Над 200 покосени от летни вируси по морето от началото на сезона

http://www.cross.bg/virysi-letnite-moreto-1549897.html

/КРОСС/ В сезона на летните вируси, стотици са покосени по морето от стомашно-чревни разстройства. На какво се дължат те и как да се предпазим от здравословни проблеми, докато почиваме на плажа. На Офицерския плаж във Варна почти всяка година има проблеми с чистотата на водата и често е затворен. През това лято обаче показателите му са задоволителни. Проблеми от това естество досега не са регистрирани никъде по родното Черноморие. Въпреки това, броят на хората, покосени от летни вируси, расте, защото източникът им не е морската вода. Висока температура, повръщане и диария. Това са трите основни симптома на летните чревни инфекции. Съветът на лекарите е при появяването им веднага да се потърси медицинска помощ, тъй като бързо може да се стигне до обезводняване. Основните причини за летните вируси по морето са лоша храна и занижена хигиена, докато сме на плаж.Най-уязвими от вируси са малките деца. Плажът може да бъде източник на чревни инфекции и просто заради струпването на много хора, тъй като летните вируси се разпространяват по въздушно-капков път. Само от началото на този месец досега регистрираните случаи на чревни заболявания по морето са над 200, предава БТВ.

Теменужка Петкова: Не толерираме поведението като това на Пещко Караджов

http://frognews.bg/news_138761/Temenujka-Petkova-Ne-tolerirame-povedenieto-kato-tova-na-Peshtko-Karadjov/

Не толерираме поведението на началника на отдел ” Физическа защита” в АЕЦ „Козлодуй” Пешко Караджов. Това заяви пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.

Милан учи Байерн на правопис

https://offnews.bg//futbol/milan-uchi-bajern-na-pravopis-661187.html

Обновеният отбор на Милан изнесе футболен урок на Байерн в Хонконг, като го победи с 4:0, но това не беше единствената лекция на "росонерите" за баварския гранд.

Един от голмайсторите беше турският специалист в изпълнението на пряк свободен удар Хакан Чалханоолу.

Той дойде в Милан през лятото от Байер Леверкузен и името му не би трябвало да затруднява човека, който поддържа профила в Туитър на Байерн Мюнхен.

При гола на турчина в профила на баварзите се появи следния пост - Хакан Чахаланананананалглоглу вкара за Милан.

Колегата му от пресслужбата на "росонерите" искрено се развесели от затрудненията и го посъветва да използва просто @hakanc10.

"Както и да е, поздравления за победата", гласеше отговорът.

Чарлийз Терон проговори за убийството на баща си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/charlijz-teron-progovori-za-ubijstvoto-na-bashta-si-6071781

Който и да ме питаше, аз винаги отговарях, че баща ми е починал в автомобилна катастрофа. Кой би разказал истинската история? Никой, казва актрисата

Автоконцерните в Германия мамели заедно властите

https://www.actualno.com/cars/avtokoncernite-v-germanija-mameli-zaedno-vlastite-news_623842.html

Европейската комисия и властите в Германия започнаха разследване срещу най-големите немски автомобилни концерни, които са заподозрени в картелно споразумение. Неговата цел е била да прикрива реалните нива на вредни емисии, твърдят медиите в страната. Твърди се, че големи

Йълдъръм: 32 сгради в Бодрум са повредени след земетресението в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351900

Йълдъръм: 32 сгради в Бодрум са повредени след земетресението в Егейско мореТурският министър-председател заяви, че три изоставени сгради са се срутили в град Бодрум в резултат на земетресението от петък в Егейско море с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер, предаде Anadolu Agency, цитира "Фокус". „Ето какви са загубите в Бодрум след земетресението: три изоставени сгради са се срутили, а 32 сгради са тежко повредени“,

ООН ще проведе извънредна среща относно Изарел и Палестинската автономия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351877

ООН ще проведе извънредна среща относно Изарел и Палестинската автономияСъветът за сигурност на ООН ще проведе в понеделник, 24 юли извънредна среща, на която ще се обсъди скорошното насилие между израелците и палестинците, най-кървавото през последните години, предаде Voice of America, цитира "Фокус". Сблъсъци избухнаха в Стария град на Йерусалим, където стотици мюсюлмани проведоха вечерна молитва пред него,

САЩ обмислят да наложат финансови санкции срещу Венецуела

http://www.investor.bg/drugi/338/a/sasht-obmisliat-da-nalojat-finansovi-sankcii-sreshtu-venecuela-243510/

Готвената мярка би ограничила силно експорта на суров петрол от членката на ОПЕК Венецуела и би лишила социалистическото правителство от твърда валута

Арестуваха един от водачите на "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/durzhava-rashid-arestyvan-1549896.html

/КРОСС/ Фалах Рашид, „министър" на земеделието на „Ислямска държава" е арестуван в събота в наскоро освободената от терористите западна част на Мосул, предаде „Фокус". Иракски военен източник съобщи, че Рашид е арестуван по време на специална операция, след като разузнавателната служба успява да открие укритието му. Иракското правителство обяви целия град Мосул за свободен на 10 юли 2017 г., след като градът бе държан от терористите от „Ислямска държава" от юни 2014 г.  

Турист падна от скала докато си прави селфи край Смолян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351880

Турист падна от скала докато си прави селфи край СмолянТурист падна от близо три метра височина, докато си правел селфи на скала на един от водопадите в района на Каньона на водопадите в Смолян. При падането 42-годишния мъж си ударил тежко главата. Други туристи потърсили помощ на 112 и изпаднали в шок. Мястото е труднодостъпно и се стига само пеша до там.

Български военни и хеликоптер продължават да помагат за гасенето на пожарите в Черна гора

http://www.cross.bg/cherna-gora-blizo-1549895.html

/КРОСС/ Продължава участието на военнослужещи и хеликоптер Ми-17 от състава на Военновъздушните сили (ВВС) в гасенето на големите пожари в Република Черна гора, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. Вчера, 22 юли 2017 г., хеликоптерът е извършил 38 захода, по време на които са изсипани близо 100 тона вода за гасене на огъня от въздуха в район, близо до столицата Подгорица. Двата екипажа и машината остават и днес в Република Черна гора като участието им в акцията по погасяване на пожарите ще се решава съобразно метеорологичните условия.    

Спасиха турист, паднал от Смолянските водопади

https://offnews.bg//112/spasiha-turist-padnal-ot-smolianskite-vodopadi-661186.html

Турист, паднал от Смолянските водопади, е спасен от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. 

Пострадалият е транспортиран в болница. Човекът е паднал от горния водопад, съобщават от ПСС, цитирани от Фокус.

В акцията са участвали четирима спасители. 

Каньонът на водопадите се намира до Смолян по пътя за село Мугла. Най-големият водопад се нарича "Орфей" и е висок 68 метра. 

Така става с легендите – 75 години от разстрела на Никола Вапцаров

https://www.actualno.com/chronicles/taka-stava-s-legendite-75-godini-ot-razstrela-na-nikola-vapcarov-news_623843.html

Военен съд за бързо производство осъжда на 23 юли 1942 година няколко души на смърт. Те са разстреляни още същия ден. Сред тях е поетът Никола Вапцаров. Отстраняването на противниците става бързо в онези години. Царство България вече е на страната на Третия райх, Хитлер е голям

Теменужка Петкова: Правителството не търпи скандално поведение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351887

Теменужка Петкова: Правителството не търпи скандално поведениеУволненият шеф на охраната на АЕЦ „Козлодуй“ Пешко Караджов показва едно безпардонно, скандално поведение, към което правителството има нетърпимост. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова тв. „По разпореждане на премиера извършихме проверка. Тя показа, че е имало такъв случай.

Б. Димитров: Огромен замък открихме в ”Русокастро”

http://dnes.dir.bg/news/arheologia-bozhidar-dimitrov-rusokastro-bukelon-belogradetz-kreposti-zamatzi-26098353

Археолози откриха най-големия феодален замък след този на "Царевец". Той се намира в крепостта "Русокастро" край Бургас, съобщи проф. Б. Димитров пред Дир.бг.

В паметта на едно дете, което трябва да почетем:Всеки трябва да прочете това! Отнема само 3 минути,а казва толкова много..

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280886_%D0%92+%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE

 В паметта на едно дете, което трябва да почетем. Нека всички гласно да го прочетем.- Мамо, излязох с приятели. Отидох на един купон, и си спомних какво ми каза преди да изляза: „Недей да пиеш, ако ще караш.“ Затова, пих един спрайт. Почувствах се горда със себе си за това, че послушах ...съвета ти, и за разлика от много мои приятели бях трезвена!! Направих своя избор, и твоите думи бяха свещени за мен. Когато купона свърши, хората започнаха да се качват по колите си, пияни. Аз се качих в моята със сигурността че съм в състояние да карам.

Тогава, Мамо, не можех дори да си представя какво ме очаква. Нещо неочаквано… Сега съм тук, просната на земята и чувам полицаите да говорят: „Момчето, което се блъсна в тази кола е пияно“. Мамо, гласовете са толкова далечни..! Кръвта ми е навсякъде и се опитвам с всички сили да не заплача. Мога да чуя и докторите: „Момичето няма да издържи“. Сигурна съм мамо, че момчето което ме блъсна, не е искало да ме рани. Но защо…?! Той е пил, а аз трябва да умра. Защо живота е толкова несправедлив, мамо? Защо хората го правят, знаейки че могат да заличат толкова човешки животи..?! Болката ми в момента е огромна, все едно ме бодът с хиляди ножове. Мамо, кажи на сестричката ми да не се плаши, кажи на татко да бъде силен. И моля те, отиди при момчето, и му дай съвет, както даде на мен. Може би, ако неговите родители му бяха казали, сега щях да съм жива, мамо!

Дъхът ми отслабва все повече и повече, и започвам да се страхувам наистина. Това са последните ми моменти и се чувствам толкова сама. Как исках да можеше да си до мен сега, мамо, докато съм тук на земята, умираща. Исках да ти кажа толкова неща, Обичам те мамо, Обичам те толкова много! Обещавам да те пазя, да бъда твоя ангел, и да те защитавам както направи ти. Сбогом мамо.“ Тези думи са написани от журналистката, която е била на мястото на инцидента. Докато е умирало, момичето е шепнело тези думи.

От теб не се иска нищо, просто ако поне малко тази история те е трогнала, прати го на няколко човека за да запазим нас, и тези около нас. Благодаря на всички, че го споделиха със своите близки! Надявам се да успеем да отрезвим голяма част от родителите и децата, които не мислят за последствията от своята безотговорност. Да се замислим...! Отнема 3 минути да се прочете, а толкова много, за да помислиш.

Източник:Фейсбук

Хиляди поляци отново протестират

http://www.cross.bg/kachinski-sudebnata-polyatzi-1549894.html

/КРОСС/ За поредна вечер хиляди поляци се събраха на протест срещу приетата от парламента съдебна реформа, която поставя под контрол на правителството съдебната власт. Протестите този път бяха в цялата страна, като най-многолюдни бяха в столицата Варшава и Краков. Протест имаше включително пред дома на лидера на управляващата партия и „Право и справедливост" Ярослав Качински. Той беше обвинен, че се превръща в диктатор, а протестиращите призоваха президента Анджей Дуда да наложи вето на приетия закон. Самият Качински обаче засега отстоява позицията си, независимо и от заплахите на Европейския съюз, и обяви, че промените са необходими, за да бъде реформирана съдебната система, която според Качински така и не е била прочистена от бивши комунисти след падането на режима през 1989 г.  

Сенатор от САЩ: Демократите да обвиняват себе си за загубата от Тръмп, а не Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351875

Сенатор от САЩ: Демократите да обвиняват себе си за загубата от Тръмп, а не РусияСпоред сенатора-демократ от щата Ню Йорк Чък Шумър, именно Демократическата партия, а не Русия, е виновна за поражението на кандидат-президента Хилари Клинтън на президентските избори от миналата година от Доналд Тръмп, пише The Hill, цитира "Фокус". „Когато загубиш от някой, която има 40% популярност,

Списък с "Греховете" погубили Кадафи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280885_%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA+%D1%81+%22%D0%93%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%22+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8

 1. Бензинът струва по-евтино от водата. 1 литър бензина — 0,14 $

 
2. На новобрачните се подаряват 64 000$ да си купят жилище.
 
3. Образованието и медицината са напълно безплатни.
 
4. Държавата изплаща на всеки  член на семейството по 1 000 $ дотации годишно.
 
5. Помощ за безработните — 730$.
 
6. Закри военните бази на НАТО.
 
7. Заплата на медицинска сестра — 1 000$.
 
8. На всяко новородено се изплащат 7 000$.
 
9. За разкриване на личен бизнес еднократна материална помощ — 20 000$.
 
10. Големите данъци и такси са забранени.
 
11. БВП на глава от населението — 14 192$
 
12. Образованието и стажовете зад граница са сметка на държавата.
 
13. Мрежа от магазини за многодетни семейства със символични цени на основните хранителни продукти.
 
14. За продажба на продукт с изтекъл срок на годност — големи глоби и арестуване от подразделенията на специалната полиция.
 
15. Част от аптеките са с безплатно отпускане на лекарства.
 
16. За имитация на  лекарства — смъртно наказание.
 
17. Наем за жилище — няма.
 
18. Заплащане на електроенергията от населението няма.
 
19. Продажбата и употребата на алкохол са забранени — „сух закон“.
 
20. Кредитите за покупка на автомобил и жилище са безлихвени.
 
21. Услугите, свързани с недвижима собственост, са забранени.
 
22. Покупката на автомобил се заплаща от държавата на 50%, за бойците от народното опълчения — 65%.
 
23. Когато дойде на власт, той изгони от страната международните корпорации.
 
Едва при Муамар Кадафи негрите в южната част на Либия получиха човешки права.
 
За четиридесет години негово управление населението на Либия се увеличи три пъти.
 
Детската смъртност намаля 9 пъти.
 
Продължителността на живота в страната се увеличи от 51,5 на 74,5 години.

Кадафи взе решение да изведе Либия от световната банкова система и още 12 арабски страни искаха да последват неговия пример.

Източник:infobalkani

Жител на Триград със сензационна нова версия за смъртта на Кристиян, днес изпращат момчето в последния му път!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280884_%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%B

 14 дни след началото на спасителната акция вече е ясно, че Кристиян от Триград е мъртъв. Селото е потънало в скръб. Родителите на детето са в шок, а местните са почернени, предава Нова телевизия. "За жалост  се случи най-лошото, няма какво да се направи. Нека младите не бягат, за всеки проблем има решение. Това, което се случи, направо уби цялото село, ние сме в шок. Едно младо момче, на което разчитаме всички, си отиде заради една малка грешка", заяви кметът на селото Цветан Славков. "Мястото е труднодостъпно, от там е минавано на 2-3-5 метра най-много. Поне 120-130 метра е височината. Само малка част от тялото се виждаше, той е паднал в храстите. Следствието ще реши какво точно се е случило, според мен се е самоубил, защото както и преди казвахме, той е много отговорен. Помислил е явно, че ги е убил тези хора. Всички сме потресени, защото едно младо момче си отиде, без да е разбрал нищо от живота", добави той.

 
"Нищо не съм видял там, дори работя там, по права линия мястото е на 50 метра от мене. Много хора ходиха да го търсят, но нищо. Качил се е отгоре, защото там има видимост към селото, искал е просто да види нещо. Момчето имаше харизма, обичаше живота, не се е самоубил според мен. Той се е качил горе да види какво става и от там, може би без да иска, е паднал. Просто не вярвам той да се е самоубил. Шегувахме се постоянно тука с него. От там се е виждало просто мястото на катастрофата. Познавам района идеално. Имало е пълнолуние и се е виждало", разказа жител на Триград, който е участвал в търсенето на Кристиян.
 
Кметът на Триград заяви, че има информация, че днес ще погребат момчето в селото.
 
 Blitz.bg

В ресторант със 160 места приготвят на място всичко от менюто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351881

В ресторант със 160 места приготвят на място всичко от менюто
Христо Пъдев: В България постоянно се налагат различни тенденции при храната, трябва е да си в час с тях Ресторант "Милениум" в София съществува от 2001 г. Храната в него е разнообразна, предлагат се пици, барбекю, европейска кухня, риба и десерти. Всичко, което клиентите намират в менюто се прави на място.

Стана ясно от къде идват "странните космически сигнали"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280883_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%22%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D

 Астрономи успяха да разкрият мистерията на „странните сигнали“, които бяха доловени по-рано тази година от близка до Земята звезда и които предизвикаха нови спекулации за извънземен живот. Според учените сигналите имат съвсем „земен“ произход, тъй като идват от сателити. Още преди да стане ясна причината за сигналите, астрономите почти категорично отхвърляха възможността извънземни да са техните източници. Те идват от звездата Рос 128, която се намира „едва“ на 11 светлинни години от Земята. За учените загадка беше по-скоро това да установят дали сигналите представляват необичайна слънчева активност или са просто прихваната сателитна комуникация. „Въпреки това мнозина бяха по-заинтересувани от сигналите като потенциално доказателство за приемане на сигнали от извънземна интелигентна цивилизация“, написа в своя блог Абел Мендес, директор на Лабораторията за изследване на обитаемостта на планети от Университета на Пуерто Рико. „Най-доброто обяснение е, че сигналите са трансмисии от един или повече геостационарни сателити“, написа още той. Според него сигналите се появяват само около звездата Рос 128, тъй като тя се намира „близо до небесния екватор, където са разположени много геостационарни сателити“.

 
 Blitz.bg

Два нови труса са усетени на гръцкия остров Кос

https://www.actualno.com/balkani/dva-novi-trusa-sa-useteni-na-gryckija-ostrov-kos-news_623841.html

Два силни повторни подземни труса са станали един след друг в събота по крайбрежието на гръцкия остров Кос, който преди това вече пострада от силно земетресение, съобщава агенция Асошиейтед Прес. По данни на Атинския институт по геодинамика, вечерта в събота е станал нов т

НАП затваря 53 заведения и 2 къщи за гости по Северното Черноморие

http://www.moreto.net/novini.php?n=355998

53 заведения и две къщи за гости по Северното Черноморие са на път да бъдат затворени заради данъчни нарушения. Сред застрашените от принудително хлопване на кепенците са както ресторанти, така и механи, барове и дискотеки, къщи за гости и малки хотелчета, научи Moreto.

Лукарски: Трайчо, кого обслужваш за Общинска банка?

http://www.barometar.net/89125/

Трайчо Трайков, общински съветник от РБ в Столична община, без знанието на групата, без знанието на партиите ДСБ, СДС и ДБГ, е внесъл предложение за приватизация на Общинска банка. Без да каже на никого от РБ, по партизански. Тази постъпка ме кара да му задам няколко въпроса, които ме вълнуват: 1. Откога Трайчо е станал […]

Спортът в ефир на 23 юли

https://offnews.bg//sport/sportat-v-efir-na-23-iuli-661185.html

Интензивен откъм емоции за футболните фенове ще бъде днешния неделен ден, който предлага два мача от програмата на Първа лига. Славия приема евробоеца Ботев Пловдив, а по-късно през деня Левски гостува на Локо ПД в мач, който може да се окаже последен за треньора Николай Митов - Жадното.

18:45 ч. Славия - Ботев (Пловдив) пряко по Диема спорт
 
19:00 ч. ЕП (жени), Шотландия - Португалия пряко по Евроспорт 2
 
21:00 ч. Локомотив (Пловдив) - Левски пряко по Диема спорт
 
21:45 ч. ЕП (жени), Англия - Испания пряко по Евроспорт 1
 
22:00 ч. Флуминензе - Коринтианс пряко по Sport+HD
 
00:00 ч. Реал (Мадрид) - Манчестър Юнайтед пряко по Ринг
 
1:00 ч. Атлетико (Мадрид) - Васко да Гама пряко по Sport+HD
 
1:15 ч. Ванкувър - Портланд пряко по Евроспорт 1

Англичанка с български корени загърби прекрасния си живот на Острова и пристигна, за да образова децата на ромите и бежанците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280882_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8+%D0%BF

 Англичанка загърбва добре уредения си живот във Великобритания, за да работи като доброволец в бежанския лагер във "Враждебна". На 1 януари 26-годишната Емили Киров пристига в София с еднопосочен билет, предава бТВ. „Аз никога не съм живяла в България. Много исках да дойда тук, да уча български по-добре и да бъде по-близо до тази част на моето сърце. Баща ми е българин. И знам, че има много хора в България, които имат нужда от помощ. Исках да дойда тук и да дам моя опит, моето време, моята енергия, моята любов за хората, които имат нужда. И затова мисля, че вече беше време да дойда тук”, споделя тя.  Бащата на Емили е българин, а майка й - англичанка. Въпреки че е родена и израснала във Великобритания, в дома й се говорило на български, а ваканциите прекарвала в София. 20 години по-късно Емили превръща опустелия апартамент на баба си в свой нов дом.  „Беше трудно, януари месец беше доста студено. Аз не съм свикнала с такова време! Беше трудно с езика. Аз още уча български, правя много грешки, не разбирам всичко. Но все пак, като се преместиш някъде, като промениш някаква част от своя живот, който ти си решил сам – тогава се усещаш много доволен”, допълва тя. В началото баща й си мислел, че се шегува, че заминава за България. „Той знае, че аз имах стабилна работа в Англия, хубава организация там, нямаше лоши неща. И той като всички българи и бащи се притеснява. Но все пак много се радва за мен”, казва Емили.  В Англия тя завършва история, но работата й тук няма нищо общо със специалността й. Сега работи с деца бежанци и с ромски деца. „Виждам, че децата имат нужда хората да вярват, че те имат бъдеще, че един ден те ще могат да отидат да работят като другите хора. И това е най-тъжното – че цели такива групи искат да учат, още са малки, още не знаят за трудните неща в нашия свят”, посочва Емили.  В бежанския център тя е учител. А в сърцето си - добър човек. За първи път отделя от времето си за доброволчество още в университета.  „Аз отидох до Уганда, в Африка Работим там със зъболекари. Ние преподавахме с различни доброволци от Уганда – как да ходят в различни градове и да говорят за тяхната организация”, изтъква Емили. „Харесвам да работя с хора, които са от други места. Не искам да ходя цял живот така и да говоря само с хора, които изглеждат като мен, които говорят като мен. Аз много обичам моя живот, защото имам приятели от целия свят”, допълва тя.    За да бъде доброволец в София, Емили загърбва целия си живот и кариера в Англия. Не знае дали ще остане в България още дълго, но е категорична, че много обича страната и  с всеки месец се чувства по-близо до това да е българка.   А следващият еднопосочен билет ще бъде за там, където има нужда от енергията, времето и доброто сърце на едно 26-годишно момиче от Англия.  „Не може само един човек да промени света. Аз не опитвам да правя това, но се вижда, че има толкова много чудесни организации, които отиват там с желание, с енергия. Аз знам, че заедно ние можем да променим техния живот. И знам, че ако не вярвам, че ще го променя – това няма да става. Всеки ден отивам с това желание. Вярвам, че днес ще научат нещо. Един ден техният живот ще бъде различен”, категорична е Емили. 

 
 Blitz.bg

САЩ нямат данни за употреба на химическо оръжие в Сирия от април

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351873

САЩ нямат данни за употреба на химическо оръжие в Сирия от априлСАЩ нямат данни от началото на април тази година сирийските власти да са използвали химическо оръжие. Това заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, предаде БТА. "Не знам до колко дългосрочен ще бъде ефектът, но ми се иска да вярвам, че (президентът Башар) Асад разбра добре,

На среща с гейове британски подводничари се оплакаха на Тереза Мей от дефицит на порно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280881_%D0%9D%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D1%81+%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80

 Двама британски подводничаря се ожалиха пред Тереза за това, че по време на пътуването не могат да гледат порно от интернет, пише The Times. Случката се разиграла по време на прием за членовете на ЛГБТ общността в градината на резиденцията на министър-председателя на Даунинг Стрийт в Лондон. Всички присъстващи чули разговора на Тереза Мей и двамата моряци, които разказали на министър-председателя за ниската скорост на интернет услугата и помолили за коригиране на ситуацията. Мей уверила армията, че ще се направи всичко възможно този "проблем" в подводницата да се отстрани. Като благодарил на Мей, един от водолазите решил да обясни по-подробно, какво притеснява моряците. "Проблемът е, че не можем да изтеглим порното, и се налага да го теглим предварително на вашия твърд диск", - каза той. Подводничарят очевидно отишъл твърде далеч, тъй като вестникът твърди, че след признанието му Мей бързо сложила край на разговора.  


Превод и редакция: БЛИЦ

 
 

Погребват 16-годишния Кристиян в Триград

https://offnews.bg//obshtestvo/pogrebvat-16-godishnia-kristian-v-trigrad-661184.html

16-годишният Кристиян, който беше открит мъртъв в скалите над пещерата Дяволското гърло, ще бъде погребан в Триград днес. 

Тялото на момчето бе намерено вчера от баща му, Кристиян бе издирван от 9 юли, когато блъсна петима туристи на пътя към селото и избяга. олата на своя баща без разрешение и блъсна петима туристи на пътя към Триград.

„Шокът е много голям. Родителите са смазани”, каза кметът Цветан Славков по бТВ . Всички пострадали при удара от колата на Кристиян са в шок и изпитват съчувствие към семейството и близките на момчето. Според част от местните хора Кристиян сам е сложил край на живота си, други вярват, че става дума за нещастен инцидент. 

„Детето е изпитвало и страх, и срам, и вина. Най-вероятно в началото е допускало, че е отнело живота на някого, а това е труднопоносимо чувство, особено когато е съчетано с невъзможност рационално да се защитиш”, коментира психологът Росен Йорданов. Силно се съмнявам обаче, че той е е посегнал на живота си, допълни специалистът, според когото проблемът е бил свързан със страха, с липсата на ясна мисъл, довела до нещастен инцидент. 

Турист падна от Смолянските водопади

http://www.cross.bg/vodopadi-smolyanskite-tyrist-1549893.html

/КРОСС/ Планински спасители са транспортирали в болница турист, паднал от Смолянските водопади. Злополуката е станала в събота следобед на една от пътеките, която води до горните водопади. Той се подхлъзнал и се претърколил в близост до реката, предава "Дарик". Младият мъж бил с компания, която веднага потърсила помощ. Спасителите транспортирали пострадалия до болницата в Смолян. Той е с черепно-мозъчна травма и е в отделението по Неврохирургия в УМБАЛ "Свети Георги". Състоянието му е тежко. Една от версиите за инцидента е, че е младият мъж паднал при опит за селфи. Това е поредният инцидент в този район в рамките на дни. През седмицата друг турист пострада, като се наложи пожарникари да помагат на спешните медици за извозването му, но травмите му бяха значителни по-леки.

Турист падна от Смолянските водопади

http://www.cross.bg/spasiteli-padnal-vodopadi-1549893.html

/КРОСС/ Планински спасители са транспортирали в болница турист, паднал от Смолянските водопади, съобщава "Фокус". Човекът е паднал от горния водопад. Откаран е в болница. Акцията се е осъществила в събота и в нея са се включили четирима спасители.

Сибир ще се превърне в най-приятното място за живеене

//dariknews.bg/novini/sviat/sibir-shte-se-prevyrne-v-naj-priiatnoto-miasto-za-zhiveene-2038416

Поради климатичните промени Сибир, който дълго се славеше като прокълнато място за изпращане на лагерници в ГУЛАГ, ще се превърне в най-желаната дестинации за живеене, пише в. "Сънди мирър".
 
Към 2080 г. Сибир, простиращ се през седем руски часови зони, ще стане много по-топъл и гост

И днес ни чака адска жега до 38 градуса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280880_%D0%98+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BD%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%B3%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+38+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B0++

 Днес, неделя, отново ще бъде слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста облачност и главно в планинските и североизточните райони ще превали и прегърми. Максимални температури между 33° и 38°, в София около 33°. Атмосферното налягане в сутрешните часове ще бъде около средното за месеца. През деня ще се понижи. Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, по най-високите части на Рила и Пирин умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 27°, на 2000 метра – около 19°. Над Черноморието ще бъде слънчево с бризов вятър. Максимални температури на въздуха: 27°-30°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

 
 Blitz.bg

Министър Петкова: Правителството няма да търпи непристойно поведение

http://www.barometar.net/89123/

Това видео показва едно безпардонно скандално поведение, към което нашето правителство и лично премиера Борисов имат абсолютна нетърпимост, обяви министърът на ернергетиката Теменужка Петкова пред „Нова телевия“ по повод уволнението на Пешко Караджов. Той бе уволнен като началник на отдел „Физическа защита“ в АЕЦ Козлодуй заради скандално видео, с което плаши полицай, че ще бъде […]

Започва ли турската опозиция най-накрая да действа като опозиция?

https://www.actualno.com/viewpoint/zapochva-li-turskata-opozicija-naj-nakraja-da-dejstva-kato-opozicija-news_623835.html

На Народно-републиканската партия (НРП), основната опозиционна партия на Турция, отдавна й липсва политическата воля и възможност да се противопостави ефективно на управляващата Партия на свободата и развитието (ПСР). Но първото затваряне на депутат от НРП на 14 юни може да

Fitch запази кредитния рейтинг на Турция на ниво BB+

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/fitch-zapazi-kreditniia-reiting-na-turciia-na-nivo-bb-243509/

Според прогнозите на рейтинговата агенция средният икономически растеж на Турция в периода 2017-2019 г. ще бъде 4,3%

Чък Шумър, сенатор-демократ от САЩ: Демократите трябва да се обвиняват себе си, а не Русия, че загубиха от Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280879_%D0%A7%D1%8A%D0%BA+%D0%A8%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%80%2C+%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%90%D0%A9%3A+%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B

 Според сенатора-демократ от щата Ню Йорк Чък Шумър, именно Демократическата партия, а не Русия, е виновна за поражението на кандидат-президента Хилари Клинтън на президентските избори от миналата година от Доналд Тръмп, пише The Hill.
„Когато загубиш от някой, която има 40% популярност, ти не обвиняваш другите – директорът на ФБР Джеймс Коми или Русия – обвиняваш себе си“, заяви Шумър. „Къде сбъркахме? Хората не знаеха за какво се борим, знаеха само че сме срещу Тръмп“, добави той.
Миналата година, голяма част от стратегията на Демократите бе да критикуват Тръмп с надежда скандалите около него да разубедят хората да гласуват за него. Планът се провали. 
Демократическата партия планира да разкрие нова програма, включваща слогана „По-добра сделка: по-добри работи, по-добри заплати, по-добро бъдеще“. 

Пентагонът: Русия е най-опасната държава в света

http://frognews.bg/news_138760/Pentagonat-Rusiia-e-nai-opasnata-darjava-v-sveta/

Русия е най-опасната държава в света. Това е заключението на председателя на обединения комитет на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд. По думите му Москва има най-голям потенциал във военната област сред останалите държави в света.

Масови проверки на заведенията по морето

http://www.cross.bg/hranite-proverki-obektite-1549892.html

/КРОСС/ Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните извършват засилени проверки на заведенията за хранене и на обектите за търговия с хранителни продукти по цялото Черноморие. Най-честите нарушения са свързани с липсата на здравни книжки на персонала, неправилно етикетиране на храните, търговия с продукти без маркировка за произход, пропуски, свързани с контрола на хигиената в обектите и на крайния продукт, който се предлага на клиентите. Само през юни инспекторите са направили 1200 проверки край морето. Само във Варненска област инспекторите от Дирекцията по безопасност на храните са проверили близо 500 обекта. За открити нередности те са съставили 73 предписания и 8 акта. Временно е затворен ресторант в курорта "Свети Константин и Елена", съобщава БНТ.  

Иран започва да произвежда нов вид ракети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280878_%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%8

 Иран обяви, че започва да произвежда нов вид ракети, съобщава Al Jazeera, позовавайки се на ирански източници. Новите ракети ще са способни да свалят изтребители, дронове, балистични ракети и хеликоптери.
Ракетата „Сайад-3“ достига височина от 27 км и може да измине 120 км, заяви Военния министър на Иран Хюсеин Деган.
Той също каза, че скорошната военна сделка между САЩ и Саудитска Арабия е заплаха за Иран.
„Скоро станахме свидетели на безпрецедентна покупка на оръжие. Пари, които бяха платени като откуп за Америка и имат за цел да наводнят региона с оръжие. Другата цел е да бъде сплашен Иран“, добави Деган.

Бащата на самоубилото се българче в САЩ: Разбит съм,но ще продължа напред (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351868

Бащата на самоубилото се българче в САЩ: Разбит съм,но ще продължа напред (Видео)Продължавам да поддържам семейството си, да се грижа за тях. Не съм се отказал, не съм се отчаял от живота. Шокиран съм, съсипан съм, разбит съм, но въпреки всичко намирам сили да продължа напред. Това съобщи пред Нова телевизия бащата на самоубилото се българче в САЩ заради играта „Син кит“. Момичето е живеела с майка си и брат си.

"Да помогнем на братята": Ердоган започва дипломатическа совалка в Залива

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/23/3011162_da_pomognem_na_bratiata_erdogan_zapochva/?ref=rss


Турция ще направи всичко възможно, за да реши проблемите между "братята от региона на Залива". Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган два дни преди да потегли на посещение в три страни от Персийския залив в опит да посредничи в кризата между няколко арабски държави и Катар.<br /><br />Това е поредната външна инициатива за решаване на кризата, след като по-рано през юли държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и германският му колега Зигмар Габриел посетиха един...

Нови цени на цигарите от догодина

http://www.moreto.net/novini.php?n=356051

Българските цигари поскъпват от догодина. Управляващите за пореден път промениха формулата за акциза на тютюневите изделия, информира NOVA. Очаква се българските марки да поскъпнат с повече от планираното за 2018 г. Сега средната цена на кутия е 5 лв.

Задържаха мигранти и полицаи при акция на МВР

http://dnes.dir.bg/news/mvr-politzai-migranti-bezhanskiat-natisk-26107774

При спецакция на МВР са били задържани мигранти и придружаващи ги, вероятно осигуряващи незаконния канал за трафик полицаи.

75 години от разстрела на Вапцаров

http://www.cross.bg/vaptzarov-bansko-razstrela-1549891.html

/КРОСС/ Днес се навършват 75 години от разстрела на знаменития български поет Никола Йонков Вапцаров. Въпреки краткия си живот той остава една от най-значимите фигури в българската поезия. Паметта му ще бъде почетена в редица градове. Пред барелефа на Вапцаров в Благоевград, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров" ще се проведе ритуал по полагане на цветя . Ще бъдат припомнени моменти от живота и делото на поета, оставил след себе си „Прощално", „Пролет" и много други творби. Пред паметника в родния му град Банско, в 11 часа ще бъдат поднесени венци в знак на признателност пред таланта и идеала на Никола Вапцаров. Негови стихове ще изпълнят рецитатори от няколко поколения. През целия ден къщата-музей на поета, ще бъде отворена с вход свободен за всички посетители и почитатели на неговата човешка и дълбоко вълнуваща поезия. В кинозалата ще се прожектират филми, свързани с живота на Вапцаров, неговото семейство и историята на Банско. Никола Вацаров е роден на 24 ноември - нов стил 7 декември - 1909 година в град Банско. Учи в Разложката гимназия, след това по волята на баща си учи в Морското машинно училище във Варна, като е на практика първо на кораба „Дръзки", а с кораба „Бургас" посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид. Мечтата му е да учи литература, но материалното положение на родителите му налага друго

Синята зона във Варна тръгва с пари от ЕБВР

http://www.barometar.net/89121/

Община Варна ще разчита на кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие при реализация на зоната за платено паркиране.  Kомисията по бюджет и финанси към общинския съвет одобри индикативните текстове на споразумението за пакет от проекти за създаването на устойчива инфраструктура във Варна по проектите за естетизация на градската среда, втората фаза на интегрирания […]

WizzAir откри база във Варна, целогодишно ще се обслужват 8 дестинации

http://www.barometar.net/89119/

Най-големият нискотарифен авиопревозвач в Централна и Източна Европа WizzAir откри своя база във Варна. Общо 8 целогодишни дестинации ще обслужва базираният в морската столица Airbus А320. Полети ще се извършват до международните летища на Ларнака, Дортмунд, Айндховен, Лондон, Милано, Тел Авив, Мюнхен, както и до Летище София. „Благодаря на ръководствата на WizzAir и на Летище […]

Спорт по тв днес: "Левски" гостува на "Лаута", "Реал" - "Манчестър Ю" + още 4 мача, Евро 2017 за жени, световно по гребане в Пловдив, световно по плуване, волейболистките срещу Аржентина, тенис, "Тур дьо Франс", дартс, тото, мотокрос, НАСКАР и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6351435

Спорт по тв днес: "Левски" гостува на "Лаута", "Реал" - "Манчестър Ю" + още 4 мача, Евро 2017 за жени, световно по гребане в Пловдив, световно по плуване, волейболистките срещу Аржентина, тенис, "Тур дьо Франс", дартс, тото, мотокрос, НАСКАР и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

САЩ биха се разтревожили, ако Турция купи от Русия системата за противоракетна отбрана С-400

https://www.actualno.com/balkani/sasht-biha-se-raztrevojili-ako-turcija-kupi-ot-rusija-sistemata-za-protivoraketna-otbrana-s-400-news_623837.html

Вашингтон би се разтревожил при покупка от Анкара на системата за противоракетна отбрана C-400. Това каза в събота по време на конференция за сигурност в Аспен (щата Колорадо) началникът на щаба на САЩ генерал Джоузеф Данфорд, в отговор на въпрос за това „как се отнася към п

4 деца са загинали при пожар в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351865

4 деца са загинали при пожар в РусияЧетири деца са загинали, а още един възрастен е пострадал при пожар в жилищна сграда в село Верхная Кабанка в Челябинска област, предаде РИА Новости, цитира "Фокус". Пострадал е баща, трите му дъщери и племенницата му са загинали. „В момента е трудно да се каже какво е причинила пожара. Това ще го установят нашите сътрудници.

От Пентагона обявиха Русия за най-сериозната заплаха за САЩ

http://www.cross.bg/zaplaha-naii-golyam-potentzial-1549890.html

/КРОСС/ Председателят на Комитета на началниците на щабове на Въоръжените сили на САЩ, генерал Джозеф Данфорд, смята че Русия има най-голям потенциал във военната сфера от държавите, представляващи заплаха за Вашингтон. Генералът направи изявлението си по време на конференция по сигурността проведена в Аспен, щата Колорадо, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус". Данфорд, подчерта че „Русия - това е най-сериозната заплаха" от всички, с които се сблъсква САЩ. Сред противниците на Вашингтон той посочи още Северна Корея, Иран и Китай. Генералът, смята че от изброените държави „Русия притежава най-голям потенциал във военно отношение".  

Русия сменя посланика в САЩ

http://www.cross.bg/rysiya-kislyak-vremenno-1549889.html

/КРОСС/ Мандатът на Сергей Кисляк като посланик на Русия в САЩ завърши, предаде руската информационна агенция ТАСС, позовавайки се на съобщение на руското посолство във Вашингтон. Функциите на временно поверен в делата на Русия за САЩ, ще изпълнява досегашният съветник на посланика Денис Гончар.„Посланик С.И. Кисляк завърши своята мисия във Вашингтон. До пристигането на неговия приемник функциите на временно поверен в делата на Руската Федерация в САЩ ще изпълнява съветник-посланик Д.В. Гончар", се отбелязва в съобщението, цитирано от „Фокус". Кисляк беше руски посланик в САЩ от 2008 година насам. В момента той е един от ключовите хора, разследвани от американските власти за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори. Очаква се Сергей Кисляк да бъде заменен за постоянно от заместник-министъра на външните работи Анатолий Антонов.  

"Дейли Експрес":Варна,бижу на Българското Черноморие, за което малцина са слушали

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6351855

"Дейли Експрес":Варна,бижу на Българското Черноморие, за което малцина са слушалиБългарски осемдесетарски поп звучи от колоните на широко и високо пространство, приютяващо десетки блестящи, дошли от съветски времена Лади, Трабанти и Дачии, всичките като дошли направо от заводския цех, завършени със стратегически поставени огледала гордо представящи техните работещи двигатели, предаде The Daily Express, предаде "Фокус".

Уилям и Хари разказват за майка си Даяна в документален филм

http://dnes.dir.bg/news/uiljam-film-velikobritania-dajana-hari-26107690

Британските принцове Уилям и Хари разказват в нов документален филм за последния телефонен разговор, който са имали с майка си - принцеса Даяна преди смъртта й.

Росен Йорданов: Напълно се съмнявам, че Кристиян сам е скочил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351856

Росен Йорданов: Напълно се съмнявам, че Кристиян сам е скочилНапълно се съмнявам Кристиян сам да е посегнал на живота си. Защото желанието за живот е по-силно. Спекулирам, но от това, което научих за Кристиян, допускам, че е имал достатъчно жизнеутвърждаваща сила в себе си. Това обяви психологът Росен Йорданов пред Би Ти Ви. Аз бих се доверил, че е нещастен слwчай.

Мястото, където е открит Кристиян, е било обхождано

http://www.cross.bg/kristiyan-kudeto-bilo-1549888.html

/КРОСС/ Мястото, където е открито тялото на 16-годишния Кристиян, е било обхождано по време на издирването му. Това съобщи пред „Нова телевизия" Цветан Славков, кмет на Триград, където на 8 юли неправоспособното да шофира момче блъсна с лек автомобил петима пешеходци. „Мястото е трудно достъпно. Минавано е буквално на 5 метра, където е бил открит Кристиян. Предполага се, че е паднал от скалата, висока 120 - 130 метра, в храстите на пропастта и само малка част от тялото му се е виждаше. Вчера той беше открит от баща си", обясни Славков и по този начин опроверга информациите, че поради трудната си достъпност точно това място не е било обходено. Той смята, че Кристиян се е самоубил заради стреса, получил при катастрофата от преди седмици. Според местен жител и участник в издирването, смъртта на Кристиян е нещастен случай. Това е друга версия за инцидента, че момчето се е опитало да се качи на скалата, откъдето да има видимост към селото. Пътят, където е станала катастрофата на 8 юли, не е осветен, няма и тротоари. Триград се посещава от много туристи и това е предпоставка за бъдещи инциденти. Кметът Цветан Славков каза, че от община Девин са обещали от капиталовите разходи за 2018 година да бъдат заделени средства за изграждане на цялостен тротоар и от двете страни на улицата и за инсталиране на осветление от изхода на пещерата до самото село. Днес е погребението на момчето.

Мястото, където е открит Кристиян, е било обхождано

http://www.cross.bg/kristiyan-kudeto-slavkov-1549888.html

/КРОСС/ Мястото, където е открито тялото на 16-годишния Кристиян, е било обхождано по време на издирването му. Това съобщи пред „Нова телевизия" Цветан Славков, кмет на Триград, където на 8 юли неправоспособното да шофира момче блъсна с лек автомобил петима пешеходци. „Мястото е трудно достъпно. Минавано е буквално на 5 метра, където е бил открит Кристиян. Предполага се, че е паднал от скалата, висока 120 - 130 метра, в храстите на пропастта и само малка част от тялото му се е виждаше. Вчера той беше открит от баща си", обясни Славков и по този начин опроверга информациите, че поради трудната си достъпност точно това място не е било обходено. Той смята, че Кристиян се е самоубил заради стреса, получил при катастрофата от преди седмици. Според местен жител и участник в издирването, смъртта на Кристиян е нещастен случай. Това е друга версия за инцидента, че момчето се е опитало да се качи на скалата, откъдето да има видимост към селото. Пътят, където е станала катастрофата на 8 юли, не е осветен, няма и тротоари. Триград се посещава от много туристи и това е предпоставка за бъдещи инциденти. Кметът Цветан Славков каза, че от община Девин са обещали от капиталовите разходи за 2018 година да бъдат заделени средства за изграждане на цялостен тротоар и от двете страни на улицата и за инсталиране на осветление от изхода на пещерата до самото село.

Прокопиев: Всички обвиняеми са прозападни и врагове на Пеевски

http://clubz.bg/56490-prokopiev_vsichki_obvinqemi_sa_prozapadni_i_vragove_na_peevski

"Има приказка, че краткостта е белег на таланта. С  тези 15 000 страници, едва ли това е талантът на прокуратурата ".

 Така бизнесменът и издател Иво Прокопиев коментира пред бТВ обвинителния акт за КТБ.  

"Неуместно е заключението на прокуратурата, че Делян Пеевски няма връзка с КТБ", добави бе той.

По думите на Прокопиев, странно е и отсъствието от протоколите на тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров и на бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

"Обяснявам си тяхната липса с избирателния начин, по който действа държавното обвинение. Можете ли да намерите общи черти между всички, които през последните години са получавали обвинения? (сред обществените фигури, изясни по-късно Прокопиев - б.р.) Те или са били прозападно ориентирани, или са били противници на Пеевски, понякога и двете", обясни Прокопиев и допълни, че включително и Румен Овчаров влиза в това число, като опонент на г-н Пеевски. 

"Като теглим чертата, заради КТБ българските данъкоплатци ще са 4,5 – 5 млрд. лв. на загуба. Това представлява продуктът на държавата за две години, т.е. заради казуса „КТБ” две години стоим на едно място", каза още Прокопиев. 

Според него „дупката” от 4,5 млрд. в КТБ идва от три основни групи дейности:

– около 1/3 от финансиране на медии, политически проекти и кредити, давани на партията на Николай Бареков, медийната империя на Делян Пеевски, ТВ7;

– втората голяма група са чисто инвестиционни грешки – лошо управление и липса на качествен риск мениджмънт, липса на качествен надзор;

– третата част – загуби, идващи от лошото управление на самата несъстоятелност. Голяма част от активите всъщност финишираха в чужди ръце, а не в ръцете на кредиторите на банката – „Булгартабак”, БТК, „Техномаркет”, даде пример Прокопиев.

„Прокуратурата действа като политическата част на Държавна сигурност – селективно избира кого да обвинява и да атакува публично, за да го дискредитира според това дали е някакъв опонент на Пеевски или на управляващите, които и да са те в момента, а не според това да защитава някаква законност или принципи пред обществото”, посочи аще Прокопиев.

Още един е загинал при сблъсъци в Йерусалим (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351839

Още един е загинал при сблъсъци в Йерусалим (Видео и снимки)Палестинец е загинал от раните си, получени при сблъсък с израелски войници в покрайнините на Йерусалим, предаде БТА. В града продължават масовите протести на местната арабско-мюсюлманска общност срещу поставянето на Израел на металодетектори по входовете на Стария град. „Млад човек получи тежко нараняване в гърдите в района Ал Азария.

Преглед на печата - 23 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=356050

Катастрофи през час по аутобана до морето, информира "Стандарт". На магистрала "Тракия" и вчера не мина без инциденти, които затрудниха движението. Серия катастрофи причиниха километрични колони в посока Бургас и по пътя за Созопол.

Съперникът на Ботев в Европа записа престижно реми в последната си контрола

https://offnews.bg//futbol/sapernikat-na-botev-v-evropa-zapisa-prestizhno-remi-v-poslednata-si-ko-661183.html

Отборът на Маритимо направи престижно равенство 1:1 с елитния испански Лас Палмас в последната си проверка за лятото.

Както е известно, португалският тим е съперник на българския Ботев в третия предварителен кръг на Лига Европа.

Срещата с испанския тим пък бе официалното представяне на отбора пред феновете му.

Гостите от Лас Палмас първи откриха резултата в мача в 29-ата минута с попадение на Пласерес. В 61-ата минута обаче Пиньо от състава на Маритимо бе точен за крайното 1:1.

В четвъртък Маритимо гостува на Ботев в Бургас на стадион “Лазур”.

Днес в 18:45 часа пък Ботев ще играе срещу Славия в среща от 2-ия кръг на Първа професионална лига. Всеки от двата тима ще опита да постигне първа победа за сезона.

В миналия кръг “белите” измъкнаха престижно равенство 1:1 срещу ЦСКА-София, докато “канарчетата” се изложиха на свой терен в Коматево и паднаха с 0:1 от Пирин (Благоевград).

Бащата на жертвата на ”Син кит”: Тя учеше тайно руски

http://frognews.bg/news_138759/Bashtata-na-jertvata-na-Sin-kit-Tia-ucheshe-taino-ruski/

Бащата на самоубилото се българско момиче в САЩ, което стана първата жертва на опасната игра ”Син кит” в страната, призна, че тя тайно е учила руски език.

Пиян варненец катастрофира с автобус с туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=356049

Пиян варненец, управлявал автобус с туристи, е предизвикал лека катастрофа в курорта Паничище, потвърдиха за Дарик от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. При инцидента няма пострадали хора. Катастрофата е станала при разминаване с два автомобила около 18.

Пиян шофьор на автобус с туристи причини катастрофа край Паничище

http://www.cross.bg/shofyor-piyan-avtobysa-1549887.html

/КРОСС/ Пиян шофьор на туристически автобус е причинил пътно-транспортно произшествие в района на Паничище, община Сапарева баня, съобщиха от полицията. Катастрофата е станала при разминаване с два леки автомобила около 18 часа в събота. Причинени са били щети на автомобилите, но няма сериозно пострадали. Направеният тест с дрегер на шофьора е отчел 2,57 промила алкохол в издишания въздух. Водачът - 68-годишен мъж от Варна, е задържан за 24 часа в полицейския арест на Районното управление в Дупница. Туристите, пътували в автобуса - български граждани, са се придвижили до хотел в района, в който са отседнали. От фирмата са изпратили друг шофьор, който е преместил и автобуса и ще продължи със следващите курсове на групата.

Защо в Рила, Пирин и Стара планина е пълно с мотористи въпреки забраната

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/23/3011227_zashto_v_rila_pirin_i_stara_planina_e_pulno_s/?ref=rss


Големи групи от мотористи се срещат все по-често в национални и природни паркове.<br /><br />Въпреки че използването на мотори и АТВ-та там е забранено, те не се притесняват да карат свободно по и извън туристическите пътеки на защитените планини, обичайно без да бъдат санкционирани. Парковата охраната и дирекции си затварят очите и не предприемат мерки, твърдят хижари, които ги сезират с конкретни сигнали, но те остават без реакция и резултат.<br /><br />Незаконните...

Задържаха полицаи за трафик на мигранти

http://www.cross.bg/migranti-shemata-trafik-1549886.html

/КРОСС/ Спецакция на МВР завърши със задържани мигранти и хора, които се смятат за организатори на канал за трафик. Сред тях има и полицаи, които играели основна роля в трафика на мигранти съобщава „Нова телевизия". Акцията е проведена в събота вечер. Заловените мигранти са се возили в частна кола на служител на МВР, който е пуснал сините светлини и е произвеждал звукови сигнали, за да не бъде спрян случайно от свои колеги и схемата да се разбие, уточнява БТВ.  Разследващите схемата служители на МВР обаче влезли в дирите на трафикантите и ги задържали на бензиностанция на магистралата край Пловдив. МВР съобщи, че са задържани общо деветима души, като петима от тях са нелегални мигранти.      

Задържаха полицаи за трафик на мигранти

http://www.cross.bg/migranti-magistralata-trafik-1549886.html

/КРОСС/ Спецакция на МВР завърши със задържани мигранти и хора, които се смятат за организатори на канал за трафик. Сред тях има и полицаи, които играели основна роля в трафика на мигранти съобщава „Нова телевизия". Заловените мигранти са се возили в частна кола на служител на МВР, който е пуснал сините светлини и е произвеждал звукови сигнали, за да не бъде спрян случайно от свои колеги и схемата да се разбие, уточнява БТВ. Разследващите схемата служители на МВР обаче влезли в дирите на трафикантите и ги задържали на бензиностанция на магистралата край Пловдив. Акцията е проведена, не само на магистралата, а и в други градове, според "Нова".      

ЧЕЗ Разпределение ще инвестира рекордни средства в област Благоевград тази година

http://www.cross.bg/blagoevgrad-oblast-razpredelenie-1549773.html

/КРОСС/ Павлин Иванов, Мениджър на ЧЕЗ Разпределение за област Благоевград в интервю за КРОСС - Г-н Иванов, които са най-важните проекти на ЧЕЗ Разпределение в област Благоевград за тази година?- В инвестиционната програма на „ЧЕЗ Разпределение България" в област Благоевград за 2017 година са предвидени за подмяна минимум 8 броя кабели средно напрежение в Благоевград, Банско, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Кресна и Елешница. Ще извършим реконструкция на основни въздушни електропроводи на стойност 1.6 млн. лева, като в община Гоце Делчев в тази дейност ще вложим 660 хил. лв., други 400 хил. са предназначени за реконструкция на два електропровода в общините Разлог, Банско, Якоруда, а останалите средства са за въздушни електропроводи в общините Симитли, Сандански, Петрич и т.н. Нов трафопост ще бъде изграден в село Горно Хърсово, за махали Пъжово и Двояци, с който ще се подобри качеството на електрозахранването в района. Инвестицията там възлиза на 67 хил. лв. Още три нови трафопоста са предвидени за изграждане в общините Петрич, Благоевград и Сандански на обща стойност 165 хил. лв. Значителен обем средства, над 3 млн. лева, ще бъдат инвестирани в мрежи ниско напрежение и изнасяне на електромерни табла. - Каква е общата сума на инвестициите на ЧЕЗ Разпределение в областта за настоящата година?- ЧЕЗ Разпределение има амбицията да вложи в област Благоевград близо 7.4 млн. лева, от които 1.5 млн. лв

Задържаха полицаи за трафик на мигранти

http://www.cross.bg/migranti-politzai-trafik-1549886.html

/КРОСС/ Спецакция на МВР завърши със задържани мигранти и хора, които се смятат за организатори на канал за трафик. Сред тях и полицаи, съобщава „Нова телевизия". Според информацията, която има до момента, мигрантите са пътували в частен автомобил на служител на МВР.Задържани са близо до бензиностанция на магистрала „Тракия" край Пловдив. Акцията е била проведена и в други градове в страната.

Депутат от ДПС се обяви за „един обществен дебат за състоянието на демокрацията”

http://clubz.bg/56489-deputat_ot_dps_se_obqvi_za_%E2%80%9Eedin_obshtestven_debat_za_systoqnieto_na_demokraciqta%E2%80%9D

„Или Мирослав Боршош много се е объркал, или има чадър над него, за да си прави частно Министерство на културата с публични средства”.

Това коментира народният представител от ДПС Велислава Кръстева в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ тази сутрин. Според нея обаче, едва ли става дума за такова голямо объркване, каквото мнение се насаждало в публичното поле.

Политиката в сферата на културата се реализира от Министерство на културата чрез едноличния орган на изпълнителната власт - министърът на културата. Там има ред, по който се създават културни институти. Те се създават с решение на Министерския съвет, за тях се отрежда бюджет и се управляват след конкурс, назначени от тях директори, които са защитили своя концепция“, обясни Кръстева, която бе заместник-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски.

„Къде са парите? Едни 17 млн. изчезват. Има един директор, който отказва да дава бизнес план. Как така отказва? Отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери. Как така ще отказва да се подчини на ресорните си вицепремиери? Има си собствена преценка за нещата. На всичкото отгоре назидава“.

Велислава Кръстева оцени като „изключително уместна” намесата на министър Лиляна Павлова, която първо уволни Боршош и го обвини в злоупотреби. След това премиерът Борисов го върна на поста и отне НДК от правомощията на Павлова. Дворецът бе прехвърлен към Министерството на културата, а Боршош сам се оттегли и получи обвинение от прокуратурата.

Много ме тревожи опитът да се противопоставя култура срещу държава, култура срещу закон, който се случва в публичното поле чрез този опит да си самовменява, очевидно едно неуспешно ръководство на НДК“.

Велислава Кръстева сравни казуса „НДК” с това „директорът на Агенция „Дипломатически имоти в страната” да прави сам външна политика”.

„Ако г-н Боршош, когото аз познавам, който е естет, уважавам го, има отношение към културата, е бил толкова ценен за българската култура, сигурна съм, че г-н Борисов можеше да го направи него министър на културата“.

 „Същинският проблем е допускането на подобни явления, защото дали скандалът ще бъде частно НДК и отклоняване или усвояване на публични финанси в особено големи размери, или скандалът ще бъде 4 тона суджук, и в двата случая става дума за създаденото чувство за безнаказаност у някои. Как се допусна това? Кои и как могат да се поставят над закона и каква е диагнозата за състоянието на демокрацията, за което ние от ДПС алармираме последователно месеци и повече от година наред?“

Кръстева обяви още, че според ДПС трябвало „да се предизвика един обществен дебат за състоянието на демокрацията”.

Френският Национален фронт потвърди позицията си срещу ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/frenskiiat-nacionalen-front-potvyrdi-poziciiatasi-sreshtu-es-243506/

Крайнодясната партия проведе двудневна среща, чиято цел беше да се направи анализ на поражението й на изборите тази година

Конгресът на САЩ с нов законопроект за санкции срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351836

Конгресът на САЩ с нов законопроект за санкции срещу РусияРепубликанците и демократите в САЩ постигнаха споразумение за законодателство, позволяващо нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, което би ограничило евентуални опити на американския президент Доналд Тръмп за отмяна на наказателните мерки срещу Москва, предаде БТА. Законът за противодействие на дестабилизиращите дейности на Иран,

И днес ще е горещо

http://www.cross.bg/slunchevo-temperatyri-obyad-1549885.html

/КРОСС/ Днес отново ще бъде слънчево и горещо. В сутрешните часове временни увеличения на облачността ще има над централните и източните райони от страната. След обяд, главно над Североизточна България и планинските райони ще се развива купеста облачност и там на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Максимални температури между 33° и 38°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца - слабо ще се понижи. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево с бризов вятър. Максимални температури на въздуха: 27° - 30°. Температурата на морската вода е 23° - 25°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала. Над планините ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб, по най-високите върхове на Рила и Пирин умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 27°, на 2000 метра - около 19°.

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/informira-politzaii-dete-1549884.html

/КРОСС/ Катастрофи през час по аутобана до морето, информира "Стандарт". На магистрала "Тракия" и вчера не мина без инциденти, които затрудниха движението. Серия катастрофи причиниха километрични колони в посока Бургас и по пътя за Созопол. При един от сблъсъците лодка излетяла от ремаркето в платното за насрещно движение, ударила автомобил и препречила трафика. Образувалите се тапи и в двете посоки довели до нови произшествия. "Учени вадят замръзнал метан под Черно море наесен", съобщава "Труд". Това ще направи българо-германска експедиция, за да провери резултатите от провеждани досега геофизични изследвания. Предварителните оценки са за много големи запаси, е заявил океанологът, доц. д-р Атанас Василев. В световен план, Европа, Китай, Япония и САЩ са в надпревара кой пръв ще започне индустриален добив на газ от метановите хидрати в океана. "24 часа" пише за станалия скандално известен депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Депутатът със суджука е много богат човек, крупен арендатор, както и реститут на имоти, притежава хотели по северното Черноморие. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е в Добрич, където спешно търси нови хора за местната структура на партията, след като Мартинов и неговите съпартийци от Добрич трябваше да напуснат управляващата партия. "24 часа" информира за още един скандал - началникът на охраната на АЕЦ Козлодуй беше уволнен по разпореждане на премиера Бойко Борисов

Уволненият след разследване на OFFNews шеф от АЕЦ си признал за заплахите към полицай

https://offnews.bg//razsledvane/uvolneniat-sled-razsledvane-na-offnews-shef-ot-aetc-si-priznal-za-zapl-661182.html

Уволненият шеф на охраната на АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов си признал за заплахите към полицай през февруари тази година. 

Караджов бил наказан със забележка от шефа на АЕЦ, преди разследването на OFFNews да разкрие скандала, довел до остраняването му от поста началник на отдел „Физическа защита“ в атомната централа.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по Нова тв. Тя уточни, че проверката по случая е доказала новите данни от клипа с наглото поведение на Караджов по време на управлението на служебния министър Николай Павлов. Весела Ванева, пиар на министерството тогава, разкри, че наредената проверка от Павлов тогава не завършила, заради смяна на властта. Караджов обаче излязъл в болнични от момента, в който министърът наредил проверка, до края на управлението му.  

Колегата ни Юлиян Христов, автор на разследването, определи в студиото случая като тип "Суджукгейт", визирайки скандала с депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, чийто имунитет бе поискан от главния прокурор Сотир Цацаров, рекетирал бизнесмен от Добрич с 4 тона суджук, уж предназначени за Борисов. 

Стотици хора на протест срещу насилието в Нова Загора

http://www.cross.bg/nova-zagora-stotitzi-1549883.html

/КРОСС/ Стотици младежи от Нова Загора се събраха на мирен протест срещу агресията в събота вечер, предаде БНТ. Повод за недоволството им стана инцидент с техен съученик от миналата неделя. Тогава 17-годишен младеж бе нападнат от група роми и ударен с метален бокс. До агресивното поведение е довел спор за една цигара. Случката се е разиграла, докато момчето е изпращало приятелката си. В протеста срещу насилието се включиха и възрастни жители на Нова Загора. Протестът завърши с шествие през центъра на града. Организаторите подчертаха, че протестът няма етническа насоченост.    

Жълт код за горещо време в цялата страна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NRcezHJRqOo/

Жълт код за високи температури е в сила за цялата страна, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

След обяд ще бъде горещо, с температури между 35° и 39°, а по морския бряг – от 30° до 33°.

Жълтият код означава потенциална опасност с повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Хората трябва да следят прогнозата за времето и да не предприемат неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

15% ръст на приходите в родния туризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=356048

15% ръстът на приходите в туризма за периода от месец януари до месец май, спрямо същия период на миналата година. Само до месец май общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е близо 2,2 млн., което е с около 13% повече спрямо същия период на 2016 г.

В разгара на спекулациите Неймар се развихри срещу "Ювентус"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/23/3011722_v_razgara_na_spekulaciite_neimar_se_razvihri_sreshtu/?ref=rss


Бразилският нападател на "Барселона" Неймар сътвори истинско зрелище в разгара на спекулациите около бъдещето му. Той вкара двата гола за победата с 2:1 срещу "Ювентус" в силния приятелски турнир International Champions Cup в Ню Джърси.<br /><br />Според водещия испански спортен всекидневник "Марка" предстоят ключови часове, в които ще се разбере какво ще се случи с Неймар. Бразилецът е искан от ПСЖ, като се твърди, че парижани са готови да платят 222...

Хиляди поляци отново протестираха срещу спорната съдебна реформа

http://www.investor.bg/evropa/334/a/hiliadi-poliaci-otnovo-protestiraha-sreshtu-spornata-sydebna-reforma-243505/

Бившият президент Лех Валенса направи обръщение на демонстрация в Гданск, в което призова младите поляци да се борят за запазване на разделението на властите

Ремонти с Валери: Зидано барбекю за градината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6349600

Ремонти с Валери: Зидано барбекю за градинатаМоже да е на двора, залепено за къщата или друга пристройка Лятото е най-подходящото време да си направите сами барбекю в градината на къщата. Може да го изградите на избрано от вас място на двора или залепено за къщата или друга пристройка. В този случай е най-добре да изберете място, където стените сключват ъгъл,

При спецакция на магистрала „Тракия” са задържани мигранти и полицаи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lfAry5UTieo/

При спецакция на МВР на автомагистрала “Тракия”  са задържани мигранти и хора, които се смятат за организатори на канал за трафик. Сред тях  има и полицаи. Според информацията, която има до момента, мигрантите са пътували в частен автомобил на служител на МВР. Задържани са близо до бензиностанция на магистрала „Тракия” край Пловдив, съобщава Нова тв. Акцията е била проведена в други градове в страната.

 

Принцовете Уилям и Хари си спомнят за майка им Даяна в нов документален филм (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6351815

Принцовете Уилям и Хари си спомнят за  майка им Даяна в нов документален филм (Видео и снимки)Британските принцове Уилям и Хари разказват в нов документален филм за последния телефонен разговор, който са имали със своята майка - принцеса Даяна, преди смъртта й, предаде БТА. Филмът "Даяна, нашата майка: нейният живот и наследство" излиза по случай 20-ата годишнина от смъртта на Даяна, която загина при автомобилна катастрофа в Париж на 31

Днес погребват Кристиян (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351830

Днес погребват Кристиян (Видео)16-годишният Кристиян ще бъде погребан днес. Това съобщи кметът на Триград Цветан Славков. Тялото на младото момче, което предизвика инцидент с автомобила на баща си и рани хора край Триград, беше открито в събота в района на селото до пропаст. Дни наред спасители, доброволци и неговите близки издирваха момчето с надеждата,

Пентагона определи Русия като най-опасната за САЩ страна

https://www.actualno.com/america/pentagona-opredeli-rusija-kato-naj-opasnata-za-sasht-strana-news_623825.html

Председателят на Комитета на началниците на щабове на Въоръжените сили на САЩ, генерал Джозеф Данфорд, смята че Русия има най-голям потенциал във военната сфера от държавите, представляващи заплаха за Вашингтон. Генералът направи изявлението си по време на конференция по

Продължаващото насилие в Ерусалим стигна до ООН

http://dnes.dir.bg/news/izrael-erusalim-oon-palestintzi-26107522

Израелско-палестинските сблъсъци продължиха и в събота вечер в Ерусалим и околностите. ООН свиква извънредно заседание.

75 години от разстрела на Никола Вапцаров

https://offnews.bg//obshtestvo/75-godini-ot-razstrela-na-nikola-vaptcarov-661180.html

75 години от разстрела Никола Вапцаров се отбелязват днес. 

С полагане на цветя благоевградската общественост ще почете годишнината от смъртта на поета пред барелефа на Вапцаров, на фасадата на театъра, който носи неговото име.  Ще бъдат припомнени моменти от живота и делото на поета, оставил след себе си „Прощално“, „Пролет“ и други творби, съобщиха от Община Благоевград.

Градският съвет на БСП – София, Българският антифашистки съюз, Съюзът на българските писатели и Съюзът на българските журналисти също ще отбележат годишнината от гибелта на Никола Вапцаров, съобщиха от БСП - София. Програмата на събитията, свързани с отбелязването на 75 години от разстрела на Никола Вапцаров и другарите му Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов, започва в 10.00 часа на Гарнизонното стрелбище в парка зад НДК. На събитието ще присъства и вицепрезидентът на Илияна Йотова.

Никола Вацаров е автор на единствена стихосбирка "Моторни песни", която излиза през 1940 г. На 23 юли 1942 г. е осъден на смърт и още същата вечер е разстрелян. 

Хиляди поляци протестират срещу спорната съдебна реформа (Видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351808

Хиляди поляци протестират срещу спорната
съдебна реформа (Видео и снимки)Възмущението от плановете на управляващата партия в Полша да постави съдебната система под политически контрол доведе до нови протести в цялата страна, предаде БТА. Някои хора се събраха пред дома на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински и го обвиниха, че е диктатор.

Пиян шофьор блъсна автобус край Сепарева Баня

http://frognews.bg/news_138758/Piian-shofjor-blasna-avtobus-krai-Separeva-Bania/

Пиян шофьор блъсна туристически автобус в района на Паничище, община Сапарева баня.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-ministur-pisatel-1549882.html

/КРОСС/ Мария Гроздева, двукратна олимпийска шампионка по спортна стрелба Благоевст Пунев, бивш конституционен съдия Божидар Лукарски, лидер на СДС, бивш министър на икономиката Веселин Плачков, актьор Георги Марков, музикант от „Щурците" Ген. Димитър Димитров, бивш началник на НСО Иво Цанев, бизнесмен, бивш депутат Маноил Манев, депутат в 44-тото Народно събрание Милен Русков, писател и преводач Николай Янакиев, художник Паун Цонев, журналист, писател и публицист Петко Матеев, изпълнителен директор на „ЛВК Винпром" Петя Александрова, поетеса и писателка Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи Ясен Петров, треньор по футбол  

Задържаха мигранти и полицаи при акция на МВР

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zadyrzhaha-migranti-i-policai-pri-akciia-na-mvr-6071779

Според информацията до момента мигрантите са пътували в частен автомобил на служител на МВР

Валери Божинов дебютира в голово шоу

https://offnews.bg//futbol/valeri-bozhinov-debiutira-v-golovo-shou-661181.html

Бившият футболен национал Валери Божинов дебютира с равенство в швейцарската Суперлига при домакинското 3:3 на своя отбор Лозана срещу Санкт Гален.
 
Българският нападател започна като титуляр за своя тим, който губеше с 1:3 в началото на второто полувреме. 
 
Два бързи гола на Гайсман и Сарате в рамките на 5 минути обаче донесоха равенството 3:3 за Лозана в първия кръг на швейцарското първенство.
 
В 65-а минута треньорът на Лозана потърси промяна в атака в опит за пълен обрат и смени Божинов с Франческо Марджота, но ходът му не донесе резултат и равенството се запази до края.

Силни вторични трусове плашат жители и туристи на остров Кос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351806

Силни вторични трусове плашат жители и туристи на остров КосВторични трусове продължиха да разтърсват гръцкия остров Кос, предизвиквайки страх сред жителите и туристите, предаде БТА. Специалисти започнаха да оценяват щетите за културните паметници и инфраструктурата на острова след силното земетресение в района на Егейско море, при което загинаха двама души, а почти 500 бяха ранени.

Задържаха мигранти на "Тракия", полицаи сред организаторите на канала за трафик

https://www.actualno.com/crime/zadyrjaha-migranti-na-trakija-policai-sred-organizatorite-na-kanala-za-trafik-news_623827.html

Мигранти и полицаи задържани при акция на МВР. Те са хванати близо до бензиностанция на магистрала „Тракия”, съобщава Нова телевизия. Има задържани мигранти и хора, които се смятат за организатори на канал за трафик. Сред тях и полицаи. Мигрантите са пътували в част

Разстрелът на поета

http://dnes.dir.bg/news/nikola-vaptzarov-razstrel-garnizonno-strelbishte-26097793

"Разстрел, и след разстрела – червеи. Това е толкоз просто и логично Но в бурята ще бъдем пак със тебе, народе мой, защото те обичахме!"

Ердоган се зае с кризата в Залива и „напрежението между братята”

http://clubz.bg/56488-erdogan_se_zae_s_krizata_v_zaliva_i_%E2%80%9Enaprejenieto_mejdu_bratqta%E2%80%9D

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган започна тази сутрин пътуването си до три страни от Персийския залив - Саудитска Арабия, Катар и Кувейт. Очаква се той да проведе разговори със саудитския крал Салман ибн Абдулазиз ал-Сауд, емира на Кувейт шейх Сабах IV ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, предаде БГНЕС.

Никой няма интерес кризата да продължава”, обяви Ердоган на летището в Истанбул, предаде АФП.

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет обявиха скъсване на дипломатическите отношения с Катар, като обвиниха страната в подкрепа на тероризма и намеса във вътрешните им работи. Турция показа подкрепата си за Катар, след като парламентът одобри на два пъти разполагането на турски военни във военновъздушна база в емирството.

Преди да отпътува за региона, Ердоган обвини „враговете”, че нарочно „разпалват напрежение между братя”. Така мюсюлманите се наричат помежду си, но едно от обвиненията към Катар е именно подкрепа за „Мюсюлмански братя”, които са опозиция на някои от режимите в региона.

Основната цел на двудневното посещение е създаването на диалог между страните, участващи в дипломатическата криза около Доха. От самото начало на кризата Анкара призовава страните за разрешаване на ситуацията чрез диалог. Дори по време на бизнес форум в Истанбул, Ердоган обърна внимание на този въпрос в пленарната зала. Той каза, че Турция полага всички усилия по отношение на кризата. По-късно в интервю за ВВС, турският лидер отбеляза, че "Анкара плаща висока цена за конфликта в арабския свят."

Преди броени дни страните от Персийския залив призоваха емирството да приеме шест принципа за борба с екстремизма и тероризма. От страната се иска още да договори план с конкретни мерки за тяхното изпълнение, с цел да се постигне решаване на ситуацията в Персийския залив. Четирите страни първоначално дадоха 13 изисквания за разрешаване на кризата, но Доха ги отхвърли.

Една уж тривиална история за правосъдие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/23/3009062_edna_uj_trivialna_istoriia_za_pravosudie/?ref=rss


Спречкване в дискотека прераства в бой, който завършва с ранени, единият от които е намушкан с нож. Следва разследване и дело.<br /><br />Накратко историята звучи тривиално. Но детайлите й разкриват разнопосочна съдебна практика - четири съдебни състава решават казуса по кардинално различен начин - от условна присъда за подсъдимия, през той въобще не следва да бъде наказан до...седем години затвор.<br /><br />В момента се очаква окончателното решаване на делото, което е...

Сергей Кисляк вече не е посланик на Русия в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351803

Сергей Кисляк вече не е посланик на Русия в САЩРуският посланик в САЩ Сергей Кисляк приключи своя мандат, предаде БТА. Съветник-посланик Денис Гончар ще изпълнява функциите на шарже д'афер до пристигането на приемник на Кисляк, каза посолството. Очаква се Кисляк, който заемаше поста от 2008 г., да бъде заменен от руския заместник-министър на външните работи Анатолий Антонов.

Ограничава се движението през прохода Шипка

https://www.actualno.com/society/ogranichava-se-dvijenieto-prez-prohoda-shipka-news_623826.html

Ограничава движението през прохода Шипка за провеждането на автомобилното състезание „Шипка 2017 Дамасцена“, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. От 06.30 до 18.30 часа за провеждане на автомобилното планинско състезание „Шипка 2017 Дамасцена

Скандал между Русия и Германия заради газови турбини за Крим

http://dnes.dir.bg/news/Germania-rusia-ukrina-turbini-26107409

Германия заяви, че скандалът с турбините за Крим вреди на отношенията с Русия.

78 години от разстрела на Никола Вапцаров

http://www.moreto.net/novini.php?n=356047

Днес се навършват 74 години от разстрела на знаменития български поет Никола Йонков Вапцаров. Въпреки краткия си живот той е една от най-значимите фигури в българската поезия. Безспорно Никола Йонков Вапцаров е и световно признат поет.

7 души са загинали и 2-ма са ранени при рухване на кран в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6351793

7 души са загинали и 2-ма са ранени при рухване на кран в КитайКран падна в китайския град Гуанчжоу, при което загинаха седем души, а двама бяха ранени, предаде БТА. Злополуката е станала снощи на строителен обект на държавна инфраструктурна компания. Пострадалите са в стабилно състояние. По случая е започнало

Турист пострада след падане край Смолянските водопади, вероятно заради селфи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/turist-postrada-sled-padane-kraj-smolianskite-vodopadi-veroiatno-zaradi-selfi-2038398

32-годишен мъж от Димитровград е в тежко състояние след инцидент в района на Смолянските водопади. За инцидента съобщават от Планинската спасителна служба.
 
Злополуката е станала вчера следобед на една от пътеките, която води до горните водопади. Той се подхлъзнал и се претърколил в

Силни вторични трусове предизвикаха паника на о. Кос

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/silni-vtorichni-trusove-predizvikaha-panika-na-o.-kos-6071778

Трус с магнитуд 4,4 беше регистриран снощи в 20:09 ч., което накара жители и клиенти на ресторанти да побягнат към средата на главния площад на град Кос

Силни вторични трусове всяха страх на остров Кос

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/silni-vtorichni-trusove-vsiaha-strah-na-ostrov-kos-6071778

Трус с магнитуд 4,4 беше регистриран снощи в 20:09 ч., което накара жители и клиенти на ресторанти да побягнат към средата на главния площад на град Кос

Многохилядни протести в Полша заплашват кабинета

http://frognews.bg/news_138757/Mnogohiliadni-protesti-v-Polsha-zaplashvat-kabineta/

Многохилядни протести в Полша срещу съдебни реформи, провеждани от лидера на управляващата партия ”Право и справедливост” Ярослав Качински. Демонстрантите настояха президентът Анджей Дуда да наложи вето на четирите нови закона от съдебната реформа на управляващата консервативна партия.

Стана ясно защо е вредно да се смесват протеини и въглехидрати

http://www.cross.bg/proteini-vuglehidrati-napitki-1549872.html

/КРОСС/ Американски учени определиха причината, поради която едновременният прием на протеини и въглехидрати, например захар, има негативно въздействие върху енергийния баланс в организма, променя хранителните пристрастия и води до натрупване на мазнини, съобщи "Лента", цитирана от БТВ. Смесването на протеини с въглехидрати намалява изгарянето на мазнините. При това колкото по-голям е приемът на протеини и захари, толкова по-малко количество липиди се преработват. До подобни заключения учените стигнали, докато наблюдавали здравословното състояние на 13 жени и 14 мъже. Те били на средна възраст 23 години и в добро здраве. Експериментът включвал два етапа, всеки от които с продължителност 24 часа. В рамките на първия етап участниците получили на закуска и обяд две порции с 15-процентно съдържание на протеини. По време на втория етап съдържанието на протеините в дажбите било удвоено. Всички блюда съдържали едни и същи продукти, които включвали 17 грама мазнини. С някои ястия участниците консумирали напитки с добавена захар. Специалистите установили, че около една трета от получените с подсладените напитки калории не се изразходват от организма, а това води до забавено усвояване на мазнините и в резултат до по-малко обща енергия, която е необходима за метаболизма. Резултатите от изследването са публикувани в BMC Nutrition.  

Православен календар за 23 юли

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6351790

Православен календар за 23 юли? 7 Неделя след Петдесетница. Св. мчци Трофим, Теофил и другарите им. Св. свщмчк Аполинарий, еп. Равенийски Светите мъченици Трофим и Теофил и другарите им пострадали в Ликия в 305 г. по време гонението на християните при императорДиоклетиан. Понеже отказали да принесат жертва на идолите, те били подложени на жестоки изтезания - окачили ги на

Теменужка Петкова: Видеото със служителя от АЕЦ „Козлодуй“ е скандал

http://clubz.bg/56487-temenujka_petkova_videoto_sys_slujitelq_ot_aec_%E2%80%9Ekozloduj%E2%80%9C_e_skandal

"Видеото със служителя от АЕЦ „Козлодуй“ показва безпардонно скандално поведение, към което нашето правителство и лично премиерът Борисов имат абсолютна нетърпимост". 

Това зяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

 

„Установи се, че на 15 февруари в 1.20 ч. след полунощ се е разиграла въпросната ситуация. Човекът от видеото е от АЕЦ „Козлодуй“, който отговаря за физическата сигурност на централата“, обясни  Петкова.

Според нея Пешко Караджов е излязъл в продължителен отпуск по болест.

„Впоследствие той се връща на 1 юни от отпуск по болест. И производството, започнало през февруари 2017 г., трябва да бъде довършено“, каза министърът на енергетиката. 

Според нея веднага са снети обяснения от служителя на електроцентралата, в които той е потвърдил, че действително на 15 февруари е имало такъв случай. 

„След като миналата седмица беше публикуван този видеоклип, това са нови обстоятелства, които не са били известни“, допълни Петкова.

По думите ѝ Караджов злоупотребява със служебното си положение.

"Вижда се, че той заплашва с уволнение, а той такива правомощия няма. Държи се непристойно. От наша страна толеранс към нито един служител в българската енергетика няма“, коментира тя. 

По думите й Караджов е дългогодишен служител в централата. 

„Очевидно той има съответните професионални достойнства и може да си върши добре работата. Информацията, която аз имам е, че си е вършил добре, в професионално отношение, задълженията. Но тук нещата трябва да бъдат разделени на две – от една страна, това са професионалните достойнства и компетенции на един човек и неговото поведение в една такава ситуация“, подчерта Петкова. 

Виктор Орбан: Мюсюлманите не могат да бъдат интегрирани

https://www.actualno.com/europe/viktor-orban-musulmanite-ne-mogat-da-bydat-integrirani-news_623815.html

Унгарският премиер Виктор Орбан, говорейки в румънския град Байле Туснад, заяви, че "империята на Джордж Сорос" подкопава интересите на унгарците и ще застраши не само страната, но и Европа като цяло. Според Орбан американският милиардер има план, който предвижда влизането

До 38 градуса днес

http://frognews.bg/news_138756/Do-38-gradusa-dnes/

Времето остава изключително горещо и през днешния ден. Максималните температури ще са между 33° и 38°.

Днес ще бъде слънчево, с температури до 38°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6351784

Днес ще бъде слънчево, с температури до 38°Днес отново ще бъде слънчево и горещо. В сутрешните часове временни увеличения на облачността ще има над централните и източните райони от страната. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев, предаде "Фокус". След обяд,

Том Влашиха от "Игра на тронове": Хората постоянно ми говорят в трето лице

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/07/23/3011188_tom_vlashiha_ot_igra_na_tronove_horata_postoianno_mi/?ref=rss


Том Влашиха, или Джакен Х'Гар от сериала на HBO "Игра на тронове" ще бъде гост на първия фестивал AdventureCon на 9 и 10 септември в "Интер експо център". Роден в Източна Германия, веднага след падането на Берлинската стена, още на 17 г. се мести в Щатите, за да започне актьорска кариера. Днес е известно лице в родната си Германия, а по света е познат повече като Човека без лице - член на зловещия клан на Безликите хора от Браавос, които могат да приемат какъвто вид...

15 години без Катя Паскалева – актрисата картина

https://www.actualno.com/cinema/15-godini-bez-katja-paskaleva-aktrisata-kartina-news_623824.html

„Катя Паскалева. Жените в мен” от Георги Тошев възкресява спомена за една от най-талантливите и обичани актриси в българските кино и театър. Странница, скитница, актриса или жена с тайни? Катя Паскалева e една от енигмите на българското кино и театър, пише БГНЕС. „Ко

Михаела Добрев: В Папуа Нова Гвинея акула мина на метър под мен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6351363

Михаела Добрев: В Папуа Нова Гвинея акула мина на метър под менВ началото в Канада работех на две места, радвахме се на живота, на малкото, което имахме, казва майката на актрисата Нина Добрев (Продължение на интервюто "Михаела Добрев: Когато видях деца да спят пред хотела й, разбрах, че Нина е световна звезда") Михаела Добрев, майката на актрисата Нина Добрев, беше в България за двайсетина дни.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://frognews.bg/news_138755/Sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-v-niakoi-chasti-na-stolitsata/

На 24 юли 2017 г. (понеделник), във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Княз Борис I“ Център се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sustoi-mezhdynaroden-1549881.html

/КРОСС/ ***София. От 11.00 часа на Лятна естрада в Борисовата градина ще се проведе детска програма на Театър „ПАН". От 19.00 часа на същото място ще състои концерт на Младежки струнен квартет. ***София. От 21.00 часа на Лятната сцена в зоопарка ще се състои прожекция на филма „Солта на земята" 2014, режисьори Жулиано Рибейро Салгадо и Вим Вендерс. ***Благоевград.От 10.00 часа пред барелефа на Никола Вапцаров, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров", благоевградската общественост ще почете 75 години от смъртта на поета. ***Пазарджик.От 12.00 часа до главния път Пазарджик - Велинград, жители на с. Варвара ще излязат на протестен митинг-шествие, за да изразят недоволството си срещу начина, по който кметът Марин Рачев управлява Община Септември. ***Велико Търново. От 10.00 часа на басейна на Радиотехникума ще се проведе Международен конкурс „Мис фестивал" като част от програмата на XX Международен фолклорен фестивал Велико Търново 2017. ***Велико Търново./с. Арбанаси. От 14.30 часа в Арбанаси като част то Националния фолклорен събор „Болярска среща'' ще се проведе автентична българска сватба. ***Враца/с. Оходен. От 10.00 часа в местността Валога, с Оходен, ще се състои IV Международен фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка". ***Добрич. От 19.30 часа на скейтпарк - сцена в градски парк „Св

Нови спа центрове в София, ще топлят училища с минерална вода

https://offnews.bg//obshtestvo/novi-spa-tcentrove-v-sofia-shte-topliat-uchilishta-s-mineralna-voda-661179.html

Нови спа центрове да бъдат изградени между софийските села Локорско и Войнеговци, както и в "Симеоново", "Бояна" и "Панчарево". Да се използват и минералните извори в центъра на София, "Лозенец", "Надежда", "Свобода", "Овча купел", при парк "Възраждане" и Железница.

Това предлага главният архитект на София Здравко Здравков в "Програма за оползотворяване на хидротермалните ресурси от минерални води на територията на Столичната община". Докладът, внесен в СОС, предвижда девет мерки и ще бъде разгледан след лятната ваканция на общинарите.  

Сред предложенията е и модерен СПА център да бъде изграден в северното крило на Централната баня в столицата, част от която е Музеят за история на София. 

Балнеоложкият център в "Банкя" също трябва да бъде възстановен, още в края на април Столичният общински съвет прие да обяви търг, с който да се намери инвеститор, който да построи хотел зад сградата на банята. 

Развитие на мащабна водоналивна(бутилираща) промишленост и осигуряване на геотермално отопление на училища и детски градини са други предложения за използване на минералните води на София в доклада на главния архитект. 

Три години от най-исканата #оставка

http://clubz.bg/56486-tri_godini_ot_naj_iskanata_ostavka

Пламен Орешарски. Снимка Веселин Боришев

"Уважаеми господин председател, уважаеи госпожи и господа народни представители...", започва писмото на Пламен Орешарски до Михаил Миков и депутатите от 42-то Народно събрание. Датата е 23 юли 2014 г., часът е 17:59. Остава само минута до края на работното време на деловодството на парламента.

Писмото е само от две изречения - Орешарски подава оставка на водения от него Министерски съвет и декларира, че ще изпълнява задълженията си до избирането на ново правителство. Формален текст.

Това е най-дълго исканата оставка в новата българска история. Правителството на Пламен Орешарски е избрано на 29 май 2013 г. с подкрепата на БСП и ДПС, но и с т.нар. златен пръст от "Атака". 

Първата работа на новото мнозинство е да промени закона за ДАНС, като увеличи правомощията на Агенцията и облекчи условията за заемане на поста председател. Няколко дни по-късно става ясно защо.

На 13 юни 2013 г. рано сутринта Пламен Орешарски казва пред Народното събрание:

"Предлагам за председател на Държавната агенция за национална сигурност да бъде избран Делян Славчев Пеевски".

Пеевски е избран, а още същата вечер избухват многохилядни протести. На втория ден решението за избора на Пеевски е отменено, но протестите продъжават с искане за оставката на Орешарски. В първите няколко месеца протестите са многобройни, стига се до конфронтация с полицията - нощта на "белия автобус" от юли 2013 г. Протестите стават по-малобройни, но остават всекидневни. Засилват се отново наесен, когато Софийският университет е окупиран с искане за оставка. 

Всекидневните демонстрации продължават и през 2014 г., а Орешарски често е изненадван от протестиращи и се запознава с голям брой задни входове. Общо 404 дни.

През пролетта на 2014 г. България е принудена да се съобрази с изискванията на ЕС и да замрази участието си в "Южен поток". Разривът между "бащите" на правителството - Цветан Василев и Делян Пеевски, вече е необратим. На 6 юни 2014 г. ДПС оттегля подкрепата си за кабинета, а в края на месеца КТБ затваря.

Орешарски обещава да подаде оставка на 23 юли и прави това в последната възможна минута.

Прогноза за времето - 23 юли (неделя)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-23-uli-nedelja-news_623816.html

Днес отново ще бъде слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста облачност и главно в планинските и североизточните райони ще превали и прегърми. Това съобщи дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българскат

Турист пострада тежко след падане край Смолянските водопади, вероятно заради селфи

//dariknews.bg/novini/bylgariia/turist-postrada-tezhko-sled-padane-kraj-smolianskite-vodopadi-veroiatno-zaradi-selfi-2038398

32-годишен мъж от Димитровград е в тежко състояние след инцидент в района на Смолянските водопади. За инцидента съобщават от Планинската спасителна служба.
 
Злополуката е станала вчера следобед на една от пътеките, която води до горните водопади. Той се подхлъзнал и се претърколил в

Тръмп обвини Ню Йорк таймс, че САЩ не успели да убият лидера на ИД

https://offnews.bg//sviat/tramp-obvini-niu-jork-tajms-che-sasht-ne-uspeli-da-ubiat-lidera-na-id-661178.html

Президентът Доналд Тръмп обвини вестник "Ню Йорк таймс", че е провалил опит на САЩ да убият лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. 

"Провалящият се "Ню Йорк таймс" провали опита на САЩ да убият най-издирвания терорист, Ал Багдади", написа в Туитър Тръмп, съобщи АФП, цитирана от Дарик. Американският генерал Тони Томас заяви вчера на конференция по сигурността в Колорадо, че специални части са били "особено близко" до лидера на ИД през 2015 г., но са изгубили следата му след изтичания на информация в пресата. През юни 2015 г. в."Ню Йорк таймс" публикува статия, според която американските сили се сдобили с голямо количество данни, описващи как лидерът на ИД успява да избегне преследвачите си. В статията се споменава и как джихадистките лидери използват жените си, за да си разменят послания.

"Ако президентът има предвид статията от 2015 г., Пентагонът не повдигна никакво възражение пред "Ню Йорк таймс" преди публикуването й и никой официален представител на САЩ не се е оплакал публично от нея досега", заявяват от вестника за сайта "Политико".

Вчера министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че Абу Бакр ал Багдади е жив въпреки слуховете за убийството му. 

Трябва ли музикантите непременно да умират млади? Не (ВИДЕО)

http://clubz.bg/56485-trqbva_li_muzikantite_nepremenno_da_umirat_mladi_ne_video

Дните напоследък са много тъжни за почитателите на музиката. Загуба след загуба буквално разтърсват света, който като че ли някак си вече свикна, че е редно, ако си талантлив и готин, да живееш кратко.

С което може да се поспори...

Следващата класация на няколко "праисторически" динозаври в музиката си е наша - и единственото, за което претендира е, не за изчерпателност, а да ви дари с малко добро настроение и оптимизъм. Започваме:

Първият му публичен концерт е на 16-годишна възраст в Гранада през 1909 г. Сетихте ли се вече - става въпрос за един от най-великите класически китаристи на всички времена - Андрес Сеговия. Роденият през 1893 г. виртуоз концертира почти до смъртта си пез 1987 г., когато е на 94 г. И издава албум през 1977, което от една страна сигурно ви се струва доста отдавна, но пък от друга - сигурно е яко да записваш в студиото изпълнител, който е към момента на 84 г.

Насладете се на този колос:

Джон Ли Хукър изнамира в свиренето на китара свой блъскащ driving-rhythm boogie стил. Затвърждава го през... хм, 1930-те и 1940-те, защото тогава на мода е буги вуги.

До не много отдавнашната 2001 г., когато умира, можеше да бъде гледан на концерт. Дори кротко почива в съня си преди предстоящо европейско турне.

Изключителен любимец на публиката, дребното старче тогава вярва, че е на 88 г., защото има спор около датата му на раждане - най-вероятно е през 1912 г. Хукър има запис от 1998 г., предната година открива... свой нощен клуб в Сан Франциско, и пак тогава - хора, на 76 години! - получава "Грами".

Джон Ли Хукър с неговата рецепта за дълголетие -  "Един бърбън, един скоч, една бира..."

Би Би Кинг е нещо като най-титулуваната и обожествявана версия на хора като Хукър, Джей Джей Кел и др. Кралят на блуса живя до 14 май 2015 г., след което бе погребан с неговата "Люсил".

Сигурно знаете историята: през 1949 г. двама души се сбиват за момиче в бара, в който Кинг свири. Заведението пламва, а когато всички са навън, музикантът се сеща, че е забравил любимия си 30-доларов Гибсън вътре. Влиза и спасява инструмента, но оттогава китарите му остават завинаги "Люсил" - по името на момичето, заради което се сбиват двамата.

Ето едно изпълнение от 2012 г., а някои от момчетата на видеото, са наистина доста известни:

Роденият през 1925 г. Кинг участва на Гластънбъри през 2011 г., свири в Белия дом през 2012 г. и на Ню Орлиънс джаз фест през 2013 г., а след концерт на 3 октомври 2014 г му се налага да откаже оставащите 8 дати от турнето си.

За него най-малко ще говорим, защото стотиците вицове и закачки говорят достатъчно. Както казват зелените активисти: да мислим каква планета ще оставим на Кийт Ричардс.

Рошавата вечно пияна глава от "Ролинг Стоунс" казва, че е изшмъркал праха на баща си, твърдят, че още може да бъде видян въпреки банковите си сметки, да се търкаля с пияндета около бутилка водка в хартиен плик някъде в Ню Йорк.

Кийт Ричардс е "най-лошият", но пък как ни радва само:

Ричардс е роден на 18 декември 1943 г., но още концертира... При това с барабаниста си - Чарли Уотс, който пък е роден през 1941, което пък го прави дори по-възрастен от концертиращия Пол Макартни (род. на 18 юни 1942)... Абе,  яка раота!

Има и още една ирония: самият Лес Пол - създал китарата, чрез която мнозина се изстреляха към славата - а оттам нерядко и право към гробищата, - добре си поживя до 94. Роденият през 1915 китарен кумир концертираше до XXI век.

Лес Пол свири на... "Лес Пол", разбира се. Снимка Уикипедия

Неговият конкурент за цял живот Лео Федер пък почина на 21 март 1991 г., "само" на 81 г.

Л. Младенов на Смилево: Българщината все още не е осъществен идеал в Македония!

http://frognews.bg/news_138754/L-Mladenov-na-Smilevo-Balgarshtinata-vse-oshte-ne-e-osashtestven-ideal-v-Makedoniia!/

„За поредна година традиционно сме се събрали на това място, за да отдадем почитта си към хилядите жертви в името на святата идея за свободата на това парче земя. Зовът на кръвта, потопила тази земя, ехти по планините. Заветът трябва да се изпълни“, заяви на Смилево председателят на БККС и македонски българин Лазар Младенов, давайки начало на тържествата, посветени на Илинденско-Преображенското въстание.

Плуването поема в търсене на нов герой след ерата "Фелпс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/23/3010900_pluvaneto_poema_v_tursene_na_nov_geroi_sled_erata_felps/?ref=rss


Днес започва нова ера в плуването със старта на някои от най-зрелищните дисциплини от световен шампионат в Будапеща. Първият голям плувен форум след отказването на най-великия състезател за всички времена - Майкъл Фелпс, ще търси следващата голяма звезда, която да поеме щафетата от американеца.<br /><br />Носителят на рекордните 23 златни и общо 28 медала от олимпийски игри сложи край на забележителната си кариера след игрите в Рио 2016. Фелпс се сбогува с плуването, като триумфира...

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-razgovor-govori-1549880.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: След заплахите и уволнението в АЕЦ Козлодуй=Гост: Теменужка Петкова, министър на енергетиката Тема: Говори семейството на самоубилото се българче в Съединените щати заради играта „Син Кит". Тема: Може ли един обяд край морето да провали ваканцията ни? Каква е хигиената в заведенията? Тема: На живо: Областният управител на Кърджали, който задържа шофьор с 3, 55 промила алкохол в кръвта. Тема: 10 години свобода. Разказите на журналистите Лора Крумова и Миролюба Бенатова за процеса срещу българските медици в Либия. Тема: От Швеция с любов. Сани Алекса, в искрено интервю с Мариян Станков - Мон Дьо. Тема: Двама мъже на 50 - Тити Папазов и Вили Вуцов, които в една и съща седмица празнуваха юбилей. БНТ, „Денят започва с Георги Любенов" Тема: Стъпки, по пътя на растежа. Разговор с министърът на икономиката Емил Караниколов Тема: ДПС в парламента- идеали и битки. Говори Велислава Кръстева. Тема: На война срещу безумието по пътищата. Разговор с председателя на СБА Емил Панчев. Тема: Новите технологии и киното. Любомир Христов, от студиото на Джордж Лукас. Тема: „Усмивки от старите ленти": Венци Мартинов.  

... ако успея да разгадая този език без думи, ще успея да разгадая и света

http://www.cross.bg/razgadaya-yspeya-ezik-1549877.html

/КРОСС/ Съществува език, който е отвъд думите! Ако успея да разгадая този език без думи, ще успея да разгадая и света. Паулу Коелю

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване