Сирийската армия е изтласкала ИДИЛ от петролните находища до Расафа

http://www.cross.bg/siriiiskata-grad-rasafa-1549178.html

/КРОСС/ Сирийската армия е изтласкала групировката „Ислямска държава" от петролните находища южно от град Расафа и напредва към провинция Деир Еззор, съобщават правителствени източници. Армията на президента Башар ал Асад е получила масирана поддръжка от руската авиация. Повечето от джихадистите са се съсредоточили в битката с кюрдско-арабската коалиция за контрола над град Ракка. Междувременно в Северозападна Сирия избухнаха сблъсъци между две от най-влиятелните бунтовнически групировки. Ултраконсервативната "Ахрар аш Шам" съобщи, че свързаният с Ал Кайда "Комитет за освобождаване на Леванта" изпраща подкрепления в района, за подготовка на атака.  

Американец ще лежи 16 години за убийство на 21 котки

http://www.cross.bg/zhivotni-godini-ybiiistvoto-1549177.html

/КРОСС/ В Калифорния американец бе осъден на 16 години затвор за убийството на 21 котки. Както съобщават местните медии, 26-годишният Робърт Фармър е извърши убийството на животни, някои от които просто излезли на разходка от домовете на стопаните си. Домашните любимци започнали да изчезват в един от районите на града през септември 2015 г., а след това започнали да ги намират мъртви. Месец след първото мистериозно изчезване на животни, на паркинга на магазин полицията открила кола, на чието табло лежала мъртва котка. В автомобила са открити и ръкавици с кръв и косми, както и ловджийски нож. Престъпникът в този момент спял в колата.  

А. Тодоров: БСП и Нинова са политически отровители

http://frognews.bg/news_138335/A-Todorov-BSP-i-Ninova-sa-politicheski-otroviteli/

БСП се занимава с политическо отровителство, а Корнелия Нинова е на върха на политическото отровителство. Това заяви депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, коментирайки сагата около НДК. Според него тя е буря в чаша вода.

За час спират колите под Община Варна днес заради шествие с ролери

http://www.moreto.net/novini.php?n=355561

За около час движението на автомобили в района между Община Варна и "Севастопол" във Варна ще бъде ограничено заради шествие днес - 16 юли, научи Moreto.net. Коли няма да могат да минават между 9:45 часа до около 10:30 часа по бул.

За денонощие Армения е нарушила примирието в Нагорни Карабах 127 пъти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338700

За денонощие Армения е нарушила примирието в Нагорни Карабах 127 пъти

За денонощие въоръжените сили на Армения са нарушили режима на прекратяване на огъня в Нагорни Карабах общо 127 пъти, съобщава APA, цитирана от “Фокус“. Това беше съобщено в неделя от Министерството на отбраната на

Франция трябва да изготви график за съкращаване на зависимостта от АЕЦ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/franciia-triabva-da-izgotvi-grafik-za-sykrashtavane-na-zavisimostta-ot-aec-243109/

Приет през 2015 г. закон изисква страната за осем години да сведе до 50% генерираната от ядрени реактори електроенергия

Показват Тефтерчето на Васил Левски и дигитална версия

http://dnes.dir.bg/news/vasil-levski-tefterche-natzionalna-biblioteka-26068091

Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий" /НБКМ/ почита 180-годишнината от рождението на Васил Левски днес, съобщиха от институцията.

Валежи и гръмотевици в Западна и Централна България

http://www.cross.bg/valezhi-grumotevichni-byri-1549176.html

/КРОСС/ Оранжев и жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури са обявени за 16 области на страната и столицата за 16 юли, неделя, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В неделя над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи и гръмотевични бури. Очакват се градушки. Има условия за значителни количества. Над източните райони ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, там валежи не се очакват. От север-североизток с умерен, в източните райони и временно силен вятър ще нахлува хладен въздух. Температурите ще се понижат и максималните ще бъдат между 17 и 22 градуса, на места в Югоизточна България до 27-28 градуса. Оранжев код за обилни валежи и гръмотевици е обявен за девет области на страната и София за 16 юли. Предупреждението е в сила за областите Ловешка, Габровска, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Благоевградска, София-област, София-град, Пернишка и Кюстендилска. В тези райони се очаква да има значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Прогнозираните сумарни количества за денонощието са 35-60 л/кв.м. Ще има условия и за градушки. За седем области на страната е обявен жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност за 16 юли. Предупреждението е в сила за областите Монтанска, Врачанска, Плевенска, Великотърновска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска

Педофилът Адам Джонсън уплашен, искат да му режат гърлото

https://offnews.bg//izvan-terena/pedofilat-adam-dzhonsan-uplashen-iskat-da-mu-rezhat-garloto-660626.html

Бившият английски национал Адам Джонсън е сериозно уплашен и иска да бъде преместен в друг затвор. Той лежи в панделата в  Донкастър с 6-годишна присъда за педофилия. Футболистът на Съндърланд беше хванат да прави секс с 15-годишна фенка на тима.

Негов приятел в затвора го е предупредил, че бандити готвят да му прережат гърлото. Не е ясна причината. Банда в затвора вече е направила нож от подръчни средства.,

Адам е споделил тревогата си с приятели и роднини. Той иска да се махне веднага. Затворът в Донкастър е с над 1100 обитатели. 360 от тях са осъдени за сексуални престъпления.

Джонсън е най-прочутият пандизчия и се радва на сериозен интерес. Появи се дори кратко филмче от пералното помещение, в което бившият футболист на Ман Сити се хвали със сексуалните си подвизи.

Той разказва и за момичето, а съкилийниците го питат дали наистина е спал с две телевизионни звезди. Джонсън отговаря положително.

В същото време половинката му Стейси, с която имат дете, го напусна официално. Тя се изнесе от баровското му имение в Съндърланд.

При Стейси също няма празно. Тя вече топли леглото на Гари Мадайн - футболист на Болтън.

5,3 по Рихтер разлюля Крит

http://www.cross.bg/krit-razlyulya-magnityd-1549175.html

/КРОСС/ Земен трус с магнитуд 5,3 по Рихтер разлюля снощи в 23,30 ч. местно време гръцкият остров Крит, предава Асошиейтед прес. Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 км под морското дъно на около 60 км югоизточно от град Хераклион, съобщи националният институт по геодинамика. Въпреки че трусът е бил усетен силно в източните части на Крит, няма данни за пострадали хора и материални щети, съобщиха местни медии. След главния трус в рамките на половин час са последвали три вторични, всеки с магнитуд 3,5.  

Монах с полицейска значка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338715

Монах с полицейска значка
Монах, бивш руски милиционер, се е заселил в Кърджали, съобщава Нова телевизия. Владимир Овсянников е от град Калуга, Русия. Той е роден в семейство на сътрудници на милицията, имал е съпруга. Владимир показва милиционерската си значка, която все още е валидна. Пази опита и уменията си на милиционер, за да помага при нужда.

Лох Нес – среща със себе си до обратно повикване

http://www.eurochicago.com/2017/07/loh-nes-v-sreshta/

Напевният шотландски акцент омагьосва слуха ми с някакви древни, безсловни рими. Само интонации – мелодии – заклинания, след които усещам огромна и пуста недостатъчност в себе си. Душата ми кънти като приказна пещера, под чиято бездна обитава чудовище. Двадесет и първи век ми е тесен. И ме кара да се чувствам като перфориран билет за туристическа атракция, без шанс да осъзная, че съм родена в легенда. Невъзможно е да проникна с телесните си очи надолу в дълбините на Лох Нес. Тежките, равни води не пропускат нищо през себе си. Точно, както животът - повърхност, по която се пързаляме, докато се счупим.

Днес празнуват Юлия, Юлиян и Юли

http://www.cross.bg/yuliya-vreme-grada-1549174.html

/КРОСС/ Православната църква чества Света мъченица Юлия. Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. Но когато персийците покорили града, те отвлекли много хора от града. Юлия, въпреки че по това време била невръстна, също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос. Смъртта й настъпила, когато придружавайки господаря си, св. Юлия попада на остров Корсика по време на езически празненства. Девойката категорично отказала да участва в техните ритуали, затова била подложена на унижения и жестокости - мъчителите й решили да я погубят така, както юдеите били разпънали Христа, затова направили кръст и на него разпнали мъченицата. На този ден имен ден празнуват Юлия, Юлиян, Юли.  

Публиката напуска концертите на Роджър Уотърс заради критиката срещу Тръмп

https://www.actualno.com/america/publikata-napuska-koncertite-na-rodjyr-uotyrs-zaradi-kritikata-sreshtu-trymp-news_622583.html

Един от основателите на рок групата Pink Floyd – Роджър Уотърс умишлено включи критика към президента Доналд Тръмп в програмата на турнето си в САЩ и спокойно се отнася към факта, че именно поради това някои зрители напускат неговите концерти. Турнето на 73-годишния музикант

Излагат тефтерчето на Левски в Националната библиотека

http://www.cross.bg/levski-vasil-rozhdenieto-1549173.html

/КРОСС/ Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий" ще почете 180-годишнината от рождението на Васил Левски днес, съобщиха от институцията. От 9.00 до 14.00 ч. вратите на библиотеката ще бъдат отворени за свободен достъп до изложбеното пространство, където жителите и гостите на София ще могат да видят отблизо оригиналното тефтерче на Апостола и да присъстват на съпътстващите събития. Официалното откриване ще започне в 11.00 ч. Редом с личния бележник на Левски, посетителите ще имат възможност да се запознаят с неговата дигитална версия и да се сдобият с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната се завръща и пътуващата експозиция "Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски".  

Движението по пътя Бобов дол – Жедна се извършва в едната лента заради свлачище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338709

Движението по пътя Бобов дол – Жедна се извършва в едната лента заради свлачище 
По пътя Бобов дол – Жедна при км 14+900 поради активизирало се свлачище движението се извършва само в едната лента. Това съобщиха от Областно пътно управление – Кюстендил, цитирани от “Фокус“.  Към този час трафикът по автомагистрала „Струма“ и главен път Е-79 в частта им от областта е нормално интензивен.

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-park-1549171.html

/КРОСС/***София.От 09.00 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" ще се проведе ден на отворените врати, по време на който жителите и гостите на София ще могат да видят отблизо оригиналното тефтерче на Апостола, както и да участват в други събития посветени на 180-ата годишнина от рождението му. ***София.От 11.00 часа в парк „Заимов" ще се проведе детска програма на Театър „ПАН". ***София.От 11.00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина ще има детска програма с актьора Дечко Чунтов. ***София.От 17.00 часа в „Маймунарника" в парк Борисовата градина ще бъде дадено началото на проекта за танци на открито „Танцуваща София". ***София.От 19.00 часа в Южен парк - 3-та част ще се състои концерт на оркестър „Прима виста". ***София.От 19.00 часа на Лятната естрада в Борисовата градина ще се състои концерт на женски народен хор „София". ***София.От 21.00 часа на Лятната сцена в Зоопарка ще бъде прожектиран филмът „Прегръдката на змията", част от инициативата „Кино в Зоопарка". ***Бургас.От 17.00 часа в туристически комплекс "Акве Калиде" оркестър "Ла Туна" от университета "Алкала Де Енарес" в Мадрид ще изнесат концерт с оригинални испански серенади. ***Варна.От 10.00 часа на Пантеона в Морската градина ще бъде даден официалният старт на първия маратон за кучета и техните стопани ***Варна.От 17

Родени на днешната дата

http://www.cross.bg/oblasten-bakalova-bulgariya-1549172.html

/КРОСС/ Д-р Юлия Григорова, гастроентеролог в Клинична база „Лозенец" Гаврил, Ловчански митрополит Елена Костова, бивш председател на Фондация „Бъдеще за България" Ивайла Бакалова, „Мис България 2001" Божидара Бакалова, дизайнер Лили Димкова, худжник Мила Иванова, редакционен директор на сп. „Всичко за жената" Доц. Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД „Бул Инс" Бойко Богданов, режисьор Недялко Славов, областен управител на Смолян Светлин Бонев, областен управител на Търговище Свилен Иванов, депутат Соня Найденова, член на ВСС    

Преди 80 г. създават лагера на смъртта ”Бухенвалд”

http://frognews.bg/news_138350/Predi-80-g-sazdavat-lagera-na-smartta-Buhenvald/

На 16 юли 1937 г. близо до германския град Ваймар е открит концлагерът Бухенвалд. Бухенвалд (Букова гора - бел.ред) бил построен на върха на планина Етерсберг. Първоначално лагерът на смъртта бил кръстен именно така, но впоследствие нацистите променили името му, тъй като местните жители смятали, че името Етерсберг е на Гьоте, който написал тук „Нощна песен на странника”.

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-horata-levski-1549170.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Гостува външният министър Екатерина Захариева. Тема: Измислен сюжет или реална заплаха за децата ни е играта "Син кит"? Тема: Собственици на луксозни коли остават без книжки заради новите правила на пътя. Има ли ефект от тях? Тема: Мече влезе на детска площадка при хората. На живо, от Сопот, има ли опасност от нападения? Тема: Нейно величество Гала, пред Мариян Станков - Мон Дьо. Тема: Село назаем, хората от града срещат хората от селото.   БТВ, „Тази събота и неделя" Тема: Зам.-министър Мирослав Ненков: За абсурдите в българското здравеопазване. Тема: Свобода, борба и справедливост. Спомен за юриста Кристиян Таков, с Росен Плевнелиев и Христо Иванов. Тема: Защо трябва да живеем тук и сега, и как да се отървем от страховете и комплексите си? Разговор със световно известния инструктор по йога Дилън Уорнър. Тема: Цветно пътешествие до непознатото лице на Индия. Тема: Млади, усмихнати и талантливи. Актьорското семейство на Яна Титова и Алекс Алексиев. Тема: Защо дъщерята на Васко Кръпката напусна САЩ и се завърна в България? На гости на рок-легендата. БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Тема: Депутати на фронтовата линия - как се удържа власт? Говори Антон Тодоров от ГЕРБ. Тема: Формула на управлението, кога ще свърши търпението на БСП? Гост: Антон Кутев, БСП Тема: 180 години от рождението на Левски

Белгия отделя най-много средства за своите държавни служители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338698

Белгия отделя най-много средства за своите държавни служители

Белгия отделя най-много средства за своите държавни служители в сравнение с останалите европейски държави, съобщава Politico, цитиран от “Фокус“. Изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прави това заключение на база на заплатите, броя на почивните дни и здравните осигуровки.

Ердоган обеща смъртно наказание и късане на глави на метежниците

https://www.actualno.com/asia/erdogan-obeshta-smyrtno-nakazanie-i-kysane-na-glavi-na-metejnicite-news_622590.html

Най-малко два пъти само за последната нощ пред многочислените шествия и митинги по повод 1 година от опита за преврата от 15 юли м.г. президентът Реджеп Ердоган обеща да бъде върнато смъртното наказание. В словото си пред множеството на моста над Босфора Боазичи, който след п

Общината обмисля да въведе уседналост за родителите на първолаци

https://offnews.bg//temida/obshtinata-obmislia-da-vavede-usednalost-za-roditelite-na-parvolatci-660627.html

Столичната община обмисля да въведе критерия уседналост за родителите на първолаци. Идеята беше оповестена, след като Административният съд отмени част от критериите за прием на първокласници в София - предимствата настоящ адрес и месторабота на родител в района на училището, както и част от социалните критерии.

Решението на съда е по жалба на родители и прокуратурата, която оспори приетите от Столичния общински съвет правила за първолаците. Общината обаче има намерение да обжалва решението на съда и същевременно обмисля и ново ограничение - уседналост за родителите. 

Пред БНТ в събота директорът на дирекция "Образование" в общината Мария Минчева обясни, че се подготвят промени в Наредба 10, които да бъдат готови до 15 септември.

Идеята за уседналост е да няма възможност родителите няколко дни или месец, преди да започне кампанията за първи клас, те да променят настоящия си адрес, което се случи в сегашния прием.

Относно социалните критерии Минчева заяви, че те са широко подкрепени от родители. Ако съдът счете, че те са незаконосъобразни, те ще бъдат премахнати от настоящата разработка.

Прокуратурата се самосезира и за други дискриминационни критерии. Така например е установено, че в някои училища предимство имат децата, чиито родители към датата на подаване на заявлението са били на постоянен трудов договор в Министерството на образованието и науката (МОН), Столична община или държавната администрация.

Констатирана е наличията и на условия, според които с предимство са децата, на което поне единият родител е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация или работят в "сферата на образованието".

По този повод беше сезирана и Комисията за защита от дискриминация (КЗД) "в качеството ѝ на специализиран държавен орган за осигуряване на равенство в третирането с оглед образуване на производства за проверка на спазване на нормативните изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в страната".

След проверката на прокуратурата са получени и още сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на подобни дискриминационни критерии, които също са изпратени в комисията по компетентност.

В началото на годината бяха констатирани и други нарушения - за прием в детските градини. Най-често констатираните текстове са изискването родителите да прилагат декларация, че детето им не кандидатства в друга детска градина, както и да предоставят служебна бележка, че нямат задължения към общината.

В столицата, например, несъответстваща със закона е разпоредбата за предоставянето на 0,1 точка на деца, чиито родители работят в системата на образованието. Тогава Мария Минчева заяви, че това предимство при класирането било незначително.

Във Варшава протестират срещу спорната съдебна реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338689

Във Варшава протестират срещу спорната 
съдебна реформа 

Неколкостотин души протестираха вчера пред президентския дворец във Варшава срещу спорната съдебна реформа, приета от управляващите, съобщава ДПА, предава БТА.  С възгласи "Свобода! Равенство! Братство!" демонстрантите призоваваха президента Анджей Дуда да наложи вето на зоконодателството, което според опозицията поставя съдебната система под

Внезапно почина зам.-командирът на поделението в Благоевград подп. Пламен Пацов

http://frognews.bg/news_138349/Vnezapno-pochina-zam--komandirat-na-podelenieto-v-Blagoevgrad-podp-Plamen-Patsov/

Почина зам.-командирът по техническата част на бригадното командване на Военно формирование 26 400-Благоевград подп. Пламен Пацов. Трагичният инцидент е станал снощи, само няколко часа след като 44-годишния военнослужещ посетил Спешно приемно отделение на благоевградската болница. На Пацов му прилошало и решил да се прегледа.

Откриха канабисово поле при молдовско-румънската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338680

Откриха канабисово поле при молдовско-румънската граница 

При молдовско-румънската граница е било открито поле с канабис, съобщава Sputnik Moldova, цитиран от “Фокус“. Площта, която е заемало растението, е била около хектар, уточниха от пограничната полиция на Молдова. На него е имало около две хиляди храста с канабис, които са достигали височина два метра.

Земетресение с магнитуд 5,3 разлюля Крит

http://www.moreto.net/novini.php?n=355562

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер разлюля снощи в 23:30 ч. местно време гръцкият остров Крит, предаде Асошиейтед прес. Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 км под морското дъно на около 60 км югоизточно от град Хераклион.

Руснаците се умориха от стабилност

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rusnacite-se-umoriha-ot-stabilnost-242992/

Това се случва на фона на понижението на доходите и тоталните икономии, пише „Независимая газета“

Техническа неизправност е вероятната причина за пожара в Казичене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338692

Техническа неизправност е вероятната причина за пожара в Казичене
Техническа неизправност е вероятната причина за големия пожар, възникнал в събота в склад в Казичене, съобщава Нова тв. Огънят е овладян бързо, очаква се да бъдат изчислени щетите. Няма замърсяване на въздуха и пострадали. Огънят тръгва от единия край на сградата и много бързо се разпространява на голяма площ.

Акции в подкрепа и срещу Тръмп в негов голф клуб

https://www.actualno.com/america/akcii-v-podkrepa-i-sreshtu-trymp-v-negov-golf-klub-news_622582.html

Поддръжници и противници на президента на САЩ Доналд Тръмп проведоха свои акции в притежавания от него голф клуб в щата Ню Джърси, където се провежда Открития шампионат на САЩ за жени. Поддръжниците приветстваха президента, който дойде за състезание, с аплодисменти и плакати "Тръмп, ние обичаме те." Противниците посрещна държавния глава с банери "Америка загуби, Путин спечели." Голф клубътв град Бедминстър, щата Ню Джърси, е собственост на компанията Trump Organization.

Ердоган откри паметник, почитащ жертвите на провалилия се опит за преврат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338687

Ердоган откри паметник, почитащ жертвите на провалилия се опит за преврат

В Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри паметник, почитащ паметта на 250-те души, убити миналата година, противопоставяйки се на опита за преврат, съобщава ABC News, цитирана от “Фокус“.  Паметникът изобразява хора, стоящи върху четири наклонени колони, носещи луна и полумесец. Той е разположен срещу големия дворцов комплекс на

3D принтерите - новата революция в производството?

http://www.investor.bg/harduer/459/a/3d-printerite-novata-revoliuciia-v-proizvodstvoto-242231/

Принтирането засега е популярен начин за производство на еднократни прототипи

Плодовете и зеленчуците продължават да поевтиняват

http://frognews.bg/news_138348/Plodovete-i-zelenchutsite-prodaljavat-da-poevtiniavat/

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи от началото на месеца с 2,9 процента до 1,310 пункта, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Оранжерийните домати поевтиняват с 20,4 на сто и се продават през тази седмица по 1,17 лева за килограм.

Федерер се протяга към историческа титла на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/16/3007864_federer_se_protiaga_kum_istoricheska_titla_na_uimbuldun/?ref=rss


На 35 години и 342 дни Роджър Федерер продължава да изумява с изключителното си представяне на корта. Когато реши да прекрати сезона си след миналогодишния "Уимбълдън", едва ли дори самият той е очаквал това, което се случи през 2017 г. На Australian Open швейцарецът спечели първата си титла от Големия шлем от 2012 г., а днес може за пореден път да влезе в историята на тениса, ако завоюва осми трофей от "Уимбълдън".<br /><br />Федерер ще се изправи срещу...

6 държави поискаха от ФИФА да отнеме Мондиала от Катар

https://offnews.bg//futbol/6-darzhavi-poiskaha-ot-fifa-da-otneme-mondiala-ot-katar-660625.html

Шест арабски държави поискаха от ФИФА да смени домакинството на Мондиал 2022, който трябва да се проведе в Катар. Инициаторите на писмото до Джани Инфантино са Саудитска Арабия, Йемен, Мавритания, ОАЕ, Бахрейн и Египет.

Според тези държави Катар е развъдник на терористи. По тази причина не може да гарантира безопасността на туристите, които ще посетят световното първенство по футбол.

Държавите отиват по-далеч. Те ще бойкотират Мондиала, ако той остане в Катар.

Инфантино, шеф на ФИФА, е приканен да използва члена от правилника, който предвижда смяна на домакина при "непредвидени, форс мажорни обстоятелства".  Припомня се, че това няма да е прецедент.

Мондиал 86 беше преместен от Колумбия в Мексико, макар и по други причини. Тогава земетресение нанесе страхотни щети на южноамериканската страна.

Както е известно, Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и ОАЕ вече скъсаха дипломатически отношения с Катар. По-късно те бяха подкрепени от няколко държави от региона.

Изборът на Катар е съпроводен с куп скандали. Подозренията за корупция вървят от години. Доста футболни хора пък са недоволни, че първенството ще се проведе през зимата.

Ердоган с кърваво обещание на годишнината от преврата

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/erdogan-s-kyrvavo-obeshtanie-na-godishninata-ot-prevrata-6071536

"Ние знаем кой стои зад организацията ФЕТО, зад ПКК и ИДИЛ. Но първо ще откъснем главите на тези предатели. Ние сме правова държава", посочи президентът

Нетаняху пристига в Париж по повод 75-та годишнина от масовите арести на евреи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338674

Нетаняху пристига в Париж по повод 75-та годишнина от масовите арести на евреи
Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще бъде днес в Париж по повод годишнината от масовите арести на евреи през 1942 г. във френската столица и ще се срещне за първи път с френския президент Еманюел Макрон, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.  Посещението му във Франция за отбелязване на 75-ата годишнина от арестите - един от най-мрачните

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” представя Тефтерчето на Васил Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338685

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” представя Тефтерчето на Васил Левски

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” представя оригиналното Тефтерче на Васил Левски. Събитието е посветено на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата, съобщиха от библиотеката. От 9.00 до 14.00 часа вратите ще бъдат отворени за свободен достъп до изложбеното пространство.

Почина 18-годишният Алекс, който бе пребит пред дискотека в Бяла

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pochina-18-godishniiat-aleks-kojto-be-prebit-pred-diskoteka-v-biala-2037066

18-годишното момче, което пострада тежко при инцидент в град Бяла на 8 юли е починало към 21.00 часа снощи в Университетската болница в Русе. Това съобщиха от лечебното заведение в крайдунавския град.

Инцидентът стана около 5.50 часа на 8 юли в центъра на Бяла. Младе

Разкриха късче от новите "Междузвездни войни" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/56248-razkriha_kysche_ot_novite_mejduzvezdni_vojni_video

Снимка ЕПА/БГНЕС

Кратък трейлър, който разкрива моменти от заснемането на 8-ия епизод на "Междузвездни войни", се появи в YouTube.

Серията обещава шокиращи разкрития от миналото в продължението на сагата. Силата се пробужда с продължение на сагата „Междузвездни войни”, а това вече е предизвикало интереса на милиони.

Премиерата на "Последните джедаи" ще е на 15 декември, но още сега можем да надникнем малко зад кулисите.

Новият Епизод 8 продължава славата на Скайуокър с епично приключение, което отключва вековните мистерии на Силата и шокиращи разкрития от миналото.

 

Организират спортен ден за активните хора във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355556

Най-запомнящото се събитие това лято ще бъде инициативата "Живей Активно", която ще обхване 13 локации във Варна в неделния ден, научи Moreto.net. В 11:00 дългогодишният приятел на инициативата Живей Активно! Йордан Йовчев ще се изправи срещу Кристиан Димитров, директор на Дирекция „Спорт“ към Община Варна в тенис мач.

Мадуро провежда референдум за промяна на конституцията на Венецуела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338667

Мадуро провежда референдум за промяна на конституцията на Венецуела
Венецуелската опозиция организира днес референдум с чисто символичен характер по проекта на президента Николас Мадуро да промени конституцията, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Референдумът е обявен от античавистите от коалиция "Кръгла маса за демократично единство" като акт на гражданско неподчинение срещу държавния глава.

Германски изтребители помогнаха на корейски самолет да кацане в Щутгарт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338663

Германски изтребители помогнаха на корейски самолет да кацане в Щутгарт

В събота вечерта два немски изтребителя са ескортирали пътнически самолет на „Кориън Еър“, след като радиовръзката е прекъснала, съобщава Deutsche Welle, цитирана от “Фокус“. Все още не е ясно каква е била причината за загубения контакт с контрола на въздушното движение. Пътническият самолет е бил ескортиран от изтребителите до летището в Щутгарт,

Фалшива бомбена заплаха в московски мол

https://www.actualno.com/asia/falshiva-bombena-zaplaha-v-moskovski-mol-news_622580.html

Евакуация на търговски център "Авиапарк" в Ходинско поле в Москва се проведе заради заплахата от експлозия, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от службите за спешна помощ. "Причината за евакуацията на търговски център "Авиапарк" е бомбена заплаха", казва източникът.

Как изглежда ИСТИНСКАТА ЛЮБОВ след 65 г. брак

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-izglezhda-istinskata-liubov-sled-65-g.-brak-6071449

Някои неща остават непроменени и след десетилетия брак - "Ние все още се целуваме всеки ден… Ела, скъпи, време е да ме целунеш“.

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми пише книга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338648

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми пише книгаБившият директор на ФБР Джеймс Коми, който бе уволнен от президента Доналд Тръмп, пише книга за своята работа и трудните периоди от живота си. Това съобщи вчера "Ню Йорк таймс", като уточни, че публикацията няма да бъде мемоари в общоприетия смисъл, предава БТА.  Според вестника през изминаващата седмица Коми се е срещал с представители на няколко

Китайци съдят холандец за мумия на монах, скрита в статуя

http://clubz.bg/56247-kitajci_sydqt_holandec_za_mumiq_na_monah_skrita_v_statuq

Жители на китайско село съдят холандски колекционер за мумията на будистки монах, скрита в статуя, съобщава Би Би Си.

Според хората от село Янгчун в югоизточен Китай, статуята изчезнала от местния храм през 1995 г. Скулптурата на Буда била пазена там в продължение на хилядолетие, преди да бъде открадната.

Едва през 2015 г. ценният артефакт е разпознат от един от местните, след като е показан на изложба в Унгария. Тогава жителите на Янгчун се обединяват, за да върнат реликвата с помощта на китайските власти.

Когато статуята е сканирана преди няколко години, е открито, че в нея се намират останките на човек. Според жителите на селото мумията принадлежи на будистки монах, почитан в Янгчун от периода на династията Сун (960-1279 г.)

Случаят се усложнява от факта, че колекционерът Оскар ван Овърийм вероятно е разменил статуята с друг търговец за други будистки артефакти.

Според адвоката им Ян Холтуис,селяните могат да докажат, че са наследници на монаха.

“Имаме и достатъчно доказателства, за да докажем, че статуята наистина е откраднатата от храма“, коментира той пред АФП.

Адвокатът изтъква, че според холандския закон не е позволено да се притежава човешко тяло под никаква форма.

“Уверен съм, че ще спечелим делото“, коментира другият адвокат на ищците Лиу Янг след първия ден от процеса, който започна в петък в Амстердам. “Статуята принадлежи на селяните и смятам, че холандският собственик трябва да действа почтено, за да се спаси от затруднения“, казва той пред британския вестник “Телеграф“.

Адвокатът и преди е водил дела за връщане на откраднати и изнесени в чужбина китайски артефакти. Страната е направила свой приоритет връщането на ценни исторически предмети. Според държавни медии над 10 милиона китайски реликви са извън страната.

През 2013 г. френският милионер Франсоа-Анри Пинол върна артефакти от стария летен дворец в Пекин. Обектът е бил опустошен от британски и френски войници през 1860 г. по време на Втората опиумна война. Много китайски граждани смятат, че внушителната колекция от китайски артефакти в Британския музей е събрана тогава, но от ръководството на музея отричат.

2 км опашки са се образували на ГКПП „Дунав мост” – 2 и „Лесово”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338661

2 км опашки са се образували на ГКПП „Дунав мост” – 2 и „Лесово”

На българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево” има колона от товарни автомобили на вход в страната 1 км, а на ГКПП „Лесово” колоната е на изход от страната и е 2 км. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На българо-румънската граница на ГКПП „Дунав мост” – Видин има колона от товарни автомобили на вход в страната 2 км.

Два големи горски пожара бушуват в Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338659

Два големи горски пожара бушуват в КалифорнияНад 1600 пожарникари, подпомагани от самолети и хеликоптери от въздуха, се бореха вчера опустошителен горски пожар край Санта Барбара, Калифорния, разраснал се предната нощ заради ветровете и сухото време, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.  Пожарът "Уитиър", който избухна на 8 юли бе погасен наполовина в петък, но вечерта се разгоря нов,

ВиК операторите ще станат възложител на обществени поръчки

http://www.moreto.net/novini.php?n=355560

ВиК операторите ще станат възложител на обществени поръчки и бенефициенти на инфраструктурни проекти за ВиК сектора, по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020", до края на тази година или началото на 2018 г. Това заяви регионалният министър Николай Нанков в отговор на въпрос по време на седмичния парламентарен контрол.

Най-малко деветима загинаха в блъсканица на футболен мач в Сенегал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338656

Най-малко деветима загинаха в блъсканица 
на футболен мач в СенегалНай-малко деветима човека загинаха вчера при паническа блъсканица на стадион в сенегалската столица Дакар, съобщиха осведомителните агенции, предава БТА. Към края на мач между местни футболни отбори започнало сбиване между агитките и полицията напръскала феновете, за да ги разтърве. Ужасени, зрителите масово се втурнали към изходите,

Ердоган обеща смъртно наказание за превратаджиите

https://offnews.bg//sviat/erdogan-obeshta-smartno-nakazanie-za-prevratadzhiite-660624.html

Стотици хиляди турски граждани отбелязаха тази нощ първата годишнина от неуспешния опит за преврат, последван от масови арести и уволнения и разделение в обществото, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Море от хора, развяващи национални флагове, се събра в Истанбул, за да чуят речта на президента Реджеп Тайип Ердоган, в която той обеща да накаже враговете си и възхвали невъоръжените граждани опълчили се миналата година срещу разбунтувалите се войници и танковете им.

"Те [враговете] не проявиха милост, когато насочиха пушките към моя народ", каза Ердоган и добави: "Какво имаше моят народ? Те имаха своите флагове - също както днес - и нещо още по-важно: Те имаха своята вяра".

"Никой, който предава този народ няма да остане ненаказан", заяви турският президент и отново обеща да възстанови смъртното наказание в Турция, ако парламентът приеме такъв закон.

„Взе ли моята нация оръжия? Тръгна ли моята нация срещу мерзавците и предатели, с оръжия в ръце? Моята нация тръгна с вярата си и знамена. Няма друг подобен пример. Няма друга нация, която да спре куршумите с гърди. Няма друга нация, която да спре танковете с юмруци“, каза той, цитиран от "Фокус".

Ердоган заяви, че превратаджиите са се опитали да унищожат държавата и цивилизацията, поробвайки страната и нацията.

Той обясни, че предстои да се обсъди продължаването на извънредното положение и подчерта, че волята на народа за смъртни присъди може да бъде одобрена от парламента.

Връщането на тази крайна наказателна мярка би означавало, че Турция няма да стане член на Европейския съюз, посочи Ройтерс. Агенцията припомни, че правозащитни организации и някои западни правителства твърдят, че Ердоган използва въведеното след опита за преврат извънредно положение, за да премахне опозиционни фигури, сред които правозащитници, прокюрдски политици и журналисти.

В речта си Ердоган заяви, че би желал арестуваните лидери на преврата да се изправят пред съда, облечени "в специални униформи също като в Гуантанамо". Думите му бяха по повод полемиката тази седмица, след като един от заподозрените превратаджии се яви в съдебната зала с тениска с надпис на английски "hero" (герой), допълни Франс прес.

7400 полицаи, военни и цивилни служители и преподаватели бяха уволнени от постовете им в навечерието на годишнината от преврата. До момента близо 150 000 души от публичния сектор и близо 50 хиляди военни, полицаи, магистрати, преподаватели и журналисти бяха арестувани по обвинения в тероризъм.

Трус от 5,3 по Рихтер разлюля Крит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338654

Трус от 5,3 по Рихтер разлюля КритЗемен трус с магнитуд 5,3 по Рихтер разлюля снощи в 23,30 ч. местно време гръцкият остров Крит, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 км под морското дъно на около 60 км югоизточно от град Хераклион, съобщи националният институт по геодинамика.

Над 20 човека загинаха при пожар в жилищна сграда в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338650

Над 20 човека загинаха при пожар в жилищна сграда в КитайНай-малко 22 човека загинаха дне при пожар в жилищна сграда в източната китайска провинция Цзянсу, съобщава ТАСС, предава БТА.  Според китайския информационен портал "Чжунго синвънван" трима души са били ранени. Огънят се разгорял към 4,30 ч. сутринта в двуетажна жилищна сграда, обитавана от над 20 човека.

900 автомобила бяха опожарени във Франция

https://www.actualno.com/europe/900-avtomobila-bjaha-opojareni-vyv-francija-news_622577.html

Хулигани опожариха 897 автомобила във Франция в навечерието на националния празник на 14 юли и на самия празник, съобщават от вътрешното министерство. Това е малко повече от миналата година – тогава броят на опожаренитге автомобили беше 855. Според вътрешното министерство, на 13 и 14 юли френски полицаи са задържали 368 души (миналата година - 577). Сигурност в страната тези дни се осигуряваше от 86 000 полицаи и жандармеристи, както и 7000 военни.

Героите от “Игра на тронове” преди и сега

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6338318

Героите от “Игра на тронове” преди и сега Джейсън Момоа Джейсън Момоа е роден в Хонолулу, Хавай, но е отгледан в щата Айова от самотната си майка. Родителите му се разделят, когато бил малък, и майка му се мести с него в Медисън каунти. Джейсън е звезда в сериала “Спасители на плажа: Хавай” от 1999 до 2001 г., когато прави и кариера на модел.

Земетресение с магнитуд 5.3 разлюля Крит

https://offnews.bg//obshtestvo/zemetresenie-s-magnitud-5-3-razliulia-krit-660623.html

Земен трус с магнитуд 5.3 по Рихтер разлюля снощи в 23.30 ч. местно време гръцкият остров Крит, предаде Асошиейтед прес.

Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 км под морското дъно на около 60 км югоизточно от град Хераклион, съобщи националният институт по геодинамика. Въпреки че трусът е бил усетен силно в източните части на Крит, няма данни за пострадали хора и материални щети, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

След главния трус в рамките на половин час са последвали три вторични, всеки с магнитуд 3.5.

Ердоган пак обеща връщане на смъртното наказание

http://frognews.bg/news_138347/Erdogan-pak-obeshta-vrashtane-na-smartnoto-nakazanie/

Ердоган пак обеща връщане на смъртното наказание Най-малко два пъти само за последната нощ пред многочислените шествия и митинги по повод 1 година от опита за преврата от 15 юли м.г. президентът Реджеп Ердоган обеща да бъде върнато смъртното наказание.

Почина единствената носителка на най-престижната награда за математика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338581

Почина единствената носителка на най-престижната награда за математика
Единствената жена в света носителка на най-високата математическа награда е починала от рак на 40-годишна възраст, съобщи снощи Станфордският университет, цитиран от ДПА, предава БТА. Родената в Иран Мариам Мирзахани е била удостоена с Медала на Фийлдс - смятан за математически еквивалент на Нобеловата награда - през 2014 г.

Ердоган: Може да одобрим смъртни присъди за превратаджиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338602

Ердоган: Може да одобрим смъртни присъди за превратаджиите

Турският президент Ердоган поздрави турската нация за борбата й срещу „бандата на предателството“ по време на опита за преврат от миналия юли, съобщава Anadolu Agency, цитирана от “Фокус“. На церемонията по случай годишнината от преврата, той каза, че страната е постигнала нова победа в развалянето на 40-годишния план на предателите за по-малко от

В Ню Йорк се проведе състезание за бебета (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6338583

В Ню Йорк се проведе състезание за бебета
(Галерия)Става дума за състезание, при което всички се смеят, фалстартовете са на почит и са разрешени детските играчки и бибероните. То се организира ежегодно в Ню Йорк и събира около 30 деца край килим с площ 10 кв.м, за да се разбере кое от тях ще пропълзи най-бързо по него, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Днес празнуват всички жени, чието име значи "блестяща"

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-praznuvat-vsichki-zheni-chieto-ime-znachi-blestiashta-6071400

Именици са не само дамите, които се казват Юлия, но и мъжете с хубавите имена Юлиян и Юли. Бъдете здрави!

Западът и Русия се надпреварват за газовите коридори на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338600

Западът и Русия се надпреварват за газовите коридори на Балканите

Западът и Русия се надпреварват да получат контрол над газовите коридори през Балканите, като и двете страни преследват своите геополитически цели в нестабилния регион, съобщава AFP, цитирана от “Фокус“. Москва понесе няколко удара на Балканите. Черна гора се присъедини към НАТО, докато новото социалдемократическо правителство на Македония

На много места в страната ще има валежи, очакват се гръмотевични бури и градушки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6338591

На много места в страната ще има валежи, очакват се гръмотевични бури и градушки

Днес над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Очакват се градушки и има условия за значителни количества. Над източните райони облачността ще е значителна и на отделни места, главно в Североизточна България ще има превалявания от дъжд.

Пловдив посреща част от покрова и одеждите на ”Света Богородица”

http://frognews.bg/news_138346/Plovdiv-posreshta-chast-ot-pokrova-i-odejdite-na-Sveta-Bogoroditsa/

Пловдив посреща днес част от покрова и одеждите на ”Света Богородица” от Русия по случай православния празник на ”Света великомъченица Марина” и на едноименния митропилирски храм в Пловдив.

Прогноза за времето - 16 юли (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-16-uli-nedelja-news_622574.html

Днес над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи и гръмотевични бури. Очакват се градушки. Има условия за значителни количества. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидр

Шест души загинаха при пожар в руски завод

https://www.24chasa.bg/novini/article/6338578

Шест души загинаха при пожар в руски завод

Пожар в завода „Железнодорожник“ в руския град Братск, Иркутска област, доведе до смъртта на шест души, съобщава Интерфакс , цитирана от “Фокус“. По думите на прессекретаря на Главното управление на Министерството на извънредните ситуации в региона Андрей Шутов, пожарът се е случил в 3:00 местно време. Към момента огънят е напълно потушен.

Спорт по тв днес: футбол от България, Бразилия, Китай, Русия и Украйна, "Уимбълдън", обиколка на Франция, кану-каяк, лека атлетика, Формула 1, волейбол, голф и тото

https://www.24chasa.bg/sport/article/6338265

Спорт по тв днес: футбол от България, Бразилия, Китай, Русия и Украйна, "Уимбълдън", обиколка на Франция, кану-каяк, лека атлетика, Формула 1, волейбол, голф и тото                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Природата не се интересува от логика… Тя си има...

http://www.cross.bg/prirodata-ne-se-interesyva-ot-logika-tya-si-ima-1549136.html

/КРОСС/ „Природата не се интересува от логика... Тя си има своя собствена, която ние не разпознаваме и признаваме, докато не ни размаже."Иван Тургенев

Сняг парализира Чили

http://www.moreto.net/novini.php?n=355559

Сняг парализира столицата на Чили - Сантяго, предаде Би Би Си. Властите обявиха, че това е най-тежкият снеговалеж от 2007 г. Един човек е загинал, а други двама са били ранени. Властите се опитват да възстановят електрозахранването.

Преглед на печат - 16 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355558

"24 часа": Трима бивши министри ще се обясняват за "Грипен"-ите Тримата бивши министри на отбраната Аню Ангелов, Ангел Найденов и Николай Ненчев ще се явят пред парламентарната комисия за проучване на покупката на нови изтребители, става ясно от дневния ред.

Млада американка преобрази изкуствения си крак и вдъхнови хиляди

http://frognews.bg/news_138345/Mlada-amerikanka-preobrazi-izkustveniia-si-krak-i-vdahnovi-hiliadi/

23-годишна красавица от САЩ преобрази протезата си и публикува вдъхновяваща поредица от снимки. Кадрите вече са видени от милиони хора по целия свят.

Шеста неделя след Петдесетница

http://www.cross.bg/vselenski-subor-samo-1549135.html

/КРОСС/ В шестата неделя след Петдесетница по традиция Православната църква възпява и прославя основоположниците на нашата вяра и нашето богословие - светите отци от първите шест вселенски събора. Вселенските събори са гласовете на Църквата. Те са събрания на светиите, свикани и проведени под ръководството на Св. Дух. Затова под техните актове отците се подписват с думите: "Изволися Святому Духу и нам". Главна цел на вселенските събори е осъждането на различни неправилни или еретически мнения и формулирането на православното учение чрез догматите. Всички решения на вселенските събори са безусловно задължителни за православните християни, което означава, че те трябва не само да бъдат приемани, но и познавани. Правата вяра и нравственият живот са тясно свързани и не могат да съществуват един без друг. "Добродетелите на езичниците са само позлатени пороци", отбелязва блаж. Августин. Никой не може да се спаси без вяра и дела, без да изповядва божествените истини и да спазва божествените заповеди. С кои проблеми се сблъскват първите шест вселенски събора? Първият е свикан срещу лъжеучението на александрийския свещеник Арий, който отхвърля божествената природа на Божия Син, второто Лице на Светата Троица, и дръзва да твърди, че Синът Божи е само висше творение. Съборът декларира, че Син Божи е истинен Бог, роден преди всички векове и единосъщен с Бог Отец

Православната църква чества Света мъченица Юлия

http://frognews.bg/news_138344/Pravoslavnata-tsarkva-chestva-Sveta-machenitsa-IUliia/

Днес православната църква чества Света мъченица Юлия. Имен ден празнуват Юлия и Юлиян.

Неделни мъфини с горски плодове

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6338089

Неделни мъфини с горски плодовеПриготвени с овче мляко и мед Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg.

Жителите на Ъглен гласуваха против разкриването на каменна кариера в района

http://frognews.bg/news_138343/Jitelite-na-Aglen-glasuvaha-protiv-razkrivaneto-na-kamenna-kariera-v-raiona/

Жителите на луковитското село Ъглен гласуваха категорично против разкриването на каменна кариера в района на местния референдум днес, предаде агенция ”Фокус”. При 66% активност, или 447 гласували жители, няма нито една действителна бюлетина ”за”.

Идеалното дупе се познава по формула

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280805_%D0%98%D0%B4%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B4%D1%83%D0%BF%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0+

 Т:Х=0,7. Това ви трябва да знаете, за да проверите дали вашето дупе (или това на приятелката ви, ако сте мъж) отговаря на естетическия идеал на последните два века, пише "Труд". Мeждународен екип учени твърди, че са разработили формула, по която може да се определи дали една жена е носителка на идеално седалище или просто е близо до съвършенството. Резултатите от труда им са публикувани в сп. „Пластична и реконструктивна хирургия“ (Plastic and Reconstructive Surgery). След като изследвали фигурите на иконите на всички времена и помолили над 1000 компетентни мъже от цял свят да дадат своята оценка, учените стигнали до фундаментален извод. Красотата може да се заключи в едно просто съотношение – разделете обиколката на талията си (Т) на обиколката на ханша си (Х) и си запишете получената цифра. Ако е 0,7 – честито! Дупето ви е повече от разкошно, то е с пропорциите на мега кинозвезда. Това не са елементарни заключения, направени на маса, след като учените са си поговорили на висок стил под въздействието на минимум по три ракии. Говорим за сериозно проучване, включващо мненията на 583-има пластични хирурга и 450 женкари от 40 държави. Събирането на данни е получено по следния метод: снимка на 27-годишна доброволка по бански се вкарва в компютърна програма, с която променят пропорциите й. Всеки от анкетираните избира фигурата, която му се струва най-привлекателна. 39% са посочили тази, отговаряща на индекса 0,7. Това се оказва стандартът на вечната красота. Точно такива са мерките на трите най-красиви кинозвезди от близкото минало – Мерилин Монро, Елизабет Тейлър и София Лорен. 39 е много висок процент, тъй като критериите за красота по света се различават. Например в Латинска Америка се възхищават на сочните ханшове. Азиатските мъже също обичат пищна плът, докато в Северна Америка харесват по-прибрани седалищни части. С най-тесни ханшове ги предпочитат Европейците. Това изследване се потвърждава от предишно такова, на новозеландския антрополог д-д Барнаби Диксън, който стига до съвсем същите резултати. Разбира се, избраното от анкетираните съотношение ханш-талия може да бъде обяснено и от биологична гледна точка. Такива са мерките на жизнената и плодовита жена. Съчетанието от тънка талия и по-широк ханш е по-добър критерий за физическо здраве, отколкото съотношението ръст-тегло, обясняват диетолози. И в заключение учените припомнят, че идеалното съотношение само по себе си не е гаранция за красота. Хубостта на жената зависи от много други фактори.

 
Blitz.bg

Трима бивши военни министри ще обясняват в парламента за ”Грипен”

http://frognews.bg/news_138341/Trima-bivshi-voenni-ministri-shte-obiasniavat-v-parlamenta-za-Gripen/

Тримата бивши министри на отбраната Аню Ангелов, Ангел Найденов и Николай Ненчев ще се явят пред парламентарната комисия за проучване на покупката на нови изтребители, става ясно от дневния ред на Народното събрание.

Р. Кадиров по НВО: Канада да прибере гейовете, проклети да са!

http://frognews.bg/news_138342/R-Kadirov-po-NVO-Kanada-da-pribere-geiovete-prokleti-da-sa!/

Държавният глава на Чечня Рамзан Кадиров предлага на Канада да прибере всички гейове от републиката, ако намери такива. Това той заявява в интервю за американския тв канал НВО.

Преди 80 г. отварят лагера на смъртта ”Бухенвалд”

http://dnes.dir.bg/news/hitler-lager-buhenvald-26048389

На 16 юли 1937 г. близо до германския град Ваймар е открит концлагерът Бухенвалд.

Устата може сама да казва кога да си мием зъбите

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/07/16/3007206_ustata_moje_sama_da_kazva_koga_da_si_miem_zubite/?ref=rss


Искате ли да има някой, който да ви напомня, че е време да си измиете зъбите? Малко като от детството онази реплика, която винаги проехтява от съседната стая или от телефонната слушалка.<br /><br />Невена Димитрова и Димитър Рангелов са измислили уред, който да напомня на хората да си мият зъбите. Основната причина - зъбите трябва да се мият, не просто сутрин и вечер, а когато това стане необходимо. Оказва се, че устата може да даде знак, когато е време и да подсети човек.<br...

Най-важното от Варна във вчерашния - 15 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355546

Община Варна дава до 400 000 лева за мляко в детските ясли До 400 000 лева от общинския бюджет на Варна за тази и за следващата година ще бъдат похарчени за мляко за детските ясли. Вчера от градската управа публикуваха покана за участие в процедура на договаряне без предварително обявление, научи Moreto.

5,3 по Рихтер разлюля Крит

http://frognews.bg/news_138340/5-3-po-Rihter-razliulia-Krit/

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер разлюля снощи в 23:30 ч. местно време гръцкият остров Крит, предаде Асошиейтед прес. Епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 10 км под морското дъно на около 60 км югоизточно от град Хераклион.

ВенЗи се влюбил за първи път в седми клас, целунал момиче в осми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6338100

ВенЗи се влюбил за първи път в седми клас, целунал момиче в осмиБаба му Мария, която той не помни, избрала името му Венцислав - Как бихте се описали с 3 думи? - Аз мога всичко. - На колко години сте? - На 30. - Къде сте роден? - В София. - Какво харесвате у себе си? - Вече всичко. - Чай или кафе? - Чай, обичам зелен и липов. - Любим ден от седмицата? - Нямам. - Любим филм? - “Кунгфу панда”.

16 юли в историята

http://www.cross.bg/grad-hilyadi-frantziya-1549134.html

/КРОСС/ 622 г. - Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар.1054 г. - В Константинопол завършват с неуспех преговорите с Рим, което се смята от историците за начало на Източно-западната схизма.1643 г. - Холандският мореплавател Мартин Геритсон де Фриз открива остров Сахалин.1661 г. - Пуснати са в обращение първите парични банкноти в Европа от шведската банка в Стокхолм.1748 г. - Михаил Ломоносов формулира закона за запазване на масата на телата и движението.1782 г. - Състои се премиерата на операта Отвличане от сарая на Волфганг Амадеус Моцарт.1790 г. - Конгресът на САЩ определя град Вашингтон, окръг Колумбия за постоянна столица.1875 г. - Приета е нова конституция във Франция, с която се създава Камара на представителите - Сенат и се утвърждават изборите за президент.1877 г. - Руско-турската война (1877 - 1878): Приключва Битката при Никопол с победа на руските сили над османските.1901 г. - Основан е АФК Бароу в град Бароу ин Фърнс.1920 г. - Антантата преустановява блокадата на Съветска Русия.1920 г. - Основана е Аджарската автономна съветска социалистическа република.1927 г. - Никарагуанската партизанска съпротива започва продължилата пет години война срещу американската окупация на Никарагуа.1937 г. - Близо до Ваймар е открит концентрационният лагер на смъртта Бухенвалд.1942 г

Кристиан Таков е бил готов да се кандидатира за новия ВСС

http://clubz.bg/56246-kristian_takov_e_bil_gotov_da_se_kandidatira_za_noviq_vss

Росен Плевнелиев преценил, че Кристиан Таков понякога е твърде краен и по тази причина решил да не издига кандидатурата му за Конституционния съд.

Това призна днес пред бТВ самият Пленвнелиев (президент на България от 2012 до 2017 г.) Той и бившият правосъден министър (2014-2015) Христо Иванов разказаха в студио спомени за починалия на 12 юли виден юрист.

Плевнелиев бе попитан защо Таков не е станал член на КС (публично известно бе, че обичаният от всички доцент е бил в "шортлистата" с кандидати на тогавашния държавен глава, б.р.). И даде следния отговор:

"Темата с КС и кой бъде негов член е изцяло в правомощията на държавния глава, доколкото той има право да назначава хора там. В рамките на всички назначения, които направих, търсих ясна логика и принципи кой трябва да иде там.

Водих дебати с всеки от кандидатите. Имах тежък разговор и с Кристиан. Кандидатите минаваха през филтър, в края на който тежката дума бе на държавния глава. Кристиан Таков бе един от кандидатите, но не единственият.

Нека сега истината излезе наяве. Разговарях с него и реших той да не бъде моят кандидат за КС. Посочих моите аргументи. Основният бе, че той беше по-краен в моята представа като на държавен глава. Той бе невероятен борец, истински във всичко, което правеше. Но виждате неговата самоирония, в която говори за умните и красивите, дето се разхождат по паветата, и за милионите други... Това е причината."

Доскорошният президент имаше предвид речта на Таков пред учредителното събрание на движение "Да, България". Преди разговора с гостите бТВ излъчи част от нея. Ето думите, за които спомена Плевнелиев:

"Има един голям наш проблем и той е, че се харесваме твърде много. Хайде да не бъдем умни и красиви, нека идеите ни бъдат красиви - казва Таков. - 

Защото, докато ние сме умни и красиви, в България има твърде много наши братя, които са извадили по-лош късмет от нас. Тия хора, извинявайте за правия текст, ние често ги презираме, тия хора се правим, че ги няма, и за техните стонове ние сме глухи. И после се чудим защо не ни следват, няма да ни следват, ние не сме част от тези хора, ние не изразяваме техните мечти.

Ние плашим гаргите, че ще отидем на Терминал 2, а те не могат да стигнат до съседното село, където има аптека, където може би ще го има лекарството, от което те се нуждаят. Затова, вместо да плашим гарги, хайде, не ви карам да идете да се запишете масово в организациите на БСП, напомням само, че сме забравили солидарността."

И Плевнелиев, и Христо Иванов заявиха, че са се възхищавали от характера на Кристиан Таков. Още при постъпването си на работа в президентството той предупредил държавния глава за нелечимата си болест. Но не се уморявал да работи. Макар че веднъж била преборена, болестта се завърнала. Той знаел, че му остава малко живот, но не се отчайвал.

"Само преди три седмици той бе готов да се кандидатира за Висшия съдебен съвет (ВСС). Ако се бе кандидатирал, щеше да иде на изслушване. Представете си ако беше отишъл в правна комисия, какви работи щяхме да чуем там", каза Христо Иванов.

"Той знаеше, че няма да бъде член нито на КС, нито на ВСС. Той съзнаваше, че ролята му не е да бъде там, а да бъде катализатор. Това означава понякога да имаш по-крайни позиции. Трябва понякога някой да хвърли камък. Той понякога го правеше", обобщи Росен Плевнелиев.

Опелото на Кристиан Таков е днес от 14 часа в столичната църква "Свети Седмочисленици".

Бури и гръмотевици в 10 области

http://frognews.bg/news_138339/Buri-i-gramotevitsi-v-10-oblasti/

Оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури е обявен за 10 области в Западна и Централна България за неделя. Това са: София-град и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Ловеч, Габрово, Смолян, Пловдив.

Пътна обстановка в страната - 16 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355557

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от п.в. „Карнобат“ до п.в. „Ветрен“ от км 324+000 до км 359+000 – почистване и оформяне на земен окоп, както и изрязване и почистване на храсти в двете посоки. Срок до 20.

Вход свободен: Националната библиотека показва днес тефтерчето на Левски

https://offnews.bg//kultura/vhod-svoboden-natcionalnata-biblioteka-pokazva-dnes-teftercheto-na-le-660535.html

"Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в неговия личен живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му."

Това пишат от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", чиито врати се отварят днес за свободен достъп от 9 до 14 ч., до изложбеното ѝ пространство, където жителите и гостите на София ще могат да видят отблизо оригиналното Тефтерче на Апостола и да присъстват на съпътстващите събития, с които ще бъде почетена 180-ата годишнина от рождението на Левски. 

Официалното откриване ще започне в 11,00 часа.

Редом с личния бележник на Левски, посетителите ще могат да се запознаят с неговата дигитална версия и да се сдобият с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст (КК “Труд”).

Акад. Антон Дончев ще представи книгата на Захарий Стоянов “Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му” (издание на Фондация “Трейс за хората”).

Всички гости ще могат да разгледат изложбата “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”. Тя е плод на съвместните усилия на Министерството на културата, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ “Св. Климент Охридски” и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната в Библиотеката се завръща и пътуващата ни експозиция “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”.

Събитията се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

Св. мъченица Юлия девица

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenica-ulija-devica-news_620755.html

Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите й били християни и й дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много насто

На 16 юли рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6338244

На 16 юли рожден ден имат Божидара Бакалова, дизайнерка Ивайла Бакалова, Мис България 2001 Бойко Богданов, режисьор Борис Панкин, режисьор Диана Ковачева, зам.-омбудсман, бивш министър на правосъдието Деница Златева, бивш вицепремиер, член на ИБ на ПЕС - Жени Елена Костова, председател на фондация “Бъдеще за България” Лили Димкова,

Захариева: В коалиционното ни споразумение с патриотите нищо не пише за Евразия

http://clubz.bg/56245-zaharieva_v_koalicionnoto_ni_sporazumenie_s_patriotite_nishto_ne_pishe_za_evraziq

Изказването на Волен Сидеров - че трябва да подложим на "анализ" членстовто ни в ЕС и че има път към Евразия, е смущаващо. Това каза външният министър Екатерина Захариева пред бТВ.

"Това ме смути - да, определено... Още повече че ние имаме коалиционно споразумение - в това коалиционно споразумение нито пише за Евразия, нито пише за преосмисляне на членството ни в ЕС", каза вицепремиерът по правосъдна реформа.

Захариева подчерта, че 60 години след началото на ЕС е "за" критичен и обективен анализ, какъвто в момента правят всички държави. "... Но категорично не считам, че бъдещето е някъде другаде."

Вицепремиерът и бивш правосъден министър изрази и категорично негативно отношение към проектопромените в Закона за съдебната власт, внесени мълниеносно от ГЕРБ, които целят орязване на Съюза на съдиите, за да не се финансира от "Америка за Бългаия".

"Аз лично не съм съгласна с тези промени. Съгласна съм да се води дебат - да, да има прозрачност във финансирането във всички организации, особено тези, свързани със съдебната система. Но дебатът за прозрачност не означава забрана за финансиране.

В никакъв случай този текст не би тярбвало да остане по този начин", каза Захариева.

Тя задочно разкритикува и ВСС, който упорито се крие, като си разваля квоума - от темата да се вземат някакви мерки по евроанализа на чуждестранни прокурори.

"Не може да остане просто така във въздуха този анализ - декември месец бе оповестен!"

Министърката изрази недоволство, че разговорът за европредседателство се е свел до "хардуера" - сгради, коли и ястия... За които иначе имаме готовност.

"Европредседателството не е сгради .Разбира се, че е важно къде ще се проведе, но европредседателството е предимно шанс за България."

Тя намекна и към напусналия шеф на НДК Мирослав Боршош:

"След като се каже "Имало е върху мене натиск да подписвам договори с еди-кой си", нека да се каже от кой е осъществяван този натиск! Това са думи, хвърлени в публичното пространство.

Изключително важно е да се установи имало ли е злоупотреби, от кой са извършени, от кой не. Това ще затоври тази тема. Докато продължават тези обвинения през социалните мрежи – темата ще бъд измествана."

"Голяма беля е щяла да стане", обобщи тя инцидента с фенове на "Левски" в Хърватия. От думите й се разбра, че засега МВнР се е ограничило до различни мерки, но няма да отправя нота.

По повод договора с Македония, тя обяви, че чува, че се говори за референдум.

"Ние сме готови да подпишем договора, ние сме отворени. За България е важно да има стабилен, проспериращ, прогонозируем съсед, който не води антибългарска кампания - подчертавам!"
 

 

 

16 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=355534

Събития 622 г. – Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар. 1054 г. – В Константинопол завършват с неуспех преговорите с Рим, което се смята от историците за начало на Източно-западната схизма.

Прогноза за времето - 16 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=355540

Над Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но валежи не се очакват. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 24°-26°. Температурата на морската вода е 21°-26°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала с тенденция на усилване, особено по южното крайбрежие.

Уволненият от Тръмп Джеймс Коми пише книга

http://clubz.bg/56244-uvolneniqt_ot_trymp_djejms_komi_pishe_kniga

Джеймс Коми, който през май бе уволнен от поста директор на ФБР от президента Доналд Тръмп, пише книга за кариерата си като държавен служтел, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Там ще бъде отбелязан и краткият му период като част от администрацията на Тръмп.

През последните дни Коми провежда срещи с редактори и издатели в Ню Йорк. Негови агенти са Кийт Ърбан и Мат Латимър от литературната агенция "Джейвлин". Очаква се за книгата да има наддаване в края на идната седмица. Към нея има интерес от всички големи издателства, твърди Латимър.

Книгата няма да съдържа обичайните мемоари. В нея ще бъдат описани принципите, от които се е ръководил Коми в най-трудните моменти на водените от него разследвания. Сред тях е това за личния имейл сървър на бившия държавен секретар Хилъри Клинтън и сблъсъкът му с Тръмп заради оглавяваното от ФБР разследване на руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Коми попадна съвсем неочаквано в светлината на прожекторите през последните месеци. Когато бе уволнен през май, той бе изкарал 4 години от 10-годишния си мандат начело на ФБР. Коми не си отиде тихомълком, а огласи съдържанието на докладните за разговорите му с Тръмп. Сред тях е и разговор, в който уволненият шеф на ФБР твърди, че президентът е искал от него да прекрати федералното разследване срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Почти веднага след уволненето на Коми агенти и издатели пуснаха слуха, че той иска да пише книга. А някои медии съобщиха, че той може да спечели от това 8-цифрен хонорар, т.е. най-малко 10 милиона долара.

Твърди се, че в началото Коми не бързал да отговори на отправените към него оферти. След това обаче той решил, че трябва да разкаже нещо за трудните моменти в кариерата си.

Коми участва в редица важни разследвания през години, в които бе на служба в Министерството на правосъдието. През 2004 г., когато бе зам. главен прокурор, той бе на нож с чиновници от администрацията на Джордж Буш-младши, след като отказа да потвърди законността на програмата за вътрешно наблюдение на Агенцията за национална сигурност (АНС). Като нюйоркски прокурор Коми погна бизнесдамата Марта Стюарт, която излъга за дейността си на борсата.

Той изигра и ключова роля в президентските избори. През октомври 2016 г. той сериозно накърни репутацията на Хилъри Клинтън, като обяви, че ФБР разследва новооткрити писма от личния й имейл.

Най-интересно за читателите обаче ще бъде да прочетат разказа на Джеймс Коми за времето му като директор на ФБР при Тръмп и ролята му в продължаващото и днес разследване за сговор между хора на президента и руски чиновници. Когато уволни Коми през май, Тръмп заяви, че го е направил заради начина, по който шефът на ФБР е водел разследването. След това то бе поето от специалния прокурор Робърт Мълър - също бивш директор на ФБР.

Книгата на Коми ще мине през стандартните юридически и правителствени проверки, за да бъде гарантирано, че няма да разкрива класифицирана информация. Тя обаче може да съдържа някои неразкрити досега подробности за отношенията на автора й с Тръмп. В крайна сметка Джеймс Коми е известен с това, че старателно си води записки, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Прощаваме се с доц. Кристиан Таков

https://offnews.bg//obshtestvo/proshtavame-se-s-dotc-kristian-takov-660546.html

Днес изпращаме доцент Кристиан Таков.

Всички, които желаят да окажат последна почит и да изразят съболезнованията си на близките му, ще могат да го направят по време на опелото. То започва в 14 ч. в църквата "Св. Седмочисленици" в София.

Доцентът по гражданско, семейно и търговско право в Софийския университет почина на 11 юли на 51 години.

Кристиан Таков е роден на 7 ноември 1965 г. Завършва Немската гимназия, а след това - право в СУ. Специализира в Хамбург и Фракфурт, германия. Носител е на Хумболтова стипендия в Института „Макс Планк“, член на Академичния съвет на Софийския университет от 2007 до 2011 г.

От 1994 година е арбитър в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата, през 2004 г. става и негов председател. Член на Консултативния съвет по законодателството (2001-2002 г.), на Надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол (2002 г.), съветник по правни въпроси на президента Росен Плевнелиев.

Член на Дружеството за германо-българско правно сътрудничество. Съосновател на Института за германско право към Юридическия факултет на Софийския университет.

Научен секретар на редакционната колегия на сп. „Съвременно право“.

В последните години от живота си доц. Таков активно защитаваше гражданската позиция за пълноценна съдебна реформа, която да пресече корупционния модел. Той е един от учредителите на партия "Да, България".

На 10 ноември 2013 г. изнася силна реч пред студенти в СУ, чийто протест подкрепя.

Православен календар за 16 юли, вижте кой има имен ден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6338177

Православен календар за 16 юли, вижте кой има имен ден6 Неделя след Петдесетница ­ на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Св. свщмчк Атиноген и десетте му ученици. Св. мчк Йоан Търновски (Трапезицки) Св. Антиноген бил епископ на град Пидахтон. Живеел в един манастир с 10 свои ученици. По това време тези места обикалял жестокият мъчител на християните Филомарх.

За десет области е обявен оранжев код за обилни валежи и гръмотевични бури

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/16/3007805_za_deset_oblasti_e_obiaven_oranjev_kod_za_obilni/?ref=rss


Очаквани обилни валежи и гръмотевични бури станаха причина за днес метеоролозите да обявят оранжев код за десет области в Западна и Централна България. Не са изключени и градушки.<br /><br />Втората степен от тристепенната скала за предупреждения е в сила за областите София град, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово и Смолян. Жълтият код е за областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Хасково и Кърджали.<br /><br...

НСО утвърди ВИП-екстра - „инцидентен шофьор“

https://offnews.bg//obshtestvo/nso-utvardi-vip-ekstra-intcidenten-shofior-660537.html

Папата решил да покара служебния автомобил и наредил на шофьора си да седне на задната седалка. След като подкарал колата, светият отец се позабравил и без да усети превишил скоростта. Тогава го спрял пътен полицай за проверка. Като видял шофьора обаче, служителят се притеснил и решил да се обади на началника си, който го попитал: „Че колко високопосавен е този, когото си спрял? Да не е папата?“ На свой ред полицаят отговорил: „Абе, май е по-важен и от него, защото папата му е шофьор“.

В стремежа си да угоди на прищявките на властта, Националната служба за охрана (НСО) „изобретява“ все по-ексцентрични услуги. Оказва се, че в понятийния апарат сред правистите в службата съществува понятие като „инциденто“ управление на автомобил. Именно по този начин се оправдава продължаващото вече няколко години качество на „инцидентен шофьор“ на премиер-министъра Бойко Борисов.

Формално подчинената на президента паравоенна структура, която не може да опази няколко болта срещу бюджет от 40 млн. лв., показва "строга" дисциплина, както в прилагането на закона, така и в тълкуването му. 

От отговор на НСО до редакцията на OFFNews става ясно, че нормативните актове, регламентиращи работата на службата, не съдържат изрична забрана "охраняваното лице по чл. 20, ал. 1 от Закона за НСО инцидентно да управлява автомобил на службата“. Умишлено или не правистите в НСО поставят превес на принципа в частното право, че „разрешено е всичко, което не е изрично забранено от закона“, вместо да се отдаде значение на водещия в случая принцип в публичното право - „разрешено е само това, което е изрично предвидено в закона”.

До тук нищо ново, като се има предвид, че в държавния апарат негласно е приет друг принцип, че законите са с относителна тежест по различните етажи на властта.

По линия на „инцидентното“ шофиране Борисов ползва освен друго и екстрата да кара държавен автомобил по избор - както стана в ясно от случая с джиповете на горските стопанства и от „шеговитото“ подмятане, че си е поръчал „бронирана „Лада Нива“. В същото време, в качеството му на шофьор обаче той се ползва и с още едно предимство – не носи отговорност за автомобила.

Всъщност това изискване е залегнало в Правилата за използване на автомобилите в НСО, които са приети със заповед на началника на службата Ангел Антонов – известен с близките си отношения с Борисов, началник на „Национална полиция“ в МВР по времето на Цветан Цветанов и произведен в генерал по текстове от закона за отбраната, които са действащи във военно време. Според утвърдените в службата правила шофьорът се назначава с поредица от заповеди, една от които дори е ежедневна и с нея се определя кой автомобил на кой шофьор е разпределен и кое е лицето, което ще бъде транспортирано. В същото време шофьорите носят отговорност за състоянието на автомобилите, при всяко изкарване на автомобила от гаража на НСО и съответно – връщането му, за което се подписва протокол, а всичко това се следи от съответния дежурен по контролен пункт. И не на последно място – шофьорите преминават ежедневен контрол за употреба на алкохол.

На въпрос носи ли министър-председателят пряка отговорност към техническата изправност на автомобила и по отношение на обслужването му, от НСО отговарят:

Задълженията, съгласно посочените от Вас вътрешноведомствени правила, са на водача на съответния автомобил, на когото, в качеството му на материално отговорно лице, автомобилът е зачислен.

Интересен е отговорът на въпроса носи ли отговорност премиерът в случай на пътно-транспортно произшествие:

Отговорът на въпроса Ви се съдържа в ЗдвП (закона за движение по пътищата, бел. ред.), ППЗДвП (правилникът за прилагането му, бел. ред.) и КЗ (Кодексът на застраховането), обнародвани в Държавен вестник.

Показателно е, че НСО оставя отговора на този въпрос на тълкуване като не отговаря конкретно, така както на предходния въпрос. Ясно е, че от цитираните норми, отговорността на шофьора е персонална, само че това от НСО не могат да изрекат на глас. 

Внимателното прочитане на Закона за НСО показва съществено противоречие в свободното му тълкуване от страна на НСО. Според чл. 14. (1) от него „за осъществяването на дейностите на НСО службата осигурява специализиран транспорт“, който (чл.19. (1) „е дейност по охрана, организирана и осъществявана по специфичен начин, за безопасен, безпрепятствен и навременен превоз на определените с този закон лица“.

В известен смисъл в тази посока се произнася и НСО - „охраняваните лица не са служители на НСО“. Или с други думи – след като не са служители на НСО, охраняваните лица няма как да изпълняват задълженията на шофьорите. Но „инцидентното“ шофиране очевидно безкомпромисно разрешава този проблем.

С отговора на службата става ясно и друго – екстрата важи за лицата, посочени в чл. 20. (1) от Закона за НСО. Това са президентът, председателят на Народното събрание и министър-председателят. Всички останали имащи право на охрана по преценка на НСО са „отрязани“ от тази екстра. Така че, дори и да имат мераци, вицепрезидентът Илияна Йотова, главният прокурор Сотир Цацаров, както и членовете на Министерския съвет, конституционните съдии, шефовете на върховни съдилища, омбудсманът, кметът на София както и президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев ще трябва да се примирят с ролята си на пътници.

В интерес на истината от службата значително са ограничили кръга на инцидентните ВИП-шофьори. През 2013 г. на въпрос за това дали нормативните документи позволяват охраняваното лице само да шофира, отговорът на оглавяваното по това време от Тодор Коджейков – бивш личен гард на Борисов, ведомство беше: „В нормативните актове, които уреждат работата на Националната служба за охрана при президента на Република България, не съществуват забранителни или ограничителни мерки.“

Или с други думи по това време всеки желаещ можеше да извърти едно кръгче с луксозна лимузина. Днес очевидно мерките са "затегнати" и не би трябвало и да си помислим да очакваме, че наследницата на УБО и нейните "първи" клиенти, могат да си позволят да бъдат безотговорни.

Камо ли някой да си позволи "богохулството" д каже на глас, че тази служба в настоящия ѝ вид е не само излишна, но и вредна.

Излагат тефтерчето на Левски в Националната библиотека

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/izlagat-teftercheto-na-levski-v-nacionalnata-biblioteka-2037048

Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий" ще почете 180-годишнината от рождението на Васил Левски днес, съобщиха от институцията.

От 9.00 до 14.00 ч. вратите на библиотеката ще бъдат отворени за свободен достъп до изложбеното п

Любим виц на Станислава Цалова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6338241

Любим виц на Станислава Цалова Чукча чака гаджето си за среща на студа. Чака, чака, накрая вади термометъра си и казва: “Ще чакам до минус 40 градуса и си

Меркел: Брекзит и изборите във Франция промениха виждането ми за ЕС

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-brekzit-i-izborite-vyv-franciia-promeniha-vizhdaneto-mi-za-es-2037022

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред избиратели, че решението на Великобритания да напусне ЕС и изборът на Еманюел Макрон за френски президент са променили виждането й за Евросъюза, като допълни, че борбата за една

Бившата спайска Мел Би брой по 40 000 долара за съпружеска издръжка

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bivshata-spajska-mel-bi-broj-po-40-000-dolara-za-sypruzheska-izdryzhka-2037036

Изглежда, че Мел Би ще е принудена да плаща на Стивън Белафонте 40 000 долара месечно за временна съпружеска издръжка, за да покрие основните му нужди, съобщи Контактмюзик.

42-годишната певица се раздели със съпруга

Майка направи пародия на снимката на Бионсе с близнаците (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/majka-napravi-parodiia-na-snimkata-na-bionse-s-bliznacite-snimki-2037042

Майка на пет деца направи пародия на снимка на певицата Бионсе. Тази седмица звездата показа едномесечните си деца близнаци и съобщи имената им с впечатляващ фотос в социалната мрежа Инстаграм, който вече събра близо 9.5 милиона харесвания.

Близнаците на Марая Кери станаха рапъри

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bliznacite-na-maraia-keri-stanaha-rapyri-2037035

6-годишните близнаци на Марая Кери - Марокан и Монро, вече са композирали и записали рап песни, разкри баща им Ник Кенън, съобщи Контактмюзик.
 
Марокан и Монро се стремят да тръгнат по стъпките на прочутите си родители музиканти, кои

"Тук е супер": един богат регион търси чужденци

//dariknews.bg/novini/biznes/tuk-e-super-edin-bogat-region-tyrsi-chuzhdenci-2037033

Един миниатюрен, но богат европейски регион трескаво се нуждае от нови заселници. Хората там са доволни, живеят щастливо и в сигурност, но са твърде малко, за да поддържат силната икономика. Добре дошли в...

Британка се отказа от любимата си храна, отслабна с 38 кг (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/britanka-se-otkaza-ot-liubimata-si-hrana-otslabna-s-38-kg-snimka-2037032

Британката Наташа Фрийд свали 38 килограма, след като година и половина се отказа от любимите си сосове, които консумирала в големи количества, съобщава сайтът Дни.ру.

Днес празнуват Юлия, Юлиян и Юли (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/dnes-praznuvat-iuliia-iuliian-i-iuli-video-2036920

Православната църква чества Света мъченица Юлия.

Легендата разказва, че Юлия е родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. Но когато персийците покорили града, те отвлекли много хора от града. Юлия, въпреки че по това време била

Предупреждават за валежи и гръмотевици в Западна и Централна България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preduprezhdavat-za-valezhi-i-grymotevici-v-zapadna-i-centralna-bylgariia-2037038

Оранжев и жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури са обявени за 16 области на страната и столицата за 16 юли, неделя, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
 
В неделя над Западна и Централна Б

"Славия" препъна ЦСКА на старта с 1:1

http://clubz.bg/56243-slaviq_prepyna_cska_na_starta_s_11

ЦСКА, обявен от някои хора за бъдещ шампион, се препъна още на старта на първенството 2017-1018 г.

"Червените" завършиха 1:1 срещу "Славия" в мач от първия кръг, игран снощи на националния стадион "Васил Левски".

ЦСКА поведе с гол с глава на бразилеца Фернандо Каранга в 27-ата минута. Той обаче се контузи в средата на второто полувреме и бе сменен. А никой не пое ролята на нападател. Каранга може и да не се оправи за дербито срещу "Лудогорец" идната седмица.

"Армейците" изпуснаха няколко голови положения. За сметка на това "Славия" се възползва от грешките в отбраната на ЦСКА и изравни с гол на Ивайло Димитров в 63-ата минута.

"Червените" опитаха да натиснат, но старият им познайник - вратарят на "белите" Георги Петков, спаси няколко положения. 10 години той бе част от "Левски" и неведнъж се е изправял срещу ЦСКА.

По-рано "Витоша" от софийския квартал Бистрица, за чийто ветерани играе премиерът Бойко Борисов, бе на крачка от историческа точка в първия си мач в Първа лига, но в крайна сметка загуби с 0:1 гостуването си на „Черно море“.

"Етър" падна като домакин с 1:2 от "Локомотив" (Пловдив), а старозагорското дерби между "Берое" и "Верея" завърши без гол - 0:0.

Основната причина за победата на Тръмп - изчерпването на глобализацията

http://pogled.info/svetoven/osnovnata-prichina-za-pobedata-na-tramp-izcherpvaneto-na-globalizatsiyata.87649

/Поглед.инфо/ Ще завърша историята за реакцията на Китай към победата на Доналд Тръмп с две извадки от официални източници. Първият коментар бе на 11 ноември от Министерството на търговията.

The Guardian: Ще изчезне ли клишето за «руските злодеи»?

http://pogled.info/svetoven/The-Guardian-shte-izchezne-li-klisheto-za-ruskite-zlodei.87646

/Поглед.инфо/ През следващата година по каналите на „Би-Би-Си” започва излъчването на сериала «Макмафия» със сюжет върху историята на едно мафиотско семейство. Ако се съди по съдържанието, в основата на сериала продължава да е образът на Русия като криминална държава.

American Conservative: Русия е враг, а Путин – разбойник от КГБ

http://pogled.info/svetoven/American-Conservative-rusiya-e-vrag-a-putin-razboinik-ot-kgb.87647

/Поглед.инфо/ Заглавието на днешната уводната статия на „Вашингтон пост” гласи: "Защо Русия е враждебна държава." Авторите се опитват да настроят консервативната средна класа на Америка на вълната на русофобията: "Владимир Путин се придържа към ценности, които са противни на основополагащите американски ценности. Сферите на влияние той поставя над самоопределението; корупцията - над прозрачността; репресиите - над демокрацията".

Революционно събитие на пазара на оръжията

http://pogled.info/svetoven/revolyutsionno-sabitie-na-pazara-na-orazhiyata.87648

/Поглед.инфо/ Преговорите между Москва и Анкара за доставката на зенитно-ракетни комплекси С-400 са на път да приключат. Турция е готова да заплати 2.5 милиарда долара за руските ракетни системи. За това съобщи миналия петък агенция Bloomberg, позовавайки се на неназован високопоставен източник в Турция.

Изложба на Валентин Русинов и Танжу Фикрет в Галерия „Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Zhdph33R6QM/

2-artistsНа 22.07.2017  г. /събота/, от 19.00 часа Галерия „Поморие” ще представи двама автори в съвместна изложба живопис и керамика – Танжу Фикрет и Валентин Русинов.

Танжу Фикрет е роден през 1967 г. в семейството на художника Фикрет Ислямов – известен български акварелист, работил на свободна практика предимно в България и през последните си години преподавател в Истанбулската академия за изящни изкуства-Мармарски Университет. Завършил е НУИИ „Илия Петров” и специалност „ Живопис” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Авторът е реализирал тринадесет самостоятелни изложби и множество участия в съвместни проекти, национални и международни конкурси.

Валентин Русинов е роден на 12.07.1970  г. в град Габрово в семейството на художниците Румяна и Борислав Русинови.

През 1994 г. завършва НБУ. Активно се занимава с изкуство от 2000-та година в областта на малките пластични форми.От 2008 година се увлича от рисунката с гваш. Реализира първите си самостоятелни изложби в Галерия „Викинг” с проекта „Усещане за жена”/2010-2014/. В настоящата експозиция авторът ще представи художествените си търсения в областта на керамиката.

Александър Дугин: Турският пуч бе успешен за Ердоган, но и за Русия

http://pogled.info/svetoven/aleksandar-dugin-turskiyat-puch-be-uspeshen-za-erdogan-no-i-za-rusiya.87643

/Поглед.инфо/ Година след преврата в Турция на 15 юли 2016 година, руският общественик, политолог, философ и социолог Александър Дугин коментира заговора срещу Ердоган. По време на пуча Дугин бе в Турция и практически стана очевидец на събитията.

Брекзит и изборите във Франция промениха виждането ми за ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/brekzit-i-izborite-vav-frantsiya-promeniha-vizhdaneto-mi-za-es.87644

/Поглед.инфо/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес пред избиратели, че решението на Великобритания да напусне ЕС и изборът на Еманюел Макрон за френски президент са променили виждането й за Евросъюза, като допълни, че борбата за една по-силна Европа си заслужава, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Нинова прави политически игри с Бузлуджа

http://pogled.info/bulgarski/ninova-pravi-politicheski-igri-s-buzludzha.87645

/Поглед.инфо/ "Г-жа Нинова може да каже каквото си поиска. Позицията на правителството за "Бузлуджа" е държавно. Паметниците на българска земя са единствено национални паметници. Валери Симеонов е прав. Ако Нинова вземе "Бузлуджа", то Симеонов да вземе Шипка", коментира Вежди Рашидов от ГЕРБ по бТВ.

Васил Левски дарител на БАН

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6337075

Васил Левски дарител на БАН22 франка заделя от залъка си Апостола за просвета В мазето на нашето минало има един забравен документ. Свидетелство, че Васил Левски е дарител на Българското книжовно дружество, сега Българска академия на науките.  Този факт доизгражда портрета на Апостола на свободата. Мислел е и за просветата на ония, които един ден ще бъдат свободни.

Учени изследваха позлатената мумия на будистки монах. Какво откриха?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ucheni-izsledvaha-pozlatenata-mumiia-na-budistki-monah.-kakvo-otkriha-2037003

Учени изследваха с компютърен томограф мумията на будисткия монах Цъ Сян и установиха, че костите и ставите му са здрави, а мозъкът непокътнат, въпреки че е на 1000 години, съобщи в. "Дейли мейл".

Радев: В творчеството на Елин Пелин и до днес светят багрите на българското съзнание

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/radev-v-tvorchestvoto-na-elin-pelin-i-do-dnes-svetiat-bagrite-na-bylgarskoto-syznanie-2037029

В творчеството на Елин Пелин и до днес светят багрите на българското съзнание. Макар и несбъднал детската си мечта да стане художник, през целия си живот певецът на българското село рисува майсторски картини чрез буквите и думите на нашия е

Година след опита за преврат в Турция: Ердоган обеща да накаже враговете си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/godina-sled-opita-za-prevrat-v-turciia-erdogan-obeshta-da-nakazhe-vragovete-si-snimki-2037034

Стотици хиляди турски граждани отбелязват днес и тази нощ първата годишнина от неуспешния опит за преврат, последван от масови арести и уволнения и разделение в обществото, предаде Ройтерс.
 
Море от хора, развяващи национални флагове се събра в Истанбул

Наско Колев прави първите си записи с микрофон за скайп

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6337094

Наско Колев прави първите си записи с микрофон за скайпВарненският рапър тръгна от “Х Фактор”, вече ще се продуцира сам “Направих чистка на социалните мрежи. Махнах всичко, свързано с българския музикален бизнес, не искам да чувам нищо за него”, казва варненският рапър Наско Колев. Името му нашумя покрай участието му в “Х Фактор” през 2013 г., когато се превърна в любимец на тийнейджърките.

Пророкът Мохамед се мести от Мека в Медина, което се смята за начало на исляма

https://www.actualno.com/chronicles/prorokyt-mohamed-se-mesti-ot-meka-v-medina-koeto-se-smjata-za-nachalo-na-isljama-news_621176.html

Мухамед (Мухаммад ибн Абд Аллах) е роден през 570 или 571 г. в гр. Мека в Хиджаз (днешна Саудитска Арабия) - процъфтяващ за времето си търговски център на търговския път, който свързва Йемен със Средиземноморието. Произлиза от рода Бану Хашим на племето кораиш, което управлява

Армани обича вилата си на Лефкада и излетите с яхта из Йонийско море (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6337302

Армани обича вилата си на Лефкада и излетите с яхта из Йонийско море (снимки)Кралят на модата навърши 83 г., наследството му за $ 5 млрд. отива у племенниците Кацнала върху малък скалист плаж с кристално чисти води, вилата на Джорджо Армани на гръцкия остров Лефкада е истинска атракция за туристите. Всеки ден от пристанището на Нидри тръгват еднодневни круизи за йонийските острови Кефалония, Итака,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване