Десертът с чесън от Черешката на тортата (видео)

https://offnews.bg//kuhnia/desertat-s-chesan-ot-chereshkata-na-tortata-video-660662.html

Най-дискутираната рецепта в „Черешката на тортата“ за този сезон е несъмнено десертът с чесън на Трифон Михайлов.

Историята на живота му е формула за успех. Той е Трифон Михайлов - човекът, който превръща хобитата си в успешен бизнес и то в България. Трифон е човек, който не спира да крачи смело в света на идеите. Предизвиква себе си като следва това, в което вярва. Според него разликата между успелия и неуспелия човек е в това, че успелият вижда решение на абсолютно всеки проблем. Докато неуспелият вижда проблем във всяко решение.

„Вярвам, че в забързаното ни ежедневие е много по-лесно да получаваме информацията в бързи видео уроци, независимо дали става дума за личностно и професионално развитие или за рецепти.“ Това го мотивира да създаде изцяло нов жанр в сферата, като стартира ежедневен влог на живо всеки ден точно в определен час (като предаване, но във Фейсбук) точно в 12:15. Видеата му се гледат всеки ден от хиляди българи по целия свят, а самия той споделя, че това е само началото на бума на „live stream”-а.

Но помнете съвета ми „ За едно видео най-важното е съдържанието и емоцията, която създава у хората. За това не се спирайте, само защото нямате техника за 200 000лв. Добро съдържание може да се създаде и с мобилен телефон за 350лв. Това видео е снимано именно с такъв.“. Младият предприемач смята, че в България липсва точно тази услуга, която създава добро съдържание на достъпна за всеки цена и сега се е заел с нелеката задача да промени това.

„ Когато искате да притежавате картина на Пикасо, вие не се интересувате с каква четка е рисувана тя и колко струва четката. Защо тогава смятате, че ако някой заснеме видео с техника за стотици хиляди левове, то това видео, ще е добро с ценно послание и стойност за зрителя? Та има филми направени с бюджет за милиони долари, които са ужасни!“. И може би е прав. Същото е и в журналистиката. Не е важно колко струва лаптопът, на който пишеш статията, а нейното съдържание!

Десертът с чесън подчертава именно предприемаческия дух. Това е моментът, в който взимаш нещо добро и го правиш още по-добро. Трябва да се довериш на сетивата си, да експериментираш, да си уверен и решителен и най-важното, да действаш. Ако не се получи 100 пъти, пробвай 101. Този десерт ще ви учуди, ще ви изуми, ще ви заинтригува и накрая ще ви възхити. Прави се за около 15 минути, без термична обработка. Може да се съхранява в хладилник до 1 седмица и е приятен и сладък завършек на вечерта.

Рецепта за 8 порции - Десерт с чесън:
- 400гр. Заквасена сметана
- 400гр. Кисело мляко с висока масленост
- 250гр. Маскарпоне
- 500гр. Сладко от сливи (или друго сладко с кисела жилка)
- 1 пакет Маслени бисквити
- ½ Скилидка чесън

Смесвате киселото мляко, сметаната и маскарпонето. Добавете чесъна и разбъркайте , докато получите хомогенна смес. Натрошавате маслените бисквити в отделен съд. В чаши за уиски или малки купички започвате да редите пласт бисквити, пласт смес, пласт сладко, като ги редувате докато напълните чашата. Накрая винаги се завършва с бисквити, за да придобие елегантен вид. При възможност може да направите красив „финиш“ с листенце свежа мента.

Кокер шпаньол оцеля след 46-метров полет от скала

https://offnews.bg//sviat/koker-shpaniol-otcelia-sled-46-metrov-polet-ot-skala-660668.html

Кокер шпаньол оцеля след 46-метров полет от скала в графство Съмърсет.

Кучето Инди паднало в пропастта и потънало във водите край бреговете на Хърлстоун Пойнт, близо до село Порлок, докато тичало след търкалящ се камък по време на разходка със стопанката си.

Спасеният кокер отново в ръцете на щастливата си стопанка.

Спасителният екип намерил женския кокер шпаньол сред камъните долу.

"Има няколко драскотини и следи от удари, но можеше да е много по-зле", коментираха от спасителния екип.

Париж ще използва Brexit за отслабване на лондонското Сити

https://www.actualno.com/europe/parij-shte-izpolzva-brexit-za-otslabvane-na-londonskoto-siti-news_622642.html

Франция се опитва да използва Brexit за отслабване на лондонскито Сити, предупреждава представител на британския финансов сектор. „Те са напълно ясни по отношение на основната им цел: отслабването на Великобритания, продължаващо западане на лондонското Сити”, посочва

Нов протест срещу кмета от ГЕРБ на Септември Марин Рачев

http://frognews.bg/news_138372/Nov-protest-sreshtu-kmeta-ot-GERB-na-Septemvri-Marin-Rachev/

Нов протест на над 150 жители на Община Септември се проведе днес до главния път Пазарджик – Велинград днес. Гражданският иницативен комитет „Да спасим Община Септември” „откри и погреба” символично недовършена детска площадка в с. Варвара. Гражданите питаха кмета на Община Септември Марин Рачев къде са парите, предвидени за нея.

Кристиан умря, да живее Кристиан!

https://bivol.bg/takoff.html

Имаше време, вече в далечното минало, когато бях набожен. Вярвах в Яхве, Йехова или там, както искате наричайте Господ и в сина му, който спасил хорските души чрез саможертвата си. После ме напъна любовта към историята и ме спаси от доста заблуди. Зачетох се в разни митологии, от Полинезия до Аляска, от Амазония до Чукотка, […]

Защо не опитате едно вкусно пътуване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280773_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 Животът винаги става някак по-интересен, когато пътуваш. Една гъделичкаща мистерия заема мястото на сивото ежедневие и зарежда ума с нови сили и жажда за приключения.
Ако оставим настрана скъпите родни и чуждестранни курорти, които предлагат дълги часове слънчеви бани и студени коктейли, и ако за момент забравим тихите хижи, потънали някъде в полите на планината, вероятно в главата ни няма да изникнат много идеи за отпуск или просто за едно малко бягство.

Ами, ние Ви предлагаме няколко интересни събития, които предстоят и са с интересна насоченост – кулинария. Какво ще кажете за едно вкусно пътешествие?

La Tamborrada в Сан Себастиан
24-часовият фестивал се провежда всяка година на 20 януари. Точно в полунощ, гражданите излизат на централния площад, за да приветстват флага на фестивала. Ако решите да отскочите до там, именно в този ден, ще заварите всички граждани облечени като готвачи и войници от 18 век. Те ще направят огромни шествие, а за съпровода ще се погрижат стотици барабани.
Това е прекрасна възможност да опитате нови неща, а има предложения за всеки джоб. Може да поспрете да хапнете при уличните продавачи или да дегустирате различни видове храна.
Това е най-шумното събитие в Испания, а единственият минус е, че продължава само 24 часа.

Bocuse d’Or 2017 в Лион
Това е кулинарно състезание, което събира 24 готвачи от различни страни, за да се състезават за трофея. Състезанието е стартирано от Пол Бокюз през 1987г., което значи, че ако решите да отидете ще присъствате на 30-годишнината. Престижното състезание ще се проведе на 24 и 25 януари.

Grand Restaurant Festival в Прага
За 8-ма поредна година ще се проведе фестивалът на Големите ресторанти, а мотото ще е „Барок в чиния“.  80 ресторанта ще посрещат гости, а чрез мобилното приложение на фестивала, можете предварително да си направите резервация. Топ готвачи ще се погрижат да останете впечатлени от храната, чрез вдъхновението от барока и най-типичните чешки продукти. Можете да посетите Прага от 15 до 28 януари.

Mangalica Festival в Будапеща
Това събитие слага началото на редица кулинарни фестивали в града. Фестивалът празнува в чест на известната порода прасета и всички специалитети, които предлага. Провежда се на площад Szabadsag и задължително е в акомпанимент на различни концерти. Ако решите да отидете, направете го в периода 10-12 февруари, а там ще намерите не само деликатеси и интересна традиционна кухня, но и изобилие от греяно вино и палинка.

Фестивалът на бирата в Брюж
Ако бирата е най-любимата Ви напитка, със сигурност не трябва да изпускате този фестивал. Над 70 пивоварни ще предлагат над 300 вида бири. Това събитие празнува 10 години и за този период се е превърнало в едно от най-значимите сред белгийските бирени събития. Отидете в периода 4-5 февруари и със сигурност няма да съжалявате.

Оставихме най-хубавото за накрая.

Празник на боговете на виното в с. Илинденци
Българският фестивал на виното е едно много приятно и забавно място. Ще се проведе за 25-та поредна година през първата събота на февруари в местността Масовец. Празникът е посветен на шест божества и събира в себе си ритуали, тържества и традиции на различни народи, населявали земите ни. Ще се избере Цар на виното, ще се наградят най-добрите вина, ще посрещнем мома Кераца и най-накрая ще се извърши „Розалии“ . Това е ритуал, при който божествената свита ще излее вино в огъня, за да се разбере ще бъде ли плодородна годината.
Празникът е типично български и ще поднесе много изненади и добро настроение. Посетете го!  

Деца ранени в Турция на път за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339349

Деца ранени в Турция на път за България 38 души, по-голямата част от които деца, са били ранени при катастрофа на автобус в турската провинция Гиресун, съобщи в. “Хюриет”. Автобусът превозвал деца от Грузия на възраст от 9 до 13 г. Те били част от танцова група, пътуваща за участие във фестивал в България. Причината за инцидента е спукана гума.

Ринат тонове боклуци от най-емблематичното кино на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6339048

Ринат тонове боклуци от най-емблематичното кино на ПловдивЗапочва ремонт на "Космос" за 2 милиона лева Почистване, каквото не е правено от десетилетия, започва в изоставеното кино "Космос" в Пловдив. Сградата на ул. "Гладстон" трябва да се превърне в едно от местата за арт събития през 2019 г., когато градът е европейска столица на културата. "До дни ще получим писмо от министерството на културата,

5 Маркетинг съвета за успешен онлайн бизнес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280771_5+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%

 Има сайтове и конкуриращи се фирми в почти всяка ниша. Възможно е с маркетинга, които използвате да се откроите от вашите онлайн колеги, а това е едно голямо предизвикателство. Тук ще разберете няколко съвета, които може да приложите в онлайн бизнеса ви.

1. Не забравяйте вашата аудитория.Това е най-простия и важен съвет за всички, като проучването на пазара е от съществено значение за маркетинга. Бъдете социални и се интересувайте, какво мислят клиентите ви. Проверявайте какво казват за вашата компания в социалните мрежи. Това ще ви помогне да определите идентичността и слабостите ви.

2. Вместо да купувате реклами на Google или да проектирате сложен сайт, може да създадете блог или в Instagram да представите подробно факти за вашия бизнес. Трябва да знаете съответната целева аудитория и тогава да създадете съдържанието. Трябва да актуализирате съдържанието редовно и да добавяте интересни неща, за да привличате хора към сайта ви.

3. Бъдете активни в социалните мрежи. Дори да създадете най-голямата публикация, няма да има значение, ако никой не чете от сайта ви. Активната социална медийна стратегия, не означава създаване на бизнес профил във всеки социален уебсайт. Съсредоточете се върху основния уебсайт.

4. Разберете какво е значенито на SEO. Google остава един от основните инструменти, чрез които новите клиенти могат да открият вашия бизнес. Поради тази причина е важно да имате добра оптимизация (SEO) стратегия. Google следи уеб сайтовете и  с колко други страници се свързват с тях. Това означава, че ако вие искате да се свържете с други страници, те също могат да се свързват с вас.

5. Грижа за потребителите на мобилните услуги. Всеки бизнес трябва да има стратегия за мобилни устройства. Това означава, че трябва да изработите вашия сайт, така че да е лесна навигацията от мобилни потребители. Хората все повече използват мобилните си устройства, вместо настолните компютри.

Почти 50 сръбски граждани са заминали да се бият за "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/16/3008075_pochti_50_srubski_grajdani_sa_zaminali_da_se_biiat_za/?ref=rss


Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович съобщи, че 49 души от Сърбия са заминали да се бият на страната на Ислямска държава, предаде "Танюг", цитирана от БТА.<br /><br />"Някои са загинали, други все още са там. Не са толкова много, колкото от други европейски страни, но това са неща, които винаги будят тревога, а навременната размяна на информация е единственият начин да се защитите", каза Стефанович за телевизия "Пинк".<br...

15 урока от Ричард Брансън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280770_15+%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A0%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B4+%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD

 Ричард Брансън е един от най-успешните предприемачи на 21-ви век. Той винаги е обичал да помага на навлизащите в бизнеса и да раздава от уменията и опита си на младите предприемачи.

Наскоро Брансън даде интервю за бизнес портала Inc.com. Там бизнесменът споделя много свои мисли и разсъждения, които биха били интересни и полезни за младите предприемачи.

Бизнес може да се започне с много малко пари

Когато Брансън бил ан 15 години, решил, че иска да издава списание, което да позволи на младите хора да говорят за войната във Виетнам. Той нямал никакви пари, докато майка му не открива скъпа огърлица във влака. Предава я в полицията, но след като никой не я търси, тя я взима и я продава, като с няколкото стотин долара помага на сина си да привлече рекламодатели и да започне да издава списанието.

Свийте се, за да се разрастнете

Когато създал звукозаписната компания Virgin, Брансън не създал една, а 30 малко компании. Вместо да наеме няколко висши мениджъра, той повишил по-низши служители. Така в компанията му се зародила доброжелателна конкуренция и не след дълго, той създал империя, която до ден днешен печели по 20 млн. долара годишно.

Можеш да бъдеш Давид срещу Голиат, стига да уцелиш правилния тон

При създаването на авиокомпаният си, Брансън казва, че имал сериозни съперници, като TWA, Air Florida и Pan Am. “Споменавам тези имена, защото тези компании вече не съществуват. Защо ли? Защото не са се фокусирали към клиента!“ – коментира Брансън.

Бизнеса е просто идея, как да направиш живота на хората по-добър

Всеки бизнес, продукт или услуга, помага по някакъв начин на хората. Ако успееш да направиш живота на хората по-добър, значи имаш отличен бизнес.

Ако не мечтаете няма да постингете нищо

Брансън си е поставил за цел да направи пътуванията с Космоса по-достъпни, за да могат и обикновените хора да се докоснат до красотата му. За съжаление правителството управлява излитанията в Космоса, Брансън е принуден да се примири, но на интервюто коментира: „Хората в тази стая, които са под 50 години, ще могат да излязат в Космоса преди края на живота си, ако го искат”

Има такова нещо като прекалено сближаване с лекар или банкер – понякога просто не осъзнавате, че трябва добре да се ослушате за фактите.

Когато открива Virgin Atlantic, един хубав петък Брансън намира на прага си мениджъра от своята банка, очевидно напълно паникьосан. Човекът започнал да задава въпроси за това как така някой от звукозаписния бизнес може да си позволи да отвори авиокомпания. Банкерът заявил, че ще запорира целия бизнес на Virgin Group още в понеделник. „Просто го избутах от дома си и му казах, че не е добре дошъл”, припомня си Брансън. В състояние на „полу-гняв, полу-страх” той прекарва уикенда в събиране на пари от познати, за да се приготви за предстоящата битка с банката. А на следващата седмица просто сменя банката си – нещо, което е трябвало да направи много по-рано (новата институция дори му предложила по-добри условия).

Детайлите са много важни.

Ричард Брансън по всяко време носи със себе си бележник, в който записва разговорите си. Той не иска да забрави какво клиентите или служителите му са казали, докато пътува например в самолета. Носи бележника си и когато посещава разположени в други страни и градове екипи и ги води на вечеря. „Когато пия с колегите, нищо не си спомням, така че непременно всичко си пиша”, смее се той.

Можете да основете бизнес, да изберете името му, но ако хората не знаят за него, няма да продадете нищо.

Когато Virgin Atlantic фигуративно се опитваше да се издигне от земята, компанията е толкова по-малка от конкурентите си, че Брансън прави почти невъзможното, за да постави марката на световната бизнес карта. В усилията му влизат номера като например опитът да прекара лодка през Атлантическия океан за рекордно кратко време. „За щастие, когато тя потъна, марката Virgin вече се подаваше над водата”, шегува се той. По същия начин, когато Брансън прави опит да стане първият, прекосил Атлантика с балон, в крайна сметка го спасяват с хеликоптери – но Virgin се появява във всички вестници.

Намерете някой друг, който да движи ежедневния ви бизнес.

Брансън препоръчва да съберете смелост и да намерите друг човек, който да ръководи всички ежедневни, досадни елементи от работата на компанията ви, след което да се отдръпнете и известно време да работите от дома. Така ще започнете да виждате истинския мащаб на делата си – или дори основите на следващия си бизнес.

Защитете се от най-опасните случайности, които могат да възникнат. Направете всичко възможно, за да разберете кои са те.

Когато започнете нов бизнес, се запитайте дали можете да си позволите абсолютно най-лошото, което може да се случи с него, и после просто го направете. „Може да си кажете – „Добре, толкова съм уверен в бизнеса си, че ще ипотекирам къщата!” Аз съм го правил два-три пъти, въпреки несъгласието на жена си”, разказва предприемачът. „Някой път ще се провалите с гръм и трясък, но друг път ще успеете”, допълва той.

Мисля, че понеже ми е много трудно да казвам думата „не”, почти всеки мой ден ми предлага различно приключение.

Брансън не е от хората, които живеят бавно. Нито от онези, които отхвърлят възможности – дори и това да означава да обиколи целия свят. Интервюто на Inc го завари в Ню Орлийнс, преди предприемачът да замине за Ню Йорк – където обяви услугата Virgin Atlantic от две нюйоркски летища до Лос Анджелис и Сан Франциско. Следващата му спирка ли? Перу.

Руското посолство в Дамаск пострада при обстрел

http://dnes.dir.bg/news/rusia-posolstvo-siria-26069871

Руското посолство в Дамаск е улучено от снаряди, причинили материални щети, съобщи сирийска държавна медия.

Жители на „Дружба” се разбунтуваха срещу застрояване на зелена площ

https://www.actualno.com/sofia/jiteli-na-drujba-se-razbuntuvaha-sreshtu-zastrojavane-na-zelena-plosht-news_622662.html

Десетки жители на столичния комплекс "Дружба" излязоха на спонтанен протест срещу застояване в близост до езерото, с което поне засега спряха плановетe за унищожаването на поредната зелена площ в София. Това съобщиха от Обществения съвет на ж.к. "Дружба 2" "В неделния ден, ок

6 съвета за създаване на онлайн бизнес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280769_6+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81

 В наше време интернет е един от най-добрите начини да се продава даден продукт. Интернет търговията бързо навлиза като тенденция, а предлаганите стоки и услуги са разнообразни. Хората предпочитат да пазаруват по интернет, защото е много по-бързо и удобно и всичко се случва в уюта на собствения ни дом.
Ако Вие сте предприемач, който иска да завладее интернет пространството е нужно да знаете няколко неща, които биха могли да Ви помогнат да успеете в начинанието наречено „Интернет търговия”.

1. Изберете най-подходящото място за представяне на Вашия продукт.
Интернет предлага редици варианти за платформа, като повечето имат сходни функции. Ако имате познат, който е по-запознат от Вас е добре да се консултирате. Колкото повече информация имате за начинанието си, толкова по-добре ще се справите.

2.  Разпространете идеята си.
Рекламата в интернет е едновременно трудна и лесна работа.  Инвестицията в реклама никога не е излишна и ако решите да инвестирате в това, средствата със сигурност ще Ви се върнат и то увеличени. Ако обаче не Ви се иска да харчите много пари за реклама използвайте социалните мрежи. Във Facebook и Instagram вече има опция за добавяне на бизнес страница, което увеличава шанса за набиране на нови клиенти. Това, което трябва да запомните е, че страниците Ви трябва да съдържат максимално много информация за продукта, който предлагате, снимков материал и задължително контакти.

3. Време.
Ако бизнесът Ви се развива само онлайн, това в никакъв случай не означава, че ще сте свободни по цял ден. Интернет търговията изисква време, което понякога може да отнеме от времето Ви със семейството или приятелите. Наистина, Вие избирате дали да прекарате 3 часа или 23 часа в работа, но истината е, че колкото повече време отделяте, толкова по-бързо нещата ще се получат.

4. Не се отказвайте.
Когато започвате бизнес онлайн, в никакъв случай не тръгвайте с нагласата, че нещата ще тръгнат веднага. Може да отнеме месеци преди първата Ви продажба. Разбира се, не е изключен варианта да продадете още първия ден, но при всички положения не се отказвайте.

5. Учете.
Ако нещо не Ви е ясно – питайте, ако се колебаете за нещо също потърсете помощ. Знанието се придобива, а ако някой вече е минал по този път ще бъде добър източник на информация.

6. Уникалност.
На пазара вече има всякакви неща. Това, което се търси най-много са уникалните продукти, които карат клиента да се чувства специален. Изберете да продавате нещо, което не е срещано до сега или поне не под тази си форма. Ако някакъв продукт е създаден лично от Вас, то това е достатъчно да го направи уникален и да бъде по-предпочитан от продуктите от същата гама, но излезли от завод или фабрика.

Борисов: Всеки досег до Левски е още един стимул да бъдем по-обединени

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-vseki-doseg-do-levski-e-oshte-edin-stimul-da-bydem-po-obedineni-2037112

"Всеки досег до Васил Левски е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред".

Микробус с англичани падна в Искър, загина жена

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mikrobus-s-anglichani-padna-v-iskyr-zagina-zhena-2037113

Една жена е починала, след като микробус с английски граждани, пътуващ по ул. "Самоковско шосе" в София, е паднал в река Искър. Това съобщи за Агенция "Фокус" комисар Тенчо Тенев, началник на отдел

Храм "Св. Атанасий" във вълчидолското село Червенци бе овновен

http://www.moreto.net/novini.php?n=355570

Вчера с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан бе извършен чин по обновление на храм "Св. Атанасий" в село Червенци, община Вълчи дол, научи Moreto.net. Участие в богослужението взеха десетки души, сред които и дарители, спомогнали за изграждането на Божия дом.

"168 часа": Най-красивата учителка се омъжи за волейболиста Тодор Скримов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6339344

"168 часа": Най-красивата учителка се омъжи за волейболиста Тодор Скримов3 месеца след началото на връзката им те се сгодяват Най-красивата ни учителка Силвия Зубева се омъжи за волейболния национал Тодор Скримов. Двамата са сключили брак преди няколко дни. Това разкри самата тя на 7 юли в личния си профил във фейсбук, като качи снимка на двете им ръце, на които се отличават златните сватбени халки.

Как да развиете бизнеса си в пренаселена пазарна ниша

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280768_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B

 Искате ли да развивате собствения си бизнес сред разработена и дори преситена пазарна ниша? Това със сигурност е няма да вибъде лесно. Тези пазари имат и своите плюсове, защото потребителите имат силен интерес и възмножноста да се издигнете не е малка.

1. Съсредоточете се в предлагането на продукти или услуги, които са по-добри от това, което се предоставя и са ясно различими от другите на пазара. Основния фактор, които различава лидерите на пазара от техните конкуренти е не това, което правт, а НАЧИНА, по който го правят. Потребителя иска да имате най-доброто решение за него.

2. Стартирайте като франчайз. Това освен, че ви осигурява време, за да съберете необходимите средства, а и ви помага да разберете тънкостите на бизнеса, получавате опит в индустрията и същевременно изграждате собствена база от клиенти.

3. Следете последните тенденции и ги прилагайте. Умните предприемачи винаги следят нововъведенията и откритията, навлизащи в нишата им. Едно нещо е напълно сигурно, а това е фактът, че търсенето никога не е в застой и потребителите винаги искат повече.

Бил Гейтс - цитати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280767_%D0%91%D0%B8%D0%BB+%D0%93%D0%B5%D0%B9%D1%82%D1%81+-+%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8

 Бил Гейтс е един сред най-богатите хора в света. Освен с огромното количество пари, които е натрупал, неговото име е известно и с начина, по който си е извоювал  това място сред най-богатите. Заслужава си да видим някои негови цитати за лидерството, успеха и живота:

- Ако покажеш на хората къде е проблема и ако им покажеш решения, то те ще бъдат предизвикани да действат!

- Вашите най – недоволни клиенти са най – добрия ви източник за учене!

- Аз избрах мързелив човек да свърши тежка задача. Защото мързеливият човек ще намери лесен начин да я изпълни!

- Добре е да празнуваш успеха си, но много по – важно е да обърнеш внимание на поуките от неуспехите!

- Интернет се превръща в градския площад на глобалното село на утрешния ден!

- Хората винаги се страхуват от промените. Хората се страхуваха дори и когато електричеството бе изобретено, нали така?

- Успехът е много лош учител. Той съблазнява много умни хора да мислят, че немогат да загубят.

- Животът не е честен! Свиквайте с това!

- Ако си мислите, че вашият учител е труден, почакайте когато ще имате шеф. Тогава той няма мандат.

- Вместо да си купуваме самолети или да се забавляваме като някои наши конкуренти, ние инвестирахме почти всичко обратно в компанията.

- Независимо дали Google или Apple, или някой безплатен софтуер, ние имаме добри конкуренти, които винаги ни държат нащрек.

- Животът не е като семестрите в университета. Нямаш летните ваканции и много малко са служителите, които се интересуват от това да ти помогнат да откриеш себе си.

- Ако не можеш да го направиш добре, то поне се постарай да изглежда добре!

- Технологиите са просто инструмент. В случаите, когато събирате децата да работят заедно и ги мотивирате, учителят е най – важен!

- За голямата печалба, понякога трябва да поемаш и големи рискове!

- Мисля, че съвсем честно можем да кажем, че персоналните компютрите се превърнаха в най – мощното нещо, което сме създали. Те са начин на комуникация, начин за креативизъм и те могат да бъдат моделирани индивидуално според потребителя.

- Всички ние се нуждаем от хора, които да ни дават обратна връзка. Това е начинът, по който се подобряваме.

- Ако си мисля, че нещо е загуба на време или не е подходящо, не чакам да изразя мнението си. Казвам го веднага и в прав текст. Така, че може да ме чуете да казвам „Това е най – тъпата идея, която съм чувал!“ много пъти по време на среща.

- На света не му пука за вашето самочувствие. Светът очаква от вас да постигнете нещо ПРЕДИ вътрешно да се чувствате добри!

- Не сравнявай себе си с другите хора по света.. правиш ли го, ти обиждаш себе си!

- Провалих се на няколко изпита в университета, но мой приятел успя да вземе всичките. Сега той е инженер в Microsoft, а аз съм собственика на Microsoft.

Макрон се надява Тръмп да не оттегли САЩ от споразумението за климата

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/16/3008074_makron_se_nadiava_trump_da_ne_ottegli_sasht_ot/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че се надява президентът на САЩ Доналд Тръмп да не оттегля страната си от Парижкото споразумение за климата, предаде "Ройтерс".<br /><br />"Тръмп ми каза, че ще се опита да намери решение през следващите месеци", цитира Макрон седмичникът "Журнал дю Диманш" в днешния си брой. По думите на френския президент по време на срещата им в Париж по-рано тази седмица двамата са говорили "подробно за...

Нов председател на Апелативния специализиран наказателен съд избират във вторник

https://www.actualno.com/society/nov-predsedatel-na-apelativnija-specializiran-nakazatelen-syd-izbirat-vyv-vtornik-news_622634.html

Напрегната ще е следващата седмица за работата на Висшия съдебен съвет. Предвидени са общо четири заседания – едно на Пленума на ВСС, две на съдийската колегия и едно на прокурорската колегия. Във вторник Съдийската колегия трябва да избере и нов председател на Апелати

Протест срещу кмета на Септември затвори пътя Пазарджик-Велинград

https://offnews.bg//protesti/protest-sreshtu-kmeta-na-septemvri-zatvori-patia-pazardzhik-velingrad-660675.html

Протест на повече от 150 жители на община Септември затвори днес главния път Пазарджик - Велинград. Хората настояват за яснота как се управляват публичните средства. Те държат отговорен кмета Марин Рачев, срещу чиито разпореждания негодуват.

Поредният протест бе на гражданският иницативен комитет „Да спасим Община Септември”, който „откри и погреба” символично недовършена детска площадка в с. Варвара. Гражданите питаха кмета на Община Септември Марин Рачев къде са парите, предвидени за нея.

На 11 януари Рачев сключва договор за построяване на детски площадки за над 250 хил. лв., в който има клауза за 100% авансово плащане. Обществената поръчка е обявена ден преди празниците за Рождество м.г. Изпълнителят е избран и договорът с него е подписан само за 10 работни дни.

"Питаме дали управителят на фирмата, спечелила поръчката, е бил управител и собственик на бивши фирми на кмета Рачев?

Защо построената детска площадка в село Варвара е по-малка от предвиденото в договора и е на друго място от посоченото в поръчката, а именно - в задния двор на бившия кмет, а не където майките в селото събраха подписка и искаха да е?

Защо е отлят фундамент за втора детска площадка, която се обеща на хората, но не се построи?", питат протестиращите в писмо, изпратено до OFFNews.

Членовете на комитета настояват за пълна информация за изпълнението на договора, който се финансира изцяло с публични средства и кои детски площадки на територията на общината са построени или предвидени за построяване.

Миналата неделя отново имаше протест. Тогава жителите преминаваха на групи по две пешеходни пътеки по същия път  така блокираха движението.

Те искат Сметната палата и Агенция "Държавна финансова инспекция" да направят пълна ревизия на всички обществени поръчки в мандата на кмета Рачев. Те настояват и за проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества, както и отмяна на решението на Общинския съвет за въвеждане на скандалната такса за пренос на кубичен метър минерална вода, която е най-висока в цялата страна. Жителите не са съгласни със 7-кратното увеличаване на таксата за водопреноса - до 3,60 лева на куб. метър, което според тях ще доведе до унищожаване на туризма в района и ще остави без прехрана цели семейства.

Кметът на Марин Рачев смята, че исканията на хората са обикновен частен случай, свързан с един от ползвателите на минерална вода.

Жителите на с. Варвара ще продължат с протестните си действия и приканват и други населени места от общината да се присъединят към каузите им, се казва в съобщението на инициативния комитет.

Известният актьор Йосиф Сърчаджиев станал жертва на агресията на млади роми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339329

Известният актьор Йосиф Сърчаджиев станал жертва на агресията на млади роми"Докато се разхождах в Ловеч, гледам едно момче - циганче, се качило на една липа и й чупи клоните. Веднага му направих забележка, че не е хубаво това, което прави. Около мене се събра цяла група от неговите и щяха да ме пребият, а аз мога само лявата ръка да ползвам", разказа пред България он ер заслужилият артист,

У нас шофьорите не са подготвени да управляват при лошо време

http://www.cross.bg/donchev-krym-putishta-1549240.html

/КРОСС/ Според експертът по пътна безопасност Крум Дончев българските шофьори не са достатъчно подготвени да управляват при лошо време. В предаването "Хора, пътища, автомобили" Дончев заяви, че са необходими много повече инвестиции в инфраструктура и в обучение на шофьорите: Нашата подготвеност в така наречените по-тежки атмосферни условия е много ниска. Явяват се много фактори, които действат изненадващо на водачите. Крум Дончев се обяви за създаването на изцяло нов Закон за движение по пътищата. Според него този път текстовете трябва да бъдат създадени от експерти, а не в кулоарите на парламента. В противен случай, България ще продължи да бъде в челните места на черната статистика за жертви на пътя, допълни Дончев: За 2016 година сме водачи по брой жертви в целия Европейски съюз. Това, което наблюдаваме към днешна дата за 2017 година, най-вероятно отново ще бъдем рекордьори в края на годината - заяви Крум Дончев в предаването "Хора, пътища, автомобили".  

Магазините в Гърция вече работят и в неделя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339328

Магазините в Гърция вече работят и в неделяОт днес е позволено на магазините в Гърция да работят и в неделя по избор на собствениците. Много от търговските обекти отвориха за клиенти, за да увеличат оборота от туристи, които пазаруват в дните на сезонното намаление, съобщава БНР. В същото време 24-часова стачка обяви синдикатът на търговските работници.

Богатата реколта от кайсии е застрашена заради липса на берачи

http://www.moreto.net/novini.php?n=355591

В Силистренско реколтата от кайсии е богата през тази година, но продукцията е застрашена поради недостиг на берачи, предаде bTV. Въпреки безработицата в района, трудно се намира работна ръка и фермерите са принудени да наемат работници от съседни области.

Повдигнаха обвинения срещу тийнейджър за атаките с киселина в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339324

Повдигнаха обвинения срещу тийнейджър за атаките с киселина в ЛондонБританската полиция официално повдигна обвинения срещу тийнейджър за поредицата нападения с киселина в Лондон, а правителството обмисля дали по-тежки присъди биха спрели вълната от атаки с корозивни вещества, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Лондонската полиция съобщи, че е повдигнала 15 обвинения срещу 16-годишно момче,

Сняг в чилийската столица за пръв път от десетилетие

https://offnews.bg//sviat/sniag-v-chilijskata-stolitca-za-prav-pat-ot-desetiletie-660666.html

Сняг падна в чилийската столица Сантяго де Чиле този уикенд - за първи път от десетилетие, предадоха ДПА и БТА.

Около 150 000 домакинства остават без ток.

Много улици са затворени заради снежната покривка, на места дебела до 30 см.

Прогнозата предвижда през следващите дни температурата да падне до минус 3 градуса, но за Чили това си е смразяващ студ.

Ердоган е решен да върне смъртното наказание

http://www.mediapool.bg/erdogan-e-reshen-da-varne-smartnoto-nakazanie-news266687.html

Турският президент Реджеп Ердоган е решен да възстанови смъртното наказание в страната, независимо от критиките от страна на Европа. "Ако този законопроект постъпи в парламента и парламентът го приеме, в което аз съм уверен, и го внесе при мен, аз без колебание ще подпиша този документ", заяви Ердоган в неделя сутринта пред десетки хиляди привърженици, събрали се пред сградата на парламента в Анкара. Президентът произнесе емоционална реч във връзка с навършването на една година от неуспешния опит за преврат в Турция.   Обръщайки се към ликуващите си привърженици, Ердоган добави: "Лично за мен не е важно какво ще кажат за това Ханс или Джордж. За мен е важно какво казват Ахмет, Мехмет, Хасан, Хюсеин, Айше, Фатма и Хатидже."   Европейският съюз отдавна даде ясно да се разбере, че възстановяването на смъртното наказание в Турция ще означава прекратяване на преговорите с Анкара за членство в ЕС. Крещейки с мегафони пред парламента, привържениците на Ердоган искаха връщането на смъртното наказание.   Турският президент отново обвини живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на пуча. "Нито жалките пучисти, нито тези, които ги настроиха срещу нас, ще намерят покой оттук нататък", закани се той.   Неотдавна той заяви в Истанбул, че знае кой именно стои зад такива "терористични организации", като движението на Гюлен, Кюрдската работническа партия (ПКК) и "Ислямска държава". "На тези предатели първо ще отнемем главите", каза Ердоган. Недавно Эрдоган заявил в Стамбуле, что знает, кто именно стоит за такими "террористическими организациями", как движение Гюлена, Курдская рабочая партия (КРП) и "Исламское государство". "Этим предателям мы сначала оторвем головы", - заявил он.   Близо 250 човека загинаха и 2196 бяха ранени в сблъсъците през нощта на 15 юли миналата година, когато част от военните се опитаха да свалят Ердоган.   Оттогава правителството започна масови арести на хора, за които твърди, че са поддържали пучистите. Над 150 000 държавни служители бяха уволнени, а около 50 000 -арестувани. Превратът не успя поради няколко причини, включително липса на подкрепа във висшите ешелони на армията, липса на политическа и обществена подкрепа, отбелязва Би Би Си.

Няма осветление в тунела при Кресненското ханче

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-osvetlenie-v-tunela-pri-kresnenskoto-hanche-2037111

Изключено е осветлението в тунела при Кресненското ханче, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
 
Причина е повреда в електрическото захранване.
 
От АПИ съветват шофьорите да се движат с повишено внимание.
 

Tрима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла

//dariknews.bg/novini/bylgariia/trima-dushi-postradaha-pri-tezhka-katastrofa-na-pytia-ruse-biala-2037110

Трима души пострадаха при тежка катастрофа между два автомобила на пътя Русе-Бяла. Това съобщи директорът на областната полицейска дирекция в Русе старши комисар Теодор Атанасов.

Поредна катастрофа: сблъскаха се 5 коли, един е ранен

https://offnews.bg//112/poredna-katastrofa-sblaskaha-se-5-koli-edin-e-ranen-660664.html

Поредна катастрофа стана в днешния дъждовен почивен ден. Пет автомобила са се сблъскали при село Бучин проход в посока София, съобщи "Фокус".

Един човек е пострадал и е откаран в болница.

Все още няма подробности за инцидента.

По-рано днес BMV блъсна линейка на магистрала "Тракия", а при кататстрофата бяха ранени поне четири души.

Катастрофа между два леки автомобила в района на Сандански тази сутрин пък рани 7 души.

Неймар флиртува с певица (видео)

https://offnews.bg//izvan-terena/nejmar-flirtuva-s-pevitca-video-660654.html

Суперзвездата на Барселона Неймар бързо забрави бившата си половинка Бруна Маркезиние, с която скъса съвсем наскоро.

Бразилецът започна задявка с американската певица Деми Ловато, опитвайки се да пее нейна песен във видео, разпространено в социалните мрежи.

"Деми, много ми харесва тази песен", провиква се тананикащият мелодията футболист и изпраща въздушна целувка. Това веднага бе възприето като опит за свалка от медиите.

Другото обяснение пък е опит за отмъщение към бившата му половинка, която пък дейно си разменя лайкове в социалните мрежи с кандидат-ухажьори.

В същото време, тимът на бразилския нападател - Барселона ще се сдобие с правата на колумбийския бранител на Палмейрас Йери Гомес. Това потвърди агентът на 22-годишния футболист Фелипе Русо пред FCInternews.it.

"Сега остава в Бразилия, но през 2018-а ще се премести в Испания. Всичко на практика е завършено. Той винаги е мечтал да играе за Барселона", довери импресариото.

От "Камп Ноу" наблюдават Мина от известно време и смятат, че защитникът има потенциал да облече синьо-червената фланелка.

Автомобил блъсна линейка, помагаща в друга катастрофа

https://www.actualno.com/crime/avtomobil-blysna-linejka-pomagashta-v-druga-katastrofa-news_622661.html

Най-малко четирима са ранени след инцидент с два автомобила и линейка на магистрала "Тракия" в близост до Ихтиман, предаде "Нова телевизия". Линейката е пристигнала, за да окаже помощ на пътниците в първия автомобил, катастрофирал в платното в посока София. Минути, след като

Време ли е Великобритания да сложи край на икономиите?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/vreme-li-e-velikobritaniia-da-sloji-krai-na-ikonomiite-242658/

Британското правителство трябва да представи новия си бюджет чак през есента, но дебатът около него вече се разгоря

Ало - измамници ”ужилиха” жена от Монтана с пари и злато

http://dnes.dir.bg/news/izmama-montana-26069740

Жена от Монтана е хвърлила през балкона си 5500 евро, 1800 лева и златни накити на телефонни измамници.

66 души арестувани от Европол за измама с конското месо

http://www.cross.bg/meso-dyshi-evropol-1549239.html

/КРОСС/ Европол задържа днес 66 души във връзка с разследването на скандала с конското месо, предлагано вместо говеждо в страни от ЕС, предадоха информационните агенции. Първите данни за измамата бяха публикувани през 2013 г., а първите следи водеха към фирми в Испания и Португалия. Разкритията сочеха, че чрез подправени документи фирмите са изнасяли конско месо за Белгия, която е сред големите европейски износители на месо. В рамките на разследването в Испания са арестувани 65-ма души, а основният заподозрян е - холандски гражданин, е задържан в Белгия. Всички задържани са обвинени в жестокост към животни, фалшифициране на документи, възпрепятстване на правосъдието, нанасяне на вреда на здравето на други хора, пране на пари и участие в престъпна група, се казва в изявление на Европол.  

Мадона смята Шарън Стоун и Уитни Хюстън за посредствени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6339311

Мадона смята Шарън Стоун и Уитни Хюстън за посредствениМадона описва Уитни Хюстън и Шарън Стоун като „ужасно посредствени” в писмо, което пише до свой бивш куратор през 90-те години. „Кралицата на попа” пише писмото до Дарлийн Крус, бивш куратор на звездата, когото тя съди през 2005 г. заради нарушаване на договора си. Неговото съдържание стана публично достояние,

„Не виждам сериозен напредък в борбата с корупцията в България“

http://clubz.bg/56263-%E2%80%9Ene_vijdam_seriozen_napredyk_v_borbata_s_korupciqta_v_bylgariq%E2%80%9C

Том Й. М. ван Оорсхот (62 г.) бе посланик на Кралство Нидерландия у нас от 2013 г.

Той е дългогодишен дипломат от кариерата. Работил е в посолствата на страната си в Турция, Унгария и Южна Африка. Скоро той ще отпътува от България за Норвегия, където пак ще бъде посланик.

Ван Оорсхот бе сред западните дипломати, които често критикуваха недостатъци като корупцията и липсата на реформи в съдебната система. В края на 2015 г. Той излезе с открито писмо до Съюза на съдиите в България, с което подкрепи техните усилия за утвърждаването на върховенството на закона у нас.

 

- Ваше превъзходителство, като че ли бяхте сред най-"устатите" западни посланици в България. Какво ви накара да говорите публично, което сякаш не е типично за един дипломат?

- Не знам дали имам такава репутация. Но повечето холандци са директни. В културата ни е заложено да сме открити и да обсъждаме притесненията си. Нидерландия и България са партньори в рамките на Европейския съюз и смятам за напълно нормално да споделяме помежду си ако нещо ни притеснява. Нидерландия също е отворена към критика. Така правят партньорите  и това помага на правителствата и на целия ЕС да върви напред. По време на мандата си в България бях най-загрижен за върховенството на закона и борбата с корупцията по високите и средните нива на властта. За Нидерландия върховенството на закона и доверието в съдебната система са от огромно значение, тъй като те са част от нашите споделени демократични ценности и са от полза за холандската бизнес общност. Ще бъде от полза както за България, така и за целия ЕС ако тези проблеми са решени по подходящ начин.

- Следяхте ли реакциите за и против изказванията ви? Какви са вашите впечатления?

- Гражданите разбират много добре, че нашата критика е конструктивна и цели да стимулира необходимите реформи. Освен критика ние предлагаме и техническа помощ, обучения, съвети и споделяме нашия опит с цел да подпомогнем реформите на практика. Споделяйки сериозната си загриженост, ние се опитваме да допринесем за позитивна промяна в България и за нейните граждани. Българските граждани, бизнес общността и чуждите компании несъмнено биха спечелили от прозрачна, ефективна, надеждна и независима съдебна система. Тя би създала доверие у тях. А това би довело до по-добра среда за чужди инвестиции, ще създаде икономически растеж и ще използва по-добре икономическия потенциал на страната. Според нас има пряка връзка между върховенството на закона и икономическото развитие.

 
- Къде според вас България най-много изостава? Постигна ли напредък в някоя сфера по време на мандата ви и ако да - в коя?

- Като цяло смятам, че са наложителни структурни реформи в няколко особено важни области, които ще подготвят България за бъдещето. Встрани от съдебните реформи, за които вече казах, става въпрос за образование, здравеопазване и публична администрация. Един от проблемите, които влияят на реформите, е липсата на приемственост. Пристигнах през 2013 г. след мащабните протести и в период на четири години работих с общо пет различни правителства и три различни парламента. Няма страна, която да може да провежда сложни структурни реформи в такава политическа среда. Такива реформи се нуждаят от дългосрочна визия, стратегия, отдаденост и желание да бъдат приложени на практика. Същевременно този период беше неспокоен за ЕС и за света. Не казвам, че нищо не се случи. България направи някои важни стъпки, но, ако се огледаме, ще забележим, че светът се променя много бързо и България трябва да поддържа темпото, за да не изостане.

- Ако има напредък, има ли сфера, в която той се дължи на взети под внимание ваши забележки?

- Не бих се осмелил да твърдя, че прогресът е постигнат благодарение на нашия принос. Но ние си сътрудничехме в много области. Бих желал да спомена отличното ни сътрудничество с полицията и Националната комисия за борба с трафика на хора. С цел да избегнем трудова експлоатация имахме близко сътрудничество с голям брой правителствени и неправителствени организации в областта на трудовата миграция, като информирахме уязвимите групи за техните права и задължения, ако обмислят да започнат работа в чужбина. В областта на миграцията работихме заедно с Държавната агенция за бежанците, Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН), Международната организация за миграция (МОМ) и още много организации, като Българския червен кръст (БЧК), за да подобрим настаняването в бежанските центрове и да повишим информираността относно необходимостта от правилна интеграция на бежанците. В сферата на правосъдието ние предоставихме техническа помощ по ключови въпроси като прегледа на наказателната политика или независимия анализ на прокуратурата.

 
- В България се чуват гласове против ЕС и дори за излизане от него. Какво ще кажете на тези хора като представител на една от страните основателки на този съюз?

- Не можем да отречем, че последните няколко години бяха трудни за Европа и нейните граждани. Икономическата криза, страхът от тероризъм, ефектите на глобализацията и миграцията изискваха много от нас. Тези предизвикателства обаче не бяха причинени от Европейския съюз и няма да изчезнат ако премахнем ЕС. Лесно е, но не е правилно да обвиняваме Съюза за всички свои проблеми.

Следвоенното „никога вече“ може би вече не се разбира от само себе си, но не можем да приемаме за даденост нашите сигурност, свобода и просперитет. Поколенията преди нас са се борили, за да постигнат ценностите, стоящи зад ЕС - мир, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона, солидарност, зачитане на човешките права.

Някой би казал, че ЕС не успява да отговори адекватно на предизвикателствата пред себе си, но Нидерландия вярва, че можем да бъдем ефективни в борбата с тях само ако работим заедно. Европейското сътрудничество за нас е задължително, а не лукс. Ние сме малка страна с отворена икономика – членството в ЕС е нашата най-голяма надежда за сигурност и просперитет. Мисля, че това се отнася и до България и останалите страни-членки.

Европейския съюз е създал множество видими ползи и продължава да го прави. Пример за това са единният пазар и свободата на придвижване, които са важни както за България, така и за Нидерландия. Нещо повече, членството в ЕС донесе на България просперитет. Да дам един пример - в периода 2007-2013 г. Европейският фонд за регионално развитие и Кохезионният фонд са инвестирали 5,4 милиарда евро в България. Оценено е, че през 2015 г. тази подкрепа е създала около 4% допълнителен БВП. За следващите години (2014-2020) България ще получи подкрепа от близо 10 милиарда евро по 10 нови програми – сериозна база за инвестиции в създаване на нови работни места и растеж.

- В интервю за Клуб Z в началото на 2016 г. заявихте, цитирам: "Имаме оплаквания за корупция, за натиск върху някои компании да не инвестират в определени сфери или да се откажат от бизнеса си, а други хора се опитват да го вземат." На сбогуване бихте ли назовали конкретни случаи?

- По време на мандата си многократно съм заявявал, че корупцията по високите етажи на властта и недостигът на върховенство на закона са сериозни проблеми през холандската бизнес общност в България. За съжаление, не виждам сериозен напредък при борбата с тази корупция чрез разрешаването на такъв тип случаи по прозрачен начин. Да, прав сте, по време на нашето предишно интервю аз споделих своята загриженост, че получаваме оплаквания от отделни компании за неприемлив натиск и незаконни практики. Открито мога да го заявя отново, но ще се въздържа от споменаването на конкретни компании, тъй като това няма да им е от полза. Освен индивидуалните случаи, които със сигурност съществуват, аз съм загрижен, че тези проблеми влияят върху бизнес средата и имиджа на България по ненужен и негативен начин, а България има толкова голям икономически потенциал. Много малко хора печелят от подобна корупция, докато обществото, честните компании и инвеститорите страдат. Както казах, има ясна връзка между надеждната, прозрачна, предвидима и ефективна съдебна система, включително борбата с корупцията, и икономическото развитие. Можете да погледнете някои други страни-членки на ЕС и ще намерите доказателства за това.

- И накрая - с какви чувства напускате България?

- На първо място, видях, че България е надежден член и партньор в рамките на НАТО и ЕС. Особено по време на нашето председателство на ЕС през 2016 г., когато България игра много конструктивна роля при решаване на проблемите, с които се сблъскахме. По същия начин България може да разчита на нашата подкрепа по време на предстоящото българско председателство на ЕС през следващата година и ние вече подготвихме голям брой държавни служители, ангажирани с това председателство.

В рамките на дискусията за бъдещето на Европа, ние смятаме, че ключовата дума е единство. Само обединена Европа ще бъде способна да се справи с огромните предизвикателства, като борбата срещу тероризма, климатичните промени, миграцията. Това единство върви ръка за ръка с права и задължения, което означава, че сме отговорни едни пред други за спазването на правилата и критериите, за които сме постигнали съгласие.

Прекарах чудесно във вашата красива страна и имах възможността да я опозная много по-добре. Пътувах много и видях красотата на природното разнообразие и впечатляващото ви културно наследство. Навсякъде срещнах приятелски настроени и гостоприемни хора, насладих се на културата и открих някои от вашите съкровища, като вкусната храна и вина. Винаги ще пазя топли чувства към България и ще я рекламирам където мога.

Коментар на седмицата №2: Кошлуков: Волгин е за прокуратурата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6339173

Коментар на седмицата №2: Кошлуков: Волгин е за прокуратуратаПубликуваме отново най-четените анализи и коментари на седмицата. Този е номер 2 с 41 992 прочитания. Петър Волгин е нарекъл палежа на крана пред НДК, както и вандалщината в Хамбург от онзи ден легитимни. Легитимен означава законен. Добре ще е Волгин да каже по кой закон именно тези поражения върху имуществото са законни,

Шофьор отнесе бензиностанция в Пловдив, съдът го оправда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339010

Шофьор отнесе бензиностанция в Пловдив, съдът го оправдаБез никакви санкции се размина пловдивчани, който заредил гориво на бензиностанция и с мръсна газ отпрашил, отнасяйки цяла колонка. Той потеглил със "Ситроен ксара", независимо, че маркучът за зареждане бил още на резервоара му. Не се върнал дори да плати. Инцидентът станал на бензиностанция на бул. "Пещерско шосе" в Пловдив.

Щедростта е свързана с усещане за щастие

http://www.moreto.net/novini.php?n=355590

Щедростта активира мозъчни зони, свързани с усещането за щастие, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир". В рамките на изследването учени от университета в Цюрих, Швейцария, казали на 50 души, че ще получат по 25 швейцарски франка (около 23 евро) седмично в разстояние на 4 седмици.

Осъдиха на 10 години затвор за шпионаж американец с двойно гражданство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339263

Осъдиха на 10 години затвор за шпионаж 
американец с двойно гражданствоИрански съд осъди американец с двойно гражданство на 10 години затвор за шпионаж, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на говорителя на иранските съдебни власти Голамхосейн Мохсени Ежеи. "Американец, който има също друго гражданство /не иранско/ беше идентифициран и арестуван от разузнавателните служби",

В безпрецедентна полицейска операция в Сърбия задържаха 360 души

https://www.actualno.com/balkani/v-bezprecedentna-policejska-operacija-v-syrbija-zadyrjaha-360-dushi-news_622660.html

Сръбската полиция проведе най-крупната си операция досега, в рамките на която бяха задържани 360 души по подозрение в извършване на различни престъпления. Иззети са и значително количество оръжие и наркотици, съобщи на пресконференция в Белград вътрешният министър Небойша

Франция умува как да съкращава АЕЦ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339319

Франция умува как да съкращава АЕЦ Франция трябва да изготви ясен график, за да изпълни намеренията си да съкрати на 50% дела на добиваната от АЕЦ електроенергия до 2025 г., заяви френският министър на екологията Никола Юло, цитиран от Ройтерс. Закон, приет през 2015 г., изисква страната в срок от 8 години да сведе до 50 процента атомната енергия, при 75 на сто сега,

В „Дружба” се разбунтуваха срещу застрояването на зелената площ до езерото

http://www.cross.bg/dryzhba-plosht-ezeroto-1549238.html

/КРОСС/ Десетки жители на столичния комплекс "Дружба" излязоха на спонтанен протест срещу застояване в близост до езерото, с което поне засега спряха плановетe за унищожаването на поредната зелена площ в София. Това съобщиха от Обществения съвет на ж.к. "Дружба 2" "В неделния ден, около 09.30 часа, под прикритието на дъжда беше направен опит да бъдат заградени три декара зелена площ между блоковете 121 и 122 в столичния квартал "Дружба" 1. Зеленото пространство е само на метри от езерото, но се оказва, че статутът на земята е променен." - посочва представителят на съвета д-р д-р Николай Георгиев. Той допълва, че след промяната на статута земята е реституирана и от 2009 г. тя е собственост на частно лице. Днес собственикът е направил опит да постави ограда там. "По думите на собствениците, те смятат да си извадят разрешително за строеж и да построят осеметажна сграда на зелената площ до езерото в "Дружба" 1." - пояснява д-р Георгиев. Хората от квартала са готови да излязат и на протест пред районното кметство. Те смятат да изискат всички документи и разрешителни по случая от администрацията на район "Искър".  

Ердоган е на ръба да върне смъртната присъда

http://clubz.bg/56262-erdogan_e_na_ryba_da_vyrne_smyrtnata_prisyda

Турският президент Реджеп Ердоган отправи днес по-сериозни нападки срещу ЕС и заяви, че страната му ще върви по свой собствен път, предаде Ройтерс.

Той се зарече да ратифицира документ за връщане на смъртната присъда, ако парламентът го одобри.

Ердоган бе на церемонията по откриването на паметник в Анкара, посветен на 250-те жертви на неуспешния опит за преврат отпреди година. Той обвини Брюксел, че спъва десетилетните стремежи на страната му да се присъедини към ЕС.

Речта в ранните часове на днешния ден бе началото на маратона от събития в Анкара и Истанбул с участието на Ердоган. С тях бе отбелязана годишнината.

"Позицията на ЕС е ясна... Минаха 54 години, а те все още ни разиграват", каза президентът.

Според него Брюксел не си изпълнява обещанията във всички сфери - от визова спогодба до помощ за бежанците от Сирия.

"Ще подредим нещата за себе си. Няма друг вариант", каза той.

Отношенията на Турция със Запада са обтегнати, след като европейските правителства изразиха тревога от размаха на репресиите, последвали неуспешния преврат. Близо 150 000 души бяха уволнени или отстранени от работа, а над 50 000 бяха арестувани по подозрение във връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организиране на пуча.

Ердоган обеща също да подкрепи "незабавно" смъртната присъда, ако парламентът гласува за връщането й. Тази стъпка на практика ще прекрати опита на Турция да се присъедини към ЕС.

"Не гледам какво казват Ханс и Джордж. Гледам какво казват Ахмет, Мехмет, Хасан, Хюсеин, Айше, Фатма и Хатидже", заяви той пред възторжената тълпа, развяваща национални флагове.

Реджеп Ердоган е най-популярният и най-спорен политик в съвременната турска история. Той смята себе си за освободител на милиони набожни хора, лишени според него в продължение на десетилетия от техните права и богатство от светския елит.

Разгромът на пуча изглежда сложи край на десетилетната намеса на военните в турската политика. Чистките обаче задълбочиха разделението между поддръжниците на Ердоган и прозападно настроените турци, които искат по-тесни връзки с Европа.

Критиците твърдят, че Ердоган използва въведеното след опита за преврат извънредно положение, за да вземе на мушката опозиционери, включително правозащитници, политици и журналисти. Между другото, вчера то беше удължено с още 3 месеца....

Над десет членове на прокюрдската Народно-демократична партия (НДП), сред които двамата й лидери, са в затвора. Там са и местните членове на "Амнести интернешънъл".

Базираният в Ню Йорк комитет за защита на журналистите обяви Турция за най-големия преследвач на журналисти. В момента там има 160 задържани репортери. Закрити бяха леви, прокюрдски и опозиционни медии.

Властите арестуваха вчера главна редакторка заради коментар, критикуващ последиците от неуспешния опит за преврат.

В навечерието на годишнината турските медии изобилстваха от репортажи за пуча. Някои тв канали почти без прекъсване излъчваха кадри от миналата година - как младежи и жени със забрадки са застанали срещу въоръжени войници и танкове.

В събота мобилните оператори в страната пускаха 13-секундно обръщение на Ердоган на всеки потребител, който набираше някого. В посланието той почете "мъчениците", загинали при бунта, и "ветераните", излезли на улиците.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС остава ангажиран с диалог с Турция, и призова Анкара към повече демокрация и върховенство на закона. Той отправи предупреждение и във връзка с евентуално връщане на смъртната присъда.

"Една година след опита за преврат ръката на Европа остава протегната. Ако Турция въведе смъртната присъда, турското правителство окончателно ще си затвори вратата за членство в ЕС", написа Юнкер в германския вестник "Билд ам зонтаг".

В обръщение пред стотици хиляди хора в Истанбул в събота вечерта Ердоган заплаши да даде воля на кървава отплата за враговете на Турция, сред които и Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) - термин, с който Анкара нарича мрежата на Гюлен.

"Ние знаем кой стои зад ФЕТО, ПКК и всички тях. Не можем да сразим дамата, царя или шейховете, без да сразим пешките, офицерите и топовете. Първо ще отрежем главите на тези предатели", заяви Ердоган, като заговори с шахматни термини.

Той допълни, че предполагаемите членове на ФЕТО ще бъдат принудени да носят оранжеви комбинезони, подобни на тези, с които са облечени затворниците в Гуантанамо.

БМВ блъсна линейка на "Тракия", 8 ранени

https://www.vesti.bg/bulgaria/bmv-blysna-linejka-na-trakiia-8-raneni-6071542

Линейка тръгва за катастрофа на магистралата, но на място в нея се удря лека кола. От първия инцидент е ранена една жена, от втория - седем

БМВ и линейка се блъснаха на "Тракия", 8 ранени

https://www.vesti.bg/bulgaria/bmv-i-linejka-se-blysnaha-na-trakiia-8-raneni-6071542

Линейка тръгва за катастрофа на магистралата, но на място в нея се удря лека кола. От първия инцидент е ранена една жена, от втория - петима

БМВ и линейка се блъснаха на "Тракия", 6 ранени

https://www.vesti.bg/bulgaria/bmv-i-linejka-se-blysnaha-na-trakiia-6-raneni-6071542

Линейка тръгва за катастрофа на магистралата, но на място в нея се удря лека кола. От първия инцидент е ранена една жена, от втория - петима

Почина френската писателка Ан Голон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339248

Почина френската писателка Ан ГолонПисателката Ан Голон, авторката на поредицата книги за Анжелик, почина на 95-годишна възраст във Версай в района на Париж, заяви дъщеря й Надин, цитирана от Франс прес и БТА. Сагата за Анжелик е преведена на около 30 езика, а читателите й са около 100 милиона в целия свят, включително в Япония и Русия.

Отряд „Дружба“ и Цанка партийката

https://offnews.bg//mama-nindzha/otriad-druzhba-i-tcanka-partijkata-660665.html

Автор: Янка Петкова  Тия дни чета само за жътвата и кайсиевата кампания. Чудя им се как успяват, след като няма бригадирско движение, защото едно време реколтата буквално на нас чакаше. Бригадите бяха източник на нелепи истории и преживявания, които не могат да ти се случат в цивилно време. Всички са незабравими, но една от тях оглавява личната ми класация – бригадата в Каменец Подолск, с отряда „Дружба“. Да се озовеш в Украйна, година след аварията в Чернобил, беше рядка чест, затова всички избрани в тази група се смятахме за късметлии. „Дружба“ беше един много специален отряд, който щеше да се…

6 души са пострадали при катастрофите край Ихтиман на АМ „Тракия“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339297

6 души са пострадали при катастрофите край Ихтиман на АМ „Тракия“6 души са пострадали при катастрофите край Ихтиман на АМ „Тракия“, всички са без опасност за живота. Това съобщиха за „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Както "Фокус" по-рано съобщи около 14.00 часа лек автомобил е катастрофирал на АМ „Тракия“ при Ихтиман. При инцидента е пострадала жената, управлявала автомобила.

Замерват бразилски политик с яйца на сватбата ѝ (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/zamervat-brazilski-politik-s-jajca-na-svatbata-video-news_622636.html

Бразилски политик обвини протестиращи от левицата във физически и словесни обиди срещу гостите на нейната сватба заради това, че семейството ѝ подкрепя президента Мишел Темер. Мария Виктория Барос, 25-годишна, е член на щатския парламент в Парана и е дъщеря на министъра на

Черно море Елит тана отборен шампион на държавното при участието на 50 деца от 10 клуба

http://www.moreto.net/novini.php?n=355587

ТК Черно море - Елит стана отборен шампион на държавното първенство по тенис за момичета и момчета от 8 до 10 години. Шампионатът се проведе на кортовете на варненския клуб в Морската градина. На финала Черно море - Елит победи Шумен с 4:0.

Хамилтън спечели на "Силвърстоун", спукана гума прати Фетел едва седми

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3008063_hamiltun_specheli_na_silvurstoun_spukana_guma_prati/?ref=rss


Люис Хамилтън спечели историческа пета победа в Гран при на Великобритания и се нареди до Джим Кларк. Асът на "Мерцедес" не остави шансове на конкуренцията в домашното си състезание и нанесе голям удар по основния си конкурент за титлата Себастиан Фетел.<br /><br />Немецът завърши едва седми заради спукана гума две обиколки преди края, а по този начин авансът му в шампионата се стопи до само една точка.<br /><br />Невероятно каране на Валтери Ботас му позволи...

Протест в "Дружба" спря усвояването на зелена площ в квартала

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3008066_protest_v_drujba_spria_usvoiavaneto_na_zelena_plosht_v/?ref=rss


Опит да бъдат заградени три декара зелена площ между блоковете 121 и 122 в столичния квартал "Дружба" 1 е бил осуетен днес, след спонтанен протест на жителите на района, съобщиха от Обществен съвет "Дружба" 2. Зеленото пространство е само на метри от езерото, но се оказва, че статутът на земята е променен и на нея вече може да се строи, се казва в съобщението.<br /><br />От 2009 г. частно лице е собственик на земята, получена след реституция. По думите на...

Според Тръмп „фалшивите новини“ изкривяват демокрацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339219

Според Тръмп „фалшивите новини“ изкривяват демокрациятаПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува медиите, че използват неназовани източници и че „съобщават новините много изкривени и дори злонамерено“, пише The Hill, цитира "Фокус". „С всичките тези измислени и неназовани източници и много изкривено и дори злонамерено предаване, фалшивите новини изкривяват демокрацията в нашата страна“,

Офицер №1 застана зад президента: Не е имало външна намеса при избора на изтребител

http://frognews.bg/news_138371/Ofitser-1-zastana-zad-prezidenta-Ne-e-imalo-vanshna-namesa-pri-izbora-na-iztrebitel/

Абсолютно съм убеден по доклади на моите подчинени командири, че не е имало никаква външна намеса при разглеждане на офертите за нов изтребител за ВВС. Това заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

Легендарният Федерер покори Уимбълдън за рекорден осми път (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/legendarniiat-federer-pokori-uimbyldyn-za-rekorden-osmi-pyt-snimki-2037108

Роджър Федерер спечели титлата от Уимбълдън за рекорден 8-и път. Легендарният швейцарец триумфира с отличието, след като отстрани на финала Марин Чилич по безапелационен начин с 6:3, 6:1, 6:4 за час и 40 минути игра.
 

Герой от САЩ 94 стана треньор в Турция

https://offnews.bg//futbol/geroj-ot-sasht-94-stana-trenior-v-turtcia-660660.html

Един от герорите от САЩ 94 - Златко Янков, официално вече е треньор в турската Супер Лига.

Бившият халф стана част от екипа на Сивасспор, който е воден от Самет Айбаба, а Янков ще бъде асистент на специалиста.

Сивасспор успя да се върне при най-добрите в турския шампионат, след като през изминалия сезон се подвизаваше във второто ниво на местния футбол.

Отборът, от който Янков ще бъде част през новия сезон, обаче успя да завърши на първо място, печелейки директна промоция в Суперлигата.

Златко е играл като защитник и халф за Странджа, Нефтохимик, Черноморец, Левски, Локомотив София, Камено, Реал Валядолид, Байер Юрдинген и турските Бешикташ, Аданаспор (Адана), Ванспор и Генчлербирлиги.

За националния отбор на България дебютира на 17 октомври 1986 г. срещу Румъния (в Букурещ), има 79 мача и 4 гола. На 13 август 2003 г. прекратява футболната си кариера с бенефисен мач в Бургас.

Елена Йончева издаде мигранти на тел. 112

http://clubz.bg/56261-elena_joncheva_izdade_migranti_na_tel_112

15 нелегални мигранти са задържани в района на Свиленград. 

И ако случаят е ежедневие, то интересен е произходът на сигнала - той е подаден тази сутрин на телефон 112 от народния представител от БСП Елена Йончева, която е била на границата с бивш служител на МВР, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На място са изпратени гранични патрули, които са открили групата от 7 деца, 4-ма мъже и 4 жени, които обяснили, че са граждани на Сирия (всички обаче така твърдят, б.р.)

Образувано е досъдебно производство и продължава работата за изясняване на обстоятелствата по случая.

За последно Елена Йончева си навлече гнева на "патриота" Валери Симеонов, като публикува снимки, че на места оградата е единична, а не е двойна. Той пък я даде на Цацаров за "нещо като национална измяна".

Автомобил блъсна линейка, оказваща помощ в друга катастрофа на "Тракия"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3008061_avtomobil_blusna_lineika_okazvashta_pomosht_v_druga/?ref=rss


Най-малко четирима са ранени след инцидент с два автомобила и линейка на магистрала "Тракия" в близост до Ихтиман, предадоха Dariknews.bg и "Нова телевизия".<br /><br />Линейката е пристигнала, за да окаже помощ на пътниците в първия автомобил, катастрофирал в платното в посока София. Минути, след като пристигнала на мястото, в нея се врязала трета кола. Пострадали са шофьорът на първия автомобил, както и екипът на линейката.<br /><br />Към мястото са...

Увреждането на синусите при пушачите отшумява 10 години след отказването на цигарите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6339211

Увреждането на синусите при пушачите отшумява 10 години след отказването на цигаритеЦигарите могат да увредят сериозно синусите на пушача, но симптомите отшумяват 10 години след като човек се откаже от вредния навик, предаде агенция ЮПИ. Учените вярват, че откритието им ще мотивира пушачите да спрат цигарите. "Ако пациентите ми кажат, че пушат, сега имам пряко доказателство, че същите симптоми, които ги карат да се чувстват зле,

БСП ще внесе вот на недоверие през есента

http://frognews.bg/news_138370/BSP-shte-vnese-vot-na-nedoverie-prez-esenta/

БСП ще внесе вот на недоверие през есента. И гражданите ще осъзнаят през есента, че това правителство не работи, каза депутатът. Вот на недоверие се иска, не като приумица на БСП, а когато го искат гражданите. Причините ще бъдат високата престъпност и тлеещият етнически проблем. Това заяви депутатът Антон Кутев от БСП.

Автобус с детски ансамбъл от Грузия се преобърна в Турция

https://www.actualno.com/asia/avtobus-s-detski-ansambyl-ot-gruzija-se-preobyrna-v-turcija-news_622635.html

Автобус с детски танцов ансамбъл от грузинското черноморски градче Уреки катастрофира в Североизточна Турция до град Гиресун, съобщи тбилиският телевизионен канал „Имеди”. Автобусът с децата и придружаващите ги хореографи и родители се е преобърнал на шосето. В те

Утре по Черноморието ще бъде облачно с превалявания

http://www.moreto.net/novini.php?n=355580

През нощта валежите ще продължат. По Черноморието облачността ще е значителна, ще превалява дъжд. Ще духа умерен, временно и силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 24°-26°. Температурата на морската вода е 23°-25°.

Пиян нацели стълб и спря тока на цяла улица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339249

Пиян нацели стълб и спря тока на цяла улицаПиян шофьор от врачанското с. Галиче се заби с автомобила си в електрически стълб и прекъсна електрозахранването на цяла улица в с. Борован късно вечерта в събота. От удара паднало елтаблото, монтирано на стълба и хората от близките къщи останали без ток през нощта. Според очевидци на инцидента, водачът успял да излезе без драскотина от смачканата

Личният съветник на Путин по климата вещае огромни катаклизми в бъдеще

http://www.cross.bg/rysiya-klimata-vremeto-1549233.html

/КРОСС/ Съветникът на президента на Русия по въпросите на климата Александър Бедрицкий, говорейки на форум в руското министерство на извънредните ситуации, разказа какво да се чака от времето в бъдеще. „Наблюдаваме аномални явления, когато времето е неустойчиво. 2017 година е пример за такива ситуации, които може да се повтарят все по-често", каза Бедрицкий. Той поясни, че заради затоплянето в Арктика температурният контраст между полюсите и екватора намалява, това на свой ред води до промени в атмосферните процеси. Също температурните аномалии са регистрирани и на повърхността на океаните. В централната част на Русия през 2017 година се наблюдава изключително студено и дъждовно лято, съпровождано със сериозни урагани, които вече отнеха няколко десетки живота. За идването на доброто време синоптиците съобщиха едва в средата на юли, отбелязвайки, че стабилните летни горещини не трябва да бъдат чакани. Затоплянето няма да продължи дълго и ще бъде съпроводено от проливни дъждове и бури. През изминалите дни в Москва се проведе кръгла маса по въпросите на климата в региона. Учени, синоптици, лекари и икономисти включително обсъдиха и възможността за употребата на климатично оръжие против Русия. Но популярната конспиративна теория бе развенчана. Учените заявиха, че създаването на подобно оръжие по принцип е невъзможно, защото не е възможно то да бъде насочено срещу конкретен противник - ще пострадат всички. Източник: Епицентър

Верижна катастрофа с 5 автомобила край Бучин проход

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339234

Верижна катастрофа с 5 автомобила край Бучин проходВерижна катастрофа с 5 автомобила е станала при с. Бучин проход в посока София, предаде

Чапа през сълзи: България няма бъдеще! Умира!

http://frognews.bg/news_138369/CHapa-prez-salzi-Balgariia-niama-badeshte!-Umira!/

Клета и проклета е майка България! Страшно звучат тези думи, казани от автора на герба на България. Според скулпторът , тук в България само се руши. Това заяви големият Георги Чапкънов - Чапа.

Протест срещу кариера за мрамор блокира пътя за Гърция

https://www.actualno.com/blagoevgrad/protest-sreshtu-kariera-za-mramor-blokira-pytja-za-gyrcija-news_622656.html

Около 60 души от хаджидимовското село Ново Лески блокираха за кратко пътя за граничен пункт „Илинден“ в знак на протест срещу кариера за добив на мрамор, която се намира на около половин километър от селото. В 8 часа тази сутрин недоволните застанаха на пътя и спряха дв

9 неща, които никога няма да ви кажат в магазина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6338151

9 неща, които никога няма да ви кажат в магазинаЗадачата на един магазин е да печели пари и в това няма нищо лошо. Но нашата задача пък е да спестим от ненужните разходи, когато е възможно. Затова, за да се запази балансът на силите, ви издаваме няколко тайни “от кухнята” на магазините за дрехи, които да имате предвид преди съботно-неделния си пазарен маратон.

Опитаха да заградят терен до езерото в "Дружба" в неделния дъжд, кварталът на бунт

https://offnews.bg//obshtestvo/opitaha-da-zagradiat-teren-do-ezeroto-v-druzhba-v-nedelnia-dazhd-kv-660661.html

Опит за заграждане на терен до езерото в кв. "Дружба" 1 предизвика отново напрежение сред съкварталците.

В неделния ден, около 9.30 ч., под прикритието на дъжда беше направен опит да бъдат заградени три декара зелена площ между блоковете 121 и 122, пишат от Обществения съвет на жк "Дружба" 2 в писмо до OFFNews.

"Зеленото пространство е само на метри от езерото, но се оказва, че статутът на земята е променен – от зелен става кафяв. От 2009 г. частно лице е собственик на земята и днес направи опит да постави ограда там. Самата земя е попаднала под реституция, след като статутът ѝ е променен", уточняват те.

Собствениците планират да си извадят разрешително за строеж и да вдигнат 8-етажна сграда.

Днес десетки хора от квартала са излезли на протест. Те са готови да го повторят и пред местната администрация и да изискат всички документи и разрешителни по случая от район "Искър".

Стотици се простиха с Кристиан Таков

http://www.cross.bg/beshe-chovek-takov-1549231.html

/КРОСС/ Близки, познати и политици се простиха с Кристиан Таков, преподаватeл по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Въпреки дъжда и студеното време, паркът пред столичния храм "Свети седмочисленици" беше изпълнен с много граждани, дошли да кажат последно сбогом на доц. Таков, който беше и съветник на президента Росен Плевнелиев. За Кристиян Таков се спомниха Плевнелиев и Татяна Дончева: Неговата следа остава. Доказателството го виждаме всички днес тук. Въпреки проливния дъжд, толкова много хора заедно с последния път, но заедно по завета на Кристиян. Той беше човек, който вярваше, че върховенството на правото е над всичко останало. Той беше човек, който вярваше в доброто и се опитваше да научи на нещо младите хора, а то беше, че за доброто трябва да се борим всеки ден. Кристиян Таков беше много светъл човек, изключителен оратор. Човек на духа, на закона, борец и на мен ми се ще много, много млади българи да се запалят от неговия пример - каза Росен Плевнелиев. Всички знаехме от няколко години, че си отива от рак и се чудехме на всички избори как е възможно този човек, който не знае още колко му остава, да има такъв дух и такова желание да насити последните си седмици, месеци, може би дни с делото, в което вярваше. Да си спомняме за този човек, който умирайки от рак, непоказвайки външно никаква болка, успяваше да живее пълноценно, посветен на идеите, в които вярваше - сподели Татяна Дончева.  

Раул Кастро обвини Тръмп, че връща риториката на Студената война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339201

Раул Кастро обвини Тръмп, че връща риториката на Студената войнаИзявленията на американския президент Доналд Тръмп относно политическите отношения на страната му с Куба представляват връщане към риториката на Студената война. Такова мнение изрази днес председателят на Държавния съвет и на Съвета на министрите в Куба Раул Кастро по време на заседание на Националната асамблея в страната, информира БГНЕС.

Кола удари дошла на помощ линейка на АМ ”Тракия”. Има ранени

http://dnes.dir.bg/news/intsident-am-trakia-26069574

Линейка и две коли се удариха на магистрала "Тракия". Ранени са шестима души.

Юнкер призова Турция да не се отдалечава от Европа

https://www.actualno.com/europe/unker-prizova-turcija-da-ne-se-otdalechava-ot-evropa-news_622641.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Турция да не се отдалечава от ЕС в статия за германския в. „Билд дам зонтаг”, публикувана днес (16 юли). „За Европейския съюз е важно неговият съсед да остане демократичен, стабилен и успешен икономически&r

Коментар на седмицата №3: Долу ръцете от Волгин!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6339179

Коментар на седмицата №3: Долу ръцете от Волгин!Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 3 с 28 468 прочитания. Странна е тази обсесия на БСП към Седмокрилия Долу ръцете от Волгин! Какво като нарекъл във фейса “легитимно” запалването на крана, който бе се заел да демонтира Седмокрилия пред НДК? Бога ли е разпнал? Защо да се дава на прокуратурата?

Мугуруса се цели в още трофеи, а не в изкачване в ранглистата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3008046_mugurusa_se_celi_v_oshte_trofei_a_ne_v_izkachvane_v/?ref=rss


Новата шампионка от "Уимбълдън" Гарбине Мугуруса обяви, че не би заменила една от титлите си от Големия шлем за по-предно класиране в световната ранглиста.<br /><br />Испанката победи Винъс Уилямс със 7:5, 6:0, грабвайки своята втора титла от Шлема. Тя влезе в турнира като №15 в света, но от утре ще бъде с пет позиции по-напред в ранглистата.<br /><br />"Мисля, че ако не си №1 в света, няма никакво значение. Била съм втора и трета и не можах да спечеля...

Рекорд! Федерер с осма титла на "Уимбълдън"

http://clubz.bg/56260-rekord_federer_s_osma_titla_na_uimbyldyn

Роджър Федерер спечели историческа осма титла на "Уимбълдън".

На финала той победи Марин Чилич с 6:3, 6:1, 6:4.

Така швейцарецът изпревари Пийт Сампрас и Уилям Реншоу, които имат по 7 титли от турнира.

Федерер записа и още един рекорд. Той стигна до този успех, без да загуби нито един сет по време на цялото си участие в надпреварата. Тенисистът повтори постижението си от 2007 г., когато спечели откритото първенство на Австралия без загубен сет.

С днешната победа Федерер завоюва 19-а титла от Големия шлем.

В понеделник валежите в страната отслабват

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-ponedelnik-valezhite-v-stranata-otslabvat-2037107

Прогноза за времето за 17 юли, понеделник

През нощта валежите ще продължат. Утре ще са на по-малко места и ще отслабват. Облачността ще е значителна. Ще духа слаб, в източната половина на страната - умерен до силен североизточен вятър. Максимални температури между 18

Бунт в „Дружба“ 1 срещу строителство до езерото

http://frognews.bg/news_138366/Bunt-v-Drujba-1-sreshtu-stroitelstvo-do-ezeroto/

В неделния ден, около 09.30 часа под прикритието на дъжда беше направен опит да бъдат заградени три декара зелена площ между блоковете 121 и 122 в столичния квартал ”Дружба” 1. Зеленото пространство е само на метри от езерото, но се оказва, че статутът на земята е променен – от зелен става кафяв, сигнализираха от Обществения съвет на квартала.

Два часа след катастрофата край Сандански: Движението към Кулата е възстановено

https://www.actualno.com/crime/dva-chasa-sled-katastrofata-kraj-sandanski-dvijenieto-kym-kulata-e-vyzstanoveno-news_622655.html

Малко преди 11 часа бе възстановено движението по главен път Е-79 в района на мотел „Мамин Кольо“, научи репортер на Actualno.com.  Към този момент няма проблеми с преминаването на леки автомобили. Няма и опашки. Както Actualno.com вече ви информира, тази сутрин около 9 часа стана тежка катастрофа със седем ранени. Първоначалната информация бе, че в инцидента са участвали два автомобила, но по-късно стана ясно, че броят им е три.

Между „Дар от Аллах“ и „контролиран преврат“

http://pogled.info/analitichen/mezhdu-dar-ot-allah-i-kontroliran-prevrat.87650

/Поглед Инфо/ Едното го казва президентът Ердоган, а другото са думи на лидера на опозиционната Народно-републиканска партия /кемалисти/, Калъчдароолу, които поставят всъщност рамката, в която се намира на този етап Турция.

Коктейли Молотов в двора на гръцкото министерство на културата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339206

Коктейли Молотов в двора на гръцкото министерство на културатаНеидентифицирани лица хвърлиха три коктейла молотов в двора на гръцкото министерство на културата и избягаха, предаде агенция АНА, цитирана от БТА. В нападението в квартал Екзархия не са причинени щети и няма пострадали, нито

Линейка и автомобил се сблъскаха на магистрала "Тракия"

https://offnews.bg//112/linejka-i-avtomobil-se-sblaskaha-na-magistrala-trakia-660659.html

Лек автомобил и линейка са се сблъскали на автомагистрала "Тракия" при Ихтиман, съобщи агенция "Фокус", като се позова на информация от МВР.

Ранени са най-малко четирима.

Линейката била там, повикана от друг катастрофирал автомобил и ранени. Когато пристигнала на мястото на инцидента и шофьорът паркирал, в нея се блъснало BMW

Инцидентът е станал около 14 часа.

Ранените са шофьорът на първия автомобил и медицинският екип.

Началникът на отбраната защити президента за изтребителите

http://www.moreto.net/novini.php?n=355589

Абсолютно съм убеден по доклади на моите подчинени командири, че не е имало никаква външна намеса при разглеждане на офертите за нов изтребител за ВВС. Това заяви пред БНР началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. В самия край на мандата на служебния кабинет експертите обявиха, че най-подходящ за нуждите на нашата армия е новият шведски „Грипен”.

Борисов: Всеки досег до Левски е стимул да бъдем обединени и толерантни

http://frognews.bg/news_138365/Borisov-Vseki-doseg-do-Levski-e-stimul-da-badem-obedineni-i-tolerantni/

”Всеки досег до Васил Левски е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред”. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Мел Би ще плаща по 30 000 паунда месечно на бившия си съпруг

https://offnews.bg//liubov-i-seks/mel-bi-shte-plashta-po-30-000-paunda-mesechno-na-bivshia-si-saprug-660656.html

Съдът принуди Мел Би да плаща 30 000 пауда месечна издръжка на бившия си съпруг Стивън Белафонте, съобщи DailyMail.

През май месец известната от групата от 90-те Spice Girls британска певица заяви, че е била жестоко пребита и поиска от съда временна ограничителна заповед срещу съпруга си. Тя подаде документи за развод заради физическо и психическо насилие, на което била подлагана през 10-те години брак с Белафонте. По думите на певицата мъжът ѝ я насилвал и сексуално. Той отрича обвиненията.

Майката на Мел Би, Андреа Браун сподели пред медиите, че е ужасена от случилото се с дъщеря ѝ. Заради Белафонте, тя не беше виждала дъщеря си повече от 10 години.

Въпреки тези твърдения съдът присъди издръжка на Белафонте.

Антон Генов: Най-трудно се свири Левски - ЦСКА, след мача половин България те мрази

https://offnews.bg//futbol/anton-genov-naj-trudno-se-sviri-levski-tcska-sled-macha-polovin-ba-660658.html

Антон Генов, последният български футболен рефер със сериозно международно реноме, гостува в предаването "Код спорт" по ТВ+. Той коментира нововъведенията в съдийството, които бяха приложени по време на Купата на конфедерациите, както и любопитни моменти от кариерата си на терена.

- Как се представиха реферите на Купата на конфедерациите?
- Наблюдавах всички мачове с интерес. Видях и новите въведения. Общото ми мнение за съдиите, които ръководиха мачовете е, че се представиха на добро ниво. Те бяха от всички континенти и е нормално, защото все пак това е мини световно първенство. Въпреки всичко се показа, че класата на Европа и съдийството на Стария континент е много по-добро, отколкото примерно в Африка или в Азия. Това не е нова тема. Колкото до нововъведенията, аз съм малко скептично настроен специално за видео съдиите. Не знам, може би защото съм от миналия век, но за мен не е нормално, губи се чарът на футбола. Досега се показваше картон, а сега се показва екран. Мачът се спираше с минути, публиката освиркваше тези неща, губи се ритъмът на футбола. Да, ако примерно в топката има чип, това е окей. Защото знаем много добре, че дори с пети и шести съдии имаше много положения, дори на световни и европейски първенства, когато топката е минала голлинията, но реферите не са я видяли. Тогава чипът помага и отборът ще е удовлетворен, ако е постигнал гол. Но тези видеонаблюдения – дали рамото му е с 5 см по-напред... Минало е положението, вкаран е гол и накрая той да бъде отменен - малко ми се струва…

- Един твой колега Атанас Узунов е на същото мнение. Според него футболните мачове в този вариант се превръщат в "Плейстейшън".
- Да, мисля, че скоро ще пуснат роботи за съдии, оборудвани с камери – един в средата и двама отстрани. Става друга игра. От основаването на футбола в Англия преди 160-170 години само няколко пъти се промениха правилата. Затова футболът има чар и е спорт №1 по света.

- Джани Инфантино каза, че тази система ще работи и догодина на световното първенство. Смяташ ли, че ще има момент със „задна скорост“ или всичко ще продължи в този ритъм напред?
- Купата на конфедерациите беше с малко отбори. Участваха само осем състава. Световното първенство вече е в много по-голям мащаб. Силно се надявам да няма опорочени срещи заради видео наблюденията, спирането на играта, изнервянето на футболисти и треньори и т.н. Но ФИФА е решила да въвежда тези неща. Световното първенство ще покаже какъв ход е това, защото там ще има много повече мачове и много повече ситуации. Щ видим дали реално това видео наблюдение ще остане и в бъдеще. Знаете, че в миналото са се опитвали да наложат някои промени във футбола, включително двама съдии, което също се оказа неудачно, тъй като всеки един съдия си има собствено мнение. Ако за един ситуацията е наказателен удар, за друг това - не е дузпа. Футболът затова е интересен спорт. Грешките на съдиите също са част от играта.

- Как си представяш един български мач, ако ФИФА ни нареди да има трима съдии извън стадиона? Ние сега не можем да се оправим с главния, със страничния, президенти атакуват… Как го виждаш и с трима рефери в отделна стая?

- Представям си това помещение да бъде барикадирано отвсякъде с барети. По радио уредбата да се съобщава головете дали са правилни или неправилни. Вече имаме такъв случай на „Армията“. Шегувам се, естествено. В интерес на истината в момента не си го представям. Мисля, че нашите съдии са достатъчно добре подготвени, за да се справят с нивото на футбола ни в България.

- Но ако ни задължат, няма връщане.
- Ако ни задължат, естествено, че ще трябва и ние да въведем тези неща. Светът се променя, променя се и футболът.

- Кой е най-големият проблем на българското съдийство?
- Има много проблеми, но най-големият от тях е много близката връзка между съдийството, футбола, президенти, клубове. Имаме много качествени съдии, много добри момчета. Ръководят в години, в които никой не ги притеснява в сравнение с миналия век и това, което преживя нашето поколение. Има много дискусии по тази тема. Присъствието на г-н Марк Бата в България е много положително и това се вижда. Не само затова, че съдиите са свалили един тон от своето тегло образно казано, но винаги е по-добре нещата да се видят отвън, защото хората, които са вътре в нещата в една страна малко капсулирано не виждат проблемите. А външен човек, който примерно идва един път в месеца, ги вижда. Знае къде трябва да се пипне и какво трябва да се направи. Мисля, че неговата роля е много положителна и за съдийството, и за футбола. Един съдия не се гради за една-две години, а за пет-десет години. Дай Боже, с негова помощ скоро някое от младите момчета, които са международни съдии, да бъде на по-голям форум - примерно европейско първенство до 21 години.

- Атанас Узунов и покойният вече Стефан Орманджиев имаха полуфинали в турнира за Купата на УЕФА. Това е знак, че няма тенденция срещу нас. Може би нямаме това прословуто лоби?
- Няма защо да си кривим душата – без лоби няма как да се получи. Ние сме малка държава и един съдия може да върви нагоре. Всички трябва да го подкрепят, за да може да се развива, както беше и с г-н Узунов и преди това с големите ни съдии – Богдан Дочев, Никола Дудин, Йордан Жежов и всички останали. Трябва още малко търпение, малко повече обучение и самоконтрол от самите съдии, за да започнат да излизат на големи форуми.

- Кои промени, макар и козметични, в правилника през последните 20 години одобряваш и кои бяха грешка?
- За мен въвеждането на допълнителните съдии е положително. Въвеждането на системите, с които се чуваш и говориш, също е хубаво нововъведение, тъй като вече имаш връзка със своите колеги. Дори и да си загърбил някои ситуации, те ти подсказват. Съвсем друго е. Тези неща са много полезни за съдийството. Също и чипът в топката. Това трябва да бъде продължено. За настоящите промени съм скептично настроен, но може би такова е бъдещето и нашите внуци ще гледат такива мачове.

- Как реагира, когато разбра, че напускаш футболния терен? Трудно ли го прие?
- Бях подготвен за това нещо, тъй като нескромно звучи, но съм един от малкото, успели да завършат напълно до 45-годишнината си. В последния сезон знаех, че в края на годината ще приключа със съдийството. Може би с тази вътрешна убеденост, по-леко приех нещата и влязох в другия живот – да наблюдавам мачовете и съдиите отстрани. По-плавно минах към другото поприще. Не ми беше трудно, защото бях подготвен.

- Липсва ли ти футболният терен?
- Много ми липсва. Но и в момента съм съдийски наблюдател и се стремя да бъда близо до терена и до съдиите.

- Кой е най-тежкият мач в кариерата ти?
- По принцип най-тежък бе предстоящият ми мач. Като се замисля, може би най-отговорните мачове, които съм ръководел, са били между Левски и ЦСКА. Знаете, че каквото и да направиш, половин България не те обича. Не че искам да ме обича цяла България, но се случват такива ситуации.

- Грешката, която не можеш да си простиш?
- Грешката, която не мога да си простя е, че приех да отида с моя бригада на приятелски мач в Македония. Ръководих срещата Македония – Канада. Не знаех, че имаше една седмица до техния Конгрес и там ме забъркаха в едни политически неща, които не мога да си простя. Единият претендент да изпъкне над другия. Това стигна до УЕФА и до ФИФА и за съжаление ми повлия много в следващите години.

- Най-трудното за един рефер, който свири "Вечното дерби"?
- Най-трудното е да повярва в себе си и в своите сили. Да знае, че като приключи мачът, няма да е виновен той за постигнатия резултат. Този резултат е спортно-технически и това са заслужавали двата отбора.

- Колко е психологическият натиск по десетобалната система?
- 11.

- Защо футболните съдии се поддават на натиск от страна на президентите на клубовете?
- Това е много интересен въпрос. Футболните съдии са различни, както и хората са различни. Някои от тях може би се поддават, защото ги е страх за тяхното бъдеще. Други може би в някакви етапи от живота си са били в по-приятелски отношения с някой президент, защото и съдиите са хора, и те се срещат с определени кръгове от спортни деятели, бизнесмени и т.н. Останах приятел с много футболисти и извън терена. Винаги съм им казвал преди мач, а и го научиха в годините, че това, което е на терена се забравя с края на двубоя. Аз може да съм много близък с някого, но ако той сгреши на терена или премине правилата на играта, ще бъде наказан. След срещата вече всичко се забравя. Бих дал съвет на младите съдии да забравят какви са им отношенията с определени хора от момента на първия сигнал до последния. Сигурен съм, че тези хора ще разберат във времето, че са били прави, а не обратното.

- Кой е рефер №1 в България в момента?
- Не искам да деля младите ни международни съдии. Има поне три имена, които са много добри. Според мен в момента най-добре се представят Никола Попов и Георги Кабаков. За мен те са водещите съдии, но и шестимата имат качества и могат да ръководят мачове от всякакво естество.

- Най-добрият рефер за всички времена?
- Както има спор кой е най-добрият футболист – Пеле или Марадона, така е и при съдиите. Изключително добър рефер беше Пиерлуиджи Колина и това е ясно. Мисля, че той е отличаващото ниво за най-добър съдия. Разпознаваем е и мисля, че и в бъдеще роботите може да са с голи глави.

- След края на кариерата си известно време остана извън футбола. Защо?
- Най-вероятно, защото отново трябваше да мина йерархията от най-ниските групи като съдийски наблюдател. Така се практикува с всички, а аз съм един от всички, не съм богопомазан. Започнах като съдийски наблюдател от най-ниските групи. Докато стигна до професионалния футбол, минаха години.

- И сега от два месеца имаш ново предизвикателство...
- Да, за съжаление. Бог да го прости г-н Стефан Орманджиев, който почина в началото на годината. Той беше шеф на нашата съдийска асоциация. Поради тази причина направихме събрание на футболните съдии в България преди два месеца, тъй като председателят на асоциацията се избира от реферите и ме избраха за председател. Тази асоциация е с нестопанска цел. Общо казано е като профсъюз на съдиите. В Управителния съвет влязоха и няколко млади момчета - действащи съдии, тъй като имаме това право. Работим заедно за бъдещето на съдийството.

Давид Гета: Настъпва нова ера за денс музиката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6339185

Давид Гета: Настъпва нова ера за денс музикатаНа Давид Гета изглежда му е омръзнала електронната денс музика, защото смята, че е дошло времето да експериментира повече с този музикален жанр, съобщи Контактмюзик, цитира БТА. Изпълнителят на хита "2u" е на мнение, че някои тенденции, наблюдавани в клубове в Ибиса, сигнализират за настъпване на нова ера и че това му дава възможност да

НА ЖИВО: Роджър Федерер - Марин Чилич

https://www.actualno.com/tennis/na-jivo-rodjyr-federer-marin-chilich-news_622654.html

Готов ли е Роджър Федерер да вдигне осми рекорден трофей на Уимбълдън, или Марин Чилич ще спечели втори турнир от Големия шлем? Това ще разберем днес от 16:00 часа във финала на третия за годината турнир от Голямата четворка. Роджър Федерер е безспорно фаворитът в двубоя на на

КТБ - пирамида? Версията, която спестява истината

http://frognews.bg/news_138317/KTB---piramida-Versiiata-koiato-spestiava-istinata/

КТБ е била пирамида - ни убеждават от ТВ екран - хора, които нямат понятие от банкиране. Абстрахирайте са от личните недостатъци и вина на Цветан Василев за фалита на КТБ. Спорни са детайли, но общата рамка на неговата отговорност е безспорна.

Близки и приятели си взеха последно сбогом с доц. Кристиан Таков (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/blizki-i-priiateli-si-vzeha-posledno-sbogom-s-doc.-kristian-takov-snimki-2037104

Стотици хора - роднини, близки, приятели и познати изпратиха доцент Кристиан Таков. Те си взеха последно сбогом в столичния храм „Св. Седмочисленици”. Преподавателят по гражданско, семейно и търгов

Венецуела на референдум за планираните промени в конституцията от Мадуро

http://www.cross.bg/madyro-konstitytziyata-venetzyela-1549228.html

/КРОСС/ Във Венецуела започна гласуването на референдума, организиран от опозицията, за да се провери каква подкрепа има планът на президента Николас Мадуро да промени конституцията. Десетки хора се наредиха на опашки в кварталите на столицата Каракас още преди отварянето на секциите в 7 часа сутринта местно време. Властите отказаха да дадат зелена светлина на допитването, заради което то е неофициално и няма обвързващ характер, припомня Франс прес. Опозицията обаче представя вота като акт на гражданско неподчинение, а поддръжниците на Мадуро го бойкотират.  

Кутев: България е заплашена от етнически конфликти! Бедността е ужасна

http://www.cross.bg/kytev-anton-nyamash-1549230.html

/КРОСС/ Заместник председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев се обяви срещу каквато и да е разруха на паметници. Когато нямаш минало, нямаш и бъдеще, нямаш ли вярната оценка на миналото, нямаш никаква оценка за бъдещето, заяви той в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Разрушаването е свързано с хуните, ние може и да не вярваме в гръцките богове, но пазим статуите им, не сме ги разрушили, подчерта той. Червеният депутат припомни, че БСП официално се разграничи от паленето на крана пред паметника на НДК и нямат нищо общо с това. Кутев бе попитан допуска ли от ГЕРБ да проявят политическа щедрост и да дадат на БСП паметника на Бузлуджа. „Напълно допускам и това да направи, защото той, Бойко, често си сменя мнението. Честно казано, за мен услугата беше, когато се намесиха Патриотите и го спряха, защото Бузлуджа носи само разходи, огромни разходи, които 25 години вече държавата не иска да постави. Ние не сега сме разбрали, че архитектурният паметник на Бузлуджа е уникален. Не сега разбираме, че към него има огромен международен интерес и много хора и на изкуството, и хора, носещи уважение, говорят за в него, снимат го и го препредават. Просто държавата няма пари за това", каза Антон Кутев. И веднага обясни, че си обяснява позицията на държавата, като попита риторично - ако държавата даде 50 или 100 милиона за Бузлуджа, а не ги даде за хората с увреждания, това добре ли ще лъде или ще бъде лошо

MTV разтърси Варна: Грандиозно парти на брега на морето (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=355586

Близо 30 000 зрители изпълниха южния плаж на Варна за партито на летния сезон в България. MTV Presents Varna Beach събра световни и български музикални звезди, а грандиозното шоу започна още през деня и завърши след полунощ. Концертът беше част от инициативата "Варна - европейска младежка столица" и с подкрепата на NOVA и Vbox7.

"Ти винаги беше от светлата страна на живота." Сбогом, доц. Таков!

https://offnews.bg//obshtestvo/ti-vinagi-beshe-ot-svetlata-strana-na-zhivota-sbogom-dotc-takov-660657.html

"Ти винаги беше от светлата страна на живота. И оставяш светла диря в живота ми, Кристиане! Благодаря ти за куража, за вдъхновението и за приятелството, благодаря, че те имаше." Така журналистът и дипломат Стефан Тафров се прости с обичания приятел, преподавател и вдъхновение за много студенти - доц. Кристиан Таков.

Опелото му започна в 14 ч. в църквата "Свети Седмочисленици". Въпреки проливния дъжд стотици се подредиха на опашка, минаваща през цялата градинка и продължаваща по ул. "Граф Игнатиев", и зачакаха търпеливо, за да кажат "Сбогом" и да изразят съпричастността си с болката на близките му.

Доц. Таков си отиде на 11 юли на 51 години. До кончината си възпитаникът на Софийския университет преподава в Юридическия му факултет гражданско, семейно и търговско право. В последните години от живота си доц. Таков активно защитава гражданската позиция за пълноценна съдебна реформа, която да пресече корупционния модел. Той е един от учредителите на партия "Да, България". На 10 ноември 2013 г. изнася силна реч пред студенти в СУ, чийто протест подкрепя и става вдъхновение и пример за все повече и повече млади хора.

"Имаме вопиюща нужда от светъл пример. Може би затова в градинката на "Св. Седмочисленици" стотици чакат под дъжда, за да отдадат последна почит на Кристиан Таков", написа Пламен Даракчиев и публикува снимка на мълчаливо чакащото в дъжда множество.

Ето една от речите на доцента - пример за колеги, приятели, студенти и политици:

Нова катастрофа между коли и линейка ограничи движението по АМ "Тракия"

http://www.cross.bg/dvizhenieto-lineiika-intzidenta-1549229.html

/КРОСС/ Тежка катастрофа ограничи движението по АМ "Тракия" в района на Ихтиман. При инцидента са се ударили два леки автомобила и една линейка. От МВР обясниха, че първо на магистралата е самокатастрофирала кола, а водачът ѝ жена е пострадала, предава БНР. Изпратената линейка на място също е била ударена от друг автомобил. Заради инцидента движението в района е ограничено от полиция,а от МВР съветват водачите да използват обходни маршрути. Няма други пострадали при инцидента.  

Арестуваха брата на иранския президент Рохани за финансови престъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339166

Арестуваха брата на иранския президент Рохани за финансови престъпленияБратът и специален съветник на иранския президент Хасан Рохани беше арестуван за финансови престъпления, обяви днес говорителят на иранските съдебни власти Голамхосейн Мохсени Ежеи, цитиран от Франс прес, предава БТА.  Хосейн Ферейдун "и свързани с него лица бяха разпитани неколкократно. Беше му определена парична гаранция,

Кола и линейка катастрофираха на АМ „Тракия“ при Ихтиман

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339176

Кола и линейка катастрофираха на АМ „Тракия“ при Ихтиман

Лек автомобил и линейка са катастрофирали на АМ „Тракия“ при Ихтиман. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Първоначално лек автомобил е катастрофирал на АМ „Тракия“ и е извикана линейка. Когато тя пристига на мястото на инцидента в нея се удря автомобил с марка BMW. Инцидентът е станал около 14.00 часа.

Анти-Тръмп послания "гонят" фенове на Роджър Уотърс

http://clubz.bg/56259-anti_trymp_poslaniq_gonqt_fenove_na_rodjyr_uotyrs

Надуваемо прасе с лика на Доналд Тръмп се рее отстрани. На лозунгите пише, че Тръмп е сексист, расист, лъжец... Екрани, които показват US президента като лекар - вероятно заради отмяната на здравната реформа на Барак Обама. Снимки на президента на САЩ с Владимир Путин, кадри, на които държавният глава е като голямо бебе... Или като Хитлер...

Това са само част от образите, които музикалните фенове виждат на сцената по време на турнето на Роджър Уотърс - бившия член на "Пинк Флойд", в Северна Америка. Обиколката на Уотърс започна на 26 май и са планирани 54 дати. Мотото на турнето е "US + Them" ("Ние + Те" - буквален превод, въпреки играта на думи с US, тъй като концертите са в САЩ - б.р.) съвпада с излизането на пазара на първия студиен албум на музиканта от 25 години насам - "Това ли е животът, който наистина искаме?" ("Is This the Life We Really Want?")

Агресивната политическа позиция на Уотърс срещу президента на САЩ не остана подмината от част от феновете. По време на концертите не липсваше феноменът "зрители напускат" заради политическа пропаганда, смятайки че тя не е намясто. Хората просто стават и си тръгват, въпреки музиката. 

"Маскарад" - това пише на лика на Доналд Тръмп по време на концертите на Роджър Уотърс. Снимки Twitter

Роджър Уотърс защити поведението си в интервю за Си Ен Ен. И подчерта, че който не иска да вижда това, което той показва, спокойно може да отиде на концерт на Кейти Пери, например (популярна поп и денс американска звезда - б.р.)

Политическата натура на шоуто е "изчислена" като отговор на "маскарада", както музикантът нарича президентската институция в САЩ в момента. Това е обяснението на самия Уотърс, разказва Си Ен Ен.

73-годишният музикант твърди пред телевизията, че не съжалява и за минута за начина, по който е решил да изглежда турнето му, въпреки критиките, че представленията приличат повече на анти-Тръмп пропаганда, отколкото на рок концерт. 

"Би било по-лесно да бъда на турне, неправейки нищо от нещата, които се виждат сега, ако нямах мнение. Но въпреки това повечето хора, дори и в републикатски щати, го понесоха", заявява Уотърс в интервюто за Си Ен Ен. 

По думите му представленията като цяло са страхотни, въпреки че някои от феновете демонстрират несъгласието си, напускайти концертите.

"Според мен човек трябва да прави избора си дали да върши неща, които смята за правилни, или неща, които му носят повече пари", казва бившият член на "Пинк Флойд". 

И продължава:

"Ако търсиш бягство от връзките между хората на планетата, ако искаш да бъдеш отделен от възможността да си взаимодействаш с останалите, ако искаш живот в собствена кула от слонова кост, докато всички останали са врагове, ако имаш нужда да строиш стени - щом това мисли лидера, който си избрам, вероятно това са нещата, в които вярваш. Ако предпочиташ бягството пред политиката по време на рок концерт - отиди да гледаш Кейти Пери...".

Когато беше у нас, в пика на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, Уотърс илюстрира видеостената си на ст. "Васил Левски" с думата "Оставка".

Борисов: Всеки досег до Левски и стимул да вървим напред

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-vasil-levski-kabinet-borisov-3-26069433

Всеки досег до Васил Левски е стимул да бъдем по-обединени и всеотдайни в усилията си България да върви напред, отбеляза премиерът Борисов.

Хиляди се поклониха пред тефтерчето на Апостола

http://frognews.bg/news_138364/Hiliadi-se-pokloniha-pred-teftercheto-na-Apostola/

Всеки от тях с възторг и надежда в очите пристъпваше към ценната реликва, а любопитни деца и будни ученици с трепет гледаха всичко, което Апостола ни е завещал в тефтерчето си.

Роналдо няма да отиде до Скопиe

http://www.dnes.bg/sport/2017/07/16/ronaldo-niama-da-otide-do-skopie.347464

Суперзвездата обаче планира да е на линия за мача с Барселона

Черно море влиза в битка за Камбуров

https://offnews.bg//futbol/cherno-more-vliza-v-bitka-za-kamburov-660652.html

Черно море също е възможност за продължаване на кариерата на Мартин Камбуров, пише "Меридиан Мач".

Както е известно, нападателят в петък не игра за Локомотив Пловдив при победата срещу Етър с 2:1 в първи кръг от Първа лига заради скандал със собственика Христо Крушарски.

Припомняме, че вчера се появи информация, че Камбуров може да облече екипа на третодивизионния ЦСКА 1948, където му е предложена заплата от 8000 лева.

Георги Иванов-Гонзо и "моряците" обаче имат силен коз. Те може да осигурят шанс на нападателя да подобри головия си рекорд в елита.

Към момента Мартин Камбуров е на четвърто място във вечната ранглиста по вкарани голове в "А" група и Първа лига, като изостава само на пет попадения от третия в класацията Динко Дерменджиев и на седем от втория Наско Сираков.

Очаква се утре 36-годишният таран да се срещне с Христо Крушарски. След това със сигурност ще се знае дали Камбуров ще се раздели с Локомотив Пловдив.

Задържаха 66 души след разследване на скандал с конско месо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339156

Задържаха 66 души след разследване 
на скандал с конско месоЕвропейска полицейска служба (Европол) съобщи днес, че е арестувала 66 души за търговия с конско месо, което не е подходящо за консумация от хора, а също така е иззела собственост, банкови сметки, луксозни автомобили, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.  Мерките са предприети след разследване на скандала с храни, шокирал европейските потребители.

Ердоган откри паметник на жертвите на опита за преврат

https://www.actualno.com/asia/erdogan-otkri-pametnik-na-jertvite-na-opita-za-prevrat-news_622631.html

Паметник за жертвите на опита за преврат преди година беше тържествено открит в турската столица Анкара в присъствието на президента Реджеп Ердоган. Мемориалът е издигнат до президентския дворец на мястото, където загинаха около 30 души по време на въздушните удари на мет

6 знака, че сте открили сродната си душа

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/6-znaka-che-ste-otkrili-srodnata-si-dusha-6071491

Такова съвпадение се нарича още и "намиране на духовен партньор", което се случва няколко пъти в живота, ако изобщо се случи

Двама ранени при три катастрофи в Търновско заради дъжда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339144

Двама ранени при три катастрофи в Търновско заради дъждаТри тежки катастрофи с двама ранени станаха под непрестанни ядъжд в неделя във Великотърновско. В ранните следобедни часове движението на билото на прохода Хаинбоаз е затруднено и се извършва в едната лента, след като кола  навлезе в насрещното платно и блъсна насрещно движещ се автомобил. Пострадал е един от пътниците с фл.рактура на крайник.

Близки и приятели си взеха последно сбогом с доц. Кристиан Таков

//dariknews.bg/novini/bylgariia/blizki-i-priiateli-si-vzeha-posledno-sbogom-s-doc.-kristian-takov-2037104

Стотици хора - роднини, близки, приятели и познати изпратиха доцент Кристиан Таков. Те си взеха последно сбогом в столичния храм „Св. Седмочисленици”. Преподавателят по гражданско, семейно и търговско право в Софийския университет почина на 51 години. През последните години той не спря да подкрепя

Говори се за преходен период преди Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=355585

Висшите министри на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей, все по- активно обсъждли нуждата от преходен период при излизането на Великобритания от ЕС, обясни британският финанов министър Филип Хамънд, пише Reuters. В понеделник, 17 юли, министърът по Брекзит въпросите Дейвид Дейвис и неговият екип ще проведат първи пълен разговор за Брекзит.

Спасиха общо 49 туристи от остров в Южнокитайско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339152

Спасиха общо 49 туристи от остров в Южнокитайско море

Общо 49 туристи, които бяха блокирана на остров в Южнокитайско море, са били спасени в неделя сутринта, съобщава Xinhua, цитирана от “Фокус“.  Заради тайфуна „Талас“, който е четвъртият за тази година, туристите не можеха да се приберат по домовете си. Всички са били транспортирани чрез спасителен кораб и спасителен хеликоптер.

16 години затвор за американец, убил 21 котки

https://www.actualno.com/america/16-godini-zatvor-za-amerikanec-ubil-21-kotki-news_622588.html

Американец беше осъден от Върховния съд на град Санта Клара, щата Калифорния, на 16 години затвор за убийството на 21 котки. Както съобщават местните медии, 26-годишният Робърт Фармър е извърши клането на животни, някои от които просто излезли на разходка от домовете на стопан

Селекционерът на волейболистките доволен от успеха над Канада

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3008036_selekcionerut_na_voleibolistkite_dovolen_ot_uspeha_nad/?ref=rss


Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Иван Сеферинов остана доволен от успеха над Канада с 3:1 (15:25, 30:28, 31:29, 25:21). Това беше първи успех за тима в Световното гран при след загубата от Чехия преди два дни.<br /><br />"Имахме разговор с треньора на Канада, в който дискутирахме, че ще бъде много труден двубой, тъй като в първия ден на турнира и двата отбора имахме петгеймови двубои. Щастлив съм, че победихме, надявам се да отпочинем и да се чувстваме...

Мелтем Йълмаз - истинската смелост се ражда в трудни времена

http://www.cross.bg/iiulmaz-horata-meltem-1549227.html

/КРОСС/ Година след опита за преврат в Турция един от най-ярките критици на политиката на турския президент Реджеп Ердоган - писателката Мелтем Йълмаз, разказва пред bTV как живеят и как се борят хората от опозицията. Мелтем Йълмаз е доказателство, че за истинската смелост се ражда в трудни времена. Журналист, работил в опозиционния вестник "Джумхюриет". След опит да бъде убит бившият главен редактор на вестника Джан Дюндар живее в Европа, настоящият главен редактор беше арестуван преди два месеца. 32-годишната журналистка не пести критиките си към управляващите в родината си, казва, че няма какво да губи и продължава да работи в опозиционни медии. „Когато излезе моят роман и бях в България за неговото представяне, читателите също ми задаваха този въпрос. Аз работя в лява медия откакто се помня. Затова този процес не е нещо ново за нас, ние сме длъжни да бъдем смели. Спрямо ляво настроените хора винаги имаше натиск", разказва Йълмаз. Казва, че се среща с колегите си "Джумхуриет", някои са били задържани и пуснати, други все още са в ареста. „И с течение на времето вярата на хората в правосъдието намалява. Следователно, те сега се намират в период, в който са загубили надежда, защото въпреки че инициираният от Кълъчдароглу Поход на справедливостта е силно аргументиран, хората са уплашени от практиките и действията на властта, които се случват напълно произволно", казва още писателката.  

Продуцент се страхува за живота си заради ”Русиягейт” в САЩ

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-velikobritania-sasht-izbori-2016-rob-goldstoun-26069359

Британският продуцент, оказал се в епицентъра на скандала "Русиягейт" около президента Тръмп, се страхува за живота си.

Кулминацията във военното учение „Сейбър Гардиън”

http://www.cross.bg/bulgariya-durzhavi-ychenie-1549226.html

/КРОСС/ Започна кулминацията на най-мащабното учение „Сейбър Гардиън" в Черноморския регион. Учението включва 40 хиляди души от 22 държави и се провежда едновременно в България Румъния и Унгария. Това съобщава bTV. Днес американски и румънски части форсират река Дунав близо до Бордушани. Целта е да се се демонстрира сглобеност и съвместимост между различните държави, които тренират сценарий по възпиране на агресия в района на Черно море. Участват военнослужещи от Втори кавалерийски полк на сухопъттните сили на САЩ в Германия, които се събират за учението в Румъния и България. Те ще преминат и в България, за да участват в маневрите в Ново село и Безмер, а по -късно ще отплават от Бургас към Грузия за друга съвместна тренировка. След анексирането на Крим от Русия подобна серия от учения бяха проведени миналата година в Полша и Балтийските страни, за да се провери готовността на силите на НАТО да се движат бързо през границите на отделните държави, да се сглобяват бързо и да действат ефективно.  

Шулц: Еврозоната има нужда от общ социалдемократи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339133

Шулц: Еврозоната има нужда от общ социалдемократиЕврозоната има нужда от общ бюджет, за да се увеличат инвестициите, а Германия трябва да бъде подготвена да направи повече в Европа, евентуално като увеличи финансовия си принос за блока. Това заяви днес Мартин Шулц, който е кандидат на германските социалдемократи за канцлер на Германия на изборите през септември, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Шулц: Еврозоната има нужда от общ бюджет

http://www.cross.bg/shyltz-germaniya-evropa-1549225.html

/КРОСС/ Еврозоната има нужда от общ бюджет, за да се увеличат инвестициите, а Германия трябва да бъде подготвена да направи повече в Европа, евентуално като увеличи финансовия си принос за блока. Това заяви днес Мартин Шулц, който е кандидат на германските социалдемократи за канцлер на Германия. "Германия е велика страна. Германия обаче може да направи повече," посочи Шулц в представения днес документ, представляващ плана му за модерна Германия и по-добра Европа в десет точки. Шулц, който е бивш председател на Европейския парламент, заяви, че страните извън еврозоната не трябва да могат да налагат вето върху по-нататъшната интеграция на единния европейски валутен съюз, а на тези, които пренебрегват солидарността по важни въпроси трябва да им бъдат наложени финансови санкции. Шулц се надява да победи германския канцлер Ангела Меркел на изборите на 24 септември, но левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), която е част от управляващата коалиция, започна да изостава в проучванията на общественото мнение, след като бе набрала скорост при номинацията на Шулц през януари.  

Красимир Вълчев: От септември ще има 15% увеличение на учителските заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339135

Красимир Вълчев: От септември ще има 15% увеличение на учителските заплати
Обещанието за 15% увеличение на заплатите на всички учители от първи септември ще бъде спазено, съобщава БНР.  Това увери министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че увеличението догодина ще бъде диференцирано на база на промени.  На 15 септември всички първокласници ще имат буквари на чина си, обеща Вълчев.

Виновните за свалянето на малайзийския самолет над Украйна може да бъдат съдени задочно

http://www.mediapool.bg/vinovnite-za-svalyaneto-na-malaiziyskiya-samolet-nad-ukraina-mozhe-da-badat-sadeni-zadochno-news266686.html

Злосторниците, свалили самолета на Малайзийските авиолинии с полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г., убивайки всички 298 души на борда, може да бъдат съдени задочно, заяви в неделя външният министър на Австралия Джули Бишоп, цитирана от Ройтерс. Повечето от жертвите, оказали се на борда на злополучния Боинг-777, бяха холандци, но имаше и пътници от още 17 страни, сред които и 38 австралийци. Самолетът бе свален от произведена в Русия ракета "Бук" над територия, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, бе заключението на холандската агенция по въздушна безопасност през 2015 г. В края на миналия месец Холандия обяви, че заподозрените по делото ще бъдат съдени в холандски съд и по холандското законодателство. Австралийският външен министър Джули Бишоп каза, че ще следва "всяка законова пътека" и призова Русия да изпълни резолюция 2166 на Съвета за сигурност на ООН, чийто автор е Австралия.   Тази резолюция "призовава всички страни да сътрудничат, за да могат виновниците за убийството да бъдат изправени пред съд", каза тя по австралийската телевизия. "Възможно е да има и и задочно съдене", добави Бишоп. Говорителка на външното министерство не можа да даде повече подробности. Москва, която отрича всякакво участие в сраженията в Източна Украйна, отрича и някоя нейна ракета да е била използвана срещу полет МН17. Ройтерс припомня, че през 2015 г. Русия блокира създаването на международен трибунал относно трагичния инцидент. Не е ясно доколко Москва ще сътрудничи с холандския съд, ако прокурорите назоват руснаци като заподозрени или поискат информация по случая, добавя агенцията. Преди няколко дни Малайзия изрази надежди, че заподозрените ще станат известни до края на годината.

15 нелегални мигранти са задържани при Свиленград

http://www.moreto.net/novini.php?n=355584

15 нелегални мигранти са задържани при Свиленград, съобщи полицията. Сигналът за опит за минаване на държавната граница е подаден в 8 сутринта от депутата Елена Йончева. Нелегално преминаващите са били седем деца, четирима мъже и четири жени.

Стотици се простиха с доц. Кристиан Таков (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6339136

Стотици се простиха с доц. Кристиан Таков (Снимки)Стотици чакаха на опашка в дъжда, за да се простят с доц. д-р Кристиан Таков. Опелото на преподавателя по право в СУ и бивш съветник на Росен Плевнелиев като президент продължава и в този час в столичния храм "Св. Седмочисленици". Кристиан Таков почина на 11 юли на 51 г. след тежко заболяване. От настоящата власт последно сбогом с доцента си взе

Глоба от близо 141 000 лв. наложиха екоинспектори на Топлофикация -Габрово

https://www.24chasa.bg/region/article/6339080

Глоба от близо 141 000 лв. наложиха
екоинспектори на Топлофикация -ГабровоИмуществена санкция в размер на 140 745 лв. наложи РИОСВ- Велико Търново на "Топлофикация- Габрово"ЕАД. Глобата за ТЕЦ-а е заради възобновяване на дейността без уведомяване на екоинспекцията. През юни експертите от РИОСВ – Велико Търново извършиха 86 проверки на 79 обекта. От тях 59 са планови и 27 извънредни.

Регионален шампион на Фен Купа 2017 за Кюстендил, Благоевград и Перник е тимът на „Сборная“ (Благоевград)

http://www.cross.bg/kypa-sbornaya-kyustendil-1549224.html

/КРОСС/ „Сборная" (Благоевград) разгроми всичките си конкуренти по време на регионалните полуфинали на Kamenitza Фен Купа 2017 за областите Кюстендил, Благоевград и Перник. Тимът не допусна нито една загуба в седемте си мача по пътя към победата и отбеляза общо 24 гола на фона на само 6, вкарани във вратата им. Втори в класирането останаха момчетата от „Млади надежди" (Кюстендил). Финалният мач между тях и „Сборная" беше много драматичен за радост на посетителите на стадион „Осогово" в града на черешите. И двата отбора бяха решени на всичко, за да стигнат до победата и да спечелят квота за националните финали на турнира, които ще се проведат в Стара Загора в края на септември. Първият гол в срещата падна във вратата на „Млади надежди" в средата на първото полувреме. Само две минути по-късно се случи нещо невероятно. Един от нападателите на „Сборная" получи извеждащ пас почти от центъра и удари топката с глава само на метър от корнера. Кожената сфера направи страхотна парабола и сякаш наруши законите на физиката, когато прехвърли вратаря и, въртейки се, премина през гол линията. С това резултатът стана 1:1 и остана непроменен до края на първата половина от мача. В петата минута на второто полувреме „Сборная" избродираха защитата на „Млади надежди" със серия от бързи къси пасове и поведоха с 2:1

Веселин Топалов – с изнесен сеанс за млади шахматисти в Албена

https://www.24chasa.bg/sport/article/6339129

Веселин Топалов – с изнесен сеанс за млади шахматисти в Албена
Фондация "Веселин Топалов" организира летен шахматен лагер в Албена от 20 до 27 юли 2017 г. – съобщиха от ваканционната селище. Събитието ще се проведе в партньорство с шахматен клуб „Сейнт Луиз” от САЩ и финансовата подкрепа на Американското посолство в България. Селекция от шестима представители на САЩ и шестима български шахматисти ще бъдат

Как беше екзекутирана парламентарната опозиция в България

http://www.mediapool.bg/kak-beshe-ekzekutirana-parlamentarnata-opozitsiya-v-bulgaria-news266685.html

Защо Сталин търпи три години съществуването на опозиция в България? Припомняме ви зловещото лято на 1947-ма и режисираната в Кремъл кървава вакханалия срещу остатъците от парламентаризма и демокрацията в страната.   Обесването на земеделския лидер Никола Петков на 23 септември 1947 г. е кулминацията в терора на комунистическия режим срещу парламентарната опозиция в България, посочва шефът на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев. Изпълнението на смъртната присъда по съшитото с бели конци дело срещу народния трибун е разпоредено от Васил Коларов. Заповедта идва от Сталин и Димитров само ден след като Конгресът на САЩ е ратифицирал мирния договор на съюзниците в антихитлеристката коалиция с България.   "Всичко случило се в Източна Европа след окупацията й от Червената армия, е замислено и подготвено в Москва. България не е някакво изключение от това правило. Разбира се, кремълската технология на злото има своите особености във всяка една от попадналите под властта на Сталин и неговите марионетки държави.   В Унгария местният кремълски сатрап Матиаш Ракоши сравнява унищожаването на опозицията с рязане на салам. “Първо режем социалдемократите, след това селските партии и така нататък докато останем само ние“, звучи едно от циничните откровения на кървавия диктатор. В България окончателната разправа е в известна степен затруднена от факта, че 76 % от нейното население е селско и в значителна степен подкрепя Земеделския съюз на Никола Петков. За земеделците започват да гласуват и много градски жители, които вече имат съвсем ясна представа какво им готви комунистическата диктатура.   Това дава сили на Петков да се конфронтира с "червения гаулайтер", както той публично нарича безпрекословния изпълнител на волята на Кремъл Георги Димитров“, посочва историкът Михаил Груев. Зловеща е и ролята на придружаващите "вожда и учителя" многобройни палачи от НКВД (4 специални дивизии), изпратени да съветват и охраняват новата власт. Наивна ли беше българската опозиция?   "Няма никакво съмнение, че Земеделският съюз на Петков първоначално проявява известна наивност по отношение на шансовете дори под съветски ботуш България да запази своята демократична система. Като министър без портфейл в първото отечественофронтовско правителство Петков слага подписа си под редица мракобеснически актове на доминираната от комунистите власт. Сред тях са позорните "наредби-закони" за създаването на т.нар. "народен съд", за изграждането на трудово-възпитателни общежития (концлагери) за политически опасни лица, за „защита“ на народната власт. По-радикален спрямо комунистите и плановете им за превръщане на България в съветска колония е политическият предшественик на Петков Г.М.Димитров (Гемето), който обаче още през 1945 г. е принуден да бяга от България с личната протекция на американския политически представител към Съюзната контролна комисия Мейнард Барнс“, изтъква Михаил Груев.   Окончателният срив на всякакви илюзии сред парламентарната опозиция по отношение на плановете на Москва и нейните марионетки в София настъпва след проведените с многобройни фалшификации избори през октомври 1946 г. Терорът срещу демократичните партии и техните лидери се засилва и част от тях попадат зад решетките. Палачите на Сталин обаче изчакват подписването на Парижкия мирен договор за България на 10 февруари 1947 г., за да пристъпят към окончателното политическо и физическо унищожение на остатъците от парламентаризъм и демокрация в България.   "Разтурянето и забраната на политическата опозиция върви паралелно с арестите и избиването на нейните представители през лятото на 1947 г. То се случва в периода, в който е извършена ратификацията на българския мирен договор в парламентите на подписалите го западни държави. Съдебното убийство на Никола Петков е отложено за деня след одобряването на договора в американския Конгрес. Така е избегнато неудобството да не се стигне до отказ след подобно нагло посегателство срещу свободата и демокрацията в окупираната от Съветите страна", обяснява Груев.   Целта е заличаване на България от политическата карта на свободния свят   Окончателното унищожение на парламентаризма в България е прелюдията към пълното политическо и икономическо подчинение на България от болшевишка Русия. Още през декември комунистическата номенклатура завзема всички частни предприятия и много жилища. Следва заграбването на земята и инвентара на селяните.   "Смисълът на случилото се през страшното лято на 1947-ма е заличаването на България от картата на независимите страни в света", твърди Михаил Груев. Думите му се потвърждават и от последвалите актове на феноменално за цялата световна история национално предателство на новия режим в София – опитите България последователно да бъде вкарана като периферия на Титова Югославия с доброволен отказ от Пиринския край, а след това и да бъде присъединена като 16-та република на СССР.   Москва директно се намесва дори по въпроса кой има и кой няма право да живее в новата й колония. През 1946 г. Сталин разпорежда извършването на брутална македонизация на Пиринския край. На 29-ти юли 1949 г. същият настоятелно "съветва" приближените на току-що починалия Г. Димитров да започнат експулсирането на турското малцинство в България, което по думите му е "нежелан елемент".   "Съветът" води до почти незабавната емиграция на 150 хил. турци през периода 1950-1951 г. НРБ е превърната в губерния на Съветската империя и ограбвана чрез методи, познати от Средновековието. Любопитен отчет на съветската външнотърговска фирма "Амторг" дава да се разбере, че след нашествието си в България болшевишка Русия е заграбила монопола да търгува с цялото произвеждано в България розово масло. Нещо повече, директно конфискуваната като "военен трофей" или изкупувана на безценица ключова парфюмерийна суровина се оказва единственото печелившо перо в търговията на "Амторг" със САЩ.   За разлика от всички останали съветски стоки за износ, търсенето и валутната възвращаемост на ограбваното българско "течно злато", не намаляват на световния пазар, пише в отчета на "Амторг" за 1948.

Израел отваря Храмовия хълм за посещения

http://www.cross.bg/izrael-hulm-hramoviya-1549223.html

/КРОСС/ В неделя Израел постепенно ще отвори Храмовия хълм в Ерусалим, след като предприе необичаен ход да го затвори след смъртоносното нападение там, предава FOX News. В петък за първи път от десетилетия Израел затвори Храмовия хълм след нападението на трима палестинци, които откриха огън с автомати и убиха двама полицейски служители. Министър-председателят Бенямин Нетаняху подчерта, че след консултации със силите за сигурност мястото ще бъда отворено отново в неделя следобед при повишени мерки за сигурност, които включат метални детектори при входовете и разполагането на допълнителни камери.  

Превозвачите: Няма пътници, а нова наредба за автогарите иска повече пари

https://www.24chasa.bg/region/article/6339090

Превозвачите: Няма пътници, а нова наредба за автогарите иска повече пари
Автогарата в курортния комплекс „Албена” не работи това лято. Според запознати, причината е наредба за категоризацията им и от ваканционното селище са решили да я спрат временно. От „Пътнически превози”-Добрич, предлагат на гражданите възможността да си купят от Добрич билет и за отиване и връщане до курорта, като цената е 7 лева.

Янко Братанов, европейски шампион на 400 метра гладко бягане, участник в две Олимпиади: Леката атлетика е в упадък, не се държи като Царица на спортовете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6339077

Янко Братанов, европейски шампион на 400 метра гладко бягане, участник в две Олимпиади:
Леката атлетика е в упадък, не се държи като Царица на спортоветеСъстезателят трябва да стане нов човек, за да постигне нов резултат, смята дългогодишният треньор Янко Братанов е роден на 10 юни 1952 г. в Сливен. Завършил столичното училище "Олимпийски надежди", учил икономика. Петкратен републикански шампион в дисциплината 400 метра с препятствия през 1972, 1973, 1974, 1978 и 1979 година.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване