Българче стана шампион на Испания с Барселона

https://offnews.bg//vodni/balgarche-stana-shampion-na-ispania-s-barselona-660260.html

Българче стана шампион на водеща клубна сила в света на водната топка - Испания. Първенецът е Дани Пачалиев, син на дългогодишния национал Иво Пачалиев. Момчето и съотборниците му от Барселона триумфираха във финалния турнир за деца до 14 години в Малага, съобщава Виаспорт.

При това нашето момче е на 13 г. и е с една година по-малко, но заради добрите си изяви получи шанс да играе при по-големите. 
В спора за титлата в шампионата Барселона победи категорично другия финалист - Барселонета 13:4. 
В турнира взеха участие 20 отбора.

Дани, по-малкият син на бившия национал във водната топка Иво Пачалиев, започва да играе в отбора на CN Mataró, а след това преминава в Premiá de Mar в градче на 15 км от Барселона, където живее с родителите си.

Първоначално тренира футбол и водна топка едновременно, но след това се ориентира към „семейния” спорт (баща му, дядо му и двамата му чичовци са бивши ватерполисти).

Дани Пачалиев обаче не остава незабелязан от гранда Барселона и българчето получава предложение да тренира там. Сега малкият състезател доказа, че е заслужил голямата чест.

Държавата си върна още 30 млн. лв. от заема за депозитите в КТБ

http://clubz.bg/56085-dyrjavata_si_vyrna_oshte_30_mln_lv_ot_zaema_za_depozitite_v_ktb

Снимки 2 ОБЗОР 2014 юни ктб 1

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е извършил частично предсрочно погасяване по отпуснатия заем от централния бюджет заради фалита на КТБ. Министерството на финансите съобщи за изплатени 30 млн. лв. по Договора за заем, сключен между Република България и ФГВБ на 03.12.2014 г. за финансиране на недостига за изплащане на гарантираните влогове на вложителите в КТБ.

Министерството припомня, че това е второ частично предсрочно погасяване по заема. Досеа Фондът е погасил главница в размер на 1,175 млрд. лв. Останалата главница в размер на 500 млн. лева също ще бъде платена предсрочно, уверява Министерството.

„Следващото плащане ще бъде извършено след произнасяне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите жалби срещу одобрената от ФГВБ първа частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на КТБ АД (н)”, се казва в официалното съобщение.

КНСБ иска 100 - 120 лв. ръст на заплатите във всички 6800 структури на синдиката

https://www.actualno.com/business/knsb-iska-100-120-lv-ryst-na-zaplatite-vyv-vsichki-6800-strukturi-na-sindikata-news_621764.html

Основният проблем на България е в дълбоките неравенства, бедност и несправедливост по отношение на онова, което произвеждаме. КНСБ ще иска 100-120 лв. увеличение на заплатите във всички 6800 организации на синдиката по места. Общото увеличение на заплатите във всички сектори, к

Италианците, българите и гърците работят най-малко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329764

Италианците, българите и гърците работят най-малкоТрудовият живот в Швеция продължава 41.7 години, а у нас - 32.1 години. Рекордьори са исландците с 46.6 г. Италианците, българите и гърците са с най-кратка трудова кариера според данните на европейската статистическа служба. Според Евростат 15-годишният италианец се очаква да се труди 30.7 години, преди да се пенсионира.

БНР се разграничи от изявлението на Волгин за НДК

http://frognews.bg/news_138058/BNR-se-razgranichi-ot-iziavlenieto-na-Volgin-za-NDK/

Ръководството на БНР категорично се разграничава от изявлението на Петър Волгин, обявиха от пресцентъра на медията в понеделник вечерта.

Гърция обмисля да излезе на пазарите преди 27 юли

http://www.mediapool.bg/gartsiya-obmislya-da-izleze-na-pazarite-predi-27-yuli-news266469.html

След като получи поредния транш от 7,7 млрд. евро, гръцкото правителство смята, че вече са назрели условията за излизане на страната на пазарите. За целта управляващата коалиция възнамерява да емитира още следващата седмица нова облигация в размер на 2 до 4 млрд. евро, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА във вторник. Атина иска да се възползва от възникналата положителна конюнктура за нея до 27 юли, когато се очаква МВФ да вземе решение за участие в гръцката спасителна програма. Решението на фонда ще бъде съпроводено от анализ за устойчивостта на гръцкия дълг. Смята се, че при конкретизиране на мерките за облекчаване на гръцкия дълг, за което настоява МВФ, Гърция ще получи от фонда още близо 2 млрд. евро. Най-вероятно в анализа дългът на Гърция ще бъде определен като неустойчив, което ще даде основание на институцията да се присъедини към гръцката програма, посочва изданието. Ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг казал по повод на отпуснатия вчера на Гърция пореден транш, че "моментът е добър, за да може Гърция да развие една цялостна стратегия за завръщане на пазарите". Програмата за Гърция приключва в края на август 2018 г., а опитът, който имаме с останалите страни свидетелства, че излизане на пазарите е възможно много преди края на програмата, казал Реглинг, като добавил, че Гърция отсъства от пазарите от 2009 г. с едно изключение през 2014 г. За целта той приканил Гърция да изработи стратегия за завръщане на пазарите.

Учените алармират: ¾ от животинските видове може да изчезнат до 1 век

http://www.moreto.net/novini.php?n=355275

Много учени вече заявяват, че Земята е в период на „шестото голямо изчезване на животински видове”, а през следващия век ¾ от видовете може да бъдат заличени от лицето на Земята. Данните са ужасяващи и стават все по-страшни откакто човешката дейност допринася за това, пише Си Ен Ен.

Швейцарски климатолог: Остават ни само 3 спокойни години, после идват катаклизми!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6329743

Швейцарски климатолог: Остават ни само 3 спокойни години, после идват катаклизми!"За вас остават още три спокойни години, нали живеете в Швейцария? Ако бяхте в Америка, Китай, Индия или Русия, нямаше да имате и тези три години. И така. Посветете тези три години на семейството и се постарайте да се подготвите. Не правете планове за покупка на нов автомобил или кариера в работата. Мислете вече за друго.

5 пъти близки на Стефан Станев сигнализирали, че ще убива (ХРОНОЛОГИЯ)

http://clubz.bg/56084-5_pyti_blizki_na_stefan_stanev_signalizirali_che_shte_ubiva_hronologiq

Тотално престъпно бездействие от правоохранителните и разследващите институции - така може да се окачестви това, което предшества убийството на 29-годишната Виола Николова от Стефан Стаев на 23 юни.

Данни за шест сигнала, които бившата съпруга на Стаев, сестра й и майка й, са опитвали да подадат в МВР и прокуратурата, изнесоха главният прокурор Сотир Цацаров, говорителката му Румяна Арнаудова и шефката на СГП Емилия Русинова.

Цацаров каза, че от всички спешно е образувано досъдебно производство само по един, но това е станало едва на 28 юни "на пожар", след като се е разбрало за убийството, извършено от младия мъж.

Ето и хронологията, която роднините от предишното му семейство са подавали, преди да се стигне до фаталната утрин на 23 юни, когато Виола не оцелява след удари с два ножа, стик за голф, винкел и др.:

Проверката на градските прокурори е стигнала до общо 5 преписки в Софийската районна прокуратура. По една единствена е образувано досъдбно производство. Но това не е плюс - по думите днес на Цацаров - нито за прокуратурата, нито за МВР: жалбата е от 16 май 2017 г. от бившата съпруга Благовеста Пенева, на която той се е заканил с убийство. Заканата е осъществена на 13 май, но едва на 28-и - когато вече цялата страна гърми с ужаса с убийството на Виола - експресно е образувано досъдебно производство.

Втори случай: На 8 април 2016 г Станев по телефона отправя закани за убийство към бившата съпруга. Обажданията са били, когато тя е на публични места и изразите са цветущи. На 12 април тя пуска жалба до столичното 9-о РПУ, на 18-и от Девето я изпращат в СРП

На 7 юни е постановен отказ от СРП. Постановлението за отказ на прокурор Дияна Векилова е лишено от елементарни мотиви, показа днес Цацаров.

Трети случай: Образувана е проверка на 12 април м.г. в 3-то РПУ , пак с жалбоподател Благовеста Пенева. Жалбите са идентични в 3-то и 9-о, като не е ясно защо се работи по паралелни проверки, сякаш нямат връзка една с друга. Същото се е случило и в СРП обаче - и там се водят паралелно.

На 26 април на прокурора Велин Воденичаров е изпратен протокол, че човекът е предупреден по Закона за МВР (буквално все едно подписваш, че повече няма да правиш така, б.р.) На 10 август СРП постановява отказ да образува разследване.

"Колегата отказва да образува, защото приема, че евентуалният извършител е невменяем. Приема, че невменяемостта е констатирана през 2015 г., когато той не е бил лекуван. Невменяемостта не е заболяване, а е правен термин и има значение само към момента на извършване на престъплението - това е ясно на всеки студент по право",  каза днес Цацаров.

Четвърти случай: Отправена закана за убийство на 20 юли 2016 г. Благовеста подава жалба на 5 август, а на 4 октомври присъединява към нея допълнителна жалба. Мъжът е звънял и й "обещавал", че "ще приключи с нея и със семейството" й. Отказът идва на 1 ноември 2016 г. от СРП.

Пети случай: Жалба срещу Станев е подадена във 2-ро РПУ на 14 септември 2016 г. Преди жалбата дори е имало и сигнал на 112 - за незаконно проникване на мъжа в жилищто, в което живеят майката и на сестрата на бившата съпруга. Полицейски патрул е посетил мястото, констатирал пребиваването на Станев,... написал му един предупредителен протокол и решил, че с това нещата са приключили.

Преписката за случилото се е изпратена на СРП и на 3 януари 2017 г. районен прокурор Валентин Филипов постановява отказ. Постановлението за отказ на практика не съдържа никакви мотви.

"Преписки, досъдебни производства, жалби, молби и пр., които са постъпвали от неговата първа съпруга. Постъпвали са не само от нея, а и от семейството й – от сестра й, от майка й. Това касае работата и на полиция, и на съд и на прокуратура", каза днес Цацаров.

Прокурори са писали, че двамата трябва да се разберат по частен ред (все едно се съдят за нива, б.р.), нищо че заканата за убийство е в НК.

Главният прокурор обеща днес, че ще има наказания, а всички прокурорски постановления за прекратяване и отказ засега са отменени от висшестоящата прокуратура. Докладът е изпратен и на министъра на МВР Валентин Радев.

1 година затвор за наркодилър от Ловешко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329742

1 година затвор за наркодилър от ЛовешкоНаказание от една година "лишаване от свобода" при общ режим ще изтърпи 52-годишен мъж за разпространение на наркотици и държане на самоделно оръжие. Присъдата е след одобрено от съда споразумение, постигнато с Окръжната прокуратура - Ловеч. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Цецо Ц.

EVN България Топлофикация награждава 200 лоялни клиенти с ваучери от по 50 лева

http://www.cross.bg/klienti-toplofikatziya-bulgariya-1548696.html

/КРОСС/ EVN България Топлофикация изтегли имената на 200 свои лоялни клиенти, които ще получат ваучери за топлинна енергия от 50 лв. през следващия сезон За шеста поредна година дружеството проведе кампания за лоялни клиенти В края на юни 2017 г. EVN България Топлофикация организира томбола за своите лоялни клиенти, които през отоплителен сезон 2016/17 г. са ползвали услугата централно отопление и са заплащали редовно своите месечни фактури за топлинна енергия. Отчитайки коректното поведение на своите клиенти, дружеството раздаде като награди общо 200 индивидуални ваучера за топлинна енергия, всеки от които на стойност по 50 лв. Спечелената сума от наградата ще бъде приспадната от фактурите за топлинна енергия на печелившите след 1 октомври 2017 г. Определянето на печелившите се извърши, като с компютър бяха изтеглени имената на клиентите и номерата на измервателните точки (ИТН), отговарящи на условията за участие. В програмата за лоялност не участват клиенти, ползващи само топлинна енергия, отдадена от сградна инсталация. Томболата се проведе в присъствието на нотариус и на домоуправители от топлофицирани сгради етажна собственост, които взеха участие в тегленето на печелившите имена. Наградените клиенти ще бъдат уведомени писмено от EVN България Топлофикация. Списъкът с печелившите клиенти от томболата е публикуван на интернет страницата на дружеството: https://www.evn.bg/Chastni_klienti/Toplinna_energija/Kampania_TP/EVN-TP-Tombola

Украинците ще пътуват без визи в ЕС от септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329736

Украинците ще пътуват без визи в ЕС от септемвриПроцесът по ратификация на споразумението ЕС-Украйна приключи, съобщи днес Съветът на ЕС. С това пълното прилагане на документа започва от 1 септември. Споразумението, подписано преди три години, действа частично от 2014 г., но предварителното му прилагане в търговската му част започна едва от началото на тази година.

Новата пленарна зала на депутатите ще е готова през август 2018-а

http://www.cross.bg/zala-novata-mesta-1548695.html

/КРОСС/ Новата пленарна зала за депутатите трябва да е готова август 2018 г. Очаква се тя да бъде готова през месец август 2018 година. Т.е. след края на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Това беше обявено днес от инж. Николай Бициев, който отговаря за ремонта. Първоначалните планове бяха та да започне да функционира за председателството, но това няма как да стане, след като то бе преместено с 6 месеца по-рано заради Брекзит. За ремонта на залата в Партийния дом са ангажирани над 150 работници, а цялостната реконструкция ще възлезе на около 20 милиона лева. Новата пленарна зала ще разполага с 270 места и очевидно не може да бъде използвана за заседания на Велико народно събрание, ако бъде свикано такова. Те ще бъдат разположени на 12 анфитеатрални реда, денивелацията между които е 1.7 метра. Ръководството на парламента ще стои на президиум, а до него ще има места за Министерския съвет, президента, вицепрезидента и патриарха на Българската православна църква. Предвидени са и официални ложи за патриарха, президента и вицепрезидента, разположени симетрично от двете страни на президиума. Предвидени са ложи за официални гости, представители на дипломатически корпус и журналисти - общо 100 места. В ремонтните действия е предвидено и залата "Света София" да се сдобие с нов покрив - стъклен купол, който да осигурява естествена светлина в пленарната зала през деня

Осъдиха двама шофьори за катастрофа с двама убити, единият водач карал със 138 км/ч в Дупница

https://www.24chasa.bg/region/article/6329753

Осъдиха двама шофьори за катастрофа с двама убити, единият водач карал със 138 км/ч в ДупницаДвама шофьори на леки коли - студент и пенсионер, получиха условни присъди за смъртта на двама пътници при катастрофа. Трагедията се разигра на кръстовище в Дупница, на 27 септември 2014 г. Тогава пенсионерът Б. Н. шофирал "Фиат", в който се возели негови приятели. При завиване наляво не пропуснал идващото насреща "Ауди А4",

Загиналите от морбили в Европа достигнаха 35 души

https://offnews.bg//zdrave/zaginalite-ot-morbili-v-evropa-dostignaha-35-dushi-660258.html

Загиналите от морбили в Европа продължават да се увеличават и една година след началото на епидемията са вече 35, съобщава Световната здравна организация. 

Най-много са смъртните случаи в Румъния, където загинаха 31 души. 

Загинали има още в Италия, Германия и Португалия - по едно дете във всяка от държавите. 

Над 3300 души са болни от морбили в Италия в момента, а 6000 са тези в Румъния. 

От началото на годината у нас са съобщени 162 случая при само един случай за същия период на миналата година.

От СЗО нарекоха неоснователна трагедия всеки смъртен случай и всяко трайно увреждане, причинено от болестта, при наличието на евтина, лесно достъпна и ефективна ваксина срещу морбили. 

От Организацията обявиха, че ще съдействат на държавните здравни служби за покриване на пропуските в имунизационното покритие, като напомниха, че ваксината действа, само ако обхватът ѝ е достатъчно голям. 

Това е поредната епидемия от морбили в Европа за последните 20 години. Проблемът продължава да възниква заради отказа на родители да имунизират бебетата си. 

През 2015 г. 37 държави успяха да се преборят с епидемията с кампанийно масово ваксиниране. 

В момента редица държави са предприели мерки за задължаване на родителите да имунизират децата си. 

Как ще изглежда новата пленарна зала (галерия)

https://offnews.bg//politika/kak-shte-izglezhda-novata-plenarna-zala-galeria-660255.html

Депутатите ще заседават в нова, по-просторна пленарна зала със стъклен купол от есента на 2018 година. Тя се намира в бившия Партиен дом, на жълтите павета, в непосредствена близост до президентството и Министерския съвет. Там и сега парламентарните комисии провеждат заседанията си.

Днес репортери бяха допуснати за пръв път да видят как тече ремонтът.  След края му дейността на парламента ще се измести основно там, а настоящата му сграда на площад "Народно събрание" ще бъде ползвана за представителни цели - например за срещи и протоколни събития.

Изграждането на новата пленарна зала започна заради престоящото председателство на Съвета на ЕС. Идеята бе там да се провеждат и част от заседанията около председателството. Заради Брекзит обаче домакинството се измести по-рано и залата няма да бъде готова за него.

Новата пленарна зала ще има 270 депутатски места, разположени амфитеатрално. Ще има обособени ложи за официални лица като президента и патриарха. Покривът й ще бъде остъклен, а стъклата ще са с UV защита. Ще бъдат запазени сегашните колони, които я ограждат.

България отбелязва ново дъно в индекс на правото на собственост

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/11/3005034_bulgariia_otbeliazva_novo_duno_v_indeks_na_pravoto_na/?ref=rss


България отбелязва ново дъно в международния индекс "Право на собственост", разработван от Алианс "Право на собственост", чийто партньор в България е Институтът за пазарна икономика (ИПИ). Индексът оценява защитата на правото на собственост по света, а в изданието за 2017 г. са включени 127 държави, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% от световния БВП. Оценени са три области - правна и политическа среда, право на физическа собственост и право...

12 лични неща, които Facebook знае за нас

https://www.actualno.com/curious/12-lichni-neshta-koito-facebook-znae-za-nas-news_621741.html

Facebook знае почти всичко за теб. Системата е сложен алгоритъм, който следи поведението ти, знае къде влизаш, какво търсиш, какви реклами гледаш, какви продукти си купуваш, какво харесваш и още куп други неща. Понякога не се замисляме колко много информация всъщност сме дали за

БЧК търси капитан за катера си

http://www.moreto.net/novini.php?n=355274

Областният съвет на БЧК – Варна, търси капитан, който да поеме командването на катера на Червения кръст - „Митрополит Симеон“, научи Moreto.net. Кандидатите за длъжността трябва да имат свидетелство за правоспособност на кораби до 200 бруто регистър тона и всички необходими документи съгласно изискванията на Морска администрация.

Последното състезание за Гран При на Великобритания във Формула 1 може да е през 2019 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/6329713

Последното състезание за Гран При на Великобритания във Формула 1 може да е през 2019 г.През 2019 г. може да се бъде проведено последното състезание за Гран При на Великобритания на пистата „Силвърстоун“, съобщава вестник The Telegraph, като се позовава на информирани източници. Клубът на британските автомобилни състезатели, който е собственик на пистата, е поискал да бъде прекратен договорът за провеждане на кръга от най-престижното

Ниското ниво на желязо в организма увеличава риска от сърдечни болести

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6329672

Ниското ниво на желязо в организма увеличава риска от сърдечни 
болестиНово изследване на учени от Лондонския университетски колеж сочи, че нивата на желязо в организма могат да увеличат риска от сърдечни болести, предаде ЮПИ. Предишни изследвания разкриха, че железният статус - количеството желязо в организма, е свързан с риска от сърдечносъдови болести. Учените обаче се затрудняваха да открият директна връзка и

Украинците вече пътуват без визи в ЕС

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-evropeyski-parlament-26041574

Процесът по ратификация на споразумението ЕС-Украйна приключи, съобщи днес Съветът на ЕС. С това пълното прилагане на документа започва от 1 септември.

Павлова: Инсинуация е, че ще ни отнемат председателството

http://dnes.dir.bg/news/predsedatelstvo-liljana-pavlova-kabinet-borisov-3-skandalat-ndk-26041510

Няма опасност председателството да ни бъде отнето, това са инсинуации, поредните фалшиви новини, с които се залива медийното пространство.

Легендата Батистута поискал да ампутират краката му

https://offnews.bg//futbol/legendata-batistuta-poiskal-da-amputirat-krakata-mu-660259.html

В страхотни мъки живее бившият аржентински нападател Габриел Батистута. Идолът на Фиорентина и Рома води ежедневна борба с болки в краката. Той едва ходи.

Това е жестокият данък, платен от великолепния голаджия след 17 години на терените. Батистута се оттегли през 2005 г., след като отбеляза 168 попадения в серия "А" и 56 за националния на Аржентина.

Той се изповяда пред Fifa.com. "Имам трудности с ходенето. Дадох повече на играта, отколкото трябваше да й дам", отсъди великолепният нападател, който е на 48 години.

БатиГол разкри ужасяваща подробност от 2014 година. Тогава той помолил лекарите да ампутират краката му, тъй като болките станали непоносими.

След операция било постигнато видимо облекчение, а състоянието на легендата се подобрило. Но Батистута все още има сериозни проблеми с ходенето.

Рекордът на фризьорката от Пазарджик официално е вписан в "Гинес" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6329669

Рекордът на фризьорката от Пазарджик официално е вписан в "Гинес" (Видео)Фризьорката от Пазарджик Ваня Иванова вече официално е вписана в рекордите на Гинес, предаде TrafficNews. Днес талантливата коафьорка е получила добрата новина, след като на четвърти декември 2016 година тя постигна върхово постижение за най-много вдигнати коси за 8 часа. Ваня направи цели 330 прически пред очите на журито,

Сенатската комисия по разузнаването иска да разговаря със сина на Тръмп

http://www.mediapool.bg/senatskata-komisiya-po-razuznavaneto-iska-da-razgovarya-sas-sina-na-tramp-news266468.html

Комисията по разузнаването към американския Сенат иска да разговаря с Доналд Тръмп-младши, най-големият син на президента Тръмп, за срещата му с руска адвокатка по време на предизборната кампания в САЩ. Това съобщи телевизия Ен Би Си нюз, като се позовава на източник от комисията, предаде Ройтерс. Тръмп-младши написа по-рано в "Туитър", че с радост ще окаже съдействие на комисията и ще предаде каквото знае. Той каза, че се е съгласил на среща с адвокатката, която според в. "Ню Йорк таймс" има връзки с Кремъл, защото му обещала компрометираща информация за тогавашната кандидатка на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън. За да го представлява в свързаните с Русия разследвания, Тръмп-младши е наел нюйоркския адвокат Алан Фътърфас, специализиран в наказателноправни дела. Белият дом съобщи, че президентът Доналд Тръмп е научил едва през последните няколко дни за срещата на сина си с адвокат Наталия Веселницкая. Новото развитие около този случай става само броени дни след срещата Тръмп-Путин на форума на Г-20, отбелязва британският ежедневник. Британският вестник "Индипендънт" отбелязва, че срещата между Тръмп-младши, на която според изнесена от вестник "Ню Йорк таймс" информация присъствали още зетят на президента Джаред Къшнър и тогавашният шеф на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, както изглежда е първата потвърдена частна среща между представители на вътрешното обкръжение на Тръмп и руски гражданин по време на предизборната кампания. Белият дом се опитва да омаловажи срещата на Тръмп-младши с руската адвокатка на фона на появата на нови подробности, пише вестник "Вашингтон пост". Вестникът коментира, че разкритията за проведената миналата година среща, на която, както се твърди, адвокатката предложила компрометиращи сведения за съперницата на Тръмп на изборите Хилари Клинтън, отново поставя правителството на президента в отбранителна позиция за отношенията му с Москва. Изглежда също така продължава тенденцията да не се обявяват контакти с Кремъл или да се дава невярна информация за тях, отбелязва "Вашингтон пост". Тръмп-младши е бил известен, че Кремъл опитва да помогне на баща му Мъжът, който е уредил миналата година срещата на Доналд Тръмп-младши с руската адвокатка, е уведомил най-големия син на сегашния президент, че източник на информацията е руското правителство. Това съобщава в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на трима неназовани източници, запознати с имейла, изпратен от Роб Голдстоун. Според изданието в имейла е било казано, че с тази информация руското правителство опитва да помогне на кандидатурата на баща му за Белия дом. Голдстоун потвърди по-рано пред АП, че е уредил срещата от името на свой клиент, руски певец. Адвокатка Наталия Веселницкая твърдяла, че разполага с информация за незаконни дарения за кампанията на Националния комитет на Демократическата партия. Тръмп-младши призна, че е имал интерес да получи компрометираща информация за съперничката на баща си на президентските избори, но не даде признаци да е знаел, че Веселницкая е подставено лице на Кремъл.

Художник поиска за 12 лева на концесия Гарнизонна фурна в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6329705

Художник поиска за 12 лева на концесия Гарнизонна фурна в ПловдивПълна глупост, но ще внесем предложението в общинския съвет, коментира кметът Като несериозно определи кметът Иван Тотев предложението на художника Емил Миразчиев, който иска изоставената Гарнизонна фурна в Пловдив на концесия. Той попречи на местната власт да бутне занемарената сграда и да направи там парк.

Ким Кардашиян се появи по прозрачен сутиен в Ню Йорк

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kim-kardashiian-se-poiavi-po-prozrachen-sutien-v-niu-iork-6071357

Риалити звездата е оставила зад гърба си инцидента в Париж и отново е във форма, пишат чуждестранни медии

Художник поиска за 12 лева на концесия Гарнизонна фурна в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329705

Художник поиска за 12 лева на концесия Гарнизонна фурна в ПловдивПълна глупост, но ще внесем предложението в общинския съвет, коментира кметът Като несериозно определи кметът Иван Тотев предложението на художника Емил Миразчиев, който иска изоставената Гарнизонна фурна в Пловдив на концесия. Той попречи на местната власт да бутне занемарената сграда и да направи там парк.

Г-20: комисия за направляване на света, която е на кръстопът

http://www.mediapool.bg/g-20-komisiya-za-napravlyavane-na-sveta-koyato-e-na-krastopat-news266467.html

Срещата на върха на Г-20, състояла се в Хамбург, поставя клуба на световните лидери пред двойно предизвикателство: ефикасно да се справя с вътрешните противоречия и да преосмисля нещата, без да се разпръсне. "Живеем в период на преход. Г-20 бе форум, създаден в отговор на финансовата криза. Той свърши добра работа, а днес се фокусира върху теми като климата, миграцията, развитието, здравеопазването, образованието и в бъдеще несъмнено ще трябва да се адаптира към тези големи проблеми в дипломацията", обяснява дипломатически източник измежду съветниците, участващи в дългите нощни преговори за съставянето на заключителното комюнике от срещата. Всъщност най-важните раздели от това хамбургско комюнике - пътна карта без юридически ангажименти за 20-те най-могъщи страни в света, засягаха климатичните промени и протекционизма, а в по-малка степен банковото регулиране и валутната политика. "От първите си стъпки през 2008 г. дневният ред на лидерските срещи на Г-20 постоянно бе разширяван, но в Хамбург се стигна до нова фаза", коментира за АФП Джон Къртън от ръководството на изследователската група за Г-20 в Университета на Торонто. "Г-20 се наложи като център за ефикасно световно управление в сферите на икономиката, социалните въпроси, околната среда, а все повече и на сигурността", смята той. Г-20 обаче не се изчерпва само с комюникето. Както показа петъчната среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин, форумът е също ефективен начин за световните лидери да разменят мнения в не толкова формални условия като протоколните визити. "За тях е много важно да се срещат лице в лице на неутрален терен и да разговарят по всичките злободневни кризи", обяснява пред АФП д-р Клаудия Шмукер от германския мозъчен център DGAP (Германско дружество за външна политика). Но според нея Г-20 не бива да разширява пълномощията си твърде много. "Твърде обширният дневен ред разсейва вниманието. Акцентът върху икономиката трябва да бъде запазен", казва тя. При това "Г-20 няма легитимността" да бъде един вид световно правителство - "най-близкото нещо до световно правителство е ООН". Освен периметъра на дейност е належащ и въпросът за състава на Г-20, "ако се цели групата да остане уместен форум", предупреждава Фридерике Рьодер, директор за Франция на неправителственото сдружение ONE. "След 50 години младите хора в Африка ще са повече, отколкото във всички страни от Г-20, взети заедно, тъй че занапред групата трябва да се съобразява с Африка. За целта Африканският съюз трябва да стане член на Г-20 наравно с Европейския съюз", заявява тя. "Да не отстъпваме" За разширяване на компетенцията си обаче групата трябва да се справи с една вътрешна заплаха - риска да изгуби ефикасността си поради коренни идеологически разногласия. И по-специално ако източник на тези разногласия е незаменима държава като САЩ. В Хамбург Тръмп застана срещу течението; позициите му за климата и свободната търговия принудиха групата да се впусне в семантична акробатика с лайтмотива "щом не напредваме, ще се опитаме поне да не отстъпим". "Г-20 не е инстанция за реализиране на нещата, а момент, в който лидерите дават политически тласък, за да валидират единодушието, когато има такова, и да систематизират разногласията. Ясно е, че за климата Тръмп няма как да бъде разубеден, но може да се стабилизират споровете. Мисля, че днес приоритетът е ръководителите да се разберат, че няма връщане назад", обяснява за АФП Себастиен Жан, директор на френския център CEPII. В Хамбург "динамиката е съвсем различна в сравнение с предишните срещи на върха. По-рано въпросът бе да напреднем, а не да избегнем връщане назад", додава за АФП Томас Бърнс от канадския мозъчен тръст CIGI. "Форумът в Хамбург безспорно установи съществуването на един многополюсен свят", отбелязва икономистът Жак Сапир, който приветства "признанието, че суверенните нации действат легитимно". "Проблемът с неформалните групи е, че решенията им не са задължителни, тъй че има нужда от воля за сътрудничество" между членовете им, разсъждава г-жа Шмукер. Според нея днешното положение не бива да трае твърде дълго, иначе групата ще се окаже в опасност. По БТА

Новата зала на парламента ще бъде готова след българското председателство на ЕС

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/07/11/3005042_novata_zala_na_parlamenta_shte_bude_gotova_sled/?ref=rss


Новата пленарна зала на Народното събрание, в каквато ще бъде преустроена зала "Света София" в сградата на бившия партиен дом, ще бъде готова през август следващата година. Това е два месеца след приключването на българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС), макар и първоначално управляващите да имаха намерение тя да бъде ползвана за част от събитията.<br /><br />Ремонтът на НДК, където ще се провеждат събитията покрай европредседателството от 1 януари до...

Затворник блъсна велосипедист и избяга

https://offnews.bg//112/zatvornik-blasna-velosipedist-i-izbiaga-660256.html

38-годишен затворник е блъснал велосипедист в Белене и е избягал. Лишеният от свобода мъж е шофирал автомобил със специален режим на движение и е бил без придружител, съобщава Нова телевизия.

Произшествието е станало в понеделник.

На потърпевшия е направена проба за алкохол, която е положителна. Дрегерът е отчел 1,57 промила.

Установено е, че затворникът е карал с несъобразена скорост по улица "Патриарх Евтимий" в Белене, навлязъл е в лентата за насрещно движение и е блъснал велосипедиста.

Тръмп ще посети Великобритания догодина

http://www.mediapool.bg/tramp-shte-poseti-velikobritaniya-dogodina-news266466.html

Държавната визита на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания ще се състои догодина. Това заявиха пред телевизионния канал "Скай нюз" източници от британското правителство, предаде Ройтерс. Визитата на Тръмп се очакваше да се състои тази година, след като получи покана от британския премиер Тереза Мей на на първата им двустранна среща през януари във Вашингтон. Но оттогава официални правителствени източници неколкократно съобщаваха, че няма насрочена дата за подобно посещение. Първоначално британското правителство казваше, че посещението ще се състои по-късно тази година. Медии обаче съобщиха, че визитата може да бъде отложена по различни причини - от опасенията от протести до отслабналия авторитет на Мей след зле преценения ход със свиканите от нея предсрочни парламентарни избори, отбелязва Ройтерс. Попитан за информацията на телевизия "Скай нюз", говорител на британския премиер повтори официалната позиция, че покана е била изпратена и приета, но все още няма насрочена дата.

САЩ депортират все повече европейци

http://www.mediapool.bg/sasht-deportirat-vse-poveche-evropeitsi-news266465.html

Броят на европейците, депортирани от САЩ тази година, е на път да надмине бройката за миналата година със значителна разлика, показват данни на американската имиграционна и митническа полиция, цитирани от Асошиейтед прес. Европейците често остават незабелязани на фона на депортирането на незаконно живеещите в САЩ латиноамериканци и азиатци. Но те вече започват да разбират, че не са застраховани от суровите мерки, които предприема правителството на американския президент Доналд Тръмп срещу незаконната имиграция, и са разтревожени. Данните сочат, че от началото на 2017 г. до 24 юни САЩ са депортирали над 1300 европейци. През цялата минала година техният брой е бил 1450. Европейците са около 440 000 от близо 11-те милиона души, които живеят незаконно в САЩ. От началото на годината правителството на Тръмп е депортирало 167 350 чужденци. През цялата минала година броят на депортираните от САЩ чужденци е бил 240 255. Имигрантите от Латинска Америка съставляват най-голям дял от депортираните през 2017 г. хора, като най-много са мексиканците - около 93 000. Най-голям дял от депортираните европейци от началото на годината съставляват румънците - 193 човека. След тях се нареждат испанците - 117, британците - 102, руснаците - 81, поляците - 74. Имигрантите от тези страни са оглавявали статистиката за депортираните европейци и през миналата година - 176 души от Румъния, 160 от Великобритания, 160 от Полша, 115 от Испания, 94 от Русия. От началото на тази година САЩ са депортирали 21 българи. Миналата година техният брой е бил 17.

94 000 лева били нищо загуба за пловдивска болница

https://www.24chasa.bg/region/article/6329686

94 000 лева били нищо загуба за пловдивска болницаЗагуби в размер на 94 000 лева е натрупала общинската МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Пловдив. Те обаче не застрашават здравното заведение, в което трябва да се влее МБАЛ "Св. Мина", твърди зам.-кметът Розалин Петков. Според него загубите били резултат от намалени приходи. Общинската съветничка от Обединени патриоти д-р Лилия Учкунова реагира на думите

Обвиненият за побой над лекар от "Шейново" окончателно остава в ареста

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/11/3005079_obvineniiat_za_poboi_nad_lekar_ot_sheinovo/?ref=rss


Софийският градски съд остави окончателно в ареста Владимир Стоянов, обвинен за побой над лекар от столичната болница "Шейново". Мотивът на магистратите е, че той е обществено опасен.<br /><br />Д-р Албена Гагова бе нападната на 1 юли, като за инцидента се разбра дни по-късно от съобщение на прокуратурата. Тогава държавното обвинение съобщи, че лекарката е със счупен нос, комоцио, разкъсана устна и множество наранявания, а Стоянов е задържан ден след нападението. Албена...

Четири арабски страни начело със Саудитска Арабия засилиха натиска върху Катар

http://www.mediapool.bg/chetiri-arabski-strani-nachelo-sas-sauditska-arabiya-zasiliha-natiska-varhu-katar-news266464.html

Четири арабски страни начело със Саудитска Арабия опитаха да засилят натиска върху Катар заради обвиненията, че подкрепя тероризма. Те казаха, че публикувано тайно споразумение между Рияд и Доха от 2013 г. е показало, че той е нарушил своето обещание да не се меси във вътрешните работи на останалите държави от района на Персийския залив, предаде Ройтерс. Текстът на договора, за чието съществуване се знаеше, но който никога досега не е ставал публично достояние, бе разпространен от американската телевизия Си Ен Ен. Впоследствие той бе публикуван в социални мрежи от представители на саудитските власти. В съвместно изявление Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет подчертават, че публикуваното споразумение, което е имало за цел да уреди спора между Катар и неговите съседи, "потвърждава извън всякакво съмнение, че Катар не е изпълнил своите ангажименти и е нарушил напълно обещанията си". Според тях Доха е обещала в договора от 2013 г. да не се меси във вътрешните работи на своите съседи. В отговор Катар обвини Саудитска Арабия и ОАЕ, че са нарушили духа на споразумението. Той разкритикува двата си по-големи съседа, че са предприели незаконна и безпрецедентна атака срещу неговия суверенитет. На 5 юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет наложиха санкции на Катар, който обвиниха, че подкрепя тероризма и се е сближил с шиитски Иран - съперник в Близкия изток на регионалния сунитски блок. Малкото, но богато и влиятелно емирство отхвърли тези обвинения и на свой ред твърди, че тези държави се опитват да му наложат каква външна политика да води. Текстът на споразумението от 2013 г. бе публикуван в момент, когато държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е на обиколка в региона, посветена на търсенето на решение на кризата около Катар. Тилърсън и британският съветник по въпросите на националната сигурност Марк Седуил са в Кувейт, който посредничи в спора между тези страни, които са ключови съюзници на Запада в Близкия изток. В съвместно изявление Съединените щати, Великобритания и Кувейт призоваха за възможно най-бързо решаване на кризата по пътя на диалога. САЩ се безпокоят, че спорът между Катар и неговите съседи може да навреди на американски военни и антитерористични операции и да засили влиянието на Иран в региона, отбелязва Ройтерс. Американският президент Доналд Тръмп изрази подкрепа за Саудитска Арабия в кризата. В Катар обаче се намира най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток.

Служители на фалиралата верига “Пикадили“ протестираха заради неизплатени заплати

http://www.mediapool.bg/sluzhiteli-na-faliralata-veriga-pikadili-protestiraha-zaradi-neizplateni-zaplati-news266463.html

Служители на фалиралата търговската верига “Пикадили” излязоха на пореден протест във вторник заради забавени повече от половин година заплати. Те се събраха пред президентството с искане да получат заработените от тях пари. Вече бивши продавач-консултанти на веригата се оплакаха, че работодателят им дължи над 2000 лева. Търговската верига обяви фалит през март тази година, като месеци преди това затваряше свои обекти в страната и дължи възнаграждения на над 700 души. Същевременно от Главната инспекция по труда (ГИТ) съобщиха, че следят казуса от самото му начало, налагали са многократно санкции на работодателя и на практика са изчерпали всички законови възможности да му въздействат, но без успех. Инспекцията следи случая от месец септември миналата година когато са първите жалби от бивши работници за неизплатени възнаграждения. До момента на работодателя “Селект Трейд“ ЕАД са извършени 12 проверки – цялостни и в отделни обекти. Започнала е и нова проверка, която обаче не може да бъде приключена поради проблеми с комуникацията с работодателя. В хода на проверките са дадени 7 броя предписания за изплащане на забавени възнаграждения. Издадени са 11 броя актове за установяване на административни нарушения, също свързани с неизплащане на възнагражденията, както и с неизпълнени предписания за изплащането им в определени срокове. Издадени са наказателни постановления на обща стойност 42 500 лева, които се обжалват в съда. За някои от актовете, които са съставени неприсъствено в рамките на закона, но все още не са връчени, не са издадени и наказателни постановления. Благодарение на действията на Главна инспекция по труда работодателят е получил възможност за достъп до трудовите досиета на работниците и служителите. Било е определено упълномощено лице, което да оформя прекратяването на трудовите договори и да комуникира с различните институции, включително да предава в НОИ документи, свързани с използване на отпуск за бременност и раждане, за гледане на малко дете, както и на други видове отпуски, свързани с право на обезщетение. “Със своите действия контролните органи на ГИТ на практика са изчерпали всички свои правомощия за въздействие върху работодателя. Въпреки това, за да се възползват служителите и работниците от своите законови права, инспекторите по труда ще продължат да следят случая и да им оказват съдействие по всякакъв начин, включително и чрез посредничество в комуникацията им с други институции“, заявиха от инспекцията.

Бойци на "Ислямска държава" съобщили, че лидерът на групировката е мъртъв

http://www.mediapool.bg/boitsi-na-islyamska-darzhava-saobshtili-che-liderat-na-grupirovkata-e-martav-news266462.html

Бойци на "Ислямска държава" съобщили, че лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади е мъртъв, съобщи телевизия Ас Сумария, цитирана от ТАСС. Иракската медия се позова на местен източник в северната провинция Нинава, чийто административен център е Мосул. Вчера иракският премиер Хайдер ал Абади обяви, че вторият по големина град в страната е освободен напълно от "Ислямска държава". Според Ас Сумария бойци на ИД са съобщили за гибелта на своя лидер в кратко изявление. В текста пишело, че в скоро време ще бъде обявено името на новия "халиф". В средата на миналия месец руското министерство на отбраната обяви, че по предварителни данни Ал Багдади е бил убит при руски въздушен удар в Сирия в края на май.

Клаус: Добре, че Чехия и Словакия се разделиха, нямаше да се разберем

https://offnews.bg//sviat/klaus-dobre-che-chehia-i-slovakia-se-razdeliha-niamashe-da-se-razbe-660248.html

Разделянето на Чехословакия от 1 януари 1993 година помогна и на двете държави - и на Чехия, и на Словакия, заяви пред агенция ČTK Вацлав Клаус.

През 1992 г. бившият чешки президент Клаус беше министър-председател и именно той се договори със словашкия си колега Владимир Мечиар за мирното разделяне на двете държави.

Вацлав Клаус и днес е на мнение, че официално узаконеното разпадане на съюзната държава Чехословакия е исторически факт и не си струва да се правят хипотези можело ли е ситуацията да се развие по друг начин.

Нито един от проблемите, с които се сблъсквахме през последните 25 години, нямаше да бъде решен по-лесно при обща държава на чехите и словаците. Напротив - проблемите щяха да се умножат, тъй като гражданите на Чехия и Словакия имаха противоположни мнения по редица въпроси, каза бившият чешки президент (2003 – 2013) Клаус.

Има достатъчно доказателства, че президентът на Бразилия е замесен в корупция

http://www.mediapool.bg/ima-dostatachno-dokazatelstva-che-prezidentat-na-braziliya-e-zamesen-v-koruptsiya-news266461.html

Високопоставен бразилски депутат заяви, че президентът Мишел Темер трябва да бъде отстранен от длъжност и съден за корупция, предаде Асошиейтед прес. Депутатът Сержио Звейтер, който бе натоварен от Камарата на депутатите със задачата да проучи казуса с Темер и да изготви доклад, заяви, че има достатъчно доказателства президентът да бъде съден. "Засега има достатъчно доказателства, че е бил замесен", в корупция, каза Звейтер на оживено заседание. Той получи едновременно аплодисменти и подигравки от депутатите, когато приключи доклада си. Главният прокурор на Бразилия обвини Темер, че е приел подкупи от шеф на компания за месни продукти, а в замяна е обещал правителството да вземе благоприятни за фирмата решения. Президентът отрича да е престъпил закона.

Пешеходец е с опасност за живота след катастрофа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355270

44-годишен мъж е с опасност за живота след като бе пометен от кола на пешеходна пътека във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Инцидентът станал вчера около 15:40 часа на бул. "Цар Освободител". 40-годишният водач на лек автомобил "Мерцедес" от Варна се движел назад , когато блъснал пешеходеца, който пресичал на обозначената пешеходна пътека.

Москва и Рияд обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда долара

http://www.mediapool.bg/moskva-i-riyad-obsazhdat-orazheini-sdelki-za-35-miliarda-dolara-news266460.html

Русия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда долара, информира руският вестник "Комерсант", цитиран от БТА. Това е стойността на подписан от Москва и Рияд предварителен договор за доставки на оръжия и техника, съобщи шефът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов. "Саудитците впрочем поставиха условие, че договорът ще влезе в сила, ако им предоставим част от технологиите и започнем производство на територията на кралството", каза Чемезов. Според него Русия обмисля какво точно да предостави на саудитците и "най-простото ще е да построи завод за стрелкови оръжия". Става дума за продукцията на концерна "Калашников", уточнява всекидневникът. Парафирането на "внушителния пакет от договори" за 3,5 милиарда долара обаче все още "не гарантира сключването на твърди споразумения", смятат двама руски топмениджъри от бранша. През последните 15 години Рияд е проявявал интерес към широк спектър руска военна продукция като хеликоптери Ми-35М, танкове Т-90, бронирани коли БМП-3, зенитни ракетни системи "Антей 2500" и С-400 "Триумф". Според директора на "Ростех" саудитците постоянно питали за оперативно-тактическия комплекс "Искандер". Чемезов обаче уточни по-рано, че той е в списъка с продукция, неподлежаща на износ, а Москва "няма намерение да прави изключение за тях". По дани на "Комерсант" Москва разчита да научи доколко са сериозни намеренията на кралството след посещение на краля на Саудитска Арабия Салман Ал Сауд в Русия, което се очаква до края на годината. Монархът ще се срещне за първи път с руския президент Владимир Путин; "задължително" ще бъдат обсъдени и оръжейните договори, посочва военно-дипломатически източник на изданието.

Сръбският външен министър: Сгрешихме като признахме Република Македония с това име

http://www.cross.bg/makedoniya-dachich-ministur-1548694.html

/КРОСС/ "Сърбия допусна грешка, когато преди 20 г. призна Бивша югославска република Македония под името Република Македония". Това заяви сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич, който пристигна на посещение в гръцката столица по покана на гръцкия си колега Никос Котциас, предава „Фокус". "Мисля, че Сърбия допусна грешка и дължи извинение, защото Гърция беше права", смята Дачич. Както е известно съгласно конституцията на страната тя се казва Република Македония. В международен план, включително и в ООН тя обаче фигурира под наименованието Бивша югославска република Македония, а причината за това е именно спорът и наложеното вето от страна на Гърция. Според сръбския външен министър Скопие винаги е имало "неприемлива позиция по въпроси, които са важни за Сърбия, като подкрепата на кандидатурата на Косово за членство в ЮНЕСКО". Според гръцкото издание „Катимерини" Дачич е изразил загриженост и от евентуалната възможност от създаването на единна албанска държава на Балканите.  

Хората в Русия гледат с песимизъм на икономическата ситуация и чакат чудо

http://www.mediapool.bg/horata-v-rusiya-gledat-s-pesimizam-na-ikonomicheskata-situatsiya-i-chakat-chudo-news266459.html

Руската федерална статистическа служба Росстат и Висшето училище по икономика в Москва представиха шокиращи данни от анкети сред жители на Русия. В тях преобладават негативни оценки за текущата икономическа ситуация, пише "Независимая газета". 35 на сто от запитаните заявяват, че през последната година материалното им положение се е влошило, а подобряване отбелязват четворно по-малко хора. Едва 15 на сто от гражданите на Русия гледат позитивно на икономическите промени; 2,5 пъти повече хора не ги одобряват. Доминиращите отрицателни оценки ярко контрастират с оптимистичните изявления на държавните лидери, изтъква вестникът, цитиран от Би Би Си. Най-песимистични са днес нагласите на хората между 30 и 49 години - най-активната, работещата част от населението, добавя бизнес аналитикът Максим Гладких-Родионов. "Причината е, че тъкмо работещите осъзнават по-ясно как реално стоят нещата. Цифрите сочат, че хората очакват до 12 месеца положението им да се подобри. Но не правят големи покупки и не спестяват нищо. Значи очакванията им не идват от сигурност в утрешния ден, а от надежди да стане чудо", добавя руският експерт.

Павлова: Няма опасност председателството да ни бъде отнето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329661

Павлова: Няма опасност председателството да ни бъде отнетоНяма опасност председателството да ни бъде отнето, това са инсинуации, поредните фалшиви новини, с които се залива медийното пространство. Така министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова коментира пред журналисти информациите, че има желание сред евродепутати от различни държави да бъде отнето председателството

Виж санирания блок на Димитирина Чалъкова от Перник, изпрати снимки на твоя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329677

Виж санирания блок на Димитирина Чалъкова от Перник, изпрати снимки на твояВече пристигат снимки на санирани блокове от цялата страна, във връзка с новата инициатива на "24 часа" - "Покажи санирания блок - ще има щедри награди и за съседите". "24 часа" обяви конкурс за най-качествено и красиво саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на Министерството на регионалното

426 са незаетите места в паралелките с прием след VII клас в Търновско

https://www.24chasa.bg/region/article/6329640

426 са незаетите места в паралелките 
с прием след VII клас в Търновско426 свободни места с прием след VII клас има в училищата в област Велико Търново след направените вече две класирания. До момента са се записали 1472 деца в утвърдените 73 паралелки, съобщиха от Регионалното управление по образованието. 19 ученици още трябват, за да бъде пълна паралелката на единственото обединено училище в областта, което е в с.

БДЖ изплати напълно дълга си към един от кредиторите - "Еврофима"

http://www.mediapool.bg/bdzh-izplati-napalno-dalga-si-kam-edin-ot-kreditorite---evrofima-news266458.html

БДЖ е успяла да изплати напълно дълга си към един от кредиторите си - "Еврофима", съобщиха от държавните железници. "Еврофима" е Европейското дружество за финансиране закупуването на подвижен състав. В края на 2008 г. е изтеглен заем от 40 млн. лв. за купуването на рециклиран подвижен състав. В рамките на последната седмица БДЖ е успяла да погасила остатъка от 19.147 млн. лв. на две вноски. Това е резултат от изпълнението на извършените реформи за оздравяване и развитие на държавните железници през последните години, се посочва в съобщението. В края на 2009 г. БДЖ се намираше в тежко финансово състояние с дългове за над 849 млн. лева. В резултат на преструктуриране на компанията и налагането на финансова дисциплина задълженията на дружеството към момента възлизат на 393 млн. лева, посочват от БДЖ. За този период от време изцяло са изплатени два отделни заема към "Еврофима", първият облигационен заем и два отделни заема към KFW IPEX BANK, се казва в съобщението.

Цачева свика извънредно ВСС, за да обсъди реформата в прокуратурата

http://www.mediapool.bg/tsacheva-svika-izvanredno-vss-za-da-obsadi-reformata-v-prokuraturata-news266457.html

Правосъдният министър Цецка Цачева свика извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, на което трябва да бъде обсъдена реформата на прокуратурата. Искането до министърката бе отправено преди седмица от шестима членове на опозицията в съвета, които възроптаха, че заседанието на ВСС за пореден път бе прекратено поради липса на кворум. Миналия четвъртък заседанието на ВСС приключи по трагикомичен начин точно преди обсъждането на препоръките на европейските прокурори за реформа на държавното обвинение. Точката бе внесена от Калин Калпакчиев от опозицията. Малко преди да дойде нейният ред членовете от мнозинството във ВСС започнаха да напускат. Така в залата останаха 13 членове на съвета – минималният брой, който крепи кворума. В този момент Соня Найденова се развика, че тия членове на ВСС, които още са в залата, са станали заложници на онези, които са си тръгнали. Тя обяви, че иска да отиде до тоалетната и излезе. В залата останаха 12 души. В този момент председателстващият заседанието Димитър Узунов обяви, че кворумът е паднал и всички се разотидоха преди обсъждането на точката за прокуратурата. В предложения от Цецка Цачева дневен ред фигурира първо приемането на отчет на ВСС по изпълнение на препоръките на Европейската комисия от последния мониторингов доклад. Следващите две точки са свързани именно с доклада на европейските прокурори, по които се предлага ВСС да си каже мнението. Докладът на петимата европейски прокурори излезе в края на декември миналата година. В него се предлага въвеждането на модифицирана версия на независимата прокуратура по румънски модел. Европрокурорите смятат, че в България в такава прокуратура трябва да се превърне Националната следствена служба. Според тях шефът на следствието не бива да е подчинен на Цацаров и трябва да има властта да разследва главния прокурор при съмнение за извършено престъпление. Отделно европейските прокурори предлагат българската прокуратура да подлежи на много по-голяма отчетност пред обществото, особено по знаковите дела. В техния доклад се казва, че главният прокурор трябва да поема лична отговорност за успеха или провала на големите дела. В края на доклада се казва, че България не бива да приема техните препоръки на парче, защото не би имало смисъл. Тези препоръки намериха място и в политическия доклад на Европейската комисия. Брюксел поиска от българските власти предоставяне на ясен ангажимент за приемане на препоръките на европейските прокурори (пътна карта). И досега ВСС не е обсъдил доклада на европейските прокурори. Това може да не се случи и в четвъртък, ако няма необходимият кворум.

Ето как ще изглежда новата пленарна зала на депутатите (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/politics/eto-kak-shte-izglejda-novata-plenarna-zala-na-deputatite-snimki-news_621784.html

Новата пленарна зала за депутатите трябва да е готова август 2018 г. Днес медиите видяха как протичат строително-монтажните работи по преустройството на зала „Света София” в сградата на бившия партиен дом, предаде БГНЕС. Ремонтът започна на 31 октомври 2016 г. и би трябв

Сирийски военен самолет е свален в близост до зоните на примирието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329639

Сирийски военен самолет е свален в близост до зоните на примириетоВоенен самолет на режима в Дамаск е свален в близост до зоните в Сирия, в които е в сила режима за прекратяване на бойните действия, предава AFP, цитира "Фокус". „Самолетът бе свален и катастрофира в контролираните от режима територии. Нямаме информация за пилота“, заяви представител на бунтовническа групировка, отговорна за свалянето на машината.

Две момичета във вихъра на танците

https://www.vesti.bg/lyubopitno/dve-momicheta-vyv-vihyra-na-tancite-6071359

Лолита Артюхова и Искра Дукова, които са част от първото онлайн денс риалити у нас Dance Arena, разказват за любовта си към танците

За танца с любов

https://www.vesti.bg/lyubopitno/za-tanca-s-liubov-6071359

Лолита Артюхова и Искра Дукова, които са част от първото онлайн денс риалити у нас Dance Arena, разказват за любовта си към танците

КНСБ иска минимална заплата за висшисти от 700 лева

https://news.bg/politics/knsb-iska-minimalna-zaplata-za-visshisti-ot-700-leva.html

Синдикалистите настояват и за минимален необлагаем доход и диференцирана ставка

КНСБ иска минималната заплата за висшисти от 700 лева

https://news.bg/politics/knsb-iska-minimalnata-zaplata-za-visshisti-ot-700-leva.html

Синдикалистите настояват и за минимален необлагаем доход и диференцирана ставка

Поискаха 2,2 млн. евро за Римския форум на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6329642

Поискаха 2,2 млн. евро за Римския форум на Пловдив2,2 млн. евро са поискали собствениците от "Младост алфа" за Римския форум в Пловдив. Преди повече от 13 г. с решение на местния парламент общината продаде на същата фирма недвижимия паметник на културата за 1,2 млн. лева. Купувачът имаше намерение да вдигне търговски център, а на долното ниво да изложи антиките върху бетонна плоча.

Успешното ракетно изпитание музика за ушите на вожда Ким Чен-ун

http://www.moreto.net/novini.php?n=355267

Успешното изпитание на междуконтинентална балистична ракета от страна на КНДР буквално се превърна в музика за ушите на вожда Ким Чен-ун. Това съобщават световни агенции, позовавайки се на официалната агенция на Северна Корея KCNA.

Африкански страни изпреварват България по защита на право на собственост

http://www.cross.bg/sobstvenost-bulgariya-pravoto-1548693.html

/КРОСС/ България се нарежда на 85-о място от 127 страни по защита на правото на собственост. Това показва изследването на международния индекс "Право на собственост", проведено от Института за пазарна икономика (ИПИ) и цитирано от news.bg. България получава 4.8 точки от възможни 10. Спрямо предходната 2016 година страната ни бележи спад с 0.2 точки, което поставя страната ни 19 места по-надолу по този показател. Според доклада на ИПИ спадът с 0.2 точки не е толкова стряскащ, но въпреки това той поставя страната ни с цели 19 позиции надолу, защото в другите държави се работи усилено за подобряването на защитата на правото на собственост. Докладът сигнализира, че в България нищо не се променя или поне не в положителна посока. Данните показват, че България е изпреварена дори от страни като Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия. Индексът "Право на собственост" оценява защитата на правото на собственост по света, а в изданието за 2017 г. са включени 127 държави, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% БВП в световен мащаб. Индексът се формулира въз основа на представянето на държавите в областите правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост. Спрямо изследването в страната ни най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда

БФС премести "Левски" - "Лудогорец" за 6 септември

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/11/3005041_bfs_premesti_levski_-_ludogorec_za_6_septemvri/?ref=rss


Спортно-техническата комисия към БФС уважи молбата на "Левски" и "Лудогорец" и отложи двубоя помежду им от първия кръг на Първа лига. Вместо неделя 16 юли, дербито ще се изиграе на 6 септември.<br /><br />Официалният празник е и първата свободна дата за отложени срещи. Двубоят ще се играе от 20 ч на стадион "Георги Аспарухов".<br /><br />Преди няколко дни "Левски" поиска официално от БФС да отложи двубоя, заради ангажиментите на...

Направиха програма за два кръга, но я прмениха и отложиха дербито "Левски" - "Лудогорец" за Деня на съединението

https://www.24chasa.bg/sport/article/6329637

Направиха програма за два кръга, но я прмениха и отложиха дербито "Левски" - "Лудогорец" за Деня на съединениетоОще преди да започне първенството, БФС вече направи промени в програмата, която бе пусната само за първите два кръга. Ето и всички решения на СТК.  СТК констатира прекратяване на трудовите договори без предизвестие за неплатени месечни възнаграждения от ПФК на следните футболисти: - Стивън Валентинов Петков с ПФК „Монтана 1921”– считано от 07.07.

22 000 натовски бойци удариха врага край Ново село

http://frognews.bg/news_138056/22-000-natovski-boitsi-udariha-vraga-krai-Novo-selo/

На учебния полигон ”Ново село” край Сливен днес бе открито най-голямото многонационално учение в Черноморския регион Saber Guardian 2017 /SG17/. В него ще участват около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави.

Откриха най-голямото многонационално учение на НАТО на полигон ”Ново село”

http://frognews.bg/news_138056/Otkriha-nai-goliamoto-mnogonatsionalno-uchenie-na-NATO-na-poligon-Novo-selo/

На учебния полигон ”Ново село” край Сливен днес бе открито най-голямото многонационално учение в Черноморския регион Saber Guardian 2017 /SG17/. В него ще участват около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави.

Германската Свободна демократическа партия е на път към политическо завръщане

http://www.mediapool.bg/germanskata-svobodna-demokraticheska-partiya-e-na-pat-kam-politichesko-zavrashtane-news266456.html

Подкрепящата бизнеса германска Свободна демократическа партия (СвДП) - някогашният съюзник на консерваторите на канцлера Ангела Меркел - засилва кампанията си за политическо завръщане след националните избори през септември, предава ДПА във вторник. Четири години след катастрофалното оставане под прага за влизане в долната камара, Бундестага, в понеделник самоопределящите се като либерали свободни демократи предприеха агитационна кампания на стойност 5 милиона евро - чрез плакати и медии, която ще се върти основно около предизборния лозунг "Да мислим по нов начин" и 38-годишния лидер на партията Кристиан Линднер. СвДП е "партия от центъра за центъра", обяви той. "Ние не се поддаваме на крайностите", каза Линднер, добавяйки, че по време на четиригодишното си отсъствие от Бундестага партията му не се е изкушила от това да използва деснопопулистки теми. "Сега в редиците на СвДП се усеща градивен оптимизъм", заяви той. Партията опита да се отграничи от големите формации, възприемайки политически послания в подкрепа на бизнеса, харесващи се на много от по-богатите германци, но също и фокусирайки се върху теми като правото на личен живот и личните свободи. В резултат на това тя получи известна подкрепа сред по-широки слоеве от населението. В по-ново време СвДП опита да се възползва от враждебната реакция на част от избирателите срещу решението на Меркел да отвори границите на Германия за около 1 милион бежанци, подлагайки на критики либералната й позиция по бежанския въпрос. Откакто пое ръководството на партията след изборния неуспех през 2013 г., Линднер прибави темите за образованието и миграцията към добре познатия либерално икономически дневен ред на формацията с акценти като приватизация, дерегулация и намаляване на бюрокрацията и държавното субсидиране. Някога смятана за балансьора в германската политика, до 2013 г. СвДП беше неизменно в Бундестага от създаването й през 1949 г., след Втората световна война. В продължение на повече от четири десетилетия тя е част от германските правителства - поддържайки баланса във властовите конфигурации, а понякога и накланяйки везните в полза на една или друга страна. Но на последните парламентарни избори през 2013 г. партията бе изоставена от избирателите и не успя да премине 5-процентния праг за влизане в Бундестага, след като не изпълни обещанията си за голямо намаляване на данъците. През 2009 г. СвДП влезе в съставената от консерваторите на Меркел управленска коалиция, когато на изборите тогава получи 15 процента от гласовете - най-силния резултат за цялото си съществуване. През последните четири години партията постепенно си възвръщаше подкрепата, печелейки на регионалните избори през този период места в парламентите на провинции. В момента формацията е например младши партньор в управленската коалиция на консерваторите в най-многолюдния федерален регион, Северен Рейн-Вестфалия, след като на майските избори там тя получи 12,6 процента. Но според социологически данни СвДП най-вероятно ще се завърне и в Бундестага. Изследване на института ЕМНИД за неделното издание на таблоида "Билд" показа, че партията може да събере 8 процента от гласовете. Възможността СвДП да се завърне в Бундестага стана причина и за спекулации около вероятния състав на следващото коалиционно правителство на Германия. Християндемократическият съюз на Меркел и баварските му съюзници от Християнсоциалния съюз натрупаха сериозна преднина пред най-близкия си по сила опонент, Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Ако спечели изборите, посочват политически анализатори, канцлерът е възможно да опита да разшири сегашната си коалиция с ГСДП или евентуално да опита да състави нова трипартийна коалиция, и в двата случая с участието на СвДП. Макар и да призна, че блокът на Меркел разполага със значителна подкрепа, Линднер заяви, че СвДП не е готова, преди още да са минали изборите, да разговаря за възможни коалиции. По БТА

Съветът на Европа иска от Словения повече помощ за кандидатите за убежище

http://www.mediapool.bg/savetat-na-evropa-iska-ot-sloveniya-poveche-pomosht-za-kandidatite-za-ubezhishte-news266455.html

Словения трябва да ускори процедурите по предоставяне на убежище и да не прилага новия закон, който й позволява да затвори границите си за повечето незаконни мигранти. Това заяви комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Нилс Муйжниекс, цитиран от Ройтерс. Словения "се превръща в крайна дестинация за кандидати за убежище и властите трябва да подобрят качеството на услугите към тях, включително да скъсят процедурите по даване на убежище", казва Муйжниекс в доклад. Той настоява бившата югославска република да уреди езикови курсове и по-лесен достъп до пазара на труда за мигрантите. По данни на словенското министерство на вътрешните работи процедурата обикновено трае около седем месеца, но може да отнеме и повече от година. Миналата година в страната са били подадени 1308 молби за убежище, 170 от които са били одобрени. В същото време Словения е притискана от Унгария и Австрия да затегне граничния контрол и да не пуска мигранти на тяхна територия, отбелязва Ройтерс. През януари словенският парламент прие закон, който позволява на властите да затворят границите за мигранти, ако решат, че това е необходима мярка за опазване на националната сигурност.

Мъж загина, а 25 души са в болница след преобръщането на полски автобус с деца в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329631

Мъж загина, а 25 души са в болница след преобръщането на полски автобус с деца в СърбияВъзрастен мъж загина и 25 души бяха изпратени в болница след преобръщането на полски автобус, превозващ деца, на пътя между Суботица и Нови Сад тази сутрин, съобщи Танюг, цитира БТА. В автобуса, пътуващ от Гърция за Полша, имало трима шофьори и 50 пътници, 27 от които на възраст от 13 до 16 години. На мястото са изпратени екипи на Бърза помощ и на

ЦСКА 1948 представи трети спонсор за ЧРД на треньора

https://offnews.bg//futbol/tcska-1948-predstavi-treti-sponsor-za-chrd-na-treniora-660252.html

ЦСКА 1948 представи трети спонсор след Efbet и елитно кафе. Минералната вода също "Бачково" ще помага на "червените" по пътя към "Б" група.  Освен финансови средства компанията ще снабдява и безплатно първия тим с продуктите си.

"Избрахме този клуб, защото ни хареса идеята да се започне начисто, от нулата. Това е пътят", сподели Иван Иванов, директор на "Бачково". Компанията спонсорира още волейболните национали, Берое, Верея, Славия, а последно е помогнала на талантлива пловдивска шахматистка.

Оперативният шеф на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов благодари за доверието. Той съобщи, че до петък се очакват отговорите на Милен Кикарин и Костадин Хазуров, които тренират с аматьорите на Валентин Илиев.

Още петима са на проби, повечето то тях са кадри на "армейската школа". Възможно е селекцията да продължи и с други опитни футболисти, които са съгласни да играят за идеята и по-малки заплати. За един от тях - Георги Илиев, шефът в ЦСКА 1848 сподели лаконично: "Ще е чудесно да дойде при нас".

Добрин Гьонов сподели още, че очаква мнението на Министерство на спорта дали ще обжалва съдебното решение да бъде показан договорът за наема на "Българска Армия" и Панчарево. По отношение на новия конкурс за базите, в ЦСКА 1948 имат пълно доверие, че Красен Кралев и неговият екип ще проведат търга по правилата.

Днес клубът честити на треньора Валентин Илиев. Голмайсторът за ЦСКА при знаменитата победа над Ливърпул на "Анфийлд" с 1:0 празнува 37 години.

В същото време от ЦСКА 1948 се похвалиха с невероятен интерес към кастинга за школата. На 22 и 23 юли на "Бонсист" ще има пресявки за таланти, родени  през 1999 г., 2000 г., 2001 г., 2002 г., 2003 г. и 2004 г.

Кастингът започва в 09:00 часа, а участниците трябва да бъдат с подходяща екипировка и футболни обувки. Юношите ще бъдат селектирани от директора на Детско-юношеската школа Георги Кьосев и неговите помощници.

Ръководството на ЦСКА 1948 взе решение всички деца и юноши да бъдат освободени от такси и да им бъде осигурена безплатна екипировка. По този начин иска да се помогне на семействата, които нямат възможност да запишат децата си поради финансови затруднения.

За предварително записване може да се обадите на телефон +359 898 357 829 /Георги Кьосев.

Германия поиска помощ за залавяне на демонстрантите, извършили безчинства в Хамбург

http://www.mediapool.bg/germaniya-poiska-pomosht-za-zalavyane-na-demonstrantite-izvarshili-bezchinstva-v-hamburg-news266454.html

Германия призова европейските си партньори да помогнат в издирването на демонстрантите, чиито вандалски прояви помрачиха протестите през уикенда по време на срещата на Г-20 в Хамбург, предаде ДПА. "В момента се прави анализ на много снимки и видеа, за да стигнем до имената на извършителите. Затова разчитаме на подкрепа от европейските си партньори", каза правосъдният министър Хайко Маас в писмо до европейските си колеги. Маас призова министрите на правосъдието на страните членки на ЕС да побързат с изпълнението на молбите за съдебна помощ и да изпълнят заповедите за арест, издадени от Берлин. Петдесет и един души са в ареста след бунтовете миналата седмица, когато бяха ограбени магазини, нападнати полицаи и запалени коли и барикади в центъра на Хамбург.

МУ окончателно изхвърли световен учен, награден от НАСА

http://www.mediapool.bg/mu-okonchatelno-izhvarli-svetoven-uchen-nagraden-ot-nasa-news266453.html

Медицинският университет - София окончателно изхвърли от редиците си световно признатия български учен проф. Огнян Колев, който в последните 25 години работи по проекти и програми на НАСА. В края на миналата седмица Академичният съвет на учебното заведение окончателно е решил да не удължи с година договора на професора заради навършване на 65-годишна възраст, научи Mediapool. Българското законодателство в момента поставя силно рестриктивни условия към професорите, навършващи пенсионна възраст. След 65 г. договорът им може да бъде продължаван максимум три пъти за по една година до навършване на 68 г., но това става след решение на съответните университетски органи с тайно гласуване и без формални критерии. За сравнение, в развити в научната сфера държави има практика утвърдени учени да могат да заемат позициите си поне до 70-годишна възраст. Мотивите за решението на Академическия съвет на МУ са напълно неясни. Ректорът проф. Виктор Златков отказа всякакъв коментар пред Mediapool с обяснението, че няма повод да разговаря с медията. За скандалния случай с отлъчването на проф. Колев Mediapool съобщи още през март, когато Катедрата по неврология на МУ не одобри с тайно гласуване продължаването на преподавателската дейност на работещия с НАСА български отоневролог. Той е и зам.-директор на Многопрофилната болница по неврология и психиатрия "Св. Наум". Професорът изследва космическата болест Научните експерименти на проф. Колев разкриват механизмите, определящи поведението на астронавтите в критични ситуации на полет. Той изследва космическата болест и различните реакции на организма на астронавтите в състояние на безтегловност. През 2014 г. е награден от НАСА със "сертификат за върхови научни постижения“ за 22-годишния си принос за изследователската програма за космически полети. През 2004 г. пък получава грамота-похвала от Министерството на отбраната на САЩ като съвместен ръководител на научни проекти и сътрудничество с НАСА, за научен принос в подобряване на ориентацията в пространството. Преди три месеца той изнесе лекция в престижния университет "Джонс Хопкинс" в САЩ по специална покана на учебното заведение. Проф. Колев е и носител на високото държавно отличие - орден "Св. Кирил и Методий", връчен му през юли 2015 г. от президента Росен Плевнелиев „за особено значими заслуги за развитието на българската и световна наука в областта на медицината“. Освен в Космическия център на НАСА в Хюстън Колев е работил в Тексаския университет в Галвестон, САЩ, в Мюнхенския университет, Германия, във Военноморската авиационна база - Пенсакола, САЩ. Специализирал е, работил е и е извършвал съвместни научни изследвания в областта на невронауките в Харвардския университет – Бостън, във Фрайбургския университет, Германия, в Колеж де Франс, Париж и др. Изнасял е лекции и семинари в НАСА, Космически център–Хюстън, Харвардски университет и МIТ - Кембридж, САЩ, Мюнхенския университет, Фрайбургския университет, Линчопингския университет, Швеция, Колеж де Франс, Кралски Колеж – Лондон. През 2015 г. професорът получава две награди за научна и преподавателска дейност от Медицински университет – София, който тази година го изхвърли от редиците си. Учени предлагат промени в закона Според Кодекса на труда в моментка университетът може да прекрати трудовия договор на професор при навършване на 65-годишна възраст. Според Закона за висшето образование обаче по предложение на катедрения съвет, след решение на академичния съвет, трудовият договор на професор може да бъде удължен за срок от една година, но за не повече от три години. За доцентите удължаването е за максимум две години. Проф. Огнян Колев и негови колеги вече са изпратили предложения на Министерството на образованието и науката за промяна в закона, с която да се въведат обективни критерии по отношение на продължаването на научната и преподавателската дейност на професорите и доцентите, а не това да става само на базата на субективно решение на катедрите. Те изтъкват, че в момента подобно ограничение липсва за асистентите. "Получава се парадоксалното положение, при което е възможно членове на катедрения съвет с по-ниско научно звание и съответно по-малка компетентност и опит и по-ниски наукометрични показатели (и дори без такива) да дават оценка на доценти и професори и от тях да зависи продължаването на действието на трудовото им правоотношение. Сега действащите правила с анонимно гласуване позволяват висока степен субективност. Поради такова тайно гласуване редица утвърдени преподаватели, професори, учени, създали и оглавили проекти, носещи чуждестранни средства за България, бяха уволнени. То е в противовес на промените закона за избор на доценти, професори и защита на дисертации, където научните журита гласуват явно и мотивирано", изтъкват учените. Те предлагат гласуването да бъде по наукометрични критерии като реални научни публикации, главно в международни импактфакторни списания, участие в издаване на учебници и учебни помагала, академични, държавни и чуждестранни награди и отличия за научно-преподавателска работа, участие в научни доходоносни проекти, изнасяни лекции в чужбина, ръководене на докторанти (особено защитили), създаване и ръководене на научни направления, колаборации с чуждестранни научни институции, които финансират сътрудничество и т. н. Отделно, учените настояват законът да се промени така, че изтъкнати учени с принос в световната наука да могат да работяд и над 68 г. - например до 70 г. и повече съобразно научната им продукция. Те дават пример, че повечето нобелисти са над 70 г. "Такова предимство понастоящем е давано единственно на постоянните и дописните членове на БАН, като при тях след 70г. се запазват условия за научна дейност и подготовка на научни кадри. Обективен анализ на научната продукция и на приносите в науката на редица професори в университетите са дори по-голeми, сравнено с тези на член-кореспонденти и академици (постоянни и дописни членове) на БАН, което поставя тези професори в неравноправно положение по отношение възраст и допълнително възнаграждение", посочват учените. Според тях Би могло да се въведе и по-висше звание, еквивалент на "distinguished professor", "emerit professor", "superior professor" в някои западни университети или "почетен професор", както е в някои частни университети у нас като например Нов български университет, където с това звание работят до 75 г. Учените считат още, че „предвид постоянното нарастване на пенсионната възраст трябва адекватно да се корегира пенсионната възраст“, като според тях е добре за доцент тя да бъде 69 г., а за професор - 70 г.

Биячът на лекарката от Шейново остава в ареста

https://offnews.bg//temida/biachat-na-lekarkata-ot-shejnovo-ostava-v-aresta-660254.html

Софийски градски съд остави в ареста Владимир Стоянов, който нападна акушер-гинеколога д-р Албена Гагова, отказала да му предостави плацентата на новороденото му дете. След побой лекарката изпадна в безсъзнание, носът ѝ беше счупен, а горната устна - разкъсана.

Стоянов отново се яви пред съда с торба на главата. Пред магистратите той заяви, че нямало никакви доказателства, че е ударил д-р Гагова.

Стоянов бе привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда.

Бруталният побой предизвика лекарски и граждански протести в страната срещу насилието над медици.

Според магистратите Стоянов е с лабилна психика, няма опасност да се укрие, но е възможно да извърши друго престъпление. Това беше и основание мярката му за неотклонение, която беше постановена от Районния съд, да бъде потвърдена и на втора инстанция.

Съдът определи действията на Стоянов като изключително брутални, а посегателството над лекарка е деяние с висока обществена опасност. 

Междувременно в събота в Южния парк в столицата се организира нов протест срещу насилието над медици. Началото му е на входа на парка откъм бул. Витоша в 18:30 ч. Демонстрацията ще се проведе под надслов "Децата на болница Шейново в подкрепа на българските медици".

Биячът на акушерката от Шейново остава в ареста

https://offnews.bg//temida/biachat-na-akusherkata-ot-shejnovo-ostava-v-aresta-660254.html

Софийски градски съд остави в ареста Владимир Стоянов, който наби лекарка, отказала да му предостави плацентата на новороденото му дете. След побой лекарката изпадна в безсъзнание, носът ѝ беше счупен, а горната устна - разкъсана.

Стоянов отново се яви пред съда с торба на главата. Пред магистратите той заяви, че нямало никакви доказателства, че е ударил д-р Албена Гагова.

Стоянов бе привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда.

Бруталният побой предизвика лекарски протести в страната срещу насилието над медици.

Според магистратите Стоянов е с лабилна психика, няма опасност да се укрие, но е възможно да извърши друго престъпление. Това беше и основание мярката му за неотклонение, която беше постановена от Районния съд, да бъде потвърдена и на втора инстанция.

Съдът определи действията на Стоянов като изключително брутални, а посегателството над лекарка е деяние с висока обществена опасност. 

Пловдивчанка остави 12 000 лв. под пейка, телефонни измамници ги прибраха

https://www.24chasa.bg/region/article/6329612

Пловдивчанка остави 12 000 лв. под пейка, телефонни измамници ги прибраха70-годишна пловдивчанка била измамена по схемата „съдействие на полицията“, разделяйки се с 12 000 лева, съобщиха от полицията. Според предварителната информация в петък по обяд жената разговаряла по телефона с непознат, представил се за разследващ полицай. Той обяснил, че работи по престъпления, свързани с неправомерни парични транзакции,

И утре ще е горещо

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6329615

И утре ще е горещоПрез нощта срещу 12 юли ще е предимно ясно с временни увеличения на облачността над източните и крайните северозападни райони от страната. Ще духа слаб югоизточен вятър. На 12 юли ще е предимно слънчево и горещо. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места ще превали краткотраен дъжд,

Дачич: Сърбия сгреши като призна името на Македония

https://www.actualno.com/balkani/dachich-syrbija-sgreshi-kato-prizna-imeto-na-makedonija-news_621780.html

Сърбия допусна грешка, когато преди 20 г. призна БЮРМ под името Република Македония. Това заяви сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич, който пристигна на посещение в гръцката столица по покана на гръцкия си колега Никос Котциас, пише вестник Кathimerini

От седмица търсят изгубен мъж в района на Руен

https://www.24chasa.bg/region/article/6329610

От седмица търсят изгубен мъж в района на РуенОт миналата седмица издирваме изгубен мъж в района на Руен. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Руен Исмаил Осман. „В сряда ме информираха, че има изгубен мъж“, каза Исмаил. По думите му полицията, съвместно с кметове на близки села са направили организация по претърсване. „Издирването му продължава“, допълни той.

Младите хора да не си мерят чантите и обувките, а образованието

http://www.cross.bg/obrazovanieto-petrova-politika-1548692.html

/КРОСС/ Днес бе даден старт на информационно-образователната кампания „Аз събуждам България", която получи официалната подкрепа на Министерство на труда и социалната политика, предаде Novini.bg. Тя е насочена към младежите на възраст между 18 и 29 години, като целта е те да се насочат към личностно развитие, предприемачество и финанси. Тези основни акценти могат да се реализират чрез неформално образование и социално предприемачество. Инициативата се провежда под патронажа на заместник-министъра на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова, депутата от БСП Михаил Христов и други. Зам.-министър Петрова призова младите хора да обърнат повече внимание на образованието. "За да държим съдбата си в наши ръце, трябва много да се учим и трудим. През последните години в България се промениха ценностите. Започнахме да си мерим чантите и обувките, но ако искаме промяна, трябва да мерим образованието си. Българите трябва да се върнат към своите корени и към идентичността си. Това ще стане с много воля и образование", категорична беше д-р Петрова.    

И Швеция обмисля да се присъедини към европейския банков съюз

http://www.investor.bg/evropa/334/a/i-shveciia-obmislia-da-se-prisyedini-kym-evropeiskiia-bankov-syiuz-242826/

Стокхолм има две причини за този ход - Brexit и опасността най-голямата скандинавска банка Nordea да премести централата си в друга държава от региона

Джерард Бътлър се забавлява в столичен клуб

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6329617

Джерард Бътлър се забавлява в столичен клубАктьорът ще снима нов филм в София Холивудската звезда Джерард Бътлър отново е в България за предстоящите снимки на нов филм. Освен, че ще изпълнява главната роля, той ще бъде и копродуцент на апокалиптичния екшън "Код: Ангел". Лентата ще е третата част на филмовата поредица и предстои да се снима в студиата на Ню Бояна.

Фискален контрол извърши над 5 000 проверки по Черноморието от началото на месец юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355255

Служители от звеното по Фискален контрол на НАП извършиха над 5000 проверки по Черноморието от началото на месец юли. Приходната агенция, МВР и митнически служители започнаха контролна кампания в населените места по крайбрежието, която ще продължи без прекъсване до края на туристическия сезон.

Станишев: България да има позиция за бъдещето на ЕС преди председателството

http://frognews.bg/news_138055/Stanishev-Balgariia-da-ima-pozitsiia-za-badeshteto-na-ES-predi-predsedatelstvoto/

България трябва да разработи своята позиция за бъдещето на Европейския съюз преди началото на председателството ни. Това призова президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на дискусия в Европейския парламент с журналисти и представители на местната власт в България.

Излезе първото класиране в Софийския университет, 7230 са подали документи за прием

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329607

Излезе първото класиране в Софийския
университет, 7230 са подали документи за приемПървият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2017/2018 година беше обявен днес, съобщи пресцентърът на висшето училище. 7230 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище у нас. Най-много са кандидатите, посочили като желание специалността "Психология".

"Ню Йорк таймс": Тръмп-младши знаел, че Кремъл опитва да помогне на баща му на изборите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/11/3004978_nju_iork_taims_trump-mladshi_znael_che_kremul_opitva/?ref=rss


Мъжът, уредил миналата година срещата на най-големия син на американския президент с руска адвокатка, пратил имейл до Доналд Тръмп-младши, за да му каже, че руското правителство опитва да помогне на баща му да стане президент.<br /><br />Това написа в. "Ню Йорк таймс", като се позова на трима неназовани източници, запознати с мейла, изпратен от публициста Роб Голдстоун. <br /><br />Според изданието в имейла е било казано, че информацията, която Тръмп-младши...

"Да, България": Стенограмата за КТБ показва една тежко болна демокрация

http://clubz.bg/56082-da_bylgariq_stenogramata_za_ktb_pokazva_edna_tejko_bolna_demokraciq

Разсекретената стенограма от срещата при президента за КТБ е като "поредната кардиограма на една тежко болна демокрация, която никой не се опитва да спаси". Тази теза изказват в своя позиция от "Да, България".

Според тях публикуваният разговор сочи, че демокрацията у нас е фасадна. 

"Изрази от типа на „да се успокоят хората и медиите“, „ние сме под ударите на общественото мнение“, „ще се изправят срещу нас митинги, протести…“, „как ще го продадем… на българската общественост“ са не само откровено цинични, но и показателни за мотивацията на политическата класа на статуквото", пишат хората на Христо Иванов.

В становището се подчертава още, че причините за банковата криза са много по-назад във времето и за тях вина носят не само правителствата на Борисов и Орешарски - "това поведение обхваща поне четири български правителства от най-новата ни история и съпътстващите ги регулатори."

Според "Да, България" е абсурдно да се признава, че има неизпълнение на банковия надзор, но да не се търси отговорност от управителя на БНБ Иван Искров, който е бил "оставен да се оттегли спокойно и в удобен за него момент".

"Развитие, всъщност, напълно логично, предвид репликата на Бойко Борисов: „Приятел си ми, знаеш.“", отбелязва се в позицията.

От Движението подчертават, че е видно избягването на "слонът в стаята" - депутатът от ДПС Делян Пеевски, който никой не споменава.

"Именно неговите „твърдения“ за подготовка на убийството му от страна на Цветан Василев бяха официалният старт на финалния щурм срещу „КТБ“ (н) и Василев от страна на медии, прокуратура и превзетите държавни институции", отбелязват те.

Според тях няма нито ясна и консистентна реакция на иституциите, нито някой, който да продължава ясно разследването. Поради факта, че покрай аферата потънаха над 3 млрд. лв., които още не са проследени, от "Да, България" настояват за следното:

  • настояваме за максимално бързо оздравяване на регулаторната среда – освен по-принципно структуриране на работата и отговорностите в БНБ, КФН, КЗК, това включва и влизане в Европейския банков съюз, както и присъединяване към Еврозоната – заявки, потвърждавани през години, чиято реализация обаче все още остава в бъдеще неопределено време;
  • настояваме за съзнателен и фундаментален отказ от безполезните чисто политически, назначения в държавните регулатори, както и за отстояването на експертно начало, публичност и прозрачност при избора на членовете на регулаторните органи;
  • настояваме за пълна прозрачност на работата по събиране на източените пари на „КТБ“ (н) – активни мерки по осребряване на масата на несъстоятелността на „КТБ“ (н), както и привличането на международни експерти за проследяване и разследване на раздадени пари към „кухи“ фирми, свързани с бившата банка или нейните бизнес партньори;
  • настояваме за създаване на буфери във финансовата система на България, които да могат да поемат бъдещи сътресения от типа на „КТБ“ (н) – предвид изпразнения Фонд за гарантиране на влоговете в банките.

Седем храни и напитки, които не се развалят никога (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sedem-hrani-i-napitki-koito-ne-se-razvaliat-nikoga-video-2036146

Има храни и напитки, които не се развалят никога. Те са годни за употреба години наред - дори след като са били веднъж отворени. Вижте ги:

Екстракт от ванилия

Чистият ванилов екстракт е по-скъп от имитациите. Чистата ванилия ще издържи

Започва седмият сезон на сериала "Игра на тронове" (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6329528

Започва седмият сезон на сериала "Игра на тронове" (Видео)В неделя започва предпоследният седми сезон на "Игра на тронове" - фентъзи драмата, която пожъна успех в целия свят и е изпъстрена със секс, насилие и политически интриги, предаде Франс прес. Историята за благороднически фамилии, които водят война за Железния трон, ще бъде представена в още само 13 епизода в рамките на два сезона.

Инициативата "Аз събуждам България" с вход свободен в столичния Южния парк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329565

Инициативата "Аз събуждам България" с вход свободен в столичния Южния паркОкръжната прокуратура във Велико Търново задържа обявен за издирване с европейска заповед за арест, съобщиха от пресцентъра на институцията. По искане на прокуратурата съдът е взел мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 19-годишния Светослав К., обявен за международно издирване от германските власти въз основа на европейска заповед за

Министри за НДК – има загуби и нарушения, няма бизнес план

http://clubz.bg/56081-ministri_za_ndk_%E2%80%93_ima_zagubi_i_narusheniq_nqma_biznes_plan

Двама министри – бивши принципали на “Националния дворец на културата – Конгресен център” АД – Томислав Дончев и Лиляна Павлова, разказаха за открити във времето нарушения и лоши практики в управлението на Двореца досега. От техните обяснения не стана ясно защо ръководството на НДК е сменено чак сега, след като проблемите в управлението  - съмнения в провеждането на обществените поръчки, липса на бизнес план и план за оздравяване на дружеството - са от две години.

Изложението на Дончев и Павлова бе на заседанието на временната комисия в парламента, която разследва как се е управлявало НДК. Любопитно бе това, че името на доскоршния шеф на НДК Мирослав Боршош не бе споменато. Не бяха споменати и имена на други членове на управата на НДК.

Първи с изложението си започна Томислав Дончев, който бе принципал около година и половина – до края на мандата на “Борисов 2”. Вицепремиерът призна, че две години поред дружеството е на загуба в рамките на около 9 млн. лв. годишно. Министърът е искал няколко пъти от бившето ръководство на НДК бизнес план за развитие на дружеството, но такъв, по думите му, така и не е предоставен.

“Четири пъти през 2016 г. съм изисквал от ръководството бизнес план с мерки за стабилизиране на дружеството. Такъв не ми беше предоставен, само устни пояснения”, заяви Дончев. 

По думите му обясненията на ръководството, предоставени устно, не били съвсем задоволителни. През април 2016 г. е имало опит дружеството да стартира поръчка за ремонт, но тя е прекратена, защото не е била в пълномощията на работната група по подготовката за председателството.

"На 21 юли работната група е излязла с  протокол -  съгласуван е проектът за документация за обществена поръчка, идеен проект и финансиране от 18 милиона лева. На базата на това Министерският съвет увеличава дружеството на капитала”, обясни Дончев.

Той призна, че е имал спор с ръководството на НДК за това кои пространства в Двореца да се ремонтират и кои – не. 

Лиляна Павлова, която бе доскоро принципал и уволни изпълнителния директор Мирослав Боршош (той бе възстановен по настояване на Бойко Борисов, но после сам подаде оставка), обяви, че в дружеството са открити множество нарушения по няколко направления по поискани проверки. Две от тях са завършили – това са външен одит на дружеството и проверка на трите обществени поръчки, проведени от НДК – за строителство и монтаж, за оборудване на сградата за нужните на Председателството и за строителен контрол.

“Изисках актуален бизнес план и инвестиционен план, както и оздравителния план на дружеството, което е на загуба от 3 милиона лева от началото на годината. До датата, на която бях принципал на дружеството, такова не ми беше дадено”, обяви Павлова.

Оказа се, по думите й, че  дружеството не е имало нито вътрешни правила, нито график за обществените поръчки, обяви Павлова. По думите на министърката външният одит и проверките на обществените поръчки са стигнали до заключения за нарушения, а проверките на Гравния инспекторат на МС и на АДФИ още не са приключили.

Павлова обясни още, че са открити нарушения при възлагането на обществени поръчки, но договорите за изпълнение вече са сключени и се изпълняват. 

“Ако някой е допуснал нарушения в самите процедури, това не значи, че договорите са незаконни”, обясни обаче министърката.

В поръчката за ремонт не са били внесени идеен проект и документи за строителни разрешения, където са нужни, имало и закъснения по графика. 

Очаквайте подробности!

"Ислямска държава" потвърди смъртта на лидера си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329590

"Ислямска държава" потвърди смъртта на лидера сиБойци на "Ислямска държава" съобщили, че лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади е мъртъв, съобщи телевизия Ас Сумария, цитирана от ТАСС и БТА. Иракската медия се позова на местен източник в северната провинция Нинава, чийто административен център е Мосул. Вчера иракският премиер Хайдер ал Абади обяви,

Китайската Tesla замрази плановете си за завода за 1 млрд. долара

http://www.investor.bg/novini/444/a/kitaiskata-tesla-zamrazi-planovete-si-za-zavoda-za-1-mlrd-dolara-242822/

Решението маркира ново препятствие пред един от най-проницателните и спорни предприемачи в Китай

Старозагорската опeра представя „Лучия ди Ламермур” на фестивала „Сцена на вековете“ 2017

https://www.24chasa.bg/region/article/6329414

Старозагорската опeра представя „Лучия ди Ламермур” на фестивала „Сцена на вековете“ 2017Държавна опера-Стара Загора ще представи на 14 юли от 21.00 часа на сцената на историческия хълм Царевец във Велико Търново своята уникална продукция на операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети. Това е вторият спектакъл от тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“, който продължва два месеца – от 8 юли до 8 септемри.

Съветът на ЕС одобри споразумението за асоцииране с Украйна

https://www.actualno.com/europe/syvetyt-na-es-odobri-sporazumenieto-za-asociirane-s-ukrajna-news_621777.html

Всички 28 страни членки на ЕС одобриха споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС. "На 11 юли Съветът реши да сключи споразумението за асоцииране с Украйна от името на Европейския съюз", се казва в документа, цитиран от ТАСС.

Предлагат се преговори по 3 варианта за минимална заплата - 492, 509 и 528 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329572

Предлагат се преговори по 3 варианта за минимална заплата - 492, 509 и 528 леваСпоред трите сценария, предложени от социалното министерство за определяне на минималната работна заплата, има три числови варианта за минималното възнаграждение през 2018 година - 509 лева, 492 лева и 528 лева. Това каза на семинар за журналисти главният икономист на КНСБ Любен Томев, цитиран от БТА.

Гърция: Разбунтували се бежанци запалиха палатки и контейнери в лагер на остров Лесбос

http://www.moreto.net/novini.php?n=355266

Разбунтували се бежанци запалиха палатки и контейнери в приемен център в Мория на остров Лесбос и не допуснаха в продължение на часове намесата на полицейските и противопожарните екипи, предава електронното издание на вестник Рrotothema.

Христина Ангелакова: Съжалявам, че се върнах в България

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-hristina-angelakova-26041215

"Искам да запазя по-дълго у себе си желанието си да върша нещо, да завърша нещо, да го направя по възможно най-добрия начин".

Крис Фрум не е непобедим – или какво научихме от първата седмица на Тура

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/11/3005000_kris_frum_ne_e_nepobedim_ili_kakvo_nauchihme_ot/?ref=rss


Половината от тазгодишното издание на "Тур дьо Франс" вече е зад гърба на колоездачите. Падания, хаос, контузии и скандали, с това ще се запомни първата седмица на състезанието.<br /><br />Започна се от самото начало със спорните екипи на "Скай" след доминацията на британците в часовника и се продължи през остри думи, битка на шосето и няколко контузии. Катастрофата на Марк Кавендиш и спорната дисквалификация на Петер Саган ще останат като най-запомнящите се...

Новият Audi A8 може и без шофьор при скорост до 60 км/ч

https://www.24chasa.bg/avto/article/6329574

Новият Audi A8 може и без шофьор при скорост до 60 км/чНовият Audi A8 отбелязва своята световна премиера на Audi Summit в Барселона. В своето четвърто поколение, флагманът на марката отново въплъщава идеала във фирмения девиз „Напредък чрез технологии” (Vorsprung durch Technik) със своя нов стилистичен език, новаторска концепция за управление на функциите със сензорни екрани и систематично

Русия и Саудитска Арабия обсъждат сделки за оръжия за 3,5 милиарда долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329548

Русия и Саудитска Арабия обсъждат сделки за оръжия за 3,5 милиарда долараРусия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда долара, информира вестник "Комерсант", цитиран от БТА. Това е стойността на подписан от Москва и Рияд предварителен договор за доставки на оръжия и техника, съобщи в понеделник шефът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов.

Оставиха в ареста 19-годишния крадец, издирван от Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329464

Оставиха в ареста 19-годишния крадец,
издирван от ГерманияПо искане на Окръжна прокуратура – Велико Търново съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 19-годишен български гражданин, обявен за издирване с европейска заповед за арест. Младежът от с. Тученица, бил установен при полицейска проверка в горнооряховското село Янтра. Светослав К.

18 години се точило дело за имоти в центъра на София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329524

18 години се точило дело за имоти в центъра на София18 години, 2 месеца и 21 дни е продължило дело за собственост на недвижими имоти в идеалния център на София, намиращи се на една от преките на бул. „Витошка”. Това констатира Инспекторатът към ВСС при проверка на заявление за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. То е сред 52-те основателни заявления за забавени

"Ислямска държава" потвърди смъртта на лидера си

https://offnews.bg//sviat/isliamska-darzhava-potvardi-smartta-na-lidera-si-660250.html

"Ислямска държава" потвърди, че лидерът ѝ е убит в кратко съобщение, цитирано от иракската агенция "Сумария нюз", пише РИА Новости. 

В съобщението се посочва, че Ибрахим Абу Бакр ал Багдади е загинал и скоро ще бъде обявено името на неговия наследник, без да се посочват повече подробности. 

Информация за възможната гибел на Ал Багдади се появи в средата на юни, като тогава стана ясно, че той вероятно е загинал по време на бомбардировка в Ракка. От щаба на терористите обаче не потвърдиха новината. 

Възможно е Ал Багдади да е загинал по време на бомбардировка в Ракка на водената от САЩ западна коалиция на 11 юни или при руска атака на 28 май. 

Името на Ал Багдади стана известно през 2014 година, когато той обяви създаването на ислямски халифат. За него на практика няма достоверни сведения.

Предполага се, че е роден през 1971 година в Ирак и е бил имам в джамия в Багдад. По-късно е възглавил иракско подразделение на "Ал Кайда", а след това неговата организация се е превърнала в "Ислямска държава" и се е откъснала от "Ал Кайда". 

Ал Багдади е един от най-търсените терористи в света, а за главата му се предлагат 25 млн. долара. 

И революцията им такава. Седмокрила…

http://clubz.bg/56080-i_revolyuciqta_im_takava_sedmokrila%E2%80%A6

"Недейте да плачете за крана… Дори трябва да се радвате, че е срещу крана... Защото би могло да се палят имения на олигарси, на политици..."

Думите са на Петър Волгин, който приветства подпалването на една машина, която бе наета, за да изпълни решение на Столичния общински съвет за демонтиране на едно опасно за гражданите съоръжение. Съоръжението е било замислено като паметник, но – както научихме – нито е било завършено, нито е било обезопасено, нито е било узаконено.

Та, палежът на крана бил протест срещу капитализ(Ъ)ма.

Би могло да се палят имения на олигарси, на политици..."

Би могло. Даже се сещам на кои. Ама не се сещам някой пламенен революционер да се е осмелил да припари до някой от тези палати, имения или сараи. Ей така, дори селфи да си направи с кокошки, пауни, или каквото вирее там.

Оправдан е гневът срещу „олигарси, политици”. Всеобщо е усещането за неравенство пред закона; за овладяване на държавните институции от сенчести политико-икономически, че и медийни групи; за изсмукване на обществен ресурс и насочването му към малко на брой ръце; за „тяхната” държава.

Макар и четири години по-късно, безспорен символ на завладяването на България си остава номинирането и избирането на Пеевски за председател на ДАНС. И когато граждани поискаха да бъде понесена политическа отговорност за това безочие, пламенните революционери им се присмиваха, че били умни и красиви. Когато граждани настояваха, че оставката е единствената приемлива политическа последица, пламенните революционери ги наричаха платени и продажни безделници. Когато граждани насочиха протестите си към сърцевината на беззаконието – системата за правосъдие, пламенните революционери скокнаха: Как така ще протестирате, щом не сте гладни?! Използвайки медийната машина на онзи, който има най-малък интерес от промяна.

Най-пламенните революцинери са най-верните защитници на статуквото - колкото и парадоксално да звучи. Поиска ли някой ред, го обявяват за психодесен. Поиска ли посока, го обявяват за продажник. Поиска ли достойнство, го обявяват за русофоб.

Щели да палят палати на олигарси, политици

Да бе, ще палят. Качени на мерцедеси и окичени с георгиевски лентички. Летящи за уикенда към Лондон и предричайки разпада на Запада. Блейнали към Путин и слепи за потоците от млади хора към Европа и Америка. Такова им е русофилството, такова им е левичарството. Антифашисти на 9-и май в София и влюбени в новите фашисти на Европа.

А пък група рокери, наричащи се софийски „Нощни вълци”, избърсали от паметника на Съветската армия надписа „БКП са терористи” и се похвалили пред ТАСС. Ама не им достигнало желанието и оставили съседния надпис: „Боли ме фара”. Тази случка е емблема на пламенните революцинери.

Добрата новина е, че нямаме идеологическа вълна. Лошата новина е, че имаме премерени провокации. Да изтриеш „БКП” и да не изтриеш „фара”…

Подпалването на техника си е чиста форма на престъпление и никакви напъни за идеологическо оправдаване не са уместни. Защото звучат много по-нелепо дори от онзи протест от 15 юни 2013 г., когато стотина роми бяха стоварени пред общината в Раднево и една от тях се провикна пред камерата:

„Искаме Пее… Пеев? Пеев искаме!”

И революцията им такава, като паметника – не се разбира точно какво е, не е много законно, но пък не е и безопасна, ако минаваш наблизо.

Втори ден протест на лекарите от пловдивската болница "Свети Мина"

http://www.cross.bg/bolnitzata-bolnitza-protest-1548691.html

/КРОСС/ Втори ден протест на медиците от пловдивската общинска болница "Свети Мина". Днес (11 юли) те излязоха на мълчалив протест срещу решението на местната власт да обедини здравното заведение с другата общинска болница "Св. Панталеймон". След като вчера обявиха гражданско неподчинение, лекарите днес не предприеха крайни действия поради липса на разрешение. По думите на председателя на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в болницата, Флора Димитрова, в следващите дни протестите ще продължат, като всяка сутрин от 10 часа лекари и персонал ще бъдат пред болницата, но няма да пречат на движението и гражданите на Пловдив. Медиците продължават да настояват за среща с кмета на града Иван Тотев и за яснота относно сливането и какви са гаранциите, че няма да има драстични съкращения. Днес те получиха и пълната подкрепа от Районната лекарска колегия в Пловдив. В декларация се казва, че болницата трябва да запази своята идентичност, цялост и самостоятелност, защото лекува пациенти от цялата област.

Кмет забрани пилешкото в детските градини, било опасно

http://dnes.dir.bg/news/satovcha-pileshko-meso-arben-mimenov-26041217

Община Сатовча забрани от 1 юли пилешкото месо в детските градини. По заповед на кмета Арбен Мименов децата се хранят с телешко, риба и зеленчуци.

Борис Джонсън: В ЕС са изнудвачи

http://clubz.bg/56079-boris_djonsyn_v_es_sa_iznudvachi

СВЯТ борис джонсън

Борис Джонсън обвини Европейския съюз в изнудвачество, съобщи в. "Дейли телеграф".

Британският външен министър определи като изнудване настояванията на представители на ЕС за това Обединеното кралство да изплати 100 млрд. евро преди развода си с Брюксел.

"Смятам, че сумите, които видях са изнудвачески и стремежите на Брюксел са обречени на провал", заяви Джонсън пред Камарата на общините.

Отговаряйки на въпросите защо правителството няма детайлен план за Брекзит без сделка между ЕС и Лондон, Джонсън каза, че страната му ще сключи "страхотна сделка".

Цената на раздялата за Обединеното кралство се формира от няколко елемента. Гласуваният бюджет на ЕС до 2020 година, подкрепен от Великобритания, задължава Лондон да допринася за него и една година след Брекзит, който е насрочен за 2019 г. Други пера в сметката задаваща се за кралството са пенсионната издръжка на брюкселска администрация назначена с участитето на Лондон, както и сумите нужни за реалокацията на европейски институции намиращи се във Великобритания. 

До момента, в Брюксел се говори за различни сметки за Брекзит, като цифрите варират между 40 и 100 млрд. евро. Въпреки изразеното недоволство у британците, на "Даунинг Стрийт" вече приемат, че плащането е неизбежно.

"Байерн" (Мюнхен) взе голмайстора на Мондиал 2014

http://clubz.bg/56078-bajern_myunhen_vze_golmajstora_na_mondial_2014

"Байерн" (Мюнхен) направи един от най-шумните трансфери на лятото досега - шампионът на Германия взе за две години под наем Хамес Родригес от "Реал" (Мадрид).

Колумбиецът стана голмайстор на мондиала в Бразилия преди три лета, но така и не успя да се утвърди като титуляр и основен играч при "белите". В Мюнхен той отново се събира с Карло Анчелоти, който бе наставник на "лос меренгес".

Именно италианският специалист е настоявал за привличането на халфа, който бил трансферна цел №1 на "Байерн" това лято.

Според германския в. "Билд" германците ще платят 10 милиона евро за 2-та сезона наем. Ако пожелаят Хамес за постоянно, цената ще е 35 млн.

Интерес към Родригес имаше още от грандове от Англия, Италия и Франция, а той държеше да се махне, за да може да играе.

Междувременно днес "Реал" представи и първото си ново попълнение. Това е защитникът Тео Ернандес от "Атлетико" (Мадрид). Тео е на 19 г., французин.

Терористите потвърдиха смъртта на лидера на „Ислямска държава”

http://frognews.bg/news_138054/Teroristite-potvardiha-smartta-na-lidera-na-Isliamska-darjava/

Членове на джихадистката групировка „Ислямска държава” обявиха смъртта на лидера си Абу Бакр ал-Багдади. Това съобщи телевизионният канал ”Ас Сумария”, позовавайки се на местен източник в иракския провинция Ниневия. Според информацията, екстремистите са дали кратко изявление, в което потвърждават смъртта на Багдади.

Общински "Паяк" скъса тролейни жици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355265

Инцидент със захранващите кабели на тролейните линии в района на кръстовището на булевардите "Съборни" и "Мария Луиза" във Варна се размина без сериозни последици днес преди обед, научи Moreto.net. Причината за скъсването на жиците е, че са били закачени от "Паяк", обясни шефът на общинското дружество "Градски транспорт", инж.

Треньор в Берое съди за 3000 лева колега, разбил му главата

https://offnews.bg//futbol/trenior-v-beroe-sadi-za-3000-leva-kolega-razbil-mu-glavata-660246.html

Бившият треньор в Берое Атанас Рибарски съди колегата си Армен Амбарцумян. Двамата застанаха пред Старозагорския районен съд, пише "Меридиан мач".

Рибарски е поискал от Амбарцумян 3000 лева за претърпени неимуществени вреди и преживени страдания. Причината е скандал, приключил със сериозен бой.

Припомняме, че това се е случи след загуба от Ботев Пловдив по-рано през тази година. Тогава щабът на треньора Ферарио Спасов е провеждал оперативка, в която е обсъждал настоящето и бъдещето на тима.

В хода на дискусията наставникът на вратарите и бивш страж на Ботев, Славия и Марек по-остро взел отношение относно играта на състава.

Рибарски направил забележка на Амбарцумян и му препоръчал да не се бърка по въпроси, за които не отговаря. Последвала бурна реакция и два силни удара.

Веднага след скандала Армен Амбарцумян беше освободен от Берое. Наказателното дело е образувано на 21 март за престъпление по член 131 ал. 1 от НК за причинена телесна повреда.

650 опасни храни у нас за 10 години, повечето са турски

http://dnes.dir.bg/news/hrani-opasni-turski-26041216

За последните 10 години Агенцията по безопасност на храните официално е докладвала за 650 опасни храни на пазара, 490 от които с произход Турция.

Румънците търсят български кайсии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329537

Румънците търсят български кайсии
Червена кайсия от български градини се търси на румънския пазар, споделят производители от Силистренско. Тенденцията е от две години насам, разказва Николай Недев. Градината му е в тутраканското село Сяново. Има над десет сорта и съобразява новите насаждения според търсенето на пазара. Заради търсенето на червена кайсия прави всевъзможни вариации,

Потвърдено, лидерът на "Ислямска държава" е мъртъв

http://www.cross.bg/smurtta-durzhava-irakskiya-1548690.html

/КРОСС/ Членове на „Ислямска държава" обявиха смъртта на лидера си Абу Бакр ал-Багдади. Това съобщи телевизионният канал "Ас Сумария", позовавайки се на местен източник в иракския провинция Ниневия. Според информацията, екстремистите са дали кратко изявление, в което потвърждават смъртта на Багдади. По-рано иранските медии показаха снимки, които потвърждават смъртта на Багдади. В средата на юни бе разпространена информация, че в Сирия в резултат на руски въздушен удар, ръководителят на ислямистите е убит, заедно с 300 други бойци на групировката. Главатарят на „Ислямска държава" не беше виждан на публични места, откакто преди три години се провъзгласи за халиф по време на събитие в иракския град Мосул. За този период на няколко пъти се появяваха слухове, че той е бил убит или ранен. Абу Бакр ал-Багдади получи и прякора „Призрака", тъй като на няколко пъти е бил забелязван край иракско-сирийската граница, но неговото местонахождение така и не можа да бъде установено.    

4-годишно дете издъхна от менингококова инфекция в Лом

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329536

4-годишно дете издъхна от менингококова инфекция в ЛомМомченце на 4 години почина от менингококова инфекция в Лом. Болестта е изключително рядка и тежка, протича светкавично и е в повечето случаи е с летален край, заявиха медици, съобщи "Труд". Малкият Божидар А. се почувствал зле в следобеда на миналата събота, макар че минути преди това бил весел и пъргав, ходел на гости и си играл.

Азиатските капиталови пазари приключиха търговията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-капиталови-пазари-приключиха-търговията-разнопосочно_l.a_i.745519_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено във вторник, съобщава CNBC. Японският основен индекс Nikkei 225 се повиши с 0,57%, изкачвайки се до...

Сръбският вицепремиер: Сгрешихме, когато признахме името Република Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6329532

Сръбският вицепремиер: Сгрешихме, когато признахме името Република Македония"Сърбия допусна грешка, когато преди 20 г. призна БЮРМ под името Република Македония". Това заяви сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич, който пристигна на посещение в гръцката столица по покана на гръцкия си колега Никос Котциас, пише вестник Кathimerini, цитира "Фокус". "Мисля, че Сърбия допусна грешка и дължи извинение,

Най-желаните специалности в Софийския университет са психологията, публичната администрация и социологията

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/11/3004987_nai-jelanite_specialnosti_v_sofiiskiia_universitet_sa/?ref=rss


Тази година в Софийския университет "Св. Климент Охридски" са кандидатствали 7 230 души, като за поредна година най-много от тях са посочили като първо желание специалност "Психология". На второ и трето място са специалностите "Публична администрация" и "Социология", следвани от "Английска филология", "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Българска филология", "Информатика", "Информационни...

Успешна здравна реформа - не и по родното Черноморие

http://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2017/07/11/3004985_uspeshna_zdravna_reforma_-_ne_i_po_rodnoto_chernomorie/?ref=rss


Прекарвам лятната си отпуска в курортния град Китен, област Бургас. Наложи ми се да заведа сина си - 9-месечно бебе, на преглед заради неприятна кашлица. Оказа се обаче, че в Китен всякакви подобни манипулации са платени и то не 5-10лв., а 30!<br /><br />Тъй като всеки месец ми удържат по 200 лв. за осигуровки от заплатата, ми се стори обидно да дам и 30 лв. за преглед и то на бебе, да не говорим, че жена ми има допълнително здравно осигуряване. Но местните вездесъщи медици искат...

"Китайският" стоманен град в Сърбия

https://www.vesti.bg/sviat/balkani/kitajskiiat-stomanen-grad-v-syrbiia-6071360

Придобиването на една неизгодна фабрика показва как Пекин стъпва на освободените американски позиции и завършва пътя си към Европа

LG Q6 представя Fullvision дисплей с новата си смартфон линия

http://www.cross.bg/premiym-displeii-fullvision-1548689.html

/КРОСС/ LG Electronics обяви, че LG Q6, част от новата серия Q на компанията, ще бъде първият смартфон с FullVision дисплей, следващ флагмана LG G6. Серията Q предлага много от най-търсените първокласни функции на LG, но на изключително конкурентна цена. Серията Q на LG е най-новата линия от мощни смартфони от средния клас, притежаващи най-отличителните характеристики на премиум телефоните на LG, а първият модел от Q серията ще бъде LG Q6. Той предлага някои от най-желаните нововъведения от премиум смартфона LG G6, опаковайки ги в елегантен и красив корпус, подчертан от FullVision дисплей и минимизирани контури. Фамилията Q6 се състои от Q6+, Q6 и Q6α. Трите варианта обслужват различни потребителски групи по отношение на паметта и съхранението: Q6+ идва с 4GB RAM и 64GB ROM памет, докато вариантът Q6 предоставя 3GB RAM и 32GB памет, а Q6α идва на най-достъпна цена с 2GB RAM и 16 GB ROM. Във време, когато минималистичните дизайни са тенденция в премиум смартфоните, LG Q6 е първият модел в средната ценова категория, който предлага тези характеристики на потребителите си. Уникалният 5.5-инчов дисплей FHD+ FullVision на LG Q6 е с аспектно съотношение 18: 9 и прави гледането на видеа и преживяването при игрите още по-завладяващо. Освен това, дизайнът прави удобно извършването на повече операции едновременно

Спор за имоти в центъра на София отне на съда повече от 18 години

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/11/3004950_spor_za_imoti_v_centura_na_sofiia_otne_na_suda_poveche/?ref=rss


Дело за собственост на недвижими имоти в идеалния център на София - на една от преките на бул. "Витоша", е отнело на съда 18 години, 2 месеца и 21 дни, за да го реши.<br /><br />Това констатира Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) при проверка на заявление за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. То е едно от 52-те основателни заявления за забавени граждански, търговски и административни дела, установени от инспектората при...

Жертвите на епидемията от морбили в Европа са вече 35

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/11/3004974_jertvite_na_epidemiiata_ot_morbili_v_evropa_sa_veche_35/?ref=rss


Епидемията от морбили в Европа продължава да расте. За последните 12 месеца жертвите на инфекциозната болест са вече 35. Последният случай е на 6-годишно момченце в Италия, където над 3300 души боледуват от дребна шарка в момента. В Румъния смъртните случаи са най-много - 31, а в Германия и в Португалия е загинало по едно дете в последните месеци заради инфекцията. Данните обобщава Световната здравна организация.<br /><br />"Всеки смъртен случай и всяко трайно увреждане, което...

Стамен Янев: Над половината подкрепени от БАИ проекти са високотехнологични

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stamen-ianev-nad-polovinata-podkrepeni-ot-bai-proekti-sa-visokotehnologichni-242823/

Насочването на сериозен ресурс към отбранителния сектор ще гарантира спокойствие за бизнеса, каза директорът на Българска агенция за инвестиции

Съдът в Страсбург: Забраната на бурките е нужна за демокрацията

//dariknews.bg/novini/sviat/sydyt-v-strasburg-zabranata-na-burkite-e-nuzhna-za-demokraciiata-2036159

Забраната за носенето на бурки на обществени места е необходима за демокрацията, сочи решение на Съда по правата на човека в Страсбург, цитирано от медии в Белгия.

Павлова: Загубата на НДК за първите пет месеца на годината бе над 3 млн. лв.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pavlova-zagubata-na-ndk-za-pyrvite-pet-meseca-na-godinata-be-nad-3-mln.-lv-2036150

Натрупаната загуба на НДК за първите пет месеца на тази година била над 3 млн. лв. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Лиляна Павлова по време изслушването ѝ на заседанието на Ко

Доц. Илия Тодоров: Масажите могат и да вредят

//dariknews.bg/regioni/varna/doc.-iliia-todorov-masazhite-mogat-i-da-vrediat-2036149

Ставите са програмирани да издържат на определено тегло. Когато то нарастне, сме застрашени от артрозни промени

За година населението у нас се стопило колкото град като Враца

//dariknews.bg/novini/bylgariia/za-godina-naselenieto-u-nas-se-stopilo-kolkoto-grad-kato-vraca-2036155

За една година населението на България е намаляло с 52 000 души или колкото град като Враца, чието население е 53 000 души, отчитат последни данни на Евростат за демографските процеси в ЕС, по повод днешния Световен ден на населението.
 

България драстично пропада в защитата на правото на собственост

http://www.mediapool.bg/bulgaria-drastichno-propada-v-zashtitata-na-pravoto-na-sobstvenost-news266452.html

Нивото на защита на правото на собственост в България остава изключително незадоволително, което се отразява в драстично пропадане в класацията за международния индекс "Право на собственост" - за 2017 година страната се нарежда на 85-то място. Това съобщава Институтът за пазарна икономика (ИПИ) във вторник. За поредна година ИПИ представя в България международния индекс, разработван от Алианс "Право на собственост". Индексът оценява защитата на правото на собственост по света, а в изданието за 2017 г. са включени 127 държави, в които живее 93% от населението на света и които произвеждат 98% от световния Брутен вътрешен продукт (БВП). Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области: 1) правна и политическа среда; 2) право на физическа собственост и 3) право на интелектуална собственост. Средният резултат на индекса за света е 5,6 т. от максималните 10 точки. Най-добре защитено е правото на собственост в Нова Зеландия (с 8,6 т.), следвана от Финландия, Швеция, Финландия и Норвегия. България получава резултат от 4,8 точки. Връзката с благосъстоянието Докладът измерва и как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието. При съпоставката на резултатите от индекса и икономическото представяне на различните държави се забелязват сериозни разлики. Държавите са разделени на пет групи (квинтили) според резултата си в индекса. Първенците в класацията, т.е. първите 20 процента от включените държави се радват на 13 пъти по-висок доход на глава от населението (в паритет на покупателната способност) в сравнение със страните на дъното - последните 20 на сто от включените държави. В допълнение, анализът показва, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече предприемачество, по-ниско неравенство, по-висока икономическа свобода, по-голямо гражданско участие и по-голяма сигурност, посочват от ИПИ. Къде е България? В тазгодишното издание на индекса България отбелязва ново дъно. Резултатът на страната намалява и вече не достига и половината от възможните максимални точки. Спрямо миналата година резултатът на страната намалява с 0,2 точки, но в класацията България пада с 19 места. Намалението в точките не е толкова голямо, но предвид ниската база, особено за европейска държава, поддържането на това изключително незадоволително ниво на защитата на правото на собственост е стряскащо. В същото време драстичното пропадане в класацията показва, че докато в България нищо не се променя, другите държави подобряват защитата на правото на собственост, отчитат от ИПИ. България е изпреварена дори от страни като Мали, Доминиканската република, Кения, Хондурас и Замбия. Най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическата среда, доказвайки за пореден път, че в България липсват независимост на съдебната власт, върховенство на закона, политическа стабилност и контрол над корупцията. В областта на правото на физическа собственост нараства индикаторът за достъп до заеми. Това подобрение обаче следва възстановяването на пазара, а не е следствие от някакви усилия на управляващите. Защитата на правото на интелектуална собственост е с най-висок резултат в рамките на трите изследвани сфери - 5,2 от максималните 10 точки. Въпреки това, тази оценка е доста по-ниска от резултата на страната в тази сфера преди 8-9 години. Индексът отново показва, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължава да е сред големите проблеми в страната. Индексът "Право на собственост" още веднъж показва изключително тежките проблеми в правната среда в България, както и липсата на каквото и да е подобрение. Това води до по-ниски доходи, повече корупция, по-високо неравенство и по-слаба защита на индивидуалните и икономическите свободи.

Ученици създават социални иновации

http://www.cross.bg/bulgariya-direktor-inovatziya-1548688.html

/КРОСС/ Джуниър Ачийвмънт България и NN България наградиха победителите в седмото издание на международното състезание „Социални иновации" (Social Innovation Relay). Победители тази година са идеите на три ученически екипа: системата за реакция при спешен медицински случай, социална мрежа за хора, борещи се с наднормено тегло, и затворена самоподдържаща се екосистема за паркови зони. На специална церемония, която се проведе в офис на NN в София, екипите получиха награди и поздравления от мениджмънта на компанията, партньор на JA България в провеждането на международното състезание за трета поредна година.   Ежегодно в „Социални иновации" се включват близо 1 000 ученици от цялата страна, разпределени в около 250 отбора. В първия етап на състезанието учениците разработват идея за социален бизнес, който е насочен към разрешаването на конкретен проблем в обществото. Едва 16 отбора се класират до втория кръг, в който получават възможност да работят с ментор от NN, който ги подкрепя в задачата да задълбочат и разработят допълнително своята идея. Половината от участниците се класират до третия кръг - национален финал, в който защитават идеята си, като я презентират пред жури. „На глобално ниво NN Group подкрепя инициативата „Социални иновации" финансово, а NN България допринася за протичането й чрез участие на служители на компанията на доброволен принцип. През 2017 г

Даниел Крейг отново ще играе Джеймс Бонд

http://www.cross.bg/kreiig-bond-daniel-1548687.html

/КРОСС/ Британският актьор Даниел Крейг по всяка вероятност ще се завърне в образа на Джеймс Бонд и в следващия 25-и филм за британския шпионин. Това е изненада за почитателите на поредицата, тъй като, макар и неофициално, се смяташе, че той няма повече да играе образа на агент 007. След излизането на последния филм „Спектър" Крейг каза в интервю, че не иска повече да участва във филмите, което доведе до спрягането на различни имена за евентуални негови наследници, сред които Том Харди, Идрис Елба и Том Хидълстън. Според източници на списание Mirror освен Крейг, в поредицата може да се завърне и Адел, чиято песен Skyfal" от едноименния филм ѝ донесе награда „Оскар". „Отне време, но Даниел промени мнението си и всички от екипа зад Бонд са съгласни, че г-н Крейг отново е 007. Колкото до Адел, тя е по-неизвестната величина, но обича да е част от филмите за Бонд, така че знаците са положителни", заяви анонимен източник на изданието.  

Футболист на Ман Юнайтед стана католически свещеник

https://offnews.bg//izvan-terena/futbolist-na-man-iunajted-stana-katolicheski-sveshtenik-660247.html

Филип Мълрайн, бивш футболист на Манчестър Юнайтед, стана католически свещеник. Новината е на belfasttelegraph.co.uk.

Церемонията беше в Дъблин, присъстваха семейството на  Филип и негови приятели. Той ще проведе първата си литургия в църквата в Дънмери.

39-годишният мъж даде обет за бедност. А като футболист стигаше до заплата от 700 000 долара на година.

Мълрайн е юноша на Манчестър Юнайтед. Той тренира в един отбор с Бекъм, Ники Бът, братята Невил. Става шампион с юношеския отбор и привлечен при мъжете. 

Въпреки че три години тренира с първия тим, той попада само веднъж на терена, като изиграва 90 минути срещу Барнзли. Това е причината нападателят да напусне, но прави повече от прилична кариера в Норич, Кардиф и Лейтън Ориент.

Още като юноша попада в националния отбор на Северна Ирландия, откъдето е родом. Изиграва 37 мача за първия тим на страната, в които бележи три пъти.

Задържаха варненец с различни наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=355262

Варненските полицаи са открили различни наркотици у 35-годишен варненец, научи Moreto.net. При проверката, извършена на 8 юли около 9 сутринта на ул. "Пробуда" у мъжа са открити две пакетчета, съдържащи кафеникаво прахообразно вещество, и три пакетчета с кристално вещество.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване