика и очевидно по-скоро си правят майтап с присъствието на мнимия концерт. На втори поглед съмнение буди и, че билети не се продават, а на трети поглед, че в официалния сайт на Маймунарника има всякакви събития, концерти и групи, но не и това на Веселин Маринов.

Свързахме се с Маймунарника, които буквално ни казаха, че днес са запалили телефона им. Естествено, те отрекоха, че Веселин Маринов ще пее там и бяха даже любезни. "Няма как да пее Веселин Маринов при нас, нищо лично, просто не е в стила ни", коментираха от известното столично заведение. 

От там разкриха още, че заради лошата шега, която очевидно ги е ядосала, издирват сами човека, който е създал фалшивото събитие и вече почти са сигурни кой е и му звънят, за да му поискат обяснение. 

Така че не се надявайте - Веселин Маринов няма да пее в Маймунарника. Ако някой все пак иска да отиде на концертите за новия му албум, всички дати и места ги има обявени на сайта му. А в Маймураника си е за маймуните" - там за 11 август още не е ангажирано, но днес ще свирят "Rated - M by Unkle Billy & Kalyas's". 

Най-много жертви по пътищата има в Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-katastrofi-sba-26042488

Най-много катастрофи с жертви на глава от населението са станали в Пловдив, най-малко - в Смолян.

КНСБ пресметна как бизнесът и държавата да увеличат заплатите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/11/3005217_knsb_presmetna_kak_biznesut_i_durjavata_da_uvelichat/?ref=rss


КНСБ е готов с разчети, според които заплатите могат да се увеличават с по 120 лв. годишно без правителството да прибягва до подобряване на събираемостта на приходите и без да реформира енергетиката като се разчита само на растежа на икономиката с по 4-5%, генериран от фирмите, се разбира от прессъобщение на синдиката от семинар за журналисти в с. Белчин баня.<br /><br />Почти 1.4 млрд. лв. ще иска КНСБ от държавния бюджет за следващата година, съобщи на семинара президентът на КНСБ...

Невада спешно се нуждае от марихуана - образованието на децата е в опасност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330091

Невада спешно се нуждае от марихуана - образованието на децата е в опасностГубернаторът на щата Невада в САЩ обяви извънредно положение - марихуаната по магазините е на привършване, съобщи "Клуб Z". То е по препоръка на местното данъчно бюро, които предупреждават, че недостига на лекия наркотик може да застраши сериозно бюджета за образование на региона. Канабисът се продава легално за обща употреба едва от 1 юли,

Спор за имоти в центъра на София отне на съда повече от 18 години

http://econ.bg/Новини/Спор-за-имоти-в-центъра-на-София-отне-на-съда-повече-от-18-години_l.a_i.745530_at.1.html

Дело за собственост на недвижими имоти в идеалния център на София - на една от преките на бул. "Витоша", е отнело на съда 18 години, 2 месеца и 21...

6 години и половина затвор за шофьора убиец, сгазил две деца край Лесидрен

http://www.cross.bg/godini-lesidren-zatvor-1548714.html

/КРОСС/ 6 години и 6 месеца затвор и 9 години без право да управлява автомобил даде Великотърновският апелативен съд за шофьора от касапницата край Лесидрен, предава "24 часа". През август 2015 г. Филип Михайлов прегази със 122 км/ч група деца и причини смъртта на 16-годишната Велислава Цанкова и връстника й Марино Цветанов. 15-годишната Петя Божкова пък беше настанена за лечение с тежки наранявания. През юли м.г. Окръжният съд в Ловеч призна 29-годишният шофьор за виновен за престъпление по непредпазливост и му определи сурово наказание от 8 години затвор при строг режим и 10 години без книжка. Присъдата бе обжалвана от подсъдимия и частните обвинители, чрез техните процесуални представители и в Апелативен съд - Велико Търново бе образувано въззивно наказателно дело. На втора инстанция шофьорът Филип Михайлов получи 5-годишна присъда, което предизвика гнева на почернените семейства. Делото "Лесидрен" стигна и до ВКС, който отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане в Търново от друг състав. Магистратите са намалили първоначалната присъда, тъй като "определените и наложени наказания на подсъдимия са несъразмерно тежки". Те са променили и режима на изтърпяване от "строг" в "общ". Ставало дума за непредпазливо, а не умишлено деяние и деецът не е правил опити да се укрива в хода на досъдебното производство

С деца в България – 2017

https://offnews.bg//mama-nindzha/s-detca-v-balgaria-2017-660283.html

Лятото е времето на мечтите за екзотична ваканция и посещенията на места, които не сме виждали. Но този път сме решили да обърнем поглед към възможностите, които са създадени за семеен отдих у нас. Съчетанието на морски и планински туризъм дава голям избор. Да проучим предварително опциите вече не е никак трудно. Можем да потърсим мнение във форумите, да разгледаме отзивите в специализираните сайтове. А социалните мрежи ни дават възможността да разберем всички плюсове и минуси на офертата, която сме избрали, само с един въпрос към приятелите си. Местата, които избрахме да ви представим са посочени като добър вариант от родители,…

В морето край Варна може да има 5 изкуствени острова

http://www.moreto.net/novini.php?n=355281

В морето край Варна и курортните комплекси има възможност за изграждането на поне пет изкуствени острова, които да служат както за брегоукрепителни съоръжения, така и за плажуване и атракционни зони. Три от тях е предвидено да са край „Златни пясъци“, един – в зоната между „Почивка“ и Рибарско селище „Траката“, а петият – пред „Св.

Сърбия съжалява, че е признала името на Македония

http://frognews.bg/news_138070/Sarbiia-sajaliava-che-e-priznala-imeto-na-Makedoniia/

Сръбският външен министър Ивица Дачич повтори позицията си, че Сърбия е сгрешила като е признала Македония под конституционното й име.Думите на Дачич са публикувани от македонската новинарска агенция МИА, позовавайки се на ТАНЮГ.

Десислава Радева: Мишкуването ни завладява

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/desislava-radeva-mishkuvaneto-ni-zavladiava-2036212

Съпругата на президента коментира в профила си във Facebook създаването на група, наречена „Първата дама", съобщи

Зоран Заев разговаря по телефона с американския вицепрезидент Майк Пенс

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330081

Зоран Заев разговаря по телефона с 
американския вицепрезидент Майк Пенс
Македонският премиер Зоран Заев е разговарял снощи по телефона с американския вицепрезидент Майк Пенс, съобщава МИА, като се позова съобщение на правителствената пресслужба, предава БТА. Пенс поздравил процесите, които е започнало новото македонско правителство за утвърждаване на демокрацията, свободата и справедливостта в Македония,

Проф. Пламен Павлов: Васил Левски пръв решава, че силата на нацията е в самите български земи

http://www.eurochicago.com/2017/07/vasil-levski-prav-reshava/

Интервю на Биляна Иванова с проф. Пламен Павлов за Агенция „Фокус“, за книгата му „Левски - другото име на свободата“, за това какви са били стремежите на Апостола и какъв трябва да бъде съвременният прочит на идеите му.

Жега: Юни 2017 е втори най-топъл месец на Земята в цялата досегашна статистика

http://frognews.bg/news_138069/Jega-IUni-2017-e-vtori-nai-topal-mesets-na-Zemiata-v-tsialata-dosegashna-statistika/

Продължават аномалиите в климата на Земята, като в различни региони се наблюдават екстремни температури, невиждани валежи и необичайно студени периоди. Това съобщи Световната метеорологична организация.

Изпълнените закани, извинете, обещания!

https://www.24chasa.bg/region/article/6330080

Изпълнените закани, извинете, обещания!Това представлява днес най-стария и някога аристократичен квартал на Видин "Калето". На един хвърлей място от река Дунав, до центъра на старопрестолния град, кварталът би трябвало да е не само привлекателно, но и благоустроено място. Вместо това през годините след демократичните промени в квартал "Калето" местната власт не е забила и един пирон,

Фотогалерия: В Китай предлагат капсули за обедна дрямка

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/07/11/3005040_fotogaleriia_v_kitai_predlagat_kapsuli_za_obedna/?ref=rss


Преуморените от работа китайски служители получиха ново предложение от представители на т.нар. споделена икономика - хотелски капсули. Решението е евтино и резервацията се прави с мобилния телефон.<br /><br />Цената за половинчасова обедна дрямка в дизайнерските бели капсули, приличащи на част от космически кораб, е 10 юана (1.5 щатски долара, или под 3 лв.). В други часови пояси от денонощието цената намалява до 6 юана.<br /><br />"Това наистина отговаря на...

Меси се завърна от райско кътче (снимки)

https://offnews.bg//izvan-terena/mesi-se-zavarna-ot-rajsko-katche-snimki-660253.html

Суперзвездата Лионел Меси се завърна в Барселона след своя меден месец в Антигуа със съпругата си Антонела. Вече отпочинал, ще насочи вниманието си към предсезонната подготовка.

Аржентиненецът публикува в официалния си профил в Инстаграм снимка в самолет, пътувайки обратно от Карибите заедно с половинката си и двете им деца Тиаго и Матео.

Меси се ожени за дългогодишната си приятелка Антонела Рокуцо в родния им град Росарио в Аржентина на 30 юни, а после се отправи към приказния курорт Джъмби Бей в Антигуа.

Курортът, чиято собственост е на веригата хотели "Rosewood", се гордее с луксозни вили, които са с цена от 5 000 паунда на нощувка, но осигуряват невероятна гледка към Карибско море.

Къщата на Меси, която се простира на 4 150 квадратни метра, разполага с три спални със самостоятелни бани, вътрешна и външна трапезария, лесен достъп до плажа, частен плувен басейн и джакузи. Всяка вила разполага и с голф количка за лесно придвижване.

Припомняме, че към приказното място се присъединиха и семейство на Луис Суарес, които споделиха мечтаната почивка на фамилия Меси.

За нещастие на аржентинеца ваканцията приключи. Новия треньор на Барселона Ернесто Валверде вече очаква завръщането му в тима за началото на предсезонната подготовка, която започва в петък.

По-голямата част от подготовката каталунците ще прекарат в САЩ, където ще изиграят мачове с Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Ювентус.

Ципрас: Гърция подкрепя кипърските права в газовите находища

https://www.actualno.com/europe/cipras-gyrcija-podkrepja-kipyrskite-prava-v-gazovite-nahodishta-news_621831.html

Гърция подкрепя "суверенните права" на Кипър за експлоатиране на газовите находища в източното Средиземноморие, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, след като турският президент Реджеп Ердоган предупреди световните енергийни компании да не сключват сделки с острова. "

Световният Македонски Конгрес: Договорът с България е срещу добросъседството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330066

Световният Македонски Конгрес: Договорът с България е срещу добросъседствотоСветовният Македонски Конгрес (СМК) предупреди в декларация, че договорът с България е насочен срещу добросъседските отношения, съобщава вестник "Нова Македония", цитирана от "Фокус". В декларацията се казва, че "София не признава македонския народ и македонския език, не зачита правата и свободите на македонското малцинство в България и предлага

Момчил Неков: 80% от насажденията в ЕС зависят от опрашване, в ОСП това не се отчита

http://www.cross.bg/momchil-pchelari-nekov-1548713.html

/КРОСС/ Българският евродепутат беше специален гост на 15-тия национален пчеларски събор, провел се в Габрово „80% от насажденията в ЕС зависят от опрашване. В САЩ пчелари получават субсидии от близо 2 милиарда долара годишно за тази дейност. Европа трябва да приложи подобна подкрепа, защото без пчелите европейското земеделие е застрашено". Това заяви българският евродепутат Момчил Неков, който беше специален гост на 15-ия национален пчеларски събор, провел се в Габрово. Интересите на българските пчелари ще бъдат отразени в първия доклад на Европейския парламент за перспективи и предизвикателства пред пчеларския сектор, по който докладчик на социалистите е Момчил Неков. Освен за обвързана подкрепа за пчелите, българският депутат ще настоява и за по-голям баланс между индустрията и по-специално производството на пестициди и хербициди от една страна и пчеларите от друга. „Производителите на селскостопански култури не трябва да търпят загуби, но индустрията на производителите на препарати за растителна защита трябва да работи за намирането на заместители на неоникотиноидите например. Тези вещества имат ефект върху нервната система на насекомите и допринасят за проблемите в сектор Пчеларство. Трябва да се намери баланс, които да не пречи на поминъка на другите отрасли." Това коментира Момчил Неков след срещата в Габрово. Голям проблем е вносът на мед. Съвсем скоро се очаква да влезне в сила почти удвояването на безмитния внос на мед от Украйна

Отново нападение в берлинското метро

http://www.cross.bg/napadenie-vizhda-glavata-1548712.html

/КРОСС/ Ново брутално нападение в берлинското метро. От полицията в града разпространиха кадри, на които се вижда лицето на извършителя и призоваха всеки, който има някаква информация за негова самоличност, да я съобщи на разследващите. Нападението е извършено на 11 юни тази година на метростанция "Alexanderplatz" в германската столица. На кадрите се вижда как 38-годишен мъж пада по стълбите, след като е ударен в главата от друг мъж. След случилото се нападнатият мъж е откаран в болница с тежка травма на главата и множество синини по цялото тяло. От полицията смятат, че нападателят на възраст между 30 и 40 години.  

Отново нападение в берлинското метро

http://www.cross.bg/berlinskoto-metro-vizhda-1548712.html

/КРОСС/ Ново брутално нападение в берлинското метро. От полицията в града разпространиха кадри, на които се вижда лицето на извършителя и призоваха всеки, който има някаква информация за негова самоличност, да я съобщи на разследващите. Нападението е извършено на 11 юни тази година на метростанция "Alexanderplatz" в германската столица. На кадрите се вижда как 38-годишен мъж пада по стълбите, след като е ударен в главата от друг мъж. Българинът, нападнал жена в берлинското метро, отива в затвора След случилото се нападнатият мъж е откаран в болница с тежка травма на главата и множество синини по цялото тяло. От полицията смятат, че нападателят на възраст между 30 и 40 години.  

Външният министър на Скопие: И ние, и България ще подпишем договора с гордо изправена глава

https://offnews.bg//sviat/vanshniat-ministar-na-skopie-i-nie-i-balgaria-shte-podpishem-dogovor-660272.html

Постигнатият компромис е добра основа за подписването на договора за добросъседство с България, заяви македонският външен министър Никола Димитров. Той каза това на пресконференция с намиращия се в Скопие държавен секретар в германското Министерство на външните работи Михаел Рот, съобщи БГНЕС.

В отговор на въпрос за подготвяния договор Никола Димитров отвърна, че още е рано да се обявят подробности от договора.

„Огласяването на точните формулировки сега може да повлияе на консултациите. Това, което мога да кажа е, че македонската и българската страна се ръководеха от началото от тезата, че „ако те унищожа, ще унищожа и себе си“. Постигнатият компромис е добра основа да бъде подписан договора и ние, и България с горда и изправена глава ще го подпишем", каза македонският външен министър.

Според него има още три седмици до посещението на премиера Бойко Борисов в Македония, в които ще се уточнят детайлите и ще бъдат информирани "другите политически актьори и обществеността“.

„Новото правителство предприе множество мерки, които трябва отново да създадат доверие с Гърция, но и с България", заяви на свой ред германският дипломат в отговор на зададен въпрос.

Той обяви, че е сигурен, че македонското правителство ще работи и занапред за намаляване на напрежението и изграждане на доверие.

"Доколкото ръката е протегната, аз очаквам от другата страна да стисне тази протегната ръка. Никой извън Македония и извън Гърция не разбира този спор (за името), който изцяло е абсурден. Историята трябва да си остане история и трябва да вървим задно към бъдещето. Германия е готова да помогне в тази посока“, увери гостът.

Обвиниха 28-годишен в опит за убийство по време на демонстрациите срещу Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330058

Обвиниха 28-годишен в опит за убийство по време на демонстрациите срещу Г-20След серията ожесточени сблъсъци между полиция и демонстранти мъж на 27-годишна възраст остава в ареста в Хамбург по подозрение за опит за убийство, съобщава немското издание Focus, цитирано от "Фокус". Съгласно разпространената от прокуратурата информация, мъжът умишлено е направил опит да заслепи с лазерна светлина пилот на полицейски хеликоптер.

Банов: Златева е освободила от финансова отговорност Боршош и е приела отчета за 2016г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330061

Банов: Златева е освободила от финансова отговорност Боршош и е приела отчета за 2016г.Служебният вицепремиер Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и другите двама членове на УС на НДК и е приела отчета им за 2016 г. Това каза министърът на културата Боил Банов по време изслушването му по време на заседанието на Комисията за НДК, предаде „Фокус“. По думите на Банов това се е случило на 2 май 2017 г.

6 г. и половина за шофьора, прегазил две деца край Лесидрен

http://dnes.dir.bg/news/detza-shofyor-lesidren-26042333

Великотърновският апелативен съд осъди на 6 г. и 6 месеца затвор и 9 г. без право да шофира Филип Михайлов, който преди 2 години прегази две деца край Лесидрен.

Затворник с полицейски автомобил блъсна пиян велосипедист

http://frognews.bg/news_138068/Zatvornik-s-politseiski-avtomobil-blasna-piian-velosipedist/

Затворник, карал кола със специален режим на движение, блъсна пиян велосипедист, съобщиха от ОДМВР-Плевен. Малко преди 19:30 ч. в понеделник на телефон 112 е получен сигнал затова, че в град Белене е блъснат велосипедист.

Слънчево със слаб вятър ще бъде времето утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=355260

През нощта ще е предимно ясно с временни увеличения на облачността над източните и крайните северозападни райони от страната. Ще духа слаб югоизточен вятър. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток.

Търговци в Хамбург искат обезщетение от 18 млн. евро за нанесени щети по време на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330038

Търговци в Хамбург искат обезщетение от 18 млн. евро за нанесени щети по време на Г-20Търговци на дребно в Хамбург поискаха от общинските власти обезщетение от 18 милиона евро за щети, нанесени от протестиращи по време на срещата на върха на Г-20, съобщава ДПА, цитирана от БТА.  Искането за обезщетение от собствениците на магазини на дребно в централната градска част е отправено в тяхно общо писмо до кмета на Хамбург Олаф Шолц.

Евродепутатите съгласни авиацията да не плаща за емисии до 2021 г.

http://clubz.bg/56089-evrodeputatite_syglasni_aviaciqta_da_ne_plashta_za_emisii_do_2021_g

Снимки 2 На тази дата боинг 2

Комисията по околна среда на Европейския парламент гласува днес авиолиниите да не плащат разрешителни за въглеродни емисии от международните си полети до и от Европейския съюз до края на 2020 г. След това обаче те трябва да купуват разрешителни за половината от тези емисии в сравнение с 15% предвидени досега.

ЕС първи в света прие схема за заплащане на въглеродните емисии от гражданската авиация през 2012 г., но отложи прилагането й до края на 2016 г. заради недоволство на САЩ и Китай и за да даде възможност на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) да приеме световна схема.

Днес евродепутатите от комисията по околно среда решиха с 57 на 3 гласа и 6 въздържали се да продължат гратисния период до края на 2020 г., ако дотогава европейските законодатели не решат нещо друго.

Парламентът трябва да одобри мярката в пленарно заседание през септември, а след това да се споразумее с държавите-членки за нея.

Авиацията произвежда 2,1% от световните емисии на въглероден двуокис, а малко над половината от тях се дължат на международните полети. ICAO прогнозира, че до 2050 г. тези емисии ще се увеличат между седем и девет пъти заради увеличаването на въздушния трафик.

Евродепутатите съгласни авиацията не плаща за емисии до 2021 г.

http://clubz.bg/56089-evrodeputatite_syglasni_aviaciqta_ne_plashta_za_emisii_do_2021_g

Снимки 2 На тази дата боинг 2

Комисията по околна среда на Европейския парламент гласува днес авиолиниите да не плащат разрешителни за въглеродни емисии от международните си полети до и от Европейския съюз до края на 2020 г. След това обаче те трябва да купуват разрешителни за половината от тези емисии в сравнение с 15% предвидени досега.

ЕС първи в света прие схема за заплащане на въглеродните емисии от гражданската авиация през 2012 г., но отложи прилагането й до края на 2016 г. заради недоволство на САЩ и Китай и за да даде възможност на Международната организация за гражданска авиация (ICAO) да приеме световна схема.

Днес евродепутатите от комисията по околно среда решиха с 57 на 3 гласа и 6 въздържали се да продължат гратисния период до края на 2020 г., ако дотогава европейските законодатели не решат нещо друго.

Парламентът трябва да одобри мярката в пленарно заседание през септември, а след това да се споразумее с държавите-членки за нея.

Авиацията произвежда 2,1% от световните емисии на въглероден двуокис, а малко над половината от тях се дължат на международните полети. ICAO прогнозира, че до 2050 г. тези емисии ще се увеличат между седем и девет пъти заради увеличаването на въздушния трафик.

Бекер показа, че поне в семейството му няма криза

https://www.24chasa.bg/sport/article/6330019

Бекер показа, че поне в семейството му няма кризаСлед дълга пауза Борис Бекер пусна снимка в социалната мрежа инстаграм, с която показа, че поне в семейството му няма криза. На фотото той е с жена си Лили и синът им Амадеус. Те са се снимали в добро настроение в ресторант в лондонския квартал "Челси". Супата в него струва 7,30 евро, а хамбургерът 16,60 евро.

Нобеловият лаурет Лю Сяобо все още е в критично състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330025

Нобеловият лаурет Лю Сяобо все още е в критично състояние
Китайският дисидент и нобелов лауреат за мир Лю Сяобо се намира в състояние на септичен шок, съобщава Франс като се позова на съобщение на болницата в Шънян, в която той е лекуван от рак на черния дроб в терминален стадий, предава БТА. Лю Сяобо, който бе освободен условно и настанен за лечение в Първа университетска болница в Шънян,

За година населението у нас се стопило колкото град като Враца

http://frognews.bg/news_138067/Za-godina-naselenieto-u-nas-se-stopilo-kolkoto-grad-kato-Vratsa/

За една година населението на България е намаляло с 52 000 души или с град с размерите на Враца /53 000 души. Това показва проучване на Евростат за демографските процеси в ЕС по повод днешния Световен ден на населението.

Златева ще съдейства за установяване на всички факти за изразходването на средствата на НДК

http://www.cross.bg/izrazhodvaneto-fakti-zlateva-1548711.html

/КРОСС/ „Още миналата седмица информирах коректно председателя на временната комисия за НДК г-жа Йорданова, че на заседанието на 11 юли няма да мога да присъствам поради отдавна планирано мое участие в заседание на Социалистическия интернационал, което се провежда в Ню Йорк, САЩ. За пореден път изказвам готовност да съдействам на комисията за установяване на всички факти около изразходването на целево предоставените средства на НДК за подготовката на българското председателство през 2018 г." Това написа зам.-председателят на БСП Деница Златева във Facebook.    

D-Formation и Carlo Ruetz в Cacao Beach за поредния летен уикенд

https://www.actualno.com/music/d-formation-i-carlo-ruetz-v-cacao-beach-za-porednija-leten-uikend-news_621823.html

Този уикенд, 14 юли, най-популярният клуб на българското черноморие Cacao Beach продължава летния сезон с гостуването на D-Formation. Заедно с него, на сцената ще се качат Stephan Gee и Shoto. Събота е не по-малко култова, заедно с Carlo Ruetz и Pavel Petrov. D-Formation или по-познат като Dimas Carbajo е собственик на

Вижте колко силно е било страшното земетресение в Нова Зеландия (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/asia/vijte-kolko-silno-e-bilo-strashnoto-zemetresenie-v-nova-zelandija-snimki-news_621826.html

Както Actualno.com писа по-рано днес, земетресение с магнитуд от 6,6 по скалата на Рихтер удари Южния остров на Нова Зеландия, информираха местните власти. До този момент не се съобщава за жертви или сериозни щети. Въпреки това интензитетът на силата на земетресението е рядкост.

Президентът Тръмп ще посети Лондон догодина, пишат британски медии

http://econ.bg/Новини/Президентът-Тръмп-ще-посети-Лондон-догодина-пишат-британски-медии_l.a_i.745529_at.1.html

Държавното посещение на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания ще се проведе едва догодина, а не тази година, както се очакваше,...

Проверяват прокурори, отказали проверки на убиеца на Виола

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-sotir-tzatzarov-stefan-stanev-26041958

Започва проверка срещу четирима прокурори, отказали разследване срещу Стефан Станев, който уби приятелката си Виола Николова в София.

Мей обеща да спечели „битката на идеи”

http://www.moreto.net/novini.php?n=355279

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че трябва да спечели "битката на идеи" в парламента и страната, след като партията й загуби мнозинството си след предсрочните парламентарни избори, съобщава АП. В реч с помирителен и предизвикателен тон Мей призова всички политически опоненти да допринесат с "възгледите и идеите си", за да помогнат за оформянето на политиката.

33-тото издание на "Аполония" предлага 73 събития

http://www.mediapool.bg/33-toto-izdanie-na-apoloniya-predlaga-73-sabitiya-news266474.html

За 33-ти път Празниците на изкуствата "Аполония" ще се проведат в Созопол от 26 автуст до 5 септември. Фестивалът ще бъде открит с концерт премиера на "Мистерията на българските гласове" под диригентството на Дора Христова. Следващите вечери на сцената на Амфитеатъра ще излязат изпълнители като Лили Иванова, Камелия Тодорова, Орлин Павлов, Люси Дяковска. Премиерен концерт за България и Европа ще изнесе и камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и солисти Георги Василев и Красимир Щерев. Закупилите Златен билет получават както пълен достъп до всички събития на Фестивала. Билетите вече са в продажба, а цената им остава същата като миналогодишната. Театралните постановки и кино прожекциите ще бъдат на сцената на читалище "Отец Паисий". На сцената на Археологическия музей акцентът пада върху класическата музика, с множество български изпълнители, връщащи се в родината специално за арт Фестивала. В Художествената галерия творци като Захари Карабашлиев, Милен Русков, Александър Секулов и други ще представят най-новите си произведения. Джаз концертите на Фестивала ще се състоят в Клуб Аполония/Сцена ОББ, с известни изпълнители като Живко Петров, Ангел Заберски, братя Владигерови и много други. За поредна година Обединена българска банка, като генерален спонсор на Празници на изкуствата ще връчи специална награда на талантлив и доказал се български творец. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г., като от 1991 г. негов организатор е Фондация Аполония. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

България и Сърбия се договориха за постигане на енергийна сигурност в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330017

България и Сърбия се договориха за постигане на енергийна сигурност в регионаДвустранните отношения между България и Сърбия са на високо равнище и в основата е именно енергийният отрасъл. Двете страни ще си сътрудничат за постигане на енергийна сигурност в региона. За това се договориха министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова и министърът на енергетиката и минното дело на Република Сърбия

Ново брутално нападение в берлинското метро (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/novo-brutalno-napadenie-v-berlinskoto-metro-snimki-2036205

Ново нападение в метрото в Берлин. Полицията съобщи за инцидент, подобен на този, при който българин изрита жена по стълбите.

Органите на реда разпространиха кадри, на които се вижда как мъж без види

Домакинство на Париж е идеална възможност да защитим олимпийските ценности, смята Макрон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/11/3005202_domakinstvo_na_parij_e_idealna_vuzmojnost_da_zashtitim/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон описа кандидатурата на Париж за домакин на олимпиадата през 2024 г. като най-добрата защита срещу заплахите за ценностите на игрите за откритост, толерантност и зачитане на околната среда.<br /><br />"Олимпийските ценности са нашите човешки ценности, те са застрашени, подложени на съмнение от мнозина днес, затова е най-добрият момент да ги защитим", заяви Макрон на пресконференция по повод официалната кандидатура на Париж пред...

Областният управител на Стара Загора не дава "чинията" на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330004

Областният управител на Стара Загора не дава "чинията" на БСПОбластният управител на Стара Загора Гергана Микова, от Патриотичния фронт, е против бившият Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа да бъде предоставен за стопанисване на БСП за 10 години. Микова съобщи днес пред медиите, че й било поискано становище от МРРБ дали да бъде удовлетворено желанието на социалистите и тя изпратила в министерството

Федерациите към КНСБ искат между 100 и 250 лева увеличение на заплатите

http://www.cross.bg/knsb-godina-zaplatite-1548710.html

/КРОСС/ Почти 1,4 млрд. лв. ще иска КНСБ от държавния бюджет за следващата година. Това стана ясно на семинар на Конфедерацията за журналисти в курорта Белчин баня. От тази сума почти 920 млн. лв. са за заплати. Още 472 млн. лв. са капиталовите разходи и допълнителните плащания от хазната, обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров. "През миналата година синдикатът искаше 1,25 млрд., от които получи близо 700 млн. лв. Това показва, че нашите искания се чуват и са възможни. Скоро ще седнем да преговаряме отново с финансовия министър", заяви президентът на КНСБ. "Ако растежът върви в рамките на очакванията от кабинета, няма проблем да се даде тази сума", заяви Димитров. Според сметките на правителството в края на мандата БВП трябва да нарастне с 30 млрд. лв. Това означава поне 3 млрд. лв. на година повече. Дори и без планираните мерки за повишаване на събираемостта на приходите, исканите от КНСБ средства може да бъдат дадени, отсече лидерът на синдиката. Аргументи в тази посока дава и ниското бреме на държавния дълг спрямо БВП, както и липсата на дефицит в сметките на финансовото министерство. Всъщност това, което искаме, е допълнителен 1% от БВП на страната, не виждам проблем той да се преразпредели през държавния бюджет, аргументира се Пламен Димитров. Бизнесът също не би трябвало да има проблем да увеличи заплатите. Сметките на КНСБ сочат, че от всеки лев брутна добавена стойност, за заплати се отделят едва 20 стотинки

Македонският външен министър мълчи за подробности по бъдещия Договор за добросъседство с България

https://www.actualno.com/balkani/makedonskijat-vynshen-ministyr-mylchi-za-podrobnosti-po-bydeshtija-dogovor-za-dobrosysedstvo-s-bylgarija-news_621820.html

Все още е рано да се оповестяват подробности от проекта за Договор за добросъседство с България. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров, предаде БГНЕС. "Огласяването на точните формулировки сега може да повлияе на консултациите. Това, което мога да кажа, е

Националният интерес на България е да подпише договора с Македония

http://www.mediapool.bg/natsionalniyat-interes-na-bulgaria-e-da-podpishe-dogovora-s-makedoniya-news266473.html

Договорът за добросъседство с Македония няма да реши всички двустранни въпроси и не трябва да се товари със свръхочаквания и емоции, но ще доближи Скопие до членство в ЕС и НАТО, което е в интерес на България и целия регион. Докато обаче Македония е разтърсвана от вътрешни кризи и нестабилност, създава възможност на Москва и други фактори да дестабилизират Балканите и да ги отклонят от евроатлантическия им път, поради което е важно България да не се поддава на зачестилите провокации. Около такива послания се обединяват политици и външнополитически анализатори три седмици преди планираното подписване на договора между София и Скопие, който провокира напрежение и в двете държави. Бившият външен министър в правителството на тройната коалиция Ивайло Калфин припомни, че искането на България е договорът да стъпи на декларацията от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски, и така тя да стане официално част от международното право. По думите му, ако властите в Македония отново се отдръпнат от договора, това ще бъде много лош сигнал в опита им да извадят Скопие от изолация. "Няма как това да стане без да започнат да си говорят конструктивно с България и Гърция", каза Калфин във вторник пред бТВ. София поиска подписването на договора още през 2008 г. по времето, когато Калфин водеше българската дипломация, и оттогава преговорите протичат с различни темпове, като дълго време Скопие умишлено блокираше процеса. Новият македонски премиер Зоран Заев обаче обяви, че е готов да подпише документа, за да придвижи страната си към Европейския съюз и НАТО. По време на визитата му у нас миналия месец Заев се разбра с българския си колега Бойко Борисов договорът да бъде подписан на 2 август в рамките на общо честване на Илинденското въстание. В същото време Скопие даде сигнали, че е готово и на компромиси в спора за името с Гърция, която от години блокира присъединяването й към НАТО. Езикът, историята и малцинствата Най-спорните въпроси в двустранните отношения между България и Македония са признаването на македонския език, проблемите с общата история и претенциите на Скопие за македонско малцинство у нас. Въпросът с езика е решен още през 1999 година, припомни Ивайло Калфин. Тогава декларацията бе подписана на български, македонски и английски език. Този формат ще се използва и при новия договор. Проблемът произлиза от това, че България първа призна Република Македония, но не и македонския език. "Въпросът с езика е намерил решение. Ние сме признали република Македония. Не знам да има процедури за признаване на език, идентичност и други в международното право", коментира Калфин. Очаква се въпросът с македонските претенции за малцинство да бъде решен по идентичен начин като в декларацията от 1999 година. Там е записано: "Република Македония заявява, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония". Този текст се налага заради чл. 49 от конституцията на Македония, според който тя трябва да се грижи за правата на македонските малцинства в Гърция и България. Най-сложен е въпросът с общата история. Очаква се в договора да бъде заложен текст, който да не позволява агресивното използване на темата и от двете страни, но едва ли това ще бъде универсално решение. "Проблемът с историята няма как да бъде решен и не трябва да възлагаме подобни очаквания. Трябва да се научим да живеем с общата ни история", отбеляза Калфин. Провокациите от България, играта на Москва и другите интереси След като македонският премиер Зоран Заев обяви, че е готов да подпише договора за добросъседство, той стана обект на яростна атака от страна на близката до Москва партия на бившия премиер Никола Груевски ВМРО - ДПМНЕ. От там обвиниха Заев, че предава националните интереси и поискаха договорът да не бъде подписван. "Политиката изисква лидерство и смелост. Заев ще си отрежи главата, ако не направи нищо и влезе в коловоза на Груевски. Той трябва да покаже политическа смелост", коментира по този повод Калфин. В истерията срещу подписването на договора се включи и БСП. Депутатът от БСП зам.-председател на НС Валери Жаблянов заяви наскоро, че с този договор се признава македонският език и не се дават гаранции срещу евентуални претенции на Македония за тяхно малцинство у нас. Впоследствие лидерът на БСП Корнелия Нинова омекоти позицията на партията и каза, че по принцип подкрепя договора, но изненадващо настоя първо да го види, пропускайки да отбележи, че проектодокументът е депозиран в секретното деловодство на парламента и бе разгледан от парламентарната външна комисия. Президентът в периода между 1997 и 2002 г. Петър Стоянов коментира, че България не трябва да се поддава на каквито и да е провокации на политическата конюнктура. "Ние сме старата, голямата държава, ние имаме 1300 годишна история. Ние трябва да бъдем по-сдържани и да прощаваме когато трябва. Тази политика ще даде своите плодове в бъдещето", посочи Стоянов пред БНТ. Той каза, че договорът може да бъде подписан и ще бъде подписан, а отношенията ни трябва да се развиват на основата на разбиране и любов към хората в Македония без никаква ирония и сарказъм от българска страна. Стоянов добави, че не може да разбере тона на общественици, които се лутат между снизходителността и сарказма, в който се вместват вицове за македонците. "Не може заради собствената си суета да се изявим като най-големите български патриоти, да разваляме нещо, което е градено с векове", посочи Стоянов. Основната съпротива срещу опита на новото македонско правителство да нормализира отношенията си с България и Гърция идват от близките до Москва партии в трите страни – ВМРО-ДМПНЕ, БСП и "Златна зора". Политологът Огнян Минчев коментира в свой анализ, че не е никак странно, че Москва и Белград са активирали до максимум своите пети колони в София и в Скопие. По думите му Македония е ключов шанс на Москва да дестабилизира Балканите и да осуети развитието на евроатлантическата интеграция на региона. "Кремъл разчиташе на Черна гора, известна с ентусиазираното си русофилство от 19 век насам. Но Подгорица обърна гръб на Москва и влезе в НАТО - може би защото през последните 15 години черногорците видяха за пръв път на живо доста руснаци - което повлия смущаващо на русофилството им... Ако Македония реши проблема с името и влезе в НАТО - подобно на своите съседи - единствената надежда на Путин остава република Сръбска в Босна и Херцеговина. Самата Сърбия вече заяви чрез своя премиер, че евроинтеграцията има приоритет пред връзките с Русия", посочва Минчев (пълният текст на анализа му може да се види тук).  Договорът, българските  национални интереси и опозицията  Директорът на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков от своя страна в обща статия за вестник "24 часа" обясняват, че подписването на договора с Македония е въпрос на национален интерес. И Чернева, и Кючуков са работили по договора, като са известни с различните си политически убеждения. Чернева бе говорител на Външно министерство по времето, когато министър бе Николай Младенов, а Кючуков бе заместник на Ивайло Калфин. "България да има един стабилен съсед. Този съсед да бъде коректен, приятелски и добронамерен. И най-важното, гражданите на България и на Република Македония да не бъдат разделяни, а за тях границата между двете държави да бъде просто формалност. Така най-накратко могат да се формулират българските интереси по отношение на нашата западна съседка", посочват двамата автори. Те изтъкват, че македонизмът цели разделяне и изграждане на бариери – между държавите, но и между хората. И всеки публичен скандал между София и Скопие на практика обслужва тази задача. Отговорността на опозицията В анализа се отбелязва, че договорът за добросъседство не е партиен и същевременно той не принадлежи на нито едно българско правителство. "Неговото подписване е въпрос на национален интерес – и предполага политически и обществен консенсус. И такъв принципен консенсус продължава да бъде налице. Общо е политическото разбиране, че договорът трябва да следва българските позиции и интереси по проблемите на историята, езика, малцинствата и т.н., залегнали в Декларацията на премиерите на България и Р Македония от 1999 г. Задача на правителството е да намери тази форма на политически диалог и тези аргументи (без да нарушава общоприетите норми за водене на преговорен процес между държавите), които да разсеят всички политически и обществени съмнения по защитата на тези позиции при съгласуване на текстовете на договора", посочват Чернева и Кючуков. Според тях отговорност на опозицията е междупартийното противоборство да не измести националния интерес. "Подписването на българо-македонският договор не е просто двустранна задача. То има пряко отношение и към заявената българска амбиция Западните Балкани да се превърнат в приоритет на председателството на страната на Съвета на ЕС през 2018 г. След евентуалното подписване на Договора за добросъседство между България и Република Македония ще следва неговата ратификация в българския парламент. Би било лош атестат за българската политика като цяло – и за управляващи, и за опозиция, ако в резултат на постигането на една обща национална цел се получи ново разделение в българското общество", завършва общата статия на Весела Чернева и Любомир Кючуков.

Черната сила Мапуку заплаши Хайдук и Лига Европа

https://offnews.bg//futbol/chernata-sila-mapuku-zaplashi-hajduk-i-liga-evropa-660266.html

Лидерът в нападението на Левски - Жуниор Мапуку, отново демонстрира високо самочувствие преди важния мач срещу Хайдук във втория квалификационен кръг на Лига Европа.

"Лига Европа. Не докосвайте топката ми. Втори кръг. Г-н Мапуку, Черната сила", написа той в профила си във Фейсбук над снимка за предстоящите сблъсъци.

Тимът заминава в 5:20 сутринта на 12.07 (сряда), от летище София. В 19:45 часа местно време ще бъде пресконференцията на треньора Николай Митов.

Тя ще се проведе на стадион "Hrvatskih vitezova" в Дугополие. 15 минути по-късно ще бъде и официалната тренировка на тима.

По-рано днес стана ясно, че футболистите са получили и допълнителен стимул за добро представяне срещу Хайдук. Финансовият отдел на "Герена" е обещал солидни премии от по 5 хил. лева на човек при евентуално отстраняване на хърватския тим.

Това подсказва, че в Левски финансовата ситуация е все по-добра, след като бяха усвоени парите от трансферите на Божидар Краев и Мехди Бурабия на обща стойност около 1 милион лева.

Първият двубой в Хърватия е в четвъртък от 21:30 часа в Дулгополие, а реваншът е седмица по-късно в София.

Чайник в чест на "Формула 1"

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6329796

Чайник в чест на "Формула 1"Автомобилната компания "Рено" пусна колекция от чайници в чест на 40-годишнината от дебюта си във "Формула 1". Дизайнът е вдъхновен от състезателния автомобил RS01 на компанията, който през 1977 година влиза в надпреварата. Заради формата и цвета си е наречен "жълтия чайник". Планира се продажбата да започне през септември,

Затворник с полицейски автомобил блъсна пиян велосипедист

http://www.cross.bg/dvizhenie-avtomobil-velosipedist-1548709.html

/КРОСС/ Затворник, карал кола със специален режим на движение, блъсна пиян велосипедист, съобщиха от ОДМВР-Плевен. Малко преди 19:30 ч. в понеделник на телефон 112 е получен сигнал затова, че в град Белене е блъснат велосипедист. Полицейски екип отишъл на произшествието и установил, че 71-годишен велосипедист от селото, има 1.57 промила алкохол в издишания въздух. Другият участник в пътния инцидент е напуснал. В последствие е установен и вторият участник в инцидента - автомобил със специален режим на движение "Форд Транзит", управляван от 38-годишен лишен от свобода, излежаващ присъда в затвора Белене, без придружител. Водачът, движейки се с несъобразена скорост по улица "Патриарх Евтимий" в град Белене е навлязъл в лентата за насрещно движение и е блъснал велосипедиста, след което е напуснал мястото на инцидента. На шофьора са направени проби за алкохол и употреба на наркотични вещества, като същите са отрицателни. На участниците в произшествието са съставени актове по ЗДВП и е издаден протокол за ПТП. Как обаче се е стигнало до това излежаващият присъда да е извън затвора, да шофира полицейски автомобил и всичко това без придружител, предстои да се изяснява. Според правилника осъдените на затвор имат право да управляват автомобил, но не със специален режим на движение и задължително с придружител от конкретния затвор

Павлова: Фалшива новина е, че ще ни отнемат председателството, това не е обсъждано

https://www.24chasa.bg/novini/article/6330006

Павлова: Фалшива новина е, че ще ни отнемат председателството, това не е обсъжданоБългарското председателство няма как да ни бъде отнето. Такава тема не е поставяна, това е в категорията фалшиви новини. Това заяви министърът по европредседателството Лиляна Павлова пред временната парламентарна комисия за скандала НДК. Българското председателство не е НДК и неговия ремонт, заяви Павлова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване