Преустановява се поддържането на кредитни карти American Express

http://econ.bg/Новини/Преустановява-се-поддържането-на-кредитни-карти-American-Express_l.a_i.745701_at.1.html

Притежателите на такава кредитна карта трябва да отидат до офис на банката и да подменят пластиката си От утре, 15.07.2017 г., се преустановява...

Действахме адекватно при случая с феновете в Хърватия, заяви министър Захариева

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3007943_deistvahme_adekvatno_pri_sluchaia_s_fenovete_v/?ref=rss


Министърът на външните работи Екатерина Захариева смята, че българската страна е действала адекватно и е взела всички мерки при случая със задържаните фенове на "Левски" в Хърватия.<br /><br />В сряда вечерта автомобил на български граждани беше опожарен в град Зада, а други запалянковци бяха нападнати от ултраси на "Хайдук" (Сплит).<br /><br />"През цялото време не само консулът ни, но и посланикът са били със задържаните фенове на...

Учителските заплати ще бъдат увеличени на 15 септември, обеща министърът

https://www.actualno.com/education/uchitelskite-zaplati-shte-bydat-uvelicheni-na-15-septemvri-obeshta-ministyryt-news_622625.html

За началото на учебната година всички учители ще получат 15% увеличение на заплатите си. Това каза в интервю за БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той допълни, че ще бъде предложен анекс в Колективния трудов договор с преподавателите, който да позвол

Въпросът за бежанците ще бъде обсъден от Съвета по външни работи на ЕС

http://www.cross.bg/raboti-vunshni-vurhovniyat-1549206.html

/КРОСС/ Съветът по външни работи на Европейския съюз, чийто председател е върховният представител на блока по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще започне в 10 ч. (11 ч. българско време) в Брюксел в понеделник, това предава Independent Balkan News Agency. Външните министри ще обсъдят приоритетите при прилагането на Глобалната стратегия на ЕС за предстоящата година. Освен това ще бъде засегната темата за миграцията, като основният фокус ще бъде върху ситуацията в Средиземно море. В дискусиите ще се включи върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди и генералният директор на Международната организация по миграция (МОМ) Уилям Лейси Суинг.  

В Брюксел никой не пита за НДК, отсече Захариева

https://offnews.bg//politika/v-briuksel-nikoj-ne-pita-za-ndk-otseche-zaharieva-660642.html

В Брюксел никой не ме е питал за случващото се около НДК. Това заяви по Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя изрази съжаление, че общественото внимание у нас било концентрирано върху това колко пари ще ни струва председателството на ЕС, а не върху целите, които България ще се стреми да постигне тогава. „Важно е да установим има ли злоупотреби, кой ги е извършил или не, и това ще затвори темата“, заключи първият ни дипломат, цитирана от "Сега".

Захариева обясни, че програмата за председателството ще бъде конкретизирана в края на годината. Причината това да стане чак тогава не била забавяне от страна на правителството, а необходимостта да се изчака какво ще е изпълнението от страна на сегашния председател на ЕС Естония. Така щяло да се види кои досиета ще останат за времето, когато България ще поеме позицията. Според Захариева българското европредседателство вероятно ще съвпадне с дебата за бъдещето на ЕС.

„Готови сме да подпишем договора, новото правителство в Македония също подава такива сигнали“, каза външният министър във връзка с очакванията на 2 август двете страни да подпишат договор за добросъседство. За слуховете, че има противоречия в Скопие по отношение на споразумението, Захариева коментира, че „всичко е в техните (на македонците) ръце. Ако те не са готови – да се сърдят на себе си“.

Стотици фенове се събраха до къщата на Нури, семейство се разплака

https://offnews.bg//futbol/stotitci-fenove-se-sabraha-do-kashtata-na-nuri-semejstvo-se-razplaka-660641.html

Аякс има феноменална публика! Стотици се отзоваха на призива за подкрепа към халфа на тима Абделак Нури и се събраха пред дома му в предградие на Амстердам.

Както е известно, футболистът получи сърдечна аритмия в контролата с Вердер. Хеликоптер го откара веднага в болница, но, уви, липсата на кислород е нанесла необратими поражения върху мозъка на Нури.

Лекарите са категорични, че те са необратими. Ако излезе от комата, Нури никога вече няма да може да ходи, говори, да познава роднините си. 

Почти 1000 фенове на Аякс обаче показаха подкрепата си към семейството на футболиста, когото наричат с галеното Апи. Братът на Нури се показа на прозореца и благодари със сълзи на очи за милия жест.

Младият талант дебютира за Аякс миналия септември. Той записа 15 мача за холандския гранд и всички му предвещаваха бляскава кариера. Изключително усмихнато момче, Нури се превърна за месеци в любимец на публиката.

Откъс от "Одеса Стар" на Херман Кох

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/16/3002420_otkus_ot_odesa_star_na_herman_koh/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Одеса Стар" с автор Херман Кох, предоставен от Издателство "Колибри".<br /><br />Авторът на "Вечерята и "Уважаеми господин М." се завръща с един не по-малко смущаващ разказ, брилянтна кръстоска между семеен роман и трилър!<br /><br />"Одеса Стар" (превод: Мария Енчева, 336 стр., цена: 16 лв.) ни запознава с Фред Морман, един мъж в тежка криза на средната...

Измама за милиони: Арбитражи като параван за кражби на бизнес

http://www.moreto.net/novini.php?n=355577

Нова схема за кражба на бизнес. Разследване на полицията спря източване на 2 милиона лева, подготвено с фалшиви документи. Миролюба Бенатова разказва възможно ли е Арбитражният съд да се ползва за параван и как се водят дела от фантоми? Преди два месеца в офиса на телекомуникационна компания се получава известие, че сметките на фирмата ще бъдат запорирани, а от тях 2 милиона лева ще бъда изтеглени.

Обсъждат въпроса за бежанците в Съвета по външни работи на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338826

Обсъждат въпроса за бежанците в Съвета по външни работи на ЕС

Съветът по външни работи на Европейския съюз, чийто председател е върховният представител на блока по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще започне в 10 ч. (11 ч. българско време) в Брюксел в понеделник, съобщава Independent Balkan News Agency, цитиран от “Фокус“.

Почина актьорът Владимир Толоконников

https://www.actualno.com/asia/pochina-aktioryt-vladimir-tolokonnikov-news_622600.html

На 74 години почина актьорът Владимир Толоконников. Той е издъхнал в нощта на неделя в Москва, съобщил е неговият син. Владимир Толоконников е съветски и казахски филмов и театрален актьор, заслужил артист на Казахскато ССР. Широко известие получи след филма на Владимир Бортко "Кучешко сърце", по повестта на Михаил Булгаков, в който се снима през 1988 г. в ролята на Полиграф Полиграфович Бубев.

Министър-председателят на Израел започва петдневна визита в Европа

http://www.cross.bg/netanyahy-vizita-sreshtne-1549205.html

/КРОСС/ В неделя министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху започна своето петдневна визита в Европа, по време на която ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон и с премиера на Унгария Виктор Орбан, пише вестник The Times of Israel, цитиран от "Фокус". Нетаняху и неговата съпруга Сара излетяха в събота около полунощ за Париж, където днес ще присъстват на церемония по повод 75 г. от депортирането на френските евреи по време на Холокоста. „Ние засилваме нашите отношения със страните от петте континента: Азия, Африка, Австралия, Северна и Южна Америка. Но за нас също така е много важно да засилим връзките си с европейските държави", коментира министър-председателя на борда на самолета. По обед Нетаняху ще се срещне с Макрон в Елисейския дворец, като това е първата среща на двамата лидери. След това те ще дадат съвместна пресконференция. В понеделник Нетаняху ще излети за Унгария. Това посещение също има историческо значение, тъй като е първата визита на израелски премиер от края на Комунизма. Разговорът между Нетаняху и Орбан е планиран за вторник сутринта.  

Почина майката на президента Росен Плевнелиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338844

Почина майката на президента Росен ПлевнелиевПочина майката на президента Росен Плевнелиев (2012-2017) Славка Плевнелиева, потвърдиха близки на семейството. Славка Плевнелиева бе дългогодишна учителка в Природо-математическата гимназия в Благоевград, след като със съпруга си и двете им деца Румен и Росен се местят да живеят от Гоце Делчев в Благоевград.

3 зеленчука на скара, след като свършите с месото

https://www.vesti.bg/lyubopitno/3-zelenchuka-na-skara-sled-kato-svyrshite-s-mesoto-6071394

Приготвени по правилния начин, зеленчуците на скара, може дори да засенчи сочните пържоли

Румен Радев: Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338841

Румен Радев: Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето

Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето. Това се посочва в поздравителен адрес, изпратен от президента Румен Радев по повод Деня на отворените врати в Националната библиотека за 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и представянето на оригиналното му Тефтерче,

Селфи от въздушен балон ще си правят търновци и гости на старата столица

https://www.24chasa.bg/region/article/6338799

Селфи от въздушен балон ще си правят търновци и гости на старата столицаВелико Търново е от първите градове, в които всички желаещи  могат да се качат на топловъздушен балон напълно безплатно и да си направят уникални снимки от въздуха. Летенето ще се проведе на 20 юли (четвъртък) в района на цирковата площадка на бул. „Никола Габровски” . Желаещите се записват в деня на излитането,

Измама за милиони: Арбитражи като параван за кражби на бизнес

http://frognews.bg/news_138356/Izmama-za-milioni-Arbitraji-kato-paravan-za-krajbi-na-biznes/

Преди два месеца в офиса на телекомуникационна компания се получава известие, че сметките на фирмата ще бъдат запорирани, а от тях 2 милиона лева ще бъда изтеглени. Поводът - изпълнителен лист, издаден от съда заради дълг към гражданка от ЮАР, натрупан от неизпълнен договор за доставка на техника. Такъв договор, според потърпевшите, не съществува, а всичко е опит за крупна измама.

Беновска: Г-н Борисов, изпускате влака не за Брюксел, а за Стара Загора!

http://www.barometar.net/89065/

180 години от рождението на Апостола. Нов паметник на Васил Левски. Националната библиотека ще покаже тефтерчето на Левски. Всякакви субекти ще се упражняват да цитират поемата на Иван Вазов за Левски, например: „…а той, беден, гол, бос, лишен от имотът, за да е полезен дал си бе живота.“ И всяко чудо – за 3 дни… […]

Почина 18-годишният младеж, пребит пред дискотека в Бяла

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3007939_pochina_18-godishniiat_mladej_prebit_pred_diskoteka_v/?ref=rss


18-годишният младеж, който получи тежка черепно-мозъчна травма след удар пред дискотека, е починал, съобщи Би Ти Ви.<br /><br />Александър Ангелов бе ударен с бутилка по главата пред дискотека на 8 юли, когато отказал да даде цигара на мъж от съседна компания..<br /><br />32-годишният му нападател е задържан и се очаква прокуратурата да промени обвинението му. Той има и предишни криминални прояви като непълнолетен, съобщиха за Би Ти Ви от полицията.<br /><br...

Близо 900 коли подпалени за Деня на Бастилията

http://www.cross.bg/bili-koli-praznenstvata-1549204.html

/КРОСС/ Във Франция по време на празненствата за Деня за превземането на Бастилията са били подпалени 897 коли, съобщава TV5Monde. През последните два дни полицията е задържала 368 души. Във Франция е традиция на празненствата за 14 юли протестиращи да палят коли. Организатори и извършители обикновено са левичари или анархисти. По този начин те протестират срещу социалното деление в обществото. През 2016 г. общо 614 превозни средства са били изгорени, а други 244 са били засегнати от огъня. През 2015 г. общо 951 превозни средства са били изгорени.  

The Independent: Британците искат Лондон да спре да продава оръжия на Саудитска арабия

http://www.moreto.net/novini.php?n=355576

Великобритания трябва да спре да продава оръжия на Саудитска Арабия, която е обвинявана за смъртта на цивилни при гражданската война в Йемен, пише вестник The Independent. Мнозинството от гражданите смятат, че не е правилно Лондон да доставя оръжия за милиарди паунди на кралството, показва проучване, подготвено от британския вестник.

Наивна баба метна от терасата 5 500 евро, 1800 лева и златни накити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338820

Наивна баба метна от терасата 5 500 евро, 1800 лева и златни накити
За поредна жертва на телефонните измамници и ескалация на рекета над стари хора съобщават от ОД на МВР- Монтана. След заплаха, че трябва да съдейства на полицията за залавяне на престъпници , 79 – годишната Б.В. от Монтана хвърлила през терасата на дома си цялото си богатство- 5500 евро, 1800 лева в найлонов плик и 10 грама златни накити.

Калифорния гори, 3000 души са евакуирани

http://www.cross.bg/stihiyata-vlastite-kaliforniya-1549203.html

/КРОСС/ Калифорния е хваната в капана на горски пожари, съобщава АП. Сухото и топлото време заедно с вятъра подхранва разрастването на стихията. Властите мобилизираха над 1600 пожарникари. Самолети - цистерни и хеликоптери се опитваха да овладеят стихията в района на Санта Барбара. Властите евакуираха над 3000 души. Затворени бяха и някои от местните магистрали.  

Почина Алекс, пребит зверски за една цигара от цигани

http://frognews.bg/news_138355/Pochina-Aleks-prebit-zverski-za-edna-tsigara-ot-tsigani/

18-годишният Алекс, който бе пребит жестоко пред дискотека в Бяла, почина в събота в русенската болница. Състоянието му се подобряваше бавно, но в крайна сметка лекарите не успяха да спасят живота му.

Възстановено е пропускането през ГКПП "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338815

Възстановено е пропускането през ГКПП "Капитан Андреево"

В 10.40 часа е възстановено пропускането през ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщиха от пресцентъра на МВР.  Към 08.30 часа днес от турска страна беше преустановено пропускането през ГКПП „Капитан Андреево” поради технически

Венецуелската опозиция организира символичен референдум срещу президента Мадуро

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/16/3007924_venecuelskata_opoziciia_organizira_simvolichen/?ref=rss


Венецуелската опозиция провежда символичен референдум срещу президента Николас Мадуро и проекта му за промени в конституцията след близо три месеца протести, довели до насилие в обхванатата от криза страна.<br /><br />В частично парализираната Венецуела, травмирана от близо сто смъртни случая по време на протестите, противниците и поддръжниците на правителството ще премерят сили на паралелни гласувания.<br /><br />Лагерът на държавния глава в момента води предизборна...

Столтенберг похвали смелостта на турския народ, проявена по време на опита за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338808

Столтенберг похвали смелостта на турския народ, проявена по време на опита за преврат

Във връзка с отбелязването на една година от опита за преврат в Турция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че всеки опит да се накърни демокрацията в някоя от държавите членки е „недопустим“, съобщава Daily Sabah, цитиран от “Фокус“. Столтенберг похвали смелостта на турските граждани,

Стена уби 8 души на мач в Сенегал

https://offnews.bg//futbol/stena-ubi-8-dushi-na-mach-v-senegal-660640.html

Предна трагедия на футболен мач разтърси Африка. 8 човека са загинали след инцидент по време на мач в Сенегал. Една от стените на стадион “Демба Диоп” в столицата Дакар се е срутила.

Отдолу са били затиснати десетки. 8 запалянковци са починали на змясто, а най-малко 49 са ранени, съобщават световните агенции.

Трагедията се е разиграла на финала за Суперкупата на Сенегал между отборите на Уакам и Стад де Мбур. При резултат 2:1 за Уакам на трибуните се е стигнало до сбиване. Част от феновете са се опитали да избягат, а в резултат на създалата се паника една от стените е поддала и се е срутила.

Припомняме, че преди броени дни имаше жертви и на мач в Малави. Десетки хиляди се струпаха да гледат приятелски мач по повод национален празник. 

Стигна се до блъсканица, в която бяха прегазени десетки. За жалост, повечето жертви бяха деца. 

Времето е особено. В памет на Кристиян Таков

http://www.eurochicago.com/2017/07/vremeto-e-osobeno/

"ВРЕМЕТО Е ОСОБЕНО" е текст, публикуван в блога на Кристиян Таков на 16 юни 2010 г. Днес, 16 юли 2017 г., в столичиния храм "Свети Седмочисленици" бе поклонението и опелото на доцента от Софийския университет, който почина на 51 години след тежко заболяване. В негова памет публикуваме този негов текст.

Брекзит може да предизвика масова отмяна на полети от Великобритания през 2019

http://www.cross.bg/velikobritaniya-poleti-mart-1549202.html

/КРОСС/ Авиокомпании ще анулират продадени билети за полети от Великобритания за Европа, ако правителството на Обединеното кралство не успее да договори с Брюксел излизането от ЕС, съобщава в. „Сънди таймс". Предупреждението за възможна отмяна на полети ще бъде напечатано на билетите за 2019, които ще са в продажба от март догодина. „Ще отменяме полети. Ще отменяме пътувания на хора за празниците през лятото на 2019", заяви ръководителят на ирланската авиокомпания Ryanair Майкъл О"Лири. Според осведомени източници, засега британското правителство не успява да се споразумее с ЕС, така че договорът за открито небе, действащ в рамките на ЕС, да остане в сила. Решението за излизане от ЕС беше взето от британците на референдум на 23 юни 2016. На 29 март Великобритания официално задейства процеса на излизане от общността като предаде на председателя на Европейския съвет Доналд Туск уведомително писмо. Съгласно правилата в член 50 на Лисабонския договор за излизане от ЕС, Великобритания трябва да напусне състава на обединението до 29 март 2019 - точно 2 години след активирането на процеса по напускане.    

Колоездачна обиколка, посветена на Апостола, затвори проходът Троян - Кърнаре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338801

Колоездачна обиколка, посветена на
Апостола, затвори проходът Троян - Кърнаре
Колоездачна обиколка стартира днес от родния град на Васил Левски - Карлово. Тя ще премине през места, свързани с делото на Апостола и ще приключи утре в Ловеч, където Левски основава първия революционен комитет, съобщава БНР.  Надпреварата се организира от Областната администрация в Ловеч и Българския колоездачен съюз,

Щедростта е свързана с усещане за щастие

//dariknews.bg/novini/liubopitno/shtedrostta-e-svyrzana-s-useshtane-za-shtastie-2037087

Щедростта активира мозъчни зони, свързани с усещането за щастие, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

В рамките на изследването учени от университета в Цюрих, Швейцария, казали на 50 души, че ще получат по 25 швейцарски франка

Една много, много тъжна процесия... (СНИМКИ)

http://clubz.bg/56255-edna_mnogo_mnogo_tyjna_procesiq_snimki

Валя часове безспир...

Въпреки това огромна процесия изпрати доцента по право Кристиян Таков.

Столичният храм "Св. Седмочисленици" се оказа не тесен, оказа се невъзможен за побиране на всички, които отдадоха почит най-вече на гражданина и на доблестния юрист, оставил ни на 11 юли.

Кристиан Таков е роден в София на 7 ноември 1965 г. Завършва Немската езикова гимназия, а през 1990 г. - право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Специализира в Хамбург. Става доктор по право в Софийския университет, а след това - и доцент.

Участвал е в разрешаването на стотици дела в Арбитражния съд при БТПП в София, от 2009 г. е член на Президиума на съда, а през 2014 г. е избран за негов председател. Има експертен опит при изработването на програми за сближаване на българското законодателството с директивите на ЕС.

Таков бе съветник по правни въпроси на президента Росен Плевнелиев. Той е един от основателите на "Да, България" - партията на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Той бе един от преподавателите, подкрепили студентския протест в СУ преди 4 години. Поддържаше активно блог, в който изразяваше позициите си срещу кабинета "Орешарски" и в който публикуваше юридически издържани мотиви срещу решението на Конституционния съд да възстанови статута на народен представител на Делян Пеевски.

Определиха терен за приемна на МВР-Асеновград в квартал „Лозница”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338804

Определиха терен за приемна на МВР-Асеновград в квартал „Лозница”

Определен е общинският терен, на който да бъде разкрита приемна на МВР-Асеновград в квартал „Лозница”. Това каза директорът на Областната дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков, цитиран от “Фокус“.  По думите му за разкриване на приемната Община Асеновград предоставя общински имот, като вече е ясно и неговото местоположение.

66 арестувани за търговия с опасно конско

http://clubz.bg/56254-66_arestuvani_za_tyrgoviq_s_opasno_konsko

66 души са арестувани за търговия с конско месо, негодно за консумация от хора, предаде Ройтерс.

Новината огласи днес Европол.

Конфискувани са банкови сметки, имоти и луксозни коли. Такива са резултатите от скандала, шокирал европейските потребители.

Всичко запова през 2013 г., когато направени тестове в Ирландия показват, че месото в някои продукти - според етикета телешко, е 100 процента конско.

Полицията в Испания започна да разследва група, клала коне в страната и в съседна Португалия. Животните били твърде стари или в твърде лошо състояние, за да бъде консумирано месото им от хора. С подправена документация убитите четириноги били изпращани в Белгия.

65 от арестите са извършени в Испания. Главният заподозрян, който е холандски гражданин, е задържан в Белгия.

Всички са обвинени в лошо отношение към животните, подправяне на документи, престъпление срещу общественото здраве, пране на пари и принадлежност към престъпна организация.

Проучване: Над една трета от британските служители страдат от стрес и депресии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338797

Проучване: Над една трета от британските служители страдат от стрес и депресииНад eдна трета от британските служители страдат от стрес, чувство за тревожност и депресии, тъй като дори и когато се приберат вкъщи продължават да се тревожат от проблемите в офиса, съобщава в. "Метро", цитиран от БТА.  Изданието цитира проучване на консултантската фирма по мениджмънт PwC, която интервюирала 2000 британски служители.

Почина пребитият 18-годишен Алекс от Бяла

http://dnes.dir.bg/news/intsident-ulitzata-strahat-bjala-alex-26068549

18-годишният Алекс, който бе пребит жестоко пред дискотека в Бяла, почина в събота в русенската болница.

Почина пребитият 18-годишен Алекс от Бяла

http://dnes.dir.bg/news/intsident-bjala-alex-26068549

18-годишният Алекс, който бе пребит жестоко пред дискотека в Бяла, почина в събота в русенската болница.

Учителските заплати ще бъдат увеличени на 15 септември, обеща министърът на образованието

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/obrazovanie/2017/07/16/3007938_uchitelskite_zaplati_shte_budat_uvelicheni_na_15/?ref=rss


За началото на учебната година всички учители ще получат 15% увеличение на заплатите си, каза днес по БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той допълни, че ще бъде предложен анекс в колективния трудов договор с преподавателите, който да позволи, в бъдеще актуализирането на заплатите да става диференцирано. Идеята е по-заслужилите учители да получават по-голямо увеличение.<br /><br />Вълчев допълни, че увеличението тази есен е част от обещаното двойно повишаване...

Португалски учени доказаха, че дузпите не са късмет

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3007923_portugalski_ucheni_dokazaha_che_duzpite_ne_sa_kusmet/?ref=rss


Дузпите са лотария, сме свикнали да чуваме всеки път, когато се стигне до изпълнение на 11-метрови удари. Да, ама не! Португалски учени доказаха, че дузпите са наука, която може да донесе на отбор между три и 12 точки на сезон.<br /><br />Сънародниците на Кристиано Роналдо са стигнали до извода, че нападателят на "Реал" (Мадрид) има само 58% шанс да вкара, ако бие в средата на вратата.<br /><br />Ако обаче Роналдо изпълни дузпата вляво шансовете скачат до 85%,...

Палестинец беше убит в Наби Салах на Западния бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338795

Палестинец беше убит в Наби Салах на Западния бряг 
Палестинец беше убит тази сутрин, след като се опита да открие огън по израелските войници и полицаи, дошли да го арестуват в Наби Салах на Западния бряг, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Палестинецът, идентифициран като Амар Халил, на 34 години, бил заподозрян, че е стрелял по израелци при два инцидента вчера.

Венецуела се готви за национален протест

http://www.cross.bg/peres-oskar-venetzyela-1549201.html

/КРОСС/ Издирваният от властите във Венецуела Оскар Перес направи публично изявление, с което призова за общонационален протест на 18 юли. Оскар Перес се намира в неизвестност, след като организира атаката с вертолет на сградите на Върховния съд и Министерството на вътрешните работи. Тогава група сътрудници на специалните служби на Венецуела, водени от Перес, обявиха начало на борба с режима на президента Николас Мадуро. След като хвърлиха граната и обстрелваха сградата на Министерството на вътрешните работи, групата излезе в нелегалност. Според официалните власти случилото се е терористична атака и започнаха издирване на съпричастните със събитията граждани. "Ние сме голяма група, хубаво е, че сме много. На 18 юли ще започне национален протест, който ще продължи, докато диктатурата не падне", заяви Перес в интервю за канал Telemundo. В анотацията към материала каналът заявява, че Оскар Перес продължава да е в нелегалност. Въпреки това няколко дни преди това Перес взе участие в протестен митинг в Каракас и даде няколко интервюта за журналисти, след което, както Telemundo съобщава, е тръгнал с мотоциклет в неизвестна посока. "Аз се боя за живота на всички венецуелци, които умират не толкова в протестите, а в болниците, от глад и нищета по улиците. Това е самият живот, което ни и ангажира", коментира Оскар Перес.  

Театър Римски терми започва от днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355564

3 премиери ще види варненската публика по време на тазгодишното издание на Театър Римски терми, научи Moreto.net. Предстоят 26 вечери, в които Варна ще се докосне до драматично, оперно, музикално и куклено изкуство. Планираните премиери са операта "Орфей и Евридика", постановката на Драматичния театър във Варна - "Комичната илюзия" и "Влюбеният Моцарт" - копродукция на Варненската опера, кукления театър ММФ "Моцартови празници".

Проговори още един лобист с руска връзка, посещавал Тръмп

http://dnes.dir.bg/news/USA-rusia-sasht-izbori-2016-rinat-ahmetshin-26068548

Руско-американският лобист Ринат Ахметшин, присъствал на среща в Тръмп тауър -централата на Доналд Тръмп в Ню Йорк миналата годи, е бивш офицер от руската армия

Четирима загинаха, други шестима са изчезнали при наводненията в Индия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338792

Четирима загинаха, други шестима са изчезнали при наводненията в Индия

Четирима души са загинали, а други шестима са обявени за изчезнали вследствие на наводненията в западната част на Индия, съобщиха в неделя властите, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“.  Железопътната мрежа и десетки магистрали в щата Гуджарат са наводнени, а електричеството в повече от 120 населени места е прекъснато.

Общо 110 мигранти са спасени край бреговете на Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338789

Общо 110 мигранти са спасени край бреговете на Гърция

В събота крайбрежната охрана на Гърция и „Фронтекс“ са спасили 110 мигранти без документи, след като тяхната лодка е имала проблеми край бреговете на Метони, в югозападната част на Пелопонес, съобщава Ekathimerini, цитиран от “Фокус“.  Спасителните плавателни средства са се отзовали след получаването на сигнал за помощ,

Задържаха нелегални мигранти в района на Свиленград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-nelegalni-migranti-v-rajona-na-svilengrad-2037086

Петнадесет нелегални емигранти са задържани в района на ГПУ-Свиленград, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тази сутрин в 8.00 часа от района на Свиленград на телефон 112 е подаден сигнал за опит за преминаване на държавната граница. На място са изпратени гранични патрули, които са устан

Надявам се следващата година да приключим темата дългове на БДЖ, обяви министърът на транспорта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3007933_nadiavam_se_sledvashtata_godina_da_prikljuchim_temata/?ref=rss


В процес сме на изчистване на дълговете на БДЖ. От 400 млн. лева те вече са намалени на 193 млн. Надявам се следващата година да приключим с тази тема, каза днес по БНР министърът на транспорта Ивайло Московски.<br /><br />За да стане това, България трябва да получи одобрение от петте банки, които са отпуснали най-големи кредити на превозвача, за даването на държавна помощ. Според министъра отпуснатият безлихвен заем от бюджета може да се покрива с бъдещите приходи в системата на...

ЧЕЗ подобрява електрозахранването с 43 проекта през юли

http://frognews.bg/news_138354/CHEZ-podobriava-elektrozahranvaneto-s-43-proekta-prez-iuli/

ЧЕЗ Разпределение стартира през юли 43 инвестиционни проекта, чрез които ще вложи над 1.5 млн. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България. Извън столицата ще бъдат инвестирани 1 млн. лева. Най-големият проект е реконструкция на над 2600 метра от въздушната мрежа ниско напрежение в с. Бели Осъм, община Троян.

Главчев ще връчва награди на колоездачно състезание за Купа "Васил Левски"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338787

Главчев ще връчва награди на колоездачно състезание за Купа "Васил Левски"Председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще се включи на 17 юли 2017 г. в юбилейното колоездачно състезание за Купа "Васил Левски" и ще връчи награди на победителите, съобщават от пресцентъра на народното събрание.  Двудневната обиколка, посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски,

Трагедия взе 8 жертви на футболен мач в Сенегал

http://www.cross.bg/senegal-stenite-rezyltat-1549200.html

/КРОСС/ 8 човека са загинали след инцидент по време на мач в Сенегал. Една от стените на стадион "Демба Диоп" в столицата Дакар се е срутила и е предизвикала смъртта на 8 запалянковци, а най-малко 49 са ранени, съобщават световните агенции. Трагедията се е разиграла на финала за Суперкупата на Сенегал между отборите на Уакам и Стад де Мбур. При резултат 2:1 за Уакам на трибуните се е стигнало до сбиване. Част от феновете са се опитали да избягат, а в резултат на създалата се паника една от стените е поддала и се е срутила.    

Турция затвори ГКПП ”Капитан Андреево”

http://frognews.bg/news_138353/Turtsiia-zatvori-GKPP-Kapitan-Andreevo/

Към 8.30 часа днес от турска страна е преустановено пропускането през ГКПП ”Капитан Андреево”. Посочваната причина са технически проблеми.

Откриха ледена пързалка с олимпийски размери в Кранево (видео)

http://www.cross.bg/drygi-tyrizma-angelkova-1549199.html

/КРОСС/ Министърът на туризма Николина Ангелкова участва събота вечерта в церемонията за официалното откриване на новия петзвезден хотел „Терма еко" в Кранево, който ще приема гости целогодишно. Изградената материална база съчетава морския, балнео-, СПА, конгресния, спортния и други видове туризъм. Тя е нагледно доказателство за най-актуалните тенденции за устойчивото развитие на сектора и привличането на висока категория потребители, заяви министър Ангелкова и допълни, че освен хотелската част са построени и други забележителни придобивки в целия комплекс „Терма еко вилидж". Общият проект е на стойност над 50 млн. лв. и се осъществява в три етапа. Вторият приключва тази година и включва не само комфортна хотелска част, луксозни вили, водни съоръжения с минерална вода, заведения за развлечение и хранене, спортни площадки, но и басейн с олимпийски размери и дори закрита ледена пързалка с много високи стандарти. Убедена съм, че всички те ще предложат на туристите много прекрасни преживявания, които ще ги връщат отново и отново тук, подчерта министърът. Тя припомни, че тази мащабна инвестиция се осъществява след проучване на важни за входящия ни туризъм пазари - руски, скандинавски, австрийски, чешки и др. През последните години тези дестинации бележат значителни ръстове и интересът на потребителите към България от тях се засилва

Откриха ледена пързалка с олимпийски размери в Кранево (видео)

http://www.cross.bg/purzalka-hotel-razmeri-1549199.html

/КРОСС/ Уникална за България и Европа закрита ледена пързалка с олимпийски размери бе открита с официална церемония в Кранево - на брега на Черно море, предава „Фокус" - Варна. На тържествената церемония присъства министърът на туризма Николина Ангелкова. Ледената пързалка, която е третата подобна в света - след тези в Сочи и Дубай, се намира в новия комплекс „Терма ЕКО", част от който е и петзвезден хотел. В новата придобивка вече тренират състезатели от различни страни, които зарадваха със своите изпълнения присъстващите на церемонията. За обработката на леда е закупена ролба на стойност над 200 000 евро. Тя е предпочетена заради работата й на ток, което е възможно най-щадящо за околната среда и природата. Топлият въздух, който се отделя при работата на климатичната система на пързалката, се използва за подгряване на открития и закрит басейни с олимпийски размери, които също са част от спортния комплекс. Той включва още зала за художествени тренировки, терени за игра за различни спортове, както и специализиран фитнес център и отделение за рехабилитация на спортисти и гости. Част от петзвездния хотел, на чиято територия е уникалното спортно съоръжение, е обзаведен и оборудван за деца. Специално за подрастващите на място ще бъде осигурен и лекарски екип с 24-часов режим на работа. Инвестицията е на стойност над 50 млн. евро, а инвеститорът преди дни дари на Община Балчик асфалтов път на стойност 400 000 евро

Как “Даймлер” се облагодетелства с 3,32 милиона евро

http://clubz.bg/56253-kak_%E2%80%9Cdajmler%E2%80%9D_se_oblagodetelstva_s_332_miliona_evro

Натовски изтребители "Юрофайтър" Снимка БГНЕС

Германският концерн “Даймлер” се е облагодетелствал с 3,32 милиона евро от сделка за доставка на 18 изтребителя “Юрофайтър” за Австрия, съобщават местни медии. За скандала пише в последния си брой от събота и германското сп. “Шпигел”.

По този повод австрийският политик Петер Пилц от „зелените“ е сезирал прокуратурата, която незабавно е завела следствие по подозрение в измама чрез престъпни схеми в особено големи размери.

Историята

На 1 юли  2003 г. “Юрофайтер ООД” – дружество с участие и на Германия чрез фирмата “EADS Daimler”, поема ангажимент до 2018 г. да достави на Австрия 18 изтребителя на обща стойност 4 милиарда евро.

Според Петер Пилц “Даймлер” е завишил чувствително цената, плащал е и подкупи. Така германският концерн се е облагодетелствал с 3,32 милиона евро за сметка на австрийските данъкоплатци. По този повод Пилц, известен с разкриването на корупционни схеми, е внесъл жалба в Главна прокуратура на Австрия. В нея той обвинява в измами мениджъри на “Даймлер”, но и представители на производителя на “Юрофайтър” - ЕADS (European Aeronautic Defense and Space Company).

Да припомним, че още през февруари т. г. отбранителното министерство на Австрия също депозира жалба, в която се твърди, че са били завишени цените на поръчаните от Виена изтребители с марката “Юрофайтер”. Така хазната е била ощетена с 1,1 милиарда евро.

“Жалбата е необоснована. Поръчката от страна на австрийски фирми, осъществена при посредничеството на “Даймлер” с ЕADS, е в пълно съзвучие със закона”, заяви говорител на германския концерн.

Венецуела се готви за национален протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=355575

Издирваният от властите във Венецуела Оскар Перес направи публично изявление, с което призова за общонационален протест на 18 юли. Оскар Перес се намира в неизвестност, след като организира атаката с вертолет на сградите на Върховния съд и Министерството на вътрешните работи.

Турция спря да пуска преминаващи през Капитан Андреево

https://www.actualno.com/society/turcija-sprja-da-puska-preminavashti-prez-kapitan-andreevo-news_622616.html

Преустановено е пропускането на моторни превозни средства през ГКПП-Капитан Андреево, съобщиха от МВР. Към 8.30 часа днес от турска страна е преустановено пропускането през ГКПП-Капитан Андреево поради технически проблем. От ГД „Гранична полиция“ препоръчват леките и товарните автомобили да се насочват към ГКПП-Лесово. Предприета е организация за своевременно информиране на шофьорите, уточняват от ведомството.  

Самоубийството при тинейджърите трудно се разпознава

http://www.moreto.net/novini.php?n=355574

Няма маркери и е трудно да се разпознае самоубийството в тинейджърска възраст. Това сподели в ефира на Нова телевизия детският психолог Младен Владимиров по повод Интернет предизвикателството "Син кит". Владимиров обясни, че точно това е възрастта, в която човек търси себе си и търси начини да се докаже пред значимите други.

Турция спря временно трафика през ГКПП ”Капитан Андреево”

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-turtzia-gkpp-kapitan-andreevo-26068431

Преустановено е пропускането на моторни превозни средства през ГКПП „Капитан Андреево”.

Министър потвърди 15 % увеличение на заплатите за всички учители

http://clubz.bg/56252-ministyr_potvyrdi_15_uvelichenie_na_zaplatite_za_vsichki_uchiteli

Обещанието за 15-процентно увеличение на заплатите на всички учители от първи септември ще бъде спазено. Това увери в предаването "Неделя 150" на БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той допълни, че увеличението догодина ще бъде диференцирано на база на промени в критериите.

"Всъщност обещанието е за двойно увеличение на заплатите на учителите в четиригодишен период - напомни просветният министър. - Това е първото увеличение, което е заявка, че ще бъде изпълнено и другото обещание. Ще предложим на отраслов съвет анекс към колективния трудов договор, с който това нещо да бъде направено.

За следващата година се надяваме да имаме възможност със законови промени да направим диференцирано увеличение на възнагражденията. Всъщност това двойно увеличение ще бъде средно - една част от учителите ще получат малко повече."

 

На 15 септември всички първокласници ще имат буквари на чиновете си, обеща още Вълчев. По-времеемка била процедурата за одобряване на нови учебници за II и IV клас, както и за учебниците за чужди езици за VIII клас, обяви още просветният шеф.

Д-р Ненков: Директори на болници ще бъдат дадени на прокурор

http://www.cross.bg/nenkov-ytochni-miroslav-1549198.html

/КРОСС/ Със сигурност ще има директори на болници, които ще бъдат дадени на прокурор. Това обяви в предаването „Тази неделя" зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той уточни, че подходът на сегашния екип в Министерството на здравеопазването е съвсем различен. И даде пример с директора на Ортопедичната болница в столичния квартал „Горна баня", който поискал от МЗ 70 хил. лв. за спешни ремонти, но проверка на министерството показала, че той вече е получил оферти за ремонтните работи и те са на стойност 20 хил. лв. Директорът е уволнен. За болницата в Ловеч д-р Ненков каза, че тя е в кома, но ще опитат да я съживят. Наскоро той обясни, че проблемите на лечебното заведение нямат нищо общо с лимитите, а са заради договор на лечебното заведение с частна структура за инвазивна кардиология, сключен преди 10 години. Ръководството на болницата е сменено изцяло с хора, които не са от града, уточни зам.-министърът. Процесът на модернизация на Спешната помощ ще бъде дълъг, предупреди д-р Мирослав Ненков. В момента се подготвят документите за 164 хил. лв., които ни отпуска безвъзмездно ЕС за оборудване и ремонти на спешните центрове. Те ще бъдат подадени в края на тази или началото на следващата година, уточни докторът. Относно агресията срещу медици той повтори, че бързо и ефективно правосъдие би я възпряло.    

Почина Алекс, пребит зверски за една цигара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338783

Почина Алекс, пребит зверски за една цигара

18-годишният Алекс, който бе пребит жестоко пред дискотека в Бяла, почина в събота в русенската болница, съобщава Dnes.bg от близки на момчето. Състоянието му се подобряваше бавно, но в крайна сметка лекарите не успяха да спасят живота му. Младежът беше настанен с тежка черепно-мозъчна травма в лечебното заведение рано в неделя сутрин на 9 юли,

Росен Плевнелиев: Таков хвърляше камъни в българското блато

http://frognews.bg/news_138322/Rosen-Plevneliev-Takov-hvarliashe-kamani-v-balgarskoto-blato/

„Таков беше символ на върховенството на правото. Той обичаше да прави разликата между върховенството на правото и закона. Казваше, че трябва да браним върховенството на правото от закона. Активен гражданин, с позиция, който наистина беше за пример за много от нас”, заяви бившият държавен глава Росен Плевнелиев.

Поздравление на Ердоган вместо сигнал на мобилния телефон

https://www.actualno.com/asia/pozdravlenie-na-erdogan-vmesto-signal-na-mobilnija-telefon-news_622589.html

Турските мобилни оператори са заменили обичайните звукови сигнали, които потребителите чуват при набирането на номер, със запис на поздравление на президента Реджеп Ердоган по повод Деня на демокрацията и национално единство. "Като президент, аз ви поздравявам по повод Д

Катастрофа затруднява движението по пътя Варвара – Велинград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338779

Катастрофа затруднява движението по пътя Варвара – Велинград

Лека катастрофа затруднява движението по пътя Варвара – Велинград, съобщава „Фокус”. В близост до жп прелеза след Варвара са се ударили два леки автомобила. Нанесени са само материални щети. На мястото все още няма полиция, която да регулира трафика. Инцидентът затруднява леко движението, тъй като е станал на завой.

Птица ли е като птица

http://www.eurochicago.com/2017/07/ptitsa-li-e-kato-ptitsa/

След няколко дни мълвата, че на Иван Стоянов са му поникнали гигантски крила и е станал важна птица, обиколи града. Навсякъде, откъдето минаваше или прелиташе, хората се събираха на тълпи и оживено обсъждаха събитието. А най-завистливите и също толкова злобни отиваха до Иван Стоянов и крадешком си отрязваха по някое перо от крилата му. За няколко месеца крилата на Иван Стоянов толкова бяха подрязани от онези завистливи типове, че Иван Стоянов изобщо не можеше да лети. Издигаше се само от време на време на няколко метра над земята и за обща радост на околните падаше обратно. По този повод завистливите и също толкова злобните разправяха наляво и надясно, че който лети високо, падал лошо в ниското. След половин година Иван Стоянов изобщо не можеше да лети. Толкова къси му бяха станали крилата. Даже жена му се смили над него и го пусна да спи до себе си.

Почина пребитото в Бяла момче

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-prebitoto-v-biala-momche-660638.html

Почина 18-годишното момче, което беше пребито в град Бяла на 8 юли. Информацията беше потвърдена от болницата в Русе.

Алекс е починал около 21.00 часа снощи. Той имаше черепно-мозъчна травма, заради което изпадна в кома. В средата на седмицата момчето излезе от комата, но остана с опасност за живота и въпреки усилията на лекарите, той не успял да се пребори. 

Кметът на Бяла обяви двудневен траур днес и утре в града, съобщава bTV. Отменени са всички културни мероприятия.

Очаква се прокуратурата да преквалифицира обвинението срещу 32-годишния нападател от средна телесна повреда в непредумишлено убийство.

ЧЕЗ Разпределение ще инвестира 1.5 млн. лв. в 43 проекта през юли

http://www.cross.bg/leva-hilyadi-naprezhenie-1549195.html

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение стартира през юли 43 инвестиционни проекта, чрез които ще вложи над 1.5 млн. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България. Извън столицата ще бъдат инвестирани 1 млн. лева. Най-големият проект е реконструкция на над 2600 метра от въздушната мрежа ниско напрежение в с. Бели Осъм, община Троян. В нея ЧЕЗ влага 115 хил. лева. Компанията е заделила 104 хиляди лева за обновяване на мрежата ниско напрежение в с. Микрево, област Благоевград. В град Враца модернизацията на 1000 метра от въздушната мрежа ще струва 70 хиляди лева, а в област Перник за реконструкция и обновяване на мрежите ниско напрежение ще бъдат инвестирани общо 75 хиляди лева. В София започва изпълнението на проекти на обща стойност 504 хиляди лева. Най-големият ще бъде реконструкцията на кабел средно напрежение в кв. „Хладилника", район Лозенец. В него компанията ще вложи 84 хиляди лева, както и подмяната на обелени при кражба кабели средно напрежение по бул. „Владимир Вазов", район Подуене. За тяхната подмяна ЧЕЗ е заделила 70 хил. лева. През юли на територията на област Монтана ЧЕЗ Разпределение стартира проекти на обща стойност 265 хиляди лева, в Плевенска област за 109 хиляди лева, в Ловешка област за 155 хиляди лева, за Благоевградска за 193 хиляди лева, а за Пернишка и Врачанска области са заделени съответно 119 и 91 хиляди лева

Преустановено е пускането на МПС през ГКПП „Капитан Андреево”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338774

Преустановено е пускането на МПС през ГКПП „Капитан Андреево”

Преустановено е пропускането на моторни превозни средства през ГКПП „Капитан Андреево”. От ГД „Гранична полиция“ препоръчват леките и товарните автомобили да се насочват към ГКПП „Лесово”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 08.30 часа днес от турска страна е преустановено пропускането през ГКПП „Капитан Андреево” поради технически проблем.

Захариева: От нас зависи дали ще сме в ядрото или периферията на ЕС

http://www.cross.bg/zaharieva-vremeto-zloypotrebi-1549194.html

/КРОСС/ Важно е да се разбере има ли злоупотреби, свързани с НДК, кой ги е извършил, с което темата ще бъде затворена и ще престанем да се отклоняваме от целите, които имаме за времето на европредседателството ни. Това заяви по Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева . Министър Захариева е съжалявала - още преди в общественото пространство да се развихри скандала с Мирослав Боршош и Лиляна Павлова и обвиненията за злоупотреби със средства за ремонта на НДК - че общественото внимание у нас е било концентрирано върху това колко пари ще ни струва председателството на ЕС, а не какви са целите, които ще се стремим да постигнем през този период. Шефът на МВнР призова аферата около НДК да бъде оставена в ръцете на компетентните органи. И допълни, че в Брюксел никой не я е питал за случващото се около НДК. „Важно е да установим има ли злоупотреби, кой ги е извършил или не и това ще затвори темата", каза Захариева. Мнението й е, че е важно да се установи истината за скандала и имало ли е такива неща. Що се отнася до програмата за времето, през което ще бъдем начело на Съвета на ЕС, тя ще бъде конкретизирана в края на годината не поради забавяне, а тъй като трябва да се изчака какво ще е изпълнението от страна на сегашния председател на Съвета на ЕС Естония, за да видим кои досиета ще останат за времето, когато ние ще поемем позицията

Турция спря да пуска преминаващи през Капитан Андреево

https://offnews.bg//obshtestvo/turtcia-spria-da-puska-preminavashti-prez-kapitan-andreevo-660637.html

Преустановено е пропускането на моторни превозни средства през ГКПП-Капитан Андреево, съобщиха от МВР. 

Към 8.30 часа днес от турска страна е преустановено пропускането през ГКПП-Капитан Андреево поради технически проблем.
От ГД „Гранична полиция“ препоръчват леките и товарните автомобили да се насочват към ГКПП-Лесово.

Предприета е организация за своевременно информиране на шофьорите, уточняват от ведомството.

ТИР се обърна на главен път E-79 в района на град Димово, в посока Видин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338772

ТИР се обърна на главен път E-79 в района на град Димово, в посока Видин

Тежкотоварен автомобил с полска регистрация се е обърнал на главен път E-79 в района на град Димово, в посока Видин, съобщава „Фокус“. Превозното средство затруднява движението в района и затова е препоръчително водачите да използват алтернативния маршрут през

7 души пострадаха при катастрофа на главен път Е-79

https://www.actualno.com/crime/7-dushi-postradaha-pri-katastrofa-na-glaven-pyt-e-79-news_622613.html

Катастрофа между два леки автомобила е станала на главен път Е-79 Благоевград – Кулата в района на Сандански. Това съобщиха за „Фокус“ от полицията. Инцидентът е възникнал малко след 9.00 часа при „Мамин Кольо“. По първоначални данни ранените са около 7 души, като

Лесна адаптация в яслата – мисията е възможна

https://offnews.bg//mama-nindzha/lesna-adaptatcia-v-iaslata-misiata-e-vazmozhna-660639.html

Автор: Тея Николова  Това е разказ за адаптацията на едно двегодишно дете в целодневна занималня. Знам, че всяко малко човече е различно и се приспособява по свой си начин. Но пък страховете на майките (и на родителите изобщо) са едни и същи. Дано моите ви помогнат да минимизирате вашите. И още нещо, според мен няма особени пречки и адаптацията в общинските детски градини и ясли да се случва плавно и безболезнено. Въпреки многото деца и малобройния персонал.   Колкото и добре да си изкарва човек майчинството, рано или късно то приключва. При нас идеята беше да съм вкъщи, докато Малчо стане…

Формула 1, финалът на "Уимбълдън" и Диамантена лига в ефира днес

https://offnews.bg//drugi/formula-1-finalat-na-uimbaldan-i-diamantena-liga-v-efira-dnes-660635.html

Ако и при вас вали навън, няма от какво да се притеснявате. Спортната програма по българските канали е богата и интересна.

Спорт

10:00 Кану-каяк: ЕП в Пловдив БНТ HD

10:30 Волейбол, Гран при /жени/Л Китай – САЩ Mtel sport 2

11:00 Скокове във вода, СП в Будапеща Евроспорт

13:00 Кану-каяк, ЕП в Пловдив БНТ/БНТ HD

13:45 Колоездене, обиколка на Франция Евроспорт

15:00 Формула 1: Гран при на Великобритания Диема спорт 2

15:15 Кану-каяк, ЕП в Пловдив БНТ HD

16:00 Тенис, Уимбълдън, финал: Роджър Федерер – Марин Чилич Евроспорт 2

17:00 Лека атлетика, СП за юноши и девойки в Кения БНТ HD

17:00 Голф, Scottish Open Mtel sport 2

20:00 Формула Е в Ню Йорк БНТ HD

20:10 Лека атлетика, Диамантена лига в Рабат Mtel sport 1

20:15 Скокове във вода, СП в Будапеща Евроспорт

01:00 Волейбол: Гран при /жени/: Пуерто Рико – България Mtel sport 1

Футбол

11:00 СКА – Зенит Mtel sport 1

14:35 Тянжин – Шанхай Шенхуа Mtel sport 2

17:00 Мариупол – Верес Mtel sport 1

19:00 ЕП /жени/: Холандия – Норвегия Евроспорт 2

20:30 Ботев (Пд) – Пирин Диема спорт

21:45 ЕП /жени/: Дания – Белгия Евроспорт

22:00 Чапекоензе – Сао Пауло Sport+ HD

01:00 Куритиба – Флуминензе Sport+ HD

Захариева: Европредседателството не е сгради, а послания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338782

Захариева: Европредседателството не е сгради, а послания

Европредседателството не е сгради, то преди всичко е послания и уменията на България да постига баланс, съгласие, консенсус и солидарност между европейските държави. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова телевизия. По казуса с НДК и Мирослав Боршош, Захариева обясни, че след като се каже,

Студ насред горещниците, градушки, бури и гръмотевици ни чакат

https://www.vesti.bg/bulgaria/stud-nasred-goreshtnicite-gradushki-buri-i-grymotevici-ni-chakat-6071537

През нощта ще продължава да вали, а в понеделник валежите ще намаляват, във вторник слънцето се връща

Императорските пингвини- изчезващ вид до края на века

http://www.cross.bg/pingvini-broii-spravyat-1549191.html

/КРОСС/ Императорските пингвини са известни с това, че успяват да преборят суровите антарктически зими, но много скоро може да не успеят да се справят със суровите климатични промени. Това са открили учени, които предполагат, че до края на този век най-големите пингвини на Земята може и да не оцелеят. Според предишно изследване пък бързото затопляне на въздуха и температурите на морето, които топят морските ледове, могат да причинят рязък спад в техния брой с до 19% до 2100 г. Нов модел, обаче, разглежда други фактори, включително как отделни пингвини се справят с климатичните промени, мигрирайки към места с оптимално покритие на лед. В техния модел на потенциални миграции, учените изследват колко далеч обикновено могат да отидат пингвините и какви фактори определят техните решения. Изследователите използват предварително събраната информация от Pointe Géologie в Антарктида, наред със сателитни изображения на колонии пингвини, които разкриват факти за тяхното придвижване и поведение при хранене. Моделът дава представа, че за следващите две десетилетия, популацията ще остане стабилна и дори може леко да се увеличи с мигрирането на птиците към по-обитаеми локации. След 2050 г., обаче, всичко ще тръгне надолу. Въпреки че процентът на спад на популацията може да варира, до 2100 г. почти всички императорски пингвини се очаква да бъдат изчезнал вид, обобщават изследователите в предстоящия брой на списание Biological Conservation

Протест срещу кариера за мрамор блокира граничния пункт Илинден - Ексохи

https://offnews.bg//obshtestvo/protest-sreshtu-kariera-za-mramor-blokira-granichnia-punkt-ilinden-e-660636.html

Жители на село Ново Лески блокираха граничния пункт Илинден - Ексохи заради кариера за добив на инертни материали и мрамор.

Местните жители са убедени, че кариерата ще влоши изключително много качеството на живот, ще навреди на много природни дадености, сред които минерален извор.

Кариерата е близо и до минерален извор, както и до нивите и лозята на местните, съобщава bTV.

Хората поискаха правитеството да не подписва концесията на кариерата.

Концесията е дадена буквално два дни преди оставката на кабинета на Пламен Орешарски, заяви протестиращ. 

Кметът Георги Ванкалов коментира, че искат да сезират властта да провери дали са спазени изискванията за откриване на кариерата. По думите му със "сигурност има подмолен начин за взимане на документи." Йованович добави, че дори няма направен ОВО

45-годишен мъж загина при катастрофа на пътя Баня - Карлово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338769

45-годишен мъж загина при катастрофа на пътя Баня - Карлово

45-годишен мъж е загинал при катастрофа на пътя Баня - Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден около 22:30 часа вчера. Лек автомобил с пловдивска регистрация, шофиран от 45-годишен правоспособен водач, се е движил по пътя от Баня към Карлово с несъобразена с пътните условия скорост.

Ориенталска вечеря с Енджи Касабие

http://www.cross.bg/orientalska-vecherya-s-endzhi-kasabie-1549192.html

Макар и да не победи във вчерашния финал на "Черешката на тортата" по Нова Телевизия, звездната диетоложка Енджи Касабие впечатли гостите си с уникално екзотично меню и огромното си гостоприемство.Тя определено се превърна във фаворит на зрителите и похвалите не закъсняха, след блестящото й представяне.Много елегантна, тя посрещна звездните си гости в дома си и ги пренесе в далечен Ливан, с продукти донесени директно от Бейрут.Голямата изненада бяха и трите десерта, които Енджи приготви, наред със стилната си прическа.        

Реджеп Ердоган: За смъртното наказание ме интересува какво мисли Ахмет, а не Ханс

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/16/3007920_redjep_erdogan_za_smurtnoto_nakazanie_me_interesuva/?ref=rss


Турският президент Реджеп Ердоган на два пъти повтори снощи, че ще подпише закон за връщане на смъртното наказание, ако той бъде приет от парламента. В реч на моста на Босфора обещанието дойде след изявлението, че никой, предал турския народ, няма да остане ненаказан. По-късно същото беше подчертано и в реч пред парламента.<br /><br />Наясно, че връщането на смъртното наказание ще означава край на преговорите на Турция за влизане в ЕС, Ердоган заяви, че обръща повече внимание какво...

Протестиращи блокираха път към Гърция заради кариера

http://frognews.bg/news_138352/Protestirashti-blokiraha-pat-kam-Gartsiia-zaradi-kariera/

Жителите на село Ново Лески протестираха срещу предстоящото изземане на инертни и мраморни материали в района. Хората твърдят, че кариерата ще замърси въздуха и ще попречи на живота на редица редки видове.

"Мерцедес" подписа нов договор с петролен гигант

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3007913_mercedes_podpisa_nov_dogovor_s_petrolen_gigant/?ref=rss


Световният шампион при пилотите и конструкторите във Формула 1 "Мерцедес" подписа нов договор с един от основните си спонсори "Петронас". Малайзийският петролен производител остава партньор на Сребърните стрели до 2020 г.<br /><br />В последните няколко седмици вървяха упорити слухове, "Петронас" ще се откаже от спорта, заради изваждането на Гран при на Малайзия от календарата. В събота обаче "Мерцедес" съобщи, че удължава договора.<br...

Почина майката на президента Росен Плевнелиев

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochina-majkata-na-prezidenta-rosen-plevneliev-2037075

Почина майката на президента (2012-2017) Росен Плевнелие, съобщи "24 часа".

Славка Плевнелиева бе дългогодишна учителка в Приро

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/pishe-standart-vasil-1549189.html

/КРОСС/ В навечерието на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски на 18 юли, въпросът къде са тленните му останки остава една от най-големите загадки пред българската историческа наука. Над 10 са версиите за местонахождението на гроба на Апостола, показват документи на близо век, които ще бъдат публикувани в Интернет тези дни, пише във водещата си статия „Труд". Опашка от ранни зори ще се извие пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий". Сградата отваря вратите си за всички, които искат да видят оригиналното тефтерче на Васил Левски. То се съхранява в трезор в БНБ и се вади изключително рядко, отбелязва „Стандарт". Хората с дългове са изложени на нова измама. Хакери атакуват длъжници към фирми за бързи кредити, предупреждава „Стандарт". Онлайн крадците намирали адресите на клиенти на фирмите и от името на компаниите изпращали имейл с текст „Искова молба". В нея пише, че човекът дължи пари и има 5-дневен срок да се издължи в пълен размер, в противен случай всеки ден ще му се трупат по 3,5% наказателна лихва, обяснява изданието. 2 милиона лева отпуска социалното министерство, за да осигури работа на най-бедните хора у нас, съобщава „Стандарт" в друга статия. Нова програма, която тръгва пилотно през септември, дава шанс на безработни от 14 общини от Северозапада

Ердоган: Твърде много врагове очакват гибелта на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338739

Ердоган: Твърде много врагове очакват гибелта на Турция

По време на демонстрация по случай първата годишнина от опита за преврат в Анкара президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната има много врагове, които очакват нейната гибел, съобщава РИА Новости, цитирана от “Фокус“.  „Твърде много врагове очакват гибелта на Турция. Ако започна да ги изброявам,

Блокаж на граничния пункт Илинден-Ексохи

http://www.cross.bg/karierata-granichniya-pynkt-1549188.html

/КРОСС/ Заради нова кариера за добив на мрамори и инертни материали жителите на село Ново Лески излязоха тази сутрин на протест. Те блокираха пътя към граничния пункт Илинден - Ексохи. Местните хора са твърдо против кариерата да заработи. Те са убедени, че кариерата ще влоши изключително много качеството на живот, ще навреди на много природни дадености, сред които минерален извор.  

Разглеждаме чуждестранни военни кораби във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355565

Чуждестранни военни кораби, които се включат в учението "Бриз 2017" ще могат да бъдат разгледани днес в района на Морска гара, научи Moreto.net. Плавателните съдове ще са достъпни за гражданите между 15 и 19 часа на 16 юли.

Продават шотландски остров за 4,25 млн. паунда

https://www.actualno.com/europe/prodavat-shotlandski-ostrov-za-425-mln-paunda-news_622586.html

Живописният остров Улва, разположен в архипелага Вътрешни Хербиди в Шотландия, за първи път за последните 70 години се предлага за продажба. Настоящите собственици - британското семейство Хауърд, са го оценили на 4,25 млн. паунда ( $ 5,5 млн.). Островът е с площ от 19.9 кв.км и населе

След 25 години БНТ свали "Дързост и красота"! Причината е сензационна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338741

След 25 години БНТ свали "Дързост и красота"! Причината е сензационнаКато удар под кръста на пенсионерите дойде новината за края на една ера. БНТ, без първоначално обяснение, сякаш да остави всички в още по-голям ступор, спря излъчването на "Дързост и красота", сериала, за който се носят легенди. Моментално фейсбук, макар и на шега, реагира на спирането на сапунката.

Председателят на турския парламент: Никой няма да посмее да извърши друг преврат в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338737

Председателят на турския парламент: Никой няма да посмее да извърши друг преврат в Турция

Турците отново излязоха по улиците, за да покажат на организацията „Фето“ и нейните чуждестранни поддръжници, че страната е неуязвима, заяви в събота председателят на турския парламент Исмаил Караман, съобщава Anadolu Agency, цитиран от “Фокус“.  По време на събитие в парламента по повод първата годишнина от неуспешния опит за преврат Караман

Захариева: Нашето председателство ще реши бъдещето на Европа

http://frognews.bg/news_138323/Zaharieva-Nasheto-predsedatelstvo-shte-reshi-badeshteto-na-Evropa/

Като че ли нямаше дебат за европредседателство ни по същество и какво може да спечели България от него. Обърна се повече внимание на казуса НДК, което не е добре. Европредседателството не е сгради. Това каза пред Нова телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Захариева: По време на нашето председателство ще се реши бъдещето на Европа

http://frognews.bg/news_138323/Zaharieva-Po-vreme-na-nasheto-predsedatelstvo-shte-se-reshi-badeshteto-na-Evropa/

Като че ли нямаше дебат за европредседателство ни по същество и какво може да спечели България от него. Обърна се повече внимание на казуса НДК, което не е добре. Европредседателството не е сгради. Това каза пред Нова телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Синдикатите предупредиха управляващите: Играете си със социалното недоволство

https://offnews.bg//obshtestvo/sindikatite-preduprediha-upravliavashtite-igraete-si-sas-sotcialnoto-660634.html

Категорично няма да се съгласим с отпадането на класа за прослужено време. Някой се опитва да нагнетява социално недоволство и се надявам, че това не е премиерът Бойко Борисов. 

Това каза в интервю за БНР лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той предупреди, че отпадането на класа ще повиши напрежението и заяви, че синдикатите няма да позволят това да се случи. 

Той припомни, че в програмата на ГЕРБ и Обединените патриоти не е записано отпадане на класа и предположи, че става въпрос за "импровизации". 

На 350 хил. души в администрацията заплатите не са претърпели сериозни промени, обясни Димитров и каза, че синдикатите ще настояват за отпускането на 650 млн . лв. допълнително за увеличение с 15-20 процента на заплащането в здравеопазването и "добрата" администрация и сектор сигурност.

Председатеят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че класът прослужено време е отживелица. Тя обаче обясни, че правителството няма да заеме твърда позиция по въпроса, тъй като това трябва да стане с преговори между правителството и бизнеса. Тя уточни, че нейното мнение е лично и че с него не ангажира правителството и управляващата коалиция. Тя се съгласи, че приходите в администрацията трябва да се повишат - както за възнаграждения и за условията на труд.

"Ще търсим заедно баланс в това как да бъдат разпределени приходите между различните пера на бюджета. Но с повишаването на работната заплата това неминуемо трябва да доведе до увеличение на заплащането в бюджетната сфера", каза тя, но допълни, че това вероятно трябва да бъде обвързано с диференциация и като се отчита ефикасността в работата на съответната администрация. 

"Всички ние, които се борим с чиновниците, те само пречат в работата на съответната администрация", заключи Стоянова. 

Тя обаче не смята, че заплащането и повишаването на доходите са свързани с напрежение в обществото. "Българинът иска, когато имаме реални показатели в икономиката, че трябва да има увеличение на доходите. И българинът това го чувства. Магазините са пълни с хора, заведенията са пълни с хора, магистралата е пълна. Това означава, че животът се движи, че има доходи, че има бизнес", каза тя.

По думите ѝ обаче има "една друга България", където положението е доста тежко и усилията трябва да бъдат насочени към равномерно развитие, където евентуално може да се породи напрежение. 

Светини от Русия и Атон пристигат в Пловдив

https://offnews.bg//obshtestvo/svetini-ot-rusia-i-aton-pristigat-v-plovdiv-660633.html

Част от покрова и одеждите на Света Богородица идват от Русия по случай храмовия празник на църквата „Света Марина“ в Пловдив. В митрополията в града ще бъде донесено и копие на иконата Света Богородица Всецарица от Света гора.

Светините ще бъдат посрещнати в пловдивския храм „Свето Успение Богородично“ и ще бъдат пренесени с литийно шествие до Света Марина.

Ние ще имаме радостта да посрещнем една много благодатна икона от Света гора - Света Богородица Всецарица Пантанаса, която се намира във Ватопедския манастир и която лекува от рак. Затова имаме щастието да получим чудотворно благодатно копие, осветено именно там, на Света гора, във Ватопедския манастир. Светогорски монаси ще ни я донесат и един достоен българин ще я пренесе и поднесе в дар на Българската митрополия в митрополитския храм "Света Марина", каза пловдивският митрополит Николай, цитиран от БНР.

Милионерът Пол Сколарди споделя възгледите си за богатството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280772_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%9F%D0%BE%D0%BB+%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%

 Повечето от нас се стремят към успех и богатство, но много малко от нас мислят за това как бихте се променили след като спечелите милиони долари.

Милионерът Пол Сколарди от две десетилетия е в сферата на коорпоративните финанси. Той натрупва богатството си от вложения на фондовите пазари. Когато натрупва богатството си Сколарди осъзнава, че работата му тепърва започва.

„Когато постигнете голямата цел, не трябва да забавяте темпото и да губите мотивация. Лесно може да изгубите себе си в безхаберие.” – казва Сколарди.

Ето още няколко съвета от милионерът, които ще Ви дадат насоки как да не губите тренинг.

1. Поставете си по-големи цели
„Когато сте стартирали вашия бизнес, не сте предполагали, че ще постигнете такъв успех.”
Поставете си по-голяма цел, след изпълнението, на която ще се чувствате още по-успешни.

2. Работете още по-усърдно
„Съществува тенденция хората да се отпуснат, след като постигнат успех. Не спирайте да се радвате на живота, но и не се отпускайте, учете се постоянно и се трудете упорито.”
Запомнете как сте постигнали успех първия път, научете успешните практики и не спирайте да вървите към целта.

3. Не обръщайте внимание на завистта
„Хората ще говорят за Вас лоши неща зад гърба Ви и в социалните медии. Подгответе се да чуете всевъзможни изказвания по свой адрес и това няма да бъде градивна критика.”
Клюките, които чувате за себе си не трябва да Ви отказва.
„Хората имат грешно мислене за успеха. Нагласата им е да изискват твърде много на ниска цена и да бъде доставено веднага. Всяко усилие, което правите трябва да бъде заради Вас.”

4. Проявявайте скромност
„Аз направих тази грешка, когото за първи път станах милионер. Тогава загубих цялото си състояние.”
Ако загубите скромността си може да загубите приятелите и семейството си. И тогава цялото щастие от успеха ще изчезне.

Удължиха срока на квесторството в двете застрахователни компании

http://econ.bg/Новини/Удължиха-срока-на-квесторството-в-двете-застрахователни-компании_l.a_i.745700_at.1.html

Розалина Градинарова-Стоянова остава до края на август в "Надежда" и до края на септември в СИВЗК Комисията за финансов надзор (КФН) удължи срока...

7 души пострадаха при катастрофа на главен път Е-79

https://offnews.bg//112/7-dushi-postradaha-pri-katastrofa-na-glaven-pat-e-79-660632.html

Катастрофа между два леки автомобила е станала на главен път Е-79 Благоевград – Кулата в района на Сандански. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин дежурният служител в Областно пътно управление – Благоевград.

Инцидентът е възникнал малко след 9.00 часа при „Мамин Кольо“. По първоначални данни ранените са около 7 души, като част от тях са транспортирани в болницата в Сандански, а други в Благоевград. За сега няма данни за загинали.

Движението по пътя, в района на инцидента е ограничено, тъй като се налага на място да пристигне екип на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград.

Министърът на екологията на Франция призова да се направи график за намаляване на зависимостта от АЕЦ

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2017/07/16/3007904_ministurut_na_ekologiiata_na_franciia_prizova_da_se/?ref=rss


Франция трябва да изготви график, по който да изпълни намеренията си да съкрати до 50 на сто дела на добиваната електроенергия от ядрени електроцентрали в срок до 2025 г, заяви френският министър на екологичния и солидарен преход Никола Юло в интервю, публикувано днес в регионалния всекидневник "Уест Франс", предаде "Ройтерс".<br /><br />Приет през 2015 г. закон изисква страната в срок от осем години за сведе до 50 процента генерираната от ядрени реактори...

Министърът на екологията призова Франция да направи график за намаляване на зависимостта си от АЕЦ

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2017/07/16/3007904_ministurut_na_ekologiiata_prizova_franciia_da_napravi/?ref=rss


Франция трябва да изготви график, по който да изпълни намеренията си да съкрати до 50 на сто дела на добиваната електроенергия от ядрени електроцентрали в срок до 2025 г, заяви френският министър на екологичния и солидарен преход Никола Юло в интервю, публикувано днес в регионалния всекидневник "Уест Франс", предаде "Ройтерс".<br /><br />Приет през 2015 г. закон изисква страната в срок от осем години за сведе до 50 процента генерираната от ядрени реактори...

Аз уча мама да чете

http://clubz.bg/56251-az_ucha_mama_da_chete

Как да накараш едно дете, което е застрашено от отпадане от училище, да остане в класната стая? Например, като му предложиш да научи мама да чете. Защото тя също не може. И е на 30 години.

Това е само част от нестандартните подходи на учители да задържат в училище хлапета, които имат откровени затруднения в обучението, не разбират и не могат да четат или да смятат. Заниманията са част от един от най-скъпите проекти по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ – „Твоят час“, чиято обща стойност е 140 милиона лева.

Тя отпуска пари за два вида дейности – едната са кръжоци, но по-важната част са допълнителни занимания с деца, които имат образователни пропуски и са застрашени да отпаднат от училище, тъй като не могат да се справят с материала. В повечето случаи това са ученици или от ромски произход, или такива, чиито родители са заминали на гурбет и ги отглеждат баби и дядовци.

Идеята е хлапетата да бъдат обхванати в малки групи до 10 души, където с всяко от тях може да се работи индивидуално и да му се обяснява конкретно този материал, който то не разбира.

„Когато са в час с други съученици, много от децата се стесняват да обяснят, че не разбират нещо. Ако са в група с други връстници, които имат същия проблем, децата се отпускат, защото си казват: „И той не разбира, и оня също не разбира“ и признават затрудненията си. Така е по-лесно да се работи с тях“, разказва Галина Евденова, началник на регионалното управление на образованието във Враца.

Учители от селата в област Велико Търново, в които 99 на сто от децата са роми, споделят, че учениците идват в първи клас, без да знаят и дума български. Други го знаят, но смесват български и ромски или турски думи – нерядко вместо „зайчето“ се случвало да напишат, че „таушанчето подскача в гората“. Покрай допълнителните занимания обаче децата успели да се научат дори да четат на български, без да сричат.  

Момиченце, което било пред отпадане, направило диктовката си на изпита след четвърти клас без нито една правописна грешка. Момче, което не умеело да изписва цели думи, а само отделни букви, успяло да изкара цели три точки на диктовката по време на националното външно оценяване. При това учителите твърдят, че масово им се налага да поправят образователни пропуски от предишни години, като например обучават на четене деца в четвърти клас, които все още сричат или не могат да смятат дори до 10. Поради факта, че училище до четвърти клас не може да се повтаря, в момента децата масово преминават от клас в клас, без да са научили елементарни неща.

Това бе заложено в предишния образователен закон, заложено е и в новия, който влезе в сила през август миналата година. В пети или шести клас, когато материалът става по-сложен, а класовете вече могат да се повтарят, учениците вече направо отпадат от училище, защото не могат да разберат нищо от това, което им се преподава. Ако изкарат двойки в края на годината, те просто се отказват да продължат в училище. Допълнителната работа с тях е един от начините те да бъдат задържани още от малки, но за целта държавата не може да намери допълнително финансиране, затова и то идва по линия на Европа.

Учители споделят, че значителна част от децата не стават отличници, но отбелязват свой личен успех, макар и със стотни на изпитите, така че в крайна сметка да бъдат с една степен по-грамотни. Покрай заниманията се привличат и родителите – поне тези, които не са на гурбет, и така те поне частично се ангажират с успеха на детето си. Или поне искат то да завърши, а не да стане булка на 12 години.  

Проучване: Британците искат Лондон да спре да продава оръжия на Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338735

Проучване: Британците искат Лондон да спре да продава оръжия на Саудитска Арабия

Великобритания трябва да спре да продава оръжия на Саудитска Арабия, която е обвинявана за смъртта на цивилни при гражданската война в Йемен, съобщава The Independent, цитиран от “Фокус“.  Мнозинството от гражданите смятат, че не е правилно Лондон да доставя оръжия за милиарди паунди на кралството, показва проучване,

Д-р Ненков със закана: Купонът за някои директори на болници свърши

http://frognews.bg/news_138334/D-r-Nenkov-sas-zakana-Kuponat-za-niakoi-direktori-na-bolnitsi-svarshi/

В спешните отделения има много нападения над колеги, за които не знаем нищо. Повечето от тях са вербални. Не може до всяка една двойка лекари да се сложат полицаи. Единственото решение е бързо правораздаване и бързи присъди. Хубаво е да покажем последните двама хубавци, които нападнаха акушерки. Надявам се да не излезе сега, че имат високо кръвно или нещо друго.

Техническа неизправност е вероятната причина за пожара в Казичене

http://www.cross.bg/burzo-tehnicheska-postradali-1549187.html

/КРОСС/ Техническа неизправност е вероятната причина за големия пожар, възникнал в събота в склад в Казичене, съобщава Нова тв. Огънят е овладян бързо, очаква се да бъдат изчислени щетите. Няма замърсяване на въздуха и пострадали. Огънят тръгва от единия край на сградата и много бързо се разпространява на голяма площ. На места все още тлее, каза пожарникарят Тодор Тодоров. Като бъдат потушени и тези тлеещи огнища, ще влязат полицаи и разследващи, за да се уточни причината за пожара. В складовото помещение е имало газови бутилки, които за щастие не са се възпламенили. Като изключим умората, всички колеги са добре и няма пострадали, допълни огнеборецът. В събота около 10 ч лумна пожар в голям склад на фирма за търговия с дрехи втора употреба. Очакват се разследващи екипи.  

Меркел: Брекзит и изборите във Франция промениха виждането ми за ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=355572

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред избиратели, че решението на Великобритания да напусне ЕС и изборът на Еманюел Макрон за френски президент са променили виждането й за Евросъюза, като допълни, че борбата за една по-силна Европа си заслужава, предаде Ройтерс.

Осем души загинаха при стълпотворение на стадион в Сенегал

https://www.actualno.com/africa/osem-dushi-zaginaha-pri-stylpotvorenie-na-stadion-v-senegal-news_622585.html

Осем души загинаха, а 49 бяха ранени при стълпотворение и рухване на стена на стадиона в Дакар, столицата на Сенегал. Инцидентът е станал след края на футболен мач. Стената се срутила в резултат на стълпотворението при напускане на стадиона.

7 души пострадаха при катастрофа между две коли на главен път Е-79

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338733

7 души пострадаха при катастрофа между две коли на главен път Е-79

Катастрофа между два леки автомобила е станала на главен път Е-79 Благоевград – Кулата в района на Сандански, има пострадали. Това съобщи дежурният служител в Областно пътно управление – Благоевград, цитиран от “Фокус“.  Инцидентът е възникнал малко след 9.00 часа при „Мамин Кольо“. По първоначални данни ранените са около 7 души,

Избраха строител на още 16 км от "Хемус". Не е Пеевски

http://clubz.bg/56250-izbraha_stroitel_na_oshte_16_km_ot_hemus_ne_e_peevski

Магистрала Хемус. Снимка БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" избра изпълнител за проектирането и строителството на 16,3- километрова отсечка от магистрала „Хемус“.

Класираният на първо място кандидат е обединението „Хемус 16320“, в което участват „Инфра Експерт", „Пътинженерингстрой-Т", „Автомагистрали - Черно Море“ и „Трансконсулт-22". Консорциумът ще изгради трасето между пътните възли "Белокопитово“ и "Буховци“ в посока Търговище за близо 120 млн. лв. без ДДС. 

Обявената прогнозна стойност на проекта беше 133 млн. лв., а спечелилата оферта не е най-ниската от допуснатите до финалната права четири предложения. 

АПИ все още не публикувала протокол от дейността на оценителната комисия, за да станат ясни критериите по класирането.

Най-малко пари за отсечката искаше обединението "Хемус Изток -2016"– малко под 100 млн. лв. В него влизат "ПСТ Груп" и "ОРС инфраструктура".

Според справка в Търговския регистър официалният собственик на ПСТ е кипърската офшорка "Колвик Сървисис Лимитид" - поредната фирма, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

В управлението й влизат зам.-транспортният министър от първото правителство на Борисов - Камен Кичев, както и началникът на кабинета на транспортния министър Александър Цветков, който беше махнат от Борисов през 2011 г. и на негово място дойде Ивайло Московски. 

По-ниска цена от победителя - 117,4 млн. лв., предложи и „Геопът Белокопитово", в което участват "Геострой" и „Пътстрой 92" (от групата на бизнесмена Цоло Вутов).

В надпреварата се включи и консорциумът "Хемус Лудогорие" с участници „Трейс Груп Холд“, „Пътища и мостове“ и „Пътно строителство“, но той даде най-скъпата оферта - почти  130 млн. евро без  ДДС. 

Стига да няма обжалвания на процедурата, проектът трябва да е финализиран до 3,5 години и участъкът да бъде пуснат в експлоатация в началото 2021 г.

По отсечката е предвидено изграждането на 6 виадукта, пътен възел „Буховци“ за връзка с третокласния път Мировец - Певец,  нова връзка Шумен - Търговище при „Белокопитово“,мост и 11 пресичания със селскостопански пътища.

Засега магистрала "Хемус" се реализира със средства от бюджета по програма „Ново строителство“ на АПИ.

В началото на 2017-а за изпълнител на 10-километровата отсечка между Ябланица и Боаза на "Хемус" беше избрано обединението "ХВП Ябланица", в което участват "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас". Част от тях са същите фирми, заради които премиерът Борисов лично разпореди спиране на търгове за магистралата година по-рано заради "витаещи съмнения", че избраните изпълнители са свързани с Пеевски и шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

Междувременно "Водстрой 98" бе препродадена на "Хидрострой" на бизнесмена Велико Желев, който е шеф на Пътната агенция в периода 2001-2005 г.
 

Испанци показват суперхибрид с 1000 к.с.

http://www.cross.bg/boreas-razpolaga-boreii-1549186.html

/КРОСС/ Испанската компания DSD Design & Motorsport представи прототип на хиперкола, носеща името Boreas. Технически подробности за автомобила не бяха разкрити, но се твърди, че той разполага с хибриден силов агрегат, развиващ над 1000 к.с. Машината е кръстена на персонажа от древногръцката митология Борей - бог на северния вятър, който олицетворява стихийните сили на припорадата. Целта на проекта, който е стартирал преди 10 години, е било създаването на автомобил с „величествена сила, мълниеносна скорост и взривен характер". В момента Boreas е на финален стадий на разработка, като се очаква серийната му версия също да бъде хибридна. По предварителнни данни, хиперколата ще ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди и ще развива максимална скорост от 380 км/ч. Само на електричество, което ще задвижва предната ос, машината ще изминава до 100 км. Производството на серийния Boreas ще стартира през декември тази година, като се предвижда да бъдат направени само 12 бройки - толкова са били дъщерите и синовете на бог Борей. Всяка една от колите ще разполага със собствени уникални настройки и характеристики.    

На морето спешен преглед си плащат и здравноосигурени

http://www.cross.bg/patzienti-dezhyrni-vreme-1549185.html

/КРОСС/ Осигурени пациенти плащат за медицински услуги по морето, само защото търсят помощ от дежурни джипита. Оказва се, че НЗОК не покрива здравните грижи за болните от други населени места, ако дойдат в извънработно време. От това се оплакват пациенти и медици. На море с 9-месечно бебе, което внезапно започва да кашля. Това се случва преди дни на Цветан Младенов и съпругата му. Семейството отива да търси медицинска помощ в Царево. Здравноосигурени са, но въпреки това им е отказана безплатна медицинска помощ и трябва да платят. Отиват и до Приморско, където попаднали в същата ситуация, съобщават от Нова телевизия. Въпреки това лекарите са категорични, че никой не може да върне дете до 1 година независимо от състоянието му. Оказва се, че може да ползваме дежурни кабинети, но само ако нашето джипи има договор с тях. В други населени места правилото не важи. „Лечението на пациенти от други здравни райони в дежурни кабинети не е уредено като финансиране и затова лечебното заведение изисква заплащане. За този проблем ние сме информирали Здравното министерство и НЗОК, тъй като това е проблем", обясни д-р Таня Макшева, директор на РЗОК-Бургас. Дори и в работно време, личните лекари получавали малко за преглед на чужди пациенти. От НЗОК напомнят, че всеки здравноосигурен болен може да ползва безплатни здравни грижи на морето

Здравноосигурени плащат спешен преглед на морето

http://www.cross.bg/patzienti-drygi-dezhyrni-1549185.html

/КРОСС/ Осигурени пациенти плащат за медицински услуги по морето, само защото търсят помощ от дежурни джипита. Оказва се, че НЗОК не покрива здравните грижи за болните от други населени места, ако дойдат в извънработно време. От това се оплакват пациенти и медици. На море с 9-месечно бебе, което внезапно започва да кашля. Това се случва преди дни на Цветан Младенов и съпругата му. Семейството отива да търси медицинска помощ в Царево. Здравноосигурени са, но въпреки това им е отказана безплатна медицинска помощ и трябва да платят. Отиват и до Приморско, където попаднали в същата ситуация, съобщават от Нова телевизия. Въпреки това лекарите са категорични, че никой не може да върне дете до 1 година независимо от състоянието му. Оказва се, че може да ползваме дежурни кабинети, но само ако нашето джипи има договор с тях. В други населени места правилото не важи. „Лечението на пациенти от други здравни райони в дежурни кабинети не е уредено като финансиране и затова лечебното заведение изисква заплащане. За този проблем ние сме информирали Здравното министерство и НЗОК, тъй като това е проблем", обясни д-р Таня Макшева, директор на РЗОК-Бургас. Дори и в работно време, личните лекари получавали малко за преглед на чужди пациенти. От НЗОК напомнят, че всеки здравноосигурен болен може да ползва безплатни здравни грижи на морето

Почина единствената жена носител на най-престижната награда за математика

https://offnews.bg//obshtestvo/pochina-edinstvenata-zhena-nositel-na-naj-prestizhnata-nagrada-za-mate-660631.html

Единствената жена в света носителка на най-високата математическа награда е починала от рак на 40-годишна възраст, съобщи снощи Станфордският университет, цитиран от ДПА.

Родената в Иран Мариам Мирзахани е била удостоена с Медала на Фийлдс - смятан за математически еквивалент на Нобеловата награда - през 2014 г. и е единствената жена в 80-годишната история на наградата на името на канадския математик Джон Чарлз Фийлдс (1863-1932), припомня БТА.

Мирзахани, която е професор в Станфорд от 2008 г., е обяснила кривите повърхнини, използвайки "теоретичната математика, която изглежда като чужд език за хората извън математиката: модули на риманови повърхности, теория на Тайхмюлер, хиперболична геометрия, ергодична теория и симплектична геометрия", са казва в съобщението на университета. Въпреки теоретичния си характер нейната научна дейност оказа въздействие върху физическите проучвания за това как е възникнала вселената и в други клонове на математиката като изследванията на простите числа и криптографията, заявиха още от Станфорд.

Мирзахани проявява заложбите си като ученичка в Иран. Тя става първата иранка, спечелила международна математическа олимпиада, след което продължава образованието си в САЩ. Медалът на Фийлдс (с парична равностойност 15 хиляди канадски долара) се връчва на учени под 40-годишна възраст през четири години по време на Международния математически конгрес, предаде ДПА.

Жители на село блокират път под дъжда заради каменна кариера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338728

Жители на село блокират път под дъжда заради каменна кариера
Жителите на село Ново Лески протестираха срещу предстояща експлоатация на кариера за инертни и мраморни материали в района, съобщава Нова тв. Кариерата е близо до минерален извор и до нивите на хората. Те са опасяват, че работата в кариерата ще замърси въздуха и ще попречи за живота на редки видове животни.

Момче, загубило крака си, създава програма за 3-D протези

http://www.cross.bg/kristofur-shveiitzariya-protezi-1549184.html

/КРОСС/ Момче, загубило краката си при инцидент, измисля компютърна програма, която помага на хората с протези да възстановят подвижността си. Компанията, която Кристофър Хътчисън създава с баща си в България през 2013 г., вече печели международни награди за иновативност, предава bTV. Инцидентът и ампутацията Швейцария, юли 2009 г., едно 17-годишно момче стои на перона на гарата и изпраща свои приятели. „Говорехме си и изведнъж влакът тръгна много рязко, бутна ме, при което за нещастие аз попаднах между релсите и перона", разказва младият мъж. Следват месеци в кома, шок и много болка Кристофър губи и двата си крака. „Това беше кратък миг, но имаше огромно отражение върху живота ми, както и върху живота на моето семейство. След подобно преживяване се събуждаш в болница и в първия момент нямаш никаква идея какво точно се е случило. Всичко вече е различно. И тогава си казваш - трябва да започна живота си отново, и да правя нещо друго", разказва той. „Бяха изключително трудни времена. Буквално живеехме час за час. Аз и съпругата ми изкарахме цяла седмица в болницата. Тя спеше на пода в болничната стая. За дъщеря ни се грижеха съседите", споделя баща му Алан Хътчисън. Това, което не убива Кристофър и семейството му, ги прави по-силни. Защото желанието за живот не може да бъде ампутирано. „Силата да преодолееш нещо подобно идва от тези, които са до теб

Може ли да бъде спрян Мистър Съвършенство?

https://offnews.bg//tenis/mozhe-li-da-bade-sprian-mistar-savarshenstvo-660629.html

Роджър Федерер играе съвършен тенис на "Уимбълдън", твърдят анализаторите. И днес в 16,00 часа българско време ще се изправи срещу коравия хърватин Марин Чилич във финал, до който стигне без загубен сет!

Никой не вярва, че Маестрото може да бъде спрян. Анализатори оцениха двамата финалисти в 7 компонента - сервис, ретур, форхенд, бекхенд, воле, движение, психика. Федерер получи уникалните 67 точки от 70 възможни!

Дадоха му 8 при волето и 9 за придвижването на корта. Всичко останало е 10 от 10! За сравнение - Чилич събра 59 точки.

Федерер ще опита да стане първият състезател при мъжете с осем титли от "Уимбълдън", припомня Тенис бг. Също така 35-годишният швейцарец може да еднолично да изпревари Пийт Сампрас във вечната класация по този показател. При жените Мартина Навратилова има девет трофея.

В същото време Чилич, който пропусна мачбола срещу Федерер преди година, ще опита да вземе втората си купа от Голямата четворка след тази от US Open 2014.

Маестрото трябваше да чака пет години от последната си титла от най-елитните, която постигна през януари на Откритото първенство на Австралия. Сега той ще се бори за титла №19. Последните най-възрастни финалисти са през 1974-а година, когато Кен Розуол на 39 години губи от Джими Конърс.

Само след около месец Федерер ще празнува 36. Иначе първата титла на Федерер датира от преди 14 години, когато също в "Ол Ингланд клъб" той победи Марк Филипусис, а преди пет за последно взе купата на "Уимбълдън" с успех над Анди Мъри.

В съперничеството между Федерер и Чилич резултатът е 6:1 в полза на 18-кратния шампион в шлема. Последните им два мача обаче бяха крайно равностойни. Федерер обърна от 0:2 в четвъртфиналите на "Уимбълдън" преди година, а Чилич не му даде шансове на US Open 2014.

В екипа на Чилич е Горан Иванишевич - първият хърватин с титла на Уимбълдън през 2001-а година. Ако Федерер спечели, то той ще бъде №3 в световната ранглиста от понеделник - най-високото му постижение от август 2016. Чилич пък ще прогресира за първи път в топ 5 при победа.

Британският финансов министър: Служителите в публичния сектор получават твърде високи заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338724

Британският финансов министър: Служителите в публичния сектор получават твърде високи заплати

Британският министър на финансите Филип Хамънд обяви, че служителите в публичния сектор получават прекалено високи заплати, съобщава вестник The Times, цитиран от “Фокус“.  Той направи този коментар във връзка с зародилия се спор в правителството относно мерките за икономии. По време на заседание на кабинета във вторник Хамънд отказа да увеличи с

Макрон се надява, че Тръмп няма да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата

http://www.moreto.net/novini.php?n=355571

Френският президент Франсоа Макрон заявява в интервю, че се надява президентът на САЩ Доналд Тръмп да не оттегля своята страна от Парижкото споразумение за климата, предаде Ройтерс. "Тръмп ми каза, че ще се опита да намери решение през следващите месеци", цитира Макрон седмичникът "Журнал дю Диманш" в днешния си брой.

Почина момче, пребито за една цигара

http://clubz.bg/56249-pochina_momche_prebito_za_edna_cigara

Почина 18-годишният Алекс, който беше жестоко пребит пред дискотека в град Бяла, съобщи Нова тв.

В продължение на осем дни Алекс се бори за живота си, след като бе ударен по главата след спор за цигара пред дискотека в град Бяла.

Той бе нападнат заради въпросната цигара от 32-годишния Валентин Маринов, като при удара падна и удари главата си в тротоара, получавайки тежка черепно-мозъчна травма, 

В резултат на нея младежът изпадна в кома.

В сряда Алекс излезе от комата, но все още бе с опасност за живота. Въпреки денонощните усилия на лекарите в болницата в Русе, травмата се е оказала фатална.

Заради трагедията кметът на община Бяла обяви двудневен траур и отмени всички културни събития в града.

Валентин Маринов е в ареста с постоянна мярка.

Очаква се прокуратурата да преквалифицира обвинението на Валентин Маринов от причиняване на средна телесна повреда в непредумишлено убийство

Нападението провокира протести срещу безпричинната агресия.

Автогарите не дават информация за закъсненията

https://offnews.bg//obshtestvo/avtogarite-ne-davat-informatcia-za-zakasneniata-660630.html

Натоварен трафик през лятото, особено към морето, но по автогарите липсва информация за закъсненията на автобусите. Сайтовете на автогарите не се актуализират. Това показа проверка на БНТ в София, Пловдив и Бургас.

На сайта на Централна автогара няма информация за закъсненията на автобусите.

Почти всеки ден има някой, който закъснява. Закъсняването на автобусите не е свързано реално с някакви заковани часове, това са по някакви обективни причини. Примерно задържане по светофари, натоварване, трафик. От това са закъсняванията, а не от нещо друго, коментира пред телевизията Сабина Иванова - служител в ,,Информация" на Централна автогара, София.

По автобусите има джипиеси и може да се наблюдава непрекъснато къде е автобусът. Ако примерно сега влиза в София, ще му трябва 20 минути да дойде до Централна гара. Ако има всеки автобус джипиес и има някаква организация, смисъл някой, който ги контролира и да гледа джипиеса, най-вероятно ще има точна информация, смята пътник.

Голяма част от хората са на мнение, че сайтът на Централната автогара е достатъчно пълен и точен, въпреки липсата на информация за закъснение.

Мирослав Ненков: Не си представям как търсиш медицинска помощ и биеш лекаря

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338726

Мирослав Ненков: Не си представям как търсиш медицинска помощ и биеш лекаря
Да нападаш лекар е ужасно, ужасно е малка дума. Не мога да си представя да търсиш медицинска помощ и да нападаш. Това би могло да се случи на светофара, на улицата, а не в медицинския кабинет. Така коментира по БиТиВи зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков за насилието над лекари и медицински работници.

В творчеството на Елин Пелин и до днес светят багрите на българското съзнание

http://www.cross.bg/elin-pelin-zhivot-1549183.html

/КРОСС/ В творчеството на Елин Пелин и до днес светят багрите на българското съзнание. Макар и несбъднал детската си мечта да стане художник, през целия си живот певецът на българското село рисува майсторски картини чрез буквите и думите на нашия език, които като огледало отразяват и греховете, и надеждите на нашето всекидневие. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по случай 140 години от рождението на Елин Пелин в родното му село Байлово. Държавният глава посочи, че писателят е изградил някои от най-ярките и запомнящи се образи на многоликия българин. „Роден и израсъл с труда и делника на своите земляци, дори в техния монотонен и прозаичен живот, големият писател открива многоцветен свят, в който прозират обичта и разбирането към светогледа на българина", допълни Румен Радев. Президентът подчерта, че в своите творби Елин Пелин разкрива живот, богат на хумор и печал, в който място имат и "сиромашкият дяволък", и вековните морални устои на нашия народ. „Привидно малък свят, който обаче носи своя дълбок универсален и общочовешки смисъл", каза още държавният глава и изрази надежда, че още много поколения ще преоткриват за себе си вълнуващото творчество на писателя. Президентът разговаря с кмета на Община Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Симеонов и поднесе цветя пред паметника на големия български писател в града

Обвиниха ”Даймлер” заради самолетите Юрофайтър

http://dnes.dir.bg/news/avstria-obvinenia-dimler-rofitar-26068143

Германският автомобилостроител Даймлер (Daimler) е участвал в измамническа схема, свързана с продажбата на самолети Юрофайтър на Австрия.

Бившата спайска Мел Би брои по 40 000 долара за съпружеска издръжка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bivshata-spajska-mel-bi-broi-po-40-000-dolara-za-sypruzheska-izdryzhka-2037036

Изглежда, че Мел Би ще е принудена да плаща на Стивън Белафонте 40 000 долара месечно за временна съпружеска издръжка, за да покрие основните му нужди, съобщи Контактмюзик.

42-годишната певица се раздели със съпруга

Джеймс Коми пише книга за трудностите в живота си, включително с Тръмп

https://www.actualno.com/america/djejms-komi-pishe-kniga-za-trudnostite-v-jivota-si-vkluchitelno-s-trymp-news_622584.html

Джеймс Коми, който беше уволнен през май от президент на САЩ Доналд Тръмп като директор на ФБР, пише книга за най-трудните периоди от живота си. Според американските медии, през изтеклата седмица Коми е провел поредица от срещи с представители на различни издателства. Те са

От КАИС могат да се възползват както граждани, така и нотариуси, общини и фирми

http://www.cross.bg/sistemata-kirov-vuzpolzvat-1549182.html

/КРОСС/ Нотариусите и общините имат осигурен достъп до електронната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, чрез който могат сами да разпечатват необходимите скици, без да се налага да изискват това от своите клиенти. Целта е да се облекчат потребителите. Това изтъкна инж. Михаил Киров, директорът на АГКК, в интервю за ТВ Европа. За да се възползват от електронно заявяване и получаване на документи по електронен път, е необходимо наличието на електронен подпис и регистрация в електронната система на Кадастъра. „Услугите с електронен подпис, които се генерират автоматично от системата, са с 30% по-евтини", заяви инженерът. Друг удобен вариант за ползване на системата е чрез регистрация в портала и електронно заявяване на документа, като получаването му става на гише. В този случай, заявителят може да избере което и да е гише в страната, за да получи своя документ. „Откриват се и нови изнесени работни места на АГКК с цел улесняване на достъпа до услугата. Има тенденция да открием още няколко такива", отбеляза инж. Киров. „АГКК обслужва цяла България". Все още съществува недоверие у хората към електронните услуги. Малкото информация, с която разполагат гражданите и страхът от електронния стил препятстват широкото използване на системата. „Ще използваме и ще популяризираме тези услуги

Игрите с насилие не водят до агресия, отчита ново изследване

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/16/3007306_igrite_s_nasilie_ne_vodiat_do_agresiia_otchita_novo/?ref=rss


Поредно изследване опроверга широко разпространеното вярване, че компютърните игри с насилие водят да агресия у децата. Това пише Българският център за безопасен интернет, като цитира публикация във вестник "Хъфингтън пост".<br /><br />Екип от холандски учени е изследвал 9-годишни деца и е повторил изследването година по-късно, съобщава изданието. Проучването е обхванало 194 деца в Холандия, която се слави като един от най-големите консуматори на видеоигри в света....

Ограничено е движението по път Е-79 в района на Сандански заради катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338722

Ограничено е движението по път Е-79 в района на Сандански заради катастрофаОграничено е движението по път I-1 (Е-79) Благоевград - Кулата в района на Сандански поради пътен инцидент. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна

Макрон: Надявам се, че Тръмп няма да изтегли САЩ от Парижкото споразумение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338703

Макрон: Надявам се, че Тръмп няма да изтегли САЩ от Парижкото споразумение 
Френският президент Макрон заявява в интервю, че се надява президентът на САЩ Доналд Тръмп да не оттегля своята страна от Парижкото споразумение за климата, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.  "Тръмп ми каза, че ще се опита да намери решение през следващите месеци", цитира Макрон седмичникът "Журнал дю Диманш" в днешния си брой.

Ердоган ще наказва враговете си

http://www.cross.bg/erdogan-opita-prevrat-1549181.html

/КРОСС/ В нощта, в която Турция отбеляза 1 година от опита за преврат, се върна темата за смъртното наказание в страната. Пред хиляди събрали се хора турският президент Ердоган заяви, че смъртното наказание може да бъде възстановено заради участниците в опита за преврат. Връщането на тази крайна наказателна мярка би означавало, че Турция няма да стане член на Европейския съюз, посочи Ройтерс. Агенцията припомни, че правозащитни организации и някои западни правителства твърдят, че Ердоган използва въведеното след опита за преврат извънредно положение, за да премахне опозиционни фигури, сред които правозащитници, прокюрдски политици и журналисти. Парламентът може да одобри наказанието. В емоционална реч пред парламента, Ердоган обеща да накаже враговете си. Той се обяви и за специално облекло на заподозрените участници в преврата. Според него в затворите те трябва да носят дрехи като в Гуантанамо. Думите му са в отговор на провокацията на един заподозрян, който тази седмица се яви в съда с тениска с надпис "герой". "Бъдете сигурни, че предателите на Турция няма да останат безнаказани. Тази нация винаги е ценяла хората, които ѝ служат и никога не се е колебала да накаже предателите. Споменът за хората, които загинаха винаги ще бъде в сърцата ни. Но от друга страна, предателите винаги ще бъдат мразени.:, коментира Реджеп Тайип Ердоган.    

6 арабски страни искат от ФИФА отмяна на домакинството на Катар на Световното по футбол

http://www.cross.bg/katar-fifa-arabski-1549180.html

/КРОСС/ Шестте арабски страни, които прекратиха отношенията си с Катар, са написали писмо до Световната футболна централа ФИФА с искане за отмяна на домакинството на Доха на Световното първенство по футбол през 2022 година, съобщава Ройтерс. Според швейцарски сайт Саудитска Арабия, Йемен, Мавритания, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет са поискали организацията да предприеме стъпката на базата на член от Кодекса й, който позволява това при извънредни обстоятелства. От самата ФИФА отговориха, че нейният президент Джани Инфантино не е получавал подобен документ. Междувременно френският външен министър Жан-Ив льо Дриан пристигна в Катар. Льо Дриан каза, че Франция е решена да действа за намаляване на напрежението и похвали Кувейт за усилията му да посредничи за намиране на решение на дипломатическата криза.  

Извадиха 27 лещи от очите на британка

https://www.actualno.com/curious/izvadiha-27-leshti-ot-ochite-na-britanka-news_622578.html

Офталмолог откри в очите на британска пенсионерка 27 лещи, които била забравила да махне. За това съобщава изданието на асоциацията на оптометристите във Великобритания Optometry Today. Жената отишла на лекар, за да премахне катаракта. По време на прегледа офталмологът забелязал

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338718

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК), цитирани от “Фокус“. На много места вали дъжд и видимостта е намалена. Високите части на планината са в мъгла. Духа слаб вятър. Температурите са между 5 и 12 градуса. Няма регистрирани инциденти в планината.

Лавандулата в област Добрич със среден добив от 473 килограма от декар

http://www.cross.bg/lavandyla-dekar-obshtinite-1549179.html

/КРОСС/ Жътвата на лавандула в област Добрич започна при среден добив от 473 килограма от декар, съобщават от Областната дирекция "Земеделие". В областта засадени с лавандула са близо 25 хиляди декара, което е в пъти повече спрямо предходната стопанска година. Най-големи масиви с етеричната култура има в общините Генерал Тошево - 7800 дка, и Добричка - 7700 дка. В тези общините има изградени и най-много дестилерии за преработка за лавандула. През последните години България е на първо място в света по отглеждане на лавандулови масиви и по производство на лавандулово масло. Всяка година се произвеждат 250-300 тона масло. Според земеделските стопани, доходът от декар с лавандула вече е 1000-2000 долара.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване