Естония отваря първото в света посолство с виртуални данни

http://www.cross.bg/danni-estoniya-lyuksembyrg-1549222.html

/КРОСС/ Напредналата в кибер сферата Естония прави поредна крачка в глобалните технологии с откриването на първото в света посолство с виртуални данни в Люксембург в началото на идната година, предава БНТ. Силно защитеният сървър ще съдържа важни данни за електронното правителство на малката балтийска държава, а НАТО и членовете на Еврозоната ще имат достъп до тях дори ако националните системи се сринат. „Сигурността на данните и кибер сигурността са ключови от гледна точка на доверието на хората и на функционирането на службите", каза естонския премиер Юри Ратас миналия месец. „Това е и важна част от т. нар. всекидневна дигитална хигиена във все по-дигитализираните общества", посочи министър-председателят. Ратас направи изявление след като подписа споразумение с люксембургския си колега Ксавие Бетел естонските данни да се съхраняват на територията на Люксембург. „Това е първото посолство за съхраняване на данни в света", каза Ратас, чиято малка държава с население от само 1,3 млн. е наричана вече и Е-стония, защото е първопроходец в новите технологии. След пет десетилетия съветско управление, завършило през 1991, Естония реши да възприеме високите технологии колкото се може по-бързо и все още изпреварва други членове на ЕС, към който се присъедини през 2004

Външното министерство защити феновете на Левски

https://offnews.bg//futbol/vanshnoto-ministerstvo-zashtiti-fenovete-na-levski-660653.html

Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира инцидентите с фенове на Левски в Хърватия преди мача с Хайдук Сплит в четвъртък. В предаването "Събуди се", тя разкри какви действия е предприела българската страна по случая.

"В 2:35 часа е постъпил сигналът и не само консулът ни, но и посланикът са тръгнали на място. През цялото време са били със задържаните фенове на Левски.

Оказали са съдействие за хотел, за издаване на паспорти от хората в изгорялата кола. Благодаря наистина на хората ни в Хърватия за адекватната реакция”, обясни Захариева.

“По наша информация има задържани хърватски фенове. Имаме уверение, че се извършва разследване срещу палежа. Това и по хърватските закони е престъпление с висока обществена опасност.

Имаме и уверението, че разследването ще се извърши във възможно най-кратки срокове. Следим случая с внимание. Има указание нашият посланик да следи разследването.

Слава Богу всичко приключи добре и момчетата вече са в България. Посланикът ни е изискал опровержение на най-необективно отразените събития в хърватските медии. В един от вестниците вече има такова.

Ще направим необходимото чрез посланика на Хърватия в България да следим внимателно събитията. Нямаме данни, че полицията е съдействала за палежа на колата. Разбирам, че момчетата са под въздействието на силни емоции.

Моят призив е подкрепата да се изразява на трибуните. Границата беше премината и от двете страни. Не са приятни такива инциденти. Българската държава се намеси адекватно”, поясни Екатерина Захариева.

Милион посетители в Европейската столица на културата Орхус 2017

https://www.actualno.com/europe/milion-posetiteli-v-evropejskata-stolica-na-kulturata-orhus-2017-news_622597.html

Рекордните медийни отразявания и големия брой посетители надхвърлят дори най-оптимистичните прогнози на Европейска столица на културата - Орхус 2017, предава Artprice. До средата на 2017 г. повече от един милион зрители са посетили културни представления, изложби и събития в датс

Груевски е поискал допълнителна охрана, постоянно получавал заплахи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339109

Груевски е поискал допълнителна охрана,
постоянно получавал заплахиБившият премиер на Македония и лидер на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски е поискал допълнителна охрана от най-малко 20 души с мотива, че постоянно получава заплахи, съобщи македонската Телевизия 24, предава БТА.  Телевизията, която не посочва източниците си, съобщава, че Груевски никога не е заявявал в полицията,

10% повече случаи на превишена скорост след свалянето на табелите за камерите

http://www.cross.bg/leva-skorost-previshena-1549221.html

/КРОСС/ С 10% повече случаи на превишена скорост е засякла полицията след свалянето на табелите за камерите на пътя. Миналата неделя влязоха в сила промени в Закона за движение по пътищата, които дадоха повече власт на патрулиращите полицаи. Освен да снимат без предупреждение, те вече могат и да връчват фишове за неплатени глоби на пътниците в автомобилите. На близо 70 милиона лева възлизат несъбраните наказателни суми само за изминалата година. За сметка на това, само за два часа при операция "Неплатени глоби" бяха връчени 10 фиша за 1300 лева. Шест от тях - на един и същ човек, предава Нова телевизия. Проверката за водача на автомобила и неговия спътник не приключва само с неговия фиш за превишена скорост за 200 лева. 100 лева дължи и човекът на мястото до шофьора - отново за превишена скорост. А за неплатена глоба за говорене по телефона, сега собственикът ще трябва да повери луксозната си кола на друг шофьор. Водачът не е във възторг. На първо място заради загубеното време. Проверките на пътя продължават. Полицаите разчитат, че повече от парите шофьорите ценят собственото си време и ще искат да си го спестят.      

Група сирийски мигранти са задържани край Свиленград

http://www.mediapool.bg/grupa-siriyski-migranti-sa-zadarzhani-krai-svilengrad-news266684.html

В неделя сутринта гранични патрули в района на Свиленград са задържали 15 имигранти, преминали нелегално българската граница. Сигналът за преминаването на групата е бил подаден от народния представител от БСП Елена Йончева, която е била на мястото с бивш служител на МВР, съобщи пресцентърът на МВР.   Сигналът за преминаване на границата е подаден около 8.00 часа тази сутрин край 311 гранична пирамида в района на Свиленград. В групата е имало 7 деца, 4-ма мъже и 4 жени, които са заявили, че са граждани на Сирия. Образувано е досъдебно производство и продължава работата за изясняване на обстоятелствата по случая.

Как британски туристи лъжат и мамят

http://www.moreto.net/novini.php?n=355573

"Туристикус британикус" е представител на един специфичен вид, който напусне ли обичайното си местообитание, радикално подобрява способността си да се налива с алкохол и да се закача с другия пол, пише иронично германският "Зюддойче Цайтунг" и продължава: Подобен спектакъл се разигра наскоро в курорта Палманова на испанския остров Майорка, където дивите крясъци на група голи британци дълго време огласяха центъра на куротното селище.

Откриват паметник на Апостола в Шабла

https://www.24chasa.bg/region/article/6339086

Откриват паметник на Апостола в Шабла
Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде открит в понеделник – 17 юли, в Шабла от 17 ч. Мястото е до сградата на общинска администрация. Поводът е 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата. Автор на скулптурата е Венцислав Василев. Тя е изградена със спомоществователски дарения и общински средства - каза кметът на морския град Мариян

Турски самолет кацна аварийно в Кайро, един от пътниците е претърпял инсулт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339104

Турски самолет кацна аварийно в Кайро, един от пътниците е претърпял инсулт

Самолет на авиокомпания „Търкиш еърлайнс“ извърши аварийно кацане на летището в Кайро, след като един от пътниците е имал сърдечен пристъп, съобщава РИА Новости, цитирана от “Фокус“. По време на полета екипажът е уведомил пилота за критичното състояние на жената, след което капитанът се е свързал с представителите на летището в египетската столица

Снимки на „куц“ стълб за високо напрежение взривиха социалните мрежи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/snimki-na-kuc-stylb-za-visoko-naprezhenie-vzriviha-socialnite-mrezhi-2037102

Разпространени снимки в социалната мрежа на „куцстълб взривиха социалните мрежи, като на тях се вижда как се ремонтира нова пътна отсечка, като част на фундамента на стълба е изкъртен, а единият крак му виси във въздуха.
<

Кола удари линейка, дошла на помощ на магистрала "Тракия", има ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kola-udari-linejka-doshla-na-pomosht-na-magistrala-trakiia-ima-raneni-snimkivideo-2037097

Лек автомобил катастрофира на магистрала "Тракия" в близост до Ихтиман. Инцидентът стана в посока София. На място пристигнала линейка, която да окаже помощ, но минути, след като спряла на мястото на катастрофата, в нея се врязал тр

Британският продуцент, срещнал Тръмп -младши с руската адвокатка, се страхува за живота си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339097

Британският продуцент, срещнал Тръмп -младши с руската адвокатка, се страхува за живота си 
Британският публицист и музикален продуцент Роб Голдстоун, организирал м.г. среща на сина на Доналд Тръмп с руска адвокатка, която според него имала компромат срещу Хилари Клинтън, сега се страхува за живота си, след като неговата електронна кореспонденция с най-големия син на президента на САЩ излезе наяве,

Индия отбелязва 70 години от независимостта си с фотоизложба

http://www.cross.bg/povod-tzennosti-indiya-1549219.html

/КРОСС/ 70 години от независимостта на Индия - по този повод на Моста на влюбените край НДК е подредена изложба на открито от впечатляващи фотографии. Годишнината е и повод да обърнем поглед към огромната филмова индустрия Боливуд и за успеха на индийските сериали у нас. Според Кристина Влахова, посланик на добра воля на индийската култура, филмите имат такъв успех заради добрите им ценности. Според нея хората се умориха да виждат на екрана лоши ценности и оценяват хармонията и позитивните отношения, идващи от индийските филми. Изложбата ще бъде открита на 30 юли.  

Сръбската полиция е арестувала 360 души, заподозрени за различни престъпления

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/16/3008033_srubskata_policiia_e_arestuvala_360_dushi_zapodozreni/?ref=rss


Сръбската полиция арестува 360 души, заподозрени в различни престъпления, съобщи министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович на пресконференция, предадоха сръбските агенции, цитирани от БТА. Става дума за хора, съпричастни към незаконно производство и търговия с наркотици, опит за убийство, изнасилвания, използване на малолетни лица за порнография, унижения и мъчения, рекет, отвличания, големи кражби и др.<br /><br />Полицейската акция, кръстена "Арес", е обхванала...

Загинали и изчезнали при наводненията в Индия

http://www.cross.bg/izcheznali-drygi-suobshtiha-1549207.html

/КРОСС/ Четирима души са загинали, а други шестима са обявени за изчезнали вследствие на наводненията в западната част на Индия, съобщиха в неделя властите, предава AFP. Железопътната мрежа и десетки магистрали в щата Гуджарат са наводнени, а електричеството в повече от 120 населени места е прекъснато. „От събота сутринта четирима души са загинали, отнесени от дъждовните води. Шестима други са изчезнали", съобщиха местните власти, допълвайки, че Националните сили за реакция при бедствия продължават да издирват оцелели.  

Четирима души, сред които и дете, пострадаха при катастрофа на Е-79

http://www.cross.bg/sred-sandanski-dete-1549210.html

/КРОСС/Четирима души, сред които 4-годишно момиченце, пострадаха при катастрофа на главния път Е-79 между Сандански и Струмяни. Тази сутрин около 8.30 ч. са се ударили два автомобила. Единият се е врязал с предната си част в другия. Пострадали са семейство с дете и възрастен мъж. В болницата в Сандански са настанени трима от пострадалите, сред които и детето. То е с комоцио, а останалите - с контузии. Един от пострадалите, който е в по-тежко състояние, е транспортиран в болницата в Благоевград. Той е с фрактура, правят му се изследвания и ще бъде настанен в реанимация. Причините за катастрофата се изясняват. Близо два часа движението по главния път бе спряно.  

Поскъпват плодовете и зеленчуците

http://www.cross.bg/tzenite-po-visoki-ochakva-1549218.html

/КРОСС/ Част от плодовете и зеленчуците това лято са по-скъпи, но се очаква цените да паднат. Това показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата. През юни по-високи са били цените на ябълките, ягодите, кайсиите, картофите, чесъна и доматите. Репичките тиквичките и морковите също са били по-скъпи. От началото на този месец вече се наблюдава поевтиняване. Продуктите, които остават с по-високи цени, са ябълките и доматите с по-добро качество. Значително поевтиняване се очаква при кайсиите заради изключително добра реколта.    

Сръбската полиция арестува 360 души, заподозрени в различни престъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339082

Сръбската полиция арестува 360 души,
заподозрени в различни престъпленияСръбската полиция арестува 360 души, заподозрени в различни престъпления, съобщи министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович на пресконференция, предава БТА. Заподозрените в престъпления като незаконно производство и търговия с наркотици, опит за убийство, изнасилвания, използване на малолетни лица за порнография, унижения и мъчения, рекет,

Венцислав Стефанов: "Славия" ще продаде Петко Христов за повече от милион евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3008032_vencislav_stefanov_slaviia_shte_prodade_petko_hristov/?ref=rss


Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов разкри подробности около трансфера на юношеския национал Петко Христов. Централният защитник отдавна е следен от "Фиорентина" и до няколко дни трябва да финализира преминаването си в Италия.<br /><br />"Трансферът е за доста пари, но няма да изпадам в подробности. Питате ме дали става въпрос за милион евро, не за повече е. Те ще бъдат платени на три транша", каза Стефанов.<br /><br />Според боса на...

Директори на болници ще бъдат дадени на прокурор

https://offnews.bg//zdrave/direktori-na-bolnitci-shte-badat-dadeni-na-prokuror-660655.html

Директори на болници ще бъдат дадени на прокурор, обяви пред bTV зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков. 

Той даде пример с директора на Ортопедичната болница в столичния квартал „Горна баня”, който поискал от МЗ 70 хил. лв. за спешни ремонти, но проверка на министерството показала, че той вече е получил оферти за ремонтните работи и те са на стойност 20 хил. лв. Директорът е уволнен.

Ненков коментира и състоянието на болницата в Ловеч и обясни, че проблемите на лечебното заведение са заради договор на с частна структура за инвазивна кардиология, сключен преди 10 години.

Ръководството на болницата е сменено изцяло с хора, които не са от града, уточни зам.-министърът.

Все още няма следа от престъпника, избягал от следствения арест в Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339063

Все още няма следа от престъпника,
избягал от следствения арест в Търново Все още не е заловен рецидивиститът, който преди седмица успя да избяга от следствения арест във Велико Търново. 5 дни след мистериозното изчезване от килията, от полицията оповестиха случая и помолиха за съдействие гражданите, които могат да помогнат с информация за местонахождението на Найден Николаев Данаилов. 39-годишният сериен крадец от с.

"Няма държава, която да е бяло поле на картата на тероризма"

http://www.cross.bg/chykov-bulgariya-vladimir-1549217.html

/КРОСС/ Човекът, който реално създава Ал Кайда - Абдула Азам, е събирал информация за България през 1989 г., когато бе т. нар. възродителен процес. Това заяви арабистът Владимир Чуков. "Тогава, през 1989 г., Абдула Азам, духовният баща на Бин Ладен, е в Истанбул, търси информация и е бил на път да направи една сериозна преоценка на ситуацията в България. И ако те са били решили да пращат хора, както после в Босна, нямало е да питат нито турското правителство, нито България, нито тези хора, които участваха в т. нар. "голяма екскурзия". Това, което той пише за България, е много интересно: "Българското комунистическо правителство е най-жестокото по отношение на мюсюлманите с изключение на това в Албания." И ако възродителният процес се беше приключил така, както приключи, сега бихме могли да говорим за една съвсем друга ситуация", казва Чуков пред Канал 3. Той е категоричен, че в момента няма държава, която да е стопроцентово сигурна спрямо терористични заплахи, особено покрай намаляването на влиянието и територията на т. нар. „Ислямска държава". "Няма държава, която да е застрахована, гарантирана, която да е бяло поле на картата - и ако смятаме така, значи сме наивници, каза Владимир Чуков. - Но има и съответна степен на опасност, а България не е Босна. Съседна Югославия и особено Босна бяха залети от войни, залята с масово участие на джихадисти

Шестима души бяха ранени в Анкара, след като върху тях падна дрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339079

Шестима души бяха ранени в Анкара, след като върху тях падна дронШестима души бяха ранени, след като върху тях падна дрон, летял над множеството, събрало се през нощта пред парламента в Анкара по повод отбелязването на първата годишнина от опита за преврат в Турция, съобщи турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.  Инцидентът е станал, докато президентът Реджеп Тайип Ердоган държа реч във връзка със събитията от

Юнкер призова Турция да направи крачки към Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=355583

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани днес Турция да зачита демократическите ценности, ако желае някой ден да стане членка на ЕС и да направи насрещни стъпки. "Година след опита за пуч, Европа все още протяга ръка" на Турция, пише Жан-Клод Юнкер в статия, публикувана в германския Bild.

16 души загинаха, а други 27 са ранени при пътен инцидент в Кашмир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339076

16 души загинаха, а други 27 са ранени при пътен инцидент в Кашмир

В неделя 16 поклонници са загинали, а десетки други са били ранени, след като автобус е паднал в пропаст с дълбочина 45 метра в индийската част на Кашмир, съобщава ABC News, цитирана от “Фокус“.  Причината за инцидента все още не е ясна. От полицията уточниха, че общо 27 души са пострадали, 19 от които са в критично състояние.

Бойко Борисов и Румен Радев с думи за Васил Левски

http://clubz.bg/56258-bojko_borisov_i_rumen_radev_s_dumi_za_vasil_levski

"Всеки досег до Васил Левски е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред."

Това написа премиерът Бойко Борисов в поздравителен адрес по повод изложеното в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" тефтерче на Апостола. То е част от честванията за 180-годишнината от рождението на Левски.

Министър-председателят продължава:

"Васил Левски остава символ на абсолютната безкористност и саможертва в името на свободата и за установяването на чиста и свята Република. Надявам се изложбите и електронното издание на Тефтерчето на Левски да приобщят повече хора към разбирането му, че нашето бъдеще е в нашите ръце. Благодаря на всички в Националната библиотека за засвидетелстваните уважение и почит към делото на Апостола."

 

 

И президентът Румен Радев написа о повода:

"Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето.

Най-съкровеното място и най-искрената обич и признателност към български национален герой са отредени за Апостола на свободата в сърцето и ума на всеки наш сънародник“, заявява президентът. „Образът на Дякона е израснал до най-харизматичния народен лидер, притежава силата на обединител на българската нация в години, разпрострени в три разнолики столетия.

„Всеки ред и всяка дума от достигналите до нас писма и документи на Апостола са равносилни на светини, защото са съкровен знак на светлия ум, характер и мечти, които спасиха свободата на духа и постигнаха силата на държавността ни“, се посочва още в поздравителния адрес на държавния глава.

Бойко Боисов и Румен Радев с думи за Васил Левски

http://clubz.bg/56258-bojko_boisov_i_rumen_radev_s_dumi_za_vasil_levski

"Всеки досег до Васил Левски е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред."

Това написа премиерът Бойко Борисов в поздравителен адрес по повод изложеното в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" тефтерче на Апостола. То е част от честванията за 180-годишнината от рождението на Левски.

Министър-председателят продължава:

"Васил Левски остава символ на абсолютната безкористност и саможертва в името на свободата и за установяването на чиста и свята Република. Надявам се изложбите и електронното издание на Тефтерчето на Левски да приобщят повече хора към разбирането му, че нашето бъдеще е в нашите ръце. Благодаря на всички в Националната библиотека за засвидетелстваните уважение и почит към делото на Апостола."

И президентът Румен Радев написа о повода:

"Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето.

Най-съкровеното място и най-искрената обич и признателност към български национален герой са отредени за Апостола на свободата в сърцето и ума на всеки наш сънародник“, заявява президентът. „Образът на Дякона е израснал до най-харизматичния народен лидер, притежава силата на обединител на българската нация в години, разпрострени в три разнолики столетия.

„Всеки ред и всяка дума от достигналите до нас писма и документи на Апостола са равносилни на светини, защото са съкровен знак на светлия ум, характер и мечти, които спасиха свободата на духа и постигнаха силата на държавността ни“, се посочва още в поздравителния адрес на държавния глава.

Почина майката на Президента Плевнелиев

http://www.cross.bg/plevnelieva-ychiteli-slavka-1549220.html

/КРОСС/ Почина майката на президента Росен Плевнелиев (2012-2017) Славка Плевнелиева, потвърдиха близки на семейството. Славка Плевнелиева бе дългогодишна учителка в Природо-математическата гимназия в Благоевград, след като със съпруга си и двете им деца Румен и Росен се местят да живеят от Гоце Делчев в Благоевград. На 24 май 2016 година тя бе наградена от сина си с грамотата учител - ветеран. Тя бе сред 59 -те български учители и директори на училища, които бяха отличени със статуетки, дипломи и грамоти в XIX Национален конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители, пише гоцеделчевският вестник Хроника.    

Захариева: В Брюксел никой не пита за НДК

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-v-bruksel-nikoj-ne-pita-za-ndk-news_622627.html

В Брюксел никой не ме е питал за случващото се около НДК. Това заяви по Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя изрази съжаление, че общественото внимание у нас било концентрирано върху това колко пари ще ни струва председателств

„Дунав” се надява на добър резултат срещу „Септември”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6339072

„Дунав” се надява на добър резултат срещу „Септември”„Дунав” тръгва за първия мач от първенството срещу „Септември” с надеждата, че ще се поздрави с един добър резултат, но и без никакво подценяване на съперника. Това заяви за „24 часа” наставникът на русенци Веселин Великов. „Готвим се сериозно за труден мач. „Септември” може да е новак в групата, но разполага с опитни футболисти и затова

БФБ-София обсъжда възможностите за придобиване на Енергийната борса

http://econ.bg/Новини/БФБ-София-обсъжда-възможностите-за-придобиване-на-Енергийната-борса-_l.a_i.745702_at.1.html

Условията по сделката ще бъдат договаряни след като бъде направен правен и финансово-икономически анализ Българска фондова борса-София инициира...

Тридневен поход „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ тръгва от Сливен

http://www.cross.bg/dimitur-hadzhi-sliven-1549197.html

/КРОСС/ Тридневен туристически поход "По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа" тръгва днес от Сливен. Поводът е 149-тата годишнина от битките на четата с османските потери. От паметника на Хаджи Димитър в Сливен група от 25 души ще се отправи към село Вардим, където четниците са преминали през Дунав от Румъния. По пътя участниците ще поднасят цветя на всеки паметник, свързан със смъртта на четник или битка, каза организаторът Христо Батинков. Походът ще завърши в местността "Агликина поляна", където в миналото е имало хайдушко сборище.    

Увлечението "войнствен ислям" ражда "бомби със закъснител"

http://www.cross.bg/irak-siriya-politika-1549216.html

/КРОСС/ Няма спор. В териториално отношение джихадисткият проект за халифат на самопровъзгласилата се "Ислямска държава" се провали. През изминалите месеци терористите от ИД претърпяха редица унищожителни поражения от иракската армия и организираните от Иран шиитски паравоенни части. От решаващо значение за този обрат в борбата срещу терора бяха масивните въздушни удари на водената от САЩ коалиция. Именно те проправиха пътя за разпадането на халифата, макар и с цената на фатални "колатерални" щети сред цивилното население. Повторното овладяване на двата ключови града - Мосул в Ирак и Рака в Сирия - по всяка вероятност ще маркира физическото унищожение на ислямисткия халифат в арабския Изток. Но тези успехи не бива да ни заблуждават, че е настъпил и краят на терористичната „Ислямска държава" в Ирак, а и другаде по света. Голяма част от джихадистите вече преминаха в нелегалност и вероятно се готвят за дълга и изтощителна партизанска война срещу държавната власт в Предна Азия. Има и не малко джихадисти, които се завърнаха обратно в Европа - част от тях са вече „излекувани" от увлечението си по войнствения ислям, но има и други, които са като "бомби със закъснител", защото искат да пренесат своята уж свещена война и в западните градове. Халифатът на ИД е симптом на криза За псевдохалифата на ИД няма нито религиозно, нито историческо оправдание

Елена Йончева подала сигнал за нелегални сирийци на границата

http://frognews.bg/news_138363/Elena-Ioncheva-podala-signal-za-nelegalni-siriitsi-na-granitsata/

Народният представител от БСП Елена Йончева подала сутринта сигнал за група от хора, опитващи се да преминат границата край Свиленград. Йончева била на място с бивш служител на МВР . На място били изпратени гранични патрули.

Видео: Зад кулисите на "Последния джедай", осми епизод от "Междузвездни войни"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/16/3008026_video_zad_kulisite_na_posledniia_djedai_osmi_epizod_ot/?ref=rss


На конференция този уикенд "Дисни" представи моменти от най-новите си филмови заглавия. Акцент беше клип от снимките на осмия епизод от "Междузвездни войни" The Last Jedi, който показва новите фантастични същества, декори и, разбира се, кадри с покойната вече Кари Фишър. Премиерата на Епизод VIII е насрочена за 15 декември 2017 г.<br />

Млад мъж издъхна на тротоара в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339066

Млад мъж издъхна на тротоара в Бургас
Тялото на гол до кръста млад мъж стресна бургазлии в ранния следобед на ул. "Васил Левски" в бургаския ж.к. "Възраждане". Оказа се, че той е починал поради неизвестни засега причини. Според минувачи младият мъж се свлякъл до трафопоста и повече не станал. Трупът бе откаран за аутопсия в Съдебна медицина. Мъжът имал синини под очите.

Хората в "Дружба" на протест, багери влезли в терен, близо до езерото

//dariknews.bg/regioni/sofiia/horata-v-druzhba-na-protest-bageri-vlezli-v-teren-blizo-do-ezeroto-2037100

Пореден протест срещу застрояването на зелените площи в София. Този път недоволството е в столичния квартал "Дружба", където тази сутрин багери са влезли в терен близо до езерото.

Кола удари линейка, дошла на помощ на магистрала "Тракия", има ранени (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kola-udari-linejka-doshla-na-pomosht-na-magistrala-trakiia-ima-raneni-snimka-2037097

Лек автомобил катастрофира на магистрала "Тракия" в близост до Ихтиман. Инцидентът стана в посока София. На място пристигнала линейка, която да окаже помощ, но минути, след като спряла на мястото на катастрофата, в нея се врязал тр

Министър Вълчев потвърди за 15 % увеличение на заплатите на учителите

http://frognews.bg/news_138362/Ministar-Valchev-potvardi-za-15-procenta-uvelichenie-na-zaplatite-na-uchitelite/

Обещанието за 15-процентно увеличение на заплатите на всички учители от първи септември ще бъде спазено. Това увери в предаването ”Неделя 150” на БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

Тити връща Левски 2014 в Балканската лига

https://offnews.bg//drugi/titi-vrashta-levski-2014-v-balkanskata-liga-660650.html

Само няколко дни, след като официално съобщи завръщането си в треньорството, Константин Папазов си пожела БК Левски 2014, чийто президент е именно Тити, да заиграе отново в СИГАЛ УНИКА Балканска лига.

"Много неща научих през годините, сякаш вече помъдрях. Победата е важна, но не и на всяка цена. Ценно е какво оставяш след себе си.

Иска ми се Левски отново да играе в Балканската лига. За това, обаче, ще е нужно по-стабилно финансиране", сподели старият нов наставник на "сините", който вече стяга пищно празненство в Гърция по случай рождения си ден.

"Евентуално участие на Левски в БИБЛ категорично няма да е обвързано с амбиция за трофей. Международната сцена на турнира дава шанс младите ни момчета да се учат и да трупат опит.

А за по-изпълнена със смисъл цел не мога дори да се сетя. Надявам се да имаме възможност отново да сме част от Балканската лига.

Именно с нея са свързани и едни от най-сладките ми мигове като треньор", спомни си още Папазов. За последно БК Левски 2014 бе част от надпреварата през сезон 2015/2016.

"Сините" имат във витрината си общо два трофея от Балканската лига - от 2010-та и 2014 г.

15% увеличение на заплатите на учителите от септември

http://www.cross.bg/yvelichenie-zaplatite-ychitelite-1549215.html

/КРОСС/ Обещанието за 15 процента увеличение на заплатите на всички учители от първи септември ще бъде спазено. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че увеличението догодина ще бъде диференцирано на база на промени в критериите: Всъщност обещанието е за двойно увеличение на заплатите на учителите в четиригодишен период. Това е първото увеличение, което е заявка, че ще бъде изпълнено другото обещание. Ще предложим на отраслов съвет анекс в колективния трудов договор, с който това нещо да бъде направено. За следващата година се надяваме да имаме възможност със законови промени да направим диференцирано увеличение на възнагражденията. Всъщност това двойно увеличение ще бъде средно. Една част от учителите ще получат малко повече. На 15 септемвривсички първокласници ще имат буквари на чина си, обеща Вълчев. По-времеемка е процедурата за одобряването на нови учебници за II и VI клас, както и за учебниците по чужди езици за VIII клас.  

Обвиниха американец в „инфилтриране“ в Иран, получи 10 годишна присъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339061

Обвиниха американец в „инфилтриране“ в Иран, получи 10 годишна присъда 

В Иран американски гражданин е бил обвинен в „инфилтриране“ е бил осъден на 10 г. затвор, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“.  „Той е бил идентифициран и арестуван от разузнавателните служби. Съдът го е осъдил на 10 г.“, съобщиха в неделя иранските власти, допълвайки, че американският гражданин е обжалвал присъдата.

Московски: Личните коли на хората няма да влязат в Тол системата

http://www.cross.bg/moskovski-strana-koridor-1549214.html

/КРОСС/ Продължава изпълнението на плана, който предвижда погасяването на задълженията на БДЖ да приключи до края на 2018 г. Към днешна дата те са 192 милиона лв., а в миналото са достигали до 400 милиона. Това каза за предаването „Неделя 150" министърът на транспорта Ивайло Московски, който допълни че очаква до няколко седмици да бъде договорено получаването на държавната помощ за дружеството, тъй като предстоят преговори с банките, които в момента остават като най-голям кредитор на БДЖ: Уговорката ми с министъра на финансите е да получим тази помощ под формата на безлихвен заем от бюджета и след това с ресурс въобще от системата на транспорта да можем да го покрием. Този план е направен така, че да позволи, да кажем есента, може би октомври, да стартира една процедура за закупуване на нов подвижен състав и нови влакове. Това е логиката, тъй като имаме изградени за последните 6-7 години, вече почти изцяло в Южна България, нова железопътна инфраструктура. Миналата седмица се обявиха и тръжните процедури и за отсечките Септември - Ихтиман - Елин Пелин. София-Драгоман предстои да бъде обявена есента, така че в рамките на следващите четири години трябва да имаме оперативна съвместимост и свързаност между сръбска граница, пристанище Бургас и Свиленград с модернизирана железопътна инфраструктура, позволяваща скорост 160-200 километра в час на влаковете, с модерна сигнализация, модерна система за управление

Красимир Вълчев потвърди, че от септември ще има 15% увеличение на заплатите на всички учители

http://www.mediapool.bg/krasimir-valchev-potvardi-che-ot-septemvri-shte-ima-15-uvelichenie-na-zaplatite-na-vsichki-uchiteli-news266683.html

Обещанието за 15 процента увеличение на заплатите на всички учители от първи септември ще бъде спазено, увери министърът на образованието Красимир Вълчев в неделя пред БНР. Той допълни, че увеличението догодина ще бъде диференцирано на база на промени в критериите: "Всъщност обещанието е за двойно увеличение на заплатите на учителите в четиригодишен период. Това е първото увеличение, което е заявка, че ще бъде изпълнено другото обещание. Ще предложим на отраслов съвет анекс в колективния трудов договор, с който това нещо да бъде направено. За следващата година се надяваме да имаме възможност със законови промени да направим диференцирано увеличение на възнагражденията. Всъщност това двойно увеличение ще бъде средно. Една част от учителите ще получат малко повече." На 15 септември всички първокласници ще имат буквари на чина си, обеща Вълчев. По-времеемка е процедурата за одобряването на нови учебници за II и VI клас, както и за учебниците по чужди езици за VIII клас, информира той.

Йончева сигнализира за нелегални сирийци на границата

http://www.cross.bg/iioncheva-myasto-svilengrad-1549213.html

/КРОСС/ Народният представител от БСП Елена Йончева подала сутринта сигнал за група от хора, опитващи се да преминат границата край Свиленград. Йончева била на място с бивш служител на МВР. На място били изпратени гранични патрули. От Гранична полиция са заловили по сигнала 15 нелегални мигранти - 4 мъже, 4 жени и 7 деца. Те са опитвали да премината държавната граница към Свиленград. Мигрантите заявили, че са сирийски граждани. Образувано е досъдебно производство и продължава работата за изясняване на обстоятелствата по случая.  

Търсят шофьор-беглец, убил мъж на 67 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339056

Търсят шофьор-беглец, убил мъж на 67 годиниПреди около 3 месеца пак в Стара Загора друг шофьор блъсна жена и избяга, разкриха го Досъдебно производство срещу неизвестен извършител, образувано в сектор "Пътна полиция" на ОДМВР в Стара Загора, търси шофьор, който уби на пътя 67-годишен мъж от Стара Загора и избяга, съобщиха днес от МВР. От полицията уточниха,

Почина майката на Росен Плевнелиев

http://clubz.bg/56257-pochina_majkata_na_rosen_plevneliev

Майката на бившия президент Росен Плевнелиев Славка Плевнелиева е починала. Това са потвърдили пред Нова тв от екипа на бившия държавен глава.

Преди време тя се почувствала зле в апартамента си в Благоевград. Братът на президента - Румен, я отвел веднага в спешното на благоевградската болница. С линейка жената е транспортирана за столична болница, където са й направят по-обстойни изследвания, пише БГНЕС.

Славка Плевнелиева е дългогодишен учител в Гоце Делчев, а след това и в математическата гимназия в Благоевград.

Играта "Син кит": Измислен сюжет или реална заплаха за децата?

http://www.moreto.net/novini.php?n=355582

Все по-опасни стават игрите в интернет и понякога буквално смъртоносни, разказва NOVA. Властите по света не потвърждават официално съществуването на най-страшната от всички - предизвикателството „Син кит”. Преди дни CNN съобщи, че българче на 16 години се самоуби заради тази игра.

Над 20 гинат при пожар в Китай

https://www.actualno.com/asia/nad-20-ginat-pri-pojar-v-kitaj-news_622593.html

Поне 22-ма загинаха при пожар в жилищна сграда в провинция Дзянсу в източната част на Китай. Пожарът е избухнал в неделя сутринта в село Юйшан, близо до град Чаншу. По това време в сградата са се намирали повече от 20 души. Огънят е потушен, причината за инцидента се разследва.

Учен: Някои птици пеят джаз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339037

Учен: Някои птици пеят джаз
Някои птици пеят в ритъма на суинга, твърди Дейвид Ротенбърг от технологичния институт на Ню Джърси, който направи математически анализ на песните на северния славей, съобщи Ню сайънтист, цитиран от БТА.  Според него вид дрозд се справя най-добре със суинга. Подобно на Майлс Дейвис, пернатите редуват дълга и къса нота и повтарят мотива,

Опожареният склад за милиони в Казичене отвътре

https://www.vesti.bg/bulgaria/opozhareniiat-sklad-za-milioni-v-kazichene-otvytre-6071539

Собственикът на склада заяви, че очевидно става въпрос за техническа неизправност

БСП-София с дискусия за предстоящите промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община

http://www.cross.bg/kamarata-sofiya-bulgariya-1549212.html

/КРОСС/ БСП - София организира дискусия, посветена на предстоящите промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които ще бъдат представени от главния архитект на София Здравко Здравков. В дискусията ще вземат участие представители на Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите, Камарата на строителите в България, НТС по строителство в България, Съюза на българските художници, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на енергийните одитори, както и общинските съветници на БСП в СОС, народни представители от БСП от София и от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание. Събитието ще се състои на 17 юли (понеделник), от 16.00 до 18.00 часа, в зала 1 на Централния дом на архитекта (ул. „Кракра" №11).  

Външният министър: Действахме адекватно по случая със задържаните фенове на "Левски" в Хърватия

http://www.mediapool.bg/vanshniyat-ministar-deistvahme-adekvatno-po-sluchaya-sas-zadarzhanite-fenove-na-levski-v-harvatiya-news266682.html

"Голяма беля е щяла да стане", коментира външният министър Екатерина Захариева инцидента с фенове на "Левски" в Хърватия. В сряда вечерта автомобил на български граждани беше опожарен в град Задар, а други запалянковци бяха нападнати от ултраси на "Хайдук" (Сплит). Български фенове твърдят, че случилото се в Задар е опит за убийство.   ​Българската страна е действала адекватно и е взела всички мерки при случая със задържаните фенове на "Левски" в Хърватия, каза министърът на външните работи в неделя пред бТВ.   От думите й се разбра, че засега МВнР се е ограничило до различни мерки, но няма да отправя нота.   "През цялото време не само консулът ни, но и посланикът са били със задържаните фенове на "Левски". Оказали са съдействие за хотел, за издаване на паспорти от хората в изгорялата кола. Благодаря наистина на хората ни в Хърватия за адекватната реакция", каза Захариева.   Както се разбра, има задържани хърватски фенове, срещу които се води разследване за палежа на автомобила.   "Това и по хърватските закони е престъпление с висока обществена опасност. Имаме и уверението, че разследването ще се извърши във възможно най-кратки срокове", коментира Захариева. По думите й след намесата на посланика ни в Хърватия е направено опровержение на най-необективно отразените събития в хърватските медии.   "Моят призив е подкрепата да се изразява на трибуните. Границата беше премината и от двете страни. Не са приятни такива инциденти. Българската държава се намеси адекватно", коментира министър Захариева.

Двама загинаха при отравяне с въглероден моноксид в мина в Северна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339042

Двама загинаха при отравяне с въглероден моноксид в мина в Северна Турция
Двама работници загинаха днес при отравяне с въглероден моноксид в мина в турския черноморски окръг Гюмюшхане, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА. Други четирима работници са приети в болница в град Келкит, заяви валията на Гюмюшхане Окай Мемиш. Той каза, че е бил информиран за инцидента в полунощ,

Директори на болници ще бъдат дадени на прокурор, закани се зам.-министър Ненков

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/16/3008016_direktori_na_bolnici_shte_budat_dadeni_na_prokuror/?ref=rss


Директорът на ортопедичната болница в столичния квартал Горна баня е уволнен, защото поискал 70 хил. лв. за ремонти на действителна стойност от 20 хил. Това заяви пред Би Ти Ви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, който обяви, че със сигурност ще има директори, дадени на прокурор.<br /><br />За скорошните нападения срещу медици Мирослав Ненков каза, че най-доброто решение е бързо и качествено правораздаване. А за проблемите в спешната помощ - че малкото екипи са...

Йордан Тодоров, Инициативен комитет: Очакваме обещанията да се изпълнят в срок, или възобновяваме протестите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339031

Йордан Тодоров, Инициативен комитет: Очакваме обещанията да се изпълнят в срок, или възобновяваме протеститеЖителите на Асеновград очакват обещанията на общинското ръководство и на полицията да се изпълнят в срок, защото в противен случай ще възобновяват протестите си. Това каза Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите в Асеновград и баща на едно от децата, които бяха нападнати при сблъсък между цигани и членове на отбора по кану-каяк

"Световен събор" събира българи до гроба на хан Кубрат в Украйна и пари за паметник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3008022_svetoven_subor_subira_bulgari_do_groba_na_han_kubrat_v/?ref=rss


Световен събор на българите ще отбележи 105-годишнина от откриването на гроба на хан Кубрат край украинското село Малая Перешчепина, Полтавска област. Срещата е насрочена за 16 и 17 септември тази година. Организатори са няколко неправителствени организации - "Международен благотворителен фонд Хан Кубрат", Национална Асоциация на Председателите на Общински Съвети в Република България, "Отечествен съюз" (Наследник на Отечествен фронт), Фондация "Въздигане", политици...

Сняг затрупа Чили за първи път от години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339020

Сняг затрупа Чили за първи път от години
Чилийската столица беше затрупана от сняг през този уикенд - за първи път от десетилетие, съобщава ДПА, цитирана от БТА.  Около 150 000 домакинства остават без ток, съобщиха властите. Много улици са затворени заради снежната покривка, на места дебела до 30 см. От снощи столицата, в която живее една трета от 18-милионното население на Чили,

Земетресение с магнитуд 5,3 разлюля Крит

https://www.actualno.com/europe/zemetresenie-s-magnitud-53-razlulja-krit-news_622611.html

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер разлюля снощи в 23:30 ч. местно време гръцкият остров Крит, предаде Асошиейтед прес. Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 км под морското дъно на около 60 км югоизточно от град Хераклион. Въпреки че трусът е бил усетен силно в източните части на Крит, няма данни за пострадали хора и материални щети, съобщиха местни медии. След главния трус в рамките на половин час са последвали три вторични със сила 3,5.

Светини от Русия и Атон идват в Пловдив

http://www.cross.bg/sveta-marina-bogoroditza-1549196.html

/КРОСС/ Част от покрова и одеждите на Света Богородица идват от Русия по случай храмовия празник на църквата „Света Марина" в Пловдив. В митрополията в града ще бъде донесено и копие на иконата Света Богородица Всецарица от Света гора, предава БНР. Светините ще бъдат посрещнати в пловдивския храм „Свето Успение Богородично" и ще бъдат пренесени с литийно шествие до Света Марина. Пловдивският митрополит Николай заяви: Ние ще имаме радостта да посрещнем една много благодатна икона от Света гора - Света Богородица Всецарица Пантанаса, която се намира във Ватопедския манастир и която лекува от рак. Затова имаме щастието да получим чудотворно благодатно копие, осветено именно там, на Света гора, във Ватопедския манастир. Светогорски монаси ще ни я донесат и един достоен българин ще я пренесе и поднесе в дар на Българската митрополия в митрополитския храм "Света Марина".  

Елена Йончева "залови" 15 нелегални имигранти

https://offnews.bg//112/elena-joncheva-zalovi-15-nelegalni-imigranti-660651.html

15 нелегални имигранти са били задържани тази сутрин в района на Свиленград, съобщиха от полицията. Задържането им станаоло след подаден на тел. 112 сигнал от депутата от БСП Елена Йончева и бивш служинел на МВР. Двамата били на мястото, на което са задържани чужденците, става ясно от съобщение на полицията.

Сигналът е подаден около 8.00 часа тази сутрин край 311 гранична пирамида в района на Свиленград. Сигналът бил за преминаване на държавната граница.

На място са изпратени гранични патрули, които установили 15 нелегални мигранти на наша територия - 7 деца, 4-ма мъже, 4 жени. Те заявили, че са граждани на Сирия.

Образувано е досъдебно производство и продължава работата за изясняване на обстоятелствата по случая. 

Екатерина Захариева е против забрана върху външното финансиране на магистратски организации

http://www.mediapool.bg/ekaterina-zaharieva-e-protiv-zabrana-varhu-vanshnoto-finansirane-na-magistratski-organizatsii-news266681.html

Външният министър Екатерина Захариева, която е и вицепремиер по правосъдната реформа, изрази несъгласие с внесените промени в Закона за съдебната власт, които забраняват външното финансиране на съсловните магистратски организации. Предложените от ГЕРБ и "Обединени патриоти" поправки вече минаха на първо четене в правната комисия. След намеса на премиера Бойко Борисов депутатите от ГЕРБ обещаха все пак да разрешат финансирането от фондове на ЕС да остане. Така в забранителния списък трябва да останат само Съединените щати. Мотивът на управляващите е, че външното финансиране е опасно за независимостта на българските магистрати.   "Аз лично не съм съгласна с тези промени. Съгласна съм да се води дебат - да, да има прозрачност във финансирането във всички организации, особено тези, свързани със съдебната система. Но дебатът за прозрачност не означава забрана за финансиране", заяви Захариева в неделя пред бТВ.   "В никакъв случай този текст не би тярбвало да остане по този начин", допълни тя.   Забраната всъщност цели да ореже финансирането на прореформаторския Съюз на съдиите в България. А проектопромените са насочени основно към Фондация "Америка за България", която отдавна е нарочена от свързаните с Пеевски политици, магистрати и медии като враг №1 на България, тъй като финансира проекти в подкрепа на правосъдната реформа.   Европейският анализ на прокуратурата не може да остане просто така във въздуха   Екатерина Захариева разкритикува индиректно и мнозинството във Висшия съдебен съвет, което упорито отклонява заседание, на което да се определят мерки по анализа, извършен от европейски експерти на българската прокуратура.   "Не може да остане просто така във въздуха този анализ - декември месец бе оповестен!", каза Екатерина Захариева, която бе министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2". Именно българското правителство инициира проверката и подготвения анализ от европейски прокурори, след препоръка от страна на Европейската комисия.   Изказването на Волен Сидеров за път към Евразия е "смущаващо"   В интервюто си пред бТВ външният министър заяви още, че призивът на обединения патриот Волен Сидеров (лидер на "Атака") да подложим на "анализ" членството ни в ЕС и че има път към Евразия, е смущаващ.   "Това ме смути - да, определено... Още повече, че ние имаме коалиционно споразумение - в това коалиционно споразумение нито пише за Евразия, нито пише за преосмисляне на членството ни в ЕС", каза Захариева. Тя напомни, че в момента и ЕС, и страните членки правят критичен и обективен анализ за бъдещото развитие на 60-годишния съюз, но "категорично не считам, че бъдещето е някъде другаде."   Европредседателството не е сгради   Захариева изрази съжаление, че разговорът за европредседателство се е свел до "хардуера" - сгради, коли и ястия. В Брюксел никой не ме е питал за случващото се около НДК, каза тя и допълни, че общественото внимание у нас било концентрирано върху това колко пари ще ни струва председателството на ЕС, а не върху целите, които България ще се стреми да постигне тогава: "Европредседателството не е сгради. Разбира се, че е важно къде ще се проведе, но европредседателството е предимно шанс за България."   По повод скандалите около ремонта на НДК и твърденията на напусналия директор Мирослав Боршош, че му е оказван натиск, външният министър заяви: "След като се каже "Имало е върху мене натиск да подписвам договори с еди-кой си", нека да се каже от кой е осъществяван този натиск! Това са думи, хвърлени в публичното пространство."   "Важно е да установим има ли злоупотреби, кой ги е извършил или не, и това ще затвори темата", настоя Захариева. Тя обясни, че програмата за председателството ще бъде конкретизирана в края на годината. Причината това да стане чак тогава не била забавяне от страна на правителството, а необходимостта да се изчака какво ще е изпълнението от страна на сегашния председател на ЕС Естония. Така ще се види кои досиета ще останат за времето, когато България ще поеме позицията. Според Захариева българското европредседателство вероятно ще съвпадне с дебата за бъдещето на ЕС.   Съдбата на договора с Македония   По повод договора с Македония, тя обяви, че чува, че се говори за референдум.   "Ние сме готови да подпишем договора, ние сме отворени. За България е важно да има стабилен, проспериращ, прогонозируем съсед, който не води антибългарска кампания – подчертавам!", каза външният министър във връзка с очакванията на 2 август двете страни да подпишат договор за добросъседство. За слуховете, че има противоречия в Скопие по отношение на споразумението, Захариева коментира, че "всичко е в техните (на македонците) ръце. Ако те не са готови – да се сърдят на себе си".

ЦСКА взема халф от "Бордо" на проби

https://www.24chasa.bg/sport/article/6339030

ЦСКА взема халф от "Бордо" на проби22-годишният халф Юнес Кабуни пристига на проби в ЦСКА в понеделник, съобщиха официално от "Бордо". Той е юноша на клуба, като има 18 мача в елита за два сезона. Повечето е играл за втория отбор и под наем в "Ред Стар". Кабуни е бил национал на Франция до 19

5,3 по Рихтер разлюля Крит

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/t2P4x6xXR5Y/

Земен трус с магнитуд 5,3 по Рихтер разлюля снощи в 23,30 ч. местно време гръцкият остров Крит.

Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 км под морското дъно на около 60 км югоизточно от град Хераклион, съобщи Кросс. Въпреки че трусът е бил усетен силно в източните части на Крит, няма данни за пострадали хора и материални щети, съобщиха местни медии.

След главния трус в рамките на половин час са последвали три вторични, всеки с магнитуд 3,5.

За парите, които плащаме, получаваме нелошо здравеопазване

https://www.actualno.com/cite/za-parite-koito-plashtame-poluchavame-nelosho-zdraveopazvane-news_622643.html

За парите, които плащаме, получаваме нелошо здравеопазване. Вноските, които плаща дори човек, осигурен на максималната сума, не стигат дори за една операция от апендикс. Който не е доволен, може да се насочи към застрахователните компании, които предлагат покриване на разликата. Това каза днес по bTV заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Взрив избухна в Рас Шамра, близо до сирийското пристанище Латакия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339026

Взрив избухна в Рас Шамра, близо до сирийското пристанище Латакия 
Сирийската държавна телевизия съобщи за "терористична експлозия" северно от контролирания от правителството град Латакия, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.  Взривът е избухнал в град Рас Шамра, на 12 км северно от Латакия. Има жертви. Очаквайте

Адел щади гласните си струни и учи езика на глухите

https://offnews.bg//zvezdi/adel-shtadi-glasnite-si-struni-i-uchi-ezika-na-gluhite-660649.html

Певицата Адел бе принудена от лекари да използва езика на жестовете при комуникация, съобщи британското издание Mirror.

Причината за това са сериозни проблеми с гласните струни, които се оказаха изключително увредени, поради неправилен начин на пеене. Певицата дори беше принудена да прекъсне турнето си.

Адел има забрана да говори както навън, така и у дома си. За да може да комуникира с хората, певицата, заедно със съпруга си Саймън Конецки, посещава частни уроци, на които ги обучават на езика на жестовете.

"Адел не говори, дори когато я заговорят хора, които не са наясно с вокалните ѝ проблеми. Старае се изключително много", каза източник на изданието The Sun.

Певицата споделя в социалните мрежи, че сърцето ѝ е разбито. Разказва, че дори е обмисляла да излезе на сцената и да пее на плейбек, само и само да е близо до публиката и феновете си.

Лауреати на международни конкурси от престижното Лондонско училище „Уитгифт“ изнасят днес концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355563

Ученици от хорът и оркестърът на едно от най-престижните и стари училища по музика и изкуства в Лондон – “Уитгифт” ще пристигнат във Варна за концерт, част от Международния музикален фестивал "Варненско лято", научи Moreto.

Жан-Клод Юнкер очаква от Турция насрещни стъпки към Европа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/jan-klod-iunker-ochakva-ot-turciia-nasreshtni-stypki-kym-evropa-243116/

Ако Анкара въведе смъртното наказание, вратата към членство в ЕС ще бъде окончателно затворена

Най-мащабното военно учение се провежда в Черноморския регион

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1xJKkVi9XKM/

Започна кулминацията на най-мащабното учение „Сейбър Гардиън” в Черноморския регион. Учението включва 40 хиляди души от 22 държави и се провежда едновременно в България Румъния и Унгария, съобщава bTV.

Днес американски и румънски части форсират река Дунав близо до Бордушани. Целта е да се се демонстрира сглобеност и съвместимост между различните държави, които тренират сценарий по възпиране на агресия в района на Черно море.

Участват военнослужещи от Втори кавалерийски полк на сухопъттните сили на САЩ в Германия, които се събират за учението в Румъния и България.

Те ще преминат и в България, за да участват в маневрите в Ново село и Безмер, а по -късно ще отплават от Бургас към Грузия за друга съвместна тренировка.

След анексирането на Крим от Русия подобна серия от учения бяха проведени миналата година в Полша и Балтийските страни, за да се провери готовността на силите на НАТО да се движат бързо през границите на отделните държави, да се сглобяват бързо и да действат ефективно.

Вижте в кои части на столицата няма да има вода утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339005

Вижте в кои части на столицата няма да има вода утре

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 17 юли, съобщиха от пресцентъра на дружеството. В понеделник във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Шандор Петьофи“ Център се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска

Почина майката на президента Росен Плевнелиев

http://frognews.bg/news_138360/Pochina-maikata-na-prezidenta-Rosen-Plevneliev/

Славка Плевнелиева бе дългогодишна учителка в Природо-математическата гимназия в Благоевград. От години тя е пенсионерка.

Автобус пълен с 36 деца, катастрофира в Североизточна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339015

Автобус пълен с 36 деца, катастрофира в Североизточна ТурцияАвтобус, в който са пътували 36 деца от Грузия, катастрофира в Североизточна Турция, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.  Инцидентът е станал през нощта в района на град Гиресун. При катастрофата има много ранени. Родител на едно от децата, който също е бил в автобуса, каза за грузинска телевизия, че пътниците в автобуса са спели,

Макрон даде висока оценка на преговорите с Путин във Версай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338995

Макрон даде висока оценка на преговорите с Путин във Версай
Френският президент Еманюел Макрон даде висока оценка на майските преговори във Версай с президента на Русия Владимир Путин, по-специално с оглед напредъка в сътрудничеството, засягащо сирийския конфликт, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.  Представяйки позицията си по сирийския въпрос, френският държавен глава заявява,

Премахват незаконни постройки в ромския квартал в Асеновград

http://dnes.dir.bg/news/asenovgrad-ulitzata-strahat-nezakonni-postroyki-26068956

14 жилищни и 7 стопански постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са описани като незаконно построени, предстои премахването им.

Премахват незаконни постройки в ромския квартал в Асеновград

http://dnes.dir.bg/news/asenovgrad-nezakonni-postroyki-26068956

14 жилищни и 7 стопански постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са описани като незаконно построени, предстои премахването им.

Почина майката на президента Росен Плевнелиев

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-majkata-na-prezidenta-rosen-plevneliev-660647.html

Майката на бившия президент Росен Плевнелиев Славка Плевнелиева е починала. Това потвърдиха за Нова тв от екипа на президента в периода 2011 - 2016 г. 

През април тя се почувствала зле в апартамента си в Благоевград. Братът на президента - Румен, я отвел веднага в спешното на благоевградската болница. С линейка жената е транспортирана за столична болница, където са й направят по-обстойни изследвания, пише БГНЕС.

Славка Плевнелиева е дългогодишен учител в Гоце Делчев, а след това и в математическата гимназия в Благоевград.

Кола катастрофира в района на 14 км на АМ „Тракия“, в посока София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339003

Кола катастрофира в района на 14 км на АМ „Тракия“, в посока София

Лек автомобил е катастрофирал в района на 14 км на автомагистрала „Тракия“, в посока София, съобщава „Фокус“. Най-вероятно автомобилът е самокатастрофирал, ударил се е в магистралата и е излязъл извън пътното платно, като не затруднява движението в района. По протежението на „Тракия“ вали дъжд и пътните настилки са мокри и хлъзгави.

Линейка и две коли се удариха на магистрала "Тракия" (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/linejka-i-dve-koli-se-udariha-na-magistrala-trakiia-snimka-2037097

Лек автомобил катастрофира на магистрала "Тракия" в близост до Ихтиман. Инцидентът стана в посока София. На място пристигнала линейка, която да окаже помощ, но минути, след като спряла на мястото на катастрофата, в нея се врязал трети автомобил, съобщава 

Д-р Мирослав Ненков: Директори на болници ще бъдат дадени на прокурор

http://www.moreto.net/novini.php?n=355578

Със сигурност ще има директори на болници, които ще бъдат дадени на прокурор. Това обяви в предаването „Тази неделя” зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той уточни, че подходът на сегашния екип в Министерството на здравеопазването е съвсем различен.

Почина Хриска Канариева (Пипито)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PB8U5RkI7Ac/

pipiНа 16.07.2017г., след кратко боледуване, почина

Хриска Канариева (Пипито)

на 74 г.

Погребението ще се извърши на 17.07.2017 г. в Гробищен парк – Поморие от 14.00 часа.

Поклон пред паметта й!

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_138359/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 17 юли 2017 г. (понеделник), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Шандор Петьофи“ Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”.

Сняг парализира Чили

http://www.cross.bg/snyag-paralizira-chili-1549193.html

/КРОСС/ Сняг парализира столицата на Чили - Сантяго, предава Би Би Си. Властите обявиха, че това е най-тежкият снеговалеж от 2007 г. Един човек е загинал, а други двама са били ранени. Властите се опитват да възстановят електрозахранването. Без ток са 250 000 души. Все пак падналият сняг предизвика радост сред децата.  

Австралия: Виновните за свалянето на малайзийския самолет може да бъдат съдени задочно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338993

Австралия: Виновните за свалянето 
на малайзийския самолет може да бъдат съдени задочноЗлосторниците, свалили самолета на Малайзийските авиолинии с полет МН17 на Източна Украйна през юли 2014 г., убивайки всички 298 души на борда, може да бъдат съдени задочно, каза днес външният министър на Австралия Джули Бишоп, цитирана от Ройтерс, предава БТА.  Повечето от жертвите, оказали се на борда на злополучния Боинг-777, бяха холандци,

Ограничено е движението по пътя Дупница – Самоков заради катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339001

Ограничено е движението по пътя Дупница – Самоков заради катастрофа

Ограничено е движението по път II-62 Дупница – Самоков в района на Клисура поради пътнотранспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. Обходен маршрут: Дупница – София –

Почина единствената жена, получила математическия Нобел

https://www.actualno.com/sciencelogy/pochina-edinstvenata-jena-poluchila-matematicheskija-nobel-news_622607.html

Единствената жена, носителка на най-високата математическа награда, е починала от рак на 40-годишна възраст, съобщи Станфордският университет. Родената в Иран Мариам Мирзахани е била удостоена с Медала на Фийлдс - смятан за математически еквивалент на Нобеловата награда. Т

Цитат на деня: За парите, които плащаме, получаваме нелошо здравеопазване

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/07/16/3008015_citat_na_denia_za_parite_koito_plashtame_poluchavame/?ref=rss


За парите, които плащаме, получаваме нелошо здравеопазване. Вноските, които плаща дори човек, осигурен на максималната сума, не стигат дори за една операция от апендикс. Който не е доволен, може да се насочи към застрахователните компании, които предлагат покриване на разликата. Това каза днес по Би Ти Ви заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.<br /><br />По-късно по БНР той обяви, че в България моделът на социално подпомагане и медицинско осигуряване е солидарен,...

Затруднено е движението по път II-73 Шумен-Карнобат заради катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338999

Затруднено е движението по път II-73 Шумен-Карнобат заради катастрофа

Шофьорите да се движат с повишено внимание по път II-73 Шумен-Карнобат в отсечката Смядово-Веселиново поради пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна

Жителите на с. Ново Лески протестираха срещу изграждането на каменна кариера

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3008002_jitelite_na_s_novo_leski_protestiraha_sreshtu/?ref=rss


Жители на гоцеделчевското село Ново Лески блокираха пътя към Гърция рано сутринта заради разкриването на мраморна кариера в близост до къщите им. Те твърдят, че тя ще замърси въздуха, природата и се намира твърде близо и до минерален избор.<br /><br />Пред Би Ти Ви организаторите на протеста заявиха, че решението е взето в последните дни на кабинета Орешарски и потвърдено в петък от сегашния кабинет. Те са го обжалвали неуспешно пред ВАС, но въпреки това смятат, че не всички...

ЦСКА чака халф на "Бордо" на проби

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3007941_cska_chaka_half_na_bordo_na_probi/?ref=rss


Френският халф Юнес Кабуни ще изкара 10-дневни проби в ЦСКА. Футболистът е собственост на елитния "Бордо", но получи разрешение да тренира при червените.<br /><br />Кабуни, който е на 22 години, ще пристигне в София утре и ще тренира с ЦСКА до 27 юли. Ако треньорът на червените Стамен Белчев го хареса, клубът ще плати трансферна сума за него.<br /><br />Халфът е бивш капитан на юношеската формация до 19 години на "Бордо". През 2013 г. тимът спечели...

Прогонен от Левски национал отива във Фиорентина

https://offnews.bg//futbol/progonen-ot-levski-natcional-otiva-vav-fiorentina-660645.html

Петко Христов изигра последния си мач за Славия при равенството 1:1 срещу ЦСКА-София снощи. Защитникът преминава в италианския гранд Фиорентина, като сам потвърди новината.

18-годишният Христов беше забелязан от скаути на европейското първенство за юноши в Грузия, въпреки че нашите отпаднаха след две загуби и едно равенство. Петко и близнакът му Андреа започват в Левски. Те обаче се махат от "Герена" след конфликт с треньорите, които не ги пускат често.

Двамата си тръгват с мотива, че в Славия се залага на млади българи, докато при "сините" няма да получат шанс заради чужденците. И май се оказват прави.

"Щастлив съм, че Славия ми даде шанс да играя за първия отбор. Знам, че от Фиорентина са ме гледали на европейското първенство и са останали доволни. През следващата седмица ще отида там, за да премина медицинските изследвания и да подпиша.

Договорът ми ще бъде може би за три години. Все още не знам дали ще играя за първия отбор, или за юношите", коментира Петко Христов слез равенството срещу ЦСКА-София.

Той изрази съжаление, че не е донесъл победата в последните минути. Тогава негов специалитет с глава мина на сантиметри в аут. 

Търговските вериги ”мачкат” дребния бизнес в Гърция

http://dnes.dir.bg/news/magazini-gartzia-pobedata-siriza-26068933

От 16.07. е позволено на магазините в Гърция да работят и в неделя, по избор на собствениците.

Купонът за някои болнични директори свърши, предупреди зам.-министър

http://www.mediapool.bg/kuponat-za-nyakoi-bolnichni-direktori-svarshi-predupredi-zam-ministar-news266680.html

Купонът и партитата за някои директори на болници свърши. Със сигурност ще има такива, които ще бъдат дадени на прокурор, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и увери, че подходът на сегашния екип в Министерството на здравеопазването ще е съвсем различен.   В интервю пред бТВ той даде пример с директора на Ортопедичната болница в столичния квартал "Горна баня", който поискал от здравното министерство 70 хил. лв. за спешни ремонти, но проверка на министерството показала, че той вече е получил оферти за ремонтните работи и те са на стойност 20 хил. лв. Директорът е уволнен. За болницата в Ловеч д-р Ненков каза, че тя е в кома, но ще опитат да я съживят. Наскоро той обясни пред бТВ, че проблемите на лечебното заведение нямат нищо общо с лимитите, а са заради договор на лечебното заведение с частна структура за инвазивна кардиология, сключен преди 10 години. Ръководството на болницата е сменено изцяло с хора, които не са от града, уточни зам.-министърът.   По думите му държавните болници също могат да икономисват средства при добро управление. Процесът на модернизация на Спешната помощ ще бъде дълъг, предупреди още Ненков. В момента се подготвят документите за 164 хил. лв., които ни отпуска безвъзмездно ЕС за оборудване и ремонти на спешните центрове. Те ще бъдат подадени в края на тази или началото на следващата година, уточни докторът.   Относно агресията срещу медици той повтори, че бързо и ефективно правосъдие би я възпряло.   В спешните отделения има много нападения над колеги, за които не знаем нищо. Повечето от тях са вербални. Не може до всяка една двойка лекари да се сложат полицаи. Единственото решение е бързо правораздаване и бързи присъди, каза Ненков.   Хубаво е да покажем последните двама хубавци, които нападнаха акушерки. Надявам се да не излезе сега, че имат високо кръвно или нещо друго, коментира той.   Зам.-министърът коментира още, че проблемът с тел. 112 е софтуерен, но се надява да се реши бързо. Екипите на спешна помощ са малко за София. Те са едва 13, а трябва да взимат решение дали да отидат при човек със счупена тазобедрена става или при някой с инфаркт, за да му спасят живота. И като закъснеят за счупената става, какво правят близките? Почват да се оплакват на вас медиите, да плюят по лекарите и да ги бият, коментира Ненков.

Израел отново ще отвори за посещения Храмовия хълм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338989

Израел отново ще отвори за посещения Храмовия хълм

В неделя Израел постепенно ще отвори свещени Храмовия хълм в Ерусалим, след като предприе необичаен ход да го затвори след смъртоносното нападение там, съобщава FOX News, цитирана от “Фокус“.  В петък за първи път от десетилетия Израел затвори Храмовия хълм след нападението на трима палестинци, които откриха огън с автомати и убиха двама

Интерпол разби група за измама с конско месо

https://offnews.bg//sviat/interpol-razbi-grupa-za-izmama-s-konsko-meso-660646.html

Европол разби организирана престъпна група, търгувала с конско месо.

Дейността на групата е засечена за първи път, когато през 2013 година властите в Ирландия засекли в бургери с говеждо съдържание и на конско месо. Тогава изследванията засекли и противовъзпалителното лекарство фенилбутазон. В хода на разследването са проверени месопреработвателни фирми и заведения за бързо хранене, като в крайна сметка властите попаднали на следите на холандски гражданин, чието име било замесено в търговията с конско месо.

През 2016 година е засечена измама, при която на пазара се предлагало месо от коне при "в лоша форма, твърде стари или просто означени като "неподходящи за консумация". Те били доставени от Португалия и от няколко места в северна Испания, като са умъртвени в две различни кланици. Месото им е преработено и оттам изпратено до Белгия, която е един от най-големите износители на конско месо в Европейския съюз. Престъпната група е подменяма идентификацията на животните, като променяла микрочиповете и документацията им. 

Основният заподозрян по случая бил холандски бизнесмен, който преди това бил разследван по случай с бургери от говеждо месо, съдържащо и конско месо. Той обаче поставил свой заместник да движи дейността по престъпната схема. Разследващите смятат, че част от арестуваните в Испания, са участвали и в двете престъпни дейности. 

От някои от арестуваните са конфискувани пет скъпи луксозни лимузини, блокирани са банкови сметки. 

Реджеп Ердоган поиска смъртни наказания за участниците в опита за преврат

http://www.moreto.net/novini.php?n=355579

Турският президент Реджеп Ердоган поиска смъртно наказание за участниците в неуспешния преврат от 15 юли 2016 г. Tой oбеща "да отсече главите на предателите” в реч през изминалата нощ по повод първата годишнина от неуспешния опит за преврат срещу него.

Президентът Радев: Респектът ни към Левски е неподвластен на времето

http://frognews.bg/news_138358/Prezidentat-Radev-Respektat-ni-kam-Levski-e-nepodvlasten-na-vremeto/

Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето. Това се посочва в поздравителен адрес на президента Румен Радев, изпратен от него по повод Деня на отворените врати в Националната библиотека за 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и представянето на оригиналното му Тефтерче.

Българската армия може да изпълнява задачите си, но с много усилия, каза началникът на отбраната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3008007_bulgarskata_armiia_moje_da_izpulniava_zadachite_si_no/?ref=rss


Българската армия може да изпълнява задачите си, но с много усилия, каза днес по БНР началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Коментарът му беше по повод приетият от служебното правителство доклад за състоянието на отбраната, в който се посочваше, че въоръжените сили могат само частично да се справят със своите отговорности. Както е известно, докладът беше изтеглен от кабинета "Борисов".<br /><br />Според началника на отбраната основният проблем е липсата на кадри....

Дрон влезе в Гинес с рекордните 263 км/ч (видео)

http://www.cross.bg/skorost-gines-racerx-1549190.html

/КРОСС/ С изумително постижение от 263 километра в час, квадрокоптерът DRL RacerX влезе в „Книгата за рекорди на Гинес" като най-бързата машина с батерии и дистанционно управление, съобщиха от разработчика Drone Racing League (DRL) - компания, която се счита за лидер в професионалните гонки на дронове. Рекордьорът DRL RacerX дори е постигнал още по-висока скорост по време на полета, но съгласно условията, в Книгата на Гинес се записва средната скорост, получена при движение по участък с дължина 100 метра в двете посоки - напред и назад. Безпилотният апарат е проектиран и направен от инженерния екип на DRL начело с Райън Гъри. Квадрокоптерът тежи 800 грама и се задвижва от перки, въртящи се със скорост 46 000 оборота в минута. За захранването на дрона отговаря двойка батерии с капацитет по 1300 мАч. video:https://www.youtube.com/watch?v=dPpQWIA59Wo  

Как iPhone създаде цял град в Китай?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/kak-iphone-syzdade-cial-grad-v-kitai-242402/

Чанджоу някога беше земеделска площ, а днес 250 хил. души сглобяват смартфoните на Apple

14 жилищни и 7 стопански постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са незаконни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338985

14 жилищни и 7 стопански постройки в кв. „Лозница“ в Асеновград са незаконни

През последната седмица Общинската комисия по установяване на незаконното строителство в кв. „Лозница“ в Асеновград е съставила 16 констативни акта, в които е описала 14 жилищни и 7 стопански постройки, както и 4 навеса. Това съобщиха от пресцентъра на Община Асеновград, цитирани от “Фокус“.  Предстои премахването им.

MTV Presents Varna beach събра стотици хиляди на грандиозно парти под звездите

https://www.actualno.com/music/mtv-presents-varna-beach-sybra-stotici-hiljadi-na-grandiozno-parti-pod-zvezdite-news_622630.html

Снощи (15.07.2017 г.) на южния плаж във Варна се проведе най-дългоочакваният музикален фестивал това лято - MTV Presents Varna beach. Стотици хиляди фенове пяха в един глас със своите любимци, които през целия ден се изявяваха на грандиозна по мащаби, звук, осветление и ефекти сцена. Специал

Откриват регионален център за безплатна правна помощ в Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/6338952

Откриват регионален център за безплатна правна помощ в Плевен
Регионален център за безплатна правна помощ ще бъде открит утре към Адвокатския съвет в Плевен, съобщиха от съвета. Юристите ще помагат на хора от уязвими социални групи. Право на това имат семейства, които отговарят на условията за получаване на месечни и целеви помощи за отопление, лица, настанени в специализирани институции за предоставяне на

Астронавтът Бъз Олдрин постла червен килим за Марс

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6338978

Астронавтът Бъз Олдрин постла червен килим за Марс48 години след като стъпи на Луната, астронавтът Бъз Олдрин от мисията "Аполо 11" разстла червен килим за Червената планета в рамките на гала събитие с участието на знаменитости в космическия център "Кенеди", съобщи Асошиейтед прес, предава БТА.  87-годишният Олдрин отбеляза предстоящата годишнина на въпросната мисия до Луната през 1969 г.

Трябва понякога някой да хвърли камък. Кристиан Таков го правеше

http://www.mediapool.bg/tryabva-ponyakoga-nyakoi-da-hvarli-kamak-kristian-takov-go-praveshe-news266679.html

Кристиан Таков живя дълго с болестта и отказа да се пречупи. Въпреки, че му бяха казали, че има три месеца беше успял да победи рака, а когато болестта се върна, той отказа да се пречупи и пази. Знаеше, че въпросът не е колко време имаш, а как го уплътняваш. Това сподели Христо Иванов за покойния доц. Кристиан Таков, чието опело ще е в неделя от 14 ч. в храм "Св. Седмочисленици".   Преди три седмици юристът е бил готов дори да се кандидатира за Висшия съдебен съвет, каза още Иванов пред бТВ. Нито една партия обаче не го номинира, въпреки предварителните разговори с една политическа сила.   "Ако беше отишъл на изслушване в правна комисия, какви неща щяхме да чуем, какъв морален тласък щеше да бъде за тази прогнила система", коментира Иванов.   "Таков беше символ на върховенството на правото. Той обичаше да прави разликата между върховенството на правото и закона. Казваше, че трябва да браним върховенството на правото от закона. Активен гражданин, с позиция, който наистина беше за пример за много от нас", заяви бившият държавен глава Росен Плевнелиев.   Таков е предупредил президента за болестта си, когато е започнал да работи като член на правния му съвет. "По никакъв начин това не промени и отношението му към работата, дори го мотивираше. Факторът време имаше друго измерение, той съзнаваше, че оставя следи", смята Плевнелиев. Оценката за него идва от младите, тези, които той запали и им посочи посоката като един съвременен будител, добави той.   Росен Плевнелиев преценил, че Кристиан Таков понякога е твърде краен и по тази причина решил да не издига кандидатурата му за Конституционния съд.   Както е известно, бившият държавен глава е разглеждал и неговата кандидатура, но в крайна сметка в края на 2015 г. той излъчи други двама кандидати - проф. Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров. "В рамките на всички назначения, които направих, търсих ясна логика и принципи кой трябва да иде там. Водих дебати с всеки от кандидатите. Имах тежък разговор и с Кристиан. Кандидатите минаваха през филтър, в края на който тежката дума бе на държавния глава. Кристиан Таков бе един от кандидатите, но не единственият", припомни Плевнелиев пред бТВ. "Нека сега истината излезе наяве. Разговарях с него и реших той да не бъде моят кандидат за КС. Посочих моите аргументи. Основният бе, че той беше по-краен в моята представа като на държавен глава. Той бе невероятен борец, истински във всичко, което правеше. Но виждате неговата самоирония, в която говори за умните и красивите, дето се разхождат по паветата, и за милионите други... Това е причината", разказа Плевнелиев, имайки предвид речта на Таков пред учредителното събрание на партия "Да, България". Преди разговора с гостите бТВ излъчи част от нея. "Има един голям наш проблем и той е, че се харесваме твърде много. Хайде да не бъдем умни и красиви, нека идеите ни бъдат красиви...Защото, докато ние сме умни и красиви, в България има твърде много наши братя, които са извадили по-лош късмет от нас. Тия хора, извинявайте за правия текст, ние често ги презираме, тия хора се правим, че ги няма, и за техните стонове ние сме глухи. И после се чудим защо не ни следват, няма да ни следват, ние не сме част от тези хора, ние не изразяваме техните мечти. Ние плашим гаргите, че ще отидем на Терминал 2, а те не могат да стигнат до съседното село, където има аптека, където може би ще го има лекарството, от което те се нуждаят. Затова, вместо да плашим гарги, хайде, не ви карам да идете да се запишете масово в организациите на БСП, напомням само, че сме забравили солидарността", казва Кристиан Таков във въпросната реч.   "Той знаеше, че няма да бъде член нито на КС, нито на ВСС. Той съзнаваше, че ролята му не е да бъде там, а да бъде катализатор. Това означава понякога да имаш по-крайни позиции. Трябва понякога някой да хвърли камък. Той понякога го правеше", обобщи Росен Плевнелиев.

Жанина Христова, родственик на Дякона: Сложете портрета на Левски отпред, а не зад гърба си

http://frognews.bg/news_138351/Janina-Hristova-rodstvenik-na-Diakona-Slojete-portreta-na-Levski-otpred-a-ne-zad-garba-si/

Много трудно се говори за Левски. Той е просто необхватен. Той е на само легенда. Много историци, много писатели са го подчертали това, че не може да се обхване личността му. Левски е такова величие, такъв абсолют. Няма друг равен на него, просто няма. Това казва Жанина Христова, родственичка на Левски

Дейвид Дейвис: Великобритания няма да остане под юрисдикцията на Съда на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338971

Дейвид Дейвис: Великобритания няма да остане под юрисдикцията на Съда на ЕС

Британският министър по въпросите за Брекзит Дейвид Дейвис ще заяви тази седмица, че Обединеното кралство няма да приеме Съдът на Европейския съюз да разрешава правните спорове след Брекзит, съобщава The Telegraph, цитиран от “Фокус“. От понеделник започва нов кръг от преговорите за излизането на Великобритания от блока.

Ръстът и телесното тегло могат да повлияят върху риска от рак на простатата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6338862

Ръстът и телесното тегло могат да повлияят върху риска от рак на простататаКолкото по-висок е даден мъж, толкова по-голям е рискът да бъде засегнат и да умре от агресивна форма на рак на простатата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ, предава БТА.  Всеки допълнителни 10 см към ръста на мъжа увеличават вероятността да бъде диагностициран с високорисков рак на простатата с 21 процента и да умре от рак на

Полицията отчете 10% повече фишове за скорост след премахването на знаците

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/07/16/3007988_policiiata_otchete_10_poveche_fishove_za_skorost_sled/?ref=rss

В първата седмица, през която служителите на Пътна полиция вече не са задължени да сигнализират със знак местата, където се осъществява контрол за спазването на скоростните режими, са отчетени с 10% повече издадени фишове за превишения на скоростта, предаде "Нова телевизия".<br /><br />В същото време продължава и практиката да се проверяват водачите и пътуващите с тях за невръчени глоби. Само при двучасова акция на 6 юли са били връчени десет фиша за общо 1300 лева. Шест...

България, 2016: 24 млн. от фармацевтиката за лекари, 150 млн. за клинични изпитания

http://www.eurochicago.com/2017/07/24-mln-ot-farmatsevtikata/

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България оповести, според европейските изисквания, резултати за финансовите си отношения с лекари и здравни организации за предходната 2016 г. Една трета от докторите са отказали съгласия да се съобщят публично контактите им с фармацевтични фирми и сумите, които са им предоставени. България е терен за нови лекарства - официално 150 млн. са дадени за клинични изпитания; неофициално само Господ знае колко.

Челси привлече ас на Монако срещу 45 милиона евро

https://offnews.bg//futbol/chelsi-privleche-as-na-monako-sreshtu-45-miliona-evro-660643.html

Лудото трансферно лято продължава, а кешът скача нагоре! Челси подписа с Тимуе Бакайоко, като ще плати 45 милиона евро на Монако, съобщи BBC.

Самият 22-годишен халф сключи договор за 5 години. Френският национал е втората покупка на "сините" сред бранителя Антонио Рюдигер от Рома.

Бакайоко направи шеметна кариера. Преди 3 години Монако го купи от Рен. През март дебютира за националния тим на Франция в контролата с Испания. Талантът направи страхотни мачове за Монако и в Шампионската лига, където тимът стигна полуфинал. 

Той ще носи номер 14 в Челси. "Много съм щастлив да бъда тук, клубът наистина е велик", бяха първите думи на френския национал.

"Израснах с мачовете на Челси по телевизията. Това е отборът, който обичах като дете. Нямам търпение да се включа в тим, воден от фантастичен треньор и толкова много големи футболисти", побърза да каже Бакайоко.

Задържаха 15 нелегални емигранти в района на ГПУ-Свиленград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338965

Задържаха 15 нелегални емигранти в района на ГПУ-Свиленград

Тази сутрин в 8.00 часа, от района на Свиленград (до 311 –та гранична пирамида) на телефон 112 е подаден сигнал за опит за преминаване на държавната граница. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На място са изпратени гранични патрули, които установяват 15 нелегални мигранти на наша територия - 7 деца, 4-ма мъже, 4 жени.

Войник стана интернет сензация, след като отдаде почит на починал

https://offnews.bg//offtopic/vojnik-stana-internet-senzatcia-sled-kato-otdade-pochit-na-pochinal-660644.html

Военнослужещ от американските въоръжени сили стана истинска сензация в социалните мрежи, след като беше заснет да отдава почит в дъжда на преминаваща погребална церемония в Кентъки.

Към момента самоличността на мъжа не е известна, както и не се уточнява кой е починалият, на когото той е отдал чест.

Снимката на войника беше разпространена във Фейсбук от жена, която станала свидетел на случката миналия четвъртък, съобщава CNN. Заради погребалната процесия движението по пътя било спряно от местната полиция. Докато чакал с автомобила си на кръстовището, войникът излязъл в дъжда и отдал чест на преминаващия конвой, докато процесията не отминала. 

Снимката е направена от Ерин Хестер, която написа във Фейсбук, че била изключително трогната от постъпката. "Процесията продължи повече от минута, а той остана неподвижен през това време", коментира жената.

Тя каза още, че не познава мъжа от снимката и коментира, че той вероятно не би искал да парадира с постъпката си, тъй като подобно поведение е заложено в ценностната му система.

Почина18-годишният Алекс, пребит пред дискотека в Бяла

http://www.mediapool.bg/pochina18-godishniyat-aleks-prebit-pred-diskoteka-v-byala-news266678.html

Осемнайсетгодишният Алекс Ангелов, който беше пребит пред дискотека в Бяла заради кавга за една цигара, е починал снощи в Университетската болница в Русе, съобщиха от лечебното заведение в неделя.   Инцидентът стана около 5.50 часа на 8 юли в центъра на Бяла. От прокуратурата обясниха, че 32-годишният В.М. е нанесъл удар с ръка в главата на 18-годишния Алекс, при който момчето пада и си удря главата в тротоарните плочки. В резултат на тежката черепно-мозъчна травма, младежът изпаднал в кома. В продължение на осем дни той се бори за живота си, но травмата се е оказала фатална.   Районният съд в Бяла задържа за постоянно в ареста В. М. Очаква се прокуратурата да преквалифицира обвинението срещу нападателя от средна телесна повреда в непредумишлено убийство. Заради случая в града в продължение на три дни бяха организирани протести. Кметът на Бяла Димитър Славов съобщи, че днес и утре в града е обявен Ден на траур.  

Националната библиотека показва тефтерчето на Васил Левски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3007973_nacionalnata_biblioteka_pokazva_teftercheto_na_vasil/?ref=rss


В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" днес е ден на отворените врати по случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски, която е на 18 юли.<br /><br />В централното фоайе на библиотеката гражданите имат възможност да видят оригиналното тефтерче на Васил Левски, предаде агенция "Фокус". Те ще могат да се сдобият и с новото му факсимилно издание с разчетен текст, което е публикувано и на сайта на "Св. св. Кирил и Методий".<br...

Безплатна прожекция на и критически анализ във Варна на култов български филм с 11 награди

http://www.moreto.net/novini.php?n=355566

На 16 юли от 15ч. е последния уъркшоп с прожекцията на култовия български филм „Дзифт“, съобщиха организаторите за Moreto.net. За работата в младежкото жури на МФФ „Любовта е лудост“ ще е необходимо да се владеят основните елементи на критическия анализ.

Отдаваме последна почит към доц. Кристиан Таков

https://www.actualno.com/society/otdavame-posledna-pochit-kym-doc-kristian-takov-news_622629.html

Отдаваме последна почит към доцент Кристиан Таков. Преподавателят по гражданско, семейно и търговско право в Софийския университет почина на 51 години. В последните години от живота си доцент Таков активно защитаваше гражданската позиция за пълноценна съдебна реформа, ко

Юнкер: Турция да се придържа към демократическите ценности

http://www.cross.bg/yunker-tzennosti-suyuz-1549209.html

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Турция да се придържа към демократическите ценности, ако иска да се присъдени към Европейския съюз, предава AFP. Юнкер направи този коментар ден, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган изнесе реч пред парламента във връзка с отбелязването на една година от неуспешния опит за преврат. „Който иска да стане член на Европейския съюз, се присъединява към съюз на ценности", написа Юнкер в статия за германския седмичник Bild Sonntag. „Европа продължава да протяга ръка", но тя очаква „Турция също ясно да покаже своите европейски цветове и категорично да приеме основните европейски ценности", допълни Юнкер.  

Юнкер очаква от Турция насрещни стъпки към Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338849

Юнкер очаква от Турция насрещни стъпки 
към ЕвропаПредседателят на Европейската комисия прикани днес Турция да зачита демократическите ценности, ако желае някой ден да стане членка на ЕС, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.  Агенцията припомня, че предния ден турският президент се произнесе много сурово за пучистите. "Година след опита за пуч Европа все още протяга ръка" на Турция,

Десетки се редят на опашка в Националната библиотека, за Тефтерчето на Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338956

Десетки се редят на опашка в Националната библиотека, за Тефтерчето на Левски

Десетки граждани се редят на опашка в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, за да видят оригинала на Тефтерчето на Апостола на свободата Васил Левски, съобщава „Фокус“. Експонирането на Тефтерчето на Апостола е част от инициативите на Националната библиотека по повод 180-тата годишнина от рождението му.

Антон Кутев: В БСП има различни мнения за Бузлуджа

http://frognews.bg/news_138357/Anton-Kutev-V-BSP-ima-razlichni-mneniia-za-Buzludja/

”Кагато ти нямаш минало, нямаш и бъдеше, нямаш ли вярната оценка на миналото, ти нямаш никаква оценка за бъдещето”, каза Антон Кутев, зам.-председател на ”БСП за България”. Депутатът се обяви срещу каквато и да е разруха на паметници. Той припомни, че БСП официално се разграничи от паленето на крана пред паметника на НДК и нямат нищо общо с това.

Радев: Респектът ни към Левски е неподвластен на времето

http://dnes.dir.bg/news/vasil-levski-prezidentat-radev-26068780

Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето, смята българският президент Румен Радев.

ЧЕЗ ще инвестира 1.5 млн. лв. в проекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338920

ЧЕЗ ще инвестира 1.5 млн. лв. в проекти"ЧЕЗ Разпределение" започва през юли 43 инвестиционни проекта, чрез които ще вложи над 1.5 млн. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България, съобщиха от компанията. Извън столицата ще бъдат инвестирани 1 млн. лева. Най-големият проект е реконструкция на над 2600 метра от въздушната мрежа ниско напрежение в с. Бели Осъм, община Троян.

Най-харесваните българи в мрежата. Вижте кой е абсолютен номер 1 с над 14 млн. почитатели!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338747

Най-харесваните българи в мрежата. Вижте кой е абсолютен номер 1 с над 14 млн. почитатели!Всеки клик в интернет обвързва за секунди човек с милиони други в най-разнообразни зависимости. Социалните мрежи са най-скоростният и сигурен инструмент за онлайн срещи, безпощадни сблъсъци, остри нападки и мощни подкрепи, правене на бизнес, рушене на авторитети и осигуряване на влияние за всеки. Само за последните 72 часа една обикновена

Стачки и протести в Гърция, след като позволиха на магазините да работят и в неделя

http://www.cross.bg/rabotyat-nedelya-slyzhiteli-1549211.html

/КРОСС/ От днес е позволено на магазините в Гърция да работят и в неделя, по избор на собствениците. Много от търговските обекти отвориха днес за клиенти, за да увеличат оборота от туристи, които пазаруват в дните на сезонното намаление, съобщава БНР. В същото време 24-часова стачка обяви синдикатът на търговските работници. Провеждат се протестни демонстрации, предимно на собственици и служители в малките магазини, които нямат средства да заплатят извънреден труд на работещите. "По този начин големите вериги ни взимат клиентите", коментират протестиращите. Други служители се оплакват пред синдикатите, че когато работят в неделя не само не им се заплаща, но и не получават друг почивен ден. Поради високата безработица работодателите в търговията все повече наемат служители на половин работен ден и често без осигуровки. В туристическите райони всички магазини работят и в неделя.  

Почина майката на Росен Плевнелиев

https://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-majkata-na-rosen-plevneliev-6071540

Славка Плевнелиева е починала, потвърдиха от екипа на президента един мандат

Преди сигнал свободно – послание от президента, предложиха турските мобилни оператори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/16/3007971_predi_signal_svobodno_poslanie_ot_prezidenta/?ref=rss


Турските граждани, звънели по мобилните си телефони тази нощ, когато се отбеляза една година от опита за преврат в Турция, първо са чували послание от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, след което са се свързвали с търсения номер, предаде ДПА, цитирана от БТА.<br /><br />"Като Ваш президент Ви поздравявам по повод Деня на демокрацията и националното единство - 15 юли. Нека Аллах да бъде милостив към нашите мъченици. Пожелавам на нашите ветерани здраве и...

Катастрофа затвори главен път Е-70

http://www.cross.bg/katastrofa-glaven-zatvori-1549210.html

/КРОСС/ Катастрофа затвори за два часа движението по главен път Е-79. Към 8.30 сутринта два автомобила са се ударили, малко преди Сандански, в посока "Кулата". Четирима са ранените, сред тях и дете на четири години. Един от шофьорите е пострадал по-тежко и в момента е в реанимацията на болницата в Благоевград. Причините за катастрофата се изясняват.  

Нетаняху започна своята петдневна визита в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338845

Нетаняху започна своята петдневна визита в Европа

В неделя министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху започна своето петдневна визита в Европа, по време на която ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон и с премиера на Унгария Виктор Орбан, съобщава The Times of Israel, цитиран от “Фокус“. Нетаняху и неговата съпруга Сара излетяха в събота около полунощ за Париж,

Московски: Винетките за колите остават

http://clubz.bg/56256-moskovski_vinetkite_za_kolite_ostavat

Ивайло Московски. Снимка БГНЕС

"Винетната система ще остане за всички превозни средства до 3,5 тона. Личните коли на хората, бусовете и пикапите няма да влизат в режима на тол-системата."

Това заяви днес в интервю за БНР транспортният министър Ивайло Московски.

Същевременно той изтъкна, че ниската цена на винетките за камиони у нас на практика лишава пристанищата и влаковете от възможността да превозват товари. Така той защити въвеждането на тол системата. Според него основният акцент и тема трябва да бъде тежкотоварният трафик.

По повод БДЖ...

Московски припомни, че миналата седмица са били обявени тръжните процедури за отсечките Септември-Ихтиман-Елин Пелин. Наесен предстои да бъде обявена отсечката София-Драгоман. В рамките на следващите 4 години трябва да имаме оперативна съвместимост и свързаност между сръбската граница, пристанище Бургас и Свиленград с модернизирана железопътна инфраструктура, позволяваща скорост 160-200 километра в час на влаковете.

"България еър"

В следващите четири месеца авиокомпания "България еър" ще бъде подложена на наблюдение от страна на Гражданската въздухоплавателна администрация, каца още Ивайло Московски:

"Ако трябва да бъдем честни, действително има и обективни причини за някои от забавянията на техните полети. Това, разбира се, не ги оправдава. При проверката е констатирано, че на практика при отказ на тяхна машина поради някакъв технически казус се оказва, че нямат планиран резервен вариант. Съответно нямат планирани и резервни екипажи. При отдел "Планиране" проверката, която извършихме, показа, че от трима служители, които трябва активно да работят по планирането на полетите на компанията, единият е в предизвестие за напускане, другият болен..."

Бият почтените в ДАИ

Министърът на транспорта съобщи и за инцидент отпреди два дни в Плевенско. Служители на ДАИ са били пребити с щанги и бухалки от шофьори на камион, докато изготвяли акт за нарушение.

Той се похвали, че вече няма сигнали за корупция при теоретичните изпити за шофьори.

Борисов: Всеки досег до Васил Левски е стимул да бъдем по-обединени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338853

Борисов: Всеки досег до Васил Левски е стимул да бъдем по-обединени 

Всеки досег до Васил Левски е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред. Това се посочва в поздравителен адрес, изпратен от премиера Бойко Борисов по повод Деня на отворените врати в Националната библиотека за 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и

От новата седмица ремонтират улица в старинния квартал "Варуша" в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6338816

От новата седмица ремонтират улица
в старинния квартал "Варуша" в ТърновоПродължават текущите ремонти на уличните настилки във Велико Търново. Частично бяха преасфалтирани компрометирани участъци по булевард "България". След сигнал на граждани бяха ремонтирани решетките и капаците на шахти в комплекса "Слънчев дом". От понеделник започва текущ ремонт на улица "Бузлуджа" в квартал "Варуша",

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване